Υπολογισμός της περιοχής των αεραγωγών και των εξαρτημάτων: σχεδιάζουμε ένα σύστημα αερισμού

Ο εξαερισμός της κατοικίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, υποστηρίζοντας το μικροκλίμα που είναι απαραίτητο για ένα άτομο. Το πόσο σωστά έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί, εξαρτάται από την υγεία όσων ζουν στο σπίτι. Ωστόσο, όχι μόνο το έργο έχει σημασία. Είναι πολύ σημαντικό να υπολογιστούν σωστά οι παράμετροι των αεραγωγών. Σήμερα θα μιλήσουμε για μια τέτοια εργασία όπως ο υπολογισμός της περιοχής των αεραγωγών και των διαμορφωμένων προϊόντων, που είναι απαραίτητο για τη σωστή ανταλλαγή αέρα ενός διαμερίσματος ή μιας ιδιωτικής κατοικίας. Θα μάθουμε πώς να υπολογίζουμε την ταχύτητα του αέρα στα ορυχεία, τι επηρεάζει αυτή την παράμετρο και επίσης θα αναλύσουμε ποια προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ακριβέστερους υπολογισμούς.

Διαβάστε στο άρθρο:

Για ποιο λόγο υπολογίζεται η περιοχή των αεραγωγών και των διαμορφωμένων προϊόντων

Ο σωστός σχεδιασμός των συστημάτων εξαερισμού είναι μόνο η μισή μάχη. Εάν κάνετε λάθος στον υπολογισμό του τετραγώνου των αγωγών, μπορείτε να πάρετε το αντίθετο αποτέλεσμα: υπάρχει ένα ιδανικό σχέδιο, αλλά δεν υπάρχει εκροή ή εισροή αέρα. Τέτοιες λανθασμένες εκτιμήσεις μπορεί να οδηγήσουν στο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις θα έχουν υψηλή υγρασία, η οποία θα οδηγήσει στην εμφάνιση μύκητα, μούχλα και δυσάρεστη οσμή.

Δεδομένα που απαιτούνται για τον υπολογισμό των παραμέτρων του αγωγού

Η περιοχή των αεραγωγών μπορεί να υπολογιστεί σύμφωνα με διάφορες παραμέτρους. Μπορεί να είναι:

 • Υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα (SanPiN);
 • αριθμός ατόμων που ζουν.
 • περιοχή των εγκαταστάσεων.

Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται για ολόκληρη τη συνολική κατοικία και για κάθε δωμάτιο ειδικότερα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους τύπους, οι οποίοι σίγουρα θα εξετάσουμε στο σημερινό άρθρο, ωστόσο, ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε μια ειδική ηλεκτρονική αριθμομηχανή για την επιφάνεια των αεραγωγών. Περιέχει ήδη όλους τους απαραίτητους αλγορίθμους και τύπους. Ένα άλλο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι η απουσία ενός ανθρώπινου παράγοντα - δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι ο υπολογισμός θα έρθει μέσα.

Πώς να υπολογίσετε την περιοχή του αγωγού χρησιμοποιώντας τύπους

Για να εκτελέσετε σωστά όλους τους υπολογισμούς, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε την διατομή των διαμορφωμένων προϊόντων. Μπορούν να είναι:

 • με τη μορφή τετραγώνου ή ορθογωνίου:
 • στρογγυλό (λιγότερο συχνά ωοειδές).

Ας εξετάσουμε ποιους τύπους ισχύουν για διάφορους υπολογισμούς. Ας ξεκινήσουμε με τετράγωνα ή ορθογώνια προϊόντα.

Πώς να υπολογίσετε την περιοχή του αγωγού μιας ορθογώνιας ενότητας: τύποι και αποκωδικοποίηση σημείωσης

Ο τύπος της περιοχής των αεραγωγών που είναι απαραίτητος για τη σωστή συσκευή αερισμού είναι αρκετά απλός:

S = A × B, όπου

 • S- επιφάνεια, m².
 • Α - πλάτος του κιβωτίου, m,
 • Στο - ύψος, m.

Με ένα στρογγυλό αγωγό μια διαφορετική κατάσταση.

Το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από πολλές λεπτομέρειες, καθεμία από τις οποίες πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς

Υπολογισμός της περιοχής του κυκλικού αγωγού: οι αποχρώσεις των υπολογισμών

Οι στρογγυλοί αγωγοί εξαερισμού έχουν καλύτερη απόδοση - ο αέρας δεν συναντά εμπόδια στο δρόμο του. Επιπλέον, η συναρμολόγηση των στρογγυλών τμημάτων είναι πολύ ευκολότερη από ό, τι τετράγωνο ή ορθογώνιο. Οι υπολογισμοί περιοχής εκτελούνται χρησιμοποιώντας τον τύπο:

S = π × D 2/4, όπου:

 • S- επιφάνεια, m².
 • π - σταθερή τιμή 3,14.
 • Δ - διάμετρος, m.

Πλαστικοί αγωγοί αερισμού.Στο άρθρο, θα εξετάσουμε τα είδη και τα μεγέθη των προϊόντων, πώς να υπολογίσει τον αγωγό αέρα για την περιοχή του δωματίου και άλλες παραμέτρους, τα μυστικά της εγκατάστασης.

Ο υπολογισμός των διαμορφωμένων τμημάτων των αεραγωγών - πώς παράγεται και τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη

Οι υπολογισμοί της περιοχής των εξαρτημάτων των αεραγωγών χωρίς ειδικό πρόγραμμα μπορούν να γίνουν μόνο από έμπειρους μηχανικούς σχεδιασμού. Σήμερα, ολόκληρα τμήματα διαφόρων ιδρυμάτων εργάζονται για τη βελτίωση των προγραμμάτων αριθμομηχανής ικανά να υπολογίζουν την περιοχή των αεραγωγών και των διαμορφωμένων προϊόντων μέχρι ένα χιλιοστό, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμικρές αλλαγές στις γωνίες των στροφών και άλλων αποχρώσεων.

Στο Διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλά παρόμοια προγράμματα που μπορούν να εκτελέσουν υπολογισμούς με ελάχιστα λάθη. Και παρόμοιοι αριθμομηχανές βγαίνουν σχεδόν καθημερινά. Επιτρέπουν όχι μόνο να υπολογίζουν τις απαραίτητες παραμέτρους, αλλά και να σαρώνουν όλες τις λεπτομέρειες του αγωγού. Πολλοί θα ρωτήσουν - για ποιο λόγο; Σε αυτήν την εποχή υψηλής τεχνολογίας, υπάρχει μια τέτοια καινοτομία, όπως ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής. Σε αυτό από τον υπολογιστή μας στείλουμε ένα σκούπισμα του εξαερισμού μας και ως αποτέλεσμα έχουμε ιδανικά ρυθμισμένα κανάλια εξαερισμού με τις απαραίτητες παραμέτρους.

Διαμορφωμένα τμήματα αγωγών - μπορεί να είναι διαφορετικά

Η έκδοση Seti.guru προσφέρει στον αναγνωρισμένο αναγνώστη τη δυνατότητα χρήσης της ηλεκτρονικής αριθμομηχανής για τον υπολογισμό της περιοχής των αεραγωγών και των διαμορφωμένων προϊόντων. Το μόνο που απαιτείται από το χρήστη είναι να εισάγετε τις απαιτούμενες παραμέτρους σωστά στα κατάλληλα πεδία και να κάνετε κλικ στο κουμπί Υπολογισμός. Το υπόλοιπο πρόγραμμα θα εκτελεστεί για εσάς.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή του αγωγού σε τετραγωνικά μέτρα

Ένα σφάλμα στον υπολογισμό αυτής της παραμέτρου του συστήματος εξαερισμού μπορεί να είναι θανατηφόρο. Μία μείωση του απαιτούμενου δείκτη θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση της πίεσης στα ορυχεία, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια ξένη φωνή, η οποία είναι αρκετά ενοχλητική. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογισμός πρέπει να γίνεται προσεκτικά, χωρίς να παραλείπονται οι παραμικρές λεπτομέρειες, χωρίς στρογγυλοποίηση των αριθμών. Ο υπολογισμός των τετραγωνικών μέτρων γίνεται με τον τύπο:

S = L × k / w, όπου

 • S - επιφάνεια εγκάρσιας διατομής, m².
 • L - κατανάλωση αέρα, m³ / h,
 • k- την ταχύτητα με την οποία κινείται η ροή του αέρα, m / s.
 • w- ο συντελεστής υπολογισμού, ο οποίος είναι 2.778.
Το σχέδιο αερισμού προσφοράς - αυτό με την παρουσία ορισμένων γνώσεων μπορεί να γίνει με τα χέρια του

Υπολογισμός της ταχύτητας του αέρα στον αγωγό: πώς να το κάνετε

Για αυτούς τους υπολογισμούς, χρησιμοποιούμε τον τύπο:

w = L / 3600 Χ, όπου

 • L - κατανάλωση αέρα, m³ / ώρα,
 • S- το τμήμα του αεραγωγού, m².

Ωστόσο, αξίζει επίσης να γνωρίζουμε την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους. Με απλά λόγια, αυτή είναι η ποσότητα αέρα που πρέπει να περάσει από 1 m 3 ανά ώρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους υπάρχοντες πίνακες, αλλά τα δεδομένα σε αυτά είναι κατά μέσο όρο, έτσι οι ανεξάρτητοι υπολογισμοί από τον τύπο θα είναι πολύ ακριβέστεροι. Για τον υπολογισμό είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τον όγκο του δωματίου σε m 3 (W) και τον υπολογισμένο όγκο αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα σε μια ώρα (V). Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος:Ν = V / W.

Ακόμα 20 με 25 χρόνια πριν, τα σχέδια ήταν τέτοια - τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν μπορούσαν παρά να ονειρευτούν

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για τον υπολογισμό της απαιτούμενης διατομής του αγωγού

Πώς να υπολογίσετε την απώλεια πίεσης αέρα σε ίσια τμήματα

Για να υπολογίσετε αυτήν την παράμετρο, εφαρμόζεται ένας τύπος που είναι λίγο πιο πολύπλοκος από τους προηγούμενους:

P = R × L + Ei × V2 × Y / 2, όπου:

 • P- πίεση αέρα στον αγωγό.
 • R - απώλεια πίεσης στην τριβή στον αγωγό,
 • L - το μήκος του άξονα εξαερισμού ·
 • Ei- το άθροισμα των απωλειών πίεσης για την τοπική αντίσταση (στροφές, μεταβάσεις, κλαδιά κ.λπ.) ·
 • V - ταχύτητα αέρα στο σύστημα αερισμού,
 • Y - πυκνότητα των αέριων μαζών κατά μήκος του καναλιού.
Όσο μικρότερη είναι η απόδοση του φυσικού αερισμού, τόσο χειρότερη είναι η ανταλλαγή αέρα

Αερισμός με τα χέρια σε ιδιωτικό σπίτι.Τι χρειάζεται, τύπους συστημάτων και οδηγίες για τη σωστή εγκατάστασή τους, τις αποχρώσεις του εξαερισμού των διαφόρων δωματίων, τις συστάσεις των επαγγελματιών - όλα αυτά στο υλικό μας.

Αντίσταση του δικτύου αγωγών και των υπολογισμών του

Μην περιμένετε να υπολογίσετε μόνοι σας την αντίσταση του δικτύου. Αυτή η εργασία είναι δυνατή μόνο με τα προγράμματα. Είναι επίσης απίθανο να βρεθεί ένας κατάλληλος, πολύ ακριβής υπολογισμός στο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχει η επιθυμία για ακριβή αποτελέσματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τα γραφεία σχεδιασμού.

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες εδώ. Η αντίσταση δημιουργεί όχι μόνο τις γωνίες του κλάδου. Η τετράγωνη ή ορθογώνια διατομή αυξάνει επίσης την αντίσταση του αέρα. Αυτή η παράμετρος καθορίζει την απόδοση που πρέπει να έχει ένας ανεμιστήρας για αναγκαστική κυκλοφορία αέρα.

Πώς να υπολογίσετε την ποσότητα των υλικών για τον αγωγό και τα εξαρτήματα

Δεν έχει νόημα ο υπολογισμός της ποσότητας των υλικών με το χέρι - χρειάζεται πολύς χρόνος και είναι πολύ εύκολο να κάνετε λάθη κατά την καταμέτρηση. Στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλά προγράμματα που θα το κάνουν για εσάς σε αυτόματη λειτουργία. Αρκεί μόνο να φορτώσετε το έργο. Ορισμένα παρόμοια προγράμματα μπορούν να υπολογίσουν τον αριθμό των διαμορφωμένων εξαρτημάτων, ακόμη και σύμφωνα με τα πρωταρχικά δεδομένα.

Έτσι, το πρόγραμμα υπολογιστή αποσυνθέτει το έργο και μετρά τον αριθμό των διαμορφωμένων στοιχείων

Ο θερμαντήρας στο δίκτυο: τι είναι για, και πώς να υπολογίσει την ισχύ του

Εάν σχεδιάζεται να παρέχει αερισμό, τότε το χειμώνα, χωρίς θέρμανση ο αέρας δεν μπορεί να κάνει. Τα σύγχρονα συστήματα σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε την απόδοση του ανεμιστήρα, που βοηθάει στην κρύα εποχή. Pritochki μειωμένη δύναμη, μπορούμε να επιτύχουμε όχι μόνο την εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα μικρότερο ανεμιστήρα, αλλά ο αέρας, αργά διέρχεται από το καλοριφέρ, θα είναι πιο ζεστά. Ωστόσο, ο υπολογισμός της θερμοκρασίας θέρμανσης του εξωτερικού αέρα εξακολουθεί να είναι απαραίτητος. Παράγονται με τον τύπο:

ΔΤ = 2,98 χ Ρ / Ι, όπου:

 • P - Κατανάλωση ισχύος του θερμαντήρα, η οποία θα πρέπει να αυξήσει τη θερμοκρασία του αέρα από το δρόμο στους 18 ° C (W).
 • L - Η χωρητικότητα του ανεμιστήρα (m 3 / h).

Συνοψίζοντας

Ο σχεδιασμός και η επακόλουθη εγκατάσταση των συστημάτων εξαερισμού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και δεν είναι πάντοτε εφικτή μόνος σας. Τέτοιες εργασίες απαιτούν ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Φυσικά, σήμερα υπάρχουν πολλά προγράμματα που βοηθούν στη σχεδίαση των αεραγωγών, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη μηχανική σκέψη. Η καλύτερη επιλογή είναι να αναθέσετε όλες τις εργασίες, από την αρχή μέχρι το τέλος, σε πραγματικούς επαγγελματίες. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι σήμερα τα γραφεία σχεδιασμού έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, οι εργαζόμενοι στο οποίο είναι εντελώς άγνωστοι με τη μηχανική. Αν και παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε άλλες βιομηχανίες. Για το λόγο αυτό, προτού εμπιστευτείτε οποιαδήποτε εταιρεία να αναπτύξει ένα πρόγραμμα συστήματος αερισμού για το σπίτι σας, προσπαθήστε να το μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην ιδανική περίπτωση, θα επικοινωνήσει με τους πελάτες τους, τα σπίτια των οποίων είναι ήδη κατοικήσιμα. Μόνο στην περίπτωση αυτή μπορεί κανείς να ελπίζει για το αποτέλεσμα που περιμένετε.

Μόνο το σωστά σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σύστημα εξαερισμού θα σας επιτρέψει να ζήσετε στο σπίτι με άνεση

Υπολογισμός των αεραγωγών

Πριν από την εγκατάσταση των συστημάτων εξαερισμού, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την περιοχή του αγωγού. Στο Καζάν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας χωρίς να φύγετε από το σπίτι. Ο προσεκτικός σχεδιασμός πριν από την αγορά και εγκατάσταση θα σας εξοικονομήσει από περιττά περιττώματα και περιττά νεύρα. Ο χρόνος των υψηλά ειδικευμένων ειδικών είναι δαπανηρός, επομένως είναι ανεπιθύμητο ότι η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού διακόπτεται λόγω έλλειψης υλικών ή εξαρτημάτων.

Ως εκ τούτου, το ακριβές υπολογίζοντας την περιοχή του αεραγωγού Kazan θα είναι χρήσιμη για τους συνετούς και μακρινούς πελάτες. Απλό στη χρήση και πολύ διαισθητική αριθμομηχανή θα σας βοηθήσουν να κάνετε τον υπολογισμό της περιοχής του αγωγού Καζάν τον εαυτό σας, και θα δείτε το τελικό κόστος των αεραγωγών και εξαρτημάτων που απαιτούνται για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού σας.

Υπολογισμός των αεραγωγών

Κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού, είναι σημαντικό να επιλέξετε και να ορίσετε σωστά τις παραμέτρους όλων των στοιχείων του συστήματος. Είναι απαραίτητο να βρείτε την απαιτούμενη ποσότητα αέρα, να παραλάβετε τον εξοπλισμό, να υπολογίσετε τους αεραγωγούς, τα εξαρτήματα και άλλα εξαρτήματα του δικτύου εξαερισμού. Πώς γίνεται ο υπολογισμός του εξαερισμού; Τι επηρεάζει το μέγεθος και τη διατομή τους; Ας εξετάσουμε αυτό το ζήτημα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι αεραγωγοί πρέπει να υπολογίζονται από δύο οπτικές γωνίες. Αρχικά, επιλέγεται η απαραίτητη διατομή και σχήμα. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ποσότητα του αέρα και άλλων παραμέτρων του δικτύου. Επίσης, κατά την κατασκευή, η ποσότητα υλικού, για παράδειγμα, κασσίτερος, υπολογίζεται για την κατασκευή σωλήνων και διαμορφωμένων στοιχείων. Αυτός ο υπολογισμός της περιοχής των αγωγών σας επιτρέπει να προσδιορίσετε εκ των προτέρων την ποσότητα και το κόστος του υλικού.

Τύποι αεραγωγών

Για να ξεκινήσετε μερικές λέξεις, θα αναφέρουμε τόσο τα υλικά όσο και τους τύπους αεραγωγών. Αυτό είναι σημαντικό λόγω του γεγονότος ότι, ανάλογα με το σχήμα των αγωγών, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του υπολογισμού του και η επιλογή της περιοχής εγκάρσιας τομής. Είναι επίσης σημαντικό να επικεντρωθεί στο υλικό, καθώς επηρεάζει τα χαρακτηριστικά της κίνησης του αέρα και την αλληλεπίδραση της ροής με τους τοίχους.

Εν ολίγοις, οι αγωγοί είναι:

 • Μέταλλο από γαλβανισμένο ή μαύρο χάλυβα, ανοξείδωτο.
 • Ευέλικτη από αλουμίνιο ή πλαστική μεμβράνη.
 • Άκαμπτο πλαστικό.
 • Ιστός.

Στη μορφή, οι αγωγοί αέρα είναι κατασκευασμένοι από κυκλική διατομή, ορθογώνια και οβάλ. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι στρογγυλοί και ορθογώνιοι σωλήνες.

Οι περισσότεροι από τους περιγραφόμενους αγωγούς αέρα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο, για παράδειγμα, από εύκαμπτο πλαστικό ή ύφασμα και είναι δύσκολο να κατασκευαστούν στο εργοτάξιο ή σε ένα μικρό εργαστήριο. Τα περισσότερα από τα προϊόντα που πρέπει να υπολογιστούν είναι κατασκευασμένα από γαλβανισμένο χάλυβα ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Από γαλβανισμένο χάλυβα, κατασκευάζονται αμφότεροι ορθογώνιοι και κυκλικοί αεραγωγοί και δεν απαιτείται ιδιαίτερα ακριβός εξοπλισμός για την παραγωγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί μια μηχανή κάμψης και μια συσκευή για την κατασκευή κυκλικών σωλήνων. Εκτός από ένα μικρό εργαλείο χειρός.

Υπολογισμός της διατομής του αγωγού

Το κύριο καθήκον που προκύπτει κατά τον υπολογισμό των αγωγών είναι η επιλογή της διατομής και του σχήματος του προϊόντος. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στο σχεδιασμό του συστήματος τόσο σε εξειδικευμένες εταιρείες όσο και στην αυτο-κατασκευή. Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τη διάμετρο του αγωγού ή τις πλευρές του ορθογωνίου, για να επιλέξετε τη βέλτιστη τιμή της περιοχής διατομής.

Ο υπολογισμός της διατομής πραγματοποιείται με δύο τρόπους:

 • επιτρεπόμενες ταχύτητες ·
 • σταθερή απώλεια πίεσης.

Η μέθοδος των επιτρεπόμενων ταχυτήτων είναι απλούστερη για τους μη ειδικούς, οπότε ας το εξετάσουμε γενικά.

Υπολογισμός της διατομής του αγωγού με τη μέθοδο της επιτρεπόμενης ταχύτητας

Ο υπολογισμός του τμήματος του αγωγού εξαερισμού με τη μέθοδο της επιτρεπόμενης ταχύτητας βασίζεται στην κανονικοποιημένη μέγιστη ταχύτητα. Η ταχύτητα επιλέγεται για κάθε τύπο δωματίου και τμήματος αγωγού, ανάλογα με τις συνιστώμενες τιμές. Για κάθε τύπο κτιρίου υπάρχουν μέγιστες επιτρεπόμενες ταχύτητες στους κύριους αγωγούς και κλάδους, πάνω από τους οποίους η χρήση του συστήματος είναι δύσκολη λόγω θορύβου και ισχυρών πιέσεων.

Το Σχ. 1 (Διάγραμμα δικτύου για τον υπολογισμό)

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε τον υπολογισμό, είναι απαραίτητο να καταρτίσετε ένα σχέδιο του συστήματος. Πρώτον, πρέπει να υπολογίσετε την απαιτούμενη ποσότητα αέρα που πρέπει να παρέχεται και να αφαιρείται από το δωμάτιο. Σε αυτόν τον υπολογισμό, θα βασιστούν περαιτέρω εργασίες.

Η ίδια η διαδικασία υπολογισμού της διατομής με τη μέθοδο των αποδεκτών ταχυτήτων απλοποιείται ώστε να αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

 1. Δημιουργείται ένα σύστημα αεραγωγών, στο οποίο σημειώνονται τα τμήματα και η εκτιμώμενη ποσότητα αέρα, τα οποία θα μεταφερθούν μέσω αυτών. Είναι καλύτερα να υποδείξετε σε αυτό όλα τα δίκτυα, διαχυτήρες, αλλαγές τομής, στροφές και βαλβίδες.
 2. Σύμφωνα με την επιλεγμένη μέγιστη ταχύτητα και ποσότητα αέρα, υπολογίζεται η διατομή του αεραγωγού, η διάμετρος ή το μέγεθος των πλευρών του ορθογωνίου.
 3. Αφού είναι γνωστές όλες οι παράμετροι του συστήματος, μπορείτε να επιλέξετε τον ανεμιστήρα της απαιτούμενης χωρητικότητας και κεφαλής. Η επιλογή του ανεμιστήρα βασίζεται στον υπολογισμό της πτώσης πίεσης στο δίκτυο. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από το να μαζεύετε την διατομή του αεραγωγού σε κάθε τμήμα. Αυτή η ερώτηση θα εξετάσουμε γενικά. Επειδή μερικές φορές επιλέγουν μόνο έναν ανεμιστήρα με μικρό περιθώριο.

Για τον υπολογισμό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις παραμέτρους της μέγιστης ταχύτητας αέρα. Λαμβάνεται από βιβλία αναφοράς και κανονιστική βιβλιογραφία. Ο πίνακας δείχνει τις τιμές για ορισμένα κτίρια και περιοχές του συστήματος.

Πώς να κάνετε σωστό υπολογισμό της περιοχής των αεραγωγών

Ο εξαερισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός βέλτιστου μικροκλίματος στο σπίτι. Το σωστά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα, των επιβλαβών αερίων, των ατμών και της σκόνης εκτός των εγκαταστάσεων, τα οποία επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων που ζουν σε μια κατοικημένη περιοχή. Κατά το σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού, πραγματοποιείται τεράστιος αριθμός υπολογισμών, στους οποίους λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες και μεταβλητές.

Η απόδοση του συστήματος εξαερισμού παίζει κανένα μικρό αγωγοί ρόλο, δηλαδή το μήκος, το τμήμα και το σχήμα του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο υπολογισμός αγωγός διεξήχθη σωστά, καθώς θα εξαρτηθεί από το αν το σύστημα αγωγού θα είναι σε θέση να περάσει μια επαρκή ποσότητα αέρα, η ταχύτητα ροής του αέρα και την ομαλή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού στο σύνολό του. Μέσα από τον υπολογισμό των αρμόδιων χώρο κανάλι αέρα, κραδασμούς και αεροδυναμικό θόρυβο που παράγεται από τις ροές του αέρα θα είναι εντός του επιτρεπόμενου επιπέδου.

Μπορείτε να υπολογίσετε την περιοχή του αεραγωγού για ένα φυσικό σύστημα αερισμού με τρεις τρόπους:

 • Εφαρμόστε στους επαγγελματίες. Ο υπολογισμός θα γίνει ποιοτικά, αλλά ακριβός.
 • Κάντε μια ανεξάρτητη υπολογισμός με χρήση του τύπου για τον υπολογισμό των ειδικών απωλειών αέρα, η βαρύτητα τέλμα εγκάρσια αγωγών, τύπου ταχύτητα μάζας αέρα στους αγωγούς, τον προσδιορισμό τριβή και αντοχή.
 • Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρονική αριθμομηχανή.

Για να χρησιμοποιήσετε την online αριθμομηχανή, δεν είναι απαραίτητο να έχουν τεχνική εκπαίδευση ή να πληρώσει τα χρήματα, απλά εισάγετε σε κάθε υπολογιστή τομέα απαραίτητες πληροφορίες και να πάρει το σωστό αποτέλεσμα.

Η μέθοδος ανεξάρτητου υπολογισμού των διατομών του αγωγού

 1. Προσδιορισμός των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών του καναλιού αέρα με φυσική κίνηση αέρα.

Pgr - πίεση βαρύτητας στους αγωγούς του εξαερισμού, Pa;

L - εκτιμώμενο μήκος του τόπου, m.

Με φυσική κίνητρο απαραίτητες παραμέτρους σύνδεσμο βαρυτικές πιέσεις σε κανάλια ροής Βελτίωση με δείκτες τριβή και τοπική αντίσταση που εμφανίζονται κατά μήκος της διαδρομής της ροής του αέρα από την κουκούλα στο στόμα των αξόνων αναρρόφησης, δηλαδή με την Εξίσωση 1, όπου Σ (RLN + Ζ) - το υπολογιζόμενο πτώση πίεσης σε την τοπική αντίσταση και την τριβή στα μήκη αεραγωγών στην υπολογισμένη κατεύθυνση της κίνησης της μάζας αέρα.

 1. Προσδιορισμός της αξίας του βυθού βαρύτητας

h - ύψος της στήλης αέρα, m,

σn - πυκνότητα των αέριων μαζών εκτός του χώρου, kg / m3,

σβ - πυκνότητα των αέριων μαζών στο δωμάτιο.

 1. Η διατομή του αγωγού καθορίζεται από τον τύπο

S - εκτιμώμενη επιφάνεια διατομής αγωγού cm 2

L - ροή αέρα μέσω του αγωγού, m 3 / h

V - ταχύτητα μετακίνησης του αέρα στον αγωγό, m / s,

2,788 - συντελεστής για τη συμφωνία των διαστάσεων.

 1. Η πραγματική επιφάνεια εγκάρσιας διατομής των αγωγών καθορίζεται από τους τύπους:

S = π * Δ / 400 - για στρογγυλά αγωγούς

S = Α * Β / 100 για ορθογώνια αγωγούς

S - πραγματική επιφάνεια εγκάρσιας διατομής, cm 2

Δ - διάμετρος του κυκλικού αγωγού, mm

Α και Β - πλάτος και ύψος ορθογωνίου αγωγού, mm.

 1. Για να υπολογίσετε την αντίσταση του δικτύου αγωγών, χρησιμοποιήστε τον τύπο:

R - ειδικές απώλειες λόγω τριβής σε συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου εξαερισμού

L - το μήκος του τμήματος του αγωγού.

Εi - άθροισμα συντελεστών τοπικών απωλειών στο τμήμα του αγωγού

V2 - ταχύτητα κίνησης του αέρα στο τμήμα του αγωγού

Υπολογισμός της περιοχής των αεραγωγών

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό της επιφάνειας των αεραγωγών

Η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού εξαρτάται από τη σωστή επιλογή μεμονωμένων στοιχείων και εξοπλισμού. Ο υπολογισμός της περιοχής του αγωγού εκτελείται προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πολλαπλότητα των αλλαγών του αέρα σε κάθε δωμάτιο, ανάλογα με το σκοπό του. Ο αναγκαστικός και φυσικός εξαερισμός απαιτεί ξεχωριστούς αλγορίθμους για το σχεδιαστικό έργο, αλλά έχει κοινές κατευθύνσεις. Κατά τον προσδιορισμό της αντίστασης ροής αέρα, λαμβάνεται υπόψη η γεωμετρία και το υλικό του αεραγωγού, το συνολικό μήκος τους, το κινηματικό σχήμα και η παρουσία των κλάδων. Επιπλέον, ο υπολογισμός των απωλειών θερμότητας για να εξασφαλιστεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα και να μειωθεί το κόστος διατήρησης του κτιρίου κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ο υπολογισμός της περιοχής της εγκάρσιας τομής πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία για τον αεροδυναμικό υπολογισμό των αγωγών. Λαμβάνοντας υπόψη τις ληφθείσες τιμές, γίνονται τα εξής:

 1. Επιλογή των βέλτιστων μεγεθών διατομών αεραγωγών λαμβάνοντας υπόψη τις κανονικές επιτρεπόμενες ταχύτητες ροής αέρα.
 2. Προσδιορισμός της μέγιστης απώλειας πίεσης στο σύστημα εξαερισμού, ανάλογα με τη γεωμετρία, την ταχύτητα και τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του αγωγού.

Ακολουθία υπολογισμού συστημάτων εξαερισμού

1. Προσδιορισμός υπολογισμένων δεικτών για μεμονωμένα τμήματα του κοινού συστήματος. Οι περιοχές περιορίζονται σε τσιπς ή πτερύγια επεξεργασίας, η ροή αέρα κατά μήκος ολόκληρου του τμήματος είναι σταθερή. Εάν υπάρχουν κλάδοι από τον ιστότοπο, η ροή του αέρα συνοψίζεται και το σύνολο καθορίζεται για τον ιστότοπο. Οι τιμές που λαμβάνονται εμφανίζονται στο αξονομετρικό διάγραμμα.

2. Επιλογή της κύριας κατεύθυνσης του συστήματος εξαερισμού ή θέρμανσης. Το τμήμα σπονδυλικής στήλης έχει τη μεγαλύτερη ροή αέρα μεταξύ όλων εκείνων που κατανέμονται κατά τη διάρκεια των υπολογισμών. Πρέπει να είναι το πιο εκτεταμένο από όλα τα διαδοχικά τοποθετημένα μεμονωμένα τμήματα και κλάδους. Σύμφωνα με τα κανονιστικά έγγραφα, η αρίθμηση των τμημάτων αρχίζει με την ελάχιστη φόρτιση και συνεχίζεται καθώς αυξάνεται η ροή του αέρα.

Ένα διάγραμμα παράδειγμα ενός συστήματος εξαερισμού με έναν ορισμό κλάδων και τμημάτων

3. Οι παράμετροι των τμημάτων των υπολογισμένων τμημάτων του συστήματος εξαερισμού επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη τις συνιστώμενες ταχύτητες στους αεραγωγούς και τις γρίλιες. Σύμφωνα με τα πρότυπα της πολιτείας, η ταχύτητα του αέρα στους κύριους αγωγούς είναι ≤ 8 m / s, σε κλάδους ≤ 5 m / s, στα πλέγματα με ράβδους ≤ 3 m / s.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες προϋποθέσεις, εκτελούνται υπολογισμοί στο σύστημα εξαερισμού.

Συνολικές απώλειες πίεσης στους αγωγούς:

Υπολογισμός ορθογωνικών αγωγών λόγω απώλειας πίεσης:

Το R είναι η ειδική απώλεια τριβής στην επιφάνεια των αεραγωγών.

L είναι το μήκος του αγωγού.

n - διορθωτικός συντελεστής ανάλογα με την τραχύτητα των αεραγωγών.

Οι ειδικές απώλειες πίεσης για κυκλικά τμήματα καθορίζονται από τον τύπο:

λ - συντελεστής αντίστασης υδραυλικής τριβής ·

d είναι η διάμετρος του τμήματος του αγωγού.

Pδ Είναι η πραγματική πίεση.

Για τον υπολογισμό του συντελεστή αντίστασης τριβής για ένα τμήμα κυκλικού σωλήνα, χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος:

Κατά τη διάρκεια των υπολογισμών επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν πίνακες στους οποίους, με βάση τους ανωτέρω τύπους, προσδιορίζονται οι πρακτικές απώλειες τριβής, η δυναμική πίεση και οι ρυθμοί ροής αέρα για διάφορες ταχύτητες ροής για τους κυκλικούς αγωγούς.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι πραγματικοί ρυθμοί ροής αέρα σε ορθογώνιους και κυκλικούς αγωγούς αέρα με την ίδια διατομή δεν είναι οι ίδιοι ακόμη και όταν η ταχύτητα ροής αέρα είναι εντελώς ίση. Εάν η θερμοκρασία του αέρα υπερβαίνει τους + 20 ° C, χρησιμοποιήστε τους συντελεστές διόρθωσης για την τριβή και την τοπική αντίσταση.

Ο υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού αποτελείται από τον υπολογισμό της κύριας οδού και όλων των κλάδων που συνδέονται με αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια θέση ώστε η ταχύτητα της κίνησης του αέρα να αυξάνεται συνεχώς καθώς προσεγγίζει τον ανεμιστήρα αναρρόφησης ή εκκένωσης. Εάν το κύκλωμα των αεραγωγών δεν επιτρέπει την απώλεια των κλάδων και οι τιμές τους δεν υπερβαίνουν το 10% της συνολικής ροής, επιτρέπεται ένα διάγραμμα για την καταστολή της υπερπίεσης. Ο συντελεστής αντίστασης στη ροή αέρα του διαφράγματος υπολογίζεται από τον τύπο:

Οι παραπάνω υπολογισμοί αγωγών είναι κατάλληλοι για τους ακόλουθους τύπους αερισμού:

 1. Εκχυλίστρια. Χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση από τις εγκαταστάσεις παραγωγής, εμπορικών, αθλητικών και οικιστικών εγκαταστάσεων του αέρα εξαγωγής. Επιπλέον, μπορεί να έχει ειδικά φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα που εκπέμπεται από τη σκόνη ή τις επιβλαβείς χημικές ενώσεις, μπορεί να εγκατασταθεί μέσα ή έξω από τις εγκαταστάσεις.
 2. Προμήθεια. Οι χώροι είναι εφοδιασμένοι με έτοιμο (θερμαινόμενο ή καθαρισμένο) αέρα, μπορούν να διαθέτουν ειδικές συσκευές για τη μείωση του επιπέδου θορύβου, την αυτοματοποίηση του ελέγχου κλπ.
 3. Προμήθεια / εξάτμιση. Ένα συγκρότημα εξοπλισμού και συσκευών για την παροχή / απομάκρυνση αέρα από εγκαταστάσεις για διάφορους σκοπούς μπορεί να διαθέτει μονάδες ανάκτησης θερμότητας, πράγμα που μειώνει σημαντικά το κόστος διατήρησης ευνοϊκού μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις.

Η κίνηση των ροών του αέρα κατά μήκος των αγωγών μπορεί να είναι οριζόντια, κάθετη ή γωνιακή. Λαμβάνοντας υπόψη τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των χώρων, τον αριθμό και τις διαστάσεις τους, οι αεραγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα επίπεδα στο ίδιο δωμάτιο.

Υπολογισμός της περιοχής διατομής του αγωγού

Μόλις προσδιοριστεί η ταχύτητα του αέρα μέσω των αεραγωγών με το επιθυμητό πολλαπλότητα ανταλλαγή μπορεί να υπολογίζει τις παραμέτρους τμήμα αγωγού σύμφωνα με τον τύπο S = R 3600v, όπου S - την περιοχή διατομής του, R αγωγό - ποσοστό ροής αέρα σε m 3 / h, v - κίνηση της ταχύτητας του αέρα ροή, 3600 - συντελεστής διόρθωσης χρόνου. Η περιοχή εγκάρσιας τομής καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό της διαμέτρου ενός κυκλικού αγωγού σύμφωνα με τον τύπο:

Αν ένας τετράγωνος αγωγός είναι τοποθετημένος στο δωμάτιο, τότε υπολογίζεται από τον τύπο dε = 1.30 χ ((χ χ) 0.625 / (α + β) 0.25).

δε - ισοδύναμη διάμετρος για τον κυκλικό αγωγό σε χιλιοστά.

a και b είναι τα μήκη των πλευρών ενός τετραγώνου ή ενός ορθογωνίου σε χιλιοστά. Για να απλοποιήσετε τους υπολογισμούς, χρησιμοποιήστε τον αριθμό πίνακα μετατροπής 1.

Για να υπολογίσετε την ισοδύναμη διάμετρο ωοειδών αγωγών, χρησιμοποιήστε τον τύπο d = 1.55 S 0.625 / P 0.2

S - διατομή του αεραγωγού του ωοειδούς αγωγού.

P είναι η περίμετρος του σωλήνα.

Η διατομή του ωοειδούς σωλήνα υπολογίζεται από τον τύπο S = π × a × b / 4

S - διατομή του ωοειδούς αγωγού.

a = μεγάλη διάμετρος του ωοειδούς αγωγού.

b = μικρότερη διάμετρος του ωοειδούς αγωγού.
Επιλογή ωοειδών ή τετραγώνων αεραγωγών από την ταχύτητα ροής του αέρα Για να διευκολυνθεί η επιλογή της βέλτιστης παραμέτρου, οι σχεδιαστές υπολόγισαν τους τελικούς πίνακες. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να επιλέξετε τις βέλτιστες διαστάσεις των αγωγών οποιασδήποτε διατομής, ανάλογα με τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των χώρων και τις απαιτήσεις του SanPin.


Υπολογισμός των παραμέτρων των αεραγωγών και των συστημάτων φυσικού αερισμού Σε αντίθεση με την αναγκαστική τροφοδοσία / απομάκρυνση του αέρα για φυσικό εξαερισμό, η διαφορά πίεσης μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου είναι σημαντική. Ο υπολογισμός της αντίστασης και η επιλογή της κατεύθυνσης πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια πίεσης της ροής.

Στους υπολογισμούς, οι υπάρχουσες βαρυτικές πιέσεις συντονίζονται με τις πραγματικές απώλειες πίεσης στους κάθετους και οριζόντιους αγωγούς.


Ταξινόμηση των αρχικών δεδομένων κατά τον υπολογισμό της διατομής του αγωγού Κατά τους υπολογισμούς είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις του τρέχοντος SNiPa 2.04.05-91 και SNIP 41-01-2003. Ο υπολογισμός των συστημάτων εξαερισμού κατά μήκος της διαμέτρου των αεραγωγών και του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού πρέπει να εξασφαλίζει:

 1. Κανονικοποιημένοι δείκτες για την καθαρότητα του αέρα, τον πολλαπλασιασμό των δεικτών ανταλλαγής και μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις. Η χωρητικότητα του προς εγκατάσταση εξοπλισμού υπολογίζεται. Ταυτόχρονα, το επίπεδο θορύβου και κραδασμών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα καθορισμένα όρια για κτίρια και χώρους, λαμβανομένου υπόψη του σκοπού τους.
 2. Τα συστήματα πρέπει να είναι διατηρήσιμα, κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης δεν πρέπει να παραβιάζεται ο τεχνολογικός κύκλος της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 3. Σε δωμάτια με επιθετικό περιβάλλον, παρέχονται μόνο ειδικοί αεραγωγοί και εξοπλισμός που αποκλείουν το σπινθήρισμα. Οι θερμές επιφάνειες πρέπει να είναι μονωμένες επιπλέον.

Όροι σχεδιασμού για τον καθορισμό της διατομής των αεραγωγών

Ο υπολογισμός της περιοχής των αγωγών πρέπει να παρέχει:

 1. Οι κατάλληλες συνθήκες καθαριότητας και θερμοκρασίας στα δωμάτια. Για δωμάτια με υπερβολική θερμότητα, εξασφαλίστε την αφαίρεσή του και σε δωμάτια με έλλειψη θερμότητας ελαχιστοποιήστε την απώλεια του θερμού αέρα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τηρήσουμε την οικονομική σκοπιμότητα της εκπλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων.
 2. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα στις εγκαταστάσεις δεν θα πρέπει να επιδεινώνει την άνεση της παραμονής στα δωμάτια των ανθρώπων. Αυτό λαμβάνει υπόψη τον υποχρεωτικό καθαρισμό του αέρα στους χώρους εργασίας. Στο ρεύμα αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο, η ταχύτητα κίνησης Nx καθορίζεται από τον τύπο Nx = Knxn. Μέγιστη θερμοκρασία εισόδου αέρα προσδιορίζεται από τον τύπο tx = tn + D t1, και ένα ελάχιστο του τύπου TCX = D t2 tn +. Όπου: nn, tn - normability ταχύτητα αέρα σε m / s και η θερμοκρασία του αέρα στο χώρο εργασίας, σε βαθμούς Κελσίου, Κ = 6 (μετατροπή παράγοντα ταχύτητας αέρα στην έξοδο του αγωγού και του δωματίου), D t1, D t2 - η μέγιστη επιτρεπτή απόκλιση θερμοκρασία.
 3. Η περιοριστική συγκέντρωση επιβλαβών για την υγεία χημικών ουσιών και αιωρούμενων σωματιδίων σύμφωνα με το GOST 12.1.005-88. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα τελευταία ψηφίσματα της κρατικής εποπτείας.
 4. Παράμετροι του εξωτερικού αέρα. Ρυθμιζόμενη σύμφωνα με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της παραγωγικής διαδικασίας, ο συγκεκριμένος σκοπός της δομής και των κτιρίων. Οι δείκτες συγκέντρωσης εκρηκτικών ενώσεων και ουσιών πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις των αρμόδιων για την πυρόσβεση αρχών.

συστημάτων εξαερισμού Εγκατάσταση με αναγκαστική εφοδιασμού / αφαίρεση του αέρα πρέπει να γίνει μόνο σε περιπτώσεις όπου τα χαρακτηριστικά του φυσικού αερισμού δεν μπορούν να παρέχουν τις απαιτούμενες παραμέτρους προς την καθαρότητα και τη θερμοκρασία των χώρων ή κτιρίων έχουν ξεχωριστή ζώνη με πλήρη έλλειψη φυσική ροή του αέρα. Για ορισμένα δωμάτια, η περιοχή των αεραγωγών επιλέγεται έτσι ώστε να υπάρχει σταθερή υποστήριξη στα δωμάτια και η παροχή εξωτερικού αέρα αποκλείεται. Αυτό ισχύει για τις κοιλότητες, τα κελάρια και άλλους χώρους όπου υπάρχει πιθανότητα συσσώρευσης επιβλαβών ουσιών. Επιπλέον, η ψύξη με αέρα θα πρέπει να υπάρχει στους χώρους εργασίας που έχουν θερμική ακτινοβολία μεγαλύτερη από 140 W / m 2.
Απαιτήσεις για συστήματα εξαερισμού Εάν τα δεδομένα σχεδιασμού για συστήματα εξαερισμού μειώσουν τη θερμοκρασία στους χώρους στους + 12 ° C, είναι υποχρεωτικό να εξασφαλιστεί ταυτόχρονη θέρμανση. Τα συστήματα θέρμανσης της κατάλληλης ισχύος συνδέονται με τα συστήματα για να φέρουν τις τιμές θερμοκρασίας μέχρι τις προδιαγεγραμμένες από τα πρότυπα κατάστασης. Εάν υπάρχει εξαερισμός σε κτίρια παραγωγής ή σε δημόσιους χώρους όπου κατοικούν μόνιμα άτομα, τότε πρέπει να παρέχονται τουλάχιστον δύο μονάδες παροχής και δύο μόνιμες μονάδες καυσαερίων. Το μέγεθος της περιοχής αγωγών πρέπει να παρέχει την εκτιμώμενη τιμή της ροής του αέρα. Για συνδεδεμένους ή παρακείμενους χώρους επιτρέπεται να διαθέτουν δύο συστήματα εξάτμισης και ένα σύστημα εισροής ή αντιστρόφως.

Εάν οι εγκαταστάσεις πρέπει να αερίζονται όλο το εικοσιτετράωρο, τότε είναι απαραίτητο να συνδέσετε τον εξοπλισμό επείγουσας ανάγκης με τον εγκατεστημένο αγωγό. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πρόσθετα υποκαταστήματα και για αυτούς θα γίνει ξεχωριστός υπολογισμός της περιοχής. Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν εφεδρικό ανεμιστήρα μόνο εάν:

 1. Μετά την αποτυχία του συστήματος εξαερισμού, είναι δυνατόν να σταματήσετε γρήγορα τη διαδικασία εργασίας ή να βγείτε από το δωμάτιο.
 2. Οι τεχνικές παράμετροι του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης πληρούν πλήρως τις απαιτήσεις καθαριότητας και θερμοκρασίας αέρα στις εγκαταστάσεις.

Γενικές απαιτήσεις για τους αγωγούς Ο υπολογισμός των τελικών παραμέτρων του αγωγού πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα:

 1. Τοποθετήστε τον αποσβεστήρα πυρκαγιάς κάθετα ή οριζόντια.
 2. Εγκαταστάσεις στις θέσεις των αεροσταθμών κλεισίματος αέρα. Τα χαρακτηριστικά σχεδίασης των συσκευών θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την απενεργοποίηση έκτακτης ανάγκης σε μεμονωμένους κλάδους του συστήματος εξαερισμού και να αποτρέπουν την εξάπλωση καπνού ή φωτιάς σε όλο το κτίριο. Σε αυτή την περίπτωση, το μήκος του τμήματος στο οποίο συνδέονται οι πύλες δεν πρέπει να είναι μικρότερο από δύο μέτρα.
 3. Για κάθε συλλέκτη δαπέδου δεν μπορούν να συνδεθούν πάνω από πέντε αγωγοί. Ο κόμβος σύνδεσης δημιουργεί πρόσθετη αντίσταση στη ροή του αέρα, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό των διαστάσεων.
 4. Εγκατάσταση συστημάτων αυτόματου συναγερμού πυρκαγιάς. Αν ο μηχανισμός συναγερμού είναι τοποθετημένος μέσα στον αγωγό, τότε για τον καθορισμό της βέλτιστης διαμέτρου του θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μείωση της αποτελεσματικής διαμέτρου και η εμφάνιση πρόσθετης αντίστασης στη ροή του αέρα λόγω του στροβιλισμού. Οι ίδιες απαιτήσεις προωθούνται κατά την εγκατάσταση βαλβίδων ελέγχου, αποτρέποντας τη ροή επιβλαβών χημικών ενώσεων από το ένα δωμάτιο παραγωγής στο άλλο.

Οι αγωγοί από μη εύφλεκτα υλικά πρέπει να εγκαθίστανται για συστήματα εξαερισμού με αναρρόφηση επικίνδυνων προϊόντων πυρκαγιάς ή με θερμοκρασία άνω των +80 ° C. Τα κύρια τμήματα διέλευσης του εξαερισμού πρέπει να είναι μεταλλικά. Επιπλέον, οι μεταλλικοί αγωγοί είναι εγκατεστημένοι σε σοφίτες, σε τεχνικούς χώρους, σε κελάρια και υπόγεια.

Οι συνολικές απώλειες αέρα για διαμορφωμένα προϊόντα καθορίζονται από τον τύπο:

Όπου p είναι η συγκεκριμένη απώλεια πίεσης ανά τετραγωνικό μέτρο του ξεδιπλωμένου τμήματος του αγωγού, ΣΑi είναι η συνολική εκτεινόμενη περιοχή. Εντός των ορίων ενός σχήματος για την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, μπορούν να ληφθούν απώλειες από το τραπέζι.

Κατά τον υπολογισμό των διαστάσεων των αγωγών, σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί τεχνική βοήθεια, οι εργαζόμενοι μας έχουν αρκετές γνώσεις για την επίλυση όλων των τεχνικών ζητημάτων.

Υπολογισμός της επιφάνειας των αεραγωγών και προϊόντων μορφοποίησης

Πώς να υπολογίσετε την περιοχή του αεραγωγού

Η απόδοση του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από την ορθότητα του σχεδιασμού του. Ο σημαντικότερος ρόλος σε αυτό είναι ο σωστός υπολογισμός της περιοχής των αγωγών. Σε αυτό εξαρτάται:

 • Απεριόριστη κίνηση ροής αέρα στον σωστό όγκο, την ταχύτητά του.
 • Στερεότητα του συστήματος.
 • Επίπεδο θορύβου.
 • Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να βρείτε όλες τις απαραίτητες αξίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κατάλληλη εταιρεία ή να χρησιμοποιήσετε ειδικά προγράμματα (μπορούν εύκολα να βρεθούν στο Internet). Ωστόσο, αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες παραμέτρους μόνοι σας. Για αυτό, υπάρχουν τύποι.

Η χρήση τους είναι πολύ απλή. Πρέπει επίσης να γράψετε παραμέτρους αντί των αντίστοιχων γραμμάτων και να βρείτε το αποτέλεσμα. Οι τύποι σας βοηθούν να βρείτε τις ακριβείς τιμές, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους μεμονωμένους παράγοντες. Συνήθως χρησιμοποιούνται για μηχανικές εργασίες για το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού.

Πώς να βρείτε τις σωστές τιμές

Για να υπολογίσουμε την περιοχή της εγκάρσιας τομής, χρειαζόμαστε πληροφορίες:

 • Σχετικά με την ελάχιστη απαιτούμενη ροή αέρα.
 • Με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα ροής αέρα.

Για τι είναι απαραίτητο ο σωστός υπολογισμός περιοχής:

 • Εάν ο ρυθμός ροής είναι υψηλότερος από το καθορισμένο όριο, αυτό θα προκαλέσει πτώση της πίεσης. Αυτοί οι παράγοντες, με τη σειρά τους, θα αυξήσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Ο αεροδυναμικός θόρυβος και οι κραδασμοί, εάν γίνουν σωστά, θα βρίσκονται εντός των κανονικών ορίων.
 • Παρέχετε το απαιτούμενο επίπεδο στεγανότητας.

Αγωγός στην ανάλυση

Αυτό θα βελτιώσει επίσης την αποτελεσματικότητα του συστήματος, θα τον βοηθήσει να καταστεί ανθεκτικό και πρακτικό. Η εύρεση των βέλτιστων παραμέτρων δικτύου είναι ένα κρίσιμο σημείο στο σχεδιασμό. Μόνο στην περίπτωση αυτή το σύστημα εξαερισμού θα διαρκέσει πολύ καιρό, καλύπτοντας τέλεια όλες τις λειτουργίες του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγάλους δημόσιους και βιομηχανικούς χώρους.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διατομή, τόσο μικρότερη είναι η ταχύτητα του αέρα. Αυτό θα μειώσει επίσης τον αεροδυναμικό θόρυβο και την κατανάλωση ενέργειας. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα: το κόστος τέτοιων αγωγών θα είναι υψηλότερο και η κατασκευή δεν μπορεί πάντα να εγκατασταθεί στον χώρο πάνω από το ανώτατο όριο της κουρτίνας. Ωστόσο, αυτό είναι δυνατό με ορθογώνια προϊόντα, το ύψος των οποίων είναι μικρότερο. Ταυτόχρονα, τα προϊόντα στρογγυλά είναι ευκολότερα εγκατεστημένα και έχουν σημαντικά λειτουργικά πλεονεκτήματα.

Τι να επιλέξετε εξαρτάται από τις απαιτήσεις σας, την προτεραιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας, τα ίδια τα χαρακτηριστικά των χώρων. Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε ηλεκτρικό ρεύμα, κάνετε θόρυβο ελάχιστο και έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα μεγάλο δίκτυο, επιλέξτε ένα σύστημα ορθογώνιου σχήματος. Εάν η απλότητα της εγκατάστασης είναι η προτεραιότητα ή είναι δύσκολο να εγκαταστήσετε ορθογώνιες κατασκευές τύπου στο δωμάτιο, μπορείτε να επιλέξετε τα προϊόντα της κυκλικής τομής.

Η περιοχή υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο:

Εδώ είναι η επιφάνεια της εγκάρσιας τομής.

L - ρυθμός ροής αέρα σε μέτρα ανά κύβο / ώρα.

V - Ταχύτητα ροής αέρα στον αγωγό σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

2.778 είναι η απαιτούμενη αναλογία.

Σωλήνες για αεραγωγούς

Αφού ολοκληρωθεί ο υπολογισμός της περιοχής, θα έχετε το αποτέλεσμα σε τετραγωνικά εκατοστά.

Η πραγματική περιοχή των αεραγωγών θα συμβάλει στον προσδιορισμό των ακόλουθων τύπων:

Για γύρο: S = Pi * D σε τετράγωνο / 400

Για ορθογώνια: S = A * B / 100

S εδώ είναι η πραγματική επιφάνεια εγκάρσιας διατομής.

D είναι η διάμετρος της δομής.

Τα Α και Β είναι το ύψος και το πλάτος των δομών.

Πώς να καθορίσετε την απώλεια πίεσης

Ο υπολογισμός της αντίστασης του δικτύου σας επιτρέπει να λάβετε υπόψη την απώλεια πίεσης. Η ροή του αέρα, κατά τη διάρκεια της κίνησης, βιώνει μια ορισμένη αντίσταση. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί αυτή η πίεση. Η πίεση μετράται σε Pa.

Για να βρείτε την απαιτούμενη παράμετρο, χρειάζεστε τον ακόλουθο τύπο:

P = R * L + Ei * V2 * Y / 2

R εδώ είναι η ειδική μείωση της πίεσης για τριβές στο δίκτυο.

L - μήκος των αγωγών.

Ei - συντελεστής τοπικών απωλειών στο δίκτυο στο ποσό.

V είναι η ταχύτητα του αέρα στο εξεταζόμενο τμήμα του δικτύου.

Το Υ είναι η πυκνότητα του αέρα.

R μπορεί να βρεθεί στον αντίστοιχο κατάλογο. Ei εξαρτάται από την τοπική αντίσταση.

Πώς να καθορίσετε τη βέλτιστη ισχύ του θερμαντήρα αέρα

Για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ισχύος του θερμαντήρα αέρα απαιτείται η απαιτούμενη θερμοκρασία αέρα και η χαμηλότερη θερμοκρασία εκτός του δωματίου.

Εξαρτήματα του αγωγού

Η ελάχιστη θερμοκρασία στο σύστημα εξαερισμού είναι 18 μοίρες. Η θερμοκρασία έξω από το δωμάτιο εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες. Για τα διαμερίσματα, η βέλτιστη ισχύς του θερμαντήρα είναι συνήθως από 1 έως 5 kW, για χώρους γραφείων - 5-50 kW.

Ο ακριβής υπολογισμός της ισχύος του θερμαντήρα στο δίκτυο θα επιτρέψει την εκπλήρωση του ακόλουθου τύπου:

Ρ = Τ * Ι * Cv / 1000

P εδώ είναι η ισχύς του θερμαντήρα σε kW.

T είναι η διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο. Αυτή η τιμή μπορεί να βρεθεί στο SNiP.

L - χωρητικότητα του συστήματος εξαερισμού.

Cv - θερμική ισχύς, ίσο με 0.336 W * h / τετραγωνικό μέτρο / βαθμός Κελσίου.

Πρόσθετες πληροφορίες

Για να γνωρίζουμε τις απαιτούμενες παραμέτρους των διαμορφωμένων προϊόντων και του ίδιου του σχεδιασμού, δεν είναι απαραίτητο να εκτελέσουμε τον υπολογισμό των τμημάτων του δικτύου εξαερισμού. Για να βρείτε όλες τις τιμές, υπάρχουν ειδικά προγράμματα. Απλώς εισάγετε τους απαιτούμενους αριθμούς και θα πάρετε το αποτέλεσμα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

Οι τιμές των συνδετήρων, των εξαρτημάτων, των αγωγών υπολογίζονται συνήθως από τους μηχανικούς που εμπλέκονται στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού. Αλλά εφαρμόζουν επίσης πίνακες που έχουν όλους τους απαιτούμενους συντελεστές, τύπους και τιμές.

Υπάρχει επίσης ένας ειδικός πίνακας ισοδύναμων διαμέτρων αγωγών. Ο πίνακας αυτός είναι η διάμετρος φυσητών κυκλικού σχήματος, στους οποίους η μείωση της πίεσης τριβής είναι ίση με τη μείωση της πίεσης στις κατασκευές ορθογώνιου σχήματος. Η ισοδύναμη διάμετρος του φυσητήρα είναι απαραίτητη όταν πρέπει να υπολογιστούν ορθογώνια φυσητήρες και χρησιμοποιείται ένας πίνακας για προϊόντα στρογγυλά.

Σωλήνες από χάλυβα για αεραγωγούς

Υπάρχουν τρεις τρόποι να γνωρίζετε την ισοδύναμη αξία:

 • Εστιάζοντας στην ταχύτητα.
 • Διατομή.
 • Με την κατανάλωση.

Όλες αυτές οι τιμές σχετίζονται με το πλάτος και άλλες τιμές των αγωγών. Για κάθε μία από τις παραμέτρους χρησιμοποιείται η δική της μέθοδος χρήσης πινάκων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η τιμή της απώλειας πίεσης τριβής. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιήσατε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Στο Διαδίκτυο μπορείτε εύκολα να βρείτε τραπέζια, προγράμματα, καταλόγους, απαραίτητα για τον υπολογισμό της περιοχής και άλλες παραμέτρους των ίδιων των δομών, συνδέσεις. Το πιο απλό είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικά προγράμματα. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται μόνο να εισαγάγετε τις επιθυμητές τιμές. Τα αποτελέσματα που παίρνετε είναι αρκετά ακριβή.

Υπολογισμός των αεραγωγών

Κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού, είναι σημαντικό να επιλέξετε και να ορίσετε σωστά τις παραμέτρους όλων των στοιχείων του συστήματος. Είναι απαραίτητο να βρείτε την απαιτούμενη ποσότητα αέρα, να παραλάβετε τον εξοπλισμό, να υπολογίσετε τους αεραγωγούς, τα εξαρτήματα και άλλα εξαρτήματα του δικτύου εξαερισμού. Πώς γίνεται ο υπολογισμός του εξαερισμού; Τι επηρεάζει το μέγεθος και τη διατομή τους; Ας εξετάσουμε αυτό το ζήτημα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι αεραγωγοί πρέπει να υπολογίζονται από δύο οπτικές γωνίες. Αρχικά, επιλέγεται η απαραίτητη διατομή και σχήμα. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ποσότητα του αέρα και άλλων παραμέτρων του δικτύου. Επίσης, κατά την κατασκευή, η ποσότητα υλικού, για παράδειγμα, κασσίτερος, υπολογίζεται για την κατασκευή σωλήνων και διαμορφωμένων στοιχείων. Αυτός ο υπολογισμός της περιοχής των αγωγών σας επιτρέπει να προσδιορίσετε εκ των προτέρων την ποσότητα και το κόστος του υλικού.

Τύποι αεραγωγών

Για να ξεκινήσετε μερικές λέξεις, θα αναφέρουμε τόσο τα υλικά όσο και τους τύπους αεραγωγών. Αυτό είναι σημαντικό λόγω του γεγονότος ότι, ανάλογα με το σχήμα των αγωγών, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του υπολογισμού του και η επιλογή της περιοχής εγκάρσιας τομής. Είναι επίσης σημαντικό να επικεντρωθεί στο υλικό, καθώς επηρεάζει τα χαρακτηριστικά της κίνησης του αέρα και την αλληλεπίδραση της ροής με τους τοίχους.

Εν ολίγοις, οι αγωγοί είναι:

 • Μέταλλο από γαλβανισμένο ή μαύρο χάλυβα, ανοξείδωτο.
 • Ευέλικτη από αλουμίνιο ή πλαστική μεμβράνη.
 • Άκαμπτο πλαστικό.
 • Ιστός.

Στη μορφή, οι αγωγοί αέρα είναι κατασκευασμένοι από κυκλική διατομή, ορθογώνια και οβάλ. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι στρογγυλοί και ορθογώνιοι σωλήνες.

Οι περισσότεροι από τους περιγραφόμενους αγωγούς αέρα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο, για παράδειγμα, από εύκαμπτο πλαστικό ή ύφασμα και είναι δύσκολο να κατασκευαστούν στο εργοτάξιο ή σε ένα μικρό εργαστήριο. Τα περισσότερα από τα προϊόντα που πρέπει να υπολογιστούν είναι κατασκευασμένα από γαλβανισμένο χάλυβα ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Από γαλβανισμένο χάλυβα, κατασκευάζονται αμφότεροι ορθογώνιοι και κυκλικοί αεραγωγοί και δεν απαιτείται ιδιαίτερα ακριβός εξοπλισμός για την παραγωγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί μια μηχανή κάμψης και μια συσκευή για την κατασκευή κυκλικών σωλήνων. Εκτός από ένα μικρό εργαλείο χειρός.

Υπολογισμός της διατομής του αγωγού

Το κύριο καθήκον που προκύπτει κατά τον υπολογισμό των αγωγών είναι η επιλογή της διατομής και του σχήματος του προϊόντος. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στο σχεδιασμό του συστήματος τόσο σε εξειδικευμένες εταιρείες όσο και στην αυτο-κατασκευή. Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τη διάμετρο του αγωγού ή τις πλευρές του ορθογωνίου, για να επιλέξετε τη βέλτιστη τιμή της περιοχής διατομής.

Ο υπολογισμός της διατομής πραγματοποιείται με δύο τρόπους:

 • επιτρεπόμενες ταχύτητες ·
 • σταθερή απώλεια πίεσης.

Η μέθοδος των επιτρεπόμενων ταχυτήτων είναι απλούστερη για τους μη ειδικούς, οπότε ας το εξετάσουμε γενικά.

Υπολογισμός της διατομής του αγωγού με τη μέθοδο της επιτρεπόμενης ταχύτητας

Ο υπολογισμός του τμήματος του αγωγού εξαερισμού με τη μέθοδο της επιτρεπόμενης ταχύτητας βασίζεται στην κανονικοποιημένη μέγιστη ταχύτητα. Η ταχύτητα επιλέγεται για κάθε τύπο δωματίου και τμήματος αγωγού, ανάλογα με τις συνιστώμενες τιμές. Για κάθε τύπο κτιρίου υπάρχουν μέγιστες επιτρεπόμενες ταχύτητες στους κύριους αγωγούς και κλάδους, πάνω από τους οποίους η χρήση του συστήματος είναι δύσκολη λόγω θορύβου και ισχυρών πιέσεων.

Το Σχ. 1 (Διάγραμμα δικτύου για τον υπολογισμό)

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε τον υπολογισμό, είναι απαραίτητο να καταρτίσετε ένα σχέδιο του συστήματος. Πρώτον, πρέπει να υπολογίσετε την απαιτούμενη ποσότητα αέρα που πρέπει να παρέχεται και να αφαιρείται από το δωμάτιο. Σε αυτόν τον υπολογισμό, θα βασιστούν περαιτέρω εργασίες.

Η ίδια η διαδικασία υπολογισμού της διατομής με τη μέθοδο των αποδεκτών ταχυτήτων απλοποιείται ώστε να αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

 1. Δημιουργείται ένα σύστημα αεραγωγών, στο οποίο σημειώνονται τα τμήματα και η εκτιμώμενη ποσότητα αέρα, τα οποία θα μεταφερθούν μέσω αυτών. Είναι καλύτερα να υποδείξετε σε αυτό όλα τα δίκτυα, διαχυτήρες, αλλαγές τομής, στροφές και βαλβίδες.
 2. Σύμφωνα με την επιλεγμένη μέγιστη ταχύτητα και ποσότητα αέρα, υπολογίζεται η διατομή του αεραγωγού, η διάμετρος ή το μέγεθος των πλευρών του ορθογωνίου.
 3. Αφού είναι γνωστές όλες οι παράμετροι του συστήματος, μπορείτε να επιλέξετε τον ανεμιστήρα της απαιτούμενης χωρητικότητας και κεφαλής. Η επιλογή του ανεμιστήρα βασίζεται στον υπολογισμό της πτώσης πίεσης στο δίκτυο. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από το να μαζεύετε την διατομή του αεραγωγού σε κάθε τμήμα. Αυτή η ερώτηση θα εξετάσουμε γενικά. Επειδή μερικές φορές επιλέγουν μόνο έναν ανεμιστήρα με μικρό περιθώριο.

Για τον υπολογισμό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις παραμέτρους της μέγιστης ταχύτητας αέρα. Λαμβάνεται από βιβλία αναφοράς και κανονιστική βιβλιογραφία. Ο πίνακας δείχνει τις τιμές για ορισμένα κτίρια και περιοχές του συστήματος.

Ταχύτητα στο δίκτυο, m / s

Ταχύτητα σε κλάδους, m / s

Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση, αλλά επιτρέπουν τη δημιουργία ενός συστήματος με ελάχιστο επίπεδο θορύβου.

Ρύζι, 2 (Νομογράφημα ενός στρογγυλού αγωγού κασσίτερου)

Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτές τις τιμές; Πρέπει να αντικατασταθούν από τον τύπο ή τα νομαγράμματα (διαγράμματα) που χρησιμοποιούνται για διαφορετικά σχήματα και τύπους αγωγών.

Τα ονομαστικά συνήθως δίνονται στην κανονιστική βιβλιογραφία ή στην οδηγία και την περιγραφή των αγωγών ενός συγκεκριμένου κατασκευαστή. Για παράδειγμα, τέτοια συστήματα ολοκληρώνονται με όλους τους εύκαμπτους αγωγούς. Για τους σωλήνες από κασσίτερο, τα δεδομένα βρίσκονται στα έγγραφα και στον ιστότοπο του κατασκευαστή.

Κατ 'αρχήν, είναι δυνατόν να μην χρησιμοποιηθεί ένα νομογράφημα, αλλά να βρεθεί η απαιτούμενη περιοχή διατομής με βάση την ταχύτητα του αέρα. Ένα τετράγωνο για να επιλέξετε τη διάμετρο ή το πλάτος και το μήκος ενός ορθογώνιου τμήματος.

Ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα. Το σχήμα δείχνει ένα νομογραμμα για έναν κυκλικό αγωγό κασσίτερου. Το νομογραμμα είναι επίσης χρήσιμο επειδή σας επιτρέπει να καθορίσετε την πτώση πίεσης στο τμήμα του αγωγού με δεδομένη ταχύτητα. Αυτά τα δεδομένα θα απαιτηθούν στο μέλλον για να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα.

Έτσι, ποιος αγωγός αέρα θα επιλέξει στο δίκτυο (κλάδος) από το δίκτυο προς τον αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα αντλήσει 100 m³ / h; Στο nomogram βρίσκουμε τις διασταυρώσεις μιας δεδομένης ποσότητας αέρα με μια γραμμή μέγιστης ταχύτητας για έναν κλάδο 4 m / s. Επίσης κοντά σε αυτό το σημείο βρίσκουμε την πλησιέστερη (μεγαλύτερη) διάμετρο. Πρόκειται για σωλήνα διαμέτρου 100 mm.

Με τον ίδιο τρόπο θα βρείτε μια ενότητα για κάθε τμήμα. Όλα είναι επιλεγμένα. Τώρα μένει να επιλέξετε τον ανεμιστήρα και να υπολογίσετε τους αεραγωγούς και τα εξαρτήματα (εάν είναι απαραίτητο για παραγωγή).

Επιλογή ανεμιστήρα

Το συστατικό μέρος της μεθόδου επιτρεπόμενων στροφών είναι ο υπολογισμός των απωλειών πίεσης στο δίκτυο αγωγών για την επιλογή του ανεμιστήρα της απαιτούμενης χωρητικότητας και κεφαλής.

Απώλεια πίεσης σε ευθύγραμμα τμήματα

Κατ 'αρχήν, η απαιτούμενη απόδοση του ανεμιστήρα μπορεί να προσδιοριστεί προσθέτοντας την απαιτούμενη ποσότητα αέρα για όλους τους χώρους του κτιρίου και επιλέγοντας το κατάλληλο μοντέλο στον κατάλογο του κατασκευαστή. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η μέγιστη ποσότητα αέρα που καθορίζεται στην τεκμηρίωση για τον ανεμιστήρα, είναι σε θέση να παρέχει μόνο χωρίς ένα δίκτυο αεραγωγών. Και όταν συνδέεται ο σωλήνας, η απόδοσή του θα μειωθεί ανάλογα με την πτώση πίεσης στο δίκτυο.

Για να γίνει αυτό, η τεκμηρίωση δίνει σε κάθε ανεμιστήρα ένα διάγραμμα απόδοσης ανάλογα με την πτώση πίεσης στο δίκτυο. Και πώς να υπολογίσει αυτό το φθινόπωρο; Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να καθοριστεί:

 • πτώση πίεσης σε επίπεδα τμήματα αγωγών.
 • απώλειες σε πλέγματα, στροφές, τσιμπήματα και άλλα διαμορφωμένα στοιχεία και εμπόδια στο δίκτυο (τοπική αντίσταση).

Οι απώλειες πίεσης στα τμήματα του αγωγού υπολογίζονται σύμφωνα με το ίδιο νομόγραμμα. Από το σημείο τομής της γραμμής ταχύτητας αέρα στον επιλεγμένο αεραγωγό και τη διάμετρό του, διαπιστώνουμε την απώλεια πίεσης σε pascals ανά μέτρο. Στη συνέχεια, υπολογίστε τη συνολική απώλεια πίεσης σε ένα τμήμα συγκεκριμένης διαμέτρου πολλαπλασιάζοντας τη συγκεκριμένη απώλεια με το μήκος.

Για το παράδειγμα μας με αγωγό 100 mm και ταχύτητα περίπου 4 m / s, η απώλεια πίεσης θα είναι περίπου 2 Pa / m.

Απώλεια πίεσης στις τοπικές αντιστάσεις

Ο υπολογισμός των απωλειών πίεσης στις στροφές, τις στροφές, τις πλάκες, τις αλλαγές στην εγκάρσια διατομή και τις μεταβάσεις είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι σε ευθείες τομές. Για αυτό, με το ίδιο σχήμα που φαίνεται παραπάνω, υποδεικνύονται όλα τα στοιχεία που μπορούν να εμποδίσουν την κίνηση.

Εικόνα 3 (Μερικά cms)

Επιπλέον, είναι απαραίτητο για κάθε τέτοια τοπική αντίσταση στην κανονιστική βιβλιογραφία να βρεθεί ο συντελεστής τοπικής αντίστασης (cms c), ο οποίος δηλώνεται από το γράμμα ζ (zetta). Η απώλεια πίεσης σε κάθε τέτοιο στοιχείο βρίσκεται από τον τύπο:

όπου Pd = V2 × ρ / 2 είναι η δυναμική πίεση (V είναι η ταχύτητα, ρ είναι η πυκνότητα του αέρα).

Για παράδειγμα, εάν σε τμήμα διαμέτρου 100 mm που έχει ήδη εξεταστεί με ταχύτητα αέρα 4 m / s, θα υπάρχει στρογγυλή κάμψη (στροφή 90 μοίρες) που 0,21 (σύμφωνα με τον πίνακα), η απώλεια πίεσης σε αυτό θα είναι

Η μέση πυκνότητα του αέρα σε θερμοκρασία 20 μοίρες είναι 1,2 kg / m3.

Περαιτέρω, είναι απαραίτητο να συνδυαστούν απώλειες πίεσης σε αγωγούς και τοπικές αντιστάσεις δικτύου από τον ανεμιστήρα στο εξώτατο τμήμα. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό σε μορφή πίνακα.

Σχήμα 4 (πίνακας παραδειγμάτων)

Στις παραμέτρους που βρέθηκαν, επιλέγεται ένας ανεμιστήρας.

Υπολογισμός του υλικού για τους αεραγωγούς και τα εξαρτήματα

Ο υπολογισμός της επιφάνειας των αεραγωγών και των διαμορφωμένων προϊόντων είναι απαραίτητος για την παραγωγή τους. Αυτό γίνεται για να προσδιοριστεί η ποσότητα υλικού (κασσίτερου) για την κατασκευή του τμήματος σωλήνα ή οποιοδήποτε διαμορφωμένο στοιχείο.

Για τον υπολογισμό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε μόνο τύπους από τη γεωμετρία. Για παράδειγμα, για έναν κυκλικό αεραγωγό, βρίσκουμε τη διάμετρο ενός κύκλου, πολλαπλασιάζοντας το οποίο με το μήκος του τμήματος, παίρνουμε την περιοχή της εξωτερικής επιφάνειας του σωλήνα.

Για την παραγωγή 1 μέτρου αγωγού διαμέτρου 100 mm απαιτείται: π · D · 1 = 3,14 · 0,1 · 1 = 0,314 m² λαμαρίνας. Επίσης, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τα αποθέματα 10-15 mm κατά τη σύνδεση. Επίσης υπολογίζεται ένας ορθογώνιος αγωγός.

Ο υπολογισμός των διαμορφωμένων τμημάτων των αγωγών περιπλέκεται από το γεγονός ότι γι 'αυτόν δεν υπάρχουν καθορισμένοι τύποι, όπως για ένα στρογγυλό ή ορθογώνιο τμήμα. Για κάθε στοιχείο είναι απαραίτητο να κοπεί και να υπολογιστεί η απαιτούμενη ποσότητα υλικών. Αυτό γίνεται στα εργαστήρια παραγωγής ή σε κασσίτερο.

Πώς να υπολογίσετε την περιοχή των αγωγών;

Η πιθανή συγκέντρωση αέρα που έχει μολυνθεί από τη σκόνη, τους υδρατμούς και τα αέρια, τα προϊόντα θερμικής επεξεργασίας τροφίμων σε κλειστές εγκαταστάσεις αναγκάζουν την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού. Για να είναι αποτελεσματικά αυτά τα συστήματα, πρέπει να κάνετε σοβαρούς υπολογισμούς, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού της περιοχής των αεραγωγών.

Διάγραμμα της διάταξης και αρχή της λειτουργίας του αγωγού.

Έχοντας ανακαλύψει μια σειρά από χαρακτηριστικά του αντικειμένου υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών και των όγκων των μεμονωμένων δωματίων, τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους και τον αριθμό των ανθρώπων που θα είναι εκεί, εμπειρογνώμονες, χρησιμοποιώντας μια ειδική φόρμουλα, να ρυθμίσετε το σχεδιασμό της απόδοσης εξαερισμού. Μετά από αυτό είναι δυνατόν να υπολογισθεί η περιοχή του αγωγού, η οποία θα παρέχει ένα βέλτιστο επίπεδο του αερισμού του εσωτερικού.

Γιατί πρέπει να ξέρετε για την περιοχή των αεραγωγών;

Ο εξαερισμός των χώρων είναι ένα αρκετά περίπλοκο σύστημα. Ένα από τα σημαντικότερα μέρη του δικτύου διανομής αέρα είναι ένα συγκρότημα αγωγών αέρα. Από ποιοτικής υπολογισμό της διαμόρφωσης και της περιοχής εργασίας (όπως σωλήνες, και το σύνολο των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή του αέρα) εξαρτάται όχι μόνο από τη σωστή θέση στο δωμάτιο ή την εξοικονόμηση πόρων, αλλά το πιο σημαντικό - οι βέλτιστες παράμετροι αερισμού για να εξασφαλίσει άνετες συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου.

Σχήμα 1. Τύπος για τον προσδιορισμό της διαμέτρου της γραμμής εργασίας.

Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί η περιοχή κατά τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα σχέδιο ικανό να περάσει τον απαιτούμενο όγκο αέρα ενώ ικανοποιεί άλλες απαιτήσεις για σύγχρονα συστήματα εξαερισμού. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο σωστός υπολογισμός της περιοχής οδηγεί στην εξάλειψη των απωλειών πίεσης αέρα, τη συμμόρφωση με υγειονομικά πρότυπα για την ταχύτητα και το επίπεδο θορύβου του αέρα που ρέει μέσω των αγωγών.

Ταυτόχρονα, μια ακριβής εικόνα της περιοχής που καταλαμβάνουν οι σωλήνες καθιστά δυνατή, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, την ανάληψη της καταλληλότερης θέσης στο δωμάτιο κάτω από το σύστημα εξαερισμού.

Πώς να υπολογίσετε την περιοχή του χρησιμοποιούμενου υλικού;

Ο υπολογισμός της βέλτιστης περιοχής αγωγών εξαρτάται άμεσα από παράγοντες όπως ο όγκος του αέρα που τροφοδοτείται σε έναν ή περισσότερους χώρους, η ταχύτητα της κίνησης και η απώλεια της πίεσης του αέρα.

Ταυτόχρονα, υπολογισμός της ποσότητας του υλικού που απαιτείται για την παραγωγή του, εξαρτάται από το εμβαδόν διατομής (τις διαστάσεις του καναλιού εξαερισμού) και από την ποσότητα του χώρου, στον οποίο φρέσκο ​​αέρα πρόκειται να εγχυθεί, και με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού.

Κατά τον υπολογισμό της τιμής της διατομής, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο μικρότερη είναι η ταχύτητα του αέρα μέσω των αγωγών του αγωγού.

Διάγραμμα των εργασιών αεραγωγών.

Ταυτόχρονα, σε έναν τέτοιο αυτοκινητόδρομο θα υπάρχει λιγότερο αεροδυναμικό θόρυβο, ενώ για τη λειτουργία συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού θα απαιτηθεί χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Για να υπολογίσετε την περιοχή των αεραγωγών, πρέπει να εφαρμόσετε μια ειδική φόρμουλα.

Για να υπολογίσετε τη συνολική επιφάνεια του υλικού, που πρέπει να ληφθεί για τη συναρμολόγηση των αγωγών, πρέπει να γνωρίζετε τη διαμόρφωση και τις βασικές διαστάσεις του συστήματος που σχεδιάζεται. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό των στρογγυλών σωλήνων διανομής αέρα, απαιτούνται ποσότητες όπως η διάμετρος και το συνολικό μήκος ολόκληρου του κορμού. Ταυτόχρονα, ο όγκος του υλικού που χρησιμοποιείται για τις ορθογώνιες δομές υπολογίζεται με βάση το πλάτος, το ύψος και το συνολικό μήκος του αγωγού.

Σε γενικούς υπολογισμούς των υλικών απαιτήσεων για ολόκληρο τον κορμό, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι βρύσες και οι ημι-έξοδοι διαφόρων διαμορφώσεων. Επομένως, οι σωστοί υπολογισμοί ενός κυκλικού στοιχείου είναι αδύνατοι χωρίς γνώση της διαμέτρου και της γωνίας περιστροφής του. Κατά τον υπολογισμό της περιοχής του υλικού για την αφαίρεση ενός ορθογωνίου σχήματος εμπλέκονται τέτοιες συνιστώσες όπως το πλάτος, το ύψος και η γωνία περιστροφής της κάμψης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για κάθε τέτοιο υπολογισμό χρησιμοποιείται ο δικός του τύπος. Οι σωλήνες και τα εξαρτήματα είναι συνήθως κατασκευασμένα από γαλβανισμένο χάλυβα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του SNiP 41-01-2003 (Παράρτημα H).

Υπολογισμός της περιοχής των αεραγωγών

Το μέγεθος του σωλήνα αερισμού επηρεάζεται από χαρακτηριστικά όπως μια σειρά αέρα που αντλείται στους χώρους, η ταχύτητα ροής και το επίπεδο πίεσης στους τοίχους και άλλα στοιχεία του κορμού.

Είναι αρκετό, χωρίς να υπολογίζονται όλες οι συνέπειες, να μειωθεί η διάμετρος της κύριας γραμμής, μόλις αυξηθεί η ταχύτητα του αέρα, πράγμα που θα οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης σε όλο το μήκος του συστήματος και στις περιοχές αντίστασης. Εκτός από την εμφάνιση υπερβολικού θορύβου και δυσάρεστης δόνησης του σωλήνα, το ηλεκτρικό αρχείο αυξάνει επίσης την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε στην προσπάθεια εξάλειψης αυτών των ελλείψεων, είναι δυνατόν και αναγκαία η αύξηση της διατομής του κυκλώματος εξαερισμού. Πρώτα απ 'όλα, αυτό μπορεί να προληφθεί από το περιορισμένο μέγεθος των χώρων. Επομένως, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε ιδιαίτερα τον υπολογισμό της περιοχής του σωλήνα.

Για να προσδιορίσετε αυτήν την παράμετρο, πρέπει να εφαρμόσετε τον ακόλουθο ειδικό τύπο:

Sc = L x 2.778 / V, όπου

Sc - υπολογισμένη περιοχή καναλιού (cm 2).

L είναι ο ρυθμός ροής του αέρα που κινείται μέσω του σωλήνα (m 3 / h).

V - Ταχύτητα κίνησης του αέρα κατά μήκος του κύριου εξαερισμού (m / sec).

2.778 - ετερογένειες αντιστοίχισης συντελεστών (για παράδειγμα, μέτρα και εκατοστά).

Παραλλαγές μεταβάσεων από ορθογώνιο σε στρογγυλό αγωγό.

Το αποτέλεσμα των υπολογισμών - η υπολογιζόμενη περιοχή του σωλήνα - εκφράζεται σε τετραγωνικά εκατοστά, διότι στις συγκεκριμένες μονάδες μέτρησης θεωρείται από τους ειδικούς ως το πιο κατάλληλο για ανάλυση.

Εκτός από την εκτιμώμενη περιοχή εγκάρσιας διατομής του αγωγού, είναι σημαντικό να καθοριστεί η πραγματική επιφάνεια εγκάρσιας διατομής του αγωγού. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για κάθε ένα από τα κύρια τμήματα του τμήματος - στρογγυλό και ορθογώνιο - υιοθετείται το δικό του ξεχωριστό σχήμα υπολογισμού. Έτσι, για να καθορίσετε την πραγματική περιοχή του αγωγού κυκλικής διατομής, ισχύει ο ακόλουθος ειδικός τύπος:

S = π × D 2/400, όπου

S - πραγματική διατομή αγωγού (cm 2).

D είναι η διάμετρος του σωλήνα αέρα (mm).

Για να υπολογίσετε την πραγματική επιφάνεια εγκάρσιας διατομής μιας ορθογώνιας διαμόρφωσης, χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος:

S = A × B / 100, όπου

S - περιοχή ορθογωνικής διατομής πραγματική (cm 2)?

A - πλάτος του αγωγού αέρα (mm).

Β - ύψος του αγωγού αέρα (mm).

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι υπολογισμοί της πραγματικής περιοχής τομής πραγματοποιούνται ξεχωριστά - για ένα κοινό κύριο κανάλι και για κάθε κλάδο προς την κατεύθυνση των διαφορετικών χώρων.

Επίσης, για να υπολογιστεί σωστά και πλήρως η περιοχή εγκάρσιας διατομής ενός κυκλικού αγωγού, είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί η βέλτιστη διάμετρος της γραμμής εργασίας. Αυτό είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, για την παραγωγή της πιο ποιοτικής εγκατάστασης του συνόλου του συστήματος εξαερισμού στις εγκαταστάσεις, ανάλογα με τις βασικές τους διαστάσεις.

Ο τύπος για τον προσδιορισμό της διαμέτρου μοιάζει με αυτόν (σχήμα 1),

όπου L είναι το φορτίο αέρα ανά συγκεκριμένη περιοχή ανά μονάδα χρόνου (m 3 / ώρα).

V είναι η συνιστώμενη ταχύτητα αέρα (m / s).

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης αγωγών και την εφαρμογή των κατάλληλων τύπων, μπορείτε τελικά να επιτύχετε τη δημιουργία ενός άψογου μικροκλίματος σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Υπολογισμός αεραγωγών και διαμορφωμένων προϊόντων σύμφωνα με τους τύπους online

Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση του συστήματος εξαερισμού είναι ο σωστός σχεδιασμός του. Προκειμένου το σύστημα να λειτουργεί σωστά, είναι απαραίτητο να γίνει σαφής υπολογισμός της περιοχής των αγωγών. Ο σωστός υπολογισμός των αγωγών είναι υπεύθυνος για:

 • επίπεδο θορύβου ·
 • κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ·
 • σφίξιμο του συστήματος ·
 • ανεμπόδιστη διέλευση του αέρα με την απαιτούμενη ταχύτητα και στους σωστούς όγκους.

Απλοποιήστε τη διαδικασία υπολογισμού χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προγράμματα (αριθμομηχανές) ή επικοινωνώντας με μία από τις σχετικές εταιρείες. Για την αυτο-αναζήτηση των απαραίτητων παραμέτρων, υπάρχουν τύποι υπολογισμών, οι οποίοι, ωστόσο, θα είναι ακατανόητοι για ένα άτομο χωρίς σωστή εκπαίδευση. Οι σημαντικότερες είναι οι τύποι υπολογισμού για κάθε μηχανική εργασία που σχετίζεται με το σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού.

Για να εκτελέσετε υπολογισμούς χρησιμοποιώντας τύπους, πρέπει να εισαγάγετε τις απαιτούμενες τιμές αντί των γραμμάτων και να εκτελέσετε τον υπολογισμό. Η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος εξαρτάται αποκλειστικά από τη σαφήνεια των αρχικών παραμέτρων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της μέτρησης.

Βρείτε τις σωστές τιμές

Αρχικά, για να υπολογίσετε την περιοχή, πρέπει να λάβετε τις πληροφορίες:

 • σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη ροή του αέρα.
 • για τη μέγιστη ταχύτητα ενός ρεύματος αέρα.
 • Από τις σωστές μετρήσεις και τους υπολογισμούς εξαρτάται:
 • Το επίπεδο των κραδασμών και του θορύβου του αέρα, το όριο του οποίου εξαρτάται από την ακρίβεια των υπολογισμών.
 • η ταχύτητα του αέρα, η οποία μπορεί να γίνει τόσο αιτία αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας όσο και αύξησης της πίεσης ·
 • επίπεδο στεγανότητας - μόνο με σωστούς υπολογισμούς, το σύστημα αερισμού θα είναι αεροστεγές.

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του συστήματος εξαερισμού, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί προσοχή σε όλες τις πιθανές πτυχές, καθώς με αυτή την προσέγγιση το σύστημα θα είναι πρακτικό και όχι λιγότερο ανθεκτικό. Επιπλέον, μόνο ο σωστά σχεδιασμένος εξαερισμός μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει τα αρχικά του καθήκοντα. Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στους υπολογισμούς κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού σε μεγάλους χώρους παραγωγής και δημόσιους χώρους.

Η τιμή της διατομής της περιοχής εξαρτάται από την ταχύτητα ροής του αέρα - τόσο περισσότερο είναι, τόσο πιο γρήγορα ο αέρας κινείται. Επίσης, η τιμή αυτής της τιμής θα μειώσει σημαντικά το επίπεδο κατανάλωσης ισχύος και αεροδυναμικού θορύβου του συστήματος. Λόγω των μεγάλων διαστάσεων διατομών, το συνολικό κόστος του συστήματος εξαερισμού αυξάνεται. Επιπλέον, ο εξαερισμός αυτός δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε χώρους με ψευδοροφή. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χρησιμοποιώντας ορθογώνιους αεραγωγούς, αλλά ταυτόχρονα θυσιάζει τα βαρύτατα λειτουργικά πλεονεκτήματα των στρογγυλών προϊόντων.

Τελικά, μόνο οι προτιμήσεις των χρηστών καθορίζουν ποιο σύστημα είναι καλύτερο να επιλέξει. Εάν χρειάζεστε τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και την πλήρη απουσία αεροδυναμικού θορύβου, ένα τετράγωνο σύστημα εξαερισμού είναι ιδανικό. Ωστόσο, ο εξαερισμός αυτός απαιτεί πολύ χώρο. Εάν κατά προτεραιότητα μόνο η ευκολία εγκατάστασης ή σε ένα δωμάτιο είναι αδύνατο να εγκαταστήσετε ένα ογκώδες ορθογώνιο σύστημα, αξίζει να δίνετε προσοχή σε προϊόντα με κυκλική διατομή.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικασία σχεδιασμού, μπορείτε εύκολα να επιτύχετε ένα ιδανικό σύστημα εξαερισμού.

Υπολογισμοί με τύπους

Κατά τους υπολογισμούς, πρέπει να ακολουθήσετε τον τύπο που προορίζεται για αυτούς τους σκοπούς:

Εδώ Sc είναι η περιοχή του τμήματος? L - ρυθμός ροής αέρα (m2 / h). V - ταχύτητα του αέρα σε έναν ορισμένο τόπο κατασκευής (m / s). 2.778 - σταθερός συντελεστής.

Μετά από όλους τους απαιτούμενους υπολογισμούς, το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός σε τετραγωνικά εκατοστά.

Για να μάθετε την πραγματική περιοχή του εξαερισμού, πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθοι τύποι:

 • στρογγυλά προϊόντα - S = Pi * D τετράγωνο / 400;
 • ορθογώνια προϊόντα - S = A * B / 100.

Ο θρύλος, εδώ S είναι η περιοχή? D είναι η διάμετρος. Α και Β - διαστάσεις του αγωγού.

Μόνο μετά την ολοκλήρωση όλων των υπολογισμών και την επανεξέταση του αποτελέσματος μπορείτε να ξεκινήσετε εργασίες πραγματικής εγκατάστασης. Μέχρι αυτή την περίοδο, πρέπει να ολοκληρωθεί ολόκληρος ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού.

Απώλεια πίεσης

Βρίσκοντας στον αεραγωγό του συστήματος εξαερισμού, ο αέρας εμφανίζει κάποια αντίσταση. Για να μπορέσει να το ξεπεράσει, το σύστημα πρέπει να έχει το κατάλληλο επίπεδο πίεσης. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η πίεση του αέρα μετράται στις δικές του μονάδες - Pa.

Όλοι οι υπολογισμοί είναι απαραίτητοι χρησιμοποιώντας έναν εξειδικευμένο τύπο:

Εδώ P είναι η πίεση? R - μερικές αλλαγές στο επίπεδο πίεσης. L - συνολικές διαστάσεις ολόκληρου του αγωγού (μήκος). Ei - συντελεστής όλων των πιθανών ζημιών (συνοψισμένος). V είναι η ταχύτητα του αέρα στο δίκτυο. Y είναι η πυκνότητα των ρευμάτων αέρα.

Εξοικειωμένος με κάθε είδους συμβάσεις που εμφανίζονται στους τύπους, ίσως με τη βοήθεια ειδικής βιβλιογραφίας (βιβλία αναφοράς). Στην περίπτωση αυτή, η τιμή του Ei είναι μοναδική σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση λόγω της εξάρτησης από έναν ορισμένο τύπο εξαερισμού.

Άλλα βοηθήματα μπορούν να ληφθούν σε εξειδικευμένα φόρουμ στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, η γνώμη κάθε ειδικού είναι μοναδική με τον δικό του τρόπο.

Ενέργεια θέρμανσης συσκευής

Για να προσδιορίσετε την καταλληλότερη ισχύ της συσκευής θέρμανσης, πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • την απαιτούμενη θερμοκρασία.
 • ο δείκτης της χαμηλότερης δυνατής θερμοκρασίας εκτός του δωματίου.

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι το ελάχιστο επίπεδο θερμοκρασίας στα συστήματα εξαερισμού δεν υπερβαίνει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι συνθήκες εσωτερικής θερμοκρασίας εξαρτώνται αποκλειστικά από το εξωτερικό κλίμα. Για τα συνηθισμένα διαμερίσματα, ένας θερμαντήρας με ισχύ από 1-5 kW είναι ο πλέον κατάλληλος. Τα δημόσια (συμπεριλαμβανομένων γραφείων) δωμάτια απαιτούν μια πιο παραγωγική συσκευή, η ισχύς των οποίων είναι 5-50 kW.

Για να κάνετε τον ακριβέστερο υπολογισμό της απαιτούμενης ισχύος του θερμαντήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο τύπο:

Εδώ P είναι η ισχύς της συσκευής θέρμανσης (kW). T είναι η διαφορά στις κύριες θερμοκρασίες (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους). L - αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Cv - θερμότητα (0.336 W * h / μέτρα τετραγωνικό / βαθμός Κελσίου).

Έχοντας κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε τον σωστό θερμαντήρα αέρα, ο οποίος ικανοποιεί πλήρως τις προτιμήσεις του χρήστη. Επιπλέον, η ακρίβεια των αποτελεσμάτων θα επηρεάσει την επακόλουθη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Σχηματισμένα προϊόντα

Για τον υπολογισμό των απαραίτητων παραμέτρων τόσο για τα διαμορφωμένα προϊόντα όσο και για τον ίδιο τον εξαερισμό, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι τύποι ανεξάρτητα. Για να απλουστευθεί η όλη διαδικασία σχεδιασμού, οι μηχανικοί δημιούργησαν εξειδικευμένα προγράμματα (αριθμομηχανές) ικανά να υπολογίσουν τον εαυτό τους. Το μόνο που απαιτείται από το χρήστη είναι να εισαγάγετε τις ζητούμενες τιμές.

Εναπόκειται στον μηχανικό και μόνο να υπολογίσει την τιμή για τα εξαρτήματα των εξαρτημάτων. Ωστόσο, ακόμη και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να κάνουν χωρίς ειδικά τραπέζια, αξίες και τύπους με τους απαραίτητους συντελεστές. Ένα άτομο χωρίς επαρκείς γνώσεις στους σχετικούς τομείς δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το σχεδιασμό ανεξάρτητα.

Κατά τον υπολογισμό της διαμέτρου του αγωγού πρέπει να χρησιμοποιείται ένας πίνακας ισοδύναμων διαμέτρων. Αυτός ο πίνακας λαμβάνει υπόψη τους αγωγούς με μεγάλη διατομή, όπου η μείωση της πίεσης τριβής ισοδυναμεί με τη μείωση της πίεσης των ορθογώνιων δομών. Οι ισοδύναμες διαμέτρους είναι απαραίτητες μόνο αν πρέπει να εκτελέσετε τον υπολογισμό ορθογώνιων προσόψεων χρησιμοποιώντας πίνακες για σχέδια με μεγάλες διατομές (στρογγυλά).

Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητη μια επαγγελματική προσέγγιση για τον υπολογισμό. Εάν κάποια από τις παραμέτρους δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Ισοδύναμη (ισοδύναμη) τιμή μπορεί να μάθει με έναν από τους τρεις τρόπους:

 • με την κατανάλωση αέρα.
 • από την ταχύτητα ροής αέρα.
 • κατά μήκος της διατομής του αγωγού.

Κάθε μία από αυτές τις τιμές συνδέεται πλήρως με κάποια παράμετρο του συστήματος εξαερισμού. Για να ορίσετε κάθε παράμετρο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν ατομικό πίνακα υπολογισμών. Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνεται η τιμή της απώλειας πίεσης τριβής. Εάν όλες οι μετρήσεις ήταν σωστές, ανεξάρτητα από τη μέθοδο υπολογισμού, το αποτέλεσμα θα είναι εντελώς ίδιο. Μπορούν να προκύψουν σφάλματα στους υπολογισμούς λόγω παραβίασης των απαιτήσεων για μετρήσεις.

Προηγμένη

Λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό (πίνακες, τύποι, βιβλία αναφοράς κ.λπ.) μπορούν να βρεθούν χωρίς προβλήματα στο Διαδίκτυο σε διάφορα θεματικά φόρουμ. Από τα σωστά επιλεγμένα όργανα μέτρησης, το τελικό αποτέλεσμα (η ισχύς τόσο της ίδιας της κατασκευής όσο και των εξαρτημάτων της) εξαρτάται εξ ολοκλήρου. Είναι πιο εύκολο να κάνετε τις απαιτούμενες μετρήσεις με τη βοήθεια ειδικών υπολογιστών και άλλων προγραμμάτων μηχανικής. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να εκτελείτε τους υπολογισμούς μόνοι σας - πρέπει απλώς να εισαγάγετε τους απαιτούμενους αριθμούς.

Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβέστερο από αυτό με χειροκίνητους υπολογισμούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ίδιο το πρόγραμμα, με την αυτόματη λειτουργία, τείνει να στρογγυλοποιεί το αποτέλεσμα σε μια πιο ακριβή και κατανοητή αξία.

Οι στρογγυλοί και ορθογώνιοι αγωγοί απαιτούν διαφορετική προσέγγιση στο σχεδιασμό λόγω των διαφορετικών επιπέδων πολυπλοκότητας. Έτσι, κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού με μεγάλη διατομή, ο μηχανικός θα χρειαστεί να εκτελέσει περισσότερους υπολογισμούς απ 'ό, τι στην περίπτωση ορθογωνικών προϊόντων.

Για να υπολογίσετε ανεξάρτητα τις παραμέτρους των διαμορφωμένων προϊόντων από τον μηχανικό, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ενεργά μια ποικιλία τύπων με ήδη επιλεγμένους συντελεστές.