Εξόρυξη στο σπίτι των ορνίθων: πώς να κάνετε αερισμό στο κοτέτσι με τα χέρια σας

Τα κοτόπουλα αναπαραγωγής είναι μια ενοχλητική επιχείρηση, οπότε πρέπει να προσπαθήσετε να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο. Η ικανοποιητική παραγωγικότητα των πουλερικών, μαζί με άλλα μέτρα, παρέχεται από την κουκούλα στο σπίτι.

Χωρίς την άφιξη καθαρού αέρα σε περιορισμένο χώρο, απειλείται η υγεία των κοτόπουλων, με αποτέλεσμα η παραγωγή αυγών να μειώνεται.

Ο ρόλος του αερισμού στη δημιουργία ενός μικροκλίματος ενός σπιτιού

Στο κτηνοτροφείο, όπως και σε κάθε σπίτι, υπάρχουν ζεύγη αμμωνίας διασκορπισμένα σε όλο το δωμάτιο. Εάν ο φρέσκος αέρας δεν προέρχεται από το εξωτερικό και οι επιβλαβείς ατμοί φτάσουν σε υψηλή συγκέντρωση, οι κάτοικοί του αρχίζουν να πονάνε, και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό προκαλεί μια υπόθεση. Τα κακά φτερά και η θερμότητα, επομένως, ένα σύστημα που επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί είναι απλά ζωτικής σημασίας για αυτούς.

Χωρίς αερισμό είναι δύσκολο να ελέγξετε και την υγρασία. Τα πουλιά είναι εξίσου κακά, όπως σε υπερβολικά υγρό, και σε ξηρό δωμάτιο.

Αυτό το πρόβλημα καθίσταται ιδιαίτερα επείγον το χειμώνα, όταν όλα τα ζώα είναι συνεχώς σε κλειστό χώρο. Στον αέρα, διοξείδιο του άνθρακα, υδρατμούς συσσωρεύονται, καθώς και τοξική αμμωνία που απελευθερώνεται από τα απορρίμματα. Περιστρεφόμενες σκουπίδια και διασκορπισμένα τρόφιμα σε αυτό - μια καλή βάση για τη διάδοση επιβλαβών μικροοργανισμών.

Απλά ανοίξτε την πόρτα - όχι μια επιλογή. Αυτός ο τρόπος παροχής φρέσκου αέρα μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο πρόβλημα - την κατάψυξη των κορυφογραμμών. Επικίνδυνο για όρνιθες ωοπαραγωγής και ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, ρεύματα. Επομένως, η ύπαρξη ενός κατάλληλου συστήματος γενικού αερισμού ανταλλαγής στο κοτόπουλο το χειμώνα είναι ένα ζήτημα ακραίας ανάγκης.

Οι υπάρχουσες μέθοδοι εξαερισμού

Υπάρχουν 3 τρόποι για τον αερισμό ενός δωματίου που περιέχει πουλερικά:

 • φυσικό?
 • Προμήθεια και εξάτμιση.
 • μηχανικό.

Το πρώτο είναι το λιγότερο ακριβό και χρησιμοποιείται με την παρουσία ενός μικρού αριθμού κοτόπουλων. Είναι ένας απλός αερισμός, αλλά πρέπει επίσης να γίνει σύμφωνα με ορισμένους κανόνες. Πριν αποφασίσετε να κάνετε τέτοιο αερισμό στην κότα με τα χέρια σας, πρέπει να λάβετε υπόψη όλα τα σημεία κατά το σχεδιασμό του σπιτιού πουλιών.

Η δεύτερη μέθοδος εξαερισμού είναι πιο αποτελεσματική, αλλά στην εκτέλεση ενός απλού. Εάν υπάρχουν περισσότερα από 20 πτηνά στην εκμετάλλευση, η επιλογή αυτή θα πρέπει να διακοπεί.

Ο αερισμός του τρίτου είδους διευθετείται σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Η σκοπιμότητα της χρησιμοποίησής του σε σπίτια πουλερικών σπιτιών καθορίζεται από το μέγεθος του κοπαδιού - το δωμάτιο πρέπει να έχει σχεδιαστεί για εκατό ή περισσότερα κοτόπουλα.

Τέσσερις βασικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα εξαερισμού του coop θα είναι μόνο εάν πληρούνται οι βασικές απαιτήσεις για αυτή την προϋπόθεση:

 1. Συνεχής τροφοδοσία του σπιτιού με καθαρό αέρα.
 2. Απουσία βαρών, επειδή οι κάτοικοι του κόμματος είναι πολύ ευαίσθητοι σε αυτά.
 3. Τακτική απομάκρυνση των απορριμμάτων, χαλασμένη τροφή και βρώμικο νερό.
 4. Περιοδική καταστροφή μικρών τρωκτικών. Επιπλέον, η παρουσία τους διαταράσσει τα πουλιά, αλλά και ως πηγή πρόσθετης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Για να βεβαιωθείτε ότι ο εξαερισμός έχει γίνει και λειτουργεί σωστά, πηγαίνετε στο coop και παραμείνετε εκεί για λίγο. Εάν δεν αισθάνεστε έλλειψη αέρα και το κεφάλι σας δεν αρχίζει να βλάπτει, τότε η δοκιμή περάσει. Διαφορετικά, πρέπει να διορθώσετε κάτι.

Ιδιαίτερη συσκευή αερισμού κοτόπουλου

Με τη διευθέτηση του εξαερισμού του σπιτιού κότας, είναι πολύ πιθανό να το κάνετε μόνοι σας. Είναι σημαντικό να κάνετε τα πάντα για να εξασφαλίσετε άνετες συνθήκες:

 1. Η θερμοκρασία στην ψυχρή εποχή δεν είναι μικρότερη από 16 ° για τους ενήλικες και 28 ° για τα κοτόπουλα.
 2. Η υγρασία κυμαίνεται από 60 έως 80%.
 3. Η ταχύτητα ροής αέρα είναι 0,8 m / s μέγιστο το καλοκαίρι και όχι περισσότερο από 0,5 m / s το χειμώνα. Εάν οι δείκτες αυτοί ξεπεραστούν, τα σχέδια θα περπατούν μέσα στο κτίριο.

Το σύστημα εξαερισμού, το οποίο στο κέλυφος, σε άλλα κτίρια, είναι χτισμένο σύμφωνα με μία αρχή. Προχωρήστε από την περιοχή του δωματίου και τον αριθμό των πτηνών. Καθορίζοντας την απόδοση του συστήματος, αυτό το σημείο λαμβάνεται ως βάση: για κάθε m² της περιοχής θα πρέπει να υπάρχουν 5 κοτόπουλα.

Για να λύσετε το ζήτημα του εξαερισμού, πρέπει να προσδιορίσετε την εμφάνισή του. Το επόμενο βήμα είναι να συντάξετε ένα λεπτομερές σχέδιο, στη συνέχεια να αγοράσετε τα υλικά. Τότε απλά πρέπει να ακολουθήσετε την τεχνολογία και να κάνετε την απαραίτητη εργασία.

Φυσικός αερισμός του σπιτιού

Βασίζεται στις παραμέτρους του περιβάλλοντος αέρα: θερμοκρασία, πίεση, ταχύτητα ανέμου. Αυτός ο τύπος εξαερισμού μπορεί να είναι είτε μη ρυθμισμένος είτε οργανωμένος. Ο ανεπαρκής αερισμός ή διείσδυση γίνεται μέσω χαλαρών θυρών και παραθύρων.

Για την οργανωμένη κυκλοφορία του αέρα (αερισμός), πρέπει να παράσχετε ένα μικρό παράθυρο, τοποθετώντας το στο ανώτατο όριο πάνω από το στέγαστρο ή ακριβώς επάνω από την πόρτα. Για να ελέγξει την ώθηση, το παράθυρο γίνεται με τη μορφή φύλλου παραθύρου.

Η πόρτα σε ανοιχτή κατάσταση θα τροφοδοτήσει το σπίτι με καθαρό αέρα, και από το παράθυρο θα περάσει η αναλωμένη. Αυτή η μέθοδος είναι καλή για τη ζεστή εποχή. Το χειμώνα, η επίδραση αυτού του εξαερισμού είναι ασήμαντη. Είναι ασύμφορη, γιατί πολύ θερμότητα πηγαίνει μακριά. Πρέπει να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να διατηρήσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι.

Κάνουμε τον εφοδιασμό και εξαγωγή του εξαερισμού οι ίδιοι

Το πιο πρωτόγονο κυκλοφοριακό ή ανοιχτό σύστημα, κατάλληλο για δωμάτιο περίπου 9 m², αποτελείται από 2 σωλήνες αποχέτευσης μήκους 2 m, διατομή 200 mm και κάμψη 90 °. Ένας από τους σωλήνες θα χρησιμεύσει ως κουκούλα. Είναι τοποθετημένο πάνω από την κοιλάδα σε επίπεδο οροφής ή ελαφρώς χαμηλότερο. Θα πρέπει να ανυψωθεί πάνω από την οροφή κατά 1-15 m. Για να το κάνετε αυτό, κάντε μια τρύπα του κατάλληλου μεγέθους, εισάγετε έναν σωλήνα και ένα γόνατο, χτυπήστε τις ρωγμές με το αφρώδες υλικό.

Στην αντίθετη πλευρά, τοποθετείται με τον ίδιο τρόπο ένας δεύτερος σωλήνας, τοποθετώντας το 0,5 m κάτω από το επίπεδο του πρώτου σωλήνα και 20-25 cm θα πρέπει να παραμείνει στο πάτωμα. Για να μην προκληθούν ρεύματα, ο σωλήνας τροφοδοσίας βρίσκεται μακριά από την πέρκα. Η εγκατάσταση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις κανονιστικές απαιτήσεις, προϋποθέτει ότι η έξοδος του απέναντι άκρου του σωλήνα είναι 0,3 m πέρα ​​από την οροφή.

Στους σωλήνες πρέπει να τοποθετηθούν πτερύγια. Για να αποφευχθεί η εισροή σκόνης και ιζήματος στο δωμάτιο μέσω των σωλήνων, τα άκρα τους έχουν σχήμα L ή έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες. Μπορείτε να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε ειδικά ακροφύσια - εκτροπείς. Υπό την επίδραση του ανέμου, αυξάνουν την αραίωση αέρα στον αγωγό. Η εξωτερική πλευρά των σωλήνων είναι shpaklyuyut και ζωγραφισμένα. Αυτό θα ασφαλίσει κατά του σχηματισμού ρωγμών στο μέλλον.

Η πιο αποτελεσματική κυκλοφορία αέρα παρέχεται από σωλήνες με εγκάρσια τομή. Τα προϊόντα από πλαστικό και μέταλλο είναι καλύτερα μονωμένα, διαφορετικά το χειμώνα στους εσωτερικούς τοίχους θα εμφανιστεί συμπύκνωση. Όταν παγώσει, μετά από λίγο μπορεί να εμποδίσει τελείως τη διαδρομή εξαερισμού.

Για την ασφαλή τοποθέτηση των σωλήνων εγκαθίστανται κοντά στα δοκάρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδέονται πρόσθετοι σφιγκτήρες. Μερικές φορές οι σωλήνες τοποθετούνται αντί των σωλήνων από τις σανίδες. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σφράγιση.

Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα πτερύγια των αεραγωγών αλληλεπικαλύπτονται και, εάν δεν είναι εγκατεστημένα, προστατεύετε τις τρύπες από τη ροή του ανέμου με κουρέλια. Το καλοκαίρι οι αεραγωγοί ανοίγουν τελείως. Υπάρχει ένας ακόμη απλός τρόπος εξαερισμού για ένα μικρό κοτόπουλο:

 1. Μια σανίδα κατασκευάζεται από σανίδες με ένα τετράγωνο 200 x 200 mm στην τομή. Τοποθετήστε τη δομή κάθετα.
 2. Διαχωρίστε το εσωτερικό του καναλιού στο μισό.
 3. Κλείστε το επάνω μέρος του κουτιού.
 4. Σφραγίστε και βάψτε την εξωτερική επιφάνεια του καναλιού.
 5. Τρυπήστε τρύπες στα πλευρικά τοιχώματα.

Μέρος του καναλιού, που βρίσκεται στην προς τα πίσω πλευρά, θα παρέχει αέρα στο κοτόπουλο. Ο αέρας εξαγωγής θα διαφύγει από το δεύτερο μισό του αγωγού.

Εάν η περιοχή του κοτόπουλου είναι μεγάλη, γίνεται πιο συμπαγής αερισμός, ενεργώντας με βάση την αρχή της παροχής και της εξάτμισης. Για να το κάνετε αυτό, πραγματοποιήστε προκαταρτικές αναλύσεις και δημιουργήστε ένα μεμονωμένο έργο. Είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά την διατομή των σωλήνων, έτσι ώστε τα ρεύματα αέρα να μην δημιουργούν ρεύματα.

Για σωλήνες εξαερισμού μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες βαλβίδες, κυκλικές και ορθογώνιες σε διατομή. Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει ένα σώμα κατάλληλου τμήματος και ένα αποσβεστήρα. Οι στρογγυλές βαλβίδες είναι κατασκευασμένες από γαλβανισμένο έλασμα και ορθογώνιες κατασκευές από φύλλο αλουμινίου.

Βαλβίδες με αποσβεστήρα, η θέση του οποίου ρυθμίζεται χειροκίνητα, σημειώνεται με το γράμμα P. Εάν το μοντέλο ελέγχεται από ηλεκτρική ή πνευματική κίνηση, τότε η ονομασία περιέχει το γράμμα E ή P, αντίστοιχα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τυπική στρογγυλή βαλβίδα με διάμετρο σωλήνα 250 mm. Η σκοπιμότητα της χρήσης τους καθορίζεται από το μέγεθος του σπιτιού.

Φροντίζουμε μηχανικό αερισμό στο σπίτι των πουλιών

Το καθήκον του μηχανικού τέντωμα είναι να παρέχει μια βέλτιστη λειτουργία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Σε ένα αγρόκτημα μικρής κλίμακας, η χρήση του δεν δικαιολογεί πάντα το κόστος που συνδέεται με την πληρωμή ηλεκτρικής ενέργειας. Για να αποπληρωθούν τα κόστη, εάν τα κοτόπουλα καλλιεργηθούν μόνο για τις ανάγκες της οικογένειας, είναι αδύνατο.

Αυτός ο τύπος αερισμού είναι παρόμοιος με τη μέθοδο τροφοδοσίας και καυσαερίων, αλλά εδώ χρησιμοποιούμε μια κάπως προηγμένη τεχνολογία, η οποία είναι η χρήση των ανεμιστήρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύστημα λειτουργεί σε χειροκίνητη λειτουργία, σε άλλες - υπάρχουν ειδικοί πίνακες ελέγχου.

Στο σχέδιο του μηχανικού αερισμού για χρήση το χειμώνα υπάρχουν δύο σωλήνες και ένας ανεμιστήρας, η θέση, η οποία εξαρτάται από τον τύπο της κυκλοφορίας. Για να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός τροφοδοσίας, τοποθετείται στον αγωγό τροφοδοσίας. Όταν η συσκευή έλκεται αποτελεσματικά, ο ανεμιστήρας πρέπει να βρίσκεται στον αγωγό εξαγωγής. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι σχεδόν η ίδια όπως και για τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής:

 1. Εγκαταστήστε 2 σωλήνες.
 2. Τρυπήστε τις οπές για την έξοδο του συμπυκνώματος στο άκρο του σωλήνα εξαγωγής.
 3. Τοποθετήστε την ηλεκτρική καλωδίωση στο σημείο εγκατάστασης του ανεμιστήρα.
 4. Τοποθετήστε το διακόπτη. Μπορούν να υπάρχουν 2 επιλογές: ένας διακόπτης, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο φως όσο και εξάτμιση ή διακόπτη 2 πλήκτρων, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε ξεχωριστά τον φωτισμό και την εξαγωγή.
 5. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα.

Σε μια απλοποιημένη έκδοση της μηχανικής απόσυρσης, ο ανεμιστήρας βρίσκεται στον τοίχο στην οροφή ή στο παράθυρο παραθύρου. Η τελευταία επιλογή είναι η απλούστερη. Ο ανεμιστήρας προσπαθεί να κόψει ένα ορθογώνιο από το OSB ή το κόντρα πλακέ σύμφωνα με το μέγεθος του γυαλιού.

Μαρκάρετε και δείτε το άνοιγμα για τον ανεμιστήρα, στη συνέχεια τοποθετήστε το στοιχείο στο πλαίσιο και στερεώστε το με βίδες. Ο ίδιος ο ανεμιστήρας εισάγεται στην προκύπτουσα οπή. Η μέθοδος στερέωσης του τελευταίου εξαρτάται από το σχεδιασμό του.

Συνδέστε τον ανεμιστήρα που είναι συνδεδεμένος στο σύστημα με το ηλεκτρικό δίκτυο. Καλωδίωση είναι καλύτερο να βρεθεί έξω από το coop, επειδή το εσωτερικό για αυτή την κατάσταση δεν είναι ακριβώς κατάλληλο. Είναι σημαντικό να μονώσετε προσεκτικά την καλωδίωση. Αυτός ο εξαερισμός δεν χρειάζεται να παραμείνει σε κατάσταση λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να λειτουργεί μόνο 2-3 ώρες την ημέρα και αυτό θα αρκεί για αποτελεσματικό αερισμό.

Για διευκόλυνση της διαχείρισης καθιερώνουν μετρητές. Σε κάποια υγρασία και θερμοκρασία, ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τον εξαερισμό. Μερικές φορές οι σωλήνες τοποθετούνται στη σοφίτα και ο ανεμιστήρας είναι στην οροφή.

Ο εκτροπέας του σωλήνα εξαερισμού με τα χέρια σας

Τοποθετήστε το στην οροφή. Εκτροπέα λειτουργεί ως εξής: είναι ανατέμνει τον άνεμο που κατευθύνεται προς το μέρος του, το οποίο οδηγεί σε μια μείωση στην πίεση στη συσκευή και αύξηση ώσης στον αγωγό καυσαερίων.

Η ανεξάρτητη κατασκευή ανεμογεννητριών θα κοστίσει οικονομικά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Τοποθετήστε το στην οροφή. Πριν ξεκινήσετε να το κάνετε, πρέπει να υπολογίσετε τις διαστάσεις. Για τον υπολογισμό του ύψους, η διάμετρος του σωλήνα εξαερισμού πολλαπλασιάζεται επί 1,7. Με πολλαπλασιασμό της διαμέτρου κατά 1,8, επιτυγχάνεται το πλάτος του πώματος και όταν αυτή η παράμετρος πολλαπλασιαστεί με 1,3, αναγνωρίζεται το απαραίτητο πλάτος του διαχυτή.

Μετά τον υπολογισμό των διαστάσεων, εφαρμόζονται στο χαρτόνι και τα σχέδια αποκόπτονται. Περαιτέρω, η σάρωση του κουδουνιού, τα σκίτσα των κενών του διαχυτήρα, ο κύλινδρος και τα ράφια μεταφέρονται σε ένα μεταλλικό φύλλο ή πλαστικό. Χρησιμοποιώντας το ψαλίδι, κόψτε όλες τις λεπτομέρειες και συνδέστε τις χρησιμοποιώντας ένα ειδικό όπλο. Απομένει να εγκαταστήσετε και να στερεώσετε τον εκτροπέα.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μια περιστροφική βαλβίδα. Για αυτό, ένα πλαίσιο είναι συγκολλημένο από τις γωνίες. Σε αντίθετες πλευρές του πλαισίου, ανοίξτε τρύπες και περάστε από αυτούς έναν άξονα. Από τα τμήματα σωλήνων κατασκευάζονται και συγκολλούνται δακτύλιοι.

Από ένα χαλύβδινο φύλλο κατασκευάζεται μία πλάκα ασφάλισης σύμφωνα με τις διαστάσεις του σωλήνα. Εισάγεται στο πλαίσιο, στερεωμένο στον άξονα με συγκόλληση. Για να ελέγξετε το πτερύγιο στον άξονα, στερεώστε τη ξύλινη λαβή. Για να αποφευχθεί η αυθόρμητη κλεισίματος του αποσβεστήρα, παρέχεται ένας περιοριστής.

Το μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού είναι το γεγονός της παρουσίας σωλήνων στο δωμάτιο. Από την επιφάνειά τους, καθώς και από την πέρκα, είναι απαραίτητο να αποκόβουμε τα περιττώματα περιοδικά.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Σχετικά με τη σημασία του εξαερισμού στο σπίτι θα μάθετε από αυτό το υλικό:


Μαζί με τον συγγραφέα του βίντεο, μπορείτε να κάνετε τον αερισμό στον εαυτό σας:

Οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να κατακτηθεί εάν ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες. Κάνετε την κουκούλα στο δικό σας σπίτι κότα με τα χέρια σας και τα πουλιά σας θα αισθάνονται πολύ καλύτερα.

Υπολογισμός της ικανότητας εξαερισμού για εκτροφή κρεατοπαραγωγής

Υπολογισμός της ικανότητας εξαερισμού για εκτροφή κρεατοπαραγωγής

Ελάχιστος εξαερισμός

Μέθοδος 1

Ελάχιστος αερισμός = 1,12 m3 / h / kg ζωντανού βάρους

Μέθοδος 2

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα πρέπει να είναι ίσος με την χωρητικότητα του ανεμιστήρα, η οποία κυμαίνεται από 1 συνολική εναλλαγή αέρα κάθε 8 λεπτά σε 1 πλήρη ανταλλαγή αέρα κάθε 5 λεπτά.

Η ταχύτητα του αέρα πρέπει να είναι μικρότερη από 0,2 m / s. (40 πόδια / λεπτό) - στις πρώτες 14 ημέρες μετά τη φύτευση των κοτόπουλων.

Το πρώτο στάδιο (ελάχιστο) θα πρέπει να ισούται με την ισχύ του ανεμιστήρα ίση με 1 εναλλαγή αέρα κάθε 8 λεπτά και να λειτουργεί το 20% του χρόνου. Αυτό το στάδιο θα πρέπει να λειτουργεί υπό τον έλεγχο ενός κυκλικού χρονοδιακόπτη και να αγνοεί τον θερμοστάτη. Οι είσοδοι αέρα κατευθύνουν τον αέρα στην οροφή του σπιτιού.

Το δεύτερο στάδιο (μέγιστο) πρέπει να ισούται με την ισχύ του ανεμιστήρα ίση με 1 ανταλλαγή αέρα κάθε 5 λεπτά και να λειτουργεί το 100% του χρόνου.

Συνολική χωρητικότητα του ανεμιστήρα = όγκος του σπιτιού / επιθυμητή εναλλαγή αέρα, όπου ο όγκος του σπιτιού είναι = μήκος x πλάτος x μέσο ύψος του σπιτιού. Μέσο ύψος του σπιτιού = ύψος του πλευρικού τοιχώματος + ύψος από την κορυφογραμμή στέγης στο πλευρικό τοίχωμα / 2

Αερισμός σήραγγας

Υπολογισμός του αριθμού ανεμιστήρων που απαιτείται για τον αερισμό των σηράγγων.

Συνολικός όγκος αέρα = Τμήμα πουλερικών (μέσο ύψος x πλάτος) x επιθυμητή ταχύτητα αέρα.

Αριθμός ανεμιστήρων = συνολική παροχή αέρα / ανεμιστήρα με μειωμένη πίεση λειτουργίας (CFM)

Ανταλλαγή αέρα = ένταση αέρα στο σπίτι / απόδοση του ανεμιστήρα

Ταχύτητα αέρα = έξοδος ανεμιστήρα / περιοχή κατοικίας

Συστάσεις για την πρόσληψη αέρα

Αεροβόλα: Ο αριθμός των πιστόλι είναι ίσος (το μήκος του σπιτιού / 10) + 8.

Τα αεροβόλα τοποθετούνται στην ίδια γωνία με την κλίση της στέγης. Το μήκος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 76 εκατοστά (10 ίντσες). Η διάμετρος του πιστολιού αέρα πρέπει να είναι 6,4 cm (2,5 ίντσες). Τα αεροβόλα χρησιμεύουν για τη διανομή και την κατεύθυνση του αέρα και όχι για την έγχυση όγκου.

Οι εισροές αέρα για τον ελάχιστο εξαερισμό πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να ελέγχουν την πτώση της πίεσης εργασίας στο σπίτι των πουλερικών στον απέναντι τοίχο.

Η τοποθέτηση και οι διαστάσεις των εισόδων αέρα είναι πολύ σημαντικές για τον αερισμό των σηράγγων.

Οι εισροές αέρα δεν πρέπει ποτέ να είναι βαθύτερες από 0,75 m (2,5 ft) και κάτω από 1 m (3,25 πόδια) από το επίπεδο του δαπέδου.

Σήραγγα ανεμιστήρας εισαγωγής αέρα = συνολική ισχύς (CFMS) σε μία πίεση εργασίας / επιθυμητή πτώση πίεσης / 144 (διόρθωση για τετραγωνικό πόδι) 3 ώρες (μέγιστο ύψος σε πόδια της εισαγωγής αέρα) / 2 (κάθε μία από τις πλευρές του σπιτιού)

Η είσοδος αέρα πρέπει να λειτουργεί υπό έλεγχο πίεσης για να διατηρείται σταθερή ταχύτητα αέρα κατά τη λειτουργία όλων των σταδίων αερισμού της σήραγγας.

Μικροκλίμα στην πτηνοτροφία κρεατοπαραγωγής (συνέχεια)

Eduard S. Mailyan
Υποψήφιος των κτηνιατρικών επιστημών, που ειδικεύεται στην πτηνοτροφία της LLC "Tekhkorm"

Απαλλαγή

Μέχρι σήμερα, η εργασία των περισσότερων από τα υπάρχοντα συστήματα στον κόσμο του εξαερισμού των κατοικιών πουλερικών βασίζεται στην αρχή της αρνητικής πίεσης του αέρα στο κενό.

Η εκροή αέρα στο σπίτι δημιουργείται από τη λειτουργία των ανεμιστήρων εξαγωγής και επιτρέπει, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των εισόδων αέρα, να ελέγχεται η ανταλλαγή αέρα (κατεύθυνση και ταχύτητα κίνησης του αέρα). Η βάση για τη δημιουργία του απαιτούμενου κενού στο σπίτι των πουλερικών είναι η υψηλής ποιότητας σφράγιση. Εάν υπάρχουν πολλές ρωγμές στην περίπτωση, τότε θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη ανταλλαγή αέρα.

Η απαιτούμενη απόρριψη εξαρτάται από το πλάτος του σπιτιού, τη θέση της εισόδου, την εξάτμιση και πολλούς άλλους παράγοντες. Ως πρότυπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο κανόνα:

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός, διότι:

 • Στο κρύο κενού σεζόν πρέπει να είναι 10% υψηλότερη από το κανονικό, δεδομένου ότι ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος από ζεστό, και έχοντας αυξημένη απαλλαγή, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η άμεση πτώση κάτω κατά μήκος των τοιχωμάτων του πουλιού και σκουπίδια.
 • Στην καυτή περίοδο σε ενήλικα πουλιά, η απόρριψη μπορεί να είναι 10% χαμηλότερη, καθώς η διαφορά μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής θερμοκρασίας είναι αμελητέα και ο αέρας δεν θα τείνει να πέσει αμέσως.
 • Πρέπει να δημιουργηθεί υψηλότερη απόρριψη στις κατοικίες πουλερικών με την οροφή της εισροής (πιο συχνά στα μονοπώλια), όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός εμποδίων στον τρόπο εισόδου του αέρα στο σπίτι.
 • Η εκκένωση σε -2 Pa / m του πλάτους του σπιτιού είναι απαραίτητη με ένα σύστημα εγκάρσιου εξαερισμού (εισροή και εξάτμιση στα αντίθετα διαμήκη τοιχώματα του σπιτιού)

Η εκκένωση και η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα στην εισροή μπορούν να μετρηθούν με ειδικό εξοπλισμό ή να υπολογιστούν με υπολογισμό, γνωρίζοντας μία από αυτές τις παραμέτρους, σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

Με την καλή σφράγιση του σπιτιού, ο βαθμός απόρριψης στο σπίτι εξαρτάται από:

 • Η εργασία των ανεμιστήρων εξαγωγής (προρυθμισμένων από τον τυπικό όγκο καυσαερίων)
 • Εργασίες θερμότητας
 • Περιοχές ανοιχτών παραπόταμων

Παροχές αερισμού τροφοδοσίας

Η τυποποιημένη διατομή του εξαερισμού ελάχιστου εφοδιασμού σε σχέση με τον όγκο των καυσαερίων είναι:

0,5 - 1 cm 2/1 m 3 / h

Ένα τόσο ευρύ φάσμα της παραμέτρου οφείλεται στο βαθμό της ερμητικής σφράγισης του σπιτιού. Όσο πιο σφιχτά είναι το δωμάτιο, τόσο περισσότερο πρέπει να είναι οι περιοχές ανοίγματος των βαλβίδων τροφοδοσίας.

Για τα πολύ μικρά κοτόπουλα (έως 10 ημέρες), απαιτείται περιορισμένη χρήση εισόδων αέρα. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι μια μικρή ποσότητα αέρα που περνάει από κάθε παράθυρο, δεν έχει μάζα και δεν μπορεί να φτάσει στο μέσον του σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται μόνο ένα μικρό μέρος των εισόδων αέρα, ανοίγοντάς τα σε μεγαλύτερη γωνία. Αυτό θα επιτρέψει μια μεγαλύτερη μάζα αέρα που ρέει μέσα από κάθε παράθυρο, να φτάσει στο μέσον του κτιρίου και να αναμιχθεί αποτελεσματικά με ζεστό αέρα.

Η πρώτη εβδομάδα ανοίγματος πρέπει να είναι περίπου 3-5 cm. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, μπορεί να φτάσει τα 6-10 cm (ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία).

Εάν απαιτείται περισσότερη ανταλλαγή αέρα, πρέπει να ανοίξετε περισσότερους αερισμού. Σε συνδυασμό με αισθητήρα κενού, αυτό το σύστημα θα λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια.

Ο πίνακας 8 δείχνει ένα παράδειγμα υπολογισμού του απαιτούμενου αριθμού εξαερισμών και του πλάτους του ανοίγματος τους, ανάλογα με το βάρος ζώντων πουλιών.

Πίνακας 8. Υπολογισμός του απαιτούμενου αριθμού εισόδων αέρα *

Τι είναι ο εξαερισμός στο σπίτι;

Εξαερισμός πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Η διατήρηση των πουλερικών είναι ένας πολύ κερδοφόρος τύπος επιχείρησης με μικρή περίοδο ανάκαμψης. Επιπλέον, τα υψηλά κέρδη παρέχονται από όλους τους τύπους προϊόντων που πωλούνται - κρέας, αυγά, φτερά, σκουπίδια.

Η κερδοφορία είναι περίπου 60%, και η μέση περίοδος απόσβεσης των επενδύσεων - 1,5-2 ετών, η οποία είναι πολύ πιο μπροστά από τις περισσότερες άλλες περιοχές και κάνει τα πουλιά αναπαραγωγής μία από τις πιο ελκυστικές επιλογές.

Ο αριθμός των κεφαλών πουλερικών για την επίτευξη κερδοφορίας υπολογίζεται σε 500 τεμάχια, πράγμα που δεν απαιτεί την ανάπτυξη μεγάλων περιοχών και μεγάλων νομισματικών επενδύσεων. Σχεδόν ολόκληρο το ποσό της αρχικής επένδυσης δαπανάται για την κατασκευή ενός σπιτιού, επειδή το περιεχόμενο απαιτεί την εκπλήρωση μάζας απαιτήσεων και τη δημιουργία ορισμένων όρων. Οι σημαντικότερες παράμετροι είναι ο αερισμός και η θέρμανση, οι οποίες πραγματοποιούνται τεχνικά από ένα σύστημα.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού σε κατοικίες πουλερικών, κοτόπουλα και σπουργίτια

Η ιδιαιτερότητα των χώρων προϋποθέτει μια μάλλον πυκνή, βαρετή παρουσία ενός πουλιού σε περιορισμένο όγκο. Στην εσωτερική ατμόσφαιρα του σπιτιού, εμφανίζονται συνεχώς διοξείδιο του άνθρακα, υγρασία, θερμότητα και απόβλητα. Επιπλέον, στον αέρα υπάρχουν ανεπιθύμητες εναιωρήσεις από σωματίδια δέρματος, κάτω και φτερά. Όλα αυτά τα στοιχεία απαιτούν μια συνεχή απόσυρση από τον αέρα, διαφορετικά ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών αναπόφευκτα θα αυξηθεί, η παραγωγικότητα θα μειωθεί, το κέρδος βάρους θα μειωθεί, θα εμφανιστεί ένα μεγάλο ποσοστό φυσικών απωλειών.

Επιπλέον, ένα σημαντικό κριτήριο για επιτυχές περιεχόμενο είναι το μικροκλίμα:


Παρέχοντας αυτές οι συνθήκες έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου την ευθύνη του συστήματος εξαερισμού, το οποίο δημιουργεί μια ισορροπία της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της σύνθεσης του αέρα στους χώρους, και εξάγει το ρεύμα του αέρα εξάτμισης. Εξαερισμός για το σπίτι είναι πολύ πιο σημαντικό από ότι για τα ζώα ή zooferm, σιταποθήκες και τα καταστήματα λαχανικών, καθώς ακόμη και μικρές αποκλίσεις από τις βέλτιστες τιμές προκαλούν μια απότομη πτώση στην απόδοση του περιεχομένου, προκαλούν την εμφάνιση λοιμωδών νόσων και μπορεί να οδηγήσει σε μαζική θανάτους των πουλιών.

Απαιτήσεις και πρότυπα υγείας

Η διατήρηση ενός πουλιού απαιτεί αυστηρή τήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων σχετικά με την ποιότητα και τη σύνθεση του αέρα στις εγκαταστάσεις. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί μια αρμονική αναλογία πολλών παραμέτρων:

Θερμοκρασία

Είναι αδύνατο να ονομάσουμε κάποια από αυτές τις παραμέτρους, καθώς από οποιαδήποτε από αυτές η κατάσταση του πτηνού, η παραγωγικότητα και η αύξηση του βάρους του σώματος εξαρτώνται από τον ίδιο βαθμό. Θερμοκρασία το περιεχόμενο ποικίλει ανάλογα με την ηλικία - για τα κοτόπουλα είναι απαραίτητο να παρέχονται 28-31 ° C, Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά στους 16-18 ° C. Τα υδρόβια πτηνά μπορούν να διατηρηθούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες - έως 14 ° C.

Υγρασία

Οι δείκτες υγρασίας είναι οι ίδιοι για όλα τα είδη πτηνών και είναι στο εύρος 60-80%. Αύξηση υγρασία προάγει την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων και η έξαρση των δείκτη ασθενειών προκαλεί μείωση Βελτίωση σκόνη, επικίνδυνες ίδιες νόσους και επιβλαβείς για προσωπικό λειτουργίας.

Εισροή αέρα

Ταχύτητα ροές κινήσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,2-0,5 m / s στην κρύα εποχή και 0,4-0,8 m / s το καλοκαίρι. Υψηλότερες ταχύτητες θα γίνουν αντιληπτές από το πουλί ως βύθιση, τα κρυολογήματα που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο αρχίζουν.

Είδη εξαερισμού

Ένα σύστημα βασισμένο στη διαφορά πίεσης μέσα και έξω δεν μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα. Ειδικά το χειμώνα, όταν μέσα στο σπίτι πρέπει να διατηρείται σχεδόν η θερμοκρασία δωματίου. Το ίδιο με την υγρασία και με την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα - τα συστήματα φυσικού αερισμού δεν ικανοποιούν την ποιότητα της λειτουργίας τους.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Η βέλτιστη επιλογή για το σπίτι είναι ένα σύστημα εξαερισμού με γραμμές τροφοδοσίας και εξαγωγής, σε συνδυασμό με ένα σύστημα θέρμανσης αέρα. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούν την ροή του αέρα που μεταφέρονται από τα κανάλια αέρα (αγωγοί), τα μισά εκ των οποίων παρέχει ένα συμπέρασμα των δωματίων και των αποβλήτων σκόνης προϊόντων, ενώ η άλλη παράγει ένα φρέσκο ​​ανεφοδιασμό των εγκαταστάσεων, το θερμαινόμενο και διηθήθηκε εξωτερικού αέρα.

Οι αγωγοί εξάτμισης και τροφοδοσίας πρέπει να αντιστοιχούν μεταξύ τους σε απόδοση, ώστε να αποφεύγεται η ασυνέπεια των όγκων εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα.

Η εξάτμιση παράγεται με χρήση φυγοκεντρικών ανεμιστήρων. Η εισαγωγή αέρα γίνεται μέσω ακροφυσίων αναρρόφησης που βρίσκονται στα σωστά σημεία του χώρου, ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο σύστημα εξαερισμού. Στη συνέχεια, ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών αέρα στον ανεμιστήρα και εκκενώνεται προς τα έξω.

Ανεμιστήρας BP 300-45 # 2

Ανεμιστήρας BP 300-45 №2,5

Ανεμιστήρας BP 300-45 № 3,15

Ανεμιστήρας VR 300-45 №4

Θέρμανση του αέρα

Η γραμμή τροφοδοσίας αντλεί τον εξωτερικό αέρα, τροφοδοτεί τον θερμαντήρα - τον θερμαντήρα, μετά τον οποίο τροφοδοτείται στο σύστημα και αποστέλλεται στους χώρους.

Θερμαντήρας KSK 3-1

KSK Καλοριφέρ 3-2

KSK Καλοριφέρ 4-1

KSK Καλοριφέρ 3-3

Συστήματα με υπερβολική ή ανεπαρκή πίεση

Υπάρχουν τύποι εξαερισμού, που αποτελούνται μόνο από γραμμές παροχής ή εξαγωγής. Καλούνται αντίστοιχα συστήματα με υπερβολική ή ανεπαρκή πίεση. Τα πλεονάζοντα συστήματα λειτουργούν από την αρχή της άντλησης της απαιτούμενης ποσότητας αέρα και τα πλεονάσματα αποσύρονται μέσω ειδικών ανεμιστήρων εξαγωγής και διαρροών περιφράξεων και ανοιγμάτων. Πότε ανεπαρκής το αντίθετο αποτέλεσμα αποκτάται από το δωμάτιο ενεργά εξαντλημένο αέρα εξαγωγής, η έλλειψη του οποίου συμπληρώνεται μέσω των αεραγωγών που διανέμονται κατά μήκος των περιμετρικών τοιχωμάτων.

Περιττό σύστημα

Το υπερβολικό σύστημα επιτρέπει την παροχή επαρκούς ροής αέρα, είναι δυνατή η προετοιμασία, το φιλτράρισμα και η θέρμανση της εισερχόμενης ροής. Το μειονέκτημα είναι η πιθανότητα σχηματισμός στάσιμων ζωνών, όπου η ανταλλαγή αέρα εξασθενεί.

Συστήματα με ανεπαρκή πίεση

Τα συστήματα με ανεπαρκή πίεση περιορίζονται στη χρήση, εφόσον το επιτρέπουν μόνο αποτελεσματικά τα απόβλητα της ζωής και της σκόνης. Ο εισερχόμενος αέρας δεν περάσει εξειδικευμένη εκπαίδευση, η θερμοκρασία του εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες και ακόμη και από τις καιρικές συνθήκες. Τέτοια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περιοχές με σχετικά σταθερές συνθήκες, αρκετά ένα ζεστό κλίμα, και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, απαιτούν ξεχωριστές, υψηλής ποιότητας εξοπλισμένα δωμάτια για κοτόπουλα (πάπιες, γαλοπούλες, κλπ).

Τύποι τροφοδοσίας αέρα

Με τον τύπο της προσφοράς νέας ροής γίνεται διάκριση μεταξύ κλασικών μεθόδων και μεθόδων σήραγγας. Κλασική έκδοση αντιπροσωπεύει την παροχή νέας ροής από πάνω, από την οροφή μέσω ειδικών αγωγών εξαερισμού. Η έξοδος γίνεται μέσω των καυσαερίων με βαλβίδες, που βρίσκονται στο κάτω μέρος των τοίχων ομοιόμορφα κατά μήκος της περιμέτρου. Η μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική, αλλά επιτρέπει τον σχηματισμό περιοχών με στασιμότητα του αέρα.

Τύπος σήραγγας η παροχή αέρα είναι ένα σύστημα με παροχή νέας ροής από το ένα άκρο του σπιτιού και την απόσυρση του ρεύματος αποβλήτων από την αντίθετη ακραία όψη. Η ροή καθώς περνά μέσα από τη σήραγγα, εξ ου και το όνομα. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η άνιση κατανομή της ροής μέσα στο δωμάτιο.

Προς το παρόν έχουν αναπτυχθεί διάφορες αυτοματοποιημένες γραμμές εξαερισμού που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τμήματα πουλερικών. Επιτρέπουν τη βέλτιστη οργάνωση της ανταλλαγής αέρα με ρύθμιση όλων των απαραίτητων παραμέτρων, είναι σε θέση να λειτουργούν σε αυτόματο τρόπο, αλλάζουν τις ρυθμίσεις όταν αλλάζουν οι εξωτερικές συνθήκες.

Διαδικασία υπολογισμού

Υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού του σπιτιού είναι αρκετά σύνθετο, μπορείτε μόνο να το εμπιστευτείτε σε έναν ειδικό. Υπάρχουν απλουστευμένες παραλλαγές υπολογισμού με πολλαπλότητα (ο αριθμός πλήρων αλλαγών αέρα στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου) ή για υγειονομικές ενδείξεις για μια μονάδα (ένα πουλί ή ανά κιλό βάρους).

Η απόδοση του ανεμιστήρα θα επιτευχθεί πολλαπλασιάζοντας την ένταση του δωματίου με την τιμή της πολλαπλότητας. Ή, με μια άλλη μέθοδο, έχοντας υπολογίσει την ανάγκη για τον αριθμό των πτηνών στο δωμάτιο στον απαιτούμενο όγκο αέρα.

Η επιλογή του ανεμιστήρα βασίζεται στην εκτιμώμενη χωρητικότητα σχεδιασμού. Αν ένας ανεμιστήρας δεν είναι αρκετός, πάρτε μερικά με τη συνολική χωρητικότητα που ικανοποιεί τις ανάγκες του δωματίου.

Η απλούστερη έκδοση είναι η χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος σας επιτρέπει να έχετε αρκετά ακριβείς παραμέτρους του συστήματος με μερικά κλικ. Συνιστάται να ελέγξετε την ακρίβεια των υπολογισμών σε αρκετούς υπολογιστές, οι οποίοι επαρκούν στο δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να έχετε πιο ισορροπημένα δεδομένα και να ελαχιστοποιείτε την πιθανότητα σφάλματος.

Το σύστημα εξαερισμού στο βίντεο

Τα συστήματα εξαερισμού για τα σπίτια των πουλερικών είναι υψίστης σημασίας. Εξασφαλίζουν την ασφάλεια, τον βέλτιστο τρόπο διατήρησης, αναπαραγωγής και παραγωγικότητας του πουλιού. Η προσέγγιση του θέματος βάσει της υπολειπόμενης αρχής σημαίνει παραβίαση της τεχνολογίας της διατήρησης και της καλλιέργειας με τον τραχύ τρόπο, που τελικά θα οδηγήσει στην απώλεια πτηνών.

Ελάχιστη πολλαπλότητα ανταλλαγή αέρα. Παράδειγμα υπολογισμού. Σχέδιο εξοπλισμού.. Γιατί χρειαζόμαστε εξαερισμού στο σπίτι πουλερικών? Μάιος, 2018.

Εξαερισμός > Εξαερισμός κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και εγκαταστάσεις.. Γιατί χρειαζόμαστε εξαερισμού στο σπίτι πουλερικών? Μάιος, 2018.

Εξαερισμός τα συστήματα αποθήκευσης λαχανικών εκτελούν μια συγκεκριμένη λειτουργία.. Γιατί χρειαζόμαστε εξαερισμού στο σπίτι πουλερικών? Μάιος, 2018.

Χαρακτηριστικά του σχεδιασμού εξαερισμού για μικρές και μεγάλες εκμεταλλεύσεις πουλερικών

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου τα λάθη που έγιναν στην ανάπτυξη συστημάτων ανταλλαγής αέρα μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο σε δυσφορία αλλά και σε άμεσες οικονομικές απώλειες. Αυτό είναι πιο εμφανές στο σχεδιασμό των πουλερικών, όπου ένας εσφαλμένος υπολογισμός του εξαερισμού του σπιτιού μπορεί να οδηγήσει στην ασθένεια ή την περίπτωση του συνόλου των πτηνών.

Παρά τη φαινομενική απλότητα ενός πτηνοτροφείου, ως κατασκευαστικό έργο, η ανάπτυξη των συστημάτων εξαερισμού για τα κτίρια απαιτεί υψηλά προσόντα του σχεδιαστή, καθώς οι υπολογισμοί πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο οι κλιματικές εποχές, αλλά η εξάρτηση της βέλτιστης μικροκλίμα της ηλικίας πουλιά.

Σε αυτή την ανασκόπηση εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες της ανταλλαγής αέρα για όλες τις κατηγορίες πουλερικών - από μικρές εκμεταλλεύσεις στο σπίτι έως μεγάλες εκμεταλλεύσεις πουλερικών για αρκετές χιλιάδες κεφαλές προγονικών αγελών.

Γενικές απαιτήσεις για τον αερισμό των σπιτιών πουλερικών

Όπως κάθε ζωντανό πλάσμα, ο κύκλος ζωής των πτηνών συνοδεύεται από την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, θερμότητας και υγρασίας. Έχοντας αυτό υπόψη, μπορεί να ειπωθεί ότι ο στόχος του αερισμού ενός αγροκτήματος πουλερικών είναι στάνταρ: για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη καθαρότητα του αέρα, το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας και το σωστό καθεστώς θερμοκρασίας.

Υπάρχουν όμως περιπλοκές που κάνουν την ανάπτυξη της ανταλλαγής αέρα για το σπίτι ατομικό έργο:

 • επιθετικές ουσίες που εκλύονται στον αέρα από τα απορρίμματα (κυρίως ενώσεις αμμωνίας, επιταχύνοντας σημαντικά τη διάβρωση των μεταλλικών μερών) ·
 • σημαντικές ποσότητες υγρασίας που εξατμίζονται από τους πότες.
 • υψηλή ευαισθησία των πτηνών σε συνθήκες θερμοκρασίας και βυθίσματα (εύρος ταχύτητας αέρα από 0,2 m / s έως 0,4 m / s) ·
 • σημαντικές εκπομπές σκόνης που προκύπτουν από τη διανομή ζωοτροφών ·
 • πρόσθετη θερμότητα που παράγεται από λαμπτήρες κατά την απομίμηση του φωτός της ημέρας το χειμώνα.
 • την ανάγκη να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο υγρασίας, διαφορετικό από την εξωτερική υγρασία (60-80%).
Κανόνες για τα πουλιά

Επιπλέον, κατά την ανάπτυξη αερισμού για το σπίτι, πρέπει να σημειωθεί ότι διαφορετικές φυλές πουλιών απαιτούν διαφορετικές συνθήκες περιορισμού:

 • τα κοτόπουλα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία 18 ° C ·
 • γαλοπούλες - 16 0 C.
 • υδρόβια πτηνά - 14 0

Ειδικές απαιτήσεις ισχύουν επίσης για το τμήμα επώασης των εκμεταλλεύσεων πουλερικών, όπου περιέχουν μικρές νεοσσοί. Η θερμοκρασία τους θα πρέπει να διατηρείται στο εύρος 28-31 0 C, ενώ όσο οι νεοσσοί ωριμάζουν, θα πρέπει να μειώνεται σταδιακά, γεγονός που θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη στην ανάπτυξη του εξαερισμού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παρατίθενται στα ακόλουθα έγγραφα:

 • VNTP 8-93 ("Πρότυπα τεχνολογικού σχεδιασμού κτηνιατρικών εγκαταστάσεων για κτηνοτροφικά, πτηνοτροφικά και πτηνοτροφικά προϊόντα").
 • SNiP 2.10.03-84 ("Κτηνοτροφία, επιχειρήσεις πουλερικών και γουνοφόρων ζώων");
 • SNiP 41-01-2003 ("Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός").
Πρότυπα εξαερισμού σύμφωνα με το SNIP

Το σχήμα στα αριστερά δείχνει τα κύρια δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των τρόπων εναλλαγής αέρα στον εκκολαπτήριο και στην περιοχή εργασίας του αγροκτήματος πουλερικών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στις πτηνοτροφικές μονάδες πραγματοποιείται με τη βοήθεια συστημάτων εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής με μηχανικά κίνητρα.

Σε ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις, όπου ο φόρτος εργασίας του σπιτιού δεν υπερβαίνει τα 500 ζώα, επιτρέπεται η οργάνωση αερισμού εξαναγκασμένου αέρα με φυσικά κίνητρα.

Ξεχωριστά, υπογραμμίζουμε ότι τα παραπάνω πρότυπα και υπολογισμοί γίνονται για πουλερικά που εξυπηρετούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς υγιεινής που έχουν εγκριθεί για τον καθαρισμό και την αντισηπτική επεξεργασία. Διαφορετικά, κανένας εξαερισμός δεν θα εξασφαλίσει τον απαραίτητο καθαρό αέρα και όλες οι προσπάθειες για την ανάπτυξή του θα είναι μάταιες.

Εξαερισμός ενός σπιτιού σε ένα ιδιωτικό νοικοκυριό

Στα ιδιωτικά νοικοκυριά, ο μηχανοποιημένος εξαερισμός στο κοτόπουλο δημιουργείται εξαιρετικά σπάνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανταλλαγή αέρα σε τέτοιους χώρους παρέχεται μέσω κυκλωμάτων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, όπου η κυκλοφορία του αέρα οφείλεται σε φυσική μεταφορά.

Ας σημειώσουμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στην οργάνωση της φυσικής ανταλλαγής αέρα στην κατοικία των πουλερικών, καθένα από τα οποία έχει τα πλεονεκτήματά της:

 • περιοδικό αερισμό μέσω του υαλοπίνακα εξαερισμού και των οπών αερισμού.
 • Διαρρύθμιση του συστήματος παροχής και εξαγωγής που αποτελείται από δύο αγωγούς αέρα.

Στην πρώτη περίπτωση αποκλείεται ο κίνδυνος κρυοπαγήματος κατά τη χειμερινή περίοδο και δημιουργείται ένα πιο σταθερό καθεστώς θερμοκρασίας στο ίδιο το δωμάτιο. Ωστόσο, ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να θεωρηθεί προτιμότερο, καθώς η παραβίαση του προγράμματος αερισμού μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και θνησιμότητα των πτηνών.

Η δεύτερη επιλογή είναι πιο οικουμενική, εφαρμόζεται εύκολα από τον εαυτό της και επιτρέπει τον εκσυγχρονισμό προς την κατεύθυνση της αύξησης της ικανότητας με αυξανόμενο αριθμό πτηνών.

Εξετάστε πώς να υπολογίζετε και να κάνετε αυτόν τον εξαερισμό χρησιμοποιώντας ένα ελάχιστο δομικό υλικό και εξοπλισμό.

Το γενικό σχήμα του φυσικού αερισμού για το σπίτι παρουσιάζεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Απλός φυσικός αερισμός στο σπίτι

Δεν είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα πλήρες σχέδιο για ένα τέτοιο σύστημα, αλλά είναι επιθυμητό να γίνει υπολογισμός των διατομών του αγωγού.

Οι ακριβείς υπολογισμοί μπορούν να γίνουν βάσει των συναλλαγματικών ισοτιμιών για τις εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη διατήρηση κοτόπουλων, είναι οι εξής: 0,7 m3 / ώρα για 1 kg ζωντανού βάρους το χειμώνα και 5,5 m3 / ώρα το καλοκαίρι. Αλλά στην πράξη για ένα μη εμπορικό κοτόπουλο κοτόπουλο ή γαλοπούλα αρκεί να αγοράσετε τυποποιημένους σωλήνες από PVC με εσωτερική διάμετρο 200-250 mm.

Η εγκατάσταση των αξόνων εξαερισμού πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Το ύψος του απορροφητήρα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να είναι 1,5 μέτρα πάνω από την οροφή του εξαεριζόμενου αντικειμένου.
 • Ο κατώτερος διαχύτης της κουκούλας πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε να μην δημιουργούνται ζώνες σταγόνας κάτω από την οροφή.
 • η εγκατάσταση του αγωγού τροφοδοσίας πραγματοποιείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η κατώτερη άκρη του να απέχει τουλάχιστον 20 cm από το δάπεδο.
 • Τα εξωτερικά άκρα των σωλήνων πρέπει να προστατεύονται από την υγρασία που στάζει και τα τρωκτικά.
 • Κατά την εγκατάσταση, ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των στροφών.
Σχέδιο του εκτροπέα

Για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αέρα, αντί για την κλασική "ομπρέλα" στο άκρο του σωλήνα εξαγωγής, συνιστάται η τοποθέτηση ενός εκτροπέα, ένα σχέδιο για αυτοπαραγωγή φαίνεται στο σχήμα δεξιά.

Η θέση του διανομέα παροχής πρέπει να πληροί δύο προϋποθέσεις:

 • Μην δημιουργείτε ρεύματα κρύου αέρα απευθείας κοντά στις εξοχικές κατοικίες.
 • Παρέχετε ένα προληπτικό αποτέλεσμα για ολόκληρο τον όγκο αέρα του δωματίου (δηλαδή η εισροή και η εξάτμιση πρέπει να βρίσκονται σε διαγώνια αντίθετες γωνίες).

Για να αποκλειστεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο σχεδιασμός του διαύλου τροφοδοσίας πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει ένα ελεγχόμενο απόσβεστο, με το οποίο ρυθμίζεται η ένταση του αερισμού στο κοτέτσι το χειμώνα.

Ορισμένοι αγρότες πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό και για να αποκλείσει την εισροή αέρα παγετού στο κοτόπουλο, αυτο-κατασκευασμένες βαλβίδες ελέγχου τοποθετούνται στους άξονες τροφοδοσίας.

Αυτο-κατασκευασμένη βαλβίδα ελέγχου

Ανταλλαγή αέρα σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις πουλερικών

Ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο πολυπλοκότητας προκύπτει όταν είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο εξαερισμός για ένα μεγάλο αγρόκτημα πουλερικών. Όπως αναφέρθηκε ήδη, το παραμικρό λάθος σε ένα τέτοιο έργο μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Για όλους τους τύπους πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η ανταλλαγή αέρα παρέχεται μέσω μηχανικού αερισμού εισαγωγής και εξάτμισης, η υλοποίηση των οποίων έχει συγκεκριμένες λύσεις.

Κλασική

Με τον όρο "κλασικά" σε αυτή την περίπτωση νοούνται οι κατακόρυφες ροές αέρος με την οργάνωση του σχεδίου στο κάτω μέρος του δωματίου. Οι ανεμιστήρες που είναι ενσωματωμένοι στην οροφή έχουν λιγότερη ενέργεια από την εξάτμιση, οπότε ο εξωτερικός αέρας αντλείται από την αρχή της αρνητικής πίεσης.

Κλασικό σχέδιο εξαερισμού

Ένα τέτοιο σχέδιο είναι σχετικά απλό από τεχνική άποψη, αλλά είναι πιο δαπανηρό όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήραγγα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κλασικό σύστημα αερισμού δεν επιτρέπει την επίτευξη του απαιτούμενου όγκου ανταλλαγής αέρα χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες για την ταχύτητα ροής του αέρα.

Για να ελαχιστοποιηθεί η αρνητική επίδραση των ρευμάτων, χρησιμοποιείται ένα σχέδιο σήραγγας, το οποίο έχει ως βασικό στοιχείο ότι η κύρια ροή αέρα μετακινείται κατά μήκος των τεχνικών διαδρόμων του αγροκτήματος πουλερικών.

Σχέδιο σήραγγας εξαερισμού

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να οργανώσει τόσο την υπερβολική όσο και την αρνητική πίεση στην αεριζόμενο περιοχή.

Γενικές συστάσεις

Εδώ είναι μερικές τεχνικές συμβουλές, οι οποίες θα αποφύγουν τα λάθη στην ανεξάρτητη ρύθμιση του εξαερισμού του σπιτιού:

 • Ο εσωτερικός διασκορπιστής του απορροφητήρα θα πρέπει κατά προτίμηση να τοποθετείται πάνω από την κοιλότητα ή τον τροφοδότη. Αυτοί οι τόποι με τον πιο έντονο σχηματισμό βλαπτικότητας και βελτιστοποίησης της ανταλλαγής αέρα σε τέτοιες ζώνες θα βελτιώσουν το μικροκλίμα σε ολόκληρο το κοτέτσι.
 • Οποιοσδήποτε τύπος αερισμού πρέπει να σχεδιάζεται με αυστηρό έλεγχο της σχετικής υγρασίας. Η απόκλιση από την συνιστώμενη τιμή - 60-80% - είναι επίσης επικίνδυνη, ως παραβίαση του καθεστώτος θερμοκρασίας.
 • σε σοβαρούς παγετούς, είναι επιθυμητό να ασφαλιστεί και να κλείσει τελείως ο αγωγός αέρα τροφοδοσίας (εάν δεν υπάρχουν αποσβεστήρες, στη συνέχεια να παρέχονται βαλβίδες διακοπής).
 • να αποφευχθούν τα προβλήματα με σφράγιση των σημείων τομής της οροφής και εξαερισμού άξονες, είναι επιθυμητό να τοποθετήσετε τους αγωγούς αέρα χρησιμοποιώντας το λεγόμενο κόμβους διόδου (απόκτηση δύο τέτοιες μονάδες πρέπει να παρέχονται για την εκτίμηση του κόστους αγοράς)?
 • Για να ελαχιστοποιηθεί ο σχηματισμός συμπυκνώματος στον αγωγό εξαγωγής, το εξωτερικό τμήμα του σωλήνα μπορεί να μονωθεί.

Η εταιρεία "Mega.ru" δέχεται παραγγελίες για το σχεδιασμό φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού για κτίρια και κατασκευές οποιουδήποτε σκοπού, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης συστημάτων ανταλλαγής αέρα για πτηνοτροφικές μονάδες. Για να διευκρινίσετε τις λεπτομέρειες της συνεργασίας και να κάνετε μια αίτηση για μια προσφορά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους αριθμούς τηλεφώνου που δημοσιεύονται στη σελίδα "Επαφές".

Υπολογισμός του όγκου του εξαερισμού

Κάτω από τον εξαερισμό γίνεται κατανοητή η ανταλλαγή αέρα ή η αφαίρεση του παλαιού (εξερχόμενου αέρα) και η αντικατάστασή του με νέο (νωπό).

Ο σκοπός του αερισμού είναι να δημιουργηθεί ένα βέλτιστο μικροκλίμα. Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη παραγωγικότητα και να διατηρηθεί η υγεία των ζώων.

Η απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται με 2 τρόπους:

Η περιεκτικότητα του CO2 στο δωμάτιο.

Στη συσσώρευση πόρων ύδατος στο δωμάτιο.

Στις κλιματολογικές συνθήκες της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, ο όγκος του εξαερισμού υπολογίζεται με τη συσσώρευση πόρων ύδατος στον αέρα του δωματίου.

Για τον υπολογισμό χρησιμοποιήστε τον τύπο:

L - ώρα όγκου περιέλιξης, m3 / h

Q - ο αριθμός πόρων ύδατος που κατανέμονται από τα ζώα αυτού του δωματίου, g / h

% - Ποσοστό αύξησης στο Q, το οποίο γίνεται με την εξάτμιση του νερού, τους πόρους από τις περιβάλλουσες δομές, g / h

q1 - απόλυτη υγρασία του αέρα χώρου στον οποίο η σχετική υγρασία είναι εντός των ορίων των προδιαγραφών, g-m3

q2 είναι η μέση απόλυτη υγρασία του εξωτερικού αέρα που εισήχθη κατά τη μεταβατική περίοδο στο δωμάτιο (Νοέμβριος, Μάρτιος) για τη δεδομένη κλιματική ζώνη.

Birdy στα 26 χιλιάδες γκολ. ωοτόκες όρνιθες με κυτταρικά περιεχόμενα. Το βάρος ενός πουλιού είναι 1,6 κιλά. Διαστάσεις του σπιτιού χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τάφοι και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις:

Ύψος τοίχων - 2,5

Το ύψος στην κορυφογραμμή είναι 3,5 μ.

Πτηνοτροφείο Pruzhanskij αποθηκεύονται στην περιοχή, η απαιτούμενη θερμοκρασία δωματίου είναι 16 - 18 0 C, σχετική υγρασία 60 έως 70%, η εξωτερική θερμοκρασία, κατά μέσο όρο ανά μήνα Μάρτιο και τον Νοέμβριο στην περιοχή των 1.1 0C, απόλυτη υγρασία 4,3 g / m3.

ωριαία βλάστηση

ανταλλαγή αέρα για 1 kg ζωντανού βάρους

Ορίστε την ωριαία ένταση του εξαερισμού.

Για τον υπολογισμό της ποσότητας πόρων ύδατος που κατανέμονται από αυτό το ζωικό κεφάλαιο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ο πίνακας "Πρότυπα παραγωγής θερμότητας, CO 2 και πόροι ύδατος των γεωργικών καλλιεργειών. ζώα και πτηνά ".

Στην περίπτωσή μας, ο αριθμός αυτός είναι 5,1 g / h / στόχος που υπολογίζουμε για όλα τα ζώα:

Βρίσκουμε το μέγεθος της ποσοστιαίας προσαύξησης στο Q στην εξάτμιση της υγρασίας από τις δομές που περικλείουν. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούμε τον πίνακα "Ποσοστό προσαυξήσεων της ποσότητας υγρασίας που απελευθερώνεται από τα ζώα για την εξάτμιση του νερού από τις δομές που περικλείουν". Στην περίπτωσή μας, το ποσοστό μπόνους είναι 25%. Βρείτε το μέγεθος του ποσοστού πριμοδότησης:

Για να υπολογίσουμε το q1, χρησιμοποιούμε τον πίνακα "Μέγιστη πίεση ατμού σε mmHg".

Στην περίπτωση μας, η θερμοκρασία του αέρα μέσα στο σπίτι είναι 17 ° C σε αυτή τη θερμοκρασία αντιστοιχεί σε μια μέγιστη υγρασία 14.42 g / 3. Αυτή η μέγιστη υγρασία αντιστοιχεί σε 100% σχετική υγρασία, και στην αίθουσα υγρασία μας είναι στο 65%, θα κάνουμε το ποσοστό:

Για να υπολογίσουμε το q2, χρησιμοποιούμε τον πίνακα "Μέση θερμοκρασία και απόλυτη υγρασία σε διάφορες τοποθεσίες της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας". Σύμφωνα με τον πίνακα, η απόλυτη υγρασία στην περιοχή Pruzhany Νοεμβρίου και Μαρτίου είναι 4,95 και 3,60 g / m3.

q2 = 4, 95 + 3,6: 2 = 4, 3 g / m3

Υπολογίστε τον ωριαίο όγκο αερισμού:

L = 66300 + 16575: 9, 4-4, 3 = 16250.

Καθορίζουμε την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στον ορνιθώνα σύμφωνα με τον τύπο:

Kr - η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα (η τιμή που δείχνει πόσες φορές μέσα σε μια ώρα ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να αντικατασταθεί από έναν νέο)

V - όγκος εξαερισμού, m3

Βρίσκουμε τον όγκο του σπιτιού με τον τύπο:

Προσδιορίστε την ανταλλαγή αέρα ανά 1 kg ζωντανού βάρους. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούμε τον τύπο:

m - ζωντανή μάζα ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου

Θα βρούμε τη ζωντανή μάζα ολόκληρου του πληθυσμού:

m = 13.000 - 1.6 = 20.800 kg

Σε περίπτωση που ο φυσικός εξαερισμός δεν παρέχει την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα, εγκαταστήστε στο δωμάτιο εγκαταστάσεις τροφοδοσίας ή εξαγωγής. Ο υπολογισμός του αριθμού των συσκευών θέρμανσης και εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με τον τύπο:

n3 - αριθμός συσκευών θέρμανσης και εξαερισμού

p είναι η χωρητικότητα της μονάδας παροχής ή εξαγωγής.

Απόδοση ενός αναγκαστική αέρα και καυσαερίων συσκευές είναι στο τραπέζι «Εξοπλισμός εξαερισμού και θέρμανσης για πλήρη μικροκλίμα λογισμικού της κτηνοτροφικών κτιρίων.»

Εάν συστήνετε τη χρήση φυγοκεντρικού ανεμιστήρα TsTh-70, 1410 σ.α.λ. με τροφοδοσία αέρα 3200 m3, τότε χρειάζονται 5 επειδή

Ο υπολογισμός του όγκου αερισμού του κεντρικού χώρου για το δεύτερο μισό των πουλερικών υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως για τις πρώτες 13.000 ωοτόκες όρνιθες.

Υπολογισμός του εξαερισμού στο σπίτι

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ εξοπλισμός για την εγκατάσταση εξαερισμού για βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς της επιχείρησης:

- το μέγεθος του χώρου παραγωγής είναι 11m x 84m.

- το περιεχόμενο των ορνίθων ωοπαραγωγής ·

- η ποσότητα των πουλερικών στην αίθουσα παραγωγής είναι 27.000.

- μέσο βάρος 1 στόχου - 1,7 kg.

- ελάχιστη ποσότητα αερισμού (ψυχρή περίοδος του έτους) - 1 m 3 / h για 1 kg ζωντανού βάρους ·

- μέγιστη ποσότητα αερισμού (θερμή περίοδος) - 5,5 m 3 / h για 1 kg ζωντανού βάρους.

- η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα είναι 0,3-0,4 m / s (μέχρι 2,5 m / s στην καυτή περίοδο).

Σύμφωνα με την διαθέσιμη τεχνολογία μικροκλίματος, η απαιτούμενη μέγιστη πρόσληψη καθαρού αέρα για τη συντήρηση 27.000 στόχων. στην καυτή περίοδο του έτους πρέπει να είναι: 252,450 m 3 / h (27.000 κεφαλές x 1,7 kg χ 5,5 m 3 / h).

Κατά την κρύα εποχή, η απαιτούμενη ελάχιστη πρόσληψη καθαρού αέρα πρέπει να είναι: 45 900 m 3 / h (27.000 γκολ x 1,7 kg x 1 m 3 / h)

Οι απαραίτητες ποσότητες φρέσκου αέρα, σύμφωνα με το περιεχόμενο τεχνολογία του μικροκλίματος ως συνάρτηση του βάρους του σώματος των πουλερικών στην περιοχή παραγωγής και την εποχή θα παράσχει το αξονικό ανεμιστήρα 22 VO-7,1 (ρυθμιζόμενο απόδοση των 550m 3 / h έως 11000m 3 / h, η 0 κινητήρας, 37kW, 910rpm) που είναι εγκατεστημένα στα πλευρικά τοιχώματα του σπιτιού.

ρυθμός ροής του αέρα σύμφωνα με την τεχνολογία των πουλερικών (0.3-0.4 m / s), οι ανεμιστήρες 12 θα εξασφαλίσει αξονικό κανάλι FOC-5,6 (0,37kVt ρυθμιζόμενη απόδοση των 400m 3 / h έως 8000m 3 / h) διατεταγμένα μεταξύ των σειρών των κυττάρων ως «απλώματος» (Εικ. 1).

Η ροή του αέρα στους χώρους θα είναι μέσω της βαλβίδας 22 με Μόνωση Αέρα Ρυθμιζόμενη Αυτόματη κυκλικής διατομής KVRUA (COP) -0.3, εγκατεστημένο στην οροφή του σπιτιού, εικ.1.

Όλα τα τεχνολογικά πρότυπα για τη συντήρηση της θερμοκρασίας, η ομαλή ρύθμιση της απαιτούμενης ποσότητας φρέσκου αέρα και η ταχύτητα της ροής, ανάλογα με το βάρος ζωντανών πουλερικών στην αίθουσα παραγωγής και την εποχή θα πρέπει να παρέχονται από τα συστήματα αυτόματου κλιματισμού Saum «Κλίμα-C-ΜΚ» και Sauvo εξαερισμού «το κλίμα T-MP-7R "(για τον ανεμιστήρα" ώθησης ") σύμφωνα με το πρόγραμμα που καθορίζονται από τους ειδικούς της εταιρείας.

Με βάση τον αριθμό των πουλερικών, το βάρος τους και λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία ανταλλαγής αέρα για αυτόν τον χώρο παραγωγής σε θερμοκρασία εξωτερικού αέρα κάτω των -15 0 C, είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν 4 θερμαντήρες ισχύος 70 kW το καθένα.

Σημείωση: Αν δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα εγκατάστασης θερμαντήρες επιτρεπόμενη βραχυπρόθεσμη μείωση στα πρότυπα του αέρα το χειμώνα με 1 m 3 / h σε 0,6 m 3 / h ανά 1 kg ζώντος βάρους από το ζέσταμα χώρων μόνο από τη δική πουλιά θερμότητα.

Το κόστος του VO-7.1 - _________ τρίψτε.

Κόστος μονωμένου εξαερισμού. σωλήνες (με βάσεις φλάντζας) - ______ ρούβλια.

Το κόστος της "ομπρέλα" να εξαερισμού. σωλήνα - _______ τρίψτε.

Το κόστος του αέρα "διαιρέτη". ροής - _______ τρίψτε.

Κόστος FOC-5,6 - _______ τρίψτε.

Κόστος KVRUA (KS) -0,3 (ηλεκτρικό σύστημα κίνησης Belimo) - _______ τρίψτε.

Το κόστος του SAUM "Climate-S-MK" _______ τρίψτε.

Κόστος του SAUV "Climate-T-MP-7R" - _______ τρίψτε.

Κουκούλα

Τι θέλει ο οικοδεσπότης από τα κοτόπουλα; Φυσικά, πολλά αυγά από τα στρώματα, και κρέας από κοτόπουλα. Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, κρατήστε το σκεύος πουλερικών καθαρό. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε τον εξαερισμό του δωματίου. Διαφορετικά, ο αέρας μέσα στο κοτόπουλο θα είναι μούχλα, ειδικά το χειμώνα, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πουλιών. Τώρα θα εξετάσουμε πώς να κάνουμε αερισμό στο κοτέτσι με τα χέρια μας, καθώς και να μάθουμε ποιες είναι οι ποικιλίες του.

Γιατί το κέρας του σπιτιού χρειάζεται εξαερισμό;

Ο εξαερισμός στο σπίτι των πουλερικών παρέχει την ανταλλαγή αέρα, δηλαδή, έξω από το κοτόπουλο coop πηγαίνει κακό, και εισέρχεται καθαρός αέρας. Ας δούμε γιατί είναι απαραίτητο:

 • Τα σκουπίδια κοτόπουλου εκπέμπουν πολλή αμμωνία. Η εξάπλωση της δυσάρεστης οσμής στο σπίτι των πουλερικών είναι μόνο το μισό πρόβλημα. Οι ατμοί αμμωνίας είναι επιβλαβείς για το σώμα των κοτόπουλων και μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Ιδιαίτερα μεγάλη συσσώρευση καπνών παρατηρείται σε σοβαρούς χειμώνες, όταν ο ιδιοκτήτης κλείνει σφιχτά όλα τα κενά στο σπίτι.
 • Με τη βοήθεια του εξαερισμού στο σπίτι κότα θέστε το απαραίτητο καθεστώς θερμοκρασίας. Το καυτό καλοκαίρι μέσα στο σπίτι είναι βουλωμένο, από το οποίο και τα κοτόπουλα υποφέρουν. Η εισροή φρέσκου αέρα εκλύει την ατμόσφαιρα, καθιστώντας την άνετη για τα πουλιά.
 • Ο εξαερισμός του κοτόπουλου σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την υγρασία του εσωτερικού αέρα. Πάρα πολύ ξηρός αέρας είναι απαράδεκτος για το κοτόπουλο, καθώς και ωμά. Μια μεγάλη συγκέντρωση υγρασίας παρατηρείται το χειμώνα. Απελευθερώνεται από τα απορρίμματα και επίσης εξατμίζεται από τους πότες. Η ξηρότητα επικρατεί στο καυτό καλοκαίρι. Ο εξαερισμός παρέχει μια φυσιολογική ισορροπία στην ατμόσφαιρα, η οποία επηρεάζει θετικά την υγεία των κοτόπουλων.

Εάν αποφασίσετε να κάνετε πτηνοτροφία, δεν θα έχετε καλά αποτελέσματα χωρίς να εξοπλίσετε την κουκούλα στο χώρο της κότας.

Σχετικά με τον εξαερισμό του σπιτιού:

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας κτηνοτρόφος για τον αερισμό;

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο εγκατεστημένος εξαερισμός στο κτηνοτροφείο, πρέπει να λάβετε υπόψη αρκετές σημαντικές αποχρώσεις:

 • Η ποσότητα καθαρού αέρα πρέπει να είναι επαρκής για όλα τα πουλιά. Όσο περισσότερα κοτόπουλα διατηρούνται, τόσο πιο καθαρός αέρας απαιτείται. Για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή διατομή του αγωγού, καθώς και τον αριθμό τους.
 • Ότι ο αερισμός στο θερμοκήπιο το χειμώνα δεν προκαλεί το πάγωμα των πτηνών, το σύστημα πρέπει να ρυθμιστεί. Για το σκοπό αυτό, όλοι οι αεραγωγοί είναι εξοπλισμένοι με πτερύγια, τα οποία επιτρέπουν την παροχή φρέσκου αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.
 • Ο εξαερισμός πρέπει να αλλάξει τον αέρα μέσα στο κοτόπουλο, αλλά διατηρεί τη θερμότητα. Το χειμώνα, οι αγωγοί του αέρα τροφοδοσίας κλείνουν με ένα πλέγμα με πολύ μικρά κελιά. Σε σοβαρούς παγετούς, η εισροή καλύπτεται πλήρως.

Εάν ληφθούν υπόψη όλες αυτές οι αποχρώσεις κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού, θα διασφαλιστεί η καθαρότητα του εσωτερικού αέρα.

Τρεις τρόποι να οργανωθεί ο εξαερισμός μέσα στο σπίτι

Γενικά, ο εξαερισμός χωρίζεται σε δύο τύπους: φυσικό και αναγκασμένο. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να το οργανώσετε μέσα σε ένα σπίτι.

Αερισμός

Μια τέτοια συσκευή εξαερισμού στο κοτέτσι θεωρείται η απλούστερη. Ο εξαερισμός αναφέρεται στον φυσικό τύπο εξαερισμού και δεν απαιτεί την εγκατάσταση οποιωνδήποτε αεραγωγών. Η ανταλλαγή αέρα γίνεται μέσω ανοικτών παραθύρων και θυρών. Για αυτό, ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής ενός σπιτιού στην οροφή ή πάνω από την πόρτα, παρέχεται ένα μικρό παράθυρο εξαερισμού.

Ο αερισμός είναι αποτελεσματικός μόνο για μικρά δωμάτια, και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το χειμώνα, κρύος αέρας θα ρέει μέσα από το ανοιχτό παράθυρο και την πόρτα σε μεγάλους όγκους. Η κατοικία των πουλιών γίνεται γρήγορα δροσερή, γεγονός που θα καταστήσει αναγκαία τη συχνότερη θέρμανση.

Σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής

Το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό για το σπίτι είναι ένα σύστημα παροχής και εξάτμισης. Ισχύει επίσης για φυσικό αερισμό, αλλά είναι εξοπλισμένο με εγκατάσταση αεραγωγού. Η εικόνα δείχνει το σχήμα του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης. Όπως βλέπετε, ο εξαερισμός αποτελείται από τουλάχιστον δύο σωλήνες. Ο αγωγός εξάτμισης εγκαθίσταται κάτω από την οροφή και βγαίνει στον δρόμο πάνω από την κορυφογραμμή. Ένας σωλήνας τροφοδοσίας στο δρόμο οδηγείται πάνω από την οροφή σε μέγιστη απόσταση 40 cm. Μέσα στο δωμάτιο, ο αγωγός αέρα χαμηλώνει στο πάτωμα, αλλά όχι περισσότερο από 30 cm.

Η κουκούλα είναι τοποθετημένη πιο κοντά στις θήκες τροφοδοσίας ή στις κοιλότητες, έτσι ώστε οι δυσάρεστες οσμές να απομακρύνονται αποτελεσματικότερα. Η εγκατάσταση των σωλήνων τροφοδοσίας πάνω από τον τόπο όπου τα κοτόπουλα συχνά κάθονται, δεν μπορεί να γίνει. Από ένα σχέδιο, τα πουλιά θα παγιδεύουν συνεχώς και θα αρρωσταίνουν.

Στο σπίτι κοτόπουλο κοτόπουλο, πλαστικοί σωλήνες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αεραγωγών. Για ένα μικρό σπίτι θα υπάρχουν αρκετά κανάλια με τομή 100 mm. Ένα μεγάλο σπίτι πουλερικών τέτοιων σωλήνων θα χρειαστεί αρκετά κομμάτια. Για να κάνετε την κουκούλα με ελάχιστη παραβίαση της ακεραιότητας της οροφής, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αγωγούς αέρα μεγαλύτερης διατομής, για παράδειγμα 200 mm.

Μηχανική εξάτμιση

Ο αναγκαστικός αερισμός ονομάζεται μηχανικός όχι επειδή το σύστημα χρησιμοποιεί μηχανισμούς, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού αισθητήρων. Εγκαθίστανται σε όλο το συνεργείο για τον έλεγχο της υγρασίας. Το ίδιο το σύστημα είναι παρόμοιο με τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής, μόνο οι αεραγωγοί είναι εξοπλισμένοι με ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Εάν είναι επιθυμητό, ​​τα κανάλια μπορούν να εξοπλιστούν με ρολά που συνεργάζονται με τους αισθητήρες. Θα ανοίξουν και θα κλείσουν εάν είναι απαραίτητο.

Είναι ακριβό να οικοδομήσουμε ένα τέτοιο σύστημα στο σπίτι και απλά δεν είναι απαραίτητο. Ο αναγκαστικός εξαερισμός τοποθετείται σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις πουλερικών, όπου το φυσικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανταλλαγή αέρα. Εάν θέλετε πραγματικά να κάνετε μηχανικό αερισμό για το σπίτι, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στον αναπνευστήρα. Αλλά εδώ πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μεγαλύτερη πληρωμή για την ηλεκτρική ενέργεια.

Το βίντεο θα σας πει για τα λάθη των πουλερικών κατά την οργάνωση της κουκούλας:

Αυτόματη συναρμολόγηση του εξαερισμού

Δεν είναι απαραίτητο να εξεταστεί λεπτομερώς ο τρόπος αερισμού, καθώς δεν απαιτείται να ανοίξει κανείς τις πόρτες και το παράθυρο του μεγάλου μυαλού. Τώρα μαθαίνουμε πώς να κάνουμε σωστά την τροφοδοσία και την εξάτμιση και το μηχανικό σύστημα.

Αυτο-κατασκευασμένο σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης για ένα σπίτι

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι σε θέση να παρέχει υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα το χειμώνα και το καλοκαίρι, γι 'αυτό είναι ιδανικό για ένα σπίτι κατοικίδιων κότας.

Ας αρχίσουμε λοιπόν να εγκαταστήσουμε τους αεραγωγούς:

 • Απαιτείται ένα ζεύγος πλαστικών σωλήνων για την εγκατάσταση του αγωγού εξαερισμού. Για να μην συγχέουμε με μια διατομή, ας τα πάρουμε με διάμετρο 200 mm και για να ρυθμίσουμε τη ροή αέρα, βάζουμε καλύτερα τα πτερύγια. Οι σωλήνες αγοράζουν μήκος 2 μ. Αυτό αρκεί για να σηκώσετε τον αγωγό αέρα πάνω από την οροφή και να το χαμηλώσετε στο κοτόπουλο.
 • Στην οροφή κάτω από τους δύο αεραγωγούς κόβουμε τις τρύπες με παζλ. Το ένα άκρο του σωλήνα εξάτμισης χαμηλώνεται 20 cm κάτω από την οροφή και το άλλο άκρο του αγωγού είναι 1,5 m πάνω από την οροφή. Ο σωλήνας τροφοδοσίας χαμηλώνει μέσω της οπής στην οροφή στο ίδιο το δάπεδο, δημιουργώντας ένα κενό 20-30 cm. Πάνω από την οροφή αφήνουμε μια έξοδο 30-40 cm μακριά.
 • Για να γίνει ο αερισμός στεγανός, στο κατάστημα θα πρέπει να αγοράσετε δύο κόμβους του περάσματος. Με τη βοήθεια αυτών στερεώνουμε τους σωλήνες στην στέγη. Στην κορυφή των αεραγωγών, βάζουμε προστατευτικά καλύμματα και από κάτω ρυθμίζουμε τους αποσβεστήρες χρησιμοποιώντας πλαστικά βύσματα.

Αυτό είναι, το σύστημα είναι έτοιμο. Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός συμπύκνωσης το χειμώνα στους αγωγούς, οι σωλήνες από το δρόμο μπορούν να μονωθούν.

Αυτοσυναρμολόγηση του μηχανικού συστήματος

Ένας από τους τρόπους για την οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο σπίτι κοτόπουλο coop θεωρήθηκε. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση ανεμιστήρα στο παράθυρο. Ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα μπορεί να γίνει διαφορετικά. Κατ 'αρχάς, το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται στο κτηνοτροφείο. Στη συνέχεια, μένει να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα και να τον ασφαλίσετε μέσα στον σωλήνα. Μπορείτε να ελέγξετε τη λειτουργία του μέσω ενός συνηθισμένου διακόπτη που στερεώνεται στον τοίχο του coop.

Το βίντεο δείχνει τον εξαερισμό του coop:

Συμπέρασμα

Ο εξαερισμός για ένα εγχώριο κοτόπουλο μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε από τις μεθόδους που εξετάζονται, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο, και δεν μπορείτε να διαφωνήσετε με αυτό.