Τι είναι το σύστημα εξάτμισης καπνού;

Στις πυρκαγιές, η κύρια απειλή για την υγεία, και μερικές φορές για τη ζωή, δεν είναι η ανοικτή φωτιά και οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά τα προϊόντα καύσης. Η περιεκτικότητα σε μονοξείδιο του άνθρακα στον αέρα και οι επιβλαβείς ουσίες που απελευθερώνονται κατά την αποσύνθεση κυρίως παραλύουν το αναπνευστικό σύστημα. Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η συγκέντρωση των προϊόντων απελευθέρωσης καύσης είναι σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα εξάτμισης καπνού. Σε αστικά διαμερίσματα, τα παράθυρα σε ανοικτή κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις επαρκούν για την ταχεία απομάκρυνση τοξικών ουσιών. Το πραγματικό πρόβλημα μοιάζει με την οργάνωση συστημάτων ασφαλείας για ιδιωτικές κατοικίες, διοικητικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις. Τι είναι το σύστημα εξάτμισης καπνού και πώς να το εγκαταστήσετε σωστά; Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες της ισχύουσας νομοθεσίας από εξειδικευμένους οργανισμούς.

Τι είναι το σύστημα εξάτμισης καπνού;

Το κύριο καθήκον στο σχεδιασμό είναι να εξασφαλιστεί η ταχεία απομάκρυνση επικίνδυνων ουσιών από τις εγκαταστάσεις και η εισροή καθαρού αέρα. Σε αντίθεση με τον τυπικό αερισμό του κλίματος, το σύστημα προστασίας από καπνό έχει σχεδιαστεί για χρήση σε ακραίες συνθήκες, επομένως τα υλικά και οι τεχνολογίες εγκατάστασης είναι διαφορετικές. Η συμμόρφωση με τους κανόνες εγκατάστασης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα και προϊόντων καύσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Συχνά χρησιμοποιείται ένας όρος όπως ο αερισμός πρόληψης πυρκαγιάς. Το καθήκον του συστήματος είναι να δημιουργήσει τρόπους για την εκκένωση των ανθρώπων σε ένα ασφαλές μέρος.

Αρχή λειτουργίας

Ένα σύστημα απομάκρυνσης καπνού σχεδιάζεται για να εξασφαλίζει την ασφάλεια των ανθρώπων εκεί και κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του. Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στην εξαναγκασμένη παροχή καθαρού αέρα στην επιθυμητή θέση και στην αποτελεσματική αφαίρεση του καπνού μέσω ειδικών αγωγών. Αυτό λαμβάνει υπόψη:

 • Σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 • Τη δυνατότητα χρήσης διαρθρωτικών χαρακτηριστικών του κτιρίου.
 • Έμφαση στις περιοχές με τους υψηλότερους κινδύνους πυρκαγιών.
 • Η χρήση πρόσθετων μέσων για την παροχή συνολικής προστασίας.

Το σύστημα μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αέρα που απαιτείται για την καύση σε ορισμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, παρέχετε ενεργά φρέσκο ​​αέρα κατά μήκος της διαδρομής εκκένωσης ανθρώπων στο κτίριο.

Τύποι και χαρακτηριστικά

Τα κριτήρια σχεδιασμού του σχεδίου εγκατάστασης είναι χαρακτηριστικά σχεδιασμού του κτιρίου, η απαιτούμενη ισχύς και η εγγύηση της έγκαιρης απόκρισης. Ασφαλώς, σύμφωνα με τους οικοδομικούς κανονισμούς, είναι εξοπλισμένες οι ακόλουθες εγκαταστάσεις:

 • Κτίρια άνω των 10 ορόφων.
 • Εγκαταστάσεις χωρίς φυσικό εξαερισμό.
 • Υπόγειες κατασκευές.
 • Οργανισμοί και ιδρύματα με μεγάλο αριθμό ατόμων.

Για κάθε αντικείμενο υπάρχουν κανόνες. Για τα μεγάλα κτίρια είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η απομάκρυνση της θερμότητας, επειδή η υπερθέρμανση των δομικών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του κτιρίου. Ένα αποτελεσματικό σύστημα αφαίρεσης καπνού είναι επίσης απαραίτητο για την εργασία των πυροσβεστών. Αντιμετωπίστε τη φωτιά με τη σωστή λειτουργία της μπορεί να είναι πολύ ταχύτερη. Υπάρχουν δύο είδη συστημάτων αφαίρεσης καπνού - στατικά και δυναμικά. Η αρχή του πρώτου βασίζεται στο αποκλεισμό της πηγής φωτιάς. Η απενεργοποίηση της εισροής καθαρού αέρα και ρεύματος δεν επιτρέπει στον καπνό να γεμίσει το υπόλοιπο τμήμα του αντικειμένου και η έλλειψη οξυγόνου επιβραδύνει την καύση. Για να διαπιστωθεί εάν ένα στατικό σύστημα είναι κατάλληλο για ένα συγκεκριμένο κτίριο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να δώσετε μια κοίλη περιγραφή της δομής, αναφέροντας τα σχεδιαστικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά του.

Ο δυναμικός εξαερισμός κατά του καπνού είναι πιο πολύπλοκος στη συσκευή και λειτουργεί με την αντίθετη αρχή. Τα προϊόντα καύσης αφαιρούνται μέσω ειδικών καναλιών. Ταυτόχρονα, παρέχεται καθαρός αέρας σε επαρκή ποσότητα, παρέχοντας στους ανθρώπους του κτιρίου την ευκαιρία να εκκενωθούν επειγόντως. Η εγκατάσταση του δυναμικού συστήματος θα κοστίσει περισσότερο, αλλά η απόδοση της λειτουργίας του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της στατικής μεθόδου. Το σχήμα συνδέσεων περιέχει συνήθως δύο ανεμιστήρες που εργάζονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, το ένα για την εισροή και το άλλο για την κουκούλα.

Σε ορισμένα συστήματα, η συσκευή αναγκαστικής τροφοδοσίας μπορεί να είναι μία. Σε αυτή την περίπτωση, ο ανεμιστήρας λειτουργεί εναλλακτικά, αλλάζοντας περιοδικά την κατεύθυνση περιστροφής με τα κανάλια εναλλαγής των οδών εξαερισμού. Η κάλυψη καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις διαδρομές εκκένωσης για ασφαλή απόβαση από το κτίριο. Για τέτοια συστήματα, χρησιμοποιείται ένας ισχυρός αξονικός ανεμιστήρας με δυνατότητα σύνδεσης της αντίστροφης λειτουργίας. Ο σύγχρονος εξοπλισμός σας επιτρέπει να αντιδράτε στα πρώτα σημάδια καπνού και ένα έγκαιρο σήμα από τους αισθητήρες σας δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε τη φωτιά σε πρώιμο στάδιο. Η αφαίρεση του καπνού επιτρέπει στις ειδικές υπηρεσίες να περιηγούνται γρήγορα στον τόπο και να εξαλείφουν αποτελεσματικά την αιτία του ατυχήματος.

Εξοπλισμός εξαερισμού χωρίς καπνό

Ο πιο αξιόπιστος και αποτελεσματικός τρόπος είναι ο εξοπλισμός των αυτόνομων διαδρομών του συστήματος. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε δυνατόν να τοποθετηθεί εξαερισμός θωρακισμένου καπνού αυτού του τύπου σε μια ήδη προετοιμασμένη δομή. Αυτό γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις στο στάδιο του σχεδιασμού. Στην πράξη, ωστόσο, ο εξοπλισμός των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού εγκαθίσταται σε υπάρχοντα ορυχεία, απομονώνοντάς τον αξιόπιστα από τον κανονικό εξαερισμό. Ο αγωγός είναι εφοδιασμένος με θερμομονωτικό στρώμα, καθώς ο υπερθερμανθείς αέρας μπορεί να καταστρέψει τα δίκτυα επικοινωνίας. Τα κύρια στοιχεία των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού:

 • Αεραγωγοί. Είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά.
 • Λυχνίες εξάτμισης καπνού. Κατά κανόνα, βρίσκονται στην οροφή του κτιρίου και ανοίγουν όταν ενεργοποιείται το σύστημα.
 • Ανεμιστήρας αερισμού καμινάδας. Η συσκευή χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση και αντοχή στις κρίσιμες θερμοκρασίες. Εγκατασταθεί στον αγωγό εξαγωγής.
 • Ανεμιστήρας τροφοδοσίας. Εξασφαλίζει επαρκή παροχή καθαρού αέρα στη μονάδα. Ενεργοποιείται παράλληλα με τον ανεμιστήρα αερισμού καμινάδας και έχει την ίδια ισχύ.
 • Βαλβίδα πυροπροστασίας. Αλλάζει τη λειτουργία του κανονικού εξαερισμού στο σύστημα απομάκρυνσης καπνού, τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του φρέσκου αέρα επί τα επιλεγμένα τμήματα διαδρομής για να διασφαλίζεται η εκκένωση?
 • Ανιχνευτές καπνού. Συσκευή για την ανίχνευση πηγών ανάφλεξης. Είναι εξοπλισμένα με ένα ηχητικό σύστημα προειδοποίησης. Οι αισθητήρες ενεργοποιούν το σύστημα και σας επιτρέπουν να εξαλείψετε γρήγορα την πηγή καπνού και να εκκενώσετε τους ανθρώπους.

Η επιλογή των στοιχείων πραγματοποιείται από ειδικούς, αφού οι κανονιστικές απαιτήσεις διαφέρουν σημαντικά από την εγκατάσταση συμβατικού εξαερισμού. Η διαμόρφωση του εξοπλισμού εξαρτάται από τα δομικά στοιχεία του κτιρίου, τις διαδρομές των αεραγωγών και το μήκος τους.

Υπολογισμός και σχεδιασμός

Το κύριο καθήκον που επιλύεται κατά την εγκατάσταση συσκευών αφαίρεσης καπνού είναι η εξοικονόμηση ζωής των ανθρώπων. Σφάλματα στο σχεδιασμό είναι απαράδεκτα, δεδομένου ότι αυτός ο τύπος εξαερισμού είναι μέρος του συνολικού συστήματος πυρασφάλειας και είναι υποχρεωτικός για την κατασκευή οικιστικών πολυκατοικιών, διοικητικών κτιρίων και εγκαταστάσεων παραγωγής. Το έργο διεξάγεται από ειδικούς με την κατάλληλη άδεια και από αυτόν τον τύπο δραστηριότητας. Διασφαλίζοντας το έργο με υπογραφή, εγγυώνται το επίπεδο ασφάλειας του αντικειμένου.

Για τους ιδιωτικούς προγραμματιστές δεν υπάρχει αυστηρή ρύθμιση, αλλά ακόμη και αν όλα τα έργα πρέπει να γίνουν από μόνα τους, συνιστάται η ανάθεση του έργου σε επαγγελματίες. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν ανεξάρτητα οι βέλτιστες διαδρομές για τους αεραγωγούς, η ισχύς και η διαμόρφωση των συσκευών, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις, πληροφορίες και εμπειρία. Επιπλέον, η εταιρεία που ανέπτυξε το έργο και ανέλαβε την εγκατάσταση συντήρησης πραγματοποιεί συνήθη συντήρηση και τακτικούς ελέγχους απόδοσης. Είναι αδύνατο να το κάνετε μόνοι σας. Δυστυχώς, η θλιβερή εμπειρία τραγωδιών με ανθρώπινα θύματα δείχνει ότι η παραβίαση της συσκευής των πιο σημαντικών συστημάτων ασφαλείας είναι υπερβολικά δαπανηρή.

Σέρβις συστημάτων απομάκρυνσης καπνού

Κατά τη διάρκεια μεγάλες πυρκαγιές, ή σε περίπτωση τοπικών πηγών των θανάτων ανάφλεξης περιλαμβάνουν είτε ανοικτή πυρκαγιά ή ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες καύσης, δηλαδή η παρουσία νατρίου, πυκνό καπνό. Πολλοί από εμάς δεν μόλις έμαθε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ή ακούσει για τα θλιβερά γεγονότα των γειτόνων ή γνωστούς ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς οι άνθρωποι πνιγμού, δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους, να χάσουν τις αισθήσεις τους και να δηλητηριαστεί με τοξικά προϊόντα καύσης.

Προκειμένου να προληφθούν τέτοιοι κίνδυνοι και να μειωθεί η πιθανότητα θανάτου, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί εκ των προτέρων ο σχεδιασμός του συστήματος απομάκρυνσης καπνού και η εγκατάσταση εξοπλισμού υψηλής ποιότητας.

Τι είναι το σύστημα εξάτμισης καπνού;

Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία ενός κοινού συστήματος πυροπροστασίας, η εγκατάσταση του οποίου πρέπει να προσεγγίζεται με κάθε ευθύνη. Ένα ποιοτικό σύστημα απομάκρυνσης καπνού εξασφαλίζει την ασφάλεια των ανθρώπων στο κτίριο από τα πρώτα λεπτά της ανάφλεξης ή ακόμα και τη ζύμωση.

σύστημα απομάκρυνσης καπνού περιλαμβάνει το σύμπλοκο εξαερισμού, η οποία σε περίπτωση πυρκαγιάς εφιστά προϊόντων καύσης προπέτασμα καπνού σωματίδια τέφρας και σκόνης, και διευκολύνει επίσης αντλείται φρέσκο ​​αέρα.

Το σύστημα λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο της φυσικής: ζεστό, μολυσμένο αέρα ανεβαίνει στην κορυφή και το εισερχόμενο δροσερό - παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο. Χάρη σε αυτό, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την επιτυχή εκκένωση των ανθρώπων, μειώνεται ο κίνδυνος της ομάδας διάσωσης και των πυροσβεστών. Η έγκαιρη απομάκρυνση του καπνού εμποδίζει την εξάπλωσή του στα γειτονικά δωμάτια, τους διαδρόμους, στις σκάλες. Το σύστημα εξαερισμού ενεργοποιείται αυτόματα, ταυτόχρονα με το σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι με πιο εστιασμένη άτομα (εμπορικά και επιχειρηματικά κέντρα, την υγεία και τη φροντίδα των παιδιών, βιομηχανικών, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολυώροφα κτίρια κατοικιών, κλπ) σε υποχρεωτική βάση πρέπει να είναι εξοπλισμένα με υψηλής ποιότητας σύστημα εξαερισμού φωτιά.

Τα κύρια λειτουργικά καθήκοντα των συστημάτων αφαίρεσης καπνού:

 • δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης όλων όσων βρίσκονται στο κτίριο σχετικά με την αναδυόμενη πηγή πυρκαγιάς ·
 • μείωση της παραγωγής καπνού σε πυρκαγιές σε διάδρομους εκκένωσης, διάδρομους, σκάλες και ανελκυστήρες.
 • περιορισμό της εξάπλωσης της πηγής φλεγμονής σε γειτονικές εγκαταστάσεις ·
 • τη μείωση της συγκέντρωσης καπνού και τη βελτίωση της ορατότητας κατά την εκκένωση των ανθρώπων, καθώς και τη λήψη μέτρων πυρόσβεσης ·
 • εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα ανοίγματος παραθύρων, θυρών και ειδικών θυρίδων για επιπλέον αερισμό των χώρων.
 • μια σημαντική μείωση της θερμοκρασίας του αέρα, η οποία στα πρώτα στάδια της πυρκαγιάς ελαχιστοποιεί τους ανθρώπους που καίγονται, και σε ισχυρές πυρκαγιές - επιτρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των δαπέδων, αποτρέποντας έτσι την μεγάλη διαταραχή?
 • τη διατήρηση στον αέρα ενός αναγκαίου επιπέδου οξυγόνου που επιτρέπει να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικά η εκκένωση, μειώνοντας την επιβλαβή επίδραση ενός καπνού σε έναν οργανισμό του ατόμου.

Από τα καθήκοντα αυτά δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο ο κατάλληλος σχεδιασμός αερισμού, αλλά και η επαγγελματική εγκατάσταση του συστήματος απομάκρυνσης καπνού και η τακτική και έγκαιρη συντήρηση του.

Τι τους αρέσει;

Οι σύγχρονοι και συνηθέστεροι τύποι συστημάτων καπνού για ευκολία χωρίζονται ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας.

Στατική

Η αρχή της εργασίας της είναι να απενεργοποιήσει αμέσως το σύστημα εξαερισμού, το οποίο βοηθά στην αποτροπή της εξάπλωσης του καπνού σε άλλους χώρους. Αλλά μπορεί να ονομάζεται μόνο αφαίρεση καπνού με μεγάλο τέντωμα, επειδή η αφαίρεση των προϊόντων καύσης δεν συμβαίνει, ο καπνός μπλοκάρεται και παραμένει στο δωμάτιο όπου βρίσκεται η φωτιά.

Στατικός τύπος συστήματος αφαίρεσης καπνού

Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι η τοποθέτησή του είναι φθηνή, αλλά τα μειονεκτήματα είναι η χαμηλή απόδοση και η αδυναμία εξασφάλισης της σχετικής ασφάλειας όλων των ανθρώπων στο κτίριο.

Δυναμική

Αυτό το σύστημα λειτουργεί με την αρχή της απομάκρυνσης καπνού και προϊόντων καύσης από το δωμάτιο και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη ροή του καθαρού αέρα. Συνήθως για τη συσκευή αυτού του συστήματος χρησιμοποιούνται δύο ανεμιστήρες που λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο. Αλλά τώρα μπορείτε να συναντήσετε και ένα δυναμικό σύστημα με ένα μόνο ανεμιστήρα, όταν εργάζεστε που εναλλάσσει την παροχή αέρα - στη συνέχεια, αφαιρέστε τον καπνό από τις εγκαταστάσεις, στη συνέχεια, τροφοδοτεί αέρα από το δρόμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τη θέση του συστήματος, είναι πιο βολικό να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός δύο αξονικών ανεμιστήρων.

Δυναμικός τύπος συστήματος αφαίρεσης καπνού

Η δημοτικότητα του δυναμικού τύπου οφείλεται σε υψηλή απόδοση, μέγιστη πυρασφάλεια και αξιοπιστία κατά τη λειτουργία, γεγονός που δικαιολογεί φυσικά το κόστος του εξοπλισμού.

Ανάλογα με το σύστημα ελέγχου, ο καπνός είναι αυτόματος και ημιαυτόματος. Σε βιομηχανικά κτίρια και κτίρια με πολλά επικοινωνιών και του εξοπλισμού, συνιστάται να είναι εξοπλισμένα με σύστημα εξαερισμού αυτόματη πυρκαγιά που βοηθά στην πρόληψη της δυνατότητας της φωτιάς, σηματοδοτώντας ακόμα και μικρές δυσλειτουργίες.

Εγκατάσταση των κύριων εξαρτημάτων και της αρχής λειτουργίας του συστήματος

Η εγκατάσταση στοιχείων απομάκρυνσης καπνού πραγματοποιείται συχνότερα στους άξονες εξαερισμού των κτιρίων, αλλά μια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος εγκατάστασης θεωρείται η διάταξη μεμονωμένων αγωγών.

Τα κύρια μέρη του συστήματος είναι:

 1. Ανιχνευτές καπνού.
 2. Ανεμιστήρας αερισμού καμινάδας.
 3. Αναπνευστήρας πίεσης αέρα.
 4. Βαλβίδα πυροπροστασίας.
 5. Η καταπακτή της αφαίρεσης καπνού.
 6. Κανάλια εξαερισμού.

Εγκατάσταση των κύριων τμημάτων της εξάτμισης καπνού

Οι αισθητήρες πυρόσβεσης είναι ίσως το στοιχείο που είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς. Αυτά, όταν εμφανιστεί μια πηγή ανάφλεξης, δίνουν ένα σήμα συναγερμού που ενεργοποιεί ολόκληρο το σύστημα πυρασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του εξαερισμού.

Οι συνθήκες λειτουργίας του ανεμιστήρα καπνοδόχου απαιτούν υψηλή αντοχή στη θερμότητα, αυξημένη αντοχή στη φθορά και αντοχή. Η ισχύς των ανεμιστήρων αυτών φτάνει τα 20 χιλιάδες κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα περισσότερα έργα, τέτοιοι ανεμιστήρες εγκαθίστανται συχνά στην οροφή των κτιρίων.

Η παροχή καθαρού αέρα από το δρόμο εξασφαλίζει τη δημιουργία κάποιας πίεσης στις δίοδοι εκκένωσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καπνού.

Ένα σημαντικό στοιχείο εργασίας στο σύστημα εξάτμισης καπνού είναι ένας αποσβεστήρας πυρκαγιάς που ρυθμίζει τη ροή του αέρα από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς:

 • οι βαλβίδες επιβράδυνσης πυρκαγιάς εμποδίζουν την εξάπλωση της φωτιάς.
 • καπνός - κατευθύνετε τα προϊόντα καύσης στους ατράκτους καπνού.
 • βαλβίδες ανεμιστήρα - εξασφαλίζω την αφαίρεση καπνού, αερίων και τοξικών αναθυμιάσεων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.

Οι θύλακες μέσω των οποίων εξέρχεται ο καπνός, τοποθετούνται στην οροφή των κτιρίων και ανοίγουν αυτόματα όταν λειτουργεί το σύστημα ασφαλείας.

Οι ειδικοί αεραγωγοί για την αφαίρεση του καυτού, καπνιστού αέρα είναι κατασκευασμένοι από μαύρο χάλυβα με πάχος τουλάχιστον 1,2 mm, που παρέχει αντοχή και αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η ευθύνη του ιδιοκτήτη των χώρων, ο επαγγελματισμός του σχεδιαστή του συστήματος πυροπροστασίας και η ποιοτική εγκατάσταση του συστήματος απομάκρυνσης καπνού μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Αλλά ταυτόχρονα, είναι εξίσου σημαντικό να πραγματοποιείτε εγκαίρως εργασίες επισκευής και συντήρησης και να παρακολουθείτε τη λειτουργικότητα του συστήματος.

Η ενεργοποίηση του συστήματος απομάκρυνσης καπνού πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια. Εάν εντοπιστεί πυρκαγιά, οι αισθητήρες ενεργοποιούνται και το σήμα αποστέλλεται στην αίθουσα ελέγχου. Στη συνέχεια οι βαλβίδες επιβράδυνσης πυρκαγιάς επικαλύπτονται και ο εξαερισμός ενεργοποιείται αυτόματα. Στη ζώνη πυρκαγιάς ανοίγει μια βαλβίδα καπνού, ο καπνός αρχίζει να ρέει μέσα στους σωλήνες και ο ανεμιστήρας καπνού ανάβει. Ταυτόχρονα, εκκινείται το σύστημα παροχής φρέσκου αέρα.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το σύστημα αφαίρεσης καπνού θα αφαιρέσει τον καπνό μόνο από τη ζώνη πυρκαγιάς, επομένως η εκκένωση των ανθρώπων πρέπει να οργανωθεί το συντομότερο δυνατό!

Έλεγχος και συντήρηση συστημάτων απομάκρυνσης καπνού

Κατά την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του συστήματος πυροπροστασίας, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη συντήρηση, προσδιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα και τη συχνότητα των επιθεωρήσεων.

Σέρβις συστημάτων απομάκρυνσης καπνού

Τις περισσότερες φορές τα καθήκοντα αυτά αναλαμβάνονται από την ίδια επιχείρηση που ασχολείται με την εγκατάσταση του συστήματος και την προμήθεια εξαρτημάτων. Η διαθεσιμότητα αυτών των υπηρεσιών πρέπει να καθορίζεται εκ των προτέρων στο συμβόλαιο εγκατάστασης. Τα πλεονεκτήματα της περαιτέρω εξυπηρέτησης του εγκαταστάτη του συστήματος όχι μόνο αυξάνουν την ευθύνη του κατά την εγκατάσταση αλλά και εγγυώνται την έγκαιρη αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων, συναρμολογήσεων ή ταχεία εξάλειψη των προβλημάτων που προκύπτουν.

Σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας, η προγραμματισμένη συντήρηση του εξαερισμού κατά της πυρκαγιάς πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά το μήνα και ανά τρίμηνο.

Μηνιαίες επιταγές

Οι μηνιαίες επιταγές προϋποθέτουν:

 • παρακολούθηση της πραγματικής απόδοσης του συστήματος ·
 • έλεγχος της τεχνικής κατάστασης εξετάζοντας τους αισθητήρες, βαλβίδες και συνδετήρες, καθώς και την τεχνική διάγνωσή τους.
 • την αντιμετώπιση προβλημάτων και την αντικατάσταση των εξαρτημάτων που βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται από τους ειδικούς της εταιρείας παροχής υπηρεσιών εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζεται στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων, η ευθύνη για τη δυσλειτουργία των συστημάτων πυροπροστασίας βαρύνει αυτή την εταιρεία παροχής υπηρεσιών.

Τριμηνιαία υπηρεσία

Εκτός από την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια των μηνιαίων ελέγχων, κάθε τρεις μήνες:

 • τον καθαρισμό και την αποσφαλμάτωση των συσκευών.
 • επαλήθευση της ενεργοποίησης του συστήματος εξαερισμού από τροφοδοτικά σε κατάσταση αναμονής, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
 • επαλήθευση και διάγνωση κρυφών γραμμών καλωδιακού συστήματος ·
 • την εξάλειψη των ελαττωμάτων και την επακόλουθη προσαρμογή του συστήματος απομάκρυνσης καπνού.

Πληροφορίες σχετικά με κάθε επιθεώρηση, εντοπισμένες δυσλειτουργίες του συστήματος, καθώς και σχετικά με το έργο που εκτελείται είναι απαραίτητα τεκμηριωμένες. Η εγκατεστημένη φόρμα είναι προκαταρκτικά πιστοποιημένη στον οργανισμό που ελέγχει την κατάσταση της πυρασφάλειας.

Οι θλιβερές στατιστικές επιβεβαιώνουν ότι η αμέλεια όσον αφορά το σύστημα απομάκρυνσης καπνού συχνά οδηγεί σε ανθρώπινα θύματα. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμμορφώνεστε με όλα τα μέτρα ασφαλείας και να διατηρείτε πάντοτε τον εξαερισμό σε καλή κατάσταση!

Κατασκευή κατοικιών

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή δεν είναι η φωτιά και η υψηλή θερμοκρασία του αέρα, αλλά ο καπνός. Το Smog μπορεί να προκαλέσει πανικό, να αποπροσανατολίσει τους ανθρώπους και να προκαλέσει δηλητηρίαση. Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, εγκαθίστανται συστήματα απομάκρυνσης καπνού στις εγκαταστάσεις, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν το μονοξείδιο του άνθρακα, να καθαρίσουν το δωμάτιο από μικρά σωματίδια σκόνης και τέφρας.

Περιεχόμενα

Σύστημα αφαίρεσης καπνού - ένα σημαντικό στοιχείο της πυρασφάλειας

Το σύστημα απομάκρυνσης καπνού (CDS) είναι ένα συγκρότημα έκτακτης ανάγκης με εξαερισμό ανεφοδιασμού και εξαγωγής, το οποίο δημιουργεί συνθήκες για την εκκένωση ανθρώπων κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς. Το σύστημα προστασίας από καπνό περιλαμβάνεται στο γενικό σύμπλεγμα μέτρων πυρασφάλειας.

Όταν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός πυρκαγιάς, ενεργοποιείται η πυροπροστασία. Το σύστημα αρχίζει να απομακρύνει ενεργά τα προϊόντα καύσης και τον καπνό από την πηγή ανάφλεξης, καθώς και να εμποδίσει την εξάπλωσή τους σε άλλες περιοχές του χώρου. Οι ανεμιστήρες της ώθησης κατευθύνουν τον καθαρό αέρα στην πυρκαγιά και τις κύριες εξόδους, στις κλίμακες και στους ανελκυστήρες.

Σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με πολυώροφα κτίρια (πάνω από 10 ορόφους) με την κατηγορία πυρκαγιάς - Β, δωμάτια χωρίς φυσικό αερισμό, υπόγειες εγκαταστάσεις, φυλακές, νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, η οποία επικεντρώνεται σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Το σύστημα αφαίρεσης καπνού εκτελεί τις ακόλουθες εργασίες:

 1. Αποφύγετε την εξάπλωση φωτιάς από τον τόπο ανάφλεξης.
 2. Μείωση του καπνού στις οδούς εκκένωσης.
 3. Παροχή ενός φυσιολογικού μικροκλίματος έξω από τη ζώνη πυρκαγιάς - αυτό θα εκτελέσει αποτελεσματικά το έργο του προσωπικού πυρόσβεσης.
 4. Μείωση της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο. Σε κλειστά κτίρια, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει τους 1000 ° C, και με τη λειτουργία απομάκρυνσης του καπνού από το σύστημα απομάκρυνσης καπνού, η θερμοκρασία πέφτει στους 400 ° C. Ένας τέτοιος βαθμός, σύμφωνα με τους κανονισμούς, πρέπει να αντέχει σε κτίρια γραφείων και κατοικιών - ο κίνδυνος κατάρρευσης μειώνεται σημαντικά και οι άνθρωποι μπορούν να εγκαταλείψουν την επικίνδυνη ζώνη.
 5. Παρακολούθηση και έγκαιρη κοινοποίηση της πηγής ανάφλεξης.
 6. Άνοιγμα αυτόματων φρεατίων, παράθυρα για την αφαίρεση προϊόντων καύσης και αερισμό του κτιρίου.
 7. Η διατήρηση της συγκέντρωσης οξυγόνου στην κανονική κατάσταση είναι απαραίτητη για την εκκένωση και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Το σύστημα αερισμού πρόληψης πυρκαγιάς λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής: ο κρύος αέρας πέφτει κάτω από τις εγκαταστάσεις και ο ζεστός αέρας ανεβαίνει. Ο εξοπλισμός για την απομάκρυνση του θερμού αέρα θα περιέχει την αύξηση της θερμοκρασίας και θα μειώσει την αρνητική επίδραση του καπνού στο ανθρώπινο σώμα.

Το σύστημα απομάκρυνσης καπνού είναι ένα ακριβό συγκρότημα, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και η κατάλληλη δομή απαιτούν ειδικό σχεδιασμό.

Τύποι συστημάτων απομάκρυνσης καπνού: στατικός ή δυναμικός εξαερισμός

Μέχρι σήμερα, όλα τα συστήματα αφαίρεσης καπνού μπορούν να χωριστούν σε στατικά και δυναμικά συγκροτήματα.

Πότε στατική εξάτμιση καπνού υπάρχει έκτακτη διακοπή του εξαερισμού. Ταυτόχρονα, ο καπνός δεν «περνάει» σε άλλες περιοχές του δωματίου. Ένα τέτοιο σύστημα είναι το πιο πρωτόγονο και οικονομικό. Στην πραγματικότητα, ο καπνός, ως τέτοιος, δεν συμβαίνει, όλος ο καπνός εντοπίζεται σε ένα δωμάτιο.

Δυναμικό σύστημα σχεδιασμένο να αφαιρεί καπνό και καύση, καθώς και την εισροή καθαρού αέρα. Η λειτουργία του συγκροτήματος βασίζεται στη χρήση ανεμιστήρων, τα οποία "αντλούν" προϊόντα καύσης από το δωμάτιο.

Δυναμικά συστήματα μπορούν να λειτουργούν σε ένα μόνο ανεμιστήρα που λειτουργούν εναλλάξ σε διαφορετικές κατευθύνσεις (αναρρόφηση ή παροχή φρέσκου αέρα καπνού) για ορισμένη παροχή ανεμιστήρας και συμπίεσης, ή ένας συνδυασμός των δύο αξονικών ανεμιστήρων.

Η επιλογή του συστήματος απομάκρυνσης καπνού εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της κατασκευής του κτιρίου και τη δυνατότητα υλοποίησης ενός συγκεκριμένου έργου.

Με τον τύπο ελέγχου SDE χωρίζονται σε αυτόματα και ημιαυτόματα συστήματα.

Η αυτόματη αφαίρεση καπνού συνδέεται με το σύστημα ασφαλείας της εγκατάστασης, την εγκατάσταση αυτόματης πυρόσβεσης και συναγερμού πυρκαγιάς.

Κτίρια εξοπλισμένα με μεγάλο αριθμό εξοπλισμού και μηχανικών συστημάτων, είναι επιθυμητό να εξοπλιστούν με ένα αυτόματο σύστημα αφαίρεσης καπνού. Το ενσωματωμένο σύστημα πυρόσβεσης και αφαίρεσης καπνού ουσιαστικά εξαλείφει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και πυρκαγιάς, σηματοδοτώντας την παραμικρή καταστροφή του εξοπλισμού

Στοιχεία συστήματος απομάκρυνσης καπνού

Η απομάκρυνση του καπνού πραγματοποιείται μέσω των υφιστάμενων αγωγών εξαερισμού, η εσωτερική επιφάνεια του οποίου καλύπτεται με ένα σύνθετο επιβραδυντικό φωτιάς. Ωστόσο, είναι πιο αποτελεσματική η χρήση χωριστών επικοινωνιών με ειδικούς ανεμιστήρες και αεραγωγούς.

Το δυναμικό σύστημα αφαίρεσης καπνού αποτελείται από τα ακόλουθα κύρια στοιχεία:

Φίλοι της αφαίρεσης καπνού - μεγάλες ανθεκτικές στη θερμότητα εγκαταστάσεις αυξημένης ισχύος. Ο ελάχιστος ρυθμός ροής αέρα είναι 20.000 m3 / h. Οι ανεμιστήρες καπνού είναι σε θέση να λειτουργούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ο ανεμιστήρας επιλέγει τον καπνό, τα προϊόντα καύσης από τον τόπο ανάφλεξης. Μερικά μοντέλα ανεμιστήρων εκτελούν εναλλακτικά δύο λειτουργίες: παροχή καθαρού αέρα και απομάκρυνση καπνού. Οι ανεμιστήρες καπνού τοποθετούνται στην οροφή του κτιρίου.

Φυσητήρες αέρα δημιουργούν υπερβολική πίεση στα κλιμακοστάσια, ανυψώνουν τους άξονες και τις πύλες του ανελκυστήρα, εξαιρουμένου του καπνού τους.

Όχι λιγότερο σημαντικό στοιχείο του συστήματος απομάκρυνσης καπνού - βαλβίδες πυρόσβεσης. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες βαλβίδων πυρκαϊάς:

 1. Οι βαλβίδες επιβράδυνσης πυρκαγιάς (κανονικά ανοικτές βαλβίδες) τοποθετούνται στους αγωγούς κλιματισμού, στη θέρμανση του αέρα και στον γενικό αερισμό. Υπό κανονικές συνθήκες, οι βαλβίδες είναι πλήρως ανοικτές και, σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι βαλβίδες κλείνουν και εμποδίζουν τη διείσδυση προϊόντων καύσης σε άλλες περιοχές του χώρου.
 2. Τα πτερύγια καπνού στο σύστημα προστασίας από τον καπνό εξασφαλίζουν τη λήψη καπνού και την ανακατεύθυνση στους θαλάμους καπνού.
 3. Οι κανονικά κλειστές βαλβίδες πυρόσβεσης εγκαθίστανται στο σύστημα εξαερισμού χωρίς καπνό. Οι βαλβίδες είναι συνεχώς σε κλειστή κατάσταση και μόνο όταν εμφανίζεται μια πηγή ανάφλεξης, ανοίγουν για να αφαιρέσουν τον καπνό. Αν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με σύστημα πυρόσβεσης με σκόνη ή αέριο, οι βαλβίδες θα ανοίξουν για να αφαιρέσουν το αέριο και τους επιβλαβείς αναθυμιάσεις.
 4. Οι βαλβίδες διπλής ενέργειας εγκαθίστανται στο κεντρικό σύστημα εξαερισμού. Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, που παίζει το ρόλο των πυροσβεστήρων, και μετά την κατάργηση της βαλβίδας φωτιά ανοίγει για την αφαίρεση του φυσικού αερίου και του καπνού από τα κτίρια εξοπλισμένα με σκόνη και αέριο φωτιά.

Λυγίζει καπνό Τοποθετούνται στις στέγες των κτιρίων και ανοίγουν αυτόματα όταν συμβαίνει πυρκαγιά. Ως τέτοια καταπακτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν φώτα zenith, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες εκτελούν τις λειτουργίες του φωτισμού και του εξαερισμού.

Κανάλια καπνού εξαερισμού (ορυχείο) - αγωγοί μεγάλης διατομής, κατασκευασμένοι από μαύρο χάλυβα. Το πάχος του υλικού πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,2 mm - αυτό αυξάνει τη σταθερότητα των αγωγών εξαγωγής καπνού σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι αυτόματες παρέχονται σύμπλοκα ανιχνευτή καπνού τα οποία ενεργοποιούνται όταν μια φωτιά εστία, και στέλνει ένα σήμα προς ενεργοποίηση των ανεμιστήρων σε και φράγματα πυρός.

Η αρχή του συστήματος εξάτμισης καπνού

Ας εξετάσουμε το βήμα προς βήμα τον κύκλο εργασίας του συστήματος αφαίρεσης καπνού:

 1. Έγινε πυρκαγιά στο δωμάτιο - ενεργοποιείται ο ανιχνευτής καπνού.
 2. Το σήμα από τον αισθητήρα πηγαίνει στην αίθουσα ελέγχου.
 3. Το σύστημα γενικού αερισμού απενεργοποιείται αυτόματα και όλες οι βαλβίδες επιβράδυνσης πυρκαγιάς είναι κλειστές.
 4. Στη ζώνη πυρκαγιάς στο σύστημα εξάτμισης καπνού ανοίγει μια βαλβίδα εξαγωγής καπνού.
 5. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται ο ανεμιστήρας καπνού και ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας αέρα.

Σημαντικό! Το σύστημα εξάτμισης καπνού έχει σχεδιαστεί για την "άντληση" καπνού από μία μόνο πηγή ανάφλεξης. Δηλαδή, όλος ο καπνός αφαιρείται από ένα πλέγμα του συστήματος (υπό όρους ένα, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά πλέγματα ανά ζώνη). Στα υπόλοιπα πατώματα και περιοχές του χώρου, οι βαλβίδες ασφαλείας του συστήματος θα κλείσουν

Υπολογισμός του συστήματος πρόληψης της πυρκαγιάς στον εξαερισμό

Σχεδιασμός συστήματος απομάκρυνσης καπνού

Οι απαιτήσεις για το σχεδιασμό και τη συντήρηση των συστημάτων απομάκρυνσης καπνού είναι αρκετά υψηλές, οπότε αυτή η εργασία πρέπει να γίνει από τους μηχανικούς. Οι ειδικοί της εταιρείας θα προβούν σε υπολογισμό της αφαίρεσης καπνού, θα προετοιμάσουν ένα έργο εργασίας, θα εκτελέσουν την εγκατάσταση και την προσαρμογή του εξοπλισμού και θα διεξαγάγουν δοκιμές συστήματος.

Κατά τον υπολογισμό και την ανάπτυξη ενός συστήματος απομάκρυνσης καπνού, εξετάστε τις ακόλουθες παραμέτρους του δωματίου:

 • οικοδομικό υλικό ·
 • αριθμός ορόφων της δομής.
 • σχέδιο εκκένωσης έκτακτης ανάγκης ·
 • κατάσταση του υπάρχοντος συστήματος εξαερισμού ·
 • διαπερατότητα καπνού του δωματίου.
 • την παρουσία και τη θέση των παραθύρων στο κτίριο ·
 • την κατάσταση και το μονωτικό υλικό.
 • τύπος διακόσμησης εσωτερικού και προσόψεως.

Όλοι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα διάδοσης και την ποσότητα καπνού κατά την πυρκαγιά λαμβάνονται υπόψη

Το έργο της αφαίρεσης καπνού γίνεται με βάση πρότυπα και κανόνες κατασκευής, όπου οι ελάχιστες απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού πρόληψης πυρκαγιάς διευκρινίζονται σαφώς. Το κύριο έγγραφο που ρυθμίζει τη διαδικασία σχεδιασμού είναι ο "Εκτιμώμενος προσδιορισμός των κύριων παραμέτρων του εξαερισμού χωρίς καπνό των κτιρίων" από το 2008.

Τα κανονιστικά έγγραφα καθορίζουν τις δυνατότητες του συστήματος απομάκρυνσης καπνού:

 • ο μέγιστος αριθμός ατόμων στο δωμάτιο.
 • περιοχή του εξυπηρετούμενου κτιρίου.

Η εταιρεία που αναπτύσσει και εγκαθιστά το σύστημα απομάκρυνσης καπνού πρέπει να διαθέτει άδεια από το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσίας για την εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού πυρασφάλειας

Απαιτήσεις σχεδιασμού απομάκρυνσης καπνού

Κατά την ανάπτυξη ενός έργου και την εγκατάσταση ενός συστήματος απομάκρυνσης καπνού, οι ειδικοί συνιστούν να ληφθούν υπόψη ορισμένα βασικά σημαντικά σημεία:

 • ακεραιότητα δομών που είναι στεγανές στην καπνοσύνη.
 • τοποθέτηση πυρίμαχων χωρισμάτων στο γενικό σύστημα εξαερισμού ·
 • τη δυνατότητα δοκιμής του συστήματος απομάκρυνσης καπνού με "κρύο καπνό".
 • στα σημεία διέλευσης των αεραγωγών μέσω των δομών εγκλεισμού, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση βαλβίδων πυροπροστασίας.
 • σε ορισμένες περιοχές είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα σεισμικά φορτία.

Η διάταξη των αεραγωγών επηρεάζεται σημαντικά από τη θέση των πυρίμαχων χωρισμάτων. Οι αλλαγές στη θέση ενός τέτοιου διαμερίσματος μπορεί να συνεπάγονται αναδιάταξη της διανομής αέρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν κάθε δωμάτιο χρησιμοποιεί ξεχωριστή μονάδα τροφοδοσίας.

Κόστος αερισμού πρόληψης πυρκαγιάς

Η ανάπτυξη του έργου για την αφαίρεση καπνού και την εγκατάσταση του συστήματος θα κοστίσει περίπου 2000 ρούβλια ανά τετραγωνικό μέτρο. Η τιμή θα εξαρτηθεί από την πολυπλοκότητα του έργου και τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό.

Το σύστημα αφαίρεσης καπνού κοστίζει 2-3 φορές περισσότερο από ένα συμβατικό σύστημα εξαερισμού

Το κόστος υπολογίζεται με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Ανάπτυξη του έργου - 10% του συνολικού κόστους του συστήματος απομάκρυνσης καπνού (περίπου 300 ρούβλια / m2).
 2. Εξοπλισμός και υλικά:
  • οπαδοί βιομηχανικής ονομασίας (από 100.000 ρούβλια / μονάδες).
  • βαλβίδες αποφυγής πυρκαγιάς (από 15000 rub / μονάδες).
  • "Ενισχυμένοι" αεραγωγοί (από 1000 ρούβλια / m2).
  • σύστημα αυτοματισμού (το κόστος εξαρτάται από την κλίμακα του έργου).
  • βοηθητικά στοιχεία και ειδικό εξοπλισμό (φρεάτια με κινητήρα, τράβηγμα, ανεμιστήρες, σωλήνες εξάτμισης καπνού, σχάρες, φώτα ζενίτης, πιεστικοί διακόπτες πίεσης αέρα κ.λπ.).
 3. Εργασίες εγκατάστασης - το κόστος εγκατάστασης είναι συνήθως το 30% του κόστους των υλικών και του εξοπλισμού.

Εγκατάσταση και ρύθμιση του συστήματος απομάκρυνσης καπνού

Το αρχικό στάδιο της εγκατάστασης είναι η τοποθέτηση συγκολλημένων αεραγωγών στο δωμάτιο σύμφωνα με το αναπτυγμένο σχέδιο. Μετά από αυτό, οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αξονικοί, ακτινικοί ή ανεμιστήρες οροφής.

Σημαντικό στάδιο εγκατάστασης της αφαίρεσης καπνού είναι η επεξεργασία ορυχείων με ειδική επίστρωση, η οποία προστατεύει το σύμπλεγμα από τη φωτιά. Μόλις το απαιτούμενο επίπεδο αντοχής στη φωτιά για αγωγούς γίνει εγκατάσταση παραγωγής των φραγμάτων πυρός - τοποθετούνται σε ορυχεία, περνώντας κοντά στο ανώτατο όριο.

Η στερέωση των αεραγωγών και η διάταξη των βαλβίδων γίνεται με αυστηρή τήρηση των απαιτήσεων της τεκμηρίωσης εργασίας

Το τελικό στάδιο είναι η σύνδεση αυτοματισμού, προσαρμογής και δοκιμής του συστήματος απομάκρυνσης καπνού.

Κατά τη ρύθμιση του συστήματος πρέπει να ελέγχει αναγκαστικά βαλβίδες λειτουργούν σε χειροκίνητη ή αυτόματη λειτουργία, εκτελέστε μια μέτρηση του πραγματικού ρυθμού ροής του αέρα (κατά προτίμηση ξεχωριστά για κάθε ζώνη), ελέγξτε την ταχύτητα του ανεμιστήρα.

Κατά τη θέση σε λειτουργία, είναι απαραίτητο να δοθεί η ανάπαυση στον αναπνευστήρα - τουλάχιστον μία ώρα κάθε 30 λεπτά

Κατά τον έλεγχο της λειτουργίας των ενισχυτικών ανεμιστήρων, πρέπει να δοθεί προσοχή στις ακόλουθες παραμέτρους:

 • κατεύθυνση περιστροφής των πτερυγίων του ανεμιστήρα.
 • εργασία βαλβίδων επιβράδυνσης πυρκαγιάς (χειροκίνητος και αυτόματος έλεγχος).
 • μέτρηση της πίεσης στον ανεμιστήρα.
 • σύγκριση πραγματικών τιμών πίεσης με τα καθορισμένα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα.

Με τη βοήθεια του διαφορικού μετρητή πίεσης, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί η υπερπίεση στους άξονες ανελκυστήρων, κλιμακοστασίων και πύργων.

Η διαφορά πίεσης ανάμεσα στο δρόμο και τη θέση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 Ρα - αυτό σημαίνει ότι το τέλμα ανεμιστήρα συναντά το σύστημα προτύπων και απομάκρυνσης καπνού έχει σχεδιαστεί σωστά

Συντήρηση του εξαερισμού πρόληψης πυρκαγιάς

Για κάθε σύστημα αφαίρεσης καπνού, αναπτύσσεται ένα πρόγραμμα συντήρησης. Οι οδηγίες προγραμματισμένης συντήρησης παρέχονται από τον κατασκευαστή και τον εγκαταστάτη του συστήματος.

Η έγκαιρη συντήρηση αποκλείει τη δυνατότητα αποτυχίας της πυροπροστασίας στην κρίσιμη στιγμή. Κατά τον έλεγχο του συστήματος, μπορείτε να εντοπίσετε τα ελαττώματα και να τα εξαλείψετε εγκαίρως, αντικαταστήστε μερικά στοιχεία του συγκροτήματος με πιο σύγχρονο εξοπλισμό.

Η συντήρηση γίνεται μηνιαία και τριμηνιαία. Μία φορά το μήνα εκτελούν μια τέτοια εργασία:

 • έλεγχος της τεχνικής κατάστασης και λειτουργίας του συστήματος συναγερμού,
 • τεχνική διάγνωση συσκευών.
 • επαλήθευση των συνδέσεων και εξωτερική αξιολόγηση της κατάστασης των βαλβίδων και του εξοπλισμού ·
 • αντιμετώπιση προβλημάτων.

Ο τριμηνιαίος έλεγχος περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 • εκτέλεση ενός συνόλου εργασιών σε μηνιαία επιθεώρηση ·
 • επιθεώρηση και καθαρισμός των συσκευών ·
 • τεχνική διάγνωση του εξοπλισμού.
 • Ελέγξτε τη λειτουργία του συστήματος από μια εφεδρική πηγή ενέργειας.
 • Έλεγχος των καλωδίων για τον προσδιορισμό πιθανών λανθάνουσας αστοχίας.
 • αντιμετώπιση προβλημάτων.

Τα αποτελέσματα κάθε ελέγχου θα πρέπει να καταγράφονται σε ένα ημερολόγιο της καθιερωμένης φόρμας.

Μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι το σύστημα απομάκρυνσης καπνού είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς. Η ανάπτυξη και η ολοκλήρωση του συστήματος καθορίζονται στο στάδιο του σχεδιασμού, ο εξοπλισμός πρέπει να πιστοποιείται, και η διαχείριση και συντήρηση του συγκροτήματος - συμμορφώνονται με τους καθιερωμένους κανόνες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύστημα εξαγωγής καπνού. Τύποι, απαιτήσεις, αρχή λειτουργίας

Αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε ένα σύστημα καπνού: όταν θέλετε να καπνίσετε εξόρυξη, αναλύει τους τύπους αερισμού καπνού (προσφοράς και εξάτμισης) για να καθορίσει σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να φυσικές σχέδιο, και όπου απαιτείται το μηχανικό σύστημα? και κατά πόσο είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εγκατάσταση ενός συστήματος εξάτμισης καπνού και υπό ποιες συνθήκες. Όλες αυτές οι ερωτήσεις έχουν απαντήσεις στο άρθρο μου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Λειτουργία συστήματος αφαίρεσης καπνού

Το σύστημα εξάτμισης καπνού δεν χρησιμοποιείται για την κατάσβεση πυρκαγιάς. Ο κύριος στόχος του είναι να εξασφαλίσει την εκκένωση ανθρώπων από το κτίριο, και ειδικότερα - να εξασφαλίσει ότι τα δωμάτια, οι διάδρομοι και οι σκάλες δεν είναι καπνιστές. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, το χειρότερο πράγμα δεν είναι φωτιά, αλλά καπνός. Το μονοξείδιο του άνθρακα ή το "μονοξείδιο του άνθρακα" σε δόσεις 0,4% οδηγεί σε θάνατο. Για 2-5 λεπτά έκθεσης σε πυκνό στρώμα καπνού, ένα άτομο χάνει συνείδηση.

ΣΤΟΧΟΣ №1. Βεβαιωθείτε ότι οι διαδρομές εκκένωσης δεν είναι απαλλαγμένες από τον καπνό από το κτίριο.
ΣΤΟΧΟΣ №2. Παρέχετε πρόσβαση στα τμήματα πυροπροστασίας.

Το σύστημα εξάτμισης καπνού (μπλε εξαερισμός καπνού) είναι ένα σύστημα εξαερισμού που συνδυάζεται με αυτό. Στα πρότυπα σχεδιασμού μέχρι το 2009, η παροχή απαερισμού χωρίς καπνό δεν εγκαταστάθηκε, αλλά στην πράξη οι τερατώδεις όγκοι του αέρα εξάτμισης οδήγησαν στην αναρρόφηση των θυρών και κατέστησαν δύσκολη την εκκένωση. Ως εκ τούτου, το 2013, οι κανόνες συμπληρώθηκαν.

Μέχρι σήμερα (2018), ο εξαερισμός του αέρα τροφοδοσίας είναι υποχρεωτικός! Το κύριο καθήκον της εισροής είναι η αντιστάθμιση του αφαιρούμενου αέρα. Παρέχουμε φρέσκο ​​αέρα μόνο για την εκκένωση ανθρώπων, δεν υπάρχει ζήτημα να βγάζουμε φωτιά.

Πότε χρειάζομαι αφαίρεση καπνού;

Στο Διαδίκτυο, υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με το πού ακριβώς χρειάζεται ένα σύστημα συναγερμού καπνού.
Οι κανόνες για την αφαίρεση καπνού γράφονται σε περίπλοκη γλώσσα και είναι διάσπαρτοι σύμφωνα με διαφορετικά κανονιστικά έγγραφα. Σε αυτή την ενότητα, συγκέντρωσα τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Πρέπει να περάσετε από τη λίστα και να καταλάβετε - χρειάζεστε ένα σύστημα προστασίας από καπνό στη συγκεκριμένη περίπτωσή σας;

Απαιτείται το σύστημα εξαερισμού καπνού (απαγωγή καπνού):

1. από τους διαδρόμους και τις αίθουσες οποιωνδήποτε κτιρίων πάνω από 9 ορόφους, εκτός από την παραγωγή.

2. από τους διαδρόμους στο δάπεδο του υπογείου και του υπογείου Οποιαδήποτε κτίρια εκτός από την παραγωγή, όπου υπάρχουν δωμάτια με μόνιμη διαμονή ατόμων.
Για παράδειγμα, η αφαίρεση καπνού απαιτείται από το διάδρομο του δαπέδου του υπογείου ενός κτιρίου κατοικιών όπου βρίσκονται γραφεία ή εργαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση, εάν η έξοδος από ένα τέτοιο γραφείο συμβαίνει αμέσως στο δρόμο, δεν απαιτείται αφαίρεση καπνού.

3. από διάδρομους μεγαλύτερους των 15 μέτρων χωρίς άνοιγμα εξωτερικών παραθύρων.
Η αφαίρεση καπνού από αυτούς τους διαδρόμους δεν απαιτείται σε μονοκατοικίες και βιομηχανικά κτίρια με αθέμιτες ουσίες. Δεν απαιτείται επίσης αν σε όλους τους χώρους αυτού του διαδρόμου δεν υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργασίας και οι πόρτες από τις εγκαταστάσεις είναι κατασκευασμένες σε καπνό σχεδιασμό.

4. από αίτια και περάσματα.

Αίθριο - πολυόροφο αίθουσα, κοινόχρηστος χώρος με σκάλες, που συνδέει διάφορους ορόφους του κτιρίου.

5. από αποθήκες με αποθηκευτικό χώρο στο rack ύψος μεγαλύτερο από 5,5 μέτρα, όπου αποθηκεύονται υλικά που μπορούν να καούν και να αναφλεγούν.

6. από εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης, αλλά μόνο με τη συνεχή παρουσία ανθρώπων, όπου χρησιμοποιούνται υλικά που μπορούν να καούν και να αναφλεγούν.

7. από εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης με μόνιμη διαμονή ατόμων, σε ξύλινα κτίρια ή σε κτίρια από άλλα εύφλεκτα υλικά.

8. από τις εγκαταστάσεις χωρίς το άνοιγμα του εξωτερικού ματιού Κ. επιφάνεια άνω των 50 m 2:
8.1 με μαζική παραμονή των ανθρώπων, μαζική διαμονή - σε 1 m 2 ελεύθερου χώρου είναι περισσότερο από 1 άτομο. Για παράδειγμα: αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες φαγητού, αμφιθέατρα θεάτρων και κινηματογράφων.
8.2 με μόνιμους χώρους εργασίας όπου χρησιμοποιούνται ή αποθηκεύονται εύφλεκτα υλικά. Για παράδειγμα: αναγνωστήρια, αποθήκες βιβλίων, εκθέσεις ή αρχεία χωρίς άνοιγμα παραθύρων

9. από τις εγκαταστάσεις χωρίς άνοιγμα εξωτερικών παραθύρων ανεξάρτητα από την περιοχή:
9.1 αίθουσες εμπορικών συναλλαγών ·
9.2 γραφεία ·
9.3 ντουλάπα επιφάνειας άνω των 200 m 2.

Αφαίρεση καπνού δεν απαιτείται από τις αίθουσες συναλλαγών (9.1), τα γραφεία (9.2), αν βρίσκεται στο ισόγειο ένα δωμάτιο μικρότερο από 800 m 2 οικιστικό κτίριο ή συνδέεται με ένα κτίριο κατοικιών και έχει μια έξοδο αμέσως στο δρόμο, ενώ από το εξώτατο δωμάτιο έως την έξοδο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 μ.
Για παράδειγμα: Εάν το γραφείο είναι μικρότερο από 800 m 2, αλλά από το πιο απομακρυσμένο δωμάτιο έως την έξοδο άνω των 25 m - απαιτείται η αφαίρεση του καπνού.

9.4 οδούς και σήραγγες επικοινωνίας σε σχέση με τους υπόγειους ορόφους ενός κτιρίου.

10. των καλυμμένων χώρων στάθμευσης, καθώς και απομονωμένες ράμπες για την είσοδο αυτοκινήτων στα δάπεδα.

Σύστημα αφαίρεσης καπνού από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η χρήση ανεμιστήρων inkjet για στάθμευση στα ρωσικά πρότυπα δεν ρυθμίζεται!

11. από οποιαδήποτε εγκατάσταση στην οποία υπάρχει έξοδος από τα κλιμακοστάσια χωρίς καπνό, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και τη διαθεσιμότητα των παραθύρων που ανοίγουν. Για παράδειγμα, ο διάδρομος είναι μικρότερος από 15 μέτρα, αλλά η διέξοδος από αυτό είναι μέσα από μια ανεβατημένη σκάλα. Σε αυτή την περίπτωση, κάνουμε ένα σύστημα απομάκρυνσης καπνού στο διάδρομο, και η εισροή στη σκάλα.

Μια μη πυροσβεσμένη σκάλα είναι μια εσωτερική σκάλα για την εκκένωση ανθρώπων σε πυρκαγιά σε κτίρια άνω των 9 ορόφων (ή σε ύψος άνω των 28 μέτρων). Είναι απαραίτητο ο εν λόγω χώρος να πληροί πλήρως όλες τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στη ρήτρα. Εάν δεν πληρούται οποιαδήποτε απαίτηση για ένα δωμάτιο - η αφαίρεση του καπνού δεν απαιτείται.

Σύστημα εξαερισμού με φρέσκο ​​αέρα

Ένα σύστημα εξαερισμού με φρέσκο ​​αέρα είναι ένα σύστημα αντιστάθμισης.
Ο κύριος στόχος είναι να εξασφαλιστεί το ελεύθερο άνοιγμα των θυρών εκκένωσης. Η παροχή αέρα αυτού του συστήματος πραγματοποιείται στον πυθμένα του δωματίου, δηλ. σε ένα μέρος του δωματίου κάτω από την επάνω αποκοπή της πόρτας.

Ως εισροή για την αντιστάθμιση μηχανικών συστημάτων εξαερισμού καπνού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής:

 • Εξωτερικά παράθυρα στα κάτω μέρη του δωματίου με αυτόματους δίσκους.
 • ανοίγματα σε εξωτερικούς τοίχους και άξονες με βαλβίδες.
 • μηχανική υποστήριξη (με χρήση ανεμιστήρα).
Ένα άνοιγμα στον εξωτερικό τοίχο για την αφαίρεση καπνού

Ο πρώτος τρόπος χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια διότι δημιουργεί τη δυνατότητα "ωφέλιμης παρεξήγησης" από τους οργανισμούς ελέγχου.

Ο δεύτερος τρόπος Εφαρμόζεται πιο συχνά, αλλά έχει μια πολυπλοκότητα - τεράστιες διαστάσεις ενός ορυχείου. Σε ξένα πρότυπα, το μέγεθος των καυσαερίων υπολογίζεται από την ταχύτητα του αέρα όχι περισσότερο από 1,5 m / s, και στα ρωσικά - 5-6 m / s επιτρέπεται. Στην περίπτωση χρήσης ενός τέτοιου ορυχείου, για παράδειγμα, για να αντισταθμίσουμε την αφαίρεση του καπνού από το διάδρομο, έχουμε ένα μέγεθος αγωγού τουλάχιστον 1000x600 mm. Το ύψος του αεραγωγού που βρίσκεται κάτω από την οροφή, ήτοι 600 mm, θα περιπλέξει την τοποθέτηση παρακείμενων επικοινωνιών και θα μειώσει σημαντικά την οροφή.

Παραλλαγές εξαερισμού καπνού τροφοδοσίας. Αριστερή μηχανική ώθηση (ανεμιστήρας). Στα δεξιά - φυσικό ορυχείο για εισροή

Ο τρίτος τρόπος - μηχανική υποστήριξη με ανεμιστήρα - πιο βολικό, αλλά και λίγο ακριβό.

Ανεξάρτητος ανεμιστήρας οροφής χωρίς αερισμό χωρίς καπνό.

Οι διαστάσεις των αεραγωγών σε αυτή την περίπτωση θα είναι σημαντικά μικρότερες, για παράδειγμα 800x400 mm. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ταχύτητα του αέρα σε μηχανικά συστήματα απαερισμού χωρίς καπνό και δεν μπορεί να είναι. Το σύστημα λειτουργεί μόνο σε περίπτωση πυρκαγιάς, επομένως δεν λαμβάνεται υπόψη στη γενική ισορροπία κατανάλωσης ρεύματος.

Στην περίπτωση μηχανικής υπερφόρτωσης θα πρέπει να αγοράσουμε έναν ανεμιστήρα, να τον εξοπλίσουμε με ένα κιβώτιο αυτοματισμού και μετατροπέα συχνότητας σύμφωνα με το GOST R 53302-2009, αλλά αυτή είναι μια πιο αξιόπιστη επιλογή από όλα τα άλλα.

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ένα άνοιγμα εισροής των εξωτερικών θυρών και πύλων, tk. Οι θύρες εκκένωσης πρέπει να είναι εφοδιασμένες με διατάξεις αυτόματης κλεισίματος. Αυτή η υποχώρηση είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση των αιθρίων και των περασμάτων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως αντιστάθμιση, ο συνήθης εξαερισμός γενικής ανταλλαγής, αλλά στην πράξη δεν είναι βολικό. Πρώτον, οι όγκοι καθαρού αέρα στην γενική ανταλλαγή και στον εξαερισμό καπνού διαφέρουν κατά τάξη μεγέθους, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους του εξοπλισμού εξαερισμού. Δεύτερον, οι απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού έχουν σκληρυνθεί και πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του συστήματος προστασίας από καπνό.
Είναι φθηνότερο να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα συστήματα.

Σύστημα εξαερισμού

Η επιλογή του συστήματος εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των ορόφων του κτιρίου. Σε μονοκατοικίες επιτρέπεται να σχεδιάζεται ένα φυσικό σύστημα απομάκρυνσης καπνού, δηλ. βαλβίδες αυτοαποκλεισμού στην οροφή και τους τραβέρσες. Σε κτίρια πάνω από 1 όροφο - ένα σύστημα μηχανικής προστασίας από καπνό.

Είναι απαραίτητο να χωριστεί εποικοδομητικά ο χώρος σε ζώνες καπνού με έκταση μέχρι 3000 m 2 η καθεμία. Κάθε ζώνη έχει δικό της ξεχωριστό σύστημα. Διαφορετικά, ο καπνός εξαπλώνεται πάνω από το ανώτατο όριο ενός τόσο μεγάλου δωματίου. Η θερμοκρασία του καπνού μειώνεται και συνεπώς μειώνεται επίσης η βαρυτική πίεση. Ο κανόνας δεν υπόκειται σε συζήτηση.

Φυσική απομάκρυνση καπνού

Σε ένα φυσικό σύστημα εξάτμισης καπνού, όπως σε κάθε φυσικό σύστημα μηχανικής, υπάρχει ένα μεγάλο μείον και ένα μεγάλο συν. Επιπλέον, το σύστημα είναι παθητικό, δηλ. δεν απαιτεί μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες, δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια και έχει ελάχιστους μηχανισμούς εργασίας που πρέπει να ελέγχονται και να διατηρούνται. Ένα πλην είναι να διασφαλιστεί η σταθερή λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος.

Οι κανόνες μας υποχρεώνουν να παρέχουμε προστασία από τον άνεμο για τέτοιες βαλβίδες και καλύμματα στέγης, τις οποίες δεν μπορούμε να εγγυηθούμε καθόλου.

Η φυσική αφαίρεση καπνού δεν απαιτεί σύστημα αντιστάθμισης. Ο υπολογισμός του φυσικού συστήματος απομάκρυνσης καπνού πραγματοποιείται ανάλογα με το σχήμα του χώρου, το είδος του φορτίου πυρκαγιάς (τι ακριβώς καίει), την περιοχή και την πιθανή θέση της φωτιάς.

Η καταπακτή φυσικού καπνού στην οροφή του συγκροτήματος αποθήκης Η έξοδος φυσικής καυσαερίων σε κατάσταση λειτουργίας με λειτουργία οδοντωτού τροχού και οδοντωτού τροχού

Το σύστημα φυσικής αφαίρεσης καπνού χρησιμοποιείται μόνο σε μονοκατοικίες: αποθήκες, εμπορικά κέντρα τύπου αποθήκης, εργαστήρια παραγωγής. Ο εξοπλισμός ενός τέτοιου συστήματος σε κτίρια άνω των ενός ορόφου απαγορεύεται.

Μηχανικό σύστημα εξάτμισης καπνού (ανεμιστήρας οροφής και ανεμιστήρας τοίχου)

Το μηχανικό σύστημα εξάτμισης καπνού λειτουργεί από τον ανεμιστήρα εξαγωγής. Συνήθως οπαδοί της αφαίρεσης καπνού έρχονται σε 2 τύπους - στέγη και τοίχο. Και οι δύο οπαδοί εκτελούν τον ίδιο ρόλο, αλλά σε τελείως διαφορετικές καταστάσεις.

Ανεμιστήρας οροφής για αφαίρεση καπνού Εγκαθίσταται πάνω από το κουτί καπνού στην οροφή και αφαιρεί τον καπνό από όλους τους ορόφους του κτιρίου, ρίχνοντας κάθετα προς τα πάνω. Η δυσκολία εγκατάστασης ενός τέτοιου ανεμιστήρα είναι η πολυπλοκότητα της κατασκευής του πλαισίου στήριξης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχαν έτοιμα πλαίσια επεξεργασίας για αυτούς τους ανεμιστήρες και ήταν απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα πρόσθετο τμήμα της τεκμηρίωσης του έργου, στο οποίο υπολογίστηκαν οι διαστάσεις ενός τέτοιου σχεδιασμού. Η δεύτερη δυσκολία στο είδος των οπαδών.

Ανεμιστήρας οροφής μηχανικής αφαίρεσης καπνού με κατακόρυφη ανάπτυξη στο κύπελλο στήριξης.

Ο ανεμιστήρας οροφής έχει σχεδιαστεί για τοποθέτηση στον άξονα και πρέπει να βρίσκεται σε ύψος 2 μέτρων από την οροφή ή σε μικρότερο υψόμετρο, αλλά στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να κατασκευάσετε τη στέγη μόνο από άκαυστα υλικά.

Η απλούστερη λύση για την τοποθέτηση ανεμιστήρων καπνού στην οροφή, νομίζω, οι ανεμιστήρες οροφής ή οι ανεμιστήρες καναλιών καπνίζουν. Δεν έχουν επίδραση στη στεγανοποίηση της οροφής. Δεν απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετων αξόνων και πλαισίων.

Οι αγωγοί συστημάτων προστασίας από καπνό μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε είδος χάλυβα, αλλά με επιβραδυντική φλόγα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο τους συγκολλημένους, διπλωμένους όσο και τους σπειροειδείς αγωγούς αέρα με μία μόνο απαίτηση: το πάχος του χαλύβδινου φύλλου δεν είναι μικρότερο από 0,8 mm.

Ανεμιστήρας τοίχου, σε αντίθεση με την οροφή, είναι τοπική, δηλ. μπορεί να λειτουργήσει σε συγκεκριμένο πάτωμα και να πετάξει τα προϊόντα καύσης μέσω της σχάρας στην πρόσοψη του κτιρίου. Αυτό σας επιτρέπει να μην τοποθετείτε αγωγούς αέρα σε όλους τους ορόφους στην οροφή και μην εξοπλίζετε τον άξονα της εξαγωγής. Ο ανεμιστήρας τοποθετείται στον εξωτερικό τοίχο του δαπέδου, είτε από το δρόμο είτε από τον εσωτερικό χώρο.

Ένας ανεμιστήρας τοίχου απομάκρυνσης καπνού (εκτός του κτιρίου) με σωλήνα διακλάδωσης εκκένωσης, παρέχοντας ταχύτητα πίδακα τουλάχιστον 20 m / s. (ΣΠ7 στοιχείο.7.11) Ανεμιστήρας τοίχου απομάκρυνσης καπνού (μέσα στο κτίριο). Ο κινητήρας βρίσκεται σε θερμικά μονωμένο περίβλημα με επιπλέον κανάλι ψύξης.

Για την απομάκρυνση καπνού από χώρους στάθμευσης, μεγάλες περιοχές λιανικής πώλησης, ανεμιστήρες τοίχου πιθανόν να μην είναι κατάλληλοι. Ο μέγιστος ρυθμός ροής του αέρα εξόδου είναι 35.000-38.000 m3 / h. Αλλά για την απομάκρυνση καπνού από τους διαδρόμους, τα μικρά γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα - μια μεγάλη ιδέα.

Πώς να αποφύγετε την εγκατάσταση ενός συστήματος αφαίρεσης καπνού;

Το κύριο πρόβλημα του συστήματος είναι το μέγεθος και το κόστος του. Το ελάχιστο τμήμα του αγωγού απαγωγής καπνού είναι 800x500 mm ή 1000x300 mm, και τα δύο μεγέθη είναι εξαιρετικά σπάνια. Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που αποζημιώνουν νόμιμα το σύστημα απομάκρυνσης καπνού, δηλ. αποκλείουν τις απαιτήσεις για την εγκατάστασή του.

- Η γενική λύση. Δικαιολογήστε την απουσία υπολογισμού αφαίρεσης καπνού από τους κινδύνους πυρκαγιάς. Ο υπολογισμός δεν ισχύει για πολυκατοικίες, ιδρύματα παιδιών και ιατρικά νοσοκομεία.
- Για οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις μέχρι 200 ​​m 2. Εξοπλίστε το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. Συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου εξοπλισμού με ένα αρθρωτό σύστημα, το οποίο είναι λιγότερο δαπανηρό και πρακτικό.
- Για εμπορικούς χώρους, γραφεία και διαδρόμους άνω των 15 μ. Προσθέστε στο δωμάτιο αναψυχής με εξωτερικά παράθυρα ανοίγματος.
- Για εκθεσιακούς χώρους, αρχεία, εργαστήρια και αποθήκες βιβλίων (αν δεν ισχύει η παράγραφος 2) - δικαιολογούν την άρνηση του συστήματος απομάκρυνσης καπνού λόγω έλλειψης μόνιμων θέσεων εργασίας σύμφωνα με το σχεδιασμό αρχιτεκτονικών λύσεων.

Ο αλγόριθμος για την εκκίνηση του συστήματος εξάτμισης καπνού

Το σύστημα συναγερμού καπνού πρέπει να ενεργοποιείται από τρία ανεξάρτητα σήματα:
- από το κουμπί "Πυρκαγιά" από τον πίνακα ασφαλείας.
- από το κουμπί "Πυρκαγιά", εγκατεστημένο στους διαδρόμους στις διαδρομές εκκένωσης.
- από τη λειτουργία δύο ή περισσότερων αισθητήρων φωτιάς σε μία συγκεκριμένη περιοχή (σε έναν όροφο).

Η σειρά εκκίνησης των συστημάτων αφαίρεσης καπνού:

• ενεργοποίηση του συστήματος από ένα από τα 3 ανεξάρτητα σήματα.
• ηχητική ειδοποίηση των ανθρώπων για συναγερμό πυρκαγιάς
• απενεργοποίηση του γενικού συστήματος εξαερισμού, του κλιματισμού και των συστημάτων κουρτίνας αέρα. Κλείσιμο βαλβίδων πρόληψης πυρκαγιάς στο σύστημα εξαερισμού.
• κατεβάζοντας τον ανελκυστήρα στον 1ο όροφο του κτιρίου και ανοίγοντας τις πόρτες.
• Ξεκινήστε τον ανεμιστήρα και ανοίξτε τις βαλβίδες εξαερισμού.
• Ξεκινήστε τον ανεμιστήρα και ανοίξτε τις βαλβίδες για νωπό εξαερισμό καπνού (20-30 δευτερόλεπτα μετά τον εξαερισμό).

Δεν έχει νόημα η απομάκρυνση του καπνού από τις υπόγειες διόδους.

Σχεδιασμός της αφαίρεσης καπνού

Μπορείτε να παραγγείλετε ένα έργο καπνού χωρίς εμένα. Θα πάω στην τοποθεσία και θα σχεδιάσω το σύστημα.
Το κόστος των εγγράφων εργασίας καπνίζει από 25 000 τρίβει. (για DN από τους διαδρόμους) σε 75.000 ρούβλια. (για τη διαχείριση πολυκατοικιών και μικρών εμπορικών κέντρων).
Αυστηρά σύμφωνα με τα πρότυπα σχεδιασμού για την αφαίρεση καπνού SP 7.13130.2013, JV 5.13130.2009, JV 2.13130.2012.
Ο υπολογισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τις μεθόδους των RP "ABOK" 5.1.5-2015 και VNIIPO 2013
Οι επαφές μου + 7-963-729-71-20 (Alexey)

Τι είναι το σύστημα εξάτμισης καπνού;

Τα σύγχρονα σπίτια μας είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που χτίστηκαν πριν. Σε συνδυασμό με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών συσκευών, είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα μηχανικής. Αλλά μαζί με αυτό, οι κίνδυνοι πυρκαγιών αυξάνονται. Αλλά οι πυρκαγιές είναι ένα από τα πιο τρομερά περιστατικά που μπορεί να συμβεί σε ένα άτομο. Για να μην αναφέρω το κατεστραμμένο ακίνητο.

Συχνά οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από τη φωτιά, αλλά από το στραγγαλισμό με τον καπνό του άνθρακα, ο οποίος ξεχωρίζει όταν καίγονται δημοφιλή πολυμερή υλικά σήμερα. Εκτός από τον καπνό μονοξειδίου του άνθρακα, στην περίπτωση αυτή, απελευθερώνονται διάφορες τοξικές ουσίες που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων καταστάσεων, εφευρέθηκε η αποκαλούμενη πρόληψη της πυρκαγιάς, η οποία εύκολα απομακρύνει τον καπνό κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.

Αρχή λειτουργίας

Τι είναι το σύστημα εξάτμισης καπνού; Το σύστημα πυρασφάλειας δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς πλήρη αερισμό. Το τελευταίο χρησιμοποιείται για την αποφυγή ανθρώπινων ατυχημάτων σε πυρκαγιές εντός των χώρων.

Η καταπολέμηση της πυρκαγιάς, ή όπως αποκαλείται, ο εξαερισμός καπνού αποτελείται σήμερα από ένα σύστημα που αφαιρεί τον καπνό και συγχρόνως δεν επιτρέπει νέο αέρα στο δωμάτιο. Πρώτα απ 'όλα, το κύριο καθήκον αυτού του εξαερισμού είναι μια αρκετά γρήγορη εκκένωση στα πρώτα στάδια της πυρκαγιάς.

Πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα; Η κύρια αρχή της λειτουργίας του είναι η άμεση ενεργοποίηση της εξαγωγής καπνού από τη ζώνη ανάφλεξης. Έτσι, ο τελευταίος δεν έχει χρόνο να εξαπλωθεί σε όλο το δωμάτιο και το κτίριο.

Επιπλέον, για την εκτόξευση καθαρού αέρα σε φρεάτια και κλιμακοστάσια ανελκυστήρα, ώστε να είναι ασφαλής η έξοδος από το κτίριο, ενεργοποιούνται οι επονομαζόμενοι ανεμιστήρες εφεδρείας. Ο εξαερισμός κατά του καπνού ενεργοποιείται αμέσως μετά την ενεργοποίηση ειδικών αισθητήρων.

Εξαρτήματα συστήματος

Το σύστημα εξάτμισης καπνού αποτελείται από διασυνδεδεμένα, διάφορα απορροφητικά κουκούλα. Επιπλέον χρησιμοποιούνται:

 • Ειδικές βαλβίδες.
 • Αεραγωγοί από ανθεκτικό υλικό υψηλής ποιότητας.
 • Ανεμιστήρες που αντλούν φρέσκο ​​αέρα και αφαιρούν τον καπνό.

Λειτουργώντας αρκετά καλά, αυτό το συγκρότημα είναι σε θέση να αφαιρέσει εύκολα οποιοδήποτε καπνό από ακόμη αρκετά μεγάλες αίθουσες. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του συστήματος, αντλούνται διάφορα προϊόντα καύσης από σύγχρονα υλικά από πολυμερή.

Για να αυξηθεί η πιθανότητα περιορισμού της φλόγας, και έτσι να μειωθούν οι απώλειες που προκαλούνται σε αυτήν, η ανάφλεξη πρέπει να εντοπιστεί. Το σύστημα αφαίρεσης καπνού σάς επιτρέπει να συλλέγετε μια καπνιστή ροή και να την εξάγετε.

Οργάνωση του συστήματος

Παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη του εξαερισμού:

 • Ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιούνται σε ένα συγκεκριμένο κτίριο.
 • Διαφορική πίεση.
 • Ιδιότητες του καπνού που απελευθερώνεται κατά την καύση.
 • Οι γενικές διαστάσεις ενός συγκεκριμένου κτιρίου.

Για την ανάπτυξη ενός συστήματος αφαίρεσης καπνού απαιτούνται πολύ αυστηροί υπολογισμοί, οι οποίοι ρυθμίζουν τις απαιτήσεις πυροπροστασίας αυτού του εξαερισμού. Το σχέδιο βρίσκεται στην αρχή της κατασκευής του κτιρίου.

Τα συστήματα απομάκρυνσης καπνού, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, θα πρέπει να υπάρχουν σε:

 • Κτίρια, όπου πάνω από δέκα ορόφους.
 • Χώροι όπου υπάρχει υπερβολική συμφόρηση.
 • Υπόγειοι χώροι όπου δεν υπάρχει φυσικός εξαερισμός.

Ταξινόμηση

Στατικό σύστημα

Η αρχή αυτού του συστήματος στην λειτουργική απενεργοποίηση του εξαερισμού. Με αυτή τη βοήθεια, ο καπνός και οι τοξικές ουσίες εμποδίζονται να εξαπλωθούν σε άλλους χώρους. Ο αληθινός καπνός μπορεί να το ονομάσει μόνο με μεγάλη έκταση. Η απομάκρυνση του καπνού σε αυτή την περίπτωση δεν συμβαίνει και ο καπνός μπλοκάρεται μόνο, απλά παραμένει στο δωμάτιο με φωτιά.

Ένα στατικό σύστημα έχει μόνο ένα πλεονέκτημα - η τοποθέτησή του είναι φθηνή. Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα εξασθενεί σε σύγκριση με τη χαμηλή απόδοση.

Δυναμικό σύστημα

Αυτός ο αερισμός λειτουργεί με την αρχή της παροχής καθαρού αέρα και ταυτόχρονης απόσυρσης προϊόντων καύσης, καπνού από το δωμάτιο.

Στην περίπτωση αυτή, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται δύο εντελώς ανεξάρτητοι ανεμιστήρες. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν επίσης δυναμικά συστήματα με έναν μόνο ανεμιστήρα, ο οποίος εναλλάσσει την κατεύθυνση της παροχής αέρα. Έτσι, η εγκατάσταση του συστήματος απομάκρυνσης καπνού τροφοδοτεί αέρα από το δρόμο και στη συνέχεια εκπέμπει καπνό από το δωμάτιο.

Το δυναμικό σύστημα έχει γίνει πολύ δημοφιλές λόγω του ότι έχει υψηλή απόδοση, αξιοπιστία κατά τη λειτουργία και μέγιστη πυρασφάλεια. Όλα αυτά εύκολα επικαλύπτουν το μοναδικό μειονέκτημα αυτού του σχεδιασμού - το υψηλό κόστος.

Τα σύγχρονα συστήματα μπορούν να είναι είτε ημιαυτόματα είτε αυτόματα.

Το αυτόματο σύστημα χρησιμοποιείται σήμερα σε κτίρια όπου υπάρχει πολύς εξοπλισμός, καθώς και σε διάφορα βιομηχανικά κτίρια. Βοηθά στην πρόληψη της πυρκαγιάς, σηματοδοτώντας στιγμιαία ακόμη και σε μη ουσιώδεις δυσλειτουργίες.

Εγκατάσταση του συστήματος

Συχνά η εγκατάσταση βαλβίδων καπνού πραγματοποιείται στον εξαερισμό των κτιρίων. Παρ 'όλα αυτά, επί του παρόντος μια πολύ πιο αποτελεσματική και ασφαλή επιλογή εγκατάστασης είναι η εγκατάσταση ξεχωριστών αγωγών πλήρους λειτουργίας.

Πολλοί από εμάς έχουν δει αισθητήρες φωτιάς. Είναι αυτές οι μικρές συσκευές που, με το παραμικρό σημάδι της φωτιάς, αρχίζουν να ενεργοποιούν αμέσως τον εξαερισμό.

Οι ανεμιστήρες εξαερισμού καμινάδων πρέπει να έχουν υψηλή αντοχή στη θερμότητα, καθώς και καλή αντοχή. Με αυτά τα μοντέλα ανεμιστήρων, η συνολική ισχύς μπορεί να φτάσει τα 20.000 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Κατά κανόνα, οι οπαδοί είναι τοποθετημένοι αυτή τη στιγμή στην οροφή των κτιρίων.

Η δημιουργία μιας ορισμένης πίεσης σε όλες τις διόδους εκκένωσης παρέχεται από μια ισχυρή παροχή καθαρού αέρα από το δρόμο. Έτσι, ο κίνδυνος εμφάνισης καπνού μειώνεται σημαντικά.

Στο σύστημα απομάκρυνσης καπνού, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό συστατικό που ονομάζεται βαλβίδα πυρκαγιάς. Είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε τη ροή του αέρα από το δωμάτιο στο δωμάτιο.

Τύποι βαλβίδων πυρόσβεσης:

Ειδικές βαλβίδες πυροπροστασίας για συστήματα εξαερισμού εμποδίζουν αποτελεσματικά την περαιτέρω διάδοση της φλόγας.
Ο καπνός πλέκει τον άμεσο καπνό σε ειδικούς άξονες.
Οι βαλβίδες ανεμιστήρα σας επιτρέπουν να αφαιρέσετε καπνό, καθώς και αέρια.

Λουκέτα για να βγείτε από τον καπνό στο δρόμο που βρίσκεται στην οροφή των κτιρίων. Με οποιοδήποτε συναγερμό ασφαλείας, ανοίγουν αυτόματα.

Για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αντοχή, οι αεραγωγοί για γρήγορη απομάκρυνση καπνού είναι κατασκευασμένοι από μαύρο χάλυβα ποιότητας, το συνολικό πάχος του οποίου δεν είναι μικρότερο από 1,2 mm.

Η συμπερίληψη ενός συστήματος για την εξάλειψη του καπνού και της φλόγας πραγματοποιείται πάντα σε διαφορετικά στάδια. Όταν εντοπίζονται τα παραμικρά σημάδια πυρκαγιάς, ενεργοποιούνται και ενεργοποιούνται αμέσως ειδικοί αισθητήρες. Αμέσως μετά, σχεδόν όλες οι βαλβίδες επιβραδύνσεως της πυρκαγιάς μπλοκάρονται και ενεργοποιείται ισχυρός αερισμός. Στη θέση πυρκαγιάς, ανοίγει μια βαλβίδα πυρκαγιάς καπνού για εξαερισμό, τα προϊόντα καύσης εισέρχονται στους σωλήνες εξαερισμού. Μετά από αυτό, ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται για την αφαίρεση του καπνού και ξεκινάει μια ισχυρή παροχή καθαρού αέρα.

Το σύστημα αφαίρεσης καπνού το αφαιρεί μόνο από τη ζώνη όπου υπάρχει πυρκαγιά. Η εκκένωση πρέπει απαραίτητα να πραγματοποιείται πολύ γρήγορα.

Υπηρεσία

Για σύγχρονα συστήματα απομάκρυνσης καπνού μετά τη θέση τους σε λειτουργία, αναπτύσσεται ένα ειδικό πρόγραμμα προγραμματισμένης συντήρησης, με ένδειξη της ακριβούς περιοδικότητας, καθώς και το χρονοδιάγραμμα όλων των επιθεωρήσεων.

Ποιος το κάνει αυτό; Κατά κανόνα, η ίδια εταιρεία που πραγματοποίησε την εγκατάσταση του συστήματος. Η διαθεσιμότητα μιας τέτοιας υπηρεσίας καθορίζεται πάντοτε στη συμφωνία εγκατάστασης. Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας περαιτέρω συντήρησης από την εταιρεία εγκατάστασης αυξάνουν σημαντικά τον επαγγελματισμό και την ευθύνη της κατά την εγκατάσταση, καθώς και εγγυώνται την δυνατότητα ταχείας αντικατάστασης ορισμένων μεμονωμένων εξαρτημάτων ή την ταχεία εξάλειψη ποικιλίας δυσλειτουργιών.

Η προγραμματισμένη συντήρηση του σύγχρονου συστήματος αερισμού κατά της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας, πραγματοποιείται μία φορά το μήνα, καθώς και ανά τρίμηνο.