Ανακτητής αέρα - συσκευή, τύποι, αρχή λειτουργίας

Ο καθημερινός αερισμός είναι η εγγύηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Όλοι το γνωρίζουν αυτό θεωρητικά, στην πράξη τα πάντα αποδεικνύονται πολύ πιο περίπλοκα. Το χειμώνα, για τον αερισμό του σπιτιού ή του διαμερίσματος χωρίς να χάσει τη θερμότητα, είναι τεχνικά δύσκολο, αλλά δυνατό. Και ο ανακτητής αέρα θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

Αυτό είναι ένα είδος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με έναν εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής στο δρόμο και εισέρχεται στο δωμάτιο φρέσκο, αλλά ήδη θερμαίνεται σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται εγκατάσταση, πώς είναι τοποθετημένο ο ανακτητής και ποια μοντέλα είναι δημοφιλή στην αγορά - στο άρθρο μας.

Η αρχή του ανακτητή

Στην κυριολεκτική μετάφραση από το Λατινικό ανακτητή σημαίνει μια επιστροφή. Από τεχνική άποψη, αυτό σημαίνει την επιστροφή της θερμικής ενέργειας, χαμένη με τον εξερχόμενο ζεστό αέρα. Στην πραγματικότητα, λόγω της ανάκτησης, η θερμοκρασία του εισερχόμενου και εξερχόμενου ρεύματος εξισώνεται, με αποτέλεσμα ο χώρος να είναι φρέσκος, αλλά ακόμα ζεστός.

Αρχή λειτουργίας του εξοπλισμού

Ο εξαερισμός με αποτελεσματική ανάκτηση δεν είναι μόνο φρέσκος, αλλά και ζεστός αέρας.

Η ανάκτηση αυτή παρέχεται από έναν εναλλάκτη θερμότητας που λειτουργεί σε 2 θαλάμους, από τους οποίους ένας από τους οποίους υπάρχει μια ροή καυσαερίων, μέσω του άλλου - ένα ελκυστικό. Στο θάλαμο, η θερμοκρασία εξισορροπείται και το συμπύκνωμα που σχηματίζεται εκτρέπεται προς τα έξω.

Η αρχή του συστήματος βασίζεται στη διατήρηση της θερμότητας του αέρα του χώρου με μερική μεταφορά του στο θάλαμο έλξης. Δηλαδή, μέχρι τη στιγμή που η ροή του δρόμου εισέρχεται στο σπίτι, μπορεί να φτάσει τους 20-23 ° C, ανάλογα με τη θερμοκρασία που βρίσκεται στο εσωτερικό.

Ο σχεδιασμός της συσκευής αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • στέγαση υπό μορφή καναλιού αεραγωγών ·
 • εναλλάκτη θερμότητας ·
 • σύστημα φιλτραρίσματος.
 • Αναστρέψιμος ανεμιστήρας, η οδήγηση ρέει μέσα από τους θαλάμους.
 • καπό εξαερισμού.

Σε σύγκριση με άλλους τύπους κλιματικών συσκευών, ο ανακτητής αέρα είναι λιγότερο ενεργειακός (0,8-1,2 kW / h), πρακτικός αθόρυβος και πιο αποτελεσματικός.

Η χρήση της συσκευής είναι απαραίτητη όχι μόνο για τον αερισμό, αλλά και για σημαντική εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας. Η μείωση της απώλειας θερμότητας οδηγεί σε μείωση του κόστους θέρμανσης ή / και κλιματισμού.

Ο εξαερισμός με αποτελεσματική ανάκτηση δεν είναι μόνο φρέσκος, αλλά και ζεστός αέρας

Ο κύκλος εργασίας χωρίζεται σε 4 στάδια:

 1. Όταν ανάβετε, ο ανεμιστήρας φυσάει αέρα από το διαμέρισμα προς τα έξω, ενώ θερμαίνει τον εναλλάκτη θερμότητας.
 2. Μόλις επιτευχθεί η καθορισμένη θερμοκρασία, ο ανεμιστήρας αντλεί αέρα από το δρόμο.
 3. Οι ψυχρές ροές διέρχονται μέσω του εναλλάκτη θερμότητας και θερμαίνονται και αυτό, με τη σειρά του, ψύχεται.
 4. Όταν η θερμοκρασία του εναλλάκτη θερμότητας μειώνεται, ο ανεμιστήρας μεταβαίνει στη σύσφιξη των ροών χώρου και την απομάκρυνσή τους προς τα έξω.

Ο "αναρρόφησης-ανεμιστήρας" λειτουργεί κυκλικά - "εισπνέει" (εισροή) και "εκπνοή" (εξολκέας). Κατά μέσο όρο, για μια τέτοια "εισπνοή", 1,5 κυβικά μέτρα πέφτουν στο δωμάτιο. καθαρό αέρα ανά λεπτό.

Κατά προσέγγιση τιμές θερμοκρασίας:

Η θερμοκρασία της μάζας των καυσαερίων είναι 22-23 °, αφαιρείται στο δρόμο με δείκτη 2-3 ° C. Οι ψυχρές ροές στην είσοδο έχουν -7 °, εισέρχονται στο δωμάτιο ήδη με + 15-17 °.

ΒΙΝΤΕΟ: Τι είναι η αποτελεσματική ανάκτηση των "δάχτυλων";

Λειτουργικότητα Recuperator

Φαίνεται γιατί απαιτείται μια τέτοια πολύπλοκη μονάδα, εάν έχουν ήδη εφευρεθεί κλιματιστικά, κοντέινερ, ανεμιστήρες κλπ. Είναι απαραίτητο να παρέχετε ποιοτικό αερισμό σε ένα δωμάτιο, ένα σπίτι, ένα διαμέρισμα. Αυτή η συσκευή δεν έχει μια μονόπλευρη εργασία - να ζεσταθεί ή να κρυώσει, η λειτουργία της είναι πιο δύσκολη - να κρυώσει χωρίς θέρμανση (το καλοκαίρι) ή να ζεσταθεί χωρίς ψύξη (το χειμώνα).

Κατά προσέγγιση τιμές θερμοκρασίας

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα θετικά σημεία:

 • εξοικονόμηση ενέργειας - οι σύγχρονες συσκευές έχουν δείκτη A ++.
 • αερισμός - μέσα του θα υπάρχει πάντα καθαρός αέρας με υψηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο.
 • ψύξη - ακόμη και χωρίς κλιματιστικό, λόγω της λειτουργίας μόνο ενός ανακτητή, θα υπάρχει θερμοκρασία + 20 ° C στο εσωτερικό, ακόμα κι αν βρίσκεται στο δρόμο + 35 ° C.
 • θέρμανση - όταν ο αέρας είναι ισοπέδωσε, αν "πάνω από τη θάλασσα" -20 ° C, τότε το σπίτι θα είναι + 17 °?
 • καθαρισμός εισερχόμενου αέρα - το σύστημα διαθέτει σύστημα φίλτρου που εξαλείφει τις οσμές, τις ακαθαρσίες και τις γεύσεις τρίτων.
 • δεν υπάρχουν σχέδια και δεν υπάρχει απότομη απώλεια θερμότητας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για παιδότοπους, αίθουσες παιχνιδιών, ιατρικά ιδρύματα.

Είδη εξοπλισμού

Ανάλογα με τον σχεδιασμό του σχεδίου κίνησης των αέριων μαζών, διακρίνονται τέσσερις τύποι:

Ο σκοπός όλων των τύπων είναι ένας αερισμός και κυκλοφορία των ροών του αέρα, αλλά η τεχνολογία είναι εξαιρετική.

Ρόταρυ

Δομικά, η συσκευή αποτελείται από έναν ή δύο ρότορες κυλινδρικού σχήματος, στην κοιλότητα των οποίων τοποθετούνται οι πλάκες σταθερά. Όταν ο αέρας κινείται, αρχίζουν να περιστρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση, σφίγγοντας και πετάγοντας τις μάζες του αέρα.

Δομή τύπου ρότορα

Σε οικιακούς χώρους, δεν είναι σκόπιμο να εγκαταστήσετε περιστροφικές εκδόσεις - είναι ένα δυσκίνητο σχέδιο που λειτουργεί με μεγάλους όγκους ροών. Χρησιμοποιούνται για μεγάλες παραγωγικές περιοχές, μεγάλες αίθουσες, εστιατόρια, νοσοκομεία και διοικητικά κτίρια. Η συντήρηση και η συντήρηση των περιστροφικών εγκαταστάσεων είναι μια δαπανηρή επιχείρηση και απαιτείται μονωμένος θάλαμος εξαερισμού για την εγκατάσταση.

Πλάκα

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής εκδοχή, όπου ο εναλλάκτης θερμότητας αποτελείται από πολλές πλάκες συναρμολογημένες σε κασέτες, με ενδιάμεσα στρώματα κυτταρίνης. Λόγω του γεγονότος ότι οι κασέτες είναι μονωμένες και πολυστρωματικές, οι ροές του αέρα δεν αναμιγνύονται και ζεσταίνονται / ψύχονται ομοιόμορφα.

Διάταξη εναλλάκτη θερμότητας πλάκας

Λόγω των συμπαγών διαστάσεων και της αθόρυβης λειτουργίας τους, οι συσκευές ανάκτησης πλάκας τοποθετούνται συχνά σε κτίρια κατοικιών, διαμερίσματα και γραφεία. Δεν καταναλώνουν ηλεκτρισμό. Μείον τη συσκευή - ακόμη και σε θερμοκρασία -5 ° C σταματά η εργασία, καθώς το εξωτερικό μέρος παγώνει και τα κανάλια είναι φραγμένα από παγωμένο συμπύκνωμα.

Στέγες

Η ποικιλία αυτή προορίζεται για μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις με μεγάλες εκτάσεις. Απαιτούνται ειδικά στηρίγματα για την εγκατάσταση. Από τα μείγματα - μια σχετικά χαμηλή απόδοση, που δεν υπερβαίνει το 70% και τακτική συντήρηση. Μπορεί να είναι πλάκα ή νερό.

Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

Είναι ευκολότερο, αλλά πιο ακριβό να ανατεθεί η εγκατάσταση σε ειδικούς, αλλά είναι δυνατόν να εγκατασταθεί ένας αποταμιευτής για ιδιωτική κατοικία ή σε διαμέρισμα και με τα δικά του χέρια. Κάνετε το στο δωμάτιο όπου συγκεντρώνεται συχνότερα το νοικοκυριό. Εδώ ο αέρας είναι πάντα ο πιό συμπιεσμένος και απαιτεί τακτική αερισμό. Εάν μιλάμε για ένα διαμέρισμα στον πρώτο όροφο, τότε το εξωτερικό περίβλημα είναι σταθερό τουλάχιστον 1 μέτρο από το εκτιμώμενο ύψος του καλύμματος χιονιού.

Εάν το δωμάτιο είναι ήδη κλιματιζόμενο, αλλά σχεδιάζεται να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αποκατάστασης, δεν μπορείτε να τοποθετήσετε εξωτερικές μονάδες δίπλα σε αυτό. Ο βρόμικος αέρας θα σφίξει.

Κάνετε μια διαμπερή οπή στον τοίχο με διάμετρο 15 έως 25 cm, ανάλογα με το μοντέλο που επιλέξατε. Τοποθετήστε το εξωτερικό περίβλημα στους βραχίονες, τοποθετήστε ένα σωλήνα μέσα στην οπή και στερεώστε τον εκσκαφέα από μέσα. Από το δρόμο στο μπλοκ βάλτε τη σχάρα. Μετά την εγκατάσταση, κάνουν δοκιμαστική λειτουργία, μετά την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα.

Η αποσύνδεση από τον ηλεκτρικό τροφοδοτικό δεν έχει νόημα, στην αυτόματη λειτουργία καταναλώνει το λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Συχνά, τα καλώδια συνδέονται απευθείας για να απελευθερώσουν την πρίζα.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται με το τηλεχειριστήριο, όπου μόνο 4 κουμπιά:

 • on / off?
 • 2 τρόποι λειτουργίας.
 • θερινή / χειμερινή λειτουργία.

Υπολογισμός απόδοσης

Αυτή η παράμετρος καθορίζεται από τον τύπο:

K = 0,335 χ Vχ (t1-t2)

 • K - συντελεστής αποδοτικότητας (παραγωγικότητα) ·
 • V είναι ο όγκος του αέρα στο δωμάτιο.
 • t1 - θερμοκρασία αέρα τροφοδοσίας (εξωτερική).
 • t2 είναι η θερμοκρασία της μάζας των καυσαερίων (χώρου)

Η βέλτιστη απόδοση θα είναι 80-82%. Αυτό σημαίνει ότι εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -16 ° C, και στο δωμάτιο 22 ° C, τα εισερχόμενα ρεύματα θα έχουν χρόνο για να ζεσταθούν στους + 12 ° C.

Η αποτελεσματικότητα της εργασίας εξαρτάται άμεσα από τον τύπο και την περιοχή του εναλλάκτη θερμότητας. Όσο περισσότερο είναι, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η θέρμανση και η διαφορά θα είναι λιγότερο αισθητή.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των συσκευών

Για την σωστή λειτουργία του αναπνευστήρα αξίζει να επιλέξετε υψηλής ποιότητας μοντέλα γνωστών κατασκευαστών, διαφορετικά δεν θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

 1. Το κόστος κάτω από το split σύστημα είναι 2,5-3 φορές το μέσο όρο.
 2. Στοιχειώδης εγκατάσταση παρουσία εξοπλισμού.
 3. Οι ρυθμίσεις μπορούν να επιλεγούν σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά (σε κεντρικά διαχωρισμένα συστήματα).
 4. Ο αγωγός αέρα δεν συσσωρεύει σκόνη και βρωμιά από το δρόμο.
 5. Ανάλογα με το μοντέλο, την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Υπάρχουν πάρα πολλά μειονεκτήματα:

 1. Το καλοκαίρι, ο αέρας δεν ψύχεται - η θερμοκρασία του εναλλάκτη θερμότητας δεν πέφτει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να γίνεται αισθητή μια κρύα ροή.
 2. Το χειμώνα, η μέγιστη θερμοκρασία χρήσης είναι -12-15 ° C, καθώς το εξωτερικό περίβλημα είναι κατεψυγμένο.
 3. Σε δωμάτιο άνω των 30 τ.μ. ένα σύστημα δεν θα είναι αρκετό. Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε 2 ίσες ανεμιστήρες χωρητικότητας, οι οποίοι θα λειτουργούν συγχρόνως.

Σε σύγχρονα σπίτια των SIP-πάνελ (σάντουιτς) γνωστή μηδέν διαπερατότητα ατμού, προσεκτικά οριστεί ανακτητών, δεδομένου ότι η συγκέντρωση των επιβλαβών ουσιών σε κάποιο σημείο φθάνει μία μέγιστη τιμή και γίνεται απειλητική για τη ζωή.

Βαθμολογία των καλύτερων μοντέλων ανακτητών αέρα

Ο τύπος του εξοπλισμού, η χωρητικότητα, οι διαστάσεις και η παραγωγικότητά του επιλέγονται με βάση το σκοπό και την περιοχή του αεριζόμενου χώρου. Για ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι θα είναι χαμηλής ισχύος συμπαγείς συσκευές, για παραγωγή και αποθήκευση - στέγες ή περιστροφικές εγκαταστάσεις.

Μεταξύ των ηγετών της ρωσικής αγοράς μπορεί να εντοπιστεί:

Meltem M-WRG

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής περιλαμβάνει:

 • πλάκα τύπου αλουμινίου εναλλάκτη θερμότητας?
 • 2 ανεμιστήρες σε ηλεκτροκίνητο κινητήρα.
 • 2 φίλτρα G4.
 • ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου.
 • εξωτερική θήκη του αντιβανταλικού πλαστικού AVS.

Η χωρητικότητα είναι επαρκής για την άντληση δύο παρακείμενων δωματίων μέχρι 50 τ.μ. Το σύστημα προειδοποιεί για την ανάγκη αντικατάστασης των φίλτρων, κλείνει αυτόματα τα παντζούρια. Επιτρέπεται η εγκατάσταση φίλτρων διαφορετικών κατευθύνσεων - συμπεριλαμβάνονται τα τυποποιημένα σύνολα, ο άνθρακας, τα αντισηπτικά κτλ. Η αποδοτικότητα είναι 85%. Κατανάλωση ισχύος από 3,5 W ανά ώρα.

Στον κατάλογο υπάρχουν μοντέλα με τη λειτουργία της θέρμανσης των αέριων μαζών, με έλεγχο δικτύου, διαχείριση του λογισμικού Smart House, κλπ.

Η τιμή από 25000 rbl.

Prana-200G (οικιακής χρήσης)

Σύστημα εξαερισμού ευθείας παροχής και εξαγωγής με μικρά κανάλια αεραγωγών. Η θήκη είναι κατασκευασμένη από πλαστικό αντι-βανδάλικο πλαστικό. Εναλλάκτες θερμότητας πλάκας και χαλκού. Παρέχονται φίλτρα εξαιρετικά λεπτού καθαρισμού, λόγω του ποιοτικού καθαρισμού του αέρα. Η κατανάλωση ενέργειας είναι 6-32 W / h, η απόδοση είναι 88%. Ο όγκος της μάζας εφοδιασμού είναι 135 κυβικά μέτρα ανά ώρα, τα καυσαέρια - 125 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Ενσωματωμένη λειτουργία προθέρμανσης της εισερχόμενης ροής. Η θήκη είναι μονωμένη, λόγω της οποίας είναι εφικτή η χρήση μέχρι και -10 ° C χωρίς τον κίνδυνο πάγου του περιβλήματος.

Το κόστος της συσκευής από 24500 ρούβλια.

VIDEO: Η αρχή του εξαερισμού Prana

Prana-340S (βιομηχανική)

Πολυκαναλικό σύστημα που αναπτύχθηκε ειδικά για δωμάτια αυξημένης έκτασης ειδικών χρήσεων - εμπορικά συγκροτήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια, γεωργικό κέντρο κλπ. Οι εναλλάκτες θερμότητας έχουν πλάκα, επιτρέπεται η σύνδεση διακλαδισμένων αγωγών παροχής και εξαγωγής. Η ισχύς της συσκευής είναι 310 W / h, η απόδοση είναι 78%. Η εισροή είναι 1100 κυβικά μέτρα, το εκχύλισμα είναι 1020 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Το κόστος των 58100 ρούβλια.

VIDEO: Εγκατάσταση μόνο του

Ανακτητής αέρα - τι είναι, γιατί και πώς να το κάνετε μόνοι σας;

Όλοι γνωρίζουν ότι για να δημιουργηθεί ένα υγιές εσωτερικό μικροκλίμα απαιτεί εξαερισμό. Το δωμάτιο πρέπει να έρθει καθαρό αέρα από το δρόμο, αλλά ταυτόχρονα απομακρύνει την ίδια ποσότητα αέρα από το δωμάτιο. Το χειμώνα, μαζί με την εκροή της «απόβλητα» αέρα οριστικά εκτός από τις εγκαταστάσεις της αξίας και είναι ακριβά σήμερα θερμότητα, και το καλοκαίρι, όταν περιπλέκει μόνο τη δουλειά τους σε ένα δωμάτιο είναι κλιματιζόμενο, παροχή ζεστού αέρα. Έτσι, για να διασφαλίσει ότι με την κυριολεκτική έννοια του όρου είναι να μην αφήσουμε τα χρήματά σας μακριά, και επινοήθηκε από τον εναλλάκτη θερμότητας αέρα.

Περιεχόμενα

Τι είναι ένας ανακτητής; ↑

Η λέξη "recuperator" προέρχεται από τη λατινική "recuperatio", που σημαίνει την επιστροφή ή την επιστροφή. Στην περίπτωσή μας, είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας που επιστρέφει ενέργεια θερμότητας το χειμώνα, ρέει έξω από το δωμάτιο με τον αέρα που αφαιρείται, και το καλοκαίρι εμποδίζει τη διείσδυση της θερμότητας από τον αέρα τροφοδοσίας.

Πώς λοιπόν είναι τοποθετημένος ο θερμοκατασκευαστής και ποια είναι η αρχή της λειτουργίας του; Το βασικό σχήμα του ανακτητή είναι πολύ απλό και είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας με δύο τοιχώματα, στον οποίο, χωρίς ανάμιξη, υπάρχουν δύο ρεύματα αέρα - εξάτμιση και αέρας τροφοδοσίας. Λόγω της διαφοράς στη θερμοκρασία του αέρα, ανταλλάσσουν θερμική ενέργεια μεταξύ τους, δηλαδή ο ψυχρός αέρας θερμαίνεται και ο θερμός αέρας ψύχεται. Επιπλέον, όταν ο θερμός αέρας ψύχεται, αφαιρείται υγρασία από αυτό λόγω της συμπύκνωσης στα τοιχώματα του εναλλάκτη θερμότητας.

[include id = "1" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Η ανάκτηση είναι στην πραγματικότητα μια μέθοδος μείωσης των απωλειών μέσω του συστήματος εξαερισμού, δηλαδή της τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας. Με τη βοήθεια της ανάκτησης, μπορεί να αποθηκευτεί πάνω από το 70% της απορριπτόμενης θερμότητας. Η ενέργεια επαναχρησιμοποιείται σε μια ενιαία διαδικασία! Υπάρχουν ανακτητές διαφόρων δυνατοτήτων και σχεδίων.

Ταξινόμηση αυτών των συσκευών ↑

Σύμφωνα με το σχέδιο κίνησης των θερμικών φορέων (ροή, αντίστροφη ροή)

Με το σχεδιασμό (σωληνοειδές, ραβδωτό, ελασματοειδές, κ.λπ.)

Με σκοπό (για θέρμανση αέρα, υγρά, αέρια)

Περιστροφικός επανακτήτης τύπου ↑

Αντιπροσωπεύεται από έναν σύντομο κύλινδρο γεμάτο με πυκνά συσκευασμένα κατά μήκος κυματοειδή χαλύβδινα στρώματα. Ένας τέτοιος ρότορας βρίσκεται στην κατεύθυνση του άξονα της συσκευής έλξης ροής. Το τύμπανο του περισυλλεκτήρα περιστρέφεται, αφήνοντας πρώτα τον ζεστό αέρα εξαγωγής, έπειτα τον καθαρό αέρα τροφοδοσίας. Υπάρχουν εναλλακτικές πλάκες θέρμανσης και ψύξης, παρέχεται θερμότητα στον εισερχόμενο κρύο αέρα. Οι περιστροφικοί ανακτητές είναι εξαιρετικά αποδοτικοί, αλλά είναι μάλλον ογκώδης. Για να οργανώσετε σωστά το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής, χρειάζεστε ένα μεγάλο θάλαμο εξαερισμού.

Τύπος πλάκας ανάκτησης ↑

Αντιπροσωπεύεται από μια κασέτα στην οποία τα κανάλια για τη διέλευση του αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής διαχωρίζονται από πλάκες από φύλλα από γαλβανισμένο χάλυβα. Οι ροές δεν αναμιγνύονται, αλλά η μεταφορά θερμότητας είναι αναπόφευκτη επειδή οι πλάκες ταυτόχρονα ψύχονται και θερμαίνονται από διαφορετικές πλευρές.

Το σύστημα ανάκτησης αέρα πλάκας (ονομάζεται επίσης cross-accurate) είναι αρκετά κοινό λόγω του χαμηλού κόστους και του συμπαγούς σχεδιασμού του. Υπάρχει όμως ένα χαρακτηριστικό - η πιθανότητα κατάψυξης της συσκευής από την πλευρά της εξάτμισης είναι υψηλή, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή, λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων στους αγωγούς εξαγωγής.

Αν αξιολογήσουμε την απόδοση των εναλλακτών θερμότητας πλάκας, τότε η απόδοση τέτοιων συσκευών είναι περίπου 60%. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η πολύ απλή συσκευή του εναλλάκτη θερμότητας (χωρίς τριβή και κινούμενα μέρη), σε αυτή τη συσκευή δεν χρησιμοποιούνται στοιχεία που καταναλώνουν ηλεκτρισμό.

εναλλάκτη θερμότητας, παρά ορισμένα μειονεκτήματα, και συγκεκριμένα: εναλλάκτη θερμότητας συχνά πάγωμα στο κρύο σεζόν, η υποχρεωτική χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του αγωγού σωλήνα τομή τόσο στην recuperator, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε την πιο διαδεδομένη συσκευή για την προμήθεια και εγκατάσταση εξάτμισης σε σπίτια, διαμερίσματα και γκαράζ. Η κατάψυξη εναλλάκτη θερμότητας επιτυγχάνεται με μία περιοδική μεταγωγής του ανεμιστήρα τροφοδοσίας ή με τη χρήση μιας βαλβίδας παράκαμψης.

[include id = "2" title = "Διαφήμιση στο κείμενο"]

Μαζί με τους εργοστασιακούς ανακουφιστές, η χρήση αυτοτελών μονάδων είναι ευρέως διαδεδομένη, αφού δεν είναι τόσο δύσκολο να κατασκευάσει κάποιος έναν ανακτητή αέρα. Σκεφθείτε ότι λειτουργεί ένας οικιακός ανακουφιστής.

Όπως μπορείτε να δείτε, ένας αυτο-κατασκευασμένος ανακτητής μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικός.

Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανακτητή ↑

Εξετάστε τρόπους να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού στο γκαράζ. Ο εξαερισμός στο γκαράζ μπορεί να είναι φυσικός, συνδυασμένος και μηχανικός.

 • Ο φυσικός αερισμός είναι όταν μια τρύπα αέρα χτυπιέται στο τοίχωμα του γκαράζ και ένας αγωγός αέρα εισάγεται στην οροφή για να στραγγίσει ο "εξαντλημένος" αέρας.
 • Με συνδυασμένο αερισμό, η είσοδος παραμένει φυσική και ο σωλήνας εξάτμισης συμπληρώνεται με ανεμιστήρα που λειτουργεί από το ηλεκτρικό δίκτυο για αναγκαστική εναλλαγή αέρα.
 • Ο μηχανικός αερισμός είναι ο πιο ακριβός, αλλά ταυτόχρονα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ανταλλαγής αέρα. Η εκροή αέρα και η εισροή είναι βίαιη, είναι δυνατή μια σχεδίαση με διαφορετικές ενότητες για την εισροή και την εκροή του αέρα.

Η λειτουργία των μονάδων του μηχανικού συστήματος είναι συντονισμένη, η πιο ακριβή μονάδα είναι η συσκευή που εξασφαλίζει την παροχή καθαρού αέρα. Κατά την κατασκευή μιας τέτοιας συσκευής, απαιτείται ανεμιστήρας, φίλτρα και θερμαντήρας. Ο ανακτητής φέρνει στο σχεδιασμό τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Λειτουργίες, εργασίες, εργασίες ↑

 1. Αποτελεσματική μεταφορά θερμότητας.
 2. Απομάκρυνση συμπυκνωμάτων.
 3. Υψηλή απόδοση.
 4. Ασύμμετρος

Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη συντήρηση του αυτοκινήτου στην κρύα εποχή είναι +5 μοίρες και η χρήση ενός τέτοιου συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης με ένα σύστημα ανάκτησης συχνά αντικαθιστά τη χρήση του συστήματος θέρμανσης.

Ανακουφιστής με δικά του χέρια ↑

Εάν σχεδιάζετε να κάνετε τον εαυτό σας μια συσκευή ανάκτησης πλάκας, τότε χρειάζεστε γαλβανισμένο έλασμα 4m 2, θα πρέπει να κόβεται σε πλάκες 20x30cm και να στοιβάζεται. Οι πλάκες θα πρέπει να είναι τέλεια ομοιόμορφα, οπότε αν χρησιμοποιείται γαλβανισμός, θα είναι πιο βολικό να κόψετε μια στοίβα από τρία φύλλα με ένα βουλγαρικό, αντί να χρησιμοποιείτε μεταλλικό ψαλίδι. Για να δημιουργήσετε ένα απομακρυσμένο χάσμα μεταξύ των πλακών, μπορείτε να τα κολλήσετε στα πλαίσια των λωρίδων του τεχνικού βύσματος (πάχος 2mm). Τα κενά μεταξύ των πλακών πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 mm, έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερβολική αντίσταση στη ροή του αέρα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά την διατομή του συστήματος ανάκτησης - η ταχύτητα ροής αέρα πρέπει να είναι ίση ή ελαφρώς μεγαλύτερη από 1 m / s. Μετά τη στοίβαξη ολόκληρη η στοίβα ρωγμών θα πρέπει να γεμίσει με ένα στεγανωτικό ουδέτερο συστατικό.

Αφού το στεγανωτικό στεγνώσει, η πλάκα πρέπει να τοποθετηθεί στο περίβλημα (οποιοδήποτε κουτί από κατάλληλο μέγεθος). Το σώμα είναι φτιαγμένο από κασσίτερο, στο οποίο εισάγονται οπές, μέσα στις οποίες εισάγονται πλαστικές φλάντζες, η διάμετρος των οποίων πρέπει να αντιστοιχεί στη διάμετρο των αεραγωγών. Όλες οι σχισμές σφραγίζονται με στεγανωτικό σιλικόνης. Το κουτί είναι κατασκευασμένο από ινοσανίδες ή κόντρα πλακέ πάχους 18mm, όλοι οι τοίχοι είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα. Η συνολική επιφάνεια των πλακών θα είναι 3,3 m 2 με παραγωγικότητα 150 m 3 / h, ο συλλέκτης που συλλέγεται με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να έχει απόδοση 50-60%. Το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα είναι κάτω από -10 ° C, οι πλάκες εναλλαγής θερμότητας μπορούν να παγώσουν, επομένως για την περιοδική απόψυξη στο ζεστό μέρος τους πρέπει να εγκατασταθεί αισθητήρας αλλαγής πίεσης. Κατά την κατάψυξη, ο φρέσκος αέρας θα περάσει από την παράκαμψη και ο εναλλάκτης θερμότητας θα αρχίσει να ξεπαγώνεται από τον αέρα εξαγωγής.

Το σύγχρονο σύστημα ανεφοδιασμού και εξαερισμού είναι απλά απαραίτητο. Μετά από ένα συμβατικό αγωγούς εξαερισμού στην κουζίνα και το μπάνιο για να διατηρήσουν μια υγιή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο δεν μπορεί. Σύγχρονα υλικά συχνά «δεν αναπνέει» τεχνολογία για την εξοικονόμηση ενέργειας (παραγωγή των πλαστικών παραθύρων, για παράδειγμα) παρέχει ένα σχεδόν αεροστεγές δωμάτιο. Οι επιπλέον μονάδες διαχείρισης αέρα τροφοδοσίας με ανάκτηση θερμότητας θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η κανονική εξαερισμού και να λύσει το πρόβλημα της ανάπτυξης των μυκήτων και μούχλας, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις υγρές περιοχές με ανεπαρκή εξαερισμό. Έτσι, η recuperator για τα διαμερίσματα, ιδιωτικές κατοικίες, και επιπλέον, για το γκαράζ (υπερβολική υγρασία στο γκαράζ οδηγεί αναπόφευκτα σε διάβρωση, και τα καυσαέρια και ατμών καυσίμου σε συνδυασμό με το «μπαγιάτικο» αέρα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία) - είναι εξαιρετικά επιθυμητή συσκευή.

Τι είναι ένα σύστημα ανάκτησης αέρα: η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας, οι τύποι της, τα κριτήρια επιλογής και η επισκόπηση των καλύτερων μοντέλων

Τον τελευταίο καιρό πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία ενεργειακής απόδοσης. Στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα, τα ηλιακά κύτταρα σχεδιάζονται, οι μπαταρίες για την εξοικονόμηση θερμότητας, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, υδάτινων πόρων. Ο ανακτητής αέρα έγινε ένα από τα εμπορικά σήματα. Στα λατινικά σημαίνει αποστολή επιστροφής, επιστροφή ή επιστροφή χρημάτων. Ο στόχος: να δημιουργηθεί ένα άνετο μικροκλίμα, μειώνοντας το κόστος της θέρμανσης.

Τι είναι ο ανακτητής αέρα και ποιες είναι οι λειτουργίες του;

Ο ανακτητής είναι ένας ειδικός εναλλάκτης θερμότητας που χρησιμοποιείται για τον αερισμό των χώρων. Κατά τον αερισμό, το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας δεν χάνεται. Το χειμώνα μειώνεται το φορτίο θέρμανσης.

Με σταθερή κυκλοφορία, ο εξοπλισμός λειτουργεί άμεσα σε δύο κατευθύνσεις. Ο απομακρυσμένος θερμός αέρας αφαιρείται. Το κρύο που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται, εισέρχεται στο δωμάτιο, απολυμαίνεται με θέρμανση. Η λειτουργία θερμοκρασίας μπορεί να ρυθμιστεί.

Τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με αυτοματοποίηση. Η απλή λειτουργία εξασφαλίζει μέγιστη άνεση. Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με σύστημα ανάκτησης εξοικονομεί χρήματα, διατηρεί τη θερμότητα, δίνει καθαρό αέρα, καθαρίζει τα αλλεργιογόνα.

Η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας του εξοπλισμού

Τα ρεύματα αποβλήτων κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης διέρχονται από τον εναλλάκτη θερμότητας, αποδίδοντας θερμότητα. Αυτή είναι η βασική αρχή της δράσης. Ο ανακτητής αποτελείται από ένα περίβλημα στο οποίο συνδέονται ακροφύσια, τοποθετούνται ανεμιστήρες, φίλτρα και κασέτες ανταλλαγής θερμότητας.

 • Ο αέρας συλλέγεται μέσω αγωγών.
 • Με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα τροφοδοτείται στο σύστημα?
 • Περάστε μέσω του ανακτητή.
 • Ρίχνεται στην ατμόσφαιρα.
 • Από το δρόμο λαμβάνονται φρέσκα ρεύματα και περνούν και πάλι μέσω του ανακτητή.
 • Εν μέρει η θερμότητα συλλέγεται και μεταφέρεται στην εισερχόμενη εισροή.

Ρόταρυ

Λειτουργεί με ένα περιστροφικό στοιχείο. Το τύμπανο είναι κατασκευασμένο από φύλλο αλουμινίου με υψηλή αγωγιμότητα θερμότητας. Η θερμότητα κατά την απομάκρυνση μεταφέρεται στις εισερχόμενες μάζες αέρα.

Η συσκευή δεν είναι ευαίσθητη στον παγετό. Στα δωμάτια σχηματίζεται λιγότερη ξηρότητα. Ο περιστροφικός συλλέκτης θερμότητας της ενέργειας αέρα εξαερισμού καταναλώνει οικονομικά ηλεκτρική ενέργεια. Απαιτείται η απαιτούμενη ταχύτητα ρότορα. Με τη βοήθεια του ρυθμιστή ταχύτητας αλλάζει η ισχύς εξόδου θερμότητας. Αποτελεσματικότητα της εργασίας: 87%

Lamellar

Η ροή εισόδου και εξόδου προστατεύεται από πλάκες αλουμινίου, μέσω των οποίων γίνεται θέρμανση. Στην πλάκα εμφανίζεται συμπύκνωση. Σε παγωμένο καιρό, εμφανίζεται πάγος στη συσκευή. Μπορείτε να το λειώσετε με μια ηλεκτρική θερμάστρα.

Κατά τη θέρμανση, δεν λαμβάνει χώρα μεταφορά θερμότητας, η απόδοση λειτουργίας είναι μηδενική. Η συνολική απόδοση πέφτει. Αφού θερμανθεί ο ψυχρός αέρας στον τρόπο λειτουργίας, η ανάκρουση είναι κατά μέσο όρο 90%.

Επανακυκλοφορία του νερού

Για τη μεταφορά θερμότητας χρησιμοποιείται ένα υγρό. Μπορεί να συγκριθεί με τη λειτουργία του λέβητα, ο οποίος αντικαθίσταται από εναλλάκτη θερμότητας και ενσωματώνεται στην κουκούλα. Ο ρόλος του ψυγείου παίζεται από ένα άλλο στοιχείο, το οποίο προορίζεται για την εισερχόμενη ροή από το δρόμο.

Στην πρώτη - το νερό θερμαίνεται, στη δεύτερη - δίνει τη θερμότητά του. Ο εξοπλισμός καταναλώνει ηλεκτρισμό και δεν παρέχεται για την ανταλλαγή υγρασίας αέρα. Η αναγκαστική κυκλοφορία του ψυκτικού μέσου περιορίζεται μόνο στην αφαίρεση και τη μεταφορά θερμότητας στο δωμάτιο. Η ενεργειακή απόδοση είναι 40% - 70%.

Επιμελητήριο

Το κρύο και η θερμότητα βρίσκονται στον κοινό θάλαμο, ο οποίος χωρίζεται από ένα αποσβεστήρα. Στο σχεδιασμό παρέχονται κινητά στοιχεία. Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, το πτερύγιο περιστρέφεται, αλλάζοντας την κατεύθυνση. Η θερμότητα μεταφέρεται μέσω των τοίχων του θαλάμου. Ο αέρας εξαγωγής θερμαίνει το ήμισυ του θαλάμου και στη συνέχεια το ρυθμιστικό στοιχείο κατευθύνει τη ροή από το δρόμο.

Μετά τη θέρμανση, η διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου. Λόγω της κινητικότητας των ενσωματωμένων εξαρτημάτων, υπάρχει δυνατότητα αμοιβαίας ανάμειξης εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Δεν αποκλείει τη μόλυνση του καθαρού ρεύματος και τη μετάδοση όλων των ειδών οσμών από έξω. Η απόδοση της συσκευής είναι 70% -80%.

Τεκτονισμός

Ως ανακτητής, χρησιμοποιούνται σωλήνες φρέον. Σε ζεστό αέρα, το φρέον εξατμίζεται. Σε χαμηλούς βαθμούς, κρυώνει για να σχηματίσει συμπύκνωμα. Τα ρεύματα βρίσκονται σε σωλήνες θερμότητας-θερμοσίφωνα. Είναι χάλκινοι σωλήνες ερμητικά σφραγισμένοι γεμισμένοι με φρέον.

Το ένα άκρο του σωλήνα στο ρεύμα των καυσαερίων θερμαίνεται, το περιεχόμενο των σωλήνων βράζει και υπερθερμαίνεται η θερμότητα στο άλλο άκρο. Ο Freon συμπυκνώνει και εκπέμπει θερμότητα. Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία αυξάνεται. Απόδοση: 50-70%.

Προαπαιτούμενο για τη λειτουργία ενός ανακτητή φρέον: οι αγωγοί πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε όρθια θέση πάνω από το άλλο.

Ανατροφοδότηση σχετικά με τα συστήματα ανάκτησης αέρα: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

 • Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να αντικαταστήσετε πλήρως τον φυσικό εξαερισμό.
 • Ο καθαρισμός πραγματοποιείται σε κλειστή μορφή μέσω φίλτρων, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον εξοπλισμό από τη μόλυνση.
 • Εξοικονόμηση κόστους ενέργειας, ειδικότερα, κόστος θέρμανσης και πρόσθετα συστήματα. Τα έξοδα μειώνονται κατά 30% - 50%. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει ανάγκη εγκατάστασης καλοριφέρ.
 • Το δωμάτιο είναι συνεχώς αεριζόμενο. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής αέρα, η υπερβολική υγρασία, οι ξένες οσμές, οι βλαβερές ουσίες απομακρύνονται εύκολα. Το καθαρό διαμέρισμα φαίνεται καλά περιποιημένο και το φρέσκο ​​μικροκλίμα επηρεάζει θετικά την ανθρώπινη υγεία.
 • Ορισμένες συσκευές έχουν μικρό θόρυβο.
 • Μετά από μια μακρά λειτουργία, τα κανάλια πρέπει να καθαριστούν.
 • Υπάρχουν αποτυχίες ρεύματος, μετά την οποία το σύστημα δεν ξεκινά αυτόματα.
 • Ο εξοπλισμός μιας θέσης από συστήματα ανάκτησης - επιχειρηματικές δαπανηρά, αλλά μόνο σε ένα αρχικό στάδιο. Στο μέλλον, οι δαπάνες πληρώνονται.

Σε γενικές γραμμές, οι ανασκοπήσεις των καταναλωτών αποκαλύπτουν πιο θετικές στιγμές από τις αρνητικές.

Τι πρέπει να κάνω όταν επιλέγω;

 • Το τοπικό κλίμα λαμβάνεται υπόψη. Για παράδειγμα, συσκευές πλάκας με αντίθετη ροή είναι πιο κατάλληλες σε μια ταινία με εύκρατο κλίμα.
 • Για το σπίτι είναι σημαντικό να επιλέξετε το μοντέλο με το μικρότερο ενεργειακό κόστος. Οι ανεμιστήρες καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται. Κατά την επιλογή, δώστε προσοχή στη δύναμη της συσκευής.
 • Είναι απαραίτητο να κοιτάξετε την περιοχή του υλικού διήθησης. Με μεγάλη επιφάνεια, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Ένα μολυσμένο φίλτρο αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας.
 • Δώστε προσοχή στα φίλτρα. Το απλούστερο G3 καθαρίζεται μόνο από μεγάλες μολυσματικές ουσίες. Καλύτερα φίλτρα M5 μπορούν να παγιδεύουν μεγάλη σκόνη. Η υψηλότερη κατηγορία F7: αφαιρεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της λεπτής σκόνης.
 • Η χωρητικότητα της εγκατάστασης πρέπει να αντιστοιχεί στις ανάγκες και το μέγεθος των χώρων. Η ένταση επηρεάζεται από τον αριθμό και τη συχνότητα της αντικατάστασης της ροής αέρα. Η αποτελεσματικότητα της εργασίας είναι περίπου ίση με την ένταση του δωματίου.
 • Κατά την επιλογή, η διαχείριση του συστήματος ανάκτησης είναι σημαντική. Ο αυτοματισμός παρέχει άφθονες ευκαιρίες. Λειτουργεί σύμφωνα με την ανάγκη: Απλά προγραμματίστε την επιθυμητή λειτουργία. Ανά πάσα στιγμή, το επίπεδο έντασης μπορεί να αλλάξει με ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Οι κύριες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον καλύτερο και καταλληλότερο ανακτητή. Η απόδοση εξαρτάται επίσης από την ποιότητα της εγκατάστασης και την καλή λειτουργία.

Υπολογισμός της απόδοσης του ανακτητή

Η απόδοση του ανακτητή ποικίλει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο:

 • S - αποτελεσματικότητα της ανάκτησης.
 • T1 - t ◦ Από την εισερχόμενη ροή.
 • T2 - t ◦ C στο δρόμο.
 • T3 - t ◦ C σε εσωτερικούς χώρους.
 • t ◦ Από την εισερχόμενη ροή: +18 ◦ C;
 • t ◦ C στο δρόμο: +6 ◦ C;
 • t ◦ С εσωτερικούς χώρους: +23 ◦ С.

Τα καλύτερα μοντέλα ανάκτησης αέρα

VAKIO

 • Χαρακτηριστικά:

Υπάρχουν τρεις τρόποι λειτουργίας: εξάτμιση, εισροή και ανάκτηση. Το χειμώνα, δεν χρειάζεται να πληρώσετε για τη θέρμανση του καθιστικού. Αυτόματα 40 δευτερόλεπτα ο ανεμιστήρας της συσκευής αντλεί αέρα. Κατόπιν η κατεύθυνση της εργασίας αλλάζει, λειτουργεί την ίδια στιγμή με το στοιχείο τροφοδοσίας. Η συσκευή λειτουργεί συνεχώς.

Μια ειδική περιστροφική πλατφόρμα παρέχει μια αλλαγή λειτουργίας. Εξαιτίας αυτού, παρέχεται επίσης υψηλό κεφάλι. Παρέχει μια έκδοση Wi-Fi για διαχείριση μέσω smartphone. Ταυτόχρονα, μπορείτε πάντα να κάνετε αναβάθμιση από απλή έκδοση σε προηγμένη.

 • Βασικά χαρακτηριστικά:

  Δύο πλήρεις σειρές είναι διαθέσιμες: συναρμολογημένες με ένα εξασθενητή ή μια ξεχωριστή μονάδα που λειτουργεί σαν μια συμβατική βαλβίδα. Καθαρισμός: μέτρια. Κλάση του κύριου φίλτρου F6. Η χωρητικότητα είναι αρκετή για να χρησιμοποιηθεί στην πόλη.

  Το φίλτρο είναι εγκατεστημένο στο μπλοκ μονωτικού ήχου. Το κιτ περιλαμβάνει δύο φίλτρα. Η εισερχόμενη εισροή είναι ζεστή χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Σε παγετό είκοσι βαθμών, το δωμάτιο θερμαίνεται μέχρι +15 ◦ С. Κατά μέσο όρο, ο κατασκευαστής δίνει μια εγγύηση: ένα χρόνο.

 • Προσιτό κόστος της συσκευής, δεν υπάρχει κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια και την αντικατάσταση των φίλτρων. Γρήγορη εγκατάσταση, το σύστημα εγκαθίσταται μέσα σε μία ώρα. Ένα από τα πιο ήσυχα όργανα, χάρη στο σύστημα μείωσης θορύβου. Η Wakio μπορεί να αφαιρέσει τη μικρότερη σκόνη. Μπορείτε να εγκαταστήσετε σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέρος του δωματίου: πίσω από τις κουρτίνες από κάτω, πάνω από τον τοίχο, κάτω από το παράθυρο ή πάνω από την μπαταρία.

  Σε αντίθεση με τα κεραμικά μοντέλα, μια φθηνή συσκευή αποτελείται από ένα πολυμερές υλικό που δεν καταψύχεται στις συνθήκες ενός σοβαρού ρωσικού χειμώνα. Ο εξοπλισμός είναι αξιόπιστα προστατευμένος, παρέχει απόδοση της συσκευής περισσότερο από 80%. Με έναν εξωτερικό εναλλάκτη, η παραγωγικότητα αυξάνεται στο 90%.

 • Μειονεκτήματα:

  Η συσκευή δεν προστατεύει από τα αλλεργιογόνα και τα καυσαέρια. Δυστυχώς αντιδρά στο φυσικό εκχύλισμα. Πριν από τις εργασίες εγκατάστασης συνιστάται να μονώνετε τις κουκούλες στην κουζίνα και στα μπάνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κλείστε τις πόρτες αρκετά σφιχτά.

 • Κόστος: 4900 ρούβλια. - 15900 τρίβει.
 • Marley

  Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στην αντίστροφη τροφοδοσία. Η κατεύθυνση της ροής αλλάζει κάθε 70 δευτερόλεπτα, θερμαίνοντας το κεραμικό στοιχείο. Η πλήρης αλλαγή σύνθεσης γίνεται κάθε δύο ώρες. Χάρη στα ενσωματωμένα φίλτρα, υπάρχει πάντα καθαρός αέρας.

  Ένα υψηλό επίπεδο απόδοσης επιτυγχάνεται με τη λειτουργία δύο ζευκτών που συνδέονται μέσω ραδιοεπικοινωνίας. Μέσα στο δωμάτιο είναι ενσωματωμένο διακοσμητικό κάλυμμα. Η ανάγκη για συντήρηση θα υποδεικνύεται από ένα λαμπτήρα κόκκινου λαμπτήρα που αναβοσβήνει στο περίβλημα του θερμοσίφωνου.

 • Βασικά χαρακτηριστικά:

  Εξοπλισμένο με ένα κεραμικό στοιχείο, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα θερμικά μονωμένο σωλήνα. Υπεύθυνος για τη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα. Έξω υπάρχει ένα εξωτερικό κάλυμμα εντόμων. Παρακάτω είναι ένας ανεμιστήρας με τρία στάδια ισχύος. Το φίλτρο αέρα είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό. Το δωμάτιο επιστρέφει στο 85% της θερμότητας. Κατανάλωση ισχύος 8 watt.

 • Πλεονεκτήματα:

  Ο θόρυβος μειώνεται στο ελάχιστο. Εύκολη και άνετη λειτουργία με το τηλεχειριστήριο. Διασφαλίζεται σταθερή αποτελεσματική εναλλαγή αέρα εξοικονόμησης ενέργειας. Από το δρόμο, βρωμιά και σκόνη δεν εισέρχονται στο δωμάτιο.

  Η συντήρηση μπορεί να γίνει ανεξάρτητα, στο σπίτι. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε το κάλυμμα, αφαιρέστε το κεραμικό στοιχείο και το φίλτρο. Το φίλτρο αρκεί για να το κάνει κενό. Το κεραμικό τμήμα πλένεται σε ζεστό σαπουνόνερο.

 • Μειονεκτήματα:

  Δεν συνιστάται η εγκατάσταση σε ψυχρά κλίματα.

 • Τιμή: 29500 τρίψτε. - 32500 τρίψτε.
 • Mitsubishi Electric

  Η ανταλλαγή πραγματοποιείται μέσα στην κάμερα. Δίπλα στα φίλτρα υπάρχει ένας προστατευτικός ανεμιστήρας εξαγωγής. Παρακάτω είναι ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας όπου δημιουργείται υψηλή στατική πίεση. Για την εγκατάσταση, πρέπει να τρυπηθούν δύο τρύπες στον τοίχο κάτω από την κλίση. Εισάγουν αγωγούς αέρα.

 • Βασικά χαρακτηριστικά:

  Είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο με 220 βολτ, έχει δύο ταχύτητες λειτουργίας. Σε υψηλή ταχύτητα, ο ρυθμός ροής είναι περίπου 100 m 3 / h. Ο θόρυβος από τον ανεμιστήρα φθάνει τα 36 dB. Σε χαμηλές ταχύτητες, η κατανάλωση αέρα μειώνεται κατά το ήμισυ, το επίπεδο θορύβου μειώνεται αισθητά.

 • Πλεονεκτήματα:

  Λόγω των λεπτών τοιχωμάτων του φίλτρου, υπάρχει μια ενεργή ανταλλαγή οξυγόνου και υγρασίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός φυσικού μικροκλίματος. Στην περίπτωση υπάρχουν ακροδέκτες για τη σύνδεση ενός εξωτερικού διακόπτη. Ένα κάλυμμα συνδέεται με το κάλυμμα.

  Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τον διακόπτη με μια πρίζα ή να συνδέσετε μια υπάρχουσα κρυφή καλωδίωση στο δωμάτιο πριν από το διακόπτη. Η τοποθέτηση σε τοίχο δεν καταστρέφει το εσωτερικό με άχρηστα καλώδια.

 • Μειονεκτήματα:

  Όχι πάντα αρκετό καλώδιο προέκτασης προσωπικού από τον κατασκευαστή. Είναι απαραίτητο να παραγγείλετε μαζί με τους συνδέσμους. Δεν λειτουργούν όλα τα μοντέλα σιωπηλά.

 • Τιμή: 19140 τρίψτε. - 20150 τρίψτε.
 • Αποτελεσματικός ανακτητής αέρα με τα δικά του χέρια

  Μιλήστε για το τι είναι ένας ανακτητής αέρα και πώς να το συγκεντρώσετε με έναν ελάχιστο προϋπολογισμό, λένε οι χρήστες του FORUMHOUSE!

  Όποιος διαβάζει συνεχώς το FORUMHOUSE γνωρίζει ότι ο εξαερισμός υψηλής ποιότητας είναι η εγγύηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι. Το σωστά σχεδιασμένο και εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει σταθερή ροή καθαρού αέρα στο σπίτι και εκροή αποβλήτων προς τα έξω. Ωστόσο, το χειμώνα, μαζί με τον αέρα εξαγωγής, εκλύεται πολύτιμη θερμότητα προς το εξωτερικό και από το δρόμο εισέρχεται ψυχρός αέρας στο σπίτι, η θέρμανση του οποίου καταναλώνει πρόσθετη ενέργεια.

  Για να μην θερμανθεί ο δρόμος, όλο και πιο σύγχρονα και ενεργειακά αποδοτικά σπίτια είναι εξοπλισμένα με ανακουφιστές. Και από τότε οι τιμές για τα βιομηχανικά σχέδια, για να το θέσω ήπια, δάγκωμα, η καλύτερη λύση είναι να κυλήσει τα μανίκια και να κάνει έναν αέρα recuperator για το σπίτι από μόνοι τους!

  Η αρχή του ανακτητή

  Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε μια αυτοπαρασκευασμένη συσκευή, πρέπει να κατανοήσετε την αρχή της λειτουργίας της.

  Η λέξη "recuperator" (από τη λατινική "recuperatio") σημαίνει την παραλαβή ή επιστροφή κάτι πίσω. Ο ανακτητής αέρα είναι μια συσκευή στην οποία η μεταφορά θερμότητας από μια ροή εξερχόμενου, ήδη θερμού αέρα, στον εισερχόμενο ψυχρό αέρα λαμβάνει χώρα μέσω της ανταλλαγής θερμότητας.

  Έτσι, η απώλεια θερμότητας στο σπίτι μειώνεται, πράγμα που σας επιτρέπει να μειώσετε το κόστος θέρμανσης.

  Μην συγχέετε την έννοια της θέρμανσης και ανάκτησης αέρα. Το ένα αφορά το σύστημα θέρμανσης και το δεύτερο είναι μέρος του σύγχρονου συστήματος εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού και μάλιστα ενός εξοχικού σπιτιού.

  Σύστημα ανάκτησης αέρα για ιδιωτική κατοικία.

  • κόστος φορέων ενέργειας ·
  • αναμενόμενη διάρκεια ζωής του συστήματος ·
  • τα ποσά που δαπανώνται για την εγκατάσταση του συστήματος.
  • το ποσό που δαπανήθηκε για την ετήσια συντήρηση του συστήματος.

  Dan! La:

  - Ο ανακτητής είναι μόνο ένα μέρος (και όχι το πιο ακριβό) του συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού. Επομένως, ο αερισμός και ο αερισμός του θα πρέπει να θεωρούνται κοινό σύστημα.

  Εξαερισμός με αυτο-ανάκτηση

  Οι συσκευές ανάκτησης ταξινομούνται ανάλογα με το σχεδιασμό και το σκοπό, συγκεκριμένα:

  1. Με τον τύπο κίνησης του ψυκτικού (αέρα) - ροής ή αντίθετης ροής.

  Ανακτητής αέρα, συσκευή.

  1. Περιστροφικός ανακτητής

  Αυτός ο τύπος εναλλάκτη θερμότητας είναι ένα κλειστό περίβλημα με εσωτερικό στροφέα (τύμπανο), κινούμενο από ηλεκτρικό κινητήρα.

  Ο ρότορας περιστρέφεται με μια ορισμένη ταχύτητα και περιστρέφεται εναλλάξ στη ζώνη δράσης μιας ροής ζεστού ή κρύου αέρα.

  Έτσι, οι πλάκες του δρομέα περιστρέφονται κυκλικά, στη συνέχεια ψύχονται.

  Ως αποτέλεσμα, η συσσωρευμένη θερμότητα μεταφέρεται στον εισερχόμενο κρύο αέρα του δρόμου.

  Οι συσκευές τύπου ρότορα έχουν υψηλή απόδοση (έως 85%), δεν παγώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και μερικώς ρυθμίζουν το επίπεδο υγρασίας.

  Ανακλαστήρας αέρα με τα χέρια του: σχέδια.

  • μια σύνθετη κατασκευή που αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, έναν δρομέα, έναν ιμάντα κίνησης και ένα σύστημα αγωγών.
  • αυξημένο επίπεδο θορύβου ·
  • η παρουσία κινούμενων εξαρτημάτων μειώνει την αξιοπιστία του συστήματος και οδηγεί στην ανάγκη συχνότερης συντήρησης.

  2. Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας

  Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας (κασέτα) που αποτελείται από ένα πλήθος λεπτών πλακών συνδεδεμένων μεταξύ τους με μικρή απόσταση.

  Ο ζεστός αέρας, που διέρχεται από την κασέτα, θερμαίνει τις πλάκες, οι οποίες με τη σειρά τους - λόγω της ταχείας ανταλλαγής θερμότητας, μεταδίδουν ενέργεια στο κρύο ρεύμα.

  Επειδή οι ροές αέρα δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους, η εναλλαγή θερμότητας πραγματοποιείται με ταυτόχρονη ψύξη και θέρμανση των πλακών από όλες τις πλευρές.

  Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας για τον αερισμό του σπιτιού έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • χαμηλό κόστος.
  • συμπαγές μέγεθος.
  • απλότητα της συσκευής.
  • απουσία κινούμενων μερών.

  Πλάκες για τον αφυγραντήρα.

  Παρά το σημαντικό μειονέκτημα, αυτός ο τύπος είναι ο πιο συνηθισμένος στην αυτο-σχεδίαση.


  Ανακλαστήρας με περιστροφικό εναλλάκτη θερμότητας

  Ο εναλλάκτης θερμότητας του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας γίνεται συνήθως από τετράγωνες πλάκες. Καθώς χρησιμοποιείται το υλικό για τις πλάκες:

  • λεπτό φύλλο χαλκού ή αλουμινίου ·
  • φύλλο ·
  • μεμβράνες διαπερατές από ατμούς.

  Περιστροφικός ανακτητής με τα χέρια σας.

  Εξαερισμός με ανακουφιστή σε ιδιωτική κατοικία

  Vitman:

  - Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ των πλακών δεν είναι μεγαλύτερη από 3 mm.

  Όσο μικρότερη είναι η απόσταση μεταξύ των πλακών, τόσο πιο λεπτή είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ροών του αέρα. Κατά συνέπεια,αυξάνει την αποδοτικότητα της εγκατάστασης.

  Ωστόσο, η μείωση του πάχους των κενών οδηγεί σε αύξηση του ρυθμού σχηματισμού του συμπυκνώματος. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί την αποσύνδεση των καναλιών στον εναλλάκτη θερμότητας και προκαλεί μείωση της απόδοσης της συσκευής.

  Για την καταπολέμηση αυτής της εμφάνισης, περαιτέρω ψυχρό εισερχόμενο αέρας προθερμαίνεται από ηλεκτρικούς θερμαντήρες ή απενεργοποίηση εισερχόμενη εισροή και καθαρίζεται μόνο ζεστό εναλλάκτη θερμότητας αέρα.

  Αυτό αυξάνει την επίπονη κατασκευή της συσκευής στο σπίτι.

  Αλλά ο χρήστης της ιστοσελίδας μας με ένα ψευδώνυμο Megavolt συναρμολόγησε έναν αποτελεσματικό ανακτητή πλάκας με τα χέρια του με μια μονάδα ελέγχου. Πλάκες forumchanin αποφάσισε για πρώτη φορά να κάνει ένα φύλλο χαλκού, αλλά, λόγω της υψηλής τιμής του, αποφάσισε να στραφεί σε αλουμίνιο τροφίμων.

  Ανακουφιστής για ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους.

  - Φοβόμουν ότι ο εναλλάκτης θερμότητας από αλουμινόχαρτο θα αρχίσει να δονείται και να "τραγουδάει", αλλά έκανα λάθος, η εγκατάσταση δεν είναι πιο δυναμική από τον υπολογιστή. Η θήκη ήταν κολλημένη από πλαστικό. Η παραγωγικότητα είναι 200 ​​m3 ανά ώρα. Επίσης, έκανα μια μονάδα ελέγχου επεξεργαστή του συστήματος. Τώρα μπορείτε να παρατηρήσετε τη λειτουργία της συσκευής, έτσι ώστε να μιλήσετε, στη λειτουργία "online".

  Σε κατάσταση λειτουργίας, στην οθόνη εμφανίζεται η θερμοκρασία του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, ο χρόνος, η ισχύς των ανεμιστήρων. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η μονάδα ελέγχου τροφοδοτείται με ενέργεια από την μπαταρία.

  Ανακτητής αέρα για το σπίτι με τα χέρια τους.

  - Αγόρασα 11 φύλλα κυψελωτού πολυπροπυλενίου 3m / 2m / 3mm. Τους κόβουμε σε παράλληλα γραφήματα 1x0,5 m και κολλάμε μαζί σιλικόνη. Το κενό μεταξύ των φύλλων ελέγχθηκε από ένα καλώδιο 3mm. Η διάτρηση στο συγκρότημα συμπιέστηκε και το κενό βγήκε στα 1,5-2 mm, γεγονός που είχε ευεργετική επίδραση στην απόδοση και αρνητικά - στην πτώση πίεσης. Ο εναλλάκτης θερμότητας τοποθετήθηκε σε πλαστικό κουτί από αφρώδες υλικό, έφερε τους μονωμένους αγωγούς αέρα διαμέτρου 160 mm και έβαλε τον ανακτητή στη σοφίτα. Η χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι 150 m3. Οι προσωπικές μετρήσεις έδειξαν ότι σε θερμοκρασία 5 ° C στο δρόμο και στους 24 ° C - στο σπίτι στον παραπόταμο, λαμβάνεται 22 ° C.

  Επίσης, μεταξύ των συναδέλφων υπάρχει ένας ομοαξονικός τύπος ανακτητών.

  Vitman:

  - Κατά τη γνώμη μου, στο σπίτι είναι πιο εύκολο να κάνετε ένα ομοαξονικό (σωλήνα σε ένα σωλήνα) σπιτικό αυτο-κατασκευασμένο recuperator.

  Μια τέτοια συσκευή κατασκευάζεται από σωλήνα αποχέτευσης διαμέτρου 160 mm, μήκους 2 m και αγωγού αέρα αλουμινίου διαμέτρου 100 mm και μήκους 4 m.

  Στα άκρα του πλαστικού σωλήνα τοποθετούνται προσαρμογείς διακλάδωσης και μέσα στον σωλήνα τοποθετείται μια πλήρως τεντωμένη αυλάκωση με τη μορφή σπειροειδούς. Χάρη στους διαχωριστές, ένα ζεστό ρεύμα περνιέται μέσα από την αυλάκωση και η ψυχρή ροή εισέρχεται μέσα στον πλαστικό σωλήνα. Ως αποτέλεσμα, τα ρεύματα διαχωρίζονται και δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους και ο ψυχρός αέρας που διέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας θερμαίνεται.

  sim1:

  - Ως πείραμα ένωσα ένα ομοαξονικό ανακτητή με έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους. Το μήκος του πλαστικού σωλήνα - 2,3 m, διάμετρος - 160 mm. Κυματοειδής αλουμινίου: μήκος 3,5 m, διάμετρος 100 mm. Η συσκευή που συλλέξαμε σε 3 ώρες, και μου κόστισε 5 τόνους τρίψιμο. Τοποθετείται οριζόντια.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, ο συμμετέχων στο φόρουμ έλαβε τα ακόλουθα δεδομένα:

  • Θερμοκρασία δωματίου + 24 ° C
  • Η θερμοκρασία του αέρα εισόδου είναι -7 ° C.
  • Η θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο είναι + 19 ° C.
  • Χωρητικότητα μέχρι 270 m3.

  Vitman:

  - Όσο μεγαλύτερη είναι η διαδρομή που περνά ο ψυχρός αέρας μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση της εγκατάστασης. Σας συμβουλεύω να συναρμολογήσετε αυτή τη συσκευή από 4 σωλήνες 2-2,5 μέτρων το καθένα. Καλύτερα είναι να μονώσετε επιπλέον τους σωλήνες. Παρόλα αυτά εμφανίζεται συμπύκνωση, αλλά θα είναι πολύ μικρότερη από τον τύπο πλάκας της συσκευής, η οποία δεν θα λειτουργήσει χωρίς πρόσθετη θέρμανση του εισερχόμενου ρεύματος σε χαμηλή θερμοκρασία. Για τη συλλογή συμπυκνωμάτων, είναι δυνατή η τοποθέτηση των σωλήνων υπό γωνία ή κάθετα, και εισάγετε μια σύνδεση αποστράγγισης.

  Επίσης, οι χρήστες του site FORUMHOUSE προσφέρουν τον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού του ομοαξονικού ανακτητή.

  Master Master:

  - Είναι απαραίτητο να ανταλλάξετε την παροχή και την επιστροφή και να αφήσετε τον κρύο αέρα μέσα από την αυλάκωση.

  saks01:

  - Γιατί ο εξωτερικός σωλήνας πρέπει ακόμα να είναι μονωμένος, τότε μπορείτε να το εγκαταλείψετε τελείως.

  Σκοπεύω να μαζέψω ένα μακρύ κιβώτιο των ΕΛΚ και να βάλω την αυλάκωση του αλουμινίου σε αυτό. Νομίζω ότι η αποδοτικότητα της συσκευής θα αυξηθεί.

  Το FORUMHOUSE περιέχει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την ανάκτηση και τον εξαερισμό. Διαβάστε για τον σπιτικό εναλλάκτη θερμότητας με αυτόματα. Επίσης στην πύλη μας παρουσιάζεται σαφώς πώς να συναρμολογηθεί ένας ανακτητής από ένα κοινό υλικό όπως το κυτταρικό πολυανθρακικό. Μάθετε τι συμβαίνει εάν συνδυάσετε έναν ομοαξονικό ανακτητή και έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους.

  Και έχοντας εξοικειωθεί με το βίντεό μας, θα μάθετε πώς ο εναλλάκτης θερμότητας συμβάλλει στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας.

  teplomex.ru

  Θέρμανση και παροχή νερού στο σπίτι

  Επιλέξτε έναν ανάκτηση αέρα για ένα διαμέρισμα

  Ο ανακτητής αέρα για ένα διαμέρισμα είναι ένα μικρό μέγεθος, αλλά ένας πολύ αποτελεσματικός εναλλάκτης θερμότητας σχεδιασμένος όχι μόνο για τον καθαρισμό του αέρα αλλά και για σημαντική μείωση του κόστους θέρμανσης.

  Ο ανακτητής στο διαμέρισμα εκτελεί δύο λειτουργίες ταυτόχρονα: την εισροή και την εξάτμιση του αέρα. Πολλοί, τι να κρύψουν, θεωρούν αυτή τη συσκευή περιττή περίσσεια, αλλά εκείνοι που το χρησιμοποιούν ήδη και εκτιμούν την ποιότητα αυτής της συσκευής είναι απίθανο να είναι σε θέση να το εγκαταλείψουν. Ανακτητής αέρα - τι είναι;

  Αυτό είναι ένα σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμά σας ή σε ιδιωτικό σπίτι. Η εγκατάσταση (εγκατάσταση) γίνεται ακόμα πιο επείγουσα, δεδομένου ότι ο απόλυτος αριθμός κατοίκων της χώρας μας χρησιμοποιεί πλαστικά παράθυρα και αξιόπιστες μεταλλικές πόρτες. Βολικό, ήσυχο, ασφαλές.

  Αλλά το μεγάλο μειονέκτημα αυτών των σύγχρονων χαρακτηριστικών της ζωής μας είναι ο ανεπαρκής αερισμός των διαμερισμάτων μας. Ο καθαρός αέρας στο διαμέρισμα σχεδόν δεν παραλαμβάνεται. Εάν υπάρχει ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης, είναι ακόμα στο πρόσθετο και πολύ ξηρό. Η κυκλοφορία της ροής αέρα στο δωμάτιο δεν συμβαίνει. Αγοράζοντας έναν ανακτητή για ένα διαμέρισμα, λύετε ταυτόχρονα πολλά προβλήματα:

  - ανταλλαγή αέρα ·
  - Υγρασία.
  - Εμπλουτισμός του αέρα με οξυγόνο.

  Εφαρμογή ανακτητή αέρα για διαμέρισμα

  Ο ανακτητής είναι σε θέση να αναβαθμίσει πλήρως τον αέρα στο διαμέρισμά σας, να τον καθαρίσει από σκόνη και άλλες ακαθαρσίες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που πάσχουν από αλλεργίες και για παιδιά. Για παράδειγμα, σε μόλις δύο ώρες θα αντιμετωπίσει αυτό το έργο στην περιοχή ενός τυπικού διαμερίσματος δύο δωματίων.

  Τύποι ανακτητήρων αέρα

  Οι ανακτητές για το διαμέρισμα είναι τριών τύπων:

  1. Πλάκα.

  Αυτή η συσκευή αποτελείται από πολλές μεταλλικές πλάκες που μεταφέρουν θερμότητα. Η εισροή και η εξάτμιση σε αυτά πραγματοποιείται λόγω του γεγονότος ότι με καλή ανταλλαγή θερμότητας ο αέρας στις πλάκες δεν αναμιγνύεται. Οι αναρροφητήρες αυτού του τύπου ταιριάζουν καλύτερα στον εξαερισμό των μεγάλων χώρων και στα ύψη των οροφών των διαμερισμάτων.

  2. Ρόταρυ.

  Αυτός ο τύπος συσκευής ανάκτησης διαφέρει από τις συσκευές πλάκας με μεγάλο μέγεθος. Αλλά αν κάποιος αμφιβάλλει ότι οι δυσκίνητες διαστάσεις μπορούν να διαταράξουν το εσωτερικό του διαμερίσματός του, οι αμφιβολίες σε αυτήν την περίπτωση είναι τελείως αδικαιολόγητες: σύγχρονα μοντέλα συσκευών ρότορα ταιριάζουν καλά σε κάθε δωμάτιο. Η εισροή και η εξάτμιση του αέρα στον περιστροφικό ανακτητήρα πραγματοποιείται λόγω του περιστρεφόμενου ρότορα (εξ ου και το όνομά του) από κυματοειδές χάλυβα.

  3. Αιθυλενογλυκόλη.

  Λόγω της πολυπλοκότητας της εγκατάστασης που χρησιμοποιείται σε μεγάλα αντικείμενα. Η συσκευή αυτού του τύπου αποτελείται από δύο εναλλάκτες θερμότητας. Το χρησιμοποιούμενο ψυκτικό μέσο που κυκλοφορεί είναι αιθυλενογλυκόλη.

  Περιστροφικός αφυγραντήρας

  1. Ο ανακτητής αέρα για ένα διαμέρισμα παράγεται συνήθως από τους κατασκευαστές με τη μορφή κυλίνδρου που αποτελείται από έναν αριθμό σωλήνων ή πλακών από κεραμικά. Αυτές οι συσκευές είναι βολικές, συμπαγείς, δεν παρουσιάζουν δυσκολίες κατά την εγκατάσταση.

  2. Από το γεγονός ότι ο ανακτητής είναι μια συσκευή του λεγόμενου εξαναγκασμένου εξαερισμού, οι ίδιοι κατασκευαστές προτείνουν να αγοράσουν δύο συσκευές ταυτόχρονα: ένας από αυτούς θα δουλέψει στην εισροή, ο άλλος θα αφαιρέσει τις ήδη εξαντλημένες αέριες μάζες. Μικρό σε μέγεθος, οι ανακτητές για το διαμέρισμα είναι εξοπλισμένοι με ένα ισχυρό σύστημα καθαρισμού του αέρα G4-F7.

  3. Η θερμότητα στο διαμέρισμά σας θα παραμείνει το χειμώνα κρύο, δροσερό και φρέσκο ​​το καλοκαίρι, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα καταστρέψει πολύ τον προϋπολογισμό σας. Αυτό, ίσως, είναι το πιο σημαντικό κίνητρο για την αγορά ενός ανακτητή για το διαμέρισμά σας.

  Αρχή λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης αέρα

  Αλλά, βέβαια, όταν κάνετε μια επιλογή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας μερικές από τις ελλείψεις της συσκευής, τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια αγορά.

  1. Ο ανακτητής παράγει πολύ θόρυβο κατά τη λειτουργία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν αυτό το μειονέκτημα: χτίζουν συσκευές συσκευών που μπορούν να καταργήσουν τον θόρυβο.

  2. Ο σχεδιασμός της συσκευής επιτρέπει τον σχηματισμό συμπυκνώματος στην επιφάνεια της, γι αυτό το λόγο οι εναλλάκτες θερμότητας μπορούν να παγώσουν.

  3. Η τιμή αυτού του προϊόντος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες - από ένα συγκεκριμένο μοντέλο, από τη βελτίωσή του κ.λπ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι τύποι ανακτητών για ένα διαμέρισμα μπορεί να σας κοστίσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ, και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη την πληρωμή για την εγκατάστασή του.

  Ανακτητής αέρα σε ιδιωτικό σπίτι: φωτογραφία

  Recuperator για ένα διαμέρισμα - μια συσκευή που δεν έχει αμφισβητηθεί εδώ και καιρό σχετικά με την καταλληλότητα της απόκτησης. Το ερώτημα είναι μόνο ποια συσκευή είναι καλύτερη, καλύτερη, πιο αξιόπιστη, πιο ανθεκτική.

  Η γερμανική εταιρεία παραγωγής αποκαταστατών διαμερισμάτων ήρθε στη Ρωσική αγορά σχετικά πρόσφατα, πριν από περίπου πέντε χρόνια. Αλλά για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα απέδειξε τόσο υψηλή ποιότητα των προϊόντων της που πολλοί καταναλωτές επιλέγουν αυτό το εμπορικό σήμα - Marley.

  Μπορείτε να επιλέξετε εδώ έναν απλό ηλεκτρικό ανεμιστήρα και μια πολύπλοκη μονάδα για εισροή και εξαγωγή αέρα. Ποικιλία ποικιλιών, υψηλής ποιότητας, λογικής τιμής, αυτό καθορίζει την ηγετική θέση της εταιρείας Marley. Θέλω να παρουσιάσω μόνο ένα παράδειγμα ενός αποκαταστήρα για ένα διαμέρισμα - είναι ένας αποσυμπιεστής της μάρκας Marley MFnY-180.

  Marley Recuperator

  1. Παράγεται στη Γερμανία.
  2. Πλήρης αθόρυβη λειτουργία.
  3. Ανθεκτικότητα κατά τη λειτουργία.
  4. Εύκολο στην εγκατάσταση.
  5. Χωρίς συντήρηση.
  6. Φίλτρα που προστατεύουν από τη σκόνη και τα άλλα μικροσωματίδια G3 και G4.
  7. Εξαιρείται η αύξηση της υγρασίας και εξαιρείται ο σχηματισμός μούχλας και μύκητα.
  8. Το κόστος θέρμανσης μειώνεται σημαντικά.
  9. Η κατανάλωση ενέργειας είναι μόνο 3-7 Watt.
  10. Υπάρχει ένα τηλεχειριστήριο.

  Σήμερα αποσυναρμολογήσαμε τις συσκευές ανάκτησης αέρα για ένα διαμέρισμα και ένα ιδιωτικό σπίτι, τι είναι αυτό. Θεωρούσε τους τύπους, τη διάταξη και την εφαρμογή, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Παρακολουθήστε την κριτική βίντεο.

  Ανακτητής αέρα: τι είναι, και η αρχή της λειτουργίας του

  Κάθε κλειστό δωμάτιο χρειάζεται καθημερινό αερισμό, αλλά μερικές φορές αυτό δεν αρκεί για να δημιουργήσει ένα άνετο και ευχάριστο μικροκλίμα. Κατά την κρύα εποχή, όταν τα παράθυρα είναι ανοιχτά στη λειτουργία εξαερισμού, η θερμότητα φεύγει γρήγορα και αυτό οδηγεί σε περιττές δαπάνες θέρμανσης. Το καλοκαίρι, πολλοί χρησιμοποιούν κλιματισμό, αλλά μαζί με το δροσερό διαπερνά το ζεστό αέρα από το δρόμο.

  Για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία και να φτιάξουμε τον αέρα πιο φρέσκο, μια συσκευή όπως μια συσκευή ανάκτησης αέρα αναμένεται. Το χειμώνα, σας επιτρέπει να μην χάσετε τη θερμότητα του δωματίου, και το καλοκαίρι η θερμότητα δεν επιτρέπει την είσοδο στο δωμάτιο ζεστό αέρα.

  Τι είναι ένας ανακτητής;

  Μεταφράζεται από τη Λατινική, η λέξη recuperator σημαίνει - επιστροφή ή επιστροφή, σε σχέση με τον αέρα εννοείται η επιστροφή της θερμικής ενέργειας, η οποία μεταφέρεται με αέρα μέσω του συστήματος εξαερισμού. Μια τέτοια συσκευή όπως ο ανακτητής αέρα αντιμετωπίζει το έργο αερισμού, εξισορροπώντας δύο ροές αέρα.

  Η αρχή της συσκευής είναι πολύ απλή, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, πραγματοποιείται ανταλλαγή θερμότητας, εξαιτίας της οποίας η θερμοκρασία του αέρα εξισώνεται. Στον ανασχηματιστή υπάρχει ένας εναλλάκτης θερμότητας με δύο θαλάμους, διέρχονται από τις ροές αέρα εξάτμισης και παροχής αέρα. Το συσσωρευμένο συμπύκνωμα, το οποίο σχηματίζεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, αφαιρείται αυτόματα από τον ανακτητή.

  Το σύστημα ανάκτησης επιτρέπει όχι μόνο να αερίζεται ο αέρας στο δωμάτιο, αλλά εξοικονομεί σημαντικό κόστος θέρμανσης, καθώς μειώνει αποτελεσματικά τις απώλειες θερμότητας. Ο ανακτητής είναι ικανός εξοικονομείτε περισσότερα από 2/3 αφήνοντας τη θερμότητα στο δωμάτιο και αυτό σημαίνει ότι η συσκευή επαναφέρει τη θερμική ενέργεια σε έναν μόνο τεχνολογικό κύκλο.

  Ταξινόμηση των συσκευών

  Οι συσκευές ανάκτησης διαφέρουν στα μοντέλα ροής των ψυκτικών μέσων και στην κατασκευή, καθώς και στη λειτουργία τους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αποκαταστατών;

  1. Πλάκα
  2. Ρόταρυ
  3. Νερό
  4. Συσκευές που μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή.

  Ανακτητές πλακών

  Θεωρούνται τα πιο συνηθισμένα, επειδή η τιμή τους είναι χαμηλή, αλλά είναι αρκετά αποτελεσματικά. Ο εναλλάκτης θερμότητας που βρίσκεται μέσα στη συσκευή αποτελείται από ένα ή περισσότερα πλάκες χαλκού ή αλουμινίου, πλαστικό, πολύ ισχυρή κυτταρίνη, βρίσκονται σε στάση. Ο αέρας, που εισέρχεται στη συσκευή, περνά μέσα από μια σειρά κασετών και δεν αναμιγνύει, ενώ κατά τη διάρκεια της εργασίας υπάρχει μια ταυτόχρονη διαδικασία ψύξης και θέρμανσης.

  Η συσκευή είναι πολύ συμπαγής και αξιόπιστη, πρακτικά δεν αποτυγχάνει. Ο τύπος πτερυγίων ανάκτησης λειτουργεί χωρίς κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Μεταξύ των ελλείψεων της συσκευής - σε παγωμένο καιρό το μοντέλο πλάκας δεν μπορεί να λειτουργήσει, η ανταλλαγή υγρασίας είναι αδύνατη λόγω της κατάψυξης της συσκευής εξαγωγής. Οι αγωγοί εξαγωγής συλλέγουν συμπύκνωμα, το οποίο παγώνει σε θερμοκρασία μείον.

  Περιστροφικοί ανακτητές

  Μια τέτοια συσκευή λειτουργεί από ηλεκτρισμό, τα πτερύγιά της από έναν ή δύο δρομείς πρέπει να περιστρέφονται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, μετά την οποία κινείται ο αέρας. Συνήθως έχουν ένα κυλινδρικό σχήμα με πλάκες, σφικτά τοποθετηθεί μέσα στο περιστρεφόμενο τύμπανο και αναγκάζονται ροές του αέρα αρχικά εξέρχεται από το εσωτερικό αέρα, και στη συνέχεια, αλλάζοντας την κατεύθυνση, ο αέρας ρέει πίσω από το δρόμο.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συσκευές ρότορα έχουν περισσότερες διαστάσεις, αλλά Η αποδοτικότητα σε αυτά είναι πολύ μεγαλύτερη, από ό, τι στα πλαϊνά. Είναι ιδανικά για μεγάλα δωμάτια - αίθουσες, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, εστιατόρια, επομένως δεν είναι σκόπιμο να τα αγοράσετε στο σπίτι. Μεταξύ των μειονεκτημάτων αξίζει να σημειωθεί το ακριβό περιεχόμενο τέτοιων συσκευών, δεδομένου ότι καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια, δεν είναι εύκολο να εγκατασταθούν λόγω της δυσκαμψίας, είναι δαπανηρές. Για την εγκατάσταση, απαιτείται ένας θάλαμος εξαερισμού λόγω των μεγάλων διαστάσεων του ανακτητή δρομέα.

  Ανακουφιστής νερού και οροφή

  συσκευή ανακυκλοφορίας θερμότητα μεταφέρεται για την παροχή εναλλάκτη θερμότητας αέρα με αρκετές μεταφορά θερμότητας -. Νερό, αντιψυκτικά, κ.λπ. Η συσκευή αυτή είναι πολύ παρόμοια σε επιδόσεις με τις ανακτητών πλάκα, αλλά διαφέρει στο ότι μοιάζει με ένα σύστημα θέρμανσης νερού. Το μειονέκτημα είναι η χαμηλή απόδοση και η συχνή συντήρηση.

  Ο ανακτητής, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στην οροφή, εξοικονομεί χώρο στο δωμάτιο. Η αποτελεσματικότητά του είναι το πολύ 68%, δεν χρειάζεται λειτουργικό κόστος, όλες αυτές οι ιδιότητες μπορούν να αποδοθούν στα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτός ο ανακτητής είναι δύσκολο να τοποθετηθεί, απαιτεί ένα ειδικό σύστημα πρόσδεσης. Τις περισσότερες φορές αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται για βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

  Σύστημα ανάκτησης

  Σε οποιοδήποτε κτίριο κατοικιών, ο φυσικός αερισμός πρέπει να σχεδιαστεί και να εγκατασταθεί, αλλά οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν πάντοτε αυτό, ανάλογα με την εποχή, η ισχύς του εξαερισμού εξαρτάται από αυτό. Εάν το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το καλοκαίρι αυτό πρακτικά δεν λειτουργεί.

  Στεγανότητα ενός διαμερίσματος μπορεί να μειωθεί με τη βελτίωση του φυσικού αερισμού, αλλά θα δώσει ένα απτό αποτέλεσμα μόνο στην κρύα εποχή. Υπάρχει επίσης μια αρνητική πλευρά, για παράδειγμα, η θερμότητα θα εγκαταλείψει το κτίριο του διαμερίσματος, και ο εισερχόμενος κρύος αέρας θα απαιτήσει επιπλέον θέρμανση.

  Για να διασφαλιστεί ότι αυτή η διαδικασία αερισμού δεν ήταν υπερβολικά δαπανηρή για τους ιδιοκτήτες του σπιτιού, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη θερμότητα του αέρα, που αφαιρείται από το δωμάτιο. Είναι απαραίτητο να γίνει αναγκαστική κυκλοφορία αέρα. Για το σκοπό αυτό, γίνεται η διανομή των αεραγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα, και στη συνέχεια τοποθετήστε τους ανεμιστήρες. Θα τροφοδοτηθούν με αέρα σε ξεχωριστά δωμάτια και αυτή η διαδικασία δεν θα συσχετιστεί με καιρικές συνθήκες. Ειδικά για το σκοπό αυτό, τοποθετείται εναλλάκτης θερμότητας στη διασταύρωση φρέσκων και μολυσμένων αέριων μαζών.

  Τι προσφέρει ο ανακτητής αέρα;

  Το σύστημα ανάκτησης ελαχιστοποιεί την ανάμειξη εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Οι διαχωριστές που βρίσκονται στη συσκευή φέρουν αυτή τη διαδικασία. Με τη μεταφορά του ορίου ενεργειακής ροής, πραγματοποιείται ανταλλαγή θερμότητας, οι πίδακες θα περάσουν παράλληλα ή σταυρωτά. Το σύστημα ανάκτησης έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά.

  1. Ένας ειδικός τύπος σχάρας στην είσοδο των ρευμάτων αέρα διατηρείται από τη σκόνη, τα έντομα, τη γύρη και ακόμη και τα βακτήρια από το δρόμο.
  2. Το δωμάτιο λαμβάνει καθαρό αέρα.
  3. Από το δωμάτιο πηγαίνει μολυσμένος αέρας, στον οποίο μπορεί να υπάρχουν επιβλαβή εξαρτήματα.
  4. Εκτός από την κυκλοφορία πραγματοποιείται καθαρισμός και θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας.
  5. Προωθεί έναν ισχυρότερο και υγιεινό ύπνο.

  Οι θετικές ιδιότητες του συστήματος καθιστούν δυνατή τη χρήση του σε χώρους διαφόρων τύπων για να δημιουργηθούν πιο άνετες συνθήκες θερμοκρασίας. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικούς χώρους όπου απαιτείται εξαερισμός ενός μεγάλου χώρου. Σε τέτοια σημεία είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια σταθερή θερμοκρασία αέρα, το έργο αυτό αντιμετωπίζεται από περιστροφικούς ανακτητές, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν σε θερμοκρασίες έως +650 ° C.

  Συμπέρασμα

  Η απαραίτητη ισορροπία καθαρού και καθαρού αέρα με κανονική υγρασία μπορεί να εξασφαλιστεί από ένα σύστημα εξαερισμού και παροχής εξαερισμού. Με την εγκατάσταση του Recuperator, πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν, που σχετίζονται επίσης με την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.

  Όταν επιλέγετε ένα σύστημα ανάκτησης αέρα για το σπίτι σας, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη την περιοχή της κατοικίας, τον βαθμό υγρασίας σε αυτήν και τον σκοπό της συσκευής. Φροντίστε να προσέξετε το κόστος της συσκευής και τη δυνατότητα εγκατάστασης, την αποτελεσματικότητά της, η οποία θα καθορίσει την ποιότητα του εξαερισμού σε όλο το σπίτι.