Το κλίμα

Υπήρχε μούχλα στον τοίχο, μια αίσθηση αχνά αέρα στα δωμάτια, επιθέσεις αλλεργίας; Τι θα μπορούσε να είναι; Και αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και συνδέεται με την έλλειψη σωστά εγκατεστημένου εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία, η οποία θα πρέπει να παρέχεται ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής μιας συγκεκριμένης κατοικίας. Σε αυτό το άρθρο, ας μιλήσουμε για έναν από τους τύπους του συστήματος εξαερισμού, δηλαδή της φυσικής ανταλλαγής αέρα, που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα βέλτιστο εσωτερικό μικροκλίμα χωρίς πολλές δαπάνες. Το θεματικό άρθρο θα αναφέρει τις θετικές και αρνητικές πτυχές του φυσικού αερισμού, καθώς και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασής του.

Πίνακας περιεχομένων:

Τι είναι φυσικός αερισμός; Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του συστήματος

Για να διασφαλιστεί ότι η πρόσβαση του καθαρού αέρα σε ένα ανοιχτό παράθυρο δεν είναι πάντα αρκετή, ειδικά αν πρόκειται για ιδιωτική κατοικία με λεβητοστάσιο, ξεχωριστό μπάνιο και κουζίνα, συχνή πτώση θερμοκρασίας στην οποία προκαλεί ενεργή συμπύκνωση. Ο ευκολότερος τρόπος αντιμετώπισης της ανεπαρκούς κυκλοφορίας των αέριων μαζών στην αίθουσα είναι η οργάνωση ενός υψηλής ποιότητας συστήματος εξαερισμού της δομής, το οποίο, ιδανικά, πρέπει να προγραμματιστεί ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού του εργοταξίου. Μεταξύ των τριών κύριων τύπων αεραγωγών - φυσικών, αναγκαστικών και συνδυασμένων, η πρώτη επιλογή είναι πολύ δημοφιλής. Είναι εύκολο και απλό να σχεδιαστεί, αντιπροσωπεύεται από έναν προσιτό προϋπολογισμό και επίσης έχει μια μικρή πιθανότητα αποτυχίας στο σύστημα.

Ο φυσικός αερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία είναι μια συσκευή της οποίας τα κανάλια καυσαερίων τοποθετούνται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο. Έτσι λοιπόν, η κουζίνα κυριαρχείται από υπερβολικές ποσότητες ατμών και ξένων οσμών, στο μπάνιο και στην τουαλέτα υπάρχει αυξημένο επίπεδο υγρασίας και, εάν δεν εξαλειφθούν, οι κάτοικοι ενός ιδιωτικού σπιτιού μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας.

Οργάνωση σε υπάρχοντά τους ιδιοκτήτες του συστήματος φυσικού αερισμού δεν ξοδεύουν τα επιπλέον χρήματα για να αγοράσει ακριβό εξοπλισμό, δεδομένου ότι αυτού του είδους συμβάλλουν στην ομαλή κυκλοφορία του αέρα, λειτουργούν χωρίς τη βοήθεια πρόσθετου εξοπλισμού, διάφορα ανεμιστήρες, κ.λπ. Για να δημιουργήσετε ένα κανάλι, αγωγούς συχνά αγοράζουν υγιεινής πλαστικό σωλήνα και ένα μεταλλικό υλικό, αλλά όπως είναι γνωστό σε υγρές περιοχές μεταλλικών κατασκευών που επηρεάζονται γρήγορα από τη σκουριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη συνάφειά του στην καθημερινή ζωή, στην κατασκευή, ο φυσικός εξαερισμός χαρακτηρίζεται από μια αξιοπρεπή λίστα και μείγματα. Περιλαμβάνουν:

 • καμία επεξεργασία του εισερχόμενου εξωτερικού αέρα, εκτός εάν οι οπές εξαερισμού δεν καλύπτονται σωστά, η γύρη, τα σκουπίδια, τα τρωκτικά κ.λπ. μπορούν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις.
 • αυτό το σύστημα είναι σχεδόν αδύνατο να ρυθμιστεί, εκτός από το ότι μπορεί να ωθηθεί ο αποσβεστήρας μέσα στον οποίο είναι δυνατό να μειωθεί η ανταλλαγή αέρα, αλλά δεν μπορεί να αυξηθεί στο απαιτούμενο.
 • κατά τη διάρκεια σοβαρή παγετούς βελτιωμένη πρόσφυση εξαερισμού, έτσι πάρα πολύ κρύο αέρα, ουσιαστικά δεν φτάνουν σε μεγάλες ποσότητες διεισδύσει μέσα στο σπίτι της συσκευής ανταλλαγής αέρα το καλοκαίρι δράση για το αντίθετο επιβραδύνει και φρέσκο ​​αέρα μέσα στο δωμάτιο, καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πρόσφυση.

Έτσι, αυτό που συμβάλλει στη φυσική κυκλοφορία του αέρα στην κατοικία - είναι μια συσκευή που απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό, έτσι ώστε η λειτουργικότητά του το καλοκαίρι και το χειμώνα να μην σταματήσει. Σχετικά με το πώς θα κάνουμε φυσικό αερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία, θα προχωρήσουμε περαιτέρω στο άρθρο.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού

Η ποιότητα των υπηρεσιών του φυσικού αερισμού σε ένα δωμάτιο εξαρτάται από το προετοιμασμένο και να χρησιμοποιηθεί το σχεδιασμό του κυκλώματος, η οποία είναι ενσωματωμένη στην πραγματικότητα ακόμα στο αρχικό στάδιο της κατασκευής του σπιτιού, και να κάνει σχέδια ακόμα στο αρχικό σχεδιασμό των κτιρίων. Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί, τα δωμάτια σε μονοκατοικίες ή πολυώροφα κτίρια κατοικιών χωρίζονται σε στεγνά και υγρά. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει σαλόνι, υπνοδωμάτιο, κλπ, με τη δεύτερη κουζίνες, μπάνια, τουαλέτες, κλπ, πράγμα που σημαίνει ότι, σε ξηρές συνθήκες δημιουργία διαύλων με τον εισερχόμενο αέρα, και σε υγρό αέρα με την εξάτμιση, παρέχοντας έτσι τα βαρέα απόβλητα, ακατέργαστες συστάδες. Κατά συνέπεια, φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σύστημα σπίτι που έχει αναπτυχθεί και να ληφθούν υπόψη σωστά φέρνουν τους ιδιοκτήτες τους, πολύ περισσότερα οφέλη από ό, τι ακριβώς αερισμό ή η εγκατάσταση των συμβατικών πλέγμα τρύπες στους τοίχους.

Όπως δείχνει η πρακτική, η πλειοψηφία των έργων κατασκευής βασίζεται στην τοποθέτηση καναλιών τροφοδοσίας και αποχέτευσης σε σημεία όπως το πάνω μέρος του παραθύρου, ο τοίχος ή η οροφή, από τα οποία μπορεί να τραβηχτεί απευθείας ο σωλήνας. Όμως, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι οπές αέρα, συνιστάται φυσικός αερισμός, είτε συμπληρωμένος μεμονωμένα, ενισχυμένος με ανεμιστήρες, είτε σε συνδυασμό με ένα σύστημα κυκλοφορίας αναγκαστικού αέρα.

Υπολογισμοί σχετικά με τον φυσικό εξαερισμό σε ιδιωτική κατοικία

Για τη διόρθωση πιθανών ελαττωμάτων σε φυσική συσκευή αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι αναγκαία όχι μόνο για να osnovyvatsya παρασκευασμένα ή δανειστεί κύκλωμα, αλλά εξοπλισμό για να κάνουν τους υπολογισμούς που θα υπολογίσει αναλώσιμα (σωλήνες, πλέγματα, βαλβίδες, κλπ) και τις παραμέτρους της. Ως εκ τούτου, η τεκμηρίωση της ανάπτυξης της διάταξης αερισμού λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως ο διορισμός των δομών (για προσωρινή ή μόνιμη κατοικία), ο αριθμός των κατοίκων του σπιτιού, τη διάταξη και τον αριθμό των δωματίων, κ.λπ.

Δηλαδή, πριν αρχίσετε να εργάζεστε, πρέπει να ξέρετε τι θα πρέπει να είναι η διάμετρος των σωλήνων για την εκροή και κίνηση του αέρα, το μήκος τους κλπ. Επιπλέον, οι υπολογισμοί θα βοηθήσουν στην κατανόηση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας της συσκευής φυσικού αερισμού σε ιδιωτικό σπίτι και σε ποιους χώρους συνιστάται η ενίσχυση της με τη βοήθεια ειδικών βαλβίδων και άλλου ειδικού εξοπλισμού.

Ποια σπίτια είναι καλύτερα εξοπλισμένα με φυσικό αερισμό;

Από τα παραπάνω υλικά, κατέστη σαφές ότι η διαπνοή του φυσικού χαρακτήρα - ένα αδύναμο σύστημα, μπορούμε να πούμε χαμηλής ισχύος, έτσι ώστε η χρήση του είναι αποδεκτή σε κατασκευές από φυσικά υλικά, για παράδειγμα, σε ξύλινα σπίτια, όπου στην πραγματικότητα ο ίδιος οικοδομικό υλικό περνά καθαρό αέρα μέσα από τους τοίχους. Και αυτό σημαίνει ότι για σπίτια από σκυρόδεμα από διογκωμένο πολυστυρένιο, πάνελ σάντουιτς κ.λπ. Ο βέλτιστος αερισμός θεωρείται υποχρεωτικός αερισμός.

Για τους οικιακούς δομές κατασκευασμένες από ξύλο και άλλα οικοδομικά υλικά από ξύλο εγκατάσταση φυσικού αερισμού είναι η εγκατάσταση των κάθετων καναλιών, εγκατάσταση ξεκινάει από το δωμάτιο, η οποία απαιτεί τον εξαερισμό, και καταλήγει στην οροφή του κτιρίου κάτω από την κορυφογραμμή. Απαιτεί εξαερισμός σε βεστιάρια, μπάνια, λέβητες, στην οποία φρέσκο ​​οπές αέρα και αέρα καύσης συμβάλλουν στο ίδιο το λέβητα.

Η ποιότητα του σχεδίου στο vozduhotsirkuliruyuschey ιδιωτικό σύστημα οικιακού παίζει ρόλο όχι μόνο το πάχος του επιλεγμένου σωλήνα και και μονωτικές ιδιότητες του, η παρουσία του μια ποικιλία από ανατροπές και τις στροφές στα κανάλια, τα οποία με τον καιρό, αν είναι χωρίς μπάρες, μπορεί να μολυνθούν και να σταματήσει να λειτουργεί.

Είναι επίσης σημαντικό να προσέξετε το ύψος και τη διατομή των χρησιμοποιούμενων φυσικών καναλιών εξαερισμού.

Η εγκατάσταση του φυσικού αερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία βασίζεται σε δύο βασικούς κανόνες. Το πρώτο είναι να χρησιμοποιούμε σωλήνες των ίδιων παραμέτρων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδυαστούν με στενότερα ή ευρύτερα υλικά, όλα τα κανάλια πρέπει να είναι τυποποιημένων διαστάσεων, χωρίς διαφορές. Η δεύτερη, με βάση τη σωστή επιλογή της θέσης των οπών εξαερισμού. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι τα κανάλια τροφοδοσίας και εκροής δεν τοποθετούνται ποτέ δίπλα-δίπλα, η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι σημαντική, κατά προτίμηση εάν είναι απέναντι από τις γωνίες και τους τοίχους του δωματίου. Μην ξεχνάτε ότι η έξοδος του υπαίθριου σωλήνα εξαερισμού θα πρέπει να είναι κατά τάξη μεγέθους υψηλότερη από το βλέμμα του κτιρίου, γεγονός που θα ενισχύσει την πρόσφυση στο σύστημα.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης φυσικού αερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Ο φυσικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο από τους οικοδεσπότες, αλλά δεν χρειάζονται μεγάλο προϋπολογισμό. Φυσικά, το ίδιο συμβαίνει και ότι το σύστημα κλιματισμού διοργανώνεται στο τελικό κτίρια, αλλά είναι καλύτερα να το κάνετε κατά τη φάση κατασκευής, όταν οι επικεφαλής αεραγωγούς και να ορίσει τον αγωγό στους τοίχους και το δάπεδο είναι αρκετά προσβάσιμο χωρίς δυσκολία εγκατάστασης. Το σύστημα συνδέεται με πλαστικά εργαλεία και αρχίζει με την προετοιμασία και την εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι και οι δύο εισέρχονται στο εσωτερικό του δωματίου και έχουν πρόσβαση στο χώρο του δρόμου, οπότε εισέρχεται καθαρός αέρας στο σύστημα. Αυτή η τρύπα που προσελκύει το σπίτι του θα πρέπει να είναι σε απόσταση όχι μικρότερη των δύο μέτρων πάνω από τη βάση του κτιρίου, και δεν έχει σημασία ποια από τα εξωτερικά τοιχώματα της κατασκευής, αυτό θα γίνει.

Το κανάλι που είναι υπεύθυνο για τη βρύση εγκαθίσταται πιο συχνά στην οροφή, με αποτέλεσμα να μειώνονται όλοι οι κλάδοι του φυσικού αερισμού. Το ύψος του πάνω από το επίπεδο του κτιρίου πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ένα μέτρο. Για τα μεγάλα σχέδια των εγκαταστάσεων των αεραγωγών προβλέπονται για πολλά. Στο τμήμα των σωλήνων που έρχονται σε επαφή με το δρόμο, οργανώνουν μια θερμική μόνωση ποιότητας, η οποία θα επιτρέψει στη μονάδα να λειτουργεί ομαλά κατά τη διάρκεια της κρύας εποχής. Για την αύξηση του βυθίσματος στον φυσικό εξαερισμό είναι δυνατή με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων ανεμιστήρων, ο θόρυβός τους μειώνεται με πρόσθετη μόνωση θορύβου. Πρέπει να πούμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες που λαμβάνουν την καθαριότητα και την οικολογική συμβατότητα του σπιτιού τους εξοπλίζουν σοβαρά το σύστημα κυκλοφορίας αέρα με επαγγελματικά φίλτρα που βοηθούν στον καθαρισμό και την αραίωση του αέρα.

Με σωστή εγκατάσταση και σχεδιασμό, ο φυσικός αερισμός σε ιδιωτικό σπίτι πρέπει να εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • να διεξάγει μια αδιάκοπη κυκλοφοριακή διαδικασία ανταλλαγής αέρα στον χώρο με το δρόμο.
 • να παρέχουν καθαρό αέρα σε όλους τους χώρους της κατοικίας, ενώ οι υγροί θάλαμοι πρέπει να ξηραίνονται αποτελεσματικά.
 • Το χειμώνα, τα κρύα ρέματα δεν πρέπει να διεισδύουν στο σπίτι, και το καλοκαίρι, ο ζεστός υπαίθριος αέρας δεν πρέπει να επικρατεί στο σπίτι.
 • δεν πρέπει να υπάρχουν απολύτως σχέδια.

Όλες αυτές οι απαιτήσεις που τίθενται στον φυσικό αερισμό των χώρων πραγματοποιούνται εύκολα με την αυστηρή καθοδήγηση έμπειρων πλοιάρχων, οι οποίοι είναι καλύτερο να χειριστούν κατά τον σχεδιασμό ενός οικοδομικού αντικειμένου.

Συμβουλές για ειδικούς στον φυσικό εξαερισμό

Το φυσικό σύστημα εξαερισμού - μια συσκευή, τα στοιχεία των οποίων είναι αρκετά φθηνή, ενώ βελτιώνει τη λειτουργικότητα ενός ιδιωτικού μικροκλίματος κατοικία και επιτρέπει στους ιδιοκτήτες του για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το μπαγιάτικο αέρα, η οποία προκαλεί προβλήματα υγείας, καθώς και την αρνητική επίδραση στην κουζίνα και άλλα εργαλεία οικιακής χρήσης. Προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό της και τη συσκευή ανταλλαγής αέρα προτείνουμε profissionaly την αγορά ή ανεξάρτητα παράγουν ειδικά καλύμματα για το κανάλι που εμφανίζεται στην οροφή του κτιρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν πρακτική σημασία για τη μηχανή συγκόλλησης, επίσης, με τα χέρια τους να προετοιμάσουν προστατευτικά κάγκελα για τους αγωγούς αέρα με μεταλλικές ράβδους.

Να θυμάστε ότι η λειτουργικότητα του συστήματος εξαερισμού θα επηρεάσει όχι μόνο τι υλικό έχετε επιλέξει ως βάση, ή την ποιότητα του πώς θα τον βάλει στον τοίχο, αλλά και πόσο ήταν περίτεχνα τοποθετηθεί.

Δεδομένου ότι παράγοντες όπως η κατεύθυνση του ανέμου, η ταχύτητά του, καθώς και οι διαφορές στο δρόμο και στην εσωτερική θερμοκρασία αντικατοπτρίζονται στη λειτουργικότητα και στην κυκλοφορία του αέρα. Επομένως, κάνοντας το σχεδιασμό του συστήματος, επιλέγοντας σχέδια και κάνοντας τους υπολογισμούς, ο ιδιοκτήτης πρέπει να βασίζεται στο επικρατούμενο κλίμα στο χώρο, στην ανακούφιση της γης κ.λπ.

Θυμηθείτε, για να λειτουργήσει καλά ο εξαερισμός σας, αξίζει να τοποθετήσετε την κουκούλα στο κεντρικό τμήμα του κτιρίου ή στον χώρο μεταξύ των τειχών, ώστε να λάβει πρόσθετη θερμομόνωση και να είναι απολύτως ασφαλής σε κρύο καιρό.

Δώστε προσοχή στο σχήμα των αγωγών, πρέπει να είναι ορθογώνια ή στρογγυλά, αυτό θα εξασφαλίσει τόσο αισθητικούς όσο και τοίχους εξοικονόμησης χώρου. Θυμηθείτε ότι οι τρύπες ποιότητας είναι αυτές που έχουν τις ίδιες παραμέτρους, γεγονός που εξασφαλίζει την παραγωγικότητα ολόκληρου του συστήματος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, δείτε το βίντεο:

Πώς λειτουργεί ο φυσικός αερισμός: μια λεπτομερής και κατανοητή περιγραφή

Με τη μέθοδο της επαγωγής της ανταλλαγής αέρα, οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι φυσικό ή αναγκασμένο.

Το φυσικό σχήμα είναι σχετικά απλούστερο, αλλά και λιγότερο παραγωγικό. Ωστόσο, χρησιμοποιείται ακόμα για μια ποικιλία κτιρίων - από πολυκατοικίες έως κελάρια ή υπόστεγα.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα, του τι αποτελείται και εξετάζει και άλλες αποχρώσεις της συσκευής του.

Τι είναι ο φυσικός αερισμός: η αρχή της εργασίας γενικά

Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος βασίζεται στους νόμους της φυσικής:

 • ο ζεστός αέρας τείνει πάντα προς τα πάνω.
 • ο αέρας πάντα θα "πάει" εκεί που η πίεση είναι χαμηλότερη.
 • πιο κοντά στην επιφάνεια - η πίεση είναι υψηλότερη, μακριά από την επιφάνεια - η πίεση είναι χαμηλότερη.

Για να οργανώσετε μια τέτοια ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο - πρέπει να εξασφαλίσετε μια διαφορά πίεσης. Αυτό γίνεται έτσι:

 1. Μεταξύ του δρόμου και του δωματίου δημιουργούνται «τρύπες»: μπορεί να είναι παράθυρα ή βαλβίδες εισαγωγής, σε μη κατοικημένες περιοχές - απλά ανοίγματα. Αυτά είναι τα σημεία εισροής αέρα.
 2. Από το δωμάτιο μέχρι τον αγωγό εξαγωγής αφαιρείται. Το άνοιγμά του θα είναι υψηλότερο από το σημείο εισροής. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το άνοιγμα στον σωλήνα η πίεση θα είναι χαμηλότερη από ό, τι στο σημείο εισροής. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας τείνει να περάσει από το σημείο εισροής (δηλαδή, από το δρόμο) στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής.
 3. Τα σημεία εισροής βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση από το σωλήνα εξατμίσεως - ώστε να επιτρέπεται η διέλευση του αέρα μέσα από ολόκληρο το δωμάτιο. Ανάμεσα τους δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια (κλειστές πόρτες).

Αυτό είναι προκαλούν κυκλοφορία αέρα χωρίς ανεμιστήρες (δεν έχει σημασία - εξάτμιση ή τροφοδοσία).

Οπτικά για την αρχή της εργασίας (βίντεο)

Τι καθορίζει την ταχύτητα και την ποσότητα της ανταλλαγής αέρα;

Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα αέρα (απόδοση του συστήματος εξαερισμού) αυτού του τύπου:

 1. Ταχύτητα ανέμου. Όσο ισχυρότερος ο άνεμος φυσά - τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση στην έξοδο του σωλήνα εξάτμισης, και τόσο καλύτερα θα αναρροφά αέρα από το δωμάτιο. Και το αντίστροφο: εάν ο καιρός είναι αθόρυβος, η ανταλλαγή αέρα υποβαθμίζεται.
 2. Ύψος του σωλήνα εξαγωγής. Όσο υψηλότερη είναι η επιφάνεια, τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση, που σημαίνει ότι τόσο καλύτερα θα ρέει ο αέρας από το δωμάτιο μέσω του σωλήνα εξάτμισης.
 3. Θερμοκρασία στο δρόμο και σε εσωτερικούς χώρους. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ τους (τόσο ψυχρότερος στο δρόμο και θερμότερο μέσα), τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση. Επομένως, το χειμώνα, ο εξαερισμός λειτουργεί καλύτερα, και το καλοκαίρι - ο φυσικός αερισμός μπορεί γενικά να σταματήσει.

Από την επίδραση της εποχής και του καιρού (βίντεο)

Πώς τρέχει ο αέρας γύρω από το δωμάτιο το χειμώνα; (+ βίντεο)

Στο παρελθόν, εξετάσαμε την αρχή του συστήματος γενικά. Τώρα ας δούμε λεπτομέρειες.

Το μικροκλίμα στο δωμάτιο θα επηρεαστεί επίσης από το πόσο γρήγορα και σε ποια κατεύθυνση θα μετακινηθεί η ροή αέρα γύρω από το δωμάτιο. Θα εξετάσουμε δύο επιλογές - στην πρώτη, η μπαταρία θέρμανσης βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, στη δεύτερη - κοντά στον τοίχο (όχι αμέσως κάτω από το παράθυρο, αλλά σε απόσταση).

Στην πρώτη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το παράθυρο:

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον ζεστό αέρα, πέφτει χαμηλότερα όπου θερμαίνεται από την μπαταρία και αναμιγνύεται με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.
 3. Η ανάμικτη ροή αέρα, που έχει ήδη μια άνετη θερμοκρασία, περνά μέσα από το δωμάτιο, αποδίδοντας κάποια θερμότητα στις γύρω επιφάνειες: τοίχους, έπιπλα.

Έτσι, η κρύα ροή θα ζεσταθεί αμέσως, και δεν θα περάσει μέσα από το δωμάτιο κατά μήκος του δαπέδου, δημιουργώντας δυσφορία.

Στη δεύτερη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται μακριά από το παράθυρο (κοντά στον τοίχο):

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον θερμό αέρα, πέφτει κάτω, στην επιφάνεια του δαπέδου.
 3. Δεδομένου ότι η πηγή θερμότητας δίπλα στο παράθυρο δεν είναι - η ροή του κρύου συνεχίζει να μετακινείται γύρω από το δωμάτιο, στη μπαταρία. Καθώς κινείται, αναμιγνύεται σταδιακά με τον θερμότερο εσωτερικό αέρα και τελικά φθάνει στη μπαταρία, όπου θερμαίνεται και ανεβαίνει ψηλότερα.

Έτσι, το κρύο ρεύμα δεν θερμαίνεται αμέσως στην είσοδο από το δρόμο, αλλά πολύ αργότερα. Εξαιτίας αυτού, το κάτω μέρος του δωματίου από το παράθυρο και από την μπαταρία αποδειχθεί κρύο - εξαιτίας του δυσάρεστου αυτού προβλήματος και διακόπτεται ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας.

Ποια είναι η διαφορά από το αναγκαστικό σύστημα;

Η κύρια διαφορά είναι σύντομη: σε ένα φυσικό σύστημα, οι ανεμιστήρες δεν χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ροής αέρα, αλλά σε ένα αναγκαστικό σύστημα, χρησιμοποιούνται.

Ο τεχνητός (αναγκαστικός, μηχανικός) εξαερισμός είναι πιο σύγχρονος, πιο παραγωγικός, σταθερός και αξιόπιστος. Ο λόγος είναι ότι η απόδοση των ανεμιστήρων εξαρτάται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες - ακόμα και αν η θερμοκρασία ή η πίεση αλλάζει στο δρόμο, είναι πάντα δυνατό να αλλάξει η ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής προσθέτοντας ή μειώνοντας την ποσότητα αέρα που ανατινάσσεται.

Στο αναγκαστικό σύστημα, η παροχή ή / και η αφαίρεση (σε αυτή τη φωτογραφία) του αέρα παράγεται από έναν ανεμιστήρα

Το υποχρεωτικό σύστημα χρησιμοποιείται όταν είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένας ορισμένος όγκος ανταλλαγής αέρα και αν είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί στο ακριβές εύρος:

 • σε χώρους παραγωγής ·
 • σε γραφεία ·
 • σε αποθήκες.
 • σε μέρη με μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων (εμπορικά κέντρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αθλητικά συγκροτήματα, νοσοκομεία, αίθουσες συναυλιών κλπ.) ·
 • σε χώρους με υψηλή υγρασία (πισίνες, αποθήκες λαχανικών, συγκροτήματα παραγωγής με αυξημένη θερμότητα ή / και υγρασία).
 • σε χώρους όπου απελευθερώνονται επιβλαβείς ή / και εκρηκτικές ουσίες στον αέρα (συγκροτήματα παραγωγής, σταθμοί συγκόλλησης, βαφεία, καταστήματα επίπλων).

Τα συστήματα εξαερισμού με φυσική ανταλλαγή αέρα για τα κτίρια αυτά σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούνται. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν η περιοχή του δωματίου είναι μικρή.

Κατάλογος στοιχείων που εμπλέκονται στην φυσική ανταλλαγή αέρα

Στο σχήμα της φυσικής ανταλλαγής αέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Δεν υπάρχουν ειδικές υποδοχές, τρύπες, διαρροές. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, σε παλιά ξύλινα παράθυρα, ή σε παλιά ξύλινα σπίτια.
 2. Ειδικά δημιουργημένα ανοίγματα: εκρήξεις, παραθυρόφυλλα. Κατασκευάζονται σε μη οικιστικές εγκαταστάσεις.
 3. Το παράθυρο. Ανοιχτό φύλλο, ένα ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο, υποδοχή στον τρόπο μικροεπεξεργασίας.
 4. Βαλβίδα αέρα παροχής. Μπορεί να είναι είτε τοίχος (τοποθετημένος σε τοίχο) είτε παράθυρο (τοποθετημένος σε φύλλο παραθύρου). Επιτρέπει στον αέρα να διεισδύσει ακόμη και όταν κλείσει το παράθυρο.
 5. Αγωγοί (στην πραγματικότητα - σωλήνες που μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά, έχουν διαφορετική διάμετρο και σχήμα του τμήματος). Μέσω αυτών μπορεί να ρέει αέρας (τόσο από το δρόμο όσο και από το εξωτερικό). Για την εισροή δεν είναι πάντα και δεν είναι απαραίτητο. Από τους σωλήνες είναι κατασκευασμένοι οι αγωγοί εξαγωγής.
 6. Στον άξονα εξαερισμού. Συχνά είναι κτισμένο σε πολυώροφα κτίρια. Στην πραγματικότητα - ένας μεγάλος σωλήνας εξαγωγής με μεγάλη διάμετρο, ο οποίος εκτείνεται από τον πρώτο στον τελευταίο όροφο και εξέρχεται από την οροφή. Σε κάθε διαμέρισμα σε κάθε όροφο - υπάρχουν ανοίγματα που μπαίνουν στον αερισμό (γίνονται στις κουζίνες και στα μπάνια).
 7. Д умоходы (εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι). Επιπλέον, μέσω αυτών ο καπνός δίνεται μακριά με την καύση καυσίμων, μπορούν να παίξουν το ρόλο μιας καμινάδας.
 8. Deflectors. Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του βυθίσματος στο σωλήνα εξάτμισης / καμινάδα.
 9. Γρίλια εξαερισμού. Καλύψτε τα ανοίγματα των αεραγωγών και των βαλβίδων τροφοδοσίας (τόσο σε εξωτερικό χώρο όσο και σε εσωτερικούς χώρους). Εκτελέστε μια διακοσμητική λειτουργία και προστατέψτε το κανάλι από το να πάρει διαφορετικά συντρίμμια, πουλιά, έντομα. Μπορεί να διαφέρει σε μέγεθος, σχήμα, υλικό (πλαστικό, μέταλλο), περιοχή (συνολική περιοχή του πλέγματος και περιοχή του ζωντανού τμήματος).
 10. Ανεμοστάτες. Το ανάλογο του ventrashet διαφέρει ανάλογα με την αρχή λειτουργίας και εμφάνισης.
 11. Βαλβίδες ροής στο φύλλο της πόρτας (ή σχισμές κάτω από την πόρτα). Είναι απαραίτητο να μπορεί ο εσωτερικός αέρας να περάσει από το σημείο εισροής στην εξαγωγή, ακόμη και αν οι πόρτες είναι καλά κλειστές.
 12. Βαλβίδα ελέγχου. Μπορεί να τοποθετηθεί σε αεραγωγούς για να αποφευχθεί η διέλευση του αέρα προς λάθος κατεύθυνση. Σχετικά με αυτό τίθεται σε αναγκαστικά συστήματα, αλλά σε φυσικά συστήματα χρησιμοποιείται σπάνια.

Από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω: η βαλβίδα του παραθύρου, η βαλβίδα τοίχου, η μάσκα. Κάτω: ανηφόρα, πτώση στο θεμέλιο, εκτροπέας

Όλα τα στοιχεία δεν είναι απαραίτητα για χρήση: ορισμένα συστήματα (μικρό μέγεθος) μπορούν να κάνουν με ένα μικρότερο σετ.

Είδη φυσικών συστημάτων εξαερισμού

Με όρους, τα συστήματα αυτά μπορούν να χωριστούν σύμφωνα με 2 κριτήρια:

 1. Με τη μέθοδο της συσκευής (εκτέλεση): κανάλι ή μη κανάλι.
 2. Με "πρόθεση": ανοργάνωτη ή οργανωμένη.

Τώρα εξετάστε τις απόψεις λίγο περισσότερο.

Η συσκευή του συστήματος χωρίς κανάλια δεν απαιτεί ειδική εγκατάσταση αεραγωγών - η ροή αέρα πραγματοποιείται μέσω παραθύρων ή βαλβίδων και η αφαίρεση - μέσω των ανοιγμάτων του άξονα εξαερισμού. Πρόγραμμα καναλιών - απαιτεί την εγκατάσταση αεραγωγών (στους τοίχους ή / και τις οροφές).

Ένα ανοργάνωτο σύστημα είναι μια φυσιολογική επιχείρηση για παλιές ιδιωτικές κατοικίες, ιδιαίτερα ξύλινες. Η εισροή αέρα γίνεται μέσα από διαρροές και ρωγμές στους τοίχους και αφαίρεση - μέσω της καμινάδας του κλιβάνου. Οργανωμένο σχέδιο - σχεδιάζεται και διευθετείται σκόπιμα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος

Τώρα ας δούμε τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού:

 1. Η φτηνή εγκατάσταση. Και τα στοιχεία του συστήματος και η εγκατάστασή τους είναι σχετικά φθηνότερα από τα στοιχεία των υποχρεωτικών συστημάτων.
 2. Φτηνότητα της υπηρεσίας. Σε τέτοια συστήματα δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 3. Δεν υπάρχει θόρυβος από τη λειτουργία του εξοπλισμού. Όχι οπαδούς - τίποτα δεν κάνει θόρυβο
 1. Δεν υπάρχει τρόπος καθαρισμού του αέρα κανονικά. Για να περάσει η ροή του αέρα μέσω του στοιχείου φίλτρου, πρέπει να υπάρχει μια σταθερά μεγάλη ώση, η οποία δεν υπάρχει στο φυσικό σύστημα.
 2. Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της απόδοσης του συστήματος. Ακόμη και αν ανοίξετε τα παράθυρά σας γύρω από το σπίτι - αυτό δεν μπορεί πάντα να επηρεάσει τον εξαερισμό.
 3. Εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Την ίδια ημέρα, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό - από καλό (για παράδειγμα - εάν φυσάει ο άνεμος) και σχεδόν στο μηδέν, σε έναν ήρεμο και άνεμο καιρό. Το ίδιο ισχύει για την εποχή του χρόνου: το χειμώνα, ο εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει τέλεια, και το καλοκαίρι, αντίθετα, σχεδόν δεν λειτουργεί.
 4. Μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα και τις εισόδους αέρα, μπορεί να ακουστεί θόρυβος και η σκόνη και οσμές από το δρόμο μπορούν επίσης να διεισδύσουν.

Για ποια κτίρια και χώρους είναι κατάλληλο;

Η διευθέτηση τέτοιων συστημάτων είναι συναφής στις ακόλουθες περιοχές και περιοχές:

 • σε περιοχές με εύκρατο και δροσερό κλίμα (εάν το κλίμα είναι ζεστό - τότε το φυσικό βύθισμα δημιουργείται χειρότερα).
 • εάν δεν υπάρχουν φυσικά ή τεχνητά εμπόδια γύρω από τον άνεμο (αν υπάρχουν ψηλά κτίρια ή ένας "τοίχος" ψηλών δέντρων γύρω από το διώροφο κτίριο, τότε δεν θα υπάρχει κανονική έλξη στον αεραγωγό του).

Κατά προσέγγιση σχέδιο φυσικού αερισμού

Συνήθως ο φυσικός αερισμός πραγματοποιείται σε τέτοια κτίρια και χώρους:

 1. Πολυώροφα πολυκατοικίες. Σε αυτά, το φυσικό σύστημα συχνά συμπληρώνεται με κουζίνες και τουαλέτες - κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών διαμερισμάτων.
 2. Καλοκαιρινές κατοικίες, μικρές κατοικίες.
 3. Χαμηλό κτίριο μη οικιστικά κτίρια: υπόστεγα, γκαράζ, αχυρώνες, τουαλέτες.
 4. Μη οικιστικές εγκαταστάσεις σε ιδιωτικές κατοικίες: κελάρια, σοφίτες, λεβητοστάσια.
 5. Μικρές βιομηχανικές / αποθήκες / χώρους εργασίας και κτίρια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστηρίζουν υψηλή υγρασία και δεν απελευθερώνουν εκρηκτικές ή επικίνδυνες ουσίες στον άνθρωπο.
 6. Μικρά κτηνοτροφικά κτίρια, τα οποία περιέχουν κατοικίδια ζώα: κοτόπουλα κοτόπουλου, καλαμάρια, χοίρους.

Το σύστημα του φυσικού αερισμού σε ένα διαμέρισμα (πολυκατοικία)

Ας δούμε σύντομα πώς λειτουργεί το ventsistma σε ένα διαμέρισμα σε ένα πολυκατοικία.

Ο αέρας εισέρχεται μέσω ανοιχτών παραθύρων και / ή βαλβίδων τροφοδοσίας. Το εκχύλισμα εκτελείται μέσω του άξονα εξαερισμού, οι τρύπες του οποίου βρίσκονται σε κάθε κουζίνα και σε κάθε μπάνιο (μπάνιο, τουαλέτα).

Από το παράθυρο προς την τρύπα, η ροή αέρα περνά μέσα από τις αίθουσες μέσω των ανοιχτών θυρών ή (αν είναι κλειστές) μέσα από τις ρωγμές κάτω από αυτές ή τις γρίλιες.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Το σχέδιο του συστήματος φυσικού αερισμού σε ιδιωτικά σπίτια είναι ελαφρώς διαφορετικό από το διαμέρισμα. Η εισροή πραγματοποιείται επίσης μέσω παραθύρων και / ή βαλβίδων. Αλλά οι αγωγοί εξαερισμού σε σπίτια είναι σπάνια (εκτός από το ότι αυτό το κτίριο είναι αρκετά ορόφους και με ένα κελάρι).

Συνήθως, ο αέρας αφαιρείται μέσω:

 1. Καμινάδα φούρνου - εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι.
 2. Εξάτμιση σωλήνα, που τρέχει από την κουζίνα και μπάνιο στο δρόμο. Τις περισσότερες φορές αποσύρεται από το δωμάτιο μέσω του τοίχου (οριζόντια), και στη συνέχεια γυρίζει και περνά προς τα πάνω, προς την οροφή.

Υπολογισμός της ποσότητας αέρα

Ο υπολογισμός είναι απαραίτητος για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του συστήματος:

 1. Αριθμός εισόδων αέρα.
 2. Η χωρητικότητα των βαλβίδων εισαγωγής (όπως μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο).

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις καθιερωμένες προδιαγραφές από διαφορετικά κανονιστικά έγγραφα:

 1. ABOK - πρότυπα τεχνικών υλικών για θέρμανση, εξαερισμό, κλιματισμό, θέρμανση και ψύξη, μικροκλίμα κτιρίων.
 2. Το SNiP (συντομευμένο από τους "κανονισμούς και τους κανονισμούς κατασκευής") είναι το σύστημα των κανονιστικών εγγράφων που υιοθετεί η ΕΣΣΔ, τα οποία τυποποιούν τις απαιτήσεις για διάφορα κτίρια.

Οι κανόνες ανταλλαγής αέρα για κτίρια κατοικιών δίνονται στο ABOK-1-2002. Το παρόν έγγραφο καθορίζει τις απαιτήσεις αυτές:

Ποσότητα αέρα, m³ / h για 1 άτομο

3 για κάθε 1 m² (αν η επιφάνεια του δωματίου είναι μικρότερη από 20 m²)

30 (μέσος όρος για 1 ενήλικα ενοικιαστή)

50, αν το συνδυασμένο μπάνιο

25 - ξεχωριστό για μπάνιο και τουαλέτα

Πολλαπλασιασμός - 1 όγκος ανά ώρα

90 - αν το φούρνο αερίου

60 - εάν η κουζίνα είναι ηλεκτρική

Τώρα θα αναφέρουμε τους κανόνες από το SNiP. Τα δεδομένα από τα έγγραφα χρησιμοποιούνται:

 • SP 55.13330.2011, προς SNiP 31-02-2001 "Μονοκατοικίες";
 • SP 60.13330.2012 έως SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός".
 • С П 54.13330.2011 προς SNIP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Κατοικία, με μόνιμη εύρεση ανθρώπων

Τουλάχιστον 1 ένταση ανά ώρα

- (δεν είναι τυποποιημένη, πρέπει να παρέχει την καθορισμένη εισροή)

Κατοικημένη περιοχή κάτω των 20μ²

3 m³ / h για κάθε 1 m², για 1 άτομο

Κατοικίες που δεν χρησιμοποιούνται

0,2 όγκου ανά ώρα

Κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα

Κουζίνα με φούρνο αερίου

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Δωμάτιο με λέβητα / φούρνο στερεών καυσίμων

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Μπάνιο (μπανιέρα, τουαλέτα)

Όπως μπορείτε να δείτε, ορισμένα πρότυπα είναι εν μέρει διαφορετικά μεταξύ τους. Επομένως, κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν μεγαλύτερο δείκτη, και γενικά - να σχεδιάσετε την απόδοση με περιθώριο.

Στην πραγματικότητα, οι ίδιες αυτές απαιτήσεις ισχύουν όχι μόνο για τα φυσικά συστήματα - είναι τα ίδια για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Λεπτομερέστερες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό (βίντεο)

Κανόνες για την εγκατάσταση φυσικού αερισμού

Εάν αποφασίσετε να εξοπλίσετε ένα τέτοιο σύστημα με τα χέρια σας - αξίζει να εξεταστούν τέτοιοι κανόνες και συστάσεις:

 1. Τοποθετήστε τον άξονα εξαερισμού (αν είναι) δεν βρίσκεται στην άκρη του κτιρίου, αλλά ανάμεσα στους τοίχους του σπιτιού (όπως στα πολυώροφα κτίρια). Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός θα είναι πάντα ζεστός και το χειμώνα η θερμοκρασία του αέρα πέφτει σε αυτό και ο αέρας στο δρόμο θα είναι μεγαλύτερος - και το βύθισμα θα είναι καλύτερο.
 2. Εάν ο αγωγός εξάτμισης τρέχει κατά μήκος του δρόμου (για παράδειγμα - αποσύρεται από τον τοίχο αμέσως στον πρώτο όροφο και έπειτα ανεβαίνει) - συνιστάται η μόνωση του.
 3. Η εσωτερική επιφάνεια του ανοίγματος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη και ομαλή. Οποιαδήποτε τραχύτητα είναι ένα εμπόδιο στη ροή του αέρα, λόγω του οποίου η ώθηση μπορεί να μειωθεί.
 4. Βεβαιωθείτε ότι ούτε μέσα στον αγωγό εξαγωγής ούτε στο επάνω μέρος του υπήρχαν κάποια άσχημα στοιχεία συγκράτησης (για παράδειγμα - ένα σύρμα κολλήματος ή ένα χαλαρό μεταλλικό φύλλο). Με μια ισχυρή έλξη, αυτό μπορεί να γίνει πηγή θορύβου, που θα ακουστεί στο σπίτι.
 5. Αν επιλέξετε μεταξύ κυματοειδούς και άκαμπτου αγωγού. Κυματοειδές - εύκολο στη συναρμολόγηση, αλλά λόγω της επιφάνειας με ραβδώσεις στο εσωτερικό αυτού του καναλιού δημιουργείται περισσότερος θόρυβος και η ώθηση σε αυτή είναι μικρότερη. Ένα άκαμπτο κανάλι είναι πιο δύσκολο να τοποθετηθεί, αλλά χάρη σε μια λεία επιφάνεια, ο αέρας δεν δημιουργεί θόρυβο και περνάει πιο γρήγορα (το καλύτερο είναι το ρεύμα).
 6. Αν επιλέξετε το τμήμα του αγωγού. Ορθογωνικός δίαυλος - καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, αλλά λόγω των γωνιών η ώση σε αυτό είναι ελαφρώς μικρότερη από ό, τι στον γύρο. Στρογγυλό κανάλι - παίρνει λίγο περισσότερο χώρο, αλλά είναι πιο εύκολο να το τοποθετήσετε και η ώθηση σε αυτό είναι υψηλότερη.
 7. Μην επιτρέπετε αιχμηρές αλλαγές στη διάμετρο. Εάν ο αγωγός θα αποτελείται από τμήματα διαφόρων διαμέτρων - η μετάβαση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι ομαλή, υπό γωνία όχι μεγαλύτερη από 30 °.
 8. Στην κορυφή κάθε σωλήνα εξαγωγής είναι καλύτερο να τοποθετηθεί ο εκτροπέας. Αυτό το προϊόν θα καλύψει τον αεραγωγό από το να πάρει βροχή και χιόνι, από τα έντομα, το χνούδι λεύκας και άλλα πιθανά συντρίμμια, και επιπλέον θα αυξήσει εν μέρει το σχέδιο.
 9. Θυμηθείτε ότι ο εξαερισμός δεν είναι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια εισροή. Εάν κάνετε σωστά τον αγωγό εξαγωγής, αλλά παράλληλα εγκαθιστάτε σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα και μην φροντίζετε για την άφιξη του καθαρού αέρα - δεν θα υπάρξει κανονική ανταλλαγή αέρα. Είτε τα παράθυρα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, είτε να εγκαταστήσετε τις βαλβίδες εισαγωγής.
 10. Το σημείο εξάτμισης (δηλαδή το άνοιγμα του αγωγού εξαγωγής) πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, κάτω από την οροφή.
 11. Όσο λιγότερες στροφές έχει ο αεραγωγός, τόσο το καλύτερο. Εξ όψεως, κάθε στροφή επιδεινώνει την ώθηση κατά περίπου 10%. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς περιστροφές - ει δυνατόν, θα πρέπει να γίνονται ομαλά, χωρίς ορθές γωνίες.

Θυμηθείτε: το φυσικό σύστημα απέχει πολύ από το ιδανικό, ακόμα κι αν αυτό γίνεται σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τους κανόνες. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια αναγκαστική συσκευή, για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να είναι μια κουκούλα κουζίνας στην κουζίνα, μια κουκούλα στο μπάνιο, ή στον αγωγό. Μην τα απαρτίζετε απαραιτήτως όλη την ώρα, αλλά μόνο σε περίπτωση - να αξίζει ακριβώς αυτό.

Συντήρηση και καθαρισμός

Η χρήση συστημάτων εξαερισμού με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στη μόλυνση τους με σκόνη και άλλα μικρά σωματίδια.

Βρώμικος και καθαρός αγωγός εξαερισμού

Για να καταλάβουμε ότι το σύστημα πρέπει να ελεγχθεί και να καθαριστεί - είναι δυνατό από το επιδεινωμένο βύθισμα. Αν ξεκινήσατε να αισθάνεστε ότι ο αέρας στο σπίτι είναι γεμάτος, οι οσμές απομακρύνονται πιο αργά, η υγρασία στο μπάνιο αυξάνεται - μια σαφής ένδειξη ότι ο εξαερισμός έχει γίνει χειρότερος.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε:

 1. Καθαρίστε τις συσκευές τροφοδοσίας (βαλβίδες). Μπορούν να εμποδίσει τόσο στο εσωτερικό (στο περίβλημα, στο φίλτρο, εάν υπάρχει) και εκτός (διαφορετικά υπολείμματα μπορεί να συλλέξει στις εξωτερικές πλέγματα: φύλλα, σκόνες, ιστούς αράχνης).
 2. Καθαρίστε τις σχάρες εξαερισμού των ανοιγμάτων εξαγωγής. Ιδιαίτερα γρήγορα μπορούν να πάρουν βρώμικα στην κουζίνα, όπου ο αέρας από την κουζίνα, με λεπτά σωματίδια λίπους, έρχεται σε αυτούς.
 3. Αν πρόκειται για πολυώροφο σπίτι: εκτιμήστε οπτικά την κατάσταση του άξονα εξαερισμού. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αφαιρέσετε την σχάρα και χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη για να επιθεωρήσετε το κανάλι στο εσωτερικό, αν είναι δυνατόν. Εάν το ορυχείο είναι κατεστραμμένο ή φραγμένο, δεν θα μπορείτε να το καθαρίσετε μόνοι σας: πρέπει να καλέσετε την Υπηρεσία Στέγασης (ή τον οργανισμό που απαντά στην κατάσταση αερισμού του σπιτιού σας).
 4. Εάν πρόκειται για ιδιωτική κατοικία: καθαρίστε τον άξονα εξαερισμού (ή τον αγωγό εξαγωγής, αν είναι στη θέση του ορυχείου) ή / και την καπνοδόχο, εάν υπάρχει.

Σε νέα σπίτια, τα προβλήματα αερισμού μπορούν να ξεκινήσουν αρκετά χρόνια αργότερα. Σε πολυκατοικίες, που χτίστηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία - που είναι αρκετά κοινό: λόγω της απροσεξίας των φορέων λήψης αποφάσεων, εξαιτίας βλάβης στο ορυχείο εξαιτίας της λάθος ενέργειες των ενοικιαστών, διαμερίσματα, τα οποία τοποθετούνται μαζί σας σε μια μετώπη.

Περισσότερα για τον καθαρισμό των αγωγών εξαερισμού μπορείτε να διαβάσετε ξεχωριστά.

Πώς να ελέγξετε την απόδοση του άξονα εξαερισμού;

Για να κατανοήσετε πόσο καλά λειτουργεί ο άξονας εξαερισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού (μια χαρτοπετσέτα θα το κάνει).

Για να ελέγξετε, πρέπει να ανοίξετε ένα παράθυρο / παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο και να ανοίξετε τις πόρτες - έτσι ώστε η ροή αέρα να περνά εύκολα από το παράθυρο στην κουζίνα. Το χαρτί πρέπει να φέρεται στο πλέγμα, το οποίο καλύπτει τον εξαερισμό. Αν "κολλήσει" στην σχάρα, ή θα είναι αξιοπρόσεκτα έλξη - υπάρχει έλξη, και καλό. Αν προσελκύεται ασθενώς - υπάρχει έλξη, αλλά αδύναμη. Εάν το χαρτί δεν κινείται, δεν υπάρχει έλξη καθόλου ή είναι πολύ αδύναμο.

Πώς καλύτερα να αερίσετε μια εξοχική κατοικία

Ας ξεκινήσουμε με μια γραφική σύγκριση: οι κανόνες προστασίας της εργασίας γράφονται με αίμα και οι απαιτήσεις του SNiP για την ανταλλαγή αέρα μέσα σε κτίρια κατοικιών είναι μαύρα καλούπια. Είναι ο μύκητας που σχηματίζεται στις γωνίες των δωματίων, δείχνει ένα αυξημένο περιεχόμενο υγρασίας συν την έλλειψη καθαρού αέρα. Σκοπός της δημοσίευσης είναι να σας πει πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό σε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα. Οι παρακάτω συστάσεις θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα υγιές μικροκλίμα σε μια κατοικία ή να διορθώσετε ένα υπάρχον πρόβλημα με τα χέρια σας.

Τρεις τύποι συστημάτων εξαερισμού

Για να εξασφαλιστεί ο κανονικός αερισμός των χώρων, πρέπει να κατανοήσετε την ουσία του έργου και να γνωρίσετε τα τεχνικά μέσα που βοηθούν στην επίλυσή του. Η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα έχει δύο λόγους - την αφαίρεση του αέρα εξαγωγής και την παροχή καθαρού μείγματος από το δρόμο.

Η ατμόσφαιρα των καθιστικών μολύνεται από πολλά προϊόντα της ανθρώπινης ζωής:

 • υδρατμούς που απελευθερώνονται κατά την αναπνοή και κατά το μαγείρεμα.
 • διοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ενώσεις σε μικρές ποσότητες ·
 • μια ποικιλία από δυσάρεστες οσμές.

Βοήθεια. Για να δημιουργηθεί υπερβολική υγρασία αρκεί να πυροδοτήσετε μια σόμπα αερίου, δεν είναι απαραίτητο να βράσετε νερό. Τα προϊόντα καύσης μεθανίου είναι διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί. Ο πρώτος δημιουργεί μια αίσθηση ζωντάνιας, ο δεύτερος κορεσμεί το ευάερο περιβάλλον της κουζίνας.

Υπάρχουν 3 τύποι γενικών συστημάτων εξαερισμού για την επίλυση αυτών των προβλημάτων:

 1. Φυσικά.
 2. Συνδυασμένη.
 3. Απαιτείται με μηχανικά κίνητρα.

Πριν από την εξέταση της αρχής της λειτουργίας κάθε προγράμματος, θα ακούσουμε έναν σημαντικό κανόνα: δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα απόσπασμα χωρίς παροχή εισροής και αντίστροφα. Ο αέρας που πρέπει να αφαιρεθεί πρέπει να αντικατασταθεί από εξωτερικό, διαφορετικά η απόδοση του εξαερισμού θα μειωθεί στο μηδέν.

Συγκριτικό παράδειγμα. Φανταστείτε μια αντλία που αντλεί νερό μέσα σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Όταν η πίεση στη δεξαμενή φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο, η κίνηση του ρευστού θα σταματήσει ανεξάρτητα από την ισχύ του κινητήρα και την ταχύτητα του κινητήρα. Η πτερωτή θα αναμίξει το νερό σε ένα μέρος. Η άντληση (ή η αναρρόφηση) του αέρα σε κλειστό χώρο θα δώσει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Η αρχή του φυσικού σχεδίου

Ο εξαερισμός αυτού του τύπου λειτουργεί εις βάρος του φυσικού βυθίσματος, το οποίο συμβαίνει μέσα στον κάθετο αγωγό και προκαλεί τον αέρα να κινείται κατά μήκος του καναλιού από κάτω προς τα πάνω. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε από τι εξαρτάται η έλξη:

 1. Η διαφορά στην ατμοσφαιρική πίεση στο κατώτερο και ανώτερο τμήμα του σωλήνα. Όσο υψηλότερος είναι ο αγωγός εξαερισμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση πίεσης και η ισχύς ώσης.
 2. Η διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας δωματίου και δρόμου. Το κρύο ρεύμα μετατοπίζει τον θερμαινόμενο και ελαφρύτερο αέρα χώρου, ο οποίος προκαλεί την τελευταία να πάει στην ανώτερη ζώνη του δωματίου και έπειτα στον θάλαμο εξαγωγής.
 3. Βαθμός κορεσμού με υγρασία. Παραδόξως, στην ίδια θερμοκρασία, το μείγμα με αέρα κορεσμένο αέρα γίνεται ελαφρύτερο από τον ξηρό αέρα και επίσης ανεβαίνει.
Εάν ανοίξετε την πόρτα του μπαλκονιού σε ένα διαμέρισμα με ανεπαρκή αερισμό, σχηματίζεται υγρό κούμπωμα στην οροφή λόγω της συμπύκνωσης υγρασίας

Βοήθεια. Το σχετικό μοριακό βάρος του υδρατμού είναι 18 μονάδες, αέρα - 29. Συνεπώς, όταν υγραίνεται, το μίγμα αερίων γίνεται ελαφρύτερο. Το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο στην φωτογραφία που παρουσιάζεται.

Η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος κυμαίνονται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ακολουθούμενη από μια αλλαγή στη δύναμη έλξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καλοκαίρι ο φυσικός εκχυλιστής λειτουργεί χειρότερα - η διαφορά θερμοκρασίας είναι μικρή. Μία παράμετρος παραμένει αμετάβλητη: ύψος καναλιού και διαφορά πίεσης.

Η συσκευή φυσικού αερισμού είναι ο φθηνότερος τρόπος για να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα μέσα σε εξοχικό σπίτι. Το φυσικό βύθισμα χρησιμοποιείται επίσης στα περισσότερα πολυκατοικίες: ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται μέσω ειδικών βαλβίδων, η εξάτμιση παράγεται μέσω κατακόρυφων αξόνων που τρέχουν μέσα στους τοίχους.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Συνδυασμένη ανταλλαγή αέρα

Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός αερισμός στο σπίτι ενισχύεται από την τοποθέτηση ηλεκτρικών ανεμιστήρων σε ορισμένα σημεία. Πρακτική 2 επιλογές:

 • ο εξωτερικός αέρας τροφοδοτείται από μηχανοκίνητες μονάδες εισροής, η εκροή γίνεται μέσω κατακόρυφου διαύλου.
 • ένας ανεμιστήρας χαμηλής κατανάλωσης τοποθετείται στον άξονα της εξάτμισης, η εισροή πραγματοποιείται μέσω ειδικών βαλβίδων με έξοδο στον τοίχο.
Μια συμβατική βαλβίδα τοίχου παρέχει αέρα χωρίς ανεμιστήρα

Ένα ζωντανό παράδειγμα μιας συνδυασμένης έκδοσης είναι ένας ανεμιστήρας που έχει εγκατασταθεί στην τουαλέτα ή μια κουκούλα κουζίνας. Το πρώτο απομακρύνει γρήγορα τις δυσάρεστες οσμές, το δεύτερο απορροφά τους επιβλαβείς αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Η μηχανισμένη εισροή παρέχεται από τοπικές μονάδες ενσωματωμένες στο πάχος του τοίχου (οι λεγόμενοι αναπνευστήρες). Η μονάδα φιλτράρει τον εξωτερικό αέρα, ενώ θερμαίνεται σε κρύο με ηλεκτρικό θερμαντήρα. Ο όγκος τροφοδοσίας και ο βαθμός θέρμανσης ρυθμίζονται χειροκίνητα ή αυτόματα.

Ο συνδυασμένος εξαερισμός χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλους τους τύπους ιδιωτικών κατοικιών - τούβλο, πλαίσιο, κατασκευασμένο από αεριωμένο σκυρόδεμα και πάνελ SIP. Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής, τότε η αντιστάθμιση της θερμότητας που αφαιρείται με τον αέρα βρίσκεται στο σύστημα θέρμανσης του ψυγείου.

Η συσκευή αναπνευστήρα - μια τοπική μονάδα παροχής αέρα

Αναγκαστικός εξαερισμός του κτιρίου

Η αρχή της δράσης της αναγκαστικής εναλλαγής αέρα είναι απλή - η εξάτμιση και η εισροή παρέχεται από μηχανικές εγκαταστάσεις αερισμού, που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Τα σχέδια και οι επιλογές για τον εξαερισμό αυτό είναι αρκετά, εδώ είναι μερικά κοινά παραδείγματα:

 1. Η εισροή πραγματοποιείται με αναπνευστήρες εγκατεστημένους σε όλους τους χώρους. Στη σοφίτα υπάρχει ένας κοινός ανεμιστήρας εξαγωγής που συλλέγει τον αέρα εξαγωγής των χώρων και τον απομακρύνει έξω.
 2. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει μια ξεχωριστή μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ένα σύστημα ανάκτησης, ενσωματωμένο στον εξωτερικό τοίχο.
 3. Μια κοινή εγκατάσταση είναι υπεύθυνη για την ανταλλαγή αέρα - το κεντρικό κλιματιστικό. Η μονάδα καθαρίζει, υγραίνει, θερμαίνει και ψύχει την εισροή, ανάλογα με τις συνθήκες και την εποχή του έτους. Η κατανομή και η εξαγωγή του αέρα εκτελείται από ένα δίκτυο αγωγών εξαερισμού. Η λειτουργία ανάκτησης είναι επίσης παρούσα.
 4. Το μικροκλίμα μέσα στην κατοικία υποστηρίζεται από πηνία ανεμιστήρων - τοπικούς θερμαντήρες με λειτουργία θέρμανσης / ψύξης. Οι εναλλάκτες θερμότητας τροφοδοτούνται με ζεστό νερό από το λέβητα αερίου και το ψυκτικό από το ψυκτικό συγκρότημα (ένα είδος ψυγείου).
Το απλούστερο σχέδιο της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Επεξήγηση. Η ανάκτηση είναι η διαδικασία επιλογής της θερμικής ενέργειας από τον αέρα εξαγωγής, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη θέρμανση της εισροής. Χρησιμοποιείται ένας ειδικός εναλλάκτης θερμότητας - ο ανακτητής, όπου τα αντίθετα ρεύματα τέμνονται, αλλά δεν αναμιγνύονται.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μηχανικών συστημάτων εξαερισμού είναι ο συνδυασμός εξαερισμού με θέρμανση αέρα. Ποια είναι η χρήση της δαπάνης χρημάτων, για να πραγματοποιήσετε το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του κυκλώματος του ψυγείου, όταν είναι απαραίτητο να θερμάνετε τον παρεχόμενο αέρα; Η σωστή λύση είναι να φέρει τη θερμοκρασία εισροής στους 30-50 ° C και έτσι να αντισταθμίζει την απώλεια θερμότητας μέσω των εξωτερικών τοίχων και να μην παρέχει καθόλου μπαταρίες και θερμά δάπεδα.

Το σχήμα της κίνησης των αντίθετων ροών στον επανακτήτη

Ποια επιλογή είναι καλύτερη

Εάν θέλετε να εξοπλίσετε το δικό σας σπίτι με τα χέρια σας, προτείνουμε να προτιμάτε τα δύο πρώτα συστήματα - φυσικά και συνδυασμένα. Επιχειρήματα υπέρ αυτών των επιλογών:

 1. Αποδεκτά οικονομικά έξοδα για εγκατάσταση και λειτουργία.
 2. Η ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανεμιστήρες καυσαερίων συνδυασμένων συστημάτων λειτουργούν περιοδικά και καταναλώνουν ποσότητα 100-200 W / h. Οι μονάδες αερισμού με θέρμανση θα πάρουν περισσότερα - περίπου 500 βατ ανά δωμάτιο.
 3. Ο εξαερισμός με φυσικά κίνητρα είναι αρκετά ικανός να παρέχει μια κανονιστική ανταλλαγή αέρα σε κτίριο ενός και δύο ορόφων, ειδικά μέσα σε ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι.
 4. Δεν είναι αναγκαίο να κατανέμεται ο χρήσιμος όγκος του κτιρίου για την τοποθέτηση του εξοπλισμού εξαερισμού και την τοποθέτηση αεραγωγών.
 5. Δεν υπάρχει ανάγκη συντήρησης των μονάδων, ετήσιος καθαρισμός φίλτρων και αεραγωγών.

Ένα σημαντικό σημείο. Η συσκευή του πλήρως μηχανοποιημένου γενικού αερισμού απαιτεί προσεκτική προσέγγιση - υπολογισμούς, σχεδιασμό και εξειδικευμένη εγκατάσταση. Χωρίς προγραμματιστές με εξειδικευμένη εκπαίδευση και αρμόδιους ερμηνευτές, δεν θα είναι δυνατή η διαχείριση.

Η τελευταία απόχρωση: αν δεν υπήρχε αρχικά εξαναγκασμένος αερισμός στο σπίτι, θα ήταν δύσκολο να διατεθεί χώρος για την τοποθέτηση αεραγωγών. Θα χρειαστεί να υπερέχετε και να τοποθετείτε αγωγούς εξαερισμού κάτω από το πάτωμα ή σε ξύλινες οροφές, για να περάσετε από τα δωμάτια. Επιπλέον, μέρος του οικιστικού χώρου θα καταλαμβάνεται από τον εξοπλισμό, όπως εξηγεί ο ειδικός στο βίντεο:

Κάνουμε τον εξαερισμό σωστά

Με την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα προτείνουμε να βασιστεί ένα σύστημα με ένα φυσικό κίνητρο ως το φθηνότερο και πιο διαδεδομένο. Αυτή η επιλογή είναι επίσης κατάλληλη για όλους τους τύπους κτισμάτων - λουτρά, υπόστεγα, κοτόπουλα, κελάρια κ.ο.κ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Συζητήσεις για το γεγονός ότι ο φυσικός εξαερισμός αντλεί πολύ πολύτιμη θερμότητα από το σπίτι δεν είναι αληθινές ιστορίες πωλητών διαφόρων ειδών εξοπλισμού. Εάν δεν υπάρχουν ρωγμές στο σπίτι για τη διέλευση του εξωτερικού αέρα, η εξάτμιση θα αφαιρεθεί ακριβώς όπως η εισροή θα επιτρέψει, όπως γράψαμε παραπάνω.

Πριν κάνετε τον αερισμό, πρέπει να μάθετε τον όγκο του αέρα στην παροχή και να υπολογίσετε την ολική ανταλλαγή αέρα. Οι απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων, της μεθοδολογίας και του αλγορίθμου των υπολογισμών είναι ένα μεγάλο θέμα του ξεχωριστού μας άρθρου.

Ως ένα παράδειγμα, χρησιμοποιώντας σχέδιο και τη διάταξη ορόφων σπίτι, παρίσταται εκεί ένα μοτίβο της κυκλοφορίας των ροών αέρα, τη θέση των συσκευών τροφοδοσίας και εξαγωγής. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες:

 • θα πρέπει να οργανώνεται εξωτερικός παραπόταμος σε όλους τους χώρους εκτός από τους διαδρόμους και το μπάνιο.
 • η κατεύθυνση των ροών μέσα στο σπίτι - από τα καθιστικά σε μια πιο μολυσμένη κουζίνα και μπάνιο?
 • Το μπλοκ των αεραγωγών είναι κατασκευασμένο στο διαχωριστικό μεταξύ του μπάνιου και της κουζίνας ή συνδέεται με τον εξωτερικό τοίχο.
 • Το ύψος της ανύψωσης των σωλήνων καθορίζεται από τον υπολογισμό, ένα ελάχιστο για ένα μονοκατοικία είναι 3 μέτρα.
 • για την τουαλέτα, την κουζίνα και τα τοπικά μηχανοποιημένα εκχυλίσματα χωρίζονται ξεχωριστά ορυχεία, έτσι ώστε οι μυρωδιές να μην ρέουν στα γειτονικά δωμάτια.
 • Περνώντας μέσα από την κρύα σοφίτα, τα κατακόρυφα κανάλια των πλαστικών σωλήνων είναι απαραίτητα μονωμένα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να παλεψετε το συμπύκνωμα.
Σύγχρονος τρόπος γρήγορης θερμομόνωσης πλαστικών σωλήνων - ψεκασμός αφρού πολυουρεθάνης Polynor

Σημαντικές προδιαγραφές. Το σύστημα εναλλαγής αέρα σε διώροφη κατοικία μοιάζει παρόμοιο. Καθώς δεν υπάρχει χώρος κουζίνας, υπάρχει ξεχωριστός αγωγός εξαγωγής στο μπάνιο ή σε άλλο σημείο.

Τώρα ας δούμε πιο προσεκτικά την οργάνωση των ροών για κάθε δωμάτιο.

Καθιστικό: υπνοδωμάτιο, παιδικό δωμάτιο, σαλόνι

Σε περιοχές αναψυχής με μόνιμη κατοικία ενοικιαστών, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια υγιής ατμόσφαιρα - να οργανωθεί η παροχή καθαρού αέρα από το εξωτερικό με τους εξής τρόπους:

 • Τοποθετήστε μια βαλβίδα παροχής αέρα τύπου Aereco στο προφίλ παραθύρου.
 • Τοποθετήστε την αεριζόμενη ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο.
 • εγκαταστήστε αναπνευστήρα με ανεμιστήρα και πρόσθετο αεριωθούμενο πίδακα.

Βοήθεια. Σε πολυώροφο σπίτια από την Σοβιετική Ένωση, παρέχεται ένα ιδιαίτερο χάσμα εφοδιασμού από κάτω από το παράθυρο. Κατά τη διαδικασία αντικατάστασης των ξύλινων παραθύρων με πλαστικούς εγκαταστάτες, το προβλεπόμενο άνοιγμα είναι κλειστό. Χωρίς την εισροή, ο κάθετος άξονας ναρκών δεν λειτουργεί, ο εξαερισμός του διαμερίσματος δεν λειτουργεί. Εξ ου και η αυξημένη υγρασία, ο μύκητας και άλλα γούρια.

Οποιαδήποτε βαλβίδα πρέπει να τοποθετηθεί σε ύψος περίπου 2 μ. Από το πάτωμα. Η ροή της μεταφοράς από τα θερμαντικά σώματα αναμιγνύει και θερμαίνει την ψυχρή εισροή. Το εκχύλισμα είναι μια σχισμή ύψους 15-20 mm, αριστερά κάτω από την εσωτερική πόρτα.

Ο αέρας αναρροφάται από το άνοιγμα υπό την επίδραση του κενού που δημιουργείται από την κουκούλα της κουζίνας και της τουαλέτας. Μετακινώντας με χαμηλή ταχύτητα (0,1-0,2 m / s), η μάζα αέρα εξέρχεται από το διάδρομο και βγαίνει προς το στόμιο της σχάρας καυσαερίων.

Συμβούλιο. Οι σημερινές εσωτερικές πόρτες συχνά ταιριάζουν άνετα στη βεράντα, χωρίς να αφήνουν το μείγμα αέρα στον διάδρομο. Αγοράστε φύλλα πόρτας με ενσωματωμένο πλέγμα ή εγκαταστήστε μόνοι σας.

Παραλλαγές ενσωματωμένων φλαντζών εξαερισμού

Κουζίνα-τραπεζαρία

Η ατμόσφαιρα αυτού του δωματίου είναι μολυσμένη με προϊόντα καύσης αερίου, υπερβολική υγρασία και εκκρίματα από ανθρώπους που έρχονται με τον αέρα άλλων δωματίων. Ο εξαερισμός πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Υπάρχουν δύο σημεία εισροής - μια σχισμή από το κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας και μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο (προφίλ παραθύρου).
 2. Στην ιδανική περίπτωση, 2 οριζόντιοι σωλήνες είναι χτισμένοι στην οροφή, για γενικούς αεραγωγούς και κουκούλες κουζίνας. Στη συνέχεια το λίπος και η αιθάλη δεν θα φράξουν το κύριο κανάλι.
 3. Οι γρίλιες εισαγωγής αέρα τοποθετούνται κάτω από την οροφή.
 4. Η συσκευή ενός ορυχείου εξάτμισης επαρκούς διαμέτρου επιτρέπεται.
 5. Το κανάλι πρέπει να είναι ανοιχτό μόνο από την πλευρά της κουζίνας. Δεν μπορείτε να τρέξετε τον αέρα από την τουαλέτα - η μυρωδιά θα εισχωρήσει στην τραπεζαρία.

Σημείωση: Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP, ο χώρος απαιτεί μία μόνο εναλλαγή αέρα συν 100 m³ / h σε αεράκι ή 60 m³ / h για ηλεκτρικό. Γι 'αυτό πρέπει να οργανώσετε 2 παραποτάμους.

Η μηχανική κουκούλα κουζίνας δεν μπορεί να συνδεθεί απευθείας στον άξονα - με τον ανεμιστήρα σβηστό, το τμήμα του καναλιού εμποδίζεται από φίλτρα λίπους και πτερωτή. Χρησιμοποιήστε το μπλουζάκι και τη βαλβίδα ελέγχου, όπως προτείνει ο ιδιοκτήτης σπιτιού στο βίντεο:

Μπάνιο - τουαλέτα και μπάνιο

Το πρότυπο σχέδιο εξαερισμού ενός υγρού δωματίου είναι απλό:

 1. Ο αέρας από το διάδρομο μπαίνει στο μπάνιο κάτω από την μπροστινή πόρτα.
 2. Ανάμιξη με το υγρό περιβάλλον του μπάνιου, γίνεται ευκολότερη και ανεβαίνει στο ανώτατο όριο.
 3. Κάτω από την επίδραση της έλξης στη σχάρα που βρίσκεται στην πάνω ζώνη, ο αέρας αργά μεταφέρεται μακριά από το κανάλι καυσαερίων και εκτοξεύεται προς τα έξω.
Σχέδιο ανταλλαγής αέρα του κτιρίου σε ένα τμήμα

Για να απομακρυνθεί γρήγορα η υγρασία από την τουαλέτα και μια δυσάρεστη οσμή, επιτρέπεται η ενσωμάτωση ενός αξονικού ανεμιστήρα στο άνοιγμα του άξονα. Μια προϋπόθεση: η πτερωτή πτώσης της μονάδας δεν πρέπει να εμποδίζει τη ροή στη ροή του αέρα, διαφορετικά η απόδοση του αερισμού θα μειωθεί. Χρησιμοποιήστε έναν προσαρμογέα με πρόσθετη μάσκα ή τσάι με βαλβίδα ελέγχου.

Λεβητοστάσιο και άλλες εγκαταστάσεις

Για την κανονική λειτουργία οποιουδήποτε λέβητα, εκτός του ηλεκτρικού, απαιτείται μια ορισμένη ποσότητα αέρα που καταναλώνεται για καύση. Ο ακριβής όγκος ή οι ειδικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό του ανεμιστήρα καθορίζονται πάντα στις οδηγίες λειτουργίας της γεννήτριας θερμότητας.

Το μίγμα αέρα τροφοδοτείται στο χώρο του λέβητα μέσω της πόρτας, του απορροφητήρα - από ένα ξεχωριστό κατακόρυφο κανάλι. Η μάσκα βρίσκεται στην επάνω ζώνη του κλιβάνου, δεν πρέπει να εγκατασταθούν πρόσθετοι ανεμιστήρες.

Σημαντική απόχρωση. Η καμινάδα ενός λέβητα στερεού καυσίμου ή αερίου λειτουργεί ως ισχυρή κουκούλα, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου καύσης. Εάν ο κλίβανος είναι χτισμένος μέσα στο εξοχικό σπίτι, το ρεύμα της καμινάδας θα παρασύρει το μεγαλύτερο μέρος του αέρα από τα σαλόνια του ισογείου. Ως εκ τούτου, είναι επιθυμητό να εξοπλίζονται οι κεφαλές των σωλήνων με εκτροπείς, οι οποίοι ενισχύουν την ώση.

Συστάσεις για ανταλλαγή αέρα στους υπόλοιπους χώρους:

 1. Ο διάδρομος και το διάδρομο αερίζονται από τις ροές διέλευσης προς την κουζίνα και το μπάνιο.
 2. Οι εγκαταστάσεις του λουτρού αερίζονται ως εξής: ο καθαρός καθαρός αέρας εισέρχεται στην αίθουσα αναμονής, από εκεί τροφοδοτείται στο ατμόλουτρο. Το άνοιγμα εισόδου στο ατμόλουτρο βρίσκεται δίπλα στον κλίβανο, το καυσαέριο - στην κάτω ζώνη του απέναντι τοίχου.

Επιλογές εξαερισμού για μπάνια

 • Τρόποι αερισμού του γκαράζ και του υπόγειου χώρου, ορίσαμε ως ξεχωριστό οδηγό.
 • Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί αγωγοί εξαερισμού πρέπει να τοποθετούνται από σωλήνες από πλαστικό ή κασσίτερο με διάμετρο σχεδιασμού. Οι αεραγωγοί, τοποθετημένοι σε μια κρύα σοφίτα, είναι απαραίτητα μονωμένοι.

  Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείτε πλαστικούς σωλήνες για εσωτερική αποχέτευση, αλλά εξετάστε μια απόχρωση: το γκρι πολυπροπυλένιο μπορεί να καεί ανεξάρτητα. Τα κανάλια αερισμού του PVC είναι κατασκευασμένα από αποσπώμενο πλαστικό. Δείτε το βίντεο για λεπτομέρειες σχετικά με την εγκατάσταση.

  Συμπέρασμα

  Αναλύοντας τους τρόπους αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού, δεν αναφέραμε την πηγή της πρόσθετης εισροής - διείσδυση. Το φαινόμενο της διείσδυσης του αέρα μέσω μικρών ρωγμών σε περιφράξεις είναι σχεδόν απουσιάζει στα σύγχρονα σπίτια ή ελαχιστοποιείται λόγω νέων παραθύρων και σφραγίδων προθηκών θυρών. Το να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα μέσω των μικρότερων πόρων δεν έχει νόημα, αφού ο όγκος τους είναι εξαιρετικά μικρός.

  Φυσικός αερισμός σε ιδιωτικό σπίτι: πώς να το κάνετε

  Τα εποχιακά χαρακτηριστικά επηρεάζουν τον φυσικό εξαερισμό. Οι ροές αέρα μέσα στο σπίτι σε ζεστό καλοκαίρι και τις χειμερινές κρύες μέρες είναι σημαντικά διαφορετικές. Αν δώσετε προσοχή στις αιτίες των μαζών του αέρα, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα ποιος φυσικός αερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία είναι: πώς να το κάνετε και να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο μικροκλίμα. Η πηγή της κίνησης του αέρα είναι η δύναμη της βαρύτητας, η διαφορά πίεσης και η μηχανική παρακίνηση άλλων φυσικών φαινομένων. Τρεις αντικειμενικοί δείκτες κάνουν τον κύριο καιρό στο σπίτι.

  Ανάγκη για ιδιωτική κατοικία

  Κάθε χρόνο ο αριθμός των κατασκευαστικών εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες για τον υπολογισμό και την εγκατάσταση φυσικού αερισμού σε ιδιωτικές κατοικίες μειώνεται. Το σημείο εστίασης κατευθύνεται στη συσκευή τεχνητού, εξαναγκασμένου εξαερισμού. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του φυσικού τρόπου ζωής σε όλες τις εκδηλώσεις του.

  Ο φυσικός αερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία έχει γίνει λιγότερο δημοφιλής, αλλά υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές στο λειτουργικό σύστημα:

  • Ένα επαγγελματικά εγκατεστημένο σύστημα φυσικού αερισμού, συνολικά, αντιμετωπίζει το κύριο έργο του.
  • Με τη βοήθεια ενός αγωγού αερισμού σχηματίζεται ένα απαλό και ευχάριστο μικροκλίμα.
  • Λόγω της κυκλοφορίας του αέρα δημιουργούνται κανονικές συνθήκες διαβίωσης. Οι κανονικές συνθήκες είναι η κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία, καθαρότητα του αέρα.
  • Ο εξαερισμός χρησιμοποιεί τρεις κύριους τύπους μεταφοράς θερμότητας: τη μεταφορά κατά τη μεταφορά υγρών και αερίων, ακτινοβολούμενη με τη βοήθεια των ακτίνων θερμότητας και τη μεταφορά θερμότητας σε άμεση επαφή.

  Η θερμική ενέργεια που αφαιρούν τα τείχη δεν εξέρχεται. Ως εκ τούτου, είναι θερμό το χειμώνα και το κρύο το καλοκαίρι. Ολόκληρη η περιοχή του δωματίου λειτουργεί για να θερμάνει γρήγορα τον αέρα το χειμώνα, και το καλοκαίρι το βράδυ για να κρυώσει και να κρατήσει τη θερμοκρασία όλη την ημέρα. Υπάρχει μια διαδικασία λόγω της μεταφοράς θερμότητας.

  Εάν οι τοίχοι θερμαίνονται καλά, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, αισθάνονται άνετες συνθήκες. Λειτουργεί υπέρυθρη ακτινοβολούμενη θερμότητα που προέρχεται από τους τοίχους. Με την εντατική αντικατάσταση του αέρα μαζί με τον φυσικό εξαερισμό, το ίδιο το σπίτι συσσωρεύει θερμότητα.

  Ο φυσικός εξαερισμός εξαρτάται από την εποχικότητα και την ημερήσια διαφορά θερμοκρασίας. Όμως, στο σύνολό της, το σύστημα, περισσότερο από το, δικαιολογείται σε τούβλα, ξύλινα σπίτια, σπίτια από σκυρόδεμα, σκυρόδεμα αφρού και αεριωμένο σκυρόδεμα.

  Στην πραγματικότητα, σε αυτές τις κατοικίες η λειτουργία ενός φυσικού ανακτητή είναι ήδη ενσωματωμένη, όπου η θερμότητα συσσωρεύεται μόνη της. Η θερμότητα εξάγεται από τον αέρα εξαγωγής, περνώντας από τους διαδρόμους. Οι τοίχοι, το πάτωμα και η οροφή απορροφούν τη θερμότητα, σε αντάλλαγμα δίνουν καθαρό αέρα. Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί αρμονικά για να δημιουργήσει ένα μικροκλίμα στο σπίτι.

  Στα σύγχρονα κτίρια με τον τύπο θερμικής, ισοπτικής, σκελετού, σκυροδέματος από πολυστυρένιο μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσικός αερισμός, αλλά δεν θα είναι αποτελεσματικός. Ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού μπορεί να αντικαταστήσει μόνο τον αέρα, αλλά δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμότητα και την υγρασία.

  Το σχήμα και η αρχή λειτουργίας του φυσικού συστήματος εξαερισμού, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του

  Η αρχή της λειτουργίας είναι ένα απλό σχέδιο: ο αέρας διεισδύει στο δωμάτιο θερμαίνει (ψύχεται) εξαντλείται στο δρόμο. Η φυσική κυκλοφορία της μάζας αέρα χρησιμοποιείται στο φυσικό σύστημα αερισμού.

  Μέσω των καναλιών που παρέχονται στη φάση κατασκευής, υπάρχει κίνηση αέρα - ο χώρος αερίζεται. Δεν παρέχουμε εισροή αέρα, μιλάμε για την ιδεολογία του συστήματος εξαερισμού είναι δύσκολη.

  Σχέδιο φυσικού αερισμού εξαναγκασμένου αέρα σε ιδιωτική κατοικία

  Εάν υπάρχει επαρκής ροή αέρα στο δωμάτιο, η χρησιμοποιημένη σύνθεση αφαιρείται μέσω των ανοιγμάτων εξαγωγής του φυσικού αερισμού από τη ζώνη με τη μεγαλύτερη ρύπανση: κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα.

  Τα πραγματικά κτίρια έχουν μια σφιχτή περίμετρο του σπιτιού:

  • Οι σύγχρονες πόρτες αντιστοιχούν στο κανονιστικό πλαίσιο.
  • Πλαστικά παράθυρα έχουν πάει πολύ μακριά από τα χέρια και τα παραθυρόφυλλα κλπ.

  Το σωστό σύστημα αερισμού πληροί την υποχρεωτική κατάσταση: προοδευτική ισορροπημένη εισροή και εκροή αέρα. Η σφικτότητα δεν επιτρέπει στο φυσικό σύστημα εξαερισμού να λειτουργεί τέλεια. Αν όλα είναι φραγμένα, η διαδικασία έχει σπάσει.

  Υπάρχουν ενδείξεις ανεπαρκούς αερισμού του δωματίου:

  • Ομαλοποίηση των παραθύρων.
  • Λιπαρή πλάκα στους τοίχους της κουζίνας.
  • Μύκητας στους τοίχους στην κουζίνα και το μπάνιο?
  • Υψηλή υγρασία σε σχέση με το φυσικό υπόβαθρο το χειμώνα.

  Μέσα από το σύστημα του φυσικού αερισμού ξένες οσμές μπορούν να διεισδύσουν. Ο λόγος έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση δύο τύπων εξαερισμού. Μερικές φορές βάζετε ένα αναγκαστικό βύθισμα στην κουζίνα, όπου υπάρχει ήδη φυσικός αερισμός.

  Εισάγεται στο κανάλι, προοριζόμενο μόνο για φυσικό εξαερισμό. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει υπερβολική κατανάλωση αέρα. Η κίνηση υπερβαίνει τα πρότυπα σε δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες φορές. Αυτός ο αέρας αναζητά τα πλησιέστερα μέρη για να πραγματοποιήσει τις δυνατότητές του. Οι κάτοικοι στο σπίτι τους αισθάνονται όλη την παλέτα των μυρωδιών, τα οποία μεταδίδονται στους επάνω ορόφους. Ένα τέτοιο εκχύλισμα καταστρέφει όλο τον φυσικό εξαερισμό.

  Η βασική απαίτηση για την εγκατάσταση των αεραγωγών είναι ότι είναι κατασκευασμένα σε εσωτερικούς τοίχους, έτσι ώστε η δομή να είναι πάντα ζεστή. Ο τυποποιημένος σχεδιασμός ενός χώρου κατοικίας συνίσταται στην οργάνωση της πρόσληψης αέρα εξαγωγής μέσω ενός λουτρού, ενός λουτρού, μιας κουζίνας.

  Ο δίαυλος φυσικού εξαερισμού είναι εγκατεστημένος με την οροφή, μπορεί να είναι λίγο ψηλότερος. Η απόκλιση επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες σε γωνία 15 ° από την κορυφογραμμή προς τον αγωγό αερισμού.

  Η ώθηση εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

  1. Το ύψος της θέσης. Όσο υψηλότερο είναι το φυσικό κανάλι εξαερισμού, τόσο ισχυρότερη είναι η ώθηση.
  2. Διαφορική πυκνότητα αέρα, η οποία εξαρτάται από τη θερμοκρασία μέσα και έξω από το δωμάτιο. Για παράδειγμα, στο δρόμο το χειμώνα -30 ◦ C, και στο δωμάτιο +26 ◦ C, τότε η ώθηση θα είναι η μέγιστη. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας, τόσο πιο ενεργή είναι η κίνηση του αέρα στο κανάλι. Το καλοκαίρι, στην ίδια θερμοκρασία αέρα στον δρόμο και στο δωμάτιο, η ώθηση απουσιάζει ή λειτουργεί σαν εισροή.
  3. Ο σωλήνας Flyvarok θα πρέπει να εγκατασταθεί στην προς τα πίσω πλευρά, για να διοχετευτεί από τον αέρα από όλες τις πλευρές. Εάν ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος κάτω, στη συνέχεια, από τη μία πλευρά θα φυσάει, στην άλλη στέγη δεν θα αφήσει τον άνεμο χτυπήσει τον αγωγό εξαερισμού.

  Όταν ο αέρας διέρχεται από την κορυφή του σωλήνα, υπάρχει αποπληθωρισμός και ο αέρας από τον αγωγό εξαερισμού συλλαμβάνεται ακόμη πιο έντονα. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας και όσο ισχυρότερο είναι ο άνεμος στο δρόμο, τόσο αποτελεσματικότερο είναι το φυσικό σύστημα εξαερισμού.

  Καθαρίστε, αλλά ο κρύος αέρας εισέρχεται στο σπίτι. Έχει υψηλή πυκνότητα, επομένως τείνει να πέσει κάτω. Ταυτόχρονα, τα θερμαντικά σώματα δημιουργούν ροές θερμού αέρα. Στη ζώνη συσκέψεων των δύο ρευμάτων δημιουργείται μια ταραχώδης κίνηση της αμοιβαίας ανταλλαγής αέριων μαζών.

  Ο εξαγόμενος αέρας, ο οποίος περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, είναι βαρύτερος από αυτόν που προέρχεται από το δρόμο. Το διοξείδιο του άνθρακα έχει πυκνότητα 20% περισσότερο από τον κανονικό αέρα. Ως εκ τούτου, ο πιο βρώμικος αέρας βρίσκεται στην κάτω ζώνη. Στην κορυφή, καθαρότερος και θερμότερος αέρας.

  Πλεονεκτήματα:

  • Η εγκατάσταση δεν απαιτεί πολύ χρόνο.
  • Απλή εγκατάσταση, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εαυτό σας?
  • Η λειτουργία και η περαιτέρω συντήρηση δεν είναι επίσης δύσκολη.
  • Λειτουργεί με φυσικό τρόπο, χωρίς επιπλέον κόστος.
  • Η αγορά και η εργασία είναι πολύ φθηνότερα από τα υποχρεωτικά συστήματος εξαερισμού.

  Μειονεκτήματα:

  • Στην ίδια θερμοκρασία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σε καιρικές συνθήκες, ο εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει.
  • Εάν η μέρα είναι καυτή το καλοκαίρι και από το βράδυ ο αέρας στο δρόμο αρχίζει να κρυώνει, ο εξαερισμός μπορεί να έχει αντίστροφη ώθηση

  Ο καθαρός αέρας δεν θα ληφθεί, αλλά θα εμφανιστεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Αλλά αυτό συμβαίνει σε περίπτωση που οι αγωγοί εξαερισμού είναι κατασκευασμένα από ένα σύστημα ταχείας αντίδρασης για σύγχρονα κτίρια, ιδίως όταν δεν υπάρχει απώλεια θερμότητας, αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να αποθηκεύσει θερμικής ενέργειας. Αυτό δείχνει ότι η θερμότητα του καναλιού δεν είναι αρκετή για να θερμάνει τον αέρα και να δημιουργήσει ένα ρεύμα στην καπνοδόχο, έτσι ώστε ο αέρας να βγει.

  Υπολογισμός της ελάχιστης απαιτούμενης εισροής αέρα

  Ο υπολογισμός γίνεται με τρεις βασικούς τρόπους: περιοχή, πολλαπλότητα, υγειονομικοί κανόνες.

  Η τιμή που απαντά στην ερώτηση, πόσες φορές μέσα σε 60 λεπτά. στο δωμάτιο υπήρχε μια ανταλλαγή αέρα, η πολλαπλότητα λαμβάνεται υπόψη. Εξαρτάται από το μέγεθος (ένταση) του δωματίου. Αν εντός μιας ώρας φρέσκου αέρα εισέλθει ένας όγκος ολόκληρου του σπιτιού, η πολλαπλότητα είναι μία.

  Κατ 'αρχάς, ο συνολικός όγκος του σπιτιού υπολογίζεται, κατόπιν ο όγκος του αέρα. Το ύψος, το μήκος και το πλάτος πολλαπλασιάζονται. Ο όγκος καθορίζεται από τον τύπο: L = n · V

  • L είναι ο όγκος του αέρα.
  • n τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα.
  • V όγκος του δωματίου.

  Ο όγκος εισροής και εκροής πρέπει να είναι ο ίδιος.

  Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής

  Για κάθε άτομο ο μέσος όρος είναι 20-30 κυβικά μέτρα αέρα. Σε περίπτωση σκληρής δουλειάς - 50 κύβους. Επικεντρωθείτε, πρώτα απ 'όλα, στον αριθμό των ατόμων στο σπίτι και στις ανάγκες τους. Πολλοί αποκρούουν την ένταση του δωματίου.

  Η απλή λογική έρχεται σε σύγκρουση με τη φυσική της ζωής: ένα μεγάλο δωμάτιο απαιτεί λιγότερο εξαερισμό από ένα μικρό. Όσο μεγαλύτερο είναι το δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερο είναι ο όγκος του αέρα.

  Αν η εξοχική κατοικία είναι εντυπωσιακή σε μέγεθος, αλλά ζουν μόνο 4-5-7 άτομα, δεν έχει νόημα να βάζεις τους τεράστιους αγωγούς εξαερισμού που προσφέρει το Σοβιετικό SNiP. Τα τελευταία 40 χρόνια, τα ποσοστά αερισμού δεν έχουν αναθεωρηθεί ή αλλάξει

  50 m 3 αέρα ανά ώρα είναι απαραίτητο για το άτομο στο δωμάτιο. Αν είναι συνεχώς. Ο μισός αριθμός περιστασιακών επισκεπτών. Προστίθενται δύο τιμές: 50 m 3 +25 m 3 = 75 m 3

  Εάν δεν υπάρχει εισροή, δεν μπορείτε να πάρετε τον αέρα εξαγωγής. Για να πάρει, η ίδια ποσότητα αέρα πρέπει να τροφοδοτηθεί στο δωμάτιο. Η δύναμη έλξης εξαρτάται από τη θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο, τη θερμοκρασία έξω από το δωμάτιο και την κατακόρυφη τομή (το ύψος της στήλης).

  Στην ίδια διατομή, αλλά σε διαφορετικά ύψη η ίδια ταχύτητα σε ορισμένες περιπτώσεις περνάει, σε άλλες δεν υπάρχει. Αν η εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία είναι ίδια, η πίεση ώσης θα είναι μηδενική.

  Η δύναμη πρόσφυσης στον φυσικό αεραγωγό υπολογίζεται με τον τύπο:

  • P ελκτική δύναμη;
  • ρv εσωτερική πυκνότητα αέρα μέσα στο δωμάτιο.
  • ρn εξωτερική πυκνότητα αέρα έξω από τις εγκαταστάσεις στο δρόμο.
  • g = 9,80665 m / s² επιτάχυνση της βαρύτητας.
  • h το ύψος του στύλου.

  Για να βρείτε την εσωτερική πυκνότητα, είναι απαραίτητο:

  • t ◦ Cv εσωτερική θερμοκρασία;
  • Τιμή αναφοράς 353 m 3 / h.
  • Τιμή αναφοράς 274 m 3 / h της εκτιμώμενης ροής αέρα

  Για να βρείτε την εξωτερική πυκνότητα, είναι απαραίτητο:

  • ρn= 353: (274 m 3 / h - t ◦ Cn), όπου t ◦ Cn- Η θερμοκρασία στο δρόμο.

  Αποσυναρμολογούμε τη συσκευή του φυσικού συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τα εξαρτήματα

  φυσικό σύστημα εξαερισμού αποτελείται από μία κατακόρυφη-mounted ή βοηθητικά κανάλια με ανοίγματα κλειστά περσίδων, προκατασκευασμένες οριζόντιες αγωγούς και τον άξονα εξαγωγής.

  Για κάθε πάτωμα του κτιρίου, η σχεδιαστική πίεση βαρύτητας είναι χαρακτηριστική. Εξαρτάται από την απόσταση του κέντρου των πτερυγίων καυσαερίων κάθετα στην κορυφή του άξονα. Η μεγαλύτερη πίεση θα ασκηθεί στις εγκαταστάσεις του ισογείου του κτιρίου.

  Βαλβίδες παροχής αέρα στους τοίχους του δωματίου

  Οι βαλβίδες τροφοδοσίας βοηθούν στη διάσωση του σπιτιού από διαρροές και φέρνουν φρέσκο ​​αέρα χωρίς θόρυβο, σκόνη, σε ήρεμο περιβάλλον σε μια άνετη θερμοκρασία. Λειτουργεί αποτελεσματικά παρουσία τεντώματος. Εάν η μόνωση θορύβου στο διαμέρισμα είναι σημαντική, επιλέγονται συσκευές τοίχου. Καλύπτουν καλύτερα τους εξωτερικούς ήχους. Αφαιρεί την ακαθαρσία και την υπερβολική υγρασία. Η ροή του αέρα ρυθμίζεται από την κίνηση του αποσβεστήρα. Στο δωμάτιο, ο καθαρός αέρας αναμιγνύεται με ζεστό αέρα και θερμαίνεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια.

   • Η βαλβίδα εγκαθίσταται σε απόσταση περίπου δύο μέτρων από το δάπεδο με την κατεύθυνση της εξόδου αέρα προς τα πάνω.
   • Πριν από την εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία των αγωγών αερισμού στην κουζίνα και το μπάνιο. Χωρίς τη λειτουργία των καναλιών εξαγωγής, οι βαλβίδες δεν θα λειτουργούν.
   • Ένας ψηφιακός ανιχνευτής ελέγχει τους τοίχους για καλωδίωση και κρυμμένα εξαρτήματα.
   • Το σώμα βαλβίδας εφαρμόζεται στον τοίχο, η σήμανση γίνεται.
   • Για να αποφύγετε τη σκόνη κατά τη διάρκεια της γεώτρησης, μια τσάντα είναι κολλημένη στον τοίχο. Χοντρά σκουπίδια θα χυθούν σε αυτό.
   • Μια ηλεκτρική σκούπα εγκαθίσταται πάνω από το παράθυρο για να αναρροφήσει λεπτή σκόνη.
   • Στο τρύπημα εισάγεται κορώνα, στον τοίχο γίνεται μια τρύπα με βάθος 7-10 cm.
  • Μετρήστε το πάχος του τοίχου, σημειώστε την καταιγίδα. Σε αυτό το σημάδι είναι απαραίτητο να πάμε βαθύτερα στον τοίχο.
  • Ο τοίχος είναι διάτρητος, χωρίς να φτάνει στο τέλος μερικά εκατοστά:
  • Το κενό από την οπή απομακρύνει την υπερβολική σκόνη.
  • Περαιτέρω, μια κορώνα διαμαντιού χρησιμοποιείται για να αποφεύγονται οι ακατέργαστες μάρκες από το εξωτερικό.
  • Η σφράγιση εισάγεται στην τελική οπή, αφήνοντας μια περίσταση περίπου 8 mm από το επίπεδο του τοίχου:
  • Εσωτερικά έβαλαν το τηλέφωνο. Πρέπει να φτάσει στο τέλος του τοίχου από το εξωτερικό. Από την πλευρά του δρόμου βάλτε στη σχάρα με ακουστικό γείσο από το κιτ. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ασφάλιση.
  • Μέσα στο δωμάτιο, το σώμα της βαλβίδας εφαρμόζεται με το πάτημα της μόνωσης, έτσι ώστε ο σωλήνας να βρίσκεται στο κέντρο της οπής στο περίβλημα.
  • Η κατασκευή είναι ισοπεδωμένη, τα σημάδια γίνονται για στερέωση.
  • Τέσσερα τρύπες στη συνέχεια τρυπημένα. Τοποθετήστε τους πείρους, το σώμα της βαλβίδας είναι στερεωμένο στον τοίχο.
  • Στο εσωτερικό του σιγαστήρα με φίλτρο έχει εγκατασταθεί. Από πάνω τελείωσε η βαλβίδα είναι κλειστή με ένα καπάκι.

  Η διαδικασία εγκατάστασης διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Σχετικά με τον αερισμό με ανοιχτά παράθυρα μπορείτε να ξεχάσετε.

  Βαλβίδες παροχής στα παράθυρα

  Τρία προβλήματα λύνουν τέλεια: τα δωμάτια αερίζονται, τα παράθυρα δεν είναι πλέον ομίχλη και τα ρεύματα δεν δημιουργούνται. Κατά την εγκατάσταση πλαστικών παραθύρων, το δωμάτιο είναι σφραγισμένο. Ο αέρας περιορίζεται, αρχίζει να εμφανίζεται συμπύκνωση. Με τον καιρό, μπορεί να σχηματιστεί ένας μύκητας. Εάν χρειάζεστε όγκο στο δωμάτιο, η βαλβίδα επιλέγεται πιο ισχυρή από την ισχύ ή βάλτε δύο βαλβίδες.

  Ο κύριος σκοπός - χωρίς το άνοιγμα του παραθύρου μπορείτε να αερίσετε το δωμάτιο. Ανάλογα με το μοντέλο για μερικούς, το λάστιχο στεγανοποίησης κόβεται, ενώ για άλλους είναι απαραίτητο να τρυπήσετε οπές στο πλαίσιο του παραθύρου. Για παράδειγμα, το δημοφιλές μοντέλο Air-box. Το κιτ περιλαμβάνει:

  Πρώτον, ο αέρας πρέπει να πάει προς τα πάνω για να παρακάμψει το πλαίσιο και το φύλλο με ειδική σφραγίδα. Στη συνέχεια, ο αέρας μέσω της βαλβίδας εισέρχεται στο σπίτι. Το νερό δεν εισέρχεται στο δωμάτιο και, συνεπώς, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη το χειμώνα. Ένα μέρος τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο, το άλλο είναι έξω. Η βαλβίδα μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε παράθυρο. Το σύστημα είναι απλό, μπορείτε να κλειδώσετε τη βαλβίδα με ένα κατσαβίδι και ένα κατσαβίδι. Στο άνω οριζόντιο πλαίσιο είναι προσαρτημένο ελαστική ταινία, πραγματοποιούνται μετρήσεις και βιδώνονται πάνω στο φύλλο. Στο πλαίσιο, η λωρίδα από ελαστικό κόβεται και τοποθετείται η ελαστική ταινία από το κιτ.

  Εάν απαιτείται καθαρός αέρας, η βαλβίδα ανοίγει προς τα δεξιά και ρυθμίζεται ο όγκος του αέρα τροφοδοσίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όταν ανοίγετε και κλείνετε το παράθυρο, η βαλβίδα δεν πρέπει να αφεθεί στην άκρα αριστερή θέση, διαφορετικά μπορεί να καταστραφεί. Συγχρόνως, αυτός ο σχεδιασμός λύνει το πρόβλημα του υλικού παραθύρων. Ο ψυχρός καθαρός αέρας προέρχεται μόνο από τη βαλβίδα.

  Κανάλια εξαερισμού μεταξύ των δωματίων

  Οι αεραγωγοί συνδυάζονται σε έναν άξονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο άξονας χρησιμεύει ως αεραγωγός. Αν ένα τζάκι είναι εγκατεστημένο στο σπίτι, είναι το ίδιο καυσαερίων. Το τζάκι διαθέτει καμινάδα με διαφορά ύψους. Χτυπάει αέρα, κατά τη διάρκεια της εργασίας εμφανίζει καπνό και καπνούς. Σε κατάσταση μη λειτουργίας, εάν δεν μπλοκαριστεί, αφαιρεί τον αέρα από το σπίτι.

  Τα κανάλια, κατά πρώτο λόγο, χρειάζονται για υγρά εγκαταστάσεις: κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα, σάουνα, πισίνα. Απαιτούμενο χαρακτηριστικό για το υπόγειο, το λεβητοστάσιο, το γκαράζ. Στον χώρο του λέβητα, το κανάλι εκτελεί μια διπλή λειτουργία: εκκενώνει τον αέρα και εξασφαλίζει την απόσυρση του αγωγού καυσαερίων των προϊόντων καύσης αποβλήτων.

  Μια ανθεκτική κατασκευή οδηγεί ένα συνεχές κανάλι σε ένα σήμα πάνω από την οροφή, παρέχοντας ανταλλαγή αέρα. Στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο θα πρέπει να υπάρχουν οι αεραγωγοί τους. Η εισαγωγή αέρα πρέπει να είναι επαρκής για τη λειτουργία και των δύο καναλιών. Εάν εντοπίσετε τη δομή σε λάθος ύψος, δεν θα υπάρξει φυσική έλξη. Συνεπώς, κανένας εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει.

  Δεν μπορείτε να φτιάξετε το ύψος του αγωγού εξαερισμού, με βάση τις καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές λύσεις και τις λύσεις χωροταξικού σχεδιασμού. Δεν απαιτείται πρόσθετος ανεμιστήρας και άλλες μηχανικές συσκευές.

  Η θέση του καναλιού σε ένα εξοχικό σπίτι είναι ένας από τους τοίχους ενός υγρού δωματίου, ο οποίος πρέπει να αερίζεται. Για μια μικρή οικογένεια, μία, το πολύ, δύο είναι αρκετή. Στοιχεία από όλες τις εγκαταστάσεις θα ομαδοποιηθούν στον κύριο άξονα.

  Εγκαταστήστε καλύτερα έξω από τον φέροντα τοίχο. Διαφορετικά, οι εργασίες θα συνδέονται με τεχνολογικές δυσκολίες. Το πιο σημαντικό, ένα σωστά εγκατεστημένο κανάλι είναι απρόσκοπτο στην επιφάνεια. Δεν έρχεται σε επαφή με τις δοκούς στέγης και άλλα πιθανά εμπόδια στην οροφή. Καμία δομή δεν θα πρέπει να αγγίζει το κανάλι ή να το φτάνει σε επαφή.

  Η διακόσμηση ολοκληρώνεται με το πιο διαφορετικό στυλ: από ωραίες ομπρέλες έως γαλβανισμένες, κεραμικές, ξύλινες φιγούρες. Το πιο σημαντικό είναι ότι το κανάλι δεν παραμένει εκτεθειμένο σε βροχή και άλλες βροχοπτώσεις.

  Στοιχεία συστήματος εξάτμισης

  • Louvers

  Στα ανοίγματα εξαερισμού οικιστικών και δημόσιων κτιρίων εγκαθίστανται πλέγματα για ρύθμιση της ποσότητας καυσαερίων ή του αέρα τροφοδοσίας.

  Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλέγματα με κινητά φτερά αποτελούνται από ένα πλαίσιο, μια σταθερή σχάρα και κάθετες βαλβίδες-φτερά. Οι βαλβίδες τοποθετούνται πίσω από την σχάρα, κινούνται από ένα καλώδιο. Μπορεί να έχει ποικιλία καλλιτεχνικού σχεδιασμού.

  Η συσκευή στο σωλήνα εξαερισμού, επιτρέποντας την επιτάχυνση της ροής και τη δημιουργία πρόσφυσης στην καμινάδα. Λειτουργεί από την αιολική ενέργεια για να δημιουργήσει κενό στο επίπεδο εξαγωγής αέρα από τον άξονα της εξάτμισης ή τον αγωγό εξαγωγής. Τα μοντέλα εκτελούνται με διάφορες μορφές: στενές, περιστροφικές, με σχισμές και άλλες.

  Υπάρχουν εκτροπείς, οι οποίοι δημιουργούν κενό επιταχύνοντας τον αέρα από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οπουδήποτε φυσάει ο άνεμος, δημιουργείται μια ώθηση.

  Έχει ανεμόπτερο, ανεβαίνει στον άνεμο. Όταν αλλάξει ο άνεμος, ο ενισχυτής αλλάζει αμέσως την κατεύθυνση. Το μοντέλο δεν δονείται ακόμη και με έναν άνεμο τυφώνα. Πράξεις όπως μια ομπρέλα, σηκώνοντας τον άνεμο. Λυθεί το ζήτημαsy, εάν:

  1. Κακή αερισμός.
  2. Τραυματισμός;
  3. Εκτόξευση λεβήτων
  4. Η εμφάνιση ανάστροφης έλξης στις καμινάδες.

  Συμβουλές έμπειρων τεχνιτών

  • Η τυπική κατασκευή στέγης είναι μια σοφίτα (όχι σοφίτα)

  Η σοφίτα δεν είναι μόνο μια πρόσθετη απομόνωση μεταξύ του δρόμου και της οροφής του επάνω ορόφου, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα που λειτουργεί για φυσικό εξαερισμό. Και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

  Σε μια ζεστή μέρα, η επιφάνεια της οροφής θερμαίνεται μέχρι τους +50 ° C. Στα κανάλια που διέρχονται από τη σοφίτα, παράγεται θέρμανση. Αυτό δημιουργεί πρόσθετη πρόσφυση. Το χειμώνα, σε θερμοκρασία -25 ° C, στη σοφίτα διατηρείται μια θετική θερμοκρασία της τάξης των + 10 ° C. Επίσης έχει ευεργετική επίδραση στη θέρμανση του αγωγού εξαερισμού και στη δημιουργία πρόσθετης έλξης.

  • Συμπλήρωμα φυσικού αερισμού

  Στα καθιστικά στο κάτω μέρος της πόρτας συνιστάται να αφήνετε ένα μικρό κενό 20-25 mm. Είτε εισέρχονται τρεις μικρές αεριζόμενες γρίλιες, έτσι ώστε ο καθαρός, ζεστός αέρας να ανεβαίνει, και βρώμικο και κρύο αναρριχείται κάτω από την πόρτα και φεύγει.

  Σε δωμάτια που παρουσιάζουν υπερβολική θερμότητα, οσμές, υγρασία, σχάρες εξαερισμού τοποθετούνται κάτω από την οροφή. Σε υψηλές οροφές τριών μέτρων - ένα μέτρο κάτω, έτσι ώστε το πάνω μέρος να παραμείνει μια ζώνη συσσώρευσης θερμότητας, αφού υπάρχει ένα πλεόνασμα. Τα ψηλά ταβάνια σε μια ιδιωτική κατοικία συλλέγουν φυσικά θερμότητα και καθαρό αέρα.

  Αλλά το καθήκον του φυσικού αερισμού είναι να πάρει όχι μόνο τον δαπανηρό (γκρίζο) αέρα, αλλά και την υπερβολική υγρασία στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο. Για τους σκοπούς αυτούς, ένα ειδικό ορθογώνιο τρίψιμο κόβει το φύλλο της πόρτας.

  Πώς μπορώ να ελέγξω τη λειτουργία του εξαερισμού;

  1. Ανοίξτε το παράθυρο, το παράθυρο ή την πόρτα, εξασφαλίστε ροή αέρα.
  2. Φέρτε ένα αναμμένο ταιριάζει στο άνοιγμα.

  Κατά την κανονική λειτουργία του εξαερισμού, η φλόγα εκτρέπεται προς το στόμιο εξάτμισης.

  Εάν η καπνοδόχος βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο, μπορεί να καταψυχθεί και να διογκωθεί από τον άνεμο. Όλοι οι αεραγωγοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι μόνο σε εσωτερικούς τοίχους.

  Πριν επιλέξετε και εγκαταστήσετε τον εξαερισμό, ρωτήστε τον εαυτό σας την ερώτηση, έχετε φυσική πηγή καθαρού αέρα; Εάν η απάντηση είναι ναι, μπορείτε να σκεφτείτε για την εγκατάσταση του φυσικού αερισμού. Θα αντιμετωπίσει το πεπρωμένο της και το σπίτι θα έχει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και ένα άνετο μικροκλίμα. Το 90% της υγείας και της ενέργειας εξαρτάται από τον αέρα που αναπνέουμε.