Μονάδα ελέγχου ανεμιστήρων για ψύξη UMLC

Μια απλή τροφοδοσία χρειάζεται έναν "έξυπνο ανεμιστήρα" που ψύχει την ψύκτρα του 317ου τσιπ. Και όχι "ηλίθιο", που περιστρέφεται συνεχώς, δημιουργεί περιττό θόρυβο και καταβροχθίζει επιπλέον ενέργεια, και αυτό που λειτουργεί ακριβώς όσο χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένου και του αναγκαίου. Ο ανεμιστήρας σάς επιτρέπει να αποθηκεύετε στο ψυγείο - και επομένως, στο μέγεθος του περιβλήματος τροφοδοσίας. Στην εποχή των υπολογιστών μας, ο ανεμιστήρας των κατάλληλων μεγεθών δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιτευχθεί.

Αλλά για να διαχειριστεί το έργο του είναι ένα άλλο θέμα που έχω συναντήσει.
Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κύκλωμα ελέγχου ανεμιστήρα στον μικροελεγκτή. Χρειάζεστε αισθητήρα θερμοκρασίας, PWM και πρόγραμμα ελέγχου. Φαίνεται: τι θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο από την άποψη των κυκλωμάτων;

Αλλά εδώ έρχεται μια απλή οικονομία. Ο φθηνότερος από τους κοινούς μικροελεγκτές που χρειάζονται για αυτούς τους σκοπούς είναι το ATTiny13. Είναι φθηνό, αλλά αξίζει τον κόπο. Και πού μπορεί να πάρει ο συλλογικός αγρότης; Επόμενο: είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα PWM, το οποίο κοστίζει επίσης χρήματα στην αγορά, να φτάσει zamkadovtsa... Και το πιο σημαντικό, η είσοδος του μικροελεγκτή, έτσι τα πάντα ήταν τέλεια, είναι απαραίτητο για τη σύνδεση του αισθητήρα θερμοκρασίας τύπου 1Wire DS18B20. Και αυτός, επίσης, αξίζει τα χρήματα. Και συνδέστε το στο ψυγείο άβολα. Εάν όλα αυτά τα "κόστη" αθροίζονται, παίρνετε ένα αξιοπρεπές ποσό.

Και τότε θυμήθηκα το "αναλογικό" παρελθόν μου και ο παλιός φίλος μου στο ερασιτεχνικό ραδιόφωνο με βοήθησε σε αυτό. Ένας απλός ενισχυτής σε σύνθετο τρανζίστορ θα παρέχει τις ανάγκες μου στον έλεγχο του κινητήρα του ανεμιστήρα. Ένα σύνθετο τρανζίστορ μπορεί να συναρμολογηθεί από δύο διπολικές σοβιετικές μεταφορές, των οποίων η μάζα βρίσκεται στον παλιό εξοπλισμό τηλε-ήχου.

Αλλά από πού μπορώ να βρω έναν αναλογικό αισθητήρα θερμοκρασίας, ναι, κάποιος που δεν χρειάζεται να πάει στην αγορά του ραδιοφώνου και να πληρώσει χρήματα γι 'αυτό; Επιπλέον, αυτός ο αισθητήρας (σε αντίθεση με DS18B20 και απλό ΕΤΑ) θα πρέπει να επιτρέπει την εύκολη σύνδεση με τα τσιπ ψυγείου PD, ενώ έχουν μέγιστη θερμική επαφή με τη δεξαμενή θερμότητος έτσι. Έπρεπε να "ποντάρω" στον εαυτό μου.

Οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο οδήγησαν στη χρήση σε αυτή την ποιότητα των σοβιετικών τρανζίστορ της σειράς KT81... Τα πειράματα μαζί τους έδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα. Και έπειτα το βλέμμα μου έπεσε στις διόδους Schottky συναρμολογημένες από τους νεκρούς υπολογιστές. Ο τύπος που βρήκα είναι PHOTRON PSR10C40CT. Έκανα μέτρηση της αντίστασης των δύο συνδεδεμένων με τη σειρά τους και αποδείχθηκε ότι ήταν εξαιρετικά εξαρτώμενη από τη θερμοκρασία.

Ως αποτέλεσμα, έχτισα αυτό το σχέδιο:

Η είσοδος του κυκλώματος συνδέεται με τη γέφυρα ανορθωτή της μονάδας τροφοδοσίας. Ανάλογα με τη ρύθμιση, ο ανεμιστήρας μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ακόμα και αν η θερμοκρασία του σώματος του συγκροτήματος της δίοδος αλλάξει από θερμοκρασία δωματίου σε θερμοκρασία ανθρώπινου δακτύλου. Για να βιδώσετε ένα τέτοιο "αισθητήρα" στο ψυγείο της τροφοδοσίας δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα: το συγκρότημα έχει μια οπή για στερέωση κάτω από τη βίδα Μ3 και μια μη λευκή περιοχή θερμικής επαφής με το ψυγείο.

Η τάση στην είσοδο του κυκλώματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη τάση του τσιπ σταθεροποιητή. Η ρύθμιση μειώνεται στη μεταβολή της αντίστασης συντονισμού στην επιλεγμένη θερμοκρασία έτσι ώστε ο ανεμιστήρας να αρχίσει να περιστρέφεται. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, η ταχύτητα περιστροφής θα αυξηθεί.

Εδώ από αυτά τα ραδιοσυστήματα έχω συλλέξει το σχέδιό μου:

- συναρμολόγηση δίοδος PSR10C40CT

Στο breadboard όλα μοιάζουν με αυτό:

Και αφού παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο, μπορείτε να καταλάβετε αμέσως τη λειτουργία της συναρμολογημένης συσκευής:

Αυτόματος έλεγχος ανεμιστήρα

Όχι πολύ καιρό πριν, η μονάδα Power Enhance P520N από τον οικιακό υπολογιστή πήρε στα χέρια. Εκτός από την κύρια πλακέτα του τροφοδοτικού, έδειξε μια μικρή συσκευή. Ήταν μια ταχύτητα του ανεμιστήρα του θερμοστάτη. Το κύκλωμα είναι απλό, περιέχει μόνο δύο τρανζίστορ, τέσσερις αντιστάσεις, μια δίοδο και έναν πυκνωτή. Το διάγραμμα της συσκευής φαίνεται στο σχήμα 1.

Αυτός ο ρυθμιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τροφοδοτικά, αλλά και σε ενισχυτές ισχύος χαμηλής συχνότητας, μηχανές συγκόλλησης, ισχυρούς μετατροπείς, ρυθμιστές ισχύος κλπ. Γιατί μάταια να buzz εάν όλα τα PP (συσκευές ημιαγωγών) είναι κρύες. Η δίοδος VD1, η οποία βρίσκεται στον πίνακα και σε αυτό το σχήμα, πιθανότατα χρειάζεται μόνο σε έναν συγκεκριμένο ISP, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί. Η κάρτα είναι εξοπλισμένη με μια 1N4002 δίοδο. Το πρώτο τρανζίστορ μπορεί να αντικατασταθεί από το πρώτο τρανζίστορ - KT3102. Το εισαγόμενο τρανζίστορ C1384 έχει σχεδιαστεί για το ρεύμα συλλέκτη 1Α, τάση συλλέκτη-εκπομπού 60V, σταθερή απορροφημένη ισχύ συλλέκτη 1 watt. Μπορείτε να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε το KT814 με οποιοδήποτε γράμμα ή KT972. Ο ηλεκτρολυτικός πυκνωτής πρέπει να έχει τάση 16 βολτ.
Η αρχική ταχύτητα του ανεμιστήρα επιλέγεται μεταβάλλοντας την τιμή αντίστασης R1. Το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής. Όταν η θερμοκρασία εντός του παρακολουθούμενου όγκου ή απευθείας η ψύκτρα του υπολογιστή είναι χαμηλή, το τρανζίστορ VT2 είναι κλειστό και ο ανεμιστήρας έχει βραδύτερη ταχύτητα περιστροφής. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, αρχίζει να μειώνεται η αντίσταση του θερμίστορ Rt, η οποία με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μείωση της τάσης στη βάση του VT1 και το ρεύμα συλλέκτη αυτού του τρανζίστορ θα μειωθεί. Η μείωση του ρεύματος διαμέσου του πρώτου τρανζίστορ θα αυξήσει την τρέχουσα βάση-εκπομπού του δεύτερου τρανζίστορ VT2 (μειώνουν ελιγμών τρανζίστορ επίδρασης VT1 για εναλλαγή της βάσης-εκπομπού VT2). Το τρανζίστορ VT2 θα αρχίσει να ανοίγει, η τάση στον ανεμιστήρα θα αυξηθεί, η ταχύτητα της περιστροφής του θα αυξηθεί.
Για μεγαλύτερη ευελιξία, ένας ρυθμιστής τάσης μπορεί να εισαχθεί στο κύκλωμα, για παράδειγμα, KR142EN8B. Αυτό το μίνι κύκλωμα έχει μέγιστη τάση εισόδου σε όλο το εύρος θερμοκρασίας 35 βολτ.
Ο τύπος κάρτας εμφανίζεται στη φωτογραφία 1 και στην πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος στο σχήμα 2.

Στην περίπτωση επιφανειακής τοποθέτησης, η κάρτα μπορεί να στερεωθεί απευθείας στον ψύκτη παρακολούθησης για το PCB, κάνοντας μια κατάλληλη οπή για τη βίδα στερέωσης μέσα σε αυτήν.

Πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα;

Η ταχύτητα ενός σύγχρονου υπολογιστή επιτυγχάνεται σε μια αρκετά υψηλή τιμή - η μονάδα τροφοδοσίας, ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών απαιτούν συχνά εντατική ψύξη. Τα εξειδικευμένα συστήματα ψύξης είναι ακριβά, επομένως ένας οικιακός υπολογιστής είναι συνήθως εξοπλισμένος με αρκετούς ανεμιστήρες και ψυγεία (καλοριφέρ με ανεμιστήρες που είναι προσαρτημένοι σε αυτά).

Το σχέδιο ενός ψυγείου υπολογιστή.

Αποδεικνύεται ένα αποτελεσματικό και φθηνό, αλλά συχνά θορυβώδες σύστημα ψύξης. Για να μειώσετε το επίπεδο θορύβου (αν διατηρείται η απόδοση), απαιτείται σύστημα ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα. Όλα τα είδη εξωτικών συστημάτων ψύξης δεν θα ληφθούν υπόψη. Είναι απαραίτητο να εξεταστούν τα πιο κοινά συστήματα ψύξης αέρα.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος όταν λειτουργούν οι ανεμιστήρες χωρίς να μειώνεται η απόδοση ψύξης, συνιστάται να τηρείτε τις ακόλουθες αρχές:

 1. Οι ανεμιστήρες μεγάλης διαμέτρου λειτουργούν πιο αποτελεσματικά από τους μικρούς.
 2. Η μέγιστη απόδοση ψύξης παρατηρείται στους ψυκτήρες με σωλήνες θερμότητας.
 3. Οι ανεμιστήρες τεσσάρων επαφών προτιμούν τους ανεμιστήρες με τρεις επαφές.

Πίνακας που συγκρίνει την ψύξη με αέρα.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους υπάρχει υπερβολικός θόρυβος του ανεμιστήρα, μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο:

 1. Κακή λίπανση των εδράνων. Απομακρύνεται με καθαρισμό και νέο γράσο.
 2. Ο κινητήρας περιστρέφεται πολύ γρήγορα. Αν είναι δυνατόν να μειωθεί αυτή η ταχύτητα διατηρώντας το επιτρεπτό επίπεδο έντασης ψύξης, τότε αυτό πρέπει να γίνει. Στη συνέχεια, εξετάζονται οι πιο οικονομικοί και οικονομικοί τρόποι ελέγχου της ταχύτητας περιστροφής.

Μέθοδοι για τον έλεγχο της ταχύτητας του ανεμιστήρα

Ο πρώτος τρόπος: ενεργοποίηση της λειτουργίας BIOS που ρυθμίζει τη λειτουργία των ανεμιστήρων

Λειτουργίες Ο έλεγχος Q-Fan, ο έξυπνος έλεγχος ανεμιστήρων κλπ. Που υποστηρίζονται από ένα τμήμα της μητρικής πλακέτας, αυξάνουν την ταχύτητα των ανεμιστήρων όταν το φορτίο αυξάνεται και μειώνεται όταν πέφτει. Είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή στη μέθοδο ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα από το παράδειγμα του ελέγχου Q-Fan. Είναι απαραίτητο να εκτελεστεί η ακολουθία των ενεργειών:

 1. Συνδεθείτε στο BIOS. Τις περισσότερες φορές για αυτό πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο "Διαγραφή" πριν φορτώσετε τον υπολογιστή. Εάν σας ζητηθεί να πατήσετε άλλο πλήκτρο αντί για "Πατήστε Del για να εισέλθετε στο πρόγραμμα εγκατάστασης" πριν πατήσετε στο κάτω μέρος της οθόνης, κάντε το.
 2. Ανοίξτε την ενότητα "Ισχύς".
 3. Μεταβείτε στη γραμμή "Παρακολούθηση υλικού".
 4. Αντικαταστήστε την τιμή "Ενεργοποιημένη" με τις λειτουργίες της μονάδας επεξεργασίας CP-Fan και το χειριστήριο Q-Fan πλαισίου στη δεξιά πλευρά της οθόνης.
 5. Στις εμφανιζόμενες γραμμές, το Προφίλ ανεμιστήρα CPU και Chassis Fan επιλέγει ένα από τα τρία επίπεδα απόδοσης: βελτιωμένο (Perfomans), σιωπηλό (Silent) και βέλτιστο (βέλτιστο).
 6. Πατήστε F10 για να αποθηκεύσετε την επιλεγμένη ρύθμιση.

Ο δεύτερος τρόπος: Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα με τη μέθοδο εναλλαγής

Εικόνα 1. Κατανομή τάσεων στις επαφές.

Για τους περισσότερους ανεμιστήρες, η ονομαστική τάση είναι 12 V. Όταν μειώνεται αυτή η τάση, ο αριθμός των στροφών ανά μονάδα χρόνου μειώνεται - ο ανεμιστήρας περιστρέφεται πιο αργά και μειώνει τον θόρυβο. Μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό, αλλάζοντας τον ανεμιστήρα σε διάφορες τιμές τάσης χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη υποδοχή Molex.

Η κατανομή των τάσεων στις επαφές αυτού του συνδετήρα φαίνεται στο Σχ. La. Αποδεικνύεται ότι τρεις διαφορετικές τιμές τάσης μπορούν να αφαιρεθούν από αυτό: 5 V, 7 V και 12 V.

Για να δώσετε αυτήν τη μέθοδο αλλαγής της ταχύτητας του ανεμιστήρα, χρειάζεστε:

 1. Αφού ανοίξετε τη θήκη ενός υπολογιστή που έχει απενεργοποιηθεί, αφαιρέστε τη φίσα ανεμιστήρα από την υποδοχή. Τα σύρματα που οδηγούν στον ανεμιστήρα της πηγή ενέργειας είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν από το διοικητικό συμβούλιο ή απλώς σνακ.
 2. Χρησιμοποιώντας μια βελόνα ή ένα ρολό, απελευθερώστε τα αντίστοιχα πόδια (το πιο συχνά ένα κόκκινο καλώδιο είναι ένα συν και ένα μαύρο είναι ένα μείον) από το συνδετήρα.
 3. Συνδέστε τα καλώδια του ανεμιστήρα στους ακροδέκτες του συνδετήρα Molex για την απαιτούμενη τάση (βλ. Σχήμα 1β).

Ο κινητήρας με ονομαστική ταχύτητα 2000 σ.α.λ. με τάση 7 V θα δώσει ένα λεπτό 1300, σε τάση 5 V - 900 στροφών. Ο κινητήρας των 3500 σ.α.λ. είναι 2200 και 1600 στροφές, αντίστοιχα.

Σχήμα 2. Διάγραμμα σύνδεσης σειράς δύο ταυτόσημων ανεμιστήρων.

Μια ειδική περίπτωση αυτής της μεθόδου είναι η διαδοχική σύνδεση δύο ταυτόσημων ανεμιστήρων με συνδετήρες τριών ακίδων. Καθένα από αυτά έχει το ήμισυ της τάσης εργασίας, και οι δύο περιστρέφονται πιο αργά και λιγότερο θόρυβο.

Το διάγραμμα αυτής της σύνδεσης φαίνεται στο Σχ. 2. Ο αριστερός σύνδεσμος ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένος στη μητρική πλακέτα ως συνήθως.

Ένας βραχυκυκλωτήρας εγκαθίσταται στον δεξιό σύνδεσμο, ο οποίος είναι στερεωμένος με μονωτική ταινία ή ταινία.

Η τρίτη μέθοδος: ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα με αλλαγή της τιμής του ρεύματος τροφοδοσίας

Για να περιορίσετε την ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα, είναι δυνατό να συμπεριλαμβάνονται σταθερά μόνιμες ή μεταβλητές αντιστάσεις στο κύκλωμα της τροφοδοσίας του. Οι τελευταίες επιτρέπουν επίσης μια ομαλή αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής. Όταν επιλέγετε ένα τέτοιο σχέδιο, μην ξεχνάτε τα μειονεκτήματά του:

 1. Οι αντιστάσεις θερμαίνονται, καταναλώνουν άχρηστα ηλεκτρική ενέργεια και συμβάλλουν στη διαδικασία θέρμανσης ολόκληρης της δομής.
 2. Τα χαρακτηριστικά του ηλεκτροκινητήρα σε διαφορετικούς τρόπους μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, για κάθε ένα από αυτά, χρειάζονται αντιστάσεις με διαφορετικές παραμέτρους.
 3. Η ισχύς διανομής των αντιστάσεων πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη.

Σχήμα 3. Έλεγχος ταχύτητας ηλεκτρονικού κυκλώματος.

Είναι πιο λογικό να εφαρμόζεται ηλεκτρονικός έλεγχος ταχύτητας. Η απλή έκδοση του παρουσιάζεται στο Σχ. 3. Αυτό το κύκλωμα είναι ένας σταθεροποιητής με δυνατότητα ρύθμισης της τάσης εξόδου. Η είσοδος του τσιπ DA1 (KR142EN5A) τροφοδοτείται με τάση 12 V. Η ενισχυμένη έξοδος του τρανζίστορ VT1 σηματοδοτείται από την έξοδο του. Το επίπεδο αυτού του σήματος μπορεί να ελέγχεται από μια μεταβλητή αντίσταση R2. Ως R1 είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια αντίσταση κοπής.

Εάν το ρεύμα φορτίου δεν είναι μεγαλύτερο από 0,2 A (ένας ανεμιστήρας), το τσιπ KR142EN5A μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ψύκτρα. Με την παρουσία του, το ρεύμα εξόδου μπορεί να φθάσει σε τιμή 3 Α. Στην είσοδο του κυκλώματος είναι επιθυμητό να συμπεριληφθεί ένας κεραμικός πυκνωτής μικρής χωρητικότητας.

Τέταρτη μέθοδος: έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα με τη βοήθεια ενός reobas

Το Reobas είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που σας επιτρέπει να αλλάξετε ομαλά την τάση που εφαρμόζεται στους ανεμιστήρες.

Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα περιστροφής τους ποικίλει ομαλά. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε ένα έτοιμο reobas. Συνήθως εισάγεται στην περιοχή 5.25 ". Το μειονέκτημα είναι ίσως μόνο ένα: η συσκευή είναι δαπανηρή.

Οι συσκευές που περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα είναι πραγματικά ανακατασκευές, επιτρέποντας μόνο τον χειροκίνητο έλεγχο. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής ένας αντιστάτης, ο κινητήρας μπορεί να μην αρχίσει, επειδή η τρέχουσα τιμή κατά την εκκίνηση είναι περιορισμένη. Στην ιδανική περίπτωση, ένα πλήρες reobas θα πρέπει να παρέχει:

 1. Αδιάλειπτη εκκίνηση κινητήρων.
 2. Έλεγχος της ταχύτητας του δρομέα όχι μόνο σε χειροκίνητη αλλά και σε αυτόματη λειτουργία. Όταν η θερμοκρασία της ψυχρής συσκευής αυξάνεται, η ταχύτητα περιστροφής πρέπει να αυξηθεί και αντίστροφα.

Ένα σχετικά απλό σχέδιο που αντιστοιχεί σε αυτές τις συνθήκες φαίνεται στο Σχ. 4. Διαθέτοντας τις κατάλληλες δεξιότητες, είναι δυνατό να το κάνετε μόνοι σας.

Η αλλαγή τάσης τροφοδοσίας των ανεμιστήρων πραγματοποιείται σε παλμική λειτουργία. Η εναλλαγή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ισχυρών τρανζίστορ με φαινόμενα πεδίου, η αντίσταση των καναλιών στην ανοιχτή κατάσταση είναι κοντά στο μηδέν. Ως εκ τούτου, η εκκίνηση των κινητήρων πραγματοποιείται χωρίς δυσκολίες. Η υψηλότερη ταχύτητα δεν θα περιοριστεί.

Το προτεινόμενο σχήμα λειτουργεί ως εξής: Στην αρχική στιγμή ο ψύκτης, ο οποίος εκτελεί την ψύξη του επεξεργαστή, λειτουργεί με την ελάχιστη ταχύτητα και όταν θερμαίνεται σε κάποια μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία, μεταβαίνει στον περιοριστικό τρόπο ψύξης. Όταν η θερμοκρασία της CPU μειωθεί, το reobas μετακινεί πάλι το ψυγείο στην ελάχιστη ταχύτητα. Οι υπόλοιποι ανεμιστήρες υποστηρίζουν τη λειτουργία χειροκίνητης λειτουργίας.

Σχήμα 4. Σχέδιο προσαρμογής με τη βοήθεια ενός reobas.

Η βάση του κόμβου που διαχειρίζεται τη λειτουργία των ανεμιστήρων του υπολογιστή, του ενσωματωμένου χρονιστή DA3 και του τρανζίστορ πεδίου VT3 πεδίου. Με βάση το χρονόμετρο, συναρμολογείται γεννήτρια παλμών με ρυθμό επανάληψης 10-15 Hz. Ο τετραγωνισμός αυτών των παλμών μπορεί να αλλάξει χρησιμοποιώντας το trimmer R5, το οποίο είναι μέρος της χρονοβόρας αλυσίδας RC R5-C2. Λόγω αυτού, είναι δυνατό να αλλάξετε ομαλά την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων διατηρώντας παράλληλα το απαιτούμενο ρεύμα κατά τη στιγμή της εκκίνησης.

Ο πυκνωτής C6 εκτελεί εξομάλυνση των παλμών, έτσι ώστε οι ρότορες των κινητήρων να περιστρέφονται μαλακότερα χωρίς να προκαλούν κλικ. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι συνδεδεμένοι στην έξοδο του XP2.

Η βάση μιας παρόμοιας μονάδας ελέγχου για τον ψύκτη CPU είναι το τσιπ DA2 και το τρανζίστορ φαινομένου πεδίου VT2. Η μόνη διαφορά είναι ότι όταν ο ενισχυτής τάσης DA1 εμφανίζεται στην έξοδο, εφαρμόζεται, χάρη στις διόδους VD5 και VD6, στην τάση εξόδου του χρονομέτρου DA2. Ως αποτέλεσμα, το VT2 ανοίγει πλήρως και ο ανεμιστήρας του ψυγείου αρχίζει να περιστρέφεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Καθώς ο αισθητήρας θερμοκρασίας του επεξεργαστή χρησιμοποιεί ένα τρανζίστορ πυριτίου VT1, το οποίο είναι κολλημένο στην ψήκτρα επεξεργαστή. Ο λειτουργικός ενισχυτής DA1 λειτουργεί σε κατάσταση ενεργοποίησης. Η εναλλαγή πραγματοποιείται με ένα σήμα που λαμβάνεται από τον συλλέκτη VT1. Το σημείο μεταγωγής ρυθμίζεται από τη μεταβλητή αντίσταση R7.

VT1 μπορούν να αντικατασταθούν από τρανζίστορ λεπτής n-ρ-η που βασίζεται στο πυρίτιο που έχει μία απολαβή άνω των 100. αντικατάσταση για VT2 και VT3 μπορεί να χρησιμεύσει IRF640 ή IRF644 τρανζίστορ. Συμπυκνωτής C3 - μεμβράνη, το υπόλοιπο - ηλεκτρολυτικό. Οι δίοδοι είναι τυχόν παρορμήσεις χαμηλής ισχύος.

Η διαμόρφωση των συλλεγόμενων reobas πραγματοποιείται στην ακόλουθη σειρά:

 1. Οι ολισθητήρες των αντιστάσεων R7, R4 και R5 περιστρέφονται δεξιόστροφα μέχρι να σταματήσουν, οι ψύκτες συνδέονται στους συνδετήρες XP1 και XP2.
 2. Ο συνδετήρας XP1 τροφοδοτείται με τάση 12 V. Εάν όλα είναι εντάξει, όλοι οι ανεμιστήρες αρχίζουν να περιστρέφονται με τη μέγιστη ταχύτητα.
 3. Η αργή περιστροφή των ολισθητήρων των αντιστάσεων R4 και R5 επιλέγει μια τέτοια ταχύτητα, όταν εξαφανιστεί η φωνή και παραμένει μόνο ο ήχος του κινούμενου αέρα.
 4. Το τρανζίστορ VT1 θερμαίνεται σε περίπου 40-45 ° C, και η αντίσταση R7 περιστρέφεται προς τα αριστερά έως ότου ο κινητήρας μέχρι ο ψύκτης δεν είναι ενεργοποιημένο με τη μέγιστη ταχύτητα. Μετά από περίπου ένα λεπτό μετά το τέλος της θέρμανσης, η ταχύτητα πρέπει να πέσει στην αρχική της τιμή.

Η συναρμολογημένη και διαμορφωμένη επανασχηματιστή εγκαθίσταται στη μονάδα συστήματος, οι ψύκτες και ένας αισθητήρας θερμοκρασίας VT1 είναι συνδεδεμένοι σε αυτήν. Τουλάχιστον την πρώτη φορά μετά την εγκατάσταση, είναι επιθυμητό να παρακολουθείται περιοδικά η θερμοκρασία των κόμβων του υπολογιστή. Τα προγράμματα για αυτό (συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν) δεν αποτελούν πρόβλημα.

Ελπίζεται ότι μεταξύ των περιγραφόμενων τρόπων μείωσης του θορύβου ενός συστήματος ψύξης του υπολογιστή, κάθε χρήστης θα είναι σε θέση να βρει το πιο κατάλληλο για τον εαυτό του.

Πώς να φτιάξετε το μπλοκ ομαλής ρύθμισης του ανεμιστήρα του ψυγείου στο VAZ

Αρχή λειτουργίας

Έτσι, η θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα στις χαμηλές στροφές και το καλοκαίρι κυκλοφοριακή συμφόρηση δεν υπερβαίνει στην πραγματικότητα 90-92 o C, με την εξαίρεση βεβαίως της θερμότητας ανώμαλη καλοκαίρι. Κατά τους πρώτους 9 μήνες του ελεγκτή (Απρίλιος-Δεκέμβριος) και 15 000 χλμ τρέξιμο στο μου 2110 1.6 16V (+ HBO), ο κινητήρας δεν θερμαίνεται περισσότερο από 95 o C, και ως εκ τούτου ποτέ δεν λειτούργησε ονομαστική του συστήματος ψύξης.

Οι ιστορίες των αναγνωστών μας

"Γαμώτο λεκάνη."

Γεια σε όλους! Το όνομά μου είναι Michael, τώρα θα σας πω μια ιστορία για το πώς κατάφερα να ανταλλάξω ένα δώδεκα για kamry 2010. Όλα ξεκίνησαν με το γεγονός ότι έχω γίνει εξωφρενικά ενοχλητικό θραύση dvenashki, όπως και τίποτα σοβαρό δεν σπάσει, αλλά τα μικρά πράγματα, γαμώτο, τόσο πολύ που πραγματικά άρχισε να κατουρήσει. Τότε προέκυψε η ιδέα ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το αυτοκίνητο σε ένα ξένο αυτοκίνητο. Ήθελα ένα καλό, άνετο αυτοκίνητο. Η επιλογή έπεσε στο θάρρος των βασιλιάδων των δέκα ετών.

Ναι, ηθικά είμαι ώριμη, αλλά δεν μπορούσα να το τραβήξω οικονομικά. Αμέσως θα πω ότι είμαι ενάντια σε δάνεια και να πάρετε ένα αυτοκίνητο, ειδικά δεν είναι καινούργιο, σε πίστωση είναι παράλογο. Έχω ένα μισθό 24k το μήνα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να συλλέξω 600-700 χιλιάδες για μένα. Άρχισα να ψάχνω για διαφορετικούς τρόπους κερδών στο Διαδίκτυο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα διαζύγιο, το οποίο μόνο δεν έχουν δοκιμάσει: και αθλητικά στοιχήματα, και το μάρκετινγκ δικτύων, και ακόμη και ένα ηφαίστειο καζίνο, η οποία έχασε με επιτυχία περίπου 10 χιλιάδες ((μόνο η κατεύθυνση στην οποία εμφανίστηκε, μπορείτε να κερδίσετε - είναι εμπορικών συναλλαγών νομίσματος στο χρηματιστήριο, αυτό ονομάζεται forex., αλλά όταν άρχισε να σκαλίζω, συνειδητοποίησα ότι oochen δύσκολο για μένα. συνέχισε να σκάψει περαιτέρω και τέθηκε σε όλη δυαδικές επιλογές. η ουσία είναι η ίδια όπως στο Forex, αλλά καταλαβαίνω πολύ πιο εύκολη. άρχισα να διαβάζω τα φόρουμ, οι έμποροι μελέτη στρατηγικής. Προσπάθησα σε έναν απολογισμό επίδειξης, ιδρώτα om ξεκίνησε πραγματικό λογαριασμό. Αν είναι δίκαιο να αρχίσετε να κερδίζετε δεν ήταν άμεσα εμφανής, ακόμη καταλάβει τους μηχανισμούς της επιλογές, διέρρευσαν περίπου 3.000 ρούβλια, αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν μια πολύτιμη εμπειρία. Τώρα μπορώ να κερδίσω 5-7000. ρούβλια την ημέρα. Το αυτοκίνητο ήταν σε θέση να αγοράσει ένα μισό χρόνο αργότερα, αλλά για μένα είναι ένα καλό αποτέλεσμα, και δεν είναι στο αυτοκίνητο, η ζωή μου έχει αλλάξει, για να λειτουργήσει φυσιολογικά παραιτήθηκε, έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μου και την οικογένεια. θα γελάσετε, αλλά λειτουργεί στο τηλέφωνό σας)) σε γενικές γραμμές, αν σας ενδιαφέρει σε αυτό το θέμα, αφήστε ένα σύνδεσμο προς την πλατφόρμα στην οποία βρίσκεται Κερδίζω. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η επιθυμία, η υπομονή και να μην παραιτηθεί ποτέ από το στόχο.

Ανάπτυξη και εφαρμογή

Για να απαλλαγούμε από τα σταθερά πρόστιμα από τις κάμερες, πολλοί από τους αναγνώστες μας έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία το Special Nano Film για τους αριθμούς. Νομικό και 100% αξιόπιστο τρόπο προστασίας από τα πρόστιμα. Αφού μελετήσαμε και μελετήσαμε προσεκτικά αυτή τη μέθοδο, αποφασίσαμε να σας το προσφέρουμε.

Για να απαλλαγούμε από τα σταθερά πρόστιμα από τις κάμερες, πολλοί από τους αναγνώστες μας έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία το Special Nano Film για τους αριθμούς. Νομικό και 100% αξιόπιστο τρόπο προστασίας από τα πρόστιμα. Αφού μελετήσαμε και μελετήσαμε προσεκτικά αυτή τη μέθοδο, αποφασίσαμε να σας το προσφέρουμε.

Ο ρυθμιστής των στροφών του ανεμιστήρα ψύξης ενός ψυγείου από τα ίδια τα χέρια της θερμοκρασίας

Το σχήμα αυτό λειτουργεί ως εξής: Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του κινητήρα, τόσο πιο γρήγορα ο ανεμιστήρας ψύξης περιστρέφεται. Αντίθετα, όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο αργότερα ο ανεμιστήρας περιστρέφεται, οπότε δεν σταματάει. Επίσης, αυτός ο ρυθμιστής PWM μειώνει το φορτίο του εποχούμενου δικτύου του οχήματος και ανακουφίζει το ρελέ.

Το σχέδιο είναι συναρμολογημένο στο Mosphet και το ίδιο chip ne555

Σχέδιο PWM του ρυθμιστή:

Για να μειωθεί η ανάγκη για χρήση αρκετών θέρμανσης mosfetov επαναλαμβανόμενη αλυσίδα R3-VT1 εν παραλλήλω, ο αριθμός των τρανζίστορ εξαρτάται από την ισχύ του 200W ανεμιστήρα - δύο τρανζίστορ, 300W - τρία τρανζίστορ σε υψηλή ισχύ μπορεί να είναι αναγκαία για να ενισχύσει την έξοδο kakskad 555 χρονοδιακόπτη:

Σημαντικό σημείο:για την ομοιόμορφη κατανομή του ρεύματος φορτίου στα Mospets χρησιμοποιούμε καλώδια της διατομής 1 έως 1,5 mm2 του ίδιου μήκους που συνδέουν τους ακροδέκτες ισχύος των MOSFET με τα κοινά σημεία του κυκλώματος.
Δεδομένου ότι στο κύκλωμα ανεμιστήρα (Μπαταρίες fan controller-υπόθεση «Γη») τρέχει μια σημαντική τρέχουσα (30Α), που χρησιμοποιούνται σε αυτό σύρμα κύκλωμα διατομή τουλάχιστον 6 χιλιοστά, και εκτέλεσε το ασφαλειών αλυσίδα 40Α για την ασφάλεια.

Ρύθμιση:

Ζεσταίνουμε τον κινητήρα σε 85 μοίρες και περιστρέφοντας τον κινητήρα της αντίστασης R7 επιτυγχάνουμε τον ανεμιστήρα στο μισό της ισχύος του. Ο αλγόριθμος λειτουργίας της συσκευής είναι τέτοιος ώστε όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του κινητήρα, αυξάνεται η ταχύτητα του ανεμιστήρα, όταν μειώνεται η θερμοκρασία, μειώνεται η ταχύτητα του ανεμιστήρα. Στο μέλλον, πρέπει να κάνετε ρυθμίσεις έτσι ώστε στους 80-82 βαθμούς ο ανεμιστήρας να μην είναι ενεργοποιημένος.

Αναλογικό έλεγχο του ανεμιστήρα ψύξης του κινητήρα

Η προτεινόμενη συσκευή καθιστά δυνατή την αλλαγή από την αρχή ελέγχου ρελέ του ανεμιστήρα του συστήματος ψύξης του κινητήρα "η θερμοκρασία είναι πάνω από τον κανόνα - είναι ενεργοποιημένη, κάτω από τον κανόνα - off «σε περισσότερο, σύμφωνα με τον συγγραφέα, μια ευνοϊκή αναλογικού ελέγχου για τον κινητήρα. Τώρα με την αύξηση της θερμοκρασίας του ανεμιστήρα ψυκτικού υγρού αυξάνει η ταχύτητα του ρότορα γραμμικά.

Σήμερα, σε πολλούς κινητήρες αυτοκινήτων, ο ανεμιστήρας ψύξης έχει ηλεκτρική κίνηση, αλλά ελέγχεται στις περισσότερες περιπτώσεις από την αρχή του ρελέ. Μια τέτοια διαχείριση έχει μόνο ένα πλεονέκτημα - την ευκολία εφαρμογής. Αρκεί να υπάρχει ένας αισθητήρας θερμοκρασίας με έξοδο επαφής, απευθείας ή μέσω ενός ενδιάμεσου ρελέ που ελέγχει τον ηλεκτροκινητήρα του ανεμιστήρα.

Το κύριο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η απότομη πτώση της θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού στην έξοδο του ψυγείου μετά την ενεργοποίηση του ανεμιστήρα. Ένας πλήρως ανεμιστήρας χαμηλώνει τη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού στην έξοδο του ψυγείου κατά 15. 25 ° C ή περισσότερο. Με την είσοδο στο χιτώνιο ψύξης του κινητήρα, ένα ουσιαστικά ψυγμένο υγρό προκαλεί θερμικό σοκ στις θερμές επιφάνειες, γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς την απόδοση του κινητήρα. Για την άνετη λειτουργία του, η θερμοκρασία του ψυκτικού θα πρέπει να διατηρείται κοντά στο βέλτιστο που συνιστά ο κατασκευαστής και οι αιφνίδιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας (θερμικό σοκ) πρέπει να εξαλειφθούν κατ 'αρχήν.

Σε ένα μέρος αυτοκινήτων που έχουν μηχανική κίνηση ανεμιστήρα ψύξης, αυτό επιτυγχάνεται με τη σύνδεση του ανεμιστήρα με τον στροφαλοφόρο άξονα του κινητήρα μέσω ιξώδους συνδέσμου. Αλλάζει τη ροπή που μεταδίδεται στον άξονα του ανεμιστήρα ανάλογα με τη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού. Αυτό σταθεροποιεί το καθεστώς θερμοκρασίας.

Η προτεινόμενη συσκευή είναι ένας ηλεκτρονικός αναλογικός ιξώδης σύνδεσμος για έναν ανεμιστήρα με ηλεκτρική κίνηση. Ρυθμίζει αυτόματα τη συχνότητα της περιστροφής του, ανάλογα με τη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού.

Η συσκευή λειτουργεί από την πλακέτα του οχήματος σε τάση 10. 18 V και μπορεί να ελέγξει έναν ανεμιστήρα με μέγιστη κατανάλωση ρεύματος μέχρι 20 A ή 30 A, με την προϋπόθεση ότι η περιοχή της ψύκτρας για τα στοιχεία ισχύος θα αυξηθεί. Η ίδια κατανάλωση ρεύματος της συσκευής δεν υπερβαίνει τα εκατομμύρια. Οι τιμές της θερμοκρασίας εκκίνησης του ανεμιστήρα με την ελάχιστη ταχύτητα και η θερμοκρασία με την οποία οι ταχύτητες του ανεμιστήρα φτάνουν στο μέγιστο ρυθμίζονται με ανάλυση 0,1 ° C κατά τον προγραμματισμό του μικροελεγκτή.

Εάν ο αισθητήρας θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού αποτύχει, η συσκευή μεταβαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στον κινητήρα να οδηγεί με ασφάλεια στο συνεργείο επισκευής.

Το κύκλωμα της συσκευής εμφανίζεται Το Σχ. 1. Μετρά τη θερμοκρασία του ψηφιακού αισθητήρα DS181B20 (VK1). Η χρήση αυτού του αισθητήρα σας επιτρέπει να αρνηθείτε τη βαθμονόμηση της κατασκευασμένης συσκευής και να βελτιώσετε την επαναληψιμότητα της.

Οι πληροφορίες θερμοκρασίας διαβάζονται από τον αισθητήρα από τον μικροελεγκτή ATtiny2313A-PU (DD1), ο οποίος παρακολουθείται με παλμούς 1 MHz από την εσωτερική γεννήτρια RC. Ανάλογα με τη θερμοκρασία, ρυθμίζει την τάση τροφοδοσίας του κινητήρα του ανεμιστήρα και κατά συνέπεια την ταχύτητα περιστροφής του δρομέα του. Ο κινητήρας λαμβάνει μια τάση παλμού, η σταθερή συνιστώσα του οποίου καθορίζει την ταχύτητα περιστροφής, εξαρτάται από τον λόγο λειτουργίας (λόγος της διάρκειας παλμού με την περίοδο επανάληψής τους). Το πρόγραμμα καθορίζει τον παράγοντα πλήρωσης με δυαδικούς δυαδικούς αριθμούς, φορτωμένους στο μητρώο σύγκρισης του μικροελεγκτή που λειτουργεί σε λειτουργία PWM.

Συγκροτήθηκε παλμοί μικροελεγκτή ελέγχει τη λειτουργία του διακόπτη ρεύματος FET VT1, και κύκλωμα παροχής NC κινητήρα του ανεμιστήρα από το ηλεκτρικό δίκτυο του οχήματος. Το σταθερό στοιχείο της τάσης που εφαρμόζεται στον κινητήρα είναι ίσο με

όπου U0 - τάση στο σύστημα ελέγχου, V, N είναι ο αριθμός που φορτώνεται στο μητρώο του μικροελεγκτή. Μπορείτε να το αλλάξετε σε βήματα του

Με τάση 12 V στο σύστημα, ΔU = 0,05 V, που επιτρέπει την ομαλή ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

Για να εξασφαλιστεί η αξιόπιστη λειτουργία του βασικού τρανζίστορ VT1 σε μεταβατικές λειτουργίες, ο μικροελεγκτής τον ελέγχει μέσω του προγράμματος οδήγησης TC4420ERA (DA1). Τα σύγχρονα τρανζίστορ με φαινόμενα πεδίου, που έχουν πολύ μικρή αντίσταση στο ανοιχτό κανάλι (λίγα εκατομμύρια μονάδες), μπορούν να μεταφέρουν ένα σημαντικό ρεύμα ακόμη και χωρίς τη χρήση ενός ψύκτη θερμότητας. Ωστόσο, η μεγάλη χωρητικότητα εισόδου του τρανζίστορ πεδίου-αποτελέσματος, φτάνοντας στις ισχυρές συσκευές μέχρι και αρκετές χιλιάδες picofarads, φορτίζεται και εκφορτίζεται κατά τη διάρκεια της εναλλαγής. Αυτό διαρκεί περισσότερο την αντίσταση εξόδου της πηγής σήματος ελέγχου.

Το κακό είναι ότι κατά τη διάρκεια της επαναφόρτισης του πυκνωτή, το τρανζίστορ φαινομένου πεδίου είναι ενεργό και η αντίσταση του καναλιού του είναι αρκετά μεγάλη. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια του χρόνου μεταγωγής στον κρυστάλλιο του τρανζίστορ, απελευθερώνεται σημαντική ισχύς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και μη αναστρέψιμη βλάβη. Ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία επαναφόρτισης. Για αυτό FETs ελέγχεται μέσω αποκλειστικών ενισχυτών (οδηγών) που έχει σύνθετη αντίσταση εξόδου χαμηλή και να εξασφαλίσει μεγάλη (αρκετά αμπέρ) παλμού ρεύματος φόρτισης-εκφόρτισης. Αυτό εξασφαλίζει την γρήγορη επαναφόρτιση της χωρητικότητας εισόδου του FET και επομένως ελαχιστοποιεί τη διάρκεια λειτουργίας του σε ενεργό τρόπο και μειώνει την ισχύ που απορροφάται από αυτόν.

Ο αντιστάτης R4 υποστηρίζει μια χαμηλή στάθμη τάσης λογικής στην είσοδο του οδηγού κατά την εκκίνηση του μικροελεγκτή, ενώ όλες οι εξόδους του παραμένουν σε κατάσταση υψηλής σύνθετης αντίστασης. Αυτό εξαλείφει το περιττό άνοιγμα του τρανζίστορ VT1 αυτή τη στιγμή. Η δίοδος VD1 εξαλείφει τους παλμούς αυτο-επαγωγής ΗΜΡ που συμβαίνουν στις περιελίξεις του κινητήρα του ανεμιστήρα κατά τους χρόνους κλεισίματος του τρανζίστορ VT1.

Κατά τη λειτουργία, το πρόγραμμα μικροελεγκτών παρακολουθεί συνεχώς την παρουσία και τη λειτουργία του αισθητήρα θερμοκρασίας. Εάν δεν υπάρχει σύνδεση με αυτό, μεταβαίνει σε λειτουργία έκτακτης ανάγκης λειτουργίας. Σε αυτή τη λειτουργία, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου, ο ανεμιστήρας θα ενεργοποιηθεί με πλήρη ισχύ για 33 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια θα απενεργοποιηθεί για τον ίδιο χρόνο. Φυσικά, αυτό απέχει πολύ από τη βέλτιστη επιλογή για την ψύξη του κινητήρα, αλλά εμποδίζει την πλήρη αποτυχία του χωρίς την ψύξη. Κατά τη μετάβαση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η λυχνία LED HL1 είναι ενεργοποιημένη. Εάν η παραβίαση της επικοινωνίας με τον αισθητήρα ήταν προσωρινή, μετά την επαναφορά της, η συσκευή μεταβαίνει σε κανονική λειτουργία.

Τα ακόλουθα αρχικά δεδομένα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα μικροελεγκτών για έλεγχο ανεμιστήρα με τη μορφή σταθερών:

 • Τmin = 87 - θερμοκρασία ψυκτικού, ° C, κατά την οποία ο ανεμιστήρας πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με την ελάχιστη ταχύτητα.
 • Τmax = 92 - θερμοκρασία ψυκτικού μέσου, ° C, κατά την οποία η ταχύτητα του ανεμιστήρα πρέπει να φτάσει τη μέγιστη τιμή.
 • N1 = 70 είναι η τιμή του χρονοδιακόπτη κώδικα που φορτώνεται στον κατάλογο σύγκρισης, ο οποίος εξασφαλίζει ότι ο ρότορας του ανεμιστήρα περιστρέφεται στην ελάχιστη συχνότητα.

Όπως είναι γνωστό, οι βιομηχανικοί αισθητήρες που έχουν σχεδιαστεί για τον έλεγχο της λειτουργίας των ανεμιστήρων ψύξης έχουν δύο βασικές παραμέτρους - τη θερμοκρασία ενεργοποίησης και τη θερμοκρασία απενεργοποίησης. Θα πρέπει να επιλεγούν ως Τmax και Τmin. Η τιμή του N1 πρέπει να ρυθμιστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε το σταθερό στοιχείο της τάσης στον κινητήρα του ανεμιστήρα να είναι ίσο με την τάση εκκίνησης Utr.

Το πρόβλημα είναι ότι η τάση έλξης δεν γίνεται αποδεκτή στα τεχνικά δεδομένα των ανεμιστήρων, οπότε ο συντάκτης δεν μπορούσε να βρει την αξία αυτής της παραμέτρου στη βιβλιογραφία ή στην τεκμηρίωση. Πρέπει να προσδιοριστεί πειραματικά. Η διαδικασία είναι απλή - εφαρμόζοντας τάση στον κινητήρα, βρήκε την τιμή του, στην οποία ο άξονας θα ξεκινήσει αργά (μια περιστροφή σε ένα ή δύο δευτερόλεπτα), αλλά θα περιστραφεί σταθερά. Για τους περισσότερους κινητήρες συνεχούς ρεύματος με ονομαστική τάση τροφοδοσίας 12 V, η τάση έναρξης είναι εντός 3,5 V.

Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα, ο μικροελεγκτής βασίζεται στις τιμές του Tmax, Τmin και το N1 υπολογίζει το Dn - την απαιτούμενη απότομη κλίση της εξάρτησης της τιμής του καταχωρητή κώδικα συγκρίνετε τον καταχωρητή έναντι της θερμοκρασίας:

Στη συνέχεια αρχίζει ο κύριος κύκλος του προγράμματος. Πρώτα απ 'όλα, ελέγχεται η επικοινωνία με τον αισθητήρα θερμοκρασίας και, αν δεν υπάρχει, η μετάβαση στον τρόπο λειτουργίας έκτακτης ανάγκης. Το πρόγραμμα πραγματοποιεί αυτόν τον έλεγχο κάθε δευτερόλεπτο. Εάν ο επόμενος έλεγχος υποδεικνύει ότι ο αισθητήρας λειτουργεί, επαναφέρεται ο κανονικός τρόπος λειτουργίας.

Όταν ο αισθητήρας λειτουργεί, μετρά την τρέχουσα θερμοκρασία του ψυκτικού T. Αν είναι κάτω από το Tmin, το πρόγραμμα απενεργοποιεί τον ανεμιστήρα, διαφορετικά υπολογίζει την επιθυμητή τιμή του κωδικού ελέγχου από τον τύπο

Ανάλογα με αυτό θα καθοριστεί ο συντελεστής πλήρωσης της τάσης τροφοδοσίας του κινητήρα και, κατά συνέπεια, η ταχύτητα περιστροφής του ρότορα. Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου σε σταθερό φορτίο κινητήρα διατηρείται σταθερή. Με μεταβλητό φορτίο, η θερμοκρασία κυμαίνεται εντός μικρών ορίων εντός του διαστήματος Τmin. Τmax.

Όλα τα μέρη της συσκευής, εκτός από τον αισθητήρα VK1 και τη λυχνία LED HL1, τοποθετούνται σε μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος διαστάσεων 58x65 mm, το σχέδιο του οποίου φαίνεται Το Σχ. 2, και η διάταξη των στοιχείων είναι Το Σχ. 3.

Τα μικροκυκλώματα συγκολλούνται απευθείας στην πλάκα χωρίς πάνελ, η χρήση των οποίων σε ανεπιθύμητες συνθήκες δόνησης. Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει δείξει στα μαξιλάρια διάγραμμα SCK, ΤΥ, VCC, MISO, MOSI, GND, η οποία κατά το χρόνο της τον προγραμματισμό του μικροελεγκτή κολλημένες καλώδια με το ίδιο όνομα από τον προγραμματιστή. Ταυτόχρονα, η πλακέτα και ο προγραμματιστής πρέπει να τροφοδοτούνται από +5 V (VCC) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προγραμματισμού από μία πηγή.

Η πλακέτα έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση αντιστάσεων και πυκνωτών μεγέθους 1206 για επιφανειακή στερέωση. SR2040 Diode (URL: http://files.rct.ru/pdf/diode/5261755198365.pdf (06/27/16)) - σε dvuhvyvodnom T0220AS κατοικιών. Μαζί με ένα IRF3808 τρανζίστορ είναι σταθερό χρησιμοποιώντας πάστα θερμοαγωγιμότητας πάνω στην συνολική επιφάνεια της ψύκτρας με ψύξη επιφάνειας περίπου 60 cm2.

Η αρχή της στερέωσης του τρανζίστορ 5 ή της δίοδος στον ψύκτη θερμότητας 1 και ολόκληρο το συγκρότημα στην πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος 2 φαίνεται Το Σχ. 4. Η δίοδος είναι μονωμένο από τη θερμότητα νεροχύτη μαρμαρυγία έμβυσμα, και από τον κοχλία στερέωσης 4 και το μεταλλικό χιτώνιο 3 - ένα μονωτικό χιτώνιο (μονωτικά στοιχεία στο σχήμα δεν δεικνύονται). Μεταξύ των περιβλημάτων των διόδων και των τρανζίστορ είναι το τρίτο σημείο σύνδεσης της ψύκτρας στην πλακέτα. Εδώ είναι επίσης στερεωμένο με μια βίδα και ένα κουζινέτο.

Όλοι οι αγωγοί τυπωμένων κυκλωμάτων, μέσω των οποίων ρέει το ρεύμα του κινητήρα ανεμιστήρα, πρέπει να καλύπτονται με ένα στρώμα συγκόλλησης τουλάχιστον 0,7. 1 mm και η διατομή των καλωδίων τροφοδοσίας πρέπει να εξασφαλίσει ότι το ρεύμα αυτό θα περάσει.

Συνιστάται να μεταφέρετε το LED HL1 στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ώστε ο οδηγός να διαθέτει λειτουργικές πληροφορίες σχετικά με τον τρέχοντα τρόπο λειτουργίας της συσκευής.

Ο αισθητήρας DS18B20 (BK1) πρέπει να τοποθετηθεί στο περίβλημα από τον τυπικό αισθητήρα θερμοκρασίας ψυκτικού μέσου, από τον οποίο πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί ολόκληρη η "γέμιση". Ένα τέτοιο σώμα μπορεί επίσης να χαραχθεί από ορείχαλκο με διατήρηση των συνολικών και συνδετικών διαστάσεων. Η θέση του αισθητήρα DS18B20 στο περίβλημα εμφανίζεται στο Το Σχ. 5. Αισθητήρας 4 με τερματικά του συγκολλημένα στην υποδοχή 1 τοποθετείται στην κοιλότητα του σώματος 3, έτσι ώστε η άκρη του, η οποία υπέστη ένα θερμικά αγώγιμο στρώμα πάστας 5, στο κάτω μέρος της κοιλότητας. Μετά από αυτό, η κοιλότητα χύνεται με ένα ανθεκτικό στη θερμότητα σφραγιστικό 2.

Ο σύνδεσμος 1 θα πρέπει να έχει αντιδιαβρωτική επικάλυψη επαφών, να είναι στεγανός, να στερεώνει σταθερά το ζευγάρωμα και να μην επιτρέπει την αποσύνδεσή του υπό την επίδραση των κραδασμών. Ο προετοιμασμένος αισθητήρας είναι τοποθετημένος στη θέση του κανονικού.

Η συναρμολογημένη σανίδα τοποθετείται σε μια περίπτωση κατάλληλων διαστάσεων, η οποία βρίσκεται στο διαμέρισμα του κινητήρα του αυτοκινήτου. Το σώμα διαθέτει οπές εξαερισμού.

ATtiny2313A μικροελεγκτή μπορεί να αντικατασταθεί από μια άλλη οικογένεια AVR, που έχει τουλάχιστον ένα 8-bit και ένα χρονόμετρο 16-bit και όχι λιγότερο από 2 Kbytes μνήμης προγράμματος. Φυσικά, η αντικατάσταση του μικροελεγκτή θα απαιτήσει την ανασυγκρότηση του προγράμματος και ενδεχομένως την αλλαγή της τοπολογίας της πλακέτας τυπωμένου κυκλώματος.

Αντί του μη αναστρέψιμου οδηγού του κάτω βραχίονα TS4420ERA, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο παρόμοιο, για παράδειγμα το MAX4420ERA.

Μια δίοδος με φράγμα Schroker SR2040 μπορεί να αντικατασταθεί με ένα παρόμοιο με επιτρεπόμενη αντίστροφη τάση τουλάχιστον 25 V και ένα αποδεκτό συνεχές ρεύμα τουλάχιστον του ρεύματος λειτουργίας του ανεμιστήρα. Ωστόσο, οι διόδους Schottky με αντίστροφη τάση μεγαλύτερη από 40 V δεν συνιστώνται, καθώς μια μεγαλύτερη άμεση πτώση τάσης σε μια τέτοια δίοδο θα οδηγήσει σε αύξηση της απελευθέρωσης θερμότητας.

Αντικαταστήστε το τρανζίστορ IRF3808 με απομονωμένη πύλη και κανάλι τύπου n με ένα αποδεκτό σταθερό ρεύμα αποστράγγισης σε θερμοκρασία 100 ° C σε 2,5. 3 φορές το ρεύμα λειτουργίας του ανεμιστήρα και με την αντίσταση του ανοιχτού καναλιού σε ρεύμα λειτουργίας ανεμιστήρα έως 20 Α - όχι περισσότερο από 10 mΩ και 20. 30 A - όχι περισσότερο από 7 mOhm. Η επιτρεπόμενη τάση πηγής αποστράγγισης πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 V και η τάση πηγή πύλης πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 V.

Σωστά συναρμολογημένο από τμήματα σέρβις της συσκευής απαιτεί την εγκατάσταση μόνο όταν οι είσοδοι στο συνημμένο υπόδειγμα, το πρόγραμμα, το οποίο έχει ειπωθεί νωρίτερα, δεν πληροί τις απαιτούμενες. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να διορθωθούν στον πηγαίο κώδικα, είναι εκ νέου κατάρτιση σε περιβάλλον ανάπτυξης Bascom AVR και να κατεβάσει στη μνήμη του μικροελεγκτή, αντί εφαρμόζεται στο αρχείο που λαμβάνεται HEX άρθρο αρχείο Cooler-test.hex.

Εάν η τάση εκκίνησης του κινητήρα ανεμιστήρα είναι άγνωστη, μπορεί να προσδιοριστεί πειραματικά. Για το σκοπό αυτό, αντί για ένα πρόγραμμα εργασίας, το πρόγραμμα εντοπισμού σφαλμάτων που αναπτύξαμε πρέπει να φορτωθεί στη μνήμη του μικροελεγκτή. Το συνημμένο αρχείο Cooler-test.hex περιέχει τους κωδικούς του. Η διαμόρφωση του μικροελεγκτή προγραμματίζεται εξίσου για τα προγράμματα εργασίας και δοκιμής σύμφωνα με το Το Σχ. 6, όπου εμφανίζεται το παράθυρο ρύθμισης του προγραμματιστή AVRISP mkll.

Μετά από 3 sec μετά το πρόγραμμα τροφοδοσίας ψύκτη-τεστ αρχίζει να λειτουργεί ο ανεμιστήρας, αυξάνοντας σταδιακά από 55 έως 95 μονάδες σε πολλαπλάσια των 5 κώδικα προσδιορίζοντας την αναλογία καθήκον της τάσης παλμού ανεμιστήρα προσαγωγής. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε μια μεταβολή στο στοιχείο DC αυτής της τάσης από τρία σε πέντε βολτ. Διάρκεια κάθε σταδίου - 10 δευτερολέπτων, στη διάρκεια της οποίας ο ανεμιστήρας και το LED περιλαμβάνονται HL1, και παύση διάρκειας 5 δευτερολέπτων, κατά την οποία η τάση απομακρύνεται από τον ανεμιστήρα και το LED είναι σβηστή. Το τέλος του προγράμματος σηματοδοτείται από μια σειρά πέντε σύντομων φλας LED.

Παρατηρώντας τη λυχνία LED, είναι εύκολο να προσδιοριστεί σε ποιο στάδιο αρχίζει να περιστρέφεται ο ανεμιστήρας και να προσδιορίζεται η τιμή του N1, η οποία θα πρέπει να καταγράφεται στο κύριο πρόγραμμα.

Η λειτουργία της συσκευής σε λειτουργία έκτακτης ανάγκης ελέγχεται αποσυνδέοντας τη φίσα από τον αισθητήρα θερμοκρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο ανεμιστήρας θα πρέπει να ανάβει και να λειτουργεί με πλήρη ισχύ σε διακοπτόμενη λειτουργία (33 s - εργασία, 33 s - παύση). Η λυχνία LED HL1 πρέπει να ανάβει ταυτόχρονα. Η επιθυμητή φωτεινότητα καθορίζεται από μια επιλογή της αντίστασης R3.

Συντάκτης: Α. SAVCHENKO, pos. Zelenogradsky, περιοχή Μόσχα.
Πηγή: Αριθμός ραδιοφώνου 11, 2016