Ανακαινιστής για διαμέρισμα

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ανακτητής αέρα για το διαμέρισμα - ένα προαιρετικό στοιχείο, χωρίς το οποίο είναι αρκετά δυνατό να το κάνουμε. Πώς μπορεί να τροφοδοτήσει και να εξαντλήσει τον εξαερισμό μειώνοντας το κόστος θέρμανσης εάν ολόκληρο το σπίτι είναι συνδεδεμένο σε ένα κεντρικό δίκτυο; Στην πραγματικότητα, το κόστος δεν θα μειωθεί, αλλά θα είναι δυνατή η διατήρηση της θερμότητας. Επιπλέον, ο ανακτητής εκτελεί μια σειρά άλλων εξίσου σημαντικών εργασιών. Τι - διαβάστε στο άρθρο μας.

Γιατί τα διαμερίσματα χρειάζονται έναν ανακτητή

Δομικά, ο ανακτητής αέρα είναι ένα είδος εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής, το οποίο εκτελεί την επαναθέρμανση του εισερχόμενου αέρα σε θερμοκρασία δωματίου. Λόγω αυτής της ιδιότητας είναι δυνατόν να εξοικονομήσετε τη θέρμανση το χειμώνα έως και 80% - η θερμότητα αφήνει το δωμάτιο εν μέρει και επιστρέφει με μια νέα μερίδα των ροών του αέρα. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην περίπτωση ιδιωτικών νοικοκυριών και διαμερισμάτων με αυτόνομη θέρμανση.

Αρχή λειτουργίας (σχέδιο)

Σε πολυκατοικίες με κεντρική παροχή θερμότητας δεν μπορεί να εξοικονομήσει - κάθε διαμέρισμα υπολογίζεται από το μετρητή. Ταυτόχρονα, τα νοικοκυριά φοβούνται να ανοίξουν ξανά το παράθυρο για εξαερισμό, έτσι ώστε η θερμότητα να μην εξαφανιστεί. Ως αποτέλεσμα, μέχρι το τέλος της ημέρας ο αέρας γυρίζει βαρύ, γεμάτος, το δωμάτιο είναι βουλωμένο, το άτομο δεν έχει αρκετό ύπνο, δεν ξεκουράζει πραγματικά. Λύστε το πρόβλημα του μικροκλίματος που θα ανακτήσει ή blaser.

Η κύρια λειτουργία είναι ο αερισμός. Από το δωμάτιο έρχεται το διοξείδιο του άνθρακα, δυσάρεστες οσμές, και πίσω παίρνει καθαρό, καθαρό αέρα, αλλά όχι παγωμένο, όπως από το παράθυρο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 90% των διαμερισμάτων έχουν μεταλλικά πλαστικά παράθυρα, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε τη σωστή εναλλαγή αέρα. Συνήθως οι ανακουφιστές εγκαθίστανται είτε στην κρεβατοκάμαρα είτε στο δωμάτιο όπου συγκεντρώνονται συνήθως οι ενοικιαστές (κουζίνα, αίθουσα).

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του αερισμού και άλλων τύπων τεχνολογίας του κλίματος είναι ότι δύο ρεύματα αέρα εκτοξεύονται - δωμάτιο και δρόμο - χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Οι μάζες των δρόμων περνούν μέσα από το φίλτρο, εναλλάκτη θερμότητας, θερμαίνονται μέχρι τη θερμοκρασία δωματίου και εισέρχονται στο δωμάτιο. Τα ρεύματα αποβλήτων, αντίθετα, εξάγονται, ενώ ταυτόχρονα θερμαίνονται ο εναλλάκτης θερμότητας.

Λόγω αυτής της κυκλοφορίας στο standard διαμέρισμα δύο δωματίων ο αέρας ανανεώνεται πλήρως σε μόλις 2 ώρες.

Το breezer, καθώς και ο ανακτητής, έχουν σχεδιαστεί για τον αερισμό των δωματίων, αλλά ο ηλεκτρικός θερμαντήρας "απαντά" για τον ζεστό αέρα. Θερμαίνει τις μάζες του αέρα στην επιλεγμένη θερμοκρασία, ανεξάρτητα από το τι βρίσκεται στο δρόμο. Θερμοκρασία λειτουργίας από 0 έως + 40 ° С. Λόγω της απουσίας συμπύκνωσης, το εξωτερικό περίβλημα δεν γίνεται παγωτό και η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει όλο το χειμώνα.

Τι είδους είναι κατάλληλο για ένα διαμέρισμα

Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι συσκευών, ανάλογα με τη δομή του εναλλάκτη θερμότητας.

Περιστροφικός τύπος

Ο εναλλάκτης θερμότητας παρουσιάζεται υπό τη μορφή ρότορα κυλινδρικού σχήματος, του οποίου η κοιλότητα είναι γεμάτη με λεπτό χαλύβδινο έλασμα σύμφωνα με την αρχή της αξονικής κατεύθυνσης. Η κίνηση του δρομέα εξασφαλίζεται από τις ροές του αέρα και η θέρμανση οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας.

Επιπλέον ένα τέτοιο σύστημα στην ενεργειακή ανεξαρτησία - βιομηχανικές εγκαταστάσεις μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Είναι βολικό να το χρησιμοποιήσετε σε καιρικές συνθήκες. Αλλά για ένα διαμέρισμα μια τέτοια εγκατάσταση θα ήταν υπερβολικά δυσκίνητη.

Τύπος πλάκας

Οι εναλλάκτες θερμότητας αυτού του τύπου παρουσιάζονται με τη μορφή κασετών, γεμισμένων με πλάκες συγκεκριμένου υλικού, μέσω των οποίων κυκλοφορεί ο αέρας. Η θέρμανση και η κυκλοφορία είναι πανομοιότυπες με την περιστροφική, αλλά λόγω ειδικού σχεδιασμού είναι πιο αργή, αλλά η θερμοκρασία θέρμανσης είναι υψηλότερη.

Για τους εναλλάκτες θερμότητας πλάκας, το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι πλάκες στην κασέτα είναι σημαντικό:

 • αλουμίνιο ή γαλβανισμένο ατσάλι - είναι η επιλογή του προϋπολογισμού απ 'όλα, αλλά σταματά ήδη στους -5 ° C έξω, θα πρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο με απόψυξη ή φυσάει?
 • πλαστικό - η πιο αποτελεσματική επιλογή, η λειτουργία της οποίας συνεχίζεται έως -15 °, αλλά είναι 30-50% ακριβότερη.
 • κυτταρίνη - δίνουν υψηλή απόδοση (πάνω από 80%), αλλά έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής.

Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν υδραυλικοί (υγροί) ανακτητές, η αρχή των οποίων είναι πανομοιότυπη με το σύστημα θέρμανσης νερού και το σημείο διέλευσης. Και οι δύο βασίζονται σε δύο βασικούς τύπους, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο σε εγκαταστάσεις ειδικού σκοπού - γυμναστήρια, βιομηχανικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις, αποθήκες κλπ.

"FOR" και "AGAINST"

Μελετώντας τις απαντήσεις των πραγματικών ανθρώπων, αποκτάται μια μάλλον θετική εικόνα. 9 από τα 10 συστήνουν την εγκατάσταση ενός αποκαταστήρα στο διαμέρισμα, το κύριο πράγμα είναι να καθορίσει σωστά τη δύναμη της συσκευής και του μοντέλου. Ο καθαρός αέρας, η έλλειψη κίνησης ψυχρών μαζών, η απόρριψη δυσάρεστων οσμών - όλα αυτά είναι απλώς ένας μικρός κατάλογος λειτουργικών δυνατοτήτων.

Εκτός αυτού, τα προφανή πλεονεκτήματα μπορούν να ονομαστούν:

 • εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας - οι ισχυρές εγκαταστάσεις διαμερισμάτων καταναλώνουν κατ 'ανώτατο όριο 35 Watt ανά ώρα.
 • ένα υγιές μικροκλίμα - δεν χρειάζεται να ανοίξετε το παράθυρο το χειμώνα για αερισμό ή βαφή, έτσι ώστε το δωμάτιο να είχε πάντα καθαρό αέρα.
 • τρόπος εξαερισμού ακόμη και αν δεν υπάρχει ισχύς - σε περίπτωση ανέμου η συσκευή θα λειτουργήσει ακόμη και αν αποσυνδεθεί από το δίκτυο.
 • δεν υπάρχει κρύο ρεύμα ακόμη και σε ένα μέτρο από τον ανακτητή - η ελάχιστη θερμοκρασία εισερχόμενων ρευμάτων είναι + 16 ° C, με την προϋπόθεση ότι το παράθυρο είναι -10 ° C.
 • ξήρανση του αέρα σε χώρους με υγρασία.
 • υψηλός βαθμός καθαρισμού του αέρα του δρόμου από τη σκόνη, το νέφος, τα μικρά απορρίμματα.
 • πολύ απλή εγκατάσταση.

Εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα:

 1. Τα συμπυκνώματα σχηματίζονται στο εξωτερικό περίβλημα - και παρόλο που η αποστράγγιση γίνεται για αποστράγγιση, οι αγωγοί του περιβλήματος και του εξαερισμού είναι παγωμένος στη μείξη της θερμοκρασίας.

Εάν παρέχεται οριστεί περατό εναλλάκτη ή θέρμανση (φυσώντας) κατάψυξη δεν απειλείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες - ορισμένα μοντέλα και διατηρήθηκε -15 ° C.

 1. Η ανάγκη τακτικής αντικατάστασης των φίλτρων - εξαρτάται επίσης από το μοντέλο. Για παράδειγμα, οι ανακτητές της Prana δεν έχουν καθόλου φίλτρα στο σύνολο τους και ο καθαρισμός λαμβάνει χώρα λόγω της κίνησης σε πλάκες χαλκού.
 2. Ανεπαρκής ισχύς των οικιακών εγκαταστάσεων για μεγάλους χώρους - ο εξοπλισμός επιλέγεται με βάση την περιοχή του δωματίου και τις παραμέτρους της θερμοκρασίας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μια εγκατάσταση δεν θα είναι αρκετή.
 3. Σχετικά υψηλό επίπεδο θορύβου, αλλά αυτό είναι πιο χαρακτηριστικό για τις περιστροφικές εγκαταστάσεις. Η πηγή θορύβου είναι ανεμιστήρας. Ορισμένοι κατασκευαστές ολοκληρώνουν συσκευές με συστήματα μείωσης θορύβου.
 4. Τιμή - φθηνές αποκαταστάσεις πιάτων μπορούν να αγοραστούν για 15.000 ρούβλια. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος εγκατάστασης. Ακριβά ή όχι, η έννοια του υποκειμενικού.

VIDEO: Αποκεντρωμένος αερισμός με σύστημα ανάκτησης θερμότητας

Βαθμολογία των καλύτερων αποταμιευτών για ένα διαμέρισμα

Μεταξύ ολόκληρης της σειράς μοντέλων στην εγχώρια αγορά, διακρίνουμε πολλά:

Marley Menv 180 Plus

Ανανεώνει πλήρως τον αέρα μέσα στο δωμάτιο για 90 λεπτά. Ισχύς 11 W, εναλλαγή αέρα 60 m3 / h. Το κιτ περιλαμβάνει φίλτρα για χοντρό και λεπτό καθάρισμα, μονωμένο περίβλημα, επιτρέποντας τη λειτουργία σε θερμοκρασίες έως -20 ° C. Από τα δευτερόλεπτα οι χρήστες σημειώνουν το θόρυβο, σε σχέση με το οποίο είναι ανεπιθύμητο να εγκατασταθεί σε ένα υπνοδωμάτιο ή ένα παιδικό δωμάτιο, και ένα υψηλό κόστος.

Prana 150

Ο ανεμιστήρας διαμερίσματος της ρωσικής παραγωγικής ικανότητας 32 W / h και η υψηλότερη απόδοση 91%. Οι δείκτες ανταλλαγής αέρα είναι 115 m3 / h, εξάτμιση - 105 m3 / h, σε λειτουργία νύχτας 25 m3 / h. Οι χρήστες παραπονιούνται ότι η ανάκτηση είναι ανεπαρκής, ο αέρας δεν έχει χρόνο να ζεσταθεί ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όσο αφορά τον αερισμό, όλοι εδώ βάζουν τα μέγιστα σημάδια.

Electrolux EPVS-200

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με πλάκες εναλλαγής θερμότητας, που ξεπερνούν τα 200 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Προορίζεται για οικιστικά κτίρια, γραφεία, μικρούς βιομηχανικούς χώρους. Καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα από τη σκόνη και όλους τους ρύπους, το στεγνώνει και το ιονίζει.

Ισχύς 70 watt. Τα φίλτρα διήθησης της κλάσης F5 (EU5) εγκαθίστανται στην εισροή και την εξάτμιση. Σύστημα αυτό-διάγνωσης.

VIDEO: Ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για τον αερισμό δωματίων με κλειστά παράθυρα

Ανακαινιστής για διαμέρισμα

Τι είναι καλύτερο, ένα σύγχρονο recuperator ή συμβατικό εξαερισμό εξαερισμού; Αναμφισβήτητα, τα συστήματα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας έχουν ένα σημαντικό, αναμφισβήτητο πλεονέκτημα - εξοικονομώντας θερμότητα και, συνεπώς, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά παρά αυτό, φαίνεται, ο κύριος παράγοντας δεν είναι να ρίξει αμέσως τα πάντα και βιασύνη για να αγοράσει ένα recuperator για το διαμέρισμά σας. Ας δούμε λεπτομερώς τα υπέρ και τα κατά αυτής της λύσης. Αρχικά, σκεφτείτε τα οφέλη που φαίνεται να υπόσχονται έναν ανακτητή.

Πλεονεκτήματα του ανακτητή.

Τι είναι καλό για έναν ανακτητή χαρτιού

Για αυτόν τον τύπο των εναλλακτών θερμότητας είναι δυνατόν τήξη λειτουργία το χειμώνα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα πέφτει κάτω από -10 ° C. Αυτό το φαινόμενο είναι γεμάτη με συνέπειες, όπως τον εναλλάκτη θερμότητας πηνίου διάκενο, μόλις το πολύ κασέτα χαρτιού, η οποία αναφέρθηκε παραπάνω. Με σκοπό την προστασία έναντι τέτοιων ανεπιθύμητων συνεπειών σε αυτό το είδος της recuperator πρέπει να εγκατασταθεί ηλεκτρικό προθερμαντήρα αέρα να προθερμαίνεται εξωτερικού αέρα σε μία θερμοκρασία των -10 ° C. ισχύς Θερμαντήρας επιλέγεται σύμφωνα με τον τύπο με βάση την ελάχιστη θερμοκρασία χειμώνα στην περιοχή σας και τη μέγιστη ροή αέρα του εναλλάκτη θερμότητας σας. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε πολύπλοκους υπολογισμούς, να δώσει ένα πρακτικό παράδειγμα, θέρμανση στους 100 m 3 / h αέρος για την περιοχή της Μόσχας, απαιτούν θερμαντήρα 500 watts. Σίγουρα δεν αγοράζει αερισμού με ανάκτηση με μία ροή αέρα των 100 m3 / h, τυπικά το ποσοστό αυτό ξεκινά από 200-300 m 3 / h, και έτσι ο θερμαντήρας ισχύς αυξάνεται και 1,5 kW / h και άνω, με όλα τα συνεπακόλουθα εξ ου και οι συνέπειες.

Ο προθερμαντήρας όχι μόνο αυξάνει το αρχικό κόστος του εξοπλισμού, αλλά και αυξάνει τα περαιτέρω λειτουργικά έξοδα για τον εξαερισμό.

Εγκατάσταση του θερμαντήρα, όχι πάντα, αλλά, κατά κανόνα, απαιτεί την αγορά πρόσθετου αυτοματισμού, το οποίο θα το διαχειριστεί και το οποίο, κατά κανόνα, δεν περιλαμβάνεται στο σύστημα παροχής και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δημιουργήσει στον προθερμαντήρα και έτσι οι ίδιοι obezapasivaem από τα προβλήματα της κατάψυξης, τότε χρειαζόμαστε άλλο ένα λεγόμενο μετα-θερμαντήρα, οφείλεται στο γεγονός ότι ο εναλλάκτης θερμότητας ποτέ θερμαίνουν τον αέρα με κασέτα ανταλλαγής θερμότητας του της -10 ° C έως +20 ° C, και ορισμένοι χρήστες μπορεί να είναι αρκετό ότι τα πλέγματα του δωματίου θα φυσήξει θερμοκρασία του αέρα είναι μόνο + 16 ° C, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτός ο αέρας θα είναι δροσερό για να το θέσω ήπια, και για θέρμανση και πρέπει να καταχωρήσετε μια θερμάστρα που θα Θέρμανση amb αέρα σε μια άνετη θερμοκρασία μετά την προθερμαντήρα. Αυτό το γεγονός οδηγεί σε αύξηση του κόστους ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού εν γένει και φυσικά επίσης αυξάνει το λειτουργικό κόστος. Ορισμένοι ανακτητές, όπως το Dantex, είναι ήδη εξοπλισμένοι με σύστημα μετά τη θέρμανση, το οποίο ελέγχεται από το τυπικό τηλεχειριστήριο. Αλλά απαιτούν επίσης την εγκατάσταση ενός προθερμαντήρα με το σύστημα αυτοματισμού. Εδώ, για παράδειγμα, ιαπωνική εταιρεία Daikin ανακτητών, δεν έχει κανένα θερμάστρες, αν και θεωρούνται από τις καλύτερες στην αγορά του εξοπλισμού HVAC. Προφανώς επειδή στην Ιαπωνία είναι ζεστό και δεν υπάρχουν τέτοιοι παγετοί όπως έχουμε στη Ρωσία.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι ανακτητών:

- πλάκα-όπως με μεταλλικές πλάκες

Αυτοί οι τύποι αποταμιευτών στο πρώτο περίπτερο είναι 3-10 φορές πιο ακριβοί από τους χαρτιού, και στη δεύτερη, επίσης, απαιτούν θέρμανση αέρα, αλλά για λίγο αργότερα. Θα συνεχίσουμε να μελετάμε τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα των συσκευών ανάκτησης πλάκας σε χαρτί (κυτταρίνη).

2. Ο απορροφητήρας χαρτιού διατηρεί την υγρασία στο διαμέρισμά σας

Όπως είναι γνωστό, ένα από τα προβλήματα του μικροκλίματος σε ένα κτίριο κατοικιών το χειμώνα είναι η έλλειψη υγρασίας αέρα. Ή μάλλον, η πλήρης απουσία του, ας πούμε, η πολύ χαμηλή του αξία στον αέρα που αναπνέουμε. Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα πρόβλημα με την ευημερία των κατοίκων του διαμερίσματος το χειμώνα, επειδή είναι το χειμώνα η υγρασία στο διαμέρισμα τείνει στο μηδέν. Ο ξηρός αέρας προκαλεί ξήρανση των βλεννογόνων της μύτης και του λαιμού, γεγονός που οδηγεί σε ορισμένες ανεπιθύμητες συνέπειες. Στον άνθρωπο, η αμυντική αντίδραση του σώματος σε ιούς και βακτήρια που διεισδύουν εύκολα στο σώμα μας μέσω των αναπνευστικών οργάνων, προκαλώντας διάφορες ιογενείς ασθένειες, μειώνεται. Επίσης, εξαιτίας της ξηρότητας στον αέρα στο διαμέρισμά σας, πολλά μικρά σωματίδια ελαφριάς σκόνης, ζελατίνας και άλλα συσσωρεύονται, πράγμα που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας. Επικίνδυνος ξηρός αέρας και για ασθενείς με βρογχικό άσθμα και βρογχίτιδα.

Υπάρχουν ακόμα μερικά δευτερόλεπτα ξηρού αέρα για ένα άτομο, αλλά για μας το κύριο πράγμα είναι ότι όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν εγκαθιστώντας ένα σύστημα εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής με έναν πλάκα εναλλάκτη θερμότητας βασισμένο στην κυτταρίνη. Με τη λειτουργία ενός τέτοιου ανακουφιστή, υγρασία από τον αέρα του δωματίου στέκεται φρέσκο ​​αέρα από το δρόμο και ως αποτέλεσμα, ο αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο όχι μόνο φρέσκο, αλλά και κορεσμένο με την υγρασία. Φαίνεται ότι αυτό είναι ένα άλλο αναμφισβήτητο πλεονέκτημα ενός ανακτητή χαρτιού και τώρα είναι ακριβώς απαραίτητο να το πάρουμε ακριβώς, αλλά ας μην βιαστούμε.

Το γεγονός είναι ότι η χειμερινή περίοδος, όπως έχουμε ήδη παρατηρήσει, η υγρασία του αέρα τείνει στο 0% σε όλους τους χώρους διαβίωσης. Φυσικά είναι ωραίο όταν τουλάχιστον ένα από αυτά τα 0 αποθηκεύεται στο διαμέρισμα και δεν εκτοξεύεται με αέρα εξαγωγής στο δρόμο, όπως συμβαίνει με τον συμβατικό ανεμιστήρα εξαγωγής και εξαγωγής. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι για να επιτευχθεί η βέλτιστη υγρασία στην αίθουσα πρέπει είτε να χρησιμοποιήσετε οικιακούς υγραντήρες είτε να εγκαταστήσετε έναν υγραντήρα καναλιών στο σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ως εκ τούτου, η ερώτηση: γιατί να αποθηκεύσετε την υγρασία με έναν ανακτητή αν σε κάθε περίπτωση πρέπει να βάλετε ένα κανάλι ύγρανσης; Ναι, βεβαίως, με τη βοήθεια ενός επισκευαστή χαρτιού, μπορούμε να αποθηκεύσουμε 100 γραμμάρια νερού ανά ώρα με κόστος 1.000 λίτρων για 40 ρούβλια, αλλά δυστυχώς όπως λέει και η παροιμία, το παιχνίδι δεν αξίζει το κερί.

Εξαερισμός σε διαμέρισμα με τη βοήθεια των ανακουφιστών

Ένα άλλο γεγονός υπέρ του συμβατικού αερισμού εξαερισμού είναι ότι πολύ συχνά ξέχαμε ότι στο διαμέρισμά μας υπάρχουν φυσικοί αεραγωγοί εξαερισμού που βρίσκονται στην κουζίνα, στο μπάνιο και στην τουαλέτα. Μέσα από αυτά τα κανάλια, ο αέρας πρέπει απαραιτήτως να αφαιρεθεί από αυτές τις εγκαταστάσεις και εάν στην περίπτωση του συμβατικού εξαερισμού αυτά τα κανάλια χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση του αέρα από το διαμέρισμα, το σύστημα εξαερισμού με έναν ανακτητή δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης με ανάκτηση αέρα είναι ισορροπημένο, δηλαδή, πόσο αέρα εισέρχεται, όσο περισσότερο αέρα εκβάλλει στο δρόμο.

Ως αποτέλεσμα, αφού εγκαταστήσαμε το σύστημα με ανάκτηση αέρα, πετάμε το κατοικημένο τμήμα του διαμερίσματος και αυτό που θα έχουμε στο υπόλοιπο του διαμερίσματος ξεχνούμε.

Το σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση δεν προβλέπει την εισαγωγή αέρα από την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα.

(Ορισμένες εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με πρόσθετο σωλήνα διακλάδωσης για την εισαγωγή αέρα από την κουζίνα, αλλά δεν παρέχεται επίσης ο φράκτης από το λουτρό και την τουαλέτα και στις εγκαταστάσεις αυτές)

Ως αποτέλεσμα, παίρνουμε ότι τα δωμάτια αερίζονται, και στο υπόλοιπο του διαμερίσματος, δεν είναι σαφές τι. Οι μυρωδιές από την τουαλέτα μπορούν να περιπλανηθούν στο μπάνιο και στην κουζίνα και αντίστροφα, η μυρωδιά από την κουζίνα θα περιπλανηθεί γύρω από το διαμέρισμα που κινείται προς το μπάνιο και την τουαλέτα. Έχοντας εγκαταστήσει έναν αποταμιευτή, παίρνουμε ότι πόσα αέρα εισάγουμε στα δωμάτια, τον ίδιο αέρα και τα αφήνει στο δρόμο και προσεγγίζουμε αργά το κύριο ερώτημα:
Πού μπορώ να πάρω αέρα για φυσικό εξαερισμό από την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα;

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι να ανοίξει τα παράθυρα. Αλλά γιατί να ασχοληθείτε με έναν κήπο με τόσο απλό σύστημα αερισμού και ένα δίκτυο αεραγωγών, αν τελικά θα πρέπει να ανοίξετε τα παράθυρα; Υπάρχει μια διέξοδος από αυτή την κατάσταση, αλλά δεν είναι μοναδική.

Η πρώτη επιλογή είναι η χρήση του αποκαλούμενου "κούμπωμα" στη λειτουργία λειτουργίας του ανακτητή. Δηλαδή. Το σύστημα εισροής / εξάτμισης μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε η εισροή αέρα να είναι κατά 10-15% μεγαλύτερη από την εξάτμιση. Έτσι, θα έχουμε ένα πλεόνασμα αέρα που θα τροφοδοτηθεί στα δωμάτια και από εκεί θα κινηθεί προς την κουζίνα, το μπάνιο και την τουαλέτα και θα απομακρυνθεί από αυτές τις εγκαταστάσεις μέσω φυσικών καναλιών εξαερισμού. Φαίνεται ότι το πρόβλημα επιλύεται, αλλά όπως πάντα και παντού υπάρχει ένα ΑΛΛΑ.

Τι θα πάρουμε ως αποτέλεσμα, θέτοντας τον ανακουφιστή μας σε κατάσταση ανατροπής;

Γιατί "μερική εξομάλυνση"; Επειδή για ένα κανονικό τέντωμα από το μπάνιο και το μπάνιο είναι απαραίτητο περίπου 75m3 / h αέρα, και από την κουζίνα περίπου 150-180m3 / h. Οπότε το μόνο που χρειάζεστε είναι περίπου 200 m3 / h "επιπλέον αέρα", και αυτό είναι για ένα κανονικό σπίτι recuperator δεν είναι μια μικρή φιγούρα. Εάν το ποσοστό αυτό είναι 15% του συνολικού όγκου του αέρα που αντλείται recuperator, ο συνολικός όγκος του όλου συστήματος θα πρέπει να είναι ίση με περίπου 1300 m3 / h. Συμφωνώ, ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος για ένα τυπικό διαμέρισμα 70-150 m2. Εάν τεθεί recuperator μικρότερο όγκο και να παρέχει την ίδια 200 m3 / h αέρα για το φυσικό σχέδιο, η προκατάληψη στο σύστημα να είναι πολύ περισσότερες θέσεις 15%, και η απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας θα τείνει στο 0 λόγω του γεγονότος ότι η παροχή ψυχρού αέρα γίνεται σημαντικά μεγαλύτερη από καυσαερίων, αέρα τροφοδοσίας θερμαίνεται και πολύ ασθενέστερη οφείλονται είτε μειώνει τη θερμοκρασία στα δωμάτια, το οποίο οδηγεί ec-δεν εκδηλώνει ενόχληση ή πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο σύστημα ένα πρόσθετο ηλεκτρική θερμάστρα για αναθέρμανση του αέρα, η οποία οδηγεί t σε μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και αναιρεί όλες τις εξοικονομήσεις.

Η δεύτερη επιλογή για την απόκτηση υπερβολικού αέρα στο διαμέρισμα, για να το αφαιρέσετε μέσω των φυσικών αεραγωγών, είναι η εγκατάσταση ενός αεραγωγού τύπου 3S. Αυτή η συσκευή και οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί της, όπως το Aeropak SN, εγκατεστημένοι μαζί με τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής, επιτρέπουν την απόκτηση επιπλέον αέρα στο διαμέρισμα και την εξομάλυνση του φυσικού αερισμού. Δεν υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί ανεμιστήρες και περισσότεροι για κάθε ένα από αυτά μπορούν να διαβαστούν στο τμήμα των ανεμιστήρων.

Σε αυτό το άρθρο εξετάσαμε την αρχή της λειτουργίας, τις θετικές και αρνητικές πλευρές των εναλλακτών θερμότητας πλάκας σε βάση κυτταρίνης. Στο επόμενο άρθρο, θα συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πλακών και των περιστροφικών ανακτητήρων.

Επισκόπηση των καλύτερων μοντέλων ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι: υπάρχοντες τύποι και κριτήρια για την επιλογή μιας συσκευής

Ο καθένας θέλει να ζήσει σε ένα άνετο δωμάτιο, όπου όλα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Για να φτιάξετε το διαμέρισμά σας ή το σπίτι σας, πρέπει να καταβάλλετε πολλές προσπάθειες. Πολλά σύγχρονα όργανα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Μία από αυτές τις καινοτομίες είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με έναν ανακτητή για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι.

Χρειάζεστε έναν ανακτητή σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

Η διαφορά μεταξύ αυτού του εξαερισμού και άλλων τύπων είναι ότι υπάρχει θέρμανση αέρα και ανακυκλοφορία θερμότητας. Η θέρμανση πραγματοποιείται από έναν θερμαντήρα αέρα και η θέρμανση του εισερχόμενου αέρα λόγω της απομάκρυνσης από το δωμάτιο παράγει μια ειδική συσκευή - συσκευή ανάκτησης ενέργειας. Η "ανάκτηση" στα Λατινικά σημαίνει "επιστροφή δαπανών".

Με άλλα λόγια, είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας που παίρνει θερμότητα από τη ροή του εξερχόμενου αέρα και τον δίνει στον αέρα τροφοδοσίας. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην εξοικονόμηση θέρμανσης μέχρι 70% και μειώνει την απώλεια θερμότητας των χώρων κατά 5-10 φορές. Στη θερμή περίοδο, ο ανακτητής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντίστροφη διαδικασία - ψύξη της εισερχόμενης ροής αέρα.

Επομένως, αν λάβετε υπόψη όλα αυτά τα γεγονότα, η εγκατάσταση ενός ανακτητή θα συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι. Θετικοί παράγοντες:

 1. Μείωση των θερμικών απωλειών.
 2. Εξοικονόμηση ενέργειας.
 3. Διατηρήστε την καθαριότητα.
 4. Διατήρηση αντικειμένων υλικού.

Τι είδους συσκευή πρέπει να προτιμώ;

Οι εγκαταστάσεις με τον ανακτητή δεν είναι ακόμη πολύ συνηθισμένες. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα και διαφέρουν ελαφρά μεταξύ τους. Υπάρχει μια ευκαιρία να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων τύπων ανακτητών και να κάνετε την επιλογή σας.

Ρόταρυ

Διαθέτει ειδικό τύμπανο από αλουμινόχαρτο. Αυτός ο τύπος ανάκτησης είναι κατάλληλος για περιοχές με κρύο κλίμα. Μεταφέρει τη θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής στην εισερχόμενη μεταφραστική κίνηση.

 • Παίρνει θερμότητα στον εισερχόμενο αέρα.
 • Η ροή του αέρα ουσιαστικά δεν αναμειγνύεται (0,1%).
 • Η αποτελεσματικότητα είναι 92%.
 • Ο εισερχόμενος αέρας είναι ζεστός και ελαφρώς υγρός.

Το μειονέκτημα του περιστροφικού ανακτητή είναι ότι οι μυρωδιές και η βρωμιά από τον αέρα εξαγωγής μπορούν να μετακινηθούν στον αέρα τροφοδοσίας, καθώς ο περιστρεφόμενος ρότορας λειτουργεί σε ένα ανοικτό σύστημα. Με τη σωστή διάταξη των ανεμιστήρων, αυτό μπορεί να αποφευχθεί σε κάποιο βαθμό.

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι

 • Η εισερχόμενη θερμότητα μπορεί να ρυθμιστεί με την ταχύτητα του δρομέα,
 • χαμηλό κίνδυνο παγετού,
 • υψηλή λειτουργική απόδοση - 75-85%,
 • επιστρέφει μια μεγάλη ποσότητα υγρασίας, η οποία στη συνέχεια εξατμίζεται.

Lamellar

Οι πλάκες αυτού του τύπου των συσκευών ανάκτησης είναι κατασκευασμένες από φύλλο αλουμινίου, από διάφορα κράματα, από πολυμερή πλαστική ή υγροσκοπική κυτταρίνη. Μεταξύ τους περνάει αέρα με διαφορετικές θερμοκρασίες (εισερχόμενες και εξερχόμενες) υπό γωνία 90 °. Ο αέρας που αφαιρείται περνάει μέσα από τις πλάκες και θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα. Αυτός ο τύπος ανάκτησης χρησιμοποιείται συχνότερα σε κτίρια κατοικιών. Σχεδιασμένο για περιοχές με ήπια κλίματα.

 • συμπύκνωση και παγετό σε χαμηλή θερμοκρασία,
 • απαιτείται σύστημα θέρμανσης,
 • Κατά τη διάρκεια της θέρμανσης, η απόδοση της εγκατάστασης είναι μηδενική, η απόδοση πέφτει.
 • φθηνή και εύκολη στη συναρμολόγηση (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας),
 • ευκολία συντήρησης και αντοχή,
 • μικρό μέγεθος,
 • υψηλή απόδοση - 50-90%.

Επανακυκλοφορία του νερού

Χρησιμοποιείται στον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Αυτός ο τύπος ανάκτησης βασίζεται στη χρήση νερού ή αντιψυκτικού. Με τη βοήθειά τους, η ενέργεια θερμότητας μεταφέρεται από τον εναλλάκτη θερμότητας της εξάτμισης στον αέρα τροφοδοσίας. Ο συλλέκτης νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που οι εναλλάκτες θερμότητας βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους ή όταν αναβαθμίζεται το σύστημα.

 • χαμηλή απόδοση,
 • την ανάγκη να εγκατασταθεί πρόσθετος εξοπλισμός,
 • αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
 • η αδυναμία ανάμειξης του αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας τροφοδοσίας είναι πάντα καθαρός,
 • μια κατάλληλη διάταξη εναλλακτών θερμότητας, εάν είναι απαραίτητο να τα τοποθετήσουμε σε μια απόσταση το ένα από το άλλο,
 • Επιτρέπεται να συνδυάζονται διάφορα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής σε μία σειρά,
 • η αποτελεσματικότητα είναι 50-65%.

Επιμελητήριο

Ο ανακτητής αποτελείται από δύο ημίσεους - θαλάμους. Διαχωρίζονται από ένα κινούμενο αποσβεστήρα που αλλάζει την κατεύθυνση του τροφοδοτικού και του αέρα εξαγωγής. Ο αέρας θερμαίνεται στο μισό, στη συνέχεια το πτερύγιο περιστρέφεται, η κατεύθυνση του αέρα αλλάζει και το δεύτερο μισό του θαλάμου θερμαίνεται. Η θέρμανση γίνεται από τα τοιχώματα του θαλάμου.

 • η ανάμειξη των δύο ρευμάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η μεταφορά οσμών,
 • σπάνια χρησιμοποιούνται, είναι δύσκολο να αποκτηθούν.
 • υψηλή απόδοση - 70-80%.

Τεκτονισμός

Αυτός ο τύπος ανακτητή είναι ένας σφραγισμένος σωλήνας με εσωτερικό φρέον. Έχει καλή θερμική αγωγιμότητα. Το κάτω άκρο του σωλήνα είναι στην εξαγωγή, ο ανώτερος - στον εξαερισμό τροφοδοσίας. Όταν το κατώτερο άκρο θερμαίνεται, ο Freon βράζει, μετατρέπεται σε αέρια κατάσταση, ψύχεται στην κορυφή, παραιτείται από τη θερμότητα, συμπυκνώνεται ξανά και ρέει προς τα κάτω.

Συμπληρώματα:

 • δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, που σημαίνει, τουλάχιστον,
 • Οι ροές αέρα δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους.
 • αδύναμη παραγωγική ικανότητα - 50-70%.

Τι άλλο πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε;

Τις περισσότερες φορές σε διαμερίσματα και ιδιωτικά σπίτια χρησιμοποιούνται περιστροφικοί, πλάκα και freon recuperators. Είναι εύκολο στη χρήση και τη συντήρηση, είναι αποτελεσματικά, έχουν υψηλή απόδοση. Σε ορισμένα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητο να προσέξουμε:

 • το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το σώμα, το πάχος του. σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται πρόσθετη μόνωση από άλλα υλικά.
 • ονομαστική ισχύς των ανεμιστήρων.
 • διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών · αυτό διευκολύνει το έργο του συστήματος και παρέχει πρόσθετες ευκαιρίες.
 • πρέπει πρώτα να υπολογίσετε την ισχύ.

Έχουν υψηλή απόδοση, η εφαρμογή τους μειώνει το κόστος θέρμανσης μάζας αέρα κατά 85%, σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε θερμότητα στο σπίτι.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανακτητή

Για να υπολογίσετε την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματός μας, πρέπει να γνωρίζετε τη θερμοκρασία του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ο υπολογισμός γίνεται χρησιμοποιώντας τον τύπο:

όπου L είναι η παροχή αέρα, m 3 / h, tαρχή - αρχική θερμοκρασία, tcon - τελική θερμοκρασία, o C.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, 60 m 3 καθαρού αέρα ανά άτομο. Ας πάρουμε τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα ίση με -22 ° C, η θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο είναι + 22 ° С. Στη συνέχεια το κόστος ενέργειας θα είναι 844 W.

Τα καλύτερα μοντέλα ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι

Ανακουφιστής της γερμανικής εταιρείας Marley

Αυτή η συσκευή είναι πολύ κατάλληλη για μοντέρνα διαμερίσματα και σπίτια, καθώς είναι συμπαγής σε μέγεθος, εύκολη στην τοποθέτηση στον τοίχο, σχεδόν χωρίς θόρυβο εργασίας. Είναι ένας συλλέκτης πλάκας, έχει ένα φίλτρο για τον καθαρισμό του εισερχόμενου αέρα από τη σκόνη και τα συντρίμμια, έχει υψηλή απόδοση (80%). Καθαρίζει πλήρως τον αέρα στο δωμάτιο κάθε δύο ώρες. Πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας - από 3 έως 7 Watt.

Αυτός ο εναλλάκτης θερμότητας δεν παγώνει σε κρύο καιρό, καθώς διαθέτει την τελευταία θερμική μπαταρία. Οι ανεμιστήρες στο Marley έχουν μεγάλη δύναμη. Έχει εγγύηση ανθεκτικότητας για πέντε χρόνια. Η τιμή είναι 23900 ρούβλια.

Ανακτητής PD της CLIMTEC

Έχει εναλλάκτη θερμότητας πλάκας αλουμινίου, απόδοση έως 90%, πλήκτρο ελέγχου, εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος. Διαθέτει διάφορους τρόπους λειτουργίας: ανάκτηση, εξάτμιση, εισροή και ρυθμιζόμενες λειτουργίες ισχύος. Κανονικοποιεί το επίπεδο υγρασίας, αφαιρεί την υγρασία στο σπίτι, έχει μια επιπλέον λειτουργία φιλτραρίσματος αέρα. Σύμφωνα με τα σχόλια των πελατών, καταναλώνει λίγο αέρα και, όταν χρησιμοποιείται, βελτιώνει την ευημερία. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους ανακτητές αέρα που μπορείτε να αγοράσετε για ένα ιδιωτικό σπίτι. Η τιμή είναι 11446 ρούβλια.

Ανακουφιστής Prana-150

Τα πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής είναι η ικανότητά της να λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (έως -30 ° C), υψηλή παραγωγικότητα. Με όλες τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της συσκευής, ο κατασκευαστής υπόσχεται ζωή έως και 10 ετών. Η τιμή είναι 25200 - 27300 ρούβλια. Χώρα προέλευσης - Ουκρανία.

Έχει ένα επιπλέον θερμαντικό στοιχείο, η θήκη είναι μονωμένη με διπλή προστασία, εναλλάκτη θερμότητας χαλκού. Η συσκευή λειτουργεί σχεδόν σιωπηλά, επιστρέφει στο δωμάτιο μέχρι και το 83% της θερμότητας. Πλήρως τοποθετημένο στον τοίχο, το οποίο είναι πολύ βολικό για εγκατάσταση στο διαμέρισμα.

Dantex

Ο σχεδιασμός αυτής της συσκευής περιλαμβάνει ανεμιστήρες, αισθητήρες θερμοκρασίας, ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου και διαχείρισης. Η συμπαγής εγκατάσταση σάς επιτρέπει να εξοικονομήσετε μέχρι και το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει μια πλάκα μονάδα, αν η ισχύς της δεν είναι αρκετή, ένα πρόσθετο στοιχείο θέρμανσης είναι ενεργοποιημένο. Είναι ελαφρύ, συμπαγές, ήσυχο, εύκολα εγκατεστημένο σε εσωτερικούς χώρους. Η ανταλλαγή αέρα μεταξύ του χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος πραγματοποιείται ταυτόχρονα και στις δύο κατευθύνσεις, πράγμα που επιτρέπει τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας αέρα. Η τιμή είναι 22000 ρούβλια.

Ανακαινιστής για το διαμέρισμα: τα χαρακτηριστικά της επιλογής της συσκευής

Μεταξύ των συμπατριωτών μας υπάρχει η γνώμη ότι ο ανακτητής αέρα για ένα διαμέρισμα είναι εντελώς περιττό. Πράγματι, πώς μπορεί αυτή η συσκευή να μειώσει το κόστος θέρμανσης σε διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση; Σχετικά με το πόσο χρήσιμος είναι ο ανακτητής αέρα σε ένα απλό διαμέρισμα της πόλης και τους κανόνες της επιλογής του, διαβάστε αυτό το άρθρο.

Γιατί σε ένα διαμέρισμα με ανακουφιστή αέρα κεντρικής θέρμανσης

Ο εναλλάκτης θερμότητας-αναγεννητή, ή πώς όλοι χρησιμοποιούνται για να καλέσετε μια τέτοια συσκευή, τον εναλλάκτη θερμότητας - μια συμπαγή μονάδα διαχείρισης αέρα σχεδιάστηκε για να σώσει τη θέρμανση.

Πολλοί συμπατριώτες μας δίνουν προσοχή στις τελευταίες λέξεις "εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση", Αν και σε ένα σύγχρονο αστικό διαμέρισμα ανταλλακτικό θερμότητας-αναγέννηση - αυτό είναι κυρίως ένα συμπαγές σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής, το οποίο είναι μια βοηθητική συσκευή για τη βελτίωση ή τη δημιουργία εξαερισμού στο διαμέρισμα.

Λόγω της δημοτικότητας της υψηλής ποιότητας πλαστικά παράθυρα και τις πόρτες σφραγισμένες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε 80% των αστικών κατοικιών, φυσικό αερισμό σε αυτά τα σπίτια ουσιαστικά καμία επίδραση. Η εγκατάσταση ενός ανακτητή σε ένα διαμέρισμα με κεντρική θέρμανση επιτρέπει την ανταλλαγή αέρα και εμπλουτίζει το μίγμα αέρα της κατοικίας με οξυγόνο.

Υπάρχει στην εγκατάσταση του εναλλάκτη θερμότητας-αναγέννηση και οικονομικό αποτέλεσμα. Σε ένα σφραγισμένο διαμέρισμα της πόλης δεν υπάρχει φυσική εισροή αέρα και, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει εκχύλισμα χωρίς εισροή. Για τη δημιουργία ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις, εγκαθίστανται συστήματα εξαναγκασμένης παροχής και εξαγωγής. Ο αέρας τροφοδοσίας, το χειμώνα, απαιτεί θέρμανση, η οποία, κατά κανόνα, δημιουργείται χάρη στις ηλεκτρικές θερμάστρες. Κατά τη θερινή περίοδο, κλιματιστικά εγκαθίστανται για να μειώσουν τη θερμοκρασία του αέρα στην κατοικία.

Οι θερμαντήρες και τα κλιματιστικά είναι συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια. Και αν οι μετρητές θερμικής ενέργειας στη χώρα μας δεν είναι ακόμα συνηθισμένοι, οι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζουν κάθε κιλοβάτ που χρησιμοποιούμε, για τον οποίο πληρώνουμε από την τσέπη μας. Ο ανακτητής κάνει την ίδια δουλειά χωρίς να χρησιμοποιεί ενότητες που καταναλώνουν ενέργεια: θερμαίνει τον καθαρό αέρα στην ψυχρή εποχή και το δροσίζει το καλοκαίρι. Η εγκατάσταση μόνο μιας τέτοιας συσκευής σας επιτρέπει να αλλάξετε εντελώς τον αέρα σε ένα τυποποιημένο κομμάτι "kopeck", περίπου 1 φορά σε 2 ώρες. Επιπλέον, ο αέρας που εισέρχεται στην κατοικία θα καθαριστεί από σκόνη του δρόμου, γύρη φυτών κλπ.

Πώς να επιλέξετε έναν εναλλάκτη θερμότητας-αναγεννητή

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι τέτοιων συσκευών.

 1. Αναρρόφηση πλάκας. Η συσκευή αυτού του τύπου είναι μια κασέτα από μια πληθώρα μεταλλικών στρωμάτων με υψηλή θερμική αγωγιμότητα, συναρμολογημένη με ειδικό τρόπο για την παραγωγή διαχωρισμένων καναλιών καυσαερίων και παροχής. Σε αυτή τη συσκευή, οι ροές αέρα δεν αναμειγνύονται, αλλά η ανταλλαγή θερμότητας γίνεται μεταξύ τους. Στην κλασική έκδοση, αυτή η συσκευή έχει αρκετά συμπαγή σχεδιασμό και είναι κατάλληλη για εγκατάσταση σε ευρύχωρη κατοικία με ψηλά ταβάνια, στο χώρο κάτω από την οροφή με διάταξη καναλιών αεραγωγών.
 2. Περιστροφικός ανακτητής. Ο σχεδιασμός του προϋποθέτει την ύπαρξη συστήματος παροχής και εξάτμισης, στο οποίο είναι εγκατεστημένος ένας περιστρεφόμενος κυματοειδής ρότορας χάλυβα. Μια τέτοια δομή δεν είναι ιδιαίτερα συμπαγής, αν και μοντέρνα μοντέλα ταιριάζουν εύκολα στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος. Η φωτογραφία δείχνει τι φαίνεται ένας ανανεωτής θερμότητας-εναλλάκτη αέρα στο εσωτερικό μιας μικρής κατοικίας.
 3. Ο τρίτος τύπος ανακτητή αποτελείται από δύο εναλλάκτες θερμότητας μέσω των οποίων η αιθυλενογλυκόλη κυκλοφορεί ως φορέας θερμότητας. Τέτοιες εγκαταστάσεις είναι δύσκολο να εγκατασταθούν, επομένως χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεγάλες εγκαταστάσεις.

Οι περισσότερες εταιρείες παράγουν ανακουφιστές που μοιάζουν με κυλίνδρους. Ο εναλλάκτης θερμότητας σε μια τέτοια συσκευή αποτελείται από διαμορφωμένους σωλήνες ή κεραμικές πλάκες συναρμολογημένες σε συμπαγή δέσμη. Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, μια τέτοια συσκευή ανήκει στην τάξη της διασταύρωσης.

Αυτός ο τύπος συσκευής είναι ο πιο συμπαγής, εξωτερικός - σχεδόν αόρατος και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δυσκολίες στη συναρμολόγηση, εκτός από τρύπες στο τοίχωμα στήριξης. Παρ 'όλα αυτά, αυτός ο τύπος ανταλλάκτη θερμότητας-αναγεννητές είναι ο πλέον κατάλληλος για εγκατάσταση σε ένα διαμέρισμα. Για να δημιουργηθεί ένα πλήρες σύστημα εξαναγκασμένης παροχής και εξαγωγής, οι κατασκευαστές συστήνουν τη χρήση δύο συσκευών, η εργασία των οποίων συντονίζεται μέσω ασύρματης επικοινωνίας. Ενώ μια συσκευή λειτουργεί στην εισροή, η δεύτερη αφαιρεί τις μάζες του αναλωμένου αέρα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Οι σύγχρονες συσκευές ανάκτησης αέρα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι πλήρεις μονάδες παροχής και εξαγωγής συμπαγούς μεγέθους, με ισχυρό σύστημα καθαρισμού αέρα G4-F7. Με τη βοήθεια αυτών των συσκευών, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύτιμη θερμότητα το χειμώνα και να δημιουργήσετε δροσιά σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, με ελάχιστο ενεργειακό κόστος. Ένα άλλο αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της εγκατάστασης αυτής της συσκευής σε μια μικρή κατοικία είναι η δυνατότητα δημιουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού χωρίς τη δαπάνη σχεδιασμού.

Εν τούτοις, τέτοιες συσκευές έχουν ένα αριθμό μειονεκτημάτων, τα οποία μπορούν να είναι αποφασιστικά κατά την επιλογή ενός συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης.

 • Ένα αρκετά υψηλό επίπεδο θορύβου. Είναι δίκαιο να πούμε ότι ο γερμανός κατασκευαστής θαλάμων εναλλαγής θερμότητας Marley έχει μειώσει το επίπεδο θορύβου των συσκευών του μέσω ενός καινοτόμου συστήματος μείωσης θορύβου και ενός ανεμιστήρα εγκατεστημένου στο εξωτερικό της συσκευής.
 • Στεγανοποίηση εναλλακτών θερμότητας. Αυτή η ασθένεια είναι εγγενής σε όλους τους ανακτητές, δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά σχεδίασης της συσκευής υποθέτουν την εμφάνιση συμπύκνωσης. Αν και οι προγραμματιστές της εταιρείας Marley δηλώνουν ότι κατάφεραν να αποφύγουν τον σχηματισμό συμπύκνωσης, ακόμη και στους 30 βαθμούς κάτω από το μηδέν, χάρη στην αποτελεσματική μόνωση της συσκευής.
 • Το κόστος της συσκευής. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τις μονάδες τροφοδοσίας και εξατμίσεως με τον εναλλάκτη θερμότητας-ανανεώσεως Marley. Ανάλογα με το μοντέλο, το κόστος μιας συσκευής χωρίς το κόστος εγκατάστασής της είναι περίπου 400 δολάρια.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Αυτο-κατασκευασμένη συσκευή

Είναι αρκετά εύκολο να κατασκευάσετε έναν ανακτητή αέρα για ένα διαμέρισμα με τα χέρια σας. Στο δίκτυο και σε εξειδικευμένους πόρους υπάρχει μια μάζα κυκλωμάτων αυτής της συσκευής. Αλλά όπως και σε αυτό το άρθρο που εξετάζεται για τη στέγαση σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, όλα τα σπιτικά προϊόντα είναι πολύ δυσκίνητα και δεν είναι πολύ ελκυστικά. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των αυτο-κατασκευαζόμενων συσκευών είναι αρκετά χαμηλή, γι 'αυτό συνιστούμε να μην συλλέγουμε τον ανταλλάκτη θερμότητας από τον εαυτό μας. Όποιος ενδιαφέρεται για παρόμοιες συσκευές δικής τους παραγωγής, σας συνιστούμε να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο:

Πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε εναλλάκτη θερμότητας αέρα στο σπίτι, ζητήστε από τους επαγγελματίες για συμβουλές σχετικά με την επιλογή της ισχύος της συσκευής. Επίσης, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία διαχείρισης για να σας επιτρέψει να ανοίξετε μια τρύπα στον τοίχο στήριξης.

Ανακουφιστής για ιδιωτική κατοικία: αποδοτικός εξαερισμός και θέρμανση αέρα

Οι σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν έρθει στη χώρα μας, ωθούν τον πληθυσμό να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες εξελίξεις. Οι ηλιακοί συλλέκτες, οι ελεγκτές θερμοκρασίας χώρου και άλλες έξυπνες συσκευές επιτρέπουν όχι μόνο να μειώσουν την πληρωμή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας αλλά και να διατηρήσουν μια άνετη θερμοκρασία δωματίου. Φυσικά, ο ανακτητής για ένα ιδιωτικό σπίτι δεν μπορεί να ονομαστεί καινοτομία, ωστόσο, η εξοικονόμηση μετρητών και θερμότητας είναι προφανής.

Εγκατάσταση ανακουφιστή σε ιδιωτική κατοικία

Recuperator: τι είναι αυτό;

Αυτή η μονάδα είναι μια κατασκευή παρόμοια με το σύστημα αερισμού του σπιτιού. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι ο συμβατικός εξαερισμός απομακρύνει τον παλιό αέρα από το δωμάτιο και το γεμίζει φρέσκο. Ο Recuperator εκτελεί παρόμοιες ενέργειες, φέρνει μόνο ζεστό ή ψυχρό αέρα στο σπίτι. Το κλιματιστικό έχει παρόμοιες λειτουργίες, ωστόσο, απαιτεί την παρουσία ηλεκτρισμού και ψυκτικού μέσου - φρέον, το οποίο αποκαθιστά τη θερμότητα χωρίς αυτό. Η θέρμανση ή η ψύξη της εισροής συμβαίνει λόγω της ανταλλαγής θερμότητας του πρωτογενούς και του δευτερεύοντος θερμαντικού φορέα μέσω του τοιχώματος που διαιρεί τον αέρα.

Εξαρτήματα της μονάδας αερισμού με συσκευή ανάκτησης ενέργειας

Το κύριο μέρος του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης με έναν ανακτητή είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με θερμικό ηλεκτρικό θερμαντήρα ή ανεμιστήρα, βαλβίδες ελέγχου για να αποτρέπεται η κίνηση του αέρα στην αντίθετη κατεύθυνση και πολλά άλλα.

Η χρήση ενός τέτοιου συστήματος επιτρέπει την επιστροφή μέρους της θερμικής ενέργειας που συνήθως χάνεται όταν διέρχεται από τους αγωγούς εξαερισμού. Οι μάζες του θερμού αέρα κυκλοφορούν ελεύθερα στον εναλλάκτη θερμότητας, έρχονται σε επαφή με την ψυχρή ροή διαμέσου του τοιχώματος διαχωρισμού και δίνουν στο τελευταίο την θερμική του ενέργεια.

Ο ανακτητής τύπου επιφανείας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας με διπλούς τοίχους. Ένα κανάλι καταλαμβάνει το εξερχόμενο πρωτογενές ψυκτικό, το άλλο - το δευτερεύον ψυγείο. Τα τοιχώματα έχουν υψηλή θερμική αγωγιμότητα και είναι εγκατεστημένα για να αποτρέπουν την ανάμειξη διαφορετικών ρευμάτων αέρα θερμοκρασίας. Το στοιχείο εξερχόμενου αέρα εκτείνεται κατά μήκος του αγωγού και συναντάται. Ως αποτέλεσμα της επιστροφής της θερμότητας στον κρύο αέρα, οι θερμαινόμενες μάζες αέρα εισέρχονται στο σπίτι.

Εξαερισμός και θέρμανση του αέρα μέσω του ανακτητή στο σπίτι

Η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα εξαρτάται από τη θερμοκρασία της εξερχόμενης ροής. Όσο θερμότερο είναι το ρεύμα εξόδου, τόσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία παροχής.

Αρχή λειτουργίας

Η αρχή του ανακτητή είναι ότι συσσωρεύει θερμότητα από το απομακρυσμένο ρεύμα και το μεταδίδει με υψηλή απόδοση στη μάζα παροχής αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να μην ξοδεύετε χρήματα για τη θέρμανση και να τροφοδοτείτε ένα νέο στοιχείο θερμού αέρα μέσα στο σπίτι.

Η αρχή του συστήματος καθορίζεται από δύο αρχές:

 1. Οι μόνιμες μάζες του αέρα εκκενώνονται από το δωμάτιο, περνούν μέσα από τον κεραμικό θάλαμο μειώσεως και θερμαίνονται. Ταυτόχρονα, το 97% περίπου της θερμικής ενέργειας δίνεται. Όταν ο θάλαμος αναγωγής θερμαίνεται, ο εναλλάκτης θερμότητας μεταβαίνει αυτόματα στη λειτουργία εισροής του φρέσκου πίδακα.
 2. Ο αέρας διέρχεται από τον κεραμικό θάλαμο αναγωγής, θερμαίνεται από τη θερμότητα που συσσωρεύεται σε αυτό και τροφοδοτείται στο σπίτι. Η ψύξη του αναγεννητή χρησιμεύει ως σήμα για την είσοδο του ανεμιστήρα στη λειτουργία εξαγωγής.

Κυκλοφορία αέρα μέσω εναλλάκτη θερμότητας

Ένα τέτοιο σύστημα αερισμού ανάκτησης επιτρέπει τη μείωση της κατανάλωσης αέριου, στερεού ή υγρού καυσίμου, που μπορεί να είναι απαραίτητο για τη λειτουργία άλλων συσκευών και να δημιουργηθούν άνετες συνθήκες διαβίωσης.

Δώστε προσοχή! Η τοποθέτηση της μονάδας αέρα για το σπίτι θα εξοικονομήσει έως και 80% θερμότητας στο δωμάτιο.

Πλεονεκτήματα μιας συσκευής θερμικής ενέργειας

Η συσκευή θερμότητας αυτού του τύπου κερδίζει δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. Δεν υπάρχει ανάγκη αερισμού της κατοικίας το καλοκαίρι και το χειμώνα, αποδίδοντας έτσι πολύτιμη θερμότητα στο δρόμο. Σε μια καλοκαιρινή σκονισμένη μέρα, η μονάδα θα τροφοδοτήσει το δωμάτιο με καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα, ο οποίος θα περάσει από ένα φίλτρο καθαρισμού αέρα.

Το σύστημα εξαερισμού του ανακτητή έχει μεγάλη ζήτηση από τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών

Επίσης, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το αναφερόμενο σύστημα σε χειροκίνητη λειτουργία - αυτό είναι για εσάς να κάνετε αυτοματοποίηση. Οι ψυχρές μάζες το χειμώνα θερμαίνονται από την εξερχόμενη ζεστή ροή και οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες θα κρυώσουν όταν απελευθερώνεται θερμότητα σε ένα δροσερό ρεύμα.

Επιπλέον, το σύστημα χαρακτηρίζεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων:

 • εξοικονομώντας χρήματα για τη θέρμανση.
 • εξοικονόμηση σε μεμονωμένους ανεμιστήρες εξαγωγής.
 • την απομάκρυνση των δυσάρεστων βαριών οσμών.
 • απομάκρυνση σωματιδίων σκόνης.
 • απλότητα λειτουργίας και εγκατάστασης.
 • χαμηλό κόστος χρήσης.

Recuperator - μέρος του συστήματος εξαερισμού

 • αυτοματοποίηση της διαδικασίας.
 • μεγάλη διάρκεια ζωής του συστήματος.

Ακόμα και η περιοδική χρήση της εγκατάστασης θερμικής μηχανικής θα επιτρέψει την κορεσμό της κατοικίας με καθαρή μάζα ατμοσφαιρικού αέρα χωρίς απώλεια θερμότητας ή αντίστροφα αύξηση του καθεστώτος θερμοκρασίας.

Ποιοτικός αερισμός

Η εγκατάσταση του ανακτητή θα κρατήσει το σπίτι καθαρό με μια πρόσληψη καθαρού αέρα. Καπνός, φωτιά ή άλλες καπνού προέλευσης, διοξείδιο του άνθρακα ή άλλες ανθυγιεινές εκπομπές βλαβερών ή δυσάρεστες οσμές - όλες οι δυνάμεις στην προθερμαντήρα ρότορα. Λειτουργία συστήματος έχει ευεργετική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, αποστράγγιση τον αέρα με υψηλή υγρασία, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για υπερτασικούς ασθενείς, καθώς και τα άτομα με αθηροσκλήρωση ή καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, απειλείται η αυξημένη υγρασία και άλλες παθήσεις.

Λειτουργία εξαερισμού και θέρμανσης του αέρα μέσω ενός ανακτητή

Οικονομική θέρμανση

Εγκαθιστώντας τον εναλλάκτη θερμότητας, θα εξασφαλίσει μια σταθερή οικονομία όχι μόνο χρήματα, αλλά και θερμότητα στο σπίτι. Η εξερχόμενη ζεστή ροή θερμαίνει τον αέρα παροχής κρύου νερού σε μια άνετη θερμοκρασία, η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί η περιττή λειτουργία του εξοπλισμού θέρμανσης. Το θερμοτεχνικό σύστημα διαχειρίζεται προσεκτικά με την εισερχόμενη θερμότητα στο κουτί του, πρακτικά δεν του επιτρέπει να πετάξει έξω στην ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζεται επίσης να παρακολουθείται η θερμοκρασία των εισερχόμενων αέριων μαζών, αυτό θα κάνει τον εναλλάκτη θερμότητας, παρέχοντας τους μόνο μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας σε σύγκριση με την εξερχόμενη ροή.

Σημαντικό! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ή οποιουδήποτε τύπου καυσίμου για συσκευές θέρμανσης είναι από 40 έως 50%. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, δεν αξίζει να αγνοηθεί η ποιότητα της θερμομόνωσης του δωματίου.

Έλλειψη επιπλέον αερισμού

θερμάστρες αερίου, τζάκια, θερμαντήρες ζεστού νερού και πλαστικά παράθυρα κλάμα απαιτούν επιπλέον εξαερισμός ή περιοδική εξαερισμού. Frosty και ζεστό περιόδων του έτους περιπλέκουν σημαντικά τη διαδικασία: το πρώτο πρόσωπο ψύχθηκε δωματίου, το δεύτερο - τη σκόνη και ζεστά ξηρά ανέμους με χαμηλή υγρασία. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε εναλλάκτη θερμότητας αέρα, στη συνέχεια, παρέχει την ποιότητα εξαερισμού όλων στο σπίτι, αποφεύγοντας περιττές χρηματοοικονομικών εξόδων και εγκατάσταση εξοπλισμού για επιπλέον εξαερισμό.

Ο καθαρισμός του αέρα είναι ήσυχος και υψηλής ποιότητας

Ο ατμοσφαιρικός αέρας τροφοδοσίας φέρνει σε κάθε περίπτωση σωματίδια σκόνης, βρωμιά, αραιωμένα καυσαέρια από αυτοκίνητα, καμινάδες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Εγκατεστημένο σε ένα φίλτρο αέρα της συσκευής θέρμανσης θα εξοικονομήσει το σπίτι από την είσοδο ανεπιθύμητων οσμών και σωματιδίων σκόνης. Μετά τον ποιοτικό καθαρισμό, η ατμοσφαιρική πίδακα θα γεμίσει το δωμάτιο όχι μόνο με φρέσκο, αλλά και με καθαρό αέρα. Είναι αλήθεια ότι η τελευταία θα εξαρτάται από την απαραίτητη τακτική συντήρηση του φίλτρου αέρα και άλλων στοιχείων του συστήματος.

Τα κύρια συστατικά του ανακτητή

Δώστε προσοχή! Ένα φίλτρο με βουλωμένο ή μη επεξεργασμένο χώμα είναι φυτώριο για παθογόνους παράγοντες. Ο τακτικός καθαρισμός και η περιοδική αντικατάστασή του θα αποφύγουν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού μολυσματικών ασθενειών της αναπνευστικής οδού.

Οι θερμαντήρες αποβλήτων για ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι έχουν υψηλή λειτουργική απόδοση και χαμηλό επίπεδο θορύβου, η οποία κυμαίνεται από 25-35 dB. Αυτό ισοδυναμεί με τον ήχο που παράγεται από το κλιματιστικό.

Ανακτητής για ιδιωτική κατοικία: τύποι και χαρακτηριστικά

Οι εναλλάκτες θερμότητας εφοδιασμού και εξαγωγής μπορούν να έχουν διάφορα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Βρείτε μια κατάλληλη επιλογή θα βοηθήσει τον πωλητή-σύμβουλο σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο κατάστημα συσκευών θερμικής μηχανικής.

Ανακουφιστής για το σπίτι

Υπάρχουν τέτοιοι τύποι εξοπλισμού:

 • lamellar;
 • περιστροφική?
 • οροφή?
 • ανακυκλώνοντας το νερό.

Όλα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα στο δωμάτιο, είτε πρόκειται για διαμέρισμα, είτε για μεγάλο αρχοντικό είτε για εξοχική κατοικία.

Σχετικό άρθρο:

Τύποι και χαρακτηριστικά των συσκευών, πρόσθετες λειτουργίες. Υπολογισμός παραμέτρων ισχύος ανά δωμάτιο. Συμβούλια για φροντίδα.

Lamellar

Είναι ο πιο κοινός τύπος λόγω της καλής απόδοσης, της ευκολίας λειτουργίας και της χαμηλής τιμής. Ο ανακτητής αυτού του τύπου είναι μια σταθερή μεταλλική πλάκα, η οποία έχει μεγάλη ειδική θερμότητα και σχετικά χαμηλό βάρος. Τα πιάτα συλλέγονται σε ένα είδος κασέτας, που μοιάζει ελαφρώς με μια κυψέλη. Ο ατμοσφαιρικός αέρας περνάει μέσα από το κιβώτιο της συσκευής με κασέτες και στη συνέχεια θερμαίνεται ή δροσίζει, ανάλογα με τη χειμερινή ή θερινή ώρα του έτους. Το συμπύκνωμα που σχηματίζεται κατά τη λειτουργία αποστραγγίζεται μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου καναλιού αποχέτευσης ή καναλιού.

Διαρρύθμιση του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης του ανακτητή πλάκας

Μαζί με τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, το σύστημα έχει κάποιο μειονέκτημα: το σχηματισμό πάγου στο κουτί, το οποίο είναι ιδιαίτερα εμφανές κατά την περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα.

Ρόταρυ

Ο ανακτητής αυτού του τύπου πραγματοποιεί την εισροή και την εκροή του αεριωθούμενου αέρα λόγω των λεπίδων. Το σύστημα θερμικής ενέργειας έχει από έναν έως δύο δρομείς, ανάλογα με το μοντέλο. Εξωτερικά, η εγκατάσταση μοιάζει με κυλινδρικό βαρέλι με τύμπανο. Καθώς ο αέρας εκκενώνεται από το δωμάτιο και το κυλινδρικό κιβώτιο θερμαίνεται, συλλέγεται ατμοσφαιρική μάζα.

Πλεονεκτήματα αυτής της μονάδας:

 • βελτίωση της αποτελεσματικότητας ·
 • αυξημένη αποτελεσματικότητα ·
 • απουσία συμπυκνώματος και, κατά συνέπεια, υδρορροών αποστράγγισης.
 • απουσία πάγου.
 • Μην αφυγραρείτε τον αέρα, που δεν απαιτεί επιπλέον υγρασία.
 • ρύθμιση της ποσότητας παροχής και εισαγωγής αέρα λόγω της ταχύτητας περιστροφής των λεπίδων.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα:

 • αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.
 • τα περιστρεφόμενα στοιχεία φθείρονται ταχύτερα από τα ακίνητα.
 • την ανάγκη για πρόσθετο τέντωμα για να αποφευχθεί πιθανή ανάμιξη εισερχόμενων και εξερχόμενων αέριων μαζών.

Δώστε προσοχή! Πριν αγοράσετε ένα περιστροφικό ανακτητή, πρέπει να λάβετε υπόψη την αυξημένη ισχύ του, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ηλεκτρικής καλωδίωσης του δωματίου.

Ο ανακτητής βρίσκεται στη μονάδα παροχής αερισμού και εξαερισμού

Στέγη

Αυτός ο ανακτητής επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες αέρα. Η σκοπιμότητα της χρήσης του μπορεί να εξηγηθεί από ένα μεγάλο αρχοντικό, από άλλες οικιστικές ή μη οικιστικές εγκαταστάσεις. Η αρχή της λειτουργίας είναι παρόμοια από πολλές απόψεις με το συσσωμάτωμα πλάκας, ωστόσο η τελευταία διαφέρει από την οροφή σε μικρότερες διαστάσεις. Η απλότητα της εγκατάστασης της συσκευής, το χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας το κατέστησαν αναντικατάστατο στις συσκευές εξαερισμού των καταστημάτων, των συνεργείων επισκευής, των περιοχών παραγωγής. Η τοποθέτηση του ίδιου αναστηλωτή στην οροφή γενικά αποκλείει τη διείσδυση οποιουδήποτε ήχου και θορύβου στο δωμάτιο.

Ανακτητής γλυκόλης

Η αναγεννητική συσκευή γλυκόλης (ή ανακύκλωσης) συνδυάζει τις ιδιότητες των πλακών και των περιστροφικών συσκευών μηχανικής θέρμανσης. Η κύρια διαφορά από την προηγούμενη είναι η χρήση ενδιάμεσου ψυκτικού υγρού. Το τελευταίο είναι ένα διάλυμα νερού-γλυκόλης που αποτελείται από προπυλενογλυκόλη ή αιθυλένιο αραιωμένο με απεσταγμένο νερό. Το μείγμα έχει υψηλή θερμογόνο ικανότητα, πράγμα που καθιστά δυνατή τη χρήση μιας μεγάλης ποσότητας θερμότητας, διατηρεί τις ιδιότητές του σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Σε σοβαρές συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, είναι δυνατόν να αντικαταστήσετε αυτό το ψυκτικό με αντιψυκτικό. Ο εξοπλισμός επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία με αρκετούς αεραγωγούς, σωλήνες ή κουκούλες.

Ανακαινιστής διαμερισμάτων: υπολογισμός και αναθεώρηση των παραγωγών

Η συσκευή διανομής θερμότητας και ισχύος θα είναι η καλύτερη απόκτηση, ειδικά αν η κατοικία βρίσκεται σε μια μεγάλη πόλη ή στο κέντρο μιας μεγαλοπρέπειας. Τα αυτοκίνητα και τα βιομηχανικά αέρια, ο θόρυβος του δρόμου, η θερμότητα ή το κρύο θα παραμείνουν πάντα έξω από τις εγκαταστάσεις. Η συσκευή δεν θα προσθέσει μόνο πολύ καθαρό αέρα στο διαμέρισμα, αλλά θα εξοικονομήσει επίσης τη θέρμανση, τον εξαερισμό και τον καθαρισμό της εισερχόμενης ατμοσφαιρικής ροής. Αυτό επιτυγχάνεται με την απλή ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ρευμάτων παροχής και εξαγωγής που έχουν περάσει από το θερμομονωτικό κιβώτιο με φίλτρο καθαρισμού.

Σχέδιο ανταλλαγής αέρα μέσω του ανακτητή

Υπολογισμός του ανακτητή

Μπορείτε να υπολογίσετε μόνοι σας την απαιτούμενη συσκευή θερμότητας και ισχύος, χωρίς να καταφύγετε στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών. Ο υπολογισμός της απόδοσης και της αποδοτικότητας της συσκευής καθορίζεται από τη γνώση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη μάζα της παροχής ή των καυσαερίων. Ο τύπος υπολογισμού είναι ο ακόλουθος:

Q = 0,335 χ Lx (t1 - t2),

όπου L είναι η ροή μάζας αέρα, t1 Θερμοκρασία εισόδου, t2 - θερμοκρασία εξερχόμενης μάζας, 0,335 - περιφερειακός συντελεστής.

Ο υπολογισμός της απόδοσης γίνεται με τον ακόλουθο τύπο:

E = Qxn,

όπου: Q - ενεργειακό ή ηλεκτρικό κόστος για θέρμανση ή ψύξη του πίδακα, n - αποδοτικότητα της συσκευής.

Ροή θερμού αέρα μέσω του ανακτητή

Χρήσιμες συμβουλές! Πριν αγοράσετε έναν ανακτητή για ιδιωτικό σπίτι ή διαμέρισμα πόλης, πρέπει να εξοικειωθείτε με τον τύπο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την αρχή λειτουργίας. Ίσως είναι απαραίτητο να διεξαχθούν προπαρασκευαστικές εργασίες εγκατάστασης και να εκπονηθεί σχέδιο.

Ανακουφιστής PRANA

Αυτός ο κατασκευαστής εξοπλισμού θέρμανσης και εξαερισμού διατίθεται στην αγορά για περισσότερα από 15 χρόνια. Ο εξοπλισμός του έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, υψηλή απόδοση και λογικές τιμές.

Μονάδα αναρρόφησης PRANA

Λειτουργικά χαρακτηριστικά της συσκευής:

 • τύπος - ελασματοειδής.
 • κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας - 5-90 B / ώρα, ανάλογα με το μοντέλο.
 • το επίπεδο θορύβου είναι 25-140 dB.
 • το μήκος της μονάδας είναι 500 mm.
 • περιοχή εξυπηρέτησης - από 60μ².
 • εισερχόμενος πίδακας - 115-650 m³ / h.
 • Έξοδος τζετ - 105-610 m³ / h;
 • Απόδοση - 79-80%, ανάλογα με το μοντέλο.

Ο ανακτητής PRANA έχει σχετικά μικρές διαστάσεις

Ολόκληρη η σειρά μοντέλων είναι εξοπλισμένη με ένα τηλεχειριστήριο, λειτουργεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από -15 έως 45 ° C. Η σχετικά χαμηλή τιμή του ανακτητή αέρα, η σημαντική κατοχή της καθορισμένης θερμοκρασίας κατά τη θέρμανση ή τη θέρμανση και οι μικρές διαστάσεις καθιστούν αυτή τη συσκευή μία από τις πιο δημοφιλείς, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πολλές θετικές κριτικές. Ο ανακτητής της Prana μπορεί να χτιστεί στον τοίχο του δωματίου ή να εγκατασταθεί στο δρόμο. Η εγκατάσταση της συσκευής είναι αρκετά εύκολη και πραγματοποιείται μέσα σε 2-3 ώρες.

Η παρατήρηση ενός τέτοιου αποκεντρωμένου συστήματος είναι δυνατή μόνο από την ύπαρξη μιας μάσκας εξαερισμού στον τοίχο. Δεν είναι η τελευταία θετική ποιότητα οι εναλλάκτες θερμότητας που κατασκευάζονται από χαλκό, ο οποίος έχει αντιμικροβιακή δράση. Η μέση τιμή του ανακτητή αέρα για ένα σπίτι αυτής της μάρκας είναι περίπου 25.000 ρούβλια. Το κόστος των συσκευών υψηλής απόδοσης κυμαίνεται από 50 έως 110 χιλιάδες ρούβλια.

Σύστημα θέρμανσης αέρα μέσω εναλλάκτη θερμότητας

Ανακουφιστές MARLEY

Ένας συμπαγής Γερμανικός εναλλάκτης θερμότητας είναι εξοπλισμένος με ένα κεραμικό στοιχείο ανταλλαγής θερμότητας που επιτρέπει τη λειτουργία της μονάδας ακόμη και σε θερμοκρασία -30 ° C. Η έκπλυση και ο καθαρισμός των φίλτρων αέρα είναι μια απλή λειτουργία που μπορεί να εκτελεστεί από ένα συνηθισμένο χρήστη. Η διάρκεια συνεχούς λειτουργίας είναι περίπου 6 μήνες, μετά τη λήξη αυτής της περιόδου, η λυχνία ελέγχου ανάβει. Η λειτουργία της συσκευής κοντά στους δρόμους ή στο κεντρικό τμήμα της πόλης θα αναγκάσει την προσφυγή σε πιο συχνό καθαρισμό. Αυτή η λειτουργία δεν χρειάζεται πολύ χρόνο και είναι 15-20 λεπτά.

Αγοράστε ανάκτηση αέρα για το σπίτι, η τιμή των οποίων είναι 24000 ρούβλια, μπορείτε να σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα. Με αρκετά μέτριο κόστος, η συσκευή έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά απόδοσης:

 1. τρεις φάσεις ισχύος - 15, 25 και 40 m³ / h.
 2. κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 3,5 έως 8 W.
 3. ρότορα ηλεκτρικού κινητήρα - χωρίς ψήκτρες.
 4. το επίπεδο θορύβου είναι 22, 29 και 35 dB.
 5. ανάκτηση θερμότητας - 80-85%.
 6. περιοχή εξυπηρέτησης - από 60μ².
 7. εξωτερικές διαστάσεις - 285-500 mm. Μικρές διαστάσεις της μονάδας επιτρέπουν την τοποθέτηση του στον τοίχο.

Η νέα σειρά του κατασκευαστή Marley - Recuperator menv 180, η οποία διαφέρει από τα προηγούμενα αναλογικά με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος - μόνο 3 watts. Ευχάριστες λειτουργικές προσθήκες είναι:

 • θερμοκρασίας, διοξειδίου του άνθρακα και ρυθμιστές υγρασίας.
 • βελτιωμένη αεροδυναμική ·
 • χαμηλό επίπεδο θορύβου ·
 • αδιάβροχη επίστρωση για εργασίες σε βρεγμένους οικιστικούς ή μη οικιακούς χώρους.
 • υψηλή κατηγορία καθαρισμού του αέρα τροφοδοσίας.

Με τον καθορισμό ενός τέτοιου εναλλάκτη θερμότητας, η τιμή είναι της τάξης των 27.500 ρούβλια., Θα ξεχάσουμε την αιθάλη δρόμο και καυσαέρια, σκόνη, ομίχλη, και τις βιομηχανικές εκπομπές.

Ο ανακτητής MARLEY είναι πολύ οικονομικός στη χρήση ηλεκτρισμού

Ανακουφιστής με δικά του χέρια

Κάθε τεχνίτης μπορεί να κάνει τον ανακτητή αέρα για το σπίτι με τα χέρια του. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε:

 • δύο φύλλα γαλβανισμένου χάλυβα.
 • Κουτί με επίστρωση ξύλου για το κέλυφος της συσκευής.
 • τακάκια από φελλό?
 • σιλικονούχο ουδέτερο σφραγιστικό.
 • ρυθμιστής πίεσης;
 • μεταλλικές γωνίες.
 • θερμομονωτικό ορυκτό μαλλί.

Μπορείτε να κάνετε έναν αποκαταστήρα με τα χέρια σας

Για το έργο, είναι επίσης χρήσιμες οι ηλεκτρικές μηχανές κοπής, οι μεταλλικοί σύνδεσμοι και οι φλάντζες σύνδεσης.

Τα φύλλα από χάλυβα πρέπει να κοπούν σε ορθογώνια πλάκες μεγέθους 200x300 mm. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να είστε μέσα σε 3-4 m² από χάλυβα. Η κοπή πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε οι φέτες να μην έχουν καρφιά και εγκοπές. Για το σκοπό αυτό συνιστάται η χρήση ενός ειδικού εργαλείου - ενός βουλγάρου ή ενός αγκίστρου για μέταλλο.

Στη συνέχεια οι πλάκες στοιβάζονται μεταξύ τους με κενό τουλάχιστον 4 mm. Η απόσταση αυτή παρέχεται με την κόλληση κατά μήκος της περιμέτρου κάθε στοιχείου θερμομονωτικού υλικού (φελλός, ξύλο ή τετολίθιο). Μετά την τοποθέτηση των πλακών συνδέονται οι αρμοί με ένα ειδικό ουδέτερο στεγανοποιητικό.

Εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού μέσω συσκευής ανάκτησης

Έπειτα, κατασκευάζεται ένα σώμα το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλου μεγέθους για την τοποθέτηση εντός της κατασκευής του από τις πλάκες. Στα τοιχώματα του σώματος κόβονται οπές στις οποίες εισάγονται προκατασκευασμένες πλαστικές φλάντζες, οι οποίες πρέπει να αντιστοιχούν στη διάμετρο των αεραγωγών. Όλοι οι αρμοί σφραγίζονται προσεκτικά.

Όταν το στεγανωτικό στεγνώνει, ο σχεδιασμός των πλακών τοποθετείται μέσα στο περίβλημα. Οι εξωτερικοί τοίχοι πρέπει να είναι επενδεδυμένοι με θερμομονωτικό υλικό, για παράδειγμα αφρό ή γυάλινο μαλλί. Μια έτοιμη δομή, προκειμένου να ενισχυθεί το αισθητικό στοιχείο, μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ξύλινο κουτί.

Δώστε προσοχή! Οι οπές και οι εγκοπές του κουτιού του συλλέκτη που συλλέγονται από τα χέρια ενός ιδιωτικού σπιτιού πρέπει να γεμίζουν με μια ουδέτερη μάζα σιλικόνης.

Συναρμολόγηση του ανακτητή αέρα με τα χέρια σας

Προηγούμενα συστήματα ανάκτησης και εξαερισμού εγκαταστάθηκαν μόνο στη βιομηχανική παραγωγή, στα ανθρακωρυχεία και στα ορυχεία. Σήμερα, συσκευές θερμικής μηχανικής για τη χρήση καυσαερίων βρίσκονται όλο και περισσότερο σε σπίτια και διαμερίσματα.

Η βιομηχανική συσκευή ή ο ανακτητής αέρα που συλλέγονται από τα χέρια γίνεται ο αναντικατάστατος βοηθός μας. Παρέχει ατμοσφαιρικό αέρα καθαρού ή ζεστού αέρα, καθαρίζει το σπίτι από τη σκόνη και τις δυσάρεστες οσμές και εξοικονομεί μερικά χρήματα για τη θέρμανση του δωματίου.