Χαρακτηριστικά του ανακτητή αέρα. Τύποι διαμερισμάτων και ιδιωτικών κατοικιών. TOP-5 μάρκες

Πίνακας περιεχομένων:

Οι οικιστικοί χώροι χρειάζονται κυκλοφορία αέρα, αλλά ο φυσικός εξαερισμός δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει αυτό το έργο. Το πρόβλημα έγκειται στα σύγχρονα δομικά υλικά: Τοποθέτηση θυρών, παραθύρων σημαίνει απόλυτη στεγανότητα, ώστε οι άνθρωποι πνιγμένα στα εξοπλισμένο με την τελευταία διαμερίσματα της τεχνολογίας.

Οι ανακουφιστές έρχονται στη διάσωση. Παρέχουν αερισμό του εσωτερικού χώρου των διαμερισμάτων και τα σπίτια της πόλης, καθώς σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τη θέρμανση κατά την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα. Ας εξοικειωθούμε με τέτοιες συσκευές πιο κοντά.

Τι είναι ένας ανακτητής;

Αν γυρίσετε στις αρχικές πηγές, τη λέξη "Ανακτητής" σε μια ελεύθερη μετάφραση από τη λατινική γλώσσα, θα σημαίνει "Επιστροφή" ή "Αντίστροφη περιστροφή". Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να είναι μέρος του συστήματος εξαερισμού ή ξεχωριστής εγκατάστασης, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως αερισμός του τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ο κύριος στόχος του εξοπλισμού είναι να αντικαταστήσει τον αέρα εξαγωγής στις εγκαταστάσεις με καθαρό αέρα. Η ροή που προέρχεται από το δρόμο περνά μέσα από τον ενσωματωμένο εναλλάκτη θερμότητας και θερμαίνεται μέχρι τη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Είναι αυτό το χαρακτηριστικό που σας επιτρέπει να μειώσετε το ενεργειακό κόστος κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης. Το συμπύκνωμα, το οποίο σχηματίζεται κατά τη διαδικασία μιας τέτοιας εναλλαγής αέρα, αφαιρείται αυτόματα από το σύστημα.

Ανακουφιστές σχεδόν 2/3 μειώνουν την απώλεια θερμότητας ενεργοποιώντας τη θερμική ενέργεια σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο επεξεργασίας. Ο εξοπλισμός μπορεί να συγκριθεί με ένα σύστημα ελέγχου του κλίματος αυτοκινήτου, το οποίο δημιουργεί τη βέλτιστη ατμόσφαιρα στην καμπίνα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα συστήματα ανάκτησης έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία περιγράψαμε λεπτομερώς στον πίνακα.

Πλήρης αερισμός του εσωτερικού χώρου χωρίς να καταστραφεί η δομή του παραθύρου.

προστασία από τη μόλυνση ·

Υψηλή απόδοση σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα εξαερισμού.

εξοικονόμηση για τη θέρμανση του διαμερίσματος με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης?

την πρόληψη της εμφάνισης μούχλας τοίχου και μύκητα.

εγκατάσταση συστημάτων αποχέτευσης νερού και συμπυκνωμάτων.

Υπάρχει επιπλέον κόστος συντήρησης: η αντικατάσταση φίλτρων και φθαρμένων εξαρτημάτων. Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα.

Επιλογή εναλλάκτη θερμότητας

Όταν αγοράζετε εξοπλισμό, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ανακτητές ταξινομούνται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, την αρχή λειτουργίας και τον τρόπο εγκατάστασης. Στην αγορά των συστημάτων εξαερισμού υπάρχουν τρεις τύποι συσκευών.

Ανακτητές πλακών

Αυτή είναι η πιο κοινή επιλογή, προσελκύοντας την προσοχή των αγοραστών σε προσιτή τιμή και υψηλή αποδοτικότητα. Μέσα στη δομή υπάρχει ένας χαλκός, αλουμίνιο ή γαλβανισμένος εναλλάκτης θερμότητας που αποτελείται από αρκετές σταθερές πλάκες. Ο αέρας στους θαλάμους δεν αναμιγνύεται, αντίστοιχα, υπάρχει ταυτόχρονη ψύξη και θέρμανση της ροής του αέρα.

Αποτελεσματικότητα ο εξοπλισμός είναι περίπου 60% (είναι αδύνατο να μετρηθεί με ακρίβεια η τιμή για διάφορους λόγους). Η στοιχειώδης συσκευή και η έλλειψη κινούμενων μερών συμβάλλουν στην αντοχή και την απουσία ενεργειακού κόστους.

Τα μειονεκτήματα της συσκευής μπορούν να αποδοθούν σε λανθασμένη εργασία το χειμώνα: το συμπύκνωμα παγώνει στους αγωγούς εξαγωγής, εμποδίζοντας την κανονική κυκλοφορία του αέρα. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα τροφοδοσίας ή με την εγκατάσταση μιας βαλβίδας παράκαμψης.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η υποχρεωτική διέλευση αγωγών στην κασέτα κασέτας, η οποία δεν είναι πάντα εφικτή κατά την εγκατάσταση.

Περιστροφικοί ανακτητές

Μέσα στα προϊόντα αυτά, εγκαθίστανται ένας ή δύο ρότορες με πέταλα. Το κυλινδρικό τύμπανο περιστρέφεται προς δύο κατευθύνσεις, παρέχοντας Αποτελεσματικότητα στο επίπεδο του 65-80%.

Θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη συσκευή για χρήση σε σύνθετα συστήματα αερισμού, αλλά έχει πολλά μειονεκτήματα:

δυσκολία στην εξυπηρέτηση.

περιοδική αστοχία κινούμενων μερών.

Ένα άλλο πρόβλημα συσκευών αυτού του τύπου είναι η ελαφρά ανάμιξη του αέρα τροφοδοσίας με την εξερχόμενη. Μπορείτε να λύσετε την ταλαιπωρία, αλλά μειώνεται αναπόφευκτα Αποτελεσματικότητα και αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας.

Αυτά τα μειονεκτήματα καθιστούν ασύμφορη τη χρήση περιστροφικών συσκευών σε ιδιωτική κατασκευή. Η σφαίρα εφαρμογής τους είναι βιομηχανικά συστήματα εξαερισμού.

Ανακτητές νερού

Τέτοια συστήματα λειτουργούν με βάση την αρχή των συστημάτων θέρμανσης νερού, τα οποία εγκαθίστανται σε εξοχικές κατοικίες. Η ανταλλαγή θερμότητας πραγματοποιείται σε βάρος του ψυκτικού: νερού ή αντιψυκτικού. Οι ελλείψεις του εξοπλισμού περιλαμβάνουν τη χαμηλή απόδοση και την ανάγκη για συχνή συντήρηση.

Επιπλέον, υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία ανακτητή που προορίζεται για εξωτερική εγκατάσταση. Τέτοια μοντέλα τοποθετούνται στις στέγες των κτιρίων, επιτρέποντας την εξοικονόμηση του εσωτερικού χώρου των χώρων. Η εγκατάσταση έχει τη δική της σειρά δυσκολιών, επομένως συσκευές αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται για τον αερισμό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των κέντρων γραφείων.

Πώς να επιλέξετε ένα φίλτρο

Δεδομένου ότι οι ανακτητές παρέχουν ροή αέρα από το δρόμο, είναι απαραίτητο να αποκλείεται η είσοδος λεπτόκοκκου χώρου στις εγκαταστάσεις. Για τους σκοπούς αυτούς, τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με φίλτρα αέρα. Τα στοιχεία επιλέγονται ξεχωριστά, ανάλογα με την περιοχή που αερίζεται και την εποχή του χρόνου.

Για παράδειγμα, εάν ο ανακτητής δημιουργεί ένα άνετο μικροκλίμα σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο μιας μικρής περιοχής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον προϋπολογισμό Φίλτρα G3. Είναι αρκετά ικανοί να αντεπεξέλθουν στις λειτουργίες τους, οπότε δεν έχει νόημα να δαπανώνται χρήματα για την εγκατάσταση δαπανηρών συστημάτων φιλτραρίσματος.

Κατά την περίοδο άνοιξη-καλοκαίρι συνιστάται να καθιερωθεί πολύ αποτελεσματική φίλτρα κατηγορίας F6 / F7, η οποία όχι μόνο προστατεύει τον αέρα εσωτερικού χώρου από τη σκόνη, αλλά εμποδίζει επίσης τη διείσδυση των περισσότερων αλλεργιογόνων. Επιπλέον, τέτοια στοιχεία αυξάνουν τη συνολική απόδοση του ανακτητή 1,5-2 φορές.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα τα φίλτρα αντικαθίστανται από αναγεννητές.

Πώς να μειώσετε τα επίπεδα θορύβου

Η κυκλοφορία του αέρα στην αίθουσα πραγματοποιείται με τη βοήθεια ανεμιστήρων, οι οποίοι βρίσκονται στο περίβλημα του ανακτητή. Κατά συνέπεια, κατά τη λειτουργία, δημιουργείται ένα συγκεκριμένο επίπεδο θορύβου. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι ενοχλητικό για να παρεμβαίνει στην κανονική ζωή ενός ατόμου.

Για να αποκλείσετε τέτοιες συνέπειες, πρέπει να προσεγγίσετε σωστά την επιλογή του προϊόντος και τη διαδικασία εγκατάστασης. Στο αρχικό στάδιο είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους ειδικούς που θα σχεδιάσουν τον εξαερισμό των χώρων και θα εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά το συνολικό κόστος της εργασίας, αλλά θα κάνει το διαμέρισμα ή το σπίτι πιο άνετο για τη ζωή.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι μείωσης της στάθμης θορύβου του επανακτήτη κατά τη λειτουργία.

Αποκτήστε προϊόντα που κατασκευάζονται σε ειδικό ηχομονωμένο περίβλημα.

Επιλέξτε προϊόντα με εκτεταμένη τομή του αγωγού πριν από τη διάχυση.

Επιπλέον, εγκαταστήστε συσκευές απορρόφησης θορύβου.

Το τελευταίο σημείο πρέπει να εξεταστεί λεπτομερέστερα. Τα σιλανσιέ τοποθετούνται ξεχωριστά και συνήθως τοποθετούνται μεταξύ του ανεμιστήρα και της εθνικής οδού.

Αυτά τα στοιχεία χωρίζονται σε δύο τύπους:

Πλάκα - ένα μικρό κουτί, ο ελεύθερος χώρος του οποίου χωρίζεται σε περισσότερα κελιά, απομονωμένα με υλικό με υψηλή απορρόφηση θορύβου. Συνήθως χρησιμοποιούνται ορυκτοβάμβακας, οργανικός ή υαλοβάμβακας, βασάλτης μαλλί.

Σωληνωτό - δύο αγκυροβολημένους σωλήνες με κυκλική ή ορθογώνια διατομή. Ο εξωτερικός σωλήνας είναι συνήθως ομαλός, ο εσωτερικός σωλήνας είναι διάτρητος. Ο ελεύθερος χώρος μεταξύ τους είναι γεμάτος με μονωτικό υλικό.

Επιπλέον, οι ειδικοί εγκατάστασης για τις συσκευές ανάκτησης παρέχουν τέτοιες συμβουλές για την επίλυση του προβλήματος με υψηλό επίπεδο θορύβου:

Επιλέξτε μοντέλα στα οποία έχουν εγκατασταθεί ανεμιστήρες υπολογιστών. Αποτελεσματικότητα Αυτά τα προϊόντα είναι αισθητά χαμηλότερα, αλλά το επίπεδο θορύβου είναι παρόμοιο με τον ήχο μιας εργασίας PC.

Ξεχωρίστε τον αποσυμπιεστή από τον κεντρικό χώρο του δωματίου. Για παράδειγμα, εγκαταστήστε τον εξοπλισμό σε μια ειδική απομονωμένη θέση ή κρύψτε πίσω από μια ψευδοροφή.

Μεταφέρετε το προϊόν στη λειτουργία μερικής λειτουργίας.

Η προσπάθεια δημιουργίας ενός μοντέλου χαμηλότερης παραγωγικότητας θα οδηγήσει σε επιδείνωση της ανταλλαγής αέρα. Είναι προτιμότερο να αρνηθεί κανείς μια τέτοια μέθοδο.

Κορυφαίοι 5 αποδεδειγμένοι κατασκευαστές

Κατά την επιλογή ενός ανακτητή, είναι σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά τον κατασκευαστή. Αυτά τα συστήματα αερισμού είναι σε μεγάλη ζήτηση, επομένως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραποιημένων προϊόντων στην αγορά.

Προκειμένου ο ανακτητής να συμμορφωθεί πλήρως με τις δηλωμένες απαιτήσεις και να επεξεργαστεί σωστά την ημερομηνία λήξης, σας συνιστούμε να δώσετε προσοχή στα προϊόντα των εν λόγω σημάτων:

SYSTEMAIR. Πρόκειται για σουηδική εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή συστημάτων εξαερισμού από το 1974. Είναι περίεργο, αλλά ήδη κατά το πρώτο έτος εμπορικής δραστηριότητας, οι προμήθειες εξαγωγής του εξοπλισμού αυτού του κατασκευαστή υπερέβησαν 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων στη χώρα.

Η εταιρεία παρακολουθεί αυστηρά τρεις παραμέτρους των παραγόμενων μοντέλων: λειτουργικότητα, αποδοτικότητα και τιμή. Χάρη σε αυτή την προσέγγιση, SYSTEMAIR πολύ καιρό θεωρείται ο κορυφαίος ευρωπαίος κατασκευαστής.

OSTBERG. Ένας άλλος παραγωγός από τη Σουηδία, γνωστός στην αγορά των συστημάτων εξαερισμού από το 1981. Ο ιδρυτής της εταιρείας Hans Ostberg εφευρέθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον πρώτο ανεμιστήρα ευθείας ροής στον κόσμο. Επί του παρόντος, η εταιρεία ασχολείται με την ανάπτυξη και κατασκευή συστημάτων εξαερισμού και ανακουφιστών σε ηχομονωμένη κατηγορία IFK και IRE.

REMAK. Τσέχος κατασκευαστής συστημάτων εξαερισμού και ανακουφιστών, που εργάζονται από το 1990. Η εταιρεία επεκτείνει συνεχώς τη γκάμα των μοντέλων, κάνοντας τεχνολογικές βελτιώσεις στο σχεδιασμό. Οι συσκευές ανάκτησης του κατασκευαστή διακρίνονται από την υψηλή ποιότητα συναρμολόγησης, την παραγωγικότητα και την ελκυστική τιμή.

Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους προμηθευτές ανακτητήρων στη ρωσική αγορά.

MITSUBISHI ELECTRIC. Η εταιρεία ασκεί τις δραστηριότητές της από το 1921, που ασχολείται με την παραγωγή ηλεκτρικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του '60 Τον περασμένο αιώνα, η ανησυχία ξεκίνησε μια γραμμή για την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων κλιματισμού, επιτυγχάνοντας παγκόσμια αναγνώριση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το μόνο μειονέκτημα των ιαπωνικών ανακτητών είναι το υψηλό κόστος, το οποίο όμως δικαιολογείται από την ποιότητα και τη μεγάλη διάρκεια ζωής των μοντέλων.

VENTMACHINE. Ρωσική εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή συστημάτων εξαερισμού προμήθειας και εξαγωγής. Τα προϊόντα είναι συναρμολογημένα από ευρωπαϊκά μέρη, η γραμμή συναρμολόγησης αποτελείται από εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

Πλεονεκτήματα της αγοράς αποταμιευτών αυτού του κατασκευαστή είναι ότι η εταιρεία εγγυάται την υπηρεσία καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν, την εκκίνηση του πολύπλοκου εξοπλισμού.

Επιπλέον, η θετική ανατροφοδότηση αξίζει τους ανακτητές ROYAL CLIMA - μια ιταλική εταιρεία που ασχολείται με την προμήθεια συστημάτων εξαερισμού στη ρωσική αγορά από το 2004.

Ανακουφιστής για ιδιωτική κατοικία: αποδοτικός εξαερισμός και θέρμανση αέρα

Οι σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν έρθει στη χώρα μας, ωθούν τον πληθυσμό να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες εξελίξεις. Οι ηλιακοί συλλέκτες, οι ελεγκτές θερμοκρασίας χώρου και άλλες έξυπνες συσκευές επιτρέπουν όχι μόνο να μειώσουν την πληρωμή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας αλλά και να διατηρήσουν μια άνετη θερμοκρασία δωματίου. Φυσικά, ο ανακτητής για ένα ιδιωτικό σπίτι δεν μπορεί να ονομαστεί καινοτομία, ωστόσο, η εξοικονόμηση μετρητών και θερμότητας είναι προφανής.

Εγκατάσταση ανακουφιστή σε ιδιωτική κατοικία

Recuperator: τι είναι αυτό;

Αυτή η μονάδα είναι μια κατασκευή παρόμοια με το σύστημα αερισμού του σπιτιού. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι ο συμβατικός εξαερισμός απομακρύνει τον παλιό αέρα από το δωμάτιο και το γεμίζει φρέσκο. Ο Recuperator εκτελεί παρόμοιες ενέργειες, φέρνει μόνο ζεστό ή ψυχρό αέρα στο σπίτι. Το κλιματιστικό έχει παρόμοιες λειτουργίες, ωστόσο, απαιτεί την παρουσία ηλεκτρισμού και ψυκτικού μέσου - φρέον, το οποίο αποκαθιστά τη θερμότητα χωρίς αυτό. Η θέρμανση ή η ψύξη της εισροής συμβαίνει λόγω της ανταλλαγής θερμότητας του πρωτογενούς και του δευτερεύοντος θερμαντικού φορέα μέσω του τοιχώματος που διαιρεί τον αέρα.

Εξαρτήματα της μονάδας αερισμού με συσκευή ανάκτησης ενέργειας

Το κύριο μέρος του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης με έναν ανακτητή είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με θερμικό ηλεκτρικό θερμαντήρα ή ανεμιστήρα, βαλβίδες ελέγχου για να αποτρέπεται η κίνηση του αέρα στην αντίθετη κατεύθυνση και πολλά άλλα.

Η χρήση ενός τέτοιου συστήματος επιτρέπει την επιστροφή μέρους της θερμικής ενέργειας που συνήθως χάνεται όταν διέρχεται από τους αγωγούς εξαερισμού. Οι μάζες του θερμού αέρα κυκλοφορούν ελεύθερα στον εναλλάκτη θερμότητας, έρχονται σε επαφή με την ψυχρή ροή διαμέσου του τοιχώματος διαχωρισμού και δίνουν στο τελευταίο την θερμική του ενέργεια.

Ο ανακτητής τύπου επιφανείας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας με διπλούς τοίχους. Ένα κανάλι καταλαμβάνει το εξερχόμενο πρωτογενές ψυκτικό, το άλλο - το δευτερεύον ψυγείο. Τα τοιχώματα έχουν υψηλή θερμική αγωγιμότητα και είναι εγκατεστημένα για να αποτρέπουν την ανάμειξη διαφορετικών ρευμάτων αέρα θερμοκρασίας. Το στοιχείο εξερχόμενου αέρα εκτείνεται κατά μήκος του αγωγού και συναντάται. Ως αποτέλεσμα της επιστροφής της θερμότητας στον κρύο αέρα, οι θερμαινόμενες μάζες αέρα εισέρχονται στο σπίτι.

Εξαερισμός και θέρμανση του αέρα μέσω του ανακτητή στο σπίτι

Η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα εξαρτάται από τη θερμοκρασία της εξερχόμενης ροής. Όσο θερμότερο είναι το ρεύμα εξόδου, τόσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία παροχής.

Αρχή λειτουργίας

Η αρχή του ανακτητή είναι ότι συσσωρεύει θερμότητα από το απομακρυσμένο ρεύμα και το μεταδίδει με υψηλή απόδοση στη μάζα παροχής αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να μην ξοδεύετε χρήματα για τη θέρμανση και να τροφοδοτείτε ένα νέο στοιχείο θερμού αέρα μέσα στο σπίτι.

Η αρχή του συστήματος καθορίζεται από δύο αρχές:

 1. Οι μόνιμες μάζες του αέρα εκκενώνονται από το δωμάτιο, περνούν μέσα από τον κεραμικό θάλαμο μειώσεως και θερμαίνονται. Ταυτόχρονα, το 97% περίπου της θερμικής ενέργειας δίνεται. Όταν ο θάλαμος αναγωγής θερμαίνεται, ο εναλλάκτης θερμότητας μεταβαίνει αυτόματα στη λειτουργία εισροής του φρέσκου πίδακα.
 2. Ο αέρας διέρχεται από τον κεραμικό θάλαμο αναγωγής, θερμαίνεται από τη θερμότητα που συσσωρεύεται σε αυτό και τροφοδοτείται στο σπίτι. Η ψύξη του αναγεννητή χρησιμεύει ως σήμα για την είσοδο του ανεμιστήρα στη λειτουργία εξαγωγής.

Κυκλοφορία αέρα μέσω εναλλάκτη θερμότητας

Ένα τέτοιο σύστημα αερισμού ανάκτησης επιτρέπει τη μείωση της κατανάλωσης αέριου, στερεού ή υγρού καυσίμου, που μπορεί να είναι απαραίτητο για τη λειτουργία άλλων συσκευών και να δημιουργηθούν άνετες συνθήκες διαβίωσης.

Δώστε προσοχή! Η τοποθέτηση της μονάδας αέρα για το σπίτι θα εξοικονομήσει έως και 80% θερμότητας στο δωμάτιο.

Πλεονεκτήματα μιας συσκευής θερμικής ενέργειας

Η συσκευή θερμότητας αυτού του τύπου κερδίζει δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. Δεν υπάρχει ανάγκη αερισμού της κατοικίας το καλοκαίρι και το χειμώνα, αποδίδοντας έτσι πολύτιμη θερμότητα στο δρόμο. Σε μια καλοκαιρινή σκονισμένη μέρα, η μονάδα θα τροφοδοτήσει το δωμάτιο με καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα, ο οποίος θα περάσει από ένα φίλτρο καθαρισμού αέρα.

Το σύστημα εξαερισμού του ανακτητή έχει μεγάλη ζήτηση από τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών

Επίσης, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το αναφερόμενο σύστημα σε χειροκίνητη λειτουργία - αυτό είναι για εσάς να κάνετε αυτοματοποίηση. Οι ψυχρές μάζες το χειμώνα θερμαίνονται από την εξερχόμενη ζεστή ροή και οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες θα κρυώσουν όταν απελευθερώνεται θερμότητα σε ένα δροσερό ρεύμα.

Επιπλέον, το σύστημα χαρακτηρίζεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων:

 • εξοικονομώντας χρήματα για τη θέρμανση.
 • εξοικονόμηση σε μεμονωμένους ανεμιστήρες εξαγωγής.
 • την απομάκρυνση των δυσάρεστων βαριών οσμών.
 • απομάκρυνση σωματιδίων σκόνης.
 • απλότητα λειτουργίας και εγκατάστασης.
 • χαμηλό κόστος χρήσης.

Recuperator - μέρος του συστήματος εξαερισμού

 • αυτοματοποίηση της διαδικασίας.
 • μεγάλη διάρκεια ζωής του συστήματος.

Ακόμα και η περιοδική χρήση της εγκατάστασης θερμικής μηχανικής θα επιτρέψει την κορεσμό της κατοικίας με καθαρή μάζα ατμοσφαιρικού αέρα χωρίς απώλεια θερμότητας ή αντίστροφα αύξηση του καθεστώτος θερμοκρασίας.

Ποιοτικός αερισμός

Η εγκατάσταση του ανακτητή θα κρατήσει το σπίτι καθαρό με μια πρόσληψη καθαρού αέρα. Καπνός, φωτιά ή άλλες καπνού προέλευσης, διοξείδιο του άνθρακα ή άλλες ανθυγιεινές εκπομπές βλαβερών ή δυσάρεστες οσμές - όλες οι δυνάμεις στην προθερμαντήρα ρότορα. Λειτουργία συστήματος έχει ευεργετική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, αποστράγγιση τον αέρα με υψηλή υγρασία, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για υπερτασικούς ασθενείς, καθώς και τα άτομα με αθηροσκλήρωση ή καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, απειλείται η αυξημένη υγρασία και άλλες παθήσεις.

Λειτουργία εξαερισμού και θέρμανσης του αέρα μέσω ενός ανακτητή

Οικονομική θέρμανση

Εγκαθιστώντας τον εναλλάκτη θερμότητας, θα εξασφαλίσει μια σταθερή οικονομία όχι μόνο χρήματα, αλλά και θερμότητα στο σπίτι. Η εξερχόμενη ζεστή ροή θερμαίνει τον αέρα παροχής κρύου νερού σε μια άνετη θερμοκρασία, η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί η περιττή λειτουργία του εξοπλισμού θέρμανσης. Το θερμοτεχνικό σύστημα διαχειρίζεται προσεκτικά με την εισερχόμενη θερμότητα στο κουτί του, πρακτικά δεν του επιτρέπει να πετάξει έξω στην ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζεται επίσης να παρακολουθείται η θερμοκρασία των εισερχόμενων αέριων μαζών, αυτό θα κάνει τον εναλλάκτη θερμότητας, παρέχοντας τους μόνο μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας σε σύγκριση με την εξερχόμενη ροή.

Σημαντικό! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ή οποιουδήποτε τύπου καυσίμου για συσκευές θέρμανσης είναι από 40 έως 50%. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, δεν αξίζει να αγνοηθεί η ποιότητα της θερμομόνωσης του δωματίου.

Έλλειψη επιπλέον αερισμού

θερμάστρες αερίου, τζάκια, θερμαντήρες ζεστού νερού και πλαστικά παράθυρα κλάμα απαιτούν επιπλέον εξαερισμός ή περιοδική εξαερισμού. Frosty και ζεστό περιόδων του έτους περιπλέκουν σημαντικά τη διαδικασία: το πρώτο πρόσωπο ψύχθηκε δωματίου, το δεύτερο - τη σκόνη και ζεστά ξηρά ανέμους με χαμηλή υγρασία. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε εναλλάκτη θερμότητας αέρα, στη συνέχεια, παρέχει την ποιότητα εξαερισμού όλων στο σπίτι, αποφεύγοντας περιττές χρηματοοικονομικών εξόδων και εγκατάσταση εξοπλισμού για επιπλέον εξαερισμό.

Ο καθαρισμός του αέρα είναι ήσυχος και υψηλής ποιότητας

Ο ατμοσφαιρικός αέρας τροφοδοσίας φέρνει σε κάθε περίπτωση σωματίδια σκόνης, βρωμιά, αραιωμένα καυσαέρια από αυτοκίνητα, καμινάδες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Εγκατεστημένο σε ένα φίλτρο αέρα της συσκευής θέρμανσης θα εξοικονομήσει το σπίτι από την είσοδο ανεπιθύμητων οσμών και σωματιδίων σκόνης. Μετά τον ποιοτικό καθαρισμό, η ατμοσφαιρική πίδακα θα γεμίσει το δωμάτιο όχι μόνο με φρέσκο, αλλά και με καθαρό αέρα. Είναι αλήθεια ότι η τελευταία θα εξαρτάται από την απαραίτητη τακτική συντήρηση του φίλτρου αέρα και άλλων στοιχείων του συστήματος.

Τα κύρια συστατικά του ανακτητή

Δώστε προσοχή! Ένα φίλτρο με βουλωμένο ή μη επεξεργασμένο χώμα είναι φυτώριο για παθογόνους παράγοντες. Ο τακτικός καθαρισμός και η περιοδική αντικατάστασή του θα αποφύγουν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού μολυσματικών ασθενειών της αναπνευστικής οδού.

Οι θερμαντήρες αποβλήτων για ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι έχουν υψηλή λειτουργική απόδοση και χαμηλό επίπεδο θορύβου, η οποία κυμαίνεται από 25-35 dB. Αυτό ισοδυναμεί με τον ήχο που παράγεται από το κλιματιστικό.

Ανακτητής για ιδιωτική κατοικία: τύποι και χαρακτηριστικά

Οι εναλλάκτες θερμότητας εφοδιασμού και εξαγωγής μπορούν να έχουν διάφορα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Βρείτε μια κατάλληλη επιλογή θα βοηθήσει τον πωλητή-σύμβουλο σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο κατάστημα συσκευών θερμικής μηχανικής.

Ανακουφιστής για το σπίτι

Υπάρχουν τέτοιοι τύποι εξοπλισμού:

 • lamellar;
 • περιστροφική?
 • οροφή?
 • ανακυκλώνοντας το νερό.

Όλα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα στο δωμάτιο, είτε πρόκειται για διαμέρισμα, είτε για μεγάλο αρχοντικό είτε για εξοχική κατοικία.

Σχετικό άρθρο:

Τύποι και χαρακτηριστικά των συσκευών, πρόσθετες λειτουργίες. Υπολογισμός παραμέτρων ισχύος ανά δωμάτιο. Συμβούλια για φροντίδα.

Lamellar

Είναι ο πιο κοινός τύπος λόγω της καλής απόδοσης, της ευκολίας λειτουργίας και της χαμηλής τιμής. Ο ανακτητής αυτού του τύπου είναι μια σταθερή μεταλλική πλάκα, η οποία έχει μεγάλη ειδική θερμότητα και σχετικά χαμηλό βάρος. Τα πιάτα συλλέγονται σε ένα είδος κασέτας, που μοιάζει ελαφρώς με μια κυψέλη. Ο ατμοσφαιρικός αέρας περνάει μέσα από το κιβώτιο της συσκευής με κασέτες και στη συνέχεια θερμαίνεται ή δροσίζει, ανάλογα με τη χειμερινή ή θερινή ώρα του έτους. Το συμπύκνωμα που σχηματίζεται κατά τη λειτουργία αποστραγγίζεται μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου καναλιού αποχέτευσης ή καναλιού.

Διαρρύθμιση του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης του ανακτητή πλάκας

Μαζί με τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, το σύστημα έχει κάποιο μειονέκτημα: το σχηματισμό πάγου στο κουτί, το οποίο είναι ιδιαίτερα εμφανές κατά την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα.

Ρόταρυ

Ο ανακτητής αυτού του τύπου πραγματοποιεί την εισροή και την εκροή του αεριωθούμενου αέρα λόγω των λεπίδων. Το σύστημα θερμικής ενέργειας έχει από έναν έως δύο δρομείς, ανάλογα με το μοντέλο. Εξωτερικά, η εγκατάσταση μοιάζει με κυλινδρικό βαρέλι με τύμπανο. Καθώς ο αέρας εκκενώνεται από το δωμάτιο και το κυλινδρικό κιβώτιο θερμαίνεται, συλλέγεται ατμοσφαιρική μάζα.

Πλεονεκτήματα αυτής της μονάδας:

 • βελτίωση της αποτελεσματικότητας ·
 • αυξημένη αποτελεσματικότητα ·
 • απουσία συμπυκνώματος και, κατά συνέπεια, υδρορροών αποστράγγισης.
 • απουσία πάγου.
 • Μην αφυγραρείτε τον αέρα, που δεν απαιτεί επιπλέον υγρασία.
 • ρύθμιση της ποσότητας παροχής και εισαγωγής αέρα λόγω της ταχύτητας περιστροφής των λεπίδων.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα:

 • αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.
 • τα περιστρεφόμενα στοιχεία φθείρονται ταχύτερα από τα ακίνητα.
 • την ανάγκη για πρόσθετο τέντωμα για να αποφευχθεί πιθανή ανάμιξη εισερχόμενων και εξερχόμενων αέριων μαζών.

Δώστε προσοχή! Πριν αγοράσετε ένα περιστροφικό ανακτητή, πρέπει να λάβετε υπόψη την αυξημένη ισχύ του, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ηλεκτρικής καλωδίωσης του δωματίου.

Ο ανακτητής βρίσκεται στη μονάδα παροχής αερισμού και εξαερισμού

Στέγη

Αυτός ο ανακτητής επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες αέρα. Η σκοπιμότητα της χρήσης του μπορεί να εξηγηθεί από ένα μεγάλο αρχοντικό, από άλλες οικιστικές ή μη οικιστικές εγκαταστάσεις. Η αρχή της λειτουργίας είναι παρόμοια από πολλές απόψεις με το συσσωμάτωμα πλάκας, ωστόσο η τελευταία διαφέρει από την οροφή σε μικρότερες διαστάσεις. Η απλότητα της εγκατάστασης της συσκευής, το χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας το κατέστησαν αναντικατάστατο στις συσκευές εξαερισμού των καταστημάτων, των συνεργείων επισκευής, των περιοχών παραγωγής. Η τοποθέτηση του ίδιου αναστηλωτή στην οροφή γενικά αποκλείει τη διείσδυση οποιουδήποτε ήχου και θορύβου στο δωμάτιο.

Ανακτητής γλυκόλης

Η αναγεννητική συσκευή γλυκόλης (ή ανακύκλωσης) συνδυάζει τις ιδιότητες των πλακών και των περιστροφικών συσκευών μηχανικής θέρμανσης. Η κύρια διαφορά από την προηγούμενη είναι η χρήση ενδιάμεσου ψυκτικού υγρού. Το τελευταίο είναι ένα διάλυμα νερού-γλυκόλης που αποτελείται από προπυλενογλυκόλη ή αιθυλένιο αραιωμένο με απεσταγμένο νερό. Το μείγμα έχει υψηλή θερμογόνο ικανότητα, πράγμα που καθιστά δυνατή τη χρήση μιας μεγάλης ποσότητας θερμότητας, διατηρεί τις ιδιότητές του σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Σε σοβαρές συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, είναι δυνατόν να αντικαταστήσετε αυτό το ψυκτικό με αντιψυκτικό. Ο εξοπλισμός επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία με αρκετούς αεραγωγούς, σωλήνες ή κουκούλες.

Ανακαινιστής διαμερισμάτων: υπολογισμός και αναθεώρηση των παραγωγών

Η συσκευή διανομής θερμότητας και ισχύος θα είναι η καλύτερη απόκτηση, ειδικά αν η κατοικία βρίσκεται σε μια μεγάλη πόλη ή στο κέντρο μιας μεγαλοπρέπειας. Τα αυτοκίνητα και τα βιομηχανικά αέρια, ο θόρυβος του δρόμου, η θερμότητα ή το κρύο θα παραμείνουν πάντα έξω από τις εγκαταστάσεις. Η συσκευή δεν θα προσθέσει μόνο πολύ καθαρό αέρα στο διαμέρισμα, αλλά θα εξοικονομήσει επίσης τη θέρμανση, τον εξαερισμό και τον καθαρισμό της εισερχόμενης ατμοσφαιρικής ροής. Αυτό επιτυγχάνεται με την απλή ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ρευμάτων παροχής και εξαγωγής που έχουν περάσει από το θερμομονωτικό κιβώτιο με φίλτρο καθαρισμού.

Σχέδιο ανταλλαγής αέρα μέσω του ανακτητή

Υπολογισμός του ανακτητή

Μπορείτε να υπολογίσετε μόνοι σας την απαιτούμενη συσκευή θερμότητας και ισχύος, χωρίς να καταφύγετε στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών. Ο υπολογισμός της απόδοσης και της αποδοτικότητας της συσκευής καθορίζεται από τη γνώση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη μάζα της παροχής ή των καυσαερίων. Ο τύπος υπολογισμού είναι ο ακόλουθος:

Q = 0,335 χ Lx (t1 - t2),

όπου L είναι η ροή μάζας αέρα, t1 Θερμοκρασία εισόδου, t2 - θερμοκρασία εξερχόμενης μάζας, 0,335 - περιφερειακός συντελεστής.

Ο υπολογισμός της απόδοσης γίνεται με τον ακόλουθο τύπο:

E = Qxn,

όπου: Q - ενεργειακό ή ηλεκτρικό κόστος για θέρμανση ή ψύξη του πίδακα, n - αποδοτικότητα της συσκευής.

Ροή θερμού αέρα μέσω του ανακτητή

Χρήσιμες συμβουλές! Πριν αγοράσετε έναν ανακτητή για ιδιωτικό σπίτι ή διαμέρισμα πόλης, πρέπει να εξοικειωθείτε με τον τύπο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την αρχή λειτουργίας. Ίσως είναι απαραίτητο να διεξαχθούν προπαρασκευαστικές εργασίες εγκατάστασης και να εκπονηθεί σχέδιο.

Ανακουφιστής PRANA

Αυτός ο κατασκευαστής εξοπλισμού θέρμανσης και εξαερισμού διατίθεται στην αγορά για περισσότερα από 15 χρόνια. Ο εξοπλισμός του έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, υψηλή απόδοση και λογικές τιμές.

Μονάδα αναρρόφησης PRANA

Λειτουργικά χαρακτηριστικά της συσκευής:

 • τύπος - ελασματοειδής.
 • κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας - 5-90 B / ώρα, ανάλογα με το μοντέλο.
 • το επίπεδο θορύβου είναι 25-140 dB.
 • το μήκος της μονάδας είναι 500 mm.
 • περιοχή εξυπηρέτησης - από 60μ².
 • εισερχόμενος πίδακας - 115-650 m³ / h.
 • Έξοδος τζετ - 105-610 m³ / h;
 • Απόδοση - 79-80%, ανάλογα με το μοντέλο.

Ο ανακτητής PRANA έχει σχετικά μικρές διαστάσεις

Ολόκληρη η σειρά μοντέλων είναι εξοπλισμένη με ένα τηλεχειριστήριο, λειτουργεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από -15 έως 45 ° C. Η σχετικά χαμηλή τιμή του ανακτητή αέρα, η σημαντική κατοχή της καθορισμένης θερμοκρασίας κατά τη θέρμανση ή τη θέρμανση και οι μικρές διαστάσεις καθιστούν αυτή τη συσκευή μία από τις πιο δημοφιλείς, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πολλές θετικές κριτικές. Ο ανακτητής της Prana μπορεί να χτιστεί στον τοίχο του δωματίου ή να εγκατασταθεί στο δρόμο. Η εγκατάσταση της συσκευής είναι αρκετά εύκολη και πραγματοποιείται μέσα σε 2-3 ώρες.

Η παρατήρηση ενός τέτοιου αποκεντρωμένου συστήματος είναι δυνατή μόνο από την ύπαρξη μιας μάσκας εξαερισμού στον τοίχο. Δεν είναι η τελευταία θετική ποιότητα οι εναλλάκτες θερμότητας που κατασκευάζονται από χαλκό, ο οποίος έχει αντιμικροβιακή δράση. Η μέση τιμή του ανακτητή αέρα για ένα σπίτι αυτής της μάρκας είναι περίπου 25.000 ρούβλια. Το κόστος των συσκευών υψηλής απόδοσης κυμαίνεται από 50 έως 110 χιλιάδες ρούβλια.

Σύστημα θέρμανσης αέρα μέσω εναλλάκτη θερμότητας

Ανακουφιστές MARLEY

Ένας συμπαγής Γερμανικός εναλλάκτης θερμότητας είναι εξοπλισμένος με ένα κεραμικό στοιχείο ανταλλαγής θερμότητας που επιτρέπει τη λειτουργία της μονάδας ακόμη και σε θερμοκρασία -30 ° C. Η έκπλυση και ο καθαρισμός των φίλτρων αέρα είναι μια απλή λειτουργία που μπορεί να εκτελεστεί από ένα συνηθισμένο χρήστη. Η διάρκεια συνεχούς λειτουργίας είναι περίπου 6 μήνες, μετά τη λήξη αυτής της περιόδου, η λυχνία ελέγχου ανάβει. Η λειτουργία της συσκευής κοντά στους δρόμους ή στο κεντρικό τμήμα της πόλης θα αναγκάσει την προσφυγή σε πιο συχνό καθαρισμό. Αυτή η λειτουργία δεν χρειάζεται πολύ χρόνο και είναι 15-20 λεπτά.

Αγοράστε ανάκτηση αέρα για το σπίτι, η τιμή των οποίων είναι 24000 ρούβλια, μπορείτε να σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα. Με αρκετά μέτριο κόστος, η συσκευή έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά απόδοσης:

 1. τρεις φάσεις ισχύος - 15, 25 και 40 m³ / h.
 2. κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 3,5 έως 8 W.
 3. ρότορα ηλεκτρικού κινητήρα - χωρίς ψήκτρες.
 4. το επίπεδο θορύβου είναι 22, 29 και 35 dB.
 5. ανάκτηση θερμότητας - 80-85%.
 6. περιοχή εξυπηρέτησης - από 60μ².
 7. εξωτερικές διαστάσεις - 285-500 mm. Μικρές διαστάσεις της μονάδας επιτρέπουν την τοποθέτηση του στον τοίχο.

Η νέα σειρά του κατασκευαστή Marley - Recuperator menv 180, η οποία διαφέρει από τα προηγούμενα αναλογικά με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος - μόνο 3 watts. Ευχάριστες λειτουργικές προσθήκες είναι:

 • θερμοκρασίας, διοξειδίου του άνθρακα και ρυθμιστές υγρασίας.
 • βελτιωμένη αεροδυναμική ·
 • χαμηλό επίπεδο θορύβου ·
 • αδιάβροχη επίστρωση για εργασίες σε βρεγμένους οικιστικούς ή μη οικιακούς χώρους.
 • υψηλή κατηγορία καθαρισμού του αέρα τροφοδοσίας.

Με τον καθορισμό ενός τέτοιου εναλλάκτη θερμότητας, η τιμή είναι της τάξης των 27.500 ρούβλια., Θα ξεχάσουμε την αιθάλη δρόμο και καυσαέρια, σκόνη, ομίχλη, και τις βιομηχανικές εκπομπές.

Ο ανακτητής MARLEY είναι πολύ οικονομικός στη χρήση ηλεκτρισμού

Ανακουφιστής με δικά του χέρια

Κάθε τεχνίτης μπορεί να κάνει τον ανακτητή αέρα για το σπίτι με τα χέρια του. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε:

 • δύο φύλλα γαλβανισμένου χάλυβα.
 • Κουτί με επίστρωση ξύλου για το κέλυφος της συσκευής.
 • τακάκια από φελλό?
 • σιλικονούχο ουδέτερο σφραγιστικό.
 • ρυθμιστής πίεσης;
 • μεταλλικές γωνίες.
 • θερμομονωτικό ορυκτό μαλλί.

Μπορείτε να κάνετε έναν αποκαταστήρα με τα χέρια σας

Για το έργο, είναι επίσης χρήσιμες οι ηλεκτρικές μηχανές κοπής, οι μεταλλικοί σύνδεσμοι και οι φλάντζες σύνδεσης.

Τα φύλλα από χάλυβα πρέπει να κοπούν σε ορθογώνια πλάκες μεγέθους 200x300 mm. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να είστε μέσα σε 3-4 m² από χάλυβα. Η κοπή πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε οι φέτες να μην έχουν καρφιά και εγκοπές. Για το σκοπό αυτό συνιστάται η χρήση ενός ειδικού εργαλείου - ενός βουλγάρου ή ενός αγκίστρου για μέταλλο.

Στη συνέχεια οι πλάκες στοιβάζονται μεταξύ τους με κενό τουλάχιστον 4 mm. Η απόσταση αυτή παρέχεται με την κόλληση κατά μήκος της περιμέτρου κάθε στοιχείου θερμομονωτικού υλικού (φελλός, ξύλο ή τετολίθιο). Μετά την τοποθέτηση των πλακών συνδέονται οι αρμοί με ένα ειδικό ουδέτερο στεγανοποιητικό.

Εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού μέσω συσκευής ανάκτησης

Έπειτα, κατασκευάζεται ένα σώμα το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλου μεγέθους για την τοποθέτηση εντός της κατασκευής του από τις πλάκες. Στα τοιχώματα του σώματος κόβονται οπές στις οποίες εισάγονται προκατασκευασμένες πλαστικές φλάντζες, οι οποίες πρέπει να αντιστοιχούν στη διάμετρο των αεραγωγών. Όλοι οι αρμοί σφραγίζονται προσεκτικά.

Όταν το στεγανωτικό στεγνώνει, ο σχεδιασμός των πλακών τοποθετείται μέσα στο περίβλημα. Οι εξωτερικοί τοίχοι πρέπει να είναι επενδεδυμένοι με θερμομονωτικό υλικό, για παράδειγμα αφρό ή γυάλινο μαλλί. Μια έτοιμη δομή, προκειμένου να ενισχυθεί το αισθητικό στοιχείο, μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ξύλινο κουτί.

Δώστε προσοχή! Οι οπές και οι εγκοπές του κουτιού του συλλέκτη που συλλέγονται από τα χέρια ενός ιδιωτικού σπιτιού πρέπει να γεμίζουν με μια ουδέτερη μάζα σιλικόνης.

Συναρμολόγηση του ανακτητή αέρα με τα χέρια σας

Προηγούμενα συστήματα ανάκτησης και εξαερισμού εγκαταστάθηκαν μόνο στη βιομηχανική παραγωγή, στα ανθρακωρυχεία και στα ορυχεία. Σήμερα, συσκευές θερμικής μηχανικής για τη χρήση καυσαερίων βρίσκονται όλο και περισσότερο σε σπίτια και διαμερίσματα.

Η βιομηχανική συσκευή ή ο ανακτητής αέρα που συλλέγονται από τα χέρια γίνεται ο αναντικατάστατος βοηθός μας. Παρέχει ατμοσφαιρικό αέρα καθαρού ή ζεστού αέρα, καθαρίζει το σπίτι από τη σκόνη και τις δυσάρεστες οσμές και εξοικονομεί μερικά χρήματα για τη θέρμανση του δωματίου.

Εξαεριστήρας παροχής και εξαγωγής (Ανακτητές)

Ανακούφιση (από το lat. ανακτητή - παραλήπτη) - σε οικιακό αερισμό, οποιαδήποτε από τις συσκευές που μεταδίδουν τη θερμοκρασία του αέρα που εξέρχεται από τον χώρο στον εισερχόμενο αέρα.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας εκτελεί δύο εργασίες: φέρνει φρέσκο ​​αέρα στο δωμάτιο και αφαιρεί τον μολυσμένο αέρα από αυτό.

Οι συσκευές ανάκτησης για τον εξαερισμό ταξινομούνται σύμφωνα με τους ακόλουθους τύπους:

 • Ανά τύπο συσκευής εναλλαγής θερμότητας - αναστρέψιμη, σταυρωτή (αντίθετη ροή), άμεση ροή, περιστροφική (δεν χρησιμοποιείται στον αερισμό του σπιτιού).
 • Ο σχεδιασμός του εναλλάκτη θερμότητας είναι σωληνοειδής.
 • Με το υλικό του οποίου κατασκευάζεται ο εναλλάκτης θερμότητας - μέταλλο (αλουμίνιο, χαλκός ή ανοξείδωτος χάλυβας), χαρτί, πλαστικό, κεραμικό.
 • Αν είναι δυνατόν, επιστρέψτε την υγρασία - όχι μεμβράνη και μεμβράνη (ενθαλπία).

Η αρχή της λειτουργίας των συσκευών ανάκτησης στον οικιακό ανεφοδιασμό και τον εξαερισμό

Ο ανακτητής στην εφαρμογή της ανταλλαγής αέρα καθυστερεί την εσωτερική θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο και δεν έχει σημασία αν η θερμοκρασία είναι θετική ή αρνητική.

Για παράδειγμα, αν η θερμοκρασία δωματίου είναι + 25 ° C και η εξωτερική θερμοκρασία είναι -25 ° C, τότε με απόδοση 80% recuperator, ο αέρας θα φτάσει τους +15 ° C στο δωμάτιο. Και αν η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι -25 ° C, και στο δρόμο +25 ° C, τότε με απόδοση 80% το δωμάτιο θα λάβει θερμοκρασία αέρα -15 ° C.

Έτσι, στην ψυχρή εποχή, ο αέρας θερμαίνεται χωρίς επιπλέον κόστος!

Το καλοκαίρι, όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό, η ψύξη του φρέσκου αέρα είναι παρόμοια, πράγμα που μειώνει το φορτίο του κλιματιστικού και εξοικονομεί τη ζωή του.

Αναστρεφόμενος ανακτητής

Το έργο της μηχανής αντιστροφής στο κρύο μοιάζει με την αναπνοή ενός ατόμου μέσα από ένα φουλάρι στον παγετό. Όταν εκπνέετε, ο αέρας θερμαίνει το φουλάρι και όταν εισπνέετε περνώντας μέσα από το ύφασμα του κασκόφου, ο αέρας θερμαίνεται και εισέρχεται στους πνεύμονες που δεν είναι πλέον τόσο κρύο.

Ο ρόλος του κασκόλ σε αναστρεφείς ανακτητές εκτελείται από τον εναλλάκτη θερμότητας - αναγεννητή.

Αρχή της λειτουργίας του αντιστρεπτού ανακτητή

Το σχήμα δείχνει πως στη φάση 1, ο αναγεννητής θερμαίνεται από τον αέρα εξαγωγής και στη φάση 3 - η θέρμανση του αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο με την ψύξη του αναγεννητή.

Οι αναστρεφόμενες συσκευές ανάκτησης απαιτούν μόνο ένα άνοιγμα στο δρόμο.

Ανακτητής διασταυρούμενης ροής

Το σχήμα λειτουργίας των συσκευών ανάκτησης τύπου cross είναι διαφορετικό. Σε αυτόν τον τύπο συσκευής υπάρχουν δύο οπές που είναι απαραίτητα στο δρόμο και δύο στο δωμάτιο, καθώς η ροή του αέρα, σε αντίθεση με τις διατάξεις αντιστροφής, δεν αλλάζει κατεύθυνση και πάντα κατευθύνεται προς τη μία πλευρά.

Αρχή λειτουργίας ενός σταυροκαθαριστή

Το κύριο πλεονέκτημα της εγκατάστασης του αερισμού με εναλλάκτη θερμότητας είναι ότι επιστρέφει στο 90% της θερμότητας πίσω στο δωμάτιο, το οποίο σημαίνει ότι το κόστος της θέρμανσης του δωματίου με το τοποθετημένο εναλλάκτη θερμότητας θα μειωθεί, σε σύγκριση με αερισμό μέσα από το ανοιχτό παράθυρο.

Χάρη στο σύστημα ανάκτησης αέρα, διατηρείται σταθερά ένα άνετο μικροκλίμα στο δωμάτιο, ειδικά για τον αερισμό ενός εξοχικού σπιτιού.

Συσκευή οικιακών ανακουφιστών

Μέσα σε κάθε συσκευή υπάρχει ανεμιστήρας (από 1 έως 4x), εναλλάκτης θερμότητας συγκεκριμένου τύπου και φίλτρο καθαρισμού αέρα.

Η συσκευή του αντιστρεπτού ανακτητή

Διάταξη ενός σταυροκαθαριστή

Θα σας πούμε λεπτομερέστερα γιατί είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα αποταμιευτή για μια ιδιωτική κατοικία.

Γιατί Ανάκτηση

Σε ιδιωτικές κατοικίες, οι κατασκευές και τα υλικά που είναι στεγανές στον ατμοσφαιρικό αέρα και τους ατμούς, έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλείς στην εποχή μας:

 • παράθυρα πολλαπλών διαμερισμάτων για παράθυρα και μπαλκόνια.
 • εξωτερική μόνωση σε συγκολλητική βάση.
 • μεταλλικές πόρτες εισόδου, που συμπληρώνονται με ελαστικό στεγανοποίησης για αεροστεγανότητα.
 • συνθετικά υλικά φινιρίσματος.

Εάν obschedomovoy εκχύλιση και φυσικό εξαερισμό για να απομακρυνθεί μολυσμένο αέρα δεν είναι αρκετή, τότε για την επίλυση αυτού του προβλήματος, την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας, ως εγγύηση ενός άνετου μικροκλίματος, την ποιότητα του αέρα με ελάχιστη ψύξη ή θέρμανση των μαζών του αέρα.

Ο εξοπλισμός με ανάκτηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον αερισμό των εξοχικών κατοικιών.

Λόγοι για την εγκατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής για ιδιωτική κατοικία:

1. Εξοικονόμηση κατά τη θέρμανση. Εκτιμάται ότι κατά την οργάνωση του εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού στους εξοικονομητές, η εξοικονόμηση πόρων ενέργειας ανέρχεται σε 60%.

2. Χύτευση στους τοίχους και τα παράθυρα. Αυτό το φαινόμενο σε 90% των περιπτώσεων οφείλεται σε ανεπαρκή αερισμό του δωματίου, σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να δούμε τη μόνωση του σπιτιού.

3. Συμπύκνωση στα παράθυρα. Σε 100% των περιπτώσεων, συνδέεται με την κακή αερισμό του δωματίου.

4. Απαιτείται τοπικός αερισμός. Συχνά είναι απαραίτητο να αερίζεται αυτόνομα το δωμάτιο, ανεξάρτητα από άλλους, όπως ένα υπνοδωμάτιο ή μια αθλητική αίθουσα. Ο οικιακός αναστηλωτής για ιδιωτική κατοικία σε αυτή την περίπτωση είναι μια ιδανική λύση.

5. Ενώ διατηρείται η θετική θερμοκρασία του κονσερβοποιημένου σπιτιού το χειμώνα. Εάν την άνοιξη υπάρχει μια βαριά οσμή στο σπίτι και σχηματίζεται μούχλα και συμπύκνωση στους τοίχους, τότε η εγκατάσταση του ανακτητή θα λύσει αυτό το πρόβλημα χωρίς να αυξήσει σημαντικά το κόστος και τους κινδύνους διείσδυσης εισβολέων στο σπίτι.

6. Το χειμώνα στο σπίτι υπάρχει ένα σχέδιο επιστροφής από το σύστημα εξάτμισης. Το συχνό πρόβλημα των σφραγισμένων σπιτιών επιλύεται με την εγκατάσταση τουλάχιστον δύο συσκευών ανάκτησης και μιας βαλβίδας παροχής παθητικής αντιστάθμισης.

Ο ανακτητής έχει ορισμένους περιορισμούς στην εγκατάσταση και τη χρήση. Δεν συνιστάται η εγκατάσταση ενός ανακτητή εάν:

 • Το σύστημα εξάτμισης κοινού σπιτιού έχει ένα ισχυρό βύθισμα.
 • Απαιτείται ισχυρή διήθηση του αέρα τροφοδοσίας.

Σε περίπτωση κακής λειτουργίας του γενικού συστήματος εξάτμισης του σπιτιού, απαιτείται η εγκατάσταση τουλάχιστον δύο συσκευών με δυνατότητα συγχρονισμού.

Συστάσεις για την επιλογή του εξοπλισμού

Υπάρχουν διάφορα συστήματα εξαερισμού με σύστημα ανάκτησης: τοίχο, οροφή, δάπεδο, κεντρική, συμπαγής, με ηλεκτρική θέρμανση, με ανάκτηση υγρασίας, με αισθητήρες CO / CO2 κ.λπ.

Οι συμπαγείς συσκευές είναι σχεδιασμένες για τη συντήρηση ενός ενιαίου χώρου, όπου ως κεντρική μονάδα αερισμού μπορεί να παρέχεται ανταλλαγή αέρα σε ολόκληρο το διαμέρισμα ή ιδιωτικό σπίτι.

Οι επαγγελματίες σύμβουλοι με την τεχνική εκπαίδευση θα βοηθήσουν να επιλέξετε και να υπολογίσετε τον εξαερισμό εισαγωγής και εξάτμισης και να επιλέξετε το πιο βέλτιστο μοντέλο στην αναλογία τιμής-ποιότητας-λειτουργίας. Πριν από την παραγγελία του εξοπλισμού, μπορείτε να πάρετε μια εξαντλητική διαβούλευση από έναν έμπειρο εξειδικευμένο μέσω τηλεφώνου, καθώς και να παραγγείλετε μια επίσκεψη μηχανικού στην εγκατάσταση.

Στον κατάλογό μας υπάρχουν πολλοί φθηνοί, έτσι αξιόπιστοι και παραγωγικοί ανακτητές. Οι περισσότερες εσωτερικές συσκευές μπορούν επίσης να λειτουργούν με τις λειτουργίες "μόνο εισροή" και "εξάτμιση", οι οποίες επεκτείνουν το εύρος των εργασιών που εκτελούνται.

Επίσης, πραγματοποιούμε την εγκατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής "με κλειδί στο χέρι" και την συντήρηση του εξοπλισμού που παρουσιάζεται στον κατάλογό μας.

Θυμηθείτε ότι τα μέσα που επενδύονται στην αγορά ενός αποταμιευτή για μια ιδιωτική κατοικία θα αποπληρωθούν ήδη σε μία ή δύο εποχές. Επιπλέον, αυτή η επένδυση είναι ένα άνετο μικροκλίμα και στην υγεία όλων των μελών της οικογένειάς σας

Recuperator για το σπίτι - επιλέγοντας τη σωστή συσκευή και δημιουργώντας ένα σύστημα εξαερισμού (80 φωτογραφίες)

Ο σύγχρονος εξοπλισμός επιτρέπει όχι μόνο τη δημιουργία ενός φυσιολογικού μικροκλίματος στο σπίτι ή το διαμέρισμα, αλλά και την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων. Μία από αυτές τις συσκευές είναι ένας ανακτητής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον απλό σχεδιασμό του και την υψηλή απόδοση στην ανταλλαγή θερμότητας.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Με το σχεδιασμό του, ο ανακτητής αέρα για το σπίτι είναι παρόμοιος με ένα σύστημα εξαερισμού. Ωστόσο, ήδη θερμαινόμενος αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο. Είναι δυνατή η εργασία στην ψύξη. Αλλά στην τελευταία περίπτωση, σε αντίθεση με το κλιματιστικό, δεν απαιτείται κόστος ηλεκτρισμού και ανεφοδιασμός.

Η μεταβολή της θερμοκρασίας των εισερχόμενων ρευμάτων εξασφαλίζεται από την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των θερμικών φορέων, αφού η συσκευή έχει ένα λεπτό τοίχωμα, πράγμα που αποκλείει την ανάμιξή τους.

Ο εναλλάκτης θερμότητας είναι η βάση του ανακτητή. Επίσης στο σύστημα υπάρχουν ανεμιστήρες τροφοδοσίας και εξαγωγής ή ηλεκτρικός θερμαντήρας, φίλτρα, βαλβίδα ελέγχου και άλλες συσκευές. Ο ίδιος ο εναλλάκτης θερμότητας έχει διπλά τοιχώματα που χωρίζουν δύο ρεύματα αέρα. Δεν αναμειγνύονται.

Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η μεταφορά της θερμικής ενέργειας λόγω της υψηλής θερμικής αγωγιμότητας των τοίχων. Επιπλέον, ο πιο θερμός εξερχόμενος αέρας παρέχει υψηλότερη θερμοκρασία της ροής που εισέρχεται στο δωμάτιο.

Αρχή λειτουργίας και πλεονεκτήματα

Ο συλλέκτης συσσωρεύει θερμότητα, η οποία έχει εξερχόμενα ρεύματα αέρα. Στη συνέχεια μεταφέρεται στις εισερχόμενες μάζες. Ταυτόχρονα, η απόδοση μετάδοσης είναι αρκετά υψηλή. Ο καθαρός αέρας τροφοδοτείται ήδη θερμαινόμενος και συνεπώς μειώνεται το φορτίο στο σύστημα θέρμανσης. Το κύκλωμα της λειτουργίας μπορεί να εξεταστεί σε έναν ανακτητή φωτογραφιών για το σπίτι.

Συγκεκριμένα, λειτουργούν δύο τύποι μηχανισμών στη διαδικασία.

Κατ 'αρχάς, περνώντας μέσα από ένα θάλαμο μείωσης κεραμικού τύπου, ο αέρας θερμαίνει με μεταφορά έως και 95-97% της διαθέσιμης ενέργειας. Μόλις ο θάλαμος θερμαίνεται σε ένα ορισμένο επίπεδο, ο εναλλάκτης θερμότητας μεταβαίνει στην εργασία έξω από τις μάζες του καθαρού αέρα.

Δεύτερον, οι εισερχόμενοι πίδακες θερμαίνονται στον θάλαμο αναγωγής λόγω συσσωρευμένης θερμότητας. Ζεστάνουν και μπαίνουν στο σπίτι. Και αφού ο ψυκτικός μηχανισμός έχει κρυώσει, το σύστημα μεταβαίνει σε λειτουργία ως κουκούλα.

Πλεονεκτήματα του συστήματος αποκατάστασης είναι:

 • υψηλή απόδοση του εξαερισμού χωρίς την ανάγκη κατασκευής ενός επιπλέον ισχυρού συστήματος εξαερισμού.
 • παρέχοντας ένα άνετο μικροκλίμα.
 • εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση.
 • απομάκρυνση από τις εγκαταστάσεις των ρύπων και απομάκρυνση των οσμών ·
 • η ροή των ρευμάτων καθαρίζεται χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα.
 • δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης.
 • αυτόματη λειτουργία;
 • Χαμηλό κόστος συντήρησης κατά τη λειτουργία.

Κανόνες υπολογισμού των τεχνικών παραμέτρων

Κατά τη διαδικασία προσδιορισμού του εναλλάκτη θερμότητας που είναι καλύτερο για το σπίτι σας, πρέπει να υπολογίσετε σωστά την απαιτούμενη απόδοση και την πιθανή απόδοση.

Ο πρώτος δείκτης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον υγειονομικό κανόνα για τον αερισμό των χώρων. Συνεπώς, με συνεχή παρουσία στο σπίτι των ανθρώπων, ο ελάχιστος ρυθμός πρόσληψης φρέσκου αέρα ανά άτομο είναι 60 m3 ανά ώρα. Για τα βοηθητικά οικόπεδα αυτή η παράμετρος μπορεί να μειωθεί κατά 3 φορές.

Κατά τη διαδικασία υπολογισμού της παραγωγικότητας, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του αέρα, η οποία πρέπει να βρίσκεται στο δωμάτιο, και της επικρατούσας στο δρόμο. Ο δείκτης αυτός πρέπει να πολλαπλασιάζεται με το πρότυπο υγιεινής και τον συντελεστή 0,355.

Αλλά η επίτευξη της απαιτούμενης απόδοσης είναι λίγο πιο περίπλοκη. Είναι απαραίτητο να μετρήσετε τη θερμοκρασία σε τρία σημεία: στο δρόμο, στην έξοδο από το δωμάτιο και στην είσοδο του. Πρώτον, υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ του εισερχόμενου θερμού αέρα και της θερμοκρασίας του δρόμου, και στη συνέχεια - μεταξύ της θερμής εξερχόμενης και της οδού. Για να υπολογίσετε την επιθυμητή παράμετρο, ο πρώτος δείκτης χωρίζεται στη δεύτερη.

Τύποι αδρανών υλικών

Τα είδη των ανακτητών της τροφοδοσίας και της λειτουργίας εξαγωγής μπορούν να έχουν διάφορα σχέδια. Τα μοντέλα διαφέρουν στις τεχνικές τους παραμέτρους. Μεταξύ των δημοφιλών μοντέλων συσκευών μπορούν να αναγνωριστούν οι MMotors-JSC Eko-Freshness 01, SHUFT RHPr, Korf PR40-20, Dantex DV200 HRE.

Lamellar

Ο ανακτητής κατασκευάζεται με τη μορφή μεταλλικών πλακών με υψηλό επίπεδο θερμικής ικανότητας. Συγκροτούνται σε κασέτες τοποθετημένες σε κουτί.

Κατά τη μετακίνηση των ροών αέρα, θερμαίνονται ή ψύχονται, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας. Η συμπύκνωση δεν καθυστερεί, αλλά απομακρύνεται αποτελεσματικά μέσω του συστήματος αποστράγγισης.

Αυτή είναι η πιο παραγωγική τροποποίηση, που χαρακτηρίζεται από ευκολία χρήσης με δημοκρατικές τιμές εξοπλισμού. Ως μειονέκτημα, μπορεί να σημειωθεί παγετός, ο οποίος σχηματίζεται κατά την λειτουργία του ανακτητή το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Ρόταρυ

Η κίνηση τροφοδοσίας και εξαγωγής των αέριων μαζών παρέχεται από τη λειτουργία των πτερυγίων και το σύστημα που συμμετέχει στην ανταλλαγή θερμότητας περιλαμβάνει 1 ή 2 δρομείς. Αυτό το κυλινδρικό κουτί λειτουργεί πολύ απλά.

Μόλις ο αέρας αντληθεί έξω και το κιβώτιο θερμαίνεται στο καθορισμένο επίπεδο, ενεργοποιείται ο μηχανισμός για την άντληση φρέσκων μαζών μέσα στο δωμάτιο.

Τα πλεονεκτήματα της συσκευής είναι πολλά:

 • υψηλή αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα ·
 • απουσία σχηματισμών συμπύκνωσης και πάγου.
 • Η χρήση αλλαγών στην ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων κατά τη ρύθμιση των παραμέτρων ψεκασμού.
 • εξάλειψη της επίδρασης του "ξηρού" αέρα.

Αλλά ταυτόχρονα η συσκευή καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, τα περιστρεφόμενα εξαρτήματα φθείρονται και η εγκατάσταση του συστήματος ανάκτησης μπορεί να απαιτεί τη διάταξη επιπλέον κουκούλας.

Στέγη

Αυτή η τροποποίηση είναι παρόμοια σε κατασκευές με μοντέλα σαν πλάκες, αλλά το μέγεθος είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, η χρήση συνιστάται μόνο σε κτίρια μεγάλης κλίμακας και κτίρια βιομηχανικού τύπου. Δεδομένου ότι ο ανακτητής τοποθετείται στην περιοχή της οροφής, η στάθμη θορύβου κατά τη λειτουργία θα είναι ελάχιστη.

Γλυκολικό

Η συσκευή ανακύκλωσης του αναγεννητικού τύπου είναι ένας συνδυασμός πλάκας και περιστροφικού. Στο έργο του, η σύνθεση νερού-γλυκόλης εμπλέκεται ως ενδιάμεσο ψυκτικό με υψηλές παραμέτρους θερμικής ικανότητας. Αυτή η λειτουργία βελτιώνει την ποιότητα του συστήματος.

Πώς να κάνετε τη συσκευή σας

Για να χτίσετε ένα ανακτητή για το σπίτι με τα δικά σας χέρια μπορεί να γίνει από γαλβανισμένο χάλυβα. Είναι απαραίτητο να ετοιμάσετε 2-4 m2 φύλλα, από τα οποία κόβουμε ορθογώνια 200x300 mm από ένα αγκυροβόχο ή ένα βούλγαρο.

Το μονωτικό υλικό κολλάται κατά μήκος των άκρων των ακατέργαστων τεμαχίων. Στη συνέχεια οι πλάκες τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο. Λόγω του μεγέθους του θερμικού μονωτήρα, αποκτούνται κενά περίπου 4 mm. Οι αρθρώσεις πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με στεγανωτικό.

Για τον καθορισμό, πρέπει να κάνετε μια θήκη που θα κρατά όλα τα πιάτα. Στα τοιχώματα δημιουργούνται οπές για τις φλάντζες για τη στερέωση των αεραγωγών. Οι αρθρώσεις είναι επίσης σφραγισμένες. Μετά την ξήρανση του στεγανωτικού υλικού, η ελασματοποιημένη δομή εισάγεται στο κουτί και οι εξωτερικοί τοίχοι του τελειώνουν με θερμομονωτικό υλικό. Με τη συναρμολόγηση και την εγκατάσταση του ανακτητή, θα διατηρήσετε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στο δωμάτιο.

Ανακτητής αέρα για το σπίτι. Επισκόπηση μοντέλων, τιμές και προτάσεις επιλογής

Το κόστος των ενεργειακών πόρων και το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας προϋποθέτουν σοβαρές απαιτήσεις για εγκαταστάσεις εξαερισμού, θέρμανσης και κλιματιστικά, οι κύριες ποιότητες των οποίων είναι η ανάκτηση και η αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας.

Η επιτυχής διεξαγωγή τέτοιων διαδικασιών θα βοηθήσει τον εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος σε κλειστούς χώρους: για παράδειγμα, recuperator. Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί πολύπλοκα καθήκοντα, η λύση των οποίων εξαρτάται άμεσα από το σχεδιασμό της συσκευής και τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται.

Τι είναι ένας ανακτητής;

Ο ανακτητής είναι μια ειδική συσκευή που δημιουργεί έναν τέτοιο εξαερισμό του χώρου, στον οποίο πραγματοποιείται ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ εισερχόμενων και εξερχόμενων ρευμάτων αέρα. Η εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού βοηθάει στην αποφυγή απώλειας θερμότητας, αποτρέποντας παράλληλα τη στασιμότητα των μάζων του αέρα.

Αρχή λειτουργίας

Η αρχή λειτουργίας και η διάταξη αυτής της συσκευής έχουν ως εξής: σε τετραγωνικό σωλήνα εγκαθίστανται ειδικές πλάκες θερμικής αγωγιμότητας, οι οποίες δεν επιτρέπουν την ανάμειξη δύο ρευμάτων αέρα - ζεστού και κρύου.

Ο αέρας που εξέρχεται από το δωμάτιο μετακινείται κατά μήκος αυτού του σωλήνα κατά μήκος, και εκείνο που εισέρχεται από το δρόμο είναι απέναντι. Είναι καλύτερα να εξηγήσει αυτή τη διαδικασία με ένα παράδειγμα: εάν η θερμοκρασία δωματίου είναι 24 μοίρες, και στο δρόμο ταυτόχρονα -15, στη συνέχεια περνά μέσα από τον εναλλάκτη θερμότητας και την είσοδο στις εγκαταστάσεις εξωτερικό αέρα θερμαίνει μέχρι + 4-6 μοίρες, και για να θερμάνει το κτίριο θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια.

Τεχνικές προδιαγραφές

Οι ανακτητές χωρίζονται σε τύπους, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η απόφαση αγοράς μιας τέτοιας συσκευής γίνεται με βάση την απαιτούμενη χωρητικότητα και το μέγεθος του χώρου που πρέπει να θερμανθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η ίδια η ισχύς εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των εγκατεστημένων πλακών θέρμανσης.

Οι συσκευές ανάκτησης χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Κατανάλωση ισχύος οι συσκευές κυμαίνονται από 1 kW έως 45 mW. Η διαβούλευση με τον διαχειριστή και η φύση του δωματίου όπου προγραμματίζεται η εγκατάσταση της συσκευής θα βοηθήσει στην επιλογή του απαιτούμενου επιπέδου.
 • Ρυθμός ροής: το ελάχιστο - 5-6 κυβικά μέτρα, το μέγιστο φτάνει τα 4.500 κυβικά μέτρα?
 • Δεδομένου ότι η ισχύς εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των πλακών, τότε το μέγεθος πλάκας του εναλλάκτη θερμότητας φθάνει τα 3 τετραγωνικά μέτρα.
 • Η θερμοκρασία μείον, κατά την οποία ο ανακτητής μπορεί να λειτουργήσει με επιτυχία, φτάνει τους -25 βαθμούς, συν - +200, επομένως, είναι δυνατή η χρήση στις περιοχές της Ρωσίας.
 • Ένα άλλο χαρακτηριστικό Είναι η διάμετρος της σύνδεσης, η οποία κυμαίνεται από DN26 έως DN250;
 • Ο ανακτητής λειτουργεί σε επίπεδο πίεσης 300 bar.

Οφέλη από τη χρήση

Η χρήση του ανακτητή φέρνει πολλά θετικά σημεία, για παράδειγμα:

 • την επίτευξη οικονομικής κατανάλωσης θερμικής ενέργειας, τον αερισμό των χώρων ως πρόσθετο πλεονέκτημα και ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των δυσάρεστων οσμών.
 • συνεχής ενημέρωση των αέριων μαζών στο δωμάτιο χωρίς μείωση της θερμοκρασίας, εξαλείφοντας την υπερβολική υγρασία.
 • εκκαθάριση του χώρου της σκόνης ·
 • χαμηλό κόστος τεχνικής υποστήριξης του εξοπλισμού.
 • ευκολία εγκατάστασης.
 • διάρκεια ζωής μέχρι 20 χρόνια.

Η τέλεια λύση για το σπίτι

Ο οικιακός ανακτητής είναι μια χρήσιμη αγορά που θα παρέχει στο σπίτι φρέσκο ​​(αλλά όχι παγωμένο) αέρα το χειμώνα και δεν θα του επιτρέψει να διεισδύσει στη σκόνη και το θόρυβο το καλοκαίρι.

Η εγκατάσταση δύο ωρών και η προστασία από την υπερβολική υγρασία που σχηματίζει μούχλα και μύκητες είναι ευχάριστες λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη συσκευή σας μόνοι σας, αν δεν μπορείτε να το κάνετε - οι υπάλληλοι του καταστήματος θα παραδώσουν και θα εγκαταστήσουν τη συσκευή με επιπλέον χρέωση.

Περιηγηθείτε δημοφιλή μοντέλα

Το 2016, στα καταστήματα ειδικού εξοπλισμού ή στις εγχώριες αγορές, παρουσιάζεται μια σειρά από ανακτητές, φτάνοντας σε χιλιάδες μοντέλα. Όπως μεταξύ άλλων προϊόντων, μεταξύ αυτών υπάρχουν δείγματα που κατέχουν ηγετική θέση.

PRANA (PRANA)

Οι συσκευές ανάκτησης Prana τοποθετούνται από τον κατασκευαστή ως συσκευές των οποίων το κύριο πλεονέκτημα είναι η διατήρηση των ενεργειακών ιδιοτήτων των αέριων μαζών. Σε αυτή τη συσκευή δεν υπάρχει φίλτρο, το οποίο αποκλείει την απιονισμό του αέρα και τη βιολογική μόλυνση. Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχει φίλτρο, τότε δεν χρειάζεται να το αντικαταστήσετε.

Η τοποθέτηση της συσκευής χωρίς να καταστραφεί το εσωτερικό και το εξωτερικό φινίρισμα, η τεχνική υποστήριξη, το επίπεδο θορύβου μέχρι 37 dB το απόγευμα και τα 25 dB στη νυχτερινή λειτουργία απέχουν πολύ από τον τελικό κατάλογο των πλεονεκτημάτων των ανακτητών αυτού του εμπορικού σήματος. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 5-35 kW ανά ώρα.

Η τιμή της συσκευής είναι από 23 χιλιάδες ρούβλια και άνω.

Fresh Aero

Η συσκευή Fresh Aero είναι ένας εξαερισμός εξοικονόμησης ενέργειας που δίνει ελάχιστη απώλεια θερμότητας το χειμώνα και παίζει ρόλο κλιματιστικού το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με άλλες συσκευές, η επιτρεπόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι -15 μοίρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο εισερχόμενος αέρας μπορεί να θερμανθεί περαιτέρω.

Το επίπεδο θορύβου στην ενεργή εργασία είναι 40 dB, σε ηρεμία - 26 dB. Ο κατασκευαστής εγγυάται 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Το κόστος της συσκευής είναι περίπου 12 χιλιάδες ρούβλια.

Bayernlufter

Συσκευές αυτού του σήματος συλλέγονται στη Γερμανία, η οποία είναι διάσημη για την αξιοπιστία των οικιακών συσκευών. Η απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας φτάνει το 90%, ενώ η συσκευή λειτουργεί χωρίς πρόσθετη θέρμανση, γεγονός που εξοικονομεί χρόνο για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε αντίθεση με άλλα γνωστά μοντέλα, αυτός ο ανακτητής παρέχει αυτόματη προστασία από την κατάψυξη του εναλλάκτη θερμότητας σε συνθήκες έντονου ρωσικού χειμώνα. Ο ηλεκτρονικός προγραμματισμός της συσκευής σάς επιτρέπει να διαμορφώσετε διάφορους τρόπους λειτουργίας. Το χαρακτηριστικό θορύβου είναι 22 dB και η κατανάλωση ισχύος είναι 6 kW ανά ώρα.

Η γερμανική συσκευή κοστίζει μέσα σε 30 χιλιάδες ρούβλια.

O.ERRE

Η ιταλική μάρκα O.Erre αντιπροσωπεύεται από τρεις ανακτητές, εκ των οποίων μόνο ένα είναι προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες της Ρωσίας λόγω του ενσωματωμένου θερμαντήρα αέρα - Tempero 100 PH. Εξαιτίας αυτού, η υπερβολική υγρασία δεν συμπυκνώνεται σε αυτή τη συσκευή.

Το πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι η συμπαγής και αισθητική του εμφάνιση, το επίπεδο θορύβου - 34 dB.

Η τιμή της συσκευής είναι παρόμοια με το κόστος του μοντέλου Fresh Aero - περίπου 12 χιλιάδες ρούβλια.

MMOTORS

Ένα αξιόπιστο σύστημα εξοπλισμένο με ένα θερμαντήρα αέρα και τον καθαρισμό της εισερχόμενης ροής αέρα, η οποία περιλαμβάνει δύο στάδια φιλτραρίσματος. Η λειτουργία ιονισμού αέρα επιτρέπει ακόμη και την απολύμανση.

Ο χάρακας παρουσιάζεται από δύο μοντέλα, με ανταγωνιστική τιμή και ποιότητα, εγγυημένη από τον Βούλγαρο κατασκευαστή. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτού του σήματος είναι ότι η συσκευή είναι εύκολα τοποθετημένη σε έναν τυποποιημένο τοίχο. Η τιμή δεν είναι κατώτερη από τη γερμανική Bayernluft και είναι περίπου 30 χιλιάδες ρούβλια.

BRINK

Συσκευές αυτής της μάρκας ολλανδικής προέλευσης - συσκευές ανάκτησης με επίπεδο θορύβου μέχρι 24 dB. Λειτουργούν χωρίς πρόσθετη ηλεκτρική θέρμανση: ο εισερχόμενος αέρας αναμιγνύεται με τον εσωτερικό αέρα, καθαρίζεται με ενσωματωμένα φίλτρα και εισέρχεται στο δωμάτιο.

Η ελάχιστη εξωτερική θερμοκρασία του αέρα για κανονική λειτουργία της συσκευής δεν είναι μικρότερη από +5 μοίρες.

Συμπέρασμα: για το ρωσικό χειμώνα, η συσκευή, δυστυχώς, δεν είναι κατάλληλη.

Η τιμή είναι από 35 χιλιάδες ρούβλια και άνω.

Πού να αγοράσετε και πόσο είναι αυτό

Υπάρχουν πολλοί προμηθευτές ανακτητών: τα καταστήματα οικιακών συσκευών λαμβάνουν παραγγελίες για συσκευές οικιακής και βιομηχανικής χρήσης. Επιπλέον, πολλές πωλήσεις πραγματοποιούνται από ηλεκτρονικά καταστήματα, όπου, όπως και στα "πραγματικά" σημεία πώλησης, η εγγύηση του κατασκευαστή επεκτείνεται στα προτεινόμενα μοντέλα.

Το κόστος μιας εγκατάστασης είναι από 16 χιλιάδες ρούβλια και υψηλότερο, ανάλογα με το εμπορικό σήμα, το μοντέλο και τη δύναμη της συσκευής, την παρουσία πρόσθετων λειτουργιών.

Το δίκτυο διαθέτει τουλάχιστον πέντε κύριες κλάσεις για τους αυτοκατασκευασμένους ανακτητές.

Η χρήση των οργάνων στη Ρωσία έχει δοκιμαστεί από καιρό, έχουν αναπτυχθεί συσκευές που έχουν σχεδιαστεί προσαρμοσμένες ακόμη και σε σοβαρούς ρωσικούς χειμώνες, γεγονός που δίνει μια πρόσθετη ώθηση στην απόκτηση αυτού του εξοπλισμού. Εύκολη εγκατάσταση και εγγύηση κατά την εγκατάσταση και τη χρήση είναι ένα άλλο σοβαρό επιχείρημα "για". Επιτυχείς αγορές και καθαρός αέρας!