Η αρχή του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Κατά την κατασκευή ενός πολυώροφου κτιρίου, πρέπει να εξεταστούν πολλά σημαντικά θέματα μηχανικής. Μια από αυτές τις στιγμές είναι ο κλιματισμός. Ο εξαερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων είναι ένα πολύπλοκο σχέδιο κυκλοφορίας του αέρα. Ως εκ τούτου, η ορθότητα της λειτουργίας του εξαρτάται από το σχεδιασμό αυτού του συστήματος. Ο κλιματισμός των χώρων σε συνδυασμό με τη θέρμανση δημιουργούν στα σπίτια σας ένα μικροκλίμα από το οποίο εξαρτάται η υγεία και η καλή σας διάθεση. Οι κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο δωμάτιο είναι: σόμπα, πλυντήριο ρούχων και μπάνιο. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζεται ένας μεγάλος αριθμός βλαβερών ατμών και αερίων στον αέρα, οι οποίοι έχουν βλαβερές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Για να γνωρίζετε εάν το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • θόλωση των παραθύρων στα παράθυρα.
 • συμπύκνωμα σε γυαλί και τοίχους.
 • υγρασία στις γωνίες του δωματίου.
 • την εμφάνιση του μύκητα.

Υπάρχει ο ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δοκιμάσετε την κουκούλα σας. Αρκεί μόνο να πάει σε αυτήν και να επισυνάψει ένα μικρό κομμάτι χαρτί. Με σωστή λειτουργία, το χαρτί θα σφίγγεται στη βαλβίδα αέρα.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού σε ένα ψηλό κτίριο

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

 • Ο αέρας πρέπει να κινείται έτσι ώστε να προκαλεί δυσάρεστες οσμές από δωμάτια, κουζίνες και μπάνια.
 • για κάθε δομή υπολογίζεται ειδικά το δικό του σύστημα εξάτμισης.
 • ορισμένα κτίρια είναι εξοπλισμένα με ανεμιστήρες εξαγωγής, επομένως σε τέτοιες κατοικίες πρέπει να παρέχεται πρόσθετη ηχομόνωση ·
 • ο κλιματισμός στα πολυώροφα κτίρια πρέπει να ελέγχεται προκειμένου να μειωθεί το κόστος θέρμανσης του αέρα.

Είδη σχεδιασμού συστήματος εξαερισμού

Ο φυσικός αερισμός είναι από τους παρακάτω τύπους:

 • άτομο - κάθε διαμέρισμα έχει δικό του αγωγό εξαγωγής, ο οποίος ανοίγει στην οροφή. Αλλά τώρα αυτή η μέθοδος αερισμού δεν είναι δημοφιλής.
 • Τα κανάλια εξαγωγής όλων των διαμερισμάτων συνδέονται με ένα ενιαίο οριζόντιο κουτί που βλέπει στην οροφή.
 • Οι επικοινωνίες εξαερισμού ολόκληρου του σπιτιού οδηγούν σε ένα ενιαίο χώρο, από όπου ο αέρας εκκενώνεται έξω με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού.

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, ας εξετάσουμε ποιοι είναι οι τρόποι μετακίνησης του αέρα:

 • φυσικό?
 • συνδυασμένα ·
 • μηχανικό.

Ο φυσικός τρόπος περιλαμβάνει τη διείσδυση καθαρού αέρα στο διαμέρισμα μέσω των παραθύρων και την έξοδο μέσω των αγωγών εξαερισμού λόγω της διαφοράς στις πιέσεις και τις θερμοκρασίες.

Η συνδυασμένη μέθοδος περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας τεχνητής ροής αέρα και τη φυσική της απόδοση ή το αντίστροφο.

Η μηχανική μέθοδος ή ο εξαναγκασμένος εξαερισμός παρέχει κλιματισμό των χώρων με τη βοήθεια εξοπλισμού τροφοδοσίας και εξάτμισης. Αυτός ο τύπος αερισμού χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα κτίρια και κατασκευές.

Εξαερισμός του σπιτιού

Ο πιο απλός τρόπος εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων είναι το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο αέρας εισέρχεται στο χώρο από το παράθυρο και εξέρχεται μέσα από τους αεραγωγούς, που βρίσκονται κυρίως στο μπάνιο και την κουζίνα, η οποία, με τη σειρά τους, συνδέονται σε ένα κοινό αγωγό αέρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο εξαερισμός δημιουργείται σχεδόν σε όλα τα παλιά πολυώροφα κτίρια. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, το σύστημα είναι απλό και φθηνό, αλλά δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό.

Αλλά στα μοντέρνα πολυώροφα κτίρια έχει γίνει μοντέρνα η χρήση ενός νέου συστήματος εξαερισμού, εκτός από το ότι είναι πιο αποδοτικό. Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού σε ένα πολυκατοικία πραγματοποιείται μηχανικά. Στην οροφή αυτού του σπιτιού παρέχονται οι ανεμιστήρες τροφοδοσίας και εξαγωγής. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν σαν ρολόι, δεν χρειάζεται να λαμβάνετε υπόψη την ατμοσφαιρική πίεση και τα χαρακτηριστικά της δομής του κτιρίου. Αυτός ο τρόπος αερισμού του δωματίου έχει γίνει ο πιο αποτελεσματικός και δημοφιλής, αλλά ο εξαναγκασμένος αερισμός έχει δύο μειονεκτήματα: υψηλό κόστος κατασκευής και εξάρτηση από τον ηλεκτρισμό. Ωστόσο, όταν κάποιος θέλει να αναπνεύσει φρέσκο ​​και καθαρό αέρα στο σπίτι, κανείς δεν σκέφτεται αυτές τις αδυναμίες.

Υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού

Για να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του εξαερισμού σε κτίριο πολυκατοικιών, είναι απλώς απαραίτητο ένα σχέδιο. Σε αυτό το σπίτι, κατασκευάζεται ένας κοινός προκατασκευασμένος αγωγός εξαγωγής, στον οποίο συνδέονται τα κανάλια εξαγωγής του κάθε ορόφου. Το σχέδιο αεροπορικής οργάνωσης προβλέπει δύο τύπους αερισμού - μίξη ή συμπίεση αέρα.

Ο κλιματισμός των χώρων με τη μέθοδο της ανάμιξης αέρα είναι κατάλληλος για σπίτια που δεν περνούν τον αέρα. Αυτό είναι ένα κτίριο από τούβλα και σκυρόδεμα. Ο εξαερισμός σε αυτά τα σπίτια πραγματοποιείται με τη βοήθεια μικρών ανοιγμάτων εξαερισμού. Οι ροές αέρα αναμιγνύουν φρέσκο ​​και βρώμικο αέρα, αλλά εξέρχονται από αυτά τα ανοίγματα. Μόνο το σωστά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού θα επιτρέψει την αποτελεσματική λειτουργία του.

Σχεδιασμός συστήματος αερισμού

Το σχέδιο για τον αερισμό ενός κτιρίου διαμερισμάτων πρέπει να γίνει πριν από την έναρξη της κατασκευής του κτιρίου για την αποτελεσματικότερη λειτουργία αυτού του συστήματος. Είναι αλήθεια ότι αν το κτίριο έχει ήδη κατασκευαστεί, μπορείτε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος κλιματισμού. Το σύστημα εξάτμισης είναι ένα περίπλοκο μηχανολογικό σχέδιο, η εγκατάσταση του οποίου παρέχει ειδικές δεξιότητες και ειδικό εξοπλισμό. Αυτό το έργο βοηθά στη ρύθμιση του εναέριου χώρου κάθε δωματίου. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός του εξαερισμού απαιτεί την εξέταση των χαρακτηριστικών του κάθε ορόφου του κτιρίου. Το πιο σημαντικό σε αυτό το έργο είναι η επιλογή αξιόπιστου εξοπλισμού που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αποτυχίες και υπερφορτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • τεχνικές και αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές στιγμές. Ο εξοπλισμός πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαιτήσεις για πυρασφάλεια.
 • Το σύστημα εξάτμισης δεν πρέπει να καταστρέφει την πρόσοψη και το εσωτερικό του κτιρίου.
 • η κυκλοφορία του αέρα στην αίθουσα πρέπει να πληροί όλα τα υγειονομικά πρότυπα.
 • η τιμή του επιλεγμένου εξοπλισμού δεν πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην ποιότητά του. Από την οικονομική πλευρά κανείς δεν θέλει να ρίξει μακριά σε αυτό το έργο πολλά χρήματα, έτσι ώστε ο καθένας προσπαθεί να επιλέξει μια φθηνότερη επιλογή, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, το σημαντικό είναι να μην το παρακάνετε.

Τα κύρια στάδια του σχεδιασμού:

 • Όλα ξεκινούν με τον υπολογισμό του όγκου της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις σας.
 • σύμφωνα με αυτούς, καθώς και όλες τις αποχρώσεις του έργου σας, ένα σύστημα το οποίο περιλαμβάνει την αεροδυναμική και την ακουστική τους υπολογισμούς: Air-τομή στον αγωγό εξαγωγής και το επίπεδο θορύβου του συνόλου του ειδικού εξοπλισμού?
 • ένα σχέδιο με λεπτομερή περιγραφή που πρέπει να συμφωνούν όλες οι τεχνικές υπηρεσίες ·
 • μετά από συμφωνία, πρέπει να καταρτιστεί τεκμηρίωση για όλα τα κατασκευαστικά και τεχνικά πρότυπα.
 • τώρα έρχεται η εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού και η εκτόξευση ολόκληρου του συστήματος.

Όλες οι εργασίες σχεδίασης του συστήματος εξάτμισης πρέπει να εκτελούνται μόνο από εκπαιδευμένους ειδικούς, οι οποίοι εκτελούν ποιοτικά τις εργασίες εγκατάστασης και εγγυώνται την εργασία που εκτελείται. Ως εκ τούτου, όταν επιλέγετε μια ομάδα εργαζομένων, θα πρέπει να βρείτε πραγματικούς επαγγελματίες σε αυτήν την επιχείρηση που έχουν ασχοληθεί με αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο οι ειδικοί θα κάνουν καθαρό και καθαρό αέρα στο σπίτι σας.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων

Για να εξασφαλιστεί η κανονική διαμονή των ενοικιαστών σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, είναι σημαντικό να υπολογίσετε και να εξοπλίσετε σωστά την ανταλλαγή του αέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σύστημα εξαερισμού σε ένα πολυκατάστημα είναι μία από τις σημαντικές τεχνικές λύσεις που υιοθετούνται στο στάδιο της τεκμηρίωσης του σχεδιασμού. Σχετικά με την ποιότητα της εργασίας της εξαρτάται από την υγεία των ανθρώπων, την άνεση και την ευεξία, την αντοχή των κατασκευών.

Η αξία του εξαερισμού για τα πολυώροφα κτίρια κατοικιών

Κάτω από τον αερισμό στα ψηλά κτίρια εννοείται το μηχανικό σύστημα. Αρχίζει στο υπόγειο της οικιστικής κατασκευής, καταλήγει πάνω από την επιφάνεια της οροφής. Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του σχεδιασμού των ορυχείων, επανασχεδιασμός, αποσυναρμολόγηση στοιχείων εξαερισμού εκ μέρους των ενοικιαστών είναι γεμάτη με παραβίαση της λειτουργικότητάς του.

Το κύριο καθήκον κάθε είδους ανταλλαγής αέρα είναι να δημιουργηθούν κανονικές συνθήκες ζωής και εργασίας. Με σωστά οργανωμένη κυκλοφορία, οι ροές του αέρα κινούνται από τα δωμάτια προς τις κουκούλες στην κουζίνα και στην τουαλέτα. Με αυτόν τον τρόπο εξάγεται από τα διαμερίσματα εξαντλημένος αέρας, κορεσμένος με υδρατμούς, αέρια, οσμές.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στο σπίτι των 9 ορόφων, η ταχύτητα της κίνησης του αέρα μέσω του κουτιού εξαερισμού θα είναι διαφορετική από την ίδια, αλλά πενταόροφη οικοδομή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιείται ατομικός υπολογισμός των παραμέτρων εξαερισμού για κάθε κτίριο κατοικιών: η ταχύτητα του αέρα σε όλα τα διαμερίσματα πρέπει να είναι επαρκής ανεξάρτητα από τον αριθμό των ορόφων.

Προσοχή παρακαλώ! Εάν ο εξαερισμός σε πολυώροφο σπίτι είναι υποχρεωτικός, παρέχεται ηχομόνωση για την αθόρυβη λειτουργία των συστημάτων εξάτμισης. Η διόρθωση του εισερχόμενου αέρα με αποσβεστήρες, βαλβίδες θα εξοικονομήσει ενέργεια για τη θέρμανση του.

Παραλλαγές του σχεδιασμού του συστήματος εξαερισμού

Τρεις ενιαίες εκδόσεις των σχημάτων αναπτύσσονται, οι οποίες χρησιμοποιούνται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της ανταλλαγής αέρα.

 • Το φυσικό σχήμα εξαερισμού σε πολυώροφη κατοικία προϋποθέτει την αντικατάσταση των ρευμάτων αποβλήτων με καθαρό αέρα με τη μέθοδο του φυσικού βυθίσματος. Δημιουργείται από τη διαφορά πίεσης στους αγωγούς εξαγωγής.
 • Η συνδυασμένη μέθοδος βασίζεται στην αναγκαστική παροχή αέρα και στην απομάκρυνση των αποβλήτων με φυσικό τρόπο. Ή η εισροή πραγματοποιείται μέσω των παραθύρων, των σχισμών, των τρυπών και του μηχανικού εξαερισμού, το απομακρύνει από τις εγκαταστάσεις με τη βοήθεια ανεμιστήρων.
 • Μόνο ένα αναγκαστικό σύστημα. Ο εξαερισμός και η αφαίρεση της ροής αέρα εκτελούνται με μηχανικές συσκευές. Μπορεί να είναι δύο τύπων: αυτόνομη και συγκεντρωμένη. Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα παρέχεται από τη λειτουργία ενός ανεμιστήρα εξαγωγής στην είσοδο του αγωγού αέρα, τοποθετημένο στην πρόσοψη του σπιτιού. Ο αέρας μπορεί να ρέει μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας. Σύγχρονη τεχνογνωσία - θέρμανση (ή ψύξη) που εισέρχεται απευθείας στον αέρα του διαμερίσματος μέσω του συστήματος αποκατάστασης που έχει εγκατασταθεί εδώ.

Η κεντρική αρχή της λειτουργίας επιτρέπει την άντληση και απομάκρυνση αέρα του γενικού, που βρίσκεται στην οροφή του σπιτιού από τον θάλαμο εξαερισμού με τα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Επιπλέον, η κυκλοφορία του αέρα είναι συνεχώς, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες του έτους.

Φυσικός τύπος εναλλαγής αέρα: η αρχή της λειτουργίας

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των προκατασκευασμένων σπιτιών του προηγούμενου αιώνα, μπορεί κανείς να δει πώς λειτουργεί ο φυσικός εξαερισμός σε ένα πολυκατοικία. Αναφέρεται στην παραλλαγή του προϋπολογισμού σε αντίθεση με τα ελίτ κτίρια, όπου λειτουργούν σύγχρονα πρότυπα, χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες, χρησιμοποιούνται εξοικονόμηση ενέργειας.

Φυσικό τύπο του εξαερισμού μπορεί να βρεθεί στο οικοδομικό τούβλο παλιό στέγαση, όπου η εισαγωγή αέρα γίνεται μέσω σχισμών οι βεράντα ξύλινα παράθυρα, πόρτες, καπό και έκανε ώσης εσωτερικό κατακόρυφο αγωγό, με απόδοση πάνω από την οροφή ή σε μια σοφίτα χώρο. Η υπερχείλιση του καναλιού τροφοδοσίας είναι γεμάτη με την παύση της ανταλλαγής αέρα σε όλο το διαμέρισμα. Box ειδικές βαλβίδες για την κατασκευή παραθύρων, αγωγούς καθόδου κάγκελα στην πόρτα λύνει το πρόβλημα της ομαλής λειτουργίας του φυσικού αερισμού.

Η συσκευή εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων χωριστά για τους αγωγούς εξαγωγής κουζίνας, μπάνιου και τουαλέτας - ένα από τα συστήματα αερισμού. Εδώ, από τις εισηγμένες εγκαταστάσεις κάθε ορόφου, ένας ξεχωριστός άξονας ανοίγει στην οροφή. Με τη στεγανότητα του, οι μυρωδιές δεν ρέουν από τα γειτονικά διαμερίσματα.

Ένα άλλο σύστημα εναλλαγής αέρα περιλαμβάνει κατακόρυφα κανάλια όλων των διαμερισμάτων, σε συνδυασμό με τα άκρα εξόδου σε μια διαμήκη πολλαπλή. Βρίσκεται στη σοφίτα, και ήδη μέσω του αέρα συλλογής γίνεται οργανωμένη στο δρόμο. Για να εξαλειφθεί η απώλεια πίεσης στους αγωγούς και να αυξήσει τις αρθρώσεις ώση σφραγισμένο χώρο, και τα άκρα εξόδου των καναλιών φορούν σωλήνα: προσθέστε αρκετό 1 m τμήματος σωλήνα και να προσανατολίσει το υπό γωνία σε μία κοινή άτρακτο εξάτμισης.

Ο λιγότερο αποτελεσματικός αλλά και ο σωστός τρόπος ύπαρξης είναι η συλλογή του εξαγόμενου αέρα από κάθε διαμέρισμα στον εξαεριζόμενο κάθετα τοποθετημένο άξονα εξαερισμού. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι χαμηλή, καθώς υπάρχει μια ροή μυρωδιών από τις εγκαταστάσεις ενός διαμερίσματος στην άλλη.

Τα πλέον βέλτιστα και αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού (εξαναγκασμένα) χρησιμοποιούνται σήμερα σε σπίτια σύγχρονης κατασκευής, όπου η έγχυση και η αφαίρεση αέρα συμβαίνουν μηχανικά. Η ιδιαιτερότητα της ανταλλαγής αέρος εδώ είναι η χρήση εγκαταστάσεων εξοικονόμησης ενέργειας - ανακτητήρων. Κατά κανόνα, η συσκευή εμφύσησης του φρέσκου αέρα βρίσκεται στο υπόγειο ή στο τζάτζε. Επιπλέον, ο αέρας καθαρίζεται μέσω του συστήματος φίλτρων, θερμαίνεται ή, αντιθέτως, ψύχεται και στη συνέχεια διανέμεται σε όλα τα διαμερίσματα. Στο ανώτερο επίπεδο (οροφή), εγκαθίσταται μια εγκατάσταση εξαερισμού πανομοιότυπης απόδοσης, αφαιρώντας εντελώς όλες τις ατμοσφαιρικές μολυσματικές ουσίες.

Προσοχή παρακαλώ! Η παρουσία των συσκευών ανάκτησης επιτρέπει τη θέρμανση (ψύξη) του αέρα στην παροχή ενέργειας, που αφαιρείται από τον αέρα που φεύγει από τα διαμερίσματα.

Εκτιμώντας τους διάφορους τύπους εξαερισμού, πρέπει να σημειωθεί ότι η φυσική ανταλλαγή αέρα δεν είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά και το λιγότερο από όλα τα φράγματα του αέρος εξαερισμού. Εάν δεν υπάρχουν συντρίμμια κατασκευής στο κανάλι, τότε αρκεί να το καθαρίσετε μία φορά κάθε λίγα χρόνια.

Υποβρύχιο υπόγειο και υπόγειο

Το υπόγειο θεωρείται σημαντικό στοιχείο ολόκληρου του συστήματος εξαερισμού. Στο χώρο του υπογείου αρχίζουν οι κεντρικοί άξονες. Συνήθως το είδος της ανταλλαγής αέρα είναι φυσικό. Ο ακατέργαστος αέρας εκκενώνεται μέσω των κοινών διαύλων. Σε κάθε όροφο και σε κάθε διαμέρισμα, περνά μέσα από ειδικές τρύπες.

Για μια σταθερή ροή φρέσκου τροφοδοσίας στην μηχανή βάσης ακριβώς πάνω από το επίπεδο του εδάφους (σε ύψος 0,2 m) ομοιόμορφα σε όλη την περίμετρο του θεμελίου του σπιτιού η εξόφληση produhi (0,05-0,85 τετραγωνικά μέτρα) Σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας ο αριθμός των κτιρίων υπολογίζεται, με βάση το μέγεθος του σπιτιού. Η συνολική έκταση αυτών των οπών πρέπει να είναι 1/400 της κατοικημένης περιοχής. Αυτές είναι τρύπες. Δεν μπορούν να φυτευτούν ή να φυτευτούν κοντά στο ίδρυμα.

Το σύστημα αερισμού στο κτίριο κατοικιών θα είναι αποτελεσματικό στην περίπτωση της κανονικής λειτουργίας όλων των αυτόνομων συνδέσεών του. Οποιαδήποτε αντιεπαγγελματική ή σκόπιμη παρέμβαση στον αερισμό των διαμερισμάτων είναι διοικητικά τιμωρηθείσα.

Ρυθμίσεις για τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Για να βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια ήταν άνετα και ότι η ανταλλαγή αέρα ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα, κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό ισχύει για τα πολυώροφα κτίρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κύριο τμήμα της αστικής στέγασης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιούνται τυπικά σχέδια συστημάτων εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, χάρη στα οποία υλοποιούνται διάφορα καθεστώτα κυκλοφορίας αέρα.

Σχηματικά διαγράμματα φυσικού αερισμού

Πολλά χρόνια πρακτικής στην κατασκευή πολυκατοικιών οδήγησε στην επιλογή πολλών από τα πιο αποτελεσματικά σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού. Η επιλογή αυτού ή αυτού του σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχήμα του κτιρίου, τον αριθμό των ορόφων, τη μόλυνση του αέρα του δρόμου στην περιοχή, το επίπεδο θορύβου.

Παραδοσιακά, αναγνωρίζεται το σύστημα εξαερισμού με φυσική ώθηση, δηλαδή όταν η εναέριση στα δωμάτια οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Εξυπακούεται ότι ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω των αγωγών εξαερισμού και των εξόδων (στην οροφή) και ο καθαρός αέρας περνάει από παράθυρα, πόρτες ή ειδικές βαλβίδες εισαγωγής.

Η παραλλαγή με την τοποθέτηση μεμονωμένων ορυχείων για κάθε διαμέρισμα δεν εξετάζεται τώρα, δεδομένου ότι ήταν σκόπιμο στην εποχή της χαμηλής ανόδου κατασκευή.

Είναι σαφές ότι για πολυώροφα κτίρια 9 ορόφων και άνω για να εξοπλίσει κανείς παράλληλα πολλά παράλληλα κανάλια δεν είναι δυνατή. Επομένως, χρησιμοποιούνται δύο ορθολογικοί σχηματισμοί:

 • Όλα τα ορυχεία μεταφέρονται στη σοφίτα και εκεί είναι ενωμένοι με ένα οριζόντιο κανάλι. Από το κανάλι, η απόρριψη του μολυσμένου αέρα γίνεται μέσω μίας μόνο πρίζας, τοποθετημένης στο πιο βολικό μέρος.
 • Μεμονωμένα διαμερίσματα ενώνουν την κοινή riser (ορυχείο) σε παράλληλα διατεταγμένα δορυφορικά κανάλια, οπότε ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται πάνω από την οροφή κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων.

Η κύρια διαφορά έγκειται σε δύο πτυχές: την παρουσία / απουσία μιας οριζόντιας συλλογής στη σοφίτα και την παρουσία / απουσία κοινών μεταλλείων στα ανυψωτικά.

Η τοπική έξοδος από τους άνω ορόφους οφείλεται στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί έλξη πάνω από το διαμέρισμα πρέπει να υπάρχει οριζόντιο κανάλι ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων.

Τα ξεχωριστά συναγόμενα κανάλια, όπως και ο κοινός άξονας, πρέπει να είναι ποιοτικά μονωμένα, διαφορετικά θα σχηματιστεί συμπύκνωση στη σοφίτα, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή υλικών, εμφανίζεται μούχλα.

Η εγκατάσταση ενός οριζόντιου κουτιού υπόστεγα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ειδικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η διάμετρος του πρέπει να είναι επαρκής ώστε να μην δημιουργείται η αντίστροφη ώση και ο αέρας δεν επιστρέφει στα κανάλια. Αυτό είναι γεμάτο με την είσοδο του εξαντλημένου περιβάλλοντος στα διαμερίσματα των επάνω ορόφων.

Μερικές φορές δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός ογκώδους οριζόντιου καναλιού. Στη συνέχεια το στενό τμήμα του σωλήνα παρακάμπτεται, αλλά για τους επάνω ορόφους χρησιμοποιείται το ίδιο τοπικό σύστημα - τα ξεχωριστά μανίκια εισέρχονται στη σοφίτα.

Ο φυσικός αερισμός, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σχεδόν όλες τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις, και τα ορυχεία και τα κανάλια απαιτούν συνεχή καθαρισμό (πράγμα που στην πράξη είναι πολύ σπάνιο).

Παράδειγμα διαρρύθμισης καναλιού σε ένα σπίτι με 9 ορόφους

Σε τυπικά σπίτια η διαδικασία της αλλαγής του αέρα γίνεται σε φυσικό τρόπο. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα συμβαίνει στα διαμερίσματα, η έξοδος του αναλωμένου μέσου πραγματοποιείται μέσω αγωγών αερισμού εξοπλισμένων με δορυφόρους.

Τα περισσότερα κανάλια τοποθετούνται από τις οπές εξαγωγής των διαμερισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο "σε 2 ορόφους", αλλά μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η απομάκρυνση από 8-9 ορόφους δεν γίνεται μέσω ενός κοινού ορυχείου, αλλά χωριστά. Κατά την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου, λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δηλαδή η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι + 5 ° C και η απουσία ανέμου.

Αυτό το σχήμα αναγνωρίζεται ως αναποτελεσματικό, όπως και με την αλλαγή στις φυσικές συνθήκες, μειώνεται η λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, σε ακραίες θερμοκρασίες είναι άχρηστο. Είναι επίσης δυνατό να φράξουν τους αγωγούς αερισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τελείως την κίνηση του αέρα.

Ελλείψει κανονικού σχεδίου, πρέπει να διεξάγεται ένας επείγων καθαρισμός, ενώ συνήθως εκτελείται κάθε 5-6 χρόνια.

Συστήματα υποχρεωτικού τύπου

Στη σύγχρονη κατασκευή κατοικιών χρησιμοποιούνται πλαστικές και μεταλλικές κατασκευές για τη σφράγιση των ανοίξεων παραθύρων και μπαλκονιών. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια από πολυμερή και αλουμίνιο είναι πιο ισχυρά από το ξύλο, αλλά συχνά αποκλείουν φυσικά τα κανάλια καθαρού αέρα.

Οι πόρτες είναι επίσης πολύ κοντά στο πάτωμα, καθιστώντας τα δωμάτια απόλυτα αεροστεγή. Η εισαγωγή αέρα δεν συμβαίνει και, ελλείψει αποτελεσματικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθίσταται άχρηστη.

Για την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης σε καθαρό αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, κεντρικός εξοπλισμός εξαερισμού είναι εγκατεστημένος σε ελίτ κατοικιών.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, τα κίνητρα είναι ευμετάβλητα. Επιπλέον, αποτελείται από ένα σύνολο πολύπλοκων συσκευών, οι οποίες ελέγχονται από μία κονσόλα. Το SHUV είναι εγκατεστημένο κοντά στην παροχή εξοπλισμού στο υπόγειο και η πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης.

Μπορεί να ειπωθεί ότι και οι τρεις τύποι αερισμού υπάρχουν σε πολυκατοικίες υψηλών προδιαγραφών, το φυσικό είναι το πιο κοινό και η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού ή συνδυασμένου συστήματος είναι ακόμη περιορισμένη.

Οργάνωση της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα

Σκεφτείτε πώς κυκλοφορεί ο αέρας σε ένα διαμέρισμα χωρίς να εγκαταστήσετε επιπλέον συσκευές εναλλαγής αέρα. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φρέσκος αέρας έρχεται μέσα από όλα τα είδη σχισμών και κενών παραθύρων, καθώς και από πόρτες - πόρτες με ανοίγματα και θυρίδες κάτω από αυτές.

Άνετη διαμονή σε διαμερίσματα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο όγκος του τακτικού αέρα που αλλάζει. Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τη ροή των ροών του αέρα.

Σε κτίρια παλαιών κτιρίων, οι αγωγοί εξαερισμού δεν λειτουργούν πάντα 100%, και αυτό μπορεί να ελεγχθεί απλά. Είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα φύλλο χαρτιού και να το τοποθετήσετε στην τεχνική υποδοχή. Εάν το χαρτί δεν διατηρεί τη δύναμη έλξης και πτώσης - ο φυσικός αερισμός είναι μειωμένος.

Αντί ενός φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί ή έναν αγώνα. Με την κίνηση της γλώσσας της φλόγας, γίνεται σαφές εάν υπάρχει έλξη από το δωμάτιο στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα με τον αερισμό επηρεάζουν δυσμενώς την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε διαμερίσματα. Η έλλειψη καθαρού αέρα προκαλεί ανθυγιεινή υπνηλία, γρήγορη κόπωση, πονοκεφάλους.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό είναι άτομα με προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού συστήματος. Επιθυμούν συνεχώς να διατηρούν τα παράθυρα και τα παράθυρα ανοιχτά και αυτό οδηγεί σε απότομη ψύξη των χώρων και ως εκ τούτου στην αύξηση του αριθμού των κρυολογήματος.

Αν ένας τακτικός εκσκαφέας εγκατασταθεί πάνω από τη σόμπα μαγειρέματος με τον εξαερισμένο αέρα στον άξονα εξαερισμού, αυτό θα διευκολύνει επίσης την ταχεία αλλαγή των αέριων μαζών στην κουζίνα και στους παρακείμενους χώρους.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​οι ενοικιαστές μπορούν να οργανώσουν ανεξάρτητα και τη ροή του αέρα. Για αυτή τη χρήση ως κανονικός αερισμός, και στη συνέχεια ειδικές μηχανικές και τεχνικές συσκευές.

Οι βαλβίδες εγκαθίστανται όχι μόνο σε παράθυρα με διπλά τζάμια, αλλά και σε τοίχους, συνήθως - κάτω από παράθυρα, κοντά σε συσκευές θέρμανσης. Ο αέρας από το δρόμο εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από μια μικρή τρύπα με διάμετρο από 5 έως 10 εκατοστά και θερμαίνεται από τη θερμότητα του ψυγείου ή του καλοριφέρ.

Υπάρχουν αυτόματα μοντέλα που αντιδρούν ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας: μόλις οι παράμετροι υπερβούν τον κανόνα, εμφανίζεται αερισμός.

Αλλά το κεντρικό σύστημα τροφοδοσίας του τύπου καναλιού αναγνωρίζεται ως πιο τέλειο. Είναι δυνατόν να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα μόνο σε ιδιωτικό σπίτι, επειδή οι ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτής της κλίμακας σε πολυώροφα κτίρια.

Οι αεραγωγοί και οι συσκευές παροχής / θέρμανσης αέρα βρίσκονται πάνω από τις εγκαταστάσεις, στα δάπεδα, περνούν μέσα από τους τοίχους, έτσι ώστε να εγκαθίστανται στη διαδικασία κατασκευής.

Όπως μπορείτε να δείτε, η έλλειψη ενός καθιερωμένου συστήματος φυσικού αερισμού μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών. Μείον μόνο ένα - πρόσθετες εφάπαξ δαπάνες για την αγορά των συσκευών και τακτική - να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς εξέρχεται το σύστημα αποχέτευσης;

Η απόσυρση των δυσάρεστων οσμών λυμάτων είναι επίσης απαραίτητη για την άνετη διαβίωση σε πολυκατοικίες. Το σύστημα "εξαερισμού" του συστήματος αποχέτευσης απλοποιείται στο ελάχιστο: τα αέρια εκκενώνονται μέσω του ίδιου αγωγού, όπως και η αποστράγγιση.

Οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν διαταράσσουν τους κατοίκους, ο ανυψωτήρας είναι εφοδιασμένος με μια συνέχεια που ανοίγει στην οροφή, ένα σωλήνα εξαερισμού (ανεμιστήρα).

Γνωρίζοντας το σχέδιο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η εργασία για την ανακατασκευή των λουτρών απαιτεί άδεια. Εάν αλλάξετε τη θέση του ανυψωτήρα ή συνδέσετε ένα μεγάλο αριθμό υδραυλικών εγκαταστάσεων, η απόδοση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να παραβιαστεί.

Κατά τον εξοπλισμό του δικτύου αποχέτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό του συστήματος, καθοδηγείται το SNiP 2.04.01-85.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Για να βελτιωθεί ο αερισμός από μόνο του, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες και να επιλέξετε τον οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ειδικές απόψεις ειδικών:

Για την ομοιόμορφη λειτουργία δύο ή περισσότερων καναλιών εξαερισμού:

Τι είναι τα turbo-deflectors;

Πώς να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής:

Ο φυσικός τρόπος εξαερισμού, χαρακτηριστικός για πολυκατοικίες, δεν δικαιολογείται πάντοτε στο μέγιστο. Αν το κτίριο δεν διαθέτει αναγκαστικό κεντρικό δίκτυο, τότε είναι δυνατή η ανεξάρτητη οργάνωση της εισροής / εκροής του αέρα με τη βοήθεια οικιακών συσκευών.

Συστήματα εξαερισμού σε πολυκατοικίες

Το σχέδιο εξαερισμού σε πολυώροφο κτίριο τοποθετείται κατά την κατασκευή. Ο σχεδιασμός του αποτελείται από πολλά στάδια. Ο εξαερισμός των πολυκατοικιών αποτελεί υποχρεωτική απαίτηση για υγειονομικά πρότυπα.

Μια υποχρεωτική απαίτηση των υγειονομικών κανόνων είναι η διευθέτηση ενός συστήματος εξαερισμού σε πολυκατοικίες

Η σημασία του εξαερισμού σε ένα ψηλό κτίριο

Ένα πολυώροφο σπίτι είναι ένας χώρος για όλο το χρόνο διαβίωσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων, οικογενειών με παιδιά και κατοικίδια ζώα. Μιλήστε για το πώς να διατηρήσετε μια ζεστή ατμόσφαιρα σε αυτά δεν αξίζει τον κόπο. Κατασκευάστε κτίρια από σφραγισμένα υλικά, είναι μονωμένα, τοποθετούνται πλαστικά παράθυρα. Αυτοί οι παράγοντες παρεμποδίζουν τη φυσική ανταλλαγή αέρα.

Σε κάθε διαμέρισμα ενός πολυώροφου σπιτιού πλένετε καθημερινά πιάτα, ρίχνετε ένα ζεστό ντους, κάνετε έναν υγρό καθαρισμό, χτενίζετε τα μαλλιά σας. Συχνά ζωντανά κατοικίδια ζώα: γάτες, σκυλιά, τρωκτικά ή παπαγάλοι. Για να απαλλαγούμε από την εξάτμιση της υγρασίας, δυσάρεστες οσμές, σκόνη, εξαερισμός των πολυώροφων κατοικιών είναι απλά απαραίτητα.

Η ανταλλαγή αέρα συμβάλλει στον σχηματισμό ενός φυσιολογικού μικροκλίματος, προστατεύει την οροφή και τους τοίχους από το καλούπι και τα μεταλλικά προϊόντα από τη σκουριά.

Ο άξονας εξαερισμού σε ένα ψηλό κτίριο παρέχεται από τους μηχανικούς κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Η μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στην ανταλλαγή αέρα σε οικιακούς χώρους με αυξημένη εξάτμιση.

Η σωστή λειτουργία του εξαερισμού είναι απαραίτητη σε ένα πολυκατοικία!

Απαιτήσεις γενικού αερισμού

Το σύστημα εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων έχει σχεδιαστεί για να παρέχει την εκροή μολυσμένων αέριων μαζών και μια συνεχή εισροή νέων. Συχνά, οι κάτοικοι των ψηλών ορόφων συναντούν έλλειψη έλξης, μυρωδιές συσσωρεύονται στην κουζίνα και σκόνη στις γωνίες των δωματίων. Αυτά τα σημάδια υποδεικνύουν δυσλειτουργία στη λειτουργία του εξαερισμού.

Στο σύστημα εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια παρουσιάζονται τέτοιες απαιτήσεις:

 1. Η ανταλλαγή αέρα στην κουζίνα πρέπει να πραγματοποιείται με ταχύτητα 60 κυβικών μέτρων. m αέρα ανά ώρα, στο μπάνιο 25 cu. m ανά ώρα.
 2. Η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα σε άλλα σαλόνια πρέπει να είναι πολλαπλάσια του 0,2 του συνολικού όγκου δωματίου.
 3. Η κυκλοφορία του αέρα πρέπει να είναι συνεχής.
 4. Ο εξαερισμός δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του αέρα στο διαμέρισμα.

Κάθε μία από τις απαιτήσεις λαμβάνεται υπόψη κατά τη σύνταξη του σχεδίου εξαερισμού για το έργο κατασκευής κτιρίων. Στο σπίτι τώρα και πριν από δεκαετίες χτίσαμε γρήγορα, έτσι υπάρχουν μειονεκτήματα στη λειτουργία του εξαερισμού. Με την πάροδο του χρόνου, επιδεινώνονται και παρεμβαίνουν στην κυκλοφορία του αέρα. Διορθώστε το πρόβλημα είναι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Επαναπροσδιορισμός εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο δεν μπορεί.

Η ανακατασκευή του συστήματος εξαερισμού σε πολυώροφο κτίριο απαγορεύεται.

Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Ο αερισμός πραγματοποιείται φυσικά ή μηχανικά. Αυτοί οι τύποι εξαερισμού μπορούν να τοποθετηθούν σε πολυώροφα πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα.

Πώς είναι ο αερισμός στο διαμέρισμα; Σχεδιάστηκε σύμφωνα με δύο πρότυπα σχέδια. Η γνώση της ρύθμισης του συστήματος αεραγωγών θα βοηθήσει στην κατανόηση και διόρθωση των προβλημάτων στη λειτουργία του.

Το πρώτο σχήμα είναι μια σειρά σφραγισμένων κουτιών. Είναι ενωμένα σε ένα ορυχείο, το οποίο καταλήγει πάνω από την οροφή του κτιρίου. Ο αέρας από κάθε όροφο μπαίνει σε οριζόντιο κιβώτιο, από εκεί μέσω ενός κοινού άξονα προς το εξωτερικό περιβάλλον. Στο δεύτερο σχήμα, οι αεραγωγοί οδηγούνται στη σοφίτα. Η σοφίτα χρησιμεύει ως προσωρινός θάλαμος, ένας άξονας οδηγεί προς τα έξω. Πολλά νέα κτίρια έχουν ένα τέτοιο σχέδιο αγωγού αέρα.

Μειονεκτήματα στη λειτουργία του εξαερισμού

Το μειονέκτημα του σχήματος με ένα οριζόντιο κιβώτιο είναι η παρουσία αντίστροφης ώσης. Εμφανίζεται αν το καπάκι στο οριζόντιο κουτί είναι πολύ χαμηλό. Από την αντίστροφη έλξη, οι κάτοικοι του ορόφου υποφέρουν. Μπορείτε να εξαλείψετε την έλλειψη με δύο τρόπους:

 1. Αύξηση της διαμέτρου του κιβωτίου κατά 2,5 φορές, εγκατάσταση μέσα στο "μοσχεύματα".
 2. Τοποθέτηση αγωγών εξαερισμού των άνω ορόφων ξεχωριστά από το γενικό σύστημα, τα τυλίξτε στον άξονα πάνω από το κιβώτιο.

Όλες οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται από επαγγελματίες. Τα χωριστά κανάλια των επάνω ορόφων απαιτούν μόνωση.

Το δεύτερο σχέδιο του προγράμματος εξαερισμού έχει μειονεκτήματα:

 • αδύναμη έλξη στον τελευταίο όροφο.
 • ο εξαερισμός δεν λειτουργεί με τις πόρτες που ανοίγουν στη σοφίτα.

Είναι δυνατόν να εξαλειφθεί η έλλειψη εργασίας του αεραγωγού στην είσοδο του κτιρίου διαμερίσματος, επεκτείνοντας τις έξοδοι των καναλιών. Τοποθετούσαν σωλήνες μήκους 1-1,5 μέτρων. Οι αρμοί πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με υλικό στεγανοποίησης.

Εφοδιασμός και εξαερισμός σε διαμερίσματα

Το φυσικό σύστημα εισροής και απομάκρυνσης του αέρα είναι σημαντικό για κάθε ξεχωριστό διαμέρισμα σε πολυώροφο κτίριο.

Η κίνηση του αέρα στο διαμέρισμα πραγματοποιείται με τη βοήθεια μερικών απλών μεθόδων:

 1. Οι αγωγοί εξαγωγής του γενικού συστήματος φυσικού αερισμού έχουν εξόδους σε λουτρά, τουαλέτες και κουζίνες.
 2. Καθαρός αέρας εισέρχεται στα δωμάτια μέσω ανοιχτών παραθύρων και παραθύρων.
 3. Για να επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση του αέρα από δωμάτιο σε δωμάτιο, κάτω από τις εσωτερικές πόρτες αφήνουν κενά (1-2 cm).

Ένα τέτοιο σχέδιο για τον αερισμό ενός κατοικημένου διαμερίσματος είναι πολύ απλό, αλλά όχι πάντα αποτελεσματικό. Το σύστημα ανταλλαγής αέρα γίνεται βουλωμένο με το χρόνο και παύει να λειτουργεί πλήρως. Ανεξάρτητα από τον καθαρισμό των καναλιών στους ενοικιαστές, απαγορεύεται, κάνουν ταξιαρχίες εμπειρογνωμόνων.

Στα παλαιά κτίρια, ο φυσικός εξαερισμός πραγματοποιείται μέσω των σχισμών στα πλαίσια παραθύρων και κάτω από τις πλαϊνές πλαϊνές πόρτες.

Αναγκαστικός εξαερισμός στο διαμέρισμα

Η κινητήρια δύναμη στη λειτουργία του φυσικού αερισμού είναι η διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Η μηχανική ανταλλαγή αέρα διεξάγεται με ειδικές συσκευές. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι μηχανικού αερισμού κατοικιών:

 • κουκούλες κουζίνας?
 • ανεμιστήρες;
 • βαλβίδες εισαγωγής.

Οι ανεμιστήρες συνδέονται με έναν κοινό αγωγό εξαγωγής. Οι βαλβίδες παροχής τοποθετούνται στους τοίχους ή στα παράθυρα. Η κουκούλα, ανάλογα με τον τύπο, μπορεί να συνδεθεί στον εξαερισμό ή να λειτουργήσει ως φίλτρο.

Εάν ο φυσικός αερισμός σε ένα κτίριο διαμερισμάτων για κάποιο λόγο δεν εκπληρώνει τις λειτουργίες του, πρέπει να εγκαταστήσετε μια κουκούλα στην κουζίνα και στους οπαδούς του μπάνιου και τουαλέτας. Οι βαλβίδες τροφοδοσίας μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Κουκούλες κουζίνας

Η κουκούλα κουζίνας πάνω από τη σόμπα βοηθά να καθαρίσει τον αέρα από καύση, δυσάρεστες οσμές και καπνούς. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο του μηχανικού αερισμού και ενός αξεσουάρ μόδας. Οι κουκούλες τροφοδοτούνται από μπαταρίες ή από το δίκτυο. Οι κουκούλες χωρίζονται σύμφωνα με την αρχή της εργασίας:

 1. Ενεργός τύπος. Παίρνει βρώμικο αέρα και το παίρνει κατευθείαν στο δρόμο ή σε έναν κοινό αεραγωγό.
 2. Παθητικός τύπος. Τοποθετημένο πάνω από την πλάκα χωρίς σύνδεση με τον εξαερισμό, διεξάγεται διήθηση αέρα.

Εάν η κουκούλα είναι συνδεδεμένη με ένα κοινό σύστημα αγωγών, η σχάρα στην κουζίνα δεν πρέπει να εμποδίζεται. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μονάδες μέσης ισχύος, δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία του αγωγού εξαερισμού στο σπίτι. Αν οι απαιτήσεις καθαρισμού είναι υψηλές, μπορείτε να βάλετε μια ισχυρή κουκούλα, αλλά το βάζετε έξω.

Ανεμιστήρες καυσαερίων

Ο αριθμός και η ισχύς των ανεμιστήρων εξαγωγής για ένα διαμέρισμα επιλέγεται σύμφωνα με το πλάνο του. Το σχήμα και το μέγεθος του εξοπλισμού εξαρτώνται από τις οπές εξαγωγής. Οι ανεμιστήρες δουλεύουν από τον ηλεκτρισμό, οπότε είναι σημαντικό το δωμάτιο να έχει σταθερή πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο ανεμιστήρας εξάτμισης λειτουργεί από ηλεκτρισμό, επομένως είναι σημαντική η σταθερή πρόσβαση στο δίκτυο

Οι εργασίες ανεμιστήρων μπορούν να εκτελούνται ανεξάρτητα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου. Σήμερα υπάρχουν αυτόματες συσκευές που αρχίζουν να λειτουργούν, αν υγρασία υψώνεται στο δωμάτιο, αυτό ελέγχεται από ειδικούς αισθητήρες.

Βαλβίδες τροφοδοσίας

Η έλλειψη καθαρού αέρα σε μονωμένα σπίτια με σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα αισθάνεται πολύ. Αυτό βλάπτει την υγεία των κατοίκων της. Οι βαλβίδες εισόδου βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος.

Τα κανάλια ροής αέρα είναι δύο τύπων:

 1. Τοίχος. Έχω συνήθως ένα σωληνωτό σχήμα, είναι τοποθετημένοι στον τοίχο, συνδέουν τον εναέριο χώρο του διαμερίσματος με το δρόμο.
 2. Παράθυρο. Τοποθετείται στην υποδοχή του πλαστικού παραθύρου.

Είναι προτιμότερο να τοποθετούνται βαλβίδες τοίχου. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Παρέχουν αέρα πιο αποτελεσματικά. Οι βαλβίδες παραθύρου μπορούν να εγκατασταθούν μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Η απόδοση τους είναι χαμηλή, δεν μπορείτε να τοποθετήσετε φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα.

Εξαερισμός του υπόγειου κτιρίου

Ο εξαερισμός του κτιρίου διαμερισμάτων αρχίζει με το υπόγειο. Από εκεί πηγαίνουν οι αεραγωγοί, στους οποίους συνδέονται όλα τα διαμερίσματα της εισόδου.

Κάβες ψηλών κτιρίων - δωμάτια με υψηλή υγρασία. Μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή του σπιτιού, τη σκουριά των επικοινωνιών. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να οργανωθεί μηχανικός αερισμός στο υπόγειο ενός κτιρίου κατοικιών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες καυσαερίων υψηλής ισχύος. Η συσκευή εξαερισμού στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας είναι καλύτερα ανατεθειμένη σε επαγγελματίες.

Καθαρισμός φυσικού αερισμού σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών

Οι κάτοικοι των πολυώροφων κτηρίων απαγορεύεται να καθαρίζουν το δικό τους αερισμό του σπιτιού τους. Αυτή η ανασφαλή δραστηριότητα εκτελείται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους οργανισμούς. Στο πρώτο στάδιο, η ομάδα πραγματοποιεί διαγνωστικά του συστήματος ανταλλαγής αέρα. Η βιντεοκάμερα καταγράφει τα σημεία των εμποδίων των καναλιών. Βρωμιά και καθαρίστε με μια ειδική βούρτσα αέρα. Το ορυχείο απολυμαίνεται επίσης.

Πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού στο διαμέρισμα, μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να φέρετε ένα καίγοντας κερί στη σχάρα. Εάν η φλόγα έχει κλίση προς τον εξαερισμό, ο αγωγός λειτουργεί και η δυσλειτουργία μπορεί να εξαλειφθεί με καθαρισμό.

Με τα χέρια σας, μπορείτε να αποσυναρμολογήσετε τις γρίλιες εξαερισμού στο διαμέρισμα. Το παρακείμενο τμήμα του ορυχείου καθαρίζεται από υπολείμματα και αιθάλη με ηλεκτρική σκούπα. Τα πλέγματα πρέπει να πλυθούν κατά τον υγρό καθαρισμό.

Ο εξαερισμός σε ένα πολυώροφο κτίριο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας και της άνεσης των κατοίκων. Κάθε διαμέρισμα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση στους αεραγωγούς. Εάν προκύψουν προβλήματα αερισμού, μπορείτε να τα εξαλείψετε με τη βοήθεια ειδικών. Ο επιπλέον αερισμός σε κτίρια κατοικιών μπορεί να εξοπλιστεί ανεξάρτητα.

Η συσκευή και τα προβλήματα του εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Σχετικά με το πώς έχει γίνει η συσκευή εξαερισμού σε πολυώροφα σπίτια, θα εξαρτηθεί η σύνθεση του αέρα και η υγεία των κατοίκων που ζουν εκεί.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν τη ζωή τους πιο άνετη και ζεστή. Αλλά όλα συμβαίνουν αντίστροφα. Δεν σκέφτονται τις συνέπειες ή την άγνοια, παραβιάζουν την ανταλλαγή αέρα, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να εξηγήσει πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, ποιοι παράγοντες παραβιάζουν την εργασία του και ποια προβλήματα οδηγούν σε αυτό.

Κριτήρια επιλογής, τύποι και στοιχεία εξαερισμού σε κτίριο διαμερισμάτων

Η παρουσία ορισμένων στοιχείων εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του συστήματος. Όμως, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη επιλογή, θα περιέχει τέτοια υποχρεωτικά στοιχεία:

 • αεραγωγών ·
 • τον άξονα εξαερισμού.

Ανεξάρτητα από τον τύπο, θα είναι απαραίτητα ανεφοδιασμός-εξάτμιση. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να παρέχεται όχι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια απόδειξη στον ίδιο τόμο.

Ανάλογα με τον τύπο των κινήτρων για την έναρξη της έλξης, τα συστήματα αυτά συνήθως χωρίζονται σε:

 • φυσικό - το σχέδιο εμφανίζεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης στο δρόμο και στο δωμάτιο.
 • συνδυασμός - η εξαγωγή ή η έγχυση γίνεται ηλεκτρομηχανικά.
 • το τράβηγμα και η έγχυση γίνεται μέσω ειδικών ανεμιστήρων και άλλων συσκευών.

Εάν ένα πολυώροφο σπίτι χρησιμοποιεί φυσικό αερισμό κατοικιών - η ύπαρξη ενός εξαερισμού είναι υποχρεωτική.

Οι απαιτήσεις για τη διευθέτηση του είναι απλές και ενοποιημένες για όλα τα κτίρια:

 • σφίξιμο.
 • η χωρητικότητα αντιστοιχεί στον προβλεπόμενο όγκο ·
 • την τήρηση των υγειονομικών και υγειονομικών προτύπων ·
 • πυρασφάλεια.

Επίσης, ανάλογα με το σχήμα ανταλλαγής αέρα, το σύστημα μπορεί να είναι υπό ανάδευση ή με μετατόπιση. Η πρώτη μέθοδος είναι χαρακτηριστική για τους αδιαπέραστους τοίχους με φράγμα ατμών. Η εισροή περνά μέσα από τις οπές εξαερισμού και διάφορες ρωγμές. Λόγω της σχετικά υψηλής αρχικής ταχύτητας, ο δρόμος φρέσκο ​​αναμιγνύεται με τον μολυσμένο αέρα. Εάν η ροή δεν είναι σωστά οργανωμένη, θα είναι δύσκολο να τραβήξετε τον αέρα που είναι μολυσμένος με ακαθαρσίες με αυτόν τον τρόπο.

Για να επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, όλοι οι παράγοντες, όπως:

 • αριθμός ορόφων;
 • θέση σε σχέση με άλλες δομές.
 • το επίπεδο του εξωτερικού θορύβου ·
 • ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Για σπίτια με θέση εντός του τετάρτου και θόρυβο μέχρι 51 dBA, συνιστάται η εγκατάσταση εξαερισμού φυσικού τύπου. Εάν το κτίριο βρίσκεται σε ιδιαίτερα μολυσμένο χώρο ή εάν η στάθμη θορύβου είναι μεγαλύτερη από 51 dBA, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε το σύστημα τροφοδοσίας και είναι επιθυμητό να πραγματοποιηθεί διήθηση.

Σύνθεση στοιχείων εξαερισμού σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών

Η θέση της εισαγωγής αέρα από το δρόμο είναι εξοπλισμένη σε ορισμένα σημεία, ανάλογα με τον τρόπο που είναι ρυθμισμένος ο εξαερισμός στο κτίριο διαμερισμάτων. Εάν ο θερμός αέρας δεν θερμαίνεται στο υπό εξέταση σύστημα, πρέπει να συνδεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οροφή του δωματίου. Αυτό θα εξασφαλίσει την πλήρη ανάμιξή του με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.

Για να διεισδύσει στον αέρα υπό την επίδραση των συσκευών θέρμανσης που είναι εγκατεστημένες στο διαμέρισμα, η είσοδος πραγματοποιείται κοντά σε αυτές τις συσκευές.

Όταν η θέρμανση πραγματοποιείται απευθείας στους υπερσυμπιεστές, η παροχή είναι εξοπλισμένη στο κάτω μέρος του δωματίου.

Παρά το είδος του συστήματος, η εισροή εμφανίζεται μόνο στα σαλόνια, και η κουκούλα στην κουζίνα και το μπάνιο. Η τρύπα για την κουκούλα είναι τοποθετημένη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το δάπεδο. Το σχέδιο εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο υποθέτει ότι δεν υπάρχει κίνηση αέρα από τις εγκαταστάσεις υγιεινής και τις πρόσθετες εγκαταστάσεις στους χώρους διαμονής.

Τα κανάλια Ventkanals διαφορετικών δωματίων με φυσική εξαγωγή μολυσμένου αέρα συνιστώνται να είναι ξεχωριστά, εξαιρουμένων των συγκροτημάτων ενός επιπέδου. Εάν μια τέτοια επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στο κτίριο πολλαπλών μονάδων, είναι απαραίτητο να παρέχονται οι μεμονωμένοι σωλήνες σε έναν κατακόρυφο άξονα.

Συνεργάζονται με ένα τέτοιο ορυχείο, μία φορά σε δύο ορόφους. Ο εξαερισμός στον τελευταίο όροφο εμφανίζεται ξεχωριστά, δεν συνιστάται η σύνδεσή του με το ορυχείο.

Χαρακτηριστικά της ρύθμισης και λειτουργίας σε σπίτια των πάνελ

Αν μιλάμε για μια τέτοια διαδεδομένη μορφή σπιτιών, τότε η ανταλλαγή αέρα είναι διατεταγμένη σε φυσική βάση. Το σύστημα είναι το ίδιο και στα παλιά σπίτια από τούβλα, καθώς και σε νέα κτίρια χαμηλού προϋπολογισμού. Η αναρρόφηση του εξωτερικού αέρα συμβαίνει μέσω των ρωγμών και των διαρροών στα παλαιά πλαίσια ή μέσω των ειδικών οπών που παρέχονται στο σύγχρονο πλαστικό.

Η ανάσυρση σε αυτά συμβαίνει λόγω της ύπαρξης σταθερής έλξης, που υπάρχει μέσα στο κανάλι του αεραγωγού εξαερισμού, το οποίο ανεβαίνει πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής ή εισέρχεται στο αττικό χώρο. Ο αέρας του δρόμου, βγαίνοντας από τα παράθυρα, περνώντας μέσα από τα παράθυρα, χάρη στην τράβηγμα του καναλιού, τείνει στη θύρα εξάτμισης στο μπάνιο ή στην κουκούλα της κουζίνας. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας, περνώντας από όλες τις εγκαταστάσεις του διαμερίσματος, μετατοπίζει σταδιακά το μολυσμένο στο δρόμο.

Η διαδικασία αερισμού από το παράδειγμα ενός τυπικού έργου

Το πιο συνηθισμένο έργο είναι ένα εννιά ορόφων σπίτι. Η αρχή της λειτουργίας της κουκούλας είναι η ίδια για αυτούς. Ο αέρας από το δρόμο, μέσω παραθύρων και ρωγμών, μπαίνει στο διαμέρισμα. Η εξόρυξη πραγματοποιείται μέσω δορυφορικών δορυφορικών καναλιών στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Ο κύριος σωλήνας τροφοδοτείται ένα, σπάνια αρκετά κανάλια από την κουκούλα. Αυτά τα κανάλια συνδέονται με τον κύριο άξονα μέσω δύο ορόφων. Αυτά τα ορυχεία είναι δυσκίνητα και καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Ένα τέτοιο σύστημα είναι πιθανό να είναι εξοπλισμένο με ένα σπίτι μεγάλης κλίμακας.

Αυτό το σχέδιο ενός σπιτιού 9 ορόφων προϋποθέτει την παρουσία μιας ζεστής σοφίτας. Ο κλάδος με 8 και 9 ορόφους πηγαίνει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα, παρακάμπτοντας το κοινό κανάλι. Το σχέδιο για ένα 9όροφο κτίριο σχεδιάστηκε με βάση τη συνολική απουσία ανέμου και τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα +5.

Παρά το γεγονός ότι ο φυσικός αερισμός σε τέτοια σπίτια δεν είναι πολύ αποτελεσματικός, δεν απαιτεί καθόλου συντήρηση και τα σφάλματα παρουσιάζονται σπάνια. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αεραγωγοί είχαν βουλώσει με οικοδομικά υλικά κατά την ανέγερση του σπιτιού. Μια τέτοια έκπληξη επηρέασε αργότερα την ποιότητα της κουκούλας. Τις περισσότερες φορές, ο καθαρισμός του ορυχείου απαιτείται μία φορά κάθε 5-6 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της επισκευής, πολλοί άνθρωποι εμποδίζουν το δρόμο προς τη ροή του αέρα σε κάποιο μέρος. Πιστεύουν εν αγνοία τους ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την κουκούλα, αλλά η διαδικασία ανανέωσης του αέρα σε ένα διαμέρισμα είναι δύσκολη ή τελείωσε τελείως.

Οι πιο συνηθισμένες ενέργειες που οδηγούν σε παρεμβολές και δυσλειτουργία στη λειτουργία του φυσικού αερισμού:

 • εγκατάσταση σφραγισμένων πλαστικών παραθύρων.
 • εσωτερικές πόρτες με σφραγίδα.
 • εγκατάσταση διαφόρων ανεμιστήρων στην κουκούλα.

Για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του φυσικού βυθίσματος εξαερισμού, απαγορεύεται η διευθέτηση τυχόν δυσκολιών για την εισροή και την εκροή αέρα. Για τα πλαστικά παράθυρα, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση εισόδων ή η εγκατάσταση εξωτερικής εισροής ξεχωριστά. Οι πόρτες μεταξύ των δωματίων είναι εξοπλισμένες με πλέγματα στο κάτω μέρος. Το τμήμα του αγωγού εξαγωγής δεν πρέπει να επικαλύπτεται από τους ανεμιστήρες.

Πιθανές επιλογές εξαερισμού σε πολυώροφα κτίρια

Ο σύγχρονος αερισμός στην κατοικία των πάνελ είναι εξοπλισμένος με μονή σωλήνες εξαγωγής. Από τις εγκαταστάσεις υγιεινής, από κάθε όροφο μέχρι την οροφή πηγαίνει το δικό του σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα διείσδυσης ξένων οσμών και ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί ομοιόμορφα και αξιόπιστα.

Μια άλλη καλή επιλογή, όταν όλα τα κάθετα κανάλια έρχονται σε έναν κοινό οριζόντιο συλλέκτη, ο οποίος βρίσκεται στη σοφίτα. Ο αέρας από αυτό βγαίνει μέσω ενός κοινού σωλήνα.

Ο πιο ασταθής τρόπος μπορεί να ονομαστεί η επιλογή, όταν ένα μικρό δορυφορικό κανάλι από κάθε διαμέρισμα εισέρχεται στο γενικό ventshahtu. Αυτό το σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία των πάνελ είναι πολύ φθηνότερο στη ρύθμιση και αυξάνει τον ζωτικό χώρο, αλλά συνεχώς φέρνει πολλά προβλήματα στους κατοίκους. Το πιο κοινό είναι η ροή των διαφορετικών μυρωδιών από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.

Η καλύτερη παραλλαγή του εξαερισμού είναι τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα εξαναγκασμένης τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα. Χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα νέα κτίρια, εκτός από τα χαμηλού κόστους. Η παροχή ενός τέτοιου συστήματος βρίσκεται στο υπόγειο ή στην πλευρά του κεντρικού κτιρίου. Παρέχει φιλτραρισμένο και θερμαινόμενο ή ψυχρό αέρα σε όλα τα δωμάτια και τα δωμάτια. Στην οροφή, με τη σειρά του, ένας ανεμιστήρας εξαγωγής έχει τοποθετηθεί ακριβώς στην ίδια σχεδιαστική χωρητικότητα με τον αέρα τροφοδοσίας. Έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί το μολυσμένο μείγμα από τα διαμερίσματα μέσω εκχυλισμάτων.

Αυτό είναι ένα από τα πρωτόγονα κυκλώματα της συσκευής. Πιο περίπλοκο, το οποίο μπορεί να είναι εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο πολυώροφο κτίριο, είναι εξοπλισμένο με τη χρήση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, οι συσκευές ανάκτησης είναι συσκευές που σας επιτρέπουν να απομακρύνετε τη θερμότητα ή το κρύο από τον εξαγόμενο αέρα και να τον δώσετε σε έναν αέρα τροφοδοσίας.

Συστάσεις για τον αερισμό

Η συνέπεια της εγκατάστασης σύγχρονων σφραγισμένων παραθύρων και θυρών είναι η μη ικανοποιητική απόδοση των στοιχείων εξαερισμού και η μη συμμόρφωση προς τις συστάσεις του SNiP. Λίγοι άνθρωποι είναι έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου για να εισέλθουν στην απαραίτητη ποσότητα αέρα για να κρατήσουν τα παράθυρα ανοιχτά, ακόμη και στο κρύο. Ελλείψει αποτελεσματικής εργασίας του εκχυλίσματος, ο δείκτης υγρασίας αυξάνεται, ο κορεσμός του αέρα με διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται και το οξυγόνο μειώνεται. Σε ένα τέτοιο μικροκλίμα του δωματίου, όταν η υγρασία είναι πάνω από την κανονική, το καλούπι και διάφοροι μύκητες πολλαπλασιάζονται καλά. Αυτό είναι πολύ επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα και δεν είναι αισθητικά ευχάριστο.

Η διέξοδος είναι πολύ απλή. Είναι απαραίτητο να αποκτήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού. Θα εξαλείψει τα προβλήματα ανανέωσης του αέρα και η χρήση του συστήματος ανάκτησης σας επιτρέπει να διατηρείτε ένα άνετο μικροκλίμα και καθαρό αέρα με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.

Τρόποι της συσκευής των συστημάτων εξαερισμού πολυκατοικιών

Διαμέρισμα σπίτι (MKD) - μια σύνθετη μηχανική δομή, σχεδιασμένο για να ζουν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η έλλειψη ελεύθερου χώρου στην πόλη για την κατασκευή, τη βελτίωση των τεχνολογιών και των υλικών, τονώνει την αύξηση του αριθμού των ορόφων. Τα τυπικά σπίτια πενταόροφου και εννιά ορόφων δεν είναι πλέον σημαντικά. Τα πολυώροφα κτίρια των 15-20 ορόφων αντικαθιστούν αυτά, έτσι νέες τεχνολογίες για τον αερισμό, θέρμανση και άλλα δίκτυα μηχανικής αναδύονται. Το σχέδιο εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο αλλάζει, αλλά το καθήκον παραμένει το ίδιο, δηλαδή ο ποιοτικός αερισμός των διαμερισμάτων. Η δημιουργία ενός πλήρους σχεδίου ικανού να μεταβιβάσει την κρατική εμπειρογνωμοσύνη είναι ένα μη τετριμμένο καθήκον. Για να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της οικοδόμησης των κανόνων και των κανόνων μπορεί να γίνει μόνο από επαγγελματίες σχεδιαστές.

Η σημασία του εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Το σύστημα εξαερισμού εκτελεί διάφορες λειτουργίες:

 1. Παρέχει καθαρό αέρα μέσα από παράθυρα, πόρτες και σχάρες εξαερισμού.
 2. Αφαιρεί τις μάζες του αναλωμένου αέρα μέσω των πτερυγίων εξαερισμού και των κουζινών.
 3. Υποστηρίζει τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα.
 4. Ρυθμίζει τη σχετική υγρασία.

Χωρίς ποιοτική ανταλλαγή αέρα, θα είναι αδύνατο να ζήσετε σε ένα διαμέρισμα. Θερμική απόρριψη από τους ανθρώπους, σκόνη, δυσάρεστες οσμές και υγρασία - όλοι αυτοί οι παράγοντες επιδεινώνουν το μικροκλίμα μέσα στο δωμάτιο. Ως εκ τούτου, είναι τόσο σημαντικό να σχεδιάσετε και να εγκαταστήσετε ένα πλήρως λειτουργικό και λειτουργικό σύστημα εξαερισμού.

Κανονιστικές απαιτήσεις

Οι περισσότερες από τις κανονιστικές παραμέτρους και τα στοιχεία για τον υπολογισμό παρουσιάζονται στο SNiP 31-01-2003 «Κτίρια κατοικιών», SNiP 41-01-2003 «Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός». Και επίσης SNiP 2.09.04-87 *, SNiP 2.08.02-89 *.

Για τον υπολογισμό χρησιμοποιούνται διάφορες παράμετροι:

 1. Θερμοκρασία αέρα εσωτερικού χώρου: για καθιστικά + 20-22 0 С; κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα και φούρνο αερίου 16-18 0 С; μπάνιο +25 0 С; η τουαλέτα +18 0 C; συνδυασμός WC +25 0 С; διάδρομος (προθάλαμος) +16 0 С; κρεβατοκάμαρα +12 0 C; ανελκυστήρας μηχανών +5 0C
 2. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα: κυμαίνεται από 25 έως 90 m 3 / h ανά άτομο.
 3. Η κατανάλωση εξωτερικού αέρα καθορίζεται με βάση την επιφάνεια του δωματίου: για τους χώρους καθιστικού είναι ίσο με 3 m 3 / h ανά τετραγωνικό μέτρο της περιοχής.

Αυτές είναι όλες οι γενικευμένες παράμετροι και κάθε περιοχή μπορεί να ποικίλει σε τιμές, βάσει των κλιματικών συνθηκών.

Οι σχεδιαστές έχουν ένα ορισμένο περιθώριο ελευθερίας:

 • Σύμφωνα με το SNIP σε ένα από τα υπνοδωμάτια ενός διαμερίσματος από αρκετούς χώρους, η υπολογισμένη θερμοκρασία αέρα είναι + 22 0 С.
 • Σε διαμερίσματα που είναι προσαρμοσμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες, η μέγιστη θερμοκρασία ξυρίζεται.
 • Ο εξαερισμός των γωνιακών διαμερισμάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τις τυποποιημένες παραμέτρους συν 20 ° C, αλλά όχι υψηλότερες από + 22 ° C.

Μέχρι σήμερα, πλαστικό κατασκευές παραθύρων και σφραγίζεται ατσάλινες πόρτες εξουδετερώσει εντελώς την επίδραση των μικρο-αερισμού διαμέσου των διακένων, οπότε οι σχεδιαστές είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι ρυθμιστικές παραμέτρους του μικροκλίματος. Οι πολυτελείς κατοικίες βρίσκονται στο δρόμο της εγκατάστασης με βεντιλατέρ, και το κόστος MKD όλο και πιο δύσκολο: είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ένταση της εργασίας, και ως εκ τούτου τις διαστάσεις των αεραγωγών. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό όσον αφορά την κατασκευή κτιρίων.

Πρότυπα διακανονισμού εντός διαμερίσματος

Τα πρότυπα κατασκευής απαιτούν αρκετές απαιτήσεις για το σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού:

 • Η παρουσία τουλάχιστον ενός παραθύρου με πρόσβαση στο δρόμο. Είναι απαραίτητο για σωστή λειτουργία του φυσικού αερισμού.
 • Τα παράθυρα ή οι γρίλιες του πρώτου ορόφου πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1000 mm από το περιβάλλον περίβλημα χιονιού και το καλοκαίρι 2000 mm από την περιοχή των τυφλών.
 • Η περιοχή των αγωγών για την κουζίνα είναι 150 cm 2, ένα συνδυασμένο μπάνιο και ξεχωριστή τουαλέτα με μπανιέρα 100 cm.
 • Η κατεύθυνση της κίνησης του αέρα είναι αυστηρά από κατοικίες έως αίθουσες εξυπηρέτησης, κατόπιν μέσω ενός κοινού αγωγού στην οροφή.
 • Απαγορεύεται να τραβάτε ηλεκτρικές καλωδιώσεις μέσα στους αγωγούς αερισμού.
 • Οι διαδρομές εξαερισμού δεν πρέπει να διασταυρώνονται μεταξύ τους και με καλωδιακά κανάλια.

Φυσικός εξαερισμός MCD

Τα οικιστικά κτίρια του μαζικού κτιρίου (τυπικά) είναι παραδοσιακά εξοπλισμένα με φυσικό αερισμό εξαερισμού και εξαγωγής. Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στη διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας του εσωτερικού / εξωτερικού αέρα. Για την εισροή χρησιμοποιούνται παράθυρα, η εξαγωγή γίνεται μέσω των πάνελ εξαερισμού που βρίσκονται στους τοίχους του κτιρίου.

Στη σοβιετική εποχή είχε χρησιμοποιηθεί ογκώδη, δεν είναι πάντα κύκλωμα δικαιολογείται εξαερισμού από κάθε πλέγμα αναχωρήσει το κανάλι σας στο πατάρι, και στη συνέχεια ενώθηκαν σε ένα μεγάλο, πρόσβαση στον άξονα εξαερισμού.

Στη σύγχρονη κατασκευή, η μέθοδος των μεμονωμένων καναλιών χρησιμοποιείται για MKD μέχρι 4 ορόφους.

Τα σύγχρονα MKD πάνω από τέσσερις ορόφους είναι εξοπλισμένα με εξαερισμό σύμφωνα με το σχέδιο "δορυφορικό κανάλι". Αυτή είναι η βέλτιστη λύση που πληροί τις απαιτήσεις της κανονιστικής τεκμηρίωσης.

Το "δορυφορικό δορυφορικό" σύστημα

Ο εξαερισμός σύμφωνα με αυτό το σχέδιο αποτελείται από ένα κάθετο κανάλι συλλογής (κορμό) και τους πλευρικούς κλάδους (δορυφόρους). Ένα τέτοιο σύστημα παρέχει ένα απόσπασμα από κουζίνες, τουαλέτες και λουτρά. Μέσω του ανοίγματος εξαγωγής, ο αέρας εισέρχεται στο πλευρικό κανάλι, στο επίπεδο της ενδοεπικαλυπτόμενης επικάλυψης θα εισέλθει στο κύριο κανάλι συλλογής. Το σχήμα αυτό χαρακτηρίζεται από αυξημένη αεροδυναμική σταθερότητα και επιτυγχάνεται με όλες τις απαιτήσεις πυρασφάλειας.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις: η πρώτη παρέχει ξεχωριστό πλευρικό κλάδο για κάθε σημείο φράγματος. το δεύτερο σας δίνει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσετε την κουζίνα και το μπάνιο μέσω μιας πλευρικής διακλάδωσης (αλλά μόνο όταν δεν είναι μικρότερη από 2000 mm πάνω από τα δωμάτια που εξυπηρετούνται). Η απαίτηση αυτή υπαγορεύεται από τις αεροδυναμικές ιδιότητες.

Ένας ή δύο από τους τελευταίους ορόφους μπορούν να συνδεθούν σε ξεχωριστό σχήμα. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία σύνδεσης των πλευρικών κλαδιών με τον κύριο κορμό λόγω των δομικών χαρακτηριστικών του κτιρίου.

Στον αττικό αέρα προέρχεται από διάφορα προκατασκευασμένα κατακόρυφα κανάλια. Έτσι, ο χώρος της σοφίτας είναι ένα οριζόντιο τμήμα του γενικού συστήματος αερισμού του σπιτιού. Μέσω των αγωγών εξαερισμού, ένα ή περισσότερα για κάθε τμήμα, αφαιρείται στην ατμόσφαιρα. Για να μειωθεί η απώλεια θερμότητας, η σοφίτα πρέπει να είναι μονωμένη.

Οι αεραγωγοί είναι κατασκευασμένοι σε δύο εκδόσεις. Για τα τυπικά κτίρια διαμερισμάτων, χρησιμοποιείται ένας αεραγωγός δαπέδου, μπορεί να είναι τούβλο ή οπλισμένο σκυρόδεμα (πίνακες σπιτιών 86 και 800). Elite στέγασης, καθώς και πολλά σύγχρονα MKD εξοπλισμένα με αγωγούς εξαγωγής χάλυβα.

Η δομή του αεραγωγού

Η μονάδα αερισμού αποτελείται από ένα κεντρικό κανάλι με έναν ή περισσότερους κλάδους και μια βαλβίδα μετάβασης. Σχεδόν όλα τα συστήματα αερισμού των πολυκατοικιών προβλέπουν τη σύνδεση πλευρικών κλαδιών σε κάθε όροφο. Αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε, πριν οι κόμβοι των κόμβων βρεθούν σε 2-5 ορόφους.

Μεταξύ τους τα μπλοκ συνδέονται με ένα κονίαμα τσιμέντου-άμμου, αυτός είναι ένας γρήγορος αλλά αναξιόπιστος τρόπος σφράγισης: η ραφή μπορεί να μετατοπιστεί ή το κονίαμα μπορεί να γεμίσει τον εσωτερικό χώρο, τότε η ένταση του αερισμού θα μειωθεί. Για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών, οι αρμοί σφραγίζονται με κόλλα σιλικόνης.

Παράδειγμα αερισμού ενός κτιρίου 9 ορόφων

Στο πρότυπο κτίριο κατοικιών της σοβιετικής εποχής 9 ορόφους. Ανεφοδιασμός και εξαερισμός με φυσική ώθηση, η εισροή γίνεται μέσω παραθύρων και θυρών και ο απορροφητήρας λειτουργεί σύμφωνα με το σχέδιο "δοχείο-δορυφόρος". Στα περισσότερα από τα έργα, η εναλλαγή των πλευρικών κλαδιών συμβαίνει μέσω δύο ορόφων, αλλά μερικές φορές υπάρχει ένα σχέδιο δαπέδου. Από τα διαμερίσματα των δύο τελευταίων επιπέδων, ο αέρας έλκεται από χωριστά κανάλια και όχι σε ένα κοινό άξονα.

Το σχέδιο εξαερισμού ενός κτιρίου κατοικιών

Ο υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού πραγματοποιείται στους συνεργάτες χωρίς ανέμους, λαμβάνοντας μια μέση εξωτερική θερμοκρασία +5 0 С.

Μειονεκτήματα του φυσικού αερισμού

Το Venterblock παρόμοιας κατασκευής χρησιμοποιείται σε ορόφους 10 ορόφων και 25 ορόφων. Αυτό οδηγεί στην χαλάρωση των αέριων μαζών: δεν έχουν χρόνο να κερδίσουν αρκετή ταχύτητα για να εκτοξεύσουν τις εργασίες από τους κλάδους των τελευταίων διαμερισμάτων. Εάν δεν υπάρχει άνεμος ή φυσάει στην αντίθετη πρόσοψη, τότε οι κάτοικοι των τελευταίων ορόφων μπορούν να μυρίσουν από τα υποκείμενα διαμερίσματα.

Σε μια ισχυρή θερμότητα, ακόμα και αν όλα τα παράθυρα είναι ανοικτά, η ένταση του εξαερισμού στο κλασικό σχήμα του φυσικού αερισμού μειώνεται σημαντικά, επομένως συνιστάται η εγκατάσταση κλιματιστικών για να δημιουργηθούν άνετες συνθήκες για το μικροκλίμα.

Αερισμός στο υπόγειο

Ο εξαερισμός των υπόγειων υπόγειων εγκαταστάσεων πραγματοποιείται στο ίδιο σχέδιο με το κεντρικό κτίριο. Εάν δεν υπάρχουν παράθυρα, παρέχεται καθαρός αέρας μέσω των αεραγωγών και των ανοιγμάτων στο υπόγειο του κτιρίου. Έξω καλύπτονται με μπαρ.

Εξαερισμός διαμερισμάτων

Το σχήμα της κίνησης των αέριων μαζών με τον φυσικό τρόπο αερισμού έχει ως εξής: ψυχρότερος αέρας μέσω ανοιχτών παραθύρων ή διάκενα μεταξύ του πλαισίου και του τοίχου, καθώς και το φύλλο της πόρτας και το σκελετό πέφτει μέσα. Λόγω της ώσης, μετακινείται στις γρίλιες εξαερισμού. Δεδομένου ότι είναι πιο κρύο, μετατοπίζει το ζεστό που δαπανάται προς τα πάνω, όπου φεύγει από τις οπές εξαερισμού του μπάνιου, της κουζίνας και του μπάνιου.

Πρόκειται για ένα ιδανικό σχήμα, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη σύγχρονα σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα και μεταλλικές πόρτες. Στα ξύλινα παράθυρα, η διείσδυση γίνεται μέσω ανοικτών παραθύρων, τα οποία είναι βραχυπρόθεσμης φύσης και επηρεάζουν δυσμενώς το συνολικό μικροκλίμα. Ως εκ τούτου, αρκετές πρόσθετες συσκευές χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του εξαερισμού των διαμερισμάτων:

 • Κουκούλες κουζίνας. Αυτά είναι τοπικά συστήματα μηχανικής αναρρόφησης, που είναι εγκατεστημένα πάνω από ηλεκτρικές κουζίνες ή αερόθερμα. Βγάζουν αέρα στον άξονα εξαερισμού. Υπάρχει μια έκδοση της εξόδου του αέρα εξαγωγής μέσω του παραθύρου στο δρόμο.
 • Ανεμιστήρες καυσαερίων. Τοποθετείται στις οπές εξαερισμού στην κουζίνα, το μπάνιο ή το παράθυρο. Επιπλέον, διεγείρεται ο αέρας εξαγωγής.
 • Βαλβίδες τροφοδοσίας. Ειδικοί μηχανισμοί ενσωματωμένοι στις δομές εγκλεισμού. Αφήστε να ρυθμίσετε την ένταση του παρεχόμενου φρέσκου αέρα. Αποτελεσματικό σύστημα φυσικού αερισμού.
Βαλβίδα παροχής
 • Αεροματικά. Εγκατεστημένο σε πλαστικά παράθυρα. Λόγω της υψηλής αεροδυναμικής αντοχής, ο θόρυβος δεν επιτρέπεται. Ανατρέξτε στις πρόσθετες συσκευές φυσικού αερισμού των διαμερισμάτων.

Στα πολυκατοικιακά κτίρια που κατασκευάζονται σε ένα μεμονωμένο έργο, καθώς και σε ορισμένα σειριακά συστήματα, το φυσικό σύστημα εξαερισμού και εξαγωγής συμπληρώνεται με ένα μηχανικό. Για το σκοπό αυτό, στην οροφή του MKD, εγκαθίστανται ανεξάρτητες μονάδες ανεμιστήρα, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν στην εισροή και την εξάτμιση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καταναλώνει ενέργεια και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και σπανίως χρησιμοποιείται για την τυποποιημένη κατασκευή.

Καθαρισμός αγωγών αερισμού πολυκατοικιών

Οι άξονες εξαερισμού, οι γρίλιες και τα πλευρικά κλαδιά είναι φραγμένα, οπότε ο όγκος του αέρα εισαγωγής πέφτει και πρέπει να καθαρίζονται περιοδικά.

Υπάρχουν δύο τρόποι καθαρισμού:

 • Επαγγελματικός καθαρισμός. Καλείται ένας ειδικός, ο οποίος απομακρύνει τα φράγματα και διαλύει τις εκρήξεις από το κανάλι συλλογής και τα πλευρικά κλαδιά.
 • Αυτοκαθαρισμός. Αποτελείται από την έξαψη της σχάρας εξαερισμού και την απομάκρυνση της μόλυνσης του πλευρικού κλάδου. Πηγαίνετε στο κανάλι συναρμολόγησης χωρίς ειδικό εξοπλισμό δεν θα λειτουργήσει.

Σύστημα εξαερισμού Το MCD είναι ένα σύνθετο δίκτυο κύριων και πλευρικών αεραγωγών και πρόσθετων συσκευών. Η χωρητικότητα σχεδιασμού μπορεί να υπολογιστεί μόνο από επαγγελματίες σχεδιαστές.

Η εταιρεία "Mega.ru" παρέχει υπηρεσίες στον τομέα του σχεδιασμού εξαερισμού. Οι ειδικοί μας θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων οποιασδήποτε πολυπλοκότητας, θα σας ενημερώσουν για το πώς είναι τοποθετημένο το σύστημα αερισμού οποιουδήποτε αντικειμένου. Εργαζόμαστε στη Μόσχα και στην περιοχή, προσφέρουμε επίσης τις υπηρεσίες μας σε γειτονικές περιοχές. Εξασφαλίζουμε εξ αποστάσεως συνεργασία. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε με τους ειδικούς μας. Μπορείτε να βρείτε τους τρόπους επικοινωνίας στη σελίδα "Επαφές".