Απλοί ανακτητές στη συναρμολόγηση

Η ανάκτηση είναι οι διαδικασίες ανταλλαγής θερμότητας που εξέρχονται από το δωμάτιο, με εισερχόμενες μάζες αέρα. Η συσκευή είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα ανοιχτά παράθυρα και τα ανοίγματα. Εάν κάνετε έναν ανακτητή με τα χέρια σας, η ανταλλαγή αέρα θα βελτιωθεί στο δωμάτιο, η μείωση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο θα μειωθεί, η τεχνολογία αντισταθμίζει εν μέρει την έλλειψη συστήματος θέρμανσης.

Τύποι αδρανών υλικών

Με χαρακτηριστικά σχεδίασης:

 • ραβδώσεις.
 • σωληνωτό.
 • lamellar;
 • πτερύγια πτερυγίων
 • νερό ανακύκλωσης.
 • στέγη.

Με τον τρόπο εγκατάστασης, ο ανακτητής αέρα με τα χέρια του μπορεί να είναι:

Συλλέκτης

Η κουκούλα και η εισροή πηγαίνουν στα κοινά κανάλια, ο συλλέκτης είναι στερεωμένος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Είναι η κύρια μονάδα του μηχανισμού εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

 • τοποθετείται σε οποιαδήποτε βολική περίμετρο ενός γκαράζ ή άλλου μεγάλου δωματίου.
 • Είναι δυνατή η μερική αντικατάσταση εξαρτημάτων.
 • Κατά την εγκατάσταση δεν είναι απαραίτητα πρόσθετα ανοίγματα και ανοίγματα.

Κανάλι

Το "σώμα" της συσκευής είναι τοποθετημένο στο κανάλι τοίχου. Ο εξοπλισμός από τον κατασκευαστή μπορεί να είναι εξοπλισμένος με τη λειτουργία "επαναθέρμανσης".

 • αυτόματο τρόπο λειτουργίας, μέτρια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • είναι εύκολο να επιλέξετε την απαιτούμενη ισχύ της συσκευής λαμβάνοντας υπόψη την εργασία σε ένα δωμάτιο.

Υψηλό επίπεδο θορύβου. Οι χειρισμοί επισκευής πραγματοποιούνται μόνο από ειδικούς στο συνεργείο. Σε κάθε συσκευή ανάκτησης της συναρμολόγησης εργοστασίου, τα φίλτρα αντικαθίστανται.

Πιάτο τύπου recuperator με τα χέρια του

Για το κιβώτιο χρειάζεστε γαλβανισμό τεσσάρων μέτρων και ένα μπαρ. Το αποκτηθέν μεταλλικό υλικό κόβεται σε επίπεδες πλάκες. Στα τοιχώματα της συγκολλημένης δομής και στις ελεύθερες κοιλότητες τοποθετείται ένα ορυκτό μαλλί. Η έξοδος του εύκαμπτου αγωγού τοποθετείται επίσης σε κιβώτιο διπλής επίστρωσης με ορυκτό μαλλί για τη μείωση του θορύβου κατά τη λειτουργία του συστήματος.

Μεταξύ των πλακών τοποθετούνται "πλαίσια απόστασης". Σε μια λεπτή ταινία ενός τεχνικού βύσματος εφαρμόζεται κόλλα πολυουρεθάνης. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη αντίσταση στη ροή αέρα μεταξύ των πλακών, παραμένουν μικρά κενά.

Τοποθετήστε στο κουτί οπές για τελικές πλαστικές φλάντζες, η διατομή των οποίων πρέπει να ταιριάζει με τις διαστάσεις των αγωγών του αγωγού. Έτσι, ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας στο γκαράζ σε όλες τις πλευρές θα πρέπει να σφραγιστεί. Για να επιτύχετε το στόχο, χρησιμοποιήστε σιλικόνη. Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα είναι υψηλότερη από αυτή του τραβηγμένου αέρα.

Συστάσεις ειδικών

 1. Εξοπλίστε το τελικό προϊόν με αισθητήρα παρακολούθησης διαφορικού πίεσης. Ο ενσωματωμένος μηχανισμός θα αποψύξει τακτικά τον εναλλάκτη θερμότητας το χειμώνα: οι μάζες του αέρα ψύξης θα κατευθύνονται μέσω της παράκαμψης εάν ανιχνευτεί μια διαφορική πίεση.
 2. Ένα πολυστρωματικό κουτί με προστασία από την υγρασία είναι τοποθετημένο στην περιοχή εξόδου των εύκαμπτων αγωγών. Ο θερμικός μονωτήρας τοποθετείται από μέσα. Ένα απλό συμπλήρωμα θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση του γκαράζ και θα ενισχύσετε τις ιδιότητες του εξοπλισμού που προστατεύονται από τον θόρυβο.

Μην τοποθετείτε τις πλάκες πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Το χειμώνα θα υπάρχει παγωμένη συμπύκνωση.

Τα φύλλα γίνονται απόλυτα λείες, όταν οι εργασίες γαλβανισμού πραγματοποιούνται με ειδικά ψαλίδια ή ηλεκτρικό παζλ. Ο κατάλληλα συναρμολογημένος ανακτητής με τα δικά του χέρια δεν αναμιγνύει καθαρό αέρα, που προέρχεται από το δρόμο, με τον αναλωμένο αέρα. Οι πλάκες μεταφοράς θερμότητας διαχωρίζουν δύο ρεύματα.

Ο σφραγιστικός παράγοντας οξέων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τις διαβρωτικές διεργασίες της μονάδας, γι 'αυτό συνιστάται η χρήση συνηθισμένου ακρυπλαστικού για τη στεγανοποίηση των αρμών και των ραφών.

Χρησιμοποιήστε μόνο μια ουδέτερη ένωση, ένα κανονικό όξινο σιλάνιο μπορεί να οδηγήσει στη διάβρωση της μονάδας.

Πλεονεκτήματα ενός εναλλάκτη θερμότητας πλάκας

 • Η απόδοση φθάνει το 65%.
 • η συσκευή κατασκευάζεται χωρίς τριβή και κινούμενα μέρη, οπότε ο μηχανισμός δεν χρειάζεται συχνή συντήρηση ή επισκευή.
 • ελάχιστο λειτουργικό κόστος.

Σωληνωτός μηχανισμός ανταλλαγής αέρα

Για να δημιουργήσετε τη συσκευή χρειάζεστε ένα κιβώτιο και δύο σωλήνες αλουμινίου ή χαλκού, οι οποίοι αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους μεμονωμένα. Η ποιότητα της εργασίας επηρεάζεται από το μήκος των σωλήνων και την πυκνότητα της πρόσφυσης μεταξύ τους. Η μονάδα λειτουργεί μέσω σωληνοειδών κατασκευών τοποθετημένων σε κανάλια. Οι διαδικασίες ανταλλαγής θερμότητας διεξάγονται με τη βοήθεια δεσμών συγκολλημένων σωλήνων λεπτού τοιχώματος, μέσω των οποίων κυκλοφορεί ο αέρας.

Σε σωλήνες μικρότερης διατομής, αέρας από θερμοκρασία δωματίου διέρχεται, το μέταλλο δέχεται θερμότητα. Ο μηχανισμός σωλήνων μέσα στο σωλήνα για ένα γκαράζ θα είναι μια θαυμάσια εναλλακτική λύση στα εργοστασιακά προϊόντα.

Για να επιτευχθεί αύξηση της απόδοσης, θα είναι απαραίτητο να αυξηθεί το μήκος του σωλήνα (αυτό θα επηρεάσει το βάρος της δομής).

Ανακλαστήρας με περιστροφικό τύπο χειρός

Αρχή λειτουργίας

Πλεονεκτήματα

 • Μια από τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ παρόμοιων τεχνολογιών.
 • Μην υπερξηραίνετε τον αέρα (ελέγχει το επίπεδο υγρασίας).
 • Ελάχιστη συμπύκνωση όταν εργάζεστε στην κρύα εποχή.

Ένα σύνθετο σχέδιο με ηλεκτρικό μοτέρ, ιμάντα κίνησης, ρότορα και σύστημα αγωγών απαιτεί συχνή συντήρηση. Σκεφτείτε ότι ο ανακτητής με αυτόν τον τύπο χεριών λειτουργεί πολύ θορυβώδης. Μην συγχέετε την ανάκτηση θερμότητας με θέρμανση αέρα.

Ποιοτικός ανακτητής με τα χέρια του με σχέδια σκίτσων

 1. Το μέγεθος του μελλοντικού εναλλάκτη θερμότητας στο γκαράζ.

Ο κανονικός μηχανισμός, κατά κανόνα, έχει μήκος 20 ή 30 εκατοστών των τοίχων.

Η απόφαση γίνεται από τον ιδιοκτήτη χωριστά, συνιστώνται τουλάχιστον 70 κομμάτια. Το πάχος της φλάντζας μεταξύ των πλακών είναι 3-4 mm.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διατομή των σωλήνων, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η τεχνική.

Πριν να καθορίσετε με ακρίβεια τις παραμέτρους του κουτιού, λάβετε υπόψη ότι η κυκλοφορία αέρα στην είσοδο και την έξοδο πρέπει να είναι απρόσκοπτη. Προηγουμένως, καθορίστε τη θέση των συνδετήρων και των γωνιών.

Οι βασικοί κανόνες κατά την επιλογή του καλύτερου χώρου για έναν ανακτητή με τα δικά σας χέρια

 • ανεμπόδιστη προσέγγιση στο σύστημα παρακολούθησης της λειτουργίας της μονάδας, αντικατάσταση φίλτρων ή άλλων μερικών επισκευών.
 • λαμβάνεται υπόψη ότι θα υπάρξουν θόρυβοι στο χώρο εγκατάστασης.
 • Θα πρέπει να υπολογιστεί εάν θα είναι βολικό να αραιωθεί το δίκτυο των αεραγωγών στην περίμετρο της προγραμματισμένης εγκατάστασης. Παρεμπιπτόντως, όσο μικρότεροι είναι οι αεραγωγοί, τόσο πιο φθηνή είναι η μονάδα και τόσο λιγότερη είναι η χωρητικότητά της.

Χρήσιμες πληροφορίες

Για να αποθηκεύσετε το χώρο κάτω από την οροφή, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ανάκτησης στέγης. Ο σχεδιασμός είναι στην οροφή, έτσι δεν δημιουργεί δυσφορία στους ιδιοκτήτες. Η απόδοση της συσκευής φτάνει το 65%. Το χαμηλό νομισματικό και λειτουργικό κόστος θα παρακάμψει τις σύνθετες διαδικασίες εγκατάστασης με το σύστημα στερέωσης.

Απλοί τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας της συσκευής:

 1. Τα φίλτρα αλουμινίου, πλαστικού ή ινών που είναι ενσωματωμένα στα κανάλια του αποκαταστατή καθαρίζουν τον εισερχόμενο αέρα από τη σκόνη. Αυτά τα θραύσματα γίνονται γρήγορα φραγμένα, αλλάζουν τακτικά τα στοιχεία.
 2. Για να βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας δεν παγώνει, απενεργοποιήστε τη συσκευή κατά διαστήματα. Κατεψυγμένες πλάκες λόγω της απόψυξης του θερμού αέρα.

Πώς είναι τοποθετημένος ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας και πώς μπορεί να γίνει ανεξάρτητα;

Προκειμένου να μειωθεί εν μέρει το κόστος θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του κλιματισμού το καλοκαίρι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ανακτητές. Αυτές είναι συσκευές τροφοδοσίας και εξάτμισης στις οποίες ο αέρας μπορεί να θερμανθεί μερικώς χωρίς τη χρήση πρόσθετης ενέργειας (ζεστό νερό, ηλεκτρικοί θερμαντήρες). Αυτές οι συσκευές αερισμού κερδίζουν δημοτικότητα στην Ευρώπη, όπου οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι πιο ακριβά και πρέπει να σώσει περισσότερο προσεκτικά.

Οι δομοστοιχειωτές συσκευές ανάκτησης διαιρούνται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με την απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας. Παρακάτω θα εξετάσουμε τη δομή και άλλες αποχρώσεις της χρήσης μοντέλων τύπου πλάκας.

Τι είναι συσκευή ανάκτησης πλακών: συσκευή

Δομικά είναι ένα ορθογώνιο ή τετράγωνο κουτί (περίβλημα) με 4 ακροφύσια, στα οποία παρέχονται αεραγωγοί. 2 θηλές βρίσκονται στο 1 άκρο του σώματος, 2 επιπλέον - το αντίθετο. Σε κάθε πλευρά ένα ακροφύσιο προορίζεται για παροχή αέρα, το δεύτερο - για τον αγωγό από την εξάτμιση.

Οι θήκες είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο ή γαλβανισμένο χάλυβα.

Μέσα στο κέλυφος είναι ένα μπλοκ κυβικού σχήματος, συναρμολογημένο από έναν μεγάλο αριθμό (αρκετές δωδεκάδες) λεπτών (πάχους έως αρκετών χιλιοστών) πλακών. Μεταξύ αυτών, γίνονται κενά (κενά) 2-4 mm. Οι πλάκες μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά - χάλυβα, κυτταρίνη ή πλαστικό. Αυτή η μονάδα είναι εναλλάκτης θερμότητας, ο οποίος θα μεταφέρει τη θερμότητα μεταξύ των φρέσκων και των καυσαερίων.

Τα κενά διατάσσονται εναλλάξ κάθετα μεταξύ τους. Τα μισά από τα κενά είναι "κατευθυνόμενα" στους σωλήνες διακλάδωσης της εισροής, το δεύτερο μισό στους αγωγούς του αγωγού εξαγωγής. Έτσι, ο αέρας περνά μέσα από αυτά χωρίς να αναμιγνύεται.

Η θέση του εναλλάκτη θερμότητας και οι ροές που περνούν διαμέσου αυτού είναι πιο εύκολα κατανοητή από την παρακάτω φωτογραφία.

Επίσης, στην περίπτωση αυτή υπάρχουν οπές για την αποστράγγιση του συμπυκνώματος (το οποίο είναι σταθερό σε τέτοιους ανακτητές) και για την απόψυξη.

Επιπλέον, ορισμένες συσκευές ενδέχεται να έχουν:

 1. Φιλτράρετε στον παραπόταμο.
 2. Ανεμιστήρες (και στην εισροή και στην κουκούλα).
 3. Θερμαντήρας (στον παραπόταμο) - για να θερμαίνει περισσότερο τον αέρα από το δρόμο.

Αρχή λειτουργίας

Η αρχή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών έχει ως εξής. Ένας από τους αγωγούς παρέχεται με καθαρό αέρα (από το δρόμο, το κρύο το χειμώνα), από την άλλη - ο αέρας αφαιρείται από το δωμάτιο (θερμαίνεται σε μια άνετη θερμοκρασία για ένα άτομο).

Ο θερμός αέρας, που διέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας πλάκας (μέσω των κενών μεταξύ των πλακών), του δίνει τη θερμότητά του. Λόγω αυτού, ο κρύος αέρας θερμαίνεται, ο οποίος πηγαίνει κατά μήκος του άλλου μισού των κενών, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μια τέτοια διαδικασία ονομάζεται ανάκτηση.

Ως αποτέλεσμα, η ροή αέρα είναι μερικώς θερμαινόμενη, αλλά αυτό δεν καταναλώνει την ενέργεια των θερμαντήρων (δηλαδή, η θέρμανση είναι ελεύθερη).

Τύποι πλακών υλικών

Τα χαρακτηριστικά και η αποτελεσματικότητα της συσκευής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το τι είναι κατασκευασμένες οι πλάκες του εναλλάκτη θερμότητας. Μπορεί να είναι:

 1. Αλουμίνιο ή γαλβανισμένο χάλυβα. Μεταλλικοί εναλλάκτες θερμότητας είναι φθηνοί, αλλά γρήγορα παγώνουν. Λόγω αυτού, η αποτελεσματικότητά τους είναι μικρότερη από την απόδοση των αναλόγων. Επιπλέον, λόγω της κατάψυξης, απαιτούν τακτική θέρμανση.
 2. Κυτταρίνη (ειδικό χαρτί). Έχουν σχετικά υψηλή απόδοση, αλλά δεν είναι κατάλληλες για δωμάτια με υψηλή υγρασία (πισίνες, σάουνες, πλυντήρια αυτοκινήτων, καθώς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις με υγρό αέρα). Υπό την επίδραση της συμπύκνωσης, το χαρτί από το οποίο κατασκευάζονται οι πλάκες επιδεινώνεται γρήγορα.
 3. Πλαστικά. Έχουν υψηλή απόδοση (υψηλότερη από το χάλυβα), δεν φοβούνται την κατάψυξη, όπως η κυτταρίνη. Από τα μείγματα - ένα υψηλότερο κόστος, σε σύγκριση με τις άλλες δύο επιλογές.

Σε ides προς την κατεύθυνση της ροής του αέρα

Μια σημαντική απόχρωση - η συσκευή του εναλλάκτη θερμότητας μπορεί να εκτελεστεί με διάφορους τρόπους. Η διαφορά έγκειται στην "διαδρομή" των ροών του αέρα. Σύμφωνα με αυτή τη χαρακτηριστική πλάκα οι ανακτητές χωρίζονται σε 3 τύπους:

 1. Ευθεία ροή: και τα δύο ρεύματα αέρα μετακινούνται μέσω του εναλλάκτη θερμότητας προς μία κατεύθυνση.
 2. Αντίθετη ροή: και τα δύο ρεύματα αέρα μετακινούνται μέσω του εναλλάκτη θερμότητας σε αντίθετες κατευθύνσεις (το ένα προς το άλλο).
 3. Διασταυρούμενη ροή: Οι ροές στον εναλλάκτη θερμότητας διασταυρώνονται εγκάρσια. Αυτή η συσκευή είναι η απλούστερη και εξαιτίας αυτού - διαδεδομένη.

Σκοπός και χρήση

Το κύριο καθήκον του ανακτητή είναι να μειώσει το κόστος διατήρησης της επιθυμητής θερμοκρασίας μέσα στο δωμάτιο. Το χειμώνα, τέτοιες εγκαταστάσεις θερμαίνουν εν μέρει τον αέρα που έρχεται από το δρόμο, το καλοκαίρι - εν μέρει ψύχεται.

Παράδειγμα χρήσης ενός πλακοειδούς εναλλάκτη θερμότητας σε ένα σύστημα αερισμού

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως κύρια συσκευή εξαερισμού για εισροή και εξαγωγή όσο και ως πρόσθετη. Ως βασικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μικρά κτίρια (για παράδειγμα - για ιδιωτικό σπίτι). Επιπλέον - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κτίρια οποιασδήποτε κλίμακας και σκοπό (από αποθήκες έως εμπορικά κέντρα).

Στην πραγματικότητα, στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται μόνο για μη οικιακούς χώρους - εμπορικά κέντρα, αποθήκες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, διάφορα κτίρια, δημόσια κτίρια κ.λπ.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των εναλλακτών θερμότητας πλάκας

 • σχετικά απλή εγκατάσταση και συντήρηση.
 • ανθεκτικότητα: δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη και ηλεκτρονικά μέσα στον ανακτητή (οι ανεμιστήρες καναλιών και ο αυτοματισμός συνδέονται ξεχωριστά) - που επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της συσκευής.
 • ο σχεδιασμός των συσκευών ανάκτησης πλάκας οποιουδήποτε είδους είναι απλός σε σύγκριση με άλλους τύπους ανακτητών (τόσο πολύ που πραγματικά μπορεί να συναρμολογηθεί από τον εαυτό του).
 • Απλότητα στην επισκευή (λόγω απλού σχεδιασμού).

Τα κύρια μειονεκτήματα των μοντέλων με πλαστικούς και μεταλλικούς εναλλάκτες θερμότητας:

 • συμπύκνωση κατά τη λειτουργία.
 • παγετός (λόγω του συμπυκνώματος που σχηματίζεται), λόγω του οποίου είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η δυνατότητα θέρμανσης.
 • Αποτελεσματικότητα - 40-6 0%, που είναι σχετικά μικρός δείκτης (εάν τοποθετηθούν πρόσθετοι εναλλάκτες θερμότητας εντός του περιβόλου, μπορεί να ανέλθει σε 85-90%).
 • λόγω διακοπής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της απόψυξης, μειώνεται η απόδοση.

Τρόποι μοντέλων με πλάκες κυτταρίνης:

 • αδυναμία χρήσης σε χώρους με υγρό αέρα.
 • αδυναμία επισκευής του εναλλάκτη θερμότητας - τα φθαρμένα τεμάχια πρέπει να αντικαθίστανται μόνο (γεγονός που αυξάνει το κόστος συντήρησης).
 • δυνατότητα εύκολης βλάβης των πλακών (κατά την εγκατάσταση, επισκευή, συντήρηση).
 • απορροφώντας οσμές, που μπορούν στη συνέχεια να "επιστρέψουν" το δωμάτιο.

Σύγκριση με τον περιστροφικό αναγεννητή (βίντεο)

Χαρακτηριστικά και υπολογισμός

Από τα κύρια χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τον υπολογισμό, μπορούμε να διακρίνουμε:

 1. Υλικό εναλλάκτη θερμότητας (που συζητήθηκε παραπάνω).
 2. Ο αριθμός των πλακών και το μέγεθος του συγκροτήματος εναλλάκτη θερμότητας (όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος και οι περισσότερες πλάκες - τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση).
 3. Ο χρόνος παραμονής της ροής αέρα μέσα στον εναλλάκτη θερμότητας (όσο μεγαλύτερη είναι - τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση).
 4. Ροή αέρα.
 5. Διαστάσεις (τόσο το ίδιο το σώμα όσο και οι διαμέτρους των ακροφυσίων).

Ποιος παράγει και πόσο κοστίζει αυτός ο εξοπλισμός;

Στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ, μπορεί κανείς να βρει συσκευές τέτοιων σημάτων:

Ας δώσουμε ένα κατά προσέγγιση κόστος για ορισμένα μοντέλα:

 1. Εξαεριστήρες, μέγεθος σώματος 400x200 mm, εγκάρσια ροή. Το υλικό του σώματος είναι γαλβανισμένο, το υλικό των πλακών είναι αλουμίνιο. Το κόστος είναι περίπου 18.000 ρούβλια (μία από τις φθηνότερες επιλογές αυτού του εξοπλισμού).
 2. Luftmeer, ίδια χαρακτηριστικά. Το κόστος είναι περίπου 27.000.
 3. Shuft, ίδια χαρακτηριστικά. Το κόστος είναι περίπου 19.000.
 4. Remak, τα ίδια χαρακτηριστικά. Το κόστος είναι περίπου 30.000.
 5. Korf, το μέγεθος της θήκης είναι 500x300 mm, διαφορετικά τα ίδια χαρακτηριστικά. Το κόστος είναι περίπου 32.000.
 6. Αεραγωγοί, μέγεθος σώματος 1000x500 mm, διαφορετικά τα ίδια χαρακτηριστικά. Το κόστος είναι περίπου 74.000.

Δημιουργία αυτοεπιπεδόμενου δίσκου με 3 μπλοκ (βίντεο)

Πώς να φτιάξετε ένα πιάτο με τα χέρια σας;

Δεδομένου ότι οι τιμές αυτού του εξοπλισμού ξεκινούν από $ 300-400, και η ίδια η συσκευή είναι σχετικά απλή, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε και να βρείτε το υλικό. Κατάλογος απαιτούμενων στοιχείων:

 1. Φύλλο γαλβανισμένου χάλυβα, πάχους 0,5-1,5 mm, συνολικής επιφάνειας περίπου 4 m² - για τη δημιουργία πλακών. Για ευκολία εργασίας είναι δυνατό να ληφθούν χωριστά φύλλα ορθογώνιας ή τετράγωνης μορφής, η περιοχή περίπου 1 "τετράγωνο".
 2. Roll της τεχνικής βύσμα, πάχος του στρώματος 2 mm - ως παρέμβυσμα, για να δημιουργήσετε κενά. Αντί του φελλού, μπορείτε να πάρετε πλαστικό, πλέξιγκλας ή ξύλινες σχάρες.
 3. Οποιαδήποτε μόνωση - ορυκτοβάμβακας ή πολυστυρένιο, πάχους περίπου 5 εκ. Θα είναι πιο βολικό και ασφαλές για εργασία με πλαστικό αφρού.
 4. Μεταλλικές γωνίες.
 5. Οποιοδήποτε φύλλο μέταλλο / φύλλο MDF / πλαστικό φύλλο - για τη θήκη.
 6. Σφραγιστικό σιλικόνης, κόλλα.
 7. Πλαστικές φλάντζες, 4 τεμάχια - για τη στερέωση των παρεχόμενων αεραγωγών. Η διάμετρος τους πρέπει να είναι ίδια με τη διάμετρο των αεραγωγών που θα τροφοδοτηθούν.
 8. 1 σωλήνα μικρού διαμέτρου για αποστράγγιση συμπυκνωμάτων.
 9. Το βουλγαρικό.
 10. Συνδετήρες.

Βήμα προς βήμα το έργο θα συζητηθεί παρακάτω.

Πρώτον, δημιουργείται ένας αυτο-κατασκευασμένος εναλλάκτης θερμότητας:

 1. Κόψτε περίπου 70 τετράγωνα φύλλα, πλευρά - 20-30 εκ. Υποχρεωτική αποχρώσεις: όλες οι πλάκες θα πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος, να είναι λείες, χωρίς γούνα και να λυγίζουν. Για αυτό, είναι πολύ βολικό να κόψετε τα φύλλα των κενών σε πολλά κομμάτια, να τα στοιβάζετε μαζί και να τα κόψετε έτσι.
 2. Οι φλάντζες είναι κομμένες - λεπτές λωρίδες που βρίσκονται στο πλάι της πλάκας. Θα χρειαστούν περισσότερα από 200 κομμάτια.
 3. Λαμβάνεται η πλάκα και 3 λωρίδες είναι κολλημένες στη μία πλευρά: 2 σε δύο απέναντι άκρα και 1 στο κέντρο (παράλληλα με τα υπόλοιπα).
 4. Καταλαμβάνεται η δεύτερη πλάκα, 3 λωρίδες κολλημένες σε κάθε πλευρά της.
 5. Η δεύτερη πλάκα περιστρέφεται σε σχέση με την πρώτη, έτσι ώστε τα παρεμβύσματα επάνω τους να είναι κάθετα μεταξύ τους.
 6. Οι φλάντζες της δεύτερης πλάκας είναι λερωμένες με κόλλα και πιέζονται στην ελεύθερη πλευρά της πρώτης πλάκας.
 7. Καταλαμβάνεται η τρίτη πλάκα, 3 λωρίδες κολλημένες σε κάθε πλευρά της.
 8. Η τρίτη πλάκα γυρίζει σαν την πρώτη (ανάλογα με τη διάταξη των λωρίδων), και κολλάει στην κορυφή του δεύτερου.

Έχουμε 3 πλάκες, κολλημένες μαζί με το ίδιο κενό μεταξύ τους. Δεδομένου ότι το κενό δημιουργείται από λεπτές λωρίδες - υπάρχει ελεύθερος χώρος μεταξύ αυτών των λωρίδων - μέσω αυτού θα περάσει ο αέρας.

Δεδομένου ότι οι οπές μεταξύ 1 και 2 πλάκας "φαίνονται" προς μία κατεύθυνση και τα κενά μεταξύ 2 και 3 - στην άλλη (κάθετα προς την πρώτη), οι ροές του αέρα θα διέρχονται από διαφορετικούς αεραγωγούς χωρίς ανάμιξη.

Περαιτέρω στην ίδια αρχή (κάθε μετέπειτα πλάκα "στρέφεται" κατά 90 ° σε σχέση με την προηγούμενη), οι πλάκες συναρμολογούνται το ένα πάνω στο άλλο σε πλήρες μπλοκ.

Συναρμολογημένος εναλλάκτης θερμότητας πλάκας

Για να διασφαλίσετε ότι οι πλάκες αλληλοσυνδέονται αξιόπιστα μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια της ξήρανσης πάνω από το προκύπτον μπλοκ, μπορείτε να τοποθετήσετε κάποιο φορτίο. Μετά από αυτό, η τελική κασέτα είναι επιπλέον στερεωμένη με γωνίες.

Στη συνέχεια, το σώμα είναι συναρμολογημένο:

 1. Από το υλικό που έχετε επιλέξει για την περίπτωση, το τετράγωνο κουτί έχει αφαιρεθεί. Το ύψος και το μήκος του σώματος πρέπει να είναι ίσο με τη διαγώνιο του μπλοκ, το πλάτος του σώματος - ίσο με το ύψος του μπλοκ.
 2. Είμαι μονωμένος από το εσωτερικό.
 3. Όλες οι αρθρώσεις και οι εγκάρσιες θέσεις είναι λερωμένες με ένα σφραγιστικό - για να δημιουργηθεί μια πλήρης σφράγιση της δομής.
 4. Σε 2 τοίχους η μία απέναντι από την άλλη, κόβονται 2 τρύπες (για την παροχή αεραγωγών).
 5. Οι πλαστικές φλάντζες για τους αγωγούς αέρα τροφοδοσίας επισκευάζονται.

Σχεδόν συναρμολογημένος οικιακός ανακουφιστής

Στη συνέχεια - η κασέτα τοποθετείται μέσα στο κιβώτιο:

 1. Στο κάτω μέρος του κουτιού, στο κέντρο, κόψτε μια μικρή τρύπα - για να αποστραγγίσετε το συμπύκνωμα.
 2. Εντός του πλαισίου, τοποθετείται ένα μπλοκ πιάτων. Πρέπει να τοποθετηθεί κατακόρυφα - για να επιτρέψει στο συμπύκνωμα να συγκεντρωθεί στο κάτω μέρος και θα μπορούσε να αφαιρεθεί μέσω της βρύσης.
 3. Η θέση του μπλοκ σημειώνεται, μετά την οποία παραδίδεται το μπλοκ.
 4. Στις γωνίες είναι προσαρτημένες γωνίες - θα παίξουν το ρόλο των οδηγών για να στερεώσουν σφιχτά την κασέτα στο εσωτερικό της θήκης και, εάν είναι απαραίτητο, να βγει έξω.
 5. Ελέγξτε τη στεγανότητα μεταξύ της κασέτας και των τοίχων του περιβλήματος. Εάν κάπου υπάρχει ένα κενό - σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να προσθέσετε μια θερμάστρα.

Ο σπιτικός ανακτητής είναι έτοιμος - τώρα η συσκευή μπορεί να συνδεθεί στο σύστημα εξαερισμού.

Φτηνές αποκατάστασης με τα χέρια τους.

Πώς ξεκίνησαν όλα:

Το σπίτι μου στο οποίο έχω ζήσει για 9 χρόνια ήταν με φυσικό αερισμό, και το 80% του χρόνου είχε ανοιγμένα παράθυρα. Γιατί να σας πω; Το σπίτι είναι αρκετά ερμητική και καταναλώνει αρκετά ένα κομμάτι της θέρμανσης, εξαερισμού έγινε μόλις κουκούλες ήταν ένας ανεμιστήρας στο δωμάτιο μπάνιο και βοηθητικό, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται την εισαγωγή αέρα στον 1ο όροφο της βαλβίδας KIV είχε εγκατασταθεί στο σαλόνι, και δύο τζάμια της βαλβίδας στον δεύτερο όροφο, αλλά ροή μέσω των βαλβίδων δεν ήταν αρκετό, οπότε έπρεπε να ανοίξετε τα παράθυρα.

Στο έντονο κρύο των βαλβίδων τους, το βαρέλι ήταν αρκετά δυνατό. υπάρχει μια ρύθμιση του καλυμμένου, αντίστοιχα, υποβαθμισμένου εξαερισμού.

Για να αξιολογήσω την ποιότητα του εξαερισμού, χρησιμοποιώ ένα μετρητή συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέει ένα άτομο, εάν η συγκέντρωση του CO2 είναι φυσιολογική, τότε οι υπόλοιποι δείκτες θα είναι φυσιολογικοί.

Σχετικά με τη συγκέντρωση του CO2 είναι πολύ καλά άρθρα:

CO2: το κριτήριο της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εξαερισμού

Σχετικά με το ζήτημα της ομαλοποίησης της ανταλλαγής αέρα στο περιεχόμενο CO2 σε εξωτερικό και εσωτερικό αέρα

Ένας χρόνος αερισμού

Φρέσκο ​​αέρα σε εξοχική κατοικία

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένας αόρατος κίνδυνος

Και έτσι κατέστη σαφές ότι πρέπει να κάνετε αναρρόφηση και εξαερισμό.

Η ποσότητα του αέρα με δοκιμή και σφάλμα αποφασίστηκε να γίνει σύμφωνα με τα πρότυπα του ABOK. οι περισσότεροι "επιστημονικά μηχανικοί" και γενικά για τον αισθητήρα CO2 είναι πολύ πραγματικοί και ειλικρινείς.

Κανονιστικά έγγραφα "ΑΒΟΚ" - ώρα "h"

Σύμφωνα με τους κανόνες

Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα είναι 0,35 1 / ώρα, αλλά όχι μικρότερη από 30 m 3 / h ανά άτομο. 3 m 3 / m 2, αν η συνολική έκταση του διαμερίσματος χωρίς την περιοχή των θερινών χώρων είναι μικρότερη από 20 m 2 / άτομο.

Για τον υπολογισμό του ρυθμού ροής αέρα, m 3 / h, ο αριθμός των δωματίων θα πρέπει να καθορίζεται από τη συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιφάνεια των θερινών χώρων. Τα διαμερίσματα με αεροστεγές περίβλημα απαιτούν πρόσθετη ροή αέρα για τζάκια και μηχανικά εκχυλίσματα.

Σε γενικές γραμμές αποφάσισα να χωρίσει το σπίτι σε δύο μέρη, και πρώτα να εργαστεί στον εξαερισμό του δεύτερου ορόφου, tk. υπάρχουν υπνοδωμάτια και χώρο εργασίας και παιδικός σταθμός, δηλαδή, περνάω πολύς χρόνος εκεί, και η κύρια ρύπανση εκεί.

Για 3 άτομα, απαιτείται εισροή 90 έως 150 κυβικών μέτρων αέρα, ανάλογα με τη συγκέντρωση CO2 στους δρόμους.

Αν υποβάλλω 90-150 κύβους από θέρμανση σε ένα άνετο 22 βαθμούς Ι θα περάσουν 0,34Vt x 90 m3 x (22gr - (-3 ζ)) x 24h x = 213dney 3910kVtch ανά έτος (με μέση θερμοκρασία της περιόδου θέρμανσης -3 g ) σε τιμολόγιο μου για την ηλεκτρική ενέργεια αυτή θα ανέλθει σε 4,54 x 3910 = 17 751 ρούβλια ανά έτος, το οποίο είναι γενικά αρκετά πολύ λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι για όλη την ηλεκτρική ενέργεια σε θέρμανση, φωτισμό, τον τρόπο ζωής. συσκευές, ζεστό νερό κ.λπ. ανά έτος πληρώνω περίπου 65 tr.

Ως εκ τούτου, φυσικά, δεν είναι λογικό να κάνουμε απλά παροχή αερισμού, ως εκ τούτου είναι αποφασισμένη να εγκαταστήσει ένα recuperator.

Οι συσκευές ανάκτησης είναι πολλοί διαφορετικοί τύποι, δεν θα περιγράψω τον σχεδιασμό καθενός και θα τις συγκρίνω. Για τον εαυτό μου, αποφάσισα ότι ο εξαερισμός εισαγωγής και εξαγωγής πρέπει να ικανοποιεί τις ακόλουθες συνθήκες.

 1. όσο το δυνατόν μικρότερη και ευκολότερη συντήρηση
 2. Δεν επηρεάζουν σημαντικά το φορτίο του δικτύου, εννοώ χωρίς την αναθέρμανση
 3. Δεν πρέπει να ακούγεται. η εισροή πηγαίνει στα υπνοδωμάτια, τότε δεν θέλω θόρυβο καθόλου (ο ανεμιστήρας από το φορητό υπολογιστή για μένα είναι δυνατός και δυσάρεστος)
 4. φθηνό και απλό

Το σπίτι έχει μια μικρή σοφίτα και αποφάσισε να βάλει ολόκληρο το σύστημα εκεί. Αλλά από τότε διαθέτει κελύφη ψυχρής εγκατάστασης και οι αγωγοί αέρα πρέπει να είναι καλά μονωμένοι.

Παροχή αέρα.

Στα δωμάτια της οροφής, κόβονται οι ανεμόστρωμα με διάμετρο 150 mm. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, τόσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα του αέρα, τόσο λιγότερος θόρυβος και λιγότερη κίνηση αέρα.

Στο εσωτερικό, θα κολλήσει τον αισθητήρα από το θερμόμετρο, δεν είναι απαραίτητο, μόνο για στατιστικές.

Διαδρομές αγωγών.

Στη σοφίτα, έβαλε τις πίστες με εύκαμπτους μονωμένους αεραγωγούς. Αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση, διότι έχουν πολύ μεγάλη αντίσταση, αλλά έλαβα αυτό υπόψη κατά την επιλογή των οπαδών.

Γενικά, οι αεραγωγοί είναι:

πλαστικό - φθηνή, πολύ μικρή αντίσταση, άγνωστη στατική πλαστική ύλη (είναι δυνατόν να ξεσκονιστεί το γρηγορότερο)

Γαλβανισμός - πιο ακριβή, μικρή αντίσταση, δύσκολη συναρμολόγηση

ευέλικτη - απλή εγκατάσταση, φθηνή, πολύ υψηλή αντίσταση (συνιστάται μόνο σε βρύσες ή μικρές περιοχές), καλή καταστολή θορύβου

Το εκχύλισμα εκτελείται στην οροφή, η εισροή πηγαίνει πλευρικά από τον τοίχο.

Ο δεύτερος σωλήνας είναι ο εξαερισμός της σοφίτας.

Όλα τα μονοπάτια στη σοφίτα είναι αγωγοί αέρα διαμέτρου 100 mm, οι οποίοι θα έριχναν τη μέγιστη ταχύτητα στους αεραγωγούς, επειδή Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο λιγότερη απώλεια θερμότητας (σοφίτα κρύο), αλλά η ταχύτητα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 8 m / s, επειδή θα υπάρξει περιττός θόρυβος.

Σε γενικές γραμμές, κρίνοντας από τους κανόνες του διαζυγίου εξαερισμού, η διάμετρος των αεραγωγών είναι αρκετά εύκολο να υπολογιστεί

περιοχή των αεραγωγών x 3600 = αριθμός m3 ανά ώρα με ρυθμό ροής 1 m / s

Για τις κεντρικές διαδρομές, η ταχύτητα συνιστάται 4-5 m / s

για στροφές από αυτό για να αφαιρέσετε το θόρυβο 2-3 m / s

όταν εξέρχονται από σχάρες κλπ. 1-2 m / s

Εναλλάκτης θερμότητας:

Σταμάτησα στον εναλλάκτη θερμότητας. αυτή είναι η απλούστερη επιλογή.

Τι να επιλέξετε; Το αλουμίνιο είναι απλό, αξιόπιστο, αλλά δύσκολο να κολληθεί, κόβει, κλπ. Πολύ λεπτό φύλλο είναι δύσκολο να διορθωθεί, μια παχιά σπανιότητα και όχι φθηνή. Γενικά, ένας εναλλάκτης θερμότητας αλουμινίου είναι ευκολότερο να αγοράσει έναν εργοστασιακά κατασκευασμένο εναλλάκτη θερμότητας. Η μεμβράνη - ακόμα πιο δύσκολο, αλλά ίσως η καλύτερη λύση, η τιμή του είναι έτοιμη ξεκινώντας από 250 ευρώ, κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του μικρού μεγέθους είναι δύσκολη λόγω της απόστασης έκθεσης μεταξύ των πλακών, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς.

Αλλά το πλαστικό είναι τώρα γεμάτο, το πλαστικό χρησιμοποιεί κατασκευαστές όπως αεραγωγοί ή για παράδειγμα σύστημα. Καλύτερη και προσιτή λύση είναι η κυτταρική πολυπροπυλένιο (δεν πρέπει να συγχέεται με το PVC και πολυανθρακικό), το πάχος του τοιχώματος του μικρότερου του τμήματος πλαστικών των καναλιών για να επιλέξετε οποιοδήποτε, το κόστος είναι ελάχιστο.

Και έτσι γίνεται η επιλογή.

Τα φύλλα του κυψελωτού πολυπροπυλενίου κόβονται σε τεμάχια 300x300 σε μέγεθος, πάχους 3 mm

Διάκενο 3 mm μεταξύ των φύλλων είναι κατασκευασμένο από ένα ένθετο από ένα κομμάτι του ίδιου πλαστικού. Κόψτε όλα τέλεια με οποιοδήποτε άοσμο σφραγιστικό με βάση το πολυμερές ms.

Τα κύτταρα βρίσκονται στην κατεύθυνση του αέρα τροφοδοσίας και η στερεή κοιλότητα βρίσκεται προς τον αέρα εξαγωγής, έτσι ώστε το συμπύκνωμα να μπορεί να ρέει ελεύθερα.

Ο εναλλάκτης θερμότητας ήταν 300x300x300 mm σε βήματα 3 mm.

Περιοχή ανταλλαγής θερμότητας 7,6 m2

Ταχύτητα αέρα στον εναλλάκτη θερμότητας στα 150 m3 / h - 1 m / s

Στέγαση.

Ακριβώς θα σας πω να κάνετε την υπόθεση για έναν ανακτητή από αρκετούς εναλλάκτες θερμότητας ή το μεγαλύτερο μέγεθος τους, καλύτερα αμέσως από κόντρα πλακέ με θερμομόνωση. Αλλά δεν έχω πολύ μεγάλο ανταλλάκτη θερμότητας και δεν είναι βαρύ, και το σημαντικότερο είναι η καλή θερμομόνωση, επειδή να είσαι σε κρύα σοφίτα.

Γενικά, κατασκευάστηκαν δύο φύλλα XPS (αφρός πολυστερίνης εξωθούμενου), κολλημένα και συγκολλημένα με αυτοκόλλητη κόλλα.

Το καπάκι πιέζεται με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή σε τέτοιου είδους dyupels

Περίπτωση xps με πάχος τοιχώματος 5 cm, αποδείχθηκε αρκετά ισχυρό και ελαφρύ.

Στην περίπτωση γίνονται 4 τρύπες για αεραγωγούς με διάμετρο 100mm, δύο φίλτρα τοποθετημένα στην κουκούλα και εισροή, το φίλτρο κλάσης G4 στο πλέγμα

Όλες οι αρθρώσεις σφραγίζονται με στεγανοποιητικό με βάση το MC (πλήρως σε leurua-merlene)

Οι αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι επίσης εγκατεστημένοι (αλλά περισσότερο σε αυτό αργότερα)

Πλάγια (εικόνα), στην πραγματικότητα θα είναι από κάτω, κολλημένη στο σωλήνα αποστράγγισης για το συμπύκνωμα.

Εγκατάσταση εναλλάκτη θερμότητας

Η επιλογή μου έπεσε στην τελευταία τέταρτη επιλογή.

Για τις παραμέτρους μέτρησης χρησιμοποιώ αυτά τα εργαλεία

Ο εναλλάκτης θερμότητας υπέστη αρκετούς παγετούς και απόψυξη, και ως σύνολο αποδείχθηκε καλός.

p.s. ο εναλλάκτης θερμότητας δεν το έκανα μόνος μου, αλλά διέταξε από έναν φίλο, δεν είχα αρκετό χρόνο (επομένως, σε γενικές γραμμές, ο καθένας μπορεί να αντεπεξέλθει, αλλά χρειάζεται χρόνος και λίγη υπομονή)

Δίπλα στον ανακτητή μένει να πάρει δύο οπαδούς. Εγκαταστήθηκα σε ανεμιστήρες καναλιών δύο ταχυτήτων όπως cata, vent, sp και πολλοί που εξακολουθούν να το κάνουν.

Αναλύοντας το μήκος των ιχνών, τις απώλειες στον ανακτητή, με πλησίασαν οι επιδόσεις των ανεμιστήρων στο υπέρ-100

μαζί τους όπως είχε προγραμματιστεί

Η εισροή ήταν 1 ταχύτητα 90 m3 / h, στη δεύτερη ταχύτητα 130 m3 / h

Εκχύλιση σε 1 ταχύτητα 110 m3 / h, στη δεύτερη ταχύτητα 150 m3 / h

η διαφορά εισροής και εξάτμισης ήταν 20 m3 / h από = για διαφορετικά μήκη γραμμών παροχής, αλλά συνολικά δεν είναι πολύ και ελαφρώς εκκενωμένη πίεση στο σπίτι δεν είναι κακή.

Οι παράμετροι του εναλλάκτη θερμότητας σε σύγκριση με τα σειριακά προϊόντα ελαφρώς χειρότερες, αλλά όχι περισσότερο από 7%, το οποίο είναι πολύ ευχαριστημένο, σε σύγκριση με τους εναλλάκτες θερμότητας αλουμινίου heatex H1 του ίδιου μεγέθους.

Οι παράμετροι είναι οι εξής:

σε 1 ταχύτητα - απόδοση ανάκτησης 66-74% (μη λαμβάνοντας υπόψη μια μικρή ανισορροπία), απώλεια πίεσης στο εκχύλισμα 9 Pa, στην εισροή 7 Pa, την έναρξη της κατάψυξης

σε 2 ταχύτητες - η απόδοση ανάκτησης 62-70% (μη λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή ανισορροπία), απώλεια πίεσης στο εκχύλισμα 12 Pa, στην εισροή 9 Pa, την έναρξη της κατάψυξης

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ελήφθησαν και τη σύγκριση με τα δεδομένα άλλων κατασκευαστών, τώρα μπορώ να υπολογίσω με ακρίβεια τον εναλλάκτη θερμότητας από πλαστικό για μια διαφορετική ροή αέρα. Αν κάποιος πρέπει να ρωτήσει. Μπορώ επίσης να βοηθήσω με την επιλογή των οπαδών.

Βλέπω τα πραγματικά δεδομένα όπως αυτό

Λίγο για την αυτοματοποίηση.

Η πρώτη έκδοση του αυτοματισμού ήταν απλή.

Αυτό το ρελέ διαφέρει. μέτρα διακόπτης πίεσης η διαφορά πίεσης, και εάν ο εναλλάκτης θερμότητας αρχίζει να παγώσει, η πίεση αυξάνεται και ο ανεμιστήρας αέρα προσαγωγής είναι απενεργοποιημένος έτσι ώστε να μην εμπλέκεται άμεσα ως πίεση normalzuetsya επιθυμητό να χρησιμοποιείται ένα απλό χρονοδιακόπτη καθυστέρησης έως 20 λεπτά δεν έχει ακόμη εργαστεί.

για παράδειγμα

Διακόπτης διαφορικής πίεσης DPS-500 N

Αν κάποιος έχει εναλλάκτη θερμότητας εδάφους, τότε δεν χρειάζεται όλη αυτή η αυτοματοποίηση, δεν θα παγώσει.

Συνολικό κόστος:

εναλλάκτη θερμότητας (υλικό + εργασία) - 5 000 τρίβει

αεραγωγοί, ανεμοστάτες κ.λπ. - 3000 τρίβει

σφιγκτήρες, κολλητική ταινία και μικρά αντικείμενα, κόλλα, σφραγιστικό - 1000 τρίβει

ρελέ διαφορικής πίεσης - 1500 τρίβει

χρονοδιακόπτης - 1500 τρίβει

ανεμιστήρες vt tt περίπου 100 2 τεμάχια - 6000 tr.

συνολικά: 18500 ρούβλια για όλο το σύστημα εξαερισμού

Εάν κάνετε τον εαυτό σας εναλλάκτη θερμότητας τότε περίπου μείον 2 tr.

Συμπεράσματα:

Με συνδυασμένο εξαερισμό και εξαερισμό εισόδου με ανάκτηση θερμότητας, η συγκέντρωση CO2 του διοξειδίου του άνθρακα διατηρείται σε 1 ταχύτητα εντός 800-880 ppm, με τρεις κατοίκους.

Ο θόρυβος στον εξαερισμό δεν υπάρχει, η εισροή δεν ακούγεται καθόλου και το εκχύλισμα ακούγεται μόνο σε ένα μπάνιο. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Στο σύστημα διαχείρισης που θα σας πω τώρα ξεχωριστά (στο επόμενο άρθρο).

Αποτελεσματικός ανακτητής αέρα με τα δικά του χέρια

Μιλήστε για το τι είναι ένας ανακτητής αέρα και πώς να το συγκεντρώσετε με έναν ελάχιστο προϋπολογισμό, λένε οι χρήστες του FORUMHOUSE!

Όποιος διαβάζει συνεχώς το FORUMHOUSE γνωρίζει ότι ο εξαερισμός υψηλής ποιότητας είναι η εγγύηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι. Το σωστά σχεδιασμένο και εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει σταθερή ροή καθαρού αέρα στο σπίτι και εκροή αποβλήτων προς τα έξω. Ωστόσο, το χειμώνα, μαζί με τον αέρα εξαγωγής, εκλύεται πολύτιμη θερμότητα προς το εξωτερικό και από το δρόμο εισέρχεται ψυχρός αέρας στο σπίτι, η θέρμανση του οποίου καταναλώνει πρόσθετη ενέργεια.

Για να μην θερμανθεί ο δρόμος, όλο και πιο σύγχρονα και ενεργειακά αποδοτικά σπίτια είναι εξοπλισμένα με ανακουφιστές. Και από τότε οι τιμές για τα βιομηχανικά σχέδια, για να το θέσω ήπια, δάγκωμα, η καλύτερη λύση είναι να κυλήσει τα μανίκια και να κάνει έναν αέρα recuperator για το σπίτι από μόνοι τους!

Η αρχή του ανακτητή

Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε μια αυτοπαρασκευασμένη συσκευή, πρέπει να κατανοήσετε την αρχή της λειτουργίας της.

Η λέξη "recuperator" (από τη λατινική "recuperatio") σημαίνει την παραλαβή ή επιστροφή κάτι πίσω. Ο ανακτητής αέρα είναι μια συσκευή στην οποία η μεταφορά θερμότητας από μια ροή εξερχόμενου, ήδη θερμού αέρα, στον εισερχόμενο ψυχρό αέρα λαμβάνει χώρα μέσω της ανταλλαγής θερμότητας.

Έτσι, η απώλεια θερμότητας στο σπίτι μειώνεται, πράγμα που σας επιτρέπει να μειώσετε το κόστος θέρμανσης.

Μην συγχέετε την έννοια της θέρμανσης και ανάκτησης αέρα. Το ένα αφορά το σύστημα θέρμανσης και το δεύτερο είναι μέρος του σύγχρονου συστήματος εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού και μάλιστα ενός εξοχικού σπιτιού.

Σύστημα ανάκτησης αέρα για ιδιωτική κατοικία.

 • κόστος φορέων ενέργειας ·
 • αναμενόμενη διάρκεια ζωής του συστήματος ·
 • τα ποσά που δαπανώνται για την εγκατάσταση του συστήματος.
 • το ποσό που δαπανήθηκε για την ετήσια συντήρηση του συστήματος.

Dan! La:

- Ο ανακτητής είναι μόνο ένα μέρος (και όχι το πιο ακριβό) του συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού. Επομένως, ο αερισμός και ο αερισμός του θα πρέπει να θεωρούνται κοινό σύστημα.

Εξαερισμός με αυτο-ανάκτηση

Οι συσκευές ανάκτησης ταξινομούνται ανάλογα με το σχεδιασμό και το σκοπό, συγκεκριμένα:

1. Με τον τύπο κίνησης του ψυκτικού (αέρα) - ροής ή αντίθετης ροής.

Ανακτητής αέρα, συσκευή.

1. Περιστροφικός ανακτητής

Αυτός ο τύπος εναλλάκτη θερμότητας είναι ένα κλειστό περίβλημα με εσωτερικό στροφέα (τύμπανο), κινούμενο από ηλεκτρικό κινητήρα.

Ο ρότορας περιστρέφεται με μια ορισμένη ταχύτητα και περιστρέφεται εναλλάξ στη ζώνη δράσης μιας ροής ζεστού ή κρύου αέρα.

Έτσι, οι πλάκες του δρομέα περιστρέφονται κυκλικά, στη συνέχεια ψύχονται.

Ως αποτέλεσμα, η συσσωρευμένη θερμότητα μεταφέρεται στον εισερχόμενο κρύο αέρα του δρόμου.

Οι συσκευές τύπου ρότορα έχουν υψηλή απόδοση (έως 85%), δεν παγώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και μερικώς ρυθμίζουν το επίπεδο υγρασίας.

Ανακλαστήρας αέρα με τα χέρια του: σχέδια.

 • μια σύνθετη κατασκευή που αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, έναν δρομέα, έναν ιμάντα κίνησης και ένα σύστημα αγωγών.
 • αυξημένο επίπεδο θορύβου ·
 • η παρουσία κινούμενων εξαρτημάτων μειώνει την αξιοπιστία του συστήματος και οδηγεί στην ανάγκη συχνότερης συντήρησης.

2. Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας (κασέτα) που αποτελείται από ένα πλήθος λεπτών πλακών συνδεδεμένων μεταξύ τους με μικρή απόσταση.

Ο ζεστός αέρας, που διέρχεται από την κασέτα, θερμαίνει τις πλάκες, οι οποίες με τη σειρά τους - λόγω της ταχείας ανταλλαγής θερμότητας, μεταδίδουν ενέργεια στο κρύο ρεύμα.

Επειδή οι ροές αέρα δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους, η εναλλαγή θερμότητας πραγματοποιείται με ταυτόχρονη ψύξη και θέρμανση των πλακών από όλες τις πλευρές.

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας για τον αερισμό του σπιτιού έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • χαμηλό κόστος.
 • συμπαγές μέγεθος.
 • απλότητα της συσκευής.
 • απουσία κινούμενων μερών.

Πλάκες για τον αφυγραντήρα.

Παρά το σημαντικό μειονέκτημα, αυτός ο τύπος είναι ο πιο συνηθισμένος στην αυτο-σχεδίαση.


Ανακλαστήρας με περιστροφικό εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας γίνεται συνήθως από τετράγωνες πλάκες. Καθώς χρησιμοποιείται το υλικό για τις πλάκες:

 • λεπτό φύλλο χαλκού ή αλουμινίου ·
 • φύλλο ·
 • μεμβράνες διαπερατές από ατμούς.

Περιστροφικός ανακτητής με τα χέρια σας.

Εξαερισμός με ανακουφιστή σε ιδιωτική κατοικία

Vitman:

- Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ των πλακών δεν είναι μεγαλύτερη από 3 mm.

Όσο μικρότερη είναι η απόσταση μεταξύ των πλακών, τόσο πιο λεπτή είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ροών του αέρα. Κατά συνέπεια,αυξάνει την αποδοτικότητα της εγκατάστασης.

Ωστόσο, η μείωση του πάχους των κενών οδηγεί σε αύξηση του ρυθμού σχηματισμού του συμπυκνώματος. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί την αποσύνδεση των καναλιών στον εναλλάκτη θερμότητας και προκαλεί μείωση της απόδοσης της συσκευής.

Για την καταπολέμηση αυτής της εμφάνισης, περαιτέρω ψυχρό εισερχόμενο αέρας προθερμαίνεται από ηλεκτρικούς θερμαντήρες ή απενεργοποίηση εισερχόμενη εισροή και καθαρίζεται μόνο ζεστό εναλλάκτη θερμότητας αέρα.

Αυτό αυξάνει την επίπονη κατασκευή της συσκευής στο σπίτι.

Αλλά ο χρήστης της ιστοσελίδας μας με ένα ψευδώνυμο Megavolt συναρμολόγησε έναν αποτελεσματικό ανακτητή πλάκας με τα χέρια του με μια μονάδα ελέγχου. Πλάκες forumchanin αποφάσισε για πρώτη φορά να κάνει ένα φύλλο χαλκού, αλλά, λόγω της υψηλής τιμής του, αποφάσισε να στραφεί σε αλουμίνιο τροφίμων.

Ανακουφιστής για ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους.

- Φοβόμουν ότι ο εναλλάκτης θερμότητας από αλουμινόχαρτο θα αρχίσει να δονείται και να "τραγουδάει", αλλά έκανα λάθος, η εγκατάσταση δεν είναι πιο δυναμική από τον υπολογιστή. Η θήκη ήταν κολλημένη από πλαστικό. Η παραγωγικότητα είναι 200 ​​m3 ανά ώρα. Επίσης, έκανα μια μονάδα ελέγχου επεξεργαστή του συστήματος. Τώρα μπορείτε να παρατηρήσετε τη λειτουργία της συσκευής, έτσι ώστε να μιλήσετε, στη λειτουργία "online".

Σε κατάσταση λειτουργίας, στην οθόνη εμφανίζεται η θερμοκρασία του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, ο χρόνος, η ισχύς των ανεμιστήρων. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η μονάδα ελέγχου τροφοδοτείται με ενέργεια από την μπαταρία.

Ανακτητής αέρα για το σπίτι με τα χέρια τους.

- Αγόρασα 11 φύλλα κυψελωτού πολυπροπυλενίου 3m / 2m / 3mm. Τους κόβουμε σε παράλληλα γραφήματα 1x0,5 m και κολλάμε μαζί σιλικόνη. Το κενό μεταξύ των φύλλων ελέγχθηκε από ένα καλώδιο 3mm. Η διάτρηση στο συγκρότημα συμπιέστηκε και το κενό βγήκε στα 1,5-2 mm, γεγονός που είχε ευεργετική επίδραση στην απόδοση και αρνητικά - στην πτώση πίεσης. Ο εναλλάκτης θερμότητας τοποθετήθηκε σε πλαστικό κουτί από αφρώδες υλικό, έφερε τους μονωμένους αγωγούς αέρα διαμέτρου 160 mm και έβαλε τον ανακτητή στη σοφίτα. Η χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι 150 m3. Οι προσωπικές μετρήσεις έδειξαν ότι σε θερμοκρασία 5 ° C στο δρόμο και στους 24 ° C - στο σπίτι στον παραπόταμο, λαμβάνεται 22 ° C.

Επίσης, μεταξύ των συναδέλφων υπάρχει ένας ομοαξονικός τύπος ανακτητών.

Vitman:

- Κατά τη γνώμη μου, στο σπίτι είναι πιο εύκολο να κάνετε ένα ομοαξονικό (σωλήνα σε ένα σωλήνα) σπιτικό αυτο-κατασκευασμένο recuperator.

Μια τέτοια συσκευή κατασκευάζεται από σωλήνα αποχέτευσης διαμέτρου 160 mm, μήκους 2 m και αγωγού αέρα αλουμινίου διαμέτρου 100 mm και μήκους 4 m.

Στα άκρα του πλαστικού σωλήνα τοποθετούνται προσαρμογείς διακλάδωσης και μέσα στον σωλήνα τοποθετείται μια πλήρως τεντωμένη αυλάκωση με τη μορφή σπειροειδούς. Χάρη στους διαχωριστές, ένα ζεστό ρεύμα περνιέται μέσα από την αυλάκωση και η ψυχρή ροή εισέρχεται μέσα στον πλαστικό σωλήνα. Ως αποτέλεσμα, τα ρεύματα διαχωρίζονται και δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους και ο ψυχρός αέρας που διέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας θερμαίνεται.

sim1:

- Ως πείραμα ένωσα ένα ομοαξονικό ανακτητή με έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους. Το μήκος του πλαστικού σωλήνα - 2,3 m, διάμετρος - 160 mm. Κυματοειδής αλουμινίου: μήκος 3,5 m, διάμετρος 100 mm. Η συσκευή που συλλέξαμε σε 3 ώρες, και μου κόστισε 5 τόνους τρίψιμο. Τοποθετείται οριζόντια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, ο συμμετέχων στο φόρουμ έλαβε τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Θερμοκρασία δωματίου + 24 ° C
 • Η θερμοκρασία του αέρα εισόδου είναι -7 ° C.
 • Η θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο είναι + 19 ° C.
 • Χωρητικότητα μέχρι 270 m3.

Vitman:

- Όσο μεγαλύτερη είναι η διαδρομή που περνά ο ψυχρός αέρας μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση της εγκατάστασης. Σας συμβουλεύω να συναρμολογήσετε αυτή τη συσκευή από 4 σωλήνες 2-2,5 μέτρων το καθένα. Καλύτερα είναι να μονώσετε επιπλέον τους σωλήνες. Παρόλα αυτά εμφανίζεται συμπύκνωση, αλλά θα είναι πολύ μικρότερη από τον τύπο πλάκας της συσκευής, η οποία δεν θα λειτουργήσει χωρίς πρόσθετη θέρμανση του εισερχόμενου ρεύματος σε χαμηλή θερμοκρασία. Για τη συλλογή συμπυκνωμάτων, είναι δυνατή η τοποθέτηση των σωλήνων υπό γωνία ή κάθετα, και εισάγετε μια σύνδεση αποστράγγισης.

Επίσης, οι χρήστες του site FORUMHOUSE προσφέρουν τον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού του ομοαξονικού ανακτητή.

Master Master:

- Είναι απαραίτητο να ανταλλάξετε την παροχή και την επιστροφή και να αφήσετε τον κρύο αέρα μέσα από την αυλάκωση.

saks01:

- Γιατί ο εξωτερικός σωλήνας πρέπει ακόμα να είναι μονωμένος, τότε μπορείτε να το εγκαταλείψετε τελείως.

Σκοπεύω να μαζέψω ένα μακρύ κιβώτιο των ΕΛΚ και να βάλω την αυλάκωση του αλουμινίου σε αυτό. Νομίζω ότι η αποδοτικότητα της συσκευής θα αυξηθεί.

Το FORUMHOUSE περιέχει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την ανάκτηση και τον εξαερισμό. Διαβάστε για τον σπιτικό εναλλάκτη θερμότητας με αυτόματα. Επίσης στην πύλη μας παρουσιάζεται σαφώς πώς να συναρμολογηθεί ένας ανακτητής από ένα κοινό υλικό όπως το κυτταρικό πολυανθρακικό. Μάθετε τι συμβαίνει εάν συνδυάσετε έναν ομοαξονικό ανακτητή και έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους.

Και έχοντας εξοικειωθεί με το βίντεό μας, θα μάθετε πώς ο εναλλάκτης θερμότητας συμβάλλει στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας.

Φύλλο ανάκτησης

Ας αρχίσουμε με τη θεωρία. Recuperator (στην περίπτωσή μας) - ένα «εναλλάκτη θερμότητας επιφανείας-τύπου για χρήση της θερμότητας καυσαερίων, όπου η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ψυκτικά γίνεται συνεχώς μέσω διαχωριστικό τοίχωμα τους», δηλαδή, που εξέρχεται από τον αέρα δωματίου (υγρό και κορεσμένο με αέριο διοξείδιο του άνθρακα) θερμαίνει το φρέσκο, εισερχόμενος από έξω. Γιατί; Για εξοικονόμηση στη θέρμανση! Αν είναι μείον 10, και στην αίθουσα + 20, που είναι απαραίτητο για τη θέρμανση του αέρα έως και 30 βαθμούς, και αν juzat εναλλάκτη θερμότητας, ο εισερχόμενος αέρας είναι λίγο πιο ζεστά (πόσο θερμότερο εξαρτάται από την απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας).

Κοίταξα πόσοι ανακτητές βρίσκονται στα καταστήματα και πνίγονται, δηλ. αποφάσισε να κάνει τη δική του. Παρακάτω είναι η λεπτομερής διαδικασία συναρμολόγησης των εναλλάκτη θερμότητας.

Παίρνουμε πλαστικά 3 χιλ., Φύλλο αλουμινίου, κολλητική ταινία διπλής όψεως, υπομονή, πολλές αιχμηρές λεπίδες, συνεχίζουμε.

Πώς να φτιάξετε έναν ανακτητή με τα χέρια σας;

Recuperator με τα χέρια σας - τίποτα περίπλοκο!

Σήμερα, μια συσκευή που ονομάζεται ανακτητής βρίσκεται όλο και περισσότερο στα συστήματα εξαερισμού. Το προϊόν δεν είναι καινούργιο, πριν χρησιμοποιηθεί από τους βιομηχάνους. Η υψηλή τιμή της συσκευής ήταν πέρα ​​από την ικανότητα ενός πολίτη, αλλά μια μεγάλη οργάνωση θα μπορούσε να το αντέξει.

Η απτή εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων επέτρεψε την ταχεία αποκατάσταση των επενδύσεων και, στη συνέχεια, άρχισε η εξοικονόμηση πόρων. Αλλά δαπανηρές πηγές ενέργειας αναγκάζονται να δώσουν προσοχή στον ανάκτηση των ιδιωτικών ιδιοκτήτες σπιτιού, υπήρχαν μοντέλα των νοικοκυριών, η τιμή του προϊόντος μειώθηκε σημαντικά.

Τι είναι ένας ανακτητής;

Στα Λατινικά, η ανάκαμψη είναι μια επιστροφή. Εξ ου και η κατανόηση του κύριου στόχου της συσκευής - η επιστροφή θερμότητας το χειμώνα ή ο δροσισμένος αέρας το καλοκαίρι. Εξάλλου, για ένα φυσιολογικό μικροκλίμα είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τον χρησιμοποιημένο αέρα από τις εγκαταστάσεις, αντικαθιστώντας τον με καθαρό αέρα.

Έτσι, το χειμώνα η θερμότητα πηγαίνει στον σωλήνα και το καλοκαίρι η δροσερή ροή αντικαθίσταται ζεστή και η διαδικασία θέρμανσης ή ψύξης μέσα στο δωμάτιο αρχίζει με μια νέα δύναμη, καταναλώνοντας πολύτιμη ενέργεια. Ο ανακτητής αναγκάζει τον αέρα τροφοδοσίας να αλληλεπιδράσει με την εξερχόμενη, εισερχόμενος στο δωμάτιο που έχει ήδη μερικώς θερμασμένο ή ψυγμένο φρέσκο ​​αέρα. Υπάρχει εξοικονόμηση πόρων.

Αρχή λειτουργίας και συσκευής

Ο σχεδιασμός του προϊόντος είναι αρκετά απλός: ένα καραμέλα, μέσα στο οποίο είναι:

 • εναλλάκτη θερμότητας ·
 • φίλτρα;
 • ανεμιστήρες;
 • θερμαντήρες (εάν είναι απαραίτητο).
 • πρόσθετες συσκευές (απορροφητής θορύβου, αγωγός παράκαμψης, άλλο). Αυτά τα στοιχεία δεν είναι υποχρεωτικά.

Ο ανακτητής λειτουργεί ως εξής:

 • Με τη βοήθεια του συστήματος σωληνώσεων, η εισερχόμενη και εξερχόμενη ροή αέρα εισάγεται στη συσκευή. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ανάμειξη, αλλάζουν τη θερμότητα μέσα από ένα λεπτό μεταλλικό διαμέρισμα.
 • Ο επεξεργασμένος εισερχόμενος αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο.

Παράδειγμα αποτελεσματικότητας:

Ένας συγκριτικά φτηνός, τεχνικά απλός συλλέκτης πλάκας είναι ικανός να θερμάνει τον εισερχόμενο αέρα με θερμοκρασία από 10 μοίρες έως +6 μέσω μιας εξερχόμενης ροής 24 βαθμών (άνετο οικιακό κλίμα). Επομένως, το σύστημα θέρμανσης χρειάζεται πολύ λιγότερους πόρους για να κάνει το φρέσκο ​​αέρα και πάλι ευχάριστα ζεστό.

Πλάκες για τον ανακτητή

Πεδίο εφαρμογής

 1. Χρησιμοποιούνται πλαστικοί ή σωληνοειδείς συλλέκτες:
  • θέρμανση σε ιδιωτικά νοικοκυριά ·
  • διοικητικών ή γραφείων ·
  • μικρά καταστήματα και αποθήκες.
 2. Οι περιστροφικές συσκευές χρησιμοποιούν:
  • μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ·
  • κατοικιών ή κέντρων γραφείων ·
  • δωμάτια με υπερβολική ή ανεπαρκή υγρασία.
 3. Ο βιομηχανικός τύπος έχει βρει την εφαρμογή του στις τεχνολογικές διαδικασίες διαφόρων βιομηχανιών:
  • μηχανική μηχανική (ψύξη γαλακτωμάτων και ελαίων) ·
  • ηλεκτρομηχανική ·
  • φαρμακευτική κατεύθυνση ·
  • χημική βιομηχανία ·
  • μεταλλουργία ·
  • της βιομηχανίας τροφίμων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της συσκευής περιλαμβάνουν:

 • τεράστιες εξοικονομήσεις ενεργειακών πόρων (περίπου 50%) ·
 • η διάρκεια ζωής είναι 25 χρόνια.
 • την άνεση σε έναν οικιστικό ή εργασιακό χώρο.
 • Ταυτόχρονα, επιλύονται τρία σημαντικά καθήκοντα:
  • σταθερή εισροή καθαρού αέρα.
  • άνετη υγρασία στο δωμάτιο.
  • εξοικονομώντας χρήματα για θέρμανση ή κλιματισμό.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα:

 • δεν είναι κατάλληλο για στέγαση έως 200 τετραγωνικών μέτρων (αποζημίωση περίπου ίση με τη διάρκεια ζωής).
 • εάν το σύστημα εξαερισμού δεν προβλέπεται στο έργο, είναι εξαιρετικά δύσκολο και ακριβό να τοποθετηθεί ο ανακτητής.
 • μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του δρόμου και του σπιτιού μειώνει την απόδοση της συσκευής σε σχεδόν 0 (η διαφορά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 μοίρες).
 • υψηλό κόστος.

Τύποι συσκευών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανακτητών:

 1. Πλάκα ή σωληνοειδή. Η πιο κοινή, τεχνικά απλή μορφή. Δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη μέσα στη συσκευή, δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία. Η αποτελεσματικότητα είναι 40-65%. Υπάρχουν όμως μειονεκτήματα:
  • παγετό το χειμώνα.
  • έλλειψη ικανότητας να πραγματοποιείται ανταλλαγή υγρασίας.
 2. Ρόταρυ. Ο ηλεκτρικός κινητήρας ωθεί τον εναλλάκτη θερμότητας να περιστραφεί με την εισερχόμενη ροή στον εξερχόμενο αέρα. Επομένως, επιλύονται διάφορα καθήκοντα:
  • εξαλείφει την κατάψυξη των εξαρτημάτων.
  • η ανταλλαγή θερμότητας ρυθμίζεται (η ταχύτητα του ρότορα μπορεί να ποικίλει, προσαρμόζοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες).
  • επιστρέφει εν μέρει την υγρασία πίσω.
  • Η απόδοση αυξάνεται στο 85-88%.
 3. Επανακυκλοφορία του νερού. Ένα άλλο όνομα είναι ένας ανακτητής με έναν ενδιάμεσο εναλλάκτη θερμότητας, ο ρόλος του οποίου εκτελείται από το υγρό. Η συσκευή και η απόδοση είναι παρόμοια με τον τύπο πλάκας, αλλά ο σχεδιασμός είναι πολύ πιο περίπλοκος. Το μόνο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα εγκατάστασης ξεχωριστών τμημάτων σε διαφορετικά μέρη.
 4. Οροφή (βιομηχανική). Διαθέτει χαμηλό λειτουργικό κόστος και δυνατότητα εγκατάστασης στην οροφή, εξοικονομώντας χώρο στο ταβάνι. Η αποτελεσματική εργασία συνεπάγεται μεγάλο όγκο εξυπηρετούμενων εσωτερικών χώρων (καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ.).
Περιστροφικός αφυγραντήρας

Κάνουμε τον ανακτητή με τα χέρια μας

Απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά

Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να αποθηκεύσετε:

 • σίδερο στέγης, αλουμίνιο, χαλκό (τουλάχιστον 4 τετραγωνικά μέτρα).
 • τεχνικό φελλό ή ξύλινη ράβδο εμποτισμένη με λιναρόσπορο.
 • ένα κουτί από κασσίτερο ή κόντρα πλακέ?
 • ερμητικό συνήθη?
 • ορυκτοβάμβακας ή άλλο μονωτικό υλικό.
 • αυτοπροωθούμενες βίδες ή υλικό?
 • οπτικό πριόνι (κατά προτίμηση ηλεκτρικό), κατσαβίδι, κατσαβίδι, μεμβράνη.

Πώς να φτιάξετε έναν ανακτητή με τα χέρια σας

Ανακούφιση - Πρόκειται για μια καθολική συσκευή, η οποία είναι απαραίτητη για την ταυτόχρονη ρύθμιση δύο ρευμάτων αέρα. Για παράδειγμα, το χειμώνα με τη βοήθειά του μπορείτε να αερίσετε το δωμάτιο, διατηρώντας το ζεστό. Κατά τη θερινή ώρα, θα αποτρέψει τη διείσδυση ζεστού αέρα μέσα.

Αρχή λειτουργίας

Το Recuperator χρησιμοποιείται για την ανανέωση του δωματίου, χωρίς να χάνει τη θερμότητα και να εξοικονομεί τις συσκευές θέρμανσης. Η αρχή της λειτουργίας είναι η εξής:

 1. Όταν η συσκευή είναι ενεργοποιημένη, επεξεργασία θερμού αέρα που επικρατεί στο δωμάτιο.
 2. Στη συνέχεια τροφοδοτείται στον κεραμικό αναγεννητή, Αυτόματα εξοπλισμό θέρμανσης.
 3. Μόλις συμβεί αυτό, ενεργοποιείται ο δεύτερος κύκλος εργασίας. Ο εξωτερικός ψυχρός αέρας τροφοδοτείται επίσης στον αναγεννητή. Κατόπιν θερμαίνεται σε θερμοκρασία δωματίου.
 4. Νωπό, ζεστό αέρα, πέφτει μέσα στο δωμάτιο.

Ο ανακτητής μπορεί να λειτουργήσει είτε με το χέρι είτε αυτόματα. Έχει ένα ενσωματωμένο λογισμικό, το οποίο καθορίζει ανεξάρτητα πότε είναι απαραίτητο να το συμπεριλάβει στην εργασία.

Τύποι ανακτητήρων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συσκευών με διαφορετικά επίπεδα απόδοσης:

 • Αναρρόφηση πλάκας. Σήμερα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα στη Ρωσία. Χρησιμοποιείται κυρίως σε διαμερίσματα και ιδιωτικές κατοικίες. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του αγωγού, δεν απαιτεί σύνθετη συντήρηση, όλες οι ροές αέρα κατευθύνονται προς τη μία πλευρά και δεν κινούνται. Αυτός ο ανακτητής έχει επίσης διαφορετική δομή. Το κύριο συγκρότημα είναι μια κασέτα με δύο κανάλια λειτουργίας. Μεταξύ τους είναι ένα μικρό φύλλο χάλυβα, χρησιμεύει ως φίλτρο στη συσκευή?
 • Ο περιστροφικός ανακτητής χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά. Κατά κανόνα, παρατηρείται στην παραγωγή και στις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Το κύριο συστατικό της συσκευής ενός τέτοιου σχεδίου είναι ένας κύλινδρος, που δημιουργείται από στρώματα κυματοειδούς χαρτιού. Ο ανακτητής χωρίζεται σε πολλά διαμερίσματα που χωρίζονται από μια πλάκα. Κατά τη λειτουργία, ο εξοπλισμός περιστρέφεται και γίνεται ανταλλαγή θερμότητας. Είναι αποτελεσματική, υψηλής ποιότητας και γρήγορη. Το μόνο μειονέκτημα είναι το συνολικό μέγεθος.
 • Ο ανακτητής νερού χρησιμοποιείται μόνο για τη ρύθμιση της ροής του αέρα στον αέρα τροφοδοσίας. Τα θερμά ρεύματα επεξεργάζονται στη συσκευή με νερό ή αντιψυκτικό. Στη συσκευή υπάρχουν δύο εναλλάκτες θερμότητας (εξάτμιση και παροχή), οι οποίοι μπορούν να λειτουργούν σε απόσταση μεταξύ τους. Η απόδοση αυτής της συσκευής είναι πολύ χαμηλότερη από ό, τι σε προηγούμενες εκδόσεις. Το κύριο μειονέκτημα είναι η ανάγκη για πρόσθετη εγκατάσταση αντλίας.
 • Ο απορροφητήρας στέγης εγκαθίσταται μόνο στις στέγες των κτιρίων. Δεν προορίζεται για εσωτερική χρήση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε εμπορικά κέντρα, επιχειρήσεις και καταστήματα παραγωγής.
Το κύριο πλεονέκτημα της πλάκας είναι ότι μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του αγωγού, δεν απαιτεί περίπλοκη συντήρηση, όλες οι ροές αέρα κατευθύνονται προς τη μία πλευρά και δεν μετακινούνται

Κατασκευή συσκευών ανάκτησης πλακών

Η διάταξη του επανακτήτη πλάκας είναι αρκετά απλή. Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να κατασκευαστεί από άτομο που δεν διαθέτει τεχνικές δεξιότητες.

Αυτό απαιτεί τα εξής:

 • Γαλβανισμένο φύλλο - 1 φύλλο, με εμβαδόν περίπου 4 τετραγωνικών μέτρων.
 • Σφραγιστικό σιλικόνης.
 • Ψαλίδια για μέταλλο ή βουλγαρικά.
 • Κόντρα πλακέ ή ινοσανίδες.
 • Ορυκτοβάμβακας.

Όταν όλα προετοιμαστούν, μπορείτε να προχωρήσετε στη διαδικασία δημιουργίας της συσκευής. Αποτελείται από πολλά βασικά βήματα:

 1. Ο σπιτικό ανακτηστή συνιστάται να είναι εφοδιασμένος με πρόσθετο αισθητήρα πίεσης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της εργασίας Τα γαλβανισμένα λαμαρίνα πρέπει να κοπούν σε διάφορα τετράγωνα με την ίδια περιοχή - 200 με 300 χιλιοστά. Μπορείτε να το κάνετε με μεταλλικό ψαλίδι. Ωστόσο, τα φύλλα θα γίνουν ακόμα κι αν το κάνετε ακόμα βουλγαρικό.
 2. Από ξύλο ή κόντρα πλακέ γίνεται το ίδιο ρεϊκί. Κάθε ένα από αυτά πρέπει να είναι ίσο με την πλευρά της πλατείας.
 3. Τα φύλλα πρέπει να διπλώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται το σχήμα της κασέτας. Και όλα αυτά πρέπει να τοποθετηθούν κάθετα μεταξύ τους.
 4. Ο προκύπτων ανακτητής, Τώρα πρέπει να καλύπτεται με ένα πλαίσιο - ξύλινες σχάρες.
 5. Όλες οι διαμορφωμένες σχισμές πρέπει να λιπαίνονται με στεγανωτικό και αφήστε τη συσκευή να στεγνώσει για λίγες ώρες.
 6. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε μια οπή μέσω της οποίας θα περάσει ο σωλήνας συμπυκνωτή. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια αποστράγγισης. Εξασφαλίστε το μέλλον του προϊόντος με φλάντζες.
 7. Το τελικό στάδιο κατασκευής του ανακτητή είναι η δημιουργία μόνωσης. Συνιστάται η χρήση ορυκτοβάμβακα για το σκοπό αυτό. Πρέπει να είναι κατανεμημένα με τρόπο ομοιόμορφο κατά μήκος των εσωτερικών τοιχωμάτων της συσκευής.

Ο εξοπλισμός είναι έτοιμος, τώρα είναι απαραίτητο να το τοποθετήσετε κοντά στον εξαερισμό. Συνιστάται επίσης να εξοπλιστεί με έναν πρόσθετο αισθητήρα πίεσης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της εργασίας. Βρίσκεται στο επίπεδο όπου πραγματοποιείται η ανταλλαγή θερμότητας.

Για να διαπιστώσετε εάν η συναρμολογημένη συσκευή λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να καθορίσετε την ισχύ της χρησιμοποιώντας έναν μικρό υπολογισμό:

 • Αφήστε τον αριθμό αυτό να ληφθεί ως ένας ορισμένος αριθμός P.
 • Για να είναι ενήμερος για την τοποθεσία καταναλισκόμενης ενέργειας της - Q. Θα είναι ίση με το γινόμενο των τριών αριθμών: όγκο αέρος (κυβικό μέτρο ανά ώρα), η διαφορά μεταξύ των τελικών και αρχικών θερμοκρασιών, μία σταθερά 0.335?
 • Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τη θερμοκρασία λειτουργίας της συσκευής -dT.

Έτσι, η συνολική ισχύς μπορεί να προσδιοριστεί με τον ακόλουθο τύπο:

Ανακτητής από πολυανθρακικό

Μια παρόμοια συσκευή μπορεί να κατασκευαστεί από ανθρακικό κηρήθρα, αντί γαλβανισμένου λαμαρίνας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε ένα υλικό πάχους περίπου 4 mm. Μια τέτοια συσκευή θα είναι επίσης αποτελεσματική, αλλά θα διαφέρει όσον αφορά την ευκολία συναρμολόγησης και το ελάχιστο κόστος.

Κατασκευή σωληνωτού ανακτητή

Δημιουργήστε ένα σωληνωτό ανακτητή είναι πολύ πιο περίπλοκο. Αλλά αυτό το έργο μπορεί να γίνει εφικτό αν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες.

Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε:

 • Ο σωλήνας έχει πάχος 160 mm. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι κυλινδρικού διαχωρισμού είναι κατάλληλο.
 • Διαχωριστές-προσαρμογείς (100mm);
 • Κυματοειδές αλουμίνιο (100 mm).

Η διαδικασία δημιουργίας ενός ανακτητή αποτελείται από διάφορα βήματα:

 1. Απαιτείται η προετοιμασία ενός σωλήνα, προ-γυαλισμένο?
 2. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να τεντωθεί το κυματοειδές χαρτί και γεμίστε το με ένα σωλήνα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει τη μορφή σπειροειδούς.
 3. Τώρα, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε κυματοειδή ανοίγματα από ανοικτά άκρα.
 4. Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας συναρμολόγησης - είναι η εγκατάσταση των προσαρμογέων και των αγωγών μέσω αυτών.

Το κυματοειδές χαρτί σε αυτό το σχέδιο χρησιμεύει ως "φύλακα θερμότητας".

Κύριο κύκλωμα ανάκτησης

Παραγωγή περιστροφικού ανακτητή

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία δημιουργίας ενός ανακτητή, πρέπει να υπολογίσετε την ισχύ της λειτουργίας του. Αυτό θα καθορίσει την περίοδο αποπληρωμής και τη συνολική παραγωγικότητα.

Με τον τύπο:

C είναι η ειδική θερμότητα,

M είναι η μάζα του θερμού αέρα,

dT είναι η διαφορά θερμοκρασίας.

Rotor recuperator να κάνουν τα χέρια τους είναι δύσκολο. Για το έργο αυτό, κατά κανόνα, λαμβάνονται μόνο άτομα με τεχνική εκπαίδευση. Για εργασία θα χρειαστείτε:

 • Κυματοειδές χάλυβα.
 • Κυλινδρικό σχήμα, είναι επιθυμητό να είναι ένα μεταλλικό περίβλημα.
 • Ψαλίδια για μέταλλο και βουλγαρικά.
 • Ορυκτοβάμβακα.
 • Σφραγιστικό.

Μόλις ετοιμαστούν τα πάντα, μπορείτε να προχωρήσετε στην εργασία. Όπως κάθε άλλη διαδικασία για τη δημιουργία εξοπλισμού, αποτελείται από διάφορα βασικά βήματα:

 1. Προετοιμάστε μια μεταλλική βάση. Καθώς ένας σωλήνας από τον αποχετευτικό αγωγό μπορεί να βγει. Είναι επιθυμητό να χρησιμοποιείτε το πιο διαστατικό υλικό, τότε η ίδια η συσκευή θα λειτουργεί πολλές φορές πιο αποτελεσματικά. Πρέπει να είναι προ-γυαλισμένο με αυτοσχέδια μέσα και να οδηγεί σε κατάλληλη φόρμα. Συνιστάται επίσης να αποκόψετε όλες τις περιττές εκ των προτέρων με τη βοήθεια ενός Βούλγαρου.
 2. Στη συνέχεια, προετοιμάστε το κυματοειδές χάλυβα, κόψτε το σε αρκετά πανομοιότυπα μέρη. Το μέγεθός τους εξαρτάται άμεσα από το μήκος του προηγουμένως προετοιμασμένου κυλινδρικού σώματος. Τώρα είναι απαραίτητο να γεμίσετε τον εσωτερικό χώρο με αυτά τα φύλλα με στρώματα.
 3. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δημιουργήσετε πρόσθετη μόνωση. Θα βοηθήσει να γίνει μια μικρή ποσότητα από ορυκτό μαλλί. Συνιστάται να διανέμετε ομοιόμορφα πάνω στους εσωτερικούς τοίχους.
 4. Παραμένει το τελευταίο βήμα - να συγκαλύψουν όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές ραφές με μια ερμητική λύση.
 5. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πιθανότατα, ο ανακτητής στροφέων θα τοποθετηθεί στην πλευρά του δρόμου. Η επίδραση εξωτερικών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση και άλλες αρνητικές επιπτώσεις. Για να αποφευχθεί αυτό, απαιτείται να βερνικοποιείται περιοδικά η συσκευή.

Ο ανακτητής είναι σχεδόν έτοιμος, τώρα μένει να κάνει αρκετές τρύπες για να περάσει μέσα από τον αεραγωγό. Λόγω του κυλινδρικού σώματος, ο εξοπλισμός θα λειτουργήσει. Θα εκτελέσει μια σταθερή περιστροφική κίνηση. Εξαιτίας αυτού, η συσκευή θα λαμβάνει περιοδικά θερμό, στη συνέχεια κρύο αέρα, αντίστοιχα θέρμανση και ψύξη ολόκληρου του εξοπλισμού ως σύνολο.

Μικρές συμβουλές

Για να καταστήσετε τη συσκευή όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε μερικές συμβουλές που δημιουργούνται από το θέμα, η ζωή του οποίου σχετίζεται άμεσα με τη συναρμολόγηση των ανακτητών:

 • Η δημιουργία ενός ανακτητή από παλιούς σωλήνες θα έχει ως αποτέλεσμα το γεγονός ότι δεν θα διαρκέσει πολύ, θα έχει δυσλειτουργίες στις λειτουργίες του ή δεν θα ξεκινήσει καθόλου στη λειτουργία λειτουργίας Τα υλικά κατασκευής αγοράζονται καλύτερα στο κατάστημα, αντί να χρησιμοποιούν αυτοσχέδια μέσα. Στη συνέχεια, η συσκευή θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Η δημιουργία ενός ανακτητή από παλιούς σωλήνες θα οδηγήσει στο γεγονός ότι δεν θα διαρκέσει πολύ, θα δυσλειτουργεί στις λειτουργίες του ή δεν θα ξεκινήσει καθόλου σε λειτουργία εργασίας.
 • Όταν αγοράζετε υλικό, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένας κανόνας: όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα. Μια μακρά τελική συσκευή θα λειτουργήσει μερικές φορές πιο αποτελεσματικά από τη σύντομη που συναρμολογείται για την ίδια τεχνολογία. Στην ιδανική περίπτωση, ο σωλήνας θα πρέπει να έχει μήκος 3 έως 4 μέτρα.
 • Εάν το κύριο συστατικό των πλακών εναλλάκτη θερμότητας κατόπιν συνιστάται να τα βάλει σε μικρή απόσταση μεταξύ τους - περίπου τρία χιλιοστά. Εδώ, αντίθετα, όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το μέγεθος, τόσο μικρότερη είναι η απόδοση. Το να κάνεις λιγότερα δεν αξίζει επίσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των καναλιών.
 • Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προσοχή σε έναν τέτοιο δείκτη όπως ο αριθμός των πιάτων. Η βέλτιστη ποσότητα είναι περίπου 70 τεμάχια ανά συσκευή.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε υπολογίσει την απόδοση πριν πάτε στη διαδικασία δημιουργίας συσκευής. Υπάρχουν ειδικοί τύποι γι 'αυτό, που δίνονται παραπάνω. Αν αυτό δεν γίνει, ο ανακτητής θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από ό, τι ωφελήσει.
 • Συνιστάται πρώτα να σχεδιάσετε ένα κύκλωμα ανάκτησης με όλες τις απαραίτητες διαστάσεις. Μόνο μετά από αυτό μπορείτε να προχωρήσετε στη διαδικασία δημιουργίας μιας συσκευής, σύμφωνα με το σχέδιο. Είναι πιο βολικό να συλλέγετε τη συσκευή όταν την βλέπετε μπροστά στα μάτια σας. Επιπλέον, αυτό θα εξοικονομήσει υλικό?
 • Ιδανικά ως βάση για τη χρήση γαλβανισμένων λαμαρινών. Εντούτοις, είναι δυνατόν να κατασκευαστεί εξοπλισμός από λιγότερο δαπανηρά υλικά, για παράδειγμα, φύλλα αλουμινίου, ψευδάργυρο στέγης, τετολίθο ή getinax.
 • Οποιοδήποτε υλικό που αποτελεί τη βάση του ανακτητή θα πρέπει να υποβληθεί σε προκατεργασία με αλκαλικό διάλυμα. Αυτό θα απομακρύνει την υπερβολική μόλυνση, η οποία στη συνέχεια θα οδηγήσει σε δυσλειτουργία της συσκευής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πρακτικό υλικό.