Ρυθμίσεις για τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Για να βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια ήταν άνετα και ότι η ανταλλαγή αέρα ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα, κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό ισχύει για τα πολυώροφα κτίρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κύριο τμήμα της αστικής στέγασης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιούνται τυπικά σχέδια συστημάτων εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, χάρη στα οποία υλοποιούνται διάφορα καθεστώτα κυκλοφορίας αέρα.

Σχηματικά διαγράμματα φυσικού αερισμού

Πολλά χρόνια πρακτικής στην κατασκευή πολυκατοικιών οδήγησε στην επιλογή πολλών από τα πιο αποτελεσματικά σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού. Η επιλογή αυτού ή αυτού του σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχήμα του κτιρίου, τον αριθμό των ορόφων, τη μόλυνση του αέρα του δρόμου στην περιοχή, το επίπεδο θορύβου.

Παραδοσιακά, αναγνωρίζεται το σύστημα εξαερισμού με φυσική ώθηση, δηλαδή όταν η εναέριση στα δωμάτια οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Εξυπακούεται ότι ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω των αγωγών εξαερισμού και των εξόδων (στην οροφή) και ο καθαρός αέρας περνάει από παράθυρα, πόρτες ή ειδικές βαλβίδες εισαγωγής.

Η παραλλαγή με την τοποθέτηση μεμονωμένων ορυχείων για κάθε διαμέρισμα δεν εξετάζεται τώρα, δεδομένου ότι ήταν σκόπιμο στην εποχή της χαμηλής ανόδου κατασκευή.

Είναι σαφές ότι για πολυώροφα κτίρια 9 ορόφων και άνω για να εξοπλίσει κανείς παράλληλα πολλά παράλληλα κανάλια δεν είναι δυνατή. Επομένως, χρησιμοποιούνται δύο ορθολογικοί σχηματισμοί:

 • Όλα τα ορυχεία μεταφέρονται στη σοφίτα και εκεί είναι ενωμένοι με ένα οριζόντιο κανάλι. Από το κανάλι, η απόρριψη του μολυσμένου αέρα γίνεται μέσω μίας μόνο πρίζας, τοποθετημένης στο πιο βολικό μέρος.
 • Μεμονωμένα διαμερίσματα ενώνουν την κοινή riser (ορυχείο) σε παράλληλα διατεταγμένα δορυφορικά κανάλια, οπότε ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται πάνω από την οροφή κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων.

Η κύρια διαφορά έγκειται σε δύο πτυχές: την παρουσία / απουσία μιας οριζόντιας συλλογής στη σοφίτα και την παρουσία / απουσία κοινών μεταλλείων στα ανυψωτικά.

Η τοπική έξοδος από τους άνω ορόφους οφείλεται στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί έλξη πάνω από το διαμέρισμα πρέπει να υπάρχει οριζόντιο κανάλι ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων.

Τα ξεχωριστά συναγόμενα κανάλια, όπως και ο κοινός άξονας, πρέπει να είναι ποιοτικά μονωμένα, διαφορετικά θα σχηματιστεί συμπύκνωση στη σοφίτα, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή υλικών, εμφανίζεται μούχλα.

Η εγκατάσταση ενός οριζόντιου κουτιού υπόστεγα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ειδικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η διάμετρος του πρέπει να είναι επαρκής ώστε να μην δημιουργείται η αντίστροφη ώση και ο αέρας δεν επιστρέφει στα κανάλια. Αυτό είναι γεμάτο με την είσοδο του εξαντλημένου περιβάλλοντος στα διαμερίσματα των επάνω ορόφων.

Μερικές φορές δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός ογκώδους οριζόντιου καναλιού. Στη συνέχεια το στενό τμήμα του σωλήνα παρακάμπτεται, αλλά για τους επάνω ορόφους χρησιμοποιείται το ίδιο τοπικό σύστημα - τα ξεχωριστά μανίκια εισέρχονται στη σοφίτα.

Ο φυσικός αερισμός, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σχεδόν όλες τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις, και τα ορυχεία και τα κανάλια απαιτούν συνεχή καθαρισμό (πράγμα που στην πράξη είναι πολύ σπάνιο).

Παράδειγμα διαρρύθμισης καναλιού σε ένα σπίτι με 9 ορόφους

Σε τυπικά σπίτια η διαδικασία της αλλαγής του αέρα γίνεται σε φυσικό τρόπο. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα συμβαίνει στα διαμερίσματα, η έξοδος του αναλωμένου μέσου πραγματοποιείται μέσω αγωγών αερισμού εξοπλισμένων με δορυφόρους.

Τα περισσότερα κανάλια τοποθετούνται από τις οπές εξαγωγής των διαμερισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο "σε 2 ορόφους", αλλά μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η απομάκρυνση από 8-9 ορόφους δεν γίνεται μέσω ενός κοινού ορυχείου, αλλά χωριστά. Κατά την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου, λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δηλαδή η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι + 5 ° C και η απουσία ανέμου.

Αυτό το σχήμα αναγνωρίζεται ως αναποτελεσματικό, όπως και με την αλλαγή στις φυσικές συνθήκες, μειώνεται η λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, σε ακραίες θερμοκρασίες είναι άχρηστο. Είναι επίσης δυνατό να φράξουν τους αγωγούς αερισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τελείως την κίνηση του αέρα.

Ελλείψει κανονικού σχεδίου, πρέπει να διεξάγεται ένας επείγων καθαρισμός, ενώ συνήθως εκτελείται κάθε 5-6 χρόνια.

Συστήματα υποχρεωτικού τύπου

Στη σύγχρονη κατασκευή κατοικιών χρησιμοποιούνται πλαστικές και μεταλλικές κατασκευές για τη σφράγιση των ανοίξεων παραθύρων και μπαλκονιών. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια από πολυμερή και αλουμίνιο είναι πιο ισχυρά από το ξύλο, αλλά συχνά αποκλείουν φυσικά τα κανάλια καθαρού αέρα.

Οι πόρτες είναι επίσης πολύ κοντά στο πάτωμα, καθιστώντας τα δωμάτια απόλυτα αεροστεγή. Η εισαγωγή αέρα δεν συμβαίνει και, ελλείψει αποτελεσματικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθίσταται άχρηστη.

Για την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης σε καθαρό αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, κεντρικός εξοπλισμός εξαερισμού είναι εγκατεστημένος σε ελίτ κατοικιών.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, τα κίνητρα είναι ευμετάβλητα. Επιπλέον, αποτελείται από ένα σύνολο πολύπλοκων συσκευών, οι οποίες ελέγχονται από μία κονσόλα. Το SHUV είναι εγκατεστημένο κοντά στην παροχή εξοπλισμού στο υπόγειο και η πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης.

Μπορεί να ειπωθεί ότι και οι τρεις τύποι αερισμού υπάρχουν σε πολυκατοικίες υψηλών προδιαγραφών, το φυσικό είναι το πιο κοινό και η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού ή συνδυασμένου συστήματος είναι ακόμη περιορισμένη.

Οργάνωση της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα

Σκεφτείτε πώς κυκλοφορεί ο αέρας σε ένα διαμέρισμα χωρίς να εγκαταστήσετε επιπλέον συσκευές εναλλαγής αέρα. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φρέσκος αέρας έρχεται μέσα από όλα τα είδη σχισμών και κενών παραθύρων, καθώς και από πόρτες - πόρτες με ανοίγματα και θυρίδες κάτω από αυτές.

Άνετη διαμονή σε διαμερίσματα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο όγκος του τακτικού αέρα που αλλάζει. Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τη ροή των ροών του αέρα.

Σε κτίρια παλαιών κτιρίων, οι αγωγοί εξαερισμού δεν λειτουργούν πάντα 100%, και αυτό μπορεί να ελεγχθεί απλά. Είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα φύλλο χαρτιού και να το τοποθετήσετε στην τεχνική υποδοχή. Εάν το χαρτί δεν διατηρεί τη δύναμη έλξης και πτώσης - ο φυσικός αερισμός είναι μειωμένος.

Αντί ενός φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί ή έναν αγώνα. Με την κίνηση της γλώσσας της φλόγας, γίνεται σαφές εάν υπάρχει έλξη από το δωμάτιο στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα με τον αερισμό επηρεάζουν δυσμενώς την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε διαμερίσματα. Η έλλειψη καθαρού αέρα προκαλεί ανθυγιεινή υπνηλία, γρήγορη κόπωση, πονοκεφάλους.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό είναι άτομα με προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού συστήματος. Επιθυμούν συνεχώς να διατηρούν τα παράθυρα και τα παράθυρα ανοιχτά και αυτό οδηγεί σε απότομη ψύξη των χώρων και ως εκ τούτου στην αύξηση του αριθμού των κρυολογήματος.

Αν ένας τακτικός εκσκαφέας εγκατασταθεί πάνω από τη σόμπα μαγειρέματος με τον εξαερισμένο αέρα στον άξονα εξαερισμού, αυτό θα διευκολύνει επίσης την ταχεία αλλαγή των αέριων μαζών στην κουζίνα και στους παρακείμενους χώρους.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​οι ενοικιαστές μπορούν να οργανώσουν ανεξάρτητα και τη ροή του αέρα. Για αυτή τη χρήση ως κανονικός αερισμός, και στη συνέχεια ειδικές μηχανικές και τεχνικές συσκευές.

Οι βαλβίδες εγκαθίστανται όχι μόνο σε παράθυρα με διπλά τζάμια, αλλά και σε τοίχους, συνήθως - κάτω από παράθυρα, κοντά σε συσκευές θέρμανσης. Ο αέρας από το δρόμο εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από μια μικρή τρύπα με διάμετρο από 5 έως 10 εκατοστά και θερμαίνεται από τη θερμότητα του ψυγείου ή του καλοριφέρ.

Υπάρχουν αυτόματα μοντέλα που αντιδρούν ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας: μόλις οι παράμετροι υπερβούν τον κανόνα, εμφανίζεται αερισμός.

Αλλά το κεντρικό σύστημα τροφοδοσίας του τύπου καναλιού αναγνωρίζεται ως πιο τέλειο. Είναι δυνατόν να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα μόνο σε ιδιωτικό σπίτι, επειδή οι ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτής της κλίμακας σε πολυώροφα κτίρια.

Οι αεραγωγοί και οι συσκευές παροχής / θέρμανσης αέρα βρίσκονται πάνω από τις εγκαταστάσεις, στα δάπεδα, περνούν μέσα από τους τοίχους, έτσι ώστε να εγκαθίστανται στη διαδικασία κατασκευής.

Όπως μπορείτε να δείτε, η έλλειψη ενός καθιερωμένου συστήματος φυσικού αερισμού μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών. Μείον μόνο ένα - πρόσθετες εφάπαξ δαπάνες για την αγορά των συσκευών και τακτική - να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς εξέρχεται το σύστημα αποχέτευσης;

Η απόσυρση των δυσάρεστων οσμών λυμάτων είναι επίσης απαραίτητη για την άνετη διαβίωση σε πολυκατοικίες. Το σύστημα "εξαερισμού" του συστήματος αποχέτευσης απλοποιείται στο ελάχιστο: τα αέρια εκκενώνονται μέσω του ίδιου αγωγού, όπως και η αποστράγγιση.

Οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν διαταράσσουν τους κατοίκους, ο ανυψωτήρας είναι εφοδιασμένος με μια συνέχεια που ανοίγει στην οροφή, ένα σωλήνα εξαερισμού (ανεμιστήρα).

Γνωρίζοντας το σχέδιο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η εργασία για την ανακατασκευή των λουτρών απαιτεί άδεια. Εάν αλλάξετε τη θέση του ανυψωτήρα ή συνδέσετε ένα μεγάλο αριθμό υδραυλικών εγκαταστάσεων, η απόδοση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να παραβιαστεί.

Κατά τον εξοπλισμό του δικτύου αποχέτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό του συστήματος, καθοδηγείται το SNiP 2.04.01-85.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Για να βελτιωθεί ο αερισμός από μόνο του, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες και να επιλέξετε τον οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ειδικές απόψεις ειδικών:

Για την ομοιόμορφη λειτουργία δύο ή περισσότερων καναλιών εξαερισμού:

Τι είναι τα turbo-deflectors;

Πώς να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής:

Ο φυσικός τρόπος εξαερισμού, χαρακτηριστικός για πολυκατοικίες, δεν δικαιολογείται πάντοτε στο μέγιστο. Αν το κτίριο δεν διαθέτει αναγκαστικό κεντρικό δίκτυο, τότε είναι δυνατή η ανεξάρτητη οργάνωση της εισροής / εκροής του αέρα με τη βοήθεια οικιακών συσκευών.

Σχηματικό διάγραμμα αερισμού

Κατά το σχεδιασμό του σταδίου P του έργου εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε το "Κύριο πρόγραμμα αερισμού".

Αξονομετρικό διάγραμμα και σχηματικό διάγραμμα του συστήματος εξαερισμού.

Αξονομετρικό σχήμα

Τα συστήματα εξαερισμού πρέπει να εκτελούνται στην αξονομετρική (μετωπική ισομετρική προβολή). Η αξοντομετρία σας επιτρέπει να δείτε ένα δίκτυο αεραγωγών σε τρεις διαστάσεις. Στην αξοντομετρία εμφανίζεται ο τρίτος άξονας, ο οποίος δείχνει το ύψος.

Σχηματικό διάγραμμα

Σύμφωνα με το "GOST 21.602-2003 Σύστημα τεκμηρίωσης μελέτης κατασκευής (HSS). Κανόνες για την εφαρμογή τεκμηρίωσης εργασίας για θέρμανση, εξαερισμό και κλιματισμό" p.4.13

4.13 Τα σύμβολα για τα όργανα, τον εξοπλισμό αυτοματισμού και τις γραμμές επικοινωνίας πρέπει να υιοθετούνται σύμφωνα με το GOST 21.404.
Ένα παράδειγμα εφαρμογής του βασικού τεχνολογικού σχεδίου του συστήματος εξαερισμού με την ένδειξη των οργάνων, του εξοπλισμού αυτοματισμού και των γραμμών επικοινωνίας δίδεται στο προσάρτημα Β της GOST 21.205.
ονομασιών επιστολή μετρούμενες τιμές και λειτουργικά χαρακτηριστικά των συσκευών φαίνεται στο διάγραμμα και τον πίνακα (GOST 21.205 Παράρτημα Β) λαμβάνονται GOST 21404.

Αναζητούμε "GOST 21.205-93 Σύστημα τεκμηρίωσης μελέτης για την κατασκευή (SDDS).Συνολαία σύμβολα στοιχείων υγειονομικών τεχνικών συστημάτων".

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β (ενημερωτικό). ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

Σημείωση - Τα γράμματα για τις μετρούμενες τιμές και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των συσκευών, που αναφέρονται στο διάγραμμα και στον πίνακα, εγκρίνονται σύμφωνα με την GOST 21.404.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού, ο σκοπός και η συσκευή τους

Ο εξαερισμός σε διάφορες μορφές υπάρχει σε όλα σχεδόν τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι διατεταγμένο για ορισμένους σκοπούς, αλλά μερικές φορές συμβαίνει αυθόρμητα, λόγω φυσικών παραγόντων. Τι χρειάζεται, ποιες αρχές της συσκευής, τις αποχρώσεις και τα είδη των συστημάτων αερισμού - θα εξετάσουμε αυτά τα θέματα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι είναι τα συστήματα εξαερισμού;

Ο κύριος σκοπός του αερισμού είναι η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα καθαρού αέρα και να αφαιρεί ρύπους μαζί με την εξάτμιση. Το ίδιο το ξέσπασμα των παραθύρων το χειμώνα είναι συνέπεια του ανεπαρκούς εξαερισμού.

Οι τύποι αερισμού των χώρων εξαρτώνται κυρίως από το σκοπό των ίδιων των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, τα συστήματα είναι:

 • παραγωγή ·
 • για δημόσια κτίρια.
 • για κατοικίες.

Οι τύποι συστημάτων εξαερισμού αυτών των τύπων εκτελούν ελαφρώς διαφορετικούς ρόλους. Εάν ένα σύστημα για κατοικίες και δημόσια κτίρια προορίζονται κυρίως για να εφαρμόσει την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου μαζί με τον εξωτερικό αέρα και την αναπνοή προϊόντων αφαιρέσετε τους ανθρώπους, βιομηχανική εξαερισμού συχνά υπολογίζονται για την αφαίρεση επιβλαβών ουσιών στο κυρίως αντιρροπούμενη αέρα εξαντληθεί έξω.

Εκτός από το πεδίο εφαρμογής του συστήματος εξαερισμού αέρα ταξινομείται και άλλες παραμέτρους

Είδη εξαερισμού

Οι τύποι εξαερισμού στα κτίρια κατατάσσονται κατά κύριο λόγο στην κατεύθυνση του ταξιδιού. Είναι εφοδιασμός και εξάτμιση. Γενικά, ο όγκος της παροχής και του αέρα εξαγωγής πρέπει να είναι ίσος. Αυτή η αναλογία ονομάζεται ισορροπία αέρα. Είναι απαραίτητο να ξεφλουδίζει ποσότητα του αέρα είναι εντελώς αντικαθίσταται με φρέσκο, διαφορετικά υπάρχει κενό ή αντίστροφα αυξημένη πίεση λόγω της μεγάλης εισροής εξωτερικού αέρα ωθεί μέσω των διαρροών κενού στα παράθυρα και τις πόρτες.

Η τοποθέτηση του συστήματος παροχής και εξαγωγής εξαρτάται από τις απαιτήσεις για τις εγκαταστάσεις. Δεν είναι απαραίτητα σε κάθε δωμάτιο ή δωμάτιο που ταιριάζει τόσο στην εισροή όσο και στην εξάτμιση. Για παράδειγμα, οι τύποι εξαερισμού στις κατοικίες διαμερίσματος είναι με τέτοια τοποθέτηση εξοπλισμού ότι το εκχύλισμα διεξάγεται σε τεχνικούς χώρους (μπανιέρα, τουαλέτα, κουζίνα) και η εισροή τροφοδοτείται σε σαλόνια. Η κίνηση του αέρα από τις μονάδες τροφοδοσίας στον αέρα εξάτμισης περνά μέσα από τις ρωγμές κάτω από τις πόρτες ή μέσω ειδικά διαμορφωμένων σχάρων.

Εκτός από την κατεύθυνση της κίνησης, ο εξαερισμός ταξινομείται σε αυτούς τους τύπους:

 • από τον μηχανισμό της επαγωγής του αέρα σε φυσικό και τεχνητό (μηχανικό).
 • για τις περιοχές εξυπηρέτησης για γενική ανταλλαγή και τοπικές.

Φυσικά

Οι τύποι του φυσικού αερισμού στην πρώτη θέση κατατάσσονται στην παροχή και την εξάτμιση. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μόνο φυσικός εξαερισμός, ο οποίος λειτουργεί υπό την επίδραση της διαφοράς πίεσης του ατμοσφαιρικού αέρα και του αέρα στο δωμάτιο. Και η εισροή εμφανίζεται ήδη ως αποτέλεσμα υποκατάστασης του αφαιρούμενου αέρα, συμβαίνει ως αποτέλεσμα της αραίωση αέρα στον χώρο.

Το κύκλωμα εξαερισμού φυσικού τύπου συμπεριλαμβάνεται στους κύριους κάθετους αγωγούς εξαερισμού στα τοιχώματα, τα οποία πρέπει να έχουν επαρκές μήκος για να παράγουν έλξη. Ποια συστήματα χρησιμοποιούνται συχνά σε οικιστικά πολυώροφα κτίρια ή σε ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες.

Οι τύποι εξαερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνουν επίσης φυσικά συστήματα σε διάφορους συνδυασμούς. Επίσης, σε τέτοια κτίρια, χρησιμοποιείται ευρέως αερισμός, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ένας εξαερισμός όταν εγκαθίστανται παράθυρα ή ανοίγματα εξαερισμού από διαφορετικές πλευρές του κτιρίου.

Προηγουμένως, κυρίως φυσικού αερισμού στο σύστημα λαμβάνει χώρα μέσω διαρροών στα παράθυρα και τις πόρτες κάτω από την κουκούλα, αλλά ο πολλαπλασιασμός των κενού διπλά τζάμια και ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα, ένας τέτοιος μηχανισμός έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί. Εξαιτίας αυτού, ο εξαερισμός δεν λειτουργεί σωστά, δεν αρκεί. Για να λυθεί το πρόβλημα με την απουσία των κεντρικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται βαλβίδες εισαγωγής στα παράθυρα ή τους τοίχους που σας επιτρέπουν να εφαρμόσετε μια ορισμένη ποσότητα αέρα στα σαλόνια των ανθρώπων αναπνοή.

Μηχανική

Ο τεχνητός εξαερισμός διαφέρει από τον φυσικό αερισμό από το ότι οι μηχανικές συσκευές χρησιμοποιούνται για την οδήγηση του αέρα. Αυτοί είναι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες διαφόρων τύπων και συσκευών. Οι φίλοι μπορούν να είναι:

 • Ακτινική, στην οποία η πτερωτή κινείται στο ίδιο επίπεδο με τη ροή του αέρα.
 • Αξονική - πτερωτή κάθετα προς τη ροή του αέρα.

Μπορούμε να διακρίνουμε τέτοιους τύπους τεχνητού αερισμού:

 • εφοδιασμού.
 • εξάτμιση.
 • Προμήθεια και εξάτμιση

Εάν οι δύο πρώτοι τύποι είναι επίσης χαρακτηριστικοί των φυσικών συστημάτων, η παροχή και η εξάτμιση είναι καθαρά ένα μηχανικό πεδίο. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι ο εξοπλισμός και για τους δύο κλάδους είναι ο ίδιος.

Τα μηχανικά συστήματα περιλαμβάνουν όχι μόνο τους ίδιους τους ανεμιστήρες αλλά έναν μεγάλο αριθμό άλλων συσκευών: φίλτρα, θερμαντήρες (ηλεκτρικά και νερό), αντλίες θερμότητας, βαλβίδες, αποσβεστήρες, σχάρες. Είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της ροής αέρα, τον καθαρισμό και τη θέρμανση του.

Οι τύποι μηχανικού εξαερισμού ταξινομούνται επίσης σύμφωνα με τη διάταξη του συστήματος. Αυτό μπορεί να είναι ένα ομαδικό σύστημα όπου ο ανεμιστήρας και όλα τα άλλα στοιχεία επιλέγονται χωριστά και συναρμολογούνται επί τόπου ήδη, και ένα κομμάτι, όταν όλα αυτά τα στοιχεία συναρμολογούνται στο εργοστάσιο σε ενιαίο περίβλημα (θερμότητα και ηχομόνωση) και διανέμονται στο χώρο. Ο πρώτος τύπος είναι φθηνότερος και πιο ευέλικτος, αλλά οι συσκευές monoblock είναι πιο βολικές για εγκατάσταση. Δεν απαιτούν πρόσθετες ρυθμίσεις. Τις περισσότερες φορές έρχονται με ενσωματωμένο αυτοματισμό.

Προμήθεια και εξάτμιση

Εξετάστε χωριστά τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Πρόκειται για έναν σχετικά νέο τύπο, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του εξοπλισμού. Ο σκοπός των συστημάτων εξαερισμού αυτού του τύπου είναι παρόμοιος με τα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης. Η κύρια διαφορά είναι ότι όλα τα στοιχεία (πρώτα από όλα τα ανεμιστήρες) είναι διατεταγμένα σε μία συσκευή και διασυνδέονται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες τέτοιων συστημάτων:

 • χωρίς ανάκτηση.
 • με ανάκτηση:
  • με ελασματοειδή (ανακτητής διασταυρούμενης ροής).
  • με περιστροφικό ανακτητή.
  • με αντλία θερμότητας Freon ως ανακτητή.
  • με αναρρόφηση γλυκόλης.

Οι συσκευές χωρίς ανάκτηση δεν διαφέρουν πολύ από τα ξεχωριστά συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής, κυρίως από επιλεγμένους ανεμιστήρες για να εξασφαλίσουν την ίδια ροή αέρα. Συσκευές με ανάκτηση θερμότητας - σύγχρονο και αποδοτικό εξοπλισμό, το χαρακτηριστικό είναι ότι η διευθέτηση του εξοπλισμού και για τους δύο κλάδους σε μία θήκη επιτρέπει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Η ανάκτηση είναι η επιστροφή της θερμότητας από τον αέρα εξαγωγής πίσω στο δωμάτιο. Με τη λειτουργία ενός συμβατικού συστήματος εξαγωγής αέρα, ο αέρας αφαιρείται από το δωμάτιο, ανεβάζοντας ανεπανόρθωτα θερμότητα. Και ο εξωτερικός ψυχρός αέρας που τροφοδοτείται στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα απαιτεί σταθερή θέρμανση. Αυτό οδηγεί σε πλεόνασμα ενεργειακών πόρων για θέρμανση. Η ανάκτηση μπορεί εν μέρει να λύσει αυτό το πρόβλημα. Η θερμότητα από τον αέρα που απομακρύνεται μέσω των συσκευών ανάκτησης μεταφέρεται στον αέρα τροφοδοσίας.

Ανακτητές πλακών

Πλάκα (σταυροειδής, σταυρωτή ροή), όπου ο αέρας μετακινείται σε ειδική σακούλα αλουμινίου, χαρτιού ή χαλκού, όπου η εισροή και το εκχύλισμα δεν αναμειγνύονται. Το δεύτερο όνομα προήλθε από την κατεύθυνση του κινήματος του αέρα - φαίνεται να επικαλύπτονται. Έχουν μέση απόδοση περίπου 80%.

Περιστροφικοί ανακτητές

Ρόταρυ Εγκαταστάσεις παροχής και εξαγωγής. Σε αυτά, ένας ρότορας είναι τοποθετημένος από ένα υλικό με καλή θερμότητα, το οποίο περιστρέφεται αργά κατά μήκος του άξονα που βρίσκεται μεταξύ των τμημάτων τροφοδοσίας και καυσαερίων. Κατά τη διάρκεια της περιστροφής, μέρος του δρομέα θερμαίνεται από τον αέρα εξαγωγής. Το θερμασμένο τμήμα του δρομέα, όταν περιστρέφεται, μετακινείται στη ζώνη εισροής και μεταφέρει τη θερμότητα στον ψυχρό αέρα που διέρχεται εκεί. Τα πιο αποτελεσματικά συστήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπερβαίνει το 90%.

Ανακλαστήρες με αντλία θερμότητας

Σπάνια, αλλά εξακολουθούν να εφαρμόζουν συστήματα με αντλία θερμότητας. Χρησιμοποιούν συμπιεστή και εναλλάκτες θερμότητας, οι οποίοι βρίσκονται στους κλάδους τροφοδοσίας και καυσαερίων. Ο συμπιεστής, ως έχει, αντλεί θερμότητα από τη ζώνη εξάτμισης στον αέρα τροφοδοσίας. Οι περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται για πισίνες, επειδή σας επιτρέπουν να οργανώσετε την αφαίρεση της υγρασίας.

Ανακτητές γλυκόλης

Με συσκευή ανάκτησης γλυκόλης. Με το σχεδιασμό τους είναι παρόμοια με μια αντλία θερμότητας, μόνο οι μεταφορές θερμότητας από τον κλάδο της εξάτμισης στον αέρα τροφοδοσίας δεν είναι φρέον και ο φορέας θερμότητας είναι ένα μείγμα γλυκόλης και νερού. Η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι πολύ υψηλή (έως και 50%) και χάνουν με περιστροφικό και ελαστικό στρώμα σε αυτόν τον δείκτη. Εφαρμόζεται κυρίως για μεγάλα συστήματα.

Η αποδοτικότητα της ανάκτησης εξαρτάται από τον τύπο του εξοπλισμού και από τα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Επίσης, η θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα τόσο στο σύστημα τροφοδοσίας όσο και στο σύστημα εξάτμισης επηρεάζουν αυτήν την παράμετρο. Τις περισσότερες φορές κυμαίνεται από 70-80%, αλλά μερικές φορές το 40-50% ήδη προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση σε ενεργειακούς πόρους.

Ο εξαερισμός του σχήματος στο σπίτι συχνά παρέχει ένα σύστημα ανάκτησης πλάκας λιγότερο συχνά περιστροφικό. Οι αντλίες θερμότητας έχουν βρει τη χρήση τους σε εγκαταστάσεις εξαερισμού για πισίνες. Οι τύποι βιομηχανικού αερισμού που χρησιμοποιούν ανάκτηση περιλαμβάνουν όλα τα ηχητικά συστήματα.

Τοπικό

Ο σκοπός του τοπικού αερισμού είναι η διατήρηση μιας συγκεκριμένης περιοχής στο δωμάτιο. Χρησιμοποιείται για να μειώσει την ανάγκη για αέρα και να μειώσει το κόστος του συστήματος. Για παράδειγμα, ένας καυσαερίων πάνω από μια συνηθισμένη εσωτερική κουκούλα είναι ένας τοπικός αερισμός. Ποιοι τύποι αερισμού υπάρχουν; Τα τοπικά συστήματα είναι τέτοιων ποικιλιών:

 • Ομπρέλες εξάτμισης πάνω σε οικιακές και βιομηχανικές εστίες, κουκούλες πάνω από τις θέσεις συγκόλλησης, μηχανές και άλλο βιομηχανικό εξοπλισμό.
 • Τα ατμοσφαιρικά ντους, τα οποία είναι ένα τοπικό σύστημα τροφοδοσίας και παρέχουν την απαιτούμενη ποσότητα αέρα στον χώρο εργασίας. Για παράδειγμα, ο χώρος εργασίας στο κατάστημα.

Η χρήση τοπικών συστημάτων μπορεί να μειώσει το κόστος του εξοπλισμού και τη θέρμανση του αέρα.

Γενική ανταλλαγή

Το γενικό σύστημα ανταλλαγής, σε αντίθεση με το τοπικό σύστημα, εξυπηρετεί ολόκληρο τον όγκο ενός δωματίου ή ενός κτιρίου. Για παράδειγμα, οι τύποι εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία είναι ως επί το πλείστον κοινό. Μπορούν να είναι τόσο μηχανικά όσο και φυσικά. Σε γενικές γραμμές τα συστήματα ανταλλαγής, είναι σημαντικό να διανέμετε σωστά τον αέρα, γι 'αυτό πρέπει να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του δωματίου και την τοποθεσία των χώρων εργασίας.

Το εκχύλισμα συνήθως ταιριάζει στην ανώτερη ζώνη, επειδή ο ζεστός, μολυσμένος αέρας συχνά ανεβαίνει κάτω από την οροφή από όπου είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί. Αλλά σε ορισμένα συστήματα, η κουκούλα πρέπει να είναι τοποθετημένη κοντά στο πάτωμα. Αυτό ισχύει για τις βιομηχανίες όπου συμβαίνουν βαριά αέρια. Στο ίδιο γκαράζ, το μονοξείδιο του άνθρακα πέφτει στο πάτωμα.

Ο αναγκαστικός αερισμός στο σπίτι θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη την τοποθεσία, τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων, τα κρεβάτια και τους χώρους ανάπαυσης.

Ο εξεταζόμενος σκοπός και η ταξινόμηση των συστημάτων εξαερισμού επιτρέπουν γενικά να πλοηγηθείτε σε αυτό το σημαντικό μηχανολογικό δίκτυο και να επιλέξετε για τους σκοπούς τους τον βέλτιστο εξοπλισμό.

Πώς λειτουργεί ο φυσικός αερισμός: μια λεπτομερής και κατανοητή περιγραφή

Με τη μέθοδο της επαγωγής της ανταλλαγής αέρα, οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι φυσικό ή αναγκασμένο.

Το φυσικό σχήμα είναι σχετικά απλούστερο, αλλά και λιγότερο παραγωγικό. Ωστόσο, χρησιμοποιείται ακόμα για μια ποικιλία κτιρίων - από πολυκατοικίες έως κελάρια ή υπόστεγα.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα, του τι αποτελείται και εξετάζει και άλλες αποχρώσεις της συσκευής του.

Τι είναι ο φυσικός αερισμός: η αρχή της εργασίας γενικά

Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος βασίζεται στους νόμους της φυσικής:

 • ο ζεστός αέρας τείνει πάντα προς τα πάνω.
 • ο αέρας πάντα θα "πάει" εκεί που η πίεση είναι χαμηλότερη.
 • πιο κοντά στην επιφάνεια - η πίεση είναι υψηλότερη, μακριά από την επιφάνεια - η πίεση είναι χαμηλότερη.

Για να οργανώσετε μια τέτοια ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο - πρέπει να εξασφαλίσετε μια διαφορά πίεσης. Αυτό γίνεται έτσι:

 1. Μεταξύ του δρόμου και του δωματίου δημιουργούνται «τρύπες»: μπορεί να είναι παράθυρα ή βαλβίδες εισαγωγής, σε μη κατοικημένες περιοχές - απλά ανοίγματα. Αυτά είναι τα σημεία εισροής αέρα.
 2. Από το δωμάτιο μέχρι τον αγωγό εξαγωγής αφαιρείται. Το άνοιγμά του θα είναι υψηλότερο από το σημείο εισροής. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το άνοιγμα στον σωλήνα η πίεση θα είναι χαμηλότερη από ό, τι στο σημείο εισροής. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας τείνει να περάσει από το σημείο εισροής (δηλαδή, από το δρόμο) στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής.
 3. Τα σημεία εισροής βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση από το σωλήνα εξατμίσεως - ώστε να επιτρέπεται η διέλευση του αέρα μέσα από ολόκληρο το δωμάτιο. Ανάμεσα τους δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια (κλειστές πόρτες).

Αυτό είναι προκαλούν κυκλοφορία αέρα χωρίς ανεμιστήρες (δεν έχει σημασία - εξάτμιση ή τροφοδοσία).

Οπτικά για την αρχή της εργασίας (βίντεο)

Τι καθορίζει την ταχύτητα και την ποσότητα της ανταλλαγής αέρα;

Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα αέρα (απόδοση του συστήματος εξαερισμού) αυτού του τύπου:

 1. Ταχύτητα ανέμου. Όσο ισχυρότερος ο άνεμος φυσά - τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση στην έξοδο του σωλήνα εξάτμισης, και τόσο καλύτερα θα αναρροφά αέρα από το δωμάτιο. Και το αντίστροφο: εάν ο καιρός είναι αθόρυβος, η ανταλλαγή αέρα υποβαθμίζεται.
 2. Ύψος του σωλήνα εξαγωγής. Όσο υψηλότερη είναι η επιφάνεια, τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση, που σημαίνει ότι τόσο καλύτερα θα ρέει ο αέρας από το δωμάτιο μέσω του σωλήνα εξάτμισης.
 3. Θερμοκρασία στο δρόμο και σε εσωτερικούς χώρους. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ τους (τόσο ψυχρότερος στο δρόμο και θερμότερο μέσα), τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση. Επομένως, το χειμώνα, ο εξαερισμός λειτουργεί καλύτερα, και το καλοκαίρι - ο φυσικός αερισμός μπορεί γενικά να σταματήσει.

Από την επίδραση της εποχής και του καιρού (βίντεο)

Πώς τρέχει ο αέρας γύρω από το δωμάτιο το χειμώνα; (+ βίντεο)

Στο παρελθόν, εξετάσαμε την αρχή του συστήματος γενικά. Τώρα ας δούμε λεπτομέρειες.

Το μικροκλίμα στο δωμάτιο θα επηρεαστεί επίσης από το πόσο γρήγορα και σε ποια κατεύθυνση θα μετακινηθεί η ροή αέρα γύρω από το δωμάτιο. Θα εξετάσουμε δύο επιλογές - στην πρώτη, η μπαταρία θέρμανσης βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, στη δεύτερη - κοντά στον τοίχο (όχι αμέσως κάτω από το παράθυρο, αλλά σε απόσταση).

Στην πρώτη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το παράθυρο:

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον ζεστό αέρα, πέφτει χαμηλότερα όπου θερμαίνεται από την μπαταρία και αναμιγνύεται με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.
 3. Η ανάμικτη ροή αέρα, που έχει ήδη μια άνετη θερμοκρασία, περνά μέσα από το δωμάτιο, αποδίδοντας κάποια θερμότητα στις γύρω επιφάνειες: τοίχους, έπιπλα.

Έτσι, η κρύα ροή θα ζεσταθεί αμέσως, και δεν θα περάσει μέσα από το δωμάτιο κατά μήκος του δαπέδου, δημιουργώντας δυσφορία.

Στη δεύτερη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται μακριά από το παράθυρο (κοντά στον τοίχο):

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον θερμό αέρα, πέφτει κάτω, στην επιφάνεια του δαπέδου.
 3. Δεδομένου ότι η πηγή θερμότητας δίπλα στο παράθυρο δεν είναι - η ροή του κρύου συνεχίζει να μετακινείται γύρω από το δωμάτιο, στη μπαταρία. Καθώς κινείται, αναμιγνύεται σταδιακά με τον θερμότερο εσωτερικό αέρα και τελικά φθάνει στη μπαταρία, όπου θερμαίνεται και ανεβαίνει ψηλότερα.

Έτσι, το κρύο ρεύμα δεν θερμαίνεται αμέσως στην είσοδο από το δρόμο, αλλά πολύ αργότερα. Εξαιτίας αυτού, το κάτω μέρος του δωματίου από το παράθυρο και από την μπαταρία αποδειχθεί κρύο - εξαιτίας του δυσάρεστου αυτού προβλήματος και διακόπτεται ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας.

Ποια είναι η διαφορά από το αναγκαστικό σύστημα;

Η κύρια διαφορά είναι σύντομη: σε ένα φυσικό σύστημα, οι ανεμιστήρες δεν χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ροής αέρα, αλλά σε ένα αναγκαστικό σύστημα, χρησιμοποιούνται.

Ο τεχνητός (αναγκαστικός, μηχανικός) εξαερισμός είναι πιο σύγχρονος, πιο παραγωγικός, σταθερός και αξιόπιστος. Ο λόγος είναι ότι η απόδοση των ανεμιστήρων εξαρτάται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες - ακόμα και αν η θερμοκρασία ή η πίεση αλλάζει στο δρόμο, είναι πάντα δυνατό να αλλάξει η ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής προσθέτοντας ή μειώνοντας την ποσότητα αέρα που ανατινάσσεται.

Στο αναγκαστικό σύστημα, η παροχή ή / και η αφαίρεση (σε αυτή τη φωτογραφία) του αέρα παράγεται από έναν ανεμιστήρα

Το υποχρεωτικό σύστημα χρησιμοποιείται όταν είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένας ορισμένος όγκος ανταλλαγής αέρα και αν είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί στο ακριβές εύρος:

 • σε χώρους παραγωγής ·
 • σε γραφεία ·
 • σε αποθήκες.
 • σε μέρη με μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων (εμπορικά κέντρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αθλητικά συγκροτήματα, νοσοκομεία, αίθουσες συναυλιών κλπ.) ·
 • σε χώρους με υψηλή υγρασία (πισίνες, αποθήκες λαχανικών, συγκροτήματα παραγωγής με αυξημένη θερμότητα ή / και υγρασία).
 • σε χώρους όπου απελευθερώνονται επιβλαβείς ή / και εκρηκτικές ουσίες στον αέρα (συγκροτήματα παραγωγής, σταθμοί συγκόλλησης, βαφεία, καταστήματα επίπλων).

Τα συστήματα εξαερισμού με φυσική ανταλλαγή αέρα για τα κτίρια αυτά σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούνται. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν η περιοχή του δωματίου είναι μικρή.

Κατάλογος στοιχείων που εμπλέκονται στην φυσική ανταλλαγή αέρα

Στο σχήμα της φυσικής ανταλλαγής αέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Δεν υπάρχουν ειδικές υποδοχές, τρύπες, διαρροές. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, σε παλιά ξύλινα παράθυρα, ή σε παλιά ξύλινα σπίτια.
 2. Ειδικά δημιουργημένα ανοίγματα: εκρήξεις, παραθυρόφυλλα. Κατασκευάζονται σε μη οικιστικές εγκαταστάσεις.
 3. Το παράθυρο. Ανοιχτό φύλλο, ένα ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο, υποδοχή στον τρόπο μικροεπεξεργασίας.
 4. Βαλβίδα αέρα παροχής. Μπορεί να είναι είτε τοίχος (τοποθετημένος σε τοίχο) είτε παράθυρο (τοποθετημένος σε φύλλο παραθύρου). Επιτρέπει στον αέρα να διεισδύσει ακόμη και όταν κλείσει το παράθυρο.
 5. Αγωγοί (στην πραγματικότητα - σωλήνες που μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά, έχουν διαφορετική διάμετρο και σχήμα του τμήματος). Μέσω αυτών μπορεί να ρέει αέρας (τόσο από το δρόμο όσο και από το εξωτερικό). Για την εισροή δεν είναι πάντα και δεν είναι απαραίτητο. Από τους σωλήνες είναι κατασκευασμένοι οι αγωγοί εξαγωγής.
 6. Στον άξονα εξαερισμού. Συχνά είναι κτισμένο σε πολυώροφα κτίρια. Στην πραγματικότητα - ένας μεγάλος σωλήνας εξαγωγής με μεγάλη διάμετρο, ο οποίος εκτείνεται από τον πρώτο στον τελευταίο όροφο και εξέρχεται από την οροφή. Σε κάθε διαμέρισμα σε κάθε όροφο - υπάρχουν ανοίγματα που μπαίνουν στον αερισμό (γίνονται στις κουζίνες και στα μπάνια).
 7. Д умоходы (εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι). Επιπλέον, μέσω αυτών ο καπνός δίνεται μακριά με την καύση καυσίμων, μπορούν να παίξουν το ρόλο μιας καμινάδας.
 8. Deflectors. Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του βυθίσματος στο σωλήνα εξάτμισης / καμινάδα.
 9. Γρίλια εξαερισμού. Καλύψτε τα ανοίγματα των αεραγωγών και των βαλβίδων τροφοδοσίας (τόσο σε εξωτερικό χώρο όσο και σε εσωτερικούς χώρους). Εκτελέστε μια διακοσμητική λειτουργία και προστατέψτε το κανάλι από το να πάρει διαφορετικά συντρίμμια, πουλιά, έντομα. Μπορεί να διαφέρει σε μέγεθος, σχήμα, υλικό (πλαστικό, μέταλλο), περιοχή (συνολική περιοχή του πλέγματος και περιοχή του ζωντανού τμήματος).
 10. Ανεμοστάτες. Το ανάλογο του ventrashet διαφέρει ανάλογα με την αρχή λειτουργίας και εμφάνισης.
 11. Βαλβίδες ροής στο φύλλο της πόρτας (ή σχισμές κάτω από την πόρτα). Είναι απαραίτητο να μπορεί ο εσωτερικός αέρας να περάσει από το σημείο εισροής στην εξαγωγή, ακόμη και αν οι πόρτες είναι καλά κλειστές.
 12. Βαλβίδα ελέγχου. Μπορεί να τοποθετηθεί σε αεραγωγούς για να αποφευχθεί η διέλευση του αέρα προς λάθος κατεύθυνση. Σχετικά με αυτό τίθεται σε αναγκαστικά συστήματα, αλλά σε φυσικά συστήματα χρησιμοποιείται σπάνια.

Από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω: η βαλβίδα του παραθύρου, η βαλβίδα τοίχου, η μάσκα. Κάτω: ανηφόρα, πτώση στο θεμέλιο, εκτροπέας

Όλα τα στοιχεία δεν είναι απαραίτητα για χρήση: ορισμένα συστήματα (μικρό μέγεθος) μπορούν να κάνουν με ένα μικρότερο σετ.

Είδη φυσικών συστημάτων εξαερισμού

Με όρους, τα συστήματα αυτά μπορούν να χωριστούν σύμφωνα με 2 κριτήρια:

 1. Με τη μέθοδο της συσκευής (εκτέλεση): κανάλι ή μη κανάλι.
 2. Με "πρόθεση": ανοργάνωτη ή οργανωμένη.

Τώρα εξετάστε τις απόψεις λίγο περισσότερο.

Η συσκευή του συστήματος χωρίς κανάλια δεν απαιτεί ειδική εγκατάσταση αεραγωγών - η ροή αέρα πραγματοποιείται μέσω παραθύρων ή βαλβίδων και η αφαίρεση - μέσω των ανοιγμάτων του άξονα εξαερισμού. Πρόγραμμα καναλιών - απαιτεί την εγκατάσταση αεραγωγών (στους τοίχους ή / και τις οροφές).

Ένα ανοργάνωτο σύστημα είναι μια φυσιολογική επιχείρηση για παλιές ιδιωτικές κατοικίες, ιδιαίτερα ξύλινες. Η εισροή αέρα γίνεται μέσα από διαρροές και ρωγμές στους τοίχους και αφαίρεση - μέσω της καμινάδας του κλιβάνου. Οργανωμένο σχέδιο - σχεδιάζεται και διευθετείται σκόπιμα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος

Τώρα ας δούμε τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού:

 1. Η φτηνή εγκατάσταση. Και τα στοιχεία του συστήματος και η εγκατάστασή τους είναι σχετικά φθηνότερα από τα στοιχεία των υποχρεωτικών συστημάτων.
 2. Φτηνότητα της υπηρεσίας. Σε τέτοια συστήματα δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 3. Δεν υπάρχει θόρυβος από τη λειτουργία του εξοπλισμού. Όχι οπαδούς - τίποτα δεν κάνει θόρυβο
 1. Δεν υπάρχει τρόπος καθαρισμού του αέρα κανονικά. Για να περάσει η ροή του αέρα μέσω του στοιχείου φίλτρου, πρέπει να υπάρχει μια σταθερά μεγάλη ώση, η οποία δεν υπάρχει στο φυσικό σύστημα.
 2. Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της απόδοσης του συστήματος. Ακόμη και αν ανοίξετε τα παράθυρά σας γύρω από το σπίτι - αυτό δεν μπορεί πάντα να επηρεάσει τον εξαερισμό.
 3. Εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Την ίδια ημέρα, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό - από καλό (για παράδειγμα - εάν φυσάει ο άνεμος) και σχεδόν στο μηδέν, σε έναν ήρεμο και άνεμο καιρό. Το ίδιο ισχύει για την εποχή του χρόνου: το χειμώνα, ο εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει τέλεια, και το καλοκαίρι, αντίθετα, σχεδόν δεν λειτουργεί.
 4. Μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα και τις εισόδους αέρα, μπορεί να ακουστεί θόρυβος και η σκόνη και οσμές από το δρόμο μπορούν επίσης να διεισδύσουν.

Για ποια κτίρια και χώρους είναι κατάλληλο;

Η διευθέτηση τέτοιων συστημάτων είναι συναφής στις ακόλουθες περιοχές και περιοχές:

 • σε περιοχές με εύκρατο και δροσερό κλίμα (εάν το κλίμα είναι ζεστό - τότε το φυσικό βύθισμα δημιουργείται χειρότερα).
 • εάν δεν υπάρχουν φυσικά ή τεχνητά εμπόδια γύρω από τον άνεμο (αν υπάρχουν ψηλά κτίρια ή ένας "τοίχος" ψηλών δέντρων γύρω από το διώροφο κτίριο, τότε δεν θα υπάρχει κανονική έλξη στον αεραγωγό του).

Κατά προσέγγιση σχέδιο φυσικού αερισμού

Συνήθως ο φυσικός αερισμός πραγματοποιείται σε τέτοια κτίρια και χώρους:

 1. Πολυώροφα πολυκατοικίες. Σε αυτά, το φυσικό σύστημα συχνά συμπληρώνεται με κουζίνες και τουαλέτες - κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών διαμερισμάτων.
 2. Καλοκαιρινές κατοικίες, μικρές κατοικίες.
 3. Χαμηλό κτίριο μη οικιστικά κτίρια: υπόστεγα, γκαράζ, αχυρώνες, τουαλέτες.
 4. Μη οικιστικές εγκαταστάσεις σε ιδιωτικές κατοικίες: κελάρια, σοφίτες, λεβητοστάσια.
 5. Μικρές βιομηχανικές / αποθήκες / χώρους εργασίας και κτίρια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστηρίζουν υψηλή υγρασία και δεν απελευθερώνουν εκρηκτικές ή επικίνδυνες ουσίες στον άνθρωπο.
 6. Μικρά κτηνοτροφικά κτίρια, τα οποία περιέχουν κατοικίδια ζώα: κοτόπουλα κοτόπουλου, καλαμάρια, χοίρους.

Το σύστημα του φυσικού αερισμού σε ένα διαμέρισμα (πολυκατοικία)

Ας δούμε σύντομα πώς λειτουργεί το ventsistma σε ένα διαμέρισμα σε ένα πολυκατοικία.

Ο αέρας εισέρχεται μέσω ανοιχτών παραθύρων και / ή βαλβίδων τροφοδοσίας. Το εκχύλισμα εκτελείται μέσω του άξονα εξαερισμού, οι τρύπες του οποίου βρίσκονται σε κάθε κουζίνα και σε κάθε μπάνιο (μπάνιο, τουαλέτα).

Από το παράθυρο προς την τρύπα, η ροή αέρα περνά μέσα από τις αίθουσες μέσω των ανοιχτών θυρών ή (αν είναι κλειστές) μέσα από τις ρωγμές κάτω από αυτές ή τις γρίλιες.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Το σχέδιο του συστήματος φυσικού αερισμού σε ιδιωτικά σπίτια είναι ελαφρώς διαφορετικό από το διαμέρισμα. Η εισροή πραγματοποιείται επίσης μέσω παραθύρων και / ή βαλβίδων. Αλλά οι αγωγοί εξαερισμού σε σπίτια είναι σπάνια (εκτός από το ότι αυτό το κτίριο είναι αρκετά ορόφους και με ένα κελάρι).

Συνήθως, ο αέρας αφαιρείται μέσω:

 1. Καμινάδα φούρνου - εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι.
 2. Εξάτμιση σωλήνα, που τρέχει από την κουζίνα και μπάνιο στο δρόμο. Τις περισσότερες φορές αποσύρεται από το δωμάτιο μέσω του τοίχου (οριζόντια), και στη συνέχεια γυρίζει και περνά προς τα πάνω, προς την οροφή.

Υπολογισμός της ποσότητας αέρα

Ο υπολογισμός είναι απαραίτητος για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του συστήματος:

 1. Αριθμός εισόδων αέρα.
 2. Η χωρητικότητα των βαλβίδων εισαγωγής (όπως μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο).

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις καθιερωμένες προδιαγραφές από διαφορετικά κανονιστικά έγγραφα:

 1. ABOK - πρότυπα τεχνικών υλικών για θέρμανση, εξαερισμό, κλιματισμό, θέρμανση και ψύξη, μικροκλίμα κτιρίων.
 2. Το SNiP (συντομευμένο από τους "κανονισμούς και τους κανονισμούς κατασκευής") είναι το σύστημα των κανονιστικών εγγράφων που υιοθετεί η ΕΣΣΔ, τα οποία τυποποιούν τις απαιτήσεις για διάφορα κτίρια.

Οι κανόνες ανταλλαγής αέρα για κτίρια κατοικιών δίνονται στο ABOK-1-2002. Το παρόν έγγραφο καθορίζει τις απαιτήσεις αυτές:

Ποσότητα αέρα, m³ / h για 1 άτομο

3 για κάθε 1 m² (αν η επιφάνεια του δωματίου είναι μικρότερη από 20 m²)

30 (μέσος όρος για 1 ενήλικα ενοικιαστή)

50, αν το συνδυασμένο μπάνιο

25 - ξεχωριστό για μπάνιο και τουαλέτα

Πολλαπλασιασμός - 1 όγκος ανά ώρα

90 - αν το φούρνο αερίου

60 - εάν η κουζίνα είναι ηλεκτρική

Τώρα θα αναφέρουμε τους κανόνες από το SNiP. Τα δεδομένα από τα έγγραφα χρησιμοποιούνται:

 • SP 55.13330.2011, προς SNiP 31-02-2001 "Μονοκατοικίες";
 • SP 60.13330.2012 έως SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός".
 • С П 54.13330.2011 προς SNIP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Κατοικία, με μόνιμη εύρεση ανθρώπων

Τουλάχιστον 1 ένταση ανά ώρα

- (δεν είναι τυποποιημένη, πρέπει να παρέχει την καθορισμένη εισροή)

Κατοικημένη περιοχή κάτω των 20μ²

3 m³ / h για κάθε 1 m², για 1 άτομο

Κατοικίες που δεν χρησιμοποιούνται

0,2 όγκου ανά ώρα

Κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα

Κουζίνα με φούρνο αερίου

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Δωμάτιο με λέβητα / φούρνο στερεών καυσίμων

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Μπάνιο (μπανιέρα, τουαλέτα)

Όπως μπορείτε να δείτε, ορισμένα πρότυπα είναι εν μέρει διαφορετικά μεταξύ τους. Επομένως, κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν μεγαλύτερο δείκτη, και γενικά - να σχεδιάσετε την απόδοση με περιθώριο.

Στην πραγματικότητα, οι ίδιες αυτές απαιτήσεις ισχύουν όχι μόνο για τα φυσικά συστήματα - είναι τα ίδια για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Λεπτομερέστερες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό (βίντεο)

Κανόνες για την εγκατάσταση φυσικού αερισμού

Εάν αποφασίσετε να εξοπλίσετε ένα τέτοιο σύστημα με τα χέρια σας - αξίζει να εξεταστούν τέτοιοι κανόνες και συστάσεις:

 1. Τοποθετήστε τον άξονα εξαερισμού (αν είναι) δεν βρίσκεται στην άκρη του κτιρίου, αλλά ανάμεσα στους τοίχους του σπιτιού (όπως στα πολυώροφα κτίρια). Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός θα είναι πάντα ζεστός και το χειμώνα η θερμοκρασία του αέρα πέφτει σε αυτό και ο αέρας στο δρόμο θα είναι μεγαλύτερος - και το βύθισμα θα είναι καλύτερο.
 2. Εάν ο αγωγός εξάτμισης τρέχει κατά μήκος του δρόμου (για παράδειγμα - αποσύρεται από τον τοίχο αμέσως στον πρώτο όροφο και έπειτα ανεβαίνει) - συνιστάται η μόνωση του.
 3. Η εσωτερική επιφάνεια του ανοίγματος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη και ομαλή. Οποιαδήποτε τραχύτητα είναι ένα εμπόδιο στη ροή του αέρα, λόγω του οποίου η ώθηση μπορεί να μειωθεί.
 4. Βεβαιωθείτε ότι ούτε μέσα στον αγωγό εξαγωγής ούτε στο επάνω μέρος του υπήρχαν κάποια άσχημα στοιχεία συγκράτησης (για παράδειγμα - ένα σύρμα κολλήματος ή ένα χαλαρό μεταλλικό φύλλο). Με μια ισχυρή έλξη, αυτό μπορεί να γίνει πηγή θορύβου, που θα ακουστεί στο σπίτι.
 5. Αν επιλέξετε μεταξύ κυματοειδούς και άκαμπτου αγωγού. Κυματοειδές - εύκολο στη συναρμολόγηση, αλλά λόγω της επιφάνειας με ραβδώσεις στο εσωτερικό αυτού του καναλιού δημιουργείται περισσότερος θόρυβος και η ώθηση σε αυτή είναι μικρότερη. Ένα άκαμπτο κανάλι είναι πιο δύσκολο να τοποθετηθεί, αλλά χάρη σε μια λεία επιφάνεια, ο αέρας δεν δημιουργεί θόρυβο και περνάει πιο γρήγορα (το καλύτερο είναι το ρεύμα).
 6. Αν επιλέξετε το τμήμα του αγωγού. Ορθογωνικός δίαυλος - καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, αλλά λόγω των γωνιών η ώση σε αυτό είναι ελαφρώς μικρότερη από ό, τι στον γύρο. Στρογγυλό κανάλι - παίρνει λίγο περισσότερο χώρο, αλλά είναι πιο εύκολο να το τοποθετήσετε και η ώθηση σε αυτό είναι υψηλότερη.
 7. Μην επιτρέπετε αιχμηρές αλλαγές στη διάμετρο. Εάν ο αγωγός θα αποτελείται από τμήματα διαφόρων διαμέτρων - η μετάβαση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι ομαλή, υπό γωνία όχι μεγαλύτερη από 30 °.
 8. Στην κορυφή κάθε σωλήνα εξαγωγής είναι καλύτερο να τοποθετηθεί ο εκτροπέας. Αυτό το προϊόν θα καλύψει τον αεραγωγό από το να πάρει βροχή και χιόνι, από τα έντομα, το χνούδι λεύκας και άλλα πιθανά συντρίμμια, και επιπλέον θα αυξήσει εν μέρει το σχέδιο.
 9. Θυμηθείτε ότι ο εξαερισμός δεν είναι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια εισροή. Εάν κάνετε σωστά τον αγωγό εξαγωγής, αλλά παράλληλα εγκαθιστάτε σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα και μην φροντίζετε για την άφιξη του καθαρού αέρα - δεν θα υπάρξει κανονική ανταλλαγή αέρα. Είτε τα παράθυρα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, είτε να εγκαταστήσετε τις βαλβίδες εισαγωγής.
 10. Το σημείο εξάτμισης (δηλαδή το άνοιγμα του αγωγού εξαγωγής) πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, κάτω από την οροφή.
 11. Όσο λιγότερες στροφές έχει ο αεραγωγός, τόσο το καλύτερο. Εξ όψεως, κάθε στροφή επιδεινώνει την ώθηση κατά περίπου 10%. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς περιστροφές - ει δυνατόν, θα πρέπει να γίνονται ομαλά, χωρίς ορθές γωνίες.

Θυμηθείτε: το φυσικό σύστημα απέχει πολύ από το ιδανικό, ακόμα κι αν αυτό γίνεται σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τους κανόνες. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια αναγκαστική συσκευή, για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να είναι μια κουκούλα κουζίνας στην κουζίνα, μια κουκούλα στο μπάνιο, ή στον αγωγό. Μην τα απαρτίζετε απαραιτήτως όλη την ώρα, αλλά μόνο σε περίπτωση - να αξίζει ακριβώς αυτό.

Συντήρηση και καθαρισμός

Η χρήση συστημάτων εξαερισμού με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στη μόλυνση τους με σκόνη και άλλα μικρά σωματίδια.

Βρώμικος και καθαρός αγωγός εξαερισμού

Για να καταλάβουμε ότι το σύστημα πρέπει να ελεγχθεί και να καθαριστεί - είναι δυνατό από το επιδεινωμένο βύθισμα. Αν ξεκινήσατε να αισθάνεστε ότι ο αέρας στο σπίτι είναι γεμάτος, οι οσμές απομακρύνονται πιο αργά, η υγρασία στο μπάνιο αυξάνεται - μια σαφής ένδειξη ότι ο εξαερισμός έχει γίνει χειρότερος.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε:

 1. Καθαρίστε τις συσκευές τροφοδοσίας (βαλβίδες). Μπορούν να εμποδίσει τόσο στο εσωτερικό (στο περίβλημα, στο φίλτρο, εάν υπάρχει) και εκτός (διαφορετικά υπολείμματα μπορεί να συλλέξει στις εξωτερικές πλέγματα: φύλλα, σκόνες, ιστούς αράχνης).
 2. Καθαρίστε τις σχάρες εξαερισμού των ανοιγμάτων εξαγωγής. Ιδιαίτερα γρήγορα μπορούν να πάρουν βρώμικα στην κουζίνα, όπου ο αέρας από την κουζίνα, με λεπτά σωματίδια λίπους, έρχεται σε αυτούς.
 3. Αν πρόκειται για πολυώροφο σπίτι: εκτιμήστε οπτικά την κατάσταση του άξονα εξαερισμού. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αφαιρέσετε την σχάρα και χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη για να επιθεωρήσετε το κανάλι στο εσωτερικό, αν είναι δυνατόν. Εάν το ορυχείο είναι κατεστραμμένο ή φραγμένο, δεν θα μπορείτε να το καθαρίσετε μόνοι σας: πρέπει να καλέσετε την Υπηρεσία Στέγασης (ή τον οργανισμό που απαντά στην κατάσταση αερισμού του σπιτιού σας).
 4. Εάν πρόκειται για ιδιωτική κατοικία: καθαρίστε τον άξονα εξαερισμού (ή τον αγωγό εξαγωγής, αν είναι στη θέση του ορυχείου) ή / και την καπνοδόχο, εάν υπάρχει.

Σε νέα σπίτια, τα προβλήματα αερισμού μπορούν να ξεκινήσουν αρκετά χρόνια αργότερα. Σε πολυκατοικίες, που χτίστηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία - που είναι αρκετά κοινό: λόγω της απροσεξίας των φορέων λήψης αποφάσεων, εξαιτίας βλάβης στο ορυχείο εξαιτίας της λάθος ενέργειες των ενοικιαστών, διαμερίσματα, τα οποία τοποθετούνται μαζί σας σε μια μετώπη.

Περισσότερα για τον καθαρισμό των αγωγών εξαερισμού μπορείτε να διαβάσετε ξεχωριστά.

Πώς να ελέγξετε την απόδοση του άξονα εξαερισμού;

Για να κατανοήσετε πόσο καλά λειτουργεί ο άξονας εξαερισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού (μια χαρτοπετσέτα θα το κάνει).

Για να ελέγξετε, πρέπει να ανοίξετε ένα παράθυρο / παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο και να ανοίξετε τις πόρτες - έτσι ώστε η ροή αέρα να περνά εύκολα από το παράθυρο στην κουζίνα. Το χαρτί πρέπει να φέρεται στο πλέγμα, το οποίο καλύπτει τον εξαερισμό. Αν "κολλήσει" στην σχάρα, ή θα είναι αξιοπρόσεκτα έλξη - υπάρχει έλξη, και καλό. Αν προσελκύεται ασθενώς - υπάρχει έλξη, αλλά αδύναμη. Εάν το χαρτί δεν κινείται, δεν υπάρχει έλξη καθόλου ή είναι πολύ αδύναμο.

Η αρχή του εξαερισμού: τα κύρια σημεία που πρέπει να γνωρίζετε

Για να διασφαλιστεί ότι ο αέρας στο εσωτερικό του κτιρίου είναι καλής ποιότητας, πρέπει να είναι καθαρός και να έχει κανονική υγρασία. Επειδή η ατμόσφαιρα στα σπίτια μας είναι μολυσμένη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, αντικαθιστώντας την προσφορά - φρέσκια.

Υπάρχουν δύο βασικές αρχές με τις οποίες κυκλοφορεί ο αέρας μέσα στα κτίρια - φυσικό και αναγκασμένο.

Αυτό είναι το βασικό σχήμα του συστήματος.

Πώς λειτουργεί ο φυσικός εξαερισμός

Η φωτογραφία παρουσιάζει το έργο του φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

 1. Η αρχή του φυσικού αερισμού είναι η φυσική ανταλλαγή αέρα, η οποία δημιουργείται λόγω της διαφοράς της πίεσης εκτός και εντός των χώρων.
 2. Όταν η θερμοκρασία του δρόμου είναι κάτω από την τιμή του στο κτίριο, ο θερμός αέρας συμπιέζεται μέσω των αγωγών εξαερισμού. Για να τον αντικαταστήσετε μέσω του αεραγωγού ή βαλβίδες τροφοδοσίας είναι η ροή καθαρού αέρα. Στα δωμάτια ζεσταίνεται και ρέει ξανά.
 3. Με την άφιξη του καλοκαιριού, η θερμοκρασία του υπαίθριου αέρα γίνεται υψηλότερη από τον εσωτερικό αέρα, έτσι πέφτει η απόδοση του φυσικού αερισμού.
 4. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι πρέπει να δημιουργήσουν βυτία, αίθουσες εξαερισμού - άνοιγμα παραθύρων και θυρών.

Διαμόρφωση συστήματος

Πόρτα με σχάρα εξαερισμού.

Ότι η αρχή του φυσικού αερισμού στο κτίριο παρατηρείται, θα πρέπει να δημιουργήσει ορισμένες προϋποθέσεις.

 1. Όταν σχεδιάζετε το σύστημα, παρέχετε αγωγούς εξαγωγής αέρα. Είναι απαραίτητο να τα εξοπλίσουμε σε εκείνους τους χώρους όπου συσσωρεύεται μολυσμένος, ζεστός, υπερβολικός ατμοσφαιρικός αέρας (τουαλέτα, μπάνιο, πλυντήριο, σάουνα, κουζίνα).
 2. Οι αγωγοί αυτοί πρέπει να εισάγονται στους κοινούς αγωγούς εξαερισμού, μέσω των οποίων ρέει η ροή των καυσαερίων στο δρόμο.

Δώστε προσοχή!
Για να επιτρέψετε στους αεραγωγούς να εξαερωθούν έξω, πρέπει να εξασφαλιστεί νέα ροή. Στο κτίριο, μπορεί να ρέει με διάφορους τρόπους: μέσα από τις μισοανοικτές πόρτες, τα παράθυρα, τα παράθυρα, τους αεραγωγούς και τις αεραγωγοί τροφοδοσίας.
Η οδηγία προειδοποιεί ότι η ροή του δρόμου θα πρέπει να φθάσει σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

 1. Εάν δεν είναι δυνατόν να εξοπλιστεί κανάλι αερισμού στο δωμάτιο, πρέπει να τοποθετηθεί ένα διάκενο 1,5 / 2 cm στην πόρτα του από κάτω.
 2. Στο κάτω μέρος των θυρών εκείνων των δωματίων όπου υπάρχουν αεραγωγοί, είναι επιθυμητό να κατασκευαστούν μερικές διακοσμητικές τρύπες ή να εγκατασταθεί μια μικρή μάσκα.

Πώς να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα

Σχεδίαση της βαλβίδας αέρα παροχής.

Νέα κτίρια χτίζονται τώρα με βάση την αρχή της εξοικονόμησης ενέργειας, δηλ. είναι σφιχτά. Το ίδιο συμβαίνει και αν εξοπλίσετε το παλιό κτίριο με παράθυρα με παράθυρα με διπλά τζάμια.

Από τη μία πλευρά, η απώλεια θερμότητας μειώνεται απότομα, από την άλλη, οι κάτοικοι του σπιτιού αρχίζουν να αισθάνονται πείνα με οξυγόνο.

 1. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο φαινόμενο, οι βαλβίδες εισαγωγής πρέπει να τοποθετηθούν στα παράθυρα ή στους εξωτερικούς τοίχους.
 2. Εάν παραγγείλετε νέα παράθυρα, παραγγείλετε αμέσως τις συσκευές μαζί τους. Η τιμή των μπλοκ θα αυξηθεί ελαφρώς, αλλά δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με την εγκατάσταση των βαλβίδων χωριστά.
 3. Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τις συσκευές περίπου σε ύψος 2 μ. Αυτό είναι απαραίτητο για να θερμανθεί ο δροσερός καθαρός αέρας πριν φτάσει στο επίπεδο του οικιακού υψομέτρου.

Ωστόσο, η εγκατάσταση των βαλβίδων τροφοδοσίας δεν βοηθά πάντοτε.

Αυτό οφείλεται στους ακόλουθους λόγους.

 1. Ανεπαρκής ώθηση το καλοκαίρι, όταν ο εξωτερικός αέρας είναι θερμότερος από τον εσωτερικό αέρα.
 2. Μια απότομη αύξηση του όγκου της μολυσμένης ή εξαντλημένης ατμόσφαιρας ως αποτέλεσμα μιας εφάπαξ εφαρμογής των διαδικασιών υγιεινής, του μαγειρέματος, του γενικού καθαρισμού,
 3. Ανεπαρκής διατομή των αγωγών εξαγωγής των αεραγωγών, λόγω εσφαλμένου σχεδιασμού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό, ο φυσικός αερισμός πρέπει να αντικατασταθεί από τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής

Η αρχή του αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ο συνδυασμός φυσικού (εξαναγκασμένου) εξαερισμού και αναγκαστικού (εξάτμισης) αναλόγου. Αυτό το σχέδιο είναι αρκετά απλό, αλλά αποτελεσματικό. Το μηχανικό σύστημα απομακρύνει απόλυτα αποτελεσματικά τον αέρα εξαγωγής από τους χώρους και τα κορεάζει με φρέσκο ​​αέρα στο δρόμο.

Δώστε προσοχή!
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι δομές τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι αρκετά ακριβές και δύσκολο να λειτουργήσουν.
Ωστόσο, τα οφέλη από τη χρήση τους αντισταθμίζουν αυτήν την περίσταση.

Πλεονεκτήματα του εξαναγκασμένου εξαερισμού

 1. Αρκετή εισροή καθαρού αέρα στα δωμάτια, με αποτέλεσμα την άνεση των ανθρώπων.
 2. Η όλη κατασκευή είναι κατασκευασμένη από ασφαλή και καθαρά φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Κατά τη λειτουργία, η ατμόσφαιρα δεν μολύνει την ατμόσφαιρα.
 3. Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού τροφοδοσίας σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε θερμική ενέργεια στο σπίτι και επιπλέον να καθαρίσετε τον εξωτερικό αέρα.

Σχέδιο σύγχρονου μηχανικού αερισμού με πλήρες σύνολο λειτουργιών.

Με βάση το σκοπό και την περιοχή των αεριζόμενων χώρων, το σύστημα μπορεί να έχει τόσο απλή όσο και περίπλοκη συσκευή. Η κύρια δυσκολία στην εγκατάσταση της κατασκευής είναι η ακριβής τροφοδοσία αγωγών αερισμού από τους διανομείς αέρα στα δωμάτια.

Εκτός από τις τυπικές συσκευές εξάτμισης (ανεμιστήρες), το ηλεκτρικό σχήμα του εξαερισμού τροφοδοσίας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • θερμαντήρας για τη θέρμανση του αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.
 • αισθητήρες ηλεκτρονικού τύπου, για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στα δωμάτια.
 • ελεγκτές και ρυθμιστές του ποσοστού του CO2 στον αέρα, κ.λπ.

Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να εξοπλιστεί με:

 • φίλτρα άνθρακα για τον καθαρισμό του υπαίθριου αέρα.
 • ψύκτη;
 • ανακτητής;
 • απορροφητές ήχου, κλπ.

Εξαερισμός με ανάκτηση

Αρχή λειτουργίας του συστήματος με ανάκτηση σε δημόσιο κτίριο.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα, το οποίο έχει ένα σχηματικό διάγραμμα συνδυασμένου τύπου εξαερισμού - είναι μια σημαντική μείωση της απόδοσης.

Δώστε προσοχή!
Για να αυξηθεί κατά 10/15%, αναπτύχθηκε η αρχή της κυκλοφορίας του αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής με τη χρήση της θερμότητας.
Το κύριο στοιχείο του είναι μια συσκευή που ονομάζεται recuperator.
Κύριο καθήκον του είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της απώλειας θερμότητας του κτιρίου.

Η αρχή της λειτουργίας της συσκευής είναι απλή: ο αέρας εξαγωγής αποστέλλεται από τα δωμάτια στον εναλλάκτη θερμότητας. Εκεί δίνει τη ζεστασιά του στην επερχόμενη ροή του δροσερού αέρα του δρόμου. Σε αυτή την περίπτωση, οι αντισταθμίσεις εσωτερικού και εξωτερικού αέρα δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους, αλλά συμμετέχουν μόνο στην ανταλλαγή θερμότητας.

Ο εξαερισμός μπορεί να εγκατασταθεί όχι μόνο σε χώρους γραφείων, κατοικιών αλλά και σε βιομηχανικούς χώρους στάθμευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα.

Ποιο είναι το σχήμα του συστήματος εξαερισμού

Το σχέδιο λειτουργίας του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης.

Χωρίς να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανεφοδιασμού και εξαερισμού, δεν μπορείτε να το κάνετε. Κάνει δυνατή τη δημιουργία σωστών και οικονομικών συστημάτων κυκλοφορίας αέρα.

Ο φάκελος σχεδιασμού θα πρέπει να περιέχει τα κυκλώματα εξαερισμού, δηλ. Σχέδια που περιγράφουν το σχεδιασμό του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ένδειξης των αεραγωγών και του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού δικτύου. Κατά κανόνα, δημιουργούνται σχέδια στην αξοντομετρία.

Το βασικό ηλεκτρικό διάγραμμα του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης ή συμβατικής συμπεριλαμβάνει μια πλήρη περιγραφή των ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται στο σύστημα και του σχεδίου της σύνδεσής τους με την παροχή ρεύματος.

Παράδειγμα ηλεκτρικού κυκλώματος του συστήματος.

Με τη γενικευμένη έννοια, η έννοια της "έννοιας του αερισμού" υποδηλώνει το είδος του χρησιμοποιούμενου συστήματος. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας συνδυασμός μιας προσφοράς μηχανικών και εξάτμισης φυσικών δικτύων ή αντίστροφα.

Αυτό το παράδειγμα δείχνει σαφώς ότι κατά το σχεδιασμό συχνά αποδεικνύεται ότι υπάρχει ανάγκη να συνδεθούν από τα δικά τους χέρια δύο απέναντι από τους σκοπούς των συστημάτων εξαερισμού.

Συμπέρασμα

Πριν είστε έτοιμοι να εξοπλίσετε το σύστημα αερισμού του σπιτιού σας, θα χρειαστεί να επιλέξετε την αρχή λειτουργίας του και το ηλεκτρικό σχέδιο του δικτύου. Σε απλές περιπτώσεις, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Εάν η δομή αερισμού είναι δύσκολη, τότε είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε ειδικούς.

Το βίντεο σε αυτό το άρθρο θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε περισσότερες πληροφορίες.