Απλοί ανακτητές στη συναρμολόγηση

Η ανάκτηση είναι οι διαδικασίες ανταλλαγής θερμότητας που εξέρχονται από το δωμάτιο, με εισερχόμενες μάζες αέρα. Η συσκευή είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα ανοιχτά παράθυρα και τα ανοίγματα. Εάν κάνετε έναν ανακτητή με τα χέρια σας, η ανταλλαγή αέρα θα βελτιωθεί στο δωμάτιο, η μείωση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο θα μειωθεί, η τεχνολογία αντισταθμίζει εν μέρει την έλλειψη συστήματος θέρμανσης.

Τύποι αδρανών υλικών

Με χαρακτηριστικά σχεδίασης:

 • ραβδώσεις.
 • σωληνωτό.
 • lamellar;
 • πτερύγια πτερυγίων
 • νερό ανακύκλωσης.
 • στέγη.

Με τον τρόπο εγκατάστασης, ο ανακτητής αέρα με τα χέρια του μπορεί να είναι:

Συλλέκτης

Η κουκούλα και η εισροή πηγαίνουν στα κοινά κανάλια, ο συλλέκτης είναι στερεωμένος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Είναι η κύρια μονάδα του μηχανισμού εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

 • τοποθετείται σε οποιαδήποτε βολική περίμετρο ενός γκαράζ ή άλλου μεγάλου δωματίου.
 • Είναι δυνατή η μερική αντικατάσταση εξαρτημάτων.
 • Κατά την εγκατάσταση δεν είναι απαραίτητα πρόσθετα ανοίγματα και ανοίγματα.

Κανάλι

Το "σώμα" της συσκευής είναι τοποθετημένο στο κανάλι τοίχου. Ο εξοπλισμός από τον κατασκευαστή μπορεί να είναι εξοπλισμένος με τη λειτουργία "επαναθέρμανσης".

 • αυτόματο τρόπο λειτουργίας, μέτρια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • είναι εύκολο να επιλέξετε την απαιτούμενη ισχύ της συσκευής λαμβάνοντας υπόψη την εργασία σε ένα δωμάτιο.

Υψηλό επίπεδο θορύβου. Οι χειρισμοί επισκευής πραγματοποιούνται μόνο από ειδικούς στο συνεργείο. Σε κάθε συσκευή ανάκτησης της συναρμολόγησης εργοστασίου, τα φίλτρα αντικαθίστανται.

Πιάτο τύπου recuperator με τα χέρια του

Για το κιβώτιο χρειάζεστε γαλβανισμό τεσσάρων μέτρων και ένα μπαρ. Το αποκτηθέν μεταλλικό υλικό κόβεται σε επίπεδες πλάκες. Στα τοιχώματα της συγκολλημένης δομής και στις ελεύθερες κοιλότητες τοποθετείται ένα ορυκτό μαλλί. Η έξοδος του εύκαμπτου αγωγού τοποθετείται επίσης σε κιβώτιο διπλής επίστρωσης με ορυκτό μαλλί για τη μείωση του θορύβου κατά τη λειτουργία του συστήματος.

Μεταξύ των πλακών τοποθετούνται "πλαίσια απόστασης". Σε μια λεπτή ταινία ενός τεχνικού βύσματος εφαρμόζεται κόλλα πολυουρεθάνης. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη αντίσταση στη ροή αέρα μεταξύ των πλακών, παραμένουν μικρά κενά.

Τοποθετήστε στο κουτί οπές για τελικές πλαστικές φλάντζες, η διατομή των οποίων πρέπει να ταιριάζει με τις διαστάσεις των αγωγών του αγωγού. Έτσι, ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας στο γκαράζ σε όλες τις πλευρές θα πρέπει να σφραγιστεί. Για να επιτύχετε το στόχο, χρησιμοποιήστε σιλικόνη. Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα είναι υψηλότερη από αυτή του τραβηγμένου αέρα.

Συστάσεις ειδικών

 1. Εξοπλίστε το τελικό προϊόν με αισθητήρα παρακολούθησης διαφορικού πίεσης. Ο ενσωματωμένος μηχανισμός θα αποψύξει τακτικά τον εναλλάκτη θερμότητας το χειμώνα: οι μάζες του αέρα ψύξης θα κατευθύνονται μέσω της παράκαμψης εάν ανιχνευτεί μια διαφορική πίεση.
 2. Ένα πολυστρωματικό κουτί με προστασία από την υγρασία είναι τοποθετημένο στην περιοχή εξόδου των εύκαμπτων αγωγών. Ο θερμικός μονωτήρας τοποθετείται από μέσα. Ένα απλό συμπλήρωμα θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση του γκαράζ και θα ενισχύσετε τις ιδιότητες του εξοπλισμού που προστατεύονται από τον θόρυβο.

Μην τοποθετείτε τις πλάκες πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Το χειμώνα θα υπάρχει παγωμένη συμπύκνωση.

Τα φύλλα γίνονται απόλυτα λείες, όταν οι εργασίες γαλβανισμού πραγματοποιούνται με ειδικά ψαλίδια ή ηλεκτρικό παζλ. Ο κατάλληλα συναρμολογημένος ανακτητής με τα δικά του χέρια δεν αναμιγνύει καθαρό αέρα, που προέρχεται από το δρόμο, με τον αναλωμένο αέρα. Οι πλάκες μεταφοράς θερμότητας διαχωρίζουν δύο ρεύματα.

Ο σφραγιστικός παράγοντας οξέων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τις διαβρωτικές διεργασίες της μονάδας, γι 'αυτό συνιστάται η χρήση συνηθισμένου ακρυπλαστικού για τη στεγανοποίηση των αρμών και των ραφών.

Χρησιμοποιήστε μόνο μια ουδέτερη ένωση, ένα κανονικό όξινο σιλάνιο μπορεί να οδηγήσει στη διάβρωση της μονάδας.

Πλεονεκτήματα ενός εναλλάκτη θερμότητας πλάκας

 • Η απόδοση φθάνει το 65%.
 • η συσκευή κατασκευάζεται χωρίς τριβή και κινούμενα μέρη, οπότε ο μηχανισμός δεν χρειάζεται συχνή συντήρηση ή επισκευή.
 • ελάχιστο λειτουργικό κόστος.

Σωληνωτός μηχανισμός ανταλλαγής αέρα

Για να δημιουργήσετε τη συσκευή χρειάζεστε ένα κιβώτιο και δύο σωλήνες αλουμινίου ή χαλκού, οι οποίοι αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους μεμονωμένα. Η ποιότητα της εργασίας επηρεάζεται από το μήκος των σωλήνων και την πυκνότητα της πρόσφυσης μεταξύ τους. Η μονάδα λειτουργεί μέσω σωληνοειδών κατασκευών τοποθετημένων σε κανάλια. Οι διαδικασίες ανταλλαγής θερμότητας διεξάγονται με τη βοήθεια δεσμών συγκολλημένων σωλήνων λεπτού τοιχώματος, μέσω των οποίων κυκλοφορεί ο αέρας.

Σε σωλήνες μικρότερης διατομής, αέρας από θερμοκρασία δωματίου διέρχεται, το μέταλλο δέχεται θερμότητα. Ο μηχανισμός σωλήνων μέσα στο σωλήνα για ένα γκαράζ θα είναι μια θαυμάσια εναλλακτική λύση στα εργοστασιακά προϊόντα.

Για να επιτευχθεί αύξηση της απόδοσης, θα είναι απαραίτητο να αυξηθεί το μήκος του σωλήνα (αυτό θα επηρεάσει το βάρος της δομής).

Ανακλαστήρας με περιστροφικό τύπο χειρός

Αρχή λειτουργίας

Πλεονεκτήματα

 • Μια από τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ παρόμοιων τεχνολογιών.
 • Μην υπερξηραίνετε τον αέρα (ελέγχει το επίπεδο υγρασίας).
 • Ελάχιστη συμπύκνωση όταν εργάζεστε στην κρύα εποχή.

Ένα σύνθετο σχέδιο με ηλεκτρικό μοτέρ, ιμάντα κίνησης, ρότορα και σύστημα αγωγών απαιτεί συχνή συντήρηση. Σκεφτείτε ότι ο ανακτητής με αυτόν τον τύπο χεριών λειτουργεί πολύ θορυβώδης. Μην συγχέετε την ανάκτηση θερμότητας με θέρμανση αέρα.

Ποιοτικός ανακτητής με τα χέρια του με σχέδια σκίτσων

 1. Το μέγεθος του μελλοντικού εναλλάκτη θερμότητας στο γκαράζ.

Ο κανονικός μηχανισμός, κατά κανόνα, έχει μήκος 20 ή 30 εκατοστών των τοίχων.

Η απόφαση γίνεται από τον ιδιοκτήτη χωριστά, συνιστώνται τουλάχιστον 70 κομμάτια. Το πάχος της φλάντζας μεταξύ των πλακών είναι 3-4 mm.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διατομή των σωλήνων, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η τεχνική.

Πριν να καθορίσετε με ακρίβεια τις παραμέτρους του κουτιού, λάβετε υπόψη ότι η κυκλοφορία αέρα στην είσοδο και την έξοδο πρέπει να είναι απρόσκοπτη. Προηγουμένως, καθορίστε τη θέση των συνδετήρων και των γωνιών.

Οι βασικοί κανόνες κατά την επιλογή του καλύτερου χώρου για έναν ανακτητή με τα δικά σας χέρια

 • ανεμπόδιστη προσέγγιση στο σύστημα παρακολούθησης της λειτουργίας της μονάδας, αντικατάσταση φίλτρων ή άλλων μερικών επισκευών.
 • λαμβάνεται υπόψη ότι θα υπάρξουν θόρυβοι στο χώρο εγκατάστασης.
 • Θα πρέπει να υπολογιστεί εάν θα είναι βολικό να αραιωθεί το δίκτυο των αεραγωγών στην περίμετρο της προγραμματισμένης εγκατάστασης. Παρεμπιπτόντως, όσο μικρότεροι είναι οι αεραγωγοί, τόσο πιο φθηνή είναι η μονάδα και τόσο λιγότερη είναι η χωρητικότητά της.

Χρήσιμες πληροφορίες

Για να αποθηκεύσετε το χώρο κάτω από την οροφή, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ανάκτησης στέγης. Ο σχεδιασμός είναι στην οροφή, έτσι δεν δημιουργεί δυσφορία στους ιδιοκτήτες. Η απόδοση της συσκευής φτάνει το 65%. Το χαμηλό νομισματικό και λειτουργικό κόστος θα παρακάμψει τις σύνθετες διαδικασίες εγκατάστασης με το σύστημα στερέωσης.

Απλοί τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας της συσκευής:

 1. Τα φίλτρα αλουμινίου, πλαστικού ή ινών που είναι ενσωματωμένα στα κανάλια του αποκαταστατή καθαρίζουν τον εισερχόμενο αέρα από τη σκόνη. Αυτά τα θραύσματα γίνονται γρήγορα φραγμένα, αλλάζουν τακτικά τα στοιχεία.
 2. Για να βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας δεν παγώνει, απενεργοποιήστε τη συσκευή κατά διαστήματα. Κατεψυγμένες πλάκες λόγω της απόψυξης του θερμού αέρα.

Αποτελεσματικός ανακτητής αέρα με τα δικά του χέρια

Μιλήστε για το τι είναι ένας ανακτητής αέρα και πώς να το συγκεντρώσετε με έναν ελάχιστο προϋπολογισμό, λένε οι χρήστες του FORUMHOUSE!

Όποιος διαβάζει συνεχώς το FORUMHOUSE γνωρίζει ότι ο εξαερισμός υψηλής ποιότητας είναι η εγγύηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι. Το σωστά σχεδιασμένο και εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει σταθερή ροή καθαρού αέρα στο σπίτι και εκροή αποβλήτων προς τα έξω. Ωστόσο, το χειμώνα, μαζί με τον αέρα εξαγωγής, εκλύεται πολύτιμη θερμότητα προς το εξωτερικό και από το δρόμο εισέρχεται ψυχρός αέρας στο σπίτι, η θέρμανση του οποίου καταναλώνει πρόσθετη ενέργεια.

Για να μην θερμανθεί ο δρόμος, όλο και πιο σύγχρονα και ενεργειακά αποδοτικά σπίτια είναι εξοπλισμένα με ανακουφιστές. Και από τότε οι τιμές για τα βιομηχανικά σχέδια, για να το θέσω ήπια, δάγκωμα, η καλύτερη λύση είναι να κυλήσει τα μανίκια και να κάνει έναν αέρα recuperator για το σπίτι από μόνοι τους!

Η αρχή του ανακτητή

Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε μια αυτοπαρασκευασμένη συσκευή, πρέπει να κατανοήσετε την αρχή της λειτουργίας της.

Η λέξη "recuperator" (από τη λατινική "recuperatio") σημαίνει την παραλαβή ή επιστροφή κάτι πίσω. Ο ανακτητής αέρα είναι μια συσκευή στην οποία η μεταφορά θερμότητας από μια ροή εξερχόμενου, ήδη θερμού αέρα, στον εισερχόμενο ψυχρό αέρα λαμβάνει χώρα μέσω της ανταλλαγής θερμότητας.

Έτσι, η απώλεια θερμότητας στο σπίτι μειώνεται, πράγμα που σας επιτρέπει να μειώσετε το κόστος θέρμανσης.

Μην συγχέετε την έννοια της θέρμανσης και ανάκτησης αέρα. Το ένα αφορά το σύστημα θέρμανσης και το δεύτερο είναι μέρος του σύγχρονου συστήματος εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού και μάλιστα ενός εξοχικού σπιτιού.

Σύστημα ανάκτησης αέρα για ιδιωτική κατοικία.

 • κόστος φορέων ενέργειας ·
 • αναμενόμενη διάρκεια ζωής του συστήματος ·
 • τα ποσά που δαπανώνται για την εγκατάσταση του συστήματος.
 • το ποσό που δαπανήθηκε για την ετήσια συντήρηση του συστήματος.

Dan! La:

- Ο ανακτητής είναι μόνο ένα μέρος (και όχι το πιο ακριβό) του συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού. Επομένως, ο αερισμός και ο αερισμός του θα πρέπει να θεωρούνται κοινό σύστημα.

Εξαερισμός με αυτο-ανάκτηση

Οι συσκευές ανάκτησης ταξινομούνται ανάλογα με το σχεδιασμό και το σκοπό, συγκεκριμένα:

1. Με τον τύπο κίνησης του ψυκτικού (αέρα) - ροής ή αντίθετης ροής.

Ανακτητής αέρα, συσκευή.

1. Περιστροφικός ανακτητής

Αυτός ο τύπος εναλλάκτη θερμότητας είναι ένα κλειστό περίβλημα με εσωτερικό στροφέα (τύμπανο), κινούμενο από ηλεκτρικό κινητήρα.

Ο ρότορας περιστρέφεται με μια ορισμένη ταχύτητα και περιστρέφεται εναλλάξ στη ζώνη δράσης μιας ροής ζεστού ή κρύου αέρα.

Έτσι, οι πλάκες του δρομέα περιστρέφονται κυκλικά, στη συνέχεια ψύχονται.

Ως αποτέλεσμα, η συσσωρευμένη θερμότητα μεταφέρεται στον εισερχόμενο κρύο αέρα του δρόμου.

Οι συσκευές τύπου ρότορα έχουν υψηλή απόδοση (έως 85%), δεν παγώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και μερικώς ρυθμίζουν το επίπεδο υγρασίας.

Ανακλαστήρας αέρα με τα χέρια του: σχέδια.

 • μια σύνθετη κατασκευή που αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, έναν δρομέα, έναν ιμάντα κίνησης και ένα σύστημα αγωγών.
 • αυξημένο επίπεδο θορύβου ·
 • η παρουσία κινούμενων εξαρτημάτων μειώνει την αξιοπιστία του συστήματος και οδηγεί στην ανάγκη συχνότερης συντήρησης.

2. Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας (κασέτα) που αποτελείται από ένα πλήθος λεπτών πλακών συνδεδεμένων μεταξύ τους με μικρή απόσταση.

Ο ζεστός αέρας, που διέρχεται από την κασέτα, θερμαίνει τις πλάκες, οι οποίες με τη σειρά τους - λόγω της ταχείας ανταλλαγής θερμότητας, μεταδίδουν ενέργεια στο κρύο ρεύμα.

Επειδή οι ροές αέρα δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους, η εναλλαγή θερμότητας πραγματοποιείται με ταυτόχρονη ψύξη και θέρμανση των πλακών από όλες τις πλευρές.

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας για τον αερισμό του σπιτιού έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • χαμηλό κόστος.
 • συμπαγές μέγεθος.
 • απλότητα της συσκευής.
 • απουσία κινούμενων μερών.

Πλάκες για τον αφυγραντήρα.

Παρά το σημαντικό μειονέκτημα, αυτός ο τύπος είναι ο πιο συνηθισμένος στην αυτο-σχεδίαση.


Ανακλαστήρας με περιστροφικό εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας γίνεται συνήθως από τετράγωνες πλάκες. Καθώς χρησιμοποιείται το υλικό για τις πλάκες:

 • λεπτό φύλλο χαλκού ή αλουμινίου ·
 • φύλλο ·
 • μεμβράνες διαπερατές από ατμούς.

Περιστροφικός ανακτητής με τα χέρια σας.

Εξαερισμός με ανακουφιστή σε ιδιωτική κατοικία

Vitman:

- Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ των πλακών δεν είναι μεγαλύτερη από 3 mm.

Όσο μικρότερη είναι η απόσταση μεταξύ των πλακών, τόσο πιο λεπτή είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ροών του αέρα. Κατά συνέπεια,αυξάνει την αποδοτικότητα της εγκατάστασης.

Ωστόσο, η μείωση του πάχους των κενών οδηγεί σε αύξηση του ρυθμού σχηματισμού του συμπυκνώματος. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί την αποσύνδεση των καναλιών στον εναλλάκτη θερμότητας και προκαλεί μείωση της απόδοσης της συσκευής.

Για την καταπολέμηση αυτής της εμφάνισης, περαιτέρω ψυχρό εισερχόμενο αέρας προθερμαίνεται από ηλεκτρικούς θερμαντήρες ή απενεργοποίηση εισερχόμενη εισροή και καθαρίζεται μόνο ζεστό εναλλάκτη θερμότητας αέρα.

Αυτό αυξάνει την επίπονη κατασκευή της συσκευής στο σπίτι.

Αλλά ο χρήστης της ιστοσελίδας μας με ένα ψευδώνυμο Megavolt συναρμολόγησε έναν αποτελεσματικό ανακτητή πλάκας με τα χέρια του με μια μονάδα ελέγχου. Πλάκες forumchanin αποφάσισε για πρώτη φορά να κάνει ένα φύλλο χαλκού, αλλά, λόγω της υψηλής τιμής του, αποφάσισε να στραφεί σε αλουμίνιο τροφίμων.

Ανακουφιστής για ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους.

- Φοβόμουν ότι ο εναλλάκτης θερμότητας από αλουμινόχαρτο θα αρχίσει να δονείται και να "τραγουδάει", αλλά έκανα λάθος, η εγκατάσταση δεν είναι πιο δυναμική από τον υπολογιστή. Η θήκη ήταν κολλημένη από πλαστικό. Η παραγωγικότητα είναι 200 ​​m3 ανά ώρα. Επίσης, έκανα μια μονάδα ελέγχου επεξεργαστή του συστήματος. Τώρα μπορείτε να παρατηρήσετε τη λειτουργία της συσκευής, έτσι ώστε να μιλήσετε, στη λειτουργία "online".

Σε κατάσταση λειτουργίας, στην οθόνη εμφανίζεται η θερμοκρασία του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, ο χρόνος, η ισχύς των ανεμιστήρων. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η μονάδα ελέγχου τροφοδοτείται με ενέργεια από την μπαταρία.

Ανακτητής αέρα για το σπίτι με τα χέρια τους.

- Αγόρασα 11 φύλλα κυψελωτού πολυπροπυλενίου 3m / 2m / 3mm. Τους κόβουμε σε παράλληλα γραφήματα 1x0,5 m και κολλάμε μαζί σιλικόνη. Το κενό μεταξύ των φύλλων ελέγχθηκε από ένα καλώδιο 3mm. Η διάτρηση στο συγκρότημα συμπιέστηκε και το κενό βγήκε στα 1,5-2 mm, γεγονός που είχε ευεργετική επίδραση στην απόδοση και αρνητικά - στην πτώση πίεσης. Ο εναλλάκτης θερμότητας τοποθετήθηκε σε πλαστικό κουτί από αφρώδες υλικό, έφερε τους μονωμένους αγωγούς αέρα διαμέτρου 160 mm και έβαλε τον ανακτητή στη σοφίτα. Η χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι 150 m3. Οι προσωπικές μετρήσεις έδειξαν ότι σε θερμοκρασία 5 ° C στο δρόμο και στους 24 ° C - στο σπίτι στον παραπόταμο, λαμβάνεται 22 ° C.

Επίσης, μεταξύ των συναδέλφων υπάρχει ένας ομοαξονικός τύπος ανακτητών.

Vitman:

- Κατά τη γνώμη μου, στο σπίτι είναι πιο εύκολο να κάνετε ένα ομοαξονικό (σωλήνα σε ένα σωλήνα) σπιτικό αυτο-κατασκευασμένο recuperator.

Μια τέτοια συσκευή κατασκευάζεται από σωλήνα αποχέτευσης διαμέτρου 160 mm, μήκους 2 m και αγωγού αέρα αλουμινίου διαμέτρου 100 mm και μήκους 4 m.

Στα άκρα του πλαστικού σωλήνα τοποθετούνται προσαρμογείς διακλάδωσης και μέσα στον σωλήνα τοποθετείται μια πλήρως τεντωμένη αυλάκωση με τη μορφή σπειροειδούς. Χάρη στους διαχωριστές, ένα ζεστό ρεύμα περνιέται μέσα από την αυλάκωση και η ψυχρή ροή εισέρχεται μέσα στον πλαστικό σωλήνα. Ως αποτέλεσμα, τα ρεύματα διαχωρίζονται και δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους και ο ψυχρός αέρας που διέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας θερμαίνεται.

sim1:

- Ως πείραμα ένωσα ένα ομοαξονικό ανακτητή με έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους. Το μήκος του πλαστικού σωλήνα - 2,3 m, διάμετρος - 160 mm. Κυματοειδής αλουμινίου: μήκος 3,5 m, διάμετρος 100 mm. Η συσκευή που συλλέξαμε σε 3 ώρες, και μου κόστισε 5 τόνους τρίψιμο. Τοποθετείται οριζόντια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, ο συμμετέχων στο φόρουμ έλαβε τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Θερμοκρασία δωματίου + 24 ° C
 • Η θερμοκρασία του αέρα εισόδου είναι -7 ° C.
 • Η θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο είναι + 19 ° C.
 • Χωρητικότητα μέχρι 270 m3.

Vitman:

- Όσο μεγαλύτερη είναι η διαδρομή που περνά ο ψυχρός αέρας μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση της εγκατάστασης. Σας συμβουλεύω να συναρμολογήσετε αυτή τη συσκευή από 4 σωλήνες 2-2,5 μέτρων το καθένα. Καλύτερα είναι να μονώσετε επιπλέον τους σωλήνες. Παρόλα αυτά εμφανίζεται συμπύκνωση, αλλά θα είναι πολύ μικρότερη από τον τύπο πλάκας της συσκευής, η οποία δεν θα λειτουργήσει χωρίς πρόσθετη θέρμανση του εισερχόμενου ρεύματος σε χαμηλή θερμοκρασία. Για τη συλλογή συμπυκνωμάτων, είναι δυνατή η τοποθέτηση των σωλήνων υπό γωνία ή κάθετα, και εισάγετε μια σύνδεση αποστράγγισης.

Επίσης, οι χρήστες του site FORUMHOUSE προσφέρουν τον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού του ομοαξονικού ανακτητή.

Master Master:

- Είναι απαραίτητο να ανταλλάξετε την παροχή και την επιστροφή και να αφήσετε τον κρύο αέρα μέσα από την αυλάκωση.

saks01:

- Γιατί ο εξωτερικός σωλήνας πρέπει ακόμα να είναι μονωμένος, τότε μπορείτε να το εγκαταλείψετε τελείως.

Σκοπεύω να μαζέψω ένα μακρύ κιβώτιο των ΕΛΚ και να βάλω την αυλάκωση του αλουμινίου σε αυτό. Νομίζω ότι η αποδοτικότητα της συσκευής θα αυξηθεί.

Το FORUMHOUSE περιέχει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την ανάκτηση και τον εξαερισμό. Διαβάστε για τον σπιτικό εναλλάκτη θερμότητας με αυτόματα. Επίσης στην πύλη μας παρουσιάζεται σαφώς πώς να συναρμολογηθεί ένας ανακτητής από ένα κοινό υλικό όπως το κυτταρικό πολυανθρακικό. Μάθετε τι συμβαίνει εάν συνδυάσετε έναν ομοαξονικό ανακτητή και έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους.

Και έχοντας εξοικειωθεί με το βίντεό μας, θα μάθετε πώς ο εναλλάκτης θερμότητας συμβάλλει στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας.

Ανακλαστήρας αέρα με τα χέρια του - σχόλια και συμβουλές

Για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι γνωστό ότι χωρίς ένα καλό αερισμό στο δωμάτιο, ένα υγιές μικροκλίμα είναι πρακτικά αδύνατο. Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται μια σταθερή εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο από το δρόμο, ενώ από το κτίριο στην ίδια ποσότητα, ο αέρας πρέπει να αφαιρεθεί. Τον χειμώνα, με την εκροή αέρα εξαγωγής από τις εγκαταστάσεις, είναι δυνατόν (εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα) να αποστραγγίζεται πολύτιμη και δαπανηρή θερμότητα στους σημερινούς χρόνους. Και την ίδια στιγμή το καλοκαίρι το δωμάτιο παίρνει τον ζεστό αέρα σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που περιπλέκει πολύ το έργο των κλιματιστικών ή το μικροκλίμα του δωματίου.

Η οποία σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια διέξοδος, για να είναι σε θέση να λύσει όλα τα προβλήματα προς όφελος του ατόμου - σε πλήρη δρόμο να πάρει καθαρό αέρα, για να αποφευχθεί η πιθανότητα διαρροής των πολύτιμων θερμότητας για την αποφυγή του κορεσμού του χώρου θερμότητας δρόμο και για όλα αυτά τα συστατικά για να αποκτήσουν σημαντική εξοικονόμηση;

Υπάρχει μια τέτοια συσκευή - ανάκτηση αέρα, θα επιτρέψει να επιλύσει πλήρως θετικά κάθε μία από τις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Πόσο αποτελεσματικός είναι ο ανακτητής

Recuperator - "επιστρέψτε ή επιστρέψτε" - έτσι αυτή η λέξη ερμηνεύεται από τη λατινική "recuperatio". Όσον αφορά το θέμα είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας που είναι σε θέση να επιστρέψει θερμική ενέργεια το χειμώνα, που αφήνει την αίθουσα, μαζί με εξάτμιση αέρα, ενώ το καλοκαίρι εμποδίζει τη διείσδυση της θερμότητας μέσα στο εισροής αέρα του δωματίου.

Σας ενδιαφέρει σίγουρα αυτή η συσκευή και σας ενδιαφέρει να μάθετε ποια είναι η βάση της αρχής της λειτουργίας της;

αρχή λειτουργίας εναλλάκτη θερμότητας είναι αρκετά απλό - είναι ένα σκάφος εναλλάκτη θερμότητας με διπλά τοιχώματα, τα οποία δεν αναμιγνύονται ταυτόχρονα λαμβάνουν χώρα δύο ρεύματα αέρα - καυσαερίων και αέρα παροχής. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ των ρευμάτων ανταλλάσσονται μεταξύ της θερμικής ενέργειας, αν το κρύο εισερχόμενο αέρα - αυτό θερμαίνεται, στην αντίθετη περίπτωση, αν ζεστό - ψύχεται. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ψύξης, η υγρασία απομακρύνεται από τον θερμό αέρα, ο οποίος αναγκαστικά προκύπτει από τη συμπύκνωσή του στα τοιχώματα του εναλλάκτη θερμότητας.

Σε γενικές γραμμές, η ανάκτηση συμβάλλει στη μείωση των απωλειών θερμότητας μέσω του συστήματος εξαερισμού, δηλαδή βλέπουμε την τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας στην καθαρή της μορφή. Η μέθοδος ανάκτησης επιτρέπει την εξοικονόμηση περίπου 70% της θερμότητας, η οποία θέλει να εγκαταλείψει το δωμάτιο. Ταυτόχρονα, η ενέργεια επαναχρησιμοποιείται σε μία τεχνολογική διαδικασία. Ο κατασκευαστής παράγει ανακτητές με διαφορετικές ικανότητες και σχέδια.

Πώς ταξινομούνται οι ανακτητές

Οι ανακτητές ταξινομούνται σύμφωνα με το σχεδιασμό και το σκοπό:

 • Σύμφωνα με τη σχηματική κίνηση των μεταφορέων θερμότητας - τύπου ροής ή αντίθετης ροής.
 • Σύμφωνα με το σχέδιο - σωληνοειδή, ραβδωτή ή πλαστική εκτέλεση?
 • Με ραντεβού - θέρμανση αέρα, υγρού ή αερίων.

Μονάδα περιστροφικής ανάκτησης θερμότητας

Αυτός ο τύπος ανακτητή αντιπροσωπεύει ένα σύντομο κύλινδρο, γεμάτο πυκνά με κυματοειδές χάλυβα με διαμήκη στρώματα. Τοποθετήστε αυτόν τον δρομέα προς την κατεύθυνση του άξονα της συσκευής έλξης ροής. Ο επανακτήτης τυμπάνου περιστρέφεται συνεχώς και πρώτα περνά μέσα από τον θερμαινόμενο αέρα εξαγωγής, και μετά από αυτό - κρύο. Έτσι, με τον τρόπο αυτό, λαμβάνει χώρα ο κύκλος θέρμανσης - ψύξης των πλακών ρότορα, ως αποτέλεσμα, η συσσωρευμένη θερμότητα μεταφέρεται στον εισερχόμενο ψυχρό αέρα δρόμου. Οι περιστροφικοί τύποι ανακουφιστών διακρίνονται από την υψηλή απόδοση, ωστόσο, είναι αρκετά μεγάλοι. Για τον σωστό εξοπλισμό του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής απαιτείται ένας μεγάλος θάλαμος εξαερισμού.

Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας

Αυτό είναι ένα είδος κασέτας, στο οποίο ο αέρας τροφοδοσίας και εξαγωγής περνάει μέσα από τα κανάλια, χωρίζονται από πλάκες από γαλβανισμένο φύλλο χάλυβα. Σε αυτή την περίπτωση, οι ροές αέρα δεν αναμειγνύονται, αλλά η ανταλλαγή θερμότητας είναι αναπόφευκτη, διότι ταυτόχρονα οι πλάκες ψύχονται και θερμαίνονται από όλες τις πλευρές. Ο τύπος πλάκας ανάκτησης αέρα (ή η διασταύρωση) έχει γίνει ευρέως διαδεδομένος λόγω του συμπαγούς σχεδιασμού και του σχετικά χαμηλού κόστους. Όμως, και έχει τα μειονεκτήματά του - σε μια επαρκώς χαμηλή θερμοκρασία αέρα περιβάλλοντος, λόγω της συμπύκνωσης των καναλιών εξαγωγής, δεν αποκλείεται η πιθανότητα κατάψυξης της συσκευής.

Ο ανακτητής πλάκας έχει υψηλή απόδοση - περίπου 60% απόδοση. Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια: στη συσκευή είναι ένας πολύ απλός εναλλάκτης θερμότητας (δεν υπάρχουν τριβή και κινούμενα μέρη) χωρίς στοιχεία ηλεκτρικής ενέργειας.

Θερμότητας τύπου πλάκα εναλλάκτη, παρά ορισμένα μειονεκτήματα (δυνατότητα τήξη του εναλλάκτη θερμότητας θερμοκρασίες υπό το μηδέν, η ανάγκη εποικοδομητικά να εκπληρώσει την τομή των προμηθειών και της εξάτμισης αεραγωγούς στο recuperator που ενίοτε εκτελούν δύσκολη) στο παρόν στάδιο είναι η πιο επιτυχημένη λύση σχεδιασμού για τη διευθέτηση της προσφοράς και της εξάτμισης τύπου αερισμού σε διαμερίσματα Κατοικίες, εξοχικές κατοικίες και γκαράζ. Για να αποφεύγεται το πάγωμα του εναλλάκτη θερμότητας περιοδικά χρησιμοποιείται η βαλβίδα ανεμιστήρα προσαγωγής ή παράκαμψης.

Αν είστε fan των μαστορέματα, έχετε μια πραγματική ευκαιρία για να σώσει κάποια χρήματα: εκτός από ένα μεγάλο βιομηχανικό ανακτητών διαδεδομένη σπιτικό μηχανές, όπως εναλλάκτη θερμότητας αέρα για να παράγει τη δύναμη ενός ανθρώπου που θέλει και ξέρει πώς να χάνουμε.

Για την πληρότητα της εικόνας, ας κοιτάξουμε τον ανακτητή για οικιακούς σκοπούς.

Τώρα έχετε μια ολοκληρωμένη ιδέα για τον ανακτητή. Όπως μπορείτε να δείτε, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς να το κάνετε μόνοι σας και η συσκευή δεν θα είναι λιγότερο αποδοτική από την εργοστασιακή.

Σύστημα εξαερισμού τύπου τροφοδοσίας και εξάτμισης με σύστημα ανάκτησης

Ένας καλός ιδιοκτήτης δίνει προσοχή στο γκαράζ όχι λιγότερο από ένα διαμέρισμα, ένα σπίτι κατοικίας, μια νάτσα ή άλλο κτίριο. Ειδικά εάν υπάρχει η επιθυμία να παραταθεί η διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας ή στην περίπτωση που το γκαράζ είναι εφοδιασμένο με εργαστήριο στο οποίο έχει αφιερωθεί επαρκής χρόνος. Επομένως, δεν θα είναι περιττό αν έχετε επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού στο γκαράζ. Ο εξαερισμός σε ένα τέτοιο χώρο μπορεί να πραγματοποιηθεί σε φυσικό, συνδυασμένο ή μηχανικό τύπο.

 • Για φυσικό αερισμό στο τοίχωμα του κτιρίου γκαράζ διάτρητη οπή για την ελεύθερη ροή του αέρα, και στον αγωγό οροφή εξοπλισμένο για να στραγγίξει έξω από το δωμάτιο «εξατμίσεως» αέρα?
 • Συνδυασμένος αερισμός - στην περίπτωση αυτή, η παροχή αέρα παραμένει φυσικός τύπος και ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας τοποθετείται στο σωλήνα εξαγωγής, ο οποίος επιτρέπει την αναγκαστική εναλλαγή αέρα.
 • Ο αερισμός μηχανικού τύπου είναι ακριβός και ταυτόχρονα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ανταλλαγής αέρα. Η εισροή και η εκροή αέρα εξαναγκάζονται. Αυτό επιτρέπει τη χρήση διαφορετικών μονάδων που συμβάλλουν στην εισροή και εκκένωση του αέρα.

Η εργασία των στοιχείων του μηχανικού συστήματος εξαερισμού είναι συντονισμένη, στην οποία το πιο ακριβό στοιχείο είναι το σύστημα που παρέχει την παροχή φρέσκου αέρα στο δρόμο. Η κατασκευή αυτού του τύπου περιλαμβάνει ανεμιστήρα, σύστημα φίλτρου, θερμαντήρα. Το σύστημα εξαερισμού με σύστημα ανάκτησης επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητες της συσκευής εξαερισμού, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω.

Τι παίρνουμε ως αποτέλεσμα της τοποθέτησης του συστήματος εξαερισμού με έναν ανακτητή

 1. Συνεχής μεταφορά θερμότητας υψηλής ποιότητας.
 2. Η έγκαιρη αφαίρεση του συμπυκνώματος.
 3. Υψηλή απόδοση.
 4. Ασύμμετρος.

Η βέλτιστη θερμοκρασία για την αποθήκευση και συντήρηση του αυτοκινήτου θεωρείται +5 μοίρες. Και μπορείτε να παρέχετε ένα τέτοιο καθεστώς θερμοκρασίας στο γκαράζ σας ανά πάσα στιγμή του χρόνου χωρίς εγκατάσταση ειδικού συστήματος θέρμανσης. Για να γίνει αυτό, αρκεί να εξοπλιστεί μια μονάδα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με έναν ανακτητή, ο οποίος, εκτός από τον αποτελεσματικό αερισμό του γκαράζ, θα παράσχει το απαιτούμενο θερμικό καθεστώς.

Αυτοκαθαριζόμενος ανακτητής

Εσείς αποφασίσατε να κατασκευάσετε μόνοι σας τον συλλέκτη και να επιλέξετε την εκδοχή πλάκας αυτής της συσκευής; Για να το κάνετε αυτό, χρειάζεστε 4 τετραγωνικά μέτρα. γαλβανισμένο φύλλο μετάλλου. Κόψτε το σε πλάκες 20 × 30cm και το στοιβάζετε. Οι κομμένες πλάκες πρέπει να είναι άψογα λείες, οπότε αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε γαλβανισμένο ατσάλι, είναι προτιμότερο να διπλώσετε τρία φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και κόψτε τη στοίβα με έναν Βούλγαρο απ 'ότι με το μεταλλικό ψαλίδι. Προκειμένου να δημιουργηθεί η απαιτούμενη απόσταση μεταξύ των πλακών, κόψτε σε αυτά τα πλαίσια κροσσής από το τεχνικό πώμα πάχους 2 mm.

Το κενό μεταξύ των πλακών πρέπει να είναι 4 mm, αυτό είναι το βέλτιστο διάκενο στο οποίο η αντίσταση στη ροή αέρα δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Το τσιπ είναι να επιλέξετε τη σωστή διατομή για τον ανακτητή και αν το κάνετε, θα έχετε την απαιτούμενη ταχύτητα ροής αέρα, η οποία θα πρέπει να είναι ίση ή ελαφρώς μεγαλύτερη από 1m / s. Αφού ολοκληρώσετε τη στοίβαξη ολόκληρης της στοίβας, γεμίστε τις εγκοπές με στεγανωτικό με ουδέτερες ιδιότητες.

Περιμένετε να στεγνώσει το στεγανοποιητικό και τοποθετήστε τις πλάκες σε οποιοδήποτε περίβλημα (για αυτό είναι κατάλληλο οποιοδήποτε κουτί από κατάλληλο μέγεθος). Το σώμα είναι κατασκευασμένο από κασσίτερο και δημιουργεί οπές σε αυτό, μέσα στις οποίες εισάγονται πλαστικές φλάντζες με διάμετρο ίση με τη διάμετρο των αεραγωγών. Οι σχισμές πρέπει να σφραγίζονται με στεγανωτικό σιλικόνης. Μπορείτε να χτίσετε ένα κουτί από ινοσανίδες, ή 18 χιλιοστά του κόντρα πλακέ, οι τοίχοι μονώνονται με ορυκτοβάμβακα ή παρόμοιου μονωτικού υλικού ποιότητας. Η συνολική επιφάνεια των κατασκευαζόμενων πλακών πρέπει να είναι 3,3 m2 με χωρητικότητα 150 m3 / h. Εάν ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες συναρμολόγησης και επιτυγχάνετε τις καθορισμένες παραμέτρους, ο ανακτητής σας θα προσφέρει απόδοση στο 50-60%. συντήρηση της θερμότητας. Κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα είναι ίση ή μικρότερη από -10 ° C, ανακτητών μπορεί obledenevat τύπου πλάκας, οπότε είναι απαραίτητη η δυνατότητα περιοδικής απόψυξης τους στο ζεστό μέρος της αλλαγής πίεσης σετ DVR. Στην περίπτωση της κατάψυξης φρέσκου αέρα τροφοδοτείται μέσω της παράκαμψης, και αρχίζει να αποψυχθεί ο εναλλάκτης θερμότητας εκτίθενται σε καυσαέρια θερμαίνεται αέρα.

Μια σύγχρονη κατοικία χωρίς σύστημα εξαερισμού ροής και εξαγωγής δεν μπορεί πρακτικά να υπάρχει. Παραδοσιακά κανάλια αερισμού στην κουζίνα και το μπάνιο δεν μπορεί να διατηρήσει πλήρως το απαιτούμενο κλίμα εσωτερικού χώρου, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις, η αίθουσα λόγω των διπλά τζάμια στα παράθυρα, στερεά πόρτες και σύγχρονα υλικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, «δεν» αναπνέει, σφιχτά απομονωθεί από το καθαρό εξωτερικό αέρα. Όταν εξοπλισμό περισσότερα μονάδα διαχείρισης αέρα με ανάκτηση θερμότητας μπορείτε να επιτύχετε το επιθυμητό αερισμό και την εξάλειψη της δυνατότητας φόρμα και το ωίδιο, και αυτό είναι πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο για χώρους με υψηλή υγρασία με ανεπαρκή εξαερισμό.

Εάν έχετε την επιθυμία να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της κατασκευής, είτε πρόκειται για μια ιδιωτική κατοικία, βίλα, διαμέρισμα ή γκαράζ, και για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην προβαίνουν σε δαπανηρές επισκευές, χρησιμοποιήστε επανειλημμένα δοκιμαστεί τρόπο - σε συνδυασμό με τη διάταξη του εξαερισμού, εγκαταστήστε τον εναλλάκτη θερμότητας, είναι πραγματικά πολύ απαραίτητο για κάθε οικοδομικό εξοπλισμό.

Συγκρότηση των ανακτητήρων αέρα με δικά τους χέρια

Είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί ένα υγιές μικροκλίμα στις σύγχρονες εξοχικές κατοικίες χωρίς τη χρήση συστήματος εξαερισμού. Τέτοιες κατασκευές εξασφαλίζουν την εισροή καθαρού αέρα στις εγκαταστάσεις που διαθέτουν ερμητικά κλειστά πλαστικά παράθυρα και πόρτες και εκτρέπουν τα εξαντλημένα εξωτερικά. Εν τούτοις, κάθε σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Όταν χρησιμοποιείται το χειμώνα, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού αυξάνουν το κόστος θέρμανσης. Μετά από όλα, ο αέρας που έρχεται από το δρόμο δροσίζει τα δωμάτια και πρέπει να θερμανθούν επιπρόσθετα.

Επιλύει αυτό το πρόβλημα μεταξύ του στοιχειώδους. Για να μειωθεί η απώλεια θερμότητας, πρέπει απλά να συμπεριλάβετε στο σύστημα εξαερισμού μια ειδική συσκευή που ονομάζεται συσκευή ανάκτησης αέρα. Δεν θα είναι δύσκολο να το αγοράσετε. Οι εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή συστημάτων εξαερισμού, εφαρμόζουν διαφορετικούς τύπους παρόμοιου εξοπλισμού. Οι ανακτητές μπορεί να διαφέρουν στον σχεδιασμό, την απόδοση και, κατά συνέπεια, στο κόστος. Το απλούστερο μοντέλο μπορεί να συναρμολογηθεί με τα χέρια σας.

Τι είναι ένας ανακτητής;

Συσκευές αυτού του τύπου, στην πραγματικότητα, είναι συμβατικούς μικρούς εναλλάκτες θερμότητας. Ο εισερχόμενος αέρας τους θερμαίνεται ψύοντας τον εξαντλημένο αέρα του δωματίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι ροές εντός του ανακτητή δεν αναμειγνύονται, πράγμα που επιτυγχάνεται λόγω του ειδικού σχεδιασμού του εξοπλισμού.

Τύποι ανακτητήρων αέρα

Κατά σχεδιασμό, οι εναλλάκτες θερμότητας για συστήματα εξαερισμού είναι:

 1. Ρόταρυ. Αυτή η ποικιλία είναι ένας κύλινδρος γεμάτος με κυματοειδές χάλυβα. Βρίσκεται στην κατεύθυνση του άξονα της διάταξης τροφοδοσίας και εξαγωγής. Το τύμπανο ενός τέτοιου εναλλάκτη θερμότητας περιστρέφεται συνεχώς, περνώντας εναλλάξ θερμό και ψυχρό ρεύμα αέρα, ως αποτέλεσμα του οποίου λαμβάνει χώρα ανάκτηση. Οι συσκευές περίσφιξης αυτού του τύπου είναι ακριβές και συνήθως εγκαθίστανται σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
 2. Lamellar. Αυτό είναι το απλούστερο στο σχεδιασμό και το φτηνό τύπο των εναλλάκτες θερμότητας. Συχνότερα, στα συστήματα εξαερισμού ιδιωτικών κατοικιών και εξοχικών κατοικιών περιλαμβάνονται ακριβώς αυτά τα ανακτητήρια. Μία συσκευή αυτού του τύπου αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό πλακών. Ο αέρας του δωματίου που εισέρχεται στο περίβλημα θερμαίνει τους. Πηγαίνοντας κάθετα προς αυτόν, το ρεύμα του δρόμου παίρνει αυτή τη θερμότητα.
 3. Σωληνωτό. Οι εναλλάκτες θερμότητας αυτού του τύπου είναι επίσης αρκετά δημοφιλείς, απλοί στο σχεδιασμό και δεν είναι πολύ ακριβοί. Η ανάκτηση αέρα σε αυτά συμβαίνει περίπου στην ίδια αρχή, όπως στις συσκευές πλάκας. Αλλά σε αυτή την περίπτωση η ροή περνά μέσα από τους σωλήνες. Ο αέρας του δρόμου παίρνει τη θερμότητα από τους τοίχους.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι ανακτητήρων. Ωστόσο, όλα έχουν ένα αρκετά σύνθετο σχέδιο και χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα περιστροφικά, κυρίως μόνο στα εργοστάσια.

Πώς να συναρμολογήσετε μια συσκευή ανάκτησης πλάκας

Πολύ συχνά, οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών κάνουν και εγκαθιστούν ένα σύστημα ανάκτησης αέρα αυτής της συγκεκριμένης ποικιλίας. Τεχνολογία συναρμολόγησης αυτοί οι εναλλάκτες θερμότητας δεν είναι πολύ περίπλοκοι και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βήματα:

 • κατασκευή εναλλάκτη θερμότητας πλάκας.
 • τοποθέτηση του σώματος.

Ποια υλικά θα χρειαστούν;

Για να γίνει αναρτήσεως αέρα πλάκας για το σύστημα εξαερισμού, πρέπει να προετοιμάσετε:

 • λεπτό φύλλο χάλυβα 0,5 - 1 mm (μπορεί να αντικατασταθεί με αλουμίνιο 2 mm)?
 • φύλλο πώμα 2 - 4 mm ή ράφια του ίδιου πάχους?
 • κόντρα πλακέ ή μοριοσανίδες για την περίπτωση.
 • προσαρμογείς για σωλήνες κατάλληλης διαμέτρου.
 • ουδέτερο στεγανωτικό ·
 • βίδες ή βίδες.

Συναρμολόγηση του εναλλάκτη θερμότητας

Το μεταλλικό φύλλο πρέπει να κόβεται σε πλάκες 200x300 mm. Είναι απαραίτητο να κάνετε αυτή τη λειτουργία όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Τελειωμένα πιάτα πρέπει να έχει μια ιδανική γεωμετρία. Η παρουσία σπασιών σε αυτά είναι απαράδεκτη. Κοπή χάλυβα ή αλουμινίου γίνεται καλύτερα από ένα βουλγάρικο, δίπλωμα τριών φύλλων σε δεσμίδες. Το ψαλίδι δύσκολα μπορεί να γίνει ποιοτικά.

Το ύψος του τελικού εναλλάκτη θερμότητας πρέπει να είναι 300 mm. Συνεχίζοντας, επιλέγεται ο απαιτούμενος αριθμός πλακών. Συνδέστε τα τελικά στοιχεία με τέτοιο τρόπο ώστε η απόσταση μεταξύ τους να είναι 2 - 4 mm. Σαν φλάντζες, χρησιμοποιούνται κομμάτια από φελλό 5x5 cm.

Στην άκρη των μακρών πλευρών της πρώτης πλάκας, τοποθετούνται τρία τέτοια παρεμβύσματα. Στη συνέχεια, ένα δεύτερο μεταλλικό στοιχείο της στοίβας είναι τοποθετημένο επάνω τους. Στις βραχείες πλευρές του στη μέση βάζουμε ένα παρέμβυσμα. Συνεχίστε τη συναρμολόγησή τους με την ίδια σειρά μέχρι ο εναλλάκτης θερμότητας να φτάσει στο επιθυμητό ύψος, καθώς επίσης και τις γωνίες. Στοιχεία στερέωσης μπορεί να παραχθεί, για παράδειγμα, σε υγρά νύχια. Προκειμένου ο εναλλάκτης θερμότητας να αποδειχθεί ισχυρός, στο τέλος του συγκροτήματος φορτώνεται κάποιο φορτίο για λίγο.

Συναρμολόγηση του περιβλήματος

Το κουτί για τον εναλλάκτη θερμότητας χτυπάται από κόντρα πλακέ κατά 18 mm ή από μοριοσανίδες. Το μέγεθος του θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το μέγεθος των πλακών κατά μήκος και πλάτος. Οι τοίχοι μπορούν να στερεωθούν με βίδες ή βίδες με αυτοκόλλητες βίδες. Προηγουμένως, δύο από αυτούς κόβουν δύο τρύπες για τους αγωγούς. Συλλέξτε το σώμα με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκονται διαγώνια μεταξύ τους (δύο οπές σε ένα τοίχο κάτω, δύο άλλες στο αντίθετο τοίχωμα στο επάνω μέρος).

Συναρμολόγηση και μόνωση ανακτητή αέρα

Ο εναλλάκτης θερμότητας εισάγεται στο κτυπημένο σώμα πάνω στο νεύρο. Δηλαδή, με τέτοιο τρόπο ώστε οι άκρες των πλακών να βρίσκονται σε σχέση με τον πυθμένα του υπό γωνία 45 μοιρών. Δεδομένου ότι οι διαστάσεις του εναλλάκτη θερμότητας είναι σχεδόν ίδιες με τις διαστάσεις του κιβωτίου, πρέπει να στέκεται σφιχτά. Στο επόμενο στάδιο, στις οπές που γίνονται στα τοιχώματα του κουτιού, τα ακροφύσια εισάγονται κάτω από τους αεραγωγούς. Τα σημεία στερέωσης τους είναι επικαλυμμένα με στεγανωτικό.

Για να αποφευχθεί η αποσύνθεση του κόντρα πλακέ ή των μοριοσανίδων, το περίβλημα του αναστηλωτή πρέπει να βαφτεί με σμάλτο ή λάδι. Εγκαταστήστε κανονικά τον ανακτητή στη σοφίτα του σπιτιού. Αφού συνδεθεί με τους δύο αεραγωγούς: τροφοδοσία και εξάτμιση, μπορείτε να προχωρήσετε στη μόνωση. Γι 'αυτό, είναι καλύτερο να πάρετε υαλοβάμβακα ή ορυκτοβάμβακα.

Ποια άλλα υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω

Μεταλλικός εναλλάκτης θερμότητας, φυσικά, είναι ο πιο αξιόπιστος και ανθεκτικός σχεδιασμός. Ωστόσο, μερικές φορές οι ιδιοκτήτες σπιτιών χρησιμοποιούν άλλα υλικά για να κατασκευάσουν τους ίδιους τους ανακτητές. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, κυτταρικού πολυανθρακικού άλατος. Σε αυτή την περίπτωση, το φύλλο υλικού κόβεται επίσης σε πλάκες του ίδιου μεγέθους. Επιπλέον, πολλά τέτοια στοιχεία κόβονται σε λεπτές λωρίδες. Κατά τη συναρμολόγηση, πάνω σε κάθε τετράγωνο τοποθετούνται πέντε λωρίδες - δύο στις άκρες και τρεις σαν ενισχυτικά.

Πώς να συναρμολογήσετε έναν σωληνοειδή ανακτητή

Ο σχεδιασμός του εναλλάκτη θερμότητας αυτού του τύπου είναι στοιχειώδης. Είναι ακόμη ευκολότερο να δημιουργηθεί ένας σωληνοειδής συλλέκτης από ένα σύστημα ανάκτησης πλάκας. Για να το φτιάξετε, πρέπει να αγοράσετε τα παρακάτω υλικά:

 • κομμάτι πλαστικού σωλήνα αποχέτευσης 160 mm.
 • δύο προσαρμογείς ζεύξης ανά 100 mm.
 • κυματοειδές αλουμίνιο κατά 100 mm.

Κατά την αγορά υλικών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της τελικής συσκευής, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η ανάκτηση του αέρα. Ο εναλλάκτης θερμότητας αυτού του τύπου συναρμολογείται με τον ακόλουθο τρόπο:

 1. Το κυματοειδές χαρτί είναι συσκευασμένο σε μια σπείρα μέσα στο σωλήνα. Τεντώστε το εντελώς.
 2. Και στα δύο άκρα του σωλήνα τοποθετούνται κρεμάστρες.
 3. Η αυλάκωση σφραγίζεται σε μία από τις εξόδους τους και στις δύο πλευρές.

Ο αγωγός εκτροπής συνδέεται με τον σωληνοειδή ανακτητή με τέτοιο τρόπο ώστε η ροή να διέρχεται από την αυλάκωση. Παροχή αέρα στερεώνεται στις ελεύθερες εξόδους προσαρμογείς. Ως αποτέλεσμα, η ροή που διέρχεται κατά μήκος αυτού θα κινηθεί κατά μήκος του ίδιου του σωλήνα, αφαιρώντας τη θερμότητα από τα τοιχώματα της αυλάκωσης.

Ο ανακτητής είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή, η οποία πρέπει να συμπληρωθεί με ένα σύστημα εξαερισμού. Ειδικά επειδή η αυτο-συναρμολόγηση των απλούστερων μοντέλων αυτού του εξοπλισμού - το καθήκον, όπως βλέπετε, είναι αρκετά εφικτό. Κάντε αυτό το σχέδιο με τα χέρια σας και μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά για τη θέρμανση.

Ανακλαστήρας αέρα με δικά του χέρια: οδηγίες κατασκευής

Με την εμφάνιση των πλαστικών παραθύρων και των ερμητικών υλικών φινιρίσματος, το πρόβλημα του αερισμού των χώρων έγινε οξύτερο. Χρησιμοποιημένο αέρα συσσωρεύεται σκόνη, διοξείδιο του άνθρακα, υγρασία και προκαλεί ασθένεια σε επιβαίνοντες, καθώς και μούχλας και μυκήτων στους τοίχους και τα παράθυρα των κτιρίων.

Τα συστήματα εξαερισμού είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στη βελτίωση του μικροκλίματος από τον απλό αερισμό.

Ωστόσο, η κατανάλωση ενέργειας του συστήματος μπορεί να είναι αρκετά αξιόλογη, γιατί το χειμώνα ο παγωμένος αέρας πρέπει να ζεσταθεί πριν φτάσει στους ανθρώπους. Μπορείτε να μειώσετε το κόστος με διάφορους τρόπους. Σκεφτείτε το πιο βέλτιστο - πώς να κάνετε έναν ανακτητή αέρα για μια ιδιωτική κατοικία με τα δικά σας χέρια.

Η αρχή του ανακτητή

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του θερμοσίφωνα σάς επιτρέπει να μεταφέρετε τη θερμοκρασία από την έξοδο της ροής από το δωμάτιο, εισερχόμενο από τον ψυχρό αέρα του δρόμου.

Αυτή η μετάδοση πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους, αλλά σε κάθε περίπτωση, μέσω ενός πρόσθετου υλικού ανταλλαγής θερμότητας, έτσι ώστε τα δύο ρεύματα να μην αναμιγνύονται (ή πρακτικά να μην αναμιγνύονται).

Πόσο αποτελεσματική είναι η λειτουργία του ανακτητή, θα εξαρτηθεί από το σχεδιασμό του, τους όγκους που αντλεί από τον εαυτό του και τις θερμοκρασίες έξω από το παράθυρο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι δείκτες είναι σημαντικοί - από 50 έως 91% εξοικονόμηση.

εναλλάκτη θερμότητας χρήσιμο σε όλες τις εποχές - στο κρύο, επιστρέφει τη θερμότητα στο σπίτι, και το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι θερμότερος, υπάρχει μια ροή της ψύξης και μειώνει το φορτίο για τα κλιματιστικά.

Είδη δομών

Υπάρχουν διάφοροι βασικοί τύποι σχεδίων αποκατάστασης:

 1. Επιστρωμένο.
 2. Ρόταρυ.
 3. Με ψυκτικό.
 4. Σωληνωτό.

Lamellar - αποτελείται από συναρμολογημένα φύλλα αλουμινίου, τα οποία έχουν την καλύτερη θερμική αγωγιμότητα σε αποδεκτή τιμή υλικού. Είναι απλό στην εκτέλεση, δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, φθηνά. Αποτελεσματικότητα - 40-70%.

Ρόταρυ έχει ένα περιστρεφόμενο άξονα, που τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια, και δύο κανάλια με αντίθετα ρεύματα. Ο αέρας θερμαίνει μέρος του ρότορα, στρέφει και μεταφέρει τη θερμότητα στο ψυχρό ρεύμα σε άλλο κανάλι.

 • ενεργειακή εξάρτηση ·
 • μεγάλα μεγέθη.
 • την πολυπλοκότητα της αναπαραγωγής.
 • την πολυπλοκότητα της επισκευής και της συντήρησης.
 • και επίσης ότι οι ροές είναι λίγες, αλλά μικτές...

... κάνουν το ρότορα όχι τόσο δημοφιλές στους καταναλωτές.

Οι παραλλαγές με ψυκτικό και σωληνοειδή είναι ακόμη πιο δύσκολο να αναπαραχθούν στο σπίτι.

Ανακλαστήρας αέρα για το σπίτι με τα δικά του χέρια

Το μοντέλο πλάκας είναι πιο εύκολο να το κάνετε, επομένως το εξετάστε λεπτομερέστερα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συσκευής ανάκτησης πλάκας

Πλεονεκτήματα μοντέλου πλακών:

 • καλή αποδοτικότητα.
 • απλότητα σχεδιασμού.
 • διαθεσιμότητα υλικών ·
 • μη μεταβλητότητα ·
 • δεν υπάρχουν στοιχεία τριβής, πράγμα που σημαίνει ότι θα διαρκέσει πολύ.

Υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα που πρέπει να ξέρετε αμέσως.

Το κύριο πρόβλημα είναι το πάγωμα στους σκληρούς παγετούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στον αέρα ο χώρος είναι περισσότερο κορεσμένος με υγρασία από ό, τι στο δρόμο. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η υγρασία πέφτει στο συμπύκνωμα, αλλά στον παγετό συλλαμβάνει, σχηματίζοντας ένα στρώμα πάγου.

Υπάρχουν διάφορες λύσεις για την καταπολέμηση του παγετού:

 • Αυτόματη εκτροπή της ροής παρακάμπτοντας τις πλάκες για να επιτρέψει ζεστό αέρα για να ζεσταθεί το πάγου (κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το δωμάτιο δεν θερμαίνεται).
 • Θερμαίνει τον ανακτητή σε θερμοκρασία που δεν επιτρέπει στον πάγο να παραμείνει (μειωμένη κατά 20% ΑΠΟΔΟΣΗ).
 • Οι κασέτες κυτταρίνης που απορροφούν την υγρασία, επιστρέφοντάς την μέσω ενός παρακείμενου διαμερίσματος στο διαμέρισμα. Η επίδραση του υγραντήρα + χωρίς συμπύκνωση.
 • Στο σπίτι σας, ο ευκολότερος τρόπος είναι να κάνετε έναν "εναλλάκτη θερμότητας εδάφους" - ο σωλήνας τροφοδοσίας θαμμένος κάτω από το επίπεδο κατάψυξης του εδάφους. Το μήκος του υπόγειου αγωγού είναι μέχρι 50 μέτρα. Η πρόσληψη αυξάνει την απόδοση, θερμαίνει το ρεύμα το χειμώνα και δροσίζει το καλοκαίρι, και αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αντιμετώπισης του πάγου.

Μπορούμε να πούμε ότι η κυτταρινική ταινία - η καλύτερη λύση λόγω της εφαρμογής τους, ο εναλλάκτης θερμότητας λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται, και δεν είναι απαραίτητο να οργανώσει τη συλλογή συμπυκνωμάτων και απαλλαγή στους υπονόμους.

Ο εξαερισμός Pritatochnaya είναι πιο αποτελεσματικός από τον φυσικό αερισμό του δωματίου, αλλά ο αέρας που έρχεται από το δρόμο απαιτεί θέρμανση, η οποία καταναλώνει πολλή ενέργεια. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα βοηθήσει στον εξαναγκασμένο εξαερισμό με ανάκτηση θερμότητας. Ας εξετάσουμε την αρχή λειτουργίας αυτής της εγκατάστασης.

Τι είδους αερισμού εισαγωγής και εξάτμισης με φιλτράρισμα είναι το πλέον προτιμώμενο, διαβάστε εδώ. Τύποι φίλτρων και αξιοπιστία τους.

Το χειμώνα, για τη λειτουργία εξαερισμού με καθαρό αέρα, είναι απαραίτητο να θερμάνετε τον αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό. Ηλεκτρική θέρμανση είναι μια δαπανηρή ευχαρίστηση. Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση; Http://microklimat.pro/sistemy-ventilyacii/kalorifer-vodyanoj-dlya-pritochnoj-ventilyacii.html αυτό το link μπορείτε να βρείτε μια τέτοια συσκευή ως θερμοσίφωνα για τον αερισμό, το οποίο βοηθά πολύ για να σώσει.

Υλικά κατασκευής

Τι πρέπει να προετοιμάσετε, εάν αποφασιστεί η συλλογή του ανακτητή πλάκας. Υλικά:

 1. Φύλλο (κατά προτίμηση αλουμίνιο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σίδερο στέγασης, κτελολίτη, getinaks ή κυψελωτό πολυανθρακικό). Όσο λεπτότερο είναι το μέταλλο, τόσο καλύτερη θα είναι η μεταφορά θερμότητας.
 2. Reiki ξύλο για μια επένδυση μεταξύ των πλακών (το τεχνικό βύσμα ή το απλό καλώδιο επίσης θα πλησιάσει). Πάχος 2 - 3 mm - το λεπτότερο, τόσο το καλύτερο. Πλάτος περίπου. 10 mm.
 3. Σφραγιστικό (όχι όξινο).
 4. Κόλλα.
 5. Υλικό για την υπόθεση. Μπορεί να είναι κόντρα πλακέ, μέταλλο, MDF ή τελικό κουτί.
 6. 4 φλάντζες, η ίδια διατομή με τους σωλήνες.
 7. Minvata (πάχος 4 cm).
 8. Γωνία.
 9. Hardware.
 10. Ειδικός ανεμιστήρας ή ψυγείο.

Κόψτε τις λεπτομέρειες στο ηλεκτρικό εργαλείο.

Το πλάτος του κελύφους θα είναι ίσο με τη διαγώνιο του μελλοντικού εναλλάκτη θερμότητας και το ύψος εξαρτάται από το πόσες πλάκες σχεδιάζονται να συναρμολογηθούν και πόσο παχιά θα είναι μαζί με τις σχάρες.

Κατασκευάζουμε αποκομιδή για σχέδια οικιακού προϊόντος

Από μια μεταλλική πλατεία με μια πλευρά 20-30 cm κόβονται. Είναι απαραίτητο να γίνει περίπου 70 κομμάτια. Εάν κόψετε πολλά κομμάτια ταυτόχρονα, θα είναι ταχύτερη και πιο ομαλή.

Reiki olifayutsya, και κόβονται στο μέγεθος της πλευράς της πλατείας (20 ή 30 cm). Τα τεμάχια είναι κολλημένα στις δύο πλευρές του κάθε τετραγώνου και αφήνονται μέχρι να στεγνώσει τελείως η κόλλα. Σε ένα τετράγωνο δεν χρειάζεται να κολλήσετε τις σχάρες.

Κόψτε τα επάνω μέρη των πηνίων με κόλλα και συλλέξτε ένα σάντουιτς από όλα τα τετράγωνα. Σημαντικό! Κάθε επόμενο τετράγωνο πρέπει να περιστραφεί σε ορθή γωνία με την προηγούμενη. Τα κανάλια εναλλάσσονται κάθετα μεταξύ τους.

Σχέδιο εναλλαγής θερμότητας της εγκατάστασης αναστήλωσης

Το άνω τετράγωνο, χωρίς πηχάκια, είναι κολλημένο. Χρησιμοποιώντας τις γωνίες, η δομή σφίγγεται και σταθεροποιείται.

Όλες οι σχισμές αντιμετωπίζονται με ουδέτερο στεγανοποιητικό.

Οι φλάντζες τοποθετούνται.

Ο εναλλάκτης θερμότητας εισάγεται στο περίβλημα. Για να γίνει αυτό, στους τοίχους του σώματος γίνονται οδηγοί από τη γωνία. Ο εναλλάκτης θερμότητας θα πρέπει να τοποθετηθεί έτσι ώστε να στηρίζεται στις γωνίες των πλευρικών τοιχωμάτων (θα ληφθεί ένα διαμάντι). Η συμπύκνωση θα στραγγίσει στο κάτω μέρος. Είναι σημαντικό εδώ να λαμβάνονται δύο απομονωμένοι χώροι και ο αέρας θα τέμνει μόνο μέσα στη δομή της πλάκας.

Κατασκευάζεται μια μικρή τρύπα στην οποία τοποθετείται ο εύκαμπτος σωλήνας για τη συλλογή και την αποστράγγιση της υγρασίας.

Τέσσερις οπές κόβονται στο σώμα, για φλάντζες.

Σχέδιο εγκατάστασης εξαερισμού με ανάκτηση

Θα είναι υπέροχο αν δημιουργήσετε ένα μέρος για να στερεώσετε τα φίλτρα στην είσοδο.

Οι τοίχοι του κτιρίου εξορύσσονται.

Τώρα μπορείτε να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα και να τοποθετήσετε τη μονάδα στο σύστημα εξαερισμού.

Τοποθετήστε έτοιμα όργανα απευθείας στον τοίχο ή σε μια ειδική θέση. Το επίπεδο θορύβου εξαρτάται από την ισχύ των ανεμιστήρων και το υλικό των αεραγωγών. Αλλά, κατά κανόνα, δεν υπερβαίνει το θόρυβο από τον υπολογιστή.

Υπολογισμός του ανακτητή

Q = 0,335 χ Lx (tcon. - tνωρίτερα.).

 • Q παραγωγικότητα (κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο).
 • L είναι η ποσότητα του καθαρού αέρα που πρέπει να παραδοθεί σύμφωνα με τους κανόνες ανά άτομο (60 m 3 ανά ώρα για όσους είναι συνεχώς στο δωμάτιο και 20 m 3 για προσωρινό επισκέπτη).

Σε παρενθέσεις υπάρχει η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας που πρέπει να επιτευχθεί και εκείνης που προέρχεται από το δρόμο.

Για παράδειγμα, πρέπει να θερμάνετε τον αέρα στους 20 ° C σε ένα δωμάτιο για το οποίο απαιτούνται 120 m 3 αέρα ανά ώρα.

Q = 0,335 χ 120 χ 20 = 800 W.

Πώς να γνωρίζετε την αποτελεσματικότητα ενός τελικού ανακτητή

Για να γίνει αυτό, λάβετε μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα σε τρία σημεία εισόδου:

 • Ερχόμενοι από το δρόμο μέχρι την ανάκτηση (tδρόμο.),
 • Η εισερχόμενη ροή στο σπίτι, μετά από ανάκτηση (tαποζημίωση.),
 • Η ροή που εξέρχεται από το σπίτι πριν από την ανάκτηση (tσπίτι.),

Το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται με το 100%

Στο δρόμο + 3 ° C, στο σπίτι + 22 ° C, η ανακτημένη ροή + 14 ° С.

Απόδοση = (14 - 3): (22 - 3)

Απόδοση = 11: 19 = 0,57

Έτσι, η αποτελεσματικότητα αυτής της συσκευής, σε αυτές τις συνθήκες - το 57%

Στην ίδια μονάδα, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί απόδοσης.

Συμπέρασμα

Η πρακτική απέδειξε την αποδοτικότητα των συσκευών ανάκτησης για συστήματα εξαερισμού όχι μόνο σε δημόσιους χώρους αλλά και στις πιο συνηθισμένες ιδιωτικές κατοικίες. Η εμπειρία πολλών ερασιτεχνών πλοιάρχων έχει αποδείξει ότι ο ανακτητής μπορεί να συναρμολογηθεί μόνος του. Τα όργανα δεν λαμβάνονται χειρότερα από τα εργοστάσια, αλλά το κόστος τους είναι αρκετές φορές χαμηλότερο!

Η έλλειψη ποιοτικού αερισμού καθιστά το μικροκλίμα των χώρων ανθυγιεινό, και μάλιστα νέες φουσκωμένες συσκευές όπως υγραντήρες και ιονιστές σε αυτή την περίπτωση δεν θα βοηθήσουν. Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι μια εξαιρετική λύση για ανεπαρκώς αεριζόμενα δωμάτια.

Το σχέδιο της εγκατάστασης εξαερισμού ανεφοδιασμού και εξαγωγής μπορείτε να εξετάσετε σε αυτό το θέμα.

Εξαερισμός εσωτερικού αέρα με ανακτητή

Στην άνεση των σύγχρονων σπιτιών για διαφορετικούς ανθρώπους διαφορετικές απόψεις. Αλλά γενικά εκφράζονται σε μια απλή διατύπωση των ευνοϊκών συνθηκών της ανθρώπινης κατοίκησης σε αυτό, το χειμώνα πρέπει να είναι ζεστό, και το καλοκαίρι είναι δροσερό. Αυτό απαιτεί το κόστος θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού ή του διαμερίσματος. Λαμβάνοντας υπόψη το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των ενεργειακών πόρων, η συντήρηση του σπιτιού κοστίζει όλο και περισσότερο. Η θερμομόνωση της κατοικίας γίνεται ιδιαίτερα επείγουσα, η θέρμανση του δρόμου έχει γίνει μια απαράδεκτη πολυτέλεια.
Ποιότητα μόνωση των κατοικιών είναι αδιανόητη χωρίς την εφαρμογή της στεγανοποίησης του σπιτιού ή του διαμερίσματος. Ειδικά υλικά συμπιέζονται όλα παραθύρων και πορτών abutting ένας τοίχος, παράθυρο και δομές θυρών επιτρέπουν το κλείσιμο και σφίξιμο τους μ. σ Αλλά, όπως ένα περίβλημα αποτέλεσμα μετατρέπεται σε ένα είδος θερμός, όπου, χωρίς τη χρήση εξαναγκασμένου αερισμού, ζουν γίνεται πολύ άβολα. Και ότι, επιπλέον θέρμανση / ψύξη του φρέσκου αέρα, η οποία είναι πλέον σε θέση να διεισδύσουν μέσα στο σπίτι μόνο μέσω των αεραγωγών, προκαλεί νέα αναπόφευκτο κόστος της ενέργειας; Αντίθετα, τα ίδια τα συστήματα αερισμού συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι όλα σχετικά με το σχεδιασμό τους. Παρακάτω εξετάζονται οι τρόποι αερισμού των χώρων με τη βοήθεια των συσκευών ανάκτησης αέρα. Τι είναι αυτό, πώς οργανώνονται αυτές οι μονάδες και μπορούμε να το κάνουμε οι ίδιοι;

Πλεονεκτήματα συστήματος εξαερισμού με ανάκτηση

Ο σύγχρονος εξαερισμός με εξαναγκασμένη παροχή και εξαγωγή εξασφαλίζει τουλάχιστον τριπλάσια αύξηση της απόδοσης και εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα άμεσης ροής. Χάρη στη χρήση μιας συσκευής ανάκτησης θερμότητας που ονομάζεται ανάκτηση, το έργο του περιορισμού της πρόσθετης κατανάλωσης ενέργειας, της εισροής καθαρού και φρέσκου αέρα και η παροχή του απαιτούμενου επιπέδου υγρασίας στις εγκαταστάσεις, επιλύεται πολύ αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό, σε έναν κλειστό όγκο, μια μόνιμα παρεχόμενη αναγκαστική αλλαγή αέρα να έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • δεν επιτρέπει την ανάπτυξη αποικιών επικίνδυνων μικροβίων, καλουπιών.
 • απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα και τη σκόνη.

Οι εξωτερικές ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν τον εξαναγκασμένο εξαερισμό με έναν ανακτητή, ο οποίος τον διαφοροποιεί από τον φυσικό εξαερισμό.

Τύποι ανακτητήρων

Ο ανακτητής είναι ο πραγματικός εναλλάκτης θερμότητας, ο κεντρικός κόμβος ενός τόσο αποτελεσματικού συστήματος. Σε αυτό, ο αέρας που αντλείται μέσα στο σπίτι θερμαίνεται ή ψύχεται από το μέρος της ενέργειας που λαμβάνεται από τη ροή αέρα που αφαιρείται, χωρίς να αναμειγνύεται με αυτό, χάρη στα χαρακτηριστικά σχεδιασμού. Κατά την άποψη των ειδικών, το μέλλον βρίσκεται πίσω από τα συστήματα ανακυκλοφορίας εξαερισμού, δεδομένου ότι παρέχουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Lamellar

Μια σημαντική παράμετρος της μονάδας ανάκτησης είναι η αποτελεσματικότητά της. Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απόδοση, πρέπει να είναι τουλάχιστον 70-80%. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι βελτίωσης της αποτελεσματικότητας. Αυτή η αύξηση του χρόνου και της περιοχής ανταλλαγής θερμότητας ή προθέρμανση του αέρα τροφοδοσίας. Στις συνθήκες ιδιωτικής ιδιοκτησίας σπιτιών, η επίτευξη αποτελεσματικότητας με αυτόν τον τρόπο είναι αρκετά εύκολη, χρησιμοποιώντας εναλλάκτες θερμότητας εδάφους. Ένας πλαστικός σωλήνας, διαμέτρου έως 200 mm, τοποθετημένος σε απόσταση μέχρι 50 μέτρα, σε βάθος περίπου 2 μέτρων, θα ζεσταθεί επιπλέον το χειμώνα και θα δροσιστεί στον καλοκαιρινό αέρα που τροφοδοτείται στο σπίτι.

Μια σημαντική παράμετρος της μονάδας ανάκτησης είναι η αποτελεσματικότητά της

Η υποδοχή αυξάνει σημαντικά τη συνολική απόδοση ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού με ανάκτηση. Κατά τη χρήση του εδάφους εναλλάκτη θερμότητας το χειμώνα μειωμένο κίνδυνο πάγου ή παγετού επί των πλακών του εναλλάκτη θερμότητας ή cross-κατ'αντιρροή σχεδιασμού, λόγω του μεγάλου ρεύμα του αέρα διαφορά θερμοκρασίας. Αποκλείεται η κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση του εισερχόμενη ροή, ο εναλλάκτης θερμότητας απλοποιεί τη δομή της και μειώνει το τελικό κόστος. Εάν δεν χρησιμοποιείται ανταλλαγή θερμότητας εδάφους, η αναπόφευκτη απώλεια συμπυκνώματος στις πλάκες θα προκαλέσει παγετό το χειμώνα. Στην περίπτωση αυτή, εγκαθίσταται πρόσθετος εξοπλισμός στη μονάδα ανταλλαγής θερμότητας. Αυτό περιλαμβάνει τη μονάδα αυτοματισμού, τα σήματα ελέγχου για τους αισθητήρες θερμοκρασίας και πίεσης, βαλβίδα παράκαμψης αέρα ( «παράκαμψη»), και περιλαμβάνει ένα επιπλέον θερμαντήρα για τη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα για την απόψυξη των πλακών εναλλάκτη θερμότητας.

Σχέδιο και σχέδιο εργασίας

Αποκεντρωμένη

Σε κτίρια πολλαπλών ορόφων, ένας άλλος τύπος εναλλάκτη θερμότητας είναι πιο βολικός για διαμερίσματα, πιο συμπαγή, που ονομάζεται αποκεντρωμένος θερμικός ανακτητής αέρα εξαερισμού (DRTVV), απλά ένα "ζεστό παράθυρο". Τέτοια συστήματα δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στην εγκατάσταση. Είναι εύκολο να τοποθετηθούν ανοιχτά ή να συγκαλυφθούν σε μια θέση κάτω από το παράθυρο, στον πλευρικό τοίχο, στην κλίση του ανοίγματος παραθύρου κλπ. Η χρήση μιας τέτοιας συσκευής είναι απολύτως απαραίτητη κατά την εγκατάσταση σφραγισμένων πλαστικών παραθύρων. Αυτός ο εναλλάκτης θερμότητας εξασφαλίζει την άφιξη του ζεστού φρέσκου αέρα το χειμώνα και ψύχεται το καλοκαίρι, ειδικά εάν το κλιματιστικό είναι εγκατεστημένο στο δωμάτιο. Ο ανακτητής δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία στο διαμέρισμα.

Σε ένα διαμέρισμα συνήθως εγκαθιστούμε ένα πιο συμπαγές σύστημα αποκατάστασης - αποκεντρωμένο

Ο σχεδιασμός αυτού του τύπου αντιπροσωπεύει ένα πλαστικό σωλήνα διαμέτρου μέχρι 200 ​​mm και μήκους έως 1,5 μέτρα, στον οποίο εισάγεται μια δέσμη λεπτών τοιχωμάτων (αλουμινίου) ίσου μήκους. Τα πλατύ τους άκρα συναρμολογούνται σε μια κασέτα σε δύο φλαντζωτές πλάκες, ίση με την εσωτερική διάμετρο του εξωτερικού πλαστικού σωλήνα. Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί δύο δόντια και σχήματος L καμπύλες από πλαστικό, με την ίδια διάμετρο με τον κύριο σωλήνα. Η κασέτα σωλήνα αλουμινίου εισάγεται μέσα στον πλαστικό σωλήνα. Τ-κομμάτια και τα γόνατα φοριούνται στις εξωτερικές άκρες. Από τη μία πλευρά, ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο γόνατο και το τσάι, που παρέχει εξαγωγή και ροή αέρα. Το μήκος της εσωτερικής σωληνοειδούς κασέτας επιλέγεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διέλευση του αέρα τροφοδοσίας διαμέσου δύο καμπυλών, όπου ο αέρας που αφαιρείται περνάει διαμέσου του τσάι.

Αρχή σχεδίασης και λειτουργίας

Περιστροφικός τύπος

Η υψηλότερη απόδοση είναι ο σχεδιασμός ενός ανακτητή τύπου ρότορα. Σε αυτά, οι ροές αντίθετης ροής περνούν από ένα κιβώτιο δύο καναλιών. Στη μέση του πλαισίου, ένας δίσκος περιστρέφεται κάθετα στα ρεύματα. Ο δίσκος είναι κατασκευασμένος από πλάκες ενισχυμένες σε μία με επίπεδη ροή ή συνεχή κυματοειδή μεταλλική λωρίδα, διπλωμένη σε χαλαρή σπείρα. Το μέταλλο των πλακών ή η ταινία του περιστρεφόμενου δίσκου θερμαίνεται σε ένα ζεστό ρεύμα εξερχόμενου αέρα. Στρέφοντας, το θερμαινόμενο τμήμα εισέρχεται στο κρύο εισερχόμενο ρεύμα και το θερμαίνει.

Οι επανακτήτες περιστροφικού τύπου έχουν τον υψηλότερο δείκτη απόδοσης

Για αποτελεσματικό σχεδιασμό, ο δίσκος πρέπει να έχει μεγάλη διάμετρο και αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματα που περιορίζει τη χρήση περιστροφικών ανακτητών στην οικιακή σφαίρα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους προηγούμενους δύο τύπους, σε αυτό το σχέδιο υπάρχει μια μερική ανάμιξη των ροών, η οποία απαιτεί τη χρήση πιο πολύπλοκων φίλτρων. Και η παρουσία περιστρεφόμενων στοιχείων μπορεί να θεωρηθεί ένα άλλο "δεν αξίζει".

Το σχήμα της συσκευής και της λειτουργίας (σύστημα αέρα-αέρα)

Ποιο από αυτά θα επιλέξει για ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι;

Η εξέταση των τύπων των υφιστάμενων συσκευών ανάκτησης μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω, περιγράφοντας τους τύπους εναλλακτών θερμότητας πλάκας άκρη, κλπ. Αλλά το ενδιαφέρον είναι το ζήτημα της ανεξάρτητης κατασκευής μιας τέτοιας δομής και της πρακτικής εφαρμογής της στο σπίτι ή το διαμέρισμά του. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να σκεφτείτε τον απαραίτητο τύπο μιας τέτοιας μονάδας ανταλλαγής θερμότητας. Εάν το διαμέρισμα έχει όλα τα πλαστικά παράθυρα και απαιτεί αποτελεσματικό αερισμό, είναι προτιμότερο να προτιμάτε την τελική βιομηχανική συμπαγή συναρμολόγηση του DRTVV ("ζεστό παράθυρο").

Ο ανακτητής παρέχει καλό εξαερισμό στο δωμάτιο

Για ιδιωτική ιδιοκτησία σπιτιού, όπου το ζήτημα του ελεύθερου χώρου δεν είναι τόσο έντονο, ένα από τα σχέδια του τύπου οδοντωτού σταυροειδούς ή αντίθετου ρεύματος είναι αρκετά κατάλληλο. Είναι το πιο απλό στην αυτοπαραγωγή. Παρακάτω, θεωρούμε τον απλούστερο τρόπο ανεξάρτητης παραγωγής του εναλλάκτη θερμότητας τύπου πλάκας. Οι λύσεις κυκλώματος του αυτοματισμού ελέγχου, ο αποσβεστήρας μεταγωγής στο κανάλι παράκαμψης κ.λπ. μπορούν να βρεθούν στους αντίστοιχους πόρους του Web ή στην ειδική βιβλιογραφία.

Πώς να φτιάξετε ένα πιάτο με τα χέρια σας;

Υλικά για πλάκες

Κατά την επιλογή του υλικού για την κατασκευή της κασέτας του ίδιου του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά σε ό, τι να πάρει τα πιάτα από. Κατάλληλο για:

 • λεπτό φύλλο αλουμινίου ή χαλκού.
 • λεπτή επίστρωση ψευδαργύρου με στέγες.
 • φύλλο τεστολίθου ή getinaks?
 • άλλο είδος πλαστικού.

Η μεταφορά θερμότητας δεν επηρεάζει τη θερμική αγωγιμότητα του υλικού πλάκας. Πόσα χρειάζεστε; Εξαρτάται από τον αριθμό των προς συλλογή κασετών. Για ένα, αρκούν περίπου 4 τετραγωνικά μέτρα. Εάν, σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία, θέλετε να αυξήσετε την απόδοση, χρειάζεστε διπλάσια ποσότητα για μια κασέτα ίδιου μεγέθους. Μπορείτε να κάνετε ένα, αλλά ένα μεγάλο. Ωστόσο, οι απαιτήσεις για την αφαίρεση του πιθανού συμπυκνώματος από το περίβλημα δεν θα επιτρέψουν την ταινία να "τοποθετηθεί" από την πλευρά της και θα πρέπει να αναζητήσει ένα μέρος για την εγκατάσταση.

Θα χρειαστεί μια γωνία για τα ράφια της θήκης κασέτας και των φλαντζών. Μπορείτε να μετακινήσετε τις πλάκες με μια προ-γυαλισμένη λωρίδα, ένα τεχνικό βύσμα ταινιών. Εάν υπάρχει, η προετοιμασία για τις πλάκες του τεμαχίου εργασίας μπορεί να σφραγιστεί σε ημικατεργασμένα τεμάχια με ύψος της ακμής από 4 έως 5 χιλιοστά. Το ίδιο πάχος πρέπει να είναι λουρίδες και ταινίες φελλού, το πλάτος τους είναι μέχρι 10 χιλιοστά.

Υλικό της θήκης

 • μεταλλικό φύλλο ή κόντρα πλακέ?
 • MDF πάχους έως 20 χιλιοστά.
 • μπαρ για το πλαίσιο.
 • υλικό για συνδετήρες.
 • ορυκτό μαλλί.
 • στεγανωτικό σιλικόνης.

Ενέργειες βήμα προς βήμα

 1. Αρχικά, κόβουμε προσεκτικά πλάκες με τετράγωνη μορφή. Η πλευρά είναι μέχρι 300 χιλιοστά. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε όλες τις πλάκες του ίδιου μεγέθους, προσπαθώντας να μην παραμορφώσετε τις άκρες τους. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό εργαλείο, κόβοντας πολλά φύλλα διπλωμένα σε μια δέσμη. Συνολικά, περίπου 70 τέτοια κενά χρειάζονται ανά κασέτα. Στην απέναντι άκρη των τετραγώνων είναι κολλημένα στις σχάρες ή φελλό, κομμένα στο μέγεθος της πλευράς της πλάκας. Τίποτα δεν κολλά στο τελευταίο φύλλο. Η κόλλα αφήνεται να στεγνώσει. Τα προετοιμασμένα ακατέργαστα τεμάχια είναι κολλημένα σε κασέτα. Για το σκοπό αυτό, οι επάνω πλευρές των πτερυγίων ή λωρίδων του φελλού απλώνονται με κόλλα και κάθε επόμενο φύλλο στοιβάζεται με περιστροφή 90 μοιρών. Πλήρες σετ πλακών χωρίς παρεμβύσματα. Θα ληφθεί μια κασέτα με εναλλασσόμενα κανάλια, κατευθυνόμενα κάθετα μεταξύ τους - ο μελλοντικός εναλλάκτης θερμότητας.
 2. Η κασέτα τραβιέται μαζί από ένα πλαίσιο από τη γωνία. Συμπληρώστε το κενό με στεγανωτικό σιλικόνης. Στις πλευρές της κασέτας γίνονται συνδέσεις φλάντζας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κασέτα πρέπει να τοποθετηθεί κατακόρυφα σε μια από τις γωνίες του τετραγώνου, σχηματίζοντας ένα ισόπλευρο διαμάντι. Στο κάτω μέρος του θα συσσωρευτεί συμπύκνωση. Υπάρχει μια τρύπα αποστράγγισης με ένα σωλήνα για να χτυπήσει τη συσσωρευμένη υγρασία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, περισσότερες από μία κασέτες εναλλάκτη θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα περίβλημα για μεγαλύτερη απόδοση. Σε αυτή την περίπτωση, το δεύτερο πρέπει να έχει τις ίδιες διαστάσεις με το πρώτο. Οι γειτονικές γωνίες τους πρέπει να βρίσκονται σε στενή επαφή, αποφεύγοντας τις ρωγμές και τα κενά. Στο κάτω μέρος και πάνω στην άρθρωση τοποθετήστε το στεγανωτικό σιλικόνης.
 3. Η προετοιμασμένη κασέτα εισάγεται στο περίβλημα. Το εσωτερικό του ύψος και μήκος είναι ίσο με τη διαγώνιο του τετραγώνου (αν χρησιμοποιείται μία κασέτα) και το πλάτος είναι το πάχος της πλάκας. Στα τοιχώματα της θήκης, απέναντι από τις αντίστοιχες πλευρές της κασέτας, γίνονται οπές για τη στερέωση πλαστικών φλαντζών κάτω από τους αεραγωγούς. Τοποθετήστε τον εναλλάκτη θερμότητας σε ειδικούς οδηγούς από τη γωνία, ενισχυμένοι στους τοίχους του περιβλήματος. Η κασέτα είναι αφαιρούμενη, η οποία είναι σημαντική για τη συντήρησή της.
 4. Για εισερχόμενες ροές, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η δυνατότητα εγκατάστασης των απλούστερων αφαιρούμενων φίλτρων κασέτας. Το ορυκτό μαλλί είναι περίπου 4 εκατοστά πάχος στην εσωτερική επιφάνεια των τοιχωμάτων του κελύφους. Για να εξασφαλιστεί ο εξαναγκασμένος αερισμός, εγκαθίστανται ανεμιστήρες, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής.

Βίντεο: Κάνοντας την αποκατάσταση στο σπίτι

Μέρος 1: Κατασκευή του περιβλήματος

Μέρος 2: Πλάκες

Μέρος 3: Εγκατάσταση

Για να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στο σπίτι ή στο διαμέρισμα, οι εγκαταστάσεις πρέπει να αερίζονται τακτικά. Για να εξασφαλίσετε μια ισορροπία καθαρού αέρα και υγρασίας, θα πρέπει να παρέχετε στο σπίτι καλό εξαερισμό. Η εγκατάσταση ενός ανακτητή λύσει αυτό το πρόβλημα και εκτός αυτού, θα εξοικονομήσει ενεργειακούς πόρους.