Ποιοι είναι οι κανόνες και οι κανονισμοί για το νέο SanPiN ακτίνων Χ;

SanPiN του νέου X-ray είναι το κύριο ρυθμιστικό έγγραφο, οι δράσεις που στοχεύουν στην ρύθμιση των απαιτήσεων για την ασφάλεια της ακτινοβολίας στον τομέα της ακτινολογίας, καθώς και η συμμόρφωση με τους υγειονομικούς κανονισμούς σε οδοντιατρικές κλινικές.

Ποιο είναι το έγγραφο;

Το SanPin αποκρυπτογραφεί λέξη προς λέξη: υγειονομικούς κανόνες και κανονισμούς. Αυτό το έγγραφο είναι ένα σύνολο συγκεκριμένων κανόνων που επιβάλλονται στα δωμάτια ακτίνων Χ. Ρυθμίζει τις απαιτήσεις υγιεινής και υγιεινής, όσον αφορά το σχεδιασμό και τη χρήση ραδιολογιών, εξειδικευμένου εξοπλισμού και τη διεξαγωγή ακτινογραφικών μελετών. Η συμμόρφωση με τους κανόνες και τους κανονισμούς που καθορίζονται στο υποβληθέν έγγραφο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας για κάθε κλινική.

Οι κανόνες και οι κανονισμοί που παρουσιάζονται στο έγγραφο αποσκοπούν στη συμμόρφωση και τη διασφάλιση της ακτινοπροστασίας τόσο των ασθενών όσο και του ιατρικού προσωπικού που εργάζονται σε αυτές κατά τη διάρκεια της διενέργειας ακτινογραφικών μελετών.

Το SanPiN καθορίζει τα μέγιστα επιτρεπόμενα πρότυπα και δόσεις έκθεσης σε ακτινοβολία, η υπέρβαση των οποίων μπορεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και ζωή και ως εκ τούτου απαγορεύεται κατηγορηματικά.

Κανόνες του Υπουργικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με τους κανονισμούς SanPin, υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις σχετικά με τη συσκευή και τον εξοπλισμό των οδοντιατρικών γραφείων που παρέχουν υπηρεσίες στον πληθυσμό για τη διεξαγωγή διαδικασιών ακτίνων Χ:

 1. Το τμήμα ακτίνων Χ απαγορεύεται να τοποθετείται σε ιδρύματα παιδιών ή σε πολυκατοικίες. Εξαιρέσεις είναι οι πολυκλινικές που είναι ενσωματωμένες σε κτίρια κατοικιών, όπου οι εγκαταστάσεις δεν θεωρούνται ιδιωτική ιδιοκτησία και οι άνθρωποι δεν διαμένουν στην επικράτειά τους.
 2. Το περίβλημα με ακτίνες Χ απαγορεύεται αυστηρά να αναδεύεται σε χώρους όπου υπάρχει πιθανότητα διαρροής νερού. Δηλαδή, αν το γραφείο είναι σε ένα κτίριο κατοικιών, τότε δεν θα πρέπει να βρίσκονται τέτοια δωμάτια όπως ένα μπάνιο, ένα ντους, μια τουαλέτα.
 3. Εάν το οδοντιατρείο προορίζεται αποκλειστικά για τη φροντίδα νοσοκομειακού νοσοκομείου νοσοκομειακού νοσοκομείου, θα πρέπει να βρίσκεται στο τέλος του κτιρίου.
 4. Απαγορεύεται η ύπαρξη ενός δωματίου ακτίνων Χ δίπλα στις αίθουσες που προορίζονται για παιδιά ή για έγκυες γυναίκες.
 5. Το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται το οδοντιατρείο με τη μονάδα ακτίνων Χ δεν πρέπει να είναι αίθουσα διέλευσης.

Εάν, κατά τη διάρκεια ρουτίνας ή εξειδικευμένης επιθεώρησης, το προσωπικό υγειονομικής και υγειονομικής υπηρεσίας ανακαλύψει ασυνέπειες με τις απαιτήσεις για τον τόπο και τον εξοπλισμό του χώρου ακτίνων Χ, παύει η λειτουργία και η λειτουργία του

Μέτρα ασφαλείας


Δεδομένου ότι οι ακτινογραφικές διαδικασίες συνδέονται με τον κίνδυνο υπερβολικής έκθεσης, οι κανόνες για τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και η παροχή της μέγιστης ασφάλειας κατά τη λειτουργία του θεωρούνται ένα από τα βασικά στοιχεία της σύγχρονης οδοντιατρικής.

Ας εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες:

 1. Το δάπεδο στο περίβλημα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από υλικά με ηλεκτρικές ιδιότητες μόνωσης. Είναι προτιμότερο να προτιμάτε κεραμικά πλακάκια ή πλακάκια πορσελάνης.
 2. Οι τοίχοι και οι οροφές στην αίθουσα ακτίνων Χ πρέπει να καλύπτονται με υλικά σχεδιασμένα για συχνό βρεγμένο καθαρισμό και απολύμανση, τα οποία δεν προκαλούν φλας.
 3. Η διαδικασία πρέπει να προστατεύεται από τη διείσδυση του άμεσου ηλιακού φωτός. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους κανόνες του SanPiN, είναι εξοπλισμένο με ειδικές συσκευές θωράκισης φωτός.
 4. Πριν την είσοδο στο γραφείο για να πραγματοποιήσει ακτινογραφία πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται ένα ελαφρύ επιτραπέζιο λευκό και κόκκινο με ένα «Μην μπείτε!» Επιγραφή, που θα ανάψει αυτόματα σε απάντηση στην ένταξη της τάσης ανόδου.
 5. Ραδιογραφική συσκευή σύμφωνα με την απαίτηση SanPin πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο θάλαμο έτσι ώστε κύριας εκπομπής της στόχευε προς τον τοίχο, πίσω από το οποίο υπάρχει χώρος, όπου ένας μικρός αριθμός των επισκεπτών.
 6. Κατά τη χρήση του εξοπλισμού και την εκτέλεση διαδικασιών που έχουν ερευνητικό, θεραπευτικό ή προληπτικό χαρακτήρα, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικής προστατευτικής ενδυμασίας.
 7. Για τη χρήση οποιουδήποτε τύπου πηγών ιονίζουσας ακτινοβολίας, πρέπει να λαμβάνεται μια αντίστοιχη άδεια που να πληροί τα πρότυπα SanPiN.
 8. Το προσωπικό πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένο για να εργάζεται με τον εξοπλισμό και να τηρεί αυστηρά τους κανόνες λειτουργίας του.

Πώς να διασφαλιστεί η ασφάλεια;

Οι κανόνες SanPiN, που ρυθμίζουν την ακτινογραφική βιομηχανία της οδοντιατρικής, δημιουργήθηκαν ειδικά για την προστασία του κοινού και τη διασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας.

Πώς μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι;

 1. Τηρήστε τις απαιτήσεις που ρυθμίζονται στο έγγραφο, όταν εξοπλίζετε το περίβλημα και διεξάγετε διαδικασίες.
 2. Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό που πληροί τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας για την υγεία και την ακτινοβολία.
 3. Κατά τη διεξαγωγή ακτινογραφικών διαδικασιών, χρησιμοποιήστε τις βέλτιστες παραμέτρους για τη λειτουργία του εξοπλισμού που δεν υπερβαίνουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόση ακτινοβολίας, σύμφωνα με την καθιερωμένη απαίτηση.
 4. Αυστηρά ελέγχετε τις δόσεις ακτινοβολίας των ασθενών και των εργαζομένων στις οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Η συμμόρφωση με τους κανόνες του SanPiN για τις ακτίνες Χ συμβάλλει στη μέγιστη αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία των ακτινογραφικών χώρων και στη διεξαγωγή σχετικών μελετών.

Απαιτήσεις για την αίθουσα ακτίνων Χ από την SanPin

Οι κανονισμοί SanPin καθορίζουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για την κατάσταση των ακτινογραφικών και οδοντιατρικών γραφείων, με βάση την ανησυχία για την υγεία των ασθενών. Βασίζονται σε σχετικούς ομοσπονδιακούς νόμους. Εκτός από τον γενικό καθαρισμό και τον καθαρισμό του εξοπλισμού μετά τη χρήση, οι κανόνες ορίζουν παραμέτρους ασφάλειας για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Σταθερή μηχανή ακτίνων Χ

Πεδίο εφαρμογής

Οι κανόνες που αναπτύχθηκαν στο SanPin 2.6.1.1192-03 ισχύουν για όλους τους οργανισμούς που χρησιμοποιούν μηχανές ακτίνων Χ. Έχουν εκδοθεί νέοι κανονισμοί το 2006. Πρέπει να υπακούουν σε όλα τα ιατρικά κέντρα, ανεξάρτητα από το ποιοι ανήκουν. Οι κανόνες τίθενται σε ισχύ κατά το στάδιο σχεδιασμού του σπιτιού, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ιατρικού κτιρίου, τον εκσυγχρονισμό των τμημάτων του και τη λειτουργία των γραφείων.

Ενιαία ποσότητα ακτινοβολίας και κίνητρο ακτίνων Χ

Οι περιορισμοί στο SanPin υπόκεινται σε δόση έκθεσης σε ακτινοβολία για τους γιατρούς και τους ασθενείς:

 1. Ο ακτινολόγος δεν έχει το δικαίωμα να λάβει δόση ακτινοβολίας άνω των 20 m 3 ανά 12 μήνες. Χορηγείται δόση 50 m 3, αλλά η ετήσια δοσολογία θα πρέπει να διατηρείται.
 2. Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών δεν πρέπει να παίρνουν περισσότερο από 1 m 3 ακτινογραφίες ανά μήνα.
 3. Μία εφάπαξ δόση για τον εξεταζόμενο ασθενή πρέπει να παρατηρείται σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 1 m 3 in.

Το SanPin 2003 λέει ότι πρέπει να δικαιολογείται η λήψη δόσης έκθεσης με ακτίνες Χ. Το κίνητρο περιλαμβάνει:

 • αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιώντας άλλες διαγνωστικές μεθόδους που δεν συνεπάγονται έκθεση στον ασθενή.
 • διορισμός ακτινογραφίας μόνο για σοβαρές ενδείξεις ·
 • την επιλογή των λιγότερο επικίνδυνων μορφών ακτινογραφίας ·
 • το αρνητικό αποτέλεσμα της νόσου θα πρέπει να υπερβαίνει τον κίνδυνο ακτινογραφίας.

Οι ίδιες συνθήκες ισχύουν όταν συνταγογραφείται μια θεραπεία με ακτίνες Χ. Τα οφέλη από αυτό πρέπει να είναι μεγαλύτερη ζημία από την έκθεση.

Ανησυχία για την ασφάλεια του θέματος

Η ελαχιστοποίηση της βλάβης στους ασθενείς στο SanPin περιλαμβάνει τις ακόλουθες διατάξεις:

 • η εξέταση ενός ασθενούς σε χώρους με ακτίνες Χ εκτελείται προς την κατεύθυνση του γιατρού.
 • ο εξεταστής λαμβάνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με μία δόση ακτινοβολίας ακτίνων Χ και τις πιθανές αρνητικές συνέπειές του.
 • Ο εξοπλισμός ακτίνων Χ συμμορφώνεται με τις καθιερωμένες προδιαγραφές.
 • η βέλτιστη δόση χρησιμοποιείται για τη μελέτη.
 • Η ακτινογραφία εκτελείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
 • Το δωμάτιο είναι σε καλή κατάσταση.
 • ισχύουν οι κανόνες για τη χρήση του εξοπλισμού ·
 • το έργο της αίθουσας ακτίνων Χ παρακολουθείται.

Η ευθύνη για τις συνέπειες της εξέτασης ανήκει στον ακτινολόγο. Αποφασίζει αν θα κάνει μια ακτινογραφία. Εάν, κατά τη γνώμη του, η κατεύθυνση της ακτινογραφίας δεν είναι δικαιολογημένη, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την εξέταση.

Κανόνες για την τοποθέτηση του εξοπλισμού ακτίνων Χ και τη λειτουργία του

Η εγκατάσταση των μηχανών ακτίνων Χ στα νέα κέντρα του SanPin υπόκειται σε αυστηρές απαιτήσεις:

 • οι συσκευές δεν πρέπει να τοποθετούνται σε πολυκατοικίες.
 • Συνιστάται η οργάνωση ειδικών μονάδων ακτίνων Χ.
 • ντουλάπια με ακτίνες Χ είναι τοποθετημένα στην άκρη των σπιτιών ιατρικών κέντρων ή νοσοκομείων.
 • Στην κορυφή (στον επόμενο όροφο) δεν θα πρέπει να υπάρχουν δωμάτια με δυνατότητα διαρροής νερού.
 • Οι ακτινογραφίες δεν πρέπει να συνυπάρχουν με τα δωμάτια και τις εγκαταστάσεις των παιδιών για τις μέλλουσες μητέρες.
 • Τα ερμάρια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τον προορισμό τους, δεν πρέπει να υπάρχει άλλος εξοπλισμός.
 • τα διαστήματα μεταξύ του γραφείου του ακτινολόγου, της προστατευτικής οθόνης, της μηχανής ακτίνων Χ, των τοίχων και των παραθύρων ρυθμίζονται αυστηρά.

Το δάπεδο στο θάλαμο ακτινογραφίας πρέπει να είναι αντιστατικό, αποτρέποντας την εμφάνιση σπινθήρων. Προσαρμόζεται για συχνή πλύση με απορρυπαντικά. Οι τοίχοι έχουν τελειώσει με ματ υλικά για να αποφευχθεί η λάμψη. Το παράθυρο είναι εξοπλισμένο με προστασία από το φως. Η μονάδα ακτίνων Χ είναι εγκατεστημένη έτσι ώστε μια δέσμη ακτίνων να πέφτει στον κύριο τοίχο.

Τα χωρίσματα τοίχου του εργαστηρίου φωτογραφιών έχουν τελειώσει με μια πορτ-μπαγκάζ. Κατά τη χρήση στατικών μονάδων ακτίνων Χ, συνιστάται η οργάνωση εργασίας σε 2 δωμάτια - ένα απομακρυσμένο και ένα δωμάτιο παρατήρησης. Από την αίθουσα ελέγχου έως την αίθουσα παρατήρησης παρέχεται ένα παράθυρο για την οπτική επικοινωνία με τον ασθενή. Η εγκατάσταση βρίσκεται στο δωμάτιο προβολής και στο δωμάτιο ελέγχου - στην κονσόλα και στην οθόνη.

Απαιτήσεις για τη θερμοκρασία και την ανταλλαγή αέρα

Η θερμοκρασία στην αίθουσα ακτίνων Χ για SanPin επιτρέπεται να κυμαίνεται από 18 έως 22 μοίρες. Η εξαγωγή αέρα πραγματοποιείται 1 φορά σε 60 λεπτά. Η εισροή καθαρού αέρα στην αίθουσα παρατήρησης γίνεται κάθε 20 λεπτά, στην αίθουσα ελέγχου - μία φορά κάθε μισή ώρα. Η ένταση του φωτισμού στο τμήμα ρυθμίζεται επίσης.

Φροντίδα για την ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας

Οι εργαζόμενοι της ραδιογραφικής μονάδας είναι εφοδιασμένοι με αντικείμενα κάλυψης από ακτινοβολία. Οι εργαζόμενοι άνω των 17 ετών μπορούν να διεξάγουν εξετάσεις ακτινοβολίας. Οι ακτινολόγοι και οι τεχνικοί πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια ιατρική εξέταση. Για να εργαστείτε με ακτινοβόλο εξοπλισμό, οι μελλοντικές μητέρες ανά πάσα στιγμή και οι γυναίκες που τρώνε το μωρό δεν επιτρέπονται.

Όροι για τη λειτουργία των οδοντιατρικών γραφείων με μηχανή ακτίνων Χ

Το περίβλημα, που προορίζεται για ακτίνες Χ, στην κλινική οδοντιατρικής στο SanPin πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος 8 m 2. Για 60 λεπτά, τεντώνοντας τον παλιό αέρα τρεις φορές και δύο φορές - τη ροή του οξυγόνου. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο επιτρέπεται μέσα σε 18 - 20 μοίρες. Ο εξοπλισμός είναι καταχωρημένος στο Υπουργείο Υγείας. Το ερώτημα εάν είναι εφικτό να εκτελεστεί η ακτινογραφία απλώς λύθηκε - η πολυκλινική πρέπει να έχει άδεια παραχώρησης άδειας. Στο γραφείο θα πρέπει να υπάρχουν αντικείμενα περίφραξης από την ακτινοβολία. Η ακτινογραφία εκτελείται από πιστοποιημένο ειδικό.

Περιεχόμενα δωματίων

Αφού τελειώσει ο χρόνος λήψης, όλα τα όργανα της αίθουσας ακτινολογίας είναι απενεργοποιημένα. Ο τεχνικός πραγματοποιεί υγρό καθαρισμό - σκουπίζει τις επενδύσεις τοίχων, πλένει τα δάπεδα. Το εκπαιδευμένο προσωπικό διεξάγει δραστηριότητες απολύμανσης με συσκευή ακτινοσκόπησης και συστατικά υλικά.

Μία φορά το μήνα, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί εαρινός καθαρισμός με διάλυμα οξικού οξέος 2%. Ο γενικός καθαρισμός και η ρουτίνα δεν μπορούν να γίνουν από το πρωί έως την έναρξη της εισδοχής ασθενών - μόνο το βράδυ.

Οι ανεπτυγμένες συνθήκες εργασίας του δωματίου με ακτίνες Χ εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού. Δεν μπορούν να παραμεληθούν.

Νέο SanPiN ακτίνων Χ - αντικατάσταση 2.6.1.1192-03

Το επόμενο έτος, το SanPiN 2.6.1.1192-03 λήγει, συνεπώς, για σχεδόν 3 χρόνια το σχέδιο του νέου SanPiN προετοιμάζεται εντατικά και ολοκληρώνεται. Συστήνω όλους όσους ενδιαφέρονται εκ των προτέρων να προετοιμαστούν για τον μελλοντικό εφιάλτη Το σχέδιο εγγράφου μπορεί να μεταφορτωθεί εδώ.

Είναι περίεργο. Αλλά SanPiN το 2003, δυστυχώς δεν είναι η τελευταία, είναι η προτελευταία. Και το τελευταίο λειτουργεί στο παρόν.

Αγαπητέ, Βαλεντίν Λβόβιτς!

Το SanPiN 2.6.1.1192-03 εξακολουθεί να ισχύει και είναι το βασικό έγγραφο που ρυθμίζει τις απαιτήσεις ακτινοπροστασίας στην ακτινολογία.

Για ποιο έγγραφο μιλάτε;

Αγαπητέ, Βαλεντίν Λβόβιτς!

Το SanPiN 2.6.1.1192-03 εξακολουθεί να ισχύει και είναι το βασικό έγγραφο που ρυθμίζει τις απαιτήσεις ακτινοπροστασίας στην ακτινολογία.

Για ποιο έγγραφο μιλάτε;

Υπάρχει ακόμα το SanPiN 99/2009, αλλά μοιάζει με το NRB-99

Υπάρχει ακόμα το SanPiN 99/2009, αλλά μοιάζει με το NRB-99

Έχετε απολύτως δίκιο, αγαπητέ συνάδελφο!

Ναι, αυτή είναι η απόφαση του επικεφαλής υγειονομικού γιατρός της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 40 της 26ης Οκτωβρίου 2010, SP 2.6.1.2612-.10.

Ναι, μοιάζει κάπως με το NRB-99 και πηγαίνει στα παραρτήματα του ψηφίσματος, όπως το OSPORB 99/2010.

Ναι, και αυτό τέθηκε σε ισχύ από τη στιγμή της κοινωνικής δημοσίευσης, και επίσημη δημοσίευση ήταν το 2010 (Μόσχα).

Για ποιο έγγραφο μιλάτε;

Πρόκειται για αυτό το έγγραφο, το οποίο ισχύει από το 2010 και λέω σεβαστό συνάδελφο.

Τουλάχιστον, Rospotrebnadzor, μετά την κυκλοφορία του εν λόγω εγγράφου, «light», που καθοδηγείται από αυτούς και παράγει τεστ που βασίζονται στο παρόν έγγραφο.

Μιλάτε για εντελώς ανεξάρτητα έγγραφα με διαφορετικό πεδίο εφαρμογής.

Υγειονομικοί κανόνες και κανονισμοί SanPiN 2.6.1.1192-03
"Υγειονομικές απαιτήσεις για το σχεδιασμό και τη λειτουργία των αιθουσών ακτίνων Χ, συσκευών και διεξαγωγής μελετών ακτίνων Χ"
(που εγκρίθηκε από τον επικεφαλής υγειονομικό γιατρό της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 14 Φεβρουαρίου 2003)

Ημερομηνία εισαγωγής: 1 Μαΐου 2003.

I. Πεδίο εφαρμογής

Οι κανόνες είναι ένα κανονιστικό έγγραφο που καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις και κανόνες για τη διασφάλιση της ακτινοπροστασίας του προσωπικού, των ασθενών και του πληθυσμού κατά την εκτέλεση ιατρικών ακτινολογικών διαδικασιών με διαγνωστικούς, προληπτικούς, θεραπευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Υγειονομικοί κανόνες και κανονισμοί

I. Πεδίο εφαρμογής

1.1. Τα πρότυπα ασφαλείας για την ακτινοβολία NRB-99/2009 (εφεξής "τα πρότυπα") χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση της ανθρώπινης ασφάλειας σε όλες τις συνθήκες έκθεσης σε αυτήν ιοντίζουσας ακτινοβολίας τεχνητής ή φυσικής προέλευσης.

NRB-99/2009 εισήχθη αντί του NRB-99

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ (OSPORB-99/2010)

Υγειονομικοί κανόνες και κανονισμοί

I. Πεδίο εφαρμογής

1.1. Βασικές υγειονομικούς κανόνες και τους κανονισμούς για την ασφάλεια ακτινοβολίας (στο εξής - Κανόνες) καθορίζει τις απαιτήσεις για την προστασία των ανθρώπων από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης σε ακτινοβολία σε όλες τις συνθήκες που προκύπτουν από ιοντίζουσες πηγές ακτινοβολίας (στο εξής - IRS), τα οποία υπόκεινται σε SanPiN 2.6.1.2523-09 «κανόνες ασφάλειας Ακτινοβολία (NRB-99/2009) «(στο εξής - NRB-99/2009) (σήμα κατατεθέν του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας 14 Αυγούστου του 2009, η καταχώριση Ν 14534).

SanPiN 2.6.1.1192-03 "Ακτινογραφικές αίθουσες"

2.6.1. ΙΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ,

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ

ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ

Υγειονομικοί κανόνες και κανονισμοί
SanPiN 2.6.1.1192-03

I. Πεδίο εφαρμογής

1.1. Αυτά τα υγειονομικούς κανόνες και τους κανονισμούς (στο εξής - Κανόνες), αναπτύσσονται σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο «Περί υγιεινής και επιδημιολογικών ευημερία του πληθυσμού» N 52-FZ της 30ης Μαρτίου 1999 (Συλλογή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 1999, Ν 14, σημείο 1650),. "σχετικά με την ακτινοπροστασία του πληθυσμού" N 3-FZ με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 1996 (Συλλογή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 1996, Ν 3, σελ. 141), "σχετικά με τη χρήση της ατομικής ενέργειας" N 170-FZ της 21ης ​​Νοεμβρίου 1995 (Συνεδρίαση η νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αριθ. 48, άρθρο 4552 του 1995, η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας AI στις 24 Ιουλίου, 2000 N 554 «σχετικά με την έγκριση του κράτους υγειονομικής και επιδημιολογικής Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του κανονισμού σχετικά με τις κρατικές υγιεινής-επιδημιολογικής κανόνες» (Συλλογή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 2000, Ν 31, Art. 3295).

Οι κανόνες είναι ένα κανονιστικό έγγραφο που καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις και κανόνες για τη διασφάλιση της ακτινοπροστασίας του προσωπικού, των ασθενών και του πληθυσμού κατά την εκτέλεση ιατρικών ακτινολογικών διαδικασιών με διαγνωστικούς, προληπτικούς, θεραπευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς.

1.2. Οι κανόνες είναι υποχρεωτικοί για τους οργανισμούς, ανεξάρτητα από την υποταγή και την ιδιοκτησία τους, καθώς και άτομα των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με την έρευνα ακτίνων Χ.

1.3. Οι κανόνες ισχύουν για το σχεδιασμό, την κατασκευή, την ανακατασκευή (εκσυγχρονισμό) και τη λειτουργία των αιθουσών ακτίνων Χ, συσκευών, συμπεριλαμβανομένων κιβωτίων κινητής φθορογραφίας, συσκευών.

SanPiN 2.6.1.1192-03
II. Γενικές διατάξεις

2.1. Σύμφωνα με την ταξινόμηση των εγκαταστάσεων ακτινοβολίας για πιθανούς κινδύνους, τα διαγνωστικά ακτίνων Χ και οι αίθουσες ακτίνων Χ ανήκουν στην κατηγορία IV.

2.2. Το σύστημα της ακτινοπροστασίας κατά την έρευνα της ιατρικής ακτινολογίας θα πρέπει να προβλέπει την πρακτική εφαρμογή των τριών θεμελιωδών αρχών της ακτινοπροστασίας - διανομή, αιτιολόγηση και βελτιστοποίηση.

2.2.1. Η αρχή της τυποποίησης πραγματοποιείται με την καθιέρωση προτύπων υγιεινής (επιτρεπόμενα όρια δόσης) ακτινοβολίας.

Για τους εργαζομένους (προσωπικό), η μέση ετήσια αποτελεσματική δόση είναι 20 mSv (0,02 Sv) ή αποτελεσματική δόση για την περίοδο της υπηρεσίας (50 έτη) - 1000 mSv (1 Sievert)? επιτρεπόμενη ακτινοβόληση ετήσια αποτελεσματική δόση για 50 mSv (0,05 Sv) με την προϋπόθεση ότι η μέση αποτελεσματική δόση υπολογίζεται επί πέντε συναπτά έτη δεν υπερβαίνει το 20 mSv (0,02 Sv). Για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών, η ισοδύναμη δόση επί της επιφανείας του κάτω μέρος της κοιλιάς δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 mSv (0,001 Sv) ανά μήνα.

Για πρακτικά υγιή άτομα, η ετήσια αποτελεσματική δόση για τις προληπτικές ιατρικές διαδικασίες ακτινογραφίας και την επιστημονική έρευνα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 mSv (0.001 sievert).

2.2.2. Η αρχή της αιτιολόγησης των εξετάσεων με ακτίνες Χ πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες απαιτήσεις:

- χρήση εναλλακτικών (μη ακτινολογικών) μεθόδων ·

- Διαγνωστικές μελέτες ακτίνων Χ μόνο στις κλινικές ενδείξεις.

- επιλογή των πιο ευγενών μεθόδων των ακτινογραφικών μελετών.

- ο κίνδυνος απόρριψης από την ακτινογραφία πρέπει ασφαλώς να υπερβαίνει τον κίνδυνο ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της συμπεριφοράς του.

Η αρχή της δικαιολόγησης της θεραπείας με ακτίνες Χ πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες απαιτήσεις:

- χρήση της μεθόδου μόνο σε περιπτώσεις όπου η αναμενόμενη αποτελεσματικότητα της θεραπείας, λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση των λειτουργιών των ζωτικών οργάνων, ξεπερνά την αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών (μη ραδιενεργών) μεθόδων.

- ο κίνδυνος άρνησης της θεραπείας με ακτίνες Χ πρέπει ασφαλώς να υπερβαίνει τον κίνδυνο ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της συμπεριφοράς του.

2.2.3. Η αρχή της βελτιστοποίησης ή περιορισμού των επιπέδων ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια των μελετών ακτίνων Χ πραγματοποιείται με τη διατήρηση δόσεων ακτινοβολίας σε τέτοια χαμηλά επίπεδα που μπορεί να επιτευχθεί υπό τον όρο ότι επιτυγχάνεται ο αναγκαίος όγκος και η ποιότητα των διαγνωστικών πληροφοριών ή το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

2.3. Η παροχή ακτινοπροστασίας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων με ακτίνες Χ περιλαμβάνει:

- τη διεξαγωγή ενός συνόλου μέτρων τεχνικού, υγειονομικού, ιατρικού-προληπτικού και οργανωτικού χαρακτήρα ·

- εφαρμογή μέτρων για τη συμμόρφωση με τους κανόνες, τα πρότυπα και τα πρότυπα στον τομέα της ακτινοβολίας ·

- Ενημέρωση του πληθυσμού (ασθενών) σχετικά με τα φορτία δόσης, τις πιθανές συνέπειες της ακτινοβολίας, τα μέτρα που ελήφθησαν για την εξασφάλιση ακτινοπροστασίας.

- την εκπαίδευση ατόμων που υποδεικνύουν και εκτελούν μελέτες ακτίνων Χ, τις βασικές αρχές της ακτινοπροστασίας, τις μεθόδους και τα μέσα για την εξασφάλιση ακτινοπροστασίας.

2.4. Η ασφάλεια στο δωμάτιο με ακτίνες Χ παρέχεται από:

- εφαρμογή εξοπλισμού ακτίνων Χ και εξοπλισμού που πληροί τις απαιτήσεις των τεχνικών και υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων που δημιουργούν τις απαιτούμενες κλινικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν τις απαιτήσεις ακτινοπροστασίας ·

- ένα σωστό σύνολο χώρων, τη θέση και τη διακόσμησή τους.

- χρήση βέλτιστων φυσικοτεχνικών παραμέτρων συσκευών ακτίνων Χ κατά τη διάρκεια μελετών ακτίνων Χ.

- τη χρήση σταθερού, κινητού και ατομικού εξοπλισμού ακτινοπροστασίας για το προσωπικό, τους ασθενείς και το κοινό ·

- εκπαίδευση του προσωπικού σε ασφαλείς μεθόδους και τεχνικές για τη διεξαγωγή μελετών ακτίνων Χ ·

- την τήρηση των κανόνων λειτουργίας των επικοινωνιών και του εξοπλισμού ·

- έλεγχος των δόσεων ακτινοβολίας του προσωπικού και των ασθενών ·

- εφαρμογή βιομηχανικού ελέγχου σχετικά με την εφαρμογή προτύπων ασφάλειας και κανόνων για τις εξετάσεις ακτίνων Χ και τη θεραπεία με ακτίνες Χ.

2.5. Διεξαγωγή ακτινολογικές εξετάσεις και ακτινοθεραπεία ιατρικά ιδρύματα ή άλλα νομικά πρόσωπα και ιδιώτες πραγματοποιείται με την παρουσία της υγιεινής-επιδημιολογικές συμπέρασμα σχετικά με τη συμμόρφωση με τους όρους της εργασίας με τις πηγές ιονίζουσας υγειονομικών κανόνων ακτινοβολία.

2.6. Οι μέθοδοι διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας με βάση τη χρήση ακτίνων Χ πρέπει να εγκρίνονται από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας.

2.7. Στην ιατρική πράξη μπορεί να επιτραπεί να χρησιμοποιούν μηχανήματα ακτίνων Χ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωρηθεί από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας και με την παρουσία της υγιεινής-επιδημιολογικής συμπεράσματα σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με τους υγειονομικούς κανονισμούς στον τομέα της ασφάλειας από την ακτινοβολία.

2.8. Κατά την ανάπτυξη νέων εγχώριων, αγοράζοντας εισαγόμενων και λειτουργούντων υφιστάμενων διαγνωστικών συσκευών ακτίνων Χ, θα πρέπει να είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι μεμονωμένες δόσεις σε ασθενείς κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων με ακτίνες Χ. Στο υγειονομικό-επιδημιολογικό συμπέρασμα, η συσκευή ακτινών Χ υποδεικνύει την αναγκαιότητα (ή την απουσία αναγκαιότητας) της διάταξης της συσκευής μέσω προσδιορισμού ατομικών δόσεων σε ασθενείς. Οι μέθοδοι και τα μέσα καθορισμού των δόσεων ακτινοβολίας των ασθενών που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς αυτούς πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις των κανονιστικών και μεθοδολογικών εγγράφων που εγκρίνονται σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία.

2.9. Κατά τη δοκιμή των επιχειρησιακών παραμέτρων των μηχανών ακτίνων Χ και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των μεμονωμένων δόσεων ακτινοβολίας ασθενών, χρησιμοποιείται η χρήση έγκυρων πιστοποιητικών επαλήθευσης. Τα μέσα για τον προσδιορισμό μεμονωμένων δόσεων σε ασθενείς μπορεί να είναι είτε αυτόνομα είτε ενσωματωμένα στο σχεδιασμό μιας μηχανής ακτίνων Χ ή στο ARM της μηχανής ακτίνων Χ.

2.10. Όταν ασχολούνται με ιατροτεχνολογικά προϊόντα ακτίνων Χ, οι οργανισμοί (ιατρικά και προληπτικά ιδρύματα, οδοντιατρικές κλινικές, άλλα νομικά πρόσωπα) παρέχουν:

- σχεδιασμός και εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση της ακτινοβολίας ·

- την εφαρμογή βιομηχανικού ελέγχου για την κατάσταση της ακτινοβολίας στους χώρους εργασίας, στους χώρους, στο έδαφος,

- ατομικός έλεγχος και καταγραφή μεμονωμένων δόσεων προσωπικού και ασθενών. Ο έλεγχος και η καταγραφή μεμονωμένων δόσεων ακτινοβολίας διεξάγεται στο πλαίσιο ενός συστήματος ενιαίας κατάστασης για την παρακολούθηση και την καταγραφή μεμονωμένων δόσεων ακτινοβολίας.

- διεξαγωγή κατάρτισης και βεβαίωσης διαχειριστών και εκτελεστών έργων, ειδικών που ασκούν βιομηχανικό έλεγχο, άλλων προσώπων που εκτελούν συνεχώς ή προσωρινά εργασία με μηχανές ακτίνων Χ σε θέματα διασφάλισης της ακτινοπροστασίας,

- την οργάνωση, τη διεξαγωγή προκαταρκτικών (κατά την είσοδο στην εργασία) και τις περιοδικές ιατρικές εξετάσεις του προσωπικού ·

- τακτική ενημέρωση του προσωπικού σχετικά με τα επίπεδα ιοντίζουσας ακτινοβολίας στους χώρους εργασίας και την αξία των μεμονωμένων ατομικών δόσεων που ελήφθησαν ·

- την έγκαιρη ενημέρωση των ομοσπονδιακών εκτελεστικών οργάνων που ασκούν κρατική διαχείριση, κρατική εποπτεία και έλεγχο στον τομέα της ακτινοπροστασίας, καθώς και εκτελεστικές αρχές των υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ·

- την εκτέλεση των συμπερασμάτων, τις εντολές των εκτελεστικών οργάνων που έχουν εξουσιοδοτηθεί να το πράξουν, τη διαχείριση του κράτους, την κρατική εποπτεία και τον έλεγχο στον τομέα της εξασφάλισης ακτινοβολίας.

- εφαρμογή των δικαιωμάτων των πολιτών στον τομέα της ακτινοπροστασίας.

2.11. Υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ακτινοπροστασίας, της ασφάλειας και της βιομηχανικής αποχέτευσης κατά τη λειτουργία των μηχανών και των γραφείων ακτίνων Χ είναι η διοίκηση του ιδρύματος.

2.12. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η κατασκευή τεχνολογικού εξοπλισμού και ο εξοπλισμός ακτινοπροστασίας του θαλάμου ακτινογραφίας διεξάγονται από οργανισμούς που διαθέτουν ειδικές άδειες (άδειες) που εκδίδονται από εξουσιοδοτημένους φορείς.

2.13. Η οργάνωση που έλαβε ιατρική συσκευή ακτίνων Χ πρέπει να ενημερώσει το όργανο για την υγειονομική και επιδημιολογική παρακολούθηση σχετικά με αυτό εντός 10 ημερών.

Η παράδοση και εγκατάσταση συσκευών διάγνωσης ακτίνων Χ για ακτινοσκόπηση, που δεν είναι εξοπλισμένη με ενισχυτή εικόνας ακτίνων Χ (URI), δεν επιτρέπεται.

2.14. Οι συσκευές ακτινογραφίας λαμβάνονται υπόψη στο περιοδικό εισοδημάτων-δαπανών.

2.15. Η διοίκηση του ιδρύματος εξασφαλίζει την ασφάλεια των μηχανών ακτίνων Χ και τους όρους για την παραλαβή, αποθήκευση, χρήση και διαγραφή τους, στις οποίες αποκλείεται η πιθανότητα απώλειας ή ανεξέλεγκτης χρήσης τους.

2.16. Η διοίκηση του ιδρύματος διεξάγει το διαβατήριο-υγιεινό διαβατήριο του οργανισμού σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία.

2.17. Κατά την αξιολόγηση των συνθηκών εργασίας σε χώρους με ακτίνες Χ, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις των ακόλουθων επικίνδυνων και επιβλαβών παραγόντων παραγωγής:

- αυξημένο επίπεδο ιοντίζουσας ακτινοβολίας ·

- επικίνδυνο επίπεδο τάσης σε ηλεκτρικά κυκλώματα υψηλού ρεύματος, το κλείσιμο του οποίου μπορεί να διέρχεται από το ανθρώπινο σώμα,

- υψηλή θερμοκρασία στοιχείων τεχνικού εξοπλισμού ·

- αυξημένη σωματική προσπάθεια κατά τη λειτουργία του εξοπλισμού ακτίνων Χ ·

- τη δυνατότητα αεροπορικής και επαφής μετάδοσης της λοίμωξης ·

- παρουσία ιχνών σκόνης μολύβδου στην επιφάνεια του εξοπλισμού και των τοίχων.

- αυξημένο επίπεδο θορύβου που δημιουργείται από τον τεχνικό εξοπλισμό ·

2.18. Όταν χειρίζεστε εργαστήριο φωτογραφιών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις των πρόσθετων επικίνδυνων και επιβλαβών παραγόντων:

- χαμηλό επίπεδο φωτισμού.

- επαφή με δραστικές ουσίες (οξειδωτικά όπως μεθύλιο, υδροκινόνη, κλπ.).

- το σχηματισμό δηλητηριωδών ενώσεων κατά την ανάφλεξη φωτογραφικών ταινιών.

2.19. Οι δόσεις στο προσωπικό των ομάδων Α και Β και ο πληθυσμός δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα βασικά όρια δόσης που ορίζονται από το NRB-99, οι τιμές των οποίων δίδονται στον πίνακα 2.1.

Αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε:

Τα βασικά όρια δόσης

│ Κανονικοποιημένα │ Όρια δόσης │

│ │ Προσωπικό της ομάδας Α│Προσωπικό της ομάδας B│ Πληθυσμός │

│Αποτελεσματικό │20 mSv ετησίως │5 mSv ετησίως │1 mSv ετησίως │

Ο "μέσος όρος" για κάθε "μέσο" για κάθε "μέσο όρο για οποιοδήποτε"

│ │ διαδοχικά │ διαδοχικά │ διαδοχικά │

│ 5 χρόνια, αλλά όχι για 5 χρόνια, αλλά όχι για 5 χρόνια, αλλά όχι για

│ Περισσότερο από 50 mSv ετησίως Πάνω από 12,5 mSv Περισσότερο από 5 mSv ετησίως │

│χρήσιο, │150 mSv │38 mSv │15 mSv │

│άλλη, │500 mSv │125 mSv │50 mSv │

│ και │500 mSv │125 mSv │50 mSv │

SanPiN 2.6.1.1192-03
III. Απαιτήσεις για την τοποθέτηση, την οργάνωση
εργασίας και εξοπλισμού της αίθουσας ακτίνων Χ

3.1. ακτινολογικό τμήμα (γραφείο) δεν πρέπει να τοποθετούνται σε κτίρια κατοικιών και των θεσμών. Εξαίρεση αποτελούν τα δωμάτια rentgenostomatologicheskie (σετ), η τοποθέτηση των οποίων σε κτίρια κατοικίας ρυθμίζεται από το κεφάλαιο IX του Κανονισμού. Επιτρέπει τη λειτουργία των δωμάτια με ακτίνες Χ σε νοσοκομεία, χτισμένο σε κτίρια κατοικίας, εάν το παρακείμενο κάθετες και οριζόντιες χώρος δεν είναι κατοικημένη. Επιτρέπονται τα δωμάτια X-ray στο παράρτημα στην οικία, καθώς και στο ισόγειο, ενώ η είσοδος του τμήματος X-ray (υπουργικό συμβούλιο) θα πρέπει να είναι ξεχωριστή από την είσοδο του σπιτιού.

3.2. Τα γραφεία ακτίνων Χ θα πρέπει να τοποθετούνται κεντρικά, ως μέρος του τμήματος ακτίνων Χ, στη διασταύρωση του νοσοκομείου και της πολυκλινικής. Ξεχωριστά τοποθετήστε τις αίθουσες με ακτίνες Χ των λοιμωδών, φυματιωτικών και μαιευτικών τμημάτων των νοσοκομείων και, εάν είναι απαραίτητο, των φθορογραφικών γραφείων των τμημάτων εισαγωγής και των πολυκλινικών τμημάτων.

3.3. Το τμήμα ακτίνων Χ, το οποίο εξυπηρετεί μόνο το νοσοκομείο ή μόνο ένα πολυκλινικό, θα πρέπει να βρίσκεται στα ακραία τμήματα του κτιρίου. Το γραφείο δεν πρέπει να είναι ένα πέρασμα. Οι εισόδους στο τμήμα ακτινογραφίας για τους ασθενείς του νοσοκομειακού και πολυκλινικού τμήματος διαχωρίζονται.

3.4. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ακτίνων Χ κάτω από τις εγκαταστάσεις, από όπου είναι δυνατόν να ρέει νερό μέσω της οροφής (πισίνες, ντους, τουαλέτες κλπ.). Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση ενός διαδικαστικού δωματίου ακτίνων Χ δίπλα στις αίθουσες για εγκύους και παιδιά.

3.5. Οι απαιτήσεις για τις αίθουσες ακτίνων Χ κατά τη θέση σε λειτουργία δίδονται στο προσάρτημα 7.

3.6. Όταν αλλάζουν οι συνθήκες λειτουργίας του χώρου (συσκευής) ακτίνων Χ, τίθενται σε λειτουργία άλλες μηχανές ακτίνων Χ, η διοίκηση του ιατρικού και προληπτικού ιδρύματος παρέχει ένα νέο υγειονομικό και επιδημιολογικό συμπέρασμα.

Εάν οι ειδικοί της Υγειονομικής και Επιδημιολογικής Υπηρεσίας εντοπίσουν παραβάσεις που απαιτούν τον τερματισμό της λειτουργίας της συσκευής ακτίνων Χ, το όργανο υγειονομικής και επιδημιολογικής υπηρεσίας αποσύρει το ισχύον υγειονομικό και επιδημιολογικό πιστοποιητικό. Η λειτουργία του δωματίου (συσκευής) ακτίνων Χ χωρίς υγειονομικό-επιδημιολογικό συμπέρασμα δεν επιτρέπεται.

3.7. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτησή του σε διαδικαστικό εξοπλισμό που δεν περιλαμβάνεται στο έργο, καθώς και η εκτέλεση έργων που δεν σχετίζονται με μελέτες ακτίνων Χ. Στη διαδικασία για τη μελέτη των παιδιών επέτρεψε την παρουσία παιχνιδιών (υπό την προϋπόθεση πλύσης σε σαπούνι και διάλυμα σόδα και απολύμανση) και μια διάσπαση της προσοχής.

3.8. Η σύνθεση και η έκταση των γενικών και ειδικών χώρων της αίθουσας ακτίνων Χ παρουσιάζονται στο προσάρτημα 5.

3.9. Ο διαδικαστικός τομέας μπορεί να προσαρμοστεί με συμφωνία με το κέντρο κρατικής επιδημιολογικής εποπτείας, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες απαιτήσεις:

- απόσταση από το προσωπικό του χώρου εργασίας πίσω από μια μικρή προστατευτική οθόνη στους τοίχους του δωματίου - τουλάχιστον 1,5 m,

- απόσταση από το χώρο εργασίας του προσωπικού πίσω από μια μεγάλη προστατευτική οθόνη στους τοίχους του δωματίου - όχι λιγότερο από 0,6 μ.

- απόσταση από το τραπέζι του περιστρεφόμενου τραπεζιού ή από τον πίνακα των εικόνων μέχρι τους τοίχους του δωματίου - όχι λιγότερο από 1,0 m.

- η απόσταση από τη σχισμή εικόνας στο πλησιέστερο τοίχωμα δεν είναι μικρότερη από 0,1 m.

- απόσταση από το σωλήνα ακτίνων Χ έως το παράθυρο προβολής - τουλάχιστον 2 m (για μαστογραφία και οδοντιατρικές μονάδες - όχι μικρότερη από 1 m).

- το τεχνολογικό πέρασμα του προσωπικού μεταξύ των στοιχείων σταθερού εξοπλισμού δεν είναι μικρότερο από 0,8 m ·

- η περιοχή καθισμάτων αναπηρικής καρέκλας ασθενούς δεν είναι μικρότερη από 1,5 x 2 m.

- πρόσθετη περιοχή με την τεχνολογική ανάγκη εισαγωγής της αναπηρικής καρέκλας σε αίθουσα θεραπείας - 6 m2.

3.10. Η σύνθεση και το εμβαδόν του δαπέδου των ακτίνων Χ υπολογίζονται υπουργικό συμβούλιο τομογραφία (CT) έχουν οριστεί οργάνωση-κατασκευαστή της αξονικής τομογραφίας με τη μορφή μιας πρότασης έργου, η οποία λαμβάνεται υπόψη στο γραφείο σχεδιασμού του έργου, αλλά δεν την αντικαθιστά. Η πρόταση σχεδίου δεν πρέπει να αντιβαίνει στην ρήτρα 3.9. Η επίδραση αυτού του στοιχείου ισχύει επίσης για την τοποθέτηση άλλων τύπων μηχανών ακτίνων Χ ξένων παραγωγών, στα έγγραφα για τα οποία περιέχονται οι προτάσεις έργων της επιχείρησης.

3.11. Ύψος ντουλαπιού διαδικαστική ακτίνων πρέπει να εξασφαλίζει τη λειτουργία του τεχνικού εξοπλισμού, π.χ., μία οροφή mount ακτινοβολίας ακτίνων-Χ, ένα τρίποδο, μια οθόνη τηλεόρασης, shadowless λαμπτήρα και άλλοι. Η συσκευή ακτίνων Χ με ανάρτηση οροφής εκπομπού ekranosnimochnogo εικόνα συσκευή ή ενισχυτή ακτίνων απαιτεί ένα ύψος δωμάτιο των 3 μ. Ύψος διαδικαστικές Στην περίπτωση της περιστροφικής ακτινοβολίας, το δωμάτιο ακτίνων Χ πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 m.

3.12. Το πλάτος του ανοίγματος της πόρτας στο διαδικαστικό ακτινοδιαγνωστικής ερμάριο, το CT ερμαρίου και rentgenooperatsionnoy δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 1,2 m και ύψος 2,0 m, το μέγεθος των υπολοίπων θυρών - 0,9 χ 1,8 m.

3.13. Ο προσανατολισμός των παραθύρων της αίθουσας ακτίνων Χ για την ακτινοσκόπηση και την αίθουσα ελέγχου είναι προτιμητέος στις βορειοδυτικές κατευθύνσεις.

3.14. Το πάτωμα του χώρου ελέγχου διαδικασιών, εκτός από το εργαστήριο ακτίνων Χ και φωτογραφιών, είναι κατασκευασμένο από ηλεκτρικά μονωτικά υλικά φυσικού ή τεχνητού. Η χρήση τεχνητών επιστρώσεων και κατασκευών δαπέδων είναι εφικτή εάν υπάρχει γνώμη για την ηλεκτρική τους ασφάλεια. Στο διαδικαστικό, σχεδιασμένο για ουρολογικές μελέτες, πρέπει να εγκατασταθεί ένας βεζίρης.

3.15. Στην ακτινογραφία, προεγχειρητικό σκοτεινό θάλαμο, τα δάπεδα καλύπτονται με αδιάβροχα υλικά που καθαρίζονται εύκολα και επιτρέπουν συχνή πλύση και απολύμανση. Η λειτουργία ακτίνων Χ Paul πρέπει να είναι αντιστατική και αφρώδης. Όταν το δάπεδο είναι κατασκευασμένο από αντιστατικό λινέλαιο, είναι απαραίτητο να γειώσετε τη βάση του λινέλαιο.

3.16. Οι επιφάνειες τοίχου και οροφής στο δωμάτιο διαδικασιών και ελέγχου θα πρέπει να είναι ομαλές, εύκολο να καθαριστούν και να επιτρέπουν τον υγρό καθαρισμό. Τα υλικά τελικής επεξεργασίας πρέπει να έχουν ένα υγειονομικό και επιδημιολογικό συμπέρασμα που επιτρέπει τη χρήση τους σε οικιστικά και δημόσια κτίρια.

3.17. Οι τοίχοι της χειρουργικής με ακτίνες Χ τελειώνουν με υλικά που δεν δίνουν αντανακλάσεις φωτός, για παράδειγμα, ματ πλακίδια.

3.18. Το διαδικαστικό παράθυρο για την ακτινοσκόπηση, εάν είναι απαραίτητο, είναι εφοδιασμένο με διατάξεις θωράκισης φωτός για τη μείωση του φωτισμού από το φυσικό φως (άμεσο ηλιακό φως).

3.19. Η τοποθέτηση της συσκευής ακτίνων Χ γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η κύρια δέσμη ακτινοβολίας να κατευθύνεται προς το κεφαλλικό τοίχωμα πίσω από το οποίο βρίσκεται το δωμάτιο με λιγότερο επισκέψεις. Μην κατευθύνετε μια άμεση δέσμη ακτινοβολίας προς την κατεύθυνση του παραθύρου παρατήρησης (χώρος ελέγχου της προστατευτικής οθόνης). Κατά την τοποθέτηση του υπουργικού συμβουλίου για το πρώτο ή το έδαφος παράθυρα από το δάπεδο ελέγχονται διαδικαστικά προστατευτικά ρολά σε ύψος τουλάχιστον 2 m πάνω από την τυφλή περιοχή του κτιρίου. Όταν τοποθετείτε το δωμάτιο ακτίνων Χ πάνω από τον πρώτο όροφο μακριά από το δικονομικό στα σπίτια και τα γραφεία των γειτονικών κτιρίων είναι μικρότερο από 30 m διαδικαστικά παράθυρα προστατεύεται από προστατευτικά ρολά σε ύψος τουλάχιστον 2 m από το επίπεδο τελικό δάπεδο.

3.20. Στην είσοδο της αίθουσας θεραπεία με ακτίνες Χ, ακτινοσκόπηση και ακτίνες Χ υπουργικό συμβούλιο αίθουσα ελέγχου σε ύψος 1,6 - 1,8 μ από το δάπεδο ή πάνω από την πόρτα θα πρέπει να τοποθετηθεί το φως της οθόνης (σήμα) «Μην μπείτε!» λευκό-κόκκινο χρώμα, το οποίο ανάβει αυτόματα όταν ενεργοποιείται η τάση ανόδου. Επιτρέπεται η τοποθέτηση ενός σημείου κινδύνου ακτινοβολίας στο σήμα φωτός.

3.21. Τα μηχανήματα ακτίνων Χ Τηλεχειριστήριο συνήθως βρίσκεται στην αίθουσα ελέγχου, εκτός από την κινητή, Ward, χειρουργική, φθοριογραφία, οδοντιατρική, μαστογραφία και συσκευές για osteodensitometry. Στην αίθουσα ελέγχου, μπορεί να εγκατασταθεί μια δεύτερη οθόνη ακτίνων Χ, ένας ακτινολόγος ακτίνων Χ και ένας τεχνικός εργαστηρίου ακτίνων Χ. Όταν υπάρχουν περισσότερες από μία συσκευές διάγνωσης ακτίνων Χ στην αίθουσα διαδικασίας, παρέχεται μια συσκευή για την παρεμπόδιση της ταυτόχρονης ενεργοποίησης δύο ή περισσοτέρων συσκευών.

Για να διασφαλιστεί η δυνατότητα παρακολούθησης της κατάστασης του ασθενούς, παρέχεται παράθυρο παρατήρησης και συσκευή επικοινωνίας μεγαφώνου. Το ελάχιστο μέγεθος του προστατευτικού παραθύρου στην αίθουσα ελέγχου είναι 24 x 30 cm, η προστατευτική οθόνη είναι 18 x 24 cm. Επιτρέπεται η παρακολούθηση του ασθενούς από την τηλεόραση και άλλα συστήματα βίντεο.

3.22. κινητή ελέγχου, κλήσης νοσηλευτή, χειρουργική, φθοριογραφία, οδοντιατρική, μαστογραφικός συσκευή κατασκευασμένη από το δωμάτιο ακτίνων Χ χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο σε απόσταση όχι μικρότερη από 2,5 m από τον εκπομπό ακτίνων Χ, συσκευές για την osteodensitometry - όχι λιγότερο από 1,5 m.

3.23. Ένα φωτογραφικό εργαστήριο μπορεί να αποτελείται από ένα δωμάτιο - ένα "σκοτεινό δωμάτιο". Κατά τον εξοπλισμό του εργαστηρίου με ένα αναπτυσσόμενο αυτόματο μηχάνημα, πρέπει να προβλεφθεί ένα πρόσθετο "ελαφρύ" δωμάτιο για τη διαλογή, τη σήμανση και την κοπή ξηρών εικόνων.

3.24. Η ελάχιστη έκταση του σκοτεινού δωματίου ("σκοτεινό δωμάτιο") για φωτογραφίες μικρού μεγέθους είναι 6m2, για φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους - 8m2. Το ελάχιστο πλάτος του περάσματος για το προσωπικό μεταξύ των στοιχείων του εξοπλισμού στο σκοτεινό δωμάτιο είναι 1,0 μ. Το πλάτος της πόρτας είναι 0,9 - 1,0 μ.

3.25. Οι τοίχοι των εργαστηρίων φωτογραφίας έχουν τελειώσει με ελαφρούς τόνους, πρώτα απ 'όλα στον νεροχύτη και τη συσκευή επεξεργασίας φωτογραφιών (ποδιά πλακιδίων). Επιτρέπεται να τελειώσει το κεραμίδι σε ύψος 2 μ. Με τα προαναφερθέντα υλικά διακόσμησης που τους επιτρέπουν να βυθίζουν πολλαπλή απολύμανση.

3.26. Η πόρτα του σκοτεινού θαλάμου, ελέγχου και διαδικασιών δωμάτιο σε διάδρομο της πυρκαγιάς πρέπει να ανοιχθεί για λόγους ασφαλείας «έξοδο» (κατά τη διάρκεια της εκκένωσης), και από το θάλαμο ελέγχου για τη θεραπεία - προς την κατεύθυνση του δωματίου θεραπείας.

3.27. Το παράθυρο, η θύρα μεταφοράς και η θύρα εισόδου του σκοτεινού δωματίου προστατεύονται με ανοιχτόχρωμες κουρτίνες για την αποφυγή της έκθεσης φωτογραφικών υλικών.

3.28. Ρυθμιζόμενη ρυθμός εξαερισμού, οι υπολογισθείσες τιμές του φωτισμού και του χώρου ακτίνων καπνιστές θερμοκρασία (ερμάριο) απαριθμούνται στο προσάρτημα 6. Η εισροή θα πρέπει να είναι στην ανώτερη ζώνη, εκχύλισμα - των άνω και κάτω ζωνών έναντι 50 +/- 10%.

3.29. Στα νεόδμητα κτίρια, ο εξαερισμός γενικής χρήσης με ακτίνες Χ θα πρέπει να είναι αυτόνομος. Στα υφιστάμενα γραφεία υπάρχει η δυνατότητα μη αυτόνομης γενικής ανταλλαγής εξαερισμού προσφοράς και εξάτμισης, με εξαίρεση τις υπολογιστικές τομογραφίες και τα ακτινογραφικά τμήματα μολυσματικών νοσοκομείων. Επιτρέπεται να εξοπλίζονται οι αίθουσες ακτίνων Χ (διαμερίσματα) με κλιματιστικά.

3.30. Στις διαδικαστικές, εκτός από τις διαδικαστικές για φθοριογραφία και ακτίνες Χ, προβλέπεται η εγκατάσταση νεροχύτη με παροχή κρύου και ζεστού νερού.

3.31. Σε ένα ίδρυμα που διαθέτει δωμάτιο με ακτίνες Χ ή ακτινοσκοπικό μηχάνημα, πρέπει να υπάρχουν τα ακόλουθα έγγραφα:

- Υγειονομικό και επιδημιολογικό συμπέρασμα για τον τύπο δραστηριότητας: λειτουργία, αποθήκευση, δοκιμή και άλλες συσκευές (συσκευές) ακτίνων Χ στον θάλαμο ακτίνων Χ (ντουλάπια).

- Υγειονομικό και επιδημιολογικό συμπέρασμα σχετικά με τη μηχανή ακτίνων Χ, όπως και για τα προϊόντα που παρουσιάζουν δυνητικό κίνδυνο για τον άνθρωπο.

- Υγειονομικό και επιδημιολογικό συμπέρασμα σχετικά με το έργο μιας αίθουσας ακτίνων Χ.

- τεχνικό διαβατήριο για την αίθουσα ακτίνων Χ ·

- οδηγίες για την προστασία της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για ακτινοβολία, για την πρόληψη και την εξάλειψη των ατυχημάτων ακτινοβολίας.

- υγειονομικούς κανονισμούς, άλλα κανονιστικά και εκπαιδευτικά-μεθοδολογικά έγγραφα που ρυθμίζουν τις απαιτήσεις της ακτινοπροστασίας.

Ο κατάλογος των άλλων εγγράφων που παρέχονται στους υπαλλήλους που διεξάγουν κρατική επιδημιολογική επιθεώρηση υγιεινής περιλαμβάνεται στο κείμενο του προσαρτήματος 7.

3.32. Πριν από την έναρξη των εργασιών, το προσωπικό διενεργεί έλεγχο της υγείας του εξοπλισμού και των αντιδραστηρίων με την υποχρεωτική καταχώρηση των αποτελεσμάτων στο περιοδικό ελέγχου και τεχνικού ελέγχου. Σε περίπτωση ανίχνευσης δυσλειτουργίας, είναι απαραίτητο να διακοπεί η λειτουργία και να καλέσετε εκπρόσωπο του οργανισμού που εκτελεί συντήρηση και επισκευή του εξοπλισμού.

3.33. Μετά το τέλος της μηχανής ακτίνων Χ ημέρα απενεργοποιούνται, ηλεκτρικές συσκευές, επιτραπέζιες λάμπες, φωτισμός, εξαερισμός, υγρό καθαρισμού του τοίχους με πλυντρίδας και διεξοδική απολύμανση των κυττάρων και των εξαρτημάτων της μηχανής ακτίνων Χ. Πραγματοποιείται μηνιαίος υγρός καθαρισμός με τη χρήση διαλύματος οξικού οξέος 1 - 2%. Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υγρού καθαρισμού του χώρου διαδικασιών και του χώρου ελέγχου του δωματίου ακτίνων Χ λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των ακτινογραφικών εξετάσεων.

SanPiN 2.6.1.1192-03
IV. Απαιτήσεις για σταθερές εγκαταστάσεις
την ακτινοπροστασία του δωματίου με ακτίνες Χ

4.1. Σταθερός μέσα για την προστασία από τις ακτινοβολίες διαδικαστικές δωματίου ακτίνων Χ (τοίχοι, δάπεδο, οροφή, πόρτες ασφαλείας, παράθυρα παρατήρησης, παντζούρια, κλπ) θα πρέπει να παρέχει εξασθένηση των ακτίνων Χ σε ένα επίπεδο το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνεται βασικό όριο δόσης των PD για τις αντίστοιχες κατηγορίες των εκτιθέμενων ατόμων. Υπολογισμός της προστασίας από την ακτινοβολία βασίζεται στην προσδιορισμό της πολλαπλότητας εξασθένηση Με απορροφούμενη δόση ακτινοβολίας D0 ακτίνων Χ στον αέρα σε ένα δεδομένο σημείο σε απουσία προστασίας με την αξία των επιτρεπόμενων ισχύος που απορροφάται DMD δόση στον αέρα:

K = D0 / DMD = 10 χ CR x W x N / (30 χ rx DMD), (4.1)

όπου 10 είναι ο συντελεστής μετατροπής mGy σε μGy.

εξόδου ακτινοβολίας - - KR ο λόγος της ισχύος Kerma αέρα στο πρωτεύον δέσμης των X-ακτινοβολίας σε απόσταση 1 m από τον σωλήνα εστίασης επί το τετράγωνο αυτής της απόστασης, για να αναγκάσει ρεύματος ανόδου mGy x m.sup.2 / (mA χ λεπτό.)?

W - φόρτο εργασίας της συσκευής ακτίνων Χ (mA x min.) / Εβδομάδα.

N είναι ο συντελεστής κατευθυντικότητας ακτινοβολίας, rel. μονάδες ·

30 - η αξία του κανονικοποιημένου χρόνου εργασίας της μηχανής ακτίνων Χ ανά εβδομάδα με εργασία ενός βάρδιου του προσωπικού της ομάδας Α (εβδομαδιαία εργασία 30 ωρών), h / εβδομάδα,

r είναι η απόσταση από την εστίαση του σωλήνα ακτίνων Χ στο σημείο υπολογισμού, m.

4.1.1. Η τιμή της εξόδου ακτινοβολίας ΚR λαμβάνεται από την τεχνική τεκμηρίωση για έναν συγκεκριμένο πομπό ακτίνων Χ. Ελλείψει αυτών των δεδομένων, το KR επιλέγεται από τον πίνακα 1 του προσαρτήματος 9, όπου οι τιμές της εξόδου ακτινοβολίας εμφανίζονται ως συνάρτηση της τάσης συνεχούς ρεύματος στο σωλήνα ακτίνων Χ. Με άλλες μορφές τάσης στον σωλήνα ακτίνων Χ (κυκλώματα διόρθωσης 6 παλμών, 12 παλμών), οι τιμές της εξόδου ακτινοβολίας θα είναι χαμηλότερες από τις σταθερές τάσεις. Ως εκ τούτου, η χρήση αυτών των πινακοποιημένων δεδομένων στον υπολογισμό της προστασίας δεν μπορεί να οδηγήσει σε υποτιμημένη αξία του πάχους του προστατευτικού υλικού.

4.1.2. Οι τιμές του φόρτου εργασίας W, ανάλογα με τον τύπο και τον σκοπό της συσκευής ακτινών Χ, δίνονται στον Πίνακα 4.1. Υπολογίζονται με βάση την προκαθορισμένη διάρκεια των μελετών ακτίνων Χ σε ονομαστικές τιμές τυποποιημένης τάσης ανόδου.

4.1.3. Ο συντελεστής κατευθυντικότητας N λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα καθοδήγησης της πρωτεύουσας δέσμης ακτίνων Χ. Οι κατευθύνσεις της πρωτογενούς δέσμης των X-ακτινοβολίας τιμή Ν λαμβάνεται ίσο με 1. Για μηχανές με κινητή πηγή ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της απεικόνισης (CT ακτίνων Χ, πανοραμική τομογραφία, συσκευές σάρωσης), η τιμή Ν λαμβάνεται ίσος με 0,1. Σε όλες τις άλλες κατευθύνσεις, όπου πέφτει μόνο η διάχυτη ακτινοβολία, η τιμή του Ν θεωρείται ότι είναι 0,05.

Οι τιμές του φόρτου εργασίας W και της τάσης ανόδου U

για τον υπολογισμό της σταθερής προστασίας των δωματίων ακτίνων Χ

Εξοπλισμός ακτίνων Χ Φορτίο εργασίας W,

(mA x min) / ννκ. Anodic

lumi-

μη οθόνη και op-

το

ταινία, και

ψηφιακό 1000 100

συσκευή χαμηλής δόσης

με μια σάρωση

ανιχνευτές και ψηφιακές συσκευές

επεξεργασία εικόνας.

συσκευή χαμηλής δόσης

Rath με URI, CCD

και ψηφιακή επεξεργασία

εικόνες 50 100

συσκευή με ψηφιακή συσκευή

με την επεξεργασία πληροφοριών

σύνθετο με πλήρη

ένα σύνολο τρίποδων (1η,

2η και 3η εργασία) 1000 100

6. Μηχανή ακτίνων Χ

για την ακτινοσκόπηση (1 ος

χώρο εργασίας - turn-

Σταθερό τραπέζι-τρίποδο PSH) 1000 100

7. Μηχάνημα ακτίνων Χ

για ακτινογραφία (2ος

και 3-rd θέσεις εργασίας -

πίνακας φωτογραφιών και ράφι

εικόνες) 1000 100

8. Αγγειογραφική εξέταση

9. Υπολογιστής ακτίνων Χ

Τομογράφος Thorn 400 125

10. Χειρουργική επαν-

Κινητό όχημα με URI 200 100

11. Ward X-

τη συσκευή 200 90

τραπέζι αναφοράς 400 90

13. Το X-

αρουραίο για τη λιθοτριψία 200 90

Μηχάνημα ακτίνων Χ 200 40

15. Το X-

σχεδιασμός για lu-

θεραπεία (simul-

16. Συσκευή για στενό-

θεραπεία 5000 100

17. Η συσκευή για μακροχρόνια χρήση,

θεραπεία 12000 250

18. Οστεοενιστόμετρο για

συνολικό σώμα 200 Ονομαστική

19. Οστεοενιστόμετρο για

άκρα 100 70

20. Οστεοενιστόμετρο για

ολόκληρο το σώμα και τα μέρη του

χρησιμοποιώντας ένα ευρύ-

η δέσμη ακτινοβολίας και

διδιάστατο ψηφιακό de-

TECTOR 50 Ονομαστική

Σημειώσεις. 1. Όταν εξοπλίζονται φθογράφοι με προστατευτική καμπίνα, ο υπολογισμός της προστασίας των χώρων γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την εξασθένηση της ακτινοβολίας ακτίνων Χ από το προστατευτικό υλικό της φθοριογραφικής καμπίνας που καθορίζεται στην επιχειρησιακή τεκμηρίωση της συσκευής.

2. Για συσκευές που δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα 4.1, καθώς και για μη τυποποιημένη εφαρμογή των καταχωρημένων τύπων συσκευών W υπολογίζεται από την πραγματική τιμή έκθεσης σε τυποποιημένες τιμές τάσης ανόδου. Για τις συσκευές ακτίνων Χ στις οποίες η μέγιστη τάση ανόδου είναι χαμηλότερη από την προβλεπόμενη στον Πίνακα 4.1, η μέγιστη τάση που καθορίζεται στην τεχνική τεκμηρίωση της συσκευής πρέπει να χρησιμοποιείται στους υπολογισμούς και τις μετρήσεις.

4.1.4. Οι τιμές της επιτρεπόμενης δύναμης στη δόση αέρα DMD (mcg / h) υπολογίζεται βάσει των βασικών ορίων των αποτελεσματικών δόσεων προς το Pd αντίστοιχες κατηγορίες άτομα που έχουν εκτεθεί (Πίνακας 4.1) και την ενδεχόμενη διάρκεια της παραμονής τους στα δωμάτια ή περιοχές για διάφορους σκοπούς:

DMD = 10 x Lambda χ PD / (tc χ η χ Τ), (4.2)

όπου 10 είναι ο συντελεστής μετατροπής mGy σε μGy.

λάμδα - συντελεστής μετάβασης από την τιμή της αποτελεσματικής δόσης στην τιμή της απορροφώμενης δόσης στον αέρα, mGy / mSv. Για τον υπολογισμό της ακτινοπροστασίας, λαμβανομένου υπόψη του διπλού περιθωρίου από την πολλαπλότητα της εξασθένησης της ακτινοβολίας ακτίνων Χ, η τιμή του λάμδα θεωρείται ότι είναι 1.

tσ - τυποποιημένη διάρκεια εργασίας της μηχανής ακτίνων Χ κατά τη διάρκεια του έτους με εργασία ενός βάρδιου του προσωπικού της ομάδας Α, tc = 1500 ώρες / έτος (εργάσιμη εβδομάδα 30 ωρών).

n - συντελεστής μετατόπισης, λαμβανομένης υπόψη της δυνατότητας λειτουργίας δύο συχνοτήτων της συσκευής ακτίνων Χ και της σχετικής διάρκειας έκθεσης του προσωπικού της ομάδας Β, των ασθενών και του πληθυσμού, tp = tc x n.

T είναι το ποσοστό πληρότητας του δωματίου, λαμβανομένου υπόψη του μέγιστου δυνατού χρόνου για τους ανθρώπους να παραμείνουν στη ζώνη ακτινοβολίας.

Κατά τον σχεδιασμό σταθερής προστασίας πρέπει να χρησιμοποιούνται οι τιμές DMD για διαφορετικούς χώρους, οι συντελεστές πληρότητας T, η μετατόπιση n και η διάρκεια της ακτινοβολίας tp που φαίνονται στον πίνακα 4.2.

4.1.5. Η απόσταση από την εστίαση του σωλήνα ακτίνων Χ στο σημείο υπολογισμού προσδιορίζεται από την τεκμηρίωση σχεδίασης για τον θάλαμο ακτίνων Χ. Για τους υπολογισμούς σημείων προστασίας λαμβάνονται:

- κοντά στις εσωτερικές επιφάνειες των χώρων που γειτνιάζουν με την αίθουσα ακτινογραφίας ή εξωτερικούς τοίχους.

- σε ένα δωμάτιο που βρίσκεται πάνω από το πάτωμα της διαδικασίας, σε ύψος 50 cm από το δάπεδο του προστατευόμενου δωματίου.

- σε ένα δωμάτιο που βρίσκεται κάτω από τη διαδικασία, σε ύψος 150 cm από το δάπεδο του προστατευόμενου δωματίου.

4.1.6. Κατά τον υπολογισμό της ακτινοβολίας γραφείο προστασίας rentgenostomatologicheskogo, βρίσκεται δίπλα στους χώρους διαβίωσης, λόγω της ανάγκης να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις των προτύπων ασφάλειας ακτινοβολίας για τον πληθυσμό κατά rentgenostomatologicheskogo υπουργικό συμβούλιο, για τον υπολογισμό των σημείων που λαμβάνονται για την προστασία των σημείων που βρίσκονται:

- κοντά στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων του θαλάμου ακτίνων Χ, που βρίσκονται δίπλα στις κατοικίες οριζόντια.

- στο επίπεδο του δαπέδου του δωματίου ακτίνων Χ, στη θέση του καθιστικού κάτω από το γραφείο.

- στο ανώτατο όριο της αίθουσας ακτίνων Χ, στη θέση του καθιστικού πάνω από το γραφείο.

4.2. Με βάση τις υπολογιζόμενες τιμές της πολλαπλότητας εξασθένησης K, προσδιορίζονται οι απαραίτητες τιμές των ισοδυνάμων μολύβδου των σταθερών στοιχείων προστασίας. Ο πίνακας 2 του προσαρτήματος 9 δείχνει τις τιμές ισοδυνάμων μολύβδου ανάλογα με τις τιμές του ρυθμού εξασθένησης Κ στην περιοχή τάσης στον σωλήνα ακτίνων Χ από 50 έως 250 kV.

4.3. Μέσα προστασίας που παρέχεται με τη μορφή των τελικών προϊόντων (πόρτες προστασίας, προστατευτικά παράθυρα θέασης, σίτες, ρολά, περσίδες, κλπ), θα πρέπει να παρέχει το επίπεδο προστασίας (πολλαπλότητα της εξασθένησης) προβλέπεται υπολογισμός προστασία που περιέχονται στο τεχνολογικό μέρος του δωματίου ακτίνων Χ του έργου. Ο σταθερός προστατευτικός εξοπλισμός πρέπει να έχει προστατευτική απόδοση τουλάχιστον 0,25 mm ως ισοδύναμο μολύβδου.

4.4. Τα προστατευτικά χαρακτηριστικά (ισοδύναμα μολύβδου) βασικών κτιρίων και ειδικών προστατευτικών υλικών παρατίθενται στους πίνακες 3 έως 6 του παραρτήματος 9.

4.5. Όταν χρησιμοποιούνται υλικά που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες 3 έως 6 του παραρτήματος 9, είναι απαραίτητο να υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τις προστατευτικές τους ιδιότητες ή να καθορίζονται προστατευτικά χαρακτηριστικά σε διαπιστευμένους οργανισμούς που χρησιμοποιούν δείγματα ελέγχου.

4.6. Ως υλικά για την παραγωγή σταθερής προστασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν υλικά που έχουν τα απαραίτητα δομικά και προστατευτικά χαρακτηριστικά που πληρούν τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις.

Επιτρεπόμενη δόση των ακτίνων Χ

για την προστασία των διαδικασιών ακτινογραφίας σε ασθενείς

DMD, οι τιμές των παραμέτρων T, n, tp και PD

για χώρους και περιοχές για διάφορους σκοπούς

Οι χώροι, το έδαφος του DMD,

1. Εγκαταστάσεις μόνιμων

ομαδική διαμονή

A (διαδικαστική,

ένα δωμάτιο έτοιμο

βαρίου, φωτογραφία

ιατρείο κλπ.) 13 1 1 1500 20

2. Εγκαταστάσεις παραπλεύρως του

κάθετη και οριζόντια

με διαδικαστικά X-

το υπουργικό συμβούλιο, έχοντας

χώρων εργασίας

sonala ομάδα Β 2.5 1 1.3 2000 5

3. Εγκαταστάσεις παραπλεύρως του

κάθετη και οριζόντια

με διαδικαστικά X-

το υπουργικό συμβούλιο χωρίς μόνιμο

χώρους εργασίας (αίθουσα,

ρόμπα, σκάλα,

διάδρομο, αίθουσα ψυχαγωγίας,

αποχωρητήριο, αποθήκη, κλπ.) 10 0.25 1.3 2000 5

4. Εγκαταστάσεις επεισοδίων

ομαδική διαμονή

B (τεχνική επιφάνεια,

άξονας, σοφίτα κλπ.) 40 0.06 1.3 2000 5

5. Ο θάλαμος του νοσοκομείου,

Κάθετη και ορίζοντας

με διαδικαστικά X-

του νέου υπουργικού συμβουλίου 1.3 0.25 2 3000 1

6. Εδάφους δίπλα σε

στα εξωτερικά τοιχώματα των διαδικασιών -

Πίνακας ακτίνων Χ 2.8 0.12 2 3000 1

7. Κατοικίες, δίπλα

με διαδικαστική ακτινογραφία-

ματολογικό γραφείο 0.3 1 2 3000 1

4.7. Για κάθε συσκευή πραγματοποιείται υπολογισμός προστασίας για δύο ή περισσότερες μηχανές ακτίνων Χ που έχουν εγκατασταθεί σε μία απλή διαδικασία. Η απαραίτητη πολλαπλότητα αποδυνάμωσης και το πάχος των φρουρών ασφαλείας επιλέγονται με βάση τις πιο αυστηρές συνθήκες.

4.8. Κατά το σχεδιασμό σταθερές διαδικαστικής προστασίας δωμάτιο ακτίνων X, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία της χρήσης μιας συγκεκριμένης συσκευής σχέδιο που θα διατεθούν οικόπεδα για τα οποία ο υπολογισμός γίνεται για την προστασία της αποδυνάμωσης της πρωτογενούς δέσμης ακτίνων Χ. Η υπόλοιπη περιοχή της σταθερής προστασίας πρέπει να εξασφαλίζει την εξασθένιση μόνο της διάχυτης ακτινοβολίας. Για osteodensitometry, μαστογραφία, φθορογραφία με τον υπολογισμό καμπίνα προστασίας προστασίας σταθερής πραγματοποιείται μόνο από διάσπαρτα ακτινοβολία.

4.9. Σε διαδικαστικούς χώρους ακτίνων Χ, στους οποίους το πάτωμα βρίσκεται ακριβώς πάνω από το έδαφος ή η οροφή βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη στέγη, δεν παρέχεται προστασία από την ακτινοβολία στις κατευθύνσεις αυτές.

4.10. Στοιχεία αναφοράς για τον υπολογισμό της σταθερής προστασίας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τεχνολογικού σχεδιασμού του χώρου των ακτίνων Χ, παρατίθενται στο προσάρτημα 9.

V. Απαιτήσεις για κινητά και ατομικά

μέσων ακτινοπροστασίας

5.1. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών κατά τη διάρκεια της ακτινολογικές εξετάσεις που φάσμα των κινητών και μεμονωμένα μέσα για την προστασία από την ακτινοβολία σε ολόκληρο το εύρος των τάσεων ανόδου που χρησιμοποιείται στη διαγνωστική ακτινολογία.

Όλοι οι χώροι με ακτίνες Χ είναι εξοπλισμένοι με αυτά τα μέσα προστασίας σύμφωνα με τους τύπους των διαδικασιών των ακτίνων Χ που εκτελούνται (Παράρτημα 8).

5.2. Η ακτινοπροστασία του προσωπικού και των ασθενών χωρίζεται σε κινητά και ατομικά.

5.2.1. Τα κινητά μέσα ακτινοπροστασίας περιλαμβάνουν:

- μια μεγάλη προστατευτική οθόνη του προσωπικού (μονοήμερη, δίπολη, τριπλή) που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από την ακτινοβολία ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος.

- μια μικρή προστατευτική οθόνη προσωπικού - που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το κατώτερο σώμα ενός ατόμου.

- μια μικρή προστατευτική οθόνη του ασθενούς - σχεδιασμένη να προστατεύει το κάτω μέρος του ασθενούς.

- προστατευτική περιστροφική οθόνη - σχεδιασμένη για την προστασία μεμονωμένων τμημάτων του ανθρώπινου σώματος σε θέση που στέκεται, καθισμένη ή ξαπλωμένη.

- προστατευτική κουρτίνα - σχεδιασμένη για την προστασία ολόκληρου του σώματος. μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μια μεγάλη προστατευτική οθόνη.

5.2.2. Τα μεμονωμένα μέσα προστασίας από την ακτινοβολία περιλαμβάνουν:

- προστατευτικό κάλυμμα - σχεδιασμένο για προστασία της περιοχής της κεφαλής.

- προστατευτικά γυαλιά - σχεδιασμένα για να προστατεύουν τα μάτια.

- προστατευτικό κολάρο - σχεδιασμένο για να προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα και την περιοχή του λαιμού. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ποδιές και γιλέκα με λαιμόκοψη.

- προστατευτικό ακρωτήριο, pelerine - σχεδιασμένο για να προστατεύει τη ζώνη ώμου και το άνω στήθος.

- (10 cm κάτω από τα γόνατα), σχεδιασμένο για να προστατεύει το σώμα από το μπροστινό μέρος του λαιμού στην κνήμη (10 cm κάτω από τα γόνατα).

- Ποδιά προστασίας διμερείς - σχεδιασμένο να προστατεύει το σώμα μπροστά από το λαιμό για να κορμών (10 cm κάτω από το γόνατο), συμπεριλαμβανομένων των ώμων και της κλείδας, και το πίσω μέρος του πτερυγίου, συμπεριλαμβανομένων πύελο, τους γλουτούς, και πλευρικά στο ισχίο (όχι λιγότερο από 10 cm κάτω από τη ζώνη ) ·

- Οδοντιατρική προστατευτική ποδιά - που προορίζονται για την προστασία του μπροστινού μέρους του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γονάδων, του πυελικού οστού και του θυρεοειδούς, ή όταν η οδοντιατρική ερευνητική μελέτη του κρανίου?

- προστατευτικό γιλέκο - σχεδιασμένο για να προστατεύει το μπροστινό και πίσω μέρος του στήθους από τους ώμους μέχρι τη μέση.

- ποδιά για την προστασία των γονάδων και των οστών της λεκάνης - σχεδιασμένο να προστατεύει τα γεννητικά όργανα από την πλευρά δέσμης ακτινοβολίας.

- προστατευτική φούστα (βαριά και ελαφρά) - σχεδιασμένη για την προστασία των γονάδων και της πυελικής περιοχής από όλες τις πλευρές, πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 35 cm (για ενήλικες).

- προστατευτικά γάντια - σχεδιασμένα για την προστασία των χεριών και των καρπών, το κάτω μισό του αντιβραχίου.

- προστατευτικές πλάκες (με τη μορφή σετ διαφορετικών σχημάτων) - έχουν σχεδιαστεί για την προστασία μεμονωμένων τμημάτων του σώματος.

- μέσα προστασίας των αρσενικών και θηλυκών γονάδων - που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία της σεξουαλικής σφαίρας των ασθενών.

5.3. Για τις εξετάσεις με ακτίνες Χ των παιδιών, χρησιμοποιούνται τα μέσα των κατάλληλων μεγεθών για τις διάφορες ηλικιακές ομάδες που αναφέρονται στο σημείο 5.2.2. Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ειδικός προστατευτικός εξοπλισμός:

- πάνα (εσώρουχα) - σχεδιασμένο για να προστατεύει το κάτω μέρος του παιδιού.

- πάνα - σχεδιασμένο για την προστασία διαφόρων τμημάτων του σώματος και των ομάδων οργάνων.

- πάνα με μια τρύπα - σχεδιασμένη για την προστασία ολόκληρου του σώματος, εκτός από τμήματα του σώματος, ακτινοβολημένα κατά την εκτέλεση ορισμένων ακτινογραφικών μελετών.

5.4. Η προστατευτική αποτελεσματικότητα των κινητών και προσωπικών ακτινοπροστασίας του προσωπικού και των ασθενών, που εκφράζεται στην τιμή της ισοδύναμης μολύβδου, δεν πρέπει να είναι μικρότερη από τις τιμές που δίνονται στους πίνακες 5.1 και 5.2. Ο προστατευτικός εξοπλισμός πρέπει να φέρει την τεχνική τεκμηρίωση.

5.5. δωμάτια με ακτίνες Χ για διαφορετικούς σκοπούς θα πρέπει να είναι υποχρεωτική σύνολο της κινητής και προσωπικής προστασίας από την ακτινοβολία, που ορίζονται στο παράρτημα 8 επιτρέπεται η χρήση άλλων κινητών και προσωπικών προστασία από την ακτινοβολία του προσωπικού και των ασθενών, παρέχοντας την απαιτούμενη ή πρόσθετη προστασία από την ακτινοβολία με μόλυβδο ισοδύναμο όχι χαμηλότερη από εκείνες που προβλέπει ο Κανονισμός.

Προστατευτική αποτελεσματικότητα των κινητών μέσων

Όνομα Ελάχιστη τιμή

ισοδύναμο μολύβδου, mm

Μεγάλη προστατευτική οθόνη 0,25

Μικρή προστατευτική οθόνη του γιατρού 0,5

Μικρή προστατευτική οθόνη του ασθενούς 0,5

Προστατευτικό οθόνης περιστροφικό 0,5

Κουρτίνες 0,25

Προστατευτική αποτελεσματικότητα των μεμονωμένων μέσων

│ Ονομασία │ Ελάχιστη αξία │

Ισοδύναμο μολύβδου, mm

│Εφαρμοσμένη προστατευτική κεφαλή μονής όψης │ 0,35 │

│Κατάλληλο προστατευτικό μονόπλευρο │ 0,25 │

│ Προστασία διπλής όψης │ │

│ - πρόσθια επιφάνεια │ 0,35 │

│ - το υπόλοιπο της επιφάνειας │ 0,25 │

│ Προστατευτική οδοντιατρική προστασία │ 0,25 │