Φυσικός εξαερισμός με κίνητρα

V. Ρ. Kharitonov, γιατρός τεχνικών επιστημών. Sci., Καθηγητής, Κρατικό Πολυτεχνείο της Μόσχας. NE Bauman, λέκτορας του εργαστηρίου ABOK

Ο φυσικός αερισμός κατοικιών έχει κυριαρχήσει εδώ και καιρό στον κόσμο. Και τώρα, μετά από μια σύντομη και μερικές φορές η υπερβολική χρήση του μηχανικού αερισμού, το ενδιαφέρον για φυσικό αερισμό στις ανεπτυγμένες χώρες αυξάνεται και πάλι: αυτό προκαλεί το πρόβλημα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των πόλεων, η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Το κλίμα του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της χώρας μας είναι ευνοϊκή για τη χρήση του φυσικού αερισμού, εξαερισμού και έτσι πάντα υπόψη μας δικαιολογείται μόνο για οικιακή μαζική κατασκευή κατοικιών.

Στη γενική ροή των καταγγελιών από το κοινό σχετικά με τις ενοχλήσεις (ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση και η ύδρευση, θέρμανση, κακή κατάσταση των στέγη, τους τοίχους και τα παράθυρα, και ούτω καθεξής. Ν) Παράπονα σχετικά με εξαερισμό στο παρελθόν, υπήρχαν σχεδόν καθόλου, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κοινός τόπος, το αντικείμενο της δίκης και αγωγές. Ο μόνος λόγος για παράπονα σχετικά με τον αερισμό στη χώρα μας σήμερα είναι φτωχός, ανεπαρκής αερισμός.

Οι ειδικοί λένε ότι η απόδοση του αερισμού είναι χαμηλή σε δύο περιπτώσεις.

Πρώτον, όταν δεν παρέχει κανονιστικό αέρα σε κάθε ένα από τους θαλάμους, ή οι οπές αερισμού εξάτμισης δρουν ως φουσκώματος, το άνοιγμα της πρόσβασης προς τον αέρα δωματίου από το συλλογικό κανάλι καυσαερίων (αντίστροφη ώση).

Δεύτερον, όταν ο εξαερισμός είναι περιττός. Για παράδειγμα, το χειμώνα, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να υπερβαίνει πολλές φορές την κανονιστική αξία.

Και οι δύο είναι κακές.

Η ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα είναι επιβλαβής για την υγεία μας, ειδικά για τα παιδιά. Η έλλειψη καθαρού αέρα αυξάνει τη σχετική υγρασία, προωθεί τη δημιουργία των παθογόνων μικροχλωρίδας στο διαμέρισμα, μούχλα, μύκητες και έντομα, η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβλαβή microimpurities (προϊόντα του ανθρώπινου ζωντανό οργανισμό, αεριοποίηση κουζίνες, τουαλέτες, τα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης, εκκρίσεις οσμές και επιβλαβείς ουσίες σύγχρονο φινίρισμα και τα έπιπλα υλικά, παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές, φαξ, εκτυπωτές, φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, υπολογιστές κ.λπ.). Οι περισσότεροι από εμάς, για να μην αναφέρουμε τα παιδιά, ξοδεύει στο σπίτι περισσότερο χρόνο της ημέρας, και υγιή ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικογενειακή ευημερία.

Ο κύριος λόγος για κακό, ανεπαρκή αερισμό εξηγείται από έναν αμετάβλητο νόμο: δεν υπάρχει κουκούλα χωρίς εισροή. Σε παλαιότερα σπίτια διείσδυση ήταν αρκετή ακόμα και η υπερβολική: οι ηλικιωμένοι θυμούνται όλα σφραγιστεί ρωγμές στα παράθυρα του φθινοπώρου μαλλί και να σφραγίζονται με χαρτί, ελατήρια ήταν καθαρίζονται και να πλένονται? Τα δωρεάν παράθυρα παρέμειναν όλο το χρόνο - το υποχρεωτικό εξάρτημα κάθε παραθύρου. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει. Σύγχρονη κατασκευή κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα με διπλά τζάμια των παραθύρων και σφραγισμένο πόρτες των διαμερισμάτων έχουν πολύ χαμηλή διαπερατότητα του αέρα, η διείσδυση είναι πολύ μικρή για κανονιστικούς εισροή, και καμία εισροή και καμία κουκούλα. Ο δεύτερος λόγος για την έλλειψη φυσικού αερισμού - κλιματισμού των χώρων: αν η θερμοκρασία δωματίου κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία, η φυσική κουκούλα από τη φύση της δεν μπορεί συχνά βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση η ανάστροφη ώση.

Υποβαθμίζουν την απόδοση των φυσικών εκχυλισμάτων και άλλων παραγόντων ζεστό σοφίτες, πολυεπίπεδη τμήμα (ορόφων τμήμα είναι στην αεροδυναμική περιοχή σκιά), η κατασκευή πολυώροφων κτιρίων κοντά στο χαμηλό άνοδο, μια απαράδεκτη άκρη του σχεδιασμού εξαερισμού καυσαερίων, μη εξουσιοδοτημένη αλλαγή των ενοικιαστών συλλογικής καναλιού σχεδιασμό, ενοικιαστές εγκατάσταση απαγωγών και, σχεδόν παντού, την έλλειψη συντήρησης και παρακολούθησης της κατάστασης των συστημάτων εξαερισμού κτιρίων.

Ο υπερβολικός αερισμός το χειμώνα οδηγεί σε αδικαιολόγητο κόστος ενέργειας για θέρμανση. Με την αύξηση των τιμών για τη θερμότητα αρκετές φορές, ή ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αυτή τη φορά δεν είναι ίσως πολύ μακριά, θα πρέπει να σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας στο διαμέρισμα, όπως vibrantly ως Ευρωπαίοι κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το θέμα του τίτλου, ωστόσο, αναφέρεται μόνο στην πρώτη πτυχή, στις μεθόδους παροχής επαρκούς αεροπορικής ανταλλαγής, επαρκούς ιατρικής απόψεως. Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα για κτίρια κατοικιών δικαιολογούνται, εγκρίνονται και υπόκεινται σε άνευ όρων τήρηση.

Η αρχή της λειτουργίας του φυσικού αερισμού στην κλασσική επιδόσεων του βασίζεται στη διαφορά μεταξύ της πυκνότητας του αέρα μέσα και έξω από τους χώρους: την κινητήρια δύναμη της διαδικασίας, η λεγόμενη βαρυτική πίεση είναι ευθέως ανάλογη προς τη διαφορά στην πυκνότητα του αέρα και το ύψος της εξάτμισης «ζεστό» κανάλι.

Ο υπολογισμός του φυσικού αερισμού και η επιλογή διατομών καναλιών πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς για εξωτερική θερμοκρασία 5 ° C και εσωτερική θερμοκρασία 20 ° C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες η ανταλλαγή αέρα ανταποκρίνεται στα υγειονομικά πρότυπα.

Η φυσική φύση του φυσικού αερισμού προκαθορίζει τη μείωση της απόδοσής του σε εξωτερική θερμοκρασία άνω των 5 ° C. Κατά την καυτή περίοδο, ο συντελεστής θερμοκρασίας σε κλιματιζόμενα δωμάτια γίνεται εντελώς αρνητικός. Επιπλέον, για την κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού χρειάζεται φρέσκο ​​αέρα (μέσα από τις σχισμές του κουφώματος παραθύρου, βαλβίδες αέρα parted παράθυρο) και η δυνατότητα της ελεύθερης ροής του αέρα από τα δωμάτια με τις συσκευές αναρρόφησης σε κουζίνες και μπάνια. Ο φυσικός αερισμός μπορεί να υποβαθμίσει και δυσμενείς κατεύθυνση του ανέμου και του ανέμου σκιά, η οποία μπορεί να είναι μια στέγη, και μια μόλυνση ή μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές στη γεωμετρία του καναλιού αναρρόφησης. Για πολυώροφα κτίρια, η απόδοση του φυσικού αερισμού για διαφορετικούς ορόφους είναι διαφορετική. Κατά κανόνα, η κατάσταση στους δύο τελευταίους ορόφους είναι κρίσιμη.

Ωστόσο, υπάρχουν γνωστές μέθοδοι που βελτιώνουν τον φυσικό αερισμό, ενώ όλα τα άλλα είναι ίσα, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι τόσο ριζοσπαστικά όσο ο μηχανικός αερισμός. Ορισμένα από αυτά είναι εξαιρετικά απλά και φτηνά, άλλα απαιτούν κόστος.

Θερμική υποκίνηση του φυσικού αερισμού

Είναι ένας από τους αρχαίους τρόπους, αναφέρεται στα βιβλία του αιώνα πριν από τον τελευταίο. Πρόκειται για τη θέρμανση των αγωγών εξαγωγής. Για να εξασφαλιστεί η υπολογισμένη εναλλαγή αέρα καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αρκεί να θερμανθεί ο αγωγός αερισμού 15 ° C πάνω από τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα. Μερικώς, το κανάλι θερμαίνεται από τη θερμότητα της εστίας και από τον ζεστό υγρό αέρα όταν χρησιμοποιείται μπάνιο ή ντους. Αυτή η "βοήθεια" δεν είναι μόνιμη, αλλά λειτουργεί ακριβώς όταν είναι ιδιαίτερα απαραίτητη. Για να ενισχυθεί η επίδραση του καλοκαιριού καναλιού αναρρόφησης με θέρμανση κουζίνα και ταυτόχρονα μπορούν να μειώσουν την υπερθέρμανση της κουζίνας μέσω του απορροφητήρα με βρύση ζεστού αέρα ή / και καύσης του αγωγού εξαγωγής απευθείας στα προϊόντα riser.

Αρκεί απλώς να πραγματοποιηθεί το θερμικό κίνητρο σε μια ιδιωτική εξοχική κατοικία, εξοχικό σπίτι και σε σπίτια με μεμονωμένο σημείο θέρμανσης. Στο εξοχικό σπίτι, ο λέβητας και τα κυκλώματα ζεστού νερού, τα θερμά δάπεδα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η πισίνα, λειτουργούν λογικά. Υπάρχει μια πραγματική δυνατότητα χρήσης της ενέργειας των προϊόντων καύσης για τη θέρμανση των αγωγών εξαγωγής. Ο δεύτερος τρόπος είναι να προστεθεί ένα ακόμη αυτόνομο κύκλωμα με αυτόματο εξοπλισμό για τη θέρμανση των καναλιών εξαγωγής. Τα ζητήματα προσδιορισμού της ενεργειακής έντασης αυτής της μεθόδου και των τρόπων μείωσης της, καθώς και λύσεων σχεδίασης θεωρούνται στην κύρια κατηγορία για το θέμα αυτό.

3. Σχεδιασμός φυσικού συστήματος εξαερισμού

Εκτιμώμενες θερμοκρασίες εξωτερικού αέρα που υιοθετήθηκαν για το σχεδιασμό:

1. Η θερμοκρασία σχεδιασμού του υπαίθριου αέρα για τον σχεδιασμό του εξαερισμού κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου του έτους είναι μείον 24 ° C [6], τότε

2. Η θερμοκρασία σχεδιασμού του εσωτερικού αέρα στο μπλοκ είναι +10 ° C, στη συνέχεια

3. Το ελάχιστο της μέσης ταχύτητας ανέμου τον Ιούλιο είναι v = 3,7 m / s [6].

Τα ανοίγματα εισαγωγής, για εξαερισμό του συστήματος εξαερισμού από την κάτω ζώνη, βρίσκονται σε επίπεδο 0,3 μ. Από το δάπεδο έως το κάτω μέρος των οπών.

Οι αεραγωγοί είναι υψηλότεροι από την οροφή κατά 1,0 m. Οι αεραγωγοί είναι κατασκευασμένοι από λεπτό γαλβανισμένο ατσάλι σύμφωνα με το GOST 14918-80.

Ενεργοποίηση περιοδική αερισμός παρέχεται αυτόματα από τον αναλυτή όταν η συγκέντρωση καύσιμα στον αέρα του δωματίου μεγαλύτερη από μίγμα αερίων συγκέντρωση αερίου ενός κατωφλίου, και το κουμπί τοποθετείται μπροστά από την μπροστινή πόρτα, για 10 λεπτά πριν από την έναρξη των παρευρισκομένων δωματίου. ροή του αέρα μέσα στο δωμάτιο μέσω ενός φυσικού περσίδων με μονωμένα βαλβίδα.

Η ανταλλαγή αέρα με φυσικό εξαερισμό συμβαίνει ως αποτέλεσμα της διαφοράς στις θερμοκρασίες του αέρα στο δωμάτιο και στον εξωτερικό αέρα, καθώς και λόγω της επίδρασης του ανέμου.

Ο υπολογισμός του φυσικού αερισμού συνίσταται στον προσδιορισμό των περιοχών των ανοιγμάτων εξαερισμού του κτιρίου και περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια [5]:

1. Προσδιορισμός της ταχύτητας αέρα v (m / s) στο κάτω άνοιγμα:

όπου h είναι η απόσταση μεταξύ των κέντρων του κατώτερου και του ανώτερου ανοίγματος, m. Στην περίπτωσή μας, h = 4,5 m.

- πυκνότητα εξωτερικού και εσωτερικού αέρα, kg / m 3.

1.1. Προσδιορισμός της ταχύτητας αέρα v κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου του έτους:

1.2. Η αλλαγή αέρα στην ζεστή περίοδο του έτους δεν θα οφείλεται στη διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο και στον εξωτερικό αέρα, αλλά ως αποτέλεσμα της δράσης του ανέμου v = 3,7 m / s [6].

2. Προσδιορισμός της περιοχής (m 2) των χαμηλότερων οπών εξαερισμού:

όπου - συντελεστής ροής, ανάλογα με το σχεδιασμό των πτερυγίων των κάτω ανοιγμάτων και τη γωνία του ανοίγματος ().

Η ελάχιστη περιοχή του χαμηλότερου ανοίγματος εξαερισμού πρέπει να παρέχει την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα. Δεδομένου ότι στην ψυχρή περίοδο του έτους κατά το σχεδιασμό ενός εξαερισμού με φυσικό κίνητρο επιτρέπεται να λάβει μια ανοργάνωτη εισροή εξωτερικού αέρα με πολλαπλότητα όχι μεγαλύτερη από K = 1 h -1 [7]. Για να ρυθμίσετε την ποσότητα εισερχόμενου αέρα μέσα στο δωμάτιο ακολουθεί τη γωνία ανοίγματος των πτερυγίων των χαμηλότερων ανοιγμάτων εξαερισμού. Δεδομένου ότι λάβαμε τη μέση θερμοκρασία της κρύας περιόδου για υπολογισμούς, η τιμή του συντελεστή πρέπει επίσης να ληφθεί ως ο μέσος όρος, δηλαδή:

Ας ελέγξουμε την ικανότητα να παρέχουμε την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα για μια δεδομένη περιοχή του χαμηλότερου ανοίγματος αερισμού στη ζεστή περίοδο του έτους:

Αυτή η τιμή βρίσκεται εντός των επιτρεπτών ορίων (), επομένως η περιοχή του χαμηλότερου ανοίγματος αερισμού είναι ικανή να παρέχει εναλλαγή αέρα κατά τη διάρκεια των ψυχρών και θερμών περιόδων του έτους.

Η απόδοση του εκτροπέα εξαρτάται από τη δύναμη του ανέμου και το ύψος της εγκατάστασής του πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Με μια κατά προσέγγιση επιλογή των εκτροπέων καθορίστε τη διάμετρο του σωλήνα τροφοδοσίας D (σε m) και τις αντίστοιχες δομικές διαστάσεις:

Πού είναι η χωρητικότητα του εκτροπέα, m 3 / h;

- ταχύτητα αέρα στον σωλήνα διακλάδωσης ίση με το ήμισυ της ταχύτητας ανέμου, m / s.

Έτσι, έχουμε το σύστημα φυσικού αερισμού εξαγωγής χωρίς οργανωμένη εισαγωγή αέρα από ένα χαμηλότερο άνοιγμα εξαερισμού με μια περιοχή και έναν εκτροπέα με διάμετρο του σωλήνα παροχής D1 = 0,21 μ. Και ύψος 1 μ. Πάνω από το επίπεδο στέγης, θα παρέχει μια πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα Kτρώει = 1 h -1, με την απαιτούμενη πολλαπλότητα:

Ως εκ τούτου, για να επιτευχθούν τα υγειονομικά πρότυπα στο χώρο άντλησης της αντλίας, ο ρυθμός εναλλαγής αέρα που παρέχεται από μηχανικά επαγόμενο εξαερισμό πρέπει να είναι τουλάχιστον 15,7 h -1.

Στη ζεστή περίοδο του έτους, όταν δεν υπάρχει ανάγκη θέρμανσης του καθαρού αέρα, συνιστάται να αυξηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα που παρέχεται από το φυσικό σύστημα εξαερισμού. Αυτό μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση πρόσθετων χαμηλότερων ανοιγμάτων εξαερισμού και, κατά συνέπεια, με τον εκτροπέα.

Προσδιορίστε την περιοχή πρόσθετων χαμηλότερων ανοιγμάτων εξαερισμού:

Έτσι, σε αυτό το δωμάτιο είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε ένα επιπλέον δύο χαμηλότερο άνοιγμα αερισμού, με επιφάνεια τουλάχιστον 0,35 m 2.

Υπολογίζουμε τη διάμετρο του πρόσθετου εκτροπέα, στον οποίο θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα:

Η διάμετρος των κλάδων των εκτροπέων είναι συνήθως 0,2-1,0 m, επομένως, είναι εντός των επιτρεπόμενων προδιαγραφών [5].

Ο εξαερισμός με φυσική ώθηση είναι

Τμήμα II. ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο ΙΙΙ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

§ 2. Συστήματα εξαερισμού με φυσικά κίνητρα

Σε συστήματα αερισμού με κινήσεις αέρα φυσικό είδος διαμέσου των αγωγών αέρα λόγω της διαφοράς των βαρών όγκου ψυχρού (εξωτερικό) και ζεστό (εσωτερική) αέρα. Στην περίπτωση αυτή, παρόμοια με τα συστήματα θέρμανσης νερού με φυσική κυκλοφορία, υπάρχουν δύο στηλών αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες: έξω από το κρύο δωμάτιο, η εσωτερική θερμή Εάν ο χώρος προφυλακτήρα (στα κάτω και άνω τμήματά του) να κάνει δύο τρύπες, για παράδειγμα για να ανοίξει τις άνω και κάτω τραβέρσες του παραθύρου, το εξωτερικό Ο ψυχρός αέρας ως βαρύτερος θα μετατοπίσει τον εσωτερικό αναπτήρα και θα εισέλθει στο δωμάτιο μέσω του κατώτερου κατόπτρου. Ο εσωτερικός αέρας σε ίσες ποσότητες θα αφαιρεθεί μέσω του ανώτερου κατόπτρου. Ωστόσο, δεδομένου ότι η διαφορά στο βάρος όγκου ψυχρού και θερμού αέρα πολύ μικρή ταχύτητα αέρα σε συστήματα κανάλια με φυσική κυκλοφορία είναι μικρή, και η οριζόντια μήκος του αγωγού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8 m. Συχνά, αυξάνοντας την ένταση του φυσικού παρόρμηση αερισμού καταφύγει σε θερμό αέρα εξάτμισης. Για το σκοπό αυτό, οι αγωγοί εξαερισμού τοποθετούνται κοντά στην καμινάδα ή οι εκτροπείς τοποθετούνται στους άξονες εξαερισμού. Η ροή του εξωτερικού αέρα, χτυπώντας το εκτροπέα και ρέει γύρω από αυτό, δημιουργεί ένα κενό στην περίμετρο, μέσω της οποίας αναρροφάται αέρας ανακτάται. Το κενό που δημιουργείται από τον εκτροπέα και η απόδοση του τελευταίου εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου και μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας ένα γράφημα. Στο γράφημα η τετμημένη κατατεθεί αναλογίες ταχύτητα του αέρα στο σωλήνα εξαερισμού πρόκειται να περατωθεί ταχύτητα vB m / s, και ο άξονας των τεταγμένων - η αναλογία αξία της κατάθλιψης που δημιουργείται από τον άνεμο, δηλητήριο kg / m2 με το δυναμικό (υψηλής ταχύτητας), την πίεση του ανέμου εκτροπής

Τα συστήματα εξαερισμού με φυσικό κίνητρο χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρά εστιατόρια (σνακ μπαρ, αγροτικά καντίνες, αίθουσες τσαγιού κλπ.).

Εξαερισμός. Συστήματα εξαερισμού

Με διακοπτόμενη λειτουργία συστήματα εξαερισμού Κατανάλωση θερμότητας για ακτινοβολία και απώλειες λόγω μεταφοράς μέσω παραθύρων

Εξαερισμός και ανεμιστήρες. Σύστημα εξαερισμού ρυθμίζει.

Σύστημα εξαερισμού ρυθμίζει την ανταλλαγή αέρα για να δημιουργήσει περιβάλλον εσωτερικού αέρα, ευνοϊκή

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ. Συστήματα υδροδότηση και αποχέτευση.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ. Εξαερισμός · Εξαερισμός αέρα. ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ.

ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Θέρμανση, εξαερισμού και προστασία από καπνό.

Είδη εξαερισμού

Με όλη την ποικιλία των συστημάτων αερισμού, λόγω των διαφορετικών σκοπών των εγκαταστάσεων, της διαφορετικής φύσης των τεχνολογικών διαδικασιών, των τύπων επιβλαβών εκπομπών και άλλων παραγόντων, μπορούν να ταξινομηθούν σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Ανάλογα με τον τρόπο δημιουργίας πίεσης για διαδικασίες εξαερισμού. Μπορούν να είναι είτε φυσικά είτε μηχανικά κίνητρα.
 • Ανάλογα με το σκοπό του συστήματος μπορεί να είναι τροφοδοσία, εξάτμιση ή τροφοδοσία-εξάτμιση.
 • Ανάλογα με τη ζώνη που εξυπηρετείται από το σύστημα # 8212; τοπική και γενική ανταλλαγή.
 • Ανάλογα με το σχεδιασμό, ο εξαερισμός είναι κανάλι και μη κανάλι.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ποικιλίες, είναι δυνατοί διάφοροι συνδυασμοί συστημάτων εξαερισμού. Για παράδειγμα, ένα γενικό σύστημα καναλιών ανταλλαγής με ένα σύστημα εξαερισμού και μηχανική κίνηση (ένα πρότυπο εξαερισμού, που χρησιμοποιείται για μεγάλες κλιματικές συστήματα) ή το υπόγειο σύστημα του τοπικού συστήματος εξαερισμού με ένα φυσικό ώθηση (εξερχόμενος αέρας είναι χωρίς την χρήση ενός ανεμιστήρα που λειτουργεί φυσιολογικά από συναγωγή αέρα).

Φυσικός εξαερισμός

Αυτός ο τύπος αερισμού λειτουργεί χάρη:

 1. η διαφορά στον ατμοσφαιρικό αέρα και την θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο (αερισμός)?
 2. διαφορά πίεσης αέρα μεταξύ του χώρου υπηρεσίας και του απορροφητήρα.
 3. στην επίδραση της πίεσης του ανέμου.

Ο αερισμός χρησιμοποιείται σε καταστήματα με μεγάλες θερμικές εκπομπές όταν δεν υπερβαίνονται οι επιτρεπτές συγκεντρώσεις επιβλαβών αερίων και σκόνης στον αέρα τροφοδοσίας στην περιοχή εργασίας.

Ο αερισμός δεν ισχύει εάν οι όροι σύμφωνα με την τεχνολογία διαχείρισης πρέπει να επεξεργάζονται ή αν η παροχή αέρα λόγω της εισροής αέρα συμπύκνωσης ή ομίχλη.

Σε συστήματα αερισμού στα οποία ο αέρας κινείται λόγω της διαφοράς πιέσεως της στήλης αέρα, η διαφορά ύψους (ελάχιστο) μεταξύ του επιπέδου εσωτερικού αέρα εισαγωγής και εξόδου του μέσω του απορροφητήρα να μην είναι μικρότερη από 3 m.

Το συνιστώμενο μήκος των τμημάτων των αγωγών δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 3 μέτρα οριζόντια και η ταχύτητα κίνησης του αγωγού δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m / sec. Εάν οι απαιτήσεις αυτές δεν πληρούνται, ο εξαερισμός απλά δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ο αντίκτυπος της πίεσης του ανέμου εκφράζεται στο γεγονός ότι η αυξημένη πίεση παράγεται και, αντιστρόφως, στην υπήνεμη πλευρά προς την προσήνεμη πλευρά του κτιρίου (μετατρέπει προς τον άνεμο) - χαμηλή (αναρρόφησης αέρα).

Εάν υπάρχουν ανοίγματα, ο εξωτερικός αέρας ρέει μέσα στο δωμάτιο στην προσήνεμη πλευρά, και αφήνει το με στερέψει, και η ταχύτητα της κίνησής του στα ανοίγματα εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου που φυσάει στο κτίριο και, ως εκ τούτου, από τη διαφορά μεταξύ μιας πίεσης στο φράχτη του κτιρίου.

Το σύστημα φυσικού αερισμού είναι απλό, δεν απαιτεί κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και δαπανηρού εξοπλισμού. Αλλά επειδή η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του συστήματος εξαρτάται από τις εξωτερικές μεταβλητές (θερμοκρασία αέρα, κατεύθυνση και ταχύτητα ανέμου), οι πιο σύνθετες λειτουργίες στον τομέα του εξαερισμού δεν μπορούν να λυθούν με τη βοήθειά τους.

Μηχανικός αερισμός

Σε αυτά τα συστήματα αερισμού χρησιμοποιούνται εξοπλισμός και όργανα (ηλεκτρικοί κινητήρες, συλλέκτες σκόνης, θερμαντήρες αέρα, αυτοματισμοί κλπ.) Που επιτρέπουν τη μετακίνηση των μαζών αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία αυτού του εξοπλισμού είναι συνήθως αρκετά υψηλό.

Χάρη στον μηχανικό αερισμό, ο αέρας μπορεί να τροφοδοτηθεί και να ληφθεί στο σωστό ποσό από τις τοπικές ζώνες του δωματίου, ανεξάρτητα από τις μεταβαλλόμενες ατμοσφαιρικές συνθήκες έξω από το κτίριο. Εάν είναι απαραίτητο, ο αέρας μπορεί να εκτεθεί σε διάφορες μεθόδους επεξεργασίας (καθαρισμός, ενυδάτωση, θέρμανση κ.λπ.), κάτι που είναι αδύνατο σε ένα σύστημα με φυσικά κίνητρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ συχνά στην πράξη, ο λεγόμενος συνδυασμένος εξαερισμός # 8212; Πρόκειται για ταυτόχρονη εφαρμογή φυσικών και μηχανικών συστημάτων. Αυτό σας επιτρέπει να βελτιώσετε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του αερισμού και να μειώσετε το κόστος των πόρων.

Εξαερισμός με καθαρό αέρα

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παροχή μάζας αέρα σε ένα αεριζόμενο χώρο. Εάν είναι απαραίτητο, ο αέρας υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία πριν τροφοδοτηθεί στο δωμάτιο # 8212; υγρασία, καθαρισμό, θέρμανση, ψύξη κ.λπ. Η απομάκρυνσή του συμβαίνει λόγω της εμφάνισης υπερπίεσης στην οποία ο υπερβολικός αέρας αποβάλλεται και αντικαθίσταται από καθαρό αέρα. Ο αέρας φεύγει από το δωμάτιο μέσω των θυρών ανοίγματος και διαρροές στις δομές που περικλείουν.

Εξαερισμός εξαγωγής

Ο στόχος των συστημάτων εξάτμισης είναι να αφαιρεθεί ο μολυσμένος ή θερμαινόμενος επεξεργασμένος αέρας από το δωμάτιο (παραγωγή, κατάστημα, περίβλημα) για να δημιουργηθεί ένα κενό σε αυτό. Λόγω αραίωσης μέσω των θυρών και διαρροών στα περιβλήματα, εισέρχεται εξωτερικός αέρας.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Ανάλογα με το απαιτούμενο αποτέλεσμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το σύστημα τροφοδοσίας ή μόνο το σύστημα εξάτμισης. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, και τα δύο συστήματα παρέχονται ταυτόχρονα και για τα δύο συστήματα.

Με τη βοήθεια εξοπλισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, ο εξαερισμός των χώρων έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Η υπολειπόμενη πίεση στον εξαεριζόμενο χώρο απουσιάζει.
 • υπάρχουν επίσης σχέδια.

Από τη μία πλευρά, αυτός ο τύπος εξαερισμού είναι αρκετά ισχυρός και μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα. Από την άλλη πλευρά, τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν είναι πολύ ακριβά όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το λειτουργικό κόστος.

Γενικός και τοπικός αερισμός

Σκοπός του γενικού αερισμού # 8212; ανταλλαγή αέρα σε όλο το δωμάτιο. Με αυτό το σύστημα, όλες οι απαραίτητες παράμετροι των αέριων μαζών διατηρούνται σε όλο το δωμάτιο. Επιπλέον, τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των ρύπων, την υπερβολική θερμότητα και την υγρασία, τα οποία δεν εξαλείφονται από τον τοπικό εξαερισμό μέχρι τον επιτρεπόμενο ρυθμό.

Το σύστημα τοπικού εξαερισμού έχει ως εξής: καθαρός αέρας παρέχεται σε συγκεκριμένα σημεία (αυτό είναι εξαερισμός προσαγωγής) και μολυσμένο αέρα # 8212; Αφαιρεί μόνο από χώρους όπου σχηματίζονται απαράδεκτες επιβλαβείς εκκενώσεις (αυτός είναι ο εξαερισμός). Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να προσεγγίσει ένα μεγάλο δωμάτιο με ένα μικρό αριθμό ανθρώπων σε αυτό, οπότε η ανταλλαγή αέρα γίνεται μόνο στις θέσεις των εργαζομένων.

Συστήματα εξαερισμού καναλιών και μη καναλιών

Τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να έχουν ένα μεγάλο διακλαδισμένο δίκτυο αγωγών (αεραγωγών) που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν αέρα. Ένα τέτοιο σύστημα ονομάζεται σύστημα καναλιών. Επίσης, αυτά τα κανάλια μπορεί να απουσιάζουν, τότε ο εξαερισμός ονομάζεται μη-κανάλι.

Η εγκατάσταση ενός συστήματος με δίκτυο καναλιών χρησιμοποιείται κυρίως σε χώρους μεγάλου όγκου. Και όπως για το μη κανάλι, χρησιμοποιείται κατά την εγκατάσταση συστημάτων μικρού μεγέθους, για παράδειγμα, ενός ανεμιστήρα στο σπίτι.

Η επιλογή του συστήματος εξαερισμού πρέπει να γίνεται κατά το σχεδιασμό του κτιρίου (κατασκευή). Και φυσικά, οι επαγγελματίες θα πρέπει να το κάνουν αυτό.

Εξαερισμός με φυσικό κίνητρο της κίνησης του αέρα

Όσον αφορά το κόστος εξοπλισμού και λειτουργίας, είναι το φθηνότερο. Αυτό εξαερισμός είναι πιο συχνή στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, εκτός από τις μεγάλες εξειδικευμένες επιχειρήσεις με βιομηχανική τεχνολογία, τα πουλερικά και τα συγκροτήματα. Το κίνητρο της κίνησης του αέρα είναι φυσικό, δεν απαιτούνται μηχανισμοί (ανεμιστήρες) με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Με την κατάλληλη συσκευή και τη θέρμανση του κτιρίου, ο εξαερισμός με φυσικά κίνητρα λειτουργεί έντονα, ειδικά το χειμώνα. Ωστόσο, είναι το χειμώνα για αυτόν τον λόγο ότι δροσίζει γρήγορα τον αέρα στο δωμάτιο. Σε κλίματα Ural και Σιβηρία, όπου η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου είναι -16-18˚S, όταν χρησιμοποιείται με το σχέδιο αέρα φυσικό αερισμό στο δωμάτιο απαιτείται επιπλέον για τη θέρμανση του αέρα (κυρίως για νεαρά ζώα) ή ζώα να χρησιμοποιούν μεθόδους χρησιμοποίησης της θερμότητας. Συμβάλλοντας στην επίλυση αυτού του προβλήματος, η χρήση του εξαερισμού ανταλλαγής θερμότητας, καθώς και τη χρήση βιολογικών θερμότητας σχηματίζεται στο πάχος του στρωμνή αναλλοίωτη.

Η φυσική κινητήρια δύναμη εσωτερική ανταλλαγή του αέρα με έξω είναι μια διαφορά θερμοκρασίας εντός και εκτός των χώρων (ΔΤ), είναι μεγαλύτερη από (το χειμώνα), τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του αέρος στις συσκευές αερισμού και πιο εντατική ανταλλαγή αέρα. Κατά τη μεταβατική περίοδο (άνοιξη, φθινόπωρο) μειώνεται η διαφορά θερμοκρασίας και ο ρυθμός της ροής του αέρα στις συσκευές αερισμού μειώνεται, και το καλοκαίρι μειώνεται στο μηδέν. Έτσι, εάν το δωμάτιο το χειμώνα η θερμοκρασία διατηρείται στους + 10 ° C, και ψύχεται με αέρα σε -20˚S, η διαφορά θερμοκρασίας (ΔΤ) είναι από 30 ° C. Κατά τη μεταβατική περίοδο ο εξωτερικός αέρας είναι θερμότερος από τον χειμώνα, όταν η θερμοκρασία των, για παράδειγμα, η διαφορά θερμοκρασίας -5˚S (ΔΤ) είναι 15 ° C (βλέπε. Πίνακα 18).

18. Η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα στους σωλήνες εξαερισμού (m / s) σε διαφορετικά ύψη σωλήνων και η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του αέρα μέσα στο δωμάτιο και της θερμοκρασίας εξωτερικού αέρα (Δt 0)

Το καλοκαίρι, ο αέρας στο δωμάτιο θερμαίνεται ουσιαστικά λόγω της θερμότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και η διαφορά θερμοκρασίας εξομαλύνεται.

Η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα στις συσκευές εξαερισμού εξαρτάται από τη φυσική ανταλλαγή αέρα και το ύψος των αξόνων εξαγωγής. Όσο περισσότερο είναι, τόσο πιο γρήγορα ο ατμοσφαιρικός αέρας αφαιρείται από το δωμάτιο. Αυτό μπορεί να φανεί από τα υλικά του Πίνακα 18.

Ο εξαερισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πραγματοποιείται φυσικά μέσω των πόρων των εγκλεισμένων δομών, εάν οι κατασκευές αυτές είναι αναπνεύσιμες, όταν ανοίγουν οι πόρτες και οι πύλες, μέσω των σχισμών στα παράθυρα και στους τοίχους. Ο όγκος αυτού του εξαερισμού είναι πολύ χαμηλός και δεν επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του αέρα, ωστόσο, το χειμώνα δροσίζει το δωμάτιο.

Ο εξαερισμός των κτιρίων μέσω ανοιχτών παραθύρων και πύλων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε μια θερμή περίοδο. Σε ζεστό καιρό, το καλύτερο αποτέλεσμα είναι μέσω του εξαερισμού, όταν μία πλευρά των ανοιχτών παραθύρων λειτουργεί στην εισροή και η άλλη - για να αφαιρεθεί ο αέρας.

Πιο τέλειος είναι ο εξαερισμός του σωλήνα, αποτελείται από κατακόρυφους αγωγούς καυσαερίων (σωλήνες) και κανάλια τροφοδοσίας. Οι άξονες καυσαερίων οδηγούν πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής τουλάχιστον 0,5 μ. Και ένας εκτροπέας ακροφυσίων είναι τοποθετημένος στην κορυφή. Τα ορυχεία που βρίσκονται έξω από την οροφή με τη μορφή κιβωτίου διπλού τοιχώματος είναι καλά μονωμένα (βλέπε σχήμα 9).

Το Σχ. 9 Κατασκευή συστήματος εξαερισμού σωλήνων:

σωλήνας εξάτμισης: 1 - εκτροπέας, 2 - πίνακες; 3 - σφιγκτήρες για την εξασφάλιση εξαερισμού. 4 - βαλβίδα και φορτίο. 5 - θερμάστρα? 6 - αγωγός του καναλιού.

β # 8212; Δίαυλος παροχής: 1 - μεταλλικό πλέγμα. 2 - ρυμούλκηση ή τσόχα? 3 - τοίχος. 4 - σκάφους. 5 - φορτίο. 6 - καλώδιο?

Στο κάτω μέρος, ο άξονας είναι εφοδιασμένος με βαλβίδα ή μάνδαλο για να ρυθμίζει το τμήμα εργασίας του (ανοιχτό, κοντά, ανοιχτό).

Συχνά ασκείται η εξάσκηση αέρα από την ανώτερη ζώνη του δωματίου. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε αύξηση των θερμικών απωλειών από το δωμάτιο, δεδομένου ότι ο θερμότερος αέρας εκκενώνεται προς τα έξω: στην οροφή σε 1 m 3 αέρα 1,0-1,5 kcal περισσότερο θερμότητα από ό, τι στο πάτωμα. Αυτή η θερμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θερμάνει τον αέρα τροφοδοσίας, δηλαδή πιο αποδοτικά. Ως εκ τούτου, αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τη μείωση των αξόνων καυσαερίων σε επίπεδο 0,4-0,5 m από το δάπεδο στη ζώνη των διαδρόμων κοπριάς.

Η χρήση μεγάλου αριθμού ορυχείων χαμηλού υψομέτρου (1,2-1,5 m) δεν είναι επιθυμητή, αφού είναι δύσκολο να ρυθμιστεί το καθεστώς θερμότητας και υγρασίας στο δωμάτιο. Η μείωση τους στην κατώτερη ζώνη συμβαίνει λόγω της αύξησης του μήκους, με αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας ώθησης στα ορυχεία, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μείωση του αριθμού των καναλιών καυσαερίων.

Το τμήμα των ανοιγμάτων εξάτμισης των ατράκτων είναι 0,4 × 0,4 m και 0,5 × 0,5 m (στα κτίρια για τους νέους), 0,6 × 0,6 m, 0,7 × 0,7 m και περισσότερο. Μπορεί να υπάρχουν ενδιάμεσα τμήματα: 0,6 × 0,7 m και 0,7 × 0,8 m. Εάν το τμήμα ορυχείου είναι ορθογώνιο, τότε ο λόγος μήκους προς πλάτος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3: 2.

Το τμήμα των καναλιών τροφοδοσίας περιλαμβάνει: 0,2 × 0,2 m, 0,25 × 0,25 m, 0,3 × 0,3 ή 0,20 × 0,25, 0,25 × 0,30 m. Οι δίαυλοι παροχής είναι εξοπλισμένοι με στους τοίχους στο επίπεδο της οροφής και παρέχεται εξωτερικά με μια θωράκιση αέρα και εσωτερικά με μια βαλβίδα για τη ρύθμιση της διατομής εργασίας του καναλιού (βλ. Σχήμα 9). Η εξωτερική ασπίδα μειώνει την πίεση του αέρα, προστατεύει το δωμάτιο από την άφιξη του υπαίθριου αέρα σε υψηλή ταχύτητα. Ο ψυχρός ατμοσφαιρικός αέρας θα πρέπει να τροφοδοτείται στην ανώτερη ζώνη, όπου είναι θερμότερος και λίγο θερμασμένος, απελευθερώνεται στη ζώνη διαμονής των ζώων.

Για την εξοικονόμηση θερμότητας σε δωμάτια με σοφίτες, τα κανάλια τροφοδοσίας θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα στην οροφή με παροχή αέρα από τη σοφίτα, όπου είναι θερμότερη κατά 3-5 ° C από ό, τι στην ατμόσφαιρα. Σε αυτή την περίπτωση, στη σοφίτα, το κιβώτιο τροφοδοσίας είναι εξοπλισμένο με μια βαλβίδα με μια διάταξη κίνησης για διευκόλυνση της ρύθμισής της από το δωμάτιο. Μέσα στο δωμάτιο (κάτω από την οροφή) τοποθετείται μια αντανακλαστική ασπίδα, η οποία διαχέει την κρύα ροή αέρα κατά μήκος της οροφής, με αποτέλεσμα να αναμιγνύεται καλύτερα με ζεστό αέρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύστημα εξαερισμού του TUT (Ταλίν Πολυτεχνείου), προσαρμοσμένη στις κλιματολογικές συνθήκες των Ουραλίων. Για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ροή του αέρα μέσα από τον άξονα καυσαερίων, την άνεση και τον έλεγχο των εργασιών της, συχνά κάνουν μία στις εγκαταστάσεις, αλλά όχι περισσότερο από τρία ορυχεία, η οποία μείωσε στο πέρασμα κοπριά σε ύψος 30 cm από το δάπεδο. Mines μεγάλη διατομή (από 1,0 m έως 1,0 × 2,5 × 2,5 m), ύψος από 4 έως 8 μέτρα, φυσώντας κανονίσει κανάλια σε τοίχους και οροφές (πλάκες).

Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Ουαλίας άρχισε να κοστίζει αχυρώνες με συνδυασμένο φυσικό φωτισμό # 8212; μέσω των παραθύρων (πλευρικό φως) και μέσω του ελαφρού φανάρι στην κορυφογραμμή στέγης (κορυφή φωτός). Ο εξαερισμός γίνεται μέσω ελαφρού αλόγου με εκτροπείς αέρος και τροφοδοτείται αέρας με τη βοήθεια καναλιών που είναι εξοπλισμένα κάτω από την οροφή (βλ. Εικόνα 10).

Κατά τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων με τον αερισμό των σωληνώσεων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι πρέπει να είναι τροφοδοσία και εξάτμιση. Η συσκευή στα κτίρια μόνο των εξαντλημένων ορυχείων χωρίς την εισροή αέρα οδηγεί το χειμώνα στην ανατροπή του βυθίσματος σε κάποια ορυχεία. Μέσω αυτών, μια μεγάλη συμπυκνωμένη μάζα εισέρχεται στον κρύο αέρα, ψύχεται τα ζώα, προκαλώντας ρεύματα και ομίχλη. Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται διείσδυση ψυχρού αέρα διαμέσου των δομών εγκλεισμού, η εσωτερική τους επιφάνεια ψύχεται και εμφανίζεται συμπύκνωση.

Πηγές: http://www.bibliotekar.ru/spravochnik-139-santehnika/29.htm, http://www.komfortek.com/ventilyaciya/vidy-sistem/vidy-ventilyatsii.html, http: // www. my-ref.net/ventilyatsiya-s-estestvennym-pobuzhdeniem-dvizheniya-vozduha/

Απλές χρήσιμες συμβουλές

Αφαιρέστε το ίχνος από το σίδερο: Εάν ο σίδερο ήταν πολύ ζεστός και άφησε ένα σημάδι στο veshi, μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα. Προσθέστε μερικές σταγόνες αμμωνίας στο υπεροξείδιο του υδρογόνου και απορροφήστε το πράγμα με αυτό το διάλυμα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τον ήλιο.

Καθαρίστε τη σχάρα από τον μύλο του κρέατος: Για να αφαιρέσετε εύκολα τα υπολείμματα κιμά από τις τρύπες του μύλου, κάντε μια απλή προσαρμογή. Τοποθετήστε τη σχάρα στον πίνακα σε μέγεθος ελαφρώς μεγαλύτερο από την ίδια την σχάρα και σφυρίστε τα καρφιά μέσα από τις τρύπες. Τώρα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του κιμά από τις τρύπες θα είναι αρκετό για να βάλετε μια σχάρα σε αυτή τη έξυπνη συσκευή.

Χαρακτηριστικά της εγκατάστασης αερισμού με φυσικά κίνητρα

Ο εξαερισμός είναι απαραίτητο στοιχείο σε κάθε δωμάτιο. Παρέχει ένα φυσιολογικό μικροκλίμα και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τόσο των χώρων όσο και όσων βρίσκονται μέσα σε αυτό. Η πλέον προτιμώμενη επιλογή είναι ο μηχανικός αερισμός. Η δομή αυτού του συστήματος περιλαμβάνει πρόσθετες συσκευές που καθιστούν την ανταλλαγή αέρα αποτελεσματική και ανεξάρτητη από τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, το κόστος ενός συστήματος με μηχανική ώθηση είναι σχετικά υψηλό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει νόημα στη συσκευή για τέτοια ανταλλαγή αέρα, καθώς υπάρχουν αρκετές δυνατότητες εξαερισμού με φυσικό κίνητρο. Εάν είναι επιθυμητό, ​​το σύστημα με φυσικό κίνητρο μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Τα κύρια πλεονεκτήματα και χρήσεις αυτού του εξαερισμού

Ο εξαερισμός αυτού του τύπου λειτουργεί με βάση τη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός αυτός δεν απαιτεί τη χρήση ανεμιστήρων και άλλων πρόσθετων διατάξεων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του μηχανικού αερισμού. Ο αέρας διεισδύει μέσα από ειδικές οπές, παράθυρα, παράθυρα, σχισμές και μέσα από αυτά φεύγει από το δωμάτιο.

Ο φυσικός αερισμός είναι κατάλληλος για κτίρια οποιουδήποτε τύπου. Η αίσθηση στην εφαρμογή πρόσθετων συσκευών είναι μόνο στην περίπτωση που ο φυσικός εξαερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί.

Μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων των συστημάτων εξαερισμού με φυσικό κίνητρο είναι:

Σχέδια ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις.

 1. Η απλότητα της ρύθμισης, η οποία δεν απαιτεί τη χρήση ειδικών συσκευών.
 2. Έλλειψη μεγάλων νομισματικών επενδύσεων.
 3. Υψηλή απόδοση με ένα καλά προετοιμασμένο έργο.
 4. Δεν υπάρχει ανάγκη προσέλκυσης επαγγελματιών για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Ο αερισμός με μια φυσική ώθηση μπορεί να είναι πολλών τύπων, δηλαδή:

 1. Αποκεντρωμένη, δηλαδή, αυθόρμητη. Στην περίπτωση αυτού του εξαερισμού, η παροχή αέρα και η απομάκρυνσή του από το δωμάτιο διεξάγονται αποκλειστικά λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης, καθώς και της ταχύτητας του ανέμου.
 2. Οργανωμένο. Υποθέτει τη διάταξη ειδικών οπών εξαερισμού. Τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα και έχουν διαφορετικό τμήμα. Είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα με φυσικά κίνητρα.

Στη διαδικασία εξαερισμού με φυσικά κίνητρα, το πιο σημαντικό είναι να κάνετε το σωστό σχέδιο. Η αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται άμεσα από την ορθότητα του υπολογισμού. Τα παραμικρά σφάλματα μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος, η οποία απειλεί με πολλές αρνητικές συνέπειες όπως η στασιμότητα του αέρα, η αύξηση της υγρασίας σε απαράδεκτο επίπεδο, η εμφάνιση μούχλας κλπ.

Χαρακτηριστικά της διάταξης του εξαερισμού με φυσικά κίνητρα

Εξαερισμός εξαγωγής καναλιών με φυσικά κίνητρα.

Κάθε αντικείμενο απαιτεί ατομικό υπολογισμό λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, σε ένα ιδιωτικό σπίτι, ο φυσικός εξαερισμός οργανώνεται με τη βοήθεια ειδικών αεραγωγών και άλλων ανοιγμάτων στη δομή. Επιπλέον, ο εξαερισμός με φυσικό κίνητρο εξαρτάται από το υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του σπιτιού. Για παράδειγμα, το ξύλο έχει την ιδιότητα της «αναπνοής». Λόγω αυτής της ιδιότητας, ο αέρας διεισδύει μέσα στο δωμάτιο μέσα από τους υπάρχοντες πόρους στο ξύλο. Τα τούβλα και ορισμένα άλλα υλικά δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες. Ως εκ τούτου, ο εξαερισμός με φυσικό κίνητρο είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για την χωρητικότητα των παραθύρων και όλων των ειδών τις υποδοχές. Αυτό παρατηρείται εάν δεν έχουν τοποθετηθεί χωριστοί αγωγοί.

Στις κατοικημένες περιοχές, η κυκλοφορία του αέρα διεξάγεται με ρωγμές κάτω από τις εσωτερικές πόρτες. Το σύστημα εξάτμισης συγκεντρώνεται στο μέγιστο βαθμό κοντά σε ειδικά δωμάτια όπως μπάνια και κουζίνες. Η ίδια αρχή αερισμού χρησιμοποιείται επίσης σε πολυώροφα κτίρια. Η μόνη διαφορά είναι ότι όλα τα διαμερίσματα συνδέονται με μια κοινή κεντρική οδό. Από αυτήν στις εγκαταστάσεις είναι υποκαταστήματα. Εάν δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός, εγκαθίστανται ειδικοί αγωγοί αέρα.

Συστάσεις για τη σύνταξη ενός συστήματος εξαερισμού

Προκειμένου το σύστημα εξαερισμού με φυσικό τρόπο να λειτουργήσει όπως πρέπει, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε τον σωστό υπολογισμό. Πρώτον, προσδιορίζεται η συναλλαγματική ισοτιμία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να γνωρίζετε την ακριβή τιμή και συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Υπάρχουν ορισμένα κανονιστικά έγγραφα που καθορίζουν τον τρόπο ανταλλαγής αέρα. Για ένα άτομο χρειάζεστε 60 m³ / h. Έτσι, η επαρκής ανταλλαγή αέρα καθορίζεται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο σπίτι με το εγκεκριμένο ποσοστό.

Ο αριθμός των μεταβολών στις μάζες του αέρα προσδιορίζεται πολλαπλασιάζοντας τον όγκο του δωματίου με την κανονικοποιημένη συναλλαγματική ισοτιμία αέρα. Πρέπει να εκτελέσετε ξεχωριστούς υπολογισμούς για κάθε δωμάτιο και στη συνέχεια να συνοψίσετε τα αποτελέσματα. Μετά την ολοκλήρωση των βασικών υπολογισμών είναι απαραίτητο να καταρτιστεί ένα σχέδιο εξαερισμού με φυσικό κίνητρο. Βασίζεται στα φυσικά χαρακτηριστικά του αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όταν χτυπήσετε το δωμάτιο, ο αέρας αρχικά έχει χαμηλότερη θερμοκρασία, λόγω της οποίας περνάει από το κάτω μέρος του δωματίου. Σταδιακά ο αέρας θερμαίνεται και ανεβαίνει. Για την απομάκρυνσή του κάτω από την οροφή, εγκαθίστανται ανοίγματα εξαγωγής.

Εάν χρειάζεται να ρυθμίσετε επιπλέον τρύπες τροφοδοσίας αέρα στο δωμάτιο, θα πρέπει να δημιουργηθούν πιο κοντά στο πάτωμα. Και αυτές οι οπές μέσω των οποίων ο αέρας εξόδου θα εκτραπεί, βρίσκονται πιο κοντά στην οροφή.

Εξαερισμός της σοφίτας σε ιδιωτικό σπίτι.

Στη διαδικασία του αεροδυναμικού υπολογισμού, πρέπει να γνωρίζετε την πίεση στα άκρα των αγωγών και να καθορίσετε τη μέση ταχύτητα ανέμου. Η τελευταία τιμή στην πράξη επιτυγχάνεται κάπως χαμηλότερη, καθώς η τραχύτητα των τοιχωμάτων του αγωγού και τα χαρακτηριστικά του σχήματος επιβραδύνουν την κίνηση του ανέμου.

Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού το φυσικό σύστημα αερισμού πρέπει επίσης να υπολογίσει τα κανάλια ενότητα γενικά. Λόγω του γεγονότος ότι ο αέρας κυκλοφορεί υπό την επίδραση των εξωτερικών παραγόντων και να το κάνουμε ως επί το πλείστον με την ίδια ταχύτητα, έτσι ώστε να παρέχουν επαρκή πρόσφυση, θα πρέπει να κάνουν ένα πολύ μεγαλύτερο αγωγούς διατομής από ό, τι στην περίπτωση της αναγκαστικής εξαερισμού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε επίσης ότι το μήκος των αγωγών αερισμού έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ταχύτητα της κίνησης του αέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνει εξαερισμό του σοφίτα δεν είναι πάντα κατάλληλη.

Πολύ συχνά, προκειμένου να αυξηθεί η πρόσφυση, τα συστήματα είναι εξοπλισμένα με μηχανικές διατάξεις γνωστές ως εκτροπείς. Τέτοιες συσκευές έχουν εξαιρετικά απλό σχεδιασμό και τοποθετούνται στην έξοδο των αεραγωγών. Χαρακτηριστικά του μηχανισμού επιτρέπουν στους εκτροπείς να εκκενώσουν τον αέρα κατά μήκος της ακτίνας δράσης, έτσι ώστε οι ροές του αέρα να κινούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Όταν σχεδιάζετε τον αγωγό, εξετάστε την έκταση στην οποία η θερμοκρασία περιβάλλοντος επηρεάζει την ώση. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ο φυσικός αερισμός σχεδόν δεν λειτουργεί, επειδή η θερμοκρασία μέσα και έξω από το δωμάτιο γίνεται σχεδόν η ίδια.

Βήμα-βήμα οδηγίες σχετικά με τη ρύθμιση του εξαερισμού

Αρχικά, ετοιμάστε τι θα σας βοηθήσει να οργανώσετε ένα σύστημα φυσικής ανταλλαγής αερίων:

 • ξυλεία?
 • βαλβίδα εξαγωγής κυκλικής διατομής.
 • κυματοειδές σωλήνα.
 • τη σχάρα και τις βαλβίδες εξαγωγής.
 • κατσαβίδι?
 • Μετρητική ταινία;
 • είδε, κατά προτίμηση ηλεκτρικό ή βενζίνη (αλλά είναι δυνατόν και συνηθισμένο)?
 • σφυρί?
 • ξύλινες βίδες.
 • γωνία.

"Έξυπνο" σύστημα εξαερισμού.

Η δημιουργία αερισμού με φυσική ώθηση συνεπάγεται τη διάταξη δύο ανοιγμάτων εξαερισμού. Ο χώρος στον οποίο θα εισέλθει καθαρός αέρας στο δωμάτιο είναι περίπου 10 εκατοστά από το πάτωμα. Το άνοιγμα εξαγωγής, μέσω του οποίου αφαιρείται ο αέρας, γίνεται κάτω από την οροφή. Αυτές οι δύο οπές πρέπει να τοποθετηθούν σε απέναντι τοίχους.

Τοποθετήστε τους αεραγωγούς στους αεραγωγούς. Για τη θύρα εξάτμισης χρειάζεστε έναν αγωγό αέρα ύψους 50 cm, στην παροχή - αρκετά 30 cm. Κλείστε τους αεραγωγούς με προστατευτικό πλέγμα και τοποθετήστε τα καλύμματα.

Για να λειτουργεί κανονικά ο αερισμός με φυσιολογική ώθηση, πρέπει να υπάρχει διαφορά ύψους τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ των θυρίδων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Λάβετε υπόψη το γεγονός ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο κατά την κρύα εποχή. Εάν είναι σημαντικό να υπάρχει ποιοτικός αερισμός όλο το χρόνο, είναι καλύτερο να δώσετε την επιλογή σας υπέρ ενός συστήματος με μηχανικό κίνητρο.

Τα χαρακτηριστικά του είναι στη διάταξη αερισμού των υπογείων. Στην περίπτωση τους, η σειρά της συσκευής φυσικού αερισμού θα έχει κάποιες διαφορές.

Το σύστημα αποτελείται επίσης από σωλήνα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Για να εξασφαλιστεί καλή ανταλλαγή αέρα, οι σωλήνες εγκαθίστανται σε δύο επίπεδα. Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικές θέσεις στο υπόγειο. Ο σωλήνας εξαγωγής βρίσκεται κάτω από την οροφή και ο αγωγός τροφοδοσίας είναι περίπου 0,5 μέτρα από την επιφάνεια του δαπέδου.

Σε αυτή την περίπτωση, η κίνηση των αέριων μαζών μέσω των σωλήνων αερισμού οφείλεται στη διαφορά συγκεκριμένων βαρών του αέρα. Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να αφαιρεθεί πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Εάν δεν τηρείται αυτή η απαίτηση, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σταθερό σχέδιο. Συνιστάται η μόνωση στο υπόγειο.

Δώστε προσοχή σε μια τέτοια στιγμή όπως η διατομή των αγωγών. Θα πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή του υπογείου. Εάν η επιφάνεια του υπογείου δεν υπερβαίνει τα 6-8 m², τότε είναι επαρκής ένας σωλήνας μεγέθους 12x12 cm. Σε περίπτωση που το δωμάτιο έχει μεγάλη επιφάνεια, οι σωλήνες θα πρέπει επίσης να έχουν μεγαλύτερο τμήμα. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνο ένα σωλήνα εξαερισμού, αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον 15x15 εκ.

Αν θέλετε, δεν μπορείτε να αγοράσετε σωλήνες, αλλά να κάνετε τους εαυτούς σας από τα διοικητικά συμβούλια. Όλοι οι σωλήνες πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένοι. Ο σχεδιασμός είναι απαραίτητα εξοπλισμένος με παντζούρια και μάνδαλα, χάρη στα οποία μπορείτε να ρυθμίσετε τα ρεύματα και να εξαλείψετε τον κίνδυνο των ρευμάτων. Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα εξαερισμού με παγίδα αέρα. Μετά την εγκατάσταση, διαιρείται κάθετα σε δύο κανάλια. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, ο αέρας θα εισέλθει στο δωμάτιο, ο δεύτερος θα οδηγηθεί στο δρόμο. Ο σωλήνας πρέπει να είναι μονωμένος. Για να έχετε τη δυνατότητα ρύθμισης της έντασης της ανταλλαγής αέρα, τοποθετήστε ένα μπουλόνι.

Έτσι, είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά του χώρου, να διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι θα είναι σε αυτό, και ήδη με βάση αυτές τις συνθήκες να αποφασίσει αν θα υπάρχει επαρκής εξαερισμός με φυσικά κίνητρα ή αν είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα μηχανικό σύστημα. Επιτυχημένη εργασία!

Αεροδυναμικός υπολογισμός συστημάτων εξαερισμού με φυσικό κίνητρο αέρα

Ο υπολογισμός χαρακτηρίζεται από χαμηλές τιμές συνιστώμενων στροφών και δεδομένη διαθέσιμη πίεση. Σε αυτή την περίπτωση, η κύρια κατεύθυνση σχεδιασμού πρέπει να διέρχεται από τον πιο απομακρυσμένο κλάδο του συστήματος που έχει τη μικρότερη διαθέσιμη πίεση:

όπου - η κατακόρυφη απόσταση από το κέντρο της σχάρας καυσαερίων στην είσοδο αέρα προς τον κλάδο του σχεδιασμού προς το στόμιο του άξονα της εξάτμισης.

- η υπολογισθείσα διαφορά στην πυκνότητα του εξωτερικού και του εσωτερικού αέρα,

- επιτάχυνση ελεύθερης πτώσης, ίση με 9,8 m / s 2.

Οι απώλειες πίεσης στην κύρια κατεύθυνση σχεδιασμού θα πρέπει να είναι μικρότερες κατά 5-10%. Η σύνδεση των κλάδων με την κύρια κατεύθυνση πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά στην διαθέσιμη πίεση για τους μεμονωμένους κλάδους.

Παράδειγμα υπολογισμού φυσικών αεραγωγών

Αρχικά δεδομένα

Υπολογίστε το σύστημα εξαερισμού με φυσικό κίνητρο για κίνηση αέρα (Εικόνα 8.7). Το φορτίο και το μήκος των επιμέρους τμημάτων του συστήματος δίδονται στον πίνακα. 8.8. Πυκνότητα αέρα = 1,2 kg / m3 (στους = 20 ° C), = 1,27 kg / m3 (στους = 5 ° C). Τα κάθετα κανάλια στους τοίχους είναι τούβλα, επιχρισμένα (K = 5 mm, Πίνακας 8.5), οριζόντια κανάλια - σκωρία-γύψος (Κ = 1 mm). Το ορυχείο είναι εσωτερικά επικαλυμμένο στο πλέγμα (K = 10 mm).

Η λύση

1. Επιλογή και υπολογισμός της κύριας κατεύθυνσης:

α) η διαθέσιμη πίεση υπολογίζεται από τον τύπο (8.18):

β) η κύρια κατεύθυνση γίνεται μέσω των τμημάτων 1 και 2.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κανάλια είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά, ο πίνακας υπολογισμού 8.5 γεμίζεται λαμβάνοντας υπόψη το υλικό διαύλου αέρα.

γ) η τιμή, mm, υπολογίζεται από τον τύπο

Σχήμα 8.7. Εκτιμώμενο αξονομετρικό διάγραμμα για παράδειγμα:

1 - κουκούλα εξάτμισης. 2 - μονωμένο κουτί σκουριάς-γύψου. 3 - κανάλι τούβλο? 4 - τούβλο ορυχείου, επικαλυμμένο στο πλέγμα. 5 - σχάρα. Στοιχεία σε κύκλους - Γραφήματα αρίθμησης

δ) το μέγεθος της απώλειας πίεσης που οφείλεται στην τριβή, Pa / m, προσδιορίζεται από το νομόγραμμα, 8.5, στις δεδομένες τιμές (m 3 / h και u, m / s).

ε) (3w Λαμβάνουμε, ανάλογα με την ταχύτητα, m / s και την τραχύτητα των καναλιών K, mm, σύμφωνα με τον Πίνακα. 8.6;

ε) η δυναμική αντίσταση, Pa, υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο (8.2) ή υιοθετείται σύμφωνα με το νομογραμμα. 8.5;

ζ) οι συντελεστές τοπικών αντιστάσεων λαμβάνονται σύμφωνα με το "Designer's Handbook", Part 2 Ed. I.G. Staroverova:

τμήμα 1 - πλέγμα = 0,3.

2 γόνατα με ενεργοποίηση.

Τμήμα 2 - Εξάτμιση σωλήνων στη δίοδο στο

άξονα καυσαερίων με διαχύτη και ομπρέλα

Οι υπολογισμοί δίνονται στον Πίνακα. 8.8.

(επιτρεπτή τιμή), η οποία είναι μικρότερη κατά ένα ποσό που κυμαίνεται από 5-10% (βλέπε "Αεροδυναμικός υπολογισμός των συστημάτων εξαερισμού με φυσικό κίνητρο της κίνησης του αέρα").

Ας κάνουμε τον αεροδυναμικό υπολογισμό ενός τόπου 3: ένα site 3 - ένα πλέγμα? γόνατο = 1,2; τσάι αναρρόφησης

Η διαφορά μεταξύ 1 και 3 τοποθεσιών

(επιτρεπόμενη τιμή), η οποία είναι μικρότερη από 15% (βλέπε "Αεροδυναμικός υπολογισμός των συστημάτων εξαερισμού με μηχανικό κίνητρο της κίνησης του αέρα", σημείο 10).

Ημερομηνία υποβολής: 2016-01-26; εμφανίσεις: 1130; ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υπολογισμός του εξαερισμού με φυσικά κίνητρα

Οι απώλειες πίεσης στην κύρια κατεύθυνση σχεδιασμού θα πρέπει να είναι μικρότερες κατά 5-10%. Η σύνδεση των κλάδων με την κύρια κατεύθυνση πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά στην διαθέσιμη πίεση για τους μεμονωμένους κλάδους.

Παράδειγμα υπολογισμού φυσικών αεραγωγών Αρχικά δεδομένα

Υπολογίστε το σύστημα εξαερισμού με φυσικό κίνητρο για κίνηση αέρα (Εικόνα 8.7). Το φορτίο και το μήκος των επιμέρους τμημάτων του συστήματος δίδονται στον πίνακα. 8.8. Πυκνότητα αέρα = 1,2 kg / m3 (στους = 20 ° C), = 1,27 kg / m3 (στους = 5 ° C). Τα κάθετα κανάλια στους τοίχους είναι τούβλα, επιχρισμένα (K = 5 mm, Πίνακας 8.5), οριζόντια κανάλια - σκωρία-γύψος(Κ = 1 mm). Το ορυχείο είναι εσωτερικά επικαλυμμένο στο πλέγμα (K = 10 mm).

Η λύση

1. Επιλογή και υπολογισμός της κύριας κατεύθυνσης:

α) η διαθέσιμη πίεση υπολογίζεται από τον τύπο (8.18):

β) η κύρια κατεύθυνση γίνεται μέσω των τμημάτων 1 και 2.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κανάλια είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά, ο πίνακας υπολογισμού 8.5 γεμίζεται λαμβάνοντας υπόψη το υλικό διαύλου αέρα.

γ) η τιμή, mm, υπολογίζεται από τον τύπο

Σχήμα 8.7. Εκτιμώμενο αξονομετρικό διάγραμμα για παράδειγμα:

1 - κουκούλα εξάτμισης. 2 - μονωμένο κουτί σκουριάς-γύψου. 3 - κανάλι τούβλο? 4 - τούβλο ορυχείου, επικαλυμμένο στο πλέγμα. 5 - σχάρα. Τα στοιχεία στους κύκλους είναι η αρίθμηση του τμήματος

δ) το μέγεθος της απώλειας πίεσης που οφείλεται στην τριβή, Pa / m, προσδιορίζεται από το νομόγραμμα, 8.5, στις δεδομένες τιμές (m 3 / h και u, m / s).

ε) (3w Λαμβάνουμε, ανάλογα με την ταχύτητα, m / s και την τραχύτητα των καναλιών K, mm, σύμφωνα με τον Πίνακα. 8.6;

ε) η δυναμική αντίσταση, Pa, υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο (8.2) ή υιοθετείται σύμφωνα με το νομογραμμα. 8.5;

ζ) οι συντελεστές τοπικών αντιστάσεων λαμβάνονται σύμφωνα με το "Designer's Handbook", Part 2 Ed. I.G. Staroverova:

τμήμα 1 - πλέγμα = 0,3.

2 γόνατα με ενεργοποίηση.

Τμήμα 2 - Εξάτμιση σωλήνων στη δίοδο στο

άξονα καυσαερίων με διαχύτη και ομπρέλα

Οι υπολογισμοί δίνονται στον Πίνακα. 8.8.

(επιτρεπτή τιμή), η οποία είναι μικρότερη κατά ένα ποσό που κυμαίνεται από 5-10% (βλέπε "Αεροδυναμικός υπολογισμός των συστημάτων εξαερισμού με φυσικό κίνητρο της κίνησης του αέρα").

Ας κάνουμε τον αεροδυναμικό υπολογισμό ενός τόπου 3: ένα site 3 - ένα πλέγμα? γόνατο = 1,2 · τσάι στην αναρρόφηση (κλάδος)

Η διαφορά μεταξύ 1 και 3 τοποθεσιών

(επιτρεπόμενη τιμή), η οποία είναι μικρότερη από 15% (βλέπε "Αεροδυναμικός υπολογισμός των συστημάτων εξαερισμού με μηχανικό κίνητρο της κίνησης του αέρα", σημείο 10).

Τμήμα II. ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

§ 2. Συστήματα εξαερισμού με φυσικά κίνητρα

Σε συστήματα αερισμού με κινήσεις αέρα φυσικό είδος διαμέσου των αγωγών αέρα λόγω της διαφοράς των βαρών όγκου ψυχρού (εξωτερικό) και ζεστό (εσωτερική) αέρα. Στην περίπτωση αυτή, παρόμοια με τα συστήματα θέρμανσης νερού με φυσική κυκλοφορία, υπάρχουν δύο στηλών αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες: έξω από το κρύο δωμάτιο, η εσωτερική θερμή Εάν ο χώρος προφυλακτήρα (στα κάτω και άνω τμήματά του) να κάνει δύο τρύπες, για παράδειγμα για να ανοίξει τις άνω και κάτω τραβέρσες του παραθύρου, το εξωτερικό Ο ψυχρός αέρας ως βαρύτερος θα μετατοπίσει τον εσωτερικό αναπτήρα και θα εισέλθει στο δωμάτιο μέσω του κατώτερου κατόπτρου. Ο εσωτερικός αέρας σε ίσες ποσότητες θα αφαιρεθεί μέσω του ανώτερου κατόπτρου. Ωστόσο, δεδομένου ότι η διαφορά στο βάρος όγκου ψυχρού και θερμού αέρα πολύ μικρή ταχύτητα αέρα σε συστήματα κανάλια με φυσική κυκλοφορία είναι μικρή, και η οριζόντια μήκος του αγωγού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8 m. Συχνά, αυξάνοντας την ένταση του φυσικού παρόρμηση αερισμού καταφύγει σε θερμό αέρα εξάτμισης. Για το σκοπό αυτό, αεραγωγούς εξαγωγής δίπλα ανοίγοντας καμινάδα ή σύστημα εξαερισμού άξονες εδράζουν εκτροπείς. Η ροή του εξωτερικού αέρα, χτυπώντας το εκτροπέα και ρέει γύρω από αυτό, δημιουργεί ένα κενό στην περίμετρο, μέσω της οποίας αναρροφάται αέρας ανακτάται. Το κενό που δημιουργείται από τον εκτροπέα και η απόδοση του τελευταίου εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου και μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας ένα γράφημα. Στο γράφημα η τετμημένη κατατεθεί αναλογίες ταχύτητα του αέρα στο σωλήνα εξαερισμού πρόκειται να περατωθεί ταχύτητα vB m / s, και ο άξονας των τεταγμένων - η αναλογία αξία της κατάθλιψης που δημιουργείται από τον άνεμο, δηλητήριο kg / m2 με το δυναμικό (υψηλής ταχύτητας), την πίεση του ανέμου εκτροπής

Τα συστήματα εξαερισμού με φυσικό κίνητρο χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρά εστιατόρια (σνακ μπαρ, αγροτικά καντίνες, αίθουσες τσαγιού κλπ.).

Με διακοπτόμενη λειτουργία συστήματα εξαερισμού Κατανάλωση θερμότητας για ακτινοβολία και απώλειες λόγω μεταφοράς μέσω παραθύρων

Σύστημα εξαερισμού ρυθμίζει την ανταλλαγή αέρα για να δημιουργήσει περιβάλλον εσωτερικού αέρα, ευνοϊκή

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ. Εξαερισμός · Εξαερισμός αέρα. ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ.

Σε υπόγειους χώρους στάθμευσης συστήματα εξαερισμού πρέπει να είναι χωριστά για κάθε όροφο.

Με διακοπτόμενη λειτουργία συστήματα εξαερισμού κατανάλωση θερμότητας για ακτινοβολία και απώλειες που οφείλονται στη μεταφορά μέσω

Στα συστήματα εξαερισμού των θερμαινόμενων κτηνοτροφικών μονάδων. Σε κτίρια, διάφορα συστήματα εξαερισμού..

Κατά τον υπολογισμό της θερμικής απόδοσης του εναλλάκτη θερμότητας συστήματα εξαερισμού Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι η θερμοκρασία

Συστήματα εξαερισμού έχουν παρόμοιο σχεδιασμό, σχεδιάζονται σε συνδυασμό με συστήματα καναλιών εξαερισμού

Υπολογισμός του φυσικού αερισμού

Ο φυσικός αερισμός στο δωμάτιο είναι μια αυθόρμητη κίνηση του αέρα λόγω της διαφοράς στις θερμοκρασίες (πυκνότητες) του εξωτερικού και του εσωτερικού ή (και) του ανέμου φορτίου από το εξωτερικό. Φυσικός εξαερισμός μπορεί να είναι χωρίς κανάλια και κανάλι, αλλά μπορεί να είναι υπό διαρκή σταθερά και περιοδικά. Απαγορεύεται το περιοδικό άνοιγμα πλαισίων παραθύρων, ανοίγματος θυρών και παραθύρων αερισμού. Μη κανάλι φυσικός αερισμός, οργανωμένος σε συνεχή βάση σε εγκαταστάσεις παραγωγής με σημαντική παραγωγή θερμότητας, παρέχοντας την αναγκαία πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα σε αυτά, καλείται αερισμού. Σε οικιστικά και δημόσια κτίρια χρησιμοποιούνται συχνότερα κανάλι φυσικό εξαερισμό, στον οποίο οι αγωγοί εξαερισμού τοποθετούνται κατακόρυφα σε ειδικά τεμάχια, ορυχεία ή τοποθετούνται στους εσωτερικούς τοίχους.

Υπολογισμός του αερισμού

Ο αερισμός των βιομηχανικών χώρων κατά τη ζεστή περίοδο του έτους εξασφαλίζει τη ροή του αέρα μέσα από τα ανοίγματα στο κάτω μέρος των φράχτων τοίχων των θυρών και των θυρών εισόδου. Σε περιόδους με χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, η εισροή στον απαιτούμενο όγκο πραγματοποιείται μέσω των ανώτερων ανοιγμάτων των φράχτων τοίχων, σε επίπεδο 4 m και πάνω από το επίπεδο του δαπέδου. Η εξόρυξη καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους παράγεται μέσω ορυχείων, εκτροπέων και παραθύρων φανών. Κατά τη διάρκεια περιόδων με χαμηλότερες θερμοκρασίες, το φύλλο παραθύρου ανοίγει μόνο σε σημεία πάνω από τις πηγές έντονης θερμότητας. Όταν το δωμάτιο έχει υπερβολές της φαινόμενης θερμότητας, η θερμοκρασία του αέρα είναι πάντα υψηλότερη από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα και, συνεπώς, η πυκνότητα είναι μικρότερη. Αυτό οδηγεί στην παρουσία μιας διαφοράς πίεσης αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο. Στο αεροπλάνο σε ένα ορισμένο ύψος του δωματίου, που ονομάζεται επίπεδο ίσων πιέσεων, η διαφορά αυτή είναι, με άλλα λόγια, ίση με μηδέν. Πάνω από το επίπεδο ίσων πιέσεων, υπάρχει κάποια υπερβολική πίεση, η οποία οδηγεί στην απομάκρυνση του θερμού αέρα έξω, και κάτω από αυτό, μια αραίωση που προκαλεί την εισροή καθαρού αέρα. Η πίεση που ωθεί τον αέρα να μετακινηθεί κατά τη διάρκεια του φυσικού αερισμού μπορεί να καθοριστεί με τον ακόλουθο τύπο:
Pε = (# 961έξω - # 961Κ.) hg,
όπου # 961Κ. - Πυκνότητα εξωτερικού αέρα, kg / m 3.
# 961έξω- πυκνότητα αέρα μέσα στο δωμάτιο, kg / m 3.
h είναι η απόσταση από το κέντρο του ανοίγματος τροφοδοσίας στο κέντρο της εξάτμισης στην κατακόρυφο, m.
g - επιτάχυνση ελεύθερης πτώσης, ίση με 9,81 m / s 2.
Αυτή η τιμή πίεσης είναι απαραίτητη για να ξεπεραστεί η αντίσταση στην κίνηση του αέρα απευθείας στο δωμάτιο και επίσης να του δοθεί η απαιτούμενη ταχύτητα για το φούσκωμα.
Θα πρέπει επίσης να είναι σελιδοδείκτη που σε μια ορισμένη ταχύτητα του ανέμου λόγω της κίνησης του αέρα επιβράδυνση από την προσήνεμη πλευρά του κτιρίου διαμορφώνεται ζώνη υψηλής αέρα πίεσης, και με podvetrennoy και πάνω από την οροφή του κτιρίου - ζώνη αραίωσης. Λόγω της διαφοράς πιέσεως που δημιουργείται με τον εξωτερικό αέρα μέσω των ανοιγμάτων Open προσήνεμα εισέρχεται και αφήνει το κτίριο μέσω ανοιγμάτων με Open drugoy, πλευρά podvetrennoy. Για την ορθολογική χρήση των θερμικών και αιολικών πιέσεων μέσα στο κτίριο, η εναέρια κυκλοφορία πρέπει να οργανωθεί σωστά. Για το σκοπό αυτό, αναπτύσσεται ένα βέλτιστο σχήμα για το άνοιγμα των ανοιγμάτων και το τραβέρσα των φανών.
Η ποσότητα αέρα L, kg / h, που εισέρχεται στα ανοίγματα παροχής αέρα του κτιρίου, καθορίζεται από τον τύπο:
L = 3.6Q / (c (tud-tpr)),
όπου Q - εισροή θερμότητας μέσα στο δωμάτιο, W;
γ - ειδική θερμότητα μάζας αέρα, kJ / (kg · ° C) ·
tud - θερμοκρασία αέρα εξόδου, o C;
tpr - Θερμοκρασία σχεδιασμού αέρα παροχής, o C (παράμετροι Α).
Η θερμοκρασία του αέρα εξαγωγής υπολογίζεται από τον τύπο:
tud= tp3+# 916 # 964 (Η-ηp3),

όπου tp3 - θερμοκρασία στην περιοχή εργασίας, η οποία πρέπει να είναι εντός των ορίων των προδιαγραφών υγιεινής, ° C.
# 916 # 964 - βαθμίδα θερμοκρασίας στο ύψος του δωματίου, o S / m (από 0,5 έως 1,5 ° C / m).
H - απόσταση από το κέντρο των ανοιγμάτων εξαγωγής στο πάτωμα, m,
hp3 - το ύψος της επιφάνειας εργασίας, ίσο με 2 m.
Ο τρόπος αερισμού (αερισμού) του κτιρίου μέσω των ανοιγμάτων των φανών είναι αρκετά αξιόπιστος και αποτελεσματικός. Η διαχείριση αυτής της διαδικασίας είναι δυνατή από τον χειριστή, - από απόσταση.
Υπολογισμός του φυσικού αερισμού - αερισμού Το κτίριο προβλέπει τον προσδιορισμό της περιοχής του κάτω και του ανώτερου ανοίγματος. Πρώτα λάβετε την τιμή της περιοχής των κάτω ανοιγμάτων. Το σύστημα αερισμού του κτηρίου δίνεται. Στη συνέχεια, ανάλογα Από Ανοικτή πλατεία άνω και κάτω sootvetstvenno, της προσφοράς και της εξάτμισης υπέρθυρα σε ένα κτίριο περίπου στη μέση του κτιρίου λαμβάνουν ίσες πιέσεις επίπεδο vysoty, όπου η πίεση είναι μηδέν. Κατά συνέπεια, η πίεση στο επίπεδο των κέντρων των κάτω ανοιγμάτων θα είναι:
P1 = h1(# 961Κ. - # 961Τετ),
όπου # 961Τετ- τη μέση πυκνότητα αέρα στον θάλαμο kg / m3,
h1- ύψος από το επίπεδο ίσων πιέσεων προς τα κάτω ανοίγματα, m.
Μέση θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο
tΤετ= (tp3+ tud) / 2
Στο επίπεδο των κέντρων των ανώτερων ανοιγμάτων, πάνω από το επίπεδο ίσων πιέσεων, δημιουργείται υπερπίεση, Pa ίσο με:
P2 = h2(# 961Κ. - # 961Τετ),
Αυτό προκαλεί την εξώθηση (έλξη) του αέρα. Συνολική πίεση, η οποία προκαλεί την ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο: Pε = Ρ1 +P2
Ταχύτητα αέρα στο κέντρο των κάτω ανοιγμάτων, m / s:
V1= L / (# 9561F1),
όπου L είναι η απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα, m 3 / ώρα.
# 9561 - συντελεστής ροής, ανάλογα με τον σχεδιασμό των πτερυγίων των κατώτερων ανοιγμάτων και τη γωνία ανοίγματος (σε άνοιγμα 90 °, # 956 = 0,6. 30 ° - # 956 = 0,32).
F1- περιοχή κάτω ανοίγματος, m 2
Κατόπιν προσδιορίζονται οι απώλειες, Pa, στα κάτω ανοίγματα:
H1= 0.5V1 2 # 961Κ./ g
Υποθέτοντας ότι το Fε = Ρ1+P2 = h (# 961Κ. - # 961Τετ) και τη θερμοκρασία του αέρα εξαγωγής tud= tp3+# 916 (10 - 15 o C), καθορίστε την πυκνότητα # 961Κ. και # 961Τετ, που αντιστοιχούν στις θερμοκρασίες tΚ. και tΤετ.
Υπερβολική πίεση στο επίπεδο των ανώτερων ανοιγμάτων εξαγωγής:
P2 = Ρε- P1
Η απαιτούμενη έκταση (m 2):
F2 = L / (# 9562V2 2) = L / (# 9562(2Ρ2g / # 961Τετ) # 189)

Υπολογισμός του φυσικού εξαερισμού με διοχέτευση

Υπολογισμός του φυσικού τύπου κανάλι αερισμού μειώνει τον καθορισμό των αγωγών διαβίωσης, kotorye να περάσει τον απαιτούμενο αριθμό των αεροπορικών okazyvayut πίεση σχεδιασμού αντίσταση sootvetstvuyuschee. Παράλληλα, για τη μεγαλύτερη διαδρομή του δικτύου, οι απώλειες πίεσης στους αεραγωγούς προσδιορίζονται ως το άθροισμα των απωλειών πίεσης σε όλες τις τομές του. Σε κάθε μία από αυτές, η απώλεια πίεσης αποτελείται από απώλειες τριβής (RI) και απώλειες στις τοπικές αντιστάσεις (Z):
ρ = R1 + Ζ,
όπου R είναι η ειδική απώλεια πίεσης κατά μήκος του τμήματος από την τριβή, Pa / m;
l είναι το μήκος του τμήματος, m.
Περιοχή του ενεργού τμήματος των αεραγωγών, m 2:
F = L / (3600V),
όπου L - εκτιμώμενη ροή αέρα, m 3 / h;
v - ταχύτητα αέρα στον αγωγό, m / s (υποτίθεται ότι είναι 0,5, 1,0 m / s).
Ρυθμίστε την ταχύτητα της κίνησης του αέρα στον αγωγό και βρείτε την περιοχή του ζωντανού τμήματος και των διαστάσεων του. Με τη βοήθεια ειδικών nomograms ή πίνακες για στρογγυλά αγωγούς, καθορίζονται οι απώλειες πίεσης για τριβή. Για τους αγωγούς ευθείας γραμμής του συστήματος εξαερισμού του αγωγού, υπολογίστε τη διάμετρο dΕ ίσος (ισοδύναμος με τριβή) κυκλικός αγωγός:
δΕ = 2 a b / (a ​​+ b),
όπου a και b είναι τα μήκη των πλευρών του ευθύγραμμου αγωγού, m.
Στην περίπτωση των μη μεταλλικών αγωγών ειδική απώλεια τριβή τους πίεσης Po R, ορίζεται Po νομόγραμμα για χάλυβα vozduhovodovkorrektiruyut, sootvetstvuyuschy πολλαπλασιάζοντας επί το συντελεστή k, ίση με:
- για κανάλια σκουριάς-γύψου - 1,1;
- για κανάλια σκυροδέματος σκυροδέματος - 1,15;
- για κανάλια από τούβλα - 1,3.
Η απώλεια πίεσης, Pa, για την υπέρβαση των τοπικών αντιστάσεων για κάθε θέση υπολογίζεται από τον τύπο:
Ζ = # 931 # 958v 2 # 961/2
όπου # 931 # 958 - το άθροισμα των συντελεστών της τοπικής αντίστασης σε κάθε τμήμα.
v 2 # 961/2 - δυναμική πίεση, Pa, προσδιορισμένη από το νομογραμμα.
Κατά το σχεδιασμό συστημάτων για διαδρομή αέρος φυσικό εξαερισμό είναι επιθυμητό να αποφεύγεται απότομη αριθμό povorotovbolshogo των βαλβίδων και των βαλβίδων, επειδή οι απώλειες στην τοπική αντίσταση στο δίκτυο αεραγωγών συνήθως sostavlyayut έως 90% Από τις συνολικές απώλειες.

Φυσικός εξαερισμός Έχει μια μικρή ακτίνα δράσης και μια χαμηλή απόδοση για χώρους με nebolshimi υπερβολές της θερμότητας που μπορεί να αποδοθεί σε nedostaka και πλεονέκτημα - απλότητα της κατασκευής, χαμηλού κόστους και εύκολη συντήρηση.