Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού

Σήμερα δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τη ζωή χωρίς συστήματα εξαερισμού. Εγκαθίστανται σε κτίρια παραγωγής, σε γραφεία, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε καταστήματα, σε διαμερίσματα. Η λειτουργία αυτών των συστημάτων είναι αδιανόητη χωρίς τη χρήση ανεμιστήρων καυσαερίων διαφόρων δυνατοτήτων. Ένα κοινό στοιχείο αερισμού διαμερίσματος είναι η κουκούλα κουζίνας. Μπορεί να έχει διάφορα σχήματα, μεγέθη, σχέδια.

Ο υπολογισμός της χωρητικότητας του ανεμιστήρα της κουκούλας εξαρτάται από την ποσότητα του καθαρού αέρα στο δωμάτιο.

Εξαερισμός εξαερισμού στην κουζίνα

Αλλά η εξωτερική ομορφιά δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Το κύριο καθήκον αυτής της συσκευής είναι να σώσει την κουζίνα από μυρωδιές, καπνούς, αιθάλη και γράσο που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ο εξαερισμός απαλλάσσει την εξάτμιση από μια ποικιλία συσκευών θέρμανσης. Αποτρέπει την εμφάνιση μιας βρώμικης επίστρωσης στην οροφή και στους τοίχους. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε καλλυντικές επισκευές πολύ λιγότερο συχνά, γεγονός που θα εξοικονομήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Θα χρειαστεί λιγότερο χρόνος για γενικό καθαρισμό.

Αντιμετωπίζοντας το καθήκον του καθαρισμού της ατμόσφαιρας στο δωμάτιο μπορεί να είναι μια συσκευή που μπορεί να περάσει από τα φίλτρα της μια ορισμένη ποσότητα αέρα. Και για αυτό είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια συσκευή με ανεμιστήρα της απαιτούμενης ισχύος. Πώς να υπολογίσετε την ισχύ της συσκευής;

Υπολογισμός της ισχύος του ανεμιστήρα

Για να υπολογίσετε την ισχύ του ανεμιστήρα, πρέπει να κάνετε τα εξής:

Ένα παράδειγμα υπολογισμού της απόδοσης ενός ανεμιστήρα κουζίνας για μια κουζίνα.

 1. Χρησιμοποιώντας ένα μέτρο ταινιών, μετράτε το μέγεθος της κουζίνας και καθορίζετε την ένταση σε μέτρα. Για αυτό το μήκος πρέπει να πολλαπλασιάζεται με το πλάτος και το ύψος. Τα έγγραφα ΔΔΠ δείχνουν την περιοχή των χώρων. Παράδειγμα: η επιφάνεια της κουζίνας είναι 10μ². Το ύψος από το δάπεδο μέχρι την οροφή είναι 3 μ. Πολλαπλασιάστε την περιοχή κατά το ύψος και λάβετε 30 m³. Αυτός είναι ο όγκος της κουζίνας.
 2. Στη συνέχεια υπολογίζεται η τιμή που χαρακτηρίζει την ανταλλαγή αέρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την ένταση της κουζίνας με τον αριθμό των πλήρων ενημερώσεων αέρα ανά ώρα. Οι κανόνες και οι κανόνες κατασκευής (SNiP) προβλέπουν πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα, ίση με 10-12. Έτσι, για να υπολογίσετε την ισχύ του συστήματος εξάτμισης, πρέπει να πολλαπλασιάσετε κατά 30 m³ με 12. Το αποτέλεσμα είναι μια τιμή 360 m³ / h. Τόσος αέρας θα πρέπει να ενημερώνεται κάθε ώρα.
 3. Για την ανταλλαγή σε αυτόν τον όγκο απαιτείται ανεμιστήρας χωρητικότητας 400-800 m³ / h. Οι τυπικοί αεραγωγοί όμως μπορούν να περάσουν μόνο περίπου 180 m³. Ως εκ τούτου, ο ανεμιστήρας εδώ δεν βοηθά πολύ.
 4. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα σύστημα ανακύκλωσης καυσαερίων θα βοηθήσει να περάσει ο αέρας μέσω των φίλτρων και να το επιστρέψει στο δωμάτιο. Επίσης, η υπέρβαση της αντίστασης των φίλτρων απαιτεί ενέργεια. Επομένως, το 40% πρέπει να προστεθεί στο υπολογισθέν ποσό. Πάρτε 560-1120 m³. Αυτό θα πρέπει να είναι η ισχύς εξόδου ανεμιστήρα στην κουζίνα των 30 m³.
 5. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να κάνετε χωρίς αγωγό εξαερισμού. Για να γίνει αυτό, ο ανεμιστήρας εξάτμισης εγκαθίσταται σε ειδικά εξοπλισμένο άνοιγμα στον τοίχο, στην οροφή ή στην άρθρωση της οροφής και του τοίχου. Αυτή η εγκατάσταση επιτρέπει τη χρήση ενός λιγότερο ισχυρού ανεμιστήρα.

Ηλεκτρικές κουκούλες για διαφορετικά δωμάτια.

Αυτός είναι μόνο ένας απλός υπολογισμός της απαιτούμενης ισχύος του ανεμιστήρα εξαγωγής. Εάν η κουζίνα δεν έχει πόρτες, τότε πρέπει να λάβετε υπόψη και τον όγκο του παρακείμενου δωματίου. Έτσι, ο τύπος για τον υπολογισμό της ισχύος του ανεμιστήρα για γενικές περιπτώσεις: πλάτος του δωματίου x μήκος x ύψος x πολλαπλότητα = επιθυμητή τιμή. Μπορείτε να υπολογίσετε την ένταση του δωματίου χωρίς προβλήματα. Αρκεί να μετρήσετε το μήκος, το πλάτος και το ύψος και να τα πολλαπλασιάσετε.

Πολλαπλασιασμός των αλλαγών του αέρα

Η πολλαπλότητα για εγκαταστάσεις διαφορετικών τύπων ορίζεται ως εξής:

Πίνακας για τον υπολογισμό της ελάχιστης απόδοσης της κουκούλας σε σχέση με τον όγκο της κουζίνας.

Ο υψηλότερος συντελεστής πολλαπλότητας επιλέγεται για χρήση σε χώρους με πολλούς ανθρώπους, με υψηλή υγρασία και θερμοκρασία, με πολλή σκόνη και έντονες οσμές. Σε μια κουζίνα με ηλεκτρική εστία μπορείτε να επιλέξετε έναν μικρότερο δείκτη, με μια σόμπα αερίου - μεγαλύτερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αέριο διαχωρίζει τα προϊόντα καύσης όταν ενεργοποιείται η σόμπα. Ο ανεμιστήρας που επιλέγεται για τα παραπάνω δεδομένα μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο, το παράθυρο, την οροφή του δωματίου.

Ένας άλλος τρόπος για να προσδιορίσετε τη δύναμη της συσκευής

Υπολογίστε τη δύναμη του ανεμιστήρα μπορεί να είναι σε μια άλλη αρχή. Ο δείκτης της πολλαπλότητας παραμένει αμετάβλητος και αντί του όγκου, λαμβάνεται ο αριθμός των ατόμων στην αίθουσα. Ο τύπος υπολογισμού είναι πολύ απλός: L = N x LN. Τιμές σε αυτόν τον τύπο:

 • L είναι η απαιτούμενη ισχύς ανεμιστήρα.
 • N - ο αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο?
 • Lν - η τυπική ροή αέρα ανά άτομο.

Η κανονική ροή αέρα εξαρτάται από τον τύπο της ανθρώπινης δραστηριότητας και μετράται σε m³. Οι μέσες τιμές του είναι οι εξής:

 • κατάσταση ηρεμίας - 20;
 • εργασία σε περιβάλλον γραφείου - 40?
 • σωματική δραστηριότητα - 60.

Μην παίρνετε την κουκούλα με έναν πολύ πιο ανεμιστήρα από ό, τι σχεδιάστηκε, γιατί θα δημιουργήσει περισσότερο θόρυβο.

Η επιλογή του ανεμιστήρα θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο από την ισχύ του, αλλά και από τον τύπο εκτέλεσης αυτής της μονάδας. Για να δουλέψετε σε καθαρό αέρα σε θερμοκρασία κάτω των 80 ° C, είναι συνηθισμένο να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες καυσαερίων στο συνηθισμένο σχέδιο. Για να αφαιρέσετε αέρα από το δωμάτιο με θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτή την τιμή, θα πρέπει να εγκατασταθεί ένας ανεμιστήρας στην έκδοση ανθεκτικής στη θερμότητα. Σε συνθήκες επιθετικών και εκρηκτικών συνθηκών, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σε ειδική αντιδιαβρωτική έκδοση. Οι κόμβοι και οι λεπτομέρειες του δεν αντιδρούν με το περιβάλλον.

Για να αφαιρέσετε μολυσμένο αέρα από το μπάνιο, συνιστάται η χρήση ανεμιστήρα απαγωγής με αιχμές. Δεν επιτρέπει την είσοδο υγρασίας στον αγωγό και προστατεύει τη συσκευή και το ηλεκτρικό δίκτυο από βραχυκύκλωμα.

Ο εξοπλισμός των οικιστικών και βιομηχανικών χώρων με εξαερισμό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή άνετων συνθηκών για τους κατοίκους. Υπάρχουν πολλοί τύποι οπαδών για αυτό το σκοπό. Έχουν διαφορετικά μεγέθη, χωρητικότητες, δυνατότητες. Η σωστή επιλογή τους αποτελεί εγγύηση για την υγεία και μεγάλη διάρκεια ζωής των επίπλων του δωματίου.

Τώρα ξέρετε πώς να υπολογίσετε την ισχύ.

Παραμένει να επιλέξετε την απαραίτητη μονάδα, να την αγοράσετε και να την εγκαταστήσετε. Η τοποθέτηση του ανεμιστήρα γίνεται εύκολα από μόνος σας, αλλά μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανεμιστήρα

Για την απομάκρυνση της περίσσειας διοξειδίου του άνθρακα και επιβλαβών ουσιών από τον αέρα, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν εγκαταστάσεις τεχνητής (μηχανικής) εξαερισμού.

Υπολογισμός της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα

Η απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα καθορίζεται από τον τύπο:

όπου L - απαραίτητη ανταλλαγή αέρα, m 3 / h;

k - συντελεστής ανταλλαγής αέρα ·

V - όγκος δωματίου, m 3

Στη συνέχεια, η απαραίτητη ανταλλαγή αέρα στο σημείο συντήρησης του οχήματος:

L = 5Μ (15Μ48Μ4.3) = 15.300, m3 / h

Υπολογισμός της απαιτούμενης απόδοσης του ανεμιστήρα

Η απαιτούμενη χωρητικότητα του ανεμιστήρα καθορίζεται από τον τύπο:

όπου Lστο - χωρητικότητα του ανεμιστήρα, m 3 / h;

Για ναz - παράγοντα ασφαλείας

Στη συνέχεια, η απαραίτητη απόδοση του ανεμιστήρα:

Lστο = 1,3Μ 15 300 = 19 800, m 3 / h

Επιλέγοντας τον τύπο και το εμπορικό σήμα του ανεμιστήρα

Για τον εξαερισμό του εμπορικού κέντρου αιθουσών συναλλαγών επιλέξετε δύο αξονικές CBM ανεμιστήρα - 5 m, το οποίο είχε: τροχού ταχύτητα περιστροφής 2950 στροφές / λεπτό, χωρητικότητας 165 m 3 / min (9900 m 3 / h), μία πίεση 1.2 kPa.

Προσδιορισμός απώλειας κεφαλής ανεμιστήρα στην ανταλλαγή αέρα

Η απώλεια πίεσης του ανεμιστήρα στην ανταλλαγή αέρα καθορίζεται από τον τύπο:

όπου HMon - ολική απώλεια πίεσης ανεμιστήρα στον αγωγό, Pa;

Hσελ - απώλεια πίεσης στα ευθύγραμμα τμήματα του αγωγού, Ρα;

Hm - τοπικές απώλειες πίεσης σε μεμονωμένες μεταβάσεις, γόνατα, περσίδες κ.λπ., Pa;

Η απώλεια της κεφαλής στις ευθείες τομές του αγωγού καθορίζεται από τον τύπο:

όπου μ είναι ένας συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την αντίσταση του αγωγού.

ln - μήκος των ευθύγραμμων τμημάτων του αγωγού, m,

gστο - πυκνότητα αέρα στον αγωγό, kg / m 3.

VΤετ - Μέση ταχύτητα αέρα στον αγωγό αέρα, m / s.

δt - διάμετρος του αγωγού αέρα, m;

όπου tστο - τη θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα, ΣєС

Βρίσκουμε την πυκνότητα του αέρα στον αγωγό:

Βρήκαμε την απώλεια κεφαλής στα ευθύγραμμα τμήματα του αγωγού:

Hσελ = 0,02Μ40Μ1,2Μ6 2 / 2Μ0,5 = 35, Ρα

Οι τοπικές απώλειες κεφαλαίου καθορίζονται από τον τύπο:

όπου wm - τοπική απώλεια

Στη συνέχεια, τοπικές απώλειες πίεσης:

Hm = 0.5 Μ1.1 Μ6 2 Μ 1.2 = 23.8, Ρα

Στη συνέχεια, η πτώση πίεσης του ανεμιστήρα στην ανταλλαγή αέρα:

HMon = 35 + 23,8 = 58,8, Ρα

Ελέγξτε την επαρκή πίεση του ανεμιστήρα

Κατά τον έλεγχο της επαρκούς πίεσης του ανεμιστήρα, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

όπου H είναι ο επικεφαλής του επιλεγμένου ανεμιστήρα, Pa

1 200 Pa> 58,8 Pa

Δεδομένου ότι η κατάσταση ικανοποιείται, ο ανεμιστήρας που επιλέξαμε ικανοποιούν τις συνθήκες.

Υπολογισμός της ηλεκτρικής ισχύος του κινητήρα για τη μονάδα ανεμιστήρα

Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα για την κίνηση του ανεμιστήρα καθορίζεται από τον τύπο:

όπου Ρνβ - ισχύς του ηλεκτροκινητήρα, kW;

zστο - Απόδοση ανεμιστήρα

Στη συνέχεια, η ισχύς ηλεκτρικού κινητήρα για τη μονάδα ανεμιστήρα:

Pδι = 1 200M15 300 / (3,6M10 6 M0,9M0,9) = 6 kW (2 κινητήρες των 3 kW το καθένα)

Σύμφωνα με τον πίνακα, επιλέγουμε την πλησιέστερη μεγάλη ισχύ ηλεκτρικού κινητήρα των 3 kW και τον ηλεκτροκινητήρα 4Α90Λ2Υ3.

Προσδιορισμός της συνολικής επιφάνειας των εισόδων αέρα

όπου Y Fz - συνολική επιφάνεια εισροών αέρα, m 2.

Vz - ταχύτητα αέρα στην ανταλλαγή αέρα, m / s

Κάνετε Fz = 15 300 / (3600Μ6) = 0,7, m 2

Υπολογισμός του απαιτούμενου αριθμού εισροών αέρα

Ο απαιτούμενος αριθμός εισόδων αέρα καθορίζεται από τον τύπο:

όπου nz - τον απαιτούμενο αριθμό εισροών αέρα ·

fz - περιοχή μίας εισαγωγής αέρα, m 2

Στη συνέχεια, ο απαιτούμενος αριθμός εισαγωγών αέρα μεγέθους 40 × 40 cm:

Συμπέρασμα τμήματος

Τα αναπτυγμένα μέτρα για την προστασία της εργασίας μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των ατυχημάτων, μειώνουν τη σοβαρότητά τους και το ανεπτυγμένο σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει καλό μικροκλίμα στην αίθουσα συντήρησης του οχήματος.

Πώς να υπολογίσετε την ελάχιστη απαιτούμενη απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής και να επιλέξετε τη σωστή συσκευή;

Τα συστήματα εξαερισμού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε δωματίου. Και, φυσικά, χρησιμοποιούν μια συσκευή όπως ένας ανεμιστήρας εξάτμισης. Χωρίς αυτό, απλά μην το κάνετε. Για να αγοράσετε το σύστημα της απαιτούμενης χωρητικότητας, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής.

Όροι και απαιτήσεις για τον αερισμό των χώρων

Σύμφωνα με τους κανόνες που θέσπισε η SNiP, κατά τον υπολογισμό της χωρητικότητας των ανεμιστήρων, η συναλλαγματική ισοτιμία της ατμόσφαιρας πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 m 3 ανά ώρα για οικιακούς χώρους.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα πρότυπα για κάθε τύπο κατοικίας.

 • Μπάνιο, σε συνδυασμό με τουαλέτα - 50 m 3 / ώρα.
 • Μπάνιο χωρίς τουαλέτα - 25 m 3 / ώρα.
 • Τουαλέτα - 25 m 3 / ώρα.
 • Κουζίνα - από 60 έως 90 m 3 / ώρα (ανάλογα με τον τύπο και την ισχύ της πλάκας).
 • Άλλα δωμάτια - 3 m 3 / ώρα ανά 1 m 3.

Υπολογισμός της απόδοσης των ανεμιστήρων καυσαερίων σε χώρους διαβίωσης

Για να μάθετε ποια θα πρέπει να είναι η απόδοση του συστήματος εξάτμισης, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 1. Μάθετε την ένταση του δωματίου.
 2. Πολλαπλασιάζουμε την ένταση με τον απαραίτητο ρυθμό ανταλλαγής αέρα.
 3. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγικότητα που χρειαζόμαστε.
 4. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η διατομή των αεραγωγών, οι καμπύλες, η αντίσταση των φίλτρων, εάν βρίσκονται στο σύστημα αερισμού.

Ο τύπος υπολογισμού θα φαίνεται ως εξής:

 • L - απαιτούμενη χωρητικότητα, m 3 / ώρα,
 • n - απαραίτητο ποσοστό ανταλλαγής αέρα, m 3 / ώρα,
 • V είναι ο όγκος του δωματίου.

Για παράδειγμα, υπολογίζουμε την απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής για ένα διαμέρισμα τριών δωματίων συνολικής επιφάνειας 59 μ 2, με μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα και έπιπλα. 59 m 2 πολλαπλασιασμένο με 3 m (αυτό είναι το ύψος), βρίσκουμε την ένταση. Θα είναι 177 m 3.

Ο απαιτούμενος ρυθμός αλλαγής του αέρα ανά ώρα σύμφωνα με το SNiP - 10-12 φορές την ώρα. Με τον πολλαπλασιασμό 177 κατά 12, έχουμε 354 m 3. Αυτή είναι η απαραίτητη απόδοση. Αλλά εδώ πρέπει επίσης να προσθέσετε τους ίδιους υπολογισμούς για την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα. Αυτό θα είναι 108 m 3, 144 m 3 και 72 m 3, αντίστοιχα. Προσθέτοντας όλα τα στοιχεία, έχουμε την ισχύ του συστήματος εξάτμισης - 678 m 3 / ώρα.

Η διάμετρος του αγωγού επηρεάζει τη διακίνηση του. Υπάρχουν τρία πιο συνηθισμένα μεγέθη:

 • 100 mm - για ανεμιστήρα χαμηλής ισχύος, που λειτουργεί συνεχώς.
 • 125 mm - για περιστασιακή εξαερισμό του χώρου με εξαερισμό μικρής και μεσαίας ισχύος.
 • 150 mm - ταχεία ακανόνιστη αερισμός των χώρων με μικρό αριθμό ατόμων.

Προσδιορισμός του όγκου του δωματίου

Η ένταση του δωματίου είναι εύκολη. Για να γίνει αυτό, πολλαπλασιάστε το μήκος του δωματίου με το πλάτος και το ύψος.

Παράδειγμα υπολογισμού παραγωγικότητας για μπάνιο με εμβαδόν 9 τ.μ.

Υπολογίζουμε την ισχύ και επιλέγουμε τον ανεμιστήρα για την απόδοση του μπάνιου. Η έκταση των 9 m 2 πολλαπλασιάζεται με το ύψος της οροφής 2,5, έχουμε 22,5 m 3. Αυτός είναι ο όγκος του δωματίου.

Όλος ο αέρας πρέπει να αλλάζει κάθε 5 λεπτά, αυτό είναι 1/12 ώρες. Η απόδοση του ανεμιστήρα θα είναι - 22,5 * 12 = 270 m 3.

Επιλογή ανεμιστήρων για την ελάχιστη απαιτούμενη απόδοση

Οι κανόνες που απαιτούνται από τους υπολογισμούς είναι συνήθως υπερτιμημένοι και στην πράξη δεν πραγματοποιούνται. Στην κουζίνα ή στο μπάνιο, κατά το μαγείρεμα ή το ντους, υπάρχει μια λειτουργία ενισχυμένου σχεδίου. Και για να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο καθορισμένο πρότυπο, είναι επαρκής η καλή πρόσληψη αέρα και η πρόσφυση στον αεραγωγό.

Η παραγωγικότητα είναι ίση με το προϊόν του όγκου από την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα. Έχοντας μάθει τι είναι ίσο, συγκρίνετέ το με τον κανόνα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP και παίρνετε τη μέγιστη αξία.

Μειώστε το κόστος και επιλέξτε έναν ανεμιστήρα χαμηλότερης απόδοσης με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων VAV. Αυτά είναι συστήματα εξαερισμού στα οποία η εξοικονόμηση ενέργειας και αέρα μπορεί να εξοικονομηθεί με την πλήρη ή μερική απενεργοποίηση του εξαερισμού ορισμένων δωματίων. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανείς στο σαλόνι τη νύχτα, ώστε να μπορείτε να διακόψετε προσωρινά τον αερισμό εκεί.

Τι επηρεάζει την απόδοση της συσκευής;

Αν κοιτάξετε τον τύπο για τον υπολογισμό της απόδοσης, φαίνεται αρκετά απλή. Αλλά μόνο οι υπολογισμοί από τον τύπο δεν δίνουν μια ολοκληρωμένη ιδέα για το είδος του ανεμιστήρα εξαγωγής που είναι κατάλληλο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.

Υπάρχουν ακόμα ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της συσκευής.

 1. Αρχή λειτουργίας. Ο εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει στη λειτουργία εξαγωγής αέρα και στη λειτουργία ανακύκλωσης. Οι απορροφητήρες ανακύκλωσης έχουν λιγότερες επιδόσεις, χρειάζονται περισσότερη ισχύ.
 2. Τοποθεσία. Από τον τόπο όπου βρίσκεται ο ανεμιστήρας, εξαρτάται και η απόδοσή του. Για παράδειγμα, στην κουζίνα, η κουκούλα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πλάκα σε κάποια απόσταση, διαφορετικά η απόδοσή της θα μειωθεί.
 3. Κατανάλωση ισχύος. Όσο μικρότερος ο ανεμιστήρας καταναλώνει ενέργεια, τόσο μικρότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανεμιστήρα για συγκεκριμένες βιομηχανικές συνθήκες

Για να υπολογίσετε τις απαραίτητες επιδόσεις του ανεμιστήρα για βιομηχανικές συνθήκες, πρέπει να αναπτύξετε ένα τεχνικό έργο και να καθορίσετε μερικά σημαντικά σημεία.

 1. Η θέση του αντικειμένου.
 2. Σκοπός του δωματίου.
 3. Διάταξη και θέση μέσα στο κτίριο.
 4. Το υλικό από το οποίο είναι χτισμένο το δωμάτιο.
 5. Αριθμός ατόμων που εργάζονται στην παραγωγή.
 6. Τρόπος λειτουργίας και τεχνολογία επεξεργασίας.

Μετά από αυτό, γίνονται οι απαραίτητοι υπολογισμοί. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η ταχύτητα ροής του αέρα, το επίπεδο θορύβου, το μήκος και η διάμετρος των αγωγών και οι κάμψεις τους, η πίεση του συστήματος. Η ταχύτητα ροής αέρα θεωρείται πρότυπο όταν είναι 2,5 έως 4 m / s.

Λογαριασμός για τον αριθμό των ατόμων στην αίθουσα

Υπολογίστε την απαιτούμενη ισχύ ανεμιστήρα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν άλλο τύπο:

Αυτός ο υπολογισμός γίνεται, δεδομένου του αριθμού των ατόμων στο δωμάτιο.

 • L είναι η απαιτούμενη ισχύς,
 • N είναι ο αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο,
 • LH - τον κανόνα αέρα ανά άτομο.

Για τους οικιακούς χώρους, ο δείκτης είναι 60 m 3 / ώρα, όπου ένα άτομο στηρίζεται, για παράδειγμα, σε ένα υπνοδωμάτιο, επιτρέπεται να πάρει 30 m 3 / ώρα ως κανόνας, επειδή σε ένα όνειρο, απαιτείται λιγότερος οξυγόνο.

Για τον αριθμό των ανθρώπων που γίνονται αποδεκτοί από εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δωμάτιο συνεχώς. Εάν οι επισκέπτες έρχονται σε εσάς, δεν χρειάζεται να αυξήσετε την ικανότητα του ανεμιστήρα εξαιτίας αυτού.

Αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία

Ο εξοπλισμός του μπάνιου μπορεί να διαφέρει από άλλους τύπους εξαερισμού, καθώς υπάρχει πάντα αυξημένη υγρασία. Για να αποφύγετε βραχυκύκλωμα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ειδική έκδοση του ανεμιστήρα. Δεν θα επιτρέψει την είσοδο υγρασίας στον αγωγό.

Η σύγχρονη αγορά προσφέρει πολλές επιλογές για ανεμιστήρες εξάτμισης. Διαφέρουν στις επιδόσεις, την κατανάλωση ενέργειας, το επίπεδο θορύβου, το μέγεθος και το σκοπό. Επιλέγοντας το μοντέλο που χρειάζεστε, μπορείτε να παρέχετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας με καθαρό αέρα.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανεμιστήρα.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανεμιστήρα

Η ποσότητα του αέρα εξαερισμού καθορίζεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο, λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία επιβλαβών ακαθαρσιών (ουσιών) ή καθορίζεται από τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών. Εάν η φύση και η ποσότητα επιβλαβών ακαθαρσιών (ουσιών) δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη, η ανταλλαγή αέρα καθορίζεται από την πολλαπλότητα:

L = Vp * Kp (m³ / h),

όπου Vpom είναι η ένταση του δωματίου, m³.

Kp - η ελάχιστη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα, 1 / ώρα, δείτε τον πίνακα των συναλλαγματικών ισοτιμιών αέρα.

Πώς να καθορίσετε την ένταση του δωματίου;

Είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο συνολικός όγκος του δωματίου σε κυβικά μέτρα.

Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε έναν απλό τύπο:

Μήκος x πλάτος x ύψος = όγκος δωματίου m³

Α x Β x Η = V (m³)

Π.χ. Δωματίου 7 m μήκος, 4 m πλάτος και 2,8 m ύψος για τον προσδιορισμό του όγκου του αέρα που είναι απαραίτητος για τον αερισμό των χώρων, μετρώντας την ποσότητα του δωματίου 7 x 4 x 2,8 = 78,4 m³. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους παρακάτω πίνακες για τη συνιστώμενη συναλλαγματική ισοτιμία αέρα, καθορίστε την απαιτούμενη απόδοση του ανεμιστήρα.

Προσδιορισμός της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με τον αριθμό των ατόμων στο δωμάτιο:

L = L1 * NL (m³ / h),

όπου L1 είναι ο κανόνας αέρα ανά άτομο, m³ / h * άτομο;

NL - αριθμός ατόμων στο δωμάτιο

20-25 m³ / ώρα ανά άτομο με ελάχιστη σωματική δραστηριότητα

45 m³ / ώρα ανά άτομο σε ελαφριά φυσική εργασία

60 m³ / ώρα ανά άτομο σε βαριά σωματική εργασία

Προσδιορισμός της ανταλλαγής αέρα κατά την απελευθέρωση της υγρασίας:

L = D / (dv-dn) * ρ (m3 / ώρα)

όπου D είναι η ποσότητα υγρασίας που απελευθερώνεται, g / h.

dv - περιεκτικότητα σε υγρασία του αφαιρούμενου αέρα, g νερού / kg αέρα.

dn - περιεκτικότητα σε υγρασία του αέρα τροφοδοσίας, g νερού / kg αέρα,

ρ - πυκνότητα αέρα, kg / m³ (στους 20 ° C = 1,205 kg / m³).

Υπολογισμός του εξαερισμού

Εργασία, και ακόμη περισσότερο ζωντανό σε ένα δωμάτιο όπου είναι πνιγμένο ή δύσκολο να αναπνεύσει, είναι δύσκολο και δυσάρεστο. Σε αυτή την περίπτωση, για την κανονική λειτουργία του ατόμου στο δωμάτιο, οργανώνεται αερισμός. Αλλά γιατί πρέπει να το υπολογίσετε;

Αν αισθάνεστε ότι η κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο πρέπει με κάποιο τρόπο σωστό, δεν είναι αρκετό φρέσκο ​​αέρα ή αερίζονται συνεχώς κουρασμένοι, να παγώσει ή να αρρωσταίνουν, θα πρέπει να σωστά και με ακρίβεια τον προσδιορισμό του εξοπλισμού που μπορεί να χειριστεί το αίτημα. Γι 'αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε τους κανόνες και τους δείκτες εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Πώς να υπολογίσετε τον βέλτιστο εξαερισμό; Τώρα θα σας πω τα πάντα.

Υπολογισμός και πρότυπα εξαερισμού

Όπως λένε, μια καλή δουλειά είναι μια δουλειά που δεν μπορεί να δει κανείς. Έτσι μπορείτε να πείτε για τον σωστά συντονισμένο εξαερισμό. Μετά από όλα, αν το σπίτι λαμβάνει επαρκή ποσότητα φρέσκου αέρα και ακριβώς την ίδια ποσότητα των αποβλήτων, την ίδια στιγμή δίνεται, τότε ο κίνδυνος των ασθενειών βάσει της μπαγιάτικο αέρα είναι επίσης μειωμένη, η οποία είναι διπλά ευχαριστημένος γιατί οι ασθένειες αυτές συχνά γίνονται χρόνιες. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο κίνδυνος της συμπύκνωσης, μούχλα ή μύκητες μειώνεται στο ελάχιστο, αφού εξαερισμού συμβάλλει σε μια μακρά ζωή στο σπίτι, ένα διαμέρισμα ή ένα δωμάτιο σε ένα πραγματικό υπολογισμό και την εγκατάσταση.

Ελέγξτε τον εξαερισμό

Εάν ο εξαερισμός στο σπίτι αξίζει ήδη, αλλά η αποτελεσματικότητα της εργασίας του είναι αμφίβολη, τότε αξίζει τον έλεγχο. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα: μπορείτε να πάρετε ένα κομμάτι χαρτί και να το φέρετε στη μάσκα εξαερισμού. Εάν το φύλλο αρχίσει να σφίγγεται στη σχάρα, τότε ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά. Αν όχι, τότε είναι μπλοκαρισμένο ή γεμισμένο. Αυτό συμβαίνει όταν οι γείτονες κάνουν επισκευές και εμποδίζουν τον γενικό αερισμό για να προστατευθούν από τη σκόνη και τη βρωμιά. Εάν ο λόγος είναι διαφορετικός, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις ειδικές υπηρεσίες.

Είδη εξαερισμού. Υπολογισμός του φυσικού αερισμού

Ας αρχίσουμε ίσως με φυσικό και εξαναγκασμένο εξαερισμό. Όπως είναι σαφές από τον τίτλο, ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει αερισμό και οτιδήποτε δεν έχει καμία σχέση με τις συσκευές. Κατά συνέπεια, ο μηχανικός αερισμός περιλαμβάνει ανεμιστήρες, εξατμίσεις, βαλβίδες τροφοδοσίας και άλλες τεχνικές για τη δημιουργία ροής αέρα.

Ο φυσικός αερισμός είναι καλός σε μέτριο ρυθμό αυτής της ροής, που δημιουργεί άνετες συνθήκες στο δωμάτιο για ένα άτομο - ο άνεμος δεν αισθάνεται. Παρόλο που ο κατάλληλα εγκατεστημένος ποιοτικός εξαναγκασμένος εξαερισμός δεν παράγει επίσης ρεύματα. Υπάρχει όμως και ένα μειονέκτημα: σε χαμηλό ρυθμό ροής αέρα με φυσικό εξαερισμό, απαιτείται μια ευρύτερη διατομή για την παροχή του. Κατά κανόνα, ο πιο αποτελεσματικός αερισμός εξασφαλίζεται με πλήρως ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία του αερισμού, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των κατοίκων, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο. Αν αερίστε το σπίτι, μερικώς ανοιχτό παράθυρο ή να ανοίξετε το παράθυρο εντελώς, σε τέτοιες αερισμό διαρκεί περίπου 30-75 λεπτά και είναι δυνατόν να παγώσει το πλαίσιο του παραθύρου, η οποία μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε συμπύκνωση και κρύος αέρας εισέρχεται σε μια μακρά χρονική περίοδο, που οδηγεί σε προβλήματα υγείας. Ανοίξτε τα παράθυρα ροή αέρα μεγάλη ταχύτητα στο δωμάτιο, cross-εξαερισμού θα διαρκέσει περίπου 4-10 λεπτά, είναι ασφαλές για τα κουφώματα, αλλά με μια τέτοια εξαερισμού σχεδόν όλη τη θερμότητα στο σπίτι βγαίνει, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εσωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλό, γεγονός που αυξάνει και πάλι τον κίνδυνο της ασθένειες.

Μην ξεχάστε για την αύξηση των βαλβίδων εισαγωγής δημοτικότητα, τα οποία είναι εγκατεστημένα όχι μόνο στα παράθυρα, αλλά και στους τοίχους στο εσωτερικό των δωματίων (εισαγωγής αέρα τοίχο), εάν ο σχεδιασμός παράθυρο δεν προβλέπει τέτοιες βαλβίδες. βαλβίδα Wall παρέχει διείσδυση αέρα και είναι ένα επίμηκες σωλήνα εγκατεστημένο μέσα από το τοίχωμα, κλειστό και στις δύο πλευρές και μπαρ προσαρμογή στο εσωτερικό. Μπορεί να είναι είτε ανοιχτό είτε κλειστό, επίσης. Για λόγους ευκολίας, το εσωτερικό μιας τέτοιας βαλβίδας συνιστάται να τεθεί δίπλα στο παράθυρο, δεδομένου ότι μπορεί να κρυφτεί κάτω από το τούλι και πέρασμα της ροής του αέρα θα θερμάνει καλοριφέρ, τοποθετημένο κάτω από το περβάζι.

Για την κανονική κυκλοφορία αέρα σε όλο το διαμέρισμα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία του. Για να το κάνετε αυτό, στις εσωτερικές πόρτες βάλτε τις γρίλιες έτσι ώστε ο αέρας να κινείται ομαλά από τα συστήματα τροφοδοσίας στον αέρα εξαγωγής, περνώντας μέσα από όλο το σπίτι, μέσα από όλα τα δωμάτια. Είναι σημαντικό να θεωρήσετε ότι η σωστή είναι η ροή, στην οποία το πιο αρωματικό δωμάτιο (τουαλέτα, μπάνιο, κουζίνα) είναι το τελευταίο. Εάν δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε μια μάσκα ροής, αφήστε απλά ένα κενό μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου, περίπου 2 εκ. Αυτό αρκεί για να επιτρέψει στον αέρα να κινείται εύκολα γύρω από το σπίτι.

Σε περιπτώσεις όπου ο φυσικός εξαερισμός δεν είναι αρκετός ή δεν υπάρχει η επιθυμία να το οργανώσει, αλλάζουν τη χρήση μηχανικού αερισμού.

Μηχανικός αερισμός

Με βάση την εκχώρηση, ο μηχανικός αερισμός διαιρείται σε:

 • εξάτμιση - απόρριψη χρησιμοποιημένου αέρα από το δωμάτιο.
 • Προμήθεια - παρέχει καθαρό αέρα στο δωμάτιο.
 • τροφοδοσία-εξάτμιση (ανακύκλωση) - και τα δύο πράγματα ταυτόχρονα.

Συνεπώς, είναι ο τρίτος τύπος συστήματος εξαερισμού που είναι ο πλέον κατάλληλος για εργασία, καθώς πραγματοποιεί πλήρη ανακύκλωση καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Οι μονάδες εκχύλισης είναι γενικά σε ζήτηση σε βιομηχανίες και στη βιομηχανία, σε γραφεία και αποθήκες, αλλά χωρίς σύστημα τροφοδοσίας, μια τέτοια εγκατάσταση λειτουργεί εξαιρετικά ανεπαρκώς.

Σε γενικές γραμμές, σε πολλά δωμάτια βάλτε απλώς ένα σύστημα αναρρόφησης ή παροχής. Αλλά σε δωμάτια με υψηλή υγρασία - κουζίνα, μπάνιο - απλά πρέπει να τοποθετήσετε το σύστημα ανακύκλωσης. Συνήθως στα σπίτια σε αυτά τα δωμάτια υπάρχει ένα εκχύλισμα, το οποίο απομακρύνει τις οσμές και την υπερβολική υγρασία στην είσοδο και η εισροή αέρα παρέχεται σε βάρος άλλων δωματίων μέσω του χώρου κάτω από τις εσωτερικές πόρτες. Ωστόσο, σε περίπτωση ανεπαρκούς αερισμού στο διαμέρισμα ή στις "κωφούς" πόρτες, η εισροή συχνά δεν επαρκεί και απαιτείται ξεχωριστός αερισμός.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού. Υπολογισμός εξαγωγής και εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα μπορεί να γίνει για συγκεκριμένες συνθήκες: υπολογισμός της απομάκρυνσης της πλεονάζουσας θερμότητας, υπολογισμός για καθαρισμό από μολυσματικούς παράγοντες και άλλους. Αλλά είναι κατασκευασμένα μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο και δεν είναι υποχρεωτικά, γιατί ο αερισμός του σπιτιού μπορεί να κάνει τα πάντα πολύ πιο εύκολο.

Πώς να υπολογίσετε τον αερισμό ενός συνηθισμένου διαμερίσματος; Για οικιακούς χώρους, οι κύριες πτυχές είναι:

 • την περιοχή του δωματίου.
 • πολλαπλότητα;
 • υγιεινής και υγιεινής.

Όλα τα απαραίτητα πρότυπα εξαερισμού για υποκατάσταση σε τύπους μπορούν να βρεθούν σε ειδικά SNiPs, GOSTs και άλλα κανονιστικά τεκμηρίωση.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού με βάση την περιοχή του δωματίου

Η ποσότητα που χαρακτηρίζει πόσες φορές σε μια ώρα ο όγκος του δωματίου είναι εντελώς γεμάτος με καθαρό αέρα και καθαρισμένος από τον χρησιμοποιούμενο, ονομάζεται πολλαπλότητα. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις, όπως προκύπτει από τον ορισμό, εξαρτάται από τον όγκο αυτού του δωματίου. Δηλαδή, αν έχει περάσει μία ώρα στο σπίτι για καθαρό αέρα ακριβώς ένας τόμος ολόκληρου του σπιτιού, τότε η πολλαπλότητα στην περίπτωση αυτή είναι ίση με μία, η οποία για οικιακούς χώρους σε σχεδόν το 100% των περιπτώσεων είναι ο κανόνας.

Υπολογισμός του εξαερισμού του χώρου με πολλαπλότητα

Για τον υπολογισμό αυτό, πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο δύο αριθμοί: οι προδιαγραφές ρυθμίζουν την παροχή 3 m3 / h καθαρού αέρα ανά 1 m2 χώρου. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο είναι απολύτως άσχετος. Γνωρίζοντας το μήκος, το ύψος και το πλάτος του δωματίου, μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε την ένταση και, κατά συνέπεια, τον ρυθμό της απόδοσης αερισμού.

Ο υπολογισμός της συχνότητας της ανταλλαγής αέρα βασίζεται στα εξής:

 1. Μετρώντας τον όγκο κάθε δωματίου - πολλαπλασιάστε το ύψος, το μήκος και το πλάτος αυτών των δωματίων ή μπορείτε να αντιμετωπίζετε το σπίτι ή το διαμέρισμα ως δωμάτιο χωρίς τοίχους - σε αυτή την περίπτωση, απλώς να εξετάσετε τον συνολικό όγκο του σπιτιού ή του διαμερίσματος.
 2. Υπολογισμός του απαιτούμενου όγκου αέρα για κάθε δωμάτιο με τον τύπο:

(όπου L είναι ο απαιτούμενος όγκος αέρα, n είναι ο ρυθμός εναλλαγής αέρα (καθορίζεται από το SNiPom), και V είναι ο όγκος χώρου).

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι όγκοι παροχής και εξαγωγής αέρα κατά τον υπολογισμό πρέπει να είναι ίσοι. Αν η πρώτη τιμή ήταν μεγαλύτερη από τη δεύτερη, τότε είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι ελάχιστες τιμές των καυσαερίων για τους χώρους όπου λήφθηκαν.

Υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων

Σε αυτόν τον υπολογισμό, πάλι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε δύο αριθμούς: 60 m3 / h αέρα σε άτομο που διαμένει μόνιμα σε ένα δωμάτιο και 20 m3 / h για προσωρινό άτομο. Αυτοί οι αριθμοί υπαγορεύουν τα υγειονομικά πρότυπα για οικιστικές και διοικητικές περιοχές. Δηλαδή, για ένα δωμάτιο στο οποίο ένα άτομο είναι συνεχώς και ένα άλλο προσωρινά, η ποσότητα αέρα ανά ώρα θα είναι 80 m3.

Επιλογή εξοπλισμού. Υπολογισμός του ανεμιστήρα

Αφού γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί και επιλέγονται τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, γίνονται σχέδια, δημιουργείται ένα σχέδιο και επιλέγεται ο απαραίτητος εξοπλισμός. Αμέσως αξίζει να δοθεί προσοχή στην διατομή του αγωγού - υπάρχουν δύο τύποι: στρογγυλοί και ορθογώνιοι. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αναλογία των πλευρών με έναν ορθογώνιο αγωγό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3 προς 1, διότι διαφορετικά ο αερισμός θα προκαλέσει θόρυβο και δεν θα υπάρξει σχεδόν καμία έλξη σε αυτό.

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες είναι επίσης η ταχύτητα στην κύρια γραμμή - σε ίσια τμήματα τουλάχιστον 5 m / s, σε γωνίες όχι μικρότερες από 3 m / s. Εάν πρόκειται για φυσικό εξαερισμό, τότε η ταχύτητα του αυτοκινητόδρομου σε αυτή την περίπτωση είναι 1 m / h. Ο εξαερισμός πρέπει να έχει την ίδια ταχύτητα γραμμής, όπως στην πρώτη περίπτωση - 3 και 5 m / s, αντίστοιχα, στα κλαδιά και τα ευθύγραμμα τμήματα.

Αν έχετε ήδη αερισμό στο σπίτι σας, αλλά είστε δυσαρεστημένοι με αυτό ή δεν παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες, ειδικός εξοπλισμός, για παράδειγμα, αναπνευστήρας, έρχεται στη βοήθεια. Οι σύγχρονοι αναπνευστήρες έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου, έχουν τρεις βαθμούς διήθησης αέρα, έχουν υψηλή απόδοση και είναι υπεύθυνοι για τη θερμοκρασία και τη φρεσκάδα του αέρα. Το δωμάτιο μπορεί να αερίζεται ακόμη και με κλειστά παράθυρα και η χωρητικότητα του αναπνευστήρα είναι αρκετή για ακόμη πέντε άτομα σε ένα δωμάτιο.

Εάν χρησιμοποιείτε μια ανάσα, σε συνδυασμό με το σταθμό βάσης MagicAir έξυπνο σύστημα του κλίματος, θα είστε σε θέση να ελέγχει όλες τις παραμέτρους του αέρα στο δωμάτιο, ακόμη και με το smartphone, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να ελέγξει το κλίμα στο δωμάτιο και απελευθερώνει πολύ χρόνο, δεν χρειάζεται να κάνουμε υπολογισμούς, και, επιπλέον, μια εγγύηση για την επιτυχή έκβαση - 100%.