Πώς να κάνετε έναν υπολογισμό του εξαερισμού: τύποι και παράδειγμα του υπολογισμού του συστήματος παροχής και εξαγωγής

Ονειρεύεστε ότι υπήρχε ένα υγιές μικροκλίμα στο σπίτι και δεν υπήρχε μυρωδιά υγρασίας και υγρασίας σε κανένα δωμάτιο; Για το σπίτι ήταν πραγματικά άνετο, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ένας αρμόδιος υπολογισμός του εξαερισμού.

Αν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού για να χάσετε αυτό το σημαντικό σημείο στο μέλλον, θα πρέπει να λύσει μια σειρά από προβλήματα, από την απομάκρυνση μούχλα στο μπάνιο μέχρι τη νέα επισκευή και εγκατάσταση των συστημάτων αεραγωγών. Συμφωνώ, δεν είναι πολύ ευχάριστο να βλέπετε τα καυτά καλούπια μαύρου καλουπιού στο περβάζι παραθύρου ή στις γωνίες του παιδικού δωματίου ή να επανασυνδέετε τον εαυτό σας σε εργασίες επισκευής.

Θέλετε να υπολογίσετε τον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη διάμετρο των αεραγωγών και τελειώνοντας με το μήκος τους για όλους τους χώρους του σπιτιού, αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά; Θα σας βοηθήσουμε σε αυτό - το άρθρο περιέχει χρήσιμα υλικά για τον υπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των τύπων και ένα πραγματικό παράδειγμα για δωμάτια διαφορετικών σκοπών και μια συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, επελέγησαν οι πίνακες από τα βιβλία αναφοράς, που αντιστοιχούν στα πρότυπα, τις οπτικές φωτογραφίες και τα βίντεο, στα οποία χρησιμοποιήθηκε ένα παράδειγμα ανεξάρτητου υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα πρότυπα.

Αιτίες προβλημάτων αερισμού

Με τους σωστούς υπολογισμούς και την κατάλληλη εγκατάσταση, ο εξαερισμός του σπιτιού γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας στους χώρους διαβίωσης θα είναι φρέσκο, με φυσιολογική υγρασία και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Αν παρατηρήσετε την αντίστροφη εικόνα, για παράδειγμα, σταθερή ταλαιπωρία, μούχλα και μύκητα στο μπάνιο ή άλλα αρνητικά φαινόμενα, τότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Πολλά προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη μικροσυστοιχιών, που προκαλείται από την τοποθέτηση αεροστεγμένων πλαστικών παραθύρων. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ λίγο φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φροντίσει για την εισροή του.

Οι μπλοκαρίσματα και η αποσυμπίεση των αεραγωγών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής, ο οποίος είναι κορεσμένος με δυσάρεστες οσμές, καθώς και οι υπερβολικοί υδρατμοί.

Ως αποτέλεσμα, μούχλα και μύκητες μπορούν να εμφανιστούν σε χώρους γραφείων, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες.

Αλλά συμβαίνει επίσης ότι τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού λειτουργούν καλά, αλλά τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω παραμένουν ανεπίλυτα. Ίσως οι υπολογισμοί του συστήματος εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα έχουν πραγματοποιηθεί λανθασμένα.

Αρνητικά, ο αερισμός των χώρων μπορεί να επηρεαστεί από την αλλοίωση, τον επανασχεδιασμό, την εμφάνιση των επεκτάσεων, την εγκατάσταση των προαναφερθέντων πλαστικών παραθύρων κλπ.

Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών, δεν επαναφέρει τους υπολογισμούς και εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε προβλήματα με τον εξαερισμό είναι να ελέγξετε την παρουσία έλξης. Στο πλέγμα της θύρας εξάτμισης, πρέπει να φέρετε ένα αναμμένο ζευγάρι ή ένα φύλλο λεπτού χαρτιού.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ανοικτή φωτιά για μια τέτοια επιθεώρηση εάν το δωμάτιο χρησιμοποιεί εξοπλισμό θέρμανσης αερίου.

Εάν η φλόγα ή χαρτί σίγουρα εκτρέπεται προς το σχέδιο, το διαθέσιμο ώσης, αν δεν συμβεί ή να απορρίψει αδύναμη, ακανόνιστη, ένα πρόβλημα με την εκτροπή του αέρα των αποβλήτων καθίσταται εμφανής.

Η αιτία μπορεί να είναι η παρεμπόδιση ή η βλάβη στον αγωγό ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς επισκευής.

Δεν υπάρχει πάντα η ευκαιρία να εξαλειφθεί η βλάβη, η λύση του προβλήματος είναι συχνά η εγκατάσταση πρόσθετου εξαερισμού. Πριν από την τοποθέτησή τους, δεν βλάπτει να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Πώς να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα;

Όλοι οι υπολογισμοί για τα συστήματα εξαερισμού περιορίζονται στον προσδιορισμό του όγκου αέρα στον χώρο. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστό δωμάτιο, και το σύνολο των δωματίων σε ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και δεδομένα από κανονιστικών εγγράφων υπολογίζεται βασικές παραμέτρους του συστήματος αερισμού, όπως είναι η διατομή και ο αριθμός των αγωγών, ανεμιστήρες, ισχύς, κλπ

Υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι υπολογισμού που σας επιτρέπουν να υπολογίσετε όχι μόνο την ανανέωση των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο, αλλά και την αφαίρεση της θερμικής ενέργειας, τις αλλαγές στην υγρασία, την απομάκρυνση των μολυσματικών ουσιών κ.ο.κ.

Οι υπολογισμοί αυτοί πραγματοποιούνται συνήθως για βιομηχανικά, κοινωνικά ή ειδικά κτίρια.

Αν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να εκτελεστούν τέτοιοι λεπτομερείς υπολογισμοί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν μηχανικό που έχει μελετήσει παρόμοιες τεχνικές. Για τον αυτό-υπολογισμό για χώρους διαβίωσης χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες επιλογές:

 • με πολλαπλότητα.
 • υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα ·
 • ανά περιοχή.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι σχετικά απλές, έχοντας κατανοήσει την ουσία τους, ακόμη και ένας λαϊκός μπορεί να υπολογίσει τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού του.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τους υπολογισμούς της περιοχής. Ο ακόλουθος κανόνας λαμβάνεται ως βάση: κάθε ώρα ένα σπίτι πρέπει να λάβει τρία κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά τετραγωνικό μέτρο της περιοχής.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν μόνιμα στο σπίτι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων είναι επίσης σχετικά απλός. Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογισμοί δεν βασίζονται στην έκταση, αλλά στον αριθμό των μονίμων και προσωρινών κατοίκων.

Για κάθε κάτοικο, είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 60 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Αν το δωμάτιο παρακολουθείται συχνά από προσωρινούς επισκέπτες, τότε για κάθε άτομο πρέπει να προσθέσετε άλλα 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ο υπολογισμός με πολλαπλότητα είναι κάπως πιο περίπλοκος. Κατά την απόδοσή του λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός κάθε ξεχωριστού χώρου και οι προδιαγραφές για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα για καθένα από αυτά.

Η βραχύτητα της ανταλλαγής αέρα ονομάζεται συντελεστής που αντικατοπτρίζει την ποσότητα πλήρους αντικατάστασης του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο για μία ώρα. Οι σχετικές πληροφορίες περιέχονται σε ειδικό κανονιστικό πίνακα (SNIP 2.08.01-89 * Οικιστικά κτίρια, παράρτημα. 4).

Υπολογίστε την ποσότητα αέρα που πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με τον τύπο:

L = N * V,

 • Ν - τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα, που λαμβάνεται από τον πίνακα,
 • V - όγκος των χώρων, m3.

Η ένταση του κάθε δωματίου είναι πολύ απλή για να υπολογίσετε, γι 'αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια του δωματίου με το ύψος του. Στη συνέχεια, για κάθε δωμάτιο, ο όγκος της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο που δίνεται παραπάνω.

Ο δείκτης L για κάθε δωμάτιο συνοψίζεται, η τελική τιμή σας επιτρέπει να έχετε μια ιδέα για το πόσο φρέσκο ​​αέρα πρέπει να εισέλθει στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου.

Φυσικά, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του εξαερισμού. Στην ίδια αίθουσα μην εγκαταστήσετε τόσο τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας όσο και τον εξαερισμό.

Συνήθως, η ροή του αέρα γίνεται μέσα από "καθαρά" δωμάτια: ένα υπνοδωμάτιο, ένα βρεφονηπιακό σταθμό, ένα σαλόνι, ένα γραφείο, κλπ.

Αφαιρέστε τον ίδιο αέρα από τα δωμάτια για επίσημη χρήση: μπάνιο, μπάνιο, κουζίνα, κλπ. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι δυσάρεστες μυρωδιές που χαρακτηρίζουν αυτά τα δωμάτια δεν εξαπλώνονται στην κατοικία, αλλά εμφανίζονται αμέσως έξω, γεγονός που κάνει τα σπίτια πιο άνετα.

Ως εκ τούτου, στον υπολογισμό, ο κανόνας λαμβάνεται μόνο για τον αέρα τροφοδοσίας ή μόνο για τον εξαερισμό, όπως αντικατοπτρίζεται στον κανονιστικό πίνακα.

Εάν ο αέρας δεν χρειάζεται να τροφοδοτηθεί ή να αφαιρεθεί από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, υπάρχει μια παύλα στο αντίστοιχο κουτί. Για μερικές αίθουσες, η ελάχιστη τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ενδεικτική.

Εάν η υπολογιζόμενη τιμή ήταν κάτω από το ελάχιστο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πινακοποιημένη τιμή για τους υπολογισμούς.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν δωμάτια στο σπίτι των οποίων ο σκοπός δεν φαίνεται στον πίνακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται τα πρότυπα που υιοθετούνται για τις κατοικίες, i. 3 κυβικά μέτρα ανά τετραγωνικό μέτρο του δωματίου.

Απλά χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου κατά 3, η ληφθείσα τιμή λαμβάνεται ως κανονική πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

Όλες οι τιμές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω έτσι ώστε να είναι πολλαπλάσια των πέντε. Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε το άθροισμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L για τους χώρους μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

Ξεχωρίστε ξεχωριστά τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα L των δωματίων από τα οποία αντλείται ο εξαγόμενος αέρας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκρίνετε αυτούς τους δύο δείκτες. Εάν το L στην εισροή αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερο από το L για την κουκούλα, τότε είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δείκτες για εκείνους τους χώρους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι ελάχιστες τιμές στους υπολογισμούς.

Παραδείγματα υπολογισμών του όγκου της ανταλλαγής αέρα

Για να υπολογίσετε για το σύστημα εξαερισμού με πολλαπλότητα, πρώτα θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλες τις εγκαταστάσεις στο σπίτι, καταγράψτε την περιοχή τους και το ύψος των οροφών.

Για παράδειγμα, σε ένα υποθετικό σπίτι υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 • Υπνοδωμάτιο - 27 τ.μ.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ.
 • Το γραφείο είναι 18 τ.μ.
 • Παιδικό δωμάτιο - 12 τ.μ.
 • Κουζίνα - 20 τ.μ.
 • Μπάνιο - 3 τ.μ.
 • Μπάνιο - 4 τ.μ.
 • Διάδρομος - 8 τ.μ.

Δεδομένου ότι το ύψος της οροφής σε όλα τα δωμάτια είναι τρία μέτρα, υπολογίστε τους κατάλληλους όγκους αέρα:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3.
 • Καθιστικό - 114 m 3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα.
 • Παιδική - 36 m 3;
 • Κουζίνα - 60 m3;
 • Ένα μπάνιο είναι 9 κυβικά μέτρα.
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα.
 • Διάδρομος - 24 κυβικά μέτρα.

Τώρα, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω πίνακα, πρέπει να υπολογίσετε τον αερισμό του δωματίου, λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, αυξάνοντας κάθε δείκτη σε ένα πολλαπλάσιο του πέντε:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3.
 • Σαλόνι - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3;
 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 50 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 25 κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες του διαδρόμου στον πίνακα, επομένως τα στοιχεία για αυτό το μικρό δωμάτιο δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Για το σαλόνι υπολογισμός πραγματοποιείται στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα τρία κυβικά μέτρα. μετρητή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τώρα πρέπει να συνοψίσουμε χωριστά τις πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιείται η ροή του αέρα και χωριστά - τους χώρους στους οποίους είναι εγκατεστημένες οι συσκευές εξαερισμού.

Όγκος της ανταλλαγής αέρα στην εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 165 m3 / h.

Τώρα πρέπει να συγκρίνουμε τα εισπραχθέντα ποσά. Προφανώς, η απαραίτητη εισροή υπερβαίνει την κουκούλα κατά 130 m3 / h (295 m3 / h-165 m3 / h).

Για να εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος της ανταλλαγής αέρα με το τέντωμα, για παράδειγμα, με την αύξηση των δεικτών στην κουζίνα. Μετά τις αλλαγές, τα αποτελέσματα υπολογισμού θα μοιάζουν με αυτό:

Όγκος ανταλλαγής αέρα από εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 220 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 295 m3 / h.

Οι όγκοι εισροής και εξάτμισης είναι ίσοι, που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα με πολλαπλότητα.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής είναι πολύ ευκολότερος. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι που εξετάστηκε παραπάνω, δύο άτομα διαμένουν μόνιμα και δύο παραμένουν στο εσωτερικό ακανόνιστα.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το πρότυπο 60 κυβικών μέτρων ανά άτομο για μόνιμους κατοίκους και 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα για τους προσωρινούς επισκέπτες:

 • Υπνοδωμάτιο - 2 άτομα * 60 = 120 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Το γραφείο - 1 άτομο * 60 = 60 m3 / ώρα.
 • Καθιστικό 2 άτομα * 60 + 2 άτομα * 20 = 160 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδιά 1 άτομο * 60 = 60 m3 / h.

Σύνολο κατά μήκος του παραπόταμου - 400 m3 / h.

Για τον αριθμό των μόνιμων και προσωρινών κατοίκων του σπιτιού δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, τα στοιχεία αυτά καθορίζονται με βάση την πραγματική κατάσταση και την κοινή λογική.

Η κουκούλα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες που παρατίθενται στον παραπάνω πίνακα και αυξάνεται στο συνολικό ρυθμό εισροής:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 300 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 400 m3 / h.

Αυξημένη ανταλλαγή αέρα για την κουζίνα και το μπάνιο. Ο ανεπαρκής όγκος των καυσαερίων μπορεί να χωριστεί μεταξύ όλων των χώρων στους οποίους είναι εγκατεστημένος ο εξαερισμός.

Ή να αυξήσετε αυτόν τον δείκτη μόνο για ένα δωμάτιο, όπως έγινε στον υπολογισμό των πολλαπλάτων.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο. Ας πούμε ότι η οικία είναι 130 τ.μ.

Στη συνέχεια, ο εναλλάκτης αέρα κατά μήκος του παραπόταμου πρέπει να είναι 130 τ.μ. * 3 κυβικά μέτρα / ώρα = 390 κυβικά μέτρα / ώρα.

Παραμένει η διανομή αυτού του όγκου στις εγκαταστάσεις της κουκούλας, για παράδειγμα, έτσι:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 290 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 390 m3 / h.

Η ισορροπία της ανταλλαγής αέρα είναι ένας από τους κύριους δείκτες στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού. Περαιτέρω υπολογισμοί εκτελούνται με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Πώς να επιλέξετε το τμήμα του αεραγωγού;

Το σύστημα εξαερισμού, όπως είναι γνωστό, μπορεί να είναι κανάλι ή μη κανάλι. Στην πρώτη περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη σωστή διατομή των καναλιών.

Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση σχεδίων με ορθογώνια διατομή, ο λόγος του μήκους και του πλάτους τους θα πρέπει να προσεγγίζει το 3: 1.

Η ταχύτητα των κινούμενων αέριων μαζών κατά μήκος της κύριας οδού πρέπει να είναι περίπου πέντε μέτρα ανά ώρα, και στα κλαδιά - μέχρι τρία μέτρα ανά ώρα.

Αυτό θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του συστήματος με ελάχιστο θόρυβο. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή διατομής του αγωγού.

Για να βρείτε τις διαστάσεις της δομής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς πίνακες υπολογισμού. Σε έναν τέτοιο πίνακα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την ένταση της εναλλαγής αέρα στα αριστερά, για παράδειγμα 400 m3 / h, και από την κορυφή να επιλέξετε την τιμή ταχύτητας - πέντε μέτρα ανά ώρα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε τη διασταύρωση της οριζόντιας γραμμής μέσω της ανταλλαγής αέρα με την κάθετη γραμμή σε ταχύτητα.

Από αυτό το σημείο τομής, σύρετε μια γραμμή κάτω σε μια καμπύλη κατά μήκος της οποίας μπορεί να καθοριστεί μια κατάλληλη διατομή. Για έναν ορθογώνιο αγωγό, αυτή θα είναι η τιμή της περιοχής, και για έναν στρογγυλό αγωγό, η διάμετρος σε χιλιοστά.

Πρώτον, οι υπολογισμοί γίνονται για τον κύριο αγωγό, και στη συνέχεια για τους κλάδους.

Έτσι, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο εάν σχεδιαστεί μόνο ένας αγωγός εξαγωγής στο σπίτι. Αν πρέπει να εγκατασταθούν αρκετοί αγωγοί εξαγωγής, τότε ο συνολικός όγκος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να διαιρείται με τον αριθμό των καναλιών και κατόπιν οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παραπάνω αρχή.

Επιπλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα υπολογισμού με τα οποία μπορείτε να εκτελέσετε τέτοιους υπολογισμούς. Για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, τέτοια προγράμματα μπορούν ακόμη και να είναι πιο βολικά, δεδομένου ότι παρέχουν ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αρχές του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνονται σε αυτό το βίντεο:

Μαζί με τον εξαντλημένο αέρα, το σπίτι αφήνει επίσης θερμότητα. Εδώ, ο υπολογισμός των απωλειών θερμότητας που συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού αποδεικνύεται σαφώς:

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού - η βάση της ασφαλούς λειτουργίας του και η εγγύηση ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι ή στο διαμέρισμα. Η γνώση των βασικών παραμέτρων στις οποίες βασίζονται αυτοί οι υπολογισμοί θα επιτρέψει όχι μόνο να σχεδιαστεί σωστά το σύστημα εξαερισμού κατά την κατασκευή, αλλά και να προσαρμοστεί η κατάσταση του, εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Πώς να υπολογίσετε τον φυσικό εξαερισμό των χώρων ενός διαμερίσματος

Το καθήκον της οργανωμένης ανταλλαγής αέρα σε δωμάτια σε διαμέρισμα ή διαμέρισμα είναι η απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και των απαερίων, αντικαθιστώντας το με καθαρό αέρα. Κατά συνέπεια, για την συσκευή εξαγωγής και εισροής είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ποσότητα των αέριων μαζών που πρέπει να αφαιρεθούν - να υπολογιστεί ο εξαερισμός ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. Οι μέθοδοι υπολογισμού και οι ρυθμοί ροής αέρα λαμβάνονται αποκλειστικά σύμφωνα με το SNiP.

Υγειονομικές απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων

Η ελάχιστη ποσότητα αέρα που παρέχεται και αφαιρείται από τους χώρους εξοχικών σπιτιών από το σύστημα εξαερισμού ρυθμίζεται από δύο βασικά έγγραφα:

 1. "Κατοικίες πολυκατοικιών" - SNiP 31-01-2003, σημείο 9.
 2. "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" - SP 60.13330.2012, υποχρεωτικό Παράρτημα "K".

Το πρώτο έγγραφο ορίζει τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε οικιστικά κτίρια πολυκατοικιών. Χρησιμοποιούνται δύο τύποι διαστάσεων: ροή μάζας αέρα ανά όγκο ανά μονάδα χρόνου (m³ / h) και ωριαία πολλαπλότητα.

Βοήθεια. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα εκφράζεται από τον αριθμό που δηλώνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα το περιβάλλον αέρα του δωματίου θα ενημερωθεί πλήρως.

Αερισμός - ένας πρωτόγονος τρόπος ανανέωσης του οξυγόνου σε μια κατοικία

Ανάλογα με τον σκοπό του χώρου, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να παρέχει τον ακόλουθο ρυθμό ροής ή τον αριθμό των ενημερώσεων μείγματος αέρα (πολλαπλότητα):

 • καθιστικό, παιδικό δωμάτιο, υπνοδωμάτιο - 1 φορά την ώρα.
 • κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 60 m³ / h;
 • μπάνιο, τουαλέτα, τουαλέτα - 25 m³ / h;
 • για καύση με λέβητα στερεών καυσίμων και με την κουζίνα αερίου κουζίνα απαιτεί πολλαπλότητα 1 συν 100 m³ / h κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εξοπλισμού?
 • λεβητοστάσιο με γεννήτρια θερμότητας που καίει φυσικό αέριο - τριπλή ανανέωση συν την ποσότητα αέρα που απαιτείται για την καύση.
 • κελάρι, βεστιάριο και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις - πολλαπλότητα 0,2.
 • ξήρανση ή σκούπισμα - 90 m³ / h.
 • βιβλιοθήκη, γραφείο - 0,5 φορές μέσα σε μία ώρα.

Σημείωση: Το SNiP προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης του αερισμού γενικής ανταλλαγής με αδρανειακό εξοπλισμό ή έλλειψη ατόμων. Σε κτίρια κατοικιών, η πολλαπλότητα μειώνεται σε 0,2, τεχνικά - σε 0,5. Παραμένει αμετάβλητη ζήτηση για τα δωμάτια, όπου τα φυτά κινούνται με φυσικό αέριο, - ωριαία ενημέρωση μία φορά το περιβάλλον του αέρα.

Η εκπομπή επιβλαβών αερίων λόγω του φυσικού βυθίσματος είναι ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος ενημέρωσης του αέρα

Στην παράγραφο 9 του εγγράφου νοείται ότι ο όγκος των καυσαερίων είναι ίσος με την ποσότητα εισροής. Οι απαιτήσεις της JV 60.13330.2012 είναι κάπως απλούστερες και εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων που μένουν στο δωμάτιο για 2 ώρες ή περισσότερο:

 1. Αν 1 διαβίωσης για 20 τ.μ. και μια επίπεδη περιοχή, το δωμάτιο παρέχεται από ένα φρέσκο ​​εισροή στο ποσό των 30 m³ / h για 1 άτομο.
 2. Ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας υπολογίζεται ανά περιοχή, όταν υπάρχουν λιγότερα από 20 τετράγωνα ανά 1 κάτοικο. Ο λόγος είναι ως εξής: ανά 1 m2 της κατοικίας παρέχεται με 3 m³ εισροής.
 3. Εάν το διαμέρισμα δεν παρέχει εξαερισμό (δεν υπάρχουν παράθυρα και παράθυρα ανοίγματος), για κάθε άτομο, πρέπει να εφαρμόσετε 60 m³ / h καθαρού μίγματος, ανεξάρτητα από την πλατεία.

Οι παραπάνω κανονιστικές απαιτήσεις δύο διαφορετικών εγγράφων δεν αντιβαίνουν καθόλου. Αρχικά, η απόδοση του συστήματος γενικής ανταλλαγής αερισμού υπολογίζεται σύμφωνα με το SNiP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Κώδικα Κανονισμών "Εξαερισμός και κλιματισμός" και, αν χρειαστεί, διορθώνονται. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τον αλγόριθμο υπολογισμού για το παράδειγμα μονοκατοικίας που φαίνεται στο σχέδιο.

Προσδιορισμός της ροής του αέρα με πολλαπλότητα

Αυτός ο τυπικός υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος ή εξοχικό σπίτι. Για να διαπιστωθεί η ροή μάζας αέρα στο κτίριο στο σύνολό του, συνοψίζονται τα αποτελέσματα που λαμβάνονται. Χρησιμοποιείται ένας αρκετά απλός τύπος:

 • L - απαιτούμενος όγκος παροχής και εξερχόμενου αέρα, m³ / h.
 • S - το τετράγωνο του δωματίου όπου υπολογίζεται ο εξαερισμός, m².
 • h - ύψος οροφών, m,
 • n - ο αριθμός των ενημερώσεων για το περιβάλλον αέρα του δωματίου για 1 ώρα (ρυθμίζεται από SNiP).

Παράδειγμα υπολογισμού. Η επιφάνεια του καθιστικού ενός ορόφου κτηρίου ύψους 3 μέτρων είναι 15,75 m². Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 31-01-2003, η πολλαπλότητα n για κατοικίες είναι ίση με μία. Στη συνέχεια η ωριαία ροή του μείγματος αέρα είναι L = 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.

Ένα σημαντικό σημείο. Ο προσδιορισμός του όγκου του μείγματος αέρα που αφαιρείται από την κουζίνα με μια σόμπα αερίου εξαρτάται από τον εγκατεστημένο εξοπλισμό εξαερισμού. Ένα κοινό σχέδιο μοιάζει με αυτό: μια ενιαία ανταλλαγή σύμφωνα με τους κανονισμούς παρέχεται από ένα σύστημα φυσικού αερισμού και επιπλέον 100 m³ / h εκτοξεύουν την κουκούλα κουζίνας.

Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται για τα υπόλοιπα δωμάτια, αναπτύχθηκε σύστημα εξαερισμού (φυσικό ή αναγκαστική) και το μέγεθος των καναλιών εξαερισμού (βλέπε παρακάτω παράδειγμα). Η αυτοματοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας θα βοηθήσουν το πρόγραμμα υπολογισμού.

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για βοήθεια

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη την απαιτούμενη ποσότητα αέρα σύμφωνα με την πολλαπλότητα που ρυθμίζεται από το SNiP. Απλά επιλέξτε έναν τύπο δωματίου και εισαγάγετε τις διαστάσεις του.

Σημείωση: Για τους λέβητες με γεννήτρια θερμότητας αερίου, η αριθμομηχανή λαμβάνει υπόψη μόνο μια τριπλή ανταλλαγή. Η ποσότητα του καθαρού αέρα που εισέρχεται στο καύσιμο καύσης πρέπει επιπλέον να προστεθεί στο αποτέλεσμα.

Ανακαλύπτουμε την αεροπορική ανταλλαγή από την άποψη του αριθμού των κατοίκων

Το προσάρτημα "K" της Κ.Δ. 60.13330.2012 προβλέπει τον υπολογισμό του αερισμού του χώρου σύμφωνα με τον απλούστερο τύπο:

Αποκαλύπτουμε τη σημείωση της παρουσιαζόμενης φόρμουλας:

 • L είναι η απαιτούμενη εισροή (εξάτμιση), m³ / h.
 • m - όγκος καθαρού μείγματος αέρα ανά άτομο, που αναφέρεται στον πίνακα του προσαρτήματος "K", m³ / h.
 • N - ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στην αίθουσα αυτή 2 ώρες την ημέρα ή περισσότερο.

Ένα άλλο παράδειγμα. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στο ίδιο σαλόνι ενός μονοκατοικίου, δύο μέλη της οικογένειας παραμένουν για πολύ καιρό. Δεδομένου ότι ο αερισμός είναι οργανωμένος και για κάθε μισθωτή υπάρχουν περισσότερα από 20 τετράγωνα της περιοχής, η παράμετρος m θεωρείται ότι είναι ίση με 30 m³ / h. Εξετάστε την ποσότητα εισροής: L = 30 x 2 = 60 m³ / h.

Είναι σημαντικό. Παρατηρήστε ότι το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από την τιμή που καθορίζεται από την πολλαπλότητα (47,25 m³ / h). Στους άλλους υπολογισμούς, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αριθμός των 60 m³ / h.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών είναι καλύτερα να εφαρμοστούν άμεσα στο κατώτατο επίπεδο του κτιρίου

Εάν ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο διαμέρισμα είναι τόσο μεγάλος ώστε κάθε άτομο να διαθέτει λιγότερο από 20 μ² (κατά μέσο όρο), τότε ο ανωτέρω τύπος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι κανόνες δείχνουν: στην περίπτωση αυτή, ο χώρος του καθιστικού και των άλλων χώρων πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί 3 m³ / h. Δεδομένου ότι το συνολικό τετράγωνο της κατοικίας είναι 91,5 m², ο εκτιμώμενος όγκος αέρα εξαερισμού είναι 91,5 x 3 = 274,5 m³ / h.

Σε ευρύχωρα δωμάτια με ψηλά ταβάνια (από 3 μ.), Η ανανέωση της ατμόσφαιρας εξετάζεται με δύο τρόπους:

 1. Αν το δωμάτιο είναι συχνά κατοικημένο από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, υπολογίστε την κυβική ισχύ του αέρα τροφοδοσίας με συγκεκριμένο ρυθμό 30 m3 / h για 1 άτομο.
 2. Όταν ο αριθμός των επισκεπτών αλλάζει διαρκώς, εισάγεται η έννοια μιας εξυπηρετούμενης ζώνης ύψους 2 μέτρων από το δάπεδο. Προσδιορίστε την ένταση αυτού του χώρου (πολλαπλασιάστε την περιοχή κατά 2) και δώστε την απαιτούμενη πολλαπλότητα, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα.

Παράδειγμα υπολογισμού και διαρρύθμισης του εξαερισμού

Ως βάση, ας πάρουμε μια διάταξη ιδιωτικής κατοικίας με εσωτερική επιφάνεια 91,5 m² και 3 m ψηλά ταβάνια, που παρουσιάζονται παραπάνω στο σχέδιο. Πώς να υπολογίσετε το ποσό της κουκούλας / εισροής στο κτίριο στο σύνολό του σύμφωνα με την τεχνική SNiP:

 1. Το ποσό του απομακρυσμένου αέρα από το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο, το οποίο έχει ισοδύναμο τετραγωνισμό, θα είναι 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.
 2. Στο παιδικό δωμάτιο: 21 x 3 x 1 = 63 m³ / h.
 3. Κουζίνα: 21 x 3 x 1 + 100 = 163 m³ / h.
 4. Το μπάνιο είναι 25 m³ / h.
 5. Σύνολο 47.25 + 47.25 + 63 + 163 + 25 = 345.5 m³ / h.

Σημείωση: Η ανταλλαγή αέρα στο διάδρομο και στο διάδρομο δεν είναι τυποποιημένη.

Το εξωτερικό σύστημα παροχής αέρα και εκπομπής επιβλαβών αερίων από τα δωμάτια ενός εξοχικού σπιτιού

Τώρα θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα για συμμόρφωση με το δεύτερο κανονιστικό έγγραφο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σπίτι σε μια οικογένεια 4 ατόμων (2 ενήλικες + 2 παιδιά), στο σαλόνι, κρεβατοκάμαρα και φυτώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν 2 άτομα το καθένα. Εκ νέου υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε αυτά τα δωμάτια με τον αριθμό των ατόμων: 2 x 30 = 60 m³ / h (σε κάθε δωμάτιο).

Ο όγκος της κουκούλας από τον παιδικό σταθμό ικανοποιεί τις απαιτήσεις (63 κύβους ανά ώρα), αλλά οι τιμές για την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Δύο άνθρωποι αρκετά 47.25 m³ / h, 60 αναλάβει τις κύβους και υπολογίζεται εκ νέου το συνολικό ποσό αέρα: 60 + 60 + 63 + 163 + 25 = 371 m³ / h.

Είναι εξίσου σημαντικό να κατανέμετε σωστά τη ροή αέρα στο κτίριο. Σε ιδιωτικές κατοικίες είναι συνηθισμένο να κανονίσετε φυσικά συστήματα εξαερισμού - είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να τοποθετείτε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες με αεραγωγούς. Θα προσθέσουμε μόνο ένα στοιχείο εξαναγκασμένης αφαίρεσης επιβλαβών αερίων - κουκούλα κουζίνας.

Παράδειγμα ανταλλαγής αέρα σε μονοκατοικία

Πώς να οργανώσετε τη φυσική ροή των ρευμάτων:

 1. Η εισροή σε όλους τους χώρους διαμονής θα παρέχεται μέσω αυτόματων βαλβίδων ενσωματωμένων στο προφίλ παραθύρου ή απευθείας στον εξωτερικό τοίχο. Μετά από όλα, τα τυποποιημένα πλαστικά παράθυρα είναι αεροστεγή.
 2. Στο διαμέρισμα ανάμεσα στην κουζίνα και το μπάνιο θα οργανώσουμε ένα μπλοκ από τρεις κατακόρυφους άξονες που ανοίγουν στην οροφή.
 3. Κάτω από τις εσωτερικές πόρτες, παρέχουμε κενά μέχρι πλάτους 1 cm για τη διέλευση του αέρα.
 4. Θα εγκαταστήσουμε μια κουκούλα κουζίνας και θα την συνδέσουμε σε ένα ξεχωριστό κάθετο κανάλι. Θα πάρει μέρος από το φορτίο - αφαιρέστε 100 κυβικά μέτρα καυσαερίων για 1 ώρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα παραμείνουν 371 - 100 = 271 m³ / h.
 5. Δύο άξονες θα βγάλουμε σχάρες σε ένα μπάνιο και κουζίνα. Οι διαστάσεις του σωλήνα και το ύψος θα υπολογίζονται στο τελευταίο τμήμα αυτού του εγχειριδίου.
 6. Λόγω του φυσικού βυθίσματος που εμφανίζεται στα δύο κανάλια, ο αέρας βγάζει από το νηπιαγωγείο, το υπνοδωμάτιο και την αίθουσα στο διάδρομο και στη συνέχεια στις γρίλιες εξαγωγής.

Σημείωση: οι φρέσκες ροές που απεικονίζονται στη διάταξη αποστέλλονται από χώρους με καθαρό αέρα σε πιο μολυσμένες περιοχές και στη συνέχεια εκπέμπονται μέσω των ορυχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του φυσικού αερισμού, δείτε το βίντεο:

Υπολογίστε τις διαμέτρους των καναλιών εξαέρωσης

Οι περαιτέρω υπολογισμοί είναι κάπως πιο περίπλοκοι, επομένως συνοδεύουμε κάθε στάδιο με παραδείγματα υπολογισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι η διάμετρος και το ύψος των ατράκτων εξαερισμού του μονοκατοικίου μας.

Ολόκληρος ο όγκος αέρα εξαγωγής κατανέμεται σε 3 κανάλια: 100 κυβικά μέτρα. Καταργεί με δύναμη την κουκούλα στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου ενεργοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα 271 κυβικά μέτρα αφήνουν στα ίδια δύο ορυχεία με φυσικό τρόπο. Η ροή μέσω ενός αγωγού θα είναι 271/2 = 135,5 m³ / h. Η περιοχή του τμήματος του σωλήνα καθορίζεται από τον τύπο:

 • F - περιοχή διατομής του αγωγού αερισμού, m²;
 • L - ροή καυσαερίων μέσω του άξονα, m³ / h.
 • ʋ - ταχύτητα ροής, m / s.

Βοήθεια. Η ταχύτητα του αέρα στους φυσικούς αγωγούς εξαερισμού κυμαίνεται από 0,5-1,5 m / s. Ως υπολογιζόμενη τιμή λαμβάνουμε τη μέση τιμή 1 m / s.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή και τη διάμετρο ενός σωλήνα στο παράδειγμα:

 1. Βρείτε το μέγεθος της διαμέτρου σε τετραγωνικά μέτρα F = 135,5 / 3600 x 1 = 0,0378 m².
 2. Από τον μαθηματικό τύπο της περιοχής του κύκλου, προσδιορίζουμε τη διάμετρο του καναλιού D = 0.22 m. Επιλέγουμε τον πλησιέστερο μεγαλύτερο αεραγωγό από την τυποποιημένη σειρά - Ø225 mm.
 3. Αν πρόκειται για ένα άξονα τούβλο που προβλέπεται μέσα στον τοίχο, η υπό-τμήμα βρεθεί κατάλληλο μέγεθος ventkanala 140 x 270 mm (ευτυχή σύμπτωση, F = 0.378 τετραγωνικά. Μ).
Τα μεταλλεία από τούβλα έχουν αυστηρά καθορισμένες διαστάσεις - 14 x 14 και 27 x 14 cm

Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης για οικιακές καυσαερίων θεωρείται με τον ίδιο τρόπο, μόνο η ταχύτητα της ροής, που αντλείται από τον ανεμιστήρα, λαμβάνεται περισσότερο - 3 m / s. F = 100/3600 χ 3 = 0,009 m² ή Ø110 mm.

Επιλέγουμε το ύψος των σωλήνων

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η δύναμη έλξης που συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας εξαγωγής για μια δεδομένη διαφορά ύψους. Η παράμετρος ονομάζεται διαθέσιμη βαρυτική πίεση και εκφράζεται σε Pascals (Pa). Τύπος υπολογισμού:

 • p είναι η βαρυτική πίεση στο κανάλι, Pa;
 • H - διαφορά ύψους μεταξύ της εξόδου της σχάρας αερισμού και του τμήματος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή, m;
 • рвздд - πυκνότητα αέρα ενός χώρου, δεχόμαστε 1,2 kg / m³ σε θερμοκρασία δωματίου +20 ° С.

Η μέθοδος υπολογισμού βασίζεται στην επιλογή του απαιτούμενου ύψους. Κατ 'αρχάς, αποφασίστε πόσο πρόθυμοι είναι να σηκώσετε τις κουκούλες πάνω από την οροφή χωρίς να επηρεάσετε την εμφάνιση του κτιρίου, και στη συνέχεια να αντικαταστήσετε την τιμή ύψους στον τύπο.

Ένα παράδειγμα. Πάρτε μια διαφορά ύψους 4 m και λάβετε την πίεση ώσης p = 9,81 x 4 (1,27 - 1,2) = 2,75 Pa.

Τώρα έρχεται το πιο δύσκολο στάδιο - ο αεροδυναμικός υπολογισμός των καναλιών εκτροπής. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αντίσταση του αγωγού στη ροή των αερίων και να συγκριθεί το αποτέλεσμα με την διαθέσιμη κεφαλή (2,75 Pa). Εάν η απώλεια πίεσης είναι μεγαλύτερη, ο σωλήνας θα πρέπει να αυξηθεί ή να αυξηθεί διαμέσου της διαμέτρου.

Η αεροδυναμική αντίσταση του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Δp - ολική απώλεια πίεσης στον άξονα.
 • R είναι η ειδική αντίσταση στην τριβή του ρεύματος διέλευσης, Pa / m.
 • H - ύψος καναλιού, m;
 • Σx είναι το άθροισμα των συντελεστών των τοπικών αντιστάσεων.
 • Pv - δυναμική πίεση, Pa.

Ας δείξουμε με παραδείγματα πώς υπολογίζεται η τιμή αντίστασης:

 1. Βρίσκουμε την τιμή της δυναμικής πίεσης σύμφωνα με τον τύπο Pv = 1,2 x 1² / 2 = 0,6 Pa.
 2. Υπολογίστε την αντίσταση κατά της τριβής R = 0,1 / 0,225 x6 = 0,27 Pa / m.
 3. Η τοπική αντίσταση του άξονα της εξάτμισης είναι μια γρίλια πτερυγίου και μια έξοδος 90 °. Οι συντελεστές ξ αυτών των λεπτομερειών είναι σταθερές τιμές ίσες με 1,2 και 0,4 αντίστοιχα. Το άθροισμα ξ = 1,2 + 0,4 = 1,6.
 4. Τελικός υπολογισμός: Δρ = 0,27 Pa / m χ 4 m + 1,6 χ 0,6 Pa = 2,04 Pa.

Σημείωση: Οι τιμές των συντελεστών και των ταχυτήτων αέρα που υποδεικνύονται στον υπολογισμό του 1 m / s μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τη διάμετρο των αξόνων, την οποία καθορίσατε νωρίτερα.

Τώρα συγκρίνουμε την υπολογιζόμενη κεφαλή, η οποία σχηματίζεται στη γραμμή αέρα, και την αντίσταση που λαμβάνεται. Δεδομένου ότι ρ = 2,75 Ρα μεγαλύτερη από την απώλεια πίεσης ΔΡ = 2.04 Pa, ορυχείο 4 μέτρων θα εκτελέσει το φυσικό εκχύλισμα και να παρέχει την επιθυμητή ροή αερίου που απομακρύνεται.

Πώς να απλοποιήσετε τις εργασίες - συμβουλές

Θα μπορούσατε να είστε σίγουροι ότι οι υπολογισμοί και η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο κτίριο είναι πολύπλοκα ζητήματα. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τη μεθοδολογία με την πιο προσιτή μορφή, αλλά οι υπολογισμοί εξακολουθούν να φαίνονται δυσκίνητοι για τον μέσο χρήστη. Ας δώσουμε ορισμένες συστάσεις σχετικά με την απλοποιημένη λύση του προβλήματος:

 1. Τα πρώτα 3 στάδια θα πρέπει να περάσουν σε κάθε περίπτωση - να μάθετε τον όγκο του εξατμισμένου αέρα, να αναπτύξετε ένα μοτίβο ροής και να υπολογίσετε τις διαμέτρους των αγωγών εξαγωγής.
 2. Η ταχύτητα ροής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m / s και να προσδιορίζει την διατομή των καναλιών. Δεν χρειάζεται να ξεπεραστεί η αεροδυναμική - βγάλτε τους αεραγωγούς σε ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων πάνω από τις μάσκες.
 3. Μέσα στο κτίριο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πλαστικούς σωλήνες - χάρη στους λείους τοίχους ουσιαστικά δεν αντιστέκονται στην κίνηση των αερίων.
 4. Το Ventkanaly, τοποθετημένο σε κρύα σοφίτα, πρέπει να είναι μονωμένο.
 5. Οι εκροές των ορυχείων δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τους ανεμιστήρες, όπως συνηθίζεται στις τουαλέτες των διαμερισμάτων. Η πτερωτή δεν θα δώσει κανονική λειτουργία στον φυσικό εκχυτήρα.

Για την εισροή, εγκαταστήστε στα δωμάτια ρυθμιζόμενες βαλβίδες τοίχου, απαλλαγείτε από όλες τις ρωγμές, όπου ο ψυχρός αέρας μπορεί να εισέλθει ανεξέλεγκτα στο σπίτι.

Εξαερισμός στο σπίτι. Ταξινόμηση και υπολογισμός των συστημάτων αερισμού στο σπίτι

Σε αυτό το άρθρο, θα ληφθεί υπόψη ο σκοπός και η ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού για χώρους διαβίωσης. Θα σας ενημερώσουμε για τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού και θα δώσουμε ένα παράδειγμα υπολογισμού των συστημάτων εξαερισμού. Ας εξετάσουμε πώς να ελέγξουμε αν λειτουργεί ο εξαερισμός και να δούμε μια λεπτομερή μεθοδολογία για τον υπολογισμό των συστημάτων εξαερισμού.

Περιεχόμενα: (απόκρυψη)

Ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού

Τα συστήματα εξαερισμού για οικιστικά και δημόσια κτίρια μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες: ανάλογα με τη λειτουργία, τη μέθοδο υποκίνησης της κίνησης του αέρα και τον τρόπο μετακίνησης του αέρα.

Είδη συστημάτων εξαερισμού για λειτουργικούς σκοπούς:

 1. Σύστημα εξαερισμού (σύστημα εξαερισμού, το οποίο παρέχει καθαρό αέρα στο δωμάτιο).
 2. Σύστημα εξαερισμού (σύστημα εξαερισμού, το οποίο απομακρύνει τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο).
 3. Σύστημα εξαερισμού ανακύκλωσης (σύστημα εξαερισμού, το οποίο παρέχει καθαρό αέρα στο δωμάτιο με μερική πρόσμιξη αέρα εξαγωγής).

Είδη συστημάτων εξαερισμού με τη μέθοδο επαγωγής της κίνησης του αέρα:

 1. Με μηχανικά ή τεχνητά (αυτά είναι συστήματα εξαερισμού, στα οποία η κίνηση του αέρα γίνεται με ανεμιστήρα).
 2. Με φυσικό ή φυσικό (η κίνηση του αέρα οφείλεται στη δράση βαρυτικών δυνάμεων).

Είδη συστημάτων εξαερισμού με την κίνηση του αέρα:

 1. Κανάλι (η κίνηση του αέρα πραγματοποιείται μέσω δικτύου αγωγών αέρα και καναλιών).
 2. Κανάλι χωρίς κανάλια (ο αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο δεν είναι οργανωμένος, λόγω της διαρροής των ανοιγμάτων των παραθύρων, των ανοιχτών παραθύρων, των θυρών).

Τι απειλεί τον ανεπαρκή αερισμό;

Εάν δεν υπάρχει αρκετή εισροή στο σπίτι, τότε θα υπάρχει έλλειψη οξυγόνου στο δωμάτιο, αυξημένη υγρασία ή ξηρότητα (ανάλογα με την εποχή) και σκόνη.


Θόρυβος παράθυρα με ανεπαρκή εξαερισμό

Αν, όμως, η έλλειψη της in-house κουκούλα, τότε θα υπάρξει μια υψηλή υγρασία, λιπαρό αιθάλη στους τοίχους της κουζίνας, θολώσει τα παράθυρα το χειμώνα, είναι δυνατό ο μύκητας στους τοίχους, ιδιαίτερα το μπάνιο και τουαλέτα, καθώς και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με ταπετσαρία.


Μύκητας σε ταπετσαρία με ανεπαρκή εξαερισμό

Και ως εκ τούτου, ένας αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών και αναπνευστικών ασθενειών. Επιπλέον, τα περισσότερα έπιπλα και διακοσμητικά υλικά απελευθερώνουν συνεχώς επικίνδυνες χημικές ενώσεις στον αέρα. Η MPC (μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση) στα υγειονομικά και υγιεινά συμπεράσματα για αυτά τα υλικά επίπλων και διακόσμησης καθορίζεται από τις συνθήκες συμμόρφωσης με τα πρότυπα αερισμού. Και όσο χειροτερεύει ο αερισμός, τόσο περισσότερο αυξάνεται η συγκέντρωση αυτών των επιβλαβών ουσιών στον αέρα. Ως εκ τούτου, η συντήρηση του κατάλληλου εξαερισμού εξαρτάται άμεσα από την υγεία των ενοικιαστών του σπιτιού.

Πώς να ελέγξετε εάν λειτουργεί ο εξαερισμός σας;

Πρώτα απ 'όλα, μπορείτε να ελέγξετε αν λειτουργεί η κουκούλα. Για να το κάνετε αυτό, φέρτε έναν αναπτήρα ή ένα κομμάτι χαρτί στη σχάρα εξαερισμού που είναι τοποθετημένη στον τοίχο του μπάνιου ή στην κουζίνα. Εάν η φλόγα (ή ένα κομμάτι χαρτί) κάμπτεται προς την σχάρα, τότε υπάρχει έλξη, βύθισμα εργασίας. Αν όχι, το κανάλι είναι μπλοκαρισμένο, για παράδειγμα, σφυρήλατο, με φύλλα διαμέσου του αγωγού. Εάν έχετε ένα διαμέρισμα, θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από τους γείτονες, κάνοντας την ανακατασκευή των χώρων. Επομένως, το πρώτο σας καθήκον είναι να παρέχετε πρόσφυση στον αγωγό εξαερισμού.


Έλεγχος του αερισμού για την παρουσία έλξης με αναπτήρα

Εάν η έλξη είναι, αλλά δεν είναι σταθερή, και πάνω ή κάτω από σας ζουν γείτονες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ρέει αέρας σε εσάς και από τις γειτονικές εγκαταστάσεις που φέρουν αρώματα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί η κουκούλα με μια βαλβίδα αντεπιστροφής ή ένα αυτόματο κλείστρο, το οποίο κλείνει με αντίστροφη έλξη.

Πώς να ελέγξετε αν έχετε επαρκές τμήμα της κουκούλας, θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα. Ο τύπος για τον υπολογισμό του εξαερισμού

Για να επιλέξουμε το σύστημα εξαερισμού που χρειαζόμαστε, πρέπει να γνωρίζουμε πόσο αέρα πρέπει να τροφοδοτείται ή να αφαιρείται από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Με απλά λόγια, πρέπει να γνωρίζετε την ανταλλαγή αέρα σε ένα δωμάτιο ή σε μια ομάδα δωματίων. Αυτό θα καταστήσει σαφές πώς να υπολογίσετε το σύστημα αερισμού, να επιλέξετε τον τύπο και το μοντέλο του ανεμιστήρα και να υπολογίσετε τους αεραγωγούς.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πώς να υπολογίσει την ανταλλαγή αέρα, όπως η απομάκρυνση της περίσσειας θερμότητας, για την απομάκρυνση της υγρασίας, βρωμιά κατά την αραίωση με το MAC (μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση). Όλα αυτά απαιτούν ειδικές γνώσεις, δυνατότητα χρήσης πίνακες και διαγράμματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κυβερνητικούς κανονισμούς, όπως SanPin, GOST, SNIP και DBNy, το οποίο ορίζει σαφώς τι πρέπει να εξαερισμού σε ορισμένους τομείς, τι εξοπλισμό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και πού θα πρέπει να βρίσκεται. Και επίσης, πόσο αέρα, με ποιες παραμέτρους και με ποια αρχή θα έπρεπε να τροφοδοτούνται και να αφαιρούνται. Κατά τον σχεδιασμό συστημάτων εξαερισμού, κάθε μηχανικός εκτελεί υπολογισμούς σύμφωνα με τα παραπάνω πρότυπα. Για τον υπολογισμό του αέρα σε μια κατοικημένη περιοχή, που θα καθοδηγείται από αυτά τα πρότυπα και να χρησιμοποιήσει δύο από τα πιο απλή μέθοδος εύρεσης του αέρα: στον αγωνιστικό χώρο, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής-υγιεινής και αναπνέει της πολλαπλότητας.

Υπολογισμός της επιφάνειας του δωματίου

Αυτός είναι ο απλούστερος υπολογισμός. Υπολογισμός των εκτάσεων αερισμός είναι στη βάση ότι για χώρους πρότυπα ρυθμίζουν τη σίτιση των 3 m 3 / ώρα φρέσκου αέρα ανά 1 m2 του χώρου δαπέδου, ανεξάρτητα από το πόσα άτομα.

Υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής για τα δημόσια και τα διοικητικά κτίρια, απαιτείται 60 m 3 / ώρα καθαρού αέρα ανά άτομο μόνιμα σε κλειστό χώρο και για ένα προσωρινό 20 m 3 / ώρα.

Υπολογισμός πολλαπλότητας

Στο κανονιστικό έγγραφο, δηλαδή στο Πίνακας 4 DBN B.2.2-15-2005 Κατοικίες υπάρχει ένας πίνακας με τις δεδομένες πολλαπλές για τα δωμάτια (Πίνακας 1), θα τις χρησιμοποιήσουμε σε αυτόν τον υπολογισμό (για τη Ρωσία, τα δεδομένα αυτά δίνονται σε SNIP 2.08.01-89 * Κατοικίες, Παράρτημα 4).

Πίνακας 1. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις κατοικιών.

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα - Αυτή η τιμή, η αξία της οποίας δείχνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα ο αέρας στο δωμάτιο αντικαθίσταται εντελώς από ένα νέο. Εξαρτάται άμεσα από το συγκεκριμένο δωμάτιο (τον όγκο του). Δηλαδή, μια ενιαία ανταλλαγή αέρα είναι όταν σε μια ώρα το δωμάτιο ήταν φρέσκο ​​και ο "εξαντλημένος" αέρας σε ποσότητα ίση με έναν όγκο δωματίου αφαιρέθηκε. 0,5 αεραγωγού γερανού - το ήμισυ του όγκου του δωματίου. Στον πίνακα αυτό, οι δύο τελευταίες στήλες υποδεικνύουν τις πολλαπλότητες και τις απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα στους χώρους εισόδου και εξάτμισης αντίστοιχα. Έτσι, ο τύπος για τον υπολογισμό του εξαερισμού, συμπεριλαμβανομένης της σωστής ποσότητας αέρα, μοιάζει με αυτό:

L = n * V (m 3 / h), όπου

n - κανονικοποιημένη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα, ώρα-1.

V - όγκος του δωματίου, m 3.

Αν λάβουμε υπόψη την ανταλλαγή του αέρα για μια ομάδα δωμάτια σε ένα κτίριο (για παράδειγμα, διαμέρισμα κατοικιών) ή για ολόκληρο το κτίριο (κατοικία), θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο όγκο του αέρα. Αυτός ο όγκος πρέπει να ικανοποιεί την κατάσταση ΣΤpr = Σ Lvyt Δηλαδή, πόσο αέρα θα εξυπηρετούμε, το ίδιο θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Με αυτόν τον τρόπο, ακολουθία του υπολογισμού του εξαερισμού με πολλαπλότητα τα ακόλουθα:

 1. Θεωρούμε τον όγκο κάθε δωματίου στο σπίτι (όγκος = ύψος * μήκος * πλάτος).
 2. Υπολογίζουμε για κάθε δωμάτιο τον όγκο του αέρα σύμφωνα με τον τύπο: L = n * V.

Για να γίνει αυτό, επιλέγουμε πρώτα από τον Πίνακα 1 τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα για κάθε δωμάτιο. Για τους περισσότερους χώρους, μόνο η εισροή ή μόνο η εξάτμιση κατανέμεται. Για μερικούς, για παράδειγμα, κουζίνα-τραπεζαρία και οι δύο. Μια παύλα υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τροφοδοτήσετε (αφαιρέστε) αέρα σε αυτό το δωμάτιο.
Για εκείνους τους χώρους, για τα οποία στον πίνακα αντί του ρυθμού αερισμού είναι η ελάχιστη ανταλλαγή αέρα (π.χ., ≥90 m 3 / h για την κουζίνα), εξετάζει την επιθυμητή αναπνευσιμότητα ίσο με εκείνο που συνιστάται. Στο τέλος του υπολογισμού, αν η εξίσωση του υπολοίπου ( ΣΤpr και ΣΤvyt ) δεν θα συγκλίνουν, τότε μπορούμε να αυξήσουμε τις τιμές ανταλλαγής αέρα για αυτά τα δωμάτια στο απαιτούμενο σχήμα.

Εάν ο πίνακας δεν περιέχει κενά, ο ρυθμός αερισμού για τον πιστεύουν, θεωρώντας ότι οι κανόνες για εγκαταστάσεις ρυθμίζουν τη διατροφική 3 m 3 / h φρέσκου αέρα ανά 1 m 2 της επιφάνειας του εδάφους. Δηλαδή. θεωρούμε την ανταλλαγή αέρα για τέτοιες εγκαταστάσεις σύμφωνα με τον τύπο: L = Sεγκαταστάσεις* 3.

Όλες οι τιμές L γύρω στα 5 προς τα πάνω, δηλ. οι τιμές πρέπει να είναι πολλαπλάσιες των 5.

 1. Συνοψίστε ξεχωριστά Εγκαταστάσεις Litech, για την οποία η ροή αέρα κανονικοποιείται και ξεχωριστά Εγκαταστάσεις Litech, για την οποία εξομαλύνεται η εξάτμιση. Παίρνουμε 2 ψηφία: ΣΤpr και ΣΤπ.χ.
 2. Συνθέτουμε την εξίσωση του ισοζυγίου ΣΤpr = Σ Lvyt.

Αν το ΣΤpr > Σ Lvyt, τότε να αυξηθεί ΣΤvyt στην αξία ΣΤpr αυξάνουμε τις τιμές ανταλλαγής αέρα για εκείνους τους χώρους για τους οποίους εμείς στο σημείο 3 πήραμε ανταλλαγή αέρα ίση με την ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή.
Εξετάστε τους υπολογισμούς στα παραδείγματα.

Παράδειγμα 1: Υπολογισμός με πολλαπλότητα.

Υπάρχει μια κατοικία με επιφάνεια 140 τ.μ. με δωμάτια: κουζίνα (s1= 20 m 2), υπνοδωμάτιο (s2= 24 m 2), το γραφείο (s3= 16 m 2), σαλόνι (s4= 40 m 2), ο διάδρομος (s5= 8 m 2), ένα μπάνιο (s6ο= 2 m 2), μπάνιο (s7ο= 4 m 2), ύψος οροφής h = 3,5 m. Είναι απαραίτητο να συντάξετε ένα ζυγό αέρα στο σπίτι.

 1. Βρίσκουμε τον όγκο των χώρων από τον τύπο V = sn* h, θα είναι V1= 70 m 3, V2= 84 m 3, V3= 56 m 3, V4= 140 m 3, V5= 28 m 3, V6ο= 7 m 3, V7ο= 14 m 3.
 2. Τώρα υπολογίζουμε την απαιτούμενη ποσότητα αέρα σε πολλαπλότητα (τύπος L = n * V) και σημειώστε το τραπέζι, προ-στρογγυλοποιώντας το τμήμα της μονάδας σε πέντε στη μεγαλύτερη πλευρά. Κατά τον υπολογισμό της πολλαπλότητας n, λαμβάνουμε από τον Πίνακα 1, έχουμε τις ακόλουθες τιμές της απαιτούμενης ποσότητας αέρα L:

Πίνακας 2. Υπολογισμός με πολλαπλότητα.

Σημείωση: Στον Πίνακα 1 δεν υπάρχει θέση που να ρυθμίζει τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα στο σαλόνι. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι το ποσοστό ανταλλαγής αέρα θεωρείται ότι, για τους οικιακούς χώρους, οι κανονισμοί ρυθμίζουν την παροχή 3 m 3 / ώρα καθαρού αέρα ανά 1 m 2 της επιφάνειας του δωματίου. Δηλαδή. υποθέτουμε με τον τύπο: L = Sεγκαταστάσεις* 3.

Με αυτόν τον τρόπο, L pr.gostinnaya = S σαλόνι * 3= 40 * 3 = 120 m 3 / h.

 1. Συνοψίστε ξεχωριστά L από αυτά τα δωμάτια, για την οποία η ροή αέρα κανονικοποιείται και ξεχωριστά L από αυτά τα δωμάτια, για την οποία εξάγεται η εξάτμιση:

ΣΤ στοt = 85 + 60 + 120 = 265 m 3 / h.
ΣΤ vyt = 90 + 50 + 25 = 165 m 3 / h.

4. Ας συνθέσουμε την εξίσωση του ισοζυγίου αέρα. Όπως βλέπουμε ΣΤprit > Σ Lvyt, έτσι αυξάνουμε την αξία Lvyt το δωμάτιο όπου πήραμε την τιμή ανταλλαγής αέρα ίση με την ελάχιστη επιτρεπτή τιμή. Σε μας, όπως και οι τρεις εγκαταστάσεις (κουζίνα, μπάνιο, μπάνιο). Ας αυξηθούμε Lvyt για την κουζίνα μέχρι την αξία L κουζίνα = 190. Έτσι, το σύνολο ΣΤείσαιt = 265 m 3 / ώρα. Κατάσταση του πίνακα 1 (Πίνακας. 4 ДБН Β.2.2-15-2005 Οικιστικά κτίρια ): ΣΤpr = Σ Lvyt.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα μπάνια, μπάνια και κουζίνες, οργανώνουμε μόνο την κουκούλα, χωρίς την εισροή, και στα υπνοδωμάτια, καθιστικό και μόνο την εισροή. Πρόκειται για την πρόληψη της ροής επιβλαβών ουσιών με τη μορφή δυσάρεστων μυρωδιών σε χώρους διαβίωσης. Επίσης, φαίνεται από τον Πίνακα 1, στα κελιά της εισροής απέναντι από αυτές τις εγκαταστάσεις υπάρχουν παύλες.

Παράδειγμα 2. Υπολογισμός των υγειονομικών προτύπων.

Οι συνθήκες παραμένουν οι ίδιες. Απλά προσθέστε τις πληροφορίες ότι υπάρχουν 2 άτομα που ζουν στο σπίτι, και θα υπολογίσουμε με τα υγειονομικά πρότυπα.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής απαιτούνται 60 m 3 / ώρα καθαρού αέρα ανά άτομο μόνιμα σε κλειστό χώρο και για ένα προσωρινό 20 m 3 / ώρα.

Το παίρνουμε για την κρεβατοκάμαρα L2= 2 * 60 = 120 m 3 / ώρα, για το γραφείο θα λάβουμε έναν μόνιμο κάτοικο και έναν προσωρινό L3= 1 * 60 + 1 * 20 = 80 m3 / ώρα. Για το σαλόνι δεχόμαστε δύο μόνιμους κατοίκους και δύο προσωρινά (κατά κανόνα, ο αριθμός των μόνιμων και προσωρινών ανθρώπων καθορίζεται από το τεχνικό καθήκον του πελάτη) L4= 2 * 60 + 2 * 20 = 160 m 3 / ώρα, θα καταγράψουμε τα ληφθέντα δεδομένα στον πίνακα.

Πίνακας 3. Υπολογισμός των υγειονομικών προτύπων.

Έχοντας συντάξει την εξίσωση των ισοζυγίων αέρα ΣΤpr = Σ Lvyt: 165 3 / h, βλέπουμε ότι η ποσότητα του αέρα τροφοδοσίας υπερβαίνει τον αέρα εξαγωγής στο L= 195 m 3 / h. Συνεπώς, η ποσότητα του αέρα εξαγωγής πρέπει να αυξηθεί κατά 195 m 3 / h. Μπορεί να διανεμηθεί ομοιόμορφα ανάμεσα σε μια κουζίνα, ένα μπάνιο και ένα μπάνιο, ή μπορείτε να εξυπηρετήσετε σε ένα από αυτά τα τρία δωμάτια, όπως μια κουζίνα. Δηλαδή. στον πίνακα θα αλλάξει Lvyt.kuhnΕγώ και θα είναι Lvyt.kuhnya= 285 m 3 / h. Από το υπνοδωμάτιο, τη μελέτη και το καθιστικό, ο αέρας θα ρέει στο μπάνιο, το μπάνιο και την κουζίνα, και από εκεί, μέσω των ανεμιστήρων εξαγωγής (εάν έχουν εγκατασταθεί) ή των φυσικών ρευμάτων, αφαιρούνται από το διαμέρισμα. Αυτή η υπερχείλιση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η εξάπλωση δυσάρεστων οσμών και υγρασίας. Έτσι, η εξίσωση των υπολοίπων αέρα ΣΤpr = Σ Lείσαιt: 360 = 360 m 3 / h - εκτελείται.

Παράδειγμα 3. Υπολογισμός της επιφάνειας του δωματίου.

Θα κάνουμε αυτόν τον υπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι για οικιακούς χώρους οι κανονισμοί ρυθμίζουν την παροχή 3 m 3 / ώρα καθαρού αέρα ανά 1 m 2 της επιφάνειας του δωματίου. Δηλαδή. θεωρούμε την ανταλλαγή αέρα σύμφωνα με τον τύπο: Σ L = Σ Lpr= Σ Lvyt = Σ Sεγκαταστάσεις* 3.

ΣΤvyt 3= 114 * 3 = 342 m 3 / h.

Σύγκριση των υπολογισμών.

Όπως βλέπουμε οι παραλλαγές των υπολογισμών διαφέρουν ως προς την ποσότητα του αέρα (ΣΤoutput1= 265 m 3 / h 3 / ώρα 3 / ώρα). Και οι τρεις επιλογές είναι σωστές σύμφωνα με τους κανόνες. Ωστόσο, το πρώτο τρίτο είναι απλούστερο και φθηνότερο στην εφαρμογή, και το δεύτερο είναι ελαφρώς ακριβότερο, αλλά δημιουργεί πιο άνετες συνθήκες για ένα άτομο. Συνήθως, κατά το σχεδιασμό της επιλογής της επιλογής υπολογισμού εξαρτάται από την επιθυμία του πελάτη, πιο συγκεκριμένα από τον προϋπολογισμό του.

Επιλογή διατομής αγωγού

Τώρα που βρήκαμε την ανταλλαγή αέρα, μπορούμε να επιλέξουμε το σχέδιο εφαρμογής του συστήματος εξαερισμού και να υπολογίσουμε τους αεραγωγούς.

Στα συστήματα εξαερισμού χρησιμοποιούνται δύο τύποι άκαμπτων αεραγωγών: κυκλικοί και ορθογώνιοι. Σε ορθογώνιους αγωγούς, για να μειωθεί η απώλεια πίεσης και να μειωθεί ο θόρυβος, ο λόγος διαστάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία προς ένα (3: 1). Κατά την επιλογή της διατομής των αεραγωγών, η ταχύτητα στον κύριο αγωγό πρέπει να είναι μέχρι 5 m / s και σε κλάδους μέχρι 3 m / s. Υπολογισμός των διαστάσεων του τμήματος αγωγού μπορεί να προσδιοριστεί από το παρακάτω διάγραμμα.


Διάγραμμα της διατομής του αγωγού αέρα ως συνάρτηση της ταχύτητας και της ροής του αέρα

Στο διάγραμμα, οι οριζόντιες γραμμές αντιπροσωπεύουν την τιμή ροής αέρα και οι κάθετες γραμμές αντιπροσωπεύουν την ταχύτητα. Οι διακεκομμένες γραμμές αντιστοιχούν στις διαστάσεις των αγωγών.

Επιλέγουμε το τμήμα των κλαδιών του κύριου αγωγού (που πηγαίνουν κατευθείαν σε κάθε δωμάτιο) και τον κύριο αγωγό για παροχή αέρα L= 360 m 3 / h.

Εάν ο αγωγός αέρα με φυσική εξαγωγή αέρα, η κανονικοποιημένη ταχύτητα της κίνησης του αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1m / hour. Εάν ο αεραγωγός με συνεχή μηχανική εξαγωγή αέρα, τότε η ταχύτητα του αέρα είναι υψηλότερη και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 m / s (για κλάδους) και 5 m / s για τον κύριο αγωγό.

Επιλέγουμε τη διατομή του αεραγωγού με συνεχή μηχανική εξαγωγή αέρα.

Στα αριστερά και στα δεξιά στο διάγραμμα αναφέρονται οι δαπάνες, επιλέγουμε (360 m 3 / ώρα). Στη συνέχεια, μετακινήστε οριζόντια προς τη διασταύρωση με κάθετη γραμμή που αντιστοιχεί σε τιμή 5 m / s (για τον μέγιστο αεραγωγό). Τώρα, κατά μήκος της γραμμής ταχύτητας, κατεβαίνουμε στη διασταύρωση με την κοντινότερη γραμμή. Αποκτήσαμε ότι η διατομή του απαιτούμενου κύριου αγωγού είναι 100x200 mm ή Ø150 mm. Για να επιλέξετε το τμήμα του κλάδου, μετακινούμε από περίπου 360 m 3 / h σε ευθεία γραμμή στην τομή με ταχύτητα 3 m 3 / h. Λαμβάνουμε ένα τμήμα του κλάδου 160x200 mm ή Ø 200 mm.

Αυτές οι διαμέτρους θα είναι επαρκείς κατά την εγκατάσταση μόνο ενός αγωγού εξαγωγής, για παράδειγμα στην κουζίνα. Αν στο σπίτι υπάρχουν 3 αγωγοί εξαερισμού, για παράδειγμα στην κουζίνα, το μπάνιο και το μπάνιο (δωμάτια με τον πιο μολυσμένο αέρα), τότε η συνολική ροή αέρα που εκτρέπεται διαιρείται με τον αριθμό των καναλιών εξαγωγής, δηλ. στο 3. Και από αυτό το σχήμα επιλέγουμε το τμήμα των αεραγωγών.

Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, είναι δύσκολο να βρεθούν τμήματα για τέτοιες μικρές δαπάνες. Τους θεωρούμε σε ένα ειδικό πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, εάν είναι απαραίτητο - ρωτήστε, θα υπολογίσουμε.

Φυσική εξαγωγή αέρα. Αυτό το διάγραμμα είναι κατάλληλο μόνο για την επιλογή των τμημάτων μηχανικής σχεδίασης. Το φυσικό εκχύλισμα επιλέγεται με το χέρι ή με τη χρήση προγραμμάτων για την επιλογή των τμημάτων. Και πάλι, ρωτήστε, θα μετρήσουμε.

Σημείωση: Στο παράδειγμα μας δεν ήταν, αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πισίνα όταν βρίσκεται στο σπίτι. Η πισίνα είναι ένα δωμάτιο με υπερβολική ποσότητα υγρασίας και κατά τον υπολογισμό της απαραίτητης ανταλλαγής αέρα απαιτείται ατομική προσέγγιση. Από την πρακτική μπορώ να πω ότι η ροή επιτυγχάνεται όχι λιγότερο από οκτώ φορές. Αυτό είναι μια αρκετά μεγάλη δαπάνη και δεδομένου ότι η θερμοκρασία του αέρα παροχής πρέπει να είναι 1-2 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του νερού στη λεκάνη, το κόστος της θέρμανσης του αέρα το χειμώνα είναι πολύ υψηλό. Ως εκ τούτου, για τα δωμάτια στις πισίνες, είναι λογικότερο να χρησιμοποιείτε συστήματα αφυγραντήσεως αέρα. Αυτά τα συστήματα λειτουργούν σύμφωνα με αυτό το σχέδιο - ο αφυγραντήρας παίρνει υγρό αέρα από το δωμάτιο, περνά μέσα από τον εαυτό του, αφαιρεί την υγρασία από αυτό (με ψύξη του), στη συνέχεια θερμαίνει μέχρι τη ρυθμισμένη θερμοκρασία και το στέλνει πίσω στο δωμάτιο. Επίσης, υπάρχουν συστήματα για αφύγρανση του αέρα με δυνατότητα ανάμιξης καθαρού αέρα.

Το σύστημα εξαερισμού είναι αυστηρά ατομικό για κάθε σπίτι και εξαρτάται από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σπιτιού, τις επιθυμίες του πελάτη κ.λπ. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται και ισχύουν για όλα τα συστήματα χωρίς εξαίρεση.

Γενικές απαιτήσεις για συστήματα εξαερισμού

 1. Ο αέρας εξόδου απορρίπτεται προς τα έξω πάνω από την οροφή. Με φυσικό εξαερισμό, όλα τα κανάλια οδηγούν πάνω από την οροφή. Με τον μηχανικό εξαερισμό, ο αγωγός αφαιρείται επίσης πάνω από τη στέγη, είτε μέσα στο κτίριο είτε έξω.
 2. Η πρόσληψη καθαρού αέρα με μηχανικό σύστημα αερισμού τροφοδοσίας πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας σχάρας. Πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον δύο μέτρα πάνω από το επίπεδο του εδάφους.
 3. Η κίνηση του αέρα πρέπει να οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας από τους χώρους διαβίωσης να μετακινείται προς τις εγκαταστάσεις με την κατανομή επιβλαβών ουσιών (μπάνιο, μπάνιο, κουζίνα).

Σε αυτό το άρθρο αναλύσαμε τα συστήματα εξαερισμού και πώς υπολογίζεται η απαραίτητη ανταλλαγή αέρα. Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό σύστημα εξαερισμού και να παρέχετε το πιο άνετο για το ζωντανό μικροκλίμα στο σπίτι σας.

Στο Παράρτημα του άρθρου θα βρείτε τα κανονιστικά έγγραφα στα οποία παρουσιάζεται το θέμα του Εξαερισμού από κανονιστική άποψη.