Κατάλληλος αερισμός στο κελάρι - θεωρία και πρακτική

Το κελάρι είναι μια ευρηματική εφεύρεση του ανθρώπου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στο ίδιο επίπεδο με την εφεύρεση πενικιλλίνης και πλυντηρίων ρούχων. Χάρη στην παρουσία αυτού του υπόγειου δωματίου, ένας άνθρωπος δεν μπορούσε μόνο να καλλιεργήσει μια καλλιέργεια, αλλά και να την αποθηκεύσει. Μια ειδική μορφή, ένα παχύ στρώμα από χώμα πάνω του και τον σωστό εξαερισμό του κελάρι έκανε μια ειδική μικροκλίματος στην οποία μακρά σχεδόν όλο το χρόνο ανέστειλε την ίδια θερμοκρασία και την υγρασία. Το σωστό μικροκλίμα δεν άφησε τα γεωργικά αποθέματα του ανθρώπου να επιδεινωθούν, όπως στη θερινή ζέστη και στους χειρότερους χειμώνες. Και σε αυτό το σημαντικό, και ίσως, τον κύριο ρόλο παίζει ο αερισμός.

Κελάρι και κελάρι: σκοπός και κυριότερες διαφορές

Απλά θέλετε να κάνετε μια κράτηση ότι το κελάρι και το υπόγειο είναι εντελώς διαφορετικά δωμάτια, με διαφορετικά καθήκοντα. Το υπόγειο ονομάζεται υπόγειο του κτιρίου, το οποίο είναι μέρος του σπιτιού. Αυτός ο όροφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αποθήκευσης αποθεμάτων, διαφόρων ειδών, αθλητικού και τουριστικού εξοπλισμού. Στα κελάρια, πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών εξοπλίζουν λεβητοστάσια, γκαράζ και γυμναστήρια.

Στην πραγματικότητα, το υπόγειο είναι ένα μέρος για την εγκατάσταση μηχανικών επικοινωνιών στο σπίτι. Χάρη σε αυτό το χώρο, ένα άτομο έχει καλή πρόσβαση σε αυτά. Επιπλέον, το υπόγειο παίζει ρόλο στρώματος αέρα μεταξύ του δαπέδου και του εδάφους, το οποίο είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά τη θερμομόνωση των χώρων του σπιτιού.

Το κελάρι είναι ένα δωμάτιο που, κατά κανόνα, είναι υπόγεια, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την αποθήκευση τροφίμων, κυρίως για γεωργικούς σκοπούς. Μπορεί να ονομαστεί με ασφάλεια υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης. Μπορεί να βρίσκεται τόσο μέσα στο σπίτι όσο και ως ξεχωριστό κτίριο. Αν είναι μέρος του σπιτιού, τότε πολύ συχνά το σύστημα εξαερισμού σε αυτό χρησιμοποιείται από το σπίτι-κτίριο. Εάν η υπόγεια αποθήκευση είναι ένα ξεχωριστό στοιχείο από το σπίτι, τότε κάνει το δικό του αερισμό.

Απαιτήσεις για αεραγωγούς

Οι εξόδους αέρα χωρίζονται σε δύο ομάδες, προμήθεια και εξάτμιση. Επιπλέον, μπορούν να είναι στρογγυλά ή ορθογώνια. Οι στρογγυλοί σωλήνες είναι οι πιο δημοφιλείς, αλλά καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο, ενώ τα ορθογώνια κουτιά, με την ίδια διατομή, καταλαμβάνουν μια μικρότερη περιοχή, αλλά έχουν υψηλό κόστος. Διαφέρουν επίσης στο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται. Το πιο συνηθισμένο είναι ένας σωλήνας PVC και ένας μεταλλικός γαλβανισμένος αεραγωγός.

 1. Η γραμμή παροχής αέρα παρέχει καθαρό αέρα στην περιοχή αποθήκευσης τροφίμων. Τοποθετείται στη γωνία με τέτοιο τρόπο ώστε το ανοιχτό του άκρο να βρίσκεται σε ύψος 20-50 cm από το δάπεδο. Ο αγωγός αέρα πρέπει να βρίσκεται σε μια αυστηρά κάθετη θέση, να περνάει κατά μήκος της γωνίας του δωματίου και να βγαίνει στο δρόμο, που υψώνεται πάνω από το κτίριο κατά τουλάχιστον 0,5 m.
 2. Ο αγωγός εξαγωγής αέρα παρέχει εξαγωγή αέρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα έξω από την αποθήκευση. Είναι τοποθετημένο κατά μήκος της γωνίας του δωματίου ακριβώς στην αντίθετη πλευρά του αγωγού παροχής αέρα, έτσι ώστε το ανοικτό άκρο του σωλήνα να είναι από την οροφή, σε απόσταση 20 cm.

Συμβουλή:
Όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας εξαγωγής, τόσο καλύτερα είναι το ρεύμα και, κατά συνέπεια, ο εξαερισμός στο κελάρι. Εάν η υπόγεια αποθήκευση δεν είναι μέρος του υπογείου του σπιτιού, τότε το ζήτημα της στερέωσης του σωλήνα εξάτμισης γίνεται πολύ οξύ. Μπορεί να στερεωθεί με συρματόσχοινα, τα οποία τοποθετούνται σε κάθε κορδόνι για τάνυση. Ο απλούστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για τη στερέωση του αεραγωγού είναι η τοποθέτησή του σε ένα ξύλινο κιβώτιο που είναι στερεωμένο στο έδαφος με σκυρόδεμα.

Υπολογισμός της διατομής του αγωγού και επιλογή της χωρητικότητας του ανεμιστήρα

Για να αερίζεται αποτελεσματικά η υπόγεια αποθήκευση, είναι απαραίτητο οι αεραγωγοί να μπορούν να περάσουν από τη σωστή ποσότητα μάζας αέρα και αυτό εξαρτάται από τη διάμετρο τους. Πώς να γνωρίζετε ποιο τμήμα των αεραγωγών χρειάζεται για να εξοπλίσετε ένα αποτελεσματικό σύστημα αερισμού κελάρι με τα χέρια σας; Μπορείτε να βρείτε ακριβώς την απαιτούμενη διάμετρο των αεραγωγών με δύο τρόπους:

 1. Παραγγείλετε τον υπολογισμό στον σχετικό οργανισμό. Αυτό θα σας εγγυηθεί ότι όλοι οι υπολογισμοί θα γίνουν σωστά. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν είναι η φθηνότερη και για τον υπολογισμό θα πρέπει να πληρώσετε το ποσό, ενδεχομένως υπερβαίνοντας το κόστος της οργάνωσης ολόκληρου του κελάριου.
 2. Κάνετε τους υπολογισμούς οι ίδιοι, ενώ πρέπει να θυμηθείτε την αριθμητική, αλλά θα είναι απολύτως δωρεάν. Ποιος τρόπος επιλογής εξαρτάται από εσάς.

Για να κάνουμε τον αερισμό του κελαριού με τα χέρια μας, πρέπει να γνωρίζουμε τον όγκο του χώρου για την αποθήκευση των τροφίμων και τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Η συνιστώμενη αλλαγή αέρα (πόσες φορές ο αέρας στο κάβα αλλάζει) είναι από 2 έως 4, ανάλογα με τα προϊόντα που είναι αποθηκευμένα σε αυτό.

 • Για να μάθετε την ένταση του δωματίου πρέπει να πολλαπλασιάσετε το μήκος του κατά το πλάτος και το ύψος. Εξετάστε ένα κελάρι που μετρά 2 μ. Χ 3 μ. Χ 2,5 μ. = 15 μ. Κύβος
 • Για να γνωρίζετε την ποσότητα του αέρα που έχει περάσει σε μια ώρα, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε την ένταση του κελαριού με τη συνιστώμενη πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα. Εξετάστε τη μέση τιμή των 3. Ως αποτέλεσμα, παίρνουμε ότι για 1 ώρα μέσα από το κελάρι πρέπει να περάσει 15 κυβικά μέτρα x 3 = 45 κυβικά μέτρα

Η περιοχή διατομής των αεραγωγών βρίσκεται με τον ακόλουθο τύπο:

 • S - συνιστώμενη ταχύτητα αέρα
 • L - ρυθμός ροής αέρα.

Στην περίπτωση μας, η ταχύτητα ροής αέρα είναι 1 m / s. (ο κανόνας για τον φυσικό εξαερισμό).

Αποκτήστε την περιοχή εγκάρσιας διατομής του αγωγού:

45 / (1 m / s χ 3600) =) 0,0125 m.kv

Υπολογίστε την ακτίνα του στρογγυλού σωλήνα:

 • R - ακτίνα αγωγού (mm)
 • F - διατομή αγωγού (mm.kv)
 • π - σταθερά = 3,14

Βάσει των δεδομένων, έχουμε:

Η ακτίνα του κυκλικού αγωγού που απαιτείται από εμάς πρέπει να είναι τουλάχιστον 125 mm

Τώρα στραφούμε στον υπολογισμό της απόδοσης του ανεμιστήρα εξαγωγής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλοποιημένη μεθοδολογία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την ένταση του δωματίου κατά 12. Στην περίπτωση μας, αυτό είναι 15 κυβικά μέτρα x 12 = 180 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Η χωρητικότητα του ανεμιστήρα εξαγωγής για ένα κελάρι, έκτασης 6 τετραγωνικών μέτρων, με ύψος οροφής 2,5 μέτρων, είναι 180 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Εξοπλίζουμε εμείς το κελάρι

Πολλοί άνθρωποι ρωτούν: "Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι;" Τώρα που όλοι οι υπολογισμοί γίνονται, τα χρήματα σώζονται, αρχίζουμε να αγοράζουμε αεραγωγούς και εξοπλισμό. Για την εγκατάσταση ενός συνδυασμένου συστήματος εξαερισμού θα χρειαστεί:

 • Η σωστή ποσότητα σωλήνα PVC, διαμέτρου 125 mm.
 • Ένα τεμάχιο για την αποστράγγιση του συμπυκνώματος.
 • Μία ορειχάλκινη ή πλαστική βρύση για τοποθέτηση στο τελικό τσάι.
 • Συνδετήρες για σωλήνες.
 • Ο ανεμιστήρας εξαγωγής, με χωρητικότητα 180 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Σημαντικό! Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του σωλήνα εξάτμισης, οπότε αναζητήστε ένα μοντέλο που θα ταιριάζει με τη διάμετρο του αγωγού σας.
 • Η σωστή ποσότητα σύρματος, τομή όχι μικρότερη από 1,5 mm.kv, βύσμα.
 • Εισαγωγή στρογγυλής τρύπας αέρα σε διάμετρο 125 mm - 2 τεμ.
 • Μεταλλικά μάτια, από τη διείσδυση τρωκτικών στο κελάρι 15 cm x 15 cm.
 • Deflector. Η αγορά του εκτροπέα είναι προαιρετική. Χρησιμεύει για την αύξηση του βυθίσματος στον αγωγό εξαγωγής, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και διακοπής του ανεμιστήρα.

Στη συνέχεια, η συναρμολόγηση δεν είναι δύσκολη για οποιονδήποτε οικιακό πλοίαρχο. Πάνω από αυτό έχουμε υποδείξει πώς να εγκαταστήσουμε αεραγωγούς.

Ο αερισμός σε μια υπόγεια αποθήκη που βρίσκεται κάτω από το σπίτι είναι κάπως πιο εύκολη. Και όλοι οι υπολογισμοί παραμένουν οι ίδιοι και είναι ευκολότερο να σταθεροποιηθούν οι αεραγωγοί. Σχέδιο - πρέπει να περάσει από το υπόγειο, και να περάσει από το εξωτερικό του σπιτιού. Το ύψος του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να είναι 0,5 μέτρα πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής.

Συμβουλές του πλοιάρχου:
Πριν από την εγκατάσταση του σωλήνα εξαγωγής, τοποθετήστε τον ανεμιστήρα σε αυτό και στερεώστε τον με τους τυπικούς συνδετήρες.

Χρησιμοποιώντας τις συμβουλές μας, ελπίζουμε ότι μπορείτε εύκολα να εξοπλίσετε το υπόγειο χώρο αποθήκευσης με το σωστό σύστημα εξαερισμού.

Το κλίμα

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του κελαριού, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί σωστός αερισμός σε αυτό. Ένα καλά εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού θα σας βοηθήσει να ομαλοποιήσετε την ανταλλαγή αέρα, να ανακουφίσετε την υπερβολική υγρασία και να κάνετε το δωμάτιο κατάλληλο για την τοποθέτηση προϊόντων και τη συντήρηση. Σχετικά με τον τρόπο αερισμού στο κελάρι, θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Πίνακας περιεχομένων:

Οι βασικές απαιτήσεις για την εργασία σχετικά με τη διάταξη εξαερισμού του κελάριου

Οι περισσότερες ιδιωτικές κατοικίες είναι εξοπλισμένες με υπόγειο. Αυτό το δωμάτιο προσφέρει στους ιδιοκτήτες του μια επιπλέον χρήσιμη περιοχή, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως αποθήκη, σάουνα, αίθουσα εργασίας, μελέτη, γυμναστήριο ή αίθουσα χαλάρωσης. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το υπόγειο ως κελάρι - ένα μέρος για την αποθήκευση τροφίμων. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να βγαίνετε στο δρόμο, προκειμένου να αποκτήσετε το απαραίτητο φαγητό στο κρύο του χειμώνα.

Προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το κελάρι, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή:

1. Έλλειψη φωτός.

Η απουσία παράθυρων στο κελάρι είναι υποχρεωτική, και η συμπερίληψη του ηλεκτρικού φωτισμού θα πρέπει να είναι περιοδική, μόνο κατά την παρουσία των ανθρώπων σε αυτό.

2. Ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας.

Για τον εξοπλισμό κελάρια, χρησιμοποιούνται υπόγεια, τα οποία πρέπει να έρχονται σε επαφή με έναν από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου.

3. Παρουσία φρέσκου, καθαρού αέρα.

Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει στην οργάνωση ενός σωστά εγκατεστημένου συστήματος εξαερισμού κελάρι.

4. Υγρασία αέρα.

Το κελάρι θα πρέπει να έχει υγρασία περίπου ενενήντα τοις εκατό, αυτός ο παράγοντας εξαρτάται από σωστά οργανωμένο εξαερισμό.

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του κελάριου είναι η ύπαρξη συστήματος εξαερισμού. Ο σωστά οργανωμένος αερισμός δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που θα σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα στο κελάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη αερισμού συμβάλλει στην αύξηση της υγρασίας, οδηγεί στον σχηματισμό μύκητα και μούχλα, καθώς και στην υποβάθμιση των προϊόντων. Η παρουσία υπερβολικού εξαερισμού θα οδηγήσει στην ξήρανση των λαχανικών και των φρούτων, λόγω του ισχυρού βυθίσματος. Επομένως, ο εξοπλισμός εξαερισμού πρέπει να είναι σωστός, ώστε το κελάρι να έχει τις βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης για τα προϊόντα.

Ο σωστός αερισμός του κελαριού: συστάσεις για τον εξοπλισμό

Για την οργάνωση του σωστού συστήματος εξαερισμού απαιτούνται δύο αγωγοί. Το πρώτο είναι για την παροχή αέρα, και το δεύτερο για τον αέρα εξαγωγής. Ως υλικό για την εγκατάσταση αεραγωγών, επιτρέπεται η χρήση σωλήνων από αμίαντο, PVC ή γαλβανισμένο χάλυβα ορισμένης διαμέτρου. Ο υπολογισμός της απαιτούμενης διαμέτρου βασίζεται στην αναλογία ότι ένα τετραγωνικό μέτρο απαιτεί 25 εκατοστά τετραγωνικά από το συνολικό μέγεθος του σωλήνα.

Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με τις βασικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση των βασικών εξαρτημάτων του συστήματος εξάτμισης:

1. Σωλήνας εξαγωγής. Βοηθά στην απομάκρυνση του στάσιμου αέρα από το δωμάτιο. Η τοποθέτησή του γίνεται σε μια από τις γωνίες του κελάριου, με το κάτω τμήμα του να βρίσκεται στην κορυφή του δωματίου. Η διέλευση του αεραγωγού μέσω όλων των δωματίων είναι κατακόρυφη και έπειτα ανυψώνεται πάνω από το τμήμα κορυφογραμμής κατά μισό μέτρο. Για να μειωθεί η ποσότητα του συμπυκνώματος στο εσωτερικό μέρος του σωλήνα, ο αγωγός πρέπει να είναι μονωμένος. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να αποφευχθεί ο σχηματισμός πάγου κατά τη χειμερινή περίοδο. Για τη διεξαγωγή εργασιών μόνωσης θα απαιτηθεί η παρουσία ενός άλλου σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου και ορυκτοβάμβακας. Ο πρώτος σωλήνας βρίσκεται στο δεύτερο και ο χώρος μεταξύ τους γεμίζει με ένα θερμαντήρα.

2. Ο σωλήνας τροφοδοσίας παρέχει στο κελάρι φρέσκο ​​εξωτερικό αέρα. Η εγκατάσταση του σωλήνα πραγματοποιείται σε μια γωνία που είναι απέναντι από το σωλήνα εξαγωγής. Το ύψος του ανοικτού άκρου του σωλήνα από το δάπεδο είναι μισό μέτρο. Αυτός ο σωλήνας διέρχεται από τμήματα δαπέδων και ανεβαίνει τριάντα εκατοστά από το δάπεδο.

Συμβουλή: Για να μην εισέλθουν τρωκτικά ή άλλα έντομα στο κελάρι, συνιστάται η τοποθέτηση ενός λεπτού πλέγματος στο πάνω μέρος του σωλήνα τροφοδοσίας.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαερισμού λόγω της διαφοράς στη συγκεκριμένη μάζα ζεστών και ψυχρών αέριων μαζών. Όταν η διαφορά θερμοκρασίας είναι πολύ μεγάλη, συμβαίνουν ρεύματα και όταν υπάρχει μικρό, παρατηρείται στασιμότητα αέρα. Ως εκ τούτου, απαιτείται η εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα στους σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Για να ελέγξετε τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, πάρτε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού και τοποθετήστε το στην οπή εξαέρωσης. Εάν το φύλλο ελαφρώς υποχωρήσει, τότε το σύστημα λειτουργεί σωστά. Μια άλλη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε μια δεξαμενή στο υπόγειο με ζεστά κάρβουνα. Αν ο καπνός εγκαταλείψει το σωλήνα εξάτμισης, το σύστημα λειτουργεί.

Συμβουλή: Για να βελτιώσετε την ανταλλαγή αέρα, δοκιμάστε να ρυθμίσετε τις προ-εγκατεστημένες βαλβίδες. Για να αυξήσετε το ρεύμα - είναι απαραίτητο να αυξήσετε το μέγεθος του σωλήνα εξαγωγής. Αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί κατά τη διάρκεια αυτών των ενεργειών, ρυθμίστε τον συνδυασμό του εξαερισμού.

Για να εγκαταστήσετε αυτόν τον τύπο αερισμού, θα πρέπει να φροντίσετε την εγκατάσταση στον αεραγωγό που είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση του αέρα από τον ανεμιστήρα, του οποίου η ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 watt. Αυτή η διαδικασία θα εξασφαλίσει την παρουσία καθαρού αέρα.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης του φυσικού αερισμού ενός κελάρι στο σπίτι

Ο φυσικός αερισμός είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης, το οποίο παρέχει εξαερισμό του φρέσκου αέρα και την παράδοση των μούχλας. Αυτό το σύστημα απαιτεί την παρουσία ορυχείων, τα οποία είναι οργανωμένα με τη μορφή δύο σωλήνων:

 • παροχή αέρα
 • λειτουργία εξάτμισης.

Η εγκατάσταση των σωλήνων αυτών πραγματοποιείται στις αντίθετες πλευρές των τοίχων των κελαριών. Συνιστάται να τηρείτε τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των σωλήνων. Ο άξονας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος στο κάτω μέρος του τοίχου, και το καυσαέριο στο πάνω μέρος του τοίχου.

Αυτή η διάταξη σωλήνων εξηγείται από ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δείχνει ότι ο θερμός αέρας βρίσκεται στην κορυφή, αφού είναι ελαφρύτερος και ο κρύος αέρας είναι από κάτω. Ως εκ τούτου, ο καθαρός αέρας, που φτάνει από τον αγωγό τροφοδοσίας, θερμαίνεται και ανεβαίνει στην κορυφή, όπου αποσύρεται μέσω ενός άξονα καυσαερίων.

Στη χειμερινή περίοδο, ο κρύος αέρας είναι ακόμα βαρύτερος, οπότε ο εξαερισμός είναι ταχύτερος. Αυτό συνδέεται με την αύξηση της ανταλλαγής αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Με τη διάταξη του φυσικού συστήματος εξαερισμού, αυτή η διάταξη των ορυχείων στην αντίθετη κατεύθυνση είναι υποχρεωτική. Ο αμίαντος είναι το καλύτερο υλικό για το σωλήνα. Για τη δημιουργία απαλλαγμένου αέρα, ένας ανακλαστήρας συνδέεται με τον σωλήνα, ο οποίος επίσης βελτιώνει τον εξαερισμό. Με τη διάταξη του υπογείου, που βρίσκεται σε μια περιοχή με ζεστό κλίμα, αυτό το σύστημα δεν θα λειτουργήσει. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η εγκατάσταση συνδυασμένων συστημάτων εξαερισμού.

Συνδυασμένος αερισμός στο κελάρι με τα χέρια σας

Αυτό το σύστημα εξαερισμού είναι καθολικό και κατάλληλο για δωμάτια με οποιοδήποτε μικροκλίμα. Είναι σε θέση να λειτουργεί τόσο σε ζεστό όσο και σε κρύο. Η εγκατάστασή του περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο ορυχείων, όπως και στο προηγούμενο σύστημα:

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτού του συστήματος και της προηγούμενης έκδοσης είναι η διαφορά θερμοκρασίας που σχηματίζεται όταν ένας μικρός εξαεριστήρας είναι εγκατεστημένος στον σωλήνα αεραγωγού. Η ανταλλαγή αέρα σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται και ο εξαερισμός λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το κόστος τέτοιων ανεμιστήρων είναι προσιτό και η κατανάλωση ενέργειας είναι ελάχιστη. Η αποτελεσματικότητα του έργου του υπερβαίνει το κόστος αγοράς του, έτσι στο υπόγειο με ένα συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού υπάρχει ένα υγιές μικροκλίμα, συμβάλλοντας στη διατήρηση των προϊόντων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης εξαερισμού κάβας στο γκαράζ

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ατομικό γκαράζ συχνά εξοπλίζουν ένα κελάρι σε αυτό, καθώς με μικρές επενδύσεις υπάρχει ένας μάλλον ευρύχωρος χώρος αποθήκευσης των προϊόντων και διατήρησης.

Η ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού του κελαριού στο γκαράζ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι όχι μόνο τα προϊόντα της, αλλά και το αυτοκίνητο θα υποφέρουν από ακατάλληλη εγκατάσταση. Η αυξημένη υγρασία θα προκαλέσει διάβρωση και αλλοίωση όλων των εργαλείων που βρίσκονται στο γκαράζ.

Υπάρχουν δύο τύποι οργάνωσης του αερισμού του γκαράζ στο γκαράζ:

1. Το σύστημα του φυσικού αερισμού - αφαίρεση του αέρα από την αρχή της ανταλλαγής θερμότητας. Η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει λόγω του ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή και ο κρύος είναι από κάτω.

2. Σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού - εγκατάσταση υπερσυμπιεστών μηχανικού τύπου, που βοηθούν στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα. Το σύστημα αυτό είναι πιο αποτελεσματικό, αν και απαιτεί πρόσθετες χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Η εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού γίνεται με την εγκατάσταση δύο σωλήνων εισαγωγής και παροχής αέρα. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση ζωνών με συμφόρηση αέρα, οι σωλήνες βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου.

Υπάρχουν δύο τρόποι για την εγκατάσταση των σωλήνων εξαγωγής:

 • μέσω - της διέλευσης του σωλήνα μέσω ολόκληρου του γκαράζ και της οροφής του.
 • τοίχος - ο σωλήνας διέρχεται από το εσωτερικό του τοίχου και τραβιέται έξω.

Το μήκος του σωλήνα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το άνω τμήμα του να είναι 50-100 cm πάνω από την οροφή του γκαράζ. Το ελάχιστο μήκος του σωλήνα εξαγωγής είναι 250-300 εκ. Για να ενισχυθεί ο εξαερισμός, συνιστάται η τοποθέτηση ενός εκτροπέα στο πάνω μέρος του σωλήνα, γεγονός που αυξάνει την ένταση της κίνησης της μάζας αέρα. Επιπλέον, ο εκτροπέας θα εμποδίσει τη σκόνη και τη βρωμιά να εισέλθουν στο κελάρι.

Ο πιο αποτελεσματικός εκτροπέας είναι η διάμετρος, η οποία είναι διπλάσια από τη διάμετρο του σωλήνα. Για λόγους οικονομίας, είναι δυνατόν να κατασκευάζεται ανεξάρτητα ο εκτροπέας, από κάδο ή πλαστικό.

Η τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας συνεπάγεται την τοποθέτησή του μισό μέτρο πάνω από το δάπεδο και μισό μέτρο από το ανώτατο κομμάτι και το επίπεδο του εδάφους. Το πλέγμα τοποθετείται στην άνω τομή, με μέσο ή μικρό τμήμα κυψελών.

Για να υπολογίσετε τη διάμετρο των σωλήνων πρέπει να γνωρίζετε την περιοχή του δωματίου. Για παράδειγμα, σε ένα κελάρι με έκταση 15 τετραγωνικών μέτρων, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα εξαερισμού με διάμετρο 22,5 εκ. Καθώς η επιφάνεια του χώρου, που μετρά ένα τετραγωνικό μέτρο, απαιτεί διάμετρο σωλήνα 1,5 εκ.

Η δυνατότητα αγοράς πλαστικών σωλήνων είναι δυνατή, δεδομένου ότι είναι φθηνότερα από τον αμίαντο, ενώ έχουν επίσης μικρό βάρος, είναι ανθεκτικά στην υγρασία, τον παγετό και τις μηχανικές βλάβες.

Αεραγωγοί από κασσίτερο - το πιο παράλογο, αν και το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλό, είναι εντελώς ασταθές πριν από μηχανικές βλάβες.

Η παρουσία αποσβεστήρων θα βοηθήσει στον έλεγχο του εξαερισμού. Τα πτερύγια αγοράζονται και κατασκευάζονται με το χέρι. Η μόνη απαίτηση για τα πτερύγια, το μέγεθός τους θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τον αγωγό. Συνιστάται να κλείνετε αγωγούς αέρα σε περίπτωση σοβαρού παγετού για να αποφύγετε την κατάψυξη των τροφίμων.

Κατά τον εξοπλισμό του εξαναγκασμένου εξαερισμού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες ηλεκτρικής ασφάλειας. Η σύνδεση της κουκούλας πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με ειδικές ικανότητες. Διαφορετικά, είναι καλύτερο να εμπιστευθεί αυτή τη διαδικασία σε επαγγελματίες.

Μια υποχρεωτική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του ανεμιστήρα είναι η ύπαρξη στεγανοποίησης όλων των καλωδίων. Λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, θα αποτύχει γρήγορα.

Πρόσθετες συμβουλές για την εγκατάσταση εξαερισμού στο κελάρι

1. Για την εξασφάλιση ποιοτικού αερισμού, απαιτείται η διαθεσιμότητα τέτοιου εξοπλισμού:

 • βουλγαρικά - θα βοηθήσει στην κατασκευή αεραγωγών.
 • σφυρί - για να χτυπήσει τους τοίχους?
 • διάτρηση - για γεώτρηση.
 • λύση - για στεγανοποίηση των εγκοπών μετά την εγκατάσταση των σωλήνων.

2. Εάν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές στο κελάρι, μούχλα, μύκητες, το σύστημα εξάτμισης δεν λειτουργεί σωστά.

3. Εάν η υγρασία στο κελάρι είναι πολύ χαμηλή, συνιστάται η τοποθέτηση ενός κιβωτίου με υγρό πριονίδι ή υγρή άμμο μέσα σε αυτό.

4. Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, το κελάρι πρέπει να αερίζεται καλά. Στη φθινοπωρινή εποχή είναι προτιμότερο να ανοίγετε όλα τα μάνδαλα και τις πόρτες που διατίθενται στο υπόγειο προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρασίας σε αυτό.

5. Για να απορροφήσετε υπερβολική υγρασία, συνιστάται η τοποθέτηση ενός κουτιού αλατιού ή ασβέστη στο κελάρι.

6. Εάν ο κύριος σκοπός του κελαριού είναι η ασφάλεια του κρασιού σε αυτό - θα πρέπει να παρέχεται αυτόματο σύστημα ελέγχου του κλίματος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αγοράσετε μια ειδική τεχνική που θα ρυθμίζει τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του δωματίου.

7. Κατά την εγκατάσταση διαχωρισμένων συστημάτων στο δωμάτιο κελάρι συνιστάται να χρησιμοποιείτε ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να κάνετε υπολογισμούς και να συγκρίνετε την περιοχή του δωματίου με τη δύναμη των συσκευών που είναι απαραίτητες για να δημιουργήσετε ένα άνετο μικροκλίμα.

8. Ένας άλλος τρόπος για να καθοριστεί η σωστή εγκατάσταση του εξαερισμού στο κελάρι είναι ένας αναμμένος ταιριάζει, από το πόσο γρήγορα εξανεμίζεται, εξαρτάται η ποιότητα του εξαερισμού.

9. Παράγοντες στους οποίους εξαρτάται η ποιότητα του φυσικού αερισμού του κελαριού:

 • επίγεια είσοδος.
 • υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το πάτωμα του υπογείου.
 • ανώτατο όριο του υπογείου.
 • την παρουσία ενός καλύμματος στην οροφή.

10. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα καναλιού χαμηλής χωρητικότητας, είναι συνδεδεμένος σε ασύγχρονοι κινητήρες δύο τύπων:

Η υψηλότερη απόδοση έχει μια δεύτερη επιλογή, αν και το κόστος της είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό του σύγχρονου.

11. Εκτός από την εξασφάλιση κατάλληλου αερισμού, το υπόγειο απαιτεί σωστή στεγανοποίηση και εργασίες θερμομόνωσης. Ακόμη και στο στάδιο κατασκευής του κελάριου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί εμποτισμός του δαπέδου με τη βοήθεια διεισδυτικών υλικών και μόνωσης με ορυκτοβάμβακα. Αυτά τα έργα θα βοηθήσουν να γίνει το μικροκλίμα του κελαριού ευνοϊκό για την αποθήκευση και τη συντήρηση.

Εξαερισμός σε κελάρι

Χωρίς αμφιβολία, το να έχετε ένα κελάρι ανά πάσα στιγμή ήταν πρακτικό, κερδοφόρο και ακόμα και διάσημο. Κατασκευάστηκαν κάτω από οικιστικά κτίρια, γκαράζ, υπόστεγα και μάλιστα πήραν τη θέση τους ως ξεχωριστό κτίριο. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη χρήση από οποιοδήποτε δωμάτιο, εάν δεν υπάρχει κυκλοφορία αέρα σε αυτό. Ειδικά μπορεί να αποδοθεί σε εκείνους που είναι υπόγεια, δεν έχουν παράθυρα και συχνά - μόνο μία πόρτα. Εν τω μεταξύ, ο αερισμός του κελαριού με τα δικά σας χέρια δεν είναι τόσο δύσκολο έργο, ακόμη και για έναν απλό πολίτη ο οποίος απέχει πολύ από την επαγγελματική γνώση στην κατασκευή.

Τι είναι γεμάτη με την έλλειψη κυκλοφορίας αέρα

Η μόνιμη ή περιοδική ανανέωση του αέρα σε υπόγειο χώρο είναι απαραίτητη για:

 • Κανονικοποίηση της υγρασίας.
 • Εμπλουτισμός του αέρα με οξυγόνο.
 • Διατηρήστε τη βέλτιστη θερμοκρασία.

Αναμφισβήτητα, ο κύριος σκοπός των κελαριών και των κελαριών είναι η αποθήκευση εδώδιμων αποθεμάτων. Η υγρασία είναι ένας αμετάβλητος σύντροφος οποιουδήποτε υπογείου χώρου, η adha των περισσότερων λαχανικών και φρούτων είναι ένας ανεπιθύμητος παράγοντας για μακροχρόνια αποθήκευση.

Στον εναέριο χώρο ακόμα και ενός ευρύχωρου κελάριου, οι επιβλαβείς ουσίες συσσωρεύονται στο χρόνο. Δυστυχώς, κατά την αποθήκευση λαχανικών και φρούτων είναι επίσης δυνατή η εμφάνιση δυσάρεστων οσμών. Παροχή υγιεινής αναπνοής σε ένα άτομο και ανοικτή πρόσβαση στον καθαρό αέρα από έξω - μία από τις κύριες αποστολές είναι ο εξαερισμός στο κελάρι.

Μια άλλη τιμή του υπόγειου κτιρίου - η διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή του έτους της βέλτιστης θερμοκρασίας. Ο αποτελεσματικός αερισμός του κελάριου - εδώ σχεδόν το κύριο συστατικό. Ψύχεται το καυτό καλοκαίρι και η άνετη ζεστασιά το χειμώνα θα είναι στο κελάρι σας με την εγγύηση της κατάστασης των προϊόντων, του φρέσκου αέρα και της βέλτιστης υγρασίας - σε αυτόν σε αυτή τη βοήθεια.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός του κελαριού

Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού είναι εξαιρετικά απλή - ένας σωλήνας από έξω από τον αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο, και από την άλλη - το αφήνει.

Εάν όλα ήταν τόσο απλά - ίσως δεν αξίζει να αρχίσετε να γράφετε αυτό το άρθρο και επομένως - θα εξετάσουμε τις λεπτές αποχρώσεις και τις αποχρώσεις του πώς ο εξαερισμός κελάρι γίνεται από τον εαυτό του.

Το σωστό είναι να σχεδιάσετε τον εξαερισμό στο στάδιο του σχεδιασμού. Αυτό θα σώσει πολύ ελεύθερο χώρο και θα σας εξοικονομήσει επιπλέον ταλαιπωρία όταν χρησιμοποιείτε το υπόγειο.

Θεωρητικά, οι διαμέτρους ή, ακριβέστερα, η περιοχή των σωλήνων εισαγωγής και εξαγωγής πρέπει να είναι ίσες. Θεωρούμε αυτό το πρώτο κανόνα αποτελεσματικού εξαερισμού στο κελάρι. Αυτή η κατάσταση εξασφαλίζει μια ομοιόμορφη εναλλαγή αέρα μέσα, εμποδίζει την υπερψύξη το χειμώνα και εξαλείφει τη στασιμότητα του αέρα το καλοκαίρι.

Ο δεύτερος κανόνας είναι πώς να κάνετε τον εξαερισμό στο κελάρι - να απομακρυνθείτε το ένα από το άλλο και να σφίξετε το τσίμπημα. Ιδανικά - θα πρέπει να βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες. Αυτό θα εξασφαλίσει τη μέγιστη κάλυψη των χώρων και θα αποκλείσει τον σχηματισμό ζωνών με στάσιμο αέρα.

Τρίτον, τοποθετήστε τους σωλήνες σε διαφορετικά ύψη. Όπως είναι γνωστό, η κίνηση του αέρα συμβαίνει λόγω της εκκένωσης, η οποία δημιουργείται τοποθετώντας το άνοιγμα εξόδου του σωλήνα παροχής πολύ χαμηλότερο από το καυσαέριο.

Ο τέταρτος κανόνας, ο οποίος λειτουργεί εξαερισμό στο κελάρι - το ύψος του σωλήνα πάνω από το έδαφος δεν πρέπει να είναι μικρότερο από ένα και μισό μέτρο. Σε περίπτωση τοποθέτησης άλλου χώρου (για παράδειγμα, γκαράζ) πάνω από το υπόγειο, ο αγωγός εξαγωγής πρέπει κατ 'ανάγκη να είναι πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Με αυτή την επιλογή, ο αγωγός τροφοδοσίας μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στο υπόγειο του κτιρίου. Μην ξεχάσετε να φροντίσετε να περιορίσετε την πρόσβαση στον αγωγό. Πλέγμα ή σχάρα δεν θα αφήσει στο υπόγειο μικρών τρωκτικών, ούτε περίεργα πουλιά. Η ομπρέλα στο σωλήνα εξάτμισης ή στον εκτροπέα δεν εμποδίζει μόνο τη βροχή και το χιόνι να εισέλθουν στο εσωτερικό, αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον πρόσφυση στο σύστημα.

Πέμπτον - ο εξαερισμός του κελαριού δεν του αρέσουν τα εμπόδια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθείτε για ένα ελάχιστο αριθμό στροφών, στροφές και αλλαγές στη διάμετρο των σωλήνων εξαγωγής και εκκένωσης.

Ο έκτος κανόνας στον οποίο λειτουργεί ο εξαερισμός στο κελάρι είναι η θερμομόνωση. Αυτό εξαλείφει το σχηματισμό συμπυκνωμάτων στο εσωτερικό του σωλήνα και, κατά συνέπεια, - το φτάνει στο υπόγειο.

Παραλλαγές είναι δυνατές όταν ο ρόλος του σωλήνα εξάτμισης παίζεται από καταπακτές (λέιζερ) στα υπόγεια. Με κάποια περιοδικότητα παραμένουν ανοιχτά και ενημερώνεται ο αέρας και ο εξαερισμός του κελαριού είναι ήδη εις βάρος των χώρων που βρίσκονται πάνω ή απ 'ευθείας εις βάρος του δρόμου.

Τι είναι ο εξαερισμός στο κελάρι

Αφού γίνει η εξοικείωση με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του έργου εξαερισμού, θα εξετάσουμε τη διαίρεσή τους σύμφωνα με την αρχή της δράσης. Υπάρχουν δύο:

Φυσικά, η επιλογή ενός συγκεκριμένου συστήματος, κατά πρώτο λόγο, καθορίζεται από την περιοχή του δωματίου, η οποία απαιτεί εξαερισμό. Το κελάρι μπορεί επίσης να είναι μικροσκοπικό σε 4-6 τετραγωνικά μέτρα, και ίσως και στο μέγεθος ενός άνετου διαμερίσματος. Είναι λογικό ότι με τη δεύτερη επιλογή με τον καθαρισμό του φυσικού αερισμού θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Αυτό θα απαιτήσει την εξαναγκασμένη ενεργοποίηση των ροών του αέρα ή με απλό τρόπο - την εγκατάσταση ανεμιστήρων στον αγωγό εξαγωγής και τροφοδοσίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός στο κελάρι θα απαιτήσει πρόσθετα εξαρτήματα αγωγών για την εγκατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος συντήρησης. Εδώ συνήθως καταφεύγουν στη βοήθεια των επαγγελματιών και αγοράζουν ένα έτοιμο σχέδιο ενός συστήματος εξαερισμού για έναν ορισμένο όγκο και χώρο κελάριου.

Εγκατάσταση εξαερισμού

Όπως και με τη φυσική και αναγκαστική έκδοση, το κύριο είναι να υπολογιστεί η επαρκής διάμετρος των αγωγών.

Ο τύπος είναι απλός:

η περιοχή κελάρι (μονάδα μέτρησης - τετραγωνικό μέτρο) πολλαπλασιάζεται επί 26. Το αποτέλεσμα θα είναι ίσο με την επιθυμητή επιφάνεια εγκάρσιας τομής σε εκατοστά.

Το υπόγειο έχει μήκος 4 μ. Και πλάτος 2 μ. Ή 4 χ 2 = 8 μ 2

Όπως είναι γνωστό, η περιοχή του κύκλου είναι ίση με S = πR2.

R = √S / π ή √208 / 3,14 = 8,14 cm, και αυτό είναι το ήμισυ της απαιτούμενης τιμής.

Έτσι, η επιθυμητή διάμετρος του σωλήνα είναι - 162,8 mm. Το πλησιέστερο μέγεθος σύμφωνα με το GOST - 168 mm - αυτή θα είναι η καλύτερη επιλογή για τον αγωγό εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του κελαριού σας.

Ως αξιόλογη εναλλακτική λύσηΓια να κάνετε αερισμό στο κελάρι από μεταλλικάxσωλήνες μπορεί να είναι για να το όνομα τσιμέντο αμιάντουεή πολυμερέςε.

Η στερέωση των σωλήνων στους τοίχους πραγματοποιείται με τη βοήθεια σφιγκτήρων και κατά τη διέλευση οροφών - τσιμεντοειδούς διαλύματος. Μην ξεχνάτε τη χρήση μονωτικών υλικών. Για την ερμητική υπερπήδηση των οροφών, θα πρέπει να ζητηθεί βοήθεια από ένα σύνολο τυποποιημένων εξαρτημάτων στέγης.

Μετά την εγκατάσταση των αγωγών - είναι καιρός να γίνουν τεχνολογικές δοκιμές. Ο ευκολότερος τρόπος είναι με τη βοήθεια φακού, αγώνα ή πυρκαγιάς με αναπτήρες. Στην έξοδο του σωλήνα τροφοδοσίας, η φλόγα πρέπει να εκτεθεί στην εισερχόμενη ροή αέρα. Από το σχέδιο - σχέδιο προς την κατεύθυνση του δρόμου. Μια ασφαλέστερη μέθοδος είναι η χρήση ενός φύλλου λεπτού χαρτιού.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό στο κελάρι αποτελεσματικό

Μετά τις δοκιμές - είναι φυσικό να επιταχύνετε τη διαδικασία εκκίνησης του υπογείου σας. Ωστόσο, η σωστή κυκλοφορία αέρα εξακολουθεί να είναι μόνο η μισή κατασκευή. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να περιοριστεί η πρόσβαση της υγρασίας στο υπόγειο. Τα τείχη και οι άριστοι αγωγοί του. Για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, σας συνιστούμε αρκετές φορές να επεξεργάζεστε τις επιφάνειες από σκυρόδεμα με στεγανοποιητικό μέσο διείσδυσης και τοποθετείτε ένα στρώμα φραγμού υγρασίας στο πάτωμα. Μπορούν να αποδειχθούν στεγανοποίηση, υγρό γυαλί και άλλοι. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, την ανάγκη για ένα σφραγισμένο στρώμα μονωτή (τελικά, αυτές οι ουσίες δεν είναι 100% φιλικές προς το περιβάλλον).

Ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός του δαπέδου του υπογείου θα απαιτήσει αρκετά σοβαρές χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Μια απλούστερη και πιο οικολογική λύση είναι να κατασκευάσουμε ένα πάτωμα από πηλό.

Ο πηλός είναι ένας εξαιρετικός φυσικός μονωτήρας. Η τεχνολογία που κάνει το πάτωμα από αυτό είναι πολύ απλή. Σε ένα συμπαγές στρώμα άμμου (5-8 cm), τοποθετείται ένα στρώμα από υγρή πηλό 10-12 cm, ακολουθούμενη από μια πρόσδεση. Η αποτελεσματικότητα της βάσης μπορεί να δώσει στους λίθους ένα μεσαίο μέγεθος. Αυξάνουν την πρόσφυση του πηλού και την σκληρότητα του ίδιου του δαπέδου. Στο όνομα της αισθητικής - δεν είναι περιττό να κάνουμε μια τραχύτητα ενέματος. Ίσως το μόνο μειονέκτημα του πάτου από πηλό μπορεί να ονομαστεί χρόνος πλήρους ξήρανσης -30-40 ημερών.

Το κελάρι στο αγρόκτημα είναι απαραίτητο πράγμα και ο αποτελεσματικός αερισμός των κελαριών είναι ένα από τα κύρια συστατικά της επιτυχίας. Ο τρόπος να εξοπλιστεί με τα χέρια του δεν είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά μια σημαντική και απαραίτητη. Γιατί; Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο έχει ήδη απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, αν και για να συζητήσουμε τις αποχρώσεις σε αυτό το θέμα - προτείνουμε να συνεχιστεί η συζήτηση.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Υπολογισμός συστήματος εξαερισμού κελάρι - διατομή αεραγωγού

Οποιοδήποτε υπόγειο ή κελάρι πρέπει να προστατεύεται αξιόπιστα από στάσιμο αέρα, παγετό και συμπύκνωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, υψηλής ποιότητας υδροηλεκτρική και θερμομόνωση γίνεται. Επίσης σε ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ένα σχέδιο εξαερισμού του κελάριου.

Η εισροή καθαρού αέρα στο υπόγειο θα αποτρέψει την πιθανότητα επικίνδυνης συσσώρευσης επιβλαβών αερίων και θα εξαλείψει επίσης τη δυνατότητα συμπύκνωσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά στη διαδικασία αποθήκευσης εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα υγρασίας και πρέπει να απορρίπτονται το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να μην ξεκινούν οι διαδικασίες της σήψης σε εσωτερικούς χώρους.

Το σχέδιο εξαερισμού του δωματίου του υπογείου, αν γίνει σωστά και με σύνεση, βασίζεται, πρώτα απ 'όλα, στον αυτοματοποιημένο έλεγχο της παροχής καθαρού αέρα και απομάκρυνσης του σταγόνου από το δωμάτιο. Το σύστημα εξαερισμού του κελάριου στη συγκεκριμένη περίπτωση βασίζεται στη λειτουργία μιας ειδικής συσκευής η οποία, με τη βοήθεια αισθητήρων, διατηρεί τις απαιτούμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας στο υπόγειο. Φυσικά, το κύριο μειονέκτημα τέτοιων συσκευών είναι το υψηλό κόστος τους.

Έτοιμες μονάδες εξαερισμού.

Αλλά μην ανησυχείτε, επειδή μπορείτε να υπολογίσετε ανεξάρτητα τον εξαερισμό στο κελάρι και να κάνετε τα πάντα μόνοι σας, χωρίς προσφυγή σε ειδικούς και αγοράζοντας ακριβό εξοπλισμό.

Ποικιλίες των συστημάτων εξαερισμού για το κελάρι

Σήμερα, διακρίνονται δύο πιο κοινά συστήματα: ο φυσικός και ο εξαναγκασμένος αερισμός. Και τα δύο συστήματα είναι δημοφιλή, αλλά πριν από την κατασκευή ενός συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποιους υπολογισμούς.

Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε το συνολικό εμβαδόν του υπογείου, καθώς και το ύψος του δαπέδου. Μετά την απόκτηση των απαραίτητων αριθμών, γίνεται ένας αρκετά απλός υπολογισμός, με αποτέλεσμα να έχουμε το ελάχιστο δυνατό τμήμα του αεραγωγού εξαερισμού για το κελάρι.

Ο τύπος για όλα σχεδόν τα υπόγεια είναι ο ίδιος: 25 τ.μ. αγωγών εξαερισμού ανά 1 τ.μ. κελάρι.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού

Σε αυτό το παράδειγμα, ένας αγωγός εξαερισμού κατασκευασμένος από συμβατικό σωλήνα από PVC θα χρησιμοποιηθεί ως βάση.

 • Στην περίπτωση που η συνολική επιφάνεια του κελαριού είναι 10 τ.μ., χρειαζόμαστε μια περιοχή αγωγού αέρα ίση με το προϊόν των 10 με 25 τετραγωνικά μέτρα. δείτε Αποδεικνύεται 250 cm.
 • Στη συνέχεια, λαμβάνει τον τύπο περιοχή κύκλου (έχουμε στρογγυλοποιεί αγωγός) S = πR², οπότε υπολογίζεται η επιθυμητή ακτίνα σωλήνα εξαερισμού, η οποία στην περίπτωση μας θα ήταν 8,9 εκ. Κατά συνέπεια, η διάμετρος του σωλήνα θα πρέπει να είναι 17,8 εκατοστά.

Στην περίπτωση που ο σωλήνας PVC έχει μια μη τυπική ορθογωνική διατομή, για υπόγειο μας, θα πρέπει να είναι περίπου 16 εκατοστά. Εάν πρέπει να αρκεστούμε σε μια διαφορετική περιοχή του υπογείου, θα είναι το ίδιο.

Ο παραπάνω υπολογισμός είναι πολύ απλουστευτικός, αφού δεν λαμβάνει υπόψη την ένταση της ανταλλαγής αέρα στην αίθουσα.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο βέλτιστος αερισμός συνεπάγεται πλήρη αντικατάσταση του αέρα στο κελάρι τουλάχιστον μία φορά σε μισή ώρα.

Οι ειδικοί συχνά συνιστούν τον υπολογισμό του τμήματος του αγωγού αερισμού στο υπόγειο, λαμβανομένης υπόψη της ροής του αέρα. Είναι ενδιαφέρον, για την ροή του αέρα vyschityvaniya έχει επίσης ένα τύπο: L = V * Κ, όπου το L - είναι, στην πραγματικότητα, απαραίτητο για μας η αξία της ροής του αέρα, V - συνολικός όγκος του υπογείου, και Κ - τιμή, υποδεικνύοντας πόσες φορές ο αέρας στο δωμάτιο αλλάζει. Εάν, για παράδειγμα, το ύψος του υπογείου είναι 200 ​​cm, ο ρυθμός ροής του αέρα, απαριθμήθηκαν στην ανωτέρω-αναφερθέντα τύπο, περίπου 40 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Διατομή αεραγωγού

Όταν εγκαθιστάτε ένα σύστημα εξαερισμού στο κελάρι, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την διατομή του αγωγού εξαερισμού.

Ο τύπος για τον υπολογισμό έχει ως εξής: S = L / (W * 3600). Στον τύπο αυτό, S είναι το εμβαδόν διατομής του καναλιού, L - ροή αέρα (που έχουμε εξετάσει παραπάνω και αποκτάται από 40 κυβικά μέτρα ανά ώρα..), το W είναι 1 m / s (ταχύτητα του αέρα καθώς αυτό ρέει λαμβάνεται στην ονομαστική τους αξία).

Η διατομή του σωλήνα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπολογιστεί ως εξής: 40 / (1 * 3600) = 0.0111 τμ Στη συνέχεια, πάρτε το γνωστό τύπο R = √ (F / π), από το οποίο παίρνουμε την τιμή της ακτίνας του περίπου 5,9 εκ. Η διάμετρος στην περίπτωση αυτή λαμβάνουν στρογγυλοποίηση (περίπου 12 cm). Εάν σωλήνας PVC έχει μια μη τυπική ορθογώνια ή τετράγωνη διατομή, οι διαστάσεις του πρέπει να είναι περίπου 11x11 cm (και πάλι, θα πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω).

Φυσικά, όλες οι τιμές για το σύστημα αερισμού κελάρι, που δόθηκαν παραπάνω, είναι κατά προσέγγιση. Επιπλέον, λάβαμε επίσης τον ελάχιστο αριθμό αλλαγών αέρα στο δωμάτιο (μπορεί να υπάρχουν πολλά περισσότερα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη. Όμως, την ίδια στιγμή, θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι η υπερβολική αερισμό και την παροχή μεγάλης ποσότητας καθαρού αέρα θα προκαλέσει ξήρανση των προϊόντων που αποθηκεύονται στο κελάρι, έτσι τα πάντα θα πρέπει να λαμβάνονται με μέτρο, γιατί «περισσότερο» δεν σημαίνει «καλύτερα». Εάν είστε στις δυνάμεις δεν είστε σίγουροι, τότε οι υπολογισμοί είναι καλύτερα να αφεθεί στους επαγγελματίες, όπως και όλων των εργασιών στη μονάδα εξαερισμού στο υπόγειο. Παρόλο που η εργασία δεν είναι τόσο δύσκολη όσο η κατασκευή ενός υπογείου, υπάρχουν όμως πολλές αποχρώσεις που πρέπει να προβλεφθούν.

Συσκευή εξαερισμού στο κελάρι

Αφού υπολογιστεί πλήρως το σχέδιο αερισμού για το υπόγειο, μπορείτε να ξεκινήσετε την άμεση εγκατάσταση. Αν υποθέσουμε ότι ο εξαερισμός θα περιλαμβάνει δύο σωλήνες, ένας από αυτούς θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 150-180 cm από το δάπεδο (αυτό θα είναι ο σωλήνας εξάτμισης). Από την άλλη πλευρά, σε εγκαθίσταται το αντίθετο τοίχωμα του σωλήνα εισροής, το κάτω μέρος της οποίας δεν θα πρέπει να φτάσει το πάτωμα περίπου 20-30 εκ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής ζεστό αέρα αυξάνεται σιγά-σιγά προς τα πάνω. Είναι σε ζεστό αέρα ότι υπάρχει περισσότερη υγρασία που εγκαθίσταται στους τοίχους του υπογείου, γι 'αυτό πρέπει να αφαιρεθεί από το κελάρι εγκαίρως.

Σχέδιο ανταλλαγής αέρα στο κελάρι.

Μπορείτε να κάνετε όλη τη δουλειά μόνοι σας. Είναι σημαντικό ότι το άνω τμήμα του σωλήνα εξάτμισης περνάει μέσα από όλο το κτίριο πλάκα και τοποθετείται πάνω από την οροφή σε ύψος 20-50 cm. Επιπλέον, η έξοδος του σωλήνα απαιτείται να κλείσει πώμα που εμποδίζει την είσοδο της καταβύθισης μέσα στο σωλήνα και κατά συνέπεια στον χώρο υπόγειο. Από την άλλη πλευρά, το ανώτερο τμήμα του σωλήνα εισροής Συνιστάται επίσης να κλείσει προσεκτικά μεταλλικό πλέγμα, επειδή είναι μέσα από αυτό το σωλήνα στο κελάρι μπορούν να διεισδύσουν τα έντομα και τα τρωκτικά, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη διατάξεις.

Εάν έχετε μια τέτοια ευκαιρία, είναι προτιμότερο να προτιμάτε τον υποχρεωτικό αερισμό. Αλλά σε εκείνες τις περιπτώσεις που η περιοχή του κελάριού σας είναι μικρή και αποθηκεύονται μόνο μερικά κιλά προϊόντων, δεν χρειάζεται να κάνετε ούτε δύο σωλήνες (θα αρκεί κανείς).

Συμβουλευτικός χώρος, κατασκευαστής με 8 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος ως ηγέτης ομάδας σε μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή εκτός πόλης.

Σύστημα ανταλλαγής αέρα για ιδιωτικό κελάρι

Το όνειρο ενός ιδιοκτήτη σπιτιού είναι ένα καθαρό και ξηρό κελάρι κάτω από το σπίτι. Στο κελάρι που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών από την αυλή, πρέπει να διατηρηθεί ένα ειδικό μικροκλίμα που χαρακτηρίζεται από χαμηλή υγρασία και χαμηλή θετική θερμοκρασία (1-2 ° C). Για το σκοπό αυτό, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού του σπιτιού, πρέπει να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αερισμού κυψελών και να συμπεριληφθεί στο σχέδιο. Αλλά συχνά, στην πράξη, όλα φαίνονται πιο θλιβερά.

Ο υπολογισμός του σχεδιαστή ή η αμέλεια των κατασκευαστών οδηγεί σε καταθλιπτικά αποτελέσματα. Ο μούχλος αέρας, η υγρασία, η μούχλα, ο μύκητας στους τοίχους και τα ράφια του υπογείου. Και ως εκ τούτου, η χαλασμένη σοδειά, η σήψη των ξύλινων στοιχείων της δομής και η εξασθένιση της αντοχής των στοιχείων στήριξης. Ευτυχώς, για να αποκαταστήσει ή ακόμη και να δημιουργήσει ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα - αερισμό του υπόγειου, αν και δεν είναι απλό, αλλά εφικτό. Παρακάτω θα εξετάσουμε παραδείγματα λειτουργικών συστημάτων αερισμού για υπόγεια κάτω από το σπίτι, γκαράζ ή υπόστεγο.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού στο κελάρι

Η φυσική επίδραση της αναρρόφησης του θερμού αέρα προς τα πάνω τοποθετείται στη βάση των εργασιών αερισμού. Στο κλασικό σχήμα ανταλλαγής αέρα στα αντίθετα άκρα του δωματίου τοποθετούνται δύο κάθετοι άξονες. Η έξοδος από το ένα βρίσκεται πάνω από το πάτωμα, και η είσοδος στο δεύτερο κάτω από την οροφή. Αυτές είναι οι σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής του συστήματος. Ο ψυχρός αέρας κατεβαίνει στο υπόγειο μέσω του σωλήνα τροφοδοσίας υπό την επίδραση της βαρύτητας. Ο ζεστός αέρας, αντίθετα, τείνει να εγκαταλείψει το δωμάτιο μέσω του αγωγού εξαερισμού, που βρίσκεται κάτω από την οροφή.

Κλασικό σχέδιο εξαερισμού του υπογείου

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Φυσικό δύο σωλήνων

Αυτός ο τύπος συστήματος ανταλλαγής αέρα ονομάζεται σύστημα δύο σωλήνων. Και φαίνεται πιο κατάλληλο για εγκατάσταση. Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού για ένα κελάρι με δύο σωλήνες, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε με τον σωστό μαθηματικό υπολογισμό των διατομών των αεραγωγών. Σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα για ένα τετραγωνικό μέτρο του δωματίου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 cm2 του τμήματος διέλευσης του άξονα εξαερισμού. Γνωρίζοντας αυτή τη σχέση, δεν είναι δύσκολο να υπολογίσουμε την απαιτούμενη διάμετρο. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις τιμές υπολογισμού για τα τυπικά κελάρια.

Οι τιμές των διατομών για τα μικρά κελάρια

Οι ακόλουθες πτυχές θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη ενός έργου:

 • οι αγωγοί ή οι αγωγοί πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες γωνίες, στροφές και γόνατα. Ο ιδανικός άξονας είναι ένας ίσιος κάθετος αγωγός.
 • Ο σωλήνας εξάτμισης στο πάνω μέρος του πρέπει να είναι μονωμένος για να αποφευχθεί η συμπύκνωση.
 • Επίσης, ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να είναι πάνω από την κορυφογραμμή στέγης κατά 25-30 cm και να έχει ένα καπάκι στην κορυφή για να αποτρέψει την ατμοσφαιρική βροχόπτωση να εισέλθει στο εσωτερικό.
 • Ο αγωγός τροφοδοσίας απομακρύνεται συνήθως μέσω της βάσης και βρίσκεται ακριβώς πάνω από το επίπεδο του εδάφους.
 • φρέσκο ​​σωλήνα εισόδου αέρα που μπορεί να αποσυρθεί με λεπτό μεταλλικό πλέγμα ή πλέγμα. Για να αποφευχθεί η διείσδυση στο υπόγειο τρωκτικών, πουλιών και άλλων κραγιόν των ζώων.
 • Εξαερισμός και καυσαερίων σωλήνες πρέπει να έχουν την ίδια διάμετρο, και την απόδοση του συστήματος ρυθμίζεται από αποσβεστήρες.

Φυσικό μονής σωλήνας

Το σύστημα με ένα σωλήνα είναι λιγότερο παραγωγικό, αφού στην περίπτωση αυτή ο αγωγός είναι κατασκευασμένος με δύο κανάλια και είναι δύσκολο να διαχωριστεί η ροή εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Όμως, παρά τη χαμηλή αποτελεσματικότητα, τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται ακόμα σε κελάρια με ένα μόνο σωλήνα σε περιπτώσεις όπου είναι υπερβολικά δαπανηρό να τροφοδοτούνται δύο σωλήνες σε διαφορετικά άκρα του δωματίου. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία.

Μονό-σωλήνα διπλού καναλιού σχεδιασμό αγωγών από τα διοικητικά συμβούλια

Για ένα υπόγειο σε ένα γκαράζ ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι, ένα κανονικό σύστημα εξαερισμού για ένα κελάρι με φυσική κυκλοφορία είναι αρκετό, αλλά για μεγάλους χώρους αυτό δεν αρκεί.

Αναγκαστικό σύστημα εξαερισμού

Για ένα υπόγειο σε ένα γκαράζ ή σε ένα μικρό ιδιωτικό σπίτι, αρκεί να υπάρχει ένα κανονικό σύστημα εξαερισμού για ένα κελάρι με φυσική κυκλοφορία, αλλά αυτό δεν αρκεί για μεγάλα δωμάτια. Ως εκ τούτου, σε χώρους μιας μεγάλης περιοχής, ή στην οποία, για οποιοδήποτε λόγο, η εγκατάσταση του φυσικού αερισμού είναι δύσκολη, χρησιμοποιήστε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Η κίνηση του αέρα μέσα σε αυτό παρέχεται από ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Ο αναγκαστικός εξαερισμός μπορεί να είναι πολλών τύπων:

 • εξάτμιση ·
 • παροχή αέρα ·
 • σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ο τύπος του συστήματος καθορίζεται από τη θέση του ανεμιστήρα. Και επιλεγμένο, με βάση τις τοπικές συνθήκες.

Το πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι μια καλή απόδοση, ανεξάρτητα από το πόσες στροφές της γραμμής αέρα, καθώς και η ένταξη στο επιπλέον συσκευές - όπως η διήθηση και τον καθαρισμό του αέρα, ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα, ένα αυτόματο on / off από την άποψη της συγκέντρωσης θερμοκρασίας ή αερίου. Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων είναι καλύτερα ανατεθειμένοι σε ειδικούς, οι οποίοι, φυσικά, θα αποπληρωθούν στο μέλλον.

Επαγγελματικός υπολογισμός και εγκατάσταση συστημάτων ανταλλαγής αέρα

Παρά την φαινομενική απλότητα του συστήματος εξαερισμού του υπόγειου χώρου, είναι δύσκολο για έναν λαϊκό να κάνει έναν υπολογισμό του εξαερισμού σωστά, και ακόμη περισσότερο να τοποθετήσει ένα παρόμοιο σύστημα με τα χέρια του. Επειδή κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης συνήθως υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις και είναι δύσκολο για κάποιον χωρίς εμπειρία τέτοιας εργασίας να αντιμετωπίσει αυτά. Ειδικά όταν πρόκειται για γεώτρηση ενός μονολιθικού θεμελίου ή για τοποθέτηση αγωγών αέρα μέσω των δαπέδων του πρώτου και του δεύτερου ορόφου. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να εμπιστευτείτε το έργο σε ειδικούς που γρήγορα και με εγγύηση θα εκτελέσουν όλες τις απαραίτητες εργασίες από το σχεδιασμό μέχρι την εγκατάσταση. Και να απαλλαγείτε από αυτόν τον κύριο κεφαλαλγία, ο οποίος θα χρειαστεί μόνο να εργαστεί και να χαρεί το υπέροχο μικροκλίμα που σχηματίζεται στο υπόγειο του.

Για να αποφύγετε σφάλματα στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση των μηχανικών συστημάτων, μπορείτε να παραγγείλετε έργα αερισμού για δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και εγκαταστάσεις της εταιρείας "Mega.ru". Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μεταβαίνοντας στη σελίδα "Επαφές".

Και τέλος, σας προτείνουμε να δείτε ένα βίντεο σχετικά με την αυτοπραγμάτωση του συστήματος εξαερισμού στο υπόγειο γκαράζ:

Εξαερισμός στο κελάρι: ένα σχέδιο και δυνατότητες εκτέλεσης

Υπολογισμός του αερισμού του υπογείου

Πρόγραμμα εξαερισμού του υπογείου μπορεί να είναι αρκετά απλό, αλλά μπορείτε να εφαρμόσετε και ακριβά και να δημιουργήσετε ένα απλό μικροκλίμα. Όλα εξαρτώνται από το τι θέλετε να επιτύχετε.
Σήμερα θα σας πούμε πώς γίνεται ο αερισμός στο υπόγειο, θα δοθούν επίσης τα σχέδια. Τα πάντα μπορούν να γίνουν με τα χέρια κάποιου, εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν μόνο από συστήματα για τη δημιουργία ενός μικροκλίματος.
Πρέπει ήδη να είστε ειδικός εδώ. Θα σας δοθούν αρκετές επιλογές για να κάνετε αυτή τη δουλειά.

Συσκευή εξαερισμού

Για να εξασφαλιστεί μια φυσική διαδικασία αερισμού του δωματίου κελάρι, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα ζεύγος αεραγωγών με ένα καυσαέριο και ένα σωλήνα τροφοδοσίας. Οι αεραγωγοί μπορούν να κατασκευαστούν από αμίαντο ή γαλβανισμένο σωλήνα κατάλληλου μεγέθους.
Η διάμετρος του σωλήνα καθορίζεται από τον υπολογισμό: πρέπει να εγκατασταθεί αγωγός αέρα 26 τετραγωνικών εκατοστών ανά τετραγωνικό μέτρο του κελάριου.
Προτείνουμε να λάβετε υπόψη τις συνθήκες εγκατάστασης του αγωγού:

Προσοχή: Για να προστατέψετε το κελάρι από την εισβολή των τρωκτικών και των εντόμων, κλείστε το ανώτερο άνοιγμα του σωλήνα εισαγωγής με ένα πλέγμα με μικρά τμήματα.

 • Ο αέρας μέσω των σωλήνων εξαερισμού κινείται σε σχέση με το διαφορετικό ειδικό βάρος του ψυχρού εξωτερικού αέρα και του θερμού εσωτερικού αέρα. Σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες είναι σημαντικά διαφορετικές, μπορεί να εμφανιστεί ένα μεγάλο σχέδιο, παγώνει γρήγορα το δωμάτιο.
  Επομένως, θα χρειαστεί να τοποθετήσετε ειδικές βαλβίδες, τόσο στις σωλήνες τροφοδοσίας όσο και στους σωλήνες εξάτμισης. Αυτό θα εξασφαλίσει τη ρύθμιση της ροής της κυκλοφορίας του αέρα στην αίθουσα.

Φυσικός αερισμός

Πόσο φυσικό αερισμό λειτουργεί στο υπόγειο του σπιτιού τους, όλοι γνωρίζουν. Όλα μπορούν να γίνουν απλά με τα χέρια τους.
Από έναν σωλήνα, ο αέρας εξάγεται και ο φρέσκος αέρας αποστέλλεται στον άλλο.
Με αυτή την αρχή, δημιουργείται μια φυσική ανταλλαγή αέρα στον χώρο και ο υπολογισμός του εξαερισμού του κελάριου γίνεται ως εξής:

 • Ένας σωλήνας εξάτμισης διατεταγμένο για να εξάγει το μολυσμένο αέρας τραβιέται κατά μήκος του κελάρι γωνίας και ανοικτό κατώτερο άκρο του διατάσσεται πάνω από το δάπεδο σε απόσταση 1,40-1,50 μ. Στη συνέχεια, το κανάλι πηγαίνει προς την επιφάνεια της οροφής και εκτείνεται πάνω από την κορυφογραμμή των 40-50 cm.
 • Ο σωλήνας τροφοδοσίας για την εξασφάλιση φρέσκου αέρα εγκαθίσταται στη γωνία του χώρου απέναντι από τον αγωγό εξαγωγής. Το ανοικτό άκρο του σωλήνα τροφοδοσίας τοποθετείται σε απόσταση 45-55 cm από την επιφάνεια του δαπέδου.
  Ο δίαυλος περνάει από την επικάλυψη και ανέρχεται σε 80-100 cm πάνω από το επίπεδο μηδέν της επιφάνειας δαπέδου.

Το σχέδιο εξαερισμού του κελάρι με φυσικό τρόπο

Προσοχή: Κατά κανόνα, οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από αμίαντο για σωλήνες, η διάμετρος των οποίων υπολογίζεται ως εξής: 1 τετρ. m του δωματίου = 26 τετραγωνικά μέτρα. cm διατομής αγωγού.

Για παράδειγμα, η περιοχή του δωματίου είναι 8 τετραγωνικά μέτρα. μέτρα. Αποδεικνύεται ότι η διατομή του σωλήνα θα είναι 208 τετραγωνικά μέτρα. βλέπε Ο τύπος της περιοχής ενός κύκλου είναι γνωστός από τον πάγκο της σχολής: S = πR 2. Ως αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε σωλήνες με διάμετρο περίπου 16 cm.
Ο φυσικός αερισμός θα λειτουργήσει αν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα στο δρόμο και στο κελάρι. Στη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο, ο φρέσκος αέρας δεν θα εισέλθει στο κελάρι.
Αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος, καθώς η θερμότητα μπορεί να είναι για έξι μήνες. Αλλά μπορείτε να κάνετε βελτιώσεις στο σύστημα.

Αναγκαστική μέθοδος

Ένα σημαντικό μειονέκτημα του φυσικού εξαερισμού είναι η επίδραση φυσικών παραγόντων σε αυτό, για παράδειγμα, κατά τη χειμερινή περίοδο ο αερισμός θα είναι αποτελεσματικός, ακόμη και πολύς. Το χειμώνα θα είναι απαραίτητο να κλείσετε το καθαριστήριο αέρα που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή αέρα έτσι ώστε το υπόγειο να μην καταψύχεται.

Σύστημα εξαερισμού στο κελάρι

 • Το καλοκαίρι, λόγω της μικρής διαφοράς θερμοκρασίας, ο φυσικός εξαερισμός μπορεί να μην είναι αρκετός για αποτελεσματική εναλλαγή αέρα. Ο βέλτιστος αερισμός χώρου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προσωρινές δυσκολίες στην ανταλλαγή αέρα.
 • Μπορείτε να βελτιώσετε το παραπάνω σύστημα εξαερισμού με τη βοήθεια πρόσθετης εγκατάστασης στο κανάλι εξαγωγής του ανεμιστήρα. Δεν συνιστάται η εγκατάσταση του ανεμιστήρα στον αγωγό τροφοδοσίας με σκοπό τη μόνιμη λειτουργία, επειδή η έντονη ροή αέρα με ανεπαρκή ικανότητα λειτουργίας του αγωγού εξαγωγής μπορεί να προκαλέσει εμφύσηση του ακάθαρτου αέρα μέσω των εγκοπών.

Προσοχή: Ο συνδυασμός συστημάτων εξαερισμού χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται να αποστραγγίσετε γρήγορα το δωμάτιο. Με την εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού ανεμιστήρα στο άνοιγμα του αγωγού παροχής αέρα, η ανταλλαγή αέρα επιταχύνεται στα απαιτούμενα πρότυπα σε μια εποχή που ο φυσικός αερισμός δεν είναι παραγωγικός.

 • Μια έντονη ροή του αέρα κατά τη διαδικασία, αν η πόρτα πρόσβασης ανοίγει (βλέπε επίσης το υπόγειο Luc :. Πώς να το κάνουμε), και, φυσικά, ανοικτή εξάτμιση αγωγού αποσβεστήρα μπορεί να παρέχει ταχεία ξήρανση κελάρι κάτω από υγρές και ζεστό καιρό.
 • Εγκαταστήστε τους ανεμιστήρες, τόσο στον αγωγό εξαγωγής όσο και στον αγωγό παροχής αέρα, είναι λογικό να εγκαταστήσετε ανταλλαγή αέρα σε ένα δωμάτιο που έχει μεγάλη επιφάνεια. Αυτό το σύστημα αερισμού απαιτεί σημαντική δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας. Και η τιμή του εξοπλισμού δεν θα είναι χαμηλή.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι δυνατό να οργανωθεί ανεξάρτητα αποτελεσματικός εξαερισμός στο υπόγειο εάν κατανοήσετε την ουσία της διαδικασίας και μελετήσετε προσεκτικά την ερώτηση. Επίσης, κατά την αγορά εξοπλισμού, η οδηγία πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.

Μετά από όλα, θα πρέπει να πάρετε εξοπλισμό ανάλογα με την ένταση του δωματίου.

Εφαρμογή αυτοματισμού

Ο εξαερισμός της κάβας πρέπει να πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρείται ένα σταθερό επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας, το οποίο τεχνικά μπορεί να γίνει με τη χρήση τεχνολογίας κλιματισμού υψηλής ποιότητας.
Έτσι:

 • Η επιθυμία να παρέχεται αερισμός σε ένα κελάρι με φθηνό τρόπο πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ανεύθυνης απόφασης να μην αναπτυχθούν τεχνικές απαιτήσεις κατά την προετοιμασία των χώρων.
 • Οι αποχρώσεις του υπολογισμού του φορτίου στα σημεία τροφοδοσίας, η απαιτούμενη χωρητικότητα του εξοπλισμού, που υπολογίζεται για την περιοχή που εξυπηρετείται, καθώς και άλλες λεπτομέρειες των εργασιών προετοιμασίας μπορεί να φαίνονται ασήμαντες.

Προσοχή: Το απαραίτητο κλίμα θα διασφαλίσει μόνο την εγκατάσταση υψηλών προσόντων. Η ανεξάρτητη εγκατάσταση του εξαερισμού στο υπόγειο μπορεί να γίνει με την κατάλληλη προετοιμασία και διεξοδική μελέτη της διαδικασίας.

Εάν απαιτείται η εγκατάσταση ενός διαχωρισμένου συστήματος για τη διατήρηση σταθερών παραμέτρων του κλίματος, είναι προτιμότερο να καταφύγετε στη βοήθεια ειδικών υψηλής ειδίκευσης.

Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία του εξαερισμού

Μερικές φορές είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία του εξαερισμού του δωματίου.
Υπάρχουν δύο απλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό:

 • Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του συστήματος εξαερισμού μπορεί να γίνει με φύλλα χαρτιού που πρέπει να προσαρτηθούν στους σωλήνες αερισμού, πρέπει να εκτρέπονται ελαφρά υπό την επίδραση της ροής του αέρα.
 • Η δεύτερη μέθοδος εξωτερικού ελέγχου των ροών αέρα είναι η χρήση καπνού από το δοχείο που τοποθετείται στο υπόγειο όπου βρίσκονται οι πυρακτωμένοι άνθρακες.

Σε αυτή την περίπτωση, εάν το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, στο υπόγειο μπορεί να εμφανιστεί υγρασία και μούχλα, στους τοίχους και την οροφή της συμπύκνωσης, μπορεί να είναι μούχλα (βλέπε άρθρο Υγρασία στο υπόγειο :. Λόγω του τι συμβαίνει και πώς να καθορίσει και το πώς να χειριστούν ένα υπόγειο από το καλούπι και μύκητες).

Αυξημένη αποτελεσματικότητα

Υπάρχουν αρκετά απλές μέθοδοι που θα σας επιτρέψουν να βελτιώσετε γρήγορα τον εξαερισμό.

Προσοχή: Προκειμένου να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα, είναι δυνατόν να επιχειρήσετε να ρυθμίσετε τη βαλβίδα. Για να αυξηθεί η πρόσφυση, θα χρειαστεί να δημιουργηθεί ο σωλήνας εξαγωγής. Αν αυτό δεν είχε ορατό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να εγκατασταθεί ο συνδυασμός εξαερισμού υπόγειου.

Εγκαθιστώντας τον συνδυασμένο εξαερισμό, πρέπει να τοποθετήσετε έναν ανεμιστήρα στον αγωγό εξαγωγής, η ισχύς του οποίου είναι μέχρι 100 W. Ο ανεμιστήρας θα εκσφενίσει τον παγωμένο αέρα και θα τον εκφορτώσει και καθαρός αέρας θα ρεύσει στο υπόγειο.
Ο αποτελεσματικός αερισμός του κελάριου θα εξασφαλίσει την άριστη αποθήκευση όλων των προϊόντων σε αυτό.
Ο αερισμός του κυκλώματος υπογείου που έχετε και την αρχή που γνωρίζετε. Απλά πρέπει να σκεφτείτε ποια είναι σωστή για εσάς.
Στην ιστοσελίδα μας υπάρχουν άρθρα σχετικά με την εγκατάσταση οποιουδήποτε από αυτά. Μόνο πριν λάβουμε μια απόφαση, πρέπει να δούμε τις φωτογραφίες και τα βίντεο, να ζυγίσουμε τα πάντα και μόνο μετά από αυτή τη λήψη απόφασης.