Εξαερισμός της πισίνας. Ηλεκτρονικός υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού της πισίνας.

Τα συστήματα εξαερισμού διαμερισμάτων και εξοχικών σπιτιών, τα οποία εξετάσαμε στο προηγούμενο τμήμα, έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα άνετο μικροκλίμα. Εάν δεν υπάρχει κανένας στο σπίτι, τότε ο εξαερισμός μπορεί να απενεργοποιηθεί. Με τον αερισμό της πισίνας, η κατάσταση είναι διαφορετική: δεν δημιουργεί μόνο άνεση, αλλά προστατεύει επίσης το φινίρισμα και τα δομικά στοιχεία του δωματίου από τη διάβρωση και το καλούπι, τα οποία μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της υπερβολικής υγρασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πισίνα είναι πάντα οργανωμένη από ένα ξεχωριστό σύστημα αερισμού, το οποίο λειτουργεί σε σταθερή κατάσταση, ελέγχει και διατηρεί τις παραμέτρους του αέρα σε ένα δεδομένο επίπεδο. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τις κύριες παραμέτρους του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του χώρου της πισίνας, καθώς και για την ειδική λειτουργία των εξειδικευμένων συστημάτων εξαερισμού.

Ηλεκτρονικός υπολογισμός του εξαερισμού της πισίνας

Με τη βοήθεια μιας αριθμομηχανής μπορείτε να κάνετε έναν ηλεκτρονικό υπολογισμό του εξαερισμού της πισίνας και να πάρετε τα δεδομένα για μια ανεξάρτητη επιλογή του συστήματος εξαερισμού. Ο υπολογιστής βασίζεται στις συστάσεις του ABOK 7.5-2012 "Παροχή μικροκλίματος και εξοικονόμησης ενέργειας σε εσωτερικές πισίνες. Πρότυπα σχεδίασης ». Οι τιμές που λαμβάνονται με αυτή τη μέθοδο είναι κοντά στις τιμές που υπολογίζονται από μια άλλη δημοφιλή μέθοδο VDI 2089, αλλά οι συστάσεις του ABOK λαμβάνουν περισσότερο υπόψη την επίδραση των υδατορευμάτων.

Παράμετροι αέρα

Το σύστημα αερισμού πρέπει να διατηρεί τις συνθήκες του εσωτερικού αέρα του μέσου:

 • Θερμοκρασία. Από αυτό εξαρτάται όχι μόνο η άνεση των ανθρώπων, αλλά και ο ρυθμός εξάτμισης της υγρασίας από την επιφάνεια του νερού. Ως εκ τούτου, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι ελαφρώς (στους 1-2 ° C) υψηλότερη από τη θερμοκρασία του νερού (εάν το νερό είναι θερμότερο από τον αέρα, η εξάτμιση της υγρασίας ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό). Για τις ιδιωτικές πισίνες, οι συνιστώμενες θερμοκρασίες αέρα και νερού είναι 30 ° C και 28 ° C, αντίστοιχα. Για να θερμανθεί ο αέρας τροφοδοσίας σε μια προκαθορισμένη θερμοκρασία, τα φθηνά συστήματα Ramjet χρησιμοποιούν νερό ή ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Οι εγκαταστάσεις παροχής και της εξάτμισης για την εξοικονόμηση ενέργειας πέραν του θερμαντήρα μπορεί να εγκατασταθεί ανακτητών θερμότητα εκτελείται συνήθως βασίζονται σε εναλλάκτες θερμότητας πλάκας και αντλίες θερμότητας (ανακτητών θερμαινόμενο αέρα τροφοδοσίας από τη θερμότητα του εξερχόμενου αέρα). Εάν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα μπορεί να υπερβεί τη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα εξαερισμού με λειτουργία ψύξης.
 • Υγρασία. Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους του αέρα, που επηρεάζει την ασφάλεια των τελειωμάτων και των δομικών στοιχείων του χώρου της πισίνας. Εάν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η υγρασία του αέρα υπερβεί το ασφαλές επίπεδο, τα δομικά στοιχεία ενδέχεται να καταστούν άχρηστα - σκουριά και μούχλα λόγω του σχηματισμού συμπύκνωσης. Επομένως, κατά τη διάρκεια μη εργάσιμων ωρών, για να μειωθεί η εξάτμιση από έναν καθρέφτη νερού, συνιστάται η κάλυψη της επιφάνειας της πισίνας με μια μεμβράνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητο να ελέγχεται και να ελέγχεται η σχετική, και όχι η απόλυτη υγρασία (περιεκτικότητα σε υγρασία). Η σχετική υγρασία σε σταθερή περιεκτικότητα σε υγρασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία, συνεπώς η μείωση της θερμοκρασίας κατά 1 ° C οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας κατά 3,5%. Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για τη μείωση της υγρασίας του αέρα:
  • Η αφομοίωση της υγρασίας από τον εξωτερικό αέρα, δηλαδή την παροχή υπαίθριου αέρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και την απομάκρυνση υγρού αέρα από το δωμάτιο. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά το χειμώνα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα. Καλοκαίρι στην κεντρική αφομοίωση Ρωσία υγρασίας εξωτερικού αέρα είναι επίσης δυνατή, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο ζεστό και βροχερό καιρό, η περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα μπορεί να είναι υψηλότερη από τις εγχώριες, και στη συνέχεια, αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργήσει.
  • Ξήρανση συμπυκνώματος στην επιφάνεια του εξατμιστή. Με αυτή την αρχή, λειτουργούν στεγνωτήρες για πισίνες. Ο αφυγραντήρας αέρα μπορεί να κατασκευαστεί με τη μορφή ξεχωριστής μονάδας ή να ενσωματωθεί στο σύστημα εξαερισμού. Σημειώστε ότι το όνομα του αφυγραντήρα για τη μονάδα αυτή δεν είναι ακριβές. Το πιο σωστό θα είναι ένα γενικότερο όνομα: ψυκτική μηχανή ή ψυκτικό κύκλωμα, δεδομένου ότι η μονάδα αυτή όχι μόνο μειώνει την υγρασία, αλλά μεταφέρει επίσης θερμότητα από τον αέρα εξάτμισης και τροφοδοτικού αέρος (αντλία θερμότητας), και όταν η κατεύθυνση της κίνησης του ψυκτικού μέσου μπορεί να ψύχει τον αέρα τροφοδοσίας.
  Η υγρασία στο χώρο της πισίνας θα πρέπει να διατηρείται στο 40-65%, ενώ στη ζεστή περίοδο του έτους επιτρέπεται υψηλότερη υγρασία, καθώς δεν υπάρχουν ψυχρές επιφάνειες στο δωμάτιο, στις οποίες είναι δυνατή η συμπύκνωση της υγρασίας. Προχωρώντας από αυτό, οι συνιστώμενες τιμές για τη σχετική υγρασία αέρα: το καλοκαίρι έως και 55%, το χειμώνα έως και 45%.
 • Ποσότητα καθαρού αέρα. Ο ελάχιστος όγκος του παρεχόμενου φρέσκου αέρα καθορίζεται από πρότυπα υγιεινής (80 m³ / h ανά άτομο) και από την ανάγκη να αφομοιώνεται η υγρασία από τον αέρα (χωρίς αφυγραντήρα συμπυκνωμένου αέρα). Το καλοκαίρι ο όγκος του παρεχόμενου αέρα είναι συνήθως υψηλότερος από τον χειμώνα, διότι στη θερμή περίοδο η διαφορά στην περιεκτικότητα σε υγρασία του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα είναι χαμηλότερη.
 • Η αναλογία παροχής και εξαγωγής αέρα. Στην πισίνα συνιστάται η διατήρηση μικρής απόρριψης (ο ρυθμός ροής του αέρα εξάτμισης πρέπει να είναι 10-15% υψηλότερος από τον αέρα τροφοδοσίας). Αυτό εμποδίζει την εξάπλωση υγρού αέρα και οσμών από την πισίνα σε άλλους χώρους.
 • Κινητικότητα του αέρα. Σε αντίθεση με τους χώρους όπου ο εξαερισμός μπορεί να απενεργοποιηθεί για λίγο στην αίθουσα πισίνα σταθερή κινητικότητα αέρα θα πρέπει να παρέχεται με βάση 6-πλάσια ανταλλαγή αέρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε ακίνητο αέρα, ακόμη και σε φυσιολογικό μέσο υγρασία κοντά ψυχρές επιφάνειες σχηματίζονται ζώνες στασιμότητας, όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το σημείο δρόσου και της συμπύκνωσης είναι η απώλεια. Για να αποφευχθεί αυτό, ο αέρας πρέπει να αναμειγνύεται συνεχώς. Το χειμώνα αφομοίωση υγρασία δεν απαιτείται συνήθως μία ποσότητα του εξωτερικού αέρα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κινητικότητα της μονάδας εξαερισμού που χρησιμοποιείται με τον θάλαμο ανάμιξης (κατά την οποία η εξωτερική και εσωτερική αέρας αναμειγνύονται σε μία προκαθορισμένη αναλογία και τροφοδοτείται μέσα στο δωμάτιο). Σημειώστε, επίσης, ότι η επιλογή της ρύθμισης διαχυτών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ροή του αέρα πρέπει να περάσουν μαζί τις κρύες επιφάνειες (συνήθως κατακόρυφα κατά μήκος του παραθύρου), αλλά στην περιοχή κολύμβησης θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια, δεδομένου ότι δημιουργεί όχι μόνο δυσφορία για την ομάδα των επισκεπτών, αλλά και σημαντικά εντείνει την εξάτμιση της υγρασίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις παραμέτρους του ατμοσφαιρικού αέρα και τους κανόνες για το σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού στην πισίνα, μπορείτε να βρείτε στις συστάσεις του ABOK 7.5-2012 που αναφέρονται ήδη.

Επιλογή του συστήματος εξαερισμού της πισίνας

Για τον αερισμό της πισίνας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία μονάδες εξαερισμού διαφορετικών τύπων, το κόστος των οποίων μπορεί να διαφέρει μερικές φορές. Η απλούστερη και φθηνότερη επιλογή είναι μια συμβατική μονάδα αερισμού και ένας ανεμιστήρας εξάτμισης συγχρονισμένος με αυτήν. Μειωμένη υγρασία γίνεται αυτόνομο ρεύμα αέρα (το καλοκαίρι αφομοίωση υγρασία του εξωτερικού αέρα δεν είναι πάντα εφικτό). Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι η υψηλή κατανάλωση ενέργειας, για παράδειγμα για την επιφάνεια του νερού της πισίνας 20 τ.μ. απαιτούμενη ροή αέρα σε 600-800 m³ / h, πράγμα που σημαίνει κατανάλωση περίπου 13 kWh το χειμώνα. Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας αρκετές φορές επιτρέπουν σύγχρονα εξειδικευμένα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής, αλλά αυτό το σύστημα εξαερισμού θα κοστίσει περισσότερο. Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν παρέχουν μόνο πολυβάθμιο σύστημα ανάκτησης (αντλία θερμότητας αρκετές καταρράκτες πλάκα θερμότητας + / ξηραντήρα αέρα), αλλά επίσης για να αλλάξει τη διαμόρφωση ευέλικτο σύστημα σύμφωνα με τις παραμέτρους εξωτερικό αέρα και τον επιλεγμένο τρόπο λειτουργίας. Ακόμη και με σχετικά χαμηλά τιμολόγια για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια κόστος ιδιοκτησίας (αρχικό κόστος συν λειτουργίας) σύγχρονο σύστημα εξαερισμού είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το σύστημα άμεσης ροής με χαμηλό κόστος. Σημειώστε ότι η τιμή της μονάδας διαχείρισης αέρα μπορεί να αυξηθεί λόγω των πρόσθετων λειτουργιών, όπως είναι ο αέρας ή θέρμανση νερού ψύξης στην υπερβολική ζέστη πισίνα παράγεται κατά τη λειτουργία του ψυκτικού συγκροτήματος σε λειτουργία αφύγρανσης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω συμβατικά συστήματα εξαερισμού για να αερίσω την πισίνα; Αν πρόκειται για σύστημα τροφοδοσίας, στο οποίο έρχεται μόνο ο εξωτερικός αέρας, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά. Ωστόσο, οι μονάδες διαχείρισης αέρα και μονάδες εξαερισμού και ένα θάλαμο ανάμειξης πρέπει να έχει μια προστασία από τη διάβρωση των εναλλακτών θερμότητας, δεδομένου ότι η μεταφορά των θερμό και υγρό αέρα μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση των μη επεξεργασμένων μεταλλικών επιφανειών. Για παράδειγμα, ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ένα αδρανές υλικό όπως πολυπροπυλένιο, αν συμβατικό εναλλάκτη θερμότητας χρησιμοποιείται από αλουμίνιο, είναι, όπως και το υπόλοιπο των εναλλακτών θερμότητας (θερμοσίφωνας, εξατμιστής, συμπυκνωτής) θα πρέπει να έχουν μια ειδική προστασία από τη διάβρωση.

Λειτουργίες λειτουργίας της μονάδας αερισμού

Στα σύγχρονα εξειδικευμένα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης με σύστημα ψηφιακού αυτοματισμού, όλες οι λειτουργίες ρυθμίζονται μία φορά κατά τη θέση σε λειτουργία. Ο χρήστης δεν θα χρειάζεται πλέον να αλλάξει κάτι στις ρυθμίσεις του συστήματος: για τον έλεγχο αυτό θα είναι αρκετό για να αλλάξετε τη λειτουργία και κατάσταση αναμονής (αυτό μπορεί να γίνει τόσο με την κονσόλα και να χρησιμοποιήσετε ένα συμβατικό διακόπτη για το σκοπό αυτό).

Εάν η πισίνα χρησιμοποιείται για την εξαερισμού εξαερισμού με απλοποιημένο σύστημα αυτοματισμού ή το μοντέλο δεν έχει σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό, ο χρήστης πρέπει να ελέγχει την ταχύτητα του ανεμιστήρα και τον τρόπο λειτουργίας της θέρμανσης, ρυθμίστε την υγρασία, ανάλογα με την εποχή, για να αλλάξετε άλλες ρυθμίσεις. Και ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού που οφείλεται σε μη-βέλτιστες ρυθμίσεις κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτρέψει να διατηρήσει ένα άνετο περιβάλλον με το χαμηλότερο δυνατό κατανάλωση ενέργειας.

Ειδικά μοντέλα συστημάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής για τις πισίνες λειτουργούν σε δύο κύριες λειτουργίες:

 • Λειτουργία λειτουργίας (μπορεί επίσης να καλείται λειτουργία ημέρας). Σε αυτή τη λειτουργία, η μονάδα αερισμού λειτουργεί κατά τη λειτουργία της πισίνας, όταν υπάρχουν άτομα στο δωμάτιο, ενώ το δωμάτιο τροφοδοτείται συνεχώς με προκαθορισμένο ποσό εξωτερικού αέρα (όχι χαμηλότερο από τον υγειονομικό κανόνα). Η αφυδάτωση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με αφομοίωση της υγρασίας από τον εξωτερικό αέρα όσο και με μια συνδυασμένη μέθοδο (αφομοίωση + συμπύκνωση ξηράνσεως αέρα). Στη δεύτερη περίπτωση, η κατανάλωση ισχύος θα είναι χαμηλότερη.
 • Κατάσταση αναμονής (μπορεί επίσης να ονομάζεται λειτουργία νύχτας). Σε αυτή τη λειτουργία, ο αναπνευστήρας λειτουργεί απουσία ανθρώπων στο δωμάτιο. Έξω ο αέρας παρέχεται μέσα στο δωμάτιο, εργοστάσιο εξαερισμού λειτουργεί με τρόπο επανακυκλοφορίας (αυτό εξοικονομεί ενέργεια χωρίς σπατάλη στην εξωτερική θέρμανση του αέρα). Αυτοματοποίηση ενώ παρακολουθεί συνεχώς την υγρασία του αέρα και κατά τη διάρκεια της ανύψωσης του πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο περιλαμβάνει ένα κύκλωμα ψυκτικού μέσου για τη συμπύκνωση αφύγρανση του συμπιεστή (εάν η σύνθεση είναι ένα αποξηραντικό AHU) ή παίρνει το εξωτερικό αέρα για αφομοίωση της υγρασίας (εάν δεν ξηραντικό). Η μονάδα διαχείρισης αέρα μπορεί να προσαρμοστεί λειτουργία αερισμού σε κατάσταση αναμονής - μία φορά την ημέρα σε ένα δωμάτιο για ένα μικρό χρονικό διάστημα φρέσκο ​​αέρα είναι ότι δεν υπάρχει καμία συσσωρευμένη οσμές.

Ορισμένα μοντέλα έχουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης εργασία. Εάν υπάρχει δυσλειτουργία του ενσωματωμένου ή αυτόνομου αφυγραντήρα και η υγρασία του αέρα ανεβαίνει πάνω από την κρίσιμη στάθμη, αυξάνεται η παροχή υπαίθριου αέρα για την αφομοίωση της υγρασίας.

Λεπτομερέστερα με τον τρόπο λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού μπορείτε να βρείτε στην τεκμηρίωση στους χώρους των κατασκευαστών.

Παραλλαγές τεχνικών λύσεων για τον εξαερισμό της πισίνας

Πάνω από τα παραπάνω έχουμε περιγράψει εν συντομία τις διαφορές μεταξύ συμβατικών συστημάτων εξαερισμού και εξειδικευμένων μοντέλων σχεδιασμένων για την οργάνωση του εξαερισμού της πισίνας. Τώρα θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα τις πρακτικές τεχνικές λύσεις με βάση διάφορες συσκευές.

1. Εγκατάσταση τροφοδοσίας και εξαγωγής, αυτόνομο στεγνωτήρα αέρα.

Αυτή είναι μια από τις πιο απλές και φθηνές επιλογές. Οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας και εξαγωγής διατηρούνται στο δωμάτιο με την απαραίτητη πρόσληψη καθαρού αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής και παρέχουν επίσης την απαραίτητη απαλλαγή. Υγρασία υποστηρίζονται μεμονωμένα (αυτόνομη) τοιχώματος αποξηραντικό, το οποίο παρέχει επίσης την αναγκαία κινητικότητα αέρα: ανεμιστήρας στεγνωτήριο λειτουργεί συνεχώς και ο συμπιεστής ενεργοποιείται από μία εντολή από ένα υγροστάτη, όταν η υγρασία του αέρα υπερβαίνει μία προκαθορισμένη τιμή. Σε κατάσταση αναμονής, ο εξαερισμός δεν είναι απαραίτητος και πρέπει να απενεργοποιηθεί για εξοικονόμηση ενέργειας.

Εάν στην περιοχή όπου βρίσκεται η πισίνα, η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τη θερμοκρασία δωματίου, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα τροφοδοσίας με ψύκτη Freon που λειτουργεί σε συνδυασμό με την KKB.

Το πλεονέκτημα της εξεταζόμενης επιλογής είναι μόνο η δυνατότητα χρήσης του ευρέως διαδεδομένου μη εξειδικευμένου εξοπλισμού. Έχει πολλά μειονεκτήματα:

 • Έλλειψη ελέγχου: οι παράμετροι πρέπει να ρυθμίζονται σε δύο ανεξάρτητα συστήματα (αερισμός και αποξηραντικό).
 • Ο τοίχος εγκατεστημένος αφυγραντήρας που βρίσκεται στην περιοχή της πισίνας υποβαθμίζει το σχεδιασμό του χώρου και παράγει ισχυρό θόρυβο όταν λειτουργεί ο συμπιεστής.
 • Προβλήματα με την οργάνωση μιας ομοιόμορφης κατανομής αέρα πάνω από την πισίνα, επειδή η κινητικότητα του αέρα παρέχεται από μια ροή που εξέρχεται από ένα σημείο (ο τοίχος δεν επιτρέπει τη σύνδεση αεραγωγών σε αυτό για διανομή ροής αέρα).
 • Υψηλή κατανάλωση ενέργειας λόγω έλλειψης ανάκτησης θερμότητας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την εμφάνιση των αφύγραντων στον τοίχο, η υγρασία μειώθηκε μόνο με την αφομοίωση της υγρασίας από τον εξωτερικό αέρα: στις λεκάνες, το σύστημα που περιγράφηκε εδώ χρησιμοποιήθηκε μόνο χωρίς αφυγραντήρα. Ένα σοβαρό μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος ήταν η ανάγκη παροχής αεροπορικής κινητικότητας με καθαρό αέρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα κολοσσιαίες απώλειες ενέργειας κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου του έτους. Εάν μειώσετε τη χωρητικότητα της μονάδας τροφοδοσίας στο πρότυπο υγιεινής, τότε ο κίνδυνος συμπύκνωσης στα παράθυρα και στις γωνίες του δωματίου, όπου ο αέρας είναι κακώς αναμειγμένος, είναι μεγάλος. Παρακάτω, στον πίνακα με τα αποτελέσματα των υπολογισμών κατανάλωσης ενέργειας, η επιλογή χωρίς αποξηραντικό δίδεται στον αριθμό 0 για να αποδειχθεί η οικονομική αναποτελεσματικότητα μιας τέτοιας λύσης.

Είναι δυνατόν να γίνει χωρίς ένα ακριβό αφυγραντήρα, εάν οι κλιματολογικές συνθήκες καθιστούν δυνατή την αφομοίωση της υγρασίας με καθαρό αέρα; Ναι, για αυτό αρκεί να χρησιμοποιείτε μια μονάδα τροφοδοσίας με ένα θάλαμο ανάμειξης, όπως στην επόμενη έκδοση.

2. Μονάδα τροφοδοσίας με θάλαμο ανάμειξης, σύστημα εξάτμισης, αυτόνομο στεγνωτήρα αέρα.

Αν είναι εξοπλισμένα με θάλαμο εγκατάσταση εφοδιασμού ανάμιξης, όπου θα αναμιγνύονται μία προκαθορισμένη αναλογία και αέρα ανακυκλοφορίας, ο αέρας που απαιτείται από την κινητικότητα μπορεί να εφοδιάζεται με ένα σύστημα εξαερισμού, ένα αποξηραντικό είναι απαραίτητο μόνο για να μειωθεί η υγρασία το καλοκαίρι, όταν η περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα γίνεται πάρα πολύ υψηλή. Έτσι πήραμε απαλλαγούμε από τα προβλήματα με ομοιόμορφη κατανομή αέρα: ένα μείγμα φρέσκου και ανακυκλωμένου αέρα τροφοδοτείται μέσω διανομέων που βρίσκονται σε όλο το δωμάτιο.

Εάν δεν υπάρχουν περιόδους στην περιοχή όπου βρίσκεται η πισίνα (ή είναι πολύ σύντομες), όταν η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία του εξωτερικού αέρα δεν επιτρέπει τη μείωση της υγρασίας του αέρα με αφομοίωση, ο αφυγραντήρας αέρα δεν μπορεί να εγκατασταθεί. Αυτό θα μειώσει σημαντικά το συνολικό κόστος του συστήματος. Και εκείνες τις μέρες, όταν είναι πολύ ζεστό και υγρό στο δρόμο, απλά μην χρησιμοποιείτε την πισίνα (η επιφάνεια του νερού πρέπει να καλύπτεται με μια μεμβράνη για να μειωθεί η εξάτμιση της υγρασίας).

3. Στεγνωτήριο καναλιών με προσθήκη καθαρού αέρα, σύστημα εξάτμισης.

Ο λόγος για τα περισσότερα από τα μειονεκτήματα των δύο πρώτων επιλογών ήταν η χρήση ενός αυτόνομου αφυγραντήρα αέρα. Εάν αντί αυτού εγκαταστήσετε έναν καυστήρα καναλιών με έναν θερμαντήρα και τη δυνατότητα ανάμειξης με καθαρό αέρα, τότε μπορείτε να αρνηθείτε από την μονάδα παροχής αέρα: όλη η επεξεργασία καθαρού αέρα θα πραγματοποιηθεί στον αφυγραντήρα του καναλιού. Αυτή η επιλογή μπορεί ήδη να συνιστάται για χρήση σε μικρές ιδιωτικές πισίνες, διότι με κόστος είναι περίπου η ίδια με τις δύο πρώτες επιλογές, αλλά στερείται όλων των ελλείψεων τους, εκτός από την υψηλή κατανάλωση ενέργειας, η οποία παραμένει ακριβώς η ίδια. Πράγματι, ολόκληρο το σύστημα ελέγχεται από ένα τηλεχειριστήριο και ο θόρυβος από τον εξοπλισμό δεν θα ακουστεί αν το ξηραντικό βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο.

4. DU με αποξηραντικό / αντλία θερμότητας.

Αν συνδυάσουμε το αποξηραντικό κανάλι από την προηγούμενη εφαρμογή με την εγκατάσταση καυσαερίων, παίρνουμε τη μονάδα διαχείρισης αέρα με ένα αποξηραντικό, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως αντλία θερμότητας, δίνοντας περίπου 3-πλάσια αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος. Αυτή η δυνατότητα εμφανίζεται όταν ο συμπυκνωτής συμπυκνωτή τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής και ο εξατμιστής στον αγωγό τροφοδοσίας. Το ρεύμα θερμού αέρα θερμαίνει τον συμπυκνωτή, ο συμπιεστής μεταφέρει θερμότητα στον εξατμιστή, ο οποίος θερμαίνει τον αέρα τροφοδοσίας. Αποστράγγιση ενώ εξακολουθεί να εργάζεται: κατά τη διάρκεια της ψύξεως του υγρού αέρα στο συμπύκνωσης εξατμιστή λαμβάνει χώρα (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της ψυκτικής μηχανής μπορεί να βρεθεί στο τμήμα Αρχή του κλιματιστικού)

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η χρήση μιας μονάδας για την επεξεργασία τόσο της ροής τροφοδοσίας όσο και της ροής καυσαερίων. Αυτό όχι μόνο απλοποιεί τη στάθμιση των ταχυτήτων του εφοδιασμού και ανεμιστήρα εξάτμισης για να διατηρήσει την επιθυμητή κενού, αλλά επίσης επιτρέπει την ευελιξία να αλλάξει τις λειτουργίες όλων των συστατικών για μέγιστη άνεση και την ενεργειακή απόδοση. Στην PVU, η δυνατότητα ελέγχου του σεναρίου πραγματοποιείται συνήθως όταν η αλλαγή των τρόπων λειτουργίας εκτελείται από το χρονοδιακόπτη, υποστηρίζονται οι έλεγχοι αερισμού, κλιμακωτής λειτουργίας και άλλοι τρόποι λειτουργίας. Επιπλέον, είναι προαιρετικά δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ψυκτική μηχανή για την ψύξη του αέρα τροφοδοσίας.

5. SSP με αναρρόφηση και αποξηραντική / αντλία θερμότητας.

Η προηγούμενη έκδοση είναι σχεδόν ιδανική, αλλά μια αντλία θερμότητας χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του αέρα, η οποία απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία. Και στις περισσότερες περιοχές της Ρωσίας είναι πιο επικερδές να θερμαίνεται περισσότερο φυσικό αέριο παρά ηλεκτρική ενέργεια. Αν, για ένα ορισμένο ποσό της θερμότητας κατά τη χρήση ένας λέβητας αερίου πρέπει να καταβληθεί 3-4 φορές λιγότερο από ό, τι όταν χρησιμοποιείται μία ηλεκτρική θερμάστρα, το πλεονέκτημα αντλία θερμότητας χάνεται και τη θέρμανση του αέρα για να καταστεί οικονομικά αποδοτική θερμοσίφωνα (αντλία θερμότητας δημιουργεί θερμότητα από 2 έως 5 φορές μεγαλύτερο η ακριβής τιμή εξαρτάται από τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό και τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα - όσο χαμηλότερη είναι, τόσο μικρότερη είναι η COP). Σε αυτή την περίπτωση, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα PVU με εναλλάκτη θερμότητας πλάκας, το οποίο εξοικονομεί θερμότητα και δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Ο συμπιεστής αφυγραντήρα ενεργοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο να μειωθεί η υγρασία ή να ψυχθεί.

Σημειώστε ότι εάν η πισίνα βρίσκεται σε περιοχή με κρύο κλίμα, όπου είναι εφικτή η αποτελεσματική αποστράγγιση του αέρα το καλοκαίρι με αφομοίωση της υγρασίας, δεν χρειάζεται το ξηραντικό και μπορεί να εγκαταλειφθεί για να μειωθεί το κόστος του συστήματος. Στη συνέχεια, η χρήση ενός εξειδικευμένου SST με μια συσκευή ανάκτησης πλάκας χωρίς αφυγραντήρα θα είναι βέλτιστη.

Τα εξειδικευμένα SOP είναι συνήθως εξοπλισμένα με όλους τους απαραίτητους αισθητήρες για την παρακολούθηση της κατάστασης του περιβάλλοντος, που τους επιτρέπει να διατηρούν τις καθορισμένες παραμέτρους του αέρα με μέγιστη ενεργειακή απόδοση. Στο πλαίσιο αυτής της ανασκόπησης, δεν μπορούμε να περιγράψουμε λεπτομερώς όλες τις δυνατότητες του SWP για τις ομάδες, αλλά αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνονται στην τεκμηρίωση στους ιστότοπους των κατασκευαστών.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα για την πισίνα

Οι πισίνες χρησιμοποιούνται συνήθως όλο το χρόνο. Η θερμοκρασία νερού στο λουτρό λεκάνης είναι tw = 26 ° C και η θερμοκρασία του αέρα στη ζώνη εργασίας tv = 27 ° C με σχετική υγρασία 65% σε θερμό. Η ανοικτή επιφάνεια των υδάτων, οι υγροί διάδρομοι, δίνουν μεγάλη ποσότητα υδρατμού στον αέρα. Συνήθως, μια μεγάλη περιοχή υαλοπινάκων δημιουργεί συνθήκες για ένα ισχυρό ρεύμα ηλιακής ακτινοβολίας.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα κατά την θερμή περίοδο είναι επιθυμητός για να εκτελεστεί στις παραμέτρους του Β και στο κρύο, επίσης, σύμφωνα με το Β.

Το δωμάτιο πισίνας είναι εξοπλισμένο με σύστημα θέρμανσης νερού που απομακρύνει πλήρως τις απώλειες θερμότητας του δωματίου. Για να αποφευχθεί η συμπύκνωση υγρασίας επί της εσωτερικής επιφάνειας των παραθύρων, οι θερμαντήρες πρέπει να εγκαθίστανται σε μια συνεχή αλυσίδα των παραθύρων, έτσι ώστε η εσωτερική επιφάνεια του γυαλιού θερμάνθηκε σε 1-1,5 ° C πάνω από το σημείο δρόσου.

Η θερμοκρασία του σημείου δρόσου tm.p υπολογίζεται βολικά από τον εμπειρικό τύπο:

ή σάρωση από το διάγραμμα J-d. Για θερμή περίοδο tm.p = 18 ° C, για ψυχρό tp.p = 16 ° C.

 • Η εξάτμιση του νερού καταναλώνει μια σημαντική ποσότητα θερμότητας από τον αέρα του δωματίου.
 • Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού είναι 1 ° C χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο λουτρό.
 • Η κινητικότητα του αέρα στην πισίνα πρέπει να είναι τιμή και να μην υπερβαίνει το V = 0,2 m / s κατά μήκος του άξονα του πίδακα τροφοδοσίας στην είσοδό του στην περιοχή εργασίας.
 • Δομικά λεκάνη μπανιέρα που περιβάλλεται από τις τρέξιμο μονοπάτια με electro ή teplopodogrevom και η θερμοκρασία της επιφάνειας είναι to.d = 31 ° C.

Σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, θα υπολογίσουμε την ανταλλαγή αέρα για την πισίνα.

Περιφέρεια κατασκευής: περιοχή Μόσχα.

 • Ζεστή περίοδος: t Κ. = 26,3 ° C, ί Κ. = 54,7 kJ / kg, d Κ. = 11,0 g / kg.
 • Ψυχρή περίοδος: t Κ. = -28 ° C, ί Κ. = -27,6 kJ / kg, δ Κ. = 0,35 g / kg.
 • Γεωμετρικές διαστάσεις και περιοχή του λουτρού της πισίνας: 6 x 10 m = 60 m 2.
 • Η περιοχή των διαδρομών παράκαμψης: 36 m 2.
 • Το μέγεθος των χώρων: 10 x 12 m = 120 m 2, ύψος 5 m.
 • Αριθμός κολυμβητών: N = 10 άτομα.
 • Θερμοκρασία νερού: tw = 26 ° C.
 • Θερμοκρασία αέρα λειτουργίας: t στο = 27 ° C.
 • Θερμοκρασία του αέρα που αφαιρείται από την επάνω ζώνη του δωματίου: t y = 28 ° C.
 • Θερμικές απώλειες του δωματίου: 4680 Watt.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα κατά τη ζεστή εποχή

Έσοδα από καθαρή ζεστασιά

1. Παραλαβή θερμότητας από το φωτισμό κατά την ψυχρή περίοδο του έτους:

Q os = F pl × E × q os × ɲ oc στο = 120 × 150 × 0,076 × 0,45 = 620 W

2. Παραλαβές θερμότητας από την ηλιακή ακτινοβολία

3. Παραλαβή θερμότητας από κολυμβητές:

Q pl = q Εγώ × N (1-0,33) = 60 × 10 × 0,67-400 W, όπου ο συντελεστής είναι 0,33 - η αναλογία του χρόνου που δαπανάται από τους κολυμβητές στη λεκάνη.

4. Παραλαβές θερμότητας από τις διαδρομές παράκαμψης:

Q ya.o.d. = α o.d. × F o.d. (t o.d. - t στο ) = 10 × 36 (31 - 27) = 1440 W, όπου α o.d. = 10 W / (m 2 ° C) είναι ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας των διαδρομών παράκαμψης.

5. Απώλεια θερμότητας για τη θέρμανση του νερού στο μπάνιο:

Q στο = α × F στο (t στο - t του ) = 4 × 60 (27-25) = 480 W, όπου α = 4,0 W / (m 2 ° C) είναι ο συντελεστής μεταφοράς θερμότητας από το νερό στον αέρα.

t του = tw - 1 ° С = 26 -1 = 25 ° C - θερμοκρασία επιφάνειας νερού.

6. Υπερβολική θερμότητα (κατά τη διάρκεια της ημέρας):

1. Υγρασία από τους κολυμβητές:

W pl = q × N (1 - 0,33) = 200 × 10 (1 - 0,33) = 1340 g / h.

2. Υγρασία από την επιφάνεια της πισίνας (kg / h):

όπου Α είναι συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την εντατικοποίηση της εξάτμισης από την επιφάνεια του νερού παρουσία λουομένων σε σύγκριση με μια ήρεμη επιφάνεια. Για πισίνες αναψυχής A = 1.5. F = 60 m 2 - η επιφάνεια του καθρέφτη νερού · σ Isp - ο συντελεστής εξάτμισης (kg / (m 2 h)),

σ Isp = 25 + 19 × v, όπου v είναι η κινητικότητα του αέρα πάνω από το λουτρό πισίνας, v = 0,1 m / s.

σ Isp = 25 + 19 χ 0,1 = 26,9 kg / (m 2 h).

δ στο = 13,0 g / kg για το t στο = 27 ° C και φ στο = 60%. δ w = 20,8 g / kg σε φ = 100% και t του = tw - 1 ° C.

Θερμοκρασία επιφάνειας μπάνιου: t του = 26-1 = 25 ° C.

3. Παραλαβή υγρασίας από τις διαδρομές παράκαμψης.

Η περιοχή του διαβρεγμένου τμήματος των διαδρομών παράκαμψης είναι 0,45 της συνολικής περιοχής γραμμής. Ποσότητα εξατμισμένης υγρασίας (g / h):

W o.d. = 6,1 (27 - 20,5) χ 36 χ 0,45 = 650 g / h.

4. Συνολική πρόσληψη υγρασίας:

W = W pl + W β + W o.d. = 1,34 + 18,9 + 0,65 = 20,9 kg / h.

 • Q γcr.b = W β × (2501,3 - 2,39 × t του ) = 18,9 χ (2501,3 - 2,39 χ 25) = 46,140.
 • Q skr.od = W o.d. (2501,3 - 2,39χ αποστολές ) = 0,65 (2501,3 - 2,39x31) = 1580.
 • Q skr.pl = Ν (q φύλο - q yav ) Χ 3,6.
 • Q skr.pl = 0,67 × 10 × (197-60) χ 3,6 = 3300,

Σ Q n = 46,140 + 1580 + 3300 + 3,6x3560 = 63,800.

2. Θερμότητας και υγρασίας:

Ha i-d διάγραμμα στην τομή της ακτίνας της διαδικασίας Ԑ που κατασκευάστηκε από το σημείο Β και τη γραμμή d Κ. - const είναι το σημείο Π, και στη διασταύρωση της ακτίνας Ԑ με την ισοθερμία t y = 28 ° C είναι το σημείο Y (Εικόνα 1).

Υπολογισμός της υγρασίας στο δωμάτιο

Απελευθέρωση υγρασίας

Κατά τον σχεδιασμό ενός συστήματος κλιματισμού ή ενός συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής χώρων με απώλειες υγρασίας, ένας πολύ σημαντικός ρόλος διαδραματίζει ο σωστός υπολογισμός των εκπομπών υγρασίας. Εάν οι εκπομπές υγρασίας είναι σημαντικές, αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για να επιλέξετε το μέγιστο τον ξηραντικό για αυτά τα δωμάτια.

Πηγές γενιάς νερού σε οποιοδήποτε δωμάτιο θα μπορούσε να είναι άνθρωποι, υγρή επιφάνεια, διεργασίες που χρησιμοποιούν νερό, ατμός, ή που συνδέονται με την απομάκρυνση της υγρασίας (ξήρανση), σκάφη διαφόρων μεγεθών και νερού (πισίνες), κ.λπ.

Ποσότητα υγρασίας, g / (h ατόμων), που εκπέμπεται από ένα άτομο σε θερμοκρασία δωματίου t pom, o C

Εργασία μεσαίας βαρύτητας

γενιά νερό από την επιφάνεια του βραστό νερό εξαρτάται από την ένταση του βρασμού, το εμβαδόν επιφανείας του νερού και μπορεί να είναι μέχρι 40 kg / c m 2 1 ζέοντος υγρού.

Υπολογισμός των εκπομπών υγρασίας

Υπολογισμός της εκπομπής υγρασίας από την ανοιχτή επιφάνεια του νερού οποιαδήποτε θερμοκρασία σε συνηθισμένη βαρομετρική πίεση, υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο:
W = (a + 0,131 ν) (ρΗ n- σn) F, kg / ώρα, όπου
rn n - πίεση κορεσμένων υδρατμών σε δεδομένη θερμοκρασία νερού, kPa,
σn - η πίεση του υδρατμού, που περιέχεται στον αέρα του δωματίου, kPa.
F είναι η περιοχή εξάτμισης m 2.
v - ταχύτητα αέρα πάνω από το κάτοπτρο εξάτμισης, m / s.
α - ο συντελεστής βαρυτικής κινητικότητας του αέρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία:

Θερμοκρασία αέρα πάνω από την επιφάνεια του νερού, о С

Κατά τον προσδιορισμό της απελευθέρωσης υγρασίας από διαβρεγμένες επιφάνειες, ο παράγοντας α πάρτε 0,23.

Επιλογή ενός αφυγραντήρα για την πισίνα

Για να παραλάβετε τους αφυγραντήρες για χώρους με πισίνες διαφόρων μεγεθών και σκοπών, συχνά χρησιμοποιείτε εμπειρικούς τύπους σχεδιασμένους ειδικά για αυτό σε διαφορετικούς χρόνους από διαφορετικούς κατασκευαστές. Η επιλογή του αφυγραντήρα πραγματοποιείται συνήθως σύμφωνα με τις ακόλουθες μεθόδους.

Πρότυπο VDI 2089 (τεχνική Danterm)
Η απελευθέρωση υγρασίας από την επιφάνεια της δεξαμενής σύμφωνα με τη μέθοδο Danterm είναι:
W = e S (Ρμας - Pτου στόματος),, g / h, όπου
Pτου στόματος - η μερική πίεση των υδρατμών σε δεδομένη υγρασία και θερμοκρασία, mbar.
Pμας - πίεση υδρατμών κορεσμένου αέρα σε δεδομένη θερμοκρασία νερού στη λεκάνη, mbar.
S είναι η επιφάνεια του καθρέφτη της πισίνας, m 2.
e είναι ο εμπειρικός συντελεστής g / (m 2 h mbar):

Τύπος λεκάνης (κατάσταση της επιφάνειας του καθρέφτη)

"Εξαερισμός των πισίνων. Παράδειγμα υπολογισμού »- το πιο δημοφιλές άρθρο της Βιβλιοθήκης του σχεδιαστή

Ο αριθμός των σχεδιαστών που χρησιμοποιούν ενεργά τα υλικά της βιβλιοθήκης μας στο έργο τους αυξάνεται σταθερά. Αποφασίσαμε να μάθουμε ποια ενότητα και άρθρο είναι πιο δημοφιλή. Η μελέτη των στατιστικών της συμμετοχής των πόρων μας, έχουμε διαπιστώσει ότι πρόκειται για το τμήμα σχεδιαστής / σχεδιασμός των συστημάτων HVAC, το άρθρο «πισίνες εξαερισμού. Παράδειγμα υπολογισμού "και" Εξαερισμός των πισίνων. Παράδειγμα υπολογισμού2 ». Παρακάτω είναι αυτά τα δημοφιλή άρθρα.

Οι πισίνες χρησιμοποιούνται συνήθως όλο το χρόνο. Η θερμοκρασία του νερού στο λουτρό λεκάνης είναι tw = 26 ° C και η θερμοκρασία του αέρα στην ζώνη εργασίας tv = 27 ° С σε σχετική υγρασία; B = 65% σε ζεστό.

Η ανοικτή επιφάνεια των υδάτων, οι υγροί διάδρομοι, δίνουν μεγάλη ποσότητα υδρατμού στον αέρα.

Συνήθως μια μεγάλη περιοχή υαλοπινάκων δημιουργεί συνθήκες για μια ισχυρή ροή ηλιακής ακτινοβολίας.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα κατά την θερμή περίοδο είναι επιθυμητός για να εκτελεστεί στις παραμέτρους του Β και στο κρύο, επίσης, σύμφωνα με το Β.

Το δωμάτιο πισίνας είναι εξοπλισμένο με σύστημα θέρμανσης νερού που απομακρύνει πλήρως τις απώλειες θερμότητας του δωματίου. Για να αποφευχθεί η συμπύκνωση υγρασίας επί της εσωτερικής επιφάνειας των παραθύρων, οι θερμαντήρες πρέπει να εγκαθίστανται σε μια συνεχή αλυσίδα των παραθύρων, έτσι ώστε η εσωτερική επιφάνεια του γυαλιού θερμάνθηκε σε 1-1,5 ° C πάνω από το σημείο δρόσου.

Η θερμοκρασία του σημείου δρόσου tm.p υπολογίζεται βολικά από τον εμπειρικό τύπο:

ή σάρωση από το διάγραμμα J-d. Για θερμή περίοδο tm.p = 18 ° C, για ψυχρό tp.p = 16 ° C.

Η εξάτμιση του νερού καταναλώνει μια σημαντική ποσότητα θερμότητας από τον αέρα του δωματίου.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού είναι 1 ° C χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο λουτρό.

Η κινητικότητα του αέρα στην πισίνα πρέπει να είναι τιμή και να μην υπερβαίνει το V = 0,2 m / s κατά μήκος του άξονα του πίδακα τροφοδοσίας στην είσοδό του στην περιοχή εργασίας.

Δομικά, το λουτρό λεκάνης περιβάλλεται από τρεχούμενα ίχνη με ηλεκτρική ή θερμική θέρμανση και η θερμοκρασία της επιφάνειας είναι περίπου = 31 ° С.

Σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, θα υπολογίσουμε την ανταλλαγή αέρα για την πισίνα.

Αρχικά δεδομένα.

Περιφέρεια κατασκευής: περιοχή Μόσχα.

Ζεστή περίοδος: tn = 28,5 ° C Jn = 54 kJ / kg dn = 9,9 g / kg

Κρύα περίοδος: tn = -26 ° C Jn = -25,3 kJ / kg dn = 0,4 g / kg

Γεωμετρικές διαστάσεις και περιοχή της μπανιέρας: 6x10 m = 60 m2

Περιοχή κυκλικών διαδρομών: 36 μ2

Το μέγεθος των χώρων: 10x12 m = 120 m2, ύψος 5 m.

Αριθμός κολυμβητών: N = 10 άτομα.

Θερμοκρασία νερού: tw = 26 ° C

Θερμοκρασία αέρα λειτουργίας: tβ = 27 ° С

Η θερμοκρασία του αέρα που αφαιρείται από την ανώτερη ζώνη του δωματίου: t = 28 ° С

Θερμικές απώλειες του δωματίου: 4680 Watt.

Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα κατά την ζεστή περίοδο.

Παραλαβές θερμότητας.

1. Παροχή θερμότητας από το φωτισμό κατά την ψυχρή περίοδο του έτους:

2. Από την ηλιακή ακτινοβολία (υπολογισμένη νωρίτερα) Qcp

3. Από κολυμβητές: QPL = qya · Ν (1-0,33) = 60 × 10 × 0.67 = 400 watts (23.3)

όπου ο συντελεστής είναι 0,33 - το ποσοστό του χρόνου που δαπανάται από τους κολυμβητές στη λεκάνη.

4. Από λύσεις:

?xd = 10 W / m2 ° C - συντελεστής μεταφοράς θερμότητας διαδρομών παράκαμψης

5. Απώλεια θερμότητας για θέρμανση νερού στο μπάνιο:

Q = 4,0 W / m2 ° C - συντελεστής μεταφοράς θερμότητας φαινόμενης θερμότητας

t = tw - 1 ° C = 26-1 = 25 ° C - θερμοκρασία επιφάνειας (23,6)

6. Υπερβολική θερμότητα (κατά τη διάρκεια της ημέρας):

Παραλαβή υγρασίας.

1. Υγρασία από τους κολυμβητές:

WPL = q · Ν (1- 0,33) = 200 · 10 (1- 0,33) = 1340 g / h (23,8)

2. Υγρασία από την επιφάνεια της πισίνας:

όπου Α είναι ο πειραματικός συντελεστής, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την εντατικοποίηση της εξάτμισης από την επιφάνεια του νερού παρουσία της κολύμβησης σε σύγκριση με την ηρεμία

επιφάνεια. Για πισίνες αναψυχής A = 1.5.

F = 60 m2 - η επιφάνεια του καθρέφτη νερού ·

? - Ρυθμός εξάτμισης kg / m2 h

όπου V είναι η κινητικότητα του αέρα πάνω από το λουτρό πισίνας, V = 0,1 m / s

dβ = 13,0 g / kg σε tv = 27 ° C και αη = 60%

dw = 20,8 at? = 100% και tp = tw - 1 ° C

Θερμοκρασία επιφάνειας του λουτρού: tp = 26 - 1 = 25 ° C

3. Παραλαβή υγρασίας από τις διαδρομές παράκαμψης.

Η περιοχή του βρεγμένου τμήματος των διαδρομών παράκαμψης είναι 0,45 της συνολικής τους περιοχής. Η ποσότητα εξατμισμένης υγρασίας υπολογίζεται από τον τύπο:

W0 = 6,1 (tv - tmt) · F, g / h (23,11)

όπου η θερμοκρασία ενός υγρού θερμόμετρου είναι tmt = 20,5 ° C

W = 6,1 (27 - 20,5) · 36 · 0,45 = 650 g / h

4. Συνολική πρόσληψη υγρασίας:

W = Wm + WB + W = 1,34 + 18,9 + 0,65 = 20,9 kg / h (23,12)

Πλήρης θέρμανση.

QSr.pl = 0,67 · 10 (197-60) 3,6 = 3300 kJ / ώρα

2. Θερμότητας και υγρασίας:

Σχεδιάστε διαδικασία μέσω της δοκού Β και στο σημείο τομής με DH = const είναι το σημείο του αέρα τροφοδοσίας, και στο σημείο τομής με ty = 28 ° C (.) - (.) Υ (Σχήμα 23.1).

Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού στην πισίνα

Κάθε ιδιοκτήτης ενός ιδιωτικού σπιτιού προσπαθεί να αναβιώσει το σπίτι και όλη την επικράτεια που ανήκει σε αυτό όσο πιο άνετα γίνεται. Και οι περισσότερες από τις ενέργειες κατευθύνονται στην κατανομή των περιοχών υπό τη ζώνη αναψυχής, τόσο παθητικές όσο και ενεργές. Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για την οργάνωση μιας τέτοιας ζώνης είναι η κατασκευή πισίνας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αθλητισμό ή για γιορτές. Σχεδόν όλοι καταλαβαίνουν ότι η κατασκευή μιας τεχνητής δεξαμενής δεν είναι απλή υπόθεση. Και αν το στάδιο της στεγανοποίησης του μπολ της πισίνας είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστό, τότε ο υπολογισμός του εξαερισμού της πισίνας για την πλειονότητα των κατοίκων της πόλης και ορισμένων κατασκευαστών είναι ένα κλειστό βιβλίο.

Σχέδιο των κύριων διαστάσεων του περιπτέρου για την πισίνα.

Το πράγμα είναι ότι πριν ο εξαερισμός της δεξαμενής είτε δεν είχε προβλεφθεί στο έργο καθόλου, είτε έγινε μέσω των μανικιών. Δεδομένου ότι η συμπυκνωμένη υγρασία οδήγησε ακόμη στο σχηματισμό μούχλας, οι μεταλλικές κατασκευές σκουριάζουν και τα ξύλινα στοιχεία της κατασκευής χειροτέρευσαν σοβαρά. Κρίνοντας από τέτοιες δυσάρεστες συνέπειες, μπορούμε να μιλήσουμε για την υψηλή ανάγκη για ένα σύστημα εξαερισμού στην πισίνα. Επιπλέον, στη σύγχρονη αγορά, για την καταπολέμηση της υγρασίας, παρουσιάζονται διάφοροι εξοπλισμοί εξαερισμού. Με τη βοήθειά του, γίνεται η διαδικασία της ξήρανσης του δωματίου, αλλά δεν εξασφαλίζεται η ανταλλαγή αέρα. Υπάρχει μια εφαρμογή εναλλαγής αέρα, στην οποία ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται χωρίς απώλεια θερμότητας.

Βήματα για τον υπολογισμό του εξαερισμού της λεκάνης

Η συσκευή είναι μια θερμαινόμενη πισίνα.

Για την ευκολία σχεδιασμού μιας πισίνας με ένα σωστά διαρρυθμισμένο σύστημα εξαερισμού, οι ειδικοί συνιστούν να χωριστεί ολόκληρη η πολύπλοκη διαδικασία σε διάφορα στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, η επιλογή του εξοπλισμού και των υλικών που απαιτούνται για την εκτέλεση της εργασίας. Πάρτε μια έμπειρη ομάδα σχεδιαστών και εγκαταστάτες που θα προσφέρουν πολλές διαφορετικές επιλογές. Μπορούν να διαφέρουν στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από τη συσκευή ή στην τιμή και το χαρακτηριστικό της εγκατάστασης. Κατά την επιλογή του εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για να επιδιώξει συνεργασία με τον κατασκευαστή, ο οποίος με τη βοήθεια του διαθέσιμου λογισμικού για να βοηθήσει πάρει τα πάντα όσο το δυνατόν ακριβέστερα, αποφεύγοντας τη σπατάλη χρόνου και υλικών πόρων.

Στο δεύτερο στάδιο, δημιουργείται ένα έργο εργασίας, αναπτύσσεται μια προδιαγραφή και αναλύονται λεπτομερώς τα σχέδια για την τοποθέτηση με τις απαραίτητες περικοπές. Το επόμενο στάδιο αφορά τη δημιουργία εκτελεστικών εγγράφων, όπως σχέδια με τεχνικές προδιαγραφές, διαβατήρια και οδηγίες για εγκατεστημένο εξοπλισμό.

Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού

Σχεδίαση της πισίνας από πολυπροπυλένιο.

Οι πισίνες που είναι εγκατεστημένες σε κλειστούς χώρους λειτουργούν όλο το χρόνο. Την ίδια στιγμή, η θερμοκρασία του νερού στη λεκάνη της πισίνας είναι 26 ° C, ενώ στη ζώνη εργασίας η θερμοκρασία του αέρα είναι 27 ° C. Η σχετική υγρασία είναι 65%.

Η επιφάνεια του νερού, μαζί με τις υγρές διαδρομές, εκπέμπει υδρατμούς στον αέρα σε μεγάλους όγκους. Συχνά, οι κατασκευαστές προσπαθούν να περάσουν από το τζάμι μιας μεγαλύτερης επιφάνειας του δωματίου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες για την εισροή ηλιακής ακτινοβολίας. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι επίσης απαραίτητο να υπολογιστούν σωστά τα χαρακτηριστικά εξαερισμού της εσωτερικής πισίνας.

Το δωμάτιο στο οποίο είναι εγκατεστημένη η πισίνα είναι συνήθως εξοπλισμένο με σύστημα θέρμανσης νερού, χάρη στο οποίο εξαλείφονται πλήρως οι απώλειες θερμότητας. Προκειμένου να αποφευχθεί η συμπύκνωση υγρασίας στην επιφάνεια των παραθύρων, στο εσωτερικό, είναι σημαντικό να εγκαθίστανται όλες οι συσκευές θέρμανσης κάτω από τα παράθυρα με συνεχή αλυσίδα. Για την επιφάνεια υάλου από το εσωτερικό να θερμαίνεται κατά 1 ° C υψηλότερη από τη θερμοκρασία σημείου δρόσου.

Προσδιορίστε τη θερμοκρασία του σημείου δρόσου.

Κατά την ζεστή περίοδο, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι ίσος με 18 ° C, και στην ψυχρή περίοδο να μην είναι χαμηλότερος από 16 ° С.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάποια ποσότητα θερμότητας θα δαπανηθεί για την εξάτμιση του νερού, το οποίο θα ληφθεί από τον αέρα σε αυτό το δωμάτιο.

Στη συνέχεια, μεταβείτε στην ένδειξη της θερμοκρασίας της επιφάνειας του νερού, η οποία είναι 1 βαθμός κάτω από τη θερμοκρασία του νερού στην πισίνα.

Η κατασκευή του μπολ περικλείεται από τρεχούμενα ίχνη που έχουν ηλεκτρική ή θερμική θέρμανση, μέσω της οποίας η θερμοκρασία επιφάνειας αυτών των τροχιών είναι περίπου 31 ° C.

Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο θα βοηθήσει σε όλα να καταλάβουν.

Το σχέδιο της οργάνωσης του ηλιακού συστήματος θέρμανσης της πισίνας.

Ας υποθέσουμε ότι η πισίνα είναι τοποθετημένη στη Μόσχα. Στη θερμή περίοδο, η θερμοκρασία είναι 28,5 ° C.

Στην ψυχρή εποχή, η θερμοκρασία πέφτει στους -26 ° C.

Η περιοχή της λεκάνης είναι 60 τ.μ. m, οι διαστάσεις του είναι 6x10 m.

Η συνολική επιφάνεια των διαδρομών είναι 36 τετραγωνικά μέτρα. m.

Μέγεθος χώρων: περιοχή - 10χ12 m = 120 τετραγωνικά μέτρα. m, το ύψος είναι 5 μέτρα.

Ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στην πισίνα την ίδια στιγμή είναι 10 άτομα.

Η θερμοκρασία στο νερό δεν είναι μεγαλύτερη από 26 ° C.

Η θερμοκρασία του αέρα στη ζώνη εργασίας είναι 27 ° C.

Η θερμοκρασία του αέρα που απορρίπτεται από το άνω μέρος του δωματίου είναι 28 ° C.

Η απώλεια θερμότητας του δωματίου μετράται στα 4680 watt.

Κατ 'αρχάς, υπολογίστε την ανταλλαγή αέρα σε μια ζεστή περίοδο

Η λήψη της προφανής θερμότητας από:

Συσκευή αντλίας θερμότητας.

 • ο φωτισμός στην κρύα εποχή καθορίζεται σύμφωνα με?
 • κολυμβητές: QPL qya =.Ν (1-0,33) = 60.10.0,67 = 400 W, για ένα κλάσμα ίσος με τον συντελεστή 0,33, παίρνει το χρόνο, η οποία πραγματοποιείται κολυμβητές στην πισίνα?
 • οι υπολογισμοί;

Ο συντελεστής απόδοσης θερμότητας από τις διαδρομές παράκαμψης είναι 10 W / m2 ° C

Γυρίζουμε την απώλεια θερμότητας που συμβαίνει όταν θερμαίνεται νερό στο δοχείο της δεξαμενής. Μπορείτε να τα υπολογίσετε με τον ακόλουθο τρόπο.

Η υπέρβαση της φαινόμενης θερμότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας υπολογίζεται.

Η πρόσληψη υγρασίας

Προσδιορίστε την απελευθέρωση υγρασίας από την κολύμβηση στους αθλητές της πισίνας χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο Wn = q. Ν (1 - 0.33) = 200. 10 (1 - 0.33) = 1340 g / ώρα

Η ροή υγρασίας στον αέρα από την επιφάνεια της λεκάνης υπολογίζεται ως εξής.

Στον τύπο για το συστατικό Α λαμβάνεται με πείρα συντελεστή λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά της έντασης της εξάτμισης της υγρασίας από την επιφάνεια του νερού μεταξύ του χρόνου της ύπαρξης σε νερό και κολυμβητές κατάσταση, όταν το νερό είναι ήρεμη, δηλαδή όταν κανείς στο νερό.

Για τις πισίνες στις οποίες εκτελούνται διαδικασίες κολύμβησης βελτιώνοντας την υγεία, η Α λαμβάνεται ως 1,5.

F είναι η επιφάνεια του νερού, που ισούται με μια έκταση 60 τετραγωνικών μέτρων. m.

Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ο ρυθμός εξάτμισης, ο οποίος μετράται σε kg / m 2 * h και είναι,

στην οποία το V καθορίζει την κινητικότητα του αέρα πάνω από τη λεκάνη της δεξαμενής και λαμβάνεται ως 0,1 m / s. Αν το αντικαταστήσουμε στον τύπο, έχουμε συντελεστή εξάτμισης ίσο με 26,9 kg / m2 * h.

Υπολογισμός της εισαγωγής υγρασίας από διαδρομές παράκαμψης

Κατ 'αρχάς, καθορίστε την περιοχή του υγρού τμήματος των διαδρομών από ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το παράδειγμα, ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν μισός, 0,45. Η ποσότητα της εξατμισθείσας υγρασίας από την επιφάνεια υπολογίζεται από τον τύπο W = 6.1 (t ¼ ttt). F, g / h, στην οποία η θερμοκρασία του υγρού θερμόμετρου είναι 20,5 βαθμούς Κελσίου, από την οποία προκύπτει ότι W = 6,1 (27-20,5). 36. 0,45 = 650 g / h.

Η συνολική διείσδυση της υγρασίας προσδιορίζεται με την προσθήκη των διαθέσιμων αποτελεσμάτων: W = 1,34 + 18,9 + 0,65 = 20,9 kg / h.

Από τους υπολογισμούς βλέπουμε ότι ο εξωτερικός αέρας στο καυτότερο διάστημα της ημέρας πρέπει να ψύχεται σε έναν ψύκτη αέρα στους 25,6 ° C Αν το βήμα αυτό παραλειφθεί, η θερμοκρασία του αέρα στη λεκάνη θα αυξηθεί στους 30 ° C. Ταυτόχρονα, εφιστούμε την προσοχή στην ανάγκη θέρμανσης, με περαιτέρω θερμική απόδοση, της θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς μειώνεται κατά 10,4 ° C.

Προσδιορίζεται η ποσότητα του κρύου.

Εξαερισμός στην κρύα εποχή

Η σχετική υγρασία φv κάτω από τέτοιες συνθήκες θα είναι ίση με 50%, εκ των οποίων dν = 10,8 g / kg, και οι υπόλοιπες παράμετροι είναι οι ίδιες όπως στον υπολογισμό για την θερμή περίοδο.

Η ποσότητα της προφανής θερμότητας υπολογίζεται.

Υγρασία από:

 • Οι κολυμβητές Wpl είναι ίσοι, όπως στη ζεστή εποχή, 1340 g / h;
 • μετράται η επιφάνεια της επιφάνειας του νερού.
 • Οι λύσεις υπολογίζονται σύμφωνα με το.

Η συνολική ποσότητα εισροής υγρασίας είναι: W = Wn + WB + Wd = 1,34 + 24,2 + 0,79 = 26,3 kg / h.

Η ενέργεια της συνολικής θερμότητας καθορίζεται,

όπου ατομικά βρίσκουμε Qskr.B, Qskr.od και Qskr.pl

 • QSBR = 24,2 (2501,3 - 2,39.25) = 59080 kJ / h.
 • Qscor =.79. (2501,3 - 2,39,31) = 1920 kJ.
 • Το Qsc.pl ισούται με τον δείκτη που προκύπτει από τον υπολογισμό για μια θερμή περίοδο, δηλαδή 3330 kJ / h.

Από αυτό έχουμε την συνολική θερμότητα: 59080 + 1920 + 3330 + 3.6 * 1980 = 71400 kJ / h.

Καθορίζουμε τη σχέση θερμότητας και υγρασίας από τα διαθέσιμα δεδομένα.

Κατασκευή διαδικασίας αερισμού και προσδιορισμός της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο

Σχεδιάστε το διάγραμμα Β στο διάγραμμα J-d και τραβήξτε μέσα του την ακτίνα της διαδικασίας στη διασταύρωση με τη γραμμή d = const.

Κατά την κρύα περίοδο είναι λογικό να χρησιμοποιείτε την ανακύκλωση.

Η κλίση της περιεκτικότητας σε υγρασία στην περιοχή εργασίας κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου λαμβάνεται στο ίδιο ποσό όπως και στη ζεστή εποχή.

Από αυτό συνάγουμε την περιεκτικότητα σε υγρασία του μείγματος αέρα διείσδυσης στην κρύα εποχή.

Στη διασταύρωση dcm βρίσκεται το σημείο του μείγματος C, το οποίο είναι επίσης στο γράφημα της θερμής περιόδου Gn kg / h.

Προσδιορίζεται η περιεκτικότητα σε υγρασία του εξελισσόμενου αέρα.

Η ποσότητα αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό προσδιορίζεται ότι είναι μεγαλύτερη από την τυπική τιμή GH = 960 kg / h.

Η γενική άποψη του σχεδίου εξαερισμού της λεκάνης έχει τη μορφή που υποδεικνύεται. Περιλαμβάνει εναλλάκτες θερμότητας και θερμικής ανάκτησης και εξολκέα με αγωγό σύνδεσης και εξαερισμό.

Χαρακτηριστικά μιας αυτόνομης συσκευής εξαερισμού στην πισίνα

Η απόφαση για την κατασκευή της πισίνας είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την άνετη διαμονή στο δωμάτιο. Για να υπολογίσετε σωστά τα συστήματα εξαερισμού της πισίνας, θα χρειαστεί να μελετήσετε όλο τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος. Δηλαδή, τα ανοίγματα εμβαδού επιφανείας, συστήματα τοποθεσία επεξεργασίας νερού, θυρών και παραθύρων, η θέα του μπολ (skimmer, υπερχείλιση, κλπ), τη δομή Δωμάτιο (ξύλο, μπετόν, τούβλα), η παρουσία των παρακείμενων χώρων (αίθουσα, σάουνα και ατμόλουτρα, κ.λπ.), την ύπαρξη αίθουσας υπογείου για την τροφοδοσία του αέρα τροφοδοσίας, την ύπαρξη συστήματος αποστράγγισης κλπ.

Ένας αξιόπιστος υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού, η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, η ρύθμιση της λειτουργίας του είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος στην αίθουσα. Η έλλειψη προσοχής σε αυτές τις λεπτομέρειες οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες.

Μικροκλίμα της λεκάνης

Η συσκευή εξαερισμού της πισίνας είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος για ένα άτομο. Η έλλειψη ποιοτικού συστήματος εξαερισμού οδηγεί σε ταχεία εξάπλωση μυκήτων και μούχλας και η συσσώρευση μεγάλου αριθμού μικροοργανισμών στον αέρα οδηγεί στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Η υγρασία στην πισίνα θα πρέπει να είναι στο επίπεδο του 50-60%, στην περίπτωση αυτή επιτυγχάνεται μέτριο επίπεδο εξάτμισης της υγρασίας από την επιφάνεια του νερού, το οποίο επηρεάζει τις συνθήκες άνεσης στο δωμάτιο. Σε δεδομένη υγρασία και θερμοκρασία αέρα 28-30 ° C (χαρακτηριστική θερμοκρασία για εσωτερικές πισίνες), η δροσιά θα σχηματίζεται στους 16-21 ° C. Αυτό είναι αισθητά υψηλότερο από ό, τι για τους συνηθισμένους χώρους στους οποίους η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 24 ° C, η υγρασία 50%, το σημείο δρόσου στους 13 ° C. Για τις εσωτερικές πισίνες, η περίσσεια υγρασίας αέρα θεωρείται ο κανόνας.

Συνιστώμενες συνθήκες εσωτερικού αέρα σε εσωτερικές πισίνες:

 • Το νερό στη λεκάνη είναι μέσα στους 24-28 ° C.
 • Ο αέρας στην πισίνα πρέπει να είναι 2-3 ° C πάνω από τη θερμοκρασία του νερού. Όταν πέσει η θερμοκρασία, υπάρχει κίνδυνος να κρυώσει. Αν αυξηθεί η υγρασία, μπορεί να συμβεί ένα αίσθημα ζαλάδας. Επίσης, δεν συνιστάται η μείωση της θερμοκρασίας του αέρα τη νύχτα για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς αυξάνεται η κατανάλωση θερμότητας.
 • Για να αποφύγετε τα ρεύματα, η συνιστώμενη ταχύτητα αέρα πρέπει να κυμαίνεται από 0,15-0,3 m / s.

Όλες αυτές οι και πολλές άλλες συνθήκες λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό και προτείνονται λύσεις για τη μείωση της συμπύκνωσης της υγρασίας στην οροφή και στους τοίχους. Η πολυπλοκότητα της κατάστασης είναι ότι όταν οι άνθρωποι, για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιούν τη πισίνα τη νύχτα, η θερμότητα και η υγρασία δεν εξαφανίζονται οπουδήποτε. Η πισίνα δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί τη νύχτα. Ο μόνος τρόπος για να μειώσετε την ποσότητα των αναθυμιάσεων, χρησιμοποιήστε επιχρίσματα νερού, αλλά αυτές οι συσκευές είναι βραχύβια και σπάνια χρησιμοποιούνται.

Κατά την επίτευξη 80-90% υγρασία σε θερμοκρασία 29-30 ° C, υπάρχει ο κίνδυνος της επιδείνωσης της χρόνιας νόσου, αιφνίδια επιδείνωση της υγείας. Ως εκ τούτου, όταν είναι σωστά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύστημα εξαερισμού την ιδιωτική πισίνα, αέρας αφαιρείται από την υπερβολική υγρασία, καθαρίζεται λόγω των σφοδρών αέρα, αλλά δεν παίρνει πάρα πολύ ξηρό.

Η αφυδάτωση του αέρα στις απαιτούμενες παραμέτρους πραγματοποιείται με ξηραντικά, σύμφωνα με τις παραμέτρους της απελευθέρωσης υγρασίας. Οι αφυγραντήρες είναι μονοκόμματα και ενσωματωμένο σύστημα εξαερισμού (με ανάκτηση αέρα).

Παράδειγμα υπολογισμού της εξάτμισης του νερού από την πισίνα την ημέρα

 • Το μέγεθος του καθρέφτη είναι 4,2 × 14 m.
 • θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο + 28 ° C.
 • θερμοκρασία νερού στην πισίνα + 26 ° C.
 • σχετική υγρασία 60%.
 1. Η επιφάνεια της πισίνας είναι 58,8 m².
 2. Η πισίνα χρησιμοποιείται για κολύμπι 1,5 ώρες την ημέρα.
 3. Η εξάτμιση του νερού κατά τη διάρκεια της κολύμβησης θα είναι 270 γραμμάρια / m² / ώρα x 58,8 m² x 1,5 ώρες = 23 814 γραμμάρια.
 4. Η εξάτμιση σε ηρεμία στις υπόλοιπες 22,5 ώρες θα είναι 20 γραμμάρια / m² / h x 58,8 m² x 22,5 ώρες = 26 460 γραμμάρια.
 5. Σύνολο ημερησίως: 23,814 γραμμάρια + 26,460 γραμμάρια / 1,000 = 50,28 χιλιόγραμμα νερού ημερησίως.

Κανόνες για τον σχεδιασμό του εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο στην πισίνα πρέπει να είναι αυτόνομο και να μην εξαρτάται από τον αερισμό του υπόλοιπου σπιτιού. Εάν ο εξαερισμός του σπιτιού πρέπει να διασφαλίσει τη ροή του καθαρού αέρα και την απομάκρυνση των μάζων αέριων αποβλήτων, ο αερισμός των πισινών, εκτός από τις λειτουργίες αυτές, πρέπει να διατηρεί τη σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας εντός των καθορισμένων προδιαγραφών.

Κανόνες για τον σχεδιασμό του εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο στην πισίνα πρέπει να είναι αυτόνομο και να μην εξαρτάται από τον αερισμό του υπόλοιπου σπιτιού. Εάν ο εξαερισμός του σπιτιού πρέπει να διασφαλίσει τη ροή του καθαρού αέρα και την απομάκρυνση των μάζων αέριων αποβλήτων, ο αερισμός των πισινών, εκτός από τις λειτουργίες αυτές, πρέπει να διατηρεί τη σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας εντός των καθορισμένων προδιαγραφών.

Κατά την κατασκευή μιας πισίνας, το έργο αναπτύσσεται ξεχωριστά. Η βασική προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η άνεση των ανθρώπων μέσα στις εγκαταστάσεις.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά για τις πισίνες, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε την εγκατάσταση τους λαμβάνοντας υπόψη:

 • Το μέγεθος του δωματίου.
 • Αριθμός ατόμων που χρησιμοποιούν την πισίνα.
 • Η περιοχή της επιφάνειας του νερού της πισίνας.
 • Απαιτήσεις για το επίπεδο θερμοκρασίας αέρα και νερού.
 • Ο ρυθμός εξάτμισης του νερού, που εξαρτάται από τη θερμοκρασία του. Όσο θερμότερο είναι το νερό, τόσο πιο γρήγορα εξατμίζεται.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους, επιλέγεται η κατάλληλη χωρητικότητα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής για την πισίνα. Εάν ο εξοπλισμός δεν έχει επιλεγεί σωστά, αυτό θα οδηγήσει σε παραβίαση της ισορροπίας της υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα. Αυτό θα συμβάλει στην καθίζηση του συμπυκνώματος και στη δημιουργία δυσμενούς ατμόσφαιρας για την ανθρώπινη υγεία.

Το σχέδιο εξαερισμού της πισίνας

Ο υπολογισμός του εξαερισμού στη λεκάνη πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη δύο χαρακτηριστικά:

 1. Οι θερμαινόμενοι ρευστές ροές αέρα βυθίζονται στην κορυφή.
 2. Η συμπύκνωση ρυθμίζεται σε όλες τις δροσερές και υγρές επιφάνειες.

Ο εξοπλισμός εξαερισμού εγκαθίσταται με οποιοδήποτε βολικό τρόπο: στους τοίχους, στην κορυφή της πισίνας, κάτω από το μπολ ή γύρω από αυτό. Συχνά, ο αέρας τροφοδοσίας βρίσκεται γύρω από την πισίνα ή και στις δύο πλευρές, έτσι ώστε ο αέρας εξόδου να ανεβαίνει πιο γρήγορα στην κουκούλα.

Το σύστημα εξάτμισης πρέπει να λειτουργεί έτσι ώστε ο όγκος του αέρα που αφαιρεί να είναι ίσος με τον όγκο των εισερχόμενων αέριων μαζών. Λόγω αυτής της λειτουργίας, δεν θα προκύψουν ρεύματα που διαταράσσουν το άνετο μικροκλίμα. Συνιστάται η εγκατάσταση του εξαναγκασμένου εξαερισμού κάτω από τα παράθυρα, ο αέρας τροφοδοτείται από το υπόγειο, μέσω των σχισμών δαπέδου με σχισμές. Αυτή η διάταξη αεραγωγών θα αποτρέψει τον σχηματισμό συμπύκνωσης στο γυαλί. Οι αγωγοί καυσαερίων τοποθετούνται στη μέση του κατόπτρου κάτω από την οροφή, όπου η υγρασία και η θερμότητα συλλέγονται και δεν πλησιάζουν την εισροή, έτσι ώστε η ανακύκλωση των μαζών του αέρα να είναι πιο αποτελεσματική.

Υπολογισμός του εξαερισμού

Για να σχεδιάσετε το σωστό σύστημα εξαερισμού, οι επαγγελματίες προτείνουν να διαιρέσετε τη διαδικασία εγκατάστασης σε διάφορα στάδια:

 1. Επιλογή εξοπλισμού και υλικών για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού. Στο ίδιο στάδιο, θα πρέπει να καθορίσετε την επιλογή ενός καλού ειδικού που θα εκτελέσει το έργο.
 2. Δημιουργήστε ένα έργο εργασίας, σχεδιάστε ένα κύκλωμα για να τοποθετήσετε με τη συσκευή τις απαραίτητες τεχνολογικές τρύπες.
 3. Δημιουργία εκτελεστικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων, οδηγιών εγκατάστασης εξοπλισμού.

Ένα παράδειγμα μπορεί να δοθεί για τον υπολογισμό του εξαερισμού της λεκάνης:

 • Για τα αρχικά δεδομένα, λαμβάνεται η θερμοκρασία του χώρου εργασίας του χώρου, το νερό στη λεκάνη απορροής, το επίπεδο υγρασίας, η περιοχή του μπολ, καθώς και η μέση ημερήσια θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα.
 • Υπολογίζεται ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα για τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν το δωμάτιο. Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα υπολογίζεται από τον τύπο: ο ρυθμός εξάτμισης διαιρείται με την ειδική πυκνότητα αέρα, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τη διαφορά στους δείκτες υγρασίας αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο. Για 1 άτομο η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα είναι 80 m³ / h, επομένως για 10 χρήστες ο αριθμός αυτός θα είναι 800 m³ / h.
 • Η ροή του καθαρού αέρα καθορίζεται για να διατηρηθεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας (για παράδειγμα, στα αρχικά δεδομένα είναι ίσο με 60%). Συγκρίνεται με το ποσοστό ανταλλαγής αέρα που παρουσιάστηκε παραπάνω. Από αυτές τις αξίες, επιλέγονται περισσότερα.
 • Προσδιορίζεται το επίπεδο πρόσληψης και απώλειας θερμότητας. Η θερμότητα προέρχεται από τον φωτισμό μέσα στο δωμάτιο των κολυμβητών, τα κλειστά δωμάτια (σάουνα, σάουνα, χαμάμ), την πυκνότητα των διαδρομών παράκαμψης, τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων. Η απώλεια θερμότητας συμβαίνει όταν θερμαίνεται η δεξαμενή.
 • Στη συνέχεια, υπολογίζεται η ποσότητα εξάτμισης από την επιφάνεια της δεξαμενής. Ο συντελεστής εξάτμισης προσδιορίζεται.

Υπολογίζοντας όλους τους δείκτες, μπορούμε να συμπεράνουμε πόσο βαθμούς πρέπει να ψύχεται ή να θερμαίνεται ο εισερχόμενος αέρας, έτσι ώστε να παρατηρείται η ισορροπία με τη θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο.

Βέλτιστο επίπεδο υγρασίας

Ένα άνετο επίπεδο υγρασίας στην πισίνα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 65%. Για να μειώσετε την υγρασία στο βέλτιστο επίπεδο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυτό στεγνώματος, τον εξαερισμό εισαγωγής και εξαγωγής ή και τα δύο. Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την αφυδάτωση του αέρα: συμπύκνωση και αφομοίωση:

 1. Η συμπύκνωση είναι μια μέθοδος στην οποία ο αέρας περνά μέσα από ένα ξηραντικό, όπου η θερμοκρασία του φθάνει στο σημείο δρόσου. Μετά τη συμπύκνωση της υγρασίας, ο αέρας θερμαίνεται και επιστρέφει στο δωμάτιο. Αυτό απαιτεί τη μόνωση όλων των αεραγωγών για να αποφευχθεί η διαφυγή του συμπυκνώματος μέσα στο δωμάτιο. Συχνά ο αερισμός της πισίνας στο εξοχικό σπίτι με τέτοια εγκατάσταση είναι εξοπλισμένος με υγρασία, η οποία εκκινεί τον συμπιεστή όταν η υγρασία φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο. Όταν πέσει η υγρασία, ο συμπιεστής σβήνει αυτόματα. Ο ανεμιστήρας συνεχίζει να λειτουργεί. Οι ξηραντές συμπυκνωμάτων είναι τριών τύπων: τοίχος, κρυφό, σταθερό. Ο τελευταίος αυτός τύπος απαιτεί ξεχωριστό χώρο ή είναι εγκατεστημένο στο σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής.
 2. Το έργο των διατάξεων τροφοδοσίας και καυσαερίων με βάση την αρχή της αφομοίωσης βασίζεται στην ιδιότητα του αέρα που παίρνει υδρατμούς. Το πλεονέκτημα της μεθόδου αφομοίωσης είναι ο αποτελεσματικός καθαρισμός του αέρα, αλλά υπάρχουν δύο μειονεκτήματα. Το πρώτο σχετίζεται με την εξάρτηση από τον καιρό: σε υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής υγρασίας, ο αέρας, που εισέρχεται στην πισίνα, δεν απορροφά την υγρασία. Το δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι ο αέρας τροφοδοσίας πρέπει να θερμαίνεται.

Η βέλτιστη επιλογή για τη διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου υγρασίας στην περιοχή της πισίνας, οι ειδικοί θεωρούν τη συνδυασμένη μέθοδο αφύγρανσης με τη χρήση εξαναγκασμένης εγκατάστασης και ξηραντικού. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική μόνο για μικρούς όγκους και απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό, διαφορετικά μπορεί να προκύψουν προβλήματα με τη λύση του προβλήματος (αποτυχία εξοπλισμού, άπειρη σύνδεση του συστήματος κλπ.).

Τρόποι διατήρησης της βέλτιστης θερμοκρασίας του αέρα

Η θερμοκρασία του αέρα στην πισίνα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική. Συχνά χρησιμοποιούνται συστήματα θέρμανσης: ο εισερχόμενος αέρας θερμαίνεται σε θερμοκρασία που διατηρείται από το σύστημα θέρμανσης με τη χρήση κατάλληλων αισθητήρων, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση του κόστους του έργου. Αυτή η μέθοδος είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο στο κύριο σύστημα θέρμανσης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρηθεί η βέλτιστη θερμοκρασία του αέρα στην πισίνα είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης με ένα θερμοσυλλέκτη. Παίρνει θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής (35-40%) και τον δίνει στον ψυχρό αέρα που τροφοδοτεί μέσω των φιλτραρισμένων συστημάτων. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η θερμότητα του αέρα επιστροφής δεν είναι αρκετή, και σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η εγκατάσταση πρόσθετης θέρμανσης (ηλεκτρικός θερμαντήρας, θερμοσίφωνας).

Συνοψίζοντας, πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα μέσα στην πισίνα, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού, σχεδιασμού και εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού. Αλλά η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους πρέπει να παρατηρηθεί κάποια ισορροπία, η οποία να ανταποκρίνεται στους κανόνες της ανταλλαγής αέρα, της βέλτιστης στάθμης υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί μια επαγγελματική προσέγγιση στο σύστημα εξαερισμού των χώρων με πισίνα:

 • Η πολλαπλότητα του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένες ατομικές συνθήκες.
 • Ο αφυγραντήρας επιλέγεται σύμφωνα με τις παραμέτρους που καθορίζονται παραπάνω.
 • Απαιτούμενη παρουσία ειδικού.