Η ποσότητα ενέργειας για τη θέρμανση του αέρα

Οι θερμαντήρες έχουν υψηλή απόδοση, έτσι με τη βοήθειά τους, ακόμη και πολύ μεγάλα δωμάτια μπορούν να θερμανθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλά μοντέλα αυτών των συσκευών λειτουργούν με βάση διαφορετικούς φορείς θερμότητας.

Για να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή, πρέπει να υπολογίσετε τον θερμαντήρα, ο οποίος μπορεί να γίνει είτε με το χέρι είτε με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σύστημα θέρμανσης με μονάδα θέρμανσης αέρα

Το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, με βάση την παροχή ζεστού αέρα απευθείας στο σπίτι, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ιδιοκτήτες των σπιτιών τους.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός του συστήματος θέρμανσης αποτελείται από τα ακόλουθα σημαντικά στοιχεία:

 • Ο θερμαντήρας, ενεργώντας ως γεννήτρια θερμότητας, που θερμαίνει τον αέρα.
 • (αγωγούς αέρα), μέσω των οποίων εισέρχεται θερμός αέρας στο σπίτι.
 • Ανεμιστήρας, κατευθύνει θερμό αέρα σε όλη την έκταση του δωματίου.

Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος αυτού του τύπου είναι πολλά. Αυτές περιλαμβάνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα και την έλλειψη στοιχείων στήριξης για την ανταλλαγή θερμότητας σε ένα θερμαντικό σώμα, σωλήνες, και την ικανότητα να συνδυαστεί με το σύστημα του κλίματος, και χαμηλή αδράνεια, με αποτέλεσμα τη θέρμανση μεγάλων όγκων είναι πολύ γρήγορη.

Για πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού, το μειονέκτημα είναι ότι η εγκατάσταση του συστήματος είναι δυνατή μόνο ταυτόχρονα με την κατασκευή του ίδιου του σπιτιού και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του είναι αδύνατος. Το μειονέκτημα είναι επίσης μια απόχρωση, όπως η υποχρεωτική διαθεσιμότητα εφεδρικής ισχύος και η ανάγκη τακτικής συντήρησης.

Ταξινόμηση των θερμαντήρων αέρα με διαφορετικά χαρακτηριστικά

Οι θερμαντήρες συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό του συστήματος θέρμανσης για θέρμανση του αέρα. Υπάρχουν οι ακόλουθες ομάδες αυτών των συσκευών όσον αφορά τον τύπο ψυκτικού που χρησιμοποιείται: νερό, ηλεκτρικό, ατμό, φωτιά. Οι ηλεκτρικές συσκευές έχουν νόημα να χρησιμοποιούνται για δωμάτια που δεν υπερβαίνουν τα 100μ². Για τα κτίρια με μεγάλες περιοχές, μια πιο ορθολογική επιλογή θα είναι οι θερμοσίφωνες, οι οποίες λειτουργούν μόνο αν υπάρχει πηγή θερμότητας.

Τα πιο δημοφιλή ατμού και θερμοσίφωνες. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη σε σχήμα επιφάνειες χωρίζονται σε 2 υποείδη: με ραβδώσεις και λείο σωλήνα. Τα πτερύγια θερμίδων έχουν πτερύγια και περιελίσσονται σπειροειδώς στη γεωμετρία των πλευρών.

Σύμφωνα με μία κατασκευαστική εκτέλεση, αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι μονά-βρόχου, όταν το ρευστό μεταφοράς θερμότητας σε αυτά είναι σε κίνηση μέσω των σωλήνων, διατηρώντας μια σταθερή κατεύθυνση και πολλαπλά καρδιάς, στην οποία τα καλύμματα είναι τα διαμερίσματα, έτσι ώστε η κατεύθυνση της κίνησης του ψυκτικού αλλάζει συνεχώς. Υπάρχουν 4 μοντέλα θερμοσίφωνων νερού και ατμού διαθέσιμα προς πώληση, που διαφέρουν στην επιφάνεια της θέρμανσης:

 • SM - το μικρότερο με μία σειρά σωλήνων.
 • Μ - μικρό με δύο σειρές σωλήνων.
 • C - μέσο με σωλήνες σε 3 σειρές.
 • Β - μεγάλο, με 4 σειρές σωλήνων.

Οι θερμοσίφωνες κατά τη λειτουργία μπορούν να αντέξουν σε μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας - 70-110⁰. Για καλές επιδόσεις αυτού του τύπου θερμαντήρα, το νερό που κυκλοφορεί στο σύστημα πρέπει να θερμαίνεται σε μέγιστο 180 °. Στη θερμή περίοδο, ο θερμαντήρας αέρα μπορεί να λειτουργήσει ως ανεμιστήρας.

Ο σχεδιασμός διαφόρων τύπων θερμαντήρων αέρα

Ο θερμαντήρας νερού θέρμανσης αποτελείται από ένα σώμα από μέταλλο, έναν εναλλάκτη θερμότητας τοποθετημένο σε αυτό με τη μορφή μιας σειράς σωλήνων και ενός ανεμιστήρα. Στο τέλος της μονάδας υπάρχουν σωλήνες εισόδου μέσω των οποίων συνδέεται με ένα λέβητα ή ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Κατά κανόνα, ο ανεμιστήρας βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής. Το καθήκον του είναι να οδηγεί τον αέρα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας.

Μετά τη θέρμανση, μέσω της σχάρας που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του θερμαντήρα αέρα, ο αέρας ρέει πίσω στο δωμάτιο. Οι περισσότερες περιπτώσεις γίνονται με τη μορφή ενός ορθογωνίου, αλλά υπάρχουν μοντέλα σχεδιασμένα για αεραγωγούς κυκλικής διατομής. Στη γραμμή τροφοδοσίας, τοποθετήστε βαλβίδες δύο ή τριών οδών για να ρυθμίσετε την ισχύ της μονάδας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θερμαντήρων αέρα και ο τρόπος εγκατάστασης - είναι οροφής και τοίχου. Μοντέλα του πρώτου τύπου τοποθετούνται πίσω από το ψευδοροφή, μόνο το πλέγμα κοιτάζει πέρα ​​από αυτό. Τα τοιχοποιία είναι πιο δημοφιλή.

Διαρρύθμιση των θερμαντικών σωμάτων από λείο σωλήνα

Η κατασκευή των ομαλών σωλήνων αποτελείται από στοιχεία θέρμανσης με τη μορφή κοίλων λεπτών σωλήνων διαμέτρου 20 έως 32 mm, τοποθετημένων σε απόσταση 0,5 cm σε σχέση η μία με την άλλη. Το ψυκτικό κυκλοφορεί μέσω αυτών. Ο αέρας, με το πλύσιμο των θερμαινόμενων επιφανειών των σωλήνων, θερμαίνεται με εναλλαγή θερμότητας μέσω μεταφοράς.

Οι σωληνώσεις στη σόμπα βρίσκονται σε διαδοχικές ή διαδοχικές διαδρομές. Τα άκρα τους συγκολλούνται στους συλλέκτες - πάνω και κάτω. Ο φορέας θερμότητας εισέρχεται στο κουτί διακλάδωσης μέσω του σωλήνα εισαγωγής και στη συνέχεια, διέρχεται μέσω των σωλήνων και τους θερμαίνει, βγαίνει μέσω του σωλήνα εξόδου με τη μορφή συμπυκνωμάτων ή ψυχρού νερού.

Τα όργανα με κλιμακωτή διάταξη σωλήνων παρέχουν μια πιο σταθερή μεταφορά θερμότητας, αλλά η αντίσταση στον αέρα ρέει εδώ είναι υψηλότερη. Είναι απαραίτητο να γίνει υπολογισμός της ισχύος της μονάδας προκειμένου να γνωρίζετε τις πραγματικές δυνατότητες της συσκευής.

Στην ατμόσφαιρα υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις - δεν πρέπει να υπάρχουν ίνες, αιωρούμενα σωματίδια, κολλώδεις ουσίες. Η επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε σκόνη είναι μικρότερη από 0,5 mg / mᶾ. Η θερμοκρασία εισόδου είναι τουλάχιστον 20 °.

Τα θερμοηλεκτρικά χαρακτηριστικά των θερμαντικών σωμάτων με λείο σωλήνα δεν είναι πολύ υψηλά. Η χρήση τους συνιστάται όταν δεν απαιτεί σημαντική ροή αέρα και θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία.

Χαρακτηριστικά των θερμαντήρων με ραβδώσεις αέρα

Οι σωληνώσεις των ραβδωτών οργάνων έχουν μια πτερυγιά επιφάνεια, επομένως, η μεταφορά θερμότητας από αυτές είναι μεγαλύτερη. Με μικρότερο αριθμό σωλήνων, τα θερμικά χαρακτηριστικά τους είναι υψηλότερα από αυτά των θερμαντικών σωμάτων με ομαλή σωλήνα. Η σύνθεση των θερμαντήρων πλάκας περιλαμβάνει σωλήνες με πλάκες τοποθετημένες επάνω τους - ορθογώνιες ή στρογγυλές.

Το πρώτο είδος πλακών τοποθετείται σε μια ομάδα σωλήνων. Ο φορέας θερμότητας διέρχεται μέσα στο κιβώτιο διακλάδωσης της συσκευής μέσω ενός στραγγαλιστικού πηνίου, θερμαίνει τον αέρα που διέρχεται με μεγάλη ταχύτητα διαμέσου διαύλων μικρής διαμέτρου και μετά βγαίνει από το κιβώτιο προεντεταμένων μέσω της ένωσης.
Τα θερμαντικά σώματα αυτού του τύπου είναι συμπαγή, κατάλληλα για συντήρηση και εγκατάσταση.

Μονόδρομος συσκευές πλάκα αναφέρει: KSE CFS CAB STD3009V KZPP K4PP και multipass - CABC, K4VP, KZVP, FAC, CCM STDZOYUG, KMB. Το μεσαίο μοντέλο έχει την ονομασία CFS, και το μεγαλύτερο είναι το KSE. Οι σωλήνες αυτών των θερμαντήρων τυλίγονται με χαλύβδινη κυματοειδή ταινία πλάτους 1 cm και πάχους 0,4 mm. Μεταφορέας θερμότητας για αυτούς μπορεί να είναι ατμός και νερό.

Το πρώτο είναι εξοπλισμένο με τρεις σειρές σωλήνων, και το δεύτερο τέσσερις. μέσο μοντέλο πλάκα που έχει πάχος 0,5 mm και διαστάσεις 13,6 εκατοστά πλάκες 11,7h μεγάλο μοντέλο του ίδιου πάχους και πλάτους έχουν μεγαλύτερο μήκος -.. Οι 17,5 εκατοστά πλάκες απέχουν μεταξύ 0,5 cm και έχουν ένα ζιγκ-ζαγκ ενώ στα μοντέλα μέσης όψης, οι πλάκες είναι διατεταγμένες κατά μήκος της αρχής του διαδρόμου.

Οι θερμαντήρες αέρα με σήμανση STD έχουν 5 αριθμούς (5, 7, 8, 9, 14). Στους θερμαντήρες STD4009B, ο φορέας θερμότητας είναι ατμός, και στο STD3010G, νερό. Η εγκατάσταση του πρώτου γίνεται με κάθετο προσανατολισμό των σωλήνων, ο δεύτερος - με τον οριζόντιο προσανατολισμό.

Διμεταλλικοί θερμαντήρες αέρα με πτερύγια

Στο θέρμανσης με θερμαινόμενο συστήματα αέρα χρησιμοποιούνται συχνά μοντέλο διμεταλλικό θερμαντήρες KP3-CK, CK-Κ-Ρ4, KSK - 3 και 4 με ένα ιδιαίτερο είδος της αφαίρεσης των πτερυγίων - σπιράλ εφαρμογέα. θερμαντήρες ψυκτικού για SC-KP3, Κ-Ρ4-SC είναι η μεγαλύτερη ζεστό νερό με 1.2 πίεση MPa και μία μέγιστη θερμοκρασία 180⁰.

Για τη λειτουργία των άλλων δύο θερμαντήρων απαιτείται ατμός με την ίδια πίεση λειτουργίας όπως για την πρώτη, αλλά με ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία 190 °. Οι παραγωγοί πρέπει να διεξάγουν δοκιμές αποδοχής. Ελέγχουν επίσης τα όργανα για διαρροές.

Υπάρχουν 2 χάρακες διμεταλλικών θερμαντήρων - KSK3, KPZ, που έχουν 3 σειρές σωλήνων, αναφέρονται στο μέσο όρο και KSK4, KP4 με 4 σειρές σωλήνων - σε μεγάλα μοντέλα. Τα συστατικά αυτών των συσκευών είναι διμεταλλικά στοιχεία ανταλλαγής θερμότητας, πλευρικές ασπίδες, σχάρες σωλήνων, καλύμματα με χωρίσματα.

Το στοιχείο εναλλαγής θερμότητας είναι 2 σωλήνες - εσωτερική διάμετρος 1,6 cm, κατασκευασμένο από χάλυβα και τοποθετημένο πάνω σε αυτό με εξωτερικό πτερύγιο αλουμινίου. Το εγκάρσιο διάστημα μεταξύ των σωλήνων μεταφοράς θερμότητας είναι 4,15 cm και το διαμήκη διάστημα είναι 3,6 cm.

Απαιτούμενοι υπολογισμοί για την επιλογή του θερμαντήρα αέρα

Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος θέρμανσης με μία ή περισσότερες ομάδες θερμαντήρων αέρα, καθώς και κατά τη διεξαγωγή υπολογισμών, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

Για να υπολογίσετε την ισχύ ενός θερμαντήρα νερού ή ατμού, απαιτούνται οι ακόλουθες αρχικές παράμετροι:

 1. Απόδοση του συστήματος ή με άλλα λόγια - την ποσότητα αέρα ανά ώρα. Ρυθμός ροής όγκου μονάδας - mᶾ / h, μάζα kg / h. Η σημείωση είναι L.
 2. Η πηγή ή η εξωτερική θερμοκρασία είναι η ουρά.
 3. Η τελική θερμοκρασία αέρα είναι tcon.
 4. Πυκνότητα και θερμική ισχύς αέρα σε μια ορισμένη θερμοκρασία - τα δεδομένα λαμβάνονται από τους πίνακες.

Κατ 'αρχάς, υπολογίστε την περιοχή της εγκάρσιας τομής κατά μήκος του μπροστινού μέρους της μονάδας ζεστού αέρα. Αφού μάθουν αυτή την τιμή, οι προκαταρκτικές διαστάσεις της μονάδας λαμβάνονται με περιθώριο. Για τον υπολογισμό χρησιμοποιώντας τον τύπο: Af = Lρ / 3600 (θρ), όπου το L - όγκος ροής αέρα, ή η απόδοση σε m³ / h, ρ - πυκνότητα του αέρα μετριέται έξω σε kg / m³ θρ - μάζα ταχύτητα του αέρα στο τμήμα απόστασης, που μετράται σε kg / (cm2).

Αφού λάβατε αυτήν την παράμετρο, για περαιτέρω υπολογισμούς πάρτε το τυπικό μέγεθος του θερμαντήρα αέρα, το πλησιέστερο σε μέγεθος. Με μεγάλη τελική τιμή της περιοχής, τοποθετούνται παράλληλα αρκετά ταυτόσημα συσσωματώματα, η περιοχή του οποίου στο άθροισμα είναι ίση με την ληφθείσα τιμή.

Για να προσδιορίσετε την απαιτούμενη ισχύ για τη θέρμανση ενός συγκεκριμένου όγκου αέρα, πρέπει να γνωρίζετε τη συνολική κατανάλωση θερμού αέρα σε kg ανά ώρα από τον τύπο: G = L x p. Εδώ το ρ είναι η πυκνότητα του αέρα κάτω από τις συνθήκες της μέσης θερμοκρασίας. Καθορίζεται με αθροίζοντας τις θερμοκρασίες στην είσοδο και την έξοδο της μονάδας, στη συνέχεια διαιρώντας με 2. Οι δείκτες πυκνότητας λαμβάνονται από τον πίνακα.

Τώρα μπορείτε να υπολογίσετε την κατανάλωση θερμότητας για να θερμάνετε τον αέρα για τον οποίο χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος: Q (W) = G x c x (t κατά την εκκίνηση). Το γράμμα G δηλώνει την παροχή μάζας αέρα σε kg / h. Η ειδική θερμότητα του αέρα μετρημένη σε J / (kg x K) λαμβάνεται επίσης υπόψη στον υπολογισμό. Εξαρτάται από τη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα και οι τιμές του βρίσκονται στον παραπάνω πίνακα. Η θερμοκρασία στην είσοδο της συσκευής και στην έξοδο από αυτήν δηλώνεται με την αρχή t. και t con. αντιστοίχως.

Ας πούμε ότι πρέπει να επιλέξουμε έναν θερμαντήρα αέρα 10.000 m καλο / ώρα ώστε να θερμαίνει τον αέρα σε 20⁰ σε εξωτερική θερμοκρασία -30⁰. Το ψυκτικό μέσο είναι το νερό που έχει θερμοκρασία στην είσοδο στη μονάδα των 95⁰ και 50⁰ στην έξοδο. Μαζική κατανάλωση μάζας αέρα: G = 10 000 mᶾ / h. x 1,318 kg / m 2 = 13,180 kg / h. Η τιμή ρ: (-30 + 20) = -10, όταν διαιρείται αυτό το αποτέλεσμα στο μισό, -5. Από τον επιλεγμένο πίνακα, η πυκνότητα αντιστοιχεί στη μέση θερμοκρασία.

Αντικαθιστώντας το αποτέλεσμα στον τύπο, επιτυγχάνεται η κατανάλωση θερμότητας: Q = 13 180/3600 χ 1013 χ 20 - (-30) = 185 435 W. Εδώ, 1013 είναι η ειδική θερμότητα που επιλέγεται από τον πίνακα σε θερμοκρασία -30 ° σε J / (kg x K). Στην εκτιμώμενη τιμή της ισχύος του θερμαντήρα αέρα, από 10 έως 15% του αποθέματος προστίθεται.

Ο λόγος είναι ότι οι πινακοποιημένες παράμετροι συχνά διαφέρουν από τις πραγματικές στην κατεύθυνση της μείωσης και η θερμική παραγωγικότητα της μονάδας, λόγω της απόφραξης των σωλήνων, μειώνεται με το χρόνο. Η υπέρβαση του μεγέθους του αποθέματος δεν είναι επιθυμητή. Με σημαντική αύξηση στην επιφάνεια θέρμανσης, μπορεί να υπάρξει υποθερμία, ακόμα και απόψυξη σε μεγάλο παγετό.

Η ισχύς των θερμαινόμενων ατμών υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα υδάτινα. Μόνο ο τύπος υπολογισμού θερμικού φορέα διαφέρει - G = Q / r, όπου r είναι η ειδική θερμότητα που απελευθερώνεται κατά τη συμπύκνωση ατμού, μετρούμενη σε kJ / kg.

Επιλογή ηλεκτρικού θερμαντήρα αέρα

Οι κατασκευαστές στους καταλόγους των ηλεκτρικών θερμαντήρων αέρα δείχνουν συχνά την εγκατεστημένη ισχύ και τη ροή του αέρα, γεγονός που απλοποιεί κατά πολύ την επιλογή. Το κυριότερο είναι ότι οι παράμετροι δεν είναι μικρότερες από αυτές που καθορίζονται στο διαβατήριο αλλιώς θα αποτύχει γρήγορα. Ο σχεδιασμός του θερμαντήρα αέρα περιλαμβάνει διάφορα ειδικά ηλεκτρικά θερμαντικά στοιχεία, η έκταση των οποίων αυξάνεται λόγω της πρέσας των πτερυγίων σε αυτά.

Η ισχύς των οργάνων μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, μερικές φορές εκατοντάδες κιλοβάτ. Μέχρι και 3,5 kW, ο θερμαντήρας μπορεί να τροφοδοτηθεί από την πρίζα 220 V και σε τάση υψηλότερη από αυτή, είναι απαραίτητο να συνδέσετε το καλώδιο του ξενοδοχείου απευθείας στην ασπίδα. Εάν υπάρχει ανάγκη χρήσης θερμαντήρα άνω των 7 kW, απαιτούνται 380 V.

Αυτές οι συσκευές είναι μικρού μεγέθους και βάρους, είναι εντελώς αυτόνομες, δεν χρειάζονται κεντρική παροχή ζεστού νερού ή ατμού. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι η χαμηλή ισχύς είναι ανεπαρκής για τη χρήση τους σε μεγάλες περιοχές. Το δεύτερο μειονέκτημα - μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να μάθετε τι καταναλώνει το θερμαντήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τύπο: I = P / U, όπου P - ισχύς, U - τάση τροφοδοσίας. Με μονοφασική σύνδεση του θερμαντήρα, το U θεωρείται ίσο με 220 V. Με 3-φάση - 660 V.

Η θερμοκρασία στην οποία θερμαίνεται ο θερμαντήρας αέρα με τη συγκεκριμένη ισχύ, καθορίζεται από τον τύπο: T = 2.98 x P / L. Το γράμμα L δηλώνει την ικανότητα του συστήματος. Οι βέλτιστες τιμές της ισχύος του θερμαντήρα αέρα για το σπίτι είναι από 1 έως 5 kW, και για τα γραφεία - από 5 έως 50 kW.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Ποια είναι η πυκνότητα του αέρα που λαμβάνεται κατά τον υπολογισμό, αναφέρεται σε αυτό το βίντεο:

Βίντεο σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του θερμαντήρα στο σύστημα θέρμανσης:

Επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο τύπο θερμαντήρα αέρα, θα πρέπει να προχωρήσετε από τις εκτιμήσεις της καταλληλότητας και των χαρακτηριστικών απόδοσης του σπιτιού. Για μικρές περιοχές, μια ηλεκτρική θερμάστρα θα είναι μια καλή αγορά, και για τη θέρμανση ενός μεγάλου σπιτιού είναι προτιμότερο να επιλέξετε άλλη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς προκαταρκτικό υπολογισμό.

Παροχή θέρμανσης αέρα. Υπολογισμός των θερμαντήρων αέρα

Τα θερμαντικά σώματα είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του αέρα σε συστήματα παροχής αέρα, συστήματα κλιματισμού, θέρμανση αέρα, καθώς και σε εγκαταστάσεις ξήρανσης.

Ανάλογα με τον τύπο του ψυκτικού, οι θερμαντήρες μπορούν να είναι φωτιά, νερό, ατμός και ηλεκτρική.

Οι πιο διαδεδομένες σήμερα είναι οι συσκευές θέρμανσης νερού και ατμού, οι οποίες υποδιαιρούνται σε λείο σωλήνα και ραβδώσεις. Οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, χωρίζονται σε κυλινδρικές και σπειροειδείς πληγές.

Υπάρχουν θερμαντήρες μονής διέλευσης και πολλαπλών περασμάτων. Σε μονού βρόχου ψυκτικού κινείται διαμέσου των σωλήνων σε μία κατεύθυνση και στην multi-pass αλλάζει κατ 'επανάληψη κατεύθυνση λόγω της παρουσίας του συλλέκτη καλύπτει διαφραγμάτων (Εικ. XII.1).

Οι θερμαντήρες εκτελούν δύο μοντέλα: μέτρια (C) και μεγάλα (B).

Η κατανάλωση θερμότητας για τον αέρα θέρμανσης καθορίζεται από τους τύπους:

όπου Q ' - κατανάλωση θερμότητας για τον αέρα θέρμανσης, kJ / h (kcal / h) · Q - το ίδιο, W; 0,278 - συντελεστής μετατροπής kJ / h σε W · G - μάζα θερμού αέρα, kg / h, ίση προς Lp [εδώ L - ογκομετρική ποσότητα θερμού αέρα, m 3 / h, p είναι η πυκνότητα του αέρα (σε θερμοκρασία tΚ), kg / m3]. με το - Ειδική θερμότητα αέρα ίση με 1 kJ / (kg-K) [0,24 kcal / (kg-° C)] · tνα - θερμοκρασία αέρα μετά τον θερμαντήρα, ° C. tΚ. - θερμοκρασία αέρα στον θερμαντήρα αέρα, ° C

Για τους θερμαντήρες του πρώτου σταδίου θέρμανσης, η θερμοκρασία είναι ίση με τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα.

θερμοκρασία εξωτερικού αέρα λαμβάνεται ίση με την υπολογισμένη αερισμού (παράμετροι του κλίματος Κατηγορία Α) στο σχεδιασμό γενικού εξαερισμού που προορίζονται για τον έλεγχο της περίσσειας υγρασίας, θερμότητας και αερίων, MPC είναι μεγαλύτερη από 100 mg / m3. Κατά το σχεδιασμό γενικού εξαερισμού που προορίζονται για την καταπολέμηση των αερίων, MPC είναι μικρότερη από 100 mg / m3, καθώς και κατά το σχεδιασμό αποζημίωση αέρα εξαερισμού απομακρύνθηκε μέσω τοπικών αντλίες, σχεδίασης διεργασίας ή συστήματα πεπιεσμένου αέρα μεταφοράς, της εξωτερικής θερμοκρασίας αέρα λαμβάνεται ίση με την υπολογισθείσα εξωτερική tn θερμοκρασία για τον σχεδιασμό θέρμανσης (κλιματικές παράμετροι της κατηγορίας Β).

Σε ένα δωμάτιο χωρίς παροχή θερμότητας, πρέπει να τροφοδοτείται αέρας με θερμοκρασία ίση με την εσωτερική θερμοκρασία αέρα tB για αυτό το δωμάτιο. Με την παρουσία θερμότητας, ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται με μειωμένη θερμοκρασία (κατά 5-8 ° C). Ο αέρας τροφοδοσίας με θερμοκρασία μικρότερη των 10 ° C δεν συνιστάται να τροφοδοτείται στο δωμάτιο ακόμη και όταν υπάρχουν σημαντικές εκπομπές θερμότητας λόγω της πιθανότητας εμφάνισης καταρροϊκών ασθενειών. Η εξαίρεση είναι η χρήση ειδικών ανεμοστατών.

Η απαιτούμενη έκταση επιφανείας της θέρμανσης θερμαντήρες Fk m2, προσδιορίζεται σύμφωνα με τον τύπο:

όπου Q - κατανάλωση θερμότητας για τον αέρα θέρμανσης, W (kcal / h), Για να - συντελεστής μεταφοράς θερμότητας του θερμαντήρα αέρα, W / (m 2-K) [kcal / (h-m 2 - ° C)], tWed.T. - Μέση θερμοκρασία ψυκτικού, 0 ° C. tΤετ - τη μέση θερμοκρασία του θερμού αέρα που διέρχεται από τον θερμαντήρα, ° C, ίση με (tΚ. + tνα) / 2.

Εάν ο φορέας θερμότητας είναι ατμός, τότε η μέση θερμοκρασία του φορέα θερμότητας είναι t.c. είναι ίση με τη θερμοκρασία κορεσμού στην αντίστοιχη πίεση ατμών.

Για το νερό, η θερμοκρασία είναι t.c. ορίζεται ως ο αριθμητικός μέσος όρος της θερμοκρασίας του θερμού και του οπισθίου νερού:

Ο συντελεστής ασφαλείας 1.1-1.2 λαμβάνει υπόψη την απώλεια θερμότητας για την ψύξη του αέρα στους αγωγούς.

Ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας των θερμαντικών σωμάτων K εξαρτάται από τον τύπο ψυκτικού υγρού, την ταχύτητα μάζας αέρα vp μέσω των θερμαντικών σωμάτων, τις γεωμετρικές διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των θερμαντήρων αέρα, την ταχύτητα ροής νερού μέσω των σωλήνων του θερμαντήρα αέρα.

Με την ταχύτητα της μάζας γίνεται κατανοητή η μάζα του αέρα, kg, που διέρχεται σε 1 δευτερόλεπτο έως 1 m2 του ενεργού τμήματος του θερμαντήρα αέρα. Η ταχύτητα μάζας vp, kg / (cm2), προσδιορίζεται από τον τύπο

Η εισαγωγή της ταχύτητας μάζας απλοποιεί τον υπολογισμό, αφού, σε αντίθεση με τη γραμμική ταχύτητα, η ταχύτητα της μάζας κατά τη διαδικασία θέρμανσης του αέρα παραμένει σταθερή λόγω της αμετάβλητης μάζας κατά την θέρμανση.

Η επιθυμητή περιοχή του θερμαντήρα τμήματος διαβίωσης ορίζουν ένα προκαθορισμένο VP μάζα ταχύτητα:

Όσον αφορά την περιοχή του ζωντανού τμήματος fZH και της επιφάνειας θέρμανσης FK, επιλέγεται το μοντέλο, η μάρκα και ο αριθμός των θερμαντήρων αέρα. Μετά την επιλογή των θερμαντήρων, η πραγματική περιοχή ροής αέρα του θερμοσίφωνα fD προσδιορίζεται από το πραγματικό μοντέλο με την ταχύτητα μάζας της κίνησης του αέρα:

Ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας των θερμαντικών σωμάτων, προσδιορισμένος πειραματικά, δίνεται σε πίνακες ή γραφήματα.

Με ένα φορέα θερμότητας, ο συντελεστής K εκφράζεται από τον τύπο:

και με τον τύπο νερού ψύξης

όπου Α, Α1, n, n1και t - συντελεστές και εκθέτες, ανάλογα με το σχεδιασμό του θερμαντήρα αέρα

Η ταχύτητα μετακίνησης του νερού στους σωλήνες του θερμαντήρα ω, m / s, καθορίζεται από τον τύπο:

όπου Q 'είναι η κατανάλωση θερμότητας για θέρμανση αέρα, kJ / h (kcal / h) · pb είναι η πυκνότητα νερού ίση με 1000 kg / m3 · η ειδική θερμότητα του νερού είναι 4,19 kJ / (kg-K) [1 kcal / (kg-° C)] · fTP - περιοχή του ζωντανού τμήματος για τη διέλευση του θερμικού φορέα, m2, tg - θερμοκρασία ζεστού νερού στη γραμμή τροφοδοσίας, ° С; t0 - Θερμοκρασία νερού επιστροφής, 0С.

Η μεταφορά θερμότητας των θερμαντήρων αέρα επηρεάζεται από το σχέδιο σωληνώσεων σωληνώσεων. Με ένα παράλληλο σχέδιο για τη σύνδεση αγωγών, μόνο ένα μέρος του θερμαντικού φορέα περνά διαμέσου ενός ξεχωριστού θερμαντήρα αέρα και στο διαδοχικό σχήμα, διαμέσου όλου του θερμαντήρα, διέρχεται ολόκληρη η ροή του ψυκτικού μέσου.

Η αντίσταση των θερμαντήρων αέρα στη δίοδο αέρα ρ, Ρα, εκφράζεται με τον ακόλουθο τύπο:

όπου B και z είναι ο συντελεστής και ο εκθέτης, οι οποίοι εξαρτώνται από το σχεδιασμό του θερμαντήρα αέρα.

Η αντίσταση των διαδοχικών θερμαντήρων είναι:

όπου m είναι ο αριθμός των διαδοχικών θερμαντήρων. Ο υπολογισμός ολοκληρώνεται ελέγχοντας την έξοδο θερμότητας (απόδοση θερμότητας) των θερμαντήρων σύμφωνα με τον τύπο

όπου QK είναι η μεταφορά θερμότητας των θερμαντήρων, W (kcal / h). QK - ίδιο, kJ / h, 3,6 - συντελεστής μετατροπής W σε kJ / h FK - η επιφάνεια θέρμανσης των θερμαντήρων αέρα, m2, που υιοθετείται ως αποτέλεσμα του υπολογισμού των θερμαντικών σωμάτων αυτού του τύπου. K είναι ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας των θερμαντήρων, W / (m2-K) [kcal / (h-m2-° C)]. τσρ.β - μέση θερμοκρασία του θερμού αέρα που διέρχεται από τον θερμαντήρα, ° С; tcp. T είναι η μέση θερμοκρασία του θερμικού φορέα, ° C

Κατά την επιλογή θερμαντήρων, το αποθεματικό για την υπολογισμένη επιφάνεια της επιφάνειας θέρμανσης λαμβάνεται εντός των ορίων από 15 έως 20%, η αντίσταση στη δίοδο αέρα είναι 10% και η αντίσταση στην κίνηση νερού είναι 20%.

Υπολογισμός του θερμαντήρα αέρα: ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που υπολογίζει την ισχύ και το ρυθμό ροής του ψυκτικού μέσου

Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος θέρμανσης αέρα χρησιμοποιούνται ήδη χρησιμοποιούμενες μονάδες αερόθερμα.

Για την σωστή επιλογή του απαραίτητου εξοπλισμού, αρκεί να γνωρίζετε: την απαιτούμενη χωρητικότητα του θερμαντήρα αέρα, που θα εγκατασταθεί στη συνέχεια στο σύστημα θέρμανσης του αέρα τροφοδοσίας, τη θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο του από τον θερμαντήρα αέρα και τη ροή ψυκτικού.

Για να απλοποιήσετε τους υπολογισμούς, θα σας παρουσιαστεί μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή για τον υπολογισμό βασικών δεδομένων για τη σωστή επιλογή του θερμαντήρα αέρα.

Με αυτό μπορείτε να υπολογίσετε:

 1. Δυνατότητα θέρμανσης του θερμαντήρα αέρα kW. Στα πεδία υπολογιστών είναι απαραίτητο να εισαγάγετε τα αρχικά δεδομένα σχετικά με τον όγκο αέρα που διέρχεται από τον θερμαντήρα αέρα, τα δεδομένα για τη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα, την απαιτούμενη θερμοκρασία ροής αέρα στην έξοδο από τον θερμαντήρα αέρα.
 2. Θερμοκρασία αέρα εξόδου. Στα κατάλληλα πεδία πρέπει να εισάγετε τα αρχικά δεδομένα σχετικά με την ένταση του θερμού αέρα, τη θερμοκρασία της ροής αέρα στην είσοδο της εγκατάστασης και την έξοδο θερμότητας του θερμαντήρα αέρα, που λαμβάνεται κατά τον πρώτο υπολογισμό.
 3. Ρυθμός ροής ψυκτικού μέσου. Για να το κάνετε αυτό στον τομέα των online αριθμομηχανή εισάγετε τα στοιχεία εισόδου: α ρύθμιση της θερμικής ισχύος που λαμβάνεται κατά την πρώτη καταμέτρηση, η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού που παρέχεται στην είσοδο της θέρμανσης και της θερμοκρασίας στην έξοδο της συσκευής.

Οι υπολογισμοί των θερμαντήρων αέρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν νερό ή ατμό ως φορέα θερμότητας, εκτελούνται σύμφωνα με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Εδώ ένα σημαντικό στοιχείο δεν είναι μόνο ακριβείς υπολογισμοί, αλλά και μια ορισμένη ακολουθία ενεργειών.

Υπολογισμός της χωρητικότητας για τη θέρμανση ενός ορισμένου όγκου αέρα

Προσδιορίστε τη ροή μάζας θερμού αέρα

L - ογκομετρική ποσότητα θερμού αέρα, κυβικά μέτρα / ώρα
σ - η πυκνότητα του αέρα σε μια μέση θερμοκρασία (το άθροισμα της θερμοκρασίας αέρα στην είσοδο και την έξοδο από τον θερμαντήρα αέρα χωρίζεται σε δύο) - ο πίνακας δεικτών πυκνότητας παρουσιάζεται παραπάνω, kg / m.cube

Προσδιορίστε την κατανάλωση θερμότητας για τη θέρμανση του αέρα

G - ροή μάζας αέρα, kg / ώρα s - ειδική θερμότητα αέρα, J / (kg • K), (το σχήμα λαμβάνεται με βάση τη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα από τον πίνακα)
t αρχή - θερμοκρασία αέρα στην είσοδο στον εναλλάκτη θερμότητας, ° С
t con - θερμοκρασία θερμού αέρα στην έξοδο του εναλλάκτη θερμότητας, ° C

Υπολογισμός του μπροστινού τμήματος της συσκευής που απαιτείται για τη διέλευση της ροής του αέρα

Αφού προσδιορίσαμε την απαιτούμενη θερμότητα για τη θέρμανση της απαιτούμενης έντασης, βρίσκουμε το μπροστινό τμήμα για τη διέλευση του αέρα.

Μετωπικό τμήμα - Εσωτερικό τμήμα εργασίας με σωλήνες απελευθέρωσης θερμότητας, μέσω των οποίων ρέουν απευθείας ροές άντλησης ψυχρού αέρα.

G - ροή μάζας αέρα, kg / h
v - ταχύτητα μαζικού αέρα - για πτερύγια θερμότητας θεωρείται ότι κυμαίνεται από 3 έως 5 (kg / m.sq.-s). Οι επιτρεπόμενες τιμές είναι έως 7 - 8 kg / m.sq. • s

Υπολογισμός τιμών ταχύτητας μάζας

Βρίσκουμε την πραγματική ταχύτητα μάζας για τη μονάδα θέρμανσης αέρα

G - ροή μάζας αέρα, kg / h
f - την περιοχή του πραγματικού μετωπικού τμήματος που λαμβάνεται υπόψη, m.

Υπολογισμός της ροής ψυκτικού μέσου στη μονάδα θέρμανσης αέρα

Υπολογίστε τη ροή του ψυκτικού μέσου

Q - κατανάλωση θερμότητας για τον αέρα θέρμανσης, W
cw - Ειδική θερμότητα νερού J / (kg • K)
t θερμοκρασία εισόδου νερού στον εναλλάκτη θερμότητας, ° C
t θερμοκρασία εξόδου του νερού που εξέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας, ° C

Μετρώντας την ταχύτητα του νερού στους σωλήνες του θερμαντήρα αέρα

Gw - ροή ψυκτικού μέσου, kg / s
pw - πυκνότητα νερού με μέση θερμοκρασία σε θερμαντήρα αέρα (που λαμβάνεται από τον παρακάτω πίνακα), kg / m.cube
fw - η μέση επιφάνεια του ενεργού τμήματος μιας διαδρομής του εναλλάκτη θερμότητας (που λαμβάνεται από τον πίνακα της επιλογής θερμαντήρων KSk), m.kv

Προσδιορισμός του συντελεστή μεταφοράς θερμότητας

Ο συντελεστής θερμικής απόδοσης υπολογίζεται από τον τύπο

V - πραγματική ταχύτητα μάζας kg / m.sq.ft xs
W - ταχύτητα νερού σε σωλήνες m / s
Α

Υπολογισμός της θερμικής χωρητικότητας της μονάδας θέρμανσης αέρα

Υπολογισμός της πραγματικής θερμικής ισχύος:

ή αν υπολογίζεται η κεφαλή θερμοκρασίας, τότε:

q (W) = Κ x F x μέση θερμοκρασία κεφαλής

Κ - συντελεστής μεταφοράς θερμότητας, W / (m.kV • ° C)
F - την επιφάνεια της θέρμανσης του επιλεγμένου θερμαντήρα αέρα (που έχει εγκριθεί σύμφωνα με τον πίνακα επιλογής), m.
t θερμοκρασία εισόδου νερού στον εναλλάκτη θερμότητας, ° C
t θερμοκρασία εξόδου του νερού που εξέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας, ° C
t αρχή - θερμοκρασία αέρα στην είσοδο στον εναλλάκτη θερμότητας, ° С
t con - θερμοκρασία θερμού αέρα στην έξοδο του εναλλάκτη θερμότητας, ° C

Προσδιορισμός του αποθέματος της συσκευής με θερμική ισχύ

Προσδιορίστε το περιθώριο θερμικής απόδοσης:

q - την πραγματική θερμική ισχύ των θερμαντήρων που έχουν επιλεγεί, W
Q - ονομαστική θερμική ισχύς, W

Υπολογισμός της αεροδυναμικής αντοχής

Υπολογισμός της αεροδυναμικής αντοχής. Η ποσότητα της απώλειας αέρα μπορεί να υπολογιστεί με τον τύπο:

v - πραγματική ταχύτητα μάζας αέρα, kg / m.sq. • s
Β, r - την αξία της ενότητας και βαθμών από τον πίνακα

Προσδιορισμός της υδραυλικής αντίστασης του ψυκτικού υγρού

Ο υπολογισμός της υδραυλικής αντίστασης του θερμαντήρα αέρα υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο:

Γ - τιμή του συντελεστή υδραυλικής αντίστασης του δεδομένου μοντέλου του εναλλάκτη θερμότητας (βλέπε πίνακα)
W - ταχύτητα μετακίνησης νερού στους σωλήνες θερμαντήρα αέρα, m / sec.

Βρήκα όλες τις απαραίτητες φόρμουλες. Όλα είναι πολύ απλά και συνοπτικά. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής προσπάθησε επίσης στην πράξη, λειτουργεί ακριβώς, αλλά επειδή οι εργασίες απαιτούν το 100% του αποτελέσματος, επανελέγχισα επίσης τους ηλεκτρονικούς υπολογισμούς χρησιμοποιώντας τύπους. Χάρη στον συντάκτη, θα ήθελα όμως να προσθέσω μια μικρή επιθυμία. Έχετε έρθει τόσο σοβαρά στο ερώτημα ότι μπορείτε να συνεχίσετε αυτή την καλή πράξη. Για παράδειγμα, ξεκινήστε μια εφαρμογή για ένα smartphone με έναν τέτοιο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υπάρχουν καταστάσεις όπου πρέπει να υπολογίσετε κάτι γρήγορα, και θα ήταν πολύ πιο βολικό να το έχετε έτοιμο. Μέχρι στιγμής, έχω προσθέσει μια σελίδα στους σελιδοδείκτες μου και νομίζω ότι θα το χρειαστώ περισσότερες από μία φορές.

Λοιπόν, συμφωνώ απόλυτα με τον συγγραφέα. Αναλυτικά, ζωγράφισα και έδειξα στα παραδείγματα τον υπολογισμό της ισχύος και για ποιο λόγο είναι καλύτερο να μην το εγκαταστήσω σε εσωτερικούς χώρους. Επί του παρόντος, η ποικιλία των διαφόρων τύπων φορέων θερμότητας. Kalorifer προσωπικά παίρνω την τελευταία θέση. Δεν είναι πολύ οικονομικό, αφού η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλή, αλλά η παραγωγή θερμότητας δεν είναι πολύ καλή. Αν και από την άλλη πλευρά για τον καπνό κατά τη στιγμή εκείνη δεν απαιτείται μια τεράστια παροχή ζεστού αέρα. Συνεπώς, συμφωνώ. Και για μένα θέλησα να υπολογίσω και να υπολογίσω τη μέση βαθμολογία.

Έχω μια ερώτηση. Σε ποια πυκνότητα υπολογίζετε ακόμα τη δύναμη του θερμαντήρα αέρα; Ειδικά στην περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, όταν η θερμοκρασία πέσει σε μείον τριάντα μοίρες. Πρέπει να πάρετε την μέση πυκνότητα αέρα ή την πυκνότητα στην εξωτερική έξοδο αέρα; Έχει ακούσει έναν τεράστιο αριθμό επιλογών, απόψεις για να το θέσω ήπια αποκλίνει. Δεν θα ριχτώ το μυαλό μου και να υπολογίσω τη μέση πυκνότητα, αλλά εξακολουθώ να φοβάμαι τους απότομους παγετούς. Η συσκευή θα αποτύχει σε περίπτωση ατυχήματος και εάν η θερμοκρασία πέσει δεν απειλούν να ξεπαγώσουν τον θερμαντήρα αέρα; Θα ήθελα να έχετε αερισμό κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου χωρίς διακοπή.

Πάντα στον υπολογισμό της ποσότητας θερμότητας που απαιτείται για τον εξαερισμό, ελήφθη η πυκνότητα του εξωτερικού αέρα. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται σε ένα από τα γραφήματα στο χαρακτηριστικό του εξοπλισμού θέρμανσης και εξαερισμού. Μόνο πρόσφατα παρατήρησα ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί την πυκνότητα του εσωτερικού αέρα κατά την επιλογή του εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων των θερμαντήρων αέρα) και, αντίστοιχα, ο αριθμός της κατανάλωσης θέρμανσης είναι μικρότερος από τον ορυχείο.
Κατά την εξέταση του τελευταίου έργου κατά την εξέταση, απαιτείται να επισυνάπτονται προσαρμοσμένα φύλλα υπολογισμού των συσκευών θέρμανσης και εξαερισμού. Θα υπάρξει "διασκέδαση" όταν priderzhutsya στην απόκλιση στην ποσότητα της θερμότητας.

Υπολογισμός της θερμότητας για θέρμανση αέρα

Q = 1005 · 2.055 · (16 - (-34)) = 103 264 W.

Για να προσδιορίσουμε τον ρυθμό ροής του ψυκτικού μέσου προς τον θερμαντήρα αέρα, θα συνθέσουμε την εξίσωση του ισοζυγίου θερμότητας:

όπου Q είναι η κατανάλωση θερμότητας W,

W - ροή νερού, m 3 / s;

με το2 - Θερμοκρασία νερού ίση με 4190 J / (kg ∙ ° C).

τνα, τΚ. - αρχικές και τελικές θερμοκρασίες νερού, ° С

Από την εξίσωση (7.4) ορίζουμε την παροχή νερού W, kg / s:

όπου ρ2 - πυκνότητα νερού ίση με 1000 kg / m 3 ·

W = 4.107 ∙ 10 -4 m 3 / s = 1.479 m 3 / h.

Από τους υπολογισμούς προκύπτει ότι για τη θέρμανση 6165 m3 φρέσκου αέρα είναι απαραίτητο να υπάρχουν 1.479 m 3 / h ζεστού νερού.

8. Μελέτη σκοπιμότητας του έργου

Η επιλογή αυτής ή εκείνης της απόφασης σχεδιασμού είναι μια εργασία, κατά κανόνα, πολυπαραγοντική. Σε όλες τις περιπτώσεις, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός των πιθανών επιλογών για την επίλυση αυτού του προβλήματος, δεδομένου ότι οποιοδήποτε σύστημα TG και Β περιγράφει το σύνολο των μεταβλητών (ένα σύνολο χαρακτηριστικών, διάφορες παραμέτρους της, τα τμήματα των αγωγών, τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα, και ούτω καθεξής. Δ).

Σε αυτή την ενότητα συγκρίνουμε δύο τύπους ψυγείων: Rifar Monolit 350 και Sira RS 300.

Για να καθορίσουμε το κόστος του ψυγείου, θα εκτελέσουμε τον θερμικό υπολογισμό τους για να διευκρινίσουμε τον αριθμό των τμημάτων. Ο υπολογισμός του ψυγείου Rifar Monolit 350 δίδεται στην Ενότητα 5.2.

8.1 Θερμικός υπολογισμός των θερμαντικών σωμάτων

Ο υπολογισμός του ψυγείου Rifar Monolit 350 δίδεται στην Ενότητα 5.2. υπολογισμός καλοριφέρ θερμότητας Sira RS 300 πραγματοποιείται σύμφωνα με τους τύπους (5.1), (5.2), (5.3), (5.4), (5.5).

N = 8,94 = 9 τμήματα.

8.2 Τεχνική και οικονομική αξιολόγηση σχεδιαστικών λύσεων

Στη διαδικασία σύγκρισης των επιλογών χρησιμοποιούνται οι κύριοι και οι πρόσθετοι, γενικευτικοί και ειδικοί, υπολογιζόμενοι και εκτιμώμενοι δείκτες. Εξετάστε το κύριο από αυτά:

- κεφαλαιουχικές επενδύσεις μέσω επιλογών K1 και Κ2.

- πρωτεύον κόστος της ετήσιας παραγωγής προϊόντων (λειτουργικές δαπάνες ανά ετήσιο όγκο εργασίας)1 και C2.

- μειωμένο κόστος (3i) σχετικά με τις επιλογές

όπου ΕΚ. - η κανονιστική τιμή του συντελεστή απόδοσης ίση με 0,12.

- περίοδο αποπληρωμής πρόσθετων κεφαλαιουχικών επενδύσεων:

- συντελεστής απόδοσης των πρόσθετων κεφαλαιουχικών επενδύσεων:

- ετήσιο οικονομικό αποτέλεσμα:

Δείκτες κεφαλαιακών επενδύσεων (Κ1 και Κ2) και το κόστος (λειτουργικά έξοδα) του ετήσιου όγκου (C1 και C2) είναι οι αρχικοί δείκτες υπολογισμού, βάσει των οποίων καθορίζονται όλες οι μεταγενέστερες εκτιμήσεις.

Για να απλοποιηθούν οι υπολογισμοί κατά τον προσδιορισμό των κεφαλαιουχικών επενδύσεων και του κόστους των επιλογών, συνιστάται να λαμβάνονται υπόψη μόνο εκείνα τα στοιχεία που διαφέρουν μεταξύ τους.

Η απόφαση για την καταλληλότητα των επενδυτικών κεφαλαίων γίνεται με βάση τα αποτελέσματα της σύγκρισης των πραγματικών δεικτών Εσ και ΤΕντάξει με τις κανονιστικές τους αξίες.

Κεφαλαιουχικές επενδύσεις για την πρώτη επιλογή (ψυγείο Rifar Monolit 350):

όπου Usec - την τιμή ενός τμήματος του ψυγείου,

N είναι ο αριθμός των τμημάτων.

n - αριθμός θερμαντήρων στο δωμάτιο.

Γtr - τιμή για 1 μ.μ. αγωγός ·

L - μήκος αγωγών στο υπό εξέταση δωμάτιο.

Για να1 = 562,8 · 7 + 60 · 24,2 = 32924 ρούβλια.

Κεφαλαιουχικές επενδύσεις για τη δεύτερη επιλογή (Sira RS 300):

Για να1 = 667 · 9 · 7 + 60 · 24,2 = 43473 ρούβλια.

Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα για συστήματα τροφοδοσίας, αερισμού και κλιματισμού με θερμότητα και φυσικό αέριο καθορίζονται από:

όπου T - το κόστος καυσίμων ή θερμότητας, ρούβλια?

A - τέλη απόσβεσης για την πλήρη αποκατάσταση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων, ρούβλια?

Pνα και Ρt - ετήσιες δαπάνες για το κεφάλαιο και την τρέχουσα επισκευή των συστημάτων,

- κόστος εργασίας (με δεδουλευμένες δαπάνες) του προσωπικού συντήρησης ·

Y - δαπάνες για τη διαχείριση, τον εξοπλισμό ασφαλείας, την προστασία της εργασίας, τις φόρμες εργασίας, τα συστήματα θέρμανσης νερού κ.λπ.

Το κόστος της θερμότητας υπολογίζεται από τον τύπο:

όπου QΤ - η ποσότητα της θερμότητας που καταναλώνεται, το καύσιμο ανά έτος, Gcal, QΤ = 222,34 Gcal.

ΓΤ - Η τιμή του 1 Gcal στο ποσό των 747,48 ρούβλια / Gcal (για Chelyabinsk)?

T = 222,34 · 747,48 = 166195 ρούβλια.

Αμοιβές απόσβεσης. Για ενοποιημένους υπολογισμούς, οι δαπάνες απόσβεσης μπορούν να ληφθούν από το κόστος των συστημάτων στα ακόλουθα μεγέθη: για συστήματα θέρμανσης νερού, θέρμανση αέρα με κίνητρο βαρύτητας και παροχή ζεστού νερού - 5%.

Α1 = 0,05 ∙ 32924 = 1646 ρούβλια,

Α1 = 0,05 ∙ 43473 = 2174 ρούβλια.

Το κόστος των σημερινών επισκευών μπορεί να ληφθεί ως ποσοστό του κόστους των συστημάτων στα ακόλουθα μεγέθη: συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού σε οικιστικά και αστικά κτίρια - 4% (για θέρμανση νερού με θερμαντικά σώματα)

Pk1 = 0,04 ∙ 32924 = 1317 ρούβλια,

Pk2 = 0,04 ∙ 43473 = 1739 ρούβλια.

Έξοδα για την καταβολή του προσωπικού. Αυτά περιλαμβάνουν το κόστος των μισθών του κύριου παραγωγικού προσωπικού των επιχειρήσεων, τα επιδόματα για τα αποτελέσματα της παραγωγής, τα κίνητρα και τις αποζημιώσεις. Στους υπολογισμούς, ο μέσος μηνιαίος μισθός μπορεί προσωρινά να ληφθεί στο ποσό των 4300 ρούβλια. (σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο της οικονομίας της Ουράλ και την τιμολόγηση στον τομέα των κατασκευών).

Μειώσεις για κοινωνικές ανάγκες. Το κόστος της πώλησης περιλαμβάνει μειώσεις για κρατική κοινωνική ασφάλιση - 2,9%, το συνταξιοδοτικό ταμείο - 26%, η Ομοσπονδιακή Υποχρεωτική Ταμείο ιατρική ασφάλιση - 2,1%, η εδαφική Ταμείο Ασφάλισης Υγείας - 3%.

Για τον υπολογισμό του προσωπικού συντήρησης για συστήματα θέρμανσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα πρότυπα: για 80 θέρμανσης εισόδους - 1 βοηθός καθηγητή ανά αλλαγή.

Χ = 4300 · 1,34 = 5762 ρούβλια.

Τα έξοδα διαχείρισης, την ασφάλεια, την υγεία και την ασφάλεια λαμβάνονται σε ποσοστό 20% του ποσού των δαπανών τους μισθούς του προσωπικού, αποσβέσεις και συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού.

Έχουν1 = 0,2 ∙ (5762 + 1646 + 1317) = 1745 ρούβλια,

Έχουν1 = 0,2 ∙ (5762 + 2174 + 1739) = 1935 ρούβλια.

Ετήσιο κόστος λειτουργίας για τα συστήματα TG και B για την επιλογή 1:

Δε = 166195 + 1646 + 1317 + 5762 + 1745 = 176665 ρούβλια,

Ετήσιο κόστος λειτουργίας για τα συστήματα TG και B για την επιλογή 2:

Δε = 166195 + 2174 + 1739 + 5762 + 1935 = 177805 ρούβλια,

Προσδιορίστε το κόστος μονάδας ενός προϊόντος (υπηρεσίας) με τον τύπο:

όπου C είναι το μοναδιαίο κόστος παραγωγής των συστημάτων TG και B, RUB / Gcal.

Δε - ετήσιο κόστος λειτουργίας, χιλιάδες ρούβλια,

Qτο έτος - την ετήσια ποσότητα προϊόντων των συστημάτων TGiV στις κατάλληλες μονάδες μέτρησης.

Οι προκύπτουσες δαπάνες κάτω από τις παραλλαγές:

Ζ1 = 795 + 0,12 ∙ 32924 = 4745,88 ρούβλια,

Ζ2 = 800 + 0,12 ∙ 43473 = 6016,76 ρούβλια.

Ετήσια οικονομική επίπτωση:

Εf = (795 + 0,12 · 32924) - (800 + 0,12 · 43473) = -1270,88 ρούβλια.

Εσυνθήκες = 177805 - 176665 = 1140 ρούβλια.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών των παραλλαγών σχεδιαστικών λύσεων καταγράφονται στον πίνακα 8.1.

Σύντομα χαρακτηριστικά των επιλογών σύγκρισης:

Επιλογή ψύκτρα Rifar Monolit 350

Εργοστάσιο θερμότητας

Ποια είναι η ισχύς του θερμαντήρα καναλιών που απαιτείται για τη θέρμανση του αέρα που προέρχεται από το δρόμο μέσω του θαλάμου τροφοδοσίας;

Εμείς θα αναλάβουμε την μόνωση του σπιτιού σας, αγοράστε τα σύγχρονα μονωτικά υλικά, εγκατάσταση παράθυρα με τριπλά τζάμια στα παράθυρα για να μονώσει δάπεδα και οροφές, κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματά μας δεν είναι «πέταξε μέσα στο σωλήνα.»

Λίγοι από εμάς πιστεύουμε ότι η θερμότητα μπορεί εύκολα να πετάξει μέσα από το σύστημα εξαερισμού. Τα εκχυλίσματα στερεάς διαμέτρου λαμβάνουν ζεστό αέρα από το δωμάτιο και το ρίχνουν έξω στο δρόμο.

Υπολογισμός της θερμότητας για θέρμανση του αέρα.

Για να υπολογίσετε την ποσότητα θερμότητας που χάνονται μέσω των συστημάτων εξαερισμού, θα υπολογίσουμε την απαραίτητη θερμότητα για θέρμανση 800 m3 αέρα ανά ώρα. Αυτή είναι η μέση απόδοση του θαλάμου τροφοδοσίας για το εξοχικό σπίτι.

Χρειαζόμαστε μια θερμοκρασία αέρα στο δρόμο, θερμοκρασία δωματίου και έναν καθορισμένο όγκο 800 m3 ανά ώρα. Εδώ είναι τα αποτελέσματα:

Για να θερμάνετε αυτήν την ποσότητα αέρα, απαιτούνται 13950 W θερμότητας. Και αυτό είναι αρκετά μεγάλα χρήματα. Σε τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 3,50 ρούβλια ανά kW, το κόστος ανά μήνα θα είναι 34.000 ρούβλια. Ακόμα κι αν έχετε ένα λέβητα αερίου, και το κόστος ανά kW είναι μόνο 1 ρούβλι, θα πρέπει να πληρώσετε για 10.000 ρούβλια.

Χρησιμοποιήστε τον θάλαμο τροφοδοσίας με ανάκτηση. Ο ανακτητής παίρνει θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής και τον χρησιμοποιεί για την προθέρμανση του αέρα τροφοδοσίας. Το κόστος του συστήματος παροχής και εξαγωγής με την ανάκτηση του Electrolux EPVS-650 STAR θα είναι περίπου 50 χιλιάδες ρούβλια.

Χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές; Συμπληρώστε τη φόρμα και ο ειδικός θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΕΡΑ.

Το μέγεθος της απώλειας θερμότητας που συνδέεται με θέρμανση διηθητικά αέρα (έξω από αέρα που προέρχονται μέσα από τα χαλαρά ανοίγματα πλήρωσης υπό την επίδραση της δυναμικής πίεσης του ανέμου) υπολογίζεται από τον τύπο:

όπου με τοσm- μέση θερμική ισχύς αέρα σε σταθερή πίεση. υποτίθεται ότι είναι περίπου ίση με 1,03 [kJ / kg o C].

Ginf- η ποσότητα αέρα που διεισδύει μέσα στο δωμάτιο μέσω διαρροών, σχισμών, αρμών πάνελ κ.λπ. σε τιμές Pa, τη διαφορά πίεσης λόγω της δύναμης και της πίεσης του ανέμου, kg / h.

Για να - συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την επίδραση της αντίθετης ροής του αέρα στις δομές και ισούται με 0,7 - για αρμούς των πάνελ και παραθύρων με τριπλές συνδέσεις. 0,9 - για παράθυρα και μπαλκονόπορτες με διαχωρισμένα συνδετικά και 1,0 - για ενιαία παράθυρα και μπαλκονόπορτες.

tστο και tnro - βλ. παραπάνω στο κείμενο.

Η ποσότητα Ginf υπολογίζεται από τον τύπο:

Όπου ΔPε - διαφορά μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής πίεσης στο υπό εξέταση δάπεδο

Για ΔPΚ.= 10 Pa (κανονική διαφορά)

S1, S2, S3- αντίστοιχα, η επιφάνεια γεμίσματος παραθύρων, μπαλκονόπορτες, παραθυράκια και ανοίγματα στις εξωτερικές κατασκευές εγκλεισμού, m 2.

GΚ. - φυσιολογική διαπερατότητα των εξωτερικών δομών εγκλεισμού,

L- μήκος των αρμών των πάνελ τοίχου, m

Η διαφορά πίεσης (ΔΡε) από τον τύπο:

όπου H - το ύψος του κτιρίου από το επίπεδο του εδάφους μέχρι την κορυφή των στεκαριών, το κέντρο της μέσης του φανάριου ή το στόμιο του ορυχείου, m.

hi, - ύψος από το έδαφος στην κορυφή των παραθύρων, τις μπαλκονόπορτες, τις πύλες, τα ανοίγματα ή στον άξονα των οριζόντιων και κάθετων αρμών των πάνελ τοίχων, m.

γ n - Ειδικό βάρος εξωτερικού αέρα, N / m '.

γ γ - το ίδιο εσωτερικό, N / m:

ρ n - Πυκνότητα εξωτερικού αέρα, kg / m 3.

w- ταχύτητα ανέμου (μέσος όρος) στους ψυχρούς μήνες, m / s (βλέπε πίνακα 1)

Γtntp- αεροδυναμικών συντελεστών, αντίστοιχα: Επιφάνεια ανοδικής και καθοδικής.

PΚ.- η κανονική πίεση του αέρα (Pa), που καθορίζεται από τον τύπο:

όπου Po- κανονική πίεση ανέμου (Pa) ·

Για να1 - συντελεστής αλλαγής πίεσης στο ύψος

Γ - αεροδυναμικό συντελεστή

Οι τιμές του συγκεκριμένου αέρα γ και η πυκνότητα ρ καθορίζονται από τους τύπους:

όπου Τ = 273,15 Κ. t είναι η θερμοκρασία του αέρα, o C.

3. Υπολογισμός του κόστους θέρμανσης για θέρμανση διηθητικού αέρα

Εκτελείται με τον τύπο:

όπου Cpm είναι η μέση θερμική χωρητικότητα βάρους.

Ginf - βάρος του διηθητικού αέρα, kg.

όπου Pe είναι η βαρυτική πίεση που προκύπτει στο επίπεδο

το μέσον του ανοίγματος παραθύρου, Ρα.

S - το άνοιγμα του ανοίγματος παραθύρου, m 2 h / kg.

Ru - αντοχή διαπερατότητας αέρα από την πλήρωση

ανοίγματα παραθύρων, m 2 h / kg.

όπου g είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας της γης - 9,81 m / sec 2

H είναι η απόσταση από το μέσο άνοιγμα του παραθύρου προς την έξοδο

αέρα από το σύστημα εξαερισμού νάρκης, m,

-πυκνότητα αέρα, εσωτερική, εξωτερική, kg / m 3,

W - μέση ταχύτητα ανέμου της ψυχρής περιόδου, m / sec,

συντελεστής Κ», η οποία λαμβάνει υπόψη την αλλαγή στην ρύθμιση της ταχύτητας του ανέμου για χαμηλά κτίρια, αξιοθέατα. 1.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται για ένα άνοιγμα παραθύρου του δεύτερου ορόφου και τα αποτελέσματα αποδίδονται σε όλα τα άλλα ανοίγματα παραθύρων.

4. Υπολογισμός της απώλειας θερμότητας από τη θέρμανση του αέρα εξαερισμού.

Εκτελείται με τον τύπο:

όπου Gb είναι το βάρος του αέρα που εξέρχεται από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο,

cm υπολογισμό εξαερισμού, kg

tnrv - θερμοκρασία σχεδιασμού για τον σχεδιασμό του εξαερισμού, βαθ.

5. Υπολογισμός της εισροής θερμότητας από οικιακές συσκευές

Καθορίζεται από τον τύπο:

όπου Sn είναι η επιφάνεια του δωματίου σε m 2

6. Συμπλήρωση της χωρητικότητας του συστήματος θέρμανσης

Η ποσότητα Qσφήκες συνοψίζεται από τα αποτελέσματα των μεμονωμένων υπολογισμών παραπάνω και βολικό για χρήση.

Η υπολογιζόμενη τιμή του Qσφήκες, Οι απώλειες θερμότητας ενός ξεχωριστού δωματίου συνοψίζονται στις στήλες 3, 4, 5, 6

όπου Qmax είναι το μέγιστο των δύο τιμών (στήλες 4, 5). για παράδειγμα, εάν

Προσδιορισμός της κατανάλωσης θερμότητας για τη θέρμανση του διεισδυτικού αέρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αρχικά δεδομένα, οι απαραίτητες τιμές του Pε, Ginfl και άλλοι.

Από την Εικ. 8 καθορίζονται H, ως το άθροισμα των υψών των ορόφων Σhστο, το στόμιο του ορυχείου από την κορυφή της σοφίτας είναι -4,5 μ. και το ύψος του επιπέδου του πρώτου ορόφου από το επίπεδο του εδάφους είναι 1,0 μ.

Υπολογισμός του θερμαντήρα αέρα: πώς υπολογίζεται η ισχύς της συσκευής για θέρμανση του αέρα για θέρμανση

Οι θερμαντήρες έχουν υψηλή απόδοση, έτσι με τη βοήθειά τους, ακόμη και πολύ μεγάλα δωμάτια μπορούν να θερμανθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλά μοντέλα αυτών των συσκευών λειτουργούν με βάση διαφορετικούς φορείς θερμότητας.

Για να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή, πρέπει να υπολογίσετε τον θερμαντήρα, ο οποίος μπορεί να γίνει είτε με το χέρι είτε με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σύστημα θέρμανσης με μονάδα θέρμανσης αέρα

Το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, με βάση την παροχή ζεστού αέρα απευθείας στο σπίτι, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ιδιοκτήτες των σπιτιών τους.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός του συστήματος θέρμανσης αποτελείται από τα ακόλουθα σημαντικά στοιχεία:

 • Ο θερμαντήρας, ενεργώντας ως γεννήτρια θερμότητας, που θερμαίνει τον αέρα.
 • (αγωγούς αέρα), μέσω των οποίων εισέρχεται θερμός αέρας στο σπίτι.
 • Ανεμιστήρας, κατευθύνει θερμό αέρα σε όλη την έκταση του δωματίου.

Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος αυτού του τύπου είναι πολλά. Αυτές περιλαμβάνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα και την έλλειψη στοιχείων στήριξης για την ανταλλαγή θερμότητας σε ένα θερμαντικό σώμα, σωλήνες, και την ικανότητα να συνδυαστεί με το σύστημα του κλίματος, και χαμηλή αδράνεια, με αποτέλεσμα τη θέρμανση μεγάλων όγκων είναι πολύ γρήγορη.

Για πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού, το μειονέκτημα είναι ότι η εγκατάσταση του συστήματος είναι δυνατή μόνο ταυτόχρονα με την κατασκευή του ίδιου του σπιτιού και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του είναι αδύνατος. Το μειονέκτημα είναι επίσης μια απόχρωση, όπως η υποχρεωτική διαθεσιμότητα εφεδρικής ισχύος και η ανάγκη τακτικής συντήρησης.

Ταξινόμηση των θερμαντήρων αέρα με διαφορετικά χαρακτηριστικά

Οι θερμαντήρες συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό του συστήματος θέρμανσης για θέρμανση του αέρα. Υπάρχουν οι ακόλουθες ομάδες αυτών των συσκευών όσον αφορά τον τύπο ψυκτικού που χρησιμοποιείται: νερό, ηλεκτρικό, ατμό, φωτιά. Οι ηλεκτρικές συσκευές έχουν νόημα να χρησιμοποιούνται για δωμάτια που δεν υπερβαίνουν τα 100μ². Για τα κτίρια με μεγάλες περιοχές, μια πιο ορθολογική επιλογή θα είναι οι θερμοσίφωνες, οι οποίες λειτουργούν μόνο αν υπάρχει πηγή θερμότητας.

Τα πιο δημοφιλή ατμού και θερμοσίφωνες. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη σε σχήμα επιφάνειες χωρίζονται σε 2 υποείδη: με ραβδώσεις και λείο σωλήνα. Τα πτερύγια θερμίδων έχουν πτερύγια και περιελίσσονται σπειροειδώς στη γεωμετρία των πλευρών.

Σύμφωνα με μία κατασκευαστική εκτέλεση, αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι μονά-βρόχου, όταν το ρευστό μεταφοράς θερμότητας σε αυτά είναι σε κίνηση μέσω των σωλήνων, διατηρώντας μια σταθερή κατεύθυνση και πολλαπλά καρδιάς, στην οποία τα καλύμματα είναι τα διαμερίσματα, έτσι ώστε η κατεύθυνση της κίνησης του ψυκτικού αλλάζει συνεχώς. Υπάρχουν 4 μοντέλα θερμοσίφωνων νερού και ατμού διαθέσιμα προς πώληση, που διαφέρουν στην επιφάνεια της θέρμανσης:

 • SM - το μικρότερο με μία σειρά σωλήνων.
 • Μ - μικρό με δύο σειρές σωλήνων.
 • C - μέσο με σωλήνες σε 3 σειρές.
 • Β - μεγάλο, με 4 σειρές σωλήνων.

Οι θερμοσίφωνες κατά τη λειτουργία μπορούν να αντέξουν σε μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας - 70-110⁰. Για καλές επιδόσεις αυτού του τύπου θερμαντήρα, το νερό που κυκλοφορεί στο σύστημα πρέπει να θερμαίνεται σε μέγιστο 180 °. Στη θερμή περίοδο, ο θερμαντήρας αέρα μπορεί να λειτουργήσει ως ανεμιστήρας.

Ο σχεδιασμός διαφόρων τύπων θερμαντήρων αέρα

Ο θερμαντήρας νερού θέρμανσης αποτελείται από ένα σώμα από μέταλλο, έναν εναλλάκτη θερμότητας τοποθετημένο σε αυτό με τη μορφή μιας σειράς σωλήνων και ενός ανεμιστήρα. Στο τέλος της μονάδας υπάρχουν σωλήνες εισόδου μέσω των οποίων συνδέεται με ένα λέβητα ή ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Κατά κανόνα, ο ανεμιστήρας βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής. Το καθήκον του είναι να οδηγεί τον αέρα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας.

Μετά τη θέρμανση, μέσω της σχάρας που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του θερμαντήρα αέρα, ο αέρας ρέει πίσω στο δωμάτιο. Οι περισσότερες περιπτώσεις γίνονται με τη μορφή ενός ορθογωνίου, αλλά υπάρχουν μοντέλα σχεδιασμένα για αεραγωγούς κυκλικής διατομής. Στη γραμμή τροφοδοσίας, τοποθετήστε βαλβίδες δύο ή τριών οδών για να ρυθμίσετε την ισχύ της μονάδας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θερμαντήρων αέρα και ο τρόπος εγκατάστασης - είναι οροφής και τοίχου. Μοντέλα του πρώτου τύπου τοποθετούνται πίσω από το ψευδοροφή, μόνο το πλέγμα κοιτάζει πέρα ​​από αυτό. Τα τοιχοποιία είναι πιο δημοφιλή.

Διαρρύθμιση των θερμαντικών σωμάτων από λείο σωλήνα

Η κατασκευή των ομαλών σωλήνων αποτελείται από στοιχεία θέρμανσης με τη μορφή κοίλων λεπτών σωλήνων διαμέτρου 20 έως 32 mm, τοποθετημένων σε απόσταση 0,5 cm σε σχέση η μία με την άλλη. Το ψυκτικό κυκλοφορεί μέσω αυτών. Ο αέρας, με το πλύσιμο των θερμαινόμενων επιφανειών των σωλήνων, θερμαίνεται με εναλλαγή θερμότητας μέσω μεταφοράς.

Οι σωληνώσεις στη σόμπα βρίσκονται σε διαδοχικές ή διαδοχικές διαδρομές. Τα άκρα τους συγκολλούνται στους συλλέκτες - πάνω και κάτω. Ο φορέας θερμότητας εισέρχεται στο κουτί διακλάδωσης μέσω του σωλήνα εισαγωγής και στη συνέχεια, διέρχεται μέσω των σωλήνων και τους θερμαίνει, βγαίνει μέσω του σωλήνα εξόδου με τη μορφή συμπυκνωμάτων ή ψυχρού νερού.

Τα όργανα με κλιμακωτή διάταξη σωλήνων παρέχουν μια πιο σταθερή μεταφορά θερμότητας, αλλά η αντίσταση στον αέρα ρέει εδώ είναι υψηλότερη. Είναι απαραίτητο να γίνει υπολογισμός της ισχύος της μονάδας προκειμένου να γνωρίζετε τις πραγματικές δυνατότητες της συσκευής.

Στην ατμόσφαιρα υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις - δεν πρέπει να υπάρχουν ίνες, αιωρούμενα σωματίδια, κολλώδεις ουσίες. Η επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε σκόνη είναι μικρότερη από 0,5 mg / mᶾ. Η θερμοκρασία εισόδου είναι τουλάχιστον 20 °.

Τα θερμοηλεκτρικά χαρακτηριστικά των θερμαντικών σωμάτων με λείο σωλήνα δεν είναι πολύ υψηλά. Η χρήση τους συνιστάται όταν δεν απαιτεί σημαντική ροή αέρα και θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία.

Χαρακτηριστικά των θερμαντήρων με ραβδώσεις αέρα

Οι σωληνώσεις των ραβδωτών οργάνων έχουν μια πτερυγιά επιφάνεια, επομένως, η μεταφορά θερμότητας από αυτές είναι μεγαλύτερη. Με μικρότερο αριθμό σωλήνων, τα θερμικά χαρακτηριστικά τους είναι υψηλότερα από αυτά των θερμαντικών σωμάτων με ομαλή σωλήνα. Η σύνθεση των θερμαντήρων πλάκας περιλαμβάνει σωλήνες με πλάκες τοποθετημένες επάνω τους - ορθογώνιες ή στρογγυλές.

Το πρώτο είδος πλακών τοποθετείται σε μια ομάδα σωλήνων. Ο φορέας θερμότητας διέρχεται μέσα στο κιβώτιο διακλάδωσης της συσκευής μέσω ενός στραγγαλιστικού πηνίου, θερμαίνει τον αέρα που διέρχεται με μεγάλη ταχύτητα διαμέσου διαύλων μικρής διαμέτρου και μετά βγαίνει από το κιβώτιο προεντεταμένων μέσω της ένωσης.
Τα θερμαντικά σώματα αυτού του τύπου είναι συμπαγή, κατάλληλα για συντήρηση και εγκατάσταση.

Μονόδρομος συσκευές πλάκα αναφέρει: KSE CFS CAB STD3009V KZPP K4PP και multipass - CABC, K4VP, KZVP, FAC, CCM STDZOYUG, KMB. Το μεσαίο μοντέλο έχει την ονομασία CFS, και το μεγαλύτερο είναι το KSE. Οι σωλήνες αυτών των θερμαντήρων τυλίγονται με χαλύβδινη κυματοειδή ταινία πλάτους 1 cm και πάχους 0,4 mm. Μεταφορέας θερμότητας για αυτούς μπορεί να είναι ατμός και νερό.

Το πρώτο είναι εξοπλισμένο με τρεις σειρές σωλήνων, και το δεύτερο τέσσερις. μέσο μοντέλο πλάκα που έχει πάχος 0,5 mm και διαστάσεις 13,6 εκατοστά πλάκες 11,7h μεγάλο μοντέλο του ίδιου πάχους και πλάτους έχουν μεγαλύτερο μήκος -.. Οι 17,5 εκατοστά πλάκες απέχουν μεταξύ 0,5 cm και έχουν ένα ζιγκ-ζαγκ ενώ στα μοντέλα μέσης όψης, οι πλάκες είναι διατεταγμένες κατά μήκος της αρχής του διαδρόμου.

Οι θερμαντήρες αέρα με σήμανση STD έχουν 5 αριθμούς (5, 7, 8, 9, 14). Στους θερμαντήρες STD4009B, ο φορέας θερμότητας είναι ατμός, και στο STD3010G, νερό. Η εγκατάσταση του πρώτου γίνεται με κάθετο προσανατολισμό των σωλήνων, ο δεύτερος - με τον οριζόντιο προσανατολισμό.

Διμεταλλικοί θερμαντήρες αέρα με πτερύγια

Στο θέρμανσης με θερμαινόμενο συστήματα αέρα χρησιμοποιούνται συχνά μοντέλο διμεταλλικό θερμαντήρες KP3-CK, CK-Κ-Ρ4, KSK - 3 και 4 με ένα ιδιαίτερο είδος της αφαίρεσης των πτερυγίων - σπιράλ εφαρμογέα. θερμαντήρες ψυκτικού για SC-KP3, Κ-Ρ4-SC είναι η μεγαλύτερη ζεστό νερό με 1.2 πίεση MPa και μία μέγιστη θερμοκρασία 180⁰.

Για τη λειτουργία των άλλων δύο θερμαντήρων απαιτείται ατμός με την ίδια πίεση λειτουργίας όπως για την πρώτη, αλλά με ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία 190 °. Οι παραγωγοί πρέπει να διεξάγουν δοκιμές αποδοχής. Ελέγχουν επίσης τα όργανα για διαρροές.

Υπάρχουν 2 χάρακες διμεταλλικών θερμαντήρων - KSK3, KPZ, που έχουν 3 σειρές σωλήνων, αναφέρονται στο μέσο όρο και KSK4, KP4 με 4 σειρές σωλήνων - σε μεγάλα μοντέλα. Τα συστατικά αυτών των συσκευών είναι διμεταλλικά στοιχεία ανταλλαγής θερμότητας, πλευρικές ασπίδες, σχάρες σωλήνων, καλύμματα με χωρίσματα.

Το στοιχείο εναλλαγής θερμότητας είναι 2 σωλήνες - εσωτερική διάμετρος 1,6 cm, κατασκευασμένο από χάλυβα και τοποθετημένο πάνω σε αυτό με εξωτερικό πτερύγιο αλουμινίου. Το εγκάρσιο διάστημα μεταξύ των σωλήνων μεταφοράς θερμότητας είναι 4,15 cm και το διαμήκη διάστημα είναι 3,6 cm.

Απαιτούμενοι υπολογισμοί για την επιλογή του θερμαντήρα αέρα

Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος θέρμανσης με μία ή περισσότερες ομάδες θερμαντήρων αέρα, καθώς και κατά τη διεξαγωγή υπολογισμών, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

Για να υπολογίσετε την ισχύ ενός θερμαντήρα νερού ή ατμού, απαιτούνται οι ακόλουθες αρχικές παράμετροι:

 1. Απόδοση του συστήματος ή με άλλα λόγια - την ποσότητα αέρα ανά ώρα. Ρυθμός ροής όγκου μονάδας - mᶾ / h, μάζα kg / h. Η σημείωση είναι L.
 2. Η πηγή ή η εξωτερική θερμοκρασία είναι η ουρά.
 3. Η τελική θερμοκρασία αέρα είναι tcon.
 4. Πυκνότητα και θερμική ισχύς αέρα σε μια ορισμένη θερμοκρασία - τα δεδομένα λαμβάνονται από τους πίνακες.

Κατ 'αρχάς, υπολογίστε την περιοχή της εγκάρσιας τομής κατά μήκος του μπροστινού μέρους της μονάδας ζεστού αέρα. Αφού μάθουν αυτή την τιμή, οι προκαταρκτικές διαστάσεις της μονάδας λαμβάνονται με περιθώριο. Για τον υπολογισμό χρησιμοποιώντας τον τύπο: Af = Lρ / 3600 (θρ), όπου το L - όγκος ροής αέρα, ή η απόδοση σε m³ / h, ρ - πυκνότητα του αέρα μετριέται έξω σε kg / m³ θρ - μάζα ταχύτητα του αέρα στο τμήμα απόστασης, που μετράται σε kg / (cm2).

Αφού λάβατε αυτήν την παράμετρο, για περαιτέρω υπολογισμούς πάρτε το τυπικό μέγεθος του θερμαντήρα αέρα, το πλησιέστερο σε μέγεθος. Με μεγάλη τελική τιμή της περιοχής, τοποθετούνται παράλληλα αρκετά ταυτόσημα συσσωματώματα, η περιοχή του οποίου στο άθροισμα είναι ίση με την ληφθείσα τιμή.

Για να προσδιορίσετε την απαιτούμενη ισχύ για τη θέρμανση ενός συγκεκριμένου όγκου αέρα, πρέπει να γνωρίζετε τη συνολική κατανάλωση θερμού αέρα σε kg ανά ώρα από τον τύπο: G = L x p. Εδώ το ρ είναι η πυκνότητα του αέρα κάτω από τις συνθήκες της μέσης θερμοκρασίας. Καθορίζεται με αθροίζοντας τις θερμοκρασίες στην είσοδο και την έξοδο της μονάδας, στη συνέχεια διαιρώντας με 2. Οι δείκτες πυκνότητας λαμβάνονται από τον πίνακα.

Τώρα μπορείτε να υπολογίσετε την κατανάλωση θερμότητας για να θερμάνετε τον αέρα για τον οποίο χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος: Q (W) = G x c x (t κατά την εκκίνηση). Το γράμμα G δηλώνει την παροχή μάζας αέρα σε kg / h. Η ειδική θερμότητα του αέρα μετρημένη σε J / (kg x K) λαμβάνεται επίσης υπόψη στον υπολογισμό. Εξαρτάται από τη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα και οι τιμές του βρίσκονται στον παραπάνω πίνακα. Η θερμοκρασία στην είσοδο της συσκευής και στην έξοδο από αυτήν δηλώνεται με την αρχή t. και t con. αντιστοίχως.

Ας πούμε ότι πρέπει να επιλέξουμε έναν θερμαντήρα αέρα 10.000 m καλο / ώρα ώστε να θερμαίνει τον αέρα σε 20⁰ σε εξωτερική θερμοκρασία -30⁰. Το ψυκτικό μέσο είναι το νερό που έχει θερμοκρασία στην είσοδο στη μονάδα των 95⁰ και 50⁰ στην έξοδο. Μαζική κατανάλωση μάζας αέρα: G = 10 000 mᶾ / h. x 1,318 kg / m 2 = 13,180 kg / h. Η τιμή ρ: (-30 + 20) = -10, όταν διαιρείται αυτό το αποτέλεσμα στο μισό, -5. Από τον επιλεγμένο πίνακα, η πυκνότητα αντιστοιχεί στη μέση θερμοκρασία.

Αντικαθιστώντας το αποτέλεσμα στον τύπο, επιτυγχάνεται η κατανάλωση θερμότητας: Q = 13 180/3600 χ 1013 χ 20 - (-30) = 185 435 W. Εδώ, 1013 είναι η ειδική θερμότητα που επιλέγεται από τον πίνακα σε θερμοκρασία -30 ° σε J / (kg x K). Στην εκτιμώμενη τιμή της ισχύος του θερμαντήρα αέρα, από 10 έως 15% του αποθέματος προστίθεται.

Ο λόγος είναι ότι οι πινακοποιημένες παράμετροι συχνά διαφέρουν από τις πραγματικές στην κατεύθυνση της μείωσης και η θερμική παραγωγικότητα της μονάδας, λόγω της απόφραξης των σωλήνων, μειώνεται με το χρόνο. Η υπέρβαση του μεγέθους του αποθέματος δεν είναι επιθυμητή. Με σημαντική αύξηση στην επιφάνεια θέρμανσης, μπορεί να υπάρξει υποθερμία, ακόμα και απόψυξη σε μεγάλο παγετό.

Η ισχύς των θερμαινόμενων ατμών υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα υδάτινα. Μόνο ο τύπος υπολογισμού θερμικού φορέα διαφέρει - G = Q / r, όπου r είναι η ειδική θερμότητα που απελευθερώνεται κατά τη συμπύκνωση ατμού, μετρούμενη σε kJ / kg.

Επιλογή ηλεκτρικού θερμαντήρα αέρα

Οι κατασκευαστές στους καταλόγους των ηλεκτρικών θερμαντήρων αέρα δείχνουν συχνά την εγκατεστημένη ισχύ και τη ροή του αέρα, γεγονός που απλοποιεί κατά πολύ την επιλογή. Το κυριότερο είναι ότι οι παράμετροι δεν είναι μικρότερες από αυτές που καθορίζονται στο διαβατήριο αλλιώς θα αποτύχει γρήγορα. Ο σχεδιασμός του θερμαντήρα αέρα περιλαμβάνει διάφορα ειδικά ηλεκτρικά θερμαντικά στοιχεία, η έκταση των οποίων αυξάνεται λόγω της πρέσας των πτερυγίων σε αυτά.

Η ισχύς των οργάνων μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, μερικές φορές εκατοντάδες κιλοβάτ. Μέχρι και 3,5 kW, ο θερμαντήρας μπορεί να τροφοδοτηθεί από την πρίζα 220 V και σε τάση υψηλότερη από αυτή, είναι απαραίτητο να συνδέσετε το καλώδιο του ξενοδοχείου απευθείας στην ασπίδα. Εάν υπάρχει ανάγκη χρήσης θερμαντήρα άνω των 7 kW, απαιτούνται 380 V.

Αυτές οι συσκευές είναι μικρού μεγέθους και βάρους, είναι εντελώς αυτόνομες, δεν χρειάζονται κεντρική παροχή ζεστού νερού ή ατμού. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι η χαμηλή ισχύς είναι ανεπαρκής για τη χρήση τους σε μεγάλες περιοχές. Το δεύτερο μειονέκτημα - μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να μάθετε τι καταναλώνει το θερμαντήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τύπο: I = P / U, όπου P - ισχύς, U - τάση τροφοδοσίας. Με μονοφασική σύνδεση του θερμαντήρα, το U θεωρείται ίσο με 220 V. Με 3-φάση - 660 V.

Η θερμοκρασία στην οποία θερμαίνεται ο θερμαντήρας αέρα με τη συγκεκριμένη ισχύ, καθορίζεται από τον τύπο: T = 2.98 x P / L. Το γράμμα L δηλώνει την ικανότητα του συστήματος. Οι βέλτιστες τιμές της ισχύος του θερμαντήρα αέρα για το σπίτι είναι από 1 έως 5 kW, και για τα γραφεία - από 5 έως 50 kW.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Ποια είναι η πυκνότητα του αέρα που λαμβάνεται κατά τον υπολογισμό, αναφέρεται σε αυτό το βίντεο:

Βίντεο σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του θερμαντήρα στο σύστημα θέρμανσης:

Επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο τύπο θερμαντήρα αέρα, θα πρέπει να προχωρήσετε από τις εκτιμήσεις της καταλληλότητας και των χαρακτηριστικών απόδοσης του σπιτιού. Για μικρές περιοχές, μια ηλεκτρική θερμάστρα θα είναι μια καλή αγορά, και για τη θέρμανση ενός μεγάλου σπιτιού είναι προτιμότερο να επιλέξετε άλλη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς προκαταρκτικό υπολογισμό.