Πλαστικές κουκούλες για κουκούλες: αναθεώρηση των ειδών + κανόνες εγκατάστασης

Συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού υπάρχουν σε σχεδόν κάθε διαμέρισμα ή ιδιωτικό σπίτι. Αποτελούνται από μια συσκευή εισαγωγής αέρα και έναν αγωγό για το σχέδιο, ο οποίος μπορεί να είναι κατασκευασμένος από διαφορετικά υλικά.

Η πλαστική έκδοση χρησιμοποιείται ευρέως λόγω της οικονομίας, της αντοχής και της ευκολίας εγκατάστασης, η οποία μπορεί να γίνει ανεξάρτητα.

Κύριες παράμετροι των υφιστάμενων συστημάτων

Για την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού που χρησιμοποιεί το καπό, πρέπει να υπολογίσετε σωστά τις παραμέτρους του αγωγού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, για οικιακούς σκοπούς, μπορείτε να παραλάβετε πλαστικά κουτιά τυπικών σχημάτων και μεγεθών.

Κανόνες για την επιλογή του τμήματος του αγωγού

Η κύρια παράμετρος του κουτιού εξαερισμού είναι το εσωτερικό του τμήμα. Η ταχύτητα ροής κατά μήκος του καναλιού εξαρτάται από αυτό και από την ισχύ έλξης. Η διατομή επιλέγεται με βάση τη μέγιστη ποσότητα αέρα που πρέπει να περάσει.

Τα κανονικά έγγραφα που ρυθμίζουν την ταχύτητα των πλαστικών αγωγών οικιακής χρήσης δεν είναι διαθέσιμα, επομένως, καθοδηγούνται από τιμές πρακτικά επαληθευμένες στην πράξη, ίσες με 3-7 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Το μέγεθος του τμήματος του αγωγού λαμβάνεται ίσο ή ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό του αγωγού του αγωγού εξαγωγής, το μέγεθος του οποίου υποδεικνύεται στο διαβατήριο της διάταξης.

Εάν δεν προγραμματίζεται η κανονική λειτουργία της μέγιστης λειτουργίας, τότε σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεται η αναλογική μείωση του τμήματος του κουτιού εξαερισμού σε σχέση με το μέγεθος του ανοίγματος εξόδου.

Έτσι, αν S - την περιοχή του τμήματος αγωγού του αγωγού εξαγωγής, Ν - την ένταση του μεταφερόμενου αέρα στη μέγιστη λειτουργία της συσκευής, Μ - την ποσότητα αέρα που πρέπει να περάσει στον προγραμματισμένο τρόπο λειτουργίας, τότε η απαιτούμενη διατομή του κουτιού υπολογίζεται από τον τύπο:

P = S * (Μ / Ν)

Η ανεπαρκής τιμή του τμήματος του κουτιού οδηγεί σε σημαντικές ταχύτητες αέρα, αύξηση της δύναμης τριβής και ως εκ τούτου στις ακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις:

 • υπάρχει αύξηση του φορτίου στους μηχανισμούς εξαερισμού της κουκούλας, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της διάρκειας ζωής της συσκευής και επιπλέον κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 • λόγω της αύξησης της αντίστασης υπάρχει μείωση της μέγιστης χωρητικότητας, η οποία μειώνει την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο.
 • ως αποτέλεσμα της εμφάνισης αεροδυναμικών επιδράσεων στον αγωγό αερισμού, το επίπεδο θορύβου κατά τη λειτουργία αυξάνεται.
 • υπάρχει μια αύξηση της πίεσης του αέρα από το εσωτερικό στα στοιχεία του συστήματος, καθώς και η εμφάνιση κραδασμών, η οποία απαιτεί πιο αξιόπιστη σύνδεση και σφράγιση.

Εάν το τμήμα του κιβωτίου είναι περισσότερο από αναγκαίο, αυτό δεν θα επηρεάσει δυσμενώς τη λειτουργία του συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού, αλλά θα οδηγήσει σε περιττές οικονομικές δαπάνες.

Επιπλέον, οι αεραγωγοί αερισμού και άλλες μονάδες μεγάλου μεγέθους είναι πιο δύσκολο να εγκατασταθούν και να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό των χώρων.

Είδη μορφών και μεγέθη δείγματος

Οι πλαστικοί αεραγωγοί έχουν στρογγυλό ή ορθογώνιο σχήμα. Η περιφέρεια έχει την ελάχιστη περίμετρο σε σύγκριση με άλλα γεωμετρικά σχήματα με την ίδια περιοχή.

Πλαστικό κουτί εξαερισμού: φωτογραφία, τύποι αεραγωγών

Πλαστικός αεραγωγός: φωτογραφία, είδη κουτιών εξαερισμού. Η σωστή διάταξη του συστήματος εξαερισμού στην κουζίνα είναι το κλειδί για ένα υγιές εσωτερικό μικροκλίμα. Το σύστημα αποτελείται από μια διάταξη εξάτμισης και έναν αγωγό αέρα κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό. Λόγω του χαμηλού κόστους, της ευκολίας εγκατάστασης και της ανθεκτικότητας, οι πλαστικοί αγωγοί αερισμού είναι οι πιο απαιτητικοί. Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε για αυτό το προϊόν είναι αναλυτικό στο άρθρο.

Ποιες είναι οι πλαστικές σωληνώσεις αερισμού;

Κάθε σύγχρονο διαμέρισμα έχει φυσικό αερισμό, το οποίο εκτελείται από κοινό αγωγό εξαερισμού, που διέρχεται από όλους τους ορόφους του κτιρίου. Πολύ συχνά υπάρχουν κουζίνες με ένα κουτί εξαερισμού στη γωνία. Ο σχεδιασμός του δωματίου σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σχεδιαστεί σωστά, έτσι ώστε αυτό το στοιχείο ήταν σχεδόν αόρατο, και τέλεια ταιριάζει στη συνολική έννοια του εσωτερικού.

Τα κουτιά εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορούν να ενσωματωθούν απόλυτα στο γενικό σχέδιο

Συχνά η χωρητικότητα του συστήματος εξαερισμού δεν επαρκεί για την παροχή της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις κουζίνες. Για να οργανωθεί ένα ευνοϊκό, υγιές μικροκλίμα σε ένα δωμάτιο με υψηλή υγρασία, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε με ένα υποχρεωτικό σύστημα εξαερισμού. Είναι σε θέση να καθαρίζει συνεχώς τον αέρα καπνού και οσμών, που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα του μαγειρέματος. Αυτό το σύστημα αποτελείται από μια κουκούλα και ένα μεταλλικό ή πλαστικό εξαερισμό. Συνδέεται με την είσοδο στην κουζίνα.

Είναι πολύ σημαντικό το κοινό κανάλι να λειτουργεί σωστά. Διαφορετικά, για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του εξαερισμού στο διαμέρισμα θα πρέπει να εκτελέσει την αποκατάσταση του αγωγού εξαερισμού. Αυτό θα απαιτήσει επιπλέον κόστος για την προσέλκυση ειδικών. Η αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας εξαρτάται από τη σωστή επιλογή της εξάτμισης και τη σωστή εγκατάσταση του αγωγού.

Οι αγωγοί εξαερισμού διαφέρουν στο υλικό κατασκευής, το μέγεθος και το σχήμα του τμήματος, την ευκαμψία και το βαθμό ελαστικότητας. Τα πιο δημοφιλή για τη διάταξη του οικιακού συστήματος εξαερισμού θεωρούνται πλαστικοί αγωγοί. Σε αντίθεση με τα ογκώδη γαλβανισμένα κουτιά εξαερισμού, μπορούν να συμπληρώσουν με επιτυχία κάθε εσωτερικό κουζίνα. Είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας πολυμερή υλικά όπως το πολυαιθυλένιο, το πολυβινυλοχλωρίδιο και το προπυλένιο, χωρίς επιβλαβείς για τις ακαθαρσίες ανθρώπινης υγείας.

Τα κιβώτια εξαερισμού κατασκευάζονται συνήθως από υψηλής ποιότητας πολυμερή υλικά

Η κατασκευή κουτιών για εξαερισμό από πολυμερή διεξάγεται χρησιμοποιώντας μία απλή τεχνολογία θερμής πίεσης, η οποία καθιστά δυνατή την απόκτηση ενός προϊόντος διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, επίπεδη κιβώτια, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχεδόν αόρατο σύστημα εξαερισμού που κρύβεται πίσω από την ψευδοροφή ή το επάνω τοίχωμα των κρεμασμένων ντουλαπιών κουζίνας.

Ποικιλίες πλαστικών αεραγωγών για το σχέδιο

Σήμερα, οι κατασκευαστές παράγουν ποικίλες παραλλαγές των αγωγών πολυμερούς, οι οποίες διασφαλίζουν την κανονική κυκλοφορία του αέρα και ταιριάζουν σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο.

Οι αγωγοί εξαερισμού του πολυμερούς χωρίζονται σε:

 • ορθογώνια προϊόντα.
 • κουτιά με κυκλική διατομή.
 • Προϊόντα οβάλ μορφής.

Ο πλαστικός αγωγός στην κουζίνα σας επιτρέπει να τοποθετήσετε την κουκούλα οπουδήποτε στο δωμάτιο

Τα πιο δημοφιλή είναι ορθογώνια πλαστικά κουτιά εξαερισμού που ταιριάζουν καλά σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Ένας τέτοιος αεραγωγός μπορεί να κρυφτεί κάτω από μια οροφή ή να τοποθετηθεί μέσα σε ένα ντουλάπι κουζίνας. Μπορεί επίσης να ελαστικοποιηθεί με υλικά φινιρίσματος ή βαμμένο σε κατάλληλο χρώμα. Η εγκατάσταση ορθογωνικών κιβωτίων είναι πολύ απλή, ακόμη και σε δύσκολα σημεία και δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες.

Η διατομή των αγωγών πολυμερούς επιλέγεται από τον υπολογισμό της χωρητικότητας του συστήματος εξαερισμού. Οι κατασκευαστές παράγουν κυρίως πλαστικά ορθογώνια κουτιά εξαερισμού μεγέθους 110x55 mm, 120x60 mm, 204x60 mm με πάχος τοιχώματος 3-4 mm.

Για ένα σύστημα εξαερισμού μεγάλου μεγέθους, μπορείτε να αγοράσετε ένα κουτί εξαερισμού για να σχεδιάσετε ορθογώνια τμήματα με διαστάσεις από 220x90 mm και στρογγυλή μορφή με διάμετρο 200 mm.

Κατά την αγορά ενός αγωγού για το σχέδιο, πρέπει να λάβετε υπόψη τις διαστάσεις του προϊόντος

Για την εγκατάσταση μεγάλων συστημάτων εξαερισμού χρησιμοποιούνται κυρίως αγωγοί αερισμού στρογγυλής διατομής μεγέθους 50-150 mm. Εδώ, λόγω του γεγονότος ότι ο κύκλος, ως γεωμετρικός αριθμός, έχει τη μικρότερη περίμετρο, η εσωτερική αντίσταση στον αγωγό ελαχιστοποιείται, πράγμα που έχει ευεργετική επίδραση στην παραγωγικότητα ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού.

Χρήσιμες συμβουλές! Μεγάλα τμήματα του συστήματος εξαερισμού είναι καλύτερα να εκτελούν τα εύκαμπτα κουτιά τους στρογγυλού ή ορθογωνίου σχήματος, τα οποία έχουν μήκος 15-20 μ.

Πλεονεκτήματα πλαστικών αεραγωγών εξαγωγής

Σήμερα, πολλοί προτιμούν το σχεδιασμό της κουζίνας με ένα κουτί εξαερισμού από πολυμερή. Τα πλαστικά κουτιά έχουν γίνει μια αξιόλογη εναλλακτική λύση στα δυσκίνητα μη ελκυστικά μεταλλικά προϊόντα. Έχουν πολλά αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα, τα οποία τα καθιστούν πιο απαιτητικά από τους καταναλωτές:

 • υψηλές λειτουργικές και τεχνικές παράμετροι ·
 • ανθεκτικότητα του προϊόντος ·
 • αντοχή;
 • αυξημένη αντοχή σε μηχανικές βλάβες,
 • τα προϊόντα δεν υπόκεινται σε παραμόρφωση ·
 • αντοχή στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και έκθεση σε επιθετικές ουσίες,
 • ελαφρύ βάρος, το οποίο απλοποιεί την εγκατάσταση του προϊόντος.
 • έχουν ελκυστική εμφάνιση.
 • παρουσία διαφόρων χρωματικών παραλλαγών.
 • χαμηλό κόστος του προϊόντος.

Διάταξη αγωγού: πίσω από την ψευδοροφή και πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας

Το σύστημα εξαερισμού των πλαστικών κουτιών είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθεί στην αρχή του κουδουνιού. Χάρη σε ένα τέτοιο απλό σχέδιο συνδέσεων, η δομή μπορεί αργότερα να αποσυναρμολογηθεί εύκολα για συντήρηση και καθαρισμό και να ξανασυναρμολογηθεί. Ο αριθμός των κύκλων αυτών δεν περιορίζεται.

Μεταξύ το ευρύ φάσμα των πλαστικών σχηματοποιήσεις μπορεί να επιλέξει την επιθυμητή σύνθεση συστατικού με την οποία να θέσει ένα αγωγό οποιουδήποτε σχήματος και μήκους χωρίς τη χρήση των μηχανών συγκόλλησης, κυλίνδρων ή συσκευές συγκόλλησης. Πολλές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο που δείχνουν πώς να κερδίσει έναν αγωγό στην κουζίνα, έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα στο εσωτερικό του κτιρίου.

Λόγω του μικρού βάρους του, ο αγωγός πολυμερούς προσαρμόζεται εύκολα στην οροφή ή το τοίχο χρησιμοποιώντας συμβατικούς πείρους.

Εάν είναι απαραίτητο να συναρμολογήσετε ένα σύστημα εξαερισμού που θα συλλέγει και αφαιρεί ζεστό αέρα κορεσμένο με ατμούς, τότε συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα κουτί εξαερισμού κατασκευασμένο από γαλβανισμένο χάλυβα. Είναι σε θέση να αντέξει τη θερμότητα και να μην χάσει τη μορφή. Το κουτί πολυμερούς, αντίθετα, μπορεί να παραμορφωθεί γρήγορα και να χάσει τη στεγανότητα του.

Στοιχεία σχήματος πλαστικού αγωγού

Το πολυμερές έχει καλές θερμικές μονωτικές ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού συμπυκνώματος νερού και μειώνουν την επάλειψη των οργανικών ενώσεων από τους ατμούς της εσωτερικής επιφάνειας του πλαστικού κουτιού. Και χάρη στην λεία, γυαλισμένη επιφάνεια του πλαστικού, εξασφαλίζεται η αμόλυντη απόρριψη μολυσμένου αέρα που περιέχει λίπη, οργανικές ενώσεις και αιθάλη που δεν καθιζάνουν στους τοίχους του κουτιού. Αυτά τα χαρακτηριστικά μειώνουν τον κίνδυνο συσσώρευσης και ανάπτυξης παθογόνων στο σύστημα εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά της επιλογής ενός πολυμερούς κουτιού εξαερισμού για εξαερισμό

Πριν αγοράσετε πλαστικά κουτιά για εξαερισμό, θα πρέπει να καθορίσετε το σκοπό, τον τύπο και την χωρητικότητα του συστήματος εξαερισμού. Οι αγωγοί πολυμερούς επιλέγονται με βάση την ισχύ σχεδιασμού, τις ιδιαιτερότητες της διάταξης και του σχεδιασμού του δωματίου. Η αποτελεσματικότητα ολόκληρου του συστήματος εξαρτάται όχι μόνο από τη σωστή εγκατάσταση, με όλα τα βασικά κριτήρια, αλλά και από τη σωστή επιλογή της διατομής και του σχήματος του καναλιού.

Η διατομή του σωλήνα για ένα πλαστικό κουτί επιλέγεται με βάση τον μέγιστο όγκο μολυσμένου αέρα, ο οποίος πρέπει να διέρχεται από το σύστημα με ταχύτητα 3-7 m / s. Αυτή η τιμή πρέπει να είναι ίση ή ελαφρώς υψηλότερη από το μέγεθος εξαγωγής της κουκούλας.

Σχέδιο διαστάσεων ενός πλαστικού κουτιού για σχεδίαση

Εάν η διατομή είναι επιλεγμένη πολύ μεγάλη, το λειτουργικό σύστημα εξαερισμού θα δημιουργήσει επιπλέον βουητό. Επιπλέον, αυτό θα οδηγήσει σε ανεπαρκή επένδυση και εργασίες έντασης εργασίας.

Στην περίπτωση ενός μικρού τμήματος του αγωγού, η απόδοση του σχεδίου θα μειωθεί, λόγω του αυξανόμενου φορτίου στον μηχανισμό. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των κύκλων ανταλλαγής αέρα στον χώρο, στην εμφάνιση κραδασμών στο σύστημα και στην αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επιλογή του σχήματος του κουτιού εξαερισμού εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και το σχεδιασμό της κουζίνας.

Σημαντικό! Οι στρογγυλοί αγωγοί παρέχουν μια πιο αθόρυβη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Πλαστικά διαμορφωμένα στοιχεία για σχεδίαση

Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να ξεκινά με την εκτύπωση του σχεδίου, υποδεικνύοντας τους τύπους και τα μεγέθη των τμημάτων και τα σημεία σύνδεσης των στοιχείων στον τοίχο ή στην οροφή. Ανάλογα με τον σχεδιασμό του δωματίου και τη θέση των επίπλων, το κουτί εξαερισμού μπορεί να έχει διαφορετική διαμόρφωση. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών στοιχείων, τα οποία συνδέονται με τα ευθύγραμμα τμήματα του αγωγού αερισμού μέσω του συστήματος "φλάντζας προσγείωσης - υποδοχή".

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε αγωγοί εξαερισμού με στρογγυλή ή ορθογώνια διατομή μήκους 0,35 έως 2 μ. Μπορείτε να κόψετε το απαιτούμενο μήκος με ένα μύλο ή ένα χορτοκοπτικό. Εάν το μήκος του ευθύγραμμου τμήματος υπερβαίνει τα 2 m, μπορεί να τοποθετηθεί χρησιμοποιώντας διάφορα στοιχεία κανονικού μήκους, συνδέοντάς τα μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ειδικά στοιχεία για κανάλια πολυμερούς.

Περιστρέψτε τον αγωγό σε 45 ° ή 90 ° χρησιμοποιώντας το γόνατο. Εάν χρησιμοποιείται ορθογώνιο κουτί, η αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να γίνει τόσο οριζόντια όσο και κατακόρυφα.

Χρήσιμες συμβουλές! Εάν ο αγωγός αέρα πρέπει να περιστραφεί κατά μία ποσότητα που δεν είναι πολλαπλάσιο των 45 °, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας μη γωνιακός αγκώνος στον οποίο η μία πλευρά, ανάλογα με την απαιτούμενη γωνία, κόβεται.

Αν θέλετε να αλλάξετε το σχήμα του κουτιού από ορθογώνιο σε στρογγυλό, χρησιμοποιούνται ειδικοί προσαρμογείς. Τα προϊόντα μπορούν να έχουν ευθεία ή γωνιακή μορφή.

Παγκόσμια γωνιακή υποδοχή για επίπεδη κανάλια

Οι κατασκευαστές παράγουν τέτοιες ποικιλίες μεταβάσεων:

 • από τη διάμετρο του τμήματος 100 mm έως το μέγεθος ενός ορθογώνιου κουτιού 110x55 mm.
 • από τη διάμετρο του τμήματος 100 mm έως το μέγεθος ενός ορθογώνιου κουτιού 120x60 mm.
 • από τη διάμετρο του τμήματος των 125 mm σε μέγεθος ορθογώνιου κιβωτίου 204x60 mm.

Για να εφαρμόσετε τη μετάβαση σε πλαστικό κουτί διαφορετικού μεγέθους, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κιβώτια ταχυτήτων. Για πολυμερή προϊόντα κυκλικής διατομής οποιουδήποτε τυποποιημένου μεγέθους, χρησιμοποιείται ένας ειδικός προσαρμογέας γενικής χρήσης.

Για πολύπλοκες κατασκευές, όπου συνδέονται αρκετές κουκούλες, χρησιμοποιείται ένα μπλουζάκι, το οποίο μπορεί να είναι στρογγυλό, ορθογώνιο ή συνδυασμένο. Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός ανάστροφης έλξης κατά τη διάρκεια της περιόδου τερματισμού, χρησιμοποιείται μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Μπορεί να ενσωματωθεί στο συνδετικό στοιχείο του πλαστικού αγωγού ή η λειτουργία του εκτελείται από τις γρίλιες εξαερισμού.

Σύνδεση στοιχείων πλαστικών αγωγών εξαερισμού

Χαρακτηριστικά της τοποθέτησης ενός πλαστικού αγωγού για εξαγωγή

Η εγκατάσταση του πλαστικού κουτιού είναι εύκολη στην εκτέλεση ανεξάρτητα, χωρίς τη συμμετοχή ειδικών. Ωστόσο, για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος, είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες των επαγγελματιών. Κατά την εκτέλεση της εγκατάστασης, είναι σημαντικό να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες. Πρώτον, για να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού σε μέγιστη χωρητικότητα, το μήκος του αγωγού πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο. Η βέλτιστη απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη από 3 μ. Αυτό εξαρτάται από τη θέση του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος βρίσκεται κατά μήκος ενός από τους τοίχους ή στη γωνία της κουζίνας, καθώς και τη θέση εγκατάστασης του καλύμματος σε σχέση με αυτό.

Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι μια κουζίνα με κουτί αερισμού στη γωνία, οι φωτογραφίες δείχνουν σαφώς αυτό. Συνιστάται η τοποθέτηση της κουκούλας κοντά στο κανάλι, η οποία θα σώσει την εγκατάσταση μεγάλων αεραγωγών και θα μειώσει την απώλεια ισχύος της συσκευής εξαγωγής.

Δεύτερον, προκειμένου να μην δημιουργηθεί υπερβολική αεροδυναμική οπισθέλκουσα εντός του συστήματος, είναι επιθυμητό να χρησιμοποιείται ένας ελάχιστος αριθμός διαμορφωμένων στοιχείων για να αλλάζει η κατεύθυνση της ροής του αέρα. Όσο περισσότερο το γόνατο θα τοποθετηθεί στην περιοχή, τόσο υψηλότερη είναι η αντίσταση στο σύστημα, η οποία θα δημιουργήσει επιπλέον θόρυβο κατά τη λειτουργία του απορροφητήρα. Αυτό θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την υπερβολική συσσώρευση λίπους και σκόνης στην εσωτερική επιφάνεια του κιβωτίου αέρα.

Το σχέδιο ενσωμάτωσης του καλύμματος με το σύστημα εξαερισμού του δωματίου

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα κουτιά πολυμερών έχουν χαμηλό βαθμό αντοχής στη φωτιά. Τα προϊόντα είναι σε θέση να αντέχουν σε θερμοκρασίες που δεν υπερβαίνουν τους 50 ° C. Ως εκ τούτου, εάν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε έναν αγωγό αέρα κοντά σε σωλήνα θέρμανσης ή άλλη πηγή θερμότητας, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί μια θερμική μόνωση μεταξύ τους για να αποφευχθεί η μη αναστρέψιμη παραμόρφωση του πλαστικού.

Χρήσιμες συμβουλές! Για τη δημιουργία θερμομόνωσης είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε έναν αφρό με χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, που δεν δημιουργεί επιπλέον θόρυβο όταν το πλαστικό κουτί δονείται.

Τα τμήματα του αγωγού πολυμερούς από την εξάτμιση στον αγωγό εξαερισμού μπορούν να στερεωθούν με διαφορετικούς τρόπους. Εξαρτάται από τη θέση τους σε σχέση με τοίχους, οροφή και γραφεία. Εδώ είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη όλες οι αποχρώσεις για να αποφευχθεί η εμφάνιση θορύβου από κραδασμούς, παραμόρφωση και χαλάρωση του κουτιού εξαέρωσης με πιθανή αποσυμπίεση.

Το πλαστικό κουτί, το οποίο βρίσκεται μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας, είναι στερεωμένο στο οπίσθιο τοίχωμά του χρησιμοποιώντας σφιγκτήρες. Οι θέσεις διέλευσης του κιβωτίου μέσα από τα τοιχώματα στερεώνονται με τη βοήθεια αφρού από αφρώδες πολυστυρένιο ή αφρού αφρού, που εμποδίζει το θόρυβο κατά τη λειτουργία του συστήματος.

Πλαστικός αγωγός τοποθετημένος μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας

Αν ο αγωγός αέρα βρίσκεται πάνω από τα ερμάρια, σταθεροποιείται με ειδικές βάσεις ή μικρές βίδες ξύλου. Η στερέωση ενός προϊόντος σε οροφή ή τοίχο πραγματοποιείται μέσω των στηρίξεων που βρίσκονται σε απόσταση 1 μ το ένα από το άλλο. Η στερέωση πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών σφιγκτήρων, οι οποίοι επιλέγονται ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του κουτιού εξαέρωσης.

Εάν το κιβώτιο εξαερισμού είναι κλειστό με ανάρπαστη ή τεντωμένη οροφή, θα πρέπει να στερεώνεται με ασφάλεια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οπτική αντίληψη της εμφάνισης της δομής και να ελέγχεται η αξιοπιστία του συστήματος στερέωσης με τη μέγιστη απόδοση εξαγωγής.

Χρήσιμες συμβουλές! Παρά το γεγονός ότι όλα τα πλαστικά μέρη του συστήματος εξαερισμού σε στενή επαφή μεταξύ τους, είναι καλύτερα για τη θεραπεία όλων των αρθρώσεων με ακρυλικό ή σιλικόνη σφραγιστικό, το οποίο αποτρέπει την αποσυμπίεση αγωγό εξαερισμού μετά από λίγο.

Οι πλαστικοί αγωγοί στο διαμέρισμα δεν είναι μόνο βολικοί, αλλά μπορούν να κτυπηθούν κομψά δημιουργώντας ένα μοναδικό σχέδιο

Οι πλαστικοί αγωγοί είναι μια καλή λύση για την τοποθέτηση ενός αξιόπιστου, υψηλής απόδοσης συστήματος εξαερισμού σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα. Και κατάλληλα επιλεγμένα εξαρτήματα, συνδετήρες και στεγανωτικά δίνουν το σχέδιο όχι μόνο μια ελκυστική εμφάνιση, αλλά επίσης αυξάνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής του συστήματος.

Πλαστικά κουτιά για εξαερισμό - ένα υγιές μικροκλίμα με τα χέρια σας

Πλαστικοί αγωγοί αερισμού

Ο εξαερισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος υποστήριξης της ζωής σε οποιοδήποτε οικιστικό, διοικητικό ή οικονομικό κτίριο. Με τη βοήθεια του, η υπερβολική υγρασία, το διοξείδιο του άνθρακα και οι ξένες οσμές αφαιρούνται από τις εγκαταστάσεις. Ο εξαερισμός εξασφαλίζει την εισροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο, δημιουργώντας ένα άνετο μικροκλίμα.

Το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από διάφορα στοιχεία, καθένα από τα οποία εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι ο αγωγός αέρα. Ο σκοπός του αγωγού είναι να μεταφέρει αέρα από τον ανεμιστήρα αναρρόφησης στον άξονα αερισμού του σπιτιού ή στο δρόμο. Το καλύτερο υλικό για την κατασκευή αγωγών είναι οι πλαστικοί αγωγοί αερισμού. Αυτά τα προϊόντα έχουν αποδειχθεί στη λειτουργία των συστημάτων εξαερισμού σε διάφορες συνθήκες.

Πλεονεκτήματα και πλεονεκτήματα

Για την παραγωγή πλαστικών κιβωτίων για την κατασκευή PVC χρησιμοποιείται - ένα μοναδικό υλικό που συνδυάζει πολλές θετικές ιδιότητες.

Έτσι, πλαστικά κουτιά εξαερισμού από πολυβινυλοχλωρίδιο έχουν τόσο απαραίτητες και χρήσιμες ιδιότητες:

Κουζίνες με κουτί αερισμού

 • περιβαλλοντική ασφάλεια ·
 • μηχανική αντοχή.
 • ελαστικότητα;
 • αντοχή σε χημικά ενεργά και οργανικά υγρά ·
 • αντίσταση στις αλλαγές της θερμοκρασίας.
 • μικρό ειδικό βάρος.
 • η δυνατότητα δημιουργίας σχεδόν οποιασδήποτε μορφής αεραγωγού.
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • ευκολία συντήρησης.
 • τη δυνατότητα αποσυναρμολόγησης για το πλύσιμο ή την επισκευή ·
 • αθέμιτο;
 • μια ευρεία γκάμα χρωμάτων.
 • μια ποικιλία σχημάτων και μεγεθών.
 • Προσιτή τιμή.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των αγωγών εξαερισμού που κατασκευάζονται από πλαστικό, είναι η ικανότητά τους να ταξινομήσει οργανικά στις εγκαταστάσεις για οποιοδήποτε σκοπό. Τα προϊόντα αυτά, μετά την εγκατάσταση, δεν χρειάζονται επιπλέον φινίρισμα. Ευχάριστη εμφάνιση και ομαλό σχήμα του αγωγού θα φαίνονται καλά, και στο σαλόνι, καθώς και κτίρια γραφείων.

Η λεία εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του αγωγού PVC εξασφαλίζει σχεδόν απρόσκοπτη διέλευση του αέρα μέσα από αυτό. Σε μια τέτοια επιφάνεια, δεν συγκρατούνται μηχανικά σωματίδια. Το λίπος, το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εγκαθίσταται στο εσωτερικό του σωλήνα, ξεπλένεται εύκολα με ένα ζεστό διάλυμα σαπουνιού.

Σημαντικό να γνωρίζετε: Οι πλαστικοί αγωγοί εξαγωγής χρησιμοποιούνται σε χώρους με υψηλή υγρασία, όπως μπάνια, κουζίνες και τουαλέτες.

Τύποι, μεγέθη και εξοπλισμός

Στη μορφή, αγωγοί για την κατασκευή αεραγωγών, υπάρχουν στρογγυλά, ορθογώνια και τετράγωνα τμήματα. Τα πιο δημοφιλή προϊόντα είναι ορθογώνια. Μπορούν εύκολα να χωρέσουν σε οποιοδήποτε εσωτερικό και είναι σε αρμονία με οποιαδήποτε έπιπλα. Σήμερα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών για πλαστικά κουτιά εξαερισμού. Αυτό τους επιτρέπει να βρίσκουν τη χρήση τους σε δωμάτια με διαφορετική έκταση και όγκο.

Έχοντας ένα τυπικό πάχος τοιχώματος 3-4 mm, οι ορθογώνιοι πλαστικοί αεραγωγοί αερισμού έχουν τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • - 110 × 55 mm, 120 × 60 και 204 × 60 mm ·
 • το μήκος των διαύλων είναι 50 cm, 100 cm, 150 cm, 200 cm και 250 cm.

Το χρώμα των προϊόντων μπορεί να είναι το εξής:

Εάν καμία από τις επιλογές χρωμάτων δεν είναι κατάλληλη, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Στοιχεία πλαστικού αγωγού

 • ζωγραφίστε τον αγωγό αέρα.
 • καλύψτε το κουτί με ταπετσαρία ή ταινία αγωγών για το χρώμα του εσωτερικού χώρου.
 • να κατασκευάσει για τον αγωγό αέρα ένα κιβώτιο γυψοσανίδας με το επόμενο φινίρισμα.
 • για την κάλυψη του αεραγωγού με φύλλα από πλαστικό PVC κάτω από το χρώμα της οροφής.
 • Τοποθετήστε το αγωγό κάτω από την πλαστική ψευδοροφή.

Για ευκολία εγκατάστασης και διαμόρφωση του αεραγωγού, οι κατασκευαστές προσφέρουν μεγάλη ποικιλία πρόσθετων στοιχείων.

Έτσι, σε ένα πλήρες σετ με σωλήνες είναι δυνατόν να λάβετε τέτοια στοιχεία:

 1. Πλάκες τοίχου. Για να συνδέσετε τον αγωγό με τον άξονα εξαερισμού και την διακοσμητική απόκρυψη της οπής στερέωσης.
 2. Γωνίες για ορθογώνια σωλήνες. Προορίζονται για τη σύνδεσή τους σε ορθή γωνία. Υπάρχουν κατακόρυφες και οριζόντιες επιδόσεις.
 3. Γωνίες για ορθογώνια και στρογγυλά κουτιά. Χρησιμοποιείται για τη σύνδεση στρογγυλών και επίπεδων τμημάτων του κορμού σε ορθές γωνίες.
 4. Γωνίες για διαφορετικά κουτιά. Χρησιμεύουν ως σύνδεσμος για ορθογώνια τμήματα διαφορετικής διατομής.
 5. Συμπλέκτες για ορθογώνια κουτιά. Για να συνδέσετε κομμάτια ορθογώνιας γραμμής.
 6. Σύνδεσμοι για ορθογώνια κανάλια με βαλβίδα. Για τη σύνδεση ορθογώνιων πλαστικών εξαρτημάτων. Διαθέτετε βαλβίδα ελέγχου για να αποτρέψετε την είσοδο αέρα στον αγωγό εξαερισμού ή από το δρόμο προς το δωμάτιο.
 7. Muffs universal. Προορίζεται για σύνδεση ορθογώνιων πλαστικών αεραγωγών μεγέθους 55 × 110 mm και 60 × 204 mm σε οποιαδήποτε γωνία.
 8. Συμπλέκτες για ορθογώνια και κυκλικά θραύσματα. Χρησιμοποιείται για να συνδέσετε ορθογώνια και στρογγυλά πλαίσια.
 9. Κάτοχοι. Σερβίρετε για σύνδεση στα τοιχώματα ή την οροφή του πλαστικού αγωγών αερισμού για το μέγεθος 55 × 110 60 × 122 και 60 × 204 mm.

Εγκατάσταση κουτιού

Έχοντας σταματήσει την επιλογή σε πλαστικό κουτί με καυσαέρια, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν ορισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες για την τοποθέτησή του.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Σχεδίαση του σχεδιασμού του αγωγού.
 2. Επιλογή και αγορά υλικού.
 3. Προετοιμασία εργαλείων.

Σύνταξη

Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου απλού σχεδιασμού ως αεραγωγού δεν θα είναι δύσκολος. Για να γίνει αυτό, αρκετές 1-2 φύλλα χαρτιού και 20-30 λεπτά χρόνου.

Εμφανίζεται το διάγραμμα της διέλευσης του αγωγού αέρα, το οποίο λαμβάνει υπόψη:

 • η μετρική κάθε καναλιού.
 • τον αριθμό και τον τύπο των γόνατων, των συνδετήρων, των μεταβάσεων και των τμημάτων.
 • τον τύπο και το μέγεθος της πλάκας τοίχου ·
 • αριθμός κατόχων και υλικό στερέωσης.

Αφού καθορίσετε τις απαιτήσεις υλικού, μπορείτε να προχωρήσετε με την αγορά.

Προμήθεια υλικού

Παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα κατασκευής έχουν μια μεγάλη ποικιλία αγαθών, δεν μπορούν όλοι να αγοράσουν έναν πλήρη κατάλογο των απαραίτητων. Οι τιμές για απολύτως όμοια προϊόντα μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικές. Ως εκ τούτου, συνιστάται πριν πάτε στο κατάστημα να διαβάσετε προσεκτικά τις ιστοσελίδες των καταστημάτων της πόλης. Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

Επιλογή και αγορά

Θα πρέπει να αγοράσετε ένα σύνολο προϊόντων από τον ίδιο κατασκευαστή. Σε αυτή την περίπτωση, τα πρόσθετα στοιχεία και οι αεραγωγοί των διαστάσεων έχουν τις πιο κατάλληλες διαστάσεις.

Όταν αγοράζετε ένα υλικό, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε τέτοιες αποχρώσεις:

 • διαθεσιμότητα πιστοποιητικού ποιότητας για τα εμπορεύματα ·
 • απουσία μηχανικής βλάβης στα προϊόντα.
 • γεωμετρική ορθότητα των μορφών κιβωτίων και εξαρτημάτων.

Στη σημείωση: Η αξιοπιστία της σύνδεσης μεμονωμένων εξαρτημάτων μπορεί να ελεγχθεί απευθείας στο κατάστημα. Τα εξαρτήματα πρέπει να ταιριάζουν στις αυλακώσεις σφιχτά, αλλά χωρίς προσπάθεια.

Εργαλεία

Ακόμη και μια τέτοια απλή δουλειά όπως η εγκατάσταση ενός πλαστικού αγωγού για εξαερισμό απαιτεί ένα ελάχιστο σύνολο εργαλείων.

Αυτό το σετ περιλαμβάνει:

 • διατρητής;
 • Ράψιμο για μέταλλο.
 • ρουλέτα;
 • επίπεδο κτιρίου ·
 • μαρκαδόρο ή μολύβι.

Έχοντας προετοιμάσει και ελέγξει τη δυνατότητα συντήρησης του εργαλείου, είναι δυνατόν να ξεκινήσει η εγκατάσταση μιας γραμμής αέρα.

Εγκατάσταση πλαστικού κουτιού εξαερισμού

Ο αεραγωγός μπορεί να τοποθετηθεί με 2 τρόπους. Το πιο κοινό είναι η τοποθέτησή του στα έπιπλα. Εάν η εγκατάσταση πραγματοποιηθεί στην κουζίνα, ο αγωγός αέρα απλώς χωράει στα κρεμαστά ντουλάπια. Η ελεύθερη λειτουργία των αρθρώσεων σας επιτρέπει να προσαρμόσετε με ακρίβεια τις διαστάσεις του πλαστικού αγωγού για το σχέδιο.

Εάν η τοποθέτηση του κουτιού στα έπιπλα δεν είναι δυνατή, τότε τοποθετείται στους τοίχους ή στην οροφή.

Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία έχει ως εξής:

 • μια κατάλληλη πλαστική μετάβαση τοποθετείται στην κουκούλα.
 • Η πλάκα τοίχου είναι στερεωμένη στον τοίχο.
 • Μετράει και κόβει το κατακόρυφο θραύσμα του κιβωτίου, λαμβάνοντας υπόψη την προσκόλλησή του στις αυλακώσεις των άνω και κάτω μεταβάσεων.
 • Το κατακόρυφο τμήμα του κουτιού εισάγεται μέσα στην κουκούλα, στερεώνεται μια γωνία.
 • Μετράται, κόβεται και ενώνεται με συζεύξεις (αν υπάρχουν περισσότερα τμήματα) οριζόντια θραύσματα του αγωγού.
 • μετά την τοποθέτηση μιας οριζόντιας διαδρομής, στερεώνεται στην επιφάνεια με τη βοήθεια των κατόχων.
 • η επόμενη διαδρομή του καναλιού αέρα γίνεται, εισάγεται στην πλαστική γωνία και στερεώνεται από τους υποδοχείς.
 • Ο αγωγός εισάγεται στην πλάκα τοίχου.

Το έργο τελείωσε. Τώρα το δωμάτιο θα είναι απαλλαγμένο από μυρωδιές και υγρασία.

Πώς να επιλέξετε ένα κουτί για πλαστικό εξαερισμού

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού ενός διαμερίσματος ή ενός ιδιωτικού σπιτιού εξαρτάται κυρίως από την σωστή κατασκευή του κυκλώματος, την επιλογή των παραμέτρων του καναλιού και την κατάλληλη συναρμολόγηση. Επομένως, ο σχεδιασμός των συστημάτων εξαερισμού ανατίθεται σε ειδικούς ή εκτελείται ανεξάρτητα, αφού μελετήσει όλους τους κανόνες και τις απαιτήσεις του SNiP.

Κατά κανόνα, οι πελάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το υλικό και την εμφάνιση - μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταλλικά ή ειδικά πλαστικά κουτιά για εξαερισμό. Σε κάθε περίπτωση, είναι επίσης απαραίτητο να επιλέξετε τη μορφή και τον τύπο των αεραγωγών εξαερισμού.

Τι είναι ένα πλαστικό κουτί

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού χρησιμοποιούν διάφορους τύπους πλαστικών αγωγών:

 • Άκαμπτα σωληνοειδή κανάλια, στρογγυλά, οβάλ ή ορθογώνια διατομή, που αναφέρονται σε απλά χρώματα ως πλαίσια για εμφάνιση.
 • Εύκαμπτοι αγωγοί ή απλά αυλακώσεις, φωτογραφία.
 • Ειδικά εξαρτήματα για τη στερέωση και την προσάρτηση διαφόρων περιοχών εξαερισμού.
 • Στοιχεία ελέγχου, περιλαμβάνουν πλαστικές γρίλιες ρύθμισης, εκτροπείς, εξογκώματα και βαλβίδες ελέγχου.

Για συνεργεία, εργαστήρια, γενικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οχήματα και υπόγειες εγκαταστάσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύνθετα πλαστικά κιβώτια υψηλής πίεσης και σωλήνες ενισχυμένα με παρεμβύσματα GRP και με πλέγματα. Σε διαμερίσματα και ιδιωτικά σπίτια, η χρήση βιομηχανικών συστημάτων εξαερισμού, κατά κανόνα, δεν έχει νόημα. Η διατομή ενός τέτοιου κουτιού είναι πολύ μεγαλύτερη από την απαιτούμενη τιμή και το ίδιο το σύστημα εξαερισμού έχει σχεδιαστεί για υψηλή ταχύτητα κίνησης του αέρα, επομένως είναι πάντα βαρύτερο και έχει μια ελκυστική εμφάνιση.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πλαστικών κουτιών

Είναι σαφές ότι, εκτός από τα πλαστικά συστήματα, υπάρχουν μεταλλικοί αγωγοί, αλλά η δημοτικότητα των μεταλλικών κιβωτίων είναι πολύ κατώτερη από το πλαστικό. Οι λόγοι για την επιλογή ενός πλαστικού κουτιού για τη ρύθμιση του εξαερισμού, μπορείτε να δείξετε πολλά, εδώ είναι μόνο μερικά:

 • Όμορφη εμφάνιση. Φως ή ζωγραφισμένο με τον τόνο του διακοσμητικού φινιρίσματος των τοίχων, ο πλαστικός σωλήνας φαίνεται πιο προσεκτικός από το γαλβανισμένο ή βαμμένο μεταλλικό κιβώτιο.
 • Ένα μικρό βάρος του πλαστικού κουτιού σας επιτρέπει να στερεώσετε το σύστημα εξαερισμού σχεδόν σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος. Για παράδειγμα, στις τσέπες των ψευδοροφών, στους τοίχους και στις κόγχες των επίπλων κουζίνας.
 • Η τιμή ενός πλαστικού κουτιού από PVC είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή ενός παρόμοιου μεταλλικού αγωγού. Για παράδειγμα, το πιο κυλιόμενο κιβώτιο, το τμήμα των 220x90 mm, κοστίζει 4,5 δολάρια ανά μέτρο, το μέταλλο θα κοστίσει 6-7 δολάρια?
 • Καλή αντοχή στη διάβρωση του πλαστικού σωλήνα σε σύγκριση με το μεταλλικό κουτί.

Το τελευταίο σημείο, όπως δείχνει η πρακτική, έχει μια από τις καθοριστικές τιμές για τα συστήματα εξαερισμού του μπάνιου ή της κουζίνας. Στη ροή του αέρα αυτών των δωματίων υπάρχει μεγάλος αριθμός χημικώς δραστικών ουσιών και υδρατμών. Ως αποτέλεσμα, οι σκόνες μετάλλων, κηλίδες διάβρωσης εμφανίζονται στις αρθρώσεις και τις πλευρικές επιφάνειες. Οι αεραγωγοί πρέπει να βαφτούν ή να μετατραπούν σε πλαστικούς αγωγούς.

Συχνά, οι πωλητές εξαρτημάτων και εξαρτημάτων για τη διάταξη συστημάτων εξαερισμού υποστηρίζουν ότι τα πλαστικά κουτιά δημιουργούν λιγότερη αντίσταση στην κίνηση του αέρα από τα μεταλλικά. Στην πραγματικότητα, στις ταχύτητες ροής αέρα των 3-5 m / s, η διαφορά είναι σχεδόν ανεπαίσθητη και η ποσότητα σκόνης και λίπους που καθιζάνουν μέσα στα κουτιά είναι περίπου η ίδια ανεξάρτητα από το υλικό.

Το PVC αντέχει στη μέγιστη μακρόχρονη θέρμανση έως 120ο C, σε 200ο С πλαστικό κουτί αρχίζει να διαρρέει και να χάσει σχήμα, σε 560ο С Η διαδικασία της θερμικής αποσύνθεσης ξεκινά με την απελευθέρωση πολύ τοξικών αερίων. Αν προσθέσετε σε αυτό τη συνεχή ροή αέρα λόγω φυσικού ή εξαναγκασμένου εξαερισμού, πολύ γρήγορα τα προϊόντα καπνού και αποσύνθεσης θα γεμίσουν όλα τα δωμάτια.

Επομένως, σε μέρη όπου εγκαθίστανται θερμαντήρες και ηλεκτροκινητήρες, πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεταλλικά κιβώτια. Διαφορετικά, ο αναφλεγόμενος κινητήρας στην κουκούλα της κουζίνας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Ονοματολογία πλαστικών κουτιών για εξαερισμό

Το κύριο εμπόδιο στο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού είναι το μέγεθος ή η διατομή των αγωγών εξαερισμού. Για να εξασφαλιστεί μια αξιόπιστη ροή της απαιτούμενης ποσότητας αέρα, η διατομή του αγωγού εξαερισμού θα πρέπει να κυμαίνεται από 100-200 cm 2, πράγμα που οδηγεί σε σωλήνα εντυπωσιακών διαστάσεων.

Σχήμα και διαστάσεις των αεραγωγών

Τοποθετήστε το σωλήνα εξαερισμού διαμέτρου 100 mm στην θέση τοίχο, τόσο σε ιδιωτικές κατοικίες και στο διαμέρισμα είναι σχεδόν αδύνατο, έτσι ώστε κανείς και δεν έχει, ως εκ τούτου, οι αγωγοί εξαερισμού πρέπει να ξεκινήσει στο κελάρι, καθώς και σοβατεπί ή κρύβονται πίσω από τις γυψοσανίδες τοίχου και οροφής πάνελ.

Οι περισσότεροι από τους πλαστικούς αεραγωγούς αντιπροσωπεύονται από τρία τμήματα:

 • Στρογγυλές σωληνώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνότερα σε τεχνικούς και βοηθητικούς χώρους όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να κρύβεται το σύστημα αερισμού πίσω από την επένδυση.
 • Τα κουτιά με ένα τμήμα σε σχήμα ωοειδούς ή ελλειπτικού χρησιμοποιούνται σε συστήματα εξαερισμού με μεγάλο αριθμό στροφών και καμπυλών, καθώς αυτή η περίπτωση παρέχει ελάχιστη αντίσταση στη ροή του αέρα.
 • Τα ορθογώνια κουτιά είναι τα πιο συνηθισμένα για τη διευθέτηση του εξαερισμού κουζίνας στα διαμερίσματα. Ένα μικρό ύψος προφίλ καθιστά δυνατή την τοποθέτηση αγωγών ακόμη και πίσω από τα έπιπλα ή την επένδυση οροφής.

Στην αγορά, τα περισσότερα από τα πλαστικά κιβώτια αντιπροσωπεύονται από τμήματα 220x90 mm και 60x120 mm, για κουζίνες και μπάνια 60x204 mm. Είναι σαφές ότι οι κατασκευαστές παράγουν πλαστικά κουτιά για εξαερισμό στις διαστάσεις των εγκαταστάσεων. Δεν έχει νόημα να εγκαταστήσετε πολλά κουτιά όπου μπορείτε να κάνετε με έναν αγωγό.

Οι τυπικές διαστάσεις του ορθογώνιου τμήματος πλαστικού κουτιού PVC παρατίθενται στον πίνακα.

Χρησιμοποιώντας μόνο πλαστικά κουτιά, είναι σχεδόν αδύνατο να κατασκευαστεί ένα σύστημα εξαερισμού. Ακόμη και αν προσπαθήσετε να κολλήσετε ή να κολλήσετε τον απλούστερο αγωγό από κουτιά μόνο, τότε η απόδοση αυτού του εξαερισμού θα είναι πολύ χαμηλή λόγω των ενεργειακών απωλειών κατά τις στροφές και τις διασταυρώσεις.

Εκτός από τα πραγματικά κιβώτια, οι κατασκευαστές συστημάτων εξαερισμού παράγουν διάφορα βοηθητικά διαμορφωμένα στοιχεία και εξαρτήματα.

Χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση διαφόρων τμημάτων εξαερισμού, την οργάνωση στροφών και μεταβάσεων από μεγαλύτερο τμήμα σε μικρότερο τμήμα και αντίστροφα. Εάν είναι απαραίτητο, με τη βοήθεια εξαρτημάτων μπορείτε να συνδέσετε ένα ορθογώνιο κιβώτιο με ένα κυκλικό ή τετράγωνο, για να συναρμολογήσετε πολλές ροές αέρα σε ένα ή, αντίθετα, να τις χωρίσετε σε δύο ή τρεις μικρότερους αεραγωγούς.

Χαρακτηριστικά της πρακτικής χρήσης των κιβωτίων

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες λύσεις μπορεί να ονομαστεί γόνατο στροφής με μεταβλητή γωνία. Συχνά, δεν είναι πάντοτε απαραίτητο να τοποθετούνται οι ροές αέρα στο σύστημα εξαερισμού υπό ορθές γωνίες. Μερικές φορές πρέπει να τοποθετηθούν δύο πλαστικά κουτιά σε γωνία 30 ° ή 60 °. Είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί ένας κόμβος σύνδεσης χωρίς "αλλαγή".

Στην αγορά μπορείτε να αγοράσετε κιβώτια τριών διαφορετικών μεγεθών - 35 cm, 50 cm και 100 cm. Κάθε τμήμα του πλαστικού κουτιού είναι ένα τελικό προϊόν, το ένα άκρο του οποίου έχει μια λωρίδα προσγείωσης, το άλλο - επέκταση. Με την εισαγωγή του ιμάντα ενός τμήματος στην προέκταση του δεύτερου, είναι εύκολο να καλέσετε τον αγωγό αέρα για ένα σύστημα εξαερισμού οποιουδήποτε πολύπλοκου χαρακτήρα.

Εδώ το κύριο πράγμα δεν είναι να συγχέεται, κατά τη συναρμολόγηση του συστήματος εξαερισμού, πρώτα από όλα, η μονάδα λήψης είναι συναρμολογημένη, μπορεί να είναι μια διέξοδος από την κουκούλα ή το παράθυρο εισόδου στο ντους. Στην τοποθέτηση της μονάδας λήψης θα πρέπει να υπάρχει μια λωρίδα προσγείωσης. Το πρώτο τμήμα του κιβωτίου καλύπτεται με επέκταση στον ιμάντα της μονάδας λήψης. Αποδεικνύεται ότι όλα τα επόμενα πλαστικά τμήματα θα είναι ντυμένα προς την κατεύθυνση της ροής. Παρομοίως, πραγματοποιείται προσπέλαση με οποιαδήποτε διαμορφωμένα στοιχεία.

Ορισμένοι κατασκευαστές έβαλαν βέλη στην επιφάνεια του κουτιού για να διευκολύνουν την πλοήγηση κατά τη συναρμολόγηση. Γιατί αυτό γίνεται; Τα περισσότερα συστήματα εξαερισμού συναρμολογούνται χωρίς τη χρήση παρεμβυσμάτων ή παρεμβυσμάτων στις αρθρώσεις. Εάν το κιβώτιο είναι σωστά τοποθετημένο, η ροή αέρα θα αναρροφά τον αέρα από το δωμάτιο μέσα από τις διαρροές. Η πίεση του αέρα στη ροή είναι πάντοτε χαμηλότερη από την εξωτερική πλευρά του κιβωτίου.

Εάν το σύστημα εξαερισμού δεν συναρμολογηθεί σωστά, λόγω της δυναμικής πίεσης, ο μολυσμένος αέρας θα διαρρεύσει μέσω των εγκοπών στις αρθρώσεις των κιβωτίων.

Συχνά, οι πλοίαρχοι καταφεύγουν σε έναν ενδιαφέροντα τρόπο για να επαληθεύσουν τη σωστή συναρμολόγηση του συστήματος εξαερισμού. Αντί να ελέγχει κάθε πλαστικό κουτί, αναζητώντας σημάδια και βέλη, ένα ρεύμα καπνού κατευθύνεται στην κουκούλα και ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας ξεκινά. Αν το σύστημα εξαερισμού δεν έχει συναρμολογηθεί σωστά, τότε στις αρμούς των πλαστικών κουτιών θα είναι ορατή στάχτη καπνού.

Για συστήματα εξαερισμού μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιούνται συνήθως πλαστικά κουτιά με ελαστικά παρεμβύσματα στις αρθρώσεις. Τα πιο προβληματικά σημεία μέσω των οποίων βρίσκεται ο σιφωνίτης αέρα στην έξοδο από τα γόνατα που γυρίζουν. Η διαρροή εντοπίζεται εύκολα με βρώμικους λεκέδες στην πλαστική επιφάνεια γύρω από τη γραμμή διασταύρωσης.

Δύο λέξεις για τους σωλήνες για λύματα και αυλακώσεις

Μια από τις πιο κοινές παρανοήσεις είναι η πεποίθηση ότι ο εξαερισμός μπορεί να συλλεχθεί από πλαστικούς σωλήνες αποχέτευσης και αυλακώσεις. Χρησιμοποιείται ένας πλαστικός σωλήνας PP με διάμετρο 100 mm και ένας αυλακωτός προσαρμογέας για σύνδεση με ανυψωτήρα αντί για στάνταρ κουτιά είναι εξ ολοκλήρου εφικτός, αλλά μόνο για ένα σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού.

Ποιο είναι το κέρδος; Στην τιμή. Το κόστος των αεραγωγών "αποχέτευσης" θα κοστίσει 2,5 φορές φθηνότερα από αυτά τα κουτιά εξαερισμού. Δεν υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα. Ο κυματοειδής προσαρμογέας έχει σχεδιαστεί για ταχύτητα ροής όχι μεγαλύτερη από 25 cm / s. Επομένως, το σύστημα θα πνιγεί και θα χάσει ενέργεια σε κάθε στροφή. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν ισχυρότερο ανεμιστήρα ή να αντικαταστήσετε τις αυλακώσεις με εξαρτήματα για πλαστικά κουτιά.

Συμπέρασμα

Ορισμένες εταιρείες παράγουν σύνθετα κιβώτια, στα οποία η εξωτερική επιφάνεια είναι από PVC και η εσωτερική είναι από ανοδιωμένο αλουμίνιο. Πιστεύεται ότι τέτοιες κατασκευές είναι σε θέση να λειτουργούν με ζεστό αέρα απευθείας από την κουκούλα, δεν φοβούνται το φως του ήλιου και τη μηχανική καταπόνηση. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, χάρη στο ένθετο αλουμινίου, το κιβώτιο δεν συλλέγεται, όπως οι πλαστικοί σωλήνες, η σκόνη και οι ακαθαρσίες ως αποτέλεσμα της επιφανειακής ηλεκτροδότησης. Το κόστος τέτοιων κουτιών είναι 2-3 φορές υψηλότερο από τους καλύτερους πλαστικούς αγωγούς.

Κουτί εξαερισμού

Εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά

Το κουτί εξαερισμού είναι πραγματικό για χώρους όπως η παραγωγή, οι κουζίνες, και λιγότερο συχνά - τα μπάνια. Εδώ βοηθάει έναν άβολο αέρα για έναν άνδρα να οδηγείται στον άξονα αερισμού ή στον δρόμο πριν διασκορπιστεί σε όλο το δωμάτιο.

Οι διαστάσεις του αγωγού το καθιστούν αξιόλογο στοιχείο σχεδιασμού, γι 'αυτό και οι κατασκευαστές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνιση, με την κατάλληλη φροντίδα, φαίνεται τουλάχιστον τακτοποιημένη. Πολλά μοντέλα προσθέτουν κομψότητα στο εσωτερικό.

Η κύρια παράμετρος του αγωγού εξαερισμού είναι η χωρητικότητα. Ο υπολογισμός του για ένα άτομο χωρίς προφίλ εκπαίδευσης έχει μια αρκετά σύνθετη φόρμουλα, υπάρχουν πολλοί πίνακες που αντικατοπτρίζουν την πρόσληψη αέρα ανάλογα με το μέγεθος της δομής.

Η βασική τακτικότητα είναι απλή: οι γωνίες και οι ανωμαλίες δημιουργούν εμπόδια για την κίνηση του αέρα, τόσο περισσότεροι από αυτούς, τόσο χαμηλότερη είναι η απόδοση. Για να εκτρέψετε τον ίδιο όγκο αέρα, στην περίπτωση αυτή απαιτείται μεγαλύτερη διατομή ή πιο ισχυρός εξοπλισμός.

Η εσωτερική επιφάνεια, όπως και η εξωτερική, μπορεί να είναι λεία ή κυματοειδή. Τα ομαλά κουτιά είναι πιο υγιεινά, καθαρίζονται εύκολα, αλλά απαιτούν εμπειρία για εγκατάσταση.

Τι μπορεί να είναι το κουτί εξαερισμού

Η αγορά έχει μια μεγάλη ποικιλία κουτιών. Πολλές εταιρείες προσφέρουν την παραγωγή τους σύμφωνα με τα μεμονωμένα μεγέθη. Ο σχεδιασμός είναι απλός, αν θέλετε, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Δημοφιλείς και μη τυποποιημένες διαστάσεις των αεραγωγών για χώρους

Μπορείτε να βρείτε ένα κουτί οποιουδήποτε μεγέθους σε πώληση ή παραγγελία, αλλά η ανάγκη να συνδυαστεί με άλλα στοιχεία (κουκούλα κουζίνας, άξονας εξαερισμού) καθιστά λογικό να χρησιμοποιείτε τυποποιημένα μεγέθη.

Για επίπεδη κανάλια, οι διαστάσεις είναι 204x60 mm, 110x55 mm και οι διαστάσεις 120x60 mm χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά. Για την αύξηση της αφαίρεσης αέρα, οι κατασκευαστές προσφέρουν κανάλια διαστάσεων 220x90 mm.

Τα κυκλικά κιβώτια παράγονται συνήθως με διάμετρο 100, 125, 150 και 200 ​​mm.

Στην πώληση είναι δυνατόν να συναντήσετε αεραγωγούς πιο σπάνιων μεγεθών. Πολλές εταιρείες ασχολούνται με την κατασκευή σύμφωνα με τις μεμονωμένες διαστάσεις του πελάτη.

Σημαντικό! Όταν αγοράζετε ή παραγγέλλετε ένα κιβώτιο για σπάνια ή μη τυποποιημένα μεγέθη, φροντίστε τα απαραίτητα στοιχεία μετάβασης και σύνδεσης για να σχηματίσουν γωνίες με τμήματα της δομής, προσάρτηση στο καπό και εξαερισμό.

Ταξινόμηση του αγωγού αερισμού με άλλες παραμέτρους (υλικό και μορφή)

Τα πιο συνηθισμένα υλικά είναι το μέταλλο και το πλαστικό. Η επιλογή εξαρτάται από τις συνθήκες χρήσης, μερικές φορές σε προσωπικές προτιμήσεις.

Το μέταλλο είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ή γαλβανισμένο χάλυβα. Είναι:

 • ισχυρή?
 • Υγιεινή, είναι σχετικά εύκολο να κρατηθούν καθαρά.
 • απλή εγκατάσταση
 • είναι πολύ πιο ακριβά από τα πλαστικά.

Τα πλαστικά έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά:

 • φως;
 • Φτηνές;
 • Μη σκουριάζετε.
 • είναι επιρρεπή σε μόλυνση από βακτηρίδια και μύκητες.

Ανεξάρτητα, είναι δυνατή η κατασκευή του αγωγού αερισμού από οποιοδήποτε διαθέσιμο υλικό, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σφιχτό.

Σε σχήμα, τα κουτιά είναι συνήθως ορθογώνια (επίπεδη), στρογγυλά ή τετράγωνα. Στη μεμονωμένη σειρά είναι δυνατό να παραχθεί ένα άλλο σχήμα, για παράδειγμα, τριγωνικό ή πενταγωνικό.

Από ένα ειδικό δοχείο εξαερισμού

Τα πλατέα συστήματα χρησιμοποιούνται για μια ορθολογική, αισθητική οργάνωση του χώρου. Μπορούν να συνδυαστούν με έπιπλα, τοίχους, καθαρίστε την αναρτημένη ή τεντωμένη οροφή.

Τα μειονεκτήματα είναι:

 • μειωμένη ώθηση λόγω της παρουσίας γωνιών, ως αποτέλεσμα, απαιτείται μεγαλύτερη διατομή ή πιο ισχυρός εξοπλισμός εξόρυξης.
 • αυξημένο επίπεδο θορύβου.

Αποκατάσταση ενός ξεπερασμένου κουτιού εξαερισμού με σύγχρονα εργαλεία και υλικά

Η αποκατάσταση απαιτείται, κατά κανόνα, ένα κουτί που παρέχει γενικό αερισμό του σπιτιού. Οι λόγοι για την ανάκτηση είναι διαφορετικοί, οι πιο συνηθισμένοι:

 • προηγούμενο παράνομο επανασχεδιασμό ·
 • παραβίαση της ανταλλαγής αέρα, χαρακτηριστική των παλαιών χώρων.

Το εργαλείο μπορεί να απαιτεί:

 • επίπεδο ·
 • ρουλέτα;
 • κυκλικό ή συμβατικό πριόνι.
 • σφυρί?
 • κατσαβίδι?
 • δοχείο για διάλυμα.
 • μυστρί.

Τα υλικά μπορεί να χρειάζονται διαφορετικά:

 • σωλήνες ·
 • δομικά στοιχεία ·
 • τούβλο?
 • κονίαμα για τοιχοποιία.
 • γυψοσανίδας ·
 • Ινοσανίδες, μοριοσανίδες.
 • μεταλλικό προφίλ;
 • βίδες.

Επαναφορά του κουτιού:

 • σαφείς τρόπους εξαερισμού, γι 'αυτό πρέπει να αφαιρέσετε το κάλυμμα δαπέδου και οροφής στη θέση διέλευσης των αεραγωγών.
 • Μάθετε την ενότητα.
 • επιλέξτε τα σωστά υλικά.

Σημαντικό! Κατά την επιλογή των υλικών, θα πρέπει να καθοδηγείται από το τμήμα των αεραγωγών, καθώς και την αρχή της στεγανότητας. Οι παραλλαγές του σχεδιασμού μπορεί να είναι διαφορετικές: σωληνώσεις ή αυλακώσεις επενδεδυμένες με ελαφρύ υλικό (μοριοσανίδες, γυψοσανίδες). Το ορυχείο είναι κατασκευασμένο από ισχυρά υλικά (αεριωμένο σκυρόδεμα, τούβλο κ.λπ.). Ανεξάρτητα από τα υλικά που επιλέγονται, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η αεροστεγανότητα της διαδρομής. Για μια κατασκευή με σωλήνες, θα χρειαστεί μια στροφή για να ανοίξετε το διαμέρισμά σας.

 • με επίπεδο κατασκευής μιας κατασκευής των επιλεγμένων υλικών.
 • Παρέχετε μια οπή στον άξονα εξαερισμού για ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμά σας.

Αφού σηκώσετε το κιβώτιο, αφήστε το να στεγνώσει. Μετά από αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε με το σχεδιασμό και τη διακόσμησή του.

Εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού

Για την εγκατάσταση, η σωστή προετοιμασία παίζει σημαντικό ρόλο:

 • υπολογίζεται η απόδοση.
 • επιλέγεται η επιθυμητή ενότητα.
 • επιλέγονται κατάλληλα στοιχεία σύνδεσης και μετάβασης.
 • τα μέρη της εγκατάστασης κόβονται και κόβονται εάν είναι απαραίτητο.

Τα προετοιμασμένα στοιχεία συναρμολογούνται σε ένα ενιαίο σύστημα, στερεωμένο από τη μια πλευρά στην τρύπα στον τοίχο, από την άλλη - πιθανώς στην κουκούλα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη σφράγιση των αρθρώσεων. Είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιείτε ελαστικά παρεμβύσματα ή / και στεγανοποιητικά.

Πώς προστατεύεται το κουτί για εξαερισμό από την ανάφλεξη

Οι πιο κοινές και προσιτές μέθοδοι πυροπροστασίας:

 • καλύπτοντας την επιφάνεια του κιβωτίου με μη εύφλεκτα χρώματα ή μαστίχες.
 • τυλίγοντας τη δομή με μη εύφλεκτα υλικά.

Μεταξύ των σύγχρονων μεθόδων, μπορεί να σημειωθεί:

 • αισθητήρες ανάφλεξης που εμποδίζουν τη ροή του αέρα στη θέση πυρκαγιάς ·
 • συστήματα πυρόσβεσης που παρέχουν ασβεστόλιθο στον τόπο ανάφλεξης.
 • αναστολείς σπινθήρων.

Αυτά τα μέσα προστασίας είναι αρκετά ακριβά, τα περισσότερα από αυτά είναι σχεδιασμένα για συστήματα εξαερισμού μεγάλης κλίμακας. Χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικούς χώρους.

Μέθοδοι θωράκισης των αγωγών εξαερισμού

Ο αερισμός λειτουργίας δημιουργεί συχνά θόρυβο που προκαλείται από ανακρίβειες στην εγκατάσταση ή τα χαρακτηριστικά υλικού.

Μπορείτε να μειώσετε το επίπεδο θορύβου με:

 • ορυκτό μαλλί.
 • fiberglass;
 • ελαστικές πλάκες.
 • πορώδη υλικά.
 • οργανικές ίνες.

Παροχή θωράκισης από το χέρι

Ο αγωγός εξαερισμού σε διάφορα στρώματα καλύπτεται με το επιλεγμένο υλικό για να απορροφά τον ήχο. Όλα τα στρώματα πρέπει να καθαριστούν καλά, κατόπιν να στερεωθούν καλά λόγω κολλητικής βάσης ή κολλητικής ταινίας. Εάν το μονωτικό υλικό έχει ανακλαστικό στρώμα, πρέπει να κατευθύνεται προς τα έξω. Η επικάλυψη υλικού στερέωσης βελτιώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της μόνωσης.

Το προκύπτον σχέδιο συχνά καλύπτεται με διακοσμητικές πλάκες στερεωμένες στο μεταλλικό προφίλ.

Συμπέρασμα

Ο αγωγός εξαερισμού είναι μια αρκετά απλή δομή. Οι εργασίες εγκατάστασης, επισκευής και συντήρησης απαιτούν χαμηλή πιστοποίηση. Οι ειδικοί εκτελούν εργασία γρήγορα και σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, εάν έχετε μια στοιχειώδη ιδέα για επισκευή, χρόνο και επιθυμία, μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας.

Διαστάσεις του αγωγού εξαερισμού

Τα κιβώτια εξαερισμού είναι κατασκευασμένα από μέταλλο (γαλβανισμένο, αλουμίνιο) ή πλαστικό (πολυπροπυλένιο, PVC, πολυαιθυλένιο). Οι αγωγοί εξαερισμού έχουν κυκλικό σχήμα και ορθογώνιο.

Πιθανές διαστάσεις του αεραγωγού:

Κοινές διαστάσεις (διαμέτρους) πλαστικών διαύλων με κυκλική διατομή:

 • 80 (mm), επιφάνεια εγκάρσιας διατομής 5030 (mm).
 • 100 (mm), η διατομή είναι 7850 (mm).
 • 125 (mm), επιφάνεια διατομής 12270 (mm).
 • 150 (mm), επιφάνεια διατομής 17670 (mm).
 • το πάχος του τοιχώματος του κιβωτίου είναι 1,5 (mm).

Κοινές διαστάσεις πλαστικών διαύλων με ορθογώνια διατομή σε μορφή "μήκος / πλάτος":

 • 110χ55 (mm), επιφάνεια διατομής 6050 (mm).
 • 120x60 (mm), η διατομή είναι 7200 (mm).
 • 204x60 (mm), εμβαδόν διατομής 12240 (mm).
 • το πάχος του τοιχώματος του κιβωτίου είναι 1,5 (mm).

Τυπικές παράμετροι:

Οι διαστάσεις του τμήματος σωλήνα επιλέγονται με βάση το γεγονός ότι η κατά προσέγγιση ταχύτητα κίνησης στην κοιλότητα του αέρα είναι από 3 έως 7 (m / s).

 • από τη διάμετρο του τμήματος 100 (mm) έως τις διαστάσεις 110 x 55 (mm).
 • από τη διάμετρο του τμήματος 100 (mm) έως τις διαστάσεις 120 x 60 (mm).
 • από τη διάμετρο του τμήματος 125 (mm) έως τις διαστάσεις 204 x 60 (mm).

Σημαντικό: μεταλλικά κιβώτια κατασκευάζονται σύμφωνα με τους κανόνες των VSN 353-86, GOST 14918-80, GOST 19904-90.

Πώς να επιλέξετε ένα κουτί για πλαστικό εξαερισμού

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού ενός διαμερίσματος ή ενός ιδιωτικού σπιτιού εξαρτάται κυρίως από την σωστή κατασκευή του κυκλώματος, την επιλογή των παραμέτρων του καναλιού και την κατάλληλη συναρμολόγηση. Επομένως, ο σχεδιασμός των συστημάτων εξαερισμού ανατίθεται σε ειδικούς ή εκτελείται ανεξάρτητα, αφού μελετήσει όλους τους κανόνες και τις απαιτήσεις του SNiP.

Κατά κανόνα, οι πελάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το υλικό και την εμφάνιση - μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταλλικά ή ειδικά πλαστικά κουτιά για εξαερισμό. Σε κάθε περίπτωση, είναι επίσης απαραίτητο να επιλέξετε τη μορφή και τον τύπο των αεραγωγών εξαερισμού.

Τι είναι ένα πλαστικό κουτί

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού χρησιμοποιούν διάφορους τύπους πλαστικών αγωγών:

 • Άκαμπτα σωληνοειδή κανάλια, στρογγυλά, οβάλ ή ορθογώνια διατομή, που αναφέρονται σε απλά χρώματα ως πλαίσια για εμφάνιση.
 • Εύκαμπτοι αγωγοί ή απλά αυλακώσεις, φωτογραφία.
 • Ειδικά εξαρτήματα για τη στερέωση και την προσάρτηση διαφόρων περιοχών εξαερισμού.
 • Στοιχεία ελέγχου, περιλαμβάνουν πλαστικές γρίλιες ρύθμισης, εκτροπείς, εξογκώματα και βαλβίδες ελέγχου.

Για συνεργεία, εργαστήρια, γενικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οχήματα και υπόγειες εγκαταστάσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύνθετα πλαστικά κιβώτια υψηλής πίεσης και σωλήνες ενισχυμένα με παρεμβύσματα GRP και με πλέγματα. Σε διαμερίσματα και ιδιωτικά σπίτια, η χρήση βιομηχανικών συστημάτων εξαερισμού, κατά κανόνα, δεν έχει νόημα. Η διατομή ενός τέτοιου κουτιού είναι πολύ μεγαλύτερη από την απαιτούμενη τιμή και το ίδιο το σύστημα εξαερισμού έχει σχεδιαστεί για υψηλή ταχύτητα κίνησης του αέρα, επομένως είναι πάντα βαρύτερο και έχει μια ελκυστική εμφάνιση.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πλαστικών κουτιών

Είναι σαφές ότι, εκτός από τα πλαστικά συστήματα, υπάρχουν μεταλλικοί αγωγοί, αλλά η δημοτικότητα των μεταλλικών κιβωτίων είναι πολύ κατώτερη από το πλαστικό. Οι λόγοι για την επιλογή ενός πλαστικού κουτιού για τη ρύθμιση του εξαερισμού, μπορείτε να δείξετε πολλά, εδώ είναι μόνο μερικά:

 • Όμορφη εμφάνιση. Φως ή ζωγραφισμένο με τον τόνο του διακοσμητικού φινιρίσματος των τοίχων, ο πλαστικός σωλήνας φαίνεται πιο προσεκτικός από το γαλβανισμένο ή βαμμένο μεταλλικό κιβώτιο.
 • Ένα μικρό βάρος του πλαστικού κουτιού σας επιτρέπει να στερεώσετε το σύστημα εξαερισμού σχεδόν σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος. Για παράδειγμα, στις τσέπες των ψευδοροφών, στους τοίχους και στις κόγχες των επίπλων κουζίνας.
 • Η τιμή ενός πλαστικού κουτιού από PVC είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή ενός παρόμοιου μεταλλικού αγωγού. Για παράδειγμα, το πιο κυλιόμενο κιβώτιο, το τμήμα των 220x90 mm, κοστίζει 4,5 δολάρια ανά μέτρο, το μέταλλο θα κοστίσει 6-7 δολάρια?
 • Καλή αντοχή στη διάβρωση του πλαστικού σωλήνα σε σύγκριση με το μεταλλικό κουτί.

Το τελευταίο σημείο, όπως δείχνει η πρακτική, έχει μια από τις καθοριστικές τιμές για τα συστήματα εξαερισμού του μπάνιου ή της κουζίνας. Στη ροή του αέρα αυτών των δωματίων υπάρχει μεγάλος αριθμός χημικώς δραστικών ουσιών και υδρατμών. Ως αποτέλεσμα, οι σκόνες μετάλλων, κηλίδες διάβρωσης εμφανίζονται στις αρθρώσεις και τις πλευρικές επιφάνειες. Οι αεραγωγοί πρέπει να βαφτούν ή να μετατραπούν σε πλαστικούς αγωγούς.

Συχνά, οι πωλητές εξαρτημάτων και εξαρτημάτων για τη διάταξη συστημάτων εξαερισμού υποστηρίζουν ότι τα πλαστικά κουτιά δημιουργούν λιγότερη αντίσταση στην κίνηση του αέρα από τα μεταλλικά. Στην πραγματικότητα, στις ταχύτητες ροής αέρα των 3-5 m / s, η διαφορά είναι σχεδόν ανεπαίσθητη και η ποσότητα σκόνης και λίπους που καθιζάνουν μέσα στα κουτιά είναι περίπου η ίδια ανεξάρτητα από το υλικό.

Το PVC αντέχει στη μέγιστη μακρόχρονη θέρμανση έως 120ο C, σε 200ο С πλαστικό κουτί αρχίζει να διαρρέει και να χάσει σχήμα, σε 560ο С Η διαδικασία της θερμικής αποσύνθεσης ξεκινά με την απελευθέρωση πολύ τοξικών αερίων. Αν προσθέσετε σε αυτό τη συνεχή ροή αέρα λόγω φυσικού ή εξαναγκασμένου εξαερισμού, πολύ γρήγορα τα προϊόντα καπνού και αποσύνθεσης θα γεμίσουν όλα τα δωμάτια.

Επομένως, σε μέρη όπου εγκαθίστανται θερμαντήρες και ηλεκτροκινητήρες, πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεταλλικά κιβώτια. Διαφορετικά, ο αναφλεγόμενος κινητήρας στην κουκούλα της κουζίνας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Ονοματολογία πλαστικών κουτιών για εξαερισμό

Το κύριο εμπόδιο στο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού είναι το μέγεθος ή η διατομή των αγωγών εξαερισμού. Για να εξασφαλιστεί μια αξιόπιστη ροή της απαιτούμενης ποσότητας αέρα, η διατομή του αγωγού εξαερισμού θα πρέπει να κυμαίνεται από 100-200 cm 2, πράγμα που οδηγεί σε σωλήνα εντυπωσιακών διαστάσεων.

Σχήμα και διαστάσεις των αεραγωγών

Τοποθετήστε το σωλήνα εξαερισμού διαμέτρου 100 mm στην θέση τοίχο, τόσο σε ιδιωτικές κατοικίες και στο διαμέρισμα είναι σχεδόν αδύνατο, έτσι ώστε κανείς και δεν έχει, ως εκ τούτου, οι αγωγοί εξαερισμού πρέπει να ξεκινήσει στο κελάρι, καθώς και σοβατεπί ή κρύβονται πίσω από τις γυψοσανίδες τοίχου και οροφής πάνελ.

Οι περισσότεροι από τους πλαστικούς αεραγωγούς αντιπροσωπεύονται από τρία τμήματα:

 • Στρογγυλές σωληνώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνότερα σε τεχνικούς και βοηθητικούς χώρους όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να κρύβεται το σύστημα αερισμού πίσω από την επένδυση.
 • Τα κουτιά με ένα τμήμα σε σχήμα ωοειδούς ή ελλειπτικού χρησιμοποιούνται σε συστήματα εξαερισμού με μεγάλο αριθμό στροφών και καμπυλών, καθώς αυτή η περίπτωση παρέχει ελάχιστη αντίσταση στη ροή του αέρα.
 • Τα ορθογώνια κουτιά είναι τα πιο συνηθισμένα για τη διευθέτηση του εξαερισμού κουζίνας στα διαμερίσματα. Ένα μικρό ύψος προφίλ καθιστά δυνατή την τοποθέτηση αγωγών ακόμη και πίσω από τα έπιπλα ή την επένδυση οροφής.

Στην αγορά, τα περισσότερα από τα πλαστικά κιβώτια αντιπροσωπεύονται από τμήματα 220x90 mm και 60x120 mm, για κουζίνες και μπάνια 60x204 mm. Είναι σαφές ότι οι κατασκευαστές παράγουν πλαστικά κουτιά για εξαερισμό στις διαστάσεις των εγκαταστάσεων. Δεν έχει νόημα να εγκαταστήσετε πολλά κουτιά όπου μπορείτε να κάνετε με έναν αγωγό.

Οι τυπικές διαστάσεις του ορθογώνιου τμήματος πλαστικού κουτιού PVC παρατίθενται στον πίνακα.

Χρησιμοποιώντας μόνο πλαστικά κουτιά, είναι σχεδόν αδύνατο να κατασκευαστεί ένα σύστημα εξαερισμού. Ακόμη και αν προσπαθήσετε να κολλήσετε ή να κολλήσετε τον απλούστερο αγωγό από κουτιά μόνο, τότε η απόδοση αυτού του εξαερισμού θα είναι πολύ χαμηλή λόγω των ενεργειακών απωλειών κατά τις στροφές και τις διασταυρώσεις.

Εκτός από τα πραγματικά κιβώτια, οι κατασκευαστές συστημάτων εξαερισμού παράγουν διάφορα βοηθητικά διαμορφωμένα στοιχεία και εξαρτήματα.

Χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση διαφόρων τμημάτων εξαερισμού, την οργάνωση στροφών και μεταβάσεων από μεγαλύτερο τμήμα σε μικρότερο τμήμα και αντίστροφα. Εάν είναι απαραίτητο, με τη βοήθεια εξαρτημάτων μπορείτε να συνδέσετε ένα ορθογώνιο κιβώτιο με ένα κυκλικό ή τετράγωνο, για να συναρμολογήσετε πολλές ροές αέρα σε ένα ή, αντίθετα, να τις χωρίσετε σε δύο ή τρεις μικρότερους αεραγωγούς.

Χαρακτηριστικά της πρακτικής χρήσης των κιβωτίων

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες λύσεις μπορεί να ονομαστεί γόνατο στροφής με μεταβλητή γωνία. Συχνά, δεν είναι πάντοτε απαραίτητο να τοποθετούνται οι ροές αέρα στο σύστημα εξαερισμού υπό ορθές γωνίες. Μερικές φορές πρέπει να τοποθετηθούν δύο πλαστικά κουτιά σε γωνία 30 ° ή 60 °. Είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί ένας κόμβος σύνδεσης χωρίς "αλλαγή".

Στην αγορά μπορείτε να αγοράσετε κιβώτια τριών διαφορετικών μεγεθών - 35 cm, 50 cm και 100 cm. Κάθε τμήμα του πλαστικού κουτιού είναι ένα τελικό προϊόν, το ένα άκρο του οποίου έχει μια λωρίδα προσγείωσης, το άλλο - επέκταση. Με την εισαγωγή του ιμάντα ενός τμήματος στην προέκταση του δεύτερου, είναι εύκολο να καλέσετε τον αγωγό αέρα για ένα σύστημα εξαερισμού οποιουδήποτε πολύπλοκου χαρακτήρα.

Εδώ το κύριο πράγμα δεν είναι να συγχέεται, κατά τη συναρμολόγηση του συστήματος εξαερισμού, πρώτα από όλα, η μονάδα λήψης είναι συναρμολογημένη, μπορεί να είναι μια διέξοδος από την κουκούλα ή το παράθυρο εισόδου στο ντους. Στην τοποθέτηση της μονάδας λήψης θα πρέπει να υπάρχει μια λωρίδα προσγείωσης. Το πρώτο τμήμα του κιβωτίου καλύπτεται με επέκταση στον ιμάντα της μονάδας λήψης. Αποδεικνύεται ότι όλα τα επόμενα πλαστικά τμήματα θα είναι ντυμένα προς την κατεύθυνση της ροής. Παρομοίως, πραγματοποιείται προσπέλαση με οποιαδήποτε διαμορφωμένα στοιχεία.

Ορισμένοι κατασκευαστές έβαλαν βέλη στην επιφάνεια του κουτιού για να διευκολύνουν την πλοήγηση κατά τη συναρμολόγηση. Γιατί αυτό γίνεται; Τα περισσότερα συστήματα εξαερισμού συναρμολογούνται χωρίς τη χρήση παρεμβυσμάτων ή παρεμβυσμάτων στις αρθρώσεις. Εάν το κιβώτιο είναι σωστά τοποθετημένο, η ροή αέρα θα αναρροφά τον αέρα από το δωμάτιο μέσα από τις διαρροές. Η πίεση του αέρα στη ροή είναι πάντοτε χαμηλότερη από την εξωτερική πλευρά του κιβωτίου.

Εάν το σύστημα εξαερισμού δεν συναρμολογηθεί σωστά, λόγω της δυναμικής πίεσης, ο μολυσμένος αέρας θα διαρρεύσει μέσω των εγκοπών στις αρθρώσεις των κιβωτίων.

Συχνά, οι πλοίαρχοι καταφεύγουν σε έναν ενδιαφέροντα τρόπο για να επαληθεύσουν τη σωστή συναρμολόγηση του συστήματος εξαερισμού. Αντί να ελέγχει κάθε πλαστικό κουτί, αναζητώντας σημάδια και βέλη, ένα ρεύμα καπνού κατευθύνεται στην κουκούλα και ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας ξεκινά. Αν το σύστημα εξαερισμού δεν έχει συναρμολογηθεί σωστά, τότε στις αρμούς των πλαστικών κουτιών θα είναι ορατή στάχτη καπνού.

Για συστήματα εξαερισμού μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιούνται συνήθως πλαστικά κουτιά με ελαστικά παρεμβύσματα στις αρθρώσεις. Τα πιο προβληματικά σημεία μέσω των οποίων βρίσκεται ο σιφωνίτης αέρα στην έξοδο από τα γόνατα που γυρίζουν. Η διαρροή εντοπίζεται εύκολα με βρώμικους λεκέδες στην πλαστική επιφάνεια γύρω από τη γραμμή διασταύρωσης.

Δύο λέξεις για τους σωλήνες για λύματα και αυλακώσεις

Μια από τις πιο κοινές παρανοήσεις είναι η πεποίθηση ότι ο εξαερισμός μπορεί να συλλεχθεί από πλαστικούς σωλήνες αποχέτευσης και αυλακώσεις. Χρησιμοποιείται ένας πλαστικός σωλήνας PP με διάμετρο 100 mm και ένας αυλακωτός προσαρμογέας για σύνδεση με ανυψωτήρα αντί για στάνταρ κουτιά είναι εξ ολοκλήρου εφικτός, αλλά μόνο για ένα σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού.

Ποιο είναι το κέρδος; Στην τιμή. Το κόστος των αεραγωγών "αποχέτευσης" θα κοστίσει 2,5 φορές φθηνότερα από αυτά τα κουτιά εξαερισμού. Δεν υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα. Ο κυματοειδής προσαρμογέας έχει σχεδιαστεί για ταχύτητα ροής όχι μεγαλύτερη από 25 cm / s. Επομένως, το σύστημα θα πνιγεί και θα χάσει ενέργεια σε κάθε στροφή. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν ισχυρότερο ανεμιστήρα ή να αντικαταστήσετε τις αυλακώσεις με εξαρτήματα για πλαστικά κουτιά.

Συμπέρασμα

Ορισμένες εταιρείες παράγουν σύνθετα κιβώτια, στα οποία η εξωτερική επιφάνεια είναι από PVC και η εσωτερική είναι από ανοδιωμένο αλουμίνιο. Πιστεύεται ότι τέτοιες κατασκευές είναι σε θέση να λειτουργούν με ζεστό αέρα απευθείας από την κουκούλα, δεν φοβούνται το φως του ήλιου και τη μηχανική καταπόνηση. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, χάρη στο ένθετο αλουμινίου, το κιβώτιο δεν συλλέγεται, όπως οι πλαστικοί σωλήνες, η σκόνη και οι ακαθαρσίες ως αποτέλεσμα της επιφανειακής ηλεκτροδότησης. Το κόστος τέτοιων κουτιών είναι 2-3 φορές υψηλότερο από τους καλύτερους πλαστικούς αγωγούς.