Υπολογισμός του κόστους αερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να υπολογίσετε το σύστημα αερισμού προσφοράς και εξαγωγής μιας ιδιωτικής κατοικίας (εξοχικό σπίτι) έως 500 τ.μ. και να υπολογίσετε το κόστος του εξοπλισμού και της εργασίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να εισάγετε τις βασικές παραμέτρους του εξοχικού σπιτιού με τη μορφή και να επιλέξετε τις επιθυμητές λειτουργίες εξαερισμού. Από την εμπειρία μας, αυτός ο υπολογισμός "αλληλογραφίας" είναι αρκετά ακριβής και, το σημαντικότερο, σας επιτρέπει να καταλάβετε τι εξοπλισμό χρειάζεστε.

Κατά τον υπολογισμό, δεν λαμβάνουμε υπόψη την πιθανή παρουσία της πισίνας, αφού το σύστημα εξαερισμού της πισίνας λειτουργεί ανεξάρτητα από το κύριο σύστημα και υπολογίζεται ξεχωριστά. Το σύστημα εξαερισμού του λεβητοστασίου (ο χώρος στον οποίο βρίσκεται ο λέβητας) υπολογίζεται επίσης ξεχωριστά και εκτελείται συνήθως από τον οργανισμό εγκατάστασης του λέβητα.

Αποτελέσματα υπολογισμού

Εκτιμήσεις για το σύστημα εξαερισμού για ιδιωτική κατοικία

Προσοχή παρακαλώ! Υπολογίζονται οι εκτιμώμενες τιμές για τον Ιούνιο του 2017. Αυτή η προσφορά δεν αποτελεί δημόσια προσφορά.

Πώς να υπολογίσετε τον αερισμό ενός ιδιωτικού σπιτιού

Για τον υπολογισμό, χρησιμοποιήσαμε την πιο κοινή έκδοση της οργάνωσης του εξαερισμού στο εξοχικό σπίτι:

 • Σύστημα αερισμού γίνεται με βάση την εγκατάσταση εφοδιασμού με ένα θερμαντήρα νερού (χειροκίνητη), το οποίο είναι εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα ελέγχου με όλες τις απαιτούμενες αισθητήρες και τον πίνακα ελέγχου με έγχρωμη οθόνη αφής, ηλεκτρική βαλβίδα αέρα (ενεργοποιητή με ελατήριο επαναφοράς), το φίλτρο αέρα και μονάδα ανάμιξης. Οι παράμετροι ανάμιξης επιλέγονται ξεχωριστά υπό θέρμανση: ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος νερό 90/70 ° C, τουλάχιστον 80/60 ° C (επιλογή κόμβος είναι δυνατόν για κάθε τύπο αυτόνομων και DH).
 • Το σύστημα εξάτμισης μπορεί να είναι φυσικό (χωρίς τη χρήση ανεμιστήρων) ή μηχανικό (με ανεμιστήρες). Ανεμιστήρες, με τη σειρά του, μπορεί να επικαλύπτονται (εγκαθίσταται με διαχύτες σε όλους τους τομείς που εξυπηρετούνται), το κανάλι (τοποθετημένο στο κενό χώρο της οροφής, μία για κάθε ομάδα των χώρων) και την οροφή.
 • Εάν απαιτείται ψύξη με αέρα, χρησιμοποιείται ένας αναπνευστήρας με ψύκτη freon (επιπλέον, μια μονάδα συμπύκνωσης, KKB).
 • Για τον υγραντισμό του αέρα, χρησιμοποιείται ένας υγραντήρας καναλιών τύπου εξαερισμού με προθερμαντήρα νερού και μετέπειτα θέρμανση (πλήρης με σύστημα αυτοματισμού και μονάδα ανάμειξης), ο οποίος ελέγχεται από τη μονάδα τροφοδοσίας.

Σύμφωνα με τις παραμέτρους της ιδιωτικής κατοικίας, η απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα (εισροή και εξάτμιση) υπολογίζεται για όλες τις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούνται. Ο αέρας τροφοδοσίας παρέχεται σε όλα τα καθιστικά, το δωμάτιο προσομοίωσης και το πλυντήριο (στεγνωτήριο ρούχων). Η κουκούλα είναι κατασκευασμένη από μπάνια, βοηθητικά δωμάτια, γκαρνταρόμπα, κουζίνα, πλυντήριο και γκαράζ. Για κάθε τύπο «βρώμικο» Βελτίωση απαιτεί ένα χωριστό σύστημα εξάτμισης (Βελτίωση αέρα των διαφόρων τύπων δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται, ή μπορεί να εξαπλωθούν οσμές μεταξύ διαφορετικών δωματίων). Γκαράζ που ξεχωριστό ανεμιστήρα εξάτμισης που ενεργοποιείται για ένα μικρό χρονικό διάστημα (ελέγχου εκτελούνται από το διακόπτη ορίου για την πύλη και φωτισμός off καθυστέρηση), έτσι ώστε κατά τον υπολογισμό του συνολική απόδοση αγνοείται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση προϋποθέτει κυρίως έναν τυπικό εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί από ανάλογα με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν τεχνικό διευθυντή για να διεκπεραιώσετε τις ερωτήσεις (όταν κάνετε μια παραγγελία για τον εξοπλισμό, η διαβούλευση θα είναι δωρεάν). Η διαβούλευση του τεχνικού διευθυντή περιλαμβάνει:

 • Συστάσεις σχετικά με την επιλογή της σύνθεσης και της λειτουργικότητας του συστήματος εξαερισμού.
 • Συστάσεις για τον εντοπισμό του εξοπλισμού, των αεραγωγών, των διανομέων αέρα στο κάτοπτρο του εξοχικού σπιτιού (μην ξεχνάτε το σχέδιο).
 • Συστάσεις για την επιλογή εναλλακτικού εξοπλισμού και υλικών σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.
 • Συστάσεις για την επιλογή του τύπου ελέγχου και πρόσθετων αισθητήρων για το σύστημα VAV.
Μπορείτε να πάρετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε σε αυτή την προσφορά από τους συμβούλους μας.

Για το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού για ένα εξοχικό σπίτι ή ένα ιδιωτικό σπίτι, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Έργων.

Η διεύθυνση αυτής της σελίδας με τον υπολογισμό έγινε:

Τύποι συστημάτων εξαερισμού σε εξοχικές κατοικίες

Η έκρηξη της προαστιακής κατασκευής με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, υλικών και προϊόντων οδήγησε στο γεγονός ότι τα σπίτια άρχισαν να εμφανίζονται έξω από την πόλη, που μοιάζουν με σφραγισμένα δοχεία με την εσωτερική πλήρωσή τους. Έτσι, ένα τέτοιο μηχανολογικό δίκτυο, όπως ο εξαερισμός του εξοχικού σπιτιού, είναι πολύ σημαντικό στην κατασκευή. Είναι αλήθεια ότι για πολλούς, ο εξαερισμός είναι μόνο μια μάσκα στην κουζίνα. Στην πραγματικότητα, αυτό το μηχανικό σύστημα είναι περίπλοκο και απαιτεί ακριβή υπολογισμό των παραμέτρων.

Είδη αερισμού εξοχικών σπιτιών

Ο κύριος διαχωρισμός των συστημάτων εξαερισμού βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο ο αέρας από το εξοχικό θα αφαιρεθεί πέρα ​​από τα όριά του. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα ή από τους φυσικούς νόμους της φυσικής. Η πρώτη επιλογή ονομάζεται αναγκαστική, η δεύτερη είναι φυσική. Επομένως, όταν τίθεται το ερώτημα τι είδους αερισμός και κλιματισμός του εξοχικού σπιτιού απαιτείται για ένα συγκεκριμένο τύπο κτιρίου, η επιλογή γίνεται κατά κύριο λόγο για αυτούς τους δύο τύπους.

Φυσικά

Όλα συμβαίνουν λόγω της διαφοράς στις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του εξοχικού σπιτιού και πέραν αυτού. Το κύριο πράγμα είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια έτσι ώστε ο εξαγόμενος αέρας να μπορεί να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις του εξοχικού σπιτιού και ο καθαρός αέρας μπορεί να το αντικαταστήσει. Ως εκ τούτου, ο φυσικός εξαερισμός χωρίζεται σε δύο τύπους: οργανωμένο και ανοργάνωτο.

Πρώτα - όταν υπάρχει μια κουκούλα της σόμπας καμινάδα ή καμινάδα ή σωλήνα εγκατεστημένο ανεγερθεί ειδικά για να απομακρυνθεί ο αέρας από τα δωμάτια, καθώς και σχισμές αερισμού και χρησιμοποιεί κενά cottage σε ανοίγματα παραθύρων και πορτών. Έτσι ήταν κατά τη σοβιετική εποχή.

Το δεύτερο - αυτό είναι όταν στη διαδικασία της ανέγερσης ενός εξοχικού σπιτιού στα δομικά στοιχεία του τοποθετούνται αγωγοί εξαερισμού. Διακρίνονται σε εξάτμιση, μέσω του οποίου αφαιρείται ο αέρας και ο αέρας τροφοδοσίας, μέσω του οποίου τροφοδοτείται καθαρός αέρας μέσα στο σπίτι.

Ο φυσικός αερισμός για κάποιο διάστημα χρησιμοποιήθηκε με κάποιο τρόπο. Αλλά με την εμφάνιση των πλαστικών παραθύρων, αεροστεγείς πόρτες εισόδου, η ανάγκη για αυτό έχει εξαφανιστεί. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα του έργου του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πλευρικούς παράγοντες: δύναμη του ανέμου, καιρικές συνθήκες, θερμοκρασία στο δρόμο. Συχνά ο λανθασμένος υπολογισμός και εγκατάσταση απλώς καθιστούν αυτόν τον εξαερισμό ανίκανο.

Αναγκασμένος

Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο μοντέλο εκκένωσης αέρα, στο οποίο η συσκευή είναι αναγκαστικά παρούσα. Με τη βοήθεια του, οι μάζες αέρα εκτρέπονται ή αντιστρόφως. Για σπίτια στη χώρα αυτή είναι η καλύτερη λύση. Το κύριο ζήτημα είναι να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις παραμέτρους εξαερισμού, οι οποίες εξαρτώνται από έναν τέτοιο δείκτη, όπως η ανταλλαγή αέρα.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι υποχρεωτικών καθεστώτων:

 1. Εξάτμιση - ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο τμήμα καυσαερίων.
 2. Ο αέρας τροφοδοσίας εγκαθίσταται στην περιοχή τροφοδοσίας.
 3. Εφοδιασμός και εξαγωγή - ένας ανεμιστήρας τοποθετείται στην εισροή, ο άλλος στην κουκούλα.
 4. Με την ανάκτηση, αυτό συμβαίνει όταν μια συσκευή είναι εγκατεστημένη στο σύστημα εξαερισμού, η οποία εξασφαλίζει τη μεταφορά θερμότητας από τον αέρα εξαγωγής στον αέρα τροφοδοσίας. Η συσκευή ονομάζεται συσκευή ανάκτησης ενέργειας.

Συνδυασμένη

Είναι αδύνατο να πούμε ότι υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία που ονομάζεται συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού. Επειδή δεν υπάρχουν πρακτικά συνδυασμοί διαφορετικών σχημάτων. Εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για τη συγκρισιμότητα μιας συγκεκριμένης αλυσίδας αέρα εξαγωγής. Για παράδειγμα, το μοντέλο τροφοδοσίας και καυσαερίων είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής που συνδυάζεται σε ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τα ίδια τα κυκλώματα εισαγωγής ή εξαγωγής. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας συνδυασμός εξαναγκασμένης και φυσικής εκροής.

Σχεδιασμός και υπολογισμός

Το έργο αερισμού του εξοχικού σπιτιού γίνεται με βάση ακριβείς υπολογισμούς της ανταλλαγής αέρα στα δωμάτια. Για πολλούς χώρους, αποτελεί ένδειξη του προτύπου, ορισμένα υγειονομικά πρότυπα. Για παράδειγμα:

 • στην κουζίνα, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να είναι 60-70 m³ / h.
 • σε ένα μπάνιο - 50?
 • σε σαλόνια 20.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των χώρων. Επομένως, για να καταλάβουμε πόση ποσότητα αέρα χρειάζεται για να διατηρηθούν οι κανονικές συνθήκες εύρεσης ατόμων στα δωμάτια, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί υπολογισμοί. Το απλούστερο βασίζεται στην περιοχή. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιείται ο λόγος που για 1 m² της επιφάνειας χώρου θα πρέπει να υπάρχει αλλαγή αέρα 3 m³ ανά ώρα. Για παράδειγμα, εάν ένα δωμάτιο έχει εμβαδόν 20 μ², αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανταλλάσσονται 60 m³ αέρα σε μία ώρα.

Υπάρχουν και άλλοι πιο περίπλοκοι υπολογισμοί για το σχεδιασμό του εξαερισμού στο εξοχικό σπίτι, όπως η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής. Αλλά αυτό είναι το πιο απλό και αρκετά ακριβές.

Βέλτιστο σύστημα εξαερισμού για εξοχικό σπίτι

Οι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει εδώ και καιρό μια σχέση με τα συστήματα εξαερισμού των εξοχικών σπιτιών, από τα οποία επέλεξαν την καλύτερη επιλογή. Πρόκειται για σύστημα παροχής και εξάτμισης.

Προμήθεια και εξάτμιση με φυσικό ρεύμα

Έχουμε ήδη μιλήσει για τον ανεφοδιασμό και τον εξαερισμό ενός εξοχικού σπιτιού με φυσικό βύθισμα. Αυτό συμβαίνει όταν η εισροή και η εξάτμιση οργανώνονται μέσω της εγκατάστασης αεραγωγών. Συνήθως, οι αγωγοί εξάτμισης εγκαθίστανται σε χώρους παροχής υπηρεσιών, όπως κουζίνες και μπάνια, καθώς και παροχή αέρα σε σαλόνια.

Μια καλή επιλογή, γιατί φρέσκο ​​αέρα παίρνει σε εκείνα τα δωμάτια, τα οποία χρειάζεται περισσότερο. Εκτελείται ένα απόσπασμα από εκείνους τους χώρους όπου ο αέρας εξαγωγής συλλέγεται σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, το μπάνιο, η τουαλέτα και η κουζίνα - δωμάτια με υψηλή υγρασία, και ως εκ τούτου, μέσω εξαερισμού μπορεί να μειώσει αυτό το ποσοστό.

Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η ροή των αέριων μαζών. Σε αυτόν τον τύπο εξαερισμού, αυτό είναι σαφώς ορατό όταν η ροή αέρα μετακινείται σε ολόκληρο το χώρο του εξοχικού σπιτιού. Μην ξεχνάτε ότι οι καμινάδες από τις σόμπες και τα τζάκια θα εκτελούν επίσης τις λειτουργίες των κουκούλες.

Προμήθεια και εξάτμιση με εξαναγκασμένο ρεύμα

Όσον αφορά αυτή τη ρύθμιση για καμπίνα, εδώ, όπως και στην περίπτωση του φυσικού σχεδίου, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ανταλλαγή του αέρα, κατά την οποία η επιλογή των οπαδών ή ειδική μονάδα διαχείρισης αέρα (SSP). Το τελευταίο είναι ένας εξοπλισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τις δύο ανεμιστήρες: εργάζεται κανείς στο εξωτερικό cottage εισροής αέρα, το δεύτερο στο καπό αφαιρώντας αέρα εξαγωγής από εσωτερικούς χώρους για την ύπαιθρο. Και όλα αυτά είναι σε ένα σώμα.

Εγκαταστήστε την εγκατάσταση είτε στο δωμάτιο υπηρεσίας είτε στο δρόμο ή στη σοφίτα. Η τελευταία επιλογή είναι η βέλτιστη λύση. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται ένα σχέδιο για τη δρομολόγηση των αεραγωγών μέσω των δωματίων, λαμβάνοντας υπόψη την ανταλλαγή αέρα του καθενός. Όσο περισσότερα δωμάτια σε εξοχικό σπίτι, τόσο ισχυρότερη θα είναι η εγκατάσταση. Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου εξοπλισμού μπορεί να θεωρηθεί ως η δυνατότητα ομοιόμορφης διανομής καθαρού αέρα μέσα από τις εγκαταστάσεις, ανεξάρτητα από τον προορισμό τους.

Σε αυτή την περίπτωση, ο χώρος δειγματοληψίας εκτελείται, για παράδειγμα, στη σοφίτα, με την έξοδο του αγωγού μέσω του καλύμματος οροφής ή μέσω του καλύμματος οροφής. Η περιοχή υποκαταστήματος βρίσκεται κοντά.

Φυσικά, ο εξαναγκασμένος αερισμός είναι πτητικός. Επομένως, είναι απαραίτητο να πληρώσετε για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά οι άνετοι όροι διαμονής σε ένα τέτοιο σπίτι καλύπτουν όλα τα έξοδα.

Εξαερισμός με ανάκτηση θερμότητας

Στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να είναι το ίδιο μοντέλο τροφοδοσίας και καυσαερίων, μόνο ένα σύστημα αποκατάστασης είναι εγκατεστημένο στο κύκλωμα. Αν καταλαβαίνετε τον σχεδιασμό αυτής της συσκευής, τότε πρόκειται για δύο σωλήνες με ένα κοινό μεταλλικό διαμέρισμα. Metal - καλός αγωγός της θερμότητας, αφήνοντας έτσι την καμπίνα θερμό μάζας αέρα διαμέσου του μεταλλικού χωρίσματος μεταδίδει τη θερμότητά του στο εισερχόμενο αέρα, θερμαίνοντας έτσι. Δηλαδή, το εξοχικό σπίτι λαμβάνει ζεστό καθαρό αέρα.

Το φθινόπωρο αυτό το σύστημα λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Αλλά το χειμώνα, δεν υπάρχει αποτέλεσμα ανάκαμψης. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές προσφέρουν ανακτητές με στοιχείο θέρμανσης. Χρησιμοποιείται συνήθως νερό ή ηλεκτρική θερμάστρα. Το κύριο καθήκον είναι να επιλέξετε σωστά τον ανάκτηση ισχύος. Μετά από όλα, έχει οριστεί στον ενικό, έτσι ώστε από αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ομοιόμορφα και θα μεταφερθεί πλήρως στη θερμική ενέργεια από το ένα ροή του αέρα στο άλλο.

Συμβουλές ειδικών

Ερωτήματα σχετικά με την κατασκευή του εξαερισμού στο υπόγειο του εξοχικού σπιτιού ή σε άλλες εγκαταστάσεις είναι πολλές. Μερικές φορές οι ντόπιοι, που προσπαθούν να το κάνουν μόνοι τους, πέφτουν στις θέσεις που συνδέονται με την ανεπαρκή λειτουργία του συστήματος. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί προτείνουν:

 1. Μην υπολογίζετε τον εαυτό σας, αν είστε ερασιτέχνης σε αυτόν τον τομέα. Οι ανωτέρω τύποι και σχέσεις είναι απλώς μια κατά προσέγγιση πλευρά του θέματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον υπολογισμό του συστήματος εξάτμισης εξαναγκασμένου αέρα. Αυτό απαιτεί ακριβείς υπολογισμούς, επειδή θα πρέπει να επιλέξουν ανεμιστήρες ή PVU.
 2. Μπορεί να γίνει εγκατάσταση του ίδιου του εξαερισμού. Σήμερα, οι κατασκευαστές προσφέρουν έτοιμες μονάδες σχεδιασμένες σύμφωνα με τα ακριβή σχήματα, τα οποία συναρμολογούνται ως μεγάλοι σχεδιαστές. Το κύριο καθήκον του κατασκευαστή των έργων είναι να οργανώσει με ακρίβεια το σχέδιο στο χώρο του εξοχικού σπιτιού και μην ξεχνάτε τη στεγανοποίηση των αρθρώσεων.
 3. Σε κουζίνες και τουαλέτες, εγκαθίστανται ανεμιστήρες εξαγωγής.
 4. Στο δωμάτιο όπου είναι κατασκευασμένο ένα τζάκι, ένα τέτοιο ορυχείο δεν μπορεί να ανεγερθεί.
 5. Όλοι οι αεραγωγοί και ο εξοπλισμός που βρίσκονται στο δρόμο ή σε μη θερμαινόμενα δωμάτια πρέπει να είναι μονωμένοι.
 6. Εάν μια ηλεκτρική κουζίνα είναι εγκατεστημένη στην κουζίνα, είναι καλύτερα να τοποθετήσετε την εκροή με την έξοδο του αγωγού στο δρόμο.
 7. Ένας θερμαντήρας με ένα ανάκτηση είναι μια αύξηση της άνεσης μέσα στα δωμάτια. Αλλά σημειώστε ότι αυτή η εγκατάσταση κοστίζει πολλά χρήματα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επένδυση κεφαλαίου στην κατασκευή του εξοχικού σπιτιού.

Το κλίμα

Άνετη διαβίωση στο σπίτι σας εξοχικό σπίτι από πολλές απόψεις εξαρτάται από το μικροκλίμα που δημιουργείται σε αυτό. Και ο σημαντικός ρόλος στη δημιουργία του παίζεται με τον κατάλληλο εξαερισμό του εξοχικού σπιτιού. Η συσκευή αερισμού του εξοχικού σπιτιού είναι ένα από τα θέματα προτεραιότητας που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την κατασκευή του. Δημιουργήστε ένα σύστημα εξαερισμού δεν είναι δύσκολο. Το κύριο στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι να γνωρίζουμε και να κατανοούμε τις βασικές αρχές της δράσης, καθώς και να μπορούμε να κάνουμε τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Είδη αερισμού του εξοχικού σπιτιού

Αρχίζοντας τη δημιουργία και το σχεδιασμό του εξαερισμού εξοχικών κατοικιών, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίσετε είναι η επιλογή του τύπου του εξαερισμού. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο δύο: φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός. Με τη σειρά τους, ο καθένας έχει το δικό του υποείδος, αλλά η κύρια διαφορά έγκειται στον τρόπο που εισέρχεται και φεύγει ο αέρας.

Φυσικός αερισμός στο εξοχικό σπίτι

Αυτός ο τύπος αερισμού συνεπάγεται τη δημιουργία ενός συστήματος εκρήξεων και αγωγών εξαερισμού, η αρχή της οποίας βασίζεται στη φυσική κίνηση του αέρα, η οποία επιτυγχάνεται με τη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης στην αρχή και στο τέλος του συστήματος. Τα βασικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού είναι η απλότητα και το χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης. Το μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι ένα - ως αποτέλεσμα ορισμένων καιρικών συνθηκών, για παράδειγμα, σε ισχυρούς ανέμους, μπορεί να προκύψει αντίστροφη έλξη.

Στοιχεία φυσικού αερισμού:

 • αγωγών εξαερισμού εισόδου και εξάτμισης.
 • βαλβίδες αέρα και καθαρισμού αέρα.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο εξοχικό σπίτι

Σε αντίθεση με το φυσικό σύστημα εξαερισμού, το σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού του εξοχικού σπιτιού βασίζεται στη χρήση ειδικού εξοπλισμού εξαερισμού. Το αναγκαστικό σύστημα επιτρέπει να φιλτράρεται ο εισερχόμενος αέρας ποιοτικά, αν είναι απαραίτητο, για να ζεσταθεί ή να κρυώσει, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Το μηχανικό σύστημα δεν παρουσιάζει ένα τέτοιο μειονέκτημα όπως μια αντίστροφη ώση. Αλλά ταυτόχρονα το κόστος ενός τέτοιου συστήματος αερισμού του εξοχικού σπιτιού είναι αρκετά μεγάλο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές για τη συντήρησή του καθιστά το υποχρεωτικό σύστημα μια δαπανηρή χαρά.

Στοιχεία εξαναγκασμένου εξαερισμού:

 • γρίλια εισαγωγής αέρα.
 • τη βαλβίδα αέρα.
 • φίλτρο;
 • θέρμανση αέρα ή κλιματισμό?
 • ανεμιστήρας;
 • ανακτητής;
 • απορροφητής ήχου ·
 • αεραγωγούς ·
 • διανομείς αέρα ·
 • συστήματα ρύθμισης, αισθητήρες θερμοκρασίας και θερμοκρασίας αέρα,
 • συνδετήρες και σφιγκτήρες.

Με το ραντεβού, ο εξαερισμός μπορεί να είναι εξάτμιση, τροφοδοσία ή παροχή-εξάτμιση. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση του αέρα στα δωμάτια επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Είτε με την άντληση αέρα είτε με την παροχή αέρα ή και με τις δύο. Και αν το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι καθαρά εξαναγκασμένος αερισμός, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ένα υβρίδιο που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των συστημάτων φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Έργο αερισμού εξοχικών κατοικιών

Σήμερα, όταν κτίζονται εξοχικές κατοικίες και εξοχικές κατοικίες, πολλοί επιδιώκουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι τεχνολογίες. Το αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών είναι σχεδόν πλήρης απομόνωση των εγκαταστάσεων από το περιβάλλον. Αυτό, με τη σειρά του, περιπλέκει ή σχεδόν πλήρως εμποδίζει τη ροή του καθαρού αέρα. Προσθέτοντας σε αυτό τα αποτελέσματα της ανθρώπινης ζωής, ως αποτέλεσμα έχουμε αέρα στον χώρο που είναι κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα και με υπερβολική υγρασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό, πριν από το σχεδιασμό ενός σπιτιού, να φροντίσετε τον εξαερισμό και να δημιουργήσετε το σχεδιαστικό του σχέδιο, το οποίο θα ταιριάζει απρόσκοπτα στη συνολική έννοια του εξοχικού σπιτιού.

Για να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξειδικευμένα προγράμματα ή να εκτελέσετε ένα σχέδιο σε ένα φύλλο χαρτιού. Σε κάθε περίπτωση, το έργο θα πρέπει να έχει ένα λεπτομερές σύστημα αερισμού του εξοχικού σπιτιού με υπολογισμούς και τον τύπο εξαερισμού.

Η επιλογή του είδους του εξαερισμού είναι, ίσως, το πρωταρχικό καθήκον κατά τη δημιουργία ενός έργου. Ποιο από τα παραπάνω συστήματα για να επιλέξετε εξαρτάται από το πού βρίσκεται το εξοχικό σπίτι. Εάν απέχει πολύ από πηγές θορύβου και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως αυτοκινητόδρομος ή οδός, τότε θα πρέπει να γίνει φυσικός εξαερισμός. Αυτό είναι τόσο φθηνότερο και πιο συμφέρουσα από την άποψη ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Διαφορετικά, η επιλογή αφήνεται για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Προσέξτε επίσης το κόστος συντήρησης και τη δυνατότητα συνεχούς παροχής ενέργειας για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, σε σύγκριση με το φυσικό κόστος της διαρρύθμισης και συντήρησης του εξαναγκαστικού εξαερισμού περισσότερες φορές, και όχι όλοι θα θέλουν να πληρώσουν υπερβολικά. Και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ο όγκος του εξαεριζόμενου αέρα και η ταχύτητα της ανταλλαγής του, η οποία μπορεί να παρέχεται από ένα συγκεκριμένο σύστημα. Και γι 'αυτό είναι απαραίτητο να κάνετε υπολογισμούς, και επίσης να κοιτάξετε στο SNiP 2.04.05-91.

Υπολογισμοί εξαερισμού

Η συσκευή εξαερισμού στο εξοχικό σπίτι απαιτεί ορισμένους υπολογισμούς για το σύστημα εξαερισμού. Η περίπτωση είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες. Αλλά αν υπάρχει ανάγκη να το κάνετε μόνοι σας, τότε υπάρχει μια διέξοδος. Φυσικά, η ακρίβεια όλων των υπολογισμών θα έχει κάποιο σφάλμα, αλλά εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό που θα επισημάνει προφανή σφάλματα. Οι υπολογισμοί για τον αερισμό του εξοχικού σπιτιού βασίζονται στα ποσοστά πολλαπλασιασμού της ανταλλαγής αέρα, που αναπτύχθηκαν με βάση μελέτες για διαφορετικούς τύπους χώρων. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να βρείτε τους κύριους δείκτες για την ανταλλαγή αερίων:

Όπως φαίνεται από τον πίνακα, για μια άνετη διαμονή στο σπίτι είναι απαραίτητο στα δωμάτια να αντικατασταθεί εντελώς ο όγκος του αέρα από ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών σε μια ώρα. Με βάση αυτόν τον πίνακα υπολογίζεται ο συνολικός όγκος αέρα, ο οποίος πρέπει να αντικατασταθεί μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με τον τύπο:

Μια εναλλακτική επιλογή υπολογισμού είναι η ροή αέρα ανά άτομο στο δωμάτιο. Εκτελείται σύμφωνα με τον τύπο:

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τους κανόνες για την ποσότητα αέρα ανά άτομο σε 1 m3 ανά ώρα:

Με βάση τα ληφθέντα δεδομένα, επιλογή του εξοπλισμού εξαερισμού, διάμετρο των αεραγωγών και άλλα πράγματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία θα είναι επαρκή για την επιλογή του εξοπλισμού και τη δημιουργία του φυσικού αερισμού. Ειδικά δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί από την εμπειρία: για δωμάτια κάτω των 40 m2 αεραγωγών αεραγωγών με διάμετρο 12 cm επιτρέπουν μια ανταλλαγή αέρα πολλαπλάσιο των δύο όγκων. Για να αυξήσετε την ισοτιμία, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κανάλι μεγαλύτερης διατομής.

Για ένα αναγκαστικό σύστημα, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τα απαιτούμενα δύναμη των οπαδών. Αυτό γίνεται απλά. Λαμβάνουμε την ένταση του δωματίου και τον πολλαπλασιάζουμε με την πολλαπλότητα της ανταλλαγής. Ως αποτέλεσμα, έχουμε την παραγωγική δύναμη του ανεμιστήρα. Δεδομένου ότι ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι ένα σύστημα αεραγωγών ενός συγκεκριμένου μήκους, είναι δυνατή η απώλεια πίεσης καθ 'όλη την έκτασή του, η οποία είναι γεμάτη με μείωση της ποιότητας του εξαερισμού. Επομένως, ο ανεμιστήρας πρέπει να επιλέγεται με περιθώριο. Χρησιμοποιώντας τον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να επιλέξετε τον εξοπλισμό με τους βέλτιστους δείκτες βάσει των δεδομένων που έχετε λάβει προηγουμένως:

Έχοντας καταλάβει πώς να επιλέξετε τον εξοπλισμό, ας επιστρέψουμε για κάθε δωμάτιο και με βάση αυτό θα δημιουργήσουμε ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού του εξοχικού σπιτιού. Έτσι, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να συνοψίσουμε την ποσότητα ανταλλαγής αέρα ανά ώρα για κάθε δωμάτιο. Αυτή θα είναι η παραγωγική ικανότητα της εγκατάστασης. Τα κανάλια για κάθε δωμάτιο θα διαχωριστούν από αυτό. Η διάμετρος των καναλιών τροφοδοσίας επιλέγεται με βάση τους πίνακες.

Έχοντας ασχοληθεί με την παροχή αέρα, περνάμε στα καυσαέρια του. Η ουσία είναι η ίδια με την επιλογή των διαύλων τροφοδοσίας, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένας σημαντικός παράγοντας. Η χωρητικότητα εξαερισμού πρέπει να είναι 10 - 15% μεγαλύτερη από τον αέρα τροφοδοσίας. Είναι απαραίτητο το δωμάτιο να μην συσσωρεύει αέρα εξαγωγής.

Το σχέδιο εξαερισμού

Πριν κάνετε τον αερισμό στο εξοχικό σπίτι, θα χρειαστεί να σχεδιάσετε ένα σχέδιο του σπιτιού με το χέρι ή με τη βοήθεια του προγράμματος, να επισημάνετε τις θέσεις των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής. Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να σταματήσετε και να αποσαφηνίσετε ορισμένους κανόνες για τη θέση των αεραγωγών.

Για τον φυσικό εξαερισμό, οι ανεμιστήρες και οι βαλβίδες βρίσκονται στην κορυφή των παραθύρων. Οι αγωγοί εξαγωγής βρίσκονται μέσα στους τοίχους της κουζίνας, του μπάνιου και της τουαλέτας. Στο κάτω μέρος των εσωτερικών θυρών δημιουργείται απόσταση 10 έως 20 mm ή τοποθετούνται 2 έως 4 καθαρισμοί αέρα για να διασφαλιστεί η ροή αέρα στους αγωγούς εξαγωγής. Όλα αυτά σε μια ενότητα εμφανίζονται στο σχέδιο κατοικίας.

Σημαντικό! Προκειμένου ο φυσικός εξαερισμός να λειτουργήσει όπως πρέπει, οι αγωγοί εξαγωγής πρέπει πάντα να βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Αυτό οφείλεται στην ίδια την αρχή της λειτουργίας αυτού του εξαερισμού. Το θέμα είναι ότι εάν η θερμοκρασία του αγωγού εξαγωγής είναι χαμηλότερη ή ίση με τη θερμοκρασία στο δρόμο, δεν μπορεί να γίνει λόγος για οποιαδήποτε κίνηση αέρα. Οι ίδιοι οι αγωγοί εξαγωγής πρέπει να προεξέχουν τουλάχιστον 0,5 m πάνω από το επίπεδο της στέγης. Αυτό οφείλεται στη διαφορά πίεσης, η οποία επηρεάζει επίσης την κίνηση του αέρα.

Για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, το κύκλωμα θα φαίνεται ελαφρώς διαφορετικό. Στο σχέδιο του σπιτιού πρέπει να υποδεικνύεται η θέση του εξοπλισμού εξαερισμού. Από το κλιματιστικό ή τον θερμαντήρα αέρα, τα κανάλια τροφοδοσίας για κάθε δωμάτιο θα εκτρέπονται ξεχωριστά. Τα σημεία τροφοδοσίας αέρα τοποθετούνται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα παράθυρα των δωματίων και οι θέσεις πρόσληψης αέριου αέρα τοποθετούνται στο μπάνιο, την κουζίνα και το μπάνιο. Μην ξεχάσετε τα χτυπήματα στο κάτω μέρος των θυρών για να μετακινήσετε τον αέρα από το σημείο παράδοσης στο φράχτη. Οι ίδιοι οι αεραγωγοί θα βρίσκονται και θα κρύβονται στην οροφή ή στους τοίχους. Αλλά η θέση τους πρέπει να είναι πάνω από το επίπεδο των παραθύρων.

Εγκατάσταση αερισμού του εξοχικού σπιτιού

Ο εξαερισμός στο εξοχικό σπίτι μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού ή στο ήδη χτισμένο. Η διαφορά έγκειται στην πολυπλοκότητα και τον όγκο των εργασιών. Έτσι, τα βασικά στοιχεία των φυσικών αεραγωγών και αεραγωγών είναι πιο βολικά δημιουργημένα κατά την κατασκευή τοίχων. Μπορούν να κρυφτούν αμέσως στους τοίχους, γεγονός που εξαλείφει την ανάγκη για διάφορα διακοσμητικά στοιχεία. Και μετά το τέλος του φινιρίσματος, εγκαταστήστε τον εναπομένοντα εξοπλισμό εξαερισμού.

Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική αν πρέπει να δημιουργήσετε αερισμό σε ένα ήδη κατασκευασμένο σπίτι. Θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια. Καταρχάς, αυτό θα αφορά τη δημιουργία στους τοίχους οπών για αεραγωγούς, και δεύτερον, τη δημιουργία διακοσμητικών στοιχείων που κρύβουν τα ίδια τα κανάλια. Εξετάστε αυτήν την επιλογή, καθώς αποκαλύπτει πλήρως τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης εξαερισμού στο εξοχικό σπίτι.

Διαρρύθμιση του φυσικού αερισμού

Για τον φυσικό αερισμό του εξοχικού σπιτιού θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

 • στο κάτω μέρος των παραθύρων, σε επίπεδο περίπου 15 - 20 cm από το πλαίσιο, δημιουργήστε οπές για τις βαλβίδες εξαερισμού. Ο αριθμός τους λαμβάνεται από τον υπολογισμό της χωρητικότητάς τους και του αεριζόμενου όγκου αέρα ανά ώρα.

Σημαντικό! Στα σύγχρονα πλαστικά παράθυρα, μια τέτοια βαλβίδα εγκαθίσταται στο ίδιο το πλαίσιο, στο πάνω μέρος της. Αλλά αν δεν υπάρχει, τότε πρέπει να κάνετε τα πάντα ξεχωριστά.

 • στις πόρτες, στο κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας, φτιάχνουμε 3 τρύπες και τοποθετούμε γρίλιες εξαερισμού εκεί για να αφήσουμε τον αέρα να ξεφύγει από το δωμάτιο.
 • στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο, σπρώξαμε την τρύπα στην οροφή και στην οροφή. Στη συνέχεια τοποθετήστε την οπή αερισμού στην οπή. Ταυτόχρονα, βεβαιωθείτε ότι στο δωμάτιο η είσοδος αέρα του καναλιού βρίσκεται σε επίπεδο 25 - 30 cm από την οροφή. Το ίδιο το κανάλι μπορεί να στερεωθεί στον τοίχο με σφιγκτήρες. Μέρος του καναλιού, που βρίσκεται στη σοφίτα, θα πρέπει να είναι μονωμένο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα σωλήνα σάντουιτς με θερμαντήρα.
 • στο πάνω μέρος του καναλιού, που προεξέχει πάνω από την οροφή του σπιτιού, δημιουργούμε προστασία από τις βροχοπτώσεις.

Σημαντικό! Εάν δημιουργηθεί ένα φυσικό σύστημα εξάτμισης, εγκαθίσταται ένας ανεμιστήρας στην αρχή του αγωγού εξαγωγής. Το ίδιο ισχύει όταν δημιουργείται ένα σύστημα τροφοδοσίας.

 • στο τέλος σε όλα τα σημεία παροχής και εισαγωγής αέρα τοποθετούμε πλέγματα με ένα πλέγμα.

Διάταξη εξαναγκασμένου εξαερισμού

Για να δημιουργήσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, θα πρέπει να εκτελέσετε μια κάπως μεγαλύτερη ποσότητα εργασίας σε σύγκριση με τη φυσική. Αλλά γενικά, τα στάδια της εργασίας είναι τα ίδια. Για να δημιουργήσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό του εξοχικού σπιτιού, πρέπει να κάνετε τα εξής:

 • Στη σοφίτα ή σε ξεχωριστό δωμάτιο, τοποθετήστε και στερεώστε τον εξοπλισμό εξαερισμού - κλιματιστικό, θερμαντήρα αέρα και προσαρτήστε τα φίλτρα σε αυτά.
 • στον τοίχο δίπλα στον εξοπλισμό ανοίγει μια τρύπα για την εγκατάσταση ενός καναλιού εισόδου αέρα από το δρόμο. Το ίδιο το κανάλι συνδέεται με τον προηγουμένως εγκατεστημένο εξοπλισμό.
 • αν το σπίτι είναι μονόχωρο, τότε μέσα στα δωμάτια στους χώρους παροχής αέρα που σημειώνονται στο διάγραμμα, κάνουμε τρύπες στην οροφή για εξαερισμό του αγωγού αερισμού?
 • Περαιτέρω συλλέγουμε και εγκαθιστούμε σε μια σοφίτα το κανάλι εξαερισμού και το φέρουμε σε ένα άνοιγμα στο ανώτατο όριο ενός δωματίου. Μετά από αυτό ξεκινάμε ένα μέρος του καναλιού μέσα και τοποθετούμε ένα διαχύτη με μια σχάρα πάνω του.
 • στην κουζίνα, το μπάνιο και η τουαλέτα κάνουν τρύπες για τους αεραγωγούς εξαερισμού?
 • στη σοφίτα διοχετεύουμε τα κανάλια στις τρύπες, τοποθετούμε τα μέσα και τοποθετούμε το διαχύτη με τη σχάρα.
 • όλοι οι αγωγοί εξάτμισης τροφοδοτούνται στον αγωγό εξαγωγής με ανεμιστήρα, ο οποίος εγκαθίσταται κάθετα έτσι ώστε να προεξέχει πάνω από το επίπεδο της οροφής κατά 0,5 m.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο υποχρεωτικός αερισμός σε ένα σπίτι με διάφορους ορόφους. Στη συνέχεια, οι αεραγωγοί αναρτώνται στην οροφή, και ο κύριος δίαυλος εγκαθίσταται στη λιγότερο αισθητή γωνία του δωματίου. Τα κανάλια στην οροφή μπορούν να κρυφτούν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αιωρούμενων ή τεντωμένων οροφών. Για τα συστατικά στοιχεία του εξαερισμού χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά. Σήμερα, στην αγορά μπορούν να βρεθούν αγωγοί από πλαστικά και γαλβανισμένα μεταλλικά κανάλια. Το μέταλλο είναι σίγουρα προτιμότερο, αλλά για έναν εντελώς μεταλλικό αερισμό του εξοχικού σπιτιού η τιμή θα είναι αρκετά υψηλή. Η πιο αποδεκτή επιλογή είναι ο συνδυασμός μεταλλικών και πλαστικών εξαρτημάτων.

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για έναν εξοχικό αερισμό

Το ευνοϊκό μικροκλίμα στο σπίτι είναι μια εγγύηση για την υγεία και την άνεση των ανθρώπων που ζουν σε αυτό. Και η σωστή διάταξη εξαερισμού παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία βέλτιστων μετεωρολογικών συνθηκών μέσα στο εξοχικό σπίτι. Το σύστημα ανταλλαγής αέρα μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητα, έχοντας μελετήσει τις αρχές της λειτουργίας του και κάνοντας ορισμένους υπολογισμούς. Πώς να το κάνετε αυτό θα μάθετε από αυτό το άρθρο.

Σχηματική απεικόνιση της διάταξης αερισμού του εξοχικού σπιτιού

Γιατί πρέπει να αερίσετε ένα σπίτι

Τα σύγχρονα σπίτια είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας θερμομονωτικά υλικά. Αυτό εξασφαλίζει τη στεγανότητα της δομής, αλλά δημιουργεί εμπόδια στην κυκλοφορία του αέρα μέσω των δωματίων, καθιστώντας αδύνατη την φυσική παροχή του από το περιβάλλον (μέσω διαρροών τοίχων, παραθύρων και θυρών).

Εξαερισμός του εξοχικού σπιτιού εκτελεί διάφορες λειτουργίες:

 • οργανώνει την προμήθεια καθαρού και καθαρού αέρα σε χώρους κατοικιών και γραφείων ·
 • παρέχει καθαρισμό αέριων μαζών από επιβλαβείς ακαθαρσίες, αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό παθογόνων και μικροοργανισμών.
 • Εμφανίζει ροές αποβλήτων, επιβλαβείς αναθυμιάσεις, διοξείδιο του άνθρακα έξω από το σπίτι, αποτρέποντας τη στασιμότητα τους, συσσώρευση υγρασίας, εμφάνιση μυκήτων και μούχλα.
 • δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες υγιεινής και υγιεινής για την ανθρώπινη ζωή, την ασφάλεια των κατοικιών, τα εσωτερικά αντικείμενα.

Σημείωση: ένα άτομο ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο σπίτι, οπότε είναι σημαντικό ο αέρας που εισπνέει να είναι δροσερός και καθαρός.

Διαφορές στον εξαερισμό του εξοχικού σπιτιού και του διαμερίσματος

Δομικά, το αρχοντικό είναι διαφορετικό από το διαμέρισμα της πόλης, οπότε η ανταλλαγή αέρα είναι οργανωμένη με διαφορετικό τρόπο. Η διαφορά είναι:

 • θέση. Ο αέρας έξω από την πόλη είναι καθαρότερη από ό, τι στη γραμμή του, έτσι ώστε το εξοχικό σπίτι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα απλοποιημένο σύστημα της διήθησης του?
 • αυτονομία της δομής. Το διαμέρισμα είναι μέρος ενός πολυώροφου κτιρίου, οπότε είναι ευκολότερο για αυτόν να οργανώσει έναν τοπικό αερισμό και να συνδέσει αυτό το σύστημα με το γενικό σπίτι. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του εξοχικό σπίτι θα πρέπει να σχεδιάσουν πλήρως αυτόνομο εξαερισμό, σωστά τοποθέτηση κύρια συστατικά, φρέατα και μετώπες του, αφού σκέφτηκε αρμόδια σχέση της με άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως ύδρευση, θέρμανση, αποχέτευση?
 • διαθεσιμότητα ειδικών χώρων. Σε ένα εξοχικό σπίτι, υπάρχει συχνά υπόγειο, πισίνα, σάουνα και απαιτούν ειδικό τρόπο αερισμού.

Αεροπορική ανταλλαγή ιδιωτικής κατοικίας

Χαρακτηριστικά και αποχρώσεις του σχεδιασμού του συστήματος ανταλλαγής αέρα στο εξοχικό σπίτι

Κατά τη ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού στο αρχοντικό, λάβετε υπόψη:

 • περιοχή της δομής ·
 • ο σκοπός κάθε δωματίου.
 • κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία βρίσκεται το αρχοντικό ·
 • συχνότητα χρήσης του κτιρίου (μόνιμη ή εποχική διαμονή).

Τρόποι οργάνωσης του αερισμού του εξοχικού σπιτιού

Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να γίνει με τρεις βασικούς τρόπους:

 • έχοντας οργανώσει μια διανομή και μια σύναψη του αέρα με φυσικό τρόπο.
 • με τη βοήθεια του εξαναγκασμένου εξαερισμού (συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης θερμότητας) ·
 • συνδυάζοντας τα δύο προηγούμενα συστήματα.

Φυσικός αερισμός του εξοχικού σπιτιού

Αυτός είναι ο απλούστερος και παλαιότερος τρόπος να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα στο σπίτι, με βάση τις φυσικές συνθήκες. Λόγω της διαφοράς πίεσης και θερμοκρασίας στο εσωτερικό του εξοχικού σπιτιού και στο δρόμο, υπάρχει ένα φυσικό βύθισμα που κυκλοφορεί τις μάζες του αέρα μέσα από τα δωμάτια. Κάτω από την επιρροή του, τα εξαντλημένα και μολυσμένα ρεύματα απομακρύνονται από το σπίτι και καθαρά και φρέσκα προέρχονται από το εξωτερικό.

Ο ευκολότερος τρόπος να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα στο σπίτι είναι φυσικό

Σε κτίρια παλαιών κατασκευών, η ροή αέρα πραγματοποιήθηκε μέσω των κενών μεταξύ των κορμών, των διαρροών στις πόρτες και των πλαισίων παραθύρων και η εκροή πραγματοποιείται μέσω του σωλήνα του κλιβάνου. Αλλά στα σύγχρονα σπίτια αυτό το σχέδιο δεν λειτουργεί, επειδή οι τοίχοι τους είναι μονωμένοι με αεροστεγή θερμομονωτικά υλικά. Τα παράθυρα και οι πόρτες είναι επίσης πιο αεροστεγείς, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη ροή του αέρα μέσω αυτών. Και οι σόμπες στις εξοχικές κατοικίες δεν κατασκευάζονται πλέον. Πώς να οργανώσετε μια φυσική ανταλλαγή αέρα στο εξοχικό σπίτι σε αυτή την περίπτωση;

Εξαερώστε το δωμάτιο μέσω ανοιχτών παραθύρων και παράθυρα δεν έχει νόημα, καθώς αυτό οδηγεί σε απώλεια θερμότητας, σκόνη που εισέρχεται στο σπίτι. Για την ανταλλαγή υψηλής ποιότητας αέρα στο εξοχικό σπίτι, είναι απαραίτητο τα ρεύματα να κινούνται με ταχύτητα έως και 0,2 m / s. Ως εκ τούτου, για να λάβετε φρέσκο ​​αέρα από το δρόμο στους τοίχους του κτιρίου, ή κουφώματα είναι εγκατεστημένες ειδικές βαλβίδες. Είναι μικρές τρύπες, κλειστές με σχάρες.

Οι βαλβίδες εισαγωγής επιτρέπουν ροή επαρκούς όγκου για να παρέχουν στους ανθρώπους με οξυγόνο, αερισμό των δωματίων, η οποία δεν δημιουργεί ρεύματα και απαιτεί πολύ θερμότητα για τη θέρμανση τους. Εάν είναι απαραίτητο, αυτή η βαλβίδα μπορεί να κλείσει, για παράδειγμα, εάν ο δρόμος είναι πολύ κρύος. Μπορεί επίσης να είναι εξοπλισμένο με αποσβεστήρα ή φίλτρο, έτσι ώστε οι ήχοι του δρόμου να μην εισέρχονται στο σπίτι και να βελτιώνεται η ποιότητα του εισερχόμενου αέρα.

Στη σημείωση: τα σύγχρονα μοντέλα βαλβίδων τροφοδοσίας είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες υγρασίας, επομένως τα ανοίγματα ανοίγουν / κλείνουν αυτόματα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Για να εξαντληθεί φυσικά ο εξαντλημένος αέρας από το εξοχικό, παρέχονται αεραγωγοί - συστήματα σωλήνων. Τα καταστήματά τους βρίσκονται στις πιο μολυσμένες και συχνά λειτουργούσες εγκαταστάσεις του σπιτιού - στην κουζίνα, στο μπάνιο. Για πιο εμφανή εμφάνιση, καλύπτονται με διακοσμητικά πλέγματα.

Για την εκκένωση των αγωγών απαγωγής αέρα παρέχονται

Για να αφαιρέσετε τον αέρα εξαγωγής από τα δωμάτια χρειάζονται έλξη. Για το σκοπό αυτό, η εξωτερική έξοδος του σωλήνα εξάτμισης αέρα εγκαθίσταται σε ύψος 0,7-1 m πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Η τρύπα καλύπτεται με μια ειδική ομπρέλα, η οποία προστατεύει την κύρια γραμμή από τις βροχοπτώσεις, τα πουλιά, τα μικρά ζώα.

Σημείωση: η παρουσία των αγωγών πρέπει να παρέχεται από έναν άλλο σχεδιασμό εξοχικό σπίτι στο τελικό σπίτι για την εγκατάσταση τους μπορεί να είναι προβληματική.

Προτού οργανώσετε την ανταλλαγή αέρα στο εξοχικό σπίτι με φυσικά μέσα, θα πρέπει να σταθμίσετε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

 • χαμηλό κόστος, χωρίς κόστος κατά τη λειτουργία.
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • αθόρυβη λειτουργία.

Μείον της φυσικής ανταλλαγής αέρα στο σπίτι:

 • εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι, όταν η διαφορά θερμοκρασίας και η πίεση μέσα και έξω από το εξοχικό σπίτι είναι σχεδόν μηδέν, δεν θα υπάρξει ώθηση?
 • έλλειψη ελέγχου στον όγκο των εισερχόμενων και εξερχόμενων μαζών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ψύξη των χώρων ή στασιμότητα των αποβλήτων σε αυτά.
 • απώλεια θερμότητας το χειμώνα. Ελλείψει πρόσθετης θέρμανσης της εισροής, μέρος της θερμότητας του σπιτιού δαπανάται για να το φέρει σε μια άνετη θερμοκρασία?
 • Το σύστημα δεν θα αντιμετωπίσει τα φορτία εάν το εξοχικό σπίτι διαθέτει σάουνα, πισίνα.

Μείον της φυσικής ανταλλαγής αέρα στο σπίτι

Εξαερισμός αναγκαστική εξοχικό σπίτι

Σε περίπτωση που ο φυσικός αερισμός του σπιτιού δεν είναι εφικτός, ή είναι αναποτελεσματικός, είναι μηχανικά διευθετημένος. Εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιείται για αυτό. Αποτελείται από:

 • ανεμιστήρες εισόδου και εξάτμισης.
 • θερμαντήρες / ψύκτες αέρα.
 • φίλτρα;
 • Δίκτυο αγωγών.
 • βαλβίδες, αποτρέποντας το σχηματισμό της αντίστροφης πρόσφυσης.

Με τη διάταξη ενός τέτοιου συστήματος, καθαρός αέρας άνετης θερμοκρασίας εισέρχεται στο σπίτι την ίδια στιγμή και ο εξαντλημένος, μολυσμένος αέρας αποβάλλεται. Οι καθορισμένες παράμετροι ανταλλαγής αέρα επιτρέπουν στον αερισμό να λειτουργεί σε απολύτως αυτόματο τρόπο λειτουργίας.

Στη σημείωση: το σύστημα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με σύστημα ανάκτησης θερμότητας - μια συσκευή που επιτρέπει τη θέρμανση της εισερχόμενης ροής αφήνοντάς την. Αυτό θα μειώσει σημαντικά την απώλεια θερμότητας στο εξοχικό σπίτι.

Ο εξαερισμός με τροφοδοσία αέρα και εξαγωγή είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αερισμού του εξοχικού σπιτιού. Το έργο της δεν εξαρτάται από φυσικούς παράγοντες, πλήρως προσαρμοσμένους στις συνθήκες του σπιτιού.

Δεδομένου ότι αυτό το σύστημα ανταλλαγής αέρα είναι μάλλον περίπλοκο, η ανάπτυξή του πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικούς. Απαιτεί την κατάλληλη διανομή του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων, τον σωστό προσδιορισμό του μήκους και της διαμέτρου τους, την επιλογή εξοπλισμού της απαιτούμενης χωρητικότητας. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ένα σχετικά υψηλό κόστος της ανάπτυξης, εγκατάστασης και συντήρησης του συστήματος, αλλά είναι εγγυημένο ευνοϊκές συνθήκες υγιεινής και άνεσης για όλους τους επιβαίνοντες στο εξοχικό σπίτι, την ασφάλεια του κτιρίου και όλα τα περιεχόμενά του.

Λάβετε υπόψη: ο σχεδιασμός του εξαερισμού και το ίδιο το σπίτι είναι αλληλένδετα, επομένως πραγματοποιείται ταυτόχρονα.

Εξαερισμός εξαερισμού και εξαναγκασμού κινήτρων

Διευθέτηση της ανταλλαγής αέρα σε ένα εξοχικό σπίτι με έναν συνδυασμένο τρόπο

Ο αερισμός στο σπίτι ήταν αποτελεσματικός, ο φυσικός εξαερισμός βελτιώνεται με τη βοήθεια τεχνικών μονάδων ή οργανώνει το έργο του εντελώς βίαια.

Αν ένας φυσικός τρόπος με τον αέρα της καμπίνας εισέρχεται στην ανεπαρκή ποσότητα για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και να διατηρήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον στα δωμάτια, εισροή της εξοπλίσει με τεχνητό τρόπο. Για το σκοπό αυτό, ανοίγματα εισαγωγής αέρα είναι τοποθετημένα στις δομές εγκλεισμού του κτιρίου, και τα κανάλια είναι εξοπλισμένα με μονάδες εισροής. Καθαρός και φρέσκος αέρας εισέρχεται στα δωμάτια μέσω αεραγωγών, τα ανοίγματα των οποίων είναι καλυμμένα με διακοσμητικά διαχυτικά.

Συμβουλή: Αυτό το σύστημα εξαερισμού είναι αρκετά δυσκίνητο και δαπανηρό, είναι πολύ πιο εύκολο να οργανωθεί η εισροή με φυσικό τρόπο.

Εάν διαπιστωθεί η πρόσληψη καθαρού αέρα, αλλά το φυσικό σύστημα εξάτμισης δεν ανταποκρίνεται στον όγκο της μάζας των αποβλήτων, η απόσυρσή τους οργανώνεται με βίαιο τρόπο. Για να γίνει αυτό, οι ανεμιστήρες τοποθετούνται στις εσωτερικές εξόδους των αγωγών εξαγωγής. Τέτοιες συσκευές είναι συχνά απαραίτητες σε εγκαταστάσεις που συχνά λειτουργούν - σε ένα μπάνιο, στην κουζίνα. Μπορούν να ενεργοποιηθούν πατώντας ένα κουμπί ταυτόχρονα με το φως ή να λειτουργούν αυτόματα (εάν είναι εξοπλισμένα με ειδικούς αισθητήρες που αντιδρούν στο επίπεδο υγρασίας στον αέρα). Η έξοδος του αέρα εξαγωγής με αυτό τον τρόπο μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα.

Η δεύτερη επιλογή για την αναγκαστική άσκηση σε ένα εξοχικό σπίτι είναι η αφαίρεση των αεραγωγών από την κουζίνα και το μπάνιο σε ένα μόνο κανάλι εξοπλισμένο με ανεμιστήρα και άλλο πρόσθετο εξοπλισμό. Αυτό το σύστημα ανταλλαγής αέρα είναι πιο πολύπλοκο από το προηγούμενο, επομένως πρέπει να σχεδιάζεται και να συναρμολογείται από ειδικούς.

Επιπλέον, ο εξαερισμός, οργανωμένος με βίαιο τρόπο, εμποδίζει τη στασιμότητα των μολυσμένων και αποβλήτων υλικών στο εξοχικό σπίτι. Όταν αποσύρονται, δημιουργείται ένα κενό αέρα και αρχίζει να απορροφάται από το δρόμο μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας. Τα μειονεκτήματα αυτού του συστήματος είναι η παρατυπία της ανταλλαγής αέρα στο σπίτι, οι συσκευές εξάτμισης λειτουργούν μόνο όταν είναι ενεργοποιημένες.

Χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας αέρα μάζα σε διαφορετικές εγκαταστάσεις εξοχικό σπίτι

Αερισμός των καθιστικών

Τα δωμάτια στα οποία ζουν οι άνθρωποι (σαλόνι, υπνοδωμάτιο, παιδιά), είναι επαρκής για να παρέχει μια τακτική παροχή φρέσκου αέρα, προωθώντας τη μετατόπιση της μάζας των αποβλήτων στους χώρους της εισαγωγής και της παραγωγής τους. Η παροχή καθαρού αέρα μπορεί να ρυθμιστεί μέσω των βαλβίδων εισαγωγής ή των αεραγωγών. Και για να κυκλοφορούν οι μάζες μεταξύ των δωματίων μπορείτε να αφήσετε ένα κενό κάτω από τις πόρτες, ή να κάνετε μικρές οπές αερισμού στο κάτω μέρος τους.

Οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στην κουζίνα

Αυτό είναι ένα επίσημο, εντατικά διατηρημένο δωμάτιο, το οποίο χρειάζεται πολύ αερισμό. Οι ατμοί υγρασίας, σωματιδίων λίπους και οσμών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πρέπει να απορρίπτονται αμέσως, έτσι ώστε να εξαπλώνονται σε όλο το σπίτι. Ως εκ τούτου, η κουζίνα δεν θα πρέπει να παρέχει μόνο γενικό αερισμό του σπιτιού, αλλά και ένα τοπικό - που αντιπροσωπεύεται ως κουκούλα πάνω από την επιφάνεια μαγειρέματος.

Συμβουλή: Αυτά τα δύο συστήματα πρέπει να συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά στις τοποθεσίες που τους έχουν ανατεθεί, αλλά να παρεμβάλλονται στη λειτουργία του άλλου.

Ανταλλαγή αέρα στην κουζίνα με κουκούλα

Αερισμός λουτρού

Σε χώρους υγιεινής συχνά υπάρχει αυξημένη υγρασία, συσσώρευση δυσάρεστων οσμών. Ο φυσικός εξαερισμός εδώ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, πρέπει να οργανώσετε την ανταλλαγή αέρα αναγκαστικά. Για να γίνει αυτό, αρκεί να εγκατασταθούν οι ανεμιστήρες εξαγωγής της απαιτούμενης ισχύος, πράγμα που θα διευκολύνει την απομάκρυνση των μολυσμένων αποβλήτων μάζας έξω από το σπίτι.

Συμβουλή: για να αποφύγετε τη διείσδυση δυσάρεστων οσμών από το μπάνιο σε ένα εξοχικό ενός φίλου, μην συνδυάστε τους αεραγωγούς που οδηγούν από αυτά τα δωμάτια.

Οργάνωση ανταλλαγής αέρα στην αίθουσα πισίνας, σάουνα

Αυτά τα δωμάτια χαρακτηρίζονται από μια αφθονία εξατμισμένης υγρασίας και επομένως απαιτούν την εγκατάσταση ενός ισχυρού συστήματος εξάτμισης. Αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να τηρούν ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας. Η βέλτιστη λύση θα είναι η εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής αναγκαστικού αέρα.

Σύσταση: στην αίθουσα πισίνας, το σύστημα αερισμού πρέπει να συμπληρώνεται με αφυγραντήρα αέρα.

Εξαερισμός του γκαράζ

Η ανάγκη να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα σε αυτόν τον χώρο γραφείων οφείλεται στη χρήση σε αυτό διαφόρων λιπαντικών, καυσίμων, την παρουσία καυσαερίων. Σε χαμηλή συγκέντρωση, είναι ασφαλείς, αλλά με τη συσσώρευση θέτουν σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Η εισροή αέρα σε αυτό το δωμάτιο μπορεί να είναι ελάχιστη, οργανωμένη με φυσικό τρόπο, αλλά η κουκούλα συνιστάται να παρέχει μηχανική.

Εξαερισμός υπογείων, υπόγειου δαπέδου

Συχνά στις κατοικίες υπάρχει ένα δάπεδο που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης, που χρησιμοποιείται για επίσημους σκοπούς. Μπορεί να οργανωθεί εργαστήριο, αποθήκη, πλυντήριο, γυμναστήριο... Απαραίτητη η αερισμός αυτών των δωματίων. Σε ορισμένα μέρη, ο φρέσκος αέρας έρχεται με τη μορφή παραθύρων ή αερίζεται στους τοίχους του υπογείου. Ο αριθμός και η θέση τους καθορίζεται από την επιφάνεια του δαπέδου του υπογείου, τη φύση της χρήσης των χώρων σε αυτό.

Για την απομάκρυνση των αποβλήτων, τοποθετείται σωλήνας εξαερισμού, η εσωτερική έξοδος του οποίου βρίσκεται 20-30 cm κάτω από την οροφή. Το εξωτερικό άκρο της εξάτμισης μπορεί να κοπεί στον κοινό αυτοκινητόδρομο του σπιτιού και να βγει στην οροφή. Η απόσυρση των αποβλήτων από την πλίνθο μπορεί να γίνει χωριστά. Σε αυτή την περίπτωση, η έξοδος του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται σε τέτοιο σημείο ώστε οι δυσάρεστες οσμές να μην παρεμβάλλονται στους ανθρώπους, να μην πέφτουν στο σπίτι.

Συμβουλή: για να ρυθμίσετε την παροχή και την εκκένωση του αέρα από τις εγκαταστάσεις ακανόνιστης χρήσης, στους αγωγούς είναι δυνατόν να εγκατασταθούν πύλες ολίσθησης. Θα επιτρέψουν τον αερισμό των δωματίων σε χειροκίνητη λειτουργία.

Το σύστημα εξαερισμού αποτελεί αναπόσπαστο χαρακτηριστικό του εξοχικού σπιτιού, μια εγγύηση για την υγεία όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτό, την ασφάλεια των κατοικιών και όλων των περιουσιακών στοιχείων. Αν το οργανώσετε σωστά, θα αυξήσει σημαντικά το επίπεδο άνεσης σε μια εξοχική κατοικία.

Πώς να υπολογίσετε τον φυσικό εξαερισμό των χώρων ενός διαμερίσματος

Το καθήκον της οργανωμένης ανταλλαγής αέρα σε δωμάτια σε διαμέρισμα ή διαμέρισμα είναι η απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και των απαερίων, αντικαθιστώντας το με καθαρό αέρα. Κατά συνέπεια, για την συσκευή εξαγωγής και εισροής είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ποσότητα των αέριων μαζών που πρέπει να αφαιρεθούν - να υπολογιστεί ο εξαερισμός ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. Οι μέθοδοι υπολογισμού και οι ρυθμοί ροής αέρα λαμβάνονται αποκλειστικά σύμφωνα με το SNiP.

Υγειονομικές απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων

Η ελάχιστη ποσότητα αέρα που παρέχεται και αφαιρείται από τους χώρους εξοχικών σπιτιών από το σύστημα εξαερισμού ρυθμίζεται από δύο βασικά έγγραφα:

 1. "Κατοικίες πολυκατοικιών" - SNiP 31-01-2003, σημείο 9.
 2. "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" - SP 60.13330.2012, υποχρεωτικό Παράρτημα "K".

Το πρώτο έγγραφο ορίζει τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε οικιστικά κτίρια πολυκατοικιών. Χρησιμοποιούνται δύο τύποι διαστάσεων: ροή μάζας αέρα ανά όγκο ανά μονάδα χρόνου (m³ / h) και ωριαία πολλαπλότητα.

Βοήθεια. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα εκφράζεται από τον αριθμό που δηλώνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα το περιβάλλον αέρα του δωματίου θα ενημερωθεί πλήρως.

Αερισμός - ένας πρωτόγονος τρόπος ανανέωσης του οξυγόνου σε μια κατοικία

Ανάλογα με τον σκοπό του χώρου, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να παρέχει τον ακόλουθο ρυθμό ροής ή τον αριθμό των ενημερώσεων μείγματος αέρα (πολλαπλότητα):

 • καθιστικό, παιδικό δωμάτιο, υπνοδωμάτιο - 1 φορά την ώρα.
 • κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 60 m³ / h;
 • μπάνιο, τουαλέτα, τουαλέτα - 25 m³ / h;
 • για καύση με λέβητα στερεών καυσίμων και με την κουζίνα αερίου κουζίνα απαιτεί πολλαπλότητα 1 συν 100 m³ / h κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εξοπλισμού?
 • λεβητοστάσιο με γεννήτρια θερμότητας που καίει φυσικό αέριο - τριπλή ανανέωση συν την ποσότητα αέρα που απαιτείται για την καύση.
 • κελάρι, βεστιάριο και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις - πολλαπλότητα 0,2.
 • ξήρανση ή σκούπισμα - 90 m³ / h.
 • βιβλιοθήκη, γραφείο - 0,5 φορές μέσα σε μία ώρα.

Σημείωση: Το SNiP προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης του αερισμού γενικής ανταλλαγής με αδρανειακό εξοπλισμό ή έλλειψη ατόμων. Σε κτίρια κατοικιών, η πολλαπλότητα μειώνεται σε 0,2, τεχνικά - σε 0,5. Παραμένει αμετάβλητη ζήτηση για τα δωμάτια, όπου τα φυτά κινούνται με φυσικό αέριο, - ωριαία ενημέρωση μία φορά το περιβάλλον του αέρα.

Η εκπομπή επιβλαβών αερίων λόγω του φυσικού βυθίσματος είναι ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος ενημέρωσης του αέρα

Στην παράγραφο 9 του εγγράφου νοείται ότι ο όγκος των καυσαερίων είναι ίσος με την ποσότητα εισροής. Οι απαιτήσεις της JV 60.13330.2012 είναι κάπως απλούστερες και εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων που μένουν στο δωμάτιο για 2 ώρες ή περισσότερο:

 1. Αν 1 διαβίωσης για 20 τ.μ. και μια επίπεδη περιοχή, το δωμάτιο παρέχεται από ένα φρέσκο ​​εισροή στο ποσό των 30 m³ / h για 1 άτομο.
 2. Ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας υπολογίζεται ανά περιοχή, όταν υπάρχουν λιγότερα από 20 τετράγωνα ανά 1 κάτοικο. Ο λόγος είναι ως εξής: ανά 1 m2 της κατοικίας παρέχεται με 3 m³ εισροής.
 3. Εάν το διαμέρισμα δεν παρέχει εξαερισμό (δεν υπάρχουν παράθυρα και παράθυρα ανοίγματος), για κάθε άτομο, πρέπει να εφαρμόσετε 60 m³ / h καθαρού μίγματος, ανεξάρτητα από την πλατεία.

Οι παραπάνω κανονιστικές απαιτήσεις δύο διαφορετικών εγγράφων δεν αντιβαίνουν καθόλου. Αρχικά, η απόδοση του συστήματος γενικής ανταλλαγής αερισμού υπολογίζεται σύμφωνα με το SNiP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Κώδικα Κανονισμών "Εξαερισμός και κλιματισμός" και, αν χρειαστεί, διορθώνονται. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τον αλγόριθμο υπολογισμού για το παράδειγμα μονοκατοικίας που φαίνεται στο σχέδιο.

Προσδιορισμός της ροής του αέρα με πολλαπλότητα

Αυτός ο τυπικός υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος ή εξοχικό σπίτι. Για να διαπιστωθεί η ροή μάζας αέρα στο κτίριο στο σύνολό του, συνοψίζονται τα αποτελέσματα που λαμβάνονται. Χρησιμοποιείται ένας αρκετά απλός τύπος:

 • L - απαιτούμενος όγκος παροχής και εξερχόμενου αέρα, m³ / h.
 • S - το τετράγωνο του δωματίου όπου υπολογίζεται ο εξαερισμός, m².
 • h - ύψος οροφών, m,
 • n - ο αριθμός των ενημερώσεων για το περιβάλλον αέρα του δωματίου για 1 ώρα (ρυθμίζεται από SNiP).

Παράδειγμα υπολογισμού. Η επιφάνεια του καθιστικού ενός ορόφου κτηρίου ύψους 3 μέτρων είναι 15,75 m². Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 31-01-2003, η πολλαπλότητα n για κατοικίες είναι ίση με μία. Στη συνέχεια η ωριαία ροή του μείγματος αέρα είναι L = 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.

Ένα σημαντικό σημείο. Ο προσδιορισμός του όγκου του μείγματος αέρα που αφαιρείται από την κουζίνα με μια σόμπα αερίου εξαρτάται από τον εγκατεστημένο εξοπλισμό εξαερισμού. Ένα κοινό σχέδιο μοιάζει με αυτό: μια ενιαία ανταλλαγή σύμφωνα με τους κανονισμούς παρέχεται από ένα σύστημα φυσικού αερισμού και επιπλέον 100 m³ / h εκτοξεύουν την κουκούλα κουζίνας.

Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται για τα υπόλοιπα δωμάτια, αναπτύχθηκε σύστημα εξαερισμού (φυσικό ή αναγκαστική) και το μέγεθος των καναλιών εξαερισμού (βλέπε παρακάτω παράδειγμα). Η αυτοματοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας θα βοηθήσουν το πρόγραμμα υπολογισμού.

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για βοήθεια

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη την απαιτούμενη ποσότητα αέρα σύμφωνα με την πολλαπλότητα που ρυθμίζεται από το SNiP. Απλά επιλέξτε έναν τύπο δωματίου και εισαγάγετε τις διαστάσεις του.

Σημείωση: Για τους λέβητες με γεννήτρια θερμότητας αερίου, η αριθμομηχανή λαμβάνει υπόψη μόνο μια τριπλή ανταλλαγή. Η ποσότητα του καθαρού αέρα που εισέρχεται στο καύσιμο καύσης πρέπει επιπλέον να προστεθεί στο αποτέλεσμα.

Ανακαλύπτουμε την αεροπορική ανταλλαγή από την άποψη του αριθμού των κατοίκων

Το προσάρτημα "K" της Κ.Δ. 60.13330.2012 προβλέπει τον υπολογισμό του αερισμού του χώρου σύμφωνα με τον απλούστερο τύπο:

Αποκαλύπτουμε τη σημείωση της παρουσιαζόμενης φόρμουλας:

 • L είναι η απαιτούμενη εισροή (εξάτμιση), m³ / h.
 • m - όγκος καθαρού μείγματος αέρα ανά άτομο, που αναφέρεται στον πίνακα του προσαρτήματος "K", m³ / h.
 • N - ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στην αίθουσα αυτή 2 ώρες την ημέρα ή περισσότερο.

Ένα άλλο παράδειγμα. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στο ίδιο σαλόνι ενός μονοκατοικίου, δύο μέλη της οικογένειας παραμένουν για πολύ καιρό. Δεδομένου ότι ο αερισμός είναι οργανωμένος και για κάθε μισθωτή υπάρχουν περισσότερα από 20 τετράγωνα της περιοχής, η παράμετρος m θεωρείται ότι είναι ίση με 30 m³ / h. Εξετάστε την ποσότητα εισροής: L = 30 x 2 = 60 m³ / h.

Είναι σημαντικό. Παρατηρήστε ότι το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από την τιμή που καθορίζεται από την πολλαπλότητα (47,25 m³ / h). Στους άλλους υπολογισμούς, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αριθμός των 60 m³ / h.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών είναι καλύτερα να εφαρμοστούν άμεσα στο κατώτατο επίπεδο του κτιρίου

Εάν ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο διαμέρισμα είναι τόσο μεγάλος ώστε κάθε άτομο να διαθέτει λιγότερο από 20 μ² (κατά μέσο όρο), τότε ο ανωτέρω τύπος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι κανόνες δείχνουν: στην περίπτωση αυτή, ο χώρος του καθιστικού και των άλλων χώρων πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί 3 m³ / h. Δεδομένου ότι το συνολικό τετράγωνο της κατοικίας είναι 91,5 m², ο εκτιμώμενος όγκος αέρα εξαερισμού είναι 91,5 x 3 = 274,5 m³ / h.

Σε ευρύχωρα δωμάτια με ψηλά ταβάνια (από 3 μ.), Η ανανέωση της ατμόσφαιρας εξετάζεται με δύο τρόπους:

 1. Αν το δωμάτιο είναι συχνά κατοικημένο από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, υπολογίστε την κυβική ισχύ του αέρα τροφοδοσίας με συγκεκριμένο ρυθμό 30 m3 / h για 1 άτομο.
 2. Όταν ο αριθμός των επισκεπτών αλλάζει διαρκώς, εισάγεται η έννοια μιας εξυπηρετούμενης ζώνης ύψους 2 μέτρων από το δάπεδο. Προσδιορίστε την ένταση αυτού του χώρου (πολλαπλασιάστε την περιοχή κατά 2) και δώστε την απαιτούμενη πολλαπλότητα, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα.

Παράδειγμα υπολογισμού και διαρρύθμισης του εξαερισμού

Ως βάση, ας πάρουμε μια διάταξη ιδιωτικής κατοικίας με εσωτερική επιφάνεια 91,5 m² και 3 m ψηλά ταβάνια, που παρουσιάζονται παραπάνω στο σχέδιο. Πώς να υπολογίσετε το ποσό της κουκούλας / εισροής στο κτίριο στο σύνολό του σύμφωνα με την τεχνική SNiP:

 1. Το ποσό του απομακρυσμένου αέρα από το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο, το οποίο έχει ισοδύναμο τετραγωνισμό, θα είναι 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.
 2. Στο παιδικό δωμάτιο: 21 x 3 x 1 = 63 m³ / h.
 3. Κουζίνα: 21 x 3 x 1 + 100 = 163 m³ / h.
 4. Το μπάνιο είναι 25 m³ / h.
 5. Σύνολο 47.25 + 47.25 + 63 + 163 + 25 = 345.5 m³ / h.

Σημείωση: Η ανταλλαγή αέρα στο διάδρομο και στο διάδρομο δεν είναι τυποποιημένη.

Το εξωτερικό σύστημα παροχής αέρα και εκπομπής επιβλαβών αερίων από τα δωμάτια ενός εξοχικού σπιτιού

Τώρα θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα για συμμόρφωση με το δεύτερο κανονιστικό έγγραφο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σπίτι σε μια οικογένεια 4 ατόμων (2 ενήλικες + 2 παιδιά), στο σαλόνι, κρεβατοκάμαρα και φυτώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν 2 άτομα το καθένα. Εκ νέου υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε αυτά τα δωμάτια με τον αριθμό των ατόμων: 2 x 30 = 60 m³ / h (σε κάθε δωμάτιο).

Ο όγκος της κουκούλας από τον παιδικό σταθμό ικανοποιεί τις απαιτήσεις (63 κύβους ανά ώρα), αλλά οι τιμές για την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Δύο άνθρωποι αρκετά 47.25 m³ / h, 60 αναλάβει τις κύβους και υπολογίζεται εκ νέου το συνολικό ποσό αέρα: 60 + 60 + 63 + 163 + 25 = 371 m³ / h.

Είναι εξίσου σημαντικό να κατανέμετε σωστά τη ροή αέρα στο κτίριο. Σε ιδιωτικές κατοικίες είναι συνηθισμένο να κανονίσετε φυσικά συστήματα εξαερισμού - είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να τοποθετείτε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες με αεραγωγούς. Θα προσθέσουμε μόνο ένα στοιχείο εξαναγκασμένης αφαίρεσης επιβλαβών αερίων - κουκούλα κουζίνας.

Παράδειγμα ανταλλαγής αέρα σε μονοκατοικία

Πώς να οργανώσετε τη φυσική ροή των ρευμάτων:

 1. Η εισροή σε όλους τους χώρους διαμονής θα παρέχεται μέσω αυτόματων βαλβίδων ενσωματωμένων στο προφίλ παραθύρου ή απευθείας στον εξωτερικό τοίχο. Μετά από όλα, τα τυποποιημένα πλαστικά παράθυρα είναι αεροστεγή.
 2. Στο διαμέρισμα ανάμεσα στην κουζίνα και το μπάνιο θα οργανώσουμε ένα μπλοκ από τρεις κατακόρυφους άξονες που ανοίγουν στην οροφή.
 3. Κάτω από τις εσωτερικές πόρτες, παρέχουμε κενά μέχρι πλάτους 1 cm για τη διέλευση του αέρα.
 4. Θα εγκαταστήσουμε μια κουκούλα κουζίνας και θα την συνδέσουμε σε ένα ξεχωριστό κάθετο κανάλι. Θα πάρει μέρος από το φορτίο - αφαιρέστε 100 κυβικά μέτρα καυσαερίων για 1 ώρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα παραμείνουν 371 - 100 = 271 m³ / h.
 5. Δύο άξονες θα βγάλουμε σχάρες σε ένα μπάνιο και κουζίνα. Οι διαστάσεις του σωλήνα και το ύψος θα υπολογίζονται στο τελευταίο τμήμα αυτού του εγχειριδίου.
 6. Λόγω του φυσικού βυθίσματος που εμφανίζεται στα δύο κανάλια, ο αέρας βγάζει από το νηπιαγωγείο, το υπνοδωμάτιο και την αίθουσα στο διάδρομο και στη συνέχεια στις γρίλιες εξαγωγής.

Σημείωση: οι φρέσκες ροές που απεικονίζονται στη διάταξη αποστέλλονται από χώρους με καθαρό αέρα σε πιο μολυσμένες περιοχές και στη συνέχεια εκπέμπονται μέσω των ορυχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του φυσικού αερισμού, δείτε το βίντεο:

Υπολογίστε τις διαμέτρους των καναλιών εξαέρωσης

Οι περαιτέρω υπολογισμοί είναι κάπως πιο περίπλοκοι, επομένως συνοδεύουμε κάθε στάδιο με παραδείγματα υπολογισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι η διάμετρος και το ύψος των ατράκτων εξαερισμού του μονοκατοικίου μας.

Ολόκληρος ο όγκος αέρα εξαγωγής κατανέμεται σε 3 κανάλια: 100 κυβικά μέτρα. Καταργεί με δύναμη την κουκούλα στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου ενεργοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα 271 κυβικά μέτρα αφήνουν στα ίδια δύο ορυχεία με φυσικό τρόπο. Η ροή μέσω ενός αγωγού θα είναι 271/2 = 135,5 m³ / h. Η περιοχή του τμήματος του σωλήνα καθορίζεται από τον τύπο:

 • F - περιοχή διατομής του αγωγού αερισμού, m²;
 • L - ροή καυσαερίων μέσω του άξονα, m³ / h.
 • ʋ - ταχύτητα ροής, m / s.

Βοήθεια. Η ταχύτητα του αέρα στους φυσικούς αγωγούς εξαερισμού κυμαίνεται από 0,5-1,5 m / s. Ως υπολογιζόμενη τιμή λαμβάνουμε τη μέση τιμή 1 m / s.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή και τη διάμετρο ενός σωλήνα στο παράδειγμα:

 1. Βρείτε το μέγεθος της διαμέτρου σε τετραγωνικά μέτρα F = 135,5 / 3600 x 1 = 0,0378 m².
 2. Από τον μαθηματικό τύπο της περιοχής του κύκλου, προσδιορίζουμε τη διάμετρο του καναλιού D = 0.22 m. Επιλέγουμε τον πλησιέστερο μεγαλύτερο αεραγωγό από την τυποποιημένη σειρά - Ø225 mm.
 3. Αν πρόκειται για ένα άξονα τούβλο που προβλέπεται μέσα στον τοίχο, η υπό-τμήμα βρεθεί κατάλληλο μέγεθος ventkanala 140 x 270 mm (ευτυχή σύμπτωση, F = 0.378 τετραγωνικά. Μ).
Τα μεταλλεία από τούβλα έχουν αυστηρά καθορισμένες διαστάσεις - 14 x 14 και 27 x 14 cm

Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης για οικιακές καυσαερίων θεωρείται με τον ίδιο τρόπο, μόνο η ταχύτητα της ροής, που αντλείται από τον ανεμιστήρα, λαμβάνεται περισσότερο - 3 m / s. F = 100/3600 χ 3 = 0,009 m² ή Ø110 mm.

Επιλέγουμε το ύψος των σωλήνων

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η δύναμη έλξης που συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας εξαγωγής για μια δεδομένη διαφορά ύψους. Η παράμετρος ονομάζεται διαθέσιμη βαρυτική πίεση και εκφράζεται σε Pascals (Pa). Τύπος υπολογισμού:

 • p είναι η βαρυτική πίεση στο κανάλι, Pa;
 • H - διαφορά ύψους μεταξύ της εξόδου της σχάρας αερισμού και του τμήματος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή, m;
 • рвздд - πυκνότητα αέρα ενός χώρου, δεχόμαστε 1,2 kg / m³ σε θερμοκρασία δωματίου +20 ° С.

Η μέθοδος υπολογισμού βασίζεται στην επιλογή του απαιτούμενου ύψους. Κατ 'αρχάς, αποφασίστε πόσο πρόθυμοι είναι να σηκώσετε τις κουκούλες πάνω από την οροφή χωρίς να επηρεάσετε την εμφάνιση του κτιρίου, και στη συνέχεια να αντικαταστήσετε την τιμή ύψους στον τύπο.

Ένα παράδειγμα. Πάρτε μια διαφορά ύψους 4 m και λάβετε την πίεση ώσης p = 9,81 x 4 (1,27 - 1,2) = 2,75 Pa.

Τώρα έρχεται το πιο δύσκολο στάδιο - ο αεροδυναμικός υπολογισμός των καναλιών εκτροπής. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αντίσταση του αγωγού στη ροή των αερίων και να συγκριθεί το αποτέλεσμα με την διαθέσιμη κεφαλή (2,75 Pa). Εάν η απώλεια πίεσης είναι μεγαλύτερη, ο σωλήνας θα πρέπει να αυξηθεί ή να αυξηθεί διαμέσου της διαμέτρου.

Η αεροδυναμική αντίσταση του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Δp - ολική απώλεια πίεσης στον άξονα.
 • R είναι η ειδική αντίσταση στην τριβή του ρεύματος διέλευσης, Pa / m.
 • H - ύψος καναλιού, m;
 • Σx είναι το άθροισμα των συντελεστών των τοπικών αντιστάσεων.
 • Pv - δυναμική πίεση, Pa.

Ας δείξουμε με παραδείγματα πώς υπολογίζεται η τιμή αντίστασης:

 1. Βρίσκουμε την τιμή της δυναμικής πίεσης σύμφωνα με τον τύπο Pv = 1,2 x 1² / 2 = 0,6 Pa.
 2. Υπολογίστε την αντίσταση κατά της τριβής R = 0,1 / 0,225 x6 = 0,27 Pa / m.
 3. Η τοπική αντίσταση του άξονα της εξάτμισης είναι μια γρίλια πτερυγίου και μια έξοδος 90 °. Οι συντελεστές ξ αυτών των λεπτομερειών είναι σταθερές τιμές ίσες με 1,2 και 0,4 αντίστοιχα. Το άθροισμα ξ = 1,2 + 0,4 = 1,6.
 4. Τελικός υπολογισμός: Δρ = 0,27 Pa / m χ 4 m + 1,6 χ 0,6 Pa = 2,04 Pa.

Σημείωση: Οι τιμές των συντελεστών και των ταχυτήτων αέρα που υποδεικνύονται στον υπολογισμό του 1 m / s μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τη διάμετρο των αξόνων, την οποία καθορίσατε νωρίτερα.

Τώρα συγκρίνουμε την υπολογιζόμενη κεφαλή, η οποία σχηματίζεται στη γραμμή αέρα, και την αντίσταση που λαμβάνεται. Δεδομένου ότι ρ = 2,75 Ρα μεγαλύτερη από την απώλεια πίεσης ΔΡ = 2.04 Pa, ορυχείο 4 μέτρων θα εκτελέσει το φυσικό εκχύλισμα και να παρέχει την επιθυμητή ροή αερίου που απομακρύνεται.

Πώς να απλοποιήσετε τις εργασίες - συμβουλές

Θα μπορούσατε να είστε σίγουροι ότι οι υπολογισμοί και η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο κτίριο είναι πολύπλοκα ζητήματα. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τη μεθοδολογία με την πιο προσιτή μορφή, αλλά οι υπολογισμοί εξακολουθούν να φαίνονται δυσκίνητοι για τον μέσο χρήστη. Ας δώσουμε ορισμένες συστάσεις σχετικά με την απλοποιημένη λύση του προβλήματος:

 1. Τα πρώτα 3 στάδια θα πρέπει να περάσουν σε κάθε περίπτωση - να μάθετε τον όγκο του εξατμισμένου αέρα, να αναπτύξετε ένα μοτίβο ροής και να υπολογίσετε τις διαμέτρους των αγωγών εξαγωγής.
 2. Η ταχύτητα ροής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m / s και να προσδιορίζει την διατομή των καναλιών. Δεν χρειάζεται να ξεπεραστεί η αεροδυναμική - βγάλτε τους αεραγωγούς σε ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων πάνω από τις μάσκες.
 3. Μέσα στο κτίριο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πλαστικούς σωλήνες - χάρη στους λείους τοίχους ουσιαστικά δεν αντιστέκονται στην κίνηση των αερίων.
 4. Το Ventkanaly, τοποθετημένο σε κρύα σοφίτα, πρέπει να είναι μονωμένο.
 5. Οι εκροές των ορυχείων δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τους ανεμιστήρες, όπως συνηθίζεται στις τουαλέτες των διαμερισμάτων. Η πτερωτή δεν θα δώσει κανονική λειτουργία στον φυσικό εκχυτήρα.

Για την εισροή, εγκαταστήστε στα δωμάτια ρυθμιζόμενες βαλβίδες τοίχου, απαλλαγείτε από όλες τις ρωγμές, όπου ο ψυχρός αέρας μπορεί να εισέλθει ανεξέλεγκτα στο σπίτι.