Υπολογιστής για τον υπολογισμό και την επιλογή των εξαρτημάτων του συστήματος εξαερισμού

Ο Υπολογιστής σας επιτρέπει να υπολογίσετε τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού με τη μέθοδο που περιγράφεται στην ενότητα Υπολογισμός των συστημάτων εξαερισμού. Χρησιμοποιώντας το, μπορείτε να ορίσετε:

 • Απόδοση του συστήματος που εξυπηρετεί έως 4 δωμάτια.
 • Διαστάσεις των αεραγωγών και των δικτύων διανομής αέρα.
 • Αντίσταση του αεροπορικού δικτύου.
 • Η ισχύς του θερμαντήρα αέρα και το εκτιμώμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (με τη χρήση ηλεκτρικού θερμαντήρα).

Το παράδειγμα υπολογισμού που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να χρησιμοποιήσετε την αριθμομηχανή.

Παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού χρησιμοποιώντας μια αριθμομηχανή

Σε αυτό το παράδειγμα, παρουσιάζουμε τον τρόπο υπολογισμού του αερισμού προσφοράς για ένα διαμέρισμα 3 δωματίων, στο οποίο ζει μια οικογένεια τριών ατόμων (δύο ενήλικες και ένα παιδί). Το απόγευμα, συγγενείς έρχονται μερικές φορές σε τους, έτσι στο σαλόνι μπορεί να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι 5 άτομα. Το ύψος των οροφών του διαμερίσματος είναι 2,8 μέτρα. Παράμετροι δωματίου:

Τα ποσοστά κατανάλωσης για μια κρεβατοκάμαρα και ένα παιδί καθορίζονται σύμφωνα με τις συστάσεις του SNiP - 60 m³ / h ανά άτομο. Για το σαλόνι θα περιοριστούμε στα 30 m³ / h, καθώς πολλοί άνθρωποι σε αυτό το δωμάτιο είναι σπάνιοι. Σύμφωνα με το SNiP, αυτή η ροή αέρα είναι επιτρεπτή για χώρους με φυσικό εξαερισμό (μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο για αερισμό). Αν θέσουμε την κατανάλωση αέρα για το σαλόνι σε 60 m³ / h ανά άτομο, τότε η απαιτούμενη χωρητικότητα για αυτό το δωμάτιο θα είναι 300 m³ / h. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση αυτού του ποσού αέρα θα ήταν πολύ υψηλό, γι 'αυτό κάναμε συμβιβασμό μεταξύ άνεσης και οικονομίας. Για να υπολογίσουμε την ανταλλαγή αέρα με πολλαπλότητα για όλους τους χώρους, επιλέγουμε μια άνετη διπλή εναλλαγή αέρα.

Ο κύριος αγωγός θα είναι ορθογώνιος άκαμπτος, κλάδοι - εύκαμπτοι με θόρυβο (αυτός ο συνδυασμός τύπων αεραγωγών δεν είναι ο συνηθέστερος, αλλά το επιλέξαμε για σκοπούς επίδειξης). Για τον περαιτέρω καθαρισμό του αέρα τροφοδοσίας, θα εγκατασταθεί λεπτό φίλτρο EU5 με σκόνη άνθρακα (θα υπολογίσουμε την αντίσταση του δικτύου με μολυσμένα φίλτρα). Οι ταχύτητες αέρα στους αεραγωγούς και το επιτρεπτό επίπεδο θορύβου στα πλέγματα θα παραμείνουν οι ίδιες με τις συνιστώμενες τιμές, οι οποίες έχουν ρυθμιστεί από προεπιλογή.

Αρχίζουμε τον υπολογισμό δημιουργώντας ένα διάγραμμα του δικτύου διανομής αέρα. Αυτό το κύκλωμα θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε το μήκος των αγωγών και τον αριθμό των στροφών που μπορεί να είναι τόσο στα οριζόντια όσο και στα κατακόρυφα επίπεδα (πρέπει να μετρήσουμε όλες τις στροφές σε ορθές γωνίες). Έτσι, το σχέδιό μας:

Η αντίσταση του δικτύου διανομής αέρα είναι ίση με την αντίσταση του μεγαλύτερου τμήματος. Αυτό το τμήμα μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη: τον κύριο αγωγό και τον μεγαλύτερο κλάδο. Αν έχετε δύο κλάδους με το ίδιο μήκος, πρέπει να προσδιορίσετε ποια είναι η μεγαλύτερη αντίσταση. Για να γίνει αυτό, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η αντίσταση μιας στροφής είναι ίση με την αντίσταση των 2,5 μέτρων του αγωγού, τότε η μεγαλύτερη αντίσταση θα έχει ένα κλάδο της οποίας η τιμή (2,5 * αριθμός στροφών + μήκος αγωγού) είναι μέγιστη. Η διάκριση δύο τμημάτων από τη διαδρομή είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε έναν διαφορετικό τύπο αεραγωγών και διαφορετικές ταχύτητες αέρα για το κύριο τμήμα και τους κλάδους.

Στο σύστημα μας, οι βαλβίδες εξισορρόπησης εγκαθίστανται σε όλους τους κλάδους, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε τη ροή του αέρα σε κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το σχέδιο. Η αντοχή τους (στην ανοιχτή κατάσταση) έχει ήδη ληφθεί υπόψη, καθώς πρόκειται για ένα τυποποιημένο στοιχείο του συστήματος εξαερισμού.

Το μήκος του κύριου αγωγού (από μια διακλάδωση προς την γρίλια εισόδου στην αίθουσα № 1) - 15 μέτρα, σε αυτή η περιοχή έχει 4 γυρίζει σε ορθή γωνία. Το μήκος της εγκατάστασης τροφοδοσίας και του φίλτρου αέρα δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη (η αντοχή τους θα εξεταστεί ξεχωριστά), και η αντίσταση του σιγαστήρα μπορεί να ληφθεί ως η αντίσταση του αγωγού αέρα του ίδιου μήκους, δηλαδή, ακριβώς μετρούν ένα μέρος της του κύριου αγωγού. Το μήκος του μακρύτερου υποκατάστημα είναι 7 μέτρων, έχει τρεις ορθές γωνίες (ένα - σε κλάδους θέση - ένα στον αεραγωγό και ένα - στον προσαρμογέα). Έτσι, ζητήσαμε από όλα τα απαραίτητα δεδομένα εισόδου και μπορεί τώρα να προχωρήσει με τους υπολογισμούς (screenshot). Τα αποτελέσματα υπολογισμού παρουσιάζονται σε πίνακα:

Αποτελέσματα του υπολογισμού

Πώς να επιλέξετε τους αεραγωγούς εξαγωγής

Η κουκούλα έχει γίνει σχεδόν απαραίτητο στοιχείο του οικιακού ή επαγγελματικού εξοπλισμού κουζίνας. Ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στην περιοχή μαγειρέματος και τις παρακείμενες αίθουσες, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας του, εκτιμήθηκε εδώ και πολύ καιρό από τις νοικοκυρές και τους μάγειρες. Από τη σωστή επιλογή του εξοπλισμού, ένα σωλήνα εξαερισμού στην κουζίνα, το υλικό για την παραγωγή του εξαρτάται από την ποιότητα ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού.

Λειτουργίες, τύποι, επιλογή του απορροφητή

Η σημασία της κουκούλας στην περιοχή μαγειρέματος είναι προφανής, διότι τα κύρια καθήκοντά της είναι:

 • απόσυρση από τον χώρο εργασίας του αέρα που έχει μολυνθεί από προϊόντα καύσης, καπνό, ατμούς, οσμές ·
 • μείωση της υγρασίας και της θερμοκρασίας του αέρα στην πλάκα για πιο άνετη εργασία.
 • Παροχή συνθηκών που εμποδίζουν την εμφάνιση και την αναπαραγωγή ανεπιθύμητων μικροοργανισμών.
 • να αυξήσει την αντοχή των επίπλων κουζίνας, των οικιακών συσκευών και των εσωτερικών αντικειμένων, τα οποία δεν θα διευθετήσουν την αιθάλη, το λίπος και τη βρωμιά.
 • την παροχή καθαρού αέρα αντί να αποστραγγίζεται.
 • δημιουργία άνετων συνθηκών για εργασία σε επαγγελματικές κουζίνες και ευνοϊκή διαβίωση σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες κοντά στην κουζίνα.

Ο εξαερισμός συνδέεται με τον άξονα εξαερισμού με τη σύνδεση των αγωγών του αγωγού, βοηθά στην απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα έξω.

Οι κουζίνες τοποθετηθεί κουκούλες ακόλουθους τύπους: επίπεδη, κλίση, εσοχή, σε σχήμα Τ, νησί, γωνιακό, με τρούλο, τηλεσκοπικά.

Για να αφαιρέσετε ολόκληρο τον όγκο μολυσμένου αέρα, οι διαστάσεις του καλύμματος πρέπει κατ 'ανάγκη να συμπίπτουν ή να είναι μεγαλύτερες από αυτές της εστίας. Η ελάχιστη ισχύς (m3 / h) του εξοπλισμού εξάτμισης πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 φορές ο όγκος της κουζίνας.

Συνιστώμενο ύψος εγκατάστασης:

 • πάνω από τη σόμπα αερίου - 0,75-0,85 μ.
 • πάνω από την επαγωγή ή την ηλεκτρική πλάκα - 0,65-0,75 m.

Επιλογή σωλήνα για σύστημα εξάτμισης

Για την παραγωγικότητα και την αξιοπιστία ολόκληρου του σχεδιασμού της απόρριψης μολυσμένου αέρα, η επιλογή του σωλήνα εξαερισμού είναι πολύ σημαντική. Ας εξετάσουμε τα βασικά κριτήρια.

Υλικό χρησιμοποιημένων σωλήνων

Οι κυματοειδείς σωλήνες αλουμινίου είναι η φθηνότερη και πιο εύκολη στην εγκατάσταση εγκατάσταση για την οργάνωση της απομάκρυνσης μολυσμένου αέρα από την κουκούλα. Η βάση του σωλήνα είναι μεταλλικοί δακτύλιοι. Είναι τυλιγμένα σε διάφορα στρώματα από φύλλα αλουμινίου. Αρχικά, οι δακτύλιοι είναι σε μια θέση που πιέζονται η μια στην άλλη, το άνω κέλυφος διπλώνεται σε ένα ακορντεόν. Κατά την τοποθέτηση, η αυλάκωση είναι ικανή να εκτείνεται αρκετές φορές, κάμπτοντας την απαιτούμενη γωνία. Ως εκ τούτου, είναι εύκολο να τεθεί σε δύσκολες συνθήκες και δυσπρόσιτα μέρη.

Ένας αδιαπέραστα τεντωμένος κυματοειδής σωλήνας καθίσταται η πηγή του χαρακτηριστικού θορύβου του συστήματος εξάτμισης λόγω της αυξημένης αντοχής στην ανομοιομορφία της εσωτερικής επιφάνειας στη ροή του αέρα. Το επίπεδο θορύβου αυξάνει επίσης το πρόσθετο θραύσμα του σωλήνα.

Κυματοειδής σωλήνες για εξαερισμό αντέχουν σε σημαντικές θέρμανσης (έως + 250 ° C), κατέχουν σημαντική αντοχή, ανθεκτικά στα επιθετικά μέσα, εάν είναι απαραίτητο, αυξάνονται (για ενώσεις που χρησιμοποιούνται μεταλλική ταινία), μπορεί να διαρκέσει έως και 50 χρόνια.

Τα εξαντλητικά συστήματα από πλαστικό έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα που τους καθιστούν ηγέτες στη ζήτηση των καταναλωτών:

 • Το μικρό βάρος σας επιτρέπει να τοποθετήσετε ολόκληρο το σύστημα σε ένα άτομο, δεν απαιτούνται πρόσθετα εξαρτήματα στερέωσης ή στήριξης, εξαλείφει το επιπλέον φορτίο στις αναρτημένες μονάδες των επίπλων κουζίνας.
 • Υψηλή αντίσταση στις επιπτώσεις πολλών χημικών ενώσεων και υγρασίας.
 • Εξαιρετική αεροστεγανότητα των αγωγών με υψηλή αντοχή της συναρμολογημένης δομής.
 • Αντοχή στο υπεριώδες φως.
 • Απλότητα και ευκολία φροντίδας, διαθεσιμότητας και φθηνότητας των απαραίτητων απορρυπαντικών.
 • Δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος σε θερμοκρασίες μεγάλου εύρους.
 • Δημιουργία καλής ηχομόνωσης, η οποία δεν παραβιάζει μια άνετη διαμονή σε ένα δωμάτιο με σύστημα εξάτμισης.
 • Ανθεκτικότητα.
 • Εντυπωσιακή σειρά πλαστικών στοιχείων του αγωγού εξαγωγής διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, από διαφορετικά υλικά: πολυπροπυλένιο, πολυουρεθάνη, χλωριούχο πολυβινύλιο.
 • Αισθητική αυστηρή άποψη του συναρμολογημένου συστήματος.
 • Η απλή εγκατάσταση σας επιτρέπει να συναρμολογείτε αξιόπιστα εξαρτήματα από τα τυποποιημένα εξαρτήματα.
 • Τα πλαστικά στοιχεία των αγωγών δεν υπόκεινται σε διάβρωση, το υλικό τους είναι περιβαλλοντικά ασφαλές.
 • Η λεία εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων δεν επιτρέπει τη συσσώρευση ακαθαρσιών και γράσων.
 • Τα συστήματα εξάτμισης με πλαστικούς σωλήνες (ειδικά το κυκλικό τμήμα) είναι σχεδόν αθόρυβα, σε σύγκριση με τους αεραγωγούς που κατασκευάζονται από άλλα υλικά.

Οι πλαστικοί σωλήνες είναι ακριβότεροι από τους κυματοειδείς σωλήνες. Η εγκατάσταση τους είναι πιο περίπλοκη, απαιτεί επιπλέον μεταβατικά και συνδετικά στοιχεία. Μετά τη συναρμολόγηση του αγωγού, παραμένουν αχρησιμοποίητα μοσχεύματα. Αυτά είναι τα κύρια μειονεκτήματα των πλαστικών σωλήνων.

Σχήμα και διαστάσεις του τμήματος του σωλήνα

Οι κυματοειδείς σωλήνες έχουν ένα στρογγυλό τμήμα, πλαστικό - στρογγυλό ή ορθογώνιο. Οι σωληνώσεις από κυκλικούς σωλήνες έχουν μικρότερη αντίσταση και είναι πολύ δημοφιλείς. Οι ορθογώνιοι σωλήνες φαίνονται αισθητικοί, είναι ευκολότερο να συναρμολογηθούν και μπορούν να τοποθετηθούν κοντά στον τοίχο.

Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής σωλήνες:

 1. Γύρος, διάμετρος (mm): 100, 120 - συνήθως υποδεικνύεται στη διάμετρο διεύθυνσης του σωλήνα αερισμού για το σχέδιο. 125 και 150 χρησιμοποιούνται επίσης συχνά από τους χρήστες.
 2. Οι ορθογώνιοι σωλήνες αερισμού για εξαγωγή έχουν τις ακόλουθες διαστάσεις, ύψος x πλάτος (mm): 55χ110, 60χ122, 60χ204.

Σημαντικό! Για αποτελεσματικό εξαερισμό, το μέγεθος του τμήματος του αγωγού εξαερισμού πρέπει να ταιριάζει με την περιοχή της εξόδου εξαγωγής ή να είναι μεγαλύτερο (τότε απαιτείται σύνδεση μέσω του στοιχείου μετάβασης).

Μια αριθμομηχανή με την απαραίτητη ικανότητα εξαερισμού για μια κουκούλα στην κουζίνα

Αν πρέπει να υπολογίσετε τον εξαερισμό για χώρους διαβίωσης, χρησιμοποιήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή αριθμομηχανή.

Σημαντικές λειτουργίες εγκατάστασης

Λάθη στην εγκατάσταση του σωλήνα τροφοδοσίας της εξάτμισης μπορεί να διαγράψει τις προηγούμενες προσπάθειες με κατάλληλη επιλογή του σχεδίου, τον υπολογισμό της απαιτούμενης τμήματα σωλήνα που χρησιμοποιείται, επιλέγοντας την απαραίτητη μετάβασης και συνδετικά στοιχεία. Για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα εξάτμισης, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε τέτοιες στιγμές εγκατάστασης:

 • Ο σχεδιασμός του συναρμολογημένου αγωγού δεν πρέπει να έχει παραμορφώσεις. Εάν είναι εγκατεστημένος ένας κυματοειδής σωλήνας, η τάνυση του πρέπει να είναι μέγιστη.
 • Ολόκληρο το σύστημα εξάτμισης πρέπει να είναι γειωμένο για να αποφορτίζει τον στατικό ηλεκτρισμό.
 • Για να μην προκληθεί βλάβη στον αεραγωγό όταν περνάει μέσα από τοίχους, χρησιμοποιούνται ειδικοί προσαρμογείς και μανίκια.
 • Οι θέσεις όλων των αρμών (μεταξύ των σωλήνων, των σωλήνων και των κουζινών, των σωλήνων και του προσαρμογέα του άξονα εξαερισμού) πρέπει απαραίτητα να υποβάλλονται σε επεξεργασία με στεγανωτικό.
 • Οι κάμψεις του κυματοειδούς σωλήνα σε ακτίνες μικρότερες από τη διάμετρο της εφαρμοζόμενης αυλακώσεως θα μειώσουν την πίεση και, κατά συνέπεια, την απόδοση του συστήματος εξάτμισης.
 • Ο βέλτιστος αγωγός του συστήματος εξάτμισης έχει ελάχιστες στροφές και στροφές, το μήκος του είναι μέχρι 3 m, οι γωνίες των στροφών είναι αμβλύ.
 • Όταν ένα μεγάλο μήκος των κυματώσεων του αγωγού, 1-1,5 m είναι αναγκαίο να καθοριστούν τα κολλάρα για την αποτροπή πιθανών σε κουνιστή ισοπαλία-εργασίας.
 • Για να συνδέσετε τον αγωγό στην κοιλότητα του άξονα εξαερισμού, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό πλαίσιο με μια μάσκα για εξαερισμό, μια φλάντζα για τη στερέωση του σωλήνα και μια βαλβίδα ελέγχου. Όταν λειτουργεί η κουκούλα, η βαλβίδα είναι κλειστή και δεν επιτρέπει στον μολυσμένο αέρα να εισέλθει στο δωμάτιο. Όταν ο εκχυτήρας δεν λειτουργεί, η βαλβίδα είναι ανοιχτή - υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία αέρα.

Η περιστροφή του σωλήνα υπό οξεία γωνία ή κατά 90 ° θα μειώσει αμετάβλητα την παραγωγικότητα ολόκληρου του συστήματος κατά 10%. Λίγες από αυτές τις συσπάσεις θα καταστήσουν το έργο του αναποτελεσματικό, αν και ο εξοπλισμός εξάτμισης θα λειτουργήσει με υπερφόρτωση. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε τη γραμμή του σωλήνα, είναι επιθυμητή η αύξηση της διατομής του και η ισχύς της κουκούλας.

Κάλυψη των στοιχείων του συστήματος εξάτμισης

Ακόμη και ένας προσεκτικά τοποθετημένος αγωγός εξαερισμού για κουκούλα μπορεί να μην ταιριάζει στην έννοια σχεδιασμού του δωματίου ή να προσελκύει πάρα πολλή προσοχή. Αν ο αγωγός συναρμολογηθεί από γαλβανισμένα στοιχεία ή πτυχώσεις από αλουμίνιο, θα συνδυάζεται τέλεια με το γενικό στυλ "υψηλής τεχνολογίας". Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το σχέδιο πρέπει να είναι καλυμμένο ή διακοσμημένο. Συχνά μια μέθοδος μεταμφίεσης είναι:

 • Οροφές (τάση, κρεμαστό κόσμημα). Μπορούν επίσης να αποκρύψουν στοιχεία άλλων επικοινωνιών μηχανικής.
 • Ειδικό κουτί από πλαστικό ή γυψοσανίδα.
 • Εγκατάσταση σωληνώσεων σε έπιπλα κουζίνας.
 • Ειδικά πλαστά πάνελ που καλύπτουν τις επικοινωνίες διέλευσης. Εγκαθίστανται ή προσαρτώνται σε ερμάρια κρεμαστών και διακοσμούνται κάτω από την πρόσοψη της κουζίνας ή κάτω από τους παρακείμενους τοίχους.

Το σωστά τοποθετημένο σύστημα εξάτμισης από κατάλληλα επιλεγμένα εξαρτήματα αποτελεί το κλειδί για άνετο και ασφαλές μαγείρεμα.

Πώς να κάνετε έναν υπολογισμό του εξαερισμού: τύποι και παράδειγμα του υπολογισμού του συστήματος παροχής και εξαγωγής

Ονειρεύεστε ότι υπήρχε ένα υγιές μικροκλίμα στο σπίτι και δεν υπήρχε μυρωδιά υγρασίας και υγρασίας σε κανένα δωμάτιο; Για το σπίτι ήταν πραγματικά άνετο, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ένας αρμόδιος υπολογισμός του εξαερισμού.

Αν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού για να χάσετε αυτό το σημαντικό σημείο στο μέλλον, θα πρέπει να λύσει μια σειρά από προβλήματα, από την απομάκρυνση μούχλα στο μπάνιο μέχρι τη νέα επισκευή και εγκατάσταση των συστημάτων αεραγωγών. Συμφωνώ, δεν είναι πολύ ευχάριστο να βλέπετε τα καυτά καλούπια μαύρου καλουπιού στο περβάζι παραθύρου ή στις γωνίες του παιδικού δωματίου ή να επανασυνδέετε τον εαυτό σας σε εργασίες επισκευής.

Θέλετε να υπολογίσετε τον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη διάμετρο των αεραγωγών και τελειώνοντας με το μήκος τους για όλους τους χώρους του σπιτιού, αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά; Θα σας βοηθήσουμε σε αυτό - το άρθρο περιέχει χρήσιμα υλικά για τον υπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των τύπων και ένα πραγματικό παράδειγμα για δωμάτια διαφορετικών σκοπών και μια συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, επελέγησαν οι πίνακες από τα βιβλία αναφοράς, που αντιστοιχούν στα πρότυπα, τις οπτικές φωτογραφίες και τα βίντεο, στα οποία χρησιμοποιήθηκε ένα παράδειγμα ανεξάρτητου υπολογισμού του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα πρότυπα.

Αιτίες προβλημάτων αερισμού

Με τους σωστούς υπολογισμούς και την κατάλληλη εγκατάσταση, ο εξαερισμός του σπιτιού γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας στους χώρους διαβίωσης θα είναι φρέσκο, με φυσιολογική υγρασία και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Αν παρατηρήσετε την αντίστροφη εικόνα, για παράδειγμα, σταθερή ταλαιπωρία, μούχλα και μύκητα στο μπάνιο ή άλλα αρνητικά φαινόμενα, τότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Πολλά προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη μικροσυστοιχιών, που προκαλείται από την τοποθέτηση αεροστεγμένων πλαστικών παραθύρων. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ λίγο φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φροντίσει για την εισροή του.

Οι μπλοκαρίσματα και η αποσυμπίεση των αεραγωγών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής, ο οποίος είναι κορεσμένος με δυσάρεστες οσμές, καθώς και οι υπερβολικοί υδρατμοί.

Ως αποτέλεσμα, μούχλα και μύκητες μπορούν να εμφανιστούν σε χώρους γραφείων, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες.

Αλλά συμβαίνει επίσης ότι τα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού λειτουργούν καλά, αλλά τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω παραμένουν ανεπίλυτα. Ίσως οι υπολογισμοί του συστήματος εξαερισμού για ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα έχουν πραγματοποιηθεί λανθασμένα.

Αρνητικά, ο αερισμός των χώρων μπορεί να επηρεαστεί από την αλλοίωση, τον επανασχεδιασμό, την εμφάνιση των επεκτάσεων, την εγκατάσταση των προαναφερθέντων πλαστικών παραθύρων κλπ.

Σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών, δεν επαναφέρει τους υπολογισμούς και εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε προβλήματα με τον εξαερισμό είναι να ελέγξετε την παρουσία έλξης. Στο πλέγμα της θύρας εξάτμισης, πρέπει να φέρετε ένα αναμμένο ζευγάρι ή ένα φύλλο λεπτού χαρτιού.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ανοικτή φωτιά για μια τέτοια επιθεώρηση εάν το δωμάτιο χρησιμοποιεί εξοπλισμό θέρμανσης αερίου.

Εάν η φλόγα ή χαρτί σίγουρα εκτρέπεται προς το σχέδιο, το διαθέσιμο ώσης, αν δεν συμβεί ή να απορρίψει αδύναμη, ακανόνιστη, ένα πρόβλημα με την εκτροπή του αέρα των αποβλήτων καθίσταται εμφανής.

Η αιτία μπορεί να είναι η παρεμπόδιση ή η βλάβη στον αγωγό ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς επισκευής.

Δεν υπάρχει πάντα η ευκαιρία να εξαλειφθεί η βλάβη, η λύση του προβλήματος είναι συχνά η εγκατάσταση πρόσθετου εξαερισμού. Πριν από την τοποθέτησή τους, δεν βλάπτει να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Πώς να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα;

Όλοι οι υπολογισμοί για τα συστήματα εξαερισμού περιορίζονται στον προσδιορισμό του όγκου αέρα στον χώρο. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστό δωμάτιο, και το σύνολο των δωματίων σε ένα συγκεκριμένο σπίτι ή διαμέρισμα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και δεδομένα από κανονιστικών εγγράφων υπολογίζεται βασικές παραμέτρους του συστήματος αερισμού, όπως είναι η διατομή και ο αριθμός των αγωγών, ανεμιστήρες, ισχύς, κλπ

Υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι υπολογισμού που σας επιτρέπουν να υπολογίσετε όχι μόνο την ανανέωση των αέριων μαζών σε ένα δωμάτιο, αλλά και την αφαίρεση της θερμικής ενέργειας, τις αλλαγές στην υγρασία, την απομάκρυνση των μολυσματικών ουσιών κ.ο.κ.

Οι υπολογισμοί αυτοί πραγματοποιούνται συνήθως για βιομηχανικά, κοινωνικά ή ειδικά κτίρια.

Αν υπάρχει ανάγκη ή επιθυμία να εκτελεστούν τέτοιοι λεπτομερείς υπολογισμοί, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν μηχανικό που έχει μελετήσει παρόμοιες τεχνικές. Για τον αυτό-υπολογισμό για χώρους διαβίωσης χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες επιλογές:

 • με πολλαπλότητα.
 • υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα ·
 • ανά περιοχή.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι σχετικά απλές, έχοντας κατανοήσει την ουσία τους, ακόμη και ένας λαϊκός μπορεί να υπολογίσει τις βασικές παραμέτρους του συστήματος εξαερισμού του.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τους υπολογισμούς της περιοχής. Ο ακόλουθος κανόνας λαμβάνεται ως βάση: κάθε ώρα ένα σπίτι πρέπει να λάβει τρία κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά τετραγωνικό μέτρο της περιοχής.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν μόνιμα στο σπίτι δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο υπολογισμός των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων είναι επίσης σχετικά απλός. Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογισμοί δεν βασίζονται στην έκταση, αλλά στον αριθμό των μονίμων και προσωρινών κατοίκων.

Για κάθε κάτοικο, είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 60 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Αν το δωμάτιο παρακολουθείται συχνά από προσωρινούς επισκέπτες, τότε για κάθε άτομο πρέπει να προσθέσετε άλλα 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ο υπολογισμός με πολλαπλότητα είναι κάπως πιο περίπλοκος. Κατά την απόδοσή του λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός κάθε ξεχωριστού χώρου και οι προδιαγραφές για την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα για καθένα από αυτά.

Η βραχύτητα της ανταλλαγής αέρα ονομάζεται συντελεστής που αντικατοπτρίζει την ποσότητα πλήρους αντικατάστασης του αέρα εξαγωγής στο δωμάτιο για μία ώρα. Οι σχετικές πληροφορίες περιέχονται σε ειδικό κανονιστικό πίνακα (SNIP 2.08.01-89 * Οικιστικά κτίρια, παράρτημα. 4).

Υπολογίστε την ποσότητα αέρα που πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε μια ώρα, σύμφωνα με τον τύπο:

L = N * V,

 • Ν - τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα, που λαμβάνεται από τον πίνακα,
 • V - όγκος των χώρων, m3.

Η ένταση του κάθε δωματίου είναι πολύ απλή για να υπολογίσετε, γι 'αυτό πρέπει να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια του δωματίου με το ύψος του. Στη συνέχεια, για κάθε δωμάτιο, ο όγκος της ανταλλαγής αέρα ανά ώρα υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο που δίνεται παραπάνω.

Ο δείκτης L για κάθε δωμάτιο συνοψίζεται, η τελική τιμή σας επιτρέπει να έχετε μια ιδέα για το πόσο φρέσκο ​​αέρα πρέπει να εισέλθει στο δωμάτιο ανά μονάδα χρόνου.

Φυσικά, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του εξαερισμού. Στην ίδια αίθουσα μην εγκαταστήσετε τόσο τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας όσο και τον εξαερισμό.

Συνήθως, η ροή του αέρα γίνεται μέσα από "καθαρά" δωμάτια: ένα υπνοδωμάτιο, ένα βρεφονηπιακό σταθμό, ένα σαλόνι, ένα γραφείο, κλπ.

Αφαιρέστε τον ίδιο αέρα από τα δωμάτια για επίσημη χρήση: μπάνιο, μπάνιο, κουζίνα, κλπ. Αυτό είναι λογικό, επειδή οι δυσάρεστες μυρωδιές που χαρακτηρίζουν αυτά τα δωμάτια δεν εξαπλώνονται στην κατοικία, αλλά εμφανίζονται αμέσως έξω, γεγονός που κάνει τα σπίτια πιο άνετα.

Ως εκ τούτου, στον υπολογισμό, ο κανόνας λαμβάνεται μόνο για τον αέρα τροφοδοσίας ή μόνο για τον εξαερισμό, όπως αντικατοπτρίζεται στον κανονιστικό πίνακα.

Εάν ο αέρας δεν χρειάζεται να τροφοδοτηθεί ή να αφαιρεθεί από ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, υπάρχει μια παύλα στο αντίστοιχο κουτί. Για μερικές αίθουσες, η ελάχιστη τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ενδεικτική.

Εάν η υπολογιζόμενη τιμή ήταν κάτω από το ελάχιστο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πινακοποιημένη τιμή για τους υπολογισμούς.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν δωμάτια στο σπίτι των οποίων ο σκοπός δεν φαίνεται στον πίνακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται τα πρότυπα που υιοθετούνται για τις κατοικίες, i. 3 κυβικά μέτρα ανά τετραγωνικό μέτρο του δωματίου.

Απλά χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου κατά 3, η ληφθείσα τιμή λαμβάνεται ως κανονική πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα.

Όλες οι τιμές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L πρέπει να στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω έτσι ώστε να είναι πολλαπλάσια των πέντε. Τώρα πρέπει να υπολογίσουμε το άθροισμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα L για τους χώρους μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

Ξεχωρίστε ξεχωριστά τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα L των δωματίων από τα οποία αντλείται ο εξαγόμενος αέρας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκρίνετε αυτούς τους δύο δείκτες. Εάν το L στην εισροή αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερο από το L για την κουκούλα, τότε είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι δείκτες για εκείνους τους χώρους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι ελάχιστες τιμές στους υπολογισμούς.

Παραδείγματα υπολογισμών του όγκου της ανταλλαγής αέρα

Για να υπολογίσετε για το σύστημα εξαερισμού με πολλαπλότητα, πρώτα θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλες τις εγκαταστάσεις στο σπίτι, καταγράψτε την περιοχή τους και το ύψος των οροφών.

Για παράδειγμα, σε ένα υποθετικό σπίτι υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 • Υπνοδωμάτιο - 27 τ.μ.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ.
 • Το γραφείο είναι 18 τ.μ.
 • Παιδικό δωμάτιο - 12 τ.μ.
 • Κουζίνα - 20 τ.μ.
 • Μπάνιο - 3 τ.μ.
 • Μπάνιο - 4 τ.μ.
 • Διάδρομος - 8 τ.μ.

Δεδομένου ότι το ύψος της οροφής σε όλα τα δωμάτια είναι τρία μέτρα, υπολογίστε τους κατάλληλους όγκους αέρα:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3.
 • Καθιστικό - 114 m 3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα.
 • Παιδική - 36 m 3;
 • Κουζίνα - 60 m3;
 • Ένα μπάνιο είναι 9 κυβικά μέτρα.
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα.
 • Διάδρομος - 24 κυβικά μέτρα.

Τώρα, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω πίνακα, πρέπει να υπολογίσετε τον αερισμό του δωματίου, λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, αυξάνοντας κάθε δείκτη σε ένα πολλαπλάσιο του πέντε:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3.
 • Σαλόνι - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3;
 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 50 κυβικά μέτρα ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. τουλάχιστον 25 κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες του διαδρόμου στον πίνακα, επομένως τα στοιχεία για αυτό το μικρό δωμάτιο δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Για το σαλόνι υπολογισμός πραγματοποιείται στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα τρία κυβικά μέτρα. μετρητή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τώρα πρέπει να συνοψίσουμε χωριστά τις πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιείται η ροή του αέρα και χωριστά - τους χώρους στους οποίους είναι εγκατεστημένες οι συσκευές εξαερισμού.

Όγκος της ανταλλαγής αέρα στην εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - τουλάχιστον 90 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 165 m3 / h.

Τώρα πρέπει να συγκρίνουμε τα εισπραχθέντα ποσά. Προφανώς, η απαραίτητη εισροή υπερβαίνει την κουκούλα κατά 130 m3 / h (295 m3 / h-165 m3 / h).

Για να εξαλειφθεί αυτή η διαφορά, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο όγκος της ανταλλαγής αέρα με το τέντωμα, για παράδειγμα, με την αύξηση των δεικτών στην κουζίνα. Μετά τις αλλαγές, τα αποτελέσματα υπολογισμού θα μοιάζουν με αυτό:

Όγκος ανταλλαγής αέρα από εισροή:

 • Υπνοδωμάτιο - 81 m3 * 1 = 85 m3 / h.
 • Καθιστικό - 38 τ.μ. * 3 = 115 m3 / h;
 • Το γραφείο είναι 54 κυβικά μέτρα. * 1 = 55 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδικά - 36 m3 * 1 = 40 m3 / h;

Σύνολο: 295 m3 / h.

Ο όγκος της ανταλλαγής αέρα για την κουκούλα:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 220 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 25 m3 / h.

Σύνολο: 295 m3 / h.

Οι όγκοι εισροής και εξάτμισης είναι ίσοι, που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις για τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα με πολλαπλότητα.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής είναι πολύ ευκολότερος. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι που εξετάστηκε παραπάνω, δύο άτομα διαμένουν μόνιμα και δύο παραμένουν στο εσωτερικό ακανόνιστα.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο σύμφωνα με το πρότυπο 60 κυβικών μέτρων ανά άτομο για μόνιμους κατοίκους και 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα για τους προσωρινούς επισκέπτες:

 • Υπνοδωμάτιο - 2 άτομα * 60 = 120 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Το γραφείο - 1 άτομο * 60 = 60 m3 / ώρα.
 • Καθιστικό 2 άτομα * 60 + 2 άτομα * 20 = 160 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 • Παιδιά 1 άτομο * 60 = 60 m3 / h.

Σύνολο κατά μήκος του παραπόταμου - 400 m3 / h.

Για τον αριθμό των μόνιμων και προσωρινών κατοίκων του σπιτιού δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, τα στοιχεία αυτά καθορίζονται με βάση την πραγματική κατάσταση και την κοινή λογική.

Η κουκούλα υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες που παρατίθενται στον παραπάνω πίνακα και αυξάνεται στο συνολικό ρυθμό εισροής:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 300 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 400 m3 / h.

Αυξημένη ανταλλαγή αέρα για την κουζίνα και το μπάνιο. Ο ανεπαρκής όγκος των καυσαερίων μπορεί να χωριστεί μεταξύ όλων των χώρων στους οποίους είναι εγκατεστημένος ο εξαερισμός.

Ή να αυξήσετε αυτόν τον δείκτη μόνο για ένα δωμάτιο, όπως έγινε στον υπολογισμό των πολλαπλάτων.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο. Ας πούμε ότι η οικία είναι 130 τ.μ.

Στη συνέχεια, ο εναλλάκτης αέρα κατά μήκος του παραπόταμου πρέπει να είναι 130 τ.μ. * 3 κυβικά μέτρα / ώρα = 390 κυβικά μέτρα / ώρα.

Παραμένει η διανομή αυτού του όγκου στις εγκαταστάσεις της κουκούλας, για παράδειγμα, έτσι:

 • Κουζίνα - 60 m3. - 290 m3 / h.
 • Μπάνιο - 9 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h ·
 • Μπάνιο - 12 κυβικά μέτρα. - τουλάχιστον 50 m3 / h.

Σύνολο για την κουκούλα: 390 m3 / h.

Η ισορροπία της ανταλλαγής αέρα είναι ένας από τους κύριους δείκτες στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού. Περαιτέρω υπολογισμοί εκτελούνται με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Πώς να επιλέξετε το τμήμα του αεραγωγού;

Το σύστημα εξαερισμού, όπως είναι γνωστό, μπορεί να είναι κανάλι ή μη κανάλι. Στην πρώτη περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη σωστή διατομή των καναλιών.

Εάν αποφασιστεί η εγκατάσταση σχεδίων με ορθογώνια διατομή, ο λόγος του μήκους και του πλάτους τους θα πρέπει να προσεγγίζει το 3: 1.

Η ταχύτητα των κινούμενων αέριων μαζών κατά μήκος της κύριας οδού πρέπει να είναι περίπου πέντε μέτρα ανά ώρα, και στα κλαδιά - μέχρι τρία μέτρα ανά ώρα.

Αυτό θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του συστήματος με ελάχιστο θόρυβο. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή διατομής του αγωγού.

Για να βρείτε τις διαστάσεις της δομής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς πίνακες υπολογισμού. Σε έναν τέτοιο πίνακα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την ένταση της εναλλαγής αέρα στα αριστερά, για παράδειγμα 400 m3 / h, και από την κορυφή να επιλέξετε την τιμή ταχύτητας - πέντε μέτρα ανά ώρα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε τη διασταύρωση της οριζόντιας γραμμής μέσω της ανταλλαγής αέρα με την κάθετη γραμμή σε ταχύτητα.

Από αυτό το σημείο τομής, σύρετε μια γραμμή κάτω σε μια καμπύλη κατά μήκος της οποίας μπορεί να καθοριστεί μια κατάλληλη διατομή. Για έναν ορθογώνιο αγωγό, αυτή θα είναι η τιμή της περιοχής, και για έναν στρογγυλό αγωγό, η διάμετρος σε χιλιοστά.

Πρώτον, οι υπολογισμοί γίνονται για τον κύριο αγωγό, και στη συνέχεια για τους κλάδους.

Έτσι, οι υπολογισμοί γίνονται μόνο εάν σχεδιαστεί μόνο ένας αγωγός εξαγωγής στο σπίτι. Αν πρέπει να εγκατασταθούν αρκετοί αγωγοί εξαγωγής, τότε ο συνολικός όγκος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να διαιρείται με τον αριθμό των καναλιών και κατόπιν οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παραπάνω αρχή.

Επιπλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα υπολογισμού με τα οποία μπορείτε να εκτελέσετε τέτοιους υπολογισμούς. Για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, τέτοια προγράμματα μπορούν ακόμη και να είναι πιο βολικά, δεδομένου ότι παρέχουν ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αρχές του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνονται σε αυτό το βίντεο:

Μαζί με τον εξαντλημένο αέρα, το σπίτι αφήνει επίσης θερμότητα. Εδώ, ο υπολογισμός των απωλειών θερμότητας που συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού αποδεικνύεται σαφώς:

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού - η βάση της ασφαλούς λειτουργίας του και η εγγύηση ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στο σπίτι ή στο διαμέρισμα. Η γνώση των βασικών παραμέτρων στις οποίες βασίζονται αυτοί οι υπολογισμοί θα επιτρέψει όχι μόνο να σχεδιαστεί σωστά το σύστημα εξαερισμού κατά την κατασκευή, αλλά και να προσαρμοστεί η κατάσταση του, εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Πώς να υπολογίσετε τον φυσικό εξαερισμό των χώρων ενός διαμερίσματος

Το καθήκον της οργανωμένης ανταλλαγής αέρα σε δωμάτια σε διαμέρισμα ή διαμέρισμα είναι η απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και των απαερίων, αντικαθιστώντας το με καθαρό αέρα. Κατά συνέπεια, για την συσκευή εξαγωγής και εισροής είναι απαραίτητο να καθοριστεί η ποσότητα των αέριων μαζών που πρέπει να αφαιρεθούν - να υπολογιστεί ο εξαερισμός ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. Οι μέθοδοι υπολογισμού και οι ρυθμοί ροής αέρα λαμβάνονται αποκλειστικά σύμφωνα με το SNiP.

Υγειονομικές απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων

Η ελάχιστη ποσότητα αέρα που παρέχεται και αφαιρείται από τους χώρους εξοχικών σπιτιών από το σύστημα εξαερισμού ρυθμίζεται από δύο βασικά έγγραφα:

 1. "Κατοικίες πολυκατοικιών" - SNiP 31-01-2003, σημείο 9.
 2. "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" - SP 60.13330.2012, υποχρεωτικό Παράρτημα "K".

Το πρώτο έγγραφο ορίζει τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε οικιστικά κτίρια πολυκατοικιών. Χρησιμοποιούνται δύο τύποι διαστάσεων: ροή μάζας αέρα ανά όγκο ανά μονάδα χρόνου (m³ / h) και ωριαία πολλαπλότητα.

Βοήθεια. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα εκφράζεται από τον αριθμό που δηλώνει πόσες φορές μέσα σε μία ώρα το περιβάλλον αέρα του δωματίου θα ενημερωθεί πλήρως.

Αερισμός - ένας πρωτόγονος τρόπος ανανέωσης του οξυγόνου σε μια κατοικία

Ανάλογα με τον σκοπό του χώρου, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να παρέχει τον ακόλουθο ρυθμό ροής ή τον αριθμό των ενημερώσεων μείγματος αέρα (πολλαπλότητα):

 • καθιστικό, παιδικό δωμάτιο, υπνοδωμάτιο - 1 φορά την ώρα.
 • κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα - 60 m³ / h;
 • μπάνιο, τουαλέτα, τουαλέτα - 25 m³ / h;
 • για καύση με λέβητα στερεών καυσίμων και με την κουζίνα αερίου κουζίνα απαιτεί πολλαπλότητα 1 συν 100 m³ / h κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εξοπλισμού?
 • λεβητοστάσιο με γεννήτρια θερμότητας που καίει φυσικό αέριο - τριπλή ανανέωση συν την ποσότητα αέρα που απαιτείται για την καύση.
 • κελάρι, βεστιάριο και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις - πολλαπλότητα 0,2.
 • ξήρανση ή σκούπισμα - 90 m³ / h.
 • βιβλιοθήκη, γραφείο - 0,5 φορές μέσα σε μία ώρα.

Σημείωση: Το SNiP προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης του αερισμού γενικής ανταλλαγής με αδρανειακό εξοπλισμό ή έλλειψη ατόμων. Σε κτίρια κατοικιών, η πολλαπλότητα μειώνεται σε 0,2, τεχνικά - σε 0,5. Παραμένει αμετάβλητη ζήτηση για τα δωμάτια, όπου τα φυτά κινούνται με φυσικό αέριο, - ωριαία ενημέρωση μία φορά το περιβάλλον του αέρα.

Η εκπομπή επιβλαβών αερίων λόγω του φυσικού βυθίσματος είναι ο φθηνότερος και ευκολότερος τρόπος ενημέρωσης του αέρα

Στην παράγραφο 9 του εγγράφου νοείται ότι ο όγκος των καυσαερίων είναι ίσος με την ποσότητα εισροής. Οι απαιτήσεις της JV 60.13330.2012 είναι κάπως απλούστερες και εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων που μένουν στο δωμάτιο για 2 ώρες ή περισσότερο:

 1. Αν 1 διαβίωσης για 20 τ.μ. και μια επίπεδη περιοχή, το δωμάτιο παρέχεται από ένα φρέσκο ​​εισροή στο ποσό των 30 m³ / h για 1 άτομο.
 2. Ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας υπολογίζεται ανά περιοχή, όταν υπάρχουν λιγότερα από 20 τετράγωνα ανά 1 κάτοικο. Ο λόγος είναι ως εξής: ανά 1 m2 της κατοικίας παρέχεται με 3 m³ εισροής.
 3. Εάν το διαμέρισμα δεν παρέχει εξαερισμό (δεν υπάρχουν παράθυρα και παράθυρα ανοίγματος), για κάθε άτομο, πρέπει να εφαρμόσετε 60 m³ / h καθαρού μίγματος, ανεξάρτητα από την πλατεία.

Οι παραπάνω κανονιστικές απαιτήσεις δύο διαφορετικών εγγράφων δεν αντιβαίνουν καθόλου. Αρχικά, η απόδοση του συστήματος γενικής ανταλλαγής αερισμού υπολογίζεται σύμφωνα με το SNiP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Κώδικα Κανονισμών "Εξαερισμός και κλιματισμός" και, αν χρειαστεί, διορθώνονται. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τον αλγόριθμο υπολογισμού για το παράδειγμα μονοκατοικίας που φαίνεται στο σχέδιο.

Προσδιορισμός της ροής του αέρα με πολλαπλότητα

Αυτός ο τυπικός υπολογισμός του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος ή εξοχικό σπίτι. Για να διαπιστωθεί η ροή μάζας αέρα στο κτίριο στο σύνολό του, συνοψίζονται τα αποτελέσματα που λαμβάνονται. Χρησιμοποιείται ένας αρκετά απλός τύπος:

 • L - απαιτούμενος όγκος παροχής και εξερχόμενου αέρα, m³ / h.
 • S - το τετράγωνο του δωματίου όπου υπολογίζεται ο εξαερισμός, m².
 • h - ύψος οροφών, m,
 • n - ο αριθμός των ενημερώσεων για το περιβάλλον αέρα του δωματίου για 1 ώρα (ρυθμίζεται από SNiP).

Παράδειγμα υπολογισμού. Η επιφάνεια του καθιστικού ενός ορόφου κτηρίου ύψους 3 μέτρων είναι 15,75 m². Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 31-01-2003, η πολλαπλότητα n για κατοικίες είναι ίση με μία. Στη συνέχεια η ωριαία ροή του μείγματος αέρα είναι L = 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.

Ένα σημαντικό σημείο. Ο προσδιορισμός του όγκου του μείγματος αέρα που αφαιρείται από την κουζίνα με μια σόμπα αερίου εξαρτάται από τον εγκατεστημένο εξοπλισμό εξαερισμού. Ένα κοινό σχέδιο μοιάζει με αυτό: μια ενιαία ανταλλαγή σύμφωνα με τους κανονισμούς παρέχεται από ένα σύστημα φυσικού αερισμού και επιπλέον 100 m³ / h εκτοξεύουν την κουκούλα κουζίνας.

Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται για τα υπόλοιπα δωμάτια, αναπτύχθηκε σύστημα εξαερισμού (φυσικό ή αναγκαστική) και το μέγεθος των καναλιών εξαερισμού (βλέπε παρακάτω παράδειγμα). Η αυτοματοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας θα βοηθήσουν το πρόγραμμα υπολογισμού.

Ηλεκτρονική αριθμομηχανή για βοήθεια

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη την απαιτούμενη ποσότητα αέρα σύμφωνα με την πολλαπλότητα που ρυθμίζεται από το SNiP. Απλά επιλέξτε έναν τύπο δωματίου και εισαγάγετε τις διαστάσεις του.

Σημείωση: Για τους λέβητες με γεννήτρια θερμότητας αερίου, η αριθμομηχανή λαμβάνει υπόψη μόνο μια τριπλή ανταλλαγή. Η ποσότητα του καθαρού αέρα που εισέρχεται στο καύσιμο καύσης πρέπει επιπλέον να προστεθεί στο αποτέλεσμα.

Ανακαλύπτουμε την αεροπορική ανταλλαγή από την άποψη του αριθμού των κατοίκων

Το προσάρτημα "K" της Κ.Δ. 60.13330.2012 προβλέπει τον υπολογισμό του αερισμού του χώρου σύμφωνα με τον απλούστερο τύπο:

Αποκαλύπτουμε τη σημείωση της παρουσιαζόμενης φόρμουλας:

 • L είναι η απαιτούμενη εισροή (εξάτμιση), m³ / h.
 • m - όγκος καθαρού μείγματος αέρα ανά άτομο, που αναφέρεται στον πίνακα του προσαρτήματος "K", m³ / h.
 • N - ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στην αίθουσα αυτή 2 ώρες την ημέρα ή περισσότερο.

Ένα άλλο παράδειγμα. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στο ίδιο σαλόνι ενός μονοκατοικίου, δύο μέλη της οικογένειας παραμένουν για πολύ καιρό. Δεδομένου ότι ο αερισμός είναι οργανωμένος και για κάθε μισθωτή υπάρχουν περισσότερα από 20 τετράγωνα της περιοχής, η παράμετρος m θεωρείται ότι είναι ίση με 30 m³ / h. Εξετάστε την ποσότητα εισροής: L = 30 x 2 = 60 m³ / h.

Είναι σημαντικό. Παρατηρήστε ότι το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από την τιμή που καθορίζεται από την πολλαπλότητα (47,25 m³ / h). Στους άλλους υπολογισμούς, θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο αριθμός των 60 m³ / h.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών είναι καλύτερα να εφαρμοστούν άμεσα στο κατώτατο επίπεδο του κτιρίου

Εάν ο αριθμός των ατόμων που ζουν στο διαμέρισμα είναι τόσο μεγάλος ώστε κάθε άτομο να διαθέτει λιγότερο από 20 μ² (κατά μέσο όρο), τότε ο ανωτέρω τύπος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι κανόνες δείχνουν: στην περίπτωση αυτή, ο χώρος του καθιστικού και των άλλων χώρων πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί 3 m³ / h. Δεδομένου ότι το συνολικό τετράγωνο της κατοικίας είναι 91,5 m², ο εκτιμώμενος όγκος αέρα εξαερισμού είναι 91,5 x 3 = 274,5 m³ / h.

Σε ευρύχωρα δωμάτια με ψηλά ταβάνια (από 3 μ.), Η ανανέωση της ατμόσφαιρας εξετάζεται με δύο τρόπους:

 1. Αν το δωμάτιο είναι συχνά κατοικημένο από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, υπολογίστε την κυβική ισχύ του αέρα τροφοδοσίας με συγκεκριμένο ρυθμό 30 m3 / h για 1 άτομο.
 2. Όταν ο αριθμός των επισκεπτών αλλάζει διαρκώς, εισάγεται η έννοια μιας εξυπηρετούμενης ζώνης ύψους 2 μέτρων από το δάπεδο. Προσδιορίστε την ένταση αυτού του χώρου (πολλαπλασιάστε την περιοχή κατά 2) και δώστε την απαιτούμενη πολλαπλότητα, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα.

Παράδειγμα υπολογισμού και διαρρύθμισης του εξαερισμού

Ως βάση, ας πάρουμε μια διάταξη ιδιωτικής κατοικίας με εσωτερική επιφάνεια 91,5 m² και 3 m ψηλά ταβάνια, που παρουσιάζονται παραπάνω στο σχέδιο. Πώς να υπολογίσετε το ποσό της κουκούλας / εισροής στο κτίριο στο σύνολό του σύμφωνα με την τεχνική SNiP:

 1. Το ποσό του απομακρυσμένου αέρα από το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο, το οποίο έχει ισοδύναμο τετραγωνισμό, θα είναι 15,75 x 3 x 1 = 47,25 m³ / h.
 2. Στο παιδικό δωμάτιο: 21 x 3 x 1 = 63 m³ / h.
 3. Κουζίνα: 21 x 3 x 1 + 100 = 163 m³ / h.
 4. Το μπάνιο είναι 25 m³ / h.
 5. Σύνολο 47.25 + 47.25 + 63 + 163 + 25 = 345.5 m³ / h.

Σημείωση: Η ανταλλαγή αέρα στο διάδρομο και στο διάδρομο δεν είναι τυποποιημένη.

Το εξωτερικό σύστημα παροχής αέρα και εκπομπής επιβλαβών αερίων από τα δωμάτια ενός εξοχικού σπιτιού

Τώρα θα ελέγξουμε τα αποτελέσματα για συμμόρφωση με το δεύτερο κανονιστικό έγγραφο. Δεδομένου ότι το σπίτι είναι σπίτι σε μια οικογένεια 4 ατόμων (2 ενήλικες + 2 παιδιά), στο σαλόνι, κρεβατοκάμαρα και φυτώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχουν 2 άτομα το καθένα. Εκ νέου υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα σε αυτά τα δωμάτια με τον αριθμό των ατόμων: 2 x 30 = 60 m³ / h (σε κάθε δωμάτιο).

Ο όγκος της κουκούλας από τον παιδικό σταθμό ικανοποιεί τις απαιτήσεις (63 κύβους ανά ώρα), αλλά οι τιμές για την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι θα πρέπει να προσαρμοστούν. Δύο άνθρωποι αρκετά 47.25 m³ / h, 60 αναλάβει τις κύβους και υπολογίζεται εκ νέου το συνολικό ποσό αέρα: 60 + 60 + 63 + 163 + 25 = 371 m³ / h.

Είναι εξίσου σημαντικό να κατανέμετε σωστά τη ροή αέρα στο κτίριο. Σε ιδιωτικές κατοικίες είναι συνηθισμένο να κανονίσετε φυσικά συστήματα εξαερισμού - είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να τοποθετείτε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες με αεραγωγούς. Θα προσθέσουμε μόνο ένα στοιχείο εξαναγκασμένης αφαίρεσης επιβλαβών αερίων - κουκούλα κουζίνας.

Παράδειγμα ανταλλαγής αέρα σε μονοκατοικία

Πώς να οργανώσετε τη φυσική ροή των ρευμάτων:

 1. Η εισροή σε όλους τους χώρους διαμονής θα παρέχεται μέσω αυτόματων βαλβίδων ενσωματωμένων στο προφίλ παραθύρου ή απευθείας στον εξωτερικό τοίχο. Μετά από όλα, τα τυποποιημένα πλαστικά παράθυρα είναι αεροστεγή.
 2. Στο διαμέρισμα ανάμεσα στην κουζίνα και το μπάνιο θα οργανώσουμε ένα μπλοκ από τρεις κατακόρυφους άξονες που ανοίγουν στην οροφή.
 3. Κάτω από τις εσωτερικές πόρτες, παρέχουμε κενά μέχρι πλάτους 1 cm για τη διέλευση του αέρα.
 4. Θα εγκαταστήσουμε μια κουκούλα κουζίνας και θα την συνδέσουμε σε ένα ξεχωριστό κάθετο κανάλι. Θα πάρει μέρος από το φορτίο - αφαιρέστε 100 κυβικά μέτρα καυσαερίων για 1 ώρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα παραμείνουν 371 - 100 = 271 m³ / h.
 5. Δύο άξονες θα βγάλουμε σχάρες σε ένα μπάνιο και κουζίνα. Οι διαστάσεις του σωλήνα και το ύψος θα υπολογίζονται στο τελευταίο τμήμα αυτού του εγχειριδίου.
 6. Λόγω του φυσικού βυθίσματος που εμφανίζεται στα δύο κανάλια, ο αέρας βγάζει από το νηπιαγωγείο, το υπνοδωμάτιο και την αίθουσα στο διάδρομο και στη συνέχεια στις γρίλιες εξαγωγής.

Σημείωση: οι φρέσκες ροές που απεικονίζονται στη διάταξη αποστέλλονται από χώρους με καθαρό αέρα σε πιο μολυσμένες περιοχές και στη συνέχεια εκπέμπονται μέσω των ορυχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του φυσικού αερισμού, δείτε το βίντεο:

Υπολογίστε τις διαμέτρους των καναλιών εξαέρωσης

Οι περαιτέρω υπολογισμοί είναι κάπως πιο περίπλοκοι, επομένως συνοδεύουμε κάθε στάδιο με παραδείγματα υπολογισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι η διάμετρος και το ύψος των ατράκτων εξαερισμού του μονοκατοικίου μας.

Ολόκληρος ο όγκος αέρα εξαγωγής κατανέμεται σε 3 κανάλια: 100 κυβικά μέτρα. Καταργεί με δύναμη την κουκούλα στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της περιόδου ενεργοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα 271 κυβικά μέτρα αφήνουν στα ίδια δύο ορυχεία με φυσικό τρόπο. Η ροή μέσω ενός αγωγού θα είναι 271/2 = 135,5 m³ / h. Η περιοχή του τμήματος του σωλήνα καθορίζεται από τον τύπο:

 • F - περιοχή διατομής του αγωγού αερισμού, m²;
 • L - ροή καυσαερίων μέσω του άξονα, m³ / h.
 • ʋ - ταχύτητα ροής, m / s.

Βοήθεια. Η ταχύτητα του αέρα στους φυσικούς αγωγούς εξαερισμού κυμαίνεται από 0,5-1,5 m / s. Ως υπολογιζόμενη τιμή λαμβάνουμε τη μέση τιμή 1 m / s.

Πώς να υπολογίσετε την διατομή και τη διάμετρο ενός σωλήνα στο παράδειγμα:

 1. Βρείτε το μέγεθος της διαμέτρου σε τετραγωνικά μέτρα F = 135,5 / 3600 x 1 = 0,0378 m².
 2. Από τον μαθηματικό τύπο της περιοχής του κύκλου, προσδιορίζουμε τη διάμετρο του καναλιού D = 0.22 m. Επιλέγουμε τον πλησιέστερο μεγαλύτερο αεραγωγό από την τυποποιημένη σειρά - Ø225 mm.
 3. Αν πρόκειται για ένα άξονα τούβλο που προβλέπεται μέσα στον τοίχο, η υπό-τμήμα βρεθεί κατάλληλο μέγεθος ventkanala 140 x 270 mm (ευτυχή σύμπτωση, F = 0.378 τετραγωνικά. Μ).
Τα μεταλλεία από τούβλα έχουν αυστηρά καθορισμένες διαστάσεις - 14 x 14 και 27 x 14 cm

Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης για οικιακές καυσαερίων θεωρείται με τον ίδιο τρόπο, μόνο η ταχύτητα της ροής, που αντλείται από τον ανεμιστήρα, λαμβάνεται περισσότερο - 3 m / s. F = 100/3600 χ 3 = 0,009 m² ή Ø110 mm.

Επιλέγουμε το ύψος των σωλήνων

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί η δύναμη έλξης που συμβαίνει στο εσωτερικό της μονάδας εξαγωγής για μια δεδομένη διαφορά ύψους. Η παράμετρος ονομάζεται διαθέσιμη βαρυτική πίεση και εκφράζεται σε Pascals (Pa). Τύπος υπολογισμού:

 • p είναι η βαρυτική πίεση στο κανάλι, Pa;
 • H - διαφορά ύψους μεταξύ της εξόδου της σχάρας αερισμού και του τμήματος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή, m;
 • рвздд - πυκνότητα αέρα ενός χώρου, δεχόμαστε 1,2 kg / m³ σε θερμοκρασία δωματίου +20 ° С.

Η μέθοδος υπολογισμού βασίζεται στην επιλογή του απαιτούμενου ύψους. Κατ 'αρχάς, αποφασίστε πόσο πρόθυμοι είναι να σηκώσετε τις κουκούλες πάνω από την οροφή χωρίς να επηρεάσετε την εμφάνιση του κτιρίου, και στη συνέχεια να αντικαταστήσετε την τιμή ύψους στον τύπο.

Ένα παράδειγμα. Πάρτε μια διαφορά ύψους 4 m και λάβετε την πίεση ώσης p = 9,81 x 4 (1,27 - 1,2) = 2,75 Pa.

Τώρα έρχεται το πιο δύσκολο στάδιο - ο αεροδυναμικός υπολογισμός των καναλιών εκτροπής. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αντίσταση του αγωγού στη ροή των αερίων και να συγκριθεί το αποτέλεσμα με την διαθέσιμη κεφαλή (2,75 Pa). Εάν η απώλεια πίεσης είναι μεγαλύτερη, ο σωλήνας θα πρέπει να αυξηθεί ή να αυξηθεί διαμέσου της διαμέτρου.

Η αεροδυναμική αντίσταση του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Δp - ολική απώλεια πίεσης στον άξονα.
 • R είναι η ειδική αντίσταση στην τριβή του ρεύματος διέλευσης, Pa / m.
 • H - ύψος καναλιού, m;
 • Σx είναι το άθροισμα των συντελεστών των τοπικών αντιστάσεων.
 • Pv - δυναμική πίεση, Pa.

Ας δείξουμε με παραδείγματα πώς υπολογίζεται η τιμή αντίστασης:

 1. Βρίσκουμε την τιμή της δυναμικής πίεσης σύμφωνα με τον τύπο Pv = 1,2 x 1² / 2 = 0,6 Pa.
 2. Υπολογίστε την αντίσταση κατά της τριβής R = 0,1 / 0,225 x6 = 0,27 Pa / m.
 3. Η τοπική αντίσταση του άξονα της εξάτμισης είναι μια γρίλια πτερυγίου και μια έξοδος 90 °. Οι συντελεστές ξ αυτών των λεπτομερειών είναι σταθερές τιμές ίσες με 1,2 και 0,4 αντίστοιχα. Το άθροισμα ξ = 1,2 + 0,4 = 1,6.
 4. Τελικός υπολογισμός: Δρ = 0,27 Pa / m χ 4 m + 1,6 χ 0,6 Pa = 2,04 Pa.

Σημείωση: Οι τιμές των συντελεστών και των ταχυτήτων αέρα που υποδεικνύονται στον υπολογισμό του 1 m / s μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τη διάμετρο των αξόνων, την οποία καθορίσατε νωρίτερα.

Τώρα συγκρίνουμε την υπολογιζόμενη κεφαλή, η οποία σχηματίζεται στη γραμμή αέρα, και την αντίσταση που λαμβάνεται. Δεδομένου ότι ρ = 2,75 Ρα μεγαλύτερη από την απώλεια πίεσης ΔΡ = 2.04 Pa, ορυχείο 4 μέτρων θα εκτελέσει το φυσικό εκχύλισμα και να παρέχει την επιθυμητή ροή αερίου που απομακρύνεται.

Πώς να απλοποιήσετε τις εργασίες - συμβουλές

Θα μπορούσατε να είστε σίγουροι ότι οι υπολογισμοί και η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο κτίριο είναι πολύπλοκα ζητήματα. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τη μεθοδολογία με την πιο προσιτή μορφή, αλλά οι υπολογισμοί εξακολουθούν να φαίνονται δυσκίνητοι για τον μέσο χρήστη. Ας δώσουμε ορισμένες συστάσεις σχετικά με την απλοποιημένη λύση του προβλήματος:

 1. Τα πρώτα 3 στάδια θα πρέπει να περάσουν σε κάθε περίπτωση - να μάθετε τον όγκο του εξατμισμένου αέρα, να αναπτύξετε ένα μοτίβο ροής και να υπολογίσετε τις διαμέτρους των αγωγών εξαγωγής.
 2. Η ταχύτητα ροής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m / s και να προσδιορίζει την διατομή των καναλιών. Δεν χρειάζεται να ξεπεραστεί η αεροδυναμική - βγάλτε τους αεραγωγούς σε ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων πάνω από τις μάσκες.
 3. Μέσα στο κτίριο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πλαστικούς σωλήνες - χάρη στους λείους τοίχους ουσιαστικά δεν αντιστέκονται στην κίνηση των αερίων.
 4. Το Ventkanaly, τοποθετημένο σε κρύα σοφίτα, πρέπει να είναι μονωμένο.
 5. Οι εκροές των ορυχείων δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από τους ανεμιστήρες, όπως συνηθίζεται στις τουαλέτες των διαμερισμάτων. Η πτερωτή δεν θα δώσει κανονική λειτουργία στον φυσικό εκχυτήρα.

Για την εισροή, εγκαταστήστε στα δωμάτια ρυθμιζόμενες βαλβίδες τοίχου, απαλλαγείτε από όλες τις ρωγμές, όπου ο ψυχρός αέρας μπορεί να εισέλθει ανεξέλεγκτα στο σπίτι.

Υπολογισμός της διάμετρος του αγωγού και της ισχύος της κουκούλας για την κουζίνα

Πώς να υπολογίσετε τη διάμετρο του αγωγού και την ισχύ του απορροφητήρα για την κουζίνα; Στην πραγματικότητα, όλα είναι απλά. Λαμβάνουμε τα αρχικά δεδομένα:

 1. Όγκος κουζίνας σε κυβικά μέτρα = επιφάνεια πολλαπλασιασμένη με το ύψος του δωματίου - 13 * 2,6 = 33,8 κυβικά μέτρα
 2. Κανονική απαιτούμενη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα στην κουζίνα - 6-8
 3. Η ρυθμιζόμενη ταχύτητα αέρα στον αγωγό σε οικιακούς χώρους είναι 3,5-5 m / s

Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζει τον απαιτούμενο αερισμό για τον χώρο της κουζίνας: 33.8 * 6 = 202,8 κυβικά μέτρα / ώρα ή 33,8 * 8 = 270,4 κυβικά μέτρα / ώρα. Κατά συνέπεια, η παραγωγικότητα της κουκούλας πρέπει να είναι τουλάχιστον 270,4 κύβος / ώρα

Γνωρίζοντας την ανταλλαγή αέρα που απαιτείται για την κουζίνα και την τυπική ταχύτητα αέρα στον αγωγό, υπολογίστε τη διάμετρο του αγωγού αέρα.

Για τον υπολογισμό της περιοχής του αγωγού χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος:

θ = L / 3600 * F, όπου:

θ - ταχύτητα ροής αέρα στη σωλήνωση της συσκευής εξαερισμού, μετρούμενη σε m / s,

L - ροή μάζας αέρα (η τιμή αυτή μετράται σε m 3 / h) ·

F - επιφάνεια διατομής του αγωγού, μετρούμενη σε m 2.

Είναι επίσης απαραίτητο να μετατραπεί η περιοχή διατομής σε διάμετρο:

D = √ F / 4 π, όπου:

D είναι η διάμετρος του κυκλικού καναλιού σε μέτρα.

F - η περιοχή της διατομής του σε m.

Στα 202,8 cu / h και ταχύτητα 5 m / s, απαιτείται διάμετρος 125 mm (απόδοση 221 cc / h)

Σε 270,4 cu / h και ταχύτητα 5 m / s, απαιτείται διάμετρος 150 mm (απόδοση 318 cc / h)

Για τον εαυτό μου, αποφάσισα να εγκαταστήσω έναν αγωγό αέρα διαμέτρου 125 mm, που θα μπορούσε να εγκατασταθεί και 150 mm, τότε η ταχύτητα του αέρα και το επίπεδο θορύβου θα ήταν μικρότερα και η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα θα ήταν μεγαλύτερη. Αλλά δεν ήθελα να μειώσω πολύ την οροφή, εμποδίζοντας τον αγωγό του αγωγού αέρα και το επίπεδο θορύβου έγινε ακόμα μικρότερο χάρη στο κιβώτιο γυψοσανίδας. Κοιτάξτε τα άρθρα "εξάτμιση στο δρόμο" "κατοικήσιμη κουζίνα με έπιπλα", όπου περιγράψαμε λεπτομερώς τον τρόπο με τον αεραγωγό τοποθετήθηκε και διακοσμήθηκε.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι για να είναι η ροή του αέρα όσο χρειάζεται, η εισροή αέρα του ίδιου όγκου - ανοίξτε το παράθυρο.

Πλαστικοί αγωγοί αερισμού: υπολογισμός, επιλογή και εγκατάσταση

Οι πλαστικοί αγωγοί εξαερισμού χρησιμοποιούνται για την παροχή κατοικιών και βιομηχανικών χώρων με ροή καθαρού αέρα, την εξάλειψη δυσάρεστων οσμών και την απομάκρυνση επιβλαβών καπνών. Σήμερα, τα πλαστικά κανάλια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω της πρακτικότητας, της ανθεκτικότητας, της ευκολίας εγκατάστασης και του σχετικά χαμηλού κόστους. Το άρθρο εξετάζει λεπτομερώς τον υπολογισμό, την επιλογή και την εγκατάσταση των αεραγωγών.

Το σύστημα εξαερισμού ως στοιχείο σχεδιασμού σε ένα μοντέρνο εσωτερικό

Αεραγωγοί αερισμού: τύποι, μεγέθη και ταξινόμηση

Μια ευρεία ποικιλία στη χρήση αεραγωγών στα συστήματα εξαερισμού προκαλεί ένα ευρύ φάσμα τύπων και σχεδίων. Υπάρχουν διάφορες παράμετροι που αποτελούν τη βάση της ταξινόμησης:

 • Σχήμα διατομής: ελλειπτικό, ορθογώνιο, στρογγυλό.
 • υλικό εκτέλεσης: πλαστικό, πλαστικό, χάλυβα,

Πλαστικό αεραγωγό ακτινικό ημι-άκαμπτο 75 mm

 • δυσκαμψία.
 • μέγεθος ή διάμετρος του τμήματος.
 • μέθοδος και τύπος σύνδεσης.
 • δομικό σχεδιασμό.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ευρείες καταναλωτικές ανάγκες και να δοθούν οι πιθανές επιλογές για τις κατασκευές, οι κατασκευαστές προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλαστικών αγωγών εξαερισμού. Έτσι, για ορθογώνια επίπεδη αεραγωγούς, οι τυπικές διαστάσεις κυμαίνονται από 100x55 έως 204x60 mm, η στρογγυλή διάμετρος είναι 100-200 mm.

Ταξινόμηση σύμφωνα με το σχήμα του τμήματος

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι τύποι διατομών είναι στρογγυλοί και ορθογώνιοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στο μέγεθος και το σχήμα του καναλιού, χρησιμοποιείται μια ελλειπτική έκδοση. Αυτή η διατομή επιτυγχάνεται με μηχανική κατεργασία ενός στρογγυλού προϊόντος σε ειδικές μηχανές.

Για την παραγωγή πλαστικών κυκλικών αγωγών απαιτείται μικρότερη ποσότητα υλικού και η τεχνολογία της παραγωγής τους είναι απλούστερη. Στην περίπτωση ορθογώνιας εκτέλεσης, το κόστος αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 20-30% κατά τη μετάβαση από την κυκλική διατομή. Η επιπλοκή της παραγωγικής διαδικασίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγωγοί αυτοί αποτελούνται από αρκετά ξεχωριστά μέρη.

Πλαστικοί αγωγοί αερισμού διαφόρων τύπων και μεγεθών

Τα κύρια επιχειρήματα για την επιλογή κυκλικό σχήμα είναι καλύτερα διαρροές (η οποία παρέχεται μονοκόμματη κατασκευή και την απουσία συγκολλήσεων), υψηλής ταχύτητας ροές ρεύματος αέρα, μειωμένο θόρυβο, μειωμένο βάρος και ευκολία εγκατάστασης.

Ως πλεονέκτημα των ορθογώνιων διαύλων, είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ της βέλτιστης τοποθέτησης στο διάστημα. Αυτή η φόρμα καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, είναι ευκολότερο να προσαρμόζεται στις λειτουργίες διάταξης, για παράδειγμα, όταν συνδυάζεται με ψευδοροφές.

Χρήσιμες συμβουλές! Αν η θέση της προβλεπόμενης θέσης του συστήματος εξαερισμού επιβάλλει περιορισμούς στις εγκάρσιες διαστάσεις των αγωγών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μεταβατικά στοιχεία για να αλλάξετε το σχήμα του τμήματος. Η εγκάρσια περιοχή των ευθυγραμμισμένων τμημάτων πρέπει να είναι η ίδια.

Ταξινόμηση σύμφωνα με το υλικό εκτέλεσης αεραγωγών

Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αεραγωγών διαφόρων τύπων εξαρτάται από την περιοχή εφαρμογής τους και τους πιθανούς περιορισμούς που επιβάλλονται από το υπάρχον σύστημα εξαερισμού.

Οι αγωγοί από γαλβανισμένο ατσάλι έχουν προστατευτική επίστρωση με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες

Ευρέως εξαπλωθεί τόσο στις συνθήκες της μεταφοράς των επιθετικών ροών του αέρα, και για χρήση σε όλους τους τύπους των κατοικιών έχει λάβει ένα πλαστικό ή τύπου PVC. Το πλαστικό είναι ένα ελαφρύ και απαλό υλικό, ανθεκτικό στην υγρασία, οξέα και αλκάλια. Λόγω της ερμητικότητας, από αυτήν παράγονται διάφορα στοιχεία σύνδεσης (γόνατα, δόντια, κάμψη).

Οι αγωγοί από γαλβανισμένο ατσάλι χρησιμοποιούνται σε συστήματα εξαερισμού που λειτουργούν σε μη διαβρωτικό περιβάλλον (θερμοκρασία μέχρι 80 ° C). Η προστατευτική επικάλυψη έχει αντιδιαβρωτικές ιδιότητες και αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, αλλά αυξάνει την τιμή εγκατάστασης των αεραγωγών ανά m2.

Οι μεταλλικοί τύπου αεραγωγοί παράγονται χρησιμοποιώντας δύο μεταλλικά στρώματα (συχνά κατασκευασμένα από κυματοειδές αλουμίνιο) και ένα στρώμα από αφρώδες πλαστικό. Αυτός ο τύπος έχει υψηλή αντοχή με μικρή μάζα. Τα προϊόντα έχουν αισθητική εμφάνιση και δεν χρειάζονται πρόσθετη θερμομόνωση. Το μειονέκτημα είναι το αυξημένο κόστος.

Χρήσιμες συμβουλές! Σε συνθήκες κατοικίας (ειδικά όταν οργανώνεται αερισμός στην κουζίνα του διαμερίσματος), είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πλαστικά καλώδια λόγω του λιγότερου θορύβου, του βάρους, της ευκολίας εγκατάστασης και του χαμηλότερου κόστους.

Άλλοι τύποι αεραγωγών περιλαμβάνουν πολυαιθυλένιο, πλαστικό βινυλίου και υαλοβάμβακα. Τα είδη αυτά χαρακτηρίζονται από υψηλή αντοχή στη διάβρωση, χαμηλό βάρος, δυνατότητα κάμψης σε όλα τα επίπεδα σε απεριόριστη γωνία.

Ταξινόμηση κατά ακαμψία

Από σήμερα, οι συνηθέστεροι είναι οι άκαμπτοι αεραγωγοί - ο όγκος όλων των συσκευών αερισμού στην αγορά επικεντρώνεται σε αυτόν τον τύπο. Συχνά, τα άκαμπτα κουτιά έχουν κυκλική ή ορθογώνια διατομή. Το φύλλο υλικού χρησιμοποιείται για την παραγωγή. Ως εξωτερική θερμομόνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί βασάλτο μαλλί.

Οι εύκαμπτοι αεραγωγοί για τον εξαερισμό παρουσιάζονται υπό μορφή κυματοειδούς (κυματοειδούς μανίκι), ο οποίος είναι κατασκευασμένος από PVC (PVC). Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί εξαιρετική ευκολία μεταφοράς και εγκατάστασης. Πριν αγοράσετε έναν εύκαμπτο αγωγό, πρέπει να λάβετε υπόψη τις ελλείψεις αυτού του τύπου. Τα λεπτά τοιχώματα έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου. Επίσης, η επιφάνεια ανακούφισης της αυλάκωσης επηρεάζει αρνητικά την ταχύτητα ροής αέρα κατά μήκος του σύρματος.

Ο τελευταίος τύπος είναι ημι-άκαμπτος. Πρόκειται για μια ενδιάμεση σύνδεση μεταξύ εύκαμπτων και άκαμπτων προϊόντων, συνδυάζοντας υψηλή αντοχή και ελαστικότητα. Τα μειονεκτήματα τέτοιων αεραγωγών περιλαμβάνουν τη μειωμένη ταχύτητα αέρα, η οποία επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση τους σε διακλαδισμένα συστήματα.

Στοιχεία συναρμολόγησης πλαστικού συστήματος εξαερισμού

Χρήσιμες συμβουλές! Μην περιορίζετε την επιλογή σε έναν μόνο τύπο αγωγού. Μια ευρεία γκάμα στοιχείων σύνδεσης καθιστά εύκολο το συνδυασμό στερεών και εύκαμπτων καναλιών. Αυτός ο συνδυασμός δεν επηρεάζει γενικά την απόδοση του συστήματος εξαερισμού.

Πλαστικοί αγωγοί αερισμού: μέθοδοι και τύποι σύνδεσης

Το πιο συνηθισμένο μέσο σύνδεσης των τμημάτων αγωγών είναι η σύνδεση με φλάντζες και δισκία. Η βάση της πρώτης είναι η εγκατάσταση φλαντζών, οι οποίες είναι προσαρτημένες στα τμήματα του αερισμού με πριτσίνια ή βίδες. Η στεγανοποίηση στα σημεία σύνδεσης επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ελαστικού και άλλων σφραγίδων.

Η σύνδεση χωρίς δισκία γίνεται με μια ταινία από λεπτό φύλλο χάλυβα και μεταλλικές ράγες.

Οι κύριοι τύποι σύνδεσης των σωλήνων αεραγωγών είναι:

 • (στις θέσεις σύζευξης ή διακλάδωσης του συστήματος).
 • τα γόνατα και οι στροφές (στους τόπους των στροφών του καναλιού).
 • προσαρμογείς (για τη μετάβαση από έναν κυκλικό αγωγό σε ένα ορθογώνιο ή, αντίθετα, τη σύνδεση μερών διαφόρων τμημάτων).
 • Συμπυκνωτές και διαχυτήρες (σε σημεία μετάβασης σε διαφορετικό μέγεθος). Το πρώτο στενεύει το κανάλι και το δεύτερο - επεκτείνεται.

Σχεδιασμός συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των πλαστικών σωλήνων εξαερισμού για εξαγωγή

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επίπεδες πλαστικές αγωγοί είναι πολύ δημοφιλείς για χρήση σε οικιακούς μη βιομηχανικούς χώρους. Εδώ είναι απαραίτητο να ξεχωρίσουμε τις ακόλουθες θετικές ιδιότητες τέτοιων προϊόντων:

 • επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία με οξείδωση, τα πλαστικά καλώδια δεν υποφέρουν από διάβρωση. Αυτό το χαρακτηριστικό απλοποίησε σε μεγάλο βαθμό το έργο των σχεδιαστών, εξαλείφοντας την ανάγκη παροχής πρόσθετων συστημάτων προστασίας. Η αντοχή στην οξείδωση κάνει τον ίδιο τον σχεδιασμό και τη διαδικασία της εγκατάστασής του πιο απλό.
 • Μείωση κόστους: Οι σωλήνες εξαερισμού PVC είναι σημαντικά (κατά 2-3 φορές) φθηνότερες από τα μεταλλικά ανάλογα.
 • η λεία εσωτερική επιφάνεια προωθεί τη μέγιστη ροή αέρα και δεν απαιτεί περιοδικό καθαρισμό.
 • η δυνατότητα να κόβουν μέρη του σύρματος στο χώρο και μια ευρεία γκάμα διαφορετικών εξαρτημάτων απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη συναρμολόγηση και την εγκατάσταση της δομής.
 • όχι την τοξικότητα και την πλήρη ασφάλεια τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον.

Μαζί με όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, οι εύκαμπτοι αγωγοί PVC έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα: χαμηλή πυραντίσταση.

Υπολογισμός των αεραγωγών

Ο υπολογισμός των αεραγωγών είναι ένα από τα σημαντικότερα στάδια στο σχεδιασμό του συστήματος παροχής αέρα. Πριν προχωρήσετε στην άμεση επιλογή της περιοχής της διατομής του καλωδίου, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε την απόδοση εξαερισμού με αέρα.

Οι αεραγωγοί από πλαστικό είναι ένα ποιοτικό και αξιόπιστο προϊόν με μεγάλη διάρκεια ζωής

Υπολογισμός της ροής αέρα μέσω του συστήματος εξαερισμού

Αρχικά, χρειάζεστε ένα σχέδιο του αντικειμένου, το οποίο υποδεικνύει την περιοχή και το σκοπό όλων των δωματίων. Η παροχή αέρα παρέχεται μόνο σε χώρους όπου οι άνθρωποι είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα (σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, μελέτη). Δεν διατίθεται κανένας αέρας στους διαδρόμους, καθώς φτάνει εκεί από τα σαλόνια και επιπλέον - στις κουζίνες και στις τουαλέτες. Από εκεί, η ροή αέρα αφαιρείται μέσω εξαερισμού. Αυτό το σύστημα εμποδίζει την εξάπλωση δυσάρεστων οσμών γύρω από το σπίτι ή το διαμέρισμα.

Η ποσότητα του παρεχόμενου αέρα για κάθε τύπο κατοικίας υπολογίζεται χρησιμοποιώντας το MGSN 3.01.01. και SNIP 41-01-2003. Η κανονική χωρητικότητα για 1 άτομο σε κάθε δωμάτιο είναι 60 m³ / h. Για ένα υπνοδωμάτιο, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί κατά 2 φορές στα 30 m³ / h. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, κατά τον υπολογισμό, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα άτομα που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στο δωμάτιο.

Χρήσιμες συμβουλές! Ο υπολογισμός των χαρακτηριστικών του συστήματος εξαερισμού μπορεί να γίνει χειροκίνητα με τους παραπάνω τύπους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές που απλοποιούν και επιταχύνουν τη λύση αυτού του προβλήματος.

Το επόμενο βήμα είναι ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα με πολλαπλότητα. Η πολλαπλότητα δείχνει πόσες φορές ανά ώρα υπάρχει πλήρης ανανέωση του αέρα στο δωμάτιο. Η ελάχιστη τιμή είναι μία. Αυτή η τιμή αποτρέπει τη στασιμότητα της ατμόσφαιρας στα δωμάτια.

Πριν από την εγκατάσταση των σωλήνων του συστήματος εξαερισμού, λαμβάνονται οι απαραίτητες μετρήσεις και ένας τεχνικός σχεδιασμός

Με βάση τα προαναφερθέντα, για τον προσδιορισμό της ροής του αέρα, απαιτείται να υπολογιστούν δύο παράμετροι ανταλλαγής αέρα: με πολλαπλότητα και με τον αριθμό των ατόμων από τα οποία επιλέγεται η υψηλότερη τιμή.

Υπολογισμός ανά αριθμό ατόμων:

L = N × Lκανόνα, όπου

Lκανόνα - Η κανονικοποιημένη τιμή ροής αέρα ανά άτομο (τυπική - 60 m³ / h, ενώ στον ύπνο - 30 m³ / h).

Υπολογισμός από την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα:

L = b × S × H, όπου

L - ικανότητα εξαερισμού, m³ / h;

β - πολλαπλότητα αέρα (κατοικίες - από 1 έως 2, γραφεία - από 2 έως 3).

S - επιφάνεια του δωματίου, m²;

H - κατακόρυφες διαστάσεις του δωματίου (ύψος), m².

Μετά τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα για κάθε δωμάτιο, οι τιμές που λαμβάνονται συνοψίζονται για κάθε μέθοδο. Όσο μεγαλύτερη είναι η απαιτούμενη χωρητικότητα εξαερισμού. Για παράδειγμα, οι τυπικές τιμές είναι:

 • δωμάτια και διαμερίσματα - 100-500 m³ / h;
 • εξοχικές κατοικίες - 500-2000 m³ / h;
 • γραφεία - 1000-10000 m³ / h

Οι εύκαμπτοι σωλήνες για το σύστημα αερισμού έχουν ελαφρύ βάρος και υψηλές παραμέτρους ευελιξίας

Μέθοδος υπολογισμού της διατομής των αεραγωγών

Για να υπολογίσετε την περιοχή των αεραγωγών, πρέπει να γνωρίζετε τον όγκο αέρα που πρέπει να ρέει μέσα από αυτά για μια χρονική περίοδο (σύμφωνα με το προηγούμενο στάδιο υπολογισμού) και τη μέγιστη παροχή. Οι υπολογισμένες τιμές της διατομής μειώνονται με την αύξηση της ταχύτητας του αέρα, ωστόσο, η στάθμη θορύβου αυξάνεται. Στην πράξη, για σπίτια και διαμερίσματα η ταχύτητα επιλέγεται μέσα σε 3-4 m / s.

Σχετικό άρθρο:

Υλικά κατασκευής. Τύποι τμημάτων αγωγών. Τρόποι σύνδεσης των στοιχείων του συστήματος. Καθαρισμός και απολύμανση των συστημάτων αεραγωγών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση συρμάτων χαμηλής ταχύτητας με μεγάλες διαστάσεις δεν είναι πάντοτε δυνατή λόγω της πολυπλοκότητας της τοποθέτησης στην οροφή. Μειώστε το ύψος της δομής μπορεί να χρησιμοποιεί ορθογώνια αγωγούς αέρα, που έχουν μια παρόμοια περιοχή διατομής μικρότερων διαστάσεων, σε σύγκριση με το στρογγυλό σχήμα. Ωστόσο, η ταχύτερη και ευκολότερη τοποθέτηση στρογγυλών εύκαμπτων καναλιών

Υπολογιστική μοντελοποίηση εσωτερικών μηχανολογικών δικτύων εξαερισμού

Ο υπολογισμός της περιοχής του αγωγού πραγματοποιείται σύμφωνα με τον τύπο:

Sγ = L x 2.778 / V, όπου

Sγ - ονομαστική περιοχή εγκάρσιας τομής του σύρματος, cm².

L - κατανάλωση αέρα, m³ / h;

V είναι η ταχύτητα του αέρα στο σύρμα, m / s.

2,778 - σταθερή για τον επανυπολογισμό διαφόρων διαστάσεων.

Ο υπολογισμός της πραγματικής επιφάνειας εγκάρσιας διατομής του αγωγού αέρα της κυκλικής διατομής γίνεται με τον τύπο:

Ο υπολογισμός της πραγματικής επιφάνειας των πλαστικών αγωγών ορθογωνικής διατομής γίνεται με τον τύπο:

S = Αχ Β / 100, όπου

S - πραγματική περιοχή αγωγού, cm².

Τα Α και Β είναι οι εγκάρσιες διαστάσεις του ορθογωνίου αγωγού, mm.

Χρήσιμες συμβουλές! Εάν είναι απαραίτητο να υπολογιστεί η ταχύτητα του αέρα στον αγωγό, είναι δυνατό να εκτελεστούν οι αντίστροφοι υπολογισμοί που περιγράφονται για την επιλεγμένη περιοχή εγκάρσιας διατομής του καναλιού.

Από τη σωστή μέτρηση του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται η ποιότητα της εκροής του μολυσμένου αέρα

Οι υπολογισμοί αρχίζουν με το κύριο κανάλι και εκτελούνται για κάθε κλάδο. Η ταχύτητα του αέρα στο κύριο κανάλι μπορεί να αυξηθεί στα 6-8 m / s. Πρέπει να προστεθεί ότι στα οικιακά συστήματα εξαερισμού χρησιμοποιούνται κατά κανόνα στρογγυλά κανάλια διαμέτρου 100-250 mm ή με παρόμοια επιφάνεια διατομής. Είναι πολύ βολικό να χρησιμοποιείτε καταλόγους αεραγωγών για την επιλογή πλαστικών αγωγών για εξαερισμό.

Δώστε προσοχή! Κατά την επιλογή, είναι απαραίτητο να καθοδηγείται από τη συμμόρφωση των χαρακτηριστικών του προϊόντος με τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από την GOST. Οι αεραγωγοί πρέπει επίσης να διαθέτουν πιστοποιητικά ποιότητας.

Οργάνωση του εξαερισμού στην κουζίνα

Όταν επιλέγετε μια κουκούλα στην κουζίνα, πρέπει να αποφασίσετε πώς να αφαιρέσετε τις δυσάρεστες μυρωδιές και τους ατμούς - ανακυκλώνοντας τον αέρα ή εξαερώνοντας αέρια μέσα στον αγωγό εξαερισμού. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη επιλογή έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Αξίζει να προσθέσουμε ότι οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές μπορούν να λειτουργήσουν και με τους δύο τρόπους, εντούτοις, ελλείψει του καναλιού, μπορούν να εργαστούν μόνο για ανακύκλωση.

Σε απαγωγείς χωρίς αεραγωγούς, ο ανεμιστήρας εισέρχεται και διοχετεύει αέρα μέσω των φίλτρων, καθαρίζοντάς τον έτσι. Οι καταναλωτές που επιλέγουν αυτήν την κατηγορία συσκευών καθοδηγούνται συχνά από χαμηλή τιμή και εύκολη εγκατάσταση. Ωστόσο, τα βασικά μειονεκτήματά τους είναι η ανάγκη περιοδικής αντικατάστασης των φίλτρων και μάλλον χαμηλών επιδόσεων.

Τρισδιάστατο μοντέλο του έργου του συστήματος εξαερισμού

Η δεύτερη επιλογή είναι η λειτουργία συσκευών στη λειτουργία εξαγωγής αέρα. Ταυτόχρονα, το αέριο αναρροφάται επίσης από τον ανεμιστήρα, μετά περνάει μέσα από το συλλέκτη λίπους και ρίχνεται μέσα στον άξονα αερισμού. Αυτή η προσέγγιση είναι πιο αποτελεσματική, αλλά απαιτεί περισσότερη εγκατάσταση και επιπλέον κόστος για την οργάνωση της βρύσης. Το κανάλι πρέπει να είναι αεροστεγές, συνιστάται επίσης να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα που κόβει τη ροή του αέρα από το δρόμο προς το δωμάτιο.

Μετά την επιλογή ενός πλαστικού αγωγού για την εξαγωγή στην κουζίνα, μπορείτε να το αγοράσετε σε προσιτή τιμή απευθείας από τον κατασκευαστή.

Τοποθέτηση και τοποθέτηση αεραγωγών

Η πρώτη μέθοδος είναι η στερέωση με φουρκέτα και προφίλ. Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, που πραγματοποιείται μέσω του προφίλ σε σχήμα L και Z. Ταυτόχρονα, το προφίλ είναι στερεωμένο στο κιβώτιο χρησιμοποιώντας βίδες με αυτοκόλλητη βίδα. Στο σημείο στερέωσης, τοποθετούνται ελαστικές σφραγίδες στο στέλεχος για τη μείωση του θορύβου και την επιβράδυνση των κραδασμών.

Κατά την εγκατάσταση μεγάλων κεντρικών αγωγών εξαερισμού, οι φουρκέτες και οι τρεξίματα χρησιμοποιούνται συχνότερα. Ο δίαυλος στηρίζεται στην οπισθέλκουσα και οι προεξοχές περιορίζουν τις πιθανές πλευρικές μετατοπίσεις. Επίσης, για καλύτερη στερέωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελαστικό στεγανωτικό. Αυτή η στερέωση αφήνει τον αγωγό σφιχτό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό κατά την εγκατάσταση στοιχείων ηχομόνωσης και θερμομόνωσης.

Οι πλαστικοί αγωγοί χαρακτηρίζονται από χαμηλό κόστος, χωρίς διάβρωση, εύκολη εγκατάσταση

Η στερέωση με ζυγό και φουρκέτα είναι προτιμότερη για την εγκατάσταση κυκλικών καναλιών. Τα μικρά τμήματα του εύκαμπτου αγωγού μπορούν να στερεωθούν χωρίς φουρκέτα.

Η στερέωση της διάτρητης ταινίας είναι καθολική. Η μέθοδος είναι κατάλληλη για ορθογώνιους και κυκλικούς πλαστικούς αγωγούς. Μαζί με τη φθηνή εγκατάσταση, η δομή δεν είναι άκαμπτη και μπορεί να δονείται αισθητά.

Εγκατάσταση εύκαμπτου κυματοειδούς αγωγού αέρα

Τα εύκαμπτα και ημι-άκαμπτα κανάλια μιας μικρής διατομής, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται σε διαμερίσματα ως αεραγωγοί για κουκούλες κουζίνας. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

 • Η σήμανση της κύριας γραμμής πραγματοποιείται σύμφωνα με τα σχέδια ή το σχέδιο εγκατάστασης. Στο ανώτατο όριο, οι γραμμές χρησιμοποιούνται για να υποδείξουν τη διαδρομή των καναλιών.
 • εγκατάσταση συνδετήρων. Για να αποφευχθεί η χαλάρωση, οι πείροι συνδέονται κάθε 40 εκατοστά κατά μήκος της γραμμής σήμανσης, οι σφιγκτήρες στερεώνονται πάνω τους.

Ο εύκαμπτος αγωγός είναι ιδανικός για εγκατάσταση σε περιορισμένους χώρους

 • τη μέτρηση του μήκους του αγωγού. Οι μετρήσεις των μανικιών πρέπει να πραγματοποιούνται στη μέγιστη ένταση τους.
 • για κοπή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι και να συνδέσετε το σφάγιο με ένα σνακ. Η απομόνωση κόβεται μόνο σε γάντια.
 • για την αύξηση του μήκους του αγωγού - τα δύο μέρη του χιτωνίου τοποθετούνται στη συνδετική φλάντζα και στερεώνονται με σφιγκτήρα.
 • το άκρο του χιτωνίου ευθυγραμμίζεται με το ακροφύσιο ή τη φλάντζα της μάσκας εξαερισμού.
 • Περαιτέρω, πραγματοποιείται άμεση εγκατάσταση του εύκαμπτου αγωγού. Το χιτώνιο υπό τάση μεταφέρεται διαμέσου των εγκατεστημένων σφιγκτήρων μέχρι το σημείο σύνδεσης με τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο.
 • Μια ξεχωριστή βρύση γίνεται για κάθε τρύπα που παρέχεται από το έργο.

Χρήσιμες συμβουλές! Στην περίπτωση όπου ο χώρος οροφής περιορίζει τη διάμετρο του καναλιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μετάβαση από ένα κυκλικό σε ένα ορθογώνιο αγωγό με την ίδια διατομή.

ΜΕγκατάσταση ενός εύκαμπτου μονωμένου αγωγού

Εγκατάσταση μονωμένο αγωγό που πραγματοποιήθηκε κατά παρόμοιο τρόπο, αλλά υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις κατά την κοπή ή χιτώνιο ευθυγράμμιση χρειάζεται να ξεβιδώσετε το μονωτικό στρώμα περισσότερο cut / join το εσωτερικό πλαίσιο και φλάντζα, σφραγίζοντας ένωση, οπότε η μόνωση πίσω στην αρχική θέση και πάλι και στερεώστε μονωμένο.

Κατά την κατασκευή ενός αγωγού θερμικής μόνωσης, ορυκτοβάμβακα ή υαλοβάμβακα

Το θερμομονωτικό περίβλημα συνδέεται με το σώμα του αεραγωγού με ταινία αλουμινίου και σφιγκτήρες. Απομονώνουν επίσης το εξωτερικό στρώμα.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σύνδεση φλάντζας μπορεί να είναι ένα αδύναμο σημείο κατά την εγκατάσταση ενός ηχομονωτικού αγωγού. Η εξασθένηση του ήχου αυξάνεται τοποθετώντας πλήρως το κανάλι στον σωλήνα (χωρίς κενά). Τα ίδια υλικά χρησιμοποιούνται για τη σφράγιση.

Εγκατάσταση πλαστικών αγωγών για την εξαγωγή στην κουζίνα

Μετά την επιλογή στον κατάλογο των πλαστικών ορθογωνικών αγωγών για τον εξαερισμό και την απόκτηση όλων των απαραίτητων στοιχείων, μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση. Η δοκιμαστική συναρμολόγηση των κόμβων πραγματοποιείται στο πάτωμα ή στο τραπέζι, τα οποία στη συνέχεια αναρτώνται από την οροφή ή συνδέονται στον τοίχο. Η σύνδεση των ευθύγραμμων τμημάτων πραγματοποιείται με συνδέσμους. Τα διαμορφωμένα στοιχεία συνδέονται με θηλιές, οι οποίες, με τη σειρά τους, λαμβάνονται με κοπή από ένα ευθύ τμήμα των τμημάτων του απαιτούμενου μήκους.

Τα στοιχεία σύνδεσης στα συστήματα εξαερισμού κατασκευάζονται με ακροφύσια μεγάλης διαμέτρου για την πυκνή εισαγωγή ευθύγραμμων καναλιών. Ως εκ τούτου, για τη σύνδεση, για παράδειγμα, ένα τσάι με μια βρύση είναι απαραίτητη με τη βοήθεια ενός ευθύγραμμου μικρού σωλήνα (θηλή). Μετά τη σύνδεση, αυτή η περιοχή αποκρύπτεται εντελώς από τους σωλήνες διακλάδωσης.

Το σύστημα κυκλοφορίας αέρα μπορεί να είναι στο κάλυμμα δαπέδου

Στοιχεία διαρροής στις αρθρώσεις και τα κενά μπορεί να προκαλέσουν αναρρόφηση αέρα, επομένως καλύπτονται με στεγανωτικό πριν από την ένωση. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η χρήση βιδών με αυτοκόλλητες βίδες οδηγεί επίσης σε αποσυμπίεση.

Μερικοί εργολάβοι βιδώνουν πλαστικούς αγωγούς για εξαγωγή στην ανάρτηση ή στη βάση με βίδες. Όταν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος εγκατάστασης αγωγών, η τιμή μειώνεται και η ίδια η διαδικασία επιταχύνεται σημαντικά. Η σωστή τοποθέτηση του καναλιού στους σφιγκτήρες, που καλύπτουν σφιχτά το σωλήνα. Αυτή η βάση είναι εφοδιασμένη με ελαστικό παρέμβυσμα και είναι κατασκευασμένη ειδικά για στερέωση στο στήριγμα στον τοίχο ή τους πείρους ανάρτησης.

Οι προεξοχές του απαιτούμενου μήκους συνδέονται με τις πλάκες μέσω αγκυρίων ή άλλου υλικού. Επίσης πωλούνται πλαστικοί βραχίονες και σφιγκτήρες με τη μορφή μανδάλων. Τα στοιχεία αυτά απλοποιούν και επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία εγκατάστασης.

Παράδειγμα εγκατάστασης αερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Η οργάνωση του συστήματος εξαερισμού είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Η περιγραφείσα απλή τεχνική υπολογισμού σας επιτρέπει να επιλέξετε εύκολα τα απαραίτητα στοιχεία και μια ευρεία γκάμα καναλιών εξαέρωσης και στοιχείων σύνδεσης απλοποιεί την τοποθέτηση και την εγκατάσταση πλαστικών αγωγών σε ένα περιορισμένο χώρο των συνήθων καθισμάτων.