Πώς να κάνετε έναν υπολογισμό του εξαερισμού: τύποι και παράδειγμα του υπολογισμού του συστήματος παροχής και εξαγωγής

Ονειρεύεστε ότι υπήρχε ένα υγιές μικροκλίμα στο σπίτι και δεν υπήρχε μυρωδιά υγρασίας και υγρασίας σε κανένα δωμάτιο; Για το σπίτι ήταν πραγματικά άνετο, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ένας αρμόδιος υπολογισμός του εξαερισμού.

Αν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού για να χάσετε αυτό το σημαντικό σημείο στο μέλλον, θα πρέπει να λύσει μια σειρά από προβλήματα, από την απομάκρυνση μούχλα στο μπάνιο μέχρι τη νέα επισκευή και εγκατάσταση των συστημάτων αεραγωγών. Συμφωνώ, δεν είναι πολύ ευχάριστο να βλέπετε τα καυτά καλούπια μαύρου καλουπιού στο περβάζι παραθύρου ή στις γωνίες του παιδικού δωματίου ή να επανασυνδέετε τον εαυτό σας σε εργασίες επισκευής.

Θέλετε να υπολογίσετε τον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη διάμετρο των αεραγωγών και τελειώνοντας με το μήκος τους για όλους τους χώρους του σπιτιού, αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά; Θα σας βοηθήσουμε σε αυτό - το άρθρο περιέχει χρήσιμα υλικά για τον υπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των τύπων και ένα πραγματικό παράδειγμα για δωμάτια διαφορετικών σκοπών και μια συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, επελέγησαν οι πίνακες από τα βιβλία αναφοράς, που αντιστοιχούν στα πρότυπα, τις οπτικές φωτογραφίες και τα βίντεο, στα οποία χρησιμοποιήθηκε ένα παράδειγμα ανεξάρτητου υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα πρότυπα.

Αιτίες προβλημάτων αερισμού

Με τους σωστούς υπολογισμούς και την κατάλληλη εγκατάσταση, ο εξαερισμός του σπιτιού γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας στους χώρους διαβίωσης θα είναι φρέσκο, με φυσιολογική υγρασία και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Αν παρατηρήσετε την αντίστροφη εικόνα, για παράδειγμα, σταθερή ταλαιπωρία, μούχλα και μύκητα στο μπάνιο ή άλλα αρνητικά φαινόμενα, τότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Πολλά προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη μικροσυστοιχιών, που προκαλείται από την τοποθέτηση αεροστεγμένων πλαστικών παραθύρων. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ λίγο φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φροντίσει για την εισροή του.

Οι μπλοκαρίσματα και η αποσυμπίεση των αεραγωγών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής, ο οποίος είναι κορεσμένος με δυσάρεστες οσμές, καθώς και οι υπερβολικοί υδρατμοί.

Ως αποτέλεσμα, μούχλα και μύκητες μπορούν να εμφανιστούν σε χώρους γραφείων, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες.

Αλλά συμβαίνει επίσης ότι τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού λειτουργούν καλά, αλλά τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω παραμένουν ανεπίλυτα. Ίσως οι υπολογισμοί του συστήματος εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα έχουν πραγματοποιηθεί λανθασμένα.

Αρνητικά, ο αερισμός των χώρων μπορεί να επηρεαστεί από την αλλοίωση, τον επανασχεδιασμό, την εμφάνιση των επεκτάσεων, την εγκατάσταση των προαναφερθέντων πλαστικών παραθύρων κλπ.

Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών, δεν επαναφέρει τους υπολογισμούς και εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε προβλήματα με τον εξαερισμό είναι να ελέγξετε την παρουσία έλξης. Στο πλέγμα της θύρας εξάτμισης, πρέπει να φέρετε ένα αναμμένο ζευγάρι ή ένα φύλλο λεπτού χαρτιού.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ανοικτή φωτιά για μια τέτοια επιθεώρηση εάν το δωμάτιο χρησιμοποιεί εξοπλισμό θέρμανσης αερίου.

Εάν η φλόγα ή χαρτί σίγουρα εκτρέπεται προς το σχέδιο, το διαθέσιμο ώσης, αν δεν συμβεί ή να απορρίψει αδύναμη, ακανόνιστη, ένα πρόβλημα με την εκτροπή του αέρα των αποβλήτων καθίσταται εμφανής.

Η αιτία μπορεί να είναι η παρεμπόδιση ή η βλάβη στον αγωγό ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς επισκευής.

Δεν υπάρχει πάντα η ευκαιρία να εξαλειφθεί η βλάβη, η λύση του προβλήματος είναι συχνά η εγκατάσταση πρόσθετου εξαερισμού. Πριν από την τοποθέτησή τους, δεν βλάπτει να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Πώς να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα;

Όλοι οι υπολογισμοί για τα συστήματα εξαερισμού περιορίζονται στον προσδιορισμό του όγκου αέρα στον χώρο. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστό δωμάτιο, και το σύνολο των δωματίων σε ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και δεδομένα από κανονιστικών εγγράφων υπολογίζεται βασικές παραμέτρους του συστήματος αερισμού, όπως είναι η διατομή και ο αριθμός των αγωγών, ανεμιστήρες, ισχύς, κλπ

Υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι υπολογισμού που σας επιτρέπουν να υπολογίσετε όχι μόνο την ανανέωση των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο, αλλά και την αφαίρεση της θερμικής ενέργειας, τις αλλαγές στην υγρασία, την απομάκρυνση των μολυσματικών ουσιών κ.ο.κ.

Οι υπολογισμοί αυτοί πραγματοποιούνται συνήθως για βιομηχανικά, κοινωνικά ή ειδικά κτίρια.

Αν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να εκτελεστούν τέτοιοι λεπτομερείς υπολογισμοί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν μηχανικό που έχει μελετήσει παρόμοιες τεχνικές. Για τον αυτό-υπολογισμό για χώρους διαβίωσης χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες επιλογές:

 • με πολλαπλότητα.
 • υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα ·
 • ανά περιοχή.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι σχετικά απλές, έχοντας κατανοήσει την ουσία τους, ακόμη και ένας λαϊκός μπορεί να υπολογίσει τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού του.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τους υπολογισμούς της περιοχής. Ο ακόλουθος κανόνας λαμβάνεται ως βάση: κάθε ώρα ένα σπίτι πρέπει να λάβει τρία κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά τετραγωνικό μέτρο της περιοχής.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν μόνιμα στο σπίτι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων είναι επίσης σχετικά απλός. Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογισμοί δεν βασίζονται στην έκταση, αλλά στον αριθμό των μονίμων και προσωρινών κατοίκων.

Για κάθε κάτοικο, είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 60 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Αν το δωμάτιο παρακολουθείται συχνά από προσωρινούς επισκέπτες, τότε για κάθε άτομο πρέπει να προσθέσετε άλλα 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ο υπολογισμός με πολλαπλότητα είναι κάπως πιο περίπλοκος. Κατά την απόδοσή του λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός κάθε ξεχωριστού χώρου και οι προδιαγραφές για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα για καθένα από αυτά.

Η βραχύτητα της ανταλλαγής αέρα ονομάζεται συντελεστής που αντικατοπτρίζει την ποσότητα πλήρους αντικατάστασης του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο για μία ώρα. Οι σχετικές πληροφορίες περιέχονται σε ειδικό κανονιστικό πίνακα (SNIP 2.08.01-89 * Οικιστικά κτίρια, παράρτημα. 4).

Υπολογίστε την ποσότητα αέρα που πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με τον τύπο:

L = N * V,

 • Ν - τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα, που λαμβάνεται από τον πίνακα,
 • V - όγκος των χώρων, m3.

Η ένταση του κάθε δωματίου είναι πολύ απλή για να υπολογίσετε, γι 'αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια του δωματίου με το ύψος του. Στη συνέχεια, για κάθε δωμάτιο, ο όγκος της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο που δίνεται παραπάνω.

Ο δείκτης L για κάθε δωμάτιο συνοψίζεται, η τελική τιμή σας επιτρέπει να έχετε μια ιδέα για το πόσο φρέσκο ​​αέρα πρέπει να εισέλθει στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου.

Φυσικά, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του εξαερισμού. Στην ίδια αίθουσα μην εγκαταστήσετε τόσο τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας όσο και τον εξαερισμό.

Συνήθως, η ροή του αέρα γίνεται μέσα από "καθαρά" δωμάτια: ένα υπνοδωμάτιο, ένα βρεφονηπιακό σταθμό, ένα σαλόνι, ένα γραφείο, κλπ.

Αφαιρέστε τον ίδιο αέρα από τα δωμάτια για επίσημη χρήση: μπάνιο, μπάνιο, κουζίνα, κλπ. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι δυσάρεστες μυρωδιές που χαρακτηρίζουν αυτά τα δωμάτια δεν εξαπλώνονται στην κατοικία, αλλά εμφανίζονται αμέσως έξω, γεγονός που κάνει τα σπίτια πιο άνετα.

Ως εκ τούτου, στον υπολογισμό, ο κανόνας λαμβάνεται μόνο για τον αέρα τροφοδοσίας ή μόνο για τον εξαερισμό, όπως αντικατοπτρίζεται στον κανονιστικό πίνακα.

Εάν ο αέρας δεν χρειάζεται να τροφοδοτηθεί ή να αφαιρεθεί από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, υπάρχει μια παύλα στο αντίστοιχο κουτί. Για μερικές αίθουσες, η ελάχιστη τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ενδεικτική.

Εάν η υπολογιζόμενη τιμή ήταν κάτω από το ελάχιστο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πινακοποιημένη τιμή για τους υπολογισμούς.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν δωμάτια στο σπίτι των οποίων ο σκοπός δεν φαίνεται στον πίνακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται τα πρότυπα που υιοθετούνται για τις κατοικίες, i. 3 κυβικά μέτρα ανά τετραγωνικό μέτρο του δωματίου.

Απλά χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου κατά 3, η ληφθείσα τιμή λαμβάνεται ως κανονική πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

Όλες οι τιμές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω έτσι ώστε να είναι πολλαπλάσια των πέντε. Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε το άθροισμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L για τους χώρους μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

Ξεχωρίστε ξεχωριστά τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα L των δωματίων από τα οποία αντλείται ο εξαγόμενος αέρας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκρίνετε αυτούς τους δύο δείκτες. Εάν το L στην εισροή αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερο από το L για την κουκούλα, τότε είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δείκτες για εκείνους τους χώρους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι ελάχιστες τιμές στους υπολογισμούς.

Παραδείγματα υπολογισμών του όγκου της ανταλλαγής αέρα

Για να υπολογίσετε για το σύστημα εξαερισμού με πολλαπλότητα, πρώτα θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλες τις εγκαταστάσεις στο σπίτι, καταγράψτε την περιοχή τους και το ύψος των οροφών.

Για παράδειγμα, σε ένα υποθετικό σπίτι υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 • Υπνοδωμάτιο - 27 τ.μ.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ.
 • Το γραφείο είναι 18 τ.μ.
 • Παιδικό δωμάτιο - 12 τ.μ.
 • Κουζίνα - 20 τ.μ.
 • Μπάνιο - 3 τ.μ.
 • Μπάνιο - 4 τ.μ.
 • Διάδρομος - 8 τ.μ.

Δεδομένου ότι το ύψος της οροφής σε όλα τα δωμάτια είναι τρία μέτρα, υπολογίστε τους κατάλληλους όγκους αέρα:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3.
 • Καθιστικό - 114 m 3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα.
 • Παιδική - 36 m 3;
 • Κουζίνα - 60 m3;
 • Ένα μπάνιο είναι 9 κυβικά μέτρα.
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα.
 • Διάδρομος - 24 κυβικά μέτρα.

Τώρα, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω πίνακα, πρέπει να υπολογίσετε τον αερισμό του δωματίου, λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, αυξάνοντας κάθε δείκτη σε ένα πολλαπλάσιο του πέντε:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3.
 • Σαλόνι - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3;
 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 50 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 25 κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες του διαδρόμου στον πίνακα, επομένως τα στοιχεία για αυτό το μικρό δωμάτιο δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Για το σαλόνι υπολογισμός πραγματοποιείται στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα τρία κυβικά μέτρα. μετρητή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τώρα πρέπει να συνοψίσουμε χωριστά τις πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιείται η ροή του αέρα και χωριστά - τους χώρους στους οποίους είναι εγκατεστημένες οι συσκευές εξαερισμού.

Όγκος της ανταλλαγής αέρα στην εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 165 m3 / h.

Τώρα πρέπει να συγκρίνουμε τα εισπραχθέντα ποσά. Προφανώς, η απαραίτητη εισροή υπερβαίνει την κουκούλα κατά 130 m3 / h (295 m3 / h-165 m3 / h).

Για να εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος της ανταλλαγής αέρα με το τέντωμα, για παράδειγμα, με την αύξηση των δεικτών στην κουζίνα. Μετά τις αλλαγές, τα αποτελέσματα υπολογισμού θα μοιάζουν με αυτό:

Όγκος ανταλλαγής αέρα από εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 220 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 295 m3 / h.

Οι όγκοι εισροής και εξάτμισης είναι ίσοι, που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα με πολλαπλότητα.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής είναι πολύ ευκολότερος. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι που εξετάστηκε παραπάνω, δύο άτομα διαμένουν μόνιμα και δύο παραμένουν στο εσωτερικό ακανόνιστα.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το πρότυπο 60 κυβικών μέτρων ανά άτομο για μόνιμους κατοίκους και 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα για τους προσωρινούς επισκέπτες:

 • Υπνοδωμάτιο - 2 άτομα * 60 = 120 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Το γραφείο - 1 άτομο * 60 = 60 m3 / ώρα.
 • Καθιστικό 2 άτομα * 60 + 2 άτομα * 20 = 160 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδιά 1 άτομο * 60 = 60 m3 / h.

Σύνολο κατά μήκος του παραπόταμου - 400 m3 / h.

Για τον αριθμό των μόνιμων και προσωρινών κατοίκων του σπιτιού δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, τα στοιχεία αυτά καθορίζονται με βάση την πραγματική κατάσταση και την κοινή λογική.

Η κουκούλα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες που παρατίθενται στον παραπάνω πίνακα και αυξάνεται στο συνολικό ρυθμό εισροής:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 300 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 400 m3 / h.

Αυξημένη ανταλλαγή αέρα για την κουζίνα και το μπάνιο. Ο ανεπαρκής όγκος των καυσαερίων μπορεί να χωριστεί μεταξύ όλων των χώρων στους οποίους είναι εγκατεστημένος ο εξαερισμός.

Ή να αυξήσετε αυτόν τον δείκτη μόνο για ένα δωμάτιο, όπως έγινε στον υπολογισμό των πολλαπλάτων.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο. Ας πούμε ότι η οικία είναι 130 τ.μ.

Στη συνέχεια, ο εναλλάκτης αέρα κατά μήκος του παραπόταμου πρέπει να είναι 130 τ.μ. * 3 κυβικά μέτρα / ώρα = 390 κυβικά μέτρα / ώρα.

Παραμένει η διανομή αυτού του όγκου στις εγκαταστάσεις της κουκούλας, για παράδειγμα, έτσι:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 290 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 390 m3 / h.

Η ισορροπία της ανταλλαγής αέρα είναι ένας από τους κύριους δείκτες στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού. Περαιτέρω υπολογισμοί εκτελούνται με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Πώς να επιλέξετε το τμήμα του αεραγωγού;

Το σύστημα εξαερισμού, όπως είναι γνωστό, μπορεί να είναι κανάλι ή μη κανάλι. Στην πρώτη περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη σωστή διατομή των καναλιών.

Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση σχεδίων με ορθογώνια διατομή, ο λόγος του μήκους και του πλάτους τους θα πρέπει να προσεγγίζει το 3: 1.

Η ταχύτητα των κινούμενων αέριων μαζών κατά μήκος της κύριας οδού πρέπει να είναι περίπου πέντε μέτρα ανά ώρα, και στα κλαδιά - μέχρι τρία μέτρα ανά ώρα.

Αυτό θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του συστήματος με ελάχιστο θόρυβο. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή διατομής του αγωγού.

Για να βρείτε τις διαστάσεις της δομής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς πίνακες υπολογισμού. Σε έναν τέτοιο πίνακα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την ένταση της εναλλαγής αέρα στα αριστερά, για παράδειγμα 400 m3 / h, και από την κορυφή να επιλέξετε την τιμή ταχύτητας - πέντε μέτρα ανά ώρα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε τη διασταύρωση της οριζόντιας γραμμής μέσω της ανταλλαγής αέρα με την κάθετη γραμμή σε ταχύτητα.

Από αυτό το σημείο τομής, σύρετε μια γραμμή κάτω σε μια καμπύλη κατά μήκος της οποίας μπορεί να καθοριστεί μια κατάλληλη διατομή. Για έναν ορθογώνιο αγωγό, αυτή θα είναι η τιμή της περιοχής, και για έναν στρογγυλό αγωγό, η διάμετρος σε χιλιοστά.

Πρώτον, οι υπολογισμοί γίνονται για τον κύριο αγωγό, και στη συνέχεια για τους κλάδους.

Έτσι, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο εάν σχεδιαστεί μόνο ένας αγωγός εξαγωγής στο σπίτι. Αν πρέπει να εγκατασταθούν αρκετοί αγωγοί εξαγωγής, τότε ο συνολικός όγκος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να διαιρείται με τον αριθμό των καναλιών και κατόπιν οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παραπάνω αρχή.

Επιπλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα υπολογισμού με τα οποία μπορείτε να εκτελέσετε τέτοιους υπολογισμούς. Για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, τέτοια προγράμματα μπορούν ακόμη και να είναι πιο βολικά, δεδομένου ότι παρέχουν ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αρχές του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνονται σε αυτό το βίντεο:

Μαζί με τον εξαντλημένο αέρα, το σπίτι αφήνει επίσης θερμότητα. Εδώ, ο υπολογισμός των απωλειών θερμότητας που συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού αποδεικνύεται σαφώς:

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού - η βάση της ασφαλούς λειτουργίας του και η εγγύηση ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι ή στο διαμέρισμα. Η γνώση των βασικών παραμέτρων στις οποίες βασίζονται αυτοί οι υπολογισμοί θα επιτρέψει όχι μόνο να σχεδιαστεί σωστά το σύστημα εξαερισμού κατά την κατασκευή, αλλά και να προσαρμοστεί η κατάσταση του, εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Αριθμομηχανές για τον υπολογισμό των παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού


Για οικιακούς χώρους ο υπολογισμός της απαιτούμενης χωρητικότητας αερισμού πραγματοποιείται:

 1. Με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν ταυτόχρονα στο δωμάτιο?
 2. Ανά περιοχή κατοικίας.
 3. Με την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

Ο υπολογισμός για τον αριθμό των ατόμων βασίζεται στον κανόνα: 30 m³ / ώρα ανά άτομο, με συνολική επιφάνεια ενός διαμερίσματος ανά άτομο άνω των 20 μ².

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα ανά αριθμό ατόμων (με συνολική επιφάνεια ενός διαμερίσματος ανά άτομο άνω των 20μ²)

Υπολογισμός της επιφάνειας του σπιτιού, βασίζεται στον κανόνα: 3 m³ / ώρα για 1 m² της επιφάνειας των χώρων, με συνολική επιφάνεια ενός διαμερίσματος ανά άτομο μικρότερο από 20 m².

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα στην περιοχή του δωματίου (για συνολική επιφάνεια ενός διαμερίσματος ανά άτομο κάτω των 20μ²)

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα γίνεται με πολλαπλότητα, με βάση τον ελάχιστο αριθμό μεταβολών αέρα ανά ώρα στο δωμάτιο. Για ένα υπνοδωμάτιο, ένα κοινό δωμάτιο, ένα δωμάτιο παιδιού λαμβάνεται ίσο με 1,0 (SNiP 31-01-2003 Πίνακας 9.1).

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε πολλαπλότητα

Η μεγαλύτερη τιμή της ανταλλαγής αέρα που προκύπτει από τους τρεις υπολογισμούς θα είναι η απαιτούμενη ικανότητα εξαερισμού. Γνωρίζοντας την απόδοση εξαερισμού, μπορείτε να υπολογίσετε την ελάχιστη διατομή των αεραγωγών. Ο υπολογισμός γίνεται από την κατάσταση της μέγιστης ταχύτητας αέρα στους αγωγούς - 4 m / s. Σε μεγάλες τιμές, ενδέχεται να εμφανιστεί θόρυβος από την κίνηση των αέριων μαζών.

Υπολογισμός της επιφάνειας διατομής του αγωγού

Γνωρίζοντας την ελάχιστη διατομή του αγωγού, επιλέγουμε ένα κατάλληλο μέγεθος αγωγού από τους συνοπτικούς πίνακες.

Ή κάνουμε έναν ανεξάρτητο υπολογισμό του πιο κατάλληλου τύπου αεραγωγού. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους υπολογιστές παρακάτω.
Γνωρίζοντας τη διάμετρο ή το πλάτος και το ύψος του αγωγού, μπορείτε να υπολογίσετε την πραγματική διατομή του και να το συγκρίνετε με την υπολογισμένη τιμή.

Υπολογισμός της πραγματικής περιοχής διατομής του κυκλικού αγωγού

Υπολογισμός της πραγματικής περιοχής τομής ενός ορθογωνίου αγωγού

Υπολογισμός των αεραγωγών

Κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού, είναι σημαντικό να επιλέξετε και να ορίσετε σωστά τις παραμέτρους όλων των στοιχείων του συστήματος. Είναι απαραίτητο να βρείτε την απαιτούμενη ποσότητα αέρα, να παραλάβετε τον εξοπλισμό, να υπολογίσετε τους αεραγωγούς, τα εξαρτήματα και άλλα εξαρτήματα του δικτύου εξαερισμού. Πώς γίνεται ο υπολογισμός του εξαερισμού; Τι επηρεάζει το μέγεθος και τη διατομή τους; Ας εξετάσουμε αυτό το ζήτημα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι αεραγωγοί πρέπει να υπολογίζονται από δύο οπτικές γωνίες. Αρχικά, επιλέγεται η απαραίτητη διατομή και σχήμα. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ποσότητα του αέρα και άλλων παραμέτρων του δικτύου. Επίσης, κατά την κατασκευή, η ποσότητα υλικού, για παράδειγμα, κασσίτερος, υπολογίζεται για την κατασκευή σωλήνων και διαμορφωμένων στοιχείων. Αυτός ο υπολογισμός της περιοχής των αγωγών σας επιτρέπει να προσδιορίσετε εκ των προτέρων την ποσότητα και το κόστος του υλικού.

Τύποι αεραγωγών

Για να ξεκινήσετε μερικές λέξεις, θα αναφέρουμε τόσο τα υλικά όσο και τους τύπους αεραγωγών. Αυτό είναι σημαντικό λόγω του γεγονότος ότι, ανάλογα με το σχήμα των αγωγών, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του υπολογισμού του και η επιλογή της περιοχής εγκάρσιας τομής. Είναι επίσης σημαντικό να επικεντρωθεί στο υλικό, καθώς επηρεάζει τα χαρακτηριστικά της κίνησης του αέρα και την αλληλεπίδραση της ροής με τους τοίχους.

Εν ολίγοις, οι αγωγοί είναι:

 • Μέταλλο από γαλβανισμένο ή μαύρο χάλυβα, ανοξείδωτο.
 • Ευέλικτη από αλουμίνιο ή πλαστική μεμβράνη.
 • Άκαμπτο πλαστικό.
 • Ιστός.

Στη μορφή, οι αγωγοί αέρα είναι κατασκευασμένοι από κυκλική διατομή, ορθογώνια και οβάλ. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι στρογγυλοί και ορθογώνιοι σωλήνες.

Οι περισσότεροι από τους περιγραφόμενους αγωγούς αέρα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο, για παράδειγμα, από εύκαμπτο πλαστικό ή ύφασμα και είναι δύσκολο να κατασκευαστούν στο εργοτάξιο ή σε ένα μικρό εργαστήριο. Τα περισσότερα από τα προϊόντα που πρέπει να υπολογιστούν είναι κατασκευασμένα από γαλβανισμένο χάλυβα ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Από γαλβανισμένο χάλυβα, κατασκευάζονται αμφότεροι ορθογώνιοι και κυκλικοί αεραγωγοί και δεν απαιτείται ιδιαίτερα ακριβός εξοπλισμός για την παραγωγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί μια μηχανή κάμψης και μια συσκευή για την κατασκευή κυκλικών σωλήνων. Εκτός από ένα μικρό εργαλείο χειρός.

Υπολογισμός της διατομής του αγωγού

Το κύριο καθήκον που προκύπτει κατά τον υπολογισμό των αγωγών είναι η επιλογή της διατομής και του σχήματος του προϊόντος. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στο σχεδιασμό του συστήματος τόσο σε εξειδικευμένες εταιρείες όσο και στην αυτο-κατασκευή. Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τη διάμετρο του αγωγού ή τις πλευρές του ορθογωνίου, για να επιλέξετε τη βέλτιστη τιμή της περιοχής διατομής.

Ο υπολογισμός της διατομής πραγματοποιείται με δύο τρόπους:

 • επιτρεπόμενες ταχύτητες ·
 • σταθερή απώλεια πίεσης.

Η μέθοδος των επιτρεπόμενων ταχυτήτων είναι απλούστερη για τους μη ειδικούς, οπότε ας το εξετάσουμε γενικά.

Υπολογισμός της διατομής του αγωγού με τη μέθοδο της επιτρεπόμενης ταχύτητας

Ο υπολογισμός του τμήματος του αγωγού εξαερισμού με τη μέθοδο της επιτρεπόμενης ταχύτητας βασίζεται στην κανονικοποιημένη μέγιστη ταχύτητα. Η ταχύτητα επιλέγεται για κάθε τύπο δωματίου και τμήματος αγωγού, ανάλογα με τις συνιστώμενες τιμές. Για κάθε τύπο κτιρίου υπάρχουν μέγιστες επιτρεπόμενες ταχύτητες στους κύριους αγωγούς και κλάδους, πάνω από τους οποίους η χρήση του συστήματος είναι δύσκολη λόγω θορύβου και ισχυρών πιέσεων.

Το Σχ. 1 (Διάγραμμα δικτύου για τον υπολογισμό)

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε τον υπολογισμό, είναι απαραίτητο να καταρτίσετε ένα σχέδιο του συστήματος. Πρώτον, πρέπει να υπολογίσετε την απαιτούμενη ποσότητα αέρα που πρέπει να παρέχεται και να αφαιρείται από το δωμάτιο. Σε αυτόν τον υπολογισμό, θα βασιστούν περαιτέρω εργασίες.

Η ίδια η διαδικασία υπολογισμού της διατομής με τη μέθοδο των αποδεκτών ταχυτήτων απλοποιείται ώστε να αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

 1. Δημιουργείται ένα σύστημα αεραγωγών, στο οποίο σημειώνονται τα τμήματα και η εκτιμώμενη ποσότητα αέρα, τα οποία θα μεταφερθούν μέσω αυτών. Είναι καλύτερα να υποδείξετε σε αυτό όλα τα δίκτυα, διαχυτήρες, αλλαγές τομής, στροφές και βαλβίδες.
 2. Σύμφωνα με την επιλεγμένη μέγιστη ταχύτητα και ποσότητα αέρα, υπολογίζεται η διατομή του αεραγωγού, η διάμετρος ή το μέγεθος των πλευρών του ορθογωνίου.
 3. Αφού είναι γνωστές όλες οι παράμετροι του συστήματος, μπορείτε να επιλέξετε τον ανεμιστήρα της απαιτούμενης χωρητικότητας και κεφαλής. Η επιλογή του ανεμιστήρα βασίζεται στον υπολογισμό της πτώσης πίεσης στο δίκτυο. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από το να μαζεύετε την διατομή του αεραγωγού σε κάθε τμήμα. Αυτή η ερώτηση θα εξετάσουμε γενικά. Επειδή μερικές φορές επιλέγουν μόνο έναν ανεμιστήρα με μικρό περιθώριο.

Για τον υπολογισμό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις παραμέτρους της μέγιστης ταχύτητας αέρα. Λαμβάνεται από βιβλία αναφοράς και κανονιστική βιβλιογραφία. Ο πίνακας δείχνει τις τιμές για ορισμένα κτίρια και περιοχές του συστήματος.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή και τη διάμετρο του αγωγού;

Για τη μεταφορά του καθαρού αέρα ή του αέρα εξαγωγής από συστήματα εξαερισμού σε αστικά ή βιομηχανικά κτίρια χρησιμοποιούνται αεραγωγοί διαφορετικής διαμόρφωσης, σχήμα και μέγεθος. Συχνά πρέπει να τοποθετούνται σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις στις πιο απροσδόκητες και γεμάτες θέσεις. Για τέτοιες περιπτώσεις, η σωστή διατομή του αγωγού και η διάμετρος του διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Σχέδιο διαστάσεων του κόμβου του περάσματος.

Παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος των αεραγωγών

Δεν είναι σημαντικό να εγκατασταθούν με επιτυχία συστήματα εξαερισμού σε νεοδημιουργημένες ή νεόδμητες εγκαταστάσεις - αρκεί να συνδυαστεί η θέση των συστημάτων σε σχέση με τους χώρους εργασίας, τον εξοπλισμό και άλλα δίκτυα μηχανικής. Στα υπάρχοντα βιομηχανικά κτίρια, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει εξαιτίας του περιορισμένου χώρου.

Σχέδιο εξοπλισμού σύνδεσης για εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Αυτό και πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τον υπολογισμό της διαμέτρου του αγωγού:

 1. Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι η παροχή ή ο εξαγόμενος αέρας ανά μονάδα χρόνου (m 3 / h), ο οποίος πρέπει να περάσει από αυτό το κανάλι.
 2. Η απόδοση εξαρτάται επίσης από την ταχύτητα του αέρα (m / s). Δεν μπορεί να είναι πολύ μικρό, κατόπιν με τον υπολογισμό το μέγεθος του αεραγωγού θα είναι πολύ μεγάλο, το οποίο είναι οικονομικά μη πρακτικό. Η υπερβολικά υψηλή ταχύτητα μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς, αυξημένο θόρυβο και ισχύ στην μονάδα αερισμού. Για διαφορετικά μέρη του συστήματος τροφοδοσίας συνιστάται η διαφορετική ταχύτητα, η τιμή της κυμαίνεται από 1,5 έως 8 m / s.
 3. Το υλικό του αγωγού είναι σημαντικό. Συνήθως είναι γαλβανισμένος χάλυβας, αλλά χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά: διάφοροι τύποι πλαστικών, ανοξείδωτος χάλυβας ή μαύρος χάλυβας. Το τελευταίο έχει την υψηλότερη τραχύτητα της επιφάνειας, η αντίσταση στη ροή θα είναι υψηλότερη και το μέγεθος του καναλιού θα πρέπει να ληφθεί περισσότερο. Η τιμή της διαμέτρου πρέπει να επιλέγεται σύμφωνα με την κανονιστική τεκμηρίωση.

Ο πίνακας 1 δείχνει το κανονικό μέγεθος των αγωγών και το πάχος του μετάλλου για την κατασκευή τους.

Η συσκευή των κιβωτίων αερισμού.

Σημείωση: Ο πίνακας 1 αντικατοπτρίζει το κανονικό όχι εντελώς, αλλά μόνο τα πιο κοινά μεγέθη καναλιών.

Οι αεραγωγοί παράγουν όχι μόνο στρογγυλό, αλλά και ορθογώνιο και ωοειδές σχήμα. Οι διαστάσεις τους λαμβάνονται μέσω της αντίστοιχης τιμής διαμέτρου. Επίσης, οι νέες μέθοδοι κατασκευής καναλιών επιτρέπουν τη χρήση μεταλλικού στοιχείου μικρότερου πάχους, αυξάνοντας παράλληλα την ταχύτητα τους χωρίς τον κίνδυνο να προκαλέσουν δονήσεις και θόρυβο. Αυτό ισχύει για τους αγωγούς αέρα με σπειροειδή τραβέρσα, έχουν υψηλή πυκνότητα και ακαμψία.

Υπολογισμός των διαστάσεων των αεραγωγών

Πρώτα πρέπει να καθορίσετε την ποσότητα παροχής ή του αέρα εξαγωγής, ο οποίος πρέπει να παραδοθεί μέσω του καναλιού μέσα στο δωμάτιο. Όταν αυτή η τιμή είναι γνωστή, η περιοχή διατομής (m 2) υπολογίζεται από τον τύπο:

 • θ - ταχύτητα αέρα στο κανάλι, m / s;
 • L - κατανάλωση αέρα, m 3 / h;
 • S είναι η διατομή του διαύλου, m 2.

Προκειμένου να συσχετιστούν οι μονάδες χρόνου (δευτερόλεπτα και ώρες), ο αριθμός 3600 βρίσκεται στον υπολογισμό.

Η διάμετρος του κυκλικού αγωγού σε μέτρα μπορεί να υπολογιστεί από την περιοχή της διατομής του με τον τύπο:

S = π D 2/4, D 2 = 4S / π, όπου D είναι η διάμετρος του καναλιού, m.

Πρόγραμμα εξαερισμού ιδιωτικής κατοικίας.

Η διαδικασία υπολογισμού του μεγέθους του αεραγωγού έχει ως εξής:

 1. Γνωρίζοντας τη ροή του αέρα σε αυτή την περιοχή, καθορίστε την ταχύτητα της κίνησης του, ανάλογα με το σκοπό του καναλιού. Για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε L = 10 000 m 3 / h και ταχύτητα 8 m / s, αφού η γραμμή διακλάδωσης είναι μια κύρια γραμμή.
 2. Υπολογίστε την επιφάνεια διατομής: 10 000/3600 x 8 = 0,347 m 2, η διάμετρος θα είναι 0,665 m.
 3. Στο κανονικό πάρτε το πλησιέστερο από τα δύο μεγέθη, πάρτε συνήθως αυτό που είναι μεγαλύτερο. Δίπλα σε 665 mm υπάρχουν διαμέτρους 630 mm και 710 mm, θα πρέπει να έχουν διαστάσεις 710 mm.
 4. Με την αντίστροφη σειρά, η πραγματική ταχύτητα του μείγματος αέρα στον αεραγωγό υπολογίζεται για να καθορίσει περαιτέρω την έξοδο του ανεμιστήρα. Σε αυτή την περίπτωση, η διατομή θα είναι: (3,14 x 0,71 2/4) = 0,4 m 2 και η πραγματική ταχύτητα είναι 10 000/3600 x 0,4 = 6,95 m / s.
 5. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί κανάλι ορθογώνιου σχήματος, οι διαστάσεις του επιλέγονται σύμφωνα με την υπολογιζόμενη επιφάνεια εγκάρσιας τομής ισοδύναμη με την στρογγυλή. Δηλαδή, υπολογίστε το πλάτος και το ύψος του αγωγού έτσι ώστε η επιφάνεια να είναι 0,347 m 2 στην περίπτωση αυτή. Μπορεί να είναι μια επιλογή 700 mm x 500 mm ή 650 mm x 550 mm. Τέτοιοι αεραγωγοί εγκαθίστανται σε περιορισμένες συνθήκες, όταν ο χώρος για τοποθέτηση περιορίζεται από τεχνολογικό εξοπλισμό ή από άλλα δίκτυα μηχανικής.

Επιλογή διαστάσεων για πραγματικές συνθήκες

Οι κύριοι τύποι αεραγωγών.

Στην πράξη, ο καθορισμός του μεγέθους του αγωγού δεν τελειώνει εκεί. Το γεγονός είναι ότι ολόκληρο το σύστημα των καναλιών για την παράδοση των αέριων μαζών στις εγκαταστάσεις έχει μια ορισμένη αντίσταση, υπολογισμούς που, παίρνουν τη δύναμη της μονάδας εξαερισμού. Η τιμή αυτή θα πρέπει να δικαιολογείται οικονομικά, ώστε να μην υπάρχει υπερβολική δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Ταυτόχρονα, οι μεγάλες διαστάσεις των καναλιών μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα στην εγκατάστασή τους, δεν πρέπει να καταλαμβάνουν το χρήσιμο χώρο των χώρων και να βρίσκονται εντός των ορίων της διαδρομής που προβλέπεται γι 'αυτές στις διαστάσεις τους. Επομένως, συχνά αυξάνεται ο ρυθμός ροής σε όλα τα τμήματα του συστήματος, έτσι ώστε οι διαστάσεις του καναλιού να γίνονται μικρότερες. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να κάνετε τον επανυπολογισμό, ίσως περισσότερες από μία φορές.

Η ελάχιστη πίεση σχεδιασμού που αναπτύσσεται από τον ανεμιστήρα καθορίζεται από τον τύπο:

 • R - αντίσταση τριβής 1 m στρογγυλού αγωγού, kgs / m 2,
 • l είναι το μήκος ενός τμήματος του ιδίου μεγέθους, m,
 • Z - αντίσταση που εμφανίζεται σε διαμορφωμένα στοιχεία και τμήματα του συστήματος (σταυροί, στραγγαλισμοί, βρύσες κλπ.).

Το σύστημα χωρίζεται σε τμήματα σύμφωνα με αυτό το χαρακτηριστικό: η ροή του αέρα στο χώρο πρέπει να είναι σταθερή, στη θέση όπου υπάρχει ένας κλάδος και η ποσότητα των μεταβαλλόμενων αέριων αλλαγών ξεκινά ένα καινούργιο τμήμα. Καθένας από αυτούς υπολογίζεται και τα αποτελέσματα συνοψίζονται, πράγμα που φαίνεται από τον τύπο. Οι τιμές αντίστασης τριβής (R) και στα στοιχεία του συστήματος είναι πίνακες τιμές αναφοράς, το μήκος του τμήματος λαμβάνεται από το έργο ή από τις πραγματικές μετρήσεις.

Εάν το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις και ο ανεμιστήρας που αναπτύσσει τέτοια πίεση είναι πολύ ισχυρός ή δαπανηρός, απαιτείται να υπολογίσει εκ νέου τη διάμετρο κάθε τμήματος του συστήματος τροφοδοσίας ή εξάτμισης.

Υπολογισμός της αριθμομηχανής διατομής αγωγού. Υπολογισμός των αεραγωγών

 • Γιατί πρέπει να ξέρετε για την περιοχή των αεραγωγών;
 • Πώς να υπολογίσετε την περιοχή του χρησιμοποιούμενου υλικού;
 • Υπολογισμός της περιοχής των αεραγωγών

Η πιθανή συγκέντρωση αέρα που έχει μολυνθεί από τη σκόνη, τους υδρατμούς και τα αέρια, τα προϊόντα θερμικής επεξεργασίας τροφίμων σε κλειστές εγκαταστάσεις αναγκάζουν την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού. Για να είναι αποτελεσματικά αυτά τα συστήματα, πρέπει να κάνετε σοβαρούς υπολογισμούς, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού της περιοχής των αεραγωγών.

Έχοντας ανακαλύψει μια σειρά από χαρακτηριστικά του αντικειμένου υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών και των όγκων των μεμονωμένων δωματίων, τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους και τον αριθμό των ανθρώπων που θα είναι εκεί, εμπειρογνώμονες, χρησιμοποιώντας μια ειδική φόρμουλα, να ρυθμίσετε το σχεδιασμό της απόδοσης εξαερισμού. Μετά από αυτό είναι δυνατόν να υπολογισθεί η περιοχή του αγωγού, η οποία θα παρέχει ένα βέλτιστο επίπεδο του αερισμού του εσωτερικού.

Γιατί πρέπει να ξέρετε για την περιοχή των αεραγωγών;

Ο εξαερισμός των χώρων είναι ένα αρκετά περίπλοκο σύστημα. Ένα από τα σημαντικότερα μέρη του δικτύου διανομής αέρα είναι ένα συγκρότημα αγωγών αέρα. Από ποιοτικής υπολογισμό της διαμόρφωσης και της περιοχής εργασίας (όπως σωλήνες, και το σύνολο των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή του αέρα) εξαρτάται όχι μόνο από τη σωστή θέση στο δωμάτιο ή την εξοικονόμηση πόρων, αλλά το πιο σημαντικό - οι βέλτιστες παράμετροι αερισμού για να εξασφαλίσει άνετες συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου.

Σχήμα 1. Τύπος για τον προσδιορισμό της διαμέτρου της γραμμής εργασίας.

Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί η περιοχή κατά τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα σχέδιο ικανό να περάσει τον απαιτούμενο όγκο αέρα ενώ ικανοποιεί άλλες απαιτήσεις για σύγχρονα συστήματα εξαερισμού. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο σωστός υπολογισμός της περιοχής οδηγεί στην εξάλειψη των απωλειών πίεσης αέρα, τη συμμόρφωση με υγειονομικά πρότυπα για την ταχύτητα και το επίπεδο θορύβου του αέρα που ρέει μέσω των αγωγών.

Ταυτόχρονα, μια ακριβής εικόνα της περιοχής που καταλαμβάνουν οι σωλήνες καθιστά δυνατή, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, την ανάληψη της καταλληλότερης θέσης στο δωμάτιο κάτω από το σύστημα εξαερισμού.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Πώς να υπολογίσετε την περιοχή του χρησιμοποιούμενου υλικού;

Ο υπολογισμός της βέλτιστης περιοχής αγωγών εξαρτάται άμεσα από παράγοντες όπως ο όγκος του αέρα που τροφοδοτείται σε έναν ή περισσότερους χώρους, η ταχύτητα της κίνησης και η απώλεια της πίεσης του αέρα.

Ταυτόχρονα, υπολογισμός της ποσότητας του υλικού που απαιτείται για την παραγωγή του, εξαρτάται από το εμβαδόν διατομής (τις διαστάσεις του καναλιού εξαερισμού) και από την ποσότητα του χώρου, στον οποίο φρέσκο ​​αέρα πρόκειται να εγχυθεί, και με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού.

Κατά τον υπολογισμό της τιμής της διατομής, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο μικρότερη είναι η ταχύτητα του αέρα μέσω των αγωγών του αγωγού.

Ταυτόχρονα, σε έναν τέτοιο αυτοκινητόδρομο θα υπάρχει λιγότερο αεροδυναμικό θόρυβο, ενώ για τη λειτουργία συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού θα απαιτηθεί χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Για να υπολογίσετε την περιοχή των αεραγωγών, πρέπει να εφαρμόσετε μια ειδική φόρμουλα.

Για να υπολογίσετε τη συνολική επιφάνεια του υλικού, που πρέπει να ληφθεί για τη συναρμολόγηση των αγωγών, πρέπει να γνωρίζετε τη διαμόρφωση και τις βασικές διαστάσεις του συστήματος που σχεδιάζεται. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό των στρογγυλών σωλήνων διανομής αέρα, απαιτούνται ποσότητες όπως η διάμετρος και το συνολικό μήκος ολόκληρου του κορμού. Ταυτόχρονα, ο όγκος του υλικού που χρησιμοποιείται για τις ορθογώνιες δομές υπολογίζεται με βάση το πλάτος, το ύψος και το συνολικό μήκος του αγωγού.

Σε γενικούς υπολογισμούς των υλικών απαιτήσεων για ολόκληρο τον κορμό, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι βρύσες και οι ημι-έξοδοι διαφόρων διαμορφώσεων. Επομένως, οι σωστοί υπολογισμοί ενός κυκλικού στοιχείου είναι αδύνατοι χωρίς γνώση της διαμέτρου και της γωνίας περιστροφής του. Κατά τον υπολογισμό της περιοχής του υλικού για την αφαίρεση ενός ορθογωνίου σχήματος εμπλέκονται τέτοιες συνιστώσες όπως το πλάτος, το ύψος και η γωνία περιστροφής της κάμψης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για κάθε τέτοιο υπολογισμό χρησιμοποιείται ο δικός του τύπος. Οι σωλήνες και τα εξαρτήματα είναι συνήθως κατασκευασμένα από γαλβανισμένο χάλυβα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του SNiP 41-01-2003 (Παράρτημα H).

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Υπολογισμός της περιοχής των αεραγωγών

Το μέγεθος του σωλήνα αερισμού επηρεάζεται από χαρακτηριστικά όπως μια σειρά αέρα που αντλείται στους χώρους, η ταχύτητα ροής και το επίπεδο πίεσης στους τοίχους και άλλα στοιχεία του κορμού.

Είναι αρκετό, χωρίς να υπολογίζονται όλες οι συνέπειες, να μειωθεί η διάμετρος της κύριας γραμμής, μόλις αυξηθεί η ταχύτητα του αέρα, πράγμα που θα οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης σε όλο το μήκος του συστήματος και στις περιοχές αντίστασης. Εκτός από την εμφάνιση υπερβολικού θορύβου και δυσάρεστης δόνησης του σωλήνα, το ηλεκτρικό αρχείο αυξάνει επίσης την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε στην προσπάθεια εξάλειψης αυτών των ελλείψεων, είναι δυνατόν και αναγκαία η αύξηση της διατομής του κυκλώματος εξαερισμού. Πρώτα απ 'όλα, αυτό μπορεί να προληφθεί από το περιορισμένο μέγεθος των χώρων. Επομένως, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε ιδιαίτερα τον υπολογισμό της περιοχής του σωλήνα.

Για να προσδιορίσετε αυτήν την παράμετρο, πρέπει να εφαρμόσετε τον ακόλουθο ειδικό τύπο:

Sc = L x 2.778 / V, όπου

Sc - υπολογισμένη περιοχή καναλιού (cm 2).

L είναι ο ρυθμός ροής του αέρα που κινείται μέσω του σωλήνα (m 3 / h).

V - Ταχύτητα κίνησης του αέρα κατά μήκος του κύριου εξαερισμού (m / sec).

2.778 - ετερογένειες αντιστοίχισης συντελεστών (για παράδειγμα, μέτρα και εκατοστά).

Το αποτέλεσμα των υπολογισμών - η υπολογιζόμενη περιοχή του σωλήνα - εκφράζεται σε τετραγωνικά εκατοστά, διότι στις συγκεκριμένες μονάδες μέτρησης θεωρείται από τους ειδικούς ως το πιο κατάλληλο για ανάλυση.

Εκτός από την εκτιμώμενη περιοχή εγκάρσιας διατομής του αγωγού, είναι σημαντικό να καθοριστεί η πραγματική επιφάνεια εγκάρσιας διατομής του αγωγού. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για κάθε ένα από τα κύρια τμήματα του τμήματος - στρογγυλό και ορθογώνιο - υιοθετείται το δικό του ξεχωριστό σχήμα υπολογισμού. Έτσι, για να καθορίσετε την πραγματική περιοχή του αγωγού κυκλικής διατομής, ισχύει ο ακόλουθος ειδικός τύπος.

Για την ανταλλαγή αέρα στο σπίτι ήταν "σωστό", ακόμη και στο στάδιο της κατάρτισης ενός αερισμού ράβδων χρειάζεστε αεροδυναμικό υπολογισμό των αεραγωγών.

Οι μάζες του αέρα που κινούνται μέσω των καναλιών του συστήματος εξαερισμού γίνονται δεκτές ως ασυμπίεστα υγρά κατά τη διάρκεια των υπολογισμών. Και αυτό είναι αρκετά αποδεκτό, διότι δεν σχηματίζεται υπερβολική πίεση στους αγωγούς. Στην πραγματικότητα, η πίεση που παράγεται από την τριβή του αέρα που στα τοιχώματα των καναλιών, και ακόμη και όταν μια τοπική αντιστάσεις χαρακτήρα (με εκείνες μπορεί να αποδοθεί σε - Πίεση - πεδίο αγωνιστικά αλλάζει κατεύθυνση κατά τη σύνδεση / αποσύνδεση των ροών αέρα, σε θέσεις όπου εγκαθίστανται συσκευές ελέγχου ή το ίδιο όπου η διάμετρος του αγωγού εξαερισμού ποικίλλει).

Δώστε προσοχή! Στην έννοια του αεροδυναμικού υπολογισμού είναι ο ορισμός της διατομής καθενός από τα τμήματα του δικτύου εξαερισμού που εξασφαλίζουν την κίνηση των ροών του αέρα. Επιπλέον, προσδιορίζεται επίσης η ένεση που προκαλείται από αυτές τις κινήσεις.

Σύμφωνα με την πολυετή εμπειρία, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι μερικές φορές ορισμένοι από αυτούς τους δείκτες είναι ήδη γνωστοί κατά τον χρόνο υπολογισμού. Παρακάτω είναι οι καταστάσεις που απαντώνται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις.

 1. Η διατομή διασταυρούμενου διαύλου στο σύστημα εξαερισμού είναι ήδη γνωστή, απαιτείται να καθοριστεί η πίεση που μπορεί να απαιτείται για την κίνηση της απαραίτητης ποσότητας αερίου. Αυτό συμβαίνει συχνά στις γραμμές κλιματισμού όπου οι διαστάσεις της εγκάρσιας τομής βασίστηκαν σε τεχνικά ή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
 2. Πίεση που ήδη γνωρίζουμε, αλλά πρέπει να προσδιορίσετε την διατομή του δικτύου για να παρέχετε ένα αεριζόμενο χώρο με την απαιτούμενη ποσότητα οξυγόνου. Αυτή η κατάσταση είναι εγγενής στα δίκτυα φυσικού αερισμού, όπου η ήδη υπάρχουσα πίεση δεν μπορεί να αλλάξει.
 3. Κανένας από τους δείκτες δεν είναι γνωστός, επομένως, πρέπει να προσδιορίσουμε τόσο την πίεση της κεφαλής όσο και την διατομή. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις στην κατασκευή κατοικιών.

Χαρακτηριστικά αεροδυναμικών υπολογισμών

Θα γνωρίσουμε τη γενική μεθοδολογία για την πραγματοποίηση τέτοιων υπολογισμών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν γνωρίζουμε τόσο την διατομή όσο και την πίεση. Αμέσως ορίζουμε ότι ο αεροδυναμικός υπολογισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο αφού καθοριστούν οι απαιτούμενοι όγκοι αέρος (που θα περάσουν από το σύστημα κλιματισμού) και σχεδιάζεται η κατά προσέγγιση θέση κάθε αγωγού στο δίκτυο.

Και για να γίνει ένας υπολογισμός, είναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε ένα αξονομετρικό διάγραμμα, στο οποίο θα υπάρχει μια λίστα με όλα τα στοιχεία του δικτύου, καθώς και οι ακριβείς διαστάσεις τους. Σύμφωνα με το σχέδιο του συστήματος εξαερισμού, υπολογίζεται το συνολικό μήκος των αεραγωγών. Μετά από αυτό, ολόκληρο το σύστημα πρέπει να χωριστεί σε τμήματα με ομοιογενή χαρακτηριστικά, με τα οποία (μόνο ξεχωριστά!) Και η ροή του αέρα θα καθοριστεί. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό, για κάθε ένα από τα ομοιογενή μέρη του συστήματος, πρέπει να γίνει ένας ξεχωριστός αεροδυναμικός υπολογισμός των αγωγών, επειδή το καθένα έχει τη δική του ταχύτητα κίνησης των ροών του αέρα, καθώς και μια μόνιμη ροή. Όλοι οι δείκτες που έχουν ληφθεί πρέπει να γίνουν στο προαναφερθέν αξονομετρικό σχήμα και, όπως ίσως ήδη μαντέψατε, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τον κύριο αυτοκινητόδρομο.

Πώς να καθορίσετε την ταχύτητα στους αεραγωγούς;

Όπως μπορεί να κριθεί από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ως κύρια γραμμή είναι απαραίτητο να επιλέξουμε την αλυσίδα διαδοχικών τμημάτων του δικτύου, που είναι η πλέον εκτεταμένη. ενώ η αρίθμηση πρέπει να ξεκινάει αποκλειστικά από την εξόχως απόκεντρη περιοχή. Όσον αφορά τις παραμέτρους κάθε τμήματος (και τη ροή του αέρα, το μήκος του τμήματος, τον αύξοντα αριθμό κ.λπ.), πρέπει επίσης να καταχωρούνται στον πίνακα υπολογισμού. Στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή, επιλέγεται το σχήμα της διατομής και καθορίζονται οι διαστάσεις-οι διαστάσεις του.

Τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι συντομογραφίες; Ας προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε. Έτσι, στη φόρμουλά μας:

 • LP είναι η συγκεκριμένη ροή αέρα στην επιλεγμένη περιοχή.
 • VT είναι η ταχύτητα με την οποία οι μάζες του αέρα κινούνται μέσω αυτής της περιοχής (μετρούμενη σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο).
 • FP - αυτή είναι η απαιτούμενη περιοχή διατομής του καναλιού.

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό, κατά τον καθορισμό της ταχύτητας της κίνησης, είναι απαραίτητο να καθοδηγείται, πρώτα απ 'όλα, από οικονομικές και θορύβιες σκέψεις του συνόλου του δικτύου εξαερισμού.

Δώστε προσοχή! Σύμφωνα με την ούτως ληφθέν δείκτη (που αναφέρεται σε ένα διατομή) πρέπει να επιλέξει τον αγωγό με τις τυπικές τιμές, και η πραγματική τμήμα της (σε σύντμηση Ff) πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη προς εκείνη που υπολογίζεται νωρίτερα.

Έχοντας λάβει μια ένδειξη της απαιτούμενης ταχύτητας, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε πόση πίεση στο σύστημα θα μειώσει λόγω τριβής στα τοιχώματα του καναλιού (για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας ειδικός πίνακας). Όσον αφορά την τοπική αντίσταση για κάθε μία από τις τοποθεσίες, θα πρέπει να υπολογίζονται χωριστά και στη συνέχεια να συνοψίζονται στον συνολικό δείκτη. Στη συνέχεια, προσθέτοντας την τοπική αντίσταση και τις απώλειες λόγω τριβής, μπορείτε να πάρετε έναν γενικό παράγοντα απώλειας στο σύστημα κλιματισμού. Στο μέλλον, αυτή η τιμή θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της απαιτούμενης ποσότητας μάζας αερίων στους αγωγούς εξαερισμού.

Προηγουμένως, μιλήσαμε για το τι είναι η μονάδα θέρμανσης αέρα, μιλήσαμε για τα πλεονεκτήματα και τις χρήσεις της, εκτός από αυτό το άρθρο, σας συμβουλεύουμε να εξοικειωθείτε με αυτές τις πληροφορίες

Πώς να υπολογίσετε την πίεση στο δίκτυο εξαερισμού

Για τον προσδιορισμό της αναμενόμενης πίεσης για κάθε μεμονωμένο τμήμα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω τύπο:

H x g (ΡΗ-ΡΒ) = DPE.

Τώρα ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει κάθε μία από αυτές τις συντομογραφίες. Έτσι:

 • H στην περίπτωση αυτή σημαίνει τη διαφορά στα σημάδια του στόματος ορυχείου και του πλέγματος.
 • ΡΒ και ΡΝ είναι ένας δείκτης πυκνότητας αερίου, τόσο εκτός όσο και εντός του δικτύου εξαερισμού, αντίστοιχα (μετρούμενο σε χιλιόγραμμα ανά κυβικό μέτρο).
 • Τέλος, το DPE είναι ένας δείκτης για το πόσο φυσική είναι η διαθέσιμη πίεση.

Συνεχίζουμε να αποσυναρμολογούμε τον αεροδυναμικό υπολογισμό των αεραγωγών. Για να προσδιοριστεί η εσωτερική και η εξωτερική πυκνότητα, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας πίνακας αναφοράς και να ληφθεί υπόψη ο δείκτης θερμοκρασίας εντός / εκτός. Κατά κανόνα, η συνήθης εξωτερική θερμοκρασία λαμβάνεται ως συν 5 μοίρες και ανεξάρτητα από το ποια συγκεκριμένη περιοχή της χώρας προγραμματίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες. Και αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της έγχυσης στο σύστημα εξαερισμού, το οποίο, με τη σειρά του, θα ξεπεράσει τις εισερχόμενες μάζες αέρα. Και αν η θερμοκρασία εκτός, αντίθετα, είναι υψηλότερη, η πίεση στην κύρια γραμμή θα μειωθεί εξαιτίας αυτού, αν και αυτό το πρόβλημα, παρεμπιπτόντως, μπορεί να αντισταθμιστεί με το άνοιγμα των παραθύρων / παραθύρων.

Όσον αφορά τους κύριους στόχους της κάθε του υπολογισμού που περιγράφεται, είναι η επιλογή των εν λόγω αγωγών, όπου οι απώλειες για τα τμήματα (μιλάμε για την αξία του; (R * λ *; + Ζ)) θα είναι κάτω από την τρέχουσα DPE δείκτη ή, εναλλακτικά, τουλάχιστον ίσο με το αυτόν. Για μεγαλύτερη σαφήνεια, δίνουμε την παραπάνω περιγραφείσα στιγμή με τη μορφή μιας μικρής φόρμουλας:

Τώρα, με περισσότερες λεπτομέρειες, θα εξετάσουμε ποιες είναι οι συντμήσεις που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον τύπο. Ας ξεκινήσουμε με το τέλος:

 • Το Z στην περίπτωση αυτή είναι ένας δείκτης που υποδεικνύει μείωση της ταχύτητας κίνησης του αέρα λόγω της τοπικής αντίστασης.
 • ? - αυτή η τιμή, πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής της ποιο είναι η τραχύτητα των τοίχων στον κορμό.
 • l είναι μια άλλη απλή τιμή που δείχνει το μήκος της επιλεγμένης ενότητας (μετρούμενη σε μέτρα).
 • Τέλος, ο R είναι ο δείκτης των απωλειών τριβής (που μετριέται σε pascals ανά μέτρο).

Λοιπόν, με αυτό το ταξινομημένο, τώρα θα μάθουμε λίγο για το δείκτη τραχύτητας (δηλαδή;). Αυτός ο δείκτης εξαρτάται μόνο από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή καναλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταχύτητα της κίνησης του αέρα μπορεί επίσης να είναι διαφορετική, οπότε αυτό το ποσοστό πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Ταχύτητα - 0,4 μέτρα ανά δευτερόλεπτο

Στην περίπτωση αυτή, ο δείκτης τραχύτητας θα έχει ως εξής:

 • σοβά με ενισχυτικό πλέγμα - 1,48;
 • στην σκωρία-γύψο - περίπου 1,08.
 • σε συνηθισμένο τούβλο - 1,25;
 • και στο τεμάχιο σκωρίας, αντίστοιχα, 1.11.

Ταχύτητα - 0,8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο

Εδώ οι περιγραφέντες δείκτες θα μοιάζουν με αυτό:

 • για σοβά με ενισχυτικό πλέγμα - 1,69;
 • για σκωρίες γύψου - 1,13;
 • για κοινό τούβλο - 1,40.
 • τέλος, για το μπλοκ σκωρίας - 1.19.

Ελαφρώς αυξήστε την ταχύτητα των αέριων μαζών.

Η ταχύτητα είναι 1,20 μέτρα ανά δευτερόλεπτο

Για αυτήν την τιμή, οι δείκτες τραχύτητας θα έχουν ως εξής:

 • σοβά με ενισχυτικό πλέγμα - 1,84;
 • στην σκωρία-γύψο - 1,18;
 • σε κοινό τούβλο - 1,50;
 • και, κατά συνέπεια, σε σκυρόδεμα σκουριάς - κάπου 1,31.

Και ο τελευταίος δείκτης ταχύτητας.

Η ταχύτητα είναι 1,60 μέτρα ανά δευτερόλεπτο

Εδώ η κατάσταση θα μοιάζει με αυτό:

 • για γύψο με τη χρήση της ενίσχυσης τραχύτητα ματιών θα είναι 1,95?
 • για σκωρία γύψου - 1,22;
 • για τα συνηθισμένα τούβλα - 1,58;
 • και, τέλος, για το τεμάχιο σκωρίας - 1.31.

Δώστε προσοχή! Διέταξαν την τραχύτητα, αλλά αξίζει να σημειωθεί ένα ακόμη σημαντικό σημείο: ενώ είναι επιθυμητό να ληφθεί υπόψη ένα μικρό απόθεμα, το οποίο κυμαίνεται από δέκα έως δεκαπέντε τοις εκατό.

Έχουμε να κάνουμε με έναν γενικό υπολογισμό εξαερισμού

Για τον αεροδυναμικό υπολογισμό των αεραγωγών, πρέπει να λάβετε υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά του άξονα εξαερισμού (τα παρακάτω χαρακτηριστικά παρουσιάζονται με τη μορφή καταλόγου).

 1. Δυναμική πίεση (για τον προσδιορισμό του χρησιμοποιείται ο τύπος - DPE? / 2 = P).
 2. Η κατανάλωση μάζας αέρα (δηλώνεται με το γράμμα L και μετράται σε κυβικά μέτρα ανά ώρα).
 3. Απώλεια πίεσης λόγω τριβής αέρα κατά των εσωτερικών τοιχωμάτων (που υποδηλώνεται με το γράμμα R, μετρούμενη σε pascal ανά μέτρο).
 4. Duct Διάμετρος (για τον δείκτη αυτό χρησιμοποιεί τον ακόλουθο τύπο: 2 * a * b / (α + β)? Στον τύπο αυτό οι τιμές των Α, Β είναι οι διαστάσεις της διατομής του καναλιού και μετριέται σε χιλιοστά).
 5. Τέλος, η ταχύτητα είναι V, μετρούμενη σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο, όπως προαναφέρθηκε.

Όσο για την πραγματική ακολουθία των ενεργειών στον υπολογισμό, θα πρέπει να φαίνεται κάτι τέτοιο.

Βήμα πρώτο. Κατ 'αρχάς, καθορίστε την απαιτούμενη περιοχή καναλιού χρησιμοποιώντας τον παρακάτω τύπο:

Κατανοήστε τις ακόλουθες τιμές:

 • F στην περίπτωση αυτή είναι, βεβαίως, η περιοχή που μετράται σε τετραγωνικά μέτρα?
 • Το Vpek είναι η επιθυμητή ταχύτητα κίνησης του αέρα, η οποία μετράται σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο (για κανάλια η ταχύτητα υπολογίζεται ότι είναι 0,5-1,0 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, για τα ορυχεία - περίπου 1,5 μέτρα).

Βήμα τρίτο. Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί η κατάλληλη διάμετρος του αγωγού (που υποδεικνύεται από το γράμμα d).

Βήμα τέσσερα. Στη συνέχεια προσδιορίζονται οι δείκτες που απομένουν: η πίεση (δηλώνεται ως P), η ταχύτητα κίνησης (συντομογραφία V) και, κατά συνέπεια, η μείωση (συντομογραφία R). Γι 'αυτό, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν νομαγράμματα σύμφωνα με τα d και L, καθώς και οι αντίστοιχοι πίνακες συντελεστών.

Βήμα πέντε. Χρησιμοποιώντας ήδη διαφορετικούς πίνακες συντελεστών (μιλάμε για την τοπική αντίσταση), πρέπει να καθορίσουμε πόσο θα μειωθεί η επίδραση του αέρα λόγω της τοπικής αντίστασης Z.

Βήμα έξι. Στο τελευταίο στάδιο των υπολογισμών είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι συνολικές απώλειες σε κάθε μεμονωμένο τμήμα του κυκλώματος εξαερισμού.

Δώστε προσοχή σε ένα σημαντικό σημείο! Έτσι, αν οι συνολικές απώλειες είναι χαμηλότερες από την ήδη υπάρχουσα πίεση, τότε ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματικό. Αν όμως οι απώλειες υπερβαίνουν τον δείκτη πίεσης, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα ειδικό διάφραγμα πεταλούδας στο σύστημα αερισμού. Λόγω αυτού του διαφράγματος, το υπερβολικό κεφάλι θα σβήσει.

Επίσης, σημειώστε ότι αν το σύστημα εξαερισμού υπολογίζεται με τις υπηρεσίες των διαφόρων χώρων, για την οποία η πίεση του αέρα πρέπει να είναι διαφορετική, τότε κατά τον υπολογισμό λειτουργεί καλείται να εξετάσει και το μέτρο κενό ή υπερπίεση που θα προστεθεί στο συνολικό ποσό ζημίας.

Βίντεο - Πώς να κάνετε υπολογισμούς με τη βοήθεια του προγράμματος "VIX-STUDIO"

Ο αεροδυναμικός υπολογισμός των αεραγωγών θεωρείται υποχρεωτική διαδικασία, σημαντική συνιστώσα του σχεδιασμού των συστημάτων εξαερισμού. Χάρη σε αυτόν τον υπολογισμό, είναι δυνατόν να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικά τα δωμάτια αερίζονται σε ένα δεδομένο τμήμα των καναλιών. Και η αποτελεσματική λειτουργία του εξαερισμού, με τη σειρά του, εξασφαλίζει τη μέγιστη άνεση της ζωής σας στο σπίτι.

Παράδειγμα υπολογισμού. Οι προϋποθέσεις στην προκειμένη περίπτωση είναι οι εξής: ένα διοικητικό κτίριο, έχει τρεις ορόφους.

Αν και για πολλά προγράμματα, πολλές παράμετροι εξακολουθούν να ορίζονται με παλαιό τρόπο, χρησιμοποιώντας τύπους. Ο υπολογισμός του φορτίου στον εξαερισμό, την περιοχή, την ισχύ και τις παραμέτρους των επιμέρους στοιχείων πραγματοποιείται μετά την κατάρτιση του σχεδίου και την κατανομή του εξοπλισμού.

Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο, το οποίο μπορούν να κάνουν μόνο οι επαγγελματίες. Αλλά αν χρειαστεί να υπολογίσετε την περιοχή ορισμένων στοιχείων αερισμού ή αγωγών διατομής για ένα μικρό εξοχικό σπίτι, είναι πραγματικά δυνατό να διαχειριστείτε μόνοι σας.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα

Εάν δεν υπάρχουν τοξικές εκπομπές στο δωμάτιο ή ο όγκος τους είναι εντός αποδεκτών ορίων, η ανταλλαγή αέρα ή το φορτίο εξαερισμού υπολογίζεται με τον τύπο:

εδώ R1 - την ανάγκη για αέρα σε έναν εργαζόμενο, σε κυβικά μέτρα / ώρα, n - τον αριθμό των μόνιμων υπαλλήλων στην αίθουσα.

Εάν ο όγκος δωματίου ανά υπάλληλο υπερβαίνει τα 40 κυβικά μέτρα και τα φυσικά έργα αερισμού, δεν χρειάζεται να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα.

Για τους χώρους οικιακών, υγειονομικών και βοηθητικών χρήσεων, ο υπολογισμός του αερισμού για τους κινδύνους πραγματοποιείται βάσει των εγκεκριμένων κανόνων για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα:

 • για διοικητικά κτήρια (απορροφητήρας) - 1,5;
 • αίθουσες (πίσσα) - 2
 • αίθουσες συνεδρίων για έως 100 άτομα με χωρητικότητα (για αρχειοθέτηση και σχέδιο) - 3.
 • Σαλόνια: η εισροή 5, εξολκέα 4.

Για βιομηχανικούς χώρους όπου οι επικίνδυνες ουσίες απελευθερώνονται συνεχώς ή περιοδικά στον αέρα, ο υπολογισμός του εξαερισμού γίνεται σύμφωνα με τους κινδύνους.

Η ανταλλαγή αέρα για τους κινδύνους (ατμοί και αέρια) καθορίζεται από τον τύπο:

εδώ Για να - την ποσότητα ατμού ή αερίου που εμφανίζεται στο κτίριο, σε mg / h, k2 - την περιεκτικότητα ατμού ή αερίου στην εκροή, συνήθως η τιμή είναι ίση με την MPC, k1 - περιεκτικότητα σε αέριο ή ατμό στην εισροή.

Η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στην εισροή επιτρέπεται μέχρι το 1/3 του MPC.

Για τα δωμάτια με την κατανομή της περίσσειας θερμότητας, η ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται από τον τύπο:

εδώ Gizb - η περίσσεια θερμότητας, που εξάγεται προς τα έξω, μετρούμενη σε W, με το - ειδική θερμότητα κατά μάζα, c = 1 kJ, tyx - η θερμοκρασία του αέρα που αφαιρείται από το δωμάτιο, tn Η θερμοκρασία της εισροής.

Υπολογισμός του θερμικού φορτίου

Ο υπολογισμός του θερμικού φορτίου για εξαερισμό πραγματοποιείται σύμφωνα με τον τύπο:

στον τύπο για τον υπολογισμό του θερμικού φορτίου για εξαερισμό Vn - Ο εξωτερικός όγκος της δομής σε κυβικά μέτρα, k - τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, tvn - η θερμοκρασία στο κτίριο είναι μέτρια, σε βαθμούς Κελσίου, tnro - θερμοκρασία εξωτερικού αέρα, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της θέρμανσης, σε βαθμούς Κελσίου, σ - πυκνότητα αέρα, σε kg / κυβικό μέτρο, Τετ - θερμότητα του αέρα, σε kJ / κυβικό μέτρο του Κελσίου.

Αν η θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλότερη tnro Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα μειώνεται και ο ρυθμός κατανάλωσης θερμότητας θεωρείται ίση με Qв, σταθερή.

Εάν ο υπολογισμός του θερμικού φορτίου για εξαερισμό δεν μπορεί να μειώσει τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, η κατανάλωση θερμότητας υπολογίζεται από τη θερμοκρασία θέρμανσης.

Κατανάλωση θερμότητας για εξαερισμό

Η ειδική ετήσια κατανάλωση θερμότητας για εξαερισμό υπολογίζεται ως εξής:

στον τύπο για τον υπολογισμό της κατανάλωσης θερμότητας για εξαερισμό Qo - τη συνολική απώλεια θερμότητας της δομής κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, Qb - εισπράξεις θερμότητας από νοικοκυριά, Qs - είσοδος θερμότητας από το εξωτερικό (ηλιοφάνεια), n - συντελεστής θερμικής αδράνειας των τοίχων και των οροφών, Ε - συντελεστής μείωσης. Για ατομικά συστήματα θέρμανσης 0,15, για κεντρικό 0.1, β - συντελεστής απώλειας θερμότητας:

 • 1.11 - για δομές πύργου.
 • 1.13 - για κτίρια πολλαπλών τμημάτων και πολλαπλών εισόδων.
 • 1,07 - για κτίρια με ζεστές σοφίτες και κελάρια.

Υπολογισμός της διάμετρος των αεραγωγών

Οι διαμέτρους και οι διατομές υπολογίζονται μετά την κατάρτιση του γενικού σχεδίου του συστήματος. Κατά τον υπολογισμό των διαμέτρων των αγωγών εξαερισμού λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες παράμετροι:

 • Ο όγκος του αέρα (παροχή ή εξάτμιση), που πρέπει να διέρχεται από το σωλήνα για δεδομένη χρονική περίοδο, m3 / h.
 • Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα. Εάν, κατά τον υπολογισμό των σωλήνων εξαερισμού, η ταχύτητα ροής είναι πολύ χαμηλή, θα εγκατασταθούν αγωγοί με πολύ μεγάλη διατομή, πράγμα που συνεπάγεται πρόσθετο κόστος. Η υπερβολική ταχύτητα οδηγεί στην εμφάνιση κραδασμών, αυξημένη αεροδυναμική βουητό και αυξημένη ικανότητα εξοπλισμού. Η ταχύτητα κίνησης στον παραπόταμο είναι 1,5-8 m / s, αλλά ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο.
 • Υλικό του σωλήνα εξαερισμού. Κατά τον υπολογισμό της διαμέτρου, αυτή η παράμετρος επηρεάζει την αντίσταση των τοίχων. Για παράδειγμα, η υψηλότερη αντίσταση παρέχεται από μαύρο χάλυβα με τραχιά τοιχώματα. Ως εκ τούτου, η διάμετρος σχεδιασμού του αεραγωγού θα πρέπει να αυξηθεί ελαφρά σε σύγκριση με τους κανόνες για πλαστικό ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Πίνακας 1. Η βέλτιστη ταχύτητα ροής αέρα στους σωλήνες εξαερισμού.

Όταν είναι γνωστή η διακίνηση των μελλοντικών αγωγών, η διατομή του αγωγού εξαερισμού μπορεί να υπολογιστεί:

εδώ v - ταχύτητα ροής αέρα, σε m / s, R - κατανάλωση αέρα, κυβικά μέτρα / ώρα.

Ο αριθμός 3600 είναι ο συντελεστής χρόνου.

εδώ: Δ - διάμετρος του σωλήνα εξαερισμού, m.

Υπολογισμός της επιφάνειας των στοιχείων εξαερισμού

Ο υπολογισμός της περιοχής αερισμού είναι απαραίτητος όταν τα στοιχεία είναι κατασκευασμένα από λαμαρίνα και πρέπει να καθορίσετε την ποσότητα και το κόστος του υλικού.

Ο χώρος αερισμού υπολογίζεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ειδικά προγράμματα, πολλά από τα οποία μπορούν να βρεθούν στο Internet.

Δίνουμε διάφορες πινακοποιημένες τιμές των πιο δημοφιλών στοιχείων εξαερισμού.