Θερμοσίφωνας για τον εξαερισμό παροχής: τύποι, συσκευή, επισκόπηση μοντέλου

Για την επίλυση των προβλημάτων της ανταλλαγής αέρα σε ιδιωτικές κατοικίες και βιομηχανικά κτίρια, μαζί με τους ανεμιστήρες, οι συσκευές που θερμαίνουν ή ψύχουν αέρα προέρχονται από το δρόμο. Αυτό βοηθά στη βελτίωση του μικροκλίματος μέσα στο δωμάτιο, για να αυξηθεί το επίπεδο άνεσης.

Μία από τις οικονομικές και οικονομικά προσιτές συσκευές είναι ένας θερμοσίφωνας για τον εξαερισμό του εφοδιασμού, περισσότερο εξοικειωμένος με τους κατοίκους των βόρειων περιοχών.

Τύποι θερμοσίφωνες για εξαερισμό

Σημειώνουμε αμέσως ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του αέρα στα συστήματα εξαερισμού και θέρμανσης αέρα μπορούν να λειτουργήσουν όχι μόνο στο νερό.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι θερμαντήρων αέρα, που διαφέρουν στον τρόπο θέρμανσης του ψυκτικού μέσου:

Το νερό είναι πιο δημοφιλές λόγω του κόστους του προϋπολογισμού και του ελάχιστου κόστους συντήρησης. Η μόνη δυσκολία είναι με την εγκατάσταση, η οποία απαιτεί την παροχή σωλήνων νερού.

Για το λόγο αυτό, είναι αδύνατο να εγκαταστήσετε τη συσκευή σε αστικά διαμερίσματα, αλλά σε μεγάλα κτίρια (για παράδειγμα, σε αποθήκες, γκαράζ, εστιατόρια), το σύστημα με τις σωστές σωληνώσεις του θερμαντήρα αέρα είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Ένα χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό των συσκευών ατμού είναι ο υψηλός ρυθμός επίτευξης της απαιτούμενης θερμοκρασίας. Είναι συναφείς με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπου είναι εύκολο να εγκατασταθούν και να συντηρηθούν αγωγοί ατμού, ενώ για τις ιδιωτικές κατοικίες η χρήση τους είναι ανεπαρκής.

Εάν χρειάζεστε μια γρήγορη εγκατάσταση, που δεν περιπλέκεται από επικοινωνίες σωληνώσεων, εφαρμόστε μοντέλα ηλεκτρικών θερμαντήρων αέρα για τον εξαερισμό παροχής. Για τη λειτουργία τους, επαρκεί ένα προστατευμένο σημείο ισχύος. Δεν υπάρχει κανένας φορέας θερμότητας, τα στοιχεία θέρμανσης χρησιμοποιούνται ως στοιχεία θέρμανσης. Όπως και κάθε ηλεκτρική συσκευή, είναι ασύμφορη από υλική άποψη.

Αρχή λειτουργίας και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά

Οικουμενική συσκευές που λειτουργούν στους τομείς του ύδατος, τοποθετούνται σε χώρους με καλή πρόσβαση στο σύστημα θέρμανσης. Μια απλή αλλά αρκετά αποτελεσματική λύση σχεδιασμός επιτρέπει για τη θέρμανση του αέρα στην περιοχή από + 70 ° C έως + 100 ° C και έχει καθυστερήσει για υπόστεγα, γυμναστήρια, σούπερ μάρκετ, θερμοκήπια, αποθήκες, μεγάλες περίπτερα - δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων, απαιτούν πρόσθετη θέρμανση.

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ έναν οικιακό θερμαντήρα θερμότητας, τότε θα καταλάβετε εύκολα την αρχή της συσκευής νερού. Θερμαίνει επίσης τον αέρα, αλλά ο ρόλος της ηλεκτρικής σπείρας που περικλείεται σε ένα μικρό περίβλημα παίζεται από ένα σύνολο μεταλλικών σωλήνων μέσω των οποίων κυκλοφορεί το θερμανθέν ψυκτικό.

Η διαδικασία θέρμανσης έχει ως εξής:

 • ζεστό νερό που θερμαίνεται στην επιθυμητή θερμοκρασία (κατά μέσο όρο από +80 ° C έως + 180 ° C) από τους σωλήνες θέρμανσης εισέρχεται στον εναλλάκτη θερμότητας, που αποτελείται από μικρούς αγωγούς αλουμινίου, χάλυβα, διμεταλλικού ή χαλκού.
 • οι σωλήνες θερμαίνουν τον αέρα που διέρχεται από τη συσκευή.
 • Ο ενσωματωμένος ανεμιστήρας διανέμει θερμαινόμενο αέρα μέσω του δωματίου και διεγείρει την κίνηση του προς την αντίθετη κατεύθυνση - στη συσκευή.

Ειδικά για να ζεσταθεί το νερό δεν είναι απαραίτητο, καθώς είναι μέρος ενός συστήματος θέρμανσης, επομένως υπάρχει μια σημαντική οικονομία μέσων.

Το σχέδιο ενός τυπικού θερμοσίφωνα είναι ένα υβρίδιο ενός εναλλάκτη θερμότητας, ένας ανεμιστήρας και ένας θερμαντήρας. Είναι αποτελεσματικό για τη θέρμανση μεγάλων βιομηχανικών χώρων, καθώς και για την επιλογή σωστών σωληνώσεων - και για εξοχικές κατοικίες με εγκατεστημένο σύστημα εξαερισμού.

Πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης

Εάν η εταιρεία διαθέτει το δικό της σύστημα τροφοδοσίας θερμότητας, η χρήση θερμαντικών σωμάτων για τον εξαερισμό εφοδιασμού είναι μέγιστη οικονομικά αποδοτική.

Πλεονεκτήματα συσκευών συνδεδεμένων σε κεντρικό σύστημα:

 • Μια απλή εγκατάσταση που δεν διαφέρει από την πολυπλοκότητα από την εγκατάσταση των σωλήνων θέρμανσης.
 • γρήγορη θέρμανση του δωματίου.
 • ασφάλεια όλων των κόμβων.
 • η δυνατότητα ρύθμισης της ροής του θερμού αέρα.
 • αυστηρό βιομηχανικό σχέδιο.

Αλλά το κύριο πλεονέκτημα είναι η έλλειψη τακτικών οικονομικών επενδύσεων - η πληρωμή γίνεται μόνο με την αγορά νέου εξοπλισμού.

Το κύριο μειονέκτημα είναι η αδυναμία χρήσης μοντέλων νερού στην καθημερινή ζωή, ειδικά στην αστική στέγαση. Μια εναλλακτική είναι η χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Μια άλλη απόκλιση αφορά τις αρνητικές θερμοκρασίες: ο εξοπλισμός πρέπει να εγκαθίσταται σε χώρους όπου το κατώτατο όριο δεν πέφτει κάτω από 0 ° C.

Εφαρμογή εξοπλισμού νερού

Ο θερμαντήρας είναι μια μονάδα λειτουργίας για εξαερισμό και διαθέτει τα δικά του χαρακτηριστικά εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης. Για να κατανοήσετε τη σύνδεση και τη λειτουργία του οργάνου, θα βοηθήσετε το σχέδιο σύνδεσης και τις οδηγίες εγκατάστασης.

1: Δεσμοί δεσμών δέσμευσης

Η θέση των κόμβων εξαρτάται από τον τόπο εγκατάστασης, το σύστημα ανταλλαγής αέρα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού. Υπάρχουν πολλές επιλογές για την εγκατάσταση, μεταξύ των οποίων η πιο δημοφιλής είναι η ανάμιξη του αέρα ανακύκλωσης με τον αέρα τροφοδοσίας. Ένα κλειστό σύστημα, που περιλαμβάνει μόνο την ανακυκλοφορία των αέριων μαζών μέσα στο δωμάτιο, χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά.

Περισσότερες δυνατότητες εγκατάστασης της συσκευής εμφανίζονται εάν ο φυσικός αερισμός είναι καλά εγκατεστημένος. Ο θερμαντήρας μπορεί να συνδεθεί με το σύστημα θέρμανσης απευθείας στο σημείο εισαγωγής αέρα, το οποίο βρίσκεται συνήθως στο υπόγειο. Εάν υπάρχει διαθέσιμος εξαερισμός, ο θερμαντήρας μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε βολική θέση.

Η ζήτηση για συστήματα ανταλλαγής αέρα οδήγησε στο γεγονός ότι ορισμένες επιχειρήσεις άρχισαν να παράγουν έτοιμα μοντέλα συγκροτημάτων δέσμης σε διάφορα σχέδια. Αυτά τα κιτ είναι σχεδιασμένα για συναρμολόγηση και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα μέρη:

 • Βαλβίδες εξισορρόπησης και ελέγχου.
 • αντλίες ·
 • παρακαμπτήριες βαλβίδες σφαιρών.
 • βαλβίδες δύο-τριών οδών.
 • μανόμετρα.
 • φίλτρα καθαρισμού.

Ένα παράδειγμα ολοκληρωμένης παραγωγής μονάδων είναι τα προϊόντα της εταιρείας "Integration" (SPb):

Με βάση τις τεχνικές συνθήκες εγκατάστασης και τις ανάγκες του χρήστη, υπάρχουν πολλοί κοινοί συνδυασμοί της διάταξης των τμημάτων στους κόμβους. Τα ακόλουθα συστήματα παρουσιάζουν τέσσερις δημοφιλείς παραστάσεις:

Σε 1 και 3 εκδόσεις, οι κόμβοι συνδέονται άκαμπτα, σε 2 και 4 συνδέονται με εύκαμπτους μεταλλικούς εύκαμπτους σωλήνες.

2: Ρύθμιση της διαδικασίας θέρμανσης

Μονάδες ανάμιξης με τριφασική βαλβίδα χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της θερμικής ισχύος των μονάδων θέρμανσης αέρα. Χάρη στην αρχή της ανάμειξης, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το κόστος θέρμανσης του δωματίου.

Μια τριφασική βαλβίδα επιτρέπει τη μείωση της θερμοκρασίας του ψυκτικού μέσου προσθέτοντας μια ορισμένη ποσότητα ψυχρού υγρού που εκκενώνεται από τον εναλλάκτη θερμότητας στο ζεστό νερό που εισέρχεται στο ψυγείο.

Η εγκατάσταση μιας αντλίας κυκλοφορίας αυξάνει την απόδοση του συστήματος. Είναι προτιμότερο να το τοποθετήσετε στην έξοδο, καθώς το ψυχρό νερό (ή εναλλακτικά το διάλυμα γλυκόλης) παρατείνει τη διάρκεια ζωής της συσκευής.

Υπάρχουν αρκετές σημαντικές συνθήκες λειτουργίας για τον εξοπλισμό ανάμειξης:

 • μέγιστη εγγύτητα με τον θερμαντήρα.
 • διαθεσιμότητα για συντήρηση ·
 • φιλτραρισμένο, χωρίς χημικές ακαθαρσίες · ψυκτικό μέσο ·
 • η θερμοκρασία δωματίου είναι πάνω από 0 ° C.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών ενδέχεται να διαφέρουν, αλλά κατά μέσο όρο η συνιστώμενη θερμοκρασία του ψυκτικού είναι από + 2 ° C έως + 150 ° C. Για την τακτική παρακολούθηση των δεικτών, συνιστώνται δύο θερμανόμετρα κοντά στον εναλλάκτη θερμότητας.

Η τριφασική βαλβίδα ρυθμίζεται μέσω ενός μηχανισμού κίνησης και ενός ελεγκτή. Τα όργανα μέτρησης σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε με ακρίβεια την επιθυμητή θερμοκρασία και να αλλάζετε την πίεση.

3: Χαρακτηριστικά τοποθέτησης και σύνδεσης

Για την εγκατάσταση κλιβάνων αέρα σε εργαστήρια παραγωγής ή σε άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, προσκαλείται ομάδα ειδικών. Οι οικιακές συσκευές μπορούν να συνδεθούν ανεξάρτητα, αν ακολουθήσετε αυστηρά τις οδηγίες και έχετε τις δεξιότητες για να εργαστείτε με ηλεκτρικές συσκευές και συσκευές θέρμανσης. Για όσους έχουν κατασκευάσει ένα σύστημα θέρμανσης στα σπίτια τους, η εγκατάσταση μιας μονάδας θέρμανσης αέρα θα φαίνεται σαν παιχνίδι παιδιού.

Τα μοντέλα οικιακής χρήσης διαφέρουν σε μικρούς όγκους και σε σχετικά χαμηλό βάρος, αλλά πριν τα κρεμάσετε σε τοίχο (ή οροφή), θα πρέπει να ελέγξετε τη δύναμη της βάσης. Οι ισχυρότεροι είναι οι τοίχοι από τούβλα και τούβλα, μέτρια κατάλληλοι - ξύλινοι, οι αδύναμοι - γυψοσανίδες.

Πρώτα απ 'όλα, ένα μεταλλικό πλαίσιο είναι σταθερό - ένας βραχίονας με οπές για τη στερέωση της θήκης. Για ορισμένους κατασκευαστές, το πλαίσιο ονομάζεται κονσόλα τοποθέτησης.

Αναστέλλετε το σώμα του θερμαντήρα αέρα και εναλλάξ συνδέστε τους σωλήνες με ένα σύνολο βαλβίδων διακοπής ή με μονάδα ανάμιξης, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν μερικώς πριν τοποθετήσετε τη συσκευή.

Η κοπή στο σύστημα θέρμανσης πραγματοποιείται με δύο τρόπους: χρησιμοποιώντας εξαρτήματα σύνδεσης (συνδέσεις με παρεμβύσματα) ή με συγκόλληση μεταλλικών σωλήνων. Η δεύτερη μέθοδος θεωρείται η πιο αξιόπιστη, αλλά είναι αδύνατη με μια ευέλικτη σύνδεση.

Μία από τις ασθενέστερες περιοχές είναι οι σωλήνες εναλλάκτη θερμότητας, οι οποίοι πρέπει να σταθεροποιηθούν. Εάν υπάρχει κίνδυνος αλλαγής της θέσης του οργάνου, είναι προτιμότερο να αντικαταστήσετε τους άκαμπτους σωλήνες με εύκαμπτα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, το φορτίο στα ακροφύσια πρέπει να εξαλειφθεί. Για να εξασφαλιστεί η μόνωση του συστήματος και να αποφευχθεί η διαρροή, οι αρμοί υφίστανται επεξεργασία με στεγανωτικό.

Πριν από τη διαδικασία ελέγχου, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε αέρα από τα κανάλια, για να ελέγξετε τη λειτουργία των βαλβίδων και των περσίδων καθοδήγησης.

4: Κανόνες λειτουργίας και επισκευή

Προκειμένου ο εξοπλισμός να λειτουργήσει άψογα και να εκτελέσει πλήρως τις λειτουργίες του, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι κανόνες:

 • Παρακολουθήστε τη σύνθεση του αέρα στο δωμάτιο (με τις απαιτήσεις συμμόρφωσης να βρείτε στο GOST 12.1.005-88).
 • εκτελέστε την εγκατάσταση αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες και με βάση τις συστάσεις του κατασκευαστή.
 • Μην ανεβάζετε τη θερμοκρασία του ψυκτικού πάνω από τους + 190 ° C.
 • τηρήστε τα πρότυπα πίεσης - περίπου 1,2 MPa.
 • Αφού ψύξετε το δωμάτιο, κάνετε ομαλή θέρμανση, περίπου 30 ° C ανά ώρα.
 • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του αέρα δεν πέσει κάτω από 0 ° C, διαφορετικά οι σωλήνες εναλλάκτη θερμότητας θα σπάσουν.

Αν ο θερμαντήρας είναι εγκατεστημένος σε δωμάτιο με υψηλή υγρασία, ο βαθμός προστασίας από την σκόνη και την υγρασία θα πρέπει να είναι ίσος με IP66 ή υψηλότερος.

Μην συνιστούμε να επισκευάζετε τον εαυτό σας, καθώς μια κατάρρευση οδηγεί πιο συχνά στο επόμενο και τελικά πρέπει να αντικαταστήσετε μερικές από τις λεπτομέρειες. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με το κέντρο εξυπηρέτησης και να αναθέσετε εργασία σε επαγγελματίες.

Σύντομη ανασκόπηση σύγχρονων μοντέλων

Για να πάρετε μια εντύπωση από τα εμπορικά σήματα και τα μοντέλα των θερμοσίφωνων, εξετάστε διάφορες συσκευές από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Θερμαντήρες KSK-3, που παράγονται από την εταιρεία ZAO TSTS.

 • η θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου στην είσοδο είναι + 150 ° C (+ 70 ° C).
 • θερμοκρασία αέρα εισόδου - από -20 ° C.
 • πίεση εργασίας - 1,2MPa;
 • η μέγιστη θερμοκρασία είναι + 190 ° C.
 • διάρκεια ζωής - 11 έτη.
 • πόρος εργασίας - 13 200 ώρες.

Τα εξωτερικά μέρη είναι από ανθρακούχο χάλυβα, τα θερμαντικά στοιχεία είναι από αλουμίνιο.

Ο θερμοσίφωνας Volcano mini είναι μια συμπαγής συσκευή του πολωνικού Volcano, είναι πρακτικό και εργονομικό σχεδιασμό. Η κατεύθυνση της ροής του αέρα ελέγχεται μέσω ελεγχόμενων τυφλών.

 • ισχύος εντός των ορίων των 3-20 kW.
 • η μέγιστη παραγωγικότητα είναι 2000 m³ / h.
 • τύπος εναλλάκτη θερμότητας - δύο σειρές?
 • τάξη προστασίας - IP 44;
 • η μέγιστη θερμοκρασία του φορέα θερμότητας είναι 120 ° C.
 • η μέγιστη πίεση λειτουργίας είναι 1,6 MPa.
 • εσωτερικός όγκος εναλλάκτη θερμότητας 1,12 λίτρα.
 • καθοδηγώντας τα blinds.

Calorifer Galletti AREO Ιταλικής παραγωγής.

Τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με ανεμιστήρα, εναλλάκτη θερμότητας χαλκού-αλουμινίου και δίσκο αποστράγγισης.

 • ισχύς σε λειτουργία θέρμανσης - από 8 kW έως 130 kW.
 • ισχύς σε λειτουργία ψύξης - από 3 kW έως 40 kW.
 • θερμοκρασία νερού - + 7 ° C + 95 ° C.
 • θερμοκρασία αέρα - 10 ° C + 40 ° C.
 • πίεση λειτουργίας - 10 bar.
 • αριθμός ταχυτήτων ανεμιστήρα - 2/3;
 • κλάση ηλεκτρικής ασφάλειας IP 55.
 • προστασία κινητήρα.

Εκτός από αυτές τις πράξεις μάρκες στην αγορά των θερμαντήρων αέρα και θερμοσίφωνες μπορούν να ικανοποιήσουν τα πρότυπα από τα παρακάτω εμπορικά σήματα: Teplomash, 2VV, Fraccaro, Yahtec, Tecnoclima, Kroll, Pakole, INNOVENT, Remko, Zilon.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Επισκόπηση του θερμαντήρα νερού Volkano:

Λεπτομέρειες σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου Ballu BHP-W-60:

Απλός σχεδιασμός και διαθέσιμος για ανεξάρτητη εγκατάσταση - οι λόγοι για την επιλογή θερμοσίφωνων. Η σωστή επιλογή της συσκευής και η κατάλληλη συναρμολόγηση της ταινίας θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού και θα βελτιώσει το σύστημα θέρμανσης των βιομηχανικών και οικιστικών χώρων.

Πώς να συνδέσετε τον θερμαντήρα αέρα κλιματισμού

Αν συγκρίνουμε τον αερόθερμο με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί με ηλεκτρισμό, είναι πιο οικονομικό. Η θέρμανση του ίδιου όγκου αέρα απαιτεί τρεις φορές λιγότερη ενέργεια, με υψηλότερη απόδοση. Ωστόσο, τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν τα μειονεκτήματά τους, και για την εγκατάστασή τους, θα απαιτηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Γιατί εγκαθιστώ ένα θερμαντήρα στον εξαερισμό

Η διευθέτηση της ανταλλαγής αέρα είναι ένα από τα υποχρεωτικά στοιχεία της τεχνικής υποστήριξης για κάθε κτίριο. Ανάλογα με το σκοπό του δωματίου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι κυκλοφορίας. Ωστόσο, στις κλιματολογικές μας συνθήκες, τίθεται το ερώτημα: πώς να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε καθαρό αέρα, με άνετους δείκτες θερμοκρασίας κατά την ψυχρή περίοδο;

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η αναγκαστική θέρμανση χρησιμοποιείται με τη βοήθεια συσκευών θέρμανσης τοποθετημένων σε κανάλια αέρα. Τι είναι ο θερμαντήρας αέρα στον εξαερισμό; Αυτή η συσκευή, η οποία διαθέτει στοιχείο θέρμανσης, μέσω της οποίας θα περάσει, και θερμαινόμενο ρεύμα.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται τρεις τύποι συσκευών με διαφορετικά στοιχεία θέρμανσης.

Κάθε εγκατάσταση έχει τα θετικά και αρνητικά σημεία της, αλλά ο πιο κατάλληλος είναι ο ηλεκτρικός θερμαντήρας αέρα για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Είναι σχετικά συμπαγές, αθόρυβο και έχει υψηλή απόδοση. Εάν οι συνθήκες δεν σας επιτρέπουν να κάνετε συνδέσεις σωληνώσεων, τότε η ηλεκτρική θέρμανση είναι η καλύτερη επιλογή.

Σύμφωνα με τη συσκευή, μια τέτοια συσκευή είναι ένας αριθμός θερμαντικών στοιχείων ΔΕΔ με νευρώσεις στην επιφάνεια. Περνώντας μέσα στον αέρα, θερμαίνεται και τροφοδοτείται στο δωμάτιο.

Αλλά, ταυτόχρονα, καταναλώνεται πολλή ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση. Η ισχύς τέτοιων συσκευών μπορεί να φτάσει αρκετές εκατοντάδες βατ και οι εγκαταστάσεις με ένδειξη 7 kW είναι επιθυμητές για την τροφοδοσία από 380 βολτ.

Είναι πιο οικονομικό να εγκαταστήσετε μια συσκευή νερού για τη θέρμανση των μαζών αέρα.

Η συσκευή και η λειτουργία του θερμοσίφωνα

Ένας αερόθερμος θερμαντήρας αέρα με ένα φορέα θερμότητας με τη μορφή νερού επιτρέπει πολύ γρήγορα να θερμάνει τον αέρα σε μεγάλους όγκους με χαμηλό κόστος σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά ανάλογα.

Ο εξοικονομητικός εξοπλισμός επιτυγχάνεται με το γεγονός ότι οι συσκευές νερού συνδέονται με τη συνολική θέρμανση. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να θερμάνετε ειδικά το ψυκτικό υγρό για τη λειτουργία της μονάδας.

Ο σχεδιασμός αποτελείται από εναλλάκτη θερμότητας και ενσωματωμένο ανεμιστήρα. Δηλαδή, από μόνη της μια τέτοια συσκευή δεν έχει τη δική της ισχυρή θερμάστρα.

Το νερό, που θερμαίνεται στην επιθυμητή θερμοκρασία, προέρχεται από γενική θέρμανση σε εναλλάκτη θερμότητας που αποτελείται από μεταλλικά (αλουμινίου, διμεταλλικού) σωλήνες.

Ο αέρας, που διέρχεται από μια τέτοια συσκευή, θερμαίνεται και ο ανεμιστήρας επιταχύνει τη ροή σε όλο το δωμάτιο

Ωστόσο, μια τέτοια συσκευή περιορίζει σημαντικά τη χρήση των εγκαταστάσεων. Οι συσκευές θέρμανσης νερού για ροές αέρα έχουν μάλλον μεγάλες διαστάσεις, γεγονός που τους καθιστά ακατάλληλο για χρήση σε διαμερίσματα κατοικιών. Και η σύνδεση με το σύστημα θέρμανσης δεν είναι πάντα δυνατή.

Όμως, οι συσκευές ύδρευσης στον εξαερισμό τροφοδοσίας είναι πιο επικερδείς εάν χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, σε θερμοκήπια, αίθουσες συναλλαγών και σε άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις.

Η αρχή λειτουργίας του εξαερισμού με θερμαντήρα

Ο αερισμός με θερμοσίφωνα για θέρμανση είναι μια πολύπλοκη εγκατάσταση που αποτελείται από πολλά βασικά στοιχεία.

 1. Γκριλ για την εισαγωγή αέρα.
 2. Η βαλβίδα.
 3. Φιλτράρετε.
 4. Θερμαντήρας
 5. Πρόσθετες συσκευές τροφοδοσίας.

Η σχάρα για την εισαγωγή αέρα έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους αεραγωγούς από ξένα αντικείμενα και μικρά ζώα. Φέρει επίσης μια διακοσμητική λειτουργία. Όλη η κύρια ροή αέρα εισέρχεται μέσα από αυτό.

Οι βαλβίδες αποτελούν εμπόδιο στην εισαγωγή αέρα σε περίπτωση απενεργοποίησης της παροχής αέρα. Αυτή η συσκευή έχει συχνά αυτόματο έλεγχο που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη ροή και να αποτρέψετε την είσοδο ψυχρού αέρα στις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τα φίλτρα καθαρίζουν τη ροή ανεπιθύμητης ρύπανσης με τη μορφή σκόνης. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εγκατάστασης, πρέπει να τροποποιούνται περιοδικά για πλήρη κυκλοφορία.

Ο θερμαντήρας εκτελεί τη θέρμανση του ρεύματος τροφοδοσίας.

Επίσης για το πλήρες έργο παροχής φρέσκου αέρα με θέρμανση υπάρχουν επιπλέον λεπτομέρειες: recuperator, ανεμιστήρας, απορροφητές και διαχυτήρες.

Η θερμοκρασία θέρμανσης ελέγχεται με τη συναρμολόγηση του συστήματος ανάμιξης και της αντλίας. Εάν είναι απαραίτητο να ψύξετε το υγρό που εισέρχεται στον θερμαντήρα, προστίθεται ένα ψυκτικό υγρό, το οποίο εξασφαλίζει τη βέλτιστη τιμή θέρμανσης.

Recuperator πραγματοποιήσει την ανάμιξη του εισερχόμενου κρύου αέρα με ζεστό ήδη θερμαινόμενη, ανεμιστήρας φέρει περαιτέρω να προμηθεύουν το μέσα στο δωμάτιο, και ο διαχύτης διανέμει ομοιόμορφα τη ροή σε όλη την αίθουσα. Για να μην βλάψει τον εξοπλισμό, χρησιμοποιήστε σιγαστήρες, οι οποίες αμβλύνουν τον ήχο της μονάδας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το κύριο πλεονέκτημα της ανταλλαγής αέρα-αέρα με θερμοσίφωνα είναι μια σημαντική εξοικονόμηση κόστους ενέργειας. Μετά από όλα, το κύριο στοιχείο - ο εναλλάκτης θερμότητας είναι, στην πραγματικότητα, το ψυγείο ενσωματωμένο στον αγωγό εξαερισμού. Δεν είναι απαραίτητο να θερμαίνετε επιπλέον το θερμαντικό μέσο ή να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της ροής του αέρα.

Το δεύτερο σημαντικό θετικό σημείο είναι η υψηλή απόδοση. Ένας θερμοσίφωνας μπορεί να θερμαίνει γρήγορα μεγάλους όγκους αέρα στην απαιτούμενη θερμοκρασία.

Ο εξοπλισμός ασφαλείας είναι επίσης ένα σημαντικό σημείο. Η συσκευή νερού δεν δημιουργεί φορτίο στο δίκτυο και η αστοχία της δεν θα προκαλέσει πυρκαγιά.

Αλλά, όπως κάθε εξοπλισμός, μια συσκευή νερού για θέρμανση αέρα κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας έχει μειονεκτήματα.

Πρώτον, οι διαστάσεις της εγκατάστασης, οι οποίες δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση σε μικρά δωμάτια των κατοικιών διαμερίσματα.

Δεύτερον, πρόκειται για μια πιο περίπλοκη εγκατάσταση, καθώς απαιτεί σύνδεση με τη θέρμανση, η οποία τραβάει από μόνη της μια ολόκληρη λειτουργία για να αφαιρέσει τους σωλήνες.

Τρίτον, για να ελέγξετε τη θερμοκρασία θέρμανσης του αέρα, είναι απαραίτητο να χειριστείτε την παροχή του ψυκτικού μέσου ή να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του νερού στο λέβητα θέρμανσης.

Επίσης, απαιτείται αυστηρός έλεγχος της θερμοκρασίας του νερού στο σύστημα. Οι θερμαντήρες νερού δεν είναι επιθυμητοί για σύνδεση με την κεντρική θέρμανση, όπου δεν είναι δυνατόν να ρυθμιστεί το όριο θέρμανσης του νερού θέρμανσης. Για ένα τέτοιο θερμαντήρα στην περιοχή αερισμού τροφοδοσίας, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από +2 έως +150 μοίρες.

Φυσικά, δεν μπορείς να ασχοληθείς και να μην εγκαταστήσεις τόσο περίπλοκο εξοπλισμό. Ωστόσο, με τη διευθέτηση της κυκλοφορίας σε μεγάλους χώρους, η παροχή νέου κρύου αέρα θα αυξήσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης. Είναι επίσης δυνατή η αντικατάσταση μιας συσκευής νερού με μια ηλεκτρική συσκευή, ωστόσο αυτή η λύση θα αυξήσει επίσης το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν είναι πάντα οικονομικά αποδοτική. Η ανταλλαγή αερίων με αυτόν τον τύπο θέρμανσης, για σήμερα, παραμένει ένα από τα πιο οικονομικά και ευνοϊκά με υψηλότερους δείκτες για χρήσιμη δράση.

Μονάδες παροχής θέρμανσης για μονάδες αερισμού

Ανάγκη εγκατάστασης μονάδων ρύθμισης

Εγκαταστάσεις του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων πρέπει να παρέχουν φρέσκο ​​εξωτερικό αέρα, προθερμανθεί σε μια ορισμένη θερμοκρασία. Η θερμοκρασία του αέρα τροφοδοσίας πρέπει να αντιστοιχεί στον τύπο του εξαεριζόμενου χώρου σε περίπτωση αερισμού ή διαδικασίας γενικής ανταλλαγής σε περίπτωση οποιουδήποτε κύκλου παραγωγής.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Επιπλέον, η θερμοκρασία του αέρα θα πρέπει να είναι σταθερή ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα και να ρυθμίζει το διάγραμμα θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού. Δηλαδή, με την ψύξη και τη μείωση της θερμοκρασίας στο δρόμο, τα δίκτυα θέρμανσης τείνουν να αυξάνουν τη θερμοκρασία του ψυκτικού και η θερμοκρασία του αέρα στην έξοδο από τη μονάδα διαχείρισης αέρα πρέπει να παραμείνει στο καθορισμένο επίπεδο.

Συνεπώς, το θερμικό φορτίο κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης δεν είναι σταθερή και ο φορέας θερμότητας πρέπει να ρυθμιστεί. Διαφορετικά, θα υπάρξει πλεόνασμα θερμικής ενέργειας, αύξηση της θερμοκρασίας και υπερβολική υπερθέρμανση των χώρων, που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ευημερία των ανθρώπων ή την τεχνολογική διαδικασία.

Η θέρμανση του αέρα λαμβάνει χώρα στους θερμαντήρες αέρα της μονάδας επεξεργασίας αέρα, ο αριθμός των οποίων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το υιοθετημένο σχέδιο παροχής θερμότητας. Η πιο κοινή έκδοση των εγκαταστάσεων με έναν θερμαντήρα αέρα, αλλά μπορεί να υπάρχουν δύο ή περισσότερα.

Οι θερμαντήρες είναι σχεδιασμένοι για τη θέρμανση του αέρα στον αέρα τροφοδοσίας και στο σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Για ορισμένες εγκαταστάσεις όπου απαιτείται θέρμανση αέρα κατά τη μεταβατική περίοδο του έτους, παρέχονται δύο ξεχωριστά κυκλώματα θέρμανσης. Ένας θερμαντήρας λειτουργεί την άνοιξη και το φθινόπωρο, το δεύτερο κύκλωμα το χειμώνα. Στην περίπτωση ακραίων παγετώνων, όταν ο κύριος θερμαντήρας δεν ανταποκρίνεται στο φορτίο, ο δεύτερος μπορεί να θερμάνει τον αέρα στην καθορισμένη θερμοκρασία.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο χώρο.

Επίσης, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός τέτοιου σχεδίου είναι πρακτικά 100% πλεονασμός της επιφάνειας μεταφοράς θερμότητας. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν ένας από τους θερμαντήρες είναι εκτός λειτουργίας ή έχει αποψυχθεί, ο δεύτερος θερμαντήρας θα συνδεθεί με το έργο και θα αντιμετωπίσει πλήρως την κύρια λειτουργία. Συνεπώς, κατά τον υπολογισμό της εγκατάστασης, είναι επιθυμητό να παρέχονται δύο όμοιες θερμαντήρες, με επιφάνεια της αντίστοιχης μέγιστης ισχύος των δύο τρόπων λειτουργίας.

Κατά τον υπολογισμό της μονάδας επεξεργασίας αέρα, μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάσταση όταν ο επιλεγμένος θερμαντήρας αέρα στη μέγιστη λειτουργία θα δώσει μια θερμική ισχύ πολλές φορές υψηλότερη από την απαιτούμενη. Αυτό οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό μεγεθών θερμιδόμετρου για τον κατασκευαστή. Επομένως, για να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία αέρα παροχής, είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν οι ρυθμιστικές μονάδες του συστήματος παροχής θερμότητας σε κάθε κύκλωμα θέρμανσης και σε κάθε εγκατάσταση. Η διαχείριση αυτών των κόμβων θα προκύψει από το σύστημα αυτοματισμού όλων των συστημάτων εξαερισμού του συγκροτήματος.

Ταξινόμηση των επιλογών ελέγχου ισχύος για τα φυτά

Το σύστημα παροχής θερμότητας του εξαερισμού τροφοδοσίας μπορεί να λειτουργήσει σε αρκετά θεμελιωδώς διαφορετικούς τρόπους ρύθμισης:

 • Εάν κατά τη λειτουργία των συστημάτων εξαερισμού συμβαίνει σταδιακή ή βαθμιαία μεταβολή της θερμοκρασίας του νερού με σταθερό ρυθμό ροής, είναι συνηθισμένο να λέμε ότι ο ποιοτικός έλεγχος χρησιμοποιείται σε αυτό το χώρο. Χρησιμοποιείται σε λέβητες ή σε μεμονωμένα σημεία θέρμανσης, δηλαδή η αλλαγή στις παραμέτρους του ψυκτικού μέσου θα συμβεί απευθείας σε ολόκληρο το σύστημα παροχής θερμότητας. Η θερμοκρασία του ζεστού νερού ρυθμίζεται σύμφωνα με το ειδικό πρόγραμμα του οργανισμού παροχής θερμότητας, ανάλογα με την αλλαγή της εξωτερικής θερμοκρασίας.
 • Εάν η μεταβολή του θερμικού φορτίου εμφανίζεται όταν αλλάξει η ποσότητα ψυκτικού που τροφοδοτείται στην εγκατάσταση, δηλαδή σε σταθερή θερμοκρασία, η ροή ζεστού νερού αλλάζει ομαλά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ποσοτικές ρυθμίσεις.
 • Με ποιοτική και ποσοτική μέθοδο ρύθμισης, υπάρχουν επίσης διορθώσεις θερμοκρασίας στο σύστημα παροχής θερμότητας (ή από μια πηγή θερμότητας) και μια μεταβολή του ρυθμού ροής του ψυκτικού υγρού σε κάθε εγκατάσταση στη λειτουργία του. Μια αρκετά σύνθετη μέθοδος ρύθμισης, αλλά πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη σε συστήματα παροχής θερμότητας για εξαερισμό. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος αυτοματισμού.

Βασικά σχήματα κόμβων ελέγχου

Υπάρχουν τουλάχιστον μερικά βασικά συστήματα ταινίες θερμάστρες που έχουν θεμελιώδεις διαφορές σε σχέση με την επιλεγμένη πηγή κύκλωμα ελέγχου και παροχής θερμότητας. Δεν υπάρχει ενιαία απάντηση των καθεστώτων που περιγράφονται παρακάτω είναι σωστή, τα πάντα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες (πηγή θερμότητας και τις δυνατότητές του και τις απαιτήσεις του ψυκτικού ήδη εγκατεστημένο εξοπλισμό του δικτύου, την απελευθέρωση της διαφορικής πίεσης στην είσοδο του κτιρίου, κλπ).

Εάν το σύστημα τροφοδοσίας θερμότητας του αερισμού τροφοδοσίας λειτουργεί στην πτώση του δικτύου θερμότητας και συνδέεται απευθείας χωρίς ενδιάμεσους εναλλάκτες θερμότητας, τότε ως όργανο ελέγχου, αμφίδρομη γραμμική βαλβίδα ελέγχου (σχέδιο αριθ. 3), η οποία σβήνει την υπερβολική πτώση στο σημείο σύνδεσης και εκτελεί τη βασική λειτουργία περιορισμού της ροής του νερού μέσω του θερμαντήρα. Αλλά σε παγετό θερμαντήρα προστασία παρεσχέθη επί του εσωτερικού βρόχου του θερμαντήρα είναι εγκατεστημένη αντλία κυκλοφορίας η οποία εξασφαλίζει ένα σταθερό ρυθμό ροής διαμέσου της συμπληρωματικής εγκατάσταση ενός βραχυκυκλωτήρα. Αυτός είναι ένας κλασικός τρόπος ποσοτικής ρύθμισης ζωνών σε κάθε μονάδα τροφοδοσίας.

Δεν είναι λιγότερο συνηθισμένα τα σχήματα τροφοδοσίας θερμότητας των θερμαντήρων αέρα με εγκατεστημένες βαλβίδες τριών διαδρομών. Αυτά τα κυκλώματα μπορούν να λειτουργούν σε διαφορετικούς τρόπους ελέγχου, ανάλογα με τη θέση της βαλβίδας και τη θέση του κουτιού σύνδεσης.

Οι τριφασικές βαλβίδες μπορούν να λειτουργήσουν στον τρόπο διαχωρισμού των ροών ύδατος ή ως όργανο ανάμιξης (σχήμα αριθ. 4). Εάν η βαλβίδα τοποθετείται έτσι ώστε, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εγκατάστασης στην θέρμανση της θύρας Α (από το σύστημα θέρμανσης) είναι ανοικτή ή κλειστή, και η κυκλοφορία του ψυκτικού διαμέσου της παράκαμψης προκύπτει Clan (θύρες Β και ΑΒ), τότε το πιο κοινό σύστημα ποσοτικές ρυθμίσεις. Η εφαρμογή του, κατά κανόνα, περιορίζεται από την περιοριστική πτώση πίεσης στο κεντρικό σύστημα παροχής θερμότητας, επομένως χρησιμοποιείται συχνότερα σε αυτόνομα συστήματα παροχής θερμότητας. Όμως, ο σχεδιασμός αυτού του προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ροή στο σύστημα θέρμανσης ή πηγή θερμότητας δεν είναι σταθερή, οπότε οι αντλίες του δικτύου πρέπει να είναι εφοδιασμένα με μετατροπείς συχνότητας.

Εάν είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί σταθερή ροή από την πηγή θερμότητας, τότε στο προηγούμενο σχήμα, προσθέστε έναν βραχυκυκλωτήρα με τη βαλβίδα ελέγχου και τη βαλβίδα εξισορρόπησης που έχει τοποθετηθεί πριν τη βαλβίδα (Σχήμα 5).

Εάν στο κύκλωμα για να αλλάξει το jumper, και τις έδρες των βαλβίδων, και η κυκλοφορία του νερού στον εσωτερικό βρόχο να μεταφέρει μέσω του αγωγού, η πίεση της αντλίας κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή είναι μικρότερη από το μέγεθος της υδραυλικής αντίστασης της βαλβίδας. Ο ρυθμός ροής του θερμικού φορέα από την πλευρά του συστήματος θέρμανσης θα παραμείνει σταθερός και η βαλβίδα θα λειτουργήσει σε ελεύθερη πτώση πίεσης (σχέδιο αριθ. 6).

Η πηγή θερμότητας καθορίζει την επιλογή του κυκλώματος μονάδας ρύθμισης

Στο στάδιο του σχεδιασμού των συστημάτων εξαερισμού και των συστημάτων τροφοδοσίας θερμότητας για τις μονάδες παροχής αέρα, η επιλογή των σχημάτων και ο τύπος των κόμβων για τη διοχέτευση των θερμαντικών σωμάτων εξαρτάται άμεσα από την πηγή θερμότητας.

Έτσι, για παράδειγμα, οι μεμονωμένοι λέβητες, κατά κανόνα, δεν είναι ακριβείς για τη θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου επιστροφής, αλλά η διαφορά στο δίκτυο θερμότητας πρέπει να είναι σταθερή. Δηλαδή, η βαλβίδα ελέγχου δεν πρέπει να μπλοκάρει από την πλευρά του συστήματος θέρμανσης ή πρέπει να παρέχεται ένας βραχυκυκλωτήρας για τη ροή του νερού διαμέσου αυτής στην ροή επιστροφής όταν η άμεση θυρίδα της βαλβίδας κλείνει. Σε τέτοια σχήματα, βασικά, υπάρχει ένας κόμπος δαγκάνας δαγκωμάτων, που γίνεται στη δεύτερη παραλλαγή (Σχήμα 4). Έτσι, οι λέβητες ζεστού νερού θα λειτουργούν με σταθερό ρυθμό ροής και δεν θα υπερθερμανθούν εάν υπάρχει έλλειψη ψυκτικού μέσου.

Η μονάδα για τη σύνδεση του θερμαντήρα αέρα με μια τριφασική βαλβίδα χωρίς ανατροπείς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κεντρική θέρμανση με ανεξάρτητη σύνδεση μέσω πλάκας εναλλάκτη θερμότητας. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό ψυκτικό περιοριστικά παραμέτρους: μέγιστη θερμοκρασία (y ορείχαλκος βαλβίδα ρύθμισης είναι της τάξης των 110 ° C, και σίδηρο 90-95 ° C) και μία πίεση εργασίας, γενικά δεν υπερβαίνει τα 10 ατμόσφαιρες. Στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης είναι δυνατές αιχμές θερμοκρασίας περίπου 150 ° C και πιέσεις μέχρι 16 atm. Δεδομένου ότι η τριφασική βαλβίδα λειτουργεί όταν η άμεση θύρα είναι κλειστή, θα υπάρχει μεταβλητή ροή στο δίκτυο παροχής θερμότητας. Η βασική απαίτηση είναι η εγκατάσταση μετατροπέα συχνότητας στην αντλία δικτύου, η οποία θα προσαρμόσει τη λειτουργία του συστήματος στις μεταβαλλόμενες παραμέτρους. Επίσης, αυτό το σχήμα ισχύει επίσης για την εργασία με λέβητες όταν πληρούνται όλες οι παραπάνω απαιτήσεις.

Το σχέδιο σύνδεσης των θερμοσίφωνων №3 είναι το πιο οικουμενικό, διαθέτει ουσιαστικά ένα πλεονέκτημα διαχείρισης και ρύθμισης, αλλά έχει υψηλότερο κόστος. Η κεντρική κατανομή του σχεδιασμού του κυκλώματος με μια βαλβίδα σέλας διπλής κατεύθυνσης έχει εφαρμοστεί με εξαρτημένη σύνδεση με συστήματα θέρμανσης. Κατά την λειτουργία του κυκλώματος, ο λεγόμενος έλεγχος επιστροφής εμφανίζεται όταν ο αυτοματισμός παρακολουθεί και ελέγχει από τη βαλβίδα τη μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία του φορέα θερμότητας που επιστρέφει στο δίκτυο θερμότητας. Από την πλευρά του κεντρικού δικτύου θερμότητας υπάρχει κατά κανόνα μια αρκετά μεγάλη υπερπήδηση, η οποία σας επιτρέπει να επιλέξετε τη διάμετρο της βαλβίδας σύμφωνα με τον συντελεστή χωρητικότητας σχεδιασμού Kv. Η διάμετρος της βαλβίδας μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από τη διάμετρο του συστήματος και συνεπώς η αδράνεια λειτουργίας και απόκρισης του συστήματος παροχής θερμότητας θα είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στα σχήματα με βαλβίδες τριών οδών.

Ο κύριος εξοπλισμός των μονάδων παροχής θερμότητας. Επιλογή και υπολογισμός

Ως μέρος των μονάδων τροφοδοσίας θερμότητας για μονάδες επεξεργασίας αέρα, που κατασκευάζονται σύμφωνα με διάφορα συστήματα, συμπεριλαμβάνεται κατά κανόνα ένας πανομοιότυπος εξοπλισμός. Αυτοί οι κόμβοι διαφέρουν μόνο στον τόπο εγκατάστασης, στον κορεσμό του οπλισμού και στη μέθοδο επιλογής.

Όταν επιλέγετε εξοπλισμό για μονάδες παροχής θερμότητας, υπάρχουν διάφοροι γενικοί κανόνες και συστάσεις:

 • Όταν επιλέγετε αυτόν τον τύπο εξαρτημάτων, πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο της μέγιστης πίεσης λειτουργίας όσο και της μέγιστης θερμοκρασίας.
 • Δεν συνιστάται να αγοράσει ένα έτοιμο μονάδες ανάμιξης, οι οποίες επιλέγονται με βάση σχετικά με τις μέσες συνθήκες που αποκλείουν σημαντικές παραμέτρους ως απαλλαγμένο από πτώση πίεσης στο σύστημα, το είδος του ψυκτικού μέσου, ο ρυθμός ροής, τον τύπο της πηγής θερμότητας, την ανάγκη για έλεγχο της συχνότητας και ούτω καθεξής.
 • Η διάμετρος των βαλβίδων διακοπής, καθώς και οι βαλβίδες ελέγχου και οι αντλίες λάσπης, δεν πρέπει να είναι μικρότερη από τη διάμετρο των αγωγών.
 • Η διάμετρος των αγωγών του συστήματος παροχής θερμότητας καθορίζεται ως αποτέλεσμα του υδραυλικού υπολογισμού που βασίζεται στον υπολογισμένο (απαιτούμενο) ρυθμό ροής του θερμικού φορέα, τον τύπο του ψυκτικού υγρού (νερό ή χαμηλής κατάψυξης υγρά) και το υλικό των αγωγών. Η διάμετρος των κόμβων τροφοδοσίας θερμότητας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιλεγεί από τις θύρες σύνδεσης του θερμαντήρα αέρα. Επιλέγεται ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΩΜΗ!

Βαλβίδες διακοπής

Είναι απαραίτητο να κλείσετε τη ροή νερού σε περίπτωση διακοπής έκτακτης ανάγκης του συστήματος παροχής θερμότητας, για παράδειγμα, για να εξαλείψετε διαρροές, να εκτελέσετε εργασίες σέρβις ή επιθεώρησης κλπ. Ως βαλβίδα διακοπής χρησιμοποιούνται και βαλβίδες σφαίρας από χάλυβα ή ορείχαλκο (κατά προτίμηση πλήρη διατομή) ή ενισχυτικό με φλάντζα.

Για τους κόμβους παροχής θερμότητας με διάμετρο αγωγών μέχρι και 40 mm, είναι συνηθισμένο να τοποθετείται βιδωτή βαλβίδα με σπείρωμα και φλάντζα μεγαλύτερη από 50 mm.

Για να διευκολυνθεί η συναρμολόγηση ή η αποσυναρμολόγηση των μονάδων, ο οπλισμός με σπείρωμα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με παξιμάδια, που ονομάζονται "Αμερικανοί ή οδηγοί".

Ελέγξτε βαλβίδες

Οι βαλβίδες ελέγχου χρησιμοποιούνται σε μονάδες ελέγχου για να αποφευχθεί η ροή νερού πίσω στο σύστημα παροχής θερμότητας σε περίπτωση ανοίγματος ή κλεισίματος βαλβίδων ελέγχου. Ή είναι δυνατόν όταν το σύστημα τροφοδοσίας θερμότητας δεν είναι ισορροπημένο, ένας μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων εγκαθίσταται στο σύστημα και εάν αλλάξει ο ρυθμός ροής του ψυκτικού υγρού, μπορεί να υπάρξει μια σύνθλιψη μεταξύ τους. Επομένως, οι βαλβίδες ελέγχου τοποθετούνται στον αγωγό επιστροφής και στον βραχυκυκλωτήρα της μονάδας παροχής θερμότητας.

Βαλβίδες ελέγχου και ενεργοποιητές

Η βαλβίδα ελέγχου αμφίδρομη ή τρίοδη είναι ένα πρωτεύον ενεργοποιητής, η οποία με την αλλαγή του ρυθμού ροής ή με ανάμιξη των ψυκτικά μπορεί να προσαρμόσει θερμαντήρα εγκατάσταση παροχής ρεύματος εξαρτώνται από την ζήτηση θερμότητας. Μια άλλη σημαντική λειτουργία της βαλβίδας είναι η πρόληψη της "κατάψυξης" του ψυκτικού υγρού κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων το χειμώνα. Όταν ο εξοπλισμός λαμβάνει ένα σήμα από κρίσιμες θερμοκρασίες του ψυκτικού μέσου και θερμαντήρα αέρα μετά την μέγιστη μονάδα ανοίγει τη βαλβίδα ελέγχου στον αγωγό.

Η βαλβίδα επιλέγεται με βάση τον προσδιορισμό του συντελεστή χωρητικότητας Kv, πράγμα που σημαίνει ποιο ρυθμό ροής περνά μέσω της βαλβίδας στην ανοικτή κατάσταση με απώλεια 10 μέτρων της στήλης ύδατος.

Το μέγεθος της βαλβίδας ελέγχου δεν μπορεί να επιλεγεί από τη διάμετρο του αγωγού ή τις θύρες του θερμαντήρα αέρα. Όσο μικρότερη είναι η Kv ή η διάμετρος της βαλβίδας, τόσο ταχύτερη απόκριση στις αλλαγές των παραμέτρων του δικτύου αέρα ή θέρμανσης θα είναι υψηλότερη, δηλαδή το σύστημα δεν θα είναι αδρανές.

Στα συστήματα παροχής θερμότητας για εγκαταστάσεις επεξεργασίας αέρα, κατά κανόνα χρησιμοποιούνται βαλβίδες δύο και τριών οδών. Οι βαλβίδες διπλής κατεύθυνσης λειτουργούν μόνο σε συστήματα με μεταβολή του ρυθμού ροής του μέσου μεταφοράς θερμότητας και τριφασικές βαλβίδες είτε ως ανάμιξη είτε ως αποτέλεσμα του διαχωρισμού των ροών θερμότητας.

Εξαρτήματα μέτρησης: μανόμετρα και θερμόμετρα

Τα όργανα μέτρησης πίεσης και τα θερμόμετρα είναι απαραίτητα εργαλεία για τον οπτικό έλεγχο του συστήματος παροχής θερμότητας. Τα θερμόμετρα εγκαθίστανται συνήθως στις γραμμές παροχής και επιστροφής απευθείας στον θερμαντήρα αέρα. Οι μετρητές πίεσης τοποθετούνται στην ομάδα της αντλίας για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της αντλίας και να προσδιορίσουν οπτικά το δημιουργούμενο διαφορικό. Μετρητές πίεσης πριν και επίσης να αυξήσει το κάρτερ μετά - για τον καθορισμό του βαθμού μόλυνσης, και για την παροχή και επιστροφή του δικτύου σωλήνας θερμότητας πριν ταινίες μονάδα - για τον έλεγχο της ελεύθερης πτώσης που απαιτείται για την πλήρη λειτουργία της βαλβίδας ελέγχου.

Βαλβίδες εξαγωγής αέρα και βαλβίδες αποστράγγισης

Αυτόματη βαλβίδα εξαέρωσης

Συνιστάται η τοποθέτηση αυτόματων βαλβίδων εξαέρωσης για τη μείωση του αέρα μετά την πλήρωση του συστήματος και κατά τη λειτουργία στις μονάδες δέσμευσης. Είναι βολικό να τα τοποθετήσετε σε ειδικές θύρες που είναι ενσωματωμένες στους κυλίνδρους θερμιδόμετρου στο άνω μέρος του κύτους ή στο υψηλότερο σημείο των αγωγών της μονάδας ελέγχου.

Οι γερανοί για την εκκένωση των θερμαντήρων και την αποστράγγιση του συστήματος τηλεθέρμανσης θα πρέπει να εγκατασταθούν στο χαμηλότερο σημείο της μονάδας ρύθμισης ή στο κάτω μέρος του θερμαντήρα αέρα.

Βαλβίδες εξισορρόπησης

Αν στο σύστημα παροχής θερμότητας υπάρχουν αρκετές μονάδες τροφοδοσίας που λειτουργούν με τον ανεξάρτητο τρόπο λειτουργίας τους, τότε οι ροές θερμότητας στους αγωγούς δεν θα είναι σταθερές και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Για να αποτραπεί η ροή ο ένας από τον άλλο από την πλευρά του ψυκτικού μέσου, παρέχονται βαλβίδες εξισορρόπησης. Κύρια και κύρια λειτουργία τους είναι ο περιορισμός της υπερπίεσης και η εξισορρόπηση της κατανομής του κόστους νερού μεταξύ των θερμαντήρων σύμφωνα με τις ανάγκες. Οι βαλβίδες εξισορρόπησης που είναι εγκατεστημένες στους αγωγούς επιστροφής παράγουν έναν υδραυλικό συντονισμό των θερμαντήρων αέρα μεταξύ τους.

Η επιλογή των βαλβίδων γίνεται κατ 'αναλογία με την επιλογή βαλβίδων ελέγχου, λαμβανομένου υπόψη του συντελεστή Kv. Τα αρχικά δεδομένα για τον καθορισμό του μεγέθους της βαλβίδας είναι η υπερπίεση της πίεσης που πρέπει να πληρώσει η βαλβίδα εξισορρόπησης και ο ρυθμός ροής του σχεδιασμού στο τμήμα δικτύου.

Αντλία κυκλοφορίας

Το εσωτερικό κύκλωμα της αντλίας κυκλοφορίας της μονάδας δέσμευσης έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει τη συνεχή κυκλοφορία του νερού στον θερμαντήρα. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο απειλής «απόψυξης» του θερμαντήρα αέρα σε χαμηλές θερμοκρασίες αέρα του δρόμου. Αλλά ο κύριος σκοπός των αντλιών είναι να ξεπεράσουν τις υδραυλικές αντιστάσεις στην ελεγχόμενη περιοχή, δηλαδή, σε όλα τα λειτουργικά στοιχεία της μονάδας ανάμιξης, να εκφορτωθούν από την πίεση του δικτύου θέρμανσης.

Υπό ελεγχόμενες τμήμα συνήθως συνεπάγονται θερμαντήρα, σωλήνες, απενεργοποίηση και εξισορρόπησης βαλβίδα, βαλβίδα ελέγχου και ένα σουρωτήρι. Η βαλβίδα ελέγχου μπορεί να είναι μέρος του ρυθμιζόμενου τμήματος, ανάλογα με το υιοθετημένο σχέδιο των σωληνώσεων του θερμαντήρα. Εάν η βαλβίδα ελέγχου είναι τοποθετημένη στη θέση σύνδεσης έτσι ώστε η κυκλοφορία του ψυκτικού μέσου στον εσωτερικό κύκλωμα λαμβάνει χώρα μέσω του αγωγού της βαλβίδας στην κλειστή εμπρός θύρα, η βαλβίδα είναι τμήμα του βρόγχου κυκλοφορίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κεφαλή της αντλίας ορίζεται ως το άθροισμα των υδραυλικών αντιστάσεων όλων των στοιχείων του ρυθμιζόμενου τμήματος. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην περίπτωση όπου το ψυκτικό στο σύστημα θέρμανσης δεν είναι το νερό, η αντίσταση ροής όλων των στοιχείων ελεγχόμενης περιοχής και την υπολογισμένη ταχύτητα ροής πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το ιξώδες και την πυκνότητα του ψυκτικού υγρού. Οι υδραυλικές απώλειες στους συλλέκτες λάσπης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με την απόφραξη κατά 50%.

Εάν η βαλβίδα ελέγχου λειτουργεί σε διαφορά του δικτύου θερμότητας (σχήμα 3), τότε η πτώση πίεσης στη βαλβίδα δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της κεφαλής της αντλίας.

Κατά τον υπολογισμό της αντίστασης των αγωγών στην τριβή, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι απώλειες πίεσης στα κλαδιά, τις γωνίες και τις γωνίες. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η τραχύτητα των τοίχων των αγωγών σύμφωνα με το επιλεγμένο υλικό.

Όλες οι απώλειες πίεσης στις συνιστώσες της μονάδας δέσμευσης πρέπει να προσδιορίζονται μόνο στη ροή λειτουργίας του ψυκτικού μέσου και όχι σύμφωνα με τη μέγιστη παροχή του θερμαντήρα αέρα, την οποία μπορεί να παρακάμψει.

Οι αντλίες κυκλοφορίας επιλέγονται σύμφωνα με τους τεχνικούς καταλόγους των κατασκευαστών σύμφωνα με τα σημεία λειτουργίας (εκτιμώμενη ροή νερού και απαιτούμενη κεφαλή). Ο πιο κοινός τύπος αντλιών στους κόμβους είναι οι αντλίες τριών ταχυτήτων με υγρό δρομέα. Στην περίπτωση που απαιτείται αλλαγή ομαλής ροής στο κύκλωμα παροχής αέρα, χρησιμοποιούνται αντλίες με ενσωματωμένο μετατροπέα συχνότητας.

Λάσπη

Οι λάσπες είναι φίλτρα για μηχανικό καθαρισμό του ψυκτικού, συνήθως με μέγεθος ματιών της τάξης των 500 μικρών. Στα παλαιά συστήματα θέρμανσης, το νερό θέρμανσης περιέχει πολλά αιωρούμενα σωματίδια, άμμο ή κλίμακα. Όλες αυτές οι ακαθαρσίες μπορεί να βλάψουν τις βαλβίδες ελέγχου και τις κυκλοφορητικές αντλίες. Ως εκ τούτου, η εγκατάσταση μολυβιών ακριβώς μπροστά από τον εξοπλισμό αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας και της εγγύησης.

Προστασία των θερμαντήρων από την απόψυξη. Θερμικοί φορείς σε συστήματα εξαερισμού

Ο αριθμός και ο σκοπός των θερμαντήρων αέρα στις μονάδες κλιματισμού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη σύνθεση της εγκατάστασης και τον σκοπό της λειτουργίας της. Θερμαντήρες μπορεί να είναι η πρώτη θέρμανση, δεύτερη θέρμανση, προθέρμανση πριν από τον πλακοειδή εναλλάκτη θερμότητας, διαχωρίζονται για χρήση σε διαφορετικές εποχές ή χρησιμοποιούνται για θέρμανση σε χωριστούς κλάδους του αγωγού, εάν οι συνθήκες θερμοκρασίας είναι διαφορετικές εγκαταστάσεις εξυπηρετούνται.

Ως εκ τούτου, είναι συνηθισμένο να πούμε ότι οι προθέρμανσης ή οι θερμαντήρες πρώτου σταδίου λειτουργούν πάντα σε "αιχμηρό" αέρα. Δηλαδή, ο αέρας εισέρχεται στους θερμαντήρες με πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Στο ηπειρωτικό κλίμα κίνδυνο απόψυξη θερμάστρες είναι πολύ υψηλή κατά την εκκίνηση του χειμώνα εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της νέας κατασκευής ή όταν συχνές διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και διακοπές σε ζεστό νερό.

Οι λόγοι για την κατάψυξη του νερού στα θερμαντικά σώματα κατά τη χειμερινή περίοδο μπορεί να είναι ένα τεράστιο ποσό: από το τυχαίο κλείσιμο της βαλβίδας πύλης στην είσοδο μέχρι την αποτυχία στο σύστημα τροφοδοσίας και αυτοματισμού. Επίσης, η πιο συνηθισμένη αιτία απόψυξης είναι η εσφαλμένη επιλογή του κυκλώματος, η χαμηλή πτώση πίεσης στο σύστημα τροφοδοσίας θερμότητας, η εσφαλμένη επιλογή της βαλβίδας ελέγχου και η κίνηση με μακρύ χρόνο απόκρισης.

Αποψυγμένος θερμαντήρας αέρα για σύστημα εξαερισμού

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ιδανική επιλογή για τον έλεγχο των βαλβίδων ελέγχου είναι μια αναλογική μονάδα με σήμα 0-10V. Ένας εξίσου ασυνήθιστος λόγος για την απόψυξη του συστήματος είναι η ασυντόνιστη λειτουργία των συστημάτων εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Για παράδειγμα, μια συχνή περίπτωση κατά την οποία οι εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας είναι απενεργοποιημένες κατά τη διάρκεια μη εργάσιμων ωρών και τα συστήματα εξάτμισης για κάποιο λόγο συνεχίζουν να λειτουργούν και δημιουργείται η εξάντληση του κτιρίου. Για την αναπλήρωση του ισοζυγίου αέρα, ο αέρας αναρροφάται μέσω όλων των διαθέσιμων διαρροών, μεταξύ άλλων μέσω του αποσβεστήρα διαρροής αέρα. Έτσι, όταν η αυτοματοποίηση του συστήματος είναι απενεργοποιημένη και οι αισθητήρες δεν είναι ευαίσθητοι, το σήμα χαμηλής θερμοκρασίας δεν εκδίδει εντολή για να ενεργοποιηθεί η αυτοματοποίηση της θέρμανσης του συστήματος θέρμανσης και το νερό στον εναλλάκτη θερμότητας παγώνει.

Βίντεο σχετικά με την απόψυξη του συστήματος κλιματισμού του συστήματος εξαερισμού:

Φυσικά, θερμάστρες θέσεις δέσμευσης πρέπει επίσης να διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό των αισθητήρων και θερμοστάτες ασφαλείας πλήρης, με πίνακες ελέγχου, αλλά σε περίπτωση υπερτάσεις ή σύστημα αυτοματισμού διακοπής ρεύματος δεν μπορεί να προστατεύσει τα θερμαντικά σώματα. Η μόνη επιλογή για την προστασία του συστήματος από την απόψυξη με εγγύηση 100% είναι η πλήρωση του με ψυκτικά μέσα χαμηλής κατάψυξης.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του αντιψυκτικού περιλαμβάνουν τη χαμηλή θερμοκρασία κρυστάλλωσης, την απουσία θερμοκρασιακής επέκτασης στην κατεψυγμένη κατάσταση, η οποία δεν οδηγεί σε θραύση των τοιχωμάτων των θερμαντήρων αέρα. Η σύνθεση υγρών χαμηλής κατάψυξης περιλαμβάνει πρόσθετες συσκευασίες που προστατεύουν το σύστημα σωληνώσεων από τη διάβρωση, ελαχιστοποιούν την σπηλαίωση και αποτρέπουν την κατακρήμνιση όταν θερμαίνεται ή ψύχεται το σύστημα.

Η χρήση θερμικών φορέων χαμηλής θερμοκρασίας σε ορισμένα συστήματα παροχής θερμότητας περιορίζεται σε μέγιστη μέγιστη θερμοκρασία 95-100 ° C, πάνω από την οποία η χημική σύνθεση θα αποσυντεθεί. Επομένως, στο ατομικό σημείο θέρμανσης στον εναλλάκτη θερμότητας για τον διαχωρισμό των μέσων (water-NZT), θα πρέπει να εγκατασταθεί ένας ρυθμιστής θερμοκρασίας ή μια βαλβίδα, η οποία θα προστατεύει το κύκλωμα του συστήματος παροχής θερμότητας από την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από την κρίσιμη θερμοκρασία.

Στα συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιούνται κατά κανόνα μίγματα αιθυλενογλυκόλης ή προπυλενογλυκόλης τα οποία διαφέρουν τόσο ως προς την τιμή όσο και ως προς την εφαρμογή. Η αιθυλενογλυκόλη είναι το φθηνότερο ψυκτικό, επομένως έχει γίνει πιο συνηθισμένο στα συστήματα μηχανικής. Τα μίγματα προπυλενογλυκόλης χρησιμοποιούνται στην ασφαλή παραγωγή, όπου, σε περίπτωση αποσυμπίεσης του συστήματος, ένα τοξικό ψυκτικό μπορεί να φέρει μια πιθανή απειλή ζωής ή έναν τεχνολογικό κύκλο. Τέτοιες απαιτήσεις εντοπίζονται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων ή σε ιατρικά ιδρύματα.

Ένας φορέας θερμότητας χαμηλής κατάψυξης με θερμοκρασία κρυστάλλωσης -30 ° C περιέχει 40% αιθυλενογλυκόλη σε μίγμα με απεσταγμένο νερό. Το κύριο χαρακτηριστικό όλων των θερμικών φορέων που βασίζονται στην αιθυλενογλυκόλη είναι ο σχηματισμός μιας πλαστικής γέλης σε χαμηλές θερμοκρασίες, που δεν δημιουργεί ρήξη των σωλήνων των θερμαντήρων αέρα ή σχηματισμό ρωγμών σε συγκολλημένες αρθρώσεις.

Ένα ψυκτικό μέσο χαμηλής θερμοκρασίας με θερμοκρασία κρυστάλλωσης -65 μοίρες δεν συνιστάται σε συστήματα θέρμανσης, αλλά θα πρέπει να αραιώνεται με νερό στην απαιτούμενη συγκέντρωση.

Αφού γεμίσετε τα δίκτυα με διαλύματα αιθυλενογλυκόλης, το σύστημα θα πρέπει να είναι καλυμμένο προσεκτικά, καθώς είναι πιθανό ότι μικρές διαρροές ψυκτικού ή διαρροές ενδέχεται να εμφανιστούν στα σημεία των σπειρωμένων αρμών. Αυτό οφείλεται στη χαμηλή επιφανειακή τάση όλων των θερμικών φορέων και στην ικανότητα διείσδυσης σε όλες τις ρωγμές και χαλαρότητα του συστήματος.

Για την υδραυλική υπολογισμό του συστήματος θέρμανσης, η οποία θα είναι γεμάτη με ένα διάλυμα αιθυλενογλυκόλης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ροή του νερού θα είναι περισσότερο από 8% σε σχέση με την ροή του νερού και εξοπλισμού άντλησης πίεση στο μέσο όρο θα πρέπει να αυξηθεί κατά 54%. Κατά την επιλογή των διαμέτρων των τμημάτων σωλήνα που πρέπει να θεωρηθούν ένα αυξημένο ιξώδες και ψυκτικά σωστές για την αύξηση διαμέτρου, όπου είναι αναγκαίο.

Вентпортал

Κύριο μενού

Έλεγχος εξαερισμού με θερμοσίφωνα

Δημοσιεύτηκε στις Τρί, 05/19/2009 - 16:01 από συντάκτη

Ο θερμοσίφωνας στον αέρα τροφοδοσίας είναι ο ίδιος μια αξιόπιστη συσκευή, δεν χρειάζεται συχνή συντήρηση. Αλλά η ποιότητα της εργασίας της εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το σύστημα αυτοματισμού.

Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα την εγκατάσταση.

Ο εξαερισμός εισόδου λειτουργεί ως εξής: ο εξωτερικός αέρας ρέει μέσω της σχάρας εισαγωγής αέρα και, περνώντας από τη σχάρα, εισέρχεται στο τμήμα του φίλτρου όπου αφαιρούνται οι μηχανικές ακαθαρσίες και η σκόνη. Στη συνέχεια, ο καθαρισμένος αέρας αποστέλλεται στον θερμαντήρα νερού, στον οποίο λαμβάνει χώρα θέρμανση λόγω της θερμότητας του ζεστού νερού από το δίκτυο δικτύου. Στη συνέχεια, ο αέρας εισέρχεται στο τμήμα του ανεμιστήρα, από τον οποίο μεταφέρεται στο κανάλι τροφοδοσίας.

Οι σωληνώσεις του θερμαντήρα αέρα ή μάλλον της βαλβίδας ελέγχου, ανάλογα με την πηγή του ζεστού νερού, παρουσιάζονται με δύο τρόπους:

α) όταν καταναλώνεται από ένα δίκτυο πόλεων όπου ο ρυθμός ροής επιστροφής δεν είναι σταθερός και υπάρχει μόνο η ανάγκη διατήρησης της θερμοκρασίας του νερού επιστροφής, χρησιμοποιείται μια βαλβίδα διπλής κατεύθυνσης,

β) όταν καταναλώνεται από έναν τοπικό λέβητα ή λέβητα, όπου η ροή επιστροφής είναι σταθερά στερεωμένη και οι μεταβολές σε αυτό μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του δικτύου, χρησιμοποιείται μια τριφασική βαλβίδα.

Η λειτουργία του συστήματος, τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη περίπτωση, είναι ουσιαστικά η ίδια. Η διαφορά είναι ότι σε μια παραλλαγή με μια βαλβίδα διπλής κατεύθυνσης, είναι δυνατή μια πλήρης τερματισμός της ροής στη γραμμή επιστροφής. Αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάσει την οικονομία του ψυκτικού υγρού, αλλά στο πλαίσιο αυτού του άρθρου θα θεωρήσουμε την πρώτη και δεύτερη μέθοδο ισοδύναμες.

Ας δούμε τι λειτουργεί το σύστημα αυτοματισμού σε αυτή τη διαδικασία κλιματισμού:

 1. Ενεργοποίηση / απενεργοποίηση συστήματος (με το χέρι ή με χρονοδιακόπτη).
 2. τη διατήρηση της απαιτούμενης θερμοκρασίας αέρα στο κανάλι τροφοδοσίας κατά τη λειτουργία του ανεμιστήρα.
 3. προστασία από την απόψυξη του θερμαντήρα.
 4. τη διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού επιστροφής όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος σε κατάσταση αναμονής.
 5. Αντλία αντλίας.

Ας χωρίσουμε τη διαδικασία αυτοματισμού σε τρεις λειτουργίες:

 1. Προεγκατάσταση θέρμανσης.
 2. εκτόξευση.
 3. εργασία ·
 4. λειτουργία αναμονής.

Πριν προχωρήσουμε στην περιγραφή της λειτουργίας του συστήματος αυτοματισμού σε αυτούς τους τρόπους, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε δύο πράγματα: τι θα ρυθμίσουμε και με ποιες παραμέτρους θα εκτελέσουμε την ανάλυση.

Ας επιστρέψουμε στο διάγραμμα εγκατάστασης.

Ο "αισθητήρας εξωτερικού αέρα" είναι ένας αισθητήρας εγκατεστημένος στον αέρα, δείχνοντας τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

"Αισθητήρας θερμοκρασίας αέρα στο κανάλι" - αισθητήρας εγκατεστημένος μετά το τμήμα ανεμιστήρα σε ευθεία τομή του αγωγού, ο οποίος καθορίζει τη θερμοκρασία στο κανάλι.

Ο "αισθητήρας θερμοκρασίας επιστροφής νερού" είναι ένας αισθητήρας εγκατεστημένος αμέσως μετά το θερμοσίφωνα στον σωλήνα που δείχνει τη θερμοκρασία του νερού. Σημειώστε ότι για πιο ακριβή έλεγχο, αυτός ο αισθητήρας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην έξοδο από τον θερμαντήρα αέρα, καθώς σε ορισμένα συστήματα, με χαμηλή ροή νερού στο κύκλωμα, είναι δυνατή μια ισχυρή αδράνεια.

Γενικά, για μεγαλύτερη έλεγχο και δυναμισμό, είναι επιθυμητό το κύκλωμα νερού των σωληνώσεων θέρμανσης να είναι εξαιρετικά σύντομο. Για πιο αξιόπιστη προστασία από την κατάψυξη της υπό επεξεργασία ουσίας κατά την χειμερινή λειτουργία, μετά το θερμαντήρα έχει εγκατασταθεί "θερμοστάτης προστασίας από παγετό". Συνδέεται στην επιφάνεια εναλλαγής θερμότητας του θερμαντήρα αέρα και λειτουργεί με σημαντική μείωση της θερμοκρασίας ή ζωντανή υπερψύξη του θερμαντήρα αέρα.

Ένας σημαντικός ρόλος στη διαχείριση εγκαταστάσεων παίζει το σύστημα αυτοματισμού, το οποίο περιλαμβάνει προγραμματιζόμενο ελεγκτή, ενδιάμεσα ρελέ, εκκινητήρες και ενεργοποιητές.

Όσον αφορά τους εκτελεστικούς μηχανισμούς, μπορεί να υπάρχουν όσοι θέλετε. Τα κυριότερα από αυτά είναι: η κίνηση της πλέγματος, η επαφή του ανεμιστήρα, ο εκκινητής της αντλίας και η ρυθμιζόμενη βαλβίδα. Κατά κανόνα, εάν δεν υπάρχουν απαιτήσεις για την άκαμπτη λειτουργία της σχάρας με πτερύγια (αδυναμία λειτουργίας υπό κενό), τότε ο κινητήρας και ο ανεμιστήρας ανεμιστήρα συνδυάζονται σε μεμονωμένες ομάδες. Το σήμα ενεργοποίησης / απενεργοποίησης του ανεμιστήρα μεταδίδεται ταυτόχρονα με το σήμα ανοίγματος της γρίλιας.

Πριν από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, η προθέρμανση πραγματοποιείται τη χειμερινή περίοδο. Την πρώτη φορά, όταν το σύστημα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα (κατάσταση αναμονής), υποστηρίζεται η λειτουργία παρακολούθησης νερού στη γραμμή επιστροφής. Για να διατηρηθεί αυτή η λειτουργία, η βαλβίδα είναι σχεδόν κλειστή και το άνοιγμα της βαλβίδας πεταλούδας και η εκκίνηση του ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απειλούν να ξεπαγώσει τον θερμαντήρα αέρα.

Επομένως, μια σημαντική εργασία κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης είναι η παρακολούθηση του αισθητήρα θερμοκρασίας επιστροφής για να αποφευχθεί μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας παροχής αέρα. Επίσης, είναι απαραίτητη η προθέρμανση, και στη συνέχεια, έτσι ώστε κατά την εκκίνηση, ήδη θερμαινόμενος αέρας να τροφοδοτείται στον αγωγό για να δημιουργηθούν άνετες συνθήκες στο δωμάτιο.

Η θέρμανση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο χρονικά όσο και μετά την επίτευξη μιας ορισμένης θερμοκρασίας του νερού επιστροφής. Κατά τη γνώμη μας, η βέλτιστη λύση είναι να ζεσταθεί το νερό μέχρι την καθορισμένη θερμοκρασία και η θέρμανση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για το σύστημα σωληνώσεων του θερμαντήρα, αυτό σημαίνει ότι η αντλία κυκλοφορίας είναι ενεργοποιημένη και η τριφασική βαλβίδα λειτουργεί.

Αφού το σύστημα θερμανθεί, ξεκινά και βγαίνει από τη λειτουργία. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεται η θερμοκρασία του νερού επιστροφής, καθώς μπορεί να αρχίσει να πέφτει απότομα, τόσο λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του εξωτερικού αέρα όσο και λόγω της μειωμένης ροής κυκλοφορίας.

Κατά τη στιγμή της εκτόξευσης, είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείται η θερμοκρασία στο κανάλι. Επομένως, πιστεύουμε ότι η διαδικασία εκκίνησης πρέπει να είναι μια καμπύλη επίτευξης μιας δεδομένης θερμοκρασίας στο κανάλι, με βάση τις μετρήσεις δύο αισθητήρων: έναν αισθητήρα νερού επιστροφής και έναν αισθητήρα θερμοκρασίας στο κανάλι. Επιπλέον, προτιμάται ο έλεγχος της θερμοκρασίας του νερού επιστροφής, δεδομένου ότι η ασφάλεια του θερμαντήρα αέρα εξαρτάται από αυτό κατά τη διάρκεια της χειμερινής ένταξης.

Έτσι, σε διαφορετικούς χρόνους, ανάλογα με τις μετρήσεις των αισθητήρων, η ρυθμιζόμενη παράμετρος μπορεί να είναι το νερό επιστροφής και η θερμοκρασία στο κανάλι. Όπως μπορούμε να δούμε στην αρχική ώρα (έναρξη), ελέγξουμε τη θερμοκρασία του νερού επιστροφής. Τι να κάνετε αν πέσει πιστά; Φαίνεται ότι είναι απαραίτητο να απενεργοποιήσετε το σύστημα και στη συνέχεια ξεκινήστε τη διαδικασία επανεκκίνησης.

Προτείνουμε να μην σταματήσει το σύστημα, αλλά να ανοίξει μια βραχυπρόθεσμη βαλβίδα κατά 100%. Έτσι, λύνουμε δύο προβλήματα: αποθηκεύουμε το σύστημα από τη διαδικασία επανεκκίνησης και το χρόνο για να μπείτε στη λειτουργία. Αν μετά από αυτό η θερμοκρασία συνεχίσει να πέφτει, η μόνη λύση είναι να σταματήσει η μονάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει η αιτία της δυσλειτουργίας.

Αφού πλησιάσετε τη ρυθμισμένη θερμοκρασία στο κανάλι, το σύστημα εισέρχεται στη λειτουργία λειτουργίας.

Όταν ο εξαερισμός τροφοδοσίας είναι απενεργοποιημένος, το σύστημα μεταβαίνει σε κατάσταση αναμονής. Οι κύριες λειτουργίες της είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού επιστροφής και η προστασία του θερμαντήρα από την απόψυξη.