Δημιουργήστε το δικό σας θάλαμο ψεκασμού

Η βαφή αυτοκινήτων πραγματοποιείται σε ειδικά εξοπλισμένους χώρους στους οποίους έχει εγκατασταθεί καλός εξαερισμός και ειδικός εξοπλισμός. Αυτό εξασφαλίζει την κατάλληλη ανταλλαγή αέρα και διατηρεί την απαιτούμενη θερμοκρασία. Στην πώληση υπάρχουν έτοιμοι θάλαμοι ψεκασμού σκόνης, αλλά το κόστος τους είναι πολύ υψηλό.

Πολλοί επιχειρηματίες αποθαρρύνονται από την υψηλή τιμή αυτών των εγκαταστάσεων. Μια εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θάλαμο βαφής με τα χέρια σας.

Εάν πληροίτε όλα τα απαραίτητα πρότυπα και εγκαταστήσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό, τότε αυτή η φωτογραφική μηχανή δεν θα αποδώσει στην αγορά, αλλά θα κοστίσει πολύ λιγότερο.

Για να οργανώσετε μια τέτοια κάμερα με τα δικά τους χέρια, ακόμα και το πιο συνηθισμένο γκαράζ θα κάνει.

Βασικές απαιτήσεις για τη συσκευή

Εάν λάβετε υπόψη τα στάδια της βαφής του αυτοκινήτου, μπορείτε να καταλάβετε ποιες απαιτήσεις θα πρέπει να τηρούνται κατά την κατασκευή ενός θαλάμου ψεκασμού. Αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια:

 1. Πριν από τη βαφή το σώμα του αυτοκινήτου είναι αλεσμένο. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα του εξαερισμού συνίσταται τόσο στην αφαίρεση σκόνης από το θάλαμο βαφής όσο και στον καθαρισμό του αέρα που εισέρχεται στο θάλαμο από έξω.
 2. Κατά τη διάρκεια της βαφής του αυτοκινήτου, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να διασφαλίζει ότι ο αέρας καθαρίζεται από σωματίδια βερνικιού και βαφής.
 3. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ξήρανσης, ο αέρας πρέπει να θερμαίνεται και να κυκλοφορεί σε εσωτερικούς χώρους.

Έτσι, ο θάλαμος βαφής σε σκόνη αποτελείται από κλειστό χώρο που προορίζεται για βαφή και ξήρανση. γεννήτρια θερμότητας για θέρμανση αέρα. Σύστημα εξαερισμού εξοπλισμένο με τα απαραίτητα φίλτρα. φωτισμού.

Σχέδιο του θαλάμου ψεκασμού

Κατά την εγκατάσταση ενός θαλάμου ξήρανσης χρωμάτων, ο χώρος στον οποίο βρίσκεται δεν πρέπει να εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, πρέπει να γίνει καλή θερμομόνωση. Το δωμάτιο πρέπει να διατηρεί θερμοκρασία περίπου 20-25 μοίρες, εξαιρουμένων των ξαφνικών αλλαγών θερμοκρασίας.

Απαιτούνται ειδικές απαιτήσεις για το φωτισμό του δωματίου. Θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα φωτισμένη και ο χώρος εργασίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φωτισμένος. Το φως θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός φωτός χωρίς σκίαση και φθορισμού και δεν πρέπει να υπάρχει τρεμόπαιγμα.

Η ποιότητα του χρώματος εξαρτάται από την ποιότητα του αέρα στον θάλαμο, πρέπει να είναι επαρκώς καθαρή και η πίεση του πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες.

Οι θάλαμοι βαφής μπορούν να εξοπλιστούν με εξαερισμό με έναν κινητήρα και με δύο κινητήρες. Ο μονοκινητήρας λειτουργεί μόνο για τον καθαρισμό του καθαρού αέρα. Είναι εύκολο να συναρμολογηθεί μόνος σας. Ο δύο κινητήρας παρέχει καθαρισμό αέρα στην είσοδο και την έξοδο, επειδή είναι πιο αποτελεσματική.

Σε κάθε περίπτωση, ο εξαερισμός πρέπει να είναι στο επίπεδο του δαπέδου και να κυκλοφορεί ο αέρας σε όλο το δωμάτιο χωρίς νεκρές ζώνες. Τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζουν τον αέρα τόσο από τη σκόνη όσο και από τα υπολείμματα λαδιού.

Επιλογή δωματίου, εξοπλισμός και εσωτερική διακόσμηση

Για τον θάλαμο ψεκασμού, το γκαράζ ή οποιαδήποτε μη οικιστικά κτίρια θα ταιριάξει. Όπως και με οποιαδήποτε κατασκευή, πριν ξεκινήσετε το θάλαμο βαφής, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε τις θέσεις του εξαερισμού, των φωτιστικών, καθώς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να περιέχουν ένα θάλαμο βαφής σε σκόνη.

Το σχέδιο του θαλάμου ζωγραφικής

Η εσωτερική διακόσμηση του δωματίου γίνεται καλύτερα με μεταλλικό προφίλ. Είναι οικονομικό να χρησιμοποιούνται πάνελ PVC, αλλά έχουν υψηλό βαθμό ευφλεκτότητας. Είναι καλύτερο να εκτελέσετε το φινίρισμα χρησιμοποιώντας μη εύφλεκτα υλικά. Ομοίως, η θερμομόνωση από τα ίδια τα χέρια πραγματοποιείται επίσης από μη καύσιμο θερμαντήρα, εξασφαλίζοντας μείωση των θερμικών απωλειών.

Η συσκευή για τη βάση κάμερας μπορεί να είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα ή μέταλλο. Το σκυρόδεμα είναι προτιμότερο, δεδομένου ότι βρίσκεται στο επίπεδο του δαπέδου και είναι βολικό να το οδηγήσετε με αυτοκίνητο.

Η μεταλλική βάση πρέπει να βρίσκεται σε ύψος 30-50 cm από το δάπεδο. Αυτό δημιουργεί ταλαιπωρία στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να γίνει με δικά του χέρια μια πρόσθετη είσοδος για αυτοκίνητα. Και οι δύο βάσεις παρέχουν καλή ανταλλαγή αέρα, η οποία διευκολύνει την έξοδο του εξαγόμενου αέρα προς τα έξω.

Το δωμάτιο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με πόρτα υπό πίεση. Για τη βαφή των τοίχων λαμβάνεται λευκή βαφή σε σκόνη. Έχει επαρκώς μεγάλη διάρκεια ζωής και αντέχει σε εξωτερικές επιδράσεις.

Είναι επιθυμητό να χρωματίσετε τους τοίχους του δωματίου σε λευκό, στο φόντο του γίνονται καλύτερα αντιληπτά τα χρώματα, τα οποία είναι σημαντικά όταν ζωγραφίζετε τα αυτοκίνητα.

Η αίθουσα για τη ζωγραφική του αυτοκινήτου πρέπει να είναι καλά φωτισμένη. Σε αυτή την περίπτωση, τα φωτιστικά πρέπει να βρίσκονται όχι μόνο στην οροφή, αλλά και στους τοίχους, παρέχοντας πλευρικό φωτισμό.

Η καλύτερη λύση για το φωτισμό είναι λαμπτήρες φθορισμού, είναι αρκετά οικονομικοί και δεν τρεμοπαίζουν. Τα φώτα LED γίνονται δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Αν και έχουν υψηλή τιμή, πληρώνουν για τον εαυτό τους λόγω των πλεονεκτημάτων:

 • λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με τους λαμπτήρες φθορισμού.
 • δεν χρειάζονται αντικατάσταση.
 • έχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας, το οποίο είναι σημαντικό για το θάλαμο βαφής σε σκόνη.
 • παρέχουν φωτεινό και ομοιόμορφο φωτισμό.

Για να φωτίσετε το κάτω μέρος των μηχανών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φορητούς λαμπτήρες ή να τοποθετήσετε τους λαμπτήρες στο κάτω μέρος του δωματίου στους τοίχους, προστατεύοντάς τους από τυχαία ζημιά.

Για να αποφασίσετε τον εξοπλισμό του θαλάμου βαφής και ξήρανσης με ειδικό εξοπλισμό ξήρανσης, είναι απαραίτητο να καθορίσετε πόσα αυτοκίνητα θα είναι μονίμως βαμμένα. Αν υποτεθεί μικρή ροή, μπορεί να αποφευχθεί η ξήρανση του αέρα και η εγκατάσταση μιας γεννήτριας θερμότητας.

Εάν περιμένετε μια μεγάλη ροή οχημάτων, η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε υπέρυθρες λάμπες. Καταναλώνουν λίγη ενέργεια, επομένως είναι οικονομικά συμφέρουσες. Παρέχετε υψηλή ταχύτητα ξήρανσης και βαφή μετά το στέγνωμα.

Ο θάλαμος βαφής σε σκόνη μπορεί να είναι εφοδιασμένος με χώρο για μηχανοκίνητα οχήματα, ο οποίος πρέπει να συνορεύει με το θάλαμο βαφής και ξήρανσης. Αυτό το δωμάτιο έχει σχεδιαστεί για να ξεκουράζει τους δασκάλους, όπου μπορούν να αλλάξουν τα ρούχα, να φάνε.

Είναι επιθυμητό να έχει ένα παράθυρο που ανοίγει μέσα στο θάλαμο βαφής. Για αυτό, γίνεται μια αντίστοιχη τρύπα και εισάγεται μέσα διπλής υάλωσης. Μέσα από το παράθυρο, οι πλοίαρχοι μπορούν να παρατηρήσουν την ξήρανση του αυτοκινήτου και να ανταποκριθούν γρήγορα σε τυχόν ασυνήθιστες καταστάσεις.

Οργάνωση του συστήματος εξαερισμού

Το σύστημα αερισμού πρέπει να εξασφαλίζει ομοιόμορφη παροχή καθαρού αέρα σε όλο το δωμάτιο. Κατά το σχεδιασμό, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού με τα χέρια σας έτσι ώστε να μην υπάρχουν νεκρές ζώνες.

Επομένως, τα φίλτρα οροφής και δαπέδου βρίσκονται σε όλο το πλάτος του δωματίου. Ο θάλαμος επικάλυψης σκόνης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με σύστημα εξαερισμού με βαλβίδες διακοπής και ελέγχου, οι οποίες βρίσκονται στο υπόγειο χώρο.

Οργάνωση του συστήματος εξαερισμού

Ο εξαερισμός με καθαρό αέρα πρέπει να εξασφαλίζει την απομάκρυνση του αέρα από όλα τα σημεία του δωματίου, ειδικά στην περιοχή βαφής του αυτοκινήτου. Εάν δεν υπάρχουν νεκρές ζώνες, τότε για μια ώρα εργασίας κατά τη βαφή του αυτοκινήτου, ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ενημερωθεί τουλάχιστον 8-10 φορές.

Το σύστημα αερισμού πρέπει να είναι εξοπλισμένο με φίλτρα. Ο αέρας τροφοδοσίας πρέπει να καθαρίζεται από τη σκόνη, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα της επικάλυψης και ο αέρας εξαγωγής πρέπει ιδανικά να καθαρίζεται από τους ατμούς της βαφής. Με τον τρόπο που οργανώνεται το σύστημα αερισμού, οι θάλαμοι βαφής μπορούν να είναι δύο τύπων:

Εξαερισμός ενός μονοκινητικού θαλάμου ψεκασμού

 • Μονοκινητήρας, στον οποίο ο αέρας υπό πίεση προέρχεται από τον ανώτερο αγωγό αερισμού. Λόγω της πίεσης του εισερχόμενου αέρα, η ομίχλη του χρώματος κατεβαίνει και εκκενώνεται μέσω των οπών φύλου προς τα έξω.
 • δύο κινητήρα, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι τόσο με έναν κινητήρα αντλίας που βρίσκεται στην κορυφή όσο και με έναν κινητήρα που τραβά τον αέρα κάτω.

Φυσικά, δύο κινητήρες είναι πιο αποδοτικοί. Αλλά αυτή η επιλογή είναι πιο ακριβή και πιο δύσκολο να εγκατασταθεί. Είναι δικαιολογημένο με μεγάλο αριθμό εξυπηρετούμενων αυτοκινήτων, επομένως είναι πιο κερδοφόρο να εγκαταστήσετε ένα μοτέρ.

Καθαρίστε τον εισερχόμενο αέρα από τα φίλτρα σκόνης για καθαρό καθαρισμό. Για την απομάκρυνση του αέρα από τις εγκαταστάσεις σχεδιάζονται τάφροι, που γίνονται στο πάτωμα.

Στους θαλάμους διπλού κινητήρα τοποθετείται ένας δεύτερος κινητήρας σε αυτά για να ωθήσει τον αέρα εξαγωγής. Αν το δάπεδο είναι μεταλλικό, έχει ήδη ανυψωθεί, οπότε μην κάνετε τάφους.

Κάνουμε το σχέδιο του θαλάμου ζωγραφικής

Εγκαταστάσεις για αυτοκίνητα χρωματισμού είναι οι προηγμένοι τεχνολογικοί χώροι που προορίζονται για την επισκευή και την ενημέρωση των αυτοκινήτων. Σε ένα τέτοιο κουτί, οι περισσότεροι τρόποι λειτουργίας είναι αυτοματοποιημένοι, πράγμα που διευκολύνει σημαντικά τις δραστηριότητες του χειριστή.
Χώρος βαφής

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του δωματίου είναι η μέγιστη ευκολία λειτουργίας.Κατά τη δημιουργία θαλάμων βαφής χρησιμοποιούνται μόνο σύγχρονα υλικά φιλτραρίσματος, χάρη στα οποία ο αέρας στο δωμάτιο καθαρίζεται όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται από τους ατμούς χρωμάτων και βερνικιών.

Αυτές οι κάμερες αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για τα περισσότερα σύγχρονα κέντρα φροντίδας αυτοκινήτων, αλλά η επιλογή τέτοιου εξοπλισμού πρέπει να προσεγγιστεί πολύ προσεκτικά. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά σχεδίασης της υπηρεσίας βαφής αυτοκινήτων.

Πώς να ξεκινήσετε την κατασκευή;

Έχοντας αποφασίσει να κατασκευάσει ένα θάλαμο ζωγραφικής για την εκτέλεση του αμαξώματος, είναι απαραίτητο να σκεφτείτε αμέσως το αναμενόμενο ποσό κέρδους και το κατασκευαστικό έργο. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη την απόδοση της φωτογραφικής μηχανής και τον εκτιμώμενο αριθμό των εργαζομένων.

Συνήθως, για ένα πλήρες έργο του βαφείου απαιτείται τουλάχιστον ένας ζωγράφος, καθώς και αρκετοί διαλογείς και ίσιωμα. Το προσλαμβανόμενο προσωπικό πρέπει να εκπαιδευτεί στις νεώτερες τεχνολογίες των έργων ζωγραφικής και στο κατάστημα προσπαθεί να οργανώσει ένα μίνι εργαστήριο για την επιλογή χρωμάτων.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, υπάρχουν πολλά έργα και, για να μπερδευτείτε τελείως, είναι απαραίτητο να συντάξετε ένα λεπτομερές σχέδιο του θαλάμου ζωγραφικής.

Κύρια στοιχεία

Τα κυριότερα στοιχεία του θαλάμου ψεκασμού είναι:

 1. Κατοικία (κτίριο);
 2. Σύστημα φιλτραρίσματος.
 3. Εξαερισμός με φρέσκο ​​αέρα.
 4. Εξαερισμός εξάτμισης.
 5. Γεννήτρια θερμότητας.

Το κύριο στοιχείο κάθε θαλάμου βαφής είναι το σώμα και το σύστημα εξαερισμού. Ο ανεμιστήρας βοηθά στον καθαρισμό του αέρα στο δωμάτιο από τις ανθεκτικές οσμές των υλικών βαφής και βερνικιού. Δύο συστήματα εξαερισμού μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα θάλαμο.

Βαφή αυτοκινήτου στο θάλαμο

Ένας από αυτούς θα εγχύσει καθαρό αέρα στο σώμα της υπηρεσίας του σώματος (τροφοδοσία), και το δεύτερο αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί την αφαίρεση των σωματιδίων βαφής (εξάτμιση). Ο θάλαμος μπορεί να εφοδιαστεί με έναν μόνο ανεμιστήρα και στην περίπτωση αυτή, όταν εισάγεται ο καθαρός αέρας μέσα στο δωμάτιο, δημιουργείται αυξημένο επίπεδο πίεσης.

Λόγω του γεγονότος ότι ο αέρας τροφοδοτείται από την κορυφή προς τα κάτω, τα σωματίδια βαφής μετατρέπονται σε ομίχλη, εγκατασταθούν και οδηγούνται στο δρόμο μέσω μιας ειδικής τρύπας.

Η αρχή του θαλάμου ζωγραφικής είναι η εξής: ο αέρας που προέρχεται από το δρόμο θερμαίνεται από το σύστημα στο απαιτούμενο επίπεδο (συνήθως είναι απαραίτητο να διατηρείται η θερμοκρασία στους 20 βαθμούς στο χώρο για τη βαφή αυτοκινήτων).

Μετά τη θέρμανση, ο αέρας διέρχεται από το σύστημα φίλτρου και εισέρχεται στο κουτί χρώματος. Περαιτέρω, αφού απορροφήσει όλα τα επιβλαβή ζεύγη χρωμάτων, ο αέρας περνάει από το σύστημα εξάτμισης των φίλτρων και του εξαερισμού, μετά από το οποίο εξάγεται.

Αν ο θάλαμος ψεκασμού είναι εξοπλισμένος με φίλτρα υψηλής ποιότητας, ο αέρας αφαιρείται από το κουτί όσο το δυνατόν καθαρό. Σχεδόν όλοι οι τρόποι λειτουργίας σε σύγχρονα πλαίσια χρωμάτων είναι αυτοματοποιημένοι.

Ένα άλλο σημαντικό δομικό στοιχείο του θαλάμου βαφής είναι το φωτισμό. Το κακό φως δεν επιτρέπει στους πλοιάρχους να βλέπουν τις διάφορες ατέλειες και ελαττώματα στην επιφάνεια του σώματος και να τις εξαλείφουν ποιοτικά.

Ο φωτισμός στον θάλαμο ψεκασμού συνήθως αντιπροσωπεύεται από όργανα φθορισμού ή απλούς λαμπτήρες φθορισμού αλογόνου. Μερικές φορές οι ιδιοκτήτες αυτών των χώρων αυξάνουν τις δαπάνες τους εξοπλίζοντας τον θάλαμο ψεκασμού με φωτιστικά LED.

Σε γενικές γραμμές, οι εμπειρογνώμονες συστήνουν τη στερέωση στους θαλάμους της υπηρεσίας σώματος ενός λαμπτήρα με ένα στοιχείο διαχύσεως γυαλιού. Από τους λαμπτήρες που καλύπτονται με πλαστικό, είναι καλύτερα να αρνηθείτε. Στο πλαστικό συχνά υπάρχουν γρατσουνιές, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας του φωτός.

Κουτί ζωγραφικής - δομικά χαρακτηριστικά

Η διάταξη του θαλάμου ψεκασμού εξαρτάται πάντα από τα δομικά χαρακτηριστικά της δομής. Τώρα είναι γνωστές διάφορες ποικιλίες κουτιών χρωμάτων:

 • Εξοπλισμένο με ένα μοτέρ.
 • Κάμερες με δύο κινητήρες;
 • Χώροι νεκρού σημείου.
 • Εγκαταστάσεις όπου η παροχή μεταλλικών κατασκευών πραγματοποιείται με το χέρι.
 • Κουτιά στα οποία η παροχή μεταλλικών κατασκευών γίνεται με μηχανικές μεθόδους.
 • Χώροι διέλευσης;
 • Κουτιά με ανώτερα μονοπάτια.

Το κύριο χαρακτηριστικό των αδιαπέρατων θαλάμων βαφής είναι η δυνατότητα να μετατραπεί το αυτοκίνητο για βολικό και ομοιόμορφο χρωματισμό από όλες τις πλευρές. Τα κιβώτια που περνούν επιτρέπουν τη μετακίνηση μεταλλικών κατασκευών σε ειδική ταινία κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής.

Κουτί βαφής

Σε κιβώτια μονού κινητήρα, το σύστημα εξαερισμού αντιπροσωπεύεται από μία μόνο μονάδα που τροφοδοτεί τον αέρα από την κορυφή προς τον πυθμένα και δημιουργεί έτσι υψηλό επίπεδο πίεσης. Κάτω από την επιρροή του, η ομίχλη βαφής χαμηλώνεται προς τα κάτω και οδηγείται έξω από το δωμάτιο μέσω του κάτω ανοίγματος.

Δυστυχώς, οι μονοκινητικοί θάλαμοι βαφής οδηγούν σε σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος, οπότε τώρα χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια. Μια πιο βέλτιστη παραλλαγή του εξαερισμού για τη μονάδα χρώματος θα είναι μια μονάδα διπλού κινητήρα.

Η βάση του αποτελείται από δύο κινητήρες, εκ των οποίων το καθένα εκτελεί μόνο μία λειτουργία. Ένας κινητήρας είναι υπεύθυνος για την έγχυση καθαρού αέρα, και ο δεύτερος - για την απομάκρυνση βρώμικου, με μερικά χρώματα.

Ο σωστά σχεδιασμένος θάλαμος ψεκασμού σάς επιτρέπει να αποκτήσετε ένα βαμμένο αυτοκίνητο υψηλής ποιότητας, περνώντας μια μικρή ποσότητα χρώματος και διατηρώντας την καθαριότητα του χώρου εργασίας και την υγεία των ζωγράφων.

Εκτελέστε όλες τις συστάσεις για την κατασκευή του κουτιού χρωμάτων, εάν δώσετε μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό ενός τέτοιου αντικειμένου. Η τελική δομή πρέπει να πληροί τις ακόλουθες παραμέτρους:

 1. Η περιοχή του φίλτρου στην οροφή.
 2. Απόδοση και δύναμη των οπαδών.
 3. Η σωστή διάταξη διατάξεων φωτισμού.
 4. Ταχύτητα αέρα μέσα στον εξοπλισμό φίλτρου.
 5. Η περιοχή του φίλτρου βρίσκεται στο πάτωμα.

Κανόνες υπολογισμού των φίλτρων οροφής και δαπέδου

Το φίλτρο αέρα είναι ένα σημαντικό εποικοδομητικό στοιχείο σε οποιοδήποτε κέντρο φροντίδας αυτοκινήτων που ασχολείται με τη βαφή αυτοκινήτων. Τοποθετούνται ομοιόμορφα στο δωμάτιο όπου είναι βαμμένο το σώμα του αυτοκινήτου. Τέτοια φίλτρα έρχονται σε δύο ποικιλίες, για το δάπεδο και την οροφή.

Το φίλτρο οροφής για τον θάλαμο ψεκασμού είναι εγκατεστημένο έτσι ώστε, αν είναι απαραίτητο, να μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί. Για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος καθαρισμού κιβωτίων βαφής, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί αρχικά η ελάχιστη περιοχή των στοιχείων φίλτρου αρχικά.

Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους φίλτρων πρέπει να παρέχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα καθαρισμού του κουτιού (οι ενδείξεις πρέπει να υπερβαίνουν το 99%). Σε σχέση με αυτό, ο καθαρισμός πραγματοποιείται σταδιακά:

 • Πρώτον, μεγάλα σωματίδια χρώματος αφαιρούνται από τον αέρα.
 • Σε μεταγενέστερα στάδια, αφαιρούνται μικρά σωματίδια από τον αέρα.

Αυτή η τεχνική απαιτεί τη χρήση λεπτών φίλτρων, εξαιτίας των οποίων η σκόνη από τον εξωτερικό αέρα δεν καθιζάνει στην επιφάνεια των βαμμένων μεταλλικών κατασκευών. Για να υπολογίσετε την ελάχιστη επιφάνεια των φίλτρων για την οροφή, πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς το επίπεδο της ονομαστικής ροής αέρα στο θάλαμο βαφής.

Αυτή η παράμετρος θα πρέπει να διαιρείται με την ονομαστική ροή αέρα στο διατηρημένο φίλτρο. Το αποτέλεσμα τέτοιων υπολογισμών θα είναι το ελάχιστο εμβαδόν των φίλτρων. Φυσικά, για να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση ολόκληρου του συστήματος, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε φίλτρα μεγάλης περιοχής στο κουτί.

Κατά παρόμοιο τρόπο, μπορείτε να υπολογίσετε την ελάχιστη επιφάνεια για τα φίλτρα στο πάτωμα. Γενικά, το φίλτρο δαπέδου για τον θάλαμο ψεκασμού αποτελείται από δύο δομικά στοιχεία: φορέα φορτίου και στοιχεία φίλτρου.

Η σχεδίαση του θαλάμου βαφής δημιουργείται σε διάφορες παραλλαγές. Κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του είδος βυθοκόρησης με φίλτρα. Η μάσκα μπορεί να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το αυτοκίνητο ή κάτω από τους τροχούς του οχήματος.

Επιπλέον, το πηχάκι μπορεί να καλύψει εντελώς το πάτωμα της κάμερας και τα στοιχεία φίλτρου σε αυτή την περίπτωση θα είναι κάτω από το επίπεδο του πηλού μερικά εκατοστά.

Δημιουργία φωτισμού στο κουτί

Η κάμερα για βαφή αυτοκινήτων είναι καλύτερα εξοπλισμένη με οροφή και τοίχο φώτα, ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο το δωμάτιο. Συνιστάται επίσης να εγκαταστήσετε μερικά επιπλέον φώτα στο πίσω τοίχωμα του κουτιού.

Για τη ζωγραφική υψηλής ποιότητας του αυτοκινήτου, είναι σημαντικό οι συσκευές φωτισμού να μην συμβάλλουν στην εμφάνιση ενός φαινομένου τρεμούλας. Για τους θαλάμους ψεκασμού, οι πιο βολικοί είναι οι μακρινοί λαμπτήρες, τοποθετημένοι σε κλιμακωτή σειρά, κάθετα. Είναι επίσης δυνατό να εξοπλιστεί το δωμάτιο με φωτιστικά φθορισμού.

Πυρασφάλεια

Ο θάλαμος βαφής για μεταλλικές κατασκευές έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - έχει υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Με τον εξοπλισμό ενός τέτοιου χώρου πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις απαιτήσεις ασφαλείας. Κατά την κατασκευή θαλάμων βαφής, πρέπει να τηρούνται όχι μόνο τα πρότυπα κατασκευής αλλά και οι κανόνες για τη διευθέτηση των ηλεκτρικών δικτύων.

Όλα τα στοιχεία του χώρου και ο εξοπλισμός εξαερισμού πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αξιόπιστη προστασία από εκρήξεις. Όταν εξοπλίζετε τοίχους με μονωτικά υλικά, είναι απαραίτητο να προσέξετε την υψηλή αντίσταση των υλικών στην ανάφλεξη.

Η καλύτερη μόνωση για τέτοια δωμάτια είναι ο ορυκτός. Η πυρόσβεση του θαλάμου ψεκασμού είναι ένα στοιχείο που πρέπει απαραιτήτως να είναι εφοδιασμένο με κιβώτιο εξυπηρέτησης αυτοκινήτων. Η εισαγωγή του πυροσβεστικού συστήματος θα πρέπει να σημειώνεται στο σχέδιο έργου.

Για να αυξηθεί η πυρασφάλεια του κιβωτίου, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο εναλλάκτης θερμότητας με ένα ειδικό θερμοστάτη που εκτελεί προστατευτικές λειτουργίες.

Είναι επίσης απαραίτητο να εξοπλιστεί ο πίνακας ελέγχου με ένα ειδικό κουμπί το οποίο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εμποδίζει τη λειτουργία της βαλβίδας αέρα τροφοδοσίας (με αποτέλεσμα να παύει η παροχή πεπιεσμένου αέρα). Το σύστημα γείωσης των ηλεκτρικών συσκευών πρέπει να υπάρχει στο δωμάτιο.

Ο θάλαμος βαφής είναι ένας λειτουργικός αυτόματος μηχανισμός που παρέχει ασφάλεια και υψηλή ταχύτητα εργασίας, καθώς και - υψηλή ποιότητα χρωματισμού των προϊόντων. Η αρχή της κάμερας είναι ότι ο πεπιεσμένος αέρας συμπιέζεται και θερμαίνεται στην επιθυμητή θερμοκρασία μέσω συστημάτων εξαερισμού από το δρόμο.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο κουτί επιτρέπει την εκτέλεση υψηλής ποιότητας βαφή του αυτοκινήτου και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας - για να αφαιρέσετε όλες τις επικίνδυνες συνδέσεις μέσω ειδικού εξαερισμού.

Πώς να φτιάξετε ένα θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια σας;

Η ζωγραφική των αυτοκινήτων με τα χέρια μας είναι μια υπεύθυνη διαδικασία, η οποία απαιτεί τη συμμόρφωση με μια σειρά προϋποθέσεων. Ειδική κάμερα για τη ζωγραφική αυτοκινήτων με τα χέρια τους - αυτή η επιλογή τώρα επιλέγεται από πολλούς οδηγούς. Η αγορά ενός τέτοιου αντικειμένου δεν θα κοστίσει πολύ, έτσι κάποιοι προτιμούν να παρέχουν ό, τι απαιτεί ο θάλαμος βαφής - σχέδια, υλικά, συναρμολόγηση.

Η ζωγραφική ενός αυτοκινήτου με αυτό τον τρόπο έχει μια σειρά από σοβαρά πλεονεκτήματα πριν χρησιμοποιήσετε ένα πιστόλι ψεκασμού στο δικό σας γκαράζ. Λόγω της στεγανότητας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για να βάψετε ξένα σωματίδια σκόνης και βρωμιάς στην επιφάνεια για βαφή.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός εξαλείφει ανεπιθύμητα στροβιλισμό του αέρα, λόγω της οποίας η επιφάνεια σμάλτο θα είναι σχετικά ανεπαρκής ποιότητα, οι ραβδώσεις σχηματίζονται, προσκρούσεις και άλλες ατέλειες.

Ζωγραφίζοντας ένα αυτοκίνητο με τα χέρια σας

Ζωγραφίζοντας με τα χέρια σας - αυτό είναι κερδοφόρο, αλλά θα πρέπει να εργαστείτε σκληρά για να το φτιάξετε. Με μια προσεκτική προσέγγιση και μια ευσυνειδημένη στάση απέναντι στη δουλειά, θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια φωτογραφική μηχανή για τον εαυτό σας να ζωγραφίσετε τον εαυτό σας, κάτι που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρά οικονομικά απόβλητα και να οργανώσετε τα πάντα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Παρακάτω θα δούμε πώς να φτιάξουμε έναν θάλαμο ψεκασμού με τα δικά μας χέρια και ποια μέτρα χρειάζονται για αυτό.

Αρχική φάση

Πριν να φτιάξετε ένα θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια σας, πρέπει να φανταστείτε πώς θα φαίνεται και να προετοιμάσετε ό, τι χρειάζεστε. Σχεδιάστε στο χαρτί ένα έργο όπου η κλίμακα θα απεικονίζει τον μελλοντικό θάλαμο ζωγραφικής μαζί με όλους τους κόμβους:

 • εγκαταστάσεις ·
 • γεννήτρια θερμότητας.
 • πυροβόλο όπλο ·
 • σύστημα εξαερισμού.

Αυτά είναι τα κύρια σημεία, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει πολλά μικρότερα στοιχεία - πόρτες, θερμομόνωση, σύστημα φωτισμού κλπ.

Χώρος για θάλαμο ψεκασμού

Ας μιλήσουμε για το δωμάτιο

Πριν κάνετε έναν θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια σας, ψάχνετε για ένα κατάλληλο δωμάτιο. Μπορεί να είναι ένα μεταλλικό γκαράζ ή ένα μεγάλο εργαστήριο - το κυριότερο είναι ότι έχετε το χώρο και την ικανότητα να εξοπλίζετε όλα ανάλογα.

Η κάμερα βαφής αυτοκινήτου θα πρέπει να διαθέτει τοίχους που θα πληρούν ορισμένες απαιτήσεις:

 • αντοχή στη φωτιά.
 • σφίξιμο.
 • δυνατότητα πλύσης περιοδικά ·
 • παρουσία θερμομόνωσης.

Το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για το γκαράζ με τοίχους χάλυβα - θα πρέπει να κάνουν τα διπλά και βάλτε ένα στρώμα βασάλτη μαλλί ή άλλο πυρίμαχο μονωτικό υλικό.

Το δωμάτιο πρέπει να είναι αεροστεγές

Φροντίστε να δώσετε προσοχή στο πάτωμα - πρέπει να επιτρέψετε την ελεύθερη κυκλοφορία των ροών αέρα. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήστε μια επίστρωση με τη μορφή ενός πλέγματος πολλαπλών στρωμάτων - με αυτό τον τρόπο μια κανονική βρύση και ροή αέρα θα παρέχονται από κάτω.

Δύο πόρτες αποτελούν υποχρεωτική απαίτηση για πυρασφάλεια. Πρέπει να ανοίγονται εύκολα για να επιτρέπουν την εκκένωση σε περίπτωση πυρκαγιάς και να σφραγίζονται για να αποφεύγεται η είσοδος σκόνης και ξένων σωματιδίων στο δωμάτιο.

Οι διαστάσεις του θαλάμου πρέπει να είναι επαρκείς ώστε ο πλοίαρχος να μην συναντά εμπόδια στην κίνηση κατά τη διάρκεια της εργασίας. Ως βάση, μπορεί να επιλεγεί ένα σκυρόδεμα ή ένα μεταλλικό πλαίσιο. Κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου είναι τοποθετημένος ένας μηχανισμός εξαγωγής με φίλτρα και βαλβίδες. Σκεφτείτε την ανάγκη να κινηθούν οι γέφυρες.

Χρώμα θαλάμου με κουρτίνα νερού στις πόρτες

Ο φωτισμός είναι σημαντικός

Στη διαδικασία της ζωγραφικής αυτοκινήτων με τα χέρια τους, ένας από τους σημαντικότερους ρόλους παίζεται με το φωτισμό του δωματίου. Είναι απαραίτητο να είναι αρκετά φωτεινό, άνετο για τα μάτια, να μην δίνουν σκιές και λάμψη.

Η πρακτική δείχνει ότι η πιο βολική επιλογή θα είναι λαμπτήρες φθορισμού του φωτός ημέρας - τοποθετούνται στην οροφή. Για να δείτε το κάτω μέρος του μηχανήματος ήταν αρκετό, αρκετές επιμήκεις πηγές φωτισμού κρέμονται κατά μήκος των τοίχων.

Φθορισμού λαμπτήρες φθορισμού

Δεν είναι λιγότερο αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του φωτισμού θα είναι τα φωτιστικά που λειτουργούν με LED. Ο φωτισμός αυτού του τύπου γίνεται όλο και πιο δημοφιλής λόγω των πλεονεκτημάτων που έχουν τα LED σε σύγκριση με άλλες επιλογές:

 • φωτεινό φωτισμό υψηλής ποιότητας.
 • ελάχιστες εισροές ισχύος.
 • μικρή θερμοκρασία εργασίας.
 • αξιοπιστία ·
 • ανθεκτικότητα

Σήμερα μπορείτε να εγκαταστήσετε εύκολα φωτισμό LED σε εσωτερικούς χώρους - θα κοστίσει λίγο περισσότερο, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

Αν δεν παρέχετε φωτισμό υψηλής ποιότητας, δεν μπορείτε να ελέγξετε πλήρως τη διαδικασία ζωγραφικής, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας.

Ο σωστός φωτισμός στον θάλαμο ψεκασμού

Εξαερισμός χώρου, καθαρισμός αέρα και ξήρανση

Η ζωγραφική με τα χέρια τους είναι χτισμένη λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαιτήσεις της τεχνολογίας της ζωγραφικής και της ασφάλειας. Η θέση του κλειδιού εδώ είναι ο σωστός αερισμός. Είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό του αέρα και επίσης για να διασφαλίσει ότι η ομίχλη του χρώματος έχει κατατεθεί και αφαιρεθεί σωστά.

Ανάλογα με την αρχή που χρησιμοποιείται στο σύστημα εξαερισμού του δωματίου, υπάρχουν δύο τύποι φωτογραφικών μηχανών:

 • με ένα μοτέρ.
 • με δύο κινητήρες.

Στην πρώτη περίπτωση, ο αέρας τροφοδοτείται από την κορυφή του χώρου και η ομίχλη καταρρέει - εφαρμόζεται η απαραίτητη πίεση. Στο τέλος, εξάγεται μέσω ενός επιμέρους καναλιού που είναι διατεταγμένο για το σκοπό αυτό. Στη δεύτερη περίπτωση, ένας από τους κινητήρες αντλεί αέρα, ο δεύτερος εκτοξεύει τον έξω από το θάλαμο.

Εξαερισμός του θαλάμου ψεκασμού

Στο σχεδιασμό θα χρειαστούν φίλτρα αέρα ανώτατου ορίου με μεγάλη χωρητικότητα για να αποκλειστεί η πιθανότητα να εισέλθουν ξένα σωματίδια στη ζώνη ζωγραφικής. Για το σκοπό αυτό, συνιστάται η επιλογή φίλτρων αέρα που λειτουργούν σε δύο φάσεις - στην πρώτη φάση, αφαιρούνται μεγάλοι τύποι ρύπων, στη δεύτερη φάση, μικρά. Είναι σημαντικό να θεωρήσετε ότι είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τόσο τις εισερχόμενες όσο και τις εξερχόμενες ροές αέρα. Τα φίλτρα που έχουν εγκατασταθεί από κάτω, έχουν βουλώσει γρηγορότερα - η αντικατάστασή τους θα πρέπει να γίνεται πολύ πιο συχνά.

Η εγκατάσταση φίλτρων πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα ανατάραξης της ροής του αέρα με σωματίδια σμάλτου - γι 'αυτό είναι απαραίτητο να τα τοποθετήσετε ικανοποιητικά στην περίμετρο του δωματίου και να λάβετε υπόψη την πίεση του αέρα.

Μετά το βάψιμο το μηχάνημα θα πρέπει να στεγνώσει - για το σκοπό αυτό έχει οργανωθεί μια ειδική συσκευή. Ως ξήρανση χρησιμοποιείται μια γεννήτρια θερμότητας, η οποία λειτουργεί με πλεονεκτικό καύσιμο. Ορισμένοι χρησιμοποιούν υπέρυθρες θερμαντήρες για το σκοπό αυτό. Η βασική απαίτηση για ξήρανση είναι ομοιόμορφη παροχή θερμότητας για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση.

Ανεμιστήρας τροφοδοσίας και εξαγωγής στον θάλαμο ψεκασμού

Κάποιες πιο χρήσιμες πληροφορίες

Για να εκτελέσετε το εσωτερικό φινίρισμα, χρησιμοποιήστε μη εύφλεκτα υλικά - για παράδειγμα, μέταλλο. Μην επιλέγετε μια τέτοια επιλογή ως επένδυση, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Ανάλογα με το πόσο σωστά γίνεται η τελική εργασία, θα είναι δυνατό να εκτιμηθεί ο βαθμός στεγανότητας, ο οποίος είναι σημαντικός για την αποφυγή εισόδου σκόνης και ξένων σωματιδίων. Δώστε προτίμηση στις ομαλές και εύχρηστες επιφάνειες - αυτό θα απλοποιήσει τη διαδικασία καθαρισμού.

Σκεφτείτε τις εγκαταστάσεις όπου θα αποθηκευτούν τα αποθέματα, τα χρώματα, ο επαγγελματικός εξοπλισμός, ο εξοπλισμός ασφαλείας, οι φόρμες εργασίας.

Η εργασία αυτόματης ζωγραφικής απλοποιεί την παρουσία αυτόματου ελέγχου διαδικασιών. Αυτό, φυσικά, θα επηρεάσει το κόστος του συνόλου του έργου, αλλά από την άλλη, θα λάβετε μια σειρά από ανεκτίμητα πλεονεκτήματα. Ο πίνακας ελέγχου πρέπει να διαθέτει πίνακα με ανθεκτικό, αξιόπιστο υλικό. Θα πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση, εργονομικό και βολικό. Σκεφτείτε τη δυνατότητα μιας λειτουργικής μετάβασης μεταξύ χειροκίνητων και αυτόματων τρόπων λειτουργίας.

Συμπέρασμα

Η κατασκευή ενός εξειδικευμένου θαλάμου ψεκασμού για ένα αυτοκίνητο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί πολλή δύναμη και ενέργεια. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις πληροφορίες σχετικά με τις υπάρχουσες επιλογές και να βασίζεστε σε αυτές για να παρουσιάσετε το δικό σας έργο - ως βάση μπορείτε να πάρετε οποιαδήποτε έτοιμη λύση.

Η διαδικασία εργασίας για την υλοποίηση του έργου είναι δύσκολη, αλλά ενδιαφέρουσα - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εδώ τη δημιουργικότητά σας, τη φαντασία και την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες.

Εξαερισμός του θαλάμου ψεκασμού

Για τη βαφή προϊόντων από μέταλλο (ιδιαίτερα αυτοκινήτων), χρησιμοποιούνται ειδικά εξοπλισμένοι θάλαμοι ψεκασμού. Ορισμένες ειδικές τεχνικές απαιτήσεις υποβάλλονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Ο σωστά οργανωμένος αερισμός στο χρώμα - ένας από τους κύριους δείκτες, χωρίς τους οποίους δεν είναι δυνατή η κανονική λειτουργία ολόκληρης της δομής.

Λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού

Προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα της ζωγραφικής να είναι ποιοτικό, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο, ώστε να ελέγχεται η καθαρότητα και η ένταση της ροής του αέρα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Ο προσεκτικός αερισμός στο θάλαμο βαφής εκτελεί τρεις κύριες λειτουργίες:

 1. Εκκαθάριση των εγκαταστάσεων των τοξικών αναθυμιάσεων, οι οποίες αναπόφευκτα ξεχωρίζουν στη διαδικασία. Αυτός ο καθαρισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια του χειριστή, καθώς οι συσσωρευμένοι ατμοί δεν είναι μόνο επιβλαβείς για την υγεία, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πυρκαγιά ή έκρηξη.
 2. Συνεχής κυκλοφορία, χωρίς την οποία δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα - σκόνη και διάφορα λεπτά σωματίδια θα εγκατασταθούν σε φρέσκια βαφή και θα παραμείνουν με τη μορφή διαζυγίων, shagreen και άλλων ελαττωμάτων.
 3. Έλεγχος θερμοκρασίας και υγρασίας για διαφορετικές τεχνολογικές διαδικασίες.

Η συσκευή σχεδίασης του θαλάμου βαφής ή του γκαράζ, αν το έργο γίνεται σε αυτό, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια σχεδιασμού.

Βασικές απαιτήσεις


Υπάρχουν ιδανικές συνθήκες υπό τις οποίες η χωρητικότητα του θαλάμου ψεκασμού θα μεγιστοποιηθεί:

 1. Θερμοκρασία. Οι περισσότεροι κατασκευαστές χρωμάτων προσανατολίζονται σε θερμοκρασία δωματίου - 22-24 ° C. Σύμφωνα με το σχέδιο εξαερισμού, ο αέρας αντλείται έντονα από το δρόμο στο θάλαμο βαφής, οπότε είναι απαραίτητο να σκεφτούμε το σύστημα θέρμανσης.
 2. Κατευθυντική και ομοιόμορφη κίνηση των ρευμάτων αέρα. Είναι αυτό που παρέχει επαρκή αερισμό του θαλάμου βαφής. Με αυτή την κίνηση, ο πίνακας θα είναι υψηλής ποιότητας, χωρίς ζημιές και απόρριψη.
 3. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70%. Ο υπερβολικά ξηρός αέρας θα προκαλέσει ξηρότητα του χρώματος πολύ γρήγορα.
 4. Τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση συστήματος κατακόρυφης ανανέωσης αέρα για τον θάλαμο ψεκασμού. Ένα τέτοιο σύστημα αναλαμβάνει την παροχή καθαρού αέρα μέσω της οροφής και την απομάκρυνσή του μέσω των πλέγματος στο πάτωμα. Ωστόσο, σε συνθήκες μη βιομηχανικής παραγωγής, είναι προβληματικό να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα. Η λύση είναι να τοποθετήσετε την κουκούλα στο επίπεδο του δαπέδου και τοποθετήστε την παροχή καθαρού αέρα πίσω από την πλάτη του χειριστή.
 5. Υπολογισμός της πολλαπλότητας ανταλλαγής αέρα - ο λόγος του όγκου του αφαιρούμενου / εγχυμένου αέρα και του όγκου του χώρου. Δείχνει πόσες φορές σε μια ώρα ο αέρας στο κουτί μπογιάς θα ανανεωθεί εντελώς. Οι απαιτήσεις για τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος του προς βαφή προϊόντος. Όσο περισσότερο το αντικείμενο είναι βαμμένο, τόσο υψηλότερο θα είναι ο ρυθμός ανανέωσης του αέρα.

Η τήρηση όλων αυτών των συνθηκών θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην ποιότητα του χρώματος.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στον θάλαμο ζωγραφικής

Υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού των κιβωτίων για ζωγραφική. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Η δυνατότητα ελέγχου του εξαερισμού των θαλάμων βαφής σύμφωνα με την τρέχουσα τεχνολογική διαδικασία - ένας τρόπος είναι απαραίτητος για τη βαφή και για την ξήρανση είναι άλλος.
 2. Η καλύτερη επιλογή για τον αερισμό των θαλάμων βαφής είναι η χρήση ενός τηλεφωνικού συστήματος (εισροή και καυσαέρια αραιώνονται) παρά ένα ολοκληρωμένο μονοσύστημα.
 3. Σε μικρούς χώρους, είναι απολύτως επιτρεπτό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα με φυσικό ρεύμα και εξαναγκασμένο εξαερισμό με μηχανικό κίνητρο. Έτσι, είναι δυνατό να γίνει αερισμός σε ένα μικρό κουτί ή γκαράζ, το οποίο θα λειτουργεί τέλεια και θα ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις.
 4. Εγκατάσταση εξαερισμού έτσι ώστε οι ροές του αέρα να κινούνται κάθετα - η εισροή φρέσκου αέρα από πάνω και η απόσυρση αποβλήτων - από κάτω.

Όλες αυτές οι παράμετροι είναι οι ίδιες για την εργασία με μικρά εξαρτήματα και για τη βαφή του αυτοκινήτου στο γκαράζ.

Τι πρέπει να εξετάσω κατά το σχεδιασμό;

Στην ιδανική περίπτωση, το κουτί είναι ένα καθαρό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο με ένα σταθερό μικροκλίμα. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να δοθεί η μέγιστη προσοχή στην επιλογή και την εγκατάσταση αερισμού του κιβωτίου.

Κατά τη διάρκεια της βαφής, απελευθερώνεται στον αέρα μια μεγάλη ποσότητα ουσιών: λεπτά σωματίδια χρωμάτων και διαλύτες, σκόνη και άλλα αιωρήματα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα καλό σύστημα φίλτρων. Σημαντικό σημείο: τα φίλτρα θα πρέπει να είναι προσβάσιμα, έτσι ώστε να μπορείτε να τα αλλάξετε καθώς φθείρετε.

Ακόμη και αν το σύστημα φιλτραρίσματος υψηλότερης ποιότητας είναι εγκατεστημένο στο κιβώτιο χρωμάτων, δεν πρέπει να αγνοηθεί η προσωπική αναπνευστική προστασία.

Από την ακρίβεια των υπολογισμών εξαρτάται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εργασίας, αλλά και η ασφάλεια των ζωγράφων. Μην επιτρέπετε την εμφάνιση ζωνών όπου οι ροές του αέρα δεν κυκλοφορούν και δεν σταματούν. Εάν μια τέτοια ζώνη σχηματίζεται στο επίπεδο του αεραγωγού, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση του χειριστή.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού και σύγκριση τους


Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι συστημάτων εξαερισμού: μονοκινητήριο, με διπλό κινητήρα και εισαγωγής-εξάτμισης.

Το σύστημα εξαερισμού ενός μοτέρ οργανώνεται ως εξής: ο αέρας αντλείται στο δωμάτιο από ψηλά και μειώνεται η ομίχλη βαφής και όλα τα βαριά σωματίδια κάτω. Εγκαθίστανται φίλτρα στο πάτωμα, τα οποία συλλαμβάνουν όλους τους ρύπους και τα αφαιρούν. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος θα δικαιολογείται σε κιβώτια μικρής χωρητικότητας.

Σε αντίθεση με ένα σύστημα εξαερισμού με δύο κινητήρες, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες του συστήματος εξαερισμού των κιβωτίων για ζωγραφική. Ένας επιπλέον κινητήρας αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής προς τα έξω. Αυτό το σύστημα έχει πολύ υψηλότερες επιδόσεις, αλλά η τοποθέτησή του θα κοστίσει ένα αξιοπρεπές ποσό

Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του θαλάμου βαφής παρέχει διάφορους τρόπους εναλλαγής αέρα. Αυτός είναι ο πιο βέλτιστος τύπος εξαερισμού για μεγάλους όγκους εργασίας.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Αυτό το σύστημα αερισμού απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος "νεκρών ζωνών" - χώρων όπου δεν υπάρχει αρκετή κυκλοφορία αέρα. Η αποδοχή της εμφάνισής τους δεν είναι καθόλου αδύνατη. Ο υπολογισμός είναι επίσης απαραίτητος για να εξασφαλιστεί ότι, υπό διαφορετικούς τρόπους ανταλλαγής αέρα, ο εξοπλισμός βαφής λειτουργεί σωστά.

Τρεις τρόποι λειτουργίας:

 • Η κυκλοφορία του αέρα για τον καθαρισμό και την προετοιμασία για εργασία.
 • Διατηρήστε τη θερμοκρασία δωματίου στο ίδιο επίπεδο.
 • Ξήρανση του τελικού προϊόντος.


Σημαντικό! Η αναλογία του ανεμιστήρα τροφοδοσίας και του απορροφητήρα πρέπει να είναι 3: 1.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής για το θάλαμο βαφής συνιστάται για τοποθέτηση σε κουτιά με μεγάλη ροή παραγγελιών.

Πώς να φτιάξετε ένα σύστημα αερισμού σε ένα θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια σας

Το κουτί ζωγραφικής μπορεί να αγοραστεί σε τελική μορφή, αλλά δεν είναι φτηνό. Περισσότερη δημοσιονομική επιλογή - να εξοπλίσει μια τέτοια κάμερα στο γκαράζ με τα δικά της χέρια.

Οι τοίχοι του χώρου εργασίας για ζωγραφική θα πρέπει να είναι πυρίμαχοι για να αποφεύγεται η πυρκαγιά. Στην αρχή της εργασίας, είναι απαραίτητο να οργανωθεί επαρκής φωτισμός. Είναι επιθυμητό οι πηγές φωτός να βρίσκονται γύρω από την περίμετρο του χώρου - έτσι θα είναι ευκολότερο να εργαστεί ο ζωγράφος. Η επιφάνεια των λαμπτήρων πρέπει επίσης να προστατεύεται από πυκνό υλικό που αντέχει τις επιπτώσεις των τοξικών ουσιών (χρώματα, διαλύτες) και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο εξοπλισμός δαπέδου παίζει τεράστιο ρόλο. Είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν τάφροι, οι οποίες θα αφαιρούν τον αέρα εξαγωγής και θα τους καλύπτουν με ειδικά πλέγματα. Ως μεταλλική επικάλυψη κατάλληλου ενισχυτικού πλέγματος, το οποίο μπορεί να γίνει ανεξάρτητα.

Το επόμενο στάδιο είναι η εγκατάσταση του εξαερισμού. Το κύριο πράγμα είναι να υπολογίσετε σωστά την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα. Για τους φίλους του θαλάμου ζωγραφικής, απαιτούνται υψηλές απαιτήσεις - πρέπει να ελέγχονται συνεχώς για τη λειτουργικότητα και τη σωστή λειτουργία.

Οι ανεμιστήρες που θα εκκενώσουν τον μολυσμένο αέρα τοποθετούνται κάτω, σε ειδικές τάφρους κάτω από την σχάρα. Η παροχή αέρα πρέπει να μεταφέρεται από πάνω. Επίσης, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε επιπλέον την προστασία του αεραγωγού από μια βαλβίδα αντεπιστροφής.

Εάν υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία, αξίζει να αγοράσετε υπέρυθρες λυχνίες για την ξήρανση του τελικού έργου. Τέτοιοι λαμπτήρες συντομεύουν τον χρόνο στεγνώματος αρκετές φορές και όλα τα λεπτά σωματίδια και η ομίχλη ψεκασμού αφαιρούνται με εξαερισμό.

Ο αερισμός στο εργαστήριο βαφών θα πρέπει να είναι ασφαλής για τον χειριστή.

Υπολογισμός

Ο σωστός υπολογισμός είναι απαραίτητος για την επιλογή των βέλτιστων παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού. Εάν η παροχή αέρα είναι πολύ έντονη, οι τεχνολογικές διεργασίες θα διαταραχθούν, με ανεπαρκή αερισμό, οι χειριστές της ελονοσίας θα διατρέξουν κίνδυνο.

Για να γίνει ο υπολογισμός της απόδοσης αερισμού θαλάμου ζωγραφική, είναι απαραίτητη η χρήση του τύπου Ρ = V × T × 0,36, όπου Τ - διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του παρεχόμενου αέρα και το οποίο απαιτείται στο θάλαμο ψεκασμού, V - ο όγκος του αέρα μέσα και 0,36 - ο συντελεστής πολλαπλότητα.

Γνωρίζοντας αυτή την παράμετρο, είναι εύκολο να ρυθμίσετε την απαιτούμενη λειτουργία εναλλαγής αέρα. Ο υπολογισμός της βέλτιστης εναλλαγής αέρα πραγματοποιείται ως εξής: ο όγκος του χώρου εργασίας πολλαπλασιάζεται με τον μέσο δείκτη της πολλαπλότητας κίνησης του αέρα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα του υπολογισμού, είναι δυνατόν να καταλάβουμε ποιος τύπος αερισμού είναι κατάλληλος σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Με την τήρηση όλων των κανόνων εγκατάστασης, ο θάλαμος βαφής θα είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικός και ασφαλής.

Χρώμα θάλαμο με τα χέρια του

Για την εκτέλεση της διαδικασίας βαφής του αυτοκινήτου είναι απαραίτητο όχι μόνο να υπάρχουν κατάλληλα προϊόντα βαφής και βερνικιού, αλλά και ο εξοπλισμός. Για το σκοπό αυτό, οι θάλαμοι χρησιμοποιούνται για τη βαφή αυτοκινήτων ή τα μεμονωμένα μέρη τους. Μέχρι σήμερα, ο εξοπλισμός αυτός παράγεται από πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Επίσης, ο θάλαμος ψεκασμού μπορεί να κατασκευαστεί με το χέρι με τα χέρια απευθείας στο γκαράζ.

Χαρακτηριστικά του θαλάμου βαφής

Ο θάλαμος ζωγραφικής είναι ένα μικρό δωμάτιο στο οποίο δημιουργούνται όλες οι συνθήκες για την ποιότητα εφαρμογής κάθε χρώματος και βερνικιού. Κατά τη διαδικασία, διατηρείται μια συγκεκριμένη θερμοκρασία του αέρα. Ο θάλαμος είναι εξοπλισμένος με σύγχρονα συστήματα εξαερισμού και φιλτραρίσματος. Σε πολλά καταστήματα επισκευής αυτοκινήτων αυτή η κάμερα χρησιμοποιείται αρκετά συχνά. Είναι χάρη σε αυτήν που παίρνει να εκτελέσει όλα τα χρώματα σε υψηλό επίπεδο.

Η πιο βέλτιστη κυκλοφορία αέρα δημιουργείται στο δωμάτιο. Εξαιτίας αυτού, αφαιρείται ο μολυσμένος αέρας, ο οποίος είναι εγγενής σε όλους τους χώρους όπου γίνεται βαφή. Πριν από αυτό, περνάει από τη διαδικασία φιλτραρίσματος μέσω φίλτρων, τα οποία βρίσκονται συνήθως στο πάτωμα μιας τέτοιας κάμερας.

Το πλεονέκτημα της χρήσης κάμερας για τη βαφή αυτοκινήτων και άλλων αντικειμένων είναι ότι ο αέρας που είναι γεμάτος με πτητικές ουσίες, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σχεδόν σε όλα τα είδη χρωμάτων και βερνικιών, καθαρίζονται και εισέρχονται στην ατμόσφαιρα.

Ο θάλαμος είναι πάντα απόλυτα καθαρός. Λόγω αυτού κατά τη στιγμή της ξήρανσης χρώμα ή βερνίκι στην επιφάνεια του αυτοκινήτου δεν σχηματίζει ένα στρώμα σκόνης, το οποίο θα κάνει την εμφάνιση παραπλανητική.

Οι σύγχρονοι θάλαμοι ζωγραφικής έχουν βελτιωμένη εμφάνιση και χαρακτηριστικά. Είναι εξοπλισμένα με πρόσθετα συστήματα ασφαλείας. Χάρη σε αυτό, διατηρούν πάντα τη βέλτιστη θερμοκρασία για εργασία. Το αυτοματοποιημένο σύστημα είναι σε θέση να ελέγχει το ίδιο επίπεδο θέρμανσης αέρα. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στο επίπεδο θέρμανσης που απαιτείται από το πρότυπο, η κάμερα σβήνει αυτόματα τη λειτουργία θέρμανσης.

Οι κάμερες έχουν ενσωματωμένους χρονομετρητές που, σε τακτά χρονικά διαστήματα, αιμορραγούν αέρα με τοξίνες από το χρώμα προς τα έξω. Αυτή η επιλογή αποφεύγει την εμφάνιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου.

Στο θάλαμο βαφής, η διαδικασία εφαρμογής προϊόντων βαφής στην επιφάνεια των αυτοκινήτων είναι δύσκολη. Έχει διάφορα στάδια. Η κάμερα χρησιμοποιεί πολλούς τρόπους λειτουργίας, οι οποίοι σας επιτρέπουν να εφαρμόζετε ομοιόμορφα και με ακρίβεια χρώμα και λάκα.

Η τιμή της κάμερας χρωμάτων εξαρτάται από τις προδιαγραφές και τον κατασκευαστή. Κατά μέσο όρο, μια φωτογραφική μηχανή υψηλής τεχνολογίας για τη ζωγραφική αυτοκινήτων μπορεί να αγοραστεί από 400 χιλιάδες ρούβλια. Στη δευτερογενή αγορά τα μοντέλα των θαλάμων βαφής είναι φθηνότερα.

Βαφή θάλαμο στο γκαράζ

Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών που ειδικεύονται στην παραγωγή θαλάμων ψεκασμού. Προσφέρουν στους καταναλωτές μια ποικιλία από τους τύπους τους. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μια φωτογραφική μηχανή για 400-500 χιλιάδες ρούβλια και να προσπαθήσουν να κάνουν μια παρόμοια συσκευή στο γκαράζ τους. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να φτιάξουν έναν θάλαμο ψεκασμού. Η διαδικασία κατασκευής του δεν ανήκει στην κατηγορία των απλών.

Πρώτα πρέπει να επιλέξετε το σωστό δωμάτιο. Θα πρέπει να είναι καλά αεριζόμενο και κατάλληλο ακόλουθες απαιτήσεις:

 • Το ύψος των οροφών δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 2,8 μέτρα.
 • το μήκος και το πλάτος πρέπει να είναι 6 και 4 αντίστοιχα.
 • Το δωμάτιο πρέπει να διαθέτει θερμική μόνωση ανθεκτική στη φωτιά.
 • Για να καλύψετε τους τοίχους είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια ματ ταινία λευκού χρώματος. Πρέπει να έχει αποτέλεσμα μαγνητισμού.
 • Όλη η κάλυψη για μεμονωμένες περιοχές του δωματίου θα πρέπει να έχει ματ υφή.
 • Ο χώρος πρέπει να είναι αεροστεγής.

Γνωρίζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι στο γκαράζ σας με ευκολία για να δημιουργήσετε μια φωτογραφική μηχανή. Αυτό θα σώσει πολύ. Μετά από όλα, η αγορά των απαραίτητων υλικών θα απαιτήσει ένα μικρό κόστος.

Για να δημιουργήσετε μια φωτογραφική μηχανή θα πρέπει να επαναλάβετε πλήρως το γκαράζ σας.

Σημαντικό: Είναι απαραίτητο να φροντίσετε το σύστημα εξαερισμού στο δωμάτιο. Αν υπάρχει υπό το γκαράζ οπή παρακολούθησης, τότε μπορεί να αερίζεται. Για το σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταλλικά πλέγματα.

Αν δεν υπάρχει κανένας, τότε πρώτα πρέπει να σκάψετε ένα μικρό τάφρο στο πάτωμα. Το βάθος του πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο.

Γκαράζ, το οποίο μετατρέπεται σε μια φωτογραφική μηχανή για τη βαφή αυτοκινήτων, είναι απαραίτητο να μονώσει. Για να γίνει αυτό, συνιστάται η χρήση ορυκτοβάμβακα.

Ο φωτισμός είναι σημαντικός για να γίνει ο πιο άνετος. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν λαμπτήρες φθορισμού. Δίνουν ένα εξαιρετικό επίπεδο λάμψης.

Χρώμα: Σχέδια και διαγράμματα


Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τη συσκευή του θαλάμου βαφής ξεκινά όταν απαιτείται επαγγελματικός χώρος, δηλ. όταν ένα άτομο εργάζεται ήδη με αυτόματα σμάλτα, αλλά η τρέχουσα κατάσταση δεν τον ταιριάζει. Σε αυτή την περίπτωση, η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού και του καθαρισμού του αέρα είναι γενικά σαφής, αλλά για την υλοποίηση της ιδέας με τα χέρια της, απαιτούνται ειδικά σχέδια και σχήματα. Οι αποχρώσεις και οι παγίδες σε αυτό το θέμα δεν μπορούν να μετρηθούν, αλλά το κύριο πράγμα παραμένει η κατανόηση των διεργασιών ξήρανσης και χρωματισμού, η γνώση των βασικών απαιτήσεων για τα καθεστώτα θερμοκρασίας.

Σε καμία περίπτωση, δεν περιορίζουν τον εαυτό σας με έτοιμες λύσεις: Έχοντας εξετάσει μερικά έργα του δείγματος, μπορείτε να επιλέξετε τα στοιχεία για να εγκαταλείψουν ότι δεν λειτουργεί, προσθέστε να προβάλει τα μέρη τους, κ.λπ. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι πραγματικά χρειάζεται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, και ότι είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες. σημαίνει. Από ορισμένα από τα στοιχεία που μάλλον θα πρέπει να παραιτηθεί, αλλά με την κατανόηση των βασικών διαδικασιών, υπάρχει πάντα μια ευκαιρία να σώσει.

Τυπική σχεδίαση και αρχή λειτουργίας της κάμερας

Η βασική απαίτηση για την κάμερα είναι ο καθαρός αέρας με τη σωστή θερμοκρασία. Η ιδέα είναι απλή, αλλά για να επιτευχθεί η εφαρμογή της, δεδομένης της εμπορικής φύσης του σχεδίου, είναι αρκετά προβληματική. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά το σχεδιασμό - την απαιτούμενη ταχύτητα συντήρησης. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να προβλέπει την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αφορούν κυρίως τη δυνατότητα να συμπληρώνονται περισσότερο οι εγκαταστάσεις του δικού του χρώματος (ή του ξεχωριστού εργαστηρίου) και η εγκατάσταση του εξοπλισμού. Η φωτογραφία αυτής της φωτογραφικής μηχανής δείχνει ότι οι ζωγράφοι έχουν την ευκαιρία να μετακινηθούν στους ανελκυστήρες, αλλά πρώτα απ 'όλα αξίζει να δοθεί προσοχή σε έναν ικανό συνδυασμό φωτιστικών και αερισμού.

Η τοποθέτηση στο εργαστήριο της φωτογραφικής μηχανής ή η διάθεση χώρου για τη χρώση είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι λιγότερο δύσκολο να μεταφραστεί ο εξοπλισμός στις δικές του γεννήτριες ισχύος. Η τελευταία αυτή κατάσταση σχετίζεται άμεσα με την καλωδίωση, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μηχανή συγκόλλησης (συμπιεστή). Όσον αφορά την ποσότητα χρώματος, διακρίνονται δύο τύποι θαλάμων ψεκασμού:

 1. Βιομηχανικά - σε απόθεμα ή θεωρητικά σιδηροτροχιές και μηχανές για την ανύψωση του μηχανήματος και την αυτοματοποίηση της κίνησης, υδραυλικά καλάθια και ισχυρές μηχανές συγκόλλησης.
 2. Εμπορική - ένα κουτί από λαμαρίνα ή τούβλου, ξεκινήστε-από μία τυποποιημένη πρίζα (σε μια σπάνια περίπτωση, η δύναμη συγκόλλησης), το μέγεθος αφήνει σπάνια επαρκεί για τη βαφή επιβατικά αυτοκίνητα έξω 5h10m.

Οι διαδικασίες βαφής θα πρέπει να διεξάγονται σε μια πλήρως καθαρισμένη από σκόνη και έντομα ατμόσφαιρα. Οι αρχαίοι ζωγράφοι πρέπει να καθαρίζουν το δωμάτιο της σκόνης με τα χέρια τους, χρησιμοποιώντας κουρέλια και μια τεχνητή κουρτίνα. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του θαλάμου πρέπει να περιλαμβάνει τρία στάδια εξαερισμού, η πραγματοποίηση των οποίων χωρίς αυτοματοποίηση είναι αδύνατη:

 1. Η αρχική πρόσληψη αέρα, το φιλτράρισμα και η θέρμανση του δωματίου σε θερμοκρασία δωματίου.
 2. Στάδιο ζωγραφικής - συνεχής άντληση και θέρμανση μέχρι 25-30 ˚C.
 3. Ξήρανση - κυκλοφορία θερμαινόμενη σε 30-60 ˚C αέρα.

Η θέρμανση του αέρα, ο εξαερισμός και η θερμομόνωση είναι μέρη της εξίσωσης που επηρεάζουν άμεσα το ένα το άλλο. Δεν είναι δυνατό να αλλάξετε ένα από αυτά τα στοιχεία χωρίς να αλλάξετε τα δύο υπόλοιπα. Η εσφαλμένη διάταξη μόνωσης κατά τη διάρκεια της φάσης ξήρανσης θα απαιτήσει την απομάκρυνση του συνεχώς σχηματισμένου συμπυκνώματος. Επομένως, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο εξαερισμός και για τα δύο στάδια της βαφής που υποδεικνύονται σε αυτό το διάγραμμα.

Διήθηση και διανομή των ροών αέρα

Στο σωστό πλαίσιο χρωμάτων πρέπει να πραγματοποιηθεί μια συνεχής, πλήρης ανανέωση του αέρα. Επομένως, είναι πιο λογικό να τοποθετήσετε την κουκούλα κάτω και τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας στην κορυφή. Εσφαλμένα τοποθετήθηκαν τρύπες εξαερισμού ακριβώς πάνω από την περιοχή ζωγραφική, αλλά η χρήση του σωστά προσανατολισμένο Ολομέλεια της προσφοράς, χρησιμοποιήστε την αρχή της οποίας φαίνεται στο σχήμα αυτό θα επιτρέψει την ορθή διάθεση χώρου.

Για τη θέρμανση του αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί καυστήρας ρυθμιζόμενο αερίου μπορεί να συνδεθεί με το στάδιο ξήρανσης. Το στοιχείο θέρμανσης βρίσκεται μετά το φίλτρο και τον ανεμιστήρα, μερικές φορές έξω από το σωλήνα. Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός ψεκασμού δωματίου θα πρέπει να παρέχει για την ασφαλή απομόνωση από τον θερμαντήρα εκρηκτικά αέρια, ως εκ τούτου, τον αέρα διαμέσου του θερμαντήρα να κινηθούν αυστηρά σε μία κατεύθυνση και μέσα από το χώρο σοφίτα (σωλήνες, διάκενα) εμφυσάται σε ένα τέτοιο ρυθμό ώστε να εμποδίσει αντίστροφη κίνηση. Όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος, η λειτουργία του θερμαντήρα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Τοποθεσία φίλτρο ανά κύριο τομέα ανωτάτου ορίου προϋποθέτει μια ομοιόμορφη κατανομή του αέρα πάνω από την περιοχή, αλλά όταν ο ανεμιστήρας είναι ασθενής μπορεί απλά να μην είναι αρκετή - μια προκαταρκτική υπολογισμού για τον προσδιορισμό των σημαντικών συστοιχίες περιοχή (διάκενα) και τη θέση τους χωρίς τη δημιουργία ζωνών αναταράξεις.

Ο εισερχόμενος αέρας καθαρίζεται από διάφορα φίλτρα, ενώ το χοντρό φίλτρο πρέπει να βρίσκεται πριν από τον ανεμιστήρα και το λεπτό φίλτρο απευθείας στο όριο του κιβωτίου. Καθώς οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν συχνά φίλτρα βάμβακος, τα οποία είναι φύλλα (ρολό), τοποθετούνται πάνω από το πλέγμα εξαερισμού. Υψηλότερη αντοχή έχουν τσέπη (κηρήθρα) φίλτρου σύμφωνα με το DIN 53438 (προ-διήθηση) ευρωπαϊκό πρότυπο EN779 και DIN ΕΝ 779 (εσωτερικό φίλτρο κατηγορίας F5). Στο παρουσιαζόμενο σχέδιο, το πρωτεύον φίλτρο καθαρισμού υποδεικνύεται με τον αριθμό 2 και την πρόσληψη αέρα από τον αριθμό 1.

Λειτουργία ξήρανσης

Ασφάλεια - η κύρια προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη συναρμολόγηση με δικά του χέρια της κατασκευής του θαλάμου ψεκασμού. Επομένως, ο εξαερισμός εκτελεί δύο λειτουργίες ταυτόχρονα: την εξάλειψη των τοξικών αερίων και τον καθαρισμό του αέρα από τη σκόνη. Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας βαφής απελευθερώνονται οι μέγιστοι ατμοί διαλύτη. Όλοι οι τύποι σμάλτων έχουν την κατανομή τους σύμφωνα με τη χρονική κλίμακα της έντασης της εξάτμισης, αλλά γενικά απαιτείται πλήρης καθαρισμός του αέρα μόνο για 10-20 λεπτά (διαφορετικά σχηματίζεται ένα ματ στρώμα στην επιφάνεια του σμάλτου).

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βαφής, η κάμερα αερίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα στην κανονική λειτουργία, αλλά μετά από αυτό δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για καθαρό αέρα. Λόγω αυτού του γεγονότος και του κόστους θέρμανσης του χώρου, το σύστημα ανακυκλοφορίας αέρα χρησιμοποιείται κατά την ξήρανση, εξοικονομώντας 40-50% της ενέργειας. Για το σκοπό αυτό, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής συνδέεται με μια βαλβίδα που επιτρέπει 70-85% αέρα πίσω. Η αρχή της λειτουργίας δείχνει αυτό το σχέδιο, ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση σε κάθε κύκλο του 15-20% της ροής ακόμη και στο τέλος της ξήρανσης.

Υλικά για το θάλαμο ζωγραφικής

Συχνή επίλυση του προβλήματος είναι η μετατροπή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ενός αυτοκινήτου, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να οργανωθεί ο σωστός εξαερισμός. Η κατασκευή του κιβωτίου για ζωγραφική στο στάδιο του σχεδιασμού πρέπει να περιλαμβάνει ένα υπόγειο κάλυμμα (δεύτερο όροφο, τάφροι) και έναν αττικό χώρο για την οργάνωση της διανομής αέρα. Υπό την προϋπόθεση αυτή, όταν βάζετε μια βάση σκυροδέματος στο μέλλον, είναι εύκολο να μεταμορφώσετε την κουκούλα και την εισροή από τα χέρια κάποιου ήδη έξω από το δωμάτιο για εργασίες ζωγραφικής.

Εάν το πλέγμα εξαερισμού οροφής καταλαμβάνει λιγότερο από τα 2/3 της οροφής, η οροφή πρέπει απαραιτήτως να έχει ράμπες κατά μήκος των άκρων, προκειμένου να εξαλειφθούν οι νεκρές ζώνες. Τις περισσότερες φορές αυτές οι ακτίνες συνδυάζονται με πλευρικά φώτα. Ο εξαερισμός πρέπει να έχει χαμηλότερη ισχύ, οπότε η σχάρα μπορεί να καταλαμβάνει ολόκληρο το δάπεδο ή το μεγαλύτερο μέρος αυτού, όπως φαίνεται στη φωτογραφία αυτού του θαλάμου ψεκασμού.

Οι περισσότεροι οπαδοί πρέπει να είναι ίσες με τις τυποποιημένες διαστάσεις των γκαράζ «6 × 4“ αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει αμέσως να”κόψει«από 20-40 cm, για την οργάνωση εξαερισμό. Οι τοίχοι κόψης φύλλο μετάλλου, εντός του χώρου μεταξύ του τοιχώματος και της γαλβανισμένος χάλυβας που ορυκτοβάμβακα ή άλλο άκαυστο μόνωση (μαλλί τουλάχιστον m -. πάχους 60 cm). Αν υπάρχει ένα έργο από την αρχική τοιχοποιία μπορεί να περιοριστεί πάνελ είναι κατασκευασμένα από PVC, όμως, σωστό να χρησιμοποιήσει γαλβανισμένη λαμαρίνα, της συσκευής του κάθε επαγγελματία θαλάμου ζωγραφική.

Πού να πάρετε το σχέδιο paint shop για κέντρα εξυπηρέτησης αυτοκινήτων

Ο θάλαμος βαφής είναι σχεδιασμένος για τη βαφή μεταλλικών κατασκευών και χρησιμοποιείται σε κέντρα εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, καθώς και σε σιδηροδρομικές, έπιπλα και άλλες βιομηχανίες. Αποτελείται από τα ακόλουθα κύρια στοιχεία:

 • Σώμα (ή δωμάτιο) της κάμερας.
 • Σύστημα φίλτρου.
 • Εξαερισμός με φρέσκο ​​αέρα.
 • Εξαερισμός εξάτμισης.
 • Γεννήτρια θερμότητας.

Το εισερχόμενο αέρα με την οδό πρώτα θερμαίνεται στην επιθυμητή θερμοκρασία (για βέλτιστη θερμοκρασία βαφής είναι 20 μοίρες), τότε μέσω ενός συστήματος φίλτρου μπαίνει στο δωμάτιο κουτί, και όπου η επικάλυψη πραγματοποιείται προϊόντα. Στη συνέχεια, μέσω του συστήματος εξαερισμού και των φίλτρων αέρα, ο αέρας με ατμούς διαλύτη απορρίπτεται από το δωμάτιο στο περιβάλλον. Η χρήση υλικών φίλτρου υψηλής ποιότητας καθιστά δυνατή την επίτευξη μέγιστου καθαρισμού του αέρα που εκτοξεύεται προς τα έξω. Οι κύριοι τρόποι λειτουργίας της φωτογραφικής μηχανής είναι αυτοματοποιημένοι.

Διαρθρωτικός σχεδιασμός

Η διάταξη του θαλάμου βαφής μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το σχέδιο. Σε αυτή τη βάση, τα κουτιά που παράγονται επί του παρόντος χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

 • Dead-end?
 • Διάσπαση;
 • Μονοκινητήρας.
 • Διθέσιος κινητήρας.
 • Με την κορυφαία θέση των κομματιών.
 • Με μηχανική παροχή μεταλλικών κατασκευών.
 • Με χειροκίνητη υποβολή μεταλλικών κατασκευών.

Στο αδιέξοδο - υπάρχει μια συσκευή για τη μετατροπή μεταλλικών κατασκευών στη διαδικασία της λεκάνης τους, και πεζοδρόμια - έχουν ένα σύστημα μεταφοράς που μετακινεί τις μεταλλικές κατασκευές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βαφής.

Μονάδες κινητήρων που καθαρίζουν αέρα μέσα στο δωμάτιο οδηγούνται από πάνω, προκαλώντας υπερπίεση. Την ίδια στιγμή, η πολύχρωμη ομίχλη κατεβαίνει προς τα κάτω και μέσω της οπής εξόδου αφαιρείται από την περιοχή εργασίας. Τέτοιες κάμερες χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα ολοένα και λιγότερο, καθώς έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα - τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Στις μονάδες δύο κινητήρων λειτουργούν δύο κινητήρες - εισέρχονται στον χώρο εργασίας και απορροφούν το από την καμπίνα. Αυτός ο σχεδιασμός του θαλάμου εξασφαλίζει τη βέλτιστη κυκλοφορία αέρα στον πίνακα εργασίας.

Ο καλός σχεδιασμός και σωστή θάλαμο ψεκασμού είναι απαραίτητη προκειμένου να καταστεί δυνατή η απόκτηση υψηλής ποιότητας βαμμένα προϊόντα με χαμηλό κόστος για το χρώμα και την ίδια στιγμή να εξασφαλίσει τη διατήρηση της υγείας των φορέων και την καθαριότητα του περιπτέρου της παραγωγής.

Συνεπώς, ο σχεδιασμός του σχεδίου με τέτοιες παραμέτρους, στο οποίο το σύστημα θα λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια, είναι ο σχεδιασμός της μηχανής βαφής. Αυτές οι παράμετροι περιλαμβάνουν:

 • Ροή ροής αέρα μέσα στο κουτί.
 • Περιοχή διαχυτήρα οροφής (φίλτρο).
 • Περιοχή φίλτρου δαπέδου.
 • Απόδοση οπαδών
 • Θέση των συσκευών φωτισμού.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Η απόδοση της κάμερας με αέρα

Για να απομακρυνθούν αποτελεσματικά οι επικίνδυνες ενώσεις από τον χώρο εργασίας μέσα στο θάλαμο, πρέπει να εξασφαλιστεί ροή αέρα τουλάχιστον 20 cm / s. Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί συχνά μια τιμή 25 cm / s. Η ταχύτητα του αέρα είναι μία από τις κύριες παραμέτρους του κάθε θαλάμου. Για να προσδιοριστεί αυτή η ταχύτητα, χρησιμοποιείται ένα θερμικό ανεμόμετρο. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σε κενό κουτί.

Σύμφωνα με τον κανόνα EN (PN) 13355, σε κάθε σημείο διερεύνησης η ταχύτητα αυτή πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 25 cm / s και η μέση ταχύτητα να είναι 30 cm / s. Όταν μειώνεται η ταχύτητα του αέρα στο χώρο εργασίας, δημιουργούνται απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που αντιστοιχούν στις συνθήκες εργασίας στο γκαράζ με την πόρτα ανοιχτή.

Γνωρίζοντας την αξία της μέσης ταχύτητας αέρα, υπολογίστε τον όγκο της ροής του αέρα για μία ώρα, δηλ. Την απόδοση του θαλάμου μέσω του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, η πραγματική απόδοση των ανεμιστήρων θα πρέπει να είναι ελαφρώς πιο σημαντική, καθώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αντίσταση ή η συμπίεση του αέρα που διέρχεται από τα φίλτρα και τους αεραγωγούς. Και επειδή στο θάλαμο βαφής χρησιμοποιείται το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται σε δύο τύπους - τροφοδοσία και εξάτμιση.

Υπολογισμός φίλτρων δαπέδου και οροφής

Τα φίλτρα αέρα είναι σημαντικά στοιχεία του κιβωτίου. Είναι ομοιόμορφα εγκατεστημένα σε όλη την επιφάνεια εργασίας του δωματίου και μπορούν να είναι δαπέδου ή οροφής. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η γρήγορη και απλή αποσυναρμολόγηση των φίλτρων. Υπολογίστε την ελάχιστη επιφάνεια των φίλτρων - μια από τις προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

Δεδομένου ότι ο βαθμός καθαρισμού του φίλτρου στο θάλαμο πρέπει να είναι πάνω από 99 τοις εκατό, χρησιμοποιείται μια τεχνολογία καθαρισμού πολλαπλών σταδίων. Συνίσταται στον καθαρισμό του αέρα σε διάφορα στάδια:

 • Το πρώτο στάδιο είναι ο καθαρισμός του αέρα από μεγάλα σωματίδια.
 • Το δεύτερο και τα επόμενα στάδια είναι ο καθαρισμός του αέρα από πτητικές ενώσεις και μικρά σωματίδια.

Τέτοια διήθηση συνεπάγεται τη χρήση λεπτών φίλτρων, που εμποδίζουν τη διευθέτηση της σκόνης του δρόμου στην επιφάνεια των βαμμένων μεταλλικών κατασκευών. Για να καθοριστεί η ελάχιστη επιφάνεια των φίλτρων οροφής, η ονομαστική ροή αέρα του θαλάμου (που υπολογίστηκε νωρίτερα ή προσδιορίστηκε στο διαβατήριο της μονάδας) πρέπει να διαιρείται με την ονομαστική ροή αέρα του χρησιμοποιούμενου φίλτρου. Η ληφθείσα τιμή της επιφάνειας του φίλτρου είναι ελάχιστη και συνιστάται η εγκατάσταση μεγαλύτερων φίλτρων για την αποτελεσματική λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

Η ελάχιστη περιοχή φίλτρου δαπέδου υπολογίζεται παρομοίως. Δομικά το σύστημα των φίλτρων δαπέδου αποτελείται από πλέγματα έδρασης και στοιχεία φίλτρου. Το σχέδιο ή σχέδιο του θαλάμου ψεκασμού μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές ενός δαπέδου πλέγματος με στοιχεία φιλτραρίσματος:

 • Το πλέγμα βρίσκεται ακριβώς κάτω από το αυτοκίνητο.
 • Στενά σχάρες που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους τροχούς του αυτοκινήτου.
 • Πλήρως φραγμένο πάτωμα, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία φίλτρου είναι εγκατεστημένα τριάντα εκατοστά κάτω από το επίπεδο των σχάρων.

Η τελευταία αυτή επιλογή θεωρείται η πιο αποτελεσματική.

Φωτισμός κάμερας

Το βέλτιστο σχέδιο φωτισμού του θαλάμου βαφής προβλέπει τη θέση των λαμπτήρων στους τοίχους και στην οροφή. Επίσης, στο πίσω μέρος της περιοχής εργασίας τοποθετούνται πρόσθετα φωτιστικά. Έτσι μπορείτε να ελέγχετε πιο αποτελεσματικά το χρώμα τόσο της οριζόντιας όσο και της κάθετης επιφάνειας του προϊόντος. Το επίπεδο φωτισμού της φωτογραφικής μηχανής πρέπει να είναι από 1 έως 2 000 lux. Οι λαμπτήρες δεν θα πρέπει να δίνουν εφέ τρεμοπαίγματος. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, λαμπτήρες φθορισμού. Οι λαμπτήρες μεγάλου μήκους είναι επίσης βολικοί για τους θαλάμους βαφής, εγκατεστημένοι κάθετα σε κλιμακωτή σειρά.

Πυρασφάλεια

Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι τα συστήματα βαφής σχετίζονται με την παραγωγή αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, οι απαιτήσεις ασφαλείας γι 'αυτούς είναι πιο αυστηρές. Έτσι, οι θάλαμοι ψεκασμού πρέπει να συμμορφώνονται με τους κλαδικούς κτιριακούς κανονισμούς και τους κανονισμούς για την εγκατάσταση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Τα συστήματα αερισμού και τα στοιχεία του κιβωτίου πρέπει να είναι ανθεκτικά στην έκρηξη. Το θερμομονωτικό υλικό που τοποθετείται στη δομή των τοίχων του χώρου (πάνελ σάντουιτς) πρέπει να έχει υψηλή αντοχή στη φωτιά. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ορυκτοβάμβακα για αυτό. Κάθε θάλαμος είναι εξοπλισμένος με σύστημα πυρόσβεσης και, ακόμη και αν δεν υπάρχει ενσωματωμένο αυτόνομο σύστημα, ο σχεδιασμός του χώρου πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί στο σύστημα πυρόσβεσης.

Ο θάλαμος βαφής είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα βαφής προϊόντων, παρέχοντας γρήγορη και ασφαλή λειτουργία και άριστη ποιότητα χρωματισμού. Σε γενικές γραμμές, η αρχή της δράσης της συνίσταται στη διατροφή και προκαταρκτικό καθαρισμό και θερμαινόμενη εξωτερική αέρα στα προϊόντα βαφής καμπίνας εργασίας και την μετέπειτα καθαρισμό του αέρα από επικίνδυνες ενώσεις και αφήστε το προς τα έξω.