Εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι ως εγγύηση για ένα ιδανικό μικροκλίμα

Οποιοδήποτε ιδιωτικό σπίτι χρειάζεται αποτελεσματικό, καλά εξοπλισμένο εξαερισμό. Αυτή η δήλωση ισχύει για ξύλινα κτίρια κατοικιών. Θα καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να τους προσφέρουμε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα χωρίς υπερβολικά οικονομικά κόστη, αλλά και να επεκτείνουμε τη ζωή των κατοικιών από ξύλο.

Η κατοικία, κατασκευασμένη από ξύλο, σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε την ηρεμία και την άνεση. Σε τέτοια κτίρια κυριολεκτικά φυσικά αισθάνονται τη θετική ενέργεια της Μητέρας Φύσης, γεμίζουν με τις μυρωδιές του δάσους και τη φρεσκάδα. Σχεδόν κάθε άτομο έχει ακούσει ότι τα ξύλινα κτίρια αναπνέουν. Συχνά οι άνθρωποι είναι βέβαιοι ότι αυτό είναι αρκετό για να δημιουργήσει ένα βέλτιστο μικροκλίμα στο σπίτι. Και αυτό, φυσικά, είναι λανθασμένο. Η ουσία είναι ότι οι αναπνευστικές κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονες τεχνολογίες δεν μπορούν να καλούνται.

Οποιοσδήποτε προγραμματιστής θέλει να δημιουργήσει ένα σπίτι στο οποίο δεν υπάρχουν απολύτως καθόλου ρεύματα και η θερμότητα αποθηκεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών, που κυμαίνονται από την εγκατάσταση πλαστικών παραθύρων που δεν επιτρέπουν την είσοδο αέρα στις εγκαταστάσεις και τελειώνει με την επεξεργασία όλων των γωνιών και αρμών κατασκευής με ειδικές ενώσεις και σφραγιστικά. Ως αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών, το σπίτι γίνεται σαν ένα σφιχτά κλειδωμένο κιβώτιο. Είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτό. Είναι σαφές ότι υπό τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για οποιαδήποτε αναπνοή ξύλου.

Εάν το κτίριο δεν δέχεται σταθερή εισροή αέρα, παρατηρείται στασιμότητα. Το σπίτι γίνεται δύσκολο να αναπνεύσει, καθώς το μικροκλίμα του αφήνει πολύ επιθυμητό. Ο αιωρούμενος αέρας καθίσταται η αιτία της εμφάνισης διαφόρων μικροοργανισμών, η ανάπτυξη αλλεργικών εκδηλώσεων στο νοικοκυριό. Οι άνθρωποι χειροτερεύουν τη γενική υγεία. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Η ελπίδα για αναπνοή δεν είναι απαραίτητη. Υπάρχει μόνο μία διέξοδος - η οργάνωση αποτελεσματικού αερισμού του σπιτιού σας. Τέτοια εργασία μπορεί να ανατεθεί σε ειδικούς. Αλλά είναι καλύτερο να το κάνετε μόνοι σας. Αυτή η επιχείρηση, πιστέψτε με, δεν είναι τόσο δύσκολη, αν κατανοήσετε τα κύρια χαρακτηριστικά της διάταξης των διαφόρων συστημάτων εξαερισμού.

Στα σπίτια που μας ενδιαφέρουν, μπορούμε να οργανώσουμε τον αναγκαστικό, φυσικό, εξαναγκασμένο εξαερισμό. Το τελευταίο είδος συστημάτων μπορεί να οργανωθεί με τη χρήση της ανάκτησης (θέρμανση του εισερχόμενου αέρα) ή χωρίς αυτό. Θα περιγράψουμε λεπτομερώς όλες αυτές τις επιλογές εξαερισμού και θα δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για την αυτοεγκατάσταση τους. Αλλά καταρχάς θα κατανοήσουμε τους βασικούς κανόνες σχεδιασμού τέτοιων συστημάτων.

Ιδανικά, όλες οι παράμετροι αερισμού πρέπει να υπολογίζονται από ειδικούς. Χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία για να καθορίσουν την ένταση της κίνησης της ροής του αέρα μέσα από το σπίτι, και επίσης να λάβουν υπόψη:

 • αριθμός ατόμων που διαμένουν μόνιμα στη δομή ·
 • γεωμετρικές παράμετροι των χώρων, όπως μπάνιο, κελάρι, μπάνιο,
 • χαρακτηριστικά του κάθε δωματίου.

Με βάση τα ληφθέντα δεδομένα, ο απαιτούμενος δείκτης ανταλλαγής αέρα υπολογίζεται για κάθε δωμάτιο και το σπίτι ως σύνολο. Και αυτό σας επιτρέπει ήδη να υπολογίσετε με ακρίβεια την απόδοση όλων των συστημάτων και των επιμέρους τμημάτων τους.

Εάν ο υπολογισμός γίνεται ανεξάρτητα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κανόνες για τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα. Αυτά ορίζονται στο SNiP. Θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Μόνο στην περίπτωση αυτή, ο εξαερισμός, χτισμένος σε ξύλινο σπίτι, θα εξασφαλίσει ένα άνετο μικροκλίμα σε αυτό. Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα για διαφορετικούς χώρους αναφέρονται παρακάτω:

 • τουαλέτα - 30 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • κουζίνα - 50 (αν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρική κουζίνα) και 70 (σόμπα αερίου)?
 • κατοικίες - 15?
 • καθιστικά - 30;
 • μπάνιο - 50.

Αφού προσδιοριστούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές παράμετροι του συστήματος, είναι δυνατόν να αρχίσετε να σχεδιάζετε ένα σχέδιο για την τοποθέτηση αεραγωγών, τη διάταξη αεραγωγών, την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού.

Το φυσικό σύστημα είναι η πιο απλή έκδοση της διάταξης εξαερισμού. Παρόμοια εργασία μπορεί να παράγει οποιοδήποτε master home. Με τον φυσικό εξαερισμό, η κίνηση των ροών του αέρα συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι ο θερμασμένος αέρας βγαίνει προς τα πάνω. Η κίνησή του οργανώνεται από ειδικά κατασκευασμένα κατακόρυφα κανάλια. Τα τελευταία πρέπει να καλύπτονται με βύσματα ή να είναι εφοδιασμένα με βαλβίδες, οι οποίες ενδεχομένως να ρυθμίζουν την ένταση της ανταλλαγής αέρα.

Οι ρυθμίσεις για την οργάνωση του φυσικού αερισμού αρχίζουν πάντα με ένα κελάρι. Ο αέρας από το δρόμο πρέπει πρώτα να πέσει σε αυτό. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ιδρύματος, παράγει υπολείμματα - μικρά ανοίγματα. Κατά κανόνα, εγκαθίστανται κάτω από κάθε τοίχο του σπιτιού. Οι αέριοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την παροχή φρέσκου αέρα από μόνοι τους. Επομένως, στο επίπεδο βάσης, θα πρέπει να εξοπλιστεί ένας πρόσθετος δίαυλος παροχής. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να το κάνουν στον βόρειο τοίχο. Είναι συνεχώς δροσερό ψύχος, που βελτιώνει σημαντικά την πρόσφυση ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού.

Εάν το σπίτι του ξύλου είναι μικρό, αρκεί να οργανώσετε μόνο ένα κανάλι τροφοδοσίας. Για μεγάλα κτίρια μπορούν να γίνουν πολλά. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Η ποιοτική κυκλοφορία του αέρα είναι εύκολο να επιτευχθεί με άλλο τρόπο - αφήνοντας καθ 'ύψος 1,5-2 εκατοστά καθ' όλα, χωρίς εξαίρεση, εσωτερικές πόρτες στην κατοικία. Μέσα από αυτές οι φρέσκες ροές θα εξαπλωθούν σε όλο το σπίτι.

Κάτω από τα ανώτατα όρια όλων των δωματίων θα εγκαταστήσουμε αγωγούς εξαγωγής. Μέσω αυτών, ο εξαγόμενος αέρας θα αποβληθεί. Οι έξοδοι αυτών των καναλιών είναι τοποθετημένες όσο το δυνατόν ψηλότερα πάνω από τη γραμμή στέγης του ξύλινου σπιτιού. Και οι τρύπες μέσα στα δωμάτια καλύπτονται με διακοσμητικές γρίλιες. Η επιλογή αυτών των προϊόντων είναι τεράστια. Η επιλογή κατάλληλων γρίλλων για το εσωτερικό εσωτερικό θα είναι εύκολη.

Σε κάθε δωμάτιο και περίβλημα πρέπει να τοποθετηθεί ένας ξεχωριστός αγωγός εξαερισμού.

Ορισμένοι τεχνίτες κάνουν μόνο μια τρύπα στην οροφή. Σε αυτό, χάνουν το μοναδικό κανάλι και πιστεύουν ότι έκαναν τα πάντα σωστά. Κατά τον πρώτο δυνατό αέρα, οι κούρβινες θα καταλάβουν πόσο λάθος είναι. Στο κανάλι κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας μπορεί να σχηματιστεί ώθηση επιστροφής. Αυτό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι τα "αρώματα" από το μπάνιο διεισδύουν σε όλα τα δωμάτια χωρίς εξαίρεση (το ορυχείο είναι ένα). Μερικές μέρες που ζουν σε ένα τέτοιο σπίτι θα αναγκάσουν τον πειραματιστή να επανασχεδιάσει ολόκληρο το σύστημα, όπως απαιτείται, και όχι όπως σας αρέσει.

Ventshahts σε μεγάλα ξύλινα σπίτια είναι συνήθως κατασκευασμένα από τούβλα. Σε πιο μετριοπαθείς κατοικίες επιτρέπεται η συναρμολόγηση διαύλων από τελικά πλαστικά ή χαλύβδινα τεμάχια. Μαρόκι μαζί τους τουλάχιστον. Και το πιο σημαντικό, έχουν μια λεία εσωτερική επιφάνεια που προάγει την καλή πρόσφυση.

Ο φυσικός αερισμός δεν λειτουργεί σωστά το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη έλξης στα κανάλια (οι θερμοκρασίες στο άνω και κάτω σημείο τους θα είναι οι ίδιες). Σε τέτοιες καταστάσεις θα είναι απαραίτητο να ανοίγετε πιο συχνά τις πόρτες και τα παράθυρα σε μια κατοικία και να το αερίζετε. Ένα ακόμη πράγμα. Εάν το σπίτι έχει μια σοφίτα (κατοικία), θα πρέπει επίσης να οργανώσει αερισμό σύμφωνα με το σχέδιο που ήδη περιγράφεται από εμάς.

Εάν ο φυσικός αερισμός δεν εξασφαλίζει μικροκλίμα υψηλής ποιότητας στο σπίτι, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με ελάχιστο κόστος. Αρκεί να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες που εργάζονται στο δίκτυο τροφοδοσίας στους αγωγούς εξαερισμού. Αυξάνουν σημαντικά το δυναμικό της καπνοδόχου και κάνουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι φρέσκια και ευχάριστη. Οι ανεμιστήρες τοποθετούνται πιο συχνά:

 • σε τουαλέτες.
 • μπάνια.

Η εγκατάσταση της ηλεκτρικής συσκευής πραγματοποιείται απευθείας στο στόμιο του άξονα εξαγωγής. Συνιστάται να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο διακόπτη φωτισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η συσκευή θα ξεκινήσει όταν η λάμπα είναι ανοιχτή και θα σβήσει όταν το φωτιστικό είναι απενεργοποιημένο.

Ο ανεμιστήρας επιλέγεται αυστηρά κατά μήκος του τμήματος του καναλιού. Δίνουμε προσοχή στην εξουσία του. Εάν δεν είναι αρκετό, το όφελος από τον ανεμιστήρα αποδεικνύεται μηδενικό, θα πρέπει να αλλάξει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επιπλέον, πρέπει να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε έναν άλλο ανεμιστήρα που θα αντλεί αέρα στον άξονα από το δρόμο.

Απορροφητήρας εξοπλισμένος με ανεμιστήρα, φυσικό εξαερισμό - αυτή είναι μια οικονομική έκδοση των συστημάτων ανταλλαγής αέρα. Είναι απλά τοποθετημένα και δεν απαιτούν, στην πραγματικότητα, καμία τακτική συντήρηση. Αλλά η αποτελεσματικότητά τους αφήνει συνήθως πολύ επιθυμητό. Ένας πραγματικά καλός εξαερισμός του κτιρίου κατοικιών από ξύλο εγγυάται μόνο εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Εκτελεί διάφορες σημαντικές λειτουργίες:

 1. 1. Στείλει καθαρό αέρα στα δωμάτια.
 2. 2. Εκκενώνει τον μολυσμένο (εξαντλημένο) αέρα από το σπίτι.
 3. 3. Εκτελεί θέρμανση της μάζας αέρα που εισέρχεται στην κατοικία.
 4. 4. Καθαρίζει το ρεύμα που προέρχεται από το δρόμο, από τη σκόνη και τα φιλτράρει περαιτέρω.

Ο εξαερισμός με φρέσκο ​​αέρα εγγυάται τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα σε όλες τις περιοχές του σπιτιού, από τη σοφίτα έως το θεμέλιο. Αποτελείται από πολλά ξεχωριστά στοιχεία. Η παροχή αέρα παρέχεται από έναν ειδικό ανεμιστήρα (ονομάζεται ανεμιστήρας αγωγών), θέρμανση με ηλεκτρικό θερμαντήρα. Οι δονήσεις που προκύπτουν κατά τη λειτουργία του εξοπλισμού καταστέλλονται από τον μειωτήρα θορύβου. Ο θερμός και ξηρός αέρας που εισέρχεται στο σπίτι κατά τη θερινή ώρα είναι κορεσμένος με ενυδατική κρέμα. Επίσης, το σύστημα έχει απαραιτήτως φίλτρα που συγκρατούν τη σκόνη, επιτρέποντάς του να διεισδύσει στην κατοικία.

Είναι πολύ βολικό να αγοράσετε ένα πλήρες σύνολο εξοπλισμού τροφοδοσίας και εξάτμισης. Αυτά τα σύνολα παράγονται από διαφορετικούς κατασκευαστές. Τα προϊόντα τους διαφέρουν τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την τιμή. Συμβουλευτείτε τους συμβούλους του καταστήματος, όπου αγοράζετε εξοπλισμό, για να βρείτε το κατάλληλο κιτ. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αγοράσουν μονάδες επεξεργασίας αέρα εξοπλισμένες με αυτόματες συσκευές ελέγχου και παρακολούθησης. Είναι ακριβότερα από τα συμβατικά συστήματα. Αλλά είναι απόλυτα ασφαλείς στη λειτουργία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για ένα ξύλινο σπίτι που έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο πυρασφάλειας.

Το σύστημα και οι κανόνες για την τοποθέτηση ενός συγκεκριμένου συνόλου αναφέρονται στις οδηγίες του. Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, ακολουθούμε απλώς τις διατάξεις του εγχειριδίου για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Πρέπει να προκύψουν σοβαρά προβλήματα. Σίγουρα δεν θα είναι, εάν λάβουμε υπόψη τις ακόλουθες συστάσεις:

 1. 1. Εγκαταστήστε τους αεραγωγούς κάτω από την οροφή, κρύψτε τις στις οροφές, ώστε να μην χαλάσετε το εσωτερικό του δωματίου.
 2. 2. Οι μονάδες που εισέρχονται στο σύστημα εναλλαγής αέρα είναι εγκατεστημένες σε μικρό ύψος. Αυτό θα προστατεύει τα δάπεδα από τον κίνδυνο πυρκαγιάς και σοβαρών κραδασμών.
 3. 3. Το σύστημα τροφοδοσίας συναρμολογείται χρησιμοποιώντας πλαστικούς ή μεταλλικούς αγωγούς. Μεταξύ τους, τα μεμονωμένα τμήματα τους μπορούν να ενωθούν με κυματοειδείς εύκαμπτους σωλήνες. Σημαντικό! Χρησιμοποιούμε αεραγωγούς της ίδιας διατομής. Η χρήση προϊόντων διαφόρων διαμέτρων απαγορεύεται. Στα τμήματα των αρθρώσεων τους, θα παρατηρηθεί ισχυρή αναστολή του αέρα. Αυτό θα μειώσει την ώθηση.
 4. 4. Η έξοδος για τον μολυσμένο αέρα τοποθετείται στην οροφή και ο άξονας για την πρόσληψη καθαρού αέρα βρίσκεται στο αέτωμα του κτιρίου κατοικιών.

Και το τελευταίο. Η διάταξη των αεραγωγών πρέπει να είναι σωστή. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η απόσταση μεταξύ της μονάδας κλιματισμού που είναι εγκατεστημένη στη σοφίτα και των χώρων εξαγωγής αέρα σε κάθε δωμάτιο είναι ελάχιστη. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και άψογα.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών εγκατάστασης και τη σύνδεση του ηλεκτρικού εξοπλισμού, εάν υπάρχει στο σύστημα, πρέπει να ελέγξετε την ποιότητά του. Το ανεμόμετρο, μια ειδική συσκευή μέτρησης, θα δώσει ένα ακριβές αποτέλεσμα. Είναι σαφές ότι ένας απλός εγχώριος τεχνίτης δεν έχει ένα τέτοιο εργαλείο. Δεν έχει σημασία. Χρησιμοποιούμε αυτοσχέδια μέσα.

Ανοίξτε το παράθυρο στο παράθυρο ή στο κανάλι τροφοδοσίας. Πάρτε μια μικρή ταινία χαρτοπετσέτας (το λεπτότερο θα είναι, τόσο το καλύτερο). Φέρνουμε αυτό το κομμάτι στο άνοιγμα εξαγωγής (στο διακοσμητικό πλέγμα). Εάν η λωρίδα χαρτιού αρχίσει να φτάνει στο στόμιο του άξονα εξαερισμού, έχουμε κάνει τα πάντα σωστά. Το σύστημα λειτουργεί κανονικά. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα αναμμένο κερί για έλεγχο. Μια τέτοια τεχνική επιτρέπεται μόνο για την ανάλυση των νέων συστημάτων εξαερισμού. Εάν φέρετε ένα κερί σε ένα παλιό ορυχείο, το οποίο έχει συσσωρεύσει πολλούς ιστούς αράχνης και σκόνης κατά τα έτη λειτουργίας, η πιθανότητα πυρκαγιάς στο κανάλι είναι υψηλή. Είναι καλύτερα να μην παίρνεις πιθανότητες.

Τέλος, προσθέτουμε ότι πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού. Εδώ δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Απλά κοιτάξτε, μην υγράνετε τους τοίχους στο ξύλινο σπίτι, δεν εμφανίζεται στις γωνίες του μούχλα, δεν σχηματίζεται το φθινόπωρο και το χειμώνα συμπύκνωση στα παράθυρα. Αν παρατηρήσουμε τουλάχιστον ένα από αυτά τα φαινόμενα, εκτελούμε αμέσως έναν προληπτικό καθαρισμό του συστήματος. Με αυτή την απλή κατάσταση αερισμού στο σπίτι, θα λειτουργεί για δεκαετίες, δίνοντας σε όλα τα νοικοκυριά ένα εξαιρετικό μικροκλίμα και έναν αισιόδοξο τρόπο ζωής.

Πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό σε ένα ξύλινο σπίτι: βρείτε κατάλληλα και αξιόπιστα στοιχεία του συστήματος και υπολογίστε την ελάχιστη απαιτούμενη ισχύ

Σε οποιοδήποτε οικιστικό χώρο χρειάζεστε ένα σύστημα αερισμού. Βοηθάει να κάνετε το σπίτι σας ακόμα πιο άνετο. Ο εξαερισμός σε ένα ξύλινο σπίτι είναι εξίσου απαραίτητο, όπως σε κάθε άλλο. Η συσκευή της έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Απαιτείται εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι;

Συχνά μπορείτε να ακούσετε την έκφραση ότι τα ξύλινα κτίρια «αναπνέουν» και δεν χρειάζονται ειδικό αερισμό. Αέρα και έτσι εισέρχεται μέσα από τις ρωγμές μεταξύ των κορμών, στα παράθυρα. Ίσως, φυσικά, ήταν πριν.

Αλλά αυτή τη στιγμή τα σπίτια χτίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει κυκλοφορία αέρα σε αυτά. Οι οικοδόμοι προσπαθούν να τις καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο υψηλής ποιότητας, πράγμα που σημαίνει - για να αποφύγετε τα ρεύματα, τις ρωγμές, για να κρατάτε τη θερμότητα όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα παράθυρα και οι πόρτες είναι εγκατεστημένα ερμητικά, όλες οι αρθρώσεις και τα κενά αντιμετωπίζονται με ειδικά σφραγιστικά. Αυτό, φυσικά, είναι καλό, αλλά το σπίτι είναι εντελώς κλειστό για καθαρό αέρα. Ναι, και ο εξαντλημένος αέρας πρέπει να πάει κάπου. Επομένως, το σύστημα εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό ξύλινο σπίτι είναι απολύτως απαραίτητο.

Διάφοροι λόγοι για την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού:

 • Το ξύλο έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία. Ελλείψει ρύθμισης της υγρασίας, θα σβήσει γρήγορα και θα αποσυντεθεί. Επίσης, η υγρασία είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μύκητα και μούχλα.
 • Το ξύλο περνάει καλύτερα από το αέρα, για παράδειγμα, από σκυρόδεμα. Αλλά η αλλαγή του αέρα μέσα στις εγκαταστάσεις χωρίς ειδική οργάνωση δεν συμβαίνει.
 • Διατηρήστε ισορροπία θερμοκρασίας. Με τη βοήθεια του εξαερισμού, ο χρησιμοποιούμενος αέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του δωματίου.
 • Διοξείδιο του άνθρακα, εξελισσόμενη υγρασία και θερμότητα δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το ξύλο. Αυτό απαιτεί κυκλοφορία αέρα.

Βασικοί κανόνες και απαιτήσεις για τον εξαερισμό

Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού στο σπίτι σας, πρέπει πρώτα να κάνετε τους απαραίτητους υπολογισμούς για να λάβετε υπόψη όλες τις αποχρώσεις. Η απόδοση του εξαερισμού πρέπει να συμμορφώνεται με ορισμένα πρότυπα. Ακόμη και αν κάνετε την εγκατάσταση του συστήματος μόνοι σας, υπάρχουν υγειονομικά πρότυπα που πρέπει να τηρούνται. Διαφορετικά, η διαμονή στο σπίτι δεν θα είναι άνετη και οι δυνάμεις και τα οικονομικά απλά θα χαθούν.

Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα για διάφορες εγκαταστάσεις του σπιτιού:

Πώς να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό σε ένα ξύλινο σπίτι;

Ο εξαερισμός σε ένα ιδιωτικό ξύλινο σπίτι είναι υποχρεωτικό όπως σε οποιοδήποτε άλλο κτίριο. Έχει τις δικές του αποχρώσεις που συνδέονται με τα χαρακτηριστικά του ξύλου ως φυσικό, φυσικό υλικό. Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση μιας συσκευής ανταλλαγής αέρα υψηλής ποιότητας πρέπει να γίνεται στο αρχικό στάδιο της κατασκευής. Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα γιατί είναι απαραίτητος ο αερισμός σε ένα ξύλινο σπίτι.

Εξαερισμός σε ιδιωτικό ξύλινο σπίτι

Η ανάγκη για τον εξοπλισμό μιας ξύλινης δομής με την εγκατάσταση της κυκλοφορίας του αέρα καθορίζεται από τους παράγοντες:

 • Υγροσκοπικότητα του ξύλου. Είναι σε θέση να απορροφήσει γρήγορα την υγρασία από το περιβάλλον. Η διατήρηση βέλτιστο επίπεδο υγρασίας μέσω του εξαερισμού παρέχουν ποιοτική εγκατάσταση των ξύλινων κατασκευών μεγάλη διάρκεια ζωής, την ανακούφιση τους από την εμφάνιση της μούχλας, μικροοργανισμούς. Υπερξηρανθέν υλικό ή κεκορεσμένο με υγρασία είναι πολύ επιρρεπής σε αποτυχία παραμόρφωση.
 • Η ικανότητα του ξύλου να "αναπνέει" είναι υψηλότερη σε σύγκριση με το τούβλο, το σκυρόδεμα, άλλα δομικά υλικά. Αλλά ο αέρας δεν περνά μέσα από το ξύλο. Διαφορετικά, το χειμώνα, η θερμότητα θα βγει. Η αλλαγή των αέριων μαζών μέσα σε μια τέτοια δομή δεν θα συμβεί από μόνη της χωρίς την κατάλληλη οργάνωση μιας καλά οργανωμένης ανταλλαγής αέρα.
 • Διατηρήστε τις βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας. Η θέρμανση του σπιτιού από ένα μπαρ το χειμώνα μπορεί να είναι εντάσεως ενέργειας. Εξοπλισμός εξαερισμού Ποιότητα παράγει όχι μόνο μια αλλαγή των μαζών αέρα, αλλά επίσης σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τη θέρμανση λόγω της θερμότητας, όπως χώμα ή εξάτμιση της ροής του αέρα.
 • Προϊόντα ανθρώπινης ζωής. Το ξύλο δεν είναι ικανό να αξιοποιεί όλα όσα παράγει ένα άτομο στη διαδικασία ζωτικής δραστηριότητας (διοξείδιο του άνθρακα, ακτινοβολία θερμότητας, απελευθέρωση υγρασίας κ.λπ.).
Ξύλινο σπίτι από ξυλεία

Τύποι ανταλλαγής αέρα μέσα σε ένα ξύλινο εξοχικό σπίτι

Ένα ιδιωτικό εξοχικό σπίτι από ξύλο παρέχει τη δυνατότητα διοργάνωσης των ακόλουθων συστημάτων εξαερισμού:

 • Φυσικά. Είναι οργανωμένη με τη βοήθεια μίας φυσικής μάζας αέρα, η οποία εισέρχεται ανεξάρτητα μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα, τις πόρτες και αποβάλλει την αναλωμένη ροή αέρα μέσω των αγωγών εξαερισμού.
 • Αναγκασμένη:
  - εξάτμιση (ο ειδικός εξοπλισμός απορροφά τη μάζα αποβλήτων) ·
  - Αέρας τροφοδοσίας (συσκευές ρίχνουν μια νέα ροή στη δομή από το εξωτερικό).
  - Τροφοδοσία και εξάτμιση (μονάδα με αεραγωγούς συνδεδεμένους με αυτό για τροφοδοσία / τροφοδοσία ροής καυσαερίων / καθαρού αέρα).
 • Μικτό σύστημα εξαερισμού.

Φυσικός αερισμός σε ξύλινο σπίτι

Ο σχεδιασμός του φυσικού αερισμού σε ένα ξύλινο σπίτι πραγματοποιείται στο στάδιο του σχεδιασμού της κατασκευής του. Είναι οργανωμένη με τη βοήθεια κάθετων αγωγών αεραγωγών, οι οποίοι αφαιρούν τον αέρα εξαγωγής από τις εγκαταστάσεις προς τα πάνω πέρα ​​από τη δομή. Κατά κανόνα, τα κανάλια αυτά παρέχουν την εκροή τους από τους στάβλους, τα μπάνια, τους χώρους περιποίησης και άλλους χώρους που στερούνται συνεχούς αερισμού.

Η κυκλοφορία μέσα στους αγωγούς εξαερισμού διατηρείται από τη δημιουργούμενη διαφορική πίεση στην είσοδο και την έξοδο. Όσο υψηλότερη είναι η έξοδος του αγωγού εξαερισμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση - η μάζα αέρα εξάγεται ταχύτερα.

Το σχέδιο φυσικού αερισμού στο σπίτι

Η εσωτερική επιφάνεια των αεραγωγών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, με την ίδια διατομή, ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση σκόνης και να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη διέλευση της ροής του αέρα. Τα κανάλια πρέπει να είναι αρκετά πλατιά ώστε να κυκλοφορούν τον απαιτούμενο όγκο.

Η κυκλοφορία του φυσικού αερισμού πραγματοποιείται με ροή αέρα από το εξωτερικό μέσω των ανοιγμάτων διαρροές παραθύρων / θυρών, από τα ανοικτά παράθυρα / παράθυρα / πόρτες, και κατόπιν με μετατόπιση τους διαμέσου των αγωγών καυσαερίων. Αν διαρθρωτικές σφίξιμο δεν είναι ευνοϊκό για την φυσική αλλαγή της ροής του αέρα, είναι απαραίτητο να επινοήσει ένα σύστημα με βεντιλατέρ.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα φυσικού αερισμού

Συμπληρώματα:

 • χαμηλό κόστος.
 • τη δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης.

Μειονεκτήματα:

 • χαμηλή απόδοση ·
 • ανάγκη πρόσθετης εξάτμισης του αέρα εξαγωγής από την κουζίνα, τα μπάνια.
 • απώλεια θερμότητας κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.
 • μειωμένη ηχομόνωση.
 • Εκτός από τη ροή του αέρα, η σκόνη εισέρχεται στα έντομα.
 • εξάρτηση από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ·
 • αδυναμία προσαρμογής της απόδοσης.

Εξαερισμός εξαγωγής

Αναγκαστικός αερισμός σε ένα ξύλινο κτιρίου μέσω του μηχανισμού αναρρόφησης είναι ένα σύστημα αγωγών μέσω του οποίου ροή αέρα εξάτμισης μέσω του άξονα αερισμού απομακρύνεται προς τα έξω. Ο παλιός αέρας αποσύρεται από τους χώρους με βίαιο τρόπο, το φρέσκο ​​έρχεται φυσικά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παρέχονται με μια νέα εισροή στον ίδιο όγκο με εκείνο αποσυρθεί. Για τη βελτίωση του ανεμιστήρα εξαερισμού έχει οριστεί να αυξηθεί το ποσοστό των καυσαερίων του μολυσμένου μάζας αέρα.

Σχέδιο του συστήματος εξαερισμού στο σπίτι

 • Το ρεύμα θερμών αποβλήτων βρίσκεται πάνω από το φρέσκο ​​κρύο.
 • Οι πηγές τροφοδοσίας βρίσκονται κάτω από τα κανάλια διακλάδωσης.

Πλεονεκτήματα του εξαερισμού:

 • η αντικατάσταση των μαζών καυσαερίων από νωπά είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική κυκλοφορία των ρευμάτων.
 • οικολογική συμβατότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών ·
 • Η δυνατότητα ελέγχου της δύναμης και της ταχύτητας του αέρα εξαγωγής.
 • χαμηλή απόδοση ·
 • μεγάλες απώλειες θερμότητας.

Παροχή αερισμού του σπιτιού από ξύλο

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός σε μια ξύλινη κατοικία φουσκωμένης φύσης είναι μια ποικιλία βαλβίδων παραθύρων, ανεμιστήρες τοίχου, οι οποίοι διογκώνουν αέρα από έξω. Τα άτομα που διαμένουν ανεξάρτητα αποφεύγουν τα κανάλια αερισμού υπό πίεση του αέρα τροφοδοσίας.

 • σταθερή εισροή καθαρού αέρα.
 • διαφορετικοί βαθμοί καθαρισμού του αέρα από τη σκόνη, τα συντρίμμια κ.λπ.
 • η ψυχρή ροή από το δρόμο το χειμώνα πρέπει να θερμανθεί επιπλέον, γεγονός που οδηγεί στο κόστος ενέργειας.
 • Ο εξαερισμός δεν έχει χρόνο να εγκαταλείψει τη θερμότητά του και αποσύρεται από το σπίτι.
 • Ανεπαρκής στεγανότητα σύνδεσης ανεμιστήρων με τοίχο.
Το σχέδιο του συστήματος εξαερισμού σε ξύλινο σπίτι

Ανταλλαγή αέρα και εξαγωγής

Η απαραίτητη ανταλλαγή αέρα μέσα στην ξύλινη δομή θα βοηθήσει στην οργάνωση της συσκευής εξαναγκασμού εξαναγκασμένου αέρα. Αποτελείται από αεραγωγούς εξοπλισμένους με ανεμιστήρες, φίλτρα καθαρισμού αέρα, θερμαντήρα, αυτόματο σύστημα ελέγχου.

Εφοδιασμός και εξαερισμός σε ξύλινο σπίτι

Το σχέδιο αερισμού σε ξύλινο σπίτι μοιάζει με αυτό. Η ατμοσφαιρική ροή από το δρόμο περνά μέσα από το σύστημα φιλτραρίσματος. Με τη βοήθεια των ανεμιστήρων κινείται μέσω του αγωγού, στη συνέχεια μετακινείται στα δωμάτια. Μέσω των άλλων αγωγών αεραγωγών, ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται έξω. Εάν η μονάδα αερισμού είναι εξοπλισμένη με συσκευή ανάκτησης θερμότητας, ο εισερχόμενος αέρας θερμαίνεται από την έξοδο θερμότητας (είναι δυνατή η επιστροφή έως και 80% της θερμότητας). Στην περίπτωση αυτή, τα ρεύματα συχνά δεν αναμειγνύονται (εξαρτάται από το μοντέλο του ανακτητή). Οι παρεχόμενες αέριες μάζες παραμένουν καθαρές.

Η εισροή στο εσωτερικό του κτιρίου από τη ράβδο μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας εδάφους. Ένα άκρο του αγωγού βρίσκεται πάνω από το έδαφος, το άλλο τροφοδοτείται στη μονάδα εξαερισμού. Ο σωλήνας τοποθετείται σε βάθος 1,5-2 m. Το χειμώνα, η ζεστασιά του εδάφους θα θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα. Το καλοκαίρι, ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να ψυχθεί. Για να θερμανθεί / δροσιστεί η ροή του αέρα, το μήκος του αγωγού κάτω από το έδαφος πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 m.

Το σχέδιο ανεφοδιασμού και εξαερισμού στο σπίτι

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της ανταλλαγής αέρα και εξαγωγής:

 • συνεχώς φρέσκο ​​αέρα (με κλειστά παράθυρα)?
 • σημαντική εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας του κρύου κατά καιρούς (μέχρι 25%).
 • τον έλεγχο των παραμέτρων της ανταλλαγής αέρα ·
 • διατηρώντας τη βέλτιστη θερμοκρασία για τη δομή του ξύλου.
 • τη διατήρηση ενός βέλτιστου μικροκλίματος ·
 • φιλτραρίσματος ποιότητας της παρεχόμενης ροής αέρα.
 • η σωστή εναλλαγή αέρα παρατείνει τη ζωή του εξοχικού σπιτιού από τη ράβδο.
 • απουσία μούχλας, μύκητας.
 • απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας σκόνης, υγρασίας, υπερβολικής θερμότητας (έως 98%).
 • Η τοποθέτηση του αγωγού αέρα είναι κρυμμένη, τοποθετημένη στον χώρο μεταξύ των οροφών.
 • υψηλό κόστος σε σύγκριση με τη συσκευή του φυσικού αερισμού?
 • η εγκατάσταση και η εγκατάσταση πραγματοποιούνται από ειδικούς.
 • εάν υπάρχει προσωρινή απουσία ηλεκτρικής ενέργειας, η κυκλοφορία τροφοδοσίας και καυσαερίων σταματά να λειτουργεί.
 • περιοδική συντήρηση του συστήματος ·
 • απόκτηση υλικών μόνωσης θορύβου για τη μείωση του θορύβου λειτουργίας του εξοπλισμού ·
 • ένα ξεχωριστό δωμάτιο για εγκατάσταση εξοπλισμού (σοφίτα, υπόγειο).

Ξεχωριστά για τον αερισμό της οροφής, το δάπεδο του εξοχικού σπιτιού από ξύλο

Στέγη

Μην ξεχάσετε να αερίσετε τη σοφίτα, χώρο οροφής. Είναι πολύ σημαντικό να οργανωθεί σωστά μια ποιοτική ανταλλαγή αέρα με τη βοήθεια τρυπών εξαερισμού.

Το σχέδιο του εξαερισμού οροφής σε ένα ξύλινο σπίτι

Η ροή του αέρα, που θερμαίνεται από τη θερμότητα ολόκληρης της δομής, ανεβαίνει. Σε επαφή με δομές κρύου στέγης, υλικά, δημιουργεί αναπόφευκτα συμπύκνωμα. Χωρίς επαρκή ανταλλαγή αέρα, ο χώρος της στέγης θα σάβεται σταδιακά, θα αποσυντεθεί υπό την επίδραση της συλλεγμένης υγρασίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δοκάρια εμποτίζονται κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής με στεγανοποιητικά υλικά. Παρ 'όλα αυτά, η διάταξη ενός καλού εξαερισμού της οροφής είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ακεραιότητά της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το σχέδιο του φυσικού αερισμού στην οροφή είναι αρκετά απλό. Για να γίνει αυτό, αρκεί να εξοπλιστεί η οροφή με ακουστικά παράθυρα, αύλακες. Στην περίπτωση αυτή, οι οπές εξαερισμού θα είναι αποτελεσματικές μόνο στην άκρη της οροφής.

Σεξ

Ο αποτελεσματικός αερισμός του δαπέδου είναι επίσης μια σημαντική πτυχή της γενικής ανταλλαγής αέρα της ξύλινης δομής. Δεν πρέπει να αφεθεί να στάζουν αέρα κάτω από το δάπεδο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό της συμπύκνωσης, την εμφάνιση του καλουπιού, ως εκ τούτου - σαπίζουν κατασκευές από ξύλο.

Για να αποφευχθεί η καταστροφική επίδραση της υγρασίας, υπάρχουν μικρά ανοίγματα εξαερισμού στο εσωτερικό της θεμελίωσης. Τα ανοίγματα εισαγωγής αέρα είναι τοποθετημένα κάτω από τις πλαϊνές πλατφόρμες. Η ροή αέρα, που διέρχεται από τα καθαριστικά του αέρα και τις εισόδους αέρα, θα αερίσει το χώρο κάτω από το πάτωμα, κρατώντας τα στεγνά.

Με την έναρξη του κρύου καιρού, ο αέρας στο θεμέλιο κλείνει, αλλιώς η ψυχρή ροή από το δρόμο, που έρχεται σε επαφή με τη θερμότητα του κτιρίου, θα εγκατασταθεί στο συμπύκνωμα. Το καλοκαίρι είναι πάντα ανοιχτά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα τα ανοίγματα αερισμού πρέπει να είναι εξοπλισμένα με διακοσμητικά πλέγματα από τρωκτικά.

Ένα ξύλινο εξοχικό, όπως κάθε άλλη κατασκευή, χρειάζεται ένα σωστό, υψηλής ποιότητας, αποτελεσματικό σύστημα αερισμού. Αυτό θα εξασφαλίσει τη μεγάλη διάρκεια ζωής του, θα κάνει το ζωντανό εσωτερικό του άνετο. Η εγκατάσταση του συστήματος ανταλλαγής αέρα βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή. Ένα επαγγελματικά σχεδιασμένο και ποιοτικά οργανωμένο σύστημα εξαερισμού σε ένα ξύλινο σπίτι θα αποφύγει πολλά δυσάρεστα προβλήματα.

Εξαερισμός ιδιωτικής κατοικίας με τα χέρια σας

Το σύστημα εξαερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του. Ο καθαρός αέρας απαιτείται όχι μόνο για το άτομο, αλλά και για τα σπίτια, ειδικά αν είναι ξύλινα. Τα ξύλινα σπίτια αρχικά έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ένα ειδικό μικροκλίμα μέσα τους, επειδή το ξύλο εκτελεί αέρα. Αλλά οι άνθρωποι εγκαθιστούν όλο και περισσότερο τα παράθυρα σε πλαστικά σπίτια σε πλαστικά σπίτια, μαζικές μεταλλικές πόρτες. Μονωθήστε το ξύλινο σπίτι μέσα και έξω. Για το λόγο αυτό, τα σχέδια ξύλινων σπιτιών δεν αντιμετωπίζουν πλέον φυσικό εξαερισμό (διείσδυση) μέσα από τις ρωγμές και τις ρωγμές στο ξύλο. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο αερισμός ενός ιδιωτικού σπιτιού σήμερα ακόμη και αν το σπίτι είναι ξύλινο.

Εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι μπορεί να γίνει είτε με συγκεκριμένους υπολογισμούς είτε με απλοποίηση, μέχρι αυτή τη στιγμή θα συνεχίσουμε στο δεύτερο μισό του άρθρου. Αλλά πρώτα, ας δούμε τι είδους εγκαταστάσεις εξαερισμού είναι διαθέσιμες.

Είδη εξαερισμού ιδιωτικών κατοικιών

Φυσικός αερισμός ενός ιδιωτικού σπιτιού

Όταν φυσική συσκευή αερισμού κινούμενη μάζα αέρα εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε ρεύματα ή θερμοκρασία του αέρα διαφορά σε εξωτερικούς χώρους και σε εσωτερικούς χώρους. Αυτός είναι ένας από τους πιο στοιχειώδεις νόμους της φυσικής - ζεστό αέρας ανεβαίνει και διαφεύγει στον αγωγό αέρα απαλλαγή, και στη θέση του φρέσκου αέρα στο πάτωμα δικό μου πέφτει κρύο αέρα.

Με τη συσκευή αυτής της μεθόδου, αποχωρίζετε σχεδόν πλήρως από το κόστος υλικών.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα - σκόνη, μυρωδιές από το δρόμο, ρεύματα και εξάρτηση από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα. Μετά από όλα, όσο ψυχρότερος είναι ο δρόμος - ο ψυχρότερος αέρας μπαίνει στο σπίτι και τόσο περισσότερο χρειάζεται για να χρησιμοποιηθεί η θερμική ενέργεια για να θερμανθεί. Διαβάστε - επιπλέον κόστος για θέρμανση.

Εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι

Η αρχή της λειτουργίας μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι η απομάκρυνση από τον δρόμο ψυχρού αέρα, ο οποίος στη συνέχεια διέρχεται από τα φίλτρα, θερμαίνεται και υγραίνεται και στη συνέχεια διανέμεται σε όλα τα δωμάτια μέσω ειδικών κουτιών.

Τις περισσότερες φορές τοποθετούνται απευθείας κάτω από το ανώτατο όριο και έπειτα κλείνουν με τέντωμα, ανάρτηση ή άλλες κατασκευές οροφών.

Ο έλεγχος μιας τέτοιας εγκατάστασης εξαερισμού πραγματοποιείται είτε με τη βοήθεια τηλεχειριστηρίου είτε πλήρως αυτόματα.

Αναγκαστικός εξαερισμός σε ιδιωτικές κατοικίες

Σχεδόν εντελώς αντιγράφει τα συστήματα παροχής αέρα, αλλά είναι σαφές από το όνομα - ο ανεμιστήρας δεν έχει οριστεί στο φράκτη του φρέσκου εξωτερικού αέρα, και η αφαίρεση των ήδη θερμαίνεται αέρα από το δωμάτιο μέσα από το δικό μου.

Όπως ο αέρας τροφοδοσίας, μπορεί να ελεγχθεί είτε από ένα τηλεχειριστήριο, είτε μπορεί να λειτουργήσει αυτόματα.

Με αυτή τη μέθοδο, η κίνηση του αέρα στις εγκαταστάσεις επιταχύνεται, πράγμα που εξασφαλίζει μια σταθερή φρεσκάδα στο σπίτι. Αλλά υπάρχει ανάγκη να επιλέξετε την ισχύ του κινητήρα ανεμιστήρα, έτσι ώστε να μην σας ενοχλεί με την ένταση της εργασίας σας.

Σύστημα εξαερισμού εφοδιασμού και εξαγωγής με ανακτητή

Το πλέον τεχνολογικά προηγμένο και οικονομικό σύστημα μέχρι σήμερα. Ο ανακτητής παίρνει θερμότητα από τον ήδη θερμαινόμενο και εξαντλημένο αέρα και το μεταφέρει σε φρέσκο, φρεσκοκομμένο από το δρόμο.

Πώς να κάνετε ένα ιδιωτικό σύστημα εξαερισμού σπιτιών

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για τη σωστή εγκατάσταση ενός ιδιωτικού συστημάτων εξαερισμού σπίτι είναι υποχρεωτική συσκευή αγωγούς καθόδου γρίλιες ή κενά κάτω από τις πόρτες στο δρόμο του μετά από τον αέρα από το σημείο της πρόσληψης από το δρόμο και προς την έξοδο σε μόλυβδο ορυχείο.

Οριζόντια γρίλια για αερισμό

Και η κίνηση του αέρα μέσω όλων των χώρων του σπιτιού θεωρείται οργανωμένη σωστά, αν το πιο μολυσμένο δωμάτιο σε ολόκληρη την αλυσίδα είναι το πιο μολυσμένο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κουκούλα, τόσο φυσική όσο και αναγκαστική, γίνεται συνήθως στο μπάνιο ή στην κουζίνα.

Η σωστή κίνηση του αέρα κατά τον αερισμό

Αν το σπίτι σας είναι απλό ξύλινο κουτί, το οποίο είναι αρκετά υψηλό διαπερατότητα αέρα, την ποσότητα φρέσκου παροχή αέρα που προέρχονται μέσα από τις ρωγμές στα πλαίσια είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την απαραίτητη εισροή.

Εάν σχεδιάζετε απλώς να εγκαταστήσετε πλαστικά παράθυρα, τότε είναι λογικό να δώσετε προσοχή στα παράθυρα, στα προφίλ των οποίων είναι ενσωματωμένες βαλβίδες τροφοδοσίας για εξαερισμό.

Βαλβίδα αέρα αέρα εξαερισμού στο πλαίσιο παραθύρου

Στην περίπτωση που έχουν ήδη τοποθετηθεί πλαστικά παράθυρα χωρίς βαλβίδες τροφοδοσίας, είναι δυνατή η απλή χρήση των βαλβίδων εισαγωγής αέρα εξαερισμού. Και είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό στον τομέα των καλοριφέρ ή οποιουδήποτε άλλου συστήματος θέρμανσης στο σπίτι. Έτσι, ο δροσερός υπαίθριος αέρας θα ζεσταθεί εν μέρει ήδη στο δρόμο προς το σπίτι.

Παραδείγματα υπολογισμού του εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Το σύστημα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία μπορεί να γίνει είτε με υπολογισμούς, χρησιμοποιώντας τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, είτε με ένα απλοποιημένο σχέδιο. Θα αναλύσουμε και τις δύο μεθόδους υπολογισμού του εξαερισμού και στη συνέχεια θα επιλέξουμε το τμήμα των αεραγωγών.

Υπολογισμός του εξαερισμού του σπιτιού με πολλαπλότητα

Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα είναι μια τιμή, η τιμή της οποίας δείχνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα ο αέρας πρέπει να αντικατασταθεί από καθαρό αέρα. Δηλαδή, η πολλαπλότητα του "1" (ενιαία ανταλλαγή αέρα) σημαίνει ότι για μια ώρα στην αίθουσα ο παλιός αέρας αντικαταστάθηκε εντελώς από ένα νέο αέρα. "0,5" - σε μια ώρα ακριβώς το ήμισυ του παλιού αέρα ήταν φρέσκο, και ούτω καθεξής.

Για διαφορετικά πρότυπα χώρου (SNIP 2.08.01-89 * «Οικιστικά κτίρια», Παράρτημα 4), θέσπισε πολλαπλότητα της, ή την ποσότητα του εξερχόμενου αέρα σε κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Έτσι, για παράδειγμα, για κοινόχρηστους χώρους και υπνοδωμάτια, η πολλαπλότητα είναι μία ανά εισροή. Στο dressing room - ένα μισό φορές, και στο δωμάτιο για ένα πλυντήριο - ένα ημίχρονο για κουκούλα.

Εκτοπίσεως αέρα αντικατασταθεί για κάθε δωμάτιο υπολογίζεται από τον τύπο «L = n • V», όπου «V» είναι ο όγκος του κάθε χώρου, «Ν» είναι η πολλαπλότητα για τις εγκαταστάσεις. Και κάτω από τον λαμβανόμενο όγκο αέρα για τον εξαερισμό επιλέγεται ο εξοπλισμός - ανεμιστήρες εξαγωγής ή / και τροφοδοσίας, αγωγοί αέρα κλπ.

Υπολογισμός του εξαερισμού στο σπίτι από την περιοχή του

Ο απλούστερος υπολογισμός, στον οποίο θεωρείται ότι παρέχεται 3 m 3 / ώρα καθαρού αέρα ανά τετραγωνικό μέτρο περιοχής. Δηλαδή, κυριολεκτικά - για κάθε τετραγωνικό μέτρο της περιοχής σε ύψος οροφής 3 μ., Η πολλαπλότητα είναι ίση με μία ανεξάρτητα από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν.

Επιλογή τμημάτων αγωγών για εξαερισμό ιδιωτικής κατοικίας

Για να μην χάσετε με τη διατομή των αεραγωγών, υπολογίζονται επίσης. Αυτό εξαλείφει τη δυνατότητα χρήσης ανεπαρκών μεγεθών καναλιών για την έγκαιρη αφαίρεση όλων των παλαιών αερίων εγκαίρως. Δηλαδή, οι διαστάσεις εξαρτώνται άμεσα από την ταχύτητα και την εκκένωση του αέρα.

Προκαθορισμένα με κουκούλα - είτε φυσικό είτε αναγκασμένο (με ανεμιστήρα). Για φυσικό σχέδιο, η ταχύτητα κίνησης του αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1-2 m / sec. Για αναγκαστικά - όχι περισσότερο από 3-4 m / sec για κλάδους και όχι περισσότερο από 5-6 m / s για το κύριο κανάλι.

Ο υπολογισμός εδώ είναι πολύ απλός. Απλά χρησιμοποιήστε το παρακάτω διάγραμμα.

Το διάγραμμα επιλογής διατομών αεραγωγών για εξαερισμό

Στην κατακόρυφη κλίμακα, αναβάλλουμε την υπολογισμένη συνολική, στρογγυλευμένη ροή "L". Μετακινείται οριζόντια στην κάθετη γραμμή με την ταχύτητα του αέρα μας, με την οποία καθορίσαμε μία παράγραφο παραπάνω. Και έπειτα κατεβαίνουμε στην πλησιέστερη διασταύρωση με τις διαστάσεις των κιβωτίων.

Για παράδειγμα :. Για ροή «L» 250 m 3 / h και της μέγιστης ταχύτητας του αέρα στον αγωγό είναι 5 m / s, εξαερισμού μεγέθη θα αντιστοιχούν 100h160 mm (για ένα τετράγωνο) ή 140 mm σε διάμετρο (για κυκλικούς αγωγούς).

Μετά από όλα τους υπολογισμούς μπορείτε να προχωρήσετε στην επιλογή και την αγορά της αναγκαστικής κουκούλες και, εάν είναι αναγκαίο, την παροχή των βαλβίδων και των αγωγών και χωρίς κανένα φόβο με ασφάλεια να προχωρήσει στη μονάδα εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια του.

© 2014 - 2017, Ξύλινο Σπίτι. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται. Κατά την αντιγραφή ενός αντικειμένου ή οποιουδήποτε θραύσματος του, απαιτείται σύνδεση με την πηγή.

Πώς να κάνετε φυσικό αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία

Άλλα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα:

Φυσικά κανάλια εξαερισμού

Σε προηγούμενα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα, δημοσιευμένα σχέδια για την κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι, διαμέρισμα, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του συστήματος φυσικού αερισμού. Για αποτελεσματικό αερισμό, Κάθε δωμάτιο του σπιτιού πρέπει να διαθέτει δύο συσκευές εξαερισμού: ένα για τον αέρα, ένα για την απομάκρυνση αέρα από το δωμάτιο.

Κάθε δωμάτιο στο σπίτι ή στο διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με δύο συσκευές τροφοδοσίας και εξαγωγής φυσικού αερισμού σε μία από τις τρεις παραλλαγές:

 1. Βαλβίδα παροχής στο παράθυρο ή στον εξωτερικό τοίχο για ροή αέρα. Διάταξη ροής σε ένα γειτονικό δωμάτιο με κανάλι καυσαερίων (μια τρύπα στην πόρτα ή ένα εσωτερικό τοίχωμα, ένα διαχωριστικό) για την απομάκρυνση του αέρα.
 2. Για ροή αέρα - τρύπα υπερχείλισης από ένα γειτονικό δωμάτιο με βαλβίδα τροφοδοσίας, και για να αφαιρέσετε αέρα - αγωγού εξαγωγής εξαερισμού.
 3. Βαλβίδα αέρα παροχής για εισροή, και αγωγού εξαγωγής εξαερισμός για την αφαίρεση του αέρα.

Ελέγξτε, στο σπίτι ή στο διαμέρισμα όπου ζείτε τώρα, όλα τα δωμάτια έχουν εξαερισμό αέρα και εξαερισμό;

Σε ποιους χώρους είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν οι αεραγωγοί εξαερισμού

Τα κανάλια εξαγωγής φυσικού αερισμού πρέπει να παρέχονται από τους ακόλουθους χώρους του σπιτιού:

 • Υγειονομικοί και τεχνικοί χώροι - μπάνιο, τουαλέτα, πλυντήριο.
 • Κουζίνες.
 • Ντουλάπα, ντουλάπα - αν οι πόρτες των δωματίων μπαίνουν στο σαλόνι. Εάν οι πόρτες βγαίνουν στον διάδρομο (αίθουσα, κουζίνα), τότε μπορεί να γίνει ένα από τα δύο: να οργανωθεί ένας αγωγός εξαγωγής από τα δωμάτια ή να εγκατασταθεί βαλβίδα τροφοδοσίας στον τοίχο ή το παράθυρο.
 • Στο χώρο του λέβητα θα πρέπει να υπάρχει τόσο αγωγός εξαερισμού όσο και βαλβίδα παροχής.
 • Από τα δωμάτια, που χωρίζονται από τις εγκαταστάσεις με τον αεραγωγό περισσότερες από δύο πόρτες.
 • Στο πάτωμα πάνω από το πρώτο, αν υπάρχουν πόρτες εισόδου από τις σκάλες στο πάτωμα - οι αγωγοί εξαερισμού κατασκευάζονται από τους προαναφερθέντες χώρους ή (και) από το διάδρομο, την αίθουσα.
 • Στο πάτωμα πάνω από το πρώτο, αν δεν υπάρχουν πόρτες εισόδου από τις σκάλες στο πάτωμα - σε κάθε δωμάτιο του δαπέδου, τόσο ο αεραγωγός όσο και η βαλβίδα τροφοδοσίας είναι διατεταγμένα.

Σε άλλες εγκαταστάσεις του σπιτιού, οι οποίες δεν διαθέτουν κανάλια εξαγωγής φυσικού αερισμού, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής στο παράθυρο ή στον τοίχο και μια ρέουσα τρύπα στο παρακείμενο χώρο.

Επιπλέον, οι αγωγοί εξαγωγής φυσικού αερισμού είναι διατεταγμένοι για εξαερισμό:

Κτίριο κανονισμούς (παράγραφος 6.5.8 SP 60.13330.2016) η ζήτηση σε κτίρια κατοικιών για τα δωμάτια, τα οποία εξοπλισμού αερίων του θερμοκηπίου (λέβητες φυσικού αερίου, στήλη ζεστού νερού, θερμάστρες, κλπ..), Συμπερίληψη μηχανικό εξαναγκασμένο εξαερισμό και φυσικό ή μηχανικό εξαερισμό.

Θέση και διαστάσεις των αεραγωγών

Το ελάχιστο μέγεθος της πλευράς του φυσικού αεραγωγού είναι 10 cm., και η ελάχιστη επιφάνεια διατομής είναι 0.016 m 2., που αντιστοιχεί περίπου στη διάμετρο του τυποποιημένου σωλήνα του αγωγού αερισμού - 150 mm.

Ένα κανάλι ελάχιστου μεγέθους θα παρέχει εξαγωγή αέρα σε όγκο 30 τόνων m 3 / ώρα με μήκος κατακόρυφου σωλήνα μεγαλύτερο από 3 m. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, οι κουκούλες αυξάνουν την διατομή του καναλιού ή το μήκος του καναλιού. Κανάλια μικρότερα από 2m. δεν παρέχουν την απαραίτητη ένταση φυσικού αερισμού.

Στην πράξη, το μήκος του αγωγού εξαερισμού στο πάτωμα καθορίζεται συνήθως από λόγους σχεδιασμού - ο αριθμός και το ύψος πάνω από τους επάνω ορόφους, το ύψος της σοφίτας, το μήκος του σωλήνα πάνω από την οροφή. Στο πάτωμα, το μήκος όλων των καναλιών πρέπει να είναι το ίδιο. Αυτό γίνεται έτσι ώστε η δύναμη έλξης σε κάθε κανάλι στο πάτωμα να είναι περίπου η ίδια.

Οι διαστάσεις του τμήματος διαύλου στο πάτωμα είναι οι ίδιες, συχνά γίνονται το ίδιο, αλλά για εποικοδομητικούς λόγους είναι πιο βολικό. Η απόδοση του αγωγού εξαερισμού σε ένα ή άλλο δωμάτιο δαπέδου ρυθμίζεται επιλέγοντας το μέγεθος της σχάρας αερισμού.

Για εποικοδομητικούς λόγους, αρκετοί αγωγοί εξαερισμού από τις εγκαταστάσεις ενός ορόφου προσπαθούν να τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα, σε ένα μέρος - να δημιουργήσουν ένα μπλοκ αεραγωγών.

Το μπλοκ των αεραγωγών σε πέτρινα σπίτια τοποθετείται συνήθως μέσα στο ρουλεμάν του εσωτερικού τοίχου του σπιτιού ή συνδέεται στον τοίχο.

Το μπλοκ είναι κατασκευασμένο από υλικά τοιχοποιίας, για παράδειγμα τούβλα. Στην τοιχοποιία του τούβλου είναι βολικό να κατασκευαστούν κανάλια με διατομή που είναι πολλαπλάσια του μεγέθους του τούβλου, λαμβάνοντας υπόψη το πάχος των ραφών - 140x140 mm. (1/2 x 1/2 τούβλα) ή 140x270 mm. (1/2 χ 1 τούβλο)

Παράγουν κοίλα μπλοκ από σκυρόδεμα ειδικά σχεδιασμένα για αγωγούς εξαερισμού τοιχοποιίας.

Το μπλοκ αγωγών εξαερισμού από υλικά τοιχοποιίας πρέπει απαραίτητα να έχει στήριξη στο δάπεδο ή στο δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα, σε ξύλινα σκελετά ή σκελετούς, ένα μπλοκ αεραγωγών συναρμολογείται από πλαστικούς ή χαλύβδινους γαλβανισμένους σωλήνες. Το μπλοκ σωλήνων κλείνει με κουτί.

Πώς να συγχωνεύσετε πολλά κανάλια σε ένα κανάλι

Σε μια ιδιωτική κατοικία, ο αριθμός των καναλιών είναι μικρό, ως εκ τούτου, να συνδυάσει τα ρεύματα αέρα από πολλαπλά κανάλια (δωμάτια ή ορόφους) σε ένα, όπως γίνεται συχνά στα σπίτια διαμέρισμα, δεν υπάρχει καμία ανάγκη. Κάθε κανάλι φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι πρέπει να ξεκινά από εσωτερικούς χώρους και να τελειώνει στο κεφάλι στην οροφή. Οποιοσδήποτε συνδυασμός δύο ή περισσότερων καναλιών επιδεινώνει τη λειτουργία του εξαερισμού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνδυαστούν διάφορα κανάλια, για να συγχωνευθούν σε ένα κοινό κανάλι φυσικού αερισμού.

Ικανότητα καναλιού εξαερισμού

Απόδοση ενός μοναδικού αγωγού εξαγωγής με διατομή 12x17 cm.(204 cm2 ) τσιμεντόλιθων ανάλογα με το ύψος του καναλιού και τη θερμοκρασία στο δωμάτιο:

Χωρητικότητα φυσικών αεραγωγών 12 x 17 δείτε ανάλογα με το ύψος του καναλιού και τη θερμοκρασία δωματίου

Για να προσδιορίσετε την απόδοση για τα ύψη ενδιάμεσων καναλιών, σχεδιάστε το γράφημα άξονα ανά άξονα: το ύψος και την απόδοση του καναλιού.

Παρόμοιοι πίνακες μπορούν να βρεθούν για αγωγούς εξαερισμού, οι οποίοι κατασκευάζονται από άλλα υλικά.

Ωστόσο, για κανάλια αερισμού του ίδιου τμήματος (204 cm2 ), αλλά από άλλα υλικά, η απόδοση θα είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που υποδεικνύεται στον πίνακα. Για ένα κανάλι άλλης διατομής, η ποσότητα παραγωγικότητας από τον πίνακα μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί αναλογικά.

Για να αυξηθεί η χωρητικότητα του αγωγού εξαερισμού του ίδιου ύψους, σε αναλογία με αυξήστε την περιοχή διατομής του καναλιού. Για το σκοπό αυτό, για παράδειγμα, επιλέγεται ένα μπλοκ από σκυρόδεμα με μεγαλύτερη οπή ή χρησιμοποιούνται δύο ή τρεις κανάλια του παραπάνω μεγέθους για τον αερισμό ενός δωματίου.

Υπολογισμός του φυσικού αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού

Ο υπολογισμός του φυσικού εξαερισμού πραγματοποιείται προκειμένου να καθοριστεί το μέγεθος των αγωγών εξαερισμού με βάση τον όγκο του αέρα που αφαιρείται.

Κατά τον προσδιορισμό της ποσότητας του αέρα απομακρύνονται μέσω της φυσικής κανάλια εξαερισμού, λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι σε μία παροχή δωματίου βαλβίδες αέρα που παρέχεται από το εξωτερικό, τότε ο αέρας ρέει μέσα στο δωμάτιο με τα κανάλια καυσαερίων, και να αφαιρεθεί μέσω των διαύλων και πάλι έξω.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται για κάθε όροφο του σπιτιού με την ακόλουθη σειρά:

 1. Καθοδηγούμενη από τους κανονισμούς (βλ. Εδώ), καθορίστε το ποσό του ελάχιστου όγκου αέρα που θα έπρεπε έρχονται από το δρόμο για εξαερισμό όλα τα δωμάτια με βαλβίδες τροφοδοσίας - Qn, m 3 / ώρα.
 2. Οι κανόνες καθορίζουν το ποσό του ελάχιστου όγκου αέρα που αυτός βγείτε έξω για αερισμό Όλα τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με αγωγό εξαερισμού - Qστο, m 3 / ώρα.
 3. Συγκρίνετε τις εκτιμώμενες ελάχιστες τιμές ροής αέρα από το δρόμο (Qn, m 3 / h) και βγαίνοντας στο δρόμο (Qστο, m 3 / h). Συνήθως μία από τις ποσότητες είναι μεγαλύτερη από την άλλη. Η μεγαλύτερη από τις δύο ποσότητες θεωρείται ότι είναι την ελάχιστη χωρητικότητα σχεδιασμού όλων των καναλιών εξαερισμού στο πάτωμα - Qσ, m 3 / ώρα.
 4. Με βάση τις διαστάσεις του σπιτιού κάθετα, ορίστε το ύψος του φυσικού αεραγωγού στο πάτωμα.
 5. Γνωρίζοντας το ύψος του αγωγού αερισμού και τη συνολική εκτιμώμενη ελάχιστη απόδοση όλων των καναλιών στο πάτωμα (Qσ, m 3 / ώρα), σύμφωνα με τον πίνακα (βλ. παραπάνω), επιλέγεται ο συνολικός αριθμός των τυποποιημένων διαύλων από τσιμεντόλιθους. Η συνολική απόδοση του επιλεγμένου αριθμού τυποποιημένων καναλιών πρέπει να είναι τουλάχιστον Qσ, m 3 / ώρα.
 6. Ο επιλεγμένος αριθμός τυπικών καναλιών κατανέμεται μεταξύ των χώρων του σπιτιού, οι οποίοι πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με αγωγούς εξαερισμού. Όταν λαμβάνεται υπόψη η κατανομή, είναι απαραίτητο να υπάρχει κανονική ανταλλαγή αέρα σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο με σωλήνα εξαερισμού.

Ένα παράδειγμα υπολογισμού του φυσικού αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού

Για παράδειγμα, ας υπολογίσουμε τον φυσικό εξαερισμό σε μονοκατοικία με συνολική επιφάνεια 120 ορόφων m 2. Το σπίτι διαθέτει πέντε καθιστικά με συνολική επιφάνεια 90 ατόμων m 2, κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα, καθώς και μια ντουλάπα (ντουλάπα) με έκταση 4,5 m 2. Ύψος δωματίου - 3 m. Το σπίτι έκανε δάπεδα στο έδαφος σε ξύλινα κούτσουρα με φυσικό αερισμό του υπόγειου χώρου μέσω του αγωγού αερισμού. Το ύψος του αεριζόμενου χώρου κάτω από το δάπεδο είναι 0,3 m. Για τη συσκευή των καναλιών αερισμού χρησιμοποιούμε μπλοκ από σκυρόδεμα - βλ. Παραπάνω.

1. Σε ένα ιδιωτικό πρότυπο σπίτι για τον εξαερισμό των σαλόνια, όπου αέρας εισέρχεται από το εξωτερικό, αυτό προσδιορίζεται με υπολογισμό τουλάχιστον μία φορά τον όγκο ανταλλαγής αέρα για μία ώρα (ρυθμός αερισμού = 1 1 / ώρα).
Στη συνέχεια, εισροή αέρα από το δρόμο για εξαερισμό πέντε δωματίων:
Qn = 90 m 2 x 3 m x 1 1 / ώρα = 270 m 3 / ώρα.

2. Το πρότυπο της ανταλλαγής αέρα για τον αερισμό των χώρων και των χώρων με τα κανάλια εξαγωγής: οι κουζίνες 60 m 3 / ώρα, μπάνιο και τουαλέτα στις 25 m 3 / ώρα σε κάθε δωμάτιο. η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στον χώρο του μανδύα και ο χώρος κάτω από το πάτωμα στα κούτσουρα είναι 0,2 1 / ώρα.
Στη συνέχεια, για τον εξαερισμό αυτών των δωματίων πρέπει να αφαιρεθεί στο δρόμο:
Qστο1 = 60m 3 / ώρα + 25m 3 / ώρα + 25 m 3 / ώρα = 110 m 3 / ώρα - από την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα.
Qστο2 = 4.5m 2 x 3m x 0,2 1 / ώρα = 2.7 m 3 / ώρα - από την αποδυτήρια,
Qστο3 = 120m 2 x 0,3m x 0,2 1 / ώρα = 7.2 m 3 / ώρα - από το χώρο κάτω από το δάπεδο πάνω στα κούτσουρα,
Σύνολο: Qστο = 110 m 3 / ώρα + 2.7 m 3 / ώρα + 7.2m 3 / ώρα = 119,9 m 3 / ώρα

3. Συγκρίνετε: Qn> Qc. Υποθέτουμε την ελάχιστη εκτιμώμενη συνολική παραγωγικότητα όλων των καναλιών καυσαερίων στο πάτωμα:
Qp = Qn = 270 m 3 / ώρα

4. Για ένα μονοκατοικία, το ύψος του αγωγού για εξαερισμό, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της σοφίτας, είναι 4 m.

5. Σύμφωνα με τον πίνακα για τη θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα 20 o C και ύψος καναλιού 4 m βρίσκουμε: την απόδοση ενός τυπικού καναλιού εξαερισμού με εμβαδόν 204 cm2 είναι ίσο με 45,96 m 3 / ώρα. (ή 204: 45.96 = 4.44 cm2 -διατομή καναλιού που απαιτείται για την παράβλεψη 1 m 3 / ώρα αέρα.)
Στη συνέχεια, ο συνολικός ελάχιστος αριθμός συνήθων καναλιών εξαερισμού από τσιμεντόλιθους στο σπίτι είναι: 270 m 3 / ώρα : 45.96 m 3 / ώρα = 5.87. Τουλάχιστον 6 κανάλια εξαγωγής είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ο ελάχιστος φυσικός αερισμός στο σπίτι.

6. Το σπίτι διαθέτει τέσσερα δωμάτια που πρέπει να είναι εξοπλισμένα με αεραγωγούς - κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα και αποδυτήρια. Επιπλέον, για χώρο αερισμού κάτω από το δάπεδο, για λόγους σχεδιασμού, χρειάζονται δύο κανάλια. Σύνολο - 6 κανάλια. Τουλάχιστον 6 κανάλια εξαγωγής Απαιτείται να κανονιστεί στο πάτωμα στο σπίτι, με βάση τον αριθμό των χώρων και των χώρων όπου απαιτείται ένας αγωγός εξαερισμού.

7. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να πληρούν μια ακόμη προϋπόθεση - να παρέχει την ανταλλαγή αέρα σύμφωνα με τον κανόνα σε ξεχωριστούς χώρους - στην κουζίνα δεν είναι λιγότερο από 60 m 3 / ώρα, στο μπάνιο και στην τουαλέτα σε 25 m 3 / ώρα, στο αποδυτήριο 2,7 m 3 / ώρα, στο χώρο κάτω από το πάτωμα του 7.2 m 3 / ώρα.
Για να ικανοποιήσουμε αυτή την προϋπόθεση, ένα κανάλι του τμήματος που έχουμε επιλέξει δεν είναι αρκετό στην κουζίνα. Για να χρησιμοποιήσουμε τυποποιημένα στοιχεία για την τοποθέτηση καναλιών, αποφασίζουμε στο χώρο της κουζίνας ένα μπλοκ από δύο κανονικά κανάλια εξαερισμού (2x204 cm2 ).
Στο μπάνιο, στην τουαλέτα και στην αποδυτήρια κάνουμε έναν τυπικό φυσικό αγωγό εξαερισμού με διατομή 204 cm2 ο καθένας. Για τον αερισμό του χώρου κάτω από το πάτωμα, οργανώνουμε δύο κανάλια 204 cm2 ο καθένας.
Έτσι, συνολικά, για να εξασφαλιστεί μια ελάχιστη χωρητικότητα εξαερισμού σε κάθε δωμάτιο με αγωγό εξαερισμού, στο σπίτι χρειάζονται 7 κανάλια φυσικού αερισμού.

Ως αποτέλεσμα, αποδεχόμαστε τελικά για την κατασκευή 7 καναλιών και ελέγξτε τη συμμόρφωση της ικανότητας εξαερισμού με τα πρότυπα σχεδίασης:
- στην κουζίνα ένα μπλοκ από δύο κανάλια εξαερισμού (2x204 cm2 ) με συνολική χωρητικότητα 45,96 m 3 / ώρα х 2 = 92 m 3 / ώρα. ότι περισσότερο από το πρότυπο για την κουζίνα στο 60 m 3 / ώρα.
- Στο μπάνιο και στην τουαλέτα τοποθετούμε ένα μπλοκ από δύο κανάλια εξαερισμού (2x204 cm2 ) με την απόδοση ενός καναλιού 45.96 m 3 / ώρα, ότι περισσότερο από το πρότυπο στις 25 m 3 / ώρα.
- στην αίθουσα εκγύμνασης οργανώνουμε μια μονάδα εξαερισμού με ένα κανάλι (1x204 cm2 ) με χωρητικότητα 45,96 m 3 / ώρα, περισσότερο από τον κανόνα για τον υπολογισμό του 2,7 m 3 / ώρα.
- για χώρο αερισμού κάτω από το πάτωμα, δημιουργούμε δύο κανάλια με συνολική χωρητικότητα 45.96 m 3 / ώρα х 2 = 92 m 3 / ώρα, αυτό είναι μεγαλύτερο από τον υπολογιζόμενο κανόνα 7.2 m 3 / ώρα.
- τη συνολική απόδοση όλων των επτά καναλιών αερισμού στο πάτωμα 92 m 3 / ώρα + 45.96 m 3 / ώρα + 45.96 m 3 / ώρα + 45.96 m 3 / ώρα + 92 m 3 / ώρα = 322 m 3 / ώρα, που υπερβαίνει την τυπική χωρητικότητα εξαερισμού στο πάτωμα 270 m 3 / ώρα.

Από τα αποτελέσματα υπολογισμού προκύπτει ότι η ελάχιστη απαιτούμενη ικανότητα εξαερισμού των χώρων με βαλβίδες τροφοδοσίας παρέχεται με ένα μικρό περιθώριο (322 m 3 / ώρα > 270 m 3 / ώρα). Ταυτόχρονα, η ικανότητα εξαερισμού σε ορισμένα δωμάτια με τον αγωγό εξαγωγής υπερβαίνει τις τυπικές δεκάδες φορές.

Οι αγωγοί εξάτμισης στην κουζίνα, το μπάνιο, την τουαλέτα και το ντουλάπι, καθώς και κάτω από το πάτωμα, συμμετέχουν στον αερισμό άλλων δωματίων στο σπίτι. Ως εκ τούτου, ο συντονισμός της παραγωγικότητας των αγωγών εξαγωγής σε αυτούς τους χώρους γίνεται λαμβάνοντας υπόψη αυτή την περίσταση. Μην μειώσετε την ικανότητα εξαερισμού σε αυτές τις περιοχές, για παράδειγμα εγκαθιστώντας μικρές κοιλιακές εισόδους στην είσοδο του καναλιού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του ανεμιστήρα στην κουκούλα πάνω από τη σόμπα ή στο μπάνιο δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα φυσικού αερισμού σε αυτούς τους χώρους.

Η παραπάνω διαδικασία για τον υπολογισμό των αεραγωγών είναι απλοποιημένη, όχι επαγγελματική. Είναι καλύτερο να σχεδιάσετε φυσικό αερισμό στο σπίτι σε ειδικούς.

Αγωγός εξαερισμού πάνω από την οροφή

Όταν ο άνεμος στα ρεύματα του αέρα, που ρέει γύρω από την οροφή και άλλα εμπόδια, σχηματίζεται όπως κοντά στην πτέρυγα του αεροσκάφους, τη ζώνη εκφόρτωσης και τη ζώνη της αυξημένης πίεσης. Η θέση των ζωνών αυτών αλλάζει διαρκώς ανάλογα με τη δύναμη και την κατεύθυνση του ανέμου.

Εάν η κεφαλή εξαερισμού καλά πέφτει σε χαμηλή πίεση, η ράβδος στο κανάλι αυξάνεται εάν η πίεση στη ζώνη, η ράβδος στο κανάλι μειώνεται ή ακόμα και ανατροπής, ο αέρας αρχίζει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από το δρόμο στο σπίτι. Υπάρχει ιδιαίτερα απογοητευτικό όταν το χειμώνα αρχίζει ξαφνικά να φυσήξει κρύο αέρα μέσα στο δωμάτιο από ventreshetki.

Για να μειωθεί η επίδραση του ανέμου στη λειτουργία του φυσικού αερισμού, η κεφαλή του αγωγού εξαερισμού πάνω από την οροφή πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποια απόσταση.