Αποτελεσματικός ανακτητής αέρα με τα δικά του χέρια

Η ανάκτηση είναι οι διαδικασίες ανταλλαγής θερμότητας που εξέρχονται από το δωμάτιο, με εισερχόμενες μάζες αέρα. Η συσκευή είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα ανοιχτά παράθυρα και τα ανοίγματα. Εάν κάνετε έναν ανακτητή με τα χέρια σας, η ανταλλαγή αέρα θα βελτιωθεί στο δωμάτιο, η μείωση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο θα μειωθεί, η τεχνολογία αντισταθμίζει εν μέρει την έλλειψη συστήματος θέρμανσης.

Τύποι αδρανών υλικών

Με χαρακτηριστικά σχεδίασης:

 • ραβδώσεις.
 • σωληνωτό.
 • lamellar;
 • πτερύγια πτερυγίων
 • νερό ανακύκλωσης.
 • στέγη.

Με τον τρόπο εγκατάστασης, ο ανακτητής αέρα με τα χέρια του μπορεί να είναι:

Συλλέκτης

Η κουκούλα και η εισροή πηγαίνουν στα κοινά κανάλια, ο συλλέκτης είναι στερεωμένος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Είναι η κύρια μονάδα του μηχανισμού εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

 • τοποθετείται σε οποιαδήποτε βολική περίμετρο ενός γκαράζ ή άλλου μεγάλου δωματίου.
 • Είναι δυνατή η μερική αντικατάσταση εξαρτημάτων.
 • Κατά την εγκατάσταση δεν είναι απαραίτητα πρόσθετα ανοίγματα και ανοίγματα.

Κανάλι

Το "σώμα" της συσκευής είναι τοποθετημένο στο κανάλι τοίχου. Ο εξοπλισμός από τον κατασκευαστή μπορεί να είναι εξοπλισμένος με τη λειτουργία "επαναθέρμανσης".

 • αυτόματο τρόπο λειτουργίας, μέτρια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • είναι εύκολο να επιλέξετε την απαιτούμενη ισχύ της συσκευής λαμβάνοντας υπόψη την εργασία σε ένα δωμάτιο.

Υψηλό επίπεδο θορύβου. Οι χειρισμοί επισκευής πραγματοποιούνται μόνο από ειδικούς στο συνεργείο. Σε κάθε συσκευή ανάκτησης της συναρμολόγησης εργοστασίου, τα φίλτρα αντικαθίστανται.

Πιάτο τύπου recuperator με τα χέρια του

Για το κιβώτιο χρειάζεστε γαλβανισμό τεσσάρων μέτρων και ένα μπαρ. Το αποκτηθέν μεταλλικό υλικό κόβεται σε επίπεδες πλάκες. Στα τοιχώματα της συγκολλημένης δομής και στις ελεύθερες κοιλότητες τοποθετείται ένα ορυκτό μαλλί. Η έξοδος του εύκαμπτου αγωγού τοποθετείται επίσης σε κιβώτιο διπλής επίστρωσης με ορυκτό μαλλί για τη μείωση του θορύβου κατά τη λειτουργία του συστήματος.

Μεταξύ των πλακών τοποθετούνται "πλαίσια απόστασης". Σε μια λεπτή ταινία ενός τεχνικού βύσματος εφαρμόζεται κόλλα πολυουρεθάνης. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη αντίσταση στη ροή αέρα μεταξύ των πλακών, παραμένουν μικρά κενά.

Τοποθετήστε στο κουτί οπές για τελικές πλαστικές φλάντζες, η διατομή των οποίων πρέπει να ταιριάζει με τις διαστάσεις των αγωγών του αγωγού. Έτσι, ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας στο γκαράζ σε όλες τις πλευρές θα πρέπει να σφραγιστεί. Για να επιτύχετε το στόχο, χρησιμοποιήστε σιλικόνη. Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα είναι υψηλότερη από αυτή του τραβηγμένου αέρα.

Συστάσεις ειδικών

 1. Εξοπλίστε το τελικό προϊόν με αισθητήρα παρακολούθησης διαφορικού πίεσης. Ο ενσωματωμένος μηχανισμός θα αποψύξει τακτικά τον εναλλάκτη θερμότητας το χειμώνα: οι μάζες του αέρα ψύξης θα κατευθύνονται μέσω της παράκαμψης εάν ανιχνευτεί μια διαφορική πίεση.
 2. Ένα πολυστρωματικό κουτί με προστασία από την υγρασία είναι τοποθετημένο στην περιοχή εξόδου των εύκαμπτων αγωγών. Ο θερμικός μονωτήρας τοποθετείται από μέσα. Ένα απλό συμπλήρωμα θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση του γκαράζ και θα ενισχύσετε τις ιδιότητες του εξοπλισμού που προστατεύονται από τον θόρυβο.

Μην τοποθετείτε τις πλάκες πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Το χειμώνα θα υπάρχει παγωμένη συμπύκνωση.

Τα φύλλα γίνονται απόλυτα λείες, όταν οι εργασίες γαλβανισμού πραγματοποιούνται με ειδικά ψαλίδια ή ηλεκτρικό παζλ. Ο κατάλληλα συναρμολογημένος ανακτητής με τα δικά του χέρια δεν αναμιγνύει καθαρό αέρα, που προέρχεται από το δρόμο, με τον αναλωμένο αέρα. Οι πλάκες μεταφοράς θερμότητας διαχωρίζουν δύο ρεύματα.

Ο σφραγιστικός παράγοντας οξέων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τις διαβρωτικές διεργασίες της μονάδας, γι 'αυτό συνιστάται η χρήση συνηθισμένου ακρυπλαστικού για τη στεγανοποίηση των αρμών και των ραφών.

Χρησιμοποιήστε μόνο μια ουδέτερη ένωση, ένα κανονικό όξινο σιλάνιο μπορεί να οδηγήσει στη διάβρωση της μονάδας.

Πλεονεκτήματα ενός εναλλάκτη θερμότητας πλάκας

 • Η απόδοση φθάνει το 65%.
 • η συσκευή κατασκευάζεται χωρίς τριβή και κινούμενα μέρη, οπότε ο μηχανισμός δεν χρειάζεται συχνή συντήρηση ή επισκευή.
 • ελάχιστο λειτουργικό κόστος.

Σωληνωτός μηχανισμός ανταλλαγής αέρα

Για να δημιουργήσετε τη συσκευή χρειάζεστε ένα κιβώτιο και δύο σωλήνες αλουμινίου ή χαλκού, οι οποίοι αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους μεμονωμένα. Η ποιότητα της εργασίας επηρεάζεται από το μήκος των σωλήνων και την πυκνότητα της πρόσφυσης μεταξύ τους. Η μονάδα λειτουργεί μέσω σωληνοειδών κατασκευών τοποθετημένων σε κανάλια. Οι διαδικασίες ανταλλαγής θερμότητας διεξάγονται με τη βοήθεια δεσμών συγκολλημένων σωλήνων λεπτού τοιχώματος, μέσω των οποίων κυκλοφορεί ο αέρας.

Σε σωλήνες μικρότερης διατομής, αέρας από θερμοκρασία δωματίου διέρχεται, το μέταλλο δέχεται θερμότητα. Ο μηχανισμός σωλήνων μέσα στο σωλήνα για ένα γκαράζ θα είναι μια θαυμάσια εναλλακτική λύση στα εργοστασιακά προϊόντα.

Για να επιτευχθεί αύξηση της απόδοσης, θα είναι απαραίτητο να αυξηθεί το μήκος του σωλήνα (αυτό θα επηρεάσει το βάρος της δομής).

Ανακλαστήρας με περιστροφικό τύπο χειρός

Αρχή λειτουργίας

Πλεονεκτήματα

 • Μια από τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ παρόμοιων τεχνολογιών.
 • Μην υπερξηραίνετε τον αέρα (ελέγχει το επίπεδο υγρασίας).
 • Ελάχιστη συμπύκνωση όταν εργάζεστε στην κρύα εποχή.

Ένα σύνθετο σχέδιο με ηλεκτρικό μοτέρ, ιμάντα κίνησης, ρότορα και σύστημα αγωγών απαιτεί συχνή συντήρηση. Σκεφτείτε ότι ο ανακτητής με αυτόν τον τύπο χεριών λειτουργεί πολύ θορυβώδης. Μην συγχέετε την ανάκτηση θερμότητας με θέρμανση αέρα.

Ποιοτικός ανακτητής με τα χέρια του με σχέδια σκίτσων

 1. Το μέγεθος του μελλοντικού εναλλάκτη θερμότητας στο γκαράζ.

Ο κανονικός μηχανισμός, κατά κανόνα, έχει μήκος 20 ή 30 εκατοστών των τοίχων.

Η απόφαση γίνεται από τον ιδιοκτήτη χωριστά, συνιστώνται τουλάχιστον 70 κομμάτια. Το πάχος της φλάντζας μεταξύ των πλακών είναι 3-4 mm.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διατομή των σωλήνων, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η τεχνική.

Πριν να καθορίσετε με ακρίβεια τις παραμέτρους του κουτιού, λάβετε υπόψη ότι η κυκλοφορία αέρα στην είσοδο και την έξοδο πρέπει να είναι απρόσκοπτη. Προηγουμένως, καθορίστε τη θέση των συνδετήρων και των γωνιών.

Οι βασικοί κανόνες κατά την επιλογή του καλύτερου χώρου για έναν ανακτητή με τα δικά σας χέρια

 • ανεμπόδιστη προσέγγιση στο σύστημα παρακολούθησης της λειτουργίας της μονάδας, αντικατάσταση φίλτρων ή άλλων μερικών επισκευών.
 • λαμβάνεται υπόψη ότι θα υπάρξουν θόρυβοι στο χώρο εγκατάστασης.
 • Θα πρέπει να υπολογιστεί εάν θα είναι βολικό να αραιωθεί το δίκτυο των αεραγωγών στην περίμετρο της προγραμματισμένης εγκατάστασης. Παρεμπιπτόντως, όσο μικρότεροι είναι οι αεραγωγοί, τόσο πιο φθηνή είναι η μονάδα και τόσο λιγότερη είναι η χωρητικότητά της.

Χρήσιμες πληροφορίες

Για να αποθηκεύσετε το χώρο κάτω από την οροφή, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ανάκτησης στέγης. Ο σχεδιασμός είναι στην οροφή, έτσι δεν δημιουργεί δυσφορία στους ιδιοκτήτες. Η απόδοση της συσκευής φτάνει το 65%. Το χαμηλό νομισματικό και λειτουργικό κόστος θα παρακάμψει τις σύνθετες διαδικασίες εγκατάστασης με το σύστημα στερέωσης.

Απλοί τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας της συσκευής:

 1. Τα φίλτρα αλουμινίου, πλαστικού ή ινών που είναι ενσωματωμένα στα κανάλια του αποκαταστατή καθαρίζουν τον εισερχόμενο αέρα από τη σκόνη. Αυτά τα θραύσματα γίνονται γρήγορα φραγμένα, αλλάζουν τακτικά τα στοιχεία.
 2. Για να βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας δεν παγώνει, απενεργοποιήστε τη συσκευή κατά διαστήματα. Κατεψυγμένες πλάκες λόγω της απόψυξης του θερμού αέρα.

Ανακτητής αέρα για ιδιωτικό σπίτι με δικά σας χέρια

Άνετο προαστιακό περίβλημα δεν μπορεί να φανταστεί χωρίς ένα καλό σύστημα εξαερισμού, επειδή είναι το κλειδί για ένα υγιές μικροκλίμα. Παρ 'όλα αυτά, πολλοί είναι προσεκτικοί και ακόμη και επιφυλακτικοί σχετικά με την υλοποίηση μιας τέτοιας εγκατάστασης, φοβούμενοι τεράστιους λογαριασμούς για ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχουν ορισμένες αμφιβολίες "διευθετήθηκαν" στο κεφάλι σας, σας συνιστούμε να κοιτάξετε το Recuperator για μια ιδιωτική κατοικία.

Πρόκειται για μια μικρή μονάδα, σε συνδυασμό με τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής και την εξάλειψη της υπέρβασης του ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα, όταν ο αέρας χρειάζεται πρόσθετη θέρμανση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μείωσης των ανεπιθύμητων δαπανών. Το πιο αποτελεσματικό και προσιτό είναι να φτιάξετε έναν ανακτητή αέρα με τα χέρια σας.

Τι είδους συσκευή είναι αυτή και πώς λειτουργεί; Αυτό θα συζητηθεί στο σημερινό άρθρο.

Χαρακτηριστικά και αρχή λειτουργίας

Έτσι, τι είναι η ανάκτηση θερμότητας; - Η ανάκτηση θερμότητας είναι μια διαδικασία ανταλλαγής θερμότητας, στην οποία θερμαίνεται ο ψυχρός αέρας από το δρόμο λόγω της ροής εξόδου από το διαμέρισμα. Χάρη σε αυτή τη διάταξη, η μονάδα ανάκτησης θερμότητας εξοικονομεί θερμότητα στο σπίτι. Σε ένα διαμέρισμα για μικρό χρονικό διάστημα και με ελάχιστο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργείται ένα άνετο μικροκλίμα.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει το σύστημα ανάκτησης αέρα.

Η οικονομική σκοπιμότητα ενός αναρροφητικού εναλλάκτη θερμότητας εξαρτάται από άλλους παράγοντες:

 • τιμές ενέργειας ·
 • κόστος εγκατάστασης μονάδας.
 • έξοδα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση της συσκευής.
 • διάρκεια της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος.

Δώστε προσοχή! Ο ανακτητής αέρα για ένα διαμέρισμα είναι ένα σημαντικό, αλλά όχι το μόνο, στοιχείο που είναι απαραίτητο για τον αποτελεσματικό αερισμό σε έναν κατοικημένο χώρο. Ο εξαερισμός με ανάκτηση θερμότητας είναι ένα περίπλοκο σύστημα, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά υπό την προϋπόθεση της επαγγελματικής "δέσμης".

Με τη μείωση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η απόδοση της μονάδας πέφτει. Όποια και αν ήταν, και ο ανακτητής για το σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ζωτικής σημασίας, επειδή μια σημαντική διαφορά θερμοκρασίας «φορτίζει» το σύστημα θέρμανσης. Εάν το παράθυρο είναι 0 ° C, μια ροή αέρα, που θερμαίνεται στους + 16 ° C, τροφοδοτείται στον χώρο. Ο οικιακός αναστηλωτής για το διαμέρισμα με αυτό το έργο αντιμετωπίζει χωρίς προβλήματα.

Η απόδοση της μονάδας μπορεί εύκολα να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο:

Οι σύγχρονες συσκευές ανάκτησης αέρα διαφέρουν όχι μόνο από την απόδοση, τις αποχρώσεις χρήσης, αλλά και από την κατασκευή. Εξετάστε τις πιο δημοφιλείς λύσεις και τα χαρακτηριστικά τους.

Βασικοί τύποι δομών

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα συστήματα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας έχουν διάφορους τύπους:

 • πλάκα-όπως?
 • με ξεχωριστά ψυκτικά μέσα.
 • περιστροφική?
 • σωληνωτό.

Lamellar Πληκτρολογήστε - περιλαμβάνει ένα σχέδιο που βασίζεται σε φύλλα αλουμινίου. Αυτή η εγκατάσταση του ανακτητή θεωρείται η πιο ισορροπημένη όσον αφορά το κόστος των υλικών και την τιμή της θερμικής αγωγιμότητας (η απόδοση κυμαίνεται από 40 έως 70%). Η μονάδα χαρακτηρίζεται από απλότητα εκτέλεσης, διαθεσιμότητα τιμών, έλλειψη κινητών στοιχείων. Η εγκατάσταση δεν απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση. Εγκατάσταση χωρίς επιπλοκές πραγματοποιείται στο σπίτι, με τα χέρια τους.

Ρόταρυ - πολύ δημοφιλείς λύσεις μεταξύ των καταναλωτών. Στο σχεδιασμό τους υπάρχει ένας περιστροφικός άξονας που τροφοδοτείται από το ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς και 2 κανάλια ανταλλαγής αέρα με αντίθετα ρεύματα. Πώς λειτουργεί ένας τέτοιος μηχανισμός; - Ένα από τα τμήματα του δρομέα θερμαίνεται από τον αέρα, μετά το οποίο γυρίζει και η θερμότητα ανακατευθύνεται στις ψυχρές μάζες συγκεντρωμένες στο παρακείμενο κανάλι.

Παρά την υψηλή απόδοση, τα φυτά έχουν αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα:

 • εντυπωσιακοί δείκτες βάρους και μεγέθους.
 • ακριβή τακτική συντήρηση, επισκευή?
 • είναι προβληματική η αναπαραγωγή του αναστηλωτή με τα χέρια του, για να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητά του.
 • ανάμιξη αέριων μαζών.
 • εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια.

Στους τύπους των ανακτητών μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο (ξεκινώντας από 8-30 λεπτά)

Δώστε προσοχή! Η εγκατάσταση εξαερισμού με σωληνοειδή μηχανήματα, καθώς και ξεχωριστές θήκες μεταφοράς θερμότητας, πρακτικά δεν αναπαράγεται στο σπίτι, ακόμα και αν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα σχέδια και σχήματα.

Συσκευή για ανταλλαγή αέρα με τα ίδια χέρια

Το πιο απλό όσον αφορά την εφαρμογή και τον επακόλουθο εξοπλισμό είναι ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας πλάκας. Αυτό το μοντέλο μπορεί να καυχηθεί τόσο προφανή "pluses", και ενοχλητικό "μείον". Εάν μιλάμε για τα πλεονεκτήματα της απόφασης ακόμη και σπιτικό ανακτηστή αέρα για το σπίτι μπορεί να παρέχει:

 • μια αξιοπρεπή αποτελεσματικότητα.
 • απουσία "δέσμευσης" στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
 • δομική αξιοπιστία και απλότητα.
 • διαθεσιμότητα λειτουργικών στοιχείων και υλικών ·
 • χρόνο λειτουργίας.

Αλλά πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε έναν ανακτητή με τα δικά σας χέρια, θα πρέπει επίσης να καθορίσετε τα μειονεκτήματα αυτού του μοντέλου. Το κύριο μειονέκτημα είναι ο σχηματισμός παγετώνων σε σοβαρούς παγετούς. Στο δρόμο, το επίπεδο υγρασίας είναι χαμηλότερο από ό, τι στον αέρα που υπάρχει στο δωμάτιο. Εάν δεν εργάζεστε σε αυτό με κανέναν τρόπο, μετατρέπεται σε συμπύκνωμα. Όταν παγετός, υψηλό επίπεδο υγρασίας συμβάλλει στο σχηματισμό πάγου.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προστατεύσετε τον επανακτήτη από τον παγετό. Πρόκειται για μικρές λύσεις που διαφέρουν ως προς την αποτελεσματικότητα και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται:

 • θερμικές επιπτώσεις στην κατασκευή, λόγω των οποίων ο πάγος δεν διατηρείται στο εσωτερικό του συστήματος (η απόδοση μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 20%) ·
 • μηχανική αφαίρεση των αέριων μαζών από τις πλάκες, λόγω των οποίων ο πάγος αναγκάζεται να θερμανθεί.
 • προσθήκη ενός συστήματος εξαερισμού με έναν ανακτητή κασετών κυτταρίνης που απορροφούν υπερβολική υγρασία. Μεταφέρονται στο περίβλημα, ενώ όχι μόνο εξαλείφουν το συμπύκνωμα, αλλά επιτυγχάνεται και η επίδραση του υγραντήρα.

Σας προσφέρουμε να παρακολουθήσετε το βίντεο - Recuperator αέρα σπίτι.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι κασέτες κυτταρίνης είναι η καλύτερη λύση σήμερα. Λειτουργούν ανεξάρτητα από τον καιρό έξω από το παράθυρο, ενώ τα φυτά δεν καταναλώνουν ηλεκτρισμό, δεν χρειάζονται πρίζα αποχέτευσης, συλλέκτη συμπυκνωμάτων.

Υλικά και εξαρτήματα

Ποιες λύσεις και προϊόντα θα πρέπει να προετοιμαστούν εάν είναι απαραίτητη η συναρμολόγηση μιας οικιακής συσκευής τύπου πλάκας; Οι ειδικοί συστήνουν ιδιαίτερα να δοθεί η υψηλότερη προτεραιότητα στα ακόλουθα υλικά:

 1. Τα φύλλα αλουμινίου (αρκετά κατάλληλα για κτενολίτη και κυτταρικό πολυανθρακικό). Λάβετε υπόψη ότι όσο πιο λεπτό είναι αυτό το υλικό, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η ανταλλαγή θερμότητας. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός τροφοδοσίας λειτουργεί καλύτερα.
 2. Ξύλινες σχάρες (με πλάτος περίπου 10 mm και πάχος μέχρι 2 mm). Τοποθετούνται μεταξύ γειτονικών πλακών.
 3. Βαμβακερό βαμβάκι (πάχους έως 40 mm).
 4. Μέταλλο ή κόντρα πλακέ για την προετοιμασία του σώματος της συσκευής.
 5. Κόλλα.
 6. Σφραγιστικό.
 7. Hardware.
 8. Γωνία.
 9. 4 φλάντζες (κάτω από την διατομή του σωλήνα).
 10. Ο ανεμιστήρας.

Δώστε προσοχή! Η διαγώνιος της θήκης του ανακλαστικού εναλλάκτη θερμότητας αντιστοιχεί στο πλάτος του. Όσον αφορά το ύψος, ρυθμίζεται για τον αριθμό των πλακών και το πάχος τους σε συνδυασμό με τις πλάκες.

Σχέδια Συσκευών

Μεταλλικά φύλλα χρησιμοποιούνται για την κοπή τετραγώνων, οι διαστάσεις κάθε πλευράς μπορεί να κυμαίνεται από 200 έως 300 mm. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη βέλτιστη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη το είδος του συστήματος εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο στο σπίτι σας. Τα φύλλα δεν πρέπει να είναι λιγότερα από 70. Για να τα κάνετε πιο ομαλά, συνιστούμε την εργασία με 2-3 κομμάτια την ίδια στιγμή.

Για την πλήρη ανάκτηση της ενέργειας στο σύστημα, είναι απαραίτητο να προετοιμάζονται ξύλινες σχάρες σύμφωνα με τις επιλεγμένες διαστάσεις της πλευράς του τετραγώνου (από 200 έως 300 mm). Στη συνέχεια, πρέπει να υποβάλλονται σε προσεκτική επεξεργασία με λιναρόσπορο. Κάθε ξύλινο στοιχείο είναι κολλημένο στις 2 πλευρές μιας μεταλλικής πλατείας. Ένα από τα τετράγωνα πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτο.

Για την ανάκτηση, και με τον εξαερισμό του αέρα, πέρασε πιο αποτελεσματικά, κάθε άνω άκρη των σιδηροτροχιών είναι επιστρωμένη με κόλλα. Τα μεμονωμένα στοιχεία συναρμολογούνται σε ένα τετράγωνο "σάντουιτς". Είναι πολύ σημαντικό! Το 2ο, 3ο και όλα τα επόμενα τετράγωνα προϊόντα πρέπει να περιστραφούν κατά 90 ° σε σχέση με το προηγούμενο. Με αυτό τον τρόπο, τα κανάλια εναλλάσσονται, η κάθετη θέση τους.

Η κόλλα καθορίζει το άνω τετράγωνο στο οποίο λείπουν οι σχάρες. Χρησιμοποιώντας τις γωνίες, η κατασκευή είναι προσεκτικά σφιγμένη και στερεωμένη. Για να εξασφαλιστεί η ανάκτηση θερμότητας στα συστήματα εξαερισμού χωρίς απώλεια αέρα, οι σχισμές γεμίζουν με στεγανωτικό. Οι συνδέσεις με φλάντζα σχηματίζονται.

Τα λύματα εξαερισμού (κατασκευασμένη μονάδα) τοποθετούνται στο περίβλημα. Προκαταρκτική στα τοιχώματα της συσκευής είναι απαραίτητη η προετοιμασία πολλών οδηγών γωνίας. Ο εναλλάκτης θερμότητας τοποθετείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι γωνίες του να ακουμπούν στα πλευρικά τοιχώματα, ενώ ολόκληρη η δομή μοιάζει οπτικά με ένα διαμάντι.

Τα υπόλοιπα προϊόντα με τη μορφή συμπυκνώματος παραμένουν στο κατώτερο τμήμα τους. Ο κύριος στόχος είναι να αποκτήσετε 2 κανάλια εξαγωγής, απομονωμένα μεταξύ τους. Μέσα στη δομή του στοιχείου που μοιάζει με πλάκα, πραγματοποιείται ανάμιξη μάζας αέρα και μόνο εκεί. Μια μικρή τρύπα γίνεται κάτω για να αποστραγγιστεί το συμπύκνωμα μέσω του εύκαμπτου σωλήνα. Στο σχεδιασμό, κάντε 4 τρύπες για τις φλάντζες.

Βέλτιστο για την είσοδο της εγκατάστασης για να παρέχει μια θέση για τα φίλτρα. Η δομή καλύπτεται με ορυκτό μαλλί. Σε αυτό το στάδιο, ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος και η ίδια η μονάδα συνδυάζεται με το σύστημα εξαερισμού.

Ανακτητής σπιτιού αέρα στο παρακάτω βίντεο.

Υπολογισμός της συσκευής

Για να προσδιορίσετε την ισχύ του ανακτητή για συγκεκριμένο χώρο, χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο τύπο:

Παράδειγμα:! Για θέρμανση μέχρι 21 στο δωμάτιο° С, για τα οποία 60 m3 αέρα ανά ώρα: Q = 0.335x60x21 = 422 watt.

Για να προσδιοριστεί η απόδοση της μονάδας, αρκεί να καθοριστούν οι θερμοκρασίες στα 3 βασικά σημεία της εισόδου της στο σύστημα:

Υπολογισμός της απόδοσης στο παρακάτω βίντεο.

Τώρα ξέρετε, τι είναι ένας ανακτητής και πόσο είναι απαραίτητο για τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού. Αυτές οι συσκευές εγκαθίστανται όλο και περισσότερο σε προαστιακές κατοικίες, εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής. Ανακτητές για ιδιωτική κατοικία είναι αρκετά δημοφιλή αγαθά στην εποχή μας. Σε ένα ορισμένο επίπεδο επιθυμίας, ο ανακτητής μπορεί να συναρμολογηθεί με το χέρι από αυτοσχέδια μέσα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως στο άρθρο μας.

Ανακλαστήρες αέρα με δικά τους χέρια

Ας αρχίσουμε με τη θεωρία. Recuperator (στην περίπτωσή μας) - ένα «εναλλάκτη θερμότητας επιφανείας-τύπου για χρήση της θερμότητας καυσαερίων, όπου η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ψυκτικά γίνεται συνεχώς μέσω διαχωριστικό τοίχωμα τους», δηλαδή, που εξέρχεται από τον αέρα δωματίου (υγρό και κορεσμένο με αέριο διοξείδιο του άνθρακα) θερμαίνει το φρέσκο, εισερχόμενος από έξω. Γιατί; Για εξοικονόμηση στη θέρμανση! Αν είναι μείον 10, και στην αίθουσα + 20, που είναι απαραίτητο για τη θέρμανση του αέρα έως και 30 βαθμούς, και αν juzat εναλλάκτη θερμότητας, ο εισερχόμενος αέρας είναι λίγο πιο ζεστά (πόσο θερμότερο εξαρτάται από την απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας).

Κοίταξα πόσοι ανακτητές βρίσκονται στα καταστήματα και πνίγονται, δηλ. αποφάσισε να κάνει τη δική του. Παρακάτω είναι η λεπτομερής διαδικασία συναρμολόγησης των εναλλάκτη θερμότητας.

Παίρνουμε πλαστικά 3 χιλ., Φύλλο αλουμινίου, κολλητική ταινία διπλής όψεως, υπομονή, πολλές αιχμηρές λεπίδες, συνεχίζουμε.

Εξαερισμός εσωτερικού αέρα με ανακτητή

Στην άνεση των σύγχρονων σπιτιών για διαφορετικούς ανθρώπους διαφορετικές απόψεις. Αλλά γενικά εκφράζονται σε μια απλή διατύπωση των ευνοϊκών συνθηκών της ανθρώπινης κατοίκησης σε αυτό, το χειμώνα πρέπει να είναι ζεστό, και το καλοκαίρι είναι δροσερό. Αυτό απαιτεί το κόστος θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού ή του διαμερίσματος. Λαμβάνοντας υπόψη το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των ενεργειακών πόρων, η συντήρηση του σπιτιού κοστίζει όλο και περισσότερο. Η θερμομόνωση της κατοικίας γίνεται ιδιαίτερα επείγουσα, η θέρμανση του δρόμου έχει γίνει μια απαράδεκτη πολυτέλεια.
Ποιότητα μόνωση των κατοικιών είναι αδιανόητη χωρίς την εφαρμογή της στεγανοποίησης του σπιτιού ή του διαμερίσματος. Ειδικά υλικά συμπιέζονται όλα παραθύρων και πορτών abutting ένας τοίχος, παράθυρο και δομές θυρών επιτρέπουν το κλείσιμο και σφίξιμο τους μ. σ Αλλά, όπως ένα περίβλημα αποτέλεσμα μετατρέπεται σε ένα είδος θερμός, όπου, χωρίς τη χρήση εξαναγκασμένου αερισμού, ζουν γίνεται πολύ άβολα. Και ότι, επιπλέον θέρμανση / ψύξη του φρέσκου αέρα, η οποία είναι πλέον σε θέση να διεισδύσουν μέσα στο σπίτι μόνο μέσω των αεραγωγών, προκαλεί νέα αναπόφευκτο κόστος της ενέργειας; Αντίθετα, τα ίδια τα συστήματα αερισμού συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι όλα σχετικά με το σχεδιασμό τους. Παρακάτω εξετάζονται οι τρόποι αερισμού των χώρων με τη βοήθεια των συσκευών ανάκτησης αέρα. Τι είναι αυτό, πώς οργανώνονται αυτές οι μονάδες και μπορούμε να το κάνουμε οι ίδιοι;

Πλεονεκτήματα συστήματος εξαερισμού με ανάκτηση

Ο σύγχρονος εξαερισμός με εξαναγκασμένη παροχή και εξαγωγή εξασφαλίζει τουλάχιστον τριπλάσια αύξηση της απόδοσης και εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα άμεσης ροής. Χάρη στη χρήση μιας συσκευής ανάκτησης θερμότητας που ονομάζεται ανάκτηση, το έργο του περιορισμού της πρόσθετης κατανάλωσης ενέργειας, της εισροής καθαρού και φρέσκου αέρα και η παροχή του απαιτούμενου επιπέδου υγρασίας στις εγκαταστάσεις, επιλύεται πολύ αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό, σε έναν κλειστό όγκο, μια μόνιμα παρεχόμενη αναγκαστική αλλαγή αέρα να έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • δεν επιτρέπει την ανάπτυξη αποικιών επικίνδυνων μικροβίων, καλουπιών.
 • απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα και τη σκόνη.

Οι εξωτερικές ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν τον εξαναγκασμένο εξαερισμό με έναν ανακτητή, ο οποίος τον διαφοροποιεί από τον φυσικό εξαερισμό.

Τύποι ανακτητήρων

Ο ανακτητής είναι ο πραγματικός εναλλάκτης θερμότητας, ο κεντρικός κόμβος ενός τόσο αποτελεσματικού συστήματος. Σε αυτό, ο αέρας που αντλείται μέσα στο σπίτι θερμαίνεται ή ψύχεται από το μέρος της ενέργειας που λαμβάνεται από τη ροή αέρα που αφαιρείται, χωρίς να αναμειγνύεται με αυτό, χάρη στα χαρακτηριστικά σχεδιασμού. Κατά την άποψη των ειδικών, το μέλλον βρίσκεται πίσω από τα συστήματα ανακυκλοφορίας εξαερισμού, δεδομένου ότι παρέχουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Lamellar

Μια σημαντική παράμετρος της μονάδας ανάκτησης είναι η αποτελεσματικότητά της. Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απόδοση, πρέπει να είναι τουλάχιστον 70-80%. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι βελτίωσης της αποτελεσματικότητας. Αυτή η αύξηση του χρόνου και της περιοχής ανταλλαγής θερμότητας ή προθέρμανση του αέρα τροφοδοσίας. Στις συνθήκες ιδιωτικής ιδιοκτησίας σπιτιών, η επίτευξη αποτελεσματικότητας με αυτόν τον τρόπο είναι αρκετά εύκολη, χρησιμοποιώντας εναλλάκτες θερμότητας εδάφους. Ένας πλαστικός σωλήνας, διαμέτρου έως 200 mm, τοποθετημένος σε απόσταση μέχρι 50 μέτρα, σε βάθος περίπου 2 μέτρων, θα ζεσταθεί επιπλέον το χειμώνα και θα δροσιστεί στον καλοκαιρινό αέρα που τροφοδοτείται στο σπίτι.

Μια σημαντική παράμετρος της μονάδας ανάκτησης είναι η αποτελεσματικότητά της

Η υποδοχή αυξάνει σημαντικά τη συνολική απόδοση ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού με ανάκτηση. Κατά τη χρήση του εδάφους εναλλάκτη θερμότητας το χειμώνα μειωμένο κίνδυνο πάγου ή παγετού επί των πλακών του εναλλάκτη θερμότητας ή cross-κατ'αντιρροή σχεδιασμού, λόγω του μεγάλου ρεύμα του αέρα διαφορά θερμοκρασίας. Αποκλείεται η κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση του εισερχόμενη ροή, ο εναλλάκτης θερμότητας απλοποιεί τη δομή της και μειώνει το τελικό κόστος. Εάν δεν χρησιμοποιείται ανταλλαγή θερμότητας εδάφους, η αναπόφευκτη απώλεια συμπυκνώματος στις πλάκες θα προκαλέσει παγετό το χειμώνα. Στην περίπτωση αυτή, εγκαθίσταται πρόσθετος εξοπλισμός στη μονάδα ανταλλαγής θερμότητας. Αυτό περιλαμβάνει τη μονάδα αυτοματισμού, τα σήματα ελέγχου για τους αισθητήρες θερμοκρασίας και πίεσης, βαλβίδα παράκαμψης αέρα ( «παράκαμψη»), και περιλαμβάνει ένα επιπλέον θερμαντήρα για τη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα για την απόψυξη των πλακών εναλλάκτη θερμότητας.

Σχέδιο και σχέδιο εργασίας

Αποκεντρωμένη

Σε κτίρια πολλαπλών ορόφων, ένας άλλος τύπος εναλλάκτη θερμότητας είναι πιο βολικός για διαμερίσματα, πιο συμπαγή, που ονομάζεται αποκεντρωμένος θερμικός ανακτητής αέρα εξαερισμού (DRTVV), απλά ένα "ζεστό παράθυρο". Τέτοια συστήματα δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στην εγκατάσταση. Είναι εύκολο να τοποθετηθούν ανοιχτά ή να συγκαλυφθούν σε μια θέση κάτω από το παράθυρο, στον πλευρικό τοίχο, στην κλίση του ανοίγματος παραθύρου κλπ. Η χρήση μιας τέτοιας συσκευής είναι απολύτως απαραίτητη κατά την εγκατάσταση σφραγισμένων πλαστικών παραθύρων. Αυτός ο εναλλάκτης θερμότητας εξασφαλίζει την άφιξη του ζεστού φρέσκου αέρα το χειμώνα και ψύχεται το καλοκαίρι, ειδικά εάν το κλιματιστικό είναι εγκατεστημένο στο δωμάτιο. Ο ανακτητής δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία στο διαμέρισμα.

Σε ένα διαμέρισμα συνήθως εγκαθιστούμε ένα πιο συμπαγές σύστημα αποκατάστασης - αποκεντρωμένο

Ο σχεδιασμός αυτού του τύπου αντιπροσωπεύει ένα πλαστικό σωλήνα διαμέτρου μέχρι 200 ​​mm και μήκους έως 1,5 μέτρα, στον οποίο εισάγεται μια δέσμη λεπτών τοιχωμάτων (αλουμινίου) ίσου μήκους. Τα πλατύ τους άκρα συναρμολογούνται σε μια κασέτα σε δύο φλαντζωτές πλάκες, ίση με την εσωτερική διάμετρο του εξωτερικού πλαστικού σωλήνα. Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί δύο δόντια και σχήματος L καμπύλες από πλαστικό, με την ίδια διάμετρο με τον κύριο σωλήνα. Η κασέτα σωλήνα αλουμινίου εισάγεται μέσα στον πλαστικό σωλήνα. Τ-κομμάτια και τα γόνατα φοριούνται στις εξωτερικές άκρες. Από τη μία πλευρά, ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο γόνατο και το τσάι, που παρέχει εξαγωγή και ροή αέρα. Το μήκος της εσωτερικής σωληνοειδούς κασέτας επιλέγεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διέλευση του αέρα τροφοδοσίας διαμέσου δύο καμπυλών, όπου ο αέρας που αφαιρείται περνάει διαμέσου του τσάι.

Αρχή σχεδίασης και λειτουργίας

Περιστροφικός τύπος

Η υψηλότερη απόδοση είναι ο σχεδιασμός ενός ανακτητή τύπου ρότορα. Σε αυτά, οι ροές αντίθετης ροής περνούν από ένα κιβώτιο δύο καναλιών. Στη μέση του πλαισίου, ένας δίσκος περιστρέφεται κάθετα στα ρεύματα. Ο δίσκος είναι κατασκευασμένος από πλάκες ενισχυμένες σε μία με επίπεδη ροή ή συνεχή κυματοειδή μεταλλική λωρίδα, διπλωμένη σε χαλαρή σπείρα. Το μέταλλο των πλακών ή η ταινία του περιστρεφόμενου δίσκου θερμαίνεται σε ένα ζεστό ρεύμα εξερχόμενου αέρα. Στρέφοντας, το θερμαινόμενο τμήμα εισέρχεται στο κρύο εισερχόμενο ρεύμα και το θερμαίνει.

Οι επανακτήτες περιστροφικού τύπου έχουν τον υψηλότερο δείκτη απόδοσης

Για αποτελεσματικό σχεδιασμό, ο δίσκος πρέπει να έχει μεγάλη διάμετρο και αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματα που περιορίζει τη χρήση περιστροφικών ανακτητών στην οικιακή σφαίρα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους προηγούμενους δύο τύπους, σε αυτό το σχέδιο υπάρχει μια μερική ανάμιξη των ροών, η οποία απαιτεί τη χρήση πιο πολύπλοκων φίλτρων. Και η παρουσία περιστρεφόμενων στοιχείων μπορεί να θεωρηθεί ένα άλλο "δεν αξίζει".

Το σχήμα της συσκευής και της λειτουργίας (σύστημα αέρα-αέρα)

Ποιο από αυτά θα επιλέξει για ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι;

Η εξέταση των τύπων των υφιστάμενων συσκευών ανάκτησης μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω, περιγράφοντας τους τύπους εναλλακτών θερμότητας πλάκας άκρη, κλπ. Αλλά το ενδιαφέρον είναι το ζήτημα της ανεξάρτητης κατασκευής μιας τέτοιας δομής και της πρακτικής εφαρμογής της στο σπίτι ή το διαμέρισμά του. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να σκεφτείτε τον απαραίτητο τύπο μιας τέτοιας μονάδας ανταλλαγής θερμότητας. Εάν το διαμέρισμα έχει όλα τα πλαστικά παράθυρα και απαιτεί αποτελεσματικό αερισμό, είναι προτιμότερο να προτιμάτε την τελική βιομηχανική συμπαγή συναρμολόγηση του DRTVV ("ζεστό παράθυρο").

Ο ανακτητής παρέχει καλό εξαερισμό στο δωμάτιο

Για ιδιωτική ιδιοκτησία σπιτιού, όπου το ζήτημα του ελεύθερου χώρου δεν είναι τόσο έντονο, ένα από τα σχέδια του τύπου οδοντωτού σταυροειδούς ή αντίθετου ρεύματος είναι αρκετά κατάλληλο. Είναι το πιο απλό στην αυτοπαραγωγή. Παρακάτω, θεωρούμε τον απλούστερο τρόπο ανεξάρτητης παραγωγής του εναλλάκτη θερμότητας τύπου πλάκας. Οι λύσεις κυκλώματος του αυτοματισμού ελέγχου, ο αποσβεστήρας μεταγωγής στο κανάλι παράκαμψης κ.λπ. μπορούν να βρεθούν στους αντίστοιχους πόρους του Web ή στην ειδική βιβλιογραφία.

Πώς να φτιάξετε ένα πιάτο με τα χέρια σας;

Υλικά για πλάκες

Κατά την επιλογή του υλικού για την κατασκευή της κασέτας του ίδιου του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά σε ό, τι να πάρει τα πιάτα από. Κατάλληλο για:

 • λεπτό φύλλο αλουμινίου ή χαλκού.
 • λεπτή επίστρωση ψευδαργύρου με στέγες.
 • φύλλο τεστολίθου ή getinaks?
 • άλλο είδος πλαστικού.

Η μεταφορά θερμότητας δεν επηρεάζει τη θερμική αγωγιμότητα του υλικού πλάκας. Πόσα χρειάζεστε; Εξαρτάται από τον αριθμό των προς συλλογή κασετών. Για ένα, αρκούν περίπου 4 τετραγωνικά μέτρα. Εάν, σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία, θέλετε να αυξήσετε την απόδοση, χρειάζεστε διπλάσια ποσότητα για μια κασέτα ίδιου μεγέθους. Μπορείτε να κάνετε ένα, αλλά ένα μεγάλο. Ωστόσο, οι απαιτήσεις για την αφαίρεση του πιθανού συμπυκνώματος από το περίβλημα δεν θα επιτρέψουν την ταινία να "τοποθετηθεί" από την πλευρά της και θα πρέπει να αναζητήσει ένα μέρος για την εγκατάσταση.

Θα χρειαστεί μια γωνία για τα ράφια της θήκης κασέτας και των φλαντζών. Μπορείτε να μετακινήσετε τις πλάκες με μια προ-γυαλισμένη λωρίδα, ένα τεχνικό βύσμα ταινιών. Εάν υπάρχει, η προετοιμασία για τις πλάκες του τεμαχίου εργασίας μπορεί να σφραγιστεί σε ημικατεργασμένα τεμάχια με ύψος της ακμής από 4 έως 5 χιλιοστά. Το ίδιο πάχος πρέπει να είναι λουρίδες και ταινίες φελλού, το πλάτος τους είναι μέχρι 10 χιλιοστά.

Υλικό της θήκης

 • μεταλλικό φύλλο ή κόντρα πλακέ?
 • MDF πάχους έως 20 χιλιοστά.
 • μπαρ για το πλαίσιο.
 • υλικό για συνδετήρες.
 • ορυκτό μαλλί.
 • στεγανωτικό σιλικόνης.

Ενέργειες βήμα προς βήμα

 1. Αρχικά, κόβουμε προσεκτικά πλάκες με τετράγωνη μορφή. Η πλευρά είναι μέχρι 300 χιλιοστά. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε όλες τις πλάκες του ίδιου μεγέθους, προσπαθώντας να μην παραμορφώσετε τις άκρες τους. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό εργαλείο, κόβοντας πολλά φύλλα διπλωμένα σε μια δέσμη. Συνολικά, περίπου 70 τέτοια κενά χρειάζονται ανά κασέτα. Στην απέναντι άκρη των τετραγώνων είναι κολλημένα στις σχάρες ή φελλό, κομμένα στο μέγεθος της πλευράς της πλάκας. Τίποτα δεν κολλά στο τελευταίο φύλλο. Η κόλλα αφήνεται να στεγνώσει. Τα προετοιμασμένα ακατέργαστα τεμάχια είναι κολλημένα σε κασέτα. Για το σκοπό αυτό, οι επάνω πλευρές των πτερυγίων ή λωρίδων του φελλού απλώνονται με κόλλα και κάθε επόμενο φύλλο στοιβάζεται με περιστροφή 90 μοιρών. Πλήρες σετ πλακών χωρίς παρεμβύσματα. Θα ληφθεί μια κασέτα με εναλλασσόμενα κανάλια, κατευθυνόμενα κάθετα μεταξύ τους - ο μελλοντικός εναλλάκτης θερμότητας.
 2. Η κασέτα τραβιέται μαζί από ένα πλαίσιο από τη γωνία. Συμπληρώστε το κενό με στεγανωτικό σιλικόνης. Στις πλευρές της κασέτας γίνονται συνδέσεις φλάντζας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κασέτα πρέπει να τοποθετηθεί κατακόρυφα σε μια από τις γωνίες του τετραγώνου, σχηματίζοντας ένα ισόπλευρο διαμάντι. Στο κάτω μέρος του θα συσσωρευτεί συμπύκνωση. Υπάρχει μια τρύπα αποστράγγισης με ένα σωλήνα για να χτυπήσει τη συσσωρευμένη υγρασία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, περισσότερες από μία κασέτες εναλλάκτη θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα περίβλημα για μεγαλύτερη απόδοση. Σε αυτή την περίπτωση, το δεύτερο πρέπει να έχει τις ίδιες διαστάσεις με το πρώτο. Οι γειτονικές γωνίες τους πρέπει να βρίσκονται σε στενή επαφή, αποφεύγοντας τις ρωγμές και τα κενά. Στο κάτω μέρος και πάνω στην άρθρωση τοποθετήστε το στεγανωτικό σιλικόνης.
 3. Η προετοιμασμένη κασέτα εισάγεται στο περίβλημα. Το εσωτερικό του ύψος και μήκος είναι ίσο με τη διαγώνιο του τετραγώνου (αν χρησιμοποιείται μία κασέτα) και το πλάτος είναι το πάχος της πλάκας. Στα τοιχώματα της θήκης, απέναντι από τις αντίστοιχες πλευρές της κασέτας, γίνονται οπές για τη στερέωση πλαστικών φλαντζών κάτω από τους αεραγωγούς. Τοποθετήστε τον εναλλάκτη θερμότητας σε ειδικούς οδηγούς από τη γωνία, ενισχυμένοι στους τοίχους του περιβλήματος. Η κασέτα είναι αφαιρούμενη, η οποία είναι σημαντική για τη συντήρησή της.
 4. Για εισερχόμενες ροές, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η δυνατότητα εγκατάστασης των απλούστερων αφαιρούμενων φίλτρων κασέτας. Το ορυκτό μαλλί είναι περίπου 4 εκατοστά πάχος στην εσωτερική επιφάνεια των τοιχωμάτων του κελύφους. Για να εξασφαλιστεί ο εξαναγκασμένος αερισμός, εγκαθίστανται ανεμιστήρες, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής.

Βίντεο: Κάνοντας την αποκατάσταση στο σπίτι

Μέρος 1: Κατασκευή του περιβλήματος

Μέρος 2: Πλάκες

Μέρος 3: Εγκατάσταση

Για να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στο σπίτι ή στο διαμέρισμα, οι εγκαταστάσεις πρέπει να αερίζονται τακτικά. Για να εξασφαλίσετε μια ισορροπία καθαρού αέρα και υγρασίας, θα πρέπει να παρέχετε στο σπίτι καλό εξαερισμό. Η εγκατάσταση ενός ανακτητή λύσει αυτό το πρόβλημα και εκτός αυτού, θα εξοικονομήσει ενεργειακούς πόρους.

Φτηνές αποκατάστασης με τα χέρια τους.

Πώς ξεκίνησαν όλα:

Το σπίτι μου στο οποίο έχω ζήσει για 9 χρόνια ήταν με φυσικό αερισμό, και το 80% του χρόνου είχε ανοιγμένα παράθυρα. Γιατί να σας πω; Το σπίτι είναι αρκετά ερμητική και καταναλώνει αρκετά ένα κομμάτι της θέρμανσης, εξαερισμού έγινε μόλις κουκούλες ήταν ένας ανεμιστήρας στο δωμάτιο μπάνιο και βοηθητικό, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται την εισαγωγή αέρα στον 1ο όροφο της βαλβίδας KIV είχε εγκατασταθεί στο σαλόνι, και δύο τζάμια της βαλβίδας στον δεύτερο όροφο, αλλά ροή μέσω των βαλβίδων δεν ήταν αρκετό, οπότε έπρεπε να ανοίξετε τα παράθυρα.

Στο έντονο κρύο των βαλβίδων τους, το βαρέλι ήταν αρκετά δυνατό. υπάρχει μια ρύθμιση του καλυμμένου, αντίστοιχα, υποβαθμισμένου εξαερισμού.

Για να αξιολογήσω την ποιότητα του εξαερισμού, χρησιμοποιώ ένα μετρητή συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέει ένα άτομο, εάν η συγκέντρωση του CO2 είναι φυσιολογική, τότε οι υπόλοιποι δείκτες θα είναι φυσιολογικοί.

Σχετικά με τη συγκέντρωση του CO2 είναι πολύ καλά άρθρα:

CO2: το κριτήριο της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εξαερισμού

Σχετικά με το ζήτημα της ομαλοποίησης της ανταλλαγής αέρα στο περιεχόμενο CO2 σε εξωτερικό και εσωτερικό αέρα

Ένας χρόνος αερισμού

Φρέσκο ​​αέρα σε εξοχική κατοικία

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένας αόρατος κίνδυνος

Και έτσι κατέστη σαφές ότι πρέπει να κάνετε αναρρόφηση και εξαερισμό.

Η ποσότητα του αέρα με δοκιμή και σφάλμα αποφασίστηκε να γίνει σύμφωνα με τα πρότυπα του ABOK. οι περισσότεροι "επιστημονικά μηχανικοί" και γενικά για τον αισθητήρα CO2 είναι πολύ πραγματικοί και ειλικρινείς.

Κανονιστικά έγγραφα "ΑΒΟΚ" - ώρα "h"

Σύμφωνα με τους κανόνες

Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα είναι 0,35 1 / ώρα, αλλά όχι μικρότερη από 30 m 3 / h ανά άτομο. 3 m 3 / m 2, αν η συνολική έκταση του διαμερίσματος χωρίς την περιοχή των θερινών χώρων είναι μικρότερη από 20 m 2 / άτομο.

Για τον υπολογισμό του ρυθμού ροής αέρα, m 3 / h, ο αριθμός των δωματίων θα πρέπει να καθορίζεται από τη συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιφάνεια των θερινών χώρων. Τα διαμερίσματα με αεροστεγές περίβλημα απαιτούν πρόσθετη ροή αέρα για τζάκια και μηχανικά εκχυλίσματα.

Σε γενικές γραμμές αποφάσισα να χωρίσει το σπίτι σε δύο μέρη, και πρώτα να εργαστεί στον εξαερισμό του δεύτερου ορόφου, tk. υπάρχουν υπνοδωμάτια και χώρο εργασίας και παιδικός σταθμός, δηλαδή, περνάω πολύς χρόνος εκεί, και η κύρια ρύπανση εκεί.

Για 3 άτομα, απαιτείται εισροή 90 έως 150 κυβικών μέτρων αέρα, ανάλογα με τη συγκέντρωση CO2 στους δρόμους.

Αν υποβάλλω 90-150 κύβους από θέρμανση σε ένα άνετο 22 βαθμούς Ι θα περάσουν 0,34Vt x 90 m3 x (22gr - (-3 ζ)) x 24h x = 213dney 3910kVtch ανά έτος (με μέση θερμοκρασία της περιόδου θέρμανσης -3 g ) σε τιμολόγιο μου για την ηλεκτρική ενέργεια αυτή θα ανέλθει σε 4,54 x 3910 = 17 751 ρούβλια ανά έτος, το οποίο είναι γενικά αρκετά πολύ λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι για όλη την ηλεκτρική ενέργεια σε θέρμανση, φωτισμό, τον τρόπο ζωής. συσκευές, ζεστό νερό κ.λπ. ανά έτος πληρώνω περίπου 65 tr.

Ως εκ τούτου, φυσικά, δεν είναι λογικό να κάνουμε απλά παροχή αερισμού, ως εκ τούτου είναι αποφασισμένη να εγκαταστήσει ένα recuperator.

Οι συσκευές ανάκτησης είναι πολλοί διαφορετικοί τύποι, δεν θα περιγράψω τον σχεδιασμό καθενός και θα τις συγκρίνω. Για τον εαυτό μου, αποφάσισα ότι ο εξαερισμός εισαγωγής και εξαγωγής πρέπει να ικανοποιεί τις ακόλουθες συνθήκες.

 1. όσο το δυνατόν μικρότερη και ευκολότερη συντήρηση
 2. Δεν επηρεάζουν σημαντικά το φορτίο του δικτύου, εννοώ χωρίς την αναθέρμανση
 3. Δεν πρέπει να ακούγεται. η εισροή πηγαίνει στα υπνοδωμάτια, τότε δεν θέλω θόρυβο καθόλου (ο ανεμιστήρας από το φορητό υπολογιστή για μένα είναι δυνατός και δυσάρεστος)
 4. φθηνό και απλό

Το σπίτι έχει μια μικρή σοφίτα και αποφάσισε να βάλει ολόκληρο το σύστημα εκεί. Αλλά από τότε διαθέτει κελύφη ψυχρής εγκατάστασης και οι αγωγοί αέρα πρέπει να είναι καλά μονωμένοι.

Παροχή αέρα.

Στα δωμάτια της οροφής, κόβονται οι ανεμόστρωμα με διάμετρο 150 mm. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, τόσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα του αέρα, τόσο λιγότερος θόρυβος και λιγότερη κίνηση αέρα.

Στο εσωτερικό, θα κολλήσει τον αισθητήρα από το θερμόμετρο, δεν είναι απαραίτητο, μόνο για στατιστικές.

Διαδρομές αγωγών.

Στη σοφίτα, έβαλε τις πίστες με εύκαμπτους μονωμένους αεραγωγούς. Αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση, διότι έχουν πολύ μεγάλη αντίσταση, αλλά έλαβα αυτό υπόψη κατά την επιλογή των οπαδών.

Γενικά, οι αεραγωγοί είναι:

πλαστικό - φθηνή, πολύ μικρή αντίσταση, άγνωστη στατική πλαστική ύλη (είναι δυνατόν να ξεσκονιστεί το γρηγορότερο)

Γαλβανισμός - πιο ακριβή, μικρή αντίσταση, δύσκολη συναρμολόγηση

ευέλικτη - απλή εγκατάσταση, φθηνή, πολύ υψηλή αντίσταση (συνιστάται μόνο σε βρύσες ή μικρές περιοχές), καλή καταστολή θορύβου

Το εκχύλισμα εκτελείται στην οροφή, η εισροή πηγαίνει πλευρικά από τον τοίχο.

Ο δεύτερος σωλήνας είναι ο εξαερισμός της σοφίτας.

Όλα τα μονοπάτια στη σοφίτα είναι αγωγοί αέρα διαμέτρου 100 mm, οι οποίοι θα έριχναν τη μέγιστη ταχύτητα στους αεραγωγούς, επειδή Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο λιγότερη απώλεια θερμότητας (σοφίτα κρύο), αλλά η ταχύτητα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 8 m / s, επειδή θα υπάρξει περιττός θόρυβος.

Σε γενικές γραμμές, κρίνοντας από τους κανόνες του διαζυγίου εξαερισμού, η διάμετρος των αεραγωγών είναι αρκετά εύκολο να υπολογιστεί

περιοχή των αεραγωγών x 3600 = αριθμός m3 ανά ώρα με ρυθμό ροής 1 m / s

Για τις κεντρικές διαδρομές, η ταχύτητα συνιστάται 4-5 m / s

για στροφές από αυτό για να αφαιρέσετε το θόρυβο 2-3 m / s

όταν εξέρχονται από σχάρες κλπ. 1-2 m / s

Εναλλάκτης θερμότητας:

Σταμάτησα στον εναλλάκτη θερμότητας. αυτή είναι η απλούστερη επιλογή.

Τι να επιλέξετε; Το αλουμίνιο είναι απλό, αξιόπιστο, αλλά δύσκολο να κολληθεί, κόβει, κλπ. Πολύ λεπτό φύλλο είναι δύσκολο να διορθωθεί, μια παχιά σπανιότητα και όχι φθηνή. Γενικά, ένας εναλλάκτης θερμότητας αλουμινίου είναι ευκολότερο να αγοράσει έναν εργοστασιακά κατασκευασμένο εναλλάκτη θερμότητας. Η μεμβράνη - ακόμα πιο δύσκολο, αλλά ίσως η καλύτερη λύση, η τιμή του είναι έτοιμη ξεκινώντας από 250 ευρώ, κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του μικρού μεγέθους είναι δύσκολη λόγω της απόστασης έκθεσης μεταξύ των πλακών, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς.

Αλλά το πλαστικό είναι τώρα γεμάτο, το πλαστικό χρησιμοποιεί κατασκευαστές όπως αεραγωγοί ή για παράδειγμα σύστημα. Καλύτερη και προσιτή λύση είναι η κυτταρική πολυπροπυλένιο (δεν πρέπει να συγχέεται με το PVC και πολυανθρακικό), το πάχος του τοιχώματος του μικρότερου του τμήματος πλαστικών των καναλιών για να επιλέξετε οποιοδήποτε, το κόστος είναι ελάχιστο.

Και έτσι γίνεται η επιλογή.

Τα φύλλα του κυψελωτού πολυπροπυλενίου κόβονται σε τεμάχια 300x300 σε μέγεθος, πάχους 3 mm

Διάκενο 3 mm μεταξύ των φύλλων είναι κατασκευασμένο από ένα ένθετο από ένα κομμάτι του ίδιου πλαστικού. Κόψτε όλα τέλεια με οποιοδήποτε άοσμο σφραγιστικό με βάση το πολυμερές ms.

Τα κύτταρα βρίσκονται στην κατεύθυνση του αέρα τροφοδοσίας και η στερεή κοιλότητα βρίσκεται προς τον αέρα εξαγωγής, έτσι ώστε το συμπύκνωμα να μπορεί να ρέει ελεύθερα.

Ο εναλλάκτης θερμότητας ήταν 300x300x300 mm σε βήματα 3 mm.

Περιοχή ανταλλαγής θερμότητας 7,6 m2

Ταχύτητα αέρα στον εναλλάκτη θερμότητας στα 150 m3 / h - 1 m / s

Στέγαση.

Ακριβώς θα σας πω να κάνετε την υπόθεση για έναν ανακτητή από αρκετούς εναλλάκτες θερμότητας ή το μεγαλύτερο μέγεθος τους, καλύτερα αμέσως από κόντρα πλακέ με θερμομόνωση. Αλλά δεν έχω πολύ μεγάλο ανταλλάκτη θερμότητας και δεν είναι βαρύ, και το σημαντικότερο είναι η καλή θερμομόνωση, επειδή να είσαι σε κρύα σοφίτα.

Γενικά, κατασκευάστηκαν δύο φύλλα XPS (αφρός πολυστερίνης εξωθούμενου), κολλημένα και συγκολλημένα με αυτοκόλλητη κόλλα.

Το καπάκι πιέζεται με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή σε τέτοιου είδους dyupels

Περίπτωση xps με πάχος τοιχώματος 5 cm, αποδείχθηκε αρκετά ισχυρό και ελαφρύ.

Στην περίπτωση γίνονται 4 τρύπες για αεραγωγούς με διάμετρο 100mm, δύο φίλτρα τοποθετημένα στην κουκούλα και εισροή, το φίλτρο κλάσης G4 στο πλέγμα

Όλες οι αρθρώσεις σφραγίζονται με στεγανοποιητικό με βάση το MC (πλήρως σε leurua-merlene)

Οι αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι επίσης εγκατεστημένοι (αλλά περισσότερο σε αυτό αργότερα)

Πλάγια (εικόνα), στην πραγματικότητα θα είναι από κάτω, κολλημένη στο σωλήνα αποστράγγισης για το συμπύκνωμα.

Εγκατάσταση εναλλάκτη θερμότητας

Η επιλογή μου έπεσε στην τελευταία τέταρτη επιλογή.

Για τις παραμέτρους μέτρησης χρησιμοποιώ αυτά τα εργαλεία

Ο εναλλάκτης θερμότητας υπέστη αρκετούς παγετούς και απόψυξη, και ως σύνολο αποδείχθηκε καλός.

p.s. ο εναλλάκτης θερμότητας δεν το έκανα μόνος μου, αλλά διέταξε από έναν φίλο, δεν είχα αρκετό χρόνο (επομένως, σε γενικές γραμμές, ο καθένας μπορεί να αντεπεξέλθει, αλλά χρειάζεται χρόνος και λίγη υπομονή)

Δίπλα στον ανακτητή μένει να πάρει δύο οπαδούς. Εγκαταστήθηκα σε ανεμιστήρες καναλιών δύο ταχυτήτων όπως cata, vent, sp και πολλοί που εξακολουθούν να το κάνουν.

Αναλύοντας το μήκος των ιχνών, τις απώλειες στον ανακτητή, με πλησίασαν οι επιδόσεις των ανεμιστήρων στο υπέρ-100

μαζί τους όπως είχε προγραμματιστεί

Η εισροή ήταν 1 ταχύτητα 90 m3 / h, στη δεύτερη ταχύτητα 130 m3 / h

Εκχύλιση σε 1 ταχύτητα 110 m3 / h, στη δεύτερη ταχύτητα 150 m3 / h

η διαφορά εισροής και εξάτμισης ήταν 20 m3 / h από = για διαφορετικά μήκη γραμμών παροχής, αλλά συνολικά δεν είναι πολύ και ελαφρώς εκκενωμένη πίεση στο σπίτι δεν είναι κακή.

Οι παράμετροι του εναλλάκτη θερμότητας σε σύγκριση με τα σειριακά προϊόντα ελαφρώς χειρότερες, αλλά όχι περισσότερο από 7%, το οποίο είναι πολύ ευχαριστημένο, σε σύγκριση με τους εναλλάκτες θερμότητας αλουμινίου heatex H1 του ίδιου μεγέθους.

Οι παράμετροι είναι οι εξής:

σε 1 ταχύτητα - απόδοση ανάκτησης 66-74% (μη λαμβάνοντας υπόψη μια μικρή ανισορροπία), απώλεια πίεσης στο εκχύλισμα 9 Pa, στην εισροή 7 Pa, την έναρξη της κατάψυξης

σε 2 ταχύτητες - η απόδοση ανάκτησης 62-70% (μη λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή ανισορροπία), απώλεια πίεσης στο εκχύλισμα 12 Pa, στην εισροή 9 Pa, την έναρξη της κατάψυξης

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ελήφθησαν και τη σύγκριση με τα δεδομένα άλλων κατασκευαστών, τώρα μπορώ να υπολογίσω με ακρίβεια τον εναλλάκτη θερμότητας από πλαστικό για μια διαφορετική ροή αέρα. Αν κάποιος πρέπει να ρωτήσει. Μπορώ επίσης να βοηθήσω με την επιλογή των οπαδών.

Βλέπω τα πραγματικά δεδομένα όπως αυτό

Λίγο για την αυτοματοποίηση.

Η πρώτη έκδοση του αυτοματισμού ήταν απλή.

Αυτό το ρελέ διαφέρει. μέτρα διακόπτης πίεσης η διαφορά πίεσης, και εάν ο εναλλάκτης θερμότητας αρχίζει να παγώσει, η πίεση αυξάνεται και ο ανεμιστήρας αέρα προσαγωγής είναι απενεργοποιημένος έτσι ώστε να μην εμπλέκεται άμεσα ως πίεση normalzuetsya επιθυμητό να χρησιμοποιείται ένα απλό χρονοδιακόπτη καθυστέρησης έως 20 λεπτά δεν έχει ακόμη εργαστεί.

για παράδειγμα

Διακόπτης διαφορικής πίεσης DPS-500 N

Αν κάποιος έχει εναλλάκτη θερμότητας εδάφους, τότε δεν χρειάζεται όλη αυτή η αυτοματοποίηση, δεν θα παγώσει.

Συνολικό κόστος:

εναλλάκτη θερμότητας (υλικό + εργασία) - 5 000 τρίβει

αεραγωγοί, ανεμοστάτες κ.λπ. - 3000 τρίβει

σφιγκτήρες, κολλητική ταινία και μικρά αντικείμενα, κόλλα, σφραγιστικό - 1000 τρίβει

ρελέ διαφορικής πίεσης - 1500 τρίβει

χρονοδιακόπτης - 1500 τρίβει

ανεμιστήρες vt tt περίπου 100 2 τεμάχια - 6000 tr.

συνολικά: 18500 ρούβλια για όλο το σύστημα εξαερισμού

Εάν κάνετε τον εαυτό σας εναλλάκτη θερμότητας τότε περίπου μείον 2 tr.

Συμπεράσματα:

Με συνδυασμένο εξαερισμό και εξαερισμό εισόδου με ανάκτηση θερμότητας, η συγκέντρωση CO2 του διοξειδίου του άνθρακα διατηρείται σε 1 ταχύτητα εντός 800-880 ppm, με τρεις κατοίκους.

Ο θόρυβος στον εξαερισμό δεν υπάρχει, η εισροή δεν ακούγεται καθόλου και το εκχύλισμα ακούγεται μόνο σε ένα μπάνιο. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Στο σύστημα διαχείρισης που θα σας πω τώρα ξεχωριστά (στο επόμενο άρθρο).