Ανακτητής αέρα για ιδιωτικό σπίτι με δικά σας χέρια

Άνετο προαστιακό περίβλημα δεν μπορεί να φανταστεί χωρίς ένα καλό σύστημα εξαερισμού, επειδή είναι το κλειδί για ένα υγιές μικροκλίμα. Παρ 'όλα αυτά, πολλοί είναι προσεκτικοί και ακόμη και επιφυλακτικοί σχετικά με την υλοποίηση μιας τέτοιας εγκατάστασης, φοβούμενοι τεράστιους λογαριασμούς για ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχουν ορισμένες αμφιβολίες "διευθετήθηκαν" στο κεφάλι σας, σας συνιστούμε να κοιτάξετε το Recuperator για μια ιδιωτική κατοικία.

Πρόκειται για μια μικρή μονάδα, σε συνδυασμό με τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής και την εξάλειψη της υπέρβασης του ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα, όταν ο αέρας χρειάζεται πρόσθετη θέρμανση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μείωσης των ανεπιθύμητων δαπανών. Το πιο αποτελεσματικό και προσιτό είναι να φτιάξετε έναν ανακτητή αέρα με τα χέρια σας.

Τι είδους συσκευή είναι αυτή και πώς λειτουργεί; Αυτό θα συζητηθεί στο σημερινό άρθρο.

Χαρακτηριστικά και αρχή λειτουργίας

Έτσι, τι είναι η ανάκτηση θερμότητας; - Η ανάκτηση θερμότητας είναι μια διαδικασία ανταλλαγής θερμότητας, στην οποία θερμαίνεται ο ψυχρός αέρας από το δρόμο λόγω της ροής εξόδου από το διαμέρισμα. Χάρη σε αυτή τη διάταξη, η μονάδα ανάκτησης θερμότητας εξοικονομεί θερμότητα στο σπίτι. Σε ένα διαμέρισμα για μικρό χρονικό διάστημα και με ελάχιστο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργείται ένα άνετο μικροκλίμα.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει το σύστημα ανάκτησης αέρα.

Η οικονομική σκοπιμότητα ενός αναρροφητικού εναλλάκτη θερμότητας εξαρτάται από άλλους παράγοντες:

 • τιμές ενέργειας ·
 • κόστος εγκατάστασης μονάδας.
 • έξοδα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση της συσκευής.
 • διάρκεια της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος.

Δώστε προσοχή! Ο ανακτητής αέρα για ένα διαμέρισμα είναι ένα σημαντικό, αλλά όχι το μόνο, στοιχείο που είναι απαραίτητο για τον αποτελεσματικό αερισμό σε έναν κατοικημένο χώρο. Ο εξαερισμός με ανάκτηση θερμότητας είναι ένα περίπλοκο σύστημα, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά υπό την προϋπόθεση της επαγγελματικής "δέσμης".

Με τη μείωση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η απόδοση της μονάδας πέφτει. Όποια και αν ήταν, και ο ανακτητής για το σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ζωτικής σημασίας, επειδή μια σημαντική διαφορά θερμοκρασίας «φορτίζει» το σύστημα θέρμανσης. Εάν το παράθυρο είναι 0 ° C, μια ροή αέρα, που θερμαίνεται στους + 16 ° C, τροφοδοτείται στον χώρο. Ο οικιακός αναστηλωτής για το διαμέρισμα με αυτό το έργο αντιμετωπίζει χωρίς προβλήματα.

Η απόδοση της μονάδας μπορεί εύκολα να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο:

Οι σύγχρονες συσκευές ανάκτησης αέρα διαφέρουν όχι μόνο από την απόδοση, τις αποχρώσεις χρήσης, αλλά και από την κατασκευή. Εξετάστε τις πιο δημοφιλείς λύσεις και τα χαρακτηριστικά τους.

Βασικοί τύποι δομών

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα συστήματα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας έχουν διάφορους τύπους:

 • πλάκα-όπως?
 • με ξεχωριστά ψυκτικά μέσα.
 • περιστροφική?
 • σωληνωτό.

Lamellar Πληκτρολογήστε - περιλαμβάνει ένα σχέδιο που βασίζεται σε φύλλα αλουμινίου. Αυτή η εγκατάσταση του ανακτητή θεωρείται η πιο ισορροπημένη όσον αφορά το κόστος των υλικών και την τιμή της θερμικής αγωγιμότητας (η απόδοση κυμαίνεται από 40 έως 70%). Η μονάδα χαρακτηρίζεται από απλότητα εκτέλεσης, διαθεσιμότητα τιμών, έλλειψη κινητών στοιχείων. Η εγκατάσταση δεν απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση. Εγκατάσταση χωρίς επιπλοκές πραγματοποιείται στο σπίτι, με τα χέρια τους.

Ρόταρυ - πολύ δημοφιλείς λύσεις μεταξύ των καταναλωτών. Στο σχεδιασμό τους υπάρχει ένας περιστροφικός άξονας που τροφοδοτείται από το ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς και 2 κανάλια ανταλλαγής αέρα με αντίθετα ρεύματα. Πώς λειτουργεί ένας τέτοιος μηχανισμός; - Ένα από τα τμήματα του δρομέα θερμαίνεται από τον αέρα, μετά το οποίο γυρίζει και η θερμότητα ανακατευθύνεται στις ψυχρές μάζες συγκεντρωμένες στο παρακείμενο κανάλι.

Παρά την υψηλή απόδοση, τα φυτά έχουν αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα:

 • εντυπωσιακοί δείκτες βάρους και μεγέθους.
 • ακριβή τακτική συντήρηση, επισκευή?
 • είναι προβληματική η αναπαραγωγή του αναστηλωτή με τα χέρια του, για να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητά του.
 • ανάμιξη αέριων μαζών.
 • εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια.

Στους τύπους των ανακτητών μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο (ξεκινώντας από 8-30 λεπτά)

Δώστε προσοχή! Η εγκατάσταση εξαερισμού με σωληνοειδή μηχανήματα, καθώς και ξεχωριστές θήκες μεταφοράς θερμότητας, πρακτικά δεν αναπαράγεται στο σπίτι, ακόμα και αν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα σχέδια και σχήματα.

Συσκευή για ανταλλαγή αέρα με τα ίδια χέρια

Το πιο απλό όσον αφορά την εφαρμογή και τον επακόλουθο εξοπλισμό είναι ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας πλάκας. Αυτό το μοντέλο μπορεί να καυχηθεί τόσο προφανή "pluses", και ενοχλητικό "μείον". Εάν μιλάμε για τα πλεονεκτήματα της απόφασης ακόμη και σπιτικό ανακτηστή αέρα για το σπίτι μπορεί να παρέχει:

 • μια αξιοπρεπή αποτελεσματικότητα.
 • απουσία "δέσμευσης" στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
 • δομική αξιοπιστία και απλότητα.
 • διαθεσιμότητα λειτουργικών στοιχείων και υλικών ·
 • χρόνο λειτουργίας.

Αλλά πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε έναν ανακτητή με τα δικά σας χέρια, θα πρέπει επίσης να καθορίσετε τα μειονεκτήματα αυτού του μοντέλου. Το κύριο μειονέκτημα είναι ο σχηματισμός παγετώνων σε σοβαρούς παγετούς. Στο δρόμο, το επίπεδο υγρασίας είναι χαμηλότερο από ό, τι στον αέρα που υπάρχει στο δωμάτιο. Εάν δεν εργάζεστε σε αυτό με κανέναν τρόπο, μετατρέπεται σε συμπύκνωμα. Όταν παγετός, υψηλό επίπεδο υγρασίας συμβάλλει στο σχηματισμό πάγου.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προστατεύσετε τον επανακτήτη από τον παγετό. Πρόκειται για μικρές λύσεις που διαφέρουν ως προς την αποτελεσματικότητα και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται:

 • θερμικές επιπτώσεις στην κατασκευή, λόγω των οποίων ο πάγος δεν διατηρείται στο εσωτερικό του συστήματος (η απόδοση μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 20%) ·
 • μηχανική αφαίρεση των αέριων μαζών από τις πλάκες, λόγω των οποίων ο πάγος αναγκάζεται να θερμανθεί.
 • προσθήκη ενός συστήματος εξαερισμού με έναν ανακτητή κασετών κυτταρίνης που απορροφούν υπερβολική υγρασία. Μεταφέρονται στο περίβλημα, ενώ όχι μόνο εξαλείφουν το συμπύκνωμα, αλλά επιτυγχάνεται και η επίδραση του υγραντήρα.

Σας προσφέρουμε να παρακολουθήσετε το βίντεο - Recuperator αέρα σπίτι.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι κασέτες κυτταρίνης είναι η καλύτερη λύση σήμερα. Λειτουργούν ανεξάρτητα από τον καιρό έξω από το παράθυρο, ενώ τα φυτά δεν καταναλώνουν ηλεκτρισμό, δεν χρειάζονται πρίζα αποχέτευσης, συλλέκτη συμπυκνωμάτων.

Υλικά και εξαρτήματα

Ποιες λύσεις και προϊόντα θα πρέπει να προετοιμαστούν εάν είναι απαραίτητη η συναρμολόγηση μιας οικιακής συσκευής τύπου πλάκας; Οι ειδικοί συστήνουν ιδιαίτερα να δοθεί η υψηλότερη προτεραιότητα στα ακόλουθα υλικά:

 1. Τα φύλλα αλουμινίου (αρκετά κατάλληλα για κτενολίτη και κυτταρικό πολυανθρακικό). Λάβετε υπόψη ότι όσο πιο λεπτό είναι αυτό το υλικό, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η ανταλλαγή θερμότητας. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός τροφοδοσίας λειτουργεί καλύτερα.
 2. Ξύλινες σχάρες (με πλάτος περίπου 10 mm και πάχος μέχρι 2 mm). Τοποθετούνται μεταξύ γειτονικών πλακών.
 3. Βαμβακερό βαμβάκι (πάχους έως 40 mm).
 4. Μέταλλο ή κόντρα πλακέ για την προετοιμασία του σώματος της συσκευής.
 5. Κόλλα.
 6. Σφραγιστικό.
 7. Hardware.
 8. Γωνία.
 9. 4 φλάντζες (κάτω από την διατομή του σωλήνα).
 10. Ο ανεμιστήρας.

Δώστε προσοχή! Η διαγώνιος της θήκης του ανακλαστικού εναλλάκτη θερμότητας αντιστοιχεί στο πλάτος του. Όσον αφορά το ύψος, ρυθμίζεται για τον αριθμό των πλακών και το πάχος τους σε συνδυασμό με τις πλάκες.

Σχέδια Συσκευών

Μεταλλικά φύλλα χρησιμοποιούνται για την κοπή τετραγώνων, οι διαστάσεις κάθε πλευράς μπορεί να κυμαίνεται από 200 έως 300 mm. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τη βέλτιστη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη το είδος του συστήματος εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο στο σπίτι σας. Τα φύλλα δεν πρέπει να είναι λιγότερα από 70. Για να τα κάνετε πιο ομαλά, συνιστούμε την εργασία με 2-3 κομμάτια την ίδια στιγμή.

Για την πλήρη ανάκτηση της ενέργειας στο σύστημα, είναι απαραίτητο να προετοιμάζονται ξύλινες σχάρες σύμφωνα με τις επιλεγμένες διαστάσεις της πλευράς του τετραγώνου (από 200 έως 300 mm). Στη συνέχεια, πρέπει να υποβάλλονται σε προσεκτική επεξεργασία με λιναρόσπορο. Κάθε ξύλινο στοιχείο είναι κολλημένο στις 2 πλευρές μιας μεταλλικής πλατείας. Ένα από τα τετράγωνα πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτο.

Για την ανάκτηση, και με τον εξαερισμό του αέρα, πέρασε πιο αποτελεσματικά, κάθε άνω άκρη των σιδηροτροχιών είναι επιστρωμένη με κόλλα. Τα μεμονωμένα στοιχεία συναρμολογούνται σε ένα τετράγωνο "σάντουιτς". Είναι πολύ σημαντικό! Το 2ο, 3ο και όλα τα επόμενα τετράγωνα προϊόντα πρέπει να περιστραφούν κατά 90 ° σε σχέση με το προηγούμενο. Με αυτό τον τρόπο, τα κανάλια εναλλάσσονται, η κάθετη θέση τους.

Η κόλλα καθορίζει το άνω τετράγωνο στο οποίο λείπουν οι σχάρες. Χρησιμοποιώντας τις γωνίες, η κατασκευή είναι προσεκτικά σφιγμένη και στερεωμένη. Για να εξασφαλιστεί η ανάκτηση θερμότητας στα συστήματα εξαερισμού χωρίς απώλεια αέρα, οι σχισμές γεμίζουν με στεγανωτικό. Οι συνδέσεις με φλάντζα σχηματίζονται.

Τα λύματα εξαερισμού (κατασκευασμένη μονάδα) τοποθετούνται στο περίβλημα. Προκαταρκτική στα τοιχώματα της συσκευής είναι απαραίτητη η προετοιμασία πολλών οδηγών γωνίας. Ο εναλλάκτης θερμότητας τοποθετείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι γωνίες του να ακουμπούν στα πλευρικά τοιχώματα, ενώ ολόκληρη η δομή μοιάζει οπτικά με ένα διαμάντι.

Τα υπόλοιπα προϊόντα με τη μορφή συμπυκνώματος παραμένουν στο κατώτερο τμήμα τους. Ο κύριος στόχος είναι να αποκτήσετε 2 κανάλια εξαγωγής, απομονωμένα μεταξύ τους. Μέσα στη δομή του στοιχείου που μοιάζει με πλάκα, πραγματοποιείται ανάμιξη μάζας αέρα και μόνο εκεί. Μια μικρή τρύπα γίνεται κάτω για να αποστραγγιστεί το συμπύκνωμα μέσω του εύκαμπτου σωλήνα. Στο σχεδιασμό, κάντε 4 τρύπες για τις φλάντζες.

Βέλτιστο για την είσοδο της εγκατάστασης για να παρέχει μια θέση για τα φίλτρα. Η δομή καλύπτεται με ορυκτό μαλλί. Σε αυτό το στάδιο, ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος και η ίδια η μονάδα συνδυάζεται με το σύστημα εξαερισμού.

Ανακτητής σπιτιού αέρα στο παρακάτω βίντεο.

Υπολογισμός της συσκευής

Για να προσδιορίσετε την ισχύ του ανακτητή για συγκεκριμένο χώρο, χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο τύπο:

Παράδειγμα:! Για θέρμανση μέχρι 21 στο δωμάτιο° С, για τα οποία 60 m3 αέρα ανά ώρα: Q = 0.335x60x21 = 422 watt.

Για να προσδιοριστεί η απόδοση της μονάδας, αρκεί να καθοριστούν οι θερμοκρασίες στα 3 βασικά σημεία της εισόδου της στο σύστημα:

Υπολογισμός της απόδοσης στο παρακάτω βίντεο.

Τώρα ξέρετε, τι είναι ένας ανακτητής και πόσο είναι απαραίτητο για τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού. Αυτές οι συσκευές εγκαθίστανται όλο και περισσότερο σε προαστιακές κατοικίες, εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής. Ανακτητές για ιδιωτική κατοικία είναι αρκετά δημοφιλή αγαθά στην εποχή μας. Σε ένα ορισμένο επίπεδο επιθυμίας, ο ανακτητής μπορεί να συναρμολογηθεί με το χέρι από αυτοσχέδια μέσα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως στο άρθρο μας.

Απλοί ανακτητές στη συναρμολόγηση

Η ανάκτηση είναι οι διαδικασίες ανταλλαγής θερμότητας που εξέρχονται από το δωμάτιο, με εισερχόμενες μάζες αέρα. Η συσκευή είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα ανοιχτά παράθυρα και τα ανοίγματα. Εάν κάνετε έναν ανακτητή με τα χέρια σας, η ανταλλαγή αέρα θα βελτιωθεί στο δωμάτιο, η μείωση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο θα μειωθεί, η τεχνολογία αντισταθμίζει εν μέρει την έλλειψη συστήματος θέρμανσης.

Τύποι αδρανών υλικών

Με χαρακτηριστικά σχεδίασης:

 • ραβδώσεις.
 • σωληνωτό.
 • lamellar;
 • πτερύγια πτερυγίων
 • νερό ανακύκλωσης.
 • στέγη.

Με τον τρόπο εγκατάστασης, ο ανακτητής αέρα με τα χέρια του μπορεί να είναι:

Συλλέκτης

Η κουκούλα και η εισροή πηγαίνουν στα κοινά κανάλια, ο συλλέκτης είναι στερεωμένος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Είναι η κύρια μονάδα του μηχανισμού εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

 • τοποθετείται σε οποιαδήποτε βολική περίμετρο ενός γκαράζ ή άλλου μεγάλου δωματίου.
 • Είναι δυνατή η μερική αντικατάσταση εξαρτημάτων.
 • Κατά την εγκατάσταση δεν είναι απαραίτητα πρόσθετα ανοίγματα και ανοίγματα.

Κανάλι

Το "σώμα" της συσκευής είναι τοποθετημένο στο κανάλι τοίχου. Ο εξοπλισμός από τον κατασκευαστή μπορεί να είναι εξοπλισμένος με τη λειτουργία "επαναθέρμανσης".

 • αυτόματο τρόπο λειτουργίας, μέτρια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • είναι εύκολο να επιλέξετε την απαιτούμενη ισχύ της συσκευής λαμβάνοντας υπόψη την εργασία σε ένα δωμάτιο.

Υψηλό επίπεδο θορύβου. Οι χειρισμοί επισκευής πραγματοποιούνται μόνο από ειδικούς στο συνεργείο. Σε κάθε συσκευή ανάκτησης της συναρμολόγησης εργοστασίου, τα φίλτρα αντικαθίστανται.

Πιάτο τύπου recuperator με τα χέρια του

Για το κιβώτιο χρειάζεστε γαλβανισμό τεσσάρων μέτρων και ένα μπαρ. Το αποκτηθέν μεταλλικό υλικό κόβεται σε επίπεδες πλάκες. Στα τοιχώματα της συγκολλημένης δομής και στις ελεύθερες κοιλότητες τοποθετείται ένα ορυκτό μαλλί. Η έξοδος του εύκαμπτου αγωγού τοποθετείται επίσης σε κιβώτιο διπλής επίστρωσης με ορυκτό μαλλί για τη μείωση του θορύβου κατά τη λειτουργία του συστήματος.

Μεταξύ των πλακών τοποθετούνται "πλαίσια απόστασης". Σε μια λεπτή ταινία ενός τεχνικού βύσματος εφαρμόζεται κόλλα πολυουρεθάνης. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη αντίσταση στη ροή αέρα μεταξύ των πλακών, παραμένουν μικρά κενά.

Τοποθετήστε στο κουτί οπές για τελικές πλαστικές φλάντζες, η διατομή των οποίων πρέπει να ταιριάζει με τις διαστάσεις των αγωγών του αγωγού. Έτσι, ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας στο γκαράζ σε όλες τις πλευρές θα πρέπει να σφραγιστεί. Για να επιτύχετε το στόχο, χρησιμοποιήστε σιλικόνη. Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα είναι υψηλότερη από αυτή του τραβηγμένου αέρα.

Συστάσεις ειδικών

 1. Εξοπλίστε το τελικό προϊόν με αισθητήρα παρακολούθησης διαφορικού πίεσης. Ο ενσωματωμένος μηχανισμός θα αποψύξει τακτικά τον εναλλάκτη θερμότητας το χειμώνα: οι μάζες του αέρα ψύξης θα κατευθύνονται μέσω της παράκαμψης εάν ανιχνευτεί μια διαφορική πίεση.
 2. Ένα πολυστρωματικό κουτί με προστασία από την υγρασία είναι τοποθετημένο στην περιοχή εξόδου των εύκαμπτων αγωγών. Ο θερμικός μονωτήρας τοποθετείται από μέσα. Ένα απλό συμπλήρωμα θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση του γκαράζ και θα ενισχύσετε τις ιδιότητες του εξοπλισμού που προστατεύονται από τον θόρυβο.

Μην τοποθετείτε τις πλάκες πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Το χειμώνα θα υπάρχει παγωμένη συμπύκνωση.

Τα φύλλα γίνονται απόλυτα λείες, όταν οι εργασίες γαλβανισμού πραγματοποιούνται με ειδικά ψαλίδια ή ηλεκτρικό παζλ. Ο κατάλληλα συναρμολογημένος ανακτητής με τα δικά του χέρια δεν αναμιγνύει καθαρό αέρα, που προέρχεται από το δρόμο, με τον αναλωμένο αέρα. Οι πλάκες μεταφοράς θερμότητας διαχωρίζουν δύο ρεύματα.

Ο σφραγιστικός παράγοντας οξέων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τις διαβρωτικές διεργασίες της μονάδας, γι 'αυτό συνιστάται η χρήση συνηθισμένου ακρυπλαστικού για τη στεγανοποίηση των αρμών και των ραφών.

Χρησιμοποιήστε μόνο μια ουδέτερη ένωση, ένα κανονικό όξινο σιλάνιο μπορεί να οδηγήσει στη διάβρωση της μονάδας.

Πλεονεκτήματα ενός εναλλάκτη θερμότητας πλάκας

 • Η απόδοση φθάνει το 65%.
 • η συσκευή κατασκευάζεται χωρίς τριβή και κινούμενα μέρη, οπότε ο μηχανισμός δεν χρειάζεται συχνή συντήρηση ή επισκευή.
 • ελάχιστο λειτουργικό κόστος.

Σωληνωτός μηχανισμός ανταλλαγής αέρα

Για να δημιουργήσετε τη συσκευή χρειάζεστε ένα κιβώτιο και δύο σωλήνες αλουμινίου ή χαλκού, οι οποίοι αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους μεμονωμένα. Η ποιότητα της εργασίας επηρεάζεται από το μήκος των σωλήνων και την πυκνότητα της πρόσφυσης μεταξύ τους. Η μονάδα λειτουργεί μέσω σωληνοειδών κατασκευών τοποθετημένων σε κανάλια. Οι διαδικασίες ανταλλαγής θερμότητας διεξάγονται με τη βοήθεια δεσμών συγκολλημένων σωλήνων λεπτού τοιχώματος, μέσω των οποίων κυκλοφορεί ο αέρας.

Σε σωλήνες μικρότερης διατομής, αέρας από θερμοκρασία δωματίου διέρχεται, το μέταλλο δέχεται θερμότητα. Ο μηχανισμός σωλήνων μέσα στο σωλήνα για ένα γκαράζ θα είναι μια θαυμάσια εναλλακτική λύση στα εργοστασιακά προϊόντα.

Για να επιτευχθεί αύξηση της απόδοσης, θα είναι απαραίτητο να αυξηθεί το μήκος του σωλήνα (αυτό θα επηρεάσει το βάρος της δομής).

Ανακλαστήρας με περιστροφικό τύπο χειρός

Αρχή λειτουργίας

Πλεονεκτήματα

 • Μια από τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ παρόμοιων τεχνολογιών.
 • Μην υπερξηραίνετε τον αέρα (ελέγχει το επίπεδο υγρασίας).
 • Ελάχιστη συμπύκνωση όταν εργάζεστε στην κρύα εποχή.

Ένα σύνθετο σχέδιο με ηλεκτρικό μοτέρ, ιμάντα κίνησης, ρότορα και σύστημα αγωγών απαιτεί συχνή συντήρηση. Σκεφτείτε ότι ο ανακτητής με αυτόν τον τύπο χεριών λειτουργεί πολύ θορυβώδης. Μην συγχέετε την ανάκτηση θερμότητας με θέρμανση αέρα.

Ποιοτικός ανακτητής με τα χέρια του με σχέδια σκίτσων

 1. Το μέγεθος του μελλοντικού εναλλάκτη θερμότητας στο γκαράζ.

Ο κανονικός μηχανισμός, κατά κανόνα, έχει μήκος 20 ή 30 εκατοστών των τοίχων.

Η απόφαση γίνεται από τον ιδιοκτήτη χωριστά, συνιστώνται τουλάχιστον 70 κομμάτια. Το πάχος της φλάντζας μεταξύ των πλακών είναι 3-4 mm.

Όσο μεγαλύτερη είναι η διατομή των σωλήνων, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η τεχνική.

Πριν να καθορίσετε με ακρίβεια τις παραμέτρους του κουτιού, λάβετε υπόψη ότι η κυκλοφορία αέρα στην είσοδο και την έξοδο πρέπει να είναι απρόσκοπτη. Προηγουμένως, καθορίστε τη θέση των συνδετήρων και των γωνιών.

Οι βασικοί κανόνες κατά την επιλογή του καλύτερου χώρου για έναν ανακτητή με τα δικά σας χέρια

 • ανεμπόδιστη προσέγγιση στο σύστημα παρακολούθησης της λειτουργίας της μονάδας, αντικατάσταση φίλτρων ή άλλων μερικών επισκευών.
 • λαμβάνεται υπόψη ότι θα υπάρξουν θόρυβοι στο χώρο εγκατάστασης.
 • Θα πρέπει να υπολογιστεί εάν θα είναι βολικό να αραιωθεί το δίκτυο των αεραγωγών στην περίμετρο της προγραμματισμένης εγκατάστασης. Παρεμπιπτόντως, όσο μικρότεροι είναι οι αεραγωγοί, τόσο πιο φθηνή είναι η μονάδα και τόσο λιγότερη είναι η χωρητικότητά της.

Χρήσιμες πληροφορίες

Για να αποθηκεύσετε το χώρο κάτω από την οροφή, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ανάκτησης στέγης. Ο σχεδιασμός είναι στην οροφή, έτσι δεν δημιουργεί δυσφορία στους ιδιοκτήτες. Η απόδοση της συσκευής φτάνει το 65%. Το χαμηλό νομισματικό και λειτουργικό κόστος θα παρακάμψει τις σύνθετες διαδικασίες εγκατάστασης με το σύστημα στερέωσης.

Απλοί τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας της συσκευής:

 1. Τα φίλτρα αλουμινίου, πλαστικού ή ινών που είναι ενσωματωμένα στα κανάλια του αποκαταστατή καθαρίζουν τον εισερχόμενο αέρα από τη σκόνη. Αυτά τα θραύσματα γίνονται γρήγορα φραγμένα, αλλάζουν τακτικά τα στοιχεία.
 2. Για να βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας δεν παγώνει, απενεργοποιήστε τη συσκευή κατά διαστήματα. Κατεψυγμένες πλάκες λόγω της απόψυξης του θερμού αέρα.

Φτηνές αποκατάστασης με τα χέρια τους.

Πώς ξεκίνησαν όλα:

Το σπίτι μου στο οποίο έχω ζήσει για 9 χρόνια ήταν με φυσικό αερισμό, και το 80% του χρόνου είχε ανοιγμένα παράθυρα. Γιατί να σας πω; Το σπίτι είναι αρκετά ερμητική και καταναλώνει αρκετά ένα κομμάτι της θέρμανσης, εξαερισμού έγινε μόλις κουκούλες ήταν ένας ανεμιστήρας στο δωμάτιο μπάνιο και βοηθητικό, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται την εισαγωγή αέρα στον 1ο όροφο της βαλβίδας KIV είχε εγκατασταθεί στο σαλόνι, και δύο τζάμια της βαλβίδας στον δεύτερο όροφο, αλλά ροή μέσω των βαλβίδων δεν ήταν αρκετό, οπότε έπρεπε να ανοίξετε τα παράθυρα.

Στο έντονο κρύο των βαλβίδων τους, το βαρέλι ήταν αρκετά δυνατό. υπάρχει μια ρύθμιση του καλυμμένου, αντίστοιχα, υποβαθμισμένου εξαερισμού.

Για να αξιολογήσω την ποιότητα του εξαερισμού, χρησιμοποιώ ένα μετρητή συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέει ένα άτομο, εάν η συγκέντρωση του CO2 είναι φυσιολογική, τότε οι υπόλοιποι δείκτες θα είναι φυσιολογικοί.

Σχετικά με τη συγκέντρωση του CO2 είναι πολύ καλά άρθρα:

CO2: το κριτήριο της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εξαερισμού

Σχετικά με το ζήτημα της ομαλοποίησης της ανταλλαγής αέρα στο περιεχόμενο CO2 σε εξωτερικό και εσωτερικό αέρα

Ένας χρόνος αερισμού

Φρέσκο ​​αέρα σε εξοχική κατοικία

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένας αόρατος κίνδυνος

Και έτσι κατέστη σαφές ότι πρέπει να κάνετε αναρρόφηση και εξαερισμό.

Η ποσότητα του αέρα με δοκιμή και σφάλμα αποφασίστηκε να γίνει σύμφωνα με τα πρότυπα του ABOK. οι περισσότεροι "επιστημονικά μηχανικοί" και γενικά για τον αισθητήρα CO2 είναι πολύ πραγματικοί και ειλικρινείς.

Κανονιστικά έγγραφα "ΑΒΟΚ" - ώρα "h"

Σύμφωνα με τους κανόνες

Η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα είναι 0,35 1 / ώρα, αλλά όχι μικρότερη από 30 m 3 / h ανά άτομο. 3 m 3 / m 2, αν η συνολική έκταση του διαμερίσματος χωρίς την περιοχή των θερινών χώρων είναι μικρότερη από 20 m 2 / άτομο.

Για τον υπολογισμό του ρυθμού ροής αέρα, m 3 / h, ο αριθμός των δωματίων θα πρέπει να καθορίζεται από τη συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιφάνεια των θερινών χώρων. Τα διαμερίσματα με αεροστεγές περίβλημα απαιτούν πρόσθετη ροή αέρα για τζάκια και μηχανικά εκχυλίσματα.

Σε γενικές γραμμές αποφάσισα να χωρίσει το σπίτι σε δύο μέρη, και πρώτα να εργαστεί στον εξαερισμό του δεύτερου ορόφου, tk. υπάρχουν υπνοδωμάτια και χώρο εργασίας και παιδικός σταθμός, δηλαδή, περνάω πολύς χρόνος εκεί, και η κύρια ρύπανση εκεί.

Για 3 άτομα, απαιτείται εισροή 90 έως 150 κυβικών μέτρων αέρα, ανάλογα με τη συγκέντρωση CO2 στους δρόμους.

Αν υποβάλλω 90-150 κύβους από θέρμανση σε ένα άνετο 22 βαθμούς Ι θα περάσουν 0,34Vt x 90 m3 x (22gr - (-3 ζ)) x 24h x = 213dney 3910kVtch ανά έτος (με μέση θερμοκρασία της περιόδου θέρμανσης -3 g ) σε τιμολόγιο μου για την ηλεκτρική ενέργεια αυτή θα ανέλθει σε 4,54 x 3910 = 17 751 ρούβλια ανά έτος, το οποίο είναι γενικά αρκετά πολύ λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι για όλη την ηλεκτρική ενέργεια σε θέρμανση, φωτισμό, τον τρόπο ζωής. συσκευές, ζεστό νερό κ.λπ. ανά έτος πληρώνω περίπου 65 tr.

Ως εκ τούτου, φυσικά, δεν είναι λογικό να κάνουμε απλά παροχή αερισμού, ως εκ τούτου είναι αποφασισμένη να εγκαταστήσει ένα recuperator.

Οι συσκευές ανάκτησης είναι πολλοί διαφορετικοί τύποι, δεν θα περιγράψω τον σχεδιασμό καθενός και θα τις συγκρίνω. Για τον εαυτό μου, αποφάσισα ότι ο εξαερισμός εισαγωγής και εξαγωγής πρέπει να ικανοποιεί τις ακόλουθες συνθήκες.

 1. όσο το δυνατόν μικρότερη και ευκολότερη συντήρηση
 2. Δεν επηρεάζουν σημαντικά το φορτίο του δικτύου, εννοώ χωρίς την αναθέρμανση
 3. Δεν πρέπει να ακούγεται. η εισροή πηγαίνει στα υπνοδωμάτια, τότε δεν θέλω θόρυβο καθόλου (ο ανεμιστήρας από το φορητό υπολογιστή για μένα είναι δυνατός και δυσάρεστος)
 4. φθηνό και απλό

Το σπίτι έχει μια μικρή σοφίτα και αποφάσισε να βάλει ολόκληρο το σύστημα εκεί. Αλλά από τότε διαθέτει κελύφη ψυχρής εγκατάστασης και οι αγωγοί αέρα πρέπει να είναι καλά μονωμένοι.

Παροχή αέρα.

Στα δωμάτια της οροφής, κόβονται οι ανεμόστρωμα με διάμετρο 150 mm. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, τόσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα του αέρα, τόσο λιγότερος θόρυβος και λιγότερη κίνηση αέρα.

Στο εσωτερικό, θα κολλήσει τον αισθητήρα από το θερμόμετρο, δεν είναι απαραίτητο, μόνο για στατιστικές.

Διαδρομές αγωγών.

Στη σοφίτα, έβαλε τις πίστες με εύκαμπτους μονωμένους αεραγωγούς. Αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση, διότι έχουν πολύ μεγάλη αντίσταση, αλλά έλαβα αυτό υπόψη κατά την επιλογή των οπαδών.

Γενικά, οι αεραγωγοί είναι:

πλαστικό - φθηνή, πολύ μικρή αντίσταση, άγνωστη στατική πλαστική ύλη (είναι δυνατόν να ξεσκονιστεί το γρηγορότερο)

Γαλβανισμός - πιο ακριβή, μικρή αντίσταση, δύσκολη συναρμολόγηση

ευέλικτη - απλή εγκατάσταση, φθηνή, πολύ υψηλή αντίσταση (συνιστάται μόνο σε βρύσες ή μικρές περιοχές), καλή καταστολή θορύβου

Το εκχύλισμα εκτελείται στην οροφή, η εισροή πηγαίνει πλευρικά από τον τοίχο.

Ο δεύτερος σωλήνας είναι ο εξαερισμός της σοφίτας.

Όλα τα μονοπάτια στη σοφίτα είναι αγωγοί αέρα διαμέτρου 100 mm, οι οποίοι θα έριχναν τη μέγιστη ταχύτητα στους αεραγωγούς, επειδή Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο λιγότερη απώλεια θερμότητας (σοφίτα κρύο), αλλά η ταχύτητα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 8 m / s, επειδή θα υπάρξει περιττός θόρυβος.

Σε γενικές γραμμές, κρίνοντας από τους κανόνες του διαζυγίου εξαερισμού, η διάμετρος των αεραγωγών είναι αρκετά εύκολο να υπολογιστεί

περιοχή των αεραγωγών x 3600 = αριθμός m3 ανά ώρα με ρυθμό ροής 1 m / s

Για τις κεντρικές διαδρομές, η ταχύτητα συνιστάται 4-5 m / s

για στροφές από αυτό για να αφαιρέσετε το θόρυβο 2-3 m / s

όταν εξέρχονται από σχάρες κλπ. 1-2 m / s

Εναλλάκτης θερμότητας:

Σταμάτησα στον εναλλάκτη θερμότητας. αυτή είναι η απλούστερη επιλογή.

Τι να επιλέξετε; Το αλουμίνιο είναι απλό, αξιόπιστο, αλλά δύσκολο να κολληθεί, κόβει, κλπ. Πολύ λεπτό φύλλο είναι δύσκολο να διορθωθεί, μια παχιά σπανιότητα και όχι φθηνή. Γενικά, ένας εναλλάκτης θερμότητας αλουμινίου είναι ευκολότερο να αγοράσει έναν εργοστασιακά κατασκευασμένο εναλλάκτη θερμότητας. Η μεμβράνη - ακόμα πιο δύσκολο, αλλά ίσως η καλύτερη λύση, η τιμή του είναι έτοιμη ξεκινώντας από 250 ευρώ, κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του μικρού μεγέθους είναι δύσκολη λόγω της απόστασης έκθεσης μεταξύ των πλακών, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς.

Αλλά το πλαστικό είναι τώρα γεμάτο, το πλαστικό χρησιμοποιεί κατασκευαστές όπως αεραγωγοί ή για παράδειγμα σύστημα. Καλύτερη και προσιτή λύση είναι η κυτταρική πολυπροπυλένιο (δεν πρέπει να συγχέεται με το PVC και πολυανθρακικό), το πάχος του τοιχώματος του μικρότερου του τμήματος πλαστικών των καναλιών για να επιλέξετε οποιοδήποτε, το κόστος είναι ελάχιστο.

Και έτσι γίνεται η επιλογή.

Τα φύλλα του κυψελωτού πολυπροπυλενίου κόβονται σε τεμάχια 300x300 σε μέγεθος, πάχους 3 mm

Διάκενο 3 mm μεταξύ των φύλλων είναι κατασκευασμένο από ένα ένθετο από ένα κομμάτι του ίδιου πλαστικού. Κόψτε όλα τέλεια με οποιοδήποτε άοσμο σφραγιστικό με βάση το πολυμερές ms.

Τα κύτταρα βρίσκονται στην κατεύθυνση του αέρα τροφοδοσίας και η στερεή κοιλότητα βρίσκεται προς τον αέρα εξαγωγής, έτσι ώστε το συμπύκνωμα να μπορεί να ρέει ελεύθερα.

Ο εναλλάκτης θερμότητας ήταν 300x300x300 mm σε βήματα 3 mm.

Περιοχή ανταλλαγής θερμότητας 7,6 m2

Ταχύτητα αέρα στον εναλλάκτη θερμότητας στα 150 m3 / h - 1 m / s

Στέγαση.

Ακριβώς θα σας πω να κάνετε την υπόθεση για έναν ανακτητή από αρκετούς εναλλάκτες θερμότητας ή το μεγαλύτερο μέγεθος τους, καλύτερα αμέσως από κόντρα πλακέ με θερμομόνωση. Αλλά δεν έχω πολύ μεγάλο ανταλλάκτη θερμότητας και δεν είναι βαρύ, και το σημαντικότερο είναι η καλή θερμομόνωση, επειδή να είσαι σε κρύα σοφίτα.

Γενικά, κατασκευάστηκαν δύο φύλλα XPS (αφρός πολυστερίνης εξωθούμενου), κολλημένα και συγκολλημένα με αυτοκόλλητη κόλλα.

Το καπάκι πιέζεται με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή σε τέτοιου είδους dyupels

Περίπτωση xps με πάχος τοιχώματος 5 cm, αποδείχθηκε αρκετά ισχυρό και ελαφρύ.

Στην περίπτωση γίνονται 4 τρύπες για αεραγωγούς με διάμετρο 100mm, δύο φίλτρα τοποθετημένα στην κουκούλα και εισροή, το φίλτρο κλάσης G4 στο πλέγμα

Όλες οι αρθρώσεις σφραγίζονται με στεγανοποιητικό με βάση το MC (πλήρως σε leurua-merlene)

Οι αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι επίσης εγκατεστημένοι (αλλά περισσότερο σε αυτό αργότερα)

Πλάγια (εικόνα), στην πραγματικότητα θα είναι από κάτω, κολλημένη στο σωλήνα αποστράγγισης για το συμπύκνωμα.

Εγκατάσταση εναλλάκτη θερμότητας

Η επιλογή μου έπεσε στην τελευταία τέταρτη επιλογή.

Για τις παραμέτρους μέτρησης χρησιμοποιώ αυτά τα εργαλεία

Ο εναλλάκτης θερμότητας υπέστη αρκετούς παγετούς και απόψυξη, και ως σύνολο αποδείχθηκε καλός.

p.s. ο εναλλάκτης θερμότητας δεν το έκανα μόνος μου, αλλά διέταξε από έναν φίλο, δεν είχα αρκετό χρόνο (επομένως, σε γενικές γραμμές, ο καθένας μπορεί να αντεπεξέλθει, αλλά χρειάζεται χρόνος και λίγη υπομονή)

Δίπλα στον ανακτητή μένει να πάρει δύο οπαδούς. Εγκαταστήθηκα σε ανεμιστήρες καναλιών δύο ταχυτήτων όπως cata, vent, sp και πολλοί που εξακολουθούν να το κάνουν.

Αναλύοντας το μήκος των ιχνών, τις απώλειες στον ανακτητή, με πλησίασαν οι επιδόσεις των ανεμιστήρων στο υπέρ-100

μαζί τους όπως είχε προγραμματιστεί

Η εισροή ήταν 1 ταχύτητα 90 m3 / h, στη δεύτερη ταχύτητα 130 m3 / h

Εκχύλιση σε 1 ταχύτητα 110 m3 / h, στη δεύτερη ταχύτητα 150 m3 / h

η διαφορά εισροής και εξάτμισης ήταν 20 m3 / h από = για διαφορετικά μήκη γραμμών παροχής, αλλά συνολικά δεν είναι πολύ και ελαφρώς εκκενωμένη πίεση στο σπίτι δεν είναι κακή.

Οι παράμετροι του εναλλάκτη θερμότητας σε σύγκριση με τα σειριακά προϊόντα ελαφρώς χειρότερες, αλλά όχι περισσότερο από 7%, το οποίο είναι πολύ ευχαριστημένο, σε σύγκριση με τους εναλλάκτες θερμότητας αλουμινίου heatex H1 του ίδιου μεγέθους.

Οι παράμετροι είναι οι εξής:

σε 1 ταχύτητα - απόδοση ανάκτησης 66-74% (μη λαμβάνοντας υπόψη μια μικρή ανισορροπία), απώλεια πίεσης στο εκχύλισμα 9 Pa, στην εισροή 7 Pa, την έναρξη της κατάψυξης

σε 2 ταχύτητες - η απόδοση ανάκτησης 62-70% (μη λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή ανισορροπία), απώλεια πίεσης στο εκχύλισμα 12 Pa, στην εισροή 9 Pa, την έναρξη της κατάψυξης

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ελήφθησαν και τη σύγκριση με τα δεδομένα άλλων κατασκευαστών, τώρα μπορώ να υπολογίσω με ακρίβεια τον εναλλάκτη θερμότητας από πλαστικό για μια διαφορετική ροή αέρα. Αν κάποιος πρέπει να ρωτήσει. Μπορώ επίσης να βοηθήσω με την επιλογή των οπαδών.

Βλέπω τα πραγματικά δεδομένα όπως αυτό

Λίγο για την αυτοματοποίηση.

Η πρώτη έκδοση του αυτοματισμού ήταν απλή.

Αυτό το ρελέ διαφέρει. μέτρα διακόπτης πίεσης η διαφορά πίεσης, και εάν ο εναλλάκτης θερμότητας αρχίζει να παγώσει, η πίεση αυξάνεται και ο ανεμιστήρας αέρα προσαγωγής είναι απενεργοποιημένος έτσι ώστε να μην εμπλέκεται άμεσα ως πίεση normalzuetsya επιθυμητό να χρησιμοποιείται ένα απλό χρονοδιακόπτη καθυστέρησης έως 20 λεπτά δεν έχει ακόμη εργαστεί.

για παράδειγμα

Διακόπτης διαφορικής πίεσης DPS-500 N

Αν κάποιος έχει εναλλάκτη θερμότητας εδάφους, τότε δεν χρειάζεται όλη αυτή η αυτοματοποίηση, δεν θα παγώσει.

Συνολικό κόστος:

εναλλάκτη θερμότητας (υλικό + εργασία) - 5 000 τρίβει

αεραγωγοί, ανεμοστάτες κ.λπ. - 3000 τρίβει

σφιγκτήρες, κολλητική ταινία και μικρά αντικείμενα, κόλλα, σφραγιστικό - 1000 τρίβει

ρελέ διαφορικής πίεσης - 1500 τρίβει

χρονοδιακόπτης - 1500 τρίβει

ανεμιστήρες vt tt περίπου 100 2 τεμάχια - 6000 tr.

συνολικά: 18500 ρούβλια για όλο το σύστημα εξαερισμού

Εάν κάνετε τον εαυτό σας εναλλάκτη θερμότητας τότε περίπου μείον 2 tr.

Συμπεράσματα:

Με συνδυασμένο εξαερισμό και εξαερισμό εισόδου με ανάκτηση θερμότητας, η συγκέντρωση CO2 του διοξειδίου του άνθρακα διατηρείται σε 1 ταχύτητα εντός 800-880 ppm, με τρεις κατοίκους.

Ο θόρυβος στον εξαερισμό δεν υπάρχει, η εισροή δεν ακούγεται καθόλου και το εκχύλισμα ακούγεται μόνο σε ένα μπάνιο. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Στο σύστημα διαχείρισης που θα σας πω τώρα ξεχωριστά (στο επόμενο άρθρο).

Αποτελεσματικός ανακτητής αέρα με τα δικά του χέρια

Μιλήστε για το τι είναι ένας ανακτητής αέρα και πώς να το συγκεντρώσετε με έναν ελάχιστο προϋπολογισμό, λένε οι χρήστες του FORUMHOUSE!

Όποιος διαβάζει συνεχώς το FORUMHOUSE γνωρίζει ότι ο εξαερισμός υψηλής ποιότητας είναι η εγγύηση ενός υγιούς μικροκλίματος στο σπίτι. Το σωστά σχεδιασμένο και εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει σταθερή ροή καθαρού αέρα στο σπίτι και εκροή αποβλήτων προς τα έξω. Ωστόσο, το χειμώνα, μαζί με τον αέρα εξαγωγής, εκλύεται πολύτιμη θερμότητα προς το εξωτερικό και από το δρόμο εισέρχεται ψυχρός αέρας στο σπίτι, η θέρμανση του οποίου καταναλώνει πρόσθετη ενέργεια.

Για να μην θερμανθεί ο δρόμος, όλο και πιο σύγχρονα και ενεργειακά αποδοτικά σπίτια είναι εξοπλισμένα με ανακουφιστές. Και από τότε οι τιμές για τα βιομηχανικά σχέδια, για να το θέσω ήπια, δάγκωμα, η καλύτερη λύση είναι να κυλήσει τα μανίκια και να κάνει έναν αέρα recuperator για το σπίτι από μόνοι τους!

Η αρχή του ανακτητή

Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε μια αυτοπαρασκευασμένη συσκευή, πρέπει να κατανοήσετε την αρχή της λειτουργίας της.

Η λέξη "recuperator" (από τη λατινική "recuperatio") σημαίνει την παραλαβή ή επιστροφή κάτι πίσω. Ο ανακτητής αέρα είναι μια συσκευή στην οποία η μεταφορά θερμότητας από μια ροή εξερχόμενου, ήδη θερμού αέρα, στον εισερχόμενο ψυχρό αέρα λαμβάνει χώρα μέσω της ανταλλαγής θερμότητας.

Έτσι, η απώλεια θερμότητας στο σπίτι μειώνεται, πράγμα που σας επιτρέπει να μειώσετε το κόστος θέρμανσης.

Μην συγχέετε την έννοια της θέρμανσης και ανάκτησης αέρα. Το ένα αφορά το σύστημα θέρμανσης και το δεύτερο είναι μέρος του σύγχρονου συστήματος εξαερισμού ενός εξοχικού σπιτιού και μάλιστα ενός εξοχικού σπιτιού.

Σύστημα ανάκτησης αέρα για ιδιωτική κατοικία.

 • κόστος φορέων ενέργειας ·
 • αναμενόμενη διάρκεια ζωής του συστήματος ·
 • τα ποσά που δαπανώνται για την εγκατάσταση του συστήματος.
 • το ποσό που δαπανήθηκε για την ετήσια συντήρηση του συστήματος.

Dan! La:

- Ο ανακτητής είναι μόνο ένα μέρος (και όχι το πιο ακριβό) του συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού. Επομένως, ο αερισμός και ο αερισμός του θα πρέπει να θεωρούνται κοινό σύστημα.

Εξαερισμός με αυτο-ανάκτηση

Οι συσκευές ανάκτησης ταξινομούνται ανάλογα με το σχεδιασμό και το σκοπό, συγκεκριμένα:

1. Με τον τύπο κίνησης του ψυκτικού (αέρα) - ροής ή αντίθετης ροής.

Ανακτητής αέρα, συσκευή.

1. Περιστροφικός ανακτητής

Αυτός ο τύπος εναλλάκτη θερμότητας είναι ένα κλειστό περίβλημα με εσωτερικό στροφέα (τύμπανο), κινούμενο από ηλεκτρικό κινητήρα.

Ο ρότορας περιστρέφεται με μια ορισμένη ταχύτητα και περιστρέφεται εναλλάξ στη ζώνη δράσης μιας ροής ζεστού ή κρύου αέρα.

Έτσι, οι πλάκες του δρομέα περιστρέφονται κυκλικά, στη συνέχεια ψύχονται.

Ως αποτέλεσμα, η συσσωρευμένη θερμότητα μεταφέρεται στον εισερχόμενο κρύο αέρα του δρόμου.

Οι συσκευές τύπου ρότορα έχουν υψηλή απόδοση (έως 85%), δεν παγώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και μερικώς ρυθμίζουν το επίπεδο υγρασίας.

Ανακλαστήρας αέρα με τα χέρια του: σχέδια.

 • μια σύνθετη κατασκευή που αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, έναν δρομέα, έναν ιμάντα κίνησης και ένα σύστημα αγωγών.
 • αυξημένο επίπεδο θορύβου ·
 • η παρουσία κινούμενων εξαρτημάτων μειώνει την αξιοπιστία του συστήματος και οδηγεί στην ανάγκη συχνότερης συντήρησης.

2. Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας (κασέτα) που αποτελείται από ένα πλήθος λεπτών πλακών συνδεδεμένων μεταξύ τους με μικρή απόσταση.

Ο ζεστός αέρας, που διέρχεται από την κασέτα, θερμαίνει τις πλάκες, οι οποίες με τη σειρά τους - λόγω της ταχείας ανταλλαγής θερμότητας, μεταδίδουν ενέργεια στο κρύο ρεύμα.

Επειδή οι ροές αέρα δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους, η εναλλαγή θερμότητας πραγματοποιείται με ταυτόχρονη ψύξη και θέρμανση των πλακών από όλες τις πλευρές.

Ο εναλλάκτης θερμότητας πλάκας για τον αερισμό του σπιτιού έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • χαμηλό κόστος.
 • συμπαγές μέγεθος.
 • απλότητα της συσκευής.
 • απουσία κινούμενων μερών.

Πλάκες για τον αφυγραντήρα.

Παρά το σημαντικό μειονέκτημα, αυτός ο τύπος είναι ο πιο συνηθισμένος στην αυτο-σχεδίαση.


Ανακλαστήρας με περιστροφικό εναλλάκτη θερμότητας

Ο εναλλάκτης θερμότητας του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας γίνεται συνήθως από τετράγωνες πλάκες. Καθώς χρησιμοποιείται το υλικό για τις πλάκες:

 • λεπτό φύλλο χαλκού ή αλουμινίου ·
 • φύλλο ·
 • μεμβράνες διαπερατές από ατμούς.

Περιστροφικός ανακτητής με τα χέρια σας.

Εξαερισμός με ανακουφιστή σε ιδιωτική κατοικία

Vitman:

- Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ των πλακών δεν είναι μεγαλύτερη από 3 mm.

Όσο μικρότερη είναι η απόσταση μεταξύ των πλακών, τόσο πιο λεπτή είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ροών του αέρα. Κατά συνέπεια,αυξάνει την αποδοτικότητα της εγκατάστασης.

Ωστόσο, η μείωση του πάχους των κενών οδηγεί σε αύξηση του ρυθμού σχηματισμού του συμπυκνώματος. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί την αποσύνδεση των καναλιών στον εναλλάκτη θερμότητας και προκαλεί μείωση της απόδοσης της συσκευής.

Για την καταπολέμηση αυτής της εμφάνισης, περαιτέρω ψυχρό εισερχόμενο αέρας προθερμαίνεται από ηλεκτρικούς θερμαντήρες ή απενεργοποίηση εισερχόμενη εισροή και καθαρίζεται μόνο ζεστό εναλλάκτη θερμότητας αέρα.

Αυτό αυξάνει την επίπονη κατασκευή της συσκευής στο σπίτι.

Αλλά ο χρήστης της ιστοσελίδας μας με ένα ψευδώνυμο Megavolt συναρμολόγησε έναν αποτελεσματικό ανακτητή πλάκας με τα χέρια του με μια μονάδα ελέγχου. Πλάκες forumchanin αποφάσισε για πρώτη φορά να κάνει ένα φύλλο χαλκού, αλλά, λόγω της υψηλής τιμής του, αποφάσισε να στραφεί σε αλουμίνιο τροφίμων.

Ανακουφιστής για ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους.

- Φοβόμουν ότι ο εναλλάκτης θερμότητας από αλουμινόχαρτο θα αρχίσει να δονείται και να "τραγουδάει", αλλά έκανα λάθος, η εγκατάσταση δεν είναι πιο δυναμική από τον υπολογιστή. Η θήκη ήταν κολλημένη από πλαστικό. Η παραγωγικότητα είναι 200 ​​m3 ανά ώρα. Επίσης, έκανα μια μονάδα ελέγχου επεξεργαστή του συστήματος. Τώρα μπορείτε να παρατηρήσετε τη λειτουργία της συσκευής, έτσι ώστε να μιλήσετε, στη λειτουργία "online".

Σε κατάσταση λειτουργίας, στην οθόνη εμφανίζεται η θερμοκρασία του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα, ο χρόνος, η ισχύς των ανεμιστήρων. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η μονάδα ελέγχου τροφοδοτείται με ενέργεια από την μπαταρία.

Ανακτητής αέρα για το σπίτι με τα χέρια τους.

- Αγόρασα 11 φύλλα κυψελωτού πολυπροπυλενίου 3m / 2m / 3mm. Τους κόβουμε σε παράλληλα γραφήματα 1x0,5 m και κολλάμε μαζί σιλικόνη. Το κενό μεταξύ των φύλλων ελέγχθηκε από ένα καλώδιο 3mm. Η διάτρηση στο συγκρότημα συμπιέστηκε και το κενό βγήκε στα 1,5-2 mm, γεγονός που είχε ευεργετική επίδραση στην απόδοση και αρνητικά - στην πτώση πίεσης. Ο εναλλάκτης θερμότητας τοποθετήθηκε σε πλαστικό κουτί από αφρώδες υλικό, έφερε τους μονωμένους αγωγούς αέρα διαμέτρου 160 mm και έβαλε τον ανακτητή στη σοφίτα. Η χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι 150 m3. Οι προσωπικές μετρήσεις έδειξαν ότι σε θερμοκρασία 5 ° C στο δρόμο και στους 24 ° C - στο σπίτι στον παραπόταμο, λαμβάνεται 22 ° C.

Επίσης, μεταξύ των συναδέλφων υπάρχει ένας ομοαξονικός τύπος ανακτητών.

Vitman:

- Κατά τη γνώμη μου, στο σπίτι είναι πιο εύκολο να κάνετε ένα ομοαξονικό (σωλήνα σε ένα σωλήνα) σπιτικό αυτο-κατασκευασμένο recuperator.

Μια τέτοια συσκευή κατασκευάζεται από σωλήνα αποχέτευσης διαμέτρου 160 mm, μήκους 2 m και αγωγού αέρα αλουμινίου διαμέτρου 100 mm και μήκους 4 m.

Στα άκρα του πλαστικού σωλήνα τοποθετούνται προσαρμογείς διακλάδωσης και μέσα στον σωλήνα τοποθετείται μια πλήρως τεντωμένη αυλάκωση με τη μορφή σπειροειδούς. Χάρη στους διαχωριστές, ένα ζεστό ρεύμα περνιέται μέσα από την αυλάκωση και η ψυχρή ροή εισέρχεται μέσα στον πλαστικό σωλήνα. Ως αποτέλεσμα, τα ρεύματα διαχωρίζονται και δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους και ο ψυχρός αέρας που διέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας θερμαίνεται.

sim1:

- Ως πείραμα ένωσα ένα ομοαξονικό ανακτητή με έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους. Το μήκος του πλαστικού σωλήνα - 2,3 m, διάμετρος - 160 mm. Κυματοειδής αλουμινίου: μήκος 3,5 m, διάμετρος 100 mm. Η συσκευή που συλλέξαμε σε 3 ώρες, και μου κόστισε 5 τόνους τρίψιμο. Τοποθετείται οριζόντια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, ο συμμετέχων στο φόρουμ έλαβε τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Θερμοκρασία δωματίου + 24 ° C
 • Η θερμοκρασία του αέρα εισόδου είναι -7 ° C.
 • Η θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο είναι + 19 ° C.
 • Χωρητικότητα μέχρι 270 m3.

Vitman:

- Όσο μεγαλύτερη είναι η διαδρομή που περνά ο ψυχρός αέρας μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση της εγκατάστασης. Σας συμβουλεύω να συναρμολογήσετε αυτή τη συσκευή από 4 σωλήνες 2-2,5 μέτρων το καθένα. Καλύτερα είναι να μονώσετε επιπλέον τους σωλήνες. Παρόλα αυτά εμφανίζεται συμπύκνωση, αλλά θα είναι πολύ μικρότερη από τον τύπο πλάκας της συσκευής, η οποία δεν θα λειτουργήσει χωρίς πρόσθετη θέρμανση του εισερχόμενου ρεύματος σε χαμηλή θερμοκρασία. Για τη συλλογή συμπυκνωμάτων, είναι δυνατή η τοποθέτηση των σωλήνων υπό γωνία ή κάθετα, και εισάγετε μια σύνδεση αποστράγγισης.

Επίσης, οι χρήστες του site FORUMHOUSE προσφέρουν τον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού του ομοαξονικού ανακτητή.

Master Master:

- Είναι απαραίτητο να ανταλλάξετε την παροχή και την επιστροφή και να αφήσετε τον κρύο αέρα μέσα από την αυλάκωση.

saks01:

- Γιατί ο εξωτερικός σωλήνας πρέπει ακόμα να είναι μονωμένος, τότε μπορείτε να το εγκαταλείψετε τελείως.

Σκοπεύω να μαζέψω ένα μακρύ κιβώτιο των ΕΛΚ και να βάλω την αυλάκωση του αλουμινίου σε αυτό. Νομίζω ότι η αποδοτικότητα της συσκευής θα αυξηθεί.

Το FORUMHOUSE περιέχει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την ανάκτηση και τον εξαερισμό. Διαβάστε για τον σπιτικό εναλλάκτη θερμότητας με αυτόματα. Επίσης στην πύλη μας παρουσιάζεται σαφώς πώς να συναρμολογηθεί ένας ανακτητής από ένα κοινό υλικό όπως το κυτταρικό πολυανθρακικό. Μάθετε τι συμβαίνει εάν συνδυάσετε έναν ομοαξονικό ανακτητή και έναν εναλλάκτη θερμότητας εδάφους.

Και έχοντας εξοικειωθεί με το βίντεό μας, θα μάθετε πώς ο εναλλάκτης θερμότητας συμβάλλει στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας.

Αυτο-κατασκευασμένο σύστημα ανάκτησης αέρα με τα δικά του χέρια

Ας αρχίσουμε με τη θεωρία. Recuperator (στην περίπτωσή μας) - ένα «εναλλάκτη θερμότητας επιφανείας-τύπου για χρήση της θερμότητας καυσαερίων, όπου η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των ψυκτικά γίνεται συνεχώς μέσω διαχωριστικό τοίχωμα τους», δηλαδή, που εξέρχεται από τον αέρα δωματίου (υγρό και κορεσμένο με αέριο διοξείδιο του άνθρακα) θερμαίνει το φρέσκο, εισερχόμενος από έξω. Γιατί; Για εξοικονόμηση στη θέρμανση! Αν είναι μείον 10, και στην αίθουσα + 20, που είναι απαραίτητο για τη θέρμανση του αέρα έως και 30 βαθμούς, και αν juzat εναλλάκτη θερμότητας, ο εισερχόμενος αέρας είναι λίγο πιο ζεστά (πόσο θερμότερο εξαρτάται από την απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας).

Κοίταξα πόσοι ανακτητές βρίσκονται στα καταστήματα και πνίγονται, δηλ. αποφάσισε να κάνει τη δική του. Παρακάτω είναι η λεπτομερής διαδικασία συναρμολόγησης των εναλλάκτη θερμότητας.

Παίρνουμε πλαστικά 3 χιλ., Φύλλο αλουμινίου, κολλητική ταινία διπλής όψεως, υπομονή, πολλές αιχμηρές λεπίδες, συνεχίζουμε.

Πώς να φτιάξετε έναν ανακτητή με τα χέρια σας;

Recuperator με τα χέρια σας - τίποτα περίπλοκο!

Σήμερα, μια συσκευή που ονομάζεται ανακτητής βρίσκεται όλο και περισσότερο στα συστήματα εξαερισμού. Το προϊόν δεν είναι καινούργιο, πριν χρησιμοποιηθεί από τους βιομηχάνους. Η υψηλή τιμή της συσκευής ήταν πέρα ​​από την ικανότητα ενός πολίτη, αλλά μια μεγάλη οργάνωση θα μπορούσε να το αντέξει.

Η απτή εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων επέτρεψε την ταχεία αποκατάσταση των επενδύσεων και, στη συνέχεια, άρχισε η εξοικονόμηση πόρων. Αλλά δαπανηρές πηγές ενέργειας αναγκάζονται να δώσουν προσοχή στον ανάκτηση των ιδιωτικών ιδιοκτήτες σπιτιού, υπήρχαν μοντέλα των νοικοκυριών, η τιμή του προϊόντος μειώθηκε σημαντικά.

Τι είναι ένας ανακτητής;

Στα Λατινικά, η ανάκαμψη είναι μια επιστροφή. Εξ ου και η κατανόηση του κύριου στόχου της συσκευής - η επιστροφή θερμότητας το χειμώνα ή ο δροσισμένος αέρας το καλοκαίρι. Εξάλλου, για ένα φυσιολογικό μικροκλίμα είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τον χρησιμοποιημένο αέρα από τις εγκαταστάσεις, αντικαθιστώντας τον με καθαρό αέρα.

Έτσι, το χειμώνα η θερμότητα πηγαίνει στον σωλήνα και το καλοκαίρι η δροσερή ροή αντικαθίσταται ζεστή και η διαδικασία θέρμανσης ή ψύξης μέσα στο δωμάτιο αρχίζει με μια νέα δύναμη, καταναλώνοντας πολύτιμη ενέργεια. Ο ανακτητής αναγκάζει τον αέρα τροφοδοσίας να αλληλεπιδράσει με την εξερχόμενη, εισερχόμενος στο δωμάτιο που έχει ήδη μερικώς θερμασμένο ή ψυγμένο φρέσκο ​​αέρα. Υπάρχει εξοικονόμηση πόρων.

Αρχή λειτουργίας και συσκευής

Ο σχεδιασμός του προϊόντος είναι αρκετά απλός: ένα καραμέλα, μέσα στο οποίο είναι:

 • εναλλάκτη θερμότητας ·
 • φίλτρα;
 • ανεμιστήρες;
 • θερμαντήρες (εάν είναι απαραίτητο).
 • πρόσθετες συσκευές (απορροφητής θορύβου, αγωγός παράκαμψης, άλλο). Αυτά τα στοιχεία δεν είναι υποχρεωτικά.

Ο ανακτητής λειτουργεί ως εξής:

 • Με τη βοήθεια του συστήματος σωληνώσεων, η εισερχόμενη και εξερχόμενη ροή αέρα εισάγεται στη συσκευή. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ανάμειξη, αλλάζουν τη θερμότητα μέσα από ένα λεπτό μεταλλικό διαμέρισμα.
 • Ο επεξεργασμένος εισερχόμενος αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο.

Παράδειγμα αποτελεσματικότητας:

Ένας συγκριτικά φτηνός, τεχνικά απλός συλλέκτης πλάκας είναι ικανός να θερμάνει τον εισερχόμενο αέρα με θερμοκρασία από 10 μοίρες έως +6 μέσω μιας εξερχόμενης ροής 24 βαθμών (άνετο οικιακό κλίμα). Επομένως, το σύστημα θέρμανσης χρειάζεται πολύ λιγότερους πόρους για να κάνει το φρέσκο ​​αέρα και πάλι ευχάριστα ζεστό.

Πλάκες για τον ανακτητή

Πεδίο εφαρμογής

 1. Χρησιμοποιούνται πλαστικοί ή σωληνοειδείς συλλέκτες:
  • θέρμανση σε ιδιωτικά νοικοκυριά ·
  • διοικητικών ή γραφείων ·
  • μικρά καταστήματα και αποθήκες.
 2. Οι περιστροφικές συσκευές χρησιμοποιούν:
  • μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ·
  • κατοικιών ή κέντρων γραφείων ·
  • δωμάτια με υπερβολική ή ανεπαρκή υγρασία.
 3. Ο βιομηχανικός τύπος έχει βρει την εφαρμογή του στις τεχνολογικές διαδικασίες διαφόρων βιομηχανιών:
  • μηχανική μηχανική (ψύξη γαλακτωμάτων και ελαίων) ·
  • ηλεκτρομηχανική ·
  • φαρμακευτική κατεύθυνση ·
  • χημική βιομηχανία ·
  • μεταλλουργία ·
  • της βιομηχανίας τροφίμων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της συσκευής περιλαμβάνουν:

 • τεράστιες εξοικονομήσεις ενεργειακών πόρων (περίπου 50%) ·
 • η διάρκεια ζωής είναι 25 χρόνια.
 • την άνεση σε έναν οικιστικό ή εργασιακό χώρο.
 • Ταυτόχρονα, επιλύονται τρία σημαντικά καθήκοντα:
  • σταθερή εισροή καθαρού αέρα.
  • άνετη υγρασία στο δωμάτιο.
  • εξοικονομώντας χρήματα για θέρμανση ή κλιματισμό.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα:

 • δεν είναι κατάλληλο για στέγαση έως 200 τετραγωνικών μέτρων (αποζημίωση περίπου ίση με τη διάρκεια ζωής).
 • εάν το σύστημα εξαερισμού δεν προβλέπεται στο έργο, είναι εξαιρετικά δύσκολο και ακριβό να τοποθετηθεί ο ανακτητής.
 • μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του δρόμου και του σπιτιού μειώνει την απόδοση της συσκευής σε σχεδόν 0 (η διαφορά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 μοίρες).
 • υψηλό κόστος.

Τύποι συσκευών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανακτητών:

 1. Πλάκα ή σωληνοειδή. Η πιο κοινή, τεχνικά απλή μορφή. Δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη μέσα στη συσκευή, δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια για λειτουργία. Η αποτελεσματικότητα είναι 40-65%. Υπάρχουν όμως μειονεκτήματα:
  • παγετό το χειμώνα.
  • έλλειψη ικανότητας να πραγματοποιείται ανταλλαγή υγρασίας.
 2. Ρόταρυ. Ο ηλεκτρικός κινητήρας ωθεί τον εναλλάκτη θερμότητας να περιστραφεί με την εισερχόμενη ροή στον εξερχόμενο αέρα. Επομένως, επιλύονται διάφορα καθήκοντα:
  • εξαλείφει την κατάψυξη των εξαρτημάτων.
  • η ανταλλαγή θερμότητας ρυθμίζεται (η ταχύτητα του ρότορα μπορεί να ποικίλει, προσαρμόζοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες).
  • επιστρέφει εν μέρει την υγρασία πίσω.
  • Η απόδοση αυξάνεται στο 85-88%.
 3. Επανακυκλοφορία του νερού. Ένα άλλο όνομα είναι ένας ανακτητής με έναν ενδιάμεσο εναλλάκτη θερμότητας, ο ρόλος του οποίου εκτελείται από το υγρό. Η συσκευή και η απόδοση είναι παρόμοια με τον τύπο πλάκας, αλλά ο σχεδιασμός είναι πολύ πιο περίπλοκος. Το μόνο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα εγκατάστασης ξεχωριστών τμημάτων σε διαφορετικά μέρη.
 4. Οροφή (βιομηχανική). Διαθέτει χαμηλό λειτουργικό κόστος και δυνατότητα εγκατάστασης στην οροφή, εξοικονομώντας χώρο στο ταβάνι. Η αποτελεσματική εργασία συνεπάγεται μεγάλο όγκο εξυπηρετούμενων εσωτερικών χώρων (καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ.).
Περιστροφικός αφυγραντήρας

Κάνουμε τον ανακτητή με τα χέρια μας

Απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά

Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να αποθηκεύσετε:

 • σίδερο στέγης, αλουμίνιο, χαλκό (τουλάχιστον 4 τετραγωνικά μέτρα).
 • τεχνικό φελλό ή ξύλινη ράβδο εμποτισμένη με λιναρόσπορο.
 • ένα κουτί από κασσίτερο ή κόντρα πλακέ?
 • ερμητικό συνήθη?
 • ορυκτοβάμβακας ή άλλο μονωτικό υλικό.
 • αυτοπροωθούμενες βίδες ή υλικό?
 • οπτικό πριόνι (κατά προτίμηση ηλεκτρικό), κατσαβίδι, κατσαβίδι, μεμβράνη.

Πώς να κάνετε έναν ανακτητή αέρα για το δικό σας σπίτι

Οι τεχνολογίες κατασκευής εξοικονόμησης ενέργειας επιτρέπουν τη διατήρηση της θερμότητας στο σπίτι και εξοικονόμηση της θέρμανσης. Αλλά η προκύπτουσα ερμητική αίθουσα απαιτεί συνεχή εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού ή εξαερισμού. Στην ψυχρή εποχή, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των εξερχόμενων και των εισερχόμενων αέριων μαζών φθάνει τους 40-60 βαθμούς Κελσίου και καλύπτεται από ένα σύστημα θέρμανσης. Το αποτέλεσμα - το κόστος των δαπανηρών πρόσθετων δομικών υλικών δεν πληρώνουν. Για να μειωθεί σημαντικά η ανισορροπία επιτρέπει στον ανακτητή - μια απλή συσκευή που χρησιμοποιείται αυτόνομα ή ως μέρος ενός συστήματος εξαερισμού.

Τι είναι η ανάκτηση;

Η ανάκτηση μεταφράζεται από τα λατινικά ως "επιστροφή δαπανών". Όταν πρόκειται για τον εξαερισμό, η σπατάλη πόρων είναι θερμότητα. Από το δωμάτιο ο ζεστός αέρας αφήνει, η θέρμανση του οποίου έχει ήδη καταναλώσει ενέργεια, και έρχεται το κρύο, το οποίο και πάλι πρέπει να ζεσταθεί. Η ανάκτηση αέρα αναφέρεται στη διαδικασία εξίσωσης της θερμοκρασίας του εισερχόμενου μέσου λόγω της απελευθερωμένης θερμικής ενέργειας. Τεχνικά - είναι απλώς ανταλλαγή θερμότητας.

Τι είναι ένας ανακτητής;

Ο ανακτητής είναι μια συσκευή για τη δευτερογενή χρήση της θερμικής ενέργειας σε έναν τεχνολογικό κύκλο θέρμανσης και αερισμού ενός δωματίου. Μειώνει τη διαφορά στις θερμοκρασίες των εισερχόμενων και εξερχόμενων αέριων μαζών κατά 4-5 φορές και διατηρεί τα δύο τρίτα της απώλειας θερμότητας κατά τον κανονικό εξαερισμό και τον αερισμό. Προστατεύει τον ηλεκτρισμό και τους υλικούς πόρους.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού είναι ένας εναλλάκτης θερμότητας, μέσω του οποίου έρχονται σε επαφή δύο ροές αέρα που δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους. Το πρώτο - ζεστό - εκτείνεται από το δωμάτιο και βγαίνει έξω, κατά μήκος του τρόπου θέρμανσης των στοιχείων εργασίας της συσκευής. Ο ίδιος ενώ ψύχεται. Το δεύτερο - το κρύο - έρχεται από το δρόμο και πηγαίνει στα δωμάτια. Η θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της αλληλεπίδρασης με θερμαινόμενα μέρη του εναλλάκτη θερμότητας.

Το καλοκαίρι, όταν λειτουργούν τα κλιματιστικά μέσα στο σπίτι, ο ανακτητής λειτουργεί επίσης για να εξισώσει τη θερμοκρασία των ρευμάτων. Εμφανίζεται μόνο η αντίστροφη διαδικασία - ο ψυχρός αέρας που προέρχεται από το δωμάτιο ψύχει τον εισερχόμενο αέρα. Αυτό μειώνει το φορτίο στο σύστημα ελέγχου κλίματος.

Σημαντικό! Ο ανακτητής μειώνει το φορτίο στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.

Ο εναλλάκτης θερμότητας εγκαθίσταται σε ένα περίβλημα, το σχεδιασμό του οποίου εξασφαλίζει την απομόνωση ενός ρεύματος από το άλλο. Λειτουργικά στοιχεία που διασφαλίζουν τη λειτουργία οποιουδήποτε τύπου ανακτητή είναι οι ανεμιστήρες (τροφοδοσία και καυσαερίων) και τα φίλτρα που είναι εγκατεστημένα στην είσοδο των ρευμάτων.

Πλεονεκτήματα της εγκατάστασης ενός ανακτητή

Οι ανακτητές αέρα στη Ρωσία δεν είναι ακόμη πολύ συνηθισμένοι. Αλλά στο εξωτερικό, που ανησυχούν για τη διατήρηση των ενεργειακών πόρων και της οικονομίας, χρησιμοποιούνται ευρέως. Η εγκατάσταση τους προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Τα έξοδα για τον εξαερισμό και τη θέρμανση μειώνονται κατά 30-50%.
 • Το σπίτι δημιουργεί ένα άνετο μικροκλίμα με συνεχή πρόσβαση στον καθαρό αέρα.
 • Δεν υπάρχει πρόβλημα της άνισης κατανομής των αέριων μαζών, όταν ο πάτος του κρύου αέρα εξαπλώνεται και ο θερμός αέρας ανεβαίνει.
 • Το δωμάτιο δεν λαμβάνει σκόνη και καυσαέρια, όπως όταν αερίζεται μέσω του παραθύρου.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού.

Σημαντικό! Ο ανακτητής παρέχει σταθερή πρόσβαση σε καθαρό αέρα σε άνετη θερμοκρασία χωρίς επιπλέον κόστος για τη θέρμανση του.

Τύποι ανακτητήρων

Ανάλογα με το σχεδιασμό της μονάδας εναλλάκτη θερμότητας, οι συσκευές ανάκτησης διαιρούνται στους ακόλουθους τύπους:

 • περιστροφική?
 • πλαστικό (καλοριφέρ);
 • σωληνωτό.
 • θάλαμο.
 • ανακύκλωση;
 • σωλήνες θέρμανσης.

Συσκευές περιστροφικού τύπου

Στον περιστροφικό ανακτητήρα αέρα, ένα περιστρεφόμενο στοιχείο είναι το στοιχείο εργασίας που μεταφέρει τη θερμότητα μεταξύ της εξερχόμενης και της εισερχόμενης ροής. Η εσωτερική κοιλότητα του δρομέα είναι μια διαμήκης κυψέλη (στρώματα κυματοειδούς χάλυβα), τα οποία δεν παρεμβαίνουν στην ελεύθερη δίοδο της μάζας του αέρα. Κατά μήκος του άξονα του εναλλάκτη θερμότητας, υπάρχει ένας διαχωρισμός των αεραγωγών με την εξερχόμενη και εισερχόμενη ροή.

Ο θερμός αέρας που διέρχεται από το ήμισυ του εναλλάκτη θερμότητας θερμαίνει τις πλάκες των κυττάρων. Κατά την περιστροφή του δρομέα, αυτές οι πλάκες βρίσκονται σε μια ζώνη ψυχρού αέρα, όπου εκπέμπουν θερμότητα στην εισερχόμενη ροή από το δρόμο. Στην κατάσταση λειτουργίας υπάρχει κυκλική θέρμανση και ψύξη των πλακών, λόγω της οποίας λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή θερμότητας. Η ταχύτητα περιστροφής του δρομέα ρυθμίζεται με την αυτοματοποίηση του ανακτητή κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζει το πάγωμα του μηχανισμού και την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης της μεταφοράς θερμότητας.

Τα gadgets των ρότορα χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Η μέγιστη απόδοση όλων των συσκευών που εκτελούν ανάκτηση είναι μέχρι 90%.
 • Η ρυθμιζόμενη ταχύτητα του ρότορα επιτρέπει τη ρύθμιση της μεταφοράς θερμότητας.
 • Η επιστροφή μιας ορισμένης ποσότητας υγρασίας σας επιτρέπει να κάνετε χωρίς υγραντήρες.
 • Ουσιαστικά δεν αποτελούν συμπύκνωμα, οπότε δεν απαιτείται η οργάνωση της απόσυρσής του.
 • Για μια αρμόδια μονάδα ανάκτησης με έναν περιστροφικό εναλλάκτη θερμότητας απαιτείται ένας εντυπωσιακός θάλαμος εξαερισμού, έτσι ώστε οι συσκευές αυτές να είναι αρκετά ογκώδεις.
 • Είναι αδύνατο να αποκλειστεί μια μικρή ανάμειξη του εξερχόμενου και εισερχόμενου μέσου - ο αέρας που παραμένει στα κανάλια συνδέεται στην αντίθετη ροή κατά τη διάρκεια της περιστροφής.
 • Η παρουσία κινητών εξαρτημάτων συνεπάγεται τη φθορά εξαρτημάτων και τη βλάβη των αναλωσίμων (ιμάντα κίνησης, παρεμβύσματα, έδρανα κλπ.), Αυξάνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος.
 • Απαιτείται τακτική συντήρηση και επιθεώρηση.
 • Η ανάκτηση γίνεται μόνο με περιστρεφόμενο εναλλάκτη θερμότητας, δηλαδή με συνεχή κατανάλωση ηλεκτρισμού.

Συσκευές τύπου πιάτου

εναλλάκτη θερμότητας Plate είναι μια μονάδα (κασέτα) από μεταλλικό φύλλο, πλαστικό ή κυτταρίνη, συναρμολογούνται με τα κενά των 2-4 mm. Μεταξύ των πλακών υπάρχουν διαμήκη ενθέματα (νευρώσεις) που σχηματίζουν διαύλους αέρα και εκτελούν τη λειτουργία καθοδήγησης της ροής του αέρα.

Ο σχεδιασμός του εναλλάκτη θερμότητας επιτρέπει ροές αέρα διαφορετικών θερμοκρασιών μέσω των στρωμάτων, εναλλασσόμενες μεταξύ του κρύου και του καυτού. Τα μέσα δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους - η θερμική ενέργεια μεταφέρεται μέσω των πλακών.
Στην κατεύθυνση της κίνησης των μαζών αέρα, οι πλάκες εναλλαγής θερμότητας χωρίζονται σε:

 • διασταυρούμενη ροή.
 • αντίθετο ρεύμα;
 • ευθεία.

Ο τύπος διασταυρούμενης ροής είναι πιο κοινός, αφού ένας τέτοιος εναλλάκτης θερμότητας έχει μια απλή συσκευή. Συλλέξτε το μπλοκ που μοιάζει με πλάκα από τα τετράγωνα πλαίσια έτσι ώστε η κατεύθυνση των κυψελών να εναλλάσσεται - κάθε επόμενη στρώση περιστρέφεται σε σχέση με την προηγούμενη με 90 μοίρες. Μερικές φορές αντί για επίπεδες πλάκες με νευρώσεις χρησιμοποιείται κυματοειδές φύλλο. Η κίνηση των ρευμάτων αέρα σε τέτοιους ανακτητές συμβαίνει εγκάρσια.

Οι εναλλάκτες θερμότητας με άμεση ροή και αντίστροφη ροή έχουν μια πιο σύνθετη διάταξη εναλλάκτη θερμότητας. Έχει ένα τμήμα με παράλληλη διάταξη καναλιών. Τα ρεύματα κινούνται κατά μήκος τους είτε προς μία κατεύθυνση - είτε προς τα πλάγια είτε προς την άλλη - σε αντίθετο ρεύμα.

Η ιδιαιτερότητα των συσκευών ανάκτησης πλάκας είναι ο ενεργός σχηματισμός συμπυκνώματος στις πλάκες με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στη ροή του αέρα. Συνεπώς, οι συσκευές αυτού του τύπου είναι απαραίτητα εξοπλισμένες με παλέτα εισαγωγής νερού και έξοδο συμπυκνωμένου υγρού.

Εάν η θερμοκρασία του συμπυκνώματος πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, ο εναλλάκτης θερμότητας αρχίζει να καταψύχεται. Για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες μέθοδοι:

 • Τοποθετούμε την έξοδο παράκαμψης - σε λειτουργία άχνη (πίεση) αισθητήρας ψυχρής ροής αυτόματα δρομολογείται να παρακάμψει τον εναλλάκτη θερμότητας και το θερμό αέρα σε αυτή τη στιγμή να θερμανθεί η πλάκα?
 • Η παγωμένη περιοχή του εναλλάκτη θερμότητας είναι εξοπλισμένη με αυτόματη θέρμανση.
 • Ο αγωγός αέρα από το δρόμο επιτρέπεται κάτω από το επίπεδο κατάψυξης του εδάφους (μήκος - έως 50 μέτρα), τοποθέτηση του λεγόμενου "εναλλάκτη θερμότητας εδάφους".
 • Στο περίβλημα του εναλλάκτη θερμότητας έχει ρυθμιστεί σταθερά δύο ή τρεις εναλλάκτες θερμότητας κασέτες - όπως κρύο αέρα από έξω θα είναι σε επαφή με το ψυχρότερο και θερμότερα του δωματίου - με αρκετή θερμάνθηκε?
 • Οι εναλλάκτες θερμότητας χρησιμοποιούνται από φύλλα υγροσκοπικής κυτταρίνης, τα φύλλα των οποίων απορροφούν την υγρασία από τον αέρα και την επιστρέφουν στον κύκλο.

Προσοχή παρακαλώ! Οι εναλλάκτες θερμότητας πλάκας πρέπει να προστατεύονται από το πάγωμα

Πλεονεκτήματα συσκευών τύπου πλάκας για ανάκτηση:

 • Απλός και σαφής σχεδιασμός, μπορείτε να συναρμολογήσετε έναν τέτοιο ανακτητή με τα χέρια σας.
 • Απλή εγκατάσταση και λειτουργία.
 • Καλή απόδοση - από 40 έως 80%, και με την εγκατάσταση πολλών κασετών - έως και 90%?
 • Ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας - για αυτοματισμό (για αντιπαγωτική προστασία) και λειτουργία ανεμιστήρα.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής - χωρίς κινούμενα μέρη, χωρίς φθορά εξαρτημάτων.
 • Η δυνατότητα εκσυγχρονισμού - η θερμική απόδοση της συσκευής μεταβάλλεται εύκολα με την προσθήκη ή αφαίρεση των πλακών.
 • Ο αέρας εισέρχεται στις εγκαταστάσεις και απουσία ηλεκτρικής ενέργειας - λόγω φυσικών καυσαερίων.

Μειονεκτήματα των συσκευών ανάκτησης με πλάκες από μέταλλο και πλαστικό:

 • Ο σχηματισμός συμπυκνώματος απαιτεί συσκευή αποστράγγισης.
 • Είναι απαραίτητο να παρέχεται προστασία από τον παγετό.
 • Ο τρόπος λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των κανονικών κύκλων απόψυξης, έχει χαμηλότερη απόδοση.

Όλα αυτά τα μειονεκτήματα στερούνται κυτταρινικών ανακτητών, αλλά έχουν και τις δικές τους ιδιαιτερότητες:

 • Μαζί με την υγρασία απορροφήσει οσμές, και στη συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα τα απλώνονται στο δωμάτιο?
 • Μην εφαρμόζετε σε υψηλή υγρασία των αεραγωγών παραμορφώνονται και επικαλύπτονται τα κανάλια αέρα.
 • Οι κασέτες από κυτταρίνη δεν επισκευάζονται ή πλένονται - αντικαθίστανται μόνο.

Συσκευές με σωληνοειδή εναλλάκτη θερμότητας

Οι σωληνοειδείς συλλέκτες είναι παρόμοιοι κατ 'αρχήν με τους εναλλακτήρες θερμότητας που μοιάζουν με πλάκες. Μόνο αντί για κανάλια που σχηματίζονται από πλάκες και νευρώσεις, χρησιμοποιούνται μεταλλικοί σωλήνες μικρής διαμέτρου (περίπου 10 mm). Ένα ζεστό ρεύμα αέρα μετακινείται μέσω των σωλήνων και τα θερμαίνει, και το κρύο περνά μέσα από τη ζώνη μεταξύ τους, αφαιρώντας την ενέργεια θερμότητας.
Το περίβλημα για τον σωληνοειδή εναλλάκτη θερμότητας είναι ένας κυλινδρικός αεραγωγός - ο σχεδιασμός αυτός δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο και συχνά τοποθετείται απευθείας στο πάχος του τοίχου.

Ανακτητές αίθουσας

Οι μάζες ψυχρού και θερμού αέρα περνούν μέσα από ένα κοινό θάλαμο, που χωρίζονται από ένα κινητό πτερύγιο. Από καιρό σε καιρό, το πτερύγιο περιστρέφεται και ανταλλάσσει τα ρεύματα. Η θερμότητα μεταφέρεται μέσω των τοίχων του θαλάμου.

Σε έναν τέτοιο ανακτητή υπάρχουν κινητά τμήματα και λαμβάνει χώρα μερική ανάμιξη των ροών.

Συσκευές ανακύκλωσης

Στους εναλλάκτες θερμότητας ανάκτησης, η μεταφορά θερμότητας πραγματοποιείται από ένα ενδιάμεσο ψυκτικό - νερό ή αντιψυκτικό. Σωλήνες με υγρό μέσον περνούν πρώτα μέσω της εκροής, όπου θερμαίνεται το ψυκτικό, και στη συνέχεια εισέρχονται στη ζώνη του εισερχόμενου ρεύματος και εκπέμπουν θερμότητα.

Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου ανακτητή επιτρέπει στους εναλλάκτες θερμότητας τροφοδοσίας και εξαγωγής να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Αλλά έχει χαμηλή απόδοση και απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού για την κυκλοφορία του νερού.

Ανακτητές με σωλήνες θερμότητας

Ένας εναλλάκτης θερμότητας για τέτοιες συσκευές είναι ένα σύστημα σωλήνων γεμισμένων με φρέον. Στη ζώνη του ζεστού αέρα, εξατμίζεται, και όταν φτάσει στο ψυχρό ρεύμα ψύχεται και σχηματίζει συμπύκνωμα. Ο σχεδιασμός δεν έχει κινούμενα μέρη και εξαλείφει την ανάμειξη των ροών.

Εφαρμογή των συσκευών ανάκτησης

Από την ποικιλία των συσκευών ανάκτησης αέρα, χρησιμοποιούνται ευρέως συσκευές με περιστρεφόμενο, πλάκα ή σωληνοειδή εναλλάκτη θερμότητας. Χαρακτηρίζονται από απλή κατασκευή, απλή εγκατάσταση και υψηλή απόδοση.

Συσκευές με περιστροφικούς εναλλάκτες θερμότητας χρησιμοποιούνται για τον αερισμό μεγάλων χώρων - αίθουσες εμπορικών κέντρων, εστιατορίων, νοσοκομείων, καταστημάτων βιομηχανικών επιχειρήσεων. Το να τα αγοράζεις για ένα ιδιωτικό σπίτι είναι άβολο.
Οι Πλάκα και σωληνοειδή ανακτητών που χρησιμοποιούνται στα συστήματα εξοπλισμού και θέρμανσης σε ιδιωτικές κατασκευές, σε μικρές αποθήκες και βιομηχανικά κτίρια, διοικητικές και κτίρια γραφείων.

Πώς να φτιάξετε έναν ανακτητή

Οι συσκευές ανάκτησης αέρα είναι δαπανηρές συσκευές με μακρά περίοδο αποπληρωμής: 3-5 χρόνια για φθηνότερα συγκροτήματα και περισσότερο από 8 χρόνια για ακριβά. Ωστόσο, με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες εγκατάστασης, είναι δυνατόν να εξοικονομήσετε σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να φτιάξετε έναν ανακτητή αέρα για το σπίτι με τα δικά σας χέρια.

Ο απλούστερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια δομή με μια συσκευή ανάκτησης πλάκας. Για να το κάνετε αυτό, χρειάζεστε:

 • Το υλικό για τις πλάκες - το πάχος λαμαρίνας της 0,5-1,5 mm, Micarta ή Textolite φύλλα, πλαστικά (πολυανθρακικό ή πολυπροπυλένιο) - 6,5-7 m2?
 • Υλικό για παρεμβύσματα πάχους 2-3 mm, πλάτους όχι μεγαλύτερου από 10 mm - Προ-στιλβωμένες ξύλινες σχάρες, τεχνικό βύσμα, καλώδιο, πλαστικό, πλεξιγκλάς.
 • Υλικό για την περίπτωση - κόντρα πλακέ, λαμαρίνα, μοριοσανίδες, MDF, πλαστικό;
 • Τέσσερις φλάντζες για αγωγούς.
 • Γωνία για ράφια.
 • Ουδέτερο σφραγιστικό (σιλικόνη);
 • Κόλλα?
 • Μόνωση - ρολό και ορυκτό μαλλί (υαλοβάμβακας).
 • Δύο φίλτρα.
 • Δύο οπαδοί.
 • Συνδετήρες.
 1. Κόψτε τις τετράγωνες πλάκες με μια πλευρά 200-300 mm. Θα χρειαστούν περίπου 70 κομμάτια. Προαπαιτούμενο - τα κενά θα πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος, να έχουν ομαλές άκρες χωρίς στροφές και στροφές. Επομένως, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό εργαλείο και να κόψετε πολλά φύλλα διπλωμένα ταυτόχρονα.
 1. Οι φλάντζες κόβονται στο μέγεθος της πλευράς της πλατείας.
 1. Σε κάθε πλάκα, εκτός από την τελευταία, τρεις λωρίδες παρεμβυσμάτων είναι κολλημένες παράλληλα - σε αντίθετες άκρες και στη μέση.
 1. Τα κενά συναρμολογούνται σε ένα μπλοκ. Για να γίνει αυτό, οι κορυφές των ταινιών απλώνονται με κόλλα. Τοποθετήστε τα πάνελ το ένα πάνω στο άλλο, γυρίζοντας κάθε επόμενο ένα κατά 90 μοίρες και ισιώνοντας τις άκρες. Η τελευταία κόλλα της πλάκας χωρίς παρεμβύσματα. Για να αυξηθεί η αντοχή, τοποθετείται φορτίο στην κασέτα κατά την ξήρανση της κόλλας.
 1. Σφίξτε την κασέτα με γωνίες. Οι σχισμές γεμίζουν με στεγανωτικό.
 1. Συγκεντρώστε το σώμα. Το εσωτερικό ύψος και το μήκος του κιβωτίου είναι ίσο με τη διαγώνιο του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας και το πλάτος στο ύψος του. Εάν τα φίλτρα και οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στο περίβλημα, είναι απαραίτητο να τους δοθεί μια θέση.
 1. Στις προκαθορισμένες θέσεις, κόβονται τέσσερις τρύπες (συνήθως δύο στα πλευρικά τοιχώματα) στις οποίες εισάγονται οι φλάντζες. Σφραγίστε τα με σφραγιστικό.
 2. Τοποθετήστε το στήριγμα για τον εναλλάκτη θερμότητας. Καθώς σχηματίζεται συμπύκνωση, η θέση εργασίας πρέπει να διασφαλίζει την ελεύθερη ροή του υγρού. Τοποθετήστε τον εναλλάκτη θερμότητας σε κάθετη θέση πάνω στο νεύρο, η γωνία μεταξύ των άκρων των πλακών και του πυθμένα πρέπει να είναι 45 μοίρες. Στα τοιχώματα του σώματος στερεώνετε τους οδηγούς για τον εναλλάκτη θερμότητας, από γωνία. Έτσι, το μπλοκ των πλακών μπορεί να πάρει εύκολα για συντήρηση.
 3. Στο κάτω μέρος του κιβωτίου κόβεται μια μικρή τρύπα και τοποθετείται μια έξοδος συμπυκνώματος.
 4. Συλλέξτε τον ανακτητή. Εξασφαλίστε τη στεγανότητα των σχηματισμένων τεσσάρων διαμερισμάτων, έτσι ώστε η κίνηση των μαζών αέρα να πραγματοποιείται μόνο μέσω των διαύλων του εναλλάκτη θερμότητας.
 1. Στις ροές εισόδου τοποθετήστε ανεμιστήρες και φίλτρα - μπορούν να τοποθετηθούν στο περίβλημα, εάν υπάρχει χώρος ή απευθείας στους αγωγούς τροφοδοσίας.
 1. Παρέχετε προστασία από παγετό. Τοποθετήστε τον ηλεκτρολόγο και την απαραίτητη αυτοματοποίηση.
 1. Συνδέστε τους αγωγούς εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Η υπόθεση είναι κλειστή. Εάν είναι απαραίτητο (τοποθέτηση στη σοφίτα), ο θερμοσίφωνας είναι μονωμένος από το εξωτερικό ή εγκλωβισμένο σε θερμομονωτικό περίβλημα.

Βίντεο: πώς να οικοδομήσουμε ένα σωληνοειδές σύστημα ανάκτησης

Ο αυτόματος ανακτημένος αφυγραντήρας δίνει απόδοση 50-60%. Αυτό αρκεί για ένα ιδιωτικό σπίτι. Εάν απαιτούνται υψηλότεροι δείκτες, τότε χρησιμοποιούνται συσκευές που κατασκευάζονται σε βιομηχανικές συνθήκες.

Περιγράψτε την ερώτησή σας όσο το δυνατόν περισσότερο και ο εμπειρογνώμονας θα απαντήσει