Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα: Τύποι συσκευών και κανόνες σύνδεσης

Ο ανεμιστήρας είναι μία από τις ελάχιστα ορατές, αλλά εξαιρετικά σημαντικές συσκευές που βοηθούν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για εργασία, ξεκούραση και μια ευχάριστη στιγμή.

Χωρίς αυτό, οι υπολογιστές, τα ψυγεία, τα κλιματιστικά και άλλος εξοπλισμός δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση διαφόρων συσκευών, χρησιμοποιήστε τον έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα.

Τύποι και χαρακτηριστικά της συσκευής

Ο ανεμιστήρας ασχολείται με την εργασία συστημάτων κλιματισμού, υπολογιστών, φορητών υπολογιστών, ψυγείων, πολλών άλλων γραφείων και οικιακών συσκευών.

Για να ελέγχεται η ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων του, χρησιμοποιείται συχνά ένα μικρό στοιχείο, ο ρυθμιστής. Σας επιτρέπει να επεκτείνετε τη χρήση του εξοπλισμού, καθώς και να μειώσετε σημαντικά το επίπεδο θορύβου στο δωμάτιο.

Σκοπός της διάταξης ελέγχου ταχύτητας

Όταν το κλιματιστικό ή ο ανεμιστήρας λειτουργεί συνεχώς στη λειτουργία μέγιστης ισχύος που παρέχεται από τον κατασκευαστή, αυτό επηρεάζει δυσμενώς τη διάρκεια ζωής του. Τα μεμονωμένα μέρη απλά δεν μπορούν να αντέξουν έναν τέτοιο ρυθμό και γρήγορα να σπάσουν. Ως εκ τούτου, είναι συχνά πιθανό να πληρούνται συστάσεις για να δημιουργηθεί ένα απόθεμα εξουσίας κατά την επιλογή διαφορετικών τύπων εξοπλισμού, έτσι ώστε να μην λειτουργεί στο όριο.

Επίσης, συχνά σε ψυκτικές μονάδες, υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό, ορισμένα στοιχεία υπερθερμαίνονται κατά τη λειτουργία. Για να διασφαλιστεί ότι δεν τήκονται, ο κατασκευαστής έχει φροντίσει για την ψύξη τους μέσω ανεμιστήρων που λειτουργούν.

Αλλά όχι όλες οι εργασίες που εκτελούνται απαιτούν τη μέγιστη ταχύτητα της κίνησης ανεμιστήρα / ψυγείου. Με την εργασία γραφείου ενός υπολογιστή ή τη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας σε ένα σύστημα ψύξης, το φορτίο είναι πολύ μικρότερο από ό, τι όταν εκτελείτε σύνθετους μαθηματικούς υπολογισμούς ή κατάψυξη, αντίστοιχα. Ένας ανεμιστήρας που δεν διαθέτει ρυθμιστή θα περιστρέφεται με την ίδια ταχύτητα.

Η συσσώρευση μεγάλου αριθμού ισχυρή τεχνολογία, που λειτουργούν στο ίδιο δωμάτιο, είναι ικανή να δημιουργήσει ένα επίπεδο θορύβου 50 ντεσιμπέλ και άνω σε βάρος των δύο ανεμιστήρες λειτουργεί σε μέγιστη ταχύτητα.

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, είναι δύσκολο για ένα άτομο να εργαστεί, γρήγορα γίνεται κουρασμένος. Ως εκ τούτου, συνιστάται να χρησιμοποιείτε συσκευές που μπορούν να μειώσουν το επίπεδο θορύβου του ανεμιστήρα όχι μόνο στις αίθουσες παραγωγής αλλά και στις εγκαταστάσεις γραφείων.

Εκτός από την υπερθέρμανση των μεμονωμένων εξαρτημάτων και τη μείωση του θορύβου, οι ρυθμιστές καθιστούν δυνατή την ορθολογική χρήση της τεχνικής, μειώνοντας και αυξάνοντας την ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων του εξοπλισμού εάν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, σε συστήματα ελέγχου του κλίματος που χρησιμοποιούνται σε πολλούς δημόσιους χώρους και βιομηχανικούς χώρους.

Μία από τις σημαντικές λεπτομέρειες των έξυπνων συσκευών εξαερισμού οροφής είναι οι ρυθμιστές ταχύτητας. Η δουλειά τους παρέχεται από τους δείκτες αισθητήρων θερμοκρασίας, υγρασίας και πίεσης. Οι ανεμιστήρες που χρησιμοποιούνται για να αναμειγνύουν αέρα σε ένα γυμναστήριο, αίθουσα παραγωγής ή δωμάτιο γραφείου συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας που καταναλώνεται για τη θέρμανση

Αυτό οφείλεται στην ομοιόμορφη κατανομή του θερμού αέρα που κυκλοφορεί στο δωμάτιο. Οι ανεμιστήρες ανεβάζουν τα επάνω θερμά στρώματα προς τα κάτω, τα ανακατεύουν με ψυχρότερα πυθμένα. Μετά από όλα, για την άνεση ενός ατόμου είναι σημαντικό ότι ο πυθμένας του δωματίου, και όχι κάτω από το ανώτατο όριο, ήταν ζεστό. Οι ρυθμιστές σε τέτοια συστήματα παρακολουθούν την ταχύτητα περιστροφής, επιβραδύνοντας και επιταχύνοντας την ταχύτητα των λεπίδων.

Οι κύριοι τύποι ρυθμιστών

Οι ελεγκτές ταχύτητας του ανεμιστήρα απαιτούνται. Η αγορά είναι γεμάτη από διάφορες προσφορές και ένας συνηθισμένος χρήστης που δεν είναι εξοικειωμένος με τα χαρακτηριστικά των συσκευών μπορεί εύκολα να χαθεί μεταξύ των διαφόρων προσφορών.

Οι ρυθμιστικές αρχές διαφέρουν ως προς την αρχή της δράσης. Κατανομή αυτών των τύπων συσκευών:

 • θυρίστορ.
 • τριακ.
 • συχνότητα ·
 • μετασχηματιστή.

Ο πρώτος τύπος συσκευές για την προσαρμογή της ταχύτητας των μονοφασικών συσκευών που προστατεύονται από υπερθέρμανση. Η μεταβολή της ταχύτητας συμβαίνει λόγω της επίδρασης του ρυθμιστή στην ισχύ της εφαρμοζόμενης τάσης.

Ο δεύτερος τύπος είναι ένα είδος συσκευών θυρίστορ. Ο ελεγκτής μπορεί ταυτόχρονα να ελέγχει συσκευές DC και AC. Χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα ομαλής μείωσης / αύξησης της ταχύτητας περιστροφής σε τάση ανεμιστήρα μέχρι 220 V.

Ο τρίτος τύπος οι συσκευές αλλάζουν τη συχνότητα της εφαρμοζόμενης τάσης. Ο κύριος στόχος είναι να επιτευχθεί τάση τροφοδοσίας στην περιοχή 0-480 V. Οι ελεγκτές χρησιμοποιούνται για τριφασικό εξοπλισμό σε συστήματα εξαερισμού δωματίων και σε ισχυρά κλιματιστικά.

Οι ελεγκτές μετασχηματιστών μπορούν να λειτουργούν με μονοφασικό και τριφασικό ρεύμα. Αλλάζουν την τάση εξόδου προσαρμόζοντας τη λειτουργία του ανεμιστήρα και προστατεύοντας τη συσκευή από υπερθέρμανση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτόματο τρόπο για να ρυθμίσει την ταχύτητα πολλών ισχυρών ανεμιστήρων, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους των αισθητήρων πίεσης, της θερμοκρασίας, της υγρασίας και άλλων.

Τις περισσότερες φορές, οι ρυθμιστές triac χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή. Είναι ταξινομημένα ως XGE. Μπορείτε να βρείτε πολλές προσφορές από διαφορετικούς κατασκευαστές - είναι συμπαγείς και αξιόπιστοι. Και το φάσμα των τιμών θα είναι επίσης πολύ ευρύ.

Οι συσκευές μετασχηματιστών είναι αρκετά ακριβές - ανάλογα με τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που μπορούν να κοστίζουν $ 700 ή περισσότερα. Αφορούν ρυθμιστές όπως το RGE και είναι σε θέση να ρυθμίζουν την ταχύτητα των ισχυρών ανεμιστήρων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.

Χαρακτηριστικά της χρήσης των συσκευών

Οι ρυθμιστές ταχύτητας ανεμιστήρων χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικό εξοπλισμό, σε κτίρια γραφείων, γυμναστήρια, καφέ και άλλους δημόσιους χώρους. Είναι επίσης συχνά δυνατό να βρεθούν τέτοιοι ελεγκτές στα συστήματα ελέγχου του κλίματος για οικιακή χρήση.

Τα συστήματα εξαερισμού που χρησιμοποιούνται σε κέντρα γυμναστικής, καθώς και τα κλιματιστικά που συμπεριλαμβάνονται σε χώρους γραφείων για θέρμανση, περιέχουν συχνότερα ρυθμιστή ταχύτητας. Και αυτό δεν είναι μια απλή φτηνή επιλογή, αλλά μια ακριβή συσκευή μετασχηματιστών ικανή να ρυθμίζει την ταχύτητα περιστροφής των ισχυρών συσκευών.

Σχέδιο σύνδεσης του ρυθμιστή ανεμιστήρα

Συχνά στο νοικοκυριό απαιτείται ένας ελεγκτής ταχύτητας ανεμιστήρα. Θα πρέπει να σημειωθεί αμέσως ότι ένας συμβατικός ρυθμιστής για τη μείωση του φωτισμού δεν είναι κατάλληλος για ανεμιστήρα. Σύγχρονος ηλεκτρικός κινητήρας, ιδιαίτερα ασύγχρονος, είναι σημαντικό να έχουμε ένα ημιτονοειδές στην είσοδο της σωστής φόρμας, αλλά οι συνηθισμένοι ρυθμιστές φωτισμού για τον φωτισμό τον στρεβλώνουν αρκετά έντονα. Για αποτελεσματική και σωστή οργάνωση του ελέγχου ταχύτητας ανεμιστήρα χρειάζεστε:

 1. Χρησιμοποιήστε ειδικά χειριστήρια, προορίζονται για τους οπαδούς.
 2. Παρακαλώ σημειώστε ότι αποτελεσματική και ασφαλής ρύθμιση μόνο ειδικά μοντέλα ασύγχρονων ηλεκτρικών κινητήρων, οπότε προτού αγοράσετε, μάθετε από τις τεχνικές προδιαγραφές τη δυνατότητα ρύθμισης του αριθμού στροφών με τη μέθοδο της μείωσης τάσης.

Μέθοδοι ρύθμισης της ταχύτητας περιστροφής των εγχώριων ανεμιστήρων

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προσαρμογής ταχύτητα του ανεμιστήρα, αλλά στην πράξη χρησιμοποιούνται μόνο στο σπίτι δύο από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα μόνο κάτω από το υψηλότερο δυνατό από το διαβατήριο στη συσκευή.

Αποσυνδέστε τον ηλεκτροκινητήρα είναι δυνατή μόνο με τη χρήση ενός ρυθμιστή συχνότητας, αλλά δεν χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή, επειδή έχει υψηλό τόσο το δικό του κόστος όσο και την τιμή για την υπηρεσία για την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία. Όλα αυτά καθιστούν τη χρήση του ρυθμιστή συχνότητας μη ορθολογική στο σπίτι.

Πολλοί ανεμιστήρες μπορούν να συνδεθούν σε έναν ελεγκτή, εκτός εάν η συνολική τους ισχύς υπερβαίνει το ονομαστικό ρεύμα του ρυθμιστή. Λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε έναν ρυθμιστή ότι το ρεύμα εκκίνησης του κινητήρα είναι αρκετές φορές υψηλότερο από το ρεύμα λειτουργίας.

Μέθοδοι προσαρμογής των οπαδών στην καθημερινή ζωή:

 1. Χρησιμοποιώντας ελεγκτή triac η ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τη σταδιακή αύξηση ή μείωση της ταχύτητας περιστροφής στην περιοχή από 0 έως 100%.
 2. Αν ο κινητήρας ανεμιστήρα είναι 220 βολτ εξοπλισμένο με θερμική προστασία (προστασία από υπερθέρμανση), τότε χρησιμοποιείται ένας ρυθμιστής θυρίστορ για τον έλεγχο της ταχύτητας.
 3. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος ρύθμισης της ταχύτητας περιστροφής του κινητήρα είναι η χρήση κινητήρων με πολλαπλούς αγωγούς περιέλιξης. Αλλά ηλεκτροκινητήρες πολλαπλών ταχυτήτων σε εγχώριους οπαδούς που δεν έχω ακόμα γνωρίσει. Αλλά στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε σχέδια σύνδεσης για αυτούς.

Πολύ συχνά οι ηλεκτροκινητήρες βουίζουν σε χαμηλές στροφές χρησιμοποιώντας τις δύο πρώτες μεθόδους ρύθμισης, μην προσπαθήσετε να εκτελέσετε έναν μεγάλο ανεμιστήρα σε αυτή τη λειτουργία. Εάν αφαιρέσετε το κάλυμμα, τότε με τη βοήθεια ειδικού ρυθμιστή κάτω από αυτό, μπορείτε να το περιστρέψετε για να ρυθμίσετε το κατώτερο όριο της ταχύτητας του κινητήρα.

Σχηματικό διάγραμμα του ελέγχου ταχύτητας ανεμιστήρα τριακ ή θυρίστορ

Σχεδόν όλες οι ρυθμιστικές αρχές σταθείτε μέσα σε εύτηκτους ρυθμούς, Αυτά τα προστατεύουν από τα ρεύματα υπερέντασης ή βραχυκυκλώματος, στην εμφάνιση των οποίων καίγεται. Για να αποκαταστήσετε τη λειτουργικότητα, θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε ή να επιδιορθώσετε το εύτηκτο ρυθμό.

Ο ελεγκτής είναι συνδεδεμένος απλά, σαν ένα συμβατικό διακόπτη. Στην πρώτη επαφή (με την εικόνα του βέλους) συνδέεται η φάση από την ηλεκτρική καλωδίωση του διαμερίσματος. Στο δεύτερο (με το βέλος προς την αντίθετη κατεύθυνση), εάν είναι απαραίτητο, συνδέστε την έξοδο απευθείας φάσης χωρίς ρύθμιση. Χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση, για παράδειγμα, πρόσθετου φωτισμού όταν ο ανεμιστήρας είναι ενεργοποιημένος. Στην πέμπτη επαφή (με λοξό βέλος και ημιτονοειδή εικόνα) συνδέεται μια φάση με τον ανεμιστήρα. Όταν χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο σχήμα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα κουτί σύνδεσης για σύνδεση, από το οποίο το μηδέν και, εάν είναι απαραίτητο, η Γη στρέφεται απευθείας στον ανεμιστήρα, παρακάμπτοντας τον ίδιο τον ρυθμιστή, για τη σύνδεση του οποίου χρειάζονται μόνο δύο σύρματα.

Αλλά αν το κουτί σύνδεσης καλωδίων είναι πολύ μακριά και ο ίδιος ο ρυθμιστής βρίσκεται δίπλα στον ανεμιστήρα, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το δεύτερο κύκλωμα. Ο ρυθμιστής έρχεται με καλώδιο τροφοδοσίας και στη συνέχεια πηγαίνει κατευθείαν στον ανεμιστήρα. Τα καλώδια φάσης συνδέονται με τον ίδιο τρόπο. Και τα 2 μηδέν κάθονται στις καρφίτσες # 3 και # 4 σε οποιαδήποτε ακολουθία.

Σύνδεση ελεγκτή η ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι αρκετά εύκολο να γίνει με τα χέρια σας χωρίς να καλέσετε ειδικούς. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει και ακολουθείτε πάντοτε τους κανόνες της ηλεκτρικής ασφάλειας-εργασίας μόνο στο αποσυνδεδεμένο τμήμα της καλωδίωσης.

Πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα;

Η ταχύτητα ενός σύγχρονου υπολογιστή επιτυγχάνεται σε μια αρκετά υψηλή τιμή - η μονάδα τροφοδοσίας, ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών απαιτούν συχνά εντατική ψύξη. Τα εξειδικευμένα συστήματα ψύξης είναι ακριβά, επομένως ένας οικιακός υπολογιστής είναι συνήθως εξοπλισμένος με αρκετούς ανεμιστήρες και ψυγεία (καλοριφέρ με ανεμιστήρες που είναι προσαρτημένοι σε αυτά).

Το σχέδιο ενός ψυγείου υπολογιστή.

Αποδεικνύεται ένα αποτελεσματικό και φθηνό, αλλά συχνά θορυβώδες σύστημα ψύξης. Για να μειώσετε το επίπεδο θορύβου (αν διατηρείται η απόδοση), απαιτείται σύστημα ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα. Όλα τα είδη εξωτικών συστημάτων ψύξης δεν θα ληφθούν υπόψη. Είναι απαραίτητο να εξεταστούν τα πιο κοινά συστήματα ψύξης αέρα.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος όταν λειτουργούν οι ανεμιστήρες χωρίς να μειώνεται η απόδοση ψύξης, συνιστάται να τηρείτε τις ακόλουθες αρχές:

 1. Οι ανεμιστήρες μεγάλης διαμέτρου λειτουργούν πιο αποτελεσματικά από τους μικρούς.
 2. Η μέγιστη απόδοση ψύξης παρατηρείται στους ψυκτήρες με σωλήνες θερμότητας.
 3. Οι ανεμιστήρες τεσσάρων επαφών προτιμούν τους ανεμιστήρες με τρεις επαφές.

Πίνακας που συγκρίνει την ψύξη με αέρα.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους υπάρχει υπερβολικός θόρυβος του ανεμιστήρα, μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο:

 1. Κακή λίπανση των εδράνων. Απομακρύνεται με καθαρισμό και νέο γράσο.
 2. Ο κινητήρας περιστρέφεται πολύ γρήγορα. Αν είναι δυνατόν να μειωθεί αυτή η ταχύτητα διατηρώντας το επιτρεπτό επίπεδο έντασης ψύξης, τότε αυτό πρέπει να γίνει. Στη συνέχεια, εξετάζονται οι πιο οικονομικοί και οικονομικοί τρόποι ελέγχου της ταχύτητας περιστροφής.

Μέθοδοι για τον έλεγχο της ταχύτητας του ανεμιστήρα

Ο πρώτος τρόπος: ενεργοποίηση της λειτουργίας BIOS που ρυθμίζει τη λειτουργία των ανεμιστήρων

Λειτουργίες Ο έλεγχος Q-Fan, ο έξυπνος έλεγχος ανεμιστήρων κλπ. Που υποστηρίζονται από ένα τμήμα της μητρικής πλακέτας, αυξάνουν την ταχύτητα των ανεμιστήρων όταν το φορτίο αυξάνεται και μειώνεται όταν πέφτει. Είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή στη μέθοδο ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα από το παράδειγμα του ελέγχου Q-Fan. Είναι απαραίτητο να εκτελεστεί η ακολουθία των ενεργειών:

 1. Συνδεθείτε στο BIOS. Τις περισσότερες φορές για αυτό πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο "Διαγραφή" πριν φορτώσετε τον υπολογιστή. Εάν σας ζητηθεί να πατήσετε άλλο πλήκτρο αντί για "Πατήστε Del για να εισέλθετε στο πρόγραμμα εγκατάστασης" πριν πατήσετε στο κάτω μέρος της οθόνης, κάντε το.
 2. Ανοίξτε την ενότητα "Ισχύς".
 3. Μεταβείτε στη γραμμή "Παρακολούθηση υλικού".
 4. Αντικαταστήστε την τιμή "Ενεργοποιημένη" με τις λειτουργίες της μονάδας επεξεργασίας CP-Fan και το χειριστήριο Q-Fan πλαισίου στη δεξιά πλευρά της οθόνης.
 5. Στις εμφανιζόμενες γραμμές, το Προφίλ ανεμιστήρα CPU και Chassis Fan επιλέγει ένα από τα τρία επίπεδα απόδοσης: βελτιωμένο (Perfomans), σιωπηλό (Silent) και βέλτιστο (βέλτιστο).
 6. Πατήστε F10 για να αποθηκεύσετε την επιλεγμένη ρύθμιση.

Ο δεύτερος τρόπος: Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα με τη μέθοδο εναλλαγής

Εικόνα 1. Κατανομή τάσεων στις επαφές.

Για τους περισσότερους ανεμιστήρες, η ονομαστική τάση είναι 12 V. Όταν μειώνεται αυτή η τάση, ο αριθμός των στροφών ανά μονάδα χρόνου μειώνεται - ο ανεμιστήρας περιστρέφεται πιο αργά και μειώνει τον θόρυβο. Μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό, αλλάζοντας τον ανεμιστήρα σε διάφορες τιμές τάσης χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη υποδοχή Molex.

Η κατανομή των τάσεων στις επαφές αυτού του συνδετήρα φαίνεται στο Σχ. La. Αποδεικνύεται ότι τρεις διαφορετικές τιμές τάσης μπορούν να αφαιρεθούν από αυτό: 5 V, 7 V και 12 V.

Για να δώσετε αυτήν τη μέθοδο αλλαγής της ταχύτητας του ανεμιστήρα, χρειάζεστε:

 1. Αφού ανοίξετε τη θήκη ενός υπολογιστή που έχει απενεργοποιηθεί, αφαιρέστε τη φίσα ανεμιστήρα από την υποδοχή. Τα σύρματα που οδηγούν στον ανεμιστήρα της πηγή ενέργειας είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν από το διοικητικό συμβούλιο ή απλώς σνακ.
 2. Χρησιμοποιώντας μια βελόνα ή ένα ρολό, απελευθερώστε τα αντίστοιχα πόδια (το πιο συχνά ένα κόκκινο καλώδιο είναι ένα συν και ένα μαύρο είναι ένα μείον) από το συνδετήρα.
 3. Συνδέστε τα καλώδια του ανεμιστήρα στους ακροδέκτες του συνδετήρα Molex για την απαιτούμενη τάση (βλ. Σχήμα 1β).

Ο κινητήρας με ονομαστική ταχύτητα 2000 σ.α.λ. με τάση 7 V θα δώσει ένα λεπτό 1300, σε τάση 5 V - 900 στροφών. Ο κινητήρας των 3500 σ.α.λ. είναι 2200 και 1600 στροφές, αντίστοιχα.

Σχήμα 2. Διάγραμμα σύνδεσης σειράς δύο ταυτόσημων ανεμιστήρων.

Μια ειδική περίπτωση αυτής της μεθόδου είναι η διαδοχική σύνδεση δύο ταυτόσημων ανεμιστήρων με συνδετήρες τριών ακίδων. Καθένα από αυτά έχει το ήμισυ της τάσης εργασίας, και οι δύο περιστρέφονται πιο αργά και λιγότερο θόρυβο.

Το διάγραμμα αυτής της σύνδεσης φαίνεται στο Σχ. 2. Ο αριστερός σύνδεσμος ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένος στη μητρική πλακέτα ως συνήθως.

Ένας βραχυκυκλωτήρας εγκαθίσταται στον δεξιό σύνδεσμο, ο οποίος είναι στερεωμένος με μονωτική ταινία ή ταινία.

Η τρίτη μέθοδος: ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα με αλλαγή της τιμής του ρεύματος τροφοδοσίας

Για να περιορίσετε την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα, είναι δυνατό να συμπεριλαμβάνονται σταθερά μόνιμες ή μεταβλητές αντιστάσεις στο κύκλωμα της τροφοδοσίας του. Οι τελευταίες επιτρέπουν επίσης μια ομαλή αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής. Όταν επιλέγετε ένα τέτοιο σχέδιο, μην ξεχνάτε τα μειονεκτήματά του:

 1. Οι αντιστάσεις θερμαίνονται, καταναλώνουν άχρηστα ηλεκτρική ενέργεια και συμβάλλουν στη διαδικασία θέρμανσης ολόκληρης της δομής.
 2. Τα χαρακτηριστικά του ηλεκτροκινητήρα σε διαφορετικούς τρόπους μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, για κάθε ένα από αυτά, χρειάζονται αντιστάσεις με διαφορετικές παραμέτρους.
 3. Η ισχύς διανομής των αντιστάσεων πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη.

Σχήμα 3. Έλεγχος ταχύτητας ηλεκτρονικού κυκλώματος.

Είναι πιο λογικό να εφαρμόζεται ηλεκτρονικός έλεγχος ταχύτητας. Η απλή έκδοση του παρουσιάζεται στο Σχ. 3. Αυτό το κύκλωμα είναι ένας σταθεροποιητής με δυνατότητα ρύθμισης της τάσης εξόδου. Η είσοδος του τσιπ DA1 (KR142EN5A) τροφοδοτείται με τάση 12 V. Η ενισχυμένη έξοδος του τρανζίστορ VT1 σηματοδοτείται από την έξοδο του. Το επίπεδο αυτού του σήματος μπορεί να ελέγχεται από μια μεταβλητή αντίσταση R2. Ως R1 είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια αντίσταση κοπής.

Εάν το ρεύμα φορτίου δεν είναι μεγαλύτερο από 0,2 A (ένας ανεμιστήρας), το τσιπ KR142EN5A μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ψύκτρα. Με την παρουσία του, το ρεύμα εξόδου μπορεί να φθάσει σε τιμή 3 Α. Στην είσοδο του κυκλώματος είναι επιθυμητό να συμπεριληφθεί ένας κεραμικός πυκνωτής μικρής χωρητικότητας.

Τέταρτη μέθοδος: έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα με τη βοήθεια ενός reobas

Το Reobas είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που σας επιτρέπει να αλλάξετε ομαλά την τάση που εφαρμόζεται στους ανεμιστήρες.

Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα περιστροφής τους ποικίλει ομαλά. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε ένα έτοιμο reobas. Συνήθως εισάγεται στην περιοχή 5.25 ". Το μειονέκτημα είναι ίσως μόνο ένα: η συσκευή είναι δαπανηρή.

Οι συσκευές που περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα είναι πραγματικά ανακατασκευές, επιτρέποντας μόνο τον χειροκίνητο έλεγχο. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής ένας αντιστάτης, ο κινητήρας μπορεί να μην αρχίσει, επειδή η τρέχουσα τιμή κατά την εκκίνηση είναι περιορισμένη. Στην ιδανική περίπτωση, ένα πλήρες reobas θα πρέπει να παρέχει:

 1. Αδιάλειπτη εκκίνηση κινητήρων.
 2. Έλεγχος της ταχύτητας του δρομέα όχι μόνο σε χειροκίνητη αλλά και σε αυτόματη λειτουργία. Όταν η θερμοκρασία της ψυχρής συσκευής αυξάνεται, η ταχύτητα περιστροφής πρέπει να αυξηθεί και αντίστροφα.

Ένα σχετικά απλό σχέδιο που αντιστοιχεί σε αυτές τις συνθήκες φαίνεται στο Σχ. 4. Διαθέτοντας τις κατάλληλες δεξιότητες, είναι δυνατό να το κάνετε μόνοι σας.

Η αλλαγή τάσης τροφοδοσίας των ανεμιστήρων πραγματοποιείται σε παλμική λειτουργία. Η εναλλαγή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ισχυρών τρανζίστορ με φαινόμενα πεδίου, η αντίσταση των καναλιών στην ανοιχτή κατάσταση είναι κοντά στο μηδέν. Ως εκ τούτου, η εκκίνηση των κινητήρων πραγματοποιείται χωρίς δυσκολίες. Η υψηλότερη ταχύτητα δεν θα περιοριστεί.

Το προτεινόμενο σχήμα λειτουργεί ως εξής: Στην αρχική στιγμή ο ψύκτης, ο οποίος εκτελεί την ψύξη του επεξεργαστή, λειτουργεί με την ελάχιστη ταχύτητα και όταν θερμαίνεται σε κάποια μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία, μεταβαίνει στον περιοριστικό τρόπο ψύξης. Όταν η θερμοκρασία της CPU μειωθεί, το reobas μετακινεί πάλι το ψυγείο στην ελάχιστη ταχύτητα. Οι υπόλοιποι ανεμιστήρες υποστηρίζουν τη λειτουργία χειροκίνητης λειτουργίας.

Σχήμα 4. Σχέδιο προσαρμογής με τη βοήθεια ενός reobas.

Η βάση του κόμβου που διαχειρίζεται τη λειτουργία των ανεμιστήρων του υπολογιστή, του ενσωματωμένου χρονιστή DA3 και του τρανζίστορ πεδίου VT3 πεδίου. Με βάση το χρονόμετρο, συναρμολογείται γεννήτρια παλμών με ρυθμό επανάληψης 10-15 Hz. Ο τετραγωνισμός αυτών των παλμών μπορεί να αλλάξει χρησιμοποιώντας το trimmer R5, το οποίο είναι μέρος της χρονοβόρας αλυσίδας RC R5-C2. Λόγω αυτού, είναι δυνατό να αλλάξετε ομαλά την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων διατηρώντας παράλληλα το απαιτούμενο ρεύμα κατά τη στιγμή της εκκίνησης.

Ο πυκνωτής C6 εκτελεί εξομάλυνση των παλμών, έτσι ώστε οι ρότορες των κινητήρων να περιστρέφονται μαλακότερα χωρίς να προκαλούν κλικ. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι συνδεδεμένοι στην έξοδο του XP2.

Η βάση μιας παρόμοιας μονάδας ελέγχου για τον ψύκτη CPU είναι το τσιπ DA2 και το τρανζίστορ φαινομένου πεδίου VT2. Η μόνη διαφορά είναι ότι όταν ο ενισχυτής τάσης DA1 εμφανίζεται στην έξοδο, εφαρμόζεται, χάρη στις διόδους VD5 και VD6, στην τάση εξόδου του χρονομέτρου DA2. Ως αποτέλεσμα, το VT2 ανοίγει πλήρως και ο ανεμιστήρας του ψυγείου αρχίζει να περιστρέφεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Καθώς ο αισθητήρας θερμοκρασίας του επεξεργαστή χρησιμοποιεί ένα τρανζίστορ πυριτίου VT1, το οποίο είναι κολλημένο στην ψήκτρα επεξεργαστή. Ο λειτουργικός ενισχυτής DA1 λειτουργεί σε κατάσταση ενεργοποίησης. Η εναλλαγή πραγματοποιείται με ένα σήμα που λαμβάνεται από τον συλλέκτη VT1. Το σημείο μεταγωγής ρυθμίζεται από τη μεταβλητή αντίσταση R7.

VT1 μπορούν να αντικατασταθούν από τρανζίστορ λεπτής n-ρ-η που βασίζεται στο πυρίτιο που έχει μία απολαβή άνω των 100. αντικατάσταση για VT2 και VT3 μπορεί να χρησιμεύσει IRF640 ή IRF644 τρανζίστορ. Συμπυκνωτής C3 - μεμβράνη, το υπόλοιπο - ηλεκτρολυτικό. Οι δίοδοι είναι τυχόν παρορμήσεις χαμηλής ισχύος.

Η διαμόρφωση των συλλεγόμενων reobas πραγματοποιείται στην ακόλουθη σειρά:

 1. Οι ολισθητήρες των αντιστάσεων R7, R4 και R5 περιστρέφονται δεξιόστροφα μέχρι να σταματήσουν, οι ψύκτες συνδέονται στους συνδετήρες XP1 και XP2.
 2. Ο συνδετήρας XP1 τροφοδοτείται με τάση 12 V. Εάν όλα είναι εντάξει, όλοι οι ανεμιστήρες αρχίζουν να περιστρέφονται με τη μέγιστη ταχύτητα.
 3. Η αργή περιστροφή των ολισθητήρων των αντιστάσεων R4 και R5 επιλέγει μια τέτοια ταχύτητα, όταν εξαφανιστεί η φωνή και παραμένει μόνο ο ήχος του κινούμενου αέρα.
 4. Το τρανζίστορ VT1 θερμαίνεται σε περίπου 40-45 ° C, και η αντίσταση R7 περιστρέφεται προς τα αριστερά έως ότου ο κινητήρας μέχρι ο ψύκτης δεν είναι ενεργοποιημένο με τη μέγιστη ταχύτητα. Μετά από περίπου ένα λεπτό μετά το τέλος της θέρμανσης, η ταχύτητα πρέπει να πέσει στην αρχική της τιμή.

Η συναρμολογημένη και διαμορφωμένη επανασχηματιστή εγκαθίσταται στη μονάδα συστήματος, οι ψύκτες και ένας αισθητήρας θερμοκρασίας VT1 είναι συνδεδεμένοι σε αυτήν. Τουλάχιστον την πρώτη φορά μετά την εγκατάσταση, είναι επιθυμητό να παρακολουθείται περιοδικά η θερμοκρασία των κόμβων του υπολογιστή. Τα προγράμματα για αυτό (συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν) δεν αποτελούν πρόβλημα.

Ελπίζεται ότι μεταξύ των περιγραφόμενων τρόπων μείωσης του θορύβου ενός συστήματος ψύξης του υπολογιστή, κάθε χρήστης θα είναι σε θέση να βρει το πιο κατάλληλο για τον εαυτό του.

Σχέδια σύνδεσης και επιλογή του ελεγκτή ταχύτητας ανεμιστήρα: μια επισκόπηση των καλύτερων μοντέλων και το κόστος τους

Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε πολλές οικιακές συσκευές. Για να διασφαλιστεί ότι η μονάδα θα διαρκέσει πολύ, θα χρησιμοποιηθεί ρυθμιστής ταχύτητας ανεμιστήρα. Βοηθά στην επίτευξη της επιθυμητής ταχύτητας περιστροφής των λεπίδων. Αυτή η μέθοδος μειώνει το θόρυβο της συσκευής και παρατείνει τη διάρκεια ζωής της.

Τι είναι οι ελεγκτές ταχύτητας ανεμιστήρα;

Ο ρυθμιστής ταχύτητας (ονομάζεται επίσης ελεγκτής) συμβάλλει στη μείωση της ταχύτητας όταν είναι απαραίτητο ή στην αύξηση του. Ουσιαστικά αλλάζει την τάση που εφαρμόζεται στη συσκευή. Αυτή η συσκευή μικρού μεγέθους συνδέεται με τον εξοπλισμό σύμφωνα με ένα ειδικό σχέδιο.

Τι είναι απαραίτητο;

Αν ο ανεμιστήρας λειτουργεί συνεχώς στη μέγιστη ισχύ, αυτό μειώνει τη διάρκεια ζωής του. Η συσκευή φθείρεται γρήγορα και σπάει.

Λειτουργίες του ρυθμιστή ταχύτητας:

 • μείωση μηχανισμών φθοράς,
 • μείωση θορύβου,
 • εξοικονόμηση ενέργειας.

Πώς λειτουργεί: η αρχή λειτουργίας και η συσκευή

Η αρχή του ρυθμιστή ταχύτητας είναι η αλλαγή της τάσης και της ταχύτητας του κινητήρα. Αυτό επηρεάζει την ανταλλαγή αέρα και αλλάζει την ισχύ της ροής αέρα.

Για τον έλεγχο της ταχύτητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μέθοδοι:

 1. Αλλαγή της τάσης που εφαρμόζεται στην περιέλιξη.
 2. Αλλαγή της συχνότητας του ρεύματος.

Η δεύτερη μέθοδος δεν χρησιμοποιείται σχεδόν, καθώς οι κινήσεις συχνοτήτων είναι πολύ ακριβές, πολλές φορές μεγαλύτερες από τον ίδιο τον ανεμιστήρα και δεν είναι πάντα σκόπιμο να τις αποκτήσετε. Βασικά, εφαρμόζεται η πρώτη μέθοδος.

Είδη ρυθμίσεων στροφών

Με την αρχή της ρύθμισης της ταχύτητας, υπάρχουν διάφοροι τύποι ρυθμιστών:

 • μετασχηματιστή,
 • θυρίστορ,
 • τριακ,
 • συχνότητα,
 • ηλεκτρονικά.

Το triac είναι ο πιο συνηθισμένος ρυθμιστής, δεν μπορεί να καλύψει ούτε μία, αλλά αρκετές μηχανές. Το κυριότερο είναι ότι το ρεύμα δεν υπερβαίνει την οριακή τιμή.

Τα μοντέλα συχνότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή από 0 έως 480 V, χρησιμοποιούνται για τριφασικούς κινητήρες ανεμιστήρων μέχρι 75 kW.

Οι ρυθμιστές μετασχηματιστών χρησιμοποιούνται για ισχυρότερους ανεμιστήρες. Είναι μονοφασικοί ή τριφασικοί, μπορούν να μειώσουν ομαλά την ταχύτητα περιστροφής, να ελέγχουν αρκετούς ανεμιστήρες.

Σχέδια σύνδεσης για ελεγκτές ταχύτητας ανεμιστήρα

Εξετάστε τα σχέδια σύνδεσης διαφόρων ελεγκτών.

Το πιο συνηθισμένο όργανο είναι ένας ελεγκτής triac ή θυρίστορ. Μπορείτε να το συνδέσετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας το διάγραμμα. Κάθε ένα από τα θυρίστορ μειώνει την τάση. Η ρύθμιση γίνεται με τη μονάδα ελέγχου. Η ισχύς της συσκευής είναι περιορισμένη, δεν αντέχει την υψηλή τάση.

 • Ο κινητήρας του ανεμιστήρα πρέπει να προστατεύεται από υπερθέρμανση.
 • Οι ρυθμιστές από συσκευές φωτισμού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ρυθμιστές.

Ο ελεγκτής μετασχηματιστή έχει την ακόλουθη αρχή λειτουργίας:

Στην είσοδο, η τάση τροφοδοσίας είναι 220 V. Η περιέλιξη έχει διάφορους κλάδους, στους οποίους συνδέεται το φορτίο και στη συνέχεια μειώνεται η τάση. Όταν μειώνεται η τάση, μειώνεται η κατανάλωση ηλεκτρισμού. Με τη βοήθεια του διακόπτη, ο κινητήρας συνδέεται στο δεξιό μέρος της περιέλιξης και στη συνέχεια αλλάζει η τάση.

Ο μετασχηματιστής με ηλεκτρονικό έλεγχο λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Έχει ένα κύκλωμα τρανζίστορ και, ρυθμίζοντας τους παλμούς, μπορεί να αλλάξει ομαλά την τάση. Όσο πιο σύντομες είναι οι παρορμήσεις και όσο μεγαλύτερη είναι η παύση μεταξύ τους, τόσο λιγότερη ένταση.

Ενισχυτής ελεγκτή μετασχηματιστή

Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί μετασχηματιστή. Αυτός είναι ένας συνηθισμένος μετασχηματιστής, έχει μόνο μία περιέλιξη και μερικές από τις στροφές έχουν στροφές.

Ο ελεγκτής ελέγχεται από μια βαθμιαία μεταβολή της τάσης. Σε χαμηλές ταχύτητες, η στάθμη θορύβου μειώνεται.

Συνήθως χρησιμοποιούνται πέντε επίπεδα τάσης, δηλαδή ο ανεμιστήρας θα έχει πέντε ταχύτητες περιστροφής. Αυτός ο ρυθμιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τους ανεμιστήρες αντιστροφής όσο και για πολλές συσκευές την ίδια στιγμή. Η μέγιστη ισχύς του ανεμιστήρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80 W.

Αυτομετασχηματιστής με ηλεκτρονικό έλεγχο

Αυτά τα μοντέλα είναι από τα πιο αξιόπιστα και ισχυρά. Για την τιμή αυτή είναι η πιο ακριβή συσκευή. Έχει μικρές συνολικές διαστάσεις και βάρος.

Ένας τέτοιος ελεγκτής λειτουργεί με βάση την αρχή της διαμόρφωσης πλάτους παλμού. Οι αλλαγές στους παλμούς και στις παύσεις μεταξύ τους δίνουν μια αλλαγή στην τάση και, κατά συνέπεια, την ταχύτητα του ανεμιστήρα.

Η συσκευή έχει μειωμένο επίπεδο θορύβου, η ταχύτητα περιστροφής μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί σταδιακά, ανάλογα με τη μείωση ή την αύξηση της τάσης.

Θυρίστορ και ελεγκτές triac

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες συσκευές για τη ρύθμιση της περιστροφής των ανεμιστήρων. Χρησιμοποιούνται για μονοφασικούς ανεμιστήρες AC. Ο ελεγκτής θυρίστορ αλλάζει την ταχύτητα περιστροφής σε μεγαλύτερη ή μικρότερη πλευρά, ανάλογα με την αλλαγή τάσης. Μπορεί να εγκατασταθεί σε συσκευές όπου υπάρχει προστασία από υπερθέρμανση.

Το τριακ είναι ένα είδος θυρίστορ. Χρησιμοποιεί ένα τριακ, το οποίο ισούται με δύο παράλληλα συνδεδεμένα θυρίστορ. Τα όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τροφοδοσία AC και DC. Η ταχύτητα ρύθμισης είναι από την ελάχιστη απαιτούμενη τάση στα 220 V.

Έχουν ένα μικρό μέγεθος και ομαλή ταχύτητα διακόπτη, έχουν απλό σχεδιασμό. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν αυξημένο θόρυβο και σύντομη ζωή.

Κατασκευαστές και δημοφιλή μοντέλα: οι καλύτερες αξιολογήσεις και οι τιμές

Μετασχηματιστής και αυτομετασχηματιστής

 1. ELICENT RVS / R 3V-0,5Α

Ρυθμιστής πέντε βαθμών υψηλού βαθμού αξιοπιστίας. Κατασκευασμένο από υλικά υψηλής ποιότητας. Η τάση ποικίλει σταδιακά, γεγονός που καθιστά δυνατή την αλλαγή της ταχύτητας και την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η μέγιστη ισχύς - 300 W, βάρος - 1,5 kg, ο κατασκευαστής - Ιταλία. Η τιμή είναι 2800 ρούβλια.

Ρυθμιστής αναστροφής πέντε βημάτων. Εκτελείται με τις νεώτερες τεχνολογίες από υλικά υψηλής ποιότητας. Διακρίνεται για την αξιοπιστία και την αντοχή του. Χρησιμοποιώντας αυτή τη συσκευή, μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ισχύ της, η οποία επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Η μέγιστη ισχύς - 300 W, βάρος - 1,5 kg, τάση - μέχρι 230 V. Η τιμή είναι 2800 ρούβλια.

 • Westinghouse RWC-14-βήμα

  Ο μη αναστρέψιμος γενικός περιστροφικός ελεγκτής έχει τις ακόλουθες λειτουργίες: ενεργοποίηση / απενεργοποίηση ανεμιστήρα, τέσσερις δυνατές λειτουργίες ταχύτητας. Κατάλληλο για όλα τα μοντέλα των οπαδών της Westinghouse. Κατασκευασμένο από πλαστικό, εγγύηση κατασκευαστή - 2 χρόνια. Η τιμή είναι 2150 ρούβλια.

  Ο ρυθμιστής 5 βημάτων του μετασχηματιστή μπορεί να λειτουργεί σε μέγιστη τάση μέχρι 230 V, το ρεύμα λειτουργίας - 2Α. Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής περιλαμβάνουν την παρουσία μιας ενσωματωμένης λυχνίας συναγερμού, καθώς και τη δυνατότητα αυτόματης ενεργοποίησης της συσκευής μετά από βλάβη δικτύου. Βάρος - 2,2 kg, ο κατασκευαστής - Γερμανία. Η τιμή είναι 6100 ρούβλια.

  Αυτό το μοντέλο χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση και αξιοπιστία. Κατασκευασμένο από λευκό ανθεκτικό πλαστικό. Η ρύθμιση πραγματοποιείται από το κουμπί ελέγχου από την ελάχιστη έως τη μέγιστη τιμή. Η μέγιστη τάση είναι 230 V, το ονομαστικό ρεύμα είναι 1,8 A. Η υπερφόρτιση προστατεύεται με ασφάλεια. Η τιμή είναι 1800 ρούβλια.

 • Thyristor και Triac

  1. CPM2, 2Α

  Ο ελεγκτής ταχύτητας ελέγχου triac έχει σχεδιαστεί για να αλλάζει ομαλά την ταχύτητα των μονοφασικών ασύγχρονων κινητήρων. Η ρύθμιση είναι δυνατή από την ελάχιστη τιμή τάσης στην οποία ο ανεμιστήρας αρχίζει να περιστρέφεται, μέχρι 220 V. Διαθέτει ασφάλεια προστασίας από υπερφόρτωση. Για να μειωθεί ο θόρυβος από τον κινητήρα, είναι εγκατεστημένος ένας πυκνωτής εξομάλυνσης. Η τιμή είναι 3943 ρούβλια.

  Ο μονοφασικός ρυθμιστής ταχύτητας θυρίστορ έχει σχεδιαστεί για την ομαλή μετάβαση της ταχύτητας του ανεμιστήρα με ενσωματωμένη θερμική προστασία. Κατασκευασμένο από πλαστικό ABS ABS, ανθεκτικό στις υπεριώδεις ακτίνες. Κατασκευαστής - Δανία. Η τάση μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 230 V. Η ρύθμιση γίνεται χειροκίνητα. Η τιμή είναι 2061 ρούβλια.

  Systemair MTY REE 1

  Αυτή η μονάδα έχει σχεδιαστεί για χειροκίνητο έλεγχο της ταχύτητας του ανεμιστήρα και της ροής αέρα, για κινητήρες με σταθερή ισχύ. Το πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι η δυνατότητα τόσο ανοικτής όσο και κρυφής εγκατάστασης. Έχει προστασία κατά της εκτόξευσης και μπορεί να εγκατασταθεί, για παράδειγμα, στο μπάνιο. Μπορούν να συνδεθούν διάφορα όργανα, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ρεύμα δεν υπερβαίνει την ονομαστική τιμή. Βάρος - 0,25 kg. Ισχύς - έως 230 V. Η τιμή είναι 2858 ρούβλια.

 • ELICENT R-10 BUILT-IN-1A

  Μονοφασικός ρυθμιστής ταχύτητας θυρίστορ του Ιταλού κατασκευαστή. Σχεδιασμένο για ομαλό έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα. Κατασκευασμένο από υλικά υψηλής ποιότητας. Αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής - η δυνατότητα εξωτερικής και ενσωματωμένης εγκατάστασης, ένα ειδικό προστατευτικό κάλυμμα, υπάρχει ένας συμπυκνωτής λεπτού συντονισμού για τον έλεγχο του ανεμιστήρα με την ελάχιστη ταχύτητα. Η τάση είναι 230 V. Η τιμή είναι 1600 ρούβλια.

 • Ποιος κατασκευαστής και ποιος τύπος είναι καλύτερο να επιλέξει: TOP-3

  Από τα παραπάνω μοντέλα, μπορείτε να αναγνωρίσετε μερικούς ότι έχουν κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

  1. R-Ε-2G 230Β, 2Α. Πρότυπο ρυθμιστή μετασχηματιστών που παράγεται στη Γερμανία. Το υψηλό κόστος (από 6100 ρούβλια) δικαιολογείται από ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες συσκευές. Η συσκευή διαθέτει μια λυχνία συναγερμού που δηλώνει ότι είναι ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη. Μπορείτε να συνδέσετε έναν ή περισσότερους ανεμιστήρες στον έλεγχο. Ενεργοποιείται αυτόματα όταν αποσυνδεθεί το δίκτυο.
  2. Systemair MTY REE 1. Ενδιαφέρον για το ότι έχει τη δυνατότητα γενικής τοποθέτησης: τόσο εξωτερική όσο και εσωτερική. Επίσης σε αυτό το μοντέλο παρέχεται προστασία από τις πιτσιλιές και μπορεί να εγκατασταθεί στο μπάνιο. Το κόστος είναι 2858 ρούβλια, η χώρα παραγωγής είναι η Σουηδία.
  3. ELICENT R-10 BUILT-IN-1A Αυτός ο ελεγκτής έχει πολλές πρόσθετες λειτουργίες και χαμηλή τιμή (1600 ρούβλια). Ο Ιταλός κατασκευαστής έχει προβλέψει τη δυνατότητα εξωτερικής και ενσωματωμένης εγκατάστασης, την παρουσία προστατευτικού καλύμματος. Διαθέτει ειδικό συμπυκνωτή για τον έλεγχο του ανεμιστήρα με την ελάχιστη ταχύτητα.

  Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια συσκευή;

  Κατά την επιλογή μιας συσκευής, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά. Είναι επιτακτικό ότι ο τύπος αυτός ταιριάζει στον ανεμιστήρα σας. Υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

  • Ορισμένοι ελεγκτές έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης πολλών οπαδών.
  • Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν πρόσθετες λειτουργίες.
  • Αν ο κινητήρας ανεμιστήρα 220 V είναι θερμικώς προστατευμένος, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένας ελεγκτής θυρίστορ.
  • Αγοράζοντας έναν ρυθμιστή, δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, συγκρίνετε με άλλα μοντέλα.
  • Αξιολογήστε το μέγεθος του ελεγκτή, το κόστος του, τον τρόπο εγκατάστασης.

  Τρία καλύτερα μοντέλα

  1. Systemair REE. Ο μονοφασικός ρυθμιστής θυρίστορ του σουηδού κατασκευαστή είναι πολύ δημοφιλής. Επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για διάφορους ανεμιστήρες αν η συνολική τάση δεν υπερβαίνει την ονομαστική τιμή. Η συσκευή διακρίνεται από την ποιότητα και την αξιοπιστία της, μπορεί να εγκατασταθεί τόσο στην επιφάνεια όσο και στο φλος. Το κόστος είναι 4120 ρούβλια.

 • VENTS PC -1-300. Απλή, αξιόπιστη συσκευή. Χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση και ακριβή έλεγχο. Κατασκευασμένο από πλαστικό υψηλής ποιότητας. Για την προστασία από υπερφόρτωση, ο ελεγκτής διαθέτει μια ενσωματωμένη ασφάλεια. Το χαμηλό κόστος είναι επίσης ένα από τα πλεονεκτήματα του μοντέλου. Η τιμή είναι 1500 ρούβλια.

 • RVS-1. Ο ελεγκτής έχει σχεδιαστεί για να αλλάζει ομαλά την ταχύτητα περιστροφής των αξόνων και των ανεμιστήρων καναλιών. Πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής είναι χαμηλή τιμή, απλή συσκευή, μεγάλη διάρκεια ζωής. Η ταχύτητα ρυθμίζεται χειροκίνητα. Η τιμή είναι 1800 ρούβλια.
 • Κόστος

  Το κόστος του ρυθμιστή ταχύτητας του ανεμιστήρα θα εξαρτηθεί από τις παραμέτρους του, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τη διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών και επίσης τη χώρα κατασκευής.

  Πώς να επιλέξετε έναν έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα

  Γιατί χρειάζομαι ρυθμιστή ταχύτητας ανεμιστήρα (reobas);

  Δεν είναι μυστικό ότι οι συσκευές μικροεπεξεργαστών υψηλής απόδοσης θερμαίνονται κατά τη λειτουργία: όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο, τόσο ισχυρότερο. Για πολλά στοιχεία μιας σύγχρονης εγκατάστασης υπολογιστή στο "τσιπ" ενός συμβατικού καλοριφέρ δεν είναι αρκετό - απαιτεί ενεργή αφαίρεση θερμότητας. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να το εφαρμόσετε με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα (ψυγείου): κανείς δεν εκπλήσσεται από τα μπλοκ του συστήματος με συνολικό αριθμό ψυγείων 8-10 τεμ. Μερικές φορές στη μητρική πλακέτα δεν υπάρχουν αρκετοί σύνδεσμοι για τη σύνδεση πρόσθετων ανεμιστήρων και η σύνδεση γίνεται μέσω ενός διαχωριστή ισχύος ή μιας νέας σφαίρας.

  Ένα μόνο ψυγείο κάνει λίγο θόρυβο και καταναλώνει μικρή ισχύ. Αλλά εάν υπάρχουν δώδεκα από αυτές στην περίπτωση, ο θόρυβος γίνεται άβολα και η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξάνεται σε πολύ αισθητές τιμές.

  Τις περισσότερες φορές, η ανάγκη αλλαγής της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων οφείλεται ακριβώς στο υπερβολικό θόρυβο της μονάδας συστήματος. Εάν η απόδοση ψύξης της μονάδας συστήματος είναι αρκετά υψηλή και δεν υπάρχει υπερθέρμανση οποιουδήποτε στοιχείου υπολογιστή ακόμα και στα υψηλότερα φορτία, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής ορισμένων ανεμιστήρων.

  Αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι η μόνη. Οι περισσότερες σύγχρονες μητρικές είναι σε θέση να ρυθμίσουν την ταχύτητα περιστροφής των συνδεδεμένων ανεμιστήρων. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε λογισμικό - η απαραίτητη λειτουργία είναι ενσωματωμένη στο BIOS.

  Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα, βεβαιωθείτε πρώτα ότι η λειτουργία αυτή είναι ενεργοποιημένη: Η παράμετρος Έλεγχος ανεμιστήρα Q (ή ρύθμιση ταχύτητας ανεμιστήρα) πρέπει να είναι ενεργοποιημένη. Σε αυτή την περίπτωση, οι παράμετροι για την τελειοποίηση του ανεμιστήρα γίνονται διαθέσιμες - σε ορισμένα BIOS υπάρχουν πολλά, σε άλλα λιγότερο. Συνήθως ο απλούστερος τρόπος για τη μείωση του θορύβου (ή, αντιστρόφως, για τη βελτίωση της ψύξης) είναι η αλλαγή προφίλ (προφίλ Q-Fan). Για να μειώσετε το θόρυβο, εγκαταστήστε το σε Silent, για να αυξήσετε την απόδοση ψύξης - στην απόδοση ή το Turbo.

  Αφού αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις και επανεκκινήσετε το σύστημα, βεβαιωθείτε ότι ο διαμορφωμένος ψύκτης περιστρέφεται και ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση του συστήματος, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψετε τις παλιές ρυθμίσεις του BIOS.

  Εάν ούτε ο ανεμιστήρας ταχύτητας ούτε άλλα παρόμοια προγράμματα "είδαν" τους ανεμιστήρες, ή αν οι ανεμιστήρες δεν είναι συνδεδεμένοι στη μητρική πλακέτα καθόλου - τότε θα χρειαστείτε μια νέα μπάλα για να ρυθμίσετε την ταχύτητά τους.

  Χαρακτηριστικά των ρυθμιστών ταχύτητας των ανεμιστήρων.

  Τύπος διαχείρισης η ταχύτητα περιστροφής μπορεί να είναι χειροκίνητη ή αυτόματη.

  Πότε χειροκίνητο έλεγχο Η ταχύτητα περιστροφής ρυθμίζεται χειροκίνητα από τον χειριστή - χρησιμοποιώντας τα κουμπιά, το περιστροφικό κουμπί ή την οθόνη αφής. Παρά την απλότητα αυτής της μεθόδου ελέγχου, θα είναι βολική μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν απαιτείται να αλλάζει η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων ενώ ο υπολογιστής λειτουργεί. Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων της γάστρας, αυτή η μέθοδος θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά για να ελέγξετε την ταχύτητα περιστροφής του ψύκτη της CPU, δεν υπάρχει πλέον.

  Αυτόματη ο τύπος ελέγχου που αλλάζει αυτόματα την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου, ανάλογα με τον αισθητήρα θερμοκρασίας, είναι πολύ πιο βολικό να λειτουργεί και παρέχει καλύτερες συνθήκες λειτουργίας για τον εξοπλισμό. Για να ελέγξετε τους ψύκτες των στοιχείων, τα οποία αλλάζουν έντονα τη θερμοκρασία ανάλογα με το φορτίο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον αυτόματο τύπο ελέγχου.
  Ο αριθμός των συνδεδεμένων ανεμιστήρων καθορίζει ποιο μέγιστος αριθμός ανεμιστήρων μπορεί να συνδεθεί στο reobas. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι καθώς ο αριθμός των συνδεδεμένων ανεμιστήρων αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ισχύ που καταναλώνεται από τη συσκευή. η τροφοδοσία του υπολογιστή πρέπει να έχει επαρκές εφεδρικό φορτίο.

  υποδοχή τροφοδοσίας ελέγχου του ανεμιστήρα του υπολογιστή μπορεί να είναι 3-pin (σε αυτή την περίπτωση ο ελεγκτής ταχύτητας είναι συνδεδεμένος με μία από τις διαθέσιμες υποδοχές μητρική πλακέτα 3-pin) 4-pin Molex (ισχύς λαμβάνεται από μία από τις επαφές τροφοδοσίας), και SATA (ισχύς που λαμβάνεται από την υποδοχή μητρική πλακέτα SATA ).

  Ρυθμιστές ταχύτητας ανεμιστήρων

  Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα 0; hotKeyText.join (''): '' ">

  Συνεχίζοντας τη χρήση του AliExpress αποδέχεστε τη χρήση των cookies (δείτε περισσότερα στην Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων). Μπορείτε να προσαρμόσετε τις Προτιμήσεις Cookie στο μενού αριστερά.

  • Καλύτερος αγώνας
  • Τιμή (χαμηλή προς υψηλή)
  • Τιμή (υψηλή προς χαμηλή)
  • Αριθμός παραγγελιών
  • Βαθμολογία πωλητή
  • Η ημερομηνία προστέθηκε (από νέα σε παλιά)

  Δεν βρέθηκαν προϊόντα

  Δεν υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για "ελεγκτή ταχύτητας ανεμιστήρα".

  Δεν βρέθηκαν προϊόντα

  Δεν υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για "ελεγκτή ταχύτητας ανεμιστήρα".

  Σχέδιο σύνδεσης του ρυθμιστή ανεμιστήρα

  Συχνά στο νοικοκυριό απαιτείται ένας ελεγκτής ταχύτητας ανεμιστήρα. Θα πρέπει να σημειωθεί αμέσως ότι ένας συμβατικός ρυθμιστής για τη μείωση του φωτισμού δεν είναι κατάλληλος για ανεμιστήρα. Σύγχρονος ηλεκτρικός κινητήρας, ιδιαίτερα ασύγχρονος, είναι σημαντικό να έχουμε ένα ημιτονοειδές στην είσοδο της σωστής φόρμας, αλλά οι συνηθισμένοι ρυθμιστές φωτισμού για τον φωτισμό τον στρεβλώνουν αρκετά έντονα. Για αποτελεσματική και σωστή οργάνωση του ελέγχου ταχύτητας ανεμιστήρα χρειάζεστε:

  1. Χρησιμοποιήστε ειδικά χειριστήρια, προορίζονται για τους οπαδούς.
  2. Παρακαλώ σημειώστε ότι αποτελεσματική και ασφαλής ρύθμιση μόνο ειδικά μοντέλα ασύγχρονων ηλεκτρικών κινητήρων, οπότε προτού αγοράσετε, μάθετε από τις τεχνικές προδιαγραφές τη δυνατότητα ρύθμισης του αριθμού στροφών με τη μέθοδο της μείωσης τάσης.

  Μέθοδοι ρύθμισης της ταχύτητας περιστροφής των εγχώριων ανεμιστήρων

  Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προσαρμογής ταχύτητα του ανεμιστήρα, αλλά στην πράξη χρησιμοποιούνται μόνο στο σπίτι δύο από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να μειώσετε την ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα μόνο κάτω από το υψηλότερο δυνατό από το διαβατήριο στη συσκευή.

  Αποσυνδέστε τον ηλεκτροκινητήρα είναι δυνατή μόνο με τη χρήση ενός ρυθμιστή συχνότητας, αλλά δεν χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή, επειδή έχει υψηλό τόσο το δικό του κόστος όσο και την τιμή για την υπηρεσία για την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία. Όλα αυτά καθιστούν τη χρήση του ρυθμιστή συχνότητας μη ορθολογική στο σπίτι.

  Πολλοί ανεμιστήρες μπορούν να συνδεθούν σε έναν ελεγκτή, εκτός εάν η συνολική τους ισχύς υπερβαίνει το ονομαστικό ρεύμα του ρυθμιστή. Λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε έναν ρυθμιστή ότι το ρεύμα εκκίνησης του κινητήρα είναι αρκετές φορές υψηλότερο από το ρεύμα λειτουργίας.

  Μέθοδοι προσαρμογής των οπαδών στην καθημερινή ζωή:

  1. Χρησιμοποιώντας ελεγκτή triac η ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τη σταδιακή αύξηση ή μείωση της ταχύτητας περιστροφής στην περιοχή από 0 έως 100%.
  2. Αν ο κινητήρας ανεμιστήρα είναι 220 βολτ εξοπλισμένο με θερμική προστασία (προστασία από υπερθέρμανση), τότε χρησιμοποιείται ένας ρυθμιστής θυρίστορ για τον έλεγχο της ταχύτητας.
  3. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος ρύθμισης της ταχύτητας περιστροφής του κινητήρα είναι η χρήση κινητήρων με πολλαπλούς αγωγούς περιέλιξης. Αλλά ηλεκτροκινητήρες πολλαπλών ταχυτήτων σε εγχώριους οπαδούς που δεν έχω ακόμα γνωρίσει. Αλλά στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε σχέδια σύνδεσης για αυτούς.

  Πολύ συχνά οι ηλεκτροκινητήρες βουίζουν σε χαμηλές στροφές χρησιμοποιώντας τις δύο πρώτες μεθόδους ρύθμισης, μην προσπαθήσετε να εκτελέσετε έναν μεγάλο ανεμιστήρα σε αυτή τη λειτουργία. Εάν αφαιρέσετε το κάλυμμα, τότε με τη βοήθεια ειδικού ρυθμιστή κάτω από αυτό, μπορείτε να το περιστρέψετε για να ρυθμίσετε το κατώτερο όριο της ταχύτητας του κινητήρα.

  Σχηματικό διάγραμμα του ελέγχου ταχύτητας ανεμιστήρα τριακ ή θυρίστορ

  Σχεδόν όλες οι ρυθμιστικές αρχές σταθείτε μέσα σε εύτηκτους ρυθμούς, Αυτά τα προστατεύουν από τα ρεύματα υπερέντασης ή βραχυκυκλώματος, στην εμφάνιση των οποίων καίγεται. Για να αποκαταστήσετε τη λειτουργικότητα, θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε ή να επιδιορθώσετε το εύτηκτο ρυθμό.

  Ο ελεγκτής είναι συνδεδεμένος απλά, σαν ένα συμβατικό διακόπτη. Στην πρώτη επαφή (με την εικόνα του βέλους) συνδέεται η φάση από την ηλεκτρική καλωδίωση του διαμερίσματος. Στο δεύτερο (με το βέλος προς την αντίθετη κατεύθυνση), εάν είναι απαραίτητο, συνδέστε την έξοδο απευθείας φάσης χωρίς ρύθμιση. Χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση, για παράδειγμα, πρόσθετου φωτισμού όταν ο ανεμιστήρας είναι ενεργοποιημένος. Στην πέμπτη επαφή (με λοξό βέλος και ημιτονοειδή εικόνα) συνδέεται μια φάση με τον ανεμιστήρα. Όταν χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο σχήμα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα κουτί σύνδεσης για σύνδεση, από το οποίο το μηδέν και, εάν είναι απαραίτητο, η Γη στρέφεται απευθείας στον ανεμιστήρα, παρακάμπτοντας τον ίδιο τον ρυθμιστή, για τη σύνδεση του οποίου χρειάζονται μόνο δύο σύρματα.

  Αλλά αν το κουτί σύνδεσης καλωδίων είναι πολύ μακριά και ο ίδιος ο ρυθμιστής βρίσκεται δίπλα στον ανεμιστήρα, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το δεύτερο κύκλωμα. Ο ρυθμιστής έρχεται με καλώδιο τροφοδοσίας και στη συνέχεια πηγαίνει κατευθείαν στον ανεμιστήρα. Τα καλώδια φάσης συνδέονται με τον ίδιο τρόπο. Και τα 2 μηδέν κάθονται στις καρφίτσες # 3 και # 4 σε οποιαδήποτε ακολουθία.

  Σύνδεση ελεγκτή η ταχύτητα του ανεμιστήρα είναι αρκετά εύκολο να γίνει με τα χέρια σας χωρίς να καλέσετε ειδικούς. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει και ακολουθείτε πάντοτε τους κανόνες της ηλεκτρικής ασφάλειας-εργασίας μόνο στο αποσυνδεδεμένο τμήμα της καλωδίωσης.

  Ρυθμιστές ταχύτητας ανεμιστήρων

  Ο ρυθμιστής ταχύτητας είναι μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να αλλάζει την ταχύτητα των ανεμιστήρων για να διατηρεί μια σταθερή πίεση συμπύκνωσης, καθώς και για τη μείωση του θορύβου και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Κατά κανόνα, η ταχύτητα περιστροφής των αξονικών ανεμιστήρων στην ψύξη ελέγχεται με μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

  • αλλαγή της τάσης τροφοδοσίας στην έξοδο του ρυθμιστή ταχύτητας.
  • χρησιμοποιώντας μετατροπέα συχνότητας.
  • αλλαγή του σχεδίου σύνδεσης (τρίγωνο-αστέρι)? τρίγωνο - υψηλή ταχύτητα, αστέρι - χαμηλό.

  Το κατώτερο όριο συμπύκνωσης πίεση για τα περισσότερα σπιράλ και polugermichnyh συμπιεστή έμβολο είναι στην περιοχή από +10 έως + 20C για R404a. Στην πραγματικότητα, η μείωση της θερμοκρασίας συμπύκνωσης με την μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή είναι κρίσιμη όχι μόνο για το συμπιεστή, αλλά επίσης να οδηγήσει σε μία ανώμαλη λειτουργία της εγκατάστασης. Για την κανονική λειτουργία του συστήματος από την άποψη της μειωμένης θερμοκρασίας συμπύκνωσης σε διάταξη συσκευασία του, πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, όπως η εγκατάσταση της βαλβίδας εκτόνωσης με μια ισορροπημένη θύρα, την ισχύ του συμπιεστή off «άντληση κύκλου», δέκτη οθόνη, και ούτω καθεξής. Εν απουσία όλων αυτών των στοιχείων και χωρίς ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα ο βαθμός πλήρωσης του εξατμιστή θα μειωθεί τόσο πολύ ώστε ο συμπιεστής θα διακοπεί από τον διακόπτη χαμηλής πίεσης. Η επακόλουθη εκκίνηση θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς η πτώση της πίεσης δεν επαρκεί για να ξεπεραστεί η υδραυλική αντίσταση της σωληνώσεως.

  Όταν η τάση εξόδου του ρυθμιστή κυμαίνεται από 50% έως 100%, η ροή αέρα κυμαίνεται από 20% έως 100%, ενώ η αποτελεσματικότητα της εναλλαγής θερμότητας ποικίλει επίσης σημαντικά. Έτσι, μειώνοντας την ταχύτητα του ανεμιστήρα κατά τη χειμερινή περίοδο, είναι δυνατόν να διατηρηθεί η θερμοκρασία συμπύκνωσης σε επίπεδο αποδεκτό για την κανονική λειτουργία του ψυκτικού συστήματος.

  Κατά την επιλογή του ρυθμιστή ταχύτητας πρέπει να καθοδηγείται η τάση και η ποσότητα ρεύματος σε κάθε ανεμιστήρα.

  Η εταιρεία "Βιομηχανικά Ψυκτικά Συστήματα" προμηθεύει και συντηρεί στην αποθήκη ένα σημαντικό απόθεμα ελεγκτών ταχύτητας ανεμιστήρων από τρεις γνωστούς Ευρωπαίους κατασκευαστές:

  Ρυθμιστές ταχύτητας ανεμιστήρων

  Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα θυρίστορ MTY

  Ρυθμιστές ταχύτητας μονοφασικοί ασύγχρονοι κινητήρες MTY-1.5 ON και MTY-2.5 έχουν σχεδιαστεί για την ομαλή αλλαγή της ταχύτητας του ανεμιστήρα μεταβάλλοντας την τάση λειτουργίας στην έξοδο με ένα θυρίστορ. Είναι δυνατός ο έλεγχος αρκετών κινητήρων εάν το συνολικό ρεύμα δεν υπερβαίνει την επιτρεπτή τιμή 1,5 Α για τη συσκευή MTY-1,5 ON και 2,5 A για τη συσκευή MTY-2,5. Έλεγχος ταχύτητας MTY ρυθμίζεται από τη χαμηλότερη δυνατή τάση από 0 V έως 220 V. Ο κινητήρας, που ελέγχεται από το MTY, πρέπει να έχει ενσωματωμένη προστασία από υπερθέρμανση. Επίσης ελεγκτή ταχύτητας MTY Είναι εξοπλισμένο με ακροδέκτες (L1) 220V για τον έλεγχο των κινήσεων των αποσβεστήρων, των ηλεκτρικών θερμαντήρων και άλλων εξωτερικών συσκευών. Αυτές οι μονάδες παρέχονται για τοποθέτηση σε τοίχο. Ταυτόχρονα, το MTY 1,5 ON παρέχεται σε περίβλημα με επίπεδο προστασίας IP54 και MTY 2,5 ON με βαθμό προστασίας IP44.

  Κατά την επιλογή του τύπου του ρυθμιστή ταχύτητας, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι τιμές των ρευμάτων εκκίνησης. Οι ανεμιστήρες που θα χρησιμοποιηθούν με αυτούς τους ρυθμιστές απαιτούν ενσωματωμένη προστασία κινητήρα από υπερθέρμανση και πρέπει να επιτρέπουν τον έλεγχο της ταχύτητας από τον ρυθμιστή θυρίστορ (αλλαγή στην εφαρμοζόμενη τάση).

  Ελεγκτές ταχύτητας τυρτιστή MTY-1.5 ON κοστίζουν μόνο 1'760 ρούβλια, ενώ αυτοί πάντα υποστηρίζεται στο απόθεμα και χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ακόλουθων ανεμιστήρων μονοφασικού (220V):

  • ανεμιστήρες στρογγυλών καναλιών σειρά EUROMASH ROUNDVENT-M,
  • ορθογώνια κανάλια EVROMASH σειρά VKP σε 220V (εκτός από το μοντέλο VKP-60-30-4E),
  • (VOK-3,15-220), για το μοντέλο VOK-3,15-220 είναι απαραίτητη η ρύθμιση της ταχύτητας MTY-2,5,
  • ανεμιστήρες παράθυρο σε σειρά 220 (εκτός από τα μοντέλα TO-3,15-220? IN-4,5-220? IN-5,5-220? IN-6,3-220) για IN-3,15-220 μοντέλα και το BO-4,5-220 χρειάζονται έναν ελεγκτή ταχύτητας MTY-2.5,
  • (εκτός από το μοντέλο VO-F-3,15), για το μοντέλο VO-F-3,15 απαιτείται ένας ελεγκτής ταχύτητας MTY-2,5.

  Ελεγκτές ταχύτητας τυρτιστή MTY-2,5 επίσης, κόστος 1'760 ρούβλια. Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ακόλουθων μονοφασικών ανεμιστήρων (220V):

  • ανεμιστήρες στρογγυλών καναλιών σειρά EUROMASH ROUNDVENT-M,
  • μονοφασικοί ορθογώνιοι ανεμιστήρες καναλιών EVROMASH σειρά VKP σε 220V (εκτός από το μοντέλο VKP-60-30-4E),
  • επιταχυντές ανεμιστήρων αξονικού καναλιού VOK σε 220V,
  • ανεμιστήρες παραθύρων της σειράς VO 220 (εκτός από το μοντέλο VO-6.3-220),
  • ανεμιστήρες αξονικής φλάντζας χαμηλού θορύβου.

  Τεχνικά χαρακτηριστικά των ελεγκτών ταχύτητας του ανεμιστήρα θυρίστορ

  Μονοφασικοί ρυθμιστές ταχύτητας ανεμιστήρα SR με ημιτονοειδή κύματα

  ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

  ένα σύνολο αυτοματισμού εξαερισμού

  σχετικά με την αυτοματοποίηση του εξαερισμού

  Λειτουργεί με γραφεία αυτοματισμού ELECTROTEST

  MASTERBOX ERR 3

  MASTERBOX ERR 3D

  ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ *

  * Οι αναγραφόμενοι όροι και το κόστος παράδοσης είναι κατά προσέγγιση και υπολογίζονται για την αποστολή έως και 5 κιλών. Καθορίστε τον ακριβή χρόνο και το κόστος για την παραγγελία σας, ελέγξτε με τους διαχειριστές.

  ΠΛΗΡΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

  Βάρος: 0,3 kg (DIN) / 0,5 kg (M)
  Συσκευασία: χαρτόνι Ε: 70мм Στο: 60мм Γ: 90мм (DIN) / Ш: 212мм В: 183мм Г: 65мм (WM)

  Περιλαμβάνονται:

  • Εγχειρίδιο οδηγιών

  Εφαρμογή του ρυθμιστή ταχύτητας

  Ο ρυθμιστής ταχύτητας ανεμιστήρα SR έχει σχεδιαστεί για να αλλάζει ομαλά την τάση / ισχύ εξόδου ενός κινητήρα ανεμιστήρα μονοφασικού. Διακρίνεται από την απουσία θορύβου του κινητήρα σε χαμηλές στροφές / λεπτό (μίζα 50 Hz). Ο ρυθμιστής παρέχει ένα ημιτονοειδές ρεύμα σε ολόκληρη την περιοχή ελέγχου. Η απόδοση του ελεγκτή παραμένει σταθερή και δεν εξαρτάται από την τιμή του συνδεδεμένου φορτίου και τάσης.

  Η μέγιστη απόσταση από τον ρυθμιστή ταχύτητας προς τον ανεμιστήρα είναι 5 μέτρα.

  Έλεγχος ταχύτητας

  • Χειροκίνητος έλεγχος. Η ταχύτητα του ανεμιστήρα μπορεί να ρυθμιστεί χειροκίνητα με ένα κουμπί τηλεχειρισμού που παρέχεται ξεχωριστά.
  • Αυτόματος έλεγχος. Ο ελεγκτής ταχύτητας συνδέεται στην έξοδο 0-10V του πίνακα αυτοματισμού ή ενσωματώνεται σε αυτό και αλλάζει αυτόματα την ταχύτητα του αέρα ομαλά, λαμβάνοντας ένα σήμα 0-10V από το περίβλημα. Συνιστούμε τη χρήση του SR μαζί με τις μονάδες αυτοματισμού ELECTROTEST MASTERBOX RR ή OPTIBOX.

  Λειτουργίες ενεργοποίησης, προστασίας και ελέγχου

  • Ρύθμιση της ελάχιστης ταχύτητας
  • Ενεργοποίηση σήματος ενεργοποίησης ή σύνδεσης αισθητήρα ανεμιστήρα
  • Αδιάβροχη κλάση IP 21 σε έκδοση DIN και IP 54 σε έκδοση WM

  Τροποποιήσεις

  SR-DIN

  Ελεγκτής με ανοικτά τερματικά για τοποθέτηση σε ράγα DIN (για παράδειγμα, στο περίβλημα αυτοματισμού).

  Ο ρυθμιστής είναι σε πλαστική θήκη με διαφανές κάλυμμα για τοποθέτηση σε τοίχο.

  Σήμανση

  SR-1.0-DIN - το μέγιστο ρεύμα του κινητήρα είναι 1 A, στερεώνεται στη ράγα DIN.
  SR-1.8-DIN - το μέγιστο ρεύμα του κινητήρα είναι 1.8 A, στερεωμένο σε ράγα DIN.
  SR-1.0-WM - μέγιστο ρεύμα κινητήρα 1 A, τοποθέτηση σε τοίχο.
  SR-1.8-WM - το μέγιστο ρεύμα του κινητήρα είναι 1.8 A, το στήριγμα τοίχου.