Διάγραμμα ψύξης υπολογιστή

1 - ρότορα με πτερωτή
2 - στάτορας με περιέλιξη
3 - πίνακας ελέγχου
4 - μόνιμος μαγνήτης με τη μορφή δακτυλίου
5 - chip ελέγχου (με αισθητήρα Hall) FS276

εντοπισμός ακίδων:
1 - τάση τροφοδοσίας "συν" (VCC)
2 - συλλέκτης του βασικού τρανζίστορ ισχύος του τυλίγματος 1 (NO)
3 - συλλέκτης ενός τρανζίστορ 2 (SO)
4 - "μείον" την τάση τροφοδοσίας (GND)

Ψυχρό σύστημα ενεργοποίησης

κόκκινο καλώδιο - "συν" τάση τροφοδοσίας
μπλε σύρμα - μείον την τάση τροφοδοσίας
κίτρινο καλώδιο - έξοδος στροβιλομέτρου.

Διάγραμμα ψύξης υπολογιστή

Λοιπόν, δεδομένου ότι συνέβη, πρέπει να το λειτουργήσετε! Κατ 'αρχάς, η ίδια η βίδα είναι αφαιρεθεί, σε αυτό το ψυγείο είναι περισσότερο σαν μια στροβίλου, λεπίδες τουλάχιστον 2-2,5 φορές περισσότερο από ό, τι σε συμβατικούς υπολογιστές ψύκτες.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να διαχωρίσετε προσεκτικά τον στάτορα από την πλαστική βάση. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο και πολύ συχνά το ίδρυμα καταρρέει.

Στη συνέχεια, μπορούμε να δούμε τον ίδιο τον κινητήρα, ο οποίος οδηγεί στην πραγματικότητα τον κινητήρα. Στο πίσω μέρος του πίνακα επί στοιχείων SMD, κατασκευάζεται ένας αισθητήρας που είναι γεννήτρια ορθογωνικών παλμών και τροφοδοτεί τις περιελίξεις του κινητήρα του στάτη.

Πρώτα, κοιτάξτε προσεκτικά το ταμπλό, εάν υπάρχουν γκρεμούς, στη συνέχεια κολλήστε το jumper και προσπαθήστε να ξεκινήσετε τον κινητήρα.

Στην περίπτωσή μου δεν συνέβη τίποτα και αποφασίστηκε η αναβάθμιση του κινητήρα. Προηγουμένως, όλα τα στοιχεία SMD και jumper αφαιρούνται από το διοικητικό συμβούλιο.

Για τη mod, ένας ψυγείο εργασίας λήφθηκε από την τροφοδοτική μονάδα του υπολογιστή ATX. Δεν ήταν αρκετά δουλειά (οι λεπίδες ήταν σπασμένες), αλλά η κύρια σανίδα με τον οδηγό λειτούργησε. Αφαιρέστε τη βίδα και αφαιρέστε την πλακέτα.

Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τον οδηγό - ο οποίος τροφοδοτεί ολόκληρο τον κινητήρα. Αφαιρούμε το στάτορα από το σκάφος. Εξετάζουμε τη σύνδεση των περιελίξεων στάτορα - συνήθως 3 ακίδες, το ένα άκρο οδηγεί σε δύο άκρα των περιελίξεων, στις άλλες δύο καρφίτσες ένα σύρμα το καθένα.

Η έξοδος με δύο άκρα - συνδέεται με την ισχύ plus, ενώ τροφοδοτείται επίσης στο πρώτο σκέλος του οδηγού. Η δεύτερη και τρίτη έξοδος του οδηγού πηγαίνει στις ελεύθερες επαφές (δεν υπάρχει φάση και πολικότητα).

Τέλος, το τελευταίο σκέλος του οδηγού είναι μείον τη δύναμη.

Στη συνέχεια, πάρτε το στέμμα και δοκιμάστε τον αναβαθμισμένο κινητήρα μας. Χτύπημα - λειτουργεί! Έτσι, επιδιορθώσαμε τον κινητήρα με τα χέρια μας. AKA KASSIAN

Computer76

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΛΙΓΑ

Συσκευή ψυγείου συσκευής.

Η ψυκτική συσκευή ή πώς λειτουργεί ο ανεμιστήρας ανεμιστήρα;

Το άρθρο περιγράφει την αρχή λειτουργίας και τη συσκευή ενός ανεμιστήρα υπολογιστή / φορητού υπολογιστή. Δεν θα έλεγα ότι το περιεχόμενο του άρθρου θα είναι ζωτικής σημασίας για τους χρήστες, αλλά μια μικρή τάξη master στη συσκευή πλήρωσης του προγράμματος-ψηφιακού φίλου σας δεν θα βλάψει κανέναν.

Έτσι, υπάρχει ένας υπολογιστής - αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επίσης ένα σύστημα ψύξης για ορισμένα εξαρτήματα. Συμπεριλαμβανομένης της ενεργής, η οποία συνεπάγεται μια σειρά συσκευών για την εξαναγκασμένη αφαίρεση θερμότητας. Έτσι, τουλάχιστον μερικοί θορυβώδεις οπαδοί στον υπολογιστή είναι εγγυημένοι. Ποιοι τύποι ανεμιστήρων φυσούν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι, ξέρετε από το άρθρο Ψυγείο: βασικές έννοιες. Τώρα μιλάμε για την πλήρωσή του.

Το ψυγείο αποσυναρμολογείται.

Οι περισσότεροι θαυμαστές μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να ελεγχθούν. Αφαιρέστε την επικολλημένη ετικέτα από την πλευρά των καλωδίων, ανοίγοντας την πρόσβαση στο πλαστικό / λαστιχένιο βύσμα, το οποίο εξάγουμε:

πλαστικό ή μέταλλο Μοχλός semiring οποιοδήποτε αντικείμενο με ένα αιχμηρό άκρο (χαρτικά μαχαίρι, κατσαβίδι ώρα επίπεδη σχισμή, κλπ) και αφαιρέστε από τον άξονα. Το μάτι ανοίγει τον κινητήρα, ο οποίος λειτουργεί από ένα συνεχές ρεύμα με μια αρχή χωρίς ψήκτρες. Στη πλαστική βάση του δρομέα με ένα πτερωτή, ένας μαγνήτης από όλο το μέταλλο είναι στερεωμένος γύρω από τον άξονα και ένα μαγνητικό πηνίο πάνω σε έναν στάτορα. Όταν η τάση εφαρμόζεται στον στάτορα, ο άξονας του ψυγείου αρχίζει να περιστρέφεται. Τάση τάσης - 12 Volts:

το άκρο του κατσαβιδιού κολλημένο στο μαγνητικό κύκλωμα από όλο το μέταλλο

Δεν είδα τους μηχανισμούς βούρτσας για το ψυγείο. Υπάρχει η υποψία ότι όλοι αυτοί οι ανεμιστήρες έχουν έναν μηχανισμό περιστροφής χωρίς ψήκτρες: είναι, τελικά, αξιοπιστία, οικονομία, χαμηλό θόρυβο και δυνατότητα ρύθμισης. Αλλά πριν μεταβείτε στο ηλεκτρικό σύστημα, θυμόμαστε ότι οι ψύκτες είναι πολλών τύπων σύμφωνα με την αρχή της σύνδεσης:

Αλλά θυμηθείτε. Εάν, για παράδειγμα, σας ενδιαφέρει ο αισθητήρας που είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του, ο ψύκτης είναι πιθανό να πρέπει να θυσιάζεται. Σχεδόν όλες αυτές οι συσκευές είναι ανίκανες.

Ψυγική συσκευή 2 ακίδων

Το απλούστερο ψυγείο με δύο καλώδια. Το πιο συχνό χρώμα είναι μαύρο και κόκκινο. Μαύρο - εργασία "μείον" το διοικητικό συμβούλιο, κόκκινο - ισχύς 12 V. Του, το ψυγείο, ο σκοπός - να φυσήξει ότι υπάρχουν δυνάμεις με την αρχή της «ενεργοποίησης και απενεργοποίησης»:

 • οι ρόλοι δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο που προκαλεί την περιστροφή του δρομέα μέσα στο μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από τον μαγνήτη
 • Ο αισθητήρας Hall αξιολογεί την περιστροφή (θέση) του δρομέα.

Ορισμένες από αυτές τις μονάδες ψύξης είναι ακόμα διαθέσιμες με έναν τετραπολικό πώμα molex, που σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε απευθείας από το τροφοδοτικό.

Η συσκευή ενός ψυγείου 3 ακίδων

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος φυσητήρα. Αν είστε εξοικειωμένοι με καλώδια μείον και 12 βολτ, τότε υπάρχει μια τρίτη καλωδίωση "tacho". Τοποθετείται απευθείας στο πόδι του αισθητήρα και το κύκλωμα μοιάζει με αυτό:

Ναι, μια φορά ήταν μια πραγματική καινοτομία - η παρακολούθηση της ταχύτητας του μηχανήματος. Ήταν επίσης χρήσιμο για τους χρήστες υπολογιστών. Και εδώ, με το χρώμα των καλωδίων, αρχίζει μια διαφωνία, στην οποία, ωστόσο, υπάρχουν τάσεις. Σχεδόν πάντα είχα ψύκτες με τέτοιο χρώμα καλωδίων στον συνδετήρα:

Συσκευή ψύξης 4 ακίδων

Η πιο σύγχρονη έκδοση. Εδώ, η ταχύτητα περιστροφής δεν μπορεί μόνο να διαβαστεί αλλά και να αλλάξει. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια μιας ώθησης από τη μητρική πλακέτα. Θεωρητικά μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι ψύκτες, αλλά ο εκπρόσωπος είναι σε θέση πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να επιστρέψει στο στροφόμετρο (3-pin για να είναι σωματικά σε θέση, επειδή ο αισθητήρας και ο ελεγκτής κάθονται σε ισχύ υποκατάστημα) λειτουργία. Εάν ενεργοποιήσετε ένα σήμα στον αισθητήρα και στο ταχο, απλά θα βγουν παράλληλα και η διαδικασία ρύθμισης και ανάγνωσης θα είναι λανθασμένη. Έτσι, μόνο 4 ακίδες κάτω από τα σήματα "αυτόνομο":

Το pinout των ψυκτικών συνδέσεων μπορεί επίσης να ποικίλει:

Το σήμα ελέγχου της ταχύτητας από τη μητρική πλακέτα, συνήθως 5 V, είναι παλλόμενου χαρακτήρα. διαφορετικά κάθεται στο κύτος.

Πώς είναι τοποθετημένο το ψυγείο του υπολογιστή;

Στους ψύκτες ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούνται μηχάνημα χωρίς ψήκτρες, αλλά ΔΥΟ ΦΑΣΗ και όχι συνηθέστεροι τριφασικοί.


1 - ρότορα με πτερωτή
2 - στάτορα με περιέλιξη
3 - κάρτα ελέγχου
4 - μόνιμο μαγνήτη με τη μορφή δακτυλίου
5 - Τσιπ ελέγχου (με αισθητήρα Hall) FS276

Η τάση τροφοδοσίας είναι 3. 20 V (για ξεχωριστή τροφοδοσία των περιελίξεων και των τσιπ, έως 30 V μπορεί να τροφοδοτηθεί στις περιελίξεις), το μέγιστο συνεχές ρεύμα περιέλιξης είναι 0,4 Α.

pinout του τσιπ FS276:

Λειτουργικό διάγραμμα του τσιπ FS276:

 • Εάν κοντά στον αισθητήρα Hall υπάρχει βόρεια (Ν) πόλος του μαγνητικού δακτυλίου, τότε είναι ανοικτό ένα τρανζίστορ συνδεδεμένο στην περιέλιξη 1.
 • Αν υπάρχει νότια (S) πόλου του μαγνητικού δακτυλίου, τότε είναι ανοιχτό ένα τρανζίστορ συνδεδεμένο με την περιέλιξη 2.

Ο ψυγείο συνδέεται ως εξής:
κόκκινο καλώδιο - στην τροφοδοσία τάσης "συν" (12 V).
μπλε καλώδιο - σε "μείον" την τάση τροφοδοσίας (12 V).
κίτρινο καλώδιο - έξοδος στροβιλομέτρου.

Διάγραμμα ψύξης υπολογιστή

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου υπολογιστή, ως ψυγείο (ανεμιστήρας, για να είμαστε ακριβείς). Η ψύξη του συστήματος εξαρτάται από αυτό, πράγμα που σημαίνει κανονική λειτουργία του υπολογιστή. Λεπτομέρειες σχετικά με την αρχή του ψυγείου μπορούν να βρεθούν στο περιοδικό Radio # 12 για το 2001.
Οι περισσότεροι ανεμιστήρες κατασκευάζονται με τη μορφή κινητήρων χωρίς ψήκτρες με εξωτερικό στροφείο εξοπλισμένο με πτερωτή. Η τάση τροφοδοσίας είναι συνήθως 12 βολτ, το ρεύμα που καταναλώνεται, ανάλογα με το μέγεθος και την ισχύ, από 70 mA έως 0,35 Α (για τις πιο ισχυρές). Οι κινητήρες συλλέκτη δεν χρησιμοποιούνται, καθώς οι βούρτσες τους φθείρονται αρκετά γρήγορα και δημιουργούν έντονους θορύβους και κραδασμούς, καθώς και ηλεκτρικό θόρυβο.

Οι μόνιμοι μαγνήτες είναι τοποθετημένοι στον δρομέα του κινητήρα χωρίς ψήκτρες και οι περιελίξεις βρίσκονται στον στάτορα που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Το ρεύμα στις περιελίξεις τίθεται σε λειτουργία μέσω μιας μονάδας που καθορίζει τη θέση του δρομέα από τη δράση του μαγνητικού πεδίου στον αισθητήρα Hall. Τέτοιοι αισθητήρες μοιάζουν εξωτερικά με τρανζίστορ και έχουν τρεις εξόδους - τάση τροφοδοσίας, έξοδο και κοινή. Η τάση εξόδου μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ισχύ του πεδίου ή απότομα, ανάλογα με το συγκεκριμένο μοντέλο αισθητήρα.

Το σχήμα 1 δείχνει το σχέδιο του κινητήρα SU8025-M. Στον στάτορα του κινητήρα υπάρχουν τέσσερις ίδιες σπείρες που περιέχουν 190 στροφές έκαστη. Τυλίγονται από ένα διπλό σύρμα. Ανάλογα με τη γωνιακή θέση του αισθητήρα Hall σε σχέση με τον δρομέα, η έξοδος του αισθητήρα θα είναι χαμηλή ή υψηλή τάση.

Εάν το επίπεδο είναι υψηλό, τότε το τρανζίστορ VT1 είναι ανοιχτό, το VT2 είναι κλειστό και το ρεύμα ρέει μέσω των περιελίξεων της ομάδας Α. Ο ρότορας γυρίζει, και με αυτό το μαγνητικό πεδίο γυρίζει επίσης. Όταν η στάθμη του σήματος εξόδου VN1 αντικαθίσταται χαμηλή, VT1 κλείνει και ανοίγει VT2 με πέρασμα ρεύμα στην ομάδα περιέλιξη B. Ο ρότορας περιστρέφεται περαιτέρω, το ρεύμα και πάλι σε λειτουργία στην ομάδα περιέλιξης Α, και η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Κατά τις στιγμές μετάβασης του ρεύματος στις περιελίξεις του κινητήρα, δημιουργούνται τάσεις τάσης (λόγω του φαινομένου αυτοεπαγωγής). Για να μειωθούν αυτές οι εκπομπές, οι πυκνωτές C1 και C2 συνδέονται παράλληλα με τα τμήματα του συλλέκτη-εκπομπού των τρανζίστορ VT1 και VT2. Η δίοδος στην είσοδο προστατεύει το υπόλοιπο κύκλωμα από ζημιά σε περίπτωση ακατάλληλης σύνδεσης ισχύος.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές για κυκλώματα ανεμιστήρων.

Κατά τη λειτουργία, ενδεχομένως ξήρανση λίπανση, με αποτέλεσμα ζημιά στην επιφάνεια του ρότορα και του άξονα του κέντρου, και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένη δόνηση ή ακόμη και μπλοκάρισμα του δρομέα. Έτσι, αν υπήρχε buzz που εξαφανίζεται μετά από λίγα λεπτά της εργασίας, - ένα χαρακτηριστικό σημάδι ότι δεν υπάρχει γράσο στα έδρανα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η πάχυνση του γράσου, λόγω της χαμηλής ποιότητας ή σκόνη, η οποία είναι μια μεγάλη εμπόδιο για τον ρότορα. Για την εξάλειψη, αποσυναρμολόγηση και λίπανση είναι απαραίτητα.

Ένας άλλος τύπος δυσλειτουργίας είναι ηλεκτρικός. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη συσκευή, αυτές οι αποτυχίες είναι δύο ειδών - "δεν υπάρχει επαφή, όπου πρέπει να είναι, ή δεν πρέπει να είναι" - ένα σπάσιμο ή ένα βραχυκύκλωμα. Σε ένα μικρό περιελίξεων πηνίου «ωμική» αντίσταση, έτσι ώστε η κατανομή του τρανζίστορ μεταγωγής ή διακοπή της πτερωτής (χτύπημα με τίποτα ή ενσφήνωση του ρουλεμάν), το ρεύμα πηνίου αυξάνεται σημαντικά, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάψει καλώδια.

Για να περιορίσετε το ρεύμα σε περίπτωση ενδεχόμενου ατυχήματος, πρέπει να συνδεθεί εν σειρά ένας αντιστάτης 10 ohm σε σειρά με το κύκλωμα ισχύος του ανεμιστήρα. Αν υπήρχε μια επιθυμία (απλά ακαταμάχητη) για επαναφορά καμένα πηνίο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σφραγίδες σύρμα SEW-2, 2-PETV, PELBO, PELSHO κατάλληλη διάμετρο. Προσέξτε με ακρίβεια τον αριθμό των στροφών, διαφορετικά τα νέα τυλίγματα θα υπερθερμανθούν.

Τα αποτυχημένα τρανζίστορ είναι καλύτερα να αντικαταστήσουν υψηλότερη τάση, κατάλληλα για τις παραμέτρους (καλά, σε μέγεθος, πάρα πολύ.), Αν μπορείτε να βρείτε τέτοια. Πιθανότατα, θα πρέπει να αναζητήσουμε έναν άλλο καυμένο ανεμιστήρα για αποσυναρμολόγηση.

Εάν οι πυκνωτές που είναι εγκατεστημένοι στον κινητήρα βαθμολογούνται για λιγότερο από 50 βολτ, συνιστάται να αντικαθίστανται από υψηλότερες τάσεις. Παρόλο που είναι δύσκολο να δείτε τις σημάνσεις σε μικρές λεπτομέρειες.

Η επισκευή της σανίδας είναι πιθανόν να είναι δύσκολη λόγω του μικρού της μεγέθους και των χαρακτηριστικών επιφανειακής στερέωσης. Δώστε προσοχή στην ποιότητα της συγκόλλησης - ο κινητήρας δονείται αρκετά βίαια κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και μερικές φορές τα εξαρτήματα απλά πέφτουν.
Αφού ολοκληρώσετε την επισκευή και τοποθετήσετε το ψυγείο στη θέση του, ελέγξτε αν οι βρόχοι και τα καλώδια παρεμβαίνουν στην περιστροφή του, διαφορετικά θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία επισκευής.

Προειδοποιητική λυχνία περιστροφής ψυγείου

Έτσι, ο κινητήρας περιστρέφεται και όλα φαίνονται φυσιολογικά. Λοιπόν, αν το διοικητικό συμβούλιο είναι σε θέση να ελέγξει την ταχύτητα των οπαδών, αλλά στην πραγματικότητα πολλοί εξακολουθούν να έχουν «σπάνια», τα οποία δεν γνωρίζουν την ύπαρξη ψυγείων με αισθητήρες ταχύτητας. Τι μπορεί να γίνει σε αυτή την περίπτωση;

Μπορείτε να δοκιμάσετε να αγοράσετε μια συσκευή που περιγράφεται σε έναν από τους αριθμούς "UPGRADE" - ονομάζεται απλά και απείρως: TTC-ALC Fan Alarm. Έχουν συνδεθεί έως και τρεις ανεμιστήρες σε αυτήν τη συσκευή και όταν κάποιο από αυτά σταματήσει, ακούγεται ένας ήχος. Το σήμα θα ακούγεται μέχρι να ξεκινήσει ο ανεμιστήρας ή να απενεργοποιηθεί. Μόνο εδώ στη μείωση της ταχύτητας (χωρίς πλήρη διακοπή του ανεμιστήρα) αυτό το πράγμα δεν αντιδρά. Το ενδεικνυόμενο κόστος του "φυλακτή" ήταν 11 δολάρια.

Και γιατί να μην προσπαθήσετε να φτιάξετε έναν τέτοιο "Μεγάλο Αδελφό" για τον ίδιο τον ψυχρό; Εδώ είναι το σχέδιο για όσους ενδιαφέρονται - Εικ. 2.

Το κύκλωμα έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τις στροφές του κινητήρα με έναν αισθητήρα περιστροφής. Η έξοδος αισθητήρα είναι ένα τρανζίστορ με "ανοιχτό συλλέκτη", κατά τη λειτουργία ανοίγει και κλείνει αυτό το τρανζίστορ (δύο παλμούς ανά περιστροφή ρότορα). Η βάση του τρανζίστορ VT1 θα συνδέεται περιοδικά στο κοινό σύρμα και το τρανζίστορ θα κλείσει. Με τη μείωση της ταχύτητας, το κλείσιμο της βάσης VT1 στην περίπτωση θα συμβεί όλο και λιγότερο και η τάση στο C1 θα αυξηθεί (στην πραγματικότητα φορτίζεται μέσω του R1).

Μόλις η τάση γίνει επαρκής για το άνοιγμα του τρανζίστορ, η ενδεικτική λυχνία HL1 ανάβει και ενεργοποιείται ο πολυβιβαστής στα τρανζίστορ VT2 και VT3. Εάν ο ανεμιστήρας εξακολουθεί να προσπαθεί να περιστρέψει, τα σήματα παίρνουν τη μορφή βραχέων ήχων και φωτεινών παλμών.

Όταν ο δρομέας είναι πλήρως σταματημένος, το σήμα γίνεται συνεχές. Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της πειραματικής δοκιμής - εάν ο ρότορας είναι εντελώς σταματήσει σε μία προκαθορισμένη θέση σε σχέση με το στάτη, ένας συναγερμός δεν παρέχεται, αν και η μείωση των περιστροφών κυκλώματος αποκρίνεται κανονικά. (Ίσως ήταν απλώς ένας ανεμιστήρας που απέτυχε τόσο ανεπιτυχής.)

Ένα άλλο σχέδιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με τον κινητήρα χωρίς στροφόμετρο. Αντιδρούν στην επιβράδυνση της περιστροφής του δρομέα και στον πλήρη τερματισμό του (Σχήμα 3).

Μια αντίσταση R1 συνδέεται εν σειρά με τον κινητήρα, η οποία περιορίζει το ρεύμα που τροφοδοτείται στον κινητήρα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Κατά τη λειτουργία, η διέλευση ρεύματος δια των περιελίξεων είναι παλμικού χαρακτήρα, κατά συνέπεια, παλμοί τάσης θα εμφανίζονται στο R1. Σε ένα ρεύμα μέσω ενός αντιστάτη περίπου 130 mA, η πτώση τάσης κατά μήκος του θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από 1 Volt (σε πλήρη συμφωνία με τον νόμο του Ohm). Οι παλμοί φθάνουν στη βάση VT1, που λειτουργεί ως "ενισχυτής". Από τον συλλέκτη του μέσω του πυκνωτή C1, αυτοί οι παλμοί ελέγχονται από το τρανζίστορ VT2, το οποίο ανοίγει περιοδικά από αυτούς τους παλμούς και τον πυκνωτή C2 εκκένωσης.

Η τάση στο C2 δεν αρκεί για να ανοίξει το VT3, ο συναγερμός είναι σιωπηλός. Όταν η περιστροφή του δρομέα του κινητήρα επιβραδύνεται, οι παλμοί είναι λιγότερο συχνές και όταν η τάση στο C2 φθάσει σε μια τιμή επαρκή για να ανοίξει το τρανζίστορ VT3, η λυχνία LED θα ανάψει και θα ακούγεται ένας τόνος. Ο πολυβιβαστής είναι ο ίδιος όπως στο προηγούμενο σχήμα. Το κύκλωμα μπορεί να απέχει πολύ από το βέλτιστο, αλλά λειτουργεί αρκετά αξιόπιστα.

Στις "ερωτήσεις σχετικά με το υλικό" συναντήθηκε το ερώτημα ενός προγράμματος που θα κόψει όλη τη δραστηριότητα του επεξεργαστή για να υπερβεί μια ορισμένη θερμοκρασία, για παράδειγμα, όταν σταματά ο ψύκτης. Προγράμματα που θα κόψουν τον επεξεργαστή, όπως δεν υπήρχε ακόμα (εκτός από την ομάδα να τερματίσει την εργασία και να τερματίσει).

Προγράμματα που ελέγχουν ψύκτες ψυγείου και τάση στο σκάφος είναι εκεί, αλλά λειτουργούν με σύγχρονους πίνακες. Και τι γίνεται με τα υπόλοιπα; Η απάντηση είναι να συναρμολογήσετε και να δοκιμάσετε το κύκλωμα που περιγράφηκε παραπάνω και να εισαγάγετε μια δίοδο, η αλυσίδα της οποίας φαίνεται με διακεκομμένες γραμμές. Μπορεί να είναι απαραίτητο να αυξηθεί η χωρητικότητα του πυκνωτή C2, έτσι ώστε η επαναφορά να πραγματοποιείται με πολύ χαμηλές ταχύτητες ανεμιστήρα, ανεπαρκείς για την κανονική ψύξη του επεξεργαστή. Το κύκλωμα θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν, αλλά επιπλέον, όταν σταματήσει ο ψύκτης, εκτός από την ενεργοποίηση του συναγερμού, θα υπάρξει μια συνεχής "επαναφορά". Η σηματοδότηση φωτός σε αυτή την περίπτωση είναι απλά απαραίτητη για να διαπιστώσετε αμέσως την αιτία του συναγερμού.

Μια άλλη παραλλαγή ενός τέτοιου σχεδίου (Σχήμα 4), λειτουργεί παρόμοια με το προηγούμενο σχήμα. Η ένδειξη παρέχεται από τη λυχνία LED "Power", η οποία συνήθως συνδέεται με την οικεία υποδοχή "Power led" της μητρικής πλακέτας. Η λογική της λειτουργίας είναι απλή: εάν η λυχνία LED είναι αναμμένη, όλα είναι ωραία, αν όχι, ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε το ψυγείο για "πρόληψη".

Ερωτήσεις Παραγωγής

Στα κυκλώματα ισχύουν τρανζίστορ παρόμοια στις παραμέτρους με τα συμβατικά KT315, KT361 με τάση λειτουργίας όριο συλλέκτη-εκπομπού τουλάχιστον 15 volt. LED - οποιαδήποτε, κατά προτίμηση κόκκινη, λάμψη - εξακολουθεί να υπάρχει συναγερμός. Μπορείτε να τα διορθώσετε στο κάλυμμα του ελεύθερου διαμερίσματος (για παράδειγμα, 5 ").

Συνιστάται να υπογράφετε σε ποιον δείκτη ανήκει ο ανεμιστήρας. Η τιμή της περιοριστικής αντίστασης R1 πρέπει να διευκρινιστεί - το κύριο πράγμα είναι ότι όταν εργάζεστε σε κανονική λειτουργία η τάση σε αυτή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από 1 Volt.

Μερικοί χρήστες θέλουν να υπερκεραίνουν τα πάντα στον υπολογιστή τους, συμπεριλαμβανομένων των οπαδών. Για παράδειγμα, ήρθα στην ερώτηση αυτού του είδους: «Υπάρχει η επιθυμία να κάνει τη διασκέδαση του ψυγείου του Χρυσή Σφαίρα, παίζουν με τάση (κυρίως με την αυξημένη) συνδέοντάς το σε μια εξωτερική πηγή, και θα ήθελα να μάθω τον αριθμό των στροφών Πώς να το συνδέσετε με τη μητέρα σε τίποτα.. Να μην καίγονται και να καθορίζονται οι κύκλοι εργασιών; " Για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, εμφανίζεται το διάγραμμα στο σχήμα 5.

Το αρνητικό της εξωτερικής πηγής συνδέεται με το αρνητικό καλώδιο του ανεμιστήρα και του συνδετήρα. Το συρμάτινο σύρμα από τον ανεμιστήρα συνδέεται με την έξοδο μιας εξωτερικής πηγής. Δεν ακουμπάμε την έξοδο του αισθητήρα ταχύτητας.

Θυμηθείτε ότι συνήθως για τη ρύθμιση των στροφών η τάση αλλάζει μέσα σε 7. 13.5 Volts. Αν θέλετε να καταθέσετε περισσότερα - την επιχείρησή σας, μόνο τότε μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήθηκαν. Και το καλύτερο από όλα, κρατήστε ένα ανταλλακτικό ψυγείο στο χέρι.

Το κύριο πρόβλημα που σχετίζεται με το έργο του ψυγείου είναι ο θόρυβος, ο οποίος τελικά γίνεται πολύ βαρετός. Ειδικά πρόκειται για μικρά γραφεία, όπου σε "είκοσι τετράγωνα" - μπορούν να φιλοξενήσουν 5-6 αυτοκίνητα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τέτοια μηχανήματα, κατά κανόνα, τρέχουν προγράμματα που δεν απαιτούν μεγάλους πόρους. Μερικώς απαλλαγούμε από θορύβου μπορεί, για παράδειγμα, μειώνοντας τις ταχύτητες του ανεμιστήρα, συνδέοντας το αρνητικό καλώδιο ψύκτη (συνήθως μαύρο) δεν είναι μια κοινή, αλλά έως + 5V (κόκκινο καλώδιο ισχύος) μειώνοντας έτσι την τάση του ψύκτη εφοδιασμού 7 βολτ, ή τροφοδοτείται ψύκτη μέσω zener diode αντίστροφα. Αν και αυτό δεν είναι ασφαλές, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία των εξαρτημάτων του υπολογιστή λόγω ανεπαρκούς ψύξης. Με τους οπαδούς που συνδέονται με τη μητρική πλακέτα, ακόμη μια φορά, μπορείτε να πολεμήσει, αλλά η κύρια πηγή θορύβου - ο ανεμιστήρας της κατάστασης παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι πιο περίπλοκη, όμως, γιατί αυτό ανεμιστήρα ψύχει το σύστημα στο σύνολό του. Φυσικά, τα ακριβά επώνυμα ελατήρια είναι εξοπλισμένα με τη ρύθμιση της εργασίας του ψυγείου συστήματος, αλλά στα περισσότερα από αυτά τα συστήματα δεν έχουν υπολογιστές. Το γεγονός είναι ότι οι κατασκευαστές υπολογιστών προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος των προϊόντων τους χρησιμοποιώντας φτηνές πηγές ενέργειας.
Για να μειώσετε τον ήχο που προέρχεται από τους οπαδούς του υπολογιστή μπορεί να πάει το δρόμο της λογική μείωση της ταχύτητας περιστροφής τους. Στην πραγματικότητα, χρειάζεστε πάντα μια έλικα, κυνηγώντας τον αέρα (και τη σκόνη) σε πλήρη ισχύ; Εξαναγκασμένη ψύξη του αέρα είναι απαραίτητη εάν η ψύχθηκε σε θερμοκρασία αντικειμένου υπερβεί μια ορισμένη τιμή, και κάτω από αυτό της ομάδας μπορεί να λειτουργεί στο μισό ικανότητας ή και καθόλου, σταδιακά επιταχύνονται σε μέγιστη ταχύτητα της με την αύξηση της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, τα θερμαντικά σώματα της σύγχρονης τροφοδοτικά για υπολογιστές παραμένουν σχεδόν κρύο το τυπικό φορτίο (συνήθως είναι σίγουρα λιγότερο από το μισό της μέγιστης χωρητικότητας μονάδα), δηλαδή, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να «κίνηση» του ανεμιστήρα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε πλήρη ταχύτητα, τόσο πιο συχνά ήταν αυτός που δίνει η κύρια συμβολή στο θόρυβο της μονάδας συστήματος.


Το παρακάτω σχήμα παρέχει μια απλή ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα χωρίς έλεγχο ταχύτητας. Η συσκευή χρησιμοποιεί εγχώρια τρανζίστορ KT361 και KT814.


Η λειτουργία αυτού του ρυθμιστή ταχύτητας του ανεμιστήρα από τον αισθητήρα θερμοκρασίας πραγματοποιείται σε ένα απλό ηλεκτρονικό κύκλωμα (Εικ. 9). Το κύκλωμα περιλαμβάνει έναν απλό λειτουργικό ενισχυτή τύπου KR140UD7 (μπορεί να εφαρμοστεί KR140UD6), ένα τρανζίστορ (KT814 ή KT816 οποιεσδήποτε γράμματα - μόνο για τους οπαδούς με ένα μέγιστο ρεύμα που δεν υπερβαίνει τα 220 mA), μια δίοδος zener VD1 (οποιοδήποτε από KS162 και KS168), αρκετές αντιστάσεις και πυκνωτές ( ονομαστικές αξίες επιτρέπεται για τις αντιστάσεις - 10% για πυκνωτές - οποιεσδήποτε), και συμβατικές διόδους πυριτίου γενικής εφαρμογής (π.χ., KD521, KD522, κλπ) ως αισθητήρες θερμοκρασίας VD3 και VD4.. Στοιχεία R9, HL2 και VD6 είναι προαιρετικές και μόνο χρησιμεύουν για να δείξει το εύρος της τάσης εξόδου του LED φωτεινότητα HL2, ωστόσο LED HL1 είναι αναγκαία, διότι η λειτουργία του κυκλώματος σταθεροποιείται σε μια αλλαγή δύναμη.

Πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα;

Η ταχύτητα ενός σύγχρονου υπολογιστή επιτυγχάνεται σε μια αρκετά υψηλή τιμή - η μονάδα τροφοδοσίας, ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών απαιτούν συχνά εντατική ψύξη. Τα εξειδικευμένα συστήματα ψύξης είναι ακριβά, επομένως ένας οικιακός υπολογιστής είναι συνήθως εξοπλισμένος με αρκετούς ανεμιστήρες και ψυγεία (καλοριφέρ με ανεμιστήρες που είναι προσαρτημένοι σε αυτά).

Το σχέδιο ενός ψυγείου υπολογιστή.

Αποδεικνύεται ένα αποτελεσματικό και φθηνό, αλλά συχνά θορυβώδες σύστημα ψύξης. Για να μειώσετε το επίπεδο θορύβου (αν διατηρείται η απόδοση), απαιτείται σύστημα ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα. Όλα τα είδη εξωτικών συστημάτων ψύξης δεν θα ληφθούν υπόψη. Είναι απαραίτητο να εξεταστούν τα πιο κοινά συστήματα ψύξης αέρα.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος όταν λειτουργούν οι ανεμιστήρες χωρίς να μειώνεται η απόδοση ψύξης, συνιστάται να τηρείτε τις ακόλουθες αρχές:

 1. Οι ανεμιστήρες μεγάλης διαμέτρου λειτουργούν πιο αποτελεσματικά από τους μικρούς.
 2. Η μέγιστη απόδοση ψύξης παρατηρείται στους ψυκτήρες με σωλήνες θερμότητας.
 3. Οι ανεμιστήρες τεσσάρων επαφών προτιμούν τους ανεμιστήρες με τρεις επαφές.

Πίνακας που συγκρίνει την ψύξη με αέρα.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους υπάρχει υπερβολικός θόρυβος του ανεμιστήρα, μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο:

 1. Κακή λίπανση των εδράνων. Απομακρύνεται με καθαρισμό και νέο γράσο.
 2. Ο κινητήρας περιστρέφεται πολύ γρήγορα. Αν είναι δυνατόν να μειωθεί αυτή η ταχύτητα διατηρώντας το επιτρεπτό επίπεδο έντασης ψύξης, τότε αυτό πρέπει να γίνει. Στη συνέχεια, εξετάζονται οι πιο οικονομικοί και οικονομικοί τρόποι ελέγχου της ταχύτητας περιστροφής.

Μέθοδοι για τον έλεγχο της ταχύτητας του ανεμιστήρα

Ο πρώτος τρόπος: ενεργοποίηση της λειτουργίας BIOS που ρυθμίζει τη λειτουργία των ανεμιστήρων

Λειτουργίες Ο έλεγχος Q-Fan, ο έξυπνος έλεγχος ανεμιστήρων κλπ. Που υποστηρίζονται από ένα τμήμα της μητρικής πλακέτας, αυξάνουν την ταχύτητα των ανεμιστήρων όταν το φορτίο αυξάνεται και μειώνεται όταν πέφτει. Είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή στη μέθοδο ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα από το παράδειγμα του ελέγχου Q-Fan. Είναι απαραίτητο να εκτελεστεί η ακολουθία των ενεργειών:

 1. Συνδεθείτε στο BIOS. Τις περισσότερες φορές για αυτό πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο "Διαγραφή" πριν φορτώσετε τον υπολογιστή. Εάν σας ζητηθεί να πατήσετε άλλο πλήκτρο αντί για "Πατήστε Del για να εισέλθετε στο πρόγραμμα εγκατάστασης" πριν πατήσετε στο κάτω μέρος της οθόνης, κάντε το.
 2. Ανοίξτε την ενότητα "Ισχύς".
 3. Μεταβείτε στη γραμμή "Παρακολούθηση υλικού".
 4. Αντικαταστήστε την τιμή "Ενεργοποιημένη" με τις λειτουργίες της μονάδας επεξεργασίας CP-Fan και το χειριστήριο Q-Fan πλαισίου στη δεξιά πλευρά της οθόνης.
 5. Στις εμφανιζόμενες γραμμές, το Προφίλ ανεμιστήρα CPU και Chassis Fan επιλέγει ένα από τα τρία επίπεδα απόδοσης: βελτιωμένο (Perfomans), σιωπηλό (Silent) και βέλτιστο (βέλτιστο).
 6. Πατήστε F10 για να αποθηκεύσετε την επιλεγμένη ρύθμιση.

Ο δεύτερος τρόπος: Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα με τη μέθοδο εναλλαγής

Εικόνα 1. Κατανομή τάσεων στις επαφές.

Για τους περισσότερους ανεμιστήρες, η ονομαστική τάση είναι 12 V. Όταν μειώνεται αυτή η τάση, ο αριθμός των στροφών ανά μονάδα χρόνου μειώνεται - ο ανεμιστήρας περιστρέφεται πιο αργά και μειώνει τον θόρυβο. Μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό, αλλάζοντας τον ανεμιστήρα σε διάφορες τιμές τάσης χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη υποδοχή Molex.

Η κατανομή των τάσεων στις επαφές αυτού του συνδετήρα φαίνεται στο Σχ. La. Αποδεικνύεται ότι τρεις διαφορετικές τιμές τάσης μπορούν να αφαιρεθούν από αυτό: 5 V, 7 V και 12 V.

Για να δώσετε αυτήν τη μέθοδο αλλαγής της ταχύτητας του ανεμιστήρα, χρειάζεστε:

 1. Αφού ανοίξετε τη θήκη ενός υπολογιστή που έχει απενεργοποιηθεί, αφαιρέστε τη φίσα ανεμιστήρα από την υποδοχή. Τα σύρματα που οδηγούν στον ανεμιστήρα της πηγή ενέργειας είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν από το διοικητικό συμβούλιο ή απλώς σνακ.
 2. Χρησιμοποιώντας μια βελόνα ή ένα ρολό, απελευθερώστε τα αντίστοιχα πόδια (το πιο συχνά ένα κόκκινο καλώδιο είναι ένα συν και ένα μαύρο είναι ένα μείον) από το συνδετήρα.
 3. Συνδέστε τα καλώδια του ανεμιστήρα στους ακροδέκτες του συνδετήρα Molex για την απαιτούμενη τάση (βλ. Σχήμα 1β).

Ο κινητήρας με ονομαστική ταχύτητα 2000 σ.α.λ. με τάση 7 V θα δώσει ένα λεπτό 1300, σε τάση 5 V - 900 στροφών. Ο κινητήρας των 3500 σ.α.λ. είναι 2200 και 1600 στροφές, αντίστοιχα.

Σχήμα 2. Διάγραμμα σύνδεσης σειράς δύο ταυτόσημων ανεμιστήρων.

Μια ειδική περίπτωση αυτής της μεθόδου είναι η διαδοχική σύνδεση δύο ταυτόσημων ανεμιστήρων με συνδετήρες τριών ακίδων. Καθένα από αυτά έχει το ήμισυ της τάσης εργασίας, και οι δύο περιστρέφονται πιο αργά και λιγότερο θόρυβο.

Το διάγραμμα αυτής της σύνδεσης φαίνεται στο Σχ. 2. Ο αριστερός σύνδεσμος ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένος στη μητρική πλακέτα ως συνήθως.

Ένας βραχυκυκλωτήρας εγκαθίσταται στον δεξιό σύνδεσμο, ο οποίος είναι στερεωμένος με μονωτική ταινία ή ταινία.

Η τρίτη μέθοδος: ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα με αλλαγή της τιμής του ρεύματος τροφοδοσίας

Για να περιορίσετε την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα, είναι δυνατό να συμπεριλαμβάνονται σταθερά μόνιμες ή μεταβλητές αντιστάσεις στο κύκλωμα της τροφοδοσίας του. Οι τελευταίες επιτρέπουν επίσης μια ομαλή αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής. Όταν επιλέγετε ένα τέτοιο σχέδιο, μην ξεχνάτε τα μειονεκτήματά του:

 1. Οι αντιστάσεις θερμαίνονται, καταναλώνουν άχρηστα ηλεκτρική ενέργεια και συμβάλλουν στη διαδικασία θέρμανσης ολόκληρης της δομής.
 2. Τα χαρακτηριστικά του ηλεκτροκινητήρα σε διαφορετικούς τρόπους μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, για κάθε ένα από αυτά, χρειάζονται αντιστάσεις με διαφορετικές παραμέτρους.
 3. Η ισχύς διανομής των αντιστάσεων πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη.

Σχήμα 3. Έλεγχος ταχύτητας ηλεκτρονικού κυκλώματος.

Είναι πιο λογικό να εφαρμόζεται ηλεκτρονικός έλεγχος ταχύτητας. Η απλή έκδοση του παρουσιάζεται στο Σχ. 3. Αυτό το κύκλωμα είναι ένας σταθεροποιητής με δυνατότητα ρύθμισης της τάσης εξόδου. Η είσοδος του τσιπ DA1 (KR142EN5A) τροφοδοτείται με τάση 12 V. Η ενισχυμένη έξοδος του τρανζίστορ VT1 σηματοδοτείται από την έξοδο του. Το επίπεδο αυτού του σήματος μπορεί να ελέγχεται από μια μεταβλητή αντίσταση R2. Ως R1 είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια αντίσταση κοπής.

Εάν το ρεύμα φορτίου δεν είναι μεγαλύτερο από 0,2 A (ένας ανεμιστήρας), το τσιπ KR142EN5A μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ψύκτρα. Με την παρουσία του, το ρεύμα εξόδου μπορεί να φθάσει σε τιμή 3 Α. Στην είσοδο του κυκλώματος είναι επιθυμητό να συμπεριληφθεί ένας κεραμικός πυκνωτής μικρής χωρητικότητας.

Τέταρτη μέθοδος: έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα με τη βοήθεια ενός reobas

Το Reobas είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που σας επιτρέπει να αλλάξετε ομαλά την τάση που εφαρμόζεται στους ανεμιστήρες.

Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα περιστροφής τους ποικίλει ομαλά. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε ένα έτοιμο reobas. Συνήθως εισάγεται στην περιοχή 5.25 ". Το μειονέκτημα είναι ίσως μόνο ένα: η συσκευή είναι δαπανηρή.

Οι συσκευές που περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα είναι πραγματικά ανακατασκευές, επιτρέποντας μόνο τον χειροκίνητο έλεγχο. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής ένας αντιστάτης, ο κινητήρας μπορεί να μην αρχίσει, επειδή η τρέχουσα τιμή κατά την εκκίνηση είναι περιορισμένη. Στην ιδανική περίπτωση, ένα πλήρες reobas θα πρέπει να παρέχει:

 1. Αδιάλειπτη εκκίνηση κινητήρων.
 2. Έλεγχος της ταχύτητας του δρομέα όχι μόνο σε χειροκίνητη αλλά και σε αυτόματη λειτουργία. Όταν η θερμοκρασία της ψυχρής συσκευής αυξάνεται, η ταχύτητα περιστροφής πρέπει να αυξηθεί και αντίστροφα.

Ένα σχετικά απλό σχέδιο που αντιστοιχεί σε αυτές τις συνθήκες φαίνεται στο Σχ. 4. Διαθέτοντας τις κατάλληλες δεξιότητες, είναι δυνατό να το κάνετε μόνοι σας.

Η αλλαγή τάσης τροφοδοσίας των ανεμιστήρων πραγματοποιείται σε παλμική λειτουργία. Η εναλλαγή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ισχυρών τρανζίστορ με φαινόμενα πεδίου, η αντίσταση των καναλιών στην ανοιχτή κατάσταση είναι κοντά στο μηδέν. Ως εκ τούτου, η εκκίνηση των κινητήρων πραγματοποιείται χωρίς δυσκολίες. Η υψηλότερη ταχύτητα δεν θα περιοριστεί.

Το προτεινόμενο σχήμα λειτουργεί ως εξής: Στην αρχική στιγμή ο ψύκτης, ο οποίος εκτελεί την ψύξη του επεξεργαστή, λειτουργεί με την ελάχιστη ταχύτητα και όταν θερμαίνεται σε κάποια μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία, μεταβαίνει στον περιοριστικό τρόπο ψύξης. Όταν η θερμοκρασία της CPU μειωθεί, το reobas μετακινεί πάλι το ψυγείο στην ελάχιστη ταχύτητα. Οι υπόλοιποι ανεμιστήρες υποστηρίζουν τη λειτουργία χειροκίνητης λειτουργίας.

Σχήμα 4. Σχέδιο προσαρμογής με τη βοήθεια ενός reobas.

Η βάση του κόμβου που διαχειρίζεται τη λειτουργία των ανεμιστήρων του υπολογιστή, του ενσωματωμένου χρονιστή DA3 και του τρανζίστορ πεδίου VT3 πεδίου. Με βάση το χρονόμετρο, συναρμολογείται γεννήτρια παλμών με ρυθμό επανάληψης 10-15 Hz. Ο τετραγωνισμός αυτών των παλμών μπορεί να αλλάξει χρησιμοποιώντας το trimmer R5, το οποίο είναι μέρος της χρονοβόρας αλυσίδας RC R5-C2. Λόγω αυτού, είναι δυνατό να αλλάξετε ομαλά την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων διατηρώντας παράλληλα το απαιτούμενο ρεύμα κατά τη στιγμή της εκκίνησης.

Ο πυκνωτής C6 εκτελεί εξομάλυνση των παλμών, έτσι ώστε οι ρότορες των κινητήρων να περιστρέφονται μαλακότερα χωρίς να προκαλούν κλικ. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι συνδεδεμένοι στην έξοδο του XP2.

Η βάση μιας παρόμοιας μονάδας ελέγχου για τον ψύκτη CPU είναι το τσιπ DA2 και το τρανζίστορ φαινομένου πεδίου VT2. Η μόνη διαφορά είναι ότι όταν ο ενισχυτής τάσης DA1 εμφανίζεται στην έξοδο, εφαρμόζεται, χάρη στις διόδους VD5 και VD6, στην τάση εξόδου του χρονομέτρου DA2. Ως αποτέλεσμα, το VT2 ανοίγει πλήρως και ο ανεμιστήρας του ψυγείου αρχίζει να περιστρέφεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Καθώς ο αισθητήρας θερμοκρασίας του επεξεργαστή χρησιμοποιεί ένα τρανζίστορ πυριτίου VT1, το οποίο είναι κολλημένο στην ψήκτρα επεξεργαστή. Ο λειτουργικός ενισχυτής DA1 λειτουργεί σε κατάσταση ενεργοποίησης. Η εναλλαγή πραγματοποιείται με ένα σήμα που λαμβάνεται από τον συλλέκτη VT1. Το σημείο μεταγωγής ρυθμίζεται από τη μεταβλητή αντίσταση R7.

VT1 μπορούν να αντικατασταθούν από τρανζίστορ λεπτής n-ρ-η που βασίζεται στο πυρίτιο που έχει μία απολαβή άνω των 100. αντικατάσταση για VT2 και VT3 μπορεί να χρησιμεύσει IRF640 ή IRF644 τρανζίστορ. Συμπυκνωτής C3 - μεμβράνη, το υπόλοιπο - ηλεκτρολυτικό. Οι δίοδοι είναι τυχόν παρορμήσεις χαμηλής ισχύος.

Η διαμόρφωση των συλλεγόμενων reobas πραγματοποιείται στην ακόλουθη σειρά:

 1. Οι ολισθητήρες των αντιστάσεων R7, R4 και R5 περιστρέφονται δεξιόστροφα μέχρι να σταματήσουν, οι ψύκτες συνδέονται στους συνδετήρες XP1 και XP2.
 2. Ο συνδετήρας XP1 τροφοδοτείται με τάση 12 V. Εάν όλα είναι εντάξει, όλοι οι ανεμιστήρες αρχίζουν να περιστρέφονται με τη μέγιστη ταχύτητα.
 3. Η αργή περιστροφή των ολισθητήρων των αντιστάσεων R4 και R5 επιλέγει μια τέτοια ταχύτητα, όταν εξαφανιστεί η φωνή και παραμένει μόνο ο ήχος του κινούμενου αέρα.
 4. Το τρανζίστορ VT1 θερμαίνεται σε περίπου 40-45 ° C, και η αντίσταση R7 περιστρέφεται προς τα αριστερά έως ότου ο κινητήρας μέχρι ο ψύκτης δεν είναι ενεργοποιημένο με τη μέγιστη ταχύτητα. Μετά από περίπου ένα λεπτό μετά το τέλος της θέρμανσης, η ταχύτητα πρέπει να πέσει στην αρχική της τιμή.

Η συναρμολογημένη και διαμορφωμένη επανασχηματιστή εγκαθίσταται στη μονάδα συστήματος, οι ψύκτες και ένας αισθητήρας θερμοκρασίας VT1 είναι συνδεδεμένοι σε αυτήν. Τουλάχιστον την πρώτη φορά μετά την εγκατάσταση, είναι επιθυμητό να παρακολουθείται περιοδικά η θερμοκρασία των κόμβων του υπολογιστή. Τα προγράμματα για αυτό (συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν) δεν αποτελούν πρόβλημα.

Ελπίζεται ότι μεταξύ των περιγραφόμενων τρόπων μείωσης του θορύβου ενός συστήματος ψύξης του υπολογιστή, κάθε χρήστης θα είναι σε θέση να βρει το πιο κατάλληλο για τον εαυτό του.

Διάγραμμα ψύξης υπολογιστή

Στο ψύκτες ηλεκτρονικών υπολογιστών Χρησιμοποιούνται επίσης κινητήρες χωρίς ψήκτρες, αλλά ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ και όχι τριφασικοί.

1 - ρότορα με πτερωτή
2 - στάτορας με περιέλιξη
3 - πίνακας ελέγχου
4 - μόνιμος μαγνήτης με τη μορφή δακτυλίου
5 - chip ελέγχου (με αισθητήρα Hall) FS276

Η τάση τροφοδοσίας είναι 3. 20 V
(με χωριστή τροφοδοσία των περιελίξεων και του μικροκυκλώματος, έως τα 30 V μπορούν να τροφοδοτούνται στις περιελίξεις),
το μέγιστο συνεχές ρεύμα περιέλιξης είναι 0,4 Α.

Εάν υπάρχει ένας βόρειος πόλος Ν του μαγνητικού δακτυλίου κοντά στον αισθητήρα Hall, ένα τρανζίστορ συνδεδεμένο στο τύλιγμα 1 είναι ανοικτό.
Εάν υπάρχει ένας νότιος πόλος S του μαγνητικού δακτυλίου κοντά στον αισθητήρα Hall, ένα τρανζίστορ συνδεδεμένο με το πηνίο 2 είναι ανοικτό.

Λειτουργικό διάγραμμα του τσιπ FS276

Το σχέδιο ενσωμάτωσης ψυγείο

κόκκινο καλώδιο - "συν" τάση τροφοδοσίας
μπλε σύρμα - μείον την τάση τροφοδοσίας
κίτρινο καλώδιο - έξοδος στροβιλομέτρου.

κόκκινο καλώδιο - "συν" τάση τροφοδοσίας
μπλε σύρμα - μείον την τάση τροφοδοσίας
κίτρινο καλώδιο - έξοδος στροβιλομέτρου

κόκκινο καλώδιο - "συν" τάση τροφοδοσίας
μπλε σύρμα - μείον την τάση τροφοδοσίας
κίτρινο καλώδιο - έξοδος στροβιλομέτρου

Έλεγχος ανεμιστήρων υπολογιστών

Έλεγχος ανεμιστήρων υπολογιστών

Έλεγχος ανεμιστήρων υπολογιστών - αλγόριθμος των συσκευών που ελέγχουν την ψύξη των στοιχείων κεντρική μονάδα επεξεργασίας του υπολογιστή, οι αποκαλύψεις των οποίων έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια, περίπου το ίδιο. Ενώ η θερμοκρασία δεν είναι μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη θερμοκρασία, οι ανεμιστήρες τροφοδοτούνται με τάση τροφοδοσίας μειωμένη στο 6,5... 7 V. Ταυτόχρονα, το σύστημα ψύξης, αν και λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά λιγότερο θόρυβο. Η τάση συνήθως μειώνεται, συμπεριλαμβανομένου ενός σειριακού αντιστάτη στο κύκλωμα ισχύος του ανεμιστήρα ή ενός ενεργού διπολικού τρανζίστορ.

Ενεργοποιητής περιορισμού ρεύματος

Δυστυχώς έλεγχο των οπαδών των υπολογιστών, εκτός από τον κύριο σκοπό του, το στοιχείο αυτό περιορίζει το ρεύμα εκκίνησης του κινητήρα του ανεμιστήρα. Ως αποτέλεσμα, η μηχανική ροπή εκκίνησης μειώνεται και, χωρίς να ξεπερνά την τριβή της ανάπαυσης, η πτερωτή του ανεμιστήρα μπορεί να παραμείνει ακίνητη όταν ο υπολογιστής είναι ενεργοποιημένος. Αν η θερμοκρασία υπερβεί την προκαθορισμένη τιμή (συνήθως 50 ° C), η συσκευή κατωφλίου ενεργοποιείται και η τάση του ανεμιστήρα αυξάνεται στο ονομαστικό (12 V).

Ενώ η θερμοκρασία δεν πέφτει, το σύστημα ψύξης λειτουργεί πιο έντονα. Ωστόσο, η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητά του δεν επιτυγχάνεται, καθώς ένα σημαντικό μέρος της τάσης τροφοδοσίας πέφτει στο στοιχείο μεταγωγής - το διπολικό τρανζίστορ. Στο προτεινόμενο μπλοκ, η ρύθμιση της τάσης που τροφοδοτεί τους κινητήρες πραγματοποιείται με μια μέθοδο ώθησης! Ως στοιχεία μεταγωγής, χρησιμοποιήθηκαν τρανζίστορ πεδίου-αποτελέσματος με ένα πολύ χαμηλό (ohm) κλάσμα της αντίστασης του αγωγού στην ανοικτή κατάσταση. Δεν περιορίζουν τα ρεύματα εκκίνησης, πρακτικά δεν μειώνουν την τάση τροφοδοσίας σε ανεμιστήρες με πλήρη ισχύ.

Διάγραμμα κυκλώματος ελέγχου

Σχηματικό διάγραμμα έλεγχο των οπαδών των υπολογιστών, φαίνεται στο Σχ. Έχει δύο ανεξάρτητα κανάλια ελέγχου. Έξοδος του πρώτου διαύλου, συναρμολογείται επί μικροκυκλωμάτων DA1 και DA2 και τρανζίστορ VT1, VT2, XP1 πιρούνι, το οποίο συνδέεται με τον ανεμιστήρα εμφύσησης ψύκτρα του επεξεργαστή. Το δεύτερο κανάλι πάνω στο τσιπ και DA3 τρανζίστορ VT3 χρησιμεύει άλλη μονάδα του συστήματος ανεμιστήρα που είναι συνδεδεμένο με το βύσμα XP2

Στις αναπόσπαστο χρονόμετρα και DA2 DA3 συλλέγονται ίδια γεννήτριες παλμών συχνότητας 10... 15 Hz. το κύκλωμα φόρτιση και εκφόρτιση του πυκνωτή χρονισμού C1 και C2 (αντίστοιχα πρώτη και δεύτερη γεννήτριες) διαχωρίζονται με διόδους VD1-VD4, που επιτρέπει να προσαρμόσει τον κύκλο λειτουργίας παλμών που παράγονται μεταβλητές αντιστάσεις R4 και R5. Οι παλμοί εφαρμόζονται εις τις πύλες των FETs VT2 και VT3, η οποία κανάλια (on-αντίσταση όχι μεγαλύτερη από 0,35 ohms) συνδέονται εν σειρά στη δύναμη του ανεμιστήρα κυκλώματος.

Έλεγχος ταχύτητας

Μεταβάλλοντας τον κύκλο λειτουργίας των παλμών, είναι δυνατό να ελέγχεται η ταχύτητα των ανεμιστήρων σε πολύ ευρύ φάσμα, διατηρώντας παράλληλα μια αρκετά μεγάλη ροπή εκκίνησης. Λόγω του παλμικού τρόπου λειτουργίας των FETs, η ισχύς που διαχέεται από αυτά είναι πολύ μικρή, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εγκατάσταση αυτών των τρανζίστορ στους ψύκτες θερμότητας. Οι πυκνωτές C5 και C6 εξομαλύνουν τις παλινδρομικές σταγόνες, οι οποίες εξαλείφουν τα παρακάτω με ρυθμό επανάληψης των παλμών και ακουστικά κτυπήματα στους κινητήρες του ανεμιστήρα. Έλεγχος ανεμιστήρων υπολογιστών, δηλαδή, η οποία περιλαμβάνει τον ανεμιστήρα σε πλήρη ισχύ, αν η θερμοκρασία ψύκτρα του επεξεργαστή είναι πάνω από το επιτρεπτό κανάλι υπάρχει ένα πρόσθετο κόμβο σε αυτή την περίπτωση ο επεξεργαστής ελέγχου ανεμιστήρα.

Ο κόμβος είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με ένα γνωστό σχήμα στο DA1 DA. Ο αισθητήρας θερμοκρασίας είναι ένα τρανζίστορ VT1, στερεωμένο στον ψύκτη του επεξεργαστή. Η θερμοκρασία λειτουργίας ρυθμίζεται από μια αντίσταση κοπής R7. Το σήμα από τις εξόδους op amp DA1 λογικά προστίθεται στη γεννήτρια ερεθισμάτων την DA2 χρονοδιακόπτη μέσω διόδων VD5 και VD6, οπότε όταν υπερβαίνει επιτρεπόμενη θερμοκρασία VT2 τρανζίστορ ανοίγει συνεχώς και ο ανεμιστήρας λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα.

Πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος της μονάδας ελέγχου

Αποκλείστε το PCB έλεγχο των οπαδών των υπολογιστών φαίνεται στο Σχ. 2. Έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση μόνιμων αντιστάσεων MLT-0,125, διακοσμημένων SPZ-44 A (R 4, R 5) και SP 4-3 (R 7). Συμπυκνωτής SZ-KM-6, το υπόλοιπο - οξείδιο K50-35. Συνδέσεις XS1, XP1, XP2 - από ελαττωματικούς ανεμιστήρες και μητρικές πλακέτες. Αντί του KR140UD708, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα σε μια παρόμοια περίπτωση, τόσο εγχώρια όσο και εισαγόμενη.

KT315V τρανζίστορ ως αισθητήρας θερμοκρασίας θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε πυριτίου δομή τρανζίστορ χαμηλής ισχύος της Ν-ρ-η σε μια πλαστική θήκη με μια τρέχουσα αναλογία μεταβίβαση τουλάχιστον 100. τρανζίστορ επίδρασης πεδίου μπορεί να αντικατασταθεί από εισαγόμενα KP704A n-καναλιού χαμηλής αντίστασης, π.χ., IRF640, ή IRF644. Αντί των διόδων KD522 κατάλληλες για άλλες παλμούς χαμηλής ισχύος.

Προεπιλογή της μονάδας ελέγχου

Προκαταρκτική ρύθμιση μπλοκ έλεγχο των οπαδών των υπολογιστών είναι πολύ βολικό να πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο. Οι οδηγοί των αντιστάσεων τακτοποίησης R4, R5, R7 ρυθμίζονται στην ακραία θέση δεξιόστροφα. K πιρούνια XP1, XP2 συνδεδεμένο ανεμιστήρες και η πηγή τάσεως 12 ± 0,1 V - υποδοχές 2 (+) και 1 (-) εξόδου XS1. Όταν η τροφοδοσία είναι ενεργοποιημένη, οι ανεμιστήρες θα πρέπει να αρχίσουν να περιστρέφονται με τη μέγιστη συχνότητα. Στρέφοντας αργά τους ολισθητήρες των αντιστάσεων κοπής R 4 και R 5 αριστερόστροφα, μειώστε ομαλά την ταχύτητα του ανεμιστήρα και το θόρυβο.

Συνεχίστε να μειώνετε τη συχνότητα μέχρι να φύγει ο θόρυβος των ρουλεμάν. Θα υπάρξει μόνο ένας ελαφρός θόρυβος που παράγεται από τους ανεμιστήρες της ροής του αέρα. Στη συνέχεια, ελέγξτε τον κόμβο στο DA1 DA. Για να το κάνετε αυτό, θερμαίνετε το τρανζίστορ VT1 (αισθητήρας θερμοκρασίας) στους περίπου 40 ° C με οποιονδήποτε διαθέσιμο τρόπο, τουλάχιστον σφίγγοντας το τρανζίστορ με τα δάχτυλά σας. Στρέψτε αργά την αντίσταση της αντίστασης R7 αριστερόστροφα μέχρι ο ανεμιστήρας να μεταβεί στη μέγιστη ταχύτητα και να σταματήσει να θερμαίνει τον αισθητήρα. Μετά από μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα, η ταχύτητα περιστροφής πρέπει να πέσει απότομα. Σε αυτή την περίπτωση, η προ-ρύθμιση της μονάδας ελέγχου μπορεί να ολοκληρωθεί.

Εγκατάσταση της μονάδας και του αισθητήρα θερμοκρασίας

Αφού εγκαταστήσετε τη μονάδα και τον αισθητήρα θερμοκρασίας στις θέσεις που βρίσκονται στη μονάδα συστήματος του υπολογιστή και συνδέοντας όλους τους ανεμιστήρες, ενεργοποιήστε τον υπολογιστή στο δίκτυο. Εκτελέστε οποιοδήποτε υπάρχον πρόγραμμα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας των εξαρτημάτων του υπολογιστή, για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του επεξεργαστή. Χρησιμοποιώντας την αντίσταση κοπής R7, βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή μεταβαίνει στη μέγιστη ταχύτητα σε θερμοκρασία 50 ° C.

Τελική ρύθμιση του συστήματος

Αφού χαμηλώσετε τη θερμοκρασία, ρυθμίστε την αντίσταση συντονισμού R4 στην ταχύτητα του ανεμιστήρα, έτσι ώστε η μέση θερμοκρασία του επεξεργαστή να μην υπερβαίνει τους 40 ° C. Εάν η θερμοκρασία δωματίου δεν είναι πάνω από 25... 28 ° C, ο ανεμιστήρας θα συχνά επεξεργαστή αλλάξει σε πλήρη ισχύ, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ελαφρά η συχνότητα περιστροφής του περιβλήματος του ανεμιστήρα πρώτα, και στη συνέχεια ο επεξεργαστής. Σε πολλά μπλοκ συστημάτων υπολογιστών, δεν έχουν εγκατασταθεί όλοι οι ανεμιστήρες που παρέχονται από το σχέδιο. Συνιστάται, αν είναι δυνατόν, να το εγκαταστήσετε μόνοι σας. Αυτό θα αυξήσει τη συνολική απόδοση ψύξης σε μειωμένες στροφές και θα σας επιτρέψει να απαλλαγείτε από τον θόρυβο.

Λίστα στοιχείων ραδιοφώνου

Η σωστή ψύξη του υπολογιστή

Επιλογή πρόσθετων οπαδών.

Εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων.


Ένα σημαντικό μειονέκτημα αυτού του τύπου ψύξης είναι ότι όλος ο θερμαινόμενος αέρας περνά μέσα από την παροχή ρεύματος, ενώ το θερμαίνει ακόμη περισσότερο. Και γι 'αυτό και η τροφοδοσία για τέτοιους υπολογιστές σπάει πιο συχνά. Επίσης, όλο τον ψυχρό αέρα απορροφάται όχι ελεγχόμενο, αλλά από όλες τις ρωγμές του περιβλήματος, γεγονός που μειώνει μόνο την απόδοση της ανταλλαγής θερμότητας. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η αραίωση του αέρα που λαμβάνεται με αυτόν τον τύπο ψύξης, ο οποίος οδηγεί στη συσσώρευση σκόνης μέσα στο κέλυφος. Αλλά ακόμα, είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερη από μια εσφαλμένη εγκατάσταση πρόσθετων οπαδών.


Το μεγαλύτερο μέρος του θερμού αέρα από τη μητρική πλακέτα, τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τους σκληρούς δίσκους περνάει από έναν επιπλέον ανεμιστήρα. Και η παροχή ρεύματος θερμαίνεται πολύ λιγότερο. Επίσης, η συνολική ροή του κινούμενου αέρα αυξάνεται. Αλλά η αραιότητα αυξάνεται, έτσι η σκόνη θα συσσωρευτεί ακόμη περισσότερο.


Ο ανεμιστήρας πρέπει να εγκατασταθεί απέναντι στους σκληρούς δίσκους. Και θα ήταν πιο σωστό να γράψω ότι οι σκληροί δίσκοι πρέπει να τοποθετούνται απέναντι από τον ανεμιστήρα. Ο ψυχρός εισερχόμενος αέρας θα τα φυσήσει αμέσως. Αυτή η εγκατάσταση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη. Παρέχεται κατευθυνόμενη ροή αέρα. Μειώνει το κενό μέσα στον υπολογιστή - η σκόνη δεν καθυστερεί. Όταν τροφοδοτείτε επιπλέον ψυγεία από τη μητρική πλακέτα, ο συνολικός θόρυβος μειώνεται, καθώς μειώνεται η ταχύτητα του ανεμιστήρα.


Παρέχεται μια ισχυρή σταθερή ροή αέρα και κατεύθυνσης. Η μονάδα τροφοδοσίας λειτουργεί χωρίς υπερθέρμανση, καθώς ο θερμός αέρας εκκενώνεται από τον ανεμιστήρα που είναι εγκατεστημένος κάτω από αυτόν. Εάν έχει εγκατασταθεί τροφοδοτικό με ανεμιστήρα μεταβλητής ταχύτητας, ο συνολικός θόρυβος μειώνεται αισθητά και, το πιο σημαντικό, η πίεση στο εσωτερικό του περιβλήματος είναι ισοσκελισμένη. Η σκόνη δεν θα εγκατασταθεί.

Εσφαλμένη εγκατάσταση ανεμιστήρων.


Ο μπροστινός ανεμιστήρας προσπαθεί να «χαμηλώσει» τον ζεστό αέρα έναντι της φυσικής οριζόντιας ανύψωσης, να εργάζεται υπό αυξημένο φορτίο και να δημιουργεί κενό στο περίβλημα.


Σε αυτή την περίπτωση, η επίδραση του εισερχόμενου κρύου αέρα γίνεται αισθητή μόνο για τους σκληρούς δίσκους, καθώς πέφτει στην αντίθετη ροή από τον πίσω ανεμιστήρα. Δημιουργείται υπερπίεση στο εσωτερικό του περιβλήματος, γεγονός που περιπλέκει τη λειτουργία πρόσθετων ανεμιστήρων.


Εντός της περίπτωσης, η χαμηλή πίεση αέρα, όλοι οι ανεμιστήρες του αμαξώματος και στο εσωτερικό της μονάδας ισχύος λειτουργούν υπό αντίστροφη πίεση αναρρόφησης. Δεν υπάρχει αρκετή κίνηση αέρα στον αέρα και, κατά συνέπεια, όλα τα εξαρτήματα λειτουργούν υπερθέρμανσης.

Διάγραμμα ψύξης υπολογιστή

Συλλέγοντας την τροφοδοσία στην θήκη από τον υπολογιστή PS, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το ψυγείο από τον υπολογιστή για ψύξη. Στον μετασχηματιστή κατάλληλες περιελίξεις nebylo, δεν μπορούσε να γίνει λάθος, έτσι αποφάσισε να συνδεθεί ξεχωριστά. Κοντά στον οπίσθιο τοίχο και ένας εγκατεστημένος μετασχηματιστής άφησε κενό χώρο με δύο ράφια, εκεί σχεδιάστηκε να εγκαταστήσει μια πιο δροσερή παροχή ρεύματος. Το ίδιο το κύκλωμα τροφοδοσίας ψυγείου είναι στάνταρ χωρίς μετασχηματιστή με πυκνωτή σβέσης.

Το σχέδιο του ψυγείου τροφοδοσίας χωρίς μετασχηματιστή

Η πυκνωτής C1 έρματος (μη-πολικό, ή ένα επιμεταλλωμένη μεμβράνη, για τάση δεν είναι μικρότερη από 400V, και την αξιοπιστία - καλύτερη για όλα τα 630 Β) σε μία τάση 220 V ενεργοποιείται περίπου 0,07 Α ανά microfarad ικανότητά της. Ο ακριβής τύπος - «δεν γνωρίζω, αλλά δεν το γνωρίζουν και ξεχνούν», αλλά για πρακτικές εφαρμογές αυτός ο αριθμός είναι επαρκής (αντίσταση R1 χρησιμεύει αποκλειστικά για την εκκένωση του πυκνωτή μετά το σβήσιμο). Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η αντίσταση του εναλλάκτη (περισσότερο ρεύμα πυκνωτή απλά δεν πρέπει να χάσετε). Pluchaetsya ότι μπορεί να προσφέρει μέχρι και 0,14 A. Εάν χρειάζεστε περισσότερο - αυξάνει την ικανότητα C1.

Η τάση VD1 ανορθώνεται από μια γέφυρα διόδου και ενός πυκνωτή C2 εξομάλυνσης για τάση μικρότερη από 16 V. Μια δίοδος Zener VD2 χρησιμοποιείται για την προστασία C2 από κατανομή, εφόσον κάτι ήταν να συμβεί με έναν ψύκτη. rpm διέπεται ταχύτητας ρεύμα παροχέτευσης R2, «αναρρόφησης» το ψυχρότερο τμήμα του τρέχοντος παράλληλα. Το R3 μπορεί να ρυθμιστεί εάν δεν χρειάζεται να μειώσετε την ταχύτητα στο μηδέν. Υποψηφίους για να επιλέξετε "στη θέση". Διατεθεί για το R2, R3 ισχύς σε ρεύμα 0,14 Α δεν υπερβαίνει 1,7 watts.

Όσον αφορά την κατασκευή - που συνέλαβα PSU 0-30 3Α, και ένα επιπλέον 12W ισχύς κολλητήρι 6 V. Υπάρχουν δύο περιελίξεις σε 26 V και 6 V 3 A, ότι δεν είναι απλά καλή μετασχηματιστή που βρίσκεται, αποφάσισα να το αποδίδουν, και ένα μίνι-συγκολλητικό σίδερο χρειάστηκε συχνότερα. Το αρχείο στο φόρουμ υπάρχει ένα σύστημα περιγραφής, σφραγίδα απλό κασκόλ και φωτογραφίες. Συγκεκριμένα για τον ιστότοπο Κυκλώματα ραδιοφώνου - Ιγκόραν.