ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Όλοι για τον εξαερισμό καπνού

Εισαγάγετε το ερώτημά σας για να ξεκινήσετε την αναζήτηση.

Καλησπέρα!

Αφαίρεση καπνού από το δωμάτιο

Προσοχή παρακαλώ!

Αυτός ο ρητός υπολογισμός παρέχεται ως έχει!

Εφαρμόζεται μόνο για τη ρητή αξιολόγηση του εξαερισμού χωρίς καπνό!

Για πιο σύνθετες περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτείται αλλαγή στη δομή υπολογισμού.

(Ο υπολογισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με: MD 137-13 "Υπολογισμός των κυριότερων παραμέτρων του απαλλαγμένου από τον καπνό εξαερισμού των κτιρίων: μεθοδολογικές συστάσεις προς το SP 7.13130.2013", Μόσχα, VNIIPO, 2013).

Οδηγίες:

 1. Επιλέξτε τον πλησιέστερο παρόμοιο τύπο δωματίου από την αναπτυσσόμενη λίστα, στην αρχή του πίνακα.
  (στα κελιά στα στοιχεία 1 και 2 των δεδομένων εισόδου ήδη - εισάγονται αυτόματα οι απαραίτητες αριθμητικές τιμές)
 2. Στη συνέχεια - εισάγετε τα αρχικά δεδομένα στα υπόλοιπα πεδία και κάντε κλικ στο κουμπί "Υπολογισμός" (για συμβουλές σχετικά με τη συμπλήρωση των πεδίων, δείτε δίπλα στο πεδίο)

Για παράδειγμα, τα πεδία έχουν ήδη εισαγάγει αριθμούς. Μπορείτε να κάνετε αμέσως κλικ στο κουμπί "Υπολογισμός" και να δείτε το αποτέλεσμα. Αλλά για τον υπολογισμό σύμφωνα με τα δεδομένα σας, είναι απαραίτητο να εισαγάγετε τα δεδομένα σας

Το πρόγραμμα υπολογισμού των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού και υποστήριξης σύμφωνα με το VNIIPO KVM-Smoke

Οι ειδικοί της LLC "Production Association KVM" για την εξυπηρέτησή σας έχουν αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα για τον υπολογισμό του εξαερισμού καπνού εξαγωγής καυσαερίων KVM-Smoke με βάση τις μεθοδολογικές οδηγίες του VNIEPO για το 2013. λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του SP 7.131300.2013.

Εάν έχετε ήδη άδεια, για να χρησιμοποιήσετε τη νέα έκδοση, πρέπει να περάσετε ξανά τη διαδικασία εγγραφής. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει:

 • διαδρόμους και αίθουσες δίπλα στην αίθουσα καύσης ·
 • από αίθουσες διαφορετικών σκοπών.
 • από αίθρια σε περίπτωση πυρκαγιάς που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη γκαλερί.
 • από κλειστά υπόγειους και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

2. Υπολογισμός συστημάτων εξαερισμού:

 • στο κλιμακοστάσιο του υπερυψωμένου τμήματος.
 • στο κλιμακοστάσιο του υπόγειου τμήματος.
 • στο φρεάτιο του ανελκυστήρα πάνω από το έδαφος.
 • στον άξονα του ανελκυστήρα του υπόγειου τμήματος.

Το πρόγραμμα διανέμεται δωρεάν.

Το πρόγραμμα μπορεί να ληφθεί ως εξής:

 1. Κατεβάστε το πρόγραμμα και εγκαταστήστε το.
 2. Μετά την εγκατάσταση, το πρόγραμμα θα ζητήσει άδεια. Η άδεια εκδίδεται ΔΩΡΕΑΝ.
 3. Για να λάβετε μια άδεια είναι απαραίτητο να εγγραφείτε (στην επάνω αριστερή γωνία του προγράμματος το κουμπί "Άδεια", στη συνέχεια "Φόρμα Παραγγελίας" - συμπληρώστε (παρακαλώ σημειώστε! Το όνομα της εταιρείας εγγράφεται χωρίς εισαγωγικά), αποθηκεύστε το αρχείο). αποθηκευμένο αρχείο αίτησης που αποστέλλεται στο mail [email protected]ru.
  Αν έχετε ήδη άδεια, πρέπει να υποβάλλετε εκ νέου αίτηση για τη χρήση της νέας έκδοσης.
 4. Λόγω της μεγάλης ροής όσων επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια, το αίτημά σας θα υποβληθεί σε επεξεργασία εντός μερικών ημερών.
 5. Ο ειδικός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας και θα σας εκδώσει άδεια.


Ο χρόνος για την απόκτηση άδειας μπορεί να είναι έως και 7 ημέρες σε σχέση με μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Αν σε μια εβδομάδα δεν σας έρχονται σε επαφή οι ειδικοί μας, καλέστε τον εαυτό σας, ίσως το αίτημά σας δεν πέρασε.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα υπολογισμού είναι ένα νέο προϊόν, θα είμαστε πολύ ευγνώμονες αν αφήσετε τις επιθυμίες σας, σχόλια, σχόλια και ευχαριστίες σε ένα ειδικό γραμματοκιβώτιο.

Οργάνωση και υπολογισμός εξαερισμού εξαγωγής καπνού

Η εμφάνιση πυρκαγιάς και η εξάπλωσή της είναι δυνατές εάν:

 • Εύφλεκτο υλικό.
 • Μια πηγή ανάφλεξης επαρκούς ισχύος.
 • Οξυγόνο.

Η ροή και η εξάπλωση της πυρκαγιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση του καύσιμου υλικού, την παροχή και τη συγκέντρωση του οξυγόνου και τη θερμοκρασία καύσης λόγω αυτών των παραγόντων. Η ανάπτυξη μιας πυρκαγιάς μπορεί να χωριστεί στις ακόλουθες φάσεις:

 • Φάση ανάφλεξης.
 • Μεταγενέστερη φάση αποσύνθεσης.
 • Ανάφλεξη (απότομη μετάβαση από την καύση σε ενεργή καύση στην περιοχή ανάφλεξης).
 • Μεταβατική φάση σε πυρκαγιά πλήρους κλίμακας.
 • Η τελική φάση ψύξης.

Κατά την καύση σημαντικές ποσότητες προϊόντων καύσης (οξείδια), καπνού και θερμότητας που συσσωρεύονται κάτω από την οροφή ενός κτιρίου και εκτείνονται σε αμφότερες την οριζόντια και κατακόρυφη διεύθυνση.

Αφαίρεση καπνού

Το πιο σημαντικό καθήκον του εξαερισμού καπνού είναι η απομάκρυνση των προϊόντων καύσης από το κτίριο. Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο τοξικές, ανάλογα με την κατάσταση και τις ιδιότητες της πηγής ανάφλεξης. Μέσα σε λίγα λεπτά, μεγάλες μάζες καπνού μπορούν να γεμίσουν ολόκληρο το δωμάτιο όπου έχει συμβεί πυρκαγιά. Τα αέρια προϊόντα της καύσης αρχικά απλώνονται μόνο μέσα από ένα μέρος του δωματίου, ανεβαίνουν στην οροφή και σχηματίζουν ένα στρώμα που αρχικά δεν αναμιγνύεται με τον ψυχρό αέρα κάτω. Μόνο με πιο σοβαρές πυρκαγιές το "μαξιλάρι" του φυσικού αερίου απλώνεται από την οροφή στο πάτωμα του δωματίου. Μόλις φτάσει στη συντηρημένη ζώνη των εγκαταστάσεων, πρέπει να ληφθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης για την εξοικονόμηση ατόμων και την εξάλειψη της πυρκαγιάς.

Προσδιορισμός του θερμικού φορτίου για την κατασκευή των κτιρίων και κατασκευών κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς είναι περαιτέρω σύμφωνα με το DIN 18230, μέρος 1 και 2. Εκεί, οι τυποποιημένες αναφέρει τα εξής: θερμικό φορτίο σε περίπτωση πυρκαγιάς q (μονάδα - kW • h / kg) αντιστοιχεί στο ποσό της θερμότητας που διαχέεται από όλους εύφλεκτα υλικά στη ζώνη πυρκαγιάς διαιρούμενα με την υπολογιζόμενη περιοχή Α αυτής της ζώνης σε m2. Μπορεί να αναπαρασταθεί ως η ακόλουθη εξίσωση:

Κατά την αξιολόγηση της ευφλεκτότητας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα εύφλεκτα υλικά κατασκευής, κατασκευής και αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης της συσκευασίας και του φινιρίσματος. Τα ακριβή στοιχεία για τον υπολογισμό δίδονται στο ανωτέρω πρότυπο. Το πρότυπο DIN 18230 και η εξίσωση σε αυτό χρησιμεύουν για τον προσδιορισμό της απαιτούμενης πυραντίστασης των δομικών στοιχείων στη ζώνη πυρκαγιάς. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διατάξεων του προτύπου και του σχεδίου λήψης αποφάσεων που περιγράφεται στο σχήμα.

Ο εξαερισμός καπνού απαιτείται συχνά για να εξοπλίσει μόνο ένα μέρος των εγκαταστάσεων, παρά ολόκληρη τη υπολογισμένη ζώνη πυρκαγιάς. Επομένως, κατά τον καθορισμό των παραμέτρων του εξαερισμού καπνού, η υπολογιζόμενη περιοχή Α της ζώνης πυρκαγιάς δεν συμπίπτει πάντοτε με την περιοχή της ζώνης πυρκαγιάς στο κτίριο. Στην πράξη, κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού καπνού, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο μερικά δωμάτια, η περιοχή των οποίων είναι μικρότερη από τη ζώνη πιθανής πυρκαγιάς που λάμβανε οι υπολογισμοί κατασκευής. Κάθε μία από τις μεμονωμένες ζώνες ανάφλεξης πρέπει να διερευνηθεί σε ποσοτικές και ποιοτικές απόψεις, δηλ. είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι μάζες μεμονωμένων καύσιμων υλικών Mi (kg) και οι τιμές της θερμότητας από την καύση τους (kW • h / kg). Μετά από αυτό, λαμβάνουμε ένα θερμικό φορτίο σε περίπτωση πυρκαγιάς, που σχετίζεται με την καθορισμένη περιοχή του πυροσβεστικού κέντρου AR:

Το υπολογιζόμενο θερμικό φορτίο σε περίπτωση πυρκαγιάς qr για μη προστατευμένα υλικά επιτυγχάνεται μετά από εκτίμηση με τον συντελεστή εγκαύματος mi:

Το ελάχιστο θερμικό φορτίο που έγινε αποδεκτό στον υπολογισμό για πυρκαγιά είναι 25 kWh / kg. Ο συντελεστής καύσης mi χρησιμοποιείται απευθείας στον υπολογισμό του εξαερισμού καπνού. Λαμβάνει υπόψη τη μορφή, το σχήμα και τη δομή ενός συγκεκριμένου καύσιμου υλικού, καθώς και τη συμπεριφορά του σε μια φωτιά. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι το χαρτί, το χαρτί, το ύφασμα κλπ., Το οποίο δεν προστατεύεται από τη φωτιά. καίει ταχύτερα από αντικείμενα από ξύλο ή άλλα πυκνά υλικά. Οι τιμές του συντελεστή καύσης mi, ανάλογα με το υλικό, τη θερμότητα καύσης και την πυκνότητα συσκευασίας, κυμαίνονται από 0,2 έως 1,7. Οι ακριβείς τιμές των υπό εξέταση τιμών δίδονται στο παράρτημα 1 του DIN 18230.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος του δωματίου και το θερμικό φορτίο σε περίπτωση πυρκαγιάς στα αναφερόμενα υπολογισμούς καπνίζουν αερισμού ακόμα προχώρησε από το ποσοστό αερισμού ίση με n = 10 / h. Αυτό το 10-πλάσιο ανταλλαγής αέρα προκαλεί την επαγγελματιών πυροσβεστική υπηρεσία πιθανό δυσαρέσκεια από ικανοποίηση αφού όπως είναι αμφίβολο σημασία η ταχεία μείωση της συγκέντρωσης του καπνού στο δωμάτιο.

Στην περίπτωση χρήσης συστημάτων εξαερισμού χωρίς καπνό με φυσική ώθηση, οι διαστάσεις των οπών επιλέγονται σύμφωνα με το αναμενόμενο θερμικό φορτίο στο δωμάτιο. Αυτή η εξάρτηση λαμβάνεται συνήθως υπόψη όταν προσδιορίζεται η απαραίτητη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα σε συστήματα αερισμού με θωράκιση με τεχνητό κίνητρο. Έτσι, όταν καθορίζεται η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το θερμικό φορτίο. Σε χώρους όπου είναι δυνατό να αναφλεγούν υλικά με έντονο σχηματισμό καπνού, θα πρέπει να αυξήσετε τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Τέτοια αντικείμενα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, καουτσούκ, ρητίνη και πλαστικά προϊόντα.

Το σχήμα δείχνει τις συνιστώμενες τιμές για τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, ανάλογα με το ύψος του χώρου και το επικρατούμενο θερμικό φορτίο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κατά τον υπολογισμό επιθυμητή πολλαπλότητα προχωρήσαμε από το γεγονός ότι η συγκέντρωση του αερίου καύσης (ki2) σε εσωτερικούς χώρους σε 15 λεπτά μετά την εγκατάσταση του αερισμού καπνού θα πρέπει να πέσει κάτω από 25%. Η χρονική περίοδος των δεκαπέντε λεπτών επιλέχθηκε επειδή στη συνηθισμένη περίπτωση αυτό αρκεί για να εκκενώσει τους ανθρώπους και να αρχίσει να σβήνει ενεργά τη φωτιά. Θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εξάπλωση του καπνού, καθώς έχει μεγάλη επίδραση στις συνθήκες ορατότητας στο δωμάτιο.

Το σχήμα δείχνει την κατά προσέγγιση εξάρτηση της θερμοκρασίας στο χώρο καύσης εγκαίρως. Το ίδιο γράφημα δείχνει τις μέσες τιμές των κρίσιμων θερμοκρασιών για την κανονική πορεία μιας φωτιάς. Σε σχέση με αυτό, τίθεται το ερώτημα ποιες θερμοκρασιακές τιμές, ιδιαίτερα οι θερμοκρασίες καυσαερίων, πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των παραμέτρων του εξαερισμού χωρίς καπνό. Λόγω της ποικιλίας των παραγόντων πυρκαγιάς, είναι αδύνατον να δημιουργηθεί μια μοναδική σχέση μεταξύ του θερμικού φορτίου και της θερμοκρασίας σε ένα δωμάτιο καύσης. Ωστόσο, μπορεί κανείς να βρει τη σχέση μεταξύ του θερμικού φορτίου και της αντίστοιχης διάρκειας της φωτιάς, η οποία καθορίζεται από το πρότυπο DIN 18230. Για τον υπολογισμό της ισοδύναμης διάρκειας φωτιά ta (που εκφράζεται σε λεπτά) που χρησιμοποιείται και τους συντελεστές w c:

Ο θερμικός συντελεστής w λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες αερισμού κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Ανάλογα με τη φύση και την ένταση των καυσαερίων εξαερισμού καπνού, καθώς και το να πραγματοποιηθεί υπό ορισμένες συνθήκες ο ρυθμός αερισμού, το μέγεθος του εξαερισμού καπνού με ένα τεχνητό προτροπής να χρησιμοποιήσετε την τιμή νν από 2,2 σημείο 3.2. Ο συντελεστής c λαμβάνει υπόψη την επίδραση της απορρόφησης θερμότητας από τα τοιχώματα του χώρου καύσης. Συνιστάται να λάβει μια τιμή από 0,15 έως 0,25 m2 • min / (kW • h), με την υψηλότερη τιμή αντιστοιχεί στη μέγιστη τοιχώματα απορρόφηση θερμότητας. Εάν η απορρόφηση της θερμότητας από τους τοίχους κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς μπορεί να σταματήσει, για παράδειγμα, λόγω της καταστροφής των παραθύρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο συντελεστής c = 0,15.

Η εκτέλεση αυτών των υπολογισμών για το σχεδιασμό ενός συστήματα εξαερισμού καπνού με τεχνητό κίνητρο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι τιμές των επιμέρους συντελεστών προσδιορίζεται περίπου. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό ως ενδεικτικά κριτήρια. Με βάση αυτές τις αρχές, στη φωτιά ότι αναπτύσσεται χωρίς ξένες επιδράσεις, μπορεί να είναι από περίπου ισοδύναμη μήκος της φωτιάς για να προσδιοριστεί η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας ή της θερμοκρασίας των αερίων καύσης, χρησιμοποιώντας την καμπύλη που φαίνεται στο Σχ. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των ερευνών των θερμικά φορτία και τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και κατασκευών που ισοδυναμεί με τη διάρκεια της πυρκαγιάς για τους περισσότερους τύπους κτιρίων κυμαίνεται μεταξύ 20 και 55 min., Έτσι ώστε ο υπολογισμός θα πρέπει να λαμβάνει αέρια καπνοδόχου σε μία θερμοκρασία δωματίου καύση περίπου 750-950 ° C. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο καύσης θα είναι σημαντικά χαμηλότερη εάν από την αρχή χρησιμοποιήσετε αερισμό καπνού. Σε αυτήν την περίπτωση, η μέση θερμοκρασία στην tm (° C) ζώνη πυρκαγιάς ορίζεται από τον εμπειρικό τύπο, το οποίο περιλαμβάνει μια πολλαπλότητα μεταφοράς θερμότητας:

Αυτή η θερμοκρασία είναι περίπου ίση με τη θερμοκρασία του αέρα που αφαιρείται και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της θερμικής αντίστασης του εξοπλισμού προστασίας από τον καπνό. Σε αυτό τον τύπο. Ta = ισοδύναμης διάρκειας φωτιά σε λεπτά, tm = η μέση θερμοκρασία στην καύση σε εσωτερικούς χώρους ° C, QR = υπολογίζονται θερμικό φορτίο σε περίπτωση πυρκαγιάς σε kW • h / kg, η = αριθμός του αέρα στο ch 1, l = όγκος σε m3.

Ο υπολογισμός των συστημάτων προστασίας από τον καπνό μπορεί να γίνει μόνο σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και πρότυπα. Ως εκ τούτου, απαιτεί πάντα τη συνεργασία του σχεδιαστή με τα όργανα της εποπτείας κατασκευής. Έτσι, τα βήματα υπολογισμού και τα κριτήρια που αναφέρονται παρακάτω μπορούν να θεωρηθούν ως πρόταση έργου.

Απόσπασμα από το παράρτημα του DIN 18230, μέρος 2

Χαρακτηριστικά, τύποι και χαρακτηριστικά των συστημάτων εξαερισμού καπνού

Όλοι ανησυχούμε για τη δική μας ασφάλεια. Φυσικά, είναι δύσκολο να είσαι ασφαλής από όλα, αλλά τα παγκόσμια προβλήματα είναι ευκολότερα προληπτικά. Αυτό ισχύει κυρίως για το στοιχείο της φωτιάς. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, η πυρκαγιά δεν είναι το πλέον πιθανό να πεθάνει, αλλά από τον καπνό και επομένως η εγκατάσταση ενός τέτοιου μέτρου ασφαλείας, ο οποίος είναι ο εξαερισμός κατά του καπνού, είναι υποχρεωτικός σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Τι είναι αυτό;

Κατ 'αρχήν, είναι σαφές ότι ο αερισμός προστασίας από τον καπνό είναι ένα ειδικό σύστημα για την αφαίρεση προϊόντων καπνού και καύσης από κλειστούς χώρους. Συχνά εγκαθίσταται σε χώρους όπου μπορεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων, αλλά δεν υπάρχει φυσική πρόσβαση στον καθαρό αέρα, για παράδειγμα σε φρεάτια ανύψωσης, κλιμακοστάσια, στις πύλες. Ακόμη και για την ασφάλεια της διαδικασίας εκκένωσης σε μια φωτιά, εγκαθίστανται συστήματα απομάκρυνσης καπνού κατά μήκος της διαδρομής των ανθρώπων από ένα πιθανό σημείο πυρκαγιάς (σε διάδρομους, αίθουσες, αίθουσες).

Η εγκατάσταση αυτού του τύπου συστήματος ασφαλείας είναι υποχρεωτική:

 • στα περάσματα?
 • στις αίθουσες.
 • στις σκηνές των θεάτρων.
 • στις εγκαταστάσεις κλειστού χώρου στάθμευσης υπόγειου και τύπου γης ·
 • σε δωμάτια με μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων.

Τα συστήματα εξαερισμού καπνού εκτελούν επίσης διάφορες πρόσθετες λειτουργίες, μεταξύ των οποίων:

 1. μείωση της επίδρασης του καπνού και των προϊόντων καύσης σε μηχανήματα, εξοπλισμό, υλικά,
 2. την παροχή καθαρού αέρα σε χώρους όπου οι άνθρωποι δεν σταματούν τη δουλειά τους τη νύχτα (συνεχής κύκλος) ·
 3. για να βοηθήσει τους πυροσβέστες σε περίπτωση πυρκαγιάς, την κατάσβεσή του.

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού είναι πολύ σύνθετο, απαιτεί μεγάλο κόστος χρηματοδότησης και δαπάνης για εξοπλισμό και εγκατάσταση.

Για να διασφαλίσουμε όλες τις παραπάνω λειτουργίες, το σύστημα χρησιμοποιεί:

 • αγωγοί εξαερισμού (άξονες, συλλέκτες ή αγωγοί) με αυξημένη πυροπροστασία για την ασφάλεια του εξοπλισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς ·
 • Ειδικοί ισχυροί ανεμιστήρες που δεν υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν παραμορφώνονται κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας λειτουργίας τους.
 • σε κάθε θέση του συστήματος, απαιτείται μια βαλβίδα απόσβεσης καπνού δύο τύπων: αντι-καπνός και επιβραδυντής πυρκαγιάς.
 • ανθεκτικά στον καπνό και το αέριο, που δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στις πόρτες και τις οθόνες.

Ιδιαιτερότητες υπολογισμού, κανόνες

Ανεξάρτητα από το πόσο θαυμάσιος είναι ο εξοπλισμός, αλλά χωρίς κατάλληλη χρήση σε ένα δύσκολο λεπτό, είναι απίθανο να αποδειχθεί ότι είναι 100%. Ο έλεγχος του καπνού πρέπει να ελέγχεται σε δύο λειτουργίες - αυτόματη (χρησιμοποιώντας ένα σύστημα υπολογιστή) και μια απομακρυσμένη χειροκίνητη λειτουργία που το αντιγράφει. Δεν είναι πάντα ο υπολογιστής είναι σε θέση να δεχτεί μια απρόσμενη αλλά σωστή απόφαση και στη συνέχεια, όπως κάθε μηχανή, μπορεί εύκολα να σπάσει στην πιο «ατυχή» στιγμή. Προκειμένου να αποφευχθούν οι αποτυχίες των προγραμμάτων εκκένωσης, πραγματοποιείται διπλασιασμός του ελέγχου.

Οι δοκιμές του συστήματος απομάκρυνσης καπνού διεξάγονται σε διάφορα στάδια και επιβεβαιώνουν τη συμμόρφωση με τα κύρια λειτουργικά φορτία, και συγκεκριμένα:

 1. παρέχει συνθήκες για ασφαλή εκκένωση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 2. εμποδίζει την εξάπλωση του καπνού ·
 3. καταστέλλει την άφιξη του καπνού στη διαδρομή εκκένωσης.
 4. παρέχει ένα μικροκλίμα στις εγκαταστάσεις όπου λειτουργούν οι πυροσβέστες.
 5. Προστατεύει και προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές.
 6. εμποδίζει τη βλάβη της ιδιοκτησίας των ανθρώπων, των επιχειρήσεων, των οργανώσεων.

Ο υπολογισμός του εξαερισμού καπνού θα πρέπει να γίνεται με τη μέγιστη μαθηματική ακρίβεια, λαμβανομένων υπόψη των χαρακτηριστικών των χώρων, της συνολικής έκτασης, του αριθμού των αντικειμένων (χώρων), της κατηγορίας του κινδύνου πυρκαγιάς της παραγωγής (ή των χώρων) κ.ο.κ.

Εκτός από τον σωστό υπολογισμό, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η επιτυχία των επιχειρήσεων διάσωσης εξαρτάται επίσης από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την εμφάνιση πυρκαγιάς. Γι 'αυτό, ο εξοπλισμός περιλαμβάνει αναγκαστικά εξοπλισμό που παράγει έναν από τους τρεις τρόπους προειδοποίησης:

 • αυτόματη - με την εγκατάσταση του απαιτούμενου αριθμού ανιχνευτών. Εάν τουλάχιστον ένας από αυτούς λειτουργεί, τα πτερύγια καπνού και οι ανεμιστήρες εξαγωγής ανοίγουν αυτόματα.
 • απόκριση στο σήμα που λαμβάνεται από την κεντρική κονσόλα.
 • χειροκίνητη ενεργοποίηση του συστήματος καπνού.

Υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων εξαερισμού - εξαερισμός καπνού και παροχή αέρα.

Η πρώτη αφορά την οργάνωση της ροής του αέρα που βγαίνει από το δωμάτιο, και η δεύτερη - η ροή του καθαρού αέρα στο χώρο. Συχνά, εκτός από το σύστημα προειδοποίησης, υπάρχει ένα αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και στους δύο τύπους. Αυτό γίνεται για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης φωτιάς σε κοντινές περιοχές.

Τι αποτελείται το σύστημα καπνού;

Το υποχρεωτικό σημείο είναι η εγκατάσταση των βαλβίδων dymovyvodyaschih, θα πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη την περιοχή (συνολική έκταση δεν υπερβαίνει τα 900 τετραγωνικά μέτρα) και κάτω από το ανώτατο όριο. Εκτός από τις βαλβίδες και καταπακτές, σύστημα απαγωγής καπνού είναι εξοπλισμένο με συσκευές για τον καπνό και ζώνες που προορίζονται τμήματα, η οποία αποτρέπει την υπερβολική προϊόντα καύσης κατά τη διάρκεια μιας δυσλειτουργίας ή εάν ο εξοπλισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον όγκο.

Ο εξαερισμός καπνού με φρέσκο ​​αέρα χρησιμοποιείται με τη μορφή πρόσθετου και συνδέεται με τον κεντρικό εξαερισμό. Ξεχωριστά, η προβολή εισόδου δεν χρησιμοποιείται.

Εκτός από την αφαίρεση του καπνού, τα συστήματα αυτά υπερέχουν επίσης στην αφαίρεση μικρών σωματιδίων από τη φωτιά, το μονοξείδιο του άνθρακα, την τέφρα.

Όλες οι απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού σε οικιστικά και βιομηχανικά κτίρια ρυθμίζονται από το επονομαζόμενο SNiP. Είναι ένα κανονιστικό έγγραφο που περιέχει ένα σύνολο υγειονομικών κανόνων και των κανόνων της εγκατάστασης, εγκατάσταση, λειτουργία, προληπτικά και άλλα μέτρα και πρακτικές για τα συστήματα πυροπροστασίας. Σύμφωνα με αυτά, ειδικός εξοπλισμός για την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης μπορεί να τοποθετηθεί αποκλειστικά σε στέγες κτιρίων ή σε εξειδικευμένα ορυχεία καπνού. Επίσης, οι ανεμιστήρες παρέχονται στην είσοδο και την έξοδο του αγωγού.

Επιπλέον, υπάρχουν απαιτήσεις για ένα τόσο σημαντικό μέρος της εύλογης εξουδετέρωσης πυρκαγιών όπως ο εξοπλισμός:

 • χωρητικότητα - κύβος τουλάχιστον 20 000 μέτρων. ανά ώρα.
 • η λειτουργική εργασία με αυξημένο θερμικό τρόπο δεν πρέπει να είναι μικρότερη από μία ώρα στους 600 βαθμούς Κελσίου και τουλάχιστον δύο στους 400,
 • την παρουσία προστατευτικών περιβλημάτων στον εξοπλισμό.
 • Η εγκατάσταση του εξοπλισμού μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένες εταιρείες που έχουν ειδική άδεια στα χέρια τους και πρόσβαση σε παρόμοια έργα.

Στάδια σχεδιασμού

Από τα παραπάνω πρέπει να αναφέρουμε τα στάδια σχεδιασμού που περνούν από καπνό και εξαερισμό καπνό και καπνό:

 1. προετοιμασία τεχνικών εγγράφων, σύνταξη σχεδίων, σχέδια, επεξηγηματικές σημειώσεις, οικονομική αιτιολόγηση των έργων,
 2. εγκατάσταση ·
 3. θέση σε λειτουργία ·
 4. προληπτική εργασία.

Εκτός από τα παραπάνω συστήματα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις λεγόμενες βαλβίδες καπνού.

Αυτή η συσκευή έχει τέσσερις τύπους: πτερύγια καπνού, επιβραδυντικά πυρκαγιάς, κανονικά κλειστά (άνοιγμα όταν λαμβάνεται σήμα πυρκαγιάς) και βαλβίδες διπλής ενέργειας. Όλα αυτά αποσκοπούν σε ένα στόχο - την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την απομόνωση της πυρκαγιάς, εξασφαλίζοντας τη μετάβαση της φωτιάς σε άλλα μέρη της αίθουσας. Η εγκατάστασή τους πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο-έργου και η συστηματική επιθεώρηση και επαλήθευση μειώνει τον κίνδυνο αποτυχίας του συστήματος σε μηδέν.

Συμπεράσματα

καπνίζουν ελέγχου εξαερισμού - μια πολύ υπεύθυνη δουλειά, διότι δεν περιλαμβάνει μόνο τον έλεγχο των δράσεων και τη φροντίδα τους, αλλά και τη δυνατότητα λήψης έκτακτων αποφάσεων σε περίπτωση οποιασδήποτε δυσλειτουργίας ή βλάβης του αυτόματου συστήματος των εργασιών φωτιά. Ο χειριστής πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στο σήμα «Fire», για να ελέγξετε την καλή λειτουργία του συστήματος, η μετάβαση σήματα από τον κύριο αισθητήρα στον πίνακα ελέγχου, ενεργοποιώντας συστήματα καπνός απομάκρυνση, τέλμα, την ένταξη του αέρα, να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση ολόκληρου του συστήματος και των μεμονωμένων μονάδων της.

 1. διαχείριση της ζώνης καπνού
 2. προηγμένη λειτουργία ανεμιστήρα
 3. χειροκίνητη εκκίνηση του συστήματος από ξεχωριστό ντουλάπι
 4. να αυξήσει τον βαθμό προστασίας του συστήματος με την επανάληψη των σημείων ελέγχου.

Όλοι οι επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών πρέπει να θυμούνται ότι η ζωή των υπαλλήλων τους, οι ξένοι επισκέπτες, η ακεραιότητα της ιδιοκτησίας εξαρτώνται από τη στάση τους προς τους κανόνες και τους κανόνες πυρασφάλειας και την αποτελεσματικότητα του πυροσβεστικού συστήματος. Μην εξοικονομήσετε χρήματα σε τέτοιο εξοπλισμό - επικοινωνήστε μόνο με επαγγελματίες!

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1.1. Οι συστάσεις αυτές έχουν αναπτυχθεί σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς για την πυρασφάλεια [1, 2] και ρυθμίζουν τη διαδικασία υπολογισμού των βασικών παραμέτρων του εξαερισμού καπνού για κτίρια διαφόρων χρήσεων - κυρίως οικιστικών και δημόσιων. παραγωγή και αποθήκη, καθώς και πολυλειτουργικά κτίρια και συγκροτήματα, κλειστούς υπόγειους και υπερυψωμένους χώρους στάθμευσης.

1.2. Συστάσεις προορίζονται για τους εργαζόμενους UGPN κύρια τμήματα EMERCOM της Ρωσίας στα θέματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των φορέων σχεδιασμού και επιχειρήσεων που ασχολούνται με την άδεια δραστηριότητα για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των τεχνικών λύσεων ολοκληρωμένη πυροπροστασίας των κτιρίων και κατασκευών, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στις δραστηριότητες των γραφείων του σχεδίου γενικού περιεχομένου και των δημόσιων οργανισμών αρμόδιες εποπτικές αρχές.

1.3. Οι συστάσεις αυτές δεν αποκλείουν τη χρήση εμπειρογνωμόνων σε διάφορους τομείς της άλλα έγγραφα σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένων των νέων εξελίξεων, οι οποίες δεν έρχονται σε αντίθεση με τις κανονιστικές απαιτήσεις [1, 2].

1.4. Για να αποφευχθεί ενδεχόμενη στρέβλωση των αποτελεσμάτων της πρακτικής εφαρμογής της μεθοδολογίας δεν επιτρέπεται η σύνθεση και απλοποιήσει την ερμηνεία των δεδομένων υπολογισμού ως νομογράμματα, πίνακες, και άλλα παρόμοια υλικά ανακυκλώνονται.

1.5. Προκειμένου να μειωθεί το περιεχόμενο κειμένου που απαιτείται για την ανάδραση που έλαβαν οι προγραμματιστές κατά τη διάρκεια της δοκιμής των συστάσεων που εκδόθηκαν νωρίτερα, παρέχονται παραδείγματα υπολογισμών ως προσθήκη στις κύριες διατάξεις αυτής της εξέλιξης στα εγχειρίδια μεθοδολογίας που προετοιμάζονται για δημοσίευση.

2. ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο εκτιμώμενος ορισμός των βασικών παραμέτρων του εξαερισμού χωρίς καπνό των κτιρίων θα πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας τα αρχικά δεδομένα του ακόλουθου καθορισμένου καταλόγου:

2.1. Σχεδιασμός λύσεων χώρο του σχεδιασμού, ως μέρος ενός συνόλου αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά σχέδια για την ανάγκη να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες κανονισμούς φωτιά απαιτήσεις προστασίας, περιλαμβανομένων και των γραμμών έκτακτης ανάγκης της συσκευής και τις εξόδους, με την απαιτούμενη αντοχή στη φωτιά από τα κύρια σχέδια κτιρίου και την κατασκευή του διαχωρισμού σε ξεχωριστά διαμερίσματα φωτιά. Εάν είναι απαραίτητο, οι κανονισμοί αυτοί φωτιά απαιτήσεις προστασίας πρέπει να συμπληρωθεί με τις διατάξεις των ειδικών τεχνικών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό της πυροπροστασίας.

2.2. Δεδομένου ότι οι συνθήκες σχεδίασης για τη λειτουργία του εξαερισμού καπνού είναι απαραίτητο να ληφθεί η δυνατότητα πυρκαγιάς σε ένα από τα δωμάτια σε κάθε ένα από τα διαμερίσματα πυρκαϊάς, σε έναν από τους ορόφους του, κυρίως στο χαμηλότερο, στο πάνω μέρος του κτιρίου. Για το υπόγειο τμήμα των κτιρίων ή για τις υπόγειες κατασκευές, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα πυρκαγιάς τόσο στο κάτω όσο και στο ανώτερο υπόγειο δάπεδο. Η αρχική θέση των ανοιγμάτων παραθύρων είναι κλειστή, οι θυρίδες σύμφωνα με τις απαιτήσεις [1].

Θα πρέπει να παρέχεται εκτιμάται περίοδο εξαερισμού καπνού, είτε κατά τη στιγμή της εκκένωσης των χώρων, από το πάτωμα ή έξω από το κτίριο στο σύνολό της, είτε σύμφωνα με τους όρους της δράση για να εξασφαλίσει την πυροσβεστική κατά την εκτέλεση εργασιών για τη διάσωση ανθρώπων, την ανίχνευση και εντοπισμό της πυρκαγιάς.

κτίριο εκτέλεσης έργων μέρη ενός αντικειμένου που πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με την καθιερωμένη επίπεδο ποιότητας και ομαλοποιήθηκαν σύμφωνα με το [3] δείκτες. Κατασκευή και αερισμός καπνού (αεραγωγοί, υπονόμους, των φραγμάτων πυρός, ανεμιστήρες εξάτμισης, πόρτες, συμπεριλαμβανομένων dymogazonepronitsaemye φωτιά, οθόνες καπνού, κλπ) πρέπει να αντιστοιχούν στα τεχνικά δεδομένα των κατασκευαστών και χρησιμοποιείται στη σύνθεση της εγκατάστασης προστασίας καπνού με την παρουσία των πιστοποιητικών συμμόρφωσης και τη φωτιά ασφάλεια της Ρωσίας.

2.3. Τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά των κτιρίων καθορίζονται από τους συντελεστές της πίεσης του ανέμου σε διάφορες προσόψεις. Η κατανομή των αεροδυναμικών συντελεστών και τιμές της πίεσης του ανέμου για τα κτίρια που προορίζονται να ληφθούν σύμφωνα με τα έγγραφα σχεδιασμού ή από τα πειραματικά δεδομένα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα της αεροδυναμικής δοκιμών (καθαρισμού μοντέλα σε μια αεροδυναμική σήραγγα). Ελλείψει των απαραίτητων στοιχείων, τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να καθοριστούν με τον υπολογισμό, ανάλογα με την κατεύθυνση του αντίκτυπου του ανέμου στις διάφορες προσόψεις των κτιρίων:

όπου kα - αεροδυναμικός συντελεστής πίεσης ανέμου όταν εκτίθεται στον αέρα υπό γωνία α στο επίπεδο της πρόσοψης. kn, kτ - αντίστοιχα, τους αεροδυναμικούς συντελεστές της πίεσης του ανέμου όταν ο άνεμος ενεργεί κατά μήκος του κανονικού και εφαπτόμενο στο επίπεδο της πρόσοψης.

Τιμές των συντελεστών δύναμης του ανέμου kn και kτ μπορούν να υιοθετηθούν σύμφωνα με τα δεδομένα του πίνακα.

Αεροδυναμικοί συντελεστές πίεσης ανέμου για διάφορες προσόψεις κτιρίων

Ο λόγος των συνολικών διαστάσεων των προσόψεων

Καθέτως προς την κατεύθυνση του ανέμου, την πρόσοψη

Αντίθετη πλευρά kww

Η πλευρά ή το επίπεδο της επικάλυψης kw s

Διαδικασία υπολογισμού καπνού από το διάδρομο

Μια πυρκαγιά σε ένα κτίριο οποιουδήποτε τύπου δεν είναι τόσο σπάνια και οι συνέπειές του είναι απρόβλεπτες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου, ως αποτέλεσμα της ανάφλεξης, δεν καταστράφηκε μόνο ο εξοπλισμός ή η περιουσία, αλλά και οι άνθρωποι πέθαναν. Τις περισσότερες φορές, ο λόγος είναι ο καπνός στις εγκαταστάσεις και οι διαδρομές εκκένωσης.

Ένα παράδειγμα μιας εποικοδομητικής λύσης για έναν τοίχο πυρκαγιάς.

Για να εξαιρέσετε την κατάσταση με βλάβες στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων σε μια πυρκαγιά στο κτίριο είναι αναγκαίο να οργανωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα του καπνού, μετά την ολοκλήρωση ενδελεχή εξέταση.

Χαρακτηριστικά των συστημάτων απομάκρυνσης των προϊόντων καύσης

Ένα από τα βασικά καθήκοντα του συστήματος απομάκρυνσης καπνού είναι να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στις διαδρομές εκκένωσης, στους διαδρόμους και στις σκάλες προς τα έξω. Δηλαδή, σε περίπτωση πυρκαγιάς σε έναν ή περισσότερους χώρους ενός κτιρίου, τα προϊόντα καύσης πρέπει να αφαιρεθούν από τους διαδρόμους και τις κλίμακες.

Σχέδιο απομάκρυνσης προϊόντων καύσης.

Αν το μονώροφο κτίριο έχει σχετικά μικρό μέγεθος του προγράμματος και όλες οι διάδρομοι του κοινοποιούνται απευθείας στον δρόμο, τότε είναι δυνατόν να οργανώσει ένα σύστημα καυσαερίων από μια φυσική παρόρμηση. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της διαφοράς στην εξωτερική και εσωτερική πίεση, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση του ανέμου. Ένα τέτοιο σύστημα δεν απαιτεί το κόστος των φορέων ενέργειας ή ειδικού εξοπλισμού, αρκεί να παρασχεθούν οι αναγκαίες περιοχές ανοίγματος για το σχέδιο, οι οποίες γίνονται δεκτές με υπολογισμό.

καπνίζουν από τους διαδρόμους του συστήματος πρέπει να είναι τεχνητός (μηχανική) που προτρέπει έναν μεγάλα πολυώροφα κτίρια με σύνθετες διαμορφώσεις, στις οποίες οι δίοδοι επικοινωνούν με το δρόμο δεν είναι άμεσα αλλά μέσω σκάλες. Στη συνέχεια, η συσκευή παρέχει κάθετων αξόνων της εξάτμισης προστέθηκαν σε αυτό οι διάδρομοι σε κάθε όροφο που συνδέονται με ειδικά κανάλια καυσαερίων βαλβίδες που ανοίγουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, ως αποτέλεσμα των προϊόντων της καύσης εμπίπτουν στο ορυχείο. Το κενό σε ένα τέτοιο κάθετο κανάλι δημιουργείται με τη βοήθεια ενός ειδικού ανεμιστήρα - ενός εξαντλητή καπνού, ενεργοποιείται αυτόματα από την εντολή του συναγερμού πυρκαγιάς.

Προσδιορισμός της περιοχής ανοίγματος για φυσική αφαίρεση καπνού

Η οργάνωση ενός φυσικού συστήματος απομάκρυνσης καπνού από τους διαδρόμους δεν απαιτεί μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες ή ειδικό εξοπλισμό, αλλά ο υπολογισμός αυτής της μεθόδου είναι μάλλον πολύπλοκος και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει να ξεκινήσει με τον προσδιορισμό του προσανατολισμού του κτιρίου στο έδαφος και της κατεύθυνσης από την οποία κατά τη διάρκεια του έτους τα φορτία ανέμου προσκρούουν περισσότερο στους τοίχους του κτιρίου με τη μεγαλύτερη περιοδικότητα.

Όταν ο σχεδιασμός του συστήματος απαγωγής καπνού θα πρέπει να αρχίσει με τον ορισμό του προσανατολισμού του σπιτιού στο έδαφος και την κατεύθυνση από την οποία επηρεάζει τις περισσότερες φορές το φορτίο του ανέμου στους τοίχους του δωματίου με συχνή κανονικότητα.

Αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην κανονιστική τεκμηρίωση κατασκευής κλιματολογίας για κάθε περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η πρόσοψη, στην οποία ο άνεμος προσκρούει συχνότερα κατά τη διάρκεια του έτους, υιοθετείται ως ο άνεμος, απέναντι από αυτόν - ο δεσπότης. Το σχήμα αλληλεπίδρασης των φορτίων ανέμου με όλες τις προσόψεις της δομής μπορεί να φανεί στο Σχ. 1. Στο σχήμα: 1 - η προς τα έσω πλευρά του κτιρίου, 2 - η προς τα εμπρός πλευρά, 3 - οι πλευρικές προσόψεις, θστο - ταχύτητα των αέριων μαζών, m / s.

Κατά τη σύγκρουση της ροής του ανέμου με την πρόσοψη Νο. 1, η δυναμική της πίεση αλλάζει σε στατική πίεση με ένα σύμβολο συν. Από τις πλευρές στον αριθμό 3 πηγαίνει σε στατική με σημάδι μείον ή μηδενική πίεση, στην πρόσοψη Νο. 2 το αποτέλεσμα του μετασχηματισμού γίνεται στατική πίεση με σημάδι μείον. Αυτό οφείλεται σε μια απότομη πτώση στις άκρες του κτιρίου και την προκύπτουσα αραίωση και φουσκωμένα ρεύματα. Οι τιμές τέτοιων μεταβάσεων απεικονίζουν τους συντελεστές της αεροδυναμικής της πρόσοψης:

 • Για ναΚ. - συντελεστής αεροδυναμικής της πρόσοψης αριθ. 1 (προς την άκρη) ·
 • Για ναn - το ίδιο, πρόσοψη Νο. 2 (προς τα εμπρός)?
 • Για ναβ - το ίδιο, οι προσόψεις της πλευράς με τον αριθμό 3.

Για ένα μονοκατοικία, οι συντελεστές αυτών των συντελεστών είναι: KΚ. = 0,6, Κn = - 0,4, Κβ = 0 σύμφωνα με το SNiP "Φορτία και εφέ". Ο υπολογισμός πρέπει να αρχίζει με την αποσαφήνιση της ισοδύναμης περιοχής διατομής των κενών Fε (m 2). Εάν τα ανοίγματα αυτά λειτουργούν παράλληλα σε σχέση με το φορτίο ανέμου, η ισοδύναμη τιμή διατομής επιτυγχάνεται απλά με το άθροισμα των περιοχών τους. Στην περίπτωση που δουλεύουν διαδοχικά, η τιμή του Fε υπολογιζόμενη από τον τύπο:

Εικόνα 1. Σχηματική της αλληλεπίδρασης με όλα τα φορτία ανέμου προσόψεων κτιρίων: 1 - προσήνεμη πλευρά του κτιρίου, 2 - υπήνεμη πλευρά, 3 - τα πλευρικά προσόψεις, θV - ταχύτητα μάζας αέρα m / s.

Επιπλέον, απαιτείται υπολογισμός της πίεσης στο επίπεδο του δαπέδου στο δωμάτιο όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά:

 • Pσε - τιμή πίεσης στο επίπεδο δαπέδου, Pa,
 • PΚ. - την τιμή της εξωτερικής πίεσης στην πλευρά προς τα εμπρός ή προς τα μέσα, Pa;
 • Hpr - Μέγεθος του ανοίγματος σε ύψος, m.
 • g είναι το μέγεθος της επιτάχυνσης της βαρύτητας, ίσο με 9,8 m / s 2.
 • Δρ είναι η διαφορά μεταξύ της πυκνότητας του εξωτερικού αέρα και των καυσαερίων εντός του χώρου, kg / m 3.
 • F1 - το μέγεθος της ισοδύναμης επιφάνειας των ανοιγμάτων της πρόσοψης, τα οποία επικοινωνούν με το εύφλεκτο δωμάτιο με τα γειτονικά, m 2.
 • F2 - το μέγεθος της ισοδύναμης επιφάνειας όλων των κενών των θυρών που οδηγούν από το χώρο που αποτεφρώθηκε προς το εξωτερικό.

Οι πυκνότητες του εξωτερικού αέρα και των καυσαερίων βρίσκονται στους πίνακες αναφοράς ανάλογα με τη θερμοκρασία τους. Η σημασία της για τα προϊόντα καύσης πρέπει να ληφθεί:

 1. Κατά την καύση υφασμάτων - 300 ° C.
 2. Κατά την καύση στερεών προϊόντων και υλικών - 450 ° C.
 3. Κατά την καύση διαφόρων αερίων και υγρών - 600 ° C.

Διάγραμμα δικτύου δικτύου καυσαερίων καυσαερίων.

Η ποσότητα PΚ. Απαιτείται να βρεθεί ο υπολογισμός ανάλογα με την πλευρά του κτιρίου για το οποίο προσδιορίζεται αυτή η πίεση. Για την πρόσοψη Νο 1 θα είναι ίση με 0,6Рάνεμος, για την πίσω πλευρά (πρόσοψη αριθ. 2) - μείον 0,4 Ράνεμος, για τις πλευρές αυτή η τιμή θα είναι μηδέν. Η πίεση του ανέμου καθορίζεται από τον τυπικό τύπο:

 • ρστο - πυκνότητα του αέρα έξω από το κτίριο, kg / m 3 ·
 • θστο - ταχύτητα ροής ανέμου, m / s.

Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε την ποσότητα αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο με φωτιά από ανοιχτούς αυλούς από διαφορετικές πλευρές του κτιρίου. Για να γίνει αυτό, οι ποσότητες που διαπιστώθηκαν νωρίτερα πρέπει να αντικατασταθούν από τον τύπο:

 • μ - αδιάστατος συντελεστής που χαρακτηρίζει την ποσότητα του αέρα που περνά μέσα από το άνοιγμα για καπνό, μ = 0,64 για ορθογώνια και μ = 0.8 για κυκλική αυλούς στο εξωτερικό τοίχωμα?
 • Pnn - την ποσότητα πίεσης που ασκείται στο αιολικό τοίχωμα του κτιρίου (Νο. 1), Ρα.
 • GΚ. - την ποσότητα αέρα που προέρχεται από την πλευρά του κτιρίου 1, kg / h,
 • Οι υπόλοιπες παράμετροι είναι οι ίδιες με αυτές των προηγούμενων τύπων.

Υπολογισμός των διαστάσεων της πόρτας

Αφού καθορίστηκε το ρυθμό ροής μάζας του αέρα που ρέει μέσα στο δωμάτιο μέσω των ανοιγμάτων στην πρόσοψη №1, πρέπει να υπολογίσει εισόδου αέρα και μέσω άλλων αυλών που βρίσκονται στην υπήνεμη πλευρά και προσόψεις. Γι 'αυτό, χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος, μόνο οι τιμές της ισοδύναμης περιοχής Fε και την εξωτερική πίεση PΚ. στον τοίχο του κτιρίου θα πρέπει να αντικαταστήσετε τους αντίστοιχους υπολογισμούς για κάθε μία από τις προσόψεις.

Τραπέζια και πόρτες που ταιριάζουν.

Όταν είναι γνωστό το κόστος του αέρα που ρέει μέσα στο δωμάτιο από κάθε πλευρά του κτιρίου, είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι διαστάσεις της εξόδου του καπνού από το διάδρομο:

 • GΚ., Gn, Gβ - ροή αέρα μέσα από τα χαμηλά επίπεδα των προς τα εμπρός, προς τα εμπρός και πλευρικών προσόψεων, kg / h.
 • ρδ - Πυκνότητα καυσαερίων, kg / m 3.
 • ΔΡ - διαφορά πίεσης μεταξύ του διαδρόμου και του κτιρίου, Pa;

Οι υπόλοιπες ποσότητες είναι οι ίδιες με τις προηγούμενες φόρμουλες.

Προκειμένου να υπολογιστεί η περιοχή και κατόπιν οι διαστάσεις του ανοίγματος για την αφαίρεση του καπνού από το διάδρομο, μένει μόνο να βρεθεί η διαφορά πίεσης ΔP:

Για νακάνετε - συντελεστής αεροδυναμικής του αυλού για την αφαίρεση του καπνού, λαμβάνεται από πίνακες αναφοράς για ορθογώνια ανοίγματα ·

H είναι το ύψος από το δάπεδο του διαδρόμου μέχρι το σημείο από το οποίο αφαιρούνται τα καπναέρια, m,

Οι υπόλοιπες παράμετροι είναι οι ίδιες με αυτές των προηγούμενων τύπων.

Προσδιορισμός παραμέτρων για μηχανικό σχεδιασμό ενός μείγματος καπνού και αέρα

Αυτή η μέθοδος υπολογισμού σύμφωνα με το SNiP περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της τιμής του ειδικού φορτίου πυρκαγιάς και της συγκεκριμένης κρίσιμης ποσότητας του φορτίου πυρκαγιάς για τον προσδιορισμό της μέσης θερμοκρασίας σε ένα δωμάτιο καύσης. Το ειδικό φορτίο πυρκαγιάς, το οποίο κατανέμεται στην εσωτερική επιφάνεια των τοίχων, υπολογίζεται ως εξής:

Στον παραπάνω τύπο:

εφοδιασμού Σχήμα και εξάτμισης μηχανικό εξαερισμό: 1 - η διάταξη εισαγωγής αέρα 2 - αγωγού 3 - ένα φίλτρο για τον καθαρισμό του αέρα από σκόνη, 4 - θερμαντήρας, 5, 8 - ανεμιστήρας 6 - ανοίγματα φυσήματος-ακροφύσιο 7 - ανοίγματα καυσαερίων 9 - συσκευή καθαρισμός του αέρα εξαγωγής, 10 - εκτροπέας.

 • - μάζα μέρος της ουσίας, μεταξύ άλλων, στην αίθουσα που εμπλέκεται στην καύση.
 • Qi - η θερμότητα καύσης αυτού του τύπου ουσίας, που καθορίζεται από πίνακες αναφοράς, kJ / kg.
 • F - το άθροισμα των επιφανειών όλων των εγκλεισμένων δομών αυτού του δωματίου, m 2.
 • Α - το άθροισμα των χώρων όλων των χώρων στο δωμάτιο, m 2?
 • Qδ - θερμότητα καύσης υλικών ξύλου (αναφορά), kJ / kg,

Το σύμβολο αθροίσματος υποδεικνύει ότι ο υπολογισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί για κάθε καύσιμη ύλη στην αίθουσα. Για περαιτέρω υπολογισμούς της αφαίρεσης καπνού, πρέπει να βρεθεί η τιμή της κρίσιμης ποσότητας του φορτίου πυρκαγιάς (kg / m²):

gkcr = 4500Ρ 3 / (1 + 500Ρ 3) + V 1/3 / 6V0, όπου:

V - όγκος του χώρου στον οποίο συμβαίνει η πυρκαγιά, m 3.

V0 - ειδική κατανάλωση αέρα για την πλήρη καύση της ουσίας εντός του χώρου, m³ / kg.

Η ποσότητα V0 μπορεί να βρεθεί από τον τύπο:

Για τον υπολογισμό της παραμέτρου P (συγκεκριμένη συνέχεια, m 1/2), χρησιμοποιείται η ακόλουθη έκφραση:

Π = Σ Αoi hoi 1/2 / V 2/3, εδώ:

 • Αoi - το άθροισμα των περιοχών όλων των lumens του i-th δωματίου, m 2.
 • hoi - το ύψος της i-η κάθαρσης χώρου, m.

Υπολογισμός της θερμοκρασίας μιας φωτιάς

Θερμοκρασία λειτουργίας ανιχνευτών θερμότητας.

Η ανάγκη να υπολογιστούν αυτές οι δύο παράμετροι είναι ότι καθορίζουν τον τύπο πυρκαγιάς σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο, συγκρίνοντάς τον μεταξύ τους. Εάν gνα gccp συμπεραίνεται ότι η φωτιά ρυθμίζεται με εξαερισμό. Μετά από αυτό, μπορείτε να βρείτε τη μέγιστη θερμοκρασία κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ένταση του καυστήρα σύμφωνα με τον γενικό τύπο:

 • Τmax - η τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας κατά μέσο όρο για ολόκληρο τον όγκο του δωματίου, K,
 • Τα - η τιμή της αρχικής θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο, K,
 • gνα - το μέγεθος του ειδικού φορτίου πυρκαγιάς που υπολογίστηκε νωρίτερα.

Σε περίπτωση που η φωτιά ρυθμίζεται με αερισμό, η τιμή του Tmax υπολογίζεται σύμφωνα με τον τροποποιημένο τύπο:

go - την αξία του συγκεκριμένου φορτίου πυρκαγιάς σε σχέση με την επιφάνεια του χώρου.

Πρέπει να υπολογίζεται ξεχωριστά από την έκφραση:

Fn - επιφάνεια δαπέδου του δωματίου, m 2.

Σύστημα απομάκρυνσης καπνού κτιρίων.

Όπως φαίνεται από την έκφραση, αυτός ο τύπος πυρκαγιάς σχετίζεται με την επιφάνεια δαπέδου, σε αντίθεση με την παράμετρο gνα, η οποία αποδίδεται στο άθροισμα των περιοχών όλων των δομών εγκλεισμού. Όλες οι παράμετροι που βρέθηκαν από τον προκαταρκτικό υπολογισμό θα χρησιμοποιηθούν για το σύστημα εξάτμισης της αφαίρεσης καπνού από το διάδρομο. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε τη θερμοκρασία της ροής των αερίων, η οποία μέσω των θυρών παίρνει από το δωμάτιο στο διάδρομο:

εδώ To - η θερμοκρασία των καυσαερίων από τη φωτιά που εισέρχεται στο διάδρομο από το δωμάτιο σε φλόγες, K;

Θερμοκρασία Tmax μέσα στο φλεγόμενο δωμάτιο καθορίστηκε νωρίτερα ανάλογα με τον τύπο της φωτιάς (ανεξάρτητα από το αν ρυθμίζεται με αερισμό ή φορτίο). Κατά την είσοδο στο διάδρομο, τα καυσαέρια αναμιγνύονται με τον αέρα σε αυτό το δωμάτιο, ενώ ψύχονται. Για να επιλέξετε σωστά έναν ανεμιστήρα εξάτμισης για την αφαίρεση καπνού (εξάτμιση καπνού), πρέπει να γνωρίζετε τη μέση θερμοκρασία αυτού του μείγματος καπνού και αέρα. Για το σκοπό αυτό ισχύει ο ακόλουθος τύπος:

Στον παραπάνω τύπο:

 • hcm - μέγιστο πάχος της στρώσης καπνού, m,
 • Αμε το - το μέγεθος της διαδρομής, m 2 ·
 • lμε το - αξία του μήκους του διαδρόμου, m.

Ένα τμήμα του τοίχου στα σημεία όπου τα τμήματα των κτιρίων γειτνιάζουν σε μια γωνία που χωρίζεται από τοίχους πυρκαγιάς.

Το αποτέλεσμα του υπολογισμού της αφαίρεσης καπνού είναι η ποσότητα κατανάλωσης μείγματος αέρα και καυσαερίων σε πυρκαγιά:

 • Gcm - κατανάλωση μείγματος καυσαερίων και αέρα, kg / s,
 • Αδ - την περιοχή της πόρτας, η οποία οδηγεί στην έξοδο από το διάδρομο, m 2,
 • Hδ - το ύψος αυτής της πόρτας σε ύψος, m.

Η τιμή του συντελεστή kcm στην παραπάνω φόρμουλα θα πρέπει να λαμβάνεται 1,0 για οικιστικά κτίρια και 1,2 για δημόσια κτίρια. Υπολογισμός Γενική διαδικασία που προβλέπεται παραπάνω μπορεί να εφαρμοστεί από μηχανικό τέντωμα για τον υπολογισμό όχι μόνο τον καπνό από τους διαδρόμους, αλλά και άλλους τύπους εγκαταστάσεων, που συνορεύουν με καύση, για παράδειγμα λόμπι ενιαίο επίπεδο ή αίθουσες.

Αντιστάθμιση για την αφαίρεση καπναερίων σε περίπτωση πυρκαγιάς

Μετά τον υπολογισμό του συστήματος απομάκρυνσης καυσαερίων από το διάδρομο και τον προσδιορισμό της εξόδου της μονάδας καυσαερίων, πρέπει να δοθεί προσοχή στην αντιστάθμιση του αέρα που αφαιρείται με τον καπνό από αυτόν τον ανεμιστήρα. Πολύ συχνά υπάρχει ένα ακόλουθο κενό των σχεδιαστών: όταν η πόρτα είναι κλειστή από το διάδρομο στην σκάλα μεταξύ αυτών των δύο δωματίων, υπάρχει μεγάλη πτώση πίεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Απαιτήσεις για σύγχρονα σχέδια για την αφαίρεση των καπναερίων.

Αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι η φωτιά σε οποιοδήποτε δωμάτιο αυτόματο σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς ανοίγει τη βαλβίδα καπνού, που οδηγεί σε ένα κατακόρυφο άξονα καυσαερίων, και περιλαμβάνει ένα απορροφητήρα καπνού. Στο διάδρομο υπάρχει υποπίεση χώρο, και την ίδια στιγμή τέλμα σχηματίζεται λόγω της εγγραφής του φρέσκου αέρα φυσητήρα σε μια σκάλα. Η πόρτα από το διάδρομο προς τη σκάλα ανοίγει προς τα έξω σύμφωνα με τους κανονισμούς για την πυρκαγιά. Ως αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών κατά τη διάρκεια της πόρτας φωτιά στις σκάλες καθίσταται αδύνατο να ανοίξει λόγω της σημαντικής πτώσης της πίεσης στις εγκαταστάσεις.

Η εμφάνιση μιας τέτοιας κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται στους χώρους που γειτνιάζουν με το φλοιό. Αποφύγετε αυτές τις συνέπειες μόνο εάν η πίεση στο διάδρομο και στην προσγείωση ισοπεδωθεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τέτοιο τρόπο:

 1. Ένα σύστημα διαμέρισης μπορεί να εγκατασταθεί στο διαμέρισμα που χωρίζει το διάδρομο από τη σκάλα. Αποτελείται από δύο βαλβίδες: φωτιά και καπνό. Όταν ενεργοποιηθεί ο αυτόματος συναγερμός πυρκαγιάς, οι βαλβίδες θα ανοίξουν και η πόρτα προς την έξοδο δεν θα μπλοκαριστεί. Δεδομένου ότι η θερμοκρασία στην προσγείωση είναι σύμφωνη με τα κανονιστικά έγγραφα χαμηλότερα από ό, τι στο διάδρομο, συνιστάται η λήψη θερμών μοντέλων βαλβίδων για να μην χαθεί η θερμότητα.
 2. Προκειμένου να αποφευχθεί πτώση πίεσης, είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο συμπιεσμένος αέρας και να εγκατασταθεί μονάδα παροχής αέρα με την απαιτούμενη χωρητικότητα. Αυτό πρέπει να γίνεται με την τήρηση των απαιτήσεων πυροπροστασίας και με τέτοιο τρόπο ώστε η εργασία του να μην παρεμποδίζει τη λειτουργία του συναγερμού καπνού.

Ο σωστός υπολογισμός των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού και η περαιτέρω εγκατάστασή τους σύμφωνα με τους κανονισμούς για την πυρκαγιά θα συμβάλουν στην αποφυγή αρνητικών συνεπειών για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.

Υπολογισμός του εξαερισμού καπνού σε κτίρια για διάφορους σκοπούς

υπολογισμός εξαερισμού καπνού γίνεται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για την SP 7.13130.2013 «HVAC». Κατευθυντήριες γραμμές που ονομάζεται «υπολογιζόμενο ορισμό των βασικών παραμέτρων του αερισμού του καπνού των κτιρίων» αναπτύσσονται από FSI VNIIPO ρωσικό Υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων (υποψ. Tehn. Επιστημών ΙΙ Ilminsky, Ing. Δ Belyaev, PA Visloguzovym, BB Kolcheva ) και εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή EMERCOM Ρωσία 24 Δεκ, 2007

Αναπαράγουμε το κείμενο του εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο εξαερισμός καπνού (συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων αερισμού χωρίς καπνό):

Η επιλογή των αρχικών δεδομένων και η διαδικασία υπολογισμού των βασικών παραμέτρων του εξαερισμού προστασίας από καπνό για κτίρια διαφόρων χρήσεων, κυρίως οικιστικών και δημόσιων, ρυθμίζονται. Η μεθοδολογία υπολογισμού είναι προσανατολισμένη στις τρέχουσες απαιτήσεις της πυρασφάλειας και βασίζεται στα αποτελέσματα των ολοκληρωμένων περιπτωσιολογικών μελετών της VNIIPO που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 1996-2004. σύμφωνα με τις τεχνικές εργασίες της Κεντρικής Υπηρεσίας του ρωσικού Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ΜΟΙ) της Ρωσίας.

Σχεδιασμένο για το προσωπικό της UGPN των κύριων διευθύνσεων του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσίας για τα θέματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις δραστηριότητες σχεδιαστικών οργανισμών που ειδικεύονται στην ανάπτυξη σχεδιαστικών λύσεων στον τομέα της ολοκληρωμένης πυροπροστασίας εργοταξίων, καθώς και στην εργασία ευρέων γραφείων έργων και κυβερνητικών οργανισμών των σχετικών εποπτικών οργάνων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σύμφωνα με τις εγχώριες και ξένες στατιστικές, ο θάνατος περίπου 85% του αριθμού των θυμάτων πυρκαγιάς στα κτίρια οφείλεται στην καταστροφική επίδραση των απελευθερωμένων προϊόντων καύσης. Εντατική διάδοση των προϊόντων καύσης σε πυρκαγιές σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές και τεχνολογικές λύσεις, συνοδεύεται από τη μεταβίβαση των τοξικών συστατικών, την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα πριν από την ανάφλεξη του δευτερεύοντος και μια αλλαγή στην οπτική πυκνότητα του μέχρι σε μια πλήρη απώλεια της όρασης. Από την άποψη αυτή, στη χώρα μας και στο εξωτερικό, η προσοχή των ειδικών τις τελευταίες δεκαετίες έχει στραφεί στη λύση των προβλημάτων προστασίας από καπνό των κτιρίων. Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα σε αυτόν τον τομέα είναι η ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των βασικών παραμέτρων του εξαερισμού καπνού.

Στην πρακτική του οικιακού σχεδιασμού έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα διάφορα εργαλεία μεθοδολογίας [1] - [3]. Ήταν προσανατολισμένες κυρίως σε κτίρια ύψους 16-25 ορόφων με μια τυπική δομή διαδρόμου με τέσσερα σχέδια σχεδιασμού για μονάδες κλιμακοστασίου-ανελκυστήρα. Στη μεθοδολογική βάση των υπολογισμών που πραγματοποιήθηκαν, δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία αντικειμενικά αναγκαία αλληλεξάρτηση με τις φυσικές διεργασίες πυρκαγιών στις εγκαταστάσεις των κτιρίων.

Με την εισαγωγή ενημερωμένων προτύπων σχεδίασης [4], υπήρξε ανάγκη για κατάλληλη μετατροπή της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των βασικών παραμέτρων του εξαερισμού χωρίς καπνό των κτιρίων. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές συνοψίζουν τα αποτελέσματα των μελετών που διεξάγονται από εμπειρογνώμονες VNIIPO στο πλαίσιο των προγραμματισμένων θέματα για τεχνικά επαγγέλματα GUGPS υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών (MVD) της Ρωσίας κατά την περίοδο 1996-2004. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μια τυποποιημένη διαδικασία που καθορίζει το περιεχόμενο και τη σειρά των υπολογισμών σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των αντικειμένων, όπως σύγχρονες τάσεις στην αρχιτεκτονική και τη λειτουργία των κτιρίων της τεχνολογίας αποκλείει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ντετερμινισμού. Σε αυτή τη θέση φαίνονται μεθοδική δεν απεικονίζεται παραδείγματα υπολογισμού, τόσο λόγω της ανάγκης να μειωθεί σημαντικά ο όγκος της παρουσίασης και αντικειμενικές συνθήκες εμποδίζοντας απαράδεκτη άμεση χάραξη αυτών των παραδειγμάτων στις σχεδιαστικές λύσεις. Η συνιστώμενη μεθοδολογία εκτείνεται κυρίως σε έργα πολιτικού μηχανικού - οικιστικά και δημόσια κτίρια. Λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία των κατασκευαστικών έργων κρίνεται σκόπιμο να συνεχιστεί η ανάπτυξη υπολογιστικών μεθόδων προσανατολισμό συγκροτήματα μικτής χρήσης, υπόγεια και supervysotnye κτίριο αντικείμενα με μάζα παραμονή των ανθρώπων.

Οι συγγραφείς θα είναι ευγνώμονες στους ειδικούς σε αυτόν τον τομέα για τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους σχετικά με το περιεχόμενο της παρουσιαζόμενης μεθοδολογίας και θα τις λάβουν υπόψη στις περαιτέρω εργασίες τους.

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1.1. Οι συστάσεις αυτές αναπτύσσονται σύμφωνα με τις τρέχουσες απαιτήσεις για την πυρασφάλεια και ρυθμίζουν τη διαδικασία υπολογισμού των βασικών παραμέτρων προστασίας των καπνών των κτιρίων, κυρίως οικιστικών και δημόσιων. Αυτά είναι μεθοδολογικά. Οι ρυθμίσεις μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των παραμέτρων του αερισμού καπνού των κτιρίων και κατασκευών για διάφορους σκοπούς (συμπεριλαμβανομένων των κλειστών επιφανειακών και υπογείων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, την κατασκευή και την αποθήκη κτίρια, πολυλειτουργικά συγκροτήματα), τα οποία δεν έχουν σχεδιαστεί για τη σχετική μέθοδο.

1.2. Συστάσεις προορίζονται για τους εργαζόμενους UGPN κύρια τμήματα EMERCOM της Ρωσίας στα θέματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των φορέων σχεδιασμού και επιχειρήσεων που ασχολούνται με την άδεια δραστηριότητα για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των τεχνικών λύσεων για την ολοκληρωμένη πυροπροστασία των κτιρίων και κατασκευών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις δραστηριότητες των γραφείων σχεδιασμού ενός ευρέως προφίλ και κυβερνητικών υπηρεσιών των αρμόδιων εποπτικών οργάνων.

1.3. Η δημοσίευση αυτών των συστάσεων δεν ακυρώνει τη δράση και δεν αποκλείει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης από εμπειρογνώμονες διαφόρων προφίλ άλλων εγγράφων παρόμοιας ονομασίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων εξελίξεων.

1.4. Προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή αλλοίωση των αποτελεσμάτων της πρακτικής εφαρμογής της μεθοδολογίας σε χρήση του δεν επιτρέπεται η σύνθεση και απλοποιήσει την ερμηνεία των δεδομένων υπολογισμού ως νομογράμματα, πίνακες, και άλλα παρόμοια υλικά.

2. ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

2.1. Σχεδιασμός λύσεων χώρο του σχεδιασμού, ως μέρος ενός συνόλου αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά μέρη πρέπει να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανονισμούς στον τομέα των σχεδίων πυρασφάλειας, περιλαμβανομένης της διάταξης των διαδρομών εκκένωσης και τις εξόδους κινδύνου, αντοχή στη φωτιά από τα κύρια σχέδια κτιρίου και την κατασκευή του διαχωρισμού σε ξεχωριστά διαμερίσματα φωτιά. Εάν είναι απαραίτητο, εκτός από αυτούς τους κανονισμούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη συμπληρωματικών διατάξεων ειδικές τεχνικές απαιτήσεις για τον σχεδιασμό της πυροπροστασίας.

2.2. Ως οικισμός μέτρα που προβλέπονται εξαερισμού καπνού θα πρέπει να είναι η δυνατότητα της φωτιάς σε ένα δωμάτιο, κάθε ένα από τα διαμερίσματα φωτιά, σε ένα από τα δάπεδα του, κατά προτίμηση κάτω, όπως και στην υπέργεια και υπόγεια τμήματα του κτιρίου. Η αρχική θέση των ανοιγμάτων παραθύρων είναι κλειστή, οι θυρίδες σύμφωνα με τις απαιτήσεις [4].

Θα πρέπει να παρέχεται εκτιμώμενη διάρκεια αερισμού καπνό είτε για την περίοδο εκκένωσης των χώρων, από το πάτωμα ή έξω από το κτίριο στο σύνολό του ή κατά το χρόνο του τις πυροσβεστικές υπηρεσίες εργάζονται για να σώσει τους ανθρώπους, την ανίχνευση και τον εντοπισμό της πυρκαγιάς.

Η εκτέλεση του σχεδιασμού του κτιριακού τμήματος της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το καθορισμένο επίπεδο ποιότητας. Κατασκευή και αερισμός του καπνού (αεραγωγούς, υπονόμους, των φραγμάτων πυρός, ανεμιστήρες εξάτμισης, πόρτες, συμπεριλαμβανομένων dymogazonepronitsaemye φωτιά, οθόνες καπνού, κλπ) πρέπει να αντιστοιχούν στα τεχνικά δεδομένα των κατασκευαστών και που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση της εγκατάστασης προστασίας καπνού με την παρουσία του συστήματος GOST των πιστοποιητικών συμμόρφωσης R και πιστοποιητικά πυρασφάλειας.

2.3. Τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά των κτιρίων καθορίζονται από τους συντελεστές της πίεσης του ανέμου σε διάφορες προσόψεις. Η κατανομή των αεροδυναμικών συντελεστών και τιμές της πίεσης του ανέμου για τα κτίρια που προορίζονται να ληφθούν σύμφωνα με τα έγγραφα σχεδιασμού ή από τα πειραματικά δεδομένα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα της αεροδυναμικής δοκιμών (καθαρισμού μοντέλα σε μια αεροδυναμική σήραγγα). Ελλείψει των απαραίτητων στοιχείων, τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να καθορίζονται με υπολογισμό, ανάλογα με την κατεύθυνση του αντίκτυπου του ανέμου στις διάφορες προσόψεις των κτιρίων:

αεροδυναμικός συντελεστής πίεσης ανέμου όταν εκτίθεται στον άνεμο υπό γωνία wk του επιπέδου της πρόσοψης.