Αγωγοί εξαερισμού σε τοίχους από τούβλα

Σημαντικό για κάθε αερισμό στο σπίτι, το οποίο δεν θα του επιτρέψει να πάρει κλεισούρα, δυσάρεστες οσμές και την υγρασία. Ένας τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτό είναι να παρέχουμε αεραγωγούς σε τοίχους από τούβλα. Με ένα κρυμμένο "κουκούλα" στο σπίτι θα υπάρξει ένα καλό μικροκλίμα.

Απαιτούμενοι κανόνες της συσκευής

Οι αγωγοί εξαερισμού είναι διευθετημένοι κατά την τοποθέτηση των τοίχων του σπιτιού μέσα σε αυτά. Εάν ο τοίχος έχει πάχος 38 cm - σε 1 σειρά, αν είναι 64 cm - σε 2 σειρές. Το παραδοσιακό τμήμα είναι 140x140 mm. Χρησιμοποιήστε την ίδια λύση όπως και για την τοποθέτηση του σπιτιού. Επιτρέπεται η χρήση διαλύματος αργίλου και άμμου.

Πριν κάνετε έναν αγωγό εξαερισμού σε έναν τοίχο από τούβλα, πρέπει να έχετε ένα κεραμικό τούβλο γεμάτο σώμα. Θα χρειαστεί ένα πρότυπο που είναι η χέρια, Είναι - του σκάφους (μήκος, πλάτος, πάχος - 2,5 m χ 140 mm χ 25 mm), όπου οι εσοχές κάνουν, το κατάλληλο μέγεθος των αγωγών αερισμού και τη θέση τους στον τοίχο. Χρειαζόμαστε αποθέματα σημαντήρες - κοίλα κιβώτια των σανίδων. Η διατομή τους είναι σαν εκείνη ενός καναλιού, το ύψος θα πρέπει να είναι 8-10 τούβλα. Ο καθαρισμός γίνεται τοιχοποιία shvabrovkoy έλεγχο «καθαρότητα» - διαλογή μπάλα πάνω στο καλώδιο των 100 mm σε διάμετρο.

Η τοιχοποιία γίνεται κατακόρυφα. Θα πρέπει να απομακρυνθεί από την πόρτα, καθώς και στους τοίχους των αρθρώσεων δεν είναι μικρότερη από 380 mm. Κλείστε το κανάλι και την καπνοδόχο, μονώνουν το άλλο χρησιμοποιώντας ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά και να αυξήσει τα τοιχώματα του καναλιού.

Πρακτική εμπειρία

Η συσκευή του αγωγού εξαερισμού κατασκευάζεται λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά σημεία:

 • Το σχέδιο τοποθετείται στην τοιχοποιία με τέτοιο τρόπο ώστε το άκρο του να είναι δίπλα στην επιφάνεια του εγκάρσιου τοιχώματος από το εσωτερικό. Καλυφθείτε μέσα από τις τρύπες της κιμωλίας - τα μελλοντικά τμήματα των καναλιών. Είναι απαραίτητο να μην είναι τεμπέλης και να ελέγχετε συνεχώς με αυτό το πρότυπο, εάν υπάρχουν αλλαγές στην κατασκευή της δομής. Τέτοιες παραβιάσεις μπορούν να επηρεάσουν την καλή λειτουργία του εξαερισμού.
 • Το σχήμα καναλιού μπορεί να είναι τετράγωνο (συχνά χρησιμοποιείται) ή ορθογώνιο. Οι τοίχοι και τα χωρίσματα μεταξύ τους τοποθετούνται σε 1 πάχος τούβλο.
 • Τα κανάλια τοποθετούνται από άκρο σε άκρο, κόβοντας τη λύση.
 • Συμμορφώνεται με ένα μονό-στρώμα επικάλυψης δίπλα στους αγωγούς εξαερισμού.
 • Για να ενισχύσετε τον εξαερισμό, χρησιμοποιήστε τούβλα που βρίσκονται απέναντι από το κανάλι. Ωστόσο, στο μέλλον μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστεί.
 • Αν θέλετε να σχεδιάσετε ένα κανάλι, θα πρέπει να απέχει λιγότερο από ένα μέτρο. Η γωνία δεν είναι μικρότερη από 60 ° στον ορίζοντα. Ο χώρος του υποκαταστήματος είναι κατασκευασμένος από τούβλα, τα οποία είναι οστετάνια στην κατάλληλη γωνία. Η διατομή αυτού του τμήματος και του κύριου καναλιού πρέπει να είναι ίδια.
 • Η τοιχοποιία του αεραγωγού εξαερισμού και του κύριου τοιχώματος είναι επικάλυψη σε βάρος μισών και τριών τετάρτων τούβλων.
 • Διαστρέβλωση του σχήματος των καναλιών δεν θα επιτρέψει περιοδικά εκτοπισμένους σημαντήρες. Κατά την τοποθέτηση, δεν επιτρέπουν την απόφραξη του ορυχείου.
 • Είναι καλό να καθαρίζετε τις ραφές με ένα στυλεό. Είναι βολικό να το κάνετε αυτό με διαβροχή με νερό. Η ομαλή επιφάνεια δεν θα δώσει την ευκαιρία για να παραμείνει στους τοίχους.
 • Για να μην φράξει κανάλι το κανάλι κατά την εργασία με κονίαμα, το παράθυρο μπορεί να τοποθετηθεί με τσαλακωμένες εφημερίδες ή κάτι άλλο κατάλληλο. Αυξάνεται όλο και ψηλότερα, - μετατοπίστε το, στη συνέχεια, απλά το αφαιρέστε. Εάν δεν το κάνετε αυτό, πρέπει να ελέγξετε ότι δεν είναι φραγμένο με μια μπάλα.

Και αν δεν έχουν τοιχοποιία

Ένας αυτοεξοπλισμένος αγωγός εξαερισμού σε τοίχους από τούβλα κατασκευάζεται με σωλήνες. Αλλά στην περίπτωση αυτή είναι επίσης απαραίτητο κάθε δωμάτιο να έχει δικό του αγωγό αέρα. Μία από τις εξόδους πρέπει να είναι σε ύψος δύο μέτρα πάνω από το θεμέλιο (δυνατό και άνω) εντός του εξωτερικού τοιχώματος (αντλεί αέρα από το εξωτερικό). Το δεύτερο είναι στην οροφή (αφαιρεί αέρα από το σπίτι). Σε αυτόν όλα τα κανάλια μειώνονται. Ο σωλήνας πρέπει να ανέλθει ένα μέτρο πάνω από την οροφή. Εισόδου ανοίγματα για πλέγματα οροφής δεν είναι κάτω από 10 εκατοστά. Κλείνει τους αποσβεστήρες που ρυθμίζουν τη ροή του αέρα.

Συνδυάστε μπορείτε να απολαύσετε τη σάουνα-κουζίνα, μπάνιο-τουαλέτα. Και τα τέσσερα μπορούν να συνδυαστούν στη σοφίτα. Είναι σημαντικό να υπάρχουν αξιόπιστες σφραγίδες στις αρθρώσεις. Πληροφορίες "στο μπουκέτο" μπορούν να γίνουν μόνο αν οι υπηρεσίες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του σπιτιού. Σε μονοκατοικία μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή (βγαίνουν από τη στέγη από τη σοφίτα). Στη σοφίτα οι σωλήνες πρέπει να είναι μονωμένοι.

Για τους φυσικούς αεραγωγούς, η διάμετρος των σωλήνων είναι 125 x 150 mm, η διάμετρος του σωλήνα είναι 100 x 125 mm. Η επιλογή των υλικών εξαρτάται από το τι θέλει ο ιδιοκτήτης και τις τιμές. Μπορούν να κατασκευαστούν από πολυμερή, γαλβανισμένα, αμιαντοτσιμέντο, σκυρόδεμα. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, οι σωλήνες χαμηλώνονται στον χώρο μεταξύ των τοίχων και τσιμέντου. Σημαντική είναι η στεγανότητα στην έξοδο των venttubes στην οροφή. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ένα δακτύλιο από καουτσούκ ή σιλικόνη. Ο αγωγός αέρα και η έξοδος του καλύμματος συνδέονται με ένα κυματοειδές σωλήνα.

Πώς να φτιάξετε τους εαυτούς σας

Ο αγωγός εξαερισμού σε τοίχο από τούβλα με τα χέρια σας γίνεται, ακόμα και αν είναι λεπτός. Όταν ένα διαμέρισμα στο μισό-τούβλο «ταιριάζει» παχύ σωλήνα κατασκευασμένο από 120 χιλιοστά αμίαντο (εσωτερική - 100). Το άνοιγμα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει πλάτος 130 mm. Αφού κατεβάσει το σωλήνα μέσα σε αυτό, ενισχύεται με τσιμεντοκονία.

Σε περίπτωση απουσίας του σωλήνα, που είναι κατασκευασμένο σαν αυτό: δύο μεγάλα μισό-σχιστόλιθο επιθυμητό μέγεθος Στερεώστε σύρμα. Είναι στερεωμένο σε έναν κύβο τούβλου, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο επίπεδο με ένα διαμέρισμα. Αλλά είναι δυνατόν και με άλλο τρόπο: οι πλευρές των τοίχων στο πάνω μέρος της βρισκόταν στην άκρη μερικά τούβλα και σκηνογραφία. Κάτω από την σχάρα εξαερισμού, κόβεται μια τρύπα στο κάτω μέρος, στο κάτω μέρος, όπου είναι στερεωμένη. Στο τέλος - σοβά. Το τμήμα που φαίνεται να βρίσκεται στη σοφίτα θα πρέπει να είναι μονωμένο με αμίαντο (το φύλλο κοσμεί επίσης). Στη στέγη, δεν πρέπει να είναι πιο κοντά από ένα μέτρο από το υψηλότερο σημείο.

Υπάρχουν ακόμα πιο λεπτά ανοίγματα - ένα τέταρτο του τούβλου. Σε αυτή την περίπτωση, ο τοίχος θα αντικατασταθεί από δομή που μπορεί να κατασκευαστεί από λωρίδες επίπεδης πλάκας (πλάτος 20 cm). Εισάγετε μέσα στο κανάλι, το ρασρέβ και το σύρμα σύνδεσης και το γύψο.

Σύνδεση κουκούλας

Στην κουζίνα, μπορείτε να "χάσετε" τη δράση του μόνο εξαερισμού, διατεταγμένα στον τοίχο, ειδικά αν μαγειρεύετε συχνά και η κουζίνα είναι μικρή. Το εκχύλισμα εξάγεται, το οποίο αφαιρεί τον δυσάρεστο αέρα από την κουζίνα. Είναι σημαντικό να συνδέσετε σωστά τον αγωγό εξαερισμού. Η απόσταση από το ventshahta είναι επιθυμητή να είναι ελάχιστη. Διαφορετικά, η εφέ σχεδίασης θα μειωθεί. Ναι, και κοιτάξτε τους μεγάλους αγωγούς αέρα άσχημοι.

Για να συνδεθείτε, χρειάζεστε ειδικούς αεραγωγούς και προσαρμογείς. Συνδέστε τα στοιχεία σφιχτά. Για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικής λειτουργίας είναι σημαντικοί ορισμένοι κανόνες. Κατά τη σύνδεση του σωλήνα εξάτμισης, δεν πρέπει να εμποδίζει ολόκληρο τον αγωγό αερισμού: όταν δεν λειτουργεί, - λειτουργεί ο κύριος αερισμός, από το ρεύμα αέρα. Για να το κάνετε αυτό, μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε τη σχάρα πάνω από την είσοδο του σωλήνα εξαγωγής.

Για να διασφαλιστεί ότι η κουκούλα δεν αποτυγχάνει, είναι απαραίτητο να μην εμποδίζεται ο αέρας. Γι 'αυτό είναι σημαντικό το μήκος του αγωγού να είναι μικρότερο. Και είναι καλύτερα να ξεχάσουμε τις στροφές. Η ποιότητα του βυθίσματος θα συμβάλει στην ομαλότητα του σωλήνα. Ως εκ τούτου, οι κυματοειδείς αγωγοί, οι οποίοι προτιμώνται λόγω της ευκαμψίας, εξακολουθούν να καθυστερούν τη ροή του αέρα. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε, θα πρέπει να εξομαλύνετε τις στροφές. Κίνδυνος: εάν χρησιμοποιείτε στήλη θέρμανσης αερίου στην κουζίνα, η κουκούλα δεν μπορεί να βγει στο κανάλι καπνού

Κανόνες ασφαλείας και απαιτήσεις για τους αεραγωγούς

Η συσκευή των αεραγωγών σε οικιστικά και δημόσια κτίρια διαχειρίζεται ειδικά εκπαιδευμένες ταξιαρχίες, επαγγελματίες στον τομέα τους. Αλλά για να εγκαταστήσετε έναν αγωγό εξαερισμού στο σπίτι σας, δεν χρειάζονται πιστοποιητικά. Πώς να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού για τον εαυτό σας - αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε αυτό το άρθρο.

Περιεχόμενα

Οι αεραγωγοί αερισμού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού. Αυτά τα σχέδια δημιουργούν ένα ευχάριστο μικροκλίμα στο δωμάτιο, οδηγούν σε δυσάρεστες οσμές και αποτρέπουν την αναπαραγωγή μούχλας και μύκητα.

Κανόνες και Κανονισμοί

Η τοποθέτηση των αγωγών εξαερισμού πρέπει να οργανώνεται σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις:

 1. Τοποθετούνται έτσι ώστε ο αέρας να ρέει εύκολα να μπορεί να αφήσει το δωμάτιο σε εξωτερικές θερμοκρασίες +12, σε θερμοκρασία δωματίου - συν 20 βαθμούς Κελσίου.

Σημαντικό! Σύμφωνα με την κανονιστική τεκμηρίωση, οι αεραγωγοί στο μπάνιο πρέπει να μπορούν να αντλούν αέρα σε θερμοκρασία +24 βαθμούς Κελσίου.

 1. Οι αγωγοί ή τα ανοίγματα για εξαερισμό πρέπει να τοποθετούνται σε όλους τους χώρους όπου δεν υπάρχουν παράθυρα, δηλαδή - στο μπάνιο, τουαλέτα, διάδρομο, ντουλάπα, κλπ.

Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί αποτελεσματικά όταν είναι κρύο έξω και το δωμάτιο είναι ζεστό. Η δύναμη της ώσης επηρεάζεται από τη διαφορά θερμοκρασίας. Όταν το παράθυρο ζεσταίνει, η διαφορά καθίσταται λιγότερο αισθητή και επομένως ο αερισμός λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά.

 1. Η μία πλευρά του αγωγού αερισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm.

Ενδιαφέρουσες! Σε οικιστικά κτίρια χρησιμοποιούνται συνήθως οι τυποποιημένες διαστάσεις των καναλιών: 14 * 14 εκ. Το μήκος του σωλήνα είναι συνήθως 300 εκ.

 1. Η διατομή του σωλήνα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 16 cm.

Οι αναγνώστες θεωρούν χρήσιμα αυτά τα υλικά:

Το μέγεθος των αεραγωγών

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το γενικό σύστημα εξαερισμού, το μήκος των ανοιγμάτων ή των αγωγών σε χώρους που βρίσκονται στον ίδιο πάτο πρέπει να είναι το ίδιο. Εάν κάνετε ένα κανάλι μεγαλύτερο από το δεύτερο, τότε η ώθηση στην τελευταία θα μειωθεί αισθητά. Εάν δεν υπάρχει τέτοια ευκαιρία για να οριοθετήσετε το μήκος των αγωγών / ανοιγμάτων, τότε στο μακρύτερο κανάλι υπάρχει μια σχάρα εξαερισμού για να μειωθεί τεχνητά η δύναμη πρόσφυσης.

Πώς να τοποθετήσετε τον αγωγό εξαερισμού;

Για να χτίσετε ένα κανάλι στον τοίχο από τούβλα με τα χέρια σας, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και εξοπλισμό:

 • κούφια ξύλινα κουτιά, ονομάζονται επίσης αποθέματα σημαντήρες ή πρότυπα?
 • κεραμικά τούβλα πλήρους σώματος.
 • λύση αργίλου και άμμου για τοιχοποιία.

Ο αριθμός των σειρών τοιχοποιίας εξαρτάται άμεσα από το πάχος των τοίχων. Αν είναι ίση προς 38 cm, το τούβλο είναι που σε μια σειρά, αν 64 εκατοστά - τότε, αντίστοιχα, σε δύο σειρές. Το μέγεθος του προτύπου ή του κουτιού πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 τούβλα σε ύψος. Απαιτείται ένα πρότυπο για να ελέγξετε εάν η τοιχοποιία κινείται. Το άνοιγμα γίνεται με τη μορφή τετραγώνου ή ορθογωνίου. Από τις αρθρώσεις των τοίχων και από την καμινάδα, είναι απαραίτητο να κινηθεί τουλάχιστον 3,8 εκ. Αν ο αγωγός εξαερισμού περνάει δίπλα από την καμινάδα, τα τοιχώματα πρέπει να απομονωθούν και να θεραπεύσει τα ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά.

Ορισμένοι κατασκευάζουν αεραγωγούς χρησιμοποιώντας έναν σωλήνα στην οροφή. Αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής από το σπίτι και ένα άνοιγμα σε απόσταση 2 μέτρων πάνω από το θεμέλιο παρέχει πρόσβαση σε φρέσκα ρεύματα οξυγόνου. Αυτό το σύστημα συσκευών απαιτεί επίσης την εφαρμογή ρυθμιστικών δεικτών:

 • ο σωλήνας πρέπει να απέχει 100 εκατοστά από την οροφή.
 • Οι σχάρες εξαερισμού τοποθετούνται κάτω από την οροφή σε απόσταση όχι μικρότερη από 10 cm.
 • Τα κανάλια πρέπει να είναι κλειστά με ειδικές βαλβίδες για τη ρύθμιση της ροής του αέρα.

Το υλικό αυτό συμπληρώνεται από τις ακόλουθες δημοσιεύσεις:

Έξοδος σωλήνα στην οροφή

Κατά τη δημιουργία ενός σωλήνα με τα χέρια σας, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το άνοιγμα εξαερισμού πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 13 cm. Συνήθως χρησιμοποιούνται σωλήνες από αμιαντοτσιμέντο με εξωτερική διάμετρο 12 cm, με εσωτερική διάμετρο 10 cm. Κάποιοι εργάζονται με σωλήνες πολυμερούς - οντουλίνες. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι σωλήνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμβατικό σχιστόλιθο. Δύο τμήματα του σχιστόλιθου στερεώνονται μαζί με σύρμα και τοποθετούνται σε ένα προηγουμένως προετοιμασμένο τούβλο από διάφορα τούβλα. Στη συνέχεια κόψτε μια ειδική οπή κάτω από τη μάσκα εξαερισμού. Ο σωλήνας που προκύπτει είναι λειασμένος και το κάτω μέρος του, το οποίο αποδείχθηκε ότι βρίσκεται στον αττικό χώρο, είναι μονωμένο με αλουμινόχαρτο ή αμίαντο.

Η αντίσταση του αγωγού εξαερισμού μπορεί να μειωθεί με διάφορους τρόπους:

 • αφαιρέστε το προεξέχον διάλυμα.
 • Ευθυγραμμίστε την εσωτερική επιφάνεια του καναλιού.
 • παρατηρήστε το μέγεθος - η διατομή σε όλο το μήκος του καναλιού πρέπει να είναι η ίδια.
 • Μην δημιουργείτε μεγάλες οριζόντιες επιφάνειες, στροφές και στροφές.

Γιατί οι αγωγοί αερισμού λειτουργούν αναποτελεσματικά;

 1. Όλες οι πόρτες και τα παράθυρα κλείνουν καλά.
 2. Δεν υπάρχουν αεραγωγοί σε δωμάτια χωρίς παράθυρα - στο μπάνιο ή στο ντουλάπι.
 3. Όταν γίνεται τρύπα στον τοίχο με σχάρα αντί για κανάλι εξαερισμού, ο εξαγόμενος αέρας δεν μπορεί να βγει, καθώς τα θερμά ρεύματα είναι πολύ ελαφρύτερα από τα κρύα.
 4. Αν ο αγωγός εξαερισμού έχει μεγάλη παραμόρφωση, τότε μειώνεται η δύναμη ωθήσεως. Η αποδεκτή τιμή για την απόκλιση είναι 30 μοίρες.
 5. Αν το δωμάτιο διαχωρίζεται από τις άλλες με 2 πόρτες, τότε είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον αγωγό εξαερισμού σε αυτό.
 6. Εάν ο δίαυλος δεν είναι ομαλός, αλλά έχει καμπύλες και στροφές, τότε η δύναμη ωθήσεως σε αυτό μειώνεται.
 7. Δεν επιτρέπεται η ψύξη του σωλήνα εξαερισμού. Η θέρμανση του καναλιού είναι απαραίτητη όταν περνά μέσα από τους εξωτερικούς τοίχους και σε ανοιχτές περιοχές. Διαφορετικά, ο εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Για να προστατέψετε τα κανάλια από την υποθερμία, μπορείτε να τα τοποθετήσετε ιδιαίτερα κοντά στους σωλήνες καμινάδας ή θέρμανσης.

Προφυλάξεις ασφαλείας

Η αρμόδια εγκατάσταση των αεραγωγών είναι αδύνατη χωρίς γνώση των κανόνων ασφαλείας:

 • Απαγορεύεται να εργάζεστε στην οροφή σε βροχή ή πάγο.
 • Εάν η οροφή έχει κλίση μεγαλύτερη από 20 μοίρες, τότε είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε μια ζώνη ασφαλείας.
 • Μη στέκεστε κάτω από τον αγωγό.
 • Οι εργασίες σε υψόμετρο πραγματοποιούνται μόνο από ειδικούς που έχουν λάβει το απαιτούμενο πιστοποιητικό.
 • Πριν από την εργασία, η οροφή πρέπει να καθαρίζεται από ξένα αντικείμενα κ.λπ.
Οι αεραγωγοί θα λειτουργούν αποτελεσματικά αν έχουν εγκατασταθεί σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις και τους κανόνες. Για αυτοσυναρμολόγηση, πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες.

Αγωγοί εξαερισμού στους τοίχους: κανόνες και κανόνες ρύθμισης

Η ανταλλαγή αέρα σε σπίτια από τούβλα πραγματοποιείται με τη βοήθεια αεραγωγών, συναρμολογημένων από τελειωμένους σωλήνες στο πάχος των εσωτερικών τοίχων ή από τούβλα. Οι άξονες αερισμού είναι διατεταγμένοι σε εσωτερικούς τοίχους και χωρίσματα από ειδικές μονάδες αερισμού. Υπάρχουν αυστηρά καθορισμένοι κανόνες για τη δημιουργία αγωγών εξαερισμού στους τοίχους από τούβλα ιδιωτικών και πολυκατοικιών, που θα είναι η ιστορία αυτής της έκδοσης.

Κανόνες διευθέτησης

Ο σχεδιασμός των συστημάτων ανταλλαγής αέρα σε κτίρια από τούβλα συνήθως δημιουργείται στο στάδιο του σχεδιασμού. Είναι απαραίτητο οι αεραγωγοί να πληρούν όλες τις απαιτήσεις του SNiP 2.04.05-86. Δεδομένου ότι οι αεραγωγοί, τα κανάλια και οι άξονες μπορούν να συνδεθούν δομικά μεταξύ τους, γεγονός που τις καθιστά πηγή κινδύνου πυρκαγιάς, η τοποθέτησή τους θα πρέπει να πληροί τους κανόνες του SNiP 41-01-2003. Τι πρέπει να προσέξετε:

 • Απαγορεύεται η εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού σε εξωτερικούς τοίχους. Αυτή η τοποθέτηση θα προκαλέσει την αναπόφευκτη εμφάνιση συμπύκνωσης.
 • Απαιτείται κατακόρυφη διάταξη των αξόνων. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε η γωνία κλίσης της γραμμής αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 ° προς τη βάση της δομής.
 • Εάν υπάρχει υψηλή υγρασία στο δωμάτιο, τότε συνιστάται αυστηρά να μην διαρρυθμιστούν αγωγούς αέρα στους τοίχους αυτών των δωματίων. Λόγω αυτής της τοποθέτησης στα ορυχεία, μπορεί να συμβεί συμπύκνωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση καναλιού.
 • Είναι δυνατή η ένωση των αεραγωγών από τα μπάνια στη σοφίτα, αν είναι στην ίδια πλευρά του σπιτιού. Οι οριζόντιες τομές σε μη θερμαινόμενες σοφίτες είναι κατασκευασμένες από διπλά μονωμένες πλάκες από σκυρόδεμα 40 mm, με μια κοιλότητα αέρα μεταξύ τους ίση με το πάχος των πλακών.

Υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις για τοποθέτηση του αγωγού εξαερισμού σε τοίχους από τούβλα σε σχέση με την οροφή. αεραγωγούς Τοποθεσία έξοδο, σε απόσταση μικρότερη από 2,5 m από την κορυφογραμμή, αυτό δείχνει την κανονικοποιημένη ύψος του υλικού κατασκευής σκεπής πάνω από 50 cm εάν ο σωλήνας εξαερισμού είναι έξοδος από την κορυφογραμμή σε απόσταση 3 m, και περαιτέρω, το ύψος της υπολογίζεται ως εξής :. Υπό όρους διενεργείται με άμεση Βάλτε τον αγωγό σε γωνία 10 °. Ο τόπος οπτικής τομής και δείχνει το απαιτούμενο ύψος του σωλήνα από την επιφάνεια της οροφής.

Αν το κανάλι αέρα βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από τρία μέτρα από την κορυφογραμμή, το ύψος του από την οροφή δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 cm.

Σημαντικά σημεία

Το μέγεθος του τμήματος των κατακόρυφων αξόνων πρέπει να υπολογιστεί με βάση την ανταλλαγή αέρα που απαιτείται για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και την πηγή θερμότητας στον αεριζόμενο χώρο.

 • Με θερμική πηγή ισχύος θερμότητας μέχρι 3,5 kW, απαιτείται ένας άξονας αέρα με διαστάσεις 14 x 14 cm.
 • Εάν η χωρητικότητα της μονάδας θέρμανσης είναι από 3,5 έως 5,2 kW, οι διαστάσεις πρέπει να αυξηθούν σε 14 × 20 cm.
 • Με μια υψηλότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, το ορυχείο κατασκευάζεται με διαστάσεις 14x27 cm.

Το ελάχιστο μέγεθος της διατομής του άξονα αέρα δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 140x140 mm, το οποίο είναι μισό τούβλο. Η τοποθέτηση γύρω από το κανάλι και η διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ τους δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 140 mm. Το πάχος του χωρίσματος μεταξύ διαφορετικών ορυχείων, για παράδειγμα ο καπνός και ο εξαερισμός, πρέπει να είναι τουλάχιστον 250 mm. (στο τούβλο).

Η δημιουργία αγωγών αέρα, αγωγών και αεραγωγών δεν πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον 40 cm από το άνοιγμα του παραθύρου ή της πόρτας. Η εσωτερική επιφάνεια του άξονα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη και οι ραφές του πλίνθου να σκουπίζονται.

Στην κατασκευή, όπως και σε άλλες βιομηχανίες, όλα υπόκεινται σε εξοικονομήσεις. Το πιο απλό και εύκολο οικοδομικό υλικό, το οποίο απαιτεί ελάχιστη εργασία για τη δημιουργία πύργων, είναι μπλοκ κυψελοειδούς σκυροδέματος (αεριωμένο σκυρόδεμα, αφρώδες σκυρόδεμα). Για τη δημιουργία αγωγών εξαερισμού στους τοίχους των μπλοκ αφρού συνιστάται η χρήση κοιλοτήτων με αμιαντοτσιμέντο, μεταλλικές ή πλαστικές σωλήνες διαμέτρου 125-150 mm.

Χρήσιμες συστάσεις

Με μια ανεξάρτητη τοποθέτηση ορυχείων σε τοίχους από τούβλα, συνιστούμε να πάρετε μερικές χρήσιμες συμβουλές από τους επαγγελματίες.

 1. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε για εργασία είναι σημαντικό. Το τούβλο για την τοιχοποιία πρέπει να επιλέγεται μόνο με πλήρη σώμα. Ως συνδετικό υλικό, χρησιμοποιήστε ένα υδατικό διάλυμα άμμου και τσιμέντου σε αναλογία 1: 3.
 2. Το εργαλείο. Θα χρειαστείτε: τούβλο τοιχοποιία, σφυρί, σπάτουλα, βέργες, επίπεδο, επιχρίσματα, σπάτουλα. Για τη διαίρεση των τούβλων, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα "βουλγαρικό" με ένα δίσκο κοπής στην πέτρα.
 3. Το σχήμα που ακολουθεί δείχνει δύο επιλογές για την παραγγελία αγωγών εξαερισμού τοιχοποιίας για sesquilies και διπλά τοιχώματα.

Για να δημιουργήσετε το σωστό σχήμα του άξονα, χρησιμοποιήστε ένα κοίλο πρότυπο με το σωστό μέγεθος, κατασκευασμένο από κόντρα πλακέ.

Συμβουλή: Κατά την τοποθέτησή του, μην αφήνετε το κανάλι να φράσσεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ώσης και ως αποτέλεσμα - μείωση της απόδοσης του συστήματος εξαερισμού.

Πώς να κανονίσετε τους αεραγωγούς σε ένα ιδιωτικό σπίτι: κανόνες και οδηγίες για την κατασκευή

Το μικροκλίμα του σπιτιού, που επηρεάζει άμεσα την ευεξία και την άνεση όλων των επιβατών, εξαρτάται από το σωστό σύστημα αερισμού. Επομένως, στο στάδιο του σχεδιασμού πρέπει να προβλεφθεί η θέση των αγωγών εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία.

Για να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε το σύστημα αερισμού σε αυτό το στάδιο είναι αρκετές φορές φθηνότερη από την αντιμετώπιση του προβλήματος μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Εξαερισμός σε ιδιωτική κατοικία

Ο εξαερισμός του δωματίου είναι απαραίτητος προκειμένου να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες για τη ζωή των ανθρώπων και η ύπαρξη τεμαχίων επίπλων και συσκευών στο σπίτι.

Εάν σε πολυκατοικίες όλα έχουν ήδη γίνει από ειδικούς που έχτισαν το κτίριο, αυτό το θέμα παραβλέπεται συχνά κατά την οικοδόμηση ιδιωτικής περιουσίας.

Αυτή είναι μια λανθασμένη άποψη. Ο μούστος αέρας, τα παράθυρα εφίδρωσης, οι δυσάρεστες οσμές από τα μπάνια και οι γεύσεις της τηγανισμένης τροφής, μαζί με τον βρώμικο καπνό, θα φτάσουν σε όλα τα δωμάτια και ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα. Χωρίς σωστά σχεδιασμένο και συναρμολογημένο σύστημα εξαερισμού, η άνετη ζωή των κατοίκων του σπιτιού θα διακινδυνεύσει.

Ο εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία μπορεί να είναι:

Ο πρώτος τύπος βασίζεται στη φυσική διαδικασία της κυκλοφορίας της αέριας μάζας. Δεν χρησιμοποιούνται μηχανισμοί για την έγχυση αέρα μέσα στο σπίτι. Παίρνει από το δρόμο, διεισδύοντας μέσα από τα παράθυρα με μικρό αερισμό ή βαλβίδες τροφοδοσίας, οργανωμένες στις πιο κατάλληλες θέσεις για αυτό. Στα δωμάτια του σπιτιού, στα οποία δεν έχουν εγκατασταθεί οι βαλβίδες, ο αέρας κυκλοφορεί μέσω των θυρών και μέσα από τις ρωγμές μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου.

Με έναν μηχανικό τύπο συσκευής εξαερισμού χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες και ειδικός εξοπλισμός εισροής. Ο απαιτούμενος όγκος καθαρού αέρα παρέχεται σε κάθε δωμάτιο του κτιρίου και ο εξαντλημένος αέρας εκκενώνεται έξω. Πρόκειται για ένα πιο περίπλοκο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται για μεγάλες εξοχικές κατοικίες και εξοχικές κατοικίες.

Μια μικτή έκδοση αερισμού περιλαμβάνει τη χρήση του πρώτου και δεύτερου τύπου. Αυτό μπορεί να είναι η εγκατάσταση μηχανικών βαλβίδων τροφοδοσίας στην εταιρεία με ένα φυσικό σύστημα εξάτμισης για εξαερισμό μέσω του εξαερισμού στο μπάνιο και στην κουζίνα. Ή αντίστροφα - η εισροή είναι φυσική και ο μηχανικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την αφαίρεση.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του φυσικού τύπου:

 • ενεργειακή ανεξαρτησία ·
 • το φθηνότερο κόστος.
 • δεν απαιτεί επισκευή.
 • ελάχιστη συντήρηση.
 • μπορείτε να οργανώσετε τον εαυτό σας.

Εκτός από τις θετικές στιγμές, αυτός ο τύπος εξαερισμού έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Εάν όλα ήταν τέλεια, τότε άλλες επιλογές για διαμονή απλώς δεν θα χρησιμοποιηθούν. Τα κύρια μειονεκτήματα είναι η εξάρτηση από τη θερμοκρασία του αέρα και τις καιρικές συνθήκες, η περιορισμένη περιοχή εξυπηρέτησης.

Το μηχανικό σύστημα είναι βολικό για χρήση, επειδή μπορεί να εξυπηρετήσει οποιαδήποτε περιοχή του σπιτιού / εξοχικού σπιτιού και είναι εντελώς ανεξάρτητο από τον καιρό. Επιπλέον, μπορεί να ελεγχθεί με δική του διακριτική ευχέρεια, διατηρώντας ένα άνετο καθεστώς θερμοκρασίας στις εγκαταστάσεις.

Πρόσθετες δυνατότητες για θέρμανση του εισερχόμενου αέρα, για ιονισμό και ύγρανση των αέριων μαζών του χώρου κ.λπ. μπορούν να διευθετηθούν εγκαθιστώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό στο σύστημα εξαερισμού.

Τα κύρια μειονεκτήματα της μηχανικής μεθόδου εξαερισμού:

 • υψηλότερο κόστος εξοπλισμού ·
 • ανάγκη για επισκευή και περιοδική αντικατάσταση μεμονωμένων στοιχείων του συστήματος.
 • εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια ·
 • ίσως χρειαστεί επαγγελματική εγκατάσταση και διαμόρφωση του εξοπλισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές και αρνητικές ιδιότητες των τύπων εξαερισμού, για εξοχικές κατοικίες και εξοχικές κατοικίες, χρησιμοποιείται συχνότερα ένας μικτός τύπος. Αυτό δικαιολογείται από οικονομική άποψη και είναι εφικτό με τα χέρια σας.

Χαρακτηριστικά της κατασκευής αεραγωγών σε ιδιωτικό σπίτι

Ο αερισμός στο σπίτι πρέπει να γίνει σωστά. Αυτό θα σώσει τον ιδιοκτήτη από σταθερά μικρά προβλήματα, τα οποία στο συνολικό ποσό μπορεί να είναι υγιή για να δηλητηριάσει τη ζωή ολόκληρης της οικογένειας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα του εξοπλισμού των αγωγών εξαερισμού σε νέα σπίτια κατασκευασμένα από υδραυλικά οικοδομικά υλικά με παρόμοια θερμομόνωση. Εδώ, χωρίς καλό αναγκαστικό εξαερισμό, θα είναι αδύνατο να ζήσουμε.

Κανόνες για την εγκατάσταση των σωλήνων εξαερισμού

Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού θα εκτελεί τις λειτουργίες του ποιοτικά και δεν δημιουργεί προβλήματα για τον ιδιοκτήτη σπιτιού. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να τοποθετείτε αγωγούς εξαερισμού στο σπίτι, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες και τις συστάσεις.

Πρώτον, η ποσότητα των ventkanala εξάτμισης στο δωμάτιο πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 10x10 cm και 15x15 cm Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμα σωλήνες από ό, τι τα κανάλια των γυψοσανίδων -. Θα εξοικονομήσει χρόνο εγκατάστασης, και ο αέρας διαμέσου του σωλήνα είναι καλύτερη.

Δεύτερον, οι σωλήνες αερισμού πρέπει να προεξέχουν πάνω από την οροφή σε ένα συγκεκριμένο ύψος, ανάλογα με τη θέση τους. Έτσι, το μήκος του κάθετου τμήματος του αγωγού εξαερισμού πρέπει να είναι κατά μέσο όρο από 1,5 έως 3 μέτρα. Αν οι σωλήνες δεν ταιριάζουν στο συνολικό σχέδιο του σπιτιού, τότε είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εξόδους αερισμού στην οροφή.

Τρίτον, σύμφωνα με τα πρότυπα, είναι απαραίτητο να παρέχεται αερισμός στο λεβητοστάσιο και στο δωμάτιο που βρίσκεται πάνω από το λεβητοστάσιο. Και, ο σκοπός αυτού του δωματίου δεν έχει σημασία. Μπορεί να είναι σαν μια μελέτη, μια βιβλιοθήκη, ένα υπνοδωμάτιο ή ένα σαλόνι.

Τέταρτον, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της έννοιας της καμινάδας και του εξαερισμού. Στην πρώτη περίπτωση, τα προϊόντα καύσης εισέρχονται στο κανάλι, και στη δεύτερη - ο αέρας εξαγωγής από το ίδιο το δωμάτιο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτά τα 2 κανάλια να συνδυαστούν σε ένα. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση.

Πέμπτον, στην κουζίνα πρέπει να παρέχετε 2 ξεχωριστούς αεραγωγούς - για εξαγωγή και για καθαρό αέρα. Η δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μια ειδική μάσκα όπου συνδέεται ο αγωγός και υπάρχει ξεχωριστό άνοιγμα για να εισέλθει ο αέρας στο δωμάτιο. Ή μια καλή διέξοδος θα είναι ένα παράθυρο με μικρό αερισμό.

Έκτον, αν το σπίτι έχει δωμάτια που προορίζονται για οικιακές ανάγκες - σάλτσα, ρούχα, αποθήκευση, πλύση και για άλλους σκοπούς, τότε υπάρχει απαραίτητο να σχεδιάσετε έναν αγωγό αερισμού. Σε αυτούς τους χώρους δεν παρέχονται παράθυρα μέσω των οποίων μπορεί να ρεύσει αέρας.

Έβδομο, όταν ο αγωγός εξαερισμού τοποθετείται στον τοίχο, είναι σημαντικό να μην είναι φορέας. Τακτοποιήστε τα σε εξωτερικούς τοίχους δεν συνιστάται - λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας θα υπάρχει πάντα συμπύκνωση.

Ο όγδοος κανόνας - οι ξύλινες κατασκευές της οροφής και της οροφής δεν πρέπει να γειτνιάζουν ή να αγγίζουν έναν αγωγό εξαερισμού πέτρας ή τούβλου. Για ένα δέντρο, αυτή η γειτονιά μπορεί να είναι καταστροφική.

Ο ένατος κανόνας - είναι ανεπιθύμητο να χρησιμοποιείται ως βαλβίδα τροφοδοσίας μόνο ένα παράθυρο. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Ο άρρωστος ρινοφάρυγγα το πρωί, με έντονη αλλαγή του καιρού τη νύχτα, θα παρασχεθεί στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος κοιμόταν με ένα ανοιχτό παράθυρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά την περίοδο του φθινοπώρου και της άνοιξης.

Ο δέκατος κανόνας - όταν δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας αγωγών εξαερισμού σε ένα δωμάτιο, είναι δυνατή η τοποθέτηση μιας βαλβίδας τροφοδοσίας με διάτρηση μιας διαμπερούς οπής στον τοίχο. Και στην κορυφή κάτω από την οροφή, τρυπήστε μια τρύπα για την εγκατάσταση της βαλβίδας εξαγωγής. Αυτή η έκδοση του εξαερισμού χώρου μπορεί να προσφέρει χώρο και τους κατοίκους του με καθαρό αέρα.

Η διαδικασία εγκατάστασης της βαλβίδας αέρα τροφοδοσίας τοίχου είναι απλή στην εκτέλεση:

Επιπλέον, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η θέση της ιδιωτικής κατοικίας και της παρακείμενης περιοχής. Κάνετε σωστά τις οπές σε ύψος 1-2 μέτρα, έτσι ώστε να μην εισχωρεί σκονισμένο αέρα στο σπίτι. Εάν βρίσκεται δίπλα στον δρόμο, τότε από αυτό το μέρος του εξοχικού δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τις βαλβίδες τροφοδοσίας.

Ενίσχυση του εξαερισμού με την εγκατάσταση ενός ρυθμιστή

Εάν στο σχεδιασμό του σπιτιού δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή στο σύστημα εξαερισμού, αν το σπίτι επισκευάστηκε με πλαστικά δομικά υλικά και τελειώματα, αρκεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος. Στην επίλυση αυτού του προβλήματος, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, για παράδειγμα, η εγκατάσταση μιας βαλβίδας τοίχου ή η εγκατάσταση ανεμιστήρων στους αεραγωγούς.

Στο φωτογραφικό παράδειγμα που προτείνεται από εμάς, εγκαθίσταται ένας συμπαγής αερισμός τροφοδοσίας με ένα breezator, ο οποίος καθαρίζει και θερμαίνει τη ροή του αέρα, ελέγχεται από ένα smartphone:

Επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού

Κάθε σπίτι είναι μοναδικό. Και το σύστημα εξαερισμού, κατάλληλο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, θα διαφέρει. Μεγάλη σημασία για την επιλογή ενός συστήματος είναι η περιοχή του σπιτιού, ο αριθμός των ορόφων, τα υλικά των τοίχων και η οροφή. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το ποσό που έχει διατεθεί για αυτό.

Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του σπιτιού και τα πιο αεροστεγή υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του, τόσο πιο σύνθετο θα είναι το σύστημα. Ένα άλλο σημείο είναι οι πρόσθετες δυνατότητες ελέγχου του κλίματος. Το κόστος του εξαερισμού εξαρτάται άμεσα από αυτήν την παράμετρο.

Όσο περισσότερες λειτουργίες μπορεί να έχει ένα σύστημα εξαερισμού, τόσο πιο ακριβό θα κοστίσει. Αλλά με ένα μέτριο προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετες ευκαιρίες μπορείτε να πάρετε - η εισροή καθαρού αέρα στο σπίτι δεν εξαρτάται από αυτό.

Για την οργάνωση της ροής αέρα χρησιμοποιήστε:

 • παράθυρα με μικρό αερισμό.
 • ξύλινα παράθυρα. Έχουν φυσικό μικροεπίεση, εξασφαλίζοντας την εισροή φρέσκου αέρα από το εξωτερικό.
 • βαλβίδα παροχής.

Οι βαλβίδες τροφοδοσίας μπορούν να έχουν ποικίλα σχήματα και μεγέθη. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται είναι μεταλλικά και πλαστικά. Όσο για την μικροεπεξεργασία στα παράθυρα, αυτή η επιλογή είναι η πιο βολική - δεν χρειάζεται να κάνετε τρύπες στους τοίχους και να αγοράσετε βαλβίδες.

Για να αφαιρεθεί ο αέρας από την αίθουσα ενός ιδιωτικού σπιτιού, οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται στον τοίχο ή οι ξεχωριστοί αεραγωγοί εγκαθίστανται στην κουζίνα, στο κελάρι, στο λεβητοστάσιο και στο μπάνιο. Είναι βολικό να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα σε τέτοια κανάλια, που θα αναγκάσει το δωμάτιο να ξεφύγει από τον μολυσμένο αέρα.

Αν η περιοχή του σπιτιού είναι μικρή, τότε αρκεί να εγκαταστήσετε παράθυρα με μικροεξοπλισμό, εκχυλίσματα στην κουζίνα και αγωγοί εξαερισμού από το λεβητοστάσιο και το λουτρό. Ένα τέτοιο μέτριο σύστημα θα αντιμετωπίσει τον εξαερισμό όλων των χώρων ενός εξοχικού σπιτιού.

Πότε πρέπει να προσκαλέσετε ειδικούς;

Όταν οργανώνετε αγωγούς εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι, μπορείτε να κάνετε δύο τρόπους:

 • καλέστε τους ειδικούς που θα εκτελούν τα πάντα με turn-key βάση.
 • να ασχοληθείτε με όλα τα ζητήματα μόνοι σας, να κάνετε την εργασία σας μόνοι σας.

Κάθε μία από τις επιλογές είναι κατάλληλη για συγκεκριμένες συνθήκες. Όλες οι παραλλαγές σχεδιασμού του συστήματος αεραγωγών μπορούν να χωριστούν σε παραδοσιακά και νεότερα έτοιμα συστήματα. Στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να επιλέξετε εξοπλισμό, εστιάζοντας στους υπολογισμούς. Εδώ δεν μπορείτε να ξεχάσετε τις μικρότερες λεπτομέρειες που θα είναι χρήσιμες κατά τη συναρμολόγηση του συστήματος.

Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για μια ολοκληρωμένη λύση από έναν συγκεκριμένο κατασκευαστή. Για παράδειγμα, το γερμανικό σύστημα εξαερισμού SelfWind, το οποίο αγοράζεται έτοιμο κιτ για μια συγκεκριμένη περιοχή του σπιτιού. Επιλέγονται όλα τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση. Το ίδιο το σύστημα θυμίζει σύστημα θέρμανσης συλλεκτών, μόνο ένα πλήθος σωλήνων περιβάλλει το σπίτι από μέσα.

Αυτοί οι εύκαμπτοι πλαστικοί αγωγοί με διάμετρο 75 mm ή 50 mm τραβιούνται στον συλλέκτη. Έχουν χυθεί με σκυρόδεμα στο πάτωμα και εκείνες οι περιοχές που περνούν σαν ένα κυκλοφορικό σύστημα σε όλο το σπίτι αποκρύπτονται εξειδικευμένα από τους σχεδιαστές.

Εάν επιλέγεται ένα τέτοιο σύνθετο σύστημα εξαερισμού, το οποίο κοστίζει περισσότερα από χίλια δολάρια για μια εξοχική κατοικία με έκταση 800 m 2 ή περισσότερο, τότε δεν έχει νόημα η εξοικονόμηση στο εργοστάσιο. Ναι, και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για τον εξοπλισμό αυτού του εξαερισμού.

Κατά την οικοδόμηση ενός σπιτιού με τα χέρια σας, "από το μηδέν" να θέσει από το ventshahty τούβλο και να παρέχει τρύπες για την εγκατάσταση των βαλβίδων τροφοδοσίας δεν είναι δύσκολη. Στο μέλλον όλα τα τμήματα του φυσικού συστήματος εξαερισμού σχεδιάζονται με ειδικές βαλβίδες και, εάν είναι απαραίτητο, με κουκούλες. Αυτή η επιλογή ισχύει για κατοικίες με εμβαδόν 250-300 m 2.

Σχεδιάζοντας ένα σχέδιο εξαερισμού για το σπίτι

Το σχέδιο εξαερισμού συντάσσεται πριν από την κατασκευή του σπιτιού ή πριν από την έναρξη της γενικής επισκευής. Αν αυτή είναι η πρώτη επιλογή, τότε για τη συσκευή επιλέγονται οι εσωτερικοί τοίχοι του σπιτιού που χωρίζουν το λεβητοστάσιο, την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα. Αυτά τα δωμάτια χρειάζονται περισσότερο αερισμό.

Στο σχέδιο είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν κανάλια εξαερισμού τροφοδοσίας και αέρα εξαγωγής, τα οποία θα περνούν μέσα από τα δωμάτια. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πού βρίσκονται οι βαλβίδες τροφοδοσίας, οι ανεμιστήρες, οι ανεμιστήρες και ο λοιπός εξοπλισμός που παρέχεται στο επιλεγμένο σύστημα εξαερισμού.

Με βάση το σχεδιασμό, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την χωρητικότητα των μονάδων για κάθε δωμάτιο και να επιλέξετε τις διαμέτρους των σωλήνων εξαερισμού.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι η ανάγκη για κάθε δωμάτιο στον καθαρό αέρα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε m 3. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, διαφορετικά δωμάτια πρέπει να παρέχουν μια διαφορετική ποσότητα καθαρού αέρα ανά ώρα:

 • για κουζίνα - 60 m 3 με ηλεκτρική κουζίνα και 90 m 3 με αέριο.
 • για μπάνια -25 m 3 ανά ώρα.
 • με συνδυασμένα μπάνια - 50 m 3;
 • για γραφεία, παιδικά δωμάτια, σαλόνια - 3 m 3 ανά 1 m 2 επιφάνειας.

Για τους λέβητες πρέπει να τοποθετηθεί ξεχωριστός αγωγός αερισμού. Με βάση τους κανόνες, πρέπει να υπολογίσετε την ανάγκη για καθαρό αέρα και να επιλέξετε την κατάλληλη χωρητικότητα του εξοπλισμού. Επιπλέον, είναι σημαντικό να κάνουμε ένα απόθεμα 30%, έτσι ώστε το σύστημα να μην λειτουργεί στο όριο των δυνατοτήτων του.

Τεχνολογία εξαερισμού

Όταν υπάρχει σχέδιο για τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού στο σπίτι, παραμένει να εφαρμοστεί. Για να γίνει αυτό, αποκτώνται όλα τα συστατικά του μελλοντικού συστήματος, όπως αναφέρεται στο προηγουμένως καταρτισμένο σχήμα. Κάθε σπίτι θα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Κατά την εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος, πρώτα βάλτε στον τοίχο ventshahty - χωριστά για την κουζίνα, θέρμανση / λέβητα, μπάνιο ή μπάνιο και τουαλέτα. Στη συνέχεια, τοποθετούνται διακοσμητικά σχάρες. Για να μπορέσουν αυτά τα κανάλια να εκπληρώσουν το ρόλο τους, δεν πρέπει να ξεχάσουμε το επιτρεπόμενο ύψος πάνω από το επίπεδο της οροφής.

Εάν απαιτείται να εξοπλιστεί ένας μηχανικός ή μικτός τύπος αερισμού στο σπίτι, τότε είναι απαραίτητο να γίνει η διάταξη των σωλήνων εξαερισμού. Για αυτό, χρησιμοποιείται ένας χώρος. Όταν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, οι αγωγοί εξαερισμού τοποθετούνται κάτω από το ανώτατο όριο του σπιτιού. Στη συνέχεια, πρέπει να μεταμφιεστούν με οποιοδήποτε βολικό τρόπο.

Τα ανοίγματα παροχής και εξαγωγής στους σωλήνες εξαερισμού κατασκευάζονται από διανομείς αέρα. Ο εξοπλισμός παραλαβής και εκτόξευσης, αν είναι απαραίτητο, μπορεί να εφοδιαστεί με ένα ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης. Εάν είναι απαραίτητο, τοποθετήστε βαλβίδες αντεπιστροφής, επεξεργαζόμενες προσεκτικά τις αρθρώσεις με στεγανωτικό.

Οι σωλήνες εξαερισμού στερεώνονται με σφιγκτήρες ή άλλους συνδετήρες που παρέχονται για τους σκοπούς αυτούς. Όλες οι αρθρώσεις σφραγίζονται αξιόπιστα. Στο μέλλον, αυτό θα εγγυηθεί την άριστη απόδοση ολόκληρου του συστήματος.

Οι ανεμιστήρες τοποθετούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται μαζί τους. Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε πολύπλοκα συστήματα, τότε ο εξοπλισμός εγκαθίσταται όπως συνιστά ο κατασκευαστής. Διαφορετικά, μπορείτε να χάσετε την υπηρεσία εγγύησης.

Συνέπειες σφαλμάτων στη συσκευή

Εάν το σύστημα εξαερισμού είναι σωστά τοποθετημένο, το μικροκλίμα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού θα είναι άνετο ανεξάρτητα από τη συνολική έκταση και τον αριθμό των κατοίκων. Αλλά συχνά οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και των εξοχικών κατοικιών μόνιμης κατοικίας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Αυτό οφείλεται στην ακατάλληλη κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού χωρίς εξαερισμό:

 • τα παράθυρα κλαίνε?
 • Το Τσαντ και ο καπνός από την κουζίνα μπαίνουν στα σαλόνια.
 • μούχλα στο μπάνιο?
 • δυσάρεστη οσμή σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.
 • εάν ο λέβητας είναι αέριο, οι εργάτες αερίου δεν θα το δεχτούν χωρίς τη σωστή διάταξη αεραγωγών.

Το σύνολο όλων αυτών οδηγεί στο γεγονός ότι οι ενοικιαστές αισθάνονται άβολα. Η έλλειψη καθαρού αέρα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αυξημένα επίπεδα ευερεθιστότητας, κακή διάθεση. Οι δυσάρεστες μυρωδιές από τα μπάνια και τις κουζίνες επηρεάζουν επίσης την άνετη ζωή όλων των κατοίκων του σπιτιού.

Ένα άλλο δυσάρεστο φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι αγωγοί εξαερισμού είναι λανθασμένα οργανωμένες είναι η ανατροπή του εξαερισμού. Αυτό συμβαίνει εάν, μέσω του αεραγωγού, αντί του ζεστού αέρα από το δωμάτιο, που πρέπει να φύγει, αρχίζει να περνάει από ένα δροσερό δρόμο.

Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μετά από όλα, κανένα σύστημα θέρμανσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες απώλειες θερμότητας. Εδώ, με την κυριολεκτική έννοια, τα χρήματα του ιδιοκτήτη θα πετάξουν ενεργά στον αγωγό εξαερισμού.

Για να αποφευχθεί αυτό, οι κανονισμοί ορίζουν ότι ο αγωγός εξαερισμού, ο οποίος αφαιρεί τον εξαγόμενο αέρα από τις εγκαταστάσεις, πρέπει να βγαίνει στην οροφή σε ύψος τουλάχιστον 2-3 μέτρων.

Συχνά συμβαίνει ότι ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει ποιος παραποτάμιος αγωγός προέρχεται από τον παραπόταμο. Για να ανιχνεύσετε μια διαρροή θερμού αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή μέθοδο. Για να το κάνετε αυτό, λαμβάνοντας ένα αναμμένο κερί, πρέπει να πάτε γύρω από όλα τα δωμάτια, προσέχοντας, καθώς η ίδια η φλόγα οδηγεί στα σημεία εξαγωγής αέρα από το δωμάτιο.

Εάν η φλόγα ενός κεριού σφίγγει, τότε όλα είναι εντάξει. Εάν εισέλθει στο δωμάτιο, εντοπίζεται η πηγή της μη εξουσιοδοτημένης εισροής υπαίθριου αέρα και πρέπει να διευθετηθεί λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη του προβλήματος.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Στη συσκευή φυσικού αερισμού σε ιδιωτική κατοικία:

Video-εγχειρίδιο για το διορισμό και τη χρήση ενός αγωγού εξαερισμού τούβλο σε εξοχική κατοικία:

Σχετικά με τον τρόπο σωστής κατασκευής ενός συμπλέκτη αγωγών εξαερισμού από συμπαγές τούβλο σε ένα κλιπ βίντεο:

Λεπτομερείς συστάσεις βίντεο σχετικά με τους κανόνες αερισμού σε ιδιωτική κατοικία:

Βίντεο σχετικά με το σύστημα των σωλήνων εξαερισμού, κατασκευασμένο από εύκαμπτους πλαστικούς σωλήνες, σε εξοχικό σπίτι:

Έχοντας μελετήσει τα χαρακτηριστικά της επιλογής του συστήματος εξαερισμού, μπορείτε να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή για την ιδιωτική κατοικία σας. Και αξίζει τον κόπο να εξοπλίσει κανείς τα αεροπλάνα μεμονωμένα ή καλύτερα να προσκαλέσουν μια ομάδα ειδικών, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την πολυπλοκότητα του επιλεγμένου συστήματος, την περιοχή του σπιτιού και τις προσωπικές δεξιότητες. Εάν πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, τότε η έκκληση προς τους επαγγελματίες θα είναι δικαιολογημένη, διαφορετικά είναι δυνατή η ανεξάρτητη διαχείριση.

Σφάλματα στον εξαερισμό

Η έλλειψη αεραγωγών στους χώρους όπου παρέχονται στο SNiP. Σύμφωνα με τους κανονισμούς κτιρίων, αγωγοί εξαερισμού πρέπει να γίνουν στο μπάνιο, κουζίνα, αποθήκη και εργαστήριο, χωρίς παράθυρα δωμάτια, που χωρίζονται από δύο ή περισσότερες πόρτες στο μπάνιο ή την κουζίνα. Παραβιάσεις των αρχών της λειτουργίας αυτού του συστήματος περιλαμβάνουν επίσης την έλλειψη αερισμού στον τελευταίο όροφο διαμερισμάτων δύο επιπέδων ή διώροφων κατοικιών.

Χαμηλή θέση της σχάρας εξαερισμού. Η συσκευή της άνω σχάρας εξατμίσεως είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση του θερμού καυσαερίου μέσω αυτού. Σύμφωνα με τους κανόνες, η απόσταση από το πλέγμα ανώτατο όριο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 εκ. Σε μερικές κατασκευαστές ενημέρωσης παραμελούν αυτόν τον κανόνα, που έχουν εξαερισμού κάτω από την καθορισμένη τιμή. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχει φυσικό τέντωμα και ο αέρας εξαγωγής σταματά στο πάνω μέρος του δωματίου.

Η συσκευή στο διαμέρισμα ενός κοινού αγωγού αερισμού για δύο δωμάτια. Προσπαθώντας να μειώσουν την ποσότητα των εργασιών κατασκευής, ορισμένοι κύριοι κάνουν έναν αεραγωγό για δύο δωμάτια. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, ο εξαγόμενος αέρας κινείται όχι προς τα έξω, αλλά σε άλλο δωμάτιο. Ιδανική επιλογή είναι να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό κανάλι για κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος, ειδικά για την κουζίνα και το μπάνιο.

Στο μπάνιο και στην τουαλέτα χρησιμοποιείται συχνά αυτή η μέθοδος εξαερισμού. Επομένως, μην ξεχνάτε τον ανεμιστήρα.

Οριζόντια διάταξη αγωγών εξαγωγής. Οι οριζόντιοι αεραγωγοί αερισμού οδηγούν σε στασιμότητα του αέρα. Για να δημιουργηθεί μια κίνηση του εξαγόμενου αέρα με τη βοήθεια τέτοιων σωλήνων προς τα έξω, είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν ανεμιστήρες. Η θέση των φυσικών αεραγωγών πρέπει να είναι αυστηρά κατακόρυφη. Η μέγιστη γωνία απόκλισης από τη θέση αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 35 μοίρες.

Απουσία μόνωσης των σωλήνων εξαγωγής. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα μέσα στον αγωγό και εκτός αυτού, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η εξαγωγή. Ωστόσο, η θερμοκρασία των καυσαερίων σε σύγχρονες συσκευές θέρμανσης μερικές φορές δεν υπερβαίνει τους 40 ° C. Εάν δεν υπάρχει επαρκής μόνωση του σωλήνα, η θερμότητα χάνεται γρήγορα και το ρεύμα του σωλήνα εξασθενεί. Είναι σημαντικό να εκτελέσετε τη θερμομόνωση των υψηλών σωλήνων που προεξέχουν πάνω από την κορυφογραμμή στέγης για περισσότερο από 50 cm.

Υπερβολικός εξαναγκασμένος εξαερισμός. Το διαμέρισμα, όπου μια συσκευή που έχει εγκατασταθεί σε ένα φυσικό τρόπο εξαντλήσει τα προϊόντα καύσης ή λέβητα τζάκι αερίου ή να δημιουργήσετε αναγκαστική εξαερισμού. Κάποιος πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και απορροφητήρας, που συνδέονται με ένα κανάλι εξαγωγής είναι ικανό πρόσφυσης διάλειμμα, εξαιτίας της οποίας τα αέρια καύσης δεν μπορούν να διαφύγουν προς τα έξω μέσω ενός καμινάδα, και θα διεισδύσει μέσα στο δωμάτιο.

Όταν επιλέγετε μια κουκούλα κουζίνας, φροντίστε να ελέγξετε τις κριτικές σε δημοφιλή μοντέλα.

Καταστροφή αγωγών εξαερισμού σε πολυκατοικίες. Στην κατασκευή παλαιών πολυκατοικιών παρέχονται κουτιά εξαερισμού, τα οποία εκτείνονται σε όλους τους ορόφους και τελειώνουν στην οροφή. Αυτά τα κουτιά είναι πολύ ογκώδεις και καταλαμβάνουν μέρος του χώρου στην κουζίνα και στο μπάνιο, οπότε αν προσπαθείτε να μειώσει την επισκευή τους ή απλά να αφαιρεθεί. Αυτές οι πράξεις προκαλούν μεγάλη ζημιά στους κατοίκους των διαμερισμάτων που κατοικούν στους κάτω ορόφους. Δεν εξαερισμού στα διαμερίσματά τους συσσωρεύεται ζεύγη, την ανάπτυξη μούχλας, τις οσμές δεν διαβρώνονται, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας των κατοίκων.

Στεγανότητα των σύγχρονων παραθύρων. Τα μεταλλικά πλαστικά παράθυρα είναι όμορφα και ανθεκτικά. Διατηρούν τη θερμότητα καλά και αποτρέπουν τη διείσδυση θορύβου. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δείχνει δυσαρέσκεια μετά την εγκατάσταση τους. Λόγω της στεγανότητας των πλαστικών παραθύρων στην Στεγανό σύστημα διαμέρισμα εντελώς απούσα, έτσι ώστε το μπαγιάτικο αέρα συσσωρεύεται στα σαλόνια, και δεν υπάρχει υγρασία. Για να αποκλείσετε τέτοια προβλήματα στο σπίτι, και να μην εγκαταλείψουν τα σύγχρονα παράθυρα, παραγγείλετε μοντέλα συστημάτων παραθύρων με βαλβίδες εξαερισμού.

Διαβάστε επίσης σχόλια σχετικά με τις εταιρείες παραθύρων για να επιλέξετε το σωστό ανάδοχο για την εγκατάσταση των παραθύρων.

Κανάλια εξαερισμού διαφόρων διαστάσεων σε έναν όροφο του διαμερίσματος. Το διαφορετικό μήκος των αγωγών εξαγωγής μπορεί να οδηγήσει στην παραβίαση της εξαγωγής σε ορισμένα δωμάτια του ίδιου διαμερίσματος. Στον μακρύτερο δίαυλο σχηματίζεται συνήθως έντονο βύθισμα, λόγω αυτού, με μικρή εισροή αέρα, παρατηρείται εξασθένιση της ώσης στο βραχύτερο κανάλι. Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν συνήθως σε ερμητικά κλειστά διαμερίσματα, όπου διαταράσσεται ο μικρός αερισμός του αέρα. Εάν κατά τη διάρκεια της επισκευής είναι αδύνατο να εξισορροπηθεί το μήκος των καναλιών, συνιστάται η μείωση της ώσης στο μακρύ κανάλι χρησιμοποιώντας μια ρυθμιζόμενη σχάρα εξαερισμού για το σκοπό αυτό.

Εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα τοίχου αντί για μια σχάρα εξατμίσεων. Προκειμένου να απομακρυνθεί γρήγορα ο υγρός αέρας από το μπάνιο, οι ενοικιαστές εγκαθιστούν έναν ανεμιστήρα τοίχου αντί της σχάρας, που στη συνέχεια αρχίζουν να μετανιώνουν. Εκτός από την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και τον υπερβολικό θόρυβο των συσκευών, αυτή η έκδοση του καλύμματος δεν του αρέσει, επειδή ο ανεμιστήρας λειτουργεί συνήθως 10-15 λεπτά τη στιγμή του ντους. Ο υπόλοιπος χρόνος είναι σε ακίνητη κατάσταση και οι λεπίδες του κλείνουν την έξοδο αέρα από το μπάνιο. Εξαιτίας αυτού, οι ενοικιαστές πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα του αερισμού της αίθουσας λουτρών με διαφορετικό τρόπο.

Ύψος του σωλήνα αερισμού πάνω από την οροφή

Μια αρκετά απλή ερώτηση, όπως ορίζεται στο ύψος SNP του σωλήνα εξαερισμού πάνω από την οροφή, μπερδεύει συχνά ακόμη και αυτοπεποίθηση στους σχεδιαστές να μιλήσουμε για ερασιτέχνες κατασκευαστές, ανακαινίσεις σχέδιο ή σημαντική αναδιάρθρωση των σπιτιών τους. Q, εν τω μεταξύ, δεν είναι αδρανής, δεδομένου ότι το ύψος του σωλήνα εξαερισμού πάνω από την οροφή εξαρτάται από το θεμελιώδες χαρακτηριστικό - τις επιδόσεις της όσον αφορά τους εκτοπισμένους αέρα.

Τι ρυθμίζεται το ύψος εξόδου εξαερισμού

Ο βασικός νόμος του κατακόρυφου σωλήνα, έστω και flue εξαερισμός διαβάζει - το μεγαλύτερο ύψος της συσκευής, η υψηλότερη ώθηση στο σωλήνα Κατά συνέπεια, μία μεγαλύτερη ποσότητα αέρα αποβάλλεται έξω από το σύστημα της οροφής. Οι ειδικοί-σχεδιαστές και οι περισσότεροι προγραμματιστές για τον υπολογισμό του ύψους του σωλήνα εξαερισμού πάνω από την οροφή οδηγούνται από διάφορα βασικά έγγραφα:

 • SNiP № 41-01-2003, σημείο 6-6-12, που ρυθμίζει την αύξηση των καμινάδων.
 • SNiP No. 2.04.05-91, που ορίζει το σχεδιασμό των συστημάτων εξάτμισης στην παλιά έκδοση.
 • СП №7.13130.2009 - μεθοδολογικές συστάσεις και κανόνες σχεδιασμού συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού.
 • Το SNIP Νο. 2.04.01 ορίζει το επίπεδο εξαγωγής εξαερισμού για τους υπονόμους.

Στην τελευταία περίπτωση, η διαδικασία για τον καθορισμό του επιπέδου εγκατάστασης του σωλήνα εξαερισμού από τους κανονισμούς SniPa είναι αρκετά λεπτομερής:

 • Σε επίπεδη οροφή, η ανύψωση του σωλήνα εξάτμισης, μέσω του οποίου εκπέμπεται το αέριο αποχέτευσης, πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 cm.
 • Για μια κεκλιμένη οροφή, το ύψος του ραφιού πρέπει να απέχει τουλάχιστον 50 cm από το σημείο της οροφής μέχρι την τομή του σωλήνα.
 • Στην οροφή, η επιφάνεια της οποίας χρησιμοποιείται για εργασία ή μετακίνηση, το τμήμα της εξόδου του συστήματος εξαερισμού πρέπει να βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της οροφής σε επίπεδο όχι μικρότερο από 300 cm.

Εξαέρωση του ξυπνούν συστήματος αποχέτευσης σύμφωνα με SNIP, θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα παράθυρα και τις εισαγωγές αέρα σε απόσταση όχι μικρότερη από 4 m, τα πάντα είναι αρκετά απλή και σαφής, γιατί μιλάμε για εν δυνάμει επικίνδυνα αέρια και ατμούς για την ανθρώπινη υγεία.

Περίπου η ίδια προσέγγιση εφαρμόζεται σε SNP №41-01-2003 περιγράφοντας μεθόδους υπολογισμού του ύψους του σωλήνα καμινάδα παραπάνω δοκού ορίζοντα κορυφογραμμή ή μια επίπεδη στέγη.

Οι προγραμματιστές των κτιρίων και των κανονισμών αριθ. 41-01-2003 πρότειναν ότι, κατά τον προσδιορισμό της περίσσειας της σχάρας εξαερισμού, ακολουθήστε το σχέδιο υπολογισμού των καπνοδόχων. Από τη μία αναπροσαρμόζονται, εφόσον εξαερισμού ράφι έχει τοποθετηθεί σύμφωνα με την καμινάδα με αφαίρεση έως και 3 μέτρα, θα πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα επίπεδο.

Πώς να καθορίσετε το απαραίτητο και επαρκές ύψος του σωλήνα εξαερισμού

Η απουσία ξεχωριστής μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό του ύψους του σωλήνα του συστήματος εξαερισμού δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται ένας τέτοιος υπολογισμός ή δεν είναι απαραίτητος. Ο ευκολότερος τρόπος για τον αερισμό είναι ένα απλοποιημένο σχέδιο. Εάν ακολουθήσετε τους ορισμούς του SNiPa Νο. 41-01-2003, το ύψος της εξόδου αερισμού πρέπει να είναι:

 • Σε επίπεδη οροφή - τουλάχιστον 500 mm.
 • Για μια κεκλιμένη οροφή, η διατομή της σχάρας εξαερισμού πρέπει να είναι 500 mm πάνω από τη γραμμή της κορυφογραμμής σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 1500 mm από την κορυφογραμμή.

αερισμός Συμπέρασμα μπορεί να είναι στο ίδιο ύψος με το κορυφογραμμή, εάν η απομάκρυνση δεν υπερβαίνει τα 3 μέτρα, αλλιώς κοπεί ο σωλήνας εξαερισμού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πλασματική γραμμή που χαράσσεται κάτω ως προς το οριζόντιο υπό γωνία 10 °. Αν μια καμινάδα βρίσκεται κοντά στη θέρμανση της εστίας, τότε ο σωλήνας καπνού και εξαερισμού πρέπει να ανυψωθεί πάνω από τη φέτα των καπνών.

Για να κατανοήσετε πόσο δίκαιο είναι αυτή η προσέγγιση, μπορείτε να εκτελέσετε έναν κατά προσέγγιση υπολογισμό της απόδοσης του αγωγού εξαερισμού. Για παράδειγμα, ένας λέβητας θέρμανσης για 16 kW / h παράγει περίπου 140 m 3 προϊόντων καύσης, η παροχή φρέσκου αέρα παρέχεται από έναν αγωγό εξόδου καμινάδας 200-220 cm 2.

Προκειμένου να παρασχεθεί το απαιτούμενο 1,5-2 m 3 αέρα ανά αλλαγής ώρα σε πολλαπλότητα για χώρους 60 m 2 με ένα ύψος οροφής 2 m, η ταχύτητα ροής είναι 150 m 3, δηλαδή, κάτω από ορισμένες συνθήκες, το μέγεθος και το ύψος της εγκατάστασης του καπνού και εξαερισμού σωλήνα περίπου είναι συγκρίσιμα. Η σύγκριση είναι μάλλον αυθαίρετη, αλλά δείχνει σαφώς ότι οι μέθοδοι είναι τουλάχιστον συγκρίσιμες.

Τι επηρεάζει την απόδοση του εξαερισμού;

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος να καθοριστεί το ύψος του σωλήνα και, κατά συνέπεια, η περίσσεια πάνω από την οροφή που καλύπτει την οροφή του σπιτιού. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τον τύπο ροής αέρα ανάλογα με την πτώση πίεσης. Είναι γνωστό ότι με αύξηση 12 μέτρων, η πίεση του αέρα πέφτει κατά 101 Pa. Το αποτέλεσμα που προκύπτει θα ισχύει μόνο για ένα ιδανικό σύστημα εξαερισμού με απόλυτα λεία εσωτερική επιφάνεια.

Στην πραγματικότητα, για πρακτικούς υπολογισμούς των παραμέτρων, ύψους και διατομής του αγωγού εξαερισμού, πρέπει να εξεταστούν διάφορες σημαντικές συνθήκες:

 • Ταχύτητα ροής αέρα στο ύψος τοποθέτησης του σωλήνα εξαερισμού.
 • Θερμοκρασία αέρα στο δρόμο και μέσα στο δωμάτιο.
 • Το σχήμα του τμήματος του καναλιού και η ποιότητα της επιφάνειας καθ 'όλο το ύψος του αγωγού.
 • Το σχήμα της οροφής.

Με πρακτική μέτρηση είναι δυνατόν να ληφθεί ο συντελεστής κατανάλωσης C. Από την αξία του και τη διαφορά πίεσης στο έδαφος και στο ύψος του πύργου εξαερισμού εξόδου, είναι δυνατόν να υπολογιστεί η πραγματική ροή αέρα.

Αντίστροφα, γνωρίζοντας το C και μια γνωστή ροή αέρα που θα χρειαστεί να κινηθεί μέσα από τον αγωγό αέρα για έναν συγκεκριμένο όγκο δωματίου, μπορείτε να προσδιορίσετε τη διαφορά πίεσης και ως αποτέλεσμα το επίπεδο ανύψωσης της εξαγωγής αερισμού.

Για να κάνετε ένα τέτοιο υπολογισμό είναι δύσκολο, γι 'αυτό χρησιμοποιείται συνήθως καταλόγους συστάσεις για την επισκευή και το σχεδιασμό των συστημάτων αερισμού, οι οποίες δίνουν κατά προσέγγιση ανάλογα με την ροή του αέρα από τον υποβιβασμό ένας κύριος σωλήνας για διάφορες κατασκευές οροφής και συμπεράσματα.

Οι συστάσεις για τον προσδιορισμό του ύψους του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή δεν αφορούν καθόλου τον προσδιορισμό των διαστάσεων του αεραγωγού και του βυθίσματος στον αεραγωγό. Στο πρότυπο υπάρχει μόνο μία αναφορά, η οποία απαιτεί το συνολικό ύψος του κατακόρυφου τμήματος του καναλιού καπνοδόχου να μην είναι μικρότερο από 5 m.

Η έξοδος του σωλήνα καπνού ή εξαερισμού πάνω από την επικάλυψη στέγης καθορίζεται από τους κανόνες του SNiP για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Αν κοιτάξετε το συνιστώμενο σχήμα SNiP για τη ρύθμιση των ακροδεκτών, είναι σαφές ότι το τμήμα του εξαερισμού και του καναλιού καπνού θα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο των ταχύτερων ροών αέρα. Όσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα του αέρα, τόσο ισχυρότερη είναι η ώθηση και αντίστροφα - στην ηρεμία το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί εξαιρετικά ανεπαρκώς.

Συμπέρασμα

Αν η οροφή είναι επίπεδη ή έχει ελαφρά κλίση προς περίπου 5-10, το ύψος της εξόδου του συστήματος εξαερισμού δεν είναι αρκετά 400-600 mm κρίσιμη. Για συστήματα διπλής κλίσης με απότομες κλίσεις, πρέπει να ακολουθήσετε τις συστάσεις των προτύπων. Για δομών πολλαπλών επιπέδων με φεγγίτες και πολύπλοκες σπασμένα πλαγιές, πέραν της σύμφωνα με τις συστάσεις του κανονιστικού εγγράφου, θα πρέπει να περνούν το χρόνο τους ψάχνουν για τον τόπο όπου οι ροές αέρα είναι η πιο σταθερή ταχύτητα. Διαφορετικά, ο αέρας θα μετακινηθεί στους αεραγωγούς με τσιμπήματα, buzz και μερικές φορές θα σταματήσει να κινείται, κάτι που σαφώς δεν προσθέτει άνεση. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε επιπλέον αντηχεία και να αυξήσετε τον αριθμό των αγωγών εξαερισμού. Απόδοση έξι τερματικών θα ταιριάξει με τα δύο τεράστια πυλώνες, και η ομοιομορφία της ροής είναι 2-3 φορές υψηλότερη, εκτός αν, φυσικά, όλα τα ράφια κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ράμπας, δεν συλλέγονται μια ενιαία δέσμη.

Πώς να κάνετε φυσικό αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία

Άλλα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα:

Φυσικά κανάλια εξαερισμού

Σε προηγούμενα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα, δημοσιευμένα σχέδια για την κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι, διαμέρισμα, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του συστήματος φυσικού αερισμού. Για αποτελεσματικό αερισμό, Κάθε δωμάτιο του σπιτιού πρέπει να διαθέτει δύο συσκευές εξαερισμού: ένα για τον αέρα, ένα για την απομάκρυνση αέρα από το δωμάτιο.

Κάθε δωμάτιο στο σπίτι ή στο διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με δύο συσκευές τροφοδοσίας και εξαγωγής φυσικού αερισμού σε μία από τις τρεις παραλλαγές:

 1. Βαλβίδα παροχής στο παράθυρο ή στον εξωτερικό τοίχο για ροή αέρα. Διάταξη ροής σε ένα γειτονικό δωμάτιο με κανάλι καυσαερίων (μια τρύπα στην πόρτα ή ένα εσωτερικό τοίχωμα, ένα διαχωριστικό) για την απομάκρυνση του αέρα.
 2. Για ροή αέρα - τρύπα υπερχείλισης από ένα γειτονικό δωμάτιο με βαλβίδα τροφοδοσίας, και για να αφαιρέσετε αέρα - αγωγού εξαγωγής εξαερισμού.
 3. Βαλβίδα αέρα παροχής για εισροή, και αγωγού εξαγωγής εξαερισμός για την αφαίρεση του αέρα.

Ελέγξτε, στο σπίτι ή στο διαμέρισμα όπου ζείτε τώρα, όλα τα δωμάτια έχουν εξαερισμό αέρα και εξαερισμό;

Σε ποιους χώρους είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν οι αεραγωγοί εξαερισμού

Τα κανάλια εξαγωγής φυσικού αερισμού πρέπει να παρέχονται από τους ακόλουθους χώρους του σπιτιού:

 • Υγειονομικοί και τεχνικοί χώροι - μπάνιο, τουαλέτα, πλυντήριο.
 • Κουζίνες.
 • Ντουλάπα, ντουλάπα - αν οι πόρτες των δωματίων μπαίνουν στο σαλόνι. Εάν οι πόρτες βγαίνουν στον διάδρομο (αίθουσα, κουζίνα), τότε μπορεί να γίνει ένα από τα δύο: να οργανωθεί ένας αγωγός εξαγωγής από τα δωμάτια ή να εγκατασταθεί βαλβίδα τροφοδοσίας στον τοίχο ή το παράθυρο.
 • Στο χώρο του λέβητα θα πρέπει να υπάρχει τόσο αγωγός εξαερισμού όσο και βαλβίδα παροχής.
 • Από τα δωμάτια, που χωρίζονται από τις εγκαταστάσεις με τον αεραγωγό περισσότερες από δύο πόρτες.
 • Στο πάτωμα πάνω από το πρώτο, αν υπάρχουν πόρτες εισόδου από τις σκάλες στο πάτωμα - οι αγωγοί εξαερισμού κατασκευάζονται από τους προαναφερθέντες χώρους ή (και) από το διάδρομο, την αίθουσα.
 • Στο πάτωμα πάνω από το πρώτο, αν δεν υπάρχουν πόρτες εισόδου από τις σκάλες στο πάτωμα - σε κάθε δωμάτιο του δαπέδου, τόσο ο αεραγωγός όσο και η βαλβίδα τροφοδοσίας είναι διατεταγμένα.

Σε άλλες εγκαταστάσεις του σπιτιού, οι οποίες δεν διαθέτουν κανάλια εξαγωγής φυσικού αερισμού, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής στο παράθυρο ή στον τοίχο και μια ρέουσα τρύπα στο παρακείμενο χώρο.

Επιπλέον, οι αγωγοί εξαγωγής φυσικού αερισμού είναι διατεταγμένοι για εξαερισμό:

Κτίριο κανονισμούς (παράγραφος 6.5.8 SP 60.13330.2016) η ζήτηση σε κτίρια κατοικιών για τα δωμάτια, τα οποία εξοπλισμού αερίων του θερμοκηπίου (λέβητες φυσικού αερίου, στήλη ζεστού νερού, θερμάστρες, κλπ..), Συμπερίληψη μηχανικό εξαναγκασμένο εξαερισμό και φυσικό ή μηχανικό εξαερισμό.

Θέση και διαστάσεις των αεραγωγών

Το ελάχιστο μέγεθος της πλευράς του φυσικού αεραγωγού είναι 10 cm., και η ελάχιστη επιφάνεια διατομής είναι 0.016 m 2., που αντιστοιχεί περίπου στη διάμετρο του τυποποιημένου σωλήνα του αγωγού αερισμού - 150 mm.

Ένα κανάλι ελάχιστου μεγέθους θα παρέχει εξαγωγή αέρα σε όγκο 30 τόνων m 3 / ώρα με μήκος κατακόρυφου σωλήνα μεγαλύτερο από 3 m. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, οι κουκούλες αυξάνουν την διατομή του καναλιού ή το μήκος του καναλιού. Κανάλια μικρότερα από 2m. δεν παρέχουν την απαραίτητη ένταση φυσικού αερισμού.

Στην πράξη, το μήκος του αγωγού εξαερισμού στο πάτωμα καθορίζεται συνήθως από λόγους σχεδιασμού - ο αριθμός και το ύψος πάνω από τους επάνω ορόφους, το ύψος της σοφίτας, το μήκος του σωλήνα πάνω από την οροφή. Στο πάτωμα, το μήκος όλων των καναλιών πρέπει να είναι το ίδιο. Αυτό γίνεται έτσι ώστε η δύναμη έλξης σε κάθε κανάλι στο πάτωμα να είναι περίπου η ίδια.

Οι διαστάσεις του τμήματος διαύλου στο πάτωμα είναι οι ίδιες, συχνά γίνονται το ίδιο, αλλά για εποικοδομητικούς λόγους είναι πιο βολικό. Η απόδοση του αγωγού εξαερισμού σε ένα ή άλλο δωμάτιο δαπέδου ρυθμίζεται επιλέγοντας το μέγεθος της σχάρας αερισμού.

Για εποικοδομητικούς λόγους, αρκετοί αγωγοί εξαερισμού από τις εγκαταστάσεις ενός ορόφου προσπαθούν να τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα, σε ένα μέρος - να δημιουργήσουν ένα μπλοκ αεραγωγών.

Το μπλοκ των αεραγωγών σε πέτρινα σπίτια τοποθετείται συνήθως μέσα στο ρουλεμάν του εσωτερικού τοίχου του σπιτιού ή συνδέεται στον τοίχο.

Το μπλοκ είναι κατασκευασμένο από υλικά τοιχοποιίας, για παράδειγμα τούβλα. Στην τοιχοποιία του τούβλου είναι βολικό να κατασκευαστούν κανάλια με διατομή που είναι πολλαπλάσια του μεγέθους του τούβλου, λαμβάνοντας υπόψη το πάχος των ραφών - 140x140 mm. (1/2 x 1/2 τούβλα) ή 140x270 mm. (1/2 χ 1 τούβλο)

Παράγουν κοίλα μπλοκ από σκυρόδεμα ειδικά σχεδιασμένα για αγωγούς εξαερισμού τοιχοποιίας.

Το μπλοκ αγωγών εξαερισμού από υλικά τοιχοποιίας πρέπει απαραίτητα να έχει στήριξη στο δάπεδο ή στο δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα, σε ξύλινα σκελετά ή σκελετούς, ένα μπλοκ αεραγωγών συναρμολογείται από πλαστικούς ή χαλύβδινους γαλβανισμένους σωλήνες. Το μπλοκ σωλήνων κλείνει με κουτί.

Πώς να συγχωνεύσετε πολλά κανάλια σε ένα κανάλι

Σε μια ιδιωτική κατοικία, ο αριθμός των καναλιών είναι μικρό, ως εκ τούτου, να συνδυάσει τα ρεύματα αέρα από πολλαπλά κανάλια (δωμάτια ή ορόφους) σε ένα, όπως γίνεται συχνά στα σπίτια διαμέρισμα, δεν υπάρχει καμία ανάγκη. Κάθε κανάλι φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι πρέπει να ξεκινά από εσωτερικούς χώρους και να τελειώνει στο κεφάλι στην οροφή. Οποιοσδήποτε συνδυασμός δύο ή περισσότερων καναλιών επιδεινώνει τη λειτουργία του εξαερισμού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνδυαστούν διάφορα κανάλια, για να συγχωνευθούν σε ένα κοινό κανάλι φυσικού αερισμού.

Ικανότητα καναλιού εξαερισμού

Απόδοση ενός μοναδικού αγωγού εξαγωγής με διατομή 12x17 cm.(204 cm2 ) τσιμεντόλιθων ανάλογα με το ύψος του καναλιού και τη θερμοκρασία στο δωμάτιο:

Χωρητικότητα φυσικών αεραγωγών 12 x 17 δείτε ανάλογα με το ύψος του καναλιού και τη θερμοκρασία δωματίου

Για να προσδιορίσετε την απόδοση για τα ύψη ενδιάμεσων καναλιών, σχεδιάστε το γράφημα άξονα ανά άξονα: το ύψος και την απόδοση του καναλιού.

Παρόμοιοι πίνακες μπορούν να βρεθούν για αγωγούς εξαερισμού, οι οποίοι κατασκευάζονται από άλλα υλικά.

Ωστόσο, για κανάλια αερισμού του ίδιου τμήματος (204 cm2 ), αλλά από άλλα υλικά, η απόδοση θα είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που υποδεικνύεται στον πίνακα. Για ένα κανάλι άλλης διατομής, η ποσότητα παραγωγικότητας από τον πίνακα μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί αναλογικά.

Για να αυξηθεί η χωρητικότητα του αγωγού εξαερισμού του ίδιου ύψους, σε αναλογία με αυξήστε την περιοχή διατομής του καναλιού. Για το σκοπό αυτό, για παράδειγμα, επιλέγεται ένα μπλοκ από σκυρόδεμα με μεγαλύτερη οπή ή χρησιμοποιούνται δύο ή τρεις κανάλια του παραπάνω μεγέθους για τον αερισμό ενός δωματίου.

Υπολογισμός του φυσικού αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού

Ο υπολογισμός του φυσικού εξαερισμού πραγματοποιείται προκειμένου να καθοριστεί το μέγεθος των αγωγών εξαερισμού με βάση τον όγκο του αέρα που αφαιρείται.

Κατά τον προσδιορισμό της ποσότητας του αέρα απομακρύνονται μέσω της φυσικής κανάλια εξαερισμού, λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι σε μία παροχή δωματίου βαλβίδες αέρα που παρέχεται από το εξωτερικό, τότε ο αέρας ρέει μέσα στο δωμάτιο με τα κανάλια καυσαερίων, και να αφαιρεθεί μέσω των διαύλων και πάλι έξω.

Ο υπολογισμός πραγματοποιείται για κάθε όροφο του σπιτιού με την ακόλουθη σειρά:

 1. Καθοδηγούμενη από τους κανονισμούς (βλ. Εδώ), καθορίστε το ποσό του ελάχιστου όγκου αέρα που θα έπρεπε έρχονται από το δρόμο για εξαερισμό όλα τα δωμάτια με βαλβίδες τροφοδοσίας - Qn, m 3 / ώρα.
 2. Οι κανόνες καθορίζουν το ποσό του ελάχιστου όγκου αέρα που αυτός βγείτε έξω για αερισμό Όλα τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με αγωγό εξαερισμού - Qστο, m 3 / ώρα.
 3. Συγκρίνετε τις εκτιμώμενες ελάχιστες τιμές ροής αέρα από το δρόμο (Qn, m 3 / h) και βγαίνοντας στο δρόμο (Qστο, m 3 / h). Συνήθως μία από τις ποσότητες είναι μεγαλύτερη από την άλλη. Η μεγαλύτερη από τις δύο ποσότητες θεωρείται ότι είναι την ελάχιστη χωρητικότητα σχεδιασμού όλων των καναλιών εξαερισμού στο πάτωμα - Qσ, m 3 / ώρα.
 4. Με βάση τις διαστάσεις του σπιτιού κάθετα, ορίστε το ύψος του φυσικού αεραγωγού στο πάτωμα.
 5. Γνωρίζοντας το ύψος του αγωγού αερισμού και τη συνολική εκτιμώμενη ελάχιστη απόδοση όλων των καναλιών στο πάτωμα (Qσ, m 3 / ώρα), σύμφωνα με τον πίνακα (βλ. παραπάνω), επιλέγεται ο συνολικός αριθμός των τυποποιημένων διαύλων από τσιμεντόλιθους. Η συνολική απόδοση του επιλεγμένου αριθμού τυποποιημένων καναλιών πρέπει να είναι τουλάχιστον Qσ, m 3 / ώρα.
 6. Ο επιλεγμένος αριθμός τυπικών καναλιών κατανέμεται μεταξύ των χώρων του σπιτιού, οι οποίοι πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με αγωγούς εξαερισμού. Όταν λαμβάνεται υπόψη η κατανομή, είναι απαραίτητο να υπάρχει κανονική ανταλλαγή αέρα σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο με σωλήνα εξαερισμού.

Ένα παράδειγμα υπολογισμού του φυσικού αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού

Για παράδειγμα, ας υπολογίσουμε τον φυσικό εξαερισμό σε μονοκατοικία με συνολική επιφάνεια 120 ορόφων m 2. Το σπίτι διαθέτει πέντε καθιστικά με συνολική επιφάνεια 90 ατόμων m 2, κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα, καθώς και μια ντουλάπα (ντουλάπα) με έκταση 4,5 m 2. Ύψος δωματίου - 3 m. Το σπίτι έκανε δάπεδα στο έδαφος σε ξύλινα κούτσουρα με φυσικό αερισμό του υπόγειου χώρου μέσω του αγωγού αερισμού. Το ύψος του αεριζόμενου χώρου κάτω από το δάπεδο είναι 0,3 m. Για τη συσκευή των καναλιών αερισμού χρησιμοποιούμε μπλοκ από σκυρόδεμα - βλ. Παραπάνω.

1. Σε ένα ιδιωτικό πρότυπο σπίτι για τον εξαερισμό των σαλόνια, όπου αέρας εισέρχεται από το εξωτερικό, αυτό προσδιορίζεται με υπολογισμό τουλάχιστον μία φορά τον όγκο ανταλλαγής αέρα για μία ώρα (ρυθμός αερισμού = 1 1 / ώρα).
Στη συνέχεια, εισροή αέρα από το δρόμο για εξαερισμό πέντε δωματίων:
Qn = 90 m 2 x 3 m x 1 1 / ώρα = 270 m 3 / ώρα.

2. Το πρότυπο της ανταλλαγής αέρα για τον αερισμό των χώρων και των χώρων με τα κανάλια εξαγωγής: οι κουζίνες 60 m 3 / ώρα, μπάνιο και τουαλέτα στις 25 m 3 / ώρα σε κάθε δωμάτιο. η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στον χώρο του μανδύα και ο χώρος κάτω από το πάτωμα στα κούτσουρα είναι 0,2 1 / ώρα.
Στη συνέχεια, για τον εξαερισμό αυτών των δωματίων πρέπει να αφαιρεθεί στο δρόμο:
Qστο1 = 60m 3 / ώρα + 25m 3 / ώρα + 25 m 3 / ώρα = 110 m 3 / ώρα - από την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα.
Qστο2 = 4.5m 2 x 3m x 0,2 1 / ώρα = 2.7 m 3 / ώρα - από την αποδυτήρια,
Qστο3 = 120m 2 x 0,3m x 0,2 1 / ώρα = 7.2 m 3 / ώρα - από το χώρο κάτω από το δάπεδο πάνω στα κούτσουρα,
Σύνολο: Qστο = 110 m 3 / ώρα + 2.7 m 3 / ώρα + 7.2m 3 / ώρα = 119,9 m 3 / ώρα

3. Συγκρίνετε: Qn> Qc. Υποθέτουμε την ελάχιστη εκτιμώμενη συνολική παραγωγικότητα όλων των καναλιών καυσαερίων στο πάτωμα:
Qp = Qn = 270 m 3 / ώρα

4. Για ένα μονοκατοικία, το ύψος του αγωγού για εξαερισμό, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της σοφίτας, είναι 4 m.

5. Σύμφωνα με τον πίνακα για τη θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα 20 o C και ύψος καναλιού 4 m βρίσκουμε: την απόδοση ενός τυπικού καναλιού εξαερισμού με εμβαδόν 204 cm2 είναι ίσο με 45,96 m 3 / ώρα. (ή 204: 45.96 = 4.44 cm2 -διατομή καναλιού που απαιτείται για την παράβλεψη 1 m 3 / ώρα αέρα.)
Στη συνέχεια, ο συνολικός ελάχιστος αριθμός συνήθων καναλιών εξαερισμού από τσιμεντόλιθους στο σπίτι είναι: 270 m 3 / ώρα : 45.96 m 3 / ώρα = 5.87. Τουλάχιστον 6 κανάλια εξαγωγής είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ο ελάχιστος φυσικός αερισμός στο σπίτι.

6. Το σπίτι διαθέτει τέσσερα δωμάτια που πρέπει να είναι εξοπλισμένα με αεραγωγούς - κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα και αποδυτήρια. Επιπλέον, για χώρο αερισμού κάτω από το δάπεδο, για λόγους σχεδιασμού, χρειάζονται δύο κανάλια. Σύνολο - 6 κανάλια. Τουλάχιστον 6 κανάλια εξαγωγής Απαιτείται να κανονιστεί στο πάτωμα στο σπίτι, με βάση τον αριθμό των χώρων και των χώρων όπου απαιτείται ένας αγωγός εξαερισμού.

7. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να πληρούν μια ακόμη προϋπόθεση - να παρέχει την ανταλλαγή αέρα σύμφωνα με τον κανόνα σε ξεχωριστούς χώρους - στην κουζίνα δεν είναι λιγότερο από 60 m 3 / ώρα, στο μπάνιο και στην τουαλέτα σε 25 m 3 / ώρα, στο αποδυτήριο 2,7 m 3 / ώρα, στο χώρο κάτω από το πάτωμα του 7.2 m 3 / ώρα.
Για να ικανοποιήσουμε αυτή την προϋπόθεση, ένα κανάλι του τμήματος που έχουμε επιλέξει δεν είναι αρκετό στην κουζίνα. Για να χρησιμοποιήσουμε τυποποιημένα στοιχεία για την τοποθέτηση καναλιών, αποφασίζουμε στο χώρο της κουζίνας ένα μπλοκ από δύο κανονικά κανάλια εξαερισμού (2x204 cm2 ).
Στο μπάνιο, στην τουαλέτα και στην αποδυτήρια κάνουμε έναν τυπικό φυσικό αγωγό εξαερισμού με διατομή 204 cm2 ο καθένας. Για τον αερισμό του χώρου κάτω από το πάτωμα, οργανώνουμε δύο κανάλια 204 cm2 ο καθένας.
Έτσι, συνολικά, για να εξασφαλιστεί μια ελάχιστη χωρητικότητα εξαερισμού σε κάθε δωμάτιο με αγωγό εξαερισμού, στο σπίτι χρειάζονται 7 κανάλια φυσικού αερισμού.

Ως αποτέλεσμα, αποδεχόμαστε τελικά για την κατασκευή 7 καναλιών και ελέγξτε τη συμμόρφωση της ικανότητας εξαερισμού με τα πρότυπα σχεδίασης:
- στην κουζίνα ένα μπλοκ από δύο κανάλια εξαερισμού (2x204 cm2 ) με συνολική χωρητικότητα 45,96 m 3 / ώρα х 2 = 92 m 3 / ώρα. ότι περισσότερο από το πρότυπο για την κουζίνα στο 60 m 3 / ώρα.
- Στο μπάνιο και στην τουαλέτα τοποθετούμε ένα μπλοκ από δύο κανάλια εξαερισμού (2x204 cm2 ) με την απόδοση ενός καναλιού 45.96 m 3 / ώρα, ότι περισσότερο από το πρότυπο στις 25 m 3 / ώρα.
- στην αίθουσα εκγύμνασης οργανώνουμε μια μονάδα εξαερισμού με ένα κανάλι (1x204 cm2 ) με χωρητικότητα 45,96 m 3 / ώρα, περισσότερο από τον κανόνα για τον υπολογισμό του 2,7 m 3 / ώρα.
- για χώρο αερισμού κάτω από το πάτωμα, δημιουργούμε δύο κανάλια με συνολική χωρητικότητα 45.96 m 3 / ώρα х 2 = 92 m 3 / ώρα, αυτό είναι μεγαλύτερο από τον υπολογιζόμενο κανόνα 7.2 m 3 / ώρα.
- τη συνολική απόδοση όλων των επτά καναλιών αερισμού στο πάτωμα 92 m 3 / ώρα + 45.96 m 3 / ώρα + 45.96 m 3 / ώρα + 45.96 m 3 / ώρα + 92 m 3 / ώρα = 322 m 3 / ώρα, που υπερβαίνει την τυπική χωρητικότητα εξαερισμού στο πάτωμα 270 m 3 / ώρα.

Από τα αποτελέσματα υπολογισμού προκύπτει ότι η ελάχιστη απαιτούμενη ικανότητα εξαερισμού των χώρων με βαλβίδες τροφοδοσίας παρέχεται με ένα μικρό περιθώριο (322 m 3 / ώρα > 270 m 3 / ώρα). Ταυτόχρονα, η ικανότητα εξαερισμού σε ορισμένα δωμάτια με τον αγωγό εξαγωγής υπερβαίνει τις τυπικές δεκάδες φορές.

Οι αγωγοί εξάτμισης στην κουζίνα, το μπάνιο, την τουαλέτα και το ντουλάπι, καθώς και κάτω από το πάτωμα, συμμετέχουν στον αερισμό άλλων δωματίων στο σπίτι. Ως εκ τούτου, ο συντονισμός της παραγωγικότητας των αγωγών εξαγωγής σε αυτούς τους χώρους γίνεται λαμβάνοντας υπόψη αυτή την περίσταση. Μην μειώσετε την ικανότητα εξαερισμού σε αυτές τις περιοχές, για παράδειγμα εγκαθιστώντας μικρές κοιλιακές εισόδους στην είσοδο του καναλιού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του ανεμιστήρα στην κουκούλα πάνω από τη σόμπα ή στο μπάνιο δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα φυσικού αερισμού σε αυτούς τους χώρους.

Η παραπάνω διαδικασία για τον υπολογισμό των αεραγωγών είναι απλοποιημένη, όχι επαγγελματική. Είναι καλύτερο να σχεδιάσετε φυσικό αερισμό στο σπίτι σε ειδικούς.

Αγωγός εξαερισμού πάνω από την οροφή

Όταν ο άνεμος στα ρεύματα του αέρα, που ρέει γύρω από την οροφή και άλλα εμπόδια, σχηματίζεται όπως κοντά στην πτέρυγα του αεροσκάφους, τη ζώνη εκφόρτωσης και τη ζώνη της αυξημένης πίεσης. Η θέση των ζωνών αυτών αλλάζει διαρκώς ανάλογα με τη δύναμη και την κατεύθυνση του ανέμου.

Εάν η κεφαλή εξαερισμού καλά πέφτει σε χαμηλή πίεση, η ράβδος στο κανάλι αυξάνεται εάν η πίεση στη ζώνη, η ράβδος στο κανάλι μειώνεται ή ακόμα και ανατροπής, ο αέρας αρχίζει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από το δρόμο στο σπίτι. Υπάρχει ιδιαίτερα απογοητευτικό όταν το χειμώνα αρχίζει ξαφνικά να φυσήξει κρύο αέρα μέσα στο δωμάτιο από ventreshetki.

Για να μειωθεί η επίδραση του ανέμου στη λειτουργία του φυσικού αερισμού, η κεφαλή του αγωγού εξαερισμού πάνω από την οροφή πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποια απόσταση.