Πώς είναι τοποθετημένο το ψυγείο του υπολογιστή;

Στους ψύκτες ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούνται μηχάνημα χωρίς ψήκτρες, αλλά ΔΥΟ ΦΑΣΗ και όχι συνηθέστεροι τριφασικοί.


1 - ρότορα με πτερωτή
2 - στάτορα με περιέλιξη
3 - κάρτα ελέγχου
4 - μόνιμο μαγνήτη με τη μορφή δακτυλίου
5 - Τσιπ ελέγχου (με αισθητήρα Hall) FS276

Η τάση τροφοδοσίας είναι 3. 20 V (για ξεχωριστή τροφοδοσία των περιελίξεων και των τσιπ, έως 30 V μπορεί να τροφοδοτηθεί στις περιελίξεις), το μέγιστο συνεχές ρεύμα περιέλιξης είναι 0,4 Α.

pinout του τσιπ FS276:

Λειτουργικό διάγραμμα του τσιπ FS276:

 • Εάν κοντά στον αισθητήρα Hall υπάρχει βόρεια (Ν) πόλος του μαγνητικού δακτυλίου, τότε είναι ανοικτό ένα τρανζίστορ συνδεδεμένο στην περιέλιξη 1.
 • Αν υπάρχει νότια (S) πόλου του μαγνητικού δακτυλίου, τότε είναι ανοιχτό ένα τρανζίστορ συνδεδεμένο με την περιέλιξη 2.

Ο ψυγείο συνδέεται ως εξής:
κόκκινο καλώδιο - στην τροφοδοσία τάσης "συν" (12 V).
μπλε καλώδιο - σε "μείον" την τάση τροφοδοσίας (12 V).
κίτρινο καλώδιο - έξοδος στροβιλομέτρου.

Πώς να συνδέσετε το ψυγείο στο τροφοδοτικό; Συνδέστε το συνδετήρα του ψυγείου.

Ψυγείο - αυτό δεν είναι μόνο ένα ψυγείο, αλλά και μια ροή αέρα. Σήμερα θα συζητήσουμε το θέμα - πώς να συνδέσετε το ψυγείο στο τροφοδοτικό άμεσα. Οι εφαρμογές μπορούν να είναι μαζικές, αλλά κυρίως οπαδούς από τα συστήματα ψύξης του υπολογιστή χρησιμοποιούνται ως "ανεμογεννήτριες" σε μία ή την άλλη μορφή. Κάποιος να τους χρησιμοποιεί ως ένα αγαπημένο φυσάει ο καιρός είναι ζεστός, κάποια βγήκε στον αέρα τοπικό σταθμό εργασίας από τον καπνό κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης... Η δημοτικότητα της χρήσης των ψυκτών (τους οπαδούς τους) για «απόκοσμη» προβλήματα μπορεί να εξηγηθεί από τη σχετική φτήνια και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης. Προσωπικά, έχω δει ένα παράδειγμα της χρήσης τους αερισμού σε μικρά δωμάτια, μπάνιο,... Αν δεν ξέρετε - πώς να συνδέσετε το ψυγείο στο τροφοδοτικό, τότε κάτω από την περικοπή θα βρείτε μια λεπτομερή οδηγία αυτής της πολύ απλής διαδικασίας.

Μια μικρή απόκλιση - όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα για τις ανάγκες σας, προσέξτε την κατανάλωση ισχύος του ψυγείου, τη "αντοχή" του και τη μορφή του πτερωτή. Από αυτές τις παραμέτρους εξαρτάται η ποσότητα του αντληθέντος αέρα και το επίπεδο θορύβου που δημιουργούν οι λεπίδες. Θυμηθείτε ότι οι οπαδοί έχουν συνήθως τυποποιημένα μεγέθη, από τα οποία σήμερα είναι τα πιο δημοφιλή Ψύκτες 80mm και 120mm.

Δώστε προσοχή ψυγείου. Συνήθως έχει 3 ή 4 επαφές. Προηγουμένως, συνδέονταν μέσω ενός διαχωριστή σε ένα μεγάλο molex, τώρα δεν κάθε μονάδα συστήματος συναντά ακόμη συσκευές με τέτοιο molex. Παρεμπιπτόντως, ορισμένοι τεχνίτες, που λάτρευαν υπολογιστές modding, τους έδειξαν αποτελεσματικά με τη βοήθεια ενσωματωμένων φωτεινών LED. Έχουν σύγχρονους ψύκτες Οι σύνδεσμοι έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος, όπου πρώτη επαφή αριθμημένο και είναι "μείον", το δεύτερο "συν", το τρίτο μεταδίδει δεδομένα σχετικά με την τρέχουσα ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής, και το τέταρτο ελέγχει την ταχύτητα περιστροφής.

Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να φτιάξετε μια πομπή εκδοχή ενός αυτόνομα κατασκευασμένου "φυσητήρα" από ένα συμβατικό ψυγείο και Μπαταρίες τύπου CRONA (με τους οπαδούς ενός μικρού μεγέθους). Εάν υπάρχει μια πρίζα κοντά, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παλιό μονάδα τροφοδοσίας υπολογιστή (πώς να τρέξετε το PSU με ένα κλιπ χαρτιού) ή ένα φορτιστή από το φορητό υπολογιστή, αν είναι διαθέσιμος και είναι κατάλληλος για την τάση τροφοδοσίας 8-12 volts. Οι ιδέες και οι ανάγκες μπορούν να είναι μαζικές και, ελπίζω, δεν θα έχετε προβλήματα με την εφαρμογή τους συνδέοντας το ψυγείο με ένα βολικό μοντέρνο συνδετήρα.

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι διαχωριστές Molexes που βρίσκονται στα χέρια του modder.

Computer76

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΛΙΓΑ

Συσκευή ψυγείου συσκευής.

Η ψυκτική συσκευή ή πώς λειτουργεί ο ανεμιστήρας ανεμιστήρα;

Το άρθρο περιγράφει την αρχή λειτουργίας και τη συσκευή ενός ανεμιστήρα υπολογιστή / φορητού υπολογιστή. Δεν θα έλεγα ότι το περιεχόμενο του άρθρου θα είναι ζωτικής σημασίας για τους χρήστες, αλλά μια μικρή τάξη master στη συσκευή πλήρωσης του προγράμματος-ψηφιακού φίλου σας δεν θα βλάψει κανέναν.

Έτσι, υπάρχει ένας υπολογιστής - αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επίσης ένα σύστημα ψύξης για ορισμένα εξαρτήματα. Συμπεριλαμβανομένης της ενεργής, η οποία συνεπάγεται μια σειρά συσκευών για την εξαναγκασμένη αφαίρεση θερμότητας. Έτσι, τουλάχιστον μερικοί θορυβώδεις οπαδοί στον υπολογιστή είναι εγγυημένοι. Ποιοι τύποι ανεμιστήρων φυσούν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι, ξέρετε από το άρθρο Ψυγείο: βασικές έννοιες. Τώρα μιλάμε για την πλήρωσή του.

Το ψυγείο αποσυναρμολογείται.

Οι περισσότεροι θαυμαστές μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να ελεγχθούν. Αφαιρέστε την επικολλημένη ετικέτα από την πλευρά των καλωδίων, ανοίγοντας την πρόσβαση στο πλαστικό / λαστιχένιο βύσμα, το οποίο εξάγουμε:

πλαστικό ή μέταλλο Μοχλός semiring οποιοδήποτε αντικείμενο με ένα αιχμηρό άκρο (χαρτικά μαχαίρι, κατσαβίδι ώρα επίπεδη σχισμή, κλπ) και αφαιρέστε από τον άξονα. Το μάτι ανοίγει τον κινητήρα, ο οποίος λειτουργεί από ένα συνεχές ρεύμα με μια αρχή χωρίς ψήκτρες. Στη πλαστική βάση του δρομέα με ένα πτερωτή, ένας μαγνήτης από όλο το μέταλλο είναι στερεωμένος γύρω από τον άξονα και ένα μαγνητικό πηνίο πάνω σε έναν στάτορα. Όταν η τάση εφαρμόζεται στον στάτορα, ο άξονας του ψυγείου αρχίζει να περιστρέφεται. Τάση τάσης - 12 Volts:

το άκρο του κατσαβιδιού κολλημένο στο μαγνητικό κύκλωμα από όλο το μέταλλο

Δεν είδα τους μηχανισμούς βούρτσας για το ψυγείο. Υπάρχει η υποψία ότι όλοι αυτοί οι ανεμιστήρες έχουν έναν μηχανισμό περιστροφής χωρίς ψήκτρες: είναι, τελικά, αξιοπιστία, οικονομία, χαμηλό θόρυβο και δυνατότητα ρύθμισης. Αλλά πριν μεταβείτε στο ηλεκτρικό σύστημα, θυμόμαστε ότι οι ψύκτες είναι πολλών τύπων σύμφωνα με την αρχή της σύνδεσης:

Αλλά θυμηθείτε. Εάν, για παράδειγμα, σας ενδιαφέρει ο αισθητήρας που είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του, ο ψύκτης είναι πιθανό να πρέπει να θυσιάζεται. Σχεδόν όλες αυτές οι συσκευές είναι ανίκανες.

Ψυγική συσκευή 2 ακίδων

Το απλούστερο ψυγείο με δύο καλώδια. Το πιο συχνό χρώμα είναι μαύρο και κόκκινο. Μαύρο - εργασία "μείον" το διοικητικό συμβούλιο, κόκκινο - ισχύς 12 V. Του, το ψυγείο, ο σκοπός - να φυσήξει ότι υπάρχουν δυνάμεις με την αρχή της «ενεργοποίησης και απενεργοποίησης»:

 • οι ρόλοι δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο που προκαλεί την περιστροφή του δρομέα μέσα στο μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από τον μαγνήτη
 • Ο αισθητήρας Hall αξιολογεί την περιστροφή (θέση) του δρομέα.

Ορισμένες από αυτές τις μονάδες ψύξης είναι ακόμα διαθέσιμες με έναν τετραπολικό πώμα molex, που σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε απευθείας από το τροφοδοτικό.

Η συσκευή ενός ψυγείου 3 ακίδων

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος φυσητήρα. Αν είστε εξοικειωμένοι με καλώδια μείον και 12 βολτ, τότε υπάρχει μια τρίτη καλωδίωση "tacho". Τοποθετείται απευθείας στο πόδι του αισθητήρα και το κύκλωμα μοιάζει με αυτό:

Ναι, μια φορά ήταν μια πραγματική καινοτομία - η παρακολούθηση της ταχύτητας του μηχανήματος. Ήταν επίσης χρήσιμο για τους χρήστες υπολογιστών. Και εδώ, με το χρώμα των καλωδίων, αρχίζει μια διαφωνία, στην οποία, ωστόσο, υπάρχουν τάσεις. Σχεδόν πάντα είχα ψύκτες με τέτοιο χρώμα καλωδίων στον συνδετήρα:

Συσκευή ψύξης 4 ακίδων

Η πιο σύγχρονη έκδοση. Εδώ, η ταχύτητα περιστροφής δεν μπορεί μόνο να διαβαστεί αλλά και να αλλάξει. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια μιας ώθησης από τη μητρική πλακέτα. Θεωρητικά μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι ψύκτες, αλλά ο εκπρόσωπος είναι σε θέση πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να επιστρέψει στο στροφόμετρο (3-pin για να είναι σωματικά σε θέση, επειδή ο αισθητήρας και ο ελεγκτής κάθονται σε ισχύ υποκατάστημα) λειτουργία. Εάν ενεργοποιήσετε ένα σήμα στον αισθητήρα και στο ταχο, απλά θα βγουν παράλληλα και η διαδικασία ρύθμισης και ανάγνωσης θα είναι λανθασμένη. Έτσι, μόνο 4 ακίδες κάτω από τα σήματα "αυτόνομο":

Το pinout των ψυκτικών συνδέσεων μπορεί επίσης να ποικίλει:

Το σήμα ελέγχου της ταχύτητας από τη μητρική πλακέτα, συνήθως 5 V, είναι παλλόμενου χαρακτήρα. διαφορετικά κάθεται στο κύτος.

Η διαδικασία σύνδεσης του ανεμιστήρα με την τροφοδοσία του υπολογιστή - οδηγίες και εντοπισμός του ψυγείου

Η λειτουργία των περισσότερων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων του Η / Υ συνοδεύεται από αυξημένη απελευθέρωση θερμότητας. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος ψύξης είναι η ενεργή (αναγκαστική, ανεμιστήρας). Αλλά όλοι γνωρίζουν πώς να συνδέσουν σωστά το ψυγείο με το BS του υπολογιστή; Εδώ με αυτό λεπτομερώς και να καταλάβει.

Κατ 'αρχήν, η εργασία είναι απλή - απλά πρέπει να εγκαταστήσετε το ψυγείο στη θέση του και να συνδέσετε τα καλώδια συγκεκριμένου χρώματος στις απαραίτητες επαφές της μονάδας τροφοδοσίας του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως διάφορες αποχρώσεις, ανεξάρτητα από τις οποίες δεν μπορεί να γίνει η σωστή σύνδεση.

Πρώτον, πωλούνται ανεμιστήρες υπολογιστών με διαφορετικά σχέδια συνδετήρων. Μπορούν να έχουν από 2 έως 4 επαφές. Αλλά υπάρχουν πάντα τέσσερα συμπεράσματα για την τροφοδοσία του υπολογιστή στον οποίο γίνεται η σύνδεση.

Δεύτερον, τα δροσερά καλώδια μπορούν να έχουν μία από τις δύο επιλογές χρωματισμού.

Τρίτον, οι επεξεργαστές σημειωματάριων απαιτούν ειδικό καθεστώς θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, οι οπαδοί τους ενεργοποιούνται μόνο περιοδικά, όπως είναι απαραίτητο. Είναι διαφορετικό στους επιτραπέζιους υπολογιστές. Το καθήκον του ψυγείου είναι να παρέχει συνεχή ψύξη των ηλεκτρονικών τους, δηλαδή είναι για τη συνεχή λειτουργία του. Και εδώ έρχεται ήδη στο προσκήνιο ένας δείκτης όπως ο "θορυβώδης" του ανεμιστήρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επιθυμητό να μειωθεί ακόμη και ελαφρά η ονομαστική τάση του ψυγείου (στάνταρ +12 V). Από την απόδοση ψύξης της μονάδας συστήματος αυτό δεν θα επηρεάσει σημαντικά, αλλά η άνεση του χρήστη θα εξασφαλιστεί.

Διαδικασία σύνδεσης

Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή

Η απλή απενεργοποίηση του υπολογιστή με το κουμπί δεν είναι η καλύτερη λύση. Πρέπει να απομονωθεί εντελώς από το ρεύμα, δηλαδή τραβήξτε το φις από την πρίζα ή βάλτε το διακόπτη του φίλτρου δικτύου στη θέση "off".

Κλείστε το ψυγείο στη θέση του

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το πλευρικό κάλυμμα, να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα στον προοριζόμενο για αυτό χώρο και να το στερεώσετε με τα μπουλόνια. Είναι απαραίτητο να προσέξετε την ένδειξη κατεύθυνσης της περιστροφής της πτερωτής (βέλος στο άκρο του ψυγείου). Ανάλογα με τον τρόπο που βρίσκεται ο ανεμιστήρας, η ροή αέρα μπορεί να κατευθύνεται τόσο προς το εσωτερικό του υπολογιστή (απόσυρση) όσο και προς αυτό. Και αυτό επηρεάζει άμεσα την απόδοση ψύξης των ηλεκτρονικών συστημάτων της μονάδας συστήματος. Για να μην γίνει λάθος, είναι επιθυμητό να αντικατασταθεί το ψυγείο "ένα προς ένα", επομένως δεν είναι επιθυμητό να αφαιρεθεί το ελαττωματικό πριν να αποκτηθεί ένα νέο.

Σύνδεση στο τροφοδοτικό

Ο συγγραφέας δεν γνωρίζει ποιος ανεμιστήρας θα εγκαταστήσει ο αναγνώστης αντί του αποτυχημένου. Αυτό μπορεί να είναι ένα δεύτερο χέρι από άλλο υπολογιστή ή να αγοράσει, αλλά όλα έρχονται σε διάφορες τροποποιήσεις. Συνεπώς, εξετάζονται μόνο οι πιθανές επιλογές.

Η εικόνα δείχνει την έξοδο των ψυκτικών συνδέσεων ανάλογα με τον αριθμό των επαφών. Εάν ο αριθμός τους δεν συμπίπτει με τις εξόδους του PSU του υπολογιστή, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε προσαρμογείς. Σε παρένθεση - η ένδειξη χρώματος των αγωγών στη δεύτερη έκδοση.

Σήμανση καλωδίων

 • +12 V-Cr (W).
 • -12 V - πάντα μαύρο.
 • Η γραμμή ταχομέτρου είναι ZHL (Zel).
 • Ο έλεγχος ταχύτητας είναι μπλε.

Υποδοχή τροφοδοσίας υπολογιστή
Συνδέστε το συνδετήρα του ψυγείου

Ορισμένα άρθρα δίνουν συστάσεις για την αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής της πτερωτής με τη βοήθεια του περιορισμού των αντιστάσεων. Η ισχύς τους είναι περίπου 1,2 - 2 W και οι διαστάσεις είναι κατάλληλες. Ήδη - δεν είναι αρκετά βολικό. Γενικά, αυτό είναι κατανοητό. Αλλά εδώ με ποια κριτήρια για να επιλέξετε την αξία της αντίστασης, εάν ο χρήστης με el / τεχνολογία στην καλύτερη περίπτωση μόνο για να "εσείς"; Και στη χειρότερη περίπτωση - με κάθε τρόπο.

Ο συγγραφέας συμβουλεύει να μην πειραματιστεί και, αν το επιθυμεί, να συμπεριλάβει μια δίοδο στο κύκλωμα. Ανεξάρτητα από τον τύπο, θα παρέχει σίγουρα μια ορισμένη πτώση τάσης της τάξεως των 0,6 έως 0,85 βολτ. Εάν θέλετε να μειώσετε ακόμα περισσότερο την βαθμολογία, μπορείτε να χρησιμοποιείτε με συνέπεια 2 έως 3 ημιαγωγούς. Για να το κάνετε αυτό, δεν χρειάζεται να κάνετε υπολογισμούς μηχανικής ή να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Σύνδεση του ψυγείου: σύνδεση ανεμιστήρων 3 και 4 ακίδων

Κάθε σπίτι έχει συσσωρεύσει πολλούς οπαδούς υπολογιστών: ψύκτες από τον επεξεργαστή, κάρτες γραφικών και τροφοδοτικά PC. Μπορούν να αντικατασταθούν με καύση και μπορούν να συνδεθούν απευθείας στην τροφοδοσία. Οι εφαρμογές μπορούν να είναι μαζικές: όπως φυσώντας σε ζεστό καιρό, εξαερισμό του χώρου εργασίας από καπνό κατά τη συγκόλληση, σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και ούτω καθεξής.

Οι ανεμιστήρες έχουν συνήθως τυποποιημένα μεγέθη, εκ των οποίων τα πλέον δημοφιλή είναι τα ψύκτες των 80 mm και 120 mm. Η σύνδεση τους είναι επίσης τυποποιημένη, οπότε το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ο ακροδέκτης 2, 3 και 4 ακίδων.

Στη σύγχρονη πίνακες σύστημα που βασίζεται στις έκτη ή έβδομη επεξεργαστές Intel γενιάς που συνήθως χρησιμοποιεί μόνο 4 συνδέσεις pin, και το pin 3 είναι ήδη υποχωρεί στο παρελθόν, έτσι ώστε να μπορούμε να τις δούμε μόνο στις παλαιότερες γενιές των οπαδών και των ψυκτών. Όσο για τη θέση της εγκατάστασής τους - στο PSU, τον προσαρμογέα οθόνης ή τον επεξεργαστή, δεν έχει σημασία, δεδομένου ότι η σύνδεση είναι στάνταρ και το κύριο πράγμα εδώ είναι το pinout του συνδετήρα.

Συνδέστε το ψυγείο 4 ακίδων

Εδώ, η ταχύτητα περιστροφής δεν μπορεί μόνο να διαβαστεί αλλά και να αλλάξει. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια μιας ώθησης από τη μητρική πλακέτα. Μπορεί σε πραγματικό χρόνο να επιστρέψει πληροφορίες στο tachogenerator (ο 3-pin δεν μπορεί να το κάνει αυτό, καθώς ο αισθητήρας και ο ελεγκτής κάθονται στην ίδια γραμμή παροχής ρεύματος).

Συνδέστε τον ακροδέκτη 3 ακίδων του ψυγείου

Ο πιο συνηθισμένος τύπος ανεμιστήρα είναι 3 ακίδες. Εκτός από τα καλώδια μείον και 12 volt, εμφανίζεται μια τρίτη, καλωδίωση "tacho". Τοποθετείται απευθείας στο πόδι αισθητήρα.

 • Μαύρο καλώδιο - γείωση (Ground / -12V);
 • Κόκκινο σύρμα - συν (+ 12V);
 • Κίτρινο σύρμα - RPM.

Συνδέστε τα καλώδια των 2 ακίδων ψυγείου

Το απλούστερο ψυγείο με δύο καλώδια. Το πιο συχνό χρώμα είναι μαύρο και κόκκινο. Μαύρο - εργασία "μείον" το διοικητικό συμβούλιο, κόκκινο - ισχύς 12 V.

Εδώ, τα πηνία δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο που προκαλεί την περιστροφή του ρότορα μέσα στο μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από τον μαγνήτη, και ο αισθητήρας Hall υπολογίζει την περιστροφή (θέση) του δρομέα.

Πώς να συνδέσετε έναν ψύκτη 3 ακίδων σε έναν 4 ακίδων

Για να συνδέσετε ένα ψυγείο 3 ακίδων με τον συνδετήρα 4 ακίδων στη μητρική πλακέτα για τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας του λογισμικού, ακολουθεί το παρακάτω σχήμα:

Εάν ο ανεμιστήρας τριών συρμάτων είναι απευθείας συνδεδεμένος με την υποδοχή 4 ακίδων στη μητρική πλακέτα, ο ανεμιστήρας θα περιστρέφεται πάντα, επειδή η μητρική πλακέτα δεν θα μπορεί να ελέγξει τον ανεμιστήρα των 3 ακίδων και να ρυθμίσει την ταχύτητα του ψυγείου.

Συνδέστε το ψυγείο στο UPS ή στην μπαταρία

Για να συνδεθείτε με την παροχή ρεύματος, χρησιμοποιήστε τυποποιημένους συνδετήρες, εάν χρειάζεται να αλλάξετε την ταχύτητα (ταχύτητα) - απλά πρέπει να μειώσετε την τάση που εφαρμόζεται στον ψυγείο και αυτό είναι πολύ εύκολο - αλλάζοντας την καλωδίωση στην υποδοχή:

Έτσι μπορείτε να συνδέσετε οποιοδήποτε ανεμιστήρα και όσο χαμηλότερη είναι η τάση - τόσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα, αντίστοιχα, η πιο αθόρυβη λειτουργία του. Εάν ο υπολογιστής δεν είναι ιδιαίτερα θερμαινόμενος, αλλά πολύ θορυβώδης - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο.

Για να το τροφοδοτείτε από μπαταρίες ή μπαταρίες, απλά εφαρμόστε ένα συν στο κόκκινο και μείον στο μαύρο σύρμα του ψυγείου. Περιστρέψτε το ξεκινά ήδη από 3 βολτ, η μέγιστη ταχύτητα θα είναι κάπου στις 15η. Δεν μπορεί να αυξηθεί μεγαλύτερη ένταση - οι περιελίξεις του κινητήρα θα καούν από υπερθέρμανση. Η τρέχουσα κατανάλωση θα είναι περίπου 50-100 milliamperes.

Συσκευή και επισκευή ψυγείου υπολογιστή

Για να αποσυναρμολογήσετε τον ανεμιστήρα, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε την ετικέτα από την πλευρά των καλωδίων, ανοίγοντας την πρόσβαση στο ελαστικό πώμα, το οποίο εξάγουμε.

πλαστικό ή μέταλλο Μοχλός semiring οποιοδήποτε αντικείμενο με ένα αιχμηρό άκρο (χαρτικά μαχαίρι, κατσαβίδι ώρα επίπεδη σχισμή, κλπ) και αφαιρέστε από τον άξονα. Το μάτι ανοίγει τον κινητήρα, ο οποίος λειτουργεί από ένα συνεχές ρεύμα με μια αρχή χωρίς ψήκτρες. Στη πλαστική βάση του δρομέα με ένα πτερωτή, ένας μαγνήτης από όλο το μέταλλο είναι στερεωμένος γύρω από τον άξονα και ένα μαγνητικό πηνίο πάνω σε έναν στάτορα.

Στη συνέχεια, καθαρίστε την οπή για τον άξονα και τοποθετήστε λίγο λάδι κινητήρα εκεί, βάλτε το πίσω, βάλτε το βύσμα (έτσι ώστε η σκόνη να μην φράξει) και χρησιμοποιήστε έναν πολύ πιο ήσυχο ανεμιστήρα.

Όλοι αυτοί οι ανεμιστήρες διαθέτουν έναν περιστρεφόμενο μηχανισμό χωρίς ψήκτρες: αξιοπιστία, οικονομία, αθόρυβη λειτουργία και δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας.

Σύγχρονη σύνδεσμοι ψυγεία έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος, όπου η πρώτη επαφή είναι αριθμημένες και «μείον», το δεύτερο «συν», το τρίτο στέλνει στοιχεία για την τρέχουσα ταχύτητα περιστροφής, και ελέγχει την τέταρτη ταχύτητα περιστροφής.

Ιστοσελίδα για χρήστες προσωπικών υπολογιστών

Επισκόπηση υπολογιστών »Επεξεργαστής

Συνδέσεις CPU_FAN / SYS_FAN1 / SYS_FAN2 / PWR_FAN για σύνδεση ανεμιστήρων

Συνδέσεις CPU_FAN / SYS_FAN1 / SYS_FAN2 / PWR_FAN για σύνδεση ανεμιστήρων

Το πλακέτα συστήματος τοποθετημένη 4 υποδοχές πείρου (CPU_FAN) και (SYS_FAN1) για τη σύνδεση του CPU ψύξης σύστημα ανεμιστήρα και ανεμιστήρα, και ένα 3-pin υποδοχές (SYS_FAN2) και (PWR_FAN) για τη σύνδεση του ανεμιστήρα του συστήματος και το τροφοδοτικό του ανεμιστήρα. Σύνδεση οπαδούς σε αυτές τις υποδοχές, ταιριάζει με την πολικότητα (μαύρο καλώδιο από τις συνδεδεμένες επαφές «Γη»). Η μητρική πλακέτα παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας του ανεμιστήρα CPU. Για να παρέχει την απαραίτητη διάχυση της θερμότητας συνιστάται να χρησιμοποιήσετε τον ανεμιστήρα του συστήματος, η οποία φέρνει το θερμαινόμενο μάζα αέρα έξω από το σασί PC.

. • Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες που είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα εξασφαλίζουν σωστή αφαίρεση θερμότητας από τα εξαρτήματα του κλειδιού. Θυμηθείτε ότι η υπερθέρμανση του επεξεργαστή ή του συστήματος ως συνόλου μπορεί να απενεργοποιήσει τα εξαρτήματα ή το σύστημα θα είναι ασταθές.

• Αυτές οι υποδοχές δεν απαιτούν την εγκατάσταση πρόσθετων βραχυκυκλωμάτων. Μην χρησιμοποιείτε βραχυκύκλωμα για βραχυκύκλωμα των ομάδων επαφών των ακροδεκτών FAN.

Συνδέστε τον ανεμιστήρα 4 ακίδων στο PSU

πήρε 4 ανεμιστήρα θήκη καρφίτσα-oovy, κατέληξε, στη μητρική πλακέτα δεν υπάρχει ελεύθερη υποδοχή. αφού δεν ξυρίζω όλα αυτά, διάβασα ότι πρέπει να συνδεθεί με το PSU. βρήκε ένα μακρύ τρένο που έρχεται από το BP και πολλά molexes που προεξέχουν από αυτό. διασαφηνίστε, παρακαλώ, τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια, έτσι ώστε η είσοδος να λειτουργεί με πλήρη ισχύ. τα χρώματα, από το δρόμο: μαύρο, κίτρινο, πράσινο και μπλε.

μαύρο - γη
κίτρινο - + 12V
πράσινο - ένα σήμα του μετρητή στροφών, μέσω της μητρικής πλακέτας δείχνει με ποια ταχύτητα ο ανεμιστήρας περιστρέφεται
μπλε - σήμα ελέγχου PWM για έλεγχο ταχύτητας
Για να δουλέψετε τουλάχιστον πρέπει να συνδέσετε μαύρο και κίτρινο. Εάν στο 4-pin Molex, τότε και με μαύρα και κίτρινα καλώδια για να συνδεθείτε, αν τα καλώδια είναι χρωματισμένα, και όχι όλα μαύρα, σύμφωνα με το μη-μοντέρνο τρόπο.

Σύνδεση των υποδοχών παροχής ρεύματος

Σχέδιο από την πλευρά σύνδεσης του συνδέσμου στη μητρική πλακέτα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν 23 καλώδια σε αυτό το καλώδιο. τώρα υπάρχουν σπάνια BPs, στις οποίες υπάρχει γραμμή -5V, και ακόμη λιγότερο συχνά - εργασίες στις οποίες αυτή η τάση είναι απαραίτητη.

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε πολύ παρόμοια εμφάνιση, αλλά πολύ διαφορετικά στους συνδέσμους pinout EPS 8 ακίδων και PCI-E 8 ακίδων, καθώς και PCI-E 6 ακίδων:

Το κύκλωμα βρίσκεται επίσης στο πλάι της σύνδεσης του βύσματος με την κάρτα MP ή την κάρτα γραφικών. Είναι εύκολο να παρατηρήσετε ότι οι υποδοχές PCI-E δεν διαφέρουν μόνο στο pinouts, αλλά και τα κλειδιά από τις ίδιες τις συνδέσεις - χάρη σε αυτό το plug EPS-12V στην PCI-E είναι αρκετά δύσκολο, αλλά αν εξακολουθείτε να αποτύχει, δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Αν η κάρτα είναι τοποθετημένη στην υποδοχή της μητρικής πλακέτας, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για το σκοπό αυτό θα ισοδυναμούσε με βραχυκύκλωμα και, στις περισσότερες περιπτώσεις, απλά δεν θα ανάψει.

Στη συνέχεια, εξετάστε τις υποδοχές σύνδεσης για περιφερειακά. Ας ξεκινήσουμε με συνδετήρες 4 ακίδων, οι οποίοι συχνά καλούνται από το όνομα της εταιρείας - Molex:

Εδώ όλα είναι απλά - στο κέντρο της "γης", κατά μήκος των άκρων + 5V και + 12V αντίστοιχα.

Και, φυσικά, όπου δεν υπάρχει SATA, τόσο περισσότερο τα τελευταία χρόνια κερδίζει δημοτικότητα όχι μόνο ως σύνδεσμος τροφοδοσίας για σκληρό δίσκο, αλλά εμφανίζεται επίσης σε όλα τα είδη ελεγκτών και άλλων περιφερειακών:

Σε αυτόν τον τύπο συνδέσμου κάθε επαφή είναι τριπλή, συνολικά είναι απλή, αλλά το κυριότερο είναι να μην αναμείξετε + 3,3V και + 12V θέσεις.

Με τους οπαδούς τα πάντα είναι αρκετά απλά: τα περισσότερα από αυτά είναι είτε με 3 ακίδων είτε με 4 ακίδων:

Η διαφορά έγκειται στην παρουσία ή στην απουσία ενός σήματος PWM για τον έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής.

Η διαφορά μεταξύ ανεμιστήρων 4 και 3 ακίδων

Αν έχετε έστω και μια μικρή εμπειρία στη συναρμολόγηση των μονάδων του συστήματος του υπολογιστή, τότε πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές οι ανεμιστήρες υποδοχές επεξεργαστή, ανεμιστήρες περίπτωση έχουν διαφορετικό αριθμό των ποδιών: 4 ή 3. Καλούνται 4 pin και 3 pin, αντίστοιχα. Στις σχετικά παλιές μητρικές πλακέτες στις μητρικές πλακέτες, μόνο ο ανεμιστήρας επεξεργαστή έχει 4 σύρματα και οι άλλοι συνδετήρες είναι 3 ακίδων. Στη σύγχρονη πίνακες σύστημα που βασίζεται στις έκτη ή έβδομη επεξεργαστές Intel γενιάς που συνήθως χρησιμοποιεί μόνο 4 συνδέσεις pin, και το pin 3 είναι ήδη ζήσει έξω σύντομο αιώνα και περισσότερο τους, δεν θα τους δούμε στην επόμενη γενιά σε ψυγεία και τους οπαδούς.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τριών και τεσσάρων ενσύρματοι ανεμιστήρες, εκτός από τη διαφορά στον αριθμό των καλωδίων; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση διαβάζεται αργότερα σε αυτό το άρθρο.

Κύριες διαφορές 4 ακίδες από 3 ανεμιστήρες

Υποδοχή ανεμιστήρα τριών ακίδων - Αυτοί είναι τρεις δείκτες (με τον αριθμό των συρμάτων): ισχύς (5 ή 12 βολτ), έδαφος και σήμα. Το καλώδιο σήματος μεταφέρει την ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής ανεμιστήρα σε κανονική ονομαστική τάση 4 ή 12 βολτ. Σε αυτή τη λειτουργία, η ταχύτητα του ανεμιστήρα συνήθως ελέγχεται αυξάνοντας ή μειώνοντας την τάση μέσω του καλωδίου τροφοδοσίας.

Υποδοχή ανεμιστήρα τεσσάρων ακίδων ελαφρώς διαφορετικό από τον συνδετήρα τριών ακίδων, επειδή έχει ένα επιπλέον (τέταρτο) σύρμα που χρησιμοποιείται για την αποστολή σημάτων ελέγχου σε έναν ανεμιστήρα που έχει ένα τσιπ. Το τσιπ παρακολουθεί την ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής ανεμιστήρα.

Συνδέσεις τριών και τεσσάρων συρμάτων

Οι ανεμιστήρες επεξεργαστών που είναι τοποθετημένοι σε θερμαντικό σώμα από χαλκό ή αλουμίνιο (συλλογικά - ψυγείο) χρησιμοποιούν είτε έναν τριών ή τέσσερις συρμάτινους συνδετήρες. Οι τριών συρμάτων είναι σχεδιασμένοι για μικρούς ανεμιστήρες με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Οι τέσσερις συρμάτινοι σύνδεσμοι έχουν σχεδιαστεί για ανεμιστήρες CPU με υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

3-πολικό ανεμιστήρα συνδεδεμένο σε 4 ακροδέκτες:

Όταν συνδέετε τον ανεμιστήρα τριών συρμάτων στην υποδοχή τεσσάρων ακίδων στη μητρική πλακέτα, ο ανεμιστήρας θα περιστρέφεται πάντα, επειδή η μητρική πλακέτα δεν θα μπορεί να ελέγξει τον ανεμιστήρα των 3 ακίδων και να ρυθμίσει την ταχύτητα του ψυγείου.

4 ακροδεκτών που συνδέονται σε 4 ακροδέκτες:

Αν συνδέσετε έναν ανεμιστήρα τεσσάρων συρμάτων στην υποδοχή τριών ακίδων στη μητρική πλακέτα, ο ανεμιστήρας θα λειτουργεί χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας από την πλευρά της μητρικής πλακέτας.

Αν ξαφνικά ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί, τότε πρέπει να αλλάξετε 3 και 4 καλώδια σε μέρη έτσι ώστε το σύρμα με τον έλεγχο της ταχύτητας να παραμείνει αχρησιμοποίητο.

Ψύξη του επεξεργαστή με ανεμιστήρα

Ακόμα κι αν κρυπτογραφείτε στη GPU, το αγρόκτημα εξακολουθεί να μην λειτουργεί χωρίς CPU, είναι επίσης CPU. Οποιαδήποτε CPU απαιτεί ψύξη και οι εκμεταλλεύσεις που εκτελούν το κρυπτογραφικό νόμισμα στη CPU απαιτούν ψύξη καθώς και ισχυρούς υπολογιστές τυχερών παιχνιδιών.

Πώς να επιλέξετε ψύκτη CPU για εξόρυξη αγροκτημάτων;

Αν μιλάμε για μια εκμετάλλευση εξόρυξης στη GPU, τότε θα ξεκαθαρίσουμε αμέσως ότι η CPU στην περίπτωση αυτή «στενεύει» όχι πολύ. Και δεν υπάρχουν υψηλότερες απαιτήσεις για το ψυγείο. Εάν η φάρμα παράγει κρυπτογραφικό νόμισμα από τον κεντρικό επεξεργαστή, τότε οι απαιτήσεις για την ψύξη της CPU είναι παρόμοιες με την ψύξη του PC παιχνιδιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο ψύξη με αέρα όσο και ψύξη με νερό. Σήμερα, ας μιλήσουμε για τον αέρα.

Βασικές παράμετροι για την επιλογή ψυγείου:

Υποδοχή. Αυτή είναι η διεπαφή μέσω της οποίας η CPU συνδέεται στη μητρική πλακέτα. Η υποδοχή εξαρτάται από το μέγεθος και τη στερέωση του ψυγείου. Για παράδειγμα, η Intel διαθέτει πρίζες όπως LGA 1151, LGA 1155 και άλλα. Η AMD διαθέτει AM2, FM2 και άλλα.

Διαρροή θερμότητας, TDP. Αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν. Αυτή είναι η ποσότητα θερμότητας που εκπέμπει ο επεξεργαστής και η οποία πρέπει να αποστραγγίζει το σύστημα ψύξης. Εν μέρει, η θερμική ισχύς είναι ενσωματωμένη στα χαρακτηριστικά της υποδοχής (παράγραφος παραπάνω). Εντούτοις, μπορεί να συμβεί να μπορούν να εγκατασταθούν επεξεργαστές με διαφορετική απορρόφηση θερμότητας στην ίδια πρίζα. Όταν επιλέγετε ένα ψυγείο, η ισχύς που τους δίνεται δεν πρέπει να είναι μικρότερη από την ισχύ που κατανέμεται από τον επεξεργαστή. Για παράδειγμα, ο επεξεργαστής Intel Core i7-8700K έχει 95 W TDP. Αυτό σημαίνει ότι ο ψύκτης θα πρέπει να μπορεί να αντλεί τουλάχιστον 95watt θερμικής ισχύος

Γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Ο εγκατεστημένος ψύκτης, ο οποίος περιλαμβάνει ψυκτικό ψυγείο και ανεμιστήρα, θα πρέπει φυσικά να χωρέσει στη μητρική πλακέτα και να μην κλείσει την πρόσβαση σε άλλες διεπαφές. Εάν οι διεπαφές PCI και PCI-E ρυθμίζονται στο σχέδιο διάταξης, οι υποδοχές RAM ενδέχεται να βρίσκονται σε μια αυθαίρετη θέση. Όταν επιλέγετε ένα ψυγείο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο ψύκτης ταιριάζει και παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε άλλες διεπαφές. Αυτό θα βοηθήσει διάφορα φόρουμ όπου οι χρήστες μιλούν για την εμπειρία τους που εγκαθιστούν ένα συγκεκριμένο ψυγείο σε μια συγκεκριμένη μητρική πλακέτα με μια CPU.

Συνδέστε το συνδετήρα του ψυγείου. Συνήθως αυτό ισχύει και για μια συγκεκριμένη υποδοχή, αλλά μπορεί να υπάρχουν εκπλήξεις. Οι πρίζες μπορούν να είναι 2 ακίδων, 3 ακίδων και 4 ακίδων. Οι 2 ακίδες δεν χρησιμοποιούνται πλέον για την ψύξη της CPU. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε ψύκτες 3 και 4 ακίδων. Ο τύπος σύνδεσης μπορεί να βρεθεί στο εγχειρίδιο οδηγιών της μητρικής πλακέτας ή οπτικά στην ίδια τη μητρική πλακέτα.

Ποιότητα εκτέλεσης, αριθμός σωλήνων θέρμανσης, περιοχή πτερυγίων. Ο καθρέφτης του ψυγείου (ή του μαξιλαριού επαφής), ο οποίος θα ακουμπήσει τον επεξεργαστή μέσω της στρώσης θερμικής πάστας, πρέπει να είναι τελείως γυαλισμένος. Όσο περισσότεροι σωλήνες θερμότητας, τόσο το καλύτερο. Οι σωλήνες θερμότητας μεταφέρουν τη θερμότητα από το μαξιλάρι επαφής (το οποίο θα πρέπει να είναι ιδανικά γυαλισμένο) στο ψυγείο. Όσο περισσότεροι σωλήνες μεταφοράς θερμότητας, τόσο αποτελεσματικότερο θα είναι το σύστημα ψύξης αέρα.

Διάμετρος του ανεμιστήρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του ανεμιστήρα, τόσο μικρότερη είναι η ταχύτητα που απαιτείται για την απομάκρυνση της θερμότητας. Κατά συνέπεια, η ψύξη είναι πιο αποτελεσματική και πιο ήσυχη.

Γιατί δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα κανονικό ψυγείο;

Ορισμένες εκδόσεις επεξεργαστών μπορούν να αγοραστούν με ένα τυπικό ψυγείο. Αυτό το ψυγείο έχει σχεδιαστεί για επεξεργαστή TDP και στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε λειτουργία λειτουργίας υπολογιστή. Ένας τέτοιος ψύκτης υπό υψηλά φορτία θα λειτουργεί σε υψηλότερες (μέγιστες) στροφές, πράγμα που θα οδηγήσει σε έντονο θόρυβο στο δωμάτιο. Επιπλέον, οι συνήθεις ψύκτες έχουν συνήθως μικρές λεπίδες, οι οποίες επίσης δεν παίζουν υπέρ της μείωσης του θορύβου.

Επιλογή θερμικού λίπους

Μην αποθηκεύετε σε θερμικό γράσο. Αυτό θα καθορίσει την απόδοση της απομάκρυνσης θερμότητας από τον επεξεργαστή. Ακόμα κι αν έχει εγκατασταθεί ένα ισχυρό σύστημα ψύξης, η θερμότητα από την CPU μπορεί απλά να μην φτάσει στο ψυγείο του ψυγείου.

Το κύριο κριτήριο για την επιλογή είναι η ανατροφοδότηση των χρηστών. Και πρέπει να θυμηθείτε ότι το κόστος δεν ταιριάζει πάντα με την ποιότητα. Μερικοί τύποι όχι η φθηνότερη θερμική πάστα (δεν θα καλέσουμε το εμπορικό σήμα) έχουν συγκεντρώσει επαρκή αριθμό αρνητικών αναθεωρήσεων σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Πρακτικές συμβουλές

 • Μην προσπαθήσετε να λιπάνετε το παλιό θορυβώδες ψυγείο με λάδι κινητήρα - απλά χαλάστε το. Κατ 'αρχάς, ξεπλύνετε το ψυγείο με ιατρικό αλκοόλ, και στη συνέχεια λιπάνετε με λίπος σιλικόνης - υπάρχει μια καλή πιθανότητα να παραταθεί η ψυχρότερη ζωή
 • Κατά την εγκατάσταση ενός ψυγείου με μια μαζική ψύκτρα, εγκαταστήστε τη μητρική πλακέτα του αγροκτήματος μόνο οριζόντια, διαφορετικά η μητρική πλακέτα μπορεί να παραμορφωθεί
 • Μην αγοράζετε ψύκτες που χρησιμοποιούνται. Ο νεκρός ψύκτης μπορεί να λειτουργήσει ήσυχα για μικρό χρονικό διάστημα μετά τη λίπανση. Μετά από λίγο, ένα ψύκτη αγόρασε μπορεί να φέρει μόνο θλίψη
 • Πριν αγοράσετε ένα ψυγείο, μελετήστε προσεκτικά τις κριτικές στο Διαδίκτυο. Ιδιαίτερα εμπειρία με το μοντέλο CPU και τη μητρική σας πλακέτα
 • Αν ο ανεμιστήρας μπορεί να εγκατασταθεί από διαφορετικές πλευρές του ψυγείου, μην το εγκαταστήσετε μπροστά από την κάρτα γραφικών ή την παροχή ρεύματος - λόγω υπερθέρμανσης, αποτυγχάνουν γρήγορα
 • Κατά την εγκατάσταση του ψυγείου ελέγχετε προσεκτικά το σχέδιο για την πιθανότητα χτυπήματος των καλωδίων στη λεπίδα του ανεμιστήρα. Οι λεπίδες μπορεί να μην σπάσουν, αλλά η εξισορρόπηση του ανεμιστήρα θα οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο θορύβου
 • Συλλογές κρυπτογραφήσεων μία φορά την ημέρα στο Telegram: BitExpert
 • Ενημερώσεις, προβλέψεις για τη συζήτηση σημαντικών θεμάτων που έχουμε στη συζήτηση τηλεγράφων: BitExpert Chat
 • Όλη η ταινία των κρυπτογραφών του περιοδικού BitExpert που έχετε στο Telegram: BitExpert LIVE

Βρήκατε σφάλμα στο κείμενο; Επιλέξτε το και πατήστε CTRL + ENTER

Εγγραφείτε στα νέα του BitExpert