Ανάγκη και τύποι αερισμού βιομηχανικών χώρων

Ένα άτομο ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στη δουλειά. Σε κάθε οργάνωση πρέπει να τηρούνται οι απαιτούμενες υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις. Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε να διασφαλίσουμε τη διευθέτηση ενός ασφαλούς και άνετου χώρου εργασίας. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ οξύ σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οπότε ο αερισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής πρέπει να εξοπλιστεί εκεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες.

Είδη εξοπλισμού εξαερισμού

Ο εξαερισμός είναι μια διαδικασία που θα δημιουργήσει μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα στις εγκαταστάσεις. Στις βιομηχανικές επιχειρήσεις παρατηρείται συχνά η περιεκτικότητα σε διάφορες επιβλαβείς ακαθαρσίες στον αέρα και ορισμένες φορές δεν είναι απολύτως ασφαλείς για την υγεία των εργαζομένων. Χωρίς ποιοτική κυκλοφορία, η ατμόσφαιρα μιας τέτοιας επιχείρησης θα ήταν ακατάλληλη για εργασία.

Η ταξινόμηση αυτής της διαδικασίας μπορεί να προσεγγιστεί από διαφορετικές πλευρές και ανάλογα με το κριτήριο, οι τύποι εξαερισμού μπορεί να είναι διαφορετικοί.

Με τον τρόπο που οργανώνει την ανταλλαγή αέρα, συμβαίνει: φυσικό και αναγκαστικό.

Με ραντεβού, το σύστημα μπορεί να είναι:

Ανά περιοχή που αερίζεται:

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού, μπορεί να είναι:

Πριν αποφασίσετε για μια επιλογή, πρέπει να δώσετε προσοχή στα εξής:

 1. Η περιοχή της βιομηχανικής επιχείρησης.
 2. Ύψος οροφής.
 3. Αριθμός εργαζομένων.
 4. Θέση των χώρων εργασίας.
 5. Η διάρκεια της στροφής.
 6. Είδη εργασιών που εκτελούνται στην επιχείρηση.

Αλλαγή αέρα με φυσικά μέσα

Ο φυσικός αερισμός στις επιχειρήσεις βασίζεται στο φυσικό βύθισμα, αλλά εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις:

 • Πόσο διαφορετική είναι η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο από τη θερμοκρασία στο εργοστάσιο.
 • Ταχύτητα ανέμου.

Η απλότητα και η διαθεσιμότητα ενός φυσικού συστήματος δεν θα απαιτεί από τη διοίκηση της επιχείρησης περιττά έξοδα για τον εξοπλισμό της. Δεν υπάρχει λόγος να δαπανάμε ηλεκτρική ενέργεια για το έργο της. Το μόνο κακό είναι ότι η αποτελεσματικότητα του έργου του εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον καιρό και την εποχή.

Για καλύτερο φυσικό αερισμό είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τον εξοπλισμό έτσι ώστε η ροή του αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα μεταξύ των σειρών. Απέναντι από τις διαβάσεις στους τοίχους, τα παράθυρα περνούν μέσα από αυτά και εισέρχεται ο καθαρός αέρας. Επιπλέον, στα καταστήματα πρέπει να είναι η παρουσία των παραθύρων ή των τραβέρσες, τα οποία πρέπει να ανοίγουν τακτικά. Απλά πρέπει να παρακολουθήσετε τη θερμοκρασία στις εγκαταστάσεις.

Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του φυσικού αερόφερτου συστήματος

Για εξοπλισμό αυτού του τύπου ανταλλαγής αέρα, δεν απαιτείται πρόσθετο κόστος. Με αυτό, μπορείτε να οργανώσετε εύκολα καθαρισμό μεγάλων δωματίων. Ο τεχνητός αερισμός σε αυτή την περίπτωση θα απαιτούσε την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού και μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρισμού. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στο προσωπικό που θα εξυπηρετούν όλες αυτές τις συσκευές.

Παρά τις θετικές πτυχές αυτής της ανταλλαγής αέρα, υπάρχουν πάντα ελλείψεις. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα φυσικό σύστημα, είναι αδύνατο να ρυθμίσετε την υγρασία στην εγκατάσταση. Η φυσική κυκλοφορία αέρα δεν μπορεί να την καθαρίσει από τη σκόνη και είναι επίσης αδύνατο να παρέχεται εισροή σε ορισμένες ζώνες στα καταστήματα.

Είδη εξαερισμού

Ανάλογα με τον τρόπο οργάνωσης της ανταλλαγής αέρα, τα συστήματα εξαερισμού για τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενδέχεται να είναι διαφορετικά. Ο μηχανικός εξαερισμός μπορεί να εξοπλιστεί με τη μορφή:

Εάν είναι εφοδιασμένο το σύστημα τροφοδοσίας, τροφοδοτείται φρέσκος αέρας στο δωμάτιο με ανεμιστήρα, αυτόματα ρυθμίζοντας την πίεση και τη ροή. Ο αέρας εξόδου αφήνει ανεξάρτητα μέσα από διάφορα ανοίγματα και σχισμές. Σε αυτή την παραλλαγή, είναι δυνατόν να ρυθμιστεί η ποσότητα του εισερχόμενου αέρα χρησιμοποιώντας βαλβίδες, συνήθως τοποθετούνται σε σωλήνες εξαερισμού.

Η κυκλοφορία του αέρα τροφοδοσίας συνήθως εγκαθίσταται σε εκείνες τις περιοχές παραγωγής όπου η ροή επιβλαβών ουσιών από παρακείμενους χώρους ή ζώνες είναι ανεπιθύμητη. Βοηθά επίσης να αποτρέψει τη ροή του κρύου αέρα από το δρόμο, έτσι ώστε να μπορεί συχνά να δει στις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης όπου είναι αρκετά ζεστή.

Ο εξαερισμός κατά την παραγωγή πραγματοποιείται με ακρίβεια αντίθετα. Ο βρώμικος αέρας εκκενώνεται στο δρόμο μέσω των οπών εξαερισμού με τη βοήθεια ανεμιστήρα. Ο καθαρός αέρας έρχεται φυσικά μέσα από τα ανοίγματα των παραθύρων, τις πόρτες και τα γειτονικά δωμάτια.

Με ένα συνδυασμένο σύστημα, η εισροή και η εκροή αέρα γίνεται μέσω διαφορετικών διελεύσεων αέρα μέσω μιας αναγκαστικής διαδρομής. Κατά την οργάνωση αυτού του τύπου συστήματος, πρέπει να πληρούνται ορισμένες απαιτήσεις. Ο όγκος του εξερχόμενου και εισερχόμενου αέρα πρέπει να είναι σχεδόν ο ίδιος.

Ο μηχανικός αερισμός είναι, φυσικά, καλός, συγκρίνεται με τον φυσικό:

 • Δεν εξαρτάται από την εποχή του χρόνου και τον καιρό έξω από τα παράθυρα της επιχείρησης.
 • Μπορείτε πάντα να ζεσταίνετε τον αέρα που μπαίνει.
 • Μπορείτε να καθαρίσετε τον εισερχόμενο αέρα από τη σκόνη.
 • Πριν από την απελευθέρωση του αέρα εξαγωγής με επιβλαβείς και δηλητηριώδεις ουσίες, μπορεί να καθαριστεί.

Υπάρχουν βέβαια και οι αδυναμίες τους:

 • Θόρυβος κατά την εργασία.
 • Μια μικρή ποσότητα αέρα που μπορεί να περάσει από ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού.
 • Αξιοπρεπές κόστος υλικών.
 • Πολλή ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνεται.

Τοπικός αερισμός

Πρακτικά σε κάθε επιχείρηση υπάρχουν ζώνες ή καταστήματα όπου οργανώνεται επιβλαβής κατασκευή. Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση επιβλαβών ουσιών σε όλη την επικράτεια της επιχείρησης, παρέχεται αυτός ο τύπος εξαερισμού. Αφαιρεί αμέσως τις δηλητηριώδεις ουσίες από τον τόπο όπου σχηματίζονται.

Το τοπικό σύστημα μπορεί να έχει διάφορες ποικιλίες:

 • Ντους με αέρα.
 • Το πέπλο.
 • Ομπρέλες εξάντλησης.
 • Πάνελ αναρρόφησης.
 • Αναρρόφηση.
 • Απορροφητήρες.

Στον ανεμιστήρα τροφοδοσίας ένα είδος ανταλλαγής αέρα είναι ένα ντους αέρα ή μια όαση. Σε αυτά τα συστήματα, ένα ντους αέρα παρέχει καθαρό αέρα στους χώρους εργασίας και η θερμοκρασία στη ζώνη εισροής μειώνεται. Η Oasis είναι ένα σύστημα που τροφοδοτεί ψυχρό αέρα, χωρισμένο με διαμερίσματα. Ένα άλλο είδος τοπικού συστήματος κυκλοφορίας είναι η κουρτίνα αέρα, είναι σε θέση να αλλάξει την κατεύθυνση της κίνησης των αέριων μαζών. Ο τοπικός εξαερισμός όχι μόνο επιτρέπει την αποτελεσματική απαλλαγή από το χώρο των τοξικών ουσιών, αλλά και να το κάνουμε αρκετά οικονομικά.

Ο γενικός αερισμός είναι λιγότερο αποτελεσματικός από τον τοπικό εξαερισμό, καθώς απλώς αλλάζει τον αέρα σε ολόκληρο το δωμάτιο την ίδια στιγμή. Υπάρχει μια λεγόμενη αραίωση επιβλαβών ουσιών με καθαρό αέρα. Σε πολλές χημικές εγκαταστάσεις, η εκπομπή επιβλαβών ουσιών μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που καθιστά τη χρήση γενικού αερισμού ανταλλαγής εντελώς ασύμφορη.

Επίσης, σε πολύ μεγάλες περιοχές παραγωγής και όπου ο αριθμός των εργαζομένων είναι μικρός, δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείται γενικός αερισμός ανταλλαγής. Αρκεί να δημιουργηθεί ένα τοπικό σύστημα στις θέσεις όπου οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο συγκεντρωμένοι.

Αποτελεσματικότητα του εξαερισμού

Ανεξάρτητα από τον τύπο του εξαερισμού, πρέπει πρώτα απ 'όλα να είναι υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικό. Για να ικανοποιηθούν αυτοί οι όροι, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες συστάσεις στο στάδιο του σχεδιασμού:

 1. Ο όγκος του εισερχόμενου αέρα πρέπει να αντιστοιχεί στην ποσότητα αέρα που αφαιρείται από τις εγκαταστάσεις. Υπάρχουν φορές που είναι απαραίτητο να γίνουν διαφορετικοί αυτοί τόμοι, αλλά όλα αυτά παρέχονται εκ των προτέρων.
 2. Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να τοποθετηθεί σωστά. Ο καθαρός αέρας πρέπει να προσεγγιστεί, πρώτα απ 'όλα, όπου δεν υπάρχουν βλαβερές εκπομπές και η εκροή πρέπει να είναι η μέγιστη στις περιοχές όπου σχηματίζονται τοξικές ουσίες.
 3. Το σύστημα αερισμού δεν πρέπει να επηρεάζει σημαντικά το καθεστώς θερμοκρασίας των εγκαταστάσεων παραγωγής.
 4. Ο θόρυβος που εκπέμπεται από τις συσκευές εξαερισμού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα πρότυπα.
 5. Η εγκατάσταση πρέπει αναγκαστικά να προβλέπει πυρασφάλεια.
 6. Ο εξαερισμός πρέπει να είναι εύκολος στη συντήρηση.
 7. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος πρέπει να μεγιστοποιηθεί.


Αν ο αερισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής στην επιχείρηση λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά, τότε δεν μπορείς να φοβάσαι το μικροκλίμα στα καταστήματα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων εξαρτάται άμεσα από την ατμόσφαιρα στην επιχείρηση. Η φροντίδα της υγείας των υφισταμένων είναι άμεση ευθύνη των διαχειριστών της εταιρείας.

1. Η έννοια του εξαερισμού

1.1. Έννοια του αερισμού, ο σκοπός και τα κύρια καθήκοντά του

Air εντός των εγκαταστάσεων, μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση, τη θερμοκρασία και την υγρασία του υπό μία ευρεία ποικιλία παραγόντων: οι αλλαγές των παραμέτρων της η εξωτερική (έξω) του αέρα, την απαλλαγή της θερμότητας, υγρασίας, σκόνης και επιβλαβών αερίων από τον άνθρωπο και τον εξοπλισμό της διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων μπορούν να ληφθούν κατάσταση εσωτερικού αέρα δυσμενείς για την ανθρώπινη υγεία ή εμποδίζουν την κανονική πορεία της διαδικασίας. Για να αποφευχθεί η υπερβολική υποβάθμιση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή αέρα, δηλαδή να αλλάξει ο αέρας στο δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο μολυσμένος εσωτερικός αέρας αφαιρείται από το δωμάτιο και παρέχεται ένα καθαρότερο, συνήθως εξωτερικό, αέρας.

Με αυτόν τον τρόπο, το κύριο καθήκον του εξαερισμού είναι να παρέχει ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο για να διατηρούνται οι παράμετροι σχεδιασμού του εσωτερικού αέρα.

Ο εξαερισμός είναι ένα σύνολο μέτρων και συσκευών που παρέχουν μια υπολογισμένη ανταλλαγή αέρα στις εγκαταστάσεις.

Ο εξαερισμός (BE) των χώρων παρέχεται συνήθως μέσω ενός ή περισσοτέρων ειδικών μηχανικών συστημάτων - συστημάτων εξαερισμού (CBE), τα οποία αποτελούνται από διάφορες τεχνικές συσκευές. Αυτές οι συσκευές σχεδιάζονται για να εκτελούν επιμέρους εργασίες: θέρμανση του αέρα (θερμαντήρες), καθαρισμό (φίλτρα), μεταφορά του αέρα (αεραγωγούς), ανάδευση κίνησης (ανεμιστήρα), την κατανομή του αέρα στο δωμάτιο (διαχύτες), το άνοιγμα και το κλείσιμο του καναλιού για τη ροή του αέρα (της βαλβίδας και της βαλβίδας ), μείωση θορύβου (εξασθενητές ήχου), μείωση κραδασμών (απομονωτές κραδασμών και εύκαμπτα ένθετα) και πολλά άλλα. Εκτός από τη χρήση τεχνικών συσκευών για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, απαιτούνται ορισμένα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα. Έτσι, για να μειωθεί το επίπεδο θορύβου των απαιτούμενων συμμόρφωσης ταχύτητας κανονικοποιημένες αέρα στους αγωγούς, προκειμένου να μειωθεί η διαρροή του αέρα από αγωγούς ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης όπως επίσης και την χρήση της σφράγισης υλικών. Απαιτείται να διασφαλιστεί ο σωστός έλεγχος της λειτουργίας του CBE, ο οποίος επιτυγχάνεται με τη χρήση εγκαταστάσεων αυτοματισμού σε συνδυασμό με το χειροκίνητο έλεγχο και τον συντονισμό.

Ειδικά πρέπει να σημειωθεί ότι η ΒΕ πρέπει να παρέχει όχι μόνο την ανταλλαγή αέρα (BO), αλλά υπολογίζεται η ανταλλαγή αέρα (RVO). Έτσι, η συσκευή BE απαιτεί υποχρεωτική προκαταρκτικό σχέδιο, στη διαδικασία της οποίας προσδιορίζεται το RVO, τον σχεδιασμό του συστήματος και τους τρόπους λειτουργίας όλων των συσκευών του. Επομένως, το BE δεν πρέπει να συγχέεται με τον αερισμό, που είναι μια ανοργάνωτη ανταλλαγή αέρα. Όταν ένας κάτοικος ανοίγει το παράθυρο στο σαλόνι, αυτό δεν είναι εξαερισμό, έτσι δεν είναι γνωστό πόσο αέρα απαιτείται, και πόσο από αυτό έρχεται πραγματικά μέσα στο δωμάτιο. Αν, όμως, έκανε ιδιαίτερη υπολογισμούς και να καθορίσει πόσο αέρα πρέπει να παρέχονται στους χώρους και σε ποια γωνία θα πρέπει να ανοίξει το παράθυρο, έτσι ώστε να είναι ο αριθμός αυτό και μέσα στο δωμάτιο, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τη συσκευή εξαερισμού με μια φυσική ώθηση της κίνησης του αέρα.

Τα CBE σχετίζονται με τα συστήματα μικροκλίματος των χώρων. Η γενική ιεραρχία του SOMC έχει ως εξής:

1) Κάλυψη κτιρίων (NOC).

2) συστήματα θέρμανσης (CO);

3) Συστήματα εξαερισμού (CBE).

4) Συστήματα κλιματισμού (SLE).

Έτσι, στη γενική ιεραρχία SOMC Το SVE καταλαμβάνει τον τόπο μεταξύ CO και FCC.

Τα NOC αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία ενός μικροκλίματος (MK). Λόγω του ότι σχηματίζεται ένας ορισμένος περιορισμένος όγκος, ονομάζεται κτίριο (δωμάτιο). Χωρίς NOC, δεν υπάρχει χώρος και επομένως δεν έχει νόημα να μιλάμε για την έννοια του MC.

Τα NOC είναι σε θέση να προστατεύσουν ή να αποδυναμώσουν τον αντίκτυπο των ακόλουθων παραγόντων:

έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως.

ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας.

Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, με την παρουσία θερμότητας στο δωμάτιο, οι NOCs είναι σε θέση να παρέχουν το απαιτούμενο καθεστώς θερμοκρασίας στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μόνο τα NOCs δεν χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της απαιτούμενης θερμοκρασίας χώρου, επομένως απαιτούνται πρόσθετα συστήματα - RT, CBE, SCR ή ένας συνδυασμός αυτών.

Το CO είναι ένα μηχανολογικό σύστημα σχεδιασμένο για να διατηρεί στις εγκαταστάσεις μόνο την απαιτούμενη θερμοκρασία. Η συντήρηση άλλων παραμέτρων του MC στο σωστό επίπεδο δεν μπορεί να προσφέρει αυτό το σύστημα. Η συντήρηση της ρυθμισμένης θερμοκρασίας διασφαλίζεται από το σύστημα CO λόγω πρόσθετης εισροής θερμότητας στο δωμάτιο από τις συσκευές θέρμανσης ή από την παροχή θερμού αέρα, συνήθως στη λειτουργία ανακύκλωσης (RC).

Το SVE είναι ένα πιο ανεπτυγμένο μηχανικό σύστημα. Είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη συντήρηση στο απαιτούμενο επίπεδο μιας ευρύτερης κλίμακας παραμέτρων αέρα:

θερμοκρασία (όχι σε όλες τις περιπτώσεις) ·

σχετική υγρασία (όχι σε όλες τις περιπτώσεις).

συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών.

Η CBE, κατά κανόνα, δεν διαθέτει συσκευή ψύξης και αφύγρανσης αέρα. Ως εκ τούτου, στη ζεστή εποχή, δεν είναι πάντα σε θέση να διατηρήσει τη θερμοκρασία και την υγρασία στο δωμάτιο στο βέλτιστο επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, το CBE συνήθως υπολογίζεται για τη διατήρηση όχι των βέλτιστων αλλά παραδεκτών παραμέτρων του εσωτερικού αέρα. Παρ 'όλα αυτά, υπό ορισμένες συνθήκες εξωτερικού αέρα, η CBE δεν είναι σε θέση να παράσχει ούτε παραδεκτές παραμέτρους. Παραδείγματος χάριν, το καλοκαίρι, όταν η υγρασία του εξωτερικού αέρα είναι υψηλή (περίπου 100%), είναι αδύνατον να παρασχεθεί σχετική υγρασία του εσωτερικού αέρα σε ένα δωμάτιο με περίσσεια υγρασίας 75%.

Το SCR είναι το πιο πολύπλοκο, τέλειο και ισχυρό σύστημα που, μαζί με το NOC, είναι σε θέση να παρέχει στο δωμάτιο όλες τις απαιτούμενες παραμέτρους αέρα στο απαιτούμενο επίπεδο με ένα δεδομένο βαθμό ασφάλειας (αξιοπιστίας).

Δεν υπάρχει σαφές όριο μεταξύ του CBE και του SLE. Με την παραδοσιακή έννοια, η FCC διαφέρει από την CBE μόνο στην περίπτωση μιας τεχνητής πηγής ψύξης (ψυκτικού συγκροτήματος XM) και ενός ψύκτη αέρα συγκεκριμένου σχεδιασμού. Σε μερικές περιπτώσεις (σε ζεστό και ξηρό κλίμα) είναι δυνατή μια ενδιάμεση έκδοση της εξατμιστικής (αδιαβατικής) ψύξης αέρα χωρίς τη χρήση του XM. Σε αυτή την περίπτωση, λένε ανεπαρκές κλιματισμό ή εξαερισμό με ψύξη με εξάτμιση.

Επιπλέον, τα συστήματα CBE και SCR λειτουργούν συχνά ως συστήματα θέρμανσης με αέρα, παρέχοντας υπερθερμαινόμενο αέρα στο δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση, μιλήστε για θέρμανση αέρα, σε συνδυασμό με εξαερισμό.

Κατά την εκτέλεση του κύριου έργου BE - η δημιουργία ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις του κτιρίου - η CBE συνδέονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο με το ίδιο το δωμάτιο και με τον εξωτερικό αέρα. Του αέρα κατά το CBE μετακινείται από την ατμόσφαιρα έξω από το κτίριο μέσα σε αυτό μέσα από τις τρύπες και τα ανοίγματα στο NOC, κανάλια και αγωγούς CBE, και ρέει μέσα στον χώρο μέσα από την διανομή του αέρα της συσκευής (BP), και στη συνέχεια απομακρύνεται παρομοίως από το δωμάτιο στην ατμόσφαιρα. Η όλη διαδικασία είναι ενωμένη με την έννοια κλιματισμό του κτιρίου (VRR). Οι ερωτήσεις που σχετίζονται με το VRF χωρίζονται σε τρία καθήκοντα (ομάδες): εσωτερικά, περιφερειακά και εξωτερικά.

Οι εσωτερικές εργασίες αφορούν τις στιγμές που σχετίζονται με τον υπολογισμό των παραμέτρων του αέρα και την κίνηση του στο ίδιο το δωμάτιο:

Υπολογισμός της απελευθέρωσης επιβλαβών ουσιών, θερμότητας και υγρασίας στο δωμάτιο.

Υπολογισμός των εργασιών τοπικής αναρρόφησης από τον εξοπλισμό διεργασίας και τον τοπικό εξαερισμό (βύθιση).

υπολογισμός της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα, δηλ. της ποσότητας του παρεχόμενου αέρα.

τον υπολογισμό των παραμέτρων του αέρα στην αίθουσα, την ομοιομορφία της κατανομής τους στην περιοχή ή τον όγκο του δωματίου,

τον υπολογισμό των παραμέτρων των πιδάκων τροφοδοσίας και εξαγωγής που δημιουργούνται από τις οπές αερισμού, τις σχάρες και τους διανομείς αέρα.

Τα ζητήματα του οριακού προβλήματος αφορούν τις στιγμές που συνδέονται με τον υπολογισμό της μετακίνησης του αέρα από την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο μέσω διαφόρων συσκευών:

υπολογισμός της διείσδυσης του αέρα σε αίθουσες και διήθηση από εγκαταστάσεις μέσω διαρροών στο NOC (ανοργάνωτη ανταλλαγή αέρα) ·

υπολογισμός της επιφάνειας των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής κατά τη διάρκεια του αερισμού.

Υπολογισμός των μεγεθών των αεραγωγών και απώλειες πίεσης όταν ο αέρας μετακινείται στον αέρα.

επιλογή της μεθόδου επεξεργασίας αέρα και υπολογισμός του απαιτούμενου εξοπλισμού εξαερισμού ·

υπολογισμός της κουρτίνας αέρα για την προστασία των ανοιγμάτων από την υπερβολική διείσδυση του εξωτερικού αέρα.

Τα ερωτήματα του εξωτερικού προβλήματος αφορούν τις στιγμές που σχετίζονται με τον υπολογισμό της κίνησης του αέρα στην ατμόσφαιρα και κοντά στο NOC:

Υπολογισμός των αιολικών πιέσεων που δημιουργούνται στην εξωτερική επιφάνεια της NOC.

επιλογή θέσεων εισαγωγής αέρα, τροφοδοσίας και εξαερισμού.

υπολογισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ποσότητας εκπομπών που δεν οδηγεί σε μόλυνση του τόπου ·

υπολογισμός των συγκεντρώσεων επιβλαβών ουσιών στο επιφανειακό στρώμα, αερισμός του χώρου, επιλογή της βέλτιστης θέσης του κτιρίου.

Εγκατάσταση εξαερισμού: κανόνες και αλγόριθμος εκτέλεσης εργασιών

Πολύ σπάνια, οι άνθρωποι που ζουν σε σπίτια σκέφτονται για τη διαθεσιμότητα ενός σωστά εγκατεστημένου συστήματος εξαερισμού. Αλλά εξαρτάται όχι μόνο από το άνετο χόμπι στο δωμάτιο, αλλά και από την υγεία του νοικοκυριού. Τα υγρά παράθυρα, τα σκοτεινά σημεία στις γωνίες και στους τοίχους πρέπει να είναι σήμα ότι το σύστημα εξαερισμού έχει εγκατασταθεί λανθασμένα ή καθόλου. Αυτό απειλεί τους ενοικιαστές με συνεχή ενόχληση, αδυναμία, στη χειρότερη περίπτωση, απόκτηση χρόνιων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι εάν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις που υποδηλώνουν έλλειψη αερισμού, είναι επείγουσα η εκκίνηση της εγκατάστασης.

Βασικοί κανόνες εγκατάστασης

Για μια άνετη κατάσταση υγείας, η εσωτερική νομοθεσία έχει αναπτύξει ορισμένα πρότυπα που καθορίζουν τη ροή της απαιτούμενης ροής αέρα.

Εάν χρησιμοποιείτε ικανοποιητικά τα αναπτυγμένα πρότυπα και κανόνες, τότε κάντε τον αερισμό σωστά. Τα ίδια πρότυπα θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της βέλτιστης εναλλαγής αέρα για χώρους διαβίωσης το καλοκαίρι και την κρύα εποχή, όταν το σπίτι λειτουργεί σύστημα θέρμανσης.

Κρατικά Πρότυπα

Όλοι οι κανόνες συνοψίζονται στα κρατικά πρότυπα - GOST, κανόνες υγιεινής και κανόνες - SanPiN, κώδικες κανόνων - SP.

Σε αυτές τις κανονιστικές πράξεις, γίνονται υπολογισμοί της ροής του αέρα σε διάφορους τύπους εγκαταστάσεων, οι οποίοι εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Ρυθμίζουν τις απαραίτητες παραμέτρους της ανταλλαγής αέρα και υγιούς μικροκλίματος, καθώς και καθορίζουν τους κανόνες για την εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού και τη λειτουργία του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την GOST, κατά μέσο όρο ένα τετραγωνικό μέτρο εσωτερικού χώρου θα πρέπει να αντιπροσωπεύει έως και τρία κυβικά μέτρα καθαρού αέρα. Επιπλέον, παρέχεται ένας ενήλικας ενοικιαστής για έως και 30 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Επίσης ανέφεραν ότι για τις αεριοποιημένες κουζίνες ο κανόνας είναι υψηλότερος από ό, τι για τις κουζίνες με ηλεκτρικές εστίες - 90 κυβικά μέτρα ανά ώρα έναντι 60 κυβικών μέτρων. Ταυτόχρονα για τα μπάνια υπάρχει αρκετό 25 cu. m / h, και μπάνια - έως 50.

Εκτός από τα εγχώρια πρότυπα, υπάρχουν κανονιστικά έγγραφα της ξένης κοινότητας των μηχανικών Ashare. Εάν σχεδιάζεται η χρήση αμερικανικών συστημάτων εξαερισμού για τον εξοπλισμό του σπιτιού σας, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με αυτά. Συγκεκριμένα, το Ashare 62.1 ορίζει τους ελάχιστους επιτρεπόμενους συντελεστές και παραμέτρους για τον εξαερισμό, ενώ στο Ashare 55 δίνονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για το μικροκλίμα και τη θερμική άνεση των κτιρίων.

Προκειμένου να οργανωθεί η βέλτιστη εσωτερική ανταλλαγή αέρα, θα πρέπει να ακολουθούνται τα πρότυπα, η ισορροπία αέρα, η τήρηση των όρων αναφοράς και οι οδηγίες που δίδουν οι ειδικοί.

Το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού των επικοινωνιών εξαερισμού είναι η ανάπτυξη ενός τεχνικού έργου, το οποίο αναγκαστικά υποδεικνύει τις απαιτήσεις για την ανταλλαγή ροών αέρα σε κάθε δωμάτιο του κτιρίου. Η κατάρτιση ενός τέτοιου εγγράφου απαιτεί κάποια γνώση, οπότε εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη ανάπτυξη, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε ειδικούς.

Βασικά βήματα για την ανάπτυξη.

 • Προσδιορισμός προτύπων για την ποσότητα αέρα που παρέχεται σε κάθε δωμάτιο. Αυτή η παράμετρος είναι απαραίτητη για τον υπολογισμό των διαστάσεων και των τμημάτων των αγωγών, καθώς και για την επεξεργασία του διαγράμματος της διακλάδωσης τους. Στο μέλλον, χρησιμοποιώντας τα υπολογισθέντα δεδομένα του πρώτου σταδίου, επιλέγεται η βέλτιστη λύση για τη θέση των καναλιών αερισμού.
 • Επιλογή της μεθόδου ροής αέρα. Μετά την ανάλυση των τεχνικών συνθηκών των χώρων, των απαιτήσεων ασφαλείας και των επιθυμιών του πελάτη, επιλέγεται η πιο ορθολογική επιλογή. Μπορεί να είναι φυσικό, αναγκαστικό ή μικτό.
 • Υπολογισμός της κατανομής των ροών μέσα στο συγκρότημα εξαερισμού. Σε αυτό το στάδιο, υπολογίστε την απαιτούμενη ισχύ ανεμιστήρα, την ποσότητα αέρα που πρέπει να περάσει από ένα συγκεκριμένο τμήμα και την απώλεια κάθε μπλοκ.
 • Υπολογισμός των χαρακτηριστικών θορύβου και υπολογισμός της ηχητικής πίεσης, που προκαλείται από τις ροές του αέρα κατά τη διάρκεια της κίνησης κατά μήκος των αγωγών. Σύμφωνα με το SNIP, ο θόρυβος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 dB.
 • Το τελικό στάδιο είναι η προετοιμασία των σχεδίων με όλες τις λεπτομέρειες και τις ιδιαιτερότητες κάθε κόμβου του συστήματος.

Με βάση την αναπτυγμένη εργασία, επιλέγεται το σχήμα του συστήματος εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να το συντονίσουμε και να το εγκρίνουμε πριν από τις εσωτερικές εργασίες φινιρίσματος του κτιρίου, καθώς θα χρειαστούν πρόσθετες εργασίες εγκατάστασης για τη διάνοιξη διαφόρων οπών και καναλιών. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένοι τεχνικοί χώροι απαιτούν την εγκατάσταση ξεχωριστού κύκλου εξαερισμού. Για παράδειγμα, λεβητοστάσιο και λεβητοστάσιο - για απαιτήσεις πυρασφάλειας, γκαράζ - σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις. Οι μέθοδοι λύσης μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά πρέπει να συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές, να παρέχουν ευκολία εγκατάστασης και περαιτέρω λειτουργία, δηλαδή συμμορφώνονται με τα ακόλουθα κριτήρια.

 • Ο αριθμός των κόμβων στο σύστημα θα πρέπει να τείνει στο ελάχιστο, δεδομένου ότι οι λιγότερες λεπτομέρειες, τόσο λιγότερο σπάνε.
 • Η υπηρεσία θα πρέπει να είναι διαρρυθμισμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι διαθέσιμη στους απλούς χρήστες - ενοικιαστές.
 • Εάν η ρύθμιση της αλλαγής του αέρα και της κλιματικής προσαρμογής γίνει κατανοητή από μη ειδικούς, αυτό ουσιαστικά αυξάνει τη βαθμολογία του εξοπλισμού στα μάτια του αγοραστή, καθώς μειώνει το κόστος συντήρησής του.
 • Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να διαθέτει περιττές μονάδες που θα αντικαταστήσουν τις κύριες μονάδες όταν σπάσουν και κατά τη διάρκεια της συντήρησης.
 • Ο τελευταίος παράγοντας είναι η εργονομία: το συγκρότημα πρέπει να εισέρχεται σωστά στο εσωτερικό του σπιτιού.

Παρεμπιπτόντως, το έργο πρέπει να περιλαμβάνει οικονομικούς υπολογισμούς που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις δαπάνες, ξεκινώντας από την ανάπτυξη τεχνικών προδιαγραφών και λήγοντας με τακτική συντήρηση κατά τη διάρκεια της περαιτέρω λειτουργίας.

Κρατικός έλεγχος

Η κατασκευή οποιουδήποτε κτιρίου ή δομής, καθώς και η κατασκευή του με μηχανικά συστήματα επικοινωνίας, πραγματοποιούνται σύμφωνα με το SNiP. Το έγγραφο αυτό είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε στάδιο της κατασκευαστικής διαδικασίας, από την ανάπτυξη του τεχνικού σχεδιασμού και του φινιρίσματος. Στην πραγματικότητα, οι "Κτιριακοί Κανονισμοί" - η οδηγία για την κατασκευή, το κανονιστικό πλαίσιο στους τομείς της τεχνολογίας, του δικαίου και της οικονομίας.

Όταν επιλέγετε έναν εργολάβο που θα εγκαταστήσει ένα σύστημα εξαερισμού, πρέπει να επικοινωνήσετε με τους αποδεδειγμένους συνεργάτες σας για να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον. Προκειμένου να απλουστευθεί η ζωή των πελατών, στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δημιουργήθηκαν αυτορυθμιστικές οργανώσεις (SROs) για τον κατασκευαστικό κλάδο της SROS, οι οποίες εκδίδουν άδειες κατασκευής και συμβάσεις. Ο Rostechnadzor ασκεί τον έλεγχό του σε κρατικό επίπεδο.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα αυτό πρέπει να αποκτήσουν άδεια, η οποία είναι εισαγωγή, για την οποία είναι απαραίτητο να εισέλθουν στο κρατικό μητρώο του SROS.

Βασικοί κανόνες εγκατάστασης

Οι εργασίες εγκατάστασης μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα ή με τη συμμετοχή εργολάβων, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αρχίσετε με την έγκριση του έργου και να συντάξετε έναν κατάλογο των απαραίτητων χειρισμών. Στο προπαρασκευαστικό στάδιο επιλέγεται ένας ανάδοχος, ο οποίος πρέπει να συμφωνήσει και να εγκρίνει τους αναλυτικούς όρους αναφοράς. Περαιτέρω μαζί με τον πελάτη γίνεται το πρόγραμμα των εργασιών, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι όροι, οι παραδόσεις εξαρτημάτων και αναλωσίμων, ο τύπος εξοπλισμού και η εγκατάστασή του.

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες, θα πρέπει να ελέγξετε τα εξής:

 • ότι οι όροι αναφοράς έχουν αναπτυχθεί ·
 • το έργο εγκρίθηκε και συμφωνήθηκε με τον ανάδοχο, ο οποίος βρίσκεται στο κρατικό μητρώο του SROS,
 • όλους τους κύριους και εσωτερικούς τοίχους, τοποθετημένες εσωτερικές οροφές.
 • ετοιμότητα χώρων εγκατάστασης εσωτερικού και εξωτερικού εξοπλισμού εξαερισμού.
 • εγκατεστημένη στεγανοποίηση, εάν το σχέδιο προβλέπει βρεγμένα φίλτρα ·
 • όλες οι οπές και τα κανάλια αέρα που προβλέπονται στο σχέδιο πληρούνται.
 • Υπάρχει κύριος άξονας εξαερισμού για φυσική κυκλοφορία αέρα.
 • υπό την παρουσία υποστήριξης για ανεμιστήρες οροφής, που προβλέπεται στο σχέδιο.
 • Τα τοιχώματα των αγωγών καλύπτονται με γύψο.

Αν κάτι δεν ελεγχόταν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, τότε όλα είναι τεκμηριωμένα, όπως όλες οι αλλαγές που έγιναν κατά την εκτέλεση της εργασίας.

Οι βασικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού περιλαμβάνουν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • οι διαμήκεις ραφές πρέπει να τοποθετούνται προς τα πάνω.
 • η στερέωση του μπουλονιού πρέπει να σφίγγεται στο μέγιστο όριο.
 • Οι μονάδες αερισμού εγκαθίστανται στους προετοιμασμένους συνδετήρες μόνο μετά την εγκατάσταση.
 • ο σύνδεσμος πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη μάζα του ίδιου του αγωγού, έτσι ώστε να μην μεταφέρεται στους μηχανισμούς.
 • τα στοιχεία στερέωσης πρέπει να διαθέτουν απομόνωση με δονήσεις.
 • παρέχονται άκαμπτα υποστηρίγματα για ακτινικούς ανεμιστήρες με στερέωση με μπουλόνι αγκύρωσης.
 • τα φίλτρα τεντώνονται ομοιόμορφα, εξαιρουμένης της χαλάρωσης.
 • οι ηλεκτροκινητήρες θα πρέπει να ρυθμίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο με τους ανεμιστήρες.
 • η περιστροφή των πτερυγίων πρέπει να είναι ελεύθερη.
 • Οι οπές εξαερισμού είναι κλειστές με ειδικές γρίλιες, το μέγεθος των κυψελών των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7 cm.
 • Όταν είναι εγκατεστημένο το σύστημα αερισμού, ο αριθμός των στροφών πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.

Τα κύρια στάδια εγκατάστασης των αεραγωγών είναι τα εξής:

 • σημειώστε τους χώρους στους οποίους θα εγκατασταθούν οι σύνδεσμοι.
 • συναρμολόγηση συνδετήρων.
 • παροχή αεραγωγών και εξαρτημάτων σε αυτά.
 • συναρμολόγηση μεμονωμένων τμημάτων εξαερισμού.
 • εγκατάσταση συναρμολογημένων μονάδων σε ένα σύστημα, τοποθέτησή τους σε καθορισμένες θέσεις.

Κατά κανόνα, σε δημόσια κτίρια και δημόσια κτίρια, ο εξαερισμός κρύβεται πίσω από το φινίρισμα, αλλά στους χώρους παραγωγής αφήνεται ανοιχτός για να διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτό.

Διαγράμματα εγκατάστασης

Η επιλογή των συστημάτων εξαερισμού εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων των δομικών υλικών των τοίχων και οροφών του κτιρίου, την περιοχή του δωματίου. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο βαθμός καθαρότητας του εξωτερικού αέρα, σε δείκτες υψηλής ρύπανσης δεν υπάρχει λόγος να το αντλήσουμε στο σπίτι. Ένα από τα κριτήρια που επηρεάζουν την επιλογή είναι το κόστος. Το πρόγραμμα αερισμού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες των ενοικιαστών, αλλά δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική, διαφορετικά, την εξοικονόμηση σε μικρά πράγματα, μπορείτε να έχετε μεγάλα προβλήματα στο μέλλον.

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, υπάρχουν τρεις τύποι εξαερισμού:

 • φυσικό?
 • υποχρεωτική ·
 • παροχή-εξάτμιση ή μικτή.

Πριν εγκαταστήσετε ένα από αυτά στο σπίτι σας, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με όλα τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και την ιδιαιτερότητα των εργασιών εγκατάστασης.

Φυσικά

Αυτός ο τύπος αερισμού λειτουργεί αυτόνομα λόγω αλλαγών θερμοκρασίας και πίεσης. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούνται σε πολυκατοικίες, όπου κατά μήκος ολόκληρου του κτιρίου είναι εγκατεστημένοι άξονες εξαερισμού. Σε κάθε δωμάτιο στα μπάνια και στην κουζίνα είναι εξοπλισμένα με ειδικά κανάλια που αφαιρούν τον αέρα εξαγωγής. Καθώς οι οπές αερισμού είχαν προηγουμένως προοριστεί για εξαερισμό, τόσο συχνά ακούμε ότι πρέπει να αερίζεται το δωμάτιο. Επίσης, ο αέρας διεισδύει μέσα από τις ρωγμές στα ξύλινα πλαίσια. Δυστυχώς, τα πλαστικά παράθυρα σήμερα εγκαθίστανται συχνότερα από την παραβίαση της φυσικής κυκλοφορίας των ρευμάτων αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να παρέχετε επιπλέον αερισμό προσφοράς ή να ανοίγετε τα παράθυρα πιο συχνά.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου συστήματος περιλαμβάνουν αυτόνομη εργασία, χαμηλό κόστος εγκατάστασης και περαιτέρω συντήρηση, εξασφαλίζοντας την κίνηση των φυσικών ρευμάτων αέρα που είναι πιο κατάλληλα για την κανονική ανθρώπινη ζωή.

Μεταξύ των ελλείψεων πρέπει να επισημανθεί η εξάρτηση του συστήματος από τις καιρικές συνθήκες. Επειδή για τη λειτουργία του εξαερισμού απαιτείται διαφορά θερμοκρασίας, ο ζεστός καιρός δεν μετακινείται. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια ισχυρών ανέμων, υπάρχει μια επίδραση της αντίστροφης ώσης, αλλά αυτό το φαινόμενο είναι βραχύβια.

Αναγκασμένος

Το σύστημα λειτουργεί με ειδικούς ηλεκτρικούς ανεμιστήρες, οι οποίοι αντλούν τον αέρα εξαγωγής και την εξάτμιση προς τα έξω μέσω αγωγών εξαερισμού.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός εγκαθίσταται συχνότερα σε δωμάτια με μεγάλο αριθμό ατόμων: χώρους παραγωγής, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, αίθουσες σπουδών και αίθουσες συνεδριάσεων.

Πλεονεκτήματα αυτού του τύπου δομής είναι ότι είναι απόλυτα ανεξάρτητα από τον καιρό έξω από το παράθυρο, ο καθαρισμός του αέρα στο δωμάτιο οφείλεται στο σύστημα φίλτρου, επιπλέον, μπορείτε να αλλάξετε τη θερμοκρασία της ροής του αέρα.

Ως ανεπάρκεια, οι ειδικοί εντοπίζουν τους ακόλουθους παράγοντες.

 • Η υψηλή τιμή σε κάθε στάδιο της εργασίας, από το κόστος του ίδιου του εξοπλισμού έως την εγκατάσταση και τη συντήρηση.
 • Δεδομένου ότι οι λεπτομέρειες του συστήματος δεν μπορούν πάντοτε να καθαριστούν, και όταν εργάζονται πάνω τους μια μεγάλη ποσότητα σκόνης και βρωμιάς που καθιζάνουν, συχνά είναι οι ίδιοι αναπαραγωγής βάσεις για μύκητες και βακτήρια. Ως αποτέλεσμα, είναι δυνατόν να αναπνευστικές νόσοι στους κατοίκους: άσθμα ή αλλεργία. Μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί ειδικά απολυμαντικά σύμπλοκα για τον εξαναγκασμό του εξαερισμού, είναι ακριβά, αλλά το αποτέλεσμα είναι πραγματικά αμελητέο.

Μικτή

Σε αυτή την περίπτωση, τα φυσικά και τα αναγκαστικά εξαρτήματα εμπλέκονται στην κίνηση των ρευμάτων αέρα. Μέσα από μια τρύπα εισέρχεται ο αέρας στο σπίτι λόγω της διαφοράς πίεσης, μέσω άλλων καναλιών εξάγεται με τη βοήθεια των ανεμιστήρων.

Παραδείγματα

Σχηματικό διάγραμμα για εγκατάσταση σε προαστιακές κατοικίες και στη χώρα - αερισμός με φυσική κυκλοφορία αέρα. Είναι κατάλληλο για τούβλα και ξύλινα κτίρια, καθώς και δομές από διογκωμένο σκυρόδεμα. Κατά κανόνα, ο σχεδιασμός ενός τέτοιου συστήματος επικρατεί κατά την κατασκευή πολυκατοικιών. Εάν αγοράσατε ένα διαμέρισμα στο "Khrushchev", στη συνέχεια να καθοδηγείται από το γεγονός ότι θα υπάρξει φυσικός εξαερισμός.

Η φυσική ανταλλαγή αέρα βασίζεται στο φαινόμενο της διαφοράς πίεσης στήλης αέρα. Το σύστημα εξαερισμού είναι εύκολο στην εγκατάσταση και λειτουργία, δεν εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας, δεν απαιτεί την εγκατάσταση δαπανηρού εξοπλισμού. Ωστόσο, το σύστημα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα από τον άνεμο, και από τους δείκτες θερμοκρασίας, καθώς για τη φυσική κυκλοφορία απαιτείται η θερμοκρασία στο δωμάτιο να είναι υψηλότερη από την εξωτερική. Διαφορετικά, η κίνηση του αέρα σταματά.

Στην εποχή της ανάπτυξης τεχνολογιών, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν εξαναγκασμένο εξαερισμό. Μπορεί να είναι εν μέρει αυτοματοποιημένη, όταν ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται μόνο για την έγχυση αέρα στο κτίριο ή, αντίστροφα, για την εκκένωση προς τα έξω ή για την πλήρη μηχανοποίηση, πράγμα που συνεπάγεται τη χρήση ανεμιστήρων και στα δύο στάδια.

Τώρα οι άνθρωποι στην επιθυμία τους να μπλοκάρουν τα σχέδια δημιουργούν πλαστικά παράθυρα που καλύπτουν όλες τις φυσικές ροές, σφραγίζοντας το δωμάτιο σχεδόν κατά 100%. Ως αποτέλεσμα, το ισοζύγιο αέρα του διαμερίσματος είναι σπασμένο.

Δεδομένου ότι ο άξονας εξαερισμού στην κουζίνα έχει συνήθως μεγαλύτερη διάμετρο, όλα τα ρέματα βιάζονται σε αυτό. Σε περίπτωση ανέμων, αυτό το ισχυρό κανάλι μπορεί να "κλίνει" το μικρότερο στο μπάνιο, σχηματίζοντας ένα βύθισμα επιστροφής, δηλαδή, ένας ψυχρός άνεμος θα φυσάει από την τουαλέτα. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη μια κατάλληλη εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ένα τζάμι μπαλκόνι ή μια καλά συντηρημένη λότζια απαιτεί επίσης ένα σύστημα εξαερισμού. Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη διευθέτηση του. Πρώτα απ 'όλα, είναι φυσικό λόγω του ανοίγματος των παραθύρων, αλλά κατά την κρύα περίοδο αυτό δεν είναι πάντα βολικό. Ορισμένες εταιρείες για την κατασκευή παραθύρων που είναι ενσωματωμένες σε αυτές τρύπες αερισμού, μέσω των οποίων πραγματοποιείται μικρο αερισμός. Πιο συχνά οι ιδιοκτήτες εγκαθιστούν μια κουκούλα, η οποία παρέχει την απόσυρση του συμπυκνώματος.

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι απαραίτητο για τη συσκευή αερισμού σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, για παράδειγμα, ένα ντουλάπι. Συγκεκριμένα, πολλοί τεχνικοί χώροι για λόγους ασφαλείας απαιτούν εξοπλισμό με υποχρεωτικό σύστημα (γκαράζ, λέβητες, λέβητες, αποθήκες).

Το σύστημα εξαερισμού σε περίπτωση μικτού κυκλώματος είναι ένα σύστημα σωλήνων, ένα από τα οποία αντλεί τον αέρα από το εξωτερικό, το άλλο αποστραγγίζει τα απόβλητα έξω από το κτίριο. Η εισροή παρέχεται από ένα convector, που επιπλέον θερμαίνει, φιλτράρει και απολυμαίνει την υπεριώδη ροή από το δρόμο. Για να διασφαλιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου ο αέρας που αντλείται δεν εξάγει θερμότητα από το δωμάτιο, έχει σχεδιαστεί ένας ειδικός εναλλάκτης θερμότητας - ένας ανακτητής, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία εξόδου για τη θέρμανση των εισερχόμενων.

Εγκατάσταση εξοπλισμού εξαερισμού

Η εγκατάσταση και η εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού πραγματοποιείται μετά από όλες τις εργασίες φινιρίσματος, εκτός από το φινίρισμα. Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει μηχανισμούς στερέωσης, το σύνολο των οποίων μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά ο αλγόριθμος των ενεργειών είναι ο ίδιος για όλους.

Τα στοιχεία πρέπει να εγκαθίστανται με την ακόλουθη σειρά, ξεκινώντας από την είσοδο αέρα προς το εσωτερικό του αγωγού αερισμού.

 • Το σύστημα φίλτρων καθαρισμού.
 • Ένας θερμαντήρας που θερμαίνει τον αέρα κατά τη διάρκεια των ψυχρών περιόδων. Σε ακριβότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριστήριο.
 • Ο ανεμιστήρας.
 • Ανακούφιση.
 • Σύστημα κλιματισμού για τη ροή του αέρα σε ζεστό χρονικό διάστημα. Συνήθως, αυτή η μονάδα πρέπει να είναι η τελευταία μπροστά από την πρίζα.

Αν ο αγωγός αερισμού του σπιτιού διέρχεται από μια μη θερμανθείσα οροφή, οι σωλήνες πρέπει να είναι μονωμένοι. Εάν ο εξαερισμός συνεπάγεται όχι μόνο ένα κύκλωμα τροφοδοσίας, αλλά και εξαναγκασμένη εκροή αέρα, το επόμενο στάδιο είναι η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα εξαγωγής. Εν κατακλείδι, πραγματοποιείται η τοποθέτηση ηλεκτρικών δικτύων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους μηχανισμούς και η γείωση τους. Εάν το σύστημα εξαερισμού αποτελείται από διάφορα τμήματα, είναι απαραίτητο να συλλέγει κάθε δίκτυο ξεχωριστά και να διεξάγει δοκιμές πριν από την εκκίνηση κάθε μονάδας.

Κατά την εγκατάσταση στοιχείων εξοπλισμού στο σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένες λεπτότητα και να τηρηθεί μια συγκεκριμένη σειρά ενεργειών.

Παροχή αέρα

Τα διαγράμματα εγκατάστασης μπορούν να αλλάξουν, πράγμα που οφείλεται στο πλήρες σετ του συστήματος εξαερισμού.

Η τυπική επιλογή εγκατάστασης περιλαμβάνει διάφορα στάδια.

 • Επιλογή και σχεδιασμός θέσεων για ανοίγματα εξαερισμού.
 • Τρύπημα των προβλεπόμενων εισόδων και εξόδων με μια μικρή προκατάληψη προς το δρόμο για να εξασφαλιστεί η ροή του συμπυκνώματος. Η διάμετρος δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 12-13 cm.
 • Ο αγωγός του αγωγού κόβεται για να ταιριάζει στις απαιτούμενες διαστάσεις.
 • Εγκατάσταση αεραγωγών εξαερισμού και βαλβίδων εξαγωγής.
 • Εξάλειψη ρωγμών μεταξύ του σωλήνα και των τοίχων με τη βοήθεια του αφρού.
 • Τοποθετήστε ολόκληρη την εγκατάσταση σε τοίχο ή οροφή.
 • Εγκατάσταση του φίλτρου στον αγωγό παροχής αέρα.
 • Τοποθέτηση του θερμαντήρα και της σύνδεσης του.
 • Εγκατάσταση προστατευτικών πλεγμάτων στις οπές εξόδου.
 • Τροφοδοσία ρεύματος.

Η πιο απλή έκδοση του αερισμού τροφοδοσίας είναι η βαλβίδα τοίχου. Είναι ένας πλαστικός σωλήνας, μέσα στον οποίο βρίσκεται ένας εξωτερικός διανομέας αέρα, φίλτρο, θόρυβος και θερμομόνωση, ρυθμιστής, εσωτερικός διανομέας. Η εγκατάσταση μιας τέτοιας συσκευής είναι πιο αποτελεσματική μεταξύ του περβάζι και του ψυγείου. Για να γίνει αυτό, ένας δίαυλος κόβεται στον τοίχο με ένα τμήμα 5-6 cm, στο οποίο εισάγεται το σώμα βαλβίδας - ο σωλήνας. Μετά από το εξωτερικό στερεώνεται ο εξωτερικός διανομέας και από το εσωτερικό είναι εσωτερικό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συσκευή θα πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Τεντώστε τα χέρια σας

Μερικές φορές δεν υπάρχει αρκετός φυσικός εξαερισμός, τότε οι ειδικοί προτείνουν την εγκατάσταση ενός επιπλέον συστήματος εξάτμισης προκειμένου να αυξηθεί η εκροή του χρησιμοποιημένου αέρα. Κατά κανόνα, εγκαθίστανται στην κουζίνα πάνω από τη σόμπα και στο μπάνιο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλες οι συσκευές του αναγκαστικού κυκλώματος λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Ωστόσο, ο συνηθισμένος ανεμιστήρας χαμηλής κατανάλωσης μπορεί να τροφοδοτηθεί ακόμα και από τον ρυθμιστή λαμπτήρων στο μπάνιο.

Ο φυσικός αερισμός στο διαμέρισμα προσανατολίζεται στην έξοδο αέρα σε έναν μόνο άξονα. Για να διασφαλιστεί ότι οι ροές από το λουτρό και την τουαλέτα δεν αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ τους, οι ανεμιστήρες διαθέτουν βαλβίδα ελέγχου. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας διεισδύει μέσα από αυτό, αλλά δεν μπορεί να πάει πίσω. Τα μικρά μοντέλα τοποθετούνται χρησιμοποιώντας συμβατικές βίδες, πείρους ή με τη βοήθεια συνδετήρων που είναι προσαρτημένοι στο μοντέλο από τον κατασκευαστή. Αν δεν έχετε τις δεξιότητες για την εγκατάσταση παρόμοιων προϊόντων, συνιστάται να ακολουθείτε τις οδηγίες που περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε προϊόν.

Κατά την επιλογή ενός μηχανισμού σχεδίασης, οι ειδικοί συμβουλεύουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ύπαρξη μόνωσης υγρασίας και να προειδοποιούν ότι οι σιωπηλές τροποποιήσεις είναι συνήθως πιο ακριβά σε λειτουργία, δεδομένου ότι δαπανούν περισσότερη ενέργεια. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι τα μοντέλα σε πολυϊσοπροπυλένιο ή ακρυλικό περίβλημα είναι πιο ανθεκτικά.

Διάταξη εισροής αέρα και τοποθέτηση αεραγωγών

Η εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Ο απλούστερος τρόπος για να οργανωθεί είναι να ανοίξει τα παράθυρα, αλλά δεν είναι δυνατόν να το κάνετε στην κρύα εποχή. Επομένως, υπάρχουν και άλλες τεχνικές μέθοδοι που εξαρτώνται από την μεταγενέστερη κατανομή της ροής του αέρα: είτε με σύστημα είτε ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο.

Αερισμός στο δωμάτιο - η οργάνωση της πρόσληψης καθαρού αέρα, κατά κανόνα, πραγματοποιείται σε μία από τις επιλογές.

Εγκατάσταση του αγωγού τροφοδοσίας στη μονάδα παραθύρου

Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν ήδη αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν ανεξάρτητα τον αερισμό τροφοδοσίας στις μονάδες παραθύρων ή να πωλούν ξεχωριστά τις δοκούς θραύσης. Αλλά μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε τις οδηγίες.

 • Με ένα ανοιχτό πλαίσιο στο κάτω μέρος του, βρες την εξωτερική σφραγίδα και κόψεις ένα τεμάχιο όχι μεγαλύτερο από 5 εκ. Το απομακρυσμένο τμήμα δεν πρέπει να απορριφθεί, αφού μπορεί να επιστρέψει στο χώρο οποιαδήποτε στιγμή.
 • Στο επάνω μέρος του κιβωτίου παραθύρων, είναι απαραίτητο να κάνετε το ίδιο και με την εσωτερική σφράγιση.

Η αρχή της λειτουργίας αυτού του εξαερισμού είναι η εξής: ο αέρας εισέρχεται διαμέσου του κενού από κάτω, διέρχεται μέσα στο πλαίσιο του παραθύρου, ενώ κατά τη θέρμανση εξέρχεται μέσω του άνω ανοίγματος στο δωμάτιο.

Όλες οι λύσεις έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα - στον παγετό η είσοδος καλύπτεται από πάγο και παύει να λειτουργεί. Επομένως, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τέτοιες συσκευές στις νότιες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας.

Τοποθέτηση της βαλβίδας εισαγωγής στο τοίχωμα

Η αρχή της τοποθέτησης της απλούστερης βαλβίδας τοίχου έχει ήδη εξεταστεί παραπάνω. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συσκευή της είναι πιο αποτελεσματική από τον εξαερισμό μέσω μπλοκ παραθύρων. Μπορεί να εφοδιαστεί με θερμαντήρα για θέρμανση της ροής ψυχρού αέρα και φίλτρο για καθαρισμό. Επιπλέον, είναι πιο συμπαγής σε σύγκριση με ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού, οπότε η τοποθέτησή του είναι ανώδυνη για το εσωτερικό και είναι οικονομικά διαθέσιμη.

Πρέπει να σημειωθούν τα μειονεκτήματα της βαλβίδας τροφοδοσίας.

 • Οι εργασίες εγκατάστασης συνδέονται με τη διάτρηση τοίχων, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό είναι δυνατό μόνο με ειδικά εργαλεία.
 • Κατά τη διάνοιξη ενός καναλιού σχηματίζεται πολύ λεπτή σκόνη, η οποία είναι επικίνδυνη για άτομα με αναπνευστικές ασθένειες και αλλεργίες.
 • Μια τρύπα σε ένα κούτσουρο ή μια πέτρα πρέπει να είναι μονωμένη. Η ποιότητα της θερμομόνωσης μπορεί να ελεγχθεί μόνο μετά την εμφάνιση του κρύου καιρού. Κατά τον προσδιορισμό ενός γάμου θα είναι δύσκολο να διορθώσετε κάτι.
 • Η εγκατάσταση ενός εξωτερικού διανομέα και μιας προστατευτικής σχάρας είναι δυνατή μόνο από το δρόμο, γεγονός που θα προκαλέσει δυσκολίες στους κατοίκους των άνω ορόφων.
 • Εάν υπάρχει η επιθυμία να τροφοδοτηθεί η βαλβίδα τροφοδοσίας με πρόσθετες συσκευές για θέρμανση, καθαρισμό ή υγρασία του αέρα, θα πρέπει να τους παρέχεται τροφοδοσία.

Εξαερισμός με τη διανομή της ροής αέρα σε ένα διακλαδισμένο δίκτυο αεραγωγών

Τις περισσότερες φορές, μια παρόμοια μέθοδος χρησιμοποιείται για τον εξοπλισμό μεγάλων δωματίων ή ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών στις οποίες είναι εγκατεστημένος ένας λέβητας θέρμανσης. Το γεγονός ότι παίρνει πολύ αέρα από το περιβάλλον, έτσι ώστε η φυσική κυκλοφορία δεν είναι αρκετή, και οι βαλβίδες σημείου δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Οι μέθοδοι τοποθέτησης του εξοπλισμού εξαερισμού τροφοδοσίας διαφέρουν ανάλογα με τον εξοπλισμό και τις επιθυμίες των ενοικιαστών. Το πιο απλό είναι στην είσοδο ή στο διάδρομο, καθώς αυτά τα δωμάτια επικοινωνούν με όλους τους άλλους.

Πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι υπολογισμοί για την ανταλλαγή αέρα για να καθοριστεί πόση χωρητικότητα απαιτείται για κάθε δωμάτιο. Ο αγωγός αέρα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με φίλτρα καθαρισμού, ο θερμαντήρας αέρα, ο υγραντήρας και άλλες συσκευές προστίθενται κατόπιν αιτήματος του πελάτη και με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες. Οι ειδικοί δίνουν προσοχή στη μόνωση του σωλήνα, αν διέρχεται από μη θερμαινόμενα δωμάτια. Οι αγωγοί αγωγών μπορούν να κατασκευαστούν από χάλυβα, πλαστικό ή κυματοειδές αλουμίνιο. Για να απομονώσετε τις αρθρώσεις, χρησιμοποιήστε μια ποικιλία σφραγιστικών ή ταινιών. Οι παραγωγοί προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα μεγεθών και σχημάτων μεμονωμένων στοιχείων αεραγωγών, επομένως δεν θα είναι δύσκολο να ενταχθούν στα πλαίσια οποιωνδήποτε τμημάτων.

Για την τοποθέτηση σωλήνων στις οροφές οροφής χρησιμοποιώντας μια ποικιλία αναρτήσεων, για τοίχους - ειδικούς σφιγκτήρες. Αν υποτεθεί ότι τα στοιχεία θα βρίσκονται σε ράφια ή ερμάρια, τότε θα σταθεροποιηθούν από οποιονδήποτε κάτοχο. Ως μόνωση θορύβου και κραδασμών χρησιμοποιείται μερικές φορές αφρός ή αφρός.

Χρώματα της συσκευής

Κάθε εξαερισμός περιλαμβάνει την εισροή και την εκροή αέρα, την κίνηση και την ανταλλαγή μέσα στο δωμάτιο. Η έξοδος του εξαγόμενου αέρα από το δωμάτιο οργανώνεται με την τοποθέτηση ειδικών ανοιγμάτων στην οροφή ή στους τοίχους με πρόσβαση στο δρόμο. Λόγω της φύσης τους, πρέπει να γίνονται κατά την οικοδόμηση ενός κτιρίου πριν τελειώσουν οι τοίχοι. Το κιβώτιο αγωγών είναι συνήθως άκαμπτο, οι μεταβάσεις μεταξύ των στοιχείων και των στροφών συχνά γίνονται με τη μορφή ενός κυματοειδούς σωλήνα αλουμινίου. Η όλη κατασκευή είναι κρυμμένη κάτω από το τελικό φινίρισμα του σπιτιού, αφήνοντας μόνο ανοίγματα καλυμμένα με προστατευτικές γρίλιες. Κατά την παραγωγή, το σύστημα εξαερισμού παραμένει ανοιχτό σε περίπτωση απρόβλεπτων βλαβών ή συντήρησης μεμονωμένων στοιχείων.

Η κουκούλα στο διαμέρισμα ενός πολυώροφου σπιτιού συνήθως γίνεται ήδη, αν είναι απαραίτητο, μπορούν να γίνουν διορθώσεις με τη μορφή πρόσθετων οπαδών στο μπάνιο ή στην κουζίνα. Όσο για τον εξαερισμό σε ιδιωτικό σπίτι ή στο εργοστάσιο, τότε είναι απαραίτητο να ενεργήσετε "από το μηδέν", πράγμα που συνεπάγεται την εγκατάσταση αεραγωγών και την εξαγωγή της καλύπτρας από την οροφή. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι απαραίτητο να μονωθεί το τμήμα του αεραγωγού που θα περάσει από τα δωμάτια όπου δεν υπάρχει θέρμανση. Αυτό θα αποτρέψει το σχηματισμό συμπύκνωσης, αντίστοιχα, για την προστασία των σωλήνων από την υγρασία.

Εάν πρόκειται να κατασκευαστεί έξοδος εξαερισμού στην οροφή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η προστασία της θερμότητας και του νερού καθώς και η εγκατάσταση ενός εκτροπέα, ο οποίος θα αυξήσει το ρεύμα και θα χρησιμεύσει ως προστασία από τις βροχοπτώσεις.

Δοκιμές πριν την εκκίνηση

Μετά τη συναρμολόγηση ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού, ελέγχεται η σύνδεση όλων των στοιχείων για τη λειτουργικότητά του.

Οι δοκιμές πριν από την εκκίνηση στη μέγιστη ισχύ είναι απαραίτητες για να βεβαιωθείτε για τα ακόλουθα:

 • όλα τα συστήματα λειτουργούν σωστά.
 • η παραγωγικότητα του σχεδιασμού επιτυγχάνεται.
 • η ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρότυπα σχεδιασμού, δηλαδή πληρούνται οι συνθήκες διανομής αέρα για ξεχωριστούς χώρους.
 • η απομάκρυνση του καπνού είναι αποτελεσματική.
 • δεν υπάρχει δονήσεις.
 • η στερέωση στον τοίχο και το ανώτατο όριο των ατελειών δεν αποκάλυψαν.
 • τα ηλεκτρικά κυκλώματα δεν προκαλούν σπινθήρα, μην θερμαίνετε, μην κάνετε βραχυκύκλωμα.
 • Τα θερμαντικά στοιχεία αλλάζουν ομοιόμορφα τη θερμοκρασία.

Σύμφωνα με τους κανόνες του SNiP, διεξάγεται δοκιμαστική λειτουργία και προσαρμογή του εξοπλισμού για να επιβεβαιωθούν οι παράμετροι σχεδιασμού του συστήματος. Τυπικά, οι δοκιμές πριν από την εκκίνηση του συστήματος εξαερισμού πραγματοποιούνται πριν από την εμπορική λειτουργία του. Μερικές φορές τέτοιες εκκινήσεις πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση του έργου εγκατάστασης μεμονωμένων μπλοκ ή κύκλων. Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων ελέγχων καταγράφονται υποχρεωτικά στις πράξεις, οι οποίες μετά την ολοκλήρωσή τους θα περιλαμβάνονται στη δέσμη εγγράφων του συστήματος εξαερισμού.

Πριν από δοκιμαστική λειτουργία, οι ειδικοί πρέπει να ελέγξουν την τεχνική τεκμηρίωση για τα ακόλουθα κριτήρια:

 • ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στην πραγματικότητα, συμπίπτει με τον δηλωθέντα στο σχέδιο.
 • οι εργασίες εγκατάστασης πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και τα πρότυπα.
 • ο βαθμός ετοιμότητας των εγκαταστάσεων ανταποκρίνεται στις οδηγίες λειτουργίας του κατασκευαστή ·
 • όλες οι αποκλίσεις από το έργο τεκμηριώνονται στο βιβλίο επιτήρησης του συγγραφέα ή σε άλλη πράξη, συμφωνούνται και πληρούν τις απαιτήσεις του SNiP.
 • όλα τα εντοπισμένα ελαττώματα κατά τη στιγμή της εκτόξευσης εξαλείφονται, όπως αποδεικνύεται από τα συνημμένα πιστοποιητικά παραλαβής.

Αν οι δοκιμές πριν από την εκκίνηση αποκάλυψαν κάποια ασυμφωνία μεταξύ των πραγματικών δεδομένων και των δεδομένων σχεδιασμού, τότε μετά την ανίχνευση των αιτιών, είναι απαραίτητη η προσαρμογή των συσκευών. Η οργάνωση του εργολάβου που εγκαθιστά τον εξαερισμό ασχολείται με την εξάλειψη.

Οι παρακάτω ασυνέπειες είναι αποδεκτές.

 • Η απόκλιση κατά 10%, τόσο συν και πλην, του όγκου του αέρα που διέρχεται από τις περιοχές γενικής ανταλλαγής κεφαλής της μονάδας αερισμού.
 • Απόκλιση του όγκου της ροής αέρα που διέρχεται από τα μπλοκ διανομής ή υποδοχής, στην περιοχή από -20% έως + 20%.
 • Απόκλιση των αριθμών όγκου αέρα ± 10% για κτίρια ειδικού σκοπού. Αυτές περιλαμβάνουν ιατρικές εγκαταστάσεις, ιδίως αίθουσες χειρουργικής, μουσεία, γραφεία αποστολής και άλλους χώρους όπου απαιτείται ακριβές αεροπορικό καθεστώς.

Στο επόμενο βίντεο περιμένετε την εγκατάσταση του εξαερισμού στην κουζίνα.

Βασικές απαιτήσεις για τον αερισμό των χώρων

Σχεδόν κανείς δεν θα μπορέσει να αντικρούσει το γεγονός ότι όλα τα κτίρια, ανεξάρτητα από το σκοπό τους, πρέπει να έχουν τον αποτελεσματικότερο εξαερισμό. Δεν είναι δύσκολο να εξηγήσουμε αυτή τη διατριβή, διότι με την παροχή πλήρους ανταλλαγής αέρα είναι δυνατόν να επιτευχθούν εξαιρετικά άνετες συνθήκες για τους ανθρώπους στις εγκαταστάσεις. Αποδεικνύεται ότι το βέλτιστο μικροκλίμα επηρεάζει πολύ ευνοϊκά κάθε άτομο, βελτιώνοντας τη διάθεσή του και την ευημερία του, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας του. Έτσι, μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυρίζονται ότι ένα σωστά σχεδιασμένο και εγκατασταθεί εξαερισμός των χώρων - ένα από τα κύρια συστατικά του κάθε αντικειμένου που ανήκει τόσο στους οικιακούς και μη οικιακούς χώρους με.

Ο αερισμός των χώρων πρέπει να σχεδιάζεται σωστά

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Όπως δείχνει η ιστορία, τα πρώτα επιστημονικά θεμέλια αερισμού τοποθετήθηκαν εδώ και πολύ καιρό - ακόμα και τον αιώνα πριν από τον τελευταίο. Από τότε, έχουν υποστεί πολλές αλλαγές και τώρα η σωστή εφαρμογή τους επιτρέπει την επίτευξη πραγματικά εντυπωσιακών αποτελεσμάτων στην παροχή αεροπορικής ανταλλαγής στις εγκαταστάσεις. Όσον αφορά τα συστήματα αερισμού που χρησιμοποιούνται σήμερα, ο κατάλογός τους έχει ως εξής:

 1. Φυσικά. Αυτή η έκδοση προβλέπει τη χρήση έλξης, που προκύπτει από τις διαφορές μεταξύ των δύο πιέσεων - εκτός και εντός της δομής.
 2. Προμήθεια και εξάτμιση. Το σύστημα εξαερισμού του πρώτου τύπου αναλαμβάνει την παροχή αέρα στο δωμάτιο με τη βοήθεια των ανεμιστήρων και του δεύτερου, αντίστοιχα, με το φούσκωμα του.
 3. Προμήθεια και εξάτμιση. Αυτός ο τύπος συστήματος, που χρησιμοποιείται κυρίως για τον αερισμό των δημόσιων εγκαταστάσεων, συνεπάγεται την ταυτόχρονη λειτουργία δύο τύπων συσκευών για την κίνηση του αέρα - τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο.

Πρέπει να προστεθεί ότι, ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες, οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων μπορούν να εξοπλίσουν τον εξαερισμό, ο οποίος έχει ορισμένα πρόσθετα χαρακτηριστικά. Τα σύγχρονα συστήματα εγκαθίστανται σε διαμερίσματα, σπίτια, γραφεία ή στα βιομηχανικά κτίρια, όχι μόνο σε θέση να παρέχει εισαγωγής και εξαγωγής του αέρα, αλλά και το φίλτρο αυτό, καθώς επίσης και ψύξης, θέρμανσης και να αλλάξετε τις παραμέτρους της υγρασίας του.

Διαμονή

Η πρακτική δείχνει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα αντικείμενα της εν λόγω κατηγορίας δεν χρειάζονται τη διάταξη συστημάτων που είναι πολύ ισχυρά και πολύπλοκα. Κατά κανόνα, συσσωρεύονται σχετικά μικρές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ατμοσφαιρικής υγρασίας και οσμών σε χώρους κατοικίας. Η εξαίρεση είναι συχνότερα μόνο οι κουζίνες και οι τουαλέτες - θέσεις όπου μόνο ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού δεν είναι αρκετό.

Είναι αλήθεια ότι σε ένα πολυκατοικιστικό κτίριο με μεγάλο αριθμό ορόφων, το σχέδιο είναι αρκετά υψηλό και επομένως μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή ανταλλαγή αέρα.

Εάν αναφέρετε τις βασικές απαιτήσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες κυρίως για τον αερισμό οικιστικών κτιρίων, παρουσιάζονται παρακάτω:

 1. Προκειμένου οι οσμές και η υπερβολική υγρασία να απομακρύνονται ταχύτερα, τα συστήματα εξόδου αέρα θα πρέπει να τοποθετούνται ορθολογικά στο πάνω μέρος του δωματίου.
 2. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συσκευή εξαερισμού που προορίζεται για χρήση σε κατοικίες δεν απαιτεί τη χρήση οποιουδήποτε εξοπλισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εισροή αέρα παρέχεται με διείσδυση μέσω σχισμών ή αντίστοιχων βαλβίδων.
 3. Υπό την προϋπόθεση ότι τα πολυκατοικίες έχουν μικρό αριθμό ορόφων, είναι λογικό να εγκατασταθούν ανεμιστήρες εξάτμισης. Η θεωρούμενη οικιστική ακίνητη περιουσία δεν είναι σε θέση να "καυχηθεί" μια μεγάλη έλξη, και τοποθετημένο σε αυτό το σύστημα εξαερισμού πρέπει να προβλέπει αυτό.

Είναι εύλογο να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις σχετικά με τη ρύθμιση του εξαερισμού των χώρων διαβίωσης προϋποθέτουν τη χρήση μηχανισμών που διαφέρουν στο ελάχιστο επίπεδο θορύβου. Τέτοιες συσκευές λειτουργούν εξαιρετικά ήσυχα, πράγμα που επιτυγχάνεται με τη χρήση μονωτικών τμημάτων μέσα τους - "σιγαστήρες". Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε λύσεις όπως διαχυτήρες και γρίλιες - στοιχεία διανομής αέρα, λόγω των οποίων ο εξαερισμός των χώρων διαβίωσης πραγματοποιείται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Η χρήση τους σας επιτρέπει να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις για την ελαχιστοποίηση των ρευμάτων και της στασιμότητας, κάνοντας έτσι το μικροκλίμα πραγματικά άνετο.

Απλός αερισμός στο σπίτι

Δημόσιους φορείς

Η εμπειρία των ειδικών επιβεβαιώνει ότι για να εξοπλιστεί με αποτελεσματικό αερισμό, ένα μη οικιστικό κτήριο που ανήκει στην κατηγορία του κοινού είναι πολύ πιο περίπλοκο από το αντικείμενο των ιδιωτικών ακινήτων. Ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλός: σε οποιοδήποτε τέτοιο κτίριο υπάρχουν πολλά περισσότερα δωμάτια από ό, τι σε ένα διαμέρισμα ή ένα εξοχικό σπίτι - καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων ταυτόχρονα. Είναι λογικό ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού σε παρόμοιες εγκαταστάσεις μιας μη οικιακής εγκατάστασης να πληρούν έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό απαιτήσεων. Όσον αφορά τις βασικές προϋποθέσεις αυτού του είδους, ο κατάλογός τους μοιάζει με αυτόν τον τύπο:

 • Οι συσκευές εξαερισμού και κλιματισμού που είναι εγκατεστημένες στα κτίρια αυτής της κατηγορίας πρέπει να έχουν μεγάλη χωρητικότητα.
 • οι ροές αέρα που εμφανίζονται σε τέτοιες δομές πρέπει να κατανέμονται με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο.
 • όλες οι μονάδες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός βέλτιστου μικροκλίματος στις εγκαταστάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται σε τυχόν τρέχουσες απαιτήσεις που ρυθμίζουν την ποιότητα του εξοπλισμού και την ασφάλειά του.

Φυσικά, η επίτευξη της υψηλής ποιότητας αέρα στα δημόσια κτίρια μέσω του φυσικού αερισμού είναι απόλυτα μη ρεαλιστική. Για το λόγο αυτό, για την επίλυση αυτού του προβλήματος, είναι πιο λογικό να χρησιμοποιούνται συστήματα εξαερισμού τύπου τροφοδοσίας και εξάτμισης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνα τα κτίρια στα οποία υπάρχει κουζίνα - ένα δωμάτιο που είναι η πηγή ενός τεράστιου αριθμού διαφορετικών αιχμηρών μυρωδιών.

Βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Όπως στην περίπτωση που περιγράφηκε παραπάνω, για να εξασφαλιστεί το κατάλληλο μικροκλίμα στις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τη βιομηχανία, είναι λογικό να εφαρμοστεί ο εξαερισμός εισαγωγής και εξαγωγής. Κατά το σχεδιασμό αυτού του είδους της εγκατάστασης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρέπει να γίνεται με πλήρη συμμόρφωση με όλες τις ισχύουσες απαιτήσεις. Πρώτα απ 'όλα, αφορά την ποιότητα του αέρα, η οποία αφαιρείται από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις: πρέπει να είναι καθαρή - δεν θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που ζουν κοντά.

Τώρα είναι απαραίτητο να αναφερθούν και άλλες βασικές απαιτήσεις, τις οποίες πρέπει να πληροί κάθε σύστημα εξαερισμού που τοποθετείται σε μια βιομηχανική επιχείρηση. Εδώ είναι:

 1. Πρέπει να προβλεφθεί ότι ο όγκος αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο είναι ίσος με τον όγκο που εξέρχεται (επιτρέπεται απόκλιση, αλλά πολύ λίγη).
 2. Το σύστημα πρέπει να σχεδιάζεται έτσι ώστε να παρέχεται καθαρός αέρας σε εκείνα τα μέρη των εγκαταστάσεων, όπου η ατμόσφαιρα είναι λιγότερο ρυπανθείσα. Και αντίστροφα - όπου είναι μέγιστο, πρέπει να εγκαταστήσετε την κουκούλα.
 3. Ο εξαερισμός που λειτουργεί σωστά δεν πρέπει να προκαλεί τόσο υπερθέρμανση των ανθρώπων στο δωμάτιο όσο και υπερψύξεις.
 4. Ο θόρυβος που οφείλεται σε δονήσεις που προκύπτουν σε κάθε συσκευή που χρησιμοποιείται, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες τιμές.

Επιπλέον, ο εξοπλισμός εξαερισμού που χρησιμοποιείται στις οικείες μη οικιακές εγκαταστάσεις πρέπει να πληροί όλες τις απαιτήσεις πυρασφάλειας, να είναι εργονομικός και να διαθέτει υψηλό λειτουργικό πόρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προαναφερθείσες αρχές διασφαλίζεται η πλήρης λειτουργία των βιομηχανικών συστημάτων εξαερισμού και συνεπώς συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην αγνοηθούν.

Εξαερισμός βιομηχανικών εγκαταστάσεων

Καθαρά δωμάτια

Μιλώντας για τα συστήματα ανταλλαγής αέρα για μη οικιστικά αντικείμενα, πρέπει να πείτε τι είναι τόσο αξιοσημείωτο για τον εξαερισμό των καθαρών δωματίων. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία ονομάζονται έτσι επειδή για κάθε ένα από αυτά υπάρχει ένας μέγιστος αποδεκτός δείκτης ρύπανσης. Με απλά λόγια, τα "καθαρά" δωμάτια είναι μη οικιστικές εγκαταστάσεις, για τα οποία η ποιότητα του δείκτη ποιότητας του αέρα είναι εξαιρετικά σημαντική. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • ερευνητικά εργαστήρια ·
 • τον τόπο παραγωγής φαρμάκων ·
 • σεμινάρια, στα οποία κατασκευάζονται μικροτσίπ.
 • Επιμελητήρια που παρέχουν ειδικές απαιτήσεις για τη συντήρηση των ασθενών σε αυτές, κλπ.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι τα συστήματα εξαερισμού που είναι εγκατεστημένα σε τέτοιες μη οικιακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να παρέχουν ένα εξαιρετικά "λεπτό" μικροκλίμα. Ο κύριος σκοπός τους είναι να διατηρηθεί η σύνθεση της ατμόσφαιρας, η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων, η οποία δεν υπερβαίνει το καθορισμένο επίπεδο. Οι διαστάσεις του τελευταίου είναι πραγματικά μικροσκοπικές (0,4 μm, 0,6 μm, κ.λπ.), γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω το έργο. Εάν πρόκειται να διατεθούν οι βασικές τεχνικές απαιτήσεις που εμφανίζονται στα "καθαρά" συστήματα εξαερισμού, είναι οι εξής:

 • ελαχιστοποίηση του αριθμού των παθογόνων μικροοργανισμών που περιέχονται στην ατμόσφαιρα ·
 • διατήρηση της ποιότητας του αέρα που αντιστοιχεί στις δεδομένες παραμέτρους (θερμοκρασία, υγρασία, μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση επιβλαβών εγκλεισμάτων, κ.λπ.) ·
 • μείωση στο μηδέν της πιθανότητας εμφάνισης στατικού ηλεκτρισμού στον αέρα, καθώς και της συσσώρευσής του.

Επιπλέον, η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων συνεπάγεται τη χρήση καθαρισμού αέρα σε τρία στάδια: αναφέρεται στην κατηγορία "υπερκατανάλωση", η οποία επιτρέπει την επίτευξη όλων των απαιτούμενων αποτελεσμάτων.