Ρυθμός υγρασίας στα θερμοκήπια

Το νερό είναι ένα αναπόσπαστο μέρος κάθε φυτού, κάθε οργάνου του και ένας καθολικός διαλύτης: μόνο με κανονική παροχή νερού, πραγματοποιούνται πολυάριθμες βιοχημικές διεργασίες στα κύτταρα των ιστών.

Διαλύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμα στα φυτά.

Τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια, περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού: στο αγγούρι - 96-98%, ντομάτες - 93.8, πιπέρι - 91-92,4, μελιτζάνες - 93.2, κρεμμύδια στη συσκευή τύπου πένας - 88.2, περίπτωση μαρούλια κεφαλής -95,7%. Η περιεκτικότητα σε νερό ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες ανάπτυξης και τις αλλαγές τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό παρέχει σημαντική προϋπόθεση κατάσταση σπαργής rasteniy- για την κανονική ροή των φυσιολογικών διεργασιών. Νερό που εισέρχεται σε όλους τους ιστούς του οργανισμού, συμβάλλει στα φυτά θερμοκρασία σταθεροποίησης, χρησιμεύει ως οικοδομικό υλικό, ένα διαλύτη φορέα και ανόργανα άλατα από το έδαφος στο φυτό? συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές και βιοχημικές διεργασίες.

Ανταλλαγή νερού Το εργοστάσιο αποτελείται από τη μετακίνηση και τη διανομή απορροφούμενου νερού και τη διαβρωτική εξάτμιση. Ο κύριος ρόλος της διαπνοής είναι η διασφάλιση της κανονικής λειτουργίας της συσκευής φύλλων ως οργάνου φωτοσύνθεσης. Η ισορροπία νερού του φυτού εξαρτάται από την αναλογία της ποσότητας νερού που λαμβάνει το φυτό και της ποσότητας νερού που καταναλώνει το σώμα κατά την ίδια χρονική περίοδο. Για να διατηρηθεί η ισορροπία, είναι απαραίτητο η εξάτμιση του νερού μέσω των φύλλων να αντισταθμίζεται από την απορρόφηση του νερού από τις ρίζες των φυτών. Εάν η ισορροπία διαταραχθεί (εάν η εξάτμιση υπερβαίνει σημαντικά την ροή του νερού μέσω των ριζών), υπάρχει «έλλειμμα νερού», με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι φυτικοί ιστοί (ειδικά τα φύλλα).

ρυθμός διαπνοής (ρυθμός ροής ανά μονάδα σχηματισμού στερεών) διαφόρων φυτικών καλλιεργειών τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων της ζωής. Η ποσότητα του νερού που καταναλώνει είναι πολύ υψηλή. Για παράδειγμα, για το σχηματισμό 1 g ξηρών ουσιών αγγούρια ξοδεύουν 713 γραμμάρια, και τις ντομάτες - 600-200 γραμμάρια νερό. Αγγούρι (cultivar Marfinskiy) νεαρό φυτό καταναλώνει 1 λεπτό διαπνοή 1,15-2,56 g / dm2, φυτά μεγαλύτερης ηλικίας - πολύ λιγότερο - 0,36-0,97 g / dm2.

Ισορροπία νερού τα φυτά εξαρτώνται από πολλούς εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. Στα ανώτερα φυτά, το όργανο απορρόφησης νερού είναι κυρίως οι ρίζες. Εξ ου και η τεράστια επίδραση στην ανταλλαγή νερού των φυτών αποδίδεται από τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους, λόγω των οποίων ικανοποιείται ο όγκος του νερού που καταναλώνεται από το φυτό.

Ροή νερού - η διαπνοή - στα ανώτερα φυτά πραγματοποιείται κυρίως μέσω των φύλλων. Σε συνθήκες προστατευόμενου εδάφους, τα φυτά αναπτύσσουν μια ισχυρή διάταξη φύλλων, η οποία καθορίζει την υψηλή κατανάλωση νερού και την αυξημένη ανάγκη για αυτό. Για την κανονική πορεία όλων των ζωτικών διαδικασιών, είναι απαραίτητο το φυτό να μην υποφέρει από έλλειψη (ή υπερβολική) υγρασίας, τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα. Όσο χαμηλότερη είναι η σχετική υγρασία του αέρα, τόσο ισχυρότερη είναι η διαδικασία της διαπνοής, τόσο πιο έντονα οι ρίζες καταναλώνουν υγρασία από το έδαφος.

Επιπλέον, η οσμωτική πίεση του διαλύματος εδάφους πρέπει να είναι χαμηλότερη από την οσμωτική πίεση των ριζικών κυττάρων (6 atm), και στα φύλλα, αντίθετα, υψηλότερη - 10-15 atm. Αυτή η διαφορά στην οσμωτική πίεση των ριζών και της συσκευής φύλλων δημιουργεί μια ισχυρή δύναμη αναρρόφησης, μέσω της οποίας το νερό ανεβαίνει προς τα πάνω στο φύλλο. Ο συντελεστής υγρασίας διασυνδέεται με άλλους κύριους παράγοντες - φως και θερμοκρασία. Μόνο με τη ρύθμιση σε ένα συγκρότημα αυτών των απαραίτητων συνθηκών ζωής των φυτών θερμοκηπίου, είναι δυνατόν να επιτευχθούν υψηλές σταθερές συγκομιδές.

Υγρασία αέρα. Διαφορετικές κουλτούρες σχετίζονται με διαφορετικό τρόπο την υγρασία και της Optima σε διάφορες φάσεις της ανάπτυξης επίσης να ποικίλλει.. Αυξημένες απαιτήσεις υψηλή σχετική υγρασία σε αγγούρια - 85-95%, πιπεριές - 60-65%, κλπ Σε όλες τις καλλιέργειες κατά την περίοδο δενδρύλλιο, η βέλτιστη υγρασία είναι πολύ χαμηλότερη: στο αγγούρι, μελιτζάνα, σέλινο, κλπ - 70-75%.. μαρούλι, ραπανάκια, μάραθο, σπανάκι - 60-70% (κατά τον σχηματισμό των στοιχείων - 75-85%)? για ντομάτες και πιπέρι συνεχώς - 60-65%. Ωστόσο, με τη βέλτιστη υγρασία, πρέπει να τηρούνται οι βέλτιστες θερμοκρασίες. Διαφορετικά διαταράσσεται φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη των φυτών: η χαμηλή υγρασία και η διαδικασία υψηλής θερμοκρασίας ενισχύεται διαπνοή και μπορεί υγρασία έλλειμμα, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της νόσου και τα παράσιτα.

Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται κατά 5 ° σε σχέση μειώσεις υγρασία από 76 σε 54%. Κάτω από υψηλή υγρασία και διαπνοή χαμηλή θερμοκρασία μειώνεται στα φύλλα διαταράσσεται η φυσιολογική πορεία των φυσιολογικών διεργασιών και της διαδικασίας της επικονίασης, τόνωσε την ανάπτυξη διαφόρων φυτών μικροχλωρίδας άρρωστος λευκή σήψη, ωίδιο, καφέ στίγματα και άλλοι. Οι επιφάνειες πλαστικοποιήσεως (γυαλί, φιλμ, κλπ) σχηματίζεται «σταγόνες» - προϊόντος συμπύκνωσης, η οποία συμβάλλει επίσης να φυτέψουν ασθένεια και εξασθενίζει το φωτισμό του δωματίου.

Υγρασία του εδάφους. Η υγρασία του εδάφους έχει σημαντική επίδραση στις διεργασίες της ανταλλαγής νερού στα φυτά. Σε διαφορετικές περιόδους φυτικής ζωής, δεν είναι επίσης το ίδιο. Η μεγαλύτερη ζήτηση των φυτών στην υγρασία κατά τη διάρκεια της βλάστησης των σπόρων και στην περίοδο δενδρυλλίων (έως 90-95% της HB), καθώς και στη φάση του φρούτου και της καρποφορίας.

Σε υψηλές θερμοκρασίες και τα φυτά φωτισμό σε ανάγκη παρατηρήθηκε υψηλότερη περιεκτικότητα υγρασίας του εδάφους... Έτσι, κατά τους ζεστούς μήνες του χειμώνα και της άνοιξης στροφές (από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, η έβδομη φως ζώνη), δηλαδή, εμείς, η υγρασία του εδάφους θα πρέπει να διατηρείται στην περιοχή: μέχρι την καρποφορία - 75-80%, κατά τη διάρκεια της καρποφορίας - 80-85%. Σε μια δροσερή φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο ο κύκλος εργασιών της περιεκτικότητας σε υγρασία του εδάφους μπορεί να μειωθεί στο 65% NV.

Με την έλλειψη του νερού στο έδαφος διαταράσσεται φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη των φυτών, ενώ η περίσσεια υγρασία στο χώμα επηρεάζονται φυτά (και ακόμη και να πεθάνουν) λόγω της πείνας οξυγόνο του ριζικού συστήματος? αναπτύσσεται η ρωγμή. Ως εκ τούτου, η υγρασία του εδάφους πρέπει να είναι συνεπής με τις συνθήκες θερμοκρασίας, φωτισμού και την ανάγκη για φυτά σε ένα ορισμένο στάδιο ανάπτυξης. Ιδιαίτερα ευαίσθητο στην παραβίαση του βέλτιστου υδατικού καθεστώτος των αγγουριών.

Η βέλτιστη υγρασία του αέρα και του εδάφους δημιουργείται με φυτική άρδευση, υγρασία αέρα με ψεκασμό φυτών, διαδρομές μέσα σε θερμοκήπια. Κατά την ανάπτυξη των συστημάτων άρδευσης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα βιολογικά χαρακτηριστικά των καλλιεργούμενων καλλιεργειών και η ιδιαιτερότητα των μεμονωμένων γεωγραφικών ζωνών. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η έγκαιρη ικανοποίηση των αναγκών των φυτών στη διατροφή και στην ύδρευση εγγυάται την αρμονική ανάπτυξή τους. Εάν υπάρχει υπερβολική υγρασία στον αέρα, είναι απαραίτητο να αεριστεί το δωμάτιο, να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα, να μειωθεί ο αριθμός και ο ρυθμός άρδευσης. Για να αυξηθεί η υγρασία του αέρα, αντίθετα, είναι απαραίτητο να ψεκαστούν φυτά, μονοπάτια, θερμαντικές συσκευές και γυάλινες στέγες, καθώς και να αυξηθεί ο αριθμός των αρδεύσεων. Η βέλτιστη υγρασία στο θερμοκήπιο μπορεί να δημιουργηθεί μόνο συνδυάζοντας τη σωστή άρδευση και την υγρασία του αέρα με τον έγκαιρο εξαερισμό. Κατά συνέπεια, δημιουργείται η βέλτιστη περιεκτικότητα σε υγρασία του εδάφους λόγω της έγκαιρης άρδευσης, χαλάρωσης, εξαερισμού.

Εργοστάσια για την παραγωγή νερού βλάστηση χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους: αγγούρια και τις ντομάτες σε την πρώτη περίοδο βλαστήσεως (πριν από την ανθοφορία) αναπτύσσεται καλύτερα σε μέτρια υγρασία, και περαιτέρω απαιτούν υγρασίας του εδάφους σε 80%, για dlinnoplodnyh parthenocarpic αγγούρια - 85-90% NV. Τον Ιανουάριο (σε χαμηλές φωτισμός) μετά τη μεταφύτευση, η υγρασία του εδάφους θα πρέπει να διατηρηθεί στους 65-70% HB. Το χειμώνα και την άνοιξη πίσω κάτω από την υγρασία του εδάφους διατηρείται μέχρις ότου τα αγγούρια καρποφορίας 75-100% του ΗΒ και της σχετικής υγρασίας - 80-85%? κατά την περίοδο της φωτοποίησης, αντίστοιχα - 85-100 και 85-95%. Το φθινόπωρο-χειμώνα πίσω της υγρασίας του εδάφους - HB 80-100% σχετική υγρασία - 80-90%.

Η υγρασία του εδάφους κάτω από τις τομάτες κατά το χειμώνα-άνοιξη πρέπει να διατηρηθεί σε 80-100% HB (οι τομάτες ποτίζονται λιγότερο συχνά, αλλά πιο άφθονα από τα αγγούρια). στο φθινόπωρο-χειμερινό κύκλο εργασιών (στην αρχή) η υγρασία του εδάφους είναι 80-100% HB, και στη συνέχεια μειώνεται η συχνότητα άρδευσης και το ποσοστό άρδευσης. Η έλλειψη υγρασίας σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί ασθένεια στη σήψη τομάτας και κορυφής πιπέρι. Για τα λαχανικά του θερμοκηπίου (αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές κλπ.), Η θερμοκρασία του νερού άρδευσης έχει μεγάλη σημασία. Εντελώς απαράδεκτο πότισμα με κρύο νερό, καθώς τα φυτά σε αυτή την περίπτωση αρρωσταίνουν με ριζική αποσύνθεση και σε ζεστό καιρό από ξαφνική ψύξη έχουν φυσιολογικό σοκ. Η θερμοκρασία του νερού άρδευσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 23-25 ​​°, δηλαδή, θερμαίνεται. Το νερό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, αποφεύγοντας τη διάβρωση των κορυφογραμμών και τη μόλυνση των κατώτερων φύλλων, των εύκαμπτων σωλήνων, ενός μικρού ρεύματος, αποφεύγοντας την υπερβολική διαβροχή.

Εκτός από την άρδευση με σωλήνες, τα σύγχρονα συστήματα άρδευσης χρησιμοποιούν ψεκασμό, άρδευση υπεδάφους (ντομάτα) και στάγδην άρδευση. Δύο ακόμη τύποι άρδευσης υπόκεινται σε πειραματικές δοκιμές: παλμός και πίδακας. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η ψεκασμό, η οποία ταυτόχρονα υγραίνει τα φυτά, μειώνει τη θερμοκρασία των φύλλων και την εξάτμιση, εξαλείφει την υπερθέρμανση των φυτών. Η μέθοδος ψεκασμού και στάγδην άρδευσης θεωρείται τεχνικά η πιο τέλεια.

Εγκατάσταση ψεκαστήρα, κατά κανόνα, χρησιμοποιείται για τη λίπανση ορυκτών, λειτουργεί αυτόματα - με την εντολή των αισθητήρων υγρασίας. Κανονική πότισμα σε καταιονισμό - 7,5 l / m 2 ανά ημέρα, και στη μέγιστη άρδευση υπεδάφους δόση ζεστές μέρες του καλοκαιριού - 15-22 l / m 2, πιο κρύες ημέρες μειώνεται και Νοέμβριος-Δεκέμβριος, είναι μόνο 5 l / m 2.

Για το πότισμα των φυτών σε προστατευόμενες έδαφος χρησιμοποιώντας νερό από το δίκτυο, από αγνά ποτάμια, λίμνες και λίμνες, από αρτεσιανά πηγάδια (αν δεν υπάρχει νερό είναι αλατούχο σε αυτές τις κοιλότητες). Το νερό θα πρέπει να έχει ρΗ 6-6,5. Εάν το νερό βρύσης είναι αλκαλικό (ρΗ πάνω από 8), τότε οξυνίζεται με θειικό οξύ - 180 λίτρα νερού ένα κουταλάκι του γλυκού οξύ. Το οξύ προστίθεται πολύ προσεκτικά στο νερό, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας (στα γάντια και στην ποδιά).

Στην άρδευση το νερό δεν πρέπει να περιέχει επιβλαβείς ακαθαρσίες, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τα φυτά. Αυτά περιλαμβάνουν: χλώριο (όχι περισσότερο από 160 mg / l), νάτριο όχι πάνω από 180, SO4 - 350, φθόριο - 0,6 mg / l, pH - όχι περισσότερο από 7,4. το βάρος του ξηρού καταλοίπου δεν είναι μεγαλύτερο από 1130-1160 mg / l, η σκληρότητα του νερού είναι 27-35 mg / l.

Η καλύτερη στιγμή για το πότισμα φυτών σε θερμοκήπια σε καλό καιρό είναι οι πρωινές ώρες (το καλοκαίρι σε 6-7 ώρες)? όταν το πότισμα το πρωί, το νερό χρησιμοποιείται περισσότερο από το εργοστάσιο, και κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξάτμιση, παρέχει επαρκή υγρασία του αέρα.

Προσδιορισμός του χρονισμού του ποτίσματος. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο αξιόπιστοι δείκτες των αναγκών σε νερό των φυτών είναι η φυσιολογική κατάσταση του φυτού, δύναμη αναρροφήσεως των φύλλων, και η συγκέντρωση της οσμωτικής πίεσης του σφρίγος κυττάρου, και άλλα.

Ρυθμίστε την περίοδο άρδευσης των αγγουριών ή των τοματών με τη συγκέντρωση του χυμού κυττάρων με ένα πεδίο ή εργαστηριακό διαθλασίμετρο.

Πότισμα αγγουριών κατά τη διάρκεια της καρποφορίας θα πρέπει να διεξάγεται στις 10-11 η ώρα το πρωί με τη συγκέντρωση του χυμού (που λαμβάνονται από το πέμπτο έβδομο φύλλο φύλλων) - 7-7,5%? ντομάτες - στο 10%.

Πιο συχνά στην πράξη, για να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα του ποτίσματος, χρησιμοποιείται μια οπτική μέθοδος - στην εμφάνιση. Με την έλλειψη υγρασίας αγγούρι φύλλα σκουραίνουν και να γίνει εύθραυστο, με περίσσεια - ανοιχτό πράσινο. Τα φύλλα ντομάτας έχουν επίσης σκούρο πράσινο χρώμα και έντονη εφηβεία με έλλειψη υγρασίας και ανοιχτό πράσινο χρώμα με περίσσεια. Ένας άλλος ενδεικτικός τρόπος για τον προσδιορισμό του όρου της άρδευσης είναι ο προσδιορισμός της υγρασίας του εδάφους στην αφή, που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή SV Astapov. Πάρτε μια χούφτα γης από βάθος 15-20 cm σε αγγούρι και 25-30 cm στις ντομάτες και πιέστε το στο χέρι σας. Η δύναμη του κώματος κρίνεται βάσει της περιεκτικότητας σε υγρασία του εδάφους.

Πρότυπο πότισμα. Στα θερμοκήπια, η κατανάλωση νερού αυξάνεται λόγω τεχνητής θέρμανσης και υψηλής ηλιακής ηλιοφάνειας - εντατικοποιείται η διαδικασία διαβροχής από τα φυτά και το έδαφος. Το έλλειμμα υγρασίας συμπληρώνεται με άρδευση και ψεκασμό φυτών. Σε ζεστούς ηλιόλουστους καιρούς, απαιτείται συχνό και άφθονο πότισμα, σε δροσερό και χειμώνα το πότισμα μειώνεται. Ο κανόνας της άρδευσης εξαρτάται από τον χρόνο του έτους (θερμοκρασία περιβάλλοντος), την καλλιέργεια, την ηλικία των φυτών, τον φωτισμό και τις υδατο-φυσικές ιδιότητες του εδάφους. Τα αρδευτικά πρότυπα υπολογίζονται σε λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε κυβικά μέτρα ανά 1 εκτάριο.

Η βασική μέθοδος - μια άρδευση ψεκαστήρων αποτίμησης, δηλαδή predpolivnoy εφαρμογή επίπεδο υγρασίας του εδάφους των 65-75% HB (για αγγούρια και ντομάτες)... Κατά την περίοδο της καρποφορίας υγρασία του εδάφους για αγγούρια είναι στην ηλιόλουστη καιρικές συνθήκες του 85-95%, στο θολό - 75-85% NV, για τις τομάτες - 75-85% NV. Το κατώτερο όριο της υγρασίας, η οποία υπολογίζεται επί τη βάσει του ποτίσματος καθεστώτος λαμβάνοντας predpolivnoy παραπάνω 2-4% HB για αγγούρια και ντομάτες για 8-12%.

Οι κατά προσέγγιση ρυθμοί άρδευσης μπορούν να προσδιοριστούν από τη συνολική ακτινοβολία. Η ακτινοβολία προσδιορίζεται από το πυρανόμετρο M-80 ή το αλμπινομετρικό AP που κατασκευάζεται από την Tbilisi και από τον υδρομετρικό ολοκληρωτή X-603 στο διάστημα μεταξύ της άρδευσης.

Η υψηλότερη απόδοση της parthenocarpic αγγουριού που επιτεύχθηκε στην πρώτη περίοδο στο 14-15 άρδευση βλάστηση με 3.4-3.9 l / m 2 δόση των 48-58 l / m 2, κατά το δεύτερο - 510-534 l / m 2, 99- 106 ρυθμοί άρδευσης 5,1-5 l / m 2. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της βλάστησης, η ροή νερού είναι 558-592 l / m 2.

Η κατανάλωση νερού για την απόκτηση 1 kg φρούτων αγγουριού είναι 19-21 λίτρα και η καλλιέργεια φτάνει τα 27-30 kg / m 2.

Η βέλτιστη υγρασία για τις τομάτες κατά τη μετάβαση είναι 65-70%. Η υπερβολική υγρασία προωθεί την εξάπλωση των μυκητιακών παθήσεων, ένα μειονέκτημα είναι η ξήρανση της γύρης. Τους θερμότερους μήνες, τα θερμοκήπια αερίζονται για να μειώσουν τις υπερβολικές θερμοκρασίες και την υγρασία. Σε κρύο καιρό, ο εξαερισμός πραγματοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει έλλειψη φωτισμού και χαμηλές θερμοκρασίες του αέρα περιβάλλοντος, η υγρασία μειώνεται με το πότισμα των φυτών, όχι από το ράντισμα, αλλά από τους εύκαμπτους σωλήνες.

Πριν από την καρποφορία, η περιεκτικότητα σε υγρασία του εδάφους διατηρείται στο 70-75%, κατά τη διάρκεια της καρποφορίας 80-85%. Όλες οι εργασίες που σχετίζονται με την υγρασία του αέρα (άρδευση, λίπανση, χημικές επεξεργασίες) διεξάγονται με τέτοιο τρόπο ώστε τα φυτά να είναι ξηρά τη νύχτα (για να αποφεύγονται ασθένειες).

για τη μελέτη καθεστώς άρδευση στο Ουζμπεκιστάν το φθινόπωρο-χειμώνα και το χειμώνα-άνοιξη ταχύτητα του τμήματος της προστατευόμενης έδαφος NIIOBKiK έδειξε ότι ο καλύτερος καθεστώς άρδευσης, να παρέχει την υψηλότερη απόδοση - πότισμα όταν η υγρασία του εδάφους σε 80% NV πριν από την έναρξη της καρποφορίας και 90 % - κατά τη διάρκεια της καρποφορίας. Όταν αυτή η λειτουργία επιτυγχάνεται συγκομιδή αγγούρι το φθινόπωρο και το χειμώνα κυκλοφορία των υβριδικών-ΤΑΑ 1043 9,3-10,8 kg / m 2, η οποία υπερβαίνει την απόδοση σε ελέγχους (70-80% της HB) σχετικά 12-30,1%)? ΤΑΑ-on υβριδικά 211 έως 7,5-8,2 kg / m 2 (ή 11,9-22,3%). Το χειμώνα και την άνοιξη πίσω αντίστοιχα των υβριδικών ΤΑΑ-211 απόδοση που λαμβάνεται με 21,4-24,9 kg / m 2 (προσαύξηση «αφήνει 8,1-25,7% του ελέγχου), και σε υβριδικά ΤΑΑ-1043-18, 5-20,9 kg / m 2 (αύξηση 3,9-17,4%).

Όταν το πότισμα αγγούρια 80-90%. Τα φυτά HB ήταν πιο ισχυρά, φυλλώδη, με περισσότερες ωοθήκες και καρπούς παρά με έλεγχο.

Οι βέλτιστες συνθήκες του Ουζμπεκιστάν υγρασίας μπορεί να διατηρηθεί μόνο για τομάτας και αγγουριού για την καλλιέργεια, είναι αναγκαίο να υγραίνει τον αέρα λόγω της μονοπάτια άρδευσης, σωλήνες, στέγες, το νερό από το λάστιχο. Ο χρονισμός της άρδευσης προσδιορίζεται οπτικά ή από την περιεκτικότητα σε υγρασία του εδάφους με θερμοστατική μέθοδο.

Κατά την περίοδο μέχρι υγρασίας καρποφορίας εδάφους υπό ντομάτες διατηρήθηκε σε 65-75% του ΗΒ, κατά τη διάρκεια της καρποφορίας - 80-85% NV. Η υγρασία του αέρα σε θερμοκήπια, όπου καλλιεργούνται τομάτες, πρέπει να είναι κάτω από 60-65%. Στις συνθήκες του Ουζμπεκιστάν ποτίσματος στα θερμοκήπια (ντομάτες και αγγούρια) γίνονται μόνο σε θερμοκήπια σε φέτες σε όλα τα αυλάκια (τάφροι) του σωλήνα, όπως ψεκαστήρα άρδευσης στην τοπική εδάφους, βαρύ σε μηχανική σύσταση (αργιλώδη γκρίζα εδάφη) του, είναι απαράδεκτη. Η άρδευση πραγματοποιείται το πρωί και στους ζεστούς μήνες - μετά από 17 ώρες. Πότισμα κατά τις βραδινές ώρες είναι προτιμότερη, αφού υψηλή θερμοκρασία ημέρας να ευνοεί την ταχεία εξάτμιση της υγρασίας από το έδαφος σε πότισμα πρωί. Πότισμα ίδιο αυλάκι σωλήνες εξαλείφει την εισροή νερού στα φυτά και μένουν στεγνά τη νύχτα. Πρέπει να προστεθεί ότι δεν μειώνεται νύχτα θερμοκρασίες το Μάιο και η νοσοκόμα κάτω 20-22 ° και μυκητιάσεις (όπως αυξητικοί κονιώδες) αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν απούσα.

Κατά κανόνα, σε καυτούς ηλιακούς καιρούς, ο αριθμός των ποσοστών άρδευσης και άρδευσης αυξάνεται λόγω της έντονης διαπνοής από τα φυτά και της εξάτμισης από την επιφάνεια του εδάφους. Είναι γνωστό ότι όσο χαμηλότερη είναι η σχετική υγρασία του αέρα (ο αέρας είναι "ξηρός"), τόσο πιο έντονη είναι η διαδικασία της διαπνοής στα φυτά, τόσο πιο έντονα απορροφάται νερό από τα φυτά από τον περιβάλλοντα αέρα. Και όσο πιο δραστική είναι η απορρόφηση νερού από το φυτό από το έδαφος ώστε να παρέχονται όλες οι ζωτικές διεργασίες που εμφανίζονται στους ιστούς των φυτών και επίσης να μειώνεται η θερμοκρασία των φυτών.

Το επίπεδο υγρασίας του αέρα και του εδάφους είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη θερμοκρασία - με την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία μειώνεται. Η υψηλή υγρασία του αέρα και του εδάφους παρατηρείται στους ψυχρούς μήνες του έτους.

Έλεγχος υγρασίας στο θερμοκήπιο

Τα θερμοκήπια είναι ειδικές κατασκευές (δομές καλλιέργειας). Είναι εξοπλισμένα με μια διαφανή οροφή για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο φωτισμό των φυτών που καλλιεργούνται. Στο θερμοκήπιο είναι πολύ πιο εύκολο να διεξάγεται ένας συνεχής έλεγχος της υγρασίας του αέρα.

Το κύριο χαρακτηριστικό των δομών αυτών είναι η χρήση όλων των εποχών, με τη συντήρηση διαφόρων κλιματολογικών συνθηκών:

 • την άνοιξη για την καλλιέργεια φυτωρίων και την ταχύτερη ωρίμανση των πράσινων προϊόντων (σαλάτα, κρεμμύδι, άνηθος, μαϊντανός), με σπάνια θέρμανση.
 • το καλοκαίρι, ο κύριος σκοπός είναι η προστασία από τον ήλιο, ισχυρός άνεμος και βροχή.
 • το φθινόπωρο για προθέρμανση όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν, κυρίως για προστασία.
 • το χειμώνα με πλήρη θέρμανση.

Για να περιγράψει σε μια φράση: ο κύριος σκοπός των θερμοκηπίων είναι η εμπορική καλλιέργεια των διαφόρων καλλιεργειών όλο το χρόνο (μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, χόρτα, τα αγγούρια, φράουλες, κλπ).

Καθ 'όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης και της ωρίμανσης, η υγρασία στο θερμοκήπιο είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην καλλιέργεια μιας αξιοπρεπούς καλλιέργειας. Με τη βοήθεια της υγρασίας, σχηματίζεται ένα κατάλληλο άνετο μικροκλίμα στο θερμοκήπιο, επιτρέποντας στα φυτά να αναπτυχθούν υπό ευνοϊκές συνθήκες. Έτσι, είναι απαραίτητο να ελέγχεται στενά της θερμοκρασίας και της υγρασίας στο θερμοκήπιο, όπως η ανεπάρκεια ή υπερβολική υγρασία είναι πολύ υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες φυτών.

Μην υποτιμάτε τη σημασία της υγρασίας του αέρα στο θερμοκήπιο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αέρας δεν είναι ποτέ ξηρός. Πάντα περιέχει μια ορισμένη ποσότητα υγρασίας. Το ερώτημα είναι η παροχή στα φυτά που καλλιεργούνται μόνο με την κατάσταση υγρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα, η οποία είναι απαραίτητη για τη μέγιστη παραγωγή των καρπών τους. Η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος είναι στενά αλληλένδετες. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η απορροφητικότητα του αέρα. Ένας σημαντικός ρόλος στην ανάπτυξη φυτών θερμοκηπίου είναι επίσης η ανταλλαγή αερίων.

Για να διατηρείται και να ελέγχεται η βέλτιστη σχετική υγρασία στο θερμοκήπιο, είναι απαραίτητο να οργανωθεί τεχνητή ενυδάτωση. Μόνο στην περίπτωση αυτή μπορούμε να μιλήσουμε για τη δυνατότητα απόκτησης της μέγιστης συγκομιδής υγιεινών προϊόντων. Η τεράστια βοήθεια στις εγκαταστάσεις του θερμοσίφωνα παρέχεται από τους υγραντήρες υπερήχων, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες εκδόσεις. Σε μικρά θερμοκήπια, είναι δυνατή η τοποθέτηση τοπικών δειγμάτων που σχεδιάζονται για μικρές περιοχές. Εάν η οικονομία του θερμοκηπίου είναι μεγάλη, είναι δυνατό να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ομίχλης στο πάνω μέρος, με τη σύνδεση αρκετών υγραντήρων.

Με την εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων θερμοκρασίας και αισθητήρες για τη μέτρηση της υγρασίας και των ελεγκτών για να πάρει μετρήσεις από αυτούς τους αισθητήρες, μπορεί κανείς να δημιουργήσει το σύνολο της λειτουργίας υγροποίησης στην αυτόματη ρολόι λειτουργία. Η παρέμβαση από τον άνθρωπο θα συμβεί μόνο για την προσαρμογή των καθορισμένων παραμέτρων, ανάλογα με τις διάφορες φάσεις ανάπτυξης φυτών που απαιτούν διαφορετικά καθεστώτα υγρασίας.

Πώς να απαλλαγείτε από την υγρασία στο θερμοκήπιο. Μειώστε την υγρασία στο θερμοκήπιο

Είναι γνωστό ότι μια ποικιλία από λαχανικά αναπτύσσονται καλύτερα σε θερμοκήπια και σε θερμοκήπια, καθώς οι συνθήκες ήταν πολύ πιο ευνοϊκές από ό, τι στον υπαίθριο χώρο, καθώς και ορισμένες καλλιέργειες και σε όλα μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε αυτές τις συνθήκες. Τα θερμοκήπια μπορεί να είναι ακόμα και γύρω από την καλλιέργεια ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και πολλά άλλα λαχανικά, αλλά οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία δεν είναι πάντα σωστές, και ένας από τους λόγους για αυτήν τη διαφορά - που συσσωρεύεται μέσα στο συμπύκνωμα του θερμοκηπίου.

Αιτίες

Συμπύκνωση στο πολυανθρακικό θερμοκηπίου που σχηματίζεται οφείλεται σε φυσικά αίτια: υγρασίας μέσω της εξάτμισης συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ και τη νύχτα εγκαθίσταται επί των εσωτερικών επιφανειών της δομής. Η παρουσία συμπυκνώματος μπορεί να προσδιοριστεί από τις χαρακτηριστικές σταγόνες νερού στους τοίχους και την οροφή του θερμοκηπίου. Ίδια συμπυκνωθεί σχετικά αβλαβής για τα φυτά, αλλά η παρουσία του υποδηλώνει μια υψηλή υγρασία στο θερμοκήπιο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία από αρνητικές συνέπειες, όπως η εμφάνιση των ασθενειών και των παρασίτων.

Οι κύριοι λόγοι για το σχηματισμό συμπυκνωμάτων στο θερμοκήπιο είναι οι εξής:

 • Έλλειψη εξαερισμού.
 • Υψηλή πυκνότητα αποβίβασης.
 • Λανθασμένο πότισμα.

Η συμπύκνωση στο θερμοκήπιο μπορεί να συσσωρευτεί εξαιτίας της έλλειψης αερισμού ή της ακατάλληλης οργάνωσής του, καθώς με την παράκαμψη του αέρα ή την απουσία του, η υγρασία σε αυτό θα αυξηθεί. Κατά κανόνα, ένα τέτοιο φαινόμενο παρατηρείται σε θερμοκήπια και θερμοκήπια χωρίς επαρκή αριθμό θυρών αερισμού κατά τον εξαερισμό μόνο μέσω της πόρτας. Αυτή η κατάσταση είναι χαρακτηριστική για δομές με τοξωτές στέγες, καθώς είναι τεχνολογικά δύσκολο να κατασκευαστούν παράθυρα στην καμπύλη επιφάνεια της οροφής και επομένως είναι συχνότερα απούσα. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη παραθύρων εξαερισμού στους τοίχους του θερμοκηπίου μειώνει την επίδραση του αερισμού.

Η αιτία της συμπύκνωσης μπορεί να είναι πολύ υψηλή πυκνότητα φύτευσης στο θερμοκήπιο ή το θερμοκήπιο, καθώς και εάν τα νεκρά φύλλα δεν αφαιρεθούν εγκαίρως. Για να δημιουργήσετε τη βέλτιστη υγρασία συνιστάται να τηρείτε τον κανόνα μέχρι 3 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μια άλλη κοινή αιτία συμπύκνωσης είναι λάθος πότισμα. Συνιστάται το νερό των φυτών πριν το μεσημέρι, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή η συσσώρευση συμπυκνωμάτων θα εμφανιστεί σε λιγότερο σημαντικούς όγκους. Όταν το πότισμα το βράδυ, το θερμοκήπιο του κυτταρικού πολυανθρακικού δεν έχει χρόνο για τον αερισμό και συνεπώς συσσωρεύεται περισσότερη υγρασία σε αυτό. Επιπλέον, πιο κοντά στο τέλος της σεζόν, συνιστάται να μειωθεί ο αριθμός των πότισμα, επειδή τα φυτά δεν χρειάζονται πλέον αυτή την ποσότητα της υγρασίας.

Πώς να μειώσετε την υγρασία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της υψηλής υγρασίας και, ως εκ τούτου, με την εμφάνιση συμπύκνωσης στο θερμοκήπιο. Τα πιο αποτελεσματικά είναι τα ακόλουθα:

 • Πολτοποίηση του εδάφους.
 • Προστασία του εδάφους με μια ταινία.
 • Βελτιστοποίηση του συστήματος εξαερισμού.
 • Διορθώστε το σχέδιο για τον έλεγχο του μικροκλίματος.

Το απλούστερο, αλλά παρ 'όλα αυτά, που δίνει το απαραίτητο αποτέλεσμα της μείωσης της υγρασίας, είναι η διαδικασία της πολτοποίησης του εδάφους. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε τη σκωρία στο έδαφος, υπό την προϋπόθεση ότι θερμαίνεται καλά. Αυτά τα μέτρα θα μειώσουν το ρυθμό εξάτμισης της υγρασίας από το έδαφος και έτσι θα μειώσουν την υγρασία.

Επίσης, η εξάτμιση της υγρασίας από το έδαφος μπορεί να επιβραδυνθεί με ένα φιλμ πολυαιθυλενίου - καλύπτει το έδαφος. Αυτή η μέθοδος δίνει το μέγιστο αποτέλεσμα στον καυτό καιρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα αδιαφανές φιλμ μαύρου χρώματος, το οποίο θερμαίνεται καλά σε σύγκριση με άχρωμο, αποτρέποντας έτσι την υπερθέρμανση του εδάφους.

Για τον αερισμό σε θερμοκήπιο από πολυανθρακικό για να είναι αποτελεσματικό, το σχέδιό του θα πρέπει να μελετηθεί. Για το σκοπό αυτό, στο στάδιο του σχεδιασμού, βρίσκεται ο απαραίτητος αριθμός θυρών παραθύρων, τοποθετημένος ομοιόμορφα στην κορυφή των τοίχων ή στην οροφή του θερμοκηπίου. Η απουσία παραθύρων είναι απαράδεκτη, καθώς αυτομάτως θα οδηγήσει σε αύξηση της υγρασίας, εμφάνιση μεγάλης ποσότητας συμπυκνώματος και ως εκ τούτου απειλή φυτικών ασθενειών και ζημιών από επιβλαβείς οργανισμούς.

Ένα σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση μέσα στο θερμοκήπιο είναι το σωστό πρόγραμμα ελέγχου μικροκλίματος σε αυτό. Για να δημιουργήσουμε το σωστό κλίμα τις διάφορες λύσεις που χρησιμοποιούνται εντός της δομής του πολυανθρακικό: αυτό θα μπορούσε να είναι η δημιουργία της πλαγιάς για τα φύλλα από πολυανθρακικό για την στάζει, η παρουσία του αγωγού αποχέτευσης στο κάτω μέρος του θερμοκηπίου, ένα σφραγιστικό που δεν θα επιτρέψει polikrabonatu καταστραφεί, καθώς και οπές στο προφίλ πλαισίου για καλύτερο αερισμό. Αυτά τα μέτρα όχι μόνο θα καταπολεμήσουν την υψηλή υγρασία, αλλά και θα αυξήσουν τη διάρκεια ζωής της επικάλυψης.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά σχεδιασμένα συστήματα ελέγχου κλίματος, αλλά το κόστος τους είναι συνήθως αρκετά υψηλό, οπότε δεν μπορεί να το αντέξει κάθε φορτοεκφορτωτής.

Συμπύκνωμα σε πολυανθρακικό θερμοκήπιο

Τα σύγχρονα θερμοκήπια, τόσο βιομηχανικά όσο και τα σπίτια, τελειώνουν με πολυανθρακικό κηρήθρα. Αυτό το υλικό είναι πολύ ισχυρό και μακράς διαρκείας. Η πλήρης στεγανότητα, η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση συνδετήρων υψηλής ποιότητας και μονωτικών υλικών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα τέτοιο ανεπιθύμητο φαινόμενο όπως ο σχηματισμός συμπυκνώματος σε θερμοκήπιο κατασκευασμένο από πολυανθρακικό.

Αιτίες και επιπτώσεις της συμπύκνωσης

Η ζημιά στο συμπύκνωμα, που εμφανίζεται στην οροφή και στους τοίχους του θερμοκηπίου, δεν πρέπει να υποτιμάται. Αβλαβείς μικρές σταγόνες στην εσωτερική επιφάνεια της εστίας μπορεί όχι μόνο να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα φυτά αλλά και να καταστρέψουν ολόκληρη την καλλιέργεια.

Έτσι, οι συνέπειες του πολυανθρακικού σχηματισμού ομίχλης μπορεί να είναι:

 • Μείωση της διαφάνειας της επιφάνειας, η οποία οδηγεί σε σοβαρή υπερθέρμανσή της.
 • ο φωτισμός των φυτών επιδεινώνεται.
 • εγκαταλείποντας τα μεταλλικά μέρη του θερμοκηπίου, η υγρασία μπορεί να τους προκαλέσει τη διάβρωση.
 • μια μεγάλη συγκέντρωση ατμού στον αέρα οδηγεί στο σχηματισμό μεγάλων σταγονιδίων που μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα στις ηλεκτρικές συσκευές που είναι γεμάτες με φωτιά.
 • στο νερό εμφανίζονται και πολλαπλασιάζονται επιβλαβή βακτήρια?
 • Στην επιφάνεια των υαλοπινάκων παραμένουν θολό σημεία, πιθανώς η εμφάνιση μούχλας.
 • που πέφτει στα φυτά θερμοκήπια, η υγρασία μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών?
 • Η αυξημένη υγρασία του αέρα περιπλέκει τη διαδικασία εξάτμισης της υγρασίας από το έδαφος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των φρούτων, των φύλλων και των ριζών.

Σημαντικό : Οι πιο δημοφιλείς καλλιέργειες θερμοκηπίων - αγγούρια και ντομάτες - είναι ιδιαίτερα κακές για την αυξημένη υγρασία.

Για να απαλλαγείτε από την εμφάνιση συμπυκνωμάτων σε ένα πολυανθρακικό θερμοκήπιο, θα πρέπει πρώτα απ 'όλα να κατανοήσετε τις αιτίες αυτού του φαινομένου. Ο ατμός, ο οποίος σχηματίζεται στη διαδικασία της ζωτικής δραστηριότητας των φυτών και της εξάτμισης της υγρασίας από το έδαφος, είναι ένα πολύ φυσικό φαινόμενο για θερμοκήπια. Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, ο ζεστός ατμός ανεβαίνει και, αγγίζοντας την πιο δροσερή επιφάνεια των όψεων της δομής, μετατρέπεται σε νερό.

Γιατί συμβαίνει αυτό:

 1. Το θερμοκήπιο είναι εντελώς αεροστεγές και δεν μπορεί να κρυώσει λόγω της έλλειψης ψυχρού αέρα. Με κλειστές πόρτες και παράθυρα, η εμφάνιση συμπυκνωμάτων είναι αναπόφευκτη.
 2. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό της εστίας υπερβαίνει σημαντικά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς η γύρω περιοχή ψύχεται από ρεύματα αέρος και εξάτμιση από το έδαφος.
 3. Το θερμοκήπιο συναρμολογήθηκε κατά παράβαση της τεχνολογίας. Εάν τα τελικά μέρη των πλαστικών πάνελ σφραγίζονται και στις δύο πλευρές με μια σφραγισμένη ταινία ή ταινία, τότε δεν υπάρχει πουθενά να βγαίνουν από τις κηρήθρες. Το συμπύκνωμα σε πολυανθρακικό θα εμφανιστεί μέχρις ότου η σφραγισμένη ταινία στα κατώτερα άκρα του πίνακα αντικατασταθεί με έναν τύπο μεμβράνης διαπερατό από ατμούς.
 4. Ένας από τους λόγους για την εμφάνιση υπερβολικών ποσοτήτων υγρασίας στην εσωτερική επιφάνεια των θερμοκηπίων είναι η παραβίαση του καθεστώτος των πόσιμων φυτών. Μπορεί να είναι σαν το πότισμα στην καυτή στιγμή της ημέρας και την υπέρβαση της απαιτούμενης ποσότητας νερού όταν το έδαφος γίνει πολύ υγρό.

Σημαντικές λεπτομέρειες : Σε όλες τις περιπτώσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια καλλιεργειών, είναι απαραίτητο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψη των αιτιών συμπύκνωσης και της εξάλειψής της, στην περίπτωση σχηματισμού.

Εξάλειψη συμπυκνωμάτων

Η καταπολέμηση της συμπύκνωσης μπορεί και πρέπει να γίνει. Για το σκοπό αυτό, μπορούν να εφαρμοστούν ορισμένες τεχνικές λύσεις που σχετίζονται με την εγκατάσταση στο θερμοκήπιο συσκευών αερισμού και θέρμανσης. Η αλλαγή του καθεστώτος των πόσιμων φυτών μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά την επίδραση της εξάτμισης.

Συσκευές αερισμού

Για να απαλλαγείτε από τον ατμό, ο οποίος όταν έρχεται σε επαφή με τις πλαστικές στροφές σε νερό, χρησιμοποιήστε τον αεραγωγό. Μη χρησιμοποιείτε την πόρτα για εξαερισμό. Ο ψυχρός αέρας από το κάτω στρώμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο θερμοκήπιο.

Οι κανόνες για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού είναι οι εξής:

 1. Τα εξαρτήματα εξαερισμού πρέπει να τοποθετούνται στο μπροστινό μέρος των θερμοκηπίων σε ύψος όχι μικρότερο από 1 μέτρο. Μπορούν να τοποθετηθούν, τόσο στον τοίχο όσο και στις πόρτες.
 2. Για την απελευθέρωση του υγρού αέρα, οι τοίχοι πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή του κτιρίου.
 3. Για να διασφαλιστεί ότι το μικροκλίμα στο δωμάτιο είναι ομοιόμορφο, συνιστάται να τοποθετείτε κορμούς εξάτμισης κάθε 2-3 μέτρα.

Συμβουλή : Οι ακίδες μπορούν να κατασκευαστούν με μηχανισμούς χειροκίνητου ή αυτόματου ανοίγματος. Αν το θερμοκήπιο βρίσκεται δίπλα στο σπίτι στο οποίο ο ιδιοκτήτης ζει μόνιμα, υπάρχουν αρκετές συσκευές για το άνοιγμα των παραθύρων με το χέρι. Σε περίπτωση που το θερμοκήπιο μπορεί να παραμείνει χωρίς επιτήρηση για μία ή περισσότερες ημέρες, είναι απαραίτητα αυτόματα συστήματα εξαερισμού.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Αποτελούνται από θερμικά ρελέ και ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Μπορεί να λειτουργεί από βιομηχανικό ηλεκτρικό δίκτυο ή από μπαταρίες.
 2. Διμεταλλικές συσκευές. Χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό συντελεστή θερμικής διαστολής των δύο τύπων μετάλλου, δημιουργείται ένα όργανο που ανοίγει το παράθυρο όταν θερμαίνεται και το κλείνει όταν ψύχεται.
 3. Υδραυλικοί κύλινδροι. Στη δουλειά τέτοιων συσκευών, η ιδιότητα των υγρών χρησιμοποιείται για να αλλάξει τον όγκο της καθώς η θερμοκρασία αλλάζει.

Ο αερισμός μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη δυνατότητα συμπύκνωσης.

Θέρμανση εστίες

Η χρήση θερμαντήρων διαφόρων τύπων θα επιτρέψει την αποφυγή σχηματισμού συμπυκνώματος. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα περισσότερα φυτά θερμοκηπίου όπως το υγρό χώμα και ο ξηρός αέρας, αυτό θα δημιουργήσει καλές προϋποθέσεις για την απόκτηση άφθονης συγκομιδής. Για θέρμανση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι οργάνων.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • θερμαντικά σώματα λαδιού.
 • ηλεκτρικοι θερμαντες αερα;
 • Καλώδιο θέρμανσης, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα και στην οροφή της εστίας.
 • καυστήρες αερίου.
 • υπεριώδεις θερμαντήρες?
 • θερμαντήρες ανεμιστήρων.
 • φούρνοι στερεών καυσίμων ·
 • θέρμανση νερού από το σύστημα θέρμανσης στο σπίτι.

Για να διατηρήσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα θερμικό ρελέ, το οποίο θα ενεργοποιεί και θα απενεργοποιεί τις συσκευές. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρικές συσκευές είναι αρκετά ακριβές για να λειτουργούν και οι συσκευές που λειτουργούν με καύσιμα απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Λειτουργία άρδευσης

Κάθε καλλιέργεια θερμοκηπίου απαιτεί μια ορισμένη ποσότητα υγρασίας για φυσιολογική ανάπτυξη. Τόσο η έλλειψη νερού, όσο και η περίσσεια, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη των φυτών.

Ένας από τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό της άρδευσης είναι οι θερμομονωτικές ιδιότητες του κυτταρικού πολυανθρακικού άλατος. Έχει πολύ χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, η οποία οδηγεί σε σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το θερμοκήπιο.

Ως εκ τούτου, δεν τα νερό τα φυτά πριν από το σκοτάδι. Η θερμότητα που παραμένει στο θερμοκήπιο μετά από τη θέρμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας προκαλεί μεγάλη εξάτμιση νερού από το έδαφος. Σε συνδυασμό με το βράδυ και τη νύχτα δροσερό προκαλεί έντονη θολότητα των εσωτερικών επιφανειών του θερμοκηπίου. Για να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία, μπορείτε να αφήσετε νύχτα ελαφρώς ανοιγμένα (αλλά όχι πόρτες).

Στη σημείωση : Ο βέλτιστος χρόνος για το πότισμα φυτών σε πολυανθρακικά θερμοκήπια είναι οι πρωινές ώρες. Για να γίνει αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ζεστό, στάσιμο νερό. Το βράδυ, το πότισμα μπορεί να γίνει σε μικρές ποσότητες, και στη συνέχεια, σε περιπτώσεις που η ημέρα ήταν πολύ ζεστή και τα φυτά χρειάζονται υγρασία.

Συγκεκριμένα, δεν συνιστάται το νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας σε έντονο ήλιο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του ριζικού συστήματος και θάνατο των φυτών. Ένα καλό αποτέλεσμα της μείωσης της εξάτμισης από το έδαφος δίνει φωτιστικό στρώμα. Στην περίπτωση του σχηματισμού συμπυκνώματος στο θερμοκήπιο το βράδυ, πρέπει να αερίζεται ή να θερμαίνεται μέχρι να εξαφανιστεί. Οι κρύες σταγόνες και η υπερβολική υγρασία μπορεί να καταστρέψουν τις φυτείες.

Οι φυτείες θερμοκηπίου χρειάζονται περιοδική συντήρηση. Από το έδαφος είναι απαραίτητο να συλλέγονται νεκρά φύλλα και να σκάβουν ζιζάνια. Τα άρρωστα φυτά πρέπει να απομακρύνονται αμέσως για να αποφευχθεί η μόλυνση του υπολοίπου. Σε έντονα αναπτυγμένα φυτά, συνιστάται η αφαίρεση των πλευρικών βλαστών και σε ορισμένες περιπτώσεις η αραίωση. Η συνιστώμενη συγκέντρωση είναι μέχρι 3 θάμνους ανά 1 m².

Βίντεο σχετικά με τη διάταξη του αυτόματου αερισμού του θερμοκηπίου

Όταν έβαλα τον εαυτό μου ένα θερμοκήπιο από πολυανθρακικό, δεν πίστευα ότι τα προβλήματα θα εμφανίζονταν εκεί που δεν περίμενα. Δεν θα μιλήσω για χώμα, δενδρύλλια, λιπάσματα κλπ. Σε αυτό ήμουν σχεδόν έτοιμος (θεωρητικά). Αλλά ένα πρωί είδα ότι το εσωτερικό μέρος του πολυανθρακικού καλύπτεται με μικρά σταγονίδια - συμπύκνωμα! Λοιπόν, ποτέ δεν ξέρεις - η νύχτα ήταν κρύο ή κάτι... Αλλά την επόμενη μέρα το ίδιο, και το επόμενο. Και η υγρασία στο θερμοκήπιο είναι κακή! Το ήξερα καλά. Αλλά σταδιακά ανακάλυψα πού παίρνει το συμπύκνωμα στο θερμοκήπιο, ποιος είναι ο κίνδυνος και πώς να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο.

Τη νύχτα, η θερμοκρασία στο δρόμο και στο θερμοκήπιο σταδιακά ισοπεδώνεται, το πρωί σχεδόν το ίδιο. Αλλά υπάρχει ένας ήλιος, και μέσα στον ζεστό αέρα αρχίζει να ζεσταίνεται γρήγορα. Και η εξωτερική επιφάνεια του πολυανθρακικού (ή φιλμ) είναι ακόμα κρύα, και ακόμη και τα φυτά και το έδαφος δεν έχουν ακόμη ζεσταθεί. Η υγρασία που περιέχεται στον αέρα (και είναι πάντα εκεί) αρχίζει να συσσωρεύεται στην επιφάνεια, όπως στο καπάκι του τηγανιού, όταν βράζει το νερό. Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι για την εμφάνιση συμπυκνώματος, εκτός από την πτώση της θερμοκρασίας, το νόμο της φυσικής. Φυσικά, το ποσό της εξαρτάται από το επίπεδο της υγρασίας, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Αυτόματα παράθυρα - δεν υπάρχει διέξοδος

Τώρα προσφέρονται διαφορετικές εκδόσεις αυτόματων ανεμιστήρων για θερμοκήπια. Είναι δυνατή η τοποθέτηση ανοιγμάτων για τις πόρτες και τις κανονικές δεξαμενές εξαερισμού, είναι δυνατή η τοποθέτηση ξεχωριστά - στην οροφή ή στην πλευρά - του υαλοπίνακα με αυτόματο άνοιγμα. Αυτές οι συσκευές είναι αναμφισβήτητα χρήσιμες. Η εργασία διευκολύνεται και μπορείτε να αποφύγετε τον ατμό των φυτών αν για κάποιο λόγο ξέχατε ή δεν θα μπορούσατε να ανοίξετε το θερμοκήπιο εγκαίρως. Αλλά από το συμπύκνωμα, τα αυτόματα ανοίγματα ή τηγάνια δεν βοηθούν πολύ. Διατίθενται έτσι ώστε να ανοίγουν σε θερμοκρασία 18-24 ° C. Και αυτή τη στιγμή το συμπύκνωμα είναι ήδη σχηματισμένο και ασφαλώς εγκαθίσταται στην επιφάνεια του θερμοκηπίου.

Βλάβη στο συμπύκνωμα

Από μόνο του το συμπύκνωμα σε πολυανθρακικό ή φιλμ δεν είναι τραγωδία. Αλλά αυτός, ή μάλλον, σταγονίδια νερού, αργά ή γρήγορα πέφτουν κάτω - στα φυτά. Και αυτό είναι κακό. Οι ντομάτες, για παράδειγμα, δεν συμπαθούν πολύ όταν τα φύλλα είναι βρεγμένα. Τα αγγούρια δεν είναι τόσο επιλεκτικοί, αλλά γι 'αυτούς και για άλλα φυτά απρογραμμάτιστη υγρασία είναι ακόμα ένας κίνδυνος: είναι σε υγρό περιβάλλον για να ζήσουν και να πολλαπλασιαστούν διαφορετικών παθογόνων - περονόσπορου, σαπίσουν οι ρίζες, ωίδιο, τετράνυχο, μούχλα.

Σε ένα θερμοκήπιο κατασκευασμένο από πολυανθρακικό, η υγρασία κυλά συνήθως και δεν στάζει στην επιφάνεια. Στα σταγονίδια θερμοκηπίου ταινία πέφτουν απευθείας στα φυτά. Αλλά σε πολυανθρακικά θερμοκήπια, βρήκα άλλο πρόβλημα. Όταν η υγρασία πέφτει κάτω, πέφτει στο κάτω μέρος του θερμοκηπίου. Εάν είναι ξύλινη, τότε μια τέτοια μόνιμη μπανιέρα δεν θα κάνει καλό. Ζημιές και άλλα ξύλινα μέρη. Για παράδειγμα, κρεβάτια περιφράξεων (έπρεπε να κάνετε από σχιστόλιθο). Και επίσης παρατήρησε: οι άκρες των κλινών είναι πάντα πιο υγρές από τη μέση. Επίσης, δεν μου αρέσει αυτή η άνιση υγρασία.

Πώς να απαλλαγείτε από τη συμπύκνωση

 1. Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη συμπύκνωση και την υπερβολική υγρασία είναι ο αερισμός. Προσπαθήστε να ανοίξετε τις πόρτες και τα παράθυρα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Και αν είναι δυνατόν, μην τις κλείσετε τη νύχτα.
 2. Μην δημιουργείτε συνθήκες για την αύξηση της υγρασίας. Νερό καλύτερα το πρωί! Στη συνέχεια, το νερό που δεν διαβρέχεται στο έδαφος θα εξατμιστεί και θα διαβρωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 3. - Ένας τρόπος για να μειώσετε την υγρασία στο θερμοκήπιο. Το νερό μετά την άρδευση κάτω από το σάπιο δεν θα "εξατμιστεί" αυθόρμητα και θα συσσωρευτεί στον αέρα.
 4. Ακόμα κι αν κάποια υγρασία (συμπύκνωση) γίνεται στο εργοστάσιο, δεν θα κάνει πολύ κακό, αν τα φυτά είναι δωρεάν, είναι καλά αεριζόμενο και στεγνώσει. Έτσι πυκνώστε τη φύτευση!
 5. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο - αυτός είναι ο λόγος για τον σχηματισμό συμπυκνωμάτων και η αιτία των ασθενειών των φυτών.

Η επιτυχία στον κήπο!

Τα περισσότερα σύγχρονα θερμοκήπια, τόσο βιομηχανικά όσο και τα σπίτια, τελειώνουν με πολυανθρακικά φύλλα. Το υλικό αυτό είναι γνωστό για την υψηλή αντοχή του, την καλή διαπερατότητα του φωτός και την επαρκή διάρκεια ζωής του.

Η χρήση σύγχρονων, υψηλής ποιότητας υλικών συνδετήρων και μόνωσης οδηγεί σε πλήρη ερμητική στεγανοποίηση του θερμοκηπίου. Εκτός από τη μάζα των θετικών στιγμών, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα τέτοιο ανεπιθύμητο φαινόμενο όπως το συμπύκνωμα.

Οι αιτίες της συμπύκνωσης στο θερμοκήπιο

Μην υποτιμάτε τη ζημιά στο συμπύκνωμα που εμφανίζεται στους τοίχους και τη στέγη του θερμοκηπίου. Φαίνεται ότι τα αβλαβή σταγονίδια στους τοίχους του θερμοκηπίου δεν μπορούν να βλάψουν τις καλλιεργούμενες καλλιέργειες, αλλά αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση. Αυτά τα σταγονίδια είναι ικανά να καταστρέψουν ολόκληρη την καλλιέργεια.

Πιθανές συνέπειες του συμπυκνώματος:

 • σημαντική μείωση της διαφάνειας του θερμοκηπίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του ·
 • φθορά του φωτισμού.
 • πιθανή διάβρωση των μεταλλικών τμημάτων του θερμοκηπίου.
 • υπερβολική συγκέντρωση υγρασίας στον αέρα μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο των ηλεκτρικών συσκευών.
 • νερό - ένα ιδανικό περιβάλλον για τη διάδοση επιβλαβών βακτηρίων.
 • στους τοίχους του θερμοκηπίου παραμένουν συννεφιασμένες κηλίδες που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μούχλας.
 • που πέφτουν στα φυτά, η υγρασία μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη ασθενειών.
 • μια δύσκολη διαδικασία εξάτμισης της υγρασίας από το έδαφος, οδηγώντας σε σήψη φυτά.

Πριν να απαλλαγείτε από τη συμπύκνωση στο θερμοκήπιο, πρέπει να κατανοήσετε τους λόγους εμφάνισής του. Ένα φυσικό φαινόμενο για ένα θερμοκήπιο είναι ο ατμός, ο οποίος σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής των φυτών. Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, ο ζεστός ατμός ανεβαίνει προς τα πάνω, όπου έρχεται σε επαφή με την κρύα επιφάνεια του θερμοκηπίου. Σε αυτό το σημείο, μετατρέπεται σε νερό και παραμένει στους τοίχους του θερμοκηπίου.

Γιατί συμβαίνει αυτό:

 1. Συνεχώς κλειστά παράθυρα και πόρτες στο θερμοκήπιο οδηγούν στη σφράγιση.
 2. Η θερμοκρασία του αέρα μέσα στο θερμοκήπιο είναι πάντα πολύ υψηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία.
 3. Παραβίαση της τεχνολογίας της συγκέντρωσης μιας θερμοκηπίου. Αν τα τελικά μέρη της επένδυσης θερμοκηπίου ήταν κολλημένα και στις δύο πλευρές με κολλητική ταινία, τότε το συμπύκνωμα απλά δεν θα έπρεπε να εξατμιστεί. Σε αυτή την περίπτωση, αντικαταστήστε τη σφραγισμένη ταινία με μια διαπερατή από ατμούς μεμβράνη.
 4. Παραβίαση του καθεστώτος άρδευσης. Πότισμα σε ζεστό καιρό ή υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συμπυκνώματος.

Η καταπολέμηση του σχηματισμού συμπυκνωμάτων μπορεί και πρέπει να γίνει. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να καταφύγετε σε τεχνική βοήθεια, όπως μια συσκευή για τον αερισμό του θερμοκηπίου και τη θέρμανση του. Μια αλλαγή στο καθεστώς ποτίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο συμπύκνωσης.

Συσκευές αερισμού

Η απλούστερη συσκευή για να απαλλαγούμε από τον ατμό, που μετατρέπεται σε νερό, έρχεται σε επαφή με τους κρύους τοίχους του θερμοκηπίου, είναι. Οι πόρτες για τον αερισμό των θερμοκηπίων δεν συνιστώνται, καθώς ο κρύος αέρας που προέρχεται από το κάτω μέρος του θερμοκηπίου μπορεί να βλάψει τα φυτά.

 1. Οι ανεμιστήρες για παροχή αέρα πρέπει να τοποθετούνται στα αετώματα της δομής. Το ύψος πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μέτρο από το πάτωμα. Μπορείτε να εγκαταστήσετε τα παράθυρα παράθυρα τόσο στον τοίχο όσο και στην πόρτα του θερμοκηπίου.
 2. Προκειμένου ο υγρός αέρας να ξεφύγει από το θερμοκήπιο, οι τραβέρσες πρέπει να τοποθετηθούν πιο κοντά στο ανώτατο όριο του θερμοκηπίου.
 3. Για να διατηρηθεί το ιδανικό μικροκλίμα μέσα στο θερμοκήπιο, συνιστάται η τοποθέτηση μέσων ανύψωσης κάθε 2-3 μέτρα.

Περιφράξεις σε θερμοκήπια μπορούν να γίνουν και με το χειροκίνητο άνοιγμα, και με αυτόματη. Εάν ζείτε κοντά σε ένα θερμοκήπιο και δεν έχετε προβλήματα με το αερισμό του θερμοκηπίου με το χέρι, τότε μπορείτε να εγκαταστήσετε με ασφάλεια τα πιο απλά χειροκίνητα παράθυρα.

Αν δεν θέλετε να χάσετε αυτή την περίπτωση, τότε θα πρέπει να καταφύγετε σε αυτοματοποίηση αυτής της διαδικασίας. Ο εν λόγω εξοπλισμός θα είναι πολύ πιο ακριβά από ό, τι ένα συμβατικό ανεμιστήρα, αλλά με αυτό θα εξοικονομήσετε χρόνο σας, καθώς και να είναι σε θέση να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το θερμοκήπιο χωρίς επιτήρηση για αρκετές ημέρες.

Οι ακόλουθες συσκευές ανήκουν στο αυτόματο σύστημα εξαερισμού:

 1. Σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Ένα τέτοιο σύστημα που λειτουργεί από ένα ηλεκτρικό δίκτυο αποτελείται από ένα θερμικό ρελέ και ηλεκτρικούς ανεμιστήρες που ανάβουν όταν φτάσει η ρυθμισμένη θερμοκρασία.
 2. Διμεταλλικές συσκευές. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται ο συντελεστής θερμικής διαστολής δύο τύπων μετάλλου. Αυτή η συσκευή ανοίγει το παράθυρο με θέρμανση και με την κατάλληλη ψύξη κλείνει.
 3. Υδραυλικοί κύλινδροι. Η αρχή αυτής της συσκευής είναι να χρησιμοποιήσει τις ιδιότητες του υγρού για να αλλάξει την ένταση του όταν αλλάζει η θερμοκρασία.

Ο τακτικός αερισμός μειώνει τον κίνδυνο συμπύκνωσης στο ελάχιστο.

Θέρμανση του θερμοκηπίου

Η εγγύηση για την αποφυγή της εμφάνισης συμπύκνωσης στο θερμοκήπιο θα βοηθήσει στη χρήση διαφόρων συσκευών θέρμανσης. Τα περισσότερα φυτά προτιμούν το υγρό χώμα και τον ξηρό αέρα, οπότε η χρήση θερμαντικών σωμάτων θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα μέσα στο θερμοκήπιο.

Ως θερμαντήρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευές όπως:

 • Ψύκτης λαδιού.
 • ηλεκτρική θερμάστρα?
 • καλώδιο θέρμανσης;
 • υπεριώδης θερμάστρα?
 • ανεμιστήρας;
 • φούρνος στερεών καυσίμων ·
 • θέρμανση νερού που προέρχεται από το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού.

Για να λειτουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης σε αυτόνομη λειτουργία, είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός θερμικού ρελέ που θα ενεργοποιηθεί όταν επιτευχθεί η θερμοκρασία που έχετε ρυθμίσει. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου θέρμανσης είναι το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Λειτουργία άρδευσης

Κάθε καλλιέργεια που καλλιεργείται σε ένα θερμοκήπιο χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα υγρασίας. Η έλλειψη ή το υπερβολικό νερό επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του φυτού.

Κατά τον σχεδιασμό της άρδευσης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι θερμομονωτικές ιδιότητες των τοίχων του θερμοκηπίου. Το πολυανθρακικό έχει χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και αυτό οδηγεί στο σχηματισμό μιας σημαντικής διαφοράς θερμοκρασίας μέσα και έξω από το θερμοκήπιο.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το πότισμα πριν από το σκοτάδι δεν είναι επιθυμητό. Η θερμότητα, η οποία παρέμεινε στο θερμοκήπιο μετά από τη θέρμανση ημέρας, προκαλεί ισχυρή εξάτμιση υγρασίας από το έδαφος. Μαζί με τη νυχτερινή δροσιά, αυτό προκαλεί αναπόφευκτη ομαλοποίηση των τοίχων του θερμοκηπίου. Αν βάζετε τα φυτά το βράδυ, αφήστε τα παράθυρα στο θερμοκήπιο.

Οι περισσότερες, ντομάτες και άλλα φυτά - νωρίς το πρωί. Καλύτερα είναι να καλλιεργείτε τις καλλιέργειες με ζεστό νερό. Απαγορεύεται αυστηρά να ποτίσει τα φυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ζεστό καιρό. Τέτοιο πότισμα μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του φυτού, ακόμη και το θάνατό του.

Οι καλλιέργειες θερμοκηπίου χρειάζονται συντήρηση. Είναι απαραίτητο να σπάσουν τα ζιζάνια και να συλλέξουν τα πεσμένα φύλλα. Τα φυτά που έχουν υποστεί βλάβη πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως, διαφορετικά μπορούν να μολύνουν τις γειτονικές καλλιέργειες. Η αραίωση θα πρέπει να πραγματοποιείται σε έντονα αναπτυγμένα φυτά. Η βέλτιστη συγκέντρωση είναι έως 3 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μια απλή λύση στο πρόβλημα με την εμφάνιση συμπυκνωμάτων στο θερμοκήπιο

Ακολουθώντας τις συμβουλές μας, μπορείτε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα του συμπυκνώματος στο θερμοκήπιο.

Καλησπέρα! Ενδιαφέρομαι για το πώς να ασχοληθούμε με το συμπύκνωμα σε ένα θερμοκήπιο. Επί σειρά ετών καλλιεργώ φυτά σε θερμοκήπια, αλλά μόλις πρόσφατα ανακάλυψα ότι το συμπύκνωμα είναι επικίνδυνο για τα φυτά. Είναι πραγματικά έτσι, τι είδους απειλή αντιπροσωπεύει; Προηγουμένως, αντιμετώπισα ένα τέτοιο πρόβλημα συνεχώς, αλλά δεν διαπίστωσε καμία αλλαγή στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη των φυτών. Το γεγονός είναι ότι δεν έχω γνωστούς που θα μπορούσα να ρωτήσω για μια παρόμοια κατάσταση, γι 'αυτό αποφάσισα να απευθυνθώ σε ειδικούς. Παρακαλούμε να μας πείτε εάν υπάρχουν τρόποι που θα βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας των σταγονιδίων νερού που συσσωρεύονται στο θερμοκήπιο. Ενδιαφέρομαι επίσης για το τι προκαλεί υπερβολική υγρασία στην επιφάνεια των τοίχων. Θα σας ευχαριστήσω για τη λεπτομερή διαβούλευση.

Προκειμένου να αναπτυχθούν υγιείς καλλιέργειες και να αποκτήσετε καλή συγκομιδή, πρέπει να ξέρετε πώς να χειριστείτε το συμπύκνωμα. Δυστυχώς, η συσσώρευση σταγόνων νερού επηρεάζει αρνητικά τα φυτά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. Ο κίνδυνος είναι ότι το συμπύκνωμα δημιουργεί ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, τα οποία στο μέλλον μπορούν να επηρεάσουν τα σπορόφυτα.

Σε κάθε περίπτωση θα σχηματιστούν σταγόνες νερού, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα του φυτωρίου, το ποσό τους μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Είναι μάλλον δύσκολο να καταπολεμήσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο, οπότε πρέπει να είστε υπομονετικοί και επιμονή. Η κύρια αιτία σχηματισμού συμπυκνωμάτων είναι ο λανθασμένος αερισμός ή η απουσία του. Πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι απαραίτητο να ανοίξει το θερμοκήπιο για αερισμό το πρωί, μέχρι να θερμανθεί κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Έτσι, η θερμοκρασία μέσα και έξω θα είναι κατά προσέγγιση ίση που ευθυγραμμίζουν την υγρασία και, ως εκ τούτου, εμποδίζουν την διαδικασία της συμπύκνωσης και της συσσώρευσης των υγρών στα τοιχώματα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πότισμα των φυτωρίων πρέπει να γίνει το πρωί για να επιτρέψει την υπερβολική υγρασία να εξατμιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιείτε μόνο ζεστό νερό. Αν το κάνετε αυτό το βράδυ, τότε σχηματίζεται μια μεγάλη συσσώρευση σταγόνων όλη τη νύχτα.

Ένα άλλο λάθος που οδηγεί σε υπερβολική εφίδρωση είναι η χρήση μιας πυκνής αδιαφανής μεμβράνης. Παρέχει ισχυρή εξάτμιση υγρασίας, η οποία οδηγεί σε μεγάλη συσσώρευση συμπυκνωμάτων.

Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η υπερβολική υγρασία για καλλιέργειες όπως αγγούρια και ντομάτες. Προσπαθήστε να μην αφήσετε τις σταγόνες να πέσουν στις καλλιέργειες για να αποφύγετε τις ασθένειες των φυτών. Δώστε προσοχή στην ανάπτυξη των φυτών, αδύναμη και τα άρρωστα βλαστάρια πρέπει να αφαιρεθεί.

Η διαδικασία συμπύκνωσης είναι φυσική, αλλά επειδή δημιουργεί κίνδυνο για τα φυτά, είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να τη μειώσουμε. Βασικά, προκύπτει λόγω μη συμμόρφωσης με τους απλούς κανόνες άρδευσης και τον εξαερισμό. Εάν θέλετε να πάρετε μια καλή συγκομιδή, τότε προσπαθήστε να προσδιορίσετε τους λόγους για την ισχυρή εξάτμιση στην εστία σας. Ελέγχετε συνεχώς το μικροκλίμα, παρακολουθείτε τη θερμοκρασία και την υγρασία μέσα. Όσο πιο σοβαρά αντιμετωπίζετε το πρόβλημα, τόσο λιγότερες ζημιές θα λάβουν τα σπορόφυτα.

Αυτόματος έλεγχος θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο

Κάθε κηπουρός ή κηπουρός ονειρεύεται να έχει ένα θερμοκήπιο στο οικόπεδο του. Το θερμοκήπιο είναι ένα είδος θέρετρου όπου τα φυτά αισθάνονται καλά ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Και πόσο ωραίο και χρήσιμο για να πάρετε μια συγκομιδή μαρούλι, ραπανάκι στις αρχές της άνοιξης, όταν μόλις εμφανίστηκε αποψυγμένα μπαλώματα εμφανίζεται συκώτι συνηθισμένο!

Φυσικά, για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα είναι απαραίτητο όχι μόνο να οικοδομηθεί ένα καλό θερμοκήπιο, αλλά και να διατηρηθεί η βέλτιστη θερμοκρασία εκεί. Η θερμοκρασία του αέρα και του εδάφους είναι σημαντική.

Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την απορρόφηση των χρήσιμων στοιχείων, την υγρασία, ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες της καλλιέργειας · την εμφάνιση μιας ποικιλίας ασθενειών.

Κάθε κηπουρός πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας του αέρα, του εδάφους μέσα στο θερμοκήπιο, μιας πιθανής συγκομιδής. Ωστόσο, πολλές γειτονικές κουλτούρες όπως διαφορετικοί τρόποι υγρασίας και θερμοκρασίας. Βελτιστοποιώντας την τοποθέτηση των καλλιεργειών στο θερμοκήπιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σημαντική διαφορά θερμοκρασίας στα διάφορα μέρη του.

Διαφορές θερμοκρασίας

Στο θερμοκήπιο, καθώς και σε μη προστατευμένο έδαφος, παρατηρούνται ημερήσιες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Πολύ απότομα, που υπερβαίνουν τους 4 - 8 ° C, οι διαφορές επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη, την ανάπτυξη φυτών, την απόδοση. Προκαλούν συχνές ασθένειες και θάνατο των καλλιεργειών. Ανάλογα με τον τύπο της εγκατάστασης, η θερμοκρασία του εδάφους και του αέρα στο θερμοκήπιο πρέπει να είναι στους 14-25 ° C.

Η θερμοκρασία έχει άμεση επίδραση επί της αναπτύξεως των φυτών, π.χ., μία αύξηση της θερμοκρασίας από 10 ° C αυξάνει την ανάπτυξη του πράσινου μάζας, αλλά αναστέλλει την ανάπτυξη των ριζών και των φρούτων. Εάν η θερμοκρασία του εδάφους πέσει πάρα πολύ (πάνω από 10 ° C), τα φυτά αρχίζουν να αισθάνονται την πείνα του φωσφόρου. Η υπερβολική θερμοκρασία του εδάφους εμποδίζει τις ρίζες να απορροφούν την υγρασία.

Αυτόματος αερισμός του θερμοκηπίου με τα χέρια σας (βίντεο)

Πώς να ελέγξετε αυτές τις διαφορές;

Αυτόματος έλεγχος θερμοκρασίας

Παρακολουθήστε οπτικά όλες τις απαραίτητες παραμέτρους μέσα στο θερμοκήπιο - μια σύνθετη, χρονοβόρα και υπεύθυνη επιχείρηση.

Αυτό το γεγονός οδηγεί συχνά τους φορτοεκφορτωτές στην ανάγκη αυτοματοποίησης αυτών των διαδικασιών. Η αγορά του ρυθμιστή εξαλείφει την ωριαία παρακολούθηση, τη μέτρηση όλων των παραμέτρων. Αυτό δεν είναι ο φθηνότερος τρόπος, αλλά δικαιολογείται.

Σήμερα η αγορά προσφέρει τρία είδη ελεγκτών θερμοκρασίας:

Η πιο οικονομική επιλογή είναι ένας μηχανικός θερμοστάτης, ο οποίος σας επιτρέπει να ρυθμίζετε και να ρυθμίζετε μόνοι σας τη θερμοκρασία. Λειτουργεί συμβατικός θερμοστάτης.

Ο ηλεκτρονικός ελεγκτής ελέγχει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θερμοκρασία, είναι εφοδιασμένος με οθόνη για ευκολία.

Ο ρυθμιστής αισθητήρα είναι το πιο αξιόπιστο σύστημα, δημιουργώντας την απαραίτητη θερμοκρασία χώματος, αέρα, μέρα και νύχτα.

Η επιλογή του τύπου του ρυθμιστή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες

Επιλέγοντας την καλύτερη επιλογή για θερμορύθμιση

Κατά την επιλογή των πιο σημαντικών είναι:

 • ισχύος του επιλεγμένου θερμοστάτη
 • αρχές εγκατάστασης
 • είδος προσαρμογής
 • λειτουργικά χαρακτηριστικά
 • εμφάνιση της συσκευής

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη δύναμη της συσκευής. Θα πρέπει να υπερβαίνει τη υπολογισμένη χωρητικότητα θέρμανσης του εδάφους. Για πολύ μεγάλα θερμοκήπια είναι δυνατή η εγκατάσταση πολλών ελεγκτών θερμοκρασίας με τον διαχωρισμό ολόκληρου του θερμοκηπίου σε ζώνες. Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων μπορεί να είναι κρυμμένη, αρθρωτή.

Εάν δεν αναμένονται μεγάλες επενδύσεις στο θερμοκήπιο, τότε ένας απλός ελεγκτής μπορεί να γίνει ανεξάρτητα.

Αυτόματος θερμορυθμιστής στο σπίτι

Για απλή θέρμανση χώματος στο ελατήριο, μπορεί να γίνει ένας απλός ρυθμιστής. Δεν υπάρχουν ακριβή μέρη σε αυτό.

Αυτές οι συσκευές διαθέτουν χαρακτηριστικά:

 • αυτόνομη παραγωγή
 • έλλειψη μεγάλης ακρίβειας

Ο ρόλος του αισθητήρα εκτελείται συνήθως από ένα θερμίστορ.

Οι θερμορυθμιστές βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος της θέρμανσης κατά την ψυχρή περίοδο. Οι καλοκαιρινοί μήνες, ωστόσο, θέτουν μια ερώτηση σχετικά με τον αερισμό του θερμοκηπίου.

Αυτόματος αερισμός για θερμοκήπια (βίντεο)

Έλεγχος θερμοκρασίας και υγρασίας το καλοκαίρι

Για έναν τέτοιο έλεγχο απαιτούνται δύο συσκευές:

Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο αλκοόλ. Είναι καλύτερο να το κρεμάσετε σε επίπεδο ανάπτυξης πράσινων φυτών. Αν ο θερμοκηπίου είναι μεγάλο, χωρίζεται σε ζώνες, είναι απαραίτητο να αγοράσετε διάφορα θερμόμετρα.

Το ψυχρόμετρο μετρά την υγρασία στο θερμοκήπιο. Το πρακτικότερο στην πράξη είναι τα ψηφιακά ψυχρόμετρα.

Αυτές οι συσκευές σας επιτρέπουν να ελέγχετε το μικροκλίμα στο θερμοκήπιο. Για να διατηρηθεί το βέλτιστο κλίμα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ο αερισμός του θερμοκηπίου.

Αυτόματος αερισμός του θερμοκηπίου

Η παρουσία στο θερμοκήπιο των θυρών, των παραθύρων, των παραθύρων επιτρέπει τον φυσικό αερισμό. Για να αυτοματοποιήσετε τέτοιες διαδικασίες χρησιμοποιήστε:

 • ηλεκτρικούς μηχανισμούς
 • μηχανικές συσκευές

Οι μηχανικοί είναι πιο πονηροί. Η δουλειά της βασίζεται στην επέκταση των σωμάτων με αυξημένη θερμοκρασία.

Έτσι, για τους κηπουρούς, ανοίγει ένα ευρύ πεδίο για τη βελτίωση, τον έλεγχο των μικροκλιματικών συνθηκών στην οικονομία του θερμοκηπίου.