Ο σωστός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ

Σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι ο σωστός αερισμός στο κελάρι του γκαράζ, είναι περιττό να μιλήσετε. Όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς αερισμό στο κάβα υγρό και τα τρόφιμα που αποθηκεύονται εκεί γρήγορα να επιδεινωθεί. Επιπλέον, αν ο ακατέργαστος αέρας από το κελάρι εισέλθει στο γκαράζ, οδηγεί στη διάβρωση των μεταλλικών αντικειμένων στο γκαράζ, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου.

Φυσικός αερισμός του κελαριού στο σχέδιο γκαράζ

Γενικά, η ανάγκη σωστού αερισμού στο κελάρι του γκαράζ γίνεται από όλους. Αλλά όλοι δεν ξέρουν πώς να κάνουν αερισμό στο κελάρι του γκαράζ.

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ο αερισμός του γκαράζ, του κελάριου και της αίθουσας παρατήρησης μπορεί να είναι ένας από τους τρεις τύπους:

 • φυσικό,
 • συνδυασμένα,
 • μηχανικό.

Φυσικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ

Ο φυσικός αερισμός χρησιμοποιείται σε μικρά γκαράζ και κελάρια. Το κύριο πλεονέκτημά της είναι η διαθεσιμότητα. Ωστόσο, το καλοκαίρι, ο εξαερισμός αυτός είναι αναποτελεσματικός ή δεν λειτουργεί καθόλου και το χειμώνα είναι απαραίτητο να ελέγχεται περιοδικά η κατάσταση των αεραγωγών. Μπορούν να σφυρηλατηθούν από το χιόνι ή κατάφυτη από παγετό μέσα.

 • Συμπληρώματα:
  • δεν χρειάζονται πηγή ενέργειας,
  • θόρυβο,
  • διαθεσιμότητα.
 • Μειονεκτήματα:
  • αστάθεια της εργασίας,
  • την ανάγκη περιοδικών επιθεωρήσεων και καθαρισμού των σωληνώσεων,
  • αδυναμία οποιωνδήποτε προσαρμογών,
  • αδυναμία χρήσης φίλτρων.

Ο φυσικός αερισμός στο κελάρι του γκαράζ γίνεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

 • οι σωλήνες παροχής και εξαγωγής βρίσκονται συνήθως σε αντίθετες γωνίες του υπογείου.
 • στο κελάρι το άκρο του σωλήνα τροφοδοσίας πρέπει να τοποθετηθεί σε υψόμετρο 0,3-0,5 m από το δάπεδο.
 • στο κελάρι, το άκρο του σωλήνα εξάτμισης πρέπει να βρίσκεται σε ύψος 1,5-2 m από το δάπεδο.
 • αν ο σωλήνας εξάτμισης είναι εγκατεστημένος εντελώς έξω από το γκαράζ - πρέπει να είναι μονωμένος (είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ της εγκατάστασης του σωλήνα - μέσω του γκαράζ και του τοίχου - έξω).
 • ελάχιστη διαφορά ύψους μεταξύ των ανοιγμάτων αναρρόφησης και εξαγωγής του συστήματος εξαερισμού (βρίσκονται στο δρόμο) - 3 μέτρα.
 • η είσοδος από την πλευρά του δρόμου είναι κλειστή με ένα πλέγμα ή δίχτυ (από τρωκτικά και μεγάλα έντομα).
 • Είναι επιθυμητό να καλύπτεται ο σωλήνας εξαγωγής με ένα προστατευτικό κάλυμμα, ή ακόμα καλύτερα, αυξάνοντας το ρεύμα με ένα διαχύτη.
 • Η κατά προσέγγιση διάμετρος του σωλήνα εξαγωγής σε εκατοστά μπορεί να επιτευχθεί με τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας του γκαράζ (σε τετραγωνικά μέτρα) κατά 1,5.
 • Η διάμετρος του σωλήνα εξάτμισης μπορεί να είναι 10% του αέρα τροφοδοσίας.

Φυσικός εξαερισμός στα κελάρια γκαράζ - επιλογές συσκευής

Θυμηθείτε ότι κάθε πρόσθετη κάμψη του σωλήνα εξαερισμού μειώνει την απόδοση ολόκληρου του συστήματος. Με την ευκαιρία, για τη συσκευή αερισμού του γκαράζ, κάβα και επιθεώρηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωλήνες από σχεδόν οποιοδήποτε υλικό.

Συνδυασμένος αερισμός στο κελάρι του γκαράζ

Η αύξηση της αποτελεσματικότητας της φυσικής εξαγωγής μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση ενός λαμπτήρα στο σωλήνα εξαγωγής, ο οποίος θα θερμαίνει τον αέρα και θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόσφυση. Ως εναλλακτική λύση σε ένα λαμπτήρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κερί - στην περίπτωση αυτή μπορείτε να το κάνετε χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψετε ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού σε ένα συνδυασμένο.

Όπως υποθέσατε, ο συνδυασμένος και φυσικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ διαφέρουν ο ένας από τον άλλο μόνο από την παρουσία ενός ανεμιστήρα σε έναν από τους αγωγούς. Στην κατάσταση εκτός λειτουργίας, ο ανεμιστήρας θα δημιουργήσει μια μικρή πρόσθετη αντίσταση στη ροή του αέρα. Αλλά με την ενσωμάτωση, μπορείτε να εξασφαλίσετε αποτελεσματικό αερισμό του κελαριού, ανεξάρτητα από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ

Αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ

Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ παρέχεται από τη συνεχή λειτουργία του ανεμιστήρα. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος:

 • πλεονεκτήματα:
  • σταθερότητα της εργασίας ·
  • η δυνατότητα ρύθμισης της απόδοσης, θέρμανση του αέρα?
  • τη δυνατότητα χρήσης φίλτρου αέρα.
 • μειονεκτήματα:
  • συνεχή κατανάλωση ενέργειας ·
  • θόρυβος.
  • την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης.
  • σημαντικό κόστος ορισμένων εξαρτημάτων.
  • παρουσία φθοράς και θραύσης εξαρτημάτων.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός βασίζεται στις ίδιες αρχές με τη φυσική. Μετά από όλα, η φυσική κίνηση του αέρα θα πρέπει να βοηθήσει, και δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία του ανεμιστήρα.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ μπορεί να παρέχει έναν ανεμιστήρα καναλιών

Ιδιαίτερη προσοχή κατά την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στο κελάρι του γκαράζ θα πρέπει να δίνεται ασφάλεια. Αυτό ισχύει για την εγκατάσταση καλωδίων, την εγκατάσταση διακοπτών και ανεμιστήρων. Οι φίλοι είναι καλύτερα να επιλέξουν κανάλι.

Όσο για τα φίλτρα, η θέρμανση του αέρα και η προσαρμογή της εργασίας του καλύμματος - όλα αυτά απαιτούν πρόσθετο κόστος και γίνονται όπως απαιτείται.

Κελάρι

Το μικροκλίμα στο κελάρι δεν εξαρτάται μόνο από τον αερισμό. Το υλικό των τοίχων και του δαπέδου, η ποιότητα των στεγανωτικών και μονωτικών εργασιών - όλα αυτά είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Μην σώζετε αυτά τα πράγματα, μην νομίζετε ότι ο σωστός αερισμός στο κελάρι του γκαράζ μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως τα ελαττώματα στην κατασκευή του. Προσπαθήστε να κάνετε ένα κελάρι ποιότητας στο γκαράζ, είναι δυνατόν, τότε μπορείτε να κάνετε χωρίς φυσικό αερισμό.

Αερισμός με γκαράζ με σχέδιο υπογείου +

Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εξοπλίζουν στο κελάρι των γκαράζ τους για την αποθήκευση λαχανικών, περιστροφές, μαρμελάδα. Για να εξασφαλιστεί ένα πιο κατάλληλο επίπεδο υγρασίας, καθώς και η απαιτούμενη θερμοκρασία, είναι απαραίτητο να εξοπλιστείτε με ένα σύστημα παροχής φρέσκου αέρα. Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός στο υπόγειο του γκαράζ θα επιτρέψει στα προϊόντα να διατηρούν τη φρεσκάδα τους καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας δομής είναι αρκετά απλό, οπότε χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια και χρήματα για την κατασκευή της. Είναι εύκολο να χτίσετε στο γκαράζ με τα δικά σας χέρια. Για να εφαρμόσει την ιδέα στη ζωή θα πρέπει να αγοράσει τα απαραίτητα υλικά, να προετοιμάσει τα εργαλεία και να σχεδιάσει ένα διάγραμμα. Η προσεκτική προετοιμασία θα σας επιτρέψει γρήγορα και χωρίς περιττές προσπάθειες να αερίσετε το γκαράζ με ένα υπόγειο.

Γιατί χρειάζεται η κουκούλα

Το κύριο καθήκον του αερισμού του υπογείου είναι η παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων που βρίσκονται στο δωμάτιο. Μια ποιοτικά σχεδιασμένη κουκούλα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ορισμένων παραγόντων που επηρεάζουν δυσμενώς το χειμώνα χειμώνα:

 • Σε περίπτωση ανεπαρκούς εναλλαγής αέρα, διάφορες επιφάνειες καλύπτονται εντατικά με συμπύκνωμα. Μεταλλικά στοιχεία υπό τέτοιες συνθήκες αρχίζουν να σκουριάζουν, και το ξύλο - να σαπίσουν. Επίσης αυξάνει την υγρασία, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του μύκητα και της μούχλας.
 • Το χειμώνα, η θερμοκρασία μέσα στο κελάρι υπερβαίνει σημαντικά την απόδοση του γκαράζ. Εάν δεν εξοπλίζετε τον εξαερισμό, ο ζεστός αέρας θα αυξάνεται συνεχώς, παίρνοντας μαζί του ένα συμπύκνωμα. Ως αποτέλεσμα, στο σώμα του αυτοκινήτου θα εμφανιστεί διάβρωση.
 • Με ανεπαρκή αερισμό του υπογείου του γκαράζ, όλες οι προμήθειες που αποθηκεύονται σε αυτό θα γίνουν τοξικές. Αυτό οφείλεται στη λειτουργία του κινητήρα. Επίσης στο υπόγειο μπορεί να διεισδύσει δηλητηριώδης αναθυμιάσεις από διάφορα τεχνικά υγρά. Το σύστημα εξαερισμού εξασφαλίζει την πλήρη εξάλειψη του μολυσμένου αέρα.

Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα ανταλλαγής αέρα θα αποφύγει τέτοιους δυσμενείς παράγοντες.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Η αρχή λειτουργίας οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού είναι πολύ απλή - η κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη. Σκόνη, βρώμικο και υγρό αέρα αντικαθίσταται από φρέσκο, δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι για την οργάνωση του σωστού συστήματος εξαερισμού είναι απαραίτητο να επιλέξετε δύο σωλήνες - τροφοδοσία και εξαγωγή.

Υπάρχουν δύο τύποι εξαερισμού:

 • Φυσικά. Οι μάζες αέρα υψηλής υγρασίας αφαιρούνται από το κελάρι σύμφωνα με την αρχή της θερμικής μεταφοράς. Ο ατμός, που θερμαίνεται, συσσωρεύεται κάτω από την οροφή του δωματίου και φεύγει μέσα στο σωλήνα εξόδου. Αυτή τη στιγμή, η θέση στο λάκκο απελευθερώνεται για καθαρό αέρα.
 • Αναγκασμένος, με ανεμιστήρα. Οι ροές αέρα δημιουργούνται από ένα μηχανικό υπερσυμπιεστή. Ένα τέτοιο σύστημα αερισμού λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά από ένα φυσικό εξαγνιστή. Ωστόσο, για τη δημιουργία του, θα απαιτηθούν πρόσθετες δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού και τη συνεχή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συστημάτων διαφορετικών τύπων πρέπει να εξεταστούν με περισσότερες λεπτομέρειες.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό, που θα εξασφαλίσει τη βέλτιστη αφαίρεση της σκόνης και της υγρασίας στο κελάρι; Η σωστή εναλλαγή αέρα αποτελεί αντικατάσταση των υγρών και μολυσμένων αέριων μαζών από νωπά. Τα επιζήμια ζευγάρια εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις ανεμπόδιστα. Για να λειτουργήσετε το σύστημα, θα χρειαστεί να κατασκευάσετε ειδικούς αεραγωγούς. Οι μάζες του αέρα θα κυκλοφορούν μέσα από αυτές. Κατά τη διάρκεια της εργασίας θα πρέπει να εξεταστούν διάφοροι σημαντικοί κανόνες:

 • Σύμφωνα με τα πρότυπα για 1 τετραγωνικό. m της περιοχής υπογείου είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα τμήμα καναλιού 26 τετραγωνικών μέτρων. δείτε
 • Οι σωληνώσεις εισροής και εκροής αέρα πρέπει να είναι ίδιες.
 • Όσο υψηλότερο είναι το άκρο του σωλήνα πάνω από την οροφή, τόσο πιο έντονος θα εισέλθει ο φρέσκος αέρας στο γκαράζ. Εάν τοποθετήσετε την έξοδο του σωλήνα διακλάδωσης 80 cm πάνω από το υψηλότερο σημείο της οροφής, το βύθισμα θα είναι βέλτιστο.
 • Στο τέλος του σωλήνα πρέπει να εγκαταστήσετε τον εκτροπέα. Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της πρόσφυσης και επίσης θα δημιουργήσει μια περιοχή εκκενωμένης πίεσης. Η εκροή αέρα θα γίνει πιο έντονη.
 • Προκειμένου να μην εισέλθουν τρωκτικά, κλαδιά και φύλλα στους αεραγωγούς, η έξοδος και η είσοδος κλείνουν με προστατευτικές γρίλιες.

Εάν τηρούνται αυτοί οι κανόνες, το σύστημα εξαερισμού θα λειτουργεί όσο το δυνατόν ψηλότερα. Έχοντας εξετάσει τη θεωρία, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε πρακτικές ενέργειες.

Εγκατάσταση φυσικού συστήματος εξαερισμού

Είναι πολύ εύκολο να εγκαταστήσετε μια φυσική κουκούλα - σε ένα τούβλο είναι απαραίτητο να κάνετε ένα κανάλι 1 τούβλο πλάτος. Μπορεί να κατασκευαστεί από τσιμεντόλιθους. Μετά την εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να κλείσετε τις οπές εισόδου και εξόδου με σχάρες. Προκειμένου ο αέρας να περάσει πιο έντονα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα εισροής φρέσκου αέρα σε απόσταση 40 cm από την επιφάνεια δαπέδου του υπογείου. Ο σωλήνας εξάτμισης τοποθετείται κάτω από την οροφή. Οι σωληνώσεις μπορούν να είναι κασσίτερος ή αμιαντοτσιμέντο.

Κατά την εκτέλεση φυσικού αερισμού είναι σημαντικό να ακολουθήσετε έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο:

 • Αρχικά, εγκαταστήστε το σωλήνα εξαγωγής. Το άκρο του τοποθετείται κάτω από το ανώτατο όριο του υπογείου. Έξω, εμφανίζεται περίπου 40-50 cm πάνω από την οροφή. Μετά από αυτό, ο αγωγός αερισμού είναι μονωμένος.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, τοποθετείται ένας σωλήνας παροχής, ο οποίος οδηγείται προς τα έξω σε ύψος 25 cm από το έδαφος.
 • Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών, ελέγχεται το ρεύμα αέρα και η είσοδος και η έξοδος κλείνονται με μεταλλικό πλέγμα.

Για να ελέγξετε τη ροή του αέρα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε αποσβεστήρες που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε την ένταση της ανταλλαγής αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, κατά τη διάρκεια σοβαρών παγετώνων, τα προϊόντα δεν θα παγώσουν και δεν θα επιδεινωθούν.

Μια προσιτή εναλλακτική λύση σε ένα σωλήνα για την πρόσληψη φρέσκου αέρα - μια οπή γίνεται από κάτω στον τοίχο του γκαράζ και καλύπτεται με μεταλλικό πλέγμα.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού

Εάν ο καιρός είναι χωρίς αέρα και η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στο κελάρι, η στασιμότητα του αέρα είναι αναπόφευκτη. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται με την εγκατάσταση ανεμιστήρα. Είναι πολύ εύκολο να εγκαταστήσετε ένα τέτοιο σύστημα. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι η υψηλή απόδοση του έργου, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

Η συσκευή εξαναγκασμένης πρόβλεψης μοιάζει πολύ με τον φυσικό εξαερισμό. Ωστόσο, στον ανεμιστήρα τοποθετείται ανεμιστήρας. Παρέχει παροχή αέρα από το δρόμο ανά πάσα στιγμή. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και άλλους τρόπους δημιουργίας κουκούλας:

 • Εξαιρετικά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με τη βοήθεια πτερυγίων με διάχυση καιρού, τα οποία λειτουργούν εις βάρος του ανέμου. Τοποθετούνται στο υψηλότερο σημείο του αγωγού παροχής αέρα.
 • Η υψηλή απόδοση ποικίλει ανάλογα με την εγκατάσταση στους εκτροπείς αερισμού για λαχανικά. Τοποθετούνται στο άκρο του σωλήνα εξαγωγής.
 • Η ευκολότερη επιλογή είναι η τοποθέτηση ενός λαμπτήρα στο σωλήνα εξάτμισης. Μετά την ένταξή της, θα προέλθει ζεστός αέρας, λόγω του οποίου το κελάρι θα αρχίσει να γεμίζει με ψυγείο.
 • Μια μονάδα monoblock είναι μια πιο σύγχρονη και αποτελεσματική επιλογή που θα απαιτήσει την επένδυση εξοπλισμού απευθείας στη μονάδα και την ηλεκτρική ενέργεια.

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα εξαερισμού, αξίζει να θυμηθούμε ότι όταν εγκατασταθεί σωστά κουκούλα - το κλειδί για την μακροπρόθεσμη αποθήκευση του χειμώνα παρασκευασμάτων και μακροπρόθεσμη λειτουργία του γκαράζ ως συνόλου.

Το κύριο χαρακτηριστικό του εξαερισμού εξαναγκασμένου ρεύματος είναι η ανάγκη να καθοριστεί η θέση τοποθέτησης του ανεμιστήρα. Αν το βάζετε στο δρόμο, είναι πιθανό να βλάψετε τη συσκευή λόγω της επίδρασης της βροχόπτωσης σε αυτήν. Όταν τοποθετείτε τον ανεμιστήρα στο κελάρι, ο υπερβολικός θόρυβος θα επηρεάσει.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα:

 • Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα όπου αναρροφάται καθαρός αέρας στον αγωγό εισαγωγής. Η είσοδος προστατεύεται από ένα δίχτυ κουνουπιών. Το χειμώνα, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται το επίπεδο του χιονιού, το οποίο δεν πρέπει να κλείνει το άνοιγμα του σωλήνα εισόδου.
 • Αγοράστε έναν ανεμιστήρα καναλιών.

Το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης του αναγκαστικού συστήματος είναι ουσιαστικά το ίδιο με την αρχή της κατασκευής του φυσικού αερισμού. Τοποθετήστε πρώτα τους σωλήνες εισόδου και εξόδου. Στη συνέχεια, εκτελούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

 • ένας ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό.
 • για να συνδέσετε τον ανεμιστήρα, βάλτε ένα καλώδιο.
 • ρυθμίστε το διακόπτη.
 • έξω από το σωλήνα εξάτμισης κλείνει με λεπτόκοκκο τρίψιμο - θα αποτρέψει τη διείσδυση μικρών τρωκτικών και θραυσμάτων του δρόμου. Είναι επίσης απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα που θα εμποδίζει την είσοδο των βροχοπτώσεων στο υπόγειο.

Ο εξαερισμός που κατασκευάζεται με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει την άριστη παροχή καθαρού αέρα.

Αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού

Αύξηση της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού μπορεί να γίνει με τη βοήθεια τέτοιων μεθόδων:

 • Αυξήστε τη διάμετρο των σωλήνων εξαερισμού. Εάν το κελάρι έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 12 τετραγωνικά μέτρα. m, ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να έχει διατομή 120x120 mm σε περίπτωση εξαναγκασμένου εξαερισμού και 150x150 - φυσικό.
 • Αυξήστε το ύψος του σωλήνα εξαγωγής. Αυτό θα προσφέρει αύξηση της έλξης.
 • Κατασκευάστε επιπλέον έξοδοι και εισόδους αέρα.
 • Τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα στον σωλήνα, ο οποίος θα αφαιρέσει με δύναμη τον παλιό αέρα.

Στην περίπτωση των τριών πρώτων επιλογών, θα απαιτηθεί σημαντική βελτίωση του συστήματος. Στην τελευταία περίπτωση, προτείνεται η επιλογή δημιουργίας εξαναγκασμένου εξαερισμού με βάση τον φυσικό εξαερισμό.

Φυσικά, ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αερισμού ενός κελάριου είναι η δημιουργία εξαναγκασμένου εξαερισμού μηχανικού τύπου. Στην περίπτωση αυτή, ο αέρας κυκλοφορεί μέσω της λειτουργίας ενός μονοκόμματος. Το λογισμικό, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε αυτό, παρακολουθεί το αρθρωτό σύστημα. Για το λόγο αυτό, ο εξαερισμός είναι η καλύτερη επιλογή. Το μόνο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος του συστήματος.

Εξαερισμός στο υπόγειο του γκαράζ

Πολλοί ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών και εξοχικών σπιτιών αποφασίζουν να τοποθετήσουν ένα γκαράζ στο χώρο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την αποθήκευση και συντήρηση αυτοκινήτων, αλλά και για εργαλεία, προμήθειες τροφίμων και πολλά άλλα. Για τον τελευταίο αυτό σκοπό, συχνά εγκαθίσταται σε ένα κελάρι ή κελάρι και για να αποφευχθεί η συμπύκνωση, η υπερβολική υγρασία και ο σχηματισμός καλουπιών κατά τη λειτουργία, είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκής αερισμός στο υπόγειο του γκαράζ. Το σύστημα ανταλλαγής αέρα σε ένα τέτοιο δωμάτιο μπορεί να είναι φυσικό, αναγκασμένο ή συνδυασμένο, μπορείτε να το κατασκευάσετε μόνοι σας.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Η κατάλληλη διάταξη εξαερισμού στο γκαράζ με κελάρι επιτρέπει την προστασία του από τις ακόλουθες αρνητικές επιδράσεις:

 • Η εμφάνιση συμπυκνώματος στους τοίχους, αύξηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι γεμάτο με το σχηματισμό μούχλας, και εάν τα λαχανικά ή τα φρούτα αποθηκεύονται κάτω, θα επιδεινωθούν γρήγορα.
 • Winter στο υπόγειο κάτω από τη θερμοκρασία γκαράζ είναι ελαφρώς υψηλότερη από ό, τι στο ίδιο το δωμάτιο, και χωρίς να εξατμιστεί η υγρασία εξαερισμό συσσωρεύεται στο κάτω μέρος, καθίζησης στην κορυφή των μεταλλικών αντικειμένων (του κορμού του αυτοκινήτου, εργαλεία, κ.λπ.), προκαλώντας διάβρωση.
 • Αν υπάρχουν χημικά μέσα, τα καύσιμα-λιπαντικά υλικά αποθηκεύονται στο γκαράζ, η εξάτμισή τους μπορεί να βλάψει τους ανθρώπους, αφού είναι πολύ τοξικά. Ο σωστός εξαερισμός, τοποθετημένος στο γκαράζ, σας επιτρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης, εξασφαλίζετε επίσης την άφιξη του καθαρού αέρα και συμβάλλετε στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων οσμών.

Η διάταξη εξαερισμού του υπόγειου μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, στην επιλογή που πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος του γκαράζ και το υπόγειο, τοποθεσία και άλλους παράγοντες.

Δημιουργία συστήματος εξαερισμού στο κελάρι


Το πιο δημοφιλές σχέδιο είναι ο φυσικός αερισμός του κελαριού στο γκαράζ: για την εισαγωγή του, αρκεί να εγκατασταθούν σωλήνες που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή αέρα και την εξάτμιση. Ο σχεδιασμός λειτουργεί λόγω της διαφοράς στις συνθήκες ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας, ωστόσο, όταν είναι τοποθετημένο, πρέπει να θυμάστε τις δυσκολίες:

 • Το καλοκαίρι, η διαφορά θερμοκρασίας ουσιαστικά εξαφανίζεται και διακόπτεται η κίνηση της ροής του αέρα.
 • Το χειμώνα, ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να φράξει με γλάσο και χιόνι, οπότε πρέπει να θερμανθεί.

Μια πιο αποτελεσματική επιλογή είναι ένα αναγκαστικό σύστημα: μετακινεί τον αέρα μέσω ενός ανεμιστήρα και ενός ζεύγους σωλήνων. Πριν κάνετε αερισμό στο κελάρι κάτω από το γκαράζ, πρέπει να υπολογίσετε την ικανότητα του εξοπλισμού που θα χρειαστεί να αγοράσετε: γι 'αυτό πρέπει να προσδιορίσετε την περιοχή του γκαράζ και τις παραμέτρους του υπόγειου.

Διαρρύθμιση στο υπόγειο

Τις περισσότερες φορές, όταν εγκαθιστάτε ένα σύστημα αερισμού σε ένα γκαράζ με ένα υπόγειο, η επιλογή πέφτει στο αναγκαστικό σύστημα. Πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να προσδιορίσετε πού θα βρεθεί ο ανεμιστήρας. στο υπόγειο ή στην οροφή δεν μπορεί να τεθεί, επειδή όταν εισέλθει νερό, θα σπάσει. Πολλά μοντέλα, ιδιαίτερα πολύ ισχυρά, διακρίνονται από έναν θορυβώδη τρόπο λειτουργίας και επομένως είναι ανεπιθύμητο να τα τοποθετήσετε στο γκαράζ. Υπάρχουν δύο επιλογές για την εγκατάσταση:

 • Στον αγωγό εισόδου στο σημείο εισροής της δέσμης αέρα.
 • Τοποθέτηση του ανεμιστήρα αγωγών.

Πρώτα πρέπει να εγκαταστήσετε τους σωλήνες εισαγωγής και εξαγωγής, το πρώτο πηγαίνει στο υπόγειο από το έδαφος και το δεύτερο - μέσω της οροφής του γκαράζ από την οροφή του υπογείου. Μετά από αυτό, είναι ενσωματωμένος ένας ανεμιστήρας, περάσει ένα καλώδιο και έχει εγκατασταθεί ένας διακόπτης. Η καλύπτρα θα πρέπει κατά προτίμηση να καλύπτεται από το εξωτερικό με ένα ισχυρό μεταλλικό πλέγμα με μικρά κελιά, έτσι ώστε τα έντομα ή τα μικρά ζώα να μην μπαίνουν μέσα.

Εξαερισμός για λαχανικά


Εάν το κελάρι χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών και κονσερβοποιημένων παρασκευασμάτων για το χειμώνα, η διάταξη εξαερισμού του λακκού λαδιού στο γκαράζ είναι υποχρεωτική για τους ακόλουθους λόγους:

 • Χωρίς κυκλοφορία αέρα, οι σταγόνες συμπυκνώματος καθίστανται στους τοίχους, γεγονός που οδηγεί σε επιταχυνόμενη αναπαραγωγή του καλουπιού. Ο μύκητας, ο οποίος έχει πέσει στα κενά, τους κάνει να καταστούν άχρηστα και όλα τα αποθέματα που έχουν γίνει πρέπει να απορριφθούν.
 • Εάν δεν υπάρχει αερισμός στο λάκκο για τα αποθέματα λαχανικών και τα κενά, το εσωτερικό θα είναι θερμότερο από το εξωτερικό και υπό τέτοιες συνθήκες είναι πιο δύσκολο να διατηρούνται όχι μόνο τα φρέσκα λαχανικά αλλά και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Συχνά, οι τράπεζες "εκρήγνυνται" λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης, επειδή υπό την επίδραση διαφορών θερμοκρασίας, η εσωτερική πίεση αυξάνεται.

Ο πιο αποτελεσματικός είναι ο αερισμός εισαγωγής και εξάτμισης του λαμαριού λαχανικών, ο οποίος συμβάλλει στην απομάκρυνση των οσμών, στη συνεχή κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα και στη διάθεση της υγρασίας.

Η συσκευή της σωστής ανταλλαγής αέρα

Για την πιο κατάλληλη συσκευή αερισμού στο υπόγειο του γκαράζ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • Το πιο αποτελεσματικό είναι το σύστημα εξάτμισης, το οποίο εξασφαλίζει την κυκλοφορία των αέριων μαζών ακόμη και το καλοκαίρι.
 • Όταν χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα στο κύκλωμα, πρέπει να προσέχετε να το μονώσετε και να προστατέψετε την καλωδίωση από την υγρασία που σχηματίζεται στη διαδικασία.
 • Αν η περιοχή του δωματίου είναι μικρότερη από 40 τετράγωνα και τα τρόφιμα αποθηκεύονται στο εσωτερικό, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε την κουκούλα.
 • Κατά την επιλογή του εξοπλισμού, είναι σημαντικό να καταλάβετε ποιος ανεμιστήρας πρέπει να πάρει: Πολύ ισχυρή μια συσκευή καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και ένα υπερβολικά αδύναμο μοντέλο δεν σας επιτρέπει να αφαιρέσετε όλη την υγρασία μέχρι το τέλος.

Πώς να κάνετε αερισμό στο γκαράζ με ένα υπόγειο;

Η εγκατάσταση του εξαερισμού κελαριού στο γκαράζ από τα δικά του χέρια είναι αρκετά δυνατή, το κυριότερο είναι να προσδιοριστεί ο τύπος του συστήματος και να υπολογιστεί σωστά το μήκος, η διάμετρος του αγωγού και η μέγιστη χωρητικότητα του εξοπλισμού. Ο αναγκαστικός σχεδιασμός μπορεί να συμπληρωθεί με αισθητήρες που χρησιμεύουν για τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Υπάρχουν δύο τύποι ενός τέτοιου συστήματος:

 • Μηχανική. Ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι φθηνότερος, αλλά είναι απαραίτητο να ελεγχθούν οι ενδείξεις των συσκευών που παρακολουθούν την υγρασία και το καθεστώς θερμοκρασίας ανεξάρτητα, κάτι που δεν είναι πολύ βολικό.
 • Αυτόματη. Αυτός ο τύπος εξαναγκασμένου εξαερισμού στο κελάρι του γκαράζ λειτουργεί αυτόνομα, η παρουσία αισθητήρων που παρακολουθούν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας επιτρέπει στον ανεμιστήρα να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται αυτόματα.


Η θέση των σωλήνων που εξυπηρετούν την εισροή αέρα και την εξαγωγή του καθορίζεται από το μέγεθος και το σχήμα του κελάριου. Το στοιχείο εξάτμισης μπορεί να εγκατασταθεί όχι μόνο κατακόρυφα, αλλά και οριζόντια, καθώς ο βαθμός απόδοσης από αυτό δεν θα αλλάξει.

Συμβουλή! Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα της κατασκευής, ο σωλήνας εξάτμισης θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με ένα διαχύτη, ο οποίος θα εξοικονομούν ενέργεια.

Χαρακτηριστικά δημιουργίας φυσικού αερισμού

Εάν δεν υπάρχει χρόνος, χρήμα ή έλλειψη επιθυμίας να το τοποθετήσετε στη συσκευή του σχεδιασμού αναγκαστικού τύπου, είναι δυνατόν να μην υπάρχει κανένας φυσικός αερισμός. Επιπλέον, μια τέτοια απόφαση είναι δικαιολογημένη εάν η ντάκα δεν έχει ηλεκτρική ενέργεια ή είναι απενεργοποιημένη για την ψυχρή περίοδο. Για το σκοπό αυτό, γίνεται μια τρύπα στην τοιχοποιία με πλάτος ενός τούβλου και καλύπτεται με μεταλλικό πλέγμα. Επιπλέον, ο φυσικός αερισμός μπορεί να περιλαμβάνει δύο σωλήνες που βρίσκονται σε αντίθετες γωνίες και χρησιμεύουν για εισροή και εξαγωγή αέρα.

Για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος, το κάτω μέρος του σωλήνα εισροής πρέπει να αφαιρεθεί από το δάπεδο κατά 40-50 cm και το άκρο του καλύμματος να βρίσκεται σχεδόν κάτω από την οροφή. Τα προϊόντα πρέπει να έχουν κυκλική διατομή, μπορούν να κατασκευάζονται όχι μόνο από μέταλλο αλλά και από PVC, αμίαντο και άλλα υλικά. Η στερέωση των σωλήνων πραγματοποιείται στους τοίχους και μια οροφή με μικρή παύλα. Το τελικό σύστημα, παρά τη χαμηλή αποτελεσματικότητά του, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μούχλας, σήψης και στασιμότητας του αέρα.

Συνηθισμένα λάθη


Αν και η διαδικασία εγκατάστασης είναι αρκετά απλή, πολλοί κάνουν λάθη, ως αποτέλεσμα των οποίων η δομή εξαερισμού δεν λειτουργεί σωστά, δεν αντιμετωπίζει πλήρως την αφαίρεση του συμπυκνώματος ή δεν λειτουργεί καθόλου. Τα πιο συνηθισμένα σφάλματα συμβαίνουν, κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της φάσης εγκατάστασης:

 • Χρησιμοποιήστε αντί για ένα κανάλι μια απλή τρύπα στον τοίχο. Η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή μπορεί να βλάψει, αν το κελάρι περιέχει λαχανικά: δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο αέρας εξαερώνεται από το δωμάτιο και όχι το αντίθετο, να τεθεί σε αυτό, και αν συμβεί το χειμώνα, τα προϊόντα vymerznut και να τα τρώμε δεν θα είναι. Τα εξοπλισμένα κανάλια πρέπει να έχουν ορισμένο τμήμα και γωνία ανόδου.
 • Αν το σύστημα εξαερισμού στο υπόγειο του γκαράζ είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με το φυσικό σχήμα, θα είναι λάθος να τοποθετήσετε τους σωλήνες οριζόντια: στην περίπτωση αυτή, η ώθηση ουσιαστικά εξαφανίζεται και ανανεώνεται μόνο με εξωτερικές κινήσεις αέρα. Σε περίπτωση που εξακολουθεί να φαίνεται σκόπιμο να τοποθετηθούν οι σωλήνες προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν με ελαφριά κλίση (έως 10-12 μοίρες). Μια εντελώς οριζόντια δομή θα λειτουργήσει μόνο εάν είναι εφοδιασμένη με συσκευή απόσταξης με εξαναγκασμένο αέρα.
 • Εάν η πρίζα είναι πολύ χαμηλή, η ώθηση μειώνεται σημαντικά. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η αφαίρεση του σωλήνα πάνω από την οροφή του γκαράζ.

Συστάσεις ειδικών

Όταν αερίζεστε σε ένα κελάρι του γκαράζ, πρέπει να λάβετε υπόψη σας πολλά πράγματα:

 • Η λειτουργία της φυσικής κατασκευής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές συνθήκες, τον καιρό, την εποχή και τη θερμοκρασία. Η μέγιστη απόδοση ενός τέτοιου συστήματος πέφτει στα τέλη του φθινοπώρου και το χειμώνα, όταν η διαφορά μεταξύ των συνθηκών θερμοκρασίας είναι τόσο ισχυρή ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί μέσα από το δωμάτιο χωρίς τη χρήση εξοπλισμού.
 • Εάν υπάρχει ένα φυσικό σύστημα στο κελάρι, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας: η είσοδος μέσα σε ένα μεγάλο όγκο ψυχρού αέρα οδηγεί σε κατάψυξη, μπορεί να καταστρέψει αποθηκευμένα αντικείμενα και προϊόντα. Εάν η θερμοκρασία πέσει απότομα, θα πρέπει να καλύψετε μερικά τα κανάλια από το εξωτερικό. Συνήθως, για έναν πολύ παγωμένο χειμώνα, ο αέρας παραμένει ανοιχτός μόνο για ένα τέταρτο, το φθινόπωρο και την άνοιξη μπορεί κανείς να τους ανοίξει στα μισά του δρόμου.
 • Το καλοκαίρι, η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι ελάχιστη, η κίνηση των μαζών αέρα σταματά πρακτικά. Για το λόγο αυτό, εάν ένα γκαράζ με κελάρι βρίσκεται σε μια περιοχή στη νότια περιοχή, δεν είναι σκόπιμο να κανονιστεί ο φυσικός αερισμός: είναι προτιμότερο να προτιμάτε ένα συνδυασμένο σχέδιο για να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια της ζεστής εποχής.
 • Εάν το κελάρι είναι μικρό, μπορείτε να οργανώσετε ένα σύστημα από έναν σωλήνα, αλλά πρέπει να το χωρίσετε σε ένα καλώδιο και να λάβετε κανάλι. Κάθε ένα από αυτά είναι εξοπλισμένο με δικό του μάνδαλο, το οποίο είναι απαραίτητο για να ρυθμίσετε την ένταση της ροής.

Συμπέρασμα: αν το γκαράζ είναι εξοπλισμένο κελάρι ή υπόγειο, το οποίο χρησιμεύει για την αποθήκευση αντικείμενα εργασίας και τα εργαλεία, τα φρέσκα λαχανικά ή δημητριακά, δημιουργώντας απαιτείται δομής εξαερισμού. Το πιο αποτελεσματικό είναι το συνδυασμένο σύστημα και ο φυσικός αερισμός είναι φθηνότερος. Ανεξάρτητα από τον τύπο της κατασκευής για να τοποθετήσετε τα χέρια του είναι δυνατόν, θα διαρκέσει τουλάχιστον εργαλείων, και το έργο θα λάβει κατά μέσο όρο 1-2 ημέρες.

Το κλίμα

Πολύ συχνά στο γκαράζ εξοπλίζουν ένα υπόγειο με τη μορφή κελάριου. Η απουσία ή ο ανεπαρκής αερισμός του κελαριού οδηγεί σε πρόωρη αλλοίωση των προϊόντων, εμφάνιση μούχλας και μύκητα. Μάθετε πώς να εγκαταστήσετε το σύστημα εξαερισμού στο κελάρι και να πάρετε πολύτιμες συμβουλές από ειδικούς στο σχεδιασμό του.

Πίνακας περιεχομένων:

Γκαράζ αερισμού κελάρι από τα χέρια σας

Συνιστάται να εξοπλιστεί ένα σύστημα εξαερισμού υψηλής ποιότητας στο υπόγειο στο στάδιο της κατασκευής. Ωστόσο, αν κατά τη λειτουργία του δωματίου, εξακολουθεί να έχει υγρασία και μούχλα, τότε είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα αερισμού κελάρι.

Η έλλειψη καλής ανταλλαγής αέρα οδηγεί σε υγρασία και την αντοχή του κελαριού. Επομένως, δώστε προσοχή στην ποιότητα του συστήματος εξαερισμού του κελάριου. Η παρουσία της κουκούλας επιλύει σημαντικά αυτό το πρόβλημα. Η έλλειψη φυσιολογικής κυκλοφορίας των αέριων μαζών στο κελάρι οδηγεί στον σχηματισμό συμπύκνωσης στους τοίχους, στην αυξημένη υγρασία - επηρεάζει αρνητικά τα τρόφιμα και άλλα πράγματα που βρίσκονται στο δωμάτιο.

Το χειμώνα, όταν η γη εκπέμπει θερμότητα, ο κρύος αέρας στο υπόγειο ανεβαίνει στην κορυφή και η αυξημένη υγρασία του περνά στο γκαράζ, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο διάβρωσης του αυτοκινήτου και άλλων μεταλλικών αντικειμένων. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για την οργάνωση του αερισμού στο κελάρι του γκαράζ και πρέπει να τηρούνται.

Επιπλέον, η έλλειψη εξαερισμού στο κελάρι οδηγεί στη συσσώρευση τοξικών καυσαερίων που προέρχονται από το γκαράζ και στην επίδρασή τους στα τρόφιμα. Επομένως, στο κελάρι πρέπει να υπάρχει τόσο αέρας τροφοδοσίας όσο και απορροφητήρας.

Υπάρχουν δύο τρόποι να οργανωθεί ο εξαερισμός στο κελάρι του γκαράζ: φυσικό και αναγκαστικό. Η πρώτη επιλογή βασίζεται στην αρχή της απομάκρυνσης θερμού αέρα από το δωμάτιο.

Ένα ποιοτικά σχεδιασμένο σύστημα αερισμού στο κελάρι θα αποτρέψει την έκθεση των τοξικών ουσιών στα προϊόντα και θα διασφαλίσει ότι το δωμάτιο είναι καθαρό και καθαρό. Με βάση τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του δωματίου, επιλέγεται ο βέλτιστος συνδυασμός ενός συστήματος εξαερισμού φυσικού και καυσαερίων.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του αερισμού στο κελάρι είναι:

 • παρουσία φρέσκου αέρα μέσα.
 • διάθεση συμπυκνώματος, η οποία προκύπτει από τη διαφορά θερμοκρασίας.
 • αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων που βρίσκονται στο κελάρι.
 • τη βελτίωση της υγιεινής ατμόσφαιρας στο δωμάτιο, την πρόληψη της εμφάνισης μούχλας και μύκητα.

Δείτε τα χαρακτηριστικά δύο δημοφιλών συστημάτων εξαερισμού για το κελάρι:

1. Φυσική ανταλλαγή αέρα.

Για τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, τοποθετούνται δύο σωλήνες στο δωμάτιο. Ένας από αυτούς εκτελεί τη λειτουργία μεταφοράς οξυγόνου στο δωμάτιο, και η δεύτερη - η εξάτμιση. Η αρχή της λειτουργίας της συσκευής βασίζεται στη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το κελάρι. Ωστόσο, στη ζεστή εποχή - ο μηχανισμός εξαγωγής δεν λειτουργεί, καθώς η θερμοκρασία στο υπόγειο και στο δρόμο είναι σχεδόν ίδια. Στη χειμερινή περίοδο - ο σωλήνας παίρνει παγετό και χιόνι, και χρειάζεται πρόσθετη θέρμανση και θερμομόνωση. Επομένως, ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού θα είναι μια εξαιρετική λύση για μικρά υπόγεια, των οποίων οι ιδιοκτήτες περιοδικά επιθεωρούν τους αγωγούς και τους καθαρίζουν.

2. Ανταλλαγή αναγκαστικού αέρα.

Αυτή η επιλογή παρέχει καλύτερο αερισμό του κελαριού. Για την κίνηση των ροών του αέρα στο δωμάτιο χρησιμοποιήστε επιπλέον ανεμιστήρες και εκχυλίσματα. Για να οργανωθεί αυτό το σύστημα, χρησιμοποιούνται διπλοί σωλήνες.

Το σύστημα εξαναγκασμού αερισμού είναι υποχρεωτικό σε μεγάλες περιοχές υπογείων.

Φυσικός αερισμός του κελαριού στο γκαράζ με τα δικά σας χέρια: οδηγίες και συστάσεις

Πριν από την εξοικείωση με τους κανόνες της οργάνωσης του συμβατικού αερισμού, προτείνουμε να μελετήσουμε τα πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος:

 • Ο φυσικός εξαερισμός δεν απαιτεί ιδιαίτερη επένδυση με τη μορφή απορροφητικών κουτιών.
 • Το σχέδιο του συστήματος εξαερισμού είναι αρκετά απλό και για τη δημιουργία του, αρκετά εργαλεία λήψης εργαλείων.
 • όλες οι εργασίες είναι υπό την εξουσία ενός ατόμου.
 • Το σύστημα είναι μη πτητικό και δεν απαιτεί πρόσθετο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σχέδιο εξαερισμού του κελάριου στο γκαράζ βασίζεται στην εγκατάσταση δύο σωλήνων παροχής και εξάτμισης. Ο αγωγός τροφοδοσίας τροφοδοτεί το δωμάτιο με φρέσκο ​​αέρα από το δρόμο και ο σωλήνας εξάτμισης είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση υγρού αέρα έξω.

Συνιστάται η εγκατάσταση των σωλήνων σύμφωνα με το σχέδιο, έτσι η απόδοση του συστήματος αυξάνεται στο μέγιστο επίπεδο.

Όταν επιλέγετε ένα υλικό για την κατασκευή σωλήνων αεραγωγού, σταματήστε σε έναν αμίαντο ή γαλβανισμένο σωλήνα, το μέγεθος του οποίου επιλέγεται σε σχέση με την περιοχή του υπογείου.

Ο διαμπερής σωλήνας είναι εγκατεστημένος χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες επιλογές:

 • μέσω - ο σωλήνας μεταφέρεται μέσω του δαπέδου του γκαράζ και οδηγείται έξω στο δρόμο μέσω της οροφής, σοφίτα και οροφή?
 • τοίχος του κελαριού είναι εξοπλισμένο ένα μέρος του σωλήνα εξαγωγής που τρέχει στην οριζόντια κατεύθυνση, αφού αφαιρεθεί από το σπίτι.

Το μήκος του σωλήνα εξαγωγής επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του δωματίου, προεξέχει πάνω από τον τοίχο κατά 50-100 cm.

Με τη βοήθεια αυτών των συνθηκών επιτυγχάνεται μια διαφορά στο καθεστώς θερμοκρασίας μεταξύ του δρόμου και του εσωτερικού χώρου. Εξαιτίας αυτού, οι ροές του αέρα κυκλοφορούν φυσιολογικά. Για να αυξήσει τη δύναμη πρόσφυσης στον σωλήνα, η συσκευή είναι εγκατεστημένη με τη μορφή ενός εκτροπέα. Αυτό το τμήμα εμποδίζει επίσης την είσοδο σκόνης και υπολειμμάτων στο κελάρι.

Συστάσεις για την επιλογή ενός εκτροπέα για σωλήνα:

 • η εξωτερική διάμετρος της συσκευής πρέπει να είναι διπλάσια από τη διάμετρο των σωλήνων εξαγωγής.
 • Το σώμα του εκτροπέα είναι εγκατεστημένο μέσα στο σωλήνα.

Είναι δυνατή μια παραλλαγή του αυτορυθμιζόμενου εκτροπέα. Για τους σκοπούς αυτούς, απαιτείται πλαστικό ή κωνικό μέταλλο. Το κατώτερο τμήμα της κουκούλας τοποθετείται στο υψηλότερο σημείο της οροφής.

Ο σωλήνας αέρα τροφοδοσίας είναι τοποθετημένος έτσι ώστε το τμήμα διάτμησης πυθμένα να φτάσει στο δάπεδο. Το διάστημα μεταξύ του δεύτερου σωλήνα και της οροφής είναι περίπου 30 cm.

Στο επάνω τμήμα του σωλήνα εγκαθίσταται μια σχάρα εξαερισμού, η οποία προστατεύει το δωμάτιο από ποντίκια, ποντίκια και άλλα ζώα. Είναι δυνατή η αντικατάσταση του πλέγματος με μεταλλικό πλέγμα με μικρή εγκάρσια τομή.

Το υλικό των σωλήνων τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να είναι διαφορετικό. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχουν περιορισμοί, να καθοδηγούνται από ατομικές προτιμήσεις. Για να καθορίσετε τη διάμετρο του σωλήνα, λάβετε υπόψη σας αυτές τις συστάσεις:

 • για ένα μέτρο του δωματίου, υπάρχουν περίπου δεκαπέντε τετράγωνα χιλιοστά του τμήματος?
 • επιλέξτε μια διάμετρο με μικρό περιθώριο για να αντισταθμίσετε τον αέρα που εισέρχεται στο κελάρι από το γκαράζ.

Πιθανή χρήση σωλήνων αποχέτευσης με βάση τον αμίαντο για την οργάνωση του εξαερισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σωλήνες από πλαστικό ή κασσίτερο. Το πιο πρακτικό και μακρόχρονο σε λειτουργία είναι οι σωλήνες από πλαστικό. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων τους, σημειώνουμε:

 • διάρκεια της λειτουργίας ·
 • αντοχή στη μηχανική καταπόνηση.
 • Αντοχή σε επιθετικό περιβάλλον.
 • ελαφρύ βάρος και ευκολία τεμαχισμού.
 • αξιόπιστη σφράγιση.
 • Μια ολισθαίνουσα επιφάνεια στην οποία τα σκουπίδια και άλλες μολυσματικές ουσίες δεν διατηρούνται.

Ως εκ τούτου, στην οργάνωση του συμβατικού εξαερισμού συνιστούμε να σταματήσετε σε πρακτικούς και προσιτούς σωλήνες κατασκευασμένους από πλαστικό.

Τεχνολογία οργάνωσης του υποχρεωτικού αερισμού του κελαριού στο γκαράζ

Εάν είναι απαραίτητο να διατηρείτε τις βέλτιστες συνθήκες στο υπόγειο, σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και στη ζεστή εποχή, το κελάρι δεν θα έχει υπερβολική υγρασία και στάσιμο αέρα.

Πρώτα απ 'όλα, κατά τη διαδικασία της οργάνωσης του εξαερισμού του κελαριού, διαβάστε τους κανόνες ασφαλείας για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών. Με μια πτώση στο καθεστώς θερμοκρασίας, ο σχηματισμός συμπυκνώματος είναι αναπόφευκτος. Για την απομάκρυνσή του χρησιμοποιείται ένα σύστημα εξαερισμού.

Ωστόσο, η παρουσία συμπύκνωσης προκαλεί το κλείσιμο των επαφών, δυσλειτουργίες στη λειτουργία του ηλεκτρικού εξοπλισμού, έτσι ώστε ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας εξαγωγής να είναι ποιοτικά αδιάβροχος.

Η εγκατάσταση αερισμού με εκχυλίσματα στο κελάρι είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις που:

1. Η επιφάνεια του υπόγειου είναι πάνω από σαράντα τετραγωνικά μέτρα.

Σε μια μεγάλη αποθήκευση τροφίμων, ο ζεστός αέρας έχει πάντα υψηλή υγρασία. Οι μορφές συμπύκνωσης στο σωλήνα εξάτμισης, που πέφτει στους τοίχους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, οι συνηθισμένοι σωλήνες εξαερισμού συχνά παγώνουν ή φράσσονται με το χιόνι. Έτσι, οι κανονικές αεροπορικές μεταφορές διαταράσσονται και παρουσιάζονται δυσλειτουργίες στο κανονικό σύστημα εξαερισμού. Για να αποφύγετε την πρόσθετη υγρασία, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο συμβατικός εξαερισμός, σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε τους απορροφητήρες.

2. Υπόγειο που χρησιμοποιείται ως καθιστικό, όπως αίθουσα μπιλιάρδου, γυμναστήριο, σαλόνι και ακόμη και ντους, απαιτούν υποχρεωτικό εξαερισμό, ανεξάρτητα από την περιοχή τους.

Μόνο με τη βοήθεια μιας κουκούλας, αυτό το δωμάτιο λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου, παρέχοντας άνεση στους ανθρώπους που βρίσκονται στο δωμάτιο.

3. Με την παρουσία μιας ποικιλίας προϊόντων στο κελάρι και συντήρηση - εξάτμιση εξαερισμού είναι επίσης απαραίτητη. Κατά την αποθήκευση των λαχανικών στο κελάρι, ο εκχυλιστής εξάγει από την αίθουσα όχι μόνο τον υγρό αέρα, αλλά και δυσάρεστες οσμές.

Η έκδοση εξαερισμού του εξαερισμού έχει ελαφρώς διαφορετική αρχή λειτουργίας από τη συμβατική. Για την κανονική λειτουργία του συστήματος, εγκαθίστανται επίσης δύο σωλήνες - τροφοδοσία και εξάτμιση. Ωστόσο, η κίνηση των αέριων μαζών πραγματοποιείται με ειδικό ανεμιστήρα. Η ισχύς αυτής της συσκευής καθορίζει την απόδοση του εξοπλισμού. Επομένως, καθορίστε αρχικά τη βέλτιστη ισχύ εξόδου. Πάρα πολύ ισχυρή η συσκευή θα καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια και ο αέρας στο δωμάτιο θα είναι συνεχώς κρύος, και πολύ αδύναμη μια κουκούλα δεν θα αντιμετωπίσει τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί.

Η εγκατάσταση των ανεμιστήρων πραγματοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας να εισέρχεται στο δωμάτιο από έναν σωλήνα και εξωτερικά μέσω του δεύτερου. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο, ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε περιοδικά τον εξοπλισμό. Σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας, υπάρχουν δύο παραλλαγές συστημάτων εξαερισμού για ένα κελάρι γκαράζ:

1. Αυτόματη έκδοση του εξαερισμού - λειτουργεί σε αυτόνομη λειτουργία και δεν χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτά τα συστήματα διαθέτουν πρόσθετους αισθητήρες, χάρη στους οποίους οι ανεμιστήρες ενεργοποιούνται ανεξάρτητα στο δωμάτιο. Με πλήρη αλλαγή αέρα, οι ανεμιστήρες απενεργοποιούνται αυτόματα.

2. Η μηχανική έκδοση του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στην παρακολούθηση της λειτουργίας του εξοπλισμού και στη διατήρηση του καθεστώτος θερμοκρασίας και υγρασίας από το άτομο. Σε αυτήν την περίπτωση, ενεργοποιείτε και απενεργοποιείτε όλες τις συσκευές με τη συσκευή σας. Αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο δαπανηρή, αλλά απαιτεί επιπλέον χρόνο, ιδιαίτερα άβολα, με μόνιμες αναχωρήσεις.

Τα δομικά χαρακτηριστικά του δωματίου του υπογείου καθορίζουν τη σειρά και τον τόπο εγκατάστασης των σωλήνων εξαερισμού. Η εξαγωγή του εξαερισμού χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση, έτσι ώστε οι σωλήνες να μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε οριζόντια όσο και σε κατακόρυφη θέση.

Για την αποτελεσματική λειτουργία της κουκούλας για το κελάρι στο γκαράζ, συνιστούμε να είναι εξοπλισμένο με ένα διαχύτη. Με τη βοήθεια αυτής της συσκευής, το κόστος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται σημαντικά.

Η εγκατάσταση του διαχυτήρα πραγματοποιείται στον αγωγό τροφοδοσίας, η συσκευή χρησιμοποιεί αιολική ενέργεια, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη απόδοση του συστήματος. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει άνεμος, είναι προτιμότερο να μην επιτρέψετε την εγκατάσταση του διαχύτη.

Μεταξύ των μειονεκτημάτων του συστήματος εξαερισμού, παρατηρούμε:

 • την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης και του υπολογισμού ·
 • υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 • ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης.
 • υποχρεωτική αγορά κουκούλας.

Παρ 'όλα αυτά, μόνο η έκδοση καυσαερίων του συστήματος εξαερισμού εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες μικροκλίματος στο υπόγειο χώρο όλο το χρόνο. Αυτό το σύστημα είναι ανεξάρτητο από τις καιρικές συνθήκες και από τον άνεμο.

Η βέλτιστη επιλογή είναι ένας συνδυασμός συμβατικού εξαερισμού και εξαερισμού. Κατά την κρύα εποχή, με σημαντική διαφορά στις συνθήκες θερμοκρασίας, τις κανονικές εργασίες αερισμού και τον καλοκαιρινό εξαερισμό. Για να ρυθμίσετε την ώθηση, χρησιμοποιήστε ειδικά πτερύγια που είναι εγκατεστημένα στο σωλήνα.

Ελέγξτε την ποιότητα του συστήματος εξαερισμού στο υπόγειο θα συμβάλει σε μια κανονική αντιστοίχιση ή αναπτήρα, θα τους φέρει στο σωλήνα, αν η φλόγα παραμορφώνεται υπό την επίδραση του φορτίου ανέμου, τότε το σύστημα λειτουργεί κανονικά. Διαφορετικά, εγκαταστήστε συσκευές εξαναγκασμένης εξάτμισης.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο κελάρι κάτω από το γκαράζ

Η παρουσία κελαριού κάτω από το γκαράζ επιλύει πολλά σημαντικά προβλήματα. Μπορεί να αποθηκεύει λαχανικά, φρούτα, κονσερβοποιημένα προϊόντα. Αυτό είναι δυνατό με την παρουσία εξαερισμού, η οποία θα εξασφαλίσει τη βέλτιστη στάθμη θερμοκρασίας και υγρασίας στο υπόγειο δωμάτιο.

Γιατί χρειάζομαι κουκούλα στο κελάρι του γκαράζ;

Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εξοπλίζουν μικρά γκαράζ κάτω από τα γκαράζ, όπου αποθηκεύουν κονσερβοποιημένα τρόφιμα και άλλα είδη διατροφής. Εάν το υπόγειο δεν είναι σωστά τοποθετημένο, η διάρκεια ζωής των αναλωσίμων μειώνεται δραστικά.

Ο ποιοτικός αερισμός θα προστατεύσει τους χώρους κάτω από το γκαράζ από έναν αριθμό αρνητικών παραγόντων:

 1. Σε περίπτωση ανεπαρκούς ανταλλαγής αέρα, εμφανίζεται συμπύκνωμα στην κοιλότητα και αυξάνεται η υγρασία. Αυτό οδηγεί σε αλλοίωση των προϊόντων, την εμφάνιση μούχλας και μύκητας στους τοίχους, παγίδευση αέρα.
 2. Το χειμώνα, η θερμοκρασία στο υπόγειο κελάρι είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στο γκαράζ. Εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, ο αέρας ανεβαίνει και αφαιρεί την υγρασία που έχει συσσωρευτεί στο λάκκο λαχανικών. Αυτό οδηγεί σε διάβρωση στο σώμα του αυτοκινήτου και μεταλλικά αντικείμενα στο δωμάτιο.
 3. Ελλείψει εξαερισμού στο υπόγειο, οι αποθηκευμένες προμήθειες καθίστανται τοξικές. Αυτό επηρεάζεται από τη λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου και των τοξικών αναθυμιάσεων από χημικά υγρά στο γκαράζ. Για να μειωθεί στο ελάχιστο η επίδραση των τοξικών ενώσεων, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να διασφαλίζει την απομάκρυνση του αέρα από το λάκκο και την είσοδό του στο εσωτερικό. Αυτό επιλύεται με τη βοήθεια μιας μονάδας αερισμού.

Ένα αρμόδιο σύστημα εξάτμισης θα αποφύγει τις συνέπειες των δυσμενών παραγόντων. Χάρη στον αγωγό τροφοδοσίας των αποθηκευμένων τροφίμων, ο καθαρός αέρας θα ρέει ελεύθερα. Υπερβολική υγρασία, τοξικές και δηλητηριώδεις ουσίες θα διαφύγουν μέσω του σωλήνα εξάτμισης.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Στην καρδιά της λειτουργίας οποιουδήποτε συστήματος εξάτμισης είναι η αρχή της κυκλοφορίας του αέρα. Οι αναλωμένοι ατμοί που περιέχουν πολλές επιβλαβείς ακαθαρσίες εξέρχονται από το δωμάτιο, αφήνοντας τον δρόμο στον καθαρό αέρα. Αυτό σημαίνει ότι για την οργάνωση του τυπικού εξαερισμού χρειάζονται δύο διαφορετικοί σωλήνες: ένας για την είσοδο και ο άλλος για την έξοδο.

Οι ειδικοί διακρίνουν δύο τύπους συστημάτων εξαερισμού:

 • Φυσικά. Η πλεονάζουσα υγρασία και άλλες επιβλαβείς ουσίες αφαιρούνται από το κελάρι με τη βοήθεια της θερμικής μεταφοράς. Ο θερμαινόμενος ατμός, συσσωρευμένος στην κορυφή του λάκκου, ανεβαίνει αυθόρμητα και φεύγει από το δωμάτιο, ελευθερώνοντας χώρο για τον πιο ξηρό αέρα που προέρχεται από το δρόμο.
 • Εξαναγκαστικός τύπος εξαερισμού. Η ανταλλαγή αέρα μεταξύ του υπόγειου και του δρόμου γίνεται με τη βοήθεια επιπρόσθετων μηχανικών υπερσυμπιεστών. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το φυσικό, αλλά απαιτεί κάποιο οικονομικό κόστος και συνεχή πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε συστήματος λίγο περισσότερο.

Φυσικά

Το φυσικό σύστημα εξάτμισης είναι εύκολο στην εγκατάσταση, η έλλειψη σύνθετων μηχανισμών ρύθμισης και αυτονομίας. Αρκεί να στερεώσετε τους δύο σωλήνες, ένας από τους οποίους θα χρησιμεύσει για να αφαιρέσετε τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο, ο άλλος - για να εισέλθετε.

Εάν η κουκούλα είναι εγκατεστημένη στο λάκκο, είναι δυνατή μόνο η διαχείριση του σωλήνα εξαγωγής. Ο αέρας μπορεί να εισέλθει στο υπόγειο δωμάτιο και μέσα από ένα απλό λουτρό με μια σκάλα κατά μήκος της οποίας ο ιδιοκτήτης κατεβαίνει στο κελάρι.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του φυσικού εξαερισμού μπορούν να εντοπιστούν:

 1. Ευκολία εγκατάστασης.
 2. Χαμηλό κόστος υλικών και εργασίες εγκατάστασης.
 3. Δεν υπάρχει θόρυβος.
Δεν απαιτείται τοποθέτηση ανεμιστήρων και άλλων συσκευών

Το κύριο μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι η ασταθής εργασία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κυκλοφορία του αέρα μπορεί να σταματήσει. Σε κρύο καιρό, στους σωλήνες εμφανίζεται παγετός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα της οπής. Για να αποφύγετε προβλήματα, το καλοκαίρι στους σωλήνες θα πρέπει να εγκαταστήσετε τους ειδικούς ανεμιστήρες, το χειμώνα οργανώσει τη μόνωση.

Υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα του φυσικού αερισμού:

 1. Δεν μπορείτε να ρυθμίσετε τη λειτουργία του συστήματος.
 2. Μην θερμαίνετε ή ψύχετε τον αέρα.
 3. Δεν υπάρχουν φίλτρα, έτσι ώστε οι βλαβερές ουσίες να μπορούν να εισέλθουν στο υπόγειο από το δρόμο.

Αναγκασμένος

Στη διαδικασία του εξαναγκασμένου εξαερισμού, ο αέρας εισάγεται στο δωμάτιο, φιλτράρεται, θερμαίνεται ή ψύχεται (ανάλογα με την εποχή και τις ρυθμίσεις συστήματος) και εξαπλώνεται μέσω αγωγών αερισμού. Ένα τέτοιο σύστημα, εγκατεστημένο στο κελάρι κάτω από το γκαράζ, θα παρέχει ένα βέλτιστο μικροκλίμα στο δωμάτιο ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες και άλλες συνθήκες.

Οι ανεμιστήρες μπορούν να ενσωματωθούν σε σωλήνες ή στρόβιλους

Μεταξύ των ελλείψεων του εξαναγκασμένου εξαερισμού μπορεί να σημειωθεί:

 1. Πολυπλοκότητα εγκατάστασης.
 2. Ένας μεγάλος αριθμός μηχανικών εξαρτημάτων που μπορούν να σπάσουν.
 3. Η ανάγκη σύνδεσης σε κεντρικό τροφοδοτικό.
 4. Υψηλό κόστος εξοπλισμού.

Ποιο από αυτά θα επιλέξει για αυτοσυναρμολόγηση

Το κύριο κριτήριο με το οποίο επιλέγεται ο τύπος αερισμού για ένα συγκεκριμένο υπόγειο υπό γκαράζ είναι η περιοχή του δωματίου.

 • Οι ιδιοκτήτες μικρών γκαράζ (έως 50 τετραγωνικών μέτρων) που συμφωνούν να διενεργούν περιοδικούς ελέγχους και καθαρισμό των αγωγών, μπορούν να περιοριστούν σε ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού.
 • Εάν το υπόγειο βρίσκεται κάτω από ένα μεγάλο γκαράζ που προορίζεται για στάθμευση μεγάλων φορτηγών και λεωφορείων, πρέπει να είναι εξοπλισμένο με εξαναγκασμένο εξαερισμό, ο οποίος εξασφαλίζει την ανταλλαγή αέρα με τη βοήθεια επιπρόσθετων ανεμιστήρων ή άλλων μηχανικών φυσητήρων.

Η συσκευή της φυσικής ανταλλαγής αέρα: η οδηγία

Ο σχεδιασμός ενός φυσικού εκχυλίσματος αποτελείται από έναν αριθμό στοιχείων:

 1. Ο σωλήνας εισαγωγής μέσω του οποίου φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο κελάρι. Η διάμετρος είναι από 100 έως 250 mm.
 2. Ο σωλήνας εξόδου μέσω του οποίου ο αέρας εξέρχεται από το δωμάτιο. Διάμετρος - παρόμοια με τη δομή εισόδου.
 3. Δεξαμενή συλλογής συμπυκνωμάτων
 4. Καλό πλέγμα
 5. Κωνικό κολάρο.

Για τον αγωγό χρησιμοποιείτε σωλήνες από οποιοδήποτε κατάλληλο υλικό - κασσίτερο, αμιαντοτσιμέντο, PVC και άλλα.

Πριν από την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε εργασίες θερμομόνωσης και στεγάνωσης. Είναι επιθυμητό να πραγματοποιηθούν στο στάδιο κατασκευής του κελάριου. Αν, για κάποιο λόγο, δεν έχει γίνει αυτό, πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία πριν εγκατασταθεί το σύστημα εξάτμισης.

Τα τείχη του κελάριου εμποτίζονται πλήρως με διεισδυτική μόνωση. Αυτό αποκλείει τη διείσδυση υπογείων υδάτων στο δωμάτιο. Για τη θερμομόνωση είναι απαραίτητο να τελειώσετε τους τοίχους και το δάπεδο. Είναι καλύτερο για αυτό το οικολογικό μαλλί, αρκετά ακριβό και υψηλής ποιότητας υλικό που απωθεί τα τρωκτικά. Για λόγους οικονομίας, είναι επίσης δυνατή η χρήση άλλων θερμομονωτικών υλικών, για παράδειγμα, πλάκες πολυϊσοκυανικού. Η φθηνότερη επιλογή μόνωσης είναι η τοποθέτηση προσεκτικά πεπλατυσμένης άμμου κάτω από το πάτωμα και ο τερματισμός των τοίχων με γεωύφασμα ή διογκωμένη πηλό.

Τα έργα σχετικά με τη διάταξη του φυσικού συστήματος εξάτμισης διεξάγονται σε διάφορα στάδια:

 1. Στερέωση του αγωγού εξαγωγής. Το κάτω άκρο βρίσκεται μιάμιση και δύο μέτρα από το δάπεδο, ανάλογα με το ύψος του υπογείου. Το εξωτερικό μέρος είναι έξω. Το άνω άκρο του σωλήνα πρέπει να βρίσκεται πάνω από το υψηλότερο σημείο της οροφής του γκαράζ κατά περίπου μισό μέτρο. Υπάρχουν δύο επιλογές για την εγκατάσταση του σωλήνα εξαγωγής:
  • Μέσω. Με αυτή τη μέθοδο, ο σωλήνας διατρυπάται μέσα από το δάπεδο του γκαράζ και οδηγείται έξω από την οροφή και την οροφή.
  • Μέσα στον τοίχο. Το κάτω τμήμα του σωλήνα εξαερισμού τοποθετείται οριζόντια, διέρχεται από το πλευρικό τοίχωμα του κελάριου έξω από το γκαράζ και ανεβαίνει κοντά στην κύρια δομή.
 2. Εγκατάσταση του αγωγού παροχής αέρα. Το κατώτερο τμήμα του σωλήνα εισέρχεται στο κελάρι της γωνίας απέναντι από το σημείο όπου είναι εγκατεστημένη η κουκούλα και στερεώνεται σε μισό μέτρο από το δάπεδο. Το άλλο άκρο του σωλήνα εκτίθεται εξωτερικά σε επίπεδο 20-30 cm πάνω από το επίπεδο του εδάφους, για εισαγωγή αέρα.
 3. Ελέγξτε το βύθισμα, εισάγοντας ένα λεπτό μεταλλικό δίχτυ μέσα στους σωλήνες για προστασία από τα πουλιά και τα τρωκτικά. Οι οπές εξόδου μπορούν επίσης να καλύπτονται με μικρά καπάκια για να τα προστατεύσουν από το χιόνι και τη βροχή.
Οι έξοδοι προστατεύονται από κωνικό κάλυμμα

Κατά τη λειτουργία του συστήματος εξάτμισης σχηματίζεται συμπύκνωση. Για να το συλλέξετε και να το αφαιρέσετε κάτω από το σωλήνα εξαγωγής, εγκαθίσταται ένα ειδικό δοχείο.

Η οπτικοποίηση του φυσικού συστήματος εξαερισμού περιγράφεται στο παρακάτω βίντεο.

Σύνταξη και σχέδιο εργασίας για το βίντεο

Για τον έλεγχο του εξαερισμού, μπορείτε να εγκαταστήσετε ειδικά ρολά. Βοηθούν να ρυθμίσουν την ανταλλαγή αέρα το χειμώνα, όταν είναι πολύ σημαντικό να μην τρώνε το δωμάτιο. Διαφορετικά, τα προϊόντα που αποθηκεύονται στο κελάρι μπορούν να καταψυχθούν.

Εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στο υπόγειο

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού στο υπόγειο κάτω από το γκαράζ χρησιμοποιεί την αρχή παροχής καθαρού αέρα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες θερμοκρασίας εκτός των χώρων.

Ο ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό εισαγωγής

Λόγω των καιρικών συνθηκών, η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο το καλοκαίρι είναι συχνά υψηλότερη από ό, τι στο κελάρι. Λύστε αυτό το πρόβλημα με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα.

Πριν εγκαταστήσετε το σύστημα εξάτμισης, πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τον τόπο εγκατάστασης του ανεμιστήρα. Δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα κελάρι ή σε μια στέγη: είναι μια πολύπλοκη ηλεκτρική συσκευή που θα αποτύχει εάν εισχωρήσει υγρασία. Λόγω του αυξημένου θορύβου, δεν συνιστάται να το βάλετε μέσα στο γκαράζ.

 1. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στον αγωγό εισαγωγής στη θέση όπου λαμβάνει χώρα η εισαγωγή αέρα. Η είσοδος στο κανάλι προστατεύεται επιπλέον από ένα δίχτυ κουνουπιών. Λόγω του γεγονότος ότι η έξοδος του σωλήνα είναι χαμηλή, το χειμώνα είναι απαραίτητο να παρακολουθείται το επίπεδο του χιονιού.
 2. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα του αγωγού.

Το πρώτο μέρος της εγκατάστασης του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού δεν διαφέρει από το φυσικό. Οι σωλήνες εισαγωγής και εξαγωγής είναι εγκατεστημένοι. Ο σωλήνας εισόδου πηγαίνει από το έδαφος στο κελάρι, ο σωλήνας εξόδου - από την οροφή του κελάριού μέσα από την οροφή του γκαράζ ή πηγαίνει παράλληλα στο πάτωμα έξω και υψώνεται έξω από το δωμάτιο.

Η περαιτέρω εγκατάσταση πραγματοποιείται σταδιακά:

 1. Ένας ανεμιστήρας είναι ενσωματωμένος στον σωλήνα.
 2. Για την τροφοδοσία του ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένο ένα καλώδιο.
 3. Ο διακόπτης είναι τοποθετημένος.
 4. Εξωτερικά, ο σωλήνας εξαγωγής είναι κλειστός με μια λεπτή σχάρα για προστασία από τρωκτικά, πουλιά και τυχαία συντρίμμια. Τοποθετείται επίσης ένα προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο αποκλείει την είσοδο ιζημάτων στο εσωτερικό.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη σύνδεση μπορούν να προβληθούν στο βίντεο.

Παράδειγμα σωστής σύνδεσης βίντεο

Μετατροπή του φυσικού συστήματος εξάτμισης σε υποχρεωτικό

Δεν είναι πάντα το απλούστερο σύστημα εξάτμισης που μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας του φυσικού αερισμού είναι απαραίτητη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. Η εμφάνιση περίσσειας συμπυκνώματος στο κελάρι.
 2. Η εμφάνιση του μύκητα, μούχλα.
 3. Φυσικός αέρας στο δωμάτιο.

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξάτμισης μπορεί να βελτιωθεί με διάφορους τρόπους:

 1. Αυξήστε τη διάμετρο των σωλήνων εξαερισμού. Με μέγεθος κελάρι που δεν υπερβαίνει τα 10-12 τετραγωνικά μέτρα, ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να έχει διατομή 120 * 120 mm και 150 mm αν είναι ο μόνος.
 2. Επέκταση του ύψους του σωλήνα εξαγωγής. Αυτό θα αυξήσει την πρόσφυση.
 3. Δημιουργήστε επιπλέον κανάλια καυσαερίων και τροφοδοσίας.
 4. Βάλτε έναν ανεμιστήρα στο σωλήνα, παρέχοντας αναγκαστική κυκλοφορία αέρα.

Οι τρεις πρώτες επιλογές απαιτούν σοβαρή ανακύκλωση του συστήματος εξαερισμού. Η τέταρτη επιλογή είναι η δημιουργία εξαναγκασμένου εξαερισμού με βάση το ήδη διαθέσιμο φυσικό εκχύλισμα. Η διαδικασία επανακατασκευής λαμβάνει χώρα σε διάφορα στάδια:

 1. Προμήθεια καλωδίων ισχύος στον τόπο εγκατάστασης τροφοδοσίας.
 2. Αποσυναρμολόγηση του διακοσμητικού πλέγματος.
 3. Εγκατάσταση του ανεμιστήρα.
 4. Εγκατάσταση διακοσμητικού πλέγματος.
 5. Συνδέστε τον ανεμιστήρα στο τροφοδοτικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα, στον αγωγό εξαγωγής. Για να ενισχύσετε το εφέ, το δεύτερο μπορεί να ενσωματωθεί στο κανάλι εισόδου. Για να μεγιστοποιηθεί η ώθηση, εγκαθίσταται ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας. Έχει αυξημένη ισχύ και θόρυβο. Αυτός ο σχεδιασμός είναι εγκατεστημένος από έξω, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης είναι απαραίτητη η μερική αποσυναρμολόγηση του καναλιού.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης ή του εκσυγχρονισμού του συστήματος εξαερισμού, ελέγξτε την πρόσφυση. Για το σκοπό αυτό, ένα αναμμένο κερί ή ένας αγώνας εισάγεται στον αγωγό εξαερισμού. Εάν υπάρχει καλό ρεύμα, η φλόγα ελαφρώς κλίνει προς τον αεραγωγό.

Με ένα καλό ρεύμα, ο σπινθήρας του κεριού λυγίζει προς τον αεραγωγό

Εκτιμώμενο κόστος εγκατάστασης

Το κόστος των συστημάτων εξαερισμού μπορεί να είναι μέχρι εκατό χιλιάδες ρούβλια. Αυτή είναι η περίπτωση που χρησιμοποιείται ένα σύνθετο προγραμματιζόμενο σύστημα για τη δημιουργία ενός αναγκαστικού συστήματος. Παρόμοιες δομές εγκαθίστανται σε μεγάλα και εξειδικευμένα υπόγεια, για παράδειγμα, σε κελάρια κρασιών.