Αεραγωγοί για εξαερισμό υψηλής ποιότητας

Για να επιλέξετε τα σωστά προϊόντα σωλήνων για αγωγούς αέρα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τι σωλήνες που χρησιμοποιούνται για αγωγούς αυτό το σκοπό, ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και τι πρέπει να εξετάσει κατά την εγκατάσταση σε ένα σημαντικό σύστημα μηχανικής λειτούργησε άψογα.

Απαιτήσεις για αεραγωγούς

Οι αεραγωγοί εκτελούν μια σημαντική λειτουργία - εξασφαλίζουν την εκροή και τη ροή αέρα στο κτίριο, έτσι ώστε η απόδοση του εξαερισμού να εξαρτάται άμεσα από τις παραμέτρους τους. Οι σωλήνες για το μηχανολογικό σύστημα παρουσιάζονται με έναν αριθμό απαιτήσεων, πρέπει:

 • να είναι πλήρως σφραγισμένο.
 • να πληρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές σύμφωνα με το επίπεδο θορύβου (αεροδυναμική βουητό)?
 • να αντιστοιχεί σε υπολογισμούς σχεδιασμού (για να εξασφαλίζεται η διέλευση των μαζών του αέρα με ένα ορισμένο ρυθμό και να διατηρείται η κεφαλή σχεδιασμού) ·
 • να πληρούν τις απαιτήσεις για θερμομόνωση.

Οι αεραγωγοί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπαγείς ώστε το εσωτερικό μηχανολογικό σύστημα να μην αφαιρεί τη χρήσιμη περιοχή στις εγκαταστάσεις.

Λειτουργίες και ταξινόμηση των αεραγωγών

Οι αεραγωγοί είναι το κύριο στοιχείο του εξαερισμού, παρέχουν εισροή και εκροή αέριων μαζών, δηλαδή αντικαθιστούν ουσιαστικά τον αέρα εξαγωγής με καθαρό αέρα.

Η αγορά των κτιρίων προσφέρει ένα ευρύ φάσμα σωλήνων εξαερισμού: έχουν διαφορετική διατομή και διαστάσεις και δημιουργούνται από διάφορα υλικά.

Είδη αγωγών με υλικό

Τα μέταλλα και τα πλαστικά είναι δημοφιλή και σε ζήτηση στην αγορά, αλλά υπάρχουν και σχετικά νέα σύνθετα στοιχεία.

Πλαστικά

Οι φτηνοί πλαστικοί αεραγωγοί είναι σε ζήτηση για ιδιωτική κατασκευή. Τέτοιοι άκαμπτοι σωλήνες από ένα πλήθος πολυμερών, που έχουν ειδικά χαρακτηριστικά δημιουργούνται:

Μέταλλο

Το μέταλλο είναι ένα παραδοσιακό υλικό για τον αερισμό. Οι πιο απαιτητικοί σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο, ανοξείδωτο και μαύρο χάλυβα.

Δώστε προσοχή! Σε ιδιωτικές κατασκευές, χρησιμοποιούνται συχνότερα ποιοτικοί, αξιόπιστοι και ανθεκτικοί αεραγωγοί από γαλβανισμένο και ανοξείδωτο χάλυβα.

Ευέλικτο

Τα εύκαμπτα σωληνωτά προϊόντα έχουν ενισχυμένο πλαστικό πλαίσιο, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο: κατάλληλο για εγκατάσταση και ικανό να τεντώνεται και να παίρνει οποιοδήποτε σχήμα λόγω της κυματοειδούς δομής.

Δώστε προσοχή! Η έλλειψη εύκαμπτων σωλήνων οφείλεται στο γεγονός ότι η αυλάκωση μειώνει την αεροδυναμική των ροών του αέρα. Για την εξάλειψη αυτού του προβλήματος, οι αγωγοί αέρα εγκαθίστανται σε πλήρως διευρυμένη μορφή.

Πιο συχνά, οι εύκαμπτοι σωλήνες χρησιμοποιούνται ως αγωγοί αέρα για τη διασφάλιση της μεταφοράς των αέριων μαζών από τις κουκούλες κουζίνας σε ένα κοινό σύστημα εξαερισμού.

Κλωστοϋφαντουργία

Ένας σχετικά νέος τύπος σωλήνα είναι οι αεραγωγοί κλωστοϋφαντουργίας. Τις περισσότερες φορές εγκαθίστανται στα τμήματα εισαγωγής του εσωτερικού μηχανικού συστήματος, κατανέμουν ομοιόμορφα τον εισερχόμενο φρέσκο ​​αέρα. Επιπλέον, διαθέτουν:

 • υψηλή παραγωγικότητα.
 • μικρή μάζα.
 • εύκολη εγκατάσταση, επισκευή και καθαρισμό.
 • ανθεκτικό στην υγρασία.

Οι σωλήνες κλωστοϋφαντουργίας μπορούν να συνδυαστούν με αεραγωγούς, προσαρμογείς και συνδετήρες κατασκευασμένους από άλλα υλικά. Λαμβάνοντας το χρώμα του αεραγωγού, αποφεύγετε την ανάγκη κατασκευής κουτιού κάλυψης - θα χωρέσουν στο εσωτερικό χωρίς να ξεχωρίζουν.

Στο σχήμα του τμήματος

Οι αγωγοί, ανεξάρτητα από το υλικό του σχεδιασμού, μπορούν να έχουν κυκλική ή ορθογώνια διατομή - και οι δύο τύποι χρησιμοποιούνται για τροφοδοσία και εξαγωγή, φυσικό και εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Οι διαμέτρους των στρογγυλών σωλήνων είναι σαφώς τυποποιημένες και έχουν 22 σταθερά μεγέθη από 100 έως 2000 mm. Οι ορθογώνιοι αγωγοί διατίθενται επίσης σε διάφορες εκδόσεις: από 100 * 150 mm έως 1600 * 2000 mm με διάκενο 50 mm. Για κάθε μέγεθος σωλήνα, οι κατασκευαστές προσφέρουν συνδέσεις, στροφές και στροφές από τα αντίστοιχα υλικά.

Το σχήμα του τμήματος επιλέγεται ανάλογα με τις διαστάσεις του χώρου:

 • Τα μικρά δωμάτια και τα δωμάτια με χαμηλά ταβάνια είναι εξοπλισμένα με ορθογώνια σωλήνες - ελαφρώς πεπλατυσμένα, δεν θα είναι τόσο προεξέχοντα.
 • σε ευρύχωρα δωμάτια με ψηλά ταβάνια συνιστάται η χρήση αγωγών με κυκλική διατομή.
 • σε χώρους όπου ο εξαερισμός είναι ιδιαίτερα απαιτητικός (υγροί χώροι, κουζίνες, περιοχές παραγωγής) χρησιμοποιούν στρογγυλεμένους αγωγούς με υψηλή απόδοση.

Σημαντικό! Ορθογώνια σπάνια χρησιμοποιείται λόγω των σημαντικών ελλείψεων: γωνίες δημιουργούν αντίσταση, μειώνοντας τις αεροδυναμικές ιδιότητες, επιπλέον, αυτή η μορφή εκτέλεσης συνδέεται με την εμφάνιση του θορύβου κατά τη διάρκεια της διόδου του αέρα εξαερισμού.

Με διάμετρο

Η βέλτιστη διάμετρος των αγωγών υπολογίζεται με βάση τον όγκο του δωματίου και τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Ο τελευταίος δείκτης προσδιορίζεται στους πίνακες του αντίστοιχου SNIP.

Για να υπολογίσετε τη διάμετρο των σωλήνων, πρώτα υπολογίστε τον όγκο αέρα με τον τύπο:

όπου Vk είναι η ένταση χώρου, n είναι η ισοτιμία του αέρα που λαμβάνεται από τον πίνακα SNiP.

Σε οικιακά κτίρια, η εισροή και η εκροή του αέρα εξαγωγής είναι πάντοτε η ίδια, οπότε αφού ληφθεί ο συνολικός όγκος, αρκεί η επιλογή της βέλτιστης διαμέτρου του αγωγού σύμφωνα με το διάγραμμα.

Δώστε προσοχή! Απλοποίηση του υπολογισμού της διαμέτρου ενός ειδικού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις άμεσες σημαντικούς δείκτες: κλιματική ζώνη, το υλικό, το σχήμα των σωλήνων, γυρίζει και συστοιχίες διαθεσιμότητα σε θέση να εισάγει επιπλέον αντίσταση στην κίνηση των αερίων μαζών.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Όταν χρησιμοποιείται συσκευή εξαερισμού χρησιμοποιούνται συνήθως μεταλλικές, πλαστικές και εύκαμπτες κυματοειδείς σωλήνες, οι οποίες συχνά συνδυάζονται σε διαφορετικά τμήματα για μέγιστη απόδοση.

Πλαστικοί αγωγοί αερισμού

Στη σύγχρονη κατασκευή παρουσιάζονται ευρέως νέα υλικά. Οι αγωγοί πολυμερών αντικαθιστούν σταδιακά τα στοιχεία αλουμινίου Θα μάθουμε πώς να επιλέξουμε τους σωστούς αγωγούς από πλαστικό.

Οι αγωγοί από ελαφρύ πλαστικό έχουν γίνει εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους αγωγούς εξαερισμού αλουμινίου. Με τη βοήθειά τους μπορείτε να δημιουργήσετε συστήματα παροχής αέρα, εξατμίσεων και συνδυασμένων συστημάτων εξαερισμού. Η ποικιλία των κατασκευασμένων στοιχείων επιτρέπει τη δημιουργία αγωγών αερισμού οποιασδήποτε πολυπλοκότητας. Θα μάθουμε πώς να επιλέγουμε σωστά και να εγκαταστήσουμε αγωγούς αερισμού από πολυμερή υλικά.

Βασικές προβολές

Πρώτα απ 'όλα, η έννοια του "πλαστικού" απαιτεί συγκεκριμένο ορισμό. Εξάλλου, αυτός ο όρος κρύβει μια πολύ μεγάλη ομάδα υλικών που μπορούν να διαφέρουν σημαντικά στα χαρακτηριστικά τους. Στην κατασκευή αεραγωγών, τα πιο κάτω πολυμερή υλικά χρησιμοποιούνται ευρύτερα:

 • Πολυβινυλοχλωρίδιο πολυμερές (PVC). Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών στο οποίο το υλικό δεν χάνει τις ιδιότητές του. Το PVC μπορεί να αντέξει και να παγώσει στους -30 ° C και να θερμάνει στους + 70 ° C. Επομένως, οι αγωγοί από PVC μπορούν να εγκατασταθούν σε χώρους που δεν είναι εξοπλισμένοι με θέρμανση.
 • Φθοριοπλαστικό (PVDF). Είναι ακόμη πιο ανθεκτικό στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, και επίσης αντέχει καλά τα αποτελέσματα του οξέος.
 • Πολυπροπυλένιο (ΡΡ). Ένα άλλο πολυμερές που ανέχεται τέλεια τη δράση διαβρωτικών οξέων. Τα αλκάλια, τα οξέα, οι οργανικοί διαλύτες δεν είναι ικανά να καταστρέψουν τον αγωγό πολυπροπυλενίου.
 • Πολυαιθυλένιο χαμηλής πίεσης (HDPE). Το κύριο πλεονέκτημα του υλικού είναι η καλή πλαστικότητα και ευελιξία του. Εξαιτίας αυτού, το HDPE είναι απόλυτα κατάλληλο για την κατασκευή σύνθετων σχημάτων. Ωστόσο, στο κρύο, το υλικό γίνεται εύθραυστο και μπορεί να σπάσει. Επομένως, οι αεραγωγοί από πολυαιθυλένιο μπορούν να εξοπλιστούν μόνο σε θερμαινόμενο χώρο.

Οι ιδιότητες των πολυμερών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού. Για παράδειγμα, για την παροχή φρέσκου αέρα σε οικιακούς χώρους ή σε κτίρια γραφείων, επαρκούν κουτιά από πολυαιθυλένιο. Για τα θερμά καταστήματα, οι αεραγωγοί αερισμού από PVC ή PVDF είναι καλόι. Και για κουκούλες κουζίνας, το βέλτιστο υλικό θα είναι πολυπροπυλένιο.

Η διατομή του αεραγωγού είναι επίσης σημαντική. Θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε ποικιλίας με περισσότερες λεπτομέρειες:

Ορθογώνιο

Οι αγωγοί αυτού του τύπου έχουν σημαντικό πλεονέκτημα στον τομέα των διαστάσεων: καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο κάτω από το ανώτατο όριο και έχουν πιο ελκυστική εμφάνιση. Αν σκοπεύετε να αποκρύψετε τους αεραγωγούς κάτω από την ψευδοροφή, οι ορθογώνιοι αγωγοί θα εξοικονομήσουν 5 και μερικές φορές 10 cm από το ύψος της οροφής.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ευκολία εγκατάστασης. Τα πλαστικά τμήματα είναι εύκολο να συναρμολογηθούν χωρίς τη χρήση ειδικών εργαλείων. Εάν είναι απαραίτητο, η τομή μπορεί να κοπεί στο απαιτούμενο μήκος.

Δυστυχώς, αυτά τα πλεονεκτήματα πρέπει να πληρώνονται από διάφορα χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή:

 • Το υλικό για τη δημιουργία τμήματος ορθογώνιου τμήματος χρειάζεται περισσότερο από την παραγωγή ενός στρογγυλού σωλήνα (με ίση απόδοση). Αυτό σημαίνει ότι κάθε τμήμα και ολόκληρο το σύστημα ως σύνολο θα είναι πιο βαρύ. Ναι, και το κόστος θα είναι ελαφρώς υψηλότερο.
 • Όταν διέρχεται από ορθογώνιο σωλήνα, ο αέρας είναι πιο θορυβώδης από ότι σε έναν κυκλικό σωλήνα. Επομένως, το επίπεδο θορύβου σε ένα δωμάτιο με ένα τέτοιο σύστημα θα είναι κάπως μεγαλύτερο. Φυσικά, η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά για κάποιες αίθουσες (για παράδειγμα, στούντιο ηχογράφησης, αίθουσες συναυλιών, ακουστικά εργαστήρια), η διαφορά θα είναι ήδη αισθητή.
 • Κατά τη δημιουργία μεγάλων γραμμών, θα πρέπει να εισαγάγετε τμήματα κυκλικής διατομής προκειμένου να ενσωματώσετε τους ανεμιστήρες τύπου καναλιού σε αυτά για να ενισχύσετε περαιτέρω τη ροή του αέρα.

Αλλά για πολλούς χώρους το σύστημα εξαερισμού, κατασκευασμένο με ορθογώνια κανάλια, θα είναι το βέλτιστο.

Γύρω

Το στρογγυλό σχήμα των αεραγωγών είναι πιο παραδοσιακό. Το κύριο μειονέκτημα του είναι οι σχετικά μεγάλες διαστάσεις του σε όλες τις κατευθύνσεις μέτρησης (μήκος, πλάτος, ύψος). Οι απαιτήσεις για τις διαστάσεις του ελεύθερου χώρου που είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση στρογγυλών σωλήνων είναι σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερες από το χώρο εγκατάστασης ορθογωνικών αγωγών.

Ωστόσο, αυτό το κενό αποδίδει ορισμένα πλεονεκτήματα:

 • Η ελάχιστη απώλεια στην ταχύτητα ροής του αέρα. Έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε μεγαλύτερα κανάλια χωρίς να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρες για να αντλήσετε πίεση αέρα.
 • Χαμηλό επίπεδο θορύβου.
 • Η δυνατότητα στερέωσης με τη βοήθεια τυποποιημένων στοιχείων στερέωσης.
 • Μια ευρεία επιλογή του εξοπλισμού εξαερισμού, που έχει ακριβώς γύρους πρίζες.
 • Η συναρμολόγηση χωρίς ραφές και η ισομετρία των προϊόντων παρέχει την ίδια αντίσταση στο φορτίο, ανεξάρτητα από την πλευρά που συνδέεται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στρογγυλοί αγωγοί αέρα δεν παραχωρούν οριστικά τις θέσεις τους και κατέχουν σταθερά μια συγκεκριμένη θέση της αγοράς αγαθών για τη δημιουργία συστημάτων εξαερισμού.

Διαστάσεις

Για τμήματα διαφόρων τμημάτων, υπάρχει ένα ορισμένο σύνολο τυποποιημένων μεγεθών. Αυτό είναι πολύ βολικό, επειδή το πρότυπο απλοποιεί την επιλογή στοιχείων σύνδεσης ή στερέωσης για επιλεγμένα κουτιά.

Οι αεραγωγοί κυκλικής διατομής έχουν τις ακόλουθες βασικές διαστάσεις:

 • Η διάμετρος του σωλήνα: 10 cm, 12,5 cm, 15 cm, 20 cm.
 • Το μήκος του μήκους του σωλήνα. Πρόκειται επίσης για μια τυπική ένδειξη και το μήκος διαφέρει από 0,5 m έως 2,5 m σε βήματα των 500 mm.

Σε αυτή την περίπτωση, για βιομηχανικά συστήματα εξαερισμού, παράγονται επίσης σωλήνες με σημαντικά μεγαλύτερη διάμετρο, φθάνοντας μέχρι και 240 cm.

Οι ορθογώνιοι αγωγοί έχουν επίσης τυπικές τιμές:

 • ύψος - 5,5 cm, 6 cm.
 • πλάτος - 11 cm, 12,2 cm, 20,4 cm.
 • μήκος - 35 cm, 50 cm, 100 cm, 150 cm, 200 cm και 250 cm.
 • το πάχος τοιχώματος είναι 2-8 mm.

Όσον αφορά τους κυκλικούς σωλήνες, τα βιομηχανικά ορθογώνια κουτιά χαρακτηρίζονται από μεγάλες διαστάσεις και πάχος.

Άλλες επιλογές

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η ακαμψία των τοίχων των αγωγών. Υπάρχουν τρεις ομάδες εδώ:

 • Άκαμπτοι αγωγοί αέρα. Αυτή είναι η μεγάλη πλειοψηφία των προϊόντων σε αυτήν την εξειδικευμένη αγορά επί του παρόντος. Διατίθενται με κυκλικές και ορθογώνιες διατομές. Εξωτερική μόνωση για αυτόν τον τύπο είναι συνήθως ορυκτοβάμβακας.
 • Ευέλικτος αερισμός. Είναι κυματοειδείς δομές του πολυμερούς πολυβινυλοχλωριδίου τους. Το κύριο πλεονέκτημα - το ελαφρύ βάρος και η δυνατότητα να δοθεί η γραμμή εξαερισμού σχεδόν σε οποιοδήποτε σχήμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα: αυτή είναι μία από τις θορυβώδεις παραλλαγές, και εκτός αυτού, η επιφάνεια ανακούφισης του μανικιού μειώνει την ταχύτητα της ροής του αέρα.
 • Οι ημι-άκαμπτες κατασκευές αποτελούν μια ενδιάμεση σύνδεση μεταξύ των δύο πρώτων τύπων. Έχει επαρκή αντοχή και σχετικά χαμηλό βάρος. Το μειονέκτημα είναι η μειωμένη ταχύτητα αέρα, η οποία καθιστά τους ημι-άκαμπτους αεραγωγούς ακατάλληλους για χρήση σε διακλαδισμένα δίκτυα.

Τεμάχια και συνδετήρες

Για την εγκατάσταση πλαστικών αγωγών χρησιμοποιείται ένα ευρύ φάσμα στοιχείων σύνδεσης. Η διαδικασία συναρμολόγησης είναι παρόμοια με την εργασία με έναν σχεδιαστή μεγάλου μεγέθους. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι σύνδεσης:

 • Για τη σύνδεση με φλάντζα χρησιμοποιούνται ειδικά στοιχεία - φλάντζες, οι οποίες στερεώνονται με βίδες ή πριτσίνια στα τμήματα του αγωγού αερισμού. Η στεγανοποίηση επιτυγχάνεται με τη βοήθεια στοιχείων στεγανοποίησης από καουτσούκ.
 • Η σύνδεση με φλάντζα παρέχεται με ειδικές συνδέσεις, όπου απλά εισάγονται δύο αγκώνες του πλαστικού σωλήνα.

Τα στοιχεία σύνδεσης μπορούν να έχουν διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με το ποια σωλήνα πρέπει να συνδέονται με τα μεγέθη και τις διαμορφώσεις τους και τις λειτουργίες που εκτελούν.

Εδώ είναι οι πιο κοινές ομάδες:

 • Γόνατα και στροφές. Χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπου είναι απαραίτητο να στρέψετε το κανάλι κατά 90 ° ή 45 ° σε οριζόντιο ή κατακόρυφο επίπεδο.
 • Προσαρμογείς. Βοηθούν στη σύνδεση ενός ορθογώνιου κουτιού με στρογγυλό σωλήνα ή αντίστροφα.
 • Συμπυκνωτές. Το έβαλαν όταν πρέπει να συνδέσετε έναν ευρύ σωλήνα με ένα στενότερο.
 • Οι διαχυτήρες συνδέουν ένα κουτί μικρού τμήματος με ένα μεγαλύτερο.
 • Τσιμπήματα και διασταυρώσεις. Εφαρμόζονται σε εκείνους τους χώρους όπου είναι απαραίτητο να εκτελεστεί ένας κλάδος από τον αγωγό ή το αντίστροφο, για να μειωθούν τα δύο κανάλια σε ένα.

Λόγω μιας τέτοιας ποικιλίας, ακόμη και ένας εγκαταστάτης που δεν διαθέτει υψηλά προσόντα μπορεί εύκολα να συναρμολογήσει ένα κουτί εξαερισμού με την απαιτούμενη διαμόρφωση.

Συμβουλές επαγγελματιών

Αν και η δημιουργία ενός αγωγού αέρα και δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες συνιστούν ακόμα να παρατηρούν ορισμένες λεπτές αποχρώσεις που διευκολύνουν τη διαδικασία:

 • Οι ενώσεις στοιχείων πρέπει να αντιμετωπίζονται καλύτερα με ένα στεγανωτικό. Στη συνέχεια, ο εξαερισμός θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.
 • Για να συνδέσετε κανάλια με την οροφή ή τους τοίχους, δεν συνιστάται η χρήση βραχιόνων με βίδες. Διασπάσουν τη στεγανότητα και μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού. Ο σωστός τρόπος είναι να το διορθώσετε με σφιγκτήρα.

Σας συνιστούμε επίσης να κοιτάξετε προσεκτικά το εκπαιδευτικό βίντεο. Δείχνει όλα τα στάδια εγκατάστασης αγωγών σε οπτική μορφή:

Οι πλαστικοί αγωγοί σας επιτρέπουν να χτίσετε γρήγορα ένα σύστημα εξαερισμού χωρίς πολλή εργασία και για σχετικά λίγα χρήματα. Μια ευρεία ποικιλία στοιχείων επιτρέπει τη δημιουργία καναλιών πολύπλοκων σχημάτων. Και χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία για να αντιμετωπίσει αυτή την εργασία δεν θα είναι καν πολύ εξειδικευμένος εγκαταστάτης.

Επιλέξτε πλαστικούς αγωγούς για εξαερισμό: χαρακτηριστικά και αποχρώσεις εγκατάστασης

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας αρχικός οδηγός, για παράδειγμα, όταν εγκαθιστάτε μια κουκούλα κουζίνας - πώς να οργανώσετε τον εξαερισμό αυτού του υλικού που γίνεται καλύτερα. Μερικοί σταματούν στο γαλβανισμένο κουτί, ενώ άλλοι προτιμούν τους εύκαμπτους σωλήνες. Τόσο αυτοί όσο και άλλοι έχουν δίκιο με τον δικό τους τρόπο, αλλά θέλετε τα πάντα να είναι τακτοποιημένα και όσο το δυνατόν λιγότερο. Και γαλβανισμού φαίνεται σε αυτή την περίπτωση κάπως όχι αισθητικά. Ο ιδανικός τρόπος σε αυτή την περίπτωση είναι η χρήση πλαστικών αγωγών για εξαερισμό. Πρόκειται σήμερα για αυτούς που θα μιλήσουμε.

Διαβάστε στο άρθρο:

Ποια είναι τα καλά πλαστικά αγωγοί εξαερισμού για κουκούλες κουζίνας

Αρχικά, αυτοί οι αγωγοί είναι βολικοί στην εγκατάσταση και έχουν διαφορετικό σχήμα, γεγονός που τους επιτρέπει να τοποθετούνται σχεδόν οπουδήποτε. Επιπλέον, είναι αρκετά ελαφρύ, το οποίο είναι επίσης σημαντικό. Τέλος, το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι το σχετικά χαμηλό κόστος.

Το σχήμα του καναλιού εξαρτάται από τις προτιμήσεις του οικοδεσπότη, αλλά υπάρχει μια απόχρωση, η οποία πρέπει να αναφερθεί στην αρχή του άρθρου.

Οι ίδιοι οι αγωγοί μπορούν να είναι ενσωματωμένοι ή ευέλικτοι. Και καθένα από αυτά τα είδη έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε κατά τη διάρκεια της αναθεώρησής μας. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι άλλο απαιτείται για την εγκατάσταση του συστήματος εκτός από τον πλαστικό αγωγό. Το κύριο πράγμα είναι τώρα να θέσουμε τα πάντα για να καταστήσουμε την ουσία σαφή ακόμη και για όσους δεν έχουν συναντήσει ποτέ τέτοια εργασία στη ζωή τους.

Πώς να επιλέξετε μια κουκούλα στην κουζίνα: η συμβουλή των επαγγελματιών. Από την επισκόπηση μας, θα μάθετε την αρχή της λειτουργίας τους τύπους και τα μεγέθη των κουκούλες, βαθμολογία από τα καλύτερα μοντέλα για το πώς να υπολογίσει την απόδοση και τα μυστικά της σωστής εγκατάστασης της συσκευής.

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους πλαστικούς σωλήνες εξαερισμού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πείτε είναι το μέγεθος. Ο κατασκευαστής προσφέρει μια ποικιλία πλαστικών σωλήνων εξαερισμού: από πολύ μικρές έως πραγματικά τεράστιες. Αλλά, αν μιλάμε για κουκούλα σε ένα διαμέρισμα, μπορούν να παραλειφθούν πολύ μεγάλοι αεραγωγοί. Αν και μπορούν να είναι χρήσιμα κατά την οικοδόμηση ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Τι είναι βολικό για τον αερισμό από πλαστικό, έτσι είναι ότι έχει ένα μικρό βάρος (όπως ήδη αναφέρθηκε). Αυτό σας επιτρέπει να το εγκαταστήσετε μόνοι σας. Αν συγκρίνουμε με άλλα υλικά, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι αεραγωγοί από γαλβανισμένο χάλυβα ζυγίζουν σχεδόν 2 φορές περισσότερο και επομένως θα είναι πιο δύσκολο να τις τοποθετήσετε.

Ακόμα και ένας μεγάλος αριθμός αγωγών δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο

Φυσικά, παρόμοια προϊόντα, όπως και κάθε άλλο, έχουν τη δική τους ταξινόμηση. Και δεν είναι μόνο σε μέγεθος, αλλά και σε άλλες διαφορετικές παραμέτρους. Αν και στις διαστάσεις θα σταματήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες. Και τώρα προτείνουμε να εμβαθύνουμε στο θέμα της ταξινόμησης των πλαστικών σωλήνων αερισμού.

Πλαστικοί αγωγοί εξαερισμού: τύποι, μεγέθη και ταξινόμηση με άλλα χαρακτηριστικά

Θα κατανοήσουμε καλύτερα την ταξινόμηση αυτών των προϊόντων. Με ποια σημεία συμβαίνουν; Μπορούν να είναι:

 • σχήμα τομής.
 • μέγεθος (διάμετρος);
 • πεδίο εφαρμογής ·
 • υλικό κατασκευής ·
 • ακαμψία.

Λοιπόν, αξίζει τώρα να αποσυναρμολογήσετε λεπτομερώς τα στοιχεία. Αυτό είναι απαραίτητο πριν προχωρήσετε σε υπολογισμούς και αποχρώσεις της επεξεργασίας.

Αλλά ο σωλήνας αποχέτευσης δεν χρειάζεται να αερίζεται - θα είναι πιο ακριβό

Στη Ρωσία σήμερα παράγονται πλαστικοί σωλήνες διαφόρων μεγεθών και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη να παραγγελθεί η παραγωγή γαλβανισμένων κιβωτίων για διάφορες ανάγκες. Όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων αυτών, σήμερα δεν προκαλεί παράπονα. Αυτό δεν ισχύει για εμπορεύματα που έχουν πολύ χαμηλό κόστος και παράγονται στην Κίνα. Αλλά για το σπίτι σχεδόν κανείς δεν θα αγοράσει τέτοια.

Αλλά αυτό σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι δεν φαίνεται πολύ καλό

Η μορφή του τμήματος των σωλήνων εξαερισμού και οι αποχρώσεις της ευθυγράμμισης

Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι αεραγωγοί μπορούν να έχουν δύο τύπους διατομής. Μπορούν να είναι είτε στρογγυλά είτε επίπεδη (ορθογώνια). Και οι δύο αυτοί και οι άλλοι χρησιμοποιούνται σε κουζίνες και σε διαμερίσματα γενικά. Θα ήταν λάθος να μην διευκρινίσουμε ότι οι πλατύς αγωγοί είναι λίγο πιο βολικοί. Αν και, όπως λένε, "η γεύση και το χρώμα των συντρόφων εκεί".

Οι συνέπειες του ακατάλληλου ή ανεπαρκούς αερισμού στο διαμέρισμα

Πολλοί, εγκαθιστώντας ένα σύστημα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία, χρησιμοποιούν σωλήνες αποχέτευσης από PVC ως κύριες γραμμές. Ίσως υπάρχει μια αίσθηση σε τέτοιες ενέργειες, αν δεν έχουν πουθενά να πάνε. Αλλά η απόκτηση τέτοιων σωλήνων αντί πλαστικών αγωγών είναι παράλογη από πλευράς κόστους. Σε τελική ανάλυση, στην περίπτωση αυτή, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Στρογγυλοί πλαστικοί αγωγοί: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, καθώς και οι επιλογές τοποθέτησης

Αυτοί οι αεραγωγοί έχουν επαρκώς υψηλή απόδοση. Ταυτόχρονα, η κατασκευή τους γίνεται χωρίς περιττές ραφές και επομένως η ποιότητα του εξαερισμού που εκτελείται από τέτοιους σωλήνες είναι πάντα σε υψόμετρο. Η εγκατάσταση στρογγυλών πλαστικών σωλήνων αερισμού είναι αρκετά απλή. Ίσως γι 'αυτόν τον λόγο αυτή είναι η πιο κοινή και δημοφιλής μορφή.

Ένα πλαστικό κουτί μπορεί ακόμα να κρυφτεί

Εάν ένας τέτοιος σωλήνας είναι σταθερός, τότε όταν αλλάζετε την κατεύθυνση του αγωγού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε επιπλέον στροφές. Υπάρχουν όμως και ευέλικτα προϊόντα που είναι τοποθετημένα πολύ πιο εύκολα και χωρίς περιττά στοιχεία. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι στρογγυλές σωλήνες έχουν το χαμηλότερο κόστος στη γραμμή διαφόρων αγωγών αέρα, οι οποίες δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν τη δημοτικότητά τους.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο να κρυφτούν. Για παράδειγμα, στην κουζίνα, όταν διοχετεύετε τα ντουλάπια κρεμαστών του ακουστικού, θα είναι ορατά από κάτω. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι αυτό το ελάττωμα δεν είναι κρίσιμο και επομένως δεν αξίζει ιδιαίτερη προσοχή.

Ο μινιμαλισμός και η ακρίβεια δεν είναι κακό συνδυασμένα

Πλαστικός αγωγός ορθογώνιου σχήματος: τόσο καλύτερα είναι στρογγυλός και το χειρότερο

Το ορθογώνιο σχήμα του αγωγού ανοίγει μια σειρά από δυνατότητες κατά την εγκατάσταση του κορμού. Για παράδειγμα, πάνω από ερμάρια τέτοια προϊόντα δεν θα είναι εντελώς ορατά, σε αντίθεση με τα στρογγυλά. Ωστόσο, οι ορθογώνιοι πλαστικοί αεραγωγοί αερισμού έχουν υψηλότερο κόστος, περίπου 20-30%, λόγω των χαρακτηριστικών της κατασκευής τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί και χαμηλότερη ικανότητα εξαερισμού των πλαστικών ορθογωνίων σωλήνων. Σε μικρές κουζίνες, όπου εγκαθίστανται κουκούλες χαμηλής απόδοσης, μια τέτοια γραμμή θα είναι αρκετή, αλλά εάν εγκατασταθεί ένας θόλος υψηλής ισχύος, ένας τέτοιος αγωγός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Διάφορα εξαρτήματα σύνδεσης και στερέωσης διευκολύνουν την εγκατάσταση

Όσον αφορά την ποιότητα του εξαερισμού, τότε αυτά τα προϊόντα είναι χαμηλότερα. Και αυτό το πρόβλημα δικαιολογείται από τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής. Το γεγονός είναι ότι η ορθογώνια διατομή του σωλήνα δεν του επιτρέπει να γίνει σταθερή και επομένως είναι απαραίτητο να γίνει από δύο ή περισσότερα στοιχεία. Και αυτές είναι πρόσθετες ραφές, οι οποίες μειώνουν την ταχύτητα ροής του αέρα.

Ένα άλλο μειονέκτημα μπορεί να παρατηρηθεί με υψηλότερο συντελεστή αεροδυναμικής αντοχής λόγω της παρουσίας γωνιών. Έτσι, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι πλαστικοί ορθογώνιοι αγωγοί είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν χρειάζεστε ουσιαστικά στην πρίζα για να δει.

Όσον αφορά το κόστος, στον κατάλογο πλαστικών ορθογωνικών αγωγών για εξαερισμό στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε προϊόντα από οποιαδήποτε κατηγορία τιμών.

Οι εύκαμπτοι αγωγοί επίσης κρύβονται τέλεια κάτω από την οροφή και είναι εύκολο να εγκατασταθούν

Εφαρμογές επίπεδων πλαστικών αγωγών

Όσον αφορά τη χρήση επίπεδων καναλιών, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξής. Οι στρογγυλοί αγωγοί αέρα, αν και φθηνότεροι και ευκολότεροι στην εγκατάσταση, δεν είναι πάντοτε αποδεκτοί σε περίπτωση που υπάρχουν λίγες θέσεις για την τοποθέτησή τους. Προβλήματα με αυτό μπορεί να προκύψουν κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού κάτω από το δάπεδο και σε άλλα στενά σημεία. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα επίπεδο πλαστικό αγωγό.

Γενικά, οι σφαίρες εφαρμογής επίπεδων πλαστικών σωλήνων εξαερισμού είναι αρκετά εκτεταμένες. Οι πιο διαδεδομένες που έλαβαν στους ακόλουθους τομείς:

 1. Κουκούλα κουζίνας με σύστημα ροής.
 2. Εξάρτημα εξαερισμού μιας προσωπικής κατοικίας.
 3. Γκαράζ ή οποιαδήποτε αποθήκη.

Και παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν στρογγυλοί αγωγοί αέρα, είναι πιο συχνά απλοί σωλήνες αερισμού που φαίνονται πιο αισθητικοί.

Και αυτός είναι ένας προσαρμογέας από έναν στρογγυλό σωλήνα σε έναν ορθογώνιο αγωγό

Διαχωρισμός των αεραγωγών σε μέγεθος ή όταν είναι δυνατή μια μικρότερη διάμετρος

Σίγουρα κάποιος είναι σαφής ότι μερικές φορές πολύ μεγάλες σωλήνες είναι εντελώς άχρηστες. Όχι μόνο έχουν υψηλότερο κόστος, έτσι και η εμφάνιση από αυτό προφανώς αρχίζει να χάνει. Γι 'αυτό μερικές φορές αξίζει να επιλέγουμε αγωγούς μικρότερης διαμέτρου, συνδυάζοντάς τους με τον κύριο άξονα μέσω ειδικών προσαρμογέων. Αν μιλάμε για τις τυποποιημένες διαστάσεις των πλαστικών σωλήνων για εξαερισμό, τότε οι πιο κοινές διαμέτρους μπορούν να θεωρηθούν από 100 έως 200 mm.

Με τη βοήθεια ενός τέτοιου προσαρμογέα είναι δυνατή η μετάβαση σε οποιαδήποτε διάμετρο

Όσον αφορά την ικανότητα, η κατάσταση μπορεί επίσης να συμβεί με μια περίσσεια ροής αέρα στο δωμάτιο, εάν η διάμετρος του σωλήνα εξαερισμού είναι πολύ μεγάλη. Ας προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τα πιο κοινά μεγέθη πλαστικών αγωγών ορθογωνικής διατομής, λαμβάνοντας υπόψη τη σήμανση και το πάχος τοιχώματος.

Ποιοι αεραγωγοί για τον εξαερισμό είναι καλύτεροι: τύποι, υπολογισμός της διαμέτρου και του μήκους για την εγκατάσταση

Καλή ώρα της ημέρας, αγαπητέ αναγνώστη! Ο φυσικός εξαερισμός, αν είναι σίγουρα διαθέσιμος στο διαμέρισμα, σαφώς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το έργο του, ειδικά στην κουζίνα, στο μπάνιο και στην τουαλέτα. Αν θέλετε ο αέρας στην κατοικία σας να είναι πάντα καθαρός και φρέσκος και οι τοίχοι να μην είναι υγροί και να μην καλύπτονται με μούχλα, συμπληρώστε τον φυσικό αερισμό με ένα μηχανικό σύστημα. Περιλαμβάνει αεραγωγούς για εξαερισμό και ειδικό εξοπλισμό που παρέχει τακτική ροή μολυσμένου αέρα και ροής καθαρού αέρα.

Τι κάνουν οι αεραγωγοί;

Για την κατασκευή αεραγωγών για το σχέδιο, χρησιμοποιούνται διαφορετικές ποιότητες χάλυβα, τροποποιημένο πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), πολυπροπυλένιο, υαλοβάμβακα, αλουμίνιο και μεταλλικό πλαστικό.

Από ποιο υλικό επιλέγονται αεραγωγοί, εξαρτάται από το μέγεθος και το σκοπό ενός συγκεκριμένου δωματίου ή κτιρίου και το σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού.

Πλαστικά: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του υλικού

Οι πλαστικοί αγωγοί χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τον εξαερισμό, αντικαθιστώντας με σιγουριά τους σωλήνες κασσίτερου. Έχουν εξαιρετική απόδοση:

 • υψηλή στεγανότητα.
 • αντοχή στις χημικές ουσίες
 • αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία.
 • οικολογική καθαρότητα ·
 • Μην αλλάζετε τις ποιότητες τους σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 0 ° C έως + 85 ° C.
 • Εύκολη κοπή και συναρμολόγηση.
 • εύκολο να καθαριστεί - καθαρίστηκε απόλυτα και πλύθηκε με οποιαδήποτε οικιακή θεραπεία.
 • απολύτως δεν υπόκεινται σε διάβρωση.
 • ευρύ φάσμα μεγεθών προφίλ και πάχους τοιχώματος.
 • αντοχή;
 • καλή ηχομόνωση.
 • Χαμηλή αντίσταση στον αέρα, χάρη στην ομαλότητα των εσωτερικών επιφανειών.
 • ελαφρύ βάρος και τιμή.

Ωστόσο, οι πλαστικοί αεραγωγοί έχουν χαμηλή αντίσταση στα μηχανικά φορτία κρούσης και κακή αντίσταση στη φωτιά, επομένως δεν χρησιμοποιούνται για εγκαταστάσεις καπνοδόχων.

Μεταλλικοί αγωγοί: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του υλικού

Μεταλλικό αγωγοί και πυρίμαχα ισχυρότερη από πλαστικό, έχουν επαρκή αντοχή στη διάβρωση σε μηχανικές καταπονήσεις, αντοχή σε επιθετικά περιβάλλοντα, η θερμοκρασία και ανθεκτικό στη χρήση.

Τα μείγματα μεταλλικών αγωγών είναι:

 • πολύ βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να συνδεθούν και να στερεωθούν.
 • είναι πιο θορυβώδεις.
 • έχουν μια τραχιά εσωτερική επιφάνεια.
 • ικανό να συσσωρεύει στατικό ηλεκτρισμό.
 • Οι χαλυβδοσωλήνες - είναι επιρρεπείς στη διάβρωση, και το αλουμίνιο και ο ανοξείδωτος χάλυβας - πολύ ακριβό

Τεχνολογία παραγωγής μεταλλικών σωλήνων

Ως ακατέργαστα τεμάχια για την κατασκευή εύκαμπτων σωλήνων εξαερισμού χάλυβα χρησιμοποιούνται κυρίως λεπτά φύλλα μαύρου, γαλβανισμένου, γαλβανισμένου, ανοξείδωτου χάλυβα ή αλουμινίου. Ένας σωλήνας εισαγωγής μεταλλικού αέρα παράγεται χρησιμοποιώντας δύο θεμελιωδώς διαφορετικές τεχνολογίες.

 • Για να κατασκευαστεί ένας αγωγός αέρα, η εξέλιξη κόβεται σε μηχανές κοπής από χαλύβδινα φύλλα. Στη συνέχεια, στην ψυχρή κατάσταση, είναι λυγισμένο σε όλο το μήκος με τη βοήθεια μιας μηχανής που σχηματίζει κύλινδρο, σχηματίζοντας έναν κλειστό βρόχο. Τα άκρα είναι συγκολλημένα ή εξομαλυμένα.
 • Η τεχνολογία σπειροειδούς περιελίξεως παρέχει τη χρήση μεταλλικής ταινίας (ταινίας), η οποία τυλίγεται σε ειδικές μηχανές σε άκαμπτο σωλήνα. Οι μηχανές είναι εξοπλισμένες με ένα σύνολο πινάκων που επιτρέπουν την παραγωγή προϊόντων με διαφορετικά πάχη τοιχώματος και διαμέτρου.

Κυματοειδής σωλήνας: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του υλικού

Οι εύκαμπτοι κυματοειδείς σωλήνες αερισμού είναι ένα πλαίσιο σκληρού χαλύβδινου σύρματος, σπειροειδούς πηνίου, το οποίο καλύπτεται από έξω και από μέσα με κυματοειδές φύλλο ή πολυεστερικό ύφασμα. Είναι εύκολο να συναρμολογούνται, να επισκευάζονται και να μεταφέρονται. Αυτός ο αγωγός μπορεί να κάμπτεται επανειλημμένα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και να τεντώνεται. Ο αφρός κυματοειδής σωλήνας μπορεί να αντέξει τη θέρμανση έως + 140 ° C, το ύφασμα - δεν υπερβαίνει + 90 ° C.

Ο κυματοειδής σωλήνας από χάλυβα ή αλουμίνιο όσον αφορά τον βαθμό ευκαμψίας αναφέρεται σε μια ομάδα ημι-άκαμπτων υλικών. Από αυτό έχετε αρκετά ισχυρούς και ελαφρούς αεραγωγούς. Χαρακτηρίζονται από:

 • αντοχή στη φωτιά.
 • σφίξιμο.
 • αντοχή στη φθορά.
 • υψηλή κατασκευαστική ικανότητα.
 • συντηρησιμότητα.
 • ελαφρύ βάρος.
 • η ικανότητα να μην συσσωρεύεται στατικό ηλεκτρισμό.
 • δεν χρειάζεται να γειωθούν.
 • Εύρος θερμοκρασίας κυματοειδούς σωλήνων αλουμινίου - από -35 ° C έως + 270 ° C.
 • Οι κυματοειδείς σωλήνες από χάλυβα είναι πιο ανθεκτικοί στη θερμότητα και αντέχουν τη θέρμανση στους + 900 ° C.
 • αντοχή σε παρατεταμένη έκθεση σε υπεριώδες φως ·
 • οικονομία. Οι εύκαμπτοι κυματοειδείς σωλήνες για εξαερισμό μπορούν να τεντωθούν και να κάμπτονται υπό γωνία, η οποία εξοικονομεί εξαρτήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες απαγορεύσεις στη χρήση ενός κυματοειδούς σωλήνα από αλουμίνιο:

 • Το αλουμίνιο δεν αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να λιώσει.
 • Η κυματοειδής εσωτερική επιφάνεια δημιουργεί εμπόδιο στην κίνηση του αέρα, μειώνει την ταχύτητά του και προκαλεί θόρυβο.

Διατομή και διαστάσεις

Η επιλογή διαστάσεων διατομής θα πρέπει να βασίζεται στην κανονιστική τιμή της ταχύτητας ροής. Έτσι, για οικιστικά κτίρια, αυτός ο δείκτης στις παραχωρήσεις είναι 4 m / s, για δημόσια κτίρια - 5 m / s, για βιομηχανικούς σκοπούς - 9 m / s. Σε άλλες ταχύτητες, το βουητό στο σύστημα θα ενοχλήσει τους ανθρώπους.

Οι τυποποιημένες διαστάσεις σύμφωνα με τα BCH 353-86 και SNIP 41-01-2003 είναι:

 • για κυκλικούς αγωγούς 100, 125, 160, 200, 250, 315, 355, 400, 450, 500, 560, 630, 710, 800, 900, 1000, 1120, 1250, 1400, 1600, 1800 και 2000 mm?
 • για ορθογωνικούς και τετράγωνους αεραγωγούς, το μήκος των τοιχωμάτων στην διατομή κυμαίνεται από 100 mm έως 3200 mm.

Ποια είναι καλύτερα, στρογγυλά ή ορθογώνια;

Η επιλογή της χρήσης κυκλικών ή ορθογώνιων αγωγών για την κατασκευή ενός συστήματος εξαερισμού βασίζεται σε παραμέτρους όπως η περιοχή του κτιρίου, η θέση των καναλιών και η διαμόρφωσή τους, οι απαιτήσεις για το επίπεδο θορύβου στο δωμάτιο.

Ο σχεδιασμός λαμβάνει επίσης υπόψη το καθεστώς θερμοκρασίας-υγρασίας και τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τον εσωτερικό σχεδιασμό. Σε ορθογώνια συστήματα εξαερισμού είναι δυνατή η διαρροή αέρα λόγω της χρήσης δύο φλαντζών κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, τα τμήματα στρογγυλού αεραγωγού συνδέονται με ένα μόνο εξάρτημα, έτσι ώστε να είναι πιο σφραγισμένα.

Τα κανάλια κυκλικής διατομής είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστούν από τα ορθογώνια προφίλ, είναι λιγότερο θορυβώδη, αλλά φαίνονται χειρότερα στο εσωτερικό.

Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να κρυφτούν πίσω από τα στοιχεία της διακόσμησης στο δωμάτιο.

Σύνδεσμοι και εξαρτήματα

Για τη σύνδεση των τμημάτων των αεραγωγών, συνδέστε τον εξοπλισμό εξαερισμού, χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι εξαρτημάτων υλικού και εξαρτήματα. Ο κατάλογος των στοιχείων αυτών αποτελείται από:

 1. θηλή - το τμήμα που έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει τη στεγανοποίηση των συνδέσεων αγωγών. Κανονικά, οι θηλές έχουν ταυτόχρονα ένα αριστερό και δεξιό νήμα, γεγονός που καθιστά δυνατή τη ταυτόχρονη σύνδεση των δύο άκρων των σωλήνων.
 2. συνδέσεις - ένα συνδετικό στοιχείο αεραγωγών με κυκλική διατομή.
 3. Οι βρύσες 30º, 45º, 60º, 90º - χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα σε μια ορισμένη γωνία, ενώ διασχίζουν εμπόδια κατά την εγκατάσταση του συστήματος.
 4. στρογγυλή μετάβαση - χρησιμοποιούνται για την ένωση σωλήνων διαφόρων διαμέτρων, που συνδέουν μορφοποιημένα στοιχεία με ένα τμήμα κυκλικού σχήματος.
 5. tee - εξαρτήματα για τη σύνδεση δύο κλάδων αγωγών στην κύρια γραμμή.
 6. συνδέστε το στρογγυλό ή ορθογώνιο τμήμα - αντικαταστήστε το τσάι και επιτρέψτε τη σύνδεση στοιχείων στην τελική δομή.
 7. βύσματα - ρυθμίζουν τη ροή του αέρα, προστατεύουν το σύστημα εξαερισμού από ξένα αντικείμενα και συντρίμμια.
 8. πάπιες (κλάδος S) - βοηθά να αλλάξετε το επίπεδο των αεραγωγών.
 9. στρογγυλή ομπρέλα - προστατεύστε το εξωτερικό του αγωγού από την ατμοσφαιρική βροχόπτωση.
 10. Διασταυρώσεις - μέρη για τη σύνδεση σε ορθή γωνία τριών κλάδων σε έναν κοινό αγωγό.
 11. μετάβαση από ορθογώνιο σε κυκλικό - χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μερών του συστήματος εξαερισμού διαφορετικών μεγεθών.

Πού χρησιμοποιείται η διατομή

Τα μοντέλα με ορθογώνιο σχήμα εγκάρσιας τομής δεν είναι η ιδανική παραλλαγή για έναν αγωγό αέρα, αυτό οφείλεται σε μη ικανοποιητική αεροδυναμική και πιο περίπλοκη ανέγερση. Ωστόσο, με τη βοήθειά τους, μπορείτε να εξοικονομήσετε χώρο, καθώς τα τοιχώματα των σωλήνων είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις επιφάνειες χωρίς πρόσθετα συνδετικά στοιχεία. Αυτό το πλεονέκτημα τοποθετεί ορθογώνια κουτιά στην πρώτη θέση για τη ρύθμιση του εξαερισμού σε κατοικημένες εγκαταστάσεις και γραφεία σε μια μικρή περιοχή.

Για ένα βιομηχανικό σύστημα εξαερισμού, οι πρακτικοί και άνετοι κυκλικοί αγωγοί είναι πιο κατάλληλοι για εξαερισμό.

Έχουν λιγότερη αντίσταση στον αέρα και έχουν υψηλό επίπεδο ακαμψίας και στεγανότητας. Επιπλέον, οι στρογγυλοί σωλήνες εξάτμισης είναι λιγότερο έντασης υλικού, επομένως, η ίδια απόδοση είναι φθηνότερη και είναι πολύ πιο αποδοτική για χρήση σε μεγάλα αντικείμενα.

Πώς να υπολογίσετε τη διάμετρο και το μήκος

Για να εκτελέσετε ανεξάρτητα τους υπολογισμούς της διαμέτρου του σωλήνα για το σχέδιο, πρέπει να γνωρίζετε τις διαστάσεις του δωματίου και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο. Τα κτίριά του για κατοικίες μπορούν να επιλεγούν σύμφωνα με τον πίνακα των συναλλαγματικών ισοτιμιών του αέρα:

Στη συνέχεια, εκτελέστε τους παρακάτω υπολογισμούς:

 • Υπολογίστε την ένταση του κάθε δωματίου, πολλαπλασιάζοντας τα τρία μεγέθη του.
 • Για τον προσδιορισμό της απαιτούμενης ποσότητας χρήσης αέρα ο τύπος:
 • Όλες οι τιμές του L είναι στρογγυλοποιημένες, έτσι ώστε οι αριθμοί που λαμβάνονται είναι πολλαπλάσιο των 5.
 • Συγκεντρώστε την ποσότητα εισροής κάθε δωματίου.
 • Η σταθερή τιμή της ταχύτητας για τις κατοικίες καθορίζεται από τον πίνακα:
 • Βρείτε την κατάλληλη διάμετρο των σωλήνων εξαερισμού σύμφωνα με το διάγραμμα:
 • Το μήκος του εξωτερικού σωληνοειδούς τμήματος για τον εφελκυσμό προσδιορίζεται ανάλογα με τη διάμετρό του στον πίνακα, όπου η αριστερή στήλη περιέχει το μέγεθος του πλάτους του σωλήνα, στα κύτταρα της εν λόγω περιοχής της διατομής του. Το μέγεθος του τμήματος του αγωγού, που εισάγεται έξω, καταλαμβάνει την κορυφαία γραμμή.

Υπολογισμός με χρήση του προγράμματος

Για να υπολογίσετε τον εξαερισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό πρόγραμμα. Ως αρχικά δεδομένα, η βέλτιστη τιμή του όγκου του αέρα τροφοδοσίας λαμβάνεται εδώ, η οποία καθορίζεται ανάλογα με το σκοπό του χώρου. Επίσης, κατά τον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη:

 • Μέση θερμοκρασία μέσα και έξω.
 • γεωμετρικό σχήμα αεραγωγών.
 • υλικό κατασκευής, το οποίο έχει διαφορετική τραχύτητα και αντίσταση στη ροή του αέρα.

Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα δίνει όλες τις απαραίτητες διαστάσεις των αγωγών για τη συσκευή του συστήματος εξαερισμού, που εξασφαλίζει επαρκή κυκλοφορία αέρα.

Συνέπειες από ανεπαρκή εξαερισμό

Η ανάγκη παροχής συστήματος εξαερισμού για κάθε εγκατάσταση κατοικίας και παραγωγής καθιερώνει τις ισχύουσες προδιαγραφές οικοδόμησης και υγιεινής για τη χρήση των χώρων. Η λειτουργία του είναι να διατηρεί τη βέλτιστη ανταλλαγή αέρα, να δημιουργεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για εργασία και ξεκούραση μειώνοντας την υπερβολική κατανάλωση θερμότητας, υγρασίας και ρύπων.

Η παρατεταμένη έκθεση στο δωμάτιο όπου το σύστημα εξαερισμού υπάρχουν παραβάσεις ή αυτή υπολογίζεται λανθασμένα, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανοσία, την ανάπτυξη των μολυσματικών ασθενειών, εμφάνιση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Το περιττό υγρό και ζεστό περιβάλλον συμβάλλει στην ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων, καλουπιών, μυκητιακών αποθέσεων στην επιφάνεια τοίχων, οροφής και ακόμη και επίπλων.

Κατασκευαστές

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η πρωταγωνιστικό ρόλο στη Ρωσική αγορά των αεραγωγών κατεχόμενα ευρωπαίους παραγωγούς: η πολωνική εταιρεία VTS Clima, εταιρείες από τη Σουηδία - Systemair (Kanalflakt) και Ostberg, η γερμανική εταιρεία Wolter και Korf.

Σήμερα, με τα άξια αντίπαλο Άρκτος ρωσικές εταιρείες, το NED, Moven, LLC «Venti» και μια σειρά από άλλες εταιρείες που παράγουν προϊόντα της αξιοπρεπούς ποιότητας, σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών πόρου και διαμορφωμένα εξαρτήματα τους. Ταυτόχρονα, το κόστος των ρωσικών προϊόντων είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Τοποθέτηση

Η εγκατάσταση μεταλλικών αγωγών πραγματοποιείται σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • συλλογή των αεραγωγών σε ξεχωριστά τμήματα.
 • να πραγματοποιήσει τη σήμανση των σημείων στερέωσης στις εγκλειστικές δομές του κτιρίου.
 • Εγκαταστήστε τους συνδέσμους χρησιμοποιώντας ένα όπλο κατασκευής και συναρμολόγησης ή έναν εξοπλισμό συγκόλλησης.
 • Τα τμήματα στερεώνονται στο σύστημα χρησιμοποιώντας τροχαλία ή σφιγκτήρες για ανάρτηση.
 • όλα τα μέρη συνδέονται με μέθοδο διπλώματος ή συγκόλλησης.

Τοποθέτηση στον τοίχο και στην οροφή

Οι αεραγωγοί στερεώνονται στον τοίχο ή στην οροφή, δηλαδή σε κάθετη ή οριζόντια θέση. Ανάλογα με τη θέση του τμήματος του συστήματος, το υλικό της βασικής κατασκευής και οι διαστάσεις του καναλιού, διάφορα στοιχεία τοποθέτησης χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση: προφίλ σχήματος Ζ και L.

Για παράδειγμα, για τοποθέτηση σε τοίχους από τούβλα ή σε επιφάνειες οπλισμένου σκυροδέματος οριζόντιων διατομών, χρησιμοποιήστε γωνιακούς βραχίονες με άνοιγμα στο ένα άκρο για ανάρτηση. Μεταξύ του προεξέχοντος τμήματος του βραχίονα και του τοίχου τοποθετείται ένα ελαστικό στεγανοποιητικό, το οποίο παρέχει στενή εφαρμογή και μειώνει τον θόρυβο από τη δόνηση. Το μήκος του ίδιου του βραχίονα εξαρτάται από το μέγεθος και το βάρος του αγωγού αερισμού.

Εγκατάσταση κάθετων τμημάτων του σωλήνα αερισμού μέσω δοκού στήριξης ή σφιγκτήρων. Η διαδρομή είναι το τμήμα στήριξης και ο περιορισμός των πλευρικών κινήσεων παρέχεται από ειδικές ακίδες.

Πόσο σωστά μπορείτε να συλλέξετε;

Πριν από την εγκατάσταση, οι αγωγοί αέρα συναρμολογούνται με τμήματα μήκους όχι μεγαλύτερου από 15 m. Για τη συναρμολόγηση στρογγυλών μεταλλικών σωλήνων χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι συνδέσεων:

 • Φλάντζα - στερεώστε τους αγωγούς αέρα μεταξύ τους με φλάντζα.
 • επίδεσμοι - εφαρμόζουν λωρίδες από χαλύβδινο φύλλο, ειδικές μαστίχες για σφράγιση.
 • με τη βοήθεια συνδέσμων και θηλών - κατασκευάζονται χωρίς σφράγιση παρεμβυσμάτων και ελαστικών σφραγίδων.
 • φλόγα - συνδέονται μέσω της εισόδου του ευθύγραμμου άκρου ενός αγωγού στο άκρο υποδοχής του άλλου.

Οι ορθογώνιες γαλβανισμένες σωλήνες αερισμού ενώνονται με μια βοήθεια.

 • φλάντζες - που συνδέονται με σημειακή ή συμβατική συγκόλληση, οι θέσεις συγκόλλησης βαμμένα με ανθεκτικό στη φωτιά σμάλτο.
 • ελαστικά - ένα ειδικό κομμάτι γαλβανισμένο με τη μορφή γωνιακών ενθέτων.

Θερμομόνωση

Η συσκευή θερμομόνωσης στα τμήματα των αεραγωγών που βρίσκονται εκτός των εγκαταστάσεων ή σε μη θερμαινόμενα κτίρια είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού συνολικά. Η λειτουργία της θερμομόνωσης περιλαμβάνει:

 • την πρόληψη της συμπύκνωσης στις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των σωλήνων. Ένα υψηλό επίπεδο υγρασίας κατά τη διάρκεια του σχηματισμού συμπυκνώματος οδηγεί σε βλάβη διάβρωσης στα τοιχώματα των αγωγών και στον σχηματισμό μούχλας πάνω τους.
 • παρέχοντας πυρασφάλεια. Η χρήση μη καύσιμων υλικών αυξάνει την αντοχή στη φωτιά του συστήματος εξαερισμού εν γένει και ειδικότερα τη διέλευση σωληνώσεων για εξαερισμό μέσω των οροφών και της οροφής της ιδιωτικής κατοικίας.
 • μείωση θορύβου και κραδασμών. Η αναταραχή της ροής του αέρα, η λειτουργία του εξοπλισμού εξαερισμού δημιουργούν δονήσεις και ακουστικά εφέ. Ένα στρώμα μονωτικού υλικού θα μειώσει το επίπεδο θορύβου και τη δόνηση των στοιχείων του συστήματος εξαερισμού.

Η θερμομόνωση όλων των τύπων αγωγών, εκτός από τους σωλήνες σάντουιτς, εκτελείται με δύο τρόπους: εντός και εκτός του αγωγού. Εφαρμόστε για αυτούς τους σκοπούς, μαλλί από ορυκτά ή από υαλοβάμβακα. Για την ενίσχυση των επιφανειακών ινών, χρησιμοποιήστε ανθεκτικές στη θερμότητα κόλλες που δεν εκπέμπουν τοξικά αέρια όταν θερμαίνονται ή αναφλέγονται.

Κατά προσέγγιση κόστος εργασίας

Η τιμή για τις εργασίες εγκατάστασης εξαρτάται από το μέγεθος του αγωγού και την πολυπλοκότητα των συνθηκών εργασίας. Το κατά προσέγγιση κόστος εγκατάστασης των σωλήνων εξαερισμού είναι:

 • ορθογώνιο τμήμα - από 350 έως 650 ρούβλια. για m².
 • με διάμετρο 200 χιλιοστά - 350 ρούβλια.. 400 χιλιοστά - 550 ρούβλια. 600 χιλιοστά - 700 ρούβλια. 800 χιλιοστά - 900 ρούβλια. 1000 χιλιοστά - 1100 ρούβλια. ανά μέτρο λειτουργίας.

Βίντεο διαδικασία

Πώς να κρύψετε επίπεδες πλαστικές αγωγοί στο χώρο μεταξύ της οροφής και της ψευδοροφής μπορεί να δει στο βίντεο.

Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον για τον εαυτό σας; Εγγραφείτε στο κανάλι μας και μοιραστείτε χρήσιμες ιδέες στα κοινωνικά δίκτυα.

Κανονικές διαστάσεις των αεραγωγών.

Οι τυπικές διαστάσεις των αγωγών στρογγυλού αέρα από φύλλο χάλυβα

Εμβαδόν εγκάρσιας διατομής, m²

Επιφάνεια 1 m, m²

1) Οι διαστάσεις της διατομής του αεραγωγού, που αναφέρονται στον πίνακα, μπορούν να ληφθούν ως κανονικοποιημένες διαστάσεις.
2) Το πάχος του φύλλου χάλυβα για τους αεραγωγούς (μέσω του οποίου ο αέρας με θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 80 ° C κινείται) μέχρι τη διάμετρο 200? 225-450; 500-800; 900-1600; 1800 - 2000 mm θα πρέπει να ληφθούν αντίστοιχα: 0,5; 0,6. 0,7. 1. 1,4 mm.
3) Όταν μετακινείτε αέρα με θερμοκρασία άνω των 80 ° C, καθώς και με αέρα με μηχανικές ακαθαρσίες, πρέπει να χρησιμοποιείτε χάλυβα πάχους 1,4 mm. Όταν χρησιμοποιείτε αεροστεγή αποξεστική σκόνη πρέπει να χρησιμοποιείτε συστάσεις ειδικών εγχειριδίων σχεδιασμού.

Οι τυποποιημένες διαστάσεις των ορθογώνιων αγωγών φύλλου χάλυβα

Εσωτερικό μέγεθος, mm

Εμβαδόν εγκάρσιας διατομής, m²

Επιφάνεια 1 m, m²

Εσωτερικό μέγεθος, mm

Εμβαδόν εγκάρσιας διατομής, m²

Επιφάνεια 1 m, m²

1) Οι διαστάσεις της διατομής του αεραγωγού, που αναφέρονται στον πίνακα, μπορούν να ληφθούν ως κανονικοποιημένες διαστάσεις.
2) Το πάχος του φύλλου χάλυβα για τους αεραγωγούς (μέσω του οποίου ο αέρας με θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 80 ° C κινείται) μέχρι τη διάμετρο 200? 225-450; 500-800; 900-1600; 1800 - 2000 mm θα πρέπει να ληφθούν αντίστοιχα: 0,5; 0,6. 0,7. 1. 1,4 mm.
3) Όταν μετακινείτε αέρα με θερμοκρασία άνω των 80 ° C, καθώς και με αέρα με μηχανικές ακαθαρσίες, πρέπει να χρησιμοποιείτε χάλυβα πάχους 1,4 mm. Όταν χρησιμοποιείτε αεροστεγή σκόνη λείανσης, πρέπει να χρησιμοποιείτε τις συστάσεις των ειδικών οδηγών σχεδίασης.
4) Οι διαστάσεις που σημειώνονται με αστερίσκο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με την κατάλληλη αιτιολόγηση.
5) Το πάχος του χάλυβα για αγωγούς ορθογωνικής διατομής με διαστάσεις από 100χ150 έως 200χ250. από 200χ300 έως 1000χ1000. από 1000χ1200 έως 1600Χ2000 mm θα πρέπει να λαμβάνονται ίσες με 0,5, αντίστοιχα. 0,7. 0,9 mm.

Τα τυποποιημένα μεγέθη των μεγάλων ορθογώνιων αγωγών από χάλυβα

Σύστημα εξαερισμού υπογείου

Η διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας στο κελάρι είναι εξαιρετικά σημαντική, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να εκτελέσετε μια σειρά εργασιών για να λειτουργήσει σωστά ο εξαερισμός.

Αν ακολουθήσετε τους κατάλληλους κανόνες βήμα προς βήμα και αναλάβετε ευθύνη με ευθύνη να εργαστείτε, δεν μπορείτε να καταφύγετε στη βοήθεια ειδικών και να το κάνετε μόνοι σας. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να αερίζεστε στο κελάρι, στο υπόγειο.

Για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, μια καλή επιλογή είναι η εγκατάσταση ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού.

Αυτό το σύστημα συνεπάγεται, πρώτον, την εγκατάσταση δύο σωλήνων: εξάτμιση και τροφοδοσία. Εγκατάσταση αυτών των σωλήνων δεν χρειάζεται να κλείσει, αλλά σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πραγματοποιήσει μια κανονική ανταλλαγή αέρα.

Είναι επίσης αναγκαίο να δοθεί προσοχή στο επίπεδο της τοποθέτησης των αγωγών, όπως είναι απαραίτητο ότι ο σωλήνας εισαγωγής βρίσκεται κάτω από το ανώτατο όριο, δηλαδή, στην κορυφή της προσφοράς, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 50 εκατοστών από το πάτωμα.

Έτσι, η κίνηση του αέρα μέσω των σωλήνων θα πραγματοποιηθεί με την εξισορρόπηση του βάρους του εσωτερικού και του εξωτερικού κρύου αέρα.

Για να εξασφαλιστεί ένα αξιόπιστο και σταθερό ρεύμα του σωλήνα εξαερισμού, είναι εξαιρετικά σημαντικό να το τοποθετήσετε πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής.

Επίσης, πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στη μόνωση της σοφίτας, και στη συνέχεια στο τμήμα των σωλήνων εξαερισμού. Κατά την επιλογή αυτής της ενότητας, πρέπει να ληφθεί υπόψη η περιοχή του ίδιου του κελάριου.

Στην περίπτωση όπου είναι τοποθετημένα δύο σωλήνες, εγκαθίσταται συνήθως τμήμα της οποίας οι διαστάσεις 12 έως 12. Ωστόσο, από την άποψη της διατομής ενός αγωγού εξαερισμού, οι διαστάσεις της θα πρέπει να είναι 15 έως 15.

Το υλικό για τους σωλήνες εξαερισμού μπορεί να χρησιμεύσει ως συνηθισμένες σανίδες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί προσοχή στις διαστάσεις των σανίδων, καθώς και στην παρουσία βαλβίδων και πτερυγίων.

Αν εγκαταστήσετε όχι δύο, αλλά έναν σωλήνα, στην περίπτωση αυτή, κατά κανόνα, εγκαθίσταται μια παγίδα αέρα. Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου σωλήνα καθορίζεται από δύο κανάλια.

Μέσω ενός τέτοιου καναλιού, ο αέρας εισέρχεται κατευθείαν στο κελάρι, και μέσω του άλλου, τραβιέται προς τα έξω αναλόγως.

Η ρύθμιση της εναλλαγής αέρα και της στάθμης υγρασίας στο κελάρι ρυθμίζεται από μια βαλβίδα.

Ως λύση στο επίπεδο υγρασίας μέσα στο κελάρι, ο εξαερισμός αυξάνεται ή χρησιμοποιείται ένα κουτί με συνηθισμένο άλας ή ξυλάνθρακα.

Υπολογισμός των αγωγών αερισμού για τις εγκαταστάσεις με τη μέθοδο της επιτρεπόμενης ταχύτητας

Δεν είναι πάντοτε δυνατό να προσκαλέσετε έναν ειδικό για να σχεδιάσετε ένα σύστημα μηχανικού δικτύου. Τι θα συνέβαινε αν έπρεπε να υπολογίσω τους αεραγωγούς κατά την επισκευή ή την κατασκευή της εγκατάστασής σας; Μπορεί να παραχθεί μόνος του;

Υπολογισμός του εξαερισμού και του αέρα, ώστε να μπορέσει να κάνει ένα αποτελεσματικό σύστημα που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των μονάδων, ανεμιστήρες και μονάδες διαχείρισης αέρα. Εάν όλα υπολογίζονται σωστά, αυτό θα μειώσει το κόστος αγοράς υλικών και εξοπλισμού, για περαιτέρω συντήρηση του συστήματος.

Ο υπολογισμός των αγωγών εξαερισμού του συστήματος εξαερισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικές μεθόδους. Για παράδειγμα, αυτά είναι:

 • σταθερή απώλεια πίεσης.
 • επιτρεπόμενες ταχύτητες.

Και οι δύο είναι ακριβείς και σας επιτρέπουν να υπολογίσετε το σύστημα αεραγωγών με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά απόδοσης και θορύβου. Η επιλογή μιας συγκεκριμένης μεθόδου εξαρτάται από τις προτιμήσεις του σχεδιαστή.

Τύποι και τύποι αεραγωγών

Πριν υπολογίσετε τα δίκτυα, πρέπει να καθορίσετε από ποιον θα κατασκευαστούν. Που χρησιμοποιεί το προϊόν του χάλυβα, πλαστικό, ύφασμα, φύλλο αλουμινίου, κλπ αγωγοί συχνά είναι κατασκευασμένα από γαλβανισμένο ή ανοξείδωτο χάλυβα, μπορεί να κανονιστεί ακόμη και σε ένα μικρό κατάστημα. Αυτά τα προϊόντα είναι κατάλληλα για εγκατάσταση και ο υπολογισμός αυτού του εξαερισμού δεν προκαλεί προβλήματα.

Επιπλέον, οι αγωγοί μπορούν να διαφέρουν στην εμφάνιση. Μπορούν να είναι τετράγωνο, ορθογώνιο, οβάλ τμήμα. Κάθε τύπος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Το ορθογώνιο σας επιτρέπει να δημιουργείτε συστήματα εξαερισμού μικρού ύψους ή πλάτους, διατηρώντας παράλληλα την επιθυμητή περιοχή διατομής. Σε στρογγυλά συστήματα, λιγότερο υλικό, οβάλ συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα άλλων ειδών.

Για παράδειγμα υπολογισμού του εξαερισμού, επιλέγουμε στρογγυλά σωληνάρια από κασσίτερο. Πρόκειται για προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τον αερισμό των χώρων στέγασης, γραφείων και εμπορικών χώρων. Ο υπολογισμός θα γίνει με μία από τις μεθόδους που σας επιτρέπει να επιλέξετε με ακρίβεια το δίκτυο των αγωγών και να βρείτε τα χαρακτηριστικά του.

Μέθοδος υπολογισμού των αεραγωγών με τη μέθοδο της σταθερής ταχύτητας

Ο υπολογισμός των αεραγωγών πρέπει να ξεκινά με ένα σχέδιο χώρων. Χρησιμοποιώντας όλα τα πρότυπα καθορίστε τη σωστή ποσότητα αέρα σε κάθε ζώνη και σχεδιάστε ένα διάγραμμα διάταξης. Εμφανίζει όλα τα πλέγματα, διαχυτήρες, αλλαγές τομής και στροφές. Ο υπολογισμός γίνεται για το πιο απομακρυσμένο σημείο του συστήματος εξαερισμού, χωρισμένο σε τμήματα, που περιορίζονται από κλάδους ή πλέγματα.

Διάγραμμα της καλωδίωσης του συστήματος εξαερισμού.

Ο υπολογισμός του αεραγωγού για την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού συνίσταται στην επιλογή της επιθυμητής διατομής σε όλο το μήκος και στην εύρεση της απώλειας πίεσης για την επιλογή του ανεμιστήρα ή της μονάδας τροφοδοσίας. Τα αρχικά δεδομένα είναι οι τιμές της ποσότητας αέρα που διέρχεται μέσω του δικτύου εξαερισμού. Χρησιμοποιώντας το σχήμα, θα υπολογίσουμε τη διάμετρο του αγωγού. Αυτό θα απαιτήσει γράφημα απώλειας πίεσης.
Για κάθε τύπο αγωγού, το γράφημα είναι διαφορετικό. Συνήθως, οι κατασκευαστές παρέχουν αυτές τις πληροφορίες για τα προϊόντα τους ή μπορείτε να τις βρείτε στα βιβλία αναφοράς. Υπολογίζουμε στρογγυλεμένους αγωγούς κασσίτερου, το γράφημα για το οποίο φαίνεται στο σχήμα.

Ένα νομογράφημα για την επιλογή διαστάσεων.

Με την επιλεγμένη μέθοδο, ρυθμίζουμε την ταχύτητα του αέρα κάθε τμήματος. Θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους κανόνες για τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του επιλεγμένου προορισμού. Για τους κύριους αγωγούς αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, συνιστώνται οι ακόλουθες τιμές:

 • κατοικίες - 3,5-5,0 m / s.
 • παραγωγή - 6,0-11,0 m / s.
 • γραφεία - 3,5-6,0 m / s.
 • γραφεία - 3,0-6,5 m / s.
 • κατοικίες - 3,0-5,0 m / s.
 • παραγωγή - 4,0-9,0 m / s.

Όταν η ταχύτητα υπερβαίνει το επιτρεπτό επίπεδο, το επίπεδο θορύβου αυξάνεται σε ένα δυσάρεστο επίπεδο για το άτομο.

Μετά τον καθορισμό της ταχύτητας (στο παράδειγμα, 4,0 m / s), βρίσκουμε το απαιτούμενο τμήμα των αεραγωγών σύμφωνα με το πρόγραμμα. Υπάρχουν επίσης απώλειες πίεσης σε 1 m του δικτύου, οι οποίες θα χρειαστούν για τον υπολογισμό. Η συνολική απώλεια πίεσης στα Pascals βρίσκεται από το προϊόν της συγκεκριμένης τιμής για το μήκος του τμήματος:

Στοιχεία του δικτύου και τοπική αντίσταση

Οι απώλειες στα στοιχεία του δικτύου (πλέγματα, διαχυτήρες, δίοδοι, περιστροφές, διακύμανση της διατομής κ.λπ.) έχουν επίσης σημασία. Για τα πλέγματα και ορισμένα στοιχεία, αυτές οι τιμές καθορίζονται στην τεκμηρίωση. Μπορούν επίσης να υπολογιστούν με τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή τοπικής αντίστασης (cms) με τη δυναμική πίεση σε αυτό:

Όπου Pd = V2 · ρ / 2 (ρ είναι η πυκνότητα του αέρα).

C.M. με. καθορίζουν από τους καταλόγους και τα εργοστασιακά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Όλοι οι τύποι απώλειας πίεσης συνοψίζονται για κάθε τοποθεσία και για ολόκληρο το δίκτυο. Για ευκολία, θα το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώντας την πινακοειδή μέθοδο.

Το άθροισμα όλων των πιέσεων θα είναι διαθέσιμο για αυτό το δίκτυο αγωγών και οι απώλειες σε κλάδους θα πρέπει να είναι εντός του 10% της συνολικής διαθέσιμης πίεσης. Αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε αποσβεστήρες ή διαφράγματα στις βρύσες. Για να γίνει αυτό, υπολογίζουμε τα απαιτούμενα cms. με τον τύπο:

όπου Pizb είναι η διαφορά στην διαθέσιμη πίεση και απώλειες στο κλάδο. Από το τραπέζι, επιλέξτε τη διάμετρο του διαφράγματος.

Η απαιτούμενη διάμετρος του διαφράγματος για τους αγωγούς.

Ο σωστός υπολογισμός των αεραγωγών θα σας επιτρέψει να επιλέξετε τον σωστό ανεμιστήρα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα των κατασκευαστών. Χρησιμοποιώντας τη διαπιστωμένη διαθέσιμη πίεση και τη συνολική ροή αέρα στο δίκτυο, αυτό θα το κάνει απλό.