Ανακουφιστής για ιδιωτικό σπίτι - από ιδέα έως υλοποίηση

Η επιθυμία χρήσης τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες έχει τις δικές της αρνητικές συνέπειες. Τα σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα και οι μονωμένες πόρτες εμποδίζουν τη φυσική κυκλοφορία αέρα Κατά συνέπεια, υπάρχουν προβλήματα με την εμφάνιση μούχλας και ανάπτυξης μυκήτων. Μια ασφαλή και πρακτική διέξοδος που δεν παραβιάζει την εξοικονόμηση ενέργειας του σπιτιού, εγκαταστήστε έναν ανακτητή για ένα ιδιωτικό σπίτι.

Recuperator - συμπαγής συσκευή για τον εξαερισμό

Ανακλαστήρας αέρα για το σπίτι - για ποιο λόγο;

Οι συσκευές αερισμού που προωθούν την κίνηση του αέρα και διαθέτουν εναλλάκτη θερμότητας συμβάλλουν στη διατήρηση μιας άνετης θερμοκρασίας στο σπίτι και σώζουν την υγεία των κατοίκων της. Χάρη στον εναλλάκτη αέρα στο σπίτι δεν θα υπάρχει συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, δεν θα υπάρχει υγρασία και ξένες δυσάρεστες μυρωδιές.

Η εγκατάσταση του συστήματος ανάκτησης διευκολύνει τη ζωή των πασχόντων από αλλεργίες

Ο αναγκαστικός αερισμός απελευθερώνει αέρα στο δωμάτιο από ερεθιστική σκόνη, γύρη φυτών και άλλα αλλεργιογόνα. Ένας άλλος λόγος για τη χρήση ενός ανακτητή για ένα ιδιωτικό σπίτι είναι μια κερδοφόρα εξοικονόμηση στη θέρμανση.

Recuperator: τι είναι αυτό;

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής με έναν ανακτητή αποτελείται από πολλά μέρη:

 • συσκευή για τη λήψη αέρα από το δρόμο.
 • συσκευή για την αφαίρεση του αέρα από το δωμάτιο στο δρόμο.
 • εξαερισμός με ανακτητή.
 • κανάλια σύνδεσης.
 • Ρύθμιση διαχύτων που ελέγχουν την κατεύθυνση και την ποσότητα του αέρα που μεταφέρεται.

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτού του συστήματος και του συμβατικού εξαερισμού είναι ο θερμαντήρας. Ο καθαρός αέρας από το δρόμο περνά μέσα από τον εναλλάκτη θερμότητας, όπου συναντά τον ζεστό αέρα του δωματίου. Τα ρέματα δεν αναμιγνύονται, αλλά το κρύο ρεύμα θερμαίνεται και εισέρχεται στο σπίτι ήδη ζεστό. Αυτή η μέθοδος θέρμανσης καθιστά δυνατό να μην αυξηθεί το κόστος θέρμανσης για να επιτευχθεί η βέλτιστη θερμοκρασία χώρου.

Η συσκευή θα εξαλείψει την ομίχλη των παραθύρων και την υψηλή υγρασία στο δωμάτιο

Οι κύριοι τύποι ανακτητών για ιδιωτική κατοικία

Πίνακας τύπου εναλλάκτη αέρα

Θεωρείται ως το πιο λειτουργικό και σχετικά φθηνό. Έχει ποικιλίες:

 • αλουμίνιο, πλεονεκτικά διαφορετική τιμή?
 • Πλαστικό, που έχει μεγαλύτερη απόδοση σε σύγκριση με το μέταλλο.
 • Κυτταρίνη - η πιο αποτελεσματική, αλλά ασταθής σε υψηλή υγρασία.

Οι συσκευές πλάκας είναι πολύ ανεπιτήδευτες στη συντήρηση, σπάνια αποτυγχάνουν και δεν απαιτούν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας

Το μειονέκτημα αυτής της συσκευής είναι ο παγετός το χειμώνα.

Περιστροφικές συσκευές

Μέσα σε αυτή τη συσκευή υπάρχουν πλάκες που περιστρέφονται όταν ο αέρας κινείται.

Οι συσκευές χαρακτηρίζονται από υψηλή απόδοση και αντοχή στην υγρασία

Η ταχύτητα του ρότορα μπορεί να αλλάξει, πράγμα που αυξάνει την παραγωγικότητα της συσκευής. Το μειονέκτημα του περιστροφικού ανακτητή είναι η ανάγκη χρήσης αναλωσίμων - φίλτρων. Ο ρότορας χρειάζεται περιοδική συντήρηση και λειτουργεί με ηλεκτρισμό.

Σχετικό άρθρο:

Βάλτε βαλβίδα στον τοίχο. Μια τέτοια συσκευή μπορεί μερικές φορές να γίνει μια πραγματική σωτηρία από την ταλαιπωρία και από ένα κακό μικροκλίμα. Ας καταλάβουμε καλύτερα τις αποχρώσεις της επιλογής και της εγκατάστασής του.

Ανακτητές νερού

Η ανάκτηση θερμότητας στα συστήματα εξαερισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια νερού. Η θερμότητα των ροών αέρα μεταφέρεται στο υγρό. Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου ανταλλαγής αέρα είναι η απουσία ανάμιξης των ροών αέρα και η παρουσία εναλλακτών θερμότητας σε διαφορετικά σημεία. Τα μειονεκτήματα των συσκευών ανάκτησης νερού είναι πολλά: καταναλώνουν πολλή ενέργεια, απαιτούν επιπλέον κυκλοφορία υγρών και είναι αναποτελεσματικά.

Ανακλαστήρες για στέγες

Χρησιμοποιείται κυρίως για χώρους χρησιμότητας - υπόστεγα, γκαράζ. Εύκολο στην εγκατάσταση και πολύ αποτελεσματικό, αλλά έχει υψηλό κόστος.

Πώς λειτουργεί ο εναλλάκτης οροφής

Πώς να φτιάξετε τα δικά σας χέρια για την ανάκτηση αέρα για το σπίτι

Για την προσωπική κατασκευή ενός εναλλάκτη θερμότητας αέρα, θα χρειαστείτε:

 • Γαλβανισμένος σίδηρος, 2 φύλλα.
 • Κλουβί από κόντρα πλακέ για τη στέγαση του ανακτητή.
 • Πάχος υλικού από φελλό 20 mm για την επένδυση μεταξύ των φύλλων.
 • Σφραγιστικό σιλικόνης.
 • Αισθητήρας πίεσης.
 • Πλαστικές φλάντζες.
 • Ηλεκτρικές συσκευές και υλικό.
 • Μια μεταλλική γωνία.
 • Μονωτικό θερμότητας (ορυκτό μαλλί).
 • Ο γαλβανισμός κόβεται σε τετράγωνα κομμάτια με ακμές 30 και 20 εκατοστών. Για να φτιάξετε ένα ανακτητή για ένα ιδιωτικό σπίτι, θα πρέπει να κόψετε 70 πλάκες. Το μέταλλο κόβεται με ένα ηλεκτρικό παζλ, προσπαθώντας να κάνει τις άκρες απολύτως επίπεδες.
 • Στη μία πλευρά κάθε πλάκας, με την εξαίρεση της τελευταίας, προσκολλάται μια επίστρωση φελλού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φελλό με έτοιμο στρώμα κόλλας.
 • Όλες οι πλάκες συναρμολογούνται σε ένα ενιαίο σύστημα, με καθένα από αυτά στοιβαγμένο σε ορθή γωνία με το προηγούμενο. Τελειώνει την πλάκα χωρίς φελλό.
 • Η προκύπτουσα δομή είναι στερεωμένη με μεταλλική γωνία.
 • Για να στερεώσετε τις φλάντζες στα τοιχώματα των κασετών, πρέπει να εγκαταστήσετε συνδετήρες. Στο κάτω μέρος, αφήνεται μια οπή αποστράγγισης για να αφαιρεθεί το συμπύκνωμα μέσω του σωλήνα.
 • Στην επιφάνεια των τοίχων τοποθετούνται οδηγοί στη μεταλλική γωνιά τους. Εάν είναι απαραίτητο, η κασέτα μπορεί να αφαιρεθεί από το περίβλημα και να καθαριστεί.
 • Μέσα στο περίβλημα συνδέεται ένα ορυκτό μαλλί πάχους 4 εκατοστών. Ο αισθητήρας πίεσης είναι στερεωμένος στους χώρους διέλευσης του θερμού αέρα. Θα συμβάλει εγκαίρως στην αντιμετώπιση του πάγου.

Η βασική αρχή της οργάνωσης του εξαερισμού

 • Παραμένει μόνο η εγκατάσταση της τελικής συσκευής στο χιτώνιο αερισμού. Με την ίδια αρχή, είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένας ανακτητής για ένα διαμέρισμα.

Βήμα-βήμα διαδικασία κατασκευής της συσκευής (βίντεο)

Η απόδοση αυτής της αυτό-κατασκευασμένης συσκευής είναι περίπου 65 τοις εκατό. Αυτό είναι αρκετό για να δημιουργήσετε ένα άνετο περιβάλλον στο σπίτι.

Πόσο κοστίζει η συσκευή;

Μέχρι σήμερα, οι εγχώριοι κατασκευαστές ανακτητών χρησιμοποιούν εισαγόμενα εξαρτήματα, επομένως αυτοί οι εναλλάκτες θερμότητας δεν είναι φθηνοί. Μεταξύ των κατασκευαστών, γνωστή για την άψογη φήμη, αξίζει να σημειωθεί Teploteks συλλογή ανακτητών από Δανούς πρώτων υλών, Mashimpeks εργάζονται σε γερμανικά στοιχεία και Danfoss συλλέγει προϊόντα από τις φινλανδικές πλάκες.

Εξαεριστήρας παροχής και εξαγωγής (Ανακτητές)

Ανακούφιση (από το lat. ανακτητή - παραλήπτη) - σε οικιακό αερισμό, οποιαδήποτε από τις συσκευές που μεταδίδουν τη θερμοκρασία του αέρα που εξέρχεται από τον χώρο στον εισερχόμενο αέρα.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας εκτελεί δύο εργασίες: φέρνει φρέσκο ​​αέρα στο δωμάτιο και αφαιρεί τον μολυσμένο αέρα από αυτό.

Οι συσκευές ανάκτησης για τον εξαερισμό ταξινομούνται σύμφωνα με τους ακόλουθους τύπους:

 • Ανά τύπο συσκευής εναλλαγής θερμότητας - αναστρέψιμη, σταυρωτή (αντίθετη ροή), άμεση ροή, περιστροφική (δεν χρησιμοποιείται στον αερισμό του σπιτιού).
 • Ο σχεδιασμός του εναλλάκτη θερμότητας είναι σωληνοειδής.
 • Με το υλικό του οποίου κατασκευάζεται ο εναλλάκτης θερμότητας - μέταλλο (αλουμίνιο, χαλκός ή ανοξείδωτος χάλυβας), χαρτί, πλαστικό, κεραμικό.
 • Αν είναι δυνατόν, επιστρέψτε την υγρασία - όχι μεμβράνη και μεμβράνη (ενθαλπία).

Η αρχή της λειτουργίας των συσκευών ανάκτησης στον οικιακό ανεφοδιασμό και τον εξαερισμό

Ο ανακτητής στην εφαρμογή της ανταλλαγής αέρα καθυστερεί την εσωτερική θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο και δεν έχει σημασία αν η θερμοκρασία είναι θετική ή αρνητική.

Για παράδειγμα, αν η θερμοκρασία δωματίου είναι + 25 ° C και η εξωτερική θερμοκρασία είναι -25 ° C, τότε με απόδοση 80% recuperator, ο αέρας θα φτάσει τους +15 ° C στο δωμάτιο. Και αν η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι -25 ° C, και στο δρόμο +25 ° C, τότε με απόδοση 80% το δωμάτιο θα λάβει θερμοκρασία αέρα -15 ° C.

Έτσι, στην ψυχρή εποχή, ο αέρας θερμαίνεται χωρίς επιπλέον κόστος!

Το καλοκαίρι, όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό, η ψύξη του φρέσκου αέρα είναι παρόμοια, πράγμα που μειώνει το φορτίο του κλιματιστικού και εξοικονομεί τη ζωή του.

Αναστρεφόμενος ανακτητής

Το έργο της μηχανής αντιστροφής στο κρύο μοιάζει με την αναπνοή ενός ατόμου μέσα από ένα φουλάρι στον παγετό. Όταν εκπνέετε, ο αέρας θερμαίνει το φουλάρι και όταν εισπνέετε περνώντας μέσα από το ύφασμα του κασκόφου, ο αέρας θερμαίνεται και εισέρχεται στους πνεύμονες που δεν είναι πλέον τόσο κρύο.

Ο ρόλος του κασκόλ σε αναστρεφείς ανακτητές εκτελείται από τον εναλλάκτη θερμότητας - αναγεννητή.

Αρχή της λειτουργίας του αντιστρεπτού ανακτητή

Το σχήμα δείχνει πως στη φάση 1, ο αναγεννητής θερμαίνεται από τον αέρα εξαγωγής και στη φάση 3 - η θέρμανση του αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο με την ψύξη του αναγεννητή.

Οι αναστρεφόμενες συσκευές ανάκτησης απαιτούν μόνο ένα άνοιγμα στο δρόμο.

Ανακτητής διασταυρούμενης ροής

Το σχήμα λειτουργίας των συσκευών ανάκτησης τύπου cross είναι διαφορετικό. Σε αυτόν τον τύπο συσκευής υπάρχουν δύο οπές που είναι απαραίτητα στο δρόμο και δύο στο δωμάτιο, καθώς η ροή του αέρα, σε αντίθεση με τις διατάξεις αντιστροφής, δεν αλλάζει κατεύθυνση και πάντα κατευθύνεται προς τη μία πλευρά.

Αρχή λειτουργίας ενός σταυροκαθαριστή

Το κύριο πλεονέκτημα της εγκατάστασης του αερισμού με εναλλάκτη θερμότητας είναι ότι επιστρέφει στο 90% της θερμότητας πίσω στο δωμάτιο, το οποίο σημαίνει ότι το κόστος της θέρμανσης του δωματίου με το τοποθετημένο εναλλάκτη θερμότητας θα μειωθεί, σε σύγκριση με αερισμό μέσα από το ανοιχτό παράθυρο.

Χάρη στο σύστημα ανάκτησης αέρα, διατηρείται σταθερά ένα άνετο μικροκλίμα στο δωμάτιο, ειδικά για τον αερισμό ενός εξοχικού σπιτιού.

Συσκευή οικιακών ανακουφιστών

Μέσα σε κάθε συσκευή υπάρχει ανεμιστήρας (από 1 έως 4x), εναλλάκτης θερμότητας συγκεκριμένου τύπου και φίλτρο καθαρισμού αέρα.

Η συσκευή του αντιστρεπτού ανακτητή

Διάταξη ενός σταυροκαθαριστή

Θα σας πούμε λεπτομερέστερα γιατί είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα αποταμιευτή για μια ιδιωτική κατοικία.

Γιατί Ανάκτηση

Σε ιδιωτικές κατοικίες, οι κατασκευές και τα υλικά που είναι στεγανές στον ατμοσφαιρικό αέρα και τους ατμούς, έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλείς στην εποχή μας:

 • παράθυρα πολλαπλών διαμερισμάτων για παράθυρα και μπαλκόνια.
 • εξωτερική μόνωση σε συγκολλητική βάση.
 • μεταλλικές πόρτες εισόδου, που συμπληρώνονται με ελαστικό στεγανοποίησης για αεροστεγανότητα.
 • συνθετικά υλικά φινιρίσματος.

Εάν obschedomovoy εκχύλιση και φυσικό εξαερισμό για να απομακρυνθεί μολυσμένο αέρα δεν είναι αρκετή, τότε για την επίλυση αυτού του προβλήματος, την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας, ως εγγύηση ενός άνετου μικροκλίματος, την ποιότητα του αέρα με ελάχιστη ψύξη ή θέρμανση των μαζών του αέρα.

Ο εξοπλισμός με ανάκτηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον αερισμό των εξοχικών κατοικιών.

Λόγοι για την εγκατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής για ιδιωτική κατοικία:

1. Εξοικονόμηση κατά τη θέρμανση. Εκτιμάται ότι κατά την οργάνωση του εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού στους εξοικονομητές, η εξοικονόμηση πόρων ενέργειας ανέρχεται σε 60%.

2. Χύτευση στους τοίχους και τα παράθυρα. Αυτό το φαινόμενο σε 90% των περιπτώσεων οφείλεται σε ανεπαρκή αερισμό του δωματίου, σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να δούμε τη μόνωση του σπιτιού.

3. Συμπύκνωση στα παράθυρα. Σε 100% των περιπτώσεων, συνδέεται με την κακή αερισμό του δωματίου.

4. Απαιτείται τοπικός αερισμός. Συχνά είναι απαραίτητο να αερίζεται αυτόνομα το δωμάτιο, ανεξάρτητα από άλλους, όπως ένα υπνοδωμάτιο ή μια αθλητική αίθουσα. Ο οικιακός αναστηλωτής για ιδιωτική κατοικία σε αυτή την περίπτωση είναι μια ιδανική λύση.

5. Ενώ διατηρείται η θετική θερμοκρασία του κονσερβοποιημένου σπιτιού το χειμώνα. Εάν την άνοιξη υπάρχει μια βαριά οσμή στο σπίτι και σχηματίζεται μούχλα και συμπύκνωση στους τοίχους, τότε η εγκατάσταση του ανακτητή θα λύσει αυτό το πρόβλημα χωρίς να αυξήσει σημαντικά το κόστος και τους κινδύνους διείσδυσης εισβολέων στο σπίτι.

6. Το χειμώνα στο σπίτι υπάρχει ένα σχέδιο επιστροφής από το σύστημα εξάτμισης. Το συχνό πρόβλημα των σφραγισμένων σπιτιών επιλύεται με την εγκατάσταση τουλάχιστον δύο συσκευών ανάκτησης και μιας βαλβίδας παροχής παθητικής αντιστάθμισης.

Ο ανακτητής έχει ορισμένους περιορισμούς στην εγκατάσταση και τη χρήση. Δεν συνιστάται η εγκατάσταση ενός ανακτητή εάν:

 • Το σύστημα εξάτμισης κοινού σπιτιού έχει ένα ισχυρό βύθισμα.
 • Απαιτείται ισχυρή διήθηση του αέρα τροφοδοσίας.

Σε περίπτωση κακής λειτουργίας του γενικού συστήματος εξάτμισης του σπιτιού, απαιτείται η εγκατάσταση τουλάχιστον δύο συσκευών με δυνατότητα συγχρονισμού.

Συστάσεις για την επιλογή του εξοπλισμού

Υπάρχουν διάφορα συστήματα εξαερισμού με σύστημα ανάκτησης: τοίχο, οροφή, δάπεδο, κεντρική, συμπαγής, με ηλεκτρική θέρμανση, με ανάκτηση υγρασίας, με αισθητήρες CO / CO2 κ.λπ.

Οι συμπαγείς συσκευές είναι σχεδιασμένες για τη συντήρηση ενός ενιαίου χώρου, όπου ως κεντρική μονάδα αερισμού μπορεί να παρέχεται ανταλλαγή αέρα σε ολόκληρο το διαμέρισμα ή ιδιωτικό σπίτι.

Οι επαγγελματίες σύμβουλοι με την τεχνική εκπαίδευση θα βοηθήσουν να επιλέξετε και να υπολογίσετε τον εξαερισμό εισαγωγής και εξάτμισης και να επιλέξετε το πιο βέλτιστο μοντέλο στην αναλογία τιμής-ποιότητας-λειτουργίας. Πριν από την παραγγελία του εξοπλισμού, μπορείτε να πάρετε μια εξαντλητική διαβούλευση από έναν έμπειρο εξειδικευμένο μέσω τηλεφώνου, καθώς και να παραγγείλετε μια επίσκεψη μηχανικού στην εγκατάσταση.

Στον κατάλογό μας υπάρχουν πολλοί φθηνοί, έτσι αξιόπιστοι και παραγωγικοί ανακτητές. Οι περισσότερες εσωτερικές συσκευές μπορούν επίσης να λειτουργούν με τις λειτουργίες "μόνο εισροή" και "εξάτμιση", οι οποίες επεκτείνουν το εύρος των εργασιών που εκτελούνται.

Επίσης, πραγματοποιούμε την εγκατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής "με κλειδί στο χέρι" και την συντήρηση του εξοπλισμού που παρουσιάζεται στον κατάλογό μας.

Θυμηθείτε ότι τα μέσα που επενδύονται στην αγορά ενός αποταμιευτή για μια ιδιωτική κατοικία θα αποπληρωθούν ήδη σε μία ή δύο εποχές. Επιπλέον, αυτή η επένδυση είναι ένα άνετο μικροκλίμα και στην υγεία όλων των μελών της οικογένειάς σας

Φτηνές αποκατάστασης με τα χέρια τους.

Πώς ξεκίνησαν όλα:

Το σπίτι μου στο οποίο έχω ζήσει για 9 χρόνια ήταν με φυσικό αερισμό, και το 80% του χρόνου είχε ανοιγμένα παράθυρα. Γιατί να σας πω; Το σπίτι είναι αρκετά ερμητική και καταναλώνει αρκετά ένα κομμάτι της θέρμανσης, εξαερισμού έγινε μόλις κουκούλες ήταν ένας ανεμιστήρας στο δωμάτιο μπάνιο και βοηθητικό, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται την εισαγωγή αέρα στον 1ο όροφο της βαλβίδας KIV είχε εγκατασταθεί στο σαλόνι, και δύο τζάμια της βαλβίδας στον δεύτερο όροφο, αλλά ροή μέσω των βαλβίδων δεν ήταν αρκετό, οπότε έπρεπε να ανοίξετε τα παράθυρα.

Στο έντονο κρύο των βαλβίδων τους, το βαρέλι ήταν αρκετά δυνατό. υπάρχει μια ρύθμιση του καλυμμένου, αντίστοιχα, υποβαθμισμένου εξαερισμού.

Για να αξιολογήσω την ποιότητα του εξαερισμού, χρησιμοποιώ ένα μετρητή συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέει ένα άτομο, εάν η συγκέντρωση του CO2 είναι φυσιολογική, τότε οι υπόλοιποι δείκτες θα είναι φυσιολογικοί.

Σχετικά με τη συγκέντρωση του CO2 είναι πολύ καλά άρθρα:

CO2: το κριτήριο της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εξαερισμού

Σχετικά με το ζήτημα της ομαλοποίησης της ανταλλαγής αέρα στο περιεχόμενο CO2 σε εξωτερικό και εσωτερικό αέρα

Ένας χρόνος αερισμού

Φρέσκο ​​αέρα σε εξοχική κατοικία

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένας αόρατος κίνδυνος

Και έτσι κατέστη σαφές ότι πρέπει να κάνετε αναρρόφηση και εξαερισμό.

Η ποσότητα του αέρα με δοκιμή και σφάλμα αποφασίστηκε να γίνει σύμφωνα με τα πρότυπα του ABOK. οι περισσότεροι "επιστημονικά μηχανικοί" και γενικά για τον αισθητήρα CO2 είναι πολύ πραγματικοί και ειλικρινείς.

Κανονιστικά έγγραφα "ΑΒΟΚ" - ώρα "h"

Σύμφωνα με τους κανόνες

Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα είναι 0,35 1 / ώρα, αλλά όχι μικρότερη από 30 m 3 / h ανά άτομο. 3 m 3 / m 2, αν η συνολική έκταση του διαμερίσματος χωρίς την περιοχή των θερινών χώρων είναι μικρότερη από 20 m 2 / άτομο.

Για τον υπολογισμό του ρυθμού ροής αέρα, m 3 / h, ο αριθμός των δωματίων θα πρέπει να καθορίζεται από τη συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιφάνεια των θερινών χώρων. Τα διαμερίσματα με αεροστεγές περίβλημα απαιτούν πρόσθετη ροή αέρα για τζάκια και μηχανικά εκχυλίσματα.

Σε γενικές γραμμές αποφάσισα να χωρίσει το σπίτι σε δύο μέρη, και πρώτα να εργαστεί στον εξαερισμό του δεύτερου ορόφου, tk. υπάρχουν υπνοδωμάτια και χώρο εργασίας και παιδικός σταθμός, δηλαδή, περνάω πολύς χρόνος εκεί, και η κύρια ρύπανση εκεί.

Για 3 άτομα, απαιτείται εισροή 90 έως 150 κυβικών μέτρων αέρα, ανάλογα με τη συγκέντρωση CO2 στους δρόμους.

Αν υποβάλλω 90-150 κύβους από θέρμανση σε ένα άνετο 22 βαθμούς Ι θα περάσουν 0,34Vt x 90 m3 x (22gr - (-3 ζ)) x 24h x = 213dney 3910kVtch ανά έτος (με μέση θερμοκρασία της περιόδου θέρμανσης -3 g ) σε τιμολόγιο μου για την ηλεκτρική ενέργεια αυτή θα ανέλθει σε 4,54 x 3910 = 17 751 ρούβλια ανά έτος, το οποίο είναι γενικά αρκετά πολύ λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι για όλη την ηλεκτρική ενέργεια σε θέρμανση, φωτισμό, τον τρόπο ζωής. συσκευές, ζεστό νερό κ.λπ. ανά έτος πληρώνω περίπου 65 tr.

Ως εκ τούτου, φυσικά, δεν είναι λογικό να κάνουμε απλά παροχή αερισμού, ως εκ τούτου είναι αποφασισμένη να εγκαταστήσει ένα recuperator.

Οι συσκευές ανάκτησης είναι πολλοί διαφορετικοί τύποι, δεν θα περιγράψω τον σχεδιασμό καθενός και θα τις συγκρίνω. Για τον εαυτό μου, αποφάσισα ότι ο εξαερισμός εισαγωγής και εξαγωγής πρέπει να ικανοποιεί τις ακόλουθες συνθήκες.

 1. όσο το δυνατόν μικρότερη και ευκολότερη συντήρηση
 2. Δεν επηρεάζουν σημαντικά το φορτίο του δικτύου, εννοώ χωρίς την αναθέρμανση
 3. Δεν πρέπει να ακούγεται. η εισροή πηγαίνει στα υπνοδωμάτια, τότε δεν θέλω θόρυβο καθόλου (ο ανεμιστήρας από το φορητό υπολογιστή για μένα είναι δυνατός και δυσάρεστος)
 4. φθηνό και απλό

Το σπίτι έχει μια μικρή σοφίτα και αποφάσισε να βάλει ολόκληρο το σύστημα εκεί. Αλλά από τότε διαθέτει κελύφη ψυχρής εγκατάστασης και οι αγωγοί αέρα πρέπει να είναι καλά μονωμένοι.

Παροχή αέρα.

Στα δωμάτια της οροφής, κόβονται οι ανεμόστρωμα με διάμετρο 150 mm. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, τόσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα του αέρα, τόσο λιγότερος θόρυβος και λιγότερη κίνηση αέρα.

Στο εσωτερικό, θα κολλήσει τον αισθητήρα από το θερμόμετρο, δεν είναι απαραίτητο, μόνο για στατιστικές.

Διαδρομές αγωγών.

Στη σοφίτα, έβαλε τις πίστες με εύκαμπτους μονωμένους αεραγωγούς. Αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση, διότι έχουν πολύ μεγάλη αντίσταση, αλλά έλαβα αυτό υπόψη κατά την επιλογή των οπαδών.

Γενικά, οι αεραγωγοί είναι:

πλαστικό - φθηνή, πολύ μικρή αντίσταση, άγνωστη στατική πλαστική ύλη (είναι δυνατόν να ξεσκονιστεί το γρηγορότερο)

Γαλβανισμός - πιο ακριβή, μικρή αντίσταση, δύσκολη συναρμολόγηση

ευέλικτη - απλή εγκατάσταση, φθηνή, πολύ υψηλή αντίσταση (συνιστάται μόνο σε βρύσες ή μικρές περιοχές), καλή καταστολή θορύβου

Το εκχύλισμα εκτελείται στην οροφή, η εισροή πηγαίνει πλευρικά από τον τοίχο.

Ο δεύτερος σωλήνας είναι ο εξαερισμός της σοφίτας.

Όλα τα μονοπάτια στη σοφίτα είναι αγωγοί αέρα διαμέτρου 100 mm, οι οποίοι θα έριχναν τη μέγιστη ταχύτητα στους αεραγωγούς, επειδή Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο λιγότερη απώλεια θερμότητας (σοφίτα κρύο), αλλά η ταχύτητα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 8 m / s, επειδή θα υπάρξει περιττός θόρυβος.

Σε γενικές γραμμές, κρίνοντας από τους κανόνες του διαζυγίου εξαερισμού, η διάμετρος των αεραγωγών είναι αρκετά εύκολο να υπολογιστεί

περιοχή των αεραγωγών x 3600 = αριθμός m3 ανά ώρα με ρυθμό ροής 1 m / s

Για τις κεντρικές διαδρομές, η ταχύτητα συνιστάται 4-5 m / s

για στροφές από αυτό για να αφαιρέσετε το θόρυβο 2-3 m / s

όταν εξέρχονται από σχάρες κλπ. 1-2 m / s

Εναλλάκτης θερμότητας:

Σταμάτησα στον εναλλάκτη θερμότητας. αυτή είναι η απλούστερη επιλογή.

Τι να επιλέξετε; Το αλουμίνιο είναι απλό, αξιόπιστο, αλλά δύσκολο να κολληθεί, κόβει, κλπ. Πολύ λεπτό φύλλο είναι δύσκολο να διορθωθεί, μια παχιά σπανιότητα και όχι φθηνή. Γενικά, ένας εναλλάκτης θερμότητας αλουμινίου είναι ευκολότερο να αγοράσει έναν εργοστασιακά κατασκευασμένο εναλλάκτη θερμότητας. Η μεμβράνη - ακόμα πιο δύσκολο, αλλά ίσως η καλύτερη λύση, η τιμή του είναι έτοιμη ξεκινώντας από 250 ευρώ, κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του μικρού μεγέθους είναι δύσκολη λόγω της απόστασης έκθεσης μεταξύ των πλακών, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς.

Αλλά το πλαστικό είναι τώρα γεμάτο, το πλαστικό χρησιμοποιεί κατασκευαστές όπως αεραγωγοί ή για παράδειγμα σύστημα. Καλύτερη και προσιτή λύση είναι η κυτταρική πολυπροπυλένιο (δεν πρέπει να συγχέεται με το PVC και πολυανθρακικό), το πάχος του τοιχώματος του μικρότερου του τμήματος πλαστικών των καναλιών για να επιλέξετε οποιοδήποτε, το κόστος είναι ελάχιστο.

Και έτσι γίνεται η επιλογή.

Τα φύλλα του κυψελωτού πολυπροπυλενίου κόβονται σε τεμάχια 300x300 σε μέγεθος, πάχους 3 mm

Διάκενο 3 mm μεταξύ των φύλλων είναι κατασκευασμένο από ένα ένθετο από ένα κομμάτι του ίδιου πλαστικού. Κόψτε όλα τέλεια με οποιοδήποτε άοσμο σφραγιστικό με βάση το πολυμερές ms.

Τα κύτταρα βρίσκονται στην κατεύθυνση του αέρα τροφοδοσίας και η στερεή κοιλότητα βρίσκεται προς τον αέρα εξαγωγής, έτσι ώστε το συμπύκνωμα να μπορεί να ρέει ελεύθερα.

Ο εναλλάκτης θερμότητας ήταν 300x300x300 mm σε βήματα 3 mm.

Περιοχή ανταλλαγής θερμότητας 7,6 m2

Ταχύτητα αέρα στον εναλλάκτη θερμότητας στα 150 m3 / h - 1 m / s

Στέγαση.

Ακριβώς θα σας πω να κάνετε την υπόθεση για έναν ανακτητή από αρκετούς εναλλάκτες θερμότητας ή το μεγαλύτερο μέγεθος τους, καλύτερα αμέσως από κόντρα πλακέ με θερμομόνωση. Αλλά δεν έχω πολύ μεγάλο ανταλλάκτη θερμότητας και δεν είναι βαρύ, και το σημαντικότερο είναι η καλή θερμομόνωση, επειδή να είσαι σε κρύα σοφίτα.

Γενικά, κατασκευάστηκαν δύο φύλλα XPS (αφρός πολυστερίνης εξωθούμενου), κολλημένα και συγκολλημένα με αυτοκόλλητη κόλλα.

Το καπάκι πιέζεται με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή σε τέτοιου είδους dyupels

Περίπτωση xps με πάχος τοιχώματος 5 cm, αποδείχθηκε αρκετά ισχυρό και ελαφρύ.

Στην περίπτωση γίνονται 4 τρύπες για αεραγωγούς με διάμετρο 100mm, δύο φίλτρα τοποθετημένα στην κουκούλα και εισροή, το φίλτρο κλάσης G4 στο πλέγμα

Όλες οι αρθρώσεις σφραγίζονται με στεγανοποιητικό με βάση το MC (πλήρως σε leurua-merlene)

Οι αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι επίσης εγκατεστημένοι (αλλά περισσότερο σε αυτό αργότερα)

Πλάγια (εικόνα), στην πραγματικότητα θα είναι από κάτω, κολλημένη στο σωλήνα αποστράγγισης για το συμπύκνωμα.

Εγκατάσταση εναλλάκτη θερμότητας

Η επιλογή μου έπεσε στην τελευταία τέταρτη επιλογή.

Για τις παραμέτρους μέτρησης χρησιμοποιώ αυτά τα εργαλεία

Ο εναλλάκτης θερμότητας υπέστη αρκετούς παγετούς και απόψυξη, και ως σύνολο αποδείχθηκε καλός.

p.s. ο εναλλάκτης θερμότητας δεν το έκανα μόνος μου, αλλά διέταξε από έναν φίλο, δεν είχα αρκετό χρόνο (επομένως, σε γενικές γραμμές, ο καθένας μπορεί να αντεπεξέλθει, αλλά χρειάζεται χρόνος και λίγη υπομονή)

Δίπλα στον ανακτητή μένει να πάρει δύο οπαδούς. Εγκαταστήθηκα σε ανεμιστήρες καναλιών δύο ταχυτήτων όπως cata, vent, sp και πολλοί που εξακολουθούν να το κάνουν.

Αναλύοντας το μήκος των ιχνών, τις απώλειες στον ανακτητή, με πλησίασαν οι επιδόσεις των ανεμιστήρων στο υπέρ-100

μαζί τους όπως είχε προγραμματιστεί

Η εισροή ήταν 1 ταχύτητα 90 m3 / h, στη δεύτερη ταχύτητα 130 m3 / h

Εκχύλιση σε 1 ταχύτητα 110 m3 / h, στη δεύτερη ταχύτητα 150 m3 / h

η διαφορά εισροής και εξάτμισης ήταν 20 m3 / h από = για διαφορετικά μήκη γραμμών παροχής, αλλά συνολικά δεν είναι πολύ και ελαφρώς εκκενωμένη πίεση στο σπίτι δεν είναι κακή.

Οι παράμετροι του εναλλάκτη θερμότητας σε σύγκριση με τα σειριακά προϊόντα ελαφρώς χειρότερες, αλλά όχι περισσότερο από 7%, το οποίο είναι πολύ ευχαριστημένο, σε σύγκριση με τους εναλλάκτες θερμότητας αλουμινίου heatex H1 του ίδιου μεγέθους.

Οι παράμετροι είναι οι εξής:

σε 1 ταχύτητα - απόδοση ανάκτησης 66-74% (μη λαμβάνοντας υπόψη μια μικρή ανισορροπία), απώλεια πίεσης στο εκχύλισμα 9 Pa, στην εισροή 7 Pa, την έναρξη της κατάψυξης

σε 2 ταχύτητες - η απόδοση ανάκτησης 62-70% (μη λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή ανισορροπία), απώλεια πίεσης στο εκχύλισμα 12 Pa, στην εισροή 9 Pa, την έναρξη της κατάψυξης

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ελήφθησαν και τη σύγκριση με τα δεδομένα άλλων κατασκευαστών, τώρα μπορώ να υπολογίσω με ακρίβεια τον εναλλάκτη θερμότητας από πλαστικό για μια διαφορετική ροή αέρα. Αν κάποιος πρέπει να ρωτήσει. Μπορώ επίσης να βοηθήσω με την επιλογή των οπαδών.

Βλέπω τα πραγματικά δεδομένα όπως αυτό

Λίγο για την αυτοματοποίηση.

Η πρώτη έκδοση του αυτοματισμού ήταν απλή.

Αυτό το ρελέ διαφέρει. μέτρα διακόπτης πίεσης η διαφορά πίεσης, και εάν ο εναλλάκτης θερμότητας αρχίζει να παγώσει, η πίεση αυξάνεται και ο ανεμιστήρας αέρα προσαγωγής είναι απενεργοποιημένος έτσι ώστε να μην εμπλέκεται άμεσα ως πίεση normalzuetsya επιθυμητό να χρησιμοποιείται ένα απλό χρονοδιακόπτη καθυστέρησης έως 20 λεπτά δεν έχει ακόμη εργαστεί.

για παράδειγμα

Διακόπτης διαφορικής πίεσης DPS-500 N

Αν κάποιος έχει εναλλάκτη θερμότητας εδάφους, τότε δεν χρειάζεται όλη αυτή η αυτοματοποίηση, δεν θα παγώσει.

Συνολικό κόστος:

εναλλάκτη θερμότητας (υλικό + εργασία) - 5 000 τρίβει

αεραγωγοί, ανεμοστάτες κ.λπ. - 3000 τρίβει

σφιγκτήρες, κολλητική ταινία και μικρά αντικείμενα, κόλλα, σφραγιστικό - 1000 τρίβει

ρελέ διαφορικής πίεσης - 1500 τρίβει

χρονοδιακόπτης - 1500 τρίβει

ανεμιστήρες vt tt περίπου 100 2 τεμάχια - 6000 tr.

συνολικά: 18500 ρούβλια για όλο το σύστημα εξαερισμού

Εάν κάνετε τον εαυτό σας εναλλάκτη θερμότητας τότε περίπου μείον 2 tr.

Συμπεράσματα:

Με συνδυασμένο εξαερισμό και εξαερισμό εισόδου με ανάκτηση θερμότητας, η συγκέντρωση CO2 του διοξειδίου του άνθρακα διατηρείται σε 1 ταχύτητα εντός 800-880 ppm, με τρεις κατοίκους.

Ο θόρυβος στον εξαερισμό δεν υπάρχει, η εισροή δεν ακούγεται καθόλου και το εκχύλισμα ακούγεται μόνο σε ένα μπάνιο. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Στο σύστημα διαχείρισης που θα σας πω τώρα ξεχωριστά (στο επόμενο άρθρο).

Ανακούφιση

εξοικονόμηση ή επιπλέον έξοδα;

Κάθε ιδιοκτήτης ενός ιδιωτικού σπιτιού θέλει να σώσει τη θέρμανση, και ότι στο σπίτι του υπάρχει πάντα καθαρός και καθαρός αέρας. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται αντλίες θερμότητας, ηλιακοί συλλέκτες και ανακτητές. Ανακούφιση Ο κρύος αέρας από το δρόμο ζεσταίνει τον ζεστό αέρα, ο οποίος αφαιρείται από το δωμάτιο. Έτσι, ο εξαντλημένος αέρας εξαντλείται στο δρόμο, όχι μόνο για μειωμένη περιεκτικότητα σε οξυγόνο, αλλά και για μειωμένη θερμοκρασία. Το Recuperator σάς επιτρέπει να εξοικονομήσετε έως και 70% με σωστή τοποθέτηση. Παρακάτω του άρθρου θα συζητηθούν λεπτομερώς οι τύποι των ανακτητών, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, καθώς και ο εξοπλισμός για την εγκατάσταση αυτού του συστήματος σε ιδιωτικό σπίτι.

Η αρχή του ανακτητή

Ο ανακτητής εγκαθίσταται στον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Πρόκειται για μια ορθογώνια ή τετράγωνη κασέτα που δέχεται αέρα από το δρόμο. Στον ανακτητή, θερμαίνεται λόγω της εκροής του αέρα και έπειτα μπαίνει μέσα στο δωμάτιο. Στο μπλοκ αποκατάστασης υπάρχουν ειδικές πλάκες που δεν επιτρέπουν την ανάμειξη δύο ρευμάτων αέρα. Χάρη σε αυτό το σύστημα, ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από την εξάτμιση του αέρα εξαγωγής. Αυτό το σύστημα σάς επιτρέπει να αποθηκεύετε τη θέρμανση του δωματίου. Το χειμώνα ή όταν ψύξη το καλοκαίρι, όταν ο αέρας δεν θερμαίνεται στην επιθυμητή θερμοκρασία στον αναπαραγωγέα μπορεί επιπροσθέτως να ρυθμιστεί dogrevatel - θερμαντήρα ή κλιματιστικό για ψύξη το καλοκαίρι, σε ακριβά συστήματα, μπορεί να είναι ένα και το ίδιο μονάδα.

Τύποι ανακτητήρων

Οι συσκευές ανάκτησης είναι διαφόρων τύπων, οι πιο δημοφιλείς στη χώρα μας είναι δύο:
• Πλάκα
• Περιστροφικό

Ανακτητές πλακών χρησιμοποιούνται συχνότερα. Σε αυτούς τους ανακτητές ο πιο απλός και φθηνός εξοπλισμός στην κατηγορία αυτή. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να γίνει μόνος σας και να εγκατασταθεί στο σπίτι σας χωρίς βοήθεια. Τα πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος περιλαμβάνουν τους ακόλουθους παράγοντες:
• Υψηλή απόδοση
• Απλό σχήμα, χωρίς κινούμενα μέρη
• Εξαιρούνται πρακτικά περιπτώσεις βλάβης
• Εύκολη συντήρηση
• Εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς δεν καταναλώνει.

Οι εναλλάκτες θερμότητας πλάκας είναι επίσης πολλών τύπων, οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους με την κατασκευή υλικών. Εγκαταστάσεις με ανάκτηση θερμότητας από κυτταρίνη δεν απαιτούν την εγκατάσταση βαλβίδων, καθώς όλη η υγρασία που απελευθερώνεται από τον αέρα εξαγωγής απορροφάται μέσω της κυτταρίνης και εισέρχεται στον εισερχόμενο αέρα, διαβρώνοντάς την. Λόγω αυτού του υλικού δεν είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί μια παράκαμψη και ένα λουτρό με σύστημα αποστράγγισης, ο αέρας περνά μέσα από τον ανακτητή. Η απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας κυτταρίνης είναι πολύ υψηλή, μέχρι το 90% του εισερχόμενου αέρα θερμαίνεται από τη ροή αέρα εξαγωγής. Είναι αυτή η έκδοση του Recuperator που είναι πιο αποτελεσματική για κατοικίες: διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες, εξοχικές κατοικίες. Εσωτερικά το χειμώνα και το καλοκαίρι ένα ευχάριστο μικροκλίμα, ο αέρας υγραίνεται. Ο ανελκυστήρας χωρίς προβλήματα λειτουργεί έως -30 C.

Η φωτογραφία δείχνει πώς ανταλλάσσεται ο αέρας σε ένα ιδιωτικό σπίτι:

Για τους υγρούς χώρους, όπως είναι οι πισίνες, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μια συσκευή ανάκτησης πλάκας από αλουμίνιο. Το κόστος της είναι επίσης χαμηλό. Οι ροές αέρα δεν επιτρέπουν την ανάμιξη του αλουμινίου. Αλλά η απόδοση ενός τέτοιου ανακτητή είναι μικρή, αφού σε πλάκες αλουμινίου σχηματίζεται συχνά πάγος. Για οικιακούς χώρους, ένας τέτοιος ανακτητής δεν είναι κατάλληλος, αφού κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής αέρα όλη η υγρασία αφαιρείται, ειδικά αυτό γίνεται αισθητό το χειμώνα, όταν ο αέρας στο δρόμο είναι πολύ ξηρός.

Ο πλαστικός πλαστικός συλλέκτης από πλαστικό διαφέρει από το αλουμίνιο στο ότι έχει μικρότερη απόδοση, η οποία επιτυγχάνεται λόγω των ιδιοτήτων αυτού του υλικού.

Περιστροφικός ανακτητής ανταλλάσσει θερμότητα μεταξύ εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, περιστρέφοντας σε διαφορετικές εντάσεις. Ο μηχανισμός καταναλώνει μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά λόγω της δομής του, οι ροές του φρέσκου και του χρησιμοποιημένου αέρα αναμειγνύονται λίγο. Τα κυριότερα μειονεκτήματα αυτού του τύπου ανακτητών περιλαμβάνουν:
• Υψηλό κόστος
• Πολυπλοκότητα εγκατάστασης
• συχνότερη υπηρεσία
• Μην εγκαθιστάτε σε πολύ υγρές περιοχές, όπως οι πισίνες

Φυσικά, το κόστος εξαρτάται από τον τύπο του ανακτητή, τον εξοπλισμό του. Μπορεί να προκύψουν πρόσθετα έξοδα αν αναθέσετε τη δημιουργία ενός έργου σε έναν ειδικό. Αλλά θα κάνει ένα έργο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας, καθώς και να βοηθήσει να πάρει όλο τον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των πλεγμάτων, των αεραγωγών και του ίδιου του εξοπλισμού.

Αγοράζοντας εξοπλισμό για την εγκατάσταση και την ανάκτηση, δώστε προσοχή στην ποιότητα του προϊόντος, την τιμή του, τη διαθεσιμότητα των πιστοποιητικών, τη χωρητικότητα, τις συνθήκες λειτουργίας, την απόδοση και τον κύριο θόρυβο. Θυμηθείτε ότι αυτή η εγκατάσταση θα σας εξυπηρετήσει περισσότερο από ένα χρόνο, είναι προτιμότερο να αγοράσετε πιο ακριβό αλλά υψηλής ποιότητας υλικά από το να το αποθηκεύσετε, αλλά στη συνέχεια να κάνετε επισκευές ή να το αλλάξετε σε πιο ισχυρό ή / και ήσυχο. Εάν έχετε ένα μικρό σπίτι, 2-3 άτομα ζουν σε αυτό, τότε η περίοδος αποπληρωμής μπορεί να μην έρχεται, αλλά θα διασκεδάσετε και θα φροντίσετε τον εαυτό σας και όλους τους επισκέπτες με τη συντήρηση του εξοπλισμού.

Οφέλη από τον ανακτητή σε ένα μεγάλο σπίτι

Είναι δυνατό να ζεσταθεί ο αέρας στο σπίτι με πολλούς τρόπους, υπάρχουν πολλά από αυτά. Εκτός από την ανάκτηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προηγμένες μπαταρίες, θερμαντήρες. Αλλά όλες αυτές οι μέθοδοι συνεπάγονται πρόσθετο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ή καυσίμων. Χάρη στην εγκατάσταση του συστήματος ανάκτησης, όχι μόνο κρατάτε ζεστό το σπίτι, αλλά και εξασφαλίζετε μια σταθερή κυκλοφορία καθαρού αέρα, ενώ εξοικονομείτε σημαντικά τη θέρμανση. Όμως, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα είναι χρήσιμο σε ένα μεγάλο σπίτι, όπου είναι δυνατόν χωρίς να αφαιρεθούν τα ύψη των οροφών και τα πάχη των τοίχων για να τοποθετηθούν οι αεραγωγοί όχι μόνο στην κρεβατοκάμαρα, αλλά και στον τόπο όπου είναι απαραίτητο.

Μειονεκτήματα των ανακτητών

Δυστυχώς, οι ανακτητές έχουν μειονεκτήματα:
• Το κύριο μειονέκτημα, αυτή είναι η τιμή, υπάρχουν φυσικά ένα σύστημα 25τ.μ., αλλά είναι μάλλον ένα τοπικό σύστημα για 1-2 δωμάτια μικρού μεγέθους.
• Θόρυβος. Πρώτον, οι οπαδοί του ίδιου του ανακτητή είναι θορυβώδης. Δεύτερον, ο ίδιος ο αέρας είναι θορυβώδης στους σωλήνες και στην έξοδο από τους scatterers στα δωμάτια. Και αν μπορείτε ακόμα να πολεμήσετε με τον αέρα, για παράδειγμα, για να εγκαταστήσετε περισσότερους διαχύτες, τότε είναι δύσκολο να πολεμήσετε με δόνηση και θόρυβο του ανακτητή. Επιπλέον, ο θόρυβος μπορεί να μην εμφανιστεί αμέσως, αλλά μετά από έξι μήνες - ένα χρόνο, όταν θα υπάρξει μια έλλειψη ισορροπίας των κινητήρων από την τακτοποιημένη σκόνη.
• Συχνή αντικατάσταση φίλτρων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας πηγαίνει δεξιά μέσα από την κουζίνα ή γύρω από τον απορροφητήρα, και θα ήταν ωραίο να πάρει αυτή την θερμότητα πριν από την απόρριψή τους στο εξωτερικό, αλλά η κουζίνα αέρας περιέχει λίπη και έλαια από το μαγείρεμα, η οποία μπορεί να θέσουν σε ανικανότητα εαυτό του εναλλάκτη για ένα-δύο χρόνια, έτσι για την κουζίνα είναι υποχρεωτική εγκατάσταση των φίλτρων λίπους, και όχι ένα, αλλά πολλά ή ένα φίλτρο απορρόφησης.
• Άνεση. Αν αποφασίσετε να ρυθμίσετε τη θέρμανση ή κλιματισμό από τον γενικό εξαερισμό, τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι το σπίτι θα ζήσει με τους ίδιους κανόνες, με μεγαλύτερη ακρίβεια από ένα μόνο σημείο. Το φθηνό σύστημα δεν μπορεί να ορίσει τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, το οποίο σημαίνει ότι κάποιος θα είναι άνετα, και κάποιος μπορεί να είναι ζεστό ή κρύο, ή όχι αρκετό αέρα, σαν να κλείσει την εισροή ζεστού ή κρύου αέρα, τότε είναι περιορισμένη και εισροή καθαρού αέρα. Αυτό το σύστημα μπορεί να συγκριθεί με ένα λεωφορείο το καλοκαίρι, κάποιος φυσάει στο παράθυρο, κάποιος είναι καυτός στο ίδιο παράθυρο, κάποιος είναι βουλωμένος, κλπ.

Οφέλη από τους ανακτητές

Κατά την άποψή μας, με την τρέχουσα χαμηλή τιμή ενέργειας στη Ρωσία και την υψηλή τιμή του εξοπλισμού (κατά 90% των εισαγωγών), δεν θα υπάρξει εξοικονόμηση από την εγκατάσταση ενός ανακτητή σε ένα μικρό ιδιωτικό σπίτι 150-200m2 για 3-5 άτομα. Συνιστούμε απλά να κάνετε μια καλή προθέρμανση, η οποία θα κοστίσει σημαντικά λιγότερο από το σύστημα ανάκτησης και το αποτέλεσμα θα είναι, στην περίπτωση αυτή, μεγαλύτερο. Το Recuperator είναι επωφελές εάν έχετε μια παραγωγική διαδικασία και χρειάζεστε πολλή ανταλλαγή αέρα. Επίσης, μπορείτε να σκεφτείτε έναν ανακτητή, καθώς και μια αντλία θερμότητας, αν δεν υπάρχει κανένας ηλεκτρικός ή άλλος φορέας ενέργειας, τότε η τιμή πηγαίνει στο παρασκήνιο και το κύριο πράγμα δεν είναι μόνο να δέχεται θερμότητα αλλά και να το διατηρεί.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ρωσία είναι μια μοναδική χώρα, και στο πλάτος ρωσικών πόλεων με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, δεν υπάρχουν πόλεις με τέτοιο κλίμα. Η Ρωσία δεν είναι η Μαλαισία ή η Σιγκαπούρη, πόσο μάλλον η Ευρώπη. Είμαστε σε διαφορετικό κλίμα και, αντίθετα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το 99% των χωρών ζει σε ζεστό ή πολύ ζεστό κλίμα. Όλος ο εξοπλισμός έχει αποδοτικότητα και σε χαμηλές θερμοκρασίες γίνεται λιγότερες φορές ή γίνεται πηγή πρόσθετου κόστους. Αν σε θερμοκρασία -3 -5 μοίρες μπορείτε να εξοικονομήσετε 30-50%, τότε σε -15, δεν θα υπάρξει εξοικονόμηση. Στην Ευρώπη και την Αμερική, οι φούρνοι σπάνια θερμαίνονται από μια σόμπα. Μέσω του σωλήνα, μέχρι 70% της θερμότητας αέρα δωματίου αφήνει. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ο κλίβανος ή ο λέβητας θερμαίνεται, ο θερμός αέρας λαμβάνεται από το δωμάτιο, το οποίο θερμαίνεται και μέσα από τη διαρροή εμφανίζεται κρύος αέρας, το θερμαίνετε και πάλι το ρίχνετε μέσα στον κλίβανο, δηλ. θερμαίνετε το δρόμο, αν και ΠΡΕΠΕΙ να έχει γίνει κάτω από τη ροή του λέβητα αέρα από το υπόγειο ή από το δρόμο. Με αυτήν την επιλογή, από την καύση της ίδιας ποσότητας καυσόξυλων θα πάρετε περισσότερη θερμότητα και θα πρέπει να θερμαίνετε λιγότερο, αφού δεν ψύχετε το σπίτι απορρίπτοντας τη θερμότητα μέσω του κλιβάνου μέσα στον σωλήνα. Η θερμότητα πρέπει να προστατεύεται και να μην προσπαθεί να εξαπατήσει τους νόμους της φυσικής, επειδή δεν μπορεί να εξαπατηθεί. Αλλά μπορείτε να τους πάρετε να εργάζονται για τον εαυτό σας! Και το πιο σημαντικό, είναι ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι. Οποιοδήποτε σκελετό στο σπίτι μας καταλόγου έργων, είναι ακριβώς αυτό το ενεργειακά αποδοτικό σπίτι, καθώς και ένα καλά τοποθετημένα σύστημα θέρμανσης και τη λειτουργία της, θα δώσει πολλές φορές μεγαλύτερη επίδραση από οποιοδήποτε ακριβό σύστημα, βάσει του επενδύσει χρήματα και τις αποταμιεύσεις.

Ανακτητής αέρα για το σπίτι. Επισκόπηση μοντέλων, τιμές και προτάσεις επιλογής

Το κόστος των ενεργειακών πόρων και το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας προϋποθέτουν σοβαρές απαιτήσεις για εγκαταστάσεις εξαερισμού, θέρμανσης και κλιματιστικά, οι κύριες ποιότητες των οποίων είναι η ανάκτηση και η αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας.

Η επιτυχής διεξαγωγή τέτοιων διαδικασιών θα βοηθήσει τον εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος σε κλειστούς χώρους: για παράδειγμα, recuperator. Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί πολύπλοκα καθήκοντα, η λύση των οποίων εξαρτάται άμεσα από το σχεδιασμό της συσκευής και τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται.

Τι είναι ένας ανακτητής;

Ο ανακτητής είναι μια ειδική συσκευή που δημιουργεί έναν τέτοιο εξαερισμό του χώρου, στον οποίο πραγματοποιείται ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ εισερχόμενων και εξερχόμενων ρευμάτων αέρα. Η εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού βοηθάει στην αποφυγή απώλειας θερμότητας, αποτρέποντας παράλληλα τη στασιμότητα των μάζων του αέρα.

Αρχή λειτουργίας

Η αρχή λειτουργίας και η διάταξη αυτής της συσκευής έχουν ως εξής: σε τετραγωνικό σωλήνα εγκαθίστανται ειδικές πλάκες θερμικής αγωγιμότητας, οι οποίες δεν επιτρέπουν την ανάμειξη δύο ρευμάτων αέρα - ζεστού και κρύου.

Ο αέρας που εξέρχεται από το δωμάτιο μετακινείται κατά μήκος αυτού του σωλήνα κατά μήκος, και εκείνο που εισέρχεται από το δρόμο είναι απέναντι. Είναι καλύτερα να εξηγήσει αυτή τη διαδικασία με ένα παράδειγμα: εάν η θερμοκρασία δωματίου είναι 24 μοίρες, και στο δρόμο ταυτόχρονα -15, στη συνέχεια περνά μέσα από τον εναλλάκτη θερμότητας και την είσοδο στις εγκαταστάσεις εξωτερικό αέρα θερμαίνει μέχρι + 4-6 μοίρες, και για να θερμάνει το κτίριο θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια.

Τεχνικές προδιαγραφές

Οι ανακτητές χωρίζονται σε τύπους, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η απόφαση αγοράς μιας τέτοιας συσκευής γίνεται με βάση την απαιτούμενη χωρητικότητα και το μέγεθος του χώρου που πρέπει να θερμανθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η ίδια η ισχύς εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των εγκατεστημένων πλακών θέρμανσης.

Οι συσκευές ανάκτησης χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Κατανάλωση ισχύος οι συσκευές κυμαίνονται από 1 kW έως 45 mW. Η διαβούλευση με τον διαχειριστή και η φύση του δωματίου όπου προγραμματίζεται η εγκατάσταση της συσκευής θα βοηθήσει στην επιλογή του απαιτούμενου επιπέδου.
 • Ρυθμός ροής: το ελάχιστο - 5-6 κυβικά μέτρα, το μέγιστο φτάνει τα 4.500 κυβικά μέτρα?
 • Δεδομένου ότι η ισχύς εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των πλακών, τότε το μέγεθος πλάκας του εναλλάκτη θερμότητας φθάνει τα 3 τετραγωνικά μέτρα.
 • Η θερμοκρασία μείον, κατά την οποία ο ανακτητής μπορεί να λειτουργήσει με επιτυχία, φτάνει τους -25 βαθμούς, συν - +200, επομένως, είναι δυνατή η χρήση στις περιοχές της Ρωσίας.
 • Ένα άλλο χαρακτηριστικό Είναι η διάμετρος της σύνδεσης, η οποία κυμαίνεται από DN26 έως DN250;
 • Ο ανακτητής λειτουργεί σε επίπεδο πίεσης 300 bar.

Οφέλη από τη χρήση

Η χρήση του ανακτητή φέρνει πολλά θετικά σημεία, για παράδειγμα:

 • την επίτευξη οικονομικής κατανάλωσης θερμικής ενέργειας, τον αερισμό των χώρων ως πρόσθετο πλεονέκτημα και ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των δυσάρεστων οσμών.
 • συνεχής ενημέρωση των αέριων μαζών στο δωμάτιο χωρίς μείωση της θερμοκρασίας, εξαλείφοντας την υπερβολική υγρασία.
 • εκκαθάριση του χώρου της σκόνης ·
 • χαμηλό κόστος τεχνικής υποστήριξης του εξοπλισμού.
 • ευκολία εγκατάστασης.
 • διάρκεια ζωής μέχρι 20 χρόνια.

Η τέλεια λύση για το σπίτι

Ο οικιακός ανακτητής είναι μια χρήσιμη αγορά που θα παρέχει στο σπίτι φρέσκο ​​(αλλά όχι παγωμένο) αέρα το χειμώνα και δεν θα του επιτρέψει να διεισδύσει στη σκόνη και το θόρυβο το καλοκαίρι.

Η εγκατάσταση δύο ωρών και η προστασία από την υπερβολική υγρασία που σχηματίζει μούχλα και μύκητες είναι ευχάριστες λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη συσκευή σας μόνοι σας, αν δεν μπορείτε να το κάνετε - οι υπάλληλοι του καταστήματος θα παραδώσουν και θα εγκαταστήσουν τη συσκευή με επιπλέον χρέωση.

Περιηγηθείτε δημοφιλή μοντέλα

Το 2016, στα καταστήματα ειδικού εξοπλισμού ή στις εγχώριες αγορές, παρουσιάζεται μια σειρά από ανακτητές, φτάνοντας σε χιλιάδες μοντέλα. Όπως μεταξύ άλλων προϊόντων, μεταξύ αυτών υπάρχουν δείγματα που κατέχουν ηγετική θέση.

PRANA (PRANA)

Οι συσκευές ανάκτησης Prana τοποθετούνται από τον κατασκευαστή ως συσκευές των οποίων το κύριο πλεονέκτημα είναι η διατήρηση των ενεργειακών ιδιοτήτων των αέριων μαζών. Σε αυτή τη συσκευή δεν υπάρχει φίλτρο, το οποίο αποκλείει την απιονισμό του αέρα και τη βιολογική μόλυνση. Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχει φίλτρο, τότε δεν χρειάζεται να το αντικαταστήσετε.

Η τοποθέτηση της συσκευής χωρίς να καταστραφεί το εσωτερικό και το εξωτερικό φινίρισμα, η τεχνική υποστήριξη, το επίπεδο θορύβου μέχρι 37 dB το απόγευμα και τα 25 dB στη νυχτερινή λειτουργία απέχουν πολύ από τον τελικό κατάλογο των πλεονεκτημάτων των ανακτητών αυτού του εμπορικού σήματος. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 5-35 kW ανά ώρα.

Η τιμή της συσκευής είναι από 23 χιλιάδες ρούβλια και άνω.

Fresh Aero

Η συσκευή Fresh Aero είναι ένας εξαερισμός εξοικονόμησης ενέργειας που δίνει ελάχιστη απώλεια θερμότητας το χειμώνα και παίζει ρόλο κλιματιστικού το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με άλλες συσκευές, η επιτρεπόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι -15 μοίρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο εισερχόμενος αέρας μπορεί να θερμανθεί περαιτέρω.

Το επίπεδο θορύβου στην ενεργή εργασία είναι 40 dB, σε ηρεμία - 26 dB. Ο κατασκευαστής εγγυάται 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Το κόστος της συσκευής είναι περίπου 12 χιλιάδες ρούβλια.

Bayernlufter

Συσκευές αυτού του σήματος συλλέγονται στη Γερμανία, η οποία είναι διάσημη για την αξιοπιστία των οικιακών συσκευών. Η απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας φτάνει το 90%, ενώ η συσκευή λειτουργεί χωρίς πρόσθετη θέρμανση, γεγονός που εξοικονομεί χρόνο για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε αντίθεση με άλλα γνωστά μοντέλα, αυτός ο ανακτητής παρέχει αυτόματη προστασία από την κατάψυξη του εναλλάκτη θερμότητας σε συνθήκες έντονου ρωσικού χειμώνα. Ο ηλεκτρονικός προγραμματισμός της συσκευής σάς επιτρέπει να διαμορφώσετε διάφορους τρόπους λειτουργίας. Το χαρακτηριστικό θορύβου είναι 22 dB και η κατανάλωση ισχύος είναι 6 kW ανά ώρα.

Η γερμανική συσκευή κοστίζει μέσα σε 30 χιλιάδες ρούβλια.

O.ERRE

Η ιταλική μάρκα O.Erre αντιπροσωπεύεται από τρεις ανακτητές, εκ των οποίων μόνο ένα είναι προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες της Ρωσίας λόγω του ενσωματωμένου θερμαντήρα αέρα - Tempero 100 PH. Εξαιτίας αυτού, η υπερβολική υγρασία δεν συμπυκνώνεται σε αυτή τη συσκευή.

Το πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι η συμπαγής και αισθητική του εμφάνιση, το επίπεδο θορύβου - 34 dB.

Η τιμή της συσκευής είναι παρόμοια με το κόστος του μοντέλου Fresh Aero - περίπου 12 χιλιάδες ρούβλια.

MMOTORS

Ένα αξιόπιστο σύστημα εξοπλισμένο με ένα θερμαντήρα αέρα και τον καθαρισμό της εισερχόμενης ροής αέρα, η οποία περιλαμβάνει δύο στάδια φιλτραρίσματος. Η λειτουργία ιονισμού αέρα επιτρέπει ακόμη και την απολύμανση.

Ο χάρακας παρουσιάζεται από δύο μοντέλα, με ανταγωνιστική τιμή και ποιότητα, εγγυημένη από τον Βούλγαρο κατασκευαστή. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτού του σήματος είναι ότι η συσκευή είναι εύκολα τοποθετημένη σε έναν τυποποιημένο τοίχο. Η τιμή δεν είναι κατώτερη από τη γερμανική Bayernluft και είναι περίπου 30 χιλιάδες ρούβλια.

BRINK

Συσκευές αυτής της μάρκας ολλανδικής προέλευσης - συσκευές ανάκτησης με επίπεδο θορύβου μέχρι 24 dB. Λειτουργούν χωρίς πρόσθετη ηλεκτρική θέρμανση: ο εισερχόμενος αέρας αναμιγνύεται με τον εσωτερικό αέρα, καθαρίζεται με ενσωματωμένα φίλτρα και εισέρχεται στο δωμάτιο.

Η ελάχιστη εξωτερική θερμοκρασία του αέρα για κανονική λειτουργία της συσκευής δεν είναι μικρότερη από +5 μοίρες.

Συμπέρασμα: για το ρωσικό χειμώνα, η συσκευή, δυστυχώς, δεν είναι κατάλληλη.

Η τιμή είναι από 35 χιλιάδες ρούβλια και άνω.

Πού να αγοράσετε και πόσο είναι αυτό

Υπάρχουν πολλοί προμηθευτές ανακτητών: τα καταστήματα οικιακών συσκευών λαμβάνουν παραγγελίες για συσκευές οικιακής και βιομηχανικής χρήσης. Επιπλέον, πολλές πωλήσεις πραγματοποιούνται από ηλεκτρονικά καταστήματα, όπου, όπως και στα "πραγματικά" σημεία πώλησης, η εγγύηση του κατασκευαστή επεκτείνεται στα προτεινόμενα μοντέλα.

Το κόστος μιας εγκατάστασης είναι από 16 χιλιάδες ρούβλια και υψηλότερο, ανάλογα με το εμπορικό σήμα, το μοντέλο και τη δύναμη της συσκευής, την παρουσία πρόσθετων λειτουργιών.

Το δίκτυο διαθέτει τουλάχιστον πέντε κύριες κλάσεις για τους αυτοκατασκευασμένους ανακτητές.

Η χρήση των οργάνων στη Ρωσία έχει δοκιμαστεί από καιρό, έχουν αναπτυχθεί συσκευές που έχουν σχεδιαστεί προσαρμοσμένες ακόμη και σε σοβαρούς ρωσικούς χειμώνες, γεγονός που δίνει μια πρόσθετη ώθηση στην απόκτηση αυτού του εξοπλισμού. Εύκολη εγκατάσταση και εγγύηση κατά την εγκατάσταση και τη χρήση είναι ένα άλλο σοβαρό επιχείρημα "για". Επιτυχείς αγορές και καθαρός αέρας!

Επισκόπηση των καλύτερων μοντέλων ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι: υπάρχοντες τύποι και κριτήρια για την επιλογή μιας συσκευής

Ο καθένας θέλει να ζήσει σε ένα άνετο δωμάτιο, όπου όλα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Για να φτιάξετε το διαμέρισμά σας ή το σπίτι σας, πρέπει να καταβάλλετε πολλές προσπάθειες. Πολλά σύγχρονα όργανα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Μία από αυτές τις καινοτομίες είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με έναν ανακτητή για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι.

Χρειάζεστε έναν ανακτητή σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

Η διαφορά μεταξύ αυτού του εξαερισμού και άλλων τύπων είναι ότι υπάρχει θέρμανση αέρα και ανακυκλοφορία θερμότητας. Η θέρμανση πραγματοποιείται από έναν θερμαντήρα αέρα και η θέρμανση του εισερχόμενου αέρα λόγω της απομάκρυνσης από το δωμάτιο παράγει μια ειδική συσκευή - συσκευή ανάκτησης ενέργειας. Η "ανάκτηση" στα Λατινικά σημαίνει "επιστροφή δαπανών".

Με άλλα λόγια, είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας που παίρνει θερμότητα από τη ροή του εξερχόμενου αέρα και τον δίνει στον αέρα τροφοδοσίας. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην εξοικονόμηση θέρμανσης μέχρι 70% και μειώνει την απώλεια θερμότητας των χώρων κατά 5-10 φορές. Στη θερμή περίοδο, ο ανακτητής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντίστροφη διαδικασία - ψύξη της εισερχόμενης ροής αέρα.

Επομένως, αν λάβετε υπόψη όλα αυτά τα γεγονότα, η εγκατάσταση ενός ανακτητή θα συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι. Θετικοί παράγοντες:

 1. Μείωση των θερμικών απωλειών.
 2. Εξοικονόμηση ενέργειας.
 3. Διατηρήστε την καθαριότητα.
 4. Διατήρηση αντικειμένων υλικού.

Τι είδους συσκευή πρέπει να προτιμώ;

Οι εγκαταστάσεις με τον ανακτητή δεν είναι ακόμη πολύ συνηθισμένες. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα και διαφέρουν ελαφρά μεταξύ τους. Υπάρχει μια ευκαιρία να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων τύπων ανακτητών και να κάνετε την επιλογή σας.

Ρόταρυ

Διαθέτει ειδικό τύμπανο από αλουμινόχαρτο. Αυτός ο τύπος ανάκτησης είναι κατάλληλος για περιοχές με κρύο κλίμα. Μεταφέρει τη θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής στην εισερχόμενη μεταφραστική κίνηση.

 • Παίρνει θερμότητα στον εισερχόμενο αέρα.
 • Η ροή του αέρα ουσιαστικά δεν αναμειγνύεται (0,1%).
 • Η αποτελεσματικότητα είναι 92%.
 • Ο εισερχόμενος αέρας είναι ζεστός και ελαφρώς υγρός.

Το μειονέκτημα του περιστροφικού ανακτητή είναι ότι οι μυρωδιές και η βρωμιά από τον αέρα εξαγωγής μπορούν να μετακινηθούν στον αέρα τροφοδοσίας, καθώς ο περιστρεφόμενος ρότορας λειτουργεί σε ένα ανοικτό σύστημα. Με τη σωστή διάταξη των ανεμιστήρων, αυτό μπορεί να αποφευχθεί σε κάποιο βαθμό.

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι

 • Η εισερχόμενη θερμότητα μπορεί να ρυθμιστεί με την ταχύτητα του δρομέα,
 • χαμηλό κίνδυνο παγετού,
 • υψηλή λειτουργική απόδοση - 75-85%,
 • επιστρέφει μια μεγάλη ποσότητα υγρασίας, η οποία στη συνέχεια εξατμίζεται.

Lamellar

Οι πλάκες αυτού του τύπου των συσκευών ανάκτησης είναι κατασκευασμένες από φύλλο αλουμινίου, από διάφορα κράματα, από πολυμερή πλαστική ή υγροσκοπική κυτταρίνη. Μεταξύ τους περνάει αέρα με διαφορετικές θερμοκρασίες (εισερχόμενες και εξερχόμενες) υπό γωνία 90 °. Ο αέρας που αφαιρείται περνάει μέσα από τις πλάκες και θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα. Αυτός ο τύπος ανάκτησης χρησιμοποιείται συχνότερα σε κτίρια κατοικιών. Σχεδιασμένο για περιοχές με ήπια κλίματα.

 • συμπύκνωση και παγετό σε χαμηλή θερμοκρασία,
 • απαιτείται σύστημα θέρμανσης,
 • Κατά τη διάρκεια της θέρμανσης, η απόδοση της εγκατάστασης είναι μηδενική, η απόδοση πέφτει.
 • φθηνή και εύκολη στη συναρμολόγηση (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας),
 • ευκολία συντήρησης και αντοχή,
 • μικρό μέγεθος,
 • υψηλή απόδοση - 50-90%.

Επανακυκλοφορία του νερού

Χρησιμοποιείται στον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Αυτός ο τύπος ανάκτησης βασίζεται στη χρήση νερού ή αντιψυκτικού. Με τη βοήθειά τους, η ενέργεια θερμότητας μεταφέρεται από τον εναλλάκτη θερμότητας της εξάτμισης στον αέρα τροφοδοσίας. Ο συλλέκτης νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που οι εναλλάκτες θερμότητας βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους ή όταν αναβαθμίζεται το σύστημα.

 • χαμηλή απόδοση,
 • την ανάγκη να εγκατασταθεί πρόσθετος εξοπλισμός,
 • αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
 • η αδυναμία ανάμειξης του αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας τροφοδοσίας είναι πάντα καθαρός,
 • μια κατάλληλη διάταξη εναλλακτών θερμότητας, εάν είναι απαραίτητο να τα τοποθετήσουμε σε μια απόσταση το ένα από το άλλο,
 • Επιτρέπεται να συνδυάζονται διάφορα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής σε μία σειρά,
 • η αποτελεσματικότητα είναι 50-65%.

Επιμελητήριο

Ο ανακτητής αποτελείται από δύο ημίσεους - θαλάμους. Διαχωρίζονται από ένα κινούμενο αποσβεστήρα που αλλάζει την κατεύθυνση του τροφοδοτικού και του αέρα εξαγωγής. Ο αέρας θερμαίνεται στο μισό, στη συνέχεια το πτερύγιο περιστρέφεται, η κατεύθυνση του αέρα αλλάζει και το δεύτερο μισό του θαλάμου θερμαίνεται. Η θέρμανση γίνεται από τα τοιχώματα του θαλάμου.

 • η ανάμειξη των δύο ρευμάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η μεταφορά οσμών,
 • σπάνια χρησιμοποιούνται, είναι δύσκολο να αποκτηθούν.
 • υψηλή απόδοση - 70-80%.

Τεκτονισμός

Αυτός ο τύπος ανακτητή είναι ένας σφραγισμένος σωλήνας με εσωτερικό φρέον. Έχει καλή θερμική αγωγιμότητα. Το κάτω άκρο του σωλήνα είναι στην εξαγωγή, ο ανώτερος - στον εξαερισμό τροφοδοσίας. Όταν το κατώτερο άκρο θερμαίνεται, ο Freon βράζει, μετατρέπεται σε αέρια κατάσταση, ψύχεται στην κορυφή, παραιτείται από τη θερμότητα, συμπυκνώνεται ξανά και ρέει προς τα κάτω.

Συμπληρώματα:

 • δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, που σημαίνει, τουλάχιστον,
 • Οι ροές αέρα δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους.
 • αδύναμη παραγωγική ικανότητα - 50-70%.

Τι άλλο πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε;

Τις περισσότερες φορές σε διαμερίσματα και ιδιωτικά σπίτια χρησιμοποιούνται περιστροφικοί, πλάκα και freon recuperators. Είναι εύκολο στη χρήση και τη συντήρηση, είναι αποτελεσματικά, έχουν υψηλή απόδοση. Σε ορισμένα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητο να προσέξουμε:

 • το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το σώμα, το πάχος του. σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται πρόσθετη μόνωση από άλλα υλικά.
 • ονομαστική ισχύς των ανεμιστήρων.
 • διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών · αυτό διευκολύνει το έργο του συστήματος και παρέχει πρόσθετες ευκαιρίες.
 • πρέπει πρώτα να υπολογίσετε την ισχύ.

Έχουν υψηλή απόδοση, η εφαρμογή τους μειώνει το κόστος θέρμανσης μάζας αέρα κατά 85%, σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε θερμότητα στο σπίτι.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανακτητή

Για να υπολογίσετε την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματός μας, πρέπει να γνωρίζετε τη θερμοκρασία του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ο υπολογισμός γίνεται χρησιμοποιώντας τον τύπο:

όπου L είναι η παροχή αέρα, m 3 / h, tαρχή - αρχική θερμοκρασία, tcon - τελική θερμοκρασία, o C.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, 60 m 3 καθαρού αέρα ανά άτομο. Ας πάρουμε τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα ίση με -22 ° C, η θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο είναι + 22 ° С. Στη συνέχεια το κόστος ενέργειας θα είναι 844 W.

Τα καλύτερα μοντέλα ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι

Ανακουφιστής της γερμανικής εταιρείας Marley

Αυτή η συσκευή είναι πολύ κατάλληλη για μοντέρνα διαμερίσματα και σπίτια, καθώς είναι συμπαγής σε μέγεθος, εύκολη στην τοποθέτηση στον τοίχο, σχεδόν χωρίς θόρυβο εργασίας. Είναι ένας συλλέκτης πλάκας, έχει ένα φίλτρο για τον καθαρισμό του εισερχόμενου αέρα από τη σκόνη και τα συντρίμμια, έχει υψηλή απόδοση (80%). Καθαρίζει πλήρως τον αέρα στο δωμάτιο κάθε δύο ώρες. Πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας - από 3 έως 7 Watt.

Αυτός ο εναλλάκτης θερμότητας δεν παγώνει σε κρύο καιρό, καθώς διαθέτει την τελευταία θερμική μπαταρία. Οι ανεμιστήρες στο Marley έχουν μεγάλη δύναμη. Έχει εγγύηση ανθεκτικότητας για πέντε χρόνια. Η τιμή είναι 23900 ρούβλια.

Ανακτητής PD της CLIMTEC

Έχει εναλλάκτη θερμότητας πλάκας αλουμινίου, απόδοση έως 90%, πλήκτρο ελέγχου, εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος. Διαθέτει διάφορους τρόπους λειτουργίας: ανάκτηση, εξάτμιση, εισροή και ρυθμιζόμενες λειτουργίες ισχύος. Κανονικοποιεί το επίπεδο υγρασίας, αφαιρεί την υγρασία στο σπίτι, έχει μια επιπλέον λειτουργία φιλτραρίσματος αέρα. Σύμφωνα με τα σχόλια των πελατών, καταναλώνει λίγο αέρα και, όταν χρησιμοποιείται, βελτιώνει την ευημερία. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους ανακτητές αέρα που μπορείτε να αγοράσετε για ένα ιδιωτικό σπίτι. Η τιμή είναι 11446 ρούβλια.

Ανακουφιστής Prana-150

Τα πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής είναι η ικανότητά της να λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (έως -30 ° C), υψηλή παραγωγικότητα. Με όλες τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της συσκευής, ο κατασκευαστής υπόσχεται ζωή έως και 10 ετών. Η τιμή είναι 25200 - 27300 ρούβλια. Χώρα προέλευσης - Ουκρανία.

Έχει ένα επιπλέον θερμαντικό στοιχείο, η θήκη είναι μονωμένη με διπλή προστασία, εναλλάκτη θερμότητας χαλκού. Η συσκευή λειτουργεί σχεδόν σιωπηλά, επιστρέφει στο δωμάτιο μέχρι και το 83% της θερμότητας. Πλήρως τοποθετημένο στον τοίχο, το οποίο είναι πολύ βολικό για εγκατάσταση στο διαμέρισμα.

Dantex

Ο σχεδιασμός αυτής της συσκευής περιλαμβάνει ανεμιστήρες, αισθητήρες θερμοκρασίας, ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου και διαχείρισης. Η συμπαγής εγκατάσταση σάς επιτρέπει να εξοικονομήσετε μέχρι και το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει μια πλάκα μονάδα, αν η ισχύς της δεν είναι αρκετή, ένα πρόσθετο στοιχείο θέρμανσης είναι ενεργοποιημένο. Είναι ελαφρύ, συμπαγές, ήσυχο, εύκολα εγκατεστημένο σε εσωτερικούς χώρους. Η ανταλλαγή αέρα μεταξύ του χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος πραγματοποιείται ταυτόχρονα και στις δύο κατευθύνσεις, πράγμα που επιτρέπει τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας αέρα. Η τιμή είναι 22000 ρούβλια.