Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα: Τύποι συσκευών και κανόνες σύνδεσης

Ο ανεμιστήρας είναι μία από τις ελάχιστα ορατές, αλλά εξαιρετικά σημαντικές συσκευές που βοηθούν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για εργασία, ξεκούραση και μια ευχάριστη στιγμή.

Χωρίς αυτό, οι υπολογιστές, τα ψυγεία, τα κλιματιστικά και άλλος εξοπλισμός δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση διαφόρων συσκευών, χρησιμοποιήστε τον έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα.

Τύποι και χαρακτηριστικά της συσκευής

Ο ανεμιστήρας ασχολείται με την εργασία συστημάτων κλιματισμού, υπολογιστών, φορητών υπολογιστών, ψυγείων, πολλών άλλων γραφείων και οικιακών συσκευών.

Για να ελέγχεται η ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων του, χρησιμοποιείται συχνά ένα μικρό στοιχείο, ο ρυθμιστής. Σας επιτρέπει να επεκτείνετε τη χρήση του εξοπλισμού, καθώς και να μειώσετε σημαντικά το επίπεδο θορύβου στο δωμάτιο.

Σκοπός της διάταξης ελέγχου ταχύτητας

Όταν το κλιματιστικό ή ο ανεμιστήρας λειτουργεί συνεχώς στη λειτουργία μέγιστης ισχύος που παρέχεται από τον κατασκευαστή, αυτό επηρεάζει δυσμενώς τη διάρκεια ζωής του. Τα μεμονωμένα μέρη απλά δεν μπορούν να αντέξουν έναν τέτοιο ρυθμό και γρήγορα να σπάσουν. Ως εκ τούτου, είναι συχνά πιθανό να πληρούνται συστάσεις για να δημιουργηθεί ένα απόθεμα εξουσίας κατά την επιλογή διαφορετικών τύπων εξοπλισμού, έτσι ώστε να μην λειτουργεί στο όριο.

Επίσης, συχνά σε ψυκτικές μονάδες, υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό, ορισμένα στοιχεία υπερθερμαίνονται κατά τη λειτουργία. Για να διασφαλιστεί ότι δεν τήκονται, ο κατασκευαστής έχει φροντίσει για την ψύξη τους μέσω ανεμιστήρων που λειτουργούν.

Αλλά όχι όλες οι εργασίες που εκτελούνται απαιτούν τη μέγιστη ταχύτητα της κίνησης ανεμιστήρα / ψυγείου. Με την εργασία γραφείου ενός υπολογιστή ή τη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας σε ένα σύστημα ψύξης, το φορτίο είναι πολύ μικρότερο από ό, τι όταν εκτελείτε σύνθετους μαθηματικούς υπολογισμούς ή κατάψυξη, αντίστοιχα. Ένας ανεμιστήρας που δεν διαθέτει ρυθμιστή θα περιστρέφεται με την ίδια ταχύτητα.

Η συσσώρευση μεγάλου αριθμού ισχυρή τεχνολογία, που λειτουργούν στο ίδιο δωμάτιο, είναι ικανή να δημιουργήσει ένα επίπεδο θορύβου 50 ντεσιμπέλ και άνω σε βάρος των δύο ανεμιστήρες λειτουργεί σε μέγιστη ταχύτητα.

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, είναι δύσκολο για ένα άτομο να εργαστεί, γρήγορα γίνεται κουρασμένος. Ως εκ τούτου, συνιστάται να χρησιμοποιείτε συσκευές που μπορούν να μειώσουν το επίπεδο θορύβου του ανεμιστήρα όχι μόνο στις αίθουσες παραγωγής αλλά και στις εγκαταστάσεις γραφείων.

Εκτός από την υπερθέρμανση των μεμονωμένων εξαρτημάτων και τη μείωση του θορύβου, οι ρυθμιστές καθιστούν δυνατή την ορθολογική χρήση της τεχνικής, μειώνοντας και αυξάνοντας την ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων του εξοπλισμού εάν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, σε συστήματα ελέγχου του κλίματος που χρησιμοποιούνται σε πολλούς δημόσιους χώρους και βιομηχανικούς χώρους.

Μία από τις σημαντικές λεπτομέρειες των έξυπνων συσκευών εξαερισμού οροφής είναι οι ρυθμιστές ταχύτητας. Η δουλειά τους παρέχεται από τους δείκτες αισθητήρων θερμοκρασίας, υγρασίας και πίεσης. Οι ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται για να αναμειγνύουν αέρα σε ένα γυμναστήριο, αίθουσα παραγωγής ή δωμάτιο γραφείου συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας που καταναλώνεται για τη θέρμανση

Αυτό οφείλεται στην ομοιόμορφη κατανομή του θερμού αέρα που κυκλοφορεί στο δωμάτιο. Οι ανεμιστήρες ανεβάζουν τα επάνω θερμά στρώματα προς τα κάτω, τα ανακατεύουν με ψυχρότερα πυθμένα. Μετά από όλα, για την άνεση ενός ατόμου είναι σημαντικό ότι ο πυθμένας του δωματίου, και όχι κάτω από το ανώτατο όριο, ήταν ζεστό. Οι ρυθμιστές σε τέτοια συστήματα παρακολουθούν την ταχύτητα περιστροφής, επιβραδύνοντας και επιταχύνοντας την ταχύτητα των λεπίδων.

Οι κύριοι τύποι ρυθμιστών

Οι ελεγκτές ταχύτητας του ανεμιστήρα απαιτούνται. Η αγορά είναι γεμάτη από διάφορες προσφορές και ένας συνηθισμένος χρήστης που δεν είναι εξοικειωμένος με τα χαρακτηριστικά των συσκευών μπορεί εύκολα να χαθεί μεταξύ των διαφόρων προσφορών.

Οι ρυθμιστικές αρχές διαφέρουν ως προς την αρχή της δράσης. Κατανομή αυτών των τύπων συσκευών:

 • θυρίστορ.
 • τριακ.
 • συχνότητα ·
 • μετασχηματιστή.

Ο πρώτος τύπος συσκευές για την προσαρμογή της ταχύτητας των μονοφασικών συσκευών που προστατεύονται από υπερθέρμανση. Η μεταβολή της ταχύτητας συμβαίνει λόγω της επίδρασης του ρυθμιστή στην ισχύ της εφαρμοζόμενης τάσης.

Ο δεύτερος τύπος είναι ένα είδος συσκευών θυρίστορ. Ο ελεγκτής μπορεί ταυτόχρονα να ελέγχει συσκευές DC και AC. Χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα ομαλής μείωσης / αύξησης της ταχύτητας περιστροφής σε τάση ανεμιστήρα μέχρι 220 V.

Ο τρίτος τύπος οι συσκευές αλλάζουν τη συχνότητα της εφαρμοζόμενης τάσης. Ο κύριος στόχος είναι να επιτευχθεί τάση τροφοδοσίας στην περιοχή 0-480 V. Οι ελεγκτές χρησιμοποιούνται για τριφασικό εξοπλισμό σε συστήματα εξαερισμού δωματίων και σε ισχυρά κλιματιστικά.

Οι ελεγκτές μετασχηματιστών μπορούν να λειτουργούν με μονοφασικό και τριφασικό ρεύμα. Αλλάζουν την τάση εξόδου προσαρμόζοντας τη λειτουργία του ανεμιστήρα και προστατεύοντας τη συσκευή από υπερθέρμανση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτόματο τρόπο για να ρυθμίσει την ταχύτητα πολλών ισχυρών ανεμιστήρων, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους των αισθητήρων πίεσης, της θερμοκρασίας, της υγρασίας και άλλων.

Τις περισσότερες φορές, οι ρυθμιστές triac χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή. Είναι ταξινομημένα ως XGE. Μπορείτε να βρείτε πολλές προσφορές από διαφορετικούς κατασκευαστές - είναι συμπαγείς και αξιόπιστοι. Και το φάσμα των τιμών θα είναι επίσης πολύ ευρύ.

Οι συσκευές μετασχηματιστών είναι αρκετά ακριβές - ανάλογα με τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που μπορούν να κοστίζουν $ 700 ή περισσότερα. Αφορούν ρυθμιστές όπως το RGE και είναι σε θέση να ρυθμίζουν την ταχύτητα των ισχυρών ανεμιστήρων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.

Χαρακτηριστικά της χρήσης των συσκευών

Οι ρυθμιστές ταχύτητας ανεμιστήρων χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικό εξοπλισμό, σε κτίρια γραφείων, γυμναστήρια, καφέ και άλλους δημόσιους χώρους. Είναι επίσης συχνά δυνατό να βρεθούν τέτοιοι ελεγκτές στα συστήματα ελέγχου του κλίματος για οικιακή χρήση.

Τα συστήματα εξαερισμού που χρησιμοποιούνται σε κέντρα γυμναστικής, καθώς και τα κλιματιστικά που συμπεριλαμβάνονται σε χώρους γραφείων για θέρμανση, περιέχουν συχνότερα ρυθμιστή ταχύτητας. Και αυτό δεν είναι μια απλή φτηνή επιλογή, αλλά μια ακριβή συσκευή μετασχηματιστών ικανή να ρυθμίζει την ταχύτητα περιστροφής των ισχυρών συσκευών.

Πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα;

Η ταχύτητα ενός σύγχρονου υπολογιστή επιτυγχάνεται σε μια αρκετά υψηλή τιμή - η μονάδα τροφοδοσίας, ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών απαιτούν συχνά εντατική ψύξη. Τα εξειδικευμένα συστήματα ψύξης είναι ακριβά, επομένως ένας οικιακός υπολογιστής είναι συνήθως εξοπλισμένος με αρκετούς ανεμιστήρες και ψυγεία (καλοριφέρ με ανεμιστήρες που είναι προσαρτημένοι σε αυτά).

Το σχέδιο ενός ψυγείου υπολογιστή.

Αποδεικνύεται ένα αποτελεσματικό και φθηνό, αλλά συχνά θορυβώδες σύστημα ψύξης. Για να μειώσετε το επίπεδο θορύβου (αν διατηρείται η απόδοση), απαιτείται σύστημα ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα. Όλα τα είδη εξωτικών συστημάτων ψύξης δεν θα ληφθούν υπόψη. Είναι απαραίτητο να εξεταστούν τα πιο κοινά συστήματα ψύξης αέρα.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος όταν λειτουργούν οι ανεμιστήρες χωρίς να μειώνεται η απόδοση ψύξης, συνιστάται να τηρείτε τις ακόλουθες αρχές:

 1. Οι ανεμιστήρες μεγάλης διαμέτρου λειτουργούν πιο αποτελεσματικά από τους μικρούς.
 2. Η μέγιστη απόδοση ψύξης παρατηρείται στους ψυκτήρες με σωλήνες θερμότητας.
 3. Οι ανεμιστήρες τεσσάρων επαφών προτιμούν τους ανεμιστήρες με τρεις επαφές.

Πίνακας που συγκρίνει την ψύξη με αέρα.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους υπάρχει υπερβολικός θόρυβος του ανεμιστήρα, μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο:

 1. Κακή λίπανση των εδράνων. Απομακρύνεται με καθαρισμό και νέο γράσο.
 2. Ο κινητήρας περιστρέφεται πολύ γρήγορα. Αν είναι δυνατόν να μειωθεί αυτή η ταχύτητα διατηρώντας το επιτρεπτό επίπεδο έντασης ψύξης, τότε αυτό πρέπει να γίνει. Στη συνέχεια, εξετάζονται οι πιο οικονομικοί και οικονομικοί τρόποι ελέγχου της ταχύτητας περιστροφής.

Μέθοδοι για τον έλεγχο της ταχύτητας του ανεμιστήρα

Ο πρώτος τρόπος: ενεργοποίηση της λειτουργίας BIOS που ρυθμίζει τη λειτουργία των ανεμιστήρων

Λειτουργίες Ο έλεγχος Q-Fan, ο έξυπνος έλεγχος ανεμιστήρων κλπ. Που υποστηρίζονται από ένα τμήμα της μητρικής πλακέτας, αυξάνουν την ταχύτητα των ανεμιστήρων όταν το φορτίο αυξάνεται και μειώνεται όταν πέφτει. Είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή στη μέθοδο ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα από το παράδειγμα του ελέγχου Q-Fan. Είναι απαραίτητο να εκτελεστεί η ακολουθία των ενεργειών:

 1. Συνδεθείτε στο BIOS. Τις περισσότερες φορές για αυτό πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο "Διαγραφή" πριν φορτώσετε τον υπολογιστή. Εάν σας ζητηθεί να πατήσετε άλλο πλήκτρο αντί για "Πατήστε Del για να εισέλθετε στο πρόγραμμα εγκατάστασης" πριν πατήσετε στο κάτω μέρος της οθόνης, κάντε το.
 2. Ανοίξτε την ενότητα "Ισχύς".
 3. Μεταβείτε στη γραμμή "Παρακολούθηση υλικού".
 4. Αντικαταστήστε την τιμή "Ενεργοποιημένη" με τις λειτουργίες της μονάδας επεξεργασίας CP-Fan και το χειριστήριο Q-Fan πλαισίου στη δεξιά πλευρά της οθόνης.
 5. Στις εμφανιζόμενες γραμμές, το Προφίλ ανεμιστήρα CPU και Chassis Fan επιλέγει ένα από τα τρία επίπεδα απόδοσης: βελτιωμένο (Perfomans), σιωπηλό (Silent) και βέλτιστο (βέλτιστο).
 6. Πατήστε F10 για να αποθηκεύσετε την επιλεγμένη ρύθμιση.

Ο δεύτερος τρόπος: Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα με τη μέθοδο εναλλαγής

Εικόνα 1. Κατανομή τάσεων στις επαφές.

Για τους περισσότερους ανεμιστήρες, η ονομαστική τάση είναι 12 V. Όταν μειώνεται αυτή η τάση, ο αριθμός των στροφών ανά μονάδα χρόνου μειώνεται - ο ανεμιστήρας περιστρέφεται πιο αργά και μειώνει τον θόρυβο. Μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό, αλλάζοντας τον ανεμιστήρα σε διάφορες τιμές τάσης χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη υποδοχή Molex.

Η κατανομή των τάσεων στις επαφές αυτού του συνδετήρα φαίνεται στο Σχ. La. Αποδεικνύεται ότι τρεις διαφορετικές τιμές τάσης μπορούν να αφαιρεθούν από αυτό: 5 V, 7 V και 12 V.

Για να δώσετε αυτήν τη μέθοδο αλλαγής της ταχύτητας του ανεμιστήρα, χρειάζεστε:

 1. Αφού ανοίξετε τη θήκη ενός υπολογιστή που έχει απενεργοποιηθεί, αφαιρέστε τη φίσα ανεμιστήρα από την υποδοχή. Τα σύρματα που οδηγούν στον ανεμιστήρα της πηγή ενέργειας είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν από το διοικητικό συμβούλιο ή απλώς σνακ.
 2. Χρησιμοποιώντας μια βελόνα ή ένα ρολό, απελευθερώστε τα αντίστοιχα πόδια (το πιο συχνά ένα κόκκινο καλώδιο είναι ένα συν και ένα μαύρο είναι ένα μείον) από το συνδετήρα.
 3. Συνδέστε τα καλώδια του ανεμιστήρα στους ακροδέκτες του συνδετήρα Molex για την απαιτούμενη τάση (βλ. Σχήμα 1β).

Ο κινητήρας με ονομαστική ταχύτητα 2000 σ.α.λ. με τάση 7 V θα δώσει ένα λεπτό 1300, σε τάση 5 V - 900 στροφών. Ο κινητήρας των 3500 σ.α.λ. είναι 2200 και 1600 στροφές, αντίστοιχα.

Σχήμα 2. Διάγραμμα σύνδεσης σειράς δύο ταυτόσημων ανεμιστήρων.

Μια ειδική περίπτωση αυτής της μεθόδου είναι η διαδοχική σύνδεση δύο ταυτόσημων ανεμιστήρων με συνδετήρες τριών ακίδων. Καθένα από αυτά έχει το ήμισυ της τάσης εργασίας, και οι δύο περιστρέφονται πιο αργά και λιγότερο θόρυβο.

Το διάγραμμα αυτής της σύνδεσης φαίνεται στο Σχ. 2. Ο αριστερός σύνδεσμος ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένος στη μητρική πλακέτα ως συνήθως.

Ένας βραχυκυκλωτήρας εγκαθίσταται στον δεξιό σύνδεσμο, ο οποίος είναι στερεωμένος με μονωτική ταινία ή ταινία.

Η τρίτη μέθοδος: ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα με αλλαγή της τιμής του ρεύματος τροφοδοσίας

Για να περιορίσετε την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα, είναι δυνατό να συμπεριλαμβάνονται σταθερά μόνιμες ή μεταβλητές αντιστάσεις στο κύκλωμα της τροφοδοσίας του. Οι τελευταίες επιτρέπουν επίσης μια ομαλή αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής. Όταν επιλέγετε ένα τέτοιο σχέδιο, μην ξεχνάτε τα μειονεκτήματά του:

 1. Οι αντιστάσεις θερμαίνονται, καταναλώνουν άχρηστα ηλεκτρική ενέργεια και συμβάλλουν στη διαδικασία θέρμανσης ολόκληρης της δομής.
 2. Τα χαρακτηριστικά του ηλεκτροκινητήρα σε διαφορετικούς τρόπους μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, για κάθε ένα από αυτά, χρειάζονται αντιστάσεις με διαφορετικές παραμέτρους.
 3. Η ισχύς διανομής των αντιστάσεων πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη.

Σχήμα 3. Έλεγχος ταχύτητας ηλεκτρονικού κυκλώματος.

Είναι πιο λογικό να εφαρμόζεται ηλεκτρονικός έλεγχος ταχύτητας. Η απλή έκδοση του παρουσιάζεται στο Σχ. 3. Αυτό το κύκλωμα είναι ένας σταθεροποιητής με δυνατότητα ρύθμισης της τάσης εξόδου. Η είσοδος του τσιπ DA1 (KR142EN5A) τροφοδοτείται με τάση 12 V. Η ενισχυμένη έξοδος του τρανζίστορ VT1 σηματοδοτείται από την έξοδο του. Το επίπεδο αυτού του σήματος μπορεί να ελέγχεται από μια μεταβλητή αντίσταση R2. Ως R1 είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια αντίσταση κοπής.

Εάν το ρεύμα φορτίου δεν είναι μεγαλύτερο από 0,2 A (ένας ανεμιστήρας), το τσιπ KR142EN5A μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ψύκτρα. Με την παρουσία του, το ρεύμα εξόδου μπορεί να φθάσει σε τιμή 3 Α. Στην είσοδο του κυκλώματος είναι επιθυμητό να συμπεριληφθεί ένας κεραμικός πυκνωτής μικρής χωρητικότητας.

Τέταρτη μέθοδος: έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα με τη βοήθεια ενός reobas

Το Reobas είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που σας επιτρέπει να αλλάξετε ομαλά την τάση που εφαρμόζεται στους ανεμιστήρες.

Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα περιστροφής τους ποικίλει ομαλά. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε ένα έτοιμο reobas. Συνήθως εισάγεται στην περιοχή 5.25 ". Το μειονέκτημα είναι ίσως μόνο ένα: η συσκευή είναι δαπανηρή.

Οι συσκευές που περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα είναι πραγματικά ανακατασκευές, επιτρέποντας μόνο τον χειροκίνητο έλεγχο. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής ένας αντιστάτης, ο κινητήρας μπορεί να μην αρχίσει, επειδή η τρέχουσα τιμή κατά την εκκίνηση είναι περιορισμένη. Στην ιδανική περίπτωση, ένα πλήρες reobas θα πρέπει να παρέχει:

 1. Αδιάλειπτη εκκίνηση κινητήρων.
 2. Έλεγχος της ταχύτητας του δρομέα όχι μόνο σε χειροκίνητη αλλά και σε αυτόματη λειτουργία. Όταν η θερμοκρασία της ψυχρής συσκευής αυξάνεται, η ταχύτητα περιστροφής πρέπει να αυξηθεί και αντίστροφα.

Ένα σχετικά απλό σχέδιο που αντιστοιχεί σε αυτές τις συνθήκες φαίνεται στο Σχ. 4. Διαθέτοντας τις κατάλληλες δεξιότητες, είναι δυνατό να το κάνετε μόνοι σας.

Η αλλαγή τάσης τροφοδοσίας των ανεμιστήρων πραγματοποιείται σε παλμική λειτουργία. Η εναλλαγή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ισχυρών τρανζίστορ με φαινόμενα πεδίου, η αντίσταση των καναλιών στην ανοιχτή κατάσταση είναι κοντά στο μηδέν. Ως εκ τούτου, η εκκίνηση των κινητήρων πραγματοποιείται χωρίς δυσκολίες. Η υψηλότερη ταχύτητα δεν θα περιοριστεί.

Το προτεινόμενο σχήμα λειτουργεί ως εξής: Στην αρχική στιγμή ο ψύκτης, ο οποίος εκτελεί την ψύξη του επεξεργαστή, λειτουργεί με την ελάχιστη ταχύτητα και όταν θερμαίνεται σε κάποια μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία, μεταβαίνει στον περιοριστικό τρόπο ψύξης. Όταν η θερμοκρασία της CPU μειωθεί, το reobas μετακινεί πάλι το ψυγείο στην ελάχιστη ταχύτητα. Οι υπόλοιποι ανεμιστήρες υποστηρίζουν τη λειτουργία χειροκίνητης λειτουργίας.

Σχήμα 4. Σχέδιο προσαρμογής με τη βοήθεια ενός reobas.

Η βάση του κόμβου που διαχειρίζεται τη λειτουργία των ανεμιστήρων του υπολογιστή, του ενσωματωμένου χρονιστή DA3 και του τρανζίστορ πεδίου VT3 πεδίου. Με βάση το χρονόμετρο, συναρμολογείται γεννήτρια παλμών με ρυθμό επανάληψης 10-15 Hz. Ο τετραγωνισμός αυτών των παλμών μπορεί να αλλάξει χρησιμοποιώντας το trimmer R5, το οποίο είναι μέρος της χρονοβόρας αλυσίδας RC R5-C2. Λόγω αυτού, είναι δυνατό να αλλάξετε ομαλά την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων διατηρώντας παράλληλα το απαιτούμενο ρεύμα κατά τη στιγμή της εκκίνησης.

Ο πυκνωτής C6 εκτελεί εξομάλυνση των παλμών, έτσι ώστε οι ρότορες των κινητήρων να περιστρέφονται μαλακότερα χωρίς να προκαλούν κλικ. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι συνδεδεμένοι στην έξοδο του XP2.

Η βάση μιας παρόμοιας μονάδας ελέγχου για τον ψύκτη CPU είναι το τσιπ DA2 και το τρανζίστορ φαινομένου πεδίου VT2. Η μόνη διαφορά είναι ότι όταν ο ενισχυτής τάσης DA1 εμφανίζεται στην έξοδο, εφαρμόζεται, χάρη στις διόδους VD5 και VD6, στην τάση εξόδου του χρονομέτρου DA2. Ως αποτέλεσμα, το VT2 ανοίγει πλήρως και ο ανεμιστήρας του ψυγείου αρχίζει να περιστρέφεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Καθώς ο αισθητήρας θερμοκρασίας του επεξεργαστή χρησιμοποιεί ένα τρανζίστορ πυριτίου VT1, το οποίο είναι κολλημένο στην ψήκτρα επεξεργαστή. Ο λειτουργικός ενισχυτής DA1 λειτουργεί σε κατάσταση ενεργοποίησης. Η εναλλαγή πραγματοποιείται με ένα σήμα που λαμβάνεται από τον συλλέκτη VT1. Το σημείο μεταγωγής ρυθμίζεται από τη μεταβλητή αντίσταση R7.

VT1 μπορούν να αντικατασταθούν από τρανζίστορ λεπτής n-ρ-η που βασίζεται στο πυρίτιο που έχει μία απολαβή άνω των 100. αντικατάσταση για VT2 και VT3 μπορεί να χρησιμεύσει IRF640 ή IRF644 τρανζίστορ. Συμπυκνωτής C3 - μεμβράνη, το υπόλοιπο - ηλεκτρολυτικό. Οι δίοδοι είναι τυχόν παρορμήσεις χαμηλής ισχύος.

Η διαμόρφωση των συλλεγόμενων reobas πραγματοποιείται στην ακόλουθη σειρά:

 1. Οι ολισθητήρες των αντιστάσεων R7, R4 και R5 περιστρέφονται δεξιόστροφα μέχρι να σταματήσουν, οι ψύκτες συνδέονται στους συνδετήρες XP1 και XP2.
 2. Ο συνδετήρας XP1 τροφοδοτείται με τάση 12 V. Εάν όλα είναι εντάξει, όλοι οι ανεμιστήρες αρχίζουν να περιστρέφονται με τη μέγιστη ταχύτητα.
 3. Η αργή περιστροφή των ολισθητήρων των αντιστάσεων R4 και R5 επιλέγει μια τέτοια ταχύτητα, όταν εξαφανιστεί η φωνή και παραμένει μόνο ο ήχος του κινούμενου αέρα.
 4. Το τρανζίστορ VT1 θερμαίνεται σε περίπου 40-45 ° C, και η αντίσταση R7 περιστρέφεται προς τα αριστερά έως ότου ο κινητήρας μέχρι ο ψύκτης δεν είναι ενεργοποιημένο με τη μέγιστη ταχύτητα. Μετά από περίπου ένα λεπτό μετά το τέλος της θέρμανσης, η ταχύτητα πρέπει να πέσει στην αρχική της τιμή.

Η συναρμολογημένη και διαμορφωμένη επανασχηματιστή εγκαθίσταται στη μονάδα συστήματος, οι ψύκτες και ένας αισθητήρας θερμοκρασίας VT1 είναι συνδεδεμένοι σε αυτήν. Τουλάχιστον την πρώτη φορά μετά την εγκατάσταση, είναι επιθυμητό να παρακολουθείται περιοδικά η θερμοκρασία των κόμβων του υπολογιστή. Τα προγράμματα για αυτό (συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν) δεν αποτελούν πρόβλημα.

Ελπίζεται ότι μεταξύ των περιγραφόμενων τρόπων μείωσης του θορύβου ενός συστήματος ψύξης του υπολογιστή, κάθε χρήστης θα είναι σε θέση να βρει το πιο κατάλληλο για τον εαυτό του.

Πώς να επιλέξετε έναν έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα

Γιατί χρειάζομαι ρυθμιστή ταχύτητας ανεμιστήρα (reobas);

Δεν είναι μυστικό ότι οι συσκευές μικροεπεξεργαστών υψηλής απόδοσης θερμαίνονται κατά τη λειτουργία: όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο, τόσο ισχυρότερο. Για πολλά στοιχεία μιας σύγχρονης εγκατάστασης υπολογιστή στο "τσιπ" ενός συμβατικού καλοριφέρ δεν είναι αρκετό - απαιτεί ενεργή αφαίρεση θερμότητας. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να το εφαρμόσετε με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα (ψυγείου): κανείς δεν εκπλήσσεται από τα μπλοκ του συστήματος με συνολικό αριθμό ψυγείων 8-10 τεμ. Μερικές φορές στη μητρική πλακέτα δεν υπάρχουν αρκετοί σύνδεσμοι για τη σύνδεση πρόσθετων ανεμιστήρων και η σύνδεση γίνεται μέσω ενός διαχωριστή ισχύος ή μιας νέας σφαίρας.

Ένα μόνο ψυγείο κάνει λίγο θόρυβο και καταναλώνει μικρή ισχύ. Αλλά εάν υπάρχουν δώδεκα από αυτές στην περίπτωση, ο θόρυβος γίνεται άβολα και η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξάνεται σε πολύ αισθητές τιμές.

Τις περισσότερες φορές, η ανάγκη αλλαγής της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων οφείλεται ακριβώς στο υπερβολικό θόρυβο της μονάδας συστήματος. Εάν η απόδοση ψύξης της μονάδας συστήματος είναι αρκετά υψηλή και δεν υπάρχει υπερθέρμανση οποιουδήποτε στοιχείου υπολογιστή ακόμα και στα υψηλότερα φορτία, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής ορισμένων ανεμιστήρων.

Αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι η μόνη. Οι περισσότερες σύγχρονες μητρικές είναι σε θέση να ρυθμίσουν την ταχύτητα περιστροφής των συνδεδεμένων ανεμιστήρων. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε λογισμικό - η απαραίτητη λειτουργία είναι ενσωματωμένη στο BIOS.

Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα, βεβαιωθείτε πρώτα ότι η λειτουργία αυτή είναι ενεργοποιημένη: Η παράμετρος Έλεγχος ανεμιστήρα Q (ή ρύθμιση ταχύτητας ανεμιστήρα) πρέπει να είναι ενεργοποιημένη. Σε αυτή την περίπτωση, οι παράμετροι για την τελειοποίηση του ανεμιστήρα γίνονται διαθέσιμες - σε ορισμένα BIOS υπάρχουν πολλά, σε άλλα λιγότερο. Συνήθως ο απλούστερος τρόπος για τη μείωση του θορύβου (ή, αντιστρόφως, για τη βελτίωση της ψύξης) είναι η αλλαγή προφίλ (προφίλ Q-Fan). Για να μειώσετε το θόρυβο, εγκαταστήστε το σε Silent, για να αυξήσετε την απόδοση ψύξης - στην απόδοση ή το Turbo.

Αφού αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις και επανεκκινήσετε το σύστημα, βεβαιωθείτε ότι ο διαμορφωμένος ψύκτης περιστρέφεται και ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση του συστήματος, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψετε τις παλιές ρυθμίσεις του BIOS.

Εάν ούτε ο ανεμιστήρας ταχύτητας ούτε άλλα παρόμοια προγράμματα "είδαν" τους ανεμιστήρες, ή αν οι ανεμιστήρες δεν είναι συνδεδεμένοι στη μητρική πλακέτα καθόλου - τότε θα χρειαστείτε μια νέα μπάλα για να ρυθμίσετε την ταχύτητά τους.

Χαρακτηριστικά των ρυθμιστών ταχύτητας των ανεμιστήρων.

Τύπος διαχείρισης η ταχύτητα περιστροφής μπορεί να είναι χειροκίνητη ή αυτόματη.

Πότε χειροκίνητο έλεγχο Η ταχύτητα περιστροφής ρυθμίζεται χειροκίνητα από τον χειριστή - χρησιμοποιώντας τα κουμπιά, το περιστροφικό κουμπί ή την οθόνη αφής. Παρά την απλότητα αυτής της μεθόδου ελέγχου, θα είναι βολική μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν απαιτείται να αλλάζει η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων ενώ ο υπολογιστής λειτουργεί. Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων της γάστρας, αυτή η μέθοδος θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά για να ελέγξετε την ταχύτητα περιστροφής του ψύκτη της CPU, δεν υπάρχει πλέον.

Αυτόματη ο τύπος ελέγχου που αλλάζει αυτόματα την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου, ανάλογα με τον αισθητήρα θερμοκρασίας, είναι πολύ πιο βολικό να λειτουργεί και παρέχει καλύτερες συνθήκες λειτουργίας για τον εξοπλισμό. Για να ελέγξετε τους ψύκτες των στοιχείων, τα οποία αλλάζουν έντονα τη θερμοκρασία ανάλογα με το φορτίο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον αυτόματο τύπο ελέγχου.
Ο αριθμός των συνδεδεμένων ανεμιστήρων καθορίζει ποιο μέγιστος αριθμός ανεμιστήρων μπορεί να συνδεθεί στο reobas. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι καθώς ο αριθμός των συνδεδεμένων ανεμιστήρων αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ισχύ που καταναλώνεται από τη συσκευή. η τροφοδοσία του υπολογιστή πρέπει να έχει επαρκές εφεδρικό φορτίο.

υποδοχή τροφοδοσίας ελέγχου του ανεμιστήρα του υπολογιστή μπορεί να είναι 3-pin (σε αυτή την περίπτωση ο ελεγκτής ταχύτητας είναι συνδεδεμένος με μία από τις διαθέσιμες υποδοχές μητρική πλακέτα 3-pin) 4-pin Molex (ισχύς λαμβάνεται από μία από τις επαφές τροφοδοσίας), και SATA (ισχύς που λαμβάνεται από την υποδοχή μητρική πλακέτα SATA ).

Σχέδια σύνδεσης και επιλογή του ελεγκτή ταχύτητας ανεμιστήρα: μια επισκόπηση των καλύτερων μοντέλων και το κόστος τους

Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε πολλές οικιακές συσκευές. Για να διασφαλιστεί ότι η μονάδα θα διαρκέσει πολύ, θα χρησιμοποιηθεί ρυθμιστής ταχύτητας ανεμιστήρα. Βοηθά στην επίτευξη της επιθυμητής ταχύτητας περιστροφής των λεπίδων. Αυτή η μέθοδος μειώνει το θόρυβο της συσκευής και παρατείνει τη διάρκεια ζωής της.

Τι είναι οι ελεγκτές ταχύτητας ανεμιστήρα;

Ο ρυθμιστής ταχύτητας (ονομάζεται επίσης ελεγκτής) συμβάλλει στη μείωση της ταχύτητας όταν είναι απαραίτητο ή στην αύξηση του. Ουσιαστικά αλλάζει την τάση που εφαρμόζεται στη συσκευή. Αυτή η συσκευή μικρού μεγέθους συνδέεται με τον εξοπλισμό σύμφωνα με ένα ειδικό σχέδιο.

Τι είναι απαραίτητο;

Αν ο ανεμιστήρας λειτουργεί συνεχώς στη μέγιστη ισχύ, αυτό μειώνει τη διάρκεια ζωής του. Η συσκευή φθείρεται γρήγορα και σπάει.

Λειτουργίες του ρυθμιστή ταχύτητας:

 • μείωση μηχανισμών φθοράς,
 • μείωση θορύβου,
 • εξοικονόμηση ενέργειας.

Πώς λειτουργεί: η αρχή λειτουργίας και η συσκευή

Η αρχή του ρυθμιστή ταχύτητας είναι η αλλαγή της τάσης και της ταχύτητας του κινητήρα. Αυτό επηρεάζει την ανταλλαγή αέρα και αλλάζει την ισχύ της ροής αέρα.

Για τον έλεγχο της ταχύτητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μέθοδοι:

 1. Αλλαγή της τάσης που εφαρμόζεται στην περιέλιξη.
 2. Αλλαγή της συχνότητας του ρεύματος.

Η δεύτερη μέθοδος δεν χρησιμοποιείται σχεδόν, καθώς οι κινήσεις συχνοτήτων είναι πολύ ακριβές, πολλές φορές μεγαλύτερες από τον ίδιο τον ανεμιστήρα και δεν είναι πάντα σκόπιμο να τις αποκτήσετε. Βασικά, εφαρμόζεται η πρώτη μέθοδος.

Είδη ρυθμίσεων στροφών

Με την αρχή της ρύθμισης της ταχύτητας, υπάρχουν διάφοροι τύποι ρυθμιστών:

 • μετασχηματιστή,
 • θυρίστορ,
 • τριακ,
 • συχνότητα,
 • ηλεκτρονικά.

Το triac είναι ο πιο συνηθισμένος ρυθμιστής, δεν μπορεί να καλύψει ούτε μία, αλλά αρκετές μηχανές. Το κυριότερο είναι ότι το ρεύμα δεν υπερβαίνει την οριακή τιμή.

Τα μοντέλα συχνότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή από 0 έως 480 V, χρησιμοποιούνται για τριφασικούς κινητήρες ανεμιστήρων μέχρι 75 kW.

Οι ρυθμιστές μετασχηματιστών χρησιμοποιούνται για ισχυρότερους ανεμιστήρες. Είναι μονοφασικοί ή τριφασικοί, μπορούν να μειώσουν ομαλά την ταχύτητα περιστροφής, να ελέγχουν αρκετούς ανεμιστήρες.

Σχέδια σύνδεσης για ελεγκτές ταχύτητας ανεμιστήρα

Εξετάστε τα σχέδια σύνδεσης διαφόρων ελεγκτών.

Το πιο συνηθισμένο όργανο είναι ένας ελεγκτής triac ή θυρίστορ. Μπορείτε να το συνδέσετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας το διάγραμμα. Κάθε ένα από τα θυρίστορ μειώνει την τάση. Η ρύθμιση γίνεται με τη μονάδα ελέγχου. Η ισχύς της συσκευής είναι περιορισμένη, δεν αντέχει την υψηλή τάση.

 • Ο κινητήρας του ανεμιστήρα πρέπει να προστατεύεται από υπερθέρμανση.
 • Οι ρυθμιστές από συσκευές φωτισμού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ρυθμιστές.

Ο ελεγκτής μετασχηματιστή έχει την ακόλουθη αρχή λειτουργίας:

Στην είσοδο, η τάση τροφοδοσίας είναι 220 V. Η περιέλιξη έχει διάφορους κλάδους, στους οποίους συνδέεται το φορτίο και στη συνέχεια μειώνεται η τάση. Όταν μειώνεται η τάση, μειώνεται η κατανάλωση ηλεκτρισμού. Με τη βοήθεια του διακόπτη, ο κινητήρας συνδέεται στο δεξιό μέρος της περιέλιξης και στη συνέχεια αλλάζει η τάση.

Ο μετασχηματιστής με ηλεκτρονικό έλεγχο λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Έχει ένα κύκλωμα τρανζίστορ και, ρυθμίζοντας τους παλμούς, μπορεί να αλλάξει ομαλά την τάση. Όσο πιο σύντομες είναι οι παρορμήσεις και όσο μεγαλύτερη είναι η παύση μεταξύ τους, τόσο λιγότερη ένταση.

Ενισχυτής ελεγκτή μετασχηματιστή

Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί μετασχηματιστή. Αυτός είναι ένας συνηθισμένος μετασχηματιστής, έχει μόνο μία περιέλιξη και μερικές από τις στροφές έχουν στροφές.

Ο ελεγκτής ελέγχεται από μια βαθμιαία μεταβολή της τάσης. Σε χαμηλές ταχύτητες, η στάθμη θορύβου μειώνεται.

Συνήθως χρησιμοποιούνται πέντε επίπεδα τάσης, δηλαδή ο ανεμιστήρας θα έχει πέντε ταχύτητες περιστροφής. Αυτός ο ρυθμιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τους ανεμιστήρες αντιστροφής όσο και για πολλές συσκευές την ίδια στιγμή. Η μέγιστη ισχύς του ανεμιστήρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80 W.

Αυτομετασχηματιστής με ηλεκτρονικό έλεγχο

Αυτά τα μοντέλα είναι από τα πιο αξιόπιστα και ισχυρά. Για την τιμή αυτή είναι η πιο ακριβή συσκευή. Έχει μικρές συνολικές διαστάσεις και βάρος.

Ένας τέτοιος ελεγκτής λειτουργεί με βάση την αρχή της διαμόρφωσης πλάτους παλμού. Οι αλλαγές στους παλμούς και στις παύσεις μεταξύ τους δίνουν μια αλλαγή στην τάση και, κατά συνέπεια, την ταχύτητα του ανεμιστήρα.

Η συσκευή έχει μειωμένο επίπεδο θορύβου, η ταχύτητα περιστροφής μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί σταδιακά, ανάλογα με τη μείωση ή την αύξηση της τάσης.

Θυρίστορ και ελεγκτές triac

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες συσκευές για τη ρύθμιση της περιστροφής των ανεμιστήρων. Χρησιμοποιούνται για μονοφασικούς ανεμιστήρες AC. Ο ελεγκτής θυρίστορ αλλάζει την ταχύτητα περιστροφής σε μεγαλύτερη ή μικρότερη πλευρά, ανάλογα με την αλλαγή τάσης. Μπορεί να εγκατασταθεί σε συσκευές όπου υπάρχει προστασία από υπερθέρμανση.

Το τριακ είναι ένα είδος θυρίστορ. Χρησιμοποιεί ένα τριακ, το οποίο ισούται με δύο παράλληλα συνδεδεμένα θυρίστορ. Τα όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τροφοδοσία AC και DC. Η ταχύτητα ρύθμισης είναι από την ελάχιστη απαιτούμενη τάση στα 220 V.

Έχουν ένα μικρό μέγεθος και ομαλή ταχύτητα διακόπτη, έχουν απλό σχεδιασμό. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν αυξημένο θόρυβο και σύντομη ζωή.

Κατασκευαστές και δημοφιλή μοντέλα: οι καλύτερες αξιολογήσεις και οι τιμές

Μετασχηματιστής και αυτομετασχηματιστής

 1. ELICENT RVS / R 3V-0,5Α

Ρυθμιστής πέντε βαθμών υψηλού βαθμού αξιοπιστίας. Κατασκευασμένο από υλικά υψηλής ποιότητας. Η τάση ποικίλει σταδιακά, γεγονός που καθιστά δυνατή την αλλαγή της ταχύτητας και την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η μέγιστη ισχύς - 300 W, βάρος - 1,5 kg, ο κατασκευαστής - Ιταλία. Η τιμή είναι 2800 ρούβλια.

Ρυθμιστής αναστροφής πέντε βημάτων. Εκτελείται με τις νεώτερες τεχνολογίες από υλικά υψηλής ποιότητας. Διακρίνεται για την αξιοπιστία και την αντοχή του. Χρησιμοποιώντας αυτή τη συσκευή, μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ισχύ της, η οποία επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Η μέγιστη ισχύς - 300 W, βάρος - 1,5 kg, τάση - μέχρι 230 V. Η τιμή είναι 2800 ρούβλια.

 • Westinghouse RWC-14-βήμα

  Ο μη αναστρέψιμος γενικός περιστροφικός ελεγκτής έχει τις ακόλουθες λειτουργίες: ενεργοποίηση / απενεργοποίηση ανεμιστήρα, τέσσερις δυνατές λειτουργίες ταχύτητας. Κατάλληλο για όλα τα μοντέλα των οπαδών της Westinghouse. Κατασκευασμένο από πλαστικό, εγγύηση κατασκευαστή - 2 χρόνια. Η τιμή είναι 2150 ρούβλια.

  Ο ρυθμιστής 5 βημάτων του μετασχηματιστή μπορεί να λειτουργεί σε μέγιστη τάση μέχρι 230 V, το ρεύμα λειτουργίας - 2Α. Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής περιλαμβάνουν την παρουσία μιας ενσωματωμένης λυχνίας συναγερμού, καθώς και τη δυνατότητα αυτόματης ενεργοποίησης της συσκευής μετά από βλάβη δικτύου. Βάρος - 2,2 kg, ο κατασκευαστής - Γερμανία. Η τιμή είναι 6100 ρούβλια.

  Αυτό το μοντέλο χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση και αξιοπιστία. Κατασκευασμένο από λευκό ανθεκτικό πλαστικό. Η ρύθμιση πραγματοποιείται από το κουμπί ελέγχου από την ελάχιστη έως τη μέγιστη τιμή. Η μέγιστη τάση είναι 230 V, το ονομαστικό ρεύμα είναι 1,8 A. Η υπερφόρτιση προστατεύεται με ασφάλεια. Η τιμή είναι 1800 ρούβλια.

 • Thyristor και Triac

  1. CPM2, 2Α

  Ο ελεγκτής ταχύτητας ελέγχου triac έχει σχεδιαστεί για να αλλάζει ομαλά την ταχύτητα των μονοφασικών ασύγχρονων κινητήρων. Η ρύθμιση είναι δυνατή από την ελάχιστη τιμή τάσης στην οποία ο ανεμιστήρας αρχίζει να περιστρέφεται, μέχρι 220 V. Διαθέτει ασφάλεια προστασίας από υπερφόρτωση. Για να μειωθεί ο θόρυβος από τον κινητήρα, είναι εγκατεστημένος ένας πυκνωτής εξομάλυνσης. Η τιμή είναι 3943 ρούβλια.

  Ο μονοφασικός ρυθμιστής ταχύτητας θυρίστορ έχει σχεδιαστεί για την ομαλή μετάβαση της ταχύτητας του ανεμιστήρα με ενσωματωμένη θερμική προστασία. Κατασκευασμένο από πλαστικό ABS ABS, ανθεκτικό στις υπεριώδεις ακτίνες. Κατασκευαστής - Δανία. Η τάση μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 230 V. Η ρύθμιση γίνεται χειροκίνητα. Η τιμή είναι 2061 ρούβλια.

  Systemair MTY REE 1

  Αυτή η μονάδα έχει σχεδιαστεί για χειροκίνητο έλεγχο της ταχύτητας του ανεμιστήρα και της ροής αέρα, για κινητήρες με σταθερή ισχύ. Το πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι η δυνατότητα τόσο ανοικτής όσο και κρυφής εγκατάστασης. Έχει προστασία κατά της εκτόξευσης και μπορεί να εγκατασταθεί, για παράδειγμα, στο μπάνιο. Μπορούν να συνδεθούν διάφορα όργανα, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ρεύμα δεν υπερβαίνει την ονομαστική τιμή. Βάρος - 0,25 kg. Ισχύς - έως 230 V. Η τιμή είναι 2858 ρούβλια.

 • ELICENT R-10 BUILT-IN-1A

  Μονοφασικός ρυθμιστής ταχύτητας θυρίστορ του Ιταλού κατασκευαστή. Σχεδιασμένο για ομαλό έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα. Κατασκευασμένο από υλικά υψηλής ποιότητας. Αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής - η δυνατότητα εξωτερικής και ενσωματωμένης εγκατάστασης, ένα ειδικό προστατευτικό κάλυμμα, υπάρχει ένας συμπυκνωτής λεπτού συντονισμού για τον έλεγχο του ανεμιστήρα με την ελάχιστη ταχύτητα. Η τάση είναι 230 V. Η τιμή είναι 1600 ρούβλια.

 • Ποιος κατασκευαστής και ποιος τύπος είναι καλύτερο να επιλέξει: TOP-3

  Από τα παραπάνω μοντέλα, μπορείτε να αναγνωρίσετε μερικούς ότι έχουν κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

  1. R-Ε-2G 230Β, 2Α. Πρότυπο ρυθμιστή μετασχηματιστών που παράγεται στη Γερμανία. Το υψηλό κόστος (από 6100 ρούβλια) δικαιολογείται από ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες συσκευές. Η συσκευή διαθέτει μια λυχνία συναγερμού που δηλώνει ότι είναι ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη. Μπορείτε να συνδέσετε έναν ή περισσότερους ανεμιστήρες στον έλεγχο. Ενεργοποιείται αυτόματα όταν αποσυνδεθεί το δίκτυο.
  2. Systemair MTY REE 1. Ενδιαφέρον για το ότι έχει τη δυνατότητα γενικής τοποθέτησης: τόσο εξωτερική όσο και εσωτερική. Επίσης σε αυτό το μοντέλο παρέχεται προστασία από τις πιτσιλιές και μπορεί να εγκατασταθεί στο μπάνιο. Το κόστος είναι 2858 ρούβλια, η χώρα παραγωγής είναι η Σουηδία.
  3. ELICENT R-10 BUILT-IN-1A Αυτός ο ελεγκτής έχει πολλές πρόσθετες λειτουργίες και χαμηλή τιμή (1600 ρούβλια). Ο Ιταλός κατασκευαστής έχει προβλέψει τη δυνατότητα εξωτερικής και ενσωματωμένης εγκατάστασης, την παρουσία προστατευτικού καλύμματος. Διαθέτει ειδικό συμπυκνωτή για τον έλεγχο του ανεμιστήρα με την ελάχιστη ταχύτητα.

  Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια συσκευή;

  Κατά την επιλογή μιας συσκευής, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά. Είναι επιτακτικό ότι ο τύπος αυτός ταιριάζει στον ανεμιστήρα σας. Υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

  • Ορισμένοι ελεγκτές έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης πολλών οπαδών.
  • Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν πρόσθετες λειτουργίες.
  • Αν ο κινητήρας ανεμιστήρα 220 V είναι θερμικώς προστατευμένος, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας ελεγκτής θυρίστορ.
  • Αγοράζοντας έναν ρυθμιστή, δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, συγκρίνετε με άλλα μοντέλα.
  • Αξιολογήστε το μέγεθος του ελεγκτή, το κόστος του, τον τρόπο εγκατάστασης.

  Τρία καλύτερα μοντέλα

  1. Systemair REE. Ο μονοφασικός ρυθμιστής θυρίστορ του σουηδού κατασκευαστή είναι πολύ δημοφιλής. Επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για διάφορους ανεμιστήρες αν η συνολική τάση δεν υπερβαίνει την ονομαστική τιμή. Η συσκευή διακρίνεται από την ποιότητα και την αξιοπιστία της, μπορεί να εγκατασταθεί τόσο στην επιφάνεια όσο και στο φλος. Το κόστος είναι 4120 ρούβλια.

 • VENTS PC -1-300. Απλή, αξιόπιστη συσκευή. Χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση και ακριβή έλεγχο. Κατασκευασμένο από πλαστικό υψηλής ποιότητας. Για την προστασία από υπερφόρτωση, ο ελεγκτής διαθέτει μια ενσωματωμένη ασφάλεια. Το χαμηλό κόστος είναι επίσης ένα από τα πλεονεκτήματα του μοντέλου. Η τιμή είναι 1500 ρούβλια.

 • RVS-1. Ο ελεγκτής έχει σχεδιαστεί για να αλλάζει ομαλά την ταχύτητα περιστροφής των αξόνων και των ανεμιστήρων καναλιών. Πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής είναι χαμηλή τιμή, απλή συσκευή, μεγάλη διάρκεια ζωής. Η ταχύτητα ρυθμίζεται χειροκίνητα. Η τιμή είναι 1800 ρούβλια.
 • Κόστος

  Το κόστος του ρυθμιστή ταχύτητας του ανεμιστήρα θα εξαρτηθεί από τις παραμέτρους του, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τη διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών και επίσης τη χώρα κατασκευής.

  Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα

  Ένας υπολογιστής διακομιστή ήρθε σε μένα με την ευκαιρία, που εργάζονται άψογα για πολλά χρόνια για τον προορισμό του. Η συσκευή εξακολουθεί να είναι αρκετά "στο επίπεδο" - Intel Xeon 3050; 2.1 GHz. 2 πυρήνες. 5 GB μνήμης RAM. Η κάρτα γραφικών, ωστόσο, είναι μάλλον αδύναμη, αλλά δεν παίζω παιχνίδια, επομένως δεν είναι κρίσιμη. Αποφάσισα να το προσαρμόσω για ερασιτεχνικούς σκοπούς - περιοδικό υλικού, ψηφιακή επικοινωνία... Ο παλιός υπολογιστής που χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα για τους σκοπούς αυτούς πέθανε τελικά και αμετάκλητα.

  Όλα είναι καλά, αλλά λόγω του μικρού ύψους της θήκης (μόνο 4,5 εκ.) Έχει μικρούς, αλλά πολύ υψηλής ταχύτητας ανεμιστήρες, μέχρι και 7 κομμάτια. Και ζουν σαν αεροπλάνο κατά την απογείωση. Αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται οι μέγιστες επιδόσεις του υπολογιστή, το φορτίο στον επεξεργαστή και οι απαιτήσεις αξιοπιστίας που έχω είναι πολύ λιγότερες από ό, τι στο διακομιστή. Δηλαδή. Μπορείτε να μειώσετε ελαφρώς την ένταση ψύξης μειώνοντας την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων. Κατά συνέπεια, ο θόρυβος θα μειωθεί.

  Έπρεπε να αναζητήσω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ελέγχου της ταχύτητας των οπαδών στους υπολογιστές. Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το θέμα στο Διαδίκτυο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις επαναλαμβάνονται, περιέχουν ανακρίβειες και μερικές φορές ακόμη και προφανή σφάλματα. Ήταν απαραίτητο, ως συνήθως, να προσεγγίζουμε δημιουργικά το πρόβλημα. Και πώς μπορείτε να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα.

  Ο πιο προφανής και εύκολος τρόπος είναι να μειώσετε την ταχύτητα μέσω των ρυθμίσεων του BIOS. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στο «BIOS εγκατάστασης», για να βρουν εκεί μια παράμετρο «CPU Fan Προφίλ», «CPU Fan ελέγχου» ή κάτι τέτοιο, και ορίστε την κατάλληλη τιμή για αυτό, για παράδειγμα, «Σιωπηλή». Εάν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε αυτή η σελίδα δεν μπορεί να διαβαστεί.

  Λοιπόν και τι να κάνει, αν στο BIOS, όπως στην περίπτωσή μου, κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει; Καταλαβαίνουμε περαιτέρω. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για την ρύθμιση της ταχύτητας των ανεμιστήρων, για παράδειγμα, "ανεμιστήρας ταχύτητας". Οι συνδέσεις με αυτά τα προγράμματα δεν είναι δύσκολο να βρεθούν στο Διαδίκτυο. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα προγράμματα είναι άχρηστα, επειδή εργασία μέσω του BIOS. Εάν το BIOS δεν έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει την ταχύτητα, τότε το πρόγραμμα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε πρόσθετο πρόγραμμα. Είναι απίθανο να σκεφτείτε πάντα μια τέτοια παράμετρο όπως την ταχύτητα του ανεμιστήρα και να το ρυθμίσετε γρήγορα.

  Αν δεν γίνει τίποτα προγραμματιστικά, θα πρέπει να λύσετε το πρόβλημα του υλικού. Υπάρχουν τρεις επιλογές για τη σύνδεση των ανεμιστήρων: κυκλώματα δύο, τριών και τεσσάρων καλωδίων.

  Το απλούστερο κύκλωμα δύο συρμάτων. Ο κινητήρας συνδέεται απλά μεταξύ του κοινού καλωδίου και του διαύλου +12 volt. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να μειώσετε την τάση σε αυτήν συνδέοντάς την μεταξύ +5 και +12 βολτ, δηλ. δίνοντας έναν ανεμιστήρα +7 βολτ. Πώς να το κάνετε αυτό είναι σαφές από το σχήμα.

  Προτού βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια από το ψυγείο είναι συνδεδεμένα με +12 V και "γείωση". Μπορείτε να το κάνετε αυτό με ένα πολύμετρο. Εάν υπάρχει ρυθμιστής στο κύκλωμα κινητήρα, όπως συμβαίνει συχνά με τροφοδοτικά, αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Για σύνδεση τριών ή τεσσάρων καλωδίων, αυτή η μέθοδος ΔΕΝ είναι κατάλληλη. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα λειτουργήσει.

  Ο επόμενος τρόπος για να μειώσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι να ενεργοποιήσετε την πρόσθετη αντίσταση στο κύκλωμα ισχύος. Η μέθοδος είναι απλή, κατάλληλη για δύο και, με κάποιες επιφυλάξεις, για ένα σχέδιο τριών καλωδίων σύνδεσης. Η ισχύς της αντιστάσεως είναι τουλάχιστον 1 και κατά προτίμηση 2 watts. Η ονομαστική τιμή επιλέγεται σύμφωνα με την επιθυμητή μείωση ταχύτητας εντός των ορίων των 10... 50 Ohm. Είναι πολύ βολικό να φτιάξετε έναν προσαρμογέα και να τον συνδέσετε μεταξύ του ανεμιστήρα και του πίνακα. Αν είστε τεμπέληδες, αυτοί οι προσαρμογείς μπορούν να αγοραστούν στο Aliexpress.

  Με ένα σχέδιο τριών καλωδίων σύνδεσης, υπάρχει η πιθανότητα ότι μετά την πτώση τάσης στον ηλεκτροκινητήρα ως αποτέλεσμα της σύνδεσης μιας πρόσθετης αντίστασης, το ενσωματωμένο στροφόμετρο θα σταματήσει να λειτουργεί. Συνεπώς, οι στροφές θα εμφανιστούν λανθασμένα στο σύστημα ή δεν θα εμφανιστούν καθόλου. Όλα εξαρτώνται από το εμπορικό σήμα του ανεμιστήρα και μπορείτε να το δοκιμάσετε μόνο πειραματικά. Στην περίπτωση σύνδεσης τεσσάρων καλωδίων ενός ψυγείου, δεν είναι δυνατή η μοναδική τοποθέτηση πρόσθετου αντιστάτη στο κύκλωμα ισχύος του κινητήρα.

  Στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε σχέδια διαφόρων ρυθμιστών παλμών για ψύκτες τριών συρμάτων, οι οποίοι φαίνεται να τους μετατρέπουν σε ψυκτικούς συλλέκτες τεσσάρων συρμάτων. Δεν συνιστώ να επαναλάβω αυτά τα σχέδια, εδώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Ο ταχομετρητής που είναι ενσωματωμένος στον ανεμιστήρα θα τροφοδοτείται από τάση παλμού και δεν θα λειτουργήσει.

  Στην περίπτωσή μου, δύο από τον ψύκτη στην παροχή ρεύματος συνδέθηκαν σε ένα κύκλωμα δύο καλωδίων, να μειώσει την ταχύτητα περιστροφής τους σε μία αποδεκτή τιμή Διαχείριση μεταγωγής πρόσθετες αντιστάσεις 20 ohms. Πέντε από τις υπόλοιπες ψυκτών συνδέονται μέσω τεσσάρων καλωδίων, για τις οποίες η μέθοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη λόγω κακής λειτουργίας του ταχύμετρου και, κατά συνέπεια, την εμφάνιση ενός σφάλματος του συστήματος.

  Μια σπάνια περίπτωση - οι ψύκτες συνδέονται σε ένα κύκλωμα τεσσάρων καλωδίων, η μητρική πλακέτα υποστηρίζει τη ρύθμιση της ταχύτητάς τους και δεν υπάρχουν ρυθμίσεις στο BIOS και το πρόγραμμα Fan Speed ​​δεν λειτουργεί. Ένας πολιτισμένος άνθρωπος είναι απίθανο να είναι σε θέση να κάνει τίποτα σε αυτή την κατάσταση, αλλά εμείς στη Ρωσία είμαστε συνηθισμένοι να επιλύουμε ασυναγώνιστα καθήκοντα.

  Η ταχύτητα του ανεμιστήρα ελέγχεται από τη μέθοδο PWM. Όσο υψηλότερος είναι ο κύκλος λειτουργίας (διάρκεια) των παλμών στην 4η επαφή του συνδετήρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του ανεμιστήρα. Η συχνότητα των παλμών είναι συνήθως περίπου 25 kHz, το πλάτος είναι 3,3 V. Στην περιοριστική περίπτωση, όταν το 4ο καλώδιο έχει σταθερή τάση 3,3 V, η ταχύτητα είναι μέγιστη.

  Έτσι, το πρόβλημα μειώνεται σε μείωση του πλάτους παλμών των παλμών PWM. Μεταξύ του ψυγείου και της μητρικής πλακέτας συμπεριλαμβάνουμε αυτό το κύκλωμα.

  Η τάση τροφοδοσίας 3.3 V μπορεί να ληφθεί από την τροφοδοσία, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι ευκολότερο και πιο βολικό να εγκαταστήσετε ένα ξεχωριστό σταθεροποιητή παρά να τραβήξετε ένα πρόσθετο καλώδιο από τον συνδετήρα του υπολογιστή. Η αντίσταση R1 ρυθμίζει την επιθυμητή ταχύτητα του ανεμιστήρα. Μπορεί να ελεγχθεί με τη βοήθεια του ελεύθερα κατανεμημένου προγράμματος HWiNFO,

  Για να κάνω 5 τέτοια χωριστά κανάλια μου φάνηκε περιττή, γιατί όλοι οι ψύκτες ελέγχονται από έναν ελεγκτή, οι συχνότητες και οι φάσεις όλων των παλμών PWM είναι οι ίδιες. Ως εκ τούτου, έκανα απλοποιημένη έκδοση του κυκλώματος 5 καναλιών, χρησιμοποιώντας μόνο μία θήκη 74HC14.

  Η ταχύτητα περιστροφής και των 5 ψυγείων είναι η ίδια και καθορίζεται από τον συντομότερο παλμό ελέγχου. Το κύκλωμα συναρμολογείται σε ξεχωριστή πλακέτα και τοποθετείται σε κενό χώρο στην θήκη.

  Δεν αναφέρομαι σε τυπωμένα κυκλώματα. Τα κυκλώματα είναι απλά και το μέγεθος και η διαμόρφωση των σανίδων καθορίζονται από τον διαθέσιμο ελεύθερο χώρο. Το πλεονέκτημα αυτών των σχημάτων είναι ότι η λειτουργία του συστήματος ελέγχου ταχύτητας δεν διαταράσσεται, δηλαδή. Όταν η θερμοκρασία στην περίπτωση αυξηθεί, η ψυχρότερη ταχύτητα θα αυξηθεί μέχρι το μέγιστο.

  Υπήρξε μια περίπτωση στην πρακτική μου όταν έπρεπε να λύσει το άμεσο αντίθετο πρόβλημα. Ο υπολογιστής περιστρέφεται περιοδικά, όπως αποδείχθηκε, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της CPU. Σε μια προσπάθεια να μειώσουν το επίπεδο θορύβου, οι προγραμματιστές έχουν υποτιμήσει την ταχύτητα του ψυγείου. Δεν υπήρχαν επιλογές ρύθμισης της ταχύτητας στο BIOS, η θερμοκρασία ελέγχονταν από έναν ξεχωριστό θερμικό αισθητήρα που είχε θερμική επαφή με το ψυγείο. Επίσης μια σπάνια περίπτωση, συνήθως χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα θερμοκρασίας ενσωματωμένο στον επεξεργαστή.

  Για να αυξήσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, αλλά δεν διαταράσσουν το σύστημα θερμικού ελέγχου που μόλις συγκολλητού αισθητήρα παράλληλα θερμοκρασίας αντίστασης φυσιολογικό, μαζεύοντας ονομασία του πειραματικά.

  Σημειώνω ότι είναι αδύνατο να αλλάξετε τη αντίσταση σε σειρά με τον αισθητήρα θερμοκρασίας για να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής. Το χαρακτηριστικό θερμοκρασίας του αισθητήρα δεν είναι γραμμικό, η πρόσθετη αντίσταση θα περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα ελέγχου της ταχύτητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του επεξεργαστή.

  Τα παραπάνω διαγράμματα στο 74HC14 επίσης επιτρέπουν την αύξηση, παρά τη μείωση, της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων που περιλαμβάνονται στο κύκλωμα τεσσάρων συρμάτων. Για να γίνει αυτό, απλά αλλάξτε την πολικότητα όλων των διόδων προς το αντίθετο.

  Απλός έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα (12V)

  Το κύριο πρόβλημα με τους ανεμιστήρες που δροσίζουν αυτό ή εκείνο το μέρος του υπολογιστή είναι αυξημένο επίπεδο θορύβου. Τα βασικά στοιχεία της ηλεκτρονικής και των διαθέσιμων υλικών θα μας βοηθήσουν να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μόνοι μας. Αυτό το άρθρο παρέχει ένα διάγραμμα σύνδεσης για να ρυθμίσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα και την εικόνα του τι φαίνεται ο εγχώριος ελεγκτής ταχύτητας.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των περιστροφών εξαρτάται καταρχάς από το επίπεδο της τάσης που εφαρμόζεται σε αυτό. Με τη μείωση της στάθμης της εφαρμοζόμενης τάσης μειώνεται τόσο ο θόρυβος όσο και ο αριθμός των στροφών.

  Σχέδιο σύνδεσης:

  Εδώ είναι οι λεπτομέρειες που χρειαζόμαστε: ένα τρανζίστορ και δύο αντιστάσεις.

  Όσο για το τρανζίστορ, στη συνέχεια να λάβει KT815 ή KT817, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πιο ισχυρό KT819.

  Η επιλογή του τρανζίστορ εξαρτάται από τη δύναμη του ανεμιστήρα. Βασικά, χρησιμοποιούνται απλοί ανεμιστήρες DC με τάση 12 βολτ.

  Αντιστάσεις πρέπει να ληφθούν με τις ακόλουθες παραμέτρους: η πρώτη σταθερή (1k) και η δεύτερη μεταβλητή (από 1k έως 5kOm) για να ρυθμίσετε το ρυθμό ταχύτητα του ανεμιστήρα.

  Έχοντας τάση εισόδου (12 V), η τάση εξόδου μπορεί να ρυθμιστεί περιστρέφοντας το τμήμα κινητήρα της αντίστασης R2. Κατά κανόνα, σε τάση 5 βολτ ή λιγότερο, ο ανεμιστήρας παύει να προκαλεί θόρυβο.

  Όταν χρησιμοποιείτε ρυθμιστή με ισχυρό ανεμιστήρα, συνιστούμε να εγκαταστήσετε ένα τρανζίστορ σε ένα μικρό ψύκτη θερμότητας.

  Παρόμοιες καταχωρήσεις:

  Αυτό είναι όλο, τώρα μπορείτε να συναρμολογήσετε τον ελεγκτή ταχύτητας ανεμιστήρα με τα χέρια σας, χωρίς θορυβώδη δουλειά για σας.

  Το SpeedFan δεν αλλάζει την ταχύτητα του ανεμιστήρα

  Περιγραφή

  • Όταν προσπαθείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ταχύτητα του ψυγείου στο κύριο παράθυρο του προγράμματος δεν συμβαίνει τίποτα - ο αριθμός των στροφών δεν αλλάζει.
  • Σε χειροκίνητη λειτουργία, ο ρυθμιστής ταχύτητας ανεμιστήρα λειτουργεί και στην αυτόματη λειτουργία δεν λειτουργεί.

  Λόγος

  1. Εσφαλμένες ρυθμίσεις προγράμματος.
  2. Εσφαλμένη ρύθμιση BIOS.
  3. Δεν υπάρχει υποστήριξη από τον εξοπλισμό.

  Η λύση

  Εάν η χειροκίνητη ρύθμιση των ψυγείων δεν λειτουργεί

  Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι το σύστημα ψύξης και η λειτουργία του.

  Κοιτάξτε την ταχύτητα των οπαδών στο κύριο παράθυρο:

  Αν είναι ίση με 0 σ.α.λ., τότε είτε δεν υπάρχει ψυγείο, είτε δεν λειτουργεί. Κατά συνέπεια, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της ταχύτητας.

  Ελέγξτε ότι οι ρυθμίσεις του προγράμματος είναι σωστές.

  1. Στην κύρια σελίδα, κάντε κλικ στο κουμπί Διαμόρφωση:

  Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του BIOS.

  Μεταβείτε στο BIOS και βρείτε μια επιλογή με όνομα παρόμοιο με Q-Control ή Έλεγχος ανεμιστήρων. Τις περισσότερες φορές, αυτή η επιλογή βρίσκεται στην ενότητα διαχείρισης ενέργειας (Power).

  Παίξτε γύρω με τις τιμές - Ενεργοποίηση και Απενεργοποίηση. Συμβαίνει ένα από αυτά να εμποδίζει το χειροκίνητο έλεγχο των ανεμιστήρων.

  Αφού απενεργοποιήσατε τον έξυπνο έλεγχο του ψυγείου (Απενεργοποιημένο), είναι απαραίτητο να προσέχετε κατά διαστήματα ώστε η θερμοκρασία του επεξεργαστή να μην υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες τιμές. Αυτό μπορεί να γίνει με το ίδιο SpeedFan ή AIDA64.

  Υποστήριξη υλικού.

  Για τον έλεγχο του συστήματος ψύξης, το τελευταίο πρέπει να συνδεθεί στη μητρική πλακέτα με πρόσθετη καλωδίωση. Κατά κανόνα, ο ψυγείο θα πρέπει να έχει συνδετήρα 4 ακίδων:

  Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ο 21ος αιώνας βρισκόταν στην αυλή, υπάρχει ακόμα εξοπλισμός χωρίς υποστήριξη ελέγχου ταχύτητας ανεμιστήρα.

  Εάν δεν κατάφερε να ελέγξει το σύστημα ψύξης

  Αν χρησιμοποιείτε υποδοχή 3 ακίδων, υπάρχουν δύο επιλογές:

  1. Αγοράστε ένα νέο ψυγείο.
  2. Αγοράστε τον προσαρμογέα από 3 ακίδες έως 4:

  Εάν είναι εγκατεστημένο ένα ψυγείο 4 ακίδων, αλλά η ρύθμιση δεν λειτουργεί ούτε στο SpeedFan ούτε στο BIOS.

  Ενημερώστε το BIOS. Δεδομένου ότι το βασικό σύστημα εισόδου-εξόδου είναι ένα πρόγραμμα, υπάρχουν σφάλματα σε αυτό. Η ενημέρωση περιλαμβάνει τη διόρθωσή τους.

  Αν ναι, δεν βοήθησε τίποτα.

  Φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι στην ίδια τη μητρική πλακέτα (μικροσυστοιχία ή σφάλμα παραγωγής). Το τελευταίο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε έναν ανεξάρτητο ρυθμιστή ταχύτητας.

  Ακολουθεί ένα άρθρο με ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

  Έλεγχος ανεμιστήρα στην αυτόματη λειτουργία

  Εάν μπορείτε να ρυθμίσετε χειροκίνητα την ταχύτητα, αλλά το SpeedFan δεν αλλάζει αυτόματα όταν αλλάζει η θερμοκρασία. Ελέγξτε τα εξής:

  1. Στο κύριο παράθυρο υπάρχει ένα σημάδι επιλογής Ταχύτητα εξαερισμού:

  Ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής του ψυγείου

  Καλή ώρα της ημέρας, χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το θέμα της σημερινής συζήτησης ανησυχεί πολλούς: πώς να κάνει το ψυχρότερο έργο πολύ πιο ήσυχο.

  Συχνά ο κύριος λόγος για την δυνατή λειτουργία του ψυγείου είναι η παρουσία στρώματος σκόνης πάνω σε αυτό. Είναι εύκολο να επαληθευτεί, ακόμη και χωρίς να αφαιρεθεί το κάλυμμα από τη μονάδα συστήματος. Αρκεί να δώσουμε στον υπολογιστή ένα μικρό φορτίο και ο ψυκτήρας αρχίζει να περιστρέφεται με τη μέγιστη ταχύτητα (ταυτόχρονα δεν παρατηρείται μείωση της θερμοκρασίας).

  Πρέπει να καθαρίσετε μόνοι σας τη σκόνη σε ολόκληρο το σύστημα ή να παραγγείλετε μια υπηρεσία προσωπικών υπολογιστών εδώ. Εάν ο καθαρισμός δεν βοήθησε, θα πρέπει να μάθετε εάν υπάρχουν μηχανικές βλάβες στο ψυγείο.

  Αυτές οι απλές ενέργειες συχνά συμβάλλουν στη μείωση του παραγόμενου θορύβου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν αρκεί. Εάν είστε απολύτως βέβαιοι ότι ο θόρυβος δεν οφείλεται σε σκόνη, τότε αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλες μεθόδους. Πιθανότατα, το θέμα είναι στις παραμέτρους της περιστροφής, δηλαδή, σε μια δεδομένη στιγμή στρέψης. Αποδεικνύεται ότι ακόμα και με κανονική φόρτωση PC υπάρχει έντονος θόρυβος, πράγμα που σημαίνει ότι οι στροφές είναι μεγάλες. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς μπορείτε να ορίσετε τη βέλτιστη ταχύτητα του ανεμιστήρα.

  Η σωστή ταχύτητα του ψυγείου: πώς να το πετύχετε; Ανεμιστήρας ταχύτητας

  Ο ανεμιστήρας ρυθμίζεται χρησιμοποιώντας τη μητρική πλακέτα. Η απαιτούμενη ταχύτητα υπολογίζεται βάσει των δεδομένων θερμοκρασίας και των ρυθμίσεων που καθορίζονται στο Bios. Η μητρική πλακέτα ρυθμίζει ανεξάρτητα την ταχύτητα περιστροφής, αλλάζοντας την τάση / αντίσταση, η οποία της επιτρέπει να ελέγχει την ταχύτητα, βασιζόμενη στις ρυθμίσεις που έχει καθορίσει ο χρήστης. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη η θερμοκρασία του υπολογιστή εντός του περιβλήματος.

  Αλλά αυτές οι ενέργειες δεν οδηγούν πάντοτε στη ρύθμιση της σωστής ταχύτητας περιστροφής του ψυγείου, παρά την τεχνολογία "έξυπνων". Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει η επιλογή είτε μιας μέγιστης ταχύτητας περιστροφής είτε μιας ελάχιστης ταχύτητας. Η πρώτη επιλογή προκαλεί υπερβολικό θόρυβο, ο δεύτερος - το ψυγείο λειτουργεί πολύ πιο αθόρυβα, αλλά η ταχύτητα για κανονική ψύξη δεν είναι αρκετή. Οι επιλογές για την επίλυση του προβλήματος είναι τουλάχιστον 3:

  • προσπαθήστε να εισαγάγετε τις επιθυμητές τιμές χρησιμοποιώντας το Bios.
  • φυσική επίδραση στην εργασία του ψυγείου με την επακόλουθη σύνδεση διαφόρων φυσικών. συσκευές που μπορούν να αλλάξουν την ταχύτητα περιστροφής.
  • εγκατάσταση ειδικού λογισμικού ελέγχου ταχύτητας.

  Η πρώτη επιλογή μπορεί να φαίνεται πιο εύκολη, αλλά δεν ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις. Κανείς δεν θα εγγυηθεί ότι όλοι οι ψύκτες τροφοδοτούνται από το σύντροφο. αμοιβές, πράγμα που σημαίνει ότι ο Bios μπορεί να μην γνωρίζει την παρουσία τους. Συχνά αυτό ισχύει για τους ανεμιστήρες της γάστρας. Στην πραγματικότητα, όλα μοιάζουν με αυτά: λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα, κάτι που δεν είναι απαραίτητο, και είναι παραγωγοί υπερβολικού θορύβου.

  Η φυσική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει, αλλά για να γίνει αυτό, ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει τις απαραίτητες γνώσεις της φυσικής και της ηλεκτρονικής, κατανοώντας ταυτόχρονα τι μπορεί να αλλάξει την ταχύτητα της περιστροφής. Και επιπλέον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η παρέμβασή σας δεν θα οδηγήσει σε ανεπάρκεια ανεμιστήρα και ακόμη και η κοπή των συρμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στο τέλος, μπορείτε να πάρετε ένα ψυγείο που αναγκάζεται να αλλάξει την ταχύτητα περιστροφής και να το αυξήσει σε περίπτωση ανάγκης δεν θα πετύχει.

  Η απόφαση μπορεί να είναι η αγορά ενός reobas. Πρέπει να συνδέσετε τα πάντα μέσα από αυτό και να αλλάξετε εύκολα την ταχύτητα περιστροφής. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά δαπανηρό, και πολλοί άνθρωποι δεν συμπαθούν αυτή τη μέθοδο αλλάζοντας την καθορισμένη ταχύτητα κάθε φορά, η οποία γίνεται μόνο με το χέρι.

  Αναλύοντας τις δύο μεθόδους, προχωρήσαμε ομαλά στο πιο σημαντικό πράγμα - την εγκατάσταση ειδικών προγραμμάτων ελέγχου ταχύτητας. Αν προσπαθήσετε, μπορείτε να βρείτε ακόμη και δωρεάν προγράμματα, μεταξύ των οποίων η πιο υψηλή ποιότητα είναι ο ανεμιστήρας Ταχύτητα. Αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει πλήρως την προσαρμογή και θα είναι η σωτηρία σας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμα είναι στα αγγλικά, αλλά η διασύνδεση είναι αρκετά απλή και θα το καταλάβετε γρήγορα. Εγκαταστήστε το πρόγραμμα αρκετές φορές πιο εύκολη από την τοποθέτηση του παιχνιδιού.

  Την πρώτη φορά που θα εκτελέσετε το βοηθητικό πρόγραμμα, ενδέχεται να δείτε ένα παράθυρο όπως αυτό:

  Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου "Να μην εμφανιστεί ξανά", στη συνέχεια "Κλείσιμο":

  Στη συνέχεια, θα παρατηρήσετε τα εξής:

  Ας ασχοληθούμε με αυτό. Ανεξάρτητα από το αν η νέα έκδοση του προγράμματος (η παραπάνω εικόνα) ή η παλιά (η παρακάτω εικόνα), η αρχή της εργασίας είναι η ίδια. Η μόνη διαφορά είναι οι διαφορετικές υπογραφές των αξιών.

  "Χρήση Cpu" - αυτό το πεδίο με τους δείκτες δείχνει πόσο φορτώνεται ο επεξεργαστής και οι πυρήνες του. Το "Ρύθμιση" ανοίγει τις ρυθμίσεις του προγράμματος, το "Ελαχιστοποίηση" σβήνει.

  «Αυτόματη ταχύτητα ανεμιστήρα» ─ να περιλαμβάνει αυτός ο έλεγχος δεν έχει νόημα, γιατί τότε ψύκτη θα περιστρέφεται με την αρχική ταχύτητα, η οποία θα μειώσει στο μηδέν όφελος από το βοηθητικό πρόγραμμα. Είναι άσκοπο να βάλετε το πρόγραμμα και να μην αλλάξετε την ταχύτητα. Στην περίπτωση της απροθυμίας να περνούν το χρόνο τους, να διατάξει Επισκευή Υπολογιστών στην Butovo σε μια βολική ώρα για σας.

  Στη συνέχεια έρχεται μια σειρά από δείκτες της ταχύτητας περιστροφής αυτών ή άλλων ανεμιστήρων (αριστερά) και της θερμοκρασίας των εξαρτημάτων (δεξιά) στην τρέχουσα στιγμή. Τι είναι λοιπόν; Ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα δείκτη ταχύτητας περιστροφής που μετράται σε RPM (rpm):

  • Το SysFan (Fan1) - δείχνει την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα που έχει εισαχθεί στην υποδοχή SysFan στη μητρική πλακέτα. Μπορεί να συνδεθεί ένας ψύκτης chipset ή οποιοσδήποτε άλλος, που συνδέεται εδώ κατά λάθος (κάθε σύνδεσμος της μητρικής πλακέτας έχει κάποια υπογραφή).
  • CPU0 Fan (Fan2) - παράμετρος που υποδεικνύει την ταχύτητα του ανεμιστήρα στον επεξεργαστή, με την προϋπόθεση ότι είναι συνδεδεμένη στην υποδοχή CPU_Fan.
  • Ο ανεμιστήρας Aux0 (Fan3) ─ παρέχει πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα ένδειξη ταχύτητας του ψυγείου που έχει κολλήσει στη φίσα AUX0.
  • CPU1 Fan (Fan4) - παρόμοιο με το CPU0, λειτουργεί εάν υπάρχει ένας δεύτερος επεξεργαστής ή ένας σύνδεσμος για ένα ψυγείο με την υπογραφή CPU1_Fan.
  • Ο ανεμιστήρας Aux1 (Fan5) - όπως το Aux0, δείχνει την ταχύτητα περιστροφής του συνδεδεμένου στον σύνδεσμο AUX1_Fan τουίτερ.
  • PWR Fan (Fan6) ─ δείχνει την ταχύτητα του ψυγείου στην τροφοδοσία ρεύματος; ή την ταχύτητα οποιουδήποτε ανεμιστήρα που είναι συνδεδεμένος με την υποδοχή PWR_Fan στη μητρική πλακέτα.

  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι αυτές οι παράμετροι είναι ίδιες με τις υποδοχές μητρική πλακέτα στην οποία μπορείτε να συνδέσετε απολύτως οποιαδήποτε ψυγείου από τα παραπάνω, και το ποσοστό αυτό θα είναι το κατάλληλο πλαίσιο κοινής ωφέλειας. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν ο ψύκτης συνδέεται μέσω ενός μικρού, 3-pin-βύσμα στην μητρική πλακέτα. Για λόγους σαφήνειας, ρίξτε μια ματιά στη φωτογραφία. Η πρώτη φωτογραφία με το σωστό συνδετήρα (4-pin) και την υποδοχή (3-pin). Επιτρέπεται ρύθμιση ταχύτητας:

  Ο λανθασμένος σύνδεσμος (τροφοδοτικό) δεν επιτρέπει την παρακολούθηση και την αλλαγή ταχύτητας ακόμη και με τη βοήθεια του προγράμματος:

  Αν βρήκατε αυτόν τον τρόπο φόρτισης των ψυκτών από την παροχή ρεύματος στον υπολογιστή σας, είναι καλύτερο να συνδέσετε τα βύσματα στις υποδοχές της μητρικής πλακέτας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της εργασίας χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα.

  Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η θερμοκρασία συστατικό υποδεικνύεται στα δεξιά, αλλά η απόδοση αυτού του προγράμματος δεν είναι πάντοτε επαρκείς και ακριβείς, και αυτή η επιλογή είναι καλύτερη ελέγχεται με αναλογική HWMonitor ή AIDA64, τα οποία δίνουν την πιο ακριβή τιμή. Με βάση τη μαρτυρία τους, οι ρυθμίσεις είναι:

  Έτσι φτάσαμε στο πιο σημαντικό ─ ρύθμιση ταχύτητας. Μπορείτε να το κάνετε με έναν τρόπο: αντίθετα από τις επιγραφές Ταχύτητα (01-06) ή Pwm1-3 Pwm1-3 (για νεότερες εκδόσεις) υπάρχουν βέλη που καθορίζουν την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Αυτό χρειαζόμαστε. Εάν κάνετε κλικ σε αυτά, μπορείτε να ακούσετε πώς αλλάζει η ταχύτητα περιστροφής των ψυγείων. Εδώ μπορείτε να καταλάβετε ποια είναι η ελάχιστη ένταση του υπολογιστή σας.

  Κατανοήστε ποιο γράφημα είναι η ταχύτητα του κάθε ψυγείου, θα πρέπει να είναι όταν κάνετε κλικ στα βέλη και δείτε πού θα αλλάξουν τα RPM. Είναι αδύνατο να απενεργοποιήσετε εντελώς τους ανεμιστήρες, καθώς υπάρχει κίνδυνος καύσης οτιδήποτε. Κατά τη ρύθμιση, θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία.

  Απενεργοποίηση / ενεργοποίηση ελέγχου ταχύτητας ανεμιστήρα στο BIOS

  Ορισμένες μητρικές πλακέτες και οι τύποι του BIOS μπορούν να μπλοκάρουν το πρόγραμμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αυτόματη προσαρμογή ή η προσαρμογή βάσει προτύπου είναι ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη στο BIOS.

  Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε λανθασμένη εργασία του προγράμματος και προβλήματα που προκύπτουν ή αποφασίσατε να συνδέσετε τον έλεγχο ταχύτητας με τη βοήθεια της μητρικής πλακέτας. Στη συνέχεια, πρέπει να μεταβείτε στο BIOS και να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το σύστημα ρύθμισης. Μπορείτε να το κάνετε έτσι:

  Αν ο Q-ανεμιστήρας βρίσκεται στη θέση Ενεργοποίηση, τότε ο αυτόματος έλεγχος είναι ενεργοποιημένος αν ο χειρισμός Απενεργοποίηση εκτελείται με το χέρι, χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα. Ανάλογα με το είδος του BIOS που υπάρχει στον υπολογιστή σας, αυτή η επιλογή βρίσκεται επίσης. Μπορεί να είναι σε άλλες καρτέλες και να έχει διαφορετική εμφάνιση. Μερικές φορές πρέπει να αλλάξετε το προφίλ ανεμιστήρα CPU από αυτόματο σε χειροκίνητο (ή αντίστροφα).

  Οι επιλογές για την τοποθεσία αυτής της καρτέλας μπορεί να είναι πολλές, αλλά η παρουσία της είναι υποχρεωτική σε κάθε υπολογιστή και μπορείτε να την βρείτε. Ίσως να ονομάζεται CPU Fan Contol, Fan Monitor, κλπ.

  Ακολουθία

  Υπάρχουν και άλλες καρτέλες στο πρόγραμμα που είναι υπεύθυνες για πολύ διαφορετικά στοιχεία. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι μόνο αυτό που έχετε ψάξει για πολύ καιρό. Αφήστε τον υπολογιστή σας να εργάζεται παραγωγικά και ήσυχα.