Ανακαινιστής για διαμέρισμα

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ανακτητής αέρα για το διαμέρισμα - ένα προαιρετικό στοιχείο, χωρίς το οποίο είναι αρκετά δυνατό να το κάνουμε. Πώς μπορεί να τροφοδοτήσει και να εξαντλήσει τον εξαερισμό μειώνοντας το κόστος θέρμανσης εάν ολόκληρο το σπίτι είναι συνδεδεμένο σε ένα κεντρικό δίκτυο; Στην πραγματικότητα, το κόστος δεν θα μειωθεί, αλλά θα είναι δυνατή η διατήρηση της θερμότητας. Επιπλέον, ο ανακτητής εκτελεί μια σειρά άλλων εξίσου σημαντικών εργασιών. Τι - διαβάστε στο άρθρο μας.

Γιατί τα διαμερίσματα χρειάζονται έναν ανακτητή

Δομικά, ο ανακτητής αέρα είναι ένα είδος εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής, το οποίο εκτελεί την επαναθέρμανση του εισερχόμενου αέρα σε θερμοκρασία δωματίου. Λόγω αυτής της ιδιότητας είναι δυνατόν να εξοικονομήσετε τη θέρμανση το χειμώνα έως και 80% - η θερμότητα αφήνει το δωμάτιο εν μέρει και επιστρέφει με μια νέα μερίδα των ροών του αέρα. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην περίπτωση ιδιωτικών νοικοκυριών και διαμερισμάτων με αυτόνομη θέρμανση.

Αρχή λειτουργίας (σχέδιο)

Σε πολυκατοικίες με κεντρική παροχή θερμότητας δεν μπορεί να εξοικονομήσει - κάθε διαμέρισμα υπολογίζεται από το μετρητή. Ταυτόχρονα, τα νοικοκυριά φοβούνται να ανοίξουν ξανά το παράθυρο για εξαερισμό, έτσι ώστε η θερμότητα να μην εξαφανιστεί. Ως αποτέλεσμα, μέχρι το τέλος της ημέρας ο αέρας γυρίζει βαρύ, γεμάτος, το δωμάτιο είναι βουλωμένο, το άτομο δεν έχει αρκετό ύπνο, δεν ξεκουράζει πραγματικά. Λύστε το πρόβλημα του μικροκλίματος που θα ανακτήσει ή blaser.

Η κύρια λειτουργία είναι ο αερισμός. Από το δωμάτιο έρχεται το διοξείδιο του άνθρακα, δυσάρεστες οσμές, και πίσω παίρνει καθαρό, καθαρό αέρα, αλλά όχι παγωμένο, όπως από το παράθυρο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 90% των διαμερισμάτων έχουν μεταλλικά πλαστικά παράθυρα, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε τη σωστή εναλλαγή αέρα. Συνήθως οι ανακουφιστές εγκαθίστανται είτε στην κρεβατοκάμαρα είτε στο δωμάτιο όπου συγκεντρώνονται συνήθως οι ενοικιαστές (κουζίνα, αίθουσα).

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του αερισμού και άλλων τύπων τεχνολογίας του κλίματος είναι ότι δύο ρεύματα αέρα εκτοξεύονται - δωμάτιο και δρόμο - χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Οι μάζες των δρόμων περνούν μέσα από το φίλτρο, εναλλάκτη θερμότητας, θερμαίνονται μέχρι τη θερμοκρασία δωματίου και εισέρχονται στο δωμάτιο. Τα ρεύματα αποβλήτων, αντίθετα, εξάγονται, ενώ ταυτόχρονα θερμαίνονται ο εναλλάκτης θερμότητας.

Λόγω αυτής της κυκλοφορίας στο standard διαμέρισμα δύο δωματίων ο αέρας ανανεώνεται πλήρως σε μόλις 2 ώρες.

Το breezer, καθώς και ο ανακτητής, έχουν σχεδιαστεί για τον αερισμό των δωματίων, αλλά ο ηλεκτρικός θερμαντήρας "απαντά" για τον ζεστό αέρα. Θερμαίνει τις μάζες του αέρα στην επιλεγμένη θερμοκρασία, ανεξάρτητα από το τι βρίσκεται στο δρόμο. Θερμοκρασία λειτουργίας από 0 έως + 40 ° С. Λόγω της απουσίας συμπύκνωσης, το εξωτερικό περίβλημα δεν γίνεται παγωτό και η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει όλο το χειμώνα.

Τι είδους είναι κατάλληλο για ένα διαμέρισμα

Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι συσκευών, ανάλογα με τη δομή του εναλλάκτη θερμότητας.

Περιστροφικός τύπος

Ο εναλλάκτης θερμότητας παρουσιάζεται υπό τη μορφή ρότορα κυλινδρικού σχήματος, του οποίου η κοιλότητα είναι γεμάτη με λεπτό χαλύβδινο έλασμα σύμφωνα με την αρχή της αξονικής κατεύθυνσης. Η κίνηση του δρομέα εξασφαλίζεται από τις ροές του αέρα και η θέρμανση οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας.

Επιπλέον ένα τέτοιο σύστημα στην ενεργειακή ανεξαρτησία - βιομηχανικές εγκαταστάσεις μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Είναι βολικό να το χρησιμοποιήσετε σε καιρικές συνθήκες. Αλλά για ένα διαμέρισμα μια τέτοια εγκατάσταση θα ήταν υπερβολικά δυσκίνητη.

Τύπος πλάκας

Οι εναλλάκτες θερμότητας αυτού του τύπου παρουσιάζονται με τη μορφή κασετών, γεμισμένων με πλάκες συγκεκριμένου υλικού, μέσω των οποίων κυκλοφορεί ο αέρας. Η θέρμανση και η κυκλοφορία είναι πανομοιότυπες με την περιστροφική, αλλά λόγω ειδικού σχεδιασμού είναι πιο αργή, αλλά η θερμοκρασία θέρμανσης είναι υψηλότερη.

Για τους εναλλάκτες θερμότητας πλάκας, το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι πλάκες στην κασέτα είναι σημαντικό:

 • αλουμίνιο ή γαλβανισμένο ατσάλι - είναι η επιλογή του προϋπολογισμού απ 'όλα, αλλά σταματά ήδη στους -5 ° C έξω, θα πρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο με απόψυξη ή φυσάει?
 • πλαστικό - η πιο αποτελεσματική επιλογή, η λειτουργία της οποίας συνεχίζεται έως -15 °, αλλά είναι 30-50% ακριβότερη.
 • κυτταρίνη - δίνουν υψηλή απόδοση (πάνω από 80%), αλλά έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής.

Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν υδραυλικοί (υγροί) ανακτητές, η αρχή των οποίων είναι πανομοιότυπη με το σύστημα θέρμανσης νερού και το σημείο διέλευσης. Και οι δύο βασίζονται σε δύο βασικούς τύπους, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο σε εγκαταστάσεις ειδικού σκοπού - γυμναστήρια, βιομηχανικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις, αποθήκες κλπ.

"FOR" και "AGAINST"

Μελετώντας τις απαντήσεις των πραγματικών ανθρώπων, αποκτάται μια μάλλον θετική εικόνα. 9 από τα 10 συστήνουν την εγκατάσταση ενός αποκαταστήρα στο διαμέρισμα, το κύριο πράγμα είναι να καθορίσει σωστά τη δύναμη της συσκευής και του μοντέλου. Ο καθαρός αέρας, η έλλειψη κίνησης ψυχρών μαζών, η απόρριψη δυσάρεστων οσμών - όλα αυτά είναι απλώς ένας μικρός κατάλογος λειτουργικών δυνατοτήτων.

Εκτός αυτού, τα προφανή πλεονεκτήματα μπορούν να ονομαστούν:

 • εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας - οι ισχυρές εγκαταστάσεις διαμερισμάτων καταναλώνουν κατ 'ανώτατο όριο 35 Watt ανά ώρα.
 • ένα υγιές μικροκλίμα - δεν χρειάζεται να ανοίξετε το παράθυρο το χειμώνα για αερισμό ή βαφή, έτσι ώστε το δωμάτιο να είχε πάντα καθαρό αέρα.
 • τρόπος εξαερισμού ακόμη και αν δεν υπάρχει ισχύς - σε περίπτωση ανέμου η συσκευή θα λειτουργήσει ακόμη και αν αποσυνδεθεί από το δίκτυο.
 • δεν υπάρχει κρύο ρεύμα ακόμη και σε ένα μέτρο από τον ανακτητή - η ελάχιστη θερμοκρασία εισερχόμενων ρευμάτων είναι + 16 ° C, με την προϋπόθεση ότι το παράθυρο είναι -10 ° C.
 • ξήρανση του αέρα σε χώρους με υγρασία.
 • υψηλός βαθμός καθαρισμού του αέρα του δρόμου από τη σκόνη, το νέφος, τα μικρά απορρίμματα.
 • πολύ απλή εγκατάσταση.

Εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα:

 1. Τα συμπυκνώματα σχηματίζονται στο εξωτερικό περίβλημα - και παρόλο που η αποστράγγιση γίνεται για αποστράγγιση, οι αγωγοί του περιβλήματος και του εξαερισμού είναι παγωμένος στη μείξη της θερμοκρασίας.

Εάν παρέχεται οριστεί περατό εναλλάκτη ή θέρμανση (φυσώντας) κατάψυξη δεν απειλείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες - ορισμένα μοντέλα και διατηρήθηκε -15 ° C.

 1. Η ανάγκη τακτικής αντικατάστασης των φίλτρων - εξαρτάται επίσης από το μοντέλο. Για παράδειγμα, οι ανακτητές της Prana δεν έχουν καθόλου φίλτρα στο σύνολο τους και ο καθαρισμός λαμβάνει χώρα λόγω της κίνησης σε πλάκες χαλκού.
 2. Ανεπαρκής ισχύς των οικιακών εγκαταστάσεων για μεγάλους χώρους - ο εξοπλισμός επιλέγεται με βάση την περιοχή του δωματίου και τις παραμέτρους της θερμοκρασίας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μια εγκατάσταση δεν θα είναι αρκετή.
 3. Σχετικά υψηλό επίπεδο θορύβου, αλλά αυτό είναι πιο χαρακτηριστικό για τις περιστροφικές εγκαταστάσεις. Η πηγή θορύβου είναι ανεμιστήρας. Ορισμένοι κατασκευαστές ολοκληρώνουν συσκευές με συστήματα μείωσης θορύβου.
 4. Τιμή - φθηνές αποκαταστάσεις πιάτων μπορούν να αγοραστούν για 15.000 ρούβλια. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος εγκατάστασης. Ακριβά ή όχι, η έννοια του υποκειμενικού.

VIDEO: Αποκεντρωμένος αερισμός με σύστημα ανάκτησης θερμότητας

Βαθμολογία των καλύτερων αποταμιευτών για ένα διαμέρισμα

Μεταξύ ολόκληρης της σειράς μοντέλων στην εγχώρια αγορά, διακρίνουμε πολλά:

Marley Menv 180 Plus

Ανανεώνει πλήρως τον αέρα μέσα στο δωμάτιο για 90 λεπτά. Ισχύς 11 W, εναλλαγή αέρα 60 m3 / h. Το κιτ περιλαμβάνει φίλτρα για χοντρό και λεπτό καθάρισμα, μονωμένο περίβλημα, επιτρέποντας τη λειτουργία σε θερμοκρασίες έως -20 ° C. Από τα δευτερόλεπτα οι χρήστες σημειώνουν το θόρυβο, σε σχέση με το οποίο είναι ανεπιθύμητο να εγκατασταθεί σε ένα υπνοδωμάτιο ή ένα παιδικό δωμάτιο, και ένα υψηλό κόστος.

Prana 150

Ο ανεμιστήρας διαμερίσματος της ρωσικής παραγωγικής ικανότητας 32 W / h και η υψηλότερη απόδοση 91%. Οι δείκτες ανταλλαγής αέρα είναι 115 m3 / h, εξάτμιση - 105 m3 / h, σε λειτουργία νύχτας 25 m3 / h. Οι χρήστες παραπονιούνται ότι η ανάκτηση είναι ανεπαρκής, ο αέρας δεν έχει χρόνο να ζεσταθεί ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όσο αφορά τον αερισμό, όλοι εδώ βάζουν τα μέγιστα σημάδια.

Electrolux EPVS-200

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με πλάκες εναλλαγής θερμότητας, που ξεπερνούν τα 200 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Προορίζεται για οικιστικά κτίρια, γραφεία, μικρούς βιομηχανικούς χώρους. Καθαρίζει αποτελεσματικά τον αέρα από τη σκόνη και όλους τους ρύπους, το στεγνώνει και το ιονίζει.

Ισχύς 70 watt. Τα φίλτρα διήθησης της κλάσης F5 (EU5) εγκαθίστανται στην εισροή και την εξάτμιση. Σύστημα αυτό-διάγνωσης.

VIDEO: Ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για τον αερισμό δωματίων με κλειστά παράθυρα

Ανακτητής αέρα για το σπίτι. Επισκόπηση μοντέλων, τιμές και προτάσεις επιλογής

Το κόστος των ενεργειακών πόρων και το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας προϋποθέτουν σοβαρές απαιτήσεις για εγκαταστάσεις εξαερισμού, θέρμανσης και κλιματιστικά, οι κύριες ποιότητες των οποίων είναι η ανάκτηση και η αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας.

Η επιτυχής διεξαγωγή τέτοιων διαδικασιών θα βοηθήσει τον εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος σε κλειστούς χώρους: για παράδειγμα, recuperator. Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί πολύπλοκα καθήκοντα, η λύση των οποίων εξαρτάται άμεσα από το σχεδιασμό της συσκευής και τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται.

Τι είναι ένας ανακτητής;

Ο ανακτητής είναι μια ειδική συσκευή που δημιουργεί έναν τέτοιο εξαερισμό του χώρου, στον οποίο πραγματοποιείται ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ εισερχόμενων και εξερχόμενων ρευμάτων αέρα. Η εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού βοηθάει στην αποφυγή απώλειας θερμότητας, αποτρέποντας παράλληλα τη στασιμότητα των μάζων του αέρα.

Αρχή λειτουργίας

Η αρχή λειτουργίας και η διάταξη αυτής της συσκευής έχουν ως εξής: σε τετραγωνικό σωλήνα εγκαθίστανται ειδικές πλάκες θερμικής αγωγιμότητας, οι οποίες δεν επιτρέπουν την ανάμειξη δύο ρευμάτων αέρα - ζεστού και κρύου.

Ο αέρας που εξέρχεται από το δωμάτιο μετακινείται κατά μήκος αυτού του σωλήνα κατά μήκος, και εκείνο που εισέρχεται από το δρόμο είναι απέναντι. Είναι καλύτερα να εξηγήσει αυτή τη διαδικασία με ένα παράδειγμα: εάν η θερμοκρασία δωματίου είναι 24 μοίρες, και στο δρόμο ταυτόχρονα -15, στη συνέχεια περνά μέσα από τον εναλλάκτη θερμότητας και την είσοδο στις εγκαταστάσεις εξωτερικό αέρα θερμαίνει μέχρι + 4-6 μοίρες, και για να θερμάνει το κτίριο θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια.

Τεχνικές προδιαγραφές

Οι ανακτητές χωρίζονται σε τύπους, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Η απόφαση αγοράς μιας τέτοιας συσκευής γίνεται με βάση την απαιτούμενη χωρητικότητα και το μέγεθος του χώρου που πρέπει να θερμανθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η ίδια η ισχύς εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των εγκατεστημένων πλακών θέρμανσης.

Οι συσκευές ανάκτησης χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Κατανάλωση ισχύος οι συσκευές κυμαίνονται από 1 kW έως 45 mW. Η διαβούλευση με τον διαχειριστή και η φύση του δωματίου όπου προγραμματίζεται η εγκατάσταση της συσκευής θα βοηθήσει στην επιλογή του απαιτούμενου επιπέδου.
 • Ρυθμός ροής: το ελάχιστο - 5-6 κυβικά μέτρα, το μέγιστο φτάνει τα 4.500 κυβικά μέτρα?
 • Δεδομένου ότι η ισχύς εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό των πλακών, τότε το μέγεθος πλάκας του εναλλάκτη θερμότητας φθάνει τα 3 τετραγωνικά μέτρα.
 • Η θερμοκρασία μείον, κατά την οποία ο ανακτητής μπορεί να λειτουργήσει με επιτυχία, φτάνει τους -25 βαθμούς, συν - +200, επομένως, είναι δυνατή η χρήση στις περιοχές της Ρωσίας.
 • Ένα άλλο χαρακτηριστικό Είναι η διάμετρος της σύνδεσης, η οποία κυμαίνεται από DN26 έως DN250;
 • Ο ανακτητής λειτουργεί σε επίπεδο πίεσης 300 bar.

Οφέλη από τη χρήση

Η χρήση του ανακτητή φέρνει πολλά θετικά σημεία, για παράδειγμα:

 • την επίτευξη οικονομικής κατανάλωσης θερμικής ενέργειας, τον αερισμό των χώρων ως πρόσθετο πλεονέκτημα και ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή των δυσάρεστων οσμών.
 • συνεχής ενημέρωση των αέριων μαζών στο δωμάτιο χωρίς μείωση της θερμοκρασίας, εξαλείφοντας την υπερβολική υγρασία.
 • εκκαθάριση του χώρου της σκόνης ·
 • χαμηλό κόστος τεχνικής υποστήριξης του εξοπλισμού.
 • ευκολία εγκατάστασης.
 • διάρκεια ζωής μέχρι 20 χρόνια.

Η τέλεια λύση για το σπίτι

Ο οικιακός ανακτητής είναι μια χρήσιμη αγορά που θα παρέχει στο σπίτι φρέσκο ​​(αλλά όχι παγωμένο) αέρα το χειμώνα και δεν θα του επιτρέψει να διεισδύσει στη σκόνη και το θόρυβο το καλοκαίρι.

Η εγκατάσταση δύο ωρών και η προστασία από την υπερβολική υγρασία που σχηματίζει μούχλα και μύκητες είναι ευχάριστες λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη συσκευή σας μόνοι σας, αν δεν μπορείτε να το κάνετε - οι υπάλληλοι του καταστήματος θα παραδώσουν και θα εγκαταστήσουν τη συσκευή με επιπλέον χρέωση.

Περιηγηθείτε δημοφιλή μοντέλα

Το 2016, στα καταστήματα ειδικού εξοπλισμού ή στις εγχώριες αγορές, παρουσιάζεται μια σειρά από ανακτητές, φτάνοντας σε χιλιάδες μοντέλα. Όπως μεταξύ άλλων προϊόντων, μεταξύ αυτών υπάρχουν δείγματα που κατέχουν ηγετική θέση.

PRANA (PRANA)

Οι συσκευές ανάκτησης Prana τοποθετούνται από τον κατασκευαστή ως συσκευές των οποίων το κύριο πλεονέκτημα είναι η διατήρηση των ενεργειακών ιδιοτήτων των αέριων μαζών. Σε αυτή τη συσκευή δεν υπάρχει φίλτρο, το οποίο αποκλείει την απιονισμό του αέρα και τη βιολογική μόλυνση. Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχει φίλτρο, τότε δεν χρειάζεται να το αντικαταστήσετε.

Η τοποθέτηση της συσκευής χωρίς να καταστραφεί το εσωτερικό και το εξωτερικό φινίρισμα, η τεχνική υποστήριξη, το επίπεδο θορύβου μέχρι 37 dB το απόγευμα και τα 25 dB στη νυχτερινή λειτουργία απέχουν πολύ από τον τελικό κατάλογο των πλεονεκτημάτων των ανακτητών αυτού του εμπορικού σήματος. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 5-35 kW ανά ώρα.

Η τιμή της συσκευής είναι από 23 χιλιάδες ρούβλια και άνω.

Fresh Aero

Η συσκευή Fresh Aero είναι ένας εξαερισμός εξοικονόμησης ενέργειας που δίνει ελάχιστη απώλεια θερμότητας το χειμώνα και παίζει ρόλο κλιματιστικού το καλοκαίρι. Σε αντίθεση με άλλες συσκευές, η επιτρεπόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι -15 μοίρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο εισερχόμενος αέρας μπορεί να θερμανθεί περαιτέρω.

Το επίπεδο θορύβου στην ενεργή εργασία είναι 40 dB, σε ηρεμία - 26 dB. Ο κατασκευαστής εγγυάται 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Το κόστος της συσκευής είναι περίπου 12 χιλιάδες ρούβλια.

Bayernlufter

Συσκευές αυτού του σήματος συλλέγονται στη Γερμανία, η οποία είναι διάσημη για την αξιοπιστία των οικιακών συσκευών. Η απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας φτάνει το 90%, ενώ η συσκευή λειτουργεί χωρίς πρόσθετη θέρμανση, γεγονός που εξοικονομεί χρόνο για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε αντίθεση με άλλα γνωστά μοντέλα, αυτός ο ανακτητής παρέχει αυτόματη προστασία από την κατάψυξη του εναλλάκτη θερμότητας σε συνθήκες έντονου ρωσικού χειμώνα. Ο ηλεκτρονικός προγραμματισμός της συσκευής σάς επιτρέπει να διαμορφώσετε διάφορους τρόπους λειτουργίας. Το χαρακτηριστικό θορύβου είναι 22 dB και η κατανάλωση ισχύος είναι 6 kW ανά ώρα.

Η γερμανική συσκευή κοστίζει μέσα σε 30 χιλιάδες ρούβλια.

O.ERRE

Η ιταλική μάρκα O.Erre αντιπροσωπεύεται από τρεις ανακτητές, εκ των οποίων μόνο ένα είναι προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες της Ρωσίας λόγω του ενσωματωμένου θερμαντήρα αέρα - Tempero 100 PH. Εξαιτίας αυτού, η υπερβολική υγρασία δεν συμπυκνώνεται σε αυτή τη συσκευή.

Το πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι η συμπαγής και αισθητική του εμφάνιση, το επίπεδο θορύβου - 34 dB.

Η τιμή της συσκευής είναι παρόμοια με το κόστος του μοντέλου Fresh Aero - περίπου 12 χιλιάδες ρούβλια.

MMOTORS

Ένα αξιόπιστο σύστημα εξοπλισμένο με ένα θερμαντήρα αέρα και τον καθαρισμό της εισερχόμενης ροής αέρα, η οποία περιλαμβάνει δύο στάδια φιλτραρίσματος. Η λειτουργία ιονισμού αέρα επιτρέπει ακόμη και την απολύμανση.

Ο χάρακας παρουσιάζεται από δύο μοντέλα, με ανταγωνιστική τιμή και ποιότητα, εγγυημένη από τον Βούλγαρο κατασκευαστή. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτού του σήματος είναι ότι η συσκευή είναι εύκολα τοποθετημένη σε έναν τυποποιημένο τοίχο. Η τιμή δεν είναι κατώτερη από τη γερμανική Bayernluft και είναι περίπου 30 χιλιάδες ρούβλια.

BRINK

Συσκευές αυτής της μάρκας ολλανδικής προέλευσης - συσκευές ανάκτησης με επίπεδο θορύβου μέχρι 24 dB. Λειτουργούν χωρίς πρόσθετη ηλεκτρική θέρμανση: ο εισερχόμενος αέρας αναμιγνύεται με τον εσωτερικό αέρα, καθαρίζεται με ενσωματωμένα φίλτρα και εισέρχεται στο δωμάτιο.

Η ελάχιστη εξωτερική θερμοκρασία του αέρα για κανονική λειτουργία της συσκευής δεν είναι μικρότερη από +5 μοίρες.

Συμπέρασμα: για το ρωσικό χειμώνα, η συσκευή, δυστυχώς, δεν είναι κατάλληλη.

Η τιμή είναι από 35 χιλιάδες ρούβλια και άνω.

Πού να αγοράσετε και πόσο είναι αυτό

Υπάρχουν πολλοί προμηθευτές ανακτητών: τα καταστήματα οικιακών συσκευών λαμβάνουν παραγγελίες για συσκευές οικιακής και βιομηχανικής χρήσης. Επιπλέον, πολλές πωλήσεις πραγματοποιούνται από ηλεκτρονικά καταστήματα, όπου, όπως και στα "πραγματικά" σημεία πώλησης, η εγγύηση του κατασκευαστή επεκτείνεται στα προτεινόμενα μοντέλα.

Το κόστος μιας εγκατάστασης είναι από 16 χιλιάδες ρούβλια και υψηλότερο, ανάλογα με το εμπορικό σήμα, το μοντέλο και τη δύναμη της συσκευής, την παρουσία πρόσθετων λειτουργιών.

Το δίκτυο διαθέτει τουλάχιστον πέντε κύριες κλάσεις για τους αυτοκατασκευασμένους ανακτητές.

Η χρήση των οργάνων στη Ρωσία έχει δοκιμαστεί από καιρό, έχουν αναπτυχθεί συσκευές που έχουν σχεδιαστεί προσαρμοσμένες ακόμη και σε σοβαρούς ρωσικούς χειμώνες, γεγονός που δίνει μια πρόσθετη ώθηση στην απόκτηση αυτού του εξοπλισμού. Εύκολη εγκατάσταση και εγγύηση κατά την εγκατάσταση και τη χρήση είναι ένα άλλο σοβαρό επιχείρημα "για". Επιτυχείς αγορές και καθαρός αέρας!

Επισκόπηση των καλύτερων μοντέλων ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι: υπάρχοντες τύποι και κριτήρια για την επιλογή μιας συσκευής

Ο καθένας θέλει να ζήσει σε ένα άνετο δωμάτιο, όπου όλα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Για να φτιάξετε το διαμέρισμά σας ή το σπίτι σας, πρέπει να καταβάλλετε πολλές προσπάθειες. Πολλά σύγχρονα όργανα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Μία από αυτές τις καινοτομίες είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με έναν ανακτητή για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι.

Χρειάζεστε έναν ανακτητή σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

Η διαφορά μεταξύ αυτού του εξαερισμού και άλλων τύπων είναι ότι υπάρχει θέρμανση αέρα και ανακυκλοφορία θερμότητας. Η θέρμανση πραγματοποιείται από έναν θερμαντήρα αέρα και η θέρμανση του εισερχόμενου αέρα λόγω της απομάκρυνσης από το δωμάτιο παράγει μια ειδική συσκευή - συσκευή ανάκτησης ενέργειας. Η "ανάκτηση" στα Λατινικά σημαίνει "επιστροφή δαπανών".

Με άλλα λόγια, είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας που παίρνει θερμότητα από τη ροή του εξερχόμενου αέρα και τον δίνει στον αέρα τροφοδοσίας. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην εξοικονόμηση θέρμανσης μέχρι 70% και μειώνει την απώλεια θερμότητας των χώρων κατά 5-10 φορές. Στη θερμή περίοδο, ο ανακτητής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντίστροφη διαδικασία - ψύξη της εισερχόμενης ροής αέρα.

Επομένως, αν λάβετε υπόψη όλα αυτά τα γεγονότα, η εγκατάσταση ενός ανακτητή θα συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι. Θετικοί παράγοντες:

 1. Μείωση των θερμικών απωλειών.
 2. Εξοικονόμηση ενέργειας.
 3. Διατηρήστε την καθαριότητα.
 4. Διατήρηση αντικειμένων υλικού.

Τι είδους συσκευή πρέπει να προτιμώ;

Οι εγκαταστάσεις με τον ανακτητή δεν είναι ακόμη πολύ συνηθισμένες. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα και διαφέρουν ελαφρά μεταξύ τους. Υπάρχει μια ευκαιρία να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων τύπων ανακτητών και να κάνετε την επιλογή σας.

Ρόταρυ

Διαθέτει ειδικό τύμπανο από αλουμινόχαρτο. Αυτός ο τύπος ανάκτησης είναι κατάλληλος για περιοχές με κρύο κλίμα. Μεταφέρει τη θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής στην εισερχόμενη μεταφραστική κίνηση.

 • Παίρνει θερμότητα στον εισερχόμενο αέρα.
 • Η ροή του αέρα ουσιαστικά δεν αναμειγνύεται (0,1%).
 • Η αποτελεσματικότητα είναι 92%.
 • Ο εισερχόμενος αέρας είναι ζεστός και ελαφρώς υγρός.

Το μειονέκτημα του περιστροφικού ανακτητή είναι ότι οι μυρωδιές και η βρωμιά από τον αέρα εξαγωγής μπορούν να μετακινηθούν στον αέρα τροφοδοσίας, καθώς ο περιστρεφόμενος ρότορας λειτουργεί σε ένα ανοικτό σύστημα. Με τη σωστή διάταξη των ανεμιστήρων, αυτό μπορεί να αποφευχθεί σε κάποιο βαθμό.

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι

 • Η εισερχόμενη θερμότητα μπορεί να ρυθμιστεί με την ταχύτητα του δρομέα,
 • χαμηλό κίνδυνο παγετού,
 • υψηλή λειτουργική απόδοση - 75-85%,
 • επιστρέφει μια μεγάλη ποσότητα υγρασίας, η οποία στη συνέχεια εξατμίζεται.

Lamellar

Οι πλάκες αυτού του τύπου των συσκευών ανάκτησης είναι κατασκευασμένες από φύλλο αλουμινίου, από διάφορα κράματα, από πολυμερή πλαστική ή υγροσκοπική κυτταρίνη. Μεταξύ τους περνάει αέρα με διαφορετικές θερμοκρασίες (εισερχόμενες και εξερχόμενες) υπό γωνία 90 °. Ο αέρας που αφαιρείται περνάει μέσα από τις πλάκες και θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα. Αυτός ο τύπος ανάκτησης χρησιμοποιείται συχνότερα σε κτίρια κατοικιών. Σχεδιασμένο για περιοχές με ήπια κλίματα.

 • συμπύκνωση και παγετό σε χαμηλή θερμοκρασία,
 • απαιτείται σύστημα θέρμανσης,
 • Κατά τη διάρκεια της θέρμανσης, η απόδοση της εγκατάστασης είναι μηδενική, η απόδοση πέφτει.
 • φθηνή και εύκολη στη συναρμολόγηση (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας),
 • ευκολία συντήρησης και αντοχή,
 • μικρό μέγεθος,
 • υψηλή απόδοση - 50-90%.

Επανακυκλοφορία του νερού

Χρησιμοποιείται στον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Αυτός ο τύπος ανάκτησης βασίζεται στη χρήση νερού ή αντιψυκτικού. Με τη βοήθειά τους, η ενέργεια θερμότητας μεταφέρεται από τον εναλλάκτη θερμότητας της εξάτμισης στον αέρα τροφοδοσίας. Ο συλλέκτης νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που οι εναλλάκτες θερμότητας βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους ή όταν αναβαθμίζεται το σύστημα.

 • χαμηλή απόδοση,
 • την ανάγκη να εγκατασταθεί πρόσθετος εξοπλισμός,
 • αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
 • η αδυναμία ανάμειξης του αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας τροφοδοσίας είναι πάντα καθαρός,
 • μια κατάλληλη διάταξη εναλλακτών θερμότητας, εάν είναι απαραίτητο να τα τοποθετήσουμε σε μια απόσταση το ένα από το άλλο,
 • Επιτρέπεται να συνδυάζονται διάφορα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής σε μία σειρά,
 • η αποτελεσματικότητα είναι 50-65%.

Επιμελητήριο

Ο ανακτητής αποτελείται από δύο ημίσεους - θαλάμους. Διαχωρίζονται από ένα κινούμενο αποσβεστήρα που αλλάζει την κατεύθυνση του τροφοδοτικού και του αέρα εξαγωγής. Ο αέρας θερμαίνεται στο μισό, στη συνέχεια το πτερύγιο περιστρέφεται, η κατεύθυνση του αέρα αλλάζει και το δεύτερο μισό του θαλάμου θερμαίνεται. Η θέρμανση γίνεται από τα τοιχώματα του θαλάμου.

 • η ανάμειξη των δύο ρευμάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η μεταφορά οσμών,
 • σπάνια χρησιμοποιούνται, είναι δύσκολο να αποκτηθούν.
 • υψηλή απόδοση - 70-80%.

Τεκτονισμός

Αυτός ο τύπος ανακτητή είναι ένας σφραγισμένος σωλήνας με εσωτερικό φρέον. Έχει καλή θερμική αγωγιμότητα. Το κάτω άκρο του σωλήνα είναι στην εξαγωγή, ο ανώτερος - στον εξαερισμό τροφοδοσίας. Όταν το κατώτερο άκρο θερμαίνεται, ο Freon βράζει, μετατρέπεται σε αέρια κατάσταση, ψύχεται στην κορυφή, παραιτείται από τη θερμότητα, συμπυκνώνεται ξανά και ρέει προς τα κάτω.

Συμπληρώματα:

 • δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, που σημαίνει, τουλάχιστον,
 • Οι ροές αέρα δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους.
 • αδύναμη παραγωγική ικανότητα - 50-70%.

Τι άλλο πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε;

Τις περισσότερες φορές σε διαμερίσματα και ιδιωτικά σπίτια χρησιμοποιούνται περιστροφικοί, πλάκα και freon recuperators. Είναι εύκολο στη χρήση και τη συντήρηση, είναι αποτελεσματικά, έχουν υψηλή απόδοση. Σε ορισμένα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητο να προσέξουμε:

 • το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το σώμα, το πάχος του. σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται πρόσθετη μόνωση από άλλα υλικά.
 • ονομαστική ισχύς των ανεμιστήρων.
 • διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών · αυτό διευκολύνει το έργο του συστήματος και παρέχει πρόσθετες ευκαιρίες.
 • πρέπει πρώτα να υπολογίσετε την ισχύ.

Έχουν υψηλή απόδοση, η εφαρμογή τους μειώνει το κόστος θέρμανσης μάζας αέρα κατά 85%, σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε θερμότητα στο σπίτι.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανακτητή

Για να υπολογίσετε την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματός μας, πρέπει να γνωρίζετε τη θερμοκρασία του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ο υπολογισμός γίνεται χρησιμοποιώντας τον τύπο:

όπου L είναι η παροχή αέρα, m 3 / h, tαρχή - αρχική θερμοκρασία, tcon - τελική θερμοκρασία, o C.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, 60 m 3 καθαρού αέρα ανά άτομο. Ας πάρουμε τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα ίση με -22 ° C, η θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο είναι + 22 ° С. Στη συνέχεια το κόστος ενέργειας θα είναι 844 W.

Τα καλύτερα μοντέλα ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι

Ανακουφιστής της γερμανικής εταιρείας Marley

Αυτή η συσκευή είναι πολύ κατάλληλη για μοντέρνα διαμερίσματα και σπίτια, καθώς είναι συμπαγής σε μέγεθος, εύκολη στην τοποθέτηση στον τοίχο, σχεδόν χωρίς θόρυβο εργασίας. Είναι ένας συλλέκτης πλάκας, έχει ένα φίλτρο για τον καθαρισμό του εισερχόμενου αέρα από τη σκόνη και τα συντρίμμια, έχει υψηλή απόδοση (80%). Καθαρίζει πλήρως τον αέρα στο δωμάτιο κάθε δύο ώρες. Πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας - από 3 έως 7 Watt.

Αυτός ο εναλλάκτης θερμότητας δεν παγώνει σε κρύο καιρό, καθώς διαθέτει την τελευταία θερμική μπαταρία. Οι ανεμιστήρες στο Marley έχουν μεγάλη δύναμη. Έχει εγγύηση ανθεκτικότητας για πέντε χρόνια. Η τιμή είναι 23900 ρούβλια.

Ανακτητής PD της CLIMTEC

Έχει εναλλάκτη θερμότητας πλάκας αλουμινίου, απόδοση έως 90%, πλήκτρο ελέγχου, εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος. Διαθέτει διάφορους τρόπους λειτουργίας: ανάκτηση, εξάτμιση, εισροή και ρυθμιζόμενες λειτουργίες ισχύος. Κανονικοποιεί το επίπεδο υγρασίας, αφαιρεί την υγρασία στο σπίτι, έχει μια επιπλέον λειτουργία φιλτραρίσματος αέρα. Σύμφωνα με τα σχόλια των πελατών, καταναλώνει λίγο αέρα και, όταν χρησιμοποιείται, βελτιώνει την ευημερία. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους ανακτητές αέρα που μπορείτε να αγοράσετε για ένα ιδιωτικό σπίτι. Η τιμή είναι 11446 ρούβλια.

Ανακουφιστής Prana-150

Τα πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής είναι η ικανότητά της να λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (έως -30 ° C), υψηλή παραγωγικότητα. Με όλες τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της συσκευής, ο κατασκευαστής υπόσχεται ζωή έως και 10 ετών. Η τιμή είναι 25200 - 27300 ρούβλια. Χώρα προέλευσης - Ουκρανία.

Έχει ένα επιπλέον θερμαντικό στοιχείο, η θήκη είναι μονωμένη με διπλή προστασία, εναλλάκτη θερμότητας χαλκού. Η συσκευή λειτουργεί σχεδόν σιωπηλά, επιστρέφει στο δωμάτιο μέχρι και το 83% της θερμότητας. Πλήρως τοποθετημένο στον τοίχο, το οποίο είναι πολύ βολικό για εγκατάσταση στο διαμέρισμα.

Dantex

Ο σχεδιασμός αυτής της συσκευής περιλαμβάνει ανεμιστήρες, αισθητήρες θερμοκρασίας, ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου και διαχείρισης. Η συμπαγής εγκατάσταση σάς επιτρέπει να εξοικονομήσετε μέχρι και το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει μια πλάκα μονάδα, αν η ισχύς της δεν είναι αρκετή, ένα πρόσθετο στοιχείο θέρμανσης είναι ενεργοποιημένο. Είναι ελαφρύ, συμπαγές, ήσυχο, εύκολα εγκατεστημένο σε εσωτερικούς χώρους. Η ανταλλαγή αέρα μεταξύ του χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος πραγματοποιείται ταυτόχρονα και στις δύο κατευθύνσεις, πράγμα που επιτρέπει τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας αέρα. Η τιμή είναι 22000 ρούβλια.

Χαρακτηριστικά των οικιακών ανακουφιστών αέρα οικιακής χρήσης

Το σύστημα εξαερισμού εξαερισμού παρέχει καθαρό αέρα στο δωμάτιο, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό και άνετο μικροκλίμα. Η διαδικασία ανάκτησης προωθεί μια συνεχή ανταλλαγή αέριων μαζών. Ο θερμός αέρας ρέει, αφήνοντας το δωμάτιο, στον εναλλάκτη θερμότητας αρχίζει να αγγίζει τον κρύο αέρα και να το θερμαίνει λίγο. Ως αποτέλεσμα, ο μολυσμένος αέρας εισέρχεται στο εξωτερικό και ο ήδη καθαρισμένος και θερμασμένος αέρας επιστρέφει στο δωμάτιο. Επί του παρόντος, ένα τέτοιο σύστημα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Εκτός από τη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα, το σύστημα περιλαμβάνει επίσης ένα φίλτρο αέρα.

Αρχή λειτουργίας

Χρησιμοποιώντας οικιακούς συλλέκτες, η θερμική ενέργεια που χάνεται στο σύστημα εξαερισμού αρχίζει να επιστρέφει. Παρουσιάζεται μετατόπιση των αέριων μαζών, Το διαμέρισμα δεν κρυώνει καθόλου.

recuperator αέρα Στέγαση είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας με δύο θαλάμους, μέσω του οποίου κινείται το καυσαερίων θερμό εμφύσησης αέρα και κρύο αέρα μάζα. Οι πλάκες διακρίνονται από υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Πρέπει να θερμανθεί και κρύος αέρας δεν θα μπορούσε να αναμειχθεί, αλλά μια σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία παρέχει μια διαδικασία ανταλλαγής θερμότητας - κρύο αέρα θερμαίνεται, και το ζεστό - δροσερό.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι μια πολύ υψηλή θερμοκρασία του αέρα εξάτμισης είναι ικανή να θερμαίνει περισσότερο τις εισερχόμενες ψυχρές μάζες.

Εάν ο ανακτητής εγκαθίσταται σε ιδιωτική κατοικία, τότε το επίπεδο πιθανής απώλειας θερμότητας μειώνεται αρκετές φορές, φθάνοντας το 80%.

Οφέλη

Εγκατάσταση του συστήματος ανάκτησης παρέχει σε μια ιδιωτική κατοικία υψηλής ποιότητας αερισμό. Επιπλέον, η εγκατάσταση του συστήματος έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση.
 • καθαρισμός του δωματίου από δυσάρεστες οσμές?
 • χαμηλό κόστος λειτουργίας.
 • μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • εξοικονόμηση στον εξαερισμό.
 • απομάκρυνση σκόνης;
 • εύκολη εγκατάσταση.

Χάρη στον ανακτητή, ο χώρος είναι εφοδιασμένος με μια κανονική παροχή καθαρού αέρα χωρίς περαιτέρω μείωση του επιπέδου θερμοκρασίας.

Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος παρέχει εξαερισμό υψηλής ποιότητας. Λόγω της ελεύθερης κίνησης των μαζών αέρα, καθαρός αέρας χωρίς διοξείδιο του άνθρακα και άλλες οσμές εισέρχεται σταθερά στο δωμάτιο. Το Recuperator είναι καλό αφύγρανση των αέριων μαζών, όταν περιέχουν μεγάλη ποσότητα υγρασίας.

Επίσης, το πλεονέκτημα της εγκατάστασης ενός ανακτητή είναι μια σημαντική μείωση στο επίπεδο απώλειας θερμότητας. Η θερμότητα που διεισδύει στο σπίτι έρχεται μαζί με τις μάζες του αέρα από το σύστημα ανάκτησης. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει απώλεια θερμότητας. Η εξοικονόμηση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φτάσει το 50%.

Η εγκατάσταση του συστήματος ανάκτησης εξαλείφει την ανάγκη εγκατάστασης τζακιών, επιπλέον εξαερισμό της στέγης, σόμπες αερίου, καθώς και ακριβά μεταλλικά πλαστικά παράθυρα. Στην τελευταία περίπτωση, μπορείτε να εγκαταστήσετε παραδοσιακά ξύλινα παράθυρα. Η χρήση των αποχωρητηρίων απομακρύνεται από τον συνηθισμένο εξαερισμό των δωματίων.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι θαυμάσιο καθαρίζει τον αέρα. Οι μάζες του αέρα που εισέρχονται στον ανακτητή μέσα στο σπίτι είναι προ-φιλτραρισμένες και καθαρισμένες από σωματίδια σκόνης και σκόνης. Ωστόσο, μην ξεχνάτε να φροντίζετε τακτικά για μεμονωμένα στοιχεία του συστήματος. Ο ανακτητής θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά ώστε να μην συσσωρεύεται σκόνη, η οποία μπορεί να περιέχει παθογόνους παράγοντες από διάφορες ασθένειες. Για να βελτιώσετε την ποιότητα των εισερχόμενων αέριων μαζών, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν ιονιστή αέρα.

Οι ανακουφιστές, οι οποίοι λειτουργούν στο σπίτι, είναι διάσημοι για την αποτελεσματική και ήσυχη λειτουργία τους. Τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι πολύ θορυβώδη και ογκώδη, και για οικιακή χρήση είναι εντελώς ακατάλληλα.

Τύποι ανακτητήρων

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού αντιπροσωπεύεται τέσσερις κύριους τύπους. Επομένως, οι ανακτητές είναι:

 • Πλάκα. Ο πιο δημοφιλής τύπος συσκευής, ο οποίος είναι πολύ αποδοτικός και αρκετά φτηνός. Η αποτελεσματικότητά του φθάνει το 65%. Ο σχεδιασμός αυτής της μονάδας είναι πολύ απλός και δεν έχει τριβή κινούμενα μέρη, ως αποτέλεσμα της οποίας σχεδόν ποτέ δεν σπάει. Ο ανακτητής πλάκας δεν καταναλώνει καθόλου ενέργεια, επειδή λειτουργεί χωρίς αυτό. Μειονεκτήματα αυτής της συσκευής είναι η ικανότητά της να παγώνει το χειμώνα και η αδυναμία της να πραγματοποιήσει ανταλλαγή υγρασίας.
 • Ρόταρυ. Αυτή η συσκευή τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια. Οι διαφορές θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του δωματίου κάνουν τα ηλεκτρονικά να επιλέγουν τον απαιτούμενο αριθμό στροφών του ρότορα, ως αποτέλεσμα, ο εξοπλισμός αυτός το χειμώνα δεν παγώνει. Λειτουργεί χάρη στην περιστροφή του εναλλάκτη θερμότητας, μέσω του οποίου ο αέρας του δρόμου εισέρχεται στη ροή της εξερχόμενης μάζας αέρα. Η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας συσκευής μπορεί να φτάσει το 87%. Επιπλέον, μια τέτοια συσκευή δεν υπερξηραίνει τον αέρα, επιστρέφοντας μια μικρή ποσότητα υγρασίας πίσω στο δωμάτιο. Με τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής του εναλλάκτη θερμότητας, είναι εύκολο να αλλάξετε την ταχύτητα μεταφοράς θερμότητας.
 • Ανακύκλωση. Η αποτελεσματικότητα αυτής της συσκευής φτάνει το 65%, ενώ έχει πολύ περίπλοκο σχεδιασμό και για τη μεταφορά θερμότητας χρησιμοποιείται νερό ή αντιψυκτικό. Ένα τέτοιο σύστημα έχει κάποιες ομοιότητες με τη θέρμανση. Ο λέβητας είναι εναλλάκτης θερμότητας, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαερισμού και ως μπαταρία χρησιμοποιείται ένας εναλλάκτης θερμότητας που είναι εγκατεστημένος στο κανάλι αναρρόφησης του εξωτερικού αέρα. Στον πρώτο εναλλάκτη θερμότητας το νερό θερμαίνεται και στο δεύτερο - θερμαίνεται. Αυτός ο ανακτητής έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα - τα ξεχωριστά του μέρη μπορούν να εγκατασταθούν σε διαφορετικά μέρη. Μια τέτοια συσκευή δεν είναι προσαρμοσμένη στην ανταλλαγή υγρασίας και δεν μπορεί να κάνει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
 • Στέγες. Αυτή η συσκευή δεν είναι κατάλληλη για διαμέρισμα ή σπίτι και χρησιμοποιείται κυρίως σε βιομηχανικούς χώρους - σε καταστήματα, καταστήματα κλπ. Η απόδοσή της είναι 68%. Ένα χαρακτηριστικό αυτής της μονάδας είναι ένα μικρό κόστος συντήρησης και εγκατάστασης. Και λόγω της θέσης του σώζεται χώρος κάτω από το ανώτατο όριο, ο οποίος δεν έχει μικρή σημασία για αντικείμενα όπως τα καταστήματα και οι εμπορικές αίθουσες, στις οποίες υπάρχει πολλή άλλος εξοπλισμός.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Είναι αρκετά εύκολο να φτιάξετε έναν ανακτητή. Εάν προσεγγίσετε αυτό το ζήτημα πολύ υπεύθυνα, μπορείτε να επιτύχετε ένα θετικό αποτέλεσμα χωρίς τη συμμετοχή ειδικών. Τοποθέτηση της συσκευής εκτελείται στην ακόλουθη ακολουθία:

 • επιλογή υλικού ·
 • Παρασκευή φύλλων από μέταλλο.
 • εγκατάσταση εναλλάκτη θερμότητας.
 • την προετοιμασία και τη θέρμανση του κύτους ·
 • συσκευή ανάκτησης συσκευής.

Το καλύτερο υλικό είναι ο γαλβανισμένος σίδηρος. Θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων κομμένα σε πλάκες του ίδιου μεγέθους. Επίσης, είναι απαραίτητο να αγοράσετε πλαστικές φλάντζες εκ των προτέρων. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, η απόσταση μεταξύ των πλακών πρέπει να είναι περίπου 4 mm, όχι περισσότερο. Διαφορετικά, η αντίσταση στον αέρα θα είναι πολύ μεγάλη.

Συμπέρασμα

Η εγκατάσταση οικιακών συσκευών ανάκτησης αέρα για χώρους από οικονομικής απόψεως δικαιολογείται πλήρως. Ιδιαίτερα αισθάνονται την επίδραση της εγκατάστασης, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, που θερμαίνουν τα σπίτια τους και αναγκάζονται να πληρώσουν για κάθε αχρησιμοποίητο βαθμό.

Εξαεριστήρας παροχής και εξαγωγής (Ανακτητές)

Ανακούφιση (από το lat. ανακτητή - παραλήπτη) - σε οικιακό αερισμό, οποιαδήποτε από τις συσκευές που μεταδίδουν τη θερμοκρασία του αέρα που εξέρχεται από τον χώρο στον εισερχόμενο αέρα.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας εκτελεί δύο εργασίες: φέρνει φρέσκο ​​αέρα στο δωμάτιο και αφαιρεί τον μολυσμένο αέρα από αυτό.

Οι συσκευές ανάκτησης για τον εξαερισμό ταξινομούνται σύμφωνα με τους ακόλουθους τύπους:

 • Ανά τύπο συσκευής εναλλαγής θερμότητας - αναστρέψιμη, σταυρωτή (αντίθετη ροή), άμεση ροή, περιστροφική (δεν χρησιμοποιείται στον αερισμό του σπιτιού).
 • Ο σχεδιασμός του εναλλάκτη θερμότητας είναι σωληνοειδής.
 • Με το υλικό του οποίου κατασκευάζεται ο εναλλάκτης θερμότητας - μέταλλο (αλουμίνιο, χαλκός ή ανοξείδωτος χάλυβας), χαρτί, πλαστικό, κεραμικό.
 • Αν είναι δυνατόν, επιστρέψτε την υγρασία - όχι μεμβράνη και μεμβράνη (ενθαλπία).

Η αρχή της λειτουργίας των συσκευών ανάκτησης στον οικιακό ανεφοδιασμό και τον εξαερισμό

Ο ανακτητής στην εφαρμογή της ανταλλαγής αέρα καθυστερεί την εσωτερική θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο και δεν έχει σημασία αν η θερμοκρασία είναι θετική ή αρνητική.

Για παράδειγμα, αν η θερμοκρασία δωματίου είναι + 25 ° C και η εξωτερική θερμοκρασία είναι -25 ° C, τότε με απόδοση 80% recuperator, ο αέρας θα φτάσει τους +15 ° C στο δωμάτιο. Και αν η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι -25 ° C, και στο δρόμο +25 ° C, τότε με απόδοση 80% το δωμάτιο θα λάβει θερμοκρασία αέρα -15 ° C.

Έτσι, στην ψυχρή εποχή, ο αέρας θερμαίνεται χωρίς επιπλέον κόστος!

Το καλοκαίρι, όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό, η ψύξη του φρέσκου αέρα είναι παρόμοια, πράγμα που μειώνει το φορτίο του κλιματιστικού και εξοικονομεί τη ζωή του.

Αναστρεφόμενος ανακτητής

Το έργο της μηχανής αντιστροφής στο κρύο μοιάζει με την αναπνοή ενός ατόμου μέσα από ένα φουλάρι στον παγετό. Όταν εκπνέετε, ο αέρας θερμαίνει το φουλάρι και όταν εισπνέετε περνώντας μέσα από το ύφασμα του κασκόφου, ο αέρας θερμαίνεται και εισέρχεται στους πνεύμονες που δεν είναι πλέον τόσο κρύο.

Ο ρόλος του κασκόλ σε αναστρεφείς ανακτητές εκτελείται από τον εναλλάκτη θερμότητας - αναγεννητή.

Αρχή της λειτουργίας του αντιστρεπτού ανακτητή

Το σχήμα δείχνει πως στη φάση 1, ο αναγεννητής θερμαίνεται από τον αέρα εξαγωγής και στη φάση 3 - η θέρμανση του αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο με την ψύξη του αναγεννητή.

Οι αναστρεφόμενες συσκευές ανάκτησης απαιτούν μόνο ένα άνοιγμα στο δρόμο.

Ανακτητής διασταυρούμενης ροής

Το σχήμα λειτουργίας των συσκευών ανάκτησης τύπου cross είναι διαφορετικό. Σε αυτόν τον τύπο συσκευής υπάρχουν δύο οπές που είναι απαραίτητα στο δρόμο και δύο στο δωμάτιο, καθώς η ροή του αέρα, σε αντίθεση με τις διατάξεις αντιστροφής, δεν αλλάζει κατεύθυνση και πάντα κατευθύνεται προς τη μία πλευρά.

Αρχή λειτουργίας ενός σταυροκαθαριστή

Το κύριο πλεονέκτημα της εγκατάστασης του αερισμού με εναλλάκτη θερμότητας είναι ότι επιστρέφει στο 90% της θερμότητας πίσω στο δωμάτιο, το οποίο σημαίνει ότι το κόστος της θέρμανσης του δωματίου με το τοποθετημένο εναλλάκτη θερμότητας θα μειωθεί, σε σύγκριση με αερισμό μέσα από το ανοιχτό παράθυρο.

Χάρη στο σύστημα ανάκτησης αέρα, διατηρείται σταθερά ένα άνετο μικροκλίμα στο δωμάτιο, ειδικά για τον αερισμό ενός εξοχικού σπιτιού.

Συσκευή οικιακών ανακουφιστών

Μέσα σε κάθε συσκευή υπάρχει ανεμιστήρας (από 1 έως 4x), εναλλάκτης θερμότητας συγκεκριμένου τύπου και φίλτρο καθαρισμού αέρα.

Η συσκευή του αντιστρεπτού ανακτητή

Διάταξη ενός σταυροκαθαριστή

Θα σας πούμε λεπτομερέστερα γιατί είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα αποταμιευτή για μια ιδιωτική κατοικία.

Γιατί Ανάκτηση

Σε ιδιωτικές κατοικίες, οι κατασκευές και τα υλικά που είναι στεγανές στον ατμοσφαιρικό αέρα και τους ατμούς, έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλείς στην εποχή μας:

 • παράθυρα πολλαπλών διαμερισμάτων για παράθυρα και μπαλκόνια.
 • εξωτερική μόνωση σε συγκολλητική βάση.
 • μεταλλικές πόρτες εισόδου, που συμπληρώνονται με ελαστικό στεγανοποίησης για αεροστεγανότητα.
 • συνθετικά υλικά φινιρίσματος.

Εάν obschedomovoy εκχύλιση και φυσικό εξαερισμό για να απομακρυνθεί μολυσμένο αέρα δεν είναι αρκετή, τότε για την επίλυση αυτού του προβλήματος, την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας, ως εγγύηση ενός άνετου μικροκλίματος, την ποιότητα του αέρα με ελάχιστη ψύξη ή θέρμανση των μαζών του αέρα.

Ο εξοπλισμός με ανάκτηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον αερισμό των εξοχικών κατοικιών.

Λόγοι για την εγκατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής για ιδιωτική κατοικία:

1. Εξοικονόμηση κατά τη θέρμανση. Εκτιμάται ότι κατά την οργάνωση του εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού στους εξοικονομητές, η εξοικονόμηση πόρων ενέργειας ανέρχεται σε 60%.

2. Χύτευση στους τοίχους και τα παράθυρα. Αυτό το φαινόμενο σε 90% των περιπτώσεων οφείλεται σε ανεπαρκή αερισμό του δωματίου, σε άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να δούμε τη μόνωση του σπιτιού.

3. Συμπύκνωση στα παράθυρα. Σε 100% των περιπτώσεων, συνδέεται με την κακή αερισμό του δωματίου.

4. Απαιτείται τοπικός αερισμός. Συχνά είναι απαραίτητο να αερίζεται αυτόνομα το δωμάτιο, ανεξάρτητα από άλλους, όπως ένα υπνοδωμάτιο ή μια αθλητική αίθουσα. Ο οικιακός αναστηλωτής για ιδιωτική κατοικία σε αυτή την περίπτωση είναι μια ιδανική λύση.

5. Ενώ διατηρείται η θετική θερμοκρασία του κονσερβοποιημένου σπιτιού το χειμώνα. Εάν την άνοιξη υπάρχει μια βαριά οσμή στο σπίτι και σχηματίζεται μούχλα και συμπύκνωση στους τοίχους, τότε η εγκατάσταση του ανακτητή θα λύσει αυτό το πρόβλημα χωρίς να αυξήσει σημαντικά το κόστος και τους κινδύνους διείσδυσης εισβολέων στο σπίτι.

6. Το χειμώνα στο σπίτι υπάρχει ένα σχέδιο επιστροφής από το σύστημα εξάτμισης. Το συχνό πρόβλημα των σφραγισμένων σπιτιών επιλύεται με την εγκατάσταση τουλάχιστον δύο συσκευών ανάκτησης και μιας βαλβίδας παροχής παθητικής αντιστάθμισης.

Ο ανακτητής έχει ορισμένους περιορισμούς στην εγκατάσταση και τη χρήση. Δεν συνιστάται η εγκατάσταση ενός ανακτητή εάν:

 • Το σύστημα εξάτμισης κοινού σπιτιού έχει ένα ισχυρό βύθισμα.
 • Απαιτείται ισχυρή διήθηση του αέρα τροφοδοσίας.

Σε περίπτωση κακής λειτουργίας του γενικού συστήματος εξάτμισης του σπιτιού, απαιτείται η εγκατάσταση τουλάχιστον δύο συσκευών με δυνατότητα συγχρονισμού.

Συστάσεις για την επιλογή του εξοπλισμού

Υπάρχουν διάφορα συστήματα εξαερισμού με σύστημα ανάκτησης: τοίχο, οροφή, δάπεδο, κεντρική, συμπαγής, με ηλεκτρική θέρμανση, με ανάκτηση υγρασίας, με αισθητήρες CO / CO2 κ.λπ.

Οι συμπαγείς συσκευές είναι σχεδιασμένες για τη συντήρηση ενός ενιαίου χώρου, όπου ως κεντρική μονάδα αερισμού μπορεί να παρέχεται ανταλλαγή αέρα σε ολόκληρο το διαμέρισμα ή ιδιωτικό σπίτι.

Οι επαγγελματίες σύμβουλοι με την τεχνική εκπαίδευση θα βοηθήσουν να επιλέξετε και να υπολογίσετε τον εξαερισμό εισαγωγής και εξάτμισης και να επιλέξετε το πιο βέλτιστο μοντέλο στην αναλογία τιμής-ποιότητας-λειτουργίας. Πριν από την παραγγελία του εξοπλισμού, μπορείτε να πάρετε μια εξαντλητική διαβούλευση από έναν έμπειρο εξειδικευμένο μέσω τηλεφώνου, καθώς και να παραγγείλετε μια επίσκεψη μηχανικού στην εγκατάσταση.

Στον κατάλογό μας υπάρχουν πολλοί φθηνοί, έτσι αξιόπιστοι και παραγωγικοί ανακτητές. Οι περισσότερες εσωτερικές συσκευές μπορούν επίσης να λειτουργούν με τις λειτουργίες "μόνο εισροή" και "εξάτμιση", οι οποίες επεκτείνουν το εύρος των εργασιών που εκτελούνται.

Επίσης, πραγματοποιούμε την εγκατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής "με κλειδί στο χέρι" και την συντήρηση του εξοπλισμού που παρουσιάζεται στον κατάλογό μας.

Θυμηθείτε ότι τα μέσα που επενδύονται στην αγορά ενός αποταμιευτή για μια ιδιωτική κατοικία θα αποπληρωθούν ήδη σε μία ή δύο εποχές. Επιπλέον, αυτή η επένδυση είναι ένα άνετο μικροκλίμα και στην υγεία όλων των μελών της οικογένειάς σας

Αποτελεσματικός ανακτητής αέρα με τα δικά του χέρια

Μιλήστε για το τι είναι ένας ανακτητής αέρα και πώς να το συγκεντρώσετε με έναν ελάχιστο προϋπολογισμό, λένε οι χρήστες του FORUMHOUSE!

Όποιος διαβάζει συνεχώς το FORUMHOUSE γνωρίζει ότι ο εξαερισμός υψηλής ποιότητας είναι η εγγύηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι. Το σωστά σχεδιασμένο και εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει σταθερή ροή καθαρού αέρα στο σπίτι και εκροή αποβλήτων προς τα έξω. Ωστόσο, το χειμώνα, μαζί με τον αέρα εξαγωγής, εκλύεται πολύτιμη θερμότητα προς το εξωτερικό και από το δρόμο εισέρχεται ψυχρός αέρας στο σπίτι, η θέρμανση του οποίου καταναλώνει πρόσθετη ενέργεια.

Για να μην θερμανθεί ο δρόμος, όλο και πιο σύγχρονα και ενεργειακά αποδοτικά σπίτια είναι εξοπλισμένα με ανακουφιστές. Και από τότε οι τιμές για τα βιομηχανικά σχέδια, για να το θέσω ήπια, δάγκωμα, η καλύτερη λύση είναι να κυλήσει τα μανίκια και να κάνει έναν αέρα recuperator για το σπίτι από μόνοι τους!

Η αρχή του ανακτητή

Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε μια αυτοπαρασκευασμένη συσκευή, πρέπει να κατανοήσετε την αρχή της λειτουργίας της.

Η λέξη "recuperator" (από τη λατινική "recuperatio") σημαίνει την παραλαβή ή επιστροφή κάτι πίσω. Ο ανακτητής αέρα είναι μια συσκευή στην οποία η μεταφορά θερμότητας από μια ροή εξερχόμενου, ήδη θερμού αέρα, στον εισερχόμενο ψυχρό αέρα λαμβάνει χώρα μέσω της ανταλλαγής θερμότητας.

Έτσι, η απώλεια θερμότητας στο σπίτι μειώνεται, πράγμα που σας επιτρέπει να μειώσετε το κόστος θέρμανσης.

Μην συγχέετε την έννοια της θέρμανσης και ανάκτησης αέρα. Το ένα αφορά το σύστημα θέρμανσης και το δεύτερο είναι μέρος του σύγχρονου συστήματος εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού και μάλιστα ενός εξοχικού σπιτιού.

Σύστημα ανάκτησης αέρα για ιδιωτική κατοικία.

 • κόστος φορέων ενέργειας ·
 • αναμενόμενη διάρκεια ζωής του συστήματος ·
 • τα ποσά που δαπανώνται για την εγκατάσταση του συστήματος.
 • το ποσό που δαπανήθηκε για την ετήσια συντήρηση του συστήματος.

Dan! La:

- Ο ανακτητής είναι μόνο ένα μέρος (και όχι το πιο ακριβό) του συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού. Επομένως, ο αερισμός και ο αερισμός του θα πρέπει να θεωρούνται κοινό σύστημα.

Εξαερισμός με αυτο-ανάκτηση

Οι συσκευές ανάκτησης ταξινομούνται ανάλογα με το σχεδιασμό και το σκοπό, συγκεκριμένα:

1. Με τον τύπο κίνησης του ψυκτικού (αέρα) - ροής ή αντίθετης ροής.

Ανακτητής αέρα, συσκευή.

1. Περιστροφικός ανακτητής

Αυτός ο τύπος εναλλάκτη θερμότητας είναι ένα κλειστό περίβλημα με εσωτερικό στροφέα (τύμπανο), κινούμενο από ηλεκτρικό κινητήρα.

Ο ρότορας περιστρέφεται με μια ορισμένη ταχύτητα και περιστρέφεται εναλλάξ στη ζώνη δράσης μιας ροής ζεστού ή κρύου αέρα.

Έτσι, οι πλάκες του δρομέα περιστρέφονται κυκλικά, στη συνέχεια ψύχονται.

Ως αποτέλεσμα, η συσσωρευμένη θερμότητα μεταφέρεται στον εισερχόμενο κρύο αέρα του δρόμου.

Οι συσκευές τύπου ρότορα έχουν υψηλή απόδοση (έως 85%), δεν παγώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και μερικώς ρυθμίζουν το επίπεδο υγρασίας.

Ανακλαστήρας αέρα με τα χέρια του: σχέδια.

 • μια σύνθετη κατασκευή που αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, έναν δρομέα, έναν ιμάντα κίνησης και ένα σύστημα αγωγών.
 • αυξημένο επίπεδο θορύβου ·
 • η παρουσία κινούμενων εξαρτημάτων μειώνει την αξιοπιστία του συστήματος και οδηγεί στην ανάγκη συχνότερης συντήρησης.

2. Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας (κασέτα) που αποτελείται από ένα πλήθος λεπτών πλακών συνδεδεμένων μεταξύ τους με μικρή απόσταση.

Ο ζεστός αέρας, που διέρχεται από την κασέτα, θερμαίνει τις πλάκες, οι οποίες με τη σειρά τους - λόγω της ταχείας ανταλλαγής θερμότητας, μεταδίδουν ενέργεια στο κρύο ρεύμα.

Επειδή οι ροές αέρα δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους, η εναλλαγή θερμότητας πραγματοποιείται με ταυτόχρονη ψύξη και θέρμανση των πλακών από όλες τις πλευρές.

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας για τον αερισμό του σπιτιού έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • χαμηλό κόστος.
 • συμπαγές μέγεθος.
 • απλότητα της συσκευής.
 • απουσία κινούμενων μερών.

Πλάκες για τον αφυγραντήρα.

Παρά το σημαντικό μειονέκτημα, αυτός ο τύπος είναι ο πιο συνηθισμένος στην αυτο-σχεδίαση.


Ανακλαστήρας με περιστροφικό εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας γίνεται συνήθως από τετράγωνες πλάκες. Καθώς χρησιμοποιείται το υλικό για τις πλάκες:

 • λεπτό φύλλο χαλκού ή αλουμινίου ·
 • φύλλο ·
 • μεμβράνες διαπερατές από ατμούς.

Περιστροφικός ανακτητής με τα χέρια σας.

Εξαερισμός με ανακουφιστή σε ιδιωτική κατοικία

Vitman:

- Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ των πλακών δεν είναι μεγαλύτερη από 3 mm.

Όσο μικρότερη είναι η απόσταση μεταξύ των πλακών, τόσο πιο λεπτή είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ροών του αέρα. Κατά συνέπεια,αυξάνει την αποδοτικότητα της εγκατάστασης.

Ωστόσο, η μείωση του πάχους των κενών οδηγεί σε αύξηση του ρυθμού σχηματισμού του συμπυκνώματος. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί την αποσύνδεση των καναλιών στον εναλλάκτη θερμότητας και προκαλεί μείωση της απόδοσης της συσκευής.

Για την καταπολέμηση αυτής της εμφάνισης, περαιτέρω ψυχρό εισερχόμενο αέρας προθερμαίνεται από ηλεκτρικούς θερμαντήρες ή απενεργοποίηση εισερχόμενη εισροή και καθαρίζεται μόνο ζεστό εναλλάκτη θερμότητας αέρα.

Αυτό αυξάνει την επίπονη κατασκευή της συσκευής στο σπίτι.

Αλλά ο χρήστης της ιστοσελίδας μας με ένα ψευδώνυμο Megavolt συναρμολόγησε έναν αποτελεσματικό ανακτητή πλάκας με τα χέρια του με μια μονάδα ελέγχου. Πλάκες forumchanin αποφάσισε για πρώτη φορά να κάνει ένα φύλλο χαλκού, αλλά, λόγω της υψηλής τιμής του, αποφάσισε να στραφεί σε αλουμίνιο τροφίμων.

Ανακουφιστής για ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους.

- Φοβόμουν ότι ο εναλλάκτης θερμότητας από αλουμινόχαρτο θα αρχίσει να δονείται και να "τραγουδάει", αλλά έκανα λάθος, η εγκατάσταση δεν είναι πιο δυναμική από τον υπολογιστή. Η θήκη ήταν κολλημένη από πλαστικό. Η παραγωγικότητα είναι 200 ​​m3 ανά ώρα. Επίσης, έκανα μια μονάδα ελέγχου επεξεργαστή του συστήματος. Τώρα μπορείτε να παρατηρήσετε τη λειτουργία της συσκευής, έτσι ώστε να μιλήσετε, στη λειτουργία "online".

Σε κατάσταση λειτουργίας, στην οθόνη εμφανίζεται η θερμοκρασία του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, ο χρόνος, η ισχύς των ανεμιστήρων. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η μονάδα ελέγχου τροφοδοτείται με ενέργεια από την μπαταρία.

Ανακτητής αέρα για το σπίτι με τα χέρια τους.

- Αγόρασα 11 φύλλα κυψελωτού πολυπροπυλενίου 3m / 2m / 3mm. Τους κόβουμε σε παράλληλα γραφήματα 1x0,5 m και κολλάμε μαζί σιλικόνη. Το κενό μεταξύ των φύλλων ελέγχθηκε από ένα καλώδιο 3mm. Η διάτρηση στο συγκρότημα συμπιέστηκε και το κενό βγήκε στα 1,5-2 mm, γεγονός που είχε ευεργετική επίδραση στην απόδοση και αρνητικά - στην πτώση πίεσης. Ο εναλλάκτης θερμότητας τοποθετήθηκε σε πλαστικό κουτί από αφρώδες υλικό, έφερε τους μονωμένους αγωγούς αέρα διαμέτρου 160 mm και έβαλε τον ανακτητή στη σοφίτα. Η χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι 150 m3. Οι προσωπικές μετρήσεις έδειξαν ότι σε θερμοκρασία 5 ° C στο δρόμο και στους 24 ° C - στο σπίτι στον παραπόταμο, λαμβάνεται 22 ° C.

Επίσης, μεταξύ των συναδέλφων υπάρχει ένας ομοαξονικός τύπος ανακτητών.

Vitman:

- Κατά τη γνώμη μου, στο σπίτι είναι πιο εύκολο να κάνετε ένα ομοαξονικό (σωλήνα σε ένα σωλήνα) σπιτικό αυτο-κατασκευασμένο recuperator.

Μια τέτοια συσκευή κατασκευάζεται από σωλήνα αποχέτευσης διαμέτρου 160 mm, μήκους 2 m και αγωγού αέρα αλουμινίου διαμέτρου 100 mm και μήκους 4 m.

Στα άκρα του πλαστικού σωλήνα τοποθετούνται προσαρμογείς διακλάδωσης και μέσα στον σωλήνα τοποθετείται μια πλήρως τεντωμένη αυλάκωση με τη μορφή σπειροειδούς. Χάρη στους διαχωριστές, ένα ζεστό ρεύμα περνιέται μέσα από την αυλάκωση και η ψυχρή ροή εισέρχεται μέσα στον πλαστικό σωλήνα. Ως αποτέλεσμα, τα ρεύματα διαχωρίζονται και δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους και ο ψυχρός αέρας που διέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας θερμαίνεται.

sim1:

- Ως πείραμα ένωσα ένα ομοαξονικό ανακτητή με έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους. Το μήκος του πλαστικού σωλήνα - 2,3 m, διάμετρος - 160 mm. Κυματοειδής αλουμινίου: μήκος 3,5 m, διάμετρος 100 mm. Η συσκευή που συλλέξαμε σε 3 ώρες, και μου κόστισε 5 τόνους τρίψιμο. Τοποθετείται οριζόντια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, ο συμμετέχων στο φόρουμ έλαβε τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Θερμοκρασία δωματίου + 24 ° C
 • Η θερμοκρασία του αέρα εισόδου είναι -7 ° C.
 • Η θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο είναι + 19 ° C.
 • Χωρητικότητα μέχρι 270 m3.

Vitman:

- Όσο μεγαλύτερη είναι η διαδρομή που περνά ο ψυχρός αέρας μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση της εγκατάστασης. Σας συμβουλεύω να συναρμολογήσετε αυτή τη συσκευή από 4 σωλήνες 2-2,5 μέτρων το καθένα. Καλύτερα είναι να μονώσετε επιπλέον τους σωλήνες. Παρόλα αυτά εμφανίζεται συμπύκνωση, αλλά θα είναι πολύ μικρότερη από τον τύπο πλάκας της συσκευής, η οποία δεν θα λειτουργήσει χωρίς πρόσθετη θέρμανση του εισερχόμενου ρεύματος σε χαμηλή θερμοκρασία. Για τη συλλογή συμπυκνωμάτων, είναι δυνατή η τοποθέτηση των σωλήνων υπό γωνία ή κάθετα, και εισάγετε μια σύνδεση αποστράγγισης.

Επίσης, οι χρήστες του site FORUMHOUSE προσφέρουν τον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού του ομοαξονικού ανακτητή.

Master Master:

- Είναι απαραίτητο να ανταλλάξετε την παροχή και την επιστροφή και να αφήσετε τον κρύο αέρα μέσα από την αυλάκωση.

saks01:

- Γιατί ο εξωτερικός σωλήνας πρέπει ακόμα να είναι μονωμένος, τότε μπορείτε να το εγκαταλείψετε τελείως.

Σκοπεύω να μαζέψω ένα μακρύ κιβώτιο των ΕΛΚ και να βάλω την αυλάκωση του αλουμινίου σε αυτό. Νομίζω ότι η αποδοτικότητα της συσκευής θα αυξηθεί.

Το FORUMHOUSE περιέχει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την ανάκτηση και τον εξαερισμό. Διαβάστε για τον σπιτικό εναλλάκτη θερμότητας με αυτόματα. Επίσης στην πύλη μας παρουσιάζεται σαφώς πώς να συναρμολογηθεί ένας ανακτητής από ένα κοινό υλικό όπως το κυτταρικό πολυανθρακικό. Μάθετε τι συμβαίνει εάν συνδυάσετε έναν ομοαξονικό ανακτητή και έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους.

Και έχοντας εξοικειωθεί με το βίντεό μας, θα μάθετε πώς ο εναλλάκτης θερμότητας συμβάλλει στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας.