Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού

Ο Υπολογιστής σας επιτρέπει να υπολογίσετε τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού με τη μέθοδο που περιγράφεται στην ενότητα Υπολογισμός των συστημάτων εξαερισμού. Χρησιμοποιώντας το, μπορείτε να ορίσετε:

 • Απόδοση του συστήματος που εξυπηρετεί έως 4 δωμάτια.
 • Διαστάσεις των αεραγωγών και των δικτύων διανομής αέρα.
 • Αντίσταση του αεροπορικού δικτύου.
 • Η ισχύς του θερμαντήρα αέρα και το εκτιμώμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (με τη χρήση ηλεκτρικού θερμαντήρα).

Το παράδειγμα υπολογισμού που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να χρησιμοποιήσετε την αριθμομηχανή.

Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού χρησιμοποιώντας μια αριθμομηχανή

Σε αυτό το παράδειγμα, παρουσιάζουμε τον τρόπο υπολογισμού του αερισμού προσφοράς για ένα διαμέρισμα 3 δωματίων, στο οποίο ζει μια οικογένεια τριών ατόμων (δύο ενήλικες και ένα παιδί). Το απόγευμα, συγγενείς έρχονται μερικές φορές σε τους, έτσι στο σαλόνι μπορεί να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι 5 άτομα. Το ύψος των οροφών του διαμερίσματος είναι 2,8 μέτρα. Παράμετροι δωματίου:

Τα ποσοστά κατανάλωσης για μια κρεβατοκάμαρα και ένα παιδί καθορίζονται σύμφωνα με τις συστάσεις του SNiP - 60 m³ / h ανά άτομο. Για το σαλόνι θα περιοριστούμε στα 30 m³ / h, καθώς πολλοί άνθρωποι σε αυτό το δωμάτιο είναι σπάνιοι. Σύμφωνα με το SNiP, αυτή η ροή αέρα είναι επιτρεπτή για χώρους με φυσικό εξαερισμό (μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο για αερισμό). Αν θέσουμε την κατανάλωση αέρα για το σαλόνι σε 60 m³ / h ανά άτομο, τότε η απαιτούμενη χωρητικότητα για αυτό το δωμάτιο θα είναι 300 m³ / h. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση αυτού του ποσού αέρα θα ήταν πολύ υψηλό, γι 'αυτό κάναμε συμβιβασμό μεταξύ άνεσης και οικονομίας. Για να υπολογίσουμε την ανταλλαγή αέρα με πολλαπλότητα για όλους τους χώρους, επιλέγουμε μια άνετη διπλή εναλλαγή αέρα.

Ο κύριος αγωγός θα είναι ορθογώνιος άκαμπτος, κλάδοι - εύκαμπτοι με θόρυβο (αυτός ο συνδυασμός τύπων αεραγωγών δεν είναι ο συνηθέστερος, αλλά το επιλέξαμε για σκοπούς επίδειξης). Για τον περαιτέρω καθαρισμό του αέρα τροφοδοσίας, θα εγκατασταθεί λεπτό φίλτρο EU5 με σκόνη άνθρακα (θα υπολογίσουμε την αντίσταση του δικτύου με μολυσμένα φίλτρα). Οι ταχύτητες αέρα στους αεραγωγούς και το επιτρεπτό επίπεδο θορύβου στα πλέγματα θα παραμείνουν οι ίδιες με τις συνιστώμενες τιμές, οι οποίες έχουν ρυθμιστεί από προεπιλογή.

Αρχίζουμε τον υπολογισμό δημιουργώντας ένα διάγραμμα του δικτύου διανομής αέρα. Αυτό το κύκλωμα θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε το μήκος των αγωγών και τον αριθμό των στροφών που μπορεί να είναι τόσο στα οριζόντια όσο και στα κατακόρυφα επίπεδα (πρέπει να μετρήσουμε όλες τις στροφές σε ορθές γωνίες). Έτσι, το σχέδιό μας:

Η αντίσταση του δικτύου διανομής αέρα είναι ίση με την αντίσταση του μεγαλύτερου τμήματος. Αυτό το τμήμα μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη: τον κύριο αγωγό και τον μεγαλύτερο κλάδο. Αν έχετε δύο κλάδους με το ίδιο μήκος, πρέπει να προσδιορίσετε ποια είναι η μεγαλύτερη αντίσταση. Για να γίνει αυτό, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η αντίσταση μιας στροφής είναι ίση με την αντίσταση των 2,5 μέτρων του αγωγού, τότε η μεγαλύτερη αντίσταση θα έχει ένα κλάδο της οποίας η τιμή (2,5 * αριθμός στροφών + μήκος αγωγού) είναι μέγιστη. Η διάκριση δύο τμημάτων από τη διαδρομή είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε έναν διαφορετικό τύπο αεραγωγών και διαφορετικές ταχύτητες αέρα για το κύριο τμήμα και τους κλάδους.

Στο σύστημα μας, οι βαλβίδες εξισορρόπησης εγκαθίστανται σε όλους τους κλάδους, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε τη ροή του αέρα σε κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το σχέδιο. Η αντοχή τους (στην ανοιχτή κατάσταση) έχει ήδη ληφθεί υπόψη, καθώς πρόκειται για ένα τυποποιημένο στοιχείο του συστήματος εξαερισμού.

Το μήκος του κύριου αγωγού (από μια διακλάδωση προς την γρίλια εισόδου στην αίθουσα № 1) - 15 μέτρα, σε αυτή η περιοχή έχει 4 γυρίζει σε ορθή γωνία. Το μήκος της εγκατάστασης τροφοδοσίας και του φίλτρου αέρα δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη (η αντοχή τους θα εξεταστεί ξεχωριστά), και η αντίσταση του σιγαστήρα μπορεί να ληφθεί ως η αντίσταση του αγωγού αέρα του ίδιου μήκους, δηλαδή, ακριβώς μετρούν ένα μέρος της του κύριου αγωγού. Το μήκος του μακρύτερου υποκατάστημα είναι 7 μέτρων, έχει τρεις ορθές γωνίες (ένα - σε κλάδους θέση - ένα στον αεραγωγό και ένα - στον προσαρμογέα). Έτσι, ζητήσαμε από όλα τα απαραίτητα δεδομένα εισόδου και μπορεί τώρα να προχωρήσει με τους υπολογισμούς (screenshot). Τα αποτελέσματα υπολογισμού παρουσιάζονται σε πίνακα:

Αποτελέσματα του υπολογισμού

Πώς να κάνετε έναν υπολογισμό του εξαερισμού: τύποι και παράδειγμα του υπολογισμού του συστήματος παροχής και εξαγωγής

Ονειρεύεστε ότι υπήρχε ένα υγιές μικροκλίμα στο σπίτι και δεν υπήρχε μυρωδιά υγρασίας και υγρασίας σε κανένα δωμάτιο; Για το σπίτι ήταν πραγματικά άνετο, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ένας αρμόδιος υπολογισμός του εξαερισμού.

Αν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού για να χάσετε αυτό το σημαντικό σημείο στο μέλλον, θα πρέπει να λύσει μια σειρά από προβλήματα, από την απομάκρυνση μούχλα στο μπάνιο μέχρι τη νέα επισκευή και εγκατάσταση των συστημάτων αεραγωγών. Συμφωνώ, δεν είναι πολύ ευχάριστο να βλέπετε τα καυτά καλούπια μαύρου καλουπιού στο περβάζι παραθύρου ή στις γωνίες του παιδικού δωματίου ή να επανασυνδέετε τον εαυτό σας σε εργασίες επισκευής.

Θέλετε να υπολογίσετε τον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη διάμετρο των αεραγωγών και τελειώνοντας με το μήκος τους για όλους τους χώρους του σπιτιού, αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά; Θα σας βοηθήσουμε σε αυτό - το άρθρο περιέχει χρήσιμα υλικά για τον υπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των τύπων και ένα πραγματικό παράδειγμα για δωμάτια διαφορετικών σκοπών και μια συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, επελέγησαν οι πίνακες από τα βιβλία αναφοράς, που αντιστοιχούν στα πρότυπα, τις οπτικές φωτογραφίες και τα βίντεο, στα οποία χρησιμοποιήθηκε ένα παράδειγμα ανεξάρτητου υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα πρότυπα.

Αιτίες προβλημάτων αερισμού

Με τους σωστούς υπολογισμούς και την κατάλληλη εγκατάσταση, ο εξαερισμός του σπιτιού γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας στους χώρους διαβίωσης θα είναι φρέσκο, με φυσιολογική υγρασία και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Αν παρατηρήσετε την αντίστροφη εικόνα, για παράδειγμα, σταθερή ταλαιπωρία, μούχλα και μύκητα στο μπάνιο ή άλλα αρνητικά φαινόμενα, τότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Πολλά προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη μικροσυστοιχιών, που προκαλείται από την τοποθέτηση αεροστεγμένων πλαστικών παραθύρων. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ λίγο φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φροντίσει για την εισροή του.

Οι μπλοκαρίσματα και η αποσυμπίεση των αεραγωγών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής, ο οποίος είναι κορεσμένος με δυσάρεστες οσμές, καθώς και οι υπερβολικοί υδρατμοί.

Ως αποτέλεσμα, μούχλα και μύκητες μπορούν να εμφανιστούν σε χώρους γραφείων, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες.

Αλλά συμβαίνει επίσης ότι τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού λειτουργούν καλά, αλλά τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω παραμένουν ανεπίλυτα. Ίσως οι υπολογισμοί του συστήματος εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα έχουν πραγματοποιηθεί λανθασμένα.

Αρνητικά, ο αερισμός των χώρων μπορεί να επηρεαστεί από την αλλοίωση, τον επανασχεδιασμό, την εμφάνιση των επεκτάσεων, την εγκατάσταση των προαναφερθέντων πλαστικών παραθύρων κλπ.

Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών, δεν επαναφέρει τους υπολογισμούς και εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε προβλήματα με τον εξαερισμό είναι να ελέγξετε την παρουσία έλξης. Στο πλέγμα της θύρας εξάτμισης, πρέπει να φέρετε ένα αναμμένο ζευγάρι ή ένα φύλλο λεπτού χαρτιού.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ανοικτή φωτιά για μια τέτοια επιθεώρηση εάν το δωμάτιο χρησιμοποιεί εξοπλισμό θέρμανσης αερίου.

Εάν η φλόγα ή χαρτί σίγουρα εκτρέπεται προς το σχέδιο, το διαθέσιμο ώσης, αν δεν συμβεί ή να απορρίψει αδύναμη, ακανόνιστη, ένα πρόβλημα με την εκτροπή του αέρα των αποβλήτων καθίσταται εμφανής.

Η αιτία μπορεί να είναι η παρεμπόδιση ή η βλάβη στον αγωγό ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς επισκευής.

Δεν υπάρχει πάντα η ευκαιρία να εξαλειφθεί η βλάβη, η λύση του προβλήματος είναι συχνά η εγκατάσταση πρόσθετου εξαερισμού. Πριν από την τοποθέτησή τους, δεν βλάπτει να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Πώς να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα;

Όλοι οι υπολογισμοί για τα συστήματα εξαερισμού περιορίζονται στον προσδιορισμό του όγκου αέρα στον χώρο. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστό δωμάτιο, και το σύνολο των δωματίων σε ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και δεδομένα από κανονιστικών εγγράφων υπολογίζεται βασικές παραμέτρους του συστήματος αερισμού, όπως είναι η διατομή και ο αριθμός των αγωγών, ανεμιστήρες, ισχύς, κλπ

Υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι υπολογισμού που σας επιτρέπουν να υπολογίσετε όχι μόνο την ανανέωση των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο, αλλά και την αφαίρεση της θερμικής ενέργειας, τις αλλαγές στην υγρασία, την απομάκρυνση των μολυσματικών ουσιών κ.ο.κ.

Οι υπολογισμοί αυτοί πραγματοποιούνται συνήθως για βιομηχανικά, κοινωνικά ή ειδικά κτίρια.

Αν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να εκτελεστούν τέτοιοι λεπτομερείς υπολογισμοί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν μηχανικό που έχει μελετήσει παρόμοιες τεχνικές. Για τον αυτό-υπολογισμό για χώρους διαβίωσης χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες επιλογές:

 • με πολλαπλότητα.
 • υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα ·
 • ανά περιοχή.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι σχετικά απλές, έχοντας κατανοήσει την ουσία τους, ακόμη και ένας λαϊκός μπορεί να υπολογίσει τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού του.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τους υπολογισμούς της περιοχής. Ο ακόλουθος κανόνας λαμβάνεται ως βάση: κάθε ώρα ένα σπίτι πρέπει να λάβει τρία κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά τετραγωνικό μέτρο της περιοχής.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν μόνιμα στο σπίτι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων είναι επίσης σχετικά απλός. Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογισμοί δεν βασίζονται στην έκταση, αλλά στον αριθμό των μονίμων και προσωρινών κατοίκων.

Για κάθε κάτοικο, είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 60 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Αν το δωμάτιο παρακολουθείται συχνά από προσωρινούς επισκέπτες, τότε για κάθε άτομο πρέπει να προσθέσετε άλλα 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ο υπολογισμός με πολλαπλότητα είναι κάπως πιο περίπλοκος. Κατά την απόδοσή του λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός κάθε ξεχωριστού χώρου και οι προδιαγραφές για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα για καθένα από αυτά.

Η βραχύτητα της ανταλλαγής αέρα ονομάζεται συντελεστής που αντικατοπτρίζει την ποσότητα πλήρους αντικατάστασης του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο για μία ώρα. Οι σχετικές πληροφορίες περιέχονται σε ειδικό κανονιστικό πίνακα (SNIP 2.08.01-89 * Οικιστικά κτίρια, παράρτημα. 4).

Υπολογίστε την ποσότητα αέρα που πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με τον τύπο:

L = N * V,

 • Ν - τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα, που λαμβάνεται από τον πίνακα,
 • V - όγκος των χώρων, m3.

Η ένταση του κάθε δωματίου είναι πολύ απλή για να υπολογίσετε, γι 'αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια του δωματίου με το ύψος του. Στη συνέχεια, για κάθε δωμάτιο, ο όγκος της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο που δίνεται παραπάνω.

Ο δείκτης L για κάθε δωμάτιο συνοψίζεται, η τελική τιμή σας επιτρέπει να έχετε μια ιδέα για το πόσο φρέσκο ​​αέρα πρέπει να εισέλθει στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου.

Φυσικά, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του εξαερισμού. Στην ίδια αίθουσα μην εγκαταστήσετε τόσο τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας όσο και τον εξαερισμό.

Συνήθως, η ροή του αέρα γίνεται μέσα από "καθαρά" δωμάτια: ένα υπνοδωμάτιο, ένα βρεφονηπιακό σταθμό, ένα σαλόνι, ένα γραφείο, κλπ.

Αφαιρέστε τον ίδιο αέρα από τα δωμάτια για επίσημη χρήση: μπάνιο, μπάνιο, κουζίνα, κλπ. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι δυσάρεστες μυρωδιές που χαρακτηρίζουν αυτά τα δωμάτια δεν εξαπλώνονται στην κατοικία, αλλά εμφανίζονται αμέσως έξω, γεγονός που κάνει τα σπίτια πιο άνετα.

Ως εκ τούτου, στον υπολογισμό, ο κανόνας λαμβάνεται μόνο για τον αέρα τροφοδοσίας ή μόνο για τον εξαερισμό, όπως αντικατοπτρίζεται στον κανονιστικό πίνακα.

Εάν ο αέρας δεν χρειάζεται να τροφοδοτηθεί ή να αφαιρεθεί από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, υπάρχει μια παύλα στο αντίστοιχο κουτί. Για μερικές αίθουσες, η ελάχιστη τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ενδεικτική.

Εάν η υπολογιζόμενη τιμή ήταν κάτω από το ελάχιστο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πινακοποιημένη τιμή για τους υπολογισμούς.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν δωμάτια στο σπίτι των οποίων ο σκοπός δεν φαίνεται στον πίνακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται τα πρότυπα που υιοθετούνται για τις κατοικίες, i. 3 κυβικά μέτρα ανά τετραγωνικό μέτρο του δωματίου.

Απλά χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου κατά 3, η ληφθείσα τιμή λαμβάνεται ως κανονική πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

Όλες οι τιμές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω έτσι ώστε να είναι πολλαπλάσια των πέντε. Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε το άθροισμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L για τους χώρους μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

Ξεχωρίστε ξεχωριστά τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα L των δωματίων από τα οποία αντλείται ο εξαγόμενος αέρας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκρίνετε αυτούς τους δύο δείκτες. Εάν το L στην εισροή αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερο από το L για την κουκούλα, τότε είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δείκτες για εκείνους τους χώρους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι ελάχιστες τιμές στους υπολογισμούς.

Παραδείγματα υπολογισμών του όγκου της ανταλλαγής αέρα

Για να υπολογίσετε για το σύστημα εξαερισμού με πολλαπλότητα, πρώτα θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλες τις εγκαταστάσεις στο σπίτι, καταγράψτε την περιοχή τους και το ύψος των οροφών.

Για παράδειγμα, σε ένα υποθετικό σπίτι υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 • Υπνοδωμάτιο - 27 τ.μ.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ.
 • Το γραφείο είναι 18 τ.μ.
 • Παιδικό δωμάτιο - 12 τ.μ.
 • Κουζίνα - 20 τ.μ.
 • Μπάνιο - 3 τ.μ.
 • Μπάνιο - 4 τ.μ.
 • Διάδρομος - 8 τ.μ.

Δεδομένου ότι το ύψος της οροφής σε όλα τα δωμάτια είναι τρία μέτρα, υπολογίστε τους κατάλληλους όγκους αέρα:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3.
 • Καθιστικό - 114 m 3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα.
 • Παιδική - 36 m 3;
 • Κουζίνα - 60 m3;
 • Ένα μπάνιο είναι 9 κυβικά μέτρα.
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα.
 • Διάδρομος - 24 κυβικά μέτρα.

Τώρα, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω πίνακα, πρέπει να υπολογίσετε τον αερισμό του δωματίου, λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, αυξάνοντας κάθε δείκτη σε ένα πολλαπλάσιο του πέντε:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3.
 • Σαλόνι - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3;
 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 50 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 25 κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες του διαδρόμου στον πίνακα, επομένως τα στοιχεία για αυτό το μικρό δωμάτιο δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Για το σαλόνι υπολογισμός πραγματοποιείται στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα τρία κυβικά μέτρα. μετρητή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τώρα πρέπει να συνοψίσουμε χωριστά τις πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιείται η ροή του αέρα και χωριστά - τους χώρους στους οποίους είναι εγκατεστημένες οι συσκευές εξαερισμού.

Όγκος της ανταλλαγής αέρα στην εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 165 m3 / h.

Τώρα πρέπει να συγκρίνουμε τα εισπραχθέντα ποσά. Προφανώς, η απαραίτητη εισροή υπερβαίνει την κουκούλα κατά 130 m3 / h (295 m3 / h-165 m3 / h).

Για να εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος της ανταλλαγής αέρα με το τέντωμα, για παράδειγμα, με την αύξηση των δεικτών στην κουζίνα. Μετά τις αλλαγές, τα αποτελέσματα υπολογισμού θα μοιάζουν με αυτό:

Όγκος ανταλλαγής αέρα από εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 220 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 295 m3 / h.

Οι όγκοι εισροής και εξάτμισης είναι ίσοι, που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα με πολλαπλότητα.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής είναι πολύ ευκολότερος. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι που εξετάστηκε παραπάνω, δύο άτομα διαμένουν μόνιμα και δύο παραμένουν στο εσωτερικό ακανόνιστα.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το πρότυπο 60 κυβικών μέτρων ανά άτομο για μόνιμους κατοίκους και 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα για τους προσωρινούς επισκέπτες:

 • Υπνοδωμάτιο - 2 άτομα * 60 = 120 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Το γραφείο - 1 άτομο * 60 = 60 m3 / ώρα.
 • Καθιστικό 2 άτομα * 60 + 2 άτομα * 20 = 160 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδιά 1 άτομο * 60 = 60 m3 / h.

Σύνολο κατά μήκος του παραπόταμου - 400 m3 / h.

Για τον αριθμό των μόνιμων και προσωρινών κατοίκων του σπιτιού δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, τα στοιχεία αυτά καθορίζονται με βάση την πραγματική κατάσταση και την κοινή λογική.

Η κουκούλα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες που παρατίθενται στον παραπάνω πίνακα και αυξάνεται στο συνολικό ρυθμό εισροής:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 300 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 400 m3 / h.

Αυξημένη ανταλλαγή αέρα για την κουζίνα και το μπάνιο. Ο ανεπαρκής όγκος των καυσαερίων μπορεί να χωριστεί μεταξύ όλων των χώρων στους οποίους είναι εγκατεστημένος ο εξαερισμός.

Ή να αυξήσετε αυτόν τον δείκτη μόνο για ένα δωμάτιο, όπως έγινε στον υπολογισμό των πολλαπλάτων.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο. Ας πούμε ότι η οικία είναι 130 τ.μ.

Στη συνέχεια, ο εναλλάκτης αέρα κατά μήκος του παραπόταμου πρέπει να είναι 130 τ.μ. * 3 κυβικά μέτρα / ώρα = 390 κυβικά μέτρα / ώρα.

Παραμένει η διανομή αυτού του όγκου στις εγκαταστάσεις της κουκούλας, για παράδειγμα, έτσι:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 290 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 390 m3 / h.

Η ισορροπία της ανταλλαγής αέρα είναι ένας από τους κύριους δείκτες στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού. Περαιτέρω υπολογισμοί εκτελούνται με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Πώς να επιλέξετε το τμήμα του αεραγωγού;

Το σύστημα εξαερισμού, όπως είναι γνωστό, μπορεί να είναι κανάλι ή μη κανάλι. Στην πρώτη περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη σωστή διατομή των καναλιών.

Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση σχεδίων με ορθογώνια διατομή, ο λόγος του μήκους και του πλάτους τους θα πρέπει να προσεγγίζει το 3: 1.

Η ταχύτητα των κινούμενων αέριων μαζών κατά μήκος της κύριας οδού πρέπει να είναι περίπου πέντε μέτρα ανά ώρα, και στα κλαδιά - μέχρι τρία μέτρα ανά ώρα.

Αυτό θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του συστήματος με ελάχιστο θόρυβο. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή διατομής του αγωγού.

Για να βρείτε τις διαστάσεις της δομής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς πίνακες υπολογισμού. Σε έναν τέτοιο πίνακα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την ένταση της εναλλαγής αέρα στα αριστερά, για παράδειγμα 400 m3 / h, και από την κορυφή να επιλέξετε την τιμή ταχύτητας - πέντε μέτρα ανά ώρα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε τη διασταύρωση της οριζόντιας γραμμής μέσω της ανταλλαγής αέρα με την κάθετη γραμμή σε ταχύτητα.

Από αυτό το σημείο τομής, σύρετε μια γραμμή κάτω σε μια καμπύλη κατά μήκος της οποίας μπορεί να καθοριστεί μια κατάλληλη διατομή. Για έναν ορθογώνιο αγωγό, αυτή θα είναι η τιμή της περιοχής, και για έναν στρογγυλό αγωγό, η διάμετρος σε χιλιοστά.

Πρώτον, οι υπολογισμοί γίνονται για τον κύριο αγωγό, και στη συνέχεια για τους κλάδους.

Έτσι, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο εάν σχεδιαστεί μόνο ένας αγωγός εξαγωγής στο σπίτι. Αν πρέπει να εγκατασταθούν αρκετοί αγωγοί εξαγωγής, τότε ο συνολικός όγκος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να διαιρείται με τον αριθμό των καναλιών και κατόπιν οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παραπάνω αρχή.

Επιπλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα υπολογισμού με τα οποία μπορείτε να εκτελέσετε τέτοιους υπολογισμούς. Για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, τέτοια προγράμματα μπορούν ακόμη και να είναι πιο βολικά, δεδομένου ότι παρέχουν ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αρχές του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνονται σε αυτό το βίντεο:

Μαζί με τον εξαντλημένο αέρα, το σπίτι αφήνει επίσης θερμότητα. Εδώ, ο υπολογισμός των απωλειών θερμότητας που συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού αποδεικνύεται σαφώς:

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού - η βάση της ασφαλούς λειτουργίας του και η εγγύηση ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι ή στο διαμέρισμα. Η γνώση των βασικών παραμέτρων στις οποίες βασίζονται αυτοί οι υπολογισμοί θα επιτρέψει όχι μόνο να σχεδιαστεί σωστά το σύστημα εξαερισμού κατά την κατασκευή, αλλά και να προσαρμοστεί η κατάσταση του, εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Вентпортал

Κύριο μενού

Προγράμματα υπολογισμού για τον εξαερισμό, τον κλιματισμό

Δημοσιεύτηκε Τετ, 06/13/2007 - 15:53 ​​από τον συντάκτη

Αυτή η ενότητα παρουσιάζει τα απλούστερα προγράμματα υπολογισμών για τον εξαερισμό, τον κλιματισμό.

Τα προγράμματα μπορούν να είναι χρήσιμα για τους σχεδιαστές, τους διευθυντές, τους μηχανικούς. Γενικά, το Microsoft Excel είναι επαρκές για τη χρήση των προγραμμάτων. Πολλοί συντάκτες των προγραμμάτων δεν είναι γνωστοί. Θα ήθελα να σημειώσω το έργο αυτών των ανθρώπων οι οποίοι, βάσει του Excel, ήταν σε θέση να προετοιμάσουν αυτά τα χρήσιμα προγράμματα υπολογισμού. Τα προγράμματα διακανονισμού για τον αερισμό και τον κλιματισμό είναι δωρεάν για λήψη.

Αλλά, μην ξεχνάτε! Δεν μπορείτε να πιστέψετε απολύτως το πρόγραμμα, ελέγξτε τα δεδομένα του.

Συντάκτης του προγράμματος:

ΔΑΝΙΛΙΝ Αντρέι Βίκτοτοβιτς, Κολομνα

Υπολογισμός της περιοχής των αεραγωγών

Το έργο ενός άγνωστου δημιουργού αξίζει τον σεβασμό.

Ανταλλαγή αέρα Ένα απαραίτητο πρόγραμμα για αρχάριους σχεδιαστές, στους οποίους οι τιμές των πολλαπλάσιων ανταλλαγών αέρα δεν έχουν ακόμη κατατεθεί στο υποκείμενο του εγκεφάλου.

Θερμικά φορτία κτιρίων Το πρόγραμμα υπολογίζει τα θερμικά φορτία των κτιρίων, είναι δυνατόν να προσδιοριστούν γνωστά.
Καθορίζει τη χωροθέτηση όλων των συστημάτων κτιρίων.
Επιλέγει τον εξοπλισμό ITP (από εναλλάκτες θερμότητας σε βίδες με παξιμάδια)
Δημιουργεί προδιαγραφές.
Καταμετρά το συνολικό κόστος όλων των συσκευών (σύμφωνα με τις προδιαγραφές)

Υπολογισμός του εξαερισμού του προγράμματος παραγωγής. Υπολογισμός του εξαερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων

Μέθοδοι υπολογισμού του εξαερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο ATP

Η ποσότητα αέρα που πρέπει να παρέχεται στο δωμάτιο για την παροχή των απαιτούμενων παραμέτρων του περιβάλλοντος αέρα καθορίζεται με βάση την ποσότητα θερμότητας, υγρασίας και επιβλαβών ουσιών που εισέρχονται στο δωμάτιο. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ποσότητα αέρα που αφαιρείται από την τοπική αναρρόφηση από εξοπλισμό με γενικό εξαερισμό, για τεχνολογικές ή άλλες ανάγκες. Προσδιορίστε την απαιτούμενη ποσότητα αέρα που παρέχεται ξεχωριστά για τις θερμές, μεταβατικές και ψυχρές περιόδους του έτους. Η πυκνότητα του αέρα πρέπει να λαμβάνεται ίση με 1,2 kg / m3. Στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η πραγματική πυκνότητα του αέρα, γίνεται κατανομή.

Σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανόνες κατασκευής (SNiP), κατά τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι δείκτες:

L - την απαιτούμενη ποσότητα παρεχόμενου αέρα, m3 / h.

LO.ζ. - την ποσότητα αέρα που αφαιρείται από το χώρο εργασίας ή την εξυπηρέτηση του χώρου με τοπική αναρρόφηση, αερισμό γενικής ανταλλαγής και για τεχνολογικές ή άλλες ανάγκες, m3 / h ·

Α και Β είναι οι συντελεστές μετατροπής μονάδων σε SI. Α = 3,6 kJ / (m3-Κ). Β = 1,2 kJ / (m3-Κ).

Qn και Qn είναι η περίσσεια ροής θερμότητας αντίστοιχα της φαινόμενης και της συνολικής θερμότητας στο δωμάτιο, J / s.

tο.э. - θερμοκρασία αέρα που αφαιρείται από την περιοχή εργασίας ή συντήρησης των εγκαταστάσεων με τοπική αναρρόφηση, αερισμό γενικής ανταλλαγής και για τεχνολογικές και άλλες ανάγκες, Κ ·

tn είναι η θερμοκρασία του αέρα που τροφοδοτείται στο δωμάτιο, K;

tuh - η θερμοκρασία του αέρα που αφαιρείται από το δωμάτιο εκτός της ζώνης εργασίας ή συντήρησης, K;

Jos. - Ενθαλπία (περιεκτικότητα σε θερμότητα) αέρα που αφαιρείται από το χώρο εργασίας ή συντήρησης των εγκαταστάσεων με τοπική αναρρόφηση, γενικό εξαερισμό και για τεχνολογικές ή άλλες ανάγκες, kJ / kg.

Uhh - η ενθαλπία του αέρα που αφαιρείται από τις εγκαταστάσεις εκτός ζώνης εργασίας ή συντήρησης, kJ / kg.

Vn είναι η ενθαλπία του αέρα που τροφοδοτείται στο δωμάτιο, kJ / kg.

W - υπερβολική υγρασία στο δωμάτιο, g / h;

δ.ζ. - περιεκτικότητα σε υγρασία του αέρα που αφαιρείται από την περιοχή εργασίας ή συντήρησης των εγκαταστάσεων με τοπική αναρρόφηση, αερισμό γενικής ανταλλαγής και για τεχνολογικές και άλλες ανάγκες, g / kg ·

Z - ποσότητα επιβλαβών ουσιών που εισέρχονται στον αέρα του δωματίου, mg / h;

Z.oz. - Συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον αέρα που αφαιρείται από την περιοχή εργασίας ή συντήρησης με τοπική αναρρόφηση, γενικό αερισμό και, αντίστοιχα, τεχνολογικές ή άλλες ανάγκες, mg / m3.

Zn - συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον αέρα, που παρέχονται στο δωμάτιο, mg / m3.

Zux - η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον αέρα, που έχουν αφαιρεθεί από τις εγκαταστάσεις εκτός ζώνης εργασίας ή συντήρησης, mg / m3.

Όταν αφαιρείτε την υπερβολική φαινόμενη θερμότητα

Κατά την αφαίρεση της περίσσειας της συνολικής θερμότητας

Όταν αφαιρείτε την υπερβολική υγρασία

Φωτισμός βιομηχανικών χώρων στο ATP

Ο λογικά σχεδιασμένος φωτισμός των χώρων της ATP επιτρέπει τη βελτίωση της ποιότητας συντήρησης αυτοκινήτου, της παραγωγικότητας και της ασφάλειας της εργασίας.

Ανάλογα με την χρησιμοποιούμενη φωτεινή πηγή, ο φωτισμός παραγωγής χωρίζεται σε τρεις τύπους και σύμφωνα με το λειτουργικό σκοπό - πέντε (βλ. Σχήμα 3.4).

Το Σχ. 3.4. Ταξινόμηση του τεχνητού φωτισμού

Το φυσικό φως έχει σημαντική βιολογική και υγιεινή αξία για τον άνθρωπο. Λόγω της υψηλής διάχυσης, είναι ευνοϊκότερη για την οπτική εργασία.

Ως ποσοτικό χαρακτηριστικό του φυσικού φωτισμού, υιοθετήθηκε ένας σχετικός δείκτης-ο συντελεστής φυσικού φωτισμού (ΚΕΟ).

ΚΕΟ συμβολίζεται με «ε» και εκφράζεται ως αναλογία% του φυσικού φωτός που δημιουργούνται σε κάποιο σημείο στο εσωτερικό το φως του ουρανού προκαθορισμένο επίπεδο δωματίου (που αντικατοπτρίζεται ή απευθείας), μια ταυτόχρονη εξωτερική παράγεται φως οριζόντια τιμή φωτισμού εντελώς ανοικτό ουρανό.

Η ποιότητα του φυσικού φωτός καθορίζεται από την άνιση κατανομή του ΚΕΟ πάνω από το δωμάτιο. Ο τεχνητός φωτισμός χαρακτηρίζεται από τον δείκτη φωτισμού, τον συντελεστή παλμών του φωτισμού και τον δείκτη του τυφλού, τον ανομοιογενή φωτισμό.

Τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του φωτισμού ρυθμίζονται από το SNiP "Φυσικός και τεχνητός φωτισμός. Πρότυπα σχεδίασης ». Σύμφωνα με τους κανόνες, το φυσικό φως πρέπει να παρέχεται στις εγκαταστάσεις της ATP με μόνιμη παραμονή των ανθρώπων.

Δεν φυσικό φως επιτρέπεται να λειτουργούν εγκαταστάσεις υγιεινής (ντους, νιπτήρα, τουαλέτα), αποθηκευτικό χώρο για τα οχήματα, τις τεχνικές και αποθηκευτικούς χώρους, αίθουσες συνεδριάσεων, διάδρομοι, αποσπάσματα, μεταβάσεις, και αίθουσες αναμονής στο κέντρο υγείας.

Οι τυποποιημένες τιμές του KEO για τα κτίρια που βρίσκονται στη ζώνη III του φωτεινού κλίματος RF (Εικόνα 3.5) λαμβάνονται υπόψη λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του οπτικού έργου (Πίνακας 3.5).

Το Σχ. 3.5. Χάρτης του ελαφρού κλίματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Πίνακας 3.5. Κανονικοποιημένες τιμές του KEO

Εγκαταστάσεις, θέσεις και τόποι παραγωγής

Χαρακτηριστικά της οπτικής εργασίας

Απαλλαγή οπτικής εργασίας

Η ομαλοποιημένη τιμή του KEO%

με επάνω ή επάνω και πλευρικό φωτισμό

Φωτισμός πλευράς

σε μια ζώνη με σταθερό χιόνι

στην υπόλοιπη Ρωσία

Πλύσιμο και καθαρισμός, καθημερινή συντήρηση (EO) αυτοκινήτων

Γενική παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας

TO και TP, ξυλουργική, ταπετσαρία, τοποθέτηση ελαστικών

Επισκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού, επισκευή τροφοδοτικών, κινητήρα, μονάδας, μηχανική-μηχανική

Σφυρηλασία και συγκόλληση, συγκόλληση, κασσίτερος, οπλισμός, μέλι-νιτρο-καλοριφέρ, επισκευή μπαταρίας, συμπιεστής

Οι κανονικοποιημένες τιμές του KEO για τα κτίρια που βρίσκονται στις ζώνες I, II, III, IV και V της Ρωσικής Ομοσπονδίας,

όπου m είναι ο συντελεστής ελαφρού κλίματος, λαμβανόμενος ίσος με: για την κλίμακα I ελαφρού κλίματος 1,2, για II - 1.1, για IV - 0.9, για V - 0.8. Το Sk είναι ο συντελεστής ηλιοφάνειας στο κλίμα (Πίνακας 3.6).

Πίνακας 3.6. Οι τιμές του συντελεστή ηλιοφάνειας του κλίματος

Σε δωμάτια με εργασίες διαφορετικής ακρίβειας, η τυποποιημένη τιμή του KEO θα πρέπει να λαμβάνεται ανάλογα με την ακρίβεια των εργασιών που εκτελούνται σε αυτό το δωμάτιο.

Ο μη φυσικός φωτισμός των δωματίων ATP με ανώτερο ή ανώτερο και συνδυασμένο φυσικό φωτισμό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3: 1. Αυτός ο δείκτης δεν είναι τυποποιημένος για εγκαταστάσεις παραγωγής με πλευρικό φωτισμό, για καθημερινή συντήρηση αυτοκινήτων με επάνω ή επάνω και πλευρικό φωτισμό, για βοηθητικούς χώρους.

Ο τεχνητός φωτισμός στις εγκαταστάσεις της ATP πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις του SNiP, "Κανόνες για την τεχνική λειτουργία των καταναλωτικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων" και "Κανόνες ασφαλείας για τη λειτουργία των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων του καταναλωτή (PTE και PTB)".

Σε χώρους παραγωγής, ο εξαερισμός μπορεί να είναι φυσικός (παράθυρο, τραβέρσα) και τεχνητός.

Ο τεχνητός αερισμός διαιρείται σε εξαερισμό και εξαερισμό. Στις εγκαταστάσεις παραγωγής των επιχειρήσεων επισκευής, ο εξαερισμός εξαγωγής χρησιμοποιείται συχνότερα, που απορροφά τον μολυσμένο αέρα. Φρέσκος αέρας έρχεται φυσικά.

Η χωρητικότητα των μονάδων ανεμιστήρα εξάτμισης καθορίζεται από την εξάρτηση:

W ν = V ∙ K; (m 3 / ώρα), (31)

όπου V 0 είναι η ένταση του χώρου (διαμέρισμα), m 3.

K είναι η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

W ν = 168 3,0 = 504 (m 3 / h)

Με βάση την απόδοση των οπαδών, επιλέγουν τον τύπο και το εμπορικό σήμα τους. Η ισχύς N c για την κίνηση του κινητήρα του ανεμιστήρα υπολογίζεται από τον τύπο:

N in = (W in ∙ H in ∙ β) / (3600 ∙ 102 ∙ n in), (32)

όπου Н в - πίεση του ανεμιστήρα, Н / м 2 (кгс / м 2);

η - αποτελεσματικότητα ανεμιστήρας (ηβ = 0,5 ÷ 0,55);

β - συντελεστής αποθεματικής ισχύος (β = 1,2 ÷ 1,5).

N in = (504,100 ∙ 1,2) / (3600 ∙ 102 ∙ 0,5) = 0,32 kW

Εφαρμόστε δύο τύπους ανεμιστήρων - φυγοκεντρικών και αξονικών. Οι αξονικοί ανεμιστήρες είναι λιγότερο θορυβώδης από τους φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες και συχνά έχουν μεγαλύτερη απόδοση, είναι αναστρέψιμοι και πιο συμπαγείς, η ισχύς τους εξαρτάται ελάχιστα από τη μεταβολή της απόδοσης.

Τα δεδομένα που λαμβάνονται καταγράφονται στον Πίνακα 12.

Πίνακας 12 - Το όνομα του τμήματος, το εμπορικό σήμα του ανεμιστήρα και τα χαρακτηριστικά του

Στο σχέδιο διπλώματος, υπολογίζεται το κόστος αγοράς της εξαρτώμενης επισκευής, δηλ. Λαμβάνονται υπόψη μόνο τα άμεσα και γενικά γενικά έξοδα. Το κόστος επισκευής του καταστήματος στο εργαστήριο είναι:

όπου - οι μισθοί των εργαζομένων στην παραγωγή (С ρ = 5167000 rub).

- κανονικές δαπάνες για ανταλλακτικά ·

- κόστος επισκευαστικών υλικών.

- γενικά γενικά έξοδα.

Ο υπολογισμός του κόστους εργασίας γίνεται σε% των μισθών των εργαζομένων παραγωγής:

Κόστος ανταλλακτικών:

Έξοδα για υλικά επισκευής:

Γενικά γενικά έξοδα παραγωγής:

Το κόστος μιας επισκευής υπό όρους είναι:

όπου - το συνολικό ποσό των εργασιών στο συνεργείο, υπό όρους επισκευής.

όπου - η συνολική ένταση εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσθετες εργασίες στο MRC, ώρες προσωπικού.

Προστασία εργασίας. Προστασία του περιβάλλοντος. Εξοικονόμηση ενέργειας

Οι χώροι για την επισκευή των τρακτέρ, τα κράτη μέλη και DM, τα οχήματα και τα εξαρτήματα πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική εκτέλεση όλων των τεχνολογικών λειτουργιών σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους υγιεινής και υγιεινής εργασίας και πρέπει να είναι εφοδιασμένα με εξοπλισμό πυρόσβεσης πρωτογενή φωτιά και λοιπού εξοπλισμού πυροπροστασίας.

Το μικροκλίμα, η σκόνη, η μόλυνση του αερίου, ο θόρυβος, οι κραδασμοί στους χώρους εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους κανόνες που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με το GOST 12.1.005-88.

Στα εργοστάσια παραγωγής τα δάπεδα πρέπει να είναι ομαλά και ισχυρά, να έχουν επικαλύψεις με αντιολισθητική επιφάνεια, εύκολο να καθαριστούν. Οι χώροι εργασίας στις εγκαταστάσεις με δάπεδα από σκυρόδεμα πρέπει να συμπληρώνονται με φορητά ξύλινα διάδρομους, καταστρώματα ή πλέγματα.

Οι χώροι συντήρησης και επισκευής των αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με στάσεις ή παπούτσια, τοποθετημένα κάτω από τους τροχούς, και παγίδες σύμφωνα με την τεχνολογική ανάγκη.

Ο φυσικός φωτισμός στις παραγωγικές, βοηθητικές και οικιακές εγκαταστάσεις πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των οικοδομικών κανόνων της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. NSC. 2.07.05-98.

Οι χώροι και οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν επαρκή τεχνητό φωτισμό για την εργασία, τους ανθρώπους να παραμείνουν και να πληρούν τις απαιτήσεις της SNB 2.04.05-98, υγειονομικά πρότυπα και τους κανόνες απόκομμα 3.05.06-85.

Όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός πρέπει να διαθέτει αξιόπιστη γείωση προστασίας. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και οι λαμπτήρες φθορισμού τοπικού και γενικού φωτισμού θα πρέπει να διαθέτουν αμπαζούρες, οι οποίες προστατεύουν τα μάτια από τα εκθαμβωτικά μάτια. Μη χρησιμοποιείτε ανοιχτούς λαμπτήρες.

Οι οργανισμοί θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με αγωγούς οικιακής χρήσης, πόσης και παραγωγής, καθώς και με αποχετευτικά και βιομηχανικά αποχετευτικά δίκτυα σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες του SNiP 2.04.01-85.

Παραγωγή. βοηθητικές και εγκαταστάσεις υγιεινής πρέπει να είναι εξοπλισμένα με σύστημα εξαερισμού γενική αραίωση και θέρμανση σύμφωνα με τα υγειονομικά πρότυπα και κανόνες απόκομμα 2.04.05-86. Το σύστημα θέρμανσης πρέπει να παρέχει ομοιόμορφη θέρμανση του αέρα του χώρου, η δυνατότητα των τοπικών ελέγχου και στα ανοικτά, την ευκολία χρήσης και τη δυνατότητα πρόσβασης για επισκευή. Όλα τα συστήματα εξαερισμού πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια των μη εργάσιμων ωρών στις εγκαταστάσεις παραγωγής, χρησιμοποιήστε αερισμό για ανακύκλωση. Στην περιοχή εργασίας, καθώς και σε χαντάκια osmotrovye αέρα πρέπει να παρέχονται σε μια ψυχρή περίοδο του έτους με η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 25 ° C και τουλάχιστον + 16 ° C.

Η αποσυναρμολόγηση και η συναρμολόγηση των μηχανημάτων των μονάδων συναρμολόγησης θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε ειδικά καροτσάκια και βάσεις, τα οποία θα εξασφαλίζουν σταθερή θέση στο μηχάνημα που επισκευάζεται.

Το πάτημα και ο πτύχωση των δακτυλίων, των ρουλεμάν και των άλλων εξαρτημάτων πρέπει να γίνεται με ειδικά εργαλεία και πρέσες.

Η αφαίρεση και η τοποθέτηση των ελατηρίων γίνεται με ειδικές συσκευές αφαίρεσης, αποτρέποντας την ξαφνική δράση τους.

συνεργεία για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια πυρός πρέπει να τηρούνται αυστηρά καθεστώτα φωτιά σε εύθετο χρόνο για να αφαιρέσετε τα καύσιμα απόβλητα, αποθηκεύετε εύφλεκτα και εύφλεκτα μέσα σε καθορισμένες περιοχές. Τα έργα που αφορούν την εφαρμογή πυρκαγιάς, με εξαίρεση την αίθουσα επεξεργασίας θερμού μετάλλου, γενικά δεν επιτρέπονται. Σε περιπτώσεις ακραίας ανάγκης, μπορούν να επιλυθούν μόνο από τον κύριο μηχανικό.

Σε κάθε αίθουσα παραγωγής πρέπει να υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης, καθώς και οδηγίες για μέτρα πυρασφάλειας, μέσα πυρόσβεσης τοποθετημένα σε χώρους προσβάσιμους για χρήση. Δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τον εξοπλισμό σχετικά με τα υλικά. Οι βασικές απαιτήσεις πυροπροστασίας για συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού αποσκοπούν στην παρεμπόδιση του σχηματισμού ενός καύσιμου μέσου και των πηγών ανάφλεξης σε αυτό και στη διάδοση της φωτιάς μέσω των αγωγών.

Σε καταστήματα επισκευής δεν επιτρέπεται η επισκευή εξοπλισμού με δεξαμενές γεμάτες με καύσιμα και χρήση εύφλεκτων και εύφλεκτων υγρών για πλύσιμο και απολίπανση των εξαρτημάτων.

Σε ορισμένες περιοχές των επιχειρήσεων επισκευής, υπάρχει ένας ενεργός σχηματισμός σκόνης, βρωμιάς, αερίων, ατμών, δηλητηριωδών ουσιών, που είναι ένας από τους παράγοντες της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η πηγή μόλυνσης του εδάφους, του νερού και του αέρα είναι το απόβλητο που παράγεται στα γαλβανικά, πλυντήρια μπαταριών και στην περιοχή ελέγχου των κινητήρων.

Χώροι εργασίας όπου δημιουργείται σκόνη, βρωμιά, αέριο και ατμός στη διαδικασία βρίσκονται σε απομονωμένους χώρους εξοπλισμένους με εξαερισμό με εξαναγκασμένο αέρα.

Πρέπει να προβλέπονται διατάξεις αποχέτευσης για την κάθοδο βιομηχανικών υδάτων. Δεν επιτρέπεται η κάθοδος αυτών των υδάτων στα απορροφητικά φρέατα και στις γεωτρήσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, με την άδεια της κρατικής επιθεώρησης επιτρέπεται η κατασκευή βόθρων με συσκευές που εμποδίζουν τη μόλυνση του εδάφους.

Τα νερά αποχέτευσης των γαλβανικών τμημάτων και των τμημάτων της μπαταρίας πρέπει να εκτρέπονται σε: ειδικούς συλλέκτες.

Η κάθοδος στη δεξαμενή υπόκειται σε λύματα, τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σύστημα τροφοδοσίας νερού κυκλοφορίας.

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, σταθμών και άλλων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων δεν πρέπει να αποτελούν πηγές ρύπανσης του εδάφους, του νερού και της ατμόσφαιρας.

1. Προσδιορισμός των επιβλαβών εκπομπών στην αίθουσα παραγωγής.

2. Υπολογισμός της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα.

3. Προσδιορισμός της διαμόρφωσης του δικτύου εξαερισμού στο δωμάτιο.

4. Υπολογισμός αεραγωγών και αντίσταση τους.

5. Επιλογή ανεμιστήρα και ηλεκτροκινητήρα.

Αρχικά δεδομένα για τον υπολογισμό του μηχανικού αερισμού

1. Χώρος παραγωγής - μηχανολογικό εργαστήριο.

2. Το μέγεθος του χώρου παραγωγής:

3. Τζάμια στο δωμάτιο:

Η επιφάνεια των παραθύρων με διπλά τζάμια είναι 100 m 2.

Η περιοχή των φανών με διπλά τζάμια είναι 100 m 2.

4. Περιοχή κάλυψης:

Με σοφίτα - 600 m 2.

5. Ο αριθμός των εργαζομένων σε μια βάρδια - 13 άτομα.

6. Το όνομα του εξοπλισμού, η ποσότητα και η ισχύς του:

ισχύς μιας μηχανής, κατά μέσο όρο - 20 kW.

Γερανός - 1 τεμάχιο.

η ισχύς της δέσμης γερανού είναι 10 kW.

7. Επισημάνετε τους κινδύνους στη διαδικασία:

Διοξείδιο του άνθρακα CO 2 - 780 g / h.

8. Η ισχύς που καταναλώνουν οι λαμπτήρες είναι 8 kW.

1. Προσδιορισμός της ποσότητας CO 2, η οποία αποδεσμεύεται από τους εργαζομένους:

Ν - αριθμός εργαζομένων στον ιστότοπο.

g - ποσότητα CO 2 που εκπνέει από ένα άτομο ανά ώρα

G = 13 · 60 = 780 g / ώρα

2. Προσδιορισμός της ποσότητας θερμότητας στο δωμάτιο:

Ν - αριθμός εργαζομένων στον ιστότοπο.

q - η ποσότητα θερμότητας που απελευθερώνεται από ένα άτομο σε 1 ώρα, q = 180 W / άτομο.

Q = 13 · 180 = 2340 W = 2340 J / s

2.2. Από την ηλιακή ακτινοβολία που περνάει από τα παράθυρα:

Q 2 = F 0 · q 0 · A 0, όπου

F 0 - επιφάνεια των παραθύρων, m 2.

q 0 - απελευθέρωση θερμότητας μέσω επιφανείας 1m 2, W / m 2,

A 0 - συντελεστής λογιστικής για τη φύση του υαλοπίνακα.

Q 2 = 100 · 185 · 1,15 = 21275 J / s

Q'2 = 76590 kJ / ώρα

2.3. Από τη μετάβαση της μηχανικής ενέργειας σε θερμική ενέργεια:

Q 3 = 1000 · N Σ · η, όπου

Ν Σ - συνολική ισχύς εργαλειομηχανών, kW,

Q 3 = 1000 · 140 · 0.2 = 28.000 J / s

Q'3 = 100,800 kJ / ώρα

2.4. Από πηγές τεχνητού φωτισμού:

N c - ισχύς που καταναλώνεται από τους λαμπτήρες, kW,

η Συντελεστής αποτελεσματικότητας.

Q 4 = 1000 · 8 · 0.95 = 7600 J / s

Q'4 = 27360 kJ / ώρα.

2.5. Συνολική απελευθέρωση θερμότητας στη θέση:

3. Προσδιορισμός της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα με υπερβολική θερμότητα:

με το - μάζα ειδική θερμότητα αέρα, c = 1 kJ / kg ° C.

ρ - πυκνότητα αέρα παροχής, ρ = 1,24 kg / m3.

t B, t H - το ανώτερο και κατώτερο όριο των επιτρεπόμενων τιμών θερμοκρασίας στον χώρο, αντίστοιχα.

4. Επιλογή του συστήματος εξαερισμού για την αίθουσα παραγωγής. Ο γενικός αέρας ανταλλαγής με τη διανομή αέρα υιοθετήθηκε:

5. Υπολογισμός διατομών αγωγών:

f i - επιφάνεια εγκάρσιας διατομής του i-ου αγωγού, m 2.

V i - ταχύτητα μετακίνησης αέρα στον i-ο αγωγό m / s.

d i - διάμετρος του i-ου αγωγού, m.

6. Προσδιορισμός της αντίστασης του δικτύου αγωγών:

- πτώση πίεσης αέρα στον i-ο αγωγό,

λαμβανομένου υπόψη του συντελεστή ασφαλείας να = 1,1,

7. Επιλογή του ανεμιστήρα. Η απόδοση του ανεμιστήρα πρέπει να είναι L = 9000 m 3 / h σε πίεση 1202,44 Pa.

Με αντίσταση δικτύου P > 200 Pa, συνιστάται η χρήση φυγοκεντρικού ανεμιστήρα.

8. Επιλογή του ηλεκτροκινητήρα για τον ανεμιστήρα:

- το προϊόν της απόδοσης του ανεμιστήρα και του κινητήρα, = 0,8.

Πώς να υπολογίσετε τον φυσικό εξαερισμό των χώρων ενός διαμερίσματος

Το καθήκον της οργανωμένης ανταλλαγής αέρα σε δωμάτια σε διαμέρισμα ή διαμέρισμα είναι η απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και των απαερίων, αντικαθιστώντας το με καθαρό αέρα. Κατά συνέπεια, για την συσκευή εξαγωγής και εισροής είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ποσότητα των αέριων μαζών που πρέπει να αφαιρεθούν - να υπολογιστεί ο εξαερισμός ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. Οι μέθοδοι υπολογισμού και οι ρυθμοί ροής αέρα λαμβάνονται αποκλειστικά σύμφωνα με το SNiP.

Υγειονομικές απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων

Η ελάχιστη ποσότητα αέρα που παρέχεται και αφαιρείται από τους χώρους εξοχικών σπιτιών από το σύστημα εξαερισμού ρυθμίζεται από δύο βασικά έγγραφα:

 1. "Κατοικίες πολυκατοικιών" - SNiP 31-01-2003, σημείο 9.
 2. "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" - SP 60.13330.2012, υποχρεωτικό Παράρτημα "K".

Το πρώτο έγγραφο ορίζει τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε οικιστικά κτίρια πολυκατοικιών. Χρησιμοποιούνται δύο τύποι διαστάσεων: ροή μάζας αέρα ανά όγκο ανά μονάδα χρόνου (m³ / h) και ωριαία πολλαπλότητα.

Βοήθεια. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα εκφράζεται από τον αριθμό που δηλώνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα το περιβάλλον αέρα του δωματίου θα ενημερωθεί πλήρως.

Αερισμός - ένας πρωτόγονος τρόπος ανανέωσης του οξυγόνου σε μια κατοικία

Ανάλογα με τον σκοπό του χώρου, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να παρέχει τον ακόλουθο ρυθμό ροής ή τον αριθμό των ενημερώσεων μείγματος αέρα (πολλαπλότητα):

 • καθιστικό, παιδικό δωμάτιο, υπνοδωμάτιο - 1 φορά την ώρα.
 • κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 60 m³ / h;
 • μπάνιο, τουαλέτα, τουαλέτα - 25 m³ / h;
 • για καύση με λέβητα στερεών καυσίμων και με την κουζίνα αερίου κουζίνα απαιτεί πολλαπλότητα 1 συν 100 m³ / h κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εξοπλισμού?
 • λεβητοστάσιο με γεννήτρια θερμότητας που καίει φυσικό αέριο - τριπλή ανανέωση συν την ποσότητα αέρα που απαιτείται για την καύση.
 • κελάρι, βεστιάριο και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις - πολλαπλότητα 0,2.
 • ξήρανση ή σκούπισμα - 90 m³ / h.
 • βιβλιοθήκη, γραφείο - 0,5 φορές μέσα σε μία ώρα.

Σημείωση: Το SNiP προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης του αερισμού γενικής ανταλλαγής με αδρανειακό εξοπλισμό ή έλλειψη ατόμων. Σε κτίρια κατοικιών, η πολλαπλότητα μειώνεται σε 0,2, τεχνικά - σε 0,5. Παραμένει αμετάβλητη ζήτηση για τα δωμάτια, όπου τα φυτά κινούνται με φυσικό αέριο, - ωριαία ενημέρωση μία φορά το περιβάλλον του αέρα.

Η εκπομπή επιβλαβών αερίων λόγω του φυσικού βυθίσματος είναι ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος ενημέρωσης του αέρα

Στην παράγραφο 9 του εγγράφου νοείται ότι ο όγκος των καυσαερίων είναι ίσος με την ποσότητα εισροής. Οι απαιτήσεις της JV 60.13330.2012 είναι κάπως απλούστερες και εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων που μένουν στο δωμάτιο για 2 ώρες ή περισσότερο:

 1. Αν 1 διαβίωσης για 20 τ.μ. και μια επίπεδη περιοχή, το δωμάτιο παρέχεται από ένα φρέσκο ​​εισροή στο ποσό των 30 m³ / h για 1 άτομο.
 2. Ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας υπολογίζεται ανά περιοχή, όταν υπάρχουν λιγότερα από 20 τετράγωνα ανά 1 κάτοικο. Ο λόγος είναι ως εξής: ανά 1 m2 της κατοικίας παρέχεται με 3 m³ εισροής.
 3. Εάν το διαμέρισμα δεν παρέχει εξαερισμό (δεν υπάρχουν παράθυρα και παράθυρα ανοίγματος), για κάθε άτομο, πρέπει να εφαρμόσετε 60 m³ / h καθαρού μίγματος, ανεξάρτητα από την πλατεία.

Οι παραπάνω κανονιστικές απαιτήσεις δύο διαφορετικών εγγράφων δεν αντιβαίνουν καθόλου. Αρχικά, η απόδοση του συστήματος γενικής ανταλλαγής αερισμού υπολογίζεται σύμφωνα με το SNiP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Κώδικα Κανονισμών "Εξαερισμός και κλιματισμός" και, αν χρειαστεί, διορθώνονται. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τον αλγόριθμο υπολογισμού για το παράδειγμα μονοκατοικίας που φαίνεται στο σχέδιο.

Προσδιορισμός της ροής του αέρα με πολλαπλότητα

Αυτός ο τυπικός υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος ή εξοχικό σπίτι. Για να διαπιστωθεί η ροή μάζας αέρα στο κτίριο στο σύνολό του, συνοψίζονται τα αποτελέσματα που λαμβάνονται. Χρησιμοποιείται ένας αρκετά απλός τύπος:

 • L - απαιτούμενος όγκος παροχής και εξερχόμενου αέρα, m³ / h.
 • S - το τετράγωνο του δωματίου όπου υπολογίζεται ο εξαερισμός, m².
 • h - ύψος οροφών, m,
 • n - ο αριθμός των ενημερώσεων για το περιβάλλον αέρα του δωματίου για 1 ώρα (ρυθμίζεται από SNiP).

Παράδειγμα υπολογισμού. Η επιφάνεια του καθιστικού ενός ορόφου κτηρίου ύψους 3 μέτρων είναι 15,75 m². Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 31-01-2003, η πολλαπλότητα n για κατοικίες είναι ίση με μία. Στη συνέχεια η ωριαία ροή του μείγματος αέρα είναι L = 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.

Ένα σημαντικό σημείο. Ο προσδιορισμός του όγκου του μείγματος αέρα που αφαιρείται από την κουζίνα με μια σόμπα αερίου εξαρτάται από τον εγκατεστημένο εξοπλισμό εξαερισμού. Ένα κοινό σχέδιο μοιάζει με αυτό: μια ενιαία ανταλλαγή σύμφωνα με τους κανονισμούς παρέχεται από ένα σύστημα φυσικού αερισμού και επιπλέον 100 m³ / h εκτοξεύουν την κουκούλα κουζίνας.

Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται για τα υπόλοιπα δωμάτια, αναπτύχθηκε σύστημα εξαερισμού (φυσικό ή αναγκαστική) και το μέγεθος των καναλιών εξαερισμού (βλέπε παρακάτω παράδειγμα). Η αυτοματοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας θα βοηθήσουν το πρόγραμμα υπολογισμού.

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για βοήθεια

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη την απαιτούμενη ποσότητα αέρα σύμφωνα με την πολλαπλότητα που ρυθμίζεται από το SNiP. Απλά επιλέξτε έναν τύπο δωματίου και εισαγάγετε τις διαστάσεις του.

Σημείωση: Για τους λέβητες με γεννήτρια θερμότητας αερίου, η αριθμομηχανή λαμβάνει υπόψη μόνο μια τριπλή ανταλλαγή. Η ποσότητα του καθαρού αέρα που εισέρχεται στο καύσιμο καύσης πρέπει επιπλέον να προστεθεί στο αποτέλεσμα.

Ανακαλύπτουμε την αεροπορική ανταλλαγή από την άποψη του αριθμού των κατοίκων

Το προσάρτημα "K" της Κ.Δ. 60.13330.2012 προβλέπει τον υπολογισμό του αερισμού του χώρου σύμφωνα με τον απλούστερο τύπο:

Αποκαλύπτουμε τη σημείωση της παρουσιαζόμενης φόρμουλας:

 • L είναι η απαιτούμενη εισροή (εξάτμιση), m³ / h.
 • m - όγκος καθαρού μείγματος αέρα ανά άτομο, που αναφέρεται στον πίνακα του προσαρτήματος "K", m³ / h.
 • N - ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στην αίθουσα αυτή 2 ώρες την ημέρα ή περισσότερο.

Ένα άλλο παράδειγμα. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στο ίδιο σαλόνι ενός μονοκατοικίου, δύο μέλη της οικογένειας παραμένουν για πολύ καιρό. Δεδομένου ότι ο αερισμός είναι οργανωμένος και για κάθε μισθωτή υπάρχουν περισσότερα από 20 τετράγωνα της περιοχής, η παράμετρος m θεωρείται ότι είναι ίση με 30 m³ / h. Εξετάστε την ποσότητα εισροής: L = 30 x 2 = 60 m³ / h.

Είναι σημαντικό. Παρατηρήστε ότι το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από την τιμή που καθορίζεται από την πολλαπλότητα (47,25 m³ / h). Στους άλλους υπολογισμούς, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αριθμός των 60 m³ / h.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών είναι καλύτερα να εφαρμοστούν άμεσα στο κατώτατο επίπεδο του κτιρίου

Εάν ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο διαμέρισμα είναι τόσο μεγάλος ώστε κάθε άτομο να διαθέτει λιγότερο από 20 μ² (κατά μέσο όρο), τότε ο ανωτέρω τύπος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι κανόνες δείχνουν: στην περίπτωση αυτή, ο χώρος του καθιστικού και των άλλων χώρων πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί 3 m³ / h. Δεδομένου ότι το συνολικό τετράγωνο της κατοικίας είναι 91,5 m², ο εκτιμώμενος όγκος αέρα εξαερισμού είναι 91,5 x 3 = 274,5 m³ / h.

Σε ευρύχωρα δωμάτια με ψηλά ταβάνια (από 3 μ.), Η ανανέωση της ατμόσφαιρας εξετάζεται με δύο τρόπους:

 1. Αν το δωμάτιο είναι συχνά κατοικημένο από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, υπολογίστε την κυβική ισχύ του αέρα τροφοδοσίας με συγκεκριμένο ρυθμό 30 m3 / h για 1 άτομο.
 2. Όταν ο αριθμός των επισκεπτών αλλάζει διαρκώς, εισάγεται η έννοια μιας εξυπηρετούμενης ζώνης ύψους 2 μέτρων από το δάπεδο. Προσδιορίστε την ένταση αυτού του χώρου (πολλαπλασιάστε την περιοχή κατά 2) και δώστε την απαιτούμενη πολλαπλότητα, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα.

Παράδειγμα υπολογισμού και διαρρύθμισης του εξαερισμού

Ως βάση, ας πάρουμε μια διάταξη ιδιωτικής κατοικίας με εσωτερική επιφάνεια 91,5 m² και 3 m ψηλά ταβάνια, που παρουσιάζονται παραπάνω στο σχέδιο. Πώς να υπολογίσετε το ποσό της κουκούλας / εισροής στο κτίριο στο σύνολό του σύμφωνα με την τεχνική SNiP:

 1. Το ποσό του απομακρυσμένου αέρα από το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο, το οποίο έχει ισοδύναμο τετραγωνισμό, θα είναι 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.
 2. Στο παιδικό δωμάτιο: 21 x 3 x 1 = 63 m³ / h.
 3. Κουζίνα: 21 x 3 x 1 + 100 = 163 m³ / h.
 4. Το μπάνιο είναι 25 m³ / h.
 5. Σύνολο 47.25 + 47.25 + 63 + 163 + 25 = 345.5 m³ / h.

Σημείωση: Η ανταλλαγή αέρα στο διάδρομο και στο διάδρομο δεν είναι τυποποιημένη.

Το εξωτερικό σύστημα παροχής αέρα και εκπομπής επιβλαβών αερίων από τα δωμάτια ενός εξοχικού σπιτιού

Τώρα θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα για συμμόρφωση με το δεύτερο κανονιστικό έγγραφο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σπίτι σε μια οικογένεια 4 ατόμων (2 ενήλικες + 2 παιδιά), στο σαλόνι, κρεβατοκάμαρα και φυτώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν 2 άτομα το καθένα. Εκ νέου υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε αυτά τα δωμάτια με τον αριθμό των ατόμων: 2 x 30 = 60 m³ / h (σε κάθε δωμάτιο).

Ο όγκος της κουκούλας από τον παιδικό σταθμό ικανοποιεί τις απαιτήσεις (63 κύβους ανά ώρα), αλλά οι τιμές για την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Δύο άνθρωποι αρκετά 47.25 m³ / h, 60 αναλάβει τις κύβους και υπολογίζεται εκ νέου το συνολικό ποσό αέρα: 60 + 60 + 63 + 163 + 25 = 371 m³ / h.

Είναι εξίσου σημαντικό να κατανέμετε σωστά τη ροή αέρα στο κτίριο. Σε ιδιωτικές κατοικίες είναι συνηθισμένο να κανονίσετε φυσικά συστήματα εξαερισμού - είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να τοποθετείτε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες με αεραγωγούς. Θα προσθέσουμε μόνο ένα στοιχείο εξαναγκασμένης αφαίρεσης επιβλαβών αερίων - κουκούλα κουζίνας.

Παράδειγμα ανταλλαγής αέρα σε μονοκατοικία

Πώς να οργανώσετε τη φυσική ροή των ρευμάτων:

 1. Η εισροή σε όλους τους χώρους διαμονής θα παρέχεται μέσω αυτόματων βαλβίδων ενσωματωμένων στο προφίλ παραθύρου ή απευθείας στον εξωτερικό τοίχο. Μετά από όλα, τα τυποποιημένα πλαστικά παράθυρα είναι αεροστεγή.
 2. Στο διαμέρισμα ανάμεσα στην κουζίνα και το μπάνιο θα οργανώσουμε ένα μπλοκ από τρεις κατακόρυφους άξονες που ανοίγουν στην οροφή.
 3. Κάτω από τις εσωτερικές πόρτες, παρέχουμε κενά μέχρι πλάτους 1 cm για τη διέλευση του αέρα.
 4. Θα εγκαταστήσουμε μια κουκούλα κουζίνας και θα την συνδέσουμε σε ένα ξεχωριστό κάθετο κανάλι. Θα πάρει μέρος από το φορτίο - αφαιρέστε 100 κυβικά μέτρα καυσαερίων για 1 ώρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα παραμείνουν 371 - 100 = 271 m³ / h.
 5. Δύο άξονες θα βγάλουμε σχάρες σε ένα μπάνιο και κουζίνα. Οι διαστάσεις του σωλήνα και το ύψος θα υπολογίζονται στο τελευταίο τμήμα αυτού του εγχειριδίου.
 6. Λόγω του φυσικού βυθίσματος που εμφανίζεται στα δύο κανάλια, ο αέρας βγάζει από το νηπιαγωγείο, το υπνοδωμάτιο και την αίθουσα στο διάδρομο και στη συνέχεια στις γρίλιες εξαγωγής.

Σημείωση: οι φρέσκες ροές που απεικονίζονται στη διάταξη αποστέλλονται από χώρους με καθαρό αέρα σε πιο μολυσμένες περιοχές και στη συνέχεια εκπέμπονται μέσω των ορυχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του φυσικού αερισμού, δείτε το βίντεο:

Υπολογίστε τις διαμέτρους των καναλιών εξαέρωσης

Οι περαιτέρω υπολογισμοί είναι κάπως πιο περίπλοκοι, επομένως συνοδεύουμε κάθε στάδιο με παραδείγματα υπολογισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι η διάμετρος και το ύψος των ατράκτων εξαερισμού του μονοκατοικίου μας.

Ολόκληρος ο όγκος αέρα εξαγωγής κατανέμεται σε 3 κανάλια: 100 κυβικά μέτρα. Καταργεί με δύναμη την κουκούλα στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου ενεργοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα 271 κυβικά μέτρα αφήνουν στα ίδια δύο ορυχεία με φυσικό τρόπο. Η ροή μέσω ενός αγωγού θα είναι 271/2 = 135,5 m³ / h. Η περιοχή του τμήματος του σωλήνα καθορίζεται από τον τύπο:

 • F - περιοχή διατομής του αγωγού αερισμού, m²;
 • L - ροή καυσαερίων μέσω του άξονα, m³ / h.
 • ʋ - ταχύτητα ροής, m / s.

Βοήθεια. Η ταχύτητα του αέρα στους φυσικούς αγωγούς εξαερισμού κυμαίνεται από 0,5-1,5 m / s. Ως υπολογιζόμενη τιμή λαμβάνουμε τη μέση τιμή 1 m / s.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή και τη διάμετρο ενός σωλήνα στο παράδειγμα:

 1. Βρείτε το μέγεθος της διαμέτρου σε τετραγωνικά μέτρα F = 135,5 / 3600 x 1 = 0,0378 m².
 2. Από τον μαθηματικό τύπο της περιοχής του κύκλου, προσδιορίζουμε τη διάμετρο του καναλιού D = 0.22 m. Επιλέγουμε τον πλησιέστερο μεγαλύτερο αεραγωγό από την τυποποιημένη σειρά - Ø225 mm.
 3. Αν πρόκειται για ένα άξονα τούβλο που προβλέπεται μέσα στον τοίχο, η υπό-τμήμα βρεθεί κατάλληλο μέγεθος ventkanala 140 x 270 mm (ευτυχή σύμπτωση, F = 0.378 τετραγωνικά. Μ).
Τα μεταλλεία από τούβλα έχουν αυστηρά καθορισμένες διαστάσεις - 14 x 14 και 27 x 14 cm

Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης για οικιακές καυσαερίων θεωρείται με τον ίδιο τρόπο, μόνο η ταχύτητα της ροής, που αντλείται από τον ανεμιστήρα, λαμβάνεται περισσότερο - 3 m / s. F = 100/3600 χ 3 = 0,009 m² ή Ø110 mm.

Επιλέγουμε το ύψος των σωλήνων

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η δύναμη έλξης που συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας εξαγωγής για μια δεδομένη διαφορά ύψους. Η παράμετρος ονομάζεται διαθέσιμη βαρυτική πίεση και εκφράζεται σε Pascals (Pa). Τύπος υπολογισμού:

 • p είναι η βαρυτική πίεση στο κανάλι, Pa;
 • H - διαφορά ύψους μεταξύ της εξόδου της σχάρας αερισμού και του τμήματος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή, m;
 • рвздд - πυκνότητα αέρα ενός χώρου, δεχόμαστε 1,2 kg / m³ σε θερμοκρασία δωματίου +20 ° С.

Η μέθοδος υπολογισμού βασίζεται στην επιλογή του απαιτούμενου ύψους. Κατ 'αρχάς, αποφασίστε πόσο πρόθυμοι είναι να σηκώσετε τις κουκούλες πάνω από την οροφή χωρίς να επηρεάσετε την εμφάνιση του κτιρίου, και στη συνέχεια να αντικαταστήσετε την τιμή ύψους στον τύπο.

Ένα παράδειγμα. Πάρτε μια διαφορά ύψους 4 m και λάβετε την πίεση ώσης p = 9,81 x 4 (1,27 - 1,2) = 2,75 Pa.

Τώρα έρχεται το πιο δύσκολο στάδιο - ο αεροδυναμικός υπολογισμός των καναλιών εκτροπής. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αντίσταση του αγωγού στη ροή των αερίων και να συγκριθεί το αποτέλεσμα με την διαθέσιμη κεφαλή (2,75 Pa). Εάν η απώλεια πίεσης είναι μεγαλύτερη, ο σωλήνας θα πρέπει να αυξηθεί ή να αυξηθεί διαμέσου της διαμέτρου.

Η αεροδυναμική αντίσταση του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Δp - ολική απώλεια πίεσης στον άξονα.
 • R είναι η ειδική αντίσταση στην τριβή του ρεύματος διέλευσης, Pa / m.
 • H - ύψος καναλιού, m;
 • Σx είναι το άθροισμα των συντελεστών των τοπικών αντιστάσεων.
 • Pv - δυναμική πίεση, Pa.

Ας δείξουμε με παραδείγματα πώς υπολογίζεται η τιμή αντίστασης:

 1. Βρίσκουμε την τιμή της δυναμικής πίεσης σύμφωνα με τον τύπο Pv = 1,2 x 1² / 2 = 0,6 Pa.
 2. Υπολογίστε την αντίσταση κατά της τριβής R = 0,1 / 0,225 x6 = 0,27 Pa / m.
 3. Η τοπική αντίσταση του άξονα της εξάτμισης είναι μια γρίλια πτερυγίου και μια έξοδος 90 °. Οι συντελεστές ξ αυτών των λεπτομερειών είναι σταθερές τιμές ίσες με 1,2 και 0,4 αντίστοιχα. Το άθροισμα ξ = 1,2 + 0,4 = 1,6.
 4. Τελικός υπολογισμός: Δρ = 0,27 Pa / m χ 4 m + 1,6 χ 0,6 Pa = 2,04 Pa.

Σημείωση: Οι τιμές των συντελεστών και των ταχυτήτων αέρα που υποδεικνύονται στον υπολογισμό του 1 m / s μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τη διάμετρο των αξόνων, την οποία καθορίσατε νωρίτερα.

Τώρα συγκρίνουμε την υπολογιζόμενη κεφαλή, η οποία σχηματίζεται στη γραμμή αέρα, και την αντίσταση που λαμβάνεται. Δεδομένου ότι ρ = 2,75 Ρα μεγαλύτερη από την απώλεια πίεσης ΔΡ = 2.04 Pa, ορυχείο 4 μέτρων θα εκτελέσει το φυσικό εκχύλισμα και να παρέχει την επιθυμητή ροή αερίου που απομακρύνεται.

Πώς να απλοποιήσετε τις εργασίες - συμβουλές

Θα μπορούσατε να είστε σίγουροι ότι οι υπολογισμοί και η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο κτίριο είναι πολύπλοκα ζητήματα. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τη μεθοδολογία με την πιο προσιτή μορφή, αλλά οι υπολογισμοί εξακολουθούν να φαίνονται δυσκίνητοι για τον μέσο χρήστη. Ας δώσουμε ορισμένες συστάσεις σχετικά με την απλοποιημένη λύση του προβλήματος:

 1. Τα πρώτα 3 στάδια θα πρέπει να περάσουν σε κάθε περίπτωση - να μάθετε τον όγκο του εξατμισμένου αέρα, να αναπτύξετε ένα μοτίβο ροής και να υπολογίσετε τις διαμέτρους των αγωγών εξαγωγής.
 2. Η ταχύτητα ροής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m / s και να προσδιορίζει την διατομή των καναλιών. Δεν χρειάζεται να ξεπεραστεί η αεροδυναμική - βγάλτε τους αεραγωγούς σε ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων πάνω από τις μάσκες.
 3. Μέσα στο κτίριο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πλαστικούς σωλήνες - χάρη στους λείους τοίχους ουσιαστικά δεν αντιστέκονται στην κίνηση των αερίων.
 4. Το Ventkanaly, τοποθετημένο σε κρύα σοφίτα, πρέπει να είναι μονωμένο.
 5. Οι εκροές των ορυχείων δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τους ανεμιστήρες, όπως συνηθίζεται στις τουαλέτες των διαμερισμάτων. Η πτερωτή δεν θα δώσει κανονική λειτουργία στον φυσικό εκχυτήρα.

Για την εισροή, εγκαταστήστε στα δωμάτια ρυθμιζόμενες βαλβίδες τοίχου, απαλλαγείτε από όλες τις ρωγμές, όπου ο ψυχρός αέρας μπορεί να εισέλθει ανεξέλεγκτα στο σπίτι.