Εξαερισμός της πισίνας. Ηλεκτρονικός υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού της πισίνας.

Τα συστήματα εξαερισμού διαμερισμάτων και εξοχικών σπιτιών, τα οποία εξετάσαμε στο προηγούμενο τμήμα, έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα άνετο μικροκλίμα. Εάν δεν υπάρχει κανένας στο σπίτι, τότε ο εξαερισμός μπορεί να απενεργοποιηθεί. Με τον αερισμό της πισίνας, η κατάσταση είναι διαφορετική: δεν δημιουργεί μόνο άνεση, αλλά προστατεύει επίσης το φινίρισμα και τα δομικά στοιχεία του δωματίου από τη διάβρωση και το καλούπι, τα οποία μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της υπερβολικής υγρασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πισίνα είναι πάντα οργανωμένη από ένα ξεχωριστό σύστημα αερισμού, το οποίο λειτουργεί σε σταθερή κατάσταση, ελέγχει και διατηρεί τις παραμέτρους του αέρα σε ένα δεδομένο επίπεδο. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τις κύριες παραμέτρους του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του χώρου της πισίνας, καθώς και για την ειδική λειτουργία των εξειδικευμένων συστημάτων εξαερισμού.

Ηλεκτρονικός υπολογισμός του εξαερισμού της πισίνας

Με τη βοήθεια μιας αριθμομηχανής μπορείτε να κάνετε έναν ηλεκτρονικό υπολογισμό του εξαερισμού της πισίνας και να πάρετε τα δεδομένα για μια ανεξάρτητη επιλογή του συστήματος εξαερισμού. Ο υπολογιστής βασίζεται στις συστάσεις του ABOK 7.5-2012 "Παροχή μικροκλίματος και εξοικονόμησης ενέργειας σε εσωτερικές πισίνες. Πρότυπα σχεδίασης ». Οι τιμές που λαμβάνονται με αυτή τη μέθοδο είναι κοντά στις τιμές που υπολογίζονται από μια άλλη δημοφιλή μέθοδο VDI 2089, αλλά οι συστάσεις του ABOK λαμβάνουν περισσότερο υπόψη την επίδραση των υδατορευμάτων.

Παράμετροι αέρα

Το σύστημα αερισμού πρέπει να διατηρεί τις συνθήκες του εσωτερικού αέρα του μέσου:

 • Θερμοκρασία. Από αυτό εξαρτάται όχι μόνο η άνεση των ανθρώπων, αλλά και ο ρυθμός εξάτμισης της υγρασίας από την επιφάνεια του νερού. Ως εκ τούτου, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι ελαφρώς (στους 1-2 ° C) υψηλότερη από τη θερμοκρασία του νερού (εάν το νερό είναι θερμότερο από τον αέρα, η εξάτμιση της υγρασίας ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό). Για τις ιδιωτικές πισίνες, οι συνιστώμενες θερμοκρασίες αέρα και νερού είναι 30 ° C και 28 ° C, αντίστοιχα. Για να θερμανθεί ο αέρας τροφοδοσίας σε μια προκαθορισμένη θερμοκρασία, τα φθηνά συστήματα Ramjet χρησιμοποιούν νερό ή ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Οι εγκαταστάσεις παροχής και της εξάτμισης για την εξοικονόμηση ενέργειας πέραν του θερμαντήρα μπορεί να εγκατασταθεί ανακτητών θερμότητα εκτελείται συνήθως βασίζονται σε εναλλάκτες θερμότητας πλάκας και αντλίες θερμότητας (ανακτητών θερμαινόμενο αέρα τροφοδοσίας από τη θερμότητα του εξερχόμενου αέρα). Εάν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα μπορεί να υπερβεί τη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα εξαερισμού με λειτουργία ψύξης.
 • Υγρασία. Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους του αέρα, που επηρεάζει την ασφάλεια των τελειωμάτων και των δομικών στοιχείων του χώρου της πισίνας. Εάν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η υγρασία του αέρα υπερβεί το ασφαλές επίπεδο, τα δομικά στοιχεία ενδέχεται να καταστούν άχρηστα - σκουριά και μούχλα λόγω του σχηματισμού συμπύκνωσης. Επομένως, κατά τη διάρκεια μη εργάσιμων ωρών, για να μειωθεί η εξάτμιση από έναν καθρέφτη νερού, συνιστάται η κάλυψη της επιφάνειας της πισίνας με μια μεμβράνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητο να ελέγχεται και να ελέγχεται η σχετική, και όχι η απόλυτη υγρασία (περιεκτικότητα σε υγρασία). Η σχετική υγρασία σε σταθερή περιεκτικότητα σε υγρασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία, συνεπώς η μείωση της θερμοκρασίας κατά 1 ° C οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας κατά 3,5%. Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για τη μείωση της υγρασίας του αέρα:
  • Η αφομοίωση της υγρασίας από τον εξωτερικό αέρα, δηλαδή την παροχή υπαίθριου αέρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και την απομάκρυνση υγρού αέρα από το δωμάτιο. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά το χειμώνα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα. Καλοκαίρι στην κεντρική αφομοίωση Ρωσία υγρασίας εξωτερικού αέρα είναι επίσης δυνατή, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο ζεστό και βροχερό καιρό, η περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα μπορεί να είναι υψηλότερη από τις εγχώριες, και στη συνέχεια, αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργήσει.
  • Ξήρανση συμπυκνώματος στην επιφάνεια του εξατμιστή. Με αυτή την αρχή, λειτουργούν στεγνωτήρες για πισίνες. Ο αφυγραντήρας αέρα μπορεί να κατασκευαστεί με τη μορφή ξεχωριστής μονάδας ή να ενσωματωθεί στο σύστημα εξαερισμού. Σημειώστε ότι το όνομα του αφυγραντήρα για τη μονάδα αυτή δεν είναι ακριβές. Το πιο σωστό θα είναι ένα γενικότερο όνομα: ψυκτική μηχανή ή ψυκτικό κύκλωμα, δεδομένου ότι η μονάδα αυτή όχι μόνο μειώνει την υγρασία, αλλά μεταφέρει επίσης θερμότητα από τον αέρα εξάτμισης και τροφοδοτικού αέρος (αντλία θερμότητας), και όταν η κατεύθυνση της κίνησης του ψυκτικού μέσου μπορεί να ψύχει τον αέρα τροφοδοσίας.
  Η υγρασία στο χώρο της πισίνας θα πρέπει να διατηρείται στο 40-65%, ενώ στη ζεστή περίοδο του έτους επιτρέπεται υψηλότερη υγρασία, καθώς δεν υπάρχουν ψυχρές επιφάνειες στο δωμάτιο, στις οποίες είναι δυνατή η συμπύκνωση της υγρασίας. Προχωρώντας από αυτό, οι συνιστώμενες τιμές για τη σχετική υγρασία αέρα: το καλοκαίρι έως και 55%, το χειμώνα έως και 45%.
 • Ποσότητα καθαρού αέρα. Ο ελάχιστος όγκος του παρεχόμενου φρέσκου αέρα καθορίζεται από πρότυπα υγιεινής (80 m³ / h ανά άτομο) και από την ανάγκη να αφομοιώνεται η υγρασία από τον αέρα (χωρίς αφυγραντήρα συμπυκνωμένου αέρα). Το καλοκαίρι ο όγκος του παρεχόμενου αέρα είναι συνήθως υψηλότερος από τον χειμώνα, διότι στη θερμή περίοδο η διαφορά στην περιεκτικότητα σε υγρασία του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα είναι χαμηλότερη.
 • Η αναλογία παροχής και εξαγωγής αέρα. Στην πισίνα συνιστάται η διατήρηση μικρής απόρριψης (ο ρυθμός ροής του αέρα εξάτμισης πρέπει να είναι 10-15% υψηλότερος από τον αέρα τροφοδοσίας). Αυτό εμποδίζει την εξάπλωση υγρού αέρα και οσμών από την πισίνα σε άλλους χώρους.
 • Κινητικότητα του αέρα. Σε αντίθεση με τους χώρους όπου ο εξαερισμός μπορεί να απενεργοποιηθεί για λίγο στην αίθουσα πισίνα σταθερή κινητικότητα αέρα θα πρέπει να παρέχεται με βάση 6-πλάσια ανταλλαγή αέρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε ακίνητο αέρα, ακόμη και σε φυσιολογικό μέσο υγρασία κοντά ψυχρές επιφάνειες σχηματίζονται ζώνες στασιμότητας, όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το σημείο δρόσου και της συμπύκνωσης είναι η απώλεια. Για να αποφευχθεί αυτό, ο αέρας πρέπει να αναμειγνύεται συνεχώς. Το χειμώνα αφομοίωση υγρασία δεν απαιτείται συνήθως μία ποσότητα του εξωτερικού αέρα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κινητικότητα της μονάδας εξαερισμού που χρησιμοποιείται με τον θάλαμο ανάμιξης (κατά την οποία η εξωτερική και εσωτερική αέρας αναμειγνύονται σε μία προκαθορισμένη αναλογία και τροφοδοτείται μέσα στο δωμάτιο). Σημειώστε, επίσης, ότι η επιλογή της ρύθμισης διαχυτών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ροή του αέρα πρέπει να περάσουν μαζί τις κρύες επιφάνειες (συνήθως κατακόρυφα κατά μήκος του παραθύρου), αλλά στην περιοχή κολύμβησης θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια, δεδομένου ότι δημιουργεί όχι μόνο δυσφορία για την ομάδα των επισκεπτών, αλλά και σημαντικά εντείνει την εξάτμιση της υγρασίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις παραμέτρους του ατμοσφαιρικού αέρα και τους κανόνες για το σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού στην πισίνα, μπορείτε να βρείτε στις συστάσεις του ABOK 7.5-2012 που αναφέρονται ήδη.

Επιλογή του συστήματος εξαερισμού της πισίνας

Για τον αερισμό της πισίνας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία μονάδες εξαερισμού διαφορετικών τύπων, το κόστος των οποίων μπορεί να διαφέρει μερικές φορές. Η απλούστερη και φθηνότερη επιλογή είναι μια συμβατική μονάδα αερισμού και ένας ανεμιστήρας εξάτμισης συγχρονισμένος με αυτήν. Μειωμένη υγρασία γίνεται αυτόνομο ρεύμα αέρα (το καλοκαίρι αφομοίωση υγρασία του εξωτερικού αέρα δεν είναι πάντα εφικτό). Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι η υψηλή κατανάλωση ενέργειας, για παράδειγμα για την επιφάνεια του νερού της πισίνας 20 τ.μ. απαιτούμενη ροή αέρα σε 600-800 m³ / h, πράγμα που σημαίνει κατανάλωση περίπου 13 kWh το χειμώνα. Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας αρκετές φορές επιτρέπουν σύγχρονα εξειδικευμένα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής, αλλά αυτό το σύστημα εξαερισμού θα κοστίσει περισσότερο. Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν παρέχουν μόνο πολυβάθμιο σύστημα ανάκτησης (αντλία θερμότητας αρκετές καταρράκτες πλάκα θερμότητας + / ξηραντήρα αέρα), αλλά επίσης για να αλλάξει τη διαμόρφωση ευέλικτο σύστημα σύμφωνα με τις παραμέτρους εξωτερικό αέρα και τον επιλεγμένο τρόπο λειτουργίας. Ακόμη και με σχετικά χαμηλά τιμολόγια για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια κόστος ιδιοκτησίας (αρχικό κόστος συν λειτουργίας) σύγχρονο σύστημα εξαερισμού είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το σύστημα άμεσης ροής με χαμηλό κόστος. Σημειώστε ότι η τιμή της μονάδας διαχείρισης αέρα μπορεί να αυξηθεί λόγω των πρόσθετων λειτουργιών, όπως είναι ο αέρας ή θέρμανση νερού ψύξης στην υπερβολική ζέστη πισίνα παράγεται κατά τη λειτουργία του ψυκτικού συγκροτήματος σε λειτουργία αφύγρανσης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω συμβατικά συστήματα εξαερισμού για να αερίσω την πισίνα; Αν πρόκειται για σύστημα τροφοδοσίας, στο οποίο έρχεται μόνο ο εξωτερικός αέρας, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά. Ωστόσο, οι μονάδες διαχείρισης αέρα και μονάδες εξαερισμού και ένα θάλαμο ανάμειξης πρέπει να έχει μια προστασία από τη διάβρωση των εναλλακτών θερμότητας, δεδομένου ότι η μεταφορά των θερμό και υγρό αέρα μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση των μη επεξεργασμένων μεταλλικών επιφανειών. Για παράδειγμα, ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ένα αδρανές υλικό όπως πολυπροπυλένιο, αν συμβατικό εναλλάκτη θερμότητας χρησιμοποιείται από αλουμίνιο, είναι, όπως και το υπόλοιπο των εναλλακτών θερμότητας (θερμοσίφωνας, εξατμιστής, συμπυκνωτής) θα πρέπει να έχουν μια ειδική προστασία από τη διάβρωση.

Λειτουργίες λειτουργίας της μονάδας αερισμού

Στα σύγχρονα εξειδικευμένα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης με σύστημα ψηφιακού αυτοματισμού, όλες οι λειτουργίες ρυθμίζονται μία φορά κατά τη θέση σε λειτουργία. Ο χρήστης δεν θα χρειάζεται πλέον να αλλάξει κάτι στις ρυθμίσεις του συστήματος: για τον έλεγχο αυτό θα είναι αρκετό για να αλλάξετε τη λειτουργία και κατάσταση αναμονής (αυτό μπορεί να γίνει τόσο με την κονσόλα και να χρησιμοποιήσετε ένα συμβατικό διακόπτη για το σκοπό αυτό).

Εάν η πισίνα χρησιμοποιείται για την εξαερισμού εξαερισμού με απλοποιημένο σύστημα αυτοματισμού ή το μοντέλο δεν έχει σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό, ο χρήστης πρέπει να ελέγχει την ταχύτητα του ανεμιστήρα και τον τρόπο λειτουργίας της θέρμανσης, ρυθμίστε την υγρασία, ανάλογα με την εποχή, για να αλλάξετε άλλες ρυθμίσεις. Και ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού που οφείλεται σε μη-βέλτιστες ρυθμίσεις κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτρέψει να διατηρήσει ένα άνετο περιβάλλον με το χαμηλότερο δυνατό κατανάλωση ενέργειας.

Ειδικά μοντέλα συστημάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής για τις πισίνες λειτουργούν σε δύο κύριες λειτουργίες:

 • Λειτουργία λειτουργίας (μπορεί επίσης να καλείται λειτουργία ημέρας). Σε αυτή τη λειτουργία, η μονάδα αερισμού λειτουργεί κατά τη λειτουργία της πισίνας, όταν υπάρχουν άτομα στο δωμάτιο, ενώ το δωμάτιο τροφοδοτείται συνεχώς με προκαθορισμένο ποσό εξωτερικού αέρα (όχι χαμηλότερο από τον υγειονομικό κανόνα). Η αφυδάτωση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με αφομοίωση της υγρασίας από τον εξωτερικό αέρα όσο και με μια συνδυασμένη μέθοδο (αφομοίωση + συμπύκνωση ξηράνσεως αέρα). Στη δεύτερη περίπτωση, η κατανάλωση ισχύος θα είναι χαμηλότερη.
 • Κατάσταση αναμονής (μπορεί επίσης να ονομάζεται λειτουργία νύχτας). Σε αυτή τη λειτουργία, ο αναπνευστήρας λειτουργεί απουσία ανθρώπων στο δωμάτιο. Έξω ο αέρας παρέχεται μέσα στο δωμάτιο, εργοστάσιο εξαερισμού λειτουργεί με τρόπο επανακυκλοφορίας (αυτό εξοικονομεί ενέργεια χωρίς σπατάλη στην εξωτερική θέρμανση του αέρα). Αυτοματοποίηση ενώ παρακολουθεί συνεχώς την υγρασία του αέρα και κατά τη διάρκεια της ανύψωσης του πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο περιλαμβάνει ένα κύκλωμα ψυκτικού μέσου για τη συμπύκνωση αφύγρανση του συμπιεστή (εάν η σύνθεση είναι ένα αποξηραντικό AHU) ή παίρνει το εξωτερικό αέρα για αφομοίωση της υγρασίας (εάν δεν ξηραντικό). Η μονάδα διαχείρισης αέρα μπορεί να προσαρμοστεί λειτουργία αερισμού σε κατάσταση αναμονής - μία φορά την ημέρα σε ένα δωμάτιο για ένα μικρό χρονικό διάστημα φρέσκο ​​αέρα είναι ότι δεν υπάρχει καμία συσσωρευμένη οσμές.

Ορισμένα μοντέλα έχουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης εργασία. Εάν υπάρχει δυσλειτουργία του ενσωματωμένου ή αυτόνομου αφυγραντήρα και η υγρασία του αέρα ανεβαίνει πάνω από την κρίσιμη στάθμη, αυξάνεται η παροχή υπαίθριου αέρα για την αφομοίωση της υγρασίας.

Λεπτομερέστερα με τον τρόπο λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού μπορείτε να βρείτε στην τεκμηρίωση στους χώρους των κατασκευαστών.

Παραλλαγές τεχνικών λύσεων για τον εξαερισμό της πισίνας

Πάνω από τα παραπάνω έχουμε περιγράψει εν συντομία τις διαφορές μεταξύ συμβατικών συστημάτων εξαερισμού και εξειδικευμένων μοντέλων σχεδιασμένων για την οργάνωση του εξαερισμού της πισίνας. Τώρα θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα τις πρακτικές τεχνικές λύσεις με βάση διάφορες συσκευές.

1. Εγκατάσταση τροφοδοσίας και εξαγωγής, αυτόνομο στεγνωτήρα αέρα.

Αυτή είναι μια από τις πιο απλές και φθηνές επιλογές. Οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας και εξαγωγής διατηρούνται στο δωμάτιο με την απαραίτητη πρόσληψη καθαρού αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής και παρέχουν επίσης την απαραίτητη απαλλαγή. Υγρασία υποστηρίζονται μεμονωμένα (αυτόνομη) τοιχώματος αποξηραντικό, το οποίο παρέχει επίσης την αναγκαία κινητικότητα αέρα: ανεμιστήρας στεγνωτήριο λειτουργεί συνεχώς και ο συμπιεστής ενεργοποιείται από μία εντολή από ένα υγροστάτη, όταν η υγρασία του αέρα υπερβαίνει μία προκαθορισμένη τιμή. Σε κατάσταση αναμονής, ο εξαερισμός δεν είναι απαραίτητος και πρέπει να απενεργοποιηθεί για εξοικονόμηση ενέργειας.

Εάν στην περιοχή όπου βρίσκεται η πισίνα, η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τη θερμοκρασία δωματίου, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα τροφοδοσίας με ψύκτη Freon που λειτουργεί σε συνδυασμό με την KKB.

Το πλεονέκτημα της εξεταζόμενης επιλογής είναι μόνο η δυνατότητα χρήσης του ευρέως διαδεδομένου μη εξειδικευμένου εξοπλισμού. Έχει πολλά μειονεκτήματα:

 • Έλλειψη ελέγχου: οι παράμετροι πρέπει να ρυθμίζονται σε δύο ανεξάρτητα συστήματα (αερισμός και αποξηραντικό).
 • Ο τοίχος εγκατεστημένος αφυγραντήρας που βρίσκεται στην περιοχή της πισίνας υποβαθμίζει το σχεδιασμό του χώρου και παράγει ισχυρό θόρυβο όταν λειτουργεί ο συμπιεστής.
 • Προβλήματα με την οργάνωση μιας ομοιόμορφης κατανομής αέρα πάνω από την πισίνα, επειδή η κινητικότητα του αέρα παρέχεται από μια ροή που εξέρχεται από ένα σημείο (ο τοίχος δεν επιτρέπει τη σύνδεση αεραγωγών σε αυτό για διανομή ροής αέρα).
 • Υψηλή κατανάλωση ενέργειας λόγω έλλειψης ανάκτησης θερμότητας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την εμφάνιση των αφύγραντων στον τοίχο, η υγρασία μειώθηκε μόνο με την αφομοίωση της υγρασίας από τον εξωτερικό αέρα: στις λεκάνες, το σύστημα που περιγράφηκε εδώ χρησιμοποιήθηκε μόνο χωρίς αφυγραντήρα. Ένα σοβαρό μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος ήταν η ανάγκη παροχής αεροπορικής κινητικότητας με καθαρό αέρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα κολοσσιαίες απώλειες ενέργειας κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου του έτους. Εάν μειώσετε τη χωρητικότητα της μονάδας τροφοδοσίας στο πρότυπο υγιεινής, τότε ο κίνδυνος συμπύκνωσης στα παράθυρα και στις γωνίες του δωματίου, όπου ο αέρας είναι κακώς αναμειγμένος, είναι μεγάλος. Παρακάτω, στον πίνακα με τα αποτελέσματα των υπολογισμών κατανάλωσης ενέργειας, η επιλογή χωρίς αποξηραντικό δίδεται στον αριθμό 0 για να αποδειχθεί η οικονομική αναποτελεσματικότητα μιας τέτοιας λύσης.

Είναι δυνατόν να γίνει χωρίς ένα ακριβό αφυγραντήρα, εάν οι κλιματολογικές συνθήκες καθιστούν δυνατή την αφομοίωση της υγρασίας με καθαρό αέρα; Ναι, για αυτό αρκεί να χρησιμοποιείτε μια μονάδα τροφοδοσίας με ένα θάλαμο ανάμειξης, όπως στην επόμενη έκδοση.

2. Μονάδα τροφοδοσίας με θάλαμο ανάμειξης, σύστημα εξάτμισης, αυτόνομο στεγνωτήρα αέρα.

Αν είναι εξοπλισμένα με θάλαμο εγκατάσταση εφοδιασμού ανάμιξης, όπου θα αναμιγνύονται μία προκαθορισμένη αναλογία και αέρα ανακυκλοφορίας, ο αέρας που απαιτείται από την κινητικότητα μπορεί να εφοδιάζεται με ένα σύστημα εξαερισμού, ένα αποξηραντικό είναι απαραίτητο μόνο για να μειωθεί η υγρασία το καλοκαίρι, όταν η περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα γίνεται πάρα πολύ υψηλή. Έτσι πήραμε απαλλαγούμε από τα προβλήματα με ομοιόμορφη κατανομή αέρα: ένα μείγμα φρέσκου και ανακυκλωμένου αέρα τροφοδοτείται μέσω διανομέων που βρίσκονται σε όλο το δωμάτιο.

Εάν δεν υπάρχουν περιόδους στην περιοχή όπου βρίσκεται η πισίνα (ή είναι πολύ σύντομες), όταν η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα δεν επιτρέπει τη μείωση της υγρασίας του αέρα με αφομοίωση, ο αφυγραντήρας αέρα δεν μπορεί να εγκατασταθεί. Αυτό θα μειώσει σημαντικά το συνολικό κόστος του συστήματος. Και εκείνες τις μέρες, όταν είναι πολύ ζεστό και υγρό στο δρόμο, απλά μην χρησιμοποιείτε την πισίνα (η επιφάνεια του νερού πρέπει να καλύπτεται με μια μεμβράνη για να μειωθεί η εξάτμιση της υγρασίας).

3. Στεγνωτήριο καναλιών με προσθήκη καθαρού αέρα, σύστημα εξάτμισης.

Ο λόγος για τα περισσότερα από τα μειονεκτήματα των δύο πρώτων επιλογών ήταν η χρήση ενός αυτόνομου αφυγραντήρα αέρα. Εάν αντί αυτού εγκαταστήσετε έναν καυστήρα καναλιών με έναν θερμαντήρα και τη δυνατότητα ανάμειξης με καθαρό αέρα, τότε μπορείτε να αρνηθείτε από την μονάδα παροχής αέρα: όλη η επεξεργασία καθαρού αέρα θα πραγματοποιηθεί στον αφυγραντήρα του καναλιού. Αυτή η επιλογή μπορεί ήδη να συνιστάται για χρήση σε μικρές ιδιωτικές πισίνες, διότι με κόστος είναι περίπου η ίδια με τις δύο πρώτες επιλογές, αλλά στερείται όλων των ελλείψεων τους, εκτός από την υψηλή κατανάλωση ενέργειας, η οποία παραμένει ακριβώς η ίδια. Πράγματι, ολόκληρο το σύστημα ελέγχεται από ένα τηλεχειριστήριο και ο θόρυβος από τον εξοπλισμό δεν θα ακουστεί αν το ξηραντικό βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο.

4. DU με αποξηραντικό / αντλία θερμότητας.

Αν συνδυάσουμε το αποξηραντικό κανάλι από την προηγούμενη εφαρμογή με την εγκατάσταση καυσαερίων, παίρνουμε τη μονάδα διαχείρισης αέρα με ένα αποξηραντικό, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως αντλία θερμότητας, δίνοντας περίπου 3-πλάσια αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος. Αυτή η δυνατότητα εμφανίζεται όταν ο συμπυκνωτής συμπυκνωτή τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής και ο εξατμιστής στον αγωγό τροφοδοσίας. Το ρεύμα θερμού αέρα θερμαίνει τον συμπυκνωτή, ο συμπιεστής μεταφέρει θερμότητα στον εξατμιστή, ο οποίος θερμαίνει τον αέρα τροφοδοσίας. Αποστράγγιση ενώ εξακολουθεί να εργάζεται: κατά τη διάρκεια της ψύξεως του υγρού αέρα στο συμπύκνωσης εξατμιστή λαμβάνει χώρα (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της ψυκτικής μηχανής μπορεί να βρεθεί στο τμήμα Αρχή του κλιματιστικού)

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η χρήση μιας μονάδας για την επεξεργασία τόσο της ροής τροφοδοσίας όσο και της ροής καυσαερίων. Αυτό όχι μόνο απλοποιεί τη στάθμιση των ταχυτήτων του εφοδιασμού και ανεμιστήρα εξάτμισης για να διατηρήσει την επιθυμητή κενού, αλλά επίσης επιτρέπει την ευελιξία να αλλάξει τις λειτουργίες όλων των συστατικών για μέγιστη άνεση και την ενεργειακή απόδοση. Στην PVU, η δυνατότητα ελέγχου του σεναρίου πραγματοποιείται συνήθως όταν η αλλαγή των τρόπων λειτουργίας εκτελείται από το χρονοδιακόπτη, υποστηρίζονται οι έλεγχοι αερισμού, κλιμακωτής λειτουργίας και άλλοι τρόποι λειτουργίας. Επιπλέον, είναι προαιρετικά δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ψυκτική μηχανή για την ψύξη του αέρα τροφοδοσίας.

5. SSP με αναρρόφηση και αποξηραντική / αντλία θερμότητας.

Η προηγούμενη έκδοση είναι σχεδόν ιδανική, αλλά μια αντλία θερμότητας χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του αέρα, η οποία απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία. Και στις περισσότερες περιοχές της Ρωσίας είναι πιο επικερδές να θερμαίνεται περισσότερο φυσικό αέριο παρά ηλεκτρική ενέργεια. Αν, για ένα ορισμένο ποσό της θερμότητας κατά τη χρήση ένας λέβητας αερίου πρέπει να καταβληθεί 3-4 φορές λιγότερο από ό, τι όταν χρησιμοποιείται μία ηλεκτρική θερμάστρα, το πλεονέκτημα αντλία θερμότητας χάνεται και τη θέρμανση του αέρα για να καταστεί οικονομικά αποδοτική θερμοσίφωνα (αντλία θερμότητας δημιουργεί θερμότητα από 2 έως 5 φορές μεγαλύτερο η ακριβής τιμή εξαρτάται από τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό και τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα - όσο χαμηλότερη είναι, τόσο μικρότερη είναι η COP). Σε αυτή την περίπτωση, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα PVU με εναλλάκτη θερμότητας πλάκας, το οποίο εξοικονομεί θερμότητα και δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Ο συμπιεστής αφυγραντήρα ενεργοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο να μειωθεί η υγρασία ή να ψυχθεί.

Σημειώστε ότι εάν η πισίνα βρίσκεται σε περιοχή με κρύο κλίμα, όπου είναι εφικτή η αποτελεσματική αποστράγγιση του αέρα το καλοκαίρι με αφομοίωση της υγρασίας, δεν χρειάζεται το ξηραντικό και μπορεί να εγκαταλειφθεί για να μειωθεί το κόστος του συστήματος. Στη συνέχεια, η χρήση ενός εξειδικευμένου SST με μια συσκευή ανάκτησης πλάκας χωρίς αφυγραντήρα θα είναι βέλτιστη.

Τα εξειδικευμένα SOP είναι συνήθως εξοπλισμένα με όλους τους απαραίτητους αισθητήρες για την παρακολούθηση της κατάστασης του περιβάλλοντος, που τους επιτρέπει να διατηρούν τις καθορισμένες παραμέτρους του αέρα με μέγιστη ενεργειακή απόδοση. Στο πλαίσιο αυτής της ανασκόπησης, δεν μπορούμε να περιγράψουμε λεπτομερώς όλες τις δυνατότητες του SWP για τις ομάδες, αλλά αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνονται στην τεκμηρίωση στους ιστότοπους των κατασκευαστών.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα για την πισίνα

Οι πισίνες χρησιμοποιούνται συνήθως όλο το χρόνο. Η θερμοκρασία νερού στο λουτρό λεκάνης είναι tw = 26 ° C και η θερμοκρασία του αέρα στη ζώνη εργασίας tv = 27 ° C με σχετική υγρασία 65% σε θερμό. Η ανοικτή επιφάνεια των υδάτων, οι υγροί διάδρομοι, δίνουν μεγάλη ποσότητα υδρατμού στον αέρα. Συνήθως, μια μεγάλη περιοχή υαλοπινάκων δημιουργεί συνθήκες για ένα ισχυρό ρεύμα ηλιακής ακτινοβολίας.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα κατά την θερμή περίοδο είναι επιθυμητός για να εκτελεστεί στις παραμέτρους του Β και στο κρύο, επίσης, σύμφωνα με το Β.

Το δωμάτιο πισίνας είναι εξοπλισμένο με σύστημα θέρμανσης νερού που απομακρύνει πλήρως τις απώλειες θερμότητας του δωματίου. Για να αποφευχθεί η συμπύκνωση υγρασίας επί της εσωτερικής επιφάνειας των παραθύρων, οι θερμαντήρες πρέπει να εγκαθίστανται σε μια συνεχή αλυσίδα των παραθύρων, έτσι ώστε η εσωτερική επιφάνεια του γυαλιού θερμάνθηκε σε 1-1,5 ° C πάνω από το σημείο δρόσου.

Η θερμοκρασία του σημείου δρόσου tm.p υπολογίζεται βολικά από τον εμπειρικό τύπο:

ή σάρωση από το διάγραμμα J-d. Για θερμή περίοδο tm.p = 18 ° C, για ψυχρό tp.p = 16 ° C.

 • Η εξάτμιση του νερού καταναλώνει μια σημαντική ποσότητα θερμότητας από τον αέρα του δωματίου.
 • Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού είναι 1 ° C χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο λουτρό.
 • Η κινητικότητα του αέρα στην πισίνα πρέπει να είναι τιμή και να μην υπερβαίνει το V = 0,2 m / s κατά μήκος του άξονα του πίδακα τροφοδοσίας στην είσοδό του στην περιοχή εργασίας.
 • Δομικά λεκάνη μπανιέρα που περιβάλλεται από τις τρέξιμο μονοπάτια με electro ή teplopodogrevom και η θερμοκρασία της επιφάνειας είναι to.d = 31 ° C.

Σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, θα υπολογίσουμε την ανταλλαγή αέρα για την πισίνα.

Περιφέρεια κατασκευής: περιοχή Μόσχα.

 • Ζεστή περίοδος: t Κ. = 26,3 ° C, ί Κ. = 54,7 kJ / kg, d Κ. = 11,0 g / kg.
 • Ψυχρή περίοδος: t Κ. = -28 ° C, ί Κ. = -27,6 kJ / kg, δ Κ. = 0,35 g / kg.
 • Γεωμετρικές διαστάσεις και περιοχή του λουτρού της πισίνας: 6 x 10 m = 60 m 2.
 • Η περιοχή των διαδρομών παράκαμψης: 36 m 2.
 • Το μέγεθος των χώρων: 10 x 12 m = 120 m 2, ύψος 5 m.
 • Αριθμός κολυμβητών: N = 10 άτομα.
 • Θερμοκρασία νερού: tw = 26 ° C.
 • Θερμοκρασία αέρα λειτουργίας: t στο = 27 ° C.
 • Θερμοκρασία του αέρα που αφαιρείται από την επάνω ζώνη του δωματίου: t y = 28 ° C.
 • Θερμικές απώλειες του δωματίου: 4680 Watt.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα κατά τη ζεστή εποχή

Έσοδα από καθαρή ζεστασιά

1. Παραλαβή θερμότητας από το φωτισμό κατά την ψυχρή περίοδο του έτους:

Q os = F pl × E × q os × ɲ oc στο = 120 × 150 × 0,076 × 0,45 = 620 W

2. Παραλαβές θερμότητας από την ηλιακή ακτινοβολία

3. Παραλαβή θερμότητας από κολυμβητές:

Q pl = q Εγώ × N (1-0,33) = 60 × 10 × 0,67-400 W, όπου ο συντελεστής είναι 0,33 - η αναλογία του χρόνου που δαπανάται από τους κολυμβητές στη λεκάνη.

4. Παραλαβές θερμότητας από τις διαδρομές παράκαμψης:

Q ya.o.d. = α o.d. × F o.d. (t o.d. - t στο ) = 10 × 36 (31 - 27) = 1440 W, όπου α o.d. = 10 W / (m 2 ° C) είναι ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας των διαδρομών παράκαμψης.

5. Απώλεια θερμότητας για τη θέρμανση του νερού στο μπάνιο:

Q στο = α × F στο (t στο - t του ) = 4 × 60 (27-25) = 480 W, όπου α = 4,0 W / (m 2 ° C) είναι ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας από το νερό στον αέρα.

t του = tw - 1 ° С = 26 -1 = 25 ° C - θερμοκρασία επιφάνειας νερού.

6. Υπερβολική θερμότητα (κατά τη διάρκεια της ημέρας):

1. Υγρασία από τους κολυμβητές:

W pl = q × N (1 - 0,33) = 200 × 10 (1 - 0,33) = 1340 g / h.

2. Υγρασία από την επιφάνεια της πισίνας (kg / h):

όπου Α είναι συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την εντατικοποίηση της εξάτμισης από την επιφάνεια του νερού παρουσία λουομένων σε σύγκριση με μια ήρεμη επιφάνεια. Για πισίνες αναψυχής A = 1.5. F = 60 m 2 - η επιφάνεια του καθρέφτη νερού · σ Isp - ο συντελεστής εξάτμισης (kg / (m 2 h)),

σ Isp = 25 + 19 × v, όπου v είναι η κινητικότητα του αέρα πάνω από το λουτρό πισίνας, v = 0,1 m / s.

σ Isp = 25 + 19 χ 0,1 = 26,9 kg / (m 2 h).

δ στο = 13,0 g / kg για το t στο = 27 ° C και φ στο = 60%. δ w = 20,8 g / kg σε φ = 100% και t του = tw - 1 ° C.

Θερμοκρασία επιφάνειας μπάνιου: t του = 26-1 = 25 ° C.

3. Παραλαβή υγρασίας από τις διαδρομές παράκαμψης.

Η περιοχή του διαβρεγμένου τμήματος των διαδρομών παράκαμψης είναι 0,45 της συνολικής περιοχής γραμμής. Ποσότητα εξατμισμένης υγρασίας (g / h):

W o.d. = 6,1 (27 - 20,5) χ 36 χ 0,45 = 650 g / h.

4. Συνολική πρόσληψη υγρασίας:

W = W pl + W β + W o.d. = 1,34 + 18,9 + 0,65 = 20,9 kg / h.

 • Q γcr.b = W β × (2501,3 - 2,39 × t του ) = 18,9 χ (2501,3 - 2,39 χ 25) = 46,140.
 • Q skr.od = W o.d. (2501,3 - 2,39χ αποστολές ) = 0,65 (2501,3 - 2,39x31) = 1580.
 • Q skr.pl = Ν (q φύλο - q yav ) Χ 3,6.
 • Q skr.pl = 0,67 × 10 × (197-60) χ 3,6 = 3300,

Σ Q n = 46,140 + 1580 + 3300 + 3,6x3560 = 63,800.

2. Θερμότητας και υγρασίας:

Ha i-d διάγραμμα στην τομή της ακτίνας της διαδικασίας Ԑ που κατασκευάστηκε από το σημείο Β και τη γραμμή d Κ. - const είναι το σημείο Π, και στη διασταύρωση της ακτίνας Ԑ με την ισοθερμία t y = 28 ° C είναι το σημείο Y (Εικόνα 1).

"Εξαερισμός των πισίνων. Παράδειγμα υπολογισμού »- το πιο δημοφιλές άρθρο της Βιβλιοθήκης του σχεδιαστή

Ο αριθμός των σχεδιαστών που χρησιμοποιούν ενεργά τα υλικά της βιβλιοθήκης μας στο έργο τους αυξάνεται σταθερά. Αποφασίσαμε να μάθουμε ποια ενότητα και άρθρο είναι πιο δημοφιλή. Η μελέτη των στατιστικών της συμμετοχής των πόρων μας, έχουμε διαπιστώσει ότι πρόκειται για το τμήμα σχεδιαστής / σχεδιασμός των συστημάτων HVAC, το άρθρο «πισίνες εξαερισμού. Παράδειγμα υπολογισμού "και" Εξαερισμός των πισίνων. Παράδειγμα υπολογισμού2 ». Παρακάτω είναι αυτά τα δημοφιλή άρθρα.

Οι πισίνες χρησιμοποιούνται συνήθως όλο το χρόνο. Η θερμοκρασία του νερού στο λουτρό λεκάνης είναι tw = 26 ° C και η θερμοκρασία του αέρα στην ζώνη εργασίας tv = 27 ° С σε σχετική υγρασία; B = 65% σε ζεστό.

Η ανοικτή επιφάνεια των υδάτων, οι υγροί διάδρομοι, δίνουν μεγάλη ποσότητα υδρατμού στον αέρα.

Συνήθως μια μεγάλη περιοχή υαλοπινάκων δημιουργεί συνθήκες για μια ισχυρή ροή ηλιακής ακτινοβολίας.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα κατά την θερμή περίοδο είναι επιθυμητός για να εκτελεστεί στις παραμέτρους του Β και στο κρύο, επίσης, σύμφωνα με το Β.

Το δωμάτιο πισίνας είναι εξοπλισμένο με σύστημα θέρμανσης νερού που απομακρύνει πλήρως τις απώλειες θερμότητας του δωματίου. Για να αποφευχθεί η συμπύκνωση υγρασίας επί της εσωτερικής επιφάνειας των παραθύρων, οι θερμαντήρες πρέπει να εγκαθίστανται σε μια συνεχή αλυσίδα των παραθύρων, έτσι ώστε η εσωτερική επιφάνεια του γυαλιού θερμάνθηκε σε 1-1,5 ° C πάνω από το σημείο δρόσου.

Η θερμοκρασία του σημείου δρόσου tm.p υπολογίζεται βολικά από τον εμπειρικό τύπο:

ή σάρωση από το διάγραμμα J-d. Για θερμή περίοδο tm.p = 18 ° C, για ψυχρό tp.p = 16 ° C.

Η εξάτμιση του νερού καταναλώνει μια σημαντική ποσότητα θερμότητας από τον αέρα του δωματίου.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού είναι 1 ° C χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο λουτρό.

Η κινητικότητα του αέρα στην πισίνα πρέπει να είναι τιμή και να μην υπερβαίνει το V = 0,2 m / s κατά μήκος του άξονα του πίδακα τροφοδοσίας στην είσοδό του στην περιοχή εργασίας.

Δομικά λεκάνη μπανιέρα που περιβάλλεται από τις τρέξιμο μονοπάτια με electro ή teplopodogrevom και η θερμοκρασία της επιφάνειας είναι to.d = 31 ° C.

Σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, θα υπολογίσουμε την ανταλλαγή αέρα για την πισίνα.

Αρχικά δεδομένα.

Περιφέρεια κατασκευής: περιοχή Μόσχα.

Ζεστή περίοδος: tn = 28,5 ° C Jn = 54 kJ / kg dn = 9,9 g / kg

Κρύα περίοδος: tn = -26 ° C Jn = -25,3 kJ / kg dn = 0,4 g / kg

Γεωμετρικές διαστάσεις και περιοχή της μπανιέρας: 6x10 m = 60 m2

Περιοχή κυκλικών διαδρομών: 36 μ2

Το μέγεθος των χώρων: 10x12 m = 120 m2, ύψος 5 m.

Αριθμός κολυμβητών: N = 10 άτομα.

Θερμοκρασία νερού: tw = 26 ° C

Θερμοκρασία αέρα λειτουργίας: tβ = 27 ° С

Η θερμοκρασία του αέρα που αφαιρείται από την ανώτερη ζώνη του δωματίου: t = 28 ° С

Θερμικές απώλειες του δωματίου: 4680 Watt.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα κατά την ζεστή περίοδο.

Παραλαβές θερμότητας.

1. Παροχή θερμότητας από το φωτισμό κατά την ψυχρή περίοδο του έτους:

2. Από την ηλιακή ακτινοβολία (υπολογισμένη νωρίτερα) Qcp

3. Από κολυμβητές: QPL = qya · Ν (1-0,33) = 60 × 10 × 0.67 = 400 watts (23.3)

όπου ο συντελεστής είναι 0,33 - το ποσοστό του χρόνου που δαπανάται από τους κολυμβητές στη λεκάνη.

4. Από λύσεις:

?xd = 10 W / m2 ° C - συντελεστής μεταφοράς θερμότητας διαδρομών παράκαμψης

5. Απώλεια θερμότητας για θέρμανση νερού στο μπάνιο:

Q = 4,0 W / m2 ° C - συντελεστής μεταφοράς θερμότητας φαινόμενης θερμότητας

t = tw - 1 ° C = 26-1 = 25 ° C - θερμοκρασία επιφάνειας (23,6)

6. Υπερβολική θερμότητα (κατά τη διάρκεια της ημέρας):

Παραλαβή υγρασίας.

1. Υγρασία από τους κολυμβητές:

WPL = q · Ν (1- 0,33) = 200 · 10 (1- 0,33) = 1340 g / h (23,8)

2. Υγρασία από την επιφάνεια της πισίνας:

όπου Α είναι ο πειραματικός συντελεστής, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την εντατικοποίηση της εξάτμισης από την επιφάνεια του νερού παρουσία της κολύμβησης σε σύγκριση με την ηρεμία

επιφάνεια. Για πισίνες αναψυχής A = 1.5.

F = 60 m2 - η επιφάνεια του καθρέφτη νερού ·

? - Ρυθμός εξάτμισης kg / m2 h

όπου V είναι η κινητικότητα του αέρα πάνω από το λουτρό πισίνας, V = 0,1 m / s

dβ = 13,0 g / kg σε tv = 27 ° C και αη = 60%

dw = 20,8 at? = 100% και tp = tw - 1 ° C

Θερμοκρασία επιφάνειας του λουτρού: tp = 26 - 1 = 25 ° C

3. Παραλαβή υγρασίας από τις διαδρομές παράκαμψης.

Η περιοχή του βρεγμένου τμήματος των διαδρομών παράκαμψης είναι 0,45 της συνολικής τους περιοχής. Η ποσότητα εξατμισμένης υγρασίας υπολογίζεται από τον τύπο:

W0 = 6,1 (tv - tmt) · F, g / h (23,11)

όπου η θερμοκρασία ενός υγρού θερμόμετρου είναι tmt = 20,5 ° C

W = 6,1 (27 - 20,5) · 36 · 0,45 = 650 g / h

4. Συνολική πρόσληψη υγρασίας:

W = Wm + WB + W = 1,34 + 18,9 + 0,65 = 20,9 kg / h (23,12)

Πλήρης θέρμανση.

QSr.pl = 0,67 · 10 (197-60) 3,6 = 3300 kJ / ώρα

2. Θερμότητας και υγρασίας:

Σχεδιάστε διαδικασία μέσω της δοκού Β και στο σημείο τομής με DH = const είναι το σημείο του αέρα τροφοδοσίας, και στο σημείο τομής με ty = 28 ° C (.) - (.) Υ (Σχήμα 23.1).

Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού στην πισίνα

Κάθε ιδιοκτήτης ενός ιδιωτικού σπιτιού προσπαθεί να αναβιώσει το σπίτι και όλη την επικράτεια που ανήκει σε αυτό όσο πιο άνετα γίνεται. Και οι περισσότερες από τις ενέργειες κατευθύνονται στην κατανομή των περιοχών υπό τη ζώνη αναψυχής, τόσο παθητικές όσο και ενεργές. Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για την οργάνωση μιας τέτοιας ζώνης είναι η κατασκευή πισίνας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αθλητισμό ή για γιορτές. Σχεδόν όλοι καταλαβαίνουν ότι η κατασκευή μιας τεχνητής δεξαμενής δεν είναι απλή υπόθεση. Και αν το στάδιο της στεγανοποίησης του μπολ της πισίνας είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστό, τότε ο υπολογισμός του εξαερισμού της πισίνας για την πλειονότητα των κατοίκων της πόλης και ορισμένων κατασκευαστών είναι ένα κλειστό βιβλίο.

Σχέδιο των κύριων διαστάσεων του περιπτέρου για την πισίνα.

Το πράγμα είναι ότι πριν ο εξαερισμός της δεξαμενής είτε δεν είχε προβλεφθεί στο έργο καθόλου, είτε έγινε μέσω των μανικιών. Δεδομένου ότι η συμπυκνωμένη υγρασία οδήγησε ακόμη στο σχηματισμό μούχλας, οι μεταλλικές κατασκευές σκουριάζουν και τα ξύλινα στοιχεία της κατασκευής χειροτέρευσαν σοβαρά. Κρίνοντας από τέτοιες δυσάρεστες συνέπειες, μπορούμε να μιλήσουμε για την υψηλή ανάγκη για ένα σύστημα εξαερισμού στην πισίνα. Επιπλέον, στη σύγχρονη αγορά, για την καταπολέμηση της υγρασίας, παρουσιάζονται διάφοροι εξοπλισμοί εξαερισμού. Με τη βοήθειά του, γίνεται η διαδικασία της ξήρανσης του δωματίου, αλλά δεν εξασφαλίζεται η ανταλλαγή αέρα. Υπάρχει μια εφαρμογή εναλλαγής αέρα, στην οποία ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται χωρίς απώλεια θερμότητας.

Βήματα για τον υπολογισμό του εξαερισμού της λεκάνης

Η συσκευή είναι μια θερμαινόμενη πισίνα.

Για την ευκολία σχεδιασμού μιας πισίνας με ένα σωστά διαρρυθμισμένο σύστημα εξαερισμού, οι ειδικοί συνιστούν να χωριστεί ολόκληρη η πολύπλοκη διαδικασία σε διάφορα στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, η επιλογή του εξοπλισμού και των υλικών που απαιτούνται για την εκτέλεση της εργασίας. Πάρτε μια έμπειρη ομάδα σχεδιαστών και εγκαταστάτες που θα προσφέρουν πολλές διαφορετικές επιλογές. Μπορούν να διαφέρουν στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από τη συσκευή ή στην τιμή και το χαρακτηριστικό της εγκατάστασης. Κατά την επιλογή του εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για να επιδιώξει συνεργασία με τον κατασκευαστή, ο οποίος με τη βοήθεια του διαθέσιμου λογισμικού για να βοηθήσει πάρει τα πάντα όσο το δυνατόν ακριβέστερα, αποφεύγοντας τη σπατάλη χρόνου και υλικών πόρων.

Στο δεύτερο στάδιο, δημιουργείται ένα έργο εργασίας, αναπτύσσεται μια προδιαγραφή και αναλύονται λεπτομερώς τα σχέδια για την τοποθέτηση με τις απαραίτητες περικοπές. Το επόμενο στάδιο αφορά τη δημιουργία εκτελεστικών εγγράφων, όπως σχέδια με τεχνικές προδιαγραφές, διαβατήρια και οδηγίες για εγκατεστημένο εξοπλισμό.

Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού

Σχεδίαση της πισίνας από πολυπροπυλένιο.

Οι πισίνες που είναι εγκατεστημένες σε κλειστούς χώρους λειτουργούν όλο το χρόνο. Την ίδια στιγμή, η θερμοκρασία του νερού στη λεκάνη της πισίνας είναι 26 ° C, ενώ στη ζώνη εργασίας η θερμοκρασία του αέρα είναι 27 ° C. Η σχετική υγρασία είναι 65%.

Η επιφάνεια του νερού, μαζί με τις υγρές διαδρομές, εκπέμπει υδρατμούς στον αέρα σε μεγάλους όγκους. Συχνά, οι κατασκευαστές προσπαθούν να περάσουν από το τζάμι μιας μεγαλύτερης επιφάνειας του δωματίου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες για την εισροή ηλιακής ακτινοβολίας. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι επίσης απαραίτητο να υπολογιστούν σωστά τα χαρακτηριστικά εξαερισμού της εσωτερικής πισίνας.

Το δωμάτιο στο οποίο είναι εγκατεστημένη η πισίνα είναι συνήθως εξοπλισμένο με σύστημα θέρμανσης νερού, χάρη στο οποίο εξαλείφονται πλήρως οι απώλειες θερμότητας. Προκειμένου να αποφευχθεί η συμπύκνωση υγρασίας στην επιφάνεια των παραθύρων, στο εσωτερικό, είναι σημαντικό να εγκαθίστανται όλες οι συσκευές θέρμανσης κάτω από τα παράθυρα με συνεχή αλυσίδα. Για την επιφάνεια υάλου από το εσωτερικό να θερμαίνεται κατά 1 ° C υψηλότερη από τη θερμοκρασία σημείου δρόσου.

Προσδιορίστε τη θερμοκρασία του σημείου δρόσου.

Κατά την ζεστή περίοδο, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι ίσος με 18 ° C, και στην ψυχρή περίοδο να μην είναι χαμηλότερος από 16 ° С.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάποια ποσότητα θερμότητας θα δαπανηθεί για την εξάτμιση του νερού, το οποίο θα ληφθεί από τον αέρα σε αυτό το δωμάτιο.

Στη συνέχεια, μεταβείτε στην ένδειξη της θερμοκρασίας της επιφάνειας του νερού, η οποία είναι 1 βαθμός κάτω από τη θερμοκρασία του νερού στην πισίνα.

Η κατασκευή του μπολ περικλείεται από τρεχούμενα ίχνη που έχουν ηλεκτρική ή θερμική θέρμανση, μέσω της οποίας η θερμοκρασία επιφάνειας αυτών των τροχιών είναι περίπου 31 ° C.

Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο θα βοηθήσει σε όλα να καταλάβουν.

Το σχέδιο της οργάνωσης του ηλιακού συστήματος θέρμανσης της πισίνας.

Ας υποθέσουμε ότι η πισίνα είναι τοποθετημένη στη Μόσχα. Στη θερμή περίοδο, η θερμοκρασία είναι 28,5 ° C.

Στην ψυχρή εποχή, η θερμοκρασία πέφτει στους -26 ° C.

Η περιοχή της λεκάνης είναι 60 τ.μ. m, οι διαστάσεις του είναι 6x10 m.

Η συνολική επιφάνεια των διαδρομών είναι 36 τετραγωνικά μέτρα. m.

Μέγεθος χώρων: περιοχή - 10χ12 m = 120 τετραγωνικά μέτρα. m, το ύψος είναι 5 μέτρα.

Ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στην πισίνα την ίδια στιγμή είναι 10 άτομα.

Η θερμοκρασία στο νερό δεν είναι μεγαλύτερη από 26 ° C.

Η θερμοκρασία του αέρα στη ζώνη εργασίας είναι 27 ° C.

Η θερμοκρασία του αέρα που απορρίπτεται από το άνω μέρος του δωματίου είναι 28 ° C.

Η απώλεια θερμότητας του δωματίου μετράται στα 4680 watt.

Κατ 'αρχάς, υπολογίστε την ανταλλαγή αέρα σε μια ζεστή περίοδο

Η λήψη της προφανής θερμότητας από:

Συσκευή αντλίας θερμότητας.

 • ο φωτισμός στην κρύα εποχή καθορίζεται σύμφωνα με?
 • κολυμβητές: QPL qya =.Ν (1-0,33) = 60.10.0,67 = 400 W, για ένα κλάσμα ίσος με τον συντελεστή 0,33, παίρνει το χρόνο, η οποία πραγματοποιείται κολυμβητές στην πισίνα?
 • οι υπολογισμοί;

Ο συντελεστής απόδοσης θερμότητας από τις διαδρομές παράκαμψης είναι 10 W / m2 ° C

Γυρίζουμε την απώλεια θερμότητας που συμβαίνει όταν θερμαίνεται νερό στο δοχείο της δεξαμενής. Μπορείτε να τα υπολογίσετε με τον ακόλουθο τρόπο.

Η υπέρβαση της φαινόμενης θερμότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας υπολογίζεται.

Η πρόσληψη υγρασίας

Προσδιορίστε την απελευθέρωση υγρασίας από την κολύμβηση στους αθλητές της πισίνας χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο Wn = q. Ν (1 - 0.33) = 200. 10 (1 - 0.33) = 1340 g / ώρα

Η ροή υγρασίας στον αέρα από την επιφάνεια της λεκάνης υπολογίζεται ως εξής.

Στον τύπο για το συστατικό Α λαμβάνεται με πείρα συντελεστή λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά της έντασης της εξάτμισης της υγρασίας από την επιφάνεια του νερού μεταξύ του χρόνου της ύπαρξης σε νερό και κολυμβητές κατάσταση, όταν το νερό είναι ήρεμη, δηλαδή όταν κανείς στο νερό.

Για τις πισίνες στις οποίες εκτελούνται διαδικασίες κολύμβησης βελτιώνοντας την υγεία, η Α λαμβάνεται ως 1,5.

F είναι η επιφάνεια του νερού, που ισούται με μια έκταση 60 τετραγωνικών μέτρων. m.

Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ο ρυθμός εξάτμισης, ο οποίος μετράται σε kg / m 2 * h και είναι,

στην οποία το V καθορίζει την κινητικότητα του αέρα πάνω από τη λεκάνη της δεξαμενής και λαμβάνεται ως 0,1 m / s. Αν το αντικαταστήσουμε στον τύπο, έχουμε συντελεστή εξάτμισης ίσο με 26,9 kg / m2 * h.

Υπολογισμός της εισαγωγής υγρασίας από διαδρομές παράκαμψης

Κατ 'αρχάς, καθορίστε την περιοχή του υγρού τμήματος των διαδρομών από ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το παράδειγμα, ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν μισός, 0,45. Η ποσότητα της εξατμισθείσας υγρασίας από την επιφάνεια υπολογίζεται από τον τύπο W = 6.1 (t ¼ ttt). F, g / h, στην οποία η θερμοκρασία του υγρού θερμόμετρου είναι 20,5 βαθμούς Κελσίου, από την οποία προκύπτει ότι W = 6,1 (27-20,5). 36. 0,45 = 650 g / h.

Η συνολική διείσδυση της υγρασίας προσδιορίζεται με την προσθήκη των διαθέσιμων αποτελεσμάτων: W = 1,34 + 18,9 + 0,65 = 20,9 kg / h.

Από τους υπολογισμούς βλέπουμε ότι ο εξωτερικός αέρας στο καυτότερο διάστημα της ημέρας πρέπει να ψύχεται σε έναν ψύκτη αέρα στους 25,6 ° C Αν το βήμα αυτό παραλειφθεί, η θερμοκρασία του αέρα στη λεκάνη θα αυξηθεί στους 30 ° C. Ταυτόχρονα, εφιστούμε την προσοχή στην ανάγκη θέρμανσης, με περαιτέρω θερμική απόδοση, της θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς μειώνεται κατά 10,4 ° C.

Προσδιορίζεται η ποσότητα του κρύου.

Εξαερισμός στην κρύα εποχή

Η σχετική υγρασία φv κάτω από τέτοιες συνθήκες θα είναι ίση με 50%, εκ των οποίων dν = 10,8 g / kg, και οι υπόλοιπες παράμετροι είναι οι ίδιες όπως στον υπολογισμό για την θερμή περίοδο.

Η ποσότητα της προφανής θερμότητας υπολογίζεται.

Υγρασία από:

 • Οι κολυμβητές Wpl είναι ίσοι, όπως στη ζεστή εποχή, 1340 g / h;
 • μετράται η επιφάνεια της επιφάνειας του νερού.
 • Οι λύσεις υπολογίζονται σύμφωνα με το.

Η συνολική ποσότητα εισροής υγρασίας είναι: W = Wn + WB + Wd = 1,34 + 24,2 + 0,79 = 26,3 kg / h.

Η ενέργεια της συνολικής θερμότητας καθορίζεται,

όπου ατομικά βρίσκουμε Qskr.B, Qskr.od και Qskr.pl

 • QSBR = 24,2 (2501,3 - 2,39.25) = 59080 kJ / h.
 • Qscor =.79. (2501,3 - 2,39,31) = 1920 kJ.
 • Το Qsc.pl ισούται με τον δείκτη που προκύπτει από τον υπολογισμό για μια θερμή περίοδο, δηλαδή 3330 kJ / h.

Από αυτό έχουμε την συνολική θερμότητα: 59080 + 1920 + 3330 + 3.6 * 1980 = 71400 kJ / h.

Καθορίζουμε τη σχέση θερμότητας και υγρασίας από τα διαθέσιμα δεδομένα.

Κατασκευή διαδικασίας αερισμού και προσδιορισμός της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο

Σχεδιάστε το διάγραμμα Β στο διάγραμμα J-d και τραβήξτε μέσα του την ακτίνα της διαδικασίας στη διασταύρωση με τη γραμμή d = const.

Κατά την κρύα περίοδο είναι λογικό να χρησιμοποιείτε την ανακύκλωση.

Η κλίση της περιεκτικότητας σε υγρασία στην περιοχή εργασίας κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου λαμβάνεται στο ίδιο ποσό όπως και στη ζεστή εποχή.

Από αυτό συνάγουμε την περιεκτικότητα σε υγρασία του μείγματος αέρα διείσδυσης στην κρύα εποχή.

Στη διασταύρωση dcm βρίσκεται το σημείο του μείγματος C, το οποίο είναι επίσης στο γράφημα της θερμής περιόδου Gn kg / h.

Προσδιορίζεται η περιεκτικότητα σε υγρασία του εξελισσόμενου αέρα.

Η ποσότητα αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό προσδιορίζεται ότι είναι μεγαλύτερη από την τυπική τιμή GH = 960 kg / h.

Η γενική άποψη του σχεδίου εξαερισμού της λεκάνης έχει τη μορφή που υποδεικνύεται. Περιλαμβάνει εναλλάκτες θερμότητας και θερμικής ανάκτησης και εξολκέα με αγωγό σύνδεσης και εξαερισμό.

Συστήματα εξαερισμού ιδιωτικών πισίνων. Υπολογισμός του εξαερισμού της πισίνας

Ακόμα και μικρές πισίνες είναι πηγές υψηλής υγρασίας, η οποία προάγει το σχηματισμό μούχλας και μύκητα. Και αυτό είναι σοβαρό, επειδή όχι μόνο καταστρέφει το φινίρισμα και τους τοίχους του δωματίου, καταστρέφοντας σταδιακά το κτίριο, αλλά όχι τον καλύτερο τρόπο εμφάνισης της υγείας των ανθρώπων, επειδή είναι συχνά η βάση των μολυσματικών και αλλεργικών ασθενειών.

Το κύριο πράγμα είναι ένα φυσιολογικό μικροκλίμα

Τα συστήματα εναλλαγής αέρα σε πισίνες ιδιωτικής κατοικίας έχουν πολλές διαφορές από τον συνηθισμένο εξαερισμό.

Το κύριο χαρακτηριστικό είναι αυτό οι παράμετροι σχεδιασμού της εγκατάστασης επηρεάζονται σημαντικά από τη θερμοκρασία του νερού και του αέρα.

Αυτό είναι σύμφωνο με τις αρχές της διάχυσης του εξαερισμού σε δωμάτια με και χωρίς πισίνα, τα κυριότερα από τα οποία είναι:

 • στη θέση των οπών εξαγωγής - επειδή ο υγρός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον ξηρό και καθώς συγκεντρώνεται στην κορυφή κάτω από την οροφή οι οπές για την απομάκρυνσή του πρέπει να είναι ακριβώς εκεί.
 • με τη σωστή ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα - η ένταση της κίνησής του πάνω από το νερό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι οι άνθρωποι κολύμβησης στο σώμα του νερού θα αρχίσει να παγώσει, και η αποδυνάμωση ή την έλλειψη αυτής - θα προκαλέσει τη συσσώρευση υδρατμών και, ως εκ τούτου, - και ευθιξία?
 • στην υποχρεωτική θέρμανση του αέρα που τροφοδοτείται στο δωμάτιο - είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην επιτρέπεται η πτώση της θερμοκρασίας και η παρουσία βυθισμάτων το χειμώνα, επειδή τα κρύα ρεύματα μπορούν να προκαλέσουν κρυολογήματα στους λάτρεις της κολύμβησης.

Το κύριο πράγμα στη ρύθμιση του εξαερισμού σε μια ιδιωτική δεξαμενή (παραδείγματα για τον υπολογισμό του εξαερισμού της πισίνας σε μια ιδιωτική κατοικία ή εξοχικό σπίτι λίγο χαμηλότερα) είναι να το κάνει άνετο για ένα άτομο να συντριβεί εκεί.

Το σχέδιο εξαερισμού της πισίνας

Η βασική αρχή της κατασκευής του εξαερισμού μιας τεχνητής γραμματοσειράς είναι αυτή:

 • Ο αέρας εξαγωγής, όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω, αφαιρείται από την άνω ζώνη.
 • εισερχόμενη, με υψηλότερη θερμοκρασία και χαμηλή σχετική υγρασία, κατευθύνεται κατά μήκος της περιμέτρου του δωματίου κατά μήκος των τοίχων και των παραθύρων.

Μια τέτοια σειρά εξαερισμού καθιστά δυνατή την παροχή Αποτελεσματική διάθεση υγρού αέρα και σωστή συντήρηση της θερμοκρασίας κοντά στους τοίχους (θα πρέπει να είναι υψηλότερη από το σημείο δρόσου).

Αλλά για να διατηρηθεί η σωστή υγρασία, δεν αρκεί να σχεδιαστεί σωστά ο εξαερισμός, είναι ακόμα απαραίτητο να καθοριστεί η θερμοκρασία του νερού και του αέρα, που σχετίζεται άμεσα με αυτό. Για παράδειγμα, η μείωση της θερμοκρασίας του αέρα μόνο κατά 1 βαθμός, αυξάνει την υγρασία κατά 3,5%.

Ως εκ τούτου, μπορείτε να μειώσετε την υγρασία στο δωμάτιο χωρίς αερισμό. Για να γίνει αυτό, πρέπει απλά να καλύψετε το δοχείο της δεξαμενής με μια ταινία, όταν δεν λούζεται.

Αλλά ο όγκος του αέρα που εισέρχεται σε αυτό το δωμάτιο πρέπει να είναι σε επιτρεπτό επίπεδο υγειονομικών προτύπων. Σήμερα, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 80 m3 / ώρα ανά άτομο.

Σχετικά με τα συστήματα ανταλλαγής αέρα

Η εισροή καθαρού και αποβλήτου αέρα στις λεκάνες πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικώς εξοπλισμένου εξαερισμού. Για σήμερα, υπάρχουν δύο επιλογές για την οργάνωση αυτής της διαδικασίας:

 • αυτόνομα διαχωρισμένα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής ·
 • ενιαίο σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Εξαερισμός με καθαρό αέρα

Η συσκευή για αυτή τη μέθοδο αερισμού αέρα εγκαθίσταται κυρίως κατά τη διάρκεια γενικών εργασιών κατασκευής του εξοπλισμού της δεξαμενής.

Το κύριο στοιχείο του είναι ένας ανεμιστήρας ενσωματωμένος στους αγωγούς εξαγωγής. Η εισαγωγή αέρα πραγματοποιείται με τη βοήθεια τέτοιων συσκευών:

 • συσκευές για παροχή αέρα εξοπλισμένες με βαλβίδα που εμποδίζει τη ροή στον χώρο ψυχρού αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν δεν λειτουργεί.
 • φίλτρο αέρα;
 • θερμαντήρας αέρα;
 • ανεμιστήρας εισαγωγής.
 • μπλοκ για να διατηρηθεί το επίπεδο θερμοκρασίας και η ένταση του αέρα εισαγωγής.

Εξαερισμός εξαγωγής

Παρέχει τη λειτουργία ενός ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος είναι ενσωματωμένος σε ειδικά προετοιμασμένα κανάλια. Αυτό περιλαμβάνει μια βαλβίδα αέρα (επιστροφή), καθώς και ένα σύστημα αυτοματισμού. Ο αέρας διανέμεται μέσω ειδικών αεραγωγών, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο χάλυβα. Σερβίρεται και αφαιρείται μέσω των πλεγμάτων αερισμού.

Η εγκατάσταση, ξεχωριστά λειτουργούντα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης, χαρακτηρίζεται από απλή εγκατάσταση και σχετικά χαμηλό κόστος. Το κύριο μειονέκτημα αυτού του εξοπλισμού είναι η υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να λύσει το πρόβλημα του πλήρους αερισμού ενός δωματίου με υψηλό επίπεδο υγρασίας.

Αν συνδυάσετε αυτόν τον εξοπλισμό με έναν αφυγραντήρα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ ισχυρότερο. Πρόκειται για το καταλληλότερο σχέδιο για τις πιστώσεις του ιδιωτικού τομέα.

Όσο για την ενιαία μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής, αν και δαπανηρή, αλλά λύνει όλα τα προβλήματα αερισμού τεχνητών δεξαμενών στο συγκρότημα.

Υπολογισμός του εξαερισμού της πισίνας

Ο σωστός υπολογισμός του συστήματος ανταλλαγής αέρα της πισίνας του επιτρέπει να παρέχει την ευκολία και την τάξη. Συχνά συμβαίνει ότι η επιλογή του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνει την επίλυση των εργασιών με μεγαλύτερη συμπαγή κόμβους.

Για το σκοπό αυτό, επιλέγονται και εφαρμόζονται οι δυνατότητες μεγέθους και απόδοσης του θερμαντήρα αέρα, του ανεμιστήρα, του συστήματος φίλτρων κ.λπ.

Τι πρέπει να μετρήσετε;

Έτσι, η επιλογή του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνει ένα προϊόν κατάλληλου υπολογισμού σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις (μπορείτε να υπολογίσετε τον εξαερισμό της πισίνας online, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα που αναφέρεται παρακάτω). Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι δείκτες:

 • επιφάνεια της επιφάνειας εργασίας της δεξαμενής.
 • τετράγωνο της επιφάνειας των γραμμών που περιβάλλουν την πισίνα.
 • το συνολικό εμβαδόν της τεχνητής γραμματοσειράς.
 • τη θερμοκρασία του αέρα στη θέση της λεκάνης απορροής (διαρκεί 5 ημέρες στις ψυχρότερες και θερμότερες περιόδους του έτους).
 • την ελάχιστη θερμοκρασία του νερού και του αέρα στη λίμνη.
 • τον εκτιμώμενο αριθμό λουομένων στην πισίνα.
 • Η θερμοκρασία σχεδιασμού του αέρα που αφαιρείται από το δωμάτιο (ο κίνδυνος σχηματισμού συμπύκνωσης καθορίζεται).


Για τον σωστό υπολογισμό του εξαερισμού χρειάζονται ειδικές γνώσεις, ορισμένα πρότυπα SNiP και, φυσικά, δεξιότητες. Συνεχίζοντας αυτό, για αυτή την υπηρεσία θα είναι πιο λογικό να εφαρμόζεται σε ειδικούς, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει ολόκληρο το σύστημα, κάνοντας τους ίδιους τους υπολογισμούς.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν από τον εαυτό του. Οι υπολογισμοί δεν είναι τόσο περίπλοκοι.

Παράδειγμα υπολογισμού του αερισμού της λεκάνης

Τις περισσότερες φορές, τα δωμάτια με δεξαμενές νερού είναι εξοπλισμένα με σύστημα θέρμανσης νερού για την εξάλειψη των θερμικών απωλειών.

Ως εκ τούτου, για να αποφευχθεί ο σχηματισμός συμπυκνώματος στα παράθυρα από το εσωτερικό, είναι απαραίτητο όλα τα θερμαντικά σώματα πρέπει να εγκαθίστανται κάτω από αυτά με συνεχή αλυσίδα.

Στην περίπτωση αυτή, η εσωτερική επιφάνεια του γυαλιού θερμάνθηκε στους 1 ° C πάνω από τη θερμοκρασία σημείου δρόσου των οποίων πρέπει να καθορίζεται (στο θερμότερο γενικά ισούται με το ρυθμό των 18 ° C, ένα κρύο - όχι κάτω από 16 ° C).

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι κάποια από τη θερμότητα του αέρα στην αίθουσα θα πάει στην εξάτμιση του νερού.

Θα πάρει μια ένδειξη της θερμοκρασίας της επιφάνειας του νερού, η οποία είναι συνήθως 1 βαθμός χαμηλότερη από την ανάλογη τιμή της στη λεκάνη.

Το κύπελλο της δεξαμενής, κατά κανόνα, περιβάλλεται από λωρίδες κυκλοφορίας, οι οποίες θερμαίνονται με τη βοήθεια θερμικής ή ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, η θερμοκρασία της επιφάνειας τους είναι συνήθως εντός 31 ° C.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα

Για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα χρησιμοποιείται η περιοχή της λεκάνης, η θερμοκρασία του νερού, η συνολική υγρασία του αέρα και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της γραμματοσειράς. Υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

 • F - το τετράγωνο του λεκάνη απορροής σε m 2.
 • Pb είναι ο δείκτης πίεσης υδρατμών σε κορεσμένο αέρα, λαμβανομένης υπόψη της θερμοκρασίας του νερού στη λεκάνη του Barach.
 • PL - δείκτη πίεσης υδρατμών σε μία δεδομένη θερμοκρασία και η υγρασία στις ράβδους (εάν είναι αναγκαίο να εισαχθεί ένα δείκτη πίεσης σε kPa, έχει ληφθεί υπόψη ότι 1 Bar = 98,1 kPa)?
 • e - ο ρυθμός εξάτμισης σε kg (m 2 h ∙ ∙ Bar), το οποίο καθορίζει τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του ταμιευτήρα (σε διαφορετικούς τύπους είναι επίσης διαφορετική: οι νερό πέπλο στρώσεις φιλμ - 0,5, με την ακινησία του - 5? μικρό φλιτζάνι μέγεθος και ελάσσονες ο αριθμός των επισκεπτών - 15, με τις γραμματοσειρές κοινό με μια μέση δραστηριότητα της κολύμβησης - 20? λίμνες που προορίζονται για διασκέδαση και ψυχαγωγία - 28, με πισίνες με νεροτσουλήθρες και το σχηματισμό κυμάτων - 35).

Για λόγους σαφήνειας, χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Για παράδειγμα, μια τεχνητή δεξαμενή βρίσκεται στη χώρα στα προάστια.

 • Στη ζεστή εποχή, η θερμοκρασία είναι 28 ° C, στο κρύο - 26 ° C κάτω από το μηδέν.
 • Το κύπελλο της δεξαμενής καλύπτει έκταση 60m 2.
 • Το συνολικό τετράγωνο των διαδρομών γύρω από αυτό είναι 36 m 2.
 • Η ίδια η πισίνα βρίσκεται σε έκταση 120 μ 2, το ύψος της είναι 5 μ.
 • Υπολογιζόμενη γραμματοσειρά για ταυτόχρονη διαμονή σε αυτήν 10 άτομα.
 • Η θερμοκρασία του νερού είναι 26 ° С.
 • Η θερμοκρασία του αέρα στην περιοχή εργασίας είναι 27 ° С.
 • Η θερμοκρασία του αέρα στο πάνω μέρος του δωματίου, που πρέπει να αφαιρεθεί, είναι 28 ° C.
 • Η απώλεια θερμότητας στο δωμάτιο είναι 4680 Watt.

Πώς γίνεται η υγρασία

Ας καθορίσουμε πρώτα την υγρασία. Εξαρτάται:

 • από την απελευθέρωση κολυμβητών υγρασίας.
 • την απελευθέρωσή του στον αέρα από την επιφάνεια της λεκάνης ·
 • από την εισροή του από την περιφέρεια των σιδηροτροχιών.

Στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποιούμε αυτόν τον υπολογισμό:

Wpl = q ∙ N (1 - 0.33) = 200 ∙ 10 (1 - 0.33) = 1340 g / h.

Σχετικά με την εισερχόμενη υγρασία από την επιφάνεια της δεξαμενής μαθαίνουμε με τον τύπο:

 • Α - ο συντελεστής προσδιορισμό του ρυθμού εξάτμισης από την επιφάνεια του νερού με την παρουσία των κολυμβητές σε σύγκριση με όταν δεν είναι (για τη βελτίωση δεξαμενές τύπου είναι 1,5)?
 • F - η επιφάνεια της επιφάνειας του νερού (έχουμε 60 m 2)?
 • σIsp - Συντελεστής εξάτμισης (kg / (m 2 ∙ h) - σIsp = 25 + 19 ∙ v (κινητικότητα αέρα πάνω από το λουτρό πισίνας, v = 0,1 m / s), σIsp = 25 + 19 · 0,1 = 26,9 kg / (m 2 · h) · δστο = 13,0 g / kg για το tστο = 27 ° C και φστο = 60%.
 • δw = 20,8 g / kg σε = 100% και tτου = tw - 1 ° C.
 • Θερμοκρασία επιφάνειας μπάνιου: tτου = 26 ° -1 ° = 25 ° C.

Η ποσότητα υγρασίας που προέρχεται από τις διαδρομές παράκαμψης της δεξαμενής, μαθαίνουμε αυτόν τον τρόπο:

 • Κατ 'αρχάς καθορίστε το μέγεθος του υγρού μέρους τους από τη συνολική έκταση. Στην περίπτωσή μας, ο αριθμός αυτός είναι 0,45.

Στη συνέχεια, υπολογίζουμε με αυτόν τον τύπο:

όπου η θερμοκρασία του υγρού θερμόμετρου (tmt) είναι 20,5 ° Κελσίου και διαπιστώνουμε ότι W = 6,1 · (27 - 20,5) · 36 · 0,45 = 650 g / h.

Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα, γνωρίζουμε τη συνολική διείσδυση της υγρασίας:

W = 1,34 + 18,9 + 0,65 = 20,9 kg / h.

Από τους υπολογισμούς που ελήφθησαν, βλέπουμε ότι ο εξωτερικός αέρας στο καυτότερο διάστημα της ημέρας είναι απαραίτητο να κρυώσει σε ψυγείο αέρα στους 25,6 ° C. Αν το βήμα αυτό παραλειφθεί, η θερμοκρασία του αέρα στη λεκάνη θα αυξηθεί στους 30 ° C.

Πώς αλλάζει η αλλαγή αέρα κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου

Για να προσδιοριστεί αυτό, λάβετε υπόψη την εισροή θερμότητας από:

Η ηλιακή ακτινοβολία θα μας δώσει ζεστασιά:

Η ποσότητα θερμότητας από την κολύμβηση στην πισίνα έχει ως εξής:

Qpl = qΕγώ ∙ ∙ Ν (1 - 0,33) = 60 ∙ 10 ∙ 0,67 - 400 W (0,33 - κλάσμα του χρόνου, η οποία πραγματοποιείται κολυμβητές στην πισίνα).

Τώρα προσδιορίστε τη θερμότητα που προέρχεται από τις διαδρομές παράκαμψης:

Qya.o.d. = αo.d. ∙ Fo.d.(to.d. - tστο) = 10 · 36 (31 - 27) = 1440 W (αo.d. = 10 W / (m 2 / C) είναι ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας των διαδρομών παράκαμψης).

Η απώλεια θερμότητας, η οποία συνοδεύει τη θέρμανση του νερού στο κύπελλο, ορίζεται ως εξής:

Qστο = α ∙ Fστο (tστο - tτου) = 4 ∙ ∙ 60 (27 - 25) = 480 W (α = 4,0 W / (m 2 ∙ ° C) - συντελεστή μεταφοράς θερμότητας από το νερό στον αέρα? Tτου = tw - 1 ° C = 26 ° -1 ° = 25 ° C - θερμοκρασία επιφάνειας νερού).

Η περίσσεια της προφανής θερμότητας μαθαίνεται με αυτό τον τρόπο:

Πώς αλλάζει η αλλαγή αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου;

Ο υπολογισμός του εξαερισμού κατά τη διάρκεια της ψύξης δεν διαφέρει πολύ από αυτό που εκτελείται κατά τη ζεστή εποχή.

Προσδιορίστε την ποσότητα της φαινόμενης θερμότητας:

Ποσότητα εισερχόμενης υγρασίας:

 • από τους κολυμβητές Wpl καθώς και στη ζεστή εποχή, 1340 g / h;
 • από την επιφάνεια της επιφάνειας του νερού μαθαίνουμε
 • από διαδρομές κυκλικής διαδρομής που μετράμε

Wo.d. = 6.1 (27-19) 360.45 = 790 g / h.

Η συνολική παροχή υγρασίας, συνεπώς, θα είναι:

W = Wpl + WΒ + Wαποστολές = 1,34 + 24,2 + 0,79 = 26,3 kg / h.

Στη συνέχεια, προσδιορίζουμε την ενέργεια της συνολικής θερμότητας:

QSkr.Β = 24,2 ∙ (2501,3 - 2,39 ∙ 25) = 59080 kJ / h.

QSkr.od = 0,79 ∙ (2501,3 - 2,39 ∙ 31) = 1920 kJ ·

QSkr.pl εμφανίζει το αποτέλεσμα που αποκτήθηκε στη θερμή περίοδο, δηλαδή 3330 kJ / h.

Υπολογίστε τη συνολική ποσότητα θερμότητας:

59080 + 1920 + 3330 + 3,6 ∙ 1980 = 71400 kJ / ώρα.

Από τα δεδομένα που ελήφθησαν, υπολογίζουμε τους λόγους θερμότητας και υγρασίας:

Κατασκευή και σχεδιασμός της τελικής διαδικασίας εξαερισμού

Σχεδιάστε στο διάγραμμα i-d μέσω του σημείου Β την ακτίνα της διαδικασίας στη διασταύρωση με τη γραμμή d = const και σημειώστε το σημείο K.

Κατά την κρύα περίοδο είναι λογικό να χρησιμοποιείτε την ανακύκλωση.

Η περιεκτικότητα σε υγρασία στην περιοχή εργασίας (κατά την κρύα και θερμή περίοδο) δεν θα διαφέρει με κανέναν τρόπο:

Εξάγει την περιεκτικότητα σε υγρασία του μείγματος σε κρύο καιρό:

Στη διασταύρωση δcm βρίσκεται το σημείο του μείγματος C, το οποίο βρίσκεται ταυτόχρονα στο γράφημα της θερμής περιόδου Gn kg / ώρα.

Προσδιορίστε την περιεκτικότητα σε υγρασία του αέρα εξαγωγής dτο:

Και επίσης η ποσότητα του αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό:

Είναι πάνω από την κανονιστική αξία (GΚ. = 960 kg / h), επομένως είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η επεξεργασία της θερμότητας του αέρα, η οποία πρέπει να αφαιρεθεί.

Χρήσιμα βίντεο

Επισκόπηση του συστήματος εξαερισμού:

Συνοψίζοντας τα όσα ειπώθηκαν, μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι ο αερισμός της πισίνας αποτελεί σημαντικό μέρος της αξιόπιστης χρήσης της. Και η εφαρμογή για αυτό το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι η πιο αποδεκτή επιλογή.

Μόνο για να απολαύσετε την έκταση της κολύμβησης με φρεσκάδα και καθαρό αέρα, είναι απαραίτητο να οργανώσετε σωστά ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα στη λίμνη σας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το υλικό θα σας βοηθήσει σε αυτό.