Πώς να κάνετε έναν υπολογισμό του εξαερισμού: τύποι και παράδειγμα του υπολογισμού του συστήματος παροχής και εξαγωγής

Ονειρεύεστε ότι υπήρχε ένα υγιές μικροκλίμα στο σπίτι και δεν υπήρχε μυρωδιά υγρασίας και υγρασίας σε κανένα δωμάτιο; Για το σπίτι ήταν πραγματικά άνετο, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ένας αρμόδιος υπολογισμός του εξαερισμού.

Αν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού για να χάσετε αυτό το σημαντικό σημείο στο μέλλον, θα πρέπει να λύσει μια σειρά από προβλήματα, από την απομάκρυνση μούχλα στο μπάνιο μέχρι τη νέα επισκευή και εγκατάσταση των συστημάτων αεραγωγών. Συμφωνώ, δεν είναι πολύ ευχάριστο να βλέπετε τα καυτά καλούπια μαύρου καλουπιού στο περβάζι παραθύρου ή στις γωνίες του παιδικού δωματίου ή να επανασυνδέετε τον εαυτό σας σε εργασίες επισκευής.

Θέλετε να υπολογίσετε τον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη διάμετρο των αεραγωγών και τελειώνοντας με το μήκος τους για όλους τους χώρους του σπιτιού, αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά; Θα σας βοηθήσουμε σε αυτό - το άρθρο περιέχει χρήσιμα υλικά για τον υπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των τύπων και ένα πραγματικό παράδειγμα για δωμάτια διαφορετικών σκοπών και μια συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, επελέγησαν οι πίνακες από τα βιβλία αναφοράς, που αντιστοιχούν στα πρότυπα, τις οπτικές φωτογραφίες και τα βίντεο, στα οποία χρησιμοποιήθηκε ένα παράδειγμα ανεξάρτητου υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα πρότυπα.

Αιτίες προβλημάτων αερισμού

Με τους σωστούς υπολογισμούς και την κατάλληλη εγκατάσταση, ο εξαερισμός του σπιτιού γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας στους χώρους διαβίωσης θα είναι φρέσκο, με φυσιολογική υγρασία και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Αν παρατηρήσετε την αντίστροφη εικόνα, για παράδειγμα, σταθερή ταλαιπωρία, μούχλα και μύκητα στο μπάνιο ή άλλα αρνητικά φαινόμενα, τότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Πολλά προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη μικροσυστοιχιών, που προκαλείται από την τοποθέτηση αεροστεγμένων πλαστικών παραθύρων. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ λίγο φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φροντίσει για την εισροή του.

Οι μπλοκαρίσματα και η αποσυμπίεση των αεραγωγών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής, ο οποίος είναι κορεσμένος με δυσάρεστες οσμές, καθώς και οι υπερβολικοί υδρατμοί.

Ως αποτέλεσμα, μούχλα και μύκητες μπορούν να εμφανιστούν σε χώρους γραφείων, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες.

Αλλά συμβαίνει επίσης ότι τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού λειτουργούν καλά, αλλά τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω παραμένουν ανεπίλυτα. Ίσως οι υπολογισμοί του συστήματος εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα έχουν πραγματοποιηθεί λανθασμένα.

Αρνητικά, ο αερισμός των χώρων μπορεί να επηρεαστεί από την αλλοίωση, τον επανασχεδιασμό, την εμφάνιση των επεκτάσεων, την εγκατάσταση των προαναφερθέντων πλαστικών παραθύρων κλπ.

Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών, δεν επαναφέρει τους υπολογισμούς και εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε προβλήματα με τον εξαερισμό είναι να ελέγξετε την παρουσία έλξης. Στο πλέγμα της θύρας εξάτμισης, πρέπει να φέρετε ένα αναμμένο ζευγάρι ή ένα φύλλο λεπτού χαρτιού.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ανοικτή φωτιά για μια τέτοια επιθεώρηση εάν το δωμάτιο χρησιμοποιεί εξοπλισμό θέρμανσης αερίου.

Εάν η φλόγα ή χαρτί σίγουρα εκτρέπεται προς το σχέδιο, το διαθέσιμο ώσης, αν δεν συμβεί ή να απορρίψει αδύναμη, ακανόνιστη, ένα πρόβλημα με την εκτροπή του αέρα των αποβλήτων καθίσταται εμφανής.

Η αιτία μπορεί να είναι η παρεμπόδιση ή η βλάβη στον αγωγό ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς επισκευής.

Δεν υπάρχει πάντα η ευκαιρία να εξαλειφθεί η βλάβη, η λύση του προβλήματος είναι συχνά η εγκατάσταση πρόσθετου εξαερισμού. Πριν από την τοποθέτησή τους, δεν βλάπτει να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Πώς να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα;

Όλοι οι υπολογισμοί για τα συστήματα εξαερισμού περιορίζονται στον προσδιορισμό του όγκου αέρα στον χώρο. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστό δωμάτιο, και το σύνολο των δωματίων σε ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και δεδομένα από κανονιστικών εγγράφων υπολογίζεται βασικές παραμέτρους του συστήματος αερισμού, όπως είναι η διατομή και ο αριθμός των αγωγών, ανεμιστήρες, ισχύς, κλπ

Υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι υπολογισμού που σας επιτρέπουν να υπολογίσετε όχι μόνο την ανανέωση των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο, αλλά και την αφαίρεση της θερμικής ενέργειας, τις αλλαγές στην υγρασία, την απομάκρυνση των μολυσματικών ουσιών κ.ο.κ.

Οι υπολογισμοί αυτοί πραγματοποιούνται συνήθως για βιομηχανικά, κοινωνικά ή ειδικά κτίρια.

Αν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να εκτελεστούν τέτοιοι λεπτομερείς υπολογισμοί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν μηχανικό που έχει μελετήσει παρόμοιες τεχνικές. Για τον αυτό-υπολογισμό για χώρους διαβίωσης χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες επιλογές:

 • με πολλαπλότητα.
 • υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα ·
 • ανά περιοχή.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι σχετικά απλές, έχοντας κατανοήσει την ουσία τους, ακόμη και ένας λαϊκός μπορεί να υπολογίσει τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού του.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τους υπολογισμούς της περιοχής. Ο ακόλουθος κανόνας λαμβάνεται ως βάση: κάθε ώρα ένα σπίτι πρέπει να λάβει τρία κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά τετραγωνικό μέτρο της περιοχής.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν μόνιμα στο σπίτι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων είναι επίσης σχετικά απλός. Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογισμοί δεν βασίζονται στην έκταση, αλλά στον αριθμό των μονίμων και προσωρινών κατοίκων.

Για κάθε κάτοικο, είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 60 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Αν το δωμάτιο παρακολουθείται συχνά από προσωρινούς επισκέπτες, τότε για κάθε άτομο πρέπει να προσθέσετε άλλα 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ο υπολογισμός με πολλαπλότητα είναι κάπως πιο περίπλοκος. Κατά την απόδοσή του λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός κάθε ξεχωριστού χώρου και οι προδιαγραφές για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα για καθένα από αυτά.

Η βραχύτητα της ανταλλαγής αέρα ονομάζεται συντελεστής που αντικατοπτρίζει την ποσότητα πλήρους αντικατάστασης του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο για μία ώρα. Οι σχετικές πληροφορίες περιέχονται σε ειδικό κανονιστικό πίνακα (SNIP 2.08.01-89 * Οικιστικά κτίρια, παράρτημα. 4).

Υπολογίστε την ποσότητα αέρα που πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με τον τύπο:

L = N * V,

 • Ν - τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα, που λαμβάνεται από τον πίνακα,
 • V - όγκος των χώρων, m3.

Η ένταση του κάθε δωματίου είναι πολύ απλή για να υπολογίσετε, γι 'αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια του δωματίου με το ύψος του. Στη συνέχεια, για κάθε δωμάτιο, ο όγκος της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο που δίνεται παραπάνω.

Ο δείκτης L για κάθε δωμάτιο συνοψίζεται, η τελική τιμή σας επιτρέπει να έχετε μια ιδέα για το πόσο φρέσκο ​​αέρα πρέπει να εισέλθει στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου.

Φυσικά, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του εξαερισμού. Στην ίδια αίθουσα μην εγκαταστήσετε τόσο τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας όσο και τον εξαερισμό.

Συνήθως, η ροή του αέρα γίνεται μέσα από "καθαρά" δωμάτια: ένα υπνοδωμάτιο, ένα βρεφονηπιακό σταθμό, ένα σαλόνι, ένα γραφείο, κλπ.

Αφαιρέστε τον ίδιο αέρα από τα δωμάτια για επίσημη χρήση: μπάνιο, μπάνιο, κουζίνα, κλπ. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι δυσάρεστες μυρωδιές που χαρακτηρίζουν αυτά τα δωμάτια δεν εξαπλώνονται στην κατοικία, αλλά εμφανίζονται αμέσως έξω, γεγονός που κάνει τα σπίτια πιο άνετα.

Ως εκ τούτου, στον υπολογισμό, ο κανόνας λαμβάνεται μόνο για τον αέρα τροφοδοσίας ή μόνο για τον εξαερισμό, όπως αντικατοπτρίζεται στον κανονιστικό πίνακα.

Εάν ο αέρας δεν χρειάζεται να τροφοδοτηθεί ή να αφαιρεθεί από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, υπάρχει μια παύλα στο αντίστοιχο κουτί. Για μερικές αίθουσες, η ελάχιστη τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ενδεικτική.

Εάν η υπολογιζόμενη τιμή ήταν κάτω από το ελάχιστο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πινακοποιημένη τιμή για τους υπολογισμούς.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν δωμάτια στο σπίτι των οποίων ο σκοπός δεν φαίνεται στον πίνακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται τα πρότυπα που υιοθετούνται για τις κατοικίες, i. 3 κυβικά μέτρα ανά τετραγωνικό μέτρο του δωματίου.

Απλά χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου κατά 3, η ληφθείσα τιμή λαμβάνεται ως κανονική πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

Όλες οι τιμές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω έτσι ώστε να είναι πολλαπλάσια των πέντε. Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε το άθροισμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L για τους χώρους μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

Ξεχωρίστε ξεχωριστά τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα L των δωματίων από τα οποία αντλείται ο εξαγόμενος αέρας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκρίνετε αυτούς τους δύο δείκτες. Εάν το L στην εισροή αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερο από το L για την κουκούλα, τότε είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δείκτες για εκείνους τους χώρους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι ελάχιστες τιμές στους υπολογισμούς.

Παραδείγματα υπολογισμών του όγκου της ανταλλαγής αέρα

Για να υπολογίσετε για το σύστημα εξαερισμού με πολλαπλότητα, πρώτα θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλες τις εγκαταστάσεις στο σπίτι, καταγράψτε την περιοχή τους και το ύψος των οροφών.

Για παράδειγμα, σε ένα υποθετικό σπίτι υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 • Υπνοδωμάτιο - 27 τ.μ.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ.
 • Το γραφείο είναι 18 τ.μ.
 • Παιδικό δωμάτιο - 12 τ.μ.
 • Κουζίνα - 20 τ.μ.
 • Μπάνιο - 3 τ.μ.
 • Μπάνιο - 4 τ.μ.
 • Διάδρομος - 8 τ.μ.

Δεδομένου ότι το ύψος της οροφής σε όλα τα δωμάτια είναι τρία μέτρα, υπολογίστε τους κατάλληλους όγκους αέρα:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3.
 • Καθιστικό - 114 m 3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα.
 • Παιδική - 36 m 3;
 • Κουζίνα - 60 m3;
 • Ένα μπάνιο είναι 9 κυβικά μέτρα.
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα.
 • Διάδρομος - 24 κυβικά μέτρα.

Τώρα, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω πίνακα, πρέπει να υπολογίσετε τον αερισμό του δωματίου, λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, αυξάνοντας κάθε δείκτη σε ένα πολλαπλάσιο του πέντε:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3.
 • Σαλόνι - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3;
 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 50 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 25 κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες του διαδρόμου στον πίνακα, επομένως τα στοιχεία για αυτό το μικρό δωμάτιο δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Για το σαλόνι υπολογισμός πραγματοποιείται στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα τρία κυβικά μέτρα. μετρητή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τώρα πρέπει να συνοψίσουμε χωριστά τις πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιείται η ροή του αέρα και χωριστά - τους χώρους στους οποίους είναι εγκατεστημένες οι συσκευές εξαερισμού.

Όγκος της ανταλλαγής αέρα στην εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 165 m3 / h.

Τώρα πρέπει να συγκρίνουμε τα εισπραχθέντα ποσά. Προφανώς, η απαραίτητη εισροή υπερβαίνει την κουκούλα κατά 130 m3 / h (295 m3 / h-165 m3 / h).

Για να εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος της ανταλλαγής αέρα με το τέντωμα, για παράδειγμα, με την αύξηση των δεικτών στην κουζίνα. Μετά τις αλλαγές, τα αποτελέσματα υπολογισμού θα μοιάζουν με αυτό:

Όγκος ανταλλαγής αέρα από εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 220 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 295 m3 / h.

Οι όγκοι εισροής και εξάτμισης είναι ίσοι, που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα με πολλαπλότητα.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής είναι πολύ ευκολότερος. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι που εξετάστηκε παραπάνω, δύο άτομα διαμένουν μόνιμα και δύο παραμένουν στο εσωτερικό ακανόνιστα.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το πρότυπο 60 κυβικών μέτρων ανά άτομο για μόνιμους κατοίκους και 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα για τους προσωρινούς επισκέπτες:

 • Υπνοδωμάτιο - 2 άτομα * 60 = 120 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Το γραφείο - 1 άτομο * 60 = 60 m3 / ώρα.
 • Καθιστικό 2 άτομα * 60 + 2 άτομα * 20 = 160 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδιά 1 άτομο * 60 = 60 m3 / h.

Σύνολο κατά μήκος του παραπόταμου - 400 m3 / h.

Για τον αριθμό των μόνιμων και προσωρινών κατοίκων του σπιτιού δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, τα στοιχεία αυτά καθορίζονται με βάση την πραγματική κατάσταση και την κοινή λογική.

Η κουκούλα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες που παρατίθενται στον παραπάνω πίνακα και αυξάνεται στο συνολικό ρυθμό εισροής:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 300 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 400 m3 / h.

Αυξημένη ανταλλαγή αέρα για την κουζίνα και το μπάνιο. Ο ανεπαρκής όγκος των καυσαερίων μπορεί να χωριστεί μεταξύ όλων των χώρων στους οποίους είναι εγκατεστημένος ο εξαερισμός.

Ή να αυξήσετε αυτόν τον δείκτη μόνο για ένα δωμάτιο, όπως έγινε στον υπολογισμό των πολλαπλάτων.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο. Ας πούμε ότι η οικία είναι 130 τ.μ.

Στη συνέχεια, ο εναλλάκτης αέρα κατά μήκος του παραπόταμου πρέπει να είναι 130 τ.μ. * 3 κυβικά μέτρα / ώρα = 390 κυβικά μέτρα / ώρα.

Παραμένει η διανομή αυτού του όγκου στις εγκαταστάσεις της κουκούλας, για παράδειγμα, έτσι:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 290 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 390 m3 / h.

Η ισορροπία της ανταλλαγής αέρα είναι ένας από τους κύριους δείκτες στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού. Περαιτέρω υπολογισμοί εκτελούνται με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Πώς να επιλέξετε το τμήμα του αεραγωγού;

Το σύστημα εξαερισμού, όπως είναι γνωστό, μπορεί να είναι κανάλι ή μη κανάλι. Στην πρώτη περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη σωστή διατομή των καναλιών.

Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση σχεδίων με ορθογώνια διατομή, ο λόγος του μήκους και του πλάτους τους θα πρέπει να προσεγγίζει το 3: 1.

Η ταχύτητα των κινούμενων αέριων μαζών κατά μήκος της κύριας οδού πρέπει να είναι περίπου πέντε μέτρα ανά ώρα, και στα κλαδιά - μέχρι τρία μέτρα ανά ώρα.

Αυτό θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του συστήματος με ελάχιστο θόρυβο. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή διατομής του αγωγού.

Για να βρείτε τις διαστάσεις της δομής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς πίνακες υπολογισμού. Σε έναν τέτοιο πίνακα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την ένταση της εναλλαγής αέρα στα αριστερά, για παράδειγμα 400 m3 / h, και από την κορυφή να επιλέξετε την τιμή ταχύτητας - πέντε μέτρα ανά ώρα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε τη διασταύρωση της οριζόντιας γραμμής μέσω της ανταλλαγής αέρα με την κάθετη γραμμή σε ταχύτητα.

Από αυτό το σημείο τομής, σύρετε μια γραμμή κάτω σε μια καμπύλη κατά μήκος της οποίας μπορεί να καθοριστεί μια κατάλληλη διατομή. Για έναν ορθογώνιο αγωγό, αυτή θα είναι η τιμή της περιοχής, και για έναν στρογγυλό αγωγό, η διάμετρος σε χιλιοστά.

Πρώτον, οι υπολογισμοί γίνονται για τον κύριο αγωγό, και στη συνέχεια για τους κλάδους.

Έτσι, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο εάν σχεδιαστεί μόνο ένας αγωγός εξαγωγής στο σπίτι. Αν πρέπει να εγκατασταθούν αρκετοί αγωγοί εξαγωγής, τότε ο συνολικός όγκος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να διαιρείται με τον αριθμό των καναλιών και κατόπιν οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παραπάνω αρχή.

Επιπλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα υπολογισμού με τα οποία μπορείτε να εκτελέσετε τέτοιους υπολογισμούς. Για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, τέτοια προγράμματα μπορούν ακόμη και να είναι πιο βολικά, δεδομένου ότι παρέχουν ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αρχές του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνονται σε αυτό το βίντεο:

Μαζί με τον εξαντλημένο αέρα, το σπίτι αφήνει επίσης θερμότητα. Εδώ, ο υπολογισμός των απωλειών θερμότητας που συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού αποδεικνύεται σαφώς:

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού - η βάση της ασφαλούς λειτουργίας του και η εγγύηση ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι ή στο διαμέρισμα. Η γνώση των βασικών παραμέτρων στις οποίες βασίζονται αυτοί οι υπολογισμοί θα επιτρέψει όχι μόνο να σχεδιαστεί σωστά το σύστημα εξαερισμού κατά την κατασκευή, αλλά και να προσαρμοστεί η κατάσταση του, εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Ο σωστός εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία με δικά σας χέρια: σύστημα, τύποι, συσκευή και υπολογισμός

Ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι είναι ένα όνειρο για πολλές οικογένειες. Αλλά για να είναι το κτίριο άνετο για τη ζωή, είναι απαραίτητο, ακόμα και στο στάδιο του σχεδιασμού, να παρέχονται όλες οι απαραίτητες επικοινωνίες σε αυτό. Ένα από αυτά είναι εξαερισμός.

Το προσαρμοσμένο σύστημα ανταλλαγής αέρα στο σπίτι θα παρέχει:

 • παροχή οξυγόνου στις εγκαταστάσεις.
 • την προστασία των δωματίων από την υγρασία, την εμφάνιση μούχλας, μύκητες?
 • άνετο σπίτι και βέλτιστες συνθήκες υγιεινής για την ανθρώπινη ζωή.

Ποια δωμάτια χρειάζονται αερισμό

Για την κανονική ζωή, ένα άτομο χρειάζεται καθαρό οξυγόνο. Ως εκ τούτου, η εισροή του πρέπει να παρέχεται σε σαλόνια, όπως ένα υπνοδωμάτιο, ένα καθιστικό, ένα νηπιαγωγείο. Στη διαρκή ανάγκη κυκλοφορίας και χώρους γραφείων στο σπίτι (μπάνιο, κουζίνα). Συχνά υπάρχει υψηλή υγρασία, συσσώρευση οσμών που πρέπει να αφαιρεθούν. Ο εξαερισμός αυτών των χώρων θα μειώσει τον σχηματισμό σκόνης, βρωμιάς, σχηματισμού υπερβολικής ζιζανίων, συμπύκνωσης, διάδοσης επιβλαβών μικροοργανισμών, μούχλας.

Σύστημα εξαερισμού, μέθοδοι οργάνωσης

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ανταλλαγής αέρα σε κτίρια κατοικιών:

 • φυσικά (φυσικά)?
 • μηχανική (αναγκαστική).

Η ιδιαιτερότητα της ρύθμισης και η αρχή του φυσικού αερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας

Η φυσική ανταλλαγή αέρα σε κτίρια κατοικιών βασίζεται στη διαφορά πίεσης μέσα και έξω από το σπίτι, καθώς και στην επίδραση του ανέμου στο κτίριο. Πώς λειτουργεί;

Η θερμοκρασία στις εγκαταστάσεις του σπιτιού είναι υψηλότερη από το εξωτερικό, οπότε το οξυγόνο εκεί έχει μια ελαφρύτερη δομή. Λόγω αυτού, ανεβαίνει τα ορυχεία και βγαίνει έξω. Στην αίθουσα υπάρχει ένα κενό, το οποίο βοηθά στη σύσφιξη της φρέσκιας ροής από το δρόμο μέσω των ανοιγμάτων στις εγκλειστικές δομές του σπιτιού. Οι εισερχόμενες μάζες έχουν μια βαριά δομή, έτσι βρίσκονται στο κάτω μέρος των εγκαταστάσεων. Κάτω από την επιρροή τους, ο ελαφρύς ζεστός αέρας αναγκάζεται να βγει από τα δωμάτια.

Ο άνεμος επιταχύνει την κυκλοφορία των αέριων μαζών. Με την αύξηση της διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω από το εξοχικό σπίτι, η ταχύτητα του ανέμου, η προσφορά φρεσκάδας στο σπίτι αυξάνεται. Προηγουμένως, τα σημεία απόδειξής του χρησίμευαν ως διαρροές παραθύρων, θυρών, πορωδών τοίχων. Αλλά τα σύγχρονα συστήματα μόνωσης, καθώς και τα πλαστικά παράθυρα έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την απώλεια θερμότητας στο σπίτι, έτσι δεν υπάρχουν σχισμές παροχής αέρα σε αυτά. Σε αυτή την περίπτωση, η εισροή πραγματοποιείται μέσω ειδικών βαλβίδων τοποθετημένων στα παράθυρα ή στους τοίχους του κτιρίου.

Το αναλωμένο οξυγόνο εισέρχεται στα ανοίγματα των κάθετων αγωγών εξαερισμού του σπιτιού που βρίσκεται στην κουζίνα, το μπάνιο και οδηγούνται έξω. Η ανανέωση γίνεται φρέσκια λόγω του αερισμού (άνοιγμα παραθύρων, πόρτες, τραβέρσες).

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του συστήματος

Η φυσική ανταλλαγή αέρα στο σπίτι έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • οικονομία. Η κίνηση των ροών αέρα πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση πρόσθετου εξοπλισμού.
 • χωρίς ατυχήματα. Ο σχεδιασμός εξαερισμού είναι εξαιρετικά απλός, δεν εξαρτάται από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δεν απαιτεί τακτική συντήρηση.
 • ήσυχη λειτουργία.
 • Η δυνατότητα συνδυασμού με συστήματα φιλτραρίσματος και κλιματισμού.

Το κύριο μειονέκτημα του φυσικού αερισμού είναι η αδύναμη ανταλλαγή αέρα, η οποία οδηγεί στον σχηματισμό συμπύκνωσης, τη συσσώρευση δυσάρεστων οσμών, την εμφάνιση μούχλας, μύκητα. Αυτό απειλεί όχι μόνο τη σταδιακή καταστροφή του σπιτιού, αλλά και την υγεία των ανθρώπων που ζουν σ 'αυτό.

Το φυσικό σύστημα αερισμού δεν επιτρέπει τη ρύθμιση της ποσότητας αέρα που αφαιρείται και παραδίδεται στις εγκαταστάσεις. Το επεξεργασμένο ρεύμα είτε δεν έχει χρόνο να εμφανιστεί έξω, είτε αφαιρείται πολύ γρήγορα, παρέχοντας απώλεια θερμότητας στο σπίτι. Το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία μέσα και έξω από το σπίτι είναι σχεδόν η ίδια, η έλξη εξαφανίζεται και η κίνηση του αέρα στο σύστημα σταματά. Ως εκ τούτου, η φυσική κυκλοφορία στη σύγχρονη κατασκευή των σπιτιών είναι πρακτικά δεν χρησιμοποιείται. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μηχανικό σύστημα.

Αναγκαστικός εξαερισμός - χαρακτηριστικά, ποικιλίες

Αυτό είναι ένα τεχνητά οργανωμένο σύστημα, η κίνηση του οξυγόνου στην οποία πραγματοποιείται μέσω της προσέλκυσης συσκευών έγχυσης (ανεμιστήρες, αντλίες, συμπιεστές). Λειτουργεί σε ιδιωτικές κατοικίες όπου δεν παρέχεται φυσικός εξαερισμός ή δεν λειτουργεί. Πλεονεκτήματα της μηχανικής οργάνωσης:

 • λειτουργεί ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες (πίεση, θερμοκρασία, άνεμος).
 • σας επιτρέπει να προετοιμάσετε τον αέρα που τροφοδοτείται στις εγκαταστάσεις σε μια άνετη κατάσταση (θερμότητα / δροσιά, ενυδάτωση / αποστράγγιση, καθαρό).

Μειονεκτήματα του αναγκαστικού συστήματος αρχοντικών:

 • σημαντικές δαπάνες για τη διευθέτηση του συστήματος, αγορά εξοπλισμού, πληρωμή ηλεκτρικής ενέργειας,
 • ανάγκη για τακτική συντήρηση.

Η μηχανική ανταλλαγή αέρα σε μια ιδιωτική κατοικία μπορεί να ρυθμιστεί με διάφορους τρόπους. Υπάρχει εξαερισμός:

 • εισροή - προβλέπει την εξαναγκασμένη παράδοση έξω?
 • Εξάτμιση - αφαιρεί μηχανικά την επεξεργασμένη ροή από τις εγκαταστάσεις.
 • Προμήθεια και εξάτμιση - η εισροή και η προσφορά στο σπίτι οργανώνονται τεχνητά.

Εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι

Αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αντικαθιστά τον αέρα εξαγωγής στο σπίτι φρέσκο. Αποτελείται από:

 • μια είσοδο αέρα.
 • συσκευές θέρμανσης και ψύξης ·
 • φίλτρα καθαρισμού.
 • συσκευές που τροφοδοτούν τον αέρα στις εγκαταστάσεις ·
 • συσκευές απορρόφησης θορύβου.

Μέσω της βαλβίδας αέρα, ο καθαρός αέρας εισέρχεται στο σύστημα, υποβάλλεται σε κάποια επεξεργασία, φιλτράρεται και διανέμεται μέσα από τις εγκαταστάσεις του σπιτιού με τη βοήθεια ανεμιστήρα. Μέσα στα δωμάτια, αντικαθιστά το ρεύμα των καυσαερίων. Ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να ψυχθεί περαιτέρω ή να θερμανθεί.

Τα συστήματα εξαερισμού του αέρα τροφοδοσίας είναι:

 • κανάλι - η κυκλοφορία του αέρα γίνεται μέσω σωλήνων.
 • μη-κανάλι - η ροή τροφοδοτείται μέσα στο δωμάτιο μέσα από τρύπες στους τοίχους, τα παράθυρα.

Με τη μέθοδο της συσκευής διακρίνεται:

 • συστήματα εξαερισμού που αποτελούνται από ξεχωριστές μονάδες συνδεδεμένες με έναν μόνο αγωγό.
 • monoblock - όλες οι συσκευές συναρμολογούνται σε μία συμπαγή συσκευασία.

Οι μονάδες εφοδιασμού έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας και του όγκου του παρεχόμενου οξυγόνου.
 • συμπαγείς διαστάσεις.
 • λειτουργικότητα (διαθέτουν πρόσθετες συσκευές για τον καθαρισμό, τη θέρμανση, την ψύξη του παρεχόμενου αέρα).
 • απλότητα εγκατάστασης, συντήρηση.

Μπορούν να εντοπιστούν περιβάλλοντα μειονεκτημάτων αυτού του τύπου εξαερισμού:

 • θόρυβο. Κατά τη λειτουργία, οι μονάδες του συστήματος παράγουν ήχους, οπότε είναι απαραίτητο να παράσχει ένα ηχητικό εξασθενητή, για να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό μακριά από τα σαλόνια του σπιτιού.
 • την ανάγκη για μια θέση για την εγκατάσταση όλων των στοιχείων της (κατά την εγκατάσταση ενός τηλεφωνικού συστήματος θα είναι απαραίτητη)?
 • ανάγκη για τακτική συντήρηση.

Εξαερισμός σε ιδιωτική κατοικία

Με τη διάταξη αυτού του συστήματος, καθαρό αέρα εισέρχεται στα δωμάτια μέσω παραθύρων, θυρών, ειδικών βαλβίδων και ο εξαντλημένος αέρας εξαντλείται μέσω ανεμιστήρων εξαγωγής. Αυτές οι συσκευές είναι εγκατεστημένες στα πιο προβληματικά σημεία του σπιτιού (στην κουζίνα, το μπάνιο), είναι τύπου τοίχου και καναλιού.

Πλεονεκτήματα αυτής της εγκατάστασης:

 • έλεγχος του όγκου του εκκενωθέντος αέρα.
 • ανεξαρτησία από τις περιβαλλοντικές συνθήκες ·
 • απλότητα εγκατάστασης.

Μεταξύ των ελλείψεων του συστήματος:

 • έλλειψη ελέγχου της ποσότητας αέρα που παρέχεται στο σπίτι.
 • δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού, ηλεκτρικής ενέργειας,
 • ανάγκη για τακτική συντήρηση.

Εξαερισμός με τη βοήθεια μονάδων αερισμού

Πώς να κάνετε τον αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία με μεταλλικά πλαστικά παράθυρα, τελειωμένα με μοντέρνα μονωτικά υλικά; Για να το κάνετε αυτό, χρειάζεστε ένα σύστημα ποιότητας που σας επιτρέπει να τροφοδοτείτε φρέσκο ​​και να αφαιρέσετε τον αέρα σε αυτόματο τρόπο λειτουργίας. Επίλυση αυτού του προβλήματος συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Προβλέπουν την οργάνωση δύο παράλληλων ροών:

 • για την εκκένωση του αέρα εξαγωγής.
 • να τρώνε φρέσκα.

Αυτές οι ρυθμίσεις σάς επιτρέπουν να ρυθμίζετε τον όγκο των ροών παραγωγής και τροφοδοσίας, επιτρέποντάς σας να διατηρείτε το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας στις εγκαταστάσεις του σπιτιού. Τα κύρια στοιχεία του συστήματος παροχής και εξαγωγής:

 • αεραγωγών - προορίζονται για την παροχή και την παραγωγή μάζας αέρα. Συγκροτούν δύο παράλληλους σωλήνες, αποτελούμενοι από σωλήνες και μορφοποιημένα προϊόντα (ρόδες, περιστροφικά στοιχεία). Οι αεραγωγοί διαφέρουν σε σχήμα (στρογγυλό, ορθογώνιο), επιφάνεια διατομής, ακαμψία (από αλουμινόχαρτο, γαλβανισμένο έλασμα, πλαστικό).
 • Ανεμιστήρας - παρέχει την πίεση στο σύστημα εξαερισμού, το οποίο είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία και την εκκένωση του αέρα. Μπορεί να τοποθετηθεί στην οροφή του κτιρίου, απευθείας στον αγωγό, ή σε ειδική στήριξη.
 • σχάρα εισαγωγής αέρα - μέσω αυτών εισέρχεται αέρας από το δρόμο στο κανάλι παροχής. Επίσης, αυτά τα στοιχεία προστατεύουν το σύστημα από ξένα αντικείμενα, τρωκτικά, πουλιά, κατακρήμνιση.
 • Βαλβίδα αέρα - εμποδίζει τον αέρα να εισέλθει στο σύστημα όταν είναι απενεργοποιημένος. Μπορεί να λειτουργήσει στην ηλεκτρική μονάδα, σε αυτόματο τρόπο, και επίσης να είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρική θέρμανση, η οποία προστατεύει την κατάψυξη των φυλλαδίων.
 • φίλτρα - προστατεύστε τους αεριζόμενους χώρους και το ίδιο το σύστημα από έντομα, σκόνη, άλλα μικρά σωματίδια. Απαιτούν τακτικό καθαρισμό (συνιστάται 1 φορά / μήνα).
 • ο θερμαντήρας αέρα - θερμαίνει τον αέρα που τροφοδοτείται στις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Αυτή η συσκευή είναι νερό (κατάλληλο για μεγάλες κατοικίες) και ηλεκτρική (που χρησιμοποιείται σε μικρά σπίτια)?
 • σιγαστήρες θορύβου - αποτρέπουν την εξάπλωση του ήχου από τα εργαλεία εργασίας μέσω του συστήματος σωλήνων. Είναι κυλινδρικά, κυλινδρικά, κυλινδρικά, κυψελοειδή. Μέσα σε αυτά, ο αέρας διέρχεται μέσω ειδικών φραγμών (διατρυπημένα κανάλια, σωλήνες ή πλάκες), με αποτέλεσμα η έντασή του να μειώνεται. Η εγκατάσταση του σιγαστήρα δεν είναι πάντα υποχρεωτική. Μερικές φορές, για να μειωθεί η ένταση των ήχων στο σύστημα, αρκεί να μειωθεί η ταχύτητα της εγκατάστασης, για να εξασφαλιστεί η ηχομόνωση των ανεμιστήρων.
 • φράκτες και διανομείς αέρα. Το πρώτο χρησιμεύει για τη ροή της ροής στο σύστημα, το δεύτερο - για ομοιόμορφη διασπορά γύρω από το δωμάτιο. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται με τη μορφή πλεγμάτων και διαχυτών στρογγυλής, ορθογώνιας μορφής. Τοποθετούνται στους τοίχους ή στην οροφή του δωματίου.
 • σύστημα ελέγχου. Μπορεί να είναι μηχανική (αντιπροσωπεύεται από διακόπτη) ή αυτόματη (η λειτουργία ελέγχεται από το τηλεχειριστήριο). Τα κυριότερα στοιχεία του είναι τα θερμο- και υδροστατικά, τα μανόμετρα.
 • σύστημα ασφαλείας - αντιπροσωπεύεται από ένα σύνολο πρόσθετων διατάξεων που προστατεύουν τα στοιχεία εξαερισμού από υπερθέρμανση, από υπερτάσεις τάσης.

Ένα βελτιωμένο μοντέλο εξαερισμού εφοδιασμού και εξαγωγής είναι ένα σύστημα ανάκτησης τύπου. Εξασφαλίζει την αποτελεσματική κυκλοφορία στο σπίτι χωρίς απώλεια θερμότητας. Αυτό το σύστημα ανεμιστήρων είναι εξοπλισμένο με σύστημα ανάκτησης, που επιτρέπει τη μείωση του κόστους θέρμανσης του αέρα που προέρχεται από το δρόμο. Ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τη θερμότητα των ανακυκλωμένων ρευμάτων που εκτρέπονται από το σπίτι. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός και ενεργειακά αποδοτικός τρόπος για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε κτίρια κατοικιών, αν και τα πιο δαπανηρά.

Αερισμός αερίου σε ιδιωτική κατοικία

Η παρουσία συσκευών αερίου στο σπίτι απαιτεί υψηλές απαιτήσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στις εγκαταστάσεις. Η διατάραξη της ώσης μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από προϊόντα καύσης.

Για την κανονική λειτουργία των εγκαταστάσεων αερίου απαιτείται οξυγόνο. Αν δεν είναι αρκετό, ο αέρας στο δωμάτιο είναι αποφορτισμένος. Ως αποτέλεσμα αυτού, υπάρχει μια αντίστροφη ώση, και αντί της καμινάδας, τα προϊόντα καύσης πέφτουν στον περιβάλλοντα χώρο. Μπορούν να προκαλέσουν κακουχία, σοβαρούς πονοκεφάλους, απώλεια συνείδησης από ένα άτομο και ακόμη και πλήρη διακοπή της αναπνοής.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό ενός λέβητα αερίου

Η ανταλλαγή αέρα σε ένα δωμάτιο με συσκευή θέρμανσης φυσικού αερίου θα πρέπει να οργανώνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες τεχνικές απαιτήσεις:

 • σε μία καμινάδα δεν υπάρχουν περισσότερες από δύο μονάδες αερίου.
 • Τα προϊόντα καύσης πρέπει να εισέρχονται στην καπνοδόχο από διαφορετικά επίπεδα (από απόσταση μεγαλύτερη των 50 cm). Με μια τροφοδοσία ενός επιπέδου στο κανάλι, τοποθετείται μια τομή του ίδιου ύψους.
 • Για να αποφευχθεί η διαρροή αιθάλης και μονοξειδίου του άνθρακα στις εγκαταστάσεις του σπιτιού, πρέπει να σφραγιστεί το σύστημα αερισμού του λέβητα. Οι αρμοί και οι ραφές είναι κατεργασμένες με υλικό ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.
 • όλα τα στοιχεία του συστήματος ανταλλαγής πρέπει να είναι θερμικά μονωμένα για την πρόληψη της πυρκαγιάς.

Ο εξαερισμός του λέβητα κατασκευάζεται από τον υπολογισμό: εκροή αέρα = ανταλλαγή αέρα x 3.

Παροχή αέρα = εκροή + όγκος οξυγόνου που απαιτείται για τη διαδικασία καύσης.

Τρόποι εξαερισμού του λέβητα αερίου

Η ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο όπου βρίσκεται ο εξοπλισμός αερίου μπορεί να οργανωθεί με τη βοήθεια:

 • φυσικό και μηχανικό αερισμό, με βάση την πρόσφυση. Η φυσική κυκλοφορία είναι αποτέλεσμα της πτώσης πίεσης μέσα στο σπίτι και στο δρόμο. Με τον μηχανικό εξαερισμό, ο ανεμιστήρας σχηματίζει ένα βύθισμα.
 • τροφοδοσίας, εξάτμισης ή συνδυασμένου συστήματος εξαερισμού, οργανωμένου σύμφωνα με το σκοπό. Ο αέρας που εξαναγκάζεται στο δωμάτιο αναγκάζεται, πιέζει το εξερχόμενο ρεύμα, ωθεί το έξω. Επίσης, το οξυγόνο μπορεί να παρέχεται στο λέβητα με φυσικό τρόπο, και μηχανικές οθόνες. Οργανώστε εξαερισμού δωματίου αυτόματο συνδυασμένο (σύστημα αναγκαστική αέρα) επιτρέπουν, λειτουργούν αποτελεσματικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες, επειδή η παροχή και η απομάκρυνση από αυτό εκτελείται μηχανικά?
 • κανάλι ή κανάλι (ανάλογα με το σχεδιασμό του εξοχικού σπιτιού). Στην πρώτη περίπτωση, ο λέβητας συνδέεται με ανοίγματα με άλλο χώρο, από όπου εξέρχεται η αναλωμένη ροή στον αγωγό αέρα. Στη δεύτερη περίπτωση, τοποθετείται ένα περίπλοκο σύστημα σωλήνων, εξασφαλίζοντας την ανταλλαγή σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

Συμβουλή: Για να βελτιωθεί ο φυσικός αερισμός του λέβητα αερίου, είναι προτιμότερο να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος θα εξασφαλίζει την κίνηση των αέριων μαζών ελλείψει έλξης.

Οι κλειστές συσκευές θέρμανσης που λειτουργούν με φυσικό αέριο είναι εφοδιασμένες με έναν αγωγό εξαερισμού (διπλής). Στον εσωτερικό σωλήνα του, εκτελείται η έξοδος των προϊόντων καύσης, και εξωτερικά - τροφοδοτείται καθαρός αέρας στον καυστήρα.

Εάν ένας λέβητας αερίου με θάλαμο καύσης ανοικτού τύπου είναι εγκατεστημένος στο σπίτι, πρέπει να είναι:

 • Τοποθετήστε ένα σωλήνα για την απομάκρυνση του μονοξειδίου του άνθρακα στο δρόμο.
 • να οργανώσει ένα κοινό σύστημα ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.
 • για να ρυθμίσετε την παροχή οξυγόνου στον λέβητα.

Στη σημείωση: το οξυγόνο μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο από το δρόμο μέσα από τις ρωγμές και τα κενά στα παράθυρα και τις πόρτες. Εάν το δωμάτιο κλείσει σφιχτά, θα είναι απαραίτητο να οργανωθεί η τροφοδοσία με φρέσκο ​​αέρα με αναγκαστική μέθοδο.

Ο κατάλληλος εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία

Η οργάνωση της ανταλλαγής οξυγόνου θα εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στο σπίτι, την υγεία των κατοίκων της και την ασφάλεια της ίδιας της δομής. Πώς να το εξοπλίσουμε σωστά;

Κανόνες και κανόνες για τον αερισμό στο σπίτι

Προκειμένου να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης για ένα άτομο σε ένα εξοχικό σπίτι, είναι απαραίτητο να εισέρχονται σε καθεμία από αυτές για 1 ώρα 60 m3 οξυγόνου (τουλάχιστον 20 m 3). Η άνετη υγρασία του αέρα κάνει το 50% και η ταχύτητα της ανταλλαγής του - 0,5 m / s.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το σωστό σχεδιασμό του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα για χώρους διαφορετικών σκοπών. Για το μπάνιο, αυτός ο δείκτης είναι 50 m 3, ένα κοινό μπάνιο - 25 m 3, κουζίνα - 90 m 3. Όχι μόνο τα γραφεία, αλλά και τα καθιστικά, τα βοηθητικά δωμάτια πρέπει να αερίζονται. Για να διαμορφώσετε μια υπολογισμένη κουκούλα, πρέπει να συνοψίσετε την ανταλλαγή αέρα σε κάθε διαμέρισμα του σπιτιού. Είναι επιθυμητό ο πραγματικός εξαερισμός να υπερβαίνει τα ελάχιστα πρότυπα.

Σχεδιάζοντας ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα στο σπίτι

Η ανάπτυξη ενός έργου αερισμού του σπιτιού περιλαμβάνει:

 • μια επιλογή εξοπλισμού.
 • την εκπόνηση σχεδίου για τη διαρρύθμιση των επικοινωνιών, λαμβάνοντας υπόψη αρχιτεκτονικά, κατασκευαστικά, υγειονομικά, οικονομικά κριτήρια.

Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα αντιμετωπίσει την παροχή και απομάκρυνση του αέρα, εντός του εκτιμώμενου όγκου που υπολογίζεται για το σπίτι. Το έργο δεν πρέπει μόνο να διασφαλίζει τον αδιάκοπο αερισμό των χώρων, αλλά και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα δομικά στοιχεία (κόμβους, θαλάμους). Αυτό είναι απαραίτητο για γρήγορη αντιμετώπιση προβλημάτων και τακτική συντήρηση.

Για να λειτουργήσει σωστά η κυκλοφορία, είναι σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά όλο τον εξοπλισμό. Θα πρέπει να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται δεν πρέπει να καταστρέφουν την αρχιτεκτονική του σπιτιού, οπότε είναι καλύτερο να εξασφαλιστεί η τοποθέτησή τους με κρυφό τρόπο.

Κατά τον σχεδιασμό ενός εξοχικού εξαερισμού είναι σημαντικό το σύστημα να συμμορφώνεται με τα υγειονομικά και επιδημιολογικά πρότυπα. Δεν πρέπει μόνο να αντιμετωπίσει την παροχή / αφαίρεση των μαζών του αέρα, αλλά και να λειτουργήσει όσο πιο ήσυχα γίνεται. Μην ξεχνάτε την οικονομία του συστήματος. Αλλά η επιθυμία για μείωση του κόστους της εγκατάστασής του δεν πρέπει να αντανακλά την ποιότητα της εγκατάστασης. Ο κύριος στόχος του σχεδιασμού είναι η ανάπτυξη της καλύτερης παραλλαγής του εξαερισμού στο σπίτι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω κριτήρια.

Η σύνταξη ενός έργου από έναν ανάδοχο αρχίζει με τη δημιουργία μιας τεχνικής εργασίας. Όλα τα κριτήρια τίθενται σε αυτό, σύμφωνα με τα οποία το σύστημα εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθεί, τις επιθυμίες του πελάτη.

Υπολογισμός του εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Η λειτουργία του συστήματος εξαρτάται από το αν ο όγκος του παρεχόμενου και εκκενωμένου αέρα αντιστοιχεί στις συνθήκες του σπιτιού. Αυτό μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας ειδικούς τύπους. Η βάση του σχεδίου είναι το σπίτι, το οποίο δείχνει το σκοπό και την έκταση κάθε δωματίου.

Αρχικά υπολογίστε τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα - μια ένδειξη που καθορίζει πόσες φορές σε 1 ώρα στο δωμάτιο ο αέρας θα αλλάξει εντελώς. Για τις περισσότερες κατοικίες, μπορεί να είναι ενιαία, για κουζίνες, μπάνια, λεβητοστάσια - 2-3 φορές. Επίσης, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι άνθρωποι που ζουν στο σπίτι.

Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα υπολογίζεται από τον τύπο: L (χωρητικότητα της μονάδας αερισμού, m3 / h) = n (το ποσοστό πολλαπλότητας για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο) * V (ένταση δωματίου).

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο σπίτι, πραγματοποιείται σύμφωνα με τον τύπο: L = Ν (αριθμός κατοίκων)* L (ο αέρας που προορίζεται για ένα άτομο είναι ο κανόνας). Όταν εκτελείτε σωματικές ασκήσεις, ένα άτομο χρειάζεται ανανέωση αέρα - 30 m 3 / h, σε ηρεμία - 20 m 3 / h.

Λάβετε υπόψη: έχοντας υπολογίσει την ανταλλαγή αέρα με πολλαπλότητα και τον αριθμό των ενοικιαστών, καθοδηγούνται από τη μεγαλύτερη από αυτές τις τιμές.

Επιλογή εξοπλισμού

Τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγονται οι κύριες ρυθμίσεις συστήματος:

 • ισχύ, παραγωγικότητα.
 • πίεση εργασίας ·
 • επίπεδο θορύβου.

Η ταχύτητα κίνησης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων εξαρτάται άμεσα από τη διατομή τους, καθώς και τη δύναμη του ανεμιστήρα. Αλλά πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι αεραγωγοί έχουν μια συγκεκριμένη αντίσταση, η οποία μειώνει την ικανότητα της μονάδας επεξεργασίας αέρα.

Να σημειωθεί: η απόδοση του συστήματος εξαερισμού του εξοχικού σπιτιού πρέπει να είναι στην περιοχή των 1000-3000 m 3 / h.

Στο στάδιο της ανάπτυξης της μελέτης σκοπιμότητας προσδιορίζεται ο τύπος, η ποσότητα και η ισχύς των στοιχείων του συστήματος, η προετοιμασία της προσωρινής αξίας του, οι προσαρμογές για τη βελτιστοποίηση. Μετά από αυτό, καταρτίζεται ένα έργο εργασίας, βασισμένο σε πολύ ακριβείς υπολογισμούς της ανταλλαγής αέρα, απελευθέρωσης θερμότητας ενός συγκεκριμένου σπιτιού. Οι συσκευές και οι διανομείς αέρα σε αυτό επιλέγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες παραμέτρους.

Το σχέδιο εξαερισμού ενός συνηθισμένου σπιτιού

Το δίκτυο διανομής αέρα αποτελείται από σωλήνες, διαμορφωμένα προϊόντα (περιστροφικά στοιχεία, διαχωριστές, προσαρμοστές), συσκευές διανομής (διαχύτες, σχάρες). Στη βάση του, μπορείτε να καθορίσετε:

 • η πίεση λειτουργίας του ανεμιστήρα εξαρτάται από τις τεχνικές παραμέτρους της μονάδας, τον τύπο και τη διάμετρο των αεραγωγών, τον αριθμό των περιστροφικών και συνδετικών στοιχείων και τους διανομείς αέρα που χρησιμοποιούνται. Όσο μακρύτερα ο κύριος και οι περισσότεροι διαφορετικοί σύνδεσμοι, στροφές, προσαρμοστές σε αυτό, τόσο μεγαλύτερη πίεση πρέπει να δημιουργήσει ο ανεμιστήρας.
 • ταχύτητα μετακίνησης των αέριων μαζών - εξαρτάται από τη διάμετρο του δικτύου. Για οικιστικά κτίρια είναι 2,5-4 m / s.
 • το επίπεδο θορύβου εξαρτάται από την διατομή του δικτύου και την ταχύτητα μετακίνησης του αέρα μέσω αυτών. Η ήσυχη εργασία του συστήματος εξαερισμού θα παρέχει σωλήνες μεγάλης διαμέτρου. Εάν δεν μπορείτε να τα εγκαταστήσετε, χρησιμοποιήστε κορμούς 160-250 mm, εξοπλισμένες με πλέγματα διανομής 20x20 ή 20x30 cm.

Σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο (GOST 21.602-2003), όλα τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού πρέπει να εμφανίζονται στο διάγραμμα. Υποδεικνύονται με ορισμένα σύμβολα και υπογράφονται.

Διάγραμμα του συστήματος εξαερισμού

Το έγγραφο αυτό περιέχει επίσης παραπομπές σε άλλες κανονιστικές πράξεις που ρυθμίζουν τη γραφική παράσταση της κατεύθυνσης του αέρα στο σύστημα εξαερισμού, τα συστατικά του στοιχεία (ανεμιστήρες, σωλήνες).

Για να ζήσετε σε ένα εξοχικό σπίτι ήταν άνετο και ασφαλές για ένα άτομο, είναι απαραίτητο να οργανώσει τον εξαερισμό του. Αυτό δεν θα εξασφαλίσει μόνο ένα ευνοϊκό μικροκλίμα, αλλά θα επεκτείνει επίσης την διάρκεια λειτουργίας του ίδιου του κτιρίου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρυθμίσεων ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου συστήματος εξαρτάται από την περιοχή, τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του σπιτιού, τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν, τον προϋπολογισμό. Για να διασφαλιστεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά, ο σχεδιασμός και η εγκατάστασή του πρέπει να ανατεθούν καλύτερα σε επαγγελματίες με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.

Πώς να κάνετε τον αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία: υπολογισμός, σχέδιο και επιλογή εξοπλισμού

Το ζήτημα του πώς γίνεται ο εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία αναδύεται σε οποιοδήποτε στάδιο κατασκευής και επισκευής. Από την ορθότητα της επιλογής του εξοπλισμού και εξαρτημάτων εξαρτάται από το μικροκλίμα των εγκαταστάσεων και την ευημερία των ανθρώπων. Θα υπολογίζουμε και θα παραλαμβάνουμε τον εξοπλισμό για μονοκατοικία.

Η έλλειψη εξαερισμού οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες. Μερικές φορές δεν τις παρατηρούμε, αλλά αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την κατασκευή του σπιτιού. Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την αναπνοή ενός ατόμου και ο αέρας στις εγκαταστάσεις πρέπει να καθαρίζεται από βλαβερές ουσίες, οσμές και μικροοργανισμούς.

Ένα κοινό πρόβλημα που σχετίζεται με την έλλειψη εξαερισμού στο περίβλημα είναι η υψηλή υγρασία κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου. Από αυτό συμβαίνει η συμπύκνωση του νερού στα παράθυρα και στους τοίχους. Ταυτόχρονα, ένας μύκητας αναπτύσσεται σε χώρους όπου η υγρασία εγκαθίσταται, απειλώντας την υγεία των ανθρώπων και καταστρέφοντας τις κτιριακές δομές.

Τα ερμητικά συστήματα των παραθύρων και των θυρών επιδεινώνουν το πρόβλημα. Η έλλειψη εξαερισμού μέσω των ρωγμών στις κατασκευές αυξάνει την υγρασία και επομένως τη συμπύκνωση το χειμώνα. Πώς να είναι; Μετά από όλα, είναι αυτές οι αποτελεσματικές δομές εγκλεισμού που μειώνουν την απώλεια θερμότητας; Είναι απαραίτητο να καταπολεμήσουμε την έλλειψη καθαρού αέρα. Κάνουμε αερισμό.

Εγκατάσταση τροφοδοτικού αέρα Systemair TA.

Πριν κάνετε εξαερισμό για ένα ιδιωτικό σπίτι, πρέπει να σηκώσετε το σύστημα, να υπολογίσετε, σύμφωνα με τους κανόνες, να παραλάβετε εξοπλισμό και μονάδες.

Αρχές ανταλλαγής αέρα

Πώς να κάνετε τον αερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι; Πρώτα πρέπει να αποφασίσετε για το σύστημα. Υπάρχουν δύο:

Στην πρώτη περίπτωση η κουκούλα οργανώνεται μέσω των αγωγών αερισμού στους τοίχους. Υπό την επίδραση της διαφοράς πίεσης, ο αέρας αντλείται από το εσωτερικό του σπιτιού. Είναι συνηθισμένο να το κάνετε αυτό από τις εγκαταστάσεις των κουζινών, τουαλέτες, μπάνια, podsobok, λεβητοστάσια και άλλους τεχνικούς χώρους. Ταυτόχρονα φρέσκο ​​αέρα έρχεται επίσης φυσικά. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω παραθύρων, θυρών, ρωγμών και οπών στα χωρίσματα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν βαλβίδες παραθύρου και τοίχου.

Αλλά ένα τέτοιο σύστημα είναι αναξιόπιστο. Ο όγκος του αέρα που διέρχεται από τα κανάλια στο φυσικό σύστημα αερισμού εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την πίεση και άλλες παραμέτρους της ατμόσφαιρας.

Systemair ανεμιστήρας KVK.

Για να μην σκεφτεί κανείς την επίδραση της φύσης στον αερισμό χρησιμοποιήστε ένα σύστημα με μηχανικό κίνητρο. Δημιουργείται με βάση τους ανεμιστήρες και τις μονάδες χειρισμού αέρα, οι οποίες τροφοδοτούν βίαια και αντλούν αέρα στους σωστούς όγκους.

Ο εξοπλισμός μπορεί να τοποθετηθεί στη σοφίτα ή στα βοηθητικά δωμάτια. Η δομή του συστήματος με μηχανικό κίνητρο περιλαμβάνει:

 • ανεμιστήρες και μονάδες επεξεργασίας αέρα (μονάδα εισαγωγής και εξαγωγής μονοπώλων) ·
 • φίλτρα, εξασθενητές ήχου, αποσβεστήρες, ρυθμιστές.
 • αυτοματοποίηση ·
 • αγωγοί αέρα, σχάρες (ή άλλες συσκευές διανομής).

Ας πάρουμε ένα σύστημα για μονοκατοικία αποτελούμενη από 3 σαλόνια, κουζίνα, λεβητοστάσιο και μπάνιο, η συνολική έκταση των οποίων είναι 91 τ.μ. Υπάρχουν 3 άτομα που ζουν σε αυτό.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα

Πριν από την εγκατάσταση του εξαερισμού, υπολογίζουμε. Αυτό γίνεται σε διάφορα στάδια. Όλα αρχίζουν με την εκπόνηση του σχεδίου του σπιτιού, στο οποίο γίνεται ο εξαερισμός. Στο σχέδιο προσδιορίζονται όλα τα δωμάτια, οι περιοχές και τα μεγέθη τους. Βασίζεται σε αυτό τον υπολογισμό του εξαερισμού.

Σχέδιο των χώρων του σπιτιού.

Ο όγκος του αέρα που τροφοδοτείται (και λαμβάνεται) σε κάθε δωμάτιο καθορίζεται από τους κανόνες. Για ένα ιδιωτικό σπίτι, τα πάντα μπορούν να καθοριστούν σύμφωνα με το SNiP 31-02-2001 "Κατοικίες διαμερισμάτων σπίτια".

Κανόνες αερισμού από SNIP 31-02-2001.

Και σύμφωνα με τα πρότυπα σχεδιασμού "ABOK" 2.1-2008 "Κατοικίες και δημόσια κτίρια".

Πρότυπα αερισμού από το NP "ABOK" 2.1-2008.

Αυτά τα δύο πρότυπα δίνουν μερικές φορές διαφορετική αξία για την ανταλλαγή αέρα. Επιλέγουμε περισσότερα. Όλοι οι υπολογισμοί συνοψίζονται σε έναν πίνακα. Αυτό είναι βολικό και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε γρήγορα τα δεδομένα.

Υπολογισμός της ιδιωτικής εξοχικής κατοικίας ανταλλαγής αέρα.

Συγκεντρώστε τους επιλεγμένους αριθμούς, βρίσκουμε τον συνολικό όγκο εισροής και εξάτμισης:

 • παιδικό δωμάτιο - 40 m3 / h;
 • λεβητοστάσιο - 70 m3 / h;
 • υπνοδωμάτιο - 60 m3 / h;
 • σαλόνι - 120 m3 / h;
 • κουζίνα - 90 m3 / h;
 • μπάνιο - 50 m3 / h.

Η συνολική ανταλλαγή αέρα στο σπίτι είναι 430 m3 / h. Βάσει αυτού του δείκτη, επιλέγουμε τον εξοπλισμό.

Ο εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το διορισμό των χώρων - στα σαλόνια η εισροή και η εξάντληση οργανώνονται. Στην κουζίνα και τα ντους μόνο μια κουκούλα, και η εισροή που απαιτείται για τη διατήρηση της ισορροπίας αέρα, σερβίρεται στα δωμάτια δίπλα τους (στο σαλόνι).

Οργάνωση δικτύων

Η διανομή των δικτύων εξαερισμού πραγματοποιείται σε σοφίτα ή κάτω από το ανώτατο όριο κατοικιών και βοηθητικών χώρων. Η πρώτη επιλογή είναι πιο βολική και δεν απαιτεί διακοσμητικά έργα, αλλά όχι πάντα στη σοφίτα είναι η πρόσβαση. Στο ιδιωτικό μας σπίτι, όλοι οι αγωγοί είναι τοποθετημένοι κάτω από το ταβάνι. Στο μέλλον είναι διακοσμημένα με γυψοσανίδες ή άλλα υλικά. Ο εξοπλισμός εξαερισμού αναστέλλεται στον κλίβανο. Η πρόσληψη καθαρού αέρα διεξάγεται μέσω πλεγμάτων ορθογωνικής διατομής και εξάτμισης μέσω ενός διαύλου σε τοίχο από τούβλα.

Δίκτυο αγωγών σε ιδιωτικό σπίτι.

Πριν από τον αερισμό σε ιδιωτική κατοικία, προσδιορίζουμε τον τύπο των αεραγωγών. Μπορούν να είναι κασσίτερος και πλαστικό, στρογγυλά και ορθογώνια. Όλα εξαρτώνται από τον τύπο και τις απαιτήσεις. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι ο εξαερισμός είναι κυρίως από γαλβανισμένο λαμαρίνα. Αυτό είναι ένα βολικό και πρακτικό υλικό που σας επιτρέπει να παράγετε αγωγοί αέρα διαφορετικών μεγεθών. Δεδομένου ότι το ορθογώνιο τμήμα σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε το ύψος κάτω από την οροφή, επιλέξτε το.

Κουτιά από κασσίτερο με φλάντζες.

Στο διάγραμμα σχεδιάζουμε την κατεύθυνση του παρεμβύσματος και τη θέση των πλεγμάτων, των διαχυτών. Σε κάθε τοποθεσία, επιλέγουμε την περιοχή της εγκάρσιας τομής. Για οικιστικά κτίρια, πρέπει να παρέχει ταχύτητα αέρα 3,0-5,0 m / s. Ρυθμίζοντας την ταχύτητα V = 3,5 m / s, βρίσκουμε την περιοχή διατομής των τμημάτων εξαερισμού μιας ιδιωτικής κατοικίας με την παροχή L (m3 / h) σύμφωνα με τον τύπο:

Επιλέγουμε τις διαστάσεις του ορθογωνίου καθορίζοντας μία πλευρά h:

Παίρνουμε ένα κουτί για το τμήμα εξαερισμού h · b.

Επιλογή εξοπλισμού

Πώς μπορώ να συνεχίσω να αερίζω σε ιδιωτικό σπίτι; Απομένει να πάρει μάρκες, τύπος και μοντέλο εξοπλισμού. Επιλέγουμε τα προϊόντα της σουηδικής εταιρείας Systemair. Για έναν όγκο ανταλλαγής αέρα 430 m3 / h, μια μονάδα TA-450EL με φίλτρο και ηλεκτρικό θερμαντήρα είναι κατάλληλη ως μονάδα διαχείρισης αέρα. Η επιλογή γίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα απόδοσης λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια πίεσης στο δίκτυο μας περίπου 150 Pa.

Χαρακτηριστικά της μονάδας επεξεργασίας αέρα.

Η κουκούλα οργανώνεται από δύο ανεμιστήρες και μια φυσική κυκλοφορία. Για ένα μπάνιο στον αγωγό αερισμού, εγκαθίσταται ένας ανεμιστήρας τοίχου τύπου BF 120 με χωρητικότητα 50 m3 / h. Από τον αέρα του κλιβάνου αφαιρούμε το φυσικό εκχύλισμα μέσω ενός καναλιού στον τοίχο. Από τους εναπομείναντες χώρους, ο αέρας επιστροφής εκκενώνεται στον δρόμο από ανεμιστήρα σε περίβλημα με θόρυβο (KVK-160M) χωρητικότητας 310 m3 / h.

Ως συσκευές διανομής αέρα χρησιμοποιούμε ορθογώνια σχάρες. Από τον κατάλογο λαμβάνουμε την επιθυμητή συσκευή (για την επιλεγμένη ροή), λαμβάνοντας υπόψη ότι η ταχύτητα πρέπει να είναι 1,5-1,8 m / s.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο και έτοιμο για εγκατάσταση. Η συμμόρφωση με όλους τους κανόνες και τους κανόνες υπολογισμού θα σας επιτρέψει να επιλέξετε τα εξαρτήματα για τον αερισμό του ιδιωτικού σας σπιτιού. Δεν είναι τόσο δύσκολο!

Εξαερισμός στο σπίτι. Ταξινόμηση και υπολογισμός των συστημάτων αερισμού στο σπίτι

Σε αυτό το άρθρο, θα ληφθεί υπόψη ο σκοπός και η ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού για χώρους διαβίωσης. Θα σας ενημερώσουμε για τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού και θα δώσουμε ένα παράδειγμα υπολογισμού των συστημάτων εξαερισμού. Ας εξετάσουμε πώς να ελέγξουμε αν λειτουργεί ο εξαερισμός και να δούμε μια λεπτομερή μεθοδολογία για τον υπολογισμό των συστημάτων εξαερισμού.

Περιεχόμενα: (απόκρυψη)

Ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού

Τα συστήματα εξαερισμού για οικιστικά και δημόσια κτίρια μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες: ανάλογα με τη λειτουργία, τη μέθοδο υποκίνησης της κίνησης του αέρα και τον τρόπο μετακίνησης του αέρα.

Είδη συστημάτων εξαερισμού για λειτουργικούς σκοπούς:

 1. Σύστημα εξαερισμού (σύστημα εξαερισμού, το οποίο παρέχει καθαρό αέρα στο δωμάτιο).
 2. Σύστημα εξαερισμού (σύστημα εξαερισμού, το οποίο απομακρύνει τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο).
 3. Σύστημα εξαερισμού ανακύκλωσης (σύστημα εξαερισμού, το οποίο παρέχει καθαρό αέρα στο δωμάτιο με μερική πρόσμιξη αέρα εξαγωγής).

Είδη συστημάτων εξαερισμού με τη μέθοδο επαγωγής της κίνησης του αέρα:

 1. Με μηχανικά ή τεχνητά (αυτά είναι συστήματα εξαερισμού, στα οποία η κίνηση του αέρα γίνεται με ανεμιστήρα).
 2. Με φυσικό ή φυσικό (η κίνηση του αέρα οφείλεται στη δράση βαρυτικών δυνάμεων).

Είδη συστημάτων εξαερισμού με την κίνηση του αέρα:

 1. Κανάλι (η κίνηση του αέρα πραγματοποιείται μέσω δικτύου αγωγών αέρα και καναλιών).
 2. Κανάλι χωρίς κανάλια (ο αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο δεν είναι οργανωμένος, λόγω της διαρροής των ανοιγμάτων των παραθύρων, των ανοιχτών παραθύρων, των θυρών).

Τι απειλεί τον ανεπαρκή αερισμό;

Εάν δεν υπάρχει αρκετή εισροή στο σπίτι, τότε θα υπάρχει έλλειψη οξυγόνου στο δωμάτιο, αυξημένη υγρασία ή ξηρότητα (ανάλογα με την εποχή) και σκόνη.


Θόρυβος παράθυρα με ανεπαρκή εξαερισμό

Αν, όμως, η έλλειψη της in-house κουκούλα, τότε θα υπάρξει μια υψηλή υγρασία, λιπαρό αιθάλη στους τοίχους της κουζίνας, θολώσει τα παράθυρα το χειμώνα, είναι δυνατό ο μύκητας στους τοίχους, ιδιαίτερα το μπάνιο και τουαλέτα, καθώς και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με ταπετσαρία.


Μύκητας σε ταπετσαρία με ανεπαρκή εξαερισμό

Και ως εκ τούτου, ένας αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών και αναπνευστικών ασθενειών. Επιπλέον, τα περισσότερα έπιπλα και διακοσμητικά υλικά απελευθερώνουν συνεχώς επικίνδυνες χημικές ενώσεις στον αέρα. Η MPC (μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση) στα υγειονομικά και υγιεινά συμπεράσματα για αυτά τα υλικά επίπλων και διακόσμησης καθορίζεται από τις συνθήκες συμμόρφωσης με τα πρότυπα αερισμού. Και όσο χειροτερεύει ο αερισμός, τόσο περισσότερο αυξάνεται η συγκέντρωση αυτών των επιβλαβών ουσιών στον αέρα. Ως εκ τούτου, η συντήρηση του κατάλληλου εξαερισμού εξαρτάται άμεσα από την υγεία των ενοικιαστών του σπιτιού.

Πώς να ελέγξετε εάν λειτουργεί ο εξαερισμός σας;

Πρώτα απ 'όλα, μπορείτε να ελέγξετε αν λειτουργεί η κουκούλα. Για να το κάνετε αυτό, φέρτε έναν αναπτήρα ή ένα κομμάτι χαρτί στη σχάρα εξαερισμού που είναι τοποθετημένη στον τοίχο του μπάνιου ή στην κουζίνα. Εάν η φλόγα (ή ένα κομμάτι χαρτί) κάμπτεται προς την σχάρα, τότε υπάρχει έλξη, βύθισμα εργασίας. Αν όχι, το κανάλι είναι μπλοκαρισμένο, για παράδειγμα, σφυρήλατο, με φύλλα διαμέσου του αγωγού. Εάν έχετε ένα διαμέρισμα, θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από τους γείτονες, κάνοντας την ανακατασκευή των χώρων. Επομένως, το πρώτο σας καθήκον είναι να παρέχετε πρόσφυση στον αγωγό εξαερισμού.


Έλεγχος του αερισμού για την παρουσία έλξης με αναπτήρα

Εάν η έλξη είναι, αλλά δεν είναι σταθερή, και πάνω ή κάτω από σας ζουν γείτονες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ρέει αέρας σε εσάς και από τις γειτονικές εγκαταστάσεις που φέρουν αρώματα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί η κουκούλα με μια βαλβίδα αντεπιστροφής ή ένα αυτόματο κλείστρο, το οποίο κλείνει με αντίστροφη έλξη.

Πώς να ελέγξετε αν έχετε επαρκές τμήμα της κουκούλας, θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα. Ο τύπος για τον υπολογισμό του εξαερισμού

Για να επιλέξουμε το σύστημα εξαερισμού που χρειαζόμαστε, πρέπει να γνωρίζουμε πόσο αέρα πρέπει να τροφοδοτείται ή να αφαιρείται από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Με απλά λόγια, πρέπει να γνωρίζετε την ανταλλαγή αέρα σε ένα δωμάτιο ή σε μια ομάδα δωματίων. Αυτό θα καταστήσει σαφές πώς να υπολογίσετε το σύστημα αερισμού, να επιλέξετε τον τύπο και το μοντέλο του ανεμιστήρα και να υπολογίσετε τους αεραγωγούς.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πώς να υπολογίσει την ανταλλαγή αέρα, όπως η απομάκρυνση της περίσσειας θερμότητας, για την απομάκρυνση της υγρασίας, βρωμιά κατά την αραίωση με το MAC (μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση). Όλα αυτά απαιτούν ειδικές γνώσεις, δυνατότητα χρήσης πίνακες και διαγράμματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κυβερνητικούς κανονισμούς, όπως SanPin, GOST, SNIP και DBNy, το οποίο ορίζει σαφώς τι πρέπει να εξαερισμού σε ορισμένους τομείς, τι εξοπλισμό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και πού θα πρέπει να βρίσκεται. Και επίσης, πόσο αέρα, με ποιες παραμέτρους και με ποια αρχή θα έπρεπε να τροφοδοτούνται και να αφαιρούνται. Κατά τον σχεδιασμό συστημάτων εξαερισμού, κάθε μηχανικός εκτελεί υπολογισμούς σύμφωνα με τα παραπάνω πρότυπα. Για τον υπολογισμό του αέρα σε μια κατοικημένη περιοχή, που θα καθοδηγείται από αυτά τα πρότυπα και να χρησιμοποιήσει δύο από τα πιο απλή μέθοδος εύρεσης του αέρα: στον αγωνιστικό χώρο, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής-υγιεινής και αναπνέει της πολλαπλότητας.

Υπολογισμός της επιφάνειας του δωματίου

Αυτός είναι ο απλούστερος υπολογισμός. Υπολογισμός των εκτάσεων αερισμός είναι στη βάση ότι για χώρους πρότυπα ρυθμίζουν τη σίτιση των 3 m 3 / ώρα φρέσκου αέρα ανά 1 m2 του χώρου δαπέδου, ανεξάρτητα από το πόσα άτομα.

Υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής για τα δημόσια και τα διοικητικά κτίρια, απαιτείται 60 m 3 / ώρα καθαρού αέρα ανά άτομο μόνιμα σε κλειστό χώρο και για ένα προσωρινό 20 m 3 / ώρα.

Υπολογισμός πολλαπλότητας

Στο κανονιστικό έγγραφο, δηλαδή στο Πίνακας 4 DBN B.2.2-15-2005 Κατοικίες υπάρχει ένας πίνακας με τις δεδομένες πολλαπλές για τα δωμάτια (Πίνακας 1), θα τις χρησιμοποιήσουμε σε αυτόν τον υπολογισμό (για τη Ρωσία, τα δεδομένα αυτά δίνονται σε SNIP 2.08.01-89 * Κατοικίες, Παράρτημα 4).

Πίνακας 1. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις κατοικιών.

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα - Αυτή η τιμή, η αξία της οποίας δείχνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα ο αέρας στο δωμάτιο αντικαθίσταται εντελώς από ένα νέο. Εξαρτάται άμεσα από το συγκεκριμένο δωμάτιο (τον όγκο του). Δηλαδή, μια ενιαία ανταλλαγή αέρα είναι όταν σε μια ώρα το δωμάτιο ήταν φρέσκο ​​και ο "εξαντλημένος" αέρας σε ποσότητα ίση με έναν όγκο δωματίου αφαιρέθηκε. 0,5 αεραγωγού γερανού - το ήμισυ του όγκου του δωματίου. Στον πίνακα αυτό, οι δύο τελευταίες στήλες υποδεικνύουν τις πολλαπλότητες και τις απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα στους χώρους εισόδου και εξάτμισης αντίστοιχα. Έτσι, ο τύπος για τον υπολογισμό του εξαερισμού, συμπεριλαμβανομένης της σωστής ποσότητας αέρα, μοιάζει με αυτό:

L = n * V (m 3 / h), όπου

n - κανονικοποιημένη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα, ώρα-1.

V - όγκος του δωματίου, m 3.

Αν λάβουμε υπόψη την ανταλλαγή του αέρα για μια ομάδα δωμάτια σε ένα κτίριο (για παράδειγμα, διαμέρισμα κατοικιών) ή για ολόκληρο το κτίριο (κατοικία), θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο όγκο του αέρα. Αυτός ο όγκος πρέπει να ικανοποιεί την κατάσταση ΣΤpr = Σ Lvyt Δηλαδή, πόσο αέρα θα εξυπηρετούμε, το ίδιο θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Με αυτόν τον τρόπο, ακολουθία του υπολογισμού του εξαερισμού με πολλαπλότητα τα ακόλουθα:

 1. Θεωρούμε τον όγκο κάθε δωματίου στο σπίτι (όγκος = ύψος * μήκος * πλάτος).
 2. Υπολογίζουμε για κάθε δωμάτιο τον όγκο του αέρα σύμφωνα με τον τύπο: L = n * V.

Για να γίνει αυτό, επιλέγουμε πρώτα από τον Πίνακα 1 τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα για κάθε δωμάτιο. Για τους περισσότερους χώρους, μόνο η εισροή ή μόνο η εξάτμιση κατανέμεται. Για μερικούς, για παράδειγμα, κουζίνα-τραπεζαρία και οι δύο. Μια παύλα υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τροφοδοτήσετε (αφαιρέστε) αέρα σε αυτό το δωμάτιο.
Για εκείνους τους χώρους, για τα οποία στον πίνακα αντί του ρυθμού αερισμού είναι η ελάχιστη ανταλλαγή αέρα (π.χ., ≥90 m 3 / h για την κουζίνα), εξετάζει την επιθυμητή αναπνευσιμότητα ίσο με εκείνο που συνιστάται. Στο τέλος του υπολογισμού, αν η εξίσωση του υπολοίπου ( ΣΤpr και ΣΤvyt ) δεν θα συγκλίνουν, τότε μπορούμε να αυξήσουμε τις τιμές ανταλλαγής αέρα για αυτά τα δωμάτια στο απαιτούμενο σχήμα.

Εάν ο πίνακας δεν περιέχει κενά, ο ρυθμός αερισμού για τον πιστεύουν, θεωρώντας ότι οι κανόνες για εγκαταστάσεις ρυθμίζουν τη διατροφική 3 m 3 / h φρέσκου αέρα ανά 1 m 2 της επιφάνειας του εδάφους. Δηλαδή. θεωρούμε την ανταλλαγή αέρα για τέτοιες εγκαταστάσεις σύμφωνα με τον τύπο: L = Sεγκαταστάσεις* 3.

Όλες οι τιμές L γύρω στα 5 προς τα πάνω, δηλ. οι τιμές πρέπει να είναι πολλαπλάσιες των 5.

 1. Συνοψίστε ξεχωριστά Εγκαταστάσεις Litech, για την οποία η ροή αέρα κανονικοποιείται και ξεχωριστά Εγκαταστάσεις Litech, για την οποία εξομαλύνεται η εξάτμιση. Παίρνουμε 2 ψηφία: ΣΤpr και ΣΤπ.χ.
 2. Συνθέτουμε την εξίσωση του ισοζυγίου ΣΤpr = Σ Lvyt.

Αν το ΣΤpr > Σ Lvyt, τότε να αυξηθεί ΣΤvyt στην αξία ΣΤpr αυξάνουμε τις τιμές ανταλλαγής αέρα για εκείνους τους χώρους για τους οποίους εμείς στο σημείο 3 πήραμε ανταλλαγή αέρα ίση με την ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή.
Εξετάστε τους υπολογισμούς στα παραδείγματα.

Παράδειγμα 1: Υπολογισμός με πολλαπλότητα.

Υπάρχει μια κατοικία με επιφάνεια 140 τ.μ. με δωμάτια: κουζίνα (s1= 20 m 2), υπνοδωμάτιο (s2= 24 m 2), το γραφείο (s3= 16 m 2), σαλόνι (s4= 40 m 2), ο διάδρομος (s5= 8 m 2), ένα μπάνιο (s6ο= 2 m 2), μπάνιο (s7ο= 4 m 2), ύψος οροφής h = 3,5 m. Είναι απαραίτητο να συντάξετε ένα ζυγό αέρα στο σπίτι.

 1. Βρίσκουμε τον όγκο των χώρων από τον τύπο V = sn* h, θα είναι V1= 70 m 3, V2= 84 m 3, V3= 56 m 3, V4= 140 m 3, V5= 28 m 3, V6ο= 7 m 3, V7ο= 14 m 3.
 2. Τώρα υπολογίζουμε την απαιτούμενη ποσότητα αέρα σε πολλαπλότητα (τύπος L = n * V) και σημειώστε το τραπέζι, προ-στρογγυλοποιώντας το τμήμα της μονάδας σε πέντε στη μεγαλύτερη πλευρά. Κατά τον υπολογισμό της πολλαπλότητας n, λαμβάνουμε από τον Πίνακα 1, έχουμε τις ακόλουθες τιμές της απαιτούμενης ποσότητας αέρα L:

Πίνακας 2. Υπολογισμός με πολλαπλότητα.

Σημείωση: Στον Πίνακα 1 δεν υπάρχει θέση που να ρυθμίζει τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα στο σαλόνι. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι το ποσοστό ανταλλαγής αέρα θεωρείται ότι, για τους οικιακούς χώρους, οι κανονισμοί ρυθμίζουν την παροχή 3 m 3 / ώρα καθαρού αέρα ανά 1 m 2 της επιφάνειας του δωματίου. Δηλαδή. υποθέτουμε με τον τύπο: L = Sεγκαταστάσεις* 3.

Με αυτόν τον τρόπο, L pr.gostinnaya = S σαλόνι * 3= 40 * 3 = 120 m 3 / h.

 1. Συνοψίστε ξεχωριστά L από αυτά τα δωμάτια, για την οποία η ροή αέρα κανονικοποιείται και ξεχωριστά L από αυτά τα δωμάτια, για την οποία εξάγεται η εξάτμιση:

ΣΤ στοt = 85 + 60 + 120 = 265 m 3 / h.
ΣΤ vyt = 90 + 50 + 25 = 165 m 3 / h.

4. Ας συνθέσουμε την εξίσωση του ισοζυγίου αέρα. Όπως βλέπουμε ΣΤprit > Σ Lvyt, έτσι αυξάνουμε την αξία Lvyt το δωμάτιο όπου πήραμε την τιμή ανταλλαγής αέρα ίση με την ελάχιστη επιτρεπτή τιμή. Σε μας, όπως και οι τρεις εγκαταστάσεις (κουζίνα, μπάνιο, μπάνιο). Ας αυξηθούμε Lvyt για την κουζίνα μέχρι την αξία L κουζίνα = 190. Έτσι, το σύνολο ΣΤείσαιt = 265 m 3 / ώρα. Κατάσταση του πίνακα 1 (Πίνακας. 4 ДБН Β.2.2-15-2005 Οικιστικά κτίρια ): ΣΤpr = Σ Lvyt.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα μπάνια, μπάνια και κουζίνες, οργανώνουμε μόνο την κουκούλα, χωρίς την εισροή, και στα υπνοδωμάτια, καθιστικό και μόνο την εισροή. Πρόκειται για την πρόληψη της ροής επιβλαβών ουσιών με τη μορφή δυσάρεστων μυρωδιών σε χώρους διαβίωσης. Επίσης, φαίνεται από τον Πίνακα 1, στα κελιά της εισροής απέναντι από αυτές τις εγκαταστάσεις υπάρχουν παύλες.

Παράδειγμα 2. Υπολογισμός των υγειονομικών προτύπων.

Οι συνθήκες παραμένουν οι ίδιες. Απλά προσθέστε τις πληροφορίες ότι υπάρχουν 2 άτομα που ζουν στο σπίτι, και θα υπολογίσουμε με τα υγειονομικά πρότυπα.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής απαιτούνται 60 m 3 / ώρα καθαρού αέρα ανά άτομο μόνιμα σε κλειστό χώρο και για ένα προσωρινό 20 m 3 / ώρα.

Το παίρνουμε για την κρεβατοκάμαρα L2= 2 * 60 = 120 m 3 / ώρα, για το γραφείο θα λάβουμε έναν μόνιμο κάτοικο και έναν προσωρινό L3= 1 * 60 + 1 * 20 = 80 m3 / ώρα. Για το σαλόνι δεχόμαστε δύο μόνιμους κατοίκους και δύο προσωρινά (κατά κανόνα, ο αριθμός των μόνιμων και προσωρινών ανθρώπων καθορίζεται από το τεχνικό καθήκον του πελάτη) L4= 2 * 60 + 2 * 20 = 160 m 3 / ώρα, θα καταγράψουμε τα ληφθέντα δεδομένα στον πίνακα.

Πίνακας 3. Υπολογισμός των υγειονομικών προτύπων.

Έχοντας συντάξει την εξίσωση των ισοζυγίων αέρα ΣΤpr = Σ Lvyt: 165 3 / h, βλέπουμε ότι η ποσότητα του αέρα τροφοδοσίας υπερβαίνει τον αέρα εξαγωγής στο L= 195 m 3 / h. Συνεπώς, η ποσότητα του αέρα εξαγωγής πρέπει να αυξηθεί κατά 195 m 3 / h. Μπορεί να διανεμηθεί ομοιόμορφα ανάμεσα σε μια κουζίνα, ένα μπάνιο και ένα μπάνιο, ή μπορείτε να εξυπηρετήσετε σε ένα από αυτά τα τρία δωμάτια, όπως μια κουζίνα. Δηλαδή. στον πίνακα θα αλλάξει Lvyt.kuhnΕγώ και θα είναι Lvyt.kuhnya= 285 m 3 / h. Από το υπνοδωμάτιο, τη μελέτη και το καθιστικό, ο αέρας θα ρέει στο μπάνιο, το μπάνιο και την κουζίνα, και από εκεί, μέσω των ανεμιστήρων εξαγωγής (εάν έχουν εγκατασταθεί) ή των φυσικών ρευμάτων, αφαιρούνται από το διαμέρισμα. Αυτή η υπερχείλιση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η εξάπλωση δυσάρεστων οσμών και υγρασίας. Έτσι, η εξίσωση των υπολοίπων αέρα ΣΤpr = Σ Lείσαιt: 360 = 360 m 3 / h - εκτελείται.

Παράδειγμα 3. Υπολογισμός της επιφάνειας του δωματίου.

Θα κάνουμε αυτόν τον υπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι για οικιακούς χώρους οι κανονισμοί ρυθμίζουν την παροχή 3 m 3 / ώρα καθαρού αέρα ανά 1 m 2 της επιφάνειας του δωματίου. Δηλαδή. θεωρούμε την ανταλλαγή αέρα σύμφωνα με τον τύπο: Σ L = Σ Lpr= Σ Lvyt = Σ Sεγκαταστάσεις* 3.

ΣΤvyt 3= 114 * 3 = 342 m 3 / h.

Σύγκριση των υπολογισμών.

Όπως βλέπουμε οι παραλλαγές των υπολογισμών διαφέρουν ως προς την ποσότητα του αέρα (ΣΤoutput1= 265 m 3 / h 3 / ώρα 3 / ώρα). Και οι τρεις επιλογές είναι σωστές σύμφωνα με τους κανόνες. Ωστόσο, το πρώτο τρίτο είναι απλούστερο και φθηνότερο στην εφαρμογή, και το δεύτερο είναι ελαφρώς ακριβότερο, αλλά δημιουργεί πιο άνετες συνθήκες για ένα άτομο. Συνήθως, κατά το σχεδιασμό της επιλογής της επιλογής υπολογισμού εξαρτάται από την επιθυμία του πελάτη, πιο συγκεκριμένα από τον προϋπολογισμό του.

Επιλογή διατομής αγωγού

Τώρα που βρήκαμε την ανταλλαγή αέρα, μπορούμε να επιλέξουμε το σχέδιο εφαρμογής του συστήματος εξαερισμού και να υπολογίσουμε τους αεραγωγούς.

Στα συστήματα εξαερισμού χρησιμοποιούνται δύο τύποι άκαμπτων αεραγωγών: κυκλικοί και ορθογώνιοι. Σε ορθογώνιους αγωγούς, για να μειωθεί η απώλεια πίεσης και να μειωθεί ο θόρυβος, ο λόγος διαστάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία προς ένα (3: 1). Κατά την επιλογή της διατομής των αεραγωγών, η ταχύτητα στον κύριο αγωγό πρέπει να είναι μέχρι 5 m / s και σε κλάδους μέχρι 3 m / s. Υπολογισμός των διαστάσεων του τμήματος αγωγού μπορεί να προσδιοριστεί από το παρακάτω διάγραμμα.


Διάγραμμα της διατομής του αγωγού αέρα ως συνάρτηση της ταχύτητας και της ροής του αέρα

Στο διάγραμμα, οι οριζόντιες γραμμές αντιπροσωπεύουν την τιμή ροής αέρα και οι κάθετες γραμμές αντιπροσωπεύουν την ταχύτητα. Οι διακεκομμένες γραμμές αντιστοιχούν στις διαστάσεις των αγωγών.

Επιλέγουμε το τμήμα των κλαδιών του κύριου αγωγού (που πηγαίνουν κατευθείαν σε κάθε δωμάτιο) και τον κύριο αγωγό για παροχή αέρα L= 360 m 3 / h.

Εάν ο αγωγός αέρα με φυσική εξαγωγή αέρα, η κανονικοποιημένη ταχύτητα της κίνησης του αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1m / hour. Εάν ο αεραγωγός με συνεχή μηχανική εξαγωγή αέρα, τότε η ταχύτητα του αέρα είναι υψηλότερη και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 m / s (για κλάδους) και 5 m / s για τον κύριο αγωγό.

Επιλέγουμε τη διατομή του αεραγωγού με συνεχή μηχανική εξαγωγή αέρα.

Στα αριστερά και στα δεξιά στο διάγραμμα αναφέρονται οι δαπάνες, επιλέγουμε (360 m 3 / ώρα). Στη συνέχεια, μετακινήστε οριζόντια προς τη διασταύρωση με κάθετη γραμμή που αντιστοιχεί σε τιμή 5 m / s (για τον μέγιστο αεραγωγό). Τώρα, κατά μήκος της γραμμής ταχύτητας, κατεβαίνουμε στη διασταύρωση με την κοντινότερη γραμμή. Αποκτήσαμε ότι η διατομή του απαιτούμενου κύριου αγωγού είναι 100x200 mm ή Ø150 mm. Για να επιλέξετε το τμήμα του κλάδου, μετακινούμε από περίπου 360 m 3 / h σε ευθεία γραμμή στην τομή με ταχύτητα 3 m 3 / h. Λαμβάνουμε ένα τμήμα του κλάδου 160x200 mm ή Ø 200 mm.

Αυτές οι διαμέτρους θα είναι επαρκείς κατά την εγκατάσταση μόνο ενός αγωγού εξαγωγής, για παράδειγμα στην κουζίνα. Αν στο σπίτι υπάρχουν 3 αγωγοί εξαερισμού, για παράδειγμα στην κουζίνα, το μπάνιο και το μπάνιο (δωμάτια με τον πιο μολυσμένο αέρα), τότε η συνολική ροή αέρα που εκτρέπεται διαιρείται με τον αριθμό των καναλιών εξαγωγής, δηλ. στο 3. Και από αυτό το σχήμα επιλέγουμε το τμήμα των αεραγωγών.

Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, είναι δύσκολο να βρεθούν τμήματα για τέτοιες μικρές δαπάνες. Τους θεωρούμε σε ένα ειδικό πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, εάν είναι απαραίτητο - ρωτήστε, θα υπολογίσουμε.

Φυσική εξαγωγή αέρα. Αυτό το διάγραμμα είναι κατάλληλο μόνο για την επιλογή των τμημάτων μηχανικής σχεδίασης. Το φυσικό εκχύλισμα επιλέγεται με το χέρι ή με τη χρήση προγραμμάτων για την επιλογή των τμημάτων. Και πάλι, ρωτήστε, θα μετρήσουμε.

Σημείωση: Στο παράδειγμα μας δεν ήταν, αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πισίνα όταν βρίσκεται στο σπίτι. Η πισίνα είναι ένα δωμάτιο με υπερβολική ποσότητα υγρασίας και κατά τον υπολογισμό της απαραίτητης ανταλλαγής αέρα απαιτείται ατομική προσέγγιση. Από την πρακτική μπορώ να πω ότι η ροή επιτυγχάνεται όχι λιγότερο από οκτώ φορές. Αυτό είναι μια αρκετά μεγάλη δαπάνη και δεδομένου ότι η θερμοκρασία του αέρα παροχής πρέπει να είναι 1-2 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του νερού στη λεκάνη, το κόστος της θέρμανσης του αέρα το χειμώνα είναι πολύ υψηλό. Ως εκ τούτου, για τα δωμάτια στις πισίνες, είναι λογικότερο να χρησιμοποιείτε συστήματα αφυγραντήσεως αέρα. Αυτά τα συστήματα λειτουργούν σύμφωνα με αυτό το σχέδιο - ο αφυγραντήρας παίρνει υγρό αέρα από το δωμάτιο, περνά μέσα από τον εαυτό του, αφαιρεί την υγρασία από αυτό (με ψύξη του), στη συνέχεια θερμαίνει μέχρι τη ρυθμισμένη θερμοκρασία και το στέλνει πίσω στο δωμάτιο. Επίσης, υπάρχουν συστήματα για αφύγρανση του αέρα με δυνατότητα ανάμιξης καθαρού αέρα.

Το σύστημα εξαερισμού είναι αυστηρά ατομικό για κάθε σπίτι και εξαρτάται από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σπιτιού, τις επιθυμίες του πελάτη κ.λπ. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται και ισχύουν για όλα τα συστήματα χωρίς εξαίρεση.

Γενικές απαιτήσεις για συστήματα εξαερισμού

 1. Ο αέρας εξόδου απορρίπτεται προς τα έξω πάνω από την οροφή. Με φυσικό εξαερισμό, όλα τα κανάλια οδηγούν πάνω από την οροφή. Με τον μηχανικό εξαερισμό, ο αγωγός αφαιρείται επίσης πάνω από τη στέγη, είτε μέσα στο κτίριο είτε έξω.
 2. Η πρόσληψη καθαρού αέρα με μηχανικό σύστημα αερισμού τροφοδοσίας πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας σχάρας. Πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον δύο μέτρα πάνω από το επίπεδο του εδάφους.
 3. Η κίνηση του αέρα πρέπει να οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας από τους χώρους διαβίωσης να μετακινείται προς τις εγκαταστάσεις με την κατανομή επιβλαβών ουσιών (μπάνιο, μπάνιο, κουζίνα).

Σε αυτό το άρθρο αναλύσαμε τα συστήματα εξαερισμού και πώς υπολογίζεται η απαραίτητη ανταλλαγή αέρα. Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό σύστημα εξαερισμού και να παρέχετε το πιο άνετο για το ζωντανό μικροκλίμα στο σπίτι σας.

Στο Παράρτημα του άρθρου θα βρείτε τα κανονιστικά έγγραφα στα οποία παρουσιάζεται το θέμα του Εξαερισμού από κανονιστική άποψη.