Σύστημα εξαερισμού του λέβητα

Εξαερισμός - ένας σημαντικός σχεδιασμός μηχανικής, που παρέχει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στο σπίτι. Είναι απαραίτητο όχι μόνο σε σαλόνια, αλλά και αίθουσες εξυπηρέτησης, όπως λεβητοστάσιο. Γιατί να αερίζετε τη θέρμανση;

Ο εξαερισμός στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας εκτελεί τρεις λειτουργίες:

 • ρυθμίζει τη συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα. Κατά την καύση, απελευθερώνονται χημικές ενώσεις που μπορούν να συσσωρευτούν στο δωμάτιο. Η υπέρβαση της συγκέντρωσης μονοξειδίου του άνθρακα στον αέρα κατά μόλις 0,2% συνεπάγεται ήδη επικίνδυνες συνέπειες - απώλεια συνείδησης, διακοπή της αναπνοής,
 • εμποδίζει την αντίστροφη έλξη.
 • παρέχει οξυγόνο που απαιτείται για την ανθρώπινη ζωή και τη λειτουργία του εξοπλισμού θέρμανσης. Ανεξάρτητα από το χρησιμοποιούμενο καύσιμο, το οξυγόνο καταναλώνεται στη διαδικασία καύσης. Σε ανεπαρκείς ποσότητες, θα χρησιμοποιηθεί πλήρως για τη στήριξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων θέρμανσης, αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα συσσώρευσης προϊόντων καύσης στο δωμάτιο.

Οργάνωση αερισμού του λέβητα

Δεδομένου ότι η θέρμανση είναι μια περιοχή αυξημένου κινδύνου, το φυσικό σύστημα αερισμού του σπιτιού δεν είναι κατάλληλο για αυτό, όταν τα παράθυρα εξάτμισης είναι μόνο στο μπάνιο και την κουζίνα. Για το λεβητοστάσιο, είναι τοποθετημένο ένα ξεχωριστό σύστημα ανταλλαγής αέρα ή το δωμάτιο είναι συνδεδεμένο με το γενικό σπίτι. Υπάρχουν σαφείς κανόνες για την οργάνωση του εξαερισμού της θέρμανσης:

 • Για την αδιάλειπτη λειτουργία του λέβητα, ο αέρας πρέπει να εισέλθει στο δωμάτιο με τριπλή ένταση.
 • το βέλτιστο ύψος του κτιρίου είναι 6 μέτρα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό στην πράξη, τότε όταν η οροφή του κτιρίου μειωθεί κατά 1 m, η πολλαπλότητα αέρα αυξάνεται κατά 25%.
 • Ο καθαρός αέρας τροφοδοτείται μέσω του άξονα εξαερισμού ή οπών στο κάτω μέρος της πόρτας. Σε έναν φράκτη από το δρόμο, η περιοχή τους υπολογίζεται σε αναλογία 8 cm2 / 1 kW της χωρητικότητας της μονάδας θέρμανσης, από το δωμάτιο - 30 cm²?
 • Η καμινάδα στο χώρο του λέβητα πρέπει να έχει 2 ανοίγματα - την κορυφή (για να αφαιρέσετε τα προϊόντα καύσης από το λέβητα) και την κάτω (για να καθαρίσετε τη δομή συσσωρευμένων συντριμμιών). Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους είναι 25 εκ. Το κανάλι τροφοδοσίας πρέπει να βρίσκεται στο κάτω μέρος του χώρου (στην περιοχή εργασίας του λέβητα) και το κανάλι εξάτμισης στο επάνω μέρος.

Συμβουλή: Κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού του λέβητα, μελετήστε τις απαιτήσεις της τεκμηρίωσης του λέβητα, υπάρχουν συστάσεις για τη διασφάλιση της κανονικής λειτουργίας του.

Υπολογισμός του συστήματος ανταλλαγής αέρα στο λεβητοστάσιο

Για τον αερισμό του χώρου θέρμανσης ήταν αποτελεσματικό, πρέπει πρώτα να υπολογιστεί. Αυτό λαμβάνει υπόψη:

 • διαστάσεις του χώρου του λέβητα (όγκος);
 • Η ταχύτητα με την οποία ο αέρας μετακινείται μέσω αεραγωγών (τουλάχιστον 1 m / s).
 • η αναλογία του ύψους της οροφής στο δωμάτιο με το συντελεστή της πολλαπλότητας της ανταλλαγής αέρα.

Θα υπολογίσουμε τον φυσικό εξαερισμό για ένα λεβητοστάσιο με διαστάσεις 3x4 m, όπου το ύψος της οροφής είναι 2,8 μ. Ο όγκος του δωματίου θα είναι: 3х4χ2,8 =33,6 m 3.

Υπολογίζεται η ανταλλαγή αέρα (6 (βέλτιστο ύψος της οροφής) -2,8 (πραγματικό ύψος οροφής) χ 0.25 + 3 (μεγέθυνση πολλαπλότητα αέρα ανά οροφής μέτρο κατέβασμα) =3.8.

Υπολογίστε τους δείκτες κυκλοφορίας αέρα στην αίθουσα: 33,6 m 3 x 3,8 =127,68 m 3

Με βάση τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον πίνακα, προσδιορίζεται η διάμετρος των σωλήνων που είναι αναγκαία για την τοποθέτηση των αεραγωγών του λέβητα - τουλάχιστον 200 mm.

Τρόποι διοργάνωσης ανταλλαγής αέρα στο χώρο του λέβητα

Στην θερμαντική αίθουσα είναι δυνατόν να εξοπλιστεί τόσο ο φυσικός αερισμός όσο και ο εξαναγκασμένος εξαερισμός. Η βασική απαίτηση είναι η συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας.

Η φυσική ανταλλαγή αέρα γίνεται όσο το δυνατόν απλούστερη - με διάτρηση της εξόδου στον τοίχο απέναντι από τον λέβητα. Για την εκκένωση του καυσαερίου και των αερίων, χρησιμοποιείται ένας σωλήνας διαμέτρου σχεδιασμού με έναν αποσβεστήρα για τη ρύθμιση της εκροής από το δωμάτιο.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί έλξη. Για το σκοπό αυτό, ο σωλήνας αερισμού είναι τοποθετημένος κάθετα, έτσι ώστε το ύψος του να υπερβαίνει τα 3 μ. Εάν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί μόνο ένας οριζόντιος αγωγός, πρέπει να είναι εξοπλισμένος με ανεμιστήρα.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού του λέβητα είναι η απλότητα κατασκευής, η οικονομία, η ενεργειακή ανεξαρτησία. Αλλά αυτό το σύστημα δεν σας επιτρέπει να ελέγχετε τη ροή του αέρα μέσα στο δωμάτιο, εξαρτάται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (καιρικές συνθήκες).

Αν η θέρμανση είναι εξοπλισμένη με σύστημα θέρμανσης νερού, είναι καλύτερα να τον εξοπλίσετε με μηχανικό αερισμό. Το σύστημα θα πρέπει να κατασκευάζεται από πυρίμαχα υλικά ώστε να μπορεί να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να αποτελείται από κάθετα και οριζόντια κανάλια - αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα της εργασίας.

Η βέλτιστη έκδοση της οργάνωσης της ανταλλαγής αέρα στο χώρο του λέβητα είναι ένας συνδυασμός συστημάτων φυσικής παροχής και εξαναγκασμένης εξάτμισης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο η οπή που προορίζεται για εισαγωγή αέρα με φυσικά μέσα να είναι σε ασφαλή απόσταση από τον λέβητα. Εάν ο αέρας τροφοδοσίας κατευθύνεται, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Κλιματικός εξοπλισμός

Οι σύγχρονοι λέβητες είναι εφοδιασμένοι με ειδικούς αισθητήρες που συντονίζουν τη δουλειά τους λαμβάνοντας υπόψη τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από θερμάστρες, ανεμιστήρες, φίλτρα, επιτρέπουν όχι μόνο να διατηρήσει ένα ευνοϊκό κλίμα στο λεβητοστάσιο, εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του λέβητα, αλλά και να αποθηκεύσετε σχετικά με τους πόρους.

Πιο συμπαγής αλλά δαπανηρή είναι ο εξαερισμός τροφοδοσίας και monoblock, ο οποίος επιτρέπει το συνδυασμό όλων των μονάδων σε ένα περίβλημα. Διαθέτει ηχομόνωση υψηλής ποιότητας, οπότε λειτουργεί χωρίς θόρυβο.

Άλλες επιλογές

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να συνδυαστεί με τον κλιματισμό. Η μηχανική εισροή και εξαγωγή θα παρέχει ένα βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας στα δωμάτια σε οποιαδήποτε εποχή. Το χειμώνα, ο αέρας θα θερμαίνεται από τον θερμαντήρα αέρα, και σε ζεστό καιρό - ψύχεται σε ένα ειδικό τμήμα. Το μείον ενός τέτοιου συστήματος είναι μεγάλες διαστάσεις και θόρυβος.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού του λέβητα αερίου

Λαμβάνουμε υπόψη τους κανόνες

Ο εξαερισμός της εγκατάστασης θέρμανσης με ένα λέβητα αερίου είναι απαραίτητος, ώστε σε περίπτωση διαρροής το αέριο να μην συσσωρεύεται στο δωμάτιο δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση. Η πιο αποτελεσματική εγκατάσταση του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής. Για ένα κανονικό μικροκλίμα στο δωμάτιο και τη λειτουργία του λέβητα, είναι απαραίτητη η τριπλάσια ανανέωση αέρα ανά ώρα. Εάν η περιοχή του λέβητα είναι 12 m 2, η βέλτιστη εναλλαγή αέρα είναι 12x3 = 36 m3 / h.

Οι οπές παροχής σχηματίζονται λαμβάνοντας υπόψη τη χωρητικότητα του λέβητα, η έκτασή τους είναι 0,01 m 2/10 kW. Για έναν λέβητα, η ισχύς είναι 30kW, ο αριθμός αυτός είναι 0,03m 2 (ή 17x17cm). Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να βρίσκεται στην οροφή πάνω από το λέβητα και να έχει διάμετρο τουλάχιστον 130 mm.

Παραλλαγή της οργάνωσης του αερισμού του λέβητα αερίου

Η λειτουργία του λέβητα δαπέδου δεν απαιτεί έλξη. Αρκεί γι 'αυτόν να εγκαταστήσει μια καπνοδόχο διπλή (καόκσιου), η εξωτερική πλευρά της οποίας θα δέχεται αέρα από έξω. Αυτό θα αυξήσει την απόδοση του λέβητα, αφού ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τη θερμότητα των προϊόντων καύσης. Η ροή θα παρέχεται από ανεμιστήρα.

Λάβετε υπόψη: αυτό το λέβητα είναι αρκετά θορυβώδες, οπότε είναι καλύτερο να το εξοπλίσετε στο υπόγειο.

Η οργάνωση του αερισμού του λέβητα είναι μια υπεύθυνη επιχείρηση. Εδώ είναι σημαντικός ο σωστός υπολογισμός των σωλήνων, η τοποθέτησή τους, η διάταξη των αγωγών τροφοδοσίας αέρα και των καναλιών εκκένωσης. Σε αυτό εξαρτάται η κανονική λειτουργία των συσκευών θέρμανσης, η άνεση και η ασφάλεια των κατοίκων του σπιτιού. Εάν το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού αποτελείται από αρκετούς λέβητες ή μονάδες θέρμανσης, είναι καλύτερο να δοθεί εντολή στο λέβητα να παρέχει αερισμό στους επαγγελματίες.

Τι είναι ο εξαερισμός στο χώρο του λέβητα;

Τι είναι ο εξαερισμός στο χώρο του λέβητα;

Η θέρμανση και η ύδρευση ενός σπιτιού ή μιας ολόκληρης οικιστικής περιοχής, χωρίς δυνατότητα σύνδεσης με κεντρικά δίκτυα, πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του ίδιου του λέβητα. Για ποιοτική εργασία, χρειάζεστε όχι μόνο τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και ένα σωστά οργανωμένο σύστημα εξαερισμού. Χρειάζεται όχι μόνο να δημιουργηθεί ένα άνετο εσωτερικό μικροκλίμα, αλλά και να εξασφαλιστεί ένας αποδοτικός τρόπος λειτουργίας. Οι απλοί χρήστες δεν γνωρίζουν καλά αυτή την πλευρά της λειτουργικότητας των λεβητοστασίων, επομένως εξετάστε το θέμα πιο βαθιά.

Λεβητοστάσιο - ο χώρος στον οποίο γίνεται καύση συγκεκριμένου τύπου καυσίμου. Ανεξάρτητα από τη σύνθεσή του, τα προϊόντα καύσης απελευθερώνονται στον αέρα - καπνός, αιθάλη, αέρια που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης των συστατικών των μειγμάτων καυσίμων. Οι φούρνοι μπορούν να έχουν οποιαδήποτε ερμητική κατασκευή, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει κάποια ποσότητα προϊόντων καύσης στον αέρα.

Εκτός από το σχηματισμό επιβλαβών εκπομπών, η διαδικασία καύσης καταναλώνει ενεργά οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα. Εάν δεν εξασφαλίσετε επαρκή παροχή φρέσκιας ροής αέρα, Ο τρόπος καύσης επιδεινώνεται, μειώνεται η απόδοση του λέβητα, η κατανάλωση καυσίμου θα αυξηθεί και για το προσωπικό οι συνθήκες εργασίας θα γίνουν αφόρητες.

Αλλά ο πιο επικίνδυνος παράγοντας που συνοδεύει την καύση του καυσίμου - παραγωγή μονοξειδίου του άνθρακα. Δεν έχει κανένα σημάδι που μπορείτε να αισθανθείτε - χρώμα, μυρωδιά ή άλλα χαρακτηριστικά. Η συσσώρευση πραγματοποιείται ανεπαίσθητα και σταδιακά, όταν η διάδοση μέσω κατοικιών ή βιομηχανικών χώρων είναι δυνατή η δηλητηρίαση, προκαλώντας πονοκέφαλο, ναυτία και, στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, θάνατο.

Για να αποκλειστούν τέτοιες ευκαιρίες και να οργανωθεί η ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία του λέβητα, απαιτείται ένα σωστά οργανωμένο σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Βασικές απαιτήσεις, κανόνες, συσκευή

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP, ο ρυθμός εξαερισμού του χώρου του λέβητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μια ώρα ολόκληρος ο όγκος αέρα στον χώρο του λέβητα πρέπει να ανανεωθεί τρεις φορές. Ο απαιτούμενος όγκος αέρα για την ανταλλαγή αέρα λαμβάνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ροή αέρα που αναρροφάται από τον κλίβανο, συνεπώς σε υπολογισμούς είναι απαραίτητο να έχουμε τα ακριβή χαρακτηριστικά του λέβητα.

Σε αυτή την περίπτωση, για μικρές ιδιωτικές λέβητες μικρής περιοχής, μια μικρή τρύπα αρκεί για την φυσική παροχή καθαρού αέρα από το δρόμο. Η διάμετρος του μπορεί να είναι 100-150 mm. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, κάντε μια τρύπα στο δρόμο, εισάγετε ένα κομμάτι σωλήνα με ένα πλέγμα από το εξωτερικό και μια βαλβίδα ελέγχου από μέσα. Η κουκούλα παρέχεται από τον ίδιο τον κλίβανο, ο οποίος απορροφά τον αέρα μαζί με τα ανεπιθύμητα εγκλείσματα και τον περνάει από τη ζεστή ζώνη και μετά τον οδηγεί στην καμινάδα στο δρόμο.

Αλλά αυτή η λύση είναι κατάλληλη μόνο για μικρά δωμάτια. Τα μεγαλύτερα λεβητοστάσια απαιτούν ένα πλήρες σύστημα αερισμού, καθώς με την αύξηση της επιφάνειας αυξάνεται ο αριθμός των θέσεων στασιμότητας του αέρα, όπου συσσωρεύονται επιβλαβή προϊόντα καύσης. Ο τρόπος φυσικού αερισμού σε αυτή την περίπτωση δεν είναι κατάλληλος, χρειάζεστε μια μηχανική ανταλλαγή αέρα.

Τύποι εξαερισμού: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Για τους λέβητες, απαιτούνται συστήματα εξαερισμού που μπορούν να παρέχουν επαρκώς ένα καθεστώς ανταλλαγής αέρα. Οι κανονιστικές απαιτήσεις σχεδιάζονται για ένα συγκεκριμένο μέσο χώρο και δεν λαμβάνουν υπόψη τη διαμόρφωση, τον τύπο του λέβητα, τον αριθμό εξοπλισμού, το ύψος της οροφής κλπ. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες εγκαταστάσεις λέβητα έχουν τη δική τους έκδοση παροχής αέρα, η οποία είναι βέλτιστη για τις υπάρχουσες συνθήκες. Και οι δύο τύποι συστημάτων χρησιμοποιούνται ενεργά:

Φυσικός εξαερισμός

Είναι απλό στην οργάνωση, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δημιουργείται καθόλου. Επαρκής ροή αέρα επιτυγχάνεται με διαρροή περιφράξεων, ανοίγματα παραθύρων και θυρών και άλλα ανοίγματα. Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι η ανεπιτήδευσή του, η έλλειψη κόστους για τη δημιουργία ή τη συντήρηση. Ένα σοβαρό μειονέκτημα του φυσικού αερισμού είναι η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, τις ριπές ανέμου. Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα είναι άγνωστη και δεν τηρείται.

Τεχνητός (μηχανικός) εξαερισμός

Επιτρέπει την παροχή της υπολογισθείσας πολλαπλότητας και παραγωγικότητας της πρόσληψης καθαρού αέρα. Παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης της εισαγωγής και εκκένωσης του αέρα, εξασφαλίζει τη σταθερότητα και τη σταθερότητα του τρόπου λειτουργίας. Τα μειονεκτήματα αυτού του τύπου είναι το υψηλό κόστος απόκτησης και εγκατάστασης, η εξάρτηση από τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάγκη για συντήρηση, αποστράγγιση συμπυκνωμάτων και άλλες ενέργειες.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται συμβιβαστικές λύσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα ενισχύεται από μια γραμμή τροφοδοσίας, σε άλλες περιπτώσεις - ένα σύστημα εξάτμισης εγκαθίσταται με φυσική εισροή. Κάθε επιλογή οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους - έλλειψη καθαρού αέρα με ισχυρό ρεύμα κλιβάνων ή σχηματισμός στάσιμων ζωνών στο δωμάτιο, όπου συσσωρεύονται προϊόντα καύσης. Τέτοιες γραμμές δημιουργούνται κυρίως από τα αποτελέσματα κάποιου χρόνου λειτουργίας του λέβητα, επιπλέον του υπάρχοντος συστήματος εξαερισμού.

Βιομηχανικό λεβητοστάσιο

Οι λέβητες που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του θερμαντήρα και του ζεστού νερού για μεγάλες οικιστικές περιοχές ή βιομηχανικές επιχειρήσεις, χρειάζονται την οργάνωση ανταλλαγής αέρα υψηλής ποιότητας. Ο φυσικός αερισμός δεν αποκλείεται, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη λόγω της αστάθειας και της εξάρτησης από εξωτερικούς παράγοντες. Το σύστημα αερισμού υπολογίζεται και επιλέγεται στο στάδιο του σχεδιασμού. Αν αυτό δεν συμβαίνει για κάποιο λόγο, η ανταλλαγή αέρα οργανώνεται σύμφωνα με την τεχνική αποστολή των τεχνολόγων που διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα και παραμέτρους.

Εγκατεστημένες γραμμές παροχής και εξαγωγής, Παροχή κανονιστικών τιμών εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Ταυτόχρονα, για τη γραμμή παροχής, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο όγκος του αέρα που καταναλώνεται από τον κλίβανο και να προστεθεί στην πολλαπλότητα και δεν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό για το σχέδιο. Επιπλέον, η υπερβολική εξαγωγή μπορεί να μειώσει την πρόσφυση ή ακόμα και να προκαλέσει την επίδραση της αντίστροφης πρόσφυσης, γεμάτη με την είσοδο προϊόντων καύσης στον αέρα. Ως εκ τούτου, για τη σταθερότητα του τρόπου αερισμού χρειάζονται κάποια υπερβολική εισροή πάνω από την κουκούλα. Συνήθως η εισροή αυξάνεται κατά 10-15%.

Επιπλέον, ανάλογα με το ύψος πρότυπα λέβητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 m, και εάν αυτή η απαίτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, τότε η τιμή της ροής τροφοδοσίας πρέπει να αυξηθεί κατά ένα τέταρτο της νόρμας για κάθε μέτρο ύψος έλλειψη.

Λεβητοστάσιο σε ιδιωτικό σπίτι

Οι ρυθμιστικές απαιτήσεις για τους ιδιωτικούς λέβητες δεν διαφέρουν από εκείνες που ισχύουν για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Παρ 'όλα αυτά, στην πράξη, η τήρηση των κανόνων της SNiP σπανίως ικανοποιείται. Για ένα μικρό ιδιωτικό λέβητα, συνήθως υπάρχει αρκετός φυσικός εξαερισμός. Ρύθμιση της ανεμιστήρες εξάτμισης μόνο όταν φανερή έλλειψη ή περίσσεια φρέσκου αέρα εξάτμισης εφοδιασμού και, ακόμη και όταν λαμβάνεται υπόψη η κατανάλωση του κλιβάνου είναι ένα μεγάλο ποσό του εξερχόμενου αέρα που περιέχουν τα προϊόντα της καύσης και άλλους κινδύνους.

Οι ειδικοί συνιστούν να εξοπλιστεί ο τεχνητός αερισμός σε δωμάτια με ερμητικά κλειστά ανοίγματα θυρών και παραθύρων. Εάν έχουν τοποθετηθεί πλαστικά πλαίσια και πόρτες με σφράγιση, τότε η ροή αέρα είναι δυνατή μόνο κατά το άνοιγμα θυρών ή παραθύρων, κάτι που είναι σπάνιο, ειδικά το χειμώνα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τον όγκο του δωματίου, την χωρητικότητα των ανεμιστήρων τροφοδοσίας και εξαγωγής και να τα εγκαταστήσετε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP. Το άνοιγμα για καθαρό αέρα πρέπει να βρίσκεται στην κατώτερη βαθμίδα του δωματίου (περίπου 30 cm από το δάπεδο) και η εξαγωγή γίνεται μέσω μιας οπής στην οροφή.

Παράδειγμα υπολογισμού

Ο υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού πραγματοποιείται με τον προσδιορισμό του όγκου του χώρου (πολλαπλασιάζοντας το πλάτος κατά μήκος και ύψος) και πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα κατά 3 (αν το ύψος του δωματίου πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις).

Η τιμή που προκύπτει δείχνει την ποσότητα αέρα που πρέπει να εισέλθει στο χώρο του λέβητα μέσα σε μία ώρα. Αυτή η τιμή πρέπει να αυξηθεί κατά 15-20% (ορισμένες πηγές συνιστούν να αυξηθούν κατά 30%, πράγμα που είναι λογικό, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του κλιβάνου) και να πάρει τον ανεμιστήρα με την αποκτηθείσα τιμή.

Για όσους δεν είναι σίγουροι για τις ικανότητές τους, υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές για τον εξαερισμό του λεβητοστασίου. Δίνουν τη δυνατότητα γρήγορης απόκτησης αξιόπιστων τιμών και επιλογής του τύπου ανεμιστήρα για αυτούς.

Βασικά στάδια εγκατάστασης

Για τον φυσικό εξαερισμό θα χρειαστεί να ανοίξετε μια τρύπα σε δρόμο μέτρησης 8 cm 2 για κάθε kW της ισχύος του λέβητα. Για το σχέδιο, εγκαθίσταται ένας κατακόρυφος αγωγός αέρα με την αρχή στην πλάκα οροφής. Εμφανίζεται στο δρόμο ή στον αγωγό εξαγωγής γενικού αερισμού.

Ο τεχνητός εξαερισμός εγκαθίσταται σύμφωνα με την απόδοση των ανεμιστήρων. Η διατομή των αεραγωγών επιλέγεται σύμφωνα με τους πίνακες, η εισαγωγή του αέρα εισαγωγής γίνεται στο κάτω μέρος και η είσοδος στο δωμάτιο συνιστάται να γίνει κοντά στο καυστήρα του κλιβάνου. Αυτό θα βελτιώσει το καθεστώς καύσης και θα αυξήσει την αποδοτικότητα.

Ο αγωγός εξαγωγής είναι εγκατεστημένος στην οροφή, ο αγωγός από αυτό περνά στον ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος εκπέμπει το αναλωμένο ρεύμα στο δρόμο. Οι αεραγωγοί δεν πρέπει να έχουν αιχμηρές στροφές ή διχαλώσεις, η καλύτερη επιλογή είναι εντελώς ευθεία οριζόντια ή κάθετα κανάλια αέρα.

Ιδιαιτερότητες σχεδιασμού συστημάτων εξαερισμού για λέβητες

Από την άποψη της ασφάλειας, οι περισσότεροι από τους επικίνδυνους παράγοντες συγκεντρώνονται στο χώρο του λέβητα, επομένως ο υπολογισμός του εξαερισμού του λεβητοστασίου πρέπει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα φωτιάς, ηλεκτρικού και υγιεινής.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ποικιλία μοντέλων λέβητων θέρμανσης, που διαφέρουν όχι μόνο στην ισχύ αλλά και στους τύπους καυσίμων, η ανάπτυξη ενός έργου αερισμού για τέτοιους χώρους δεν είναι καθόλου ευτελής.

Τα έργα για τους λέβητες φυσικού αερίου ελέγχονται αυστηρά και όλες οι βασικές μέθοδοι σχεδιασμού στοχεύουν ειδικά σε αυτόν τον τύπο εξοπλισμού. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο υπολογισμός επαρκεί για την εγκατάσταση άλλων τύπων λέβητων, υπάρχουν ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο στάδιο της επεξεργασίας της τεχνικής ανάθεσης.

Γενικές διατάξεις

Γενικά, το σύστημα εξαερισμού του λέβητα πρέπει να παρέχει τις ακόλουθες λύσεις:

 • μία ή τρεις φορές ανταλλαγή αέρα (η πολλαπλότητα εξαρτάται από τον τύπο του λέβητα).
 • αντιστάθμιση του όγκου του αέρα που λαμβάνεται από τον λέβητα για την καύση καυσίμου.
 • ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάστροφης έλξης ·
 • ελαχιστοποίηση των συνεπειών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Όλα αυτά τα καθήκοντα επιλύονται χρησιμοποιώντας τη σωστή αρχιτεκτονική των χώρων και τον φυσικό εξαερισμό, σύμφωνα με τα παρακάτω πρότυπα:

 • DNAOP 0.001.26-96 «Συσκευή και ασφαλή λειτουργία των γεννητριών ατμού με πίεση ατμών μικρότερη από 0.07 MPa, λέβητες νερού και θερμοσίφωνες, με θερμοκρασία του νερού θέρμανσης όχι υψηλότερη από 115 ° C»?
 • DBN В.2.5-20-2001 "Μηχανικός εξοπλισμός κτιρίων και δομών εξωτερικών δικτύων και εγκαταστάσεων παροχής φυσικού αερίου".
 • SNIP 2.04.05-91 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός".
 • SNiP II-35-76 "Εγκαταστάσεις λέβητα"?
 • SNiP II-4-79 "Φυσικός και τεχνητός φωτισμός".
Εξοπλισμός λέβητα

Δεδομένου ότι ο τύπος του λέβητα και η ισχύς του μπορούν να επηρεάσουν την αρχιτεκτονική του κτιρίου στο σύνολό του, απαριθμούμε τις βασικές απαιτήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού.

Το κύριο κριτήριο για τον καθορισμό του μεγέθους των εγκαταστάσεων για την εγκατάσταση του εξοπλισμού θέρμανσης είναι η έκτασή του, η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 m 2 με ύψος οροφής 2.2 m.

Σημειώστε ότι οι τιμές της πολλαπλότητας των σημείων και οι συντελεστές που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό του αέρα στο λέβητα φυσικού αερίου, βασίζονται στο γεγονός ότι το ύψος της οροφής είναι 6 μ. Με τη μείωση του ύψος της οροφής πρέπει να αυξηθεί σε ποσοστό συναλλαγματική ισοτιμία αέρα + 0,25% ανά 1 m.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το χαρακτηριστικό, η πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα σε οικιακούς λέβητες με εξοπλισμό αερίου είναι 3.

Μία υποχρεωτική απαίτηση είναι επίσης η ύπαρξη καναλιών για τη φυσική παροχή και εξαγωγή των ροών αέρα (παράθυρο εξαερισμού ή βαλβίδα τροφοδοσίας, αγωγός εξαερισμού).

Κατά τον υπολογισμό των τμημάτων των καναλιών τροφοδοσίας χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι συντελεστές:

 • 8 cm 2 ανά 1 kW ισχύ για λέβητα (για εκείνες τις περιπτώσεις όπου η εισαγωγή αέρα γίνεται από το δρόμο)?
 • 30 cm 2 ανά 1 kW ισχύ (για τις περιπτώσεις που παρέχεται αέρας από γειτονικούς χώρους).

Είναι δυνατή η χρήση εξαναγκασμένου εξαερισμού με πλήρη κύκλο (τροφοδοσία και εξάτμιση), αλλά μόνο ως προσθήκη στο φυσικό.

Λέβητες θέρμανσης των οποίων η ισχύς είναι μικρότερη από 30 kW, μπορεί να εγκατασταθεί σε μια κατοικημένη περιοχή, εάν ο χώρος διαμόρφωσης αντιστοιχεί στις ανωτέρω απαιτήσεις (π.χ., AOGV διπλό λέβητα που μπορεί να εγκατασταθεί απευθείας στο σαλόνι).

Κατά το σχεδιασμό ξεχωριστών χώρων για λεβητοστάσια, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι τοίχοι και οι θύρες πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικά με πυραντίσταση τουλάχιστον 0,75 ώρες.

Τυπικό σχήμα του εξαερισμού του λεβητοστασίου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, για οικιακούς λέβητες, υπάρχει αρκετός φυσικός εξαερισμός, ο οποίος πραγματοποιείται με τα ακόλουθα στοιχεία:

 • κανάλι παροχής ·
 • ένα κανάλι εξάτμισης.
 • καμινάδα.

Λάβετε υπόψη ότι η καμινάδα και ο εξαερισμός είναι διαφορετικοί αγωγοί αέρα, οι οποίοι είναι απολύτως απαράδεκτοι να διασχίσουν.

Σημειώστε επίσης ότι δεν μπορείτε να συνδυάσετε το σύστημα εξαερισμού του λέβητα με ένα γενικό αερισμό του σπιτιού.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού καθορίζεται αφού υπολογιστεί ο απαιτούμενος ρυθμός εναλλαγής αέρα (εάν το υπολογιζόμενο τμήμα του αγωγού υπερβαίνει την επιτρεπόμενη τιμή).

Οι διαμέτρους των αγωγών υπολογίζονται με βάση την αναλογία μεταξύ του όγκου του χώρου και της ελάχιστης ταχύτητας του αέρα.

Διάμετρος καπνοδόχων

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι κατά την εγκατάσταση εξαερισμού για λέβητες στους οποίους έχουν εγκατασταθεί μονάδες με κλειστό θάλαμο καύσης, εφαρμόζονται τα ίδια πρότυπα όπως και για τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης.

Τα κανάλια καυσαερίων και παροχής

Πάνω από αυτό έχουμε ήδη αναφέρει ότι το σύστημα εξαερισμού σε λέβητα ή λέβητα είναι αρκετά ευέλικτο και μπορεί να υπολογιστεί σύμφωνα με τη γενική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τον εξοπλισμό αερίου.

Ο μόνος κόμβος του οποίου ο σχεδιασμός ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του εξοπλισμού του λέβητα είναι η καμινάδα.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο βασικά σχέδια για την εγκατάσταση μιας καμινάδας:

 • στον τοίχο του κτιρίου.
 • με την αφαίρεση του τοίχου του κτιρίου.
Εξόρυξη τούβλων

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός του θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • χημική σύνθεση των εξαντλημένων προϊόντων καύσης (υγρασία, επίπεδο κορεσμού με επιθετικά οξέα κ.λπ.) ·
 • Θερμοκρασία ροής εξόδου.
 • την ανάγκη για ασφαλή αποστράγγιση των συμπυκνωμάτων.
 • ανάγκη περιοδικού καθαρισμού από αιθάλη.

Το υλικό για την κατασκευή της καμινάδας μπορεί να είναι τούβλο, κεραμικά, χάλυβας.

Σημειώστε ότι οι παραδοσιακές καμινάδες τούβλο στη σύγχρονη λέβητες χρησιμοποιούνται σπάνια λόγω της υψηλής πολυπλοκότητα της κατασκευής τους, καθώς και κακή αντίσταση σε αέρια χαμηλής-θερμοκρασίας (κυρίως λόγω της διαβρωτικής συμπυκνώματος). Βέλτιστη εφαρμογή για τέτοιες κατασκευές είναι λέβητες στερεών καυσίμων, η θερμοκρασία των καυσαερίων στα οποία μπορεί να φτάσει 500-600 0 C.

Εξαγωγή από κεραμικές σωλήνες

Παρ 'όλα αυτά, ένας σωλήνας από τούβλα είναι μια πιο ανθεκτική κατασκευή από μια εξάτμιση σιδήρου, έτσι τα τελευταία χρόνια το τροποποιημένο μοντέλο της χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο - με κεραμικά ένθετα. Μια τέτοια λύση είναι βέλτιστη για λέβητες υγρών καυσίμων των οποίων τα καυσαέρια είναι κορεσμένα με ευκόλως συμπυκνωμένους ατμούς.

Για τον εξοπλισμό αερίου, συνιστάται η χρήση χαλύβδινων καυσαερίων, τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν με δύο τρόπους: με εξωτερική τοποθέτηση ή ενσωματωμένα στον τοίχο του κτιρίου.

Επιλογές εξόρυξης χάλυβα

Λαμβάνοντας υπόψη τον αερισμό του λεβητοστασίου, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε ξεχωριστά τον σχεδιασμό των καναλιών τροφοδοσίας.

Κατά το σχεδιασμό τους είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι απαγορεύεται αυστηρά η διοχέτευση εισερχόμενου ρεύματος αέρα απευθείας σε χαλκό. Η βέλτιστη θέση του διαχύτη παροχής βρίσκεται στο αντίθετο τοίχωμα.

Για να μειώσετε την απώλεια θερμότητας μέσω των καναλιών τροφοδοσίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια νέα λύση - μια αυτόματη βαλβίδα διείσδυσης αέρα (KIV), επιτρέποντας τη ροή του αέρα σε μία μόνο κατεύθυνση.

Η εταιρεία "Mega.ru" δέχεται παραγγελίες για την ανάπτυξη συστημάτων εξαερισμού για κατοικίες και βοηθητικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των λέβητων όλων των τύπων. Μπορείτε να μάθετε τους λεπτομερείς όρους συνεργασίας και να διατάξετε την εκτέλεση του έργου μεταβαίνοντας στην ενότητα "Επαφές".

Υπολογισμός του εξαναγκασμένου εξαερισμού του λεβητοστασίου

Κατά την εγκατάσταση ενός ιδιωτικού συστήματος θέρμανσης σε ένα ιδιωτικό σπίτι, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον εξοπλισμό του χώρου του λέβητα, και πρώτα απ 'όλα - τον κατάλληλο εξαερισμό. Σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας, το λεβητοστάσιο πρέπει να βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο, αλλά συνήθως βρίσκεται κάτω από αυτό ένας μικρός χώρος ή μια επέκταση, στον οποίο βρίσκεται ο λέβητας και άλλος εξοπλισμός. Η έλλειψη επαρκούς εξαερισμού μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση προϊόντων καύσης στην αίθουσα, πράγμα που συνεπάγεται μη αναστρέψιμες συνέπειες που συνδέονται με την απειλή για τη ζωή και την υγεία των ενοικιαστών.

Πότε εγκατάσταση θέρμανσης αερίου οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας φυσικού αερίου θα ελέγξουν τη διαθεσιμότητα εξαερισμού στο λεβητοστάσιο και εάν δεν είναι διαθέσιμες ή δεν συμμορφώνονται με τα ισχύοντα πρότυπα εγκατάστασης, δεν θα τους δοθεί η άδεια να συνδέουν τη θέρμανση με φυσικό αέριο και τους θερμοσίφωνες. Παραγγείλετε την υπηρεσία επαγγελματικού υπολογισμού των αναγκών αερισμού που μπορείτε να έχετε στην εταιρεία μας.

Οι κύριες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται κατά τον εξοπλισμό του λέβητα

Όταν ο εξοπλισμός θέρμανσης είναι σε λειτουργία, πρέπει να είναι εφοδιασμένος με παροχή αέρα σε όγκο που είναι τρεις φορές υψηλότερος από τον ρυθμό κατανάλωσης αέρα του λέβητα ανά μονάδα χρόνου.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια κανονική ανταλλαγή αέρα στο χώρο του λέβητα, το ελάχιστο ύψος του πρέπει να είναι 6 μέτρα. Αν είναι πραγματική για λέβητες παραγωγής, τότε είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθεί το κανονικό ύψος σε μια ιδιωτική κατοικία, ειδικά εάν το σπίτι είναι μονοκατοικία. Η μόνη διέξοδος από αυτή την κατάσταση είναι η αύξηση της ανταλλαγής αέρα. Η αρχή του υπολογισμού του απαιτούμενου ρυθμού παροχής αέρα είναι ότι για κάθε μέτρο της μείωσης του χώρου του λέβητα ο όγκος της παροχής αέρα ανά μονάδα χρόνου πρέπει να αυξηθεί κατά 25%.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες φυσικού αερισμού στους απαιτούμενους όγκους, είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν στο χώρο του λέβητα πρόσθετες συσκευές για αναγκαστική εναλλαγή αέρα σε όγκους που να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες απαιτήσεις.

Αυτές οι απαιτήσεις ισχύουν για τους λέβητες που διαθέτουν τόσο λέβητα αερίου όσο και λέβητα στερεών καυσίμων. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, συνιστάται να κάνετε σωστό υπολογισμό του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του λέβητα πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση των θυρίδων αερισμού και των συσκευών εξαερισμού.

Η μέθοδος υπολογισμού του αερισμού ενός λέβητα σε ιδιωτική κατοικία

Προκειμένου να υπολογιστεί σωστά ο εξαερισμός τροφοδοσίας του λέβητα και να προσδιοριστεί η ανάγκη για την ποσότητα ροής αέρα ανά μονάδα χρόνου, πρέπει να λάβετε υπόψη τους ακόλουθους δείκτες:

 • όγκος λεβητοστασίου, m3;
 • σχεδιασμένη ταχύτητα εισερχόμενου αέρα, τουλάχιστον 1 m / s.
 • ο συντελεστής αύξησης της κυκλοφορίας του αέρα αυξάνεται σε άμεση αναλογία με το ύψος της οροφής κάτω από τον απαιτούμενο ρυθμό (25% ανά μέτρο κάτω από το ύψος των 6 μέτρων)

Με γνώση όλων αυτών των δεικτών, είναι δυνατόν να υπολογιστεί η περιοχή της οπής για την τοποθέτηση του εξαερισμού. Όταν χρησιμοποιείται ένας κυκλικός αγωγός στην εγκατάσταση μιας εξόδου αέρα, η διάμετρος του μπορεί να προσδιοριστεί μετατρέποντας την υπολογιζόμενη τιμή της περιοχής σε διάμετρο.

Για τον επαγγελματικό υπολογισμό του εξαερισμού του λεβητοστασίου, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένας μεγάλος αριθμός παραμέτρων, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το σχέδιο χώρου και τη θέση του εξοπλισμού αλλά και τα χαρακτηριστικά παραγωγής του.

Ο υπολογισμός του εξαερισμού του λέβητα σε μια ιδιωτική κατοικία μπορεί να απλοποιηθεί χρησιμοποιώντας τους παραπάνω δείκτες.

Ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα υπολογισμού του αερισμού ενός λέβητα με τους ακόλουθους δείκτες:

 • Το μέγεθος του λεβητοστασίου: 3х4х2,7 m (δεδομένα για τον υπολογισμό του όγκου - μήκος, πλάτος και ύψος).
 • σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα, έχουμε όγκο δωματίου - 32,4 m3.
 • υπολογίστε την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα. Σε αυτή την περίπτωση είναι: (6-2,7) х0,25 + 3 = 3,8, όπου:
 • 6 - το κανονικά αποδεκτό ελάχιστο ύψος του δωματίου, m,
 • 2,7 - πραγματικό ύψος, m;
 • 0,25% αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα ανά μέτρο κάτω από το πρότυπο.

Έτσι, σε μία ώρα από φυσικό αερισμό του λέβητα στο λεβητοστάσιο πρέπει να είναι 3,8h32,4 = 123 m3, όπου: 3.8 - αριθμός αέρα σε όγκο δωματίου 32,4 m3.

Χρησιμοποιώντας τα ληφθέντα δεδομένα, είναι δυνατόν να υπολογίσουμε το μέγεθος της περιοχής εξόδου αέρα: S = 123m3: 3600 = 0.034 m2.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σωλήνες με κυκλική διατομή χρησιμοποιούνται για αγωγούς εξαερισμού, μεταφράζουμε την τιμή της περιοχής που λαμβάνουμε σε διάμετρο και φτάνουμε στα 204mm. Ως εκ τούτου, ένας τυπικός σωλήνας διαμέτρου 200 mm μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά βέλτιστο τρόπο για τη συναρμολόγηση του αγωγού εξαγωγής.

Χρησιμοποιείται η ίδια αρχή για την παραγωγή υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής ενός λέβητα αερίου. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διάμετρος του αγωγού παροχής αέρα πρέπει να είναι ίση ως προς τον αγωγό του αεραγωγού ώστε να εξασφαλίζεται η ροή του καθαρού αέρα στο δωμάτιο στους απαιτούμενους όγκους.

Σε περιπτώσεις όπου οι ήδη προετοιμασμένες διαστάσεις του λέβητα είναι κάτω από τα απαιτούμενα πρότυπα, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ο εξαναγκασμένος εξαερισμός.

Τι είδους αερισμός πρέπει να κανονίσετε στο λεβητοστάσιό σας - υποχρεωτικό ή φυσικό - εξαρτάται κυρίως από την περιοχή και τον όγκο του λέβητα. Μόνο μετά τον απαραίτητο υπολογισμό του εξαερισμού του λεβητοστάσιου, είναι δυνατόν να προχωρήσετε στην εγκατάσταση.

Μερικοί βασικοί κανόνες για την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού του λέβητα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με οριζόντια ή κάθετα κανάλια εξαερισμού. Ωστόσο, για την κανονική λειτουργία τους, πρέπει να τηρούνται πολλοί βασικοί κανόνες εγκατάστασης.

Τα οριζόντια κανάλια εξαερισμού μπορούν να έχουν μόνο άμεση κατεύθυνση, εδώ αποκλείονται κάμψεις και στροφές. Αυτή η διάταξη καναλιών είναι δυνατή μόνο εάν συνδέεται ο εξοπλισμός για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Δεν είναι δυνατή μια φυσική εξαερισμός με οριζόντια διάταξη καναλιών. Το μήκος της οριζόντιας διαδρομής των αεραγωγών είναι ευθέως ανάλογο με την ικανότητα του εξοπλισμού εξαερισμού - όσο μεγαλύτερο είναι ο αγωγός εξαερισμού, τόσο ισχυρότερος είναι ο εξοπλισμός για την άντληση του αέρα που περιέχει τα προϊόντα καύσης.

Κατά την εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού του λέβητα, οι σωλήνες εξάτμισης πρέπει να έχουν μήκος όχι μικρότερο από τρία μέτρα και μπορούν να εγκατασταθούν μόνο αυστηρά κατακόρυφα.

Είναι καλύτερο να συνδυάσετε και τις δύο αρχές του συστήματος εξαερισμού και να κάνετε μια συνδυασμένη εγκατάσταση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμα και όταν μια ξαφνική διακοπή του συστήματος κυκλοφορίας φυσικού αέρα του εξαναγκασμένου αερισμού αποκαταστήσει τον απαιτούμενο αερισμό και αντίστροφα - σε περίπτωση θραύσης της καταναγκαστικής συσκευών αερισμού φυσικού ελκυσμού σώσει την κατάσταση.

Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η παροχή καθαρού αέρα στο λεβητοστάσιο στις ίδιες ποσότητες με αυτές που αποσύρονται. Γι 'αυτό, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα εξαναγκασμένης αποστράγγισης, είναι απαραίτητο να υπάρχει ακριβής υπολογισμός της ισχύος των συσκευών εξαερισμού.

Η σωστή τοποθέτηση των οπών αερισμού - αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του όλου συστήματος. Για το σκοπό αυτό, μία δίοδο αέρα για παροχή φρέσκου αέρα μέσα στο λεβητοστάσιο, πρέπει να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο πλησίον του λέβητα, ενώ η δίοδος καυσαερίων για να τοποθετηθεί μπροστά από τον λέβητα στο ανώτατο όριο.

Εάν πρόκειται να εγκατασταθεί λέβητας στερεού καυσίμου στο χώρο του λέβητα, πρέπει να εγκατασταθεί ένας πρόσθετος αγωγός εξαγωγής στην αναμενόμενη θέση της αιθάλης.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού για λέβητα αερίου

Στην περίπτωση που ο λέβητας πρέπει να είναι εξοπλισμένος με λέβητα με καύση αερίου, το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού πρέπει κατ 'ανάγκη να είναι εφοδιασμένο με ανεμιστήρα. Τα εξειδικευμένα καταστήματα θα προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία ειδικά για τους συγκεκριμένους ανεμιστήρες, οι οποίοι λειτουργούν με ταχύτητα όχι μικρότερη από 1 m / s και είναι εξοπλισμένες με βαλβίδες πυροπροστασίας. Τέτοιες συσκευές περικλείονται σε περιβλήματα αλουμινίου ή χαλκού, το υλικό του οποίου αποκλείει την εμφάνιση σπινθήρων.

συσκευές αερισμού πρέπει να είναι ισχυρή και να διασφαλίσουν τη σωστή κατεύθυνση κυκλοφορίας του αέρα, την πρόληψη της εμφάνισης των ανάστροφη ώση και διάδοση των προϊόντων καύσης στην αίθουσα, ειδικά εάν ο λέβητας δεν τοποθετείται σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο και σε ένα κτίριο.

Δεδομένου ότι ο λέβητας λειτουργίας απορροφά τον αέρα σε μεγάλους όγκους, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να έχει επαρκή ισχύ, η οποία θα είναι ανάλογη της χωρητικότητας του λέβητα.

Εκτός από τις αναφερόμενες συνθήκες, οι οποίες είναι πολύ απλές και εφικτές κατά την εγκατάσταση του αερισμού του λέβητα, δεν είναι κακό να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό κλιματικό σύστημα. Το υψηλό κόστος των κλιματικών συστημάτων δικαιολογείται πλήρως από την αξιοπιστία και τη λειτουργία τους σε αυτόματο τρόπο, την ικανότητα να παρέχει ένα βέλτιστο μικροκλίμα στο δωμάτιο.

Για το λέβητα, το οποίο βρίσκεται σε ένα μικρό δωμάτιο, το σύστημα τροφοδοσίας για συστήματα monobloc είναι τέλειο. Τα πλεονεκτήματά του είναι το μικρό μέγεθος και η θέση όλων των εξαρτημάτων - φίλτρα και θερμαντήρας αέρα - κάτω από ένα περίβλημα. Τα σύγχρονα συστήματα monoblock έχουν ένα περίβλημα με ιδιότητες ηχομόνωσης.

Μπορεί να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και σύστημα μηχανικού αερισμού - απλώς snap εντός και εκτός του ανεμιστήρα καυσαερίων στο λέβητα - όταν το ενεργοποιήσετε και να αρχίσουν να εργάζονται για και ανεμιστήρα εξάτμισης για την παροχή εξαερισμού στο λεβητοστάσιο.

Η εγκατάσταση ενός λέβητα αερίου παρέχει την εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού στα οποία είναι συνδεδεμένο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ξεχωριστό εξαεριστήρα. Αυτό το πρόσθετο σύστημα ασφαλείας θα αποτρέψει δυσάρεστες συνέπειες σε περίπτωση βλάβης του συστήματος εξαερισμού του λέβητα.

Πριν από την εγκατάσταση του εξοπλισμού αερίου είναι απαραίτητο να ελέγξετε την απόδοση της λειτουργίας τους μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης αεραγωγών. Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση και διόρθωση όλων των προβλημάτων, τα οποία είναι πολύ πιο δύσκολο να εξαλειφθούν στις εγκαταστάσεις που καταλαμβάνει ο εξοπλισμός.

Απαιτήσεις και υπολογισμός του εξαερισμού του λέβητα σε ιδιωτική κατοικία

Όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε εξοπλισμό λέβητα, το καύσιμο καίγεται, είτε πρόκειται για αέριο, είτε για στερεά είτε για υγρά καύσιμα και το οξυγόνο είναι γνωστό ότι απορροφάται κατά την καύση. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, ο λέβητας απορροφά μεγάλο όγκο αέρα, όπως μια ηλεκτρική σκούπα. Επομένως, ο εξαερισμός στο χώρο του λέβητα είναι απαραίτητος και σημαντικός σχεδιασμός.

Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε τον εξαερισμό σωστά, να κάνετε υπολογισμούς, ώστε να μην εκθέσετε τους κατοίκους μιας ιδιωτικής κατοικίας στις επιδράσεις του μονοξειδίου του άνθρακα. Σας επιτρέπει να αποφύγετε το βύθισμα πίσω, μη αφήνοντας το μονοξείδιο του άνθρακα να εξαπλωθεί γύρω από το σπίτι. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κυκλοφορίας του αέρα στο χώρο του λέβητα, εξαρτώνται από τον τύπο του λέβητα και το χρησιμοποιούμενο καύσιμο. Η εισροή αέρα στο δωμάτιο πρέπει να είναι τριπλή.

Βασικές απαιτήσεις

Υπάρχουν γενικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό, οι οποίες δίνονται στο SNB 4.03.01-98:

 • Ο λέβητας πρέπει να συνδεθεί με ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού του σπιτιού και στην οροφή του δωματίου να υπάρχει έξοδος του αγωγού αερισμού.
 • Δύο κανάλια διαπερνούν τον τοίχο για την καμινάδα. Πού είναι, στην πραγματικότητα, για την ίδια την καμινάδα, και η δεύτερη, η οποία πρέπει να είναι χαμηλότερη και τουλάχιστον 25 cm, για τον καθαρισμό της καμινάδας?
 • Η παροχή αέρα μπορεί να γίνει τόσο από το δρόμο όσο και από τη σχάρα της πόρτας του λέβητα.
 • Τα ανοίγματα παροχής πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 cm² ανά 1 kW εξόδου λέβητα, αν το ρεύμα αέρα είναι από το εξωτερικό και 30 cm2 ανά 1 kW εάν η εισαγωγή αέρα είναι από το εσωτερικό. Η απαραίτητη περιοχή θα βοηθήσει στον υπολογισμό της τεκμηρίωσης για τον εξοπλισμό του λέβητα.

Φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός

Ο εξαερισμός του λέβητα μπορεί να είναι αρκετά απλός στην εκτέλεση. Στον τοίχο, απέναντι από το λέβητα, γίνεται κανάλι με διάμετρο τουλάχιστον 15 cm, κατόπιν ο σωλήνας εξαερισμού τοποθετείται στην οπή και συμπληρώνεται με πύλη και πλέγμα. Έτσι, θα έχουμε ένα φυσικό εξαερισμό, το οποίο θα λειτουργεί πάντα, ανεξάρτητα από τις πηγές ενέργειας, ή κάποιες ανθρώπινες ενέργειες. Αλλά λόγω της απλότητας του, ένα τέτοιο σύστημα δεν θα επιτρέψει τον έλεγχο της εισροής και της εκροής του αέρα και, κυρίως, εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Σχέδιο φυσικού αερισμού του λεβητοστασίου

Επίσης, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί μια τρύπα ή ένας αναπνευστήρας στο κάτω μέρος της πόρτας ή στους τοίχους σε άλλο δωμάτιο σύμφωνα με τις διαστάσεις που δίνονται στις απαιτήσεις.

Αλλά για να κατευθύνετε τη ροή του αέρα απευθείας στον λέβητα απαγορεύεται αυστηρά! Αυτό απαγορεύεται από τις απαιτήσεις και δεν είναι συγκρίσιμο με την κοινή λογική.

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού πρέπει να εγκατασταθεί ως πρόσθετο στη φυσική και ως κύρια. Η περίπτωση ενός τέτοιου συστήματος είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο ή χαλκό, το οποίο εμποδίζει τον σχηματισμό σπινθήρων κατά τη λειτουργία του εξοπλισμού.

Εάν απαιτείται εξαερισμός σε λέβητα αερίου ή ντίζελ, οι ανεμιστήρες πρέπει να προστατεύονται από πυρκαγιές και εκρήξεις.

Για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας, πρέπει να συνδέσετε το σύστημα στο λέβητα, τότε οι ανεμιστήρες θα ενεργοποιηθούν και θα απενεργοποιηθούν μόνο όταν ο λέβητας λειτουργεί. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση αναγκαστικής κυκλοφορίας αέρα στο χώρο του λέβητα. Με όλους τους λογαριασμούς αυτό θα σας εξοικονομήσει χρήματα.

Συστήματα κλιματισμού

Στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας, ο εξαερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των λεγόμενων έξυπνων κλιματικών συστημάτων.

Αυτά αλλάζουν αυτόματα το μικροκλίμα στο δωμάτιο, εάν είναι απαραίτητο. Βασικά, τέτοια συστήματα περιέχουν στο σχεδιασμό τους τον θερμαντήρα αέρα, τα φίλτρα και τους ανεμιστήρες.

Ένα ακριβότερο, αλλά τέλειο σύστημα είναι μια μονάδα προμήθειας και μιας. Η θήκη της δεν είναι ογκώδης και είναι κατασκευασμένη από ηχομονωτικά υλικά. Ως εκ τούτου, μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Ένα άλλο δημοφιλές σύστημα είναι η προμήθεια και η εξάτμιση. Λειτουργεί με μηχανική εισροή και εξαγωγή, διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία όλο το χρόνο. Διαθέτει εξοπλισμό συμπυκνωτή-συμπιεστή και ψυκτικό τμήμα.

Το σύστημα αυτό έχει μεγάλες διαστάσεις και έχει υψηλό επίπεδο θορύβου. Ως εκ τούτου, συνιστάται να το χρησιμοποιείτε κυρίως στο υπόγειο.

Εξαερισμός ενός λέβητα αερίου

Όταν χρησιμοποιείται λέβητας αερίου δαπέδου, δεν απαιτείται εξοπλισμός φυσικού ελκυσμού. Αρκετά ανεμιστήρας στην καμινάδα. Κατά σχεδιασμό, αυτή η καμινάδα πρέπει να είναι διπλή, δηλαδή, ο σωλήνας στον σωλήνα. Ονομάζεται ομοαξονικό. Ο εξωτερικός δακτύλιος τροφοδοτείται με αέρα από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αυτό θα αυξήσει την απόδοση, αφού τα προϊόντα καύσης θερμαίνουν τον παρεχόμενο αέρα.

Το σύστημα υποχρεωτικού εξαερισμού του λεβητοστασίου

Λόγω του γεγονότος ότι ένα τέτοιο λεβητοστάσιο παράγει πολύ θόρυβο και είναι επιπλέον εξοπλισμένο με ανεμιστήρα, συνιστάται να το εγκαταστήσετε στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Υπολογισμός του εξαερισμού

Για ένα λεβητοστάσιο σε μια ιδιωτική κατοικία είναι απαραίτητη η σύνταξη ενός κατάλληλου επαγγελματικού υπολογισμού πολλών παραμέτρων. Στο σχέδιο πρέπει να αντικατοπτρίζεται ο τόπος εγκατάστασης του εξοπλισμού και το σχέδιο του χώρου. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε εκ των προτέρων τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού. Παράμετροι δωματίου που θα απαιτηθούν:

 • Η ένταση του δωματίου.
 • Εξάρτηση του ύψους της οροφής από τον συντελεστή αύξησης της πολλαπλότητας της ανταλλαγής αέρα.
 • Ταχύτητα παροχής αέρα. Τουλάχιστον 1 m / s.

Αυτά τα χαρακτηριστικά θα απαιτηθούν για τον υπολογισμό της επιθυμητής διαμέτρου του σωλήνα.

Πίνακας για τον υπολογισμό της απαιτούμενης διαμέτρου σωλήνων

Σύμφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά, το άνοιγμα του αέρα τροφοδοσίας και το εξαεριστικό αέρα υπολογίζονται.

Και όμως, η εγκατάσταση αερισμού στο λέβητα ιδιωτικής κατοικίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να αποφευχθούν σφάλματα, οι υπολογισμοί πρέπει να ανατεθούν στον μηχανικό. Ο φυσικός αερισμός του λέβητα μπορεί να γίνει από τον εαυτό σας, αλλά άλλοι τύποι συστημάτων θα πρέπει να εμπιστεύονται ειδικοί.

Τα συστήματα εξαερισμού του λέβητα ιδιωτικής κατοικίας είναι απαραίτητο μέτρο για την προστασία της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι. Αποτρέπουν την είσοδο του ανακυκλωμένου αέρα σε άλλους χώρους του σπιτιού, παρέχουν ασφάλεια φωτιάς και έκρηξης.