Επιλογή της χωρητικότητας του κλιματιστικού για την περιοχή του δωματίου

Η κύρια παράμετρος που καθοδηγούν οι πελάτες κατά την επιλογή ενός κλιματιστικού είναι η παροχή ρεύματος. Η λειτουργικότητα, την εμφάνιση, την αντοχή της συσκευής είναι επίσης σημαντικές, αλλά ο κλιματισμός με ανεπαρκή ικανότητα, δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της ισχύος επηρεάζει το κόστος του διαχωρισμένου συστήματος.

Σε ποια χαρακτηριστικά του δωματίου να δώσουν προσοχή

Πριν τον υπολογισμό του συστήματος διαχωρισμού ισχύος για το διαμέρισμα, είναι απαραίτητο να υπολογίσει τις κύριες παραμέτρους που επηρεάζουν την απόδοση της συσκευής. Υπάρχουν 5 βασικοί παράγοντες στους οποίους επιλέγεται η ισχύς του κλιματιστικού:

 1. Περιοχή. Η πιο σημαντική παράμετρος, από τα οποία είναι απαραίτητο να αποστασιοποιηθεί. Για κάθε 10 τ.μ. Η περιοχή του δωματίου απαιτεί 1 kW χωρητικότητας κλιματισμού. Διαφορετικά, η απόδοση της συσκευής δεν επαρκεί για να καλύψει ολόκληρη την επικράτεια των χώρων.
 2. Ύψος οροφής. Το μέγεθος του χώρου στα δωμάτια έχει επίσης σημαντική επίδραση στην απόδοση του κλιματιστικού. Εάν το ύψος της οροφής είναι μεγαλύτερο από 3 μέτρα, είναι προτιμότερο να δημιουργηθεί ένα απόθεμα για την ικανότητα (χωρητικότητα ψύξης).
 3. Αριθμός ατόμων, που είναι συνεχώς στο δωμάτιο. Το ανθρώπινο σώμα απελευθερώνει 100 Watt θερμότητας σε μια ήρεμη κατάσταση και 200 ​​με σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 2 άτομα μόνιμα στο σαλόνι, χρειάζεστε ένα κλιματιστικό που είναι 200 ​​W ισχυρότερο. Στο γυμναστήριο αυτό το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί 2 φορές με τον υπολογισμό για κάθε άτομο.
 4. Μέγεθος και αριθμός ανοιγμάτων παραθύρων. Μέσα από τις γυάλινες επιφάνειες, οι ακτίνες του ήλιου εισέρχονται στο διαμέρισμα, θερμαίνουν το δωμάτιο. Πριν υπολογίσετε τι είδους κλιματιστικό χρειάζεται για ένα δωμάτιο, πρέπει να λάβετε υπόψη τον αριθμό και την έκταση των παραθύρων στις ηλιόλουστες πλευρές.
 5. Σε ποιο πάτωμα βρίσκεται το διαμέρισμα. Στους τελευταίους ορόφους, ακριβώς κάτω από τη στέγη, η θερμοκρασία αυξάνεται περισσότερο.

Στην ιστοσελίδα μας (στη δεξιά στήλη ή στο κάτω μέρος του άρθρου) θα βρείτε μια αριθμομηχανή που θα λαμβάνει υπόψη τις βασικές παραμέτρους. Η λειτουργικότητα αυτής της αριθμομηχανής είναι αρκετή για τον υπολογισμό των νοικοκυριών - δεν χρειάζεται να ψάχνετε σε άλλες υπολογιζόμενες λεπτές αποχρώσεις.

Μια κατάλληλη επιλογή της ισχύος του κλιματιστικού σας επιτρέπει να μην πληρώνετε υπερβολικά για την ηλεκτρική ενέργεια και ταυτόχρονα να διασφαλίζετε την αξιόπιστη λειτουργία της συσκευής.

Τυποποιημένοι τύποι για τον υπολογισμό της κατάλληλης ισχύος

Για να υπολογιστεί η συνολική χωρητικότητα του συστήματος σχισμών, οι κύριοι παράγοντες προστίθενται:

 1. Ο δείκτης της εισροής θερμότητας, ανάλογα με την περιοχή του δωματίου, το ύψος των οροφών και τον αριθμό των παραθύρων. Για το σκοπό αυτό υπολογίζονται τα εξής: περιοχή * ύψος οροφής * αναλογία φωτός / 1000. Ο συντελεστής φωτισμού επιλέγεται ως εξής: 30 για σκούρα δωμάτια, 35 για μεσαία φωτισμό, 40 για χώρους με έντονα φωτισμό.
 2. Η απελευθέρωση θερμότητας από ανθρώπινα σώματα. Για 0.1 kW για κάθε άτομο, εάν σε αυτό το δωμάτιο δεν υπάρχει ανάγκη για σωματική δραστηριότητα.
 3. Παροχή θερμότητας από οικιακές συσκευές. Ο μέσος όρος υπολογίζεται με ρυθμό 30% της ισχύος που καταναλώνεται από τη συσκευή. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής με ισχύ 0,9 kW παράγει 0,3 kW, κ.λπ.

Μετά από να συγκεντρώσουμε όλους τους δείκτες, λαμβάνεται η μέση ισχύς που απαιτείται από το κλιματιστικό σε συγκεκριμένο δωμάτιο.

Σήμανση από τους κατασκευαστές

Ένα διαφορετικό σύστημα του ίδιου μοντέλου παράγεται για διαφορετικές περιοχές (αντίστοιχα διαφορετικής ισχύος). Οι κατασκευαστές επισημαίνουν συσκευές για την ικανότητα ψύξης εκφρασμένες σε kBTU (1000 BTU / h = 293 W). Με βάση αυτή τη σήμανση, μπορείτε να κρίνετε αν αυτό το κλιματιστικό είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του μελλοντικού ιδιοκτήτη ή όχι:

 • 07 - η ισχύς είναι 2 kW. Κατά μέσο όρο, μια τέτοια συσκευή μπορεί να τεθεί σε ένα δωμάτιο 18-20 τετραγωνικών μέτρων?
 • 09 - κλιματιστικά για 2.5-2.6 kW. Κατάλληλο για χώρους μέχρι 26 τετραγωνικών μέτρων.
 • 12 - η πιο ισχυρή επιλογή μεταξύ οικιακών κλιματιστικών (3,5 kW). Ένα τέτοιο split σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε δωμάτια μέχρι 35 τετραγωνικά μέτρα. Η σήμανση 12 - κλιματισμός είναι σχεδιασμένη για την περιοχή ενός μεγάλου δωματίου με ψηλά ταβάνια.

Ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν άλλες αξίες - για παράδειγμα, η Toshiba είναι επίσης επισημασμένη σε BTU με τους αριθμούς 10 και 13 (είναι ελαφρώς πιο ισχυροί από "εννέα" και "δώδεκα", αντίστοιχα). Και, για παράδειγμα, η Mitsubishi στη σήμανση εφαρμόζει στοιχεία που αντιστοιχούν στην περιοχή των χώρων - 20, 25, 35 (που είναι παρόμοια με τα "επτά", "εννέα" και "δώδεκα", αντίστοιχα).

Παρακάτω υπάρχει ένας πίνακας που υποδεικνύει την απαιτούμενη χωρητικότητα ψύξης ανά περιοχή δωματίου. Σημειώστε ότι αυτό Ο πίνακας λαμβάνει υπόψη μόνο το κανονικό ύψος οροφής, τον χαμηλό φωτισμό, τον ελάχιστο εξοπλισμό και τους ανθρώπους.

Θέλω να προσθέσω ότι ένα διαχωριστικό σύστημα μικρότερο από 4 kW είναι κατάλληλο για διαμερίσματα. Οι συσκευές υψηλότερης ισχύος (18, 24, 36, 48 kBTU) χρησιμοποιούνται συχνότερα σε βιομηχανικά κτίρια, γυμναστήρια, γραφεία με τεράστιο εξοπλισμό παραγωγής καυσίμων. Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε ένα τέτοιο "σχίσιμο", συνιστώ να διαβάσετε το άρθρο - πόσο αποτελεσματικό είναι ένα μεγάλο κλιματιστικό σε ένα διαμέρισμα.

Δεδομένου ότι πολλοί μπερδεύουν την ισχύ ψύξης και την κατανάλωση ενέργειας, σας συμβουλεύω να διαβάσετε το άρθρο σχετικά με τον τρόπο διάκρισης αυτών των εννοιών. Και σε αυτό το άρθρο αναλύθηκε λεπτομερέστερα η σήμανση.

Τι θα συμβεί εάν επιλέξετε εσφαλμένα την τροφοδοσία ρεύματος

Εάν επιλέξετε ένα χωριστό σύστημα χωρίς να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά της κατοικίας, τότε πιθανόν να έχετε δυσάρεστες συνέπειες.

Εάν το κλιματιστικό δεν είναι αρκετά ισχυρό, ο ιδιοκτήτης περιμένει:

 • ψύξη χαμηλής ποιότητας.
 • υπερθέρμανση και καταστροφή της συσκευής.
 • πρόσθετες δαπάνες επισκευών και συντήρησης.

Μια ανεπαρκώς ισχυρή συσκευή απλά δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει τις λειτουργίες της σε ένα πολύ μεγάλο και ζεστό δωμάτιο.

Εάν το κλιματιστικό είναι πολύ ισχυρό, τότε:

 • το κόστος της συσκευής και της εγκατάστασης θα είναι υψηλότερο.
 • ο θόρυβος από το "split" θα είναι πιο έντονος.
 • Το δυναμικό της συσκευής δεν θα χρησιμοποιηθεί πλήρως.

Η αυξημένη ισχύς δεν θα οδηγήσει σε πρόωρη αποτυχία της συσκευής, αλλά οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπερβολικά για το "condder" και να συνηθίσουν σε "υπερβολικό" θόρυβο.

Αφήστε τα σχόλιά σας και μοιραστείτε το σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας!

Πώς να υπολογίσετε την ισχύ του κλιματιστικού και να επιλέξετε σωστά τη μονάδα για τις ανάγκες σας

Ένας ικανός υπολογισμός της ισχύος του κλιματιστικού είναι μια δέσμευση για αποτελεσματική, αδιάλειπτη λειτουργία και ανθεκτικότητα της κλιματικής τεχνολογίας. Η επιλογή της χωρητικότητας βασίζεται στις συνολικές διαστάσεις του χώρου και στους συναφείς παράγοντες που συμβάλλουν στη συσσώρευση της θερμικής ακτινοβολίας.

Η λογιστική για όλες τις παραμέτρους και τις αποχρώσεις της λειτουργίας σας επιτρέπει να παρέχετε ένα βέλτιστο αποθεματικό ισχύος, αλλά μην πληρώνετε υπερβολικά για την υπερ-απόδοση του διαχωρισμένου συστήματος.

Σε ποια δύναμη θα πρέπει να καθοδηγείται

Ο τεχνικός φάκελος για τα κλιματιστικά δείχνει δύο ή τρεις τύπους χωρητικότητας. Οι δείκτες χαρακτηρίζουν διαφορετικές παραμέτρους λειτουργίας: την παραγωγή κρύου και θερμότητας, καθώς και την ηλεκτρική ισχύ που καταναλώνεται από το διαχωρισμένο σύστημα.

Οι δείκτες διασποράς μπορεί να είναι παραπλανητικοί. Σε συσκευές θέρμανσης, όπως λέβητα ή καλοριφέρ, η ισχύς απελευθέρωσης θερμότητας αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνεται. Για το κλιματιστικό, αυτές οι παράμετροι είναι διαφορετικές.

Το Split-Complex, σε αντίθεση με ένα θερμαντήρα, δεν μετατρέπει άμεσα την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το χρησιμοποιεί για τη λειτουργία μιας αντλίας θερμότητας. Το τελευταίο είναι ικανό να μεταφέρει τη θερμική ενέργεια σημαντικά περισσότερο από τη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χωρητικότητα ψύξης αναφέρεται σε kW, το εύρος τιμών του οικιακού εξοπλισμού είναι 2-8 kW. Επιπλέον, πολλοί κατασκευαστές στις τεχνικές περιγραφές χρησιμοποιούν τη βρετανική σήμανση - BTU (BTU).

Η χωρητικότητα ψύξης του διαχωρισμού πρέπει να αντιστοιχεί στις συνθήκες λειτουργίας. Διαφορετικά, η εξομάλυνση του μικροκλίματος στην καθορισμένη θερμοκρασία θα είναι μια αφόρητη εργασία για το κλιματιστικό και θα απενεργοποιήσει τον εξοπλισμό. Δύο σενάρια είναι δυνατά:

 • χαμηλή παραγωγικότητα - η λειτουργία της μονάδας στην άκρη των δυνατοτήτων.
 • υπερβολική ισχύς - αυξήστε τον αριθμό ενεργοποίησης / απενεργοποίησης, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά τον κινητήρα.

Η δυνατότητα θέρμανσης του δωματίου χαρακτηρίζει τη θερμική αγωγιμότητα του διαχωρισμού. Η απόδοση της θερμότητας είναι πάντα ελαφρώς μεγαλύτερη από την ικανότητα ψύξης. Η διαφορά μεταξύ των δεικτών είναι η αναλογία απώλειας θερμότητας στη διαδρομή ροής φρέον στις λειτουργίες ψύξης και θέρμανσης.

Ο δείκτης θερμικής ικανότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικός εάν το κλιματιστικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πηγή θέρμανσης εκτός εποχής. Το Split-Complex είναι αρκετές φορές πιο αποτελεσματικό από ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα.

Τιμή BTU και αποκωδικοποίηση της σήμανσης

Το BTU / BTU είναι μια βρετανική θερμική μονάδα για τη μέτρηση της θερμικής ενέργειας. Η τιμή καθορίζει την ποσότητα θερμότητας που καταναλώνεται για τη θέρμανση μιας λίβρας νερού κατά 1 ° Fahrenheit.

Είναι αυτή η μονάδα που εκφράζει την ικανότητα ψύξης της κλιματικής τεχνολογίας και είναι συχνά παρούσα στη σήμανση των προϊόντων.

Αναλογία μεταξύ W και BTU / h:

 • 1 BTU / h ≈ 0.2931 W, για την ευκολία υπολογισμού χρησιμοποιήστε 0.3 W.
 • 1 kW ≈ 3412 BTU / h.

Ο κλιματισμός είναι μια αμερικανική εφεύρεση, στην οποία εφαρμόζεται το δυτικό σύστημα μέτρων. Για την πρακτικότητα και την ορατότητα της οθόνης, αποφασίστηκε η ικανότητα ψύξης να τυποποιηθεί και να εκφραστεί σε στρογγυλά στοιχεία, για παράδειγμα: 7000 BTU / h, 9000 BTU / h, κ.λπ.

Κατανόηση της ψηφιακής σήμανσης στην ετικέτα του εξοπλισμού, αποδεικνύεται περίπου για να προσδιοριστεί ποια αίθουσα έχει σχεδιαστεί για το κλιματιστικό.

Μέθοδοι αυτο-υπολογισμού

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού της απόδοσης του διαχωρισμού. Ο απλούστερος, αλλά όχι αρκετά αξιόπιστος - υπολογισμός της περιοχής. Πιο ακριβής είναι η μέθοδος θερμικής μηχανικής, η οποία λαμβάνει υπόψη τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του δωματίου και τις συνολικές θερμικές εισροές.

Επιλογή κλιματιστικού κατά περιοχή εξυπηρέτησης

Προσδιορίστε την κατά προσέγγιση χωρητικότητα της μονάδας μπορεί να γίνει χωρίς μαθηματικούς υπολογισμούς, ελκύοντας το πρακτικό κριτήριο της αξιολόγησης - την περιοχή του δωματίου.

Η μέση χωρητικότητα ψύξης της διαίρεσης είναι 1 kW ανά 10 τετρ. Μ της αίθουσας εξυπηρέτησης. Ο κανόνας αυτός αφορά τις κατοικίες με ύψος οροφής 2,5-3 m.

Έτσι, κατά τον υπολογισμό της ισχύος του κλιματιστικού, η περιοχή εξυπηρέτησης πρέπει να διαιρείται με 10. Για παράδειγμα, για δωμάτιο 22 τ.μ. το μοντέλο με χωρητικότητα 2,2 kW είναι κατάλληλο. Η ληφθείσα τιμή αντιστοιχεί στο "επτά" σύμφωνα με το σύστημα BTU.

Η υπολογιζόμενη ισχύς αυξάνεται κατά 20% στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • η θέση του δωματίου από την ηλιόλουστη πλευρά του σπιτιού.
 • την παρουσία πανοραμικών παραθύρων.
 • τοποθετώντας ένα μεγάλο αριθμό εξοπλισμού γραφείου, ηλεκτρικές συσκευές.

Πρέπει να προβλεφθεί ένα αποθεματικό δυναμικότητας ψύξης 20% εάν πολλοί άνθρωποι ζουν ή εργάζονται στην αίθουσα.

Λόγω των εντυπωσιακών διαστάσεων, της πιθανής γωνίας και της καμπυλότητας, οι ροές αέρα κατανέμονται άνισα. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η εγκατάσταση διαχωριστικών συμπλεγμάτων πολλαπλών συστημάτων.

Θερμικός υπολογισμός: τυποποιημένος τύπος και επεξηγήσεις

Πιο ακριβής είναι ο υπολογισμός θερμότητας λαμβάνοντας υπόψη τα δομικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του κτιρίου. Προσδιοριστικοί παράγοντες:

 • Διαστάσεις του δωματίου: περιοχή και ακριβές ύψος.
 • αριθμός ατόμων ·
 • σκοπό του δωματίου: γυμναστήριο, ενεργό εργασία, ξεκούραση, κ.λπ.
 • πηγές θερμότητας, εξοπλισμός οικιακής χρήσης / γραφείου,
 • παρουσία μονωμένων προσόψεων και στέγης.

Η κύρια έμφαση στην αξιολόγηση της ισχύος του κλιματιστικού γίνεται με βάση τη συνολική παροχή θερμότητας.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ροή θερμότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα ψύξης του διαχωρισμού.

Ο τυπικός τύπος είναι Q = Q1 + Q2 + Q3

 • Q - ολική ικανότητα ψύξης.
 • Q1 - είσοδος θερμότητας από τα δομικά στοιχεία του δωματίου.
 • Q2 - εισροή θερμότητας από τους ανθρώπους.
 • Q3 - θερμότητα από τον εξοπλισμό.

Υπολογισμός του Q1. Η θερμότητα του δωματίου προσδιορίζεται ως εξής: Q1 = V * g. Ερμηνεία του τύπου: V - ο όγκος του δωματίου σερβίρεται, υπολογίζεται από το προϊόν ενός τετραγωνικού μεγέθους στο ύψος των οροφών? g είναι ο υπολογιζόμενος συντελεστής μεταφοράς θερμότητας.

Η τιμή του g εξαρτάται από τον προσανατολισμό των παραθύρων και το επίπεδο φυσικού φωτισμού του δωματίου:

 • 40 - ηλιόλουστη πλευρά, έντονη ηλιοφάνεια είναι χαρακτηριστική για τις νότιες, νοτιοδυτικές, νοτιοανατολικές κατευθύνσεις.
 • 35 - μέτρια φωτισμός της ανατολικής, βορειοδυτικής, δυτικής πλευράς.
 • 30 - Η επικράτηση της σκίασης κατά τη διάρκεια της ημέρας παρατηρείται σε χώρους των οποίων τα παράθυρα βλέπουν βόρεια ή βορειοανατολικά.

Ορισμός του Q2. Η παραγωγή θερμότητας των ανθρώπων εξαρτάται από την ηλικία και την κινητικότητά τους. Για έναν ενήλικα, τα ακόλουθα χαρακτηριστικά διάχυσης θερμότητας είναι χαρακτηριστικά:

 • η κατάσταση ηρεμίας είναι 80 W.
 • ελαφριά εργασία, μέτρια φορτία - 125 W?
 • ενεργή δραστηριότητα - 170 W.

Όταν εκτελείτε σκληρή δουλειά και εντατικές αθλητικές ασκήσεις, η παραγωγή θερμότητας φθάνει τα 250 W.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι δικαιολογημένη κατά την επιλογή ενός διαχωρισμένου συστήματος για τα ιδρύματα των παιδιών. Ο κλιματισμός αγοράζεται για το μέλλον, οπότε και για την οικογένεια, η μεταφορά θερμότητας των παιδιών θα πρέπει να εξομοιωθεί με τους δείκτες "ενηλίκων".

Για ένα οικιστικό σύστημα ψύξης, η παράμετρος Q2 καθορίζεται από το προϊόν του αριθμού των ανθρώπων που ζουν με τη μέση τιμή απελευθέρωσης θερμότητας - περίπου 110 W.

Η τιμή του Q3. Το πλεόνασμα θερμότητας από τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο:

Q3 = N * m * i

 • N είναι η ισχύς μιας τεχνικής μονάδας.
 • m - αριθμός οικιακών συσκευών.
 • i είναι ο συντελεστής μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα.

Στους υπολογισμούς είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας, λαμβάνοντας όλο το εικοσιτετράωρο έργο της μονάδας.

Συνοψίζοντας τη συνολική ποσότητα εισροών θερμότητας, μπορείτε να προσδιορίσετε την ισχύ του κλιματιστικού. Επιτρέπεται η υπέρβαση της ικανότητας ψύξης της μονάδας κατά 15% του υπολογιζόμενου δείκτη ή της μείωσης του - κατά μέγιστο 5%.

Ένα βήμα προς βήμα παράδειγμα υπολογισμού

Εκτιμώμενα δεδομένα για τον προσδιορισμό της απόδοσης ενός διαχωρισμού:

 • η επιφάνεια του δωματίου είναι 24 τ.μ., το ύψος της οροφής είναι 2,8 εκ.
 • δωμάτιο με πρότυπο παράθυρο που βλέπει νότια.
 • αριθμός ατόμων - 2;
 • εξοπλισμός: υπολογιστής, τηλεόραση, ψυγείο (0,3 kW), λάμπα πυρακτώσεως (0,1 kW).

Είναι δυνατή η ταυτόχρονη λειτουργία των εισηγμένων ηλεκτρικών συσκευών.

Βήμα 1. Προσδιορισμός της εισροής θερμότητας από παράθυρα, δάπεδα, τοίχους και οροφή.

Η ληφθείσα τιμή μπορεί να στρογγυλοποιηθεί στα 2.6 kW. Ο συντελεστής g = 40 χρησιμοποιείται στον υπολογισμό, καθώς ο χώρος είναι καλά φωτισμένος.

Βήμα 2. Υπολογισμός της παροχής θερμότητας από τους ανθρώπους. Θα πάρουμε την παραγωγή θερμότητας ενός ενήλικα για 110 βατ.

Q2 = 2 * 110 = 220 W ή 0,22 kW.

Βήμα 3. Οι θερμικές εισροές από τον εξοπλισμό υπολογίζονται για κάθε τύπο εξοπλισμού, λαμβανομένου υπόψη του συντελεστή μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας:

 • υπολογιστής - 0,3 kW.
 • Τηλεόραση - 0,2 kW.
 • ηλεκτρική λάμπα - 90 W (100 W * 0.9).
 • ψυγείο - 100 W (300 W * 0.3).

Q3 = 300 + 200 + 90 + 100 = 600 W ή 0,6 kW.

Βήμα 4. Υπολογισμός της χωρητικότητας ψύξης του κλιματιστικού.

Για λόγους σύγκρισης, μπορείτε να κάνετε μια κατά προσέγγιση επιλογή του κλιματιστικού αποκλειστικά για την περιοχή χωρίς να λάβετε υπόψη τον αριθμό των κατοίκων και τις εισροές θερμότητας. Για μια έκταση 24 τετραγωνικών μέτρων, η εκτιμώμενη χωρητικότητα ψύξης θα πρέπει να είναι 2,4 kW, λαμβάνοντας υπόψη τον καλό φωτισμό - 2,4 * 1,2 = 2,88 kW.

Στην περίπτωση αυτή, τα αποτελέσματα των υπολογισμών για τις δύο μεθόδους διαφέρουν. Προτεραιότητα είναι ο "θερμικός" υπολογισμός. Η χωρητικότητα ψύξης του κλιματιστικού πρέπει να σβήσει όλες τις πιθανές εισροές θερμότητας.

Λογιστική για ειδικές συνθήκες λειτουργίας

Η τεχνική που περιγράφηκε παραπάνω στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται προσαρμογή και δίνει ακριβές αποτέλεσμα. Ξεχωριστή προσοχή αξίζει:

 • την ανάγκη για τακτικό αερισμό ·
 • τη θέση του δωματίου στον τελευταίο όροφο.
 • ζεστό κλίμα της περιοχής ·
 • μεγάλη επιφάνεια υαλοπινάκων.

Φρέσκο ​​αέρα. Η τεκμηρίωση για συστήματα διαχωρισμού συνήθως ορίζει ότι η λειτουργία της συσκευής με ανοιχτά παράθυρα είναι ανεπιθύμητη.

Για να διατηρήσετε ένα κανονικό μικροκλίμα χωρίς να μετακινείτε συνεχώς το φύλλο, μπορείτε να αφήσετε το παράθυρο σε ένα μικρό αερισμό ή να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής. Και οι δύο εκδόσεις δεν προκαλούν ρεύματα όταν η πόρτα εισόδου είναι κλειστή.

Κατά τη λειτουργία ενός διαχωρισμού σε συνθήκες ελαφρού εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη:

 1. Για να αντισταθμιστεί το πρόσθετο θερμικό φορτίο, η τιμή Q1 πρέπει να αυξηθεί κατά 20% κατά τον υπολογισμό της ισχύος του κλιματιστικού.
 2. Η κατανάλωση ενέργειας κατά τη λειτουργία του διαχωρισμού θα αυξηθεί στο 15%.

Σε ζεστό καιρό, μην βασίζεστε στο αποθεματικό ισχύος. Με σημαντική εισροή θερμότητας, το κλιματιστικό δεν παρέχει την επιθυμητή θερμοκρασία.

Ο πάνω όροφος. Στη σοφίτα και διαμέρισμα των τελευταίων ορόφων χωρίς σοφίτα, η θερμότητα της θερμαινόμενης οροφής μεταδίδεται στις εγκαταστάσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την παρουσία επίπεδων στέγων σκούρου χρώματος.

Το ζεστό κλίμα της περιοχής. Ένας από τους κανόνες για την ασφαλή χρήση του κλιματισμού είναι η παρατήρηση της επιτρεπόμενης πτώσης θερμοκρασίας εκτός και εντός του κτιρίου. Η οριακή τιμή είναι 10 ° C. Για παράδειγμα, εάν το παράθυρο είναι 35 ° C, τότε η συνιστώμενη θερμοκρασία δωματίου είναι τουλάχιστον 25 ° C.

Η ονομαστική ισχύς των διαχωρισμένων συμπλόκων υποδεικνύεται λαμβάνοντας υπόψη τη λειτουργία σε συνθήκες έως 31-33 ° C. Με αύξηση του δείκτη στους 40 ° C ή περισσότερο, η ικανότητα ψύξης της μονάδας είναι ανεπαρκής για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας 18-20 ° C.

Δεδομένης της προδιάθεσης του κλίματος για ένα ζεστό καλοκαίρι και των δικών του προτιμήσεων για δροσιά, στους υπολογισμούς, η τιμή Q1 θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω κατά 20-30%.

Μεγάλα παράθυρα. Μια τυπική φόρμουλα αναλαμβάνει την παρουσία ενός δωματίου σε ένα ενιαίο παράθυρο τυπικών διαστάσεων - μέχρι 2 τ.μ. Αρκετά ανοίγματα παραθύρων ή πανοραμική κατασκευή αυξάνουν τις ανεξόφλητες εισροές θερμότητας.

Η διόρθωση της χωρητικότητας ψύξης βασίζεται στον υπολογισμό για κάθε τετραγωνικό μέτρο πρόσθετου υαλοπίνακα:

 • + 200-300 W για την ηλιακή πλευρά.
 • + 100-200 W - μέτρια ηλιοστάσια του δωματίου.
 • + 50-100 W - η υπεροχή της σκίασης.

Φωτεινές κουρτίνες ή κουρτίνες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις εισροές ηλιακής θερμότητας.

Η κατανάλωση ενέργειας και η αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, πέραν της παραγωγής κρύου και θερμότητας στο διαβατήριο του διαχωρισμένου συστήματος, υποδεικνύεται η κατανάλωση ενέργειας. Η τιμή καθορίζει την κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, ο συντελεστής και η τάξη ενεργειακής απόδοσης είναι πιο ενημερωτικά.

Στην πραγματικότητα, οι συντελεστές EER και COP δείχνουν την ποσότητα κρύου / θερμότητας που παράγεται όταν καταναλώνεται 1 kW ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο μεγαλύτερη είναι η αριθμητική τους αξία, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποτελεσματικότητα του κλιματικού συστήματος και τόσο χαμηλότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας.

Δηλαδή, στο EER = 2,5 το κλιματιστικό στο μέγιστο δυναμικό ψύξης καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια Q / 2,5. Με πολλαπλασιασμό του αποτελέσματος για την περίοδο εργασίας, μπορείτε να μάθετε την καθημερινή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση το ERR, ο διαχωρισμός ταξινομείται σε κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης. Η κατηγορία "Α" περιλαμβάνει τα πιο οικονομικά δείγματα, η ομάδα "G" αντιπροσωπεύεται από κλιματιστικά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσθετα κριτήρια για την επιλογή ενός κλιματιστικού

Εκτός από τα χαρακτηριστικά ισχύος του συστήματος και την κατηγορία ενεργειακής απόδοσης, θα πρέπει να προσδιορίσετε τις ακόλουθες παραμέτρους πριν από την αγορά:

 • τύπο κλιματιστικού?
 • την αρχή της λειτουργίας της μονάδας ·
 • λειτουργικές δυνατότητες ·
 • κατασκευαστή της εταιρείας.

Τύπος κλιματιστικού. Για οικιακές χρήσεις χρησιμοποιούνται μονοκόμματα και διαχωριστικά συστήματα. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει μοντέλα παραθύρων και συμπαγείς φορητές συσκευές. Τα κλιματιστικά που χτίστηκαν στο παράθυρο έχαναν την πρώην δημοτικότητά τους.

Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα των ψυγείων παραθύρων: χαμηλό κόστος και συντηρησιμότητα. Ένα τέτοιο σύνολο είναι πιο κατάλληλο για εποχιακή χρήση από ό, τι για ένα διαμέρισμα.

Τα κινητά μονοκόμματα είναι εξοπλισμένα με έναν εύκαμπτο αεραγωγό, ο οποίος μεταφέρει θερμότητα στο δρόμο. Φορητός κλιματισμός - η καλύτερη λύση για ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Τα συστήματα διαχωρισμού εμπιστεύονται με σιγουριά μια ηγετική θέση μεταξύ των οικιακών συστημάτων κλιματισμού. Σύμφωνα με τη μορφή εκτέλεσης, υπάρχουν δύο κατηγορίες διάσπασης:

 1. Κατασκευή δύο τεμαχίων. Ένα ζεύγος μονάδων συνδέεται με έναν κλειστό βρόχο Freon. Το συγκρότημα είναι απλό και σχεδόν αθόρυβο. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για το σχεδιασμό της εσωτερικής μονάδας, η θήκη δεν καταλαμβάνει ένα χρήσιμο χώρο στο δωμάτιο.
 2. Πολυσύστημα. Η εξωτερική μονάδα παρέχει λειτουργία δύο ή πέντε εσωτερικών μονάδων.

Η χρήση του πολυκαναλικού σας επιτρέπει να ορίσετε διάφορες παραμέτρους κλιματισμού σε ξεχωριστά δωμάτια.

Αρχή λειτουργίας. Υπάρχουν συμβατικά μοντέλα και μοντέλα inverter. Διαδικασία για το παραδοσιακό σύστημα διαχωρισμού:

 1. Όταν η θερμοκρασία αυξηθεί, η κλιματιστική συσκευή ανάβει.
 2. Μετά τη ψύξη στο καθορισμένο πλαϊνό θόλο, η μονάδα είναι απενεργοποιημένη.
 3. Ο κύκλος ενεργοποίησης / απενεργοποίησης επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Το κλιματιστικό του μετατροπέα λειτουργεί πιο ομαλά. Μετά την εκκίνηση, το δωμάτιο ψύχεται, αλλά η συσκευή συνεχίζει να λειτουργεί με μειωμένη ισχύ, διατηρώντας την επιθυμητή θερμοκρασία.

Λόγω της έλλειψης "αιχμηρής" κυκλικής λειτουργίας, τα κλιματιστικά inverter είναι χαμηλού θορύβου και ανθεκτικά.

Λειτουργικότητα. Οι κατασκευαστές, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την εύνοια των πελατών, εξοπλίζουν τα συστήματα split με πρόσθετες επιλογές. Λοιπόν, εάν το κλιματιστικό έχει τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • κατανομή ανεμιστήρα της ροής του αέρα ·
 • αυτόματη αποκατάσταση των ρυθμίσεων της συσκευής.
 • τηλεχειριστήριο.
 • ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη.

Μάρκα. Η κατάταξη των κορυφαίων κατασκευαστών κυριαρχείται από ξένες εταιρείες: Daikin, LG, Sharp, Hitachi, Panasonic και General Climat.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Οι πρακτικές συστάσεις ενός ειδικού θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τα χαρακτηριστικά ισχύος του κλιματιστικού:

Μια αναλυτική ανασκόπηση βίντεο των τύπων κλιματικής τεχνολογίας, μια σύγκριση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κάθε λύσης:

Κατανόηση των αρχών του υπολογισμού των επιδόσεων των συστημάτων κλιματισμού, θα είναι δυνατό να καθοριστεί ανεξάρτητα το εύρος της επιτρεπόμενης ισχύος. Ο τελικός υπολογισμός κατάλληλων παραμέτρων ανατίθεται καλύτερα στους επαγγελματίες - ένας έμπειρος ειδικός θα λάβει υπόψη όλες τις λειτουργικές αποχρώσεις και θα επιλέξει το βέλτιστο μοντέλο του κλιματιστικού.

Υπολογισμός της ισχύος του κλιματιστικού

Υπολογισμός χωρητικότητας ψύξης

Τυπικός υπολογισμός της ισχύος του κλιματιστικού

Ένας τυπικός υπολογισμός σας επιτρέπει να βρείτε τη χωρητικότητα ενός κλιματιστικού για ένα μικρό δωμάτιο: ένα ξεχωριστό δωμάτιο σε ένα διαμέρισμα ή ένα εξοχικό σπίτι, ένα γραφείο επιφάνειας μέχρι 50 - 70 m² και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα πρωτεύοντα κτίρια. Υπολογισμός χωρητικότητας ψύξης Q (σε κιλοβάτ) γίνεται σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

Q = Q1 + Q2 + Q3, όπου

Η ισχύς του κλιματιστικού πρέπει να είναι στην περιοχή Qεύρος από το -5% μέχρι +15% υπολογισμένη χωρητικότητα Q.

Παράδειγμα τυπικού υπολογισμού της ισχύος ενός κλιματιστικού

Υπολογίζουμε το κλιματιστικό ισχύος για το καθιστικό του 26 τ.μ. ύψος γ ανώτατο όριο των 2,75 μέτρων, που είναι το σπίτι σε ένα άτομο, και υπάρχει ένας υπολογιστής, μια τηλεόραση και ένα μικρό ψυγείο με μέγιστη κατανάλωση ενέργειας των 165 watts. Το δωμάτιο βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά. Ο υπολογιστής και η τηλεόραση δεν λειτουργούν ταυτόχρονα, επειδή χρησιμοποιούνται από ένα άτομο.

 • Πρώτον, προσδιορίζουμε την εισροή θερμότητας από το παράθυρο, τους τοίχους, το δάπεδο και την οροφή. Συντελεστής q επιλέξτε 40, καθώς το δωμάτιο βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά:

Μας παραμένει να επιλέξουμε ένα κατάλληλο μοντέλο ισχύος. Οι περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν διαχωρισμένα συστήματα με χωρητικότητες κοντά στην τυπική σειρά: 2.0 kW. 2.6 kW. 3.5 kW. 5.3 kW. 7.0 kW. Από αυτή τη σειρά επιλέγουμε ένα μοντέλο με χωρητικότητα 3.5 kW.

Υπολογισμός ισχύος με πρόσθετες παραμέτρους

υπολογισμοί μοντέλο που περιγράφηκε παραπάνω ρυθμιστή ισχύος, στις περισσότερες περιπτώσεις, δίνει μια αρκετά ακριβή αποτελέσματα, αλλά θα ήταν χρήσιμο να ξέρετε για μερικές από τις προηγμένες ρυθμίσεις, οι οποίες μερικές φορές δεν υπολογίζονται, αλλά μια σημαντική επίδραση στην απαιτούμενη χωρητικότητα του κλιματιστικού.

Παρέχετε καθαρό αέρα από το ανοιχτό παράθυρο

Η μέθοδος με την οποία υπολογίσαμε την ισχύ του κλιματιστικού υποθέτουμε ότι το κλιματιστικό λειτουργεί με κλειστά παράθυρα και ο καθαρός αέρας δεν εισέρχεται στο δωμάτιο. Στις οδηγίες στο κλιματιστικό, συνήθως λέγεται ότι είναι απαραίτητο να το χειριστείτε με κλειστά παράθυρα, διαφορετικά ο εξωτερικός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο, θα δημιουργήσει πρόσθετο θερμικό φορτίο. Ακολουθώντας τις οδηγίες, ο χρήστης πρέπει να σβήσει περιοδικά το κλιματιστικό, να αερίσει το δωμάτιο και να το ενεργοποιήσει ξανά. Αυτό δημιουργεί ορισμένες δυσκολίες, έτσι οι αγοραστές συχνά ενδιαφέρονται για το κατά πόσον είναι δυνατόν να λειτουργήσει το κλιματιστικό και ο αέρας είναι φρέσκος.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό πρέπει να κατανοήσουμε γιατί το κλιματιστικό να συνεργαστούν αποτελεσματικά με αναγκαστική εξαερισμού, αλλά δεν μπορεί - με το παράθυρο ανοιχτό. Το γεγονός ότι το σύστημα εξαερισμού έχει μια καλά καθορισμένη απόδοση και παρέχει το χώρο καθορισμένου όγκου αέρα (πάνω σε αυτό στη σελίδα λέει εξαερισμού των διαμερισμάτων και σπίτια), έτσι ώστε κατά τον υπολογισμό του ρυθμιστή ισχύος μπορούν εύκολα να φιλοξενήσει αυτό το θερμικό φορτίο. Με το παράθυρο ανοιχτό, η κατάσταση είναι διαφορετική, διότι ο όγκος του αέρα που εισέρχεται μέσα από αυτό μέσα στο δωμάτιο, δεν είναι τυποποιημένα, και επιπλέον θερμικό φορτίο είναι άγνωστη.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να δοκιμαστεί για να επιλυθεί θέτοντας το παράθυρο στη λειτουργία αερισμού χειμώνα (ανοίγοντας το παράθυρο) και κλείνοντας την πόρτα στο δωμάτιο. Στη συνέχεια, δεν θα υπάρξουν βυθίσματα στο δωμάτιο, αλλά μια μικρή ποσότητα καθαρού αέρα θα εισρέει συνεχώς μέσα. Αμέσως αναφέρουμε ότι η λειτουργία του κλιματιστικού με ένα ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο δεν προβλέπεται από την οδηγία, ως εκ τούτου Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την κανονική λειτουργία του κλιματιστικού σε αυτή τη λειτουργία. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις μια τέτοια τεχνική λύση θα επιτρέψει τη διατήρηση άνετων συνθηκών στο δωμάτιο χωρίς περιοδικό αερισμό. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό σε αυτή τη λειτουργία, τότε πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

 • Η ισχύς Q1 θα πρέπει να αυξηθεί κατά 20 - 25% για να αντισταθμιστεί το θερμικό φορτίο από τον αέρα τροφοδοσίας. Αυτή η τιμή ελήφθη με βάση ένα ενιαίο επιπλέον αέρα, στη θερμοκρασία / υγρασία του εξωτερικού αέρα 33 ° C / 50% και μία θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα 22 ° C. Στην αριθμομηχανή μπορείτε να επιλέξετε διαφορετική συναλλαγματική ισοτιμία αέρα (η συνιστώμενη τιμή για κατοικίες είναι από 1 έως 2).
 • Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 10-15%. Σημειώστε ότι αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για την απαγόρευση λειτουργίας κλιματιστικών με ανοιχτά παράθυρα σε γραφεία, ξενοδοχεία και άλλα δημόσια κτίρια.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εισροή θερμότητας μπορεί να είναι πολύ υψηλή (για παράδειγμα, σε πολύ ζεστό καιρό) και το κλιματιστικό δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Σε αυτή την περίπτωση, το παράθυρο θα πρέπει να κλείσει.

Εγγυημένη 18 - 20 ° С

Πολλοί αγοραστές ανησυχούν για την ερώτηση: είναι το κλιματιστικό ασφαλές για την υγεία; Οι συχνές ερωτήσεις απαντώνται με λίγους απλούς κανόνες, οι οποίοι, αν γίνει, θα σας προστατεύσουν από τον κίνδυνο κρύου. Ένας από αυτούς τους κανόνες είναι ότι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Έτσι, αν στο δρόμο 35 - 40 ° C, τότε στο δωμάτιο είναι επιθυμητό να διατηρηθεί μια θερμοκρασία τουλάχιστον 25 - 27 ° C. Αλλά τέτοιες συστάσεις δεν είναι κατάλληλες για όλους, γιατί για μερικούς ανθρώπους η θερμοκρασία άνεσης δεν ξεπερνά τους 20 ° C. Το πρόβλημα είναι ότι ο τυπικός υπολογισμός ρυθμιστή ισχύος γίνεται σύμφωνα με τους οικοδομικούς, και SNP 2.04.05-91 έδειξε ότι η Μόσχα υπολογισμένη θερμοκρασία του αέρα στην θερμή περίοδο των 28,5 ° C. Συνεπώς, η συντήρηση της χαμηλότερης δυνατής θερμοκρασίας στο δωμάτιο σε επίπεδο 18 ° C εξασφαλίζεται μόνο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος που δεν υπερβαίνει τους 28,5 ° C

Ως ένα τυπικό υπολογισμός γίνεται με ένα μικρό περιθώριο, στην πράξη κοντίσιονερ μπορεί να δροσίσει αποτελεσματικά το δωμάτιο όταν η εξωτερική θερμοκρασία αέρα μέχρις όγκου 30 - 33 ° C, αλλά όταν η θερμοκρασία αυξάνεται στους 35 - 40 ° C θα έχουν ανεπαρκή ικανότητα. Ως εκ τούτου, εκείνοι που «αγαπά το πιο κρύο,» μπορεί να είναι σκόπιμο να αυξηθεί η έξοδος Q1 κατά 20 - 30% (η μέση τιμή χρησιμοποιείται στην αριθμομηχανή - 25%).

Ο πάνω όροφος

Εάν το διαμέρισμα βρίσκεται στον τελευταίο όροφο και δεν υπάρχει σοφίτα ή τεχνικό πάτωμα πάνω, η θερμότητα από τη θερμαινόμενη στέγη θα μεταφερθεί στο δωμάτιο. Η οροφή βρίσκεται οριζόντια, και ακόμη και σκούρο χρώμα, παίρνει αρκετές φορές περισσότερη θερμότητα από το φως τοιχώματα (για παράδειγμα, συγκρίνουν μια ηλιόλουστη μέρα θερμοκρασία άσφαλτο και το τοίχωμα έξω από το δωμάτιο). Λόγω αυτής της διαρροής θερμότητας από το ταβάνι θα είναι υψηλότερη από ό, τι λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό μοντέλο, και η ισχύς Q1 πρέπει να αυξηθεί κατά 10 - 20% (η ακριβής τιμή εξαρτάται από το πραγματικό θέρμανση της οροφής, η μέση τιμή χρησιμοποιείται στην αριθμομηχανή - 15%).

Μεγάλη επιφάνεια υαλοπινάκων

Πόσο επηρεάζει η μεγάλη επιφάνεια των υαλοπινάκων την είσοδο θερμότητας; Ο ευκολότερος τρόπος να κατανοήσετε αυτό χωρίς πολύπλοκες υπολογισμούς είναι να εξετάσετε την αναλογία και να εξετάσετε τη θέρμανση του δωματίου το χειμώνα. Αυτή η αναλογία είναι κατάλληλη, καθώς η θερμομόνωση του κτιρίου δεν εξαρτάται από το σημείο όπου είναι θερμότερο - μέσα ή έξω και οι απώλειες θερμότητας ή απώλειες θερμότητας καθορίζονται μόνο από τη μείωση της θερμοκρασίας. Το χειμώνα, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού αέρα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 40 ° C (-20 ° C έως + 20 ° C). Το καλοκαίρι η διαφορά είναι δύο φορές μικρότερη (από + 40 ° C έως + 20 ° C). Παρά το γεγονός ότι η απώλεια θερμότητας το χειμώνα είναι δύο φορές υψηλότερη από την εισροή θερμότητας το καλοκαίρι, ο ίδιος τύπος χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ισχύος των θερμαντήρων όπως για τον υπολογισμό του κλιματιστικού - 1 kW ανά 10 m².

Αυτό εξηγείται ακριβώς από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας που διαπερνά το δωμάτιο μέσω του παραθύρου. Το χειμώνα, ο ήλιος βοηθά να ζεσταθεί το δωμάτιο (πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι σε μια παγωμένη ηλιόλουστη ημέρα το διαμέρισμα είναι αισθητά θερμότερο από ό, τι σε νεφελώδη καιρό). Το καλοκαίρι, το κλιματιστικό πρέπει να δαπανήσει έως και το 50% της ικανότητάς του να αντισταθμίσει τις εισροές θερμότητας από τον Ήλιο.

Σε έναν τυπικό υπολογισμό, θεωρείται ότι το δωμάτιο έχει ένα παράθυρο τυπικού μεγέθους (με περιοχή υαλοπινάκων 1,5 - 2,0 m²). Ανάλογα με το ρυθμιστή ισχύος ηλιακή ακτινοβολία (φωτισμός βαθμού ηλιακό φως) αλλάζει σε 15% μεγαλύτερη ή μικρότερη από τη μέση. Εάν η περιοχή υαλοπινάκων είναι μεγαλύτερη από την κανονική τιμή, τότε η ισχύς του κλιματιστικού πρέπει να αυξηθεί. Δεδομένου ότι συνήθως βασίζονται ήδη θεωρείται τυπική περιοχή από γυαλί (2.0 τετραγωνικά μέτρα) για να αντισταθμιστεί η πρόσθετη διαρροή θερμότητας ανά τετραγωνικό μέτρο υαλοπίνακα υπερβαίνει τα 2,0 τ.μ. πρέπει να προσθέσουμε 200 - 300 W σε υψηλή ηλιακή ακτινοβολία, 100 - 200 W με μέση ένταση φωτισμού και 50 - 100 Watt για σκιασμένη αίθουσα.

Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος εισέλθει στο δωμάτιο, πρέπει να υπάρχουν ελαφρές κουρτίνες ή περσίδες στο παράθυρο - επιτρέπουν τη μείωση των εισροών θερμότητας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε;

Εάν η συμπερίληψη πρόσθετων παραμέτρων οδήγησε σε αύξηση της ισχύος, σας συνιστούμε να επιλέξετε ένα κλιματιστικό μετατροπέα που να έχει μεταβλητή χωρητικότητα ψύξης και συνεπώς να λειτουργεί αποτελεσματικά σε ένα ευρύ φάσμα θερμικών φορτίων. Ένα συμβατικό κλιματιστικό (όχι inverter) με αυξημένη ισχύ, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της λειτουργίας του, μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες συνθήκες, ειδικά σε ένα μικρό δωμάτιο.

Υπολογισμός της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους ενέργειας

Η τιμή της ισχύος που καταναλώνεται από κλιματισμού για να διαπιστώσει αν μπορεί να συνδεθεί με ένα συνηθισμένο πρίζα, ή θα πρέπει να τραβήξει ένα ξεχωριστό καλώδιο στον ηλεκτρικό πίνακα. Στα σύγχρονα σπίτια, οι ηλεκτρικές καλωδιώσεις και οι πρίζες έχουν ονομαστική ισχύ μέχρι 16Α, αλλά αν το σπίτι είναι παλιό, τότε το μέγιστο ρεύμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10Α. Για την ασφαλή λειτουργία της τρέχουσας κατανάλωσης split-σύστημα πρέπει να είναι 30% μικρότερη από τη μέγιστη επιτρεπτή, δηλαδή στην πρίζα μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμικό, ο ρεύμα λειτουργίας δεν υπερβαίνει 7-11A που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ισχύος 1,5-2,4 kW (σημειώστε ότι με αυτή την κατανάλωση ισχύος, η ψυκτική ικανότητα του κλιματιστικού θα κυμαίνεται στην περιοχή 4,5-9 kW). Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στα διαμερίσματα μια σειρά από πρίζες συνδέονται με ένα καλώδιο, ως εκ τούτου, για να υπολογίσει το πραγματικό φορτίο, είναι απαραίτητο να συνοψίσουμε τη δύναμη όλων των ηλεκτρικών συσκευών που συνδέονται με τις πρίζες μιας γραμμής.

Η ακριβής τιμή της ισχύος που καταναλώνεται από το κλιματιστικό και το ρεύμα λειτουργίας του αναφέρονται στον κατάλογο. Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ποιο μοντέλο θα επιλεγεί, υπολογίζουμε αυτές τις παραμέτρους με βάση τη μέση τιμή του συντελεστή ERR.

Γνωρίζοντας την κατανάλωση ενέργειας, μπορούμε να εκτιμήσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Για να γίνει αυτό, ρυθμίστε το μέσο χρόνο λειτουργίας ανά ημέρα στο conditioner opredlenie ισχύ, π.χ., 2 ώρες στους 100%, 3 ώρες στους 75%, 5% ώρες στους 50 και 4 ώρες σε 25% (ένα τυπικό τρόπο λειτουργίας για ζεστό καιρό). Στη συνέχεια μπορείτε να μετρήσετε τη μέση κατανάλωση ενέργειας ανά ημέρα και πολλαπλασιάζοντας με τον αριθμό των ημερών του μήνα και το κόστος της kWh, να πάρει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται ανά μήνα. Μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας κλιματισμού έχει εγκατασταθεί εξαρτάται από τη θερμοκρασία του αέρα από το χρήστη, η φύση του καιρού και άλλους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι δύσκολο, τόσο υπολογισμός μας δεν προσποιούνται ότι υψηλή ακρίβεια.

Αφού επιλέξετε ένα συγκεκριμένο μοντέλο του διαχωρισμένου συστήματος, μπορείτε να καθορίσετε την εκτιμώμενη κατανάλωση ενέργειας (πώς να το κάνετε αυτό περιγράφεται στην ενότητα Κατανάλωση ενέργειας).

Υπολογισμός της ισχύος του κλιματιστικού.

Προκειμένου το κλιματιστικό να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα με τη ρύθμιση του μικροκλίματος στο δωμάτιο με ψύξη του αέρα, είναι σημαντικό να μπορείτε να κάνετε σωστά υπολογίστε την χωρητικότητα του κλιματιστικού πριν το αγοράσετε.

Όσο μεγαλύτερο είναι το δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα ψύξης της συσκευής.

Για να υπολογίσετε την ισχύ του κλιματιστικού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ισχύ της αριθμομηχανής του κλιματιστικού.

Υπάρχει μια κοινή μέθοδος κατά την οποία κατά προσέγγιση υπολογισμό της ψυκτικής ικανότητας Q (σε kW).

Q = Q1 + Q2 + Q3, όπου

 • Q1 - εισπράξεις θερμότητας από παράθυρα, τοίχους, οροφή και δάπεδο.

Q1 = S * h * q / 1000, όπου

 • S - επιφάνεια του δωματίου (m²);
 • h - ύψος οροφής (m).
 • q είναι ένας δείκτης από 30 έως 40 W / m²:
 • q = 30 για δωμάτια με χαμηλή φωτεινότητα.
 • q = 35 για δωμάτια με μεσαία σκίαση.
 • q = 40 για χώρους με έντονο φωτισμό.

Αν το δωμάτιο είναι επιρρεπές στη διείσδυση του άμεσου ηλιακού φωτός - τα παράθυρα πρέπει να καλύπτονται με ελαφρώς πυκνές κουρτίνες ή ρολά.

 • Q3 - το ποσό των εσόδων από τη θερμότητα από οικιακές συσκευές
 • 0,3 kW - από τον υπολογιστή.
 • 0,2 kW - από την τηλεόραση.

Με όρους, μπορούμε να υποθέσουμε ότι άλλες μονάδες οικιακών συσκευών εκπέμπουν ενέργεια με τη μορφή θερμότητας 30 τοις εκατό της κατανάλωσης ισχύος τους.

Ισχύς του κλιματιστικού που αγοράσατε Το επιτρεπτό εύρος είναι από -5 έως +15 τοις εκατό της υπολογιζόμενης ισχύος Q.

Υπολογισμός της βέλτιστης ισχύος του κλιματιστικού, καθοδηγούμενη από αυτή τη μέθοδο, είναι ενδεικτική. Είναι πιο κατάλληλο για διαμερίσματα, ξεχωριστά δωμάτια ιδιωτικών κατοικιών, γραφεία, η περιοχή των οποίων είναι μικρή. Αν ο στόχος είναι να υπολογίσει την ικανότητα της μονάδας για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τα εμπορικά κέντρα - καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους, οι οποίες παρέχουν πιο ποσοτικούς δείκτες.

Παράδειγμα υπολογισμού της ισχύος του κλιματιστικού.

Ας κάνουμε έναν υπολογισμό βέλτιστη ισχύ του κλιματιστικού για μια μικρή κατοικημένη περιοχή με τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • Εμβαδόν - 26 m²;
 • Το ύψος είναι 2,75 μ.
 • Αριθμός ατόμων - 1 άτομο.
 • Διαθεσιμότητα οικιακών συσκευών - τηλεόραση, υπολογιστής και μικρό ψυγείο (165 W) (το ψυγείο και η τηλεόραση δεν περιλαμβάνονται ταυτόχρονα).
 • Ο φωτισμός από τον ήλιο είναι δυνατός.

Αρχικά, πρέπει να υπολογίσετε την εισερχόμενη θερμότητα από το παράθυρο, τους τοίχους του δωματίου και την οροφή του.

Στην περίπτωσή μας, ο δείκτης q είναι 40, εφόσον ο χώρος είναι επαρκώς φωτισμένος:

Q1 = S * h * q / 1000 = 26 m² * 2,75 m * 40/1000 = 2,86 kW.

Η είσοδος θερμότητας από ένα άτομο είναι 0,1 kW.

Το επόμενο βήμα θα είναι ο προσδιορισμός των εισροών θερμότητας που προέρχονται από οικιακές συσκευές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο υπολογιστής και η τηλεόραση λειτουργούν ξεχωριστά - λαμβάνεται υπόψη μόνο μία μονάδα οικιακών συσκευών, η οποία παράγει περισσότερη θερμότητα. Αυτός ο υπολογιστής είναι 0,3 kW. Διαθέτει ποσότητα θερμότητας κοντά στο 30% της κατανάλωσης ενέργειας - 0,165 kW * 30% / 100% ≈ 0,05 kW.

Q3 = 0,3 kW + 0,05 kW = 0,35 kW

Τώρα μπορούμε να υπολογίσουμε την ισχύ του κλιματιστικού: Q = Q1 + Q2 + Q3 = 2.86 kW + 0.1 kW + 0.35 kW = 3.31 kW

Τα βέλτιστα όρια ισχύος του Qrange (-5% - + 15% της υπολογισμένης ισχύος Q): 3,14 kW

Πώς να υπολογίσετε την ισχύ ενός οικιακού κλιματιστικού

Το καθήκον οποιουδήποτε διαχωρισμένου συστήματος είναι η αποτελεσματική και ταχεία ψύξη του αέρα χώρου χωρίς περιττό κόστος ενέργειας. Συμπέρασμα: Όταν επιλέγετε ένα οικιστικό σύστημα κλιματισμού για ένα διαμέρισμα ή ένα ιδιωτικό σπίτι, είναι σημαντικό να καθορίσετε την ικανότητα ψύξης του κλιματιστικού. Ο υπολογισμός πραγματοποιείται με δύο τρόπους: χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό υπολογιστή ή χειροκίνητα, και οι δύο επιλογές παρουσιάζονται σε αυτό το εγχειρίδιο.

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για τον υπολογισμό της χωρητικότητας ψύξης

Για να επιλέξετε ανεξάρτητα τη δύναμη του κλιματιστικού σας στο σπίτι, χρησιμοποιήστε την απλοποιημένη μέθοδο υπολογισμού της επιφάνειας του χώρου που ψύχεται, που πραγματοποιείται στον υπολογιστή. Οι αποχρώσεις του ηλεκτρονικού προγράμματος και οι παράμετροι εισόδου περιγράφονται στις παρακάτω οδηγίες.

Σημείωση: Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για τον υπολογισμό των επιδόσεων οικιακών ψυγείων και συστημάτων διάσχισης εγκατεστημένων σε μικρά γραφεία. Ο κλιματισμός των χώρων σε βιομηχανικά κτίρια είναι ένα πιο περίπλοκο έργο, επιλυμένο με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμπλεγμάτων λογισμικού ή με την τεχνική υπολογισμού του SNiP.

Οδηγίες χρήσης του προγράμματος

Τώρα ας εξηγήσουμε βήμα προς βήμα τον τρόπο υπολογισμού της ισχύος του κλιματιστικού στην παρουσιαζόμενη αριθμομηχανή:

 1. Στα πρώτα 2 πεδία, εισάγετε τις τιμές περιοχής του δωματίου σε τετραγωνικά μέτρα και το ύψος της οροφής.
 2. Επιλέξτε τον βαθμό φωτισμού (απομόνωση) μέσα από τα ανοίγματα παραθύρων. Διεισδύοντας στο δωμάτιο, το ηλιακό φως θερμαίνει επιπλέον τον αέρα - αυτός ο παράγοντας πρέπει να ληφθεί υπόψη.
 3. Στο επόμενο αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε τον αριθμό των επιβατών που μένουν στο δωμάτιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 4. Στις άλλες καρτέλες, κάντε μια επιλογή από τον αριθμό των τηλεοράσεων και των υπολογιστών στη ζώνη προετοιμασίας. Κατά τη διάρκεια της εργασίας, αυτός ο οικιακός εξοπλισμός απελευθερώνει επίσης θερμότητα και υπόκειται στη λογιστική.
 5. Εάν ένα ψυγείο είναι εγκατεστημένο στο δωμάτιο, εισάγετε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας της οικιακής συσκευής στο προτελευταίο πεδίο. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι εύκολο να μάθουν από το εγχειρίδιο οδηγιών του προϊόντος.
 6. Η τελευταία καρτέλα σας επιτρέπει να λάβετε υπόψη τον αέρα τροφοδοσίας που εισέρχεται στη ζώνη ψύξης λόγω του εξαερισμού. Σύμφωνα με τα κανονιστικά έγγραφα, ο συνιστώμενος συντελεστής πολλαπλασιασμού για κατοικίες είναι 1-1,5.

Για αναφορά. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα δείχνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα ανανεώνεται πλήρως ο αέρας του δωματίου.

Ας εξηγήσουμε μερικές από τις αποχρώσεις της σωστής συμπλήρωσης των πεδίων και της επιλογής καρτελών. Υπογραμμίζοντας τον αριθμό των υπολογιστών και των τηλεοράσεων, εξετάστε το ταυτόχρονο της εργασίας τους. Για παράδειγμα, ένας μισθωτής σπάνια χρησιμοποιεί και τις δύο ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα.

Συνεπώς, για να προσδιοριστεί η επιθυμητή χωρητικότητα του διαχωρισμένου συστήματος, επιλέγεται μια μονάδα οικιακών συσκευών που καταναλώνει περισσότερη ενέργεια - τον υπολογιστή. Η απορρόφηση θερμότητας του δέκτη τηλεόρασης δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η αριθμομηχανή περιέχει τις ακόλουθες τιμές μεταφοράς θερμότητας από οικιακές συσκευές:

 • Τηλεόραση - 0,2 kW.
 • προσωπικός υπολογιστής - 0,3 kW.
 • δεδομένου ότι το ψυγείο μετατρέπει περίπου το 30% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον υπολογισμό του 1/3 του εισαγόμενου αριθμού.
Ο συμπιεστής και το ψυγείο ενός συμβατικού ψυγείου δίνουν ζεστασιά στον περιβάλλοντα αέρα

Συμβούλιο. Η απορρόφηση θερμότητας του εξοπλισμού σας μπορεί να διαφέρει από τις αναφερόμενες τιμές. Παράδειγμα: η κατανάλωση ενός υπολογιστή τυχερών παιχνιδιών με ισχυρό επεξεργαστή βίντεο φτάνει τα 500-600 watt, ένας φορητός υπολογιστής - 50-150 Watt. Γνωρίζοντας τους αριθμούς στο πρόγραμμα, είναι εύκολο να βρείτε τις σωστές τιμές: για έναν υπολογιστή τυχερών παιχνιδιών, επιλέξτε 2 τυποποιημένους υπολογιστές, αντί για φορητό υπολογιστή, πάρτε 1 τηλεοπτικό δέκτη.

Ο υπολογιστής σας επιτρέπει να αποκλείσετε τις απώλειες θερμότητας από τον αέρα τροφοδοσίας, αλλά η επιλογή αυτής της καρτέλας δεν είναι απολύτως σωστή. Οι ροές του αέρα κυκλοφορούν σε κάθε περίπτωση μέσα από το σπίτι, φέρνοντας θερμότητα από άλλα δωμάτια, για παράδειγμα, την κουζίνα. Είναι καλύτερα να είστε ασφαλείς και να τις συμπεριλάβετε στον υπολογισμό του κλιματιστικού, έτσι ώστε η απόδοσή του να είναι αρκετή για να δημιουργήσει μια άνετη θερμοκρασία.

Το κύριο αποτέλεσμα του υπολογισμού της ισχύος μετράται σε κιλοβάτ, το πρόσθετο αποτέλεσμα είναι στις Βρετανικές θερμικές μονάδες (BTU). Η αναλογία είναι η εξής: 1 kW ≈ 3412 BTU ή 3.412 kBTU. Πώς να επιλέξετε ένα split σύστημα με βάση τους αριθμούς, διαβάστε.

Μέθοδος υπολογισμού και τύποι

Από την πλευρά ενός σχολαστικού χρήστη είναι αρκετά λογικό να μην εμπιστεύεστε τα στοιχεία που προκύπτουν από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για να ελέγξετε το αποτέλεσμα του υπολογισμού της ισχύος της μονάδας, χρησιμοποιήστε την απλοποιημένη μεθοδολογία που προσφέρουν οι κατασκευαστές ψυκτικού εξοπλισμού.

Έτσι, η απαιτούμενη χωρητικότητα ενός οικιακού κλιματιστικού στο κρύο υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Qtp - ροή θερμότητας, διεισδύοντας στο δωμάτιο από το δρόμο μέσω δομών κτιρίων (τοίχοι, δάπεδα και οροφές), kW.
 • Ql - διαρροή θερμότητας από ενοικιαστές διαμερισμάτων, kW.
 • Qbp ​​- παροχή θέρμανσης από οικιακές συσκευές, kW.

Η παραγωγή θερμότητας των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών είναι εύκολο να ανακαλυφθεί - κοιτάξτε στο διαβατήριο προϊόντος και βρείτε το χαρακτηριστικό της καταναλώμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Σχεδόν όλη η ενέργεια που καταναλώνεται μετατρέπεται σε θερμότητα.

Ένα σημαντικό σημείο. Η εξαίρεση από τον κανόνα είναι οι μονάδες ψύξης και οι μονάδες που λειτουργούν στη λειτουργία εκκίνησης / διακοπής. Μέσα σε 1 ώρα ο συμπιεστής του ψυγείου θα τοποθετήσει στο δωμάτιο την ποσότητα θερμότητας ίση με το 1/3 της μέγιστης κατανάλωσης που καθορίζεται στο εγχειρίδιο οδηγιών.

Ο συμπιεστής του οικιακού ψυγείου μετατρέπει σχεδόν όλη την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη θερμότητα, αλλά λειτουργεί σε λειτουργία παρτίδας

Οι ροές θερμότητας από τους ανθρώπους καθορίζονται από κανονιστικά έγγραφα:

 • 100 Wh / ώρα από άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.
 • 130 W / h - στη διαδικασία του περπατήματος ή της ελαφριάς εργασίας.
 • 200 W / h - με έντονη σωματική άσκηση.

Για τους υπολογισμούς, η πρώτη τιμή είναι 0,1 kW. Απομένει να καθοριστεί η ποσότητα της θερμότητας που διεισδύει έξω από τα τοιχώματα σύμφωνα με τον τύπο:

 • S - τετράγωνο του ψυχρού δωματίου, m²;
 • h είναι το ύψος της επικάλυψης, m.
 • q - ειδικά θερμικά χαρακτηριστικά, αναφερόμενα στον όγκο του δωματίου, W / m³.

Η φόρμουλα καθιστά δυνατή την πραγματοποίηση ενός ολοκληρωμένου υπολογισμού των εισροών θερμότητας μέσω των εξωτερικών περιφράξεων μιας ιδιωτικής κατοικίας ή διαμερίσματος χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό q. Οι τιμές του λαμβάνονται ως εξής:

 1. Το δωμάτιο βρίσκεται στην σκιερή πλευρά του κτιρίου, η επιφάνεια των παραθύρων δεν υπερβαίνει τα 2 m², q = 30 W / m³.
 2. Με το μέσο φωτισμό και την επιφάνεια υαλοπινάκων, λαμβάνεται ένα ειδικό χαρακτηριστικό των 35 W / m³.
 3. Το δωμάτιο βρίσκεται στην ηλιόλουστη πλευρά ή έχει πολλές διαφωτιστικές κατασκευές, q = 40 W / m³.

Αφού προσδιορίσατε την εισαγωγή θερμότητας από όλες τις πηγές, προσθέστε τους αριθμούς που λήφθηκαν χρησιμοποιώντας τον πρώτο τύπο. Συγκρίνετε τα αποτελέσματα του εγχειριδίου με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μια μεγάλη περιοχή υαλοπινάκων συνεπάγεται αύξηση της ψυκτικής ικανότητας του κλιματιστικού

Όταν είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η παροχή θερμότητας από τον αέρα εξαερισμού, η χωρητικότητα ψύξης της μονάδας αυξάνεται κατά 15-30%, ανάλογα με την πολλαπλότητα της ανταλλαγής. Κατά την ενημέρωση του περιβάλλοντος αέρα 1 φορά για μία ώρα, πολλαπλασιάζετε το αποτέλεσμα του υπολογισμού με συντελεστή 1,16-1,2.

Παράδειγμα για δωμάτιο 20 τ.μ. m

Ας δείξουμε τον υπολογισμό της ισχύος για την προετοιμασία ενός μικρού διαμερίσματος - ενός χώρου στούντιο 20 τ.μ. με ύψος οροφής 2,7 μ. Τα υπόλοιπα αρχικά δεδομένα:

 • Φωτισμός - μέσο;
 • αριθμός κατοίκων - 2?
 • πλάσμα τηλεόρασης - 1 τεμάχιο.
 • υπολογιστής - 1 μονάδα.
 • κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ψυγείο - 200 W.
 • πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η περιοδικά λειτουργούσα κουκούλα - 1.

Η κατανάλωση θερμότητας από τους κατοίκους είναι 2 x 0.1 = 0.2 kW, από τις οικιακές συσκευές λαμβάνοντας υπόψη την ταυτότητα - 0.3 + 0.2 = 0.5 kW, από την πλευρά του ψυγείου - 200 x 30% = 60 W = 0.06 kW. Χώρος μεσαίου φωτισμού, ειδικό χαρακτηριστικό q = 35 W / m³. Θεωρούμε την εισροή θερμότητας από τους τοίχους:

Qtp = 20 x 2,7 x 35/1000 = 1,89 kW.

Ο τελικός υπολογισμός της ισχύος του κλιματιστικού μοιάζει με αυτό:

Q = 1,89 + 0,2 + 0,56 = 2,65 kW, συν την κατανάλωση αέρα ψύξης για εξαερισμό 2,65 x 1,16 = 3,08 kW.

Η κίνηση των ροών του αέρα γύρω από το σπίτι κατά τη διαδικασία του αερισμού

Σημαντικό! Μην συγχέετε τον αεραγωγό γενικής ανταλλαγής με τον αερισμό του σπιτιού. Η ροή αέρα που διέρχεται από τα ανοιχτά παράθυρα είναι πολύ μεγάλη και αλλάζει από τις ριπές του ανέμου. Ο ψυγείο δεν πρέπει και δεν μπορεί κανονικά να ρυθμίσει το δωμάτιο, όπου ο ανεξέλεγκτος όγκος του εξωτερικού αέρα ρέει ελεύθερα.

Επιλογή κλιματιστικού με ισχύ

Split συστήματα και οι μονάδες ψύξης των άλλων τύπων είναι διαθέσιμη με τη μορφή ενός μοντέλου σειράς με το πρότυπο προϊόντων απόδοση - 2.1, 2.6, 3.5 kW, και ούτω καθεξής. κατασκευαστές Μέρος υποδηλώνει δύναμη μοντέλα σε χιλιάδες BTU (kBTU) - 07, 09, 12, 18, κλπ εγκαταστάσεις Αξία μοντέλο της σειράς του κλίματος, που εκφράζεται σε κιλοβάτ και BTU, φαίνονται στον πίνακα...

Βοήθεια. Από τις ονομασίες στις βρετανικές μονάδες, τα δημοφιλή ονόματα ψυκτικών μονάδων διαφορετικής ψυκτικής ικανότητας πήγαν - τα "επτά", "εννέα" και άλλα.

Γνωρίζοντας την απαιτούμενη απόδοση σε κιλοβάτ και μονάδες του Ηνωμένου Βασιλείου, επιλέξτε ένα split σύστημα σύμφωνα με τις συστάσεις:

 1. Η βέλτιστη ισχύς του οικιακού κλιματιστικού βρίσκεται στην περιοχή -5... + 15% της υπολογιζόμενης τιμής.
 2. Είναι καλύτερα να δώσετε ένα μικρό απόθεμα και να ολοκληρώσετε το αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση της αύξησης - στο πλησιέστερο προϊόν στη γραμμή προϊόντων.
 3. Εάν η υπολογιζόμενη χωρητικότητα ψύξης υπερβαίνει την χωρητικότητα του ψυγείου από την τυπική περιοχή κατά ένα εκατοστό του κιλοβάτ, δεν θα πρέπει να στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.

Ένα παράδειγμα. Το αποτέλεσμα των υπολογισμών είναι 2,13 kW, το πρώτο μοντέλο της σειράς αναπτύσσει χωρητικότητα ψύξης 2,1 kW, το δεύτερο - 2,6 kW. Επιλέγουμε την επιλογή Νο1 - κλιματιστικό για 2.1 kW, που αντιστοιχεί σε 7 kBTU.

Παράδειγμα του δεύτερου. Στην προηγούμενη ενότητα, υπολογίσαμε την απόδοση της μονάδας για το διαμέρισμα στούντιο - 3.08 kW και μειώθηκε μεταξύ των τροποποιήσεων των 2.6-3.5 kW. Επιλέγουμε ένα σύστημα χωρισμένης χωρητικότητας μεγαλύτερης χωρητικότητας (3,5 kW ή 12 kBTU), αφού η επαναφορά σε μικρότερο δεν θα καλύψει το 5%.

Για αναφορά. Σημειώστε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από οποιοδήποτε κλιματιστικό είναι τρεις φορές μικρότερη από την ψυκτική του ικανότητα. Η μονάδα ισχύος 3,5 kW θα τραβά περίπου 1200 watts ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο σε μέγιστη λειτουργία. Ο λόγος έγκειται στην αρχή της λειτουργίας της μηχανής ψύξης - η "διάσπαση" δεν παράγει κρύο, αλλά μεταφέρει θερμότητα στο δρόμο.

Η συντριπτική πλειονότητα των κλιματικών συστημάτων μπορεί να λειτουργήσει σε 2 τρόπους - ψύξη και θέρμανση κατά την ψυχρή περίοδο. Επιπλέον, η απόδοση θερμότητας είναι υψηλότερη, καθώς ο κινητήρας του συμπιεστή, ο οποίος καταναλώνει ηλεκτρισμό, θερμαίνει επιπλέον το κύκλωμα Freon. Η διαφορά ισχύος στην κατάσταση ψύξης και θέρμανσης φαίνεται στον παραπάνω πίνακα.

Συμπερασματικά για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Ο παραπάνω υπολογισμός δεν είναι κατάλληλος για βιομηχανικά κτίρια λόγω της απόκλισης μεταξύ του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού θερμότητας q και των διαφόρων τύπων κτιριακών κατασκευών. Αν και η μεθοδολογία που προτείνεται από το SNiP βασίζεται επίσης στην άθροιση όλων των εισροών θερμότητας.

Ο αλγόριθμος για τον προσδιορισμό της ψυκτικής ικανότητας για τον κλιματισμό του χώρου παραγωγής έχει ως εξής:

 1. Προσδιορίστε την ποσότητα της ροής θερμότητας μέσα από τους εξωτερικούς φράκτες, υπολογίζοντας τη θερμική αντίσταση των τοίχων, της οροφής και του δαπέδου. Η μεθοδολογία αναφέρεται λεπτομερώς στη δημοσίευση για τον υπολογισμό του θερμικού φορτίου για θέρμανση - από την άποψη της θερμικής μηχανικής δεν υπάρχει διαφορά.
 2. Ανακαλύψτε τον αριθμό του προσωπικού, μετρήστε τη διαρροή θερμότητας από τον εξοπλισμό γραφείου και τους ανθρώπους, ανάλογα με την ένταση της εργασίας.
 3. Συγκεντρώστε τη μεταφορά θερμότητας όλων των ηλεκτροκινητήρων και άλλου εξοπλισμού, λαμβάνοντας υπόψη την ταυτόχρονη λειτουργία και τη συχνότητα ενεργοποίησης.
 4. Εάν τα καταστήματα διαθέτουν θερμές τεχνολογικές δεξαμενές, φούρνους ή εξαρτήματα, θα πρέπει να καθορίσετε την ποσότητα ροής θερμότητας από θερμαινόμενες επιφάνειες.
 5. Προσδιορίστε την ποσότητα του καθαρού αέρα που τροφοδοτείται από τα συστήματα εξαερισμού, υπολογίστε την κατανάλωση ενέργειας για την ψύξη του.

Ο κλιματισμός ορισμένων βιομηχανικών χώρων (αίθουσες εξυπηρετητών, μεγάλα γραφεία, καφετέριες) είναι ευκολότερο να υπολογιστεί - υπάρχουν λιγότερες θερμότητες. Σχετικά με αυτήν την τεχνική θα πει ο κύριος εγκαταστάτης στο βίντεό του.

Υπολογισμός της ισχύος του κλιματιστικού, επιλογή κλιματισμού

Γ ικανότητα ψύξης Μην αναμειγνύετε την κατανάλωση ρεύματος, επειδή αυτές είναι τελείως διαφορετικές παράμετροι. Η χωρητικότητα ψύξης είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από την ισχύ που καταναλώνεται από το κλιματιστικό. Για παράδειγμα, το κλιματιστικό που καταναλώνει 700 W και έχει μια ψυκτική χωρητικότητα 2 kW, και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το κλιματιστικό λειτουργεί, καθώς και ένα ψυγείο, ψυκτικό (Freon) εξάγει θερμότητα από τον αέρα στο δωμάτιο και το στέλνει έξω μέσω του εναλλάκτη θερμότητας (εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού). Ο λόγος ισχύος καλείται ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού (EER). Για οικιακά κλιματιστικά, αυτή η παράμετρος θα έχει τιμές στην περιοχή 2,5 - 4.

Παρακάτω είναι ο πίνακας διανομής ικανότητες κλιματιστικά. Σε αυτό μπορείτε να επιλέξετε τους τύπους κλιματιστικών, το πιο βέλτιστο υπό ορισμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, σε μικρά δωμάτια ή γραφεία, όπου απαιτούνται κλιματιστικά χαμηλής κατανάλωσης, είναι πιο λογικό να εγκαθίστανται μοντέλα κινητής τηλεφωνίας, παραθύρων ή τοίχων. Κλιματιστικά άλλα μοντέλα έχουν περισσότερη ισχύ και κατά συνέπεια υψηλότερες τιμές, επομένως είναι καλύτερο να αγοράσουν για να ψύξουν μεγάλα δωμάτια (αίθουσες εμπορικών συναλλαγών, αποθήκες κ.λπ.)