Το κύκλωμα είναι συνδεδεμένο. 1 ανεμιστήρα ανά μπάνιο και τουαλέτα

Το πρόβλημα είναι αυτό:
Υπάρχει ένας κοινόχρηστος ανεμιστήρας για το μπάνιο και την τουαλέτα.
Είναι απαραίτητο να συνδεθείτε ως εξής:

 • ανάψτε το φως στην τουαλέτα (από το διάδρομο) = ανάψτε το φως + ανεμιστήρα
 • στο μπάνιο υπάρχει ξεχωριστός διακόπτης στον ανεμιστήρα, ανάβετε = ο ανεμιστήρας ανάβει και το φως στην τουαλέτα δεν πρέπει να καίει!

δηλαδή. διακόπτης 1 = φως + εξαερισμός. / διακόπτης 2 = μόνο εξαερισμός.

Καταλαβαίνω ότι πρέπει να βάλουμε ένα ενδιάμεσο ρελέ στα 220V, να βοηθήσουμε να σχεδιάσουμε ένα διάγραμμα για να συνδεθούμε.

Shl! Προσπάθησα να συνδεθείτε στο συνημμένο πίνακα - όλα λειτουργούν όπως αναμένεται μόνο όταν vent.rabotaet ταυτόχρονα με έναν πολυέλαιο - πολυέλαιος φωτίζεται μόλις και μετά βίας.

λέει έγραψε:
Καταλαβαίνω ότι πρέπει να βάλουμε ένα ενδιάμεσο ρελέ στα 220V, να βοηθήσουμε να σχεδιάσουμε ένα διάγραμμα για να συνδεθούμε.

Δεν απαιτείται καμία επιβραδυντές - Ένα κλειδί για την τουαλέτα θέσει ένα διπλό πόλο διακόπτη με τον οποίο μία επαφή περιλαμβάνει φωτισμό, και ένα δεύτερο ανεμιστήρα, ένας κινητήρας ανεμιστήρα σε μια παράλληλη επαφή είναι ένα κανονικό διακόπτη για τον ανεμιστήρα χωριστά.

Ένα μπάνιο σαν;
Στην πραγματικότητα, αν είναι τόσο απαραίτητο, είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να βάλεις 2 οπαδούς. Than zamorachivatsya με διακόπτες, ρελέ και ούτω καθεξής. 2 protonchik σε 300rub το ένα μετά το άλλο (ακόμη και οι συνδετήρες είναι μέσα τους) και όλες τις επιχειρήσεις. Ναι, κάποιος θα παρεμβαίνει ελαφρώς με τον άλλο για να φυσήξει, ακόμα και σας ΕΙΚ

Ο Skibushka έγραψε:
Στην πραγματικότητα, αν είναι τόσο απαραίτητο, είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να βάλεις 2 οπαδούς.

Πιστεύετε ότι ένας ανεμιστήρας κοστίζει λιγότερο από ένα ενδιάμεσο ρελέ, το οποίο δεν είναι καθόλου απαραίτητο;

Ο Skibushka έγραψε:
Ένα μπάνιο σαν;

Τι χρειάζεστε για αυτό;

Αύγουστος έγραψε:
Πιστεύετε ότι ένας ανεμιστήρας κοστίζει λιγότερο από ένα ενδιάμεσο ρελέ, το οποίο δεν είναι καθόλου απαραίτητο;

Όσον αφορά το τρέξιμο για αγορά, το μοντάρισμα (ένα κιβώτιο από το οποίο το νήμα) για να προβληματιστεί για την αιώνια συνεδρίαση σε ένα από τα κτίρια, είναι φθηνότερο να αγοράσετε ένα δεύτερο

Ugh. οι συνθήκες της εργασίας ξεδιπλώνονται ξανά. Ήμουν πεπεισμένος ότι ο άνθρωπος χρειάστηκε να ανάψει ο ανεμιστήρας όταν ανάβει το φως και εκεί και εκεί.

Έτσι λοιπόν ναι. Ένα πράγμα είναι καλό, το πρόγραμμα για την κατάρτιση στα αρχεία

Μπορείτε να προτείνετε ένα πιο πρακτικό σχέδιο.
Ανεμιστήρας με λειτουργίες:

 1. Δύναμη ενεργοποίησης / απενεργοποίησης
 2. Ενεργοποίηση και λειτουργία από το φως με καθυστέρηση του χρονοδιακόπτη μετά την απενεργοποίηση του φωτός).
 3. Ενεργοποίηση του αισθητήρα υγρασίας.
  Στην είσοδο των 4 καλωδίων του ανεμιστήρα: ZERO, PHASE, LIGHT BATH, PHASE POWER SWITCHING, μαζί με μια πιθανή γραμμή από τον αισθητήρα υγρασίας.
  Ο συνηθισμένος τρόπος χρήσης του μπάνιου είναι να μπείτε στη μπανιέρα, να πέσετε στο μπάνιο για να πλύνετε τα χέρια σας, ή να βουτήξετε στο μπάνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε όλες τις εφαρμογές, εξασφαλίζεται ο καθαρισμός του μπάνιου. Μια εξαιρετική περίπτωση είναι ένα μακρύ βρωμιά σε ένα θύσανο. Ή η ταυτόχρονη ένταξη του φωτός στο μπάνιο ή ένας αναγκαστικός διακόπτης (όταν βρίσκεται σε βολικό σημείο). Εάν περιπλέξετε το σχέδιο, τότε μέσω του reelyu βάλτε την αντίδραση και το φως στην τουαλέτα.

Εγκατάσταση και σύνδεση ανεμιστήρα στο μπάνιο

Έλεγχος φυσικού αερισμού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε ένα ντους - τον άξονα εξαερισμού και να το εξετάσετε για την απουσία απόφραξης της ροής αέρα. Επίσης, προτού συνδέσετε τον οικιακό ανεμιστήρα, συνιστάται να καθαρίσετε τον εξαερισμό, να αφαιρέσετε τις αράχνες αράχνης, τη σκόνη και τη συσσωρευμένη σκόνη.

Με τη βοήθεια ενός αναμμένου κεριού, ελέγξουμε την παρουσία ροής αέρα, η φλόγα πρέπει να αποκλίνει προς τον άξονα όταν φέρεται στο άνοιγμα. Για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει επαρκής αερισμός χωρίς ειδικές συσκευές, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα φύλλο χαρτιού στο στεγνωτήριο και να απελευθερώσετε. Εάν συνεχίζει να κρεμάει, υπάρχει η ροή αέρα. Φτωχός, έτσι η ροή είναι πολύ αδύναμη ή απουσιάζει. Η διαδικασία επαλήθευσης παρέχεται στην παρακάτω φωτογραφία:

Εάν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με μια ειδική υπηρεσία ή το γραφείο στέγασης. Αν υπάρχει, αλλά δεν είναι αρκετό, είναι λογικό να εγκαταστήσετε έναν επιπλέον ανεμιστήρα στο κανάλι αέρα. Μέχρι σήμερα, η αγορά προσφέρει μια τεράστια γκάμα από διάφορους οπαδούς για κάθε γούστο και χρώμα, με διαφορετική αρχή και εμφάνιση. Για τις συνθήκες λειτουργίας του σπιτιού, συνήθως εγκαθίσταται ένας αξονικός ψύκτης.

Έχοντας αποφασίσει για το μέγεθος και την εταιρία του κατασκευαστή, προχωράμε στην εγκατάσταση του ανεμιστήρα με τα χέρια μας. Αμέσως, εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι αυτή η οδηγία είναι κατάλληλη τόσο για την τοποθέτηση στο μπάνιο και την τουαλέτα, όσο και για την κουζίνα, όπου συχνά χρησιμοποιούν ένα μικρό ψυγείο αντί να σχεδιάζουν.

Επιλέγουμε το σχήμα σύνδεσης

Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσετε τη μελλοντική μονάδα. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό στο στάδιο επισκευής με το να κρυώσετε το καλώδιο στον τοίχο. Διαφορετικά, ο αγωγός θα πρέπει να κρυφτεί σε διακοσμητικό κουτί και στη συνέχεια να συνδεθεί σε μια πρίζα μέσω ενός βύσματος.

Υπάρχουν διάφορα σχέδια για τη σύνδεση ενός ανεμιστήρα στο μπάνιο σε δίκτυο 220 volt:

 • παράλληλο φωτισμό.
 • ξεχωριστό διακόπτη.
 • μέσω χρονόμετρου ή αισθητήρα.

Από έναν λαμπτήρα

Η πιο οικονομική επιλογή είναι να συνδεθείτε με ένα φως. Σε αυτή την περίπτωση, ο ψυγείο ανάβει ταυτόχρονα με το φως, και λειτουργεί εφ 'όσον ανάβει το φως.

Ένα τεράστιο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος σύνδεσης - είναι η απλότητα και η σχετική φτήνια της εκτέλεσης, αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα, είναι το έργο του ανεμιστήρα όταν δεν απαιτείται, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νερού δημιουργεί ένα σχέδιο, ανεπαρκή αερισμό του δωματίου, με αποτέλεσμα την κάλυψη πρέπει να φύγει για επιπλέον χρόνο. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος λειτουργίας μειώνει τη διάρκεια ζωής του κινητήρα, καθώς η εκκίνηση του κινητήρα συνοδεύεται από φθορά του ηλεκτρικού και του μηχανικού. Μια συχνή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση μειώνει.

Από το διακόπτη

Για να αποκλείσετε την ηλίθια λειτουργία του καλύμματος - πρέπει να συνδέσετε τον ανεμιστήρα μέσω ενός ξεχωριστού διακόπτη, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί είτε στην ίδια την κουκούλα είτε ως ξεχωριστό κλειδί στον τοίχο. Αυτή η έκδοση της σύνδεσης ανεμιστήρα είναι πιο ακριβή σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς το μήκος του καλωδίου αυξάνεται και το κύκλωμα γίνεται πιο περίπλοκο. Επιπλέον, η σύνδεση δεν χρειάζεται να γίνει από φωτιστικό, αρκεί να γίνει το ίδιο κύκλωμα με το φωτισμό, αλλά αντί ενός λαμπτήρα θα υπάρχει κουκούλα.

Η σύνδεση του ανεμιστήρα με ξεχωριστή γραμμή μέσω του διακόπτη δύο πλήκτρων είναι καλύτερη από την πλευρά λειτουργίας, επειδή Ο κινητήρας εξαγωγής λειτουργεί μόνο όταν χρειάζεται, ενώ η λυχνία του μπάνιου μπορεί να απενεργοποιηθεί, προσαρμόζοντας ανεξάρτητα τον χρόνο λειτουργίας της κουκούλας. Μειονέκτημα - υπάρχει η ευκαιρία να ξεχάσουμε το ψυγείο και θα λειτουργήσει χωρίς λόγο πολύ.

Μέσω αυτοματισμού

Πρόσφατα, στον αγώνα για τον αγοραστή, οι κατασκευαστές άρχισαν να προμηθεύουν τις συσκευές τους με στοιχεία αυτοματισμού - χρονόμετρα και αισθητήρες υγρασίας. Μια πολύ καλή λύση, νομίζουμε, είναι μια κουκούλα με χρονοδιακόπτη. Το σχέδιο εγκατάστασης είναι συγκρίσιμο με την πολυπλοκότητα του κυκλώματος σύνδεσης ανεμιστήρα μέσω του διακόπτη.

Πρέπει να συνδέσετε τη συσκευή μέσω τριών καλωδίων, δύο τροφοδοτικών 220 volts και του τρίτου καλωδίου σήματος από τη λυχνία φωτισμού. Ο αλγόριθμος λειτουργίας μειώνεται μέχρι να ανάψει με φωτισμό και να απενεργοποιηθεί μετά από καθορισμένο χρόνο (3-30 λεπτά) μετά την απενεργοποίηση του φωτός. Αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι αρκετή για τον αερισμό ροής του μπάνιου.

Επίσης στην αγορά υπάρχουν μοντέλα με αντίστροφη λειτουργία. Ο κινητήρας δεν ανάβει όταν η φωτεινή ένδειξη είναι αναμμένη και αρχίζει να λειτουργεί μετά την απενεργοποίηση του φωτισμού για το χρόνο που έχει οριστεί από το χρονοδιακόπτη.

Κάνουμε την εγκατάσταση

Οι κατασκευαστές ανησυχούσαν για την ευκολία σύνδεσης και εγκατάστασης του ανεμιστήρα στο μπάνιο. Αφαιρώντας την μπροστινή μάσκα, ανοίγουμε τα στοιχεία της στερέωσης και της συγκράτησης. Συνδέστε τον ανεμιστήρα στο δίκτυο 220 V μέσω του τερματικού. Κατά τη σύνδεση, πάντα να τηρείτε την έγχρωμη κωδικοποίηση των καλωδίων. Το μηδέν είναι πάντα μπλε και η φάση είναι συνήθως λευκό, κόκκινο ή μαύρο.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ εύκολο να συνδέσετε τα καλώδια και είναι δύσκολο να ανακατέψετε κάτι. Για να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο ή την τουαλέτα μπορεί να είναι είτε στα βύσματα που συνοδεύουν το κιτ είτε στο στεγανοποιητικό ή την κόλλα του κτιρίου, εάν δεν είναι δυνατή η διάνοιξη οπών στο κεραμικό πλακίδιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης του ανεμιστήρα στο μπάνιο με τα δικά σας χέρια, μπορείτε να δείτε τα βίντεο που παρέχουμε παρακάτω:

Ελπίζουμε να απολαύσατε το άρθρο μας και μάθατε όλα όσα χρειάζεστε για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με τα χέρια σας!

Θα είναι ενδιαφέρον να διαβάσετε:

Διάταξη επιλογής, εγκατάστασης και καλωδίωσης του ανεμιστήρα ERA 4S ET με χρονοδιακόπτη στο μπάνιο

Γεια σας, αγαπητοί αναγνώστες και επισκέπτες της ιστοσελίδας "Ηλεκτρολόγος σημειώνει".

Επί του παρόντος, ολοκληρώνομαι με επιτυχία τις επισκευές στο μπάνιο μου.

Σχετικά με τα στάδια επισκευής, δεν θα σας πω στο πλαίσιο αυτού του ιστότοπου, αλλά θα μοιραστώ το ηλεκτρικό έργο με ευχαρίστηση, αν και στις επόμενες δημοσιεύσεις μου.

Μην το χάσετε - το έντυπο εγγραφής βρίσκεται στη δεξιά στήλη του ιστότοπου.

Και σήμερα, για την προσοχή σας, θα ήθελα να παρουσιάσω ένα άρθρο σχετικά με την επιλογή, εγκατάσταση και σύνδεση του ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο.

Η τοποθέτηση του μπάνιου αναφέρεται σε δωμάτιο με αυξημένο κίνδυνο, δηλ. η σχετική υγρασία του αέρα υπερβαίνει το 60% (PUE, 1.1.13). Υγρασία προωθεί εμφάνιση των καλουπιών και μύκητες και διάφορα έντομα, αράχνες και σφάλματα (χιλιόποδα, σφάλματα χάπι, diplura κλπ) αποφλοίωση και ζημιά σε έπιπλα, επιταχύνει σκούριασμα των μεταλλικών δομών, κλπ

Από αυτή την άποψη, για να μειωθεί η υγρασία του δωματίου, καθώς και για να αφαιρεθούν διάφορες δυσάρεστες οσμές, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα ανεμιστήρα εξαγωγής, δεδομένου ότι ένας φυσικός εξαερισμός σαφώς δεν αρκεί.

Φυσικά, προτού εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής, πρέπει να ελέγξετε το ρεύμα του άξονα εξαερισμού. Προσωπικά, ελέγχω αυτό χρησιμοποιώντας τυπικές μεθόδους - ταιριάζει ή ένα φύλλο χαρτιού.

Με κανονικό αερισμό, η φλόγα πρέπει να αποφεύγεται προς τον άξονα. Ομοίως, με ένα φύλλο χαρτιού - πρέπει να στραφεί στο ορυχείο.

Εάν το ορυχείο είναι φραγμένο και δεν λειτουργεί σωστά, τότε πρέπει να καλέσετε ειδικές υπηρεσίες για να το καθαρίσετε. Εδώ, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για μπάνιο

Έχω επιλέξει τον ανεμιστήρα για το μπάνιο σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια.

1. Παραγωγικότητα

Σύμφωνα με το SNIP 31-01-2003 «Κτίρια κατοικιών», πίνακας 9.1., Η ανταλλαγή αέρα στο μπάνιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 (m3 / h), δηλ. Για μια ώρα από το μπάνιο πρέπει να αντληθούν τουλάχιστον 25 (κυβικά μέτρα) αέρα. Συνεπώς, ο ανεμιστήρας θα πρέπει να επιλέγεται με μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή την τιμή και, εκτός από κάποιο περιθώριο - δεν θα είναι χειρότερο ακριβώς επειδή οι κανόνες που δίνονται στο SNiPe είναι ελάχιστοι.

2. Θόρυβος

Το δεύτερο κριτήριο για την επιλογή ανεμιστήρα είναι ο θόρυβος.

Από καιρό είναι γνωστό σε όλους ότι ένα αυξημένο επίπεδο θορύβου για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει βλαπτική επίδραση σε ένα άτομο.

Το αυτί μας αντιλαμβάνεται τους ήχους με συχνότητα που κυμαίνεται από 20 (Hz) έως 20.000 (Hz). Για τη μέτρηση της στάθμης θορύβου, το πιο ενδιαφέρον είναι το εύρος από 45 (Hz) έως 11000 (Hz), δηλ. εκτίμηση του θορύβου εκτελείται από μια ειδική συσκευή για ηχόμετρο 8 μεσαία περιοχή: 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 και 8000 (Hz). Έτσι, οι κανόνες 2.1.2.2645-10 SanPiN «υγιεινής-επιδημιολογικής απαιτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης σε κτίρια κατοικιών και χώρων», παράγραφος 6.1., Παράρτημα 3, υπάρχουν απαιτήσεις για τα πρότυπα θορύβου από εξωτερικές πηγές, που είναι ο ανεμιστήρας εξάτμισης.

Αποδεικνύεται ότι το επίπεδο θορύβου του ανεμιστήρα που λειτουργούν στη διάρκεια της ημέρας (από 7-00 έως 23-00) θα πρέπει να είναι στην κλίμακα 23-58 (dB) και το βράδυ (23-00 έως 7-00) στην περιοχή 13- 50 (dB) σε μεσαίες συχνότητες 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 και 8000 (Ηζ).

Από την εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι ανεμιστήρες με επίπεδο θορύβου μέχρι 35-40 (dB) είναι αρκετά αποδεκτοί για εγκατάσταση και δεν δημιουργούν δυσφορία.

3. Κατασκευή

Ο σχεδιασμός του ανεμιστήρα σχετίζεται άμεσα με τη θέση της εγκατάστασής του και τις διαστάσεις των αξόνων εξαερισμού.

Ο αγωγός του άξονα εξαερισμού περνά στη γωνία του λουτρού. Έχω ήδη καλύψει τους τοίχους με γυψοσανίδες ανθεκτικές στην υγρασία και κόψω μια οπή στο φρεάτιο στον τοίχο με διάμετρο μόλις πάνω από 100 mm.

Ως εκ τούτου, θα χρειαστώ έναν τοίχο ανεμιστήρα τοίχου με διάμετρο φλάντζας όχι περισσότερο από 100 (mm).

Κατά την εκτέλεση, οι ανεμιστήρες χωρίζονται σε: αξονική, φυγοκεντρική, καλοριφέρ, κανάλι, οροφή κλπ. Πηγαίνετε στις λεπτομέρειες των διαφορών και των εφαρμογών τους, δεν θα, αυτό μπορεί να διαβαστεί σε άλλους εξειδικευμένους δικτυακούς τόπους.

Η επιλογή του σταμάτησα στον αξονικό ανεμιστήρα, tk. Είναι εύκολο να εγκατασταθούν, να έχουν καλή απόδοση και λογικό κόστος.

4. Κλάση προστασίας

Στο άρθρο μου σχετικά με την εγκατάσταση πριζών στο μπάνιο, μίλησα λεπτομερώς για τις ζώνες στις οποίες χωρίζεται αυτό το δωμάτιο. Σας συνιστούμε να πάτε σε αυτόν τον σύνδεσμο και να διαβάσετε περισσότερα για αυτά.

Για το μπάνιο μου μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα ντους με ένα δίσκο ντους, αλλά χωρίς ένα σταθερό διαμέρισμα.

Θα εξηγήσω ότι στη γωνία θα υπάρχει μπάνιο, και στον τοίχο - ένα ντους από ένα τροπικό ντους. Λίγο ακόμα θα υπάρχει νεροχύτης.

Ο ανεμιστήρας θα διατάσσεται στην απέναντι τοίχο σε απόσταση 1,5 (m) από την άκρη του λουτρού, και 0.75 (m) από την άκρη του κελύφους, εν τούτοις είναι εφαρμόζεται στην τρίτη ζώνη. Από αυτή την άποψη, ο βαθμός προστασίας του περιβλήματος του ανεμιστήρα δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από το IPX1, και ακόμη καλύτερο IPX4.

5. Πρόσθετες λειτουργίες

Οι σύγχρονοι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με πολλές χρήσιμες και μερικές φορές άχρηστες λειτουργίες αυτοματισμού, όπως για παράδειγμα ο ενσωματωμένος ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης, ο αισθητήρας υγρασίας, ο αισθητήρας κίνησης, ο φωτομετρητής, το τηλεχειριστήριο.

Εγώ αρχικά σχεδίαζε να αγοράσει το πιο εύκολο ανεμιστήρα, αλλά σκέφτηκα την ευκολία, την άνεση και την οικονομία αποφάσισε ότι ο έλεγχος του ανεμιστήρα θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω ενός χρονοδιακόπτη, έτσι άρχισε να ψάχνει για μοντέλα με ηλεκτρονικά χρονόμετρα.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά μοντέλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, σχεδιασμό και τιμές. Εδώ είναι τα πιο κοινά μοντέλα: Αθόρυβο (αθόρυβο), Electrolux EAF, Decor.

Ως εκ τούτου, η επιλογή, σταμάτησα σε ένα αξονικό ανεμιστήρα εξάτμισης ERA 4S ET από τη ρωσική κατασκευαστή «Εποχή» (το παλιό «Ekovent»).

Συσκευασία και εμφάνιση.

Η τιμή της ERA 4S ET κατά τη στιγμή της γραφής ήταν 947 ρούβλια, η οποία κατ 'αρχήν έγινε πλεονέκτημα κατά την επιλογή της, δηλ. σε μια πολύ λογική και προσιτή τιμή (όχι τη διαφήμιση), πήρα τις επιδόσεις που χρειαζόμουν, ακόμα και με τις πρόσθετες λειτουργίες που χρειαζόμουν.

Η εταιρεία "Era" έχει ήδη διατεθεί στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρέχει εγγύηση για το προϊόν της για 5 χρόνια, η οποία δεν μπορεί παρά να χαίρεται.

Στην εμφάνιση, δεν έχω κανένα παράπονο - είναι ένα εντελώς κλασικό σχέδιο.

Επεξήγηση του ERA 4S ET:

 • 4 - σειρά
 • S - παρουσία προστατευτικού δικτυώματος από έντομα
 • ET - διαθεσιμότητα ηλεκτρονικού χρονοδιακόπτη

Προδιαγραφές ERA 4S ET:

 • η τάση δικτύου είναι 220-240 (V)
 • κατανάλωση ενέργειας 14 (W)
 • παραγωγικότητα 97 (m3 / h)
 • επίπεδο θορύβου 35 (dB)
 • διάμετρος φλάντζας 100 (mm)
 • με μία ταχύτητα
 • τάξη προστασίας IP24
 • βάρος 500 (g)

Παρεμπιπτόντως, το επίπεδο θορύβου αυτού του ανεμιστήρα είναι αρκετά αποδεκτό. Είχα κάπως εγκαταστήσει έναν ανεμιστήρα με επίπεδο θορύβου 45 (dB) - έτσι ήταν πολύ καλά "ακουστό".

Αυτό το μοντέλο ανεμιστήρα έχει έναν κινητήρα σε ρουλεμάν που προστατεύεται από την υπερθέρμανση των περιελίξεων, δηλ. Όταν η θερμοκρασία των περιελίξεων του κινητήρα ξεπεραστεί, ο ανεμιστήρας σβήνει αυτόματα.

Πώς να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο

Όπως είπα, στον τοίχο διάτρησα μια έξοδο με διάμετρο μόλις πάνω από 100 (mm). Υπάρχει επίσης ένα καλώδιο τροφοδοσίας VVG (3x1,5) στο κυματοειδές σωλήνα από το διακόπτη.

Εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής και πραγματοποιείται σε αυτή την ίδια τρύπα.

Η τοποθέτηση στον τοίχο πραγματοποιείται με βίδες με αυτοκόλλητες βίδες, οι οποίες συνοδεύονται από πείρους.

Αλλά αποφάσισα να το εγκαταστήσω όχι σε βίδες με αυτοκόλλητη τοποθέτηση, αλλά στο σφραγιστικό σιλικόνης υγιεινής "Germent" από την εταιρεία "Moment", tk. Δεν ήθελα να γυρίσω και πάλι ένα νέο κεραμίδι, και εκτός από 4 μέρη, αλλά ξαφνικά θα έσπαγε, θα λείανση ή κάτι άλλο θα συνέβαινε.

Έχω ήδη κάνει αυτό με αντικείμενα πολλές φορές - είναι πολύ σφιχτό, κανείς δεν παραπονέθηκε για τους πελάτες.

Γι 'αυτό, ξεβιδώστε μια μικρή βίδα από την πλευρά του ανεμιστήρα και αφαιρέστε το διακοσμητικό μπροστινό πλαίσιο.

Η περίσσεια αυλακώσεων πρέπει να αποκοπεί και το καλώδιο στον άξονα πρέπει να μετακινηθεί προς τα πλάγια έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στη ροή του αέρα.

Εφαρμόστε τον ανεμιστήρα στην τρυπητή οπή και ξεκινήστε το καλώδιο τροφοδοσίας. Με την ευκαιρία, δεν είχα χρησιμοποιήσει μια ειδικά σχεδιασμένη τρύπα για είσοδο καλωδίου, επειδή δεν μου ταιριάζει. Έπρεπε να βάζω μια ξεχωριστή οπή στο περίβλημα του ανεμιστήρα στην απαιτούμενη θέση.

Τοποθετούμε το στεγανοποιητικό υλικό γύρω από την περίμετρο της οπής εξαερισμού, εφαρμόζουμε τον ανεμιστήρα, ελέγξουμε το επίπεδο της θέσης του, το πιέζουμε στην επιφάνεια και αφήνουμε το σφραγιστικό να στερεοποιηθεί. Για να στερεώσετε τον ανεμιστήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ταινία βαφής.

Μετά από περίπου 2-3 ​​ώρες το στεγανωτικό θα στερεοποιηθεί.

Το επόμενο στάδιο θα συνδέει τον ανεμιστήρα με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο

Περνάμε στα πιο ενδιαφέροντα. Έτσι, για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα με ένα χρονοδιακόπτη είχαμε ένα 3-καλώδιο VVG καλώδιο (3x1.5) που. Μια τέτοια διατομή θα επαρκεί, τόσο για την τροφοδοσία του φωτισμού όσο και για τον ανεμιστήρα, επειδή Η ισχύς του τελευταίου είναι μόνο 14 (W). Δείτε τον πίνακα για την επιλογή διατομών αγωγών και καλωδίων.

Είπα ήδη ότι αρχικά ήθελα να αγοράσω τον απλούστερο ανεμιστήρα χωρίς πρόσθετες λειτουργίες, που ελέγχονται από ένα ξεχωριστό κλειδί διακόπτη, αλλά κατά τη διαδικασία αναζήτησης έχω αλλάξει γνώμη για τον ανεμιστήρα με το χρονοδιακόπτη.

Το γεγονός είναι ότι για τη σύνδεση ενός συμβατικού ανεμιστήρα χρειάζεστε ένα καλώδιο τριών πυρήνων, δηλ. ο ανεμιστήρας πρέπει να τροφοδοτείται με μια φάση από το διακόπτη, μηδέν και γείωση. Για να γίνει αυτό, έβαλα επίσης ένα καλώδιο 3 συρμάτων από το διακόπτη στο σημείο εγκατάστασης του ανεμιστήρα.

Έτσι φαίνεται το διάγραμμα σύνδεσης ανεμιστήρα μέσω του διακόπτη δύο πλήκτρων. Ένα κουμπί ενεργοποιεί τον φωτισμό και το άλλο - τον ανεμιστήρα. Πολύ βολικό: ανεξάρτητα από το φωτισμό, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα.

Και εδώ είναι το διάγραμμα σύνδεσης για τον ανεμιστήρα με ένα διακόπτη ενός κουμπιού. Σε αυτό το σχήμα, όταν ο φωτισμός είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας θα ανάψει ταυτόχρονα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο, αυτό το σχήμα δεν είναι πολύ βολικό, καθώς ο ανεμιστήρας θα σβήσει μετά την απενεργοποίηση του φωτισμού, χωρίς να αερίζεται ανάλογα το δωμάτιο.

Κατ 'επιλογήν, μετά την έξοδο από το μπάνιο, αφήστε το φωτισμό και ο ανεμιστήρας να ανάψει για λίγο, αλλά το κύριο πράγμα είναι να μην ξεχάσετε να τα απενεργοποιήσετε αργότερα, διαφορετικά δεν μπορείτε να αυξήσετε τις κιλοβατώρες ανά μήνα.

Για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη στο "σωστό", απαιτείται ένα καλώδιο 4 συρμάτων: φάση, μηδέν, γείωση και ελεγχόμενη φάση από τον διακόπτη. Κατ 'αρχήν, το περίβλημα του ανεμιστήρα κατασκευασμένο από πλαστικό και δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο με το έδαφος, και ένας τρίτος αγωγός (PE) στο καλώδιο μπορώ να χρησιμοποιήσω για άλλους σκοπούς, και να ελέγχει το χρονόμετρο.

Σχέδιο που συνδέει έναν ανεμιστήρα με ένα χρονοδιακόπτη μέσω ενός διακόπτη δύο κουμπιών.

Για ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη, είναι απαραίτητο να υπάρχει σταθερή τάση 220 (V) στους ακροδέκτες L-N και ο χρονοδιακόπτης εκτελείται από τη φάση που παρέχεται από τον διακόπτη στον ακροδέκτη "T".

Μετά τη σύνδεση, τοποθετήστε το διακοσμητικό κάλυμμα πίσω με ένα αντι-κουνουπιέρα και στρίψτε τη βίδα στερέωσης.

Κατά την εγκατάσταση της ηλεκτρικής καλωδίωσης, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα κουτιά διακλάδωσης στο ελάχιστο, και οι αποσυνδέσεις θα πρέπει να διεξάγονται απευθείας στα βαθιά podzroetniki. Θα γράψω ένα ξεχωριστό άρθρο σχετικά με αυτό.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε τα ακόλουθα.

Από την ασπίδα διαμερίσματος στο κουτί διακόπτη υπάρχει το καλώδιο τροφοδοσίας VVG (3x1,5).

Το χρωματικό σήμα είναι στάνταρ: λευκό, μπλε και κίτρινο-πράσινο χρώμα.

Το λευκό καλώδιο συνδέεται στο κοινό τερματικό του διακόπτη (κόκκινο σχέδιο χρωμάτων). Το μπλε σύρμα συνδέεται σε ένα δοχείο με μηδενικές γραμμές για τον ανεμιστήρα και τον φωτισμό και το κίτρινο-πράσινο σύρμα συνδέεται με τον προστατευτικό αγωγό της γραμμής φωτισμού. Για να συνδέσω τους πυρήνες, χρησιμοποίησα τα τερματικά Wago. Πάνω απ 'όλα, μου αρέσουν τα τερματικά της σειράς 222, αλλά έχουν σχετικά μεγάλες διαστάσεις, οπότε χρησιμοποιώ τις σειρές 773 και 2273 σε μια διαφανή θήκη για να συνδέσω τα καλώδια με τα υποθαλάσσια. Τα τελευταία έχουν μικρότερες διαστάσεις και τοποθετούνται χωρίς προβλήματα στο podrozetniki.

Χρησιμοποιώ ακροδέκτες Wago μόνο σε κυκλώματα χαμηλού ρεύματος κατά τη σύνδεση φωτιστικών, αισθητήρων, ανεμιστήρων κλπ. Στο ίδιο κύκλωμα ισχύος, χρησιμοποιώ άλλους τρόπους σύνδεσης των καλωδίων, για παράδειγμα, μανίκια.

Το εξερχόμενο καλώδιο στον ανεμιστήρα συνδέεται ως εξής:

 • Λευκός αγωγός (σύμφωνα με το κόκκινο χρώμα) - στο κοινό τερματικό του διακόπτη
 • μπλε αγωγός - το μηδέν συνδέεται με το μηδέν του καλωδίου τροφοδοσίας
 • κίτρινο-πράσινο φλέβα (κίτρινο σχήμα) - σε μία από τις εξόδους του διακόπτη

Έτσι, με ένα πλήκτρο θα ενεργοποιήσω τον φωτισμό, και το άλλο - θα ελέγξω τον χρονοδιακόπτη του ανεμιστήρα.

Στον ίδιο τον ανεμιστήρα, το καλώδιο συνδέεται ως εξής:

 • άσπρος αγωγός (σχήμα κόκκινου χρώματος) - ακροδέκτης "L"
 • μπλε καλώδιο - ακροδέκτης "N"
 • κίτρινο-πράσινο (κίτρινο σχήμα) - μεσαίο τερματικό "T"

Ένας ανεμιστήρας με χρονοδιακόπτη μπορεί επίσης να συνδεθεί μέσω ενός διακόπτη με ένα κουμπί.

Μετά τη σύνδεση, ελέγξουμε τη λειτουργία του. Ναι, παρεμπιπτόντως, όταν λειτουργεί ο ανεμιστήρας, η μπλε ένδειξη "Δίκτυο" είναι αναμμένη.

Η αρχή λειτουργίας του ανεμιστήρα ERA 4S ET

Και τώρα στραφούμε στην αρχή του ανεμιστήρα με το χρονοδιακόπτη ERA 4S ET.

Ο ανεμιστήρας ERA 4S ET έχει δύο τρόπους λειτουργίας. Οι τρόποι αλλαγής πραγματοποιούνται αλλάζοντας το jumper (jumper) στην ηλεκτρονική πλακέτα.

Για λόγους σαφήνειας, έχω συντάξει ένα κύκλωμα για τη σύνδεση ενός ανεμιστήρα με ένα χρονόμετρο μέσω ενός διακόπτη ενός πλήκτρου.

1. Η λειτουργία "τουαλέτας"

Στη λειτουργία "τουαλέτας", ο βραχυκυκλωτήρας είναι εγκατεστημένος ως εξής:

Ο αλγόριθμος έχει ως εξής. Όταν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας αρχίζει να λειτουργεί αμέσως. Αφού ο διακόπτης είναι απενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας συνεχίζει να λειτουργεί για λίγο, ο οποίος ρυθμίζεται από το κουμπί "Χρόνος" που έχει ρυθμιστεί απευθείας πάνω στην πλακέτα. Ο χρόνος μπορεί να ρυθμιστεί με ένα κατσαβίδι στο εύρος από 15 δευτερόλεπτα έως 45 λεπτά, αν και πολύ, πολύ "με το μάτι".

Ας υποθέσουμε ότι θέτουμε χρόνο περίπου 5 λεπτών. Έτσι, μετά την απενεργοποίηση του διακόπτη με κλειδί, ο ανεμιστήρας θα συνεχίσει να λειτουργεί για άλλα 5 λεπτά, ενώ ο καιρός θα είναι ήδη απουσία σας. Πολύ βολικό. Ας υποθέσουμε ότι πήγατε στην τουαλέτα ή πήρατε ντους, στη συνέχεια άφησα το μπάνιο και ο ανεμιστήρας συνεχίζει να "καθαρίζει" τον αέρα για άλλα 5 λεπτά αφού φύγετε.

2. Η λειτουργία "Μπάνιο"

Στη λειτουργία "Μπάνιο", ο βραχυκυκλωτήρας ρυθμίζεται ως εξής:

Σε αυτή τη λειτουργία, ο ανεμιστήρας λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Η έννοια αυτού του τρόπου λειτουργίας είναι ότι ο θόρυβος του ανεμιστήρα και τα ρεύματα που προκύπτουν κατά τη λειτουργία του δεν παρεμβαίνουν όταν βρίσκεστε μέσα στο δωμάτιο.

Αλγόριθμος λειτουργίας: όταν ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας δεν θα λειτουργήσει. Εάν το κλειδί έχει τεθεί σε λειτουργία για περισσότερο από 90 δευτερόλεπτα, αν είναι απενεργοποιημένο, ο ανεμιστήρας θα ανάψει για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται από τον έλεγχο "Time" (15 δευτερόλεπτα έως 45 λεπτά). Εάν εισέλθετε στο μπάνιο για μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα), ο ανεμιστήρας δεν θα ενεργοποιηθεί όταν το κλειδί είναι απενεργοποιημένο.

Ίσως, για μένα, ο πρώτος τρόπος "Τουαλέτα" είναι πιο κατάλληλος, επομένως θα το αφήσω. Ο χρόνος θα ρυθμιστεί ήδη σε λειτουργία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους λειτουργίας του ανεμιστήρα ERA 4S ET, δείτε το βίντεο:

Στο τέλος αυτού του άρθρου, συνιστώ να εξοικειωθείτε με μια πολύ λεπτομερή και σαφή έκθεση σχετικά με την εγκατάσταση καλωδίων στο μπάνιο.

Πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο + πώς να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο διακόπτη

Η συσκευή του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι ένας από τους τρόπους διασφάλισης ενός άνετου μικροκλίματος σε ιδιωτικό σπίτι ή διαμέρισμα πόλης. Οι απλούστερες συσκευές - ανεμιστήρες - τελικά αποδείχθηκαν ότι αντικαταστάθηκαν από χωριστά συστήματα και κλιματιστικά, αλλά παρέμειναν σχετικές στο μπάνιο ή το μπάνιο.

Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο για τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό και αφαίρεση αέρα.

Οι λόγοι για την εγκατάσταση ενός εγχώριου ανεμιστήρα

Το υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στο σπίτι βρίσκεται στο μπάνιο ή σε ένα συνδυασμένο μπάνιο - όπου το νερό είναι ενεργά και σε μεγάλες ποσότητες. Τα μικρά μεγέθη δωματίων, τα χαρακτηριστικά επένδυσης τοίχων, η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του αέρα αποτελούν επιπλέον παράγοντες στους οποίους η υψηλή υγρασία γίνεται το πιο επικίνδυνο.

Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μύκητα και μύκητες - δυσάρεστοι μικροοργανισμοί που σχηματίζουν αποικίες και είναι ισχυρά αλλεργιογόνα.

Η εμφάνιση μαύρων κουκίδων στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων ή το συμπύκνωμα δεν έχουν χρόνο για να στεγνώσουν πάνω στα κάτοπτρα, είδη υγιεινής και σωλήνες - τα πρώτα σημάδια ότι το σύστημα φυσικού αερισμού είναι σπασμένο. Ο λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη καθαρού αέρα μέσα από τα ανοίγματα παραθύρων (κουφώματα, τραβέρσες, ειδικές οπές κάτω από το παράθυρο).

Σε μια ιδιωτική κατοικία, προβλήματα μπορεί να προκύψουν από τη λανθασμένη ρύθμιση αεραγωγών ή βαλβίδων τροφοδοσίας στους τοίχους.

Η απλούστερη λύση που επιτρέπει την υποχρεωτική κυκλοφορία αέρα στο μπάνιο είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα. Οι σύγχρονες συσκευές έχουν ελκυστικό λακωνικό σχεδιασμό και άνετο έλεγχο, έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου και απόδοση, επαρκή για να δημιουργήσουν μια άνετη ατμόσφαιρα. Εάν υπάρχει εμπειρία της συσκευής καλωδίωσης, μπορείτε να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα μόνοι σας.

Κριτήρια για την επιλογή του σωστού εξοπλισμού

Για να αγοράσετε έναν καλό ανεμιστήρα, μπορείτε απλά να επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ και να μάθετε όλα τα μυστικά από τον πωλητή-σύμβουλο. Ωστόσο, η ελπίδα για ειλικρινείς και αξιόπιστες πληροφορίες δεν αξίζει 100%, δεδομένου ότι ένα από τα καθήκοντα του πωλητή είναι συχνά η πώληση παλαιών ή ακριβότερων προϊόντων. Είναι καλύτερα να αντισταθούμε και να μελετήσουμε προκαταρκτικά τις σημαντικές πτυχές της επερχόμενης αγοράς.

Τύποι ανεμιστήρων οικιακής χρήσης

Σε αντίθεση με τις μονάδες παραγωγής, οι οικιακές συσκευές είναι μικρές σε μέγεθος, έχουν μικρότερη ισχύ και φαίνονται λιγότερο βιομηχανικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται σταθεροί μηχανισμοί εξαερισμού που είναι ενσωματωμένοι στον τοίχο ή στην οροφή (τα κινητά φορητά συστήματα χρησιμοποιούνται σε εργοτάξια, εργαστήρια κλπ.).

Μέσω της εισαγωγής αέρα και του σχεδιασμού, οι εγχώριοι ανεμιστήρες χωρίζονται σε δύο τύπους:

 • Αξονική, τοποθετημένη σε κυλινδρικό σώμα και εξοπλισμένη με λεπίδες, πιάνοντας και προωθώντας τον αέρα παράλληλα προς τον άξονα.
 • Radial, χρησιμοποιείται για να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα από την αξονική εκδοχή σε ακτινική καθώς περνά μέσα από την πτερωτή της συσκευής.

Ο πρώτος τύπος είναι σε ζήτηση πολύ πιο συχνά λόγω της απλότητας του σχεδιασμού και της εγκατάστασης σε ένα οικιστικό περιβάλλον.

Στη θέση και τον τρόπο εγκατάστασης, διακρίνονται επίσης δύο ομάδες:

 • Επικάλυψη, με τετράγωνο ή στρογγυλό σχήμα, τοποθετημένο στην οπή εξαερισμού (πιο συχνά στον τοίχο κάτω από την οροφή).
 • κανάλι, πιο ισχυρό και ήσυχο, που τοποθετούνται μέσα στους αγωγούς.

Για ένα διαμέρισμα της πόλης μόνο η πρώτη κατηγορία είναι κατάλληλη, και για τις ιδιωτικές κατοικίες υπάρχουν επιλογές.

Συχνά, όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα για μπάνιο, εστιάζουν αποκλειστικά στο σχεδιασμό. Η εμφάνιση είναι σημαντική, αλλά χωρίς κατάλληλες τεχνικές ιδιότητες, η συσκευή δεν θα αντιμετωπίσει την εργασία που της έχει ανατεθεί. Εξετάστε τις παραμέτρους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αγορά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών για το μπάνιο

Ο ανεμιστήρας έχει πολύ λιγότερες αποχρώσεις από ένα ψυγείο ή ένα πλυντήριο, ωστόσο για μια άνετη διαμονή είναι σημαντικό κάθε χαρακτηριστικό:

 • Η απόδοση της συσκευής, αντανακλώντας την ταχύτητα και την ποσότητα της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.
 • επίπεδο θορύβου ·
 • ασφάλεια (προστασία από την υγρασία).

Η απόδοση αναφέρεται πάντοτε στην τεχνική περιγραφή της συσκευής. Οι μέσοι αριθμοί είναι της τάξης των 50-250 m³ / h.

Οι δείκτες του παραγόμενου θορύβου κυμαίνονται από 25 έως 50 dB. Όσο χαμηλότερη είναι η ένταση του θορύβου, τόσο πιο ήσυχη λειτουργεί ο ανεμιστήρας, αντίστοιχα, η πιο ήσυχη είναι η κατάσταση στο σπίτι. Ιδανικές είναι οι παράμετροι των 25-30 dB. Είναι υποχρεωτικές εάν η συσκευή λειτουργεί σε νυχτερινή λειτουργία. Ανατρέξτε προσεκτικά στην επιλογή ισχυρών μοντέλων, στα οποία η στάθμη θορύβου φτάνει στο μέγιστο.

Ο ανεμιστήρας αναφέρεται σε ηλεκτρικές συσκευές, οπότε ο βαθμός προστασίας είναι επίσης σημαντικός. Για το μπάνιο είναι κατάλληλος εξοπλισμός με σήμανση IP 44 και IP 45.

Υπολογισμός της παραγωγικότητας από τον τύπο

Βρείτε την παραγωγικότητα της συσκευής είναι απλή - αναφέρεται στο διαβατήριο, αλλά πώς να καθορίσετε εάν ένας ανεμιστήρας με τέτοια χαρακτηριστικά είναι κατάλληλος για το μπάνιο σας; Μια από τις λύσεις είναι να κάνετε υπολογισμούς χρησιμοποιώντας έτοιμους τύπους. Και πρώτα πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του μπάνιου και να μάθετε τη βέλτιστη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα.

Ο τύπος για τον υπολογισμό του όγκου είναι γνωστός από το σχολείο:

V = a x b x h

(το μήκος πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το πλάτος, τότε το αποτέλεσμα που λαμβάνεται - από το ύψος)

Για παράδειγμα, το μήκος του μπάνιου - 2 m, πλάτος - 1, 8 m, ύψος - 2, 5 m. Όσο πολλαπλασιάζουμε, έχουμε όγκο 9 m³.

Επιπλέον, θα απαιτηθούν οι παράμετροι της συναλλαγματικής ισοτιμίας για το μπάνιο.

Με την οικοδόμηση κώδικες για μια οικογένεια 1-3 ατόμων πολλαπλότητα (ποσότητα φρέσκου αλλαγές αέρα την ώρα) είναι ίσο με 6 αν διαμένουν πάνω από 3 - 8. Πολλαπλασιασμός το προκύπτον όγκος των 9 m³ έως 8, απόκτηση 72 m³ / h. Επομένως, κατά την αγορά της συσκευής, δώστε προσοχή σε δείγματα με χωρητικότητα 75 m³ / h ή ελαφρώς υψηλότερα.

Σύγχρονες πρόσθετες συσκευές

Οι απλούστερες τροποποιήσεις, εξοπλισμένες με θορυβώδη περιστρεφόμενη βίδα και με μια δυσάρεστη μέθοδο ελέγχου, είναι κάτι παρελθόν. Σήμερα, οι ανεμιστήρες του μπάνιου είναι εξοπλισμένοι με συσκευές που επεκτείνουν τη λειτουργικότητά τους και ακόμη και σας επιτρέπουν να προγραμματίσετε τη διαδικασία ανταλλαγής αέρα. Ας εξετάσουμε κάποιες βελτιώσεις:

 • Βαλβίδα ελέγχου. Αυτό είναι ένα ειδικό αυτόματο κλείστρο, το οποίο εμποδίζει τον αέρα εξαγωγής να επιστρέψει στο δωμάτιο. Μόλις ο ανεμιστήρας κλείσει, το κλείστρο κλείνει.
 • Αισθητήρας κίνησης. Τεχνική προσαρμογή, αντίδραση στην εμφάνιση του ανθρώπου. Η εφαρμογή του δεν είναι πάντοτε δικαιολογημένη, καθώς τα σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των οποίων ένα άτομο βρίσκεται στο μπάνιο δεν είναι αρκετά για να τον αέρα.
 • Αισθητήρας υγρασίας. Η συσκευή ρυθμίζει αυτόματα την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας στον αέρα. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SanPiN (5179-90), η υγρασία στο δωμάτιο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60-65%. Αν ο αριθμός είναι υψηλότερος - ενεργοποιείται η υδροστατική μονάδα και αρχίζει ο ανεμιστήρας.
 • Το χρονόμετρο. Συσκευή που σας επιτρέπει να καθυστερείτε τον ανεμιστήρα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ας υποθέσουμε ότι ο αισθητήρας κίνησης έχει ενεργοποιήσει ή πατήσατε το κουμπί απενεργοποίησης φωτός - και ακριβώς 15 (30, 45) λεπτά ο ανεμιστήρας ανάβει.

Πρόσθετη λειτουργία "εξαερισμός" - η δυνατότητα συνεχούς συντήρησης του μπάνιου ως άνετου μικροκλίματος. Η συσκευή λειτουργεί πάντοτε σε χαμηλή ταχύτητα, αλλά εάν είναι απαραίτητο, ενεργοποιείται με πλήρη ισχύ.

Η σύνδεση αρκετών ηλεκτρικών συσκευών σε ένα μόνο δίκτυο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ας εξετάσουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για εξοπλισμό κουκούλας.

Σχέδια σύνδεσης ανεμιστήρων στο μπάνιο

Η δυνατότητα χρήσης διαφόρων τρόπων ενεργοποίησης και ρύθμισης του ανεμιστήρα τοποθετείται πριν από την επιλογή του επιθυμητού κυκλώματος. Κατά τη σύνδεση είναι απαραίτητο να καθοδηγείται από τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, την παρουσία πρόσθετων συσκευών και τις συστάσεις του κατασκευαστή. Το πιο απλό σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα με ενσωματωμένη συσκευή on / off.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πώς μπορείτε να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με έναν ξεχωριστό διακόπτη. Η διαδικασία ελέγχου γίνεται ευκολότερη, αλλά θα χρειαστεί να τοποθετήσετε μερικά πρόσθετα καλώδια.

Η ρύθμιση του χρονοδιακόπτη περιπλέκει κάπως τη διαδικασία σύνδεσης: απαιτείται ακόμα ένα πρόσθετο καλώδιο φάσης.

Το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα μαζί με τον φωτισμό είναι βολικό από την άποψη του ελέγχου, αλλά είναι αναποτελεσματικό. Αποδεικνύεται ότι το δωμάτιο αερίζεται μόνο κατά την περίοδο αυτή, ενώ η φωτεινή ένδειξη είναι αναμμένη. Αυτό οδηγεί είτε σε ατελές αερισμό είτε σε υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Μια πιο πρακτική επιλογή είναι να εγκαταστήσετε ένα διακόπτη δύο κουμπιών.

Πριν από την επιλογή του σχεδίου, προσδιορίστε εάν υπάρχει η πιθανότητα σβέσης και τοποθέτησης επιπλέον ηλεκτρικών καλωδίων.

Οδηγίες εγκατάστασης για ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη

Για αυτόματη συναρμολόγηση, σας συνιστούμε να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα οροφής που συνδέεται με την έξοδο εξαερισμού. Πριν από την εγκατάσταση της συσκευής, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τη συνοδευτική τεχνική τεκμηρίωση. Ο χρονοδιακόπτης δεν χρειάζεται να αγοράζεται ξεχωριστά, συνήθως παρέχεται στο σετ μαζί με τα διαγράμματα και τις οδηγίες εγκατάστασης.

Παρόμοια μοντέλα - Era, CATA, Migliore, VENTS, VULKAN.

Ελέγξτε τις συνθήκες εγκατάστασης

Για την εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα, θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχει αέρας στο ορυχείο ώθηση obschedomovoy (ή αγωγός του ένα ιδιωτικό σπίτι), αντιστοιχεί στην τρύπα στον τοίχο για τον καθορισμό του επέλεξε το μοντέλο, αν το διάγραμμα συνδεσμολογίας.

Στα σπίτια του παλιού κτιρίου, τρύπες εξαερισμού βρίσκονται στα μπάνια, τα μπάνια και τις κουζίνες. Συνήθως βρίσκονται ψηλά κάτω από την οροφή και έχουν την ίδια διάμετρο (σχήμα). Ωστόσο, μετά από μια γενική επισκευή όταν ανέγερση πρόσθετων τοίχους, χωρίσματα και ψευδοροφές, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της θέσης τοποθέτησης του ανεμιστήρα, αλλά με την πρόσθετη μονάδα διαύλου, όλα οδηγούν στην ίδια οπή.

Εάν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία εγκατάστασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προετοιμάστε εκ των προτέρων τα εργαλεία και τα υλικά που ενδέχεται να απαιτούνται για την εγκατάσταση:

 • ρουλέτα, μολύβι, gon;
 • διάτρητης τοίχου για τοίχους.
 • κατσαβίδι, σφυρί, πένσες.
 • στεγανωτικά ή υγρά καρφιά (εάν είναι απαραίτητο).
 • συνδετήρες (πείροι, βιδωτές βίδες).

Όταν επιλέγετε ένα κύκλωμα με διακόπτη ως συσκευή ελέγχου, πρέπει να το αγοράσετε καθώς και ένα ηλεκτρικό καλώδιο.

Σημαντικές αποχρώσεις της καλωδίωσης

Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος για πρώτη φορά, ετοιμαστείτε για τις εργασίες κατασκευής που απαιτούνται για την καλωδίωση του ηλεκτρικού καλωδίου. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε την πλαστική οροφή, να κάνετε τρύπες στην τάση, να σπάσετε τους τοίχους και να αποσυναρμολογήσετε το κεραμίδι.

Αν αυτό είναι πολύ δύσκολο ή ακριβό, μπορείτε να επιλέξετε έναν απλούστερο τρόπο - εξωτερική τοποθέτηση συρμάτων στα καλωδιακά κανάλια. Δεν είναι τόσο αισθητικά ευχάριστο, αλλά γρήγορο και φθηνό.

Απαιτήσεις για καλώδια και πρίζες:

 • Η διατομή του καλωδίου πρέπει να αντιστοιχεί στο φορτίο.
 • Είναι αδύνατο να τοποθετήσετε καλώδια σε μεταλλική θήκη.
 • όλα τα καλώδια πρέπει να είναι απομονωμένα.
 • τάξη προστασίας των υποδοχών - όχι χαμηλότερη από IP 44,
 • Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένα προστατευτικό κλείσιμο ή γείωση.

Απαγορεύεται αυστηρά η γείωση των συρμάτων μέσω σωλήνων θέρμανσης ή αποχέτευσης.

Συναρμολόγηση ανεμιστήρα και σύνδεση χρονοδιακόπτη

Η συναρμολόγηση της συσκευής συμβαίνει συνήθως μαζί με την εγκατάσταση, καθώς το περίβλημα είναι πρώτα σταθερό, τότε τα καλώδια είναι συνδεδεμένα και ήδη στο άκρο το διακοσμητικό πάνελ είναι μανδαλωμένο.

Χρησιμοποιώντας το πίσω τοίχωμα της θήκης, το οποίο θα στερεωθεί απευθείας στον τοίχο, θα κάνουμε σημάνσεις.

Όταν το τμήμα εργασίας του ανεμιστήρα στερεώνεται σταθερά στον τοίχο, συνδέουμε τα καλώδια και τα συνδέουμε στα τερματικά της συσκευής.

Εάν δεν υπάρχουν άλλες συσκευές, εγκαταστήστε το διακοσμητικό κάλυμμα.

Για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής με χρονοδιακόπτη, πρέπει να επιλέξετε ένα από τα κυκλώματα. Στην ιδανική περίπτωση, εάν ο ανεμιστήρας είναι επίσης συνδεδεμένος με ένα διακόπτη, απαιτείται ένα καλώδιο 4 συρμάτων. Ο πυρήνας, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται για τη γείωση, τροφοδοτείται σε χρονοδιακόπτη.

Μετά την εγκατάσταση όλων των συσκευών και συσκευών, πρέπει να ελέγξετε για να ελέγξετε τον τρόπο λειτουργίας του ανεμιστήρα. Μαζί με αυτό, ο χρονοδιακόπτης είναι συνήθως ρυθμισμένος - το χρονικό διάστημα είναι ρυθμισμένο, μετά από το οποίο η κουκούλα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Οδηγίες βίντεο για την εγκατάσταση του πιο απλού μοντέλου:

Λεπτομερείς οδηγίες για την εγκατάσταση κουκούλας με βαλβίδα αντεπιστροφής σε ιδιωτική κατοικία:

Οι οδηγίες του κατασκευαστή του σιωπηλού μοντέλου Silent 100:

Εγκατάσταση του διακόπτη για τον ανεμιστήρα:

Όπως μπορείτε να δείτε, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εαυτό σας εξαερισμό μόνοι σας, χωρίς τη συμμετοχή ηλεκτρολόγων, επαγγελματιών, αλλά με αρκετές συνθήκες. Για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα (απλό, με χρονοδιακόπτη ή διακόπτη), είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τα ηλεκτρικά κυκλώματα, να μελετήσετε προσεκτικά το σχεδιασμό της συσκευής και να λάβετε υπόψη τα τεχνικά και υγειονομικά πρότυπα κατά την εγκατάσταση.

Συνδέστε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο μέσω ενός διακόπτη

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο

 • Λογικότητα και αναγκαιότητα εγκατάστασης του ανεμιστήρα σε ένα μπάνιο
 • Βασικές απαιτήσεις για καταναγκαστικό σχέδιο
 • Προετοιμασία για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα
 • Συνδέστε τον ανεμιστήρα στο ηλεκτρικό σύστημα
 • Οδηγίες εγκατάστασης καλωδίωσης
 • Οδηγός για την προετοιμασία ενός χώρου για έναν ανεμιστήρα
 • Οδηγίες εγκατάστασης βήμα προς βήμα για τον ανεμιστήρα

Για να ομαλοποιήσετε το επίπεδο υγρασίας, για να εμποδίσετε την ανάπτυξη μούχλας και να δημιουργήσετε τη βέλτιστη κυκλοφορία του αέρα, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε αερισμό στο μπάνιο. Για αυτό, ο εξαερισμός είναι τοποθετημένος στο σωλήνα εξαερισμού. Είναι καλύτερο να εξοπλίσετε τον εξαερισμό αυτού του δωματίου κατά τη διάρκεια της φάσης επισκευής. Έτσι μπορείτε να σκεφτείτε μπροστά και να υπολογίσετε τα πάντα εκ των προτέρων. Μπορείτε να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με τα χέρια σας, τίποτα δεν είναι περίπλοκο σε αυτό.

Σχέδιο της συσκευής ανεμιστήρα για τον αερισμό του μπάνιου.

Λογικότητα και αναγκαιότητα εγκατάστασης του ανεμιστήρα σε ένα μπάνιο

Η ανάγκη για εγκατάσταση συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού στο μπάνιο συμβαίνει όταν το συνηθισμένο σύστημα ανταλλαγής αέρα δεν είναι αρκετό. Καταλάβετε ότι ήταν απαραίτητο να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής, μπορείτε από τους κατώφους κατόπτρων, την παρουσία συμπύκνωσης στους τοίχους του δωματίου και τη σταθερή υγρασία, μια δυσάρεστη μυρωδιά. Σε ένα μπάνιο με κακή ανταλλαγή αέρα, αρχίζει να μυρίζει άσχημα, παθογόνα μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται ενεργά, γεγονός που μειώνει τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού, των επίπλων και των εσωτερικών διακοσμήσεων και βλάπτει την υγεία των ανθρώπων.

Αν υπάρχουν προβλήματα στο μπάνιο σας, ελέγξτε πρώτα τον αερισμό για σωστή λειτουργία. Αυτό γίνεται πολύ απλά. Αρκεί να ανάβει ένας αγώνας και να τον φέρει στην σχάρα ανταλλαγής αέρα. Αν η φωτιά σβήσει ή τουλάχιστον αρχίσει να εκτρέπεται προς την σχάρα, τότε ο αγωγός αέρα στο μπάνιο σας είναι άριστος και δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρα.

Η διάταξη του εξαερισμού στο μπάνιο.

Εάν η φλόγα σιγά-σιγά πλέει ή δεν αντιδρά καθόλου, θα πρέπει να καθαρίσετε τους αεραγωγούς και να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα. Ο καθαρισμός πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός κωνικού σχήματος βάρους. Βυθίζεται στον αγωγό αερισμού στην οροφή.

Μπορείτε βεβαίως να χρησιμοποιήσετε την παλιά δοκιμασμένη μέθοδο, σύμφωνα με την οποία πριονίστηκαν μερικά εκατοστά από το κάτω μέρος της πόρτας στο μπάνιο. Αλλά η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου δεν αντέχει σε καμία κριτική. Αυτή η λύση δεν βοηθά σε όλες τις περιπτώσεις. Και αν οι πόρτες είναι ακριβές και μοντέρνες, σίγουρα δεν θέλουν να τις δουν. Και η πόρτα του προϋπολογισμού μετά από τέτοιους χειρισμούς απλά θα είναι λοξή. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να διαθέσετε ένα χρόνο και να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Βασικές απαιτήσεις για καταναγκαστικό σχέδιο

Για να διασφαλίσετε ότι ο ανεμιστήρας στο δωμάτιό σας πληροί πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που του επιβάλλονται, πρέπει να διασφαλίσετε τη συμμόρφωση με ορισμένους κανόνες. Πρώτα απ 'όλα, ο αγωγός εξαερισμού πρέπει να λειτουργεί κανονικά. Αν είναι φραγμένο, ακόμα και ο πιο ισχυρός ανεμιστήρας δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά. Επομένως, πρώτα πρέπει να ελέγξετε το κανάλι για το φράξιμο και, αν είναι απαραίτητο, να το καθαρίσετε.

Κατά τη λειτουργία, ο ανεμιστήρας αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο. Αντ 'αυτού, ένα νέο πρέπει να φτάσει στο μπάνιο. Πολύ συχνά για αυτό, θα πρέπει να εξοπλίσετε μια θήκη πάχους 2 cm κάτω από την πόρτα μέσα στο δωμάτιο. Είναι προτιμότερο να παρέχετε αυτή τη στιγμή εκ των προτέρων και να πάρετε μια πόρτα του κατάλληλου μεγέθους από το να κόψετε και να βλάψετε τον καμβά στο μέλλον.

Το σχέδιο του αναγκαστικού σχεδίου.

Ο ανεμιστήρας έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, και συγκεκριμένα:

 1. Επίπεδο απόδοσης.
 2. Ποιότητα θορύβου.
 3. Λειτουργικότητα και ασφάλεια.
 4. Ποιότητα γενικά και κόστος.

Επιλέξτε ένα συγκρότημα που θα ταιριάζει ειδικά στις συνθήκες του μπάνιου σας και θα ταιριάζει στις προσωπικές προτιμήσεις σας.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Προετοιμασία για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα

Δεν είναι δύσκολο να συνδέσετε και να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα μόνοι σας. Για το μπάνιο είναι πιο κατάλληλο αδιάβροχο μοντέλο με υδροστατική. Θα παρακολουθεί το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο. Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου ανεμιστήρα είναι ότι θα ενεργοποιηθεί ανεξάρτητα όταν η υγρασία στο δωμάτιο αυξηθεί πάνω από την επιτρεπτή τιμή.

Κατά τη διαδικασία αυτο-εγκατάστασης, θα χρειαστεί να εκτελέσετε διάφορες λειτουργίες, δηλαδή:

 1. Περάστε το καλώδιο.
 2. Εάν είναι απαραίτητο, διευρύνετε τον αγωγό εξαερισμού.
 3. Συνδέστε την κουκούλα στην τροφοδοσία ρεύματος.
 4. Τοποθετήστε τη συσκευή στο κανάλι.
 5. Στερεώστε τα κενά και τις ρωγμές με το αφρώδες υλικό.
 6. Αφρός μετά την τοποθέτηση.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού.

Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητές σας, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.

Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το σύστημα ανταλλαγής αέρα, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο εξαερισμός από τη μία πλευρά του δωματίου, και από την άλλη πλευρά - ένας αερισμός τροφοδοσίας. Εάν η είσοδος και η έξοδος είναι πολύ κοντά, αυτό θα μειώσει τον εξαερισμό του μπάνιου. Για να εξασφαλίσετε την εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα πλέγμα στο κάτω μέρος της πόρτας. Τέτοιες σχάρες πωλούνται σε καταστήματα κατασκευών. Εγκατεστημένο χωρίς προβλήματα, μπορείτε να το τοποθετήσετε μόνοι σας. Αν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε μια πόρτα με μια προ-εγκατεστημένη μάσκα.

Στη διαδικασία της εργασίας θα χρειαστείτε τα εξής:

 1. Απευθείας στον ανεμιστήρα.
 2. Αντίσταση ηλεκτρικό τρυπάνι.
 3. Βίδες, πείροι.
 4. Τρυπάνι.
 5. Ένα μολύβι.
 6. Κατσαβίδι.
 7. Μονωτική ταινία.
 8. Επίπεδη πένσα μύτης.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Συνδέστε τον ανεμιστήρα στο ηλεκτρικό σύστημα

Πόσο άνετα και παραγωγικά θα είναι ο ανεμιστήρας εξαρτάται κυρίως από τη λειτουργικότητά του και από ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Επηρεάζει αυτούς τους δείκτες και τη μέθοδο συμπερίληψης. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα κυκλώματα για τη σύνδεση των μονάδων εξάτμισης στο μπάνιο. Όταν επιλέγετε μια συγκεκριμένη λύση, θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά. Εξετάστε τις πιο κοινές μεθόδους ενσωμάτωσης.

Εργαλεία εγκατάστασης αερισμού.

Πρώτα απ 'όλα, αυτό χρησιμοποιεί ένα καλώδιο. Πολλά μοντέλα ανεμιστήρων είναι εξοπλισμένα με διακόπτη ενσωματωμένο στη θήκη. Και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα καλώδιο που βγαίνει από την υπόθεση. Ο χρήστης τραβάει για μια τέτοια σειρά - ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται / απενεργοποιείται.

Αλλά τέτοια μοντέλα δεν είναι πάντα βολικά. Τις περισσότερες φορές, η εγκατάσταση των ανεμιστήρων εκτελείται κάτω από την οροφή ή σε διάφορα άλλα δύσκολα σημεία. Και αν η επισκευή στο δωμάτιο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αντί για το καλώδιο, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον διακόπτη οπουδήποτε. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται ξεχωριστή καλωδίωση από τον ανεμιστήρα και κρύβεται κάτω από το υλικό επένδυσης.

Υπάρχουν μοντέλα που συνδέονται με την πηγή φωτός. Θα ενεργοποιηθούν όταν ανάψετε το φωτισμό στο μπάνιο. Απενεργοποιήστε, επίσης, μαζί του. Δηλαδή, δύο συσκευές συνδέονται απλά με ένα διακόπτη. Υπάρχουν όμως ορισμένες ελλείψεις σε τέτοιες συσκευές. Για παράδειγμα, ένας ανεμιστήρας μπορεί να μην έχει χρόνο για να ενημερώσει επαρκώς τον αέρα ενώ βρίσκεστε στο μπάνιο. Επιπλέον, εάν τη νύχτα κάποιος πρέπει να πάει στην τουαλέτα, ο θόρυβος της συσκευής θα ξυπνήσει όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Εάν το μπάνιο σας δεν έχει σταθερή υγρασία και ο ανεμιστήρας εξαγωγής είναι εγκατεστημένος μόνο για να εξομαλύνει την υγρασία του αέρα μετά από μπάνιο ή ντους, ο ανεμιστήρας μπορεί να συνδεθεί σε ξεχωριστό διακόπτη. Είναι πολύ βολικό. Το κουμπί on / off μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στους διακόπτες για τις πηγές φωτισμού του μπάνιου.

Σχέδιο που συνδέει τον ανεμιστήρα με την ηλεκτρική καλωδίωση.

Οι πιο βολικοί είναι οι ανεμιστήρες με αυτόματο σύστημα on / off. Τα μοντέλα αυτά είναι εξοπλισμένα με αισθητήρα υγρασίας ή αισθητήρα κίνησης.

Ο ανεμιστήρας ανάβει όταν η υγρασία στο μπάνιο αυξηθεί πάνω από την επιτρεπτή τιμή ή όταν εισέλθουν οι άνθρωποι. Η διακοπή ενεργοποιείται από χρονοδιακόπτη. Η τεχνική είναι πολύ βολική, αλλά σχετικά ακριβή και επομένως όχι τόσο δημοφιλής όπως τα αναλόγια που περιγράφονται παραπάνω.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Οδηγίες εγκατάστασης καλωδίωσης

Κατά την εγκατάσταση της μονάδας και τη σύνδεση της συσκευής με το δίκτυο, πρέπει να τηρούνται οι προφυλάξεις ασφαλείας. Πρώτον, πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε, βεβαιωθείτε ότι ο ηλεκτρολόγος στο δίκτυο είναι απενεργοποιημένος. Δεύτερον, είναι καλύτερο να συνδέσετε τις επαφές των συρμάτων όχι με "περιστροφές", αλλά με ειδικά τερματικά. Παρέχουν πιο αξιόπιστη επαφή.

Η καλωδίωση χαλκού τροφοδοτείται στο χώρο εγκατάστασης της μονάδας. Αν δεν σκοπεύετε να αλλάξετε το κεραμίδι στο μπάνιο, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε την καλωδίωση πάνω από αυτό. Για να αποκρύψετε όσο το δυνατόν περισσότερο το καλώδιο, μπορείτε να το στείλετε σε ένα ειδικό πλαστικό κουτί. Η στερέωση της μονάδας αρχίζει αφού συνδεθεί στο δίκτυο τροφοδοσίας.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Οδηγός για την προετοιμασία ενός χώρου για έναν ανεμιστήρα

Είναι απαραίτητο να επιλέξετε το πιο κατάλληλο και κατάλληλο μέρος για τη συναρμολόγηση του ανεμιστήρα εξαγωγής. Κατά κανόνα, το καλύτερο μέρος στο μπάνιο είναι ήδη διαθέσιμες καταστήματα, που οδηγούν σε ένα κοινό ορυχείο. Αυτή η τρύπα είναι σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα. Κύριο καθήκον του είναι να εξασφαλίσει μια φυσική ανταλλαγή αέρα. Ο τυποποιημένος δίαυλος είναι ικανός να παρέχει ροή αέρα με χωρητικότητα μέχρι 100 m3 / h.

Διάγραμμα ακτινικού ανεμιστήρα.

Ο ανεμιστήρας θα πρέπει να επιλέγεται σύμφωνα με τη διάμετρο του αγωγού εξαερισμού. Η συσκευή πρέπει να κάθεται σφιχτά. Συνήθως, ο εξαερισμός έχει διάμετρο 10, 12,5 ή 15 εκ. Εάν ο ανεμιστήρας είναι μεγαλύτερος από την οπή εξαερισμού, μπορείτε να το διορθώσετε με ένα συνηθισμένο διάτρητο. Εάν ο ανεμιστήρας είναι μικρότερος από την οπή εξαερισμού, πρέπει να επιλέξετε έναν αυλό ή πλαστικό σωλήνα για τη διάμετρο του ανεμιστήρα και να τον τοποθετήσετε στην οπή του αγωγού εξαγωγής. Μετά από αυτό, θα είναι απαραίτητο να στεγανοποιηθούν τα κενά με το αφρώδες υλικό. Η περίσσεια παγωμένου αφρού κόβεται, και αν το επιθυμείτε, shpaklyuetsya. Εργασία με στόκος θα έχετε μόνο εάν η διάμετρος της οπής είναι μεγαλύτερη από τον ανεμιστήρα.

Η ισχύς της μονάδας επιλέγεται με βάση την περιοχή του μπάνιου. Αν είναι πολύ μεγάλη, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια πρόσθετη μονάδα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να γροθιάσετε επιπλέον αγωγούς εξαερισμού στους τοίχους του δωματίου. Για το σκοπό αυτό συνιστάται ιδιαίτερα να προσκαλέσετε ειδικούς.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Οδηγίες εγκατάστασης βήμα προς βήμα για τον ανεμιστήρα

Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση του ανεμιστήρα στο μπάνιο. Ελέγξτε τον εξοπλισμό του. Πρώτα απ 'όλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε οδηγίες. Σε αυτό, ο κατασκευαστής αναφέρει λεπτομερώς τη διαδικασία εγκατάστασης της συσκευής και δίνει συστάσεις για την περαιτέρω λειτουργία του. Η απουσία αυτής της εντολής πρέπει να σας προειδοποιεί. Συνήθως, χωρίς αυτούς, πωλούνται ανεμιστήρες χαμηλής ποιότητας ή παράνομα εισαγόμενοι.

Η αυτοεγκατάσταση είναι πολύ γρήγορη και δεν απαιτεί περισσότερο από μισή ώρα. Αφαιρέστε πρώτα το μπροστινό κάλυμμα του ανεμιστήρα. Όταν η συσκευή θα είναι δίπλα στον τοίχο, εφαρμόστε κόλλα πολυμερούς ή σιλικόνη. Οι ανεμιστήρες από πλαστικό ζυγίζουν αρκετά, και αυτή η μέθοδος εγκατάστασης αρκεί.

Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στην διαθέσιμη τρύπα ή σε μια ταιριαστή αυλάκωση / σωλήνα και πιέστε το σταθερά στον τοίχο για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, το μπροστινό κάλυμμα θα πρέπει να στερεωθεί με βίδες. Κατά κανόνα, περιλαμβάνονται στην παράδοση. Για να διασφαλίσετε ότι δεν εισέρχονται στο δωμάτιο αίθουσα μέσω του αυλού, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα δίχτυ κουνουπιών πριν από την τοποθέτηση του καπακιού.

Τώρα μπορείτε να εγκαταστήσετε σωστά τον ανεμιστήρα μόνοι σας. Οι ανεμιστήρες εξαγωγής για την τοποθέτηση στο μπάνιο έχουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά έχουν επίσης ένα μεγάλο μειονέκτημα, που συνίσταται σε υψηλές ιδιότητες θορύβου. Η συσκευή μπορεί να σιγήσει με διάφορους τρόπους. Κατ 'αρχάς, ο αγωγός εξαερισμού μπορεί να ολοκληρωθεί με ένα ειδικό απορροφητικό υλικό. Δεύτερον, ο σιγαστήρας μπορεί να εγκατασταθεί ακριβώς πίσω από τον ανεμιστήρα. Επιλέξτε τον πιο βολικό τρόπο για εσάς. Επιτυχημένη εργασία!

Πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο στο διακόπτη

 1. Γιατί είναι ο ανεμιστήρας στο μπάνιο
 2. Τεχνικά χαρακτηριστικά του εξαναγκασμένου εξαερισμού
 3. Προπαρασκευαστικές εργασίες
 4. Συστάσεις για την εγκατάσταση ανεμιστήρα
 5. Διάγραμμα σύνδεσης ανεμιστήρα
 6. Βίντεο: πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο και την τουαλέτα ταυτόχρονα

Η τοποθέτηση του μπάνιου πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρή και κάθε νοικοκυρά να το γνωρίζει. Ωστόσο, στην περίπτωση ανεπαρκούς αερισμού ή με την πλήρη απουσία του, το καλούπι, ο μύκητας και άλλοι αρνητικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν την υψηλή υγρασία εμφανίζονται πολύ γρήγορα. Πολλοί ιδιοκτήτες προσπαθούν με διαφορετικούς τρόπους να λύσουν το πρόβλημα της σύνδεσης ενός ανεμιστήρα στο μπάνιο με τον διακόπτη ξεχωριστά από το φως.

Γιατί είναι ο ανεμιστήρας στο μπάνιο

Για το μπάνιο μπορεί να απαιτείται σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού όταν ο κανονικός φυσικός αερισμός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις λειτουργίες του. Αυτό αποδεικνύεται από τη συμπύκνωση που σχηματίζεται στα τοιχώματα, τα θολά πάνω από τους καθρέφτες, τις δυσάρεστες οσμές και επίσης τη συνεχή υγρασία. Σε υγρό περιβάλλον, αρχίζει ο ενεργός πολλαπλασιασμός επιβλαβών μικροοργανισμών, που καταστρέφουν όχι μόνο την υγεία των ανθρώπων, αλλά και όλο τον εξοπλισμό, τα έπιπλα και την εσωτερική διακόσμηση των χώρων.

Εάν προκύψουν τέτοια προβλήματα, τότε είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργικότητα και τη λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού. Για το σκοπό αυτό, ένας αγώνας φωτίζεται και οδηγείται στη μάσκα εξαερισμού. Όταν το φως σβήνει πολύ γρήγορα ή εκτρέπεται προς την κατεύθυνση του πλέγματος, αυτό σημαίνει ότι ο αγωγός εξαερισμού είναι σε καλή κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, δεν απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός. Εάν υπάρχει ασθενής πτερυγισμός της φλόγας ή το φως δεν αντιδρά καθόλου, τότε ο φυσικός αερισμός είναι ελαττωματικός. Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, οι αεραγωγοί καθαρίζονται και ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η κανονική λειτουργία του αγωγού εξαερισμού. Με ισχυρό φράξιμο, ακόμη και η πιο ισχυρή συσκευή εξαερισμού δεν θα βοηθήσει. Επομένως, πρώτα πρέπει να εκτελέσετε έλεγχο καναλιών και να εκτελέσετε τον καθαρισμό του, εάν είναι απαραίτητο.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του χώρου, ο αέρας εξέρχεται. Δηλαδή, ο αέρας εξόδου αφήνει, και σε αντάλλαγμα ένα νέο μπαίνει στο μπάνιο. Μερικοί ιδιοκτήτες για να βελτιώσουν την κυκλοφορία αφήνουν ένα κενό κάτω από την πόρτα, ύψους έως και 2 εκ. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται να αγοράσετε αμέσως μια πόρτα με το κατάλληλο μέγεθος ώστε να μην βλέπει και να βλάπτει στο μέλλον το φύλλο της πόρτας.

Η κύρια προσοχή πρέπει να δοθεί στα τεχνικά χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα. Η συσκευή πρέπει να επιλεγεί λαμβάνοντας υπόψη την απόδοσή της, το επίπεδο θορύβου και άλλες ιδιότητες. Ο ανεμιστήρας θα πρέπει να είναι λειτουργικός και ασφαλής, με τη βέλτιστη σχέση τιμής-ποιότητας. Το κύριο κριτήριο επιλογής είναι η κυβική χωρητικότητα του δωματίου, η οποία υπόκειται σε εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Προπαρασκευαστικές εργασίες

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες εγκατάστασης και τη σύνδεση, πρέπει να εκτελέσετε μια συγκεκριμένη λίστα προπαρασκευαστικών εργασιών. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να επιλέξετε και να αγοράσετε το πιο κατάλληλο μοντέλο του ανεμιστήρα. Συνιστάται να επιλέξετε αδιάβροχες συσκευές εξοπλισμένες με υδροστατική μονάδα που ελέγχει την υγρασία στο δωμάτιο. Αυτοί οι ανεμιστήρες ενεργοποιούνται ανεξάρτητα όταν η υγρασία υπερβαίνει την επιτρεπτή τιμή.

Εάν είναι απαραίτητο, ο αγωγός εξαερισμού επεκτείνεται. Στη συνέχεια, πρέπει να τοποθετήσετε το καλώδιο και να το συνδέσετε στον ανεμιστήρα. Η ίδια η συσκευή είναι τοποθετημένη στην οπή του καναλιού και στερεώνεται με ειδικούς συνδετήρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ανεμιστήρας πρέπει να ταιριάζει με τη διάμετρο της οπής αερισμού και να ταιριάζει σφιχτά σε αυτό. Αν οι διαστάσεις του είναι μεγαλύτερες από την οπή του καναλιού, εκτελείται επέκταση με συμβατικό διατρητήρα.

Στην περίπτωση που ο ανεμιστήρας είναι μικρότερος από την τρύπα, επιλέγεται ένας αυλακωτός ή πλαστικός σωλήνας με το επιθυμητό μέγεθος, ο οποίος εισάγεται μέσα στην οπή. Όλα τα κενά και τα κενά σφραγίζονται με αφρώδες υλικό. Ο πλεόναστος αφρός αποκόπτεται και ο χώρος γύρω από το σωλήνα ισοπέδωσε με στόκο.

Η ισχύς της μονάδας επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή και την ένταση του δωματίου. Εάν υπάρχει πολύς χώρος, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν ή περισσότερους οπαδούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ανοίγουν πρόσθετα ανοίγματα στους αεραγωγούς αερισμού, για τη συσκευή της οποίας συνιστάται η προσέλκυση ειδικών.

Συνιστάται να προετοιμάσετε όλα τα απαραίτητα εκ των προτέρων. Εκτός από τον ανεμιστήρα, θα χρειαστείτε ένα τρυπάνι, πείρους, βίδες, τρυπάνια, πένσες, ένα κατσαβίδι, μια μονωτική ταινία, ένα μολύβι.

Συστάσεις για την εγκατάσταση ανεμιστήρα

Πριν εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στον προετοιμασμένο χώρο, είναι απαραίτητο να ελέγξετε το πλήρες του σετ. Στο σετ παράδοσης πρέπει να υπάρχει μια οδηγία, η οποία να διευκρινίζει τη σειρά εγκατάστασης και να παρέχει συστάσεις για περαιτέρω λειτουργία. Η απουσία τέτοιων οδηγιών υποδηλώνει συχνά χαμηλή ποιότητα του προϊόντος και παράνομη εισαγωγή του στη χώρα.

Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί ανεξάρτητα, χωρίς δυσκολίες. Στην αρχή, αφαιρείται το μπροστινό κάλυμμα του ανεμιστήρα. Σε μέρη όπου η συσκευή είναι στερεωμένη στον τοίχο, εφαρμόζεται κόλλα σιλικόνης ή πολυμερούς, η οποία είναι αρκετή για μια μικρή μάζα της πλαστικής συσκευής.

Στη συνέχεια, ο ανεμιστήρας εισάγεται στην τρύπα που έχει προετοιμαστεί για εγκατάσταση και πιέζεται στον τοίχο για σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά από αυτό, το μπροστινό κάλυμμα στερεώνεται στη θέση του χρησιμοποιώντας βίδες με αυτοκόλλητη βίδα. Για την προστασία από έντομα, τοποθετείται ένα δίχτυ κουνουπιών μπροστά από το καπάκι.

Προκειμένου να απορροφήσετε υπερβολικό θόρυβο, συνιστάται η ολοκλήρωση του αγωγού εξαερισμού με ειδικά απορροφητικά υλικά θορύβου. Ένας άλλος τρόπος είναι να εγκαταστήσετε ένα σιλανσιέ θορύβου ακριβώς πίσω από τον ανεμιστήρα.

Μετά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα, η καλωδίωση πρέπει να συνδεθεί με αυτό. Πριν ξεκινήσετε την εργασία, το οικιακό δίκτυο πρέπει να απενεργοποιηθεί. Δεν συνιστάται η χρήση συστροφών για τη σύνδεση των επαφών. Ένας πιο αξιόπιστος τρόπος είναι να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας τερματικά. Η καλωδίωση πρέπει να είναι με αγωγούς χαλκού. Εάν η αντικατάσταση πλακιδίων στο μπάνιο δεν έχει σχεδιαστεί, τα καλώδια τοποθετούνται σε πλαστικά κουτιά. Η τελική τοποθέτηση και στερέωση του ανεμιστήρα πραγματοποιείται μόνο αφού συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Διάγραμμα σύνδεσης ανεμιστήρα

Μερικά απλά και προσιτά κυκλώματα χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση του εξαερισμού. Η σύνδεση μπορεί να γίνει παράλληλα με το φωτισμό, μέσω χρονοδιακόπτη ή αισθητήρα ή με τη χρήση ξεχωριστού διακόπτη.

Πολλά μοντέλα ανεμιστήρων έχουν το δικό τους διακόπτη τοποθετημένο στο περίβλημα. Η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της συσκευής γίνεται με ειδική δαντέλα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα βολικό, αφού σε πολλές περιπτώσεις η συσκευή είναι τοποθετημένη κάτω από το ταβάνι και σε άλλα δυσπρόσιτα μέρη, καθιστώντας τη χρήση του καλωδίου πολύ ενοχλητική.

Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες συχνά σκέφτονται για το πώς να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο σε ένα διακόπτη που βρίσκεται χωριστά, στο πιο βολικό μέρος. Σε αυτή την περίπτωση, η σύνδεση γίνεται απευθείας. Στην περίπτωση αυτή, αντί για έναν λαμπτήρα, συνδέεται ένας ανεμιστήρας. Το μόνο μειονέκτημα αυτού του σχεδίου είναι η πιθανή αμηχανία των ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα η συσκευή να λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποβάλλει άσκοπα την ενέργεια.

Υπολογισμός της απώλειας θερμότητας χώρου
.

Πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο + πώς να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο διακόπτη

Η συσκευή του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι ένας από τους τρόπους διασφάλισης ενός άνετου μικροκλίματος σε ιδιωτικό σπίτι ή διαμέρισμα πόλης. Οι απλούστερες συσκευές - ανεμιστήρες - τελικά αποδείχθηκαν ότι αντικαταστάθηκαν από χωριστά συστήματα και κλιματιστικά, αλλά παρέμειναν σχετικές στο μπάνιο ή το μπάνιο. Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο για τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό και αφαίρεση αέρα.

Οι λόγοι για την εγκατάσταση ενός εγχώριου ανεμιστήρα

Το υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στο σπίτι βρίσκεται στο μπάνιο ή σε ένα συνδυασμένο μπάνιο - όπου το νερό είναι ενεργά και σε μεγάλες ποσότητες. Τα μικρά μεγέθη δωματίων, τα χαρακτηριστικά επένδυσης τοίχων, η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του αέρα αποτελούν επιπλέον παράγοντες στους οποίους η υψηλή υγρασία γίνεται το πιο επικίνδυνο.

Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μύκητα και μύκητες - δυσάρεστοι μικροοργανισμοί που σχηματίζουν αποικίες και είναι ισχυρά αλλεργιογόνα.

Ακόμη και αν το μπάνιο έχει μεγάλη επιφάνεια και έχει παράθυρο (άμεση έξοδο για φυσικό εξαερισμό), μπορεί να χρειαστεί μια συσκευή για την εξαγωγή του χρησιμοποιημένου αέρα το χειμώνα, όταν το άνοιγμα των αεραγωγών στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ύδρευσης είναι επικίνδυνο

Η εμφάνιση μαύρων κουκίδων στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων ή το συμπύκνωμα δεν έχουν χρόνο για να στεγνώσουν πάνω στα κάτοπτρα, είδη υγιεινής και σωλήνες - τα πρώτα σημάδια ότι το σύστημα φυσικού αερισμού είναι σπασμένο. Ο λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη καθαρού αέρα μέσα από τα ανοίγματα παραθύρων (κουφώματα, τραβέρσες, ειδικές οπές κάτω από το παράθυρο). Σε μια ιδιωτική κατοικία, προβλήματα μπορεί να προκύψουν από τη λανθασμένη ρύθμιση αεραγωγών ή βαλβίδων τροφοδοσίας στους τοίχους.

Ο σωστά εξοπλισμένος εξαερισμός όχι μόνο προστατεύει την υγεία από τα κρυολογήματα και τις αλλεργίες, αλλά παράλληλα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών καλωδίων, των υδραυλικών εγκαταστάσεων, των επίπλων, του φινιρίσματος τοίχων

Η απλούστερη λύση που επιτρέπει την υποχρεωτική κυκλοφορία αέρα στο μπάνιο είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα. Οι σύγχρονες συσκευές έχουν ελκυστικό λακωνικό σχεδιασμό και άνετο έλεγχο, έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου και απόδοση, επαρκή για να δημιουργήσουν μια άνετη ατμόσφαιρα. Εάν υπάρχει εμπειρία της συσκευής καλωδίωσης, μπορείτε να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα μόνοι σας.

Πώς να επιλέξετε το σωστό εξοπλισμό

Για να αγοράσετε έναν καλό ανεμιστήρα, μπορείτε απλά να επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ και να μάθετε όλα τα μυστικά από τον πωλητή-σύμβουλο. Ωστόσο, η ελπίδα για ειλικρινείς και αξιόπιστες πληροφορίες δεν αξίζει 100%, δεδομένου ότι ένα από τα καθήκοντα του πωλητή είναι συχνά η πώληση παλαιών ή ακριβότερων προϊόντων. Είναι καλύτερα να αντισταθούμε και να μελετήσουμε προκαταρκτικά τις σημαντικές πτυχές της επερχόμενης αγοράς.

Τύποι ανεμιστήρων οικιακής χρήσης

Σε αντίθεση με τις μονάδες παραγωγής, οι οικιακές συσκευές είναι μικρές σε μέγεθος, έχουν μικρότερη ισχύ και φαίνονται λιγότερο βιομηχανικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται σταθεροί μηχανισμοί εξαερισμού που είναι ενσωματωμένοι στον τοίχο ή στην οροφή (τα κινητά φορητά συστήματα χρησιμοποιούνται σε εργοτάξια, εργαστήρια κλπ.).

Οι συσκευές μπάνιου έχουν μικρή περιοχή περιφέρειας. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τον εξοπλισμό σημειακού τύπου (για παράδειγμα, κουκούλες κουζίνας που βρίσκονται πάνω από τη σόμπα) και πολύ λιγότερο από τα συνηθισμένα συστήματα ανταλλαγής για τη συντήρηση εργαστηρίων, hangars, πισίνες κ.λπ.

Μέσω της εισαγωγής αέρα και του σχεδιασμού, οι εγχώριοι ανεμιστήρες χωρίζονται σε δύο τύπους:

 • Αξονική, τοποθετημένη σε κυλινδρικό σώμα και εξοπλισμένη με λεπίδες, πιάνοντας και προωθώντας τον αέρα παράλληλα προς τον άξονα.
 • Radial, χρησιμοποιείται για να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα από την αξονική εκδοχή σε ακτινική καθώς περνά μέσα από την πτερωτή της συσκευής.

Ο πρώτος τύπος είναι σε ζήτηση πολύ πιο συχνά λόγω της απλότητας του σχεδιασμού και της εγκατάστασης σε ένα οικιστικό περιβάλλον.

Στη θέση και τον τρόπο εγκατάστασης, διακρίνονται επίσης δύο ομάδες:

 • Επικάλυψη, με τετράγωνο ή στρογγυλό σχήμα, τοποθετημένο στην οπή εξαερισμού (πιο συχνά στον τοίχο κάτω από την οροφή).
 • κανάλι, πιο ισχυρό και ήσυχο, που τοποθετούνται μέσα στους αγωγούς.

Για ένα διαμέρισμα της πόλης μόνο η πρώτη κατηγορία είναι κατάλληλη, και για τις ιδιωτικές κατοικίες υπάρχουν επιλογές.

Οι ανεμιστήρες καναλιών σχεδιάζονται: στα αριστερά - μια συσκευή του συνήθους τύπου, στα δεξιά - μια συσκευή με συμπίεση ροής, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η παρουσία ενός πτερωτή (+)

Συχνά, όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα για μπάνιο, εστιάζουν αποκλειστικά στο σχεδιασμό. Η εμφάνιση είναι σημαντική, αλλά χωρίς κατάλληλες τεχνικές ιδιότητες, η συσκευή δεν θα αντιμετωπίσει την εργασία που της έχει ανατεθεί. Εξετάστε τις παραμέτρους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αγορά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών για το μπάνιο

Ο ανεμιστήρας έχει πολύ λιγότερες αποχρώσεις από ένα ψυγείο ή ένα πλυντήριο, ωστόσο για μια άνετη διαμονή είναι σημαντικό κάθε χαρακτηριστικό:

 • Η απόδοση της συσκευής, αντανακλώντας την ταχύτητα και την ποσότητα της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.
 • επίπεδο θορύβου ·
 • ασφάλεια (προστασία από την υγρασία).

Η απόδοση αναφέρεται πάντοτε στην τεχνική περιγραφή της συσκευής. Οι μέσοι αριθμοί είναι της τάξης των 50-250 m³ / h.

Οι δείκτες του παραγόμενου θορύβου κυμαίνονται από 25 έως 50 dB. Όσο χαμηλότερη είναι η ένταση του θορύβου, τόσο πιο ήσυχη λειτουργεί ο ανεμιστήρας, αντίστοιχα, η πιο ήσυχη είναι η κατάσταση στο σπίτι. Ιδανικές είναι οι παράμετροι των 25-30 dB. Είναι υποχρεωτικές εάν η συσκευή λειτουργεί σε νυχτερινή λειτουργία. Ανατρέξτε προσεκτικά στην επιλογή ισχυρών μοντέλων, στα οποία η στάθμη θορύβου φτάνει στο μέγιστο.

Ένας ισχυρός και ανθεκτικός μεταλλικός ανεμιστήρας PRO-150, με χωρητικότητα 730 m³ / h (η ταχύτητα είναι 2800 ανά λεπτό), αλλά με υψηλό επίπεδο θορύβου - 48 dB

Ο ανεμιστήρας αναφέρεται σε ηλεκτρικές συσκευές, οπότε ο βαθμός προστασίας είναι επίσης σημαντικός. Για το μπάνιο είναι κατάλληλος εξοπλισμός με σήμανση IP 44 και IP 45.

Υπολογισμός της παραγωγικότητας από τον τύπο

Βρείτε την παραγωγικότητα της συσκευής είναι απλή - αναφέρεται στο διαβατήριο, αλλά πώς να καθορίσετε εάν ένας ανεμιστήρας με τέτοια χαρακτηριστικά είναι κατάλληλος για το μπάνιο σας; Μια από τις λύσεις είναι να κάνετε υπολογισμούς χρησιμοποιώντας έτοιμους τύπους. Και πρώτα πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του μπάνιου και να μάθετε τη βέλτιστη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα.

Ο τύπος για τον υπολογισμό του όγκου είναι γνωστός από το σχολείο:

V = a x b x h (το μήκος πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το πλάτος, τότε το αποτέλεσμα που λαμβάνεται - από το ύψος)

Για παράδειγμα, το μήκος του μπάνιου - 2 m, πλάτος - 1, 8 m, ύψος - 2, 5 m. Όσο πολλαπλασιάζουμε, έχουμε όγκο 9 m³.

Επιπλέον, θα απαιτηθούν οι παράμετροι της συναλλαγματικής ισοτιμίας για το μπάνιο.

Πίνακας, ο οποίος αντικατοπτρίζει τους κανόνες της ανταλλαγής αέρα στις κατοικίες σύμφωνα με το SNiP 31-01-2003 (ρήτρα 9.2) και GOST 30494-96. Αυτές είναι οι ελάχιστες τιμές, είναι ακριβέστερα απαραίτητο να υπολογίζουμε ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο (+)

Με την οικοδόμηση κώδικες για μια οικογένεια 1-3 ατόμων πολλαπλότητα (ποσότητα φρέσκου αλλαγές αέρα την ώρα) είναι ίσο με 6 αν διαμένουν πάνω από 3 - 8. Πολλαπλασιασμός το προκύπτον όγκος των 9 m³ έως 8, απόκτηση 72 m³ / h. Επομένως, κατά την αγορά της συσκευής, δώστε προσοχή σε δείγματα με χωρητικότητα 75 m³ / h ή ελαφρώς υψηλότερα.

Σύγχρονες πρόσθετες συσκευές

Οι απλούστερες τροποποιήσεις, εξοπλισμένες με θορυβώδη περιστρεφόμενη βίδα και με μια δυσάρεστη μέθοδο ελέγχου, είναι κάτι παρελθόν. Σήμερα, οι ανεμιστήρες του μπάνιου είναι εξοπλισμένοι με συσκευές που επεκτείνουν τη λειτουργικότητά τους και ακόμη και σας επιτρέπουν να προγραμματίσετε τη διαδικασία ανταλλαγής αέρα. Ας εξετάσουμε κάποιες βελτιώσεις:

 • Βαλβίδα ελέγχου. Αυτό είναι ένα ειδικό αυτόματο κλείστρο, το οποίο εμποδίζει τον αέρα εξαγωγής να επιστρέψει στο δωμάτιο. Μόλις ο ανεμιστήρας κλείσει, το κλείστρο κλείνει.
 • Αισθητήρας κίνησης. Τεχνική προσαρμογή, αντίδραση στην εμφάνιση του ανθρώπου. Η εφαρμογή του δεν είναι πάντοτε δικαιολογημένη, καθώς τα σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των οποίων ένα άτομο βρίσκεται στο μπάνιο δεν είναι αρκετά για να τον αέρα.
 • Αισθητήρας υγρασίας. Η συσκευή ρυθμίζει αυτόματα την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας στον αέρα. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SanPiN (5179-90), η υγρασία στο δωμάτιο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60-65%. Αν ο αριθμός είναι υψηλότερος - ενεργοποιείται η υδροστατική μονάδα και αρχίζει ο ανεμιστήρας.
 • Το χρονόμετρο. Συσκευή που σας επιτρέπει να καθυστερείτε τον ανεμιστήρα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ας υποθέσουμε ότι ο αισθητήρας κίνησης έχει ενεργοποιήσει ή πατήσατε το κουμπί απενεργοποίησης φωτός - και ακριβώς 15 (30, 45) λεπτά ο ανεμιστήρας ανάβει.

Πρόσθετη λειτουργία "εξαερισμός" - η δυνατότητα συνεχούς συντήρησης του μπάνιου ως άνετου μικροκλίματος. Η συσκευή λειτουργεί πάντοτε σε χαμηλή ταχύτητα, αλλά εάν είναι απαραίτητο, ενεργοποιείται με πλήρη ισχύ.

Σχέδιο συνδεσμολογίας του υδροσταθμού. Εάν η στάθμη υγρασίας στο δωμάτιο αυξηθεί πάνω από την καθορισμένη τιμή (η ρύθμιση πραγματοποιείται χειροκίνητα), το hydrostat ενεργοποιεί τον ανεμιστήρα, ο οποίος απενεργοποιείται αυτόματα μόλις επιτευχθούν οι καθορισμένες παράμετροι (+).

Η σύνδεση αρκετών ηλεκτρικών συσκευών σε ένα μόνο δίκτυο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ας εξετάσουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για εξοπλισμό κουκούλας.

Σχέδια σύνδεσης ανεμιστήρων στο μπάνιο

Η δυνατότητα χρήσης διαφόρων τρόπων ενεργοποίησης και ρύθμισης του ανεμιστήρα τοποθετείται πριν από την επιλογή του επιθυμητού κυκλώματος. Κατά τη σύνδεση είναι απαραίτητο να καθοδηγείται από τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, την παρουσία πρόσθετων συσκευών και τις συστάσεις του κατασκευαστή. Το πιο απλό σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα με ενσωματωμένη συσκευή on / off.

Η εγκατάσταση απαιτεί μόνο τον ίδιο τον ανεμιστήρα και το ηλεκτρικό δίκτυο των 220 V. Ενεργοποίηση της συσκευής με το χέρι: πατήστε το κουμπί που βρίσκεται στο περίβλημα ή τραβήξτε το καλώδιο (ισχύει για συσκευές που έχουν τοποθετηθεί ψηλά κάτω από την οροφή)

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πώς μπορείτε να συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με έναν ξεχωριστό διακόπτη. Η διαδικασία ελέγχου γίνεται ευκολότερη, αλλά θα χρειαστεί να τοποθετήσετε μερικά πρόσθετα καλώδια.

Συνήθως, ο διακόπτης εξαγωγής τοποθετείται δίπλα στο διακόπτη φωτισμού. Το πιο βολικό μέρος είναι στον τοίχο κοντά στην πόρτα, μπροστά από την είσοδο στο μπάνιο ή το μπάνιο

Η ρύθμιση του χρονοδιακόπτη περιπλέκει κάπως τη διαδικασία σύνδεσης: απαιτείται ακόμα ένα πρόσθετο καλώδιο φάσης.

Ο χρονοδιακόπτης θα ενεργοποιήσει τη συσκευή με καθυστέρηση - μετά από 5... 30 λεπτά. Η ευκολία είναι ότι ο ανεμιστήρας δεν παρεμβαίνει στη λήψη διαδικασιών νερού και λειτουργεί κατά τη διάρκεια της περιόδου όταν το μπάνιο είναι ελεύθερο

Το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα μαζί με τον φωτισμό είναι βολικό από την άποψη του ελέγχου, αλλά είναι αναποτελεσματικό. Αποδεικνύεται ότι το δωμάτιο αερίζεται μόνο κατά την περίοδο αυτή, ενώ η φωτεινή ένδειξη είναι αναμμένη. Αυτό οδηγεί είτε σε ατελές αερισμό είτε σε υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Μια πιο πρακτική επιλογή είναι να εγκαταστήσετε ένα διακόπτη δύο κουμπιών.

Η χρήση ενός διακόπτη δύο ή τριών πλήκτρων αυξάνει τη λειτουργικότητα του συστήματος εξαερισμού και φωτισμού. Το σχέδιο μπορεί να βελτιωθεί συνδέοντας ένα χρονοδιακόπτη ή δύο πηγές φωτισμού - οροφή και τοίχο (+)

Πριν από την επιλογή του σχεδίου, προσδιορίστε εάν υπάρχει η πιθανότητα σβέσης και τοποθέτησης επιπλέον ηλεκτρικών καλωδίων.

Οδηγίες εγκατάστασης για ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη

Για αυτόματη συναρμολόγηση, σας συνιστούμε να αγοράσετε έναν ανεμιστήρα οροφής που συνδέεται με την έξοδο εξαερισμού. Πριν από την εγκατάσταση της συσκευής, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τη συνοδευτική τεχνική τεκμηρίωση. Ο χρονοδιακόπτης δεν χρειάζεται να αγοράζεται ξεχωριστά, συνήθως παρέχεται στο σετ μαζί με τα διαγράμματα και τις οδηγίες εγκατάστασης.

Πολύ δημοφιλής σιωπηλός ανεμιστήρας Silent, γνωστός για το μοντέρνο σχεδιασμό και τη μεγάλη διάρκεια ζωής του (πάνω από 30 χιλιάδες ώρες)

Παρόμοια μοντέλα - Era, CATA, Migliore, VENTS, VULKAN.

Ελέγξτε τις συνθήκες εγκατάστασης

Για την εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα, θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχει αέρας στο ορυχείο ώθηση obschedomovoy (ή αγωγός του ένα ιδιωτικό σπίτι), αντιστοιχεί στην τρύπα στον τοίχο για τον καθορισμό του επέλεξε το μοντέλο, αν το διάγραμμα συνδεσμολογίας.

Όταν επιλέγετε μια βολική ηλεκτρική συσκευή με βαλβίδα αντεπιστροφής, να θυμάστε ότι όταν είναι απενεργοποιημένη, ο αγωγός εξαερισμού κλείνει αυτόματα, δηλαδή πρέπει να σκεφτείτε τις επιλογές φυσικού αερισμού ή να επιλέξετε τη λειτουργία αύξησης της διάρκειας της συσκευής (+).

Στα σπίτια του παλιού κτιρίου, τρύπες εξαερισμού βρίσκονται στα μπάνια, τα μπάνια και τις κουζίνες. Συνήθως βρίσκονται ψηλά κάτω από την οροφή και έχουν την ίδια διάμετρο (σχήμα). Ωστόσο, μετά από μια γενική επισκευή όταν ανέγερση πρόσθετων τοίχους, χωρίσματα και ψευδοροφές, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της θέσης τοποθέτησης του ανεμιστήρα, αλλά με την πρόσθετη μονάδα διαύλου, όλα οδηγούν στην ίδια οπή.

Τυπικά, η διάταξη οφείλεται στην τυπική θέση των οπών εξαερισμού - απέναντι από τις πόρτες. Είναι η καλύτερη λύση όσον αφορά την αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα για όλα τα συστήματα εξαερισμού

Εάν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία εγκατάστασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προετοιμάστε εκ των προτέρων τα εργαλεία και τα υλικά που ενδέχεται να απαιτούνται για την εγκατάσταση:

 • ρουλέτα, μολύβι, gon;
 • διάτρητης τοίχου για τοίχους.
 • κατσαβίδι, σφυρί, πένσες.
 • στεγανωτικά ή υγρά καρφιά (εάν είναι απαραίτητο).
 • συνδετήρες (πείροι, βιδωτές βίδες).

Όταν επιλέγετε ένα κύκλωμα με διακόπτη ως συσκευή ελέγχου, πρέπει να το αγοράσετε καθώς και ένα ηλεκτρικό καλώδιο.

Σημαντικές αποχρώσεις της καλωδίωσης

Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος για πρώτη φορά, ετοιμαστείτε για τις εργασίες κατασκευής που απαιτούνται για την καλωδίωση του ηλεκτρικού καλωδίου. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε την πλαστική οροφή, να κάνετε τρύπες στην τάση, να σπάσετε τους τοίχους και να αποσυναρμολογήσετε το κεραμίδι. Αν αυτό είναι πολύ δύσκολο ή ακριβό, μπορείτε να επιλέξετε έναν απλούστερο τρόπο - εξωτερική τοποθέτηση συρμάτων στα καλωδιακά κανάλια. Δεν είναι τόσο αισθητικά ευχάριστο, αλλά γρήγορο και φθηνό.

Μια παραλλαγή συνδυασμένου συστήματος εξαερισμού για μπάνιο και τουαλέτα. Δύο ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι σε έναν αγωγό εξαερισμού, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με ένα μπλουζάκι και ένα ζεύγος βαλβίδων ελέγχου (+)

Απαιτήσεις για καλώδια και πρίζες:

 • Η διατομή του καλωδίου πρέπει να αντιστοιχεί στο φορτίο.
 • Είναι αδύνατο να τοποθετήσετε καλώδια σε μεταλλική θήκη.
 • όλα τα καλώδια πρέπει να είναι απομονωμένα.
 • τάξη προστασίας των υποδοχών - όχι χαμηλότερη από IP 44,
 • Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένα προστατευτικό κλείσιμο ή γείωση.

Απαγορεύεται αυστηρά η γείωση των συρμάτων μέσω σωλήνων θέρμανσης ή αποχέτευσης.

Συναρμολόγηση ανεμιστήρα και σύνδεση χρονοδιακόπτη

Η συναρμολόγηση της συσκευής συμβαίνει συνήθως μαζί με την εγκατάσταση, καθώς το περίβλημα είναι πρώτα σταθερό, τότε τα καλώδια είναι συνδεδεμένα και ήδη στο άκρο το διακοσμητικό πάνελ είναι μανδαλωμένο.

Έτσι φαίνεται η οπή εξαερισμού στον τοίχο με τα συνδεδεμένα καλώδια. Χρησιμοποιείται η ασφαλέστερη καλωδιωμένη κλειστή κυκλώματα - το καλώδιο κατασκευάστηκε κατά το φινίρισμα του τοίχου και κρυμμένο κάτω από ένα στρώμα γύψου

Χρησιμοποιώντας το πίσω τοίχωμα της θήκης, το οποίο θα στερεωθεί απευθείας στον τοίχο, θα κάνουμε σημάνσεις.

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για τη στερέωση του περιβλήματος του ανεμιστήρα. Αυτό το μοντέλο είναι τοποθετημένο με βίδες, αλλά μερικά χρησιμοποιούν καρφιά ή κόλλα

Όταν το τμήμα εργασίας του ανεμιστήρα στερεώνεται σταθερά στον τοίχο, συνδέουμε τα καλώδια και τα συνδέουμε στα τερματικά της συσκευής.

Για να μην κάνετε λάθος στη σύνδεση των καλωδίων και να βρείτε γρήγορα σφιγκτήρες μέσα στην θήκη, είναι προτιμότερο να μελετήσετε πρώτα την τεχνική τεκμηρίωση για τη συσκευή

Εάν δεν υπάρχουν άλλες συσκευές, εγκαταστήστε το διακοσμητικό κάλυμμα.

Το διακοσμητικό πάνελ, το οποίο καλύπτει το εσωτερικό "λειτουργικό" τμήμα του ανεμιστήρα, είναι συνήθως κατασκευασμένο από πλαστικό. Παρέχει πλήρη προστασία της συσκευής, αλλά υπό μία προϋπόθεση: αν βρίσκεται σε επαρκή απόσταση από το σπρέι νερού

Για να συνδέσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής με χρονοδιακόπτη, πρέπει να επιλέξετε ένα από τα κυκλώματα. Στην ιδανική περίπτωση, εάν ο ανεμιστήρας είναι επίσης συνδεδεμένος με ένα διακόπτη, απαιτείται ένα καλώδιο 4 συρμάτων. Ο πυρήνας, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται για τη γείωση, τροφοδοτείται σε χρονοδιακόπτη.

Σχέδιο σύνδεσης χρονοδιακόπτη (υποδεικνύεται με σταυρό). Για τον έλεγχο φωτισμού και ανεμιστήρα, χρησιμοποιείται διακόπτης με δύο κουμπιά, η προστασία οργανώνεται μέσω μιας αυτόματης συσκευής που είναι εγκατεστημένη στον πίνακα του περιβλήματος

Μετά την εγκατάσταση όλων των συσκευών και συσκευών, πρέπει να ελέγξετε για να ελέγξετε τον τρόπο λειτουργίας του ανεμιστήρα. Μαζί με αυτό, ο χρονοδιακόπτης είναι συνήθως ρυθμισμένος - το χρονικό διάστημα είναι ρυθμισμένο, μετά από το οποίο η κουκούλα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.

Βίντεο σχετικά με την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα στο μπάνιο

Οδηγίες βίντεο για την εγκατάσταση του πιο απλού μοντέλου:

Λεπτομερείς οδηγίες για την εγκατάσταση κουκούλας με βαλβίδα αντεπιστροφής σε ιδιωτική κατοικία:

Οι οδηγίες του κατασκευαστή του σιωπηλού μοντέλου Silent 100:

Εγκατάσταση του διακόπτη για τον ανεμιστήρα:

Όπως μπορείτε να δείτε, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εαυτό σας εξαερισμό μόνοι σας, χωρίς τη συμμετοχή ηλεκτρολόγων, επαγγελματιών, αλλά με αρκετές συνθήκες. Για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα (απλό, με χρονοδιακόπτη ή διακόπτη), είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τα ηλεκτρικά κυκλώματα, να μελετήσετε προσεκτικά το σχεδιασμό της συσκευής και να λάβετε υπόψη τα τεχνικά και υγειονομικά πρότυπα κατά την εγκατάσταση.