Πού να γίνει σωστά μια υποδοχή για ένα απόσπασμα στην κουζίνα: οι κανόνες τοποθέτησης

Όπως κάθε άλλος ηλεκτρικός εξοπλισμός, η κουκούλα κουζίνας απαιτεί ηλεκτρική σύνδεση.

Εάν η πρίζα σε κατάλληλο μέρος είναι ήδη διαθέσιμη - η ερώτηση εξαφανίζεται. Εάν δεν υπάρχει και πρέπει να το κάνετε - πρέπει να γνωρίζετε ορισμένους κανόνες εγκατάστασης. Παρακάτω, θα μάθουμε πού να το εγκαταστήσουμε.

Εξ αρχής: Στην ιδανική περίπτωση, να λύσει το πρόβλημα με τη δημιουργία του σημείου της προσφοράς είναι απαραίτητη, όταν μια θέση στο φούρνο και απορροφητήρα έχουν σαφώς καθορισμένες, επιλέγεται (και ιδανικά αγορά και εγκατάσταση), έπιπλα κουζίνας, καθώς και να επιλέξετε το ακριβές μοντέλο της κουκούλας.

Ποια πρίζα είναι κατάλληλη για κουκούλες κουζίνας: κανόνες επιλογής

Δεδομένου ότι οι συνθήκες στην κουζίνα δεν είναι τόσο "ειρηνικές" όπως στην κρεβατοκάμαρα ή στο σαλόνι, είναι απαραίτητο να επιλέξετε την ίδια την πρίζα και τη θέση της λαμβάνοντας υπόψη διάφορες αποχρώσεις.

Η κύρια παράμετρος είναι ο βαθμός προστασίας. Κατατάσσεται σύμφωνα με τον διεθνή πίνακα IP. Κάθε προϊόν έχει ένα ορισμένο βαθμό προστασίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί υπό ορισμένες συνθήκες.

Ο κωδικός IP περιλαμβάνει 2 ψηφία. Το πρώτο δείχνει το μέγεθος των σωματιδίων που ένα προϊόν μπορεί να χάσει. Το δεύτερο δείχνει από τι προστατεύεται η υποδοχή.

Οι κωδικοί είναι οι εξής:

Διάμετρος των μεταδιδόμενων σωματιδίων

Επίπεδο προστασίας

0: δεν έχει προστασία

0: δεν έχει προστασία

1: προστατεύεται από τα σταγονίδια που πέφτουν από πάνω

2: προστατεύεται από σταγόνες που πέφτουν υπό γωνία έως 15º

3: προστατεύεται από τις σταγόνες που πέφτουν υπό γωνία 15-60º

4: προστατεύεται από πιτσιλιές

5: μερική προστασία από τη διείσδυση σκόνης

5: προστατεύεται από πίδακα νερού

6: πλήρως προστατευμένη από τη διείσδυση σκόνης

6: προστατεύεται από ισχυρή εκτόξευση νερού

7: προστατεύεται από βραχυχρόνια έκθεση στο νερό

8: προστατεύεται από πλήρη και παρατεταμένη έκθεση στο νερό

Πιστεύεται ότι η κουζίνα είναι κατάλληλες υποδοχές, οι οποίες έχουν βαθμό προστασίας από IP62 και πολλά άλλα.

Εκτός από τον βαθμό προστασίας, αξίζει να δοθεί προσοχή σε τέτοιες αποχρώσεις:

 1. Υλικό. Πολύ φτηνά προϊόντα κάνουν πλαστικό χαμηλής ποιότητας. Τέτοιο υλικό φθείρεται πιο γρήγορα και λιώσει πολύ πιο εύκολα (είναι σημαντικό αν η πρίζα βρίσκεται κοντά στην κουζίνα).
 2. Δημιουργία ποιότητας. Χωρίς αποτυχία, το προϊόν πρέπει να συναρμολογηθεί ποιοτικά, αξιόπιστα, χωρίς οπίσθια αναπήδηση και ανησυχία. Διαφορετικά, η σκόνη, το λίπος και η αιθάλη από την κουζίνα μπορεί να εισέλθουν στο εσωτερικό της ή μπορεί να εισέλθει υγρασία.
 3. Η παρουσία "κουρτίνες", που δεν επιτρέπουν την είσοδο στην έξοδο οτιδήποτε, εκτός από το πιρούνι. Για την κουζίνα - σχεδόν απαραίτητη λειτουργία.
 4. Εμφάνιση. Ο σχεδιασμός των υποδοχών κουζίνας δεν είναι το κύριο κριτήριο. Ωστόσο, αν σχεδιάζετε να διακοσμήσετε την κουζίνα σε ένα συγκεκριμένο στυλ, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην εμφάνιση της πρίζας: έτσι ώστε να μην ξεφύγει από το γενικό υπόβαθρο. Ως επιλογή - το σημείο ισχύος μπορεί να είναι κρυμμένο στο περίβλημα.

Πώς να επιλέξετε μια πρίζα; (βίντεο)

Επιλέγουμε μια θέση για μια έξοδο για ένα απόσπασμα: κανόνες και πρότυπα

Όταν η πρίζα έχει ήδη επιλεγεί και αγοράσει - πρέπει να επιλέξετε πού να το τοποθετήσετε.

Οι κύριοι κανόνες για την επιλογή ενός χώρου για τις υποδοχές για κουκούλες:

 1. Είναι απαραίτητο να αποφασίσετε πού ακριβώς και σε ποιο ύψος το καπό θα κρεμάσει (ίσως ο πιο σημαντικός κανόνας). Αυτό είναι απαραίτητο ώστε κατά την επιλογή της θέσης κάτω από την έξοδο να είναι δυνατή η τήρηση των άλλων κανόνων και περιορισμών (αποστάσεις σε κομμάτια επίπλων).
 2. Η ελάχιστη απόσταση από το σημείο ισχύος μέχρι τα έπιπλα κουζίνας (πάγκοι, ντουλάπια, ράφια) είναι 5 cm.
 3. Η ελάχιστη απόσταση από το σημείο τροφοδοσίας στη θύρα εξαερισμού είναι 20 cm.
 4. Συνιστάται να κάνετε την έξοδο όχι κοντά στην κουκούλα, αλλά να υποχωρήσετε από αυτήν περίπου 30 cm στη μία πλευρά. Σε αυτήν την περίπτωση, το σημείο θερμότητας δεν θα φτάσει στο σημείο τροφοδοσίας, και επίσης πιθανές σταγόνες νερού και λίπους από την πλάκα δεν θα φτάσουν.
 5. Πρέπει να υπάρχει γείωση, η ισχύς είναι από 15Α.
 6. Η συνολική ισχύς των συσκευών κουζίνας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 kW. Εάν το άθροισμα της ισχύος του εξοπλισμού κουζίνας υπερβαίνει ή υπερβαίνει τα 4 kW, πρέπει να γίνει ξεχωριστή γραμμή για την κουκούλα, ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση της τροφοδοσίας, ενώ όλες οι συσκευές λειτουργούν ταυτόχρονα.
 7. Η πρόσβαση στην πρίζα δεν πρέπει να επικαλύπτεται με έπιπλα ή εξοπλισμό, τουλάχιστον ογκώδη και βαριά (επιτρέπεται η τοποθέτηση μέσα στο θάλαμο). Πρώτον - θα πρέπει να δείτε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το σημείο ισχύος. Δεύτερον - σε περίπτωση δυσλειτουργιών με αυτό ή με καλωδίωση, είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν τα έπιπλα και ο εξοπλισμός (και στην κουζίνα συχνά δεν μπορεί να μετακινηθεί ξεχωριστό κομμάτι επίπλων).

Συνιστάται επίσης να γνωρίζετε ακριβώς ποιο είναι το μήκος του καλωδίου του επιλεγμένου μοντέλου (αν το έχετε ήδη επιλέξει). Συνήθως είναι περίπου 80 εκατοστά (η παραλλαγή δεν είναι συνηθισμένη, αλλά η συνηθέστερη).

Οι κανόνες καλωδίωσης για την κουζίνα (βίντεο)

Το ύψος της εξόδου για την κουκούλα: τι να κάνετε;

Το συνιστώμενο ύψος εγκατάστασης είναι 180-200 εκατοστά από το δάπεδο ή 100-110 εκατοστά πάνω από τον πίνακα (πλάκα).

Το βέλτιστο ύψος από την πλάκα (πάγκο) μπορεί να υπολογιστεί με τον ακόλουθο τύπο:

 • НВп: ύψος από την κουκούλα έως την πλάκα.
 • Нв: ύψος της κουκούλας (σώμα).
 • 5 - το ήμισυ του ύψους της εξόδου.

Πού να κάνετε μια έξοδο για την "κανονική" κουκούλα (όχι ενσωματωμένη);

Ένα άλλο σημαντικό σημείο: Συνιστάται αρχικά να καθοριστεί το μοντέλο (ή τουλάχιστον ο τύπος κουκούλας), και μόνο στη συνέχεια να επιλέξετε πού θα συνδεθεί με τον ηλεκτρισμό.

Ο λόγος είναι ότι συσκευές διαφορετικών τύπων έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά σύνδεσης:

 1. Ενσωματωμένο (ενσωματωμένο). Είναι εγκατεστημένο σε ένα ντουλάπι και η πρίζα βρίσκεται συνήθως στην ίδια θέση.
 2. Αναρτήθηκε (η εγκατάσταση πραγματοποιείται κάτω από το ντουλάπι της κουζίνας ή χωρίς αυτό). Εάν εγκαταστήσετε τον απορροφητήρα κάτω από το θάλαμο - τότε το σημείο ισχύος μπορεί να γίνει μέσα σε αυτό.
 3. Νησί (ανώτατο όριο). Η πιο δύσκολη επιλογή όσον αφορά την εγκατάσταση: σταθερή στην οροφή, μακριά από τον τοίχο. Η παροχή ρεύματος σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με απευθείας σύνδεση με την καλωδίωση (περισσότερα για αυτό - κάτω). Ή, ως επιλογή - το σημείο ισχύος γίνεται κάτω από το ανώτατο όριο.
 4. Γωνιακό, κεκλιμένο, τζάκι, σε σχήμα Τ. Τέτοιες συσκευές είναι συνδεδεμένες με τον ίδιο τρόπο, στην έξοδο κοντά στο σημείο εγκατάστασης.

Πού και πώς να φτιάξετε μια υποδοχή για την ενσωματωμένη κουκούλα;

Πάνω από αυτό αναφέρθηκε ότι για την κουκούλα, που είναι ενσωματωμένη στο ντουλάπι, θα πρέπει να βάλετε την πρίζα στον ίδιο χώρο (στο ντουλάπι). Ως εκ τούτου, πρέπει αρχικά να έχετε τουλάχιστον ένα σχέδιο μελλοντικών επίπλων, και μόνο τότε - να επιλέξετε ένα μέρος για την έξοδο.

Πρέπει να αρχίσετε να εργάζεστε μετά την εγκατάσταση των επίπλων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν δύο σημαντικοί κανόνες των ΕΑΕ που πρέπει να τηρούνται:

 1. Η υποδοχή πρέπει να είναι εγκατεστημένη σε πυρίμαχη βάση.
 2. Η "κρυφή" καλωδίωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στα έπιπλα κουζίνας, πρέπει να τοποθετηθεί σε χαλύβδινο κυματοειδές περίβλημα - για προστασία.

Σύνδεση του ενσωματωμένου καπό στο δίκτυο (βίντεο)

Υπάρχει ένα βύσμα σε όλες τις κουκούλες;

Τα περισσότερα μοντέλα πωλούνται με ένα πιρούνι. Ωστόσο, μερικές συσκευές πωλούνται χωρίς αυτό - απλά ένα καλώδιο με καλώδια στα άκρα. Στην πώληση, είναι σπάνιες, αλλά ακόμα εκεί, έτσι ακριβώς στην περίπτωση που αγοράζετε αξίζει να διευκρινιστεί αν το μοντέλο έχει μια πιρούνι.

Πώς συνδέεται σε αυτήν την περίπτωση; Οι επιλογές είναι οι εξής:

 1. Συνδέστε το βύσμα στα καλώδια και συνδέστε το στην πρίζα με τον συνήθη τρόπο.
 2. Συνδέστε μέσω τερματικών μπλοκ Wago (Wagon).
 3. Συνδέστε μέσω του μπλοκ ακροδεκτών.

Σύνδεση του απορροφητήρα χωρίς έξοδο ηλεκτρικής ενέργειας (απευθείας): αξίζει να το κάνετε;

Χρειάζομαι μια πρίζα για να συνδέσω την κουκούλα; Απαιτείται, αλλά όχι απαραίτητο: αν είναι απαραίτητο, η συσκευή μπορεί να συνδεθεί απευθείας με την καλωδίωση, χωρίς βύσμα και πρίζα - χρησιμοποιώντας τερματικά.

Ένα τέτοιο σύστημα θεωρείται μη ασφαλές και δεν συνιστάται η χρήση του. Επιπλέον, είναι επίσης ενοχλητικό: εάν πρέπει να αφαιρέσετε την κουκούλα, τότε η αποσύνδεση αυτής της σύνδεσης θα είναι πιο δύσκολη και μεγαλύτερη.

Ποιο θα πρέπει να είναι το ύψος της κουκούλας πάνω από τη σόμπα;

Τοποθετήστε το κάλυμμα στο σωστό ύψος - έτσι μπορεί να λειτουργήσει ασφαλή και efeektivnoy Κατά τη χρήση των σόμπες αερίου χρειάζεται μια καθαρή ατμόσφαιρα της κουζίνας από τα προϊόντα καύσης και η κουκούλα είναι απλά ζωτικής σημασίας. Το ύψος της κουκούλας κουζίνας πάνω από τη σόμπα αερίου καθορίζει το βαθμό απόδοσης του συστήματος και είναι η πιο σημαντική παράμετρος για την εξασφάλιση της καθαριότητας του αέρα.

Η έλλειψη καθαρισμού του αέρα οδηγεί σε ταλαιπωρία, συνεχή δηλητηρίαση του σώματος. Μια κουκούλα τοποθετημένη σε λανθασμένο ύψος πάνω από τη σόμπα μπορεί επίσης να καταστήσει τη χρήση της άχρηστη ή να κάνει το μαγείρεμα δύσκολο. Βελτιστοποίηση της εγκατάστασης του εξοπλισμού - θα δημιουργήσει την απαραίτητη άνεση για την οικοδέσποινα της κουζίνας.

Χαρακτηριστικά των συστημάτων εξάτμισης

Σε γενικές γραμμές, μια σειρά κουζίνα κουκούλα έχει ρυθμιστεί για την αναγκαστική πρόσληψη μολυσμένου αέρα με σκοπό τον καθαρισμό του από διάφορες ατμούς αερίων ατελούς καύσεως, συστατικών καπνού ανασταλεί ακαθαρσίες και τις οσμές, τα οποία σχηματίζονται πάνω από τη σόμπα κατά το μαγείρεμα. Τα συστήματα εξάτμισης περιλαμβάνει ένα περίβλημα, μια εισαγωγή αέρα, σετ φίλτρων και στοιχείων του ηλεκτρικού εξαερισμού.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο τύπων κουκούλας είναι ότι η εξάτμιση απαιτεί την ύπαρξη ενός αγωγού για την εκτροπή του αέρα από την κουζίνα. Ανακύκλωση αντίθετα - καθαρίζει τον αέρα με ένα φίλτρο άνθρακα και το στέλνει πίσω στην κουζίνα

Με την αρχή της δράσης, οι κουκούλες χωρίζονται σε δύο κύριες ποικιλίες:

 1. Ο τύπος ροής της συσκευής βασίζεται στην εξαναγκασμένη απόσυρση μολυσμένου αέρα στο σύστημα αερισμού του σπιτιού, δηλ. έξω από την κουζίνα. Ένα τέτοιο σύστημα παρέχει, στην πράξη, πλήρη απομάκρυνση των μολυσματικών ουσιών από τις εγκαταστάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά απαιτεί την εισροή μάζας φρέσκου αέρα από το εξωτερικό.
 2. Ο τύπος κυκλοφορίας του απορροφητήρα δεν αφαιρεί αέρα από το δωμάτιο, αλλά το καθαρίζει περνώντας μολυσμένο ρεύμα μέσω του συστήματος φίλτρου και στη συνέχεια επιστρέφοντάς το στην κουζίνα. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του τύπου είναι η έλλειψη πρόσθετων αυτοκινητοδρόμων. και το μειονέκτημα είναι η αύξηση του χρόνου πλήρους καθαρισμού του αέρα.

Ταξινόμηση Hood

Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης καθορίζει τη θέση του καλύμματος στην κουζίνα και τις συνθήκες εγκατάστασής του. Με βάση τις λειτουργίες εγκατάστασης, είναι κοινή η διάκριση μεταξύ των ακόλουθων τύπων συσκευών:

 • το σύστημα ανάρτησης είναι, κατά κανόνα, επίπεδη και στερεωμένο στον πυθμένα του ράφι ή κρέμονται ακριβώς πάνω από την πλάκα.
 • Ο ενσωματωμένος τύπος είναι μια κουκούλα, το σώμα του οποίου βρίσκεται μέσα στο θάλαμο ή θόλο πάνω από την πλάκα.
 • Η τοιχοποιία της κουκούλας είναι στερεωμένη πάνω στην επιφάνεια του τοίχου πάνω από τη σόμπα αερίου.
 • Ο τύπος γωνίας σχεδιάζεται έτσι ώστε η κουκούλα να μπορεί να κρεμαστεί στη γωνία του δωματίου εάν η σόμπα ωθείται προς το τέλος του τοίχου.
 • μια ποικιλία νησιών χρειάζεται σε μεγάλες κουζίνες, όπου είναι απαραίτητο να κρεμάσετε την κουκούλα στην οροφή στο κέντρο του δωματίου.

Κύριοι τύποι κουκούλες

Σύμφωνα με το σχεδιασμό και το σχήμα της εισαγωγής αέρα, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι: επίπεδες οριζόντιες, κάθετες και θολωτές εγκαταστάσεις. Για επίπεδες δομές, η κάτω επιφάνεια είναι ορθογώνια περσίδες. μερικές φορές, περιορίζεται από ένα χαμηλό σύνορο. Πρέπει να κρεμαστούν οριζόντια πάνω από την πλάκα σε ένα ορισμένο ύψος. Παράγονται σε πλάτη 50 και 70 cm. Η κατακόρυφη δομή παρέχει μια κεκλιμένη διάταξη ορθογώνιου σχεδίου κοντά στην κατακόρυφη κατεύθυνση. Στο πάνω μέρος, ίσως, η εκτέλεση του οδηγού.

Το πιο συνηθισμένο είναι η ποικιλία του θόλου, που είναι σαν μια σκηνή πάνω από μια σόμπα. Αυτές οι κουκούλες υλοποιούνται πλάτος 50, 60, 70, 90 και 120 εκ. Το βάθος του (ύψος θόλου από τον πυθμένα προς τα blinds σχέδιο) θόλου γενικά είναι 0.5 μ. Το συνολικό ύψος της τέντας δεν υπερβαίνει τα 103 εκατοστά.

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, όσον αφορά την καθολικότητα των εγκαταστάσεων, διακρίνονται οι εξής τύποι: σταθερή, αποσπώμενη και συρόμενη (πτυσσόμενη) έκδοση. Ο τελευταίος τύπος κουκούλας είναι χαρακτηριστικός για ένα σύστημα ροής και παρέχει μια ανασυρόμενη πρόσληψη αέρα, η οποία εισάγεται στην περιοχή μαγειρέματος μόνο όταν χρειάζεται καθαρισμός αέρα.

Θέση της κουκούλας

Η κύρια παράμετρος της θέσης εγκατάστασης είναι η απόσταση από την πλάκα έως την κουκούλα. Πριν κρεμάσετε τη συσκευή, πρέπει να καθορίσετε σε ποιο ύψος να κρεμάσετε την κουκούλα. Συνήθως, το συνιστώμενο ύψος εγκατάστασης καθορίζεται στο εγχειρίδιο εξοπλισμού και πρέπει να τηρούνται αυτές οι συστάσεις. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εντολή, το βέλτιστο ύψος πάνω από τη σόμπα αερίου καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες συνθήκες.

Σημειώστε ότι το ύψος της κουκούλας πάνω από την κουζίνα εξαρτάται από τον τύπο του τελευταίου. Εάν η κουζίνα σας είναι ηλεκτρική, τότε η κουκούλα μπορεί να τοποθετηθεί σε ύψος 65 cm. Εάν είναι αερίου, θα είναι ασφαλέστερο να το τοποθετήσετε σε ύψος 75 cm

Η απόσταση μεταξύ του κάτω μέρους της κουκούλας και της σόμπας καθορίζεται από τις ακόλουθες βασικές συνθήκες:

 • η ασφάλεια καθορίζει την ελάχιστη επιτρεπόμενη απόσταση μεταξύ της ανοικτής φλόγας και του πλαστικού, προκειμένου να αποφευχθεί η αυτόματη καύση (απόσταση ασφαλείας - όχι μικρότερη από 65-70 cm).
 • Το κατώτερο όριο μείωσης της κουκούλας καθορίζεται από την ευκολία της οικοδέσποινα όταν μαγειρεύει φαγητό - θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στα μεγαλύτερα τηγάνια.
 • Το ανώτερο επίπεδο του ύψους καθορίζεται από τη δυνατότητα εξαγωγής του αέρα από τις χαμηλότερα μολυσμένες στρώσεις.

Σε γενικές γραμμές, το ύψος με το οποίο μπορεί να κρεμαστεί η κουκούλα θεωρείται κανονικό, στην περιοχή των 70-90 εκ. Αλλά για να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία του εξοπλισμού είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί αυτή η τιμή. Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να εξασφαλίσετε την ευκολία του μαγειρέματος, και συνεπώς να λάβετε υπόψη την ανάπτυξή του. Εάν ένα άτομο έχει υψηλή ανάπτυξη, τότε οι διαστάσεις της περιοχής εργασίας πρέπει να αυξηθούν στο μέγιστο και γι 'αυτό απαιτείται ένα εκχύλισμα με τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ.

Επίδραση των χαρακτηριστικών του σχεδίου

Η επιλογή της απόστασης μεταξύ της κουκούλας και της σόμπας αερίου επηρεάζεται σημαντικά από την ικανότητα (παραγωγικότητα) του εξοπλισμού και την περιοχή της εισαγωγής αέρα, καθώς και από τον τύπο της θέσης του. Αδύναμοι απορροφητήρες χωρητικότητας 240-300 κυβικών μέτρων. m / h θα πρέπει να κρεμάσει όχι περισσότερο από 75 cm. Σύγχρονη ισχυρά φυτά μπορούν να καθαρίσουν περισσότερα από 600 cu. m / h, πράγμα που καθιστά δυνατή την αύξηση του ύψους της περιοχής εργασίας.

Υπολογίστε τη δύναμη του καλύμματος χρησιμοποιώντας αυτόν τον πίνακα

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι οι διαστάσεις της κουκούλας. Το πλάτος της κουκούλας δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το πλάτος του φούρνου αερίου, διαφορετικά δεν καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια της πηγής ρύπανσης του αέρα. Και τι για τέτοια εγκατάσταση είναι απαραίτητη; Κατά μέσο όρο, το πλάτος της πλάκας είναι 60 cm. επομένως, οι κουκούλες που έχουν ύψος 60-70 cm δεν μπορούν να ανυψωθούν. Για να αυξήσετε την απόσταση, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια συσκευή 90 cm.

Για να αποφασίσετε το ζήτημα, το οποίο πρέπει να είναι το ύψος της εγκατάστασης του εξοπλισμού, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βρίσκεται η εισαγωγή αέρα - οριζόντια ή με κλίση. Όταν είναι κεκλιμένο, το κατώτερο άκρο της κουκούλας πρέπει να κατεβαίνει κάτω από τη συνιστώμενη απόσταση - έως 55 cm.

Όταν επιλέγετε την απόσταση ασφαλείας θα πρέπει να εξετάσει το γεγονός ότι το υλικό του περιβλήματος του σώματος είναι πρακτικά δεν επηρεάζεται από την τιμή αυτή, όπως ο κίνδυνος πυρκαγιάς καθορίζεται από την εναπόθεση του λίπους, αιθάλης και άλλων ουσιών που μπορούν να αναφλεγούν από το τζάκι ή την υπερθέρμανση του υλικού στην επιφάνεια εισόδου. Η ελάχιστη απόσταση είναι καθορισμένη, προχωρώντας από αυτή την κατάσταση.

Συστάσεις για την εγκατάσταση κουκούλας

Με βάση την εμπειρία της λειτουργίας των κουκούλες, το ακόλουθο ύψος της κάτω επιφάνειας της συσκευής συνιστάται:

 • Κουζινέτα πρότυπο 4 εστίες - 75-85 cm?
 • Κουζίνα γκαζιού με κεκλιμένη διάταξη της κουκούλας - κατώτατη γραμμή: 55-65 cm.
 • ηλεκτρική κουζίνα - 65-75 εκ.

Οι διαφορετικοί κατασκευαστές απαιτούν διαφορετικές συνθήκες εγκατάστασης. Εξόρυξη Metida60W από την εταιρεία Shindo με χωρητικότητα 420 κυβικά μέτρα. m / h είναι τοποθετημένο σε ύψος 75 cm (στην περίπτωση αυτή, δεν συνιστάται η χρήση της συσκευής πάνω από τον καυστήρα χωρίς εγκατεστημένα πιάτα). Εξολκέας Bosch DWW09W650 χωρητικότητας μέχρι 650 cu. Το m / h έχει τηλεσκοπική εισαγωγή αέρα, η οποία μπορεί να χαμηλώσει σε ύψος 65 cm από τον καυστήρα. Εγχώρια εγκατάσταση Το Saturn M60 έχει χωρητικότητα 245 cu. m / h, συνιστάται να το κρεμάσετε σε ύψος 75 cm, όπως υποδεικνύεται στις οδηγίες.

Τοποθέτηση της κουκούλας (φωτοδιεύθυνση)

Τα βασικά στάδια της αυτο-εγκατάστασης των κουκούλες

Πώς να εγκαταστήσετε την κουκούλα με τα χέρια σας (βίντεο)

Συμπέρασμα

Κατά την εγκατάσταση του απορροφητήρα είναι αναγκαίο να παρακολουθείται η ομοκεντρικότητα του εξοπλισμού και την τοποθεσία πλάκα - μετατόπιση συσκευή σε σχέση με την πηγή ρύπανσης θα επιλέξει το ύψος της θέσης λάθος, όπως η πρόσληψη δεν θα είναι σε θέση να καλύψει όλη την περιοχή της μόλυνσης.

Το ύψος της κουκούλας πάνω από τη σόμπα αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματική λειτουργία του εξοπλισμού. Η υποεκτίμηση της παραμέτρου οδηγεί σε κίνδυνο πυρκαγιάς και σε μείωση της άνεσης συντήρησης της πλάκας. υπερεκτίμηση - οδηγεί σε ανεπαρκή καθαρισμό του αέρα.

Αποτελεσματικός αερισμός για την κουζίνα στο διαμέρισμα και το ιδιωτικό σπίτι

Όλοι γνωρίζουν ότι ο καλός εξαερισμός στην κουζίνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός υγιούς μικροκλίματος ενός διαμερίσματος ή ενός ιδιωτικού σπιτιού. Προκειμένου να βοηθηθεί ο παραδοσιακός δίαυλος του φυσικού συστήματος εξαερισμού, που βρίσκεται κάτω από την οροφή, είναι πλέον σύνηθες να τοποθετείται μια κουκούλα κουζίνας πάνω από τη σόμπα και / ή τους ανεμιστήρες της κουζίνας απορροής μια τρύπα στο κανάλι. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνουν όλοι ότι ο αναλφαβητικός αναγκαστικός εξαερισμός δεν μπορεί μόνο να αποτύχει στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, αλλά επίσης να μειώσει σημαντικά τη λειτουργία του φυσικού συστήματος εξαερισμού. Σκεφτείτε πώς να κάνετε μια κουκούλα στην κουζίνα σε ένα διαμέρισμα ή σπίτι αποτελεσματική και ασφαλή.

Περιεχόμενα

Γιατί χρειάζεται εξαερισμός στην κουζίνα; ↑

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος, διάφορες βλαβερές ουσίες απελευθερώνονται στον αέρα. Μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες: θανατηφόρα και πολύ βλαβερά.

Άνετος αερισμός στο διαμέρισμα γενικά και στην κουζίνα ειδικότερα - υπόσχεση καθαριότητας και ευεξίας

Επικίνδυνη «κουζίνα» ρύπανση ↑

 • Μονοξείδιο του άνθρακα (μονοξείδιο του άνθρακα, CO) - μια δηλητηριώδης ουσία, σε υψηλή συγκέντρωση που οδηγεί πρώτα σε δηλητηρίαση, στη συνέχεια σε ανθρώπινο θάνατο. Οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών σόμπων δεν έχουν τίποτα να ανησυχούν, αυτή η τεχνική δεν είναι πηγή CO.

Το μονοξείδιο του άνθρακα σχηματίζεται με την καύση φυσικού ή βιοαερίου, το μαγείρεμα σε ένα παραδοσιακό φούρνο καύσης ξύλου. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και επειδή δεν μυρίζει, ένα άτομο μπορεί να μην αισθάνεται την παρουσία και τη συσσώρευση του στο δωμάτιο. Το μονοξείδιο του άνθρακα δεν απορροφάται από τα φίλτρα άνθρακα, ο απορροφητήρας που περιλαμβάνεται στον τρόπο διήθησης αέρα είναι άχρηστος στην καταπολέμηση του CO.

Η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα είναι πολύ επικίνδυνη. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτό στα σπίτια τους παρά από τη φωτιά των πυρκαγιών, των τσουνάμι, των πλημμυρών και των σεισμών σε συνδυασμό

 • Κάθε φορά που ενεργοποιείται ένας καυστήρας αερίου ή ένας θερμοσίφωνας, εισέρχεται στο δωμάτιο μια μικρή ποσότητα άκαυστου φυσικού αερίου. Ένα φυσιολογικό σύστημα φυσικού αερισμού έχει σχεδιαστεί για ένα παρόμοιο επίπεδο απελευθέρωσης αερίου και μπορεί να το χειριστεί αρκετά καλά.

Είναι άλλο ζήτημα εάν υπάρχει διαρροή από εξοπλισμό αερίου ή αγωγούς. Το αέριο του νοικοκυριού δεν έχει οσμή, αλλά προσθέτει ένα "δύσοσμα" άρωμα - μερκαπτάνη του αιθυλίου. Αισθάνεστε την "μυρωδιά του αερίου", πρέπει να ανοίξετε αμέσως τα παράθυρα και να καλέσετε την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Σημαντική βελτίωση της ασφάλειας των ανθρώπων κατά τη χρήση εξοπλισμού αερίου θα βοηθήσει στην εγκατάσταση ανιχνευτές διαρροής αερίου και τη διαθεσιμότητα CO. Οι αισθητήρες σε περίπτωση κινδύνου μπορούν να εκπέμπουν σήμα διάτρησης ή να ελέγξουν ένα σερβομηχανισμό που διακόπτει αυτόματα την παροχή αερίου από τον κορμό και ειδοποιεί την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης για το πρόβλημα.

Ο ανιχνευτής διαρροής αερίου είναι σε θέση να ανιχνεύσει έγκαιρα μια επικίνδυνη συγκέντρωση φυσικού αερίου, προπανίου ή βουτανίου στον αέρα και να το σημάνει

Επιβλαβές ρύπανση στην κουζίνα ↑

 • Πιάτο κουζίνας που ξεχωρίζει όταν τηγανίζει τα τρόφιμα. Είναι ένα αιωρούμενο στα πτητικά σωματίδια του αέρα, κυρίως έλαια και λίπη. Μετά από ισχυρή θέρμανση σε ένα τηγάνι, οι αβλαβείς τροφικές ουσίες γίνονται επιβλαβείς για τις ανθρώπινες ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων καρκινογόνων. Στην καλύτερη περίπτωση, η βρωμιά και η αιθάλη εγκαθίστανται σε τοίχους, έπιπλα και σκεύη, στη χειρότερη περίπτωση στους πνεύμονές μας.
 • Επίσης, κατά το μαγείρεμα, σχηματίζεται υδρατμός. Φυσικά, είναι σχεδόν αβλαβές σε σύγκριση με άλλους τύπους ρύπανσης. Αλλά δεν υπάρχει όφελος από την εξάτμιση, η υπερβολική υγρασία δεν βελτιώνει το μικροκλίμα στο δωμάτιο.

Οι ατμοί που παράγονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ωφελούν το σώμα

Από ό, τι έχει λεχθεί παραπάνω, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ένας αποτελεσματικός, συνεχώς λειτουργικός αερισμός της κουζίνας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Εάν πρόκειται για υγιεινή και καθαριότητα για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών σόμπων, για όσους χρησιμοποιούν σκεύη εσωτερικού χώρου (σόμπα, ξύλινο φούρνο) για το μαγείρεμα - αυτό είναι ζήτημα ασφάλειας.

Οι ιδιοκτήτες σόμπων αερίου θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη λειτουργικότητα του συστήματος εξαερισμού, να ελέγχουν περιοδικά την παρουσία έλξης στον αγωγό αερισμού. Αν στην κουζίνα, εκτός από τη σόμπα, έχει τοποθετηθεί στήλη αερίου ή λέβητας θέρμανσης, η φυσιολογική λειτουργία του φυσικού εξαερισμού καθίσταται ακόμα πιο σημαντική.

Συστήματα εξαερισμού κουζίνας: φυσικά ή αναγκαστικά ↑

Πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται: τι είδους κουκούλα στην κουζίνα είναι καλύτερο, φυσικό ή αναγκαστικό; Απαντούμε: και τα δύο είναι καλύτερα. Φυσικές και αναγκαστικές κουκούλες, αν και εξυπηρετούν κοινό σκοπό, δεν αντικαθιστούν το ένα το άλλο. Απαιτείται για την κουζίνα σε ένα διαμέρισμα ή ένα ιδιωτικό σπίτι είναι ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού. Για άλλη μια φορά, η ιδιαίτερη αξία της διαθεσιμότητας και διαθεσιμότητας του φυσικού συστήματος εξαερισμού είναι για ένα δωμάτιο με συσκευές αερίου.

Αναγκαστικός εξαερισμός για την κουζίνα, καλό πράγμα, ακόμα και πολύ. Αλλά προαιρετικά. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο φυσικός εξαερισμός παρέχει μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας και εξαναγκασμένο αερισμό - άνεση.

Ο εξαερισμός στην κουζίνα με ένα εκχύλισμα είναι ένα στοιχείο του γενικού συστήματος εξαερισμού ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού

Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα τις δυνατότητες των διαφόρων τύπων εξαερισμού, της διάταξης, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους.

Φυσικός αερισμός στην κουζίνα ↑

Το σύστημα του φυσικού αερισμού είναι γνωστό σε όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μέσω των καναλιών στον τοίχο της κουζίνας και του μπάνιου, πηγαίνοντας στην οροφή του σπιτιού. Τα επιβλαβή αέρια και ο μολυσμένος αέρας απομακρύνονται μέσω του ventankanal, ενώ τα φρέσκα προέρχονται από ρωγμές στα παράθυρα ή τις ειδικές βαλβίδες εξαερισμού στους τοίχους ή τα πλαίσια παραθύρων. Ο ζεστός αέρας, που θερμαίνεται στη σόμπα, λόγω της χαμηλότερης πυκνότητας, φυσικά τείνει να ξεφύγει από το δωμάτιο προς τα πάνω, στο δρόμο όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Ο φυσικός εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία στην κουζίνα, το μπάνιο, ο κλιβάνης αφαιρεί τον μολυσμένο αέρα μέσω κάθετων διαύλων στην οροφή. Το νωπό έρχεται από το δρόμο μέσω παραθύρων ή βαλβίδων στους τοίχους

Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός με το φυσικό ρεύμα απομακρύνει μια σχετικά μικρή ποσότητα αέρα ανά μονάδα χρόνου, αλλά το κάνει όλο αυτό το διάστημα. Το Ventkanal, που βρίσκεται κάτω από την οροφή, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμη και μια μικρή διαρροή φυσικού αερίου, το οποίο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και ανεβαίνει στο ανώτατο όριο.

Το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σχηματίζεται σε σχετικά μικρές ποσότητες από τους καυστήρες εργασίας της εστίας αερίου, απομακρύνεται με επιτυχία και με φυσικό εξαερισμό. Κάπως λιγότερο φυσικός αερισμός απομακρύνει τις μυρωδιές της κουζίνας και την υπερβολική υγρασία κατά το μαγείρεμα της μέτριας έντασης.

Είναι απαραίτητο να ελέγχετε περιοδικά, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, την ύπαρξη επαρκούς βυθίσματος στον αεραγωγό. Μπορεί να ελεγχθεί χωρίς ειδικά όργανα: εάν το φύλλο χαρτιού "κολλάει" στην τρύπα - υπάρχει έλξη.

Τι είναι καλό και τι είναι κακό σε αυτό το σύστημα:

Πλεονεκτήματα του φυσικού συστήματος εξαερισμού ↑

 • Ο εξαερισμός με φυσικό τρεξίματα λειτουργεί συνεχώς με σπάνιες εξαιρέσεις (βλ. Παρακάτω, σε "μείον").
 • Παρέχει γενικό αερισμό της κατοικίας σε συνδυασμό με τους αεραγωγούς στα μπάνια.
 • Αντιμετωπίζει τους κύριους τύπους επικίνδυνων ρύπων που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα. Εξασφαλίζει ασφάλεια με μικρή διαρροή αερίου. Ο φυσικός εξαερισμός είναι αποδεκτός για να απομακρύνει τις οσμές της κουζίνας και την υπερβολική υγρασία όταν το μαγείρεμα είναι μέτρια.
 • Ο φυσικός αερισμός είναι "ελεύθερος". Σε ένα διαμέρισμα ή ένα ιδιωτικό σπίτι, που είναι χτισμένο σύμφωνα με τους οικοδομικούς κώδικες, είναι διαθέσιμο από προεπιλογή. Εξοπλισμός που θα απαιτούσε τη στερέωση, όχι. Δεν απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια.
 • Ήσυχη δουλειά.

Μειονεκτήματα φυσικού αερισμού ↑

 • Σε ζεστό καιρό και εκτός εποχής με απότομη θέρμανση του εξωτερικού αέρα μετά από παρατεταμένο ψυχρό καιρό, η απόδοση του φυσικού συστήματος εξαερισμού πέφτει απότομα. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, μπορεί να εμφανιστεί η αντίστροφη κίνηση του αέρα: θα αρχίσει να ρέει μέσω του καναλιού από το δρόμο προς το δωμάτιο. Για μια κουζίνα με μια εγκατεστημένη σόμπα αερίου, αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά αν υπάρχει θερμοσίφωνας. Στη θερμότητα και κατά τη διάρκεια μιας απότομης απόψυξης, συνιστάται να αερίζεται το δωμάτιο μέσω ανοιχτών παραθύρων.
 • Ο φυσικός εξαερισμός αφαιρεί σχετικά μικρή ποσότητα αέρα ανά μονάδα χρόνου. Εάν οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να τηγανίσουν μια πλήρη κατσαρόλα, το σύστημα εξαερισμού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και το μόνιμο "άρωμα" της κουζίνας θα εξαπλωθεί αμέσως σε όλα τα δωμάτια.
 • Ο αερισμός λειτουργεί κανονικά μόνο εάν υπάρχει επαρκής όγκος εισαγωγής αέρα από έξω. Τα σύγχρονα πλαστικά παράθυρα, προσαρμοσμένα "για το χειμώνα", με πλήρη κλείσιμο είναι σχεδόν ερμητικά. Για να εξασφαλίσετε την εκροή αέρα στο κανάλι, θα πρέπει να ανοίξετε τα παράθυρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τουλάχιστον στη λειτουργία μικρο αερισμού.
 • Ο αγωγός αερισμού μπορεί να φράξει με χιόνι, συντρίμμια. Εγωιστής και τεχνικά αναλφάβητοι γείτονες παραπάνω μπορεί να εμποδίσει τον αερισμό κάτω ενοικιαστές, την οργάνωση μια θέση κάτω από το ψυγείο στην κουζίνα σας με την αφαίρεση ventshahty ή μέρος της.
 • Είναι απαραίτητο να ελέγχετε τακτικά το ρεύμα και, εάν είναι απαραίτητο, να καθαρίζετε τους αεραγωγούς.

Πώς να κάνετε φυσικό αερισμό στην κουζίνα ↑

Εξαερισμός για την κουζίνα στο διαμέρισμα, που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους κανόνες, υπάρχει, απλά πρέπει να ελέγξετε την απόδοσή του. Αλλά πώς να κάνετε σωστά φυσικό αερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι; Οι αγωγοί αερισμού πρέπει να βρίσκονται σε "βρώμικες" εγκαταστάσεις: κουζίνα, τουαλέτα, μπάνιο, θέρμανση, βοηθητικό δωμάτιο, λουτρό. Για τον αερισμό ολόκληρου του σπιτιού, και όχι μόνο της κουζίνας, η εισροή αέρα πρέπει να πραγματοποιείται από "καθαρά" κτίρια: σαλόνι, τραπεζαρία, υπνοδωμάτια.

Ο σχεδιασμός του εξαερισμού, αν όλα γίνονται σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής και υγιεινής, συνεπάγονται τον υπολογισμό πολλών παραμέτρων του συστήματος. Κατά τον προσδιορισμό της διατομής των αγωγών εξαερισμού, λαμβάνεται υπόψη ο τύπος εγκατεστημένου εξοπλισμού, ο όγκος των χώρων, η κατασκευή του κτιρίου, οι κλιματολογικές συνθήκες του εδάφους.

Ο υπολογισμός είναι πολύπλοκο για μια απλή γλώσσα που επιθυμούν να σκαλίζω το θέμα μπορεί να μάθει SP 60.13330.2012, 54.13330.2011, 62.13330.2012, 131.13330.2012, 7.13130.2011 και SanPiN 2.1.2.2645-10. Δίνουμε μόνο τις βασικές συστάσεις, οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, είναι αρκετές για τη συσκευή φυσικού αερισμού στις περισσότερες ιδιωτικές κατοικίες:

 • Όταν υπάρχουν τέσσερις εστίες, ο όγκος του αέρα εξαγωγής πρέπει να είναι τουλάχιστον 90 m3 / h. Για να γίνει αυτό, αρκεί να φέρετε στην οροφή έναν κατακόρυφο αγωγό εξαγωγής με τμήμα τουλάχιστον 0,02 m2. Αυτό αντιστοιχεί σε κυκλικό αγωγό διαμέτρου 16 εκατοστών ή σε τετράγωνο μεγέθους 14 × 14 εκ. (Σε μισό τούβλο). Περισσότερα - μπορείτε, λιγότερο - δεν μπορείτε.
 • Η είσοδος στο κανάλι πρέπει να βρίσκεται στον τοίχο σε απόσταση 15-30 cm από την οροφή ή από την ίδια την οροφή. Η τελευταία επιλογή μπορεί να εφαρμοστεί σε ιδιωτική κατοικία.
 • Προκειμένου το φυσικό βύθισμα να είναι αρκετά σταθερό, το κανάλι πρέπει να είναι σχετικά υψηλό. Η βέλτιστη ώθηση εξασφαλίζεται με ύψος διαύλου τουλάχιστον 5 μέτρων. Επιπλέον, δεν πρέπει να είναι κρύο. Στο κανάλι, που βρίσκεται έξω από το κτίριο και δεν είναι μονωμένο, στην ψυχρή περίοδο το σχέδιο θα είναι αδύναμο ή δεν θα είναι καθόλου. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, οι αεραγωγοί είναι καλύτερα τοποθετημένοι στο κέντρο του σπιτιού, πιο κοντά στην κορυφογραμμή.

Εξαναγκασμένος εξαερισμός ↑

Το σύστημα εξαερισμού, όπου ο μολυσμένος αέρας αφαιρείται από έναν ανεμιστήρα, ονομάζεται καταναγκασμός. Οι ανεμιστήρες εξαγωγής κουζίνας μπορούν να εγκατασταθούν με διάφορους τρόπους:

 • Τοποθετήστε απευθείας στον υφιστάμενο κάθετο αναπνευστήρα φυσικών καυσαερίων, πηγαίνοντας στην οροφή.
 • Κάντε μια τρύπα στον εξωτερικό τοίχο, όπου ο ανεμιστήρας εξάτμισης και θα ρίξει έξω τον μολυσμένο αέρα απευθείας από το δωμάτιο.

Ο σύγχρονος εξοπλισμός επιτρέπει τη γρήγορη και χωρίς σκόνη διάτρηση οπών της επιθυμητής διατομής στους εξωτερικούς τοίχους

 • Μπορείτε να κρεμάσετε μια κουκούλα τοίχου πάνω από τη σόμπα με ένα ενσωματωμένο ανεμιστήρα. Ο αγωγός αέρα από την κουκούλα πρέπει να αφαιρεθεί στον υπάρχοντα αγωγό αερισμού ή σε πρόσθετη οπή στον τοίχο.
 • Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στο φύλλο παραθύρου του "σοβιετικού μοντέλου", έχετε μια απλή και φθηνή κουκούλα παραθύρων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του εξαναγκασμένου εξαερισμού ↑

 • Ο αερισμός με εξαναγκασμένη βύθιση με κατάλληλη συσκευή έχει υψηλή παραγωγικότητα και είναι σε θέση να απομακρύνει γρήγορα σημαντικές ποσότητες μολυσμένου αέρα με έντονο μαγείρεμα.
 • Η κουκούλα της κουζίνας, εγκατεστημένη ακριβώς πάνω από τη σόμπα, θα αφαιρέσει τα περισσότερα από τα μολυσματικά υλικά πριν μπει στο δωμάτιο. Ως αποτέλεσμα, ο καθαρισμός της κουζίνας θα είναι πολύ πιο εύκολος.
 • Ο μολυσμένος αέρας αφαιρείται μόνο όταν ο ανεμιστήρας στην κουκούλα λειτουργεί στην κουζίνα.
 • Ένα αναγκαστικό σύστημα κοστίζει χρήματα: ένας ανεμιστήρας για την κουζίνα ή μια κουκούλα, η συντήρησή τους και η ενέργεια που καταναλώνεται έχουν την τιμή τους.

Πώς να εγκαταστήσετε σωστά έναν ανεμιστήρα εξαγωγής σε έναν φυσικό αεραγωγό ↑

Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • Εάν ο ανεμιστήρας εξαγωγής για την κουζίνα διαθέτει βαλβίδα αντεπιστροφής που εμποδίζει την είσοδο αέρα στο δωμάτιο όταν ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί, αυτή η βαλβίδα πρέπει να αφαιρεθεί. Διαφορετικά, το έργο της φυσικής εξαγωγής θα διαταραχθεί.
 • Ένας συνηθισμένος φτηνός εγχώριος ανεμιστήρας του αξονικού σχεδιασμού δεν έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί αέρα από το κάθετο κανάλι. Η χωρητικότητα που αναγράφεται στο διαβατήριο (ο όγκος του αέρα που πρέπει να αφαιρεθεί ανά μονάδα χρόνου) θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν ο ανεμιστήρας αφαιρεί αέρα από το οριζόντιο κανάλι και ακόμη και τότε δεν είναι πολύ μακρύς.

Όταν συνδέεται με μια φυσική κουκούλα φθηνό ανεμιστήρα θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί η αντίσταση της τριβής και της στήλης αέρα, η απόδοσή του θα πέσει αισθητά σε σύγκριση με το δηλωμένο. Όσο υψηλότερο είναι το κανάλι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση.

Ο αξονικός ανεμιστήρας είναι δομικά απλός και φθηνός

 • Υπάρχουν ειδικοί οικιακοί ανεμιστήρες φυγοκεντρικού σχεδιασμού, σχεδιασμένοι για λειτουργία σε κατακόρυφα κανάλια. Η μείωση της παραγωγικότητας, ανάλογα με το ύψος του καναλιού, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο για τα αξονικά. Η πραγματική απόδοση όταν εργάζεστε σε κάθετο κανάλι θα είναι κοντά στην δηλωμένη.

Φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες εξαγωγής για την κουζίνα μπορούν να ενσωματωθούν ή να επιβαρύνουν. Μειονεκτήματα των φυγοκεντρικών ανεμιστήρων: υψηλή τιμή (είναι πέντε φορές πιο ακριβά από τα αντίστοιχα αξονικά) και σχετικά μεγάλες διαστάσεις.

Ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας για την κουκούλα στην κουζίνα έχει πιο πολύπλοκο σχέδιο απ 'ότι στον αξονικό σχεδιασμό. Μια περιστρεφόμενη πτερωτή με μία πλειάδα λεπίδων είναι ικανή να δημιουργήσει μια σημαντική κεφαλή αέρα, η οποία καθιστά δυνατή την υπέρβαση της αντίστασης με μικρές απώλειες στην απόδοση όταν αφαιρείται ο αέρας σε ένα υψηλό κατακόρυφο δίαυλο. Η μέγιστη απόδοση των φυγοκεντρικών ανεμιστήρων είναι χαμηλότερη από αυτή των αξονικών ανεμιστήρων με κινητήρα παρόμοιας χωρητικότητας. Όμως, στις δύσκολες συνθήκες εργασίας, οι δυνατότητές τους υλοποιούνται πληρέστερα

Επομένως, ο αξονικός ανεμιστήρας είναι φτηνός, αλλά δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα κατά την εγκατάσταση ενός φυσικού καναλιού εξαερισμού. Ο φυγοκεντρικός είναι αποτελεσματικός, αλλά ακριβός. Μια κατάλληλη εναλλακτική λύση είναι η τοποθέτηση του ανεμιστήρα σε έναν οριζόντιο αγωγό, ο οποίος οδηγείται έξω από τον εξωτερικό τοίχο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν φτηνό αξονικό ανεμιστήρα στην κουκούλα χωρίς να υποβαθμίσετε την απόδοσή του.

Ένα γράφημα της απόδοσης των εγχώριων ανεμιστήρων με κινητήρες παρόμοιας ισχύος ανάλογα με το κεφάλι (ύψος του κάθετου καναλιού). Αριστερός - αξονικός, δεξιός - φυγοκεντρικός ανεμιστήρας. Όπως φαίνεται από τα γραφήματα, όταν η πίεση ξεπεραστεί σε 40 Pa (αντιστοιχεί περίπου στο ύψος του καναλιού 25 μ.), Η παραγωγικότητα του αξονικού ανεμιστήρα θα μειωθεί κατά 80% και ο φυγοκεντρικός ανεμιστήρας μόνο κατά 20%. Δηλαδή, σε αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες (ο δεύτερος όροφος του "εννεαώροφου κτιρίου"), ο "φυγοκεντρικός" είναι τέσσερις φορές ο "άξονας" στην απόδοση

Κατά τη διοχέτευση μέσω τοίχου, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί μια βαλβίδα ελέγχου στην έξοδο από το εξωτερικό. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα δυνατό να τρυπήσετε μια τρύπα στον τοίχο, αν πρόκειται για διαμέρισμα πόλης. Αλλά αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Χαρακτηριστικά της εγκατάστασης της κουκούλας ↑

Δεν θα μιλήσουμε για το πώς να τοποθετήσουμε μια κουκούλα κουζίνας, αυτό θα πρέπει να περιγραφεί λεπτομερώς στις οδηγίες σε αυτό. Θα σας υπενθυμίσουμε μόνο ότι είναι απαραίτητο να τηρείτε αυστηρά το καθορισμένο ύψος της τοποθέτησής του σε σχέση με τον πάγκο. Σημειώνουμε επίσης ότι η χρήση της κουκούλας στον τρόπο ανακύκλωσης (χωρίς αφαίρεση αέρα), μαζί με ένα φίλτρο άνθρακα, θα καθαρίσει τον αέρα μόνο ενός μέρους των σωματιδίων αερολύματος, κυρίως λιπών. Τα προϊόντα καύσης αερίου θα παραμείνουν στο δωμάτιο. Επιπλέον, το φίλτρο άνθρακα που κοστίζει ένα ορισμένο ποσό χρημάτων φράζει γρήγορα και απαιτεί αντικατάσταση.

Η κουκούλα πρέπει να τοποθετείται πάνω από τη σόμπα αερίου πάνω από την ηλεκτρική κουκούλα

Ας αναφέρουμε τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή και σύνδεση της κουκούλας:

 • Ο ανεμιστήρας για την εξαγωγή στην κουζίνα, καθώς και ο ανεμιστήρας του σπιτιού που είναι εγκατεστημένος στο κανάλι, μπορούν επίσης να έχουν αξονική ή φυγοκεντρική σχεδίαση. Οι ακριβείς κουκούλες, στις οποίες χρησιμοποιούνται φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες, είναι κατάλληλες για την απομάκρυνση του αέρα μέσω κάθετου καναλιού, οι απώλειες στην απόδοση είναι ανεκτές.

Σε φθηνές κουκούλες, συχνά τοποθετούνται αξονικοί ανεμιστήρες, είναι αναποτελεσματικοί όταν συνδέονται σε κάθετο κανάλι. Μια πλήρης εργασία εξόρυξης με έναν αξονικό ανεμιστήρα επιτυγχάνεται μόνο όταν ο αέρας εξαντλείται μέσω ενός μικρού οριζόντιου καναλιού διαμέσου του εξωτερικού τοιχώματος.

 • Όταν συνδέετε την κουκούλα με τον κατακόρυφο δίαυλο φυσικού αερισμού, συνιστάται η αφαίρεση της βαλβίδας αντεπιστροφής σε αυτήν, εάν υπάρχει. Στο οριζόντιο κανάλι, η βαλβίδα είναι υποχρεωτική στην έξοδο προς τα έξω. Είναι καλύτερα να το αφήσετε στην κουκούλα.
 • Το τμήμα του αγωγού αερισμού δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το τμήμα της εξόδου από την κουκούλα. Είναι δυνατή η εναλλαγή από κυκλικούς σωλήνες σε ορθογώνια, το κύριο πράγμα δεν είναι να περιορίσετε τη διατομή.

Δεν έχει σημασία ποια μορφή θα έχουν οι αεραγωγοί για τη σύνδεση της κουκούλας, το κύριο πράγμα δεν είναι να μειωθεί η διατομή του καναλιού

 • Όταν συνδέετε την κουκούλα σε έναν κάθετο αγωγό, δεν θα πρέπει να παρεμβάλλεται στην κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού. Παρεμπιπτόντως, πολλές από αυτές τις απαιτήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη και, δυστυχώς, οι περισσότερες κουκούλες στα σπίτια μας είναι εγκατεστημένες λανθασμένα. Το ερώτημα πώς να συνδέσετε σωστά την κουκούλα με τον εξαερισμό στην κουζίνα, θα αφιερώσουμε την επόμενη ενότητα.

Πώς να συνδέσετε σωστά τον σωλήνα από τον απορροφητήρα κουζίνας στον φυσικό αγωγό εξαερισμού ↑

Από την έξοδο του καλύμματος κουζίνας πρέπει να τεντώσουμε τον σωλήνα του κατάλληλου τμήματος και να τον βάλουμε στην τρύπα στον τοίχο που οδηγεί στον κατακόρυφο δίαυλο του φυσικού συστήματος εξαερισμού. Στην πράξη, αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους:

Μερικές φορές μόνο ένας σωλήνας που τροφοδοτεί αέρα από την κουκούλα συνδέεται με το κάθετο κανάλι, κλείνοντας τελείως το άνοιγμα από το δωμάτιο. Κάνετε έτσι κατηγορηματικά αδύνατο, επειδή το έργο του φυσικού αερισμού θα σπάσει.

Ένα παράδειγμα για το πώς είναι αδύνατο να συνδέσετε μια κουκούλα κουζίνας: ένα δωμάτιο με σόμπα φυσικού αερίου στερείται φυσιολογικού φυσικού αερισμού. Ακόμη και αν δεν εξαλειφθεί η εξαγωγή της βαλβίδας αντεπιστροφής, η φυσική αναρρόφηση αέρα πάνω από την πλάκα θα αποδυναμωθεί λόγω της πρόσθετης αντίστασης στην κίνηση του αέρα. Επιπλέον, τα επιβλαβή αέρια που συσσωρεύονται στο ανώτατο όριο δεν θα αφαιρεθούν καθόλου

Πολλοί πωλητές δομικών υλικών και τελικών υλικών συνιστούν τη σύνδεση της κουκούλας στο φυσικό σύστημα εξαερισμού μέσω μιας πλάκας προσαρμογής με δύο οπές. Ένας από αυτούς έχει σχεδιαστεί για να συνδέει την κουκούλα, η δεύτερη ανοίγει από το κανάλι στο δωμάτιο. Φαίνεται ότι η κουκούλα παρέχεται και ο φυσικός εξαερισμός διατηρείται. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συμβαίνει. Πρώτον, όταν ο εκχυλιστής λειτουργεί, σχεδόν ολόκληρος ο αέρας που αφαιρείται επιστρέφει στο δωμάτιο. Είναι πολύ πιο εύκολο για αυτόν να επιστρέψει μέσα από μια κοντινή τρύπα παρά να ανέβει στο κανάλι.

Συχνά χρησιμοποιείται σύνδεση αγωγού από την καλύπτρα (1) στον αγωγό φυσικού αερισμού (3) μέσω του προσαρμογέα με δύο οπές. Ενώ ο εκχυτήρας δεν λειτουργεί, η εκροή αέρα από το δωμάτιο διεξάγεται από τη δεύτερη οπή (2). Αλλά όταν ο εκσκαφέας είναι ενεργοποιημένος, το μεγαλύτερο μέρος του αέρα που αφαιρείται σε αυτό επιστρέφει στο δωμάτιο

Δεύτερον, το τμήμα της οπής για φυσικό σχέδιο ελαττώνεται, εάν δεν διευρύνεται ειδικά. Η σύνδεση μέσω προσαρμογέα δύο οπών είναι κοινή, αλλά θεωρούμε ότι είναι λανθασμένη λόγω της πολύ χαμηλής απόδοσης.

Ένας διαδεδομένος αλλά αναποτελεσματικός σχεδιασμός σύνδεσης του απορροφητήρα με το κανάλι του φυσικού συστήματος εξαερισμού

Για να διασφαλιστεί ότι τόσο ο φυσικός όσο και ο εξαναγκασμένος εξαερισμός από την καλύπτρα λειτουργούν πλήρως, είναι απαραίτητο να ικανοποιήσετε δύο απαιτήσεις:

 • Τη στιγμή που λειτουργεί ο απορροφητήρας, το δεύτερο άνοιγμα πρέπει να είναι κλειστό έτσι ώστε ο αέρας εξαγωγής να μην εκτοξευθεί πίσω στο δωμάτιο.
 • Η ολική διατομή των οπών δικτύου για τον φυσικό εξαερισμό δεν πρέπει να είναι μικρότερη από την εγκάρσια τομή του κάθετου διαύλου.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση της περιοχής του φυσικού πλέγματος εξαερισμού και την εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής πίσω από αυτήν, ώστε να κλείνει μετά την ενεργοποίηση του καλύμματος. Η βαλβίδα πρέπει να εγκατασταθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η ροή αέρα του προωθητικού από την κουκούλα να την κλείνει και όταν η κουκούλα είναι απενεργοποιημένη, η βαλβίδα ανοίγει αυτόματα.

Στην οπή στον τοίχο τοποθετήθηκε μια βαλβίδα αντεπιστροφής (5) στον φυσικό αεραγωγό (4), ο οποίος ανοίχθηκε με ελαφριά κίνηση αέρα, αλλά έκλεισε από μια αισθητή ροή αέρα. Όταν είναι ενεργοποιημένη η κουκούλα, μπλοκάρει την έξοδο αέρα πίσω στο δωμάτιο και πρέπει να ανέβει πάνω στον κατακόρυφο δίαυλο στην οροφή

Θα συζητήσουμε περαιτέρω πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα.

Πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα ελέγχου αέρα κατά τη σύνδεση της κουκούλας στο κανάλι ↑

Για τους σκοπούς μας, μόνο ένας από τους πολλούς τύπους βαλβίδων εξαερισμού είναι κατάλληλος: χωρίς κίνηση, χωρίς ελατήριο, με αποσβεστήρα που δεν είναι διαχωρισμένος και μετατοπισμένος σε σχέση με το κέντρο συμμετρίας από τον άξονα περιστροφής του.

Από τις τρεις απεικονιζόμενες βαλβίδες αέρα, μόνο η μία στα αριστερά είναι κατάλληλη για τους σκοπούς μας

Αφού επιλέξουμε και αγοράσαμε τη βαλβίδα, θα πρέπει να βάλουμε τη θέση της στην επιθυμητή θέση. Στην κανονική λειτουργία, η βαλβίδα αέρα πρέπει να λειτουργεί ως εξής: δεν υπάρχει κίνηση αέρα - ο τάπας είναι κλειστός, η ροή αέρα ανοίγει. Πρέπει να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα: ενώ ο εκχυτήρας δεν λειτουργεί, η βαλβίδα πρέπει να είναι πλήρως ανοιχτή. Όταν είναι ενεργοποιημένη η κουκούλα, η υποστήριξη αέρα από το εσωτερικό του αγωγού πρέπει να κλείσει. Η σχετικά ασθενή φυσική κίνηση του αέρα από το δωμάτιο στο κανάλι δεν θα πρέπει να επηρεάζει τη λειτουργία της βαλβίδας.

Η αρχή της βαλβίδας αντεπιστροφής όταν η κουκούλα είναι συνδεδεμένη με τον φυσικό αγωγό εξαερισμού. Η εικόνα απεικονίζει μια ελατηριωτή βαλβίδα με πτερύγιο δύο τμημάτων. Θεωρητικά, αυτός ο τύπος βαλβίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς μας, αλλά για να το επιλέξουμε με τέτοιο τρόπο ώστε η δύναμη κλεισίματος και η πίεση του αέρα να συμπίπτουν, δεν είναι εύκολη

Στην κανονική θέση, μια παρόμοια βαλβίδα στο οριζόντιο κανάλι είναι τοποθετημένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο άξονας του πτερυγίου να βρίσκεται οριζόντια, και το μεγαλύτερο τμήμα (και το βαρύτερο) το τμήμα φωτοφράκτη "κοίταξε" προς τα κάτω. Στην περίπτωση αυτή, η βαλβίδα, εάν δεν υπάρχει πίεση αέρα, θα κλείσει. Πρέπει να επιτύχουμε το αντίθετο, η βαλβίδα πρέπει να είναι ανοιχτή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:

 • Τοποθετήστε τη βαλβίδα οριζόντια με τέτοιο τρόπο ώστε ο άξονας στερέωσης να περιστρέφεται υπό γωνία 5-60º από την κάθετο, με μεγαλύτερη επιφάνεια του πτερυγίου να βρίσκεται στην κορυφή. Η γωνία κλίσης στην οποία το πτερύγιο θα είναι πλήρως ανοιχτό όταν η κουκούλα δεν έχει εξαντληθεί, θα πρέπει να επιλεγεί πειραματικά. Η προσπάθεια να προσελκύσει το πτερύγιο και να κλείσει τη βαλβίδα θα πρέπει να είναι επαρκής, μια κουκούλα χαμηλής ισχύος δεν μπορεί να την παράσχει.

Παραλλαγή της εγκατάστασης της βαλβίδας αέρα με κλίση άξονα περιστροφής αξόνων

Όταν εγκαθίσταται και ρυθμίζεται η βαλβίδα, η οπή εξαερισμού μπορεί να κλείσει με σχάρα

 • Ο άξονας της βαλβίδας βρίσκεται ακριβώς κατακόρυφα, αλλά η βαλβίδα ελαφρώς (περίπου 5 °) έχει κλίση προς την είσοδο του καναλιού φυσικού αερισμού. Το μεγαλύτερο τμήμα του πτερυγίου θα πρέπει να "κοιτάξει" προς το κανάλι. Σε αυτή την περίπτωση, θα αντισταθμίσει και ο αμορτισέρ θα ανοίξει με το δικό του βάρος, καθώς οι καμπύλες πόρτες ανοίγουν. Η απαιτούμενη δύναμη για το κλείσιμο της βαλβίδας θα είναι μικρή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κουκούλα οποιασδήποτε ισχύος.

Ο άξονας περιστροφής της βαλβίδας αέρα είναι σταθερά κατακόρυφος, αλλά είναι ελαφρώς κεκλιμένος προς το κανάλι. Παρατηρήστε πώς η βαλβίδα ήταν κρυμμένη στο περίβλημα για την ενσωματωμένη κουκούλα. Ο αέρας στο περίβλημα θα προέρχεται από μια τρύπα στο επάνω ράφι

Από το επόμενο βίντεο θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε μια βαλβίδα ανάστροφης ροής για να συνδέσετε την κουκούλα κουζίνας με το υπάρχον κατακόρυφο κανάλι, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη απόδοση και μη παραβιάζοντας τον φυσικό αερισμό:

Κεντρικά συστήματα εξαναγκασμένου αερισμού ↑

Αξίζει να αναφέρουμε τα κεντρικά συστήματα εξαερισμού. Στα κτίρια γραφείων και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα οργανώνουν συχνά ένα ενιαίο σύστημα εξαερισμού που εξυπηρετεί όλους τους χώρους του κτιρίου. Στη στέγαση, κατά κανόνα, ο εξαερισμός συνδυάζεται μέσα σε ένα διαμέρισμα ή ένα ιδιωτικό σπίτι.

Ο κεντρικός εξαναγκασμένος εξαερισμός μπορεί να είναι εξάτμιση, παροχή-εξάτμιση και τροφοδοσία-εξάτμιση με ανάκτηση θερμότητας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο η τελευταία επιλογή είναι κατάλληλη για το εγχώριο κρύο κλίμα.

Το σύστημα παροχής και εξάτμισης με ανάκτηση θερμότητας δεν είναι δαπανηρό, αλλά δίνει μια πραγματική απόδοση με τη μορφή εξοικονόμησης κόστους θέρμανσης και ευνοϊκού μικροκλίματος. Παραλλαγές χωρίς ανάκτηση με χαμηλότερο κόστος στο κρύο κλίμα μας είναι αναποτελεσματικές.

Στο σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής, ο αέρας απομακρύνεται από τις "βρώμικες" εγκαταστάσεις και τροφοδοτείται στους "καθαρούς" χώρους μέσω ενός συστήματος αεραγωγών. Ο αναλωμένος και καθαρός αέρας «συναντιέται» στον ανακτητή, όπου η θερμική ενέργεια από τον αφαιρεμένο θερμαινόμενο αέρα μεταφέρεται στο κρύο, που λαμβάνεται από το δρόμο. Ταυτόχρονα, οι ροές αέρα δεν αναμειγνύονται.

Η αρχή της λειτουργίας της μονάδας αερισμού με συσκευή ανάκτησης πλάκας. Ο θερμός, αφαιρούμενος και ψυχρός φρέσκος αέρας περνάει σε αντίθετες κατευθύνσεις μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας που αποτελείται από έναν αριθμό πλακών κατασκευασμένων από ένα υλικό με καλή μεταφορά θερμότητας. Ο ζεστός αέρας, που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το κρύο, του δίνει ενέργεια θερμότητας

Σωστά σχεδιαστεί και εγκατασταθεί με ένα σύστημα εξαερισμού ανάκτησης θερμότητας μεταδίδει στο 90% της θερμικής ενέργειας από θερμό αέρα στο κρύο, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος για τη θέρμανση και αέρας παρέχεται μέσα στο δωμάτιο μια άνετη θερμοκρασία.

Τα συστήματα αναρρόφησης εξαερισμού εφοδιασμού και εξαγωγής είναι τα πλέον κατάλληλα για σύγχρονες κατοικίες εξοικονόμησης ενέργειας. Στις σκανδιναβικές χώρες, αυτός ο τύπος αερισμού είναι υποχρεωτικός για κτίρια υπό κατασκευή για περισσότερο από ένα χρόνο, αντικαθιστώντας το φυσικό εκχύλισμα.

Η συσκευή του κεντρικού συστήματος εξαερισμού με σύστημα ανάκτησης θερμότητας. Ο αέρας που αφαιρείται συλλέγεται σε "βρώμικα" δωμάτια, ο καθαρός αέρας που θερμαίνεται στον φρέσκο ​​εναλλάκτη θερμότητας τροφοδοτείται στα "καθαρά".

Τα κεντρικά συστήματα εξαερισμού είναι προβληματικά για να συνδυαστούν με κουζίνες αερίου. Για μια εστία αερίου, πρέπει να κάνετε φυσικό εξαερισμό από το δωμάτιο ή να εγκαταστήσετε ένα πολύπλοκο αυτόματο σύστημα έκτακτης ανάγκης. Είναι αρκετά περίπλοκο να συνδυάζονται δύο διαφορετικά συστήματα εξαερισμού (με εξάτμιση - τρία) σε ένα δωμάτιο. Η ηλεκτρική κουζίνα δεν δημιουργεί τέτοια προβλήματα.

Τοπικές συσκευές εξαερισμού (ανεμιστήρες χώρου) ↑

Οι τοπικές συσκευές εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας (αερισμός χώρου) αξίζουν επίσης να αναφερθούν. Η αρχή λειτουργίας είναι παρόμοια με τα κεντρικά συστήματα: ο εισερχόμενος αέρας θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα. Ο αναπνευστήρας αερίζεται σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο.

Ορισμένα μοντέλα αποτελούν και οι διαστάσεις μοιάζουν με εσωτερικά μπλοκ χωρισμένων κλιματιστικών. Στην εικόνα - ένα δωμάτιο αερισμού MitsubishiElectricLossnay. Ο ανεμιστήρας κυκλοφορίας βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του περιβλήματος, ο ανακτητής χαρτιού βρίσκεται στα αριστερά. Για την τοποθέτησή του στο εξωτερικό τοίχωμα, είναι απαραίτητο να τρυπήσετε δύο οπές διαμέτρου 8 cm

Είναι φθηνότερο να εξοπλιστεί ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα με τοπικό εξαναγκασμένο εξαερισμό με ανάκτηση θερμότητας από το να εγκαταστήσει ένα κεντρικό σύστημα. Και το επίπεδο της άνεσης που λαμβάνεται δεν είναι πολύ χαμηλότερο.

Ο τοπικός αερισμός με ανάκτηση είναι πολύ καλός για τα καθιστικά. Μην παρεμβαίνετε στον αναπνευστήρα στην κουζίνα, αλλά ακόμα από το φυσικό εξαερισμό και μια ισχυρή κουκούλα, που λαμβάνονται οριζόντια στον τοίχο, θα είναι πιο χρήσιμη. Κατά την επιλογή των τοπικών συσκευών εξαερισμού, θα πρέπει να προτιμάτε τα μοντέλα στα οποία ο όγκος του παρεχόμενου αέρα υπερβαίνει τον όγκο του εξαεριζόμενου αέρα.

Ένας δημοφιλής και σχετικά φθηνός αναπνευστικός ανεμιστήρας χώρου, όπου η αφαίρεση και η ροή του αέρα συμβαίνει εναλλάξ κατά μήκος ενός καναλιού. Ο κεραμικός ανακτητής συσσωρεύει τη θερμότητα έως ότου ο θερμός αέρας περνά μέσα από αυτό και στη συνέχεια το δίνει στο κρύο

Η διαδικασία αλλαγής των κύκλων εξαερισμού ενός αναπνέοντος αναπνευστήρα. Αυτή η συσκευή είναι κατάλληλη για σαλόνια, αλλά όχι για την κουζίνα

Τι είδους εξαερισμού να επιλέξετε για την κουζίνα στο σπίτι και στο διαμέρισμα;

Εκείνοι που χτίζουν ένα σπίτι σταθερή χώρα ή εξοπλίζει ελίτ διαμέρισμα, κατασκευής της τεχνολογίας υψηλής ενεργειακής απόδοσης κτιρίου «παθητικό σπίτι», αξίζει να δίνετε προσοχή στο δρόμο, αλλά ένα άνετο και οικονομικό σύστημα με βεντιλατέρ με ανάκτηση θερμότητας. Στην κουζίνα πρέπει να εγκατασταθεί μια ισχυρή κουκούλα με μια πρίζα τοίχου, η σόμπα είναι καλύτερο (και υγιέστερο) να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές. Αν το σπίτι έχει ένα λέβητα φυσικού αερίου, ένα χώρο όπου είναι εγκατεστημένη, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με φυσικό σχέδιο και αυτόνομη ροή του αέρα.

Για εκείνους που χτίζουν το δικό τους σπίτι είναι πιο μετριοπαθής και περιορισμένη στον προϋπολογισμό, σας συμβουλεύουμε να παρέχουν κατ 'ανάγκη κάθετη κανάλια του φυσικού αερισμού στην κουζίνα, μπάνιο, καύση, μπάνιο, οικιακών δωμάτιο και διάδρομο αν υπάρχει αποξηραμένα ρούχα.

Ο εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία στην κουζίνα θα πρέπει να συμπληρώνεται με μια κουκούλα πάνω από τη σόμπα με ξεχωριστό αγωγό. Είναι καλύτερο να αφαιρέσετε τον αγωγό για να αφαιρέσετε αέρα από την κουκούλα, όχι στην οροφή, αλλά μέσα από το εξωτερικό τοίχωμα στο δρόμο. Εξωτερικά είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε μια βαλβίδα ελέγχου, η οποία εμποδίζει τη διείσδυση ψυχρού αέρα μέσα. Ο ανεμιστήρας στον φυσικό αγωγό αερισμού πρέπει να τοποθετηθεί στην τουαλέτα και στο μπάνιο, στην κουζίνα, εάν υπάρχει ένα απόσπασμα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για αυτό.

Ο αγωγός αέρα από την κουκούλα οδηγείται καλύτερα στο δρόμο μέσω του εξωτερικού τοίχου

Για το διαμέρισμα προτείνουμε μια παρόμοια επιλογή: φυσικό αερισμό (υπάρχει προεπιλογή), μια καλή κουκούλα πάνω από τη σόμπα, ένας ανεμιστήρας στο μπάνιο. Συνιστάται η αφαίρεση του καλύμματος από τον τοίχο, αν αυτό δεν είναι δυνατό - σύμφωνα με το σχήμα που περιγράφηκε παραπάνω με βαλβίδα ελέγχου. Ένας επιπλέον ανεμιστήρας κουζίνας, κατά τη γνώμη μας, δεν χρειάζεται.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σωστά επιλεγμένες και εγκατεστημένες κουκούλες και ανεμιστήρας για την κουζίνα θα προσθέσουν άνεση, αλλά δεν θα αντικαταστήσουν το φυσικό σύστημα εξαερισμού. Η λανθασμένη σύνδεση του καλύμματος δεν μπορεί μόνο να βελτιωθεί, αλλά και να επιδεινώσει σημαντικά τη λειτουργία του εξαερισμού. Συνιστούμε τον αερισμό των χώρων να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή, να εμπιστεύονται το σχεδιασμό και την εγκατάστασή του, τη σύνδεση του καλύμματος με τους αρμόδιους δασκάλους.

Σε ποιο ύψος χρειάζεται να κρεμάσετε την κουκούλα: τοποθετώντας μια κουκούλα, συμβουλές και κόλπα

Οι λειτουργικές δυνατότητες των αγωγών εξαερισμού του σπιτιού σχεδόν πάντα άφησαν πολλά να είναι επιθυμητές. Δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο βασικό τους καθήκον - τραβώντας από την αίθουσα της κουζίνας τον εξαγνισμένο αέρα και τις δυσάρεστες οσμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη συνέχεια εφευρέθηκαν τέτοιες χρήσιμες και απαραίτητες συσκευές όπως οι κουκούλες που λειτουργούσαν πολύ πιο αποτελεσματικά από τα κανάλια. Όταν πρόκειται να τοποθετήσετε νέο εξοπλισμό κουζίνας, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται σε ποιο ύψος να κρεμάσουν την κουκούλα; Και αυτό έχει σημασία. Από το ύψος στο οποίο θα σταθεροποιηθεί η συσκευή, η απόδοση και η ποιότητα της λειτουργίας της εξαρτώνται συχνά.

Πρότυπο σχέδιο καπό

Πιο συγκεκριμένα, η θέση της κουκούλας μπορεί να είναι, αν ακόμη και μια μικρή κατανόηση της συσκευής της. Η στάνταρ κουκούλα αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Θήκη από χάλυβα.
 • Κινητήρας.
 • Πτερωτής του κινητήρα.
 • Φίλτρο;
 • Συσκευή ελέγχου.

Μπορείτε να ορίσετε τις λειτουργίες για την εξαγωγή. Υπάρχουν μόνο δύο από αυτές - η διήθηση (ανακύκλωση) και η εκκένωση του αέρα στον αγωγό εξαερισμού.

Τύποι κουκούλες

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι κουκούλας κουζίνας:

 1. Κουκούλες τοίχου.
 2. Κουκούλες για νησιά.
 3. Ενσωματωμένες κατασκευές.
 4. Επιτραπέζιες συσκευές.

Ο πρώτος τύπος μοιάζει με ομπρέλα με σωλήνα, ο οποίος είναι στερεωμένος στον τοίχο όπου είναι ορατός. Ως εκ τούτου, η σχεδίασή του πρέπει να είναι κατάλληλη για το εσωτερικό της κουζίνας. Εξωτερικά, μοιάζει πολύ με μια καμινάδα από το τζάκι.

Συσκευές νησιωτικού τύπου συνδέονται συχνότερα με το ανώτατο όριο. Χρησιμοποιούνται στην περίπτωση που το εσωτερικό της κουζίνας είναι σκεπτόμενο έτσι ώστε η σόμπα να βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί μόνο σε μία λειτουργία, σύμφωνα με την αρχή της εκκένωσης αέρα.

Ενσωματωμένες συσκευές τοποθετούνται μέσα σε ντουλάπια. Είναι κρυμμένα από τα μάτια, έτσι δεν μπορούν να κοπούν πολύ προσεκτικά. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους δεν είναι χειρότερα από αυτά των άλλων μοντέλων, αλλά είναι ελαφρώς φθηνότερα.

Οι επιτραπέζιες δομές είναι ενσωματωμένες στην ίδια την εστία. Μοιάζουν με ένα άλλο τμήμα του πίνακα. Λόγω του γεγονότος ότι αυτό το μοντέλο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την πηγή του βρώμικου αέρα, η ποιότητα του καθαρισμού είναι συνήθως σε ύψος.

Πώς να καθορίσετε το ύψος της στερέωσης του καλύμματος

Πολύ συχνά, για να προσδιορίσετε το βέλτιστο ύψος της κουκούλας, αρκεί να δείτε τις οδηγίες σε αυτό το μοντέλο της συσκευής. Συνήθως, καθορίζεται μια ορισμένη απόσταση, αλλά η περιοχή εντός της οποίας πρέπει να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός εξαγωγής για την κουζίνα.

Στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τόσο σημαντικά γεγονότα όπως η ανάπτυξη του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά της κουζίνας. Αλλά ακόμα κι αν υπάρχει απώλεια οδηγιών, υπάρχει μια άλλη διέξοδος. Υπάρχουν πρότυπα με τα οποία μπορείτε να καθορίσετε με μεγαλύτερη σαφήνεια το ύψος στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί η κουκούλα κουζίνας πάνω από την εστία ή τη σόμπα.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο τύπος της εστίας, για κάθε τύπο υπάρχουν μετρήσεις. Έτσι, σε ποιο ύψος συνιστάται να κρεμάσετε την κουκούλα:

 • Πάνω από τη σόμπα αερίου τοποθετείται σε ύψος 75-85 cm,
 • Πάνω από τις ηλεκτρικές σόμπες - σε υψόμετρο 65-75 εκ.

Εάν έχετε επιλέξει ένα κεκλιμένο μοντέλο, η απόσταση από το κάτω τμήμα του στην επιφάνεια μαγειρέματος πρέπει να είναι περίπου 55-65 cm για τις σόμπες αερίου και περίπου 35-45 cm για τις ηλεκτρικές σόμπες.

Το ύψος μπορεί να ποικίλει, αλλά μόνο εντός των προδιαγραφόμενων 10 cm και επίσης ανάλογα με την ισχύ του συγκεκριμένου μοντέλου και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Μην παραμελούν αυτούς τους περιορισμούς, οι δείκτες αυτοί επηρεάζουν όχι μόνο την ποιότητα του έργου της τεχνολογίας, αλλά και την ασφάλεια της εργασίας, ιδίως της πυρασφάλειας.

Βασικοί κανόνες για την εγκατάσταση της κουκούλας

Καλύτερη εργασία της συσκευής είναι δυνατή μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η κουκούλα καλύπτει πλήρως την επιφάνεια της πλάκας. Σε αυτή την περίπτωση, ο μολυσμένος αέρας θα απορροφηθεί σχεδόν πλήρως, και η διαρροή του θα είναι ελάχιστη. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι αγοραστές προτιμούν μοντέλα με ευρύτερη ομπρέλα, από 60 έως 90 cm. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο μέγεθος μιας πρότυπης πλάκας ή πάνελ.

Το ύψος του καλύμματος καθορίζεται σύμφωνα με τους εργονομικούς κανόνες και τα πρότυπα πυρασφάλειας. Όσο μικρότερη είναι η απόσταση από την ομπρέλα μέχρι την εστία, τόσο ο καπνός της κουζίνας απορροφάται καλύτερα και οι κακές μυρωδιές. Αλλά ταυτόχρονα, το ύψος δεν πρέπει να είναι πολύ μικρό, διαφορετικά ο κίνδυνος βλάβης στο σύστημα εξαερισμού είναι υψηλός. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας της υπερθέρμανσης ή ακόμα και της καύσης της λιπαρής μεμβράνης που σχηματίζεται στην επιφάνεια του φίλτρου.

Επομένως, για λόγους ασφαλείας, η ελάχιστη απόσταση από την πλάκα στην ομπρέλα πρέπει να είναι περίπου 50-65 εκ. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ελαφρά. Συχνά το βέλτιστο ύψος τοποθέτησης του καλύμματος υποδεικνύεται στο φύλλο δεδομένων. Για λόγους εργονομίας, θα πρέπει να ρυθμίζεται έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στην προετοιμασία των τροφίμων.

Επιλογές τοποθέτησης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι τοποθέτησης. Η πρώτη αφορά τη τοποθέτηση της συσκευής εξαγωγής σε ένα αναρτημένο ερμάριο, το οποίο στερείται πυθμένα. Η κουκούλα είναι τοποθετημένη στο κεντρικό ράφι. Στο ίδιο ράφι, καθώς και στην οροφή του ντουλαπιού, δημιουργήστε τρύπες για απόσυρση σωλήνων.

Ένα από τα άκρα του σωλήνα συνδέεται με την κουκούλα και το άλλο ωθείται μέσα στις οπές και εκκενώνεται στο άνοιγμα. Στη λειτουργία φιλτραρίσματος, ο σωλήνας κόβεται όταν βγαίνει από την τρύπα στην οροφή του ντουλαπιού.

Ο ενσωματωμένος τύπος κουκούλας τοποθετείται σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται στις οδηγίες του. Το μοντέλο έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε κουτί ή σε αναρτημένο ερμάριο.

Μια κουκούλα που συνδέεται με το κάτω μέρος του ντουλαπιού

Στο κάτω μέρος του ντουλαπιού κουζίνας, καθώς και στο ράφι οροφής, κάντε μια τρύπα για τον εύκαμπτο σωλήνα. Για τον εξαερισμό, ο εύκαμπτος σωλήνας τροφοδοτείται στην ίδια την οπή εξαερισμού.

Για τη λειτουργία φιλτραρίσματος, διακόπτεται όταν εξέρχεται από το ανώτατο όριο του ράφι της οροφής του πίνακα. Η κουκούλα είναι κρυμμένη πίσω από την πλάκα, το υλικό γι 'αυτό είναι το υλικό όμοιο με εκείνο από το οποίο κατασκευάζονται οι πόρτες του ντουλαπιού.

Τοποθετώντας την κουκούλα σε ένα κρεμαστό ντουλάπι

Στο κάτω μέρος του ντουλαπιού κάνετε μια τρύπα, το μέγεθος της οποίας αντιστοιχεί στο μέγεθος της κουκούλας κουζίνας. Οι κουκούλες των νησιών είναι κρυμμένες στο ντουλάπι. Η στερέωση πραγματοποιείται με τη βοήθεια οπών στην κάτω άκρη, μέσω της οποίας το καπό κουμπώνει στον πυθμένα του ντουλαπιού.

Το ράφι βρίσκεται στη μέση του περιβλήματος, καθώς και στο ανώτατο όριο οπή οπές για τη διέλευση του σωλήνα, το ένα άκρο του οποίου είναι στερεωμένο στο καπό και το άλλο - γλιστρά μέσα σε ένα άνοιγμα στο κεντρικό ράφι και το ανώτατο όριο. Κατά τη λειτουργία, όταν ο αέρας εκκενώνεται σε μία έξοδο εξαερισμού, ο εύκαμπτος σωλήνας φέρεται εντός αυτού, και στη λειτουργία φιλτραρίσματος αντίθετη κοπεί κοντά στην έξοδο της οπής.

Κανόνες για την εγκατάσταση της κουκούλας με αγωγό

Αυτός ο τύπος εγκατάστασης παρέχει έναν αγωγό αέρα μεγαλύτερης διαμέτρου και χωρίς πτυχές. Οι αεραγωγοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από ένα φύλλο με μεγαλύτερο πάχος, ένα λεπτό φύλλο αλουμινίου να σκουριάζει όταν μετακινεί τον αέρα. Ένα κιβώτιο PVC είναι πιο ευέλικτο, η χρήση του είναι ακόμη πιο κερδοφόρα. Είναι καλύτερα εάν το σχήμα τους είναι στρογγυλό και χωρίς στροφές. Έχουν εξαιρετική μόνωση θορύβου και δεν αντιστέκονται στον αέρα.

Σε καμία περίπτωση μην περιορίσετε το πέρασμα του αέρα, μην πιάσετε τους προσαρμογείς που θα το κρατήσουν. Ο απαιτούμενος όγκος αέρα πρέπει να περάσει για ορισμένο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που στο δρόμο υπάρχουν εμπόδια και στενές περιοχές, ο κινητήρας εξαγωγής θα προσθέσει στροφές. Εξαιτίας αυτού, φθείρεται περισσότερο, δημιουργείται υπερβολικός θόρυβος στον αγωγό.

Συνδέοντας την κουκούλα με τον άξονα εξαερισμού, χρησιμοποιείται μια λειτουργία φιλτραρίσματος για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια. Προκειμένου ο βρώμικος αέρας να εγκαταλείψει την κουζίνα πιο αποτελεσματικά, υπάρχει ένας ακραίος τρόπος - να δημιουργηθεί μια διαμπερής οπή στον τοίχο πάνω από την επιφάνεια της κουκούλας.

Όμορφα διακοσμήστε μια τέτοια συσκευή είναι δυνατή με τη βοήθεια κουτιά από πολυβινυλοχλωρίδιο. Ο εύκαμπτος αγωγός μπορεί να καλυφθεί με ένα τέτοιο κιβώτιο γυψοσανίδας.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν θυμούνται πάντα ότι οι απορροφητήρες καπνού πρέπει επίσης να καθαριστούν, έτσι λίπος και σκόνη συσσωρεύονται πάνω τους. Σε περίπτωση που το ύψος κατά την εγκατάσταση του καλύμματος δεν φτάσει τα 80 cm, μπορεί να παρουσιαστεί πυρκαγιά από την ανοικτή φλόγα του κλιβάνου.

Σε κάθε περίπτωση, ο απορροφητήρας του σπιτιού για λόγους ασφαλείας, πρέπει να εξασφαλίσετε καλή γείωση. Λόγω των συνεχών τάσεων ισχύος στο δίκτυο, ο κινητήρας ή η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου μπορεί να καεί. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι λόγω της θέρμανσης μπορεί να συμβεί αυθόρμητη ενεργοποίηση του εξοπλισμού εξάτμισης. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να αποφασίζουν για την αγορά μιας σύγχρονης κουκούλας, η οποία γίνεται μια από τις σημαντικότερες συσκευές στην κουζίνα, ανακουφίζοντας τον χώρο από δυσάρεστες οσμές και καπνούς.