Εξαερισμός σε κελάρι

Χωρίς αμφιβολία, το να έχετε ένα κελάρι ανά πάσα στιγμή ήταν πρακτικό, κερδοφόρο και ακόμα και διάσημο. Κατασκευάστηκαν κάτω από οικιστικά κτίρια, γκαράζ, υπόστεγα και μάλιστα πήραν τη θέση τους ως ξεχωριστό κτίριο. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη χρήση από οποιοδήποτε δωμάτιο, εάν δεν υπάρχει κυκλοφορία αέρα σε αυτό. Ειδικά μπορεί να αποδοθεί σε εκείνους που είναι υπόγεια, δεν έχουν παράθυρα και συχνά - μόνο μία πόρτα. Εν τω μεταξύ, ο αερισμός του κελαριού με τα δικά σας χέρια δεν είναι τόσο δύσκολο έργο, ακόμη και για έναν απλό πολίτη ο οποίος απέχει πολύ από την επαγγελματική γνώση στην κατασκευή.

Τι είναι γεμάτη με την έλλειψη κυκλοφορίας αέρα

Η μόνιμη ή περιοδική ανανέωση του αέρα σε υπόγειο χώρο είναι απαραίτητη για:

 • Κανονικοποίηση της υγρασίας.
 • Εμπλουτισμός του αέρα με οξυγόνο.
 • Διατηρήστε τη βέλτιστη θερμοκρασία.

Αναμφισβήτητα, ο κύριος σκοπός των κελαριών και των κελαριών είναι η αποθήκευση εδώδιμων αποθεμάτων. Η υγρασία είναι ένας αμετάβλητος σύντροφος οποιουδήποτε υπογείου χώρου, η adha των περισσότερων λαχανικών και φρούτων είναι ένας ανεπιθύμητος παράγοντας για μακροχρόνια αποθήκευση.

Στον εναέριο χώρο ακόμα και ενός ευρύχωρου κελάριου, οι επιβλαβείς ουσίες συσσωρεύονται στο χρόνο. Δυστυχώς, κατά την αποθήκευση λαχανικών και φρούτων είναι επίσης δυνατή η εμφάνιση δυσάρεστων οσμών. Παροχή υγιεινής αναπνοής σε ένα άτομο και ανοικτή πρόσβαση στον καθαρό αέρα από έξω - μία από τις κύριες αποστολές είναι ο εξαερισμός στο κελάρι.

Μια άλλη τιμή του υπόγειου κτιρίου - η διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή του έτους της βέλτιστης θερμοκρασίας. Ο αποτελεσματικός αερισμός του κελάριου - εδώ σχεδόν το κύριο συστατικό. Ψύχεται το καυτό καλοκαίρι και η άνετη ζεστασιά το χειμώνα θα είναι στο κελάρι σας με την εγγύηση της κατάστασης των προϊόντων, του φρέσκου αέρα και της βέλτιστης υγρασίας - σε αυτόν σε αυτή τη βοήθεια.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός του κελαριού

Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού είναι εξαιρετικά απλή - ένας σωλήνας από έξω από τον αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο, και από την άλλη - το αφήνει.

Εάν όλα ήταν τόσο απλά - ίσως δεν αξίζει να αρχίσετε να γράφετε αυτό το άρθρο και επομένως - θα εξετάσουμε τις λεπτές αποχρώσεις και τις αποχρώσεις του πώς ο εξαερισμός κελάρι γίνεται από τον εαυτό του.

Το σωστό είναι να σχεδιάσετε τον εξαερισμό στο στάδιο του σχεδιασμού. Αυτό θα σώσει πολύ ελεύθερο χώρο και θα σας εξοικονομήσει επιπλέον ταλαιπωρία όταν χρησιμοποιείτε το υπόγειο.

Θεωρητικά, οι διαμέτρους ή, ακριβέστερα, η περιοχή των σωλήνων εισαγωγής και εξαγωγής πρέπει να είναι ίσες. Θεωρούμε αυτό το πρώτο κανόνα αποτελεσματικού εξαερισμού στο κελάρι. Αυτή η κατάσταση εξασφαλίζει μια ομοιόμορφη εναλλαγή αέρα μέσα, εμποδίζει την υπερψύξη το χειμώνα και εξαλείφει τη στασιμότητα του αέρα το καλοκαίρι.

Ο δεύτερος κανόνας είναι πώς να κάνετε τον εξαερισμό στο κελάρι - να απομακρυνθείτε το ένα από το άλλο και να σφίξετε το τσίμπημα. Ιδανικά - θα πρέπει να βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες. Αυτό θα εξασφαλίσει τη μέγιστη κάλυψη των χώρων και θα αποκλείσει τον σχηματισμό ζωνών με στάσιμο αέρα.

Τρίτον, τοποθετήστε τους σωλήνες σε διαφορετικά ύψη. Όπως είναι γνωστό, η κίνηση του αέρα συμβαίνει λόγω της εκκένωσης, η οποία δημιουργείται τοποθετώντας το άνοιγμα εξόδου του σωλήνα παροχής πολύ χαμηλότερο από το καυσαέριο.

Ο τέταρτος κανόνας, ο οποίος λειτουργεί εξαερισμό στο κελάρι - το ύψος του σωλήνα πάνω από το έδαφος δεν πρέπει να είναι μικρότερο από ένα και μισό μέτρο. Σε περίπτωση τοποθέτησης άλλου χώρου (για παράδειγμα, γκαράζ) πάνω από το υπόγειο, ο αγωγός εξαγωγής πρέπει κατ 'ανάγκη να είναι πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Με αυτή την επιλογή, ο αγωγός τροφοδοσίας μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στο υπόγειο του κτιρίου. Μην ξεχάσετε να φροντίσετε να περιορίσετε την πρόσβαση στον αγωγό. Πλέγμα ή σχάρα δεν θα αφήσει στο υπόγειο μικρών τρωκτικών, ούτε περίεργα πουλιά. Η ομπρέλα στο σωλήνα εξάτμισης ή στον εκτροπέα δεν εμποδίζει μόνο τη βροχή και το χιόνι να εισέλθουν στο εσωτερικό, αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον πρόσφυση στο σύστημα.

Πέμπτον - ο εξαερισμός του κελαριού δεν του αρέσουν τα εμπόδια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθείτε για ένα ελάχιστο αριθμό στροφών, στροφές και αλλαγές στη διάμετρο των σωλήνων εξαγωγής και εκκένωσης.

Ο έκτος κανόνας στον οποίο λειτουργεί ο εξαερισμός στο κελάρι είναι η θερμομόνωση. Αυτό εξαλείφει το σχηματισμό συμπυκνωμάτων στο εσωτερικό του σωλήνα και, κατά συνέπεια, - το φτάνει στο υπόγειο.

Παραλλαγές είναι δυνατές όταν ο ρόλος του σωλήνα εξάτμισης παίζεται από καταπακτές (λέιζερ) στα υπόγεια. Με κάποια περιοδικότητα παραμένουν ανοιχτά και ενημερώνεται ο αέρας και ο εξαερισμός του κελαριού είναι ήδη εις βάρος των χώρων που βρίσκονται πάνω ή απ 'ευθείας εις βάρος του δρόμου.

Τι είναι ο εξαερισμός στο κελάρι

Αφού γίνει η εξοικείωση με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του έργου εξαερισμού, θα εξετάσουμε τη διαίρεσή τους σύμφωνα με την αρχή της δράσης. Υπάρχουν δύο:

Φυσικά, η επιλογή ενός συγκεκριμένου συστήματος, κατά πρώτο λόγο, καθορίζεται από την περιοχή του δωματίου, η οποία απαιτεί εξαερισμό. Το κελάρι μπορεί επίσης να είναι μικροσκοπικό σε 4-6 τετραγωνικά μέτρα, και ίσως και στο μέγεθος ενός άνετου διαμερίσματος. Είναι λογικό ότι με τη δεύτερη επιλογή με τον καθαρισμό του φυσικού αερισμού θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Αυτό θα απαιτήσει την εξαναγκασμένη ενεργοποίηση των ροών του αέρα ή με απλό τρόπο - την εγκατάσταση ανεμιστήρων στον αγωγό εξαγωγής και τροφοδοσίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός στο κελάρι θα απαιτήσει πρόσθετα εξαρτήματα αγωγών για την εγκατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος συντήρησης. Εδώ συνήθως καταφεύγουν στη βοήθεια των επαγγελματιών και αγοράζουν ένα έτοιμο σχέδιο ενός συστήματος εξαερισμού για έναν ορισμένο όγκο και χώρο κελάριου.

Εγκατάσταση εξαερισμού

Όπως και με τη φυσική και αναγκαστική έκδοση, το κύριο είναι να υπολογιστεί η επαρκής διάμετρος των αγωγών.

Ο τύπος είναι απλός:

η περιοχή κελάρι (μονάδα μέτρησης - τετραγωνικό μέτρο) πολλαπλασιάζεται επί 26. Το αποτέλεσμα θα είναι ίσο με την επιθυμητή επιφάνεια εγκάρσιας τομής σε εκατοστά.

Το υπόγειο έχει μήκος 4 μ. Και πλάτος 2 μ. Ή 4 χ 2 = 8 μ 2

Όπως είναι γνωστό, η περιοχή του κύκλου είναι ίση με S = πR2.

R = √S / π ή √208 / 3,14 = 8,14 cm, και αυτό είναι το ήμισυ της απαιτούμενης τιμής.

Έτσι, η επιθυμητή διάμετρος του σωλήνα είναι - 162,8 mm. Το πλησιέστερο μέγεθος σύμφωνα με το GOST - 168 mm - αυτή θα είναι η καλύτερη επιλογή για τον αγωγό εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του κελαριού σας.

Ως αξιόλογη εναλλακτική λύσηΓια να κάνετε αερισμό στο κελάρι από μεταλλικάxσωλήνες μπορεί να είναι για να το όνομα τσιμέντο αμιάντουεή πολυμερέςε.

Η στερέωση των σωλήνων στους τοίχους πραγματοποιείται με τη βοήθεια σφιγκτήρων και κατά τη διέλευση οροφών - τσιμεντοειδούς διαλύματος. Μην ξεχνάτε τη χρήση μονωτικών υλικών. Για την ερμητική υπερπήδηση των οροφών, θα πρέπει να ζητηθεί βοήθεια από ένα σύνολο τυποποιημένων εξαρτημάτων στέγης.

Μετά την εγκατάσταση των αγωγών - είναι καιρός να γίνουν τεχνολογικές δοκιμές. Ο ευκολότερος τρόπος είναι με τη βοήθεια φακού, αγώνα ή πυρκαγιάς με αναπτήρες. Στην έξοδο του σωλήνα τροφοδοσίας, η φλόγα πρέπει να εκτεθεί στην εισερχόμενη ροή αέρα. Από το σχέδιο - σχέδιο προς την κατεύθυνση του δρόμου. Μια ασφαλέστερη μέθοδος είναι η χρήση ενός φύλλου λεπτού χαρτιού.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό στο κελάρι αποτελεσματικό

Μετά τις δοκιμές - είναι φυσικό να επιταχύνετε τη διαδικασία εκκίνησης του υπογείου σας. Ωστόσο, η σωστή κυκλοφορία αέρα εξακολουθεί να είναι μόνο η μισή κατασκευή. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να περιοριστεί η πρόσβαση της υγρασίας στο υπόγειο. Τα τείχη και οι άριστοι αγωγοί του. Για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, σας συνιστούμε αρκετές φορές να επεξεργάζεστε τις επιφάνειες από σκυρόδεμα με στεγανοποιητικό μέσο διείσδυσης και τοποθετείτε ένα στρώμα φραγμού υγρασίας στο πάτωμα. Μπορούν να αποδειχθούν στεγανοποίηση, υγρό γυαλί και άλλοι. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, την ανάγκη για ένα σφραγισμένο στρώμα μονωτή (τελικά, αυτές οι ουσίες δεν είναι 100% φιλικές προς το περιβάλλον).

Ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός του δαπέδου του υπογείου θα απαιτήσει αρκετά σοβαρές χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Μια απλούστερη και πιο οικολογική λύση είναι να κατασκευάσουμε ένα πάτωμα από πηλό.

Ο πηλός είναι ένας εξαιρετικός φυσικός μονωτήρας. Η τεχνολογία που κάνει το πάτωμα από αυτό είναι πολύ απλή. Σε ένα συμπαγές στρώμα άμμου (5-8 cm), τοποθετείται ένα στρώμα από υγρή πηλό 10-12 cm, ακολουθούμενη από μια πρόσδεση. Η αποτελεσματικότητα της βάσης μπορεί να δώσει στους λίθους ένα μεσαίο μέγεθος. Αυξάνουν την πρόσφυση του πηλού και την σκληρότητα του ίδιου του δαπέδου. Στο όνομα της αισθητικής - δεν είναι περιττό να κάνουμε μια τραχύτητα ενέματος. Ίσως το μόνο μειονέκτημα του πάτου από πηλό μπορεί να ονομαστεί χρόνος πλήρους ξήρανσης -30-40 ημερών.

Το κελάρι στο αγρόκτημα είναι απαραίτητο πράγμα και ο αποτελεσματικός αερισμός των κελαριών είναι ένα από τα κύρια συστατικά της επιτυχίας. Ο τρόπος να εξοπλιστεί με τα χέρια του δεν είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά μια σημαντική και απαραίτητη. Γιατί; Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο έχει ήδη απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, αν και για να συζητήσουμε τις αποχρώσεις σε αυτό το θέμα - προτείνουμε να συνεχιστεί η συζήτηση.

Κατάλληλος αερισμός στο κελάρι - θεωρία και πρακτική

Το κελάρι είναι μια ευρηματική εφεύρεση του ανθρώπου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στο ίδιο επίπεδο με την εφεύρεση πενικιλλίνης και πλυντηρίων ρούχων. Χάρη στην παρουσία αυτού του υπόγειου δωματίου, ένας άνθρωπος δεν μπορούσε μόνο να καλλιεργήσει μια καλλιέργεια, αλλά και να την αποθηκεύσει. Μια ειδική μορφή, ένα παχύ στρώμα γης πάνω από την κορυφή του και ο σωστός αερισμός του κελαριού έκαναν ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα, στο οποίο σχεδόν το ίδιο έτος κρατούσε την ίδια θερμοκρασία και υγρασία. Το σωστό μικροκλίμα δεν άφησε τα γεωργικά αποθέματα του ανθρώπου να επιδεινωθούν, όπως στη θερινή ζέστη και στους χειρότερους χειμώνες. Και σε αυτό το σημαντικό, και ίσως, τον κύριο ρόλο παίζει ο αερισμός.

Κελάρι και κελάρι: σκοπός και κυριότερες διαφορές

Απλά θέλετε να κάνετε μια κράτηση ότι το κελάρι και το υπόγειο είναι εντελώς διαφορετικά δωμάτια, με διαφορετικά καθήκοντα. Το υπόγειο ονομάζεται υπόγειο του κτιρίου, το οποίο είναι μέρος του σπιτιού. Αυτός ο όροφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αποθήκευσης αποθεμάτων, διαφόρων ειδών, αθλητικού και τουριστικού εξοπλισμού. Στα κελάρια, πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών εξοπλίζουν λεβητοστάσια, γκαράζ και γυμναστήρια.

Στην πραγματικότητα, το υπόγειο είναι ένα μέρος για την εγκατάσταση μηχανικών επικοινωνιών στο σπίτι. Χάρη σε αυτό το χώρο, ένα άτομο έχει καλή πρόσβαση σε αυτά. Επιπλέον, το υπόγειο παίζει ρόλο στρώματος αέρα μεταξύ του δαπέδου και του εδάφους, το οποίο είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά τη θερμομόνωση των χώρων του σπιτιού.

Το κελάρι είναι ένα δωμάτιο που, κατά κανόνα, είναι υπόγεια, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την αποθήκευση τροφίμων, κυρίως για γεωργικούς σκοπούς. Μπορεί να ονομαστεί με ασφάλεια υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης. Μπορεί να βρίσκεται τόσο μέσα στο σπίτι όσο και ως ξεχωριστό κτίριο. Αν είναι μέρος του σπιτιού, τότε πολύ συχνά το σύστημα εξαερισμού σε αυτό χρησιμοποιείται από το σπίτι-κτίριο. Εάν η υπόγεια αποθήκευση είναι ένα ξεχωριστό στοιχείο από το σπίτι, τότε κάνει το δικό του αερισμό.

Απαιτήσεις για αεραγωγούς

Οι εξόδους αέρα χωρίζονται σε δύο ομάδες, προμήθεια και εξάτμιση. Επιπλέον, μπορούν να είναι στρογγυλά ή ορθογώνια. Οι στρογγυλοί σωλήνες είναι οι πιο δημοφιλείς, αλλά καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο, ενώ τα ορθογώνια κουτιά, με την ίδια διατομή, καταλαμβάνουν μια μικρότερη περιοχή, αλλά έχουν υψηλό κόστος. Διαφέρουν επίσης στο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται. Το πιο συνηθισμένο είναι ένας σωλήνας PVC και ένας μεταλλικός γαλβανισμένος αεραγωγός.

 1. Η γραμμή παροχής αέρα παρέχει καθαρό αέρα στην περιοχή αποθήκευσης τροφίμων. Τοποθετείται στη γωνία με τέτοιο τρόπο ώστε το ανοιχτό του άκρο να βρίσκεται σε ύψος 20-50 cm από το δάπεδο. Ο αγωγός αέρα πρέπει να βρίσκεται σε μια αυστηρά κάθετη θέση, να περνάει κατά μήκος της γωνίας του δωματίου και να βγαίνει στο δρόμο, που υψώνεται πάνω από το κτίριο κατά τουλάχιστον 0,5 m.
 2. Ο αγωγός εξαγωγής αέρα παρέχει εξαγωγή αέρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα έξω από την αποθήκευση. Είναι τοποθετημένο κατά μήκος της γωνίας του δωματίου ακριβώς στην αντίθετη πλευρά του αγωγού παροχής αέρα, έτσι ώστε το ανοικτό άκρο του σωλήνα να είναι από την οροφή, σε απόσταση 20 cm.

Συμβουλή:
Όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας εξαγωγής, τόσο καλύτερα είναι το ρεύμα και, κατά συνέπεια, ο εξαερισμός στο κελάρι. Εάν η υπόγεια αποθήκευση δεν είναι μέρος του υπογείου του σπιτιού, τότε το ζήτημα της στερέωσης του σωλήνα εξάτμισης γίνεται πολύ οξύ. Μπορεί να στερεωθεί με συρματόσχοινα, τα οποία τοποθετούνται σε κάθε κορδόνι για τάνυση. Ο απλούστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για τη στερέωση του αεραγωγού είναι η τοποθέτησή του σε ένα ξύλινο κιβώτιο που είναι στερεωμένο στο έδαφος με σκυρόδεμα.

Υπολογισμός της διατομής του αγωγού και επιλογή της χωρητικότητας του ανεμιστήρα

Για να αερίζεται αποτελεσματικά η υπόγεια αποθήκευση, είναι απαραίτητο οι αεραγωγοί να μπορούν να περάσουν από τη σωστή ποσότητα μάζας αέρα και αυτό εξαρτάται από τη διάμετρο τους. Πώς να γνωρίζετε ποιο τμήμα των αεραγωγών χρειάζεται για να εξοπλίσετε ένα αποτελεσματικό σύστημα αερισμού κελάρι με τα χέρια σας; Μπορείτε να βρείτε ακριβώς την απαιτούμενη διάμετρο των αεραγωγών με δύο τρόπους:

 1. Παραγγείλετε τον υπολογισμό στον σχετικό οργανισμό. Αυτό θα σας εγγυηθεί ότι όλοι οι υπολογισμοί θα γίνουν σωστά. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν είναι η φθηνότερη και για τον υπολογισμό θα πρέπει να πληρώσετε το ποσό, ενδεχομένως υπερβαίνοντας το κόστος της οργάνωσης ολόκληρου του κελάριου.
 2. Κάνετε τους υπολογισμούς οι ίδιοι, ενώ πρέπει να θυμηθείτε την αριθμητική, αλλά θα είναι απολύτως δωρεάν. Ποιος τρόπος επιλογής εξαρτάται από εσάς.

Για να κάνουμε τον αερισμό του κελαριού με τα χέρια μας, πρέπει να γνωρίζουμε τον όγκο του χώρου για την αποθήκευση των τροφίμων και τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Η συνιστώμενη αλλαγή αέρα (πόσες φορές ο αέρας στο κάβα αλλάζει) είναι από 2 έως 4, ανάλογα με τα προϊόντα που είναι αποθηκευμένα σε αυτό.

 • Για να μάθετε την ένταση του δωματίου πρέπει να πολλαπλασιάσετε το μήκος του κατά το πλάτος και το ύψος. Εξετάστε ένα κελάρι που μετρά 2 μ. Χ 3 μ. Χ 2,5 μ. = 15 μ. Κύβος
 • Για να γνωρίζετε την ποσότητα του αέρα που έχει περάσει σε μια ώρα, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε την ένταση του κελαριού με τη συνιστώμενη πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα. Εξετάστε τη μέση τιμή των 3. Ως αποτέλεσμα, παίρνουμε ότι για 1 ώρα μέσα από το κελάρι πρέπει να περάσει 15 κυβικά μέτρα x 3 = 45 κυβικά μέτρα

Η περιοχή διατομής των αεραγωγών βρίσκεται με τον ακόλουθο τύπο:

 • S - συνιστώμενη ταχύτητα αέρα
 • L - ρυθμός ροής αέρα.

Στην περίπτωση μας, η ταχύτητα ροής αέρα είναι 1 m / s. (ο κανόνας για τον φυσικό εξαερισμό).

Αποκτήστε την περιοχή εγκάρσιας διατομής του αγωγού:

45 / (1 m / s χ 3600) =) 0,0125 m.kv

Υπολογίστε την ακτίνα του στρογγυλού σωλήνα:

 • R - ακτίνα αγωγού (mm)
 • F - διατομή αγωγού (mm.kv)
 • π - σταθερά = 3,14

Βάσει των δεδομένων, έχουμε:

Η ακτίνα του κυκλικού αγωγού που απαιτείται από εμάς πρέπει να είναι τουλάχιστον 125 mm

Τώρα στραφούμε στον υπολογισμό της απόδοσης του ανεμιστήρα εξαγωγής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλοποιημένη μεθοδολογία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την ένταση του δωματίου κατά 12. Στην περίπτωση μας, αυτό είναι 15 κυβικά μέτρα x 12 = 180 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Η χωρητικότητα του ανεμιστήρα εξαγωγής για ένα κελάρι, έκτασης 6 τετραγωνικών μέτρων, με ύψος οροφής 2,5 μέτρων, είναι 180 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Εξοπλίζουμε εμείς το κελάρι

Πολλοί άνθρωποι ρωτούν: "Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι;" Τώρα που όλοι οι υπολογισμοί γίνονται, τα χρήματα σώζονται, αρχίζουμε να αγοράζουμε αεραγωγούς και εξοπλισμό. Για την εγκατάσταση ενός συνδυασμένου συστήματος εξαερισμού θα χρειαστεί:

 • Η σωστή ποσότητα σωλήνα PVC, διαμέτρου 125 mm.
 • Ένα τεμάχιο για την αποστράγγιση του συμπυκνώματος.
 • Μία ορειχάλκινη ή πλαστική βρύση για τοποθέτηση στο τελικό τσάι.
 • Συνδετήρες για σωλήνες.
 • Ο ανεμιστήρας εξαγωγής, με χωρητικότητα 180 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Σημαντικό! Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του σωλήνα εξάτμισης, οπότε αναζητήστε ένα μοντέλο που θα ταιριάζει με τη διάμετρο του αγωγού σας.
 • Η σωστή ποσότητα σύρματος, τομή όχι μικρότερη από 1,5 mm.kv, βύσμα.
 • Εισαγωγή στρογγυλής τρύπας αέρα σε διάμετρο 125 mm - 2 τεμ.
 • Μεταλλικά μάτια, από τη διείσδυση τρωκτικών στο κελάρι 15 cm x 15 cm.
 • Deflector. Η αγορά του εκτροπέα είναι προαιρετική. Χρησιμεύει για την αύξηση του βυθίσματος στον αγωγό εξαγωγής, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και διακοπής του ανεμιστήρα.

Στη συνέχεια, η συναρμολόγηση δεν είναι δύσκολη για οποιονδήποτε οικιακό πλοίαρχο. Πάνω από αυτό έχουμε υποδείξει πώς να εγκαταστήσουμε αεραγωγούς.

Ο αερισμός σε μια υπόγεια αποθήκη που βρίσκεται κάτω από το σπίτι είναι κάπως πιο εύκολη. Και όλοι οι υπολογισμοί παραμένουν οι ίδιοι και είναι ευκολότερο να σταθεροποιηθούν οι αεραγωγοί. Σχέδιο - πρέπει να περάσει από το υπόγειο, και να περάσει από το εξωτερικό του σπιτιού. Το ύψος του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να είναι 0,5 μέτρα πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής.

Συμβουλές του πλοιάρχου:
Πριν από την εγκατάσταση του σωλήνα εξαγωγής, τοποθετήστε τον ανεμιστήρα σε αυτό και στερεώστε τον με τους τυπικούς συνδετήρες.

Χρησιμοποιώντας τις συμβουλές μας, ελπίζουμε ότι μπορείτε εύκολα να εξοπλίσετε το υπόγειο χώρο αποθήκευσης με το σωστό σύστημα εξαερισμού.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Το κλίμα

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του κελαριού, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί σωστός αερισμός σε αυτό. Ένα καλά εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού θα σας βοηθήσει να ομαλοποιήσετε την ανταλλαγή αέρα, να ανακουφίσετε την υπερβολική υγρασία και να κάνετε το δωμάτιο κατάλληλο για την τοποθέτηση προϊόντων και τη συντήρηση. Σχετικά με τον τρόπο αερισμού στο κελάρι, θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Πίνακας περιεχομένων:

Οι βασικές απαιτήσεις για την εργασία σχετικά με τη διάταξη εξαερισμού του κελάριου

Οι περισσότερες ιδιωτικές κατοικίες είναι εξοπλισμένες με υπόγειο. Αυτό το δωμάτιο προσφέρει στους ιδιοκτήτες του μια επιπλέον χρήσιμη περιοχή, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως αποθήκη, σάουνα, αίθουσα εργασίας, μελέτη, γυμναστήριο ή αίθουσα χαλάρωσης. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το υπόγειο ως κελάρι - ένα μέρος για την αποθήκευση τροφίμων. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να βγαίνετε στο δρόμο, προκειμένου να αποκτήσετε το απαραίτητο φαγητό στο κρύο του χειμώνα.

Προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το κελάρι, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή:

1. Έλλειψη φωτός.

Η απουσία παράθυρων στο κελάρι είναι υποχρεωτική, και η συμπερίληψη του ηλεκτρικού φωτισμού θα πρέπει να είναι περιοδική, μόνο κατά την παρουσία των ανθρώπων σε αυτό.

2. Ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας.

Για τον εξοπλισμό κελάρια, χρησιμοποιούνται υπόγεια, τα οποία πρέπει να έρχονται σε επαφή με έναν από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου.

3. Παρουσία φρέσκου, καθαρού αέρα.

Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει στην οργάνωση ενός σωστά εγκατεστημένου συστήματος εξαερισμού κελάρι.

4. Υγρασία αέρα.

Το κελάρι θα πρέπει να έχει υγρασία περίπου ενενήντα τοις εκατό, αυτός ο παράγοντας εξαρτάται από σωστά οργανωμένο εξαερισμό.

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του κελάριου είναι η ύπαρξη συστήματος εξαερισμού. Ο σωστά οργανωμένος αερισμός δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που θα σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα στο κελάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη αερισμού συμβάλλει στην αύξηση της υγρασίας, οδηγεί στον σχηματισμό μύκητα και μούχλα, καθώς και στην υποβάθμιση των προϊόντων. Η παρουσία υπερβολικού εξαερισμού θα οδηγήσει στην ξήρανση των λαχανικών και των φρούτων, λόγω του ισχυρού βυθίσματος. Επομένως, ο εξοπλισμός εξαερισμού πρέπει να είναι σωστός, ώστε το κελάρι να έχει τις βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης για τα προϊόντα.

Ο σωστός αερισμός του κελαριού: συστάσεις για τον εξοπλισμό

Για την οργάνωση του σωστού συστήματος εξαερισμού απαιτούνται δύο αγωγοί. Το πρώτο είναι για την παροχή αέρα, και το δεύτερο για τον αέρα εξαγωγής. Ως υλικό για την εγκατάσταση αεραγωγών, επιτρέπεται η χρήση σωλήνων από αμίαντο, PVC ή γαλβανισμένο χάλυβα ορισμένης διαμέτρου. Ο υπολογισμός της απαιτούμενης διαμέτρου βασίζεται στην αναλογία ότι ένα τετραγωνικό μέτρο απαιτεί 25 εκατοστά τετραγωνικά από το συνολικό μέγεθος του σωλήνα.

Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με τις βασικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση των βασικών εξαρτημάτων του συστήματος εξάτμισης:

1. Σωλήνας εξαγωγής. Βοηθά στην απομάκρυνση του στάσιμου αέρα από το δωμάτιο. Η τοποθέτησή του γίνεται σε μια από τις γωνίες του κελάριου, με το κάτω τμήμα του να βρίσκεται στην κορυφή του δωματίου. Η διέλευση του αεραγωγού μέσω όλων των δωματίων είναι κατακόρυφη και έπειτα ανυψώνεται πάνω από το τμήμα κορυφογραμμής κατά μισό μέτρο. Για να μειωθεί η ποσότητα του συμπυκνώματος στο εσωτερικό μέρος του σωλήνα, ο αγωγός πρέπει να είναι μονωμένος. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να αποφευχθεί ο σχηματισμός πάγου κατά τη χειμερινή περίοδο. Για τη διεξαγωγή εργασιών μόνωσης θα απαιτηθεί η παρουσία ενός άλλου σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου και ορυκτοβάμβακας. Ο πρώτος σωλήνας βρίσκεται στο δεύτερο και ο χώρος μεταξύ τους γεμίζει με ένα θερμαντήρα.

2. Ο σωλήνας τροφοδοσίας παρέχει στο κελάρι φρέσκο ​​εξωτερικό αέρα. Η εγκατάσταση του σωλήνα πραγματοποιείται σε μια γωνία που είναι απέναντι από το σωλήνα εξαγωγής. Το ύψος του ανοικτού άκρου του σωλήνα από το δάπεδο είναι μισό μέτρο. Αυτός ο σωλήνας διέρχεται από τμήματα δαπέδων και ανεβαίνει τριάντα εκατοστά από το δάπεδο.

Συμβουλή: Για να μην εισέλθουν τρωκτικά ή άλλα έντομα στο κελάρι, συνιστάται η τοποθέτηση ενός λεπτού πλέγματος στο πάνω μέρος του σωλήνα τροφοδοσίας.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαερισμού λόγω της διαφοράς στη συγκεκριμένη μάζα ζεστών και ψυχρών αέριων μαζών. Όταν η διαφορά θερμοκρασίας είναι πολύ μεγάλη, συμβαίνουν ρεύματα και όταν υπάρχει μικρό, παρατηρείται στασιμότητα αέρα. Ως εκ τούτου, απαιτείται η εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα στους σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Για να ελέγξετε τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, πάρτε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού και τοποθετήστε το στην οπή εξαέρωσης. Εάν το φύλλο ελαφρώς υποχωρήσει, τότε το σύστημα λειτουργεί σωστά. Μια άλλη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε μια δεξαμενή στο υπόγειο με ζεστά κάρβουνα. Αν ο καπνός εγκαταλείψει το σωλήνα εξάτμισης, το σύστημα λειτουργεί.

Συμβουλή: Για να βελτιώσετε την ανταλλαγή αέρα, δοκιμάστε να ρυθμίσετε τις προ-εγκατεστημένες βαλβίδες. Για να αυξήσετε το ρεύμα - είναι απαραίτητο να αυξήσετε το μέγεθος του σωλήνα εξαγωγής. Αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί κατά τη διάρκεια αυτών των ενεργειών, ρυθμίστε τον συνδυασμό του εξαερισμού.

Για να εγκαταστήσετε αυτόν τον τύπο αερισμού, θα πρέπει να φροντίσετε την εγκατάσταση στον αεραγωγό που είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση του αέρα από τον ανεμιστήρα, του οποίου η ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 watt. Αυτή η διαδικασία θα εξασφαλίσει την παρουσία καθαρού αέρα.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης του φυσικού αερισμού ενός κελάρι στο σπίτι

Ο φυσικός αερισμός είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης, το οποίο παρέχει εξαερισμό του φρέσκου αέρα και την παράδοση των μούχλας. Αυτό το σύστημα απαιτεί την παρουσία ορυχείων, τα οποία είναι οργανωμένα με τη μορφή δύο σωλήνων:

 • παροχή αέρα
 • λειτουργία εξάτμισης.

Η εγκατάσταση των σωλήνων αυτών πραγματοποιείται στις αντίθετες πλευρές των τοίχων των κελαριών. Συνιστάται να τηρείτε τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των σωλήνων. Ο άξονας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος στο κάτω μέρος του τοίχου, και το καυσαέριο στο πάνω μέρος του τοίχου.

Αυτή η διάταξη σωλήνων εξηγείται από ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δείχνει ότι ο θερμός αέρας βρίσκεται στην κορυφή, αφού είναι ελαφρύτερος και ο κρύος αέρας είναι από κάτω. Ως εκ τούτου, ο καθαρός αέρας, που φτάνει από τον αγωγό τροφοδοσίας, θερμαίνεται και ανεβαίνει στην κορυφή, όπου αποσύρεται μέσω ενός άξονα καυσαερίων.

Στη χειμερινή περίοδο, ο κρύος αέρας είναι ακόμα βαρύτερος, οπότε ο εξαερισμός είναι ταχύτερος. Αυτό συνδέεται με την αύξηση της ανταλλαγής αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Με τη διάταξη του φυσικού συστήματος εξαερισμού, αυτή η διάταξη των ορυχείων στην αντίθετη κατεύθυνση είναι υποχρεωτική. Ο αμίαντος είναι το καλύτερο υλικό για το σωλήνα. Για τη δημιουργία απαλλαγμένου αέρα, ένας ανακλαστήρας συνδέεται με τον σωλήνα, ο οποίος επίσης βελτιώνει τον εξαερισμό. Με τη διάταξη του υπογείου, που βρίσκεται σε μια περιοχή με ζεστό κλίμα, αυτό το σύστημα δεν θα λειτουργήσει. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η εγκατάσταση συνδυασμένων συστημάτων εξαερισμού.

Συνδυασμένος αερισμός στο κελάρι με τα χέρια σας

Αυτό το σύστημα εξαερισμού είναι καθολικό και κατάλληλο για δωμάτια με οποιοδήποτε μικροκλίμα. Είναι σε θέση να λειτουργεί τόσο σε ζεστό όσο και σε κρύο. Η εγκατάστασή του περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο ορυχείων, όπως και στο προηγούμενο σύστημα:

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτού του συστήματος και της προηγούμενης έκδοσης είναι η διαφορά θερμοκρασίας που σχηματίζεται όταν ένας μικρός εξαεριστήρας είναι εγκατεστημένος στον σωλήνα αεραγωγού. Η ανταλλαγή αέρα σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται και ο εξαερισμός λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το κόστος τέτοιων ανεμιστήρων είναι προσιτό και η κατανάλωση ενέργειας είναι ελάχιστη. Η αποτελεσματικότητα του έργου του υπερβαίνει το κόστος αγοράς του, έτσι στο υπόγειο με ένα συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού υπάρχει ένα υγιές μικροκλίμα, συμβάλλοντας στη διατήρηση των προϊόντων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης εξαερισμού κάβας στο γκαράζ

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ατομικό γκαράζ συχνά εξοπλίζουν ένα κελάρι σε αυτό, καθώς με μικρές επενδύσεις υπάρχει ένας μάλλον ευρύχωρος χώρος αποθήκευσης των προϊόντων και διατήρησης.

Η ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού του κελαριού στο γκαράζ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι όχι μόνο τα προϊόντα της, αλλά και το αυτοκίνητο θα υποφέρουν από ακατάλληλη εγκατάσταση. Η αυξημένη υγρασία θα προκαλέσει διάβρωση και αλλοίωση όλων των εργαλείων που βρίσκονται στο γκαράζ.

Υπάρχουν δύο τύποι οργάνωσης του αερισμού του γκαράζ στο γκαράζ:

1. Το σύστημα του φυσικού αερισμού - αφαίρεση του αέρα από την αρχή της ανταλλαγής θερμότητας. Η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει λόγω του ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή και ο κρύος είναι από κάτω.

2. Σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού - εγκατάσταση υπερσυμπιεστών μηχανικού τύπου, που βοηθούν στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα. Το σύστημα αυτό είναι πιο αποτελεσματικό, αν και απαιτεί πρόσθετες χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Η εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού γίνεται με την εγκατάσταση δύο σωλήνων εισαγωγής και παροχής αέρα. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση ζωνών με συμφόρηση αέρα, οι σωλήνες βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου.

Υπάρχουν δύο τρόποι για την εγκατάσταση των σωλήνων εξαγωγής:

 • μέσω - της διέλευσης του σωλήνα μέσω ολόκληρου του γκαράζ και της οροφής του.
 • τοίχος - ο σωλήνας διέρχεται από το εσωτερικό του τοίχου και τραβιέται έξω.

Το μήκος του σωλήνα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το άνω τμήμα του να είναι 50-100 cm πάνω από την οροφή του γκαράζ. Το ελάχιστο μήκος του σωλήνα εξαγωγής είναι 250-300 εκ. Για να ενισχυθεί ο εξαερισμός, συνιστάται η τοποθέτηση ενός εκτροπέα στο πάνω μέρος του σωλήνα, γεγονός που αυξάνει την ένταση της κίνησης της μάζας αέρα. Επιπλέον, ο εκτροπέας θα εμποδίσει τη σκόνη και τη βρωμιά να εισέλθουν στο κελάρι.

Ο πιο αποτελεσματικός εκτροπέας είναι η διάμετρος, η οποία είναι διπλάσια από τη διάμετρο του σωλήνα. Για λόγους οικονομίας, είναι δυνατόν να κατασκευάζεται ανεξάρτητα ο εκτροπέας, από κάδο ή πλαστικό.

Η τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας συνεπάγεται την τοποθέτησή του μισό μέτρο πάνω από το δάπεδο και μισό μέτρο από το ανώτατο κομμάτι και το επίπεδο του εδάφους. Το πλέγμα τοποθετείται στην άνω τομή, με μέσο ή μικρό τμήμα κυψελών.

Για να υπολογίσετε τη διάμετρο των σωλήνων πρέπει να γνωρίζετε την περιοχή του δωματίου. Για παράδειγμα, σε ένα κελάρι με έκταση 15 τετραγωνικών μέτρων, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα εξαερισμού με διάμετρο 22,5 εκ. Καθώς η επιφάνεια του χώρου, που μετρά ένα τετραγωνικό μέτρο, απαιτεί διάμετρο σωλήνα 1,5 εκ.

Η δυνατότητα αγοράς πλαστικών σωλήνων είναι δυνατή, δεδομένου ότι είναι φθηνότερα από τον αμίαντο, ενώ έχουν επίσης μικρό βάρος, είναι ανθεκτικά στην υγρασία, τον παγετό και τις μηχανικές βλάβες.

Αεραγωγοί από κασσίτερο - το πιο παράλογο, αν και το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλό, είναι εντελώς ασταθές πριν από μηχανικές βλάβες.

Η παρουσία αποσβεστήρων θα βοηθήσει στον έλεγχο του εξαερισμού. Τα πτερύγια αγοράζονται και κατασκευάζονται με το χέρι. Η μόνη απαίτηση για τα πτερύγια, το μέγεθός τους θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τον αγωγό. Συνιστάται να κλείνετε αγωγούς αέρα σε περίπτωση σοβαρού παγετού για να αποφύγετε την κατάψυξη των τροφίμων.

Κατά τον εξοπλισμό του εξαναγκασμένου εξαερισμού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες ηλεκτρικής ασφάλειας. Η σύνδεση της κουκούλας πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με ειδικές ικανότητες. Διαφορετικά, είναι καλύτερο να εμπιστευθεί αυτή τη διαδικασία σε επαγγελματίες.

Μια υποχρεωτική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του ανεμιστήρα είναι η ύπαρξη στεγανοποίησης όλων των καλωδίων. Λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, θα αποτύχει γρήγορα.

Πρόσθετες συμβουλές για την εγκατάσταση εξαερισμού στο κελάρι

1. Για την εξασφάλιση ποιοτικού αερισμού, απαιτείται η διαθεσιμότητα τέτοιου εξοπλισμού:

 • βουλγαρικά - θα βοηθήσει στην κατασκευή αεραγωγών.
 • σφυρί - για να χτυπήσει τους τοίχους?
 • διάτρηση - για γεώτρηση.
 • λύση - για στεγανοποίηση των εγκοπών μετά την εγκατάσταση των σωλήνων.

2. Εάν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές στο κελάρι, μούχλα, μύκητες, το σύστημα εξάτμισης δεν λειτουργεί σωστά.

3. Εάν η υγρασία στο κελάρι είναι πολύ χαμηλή, συνιστάται η τοποθέτηση ενός κιβωτίου με υγρό πριονίδι ή υγρή άμμο μέσα σε αυτό.

4. Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, το κελάρι πρέπει να αερίζεται καλά. Στη φθινοπωρινή εποχή είναι προτιμότερο να ανοίγετε όλα τα μάνδαλα και τις πόρτες που διατίθενται στο υπόγειο προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρασίας σε αυτό.

5. Για να απορροφήσετε υπερβολική υγρασία, συνιστάται η τοποθέτηση ενός κουτιού αλατιού ή ασβέστη στο κελάρι.

6. Εάν ο κύριος σκοπός του κελαριού είναι η ασφάλεια του κρασιού σε αυτό - θα πρέπει να παρέχεται αυτόματο σύστημα ελέγχου του κλίματος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αγοράσετε μια ειδική τεχνική που θα ρυθμίζει τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του δωματίου.

7. Κατά την εγκατάσταση διαχωρισμένων συστημάτων στο δωμάτιο κελάρι συνιστάται να χρησιμοποιείτε ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να κάνετε υπολογισμούς και να συγκρίνετε την περιοχή του δωματίου με τη δύναμη των συσκευών που είναι απαραίτητες για να δημιουργήσετε ένα άνετο μικροκλίμα.

8. Ένας άλλος τρόπος για να καθοριστεί η σωστή εγκατάσταση του εξαερισμού στο κελάρι είναι ένας αναμμένος ταιριάζει, από το πόσο γρήγορα εξανεμίζεται, εξαρτάται η ποιότητα του εξαερισμού.

9. Παράγοντες στους οποίους εξαρτάται η ποιότητα του φυσικού αερισμού του κελαριού:

 • επίγεια είσοδος.
 • υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το πάτωμα του υπογείου.
 • ανώτατο όριο του υπογείου.
 • την παρουσία ενός καλύμματος στην οροφή.

10. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα καναλιού χαμηλής χωρητικότητας, είναι συνδεδεμένος σε ασύγχρονοι κινητήρες δύο τύπων:

Η υψηλότερη απόδοση έχει μια δεύτερη επιλογή, αν και το κόστος της είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό του σύγχρονου.

11. Εκτός από την εξασφάλιση κατάλληλου αερισμού, το υπόγειο απαιτεί σωστή στεγανοποίηση και εργασίες θερμομόνωσης. Ακόμη και στο στάδιο κατασκευής του κελάριου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί εμποτισμός του δαπέδου με τη βοήθεια διεισδυτικών υλικών και μόνωσης με ορυκτοβάμβακα. Αυτά τα έργα θα βοηθήσουν να γίνει το μικροκλίμα του κελαριού ευνοϊκό για την αποθήκευση και τη συντήρηση.

Υπολογισμός συστήματος εξαερισμού κελάρι - διατομή αεραγωγού

Οποιοδήποτε υπόγειο ή κελάρι πρέπει να προστατεύεται αξιόπιστα από στάσιμο αέρα, παγετό και συμπύκνωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, υψηλής ποιότητας υδροηλεκτρική και θερμομόνωση γίνεται. Επίσης σε ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ένα σχέδιο εξαερισμού του κελάριου.

Η εισροή καθαρού αέρα στο υπόγειο θα αποτρέψει την πιθανότητα επικίνδυνης συσσώρευσης επιβλαβών αερίων και θα εξαλείψει επίσης τη δυνατότητα συμπύκνωσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά στη διαδικασία αποθήκευσης εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα υγρασίας και πρέπει να απορρίπτονται το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να μην ξεκινούν οι διαδικασίες της σήψης σε εσωτερικούς χώρους.

Το σχέδιο εξαερισμού του δωματίου του υπογείου, αν γίνει σωστά και με σύνεση, βασίζεται, πρώτα απ 'όλα, στον αυτοματοποιημένο έλεγχο της παροχής καθαρού αέρα και απομάκρυνσης του σταγόνου από το δωμάτιο. Το σύστημα εξαερισμού του κελάριου στη συγκεκριμένη περίπτωση βασίζεται στη λειτουργία μιας ειδικής συσκευής η οποία, με τη βοήθεια αισθητήρων, διατηρεί τις απαιτούμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας στο υπόγειο. Φυσικά, το κύριο μειονέκτημα τέτοιων συσκευών είναι το υψηλό κόστος τους.

Έτοιμες μονάδες εξαερισμού.

Αλλά μην ανησυχείτε, επειδή μπορείτε να υπολογίσετε ανεξάρτητα τον εξαερισμό στο κελάρι και να κάνετε τα πάντα μόνοι σας, χωρίς προσφυγή σε ειδικούς και αγοράζοντας ακριβό εξοπλισμό.

Ποικιλίες των συστημάτων εξαερισμού για το κελάρι

Σήμερα, διακρίνονται δύο πιο κοινά συστήματα: ο φυσικός και ο εξαναγκασμένος αερισμός. Και τα δύο συστήματα είναι δημοφιλή, αλλά πριν από την κατασκευή ενός συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποιους υπολογισμούς.

Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε το συνολικό εμβαδόν του υπογείου, καθώς και το ύψος του δαπέδου. Μετά την απόκτηση των απαραίτητων αριθμών, γίνεται ένας αρκετά απλός υπολογισμός, με αποτέλεσμα να έχουμε το ελάχιστο δυνατό τμήμα του αεραγωγού εξαερισμού για το κελάρι.

Ο τύπος για όλα σχεδόν τα υπόγεια είναι ο ίδιος: 25 τ.μ. αγωγών εξαερισμού ανά 1 τ.μ. κελάρι.

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού

Σε αυτό το παράδειγμα, ένας αγωγός εξαερισμού κατασκευασμένος από συμβατικό σωλήνα από PVC θα χρησιμοποιηθεί ως βάση.

 • Στην περίπτωση που η συνολική επιφάνεια του κελαριού είναι 10 τ.μ., χρειαζόμαστε μια περιοχή αγωγού αέρα ίση με το προϊόν των 10 με 25 τετραγωνικά μέτρα. δείτε Αποδεικνύεται 250 cm.
 • Στη συνέχεια, λαμβάνει τον τύπο περιοχή κύκλου (έχουμε στρογγυλοποιεί αγωγός) S = πR², οπότε υπολογίζεται η επιθυμητή ακτίνα σωλήνα εξαερισμού, η οποία στην περίπτωση μας θα ήταν 8,9 εκ. Κατά συνέπεια, η διάμετρος του σωλήνα θα πρέπει να είναι 17,8 εκατοστά.

Στην περίπτωση που ο σωλήνας PVC έχει μια μη τυπική ορθογωνική διατομή, για υπόγειο μας, θα πρέπει να είναι περίπου 16 εκατοστά. Εάν πρέπει να αρκεστούμε σε μια διαφορετική περιοχή του υπογείου, θα είναι το ίδιο.

Ο παραπάνω υπολογισμός είναι πολύ απλουστευτικός, αφού δεν λαμβάνει υπόψη την ένταση της ανταλλαγής αέρα στην αίθουσα.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο βέλτιστος αερισμός συνεπάγεται πλήρη αντικατάσταση του αέρα στο κελάρι τουλάχιστον μία φορά σε μισή ώρα.

Οι ειδικοί συχνά συνιστούν τον υπολογισμό του τμήματος του αγωγού αερισμού στο υπόγειο, λαμβανομένης υπόψη της ροής του αέρα. Είναι ενδιαφέρον, για την ροή του αέρα vyschityvaniya έχει επίσης ένα τύπο: L = V * Κ, όπου το L - είναι, στην πραγματικότητα, απαραίτητο για μας η αξία της ροής του αέρα, V - συνολικός όγκος του υπογείου, και Κ - τιμή, υποδεικνύοντας πόσες φορές ο αέρας στο δωμάτιο αλλάζει. Εάν, για παράδειγμα, το ύψος του υπογείου είναι 200 ​​cm, ο ρυθμός ροής του αέρα, απαριθμήθηκαν στην ανωτέρω-αναφερθέντα τύπο, περίπου 40 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Διατομή αεραγωγού

Όταν εγκαθιστάτε ένα σύστημα εξαερισμού στο κελάρι, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την διατομή του αγωγού εξαερισμού.

Ο τύπος για τον υπολογισμό έχει ως εξής: S = L / (W * 3600). Στον τύπο αυτό, S είναι το εμβαδόν διατομής του καναλιού, L - ροή αέρα (που έχουμε εξετάσει παραπάνω και αποκτάται από 40 κυβικά μέτρα ανά ώρα..), το W είναι 1 m / s (ταχύτητα του αέρα καθώς αυτό ρέει λαμβάνεται στην ονομαστική τους αξία).

Η διατομή του σωλήνα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπολογιστεί ως εξής: 40 / (1 * 3600) = 0.0111 τμ Στη συνέχεια, πάρτε το γνωστό τύπο R = √ (F / π), από το οποίο παίρνουμε την τιμή της ακτίνας του περίπου 5,9 εκ. Η διάμετρος στην περίπτωση αυτή λαμβάνουν στρογγυλοποίηση (περίπου 12 cm). Εάν σωλήνας PVC έχει μια μη τυπική ορθογώνια ή τετράγωνη διατομή, οι διαστάσεις του πρέπει να είναι περίπου 11x11 cm (και πάλι, θα πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω).

Φυσικά, όλες οι τιμές για το σύστημα αερισμού κελάρι, που δόθηκαν παραπάνω, είναι κατά προσέγγιση. Επιπλέον, λάβαμε επίσης τον ελάχιστο αριθμό αλλαγών αέρα στο δωμάτιο (μπορεί να υπάρχουν πολλά περισσότερα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη. Όμως, την ίδια στιγμή, θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι η υπερβολική αερισμό και την παροχή μεγάλης ποσότητας καθαρού αέρα θα προκαλέσει ξήρανση των προϊόντων που αποθηκεύονται στο κελάρι, έτσι τα πάντα θα πρέπει να λαμβάνονται με μέτρο, γιατί «περισσότερο» δεν σημαίνει «καλύτερα». Εάν είστε στις δυνάμεις δεν είστε σίγουροι, τότε οι υπολογισμοί είναι καλύτερα να αφεθεί στους επαγγελματίες, όπως και όλων των εργασιών στη μονάδα εξαερισμού στο υπόγειο. Παρόλο που η εργασία δεν είναι τόσο δύσκολη όσο η κατασκευή ενός υπογείου, υπάρχουν όμως πολλές αποχρώσεις που πρέπει να προβλεφθούν.

Συσκευή εξαερισμού στο κελάρι

Αφού υπολογιστεί πλήρως το σχέδιο αερισμού για το υπόγειο, μπορείτε να ξεκινήσετε την άμεση εγκατάσταση. Αν υποθέσουμε ότι ο εξαερισμός θα περιλαμβάνει δύο σωλήνες, ένας από αυτούς θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 150-180 cm από το δάπεδο (αυτό θα είναι ο σωλήνας εξάτμισης). Από την άλλη πλευρά, σε εγκαθίσταται το αντίθετο τοίχωμα του σωλήνα εισροής, το κάτω μέρος της οποίας δεν θα πρέπει να φτάσει το πάτωμα περίπου 20-30 εκ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής ζεστό αέρα αυξάνεται σιγά-σιγά προς τα πάνω. Είναι σε ζεστό αέρα ότι υπάρχει περισσότερη υγρασία που εγκαθίσταται στους τοίχους του υπογείου, γι 'αυτό πρέπει να αφαιρεθεί από το κελάρι εγκαίρως.

Σχέδιο ανταλλαγής αέρα στο κελάρι.

Μπορείτε να κάνετε όλη τη δουλειά μόνοι σας. Είναι σημαντικό ότι το άνω τμήμα του σωλήνα εξάτμισης περνάει μέσα από όλο το κτίριο πλάκα και τοποθετείται πάνω από την οροφή σε ύψος 20-50 cm. Επιπλέον, η έξοδος του σωλήνα απαιτείται να κλείσει πώμα που εμποδίζει την είσοδο της καταβύθισης μέσα στο σωλήνα και κατά συνέπεια στον χώρο υπόγειο. Από την άλλη πλευρά, το ανώτερο τμήμα του σωλήνα εισροής Συνιστάται επίσης να κλείσει προσεκτικά μεταλλικό πλέγμα, επειδή είναι μέσα από αυτό το σωλήνα στο κελάρι μπορούν να διεισδύσουν τα έντομα και τα τρωκτικά, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη διατάξεις.

Εάν έχετε μια τέτοια ευκαιρία, είναι προτιμότερο να προτιμάτε τον υποχρεωτικό αερισμό. Αλλά σε εκείνες τις περιπτώσεις που η περιοχή του κελάριού σας είναι μικρή και αποθηκεύονται μόνο μερικά κιλά προϊόντων, δεν χρειάζεται να κάνετε ούτε δύο σωλήνες (θα αρκεί κανείς).

Συμβουλευτικός χώρος, κατασκευαστής με 8 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος ως ηγέτης ομάδας σε μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή εκτός πόλης.

Πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό στο υπόγειο: επιλογές και υπολογισμούς

Το υπόγειο είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας σύγχρονης ιδιωτικής κατοικίας ή εξοχικής κατοικίας. Χρησιμεύει για την στέγαση των επικοινωνιών των συστημάτων θέρμανσης και ύδρευσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνεργείο γκαράζ, εργαστηρίου ή λαχανικών. Σε κάθε περίπτωση, το υπόγειο πρέπει να διατηρεί ένα προκαθορισμένο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας. Η υγρασία επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων, οδηγεί στην εμφάνιση μούχλας, καταστρέφει τους τοίχους του σπιτιού και επηρεάζει αρνητικά άλλα αντικείμενα. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα βοηθήσει στο σωστά εξοπλισμένο υπόγειο αερισμού.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Παρατηρούμε τις θετικές πτυχές της χρήσης συστημάτων εξαερισμού στο υπόγειο και το υπόγειο:

 • Άνετο μικροκλίμα στο σπίτι, Δεν υπάρχει αίσθηση υγρασίας στον πρώτο όροφο.
 • Δυνατότητα να εξοπλίσει ένα ντουλάπι, στην οποία διατηρείται μια σταθερή θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε υγρασία στον αέρα.
 • Η διάρκεια ζωής των φέροντων κατασκευών αυξάνεται διαμέρισμα ή κελάρι, ειδικά εάν είναι κατασκευασμένα από ξύλο.
 • Η λειτουργία του εξοπλισμού αερίου και θέρμανσης δεν είναι δυνατή σε μη αεριζόμενη αίθουσα για λόγους ασφαλείας.
 • Σε ένα ξηρό υπόγειο, δεν θα υπάρχει ποτέ ένα σπόριο μούχλας, προκαλώντας αλλεργίες, αλλεργίες και άσθμα.

Όλοι οι τύποι εξαερισμού χωρίζονται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με το σκοπό του, την πολυπλοκότητα της ρύθμισης και την αρχή της λειτουργίας. Αλλά η αρχή της δράσης οποιουδήποτε από αυτούς θα βασίζεται στους νόμους της φυσικής για την κίνηση των αέριων μαζών. Ο ψυχρός αέρας πέφτει και ο θερμός αέρας ανεβαίνει.

Φυσικός εξαερισμός

Το απλούστερο σύστημα πτώσεων στο ίδρυμα ή στο υπόγειο. Είναι χτισμένο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού και αντιπροσωπεύει μικρά ανοίγματα στο πάνω μέρος του υπογείου.

Εάν το υπόγειο που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του εδάφους, η περιοχή καθίζησης κουκούλα μέσω πλαστικό ή αμιαντοτσιμέντο σωλήνες με διάμετρο 10-15 cm. Προέρχονται από την επιφάνεια σε ύψος 30 cm και καλύπτονται με πλέγματα συντρίμμια και τα τρωκτικά. Αυτή η μέθοδος είναι φυσική και εξαρτάται από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του δρόμου, της δύναμης του ανέμου, της υγρασίας.

Κατά τον υπολογισμό της χωρητικότητάς του λαμβάνεται το 1/400 της συνολικής έκτασης του υπογείου - έτσι έχουμε την συνολική έκταση όλων των εκρήξεων.

Οι οπές θα πρέπει να βρίσκονται στην προς τα πίσω πλευρά, το λιγότερο επιρρεπές σε βροχοπτώσεις. Τα σπίτια με σύνθετη μορφή θεμελίωσης και βρίσκονται σε χαμηλές περιοχές μπορεί να έχουν μέχρι μία τρύπα για κάθε 3-4 μέτρα. Τα πώματα κλείνονται με ράβδους στο εξωτερικό.

Αυτή η ανέξοδη επιλογή είναι κατάλληλη για τον αερισμό των γκαράζ και των μη κατοικημένων υπόγειων χώρων ή ως πρόσθετο μέσο στο βασικό σύστημα αερισμού.

Φυσικός εξαερισμός

Τύπος τροφοδοσίας και εξάτμισης. Για σωστή λειτουργία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε δύο σωλήνες για εξαερισμό και η μονάδα τροφοδοσίας και εξαερισμού φαίνεται έτσι.

 • Ο πρώτος σωλήνας βρίσκεται κάτω από την οροφή του υπογείου και έχει σχεδιαστεί για εκροή θερμού αέρα. Ο σωλήνας εξάτμισης τοποθετείται όσο το δυνατόν ψηλότερα, κατά προτίμηση στο επίπεδο της ράχης της οροφής. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί καλή πρόσφυση. Μέρος του σωλήνα, ο οποίος βρίσκεται στον ανοιχτό αέρα, πρέπει κατ 'ανάγκη να είναι μονωμένος ώστε να αποφεύγεται ο παγετός το χειμώνα και να καλύπτεται με γείσο από τη βροχή.
 • Ο δεύτερος σωλήνας για καθαρό αέρα βρίσκεται σε ύψος 30-40 εκατοστά από το επίπεδο του δαπέδου, και η είσοδό του βρίσκεται στο δρόμο ένα μέτρο πάνω από το έδαφος και καλύπτεται με ένα πλέγμα. Η κυκλοφορία θα συμβεί λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του αέρα του δρόμου και του υπογείου. Το πιο αποτελεσματικό σύστημα θα λειτουργήσει με τον διαχωρισμό των καναλιών τροφοδοσίας σε διαφορετικές πλευρές του υπογείου.

Αναγκασμένος

Χρησιμοποιείται εάν ο φυσικός εξαερισμός του φρέσκου αέρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ή δεν υπάρχει φυσική δυνατότητα χρήσης του. Συνήθως χρησιμοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Περιοχή του υπογείου από 40 μ2 ή διαθέτει αρκετά δωμάτια απομονωμένα μεταξύ τους.
 • Υψηλή υγρασία όταν το συμπύκνωμα στον αγωγό εξαγωγής καταψύχεται το χειμώνα και επιδεινώνει τη ροή του αέρα.
 • Η αρχιτεκτονική του σπιτιού δεν προβλέπει υψηλές σωληνώσεις εξαερισμού.
 • Στο υπόγειο είναι εξοπλισμένο με σάουνα, καφετέρια, γυμναστήριο, εργαστήριο ή άλλο πηγή δυσάρεστων οσμών.

Η συσκευή εξαναγκασμένης παροχής και εξαερισμού έχει ένα σύστημα καναλιών και ανεμιστήρων που οδηγούν τον αέρα.

Η βασική προϋπόθεση είναι να κάνει τον αέρα να κυκλοφορεί συνεχώς, που παρέχεται από την σύγχρονη λειτουργία των ανεμιστήρων εξαγωγής και τροφοδοσίας. Ο αριθμός τους υπολογίζεται ανάλογα με τον όγκο του κελάριου ή του κελάριου και την χωρητικότητα των αεραγωγών.

Συλλέγουμε το αφυγραντήρα με τα χέρια μας: το σχέδιο και την αρχή λειτουργίας.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας

Για το δάπεδο του υπογείου, όπου σχεδιάζεται μόνιμη κατοικία, δεν είναι αρκετό να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού. Το δωμάτιο είναι απαραίτητα μονωμένο και η στεγανοποίησή του γίνεται. Το ζήτημα της θέρμανσης και της θέρμανσης επιλύεται επίσης.

Όλο και περισσότερο, τέτοια συστήματα κατασκευάζονται στην παροχή και την εξάτμιση με ανάκτηση θερμότητας.

Στο σωλήνα εξάτμισης είναι ήδη καλά θερμαινόμενος αέρας και για να μην ρίξει κανείς στην ατμόσφαιρα ήδη έτοιμες θερμίδες διοχετεύουν αέρα μέσω ειδικού κεραμικού ανακτητή. Όταν θερμαίνεται, εκπέμπει θερμότητα στον καθαρό αέρα. Τα ρεύματα αέρα δεν διασταυρώνονται. Η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας συσκευής είναι 50-90%, ανάλογα με το σχεδιασμό του εναλλάκτη θερμότητας. Όλοι οι θερμαντήρες είναι πολύ αξιόπιστοι, δεν χρειάζονται πρόσθετη συντήρηση και μπορούν να λειτουργήσουν για δεκαετίες.

Είναι εξοπλισμένο με διαχωριστές υγρασίας, φίλτρα σκόνης, αισθητήρες που ελέγχουν την υγρασία και τη θερμοκρασία του αέρα. Για οικιακούς χώρους, οι δείκτες αυτοί κυμαίνονται από 50-65% σχετική υγρασία και 18-220C. Τέτοια συστήματα βρίσκονται συχνότερα σε «έξυπνα σπίτια» και η εγκατάσταση τους είναι περίπλοκη και πρέπει να γίνεται μόνο από επαγγελματίες.

Διάταξη εξαναγκασμένου εξαερισμού

Θα συζητήσουμε τώρα πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να κάνετε αερισμό στο κελάρι ή στο υπόγειο του τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής ή να αναγκαστεί.

Πρώτον, θα υπολογίσουμε.

Σε 1 m2 επιφάνεια θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 25 cm2 της διατομής του αγωγού.

Με αύξηση της οροφής ή της υγρασίας, η διάμετρος του αγωγού αυξάνεται. Το ξύλινο κιβώτιο μπορεί να χωριστεί σε δύο ημίσεια για τον αερισμό και τον εξαερισμό, αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε πλαστικούς σωλήνες ή μεταλλικά κυματοειδή κουτιά.

Ο αερισμός εισαγωγής και εξαγωγής μπορεί να συμπληρωθεί με έναν εκτροπέα στην οροφή του σπιτιού. Θα δημιουργήσει πρόσθετο κενό στο σωλήνα και θα βελτιώσει την απόδοση του θερμού αέρα.

Το διαχειριζόμενο αναγκαστικό σύστημα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό με συγκρίσιμο κόστος εργασίας. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούμε ειδικούς ανεμιστήρες καναλιών, οι οποίοι λειτουργούν με τάση 36 V. Το χαρακτηριστικό αυτό σχετίζεται με την κατηγορία όλων των υπογείων δωματίων που επιτρέπουν τη χρήση μόνο τέτοιων ρευμάτων.

Ως εκ τούτου, ένας μετασχηματιστής εγκαθίσταται στον ηλεκτρικό πίνακα, μειώνοντας την τάση από 220 V σε 36 V. Και η καλωδίωση τοποθετείται απαραίτητα στα καλωδιακά κανάλια. Αυτοί και άλλοι κανόνες μπορούν να βρεθούν στην SNiP 41-01-2003 θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός.

Για μικρά δωμάτια, μόνο ένας τέτοιος ανεμιστήρας θα είναι επαρκής για τον εύκαμπτο σωλήνα. Η εισροή καθαρού αέρα θα οφείλεται σε αραίωση στο υπόγειο. Αλλά η απόδοση του συστήματος θα είναι πολύ υψηλότερη εάν εγκαταστήσετε μια δεύτερη αντλία τροφοδοσίας και συνδυάσετε την εργασία τους σε έναν πίνακα ελέγχου.

Τώρα στην πώληση είναι δυνατόν να συναντήσετε τους προγραμματιζόμενους πίνακες ελέγχου με αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας και οι ανεμιστήρες καναλιών είναι διαθέσιμοι σε όλα τα μεγέθη και είναι συμβατοί με σχεδόν όλους τους αγωγούς εξαερισμού. Για την ευκολία έχουν ήδη κατασκευαστεί στην περίπτωση, έχουν μια προστατευτική μάσκα και αντικαταστάσιμα φίλτρα.

Σαν σωλήνες για κουτιά αερισμού σε δικά τους σπίτια προτιμάται η χρήση PVC. Είναι αρκετά δυνατά και αρκετά ελαφρά ώστε να τα προσαρμόζουν σε τοίχους και οροφές με συμβατικούς πείρους. Δεν φοβούνται τις αλλαγές υγρασίας και θερμοκρασίας και το κόστος είναι χαμηλότερο από τις κατασκευές από χάλυβα.

Λειτουργική δοκιμή

Καθορίστε ότι η κυκλοφορία του αέρα είναι αρκετά απλή. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ανοικτή φλόγα κάδου αλκοόλ ή ένα κερί ή να επισυνάψετε ένα φύλλο χαρτιού στο άνοιγμα του αγωγού εξαγωγής. Μια καλή κουκούλα θα κρατήσει το φύλλο με ασφάλεια. Μην βλάπτετε το θερμόμετρο που είναι τοποθετημένο κοντά στον αγωγό παροχής αέρα.

Σχετικά με τον ανεπαρκή αερισμό του υπόγειου χώρου, το γκαράζ λέει τέτοια σημάδια:

 • Η εμφάνιση συμπυκνώματος στους τοίχους, και η υγρασία υπερβαίνει το 95%. Η μέγιστη επιτρεπτή υγρασία για την αποθήκευση των ακατέργαστων τεμαχίων και τη συγκομιδή είναι 85-90% σε θερμοκρασία 3-40 ° C. Για τους χώρους κατοικίας, οι γκαράζ, δείκτες υγρασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40-50%?
 • Μύκητες και μυκητιασικοί σχηματισμοί σε τοίχους και οροφή.
 • Δυσάρεστη οσμή στο δωμάτιο και στον βαρύ ασταθή αέρα.
 • Αυστηρή μεταβολή της θερμοκρασίας μιλήστε για λάθος διάταξη εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής ή σφάλματα στον υπολογισμό της διατομής του καναλιού.
 • Σε θερμές καιρικές συνθήκες η συμπύκνωση μπορεί να μην είναι αξιοσημείωτη, αλλά το χειμώνα τα τείχη θα καλύπτονται με άφθονο πάγο.
 • Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συσσωρευτεί στο κελάρι με λαχανικά. Μπορείτε να το προσδιορίσετε με ένα κερί που πεθαίνει ή με ένα αγώνα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ανοίξετε όλους τους αποσβεστήρες και να αερίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να κατεβαίνετε στο δωμάτιο χωρίς μέσα προστασίας.

Εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: επιλογή και εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής - λεπτομερές άρθρο.

Η εγκατάσταση των συστημάτων εξαερισμού θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική, εάν μαζί με αυτήν να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση του μικροκλίματος:

 • Περιοδικός αερισμός με το άνοιγμα όλων των θυρών και καταπακτών. Ειδικά αυτή η απαίτηση αφορά τους ιδιοκτήτες των κελαριών. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό το καλοκαίρι, και από το κελάρι για να πάρετε όλα τα ξύλινα αντικείμενα?
 • Επεξεργαστείτε τακτικά τους τοίχους ασβέστη ή ειδικές συνθέσεις. Θα προστατεύσουν από την εμφάνιση μούχλας και δυσάρεστη οσμή στο δωμάτιο. Μια προσεγγιστική συνταγή για μια τέτοια σύνθεση: 3 κιλά ασβέστη και 50 γραμμάρια θειικού χαλκού ανά κάδο νερού.
 • Με υπερβολική υγρασία στον αέρα μπορείτε να πολεμήσετε με ένα κιβώτιο άμμου, πριονίδι, αλάτι, ασβέστη. Περιοδικά το κουτί παίρνει και στεγνώσει προσεκτικά στον ήλιο. Στο κελάρι μπορείτε να αφήσετε το μάνδαλο ξεκλειδωμένο και να το καλύψετε με παλιά κουβέρτα ή στρώματα για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα.
 • Η εγκατάσταση μιας πρόσθετης πηγής θερμότητας (μικρή σόμπα, βραστήρα, θερμάστρα, λάμπα) ή απλά ένα καίγοντας κερί βοηθά.
 • Εκτελέστε ένα υπόγειο στεγάνωσης ή κελάρια με ασφαλτικές συνθέσεις.
 • Τοποθετήστε ρυθμιζόμενους αποσβεστήρες τόσο για τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας όσο και για τον εξαερισμό. Με τη βοήθειά τους θα είναι δυνατόν να αποκλειστούν τα σχέδια και η κατάψυξη του υπόγειου χώρου το χειμώνα.
 • Εάν το κελάρι βρίσκεται στο γκαράζ, τότε το σύστημα εξαερισμού πρέπει να είναι ξεχωριστό. Η αυξημένη υγρασία του κελαριού λαχανικών αντενδείκνυται στο αυτοκίνητο.
 • Τοποθετήστε έναν κανονικό ανεμιστήρα στο σπίτι.

Πόσο κοστίζει ο εξαερισμός;

Η παροχή ενός καλού μικροκλίματος στο υπόγειο είναι ανέξοδη. Απλές επιλογές μπορούν να γίνουν από απόβλητα κατασκευών και αυτοσχέδια υλικά, πιο σύνθετα θα απαιτήσουν πρόσθετες επενδύσεις.

Το κόστος ολόκληρου του συστήματος θα επηρεαστεί από τέτοιους παράγοντες:

 • Η περιοχή του υπογείου και το ύψος ολόκληρης της δομής. Με αυτές τις παραμέτρους υπολογίζεται ο αριθμός και το μέγεθος των αεραγωγών, οι οποίοι θα αποτελούν σημαντικό μέρος του συνόλου του έργου.
 • Υλικό αεραγωγών. Το PVC - είναι φθηνότερο, αλλά έχει περιορισμούς στο μέγεθος και τη μέγιστη διάμετρο του σωλήνα. Ο γαλβανισμένος ατσάλι είναι πιο αξιόπιστος και επιτρέπει τον εξαερισμό οποιουδήποτε βαθμού πολυπλοκότητας και διαμόρφωσης, αλλά είναι πολύ πιο ακριβό, βαρύτερο και μπορεί να απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.
 • Βαθμός αυτοματισμού (απλό κόστος ανεμιστήρα καναλιών από 2000 ρούβλια, αλλαγή από 1400 ρούβλια)?
 • Η παρουσία πολύπλοκων και δαπανηρών πρόσθετων συσκευών - συστήματα διαχωρισμού, ανακτητές, αφυγραντήρες, υγρόμετρα και αισθητήρες (το κόστος ενός τέτοιου συστήματος "κλειδωμένο στο χέρι" μπορεί να υπερβαίνει τα 100 χιλιάδες ρούβλια).

Ο εξαερισμός στο υπόγειο είναι σημαντικός τόσο για την ασφάλεια των αποθηκευμένων προϊόντων όσο και για την καλή διαβίωση ολόκληρου του σπιτιού. Οι πιο απλές εκδόσεις μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα ή να τοποθετηθούν στο στάδιο της κατασκευής. Οι πιο περίπλοκοι τύποι εξαερισμού απαιτούν ειδικές δεξιότητες και εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα αυτό πρέπει να είναι πάντα serviceable και να εξυπηρετείται εγκαίρως.