Πώς να κάνετε έναν υπολογισμό του εξαερισμού: τύποι και παράδειγμα του υπολογισμού του συστήματος παροχής και εξαγωγής

Ονειρεύεστε ότι υπήρχε ένα υγιές μικροκλίμα στο σπίτι και δεν υπήρχε μυρωδιά υγρασίας και υγρασίας σε κανένα δωμάτιο; Για το σπίτι ήταν πραγματικά άνετο, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ένας αρμόδιος υπολογισμός του εξαερισμού.

Αν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού για να χάσετε αυτό το σημαντικό σημείο στο μέλλον, θα πρέπει να λύσει μια σειρά από προβλήματα, από την απομάκρυνση μούχλα στο μπάνιο μέχρι τη νέα επισκευή και εγκατάσταση των συστημάτων αεραγωγών. Συμφωνώ, δεν είναι πολύ ευχάριστο να βλέπετε τα καυτά καλούπια μαύρου καλουπιού στο περβάζι παραθύρου ή στις γωνίες του παιδικού δωματίου ή να επανασυνδέετε τον εαυτό σας σε εργασίες επισκευής.

Θέλετε να υπολογίσετε τον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη διάμετρο των αεραγωγών και τελειώνοντας με το μήκος τους για όλους τους χώρους του σπιτιού, αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά; Θα σας βοηθήσουμε σε αυτό - το άρθρο περιέχει χρήσιμα υλικά για τον υπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των τύπων και ένα πραγματικό παράδειγμα για δωμάτια διαφορετικών σκοπών και μια συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, επελέγησαν οι πίνακες από τα βιβλία αναφοράς, που αντιστοιχούν στα πρότυπα, τις οπτικές φωτογραφίες και τα βίντεο, στα οποία χρησιμοποιήθηκε ένα παράδειγμα ανεξάρτητου υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα πρότυπα.

Αιτίες προβλημάτων αερισμού

Με τους σωστούς υπολογισμούς και την κατάλληλη εγκατάσταση, ο εξαερισμός του σπιτιού γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας στους χώρους διαβίωσης θα είναι φρέσκο, με φυσιολογική υγρασία και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Αν παρατηρήσετε την αντίστροφη εικόνα, για παράδειγμα, σταθερή ταλαιπωρία, μούχλα και μύκητα στο μπάνιο ή άλλα αρνητικά φαινόμενα, τότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Πολλά προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη μικροσυστοιχιών, που προκαλείται από την τοποθέτηση αεροστεγμένων πλαστικών παραθύρων. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ λίγο φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φροντίσει για την εισροή του.

Οι μπλοκαρίσματα και η αποσυμπίεση των αεραγωγών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής, ο οποίος είναι κορεσμένος με δυσάρεστες οσμές, καθώς και οι υπερβολικοί υδρατμοί.

Ως αποτέλεσμα, μούχλα και μύκητες μπορούν να εμφανιστούν σε χώρους γραφείων, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες.

Αλλά συμβαίνει επίσης ότι τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού λειτουργούν καλά, αλλά τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω παραμένουν ανεπίλυτα. Ίσως οι υπολογισμοί του συστήματος εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα έχουν πραγματοποιηθεί λανθασμένα.

Αρνητικά, ο αερισμός των χώρων μπορεί να επηρεαστεί από την αλλοίωση, τον επανασχεδιασμό, την εμφάνιση των επεκτάσεων, την εγκατάσταση των προαναφερθέντων πλαστικών παραθύρων κλπ.

Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών, δεν επαναφέρει τους υπολογισμούς και εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε προβλήματα με τον εξαερισμό είναι να ελέγξετε την παρουσία έλξης. Στο πλέγμα της θύρας εξάτμισης, πρέπει να φέρετε ένα αναμμένο ζευγάρι ή ένα φύλλο λεπτού χαρτιού.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ανοικτή φωτιά για μια τέτοια επιθεώρηση εάν το δωμάτιο χρησιμοποιεί εξοπλισμό θέρμανσης αερίου.

Εάν η φλόγα ή χαρτί σίγουρα εκτρέπεται προς το σχέδιο, το διαθέσιμο ώσης, αν δεν συμβεί ή να απορρίψει αδύναμη, ακανόνιστη, ένα πρόβλημα με την εκτροπή του αέρα των αποβλήτων καθίσταται εμφανής.

Η αιτία μπορεί να είναι η παρεμπόδιση ή η βλάβη στον αγωγό ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς επισκευής.

Δεν υπάρχει πάντα η ευκαιρία να εξαλειφθεί η βλάβη, η λύση του προβλήματος είναι συχνά η εγκατάσταση πρόσθετου εξαερισμού. Πριν από την τοποθέτησή τους, δεν βλάπτει να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Πώς να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα;

Όλοι οι υπολογισμοί για τα συστήματα εξαερισμού περιορίζονται στον προσδιορισμό του όγκου αέρα στον χώρο. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστό δωμάτιο, και το σύνολο των δωματίων σε ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και δεδομένα από κανονιστικών εγγράφων υπολογίζεται βασικές παραμέτρους του συστήματος αερισμού, όπως είναι η διατομή και ο αριθμός των αγωγών, ανεμιστήρες, ισχύς, κλπ

Υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι υπολογισμού που σας επιτρέπουν να υπολογίσετε όχι μόνο την ανανέωση των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο, αλλά και την αφαίρεση της θερμικής ενέργειας, τις αλλαγές στην υγρασία, την απομάκρυνση των μολυσματικών ουσιών κ.ο.κ.

Οι υπολογισμοί αυτοί πραγματοποιούνται συνήθως για βιομηχανικά, κοινωνικά ή ειδικά κτίρια.

Αν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να εκτελεστούν τέτοιοι λεπτομερείς υπολογισμοί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν μηχανικό που έχει μελετήσει παρόμοιες τεχνικές. Για τον αυτό-υπολογισμό για χώρους διαβίωσης χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες επιλογές:

 • με πολλαπλότητα.
 • υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα ·
 • ανά περιοχή.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι σχετικά απλές, έχοντας κατανοήσει την ουσία τους, ακόμη και ένας λαϊκός μπορεί να υπολογίσει τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού του.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τους υπολογισμούς της περιοχής. Ο ακόλουθος κανόνας λαμβάνεται ως βάση: κάθε ώρα ένα σπίτι πρέπει να λάβει τρία κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά τετραγωνικό μέτρο της περιοχής.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν μόνιμα στο σπίτι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων είναι επίσης σχετικά απλός. Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογισμοί δεν βασίζονται στην έκταση, αλλά στον αριθμό των μονίμων και προσωρινών κατοίκων.

Για κάθε κάτοικο, είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 60 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Αν το δωμάτιο παρακολουθείται συχνά από προσωρινούς επισκέπτες, τότε για κάθε άτομο πρέπει να προσθέσετε άλλα 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ο υπολογισμός με πολλαπλότητα είναι κάπως πιο περίπλοκος. Κατά την απόδοσή του λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός κάθε ξεχωριστού χώρου και οι προδιαγραφές για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα για καθένα από αυτά.

Η βραχύτητα της ανταλλαγής αέρα ονομάζεται συντελεστής που αντικατοπτρίζει την ποσότητα πλήρους αντικατάστασης του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο για μία ώρα. Οι σχετικές πληροφορίες περιέχονται σε ειδικό κανονιστικό πίνακα (SNIP 2.08.01-89 * Οικιστικά κτίρια, παράρτημα. 4).

Υπολογίστε την ποσότητα αέρα που πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με τον τύπο:

L = N * V,

 • Ν - τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα, που λαμβάνεται από τον πίνακα,
 • V - όγκος των χώρων, m3.

Η ένταση του κάθε δωματίου είναι πολύ απλή για να υπολογίσετε, γι 'αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια του δωματίου με το ύψος του. Στη συνέχεια, για κάθε δωμάτιο, ο όγκος της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο που δίνεται παραπάνω.

Ο δείκτης L για κάθε δωμάτιο συνοψίζεται, η τελική τιμή σας επιτρέπει να έχετε μια ιδέα για το πόσο φρέσκο ​​αέρα πρέπει να εισέλθει στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου.

Φυσικά, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του εξαερισμού. Στην ίδια αίθουσα μην εγκαταστήσετε τόσο τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας όσο και τον εξαερισμό.

Συνήθως, η ροή του αέρα γίνεται μέσα από "καθαρά" δωμάτια: ένα υπνοδωμάτιο, ένα βρεφονηπιακό σταθμό, ένα σαλόνι, ένα γραφείο, κλπ.

Αφαιρέστε τον ίδιο αέρα από τα δωμάτια για επίσημη χρήση: μπάνιο, μπάνιο, κουζίνα, κλπ. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι δυσάρεστες μυρωδιές που χαρακτηρίζουν αυτά τα δωμάτια δεν εξαπλώνονται στην κατοικία, αλλά εμφανίζονται αμέσως έξω, γεγονός που κάνει τα σπίτια πιο άνετα.

Ως εκ τούτου, στον υπολογισμό, ο κανόνας λαμβάνεται μόνο για τον αέρα τροφοδοσίας ή μόνο για τον εξαερισμό, όπως αντικατοπτρίζεται στον κανονιστικό πίνακα.

Εάν ο αέρας δεν χρειάζεται να τροφοδοτηθεί ή να αφαιρεθεί από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, υπάρχει μια παύλα στο αντίστοιχο κουτί. Για μερικές αίθουσες, η ελάχιστη τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ενδεικτική.

Εάν η υπολογιζόμενη τιμή ήταν κάτω από το ελάχιστο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πινακοποιημένη τιμή για τους υπολογισμούς.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν δωμάτια στο σπίτι των οποίων ο σκοπός δεν φαίνεται στον πίνακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται τα πρότυπα που υιοθετούνται για τις κατοικίες, i. 3 κυβικά μέτρα ανά τετραγωνικό μέτρο του δωματίου.

Απλά χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου κατά 3, η ληφθείσα τιμή λαμβάνεται ως κανονική πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

Όλες οι τιμές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω έτσι ώστε να είναι πολλαπλάσια των πέντε. Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε το άθροισμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L για τους χώρους μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

Ξεχωρίστε ξεχωριστά τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα L των δωματίων από τα οποία αντλείται ο εξαγόμενος αέρας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκρίνετε αυτούς τους δύο δείκτες. Εάν το L στην εισροή αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερο από το L για την κουκούλα, τότε είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δείκτες για εκείνους τους χώρους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι ελάχιστες τιμές στους υπολογισμούς.

Παραδείγματα υπολογισμών του όγκου της ανταλλαγής αέρα

Για να υπολογίσετε για το σύστημα εξαερισμού με πολλαπλότητα, πρώτα θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλες τις εγκαταστάσεις στο σπίτι, καταγράψτε την περιοχή τους και το ύψος των οροφών.

Για παράδειγμα, σε ένα υποθετικό σπίτι υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 • Υπνοδωμάτιο - 27 τ.μ.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ.
 • Το γραφείο είναι 18 τ.μ.
 • Παιδικό δωμάτιο - 12 τ.μ.
 • Κουζίνα - 20 τ.μ.
 • Μπάνιο - 3 τ.μ.
 • Μπάνιο - 4 τ.μ.
 • Διάδρομος - 8 τ.μ.

Δεδομένου ότι το ύψος της οροφής σε όλα τα δωμάτια είναι τρία μέτρα, υπολογίστε τους κατάλληλους όγκους αέρα:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3.
 • Καθιστικό - 114 m 3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα.
 • Παιδική - 36 m 3;
 • Κουζίνα - 60 m3;
 • Ένα μπάνιο είναι 9 κυβικά μέτρα.
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα.
 • Διάδρομος - 24 κυβικά μέτρα.

Τώρα, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω πίνακα, πρέπει να υπολογίσετε τον αερισμό του δωματίου, λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, αυξάνοντας κάθε δείκτη σε ένα πολλαπλάσιο του πέντε:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3.
 • Σαλόνι - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3;
 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 50 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 25 κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες του διαδρόμου στον πίνακα, επομένως τα στοιχεία για αυτό το μικρό δωμάτιο δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Για το σαλόνι υπολογισμός πραγματοποιείται στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα τρία κυβικά μέτρα. μετρητή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τώρα πρέπει να συνοψίσουμε χωριστά τις πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιείται η ροή του αέρα και χωριστά - τους χώρους στους οποίους είναι εγκατεστημένες οι συσκευές εξαερισμού.

Όγκος της ανταλλαγής αέρα στην εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 165 m3 / h.

Τώρα πρέπει να συγκρίνουμε τα εισπραχθέντα ποσά. Προφανώς, η απαραίτητη εισροή υπερβαίνει την κουκούλα κατά 130 m3 / h (295 m3 / h-165 m3 / h).

Για να εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος της ανταλλαγής αέρα με το τέντωμα, για παράδειγμα, με την αύξηση των δεικτών στην κουζίνα. Μετά τις αλλαγές, τα αποτελέσματα υπολογισμού θα μοιάζουν με αυτό:

Όγκος ανταλλαγής αέρα από εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 220 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 295 m3 / h.

Οι όγκοι εισροής και εξάτμισης είναι ίσοι, που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα με πολλαπλότητα.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής είναι πολύ ευκολότερος. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι που εξετάστηκε παραπάνω, δύο άτομα διαμένουν μόνιμα και δύο παραμένουν στο εσωτερικό ακανόνιστα.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το πρότυπο 60 κυβικών μέτρων ανά άτομο για μόνιμους κατοίκους και 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα για τους προσωρινούς επισκέπτες:

 • Υπνοδωμάτιο - 2 άτομα * 60 = 120 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Το γραφείο - 1 άτομο * 60 = 60 m3 / ώρα.
 • Καθιστικό 2 άτομα * 60 + 2 άτομα * 20 = 160 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδιά 1 άτομο * 60 = 60 m3 / h.

Σύνολο κατά μήκος του παραπόταμου - 400 m3 / h.

Για τον αριθμό των μόνιμων και προσωρινών κατοίκων του σπιτιού δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, τα στοιχεία αυτά καθορίζονται με βάση την πραγματική κατάσταση και την κοινή λογική.

Η κουκούλα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες που παρατίθενται στον παραπάνω πίνακα και αυξάνεται στο συνολικό ρυθμό εισροής:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 300 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 400 m3 / h.

Αυξημένη ανταλλαγή αέρα για την κουζίνα και το μπάνιο. Ο ανεπαρκής όγκος των καυσαερίων μπορεί να χωριστεί μεταξύ όλων των χώρων στους οποίους είναι εγκατεστημένος ο εξαερισμός.

Ή να αυξήσετε αυτόν τον δείκτη μόνο για ένα δωμάτιο, όπως έγινε στον υπολογισμό των πολλαπλάτων.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο. Ας πούμε ότι η οικία είναι 130 τ.μ.

Στη συνέχεια, ο εναλλάκτης αέρα κατά μήκος του παραπόταμου πρέπει να είναι 130 τ.μ. * 3 κυβικά μέτρα / ώρα = 390 κυβικά μέτρα / ώρα.

Παραμένει η διανομή αυτού του όγκου στις εγκαταστάσεις της κουκούλας, για παράδειγμα, έτσι:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 290 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 390 m3 / h.

Η ισορροπία της ανταλλαγής αέρα είναι ένας από τους κύριους δείκτες στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού. Περαιτέρω υπολογισμοί εκτελούνται με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Πώς να επιλέξετε το τμήμα του αεραγωγού;

Το σύστημα εξαερισμού, όπως είναι γνωστό, μπορεί να είναι κανάλι ή μη κανάλι. Στην πρώτη περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη σωστή διατομή των καναλιών.

Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση σχεδίων με ορθογώνια διατομή, ο λόγος του μήκους και του πλάτους τους θα πρέπει να προσεγγίζει το 3: 1.

Η ταχύτητα των κινούμενων αέριων μαζών κατά μήκος της κύριας οδού πρέπει να είναι περίπου πέντε μέτρα ανά ώρα, και στα κλαδιά - μέχρι τρία μέτρα ανά ώρα.

Αυτό θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του συστήματος με ελάχιστο θόρυβο. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή διατομής του αγωγού.

Για να βρείτε τις διαστάσεις της δομής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς πίνακες υπολογισμού. Σε έναν τέτοιο πίνακα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την ένταση της εναλλαγής αέρα στα αριστερά, για παράδειγμα 400 m3 / h, και από την κορυφή να επιλέξετε την τιμή ταχύτητας - πέντε μέτρα ανά ώρα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε τη διασταύρωση της οριζόντιας γραμμής μέσω της ανταλλαγής αέρα με την κάθετη γραμμή σε ταχύτητα.

Από αυτό το σημείο τομής, σύρετε μια γραμμή κάτω σε μια καμπύλη κατά μήκος της οποίας μπορεί να καθοριστεί μια κατάλληλη διατομή. Για έναν ορθογώνιο αγωγό, αυτή θα είναι η τιμή της περιοχής, και για έναν στρογγυλό αγωγό, η διάμετρος σε χιλιοστά.

Πρώτον, οι υπολογισμοί γίνονται για τον κύριο αγωγό, και στη συνέχεια για τους κλάδους.

Έτσι, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο εάν σχεδιαστεί μόνο ένας αγωγός εξαγωγής στο σπίτι. Αν πρέπει να εγκατασταθούν αρκετοί αγωγοί εξαγωγής, τότε ο συνολικός όγκος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να διαιρείται με τον αριθμό των καναλιών και κατόπιν οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παραπάνω αρχή.

Επιπλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα υπολογισμού με τα οποία μπορείτε να εκτελέσετε τέτοιους υπολογισμούς. Για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, τέτοια προγράμματα μπορούν ακόμη και να είναι πιο βολικά, δεδομένου ότι παρέχουν ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αρχές του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνονται σε αυτό το βίντεο:

Μαζί με τον εξαντλημένο αέρα, το σπίτι αφήνει επίσης θερμότητα. Εδώ, ο υπολογισμός των απωλειών θερμότητας που συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού αποδεικνύεται σαφώς:

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού - η βάση της ασφαλούς λειτουργίας του και η εγγύηση ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι ή στο διαμέρισμα. Η γνώση των βασικών παραμέτρων στις οποίες βασίζονται αυτοί οι υπολογισμοί θα επιτρέψει όχι μόνο να σχεδιαστεί σωστά το σύστημα εξαερισμού κατά την κατασκευή, αλλά και να προσαρμοστεί η κατάσταση του, εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Υπολογισμός του τοπικού εξαερισμού

Κατά τον υπολογισμό των συστημάτων τοπικού εξαερισμού καθορίστε τον όγκο του αέρα που αφαιρείται από το χώρο εργασίας, την απώλεια πίεσης κατά μήκος του δικτύου αεραγωγών, την κατανάλωση ισχύος του ανεμιστήρα. Συνολικές απώλειες πίεσης στους αγωγούς Ar0бш> Pa, προστίθενται από την αντίσταση τριβής Ασtr και τοπικές αντιστάσεις Arm:

Η αντίσταση για την υπερνίκηση των δυνάμεων τριβής όταν μετακινείται ο αέρας μέσω αγωγών καθορίζεται από τον τύπο:

όπου f, με! - αντίστοιχα, το μήκος και τη διάμετρο της διατομής του αγωγού, m, V - ταχύτητα κίνησης του αέρα, m / s; p είναι η πυκνότητα αέρα σε δεδομένη πίεση και θερμοκρασία, kg / m3. A - συντελεστής τριβής αέρα έναντι του τοιχώματος του αγωγού, ανάλογα με τον αριθμό Reynolds (καθεστώς ροής αέρα) και την τραχύτητα των τοιχωμάτων του αγωγού.

Για το καθεστώς στρωτής ροής (Re 0 '25 έως μία στροβιλώδη καθεστώς εξαρτάται από την τραχύτητα του αγωγού και καθορίζεται κατά την ειδική γραφήματα ή πίνακες σε τοπική αντίσταση απώλεια πίεσης προσδιορίζεται από τον τύπο.:

πού; - ο συντελεστής τοπικής αντίστασης, ο οποίος λαμβάνεται από τα δεδομένα αναφοράς.

Κατά την αλλαγή από μια διατομή 5 σε μια άλλη 5, ο συντελεστής τοπικής αντίστασης αναπαρίσταται:

όπου Γ,2 - ο επιδιωκόμενος συντελεστής τοπικής αντίστασης για την περιοχή διατομής 6'r. ^ είναι ο γνωστός συντελεστής τοπικής αντίστασης για το τμήμα 3).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού της απώλειας πίεσης στις σωληνώσεις του συστήματος εξαερισμού, των οποίων οι τρεις μέθοδοι είναι οι πλέον εφαρμόσιμες.

Ειδική μέθοδος απώλειας. Οι συνολικές απώλειες πίεσης στο τμήμα του αγωγού καθορίζονται από τον τύπο:

όπου Ι - οι απώλειες για την υπέρβαση της τριβής, ανά 1 m του μήκους του αγωγού (ειδικές απώλειες), Pa, λαμβάνονται από τους πίνακες που δίνονται στα εγχειρίδια για τον εξαερισμό. / - μήκος του αγωγού, m; - Απώλεια πίεσης στην τοπική αντίσταση, Pa.

Οι συνολικές απώλειες πίεσης στο σύστημα αγωγών προσδιορίζονται με αθροισμό των απωλειών σε μεμονωμένα τμήματα.

Μέθοδος δυναμικών πιέσεων. Με αυτή τη μέθοδο, η απώλεια πίεσης για την υπέρβαση των δυνάμεων τριβής αντικαθίσταται από ισοδύναμες απώλειες στις τοπικές αντιστάσεις:

όπου είναι ο συντελεστής συνάρτησης της τοπικής αντίστασης, = A (// (14.25)

όπου Ar - απώλεια πίεσης στον κλάδο, Pa; Ar - εκτιμώμενη απώλεια πίεσης, Pa; (1 και c1 - αντίστοιχα, τις απαιτούμενες και αποδεκτές διαμέτρους του κλάδου, m.

2. Μεταβολή στην κατανάλωση αέρα με αλλαγή της διαμέτρου του κλάδου με συνεχή απώλεια πίεσης. Η νέα διάμετρος του κλάδου, m, βρίσκεται από τη σχέση:

όπου ccc- αντίστοιχα, την απαιτούμενη και αποδεκτή ροή αέρα, m 3 / h.

Η επίδραση των ακαθαρσιών των στερεών σωματιδίων στις απώλειες πίεσης στους αγωγούς των εγκαταστάσεων πνευματικής μεταφοράς και αναρρόφησης λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με τους τύπους:

- για το οριζόντιο τμήμα:

- για το κατακόρυφο τμήμα:

ДРсм.в = 4Р0(i + q) + q, (14-29)

όπου Για να - ο συντελεστής αντίστασης στη διάβρωση της κίνησης του μείγματος αέρα σε fuboprovodah λαμβάνεται σύμφωνα με πειραματικά δεδομένα. ρ είναι η συγκέντρωση μάζας του μίγματος, kg / kg.

V είναι η συγκέντρωση όγκου του μείγματος, kg / m3. / - ύψος του κατακόρυφου τμήματος, m.

Ισχύς που καταναλώνεται από τον ανεμιστήρα που εξυπηρετεί το δίκτυο εξαερισμού.

όπου ?),να - χωρητικότητα του ανεμιστήρα, m 3 / h; Ar - συνολική απώλεια πίεσης στο σύστημα αερισμού, Pa; να - συντελεστής ασφάλειας · gr - Απόδοση ανεμιστήρα, που λαμβάνεται από τα δεδομένα αναφοράς. gr - απόδοση μετάδοσης από τον ηλεκτροκινητήρα στον ανεμιστήρα, εάν η πτερωτή του ανεμιστήρα είναι τοποθετημένη στον άξονα του ηλεκτροκινητήρα, τότε |2 = 1 •

Υπολογισμός του τοπικού εξαερισμού

Οι ομπρέλες εξάτμισης εγκαθίστανται πάνω από τον εξοπλισμό με σταθερή ροή μεταφοράς, καθώς και πάνω από τον εξοπλισμό εκπομπής σκόνης και αερίου. Η επιφάνεια της πηγής επιβλαβών εκπομπών, η οποία έχει θερμοκρασία πάνω από τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας του καταστήματος, αυξάνει τη ροή μεταφοράς που προκαλείται από τη διαφορά στις πυκνότητες των θερμών και ψυχρών αερίων ή ατμών. Αυτά τα ρεύματα συλλαμβάνουν σωματίδια σκόνης, ατμούς και αέρια και τα μεταφέρουν από την θερμαινόμενη επιφάνεια.

Η επιλογή του ανεμιστήρα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την απαραίτητη πίεση και παραγωγικότητα.

Η απαιτούμενη ισχύς (kW) στον άξονα του κινητήρα υπολογίζεται από τον τύπο

όπου L - παραγωγικότητα, m / h;

- Απόδοση ανεμιστήρα (0,6, 0,85);

- Απόδοση μετάδοσης (0,9, 1,0).

Το σχήμα 2.1 δείχνει το διάγραμμα της ομπρέλας για την παγίδευση επιβλαβών εκπομπών.

Εικόνα 2.1 - Σχήματος καπό εξάτμισης

Η απόδοση της κουκούλας εξαρτάται από την ποσότητα του αέρα που αφαιρείται L και την ταχύτητα w αναρρόφηση μείγματος αερίων και λεπτόκοκκου σκόνης (σύγκριση με το συνιστώμενο w για μια ορισμένη ομάδα επιβλαβών ουσιών), καθώς και από την απόσταση της ομπρέλας από την επιφάνεια απελευθέρωσης σκόνης αερίου H και τη γωνία ανοίγματος της ομπρέλας α (συνήθως 2). Κατά την τοποθέτηση καυσαερίων σε ύψος (0,4..... 0,8) Dισοδ είναι αναγκαίο να εισαχθεί στον τύπο υπολογισμού (2.4) ένας συντελεστής που χαρακτηρίζει την κινητικότητα του αέρα του δωματίου.

Με βάση τα πρακτικά δεδομένα, οι συνολικές διαστάσεις της ομπρέλας (μήκος και πλάτος) λαμβάνονται ως 0,2 m μεγαλύτερη από την πηγή των επιβλαβών εκπομπών.

Αποτελεσματική εργασία L (m / h) του καλύμματος καυσαερίων παρέχεται εις βάρος του καυσαερίου από την πηγή θερμότητας.

όπου Κv - συντελεστής διόρθωσης για την κινητικότητα του αέρα στο δωμάτιο.

Για νασ - συντελεστής διόρθωσης για την παρουσία ενός συστατικού αερίου στην κυκλοφοριακή ροή.

Q - ποσότητα θερμότητας μεταφοράς, απώλεια πηγών θερμότητας και εκπομπών αερίων.

όπου t - τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της πηγής των επιβλαβών εκπομπών και του αέρα του χώρου εργασίας, ° С.

Συντελεστής Κv μπορεί να προσδιοριστεί από το γράφημα στο Σχ. 2.2 Ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης του αέρα στο δωμάτιο wn και την παράμετρο Α.

Σχήμα 2.2 - Συντελεστής διόρθωσης Kv για την κίνηση του αέρα στο δωμάτιο στο Α: 1- 2.0; 2 - 1,0; 3 - 0.5; 4

0,38. 5 - 0.25; 6-0.19

Γνωρίζοντας την αξία του συντελεστή Κv από τον πίνακα. 2.11, μπορεί κανείς να βρει τον συντελεστή Κσ.

Πίνακας 2.11 - Τιμές του συντελεστή K σ ως συνάρτηση του Kv

Πώς υπολογίζεται ο αερισμός του χώρου παραγωγής: η αρχή του υπολογισμού της ελάχιστης αναγκαίας ανταλλαγής αέρα και οι παράγοντες που επηρεάζουν τις απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού

Κατά την εργασία στην παραγωγή, πρέπει να τηρούνται διαφορετικά πρότυπα, επιβάλλονται αυστηρές προϋποθέσεις στις συνθήκες εργασίας. Πολλά εξαρτώνται από τις επιχειρήσεις από τη σωστή ανταλλαγή αέρα. Ο φυσικός αερισμός δεν θα βοηθήσει στην παροχή του, επομένως είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής. Αυτό απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο εξαερισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ελάχιστη απαιτούμενη χωρητικότητα του συστήματος εξαερισμού

Πρώτον, η ποιότητα του αερισμού επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Στην παραγωγή υπάρχουν οι ακόλουθες εκπομπές επιβλαβών ουσιών:

 • η θερμότητα που παράγεται από τον εξοπλισμό λειτουργίας,
 • εξάτμιση και ένα ζευγάρι βλαβερών ουσιών,
 • απελευθέρωση διαφόρων αερίων,
 • υγρασία,
 • κατανομή ατόμων (ιδρώτα, αναπνοή κ.λπ.).


Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν τουλάχιστον μερικές από αυτές τις μολυσματικές ουσίες. Υπολογίζοντας την ισχύ του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής θα πρέπει να εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 1. Απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών.
 2. Αφαίρεση υπερβολικής υγρασίας.
 3. Καθαρισμός του μολυσμένου αέρα.
 4. Απομακρυσμένη εκπομπή επιβλαβών ουσιών.
 5. Ρύθμιση θερμοκρασίας δωματίου, απορρόφηση υπερβολικής θερμότητας.
 6. Γεμίστε το δωμάτιο με καθαρό αέρα.
 7. Θέρμανση, ψύξη ή υγρασία του εισερχόμενου αέρα.

Όλες αυτές οι λειτουργίες απαιτούν μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας κατά τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Επομένως, κατά την εγκατάσταση, πρέπει να επιλέξετε και να υπολογίσετε όλες τις απαραίτητες παραμέτρους.

Κατά το σχεδιασμό της συσκευής εξαερισμού, υπολογίστε τη ροή του αέρα με τον τύπο:

 • Το F υποδηλώνει τη συνολική επιφάνεια των ανοιγμάτων σε m 2,
 • W0 είναι η μέση ταχύτητα ανάσυρσης αέρα. Η λειτουργία αυτή εξαρτάται από τον βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη φύση των λειτουργιών που εκτελούνται.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ικανότητα εξαερισμού είναι η θέρμανση του εισερχόμενου αέρα. Για να μειώσετε το κόστος, χρησιμοποιήστε την ανακύκλωση: ένα μέρος του καθαρισμένου αέρα θερμαίνεται και επιστρέφει στο δωμάτιο. Πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

 • Εξωτερικά, πρέπει να τροφοδοτείται τουλάχιστον το 10% καθαρού αέρα, και στον εισερχόμενο αέρα επιβλαβών ακαθαρσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%.
 • απαγορεύεται η χρήση ανακυκλοφορίας στο χώρο εργασίας, όπου υπάρχουν εκρηκτικές ουσίες, επιβλαβείς μικροοργανισμοί, εκπομπές στον αέρα που ανήκουν στην τάξη 1ης έως 3ης τάξης κινδύνου.

Υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής των εγκαταστάσεων παραγωγής

Προκειμένου να γίνει το έργο του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, καθορίζεται πρωτίστως η πηγή επιβλαβών ουσιών. Στη συνέχεια υπολογίζεται πόσο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για την κανονική εργασία των ανθρώπων και πόσο μολυσμένος αέρας πρέπει να αφαιρεθεί από το δωμάτιο.

Κάθε ουσία έχει τη δική της συγκέντρωση και οι κανόνες του περιεχομένου τους στον αέρα είναι επίσης διαφορετικοί. Επομένως, οι υπολογισμοί γίνονται για κάθε ουσία χωριστά και τα αποτελέσματα συνοψίζονται στη συνέχεια. Για να δημιουργήσετε το σωστό ζυγό αέρα, πρέπει να λάβετε υπόψη την ποσότητα επιβλαβών ουσιών και την τοπική αναρρόφηση για να κάνετε έναν υπολογισμό και να καθορίσετε πόσο καθαρό αέρα είναι απαραίτητο.

Υπάρχουν τέσσερα σχήματα ανταλλαγής αέρα για τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής στην παραγωγή: από πάνω προς τα κάτω, από πάνω προς τα πάνω, από κάτω προς τα πάνω, από κάτω προς τα κάτω.

Υπολογισμός του τοπικού συστήματος εξαερισμού.

Είναι γνωστό ότι ο προσδιορισμός των ποσοτικών παραμέτρων του αέρα που παράγεται από τα κυρίαρχα είδη των επιβλαβών εκπομπών σε βιομηχανικά κτίρια (με θερμότητα, υδρατμούς, επικίνδυνων αερίων και ατμών σύμφωνα με άθροιση τους όταν εφαρμόζονται σε ανθρώπινο).

Ανάλογα με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των παραγωγικών διαδικασιών, για να εξασφαλιστούν οι παράμετροι μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις παραγωγής, χρησιμοποιείται συχνά η ταυτόχρονη λειτουργία των συστημάτων γενικής ανταλλαγής και τοπικών συστημάτων τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Τα συστήματα τοπικού εξαερισμού συναρμολογούνται σε συστήματα:

· Στις γραμμές παραγωγής,

· Με την ταυτόχρονη λειτουργία του εξοπλισμού,

· Ανά τύπο επιβλαβούς απόρριψης,

· Για βέλτιστες ακτίνες δράσης και ροής αέρα.

Τοπικός εξαερισμός - ένα σύνολο αλληλένδετων και αλληλεπιδρώντας συστατικά όπως εκπέμπουν επιβλαβείς ουσίες στον εξοπλισμό διαδικασία, η ίδια διαδικασία εξοπλισμού και ο συνδυασμός των συστατικών και συσκευών για τον εντοπισμό των επιβλαβών ουσιών που απελευθερώνονται και την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα έξω από το δωμάτιο.

Τα κύρια στοιχεία των τοπικών συστημάτων εξαερισμού είναι:

· Τοπική αναρρόφηση - συσκευές προοριζόμενες για τη συλλογή επιβλαβών ουσιών από τεχνολογικό εξοπλισμό ή χώρους σχηματισμού τους.

Ανάλογα με το αν μηχανικά ή βαρύτητας συστήματος, στη δομή της, προαιρετικά, μπορεί να ενσωματώνεται εξοπλισμός καθαρισμού (φίλτρα, πλυντρίδες, κυκλώνες) και μονάδα εξαερισμού.

Ο σχηματισμός επιβλαβών ουσιών στον αέρα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων επιβάλλει τις ακόλουθες απαιτήσεις για την οργάνωση της ανταλλαγής αερίων:

1. Ο αέρας τροφοδοσίας δεν πρέπει να διασχίζει την τροχιά του φακού της τοπικής αναρρόφησης.

2. Απαγορεύεται η εγκατάσταση διανομέων αέρα πάνω από τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις τεχνολογικές γραμμές.

3. Οι αγωγοί των συστημάτων παροχής αέρα θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρη που δεν επηρεάζουν την τεχνολογική παραγωγή.

4. Air διανομείς θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από το χώρο εργασίας για να παρέχουν διόδους στο χώρο εργασίας που απαιτείται από τις μετεωρολογικές συνθήκες ένα τέτοιο τρόπο ώστε η ελάχιστη διαδρομή του διαχύτη στη ζώνη αναπνοής?

5. Ο τύπος των συσκευών διανομής αέρα καθορίζεται από τον τύπο των τεχνολογικών λειτουργιών και τα χαρακτηριστικά παραγωγής του χώρου.

Η συγκέντρωση των επιβλαβών ουσιών στον αέρα, τα αφαιρούμενα τοπικά συστήματα εξάτμισης, υψηλότερη από τη συγκέντρωση των ουσιών αυτών στον αέρα, τα αφαιρούμενα συστήματα obshcheobmennoj, έτσι ώστε η αποτελεσματικότητα των τοπικών συστημάτων εξάτμισης για την αφαίρεση ρύπων είναι υψηλότερη από την γενική ανταλλαγή. Τα συστήματα γενικής ανταλλαγής για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος θα πρέπει να έχουν σημαντικά υψηλότερο κόστος, επομένως τα τοπικά συστήματα εξάτμισης δεν είναι κλιματικά, είναι τεχνολογικά συστήματα εξαερισμού.

Απαιτήσεις για την τοπική αναρρόφηση.

Υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις - οι απαιτήσεις που καθορίζουν

την ανάγκη για πλήρη απορρόφηση των εκπεμπόμενων επιβλαβών ουσιών με τοπική αναρρόφηση και αποκλεισμό της εισόδου τους στη ζώνη αναπνοής του ανθρώπου, προκειμένου να διατηρηθούν οι απαιτούμενες κλιματολογικές συνθήκες στον χώρο εργασίας.

1) η τοπική αναρρόφηση πρέπει να καλύπτει πλήρως τον τόπο σχηματισμού βλαβερών ουσιών και να διαθέτει ελάχιστο τεχνολογικό άνοιγμα (άνοιγμα εργασίας) για τις διαδικασίες εξυπηρέτησης.

2) η τοπική αναρρόφηση πρέπει να βρίσκεται σε μέρη που εξασφαλίζουν τη μέγιστη παραγωγικότητα της εργασίας και την ασφάλεια των τεχνολογικών διαδικασιών.

3) η τοπική αναρρόφηση θα πρέπει να έχει ελάχιστη αεροδυναμική αντίσταση.

4) η απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών πρέπει να συμπίπτει με την κατεύθυνση δράσης των δυνάμεων αδράνειας των επιβλαβών ουσιών ·

5) η τοπική αναρρόφηση πρέπει να κατασκευάζεται με βιομηχανικές μεθόδους και να αποσυναρμολογείται εύκολα.

Ταξινόμηση της τοπικής αναρρόφησης.

Υπάρχει η ακόλουθη κατάταξη κατηγορίας της τοπικής αναρρόφησης:

Μισή ανοικτή τοπική αναρρόφηση - τοπική αναρρόφηση, που καλύπτει πλήρως τον τόπο σχηματισμού επιβλαβών ουσιών και διαθέτει άνοιγμα εργασίας για τη συντήρηση των τεχνολογικών διεργασιών (απορροφητήρες καυσαερίων και θάλαμοι εξάτμισης).

Ανοίξτε τοπική αναρρόφηση - τοπική αναρρόφηση, που βρίσκεται εκτός του τεχνολογικού εξοπλισμού και της γραμμής επεξεργασίας (ομπρέλες, ομπρέλες, προστατευτικά, πλευρική αναρρόφηση).

Πλήρως κλειστή τοπική αναρρόφηση - τοπική αναρρόφηση, οι οποίες αποτελούν μέρος του περιβλήματος του τεχνολογικού εξοπλισμού. Για την πρόσληψη αέρα, έχουν ειδικές οπές με σχισμές στο περίβλημα.

Κατά την επιλογή ενός συστήματος αναρρόφησης και με την εποικοδομητική εκπόνησή του, είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν οι ακόλουθες βασικές διατάξεις:

· Η αναρρόφηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή και, εάν είναι δυνατόν, να απομονώνεται η πηγή από το δωμάτιο.

· Η καλύτερη λύση είναι το πλήρες καταφύγιο της πηγής.

· Οπή αναρρόφησης θα πρέπει να προσανατολίζεται έτσι ώστε η ροή των επιβλαβών εκπομπών ελάχιστα αποκλίνει από την αρχική κατεύθυνση της κίνησης και όπου ο αέρας εξάτμισης δεν διέρχεται διαμέσου της ζώνης αναπνοής λειτουργεί.

· Η μείωση του μεγέθους του ανοίγματος εισαγωγής της αναρρόφησης οδηγεί σε αύξηση της ροής αέρα που απαιτείται για την παγίδευση επιβλαβών εκπομπών.

Η ροή αέρα για αναρρόφηση από την πηγή που εκπέμπει θερμότητα και αέρια είναι ανάλογη με τη χαρακτηριστική ροή αέρα στην ροή μεταφοράς που αυξάνεται πάνω από την πηγή:

όπου L0- χαρακτηριστικός ρυθμός ροής, m3 / h.

kn - Ένας αδιάστατος παράγοντας που λαμβάνει υπόψη την επίδραση του γεωμετρικού

και τις παραμέτρους του καθεστώτος που χαρακτηρίζουν το σύστημα "πηγή-αναρρόφησης".

kστο - συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την επίδραση της ταχύτητας της κίνησης του αέρα στο δωμάτιο.

kt - ένας συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την τοξικότητα των επιβλαβών ανοιγμάτων.

Για αναρρόφηση από καταφύγια με ανοίγματα εργασίας και διαρροές, ο τύπος

όπου F-επιφάνεια ανοιγμάτων εργασίας και διαρροές, m2.

v0-η μέση επιφάνεια των ανοιγμάτων εργασίας και η χαλαρότητα της ταχύτητας αναρρόφησης, m / s.

Ταχύτητα αέρα vo εξαρτάται από τη φύση της διαδικασίας και την τοξικότητα των επιβλαβών εκπομπών και καθορίζεται συνήθως πειραματικά.

Κατά τον υπολογισμό της αναρρόφησης από τις πηγές θερμότητας, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη μεταφορά μεταφοράς θερμότητας, η οποία υπολογίζεται από τους τύπους:

όπου - θερμοκρασίες της θερμαινόμενης επιφάνειας και αέρα στον χώρο, ° С;

και - την περιοχή των οριζόντιων και κάθετων επιφανειών της πηγής.

Τιμή συντελεστή n εγκρίνεται ανάλογα με:

, ° C........... 50 100 200 300 400 500 1000

n...................1.63 1.58 1.53 1.45 1.4 1.35 1.18

Κατά τον υπολογισμό της αναρρόφησης από ογκομετρικές πηγές θερμότητας, η συνολική μεταφορά θερμότητας όλων των επιφανειών

Μηχανική συγκράτηση των μαζών της γης: Η μηχανική συγκράτηση των μαζών της γης στην πλαγιά εξασφαλίζεται με την κατασκευή αντισταθμίσεων διαφόρων δομών.

Τα εγκάρσια προφίλ των επιχωμάτων και των ακτών: Στις αστικές περιοχές, η προστασία των ακτών έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις, αλλά ιδιαίτερη σημασία έχει η αισθητική.

Υπολογισμός τοπικού εξαερισμού (σελίδα 1 από 2)

ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΑΜΒΟΒ

με το ποσοστό "προστασίας εργασίας"

1. Υπολογισμός τοπικού εξαερισμού

Υπολογιζόμενη σύστημα τοπικό εξαερισμό έχει σχεδιαστεί για να απομακρυνθεί το φορτωμένο με σκόνη αέρα από τη μηχανή πλήρωσης και περιλαμβάνει ένα δέκτη σκόνης-φορτωμένο αέρα, τοποθετημένο πάνω από τη μηχανή, τον αγωγό, ένα αποσβεστήρα, δύο στροφές 90 0, φυτικά αποχέτευσης (κυκλώνα) ανεμιστήρα.

- Περιοχή του δέκτη (ομπρέλα) -

- δεν υπάρχουν πρόσθετες οπές στον αγωγό -

- ογκομετρική ροή εκπεμπόμενης σκόνης -

- η θερμοκρασία του εξαγόμενου αέρα είναι 20 ° C.

- δυναμικό ιξώδες αέρα -

- ταχύτητα αέρα στον αγωγό -

- υδραυλική αντίσταση του κυκλώνα -

- συνολική αποτελεσματικότητα σύστημα εξαερισμού -

- διάμετρο σωματιδίου σκόνης -

- η φαινόμενη πυκνότητα του σωματιδίου -

Κατά τον υπολογισμό του είναι απαραίτητο:

1) βρείτε τη δύναμη του ηλεκτροκινητήρα του ανεμιστήρα.

2) σχεδιάστε ένα σχέδιο και τμήμα του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ESKD.

1 Υπολογισμός του κριτηρίου του Archimedes

δ - διάμετρος του σωματιδίου σκόνης, m.

σ Η φαινόμενη πυκνότητα ενός σωματιδίου, kg / m 3.

g - επιτάχυνση της βαρύτητας.

μμε το - δυναμικό ιξώδες αέρα.

2. Υπολογισμός του κριτηρίου

3. Υπολογισμός της ταχύτητας της κυματισμού των σωματιδίων

4. Υπολογισμός της ογκομετρικής παροχής της σκόνης που πρέπει να αφαιρεθεί.

5. Υπολογισμός της διαμέτρου του αγωγού

6. Υπολογισμός της υδραυλικής αντίστασης της μονάδας αερισμού

7. Υπολογισμός της ηλεκτρικής ισχύος του ανεμιστήρα

Διάγραμμα μονάδας αερισμού:

2. Προστατευτική γείωση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Αρχικά δεδομένα:

- τάση ηλεκτρικής εγκατάστασης - έως 1000 Στο.

- ισχύς - P = 160 kW.

- Ειδική αντίσταση εδάφους - = 40Ομ ּ m.

- μήκος κάθετων ηλεκτροδίων - l = 2.5 m.

- διάμετρος των ηλεκτροδίων - δ = 0,025 m.

- πλάτος της λωρίδας σύνδεσης - β = 0,04 m.

- απόσταση από την επιφάνεια της γης έως την κορυφή του ηλεκτροδίου - t 0 = 0.8 m.

- συντελεστής εποχικότητας για κάθετα ηλεκτρόδια - 1,5.

- Συντελεστής εποχικότητας για οριζόντιο ηλεκτρόδιο - 3;

- απόσταση μεταξύ των κατακόρυφων ηλεκτροδίων - Γ = 2.5 m.

- η διάταξη της κάθετης: σε μια σειρά.

Κατά τον υπολογισμό του είναι απαραίτητο:

1) καθορίζει τον αριθμό των κατακόρυφων ηλεκτροδίων.

2) Τοποθετήστε τα ηλεκτρόδια στο σχέδιο και στο τμήμα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ESKD.

1 Υπολογισμός της αντίστασης στη ροή ενός μόνο κατακόρυφου ηλεκτροδίου γείωσης

2. Υπολογισμός του ελάχιστου αριθμού κατακόρυφων ηλεκτροδίων

rn - κανονική αντίσταση = 4 Ομ.

3. Καθορίστε με αναφορά τον συντελεστή χρήσης των κατακόρυφων ηλεκτροδίων του διακόπτη γείωσης ομάδας. Δέχομαι 1 διακόπτη γείωσης, εξ ου και 0.65.

4. Υπολογισμός του απαιτούμενου αριθμού κατακόρυφων ηλεκτροδίων στο στο = 0,65

5. Υπολογισμός του μήκους της οριζόντιας ταινίας που συνδέει τα κατακόρυφα ηλεκτρόδια

6. Υπολογισμός της αντίστασης στη ροή ενός οριζόντιου ρεύματος ηλεκτροδίου (λωρίδας) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση των κατακόρυφων ηλεκτροδίων

7. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο, υπολογίστε τον συντελεστή χρήσης του οριζόντιου ηλεκτροδίου (ταινία) = 0.64.

8. Υπολογισμός της αντίστασης της συσκευής γείωσης

9. Συγκρίνουμε την ληφθείσα τιμή αντίστασης της συσκευής γείωσης R με τυποποιημένη τιμή αντοχής γης rn : 2.95 Ομ

Αρχείο ZIP - WinRAR / ΧΩΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

KF MSTU. NE Bauman

Πρακτικό μάθημα για την πειθαρχία του "σιδηροδρόμου της Λευκορωσίας"

"Τρόποι οργάνωσης του εξαερισμού και του

για να δημιουργήσετε

συνθήκες στον χώρο εργασίας,

προσδιορισμός της απαιτούμενης παραγωγικότητας »

Παροχή άνετων συνθηκών διαβίωσης.

Βιομηχανικός εξαερισμός και κλιματισμός.

Ο βιομηχανικός εξαερισμός είναι ένα αποτελεσματικό μέσο διασφάλισης της σωστής καθαριότητας και των επιτρεπτών παραμέτρων του μικροκλίματος του αέρα στην περιοχή εργασίας.

Ο εξαερισμός είναι μια οργανωμένη και ρυθμιζόμενη ανταλλαγή αέρα, η οποία εξασφαλίζει την απομάκρυνση του βρώμικου αέρα από το δωμάτιο και την παροχή καθαρού αέρα στη θέση του.

Με τη μέθοδο της κίνησης του αέρα, των συστημάτων φυσικό και μηχανικό αερισμό.

Το σύστημα εξαερισμού, η κίνηση των μαζών του αέρα στην οποία εκτελείται λόγω της προκύπτουσας διαφοράς πίεσης εκτός και εντός του κτιρίου, καλείται φυσικό εξαερισμό.

Ο εξαερισμός με τον οποίο διοχετεύεται αέρας στους χώρους παραγωγής ή απομακρύνεται από αυτά μέσω συστημάτων αγωγών αερισμού με τη χρήση ειδικών μηχανικών οδηγών για το σκοπό αυτό καλείται μηχανικό αερισμό.

Ο μηχανικός αερισμός σε σύγκριση με τον φυσικό εξαερισμό έχει πολλά πλεονεκτήματα:

Μεγάλη ακτίνα δράσης λόγω της σημαντικής πίεσης που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα.

τη δυνατότητα αλλαγής ή συντήρησης της απαραίτητης ανταλλαγής αέρα ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία και την ταχύτητα του ανέμου ·

να εκθέσει τον αέρα που εισάγεται στο δωμάτιο σε προκαταρκτικό καθαρισμό, ξήρανση ή ύγρανση, θέρμανση ή ψύξη.

Να οργανωθεί μια βέλτιστη κατανομή αέρα με παροχή αέρα απευθείας στους χώρους εργασίας.

να αλιεύουν επιβλαβείς εκπομπές απευθείας στους τόπους σχηματισμού τους και να εμποδίζουν τη διάδοσή τους σε όλους τους χώρους ·

καθαρίστε τον μολυσμένο αέρα πριν τον εξαπολύσετε στην ατμόσφαιρα.

Για τα μειονεκτήματα του μηχανικού αερισμού είναι απαραίτητο να αποδοθεί ένα σημαντικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του και η ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση του θορύβου.

Τα μηχανικά συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε κοινά, τοπικά, μικτά, συστήματα έκτακτης ανάγκης και κλιματισμού.

Γενικός αερισμός έχει σχεδιαστεί για να αφομοιώνει την περίσσεια θερμότητας, υγρασίας και επιβλαβών ουσιών σε ολόκληρο τον όγκο της περιοχής εργασίας των χώρων.

Χρησιμοποιείται σε περίπτωση που οι επιβλαβείς εκπομπές εισέρχονται απευθείας στον αέρα του χώρου, οι θέσεις εργασίας δεν είναι σταθερές, αλλά βρίσκονται σε όλο το δωμάτιο.

Με τη μέθοδο της παροχής και την απομάκρυνση του αέρα διακρίνονται τέσσερα σχέδια γενικού αερισμού :

με ανακυκλοφορία.

Ο υπολογισμός της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα με τον γενικό εξαερισμό πραγματοποιείται με βάση τις συνθήκες παραγωγής και την παρουσία περίσσειας θερμότητας, υγρασίας και επιβλαβών ουσιών.

Για μια ποιοτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ανταλλαγής αέρα, η έννοια της πολλαπλότητας ανταλλαγής αέρα Κστο - η αναλογία της ποσότητας αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου L(m 3 / h), στον όγκο του αεριζόμενου χώρου Vn(m 3). Με σωστά οργανωμένο αερισμό, η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από μία:

Σε ένα φυσιολογικό μικροκλίμα και χωρίς επιβλαβείς εκπομπές, λαμβάνεται η ποσότητα του αέρα στον γενικό εξαερισμό, ανάλογα με τον όγκο του δωματίου ανά εργαζόμενο.

Δεν επιβλαβή ιζήματα - είναι ο αριθμός τους σε τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ η κατανομή στην οποία η συγκέντρωση του αέρα του δωματίου επιβλαβών ουσιών που δεν θα υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο.

Σε χώρους παραγωγής με όγκο αέρα ανά εργαζόμενο (Vn1):

Vn1 3 κατανάλωση αέρα ανά 1 εργαζόμενο (L1),

Vn1 = 20 40 m 3 ροής αέρα ανά 1 εργαζόμενο (L1),

Vn1 > 40 m 3 και με την παρουσία φυσικής ανταλλαγής αέρα δεν υπολογίζεται. Εάν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός (αεροστεγείς καμπίνες), η ροή αέρα ανά εργαζόμενο πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 m 3 / h

Μικτό σύστημα εξαερισμού είναι ένας συνδυασμός τοπικού και γενικού αερισμού. Το τοπικό σύστημα αφαιρεί επιβλαβείς ουσίες από τα περιβλήματα και τα καταφύγια των μηχανών. Ωστόσο, μερικές από τις βλαβερές ουσίες μέσω της διαρροής καταφυγίων διεισδύουν στο δωμάτιο. Αυτό το τμήμα αφαιρείται με γενικό αερισμό.

Εξαερισμός έκτακτης ανάγκης παρέχεται σε εκείνες τις εγκαταστάσεις παραγωγής στις οποίες είναι δυνατή μια ξαφνική απελευθέρωση στον αέρα ενός μεγάλου αριθμού επιβλαβών ή εκρηκτικών ουσιών. Η αποτελεσματικότητα του αερισμού έκτακτης ανάγκης είναι τέτοια ώστε, μαζί με τον κύριο εξαερισμό, να παρέχει τουλάχιστον οκτώ αλλαγές αέρα ανά ώρα στο δωμάτιο. Το σύστημα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης πρέπει να ενεργοποιείται αυτόματα όταν επιτευχθεί η MPC των επιβλαβών εκπομπών ή όταν σταματήσει ένα από τα συστήματα γενικής ανταλλαγής ή τοπικού εξαερισμού. Η εκκένωση των συστημάτων έκτακτης ανάγκης από τον αέρα θα πρέπει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα μέγιστης διασποράς επιβλαβών και εκρηκτικών ουσιών στην ατμόσφαιρα.

Υπολογισμός συστημάτων εξαερισμού (γενική ανταλλαγή)

Ο υπολογισμός διεξάγεται σύμφωνα με τα SNiP 41-01-2903 και MTN 3.01.01.

Για να προσδιορίσετε τον απαιτούμενο ρυθμό ροής του αέρα, πρέπει να υπολογίσουμε δύο τιμές του αέρα του αριθμού των ανθρώπων και της πολλαπλότητας (αυτή η παράμετρος δείχνει πόσες φορές την ώρα στο δωμάτιο υπάρχει μια πλήρης αλλαγή του αέρα) και, στη συνέχεια, επιλέξτε το μεγαλύτερο των δύο αυτών αξιών

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα ανά αριθμό ατόμων:

Όπου: - απαιτούμενη παροχή αέρα εξαερισμού m 3 / h

N - αριθμός ατόμων

Lκανόνα - το ποσοστό κατανάλωσης αέρα ανά άτομο:

σε ηρεμία 30 m 3 / h;

Τυπική τιμή (σύμφωνα με το SNiP) - m 3 / h;

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε πολλαπλότητα:

Όπου: - απαιτούμενος ρυθμός ροής αέρα εξαερισμού, m 3 / h

n είναι η κανονικοποιημένη πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα:

για κατοικίες - από 1 έως 2.

για γραφεία - από 2 έως 3?

ξυλουργείο - 2

μηχανουργείο - 2 ÷ 3

συγκολλητικό κατάστημα 4 ÷ 6

S - επιφάνεια του δωματίου, m 2.

H - ύψος του δωματίου, m.

Προσδιορίστε την απαιτούμενη απόδοση των ανεμιστήρων στο μηχάνημα επεξεργασίας μηχανημάτων. Το εμβαδόν του δωματίου είναι 120, το ύψος είναι 4,5 μ. Η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα είναι n = 3. Ο αριθμός των εργαζομένων είναι 12 άτομα.

Προσδιορίστε την απόδοση των οπαδών από τον αριθμό των ατόμων στο εργαστήριο (): = 12 60 = 720

Προσδιορίστε την απόδοση των ανεμιστήρων στο κατάστημα με την πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα ():

Βρείτε την παραγωγικότητα (L) (τελική) των οπαδών στο εργαστήριο βάσει σύγκρισης των τιμών που βρέθηκαν παραπάνω (επιλέξτε max):

Εάν ο εξαερισμός έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί τη σκόνη ή τα αέρια από το δωμάτιο, η απόδοσή του υπολογίζεται από τον τύπο:

Πού: P - ποσότητα σκόνης (αέρια) που απελευθερώνεται στο δωμάτιο, mg / h

- η επιτρεπόμενη ποσότητα σκόνης (αέρια) στο δωμάτιο,

- το περιεχόμενο της σκόνης (αέρια) στον εξωτερικό αέρα,

Στο χυτήριο (12 × 8 × 6 m) της εγκατάστασης αυτόματης επισκευής, απελευθερώνονται 80 g μονοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της έκχυσης υγρού σιδήρου σε 1 ώρα. Υπολογίστε την απόδοση των ανεμιστήρων που είναι απαραίτητες για να διατηρήσετε μια ατμόσφαιρα στο κατάστημα με μια κανονική συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα.

Προσδιορίστε τη συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στο κατάστημα με μη αερισμό λειτουργίας:

Όπου: P - η ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται ανά g χύτευσης σιδήρου, mg. V είναι ο όγκος του καταστήματος, m 3.

Βρίσκουμε την απαραίτητη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα (n), αν είναι γνωστό ότι η επιτρεπτή συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στα χυτήρια από το san. των κανόνων είναι 20 mg / m 3:

Προσδιορίστε την απόδοση του ανεμιστήρα στο χυτήριο (L):

Υπολογισμός του τοπικού εξαερισμού

Η κύρια κατεύθυνση της προστασίας του ανθρώπου από τις επιπτώσεις των χημικών παραγόντων που δρουν στον αέρα στο χώρο εργασίας και στο οικιακό περιβάλλον είναι η μείωση της έκλυσης επιβλαβών ουσιών στην πηγή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση τεχνολογιών με λιγότερους επιβλαβείς ατμούς, αέρια και αερολύματα. Ωστόσο, η μείωση της εκπομπής σκόνης και αερίων στην πηγή δεν είναι πάντα εφικτή, επομένως, η προστασία του ατμοσφαιρικού αέρα πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών μεθόδων και μέσων. Αυτές περιλαμβάνουν τη στεγανοποίηση πολύ επικίνδυνων διεργασιών, τον τοπικό και γενικό εξαερισμό, τον καθαρισμό του αέρα εξαερισμού και των αερίων επεξεργασίας πριν από την απελευθέρωσή τους στην ατμόσφαιρα. Σε χαμηλές συγκεντρώσεις επιβλαβών ουσιών στον αέρα εξαγωγής και χαμηλό κόστος, χρησιμοποιείται διασπορά εκπομπών στην ατμόσφαιρα, ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον. Η προστασία ενός ατόμου με το χρόνο και την απόσταση μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στο χώρο εργασίας, αλλά είναι απαράδεκτη σε περιβάλλον κατοικίας. Έτσι, οι κύριες μέθοδοι προστασίας του αέρα είναι ο τοπικός αερισμός και ο καθαρισμός του αέρα εξαερισμού και των αερίων επεξεργασίας από επιβλαβείς ατμούς, αέρια και αερολύματα. Επί του παρόντος, έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος αριθμός ποικιλιών τοπικού εξαερισμού και συσκευής για τον καθαρισμό του αέρα από επιβλαβείς ακαθαρσίες. Τοπικός εξαερισμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την προστασία του αέρα χώρο εργασίας και βιομηχανικοί χώροι, δεδομένου ότι εντοπίζει τις πηγές των επιβλαβών ουσιών και εμποδίζει την είσοδο των ουσιών αυτών στον εσωτερικό αέρα. Επιπλέον, ο εντοπισμός βλαβερών ουσιών δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για την παγίδευση επιβλαβών ακαθαρσιών μέσω ειδικών συσκευών και εγκαταστάσεων. Ως αποτέλεσμα, η ποσότητα καθαρού αέρα μειώνεται σε σύγκριση με τον γενικό εξαερισμό, αυξάνοντας την συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον καθαρισμένο αέρα, πράγμα που αυξάνει την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού και μειώνει το κόστος καθαρισμού. Κατά την ανάπτυξη τεχνολογικού εξοπλισμού, που αποτελεί την πηγή εκπομπών επιβλαβών ατμών, αερίων και αερολυμάτων, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν ειδικά ενσωματωμένα συστήματα αναρρόφησης ή τοποθέτηση εντός του εξαεριστήρα. Υπάρχουν ορισμένες ταξινομήσεις των τοπικών αναρρόφησης, ωστόσο το είδος τους έχει αρκετά συγκεκριμένα σχήματα και ονόματα. Σύμφωνα με τη θέση των πηγών των επιβλαβών εκπομπών και των εισροών αέρα, η τοπική αναρρόφηση χωρίζεται συνήθως σε δύο μεγάλες ομάδες: τοπική αναρρόφηση ανοικτού τύπου και καταφύγιο με αναρρόφηση. Για τις τοπικές αντλίες είναι ανοικτές κουκούλες, καυσαέριο θάλαμο (αεριζόμενο θάλαμο), προστατευτικά καλύμματα αποκονίωσης (καλύμματα-vozduhopriomniki) και αναρροφήθηκε καταφύγιο. Ειδικοί τύποι τοπικού εξαερισμού είναι εξολκείς σκόνης και αντλίες αναρρόφησης που είναι ενσωματωμένοι στον εξοπλισμό.

Τοπικός αερισμός. Υπολογισμός του τοπικού εξαερισμού

Με τη βοήθεια του τοπικού εξαερισμού, δημιουργούνται οι απαραίτητες μετεωρολογικές παράμετροι σε ξεχωριστές θέσεις.

Για παράδειγμα, η σύλληψη επιβλαβών ουσιών απευθείας στην πηγή εμφάνισης. Ο πιο διαδεδομένος είναι ο τοπικός εξαερισμός εντοπισμού καυσαερίων.

Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης των επιβλαβών εκπομπών συνίσταται στην οργάνωση και οργάνωση αναρρόφησης από καταφύγια.

Τα σχέδια τοπικής αναρρόφησης μπορούν να είναι εντελώς κλειστά, μισάνοιχτα ή ανοιχτά. Η πιο αποτελεσματική κλειστή αναρρόφηση. Αυτά περιλαμβάνουν περιβλήματα, θαλάμους, ερμητικά ή στενά καλύπτοντας τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Εάν δεν είναι δυνατή η διευθέτηση αυτών των καταφυγίων, τότε χρησιμοποιούνται μερικές αντλίες αναρρόφησης ή ανοικτές αντλίες:

αναρρόφηση, κ.λπ.

Ένας από τους απλούστερους τύπους τοπικής αναρρόφησης είναι ο καυσαερίων (Εικ. 1).

Χρησιμεύει για τη σύλληψη επιβλαβών ουσιών που έχουν χαμηλότερη πυκνότητα από τον περιβάλλοντα αέρα.

Ομπρέλες εγκαθίστανται πάνω από λουτρά για διάφορους σκοπούς, ηλεκτρικούς και επαγωγικούς κλιβάνους και πάνω από τις οπές για την απελευθέρωση μετάλλου και σκωρίας από κουπόλια.

Τα πάνελ αναρρόφησης χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των επιβλαβών εκπομπών, που συλλαμβάνονται από τα ρεύματα μεταφοράς, με χειρωνακτικές λειτουργίες όπως η ηλεκτρική συγκόλληση, η συγκόλληση, η συγκόλληση με αέριο, η κοπή μετάλλων και τα λεγόμενα. Οι καυσαερίων - η πιο αποτελεσματική συσκευή σε σύγκριση με άλλες αντλίες, καθώς καλύπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την πηγή επιβλαβών ουσιών.

Η απαραίτητη ανταλλαγή αέρα στις συσκευές του τοπικού εξαερισμού υπολογίζεται με βάση την κατάσταση εντοπισμού των ακαθαρσιών που απελευθερώνονται από την πηγή σχηματισμού. Ο απαιτούμενος ωριαίος όγκος αναρρόφησης αέρα ορίζεται ως το προϊόν της περιοχής των οπών αναρρόφησης εισαγωγής F (m 2) ανά ταχύτητα αέρα σε αυτά. Ταχύτητα αέρα στο άνοιγμα αναρρόφησης VΠ(m / s) εξαρτάται από την τάξη κινδύνου της ουσίας και τον τύπο εισαγωγής αέρα του τοπικού εξαερισμού (VΠ = 0,5 5,0 m / s).

Οι ομπρέλες εξάτμισης χρησιμοποιούνται συχνότερα για τον εντοπισμό επιβλαβών ουσιών με απελευθέρωση θερμότητας, δημιουργώντας σταθερή ανοδική ροή. Οι ομπρέλες εξάτμισης εγκαθίστανται πάνω από τα λουτρά για διάφορους σκοπούς, ηλεκτρικούς και επαγωγικούς κλιβάνους και τις οπές για την εκκένωση μετάλλου και σκωρίας από τις θούλες.

Οι ομπρέλες ανοίγουν από όλες τις πλευρές και ανοίγουν εν μέρει: από μία, δύο και τρεις πλευρές. Η απόδοση της κουκούλας εξαρτάται από τις διαστάσεις, το ύψος της κρεμαστής και τη γωνία ανοίγματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος και όσο χαμηλότερη είναι η ομπρέλα πάνω από τη θέση της απελευθέρωσης των ουσιών, τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Η πιο ομοιόμορφη απορρόφηση εξασφαλίζεται με γωνία ανοίγματος της ομπρέλας φ όχι μικρότερη από 60 °.

Οι διαστάσεις της ορθογώνιας ομπρέλας (Εικ.1.) στο σχέδιο καθορίζονται ανάλογα με την απόσταση από τον καθρέφτη των επιβλαβών εκπομπών στο χαμηλότερο άνοιγμα λήψης της ομπρέλας h:

Α = α + 0,8 ώρες. Β = b + 0,8 ώρες. (3.1)

όπου a και b είναι οι πλευρές του επικαλυπτόμενου καθρέφτη των επιβλαβών εκπομπών (Σχήμα 1)

Για στρογγυλή ομπρέλα:

όπου είναι η διάμετρος του επικαλυπτόμενου καθρέφτη των επιβλαβών εκπομπών.

Ο όγκος του αέρα που αφαιρείται μέσω του καλύμματος καυσαερίων προσδιορίζεται από την έκφραση:

όπου: - η περιοχή του ανοίγματος υποδοχής της ομπρέλας,;

- ταχύτητα αέρα στην παραλαβή εργασίας της ομπρέλας, m / s.

Η ταχύτητα του αέρα στο τμήμα υποδοχής της ομπρέλας κατά την αφαίρεση των μη τοξικών εκπομπών για ανοιχτές ομπρέλες θεωρείται ότι είναι 0,15 ÷ 0,25 m / s.

Κατά την αφαίρεση των τοξικών εκπομπών:

για εξωτερικές ομπρέλες:

για ομπρέλες που ανοίγουν σε τρεις πλευρές:

για ανοιχτές ομπρέλες και στις δύο πλευρές:

για ανοιχτές ομπρέλες στη μία πλευρά:

Όταν η ομπρέλα βρίσκεται πάνω από την πηγή θερμότητας, ο όγκος του αέρα σε ένα ζεστό πίδακα που ανεβαίνει πάνω από την πηγή:

όπου: Q - η ποσότητα συμβατικής θερμότητας (kcal * s)

F - οριζόντια προβολή της πηγής ().

Ο τύπος αυτός ισχύει για h 1,5. όταν η ποσότητα του αναμεμιγμένου αέρα μπορεί να παραμεληθεί.

Μεταφορά θερμότητας από τη μεταφορά με θερμαινόμενη επιφάνεια (Q):

Πού: -συντελεστής μεταφοράς θερμότητας

- αντίστοιχα η θερμοκρασία της επιφάνειας καυσίμου και του περιβάλλοντος.

Πότε h> 1.5 ο όγκος και η ταχύτητα του αέρα στην είσοδο της ομπρέλας υπολογίζονται από τους τύπους:

Προσδιορίστε το μέγεθος της ομπρέλας και την ποσότητα αέρα που αφαιρείται από το λουτρό για επιχρωμίωση μεταλλικών προϊόντων. Οι βλαβερές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την επίστρωση χρωμίου συλλαμβάνονται με ομπρέλα εγκατεστημένη σε ύψος h = 0,8 m, το μέγεθος λουτρού a * b = 800 * 600 (mm).

Πάνω από το μπάνιο θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια ορθογώνια ομπρέλα. Οι διαστάσεις της κουκούλας στην τάξη καθορίζονται από τους τύπους (3.1):

Στη διαδικασία επιχρίσματος χρωμίου, απελευθερώνεται ο ανυδρίτης του χρωμίου και οι ατμοί του θειικού οξέος. Σε αυτή την περίπτωση, στο τμήμα λήψης της ομπρέλας που ανοίγει σε τέσσερις πλευρές, υιοθετείται η ταχύτητα του αέρα (βλέπε σελ. 10) Vn = 1,15m | c. Ως εκ τούτου, η ποσότητα αέρα που πρέπει να αφαιρεθεί καθορίζεται από τον τύπο:

Προσδιορίστε τη μέση ταχύτητα και τη ροή του αέρα μέσω της ομπρέλας εάν είναι τοποθετημένη σε απόσταση h = 0,5 m πάνω από την πλάκα, θερμαίνεται στους 100 ° C και έχει διαστάσεις 0,6 * 0,5 m. Θερμοκρασία περιβάλλοντος tokr= 20 ° C.

Καθορίζουμε τις διαστάσεις της κουκούλας χρησιμοποιώντας τους τύπους (3.1):

Καθορίστε τον τύπο για τον υπολογισμό της ροής του αέρα, για τον οποίο βρίσκουμε την τιμή της έκφρασης 1.5, δηλαδή:

1,5 = 1,5 * 0,95 = ύψος κρέμας 1,42 m h = 0,5 (λόγω της κατάστασης του προβλήματος) άρα, h 3 / h)

Ας υπολογίσουμε τον συντελεστή μεταφοράς θερμότητας "αΤ"Από πλάκα στον αέρα:

Προσδιορίστε την ποσότητα θερμότητας (Q) που δίνει η πλάκα μακριά από τη μεταφορά:

Βρίσκουμε την ποσότητα ροής αέρα μέσω της ομπρέλας (L):

L = 2340 * = 2340 * = 318,1 (m 3 / h)

Ας προσδιορίσουμε την τιμή της ταχύτητας αέρα στην είσοδο της ομπρέλας. Υποθέτοντας ότι η διατομή του πίδακα είναι ίση με την περιοχή αποκοπής της ομπρέλας, βρίσκουμε:

Για τη δημιουργία βέλτιστων μετεωρολογικών συνθηκών σε βιομηχανικούς χώρους, χρησιμοποιείται ο πιο τέλειος τύπος βιομηχανικού εξαερισμού - κλιματισμός.

Ο κλιματισμός ονομάζεται αυτόματη επεξεργασία του, προκειμένου να διατηρηθούν στους χώρους παραγωγής προκαθορισμένες μετεωρολογικές συνθήκες, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις συνθήκες εξωτερικού χώρου και στους εσωτερικούς τρόπους λειτουργίας.

Όταν το κλιματιστικό αυτόματα ελεγχόμενη θερμοκρασία αέρα, σχετική υγρασία και το ρυθμό ροής στο δωμάτιο, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, εξωτερικές καιρικές συνθήκες και τη φύση της διαδικασίας σε ένα δωμάτιο. Τέτοιες αυστηρά καθορισμένες παράμετροι αέρα δημιουργούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις που ονομάζονται κλιματιστικά. Σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από την παροχή υγειονομικών προτύπων για το μικροκλίμα του αέρα σε κλιματιστικά, διεξάγεται ειδική επεξεργασία: ιονισμός, αποσύνθεση, οζονισμός κ.λπ.

Τα κλιματιστικά μπορούν να είναι τοπικά (για την εξυπηρέτηση ξεχωριστών δωματίων) και κεντρικά (για τη συντήρηση πολλών ξεχωριστών δωματίων).

Ο κλιματισμός παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο από την άποψη της ασφάλειας ζωής αλλά και από πολλές τεχνολογικές διεργασίες, στις οποίες δεν επιτρέπονται διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας (ειδικά στην ηλεκτρονική ραδιόφωνο).

Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια, οι εγκαταστάσεις κλιματισμού χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

4.1 Τυπικός υπολογισμός της ισχύος του κλιματιστικού

(διαμέρισμα, εξοχικό, περιοχή γραφείων 50-70 ),

1) - εισροή θερμότητας από παράθυρα, τοίχους, δάπεδο και οροφή

όπου: S - περιοχή του δωματίου ();

h - ύψος του δωματίου (m).

q είναι ένας παράγοντας ίσος με 30 ÷ 40 ()

q = 30 για το σκιασμένο δωμάτιο.

q = 35 σε μεσαίο φωτισμό.

q = 40 για δωμάτια που λαμβάνουν πολύ ηλιακό φως.

Αν το άμεσο ηλιακό φως εισέλθει στο δωμάτιο, τότε τα παράθυρα πρέπει να έχουν ελαφρές κουρτίνες ή περσίδες.