Τοπικός εξαερισμός - εξάτμιση και τοπικό σύστημα

Για το σπίτι ήταν ζεστή ατμόσφαιρα και την άνεση που χρειάζεστε για να κάνετε μια μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό εσωτερικό, γεμίστε το με ευχάριστη μικροπράγματα, και φυσικά, μην ξεχάσετε για ένα τόσο σημαντικό στοιχείο, όπως το μικροκλίμα στο σπίτι, το οποίο σε κάποιο βαθμό παρέχει ένα σύστημα τοπικής εξαερισμού.

Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά στην πραγματικότητα, το μικροκλίμα μπορεί να εξαρτάται άμεσα όχι μόνο από την υγεία, αλλά και από τη διάθεση των ιδιοκτητών.

Ο εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι είναι εξαιρετικά απαραίτητος. Με τον σωστό υπολογισμό και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, ο αέρας στο σπίτι θα είναι πάντα καθαρός και φρέσκος και η σκόνη δεν θα συσσωρεύεται τόσο γρήγορα.

Πού απαιτείται τοπικός αερισμός;

Το σύστημα εξαερισμού σε οποιοδήποτε σπίτι είναι απλά απαραίτητο. Ιδιαίτερα είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε εκείνους τους χώρους όπου μπορεί να συσσωρευτεί απαράδεκτη ποσότητα καπνού, οσμών, σκόνης και αερίων. Οι ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών με ενσωματωμένο γκαράζ, καταρχήν, αξίζει να εξεταστεί, μέσω ενός καλού συστήματος αεραγωγών και είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση εξαναγκασμένης εξάτμισης. Μετά από όλα, αν δεν γίνει αυτό, τα καυσαέρια θα διεισδύσουν όχι μόνο μέσα από τις εσωτερικές πόρτες του γκαράζ που οδηγούν στο σπίτι, αλλά και μέσα από τους τοίχους.

Αξίζει επίσης να σκεφτείτε για τη συγκράτηση των σωλήνων εξαερισμού στην κουζίνα. Οι μυρωδιές της κουζίνας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας. Φυσικά, μπορεί να είναι αρκετά ευχάριστο, αλλά μερικές φορές - εντελώς εκτός τόπου. Ως εκ τούτου, συνιστάται ανεπιφύλακτα ο τοπικός αερισμός.

Μπάνιο - ένα από τα δωμάτια, που απαιτεί σημαντική εξαερισμό. Χωρίς αυτό, σύντομα τόσο οι τοίχοι όσο και η οροφή μπορούν να γίνουν μούχλα - αυτό θα είναι η τιμή για παραμέληση των ζητημάτων αερισμού. Η ιδανική επιλογή είναι ο εξαναγκασμένος τοπικός αερισμός, τον οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε και εσείς.

Λοιπόν, αξίζει να αναφερθεί ένα μέρος σαν μια τουαλέτα. Εδώ η ανταλλαγή αέρα πρέπει να επαναληφθεί, ειδικά εάν η τουαλέτα χωρίζεται από το μπάνιο και είναι πολύ μικρή.

Τοπικός εξαερισμός - σχεδιαστικά χαρακτηριστικά

Η αρχή σχεδιασμού του τοπικού συστήματος εξαερισμού είναι απλή και αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • βαλβίδα διακοπής λειτουργίας.
 • εισαγωγή αέρα
 • καθώς και έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα.

Ταυτόχρονα, οι συσκευές εισαγωγής μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές. Εάν είναι ένας απορροφητήρας που στέκεται στην κουζίνα, τότε η συνηθισμένη συσκευή εισαγωγής αέρα είναι πολύ παρόμοια με μια ομπρέλα. Πάνω από τη σόμπα αερίου, ένα τέτοιο σύστημα βρίσκεται σε απόσταση όχι μικρότερη από 70 εκατοστά πάνω από τους καυστήρες της πλάκας. Αλλά οι συνολικές διαστάσεις ολόκληρης της κουκούλας πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από την ίδια την πλάκα. Αυτή είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την απορρόφηση όλου του αέρα και των δυσάρεστων οσμών που προκύπτουν από την καύση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Όσο για χώρους όπως μπάνιο και τουαλέτα, η τετράγωνη σχάρα παίζει εδώ το ρόλο της εισόδου αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να τοποθετηθεί σε μια ψευδοροφή ή να κατασκευαστεί στον τόπο όπου ο άξονας εξαερισμού στο σπίτι λειτουργεί ήδη.

Εάν υπάρχει η επιθυμία να μειωθεί το κόστος της συσκευής εξαερισμού (η οποία φυσικά δεν συνιστάται πολύ), είναι δυνατόν, ως παραλλαγή του τοπικού εξαερισμού, να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικοί ανεμιστήρες τύπου καναλιού. Τέτοιες προσαρμογές ταιριάζουν καλά στο συνολικό σύστημα των αεραγωγών και έχουν επίσης ειδικές συσκευές αισθητήρων που μπορούν να παρακολουθούν τη λειτουργία τους.

Για παράδειγμα, σε μια τουαλέτα μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα που θα σβήσει τον αέρα για αρκετά λεπτά μετά το σβήσιμο του φωτός (δηλαδή, λειτουργεί με μια μικρή καθυστέρηση στο χρόνο).

Εάν εξετάσουμε πιο περίπλοκα τοπικά συστήματα εξαερισμού, αυτά είναι διατεταγμένα κατά τρόπον ώστε η δουλειά τους να διεξάγεται πιο κεντρικά. Τέτοια συστήματα έχουν συνήθως ένα ισχυρό ανεμιστήρα που λειτουργεί με πολλές εισαγωγές αέρα, ενώ την άντληση του εξερχόμενου αέρα και άντλησης φρέσκα και εγκαταστάσεις που χρειάζονται (μπάνιο, γκαράζ, καθώς και κουζίνα και τουαλέτα).

Υπολογισμός του εξαερισμού των τοπικών καυσαερίων και των τοπικών

Προκειμένου ο εξαερισμός να διασφαλίζει τη σωστή ροή αέρα στους χώρους, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε τις επιδόσεις του πριν εγκαταστήσετε ένα τοπικό σύστημα εξαερισμού. Ο σκοπός των υπολογισμών αυτών είναι κατά πρώτο λόγο η επιλογή ενός συστήματος εξαερισμού, το οποίο θα καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες κατοικίας.

Οι υπολογισμοί μειώνονται σε τέτοιες παραμέτρους όπως:

 • συντελεστής ισχύος των τοπικών καυσαερίων ·
 • συνολικός όγκος δωματίου.
 • τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες.

Η ένταση του αέρα στα δωμάτια μπορεί να υπολογιστεί απλά πολλαπλασιάζοντας την περιοχή κατά το ύψος.

Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από το χρόνο που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας στο δωμάτιο θα αντικατασταθεί πλήρως σε μία ώρα. Αυτή η τιμή μπορεί να βρεθεί εάν γνωρίζετε τα πρότυπα κατασκευής για την εγκατάσταση κλιματιστικών.

Υπολογισμός τοπικού εξαερισμού - παράδειγμα

Χώρος κουζίνας 9 m2 με ύψος οροφής 2,5 m. Πολλαπλασιάστε 9 με 2,5 και με 12 (το ποσοστό ανταλλαγής αέρα). Αποδεικνύεται 270 m 3. Έτσι γίνεται σαφές ότι η ανταλλαγή αέρα στην κουζίνα σε μια ώρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 270 m 3.

Επιπλέον, υπάρχει μια παράμετρος όπως ο παράγοντας ασφαλείας, ο οποίος είναι ίσος με 1,3. Αυτή η τιμή πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τον όγκο αέρα που πρέπει να αφαιρεθεί από τις εγκαταστάσεις σε 1 ώρα. Н-р, έχουμε τον απαιτούμενο όγκο ανταλλαγής αέρα 270 m 3 1,3 και παίρνουμε τον τελικό αριθμό - 350 m 3 / ώρα.

Ακολουθήστε τον σωστό σχεδιασμό και τον υπολογισμό του τοπικού εξαερισμού και στη συνέχεια ο αέρας στο σπίτι θα είναι πάντα καθαρός και φρέσκος. Καμία ξένη μυρωδιά, ο ύπνος θα είναι καλός και ισχυρός, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι εύκολο να σηκωθείτε το πρωί και η διάθεσή σας θα είναι εξαιρετική!

Εφαρμογή τοπικού εξαερισμού

Ο κύριος σκοπός του τοπικού εξαερισμού είναι να παρέχει ανταλλαγή αέρα σε ένα ξεχωριστό τμήμα του δωματίου. Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου είναι κουκούλες, και άλλες είναι συστήματα τροφοδοσίας. Όμως, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε κάθε μία από τις περιπτώσεις πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας υπολογισμός τοπικού εξαερισμού.

Ο τοπικός αερισμός παρέχει εναλλάκτη αέρα σε ένα μέρος του δωματίου

Ο τοπικός εξαερισμός συχνά παρέχει την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών που περιέχονται στον αέρα. Επομένως, ο προκαταρκτικός υπολογισμός του είναι η βάση της λειτουργικότητας ολόκληρου του συστήματος. Επιπλέον, ο κατάλληλα επιλεγμένος εξοπλισμός σας επιτρέπει να μείνετε με ασφάλεια σε ένα συγκεκριμένο χώρο εργασίας.

Περιοχές εφαρμογής τοπικών συστημάτων εξαερισμού στο σπίτι

Ο τοπικός εξαερισμός είναι ένα σημαντικό μέρος των κατοικιών και των μη οικιστικών χώρων. Σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από δυσάρεστες οσμές, καπνό, αέρια τοξικές ουσίες, παρέχοντας το σημείο εξυπηρέτησης (θέση), τον καθαρό αέρα. Η αρχή της λειτουργίας της είναι απλή. Με τη βοήθεια φυσικών φυσικών φαινομένων υπό μορφή έλξης ή της ίδιας δύναμης που προκαλείται από τεχνητά μέσα (με τη βοήθεια ανεμιστήρων κ.λπ.), αφαιρείται ένας ορισμένος όγκος αέρα από τον χώρο εργασίας.

Το απλούστερο παράδειγμα τοπικού αερισμού στο διαμέρισμα είναι μια κουκούλα κουζίνας. Εξασφαλίζει την απομάκρυνση επιβλαβών συμπυκνωμένων ουσιών που προέρχονται από το μαγείρεμα Ένα άλλο παράδειγμα είναι η κουκούλα στο μπάνιο. Σε διαμερίσματα και κοινά ιδιωτικά σπίτια, οι τοπικές συσκευές είναι απαραίτητες "μαχητές" με υπερβολική υγρασία, σκόνη και μυρωδιές. Εκτός από τα προσωπικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται αυξάνει τη διάρκεια ζωής μεμονωμένων επίπλων, συσκευών και δομικών υλικών.

Ένα άλλο παράδειγμα χρήσης του εξαερισμού είναι η τοποθέτηση του στο γκαράζ. Μια τέτοια προϋπόθεση θα πρέπει να παρέχει τις ευνοϊκότερες μικροκλιματικές συνθήκες για την αποθήκευση ενός προσωπικού οχήματος. Λόγω των εποχιακών διαφορών θερμοκρασίας, σχηματίζονται συμπυκνωμένοι εσωτερικοί τοίχοι και έπιπλα στο γκαράζ. Είναι αυτός που φέρει την πρωταρχική απειλή με τη μορφή διάβρωσης μεταλλικών επιφανειών και εξαρτημάτων, το σχηματισμό μούχλας σε επιφάνειες από σκυρόδεμα και τη σήψη σε ξύλινα ράφια, έπιπλα κλπ.

Γενική ιδέα του τοπικού εξαερισμού και των κύριων τύπων του

Ο τοπικός αερισμός παρέχεται από φυσικό ή τεχνητό ρεύμα, το οποίο σχηματίζεται μέσω διατάξεων τροφοδοσίας και εξαγωγής. Δηλαδή, ένα καλό παράδειγμα τέτοιων διαδικασιών είναι ο εξαερισμός στο διαμέρισμα ενός πολυώροφου κτιρίου. Τέτοιες συσκευές εγκαθίστανται πάνω από τα μπάνια και τις σόμπες κουζίνας. Η χρήση αυτού του ή αυτού του εξοπλισμού ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του. Για τον κύκλο παραγωγής, υπάρχουν επίσης ξεχωριστές μονάδες που χρησιμοποιούν μολυσμένο αέρα από ξεχωριστές, τοπικές ζώνες.

Υπάρχουν διάφορα είδη τοπικών συστημάτων εξαερισμού. Όλα διαφέρουν ανάλογα με διάφορα χαρακτηριστικά, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής, τον τύπο, και ακόμη και τον σκοπό. Οι κύριοι τύποι τοπικού εξαερισμού για την προβλεπόμενη χρήση τους είναι οι εξατμίσεις και ο αέρας τροφοδοσίας. Τόσο αυτά όσο και άλλα, χωρίζονται σε τέτοιες ποικιλίες:

 • τοπική και γενική ανταλλαγή - στην περιοχή κάλυψης.
 • φυσικό και τεχνητό - με τη μέθοδο εισροής και εκροής αέριων μαζών.
 • κανάλι και μη κανάλι - από χαρακτηριστικά σχεδιασμού.

Ο τοπικός εξαερισμός, καθώς και οι εξατμίσεις, μπορεί να είναι φυσικοί ή τεχνητοί. Ο φυσικός αερισμός αναφέρεται σε ανοίγματα εξαερισμού ή κανάλια που τροφοδοτούν φρέσκο ​​αέρα σε ξεχωριστή ζώνη χρησιμοποιώντας απλούς νόμους περί φυσικής.

Ένα τέτοιο σύστημα τοπικής χρήσης παρέχει έναν ορισμένο χώρο για την εισροή αέριων μαζών που προκαλείται από φαινόμενα της ατμόσφαιρας - δύναμη αέρα, θερμοκρασία αέρα, ατμοσφαιρική πίεση και υγρασία.

Λόγω του γεγονότος ότι ο εξοπλισμός εξαερισμού μπορεί να μην είναι αποτελεσματικός σε ορισμένες καιρικές συνθήκες, το τεχνητό ρεύμα χρησιμοποιείται συχνά με τη βοήθεια ανεμιστήρων και άλλων συσκευών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείται ένας τέτοιος εξοπλισμός εάν ο κύριος σκοπός του συστήματος είναι η απομάκρυνση τοξικών ουσιών που απειλούν την ανθρώπινη υγεία.

Τοπικός αερισμός στην παραγωγή

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα της προστασίας της εργασίας σε κάθε εργαστήριο παραγωγής και σε ολόκληρη την επιχείρηση είναι ο γενικός και ο τοπικός αερισμός. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στις μεταλλουργικές, χημικές και ελαφρές βιομηχανίες. Οι τοπικοί μηχανισμοί εξαερισμού χρησιμοποιούνται σε κάθε εργασιακό χώρο όπου η διαδικασία εργασίας του εργαζόμενου δεν περνάει χωρίς ίχνος (καπνός, εξάτμιση, αύξηση της σκόνης κλπ.).

Ο εξαερισμός βιομηχανικών χώρων, εξοπλισμένων σε καθορισμένες περιοχές, μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια:

 • ντους αέρα?
 • πέπλα?
 • κουκούλες εξαγωγής ·
 • πάνελ αναρρόφησης.
 • αναρρόφηση;
 • καυσαερίων.

Μια ποικιλία από το σύστημα τροφοδοσίας περιλαμβάνει ένα ντους αέρα και μια όαση. Τέτοιες συσκευές τοπικού σκοπού επιτρέπουν την παροχή καθαρού αέρα στην περιοχή εργασίας, παρέχοντας στο άτομο την απαραίτητη ασφάλεια.

Υπάρχει επίσης ένα σύστημα που ονομάζεται "όαση", παρέχει τη ροή αέρα όχι μόνο σε ένα άτομο, αλλά σε ένα συγκεκριμένο χώρο που χωρίζεται από το υπόλοιπο περιβάλλον παραγωγής με ειδικά διαμερίσματα.

Ο αερισμός βιομηχανικών χώρων μπορεί να είναι γενικός. Το πλεονέκτημά του είναι η παροχή αερίου σε ολόκληρο το κτίριο ή στον ξεχωριστό όροφο. Ένα τοπικό σύστημα, χαρακτηρίζει μια τοπική δράση, σε ένα μόνο σημείο, ζώνη ή τοποθεσία. Παρά την υψηλότερη αποδοτικότητα παραγωγής, η εγκατάσταση ενός κοινού συστήματος ανταλλαγής αέρα είναι κατώτερη από τις τοπικές εγκαταστάσεις όσον αφορά την σκοπιμότητα εφαρμογής στην εργασία. Δηλαδή, η προτεραιότητα είναι η υγεία του εργαζομένου, ο οποίος βρίσκεται σε συνθήκες αυξημένης συγκέντρωσης επιβλαβών χημικών αερίων ουσιών.

Εγκαταστάσεις εξόρυξης

Το πιο δημοφιλές σύστημα μεταξύ του τοπικού εξοπλισμού εξαερισμού είναι η κουκούλα. Μια τέτοια συσκευή εξασφαλίζει τη διάθεση μολυσμένων αέριων μαζών από την περιοχή εξυπηρέτησης. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται τόσο στην παραγωγή όσο και στο σπίτι. Ένα παράδειγμα οικιακού εξοπλισμού είναι η κουκούλα κουζίνας. Στην παραγωγή, υπάρχουν πολλές επιλογές για τέτοιες συσκευές. Όλα αυτά πρέπει να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Μέγιστη "απόκρυψη" του χώρου εργασίας. Η ρύπανση πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή εργασίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και απρόσκοπτα.
 • Χαρακτηριστικά σχεδιασμού που καθιστούν δυνατή τη χρήση του εξοπλισμού στην πιο κατάλληλη θέση, η οποία δεν εμποδίζει τη διαδικασία παραγωγής.
 • Φυσική αφαίρεση ρύπων. Η σκόνη έχει την ιδιότητα να εγκατασταθεί, οπότε πρέπει να ανακυκλωθεί από το κάτω μέρος. Αέρια ρύπανση επίσης εξαπλώνονται με τη ροή του αέρα, έτσι ώστε να απομακρύνονται καλύτερα από την κορυφή ή από την πλευρά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εξοπλισμός αερισμού μπορεί να έχει διαφορετικούς μηχανισμούς λειτουργίας. Τα πιο σύνθετα έχουν αρκετά φίλτρα καθαρισμού. Ένα τέτοιο σύστημα όχι μόνο αφαιρεί τις ακαθαρσίες, αλλά και τις φιλτράρει, προτού απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Άλλες συσκευές είναι σε θέση να καθαρίζουν ποιοτικά τον αέρα με ένα ελάχιστο κόστος. Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν τοπική αναρρόφηση. Είναι ανοιχτά, κλειστά και ημι-κλειστά. Κάθε τύπος αναρρόφησης παρέχει την απαραίτητη απομάκρυνση ακαθαρσιών σε αυτές ή σε άλλες εργασίες.

Ο υπολογισμός της ανάγκης χρήσης ενός συγκεκριμένου τοπικού εξοπλισμού εξαερισμού σε συνθήκες παραγωγής "έγκειται στους ώμους" των μεμονωμένων μηχανικών στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία. Κάθε άτομο, για να κάνει τους σωστούς υπολογισμούς χωρίς να γνωρίζει όλα τα χαρακτηριστικά της ροής εργασίας, θα είναι πολύ δύσκολο. Επιπλέον, πολλοί κανόνες και κανονισμοί χρησιμοποιούνται για τις συνθήκες εργασίας των επιμέρους βιομηχανιών.

Σημαντικά χαρακτηριστικά των υπολογισμών των τοπικών συστημάτων εξαερισμού

Η απόδοση του τοπικού εξαερισμού σχετίζεται άμεσα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς σχετικά με την ικανότητα του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, τον προσδιορισμό κατάλληλης θέσης για την εγκατάστασή του κ.ο.κ. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τους φυσικούς νόμους της διανομής ενέργειας. Πριν υπολογίσετε το σχέδιο του φυσικού αερισμού, πρέπει να ξέρετε ότι:

 1. Η κουκούλα τοποθετείται μόνο στην κορυφή του δωματίου ή σε ξεχωριστό χώρο ανάπαυσης ή χώρο εργασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σχηματισμένη έλξη θα πρέπει να καταλαμβάνει το χώρο γύρω από τον εαυτό της έτσι ώστε οι επιβλαβείς οσμές και οι ουσίες να μην εξαπλώνονται μέσα από το δωμάτιο, το κατάστημα και ολόκληρο το κτίριο. Η εξαίρεση είναι η συσκευή που είναι εγκατεστημένη πάνω από τους χώρους εργασίας, η οποία μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε βολική θέση για την ποιοτική απορρόφηση των μεταποιημένων προϊόντων.
 2. Μια φυσική εισροή αέρα τροφοδοτείται από κάτω. Η θέση του αγωγού σε αυτό το τμήμα του χώρου είναι πιο αποτελεσματική λόγω της εξάπλωσης μαζών ψυχρού αέρα κάτω από τις μάζες του θερμού αέρα. Εξαίρεση είναι η χρήση μηχανικών συσκευών που δημιουργούν τεχνητή ροή αέρα, ανεξάρτητα από τη θέση του αγωγού παροχής αέρα.
 3. Οι εργαζόμενοι σε ένα επικίνδυνο τοξικό περιβάλλον πρέπει να εξασφαλίζουν την ταχύτερη δυνατή διάθεση επιβλαβούς αέρα. Ο φυσικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι πολύ δύσκολος. Επομένως, χρησιμοποιούνται τεχνητά σχήματα.

Στο υπολογιζόμενο σχέδιο τοπικού εξαερισμού μπορούν επίσης να εμφανιστούν ειδικά αυτόματα συστήματα, τα οποία ανακουφίζουν τη συμμετοχή ενός ατόμου στη διαδικασία της εργασίας του. Δηλαδή, στην παραγωγή, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να ξοδεύουν το δικό τους χρόνο για να ανοίξουν τις μάσκες εξαερισμού, να ενεργοποιήσουν τη μονάδα καπό και άλλες δράσεις. Το αυτόματο κύκλωμα ενεργοποιείται ανεξάρτητα όταν οι αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι στη συσκευή επιφέρουν αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας.

Υπάρχουν επίσης συσκευές που αντιδρούν στις αιχμηρές μυρωδιές. Τέτοιες εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες στις συνθήκες παραγωγής.

Ο υπολογισμός του τοπικού εξαερισμού περιλαμβάνει επίσης την επιλογή του πιο ισχυρού εξοπλισμού που μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει την εργασία. Ειδικά αφορά μηχανικές εγκαταστάσεις. Η ισχύς του ανεμιστήρα πρέπει να επαρκεί για την ασφαλή αφαίρεση των μεταποιημένων προϊόντων που ρίχνονται στον αέρα.

Απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε διαφορετικούς χώρους

Υπολογισμοί τοπικού εξαερισμού για καθιστικούς χώρους

Για ένα συμβατικό σύστημα εξαερισμού, είναι σημαντικό και ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στον καταμερισμένο χώρο εργασίας. Υπολογίστε τον όγκο της ανταλλαγής αέρα, σε ένα δωμάτιο 14 τετραγωνικών μέτρων, για 2 άτομα. Οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες με τις συνηθισμένες κατοικίες. Ένα άτομο δαπανά 20 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Δηλαδή, για δύο - ο δείκτης θα πρέπει να αυξηθεί κατά 2. Έτσι, 40 cu. μέτρα για 2 άτομα. Αυτή είναι η απαραίτητη τιμή της πρόσθετης ανταλλαγής αέρα.

Για την κουζίνα, καθώς και τους απορροφητήρες τουαλέτας, η απόδοση των συστημάτων αερισμού αυξάνεται πολλές φορές. Για τα διαμερίσματα, ο αριθμός είναι μέχρι 500 cu. μέτρα / ώρα είναι φυσιολογικό. Για μια ιδιωτική κατοικία, η χωρητικότητα εξαερισμού μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1000-2000 κυβικών μέτρων ανά ώρα. Για κουκούλες κουζίνας έχουν τους ίδιους τους υπολογισμούς. Η απαιτούμενη παραγωγικότητα μπορεί να υπολογιστεί με έναν απλό τύπο. Είναι απαραίτητο να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια της κουζίνας, το ύψος και τον συντελεστή εξοπλισμού (για τις σόμπες αερίου είναι 20, και για την ηλεκτρική - 12).

Για να επιτευχθεί το πιο αποτελεσματικό αποτέλεσμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξεύρεση κατάλληλου εξοπλισμού κουζίνας, η προκύπτουσα τιμή πρέπει να στρογγυλοποιηθεί. Δηλαδή, αν η κουζίνα έχει μια έκταση 10 τετραγωνικών μέτρων. με ύψος οροφής 2,5 μ. Η χωρητικότητα εξαερισμού θα είναι 300 κυβικά μέτρα (με ηλεκτρική κουζίνα) και 500 κυβικά μέτρα (με σόμπα αερίου). Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών απορροφητών άνθρακα συνιστάται να λαμβάνουν υπόψη και έναν πρόσθετο παράγοντα ίσο με 1,3, ο οποίος χαρακτηρίζει τη λειτουργία του ίδιου του εξοπλισμού (επεξεργασία, διήθηση κλπ.).

Υπολογισμός της γενικής ανταλλαγής και του τοπικού αερισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής

Το περιβάλλον του αέρα στα βιομηχανικά κτίρια μολύνεται πολύ πιο έντονα από ότι σε διαμερίσματα και ιδιωτικές κατοικίες. Οι τύποι και οι ποσότητες επιβλαβών εκπομπών εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες - τον τομέα παραγωγής, τον τύπο των πρώτων υλών, τον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται και ούτω καθεξής. Είναι μάλλον δύσκολο να υπολογιστεί και να σχεδιαστεί ο εξαερισμός των βιομηχανικών χώρων, ο οποίος απομακρύνει κάθε βλαπτικότητα. Θα προσπαθήσουμε σε μια προσιτή γλώσσα για να καθορίσουμε τις μεθόδους υπολογισμού που προβλέπονται στα κανονιστικά έγγραφα.

Σχεδιασμός Αλγόριθμος

Η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε ένα δημόσιο κτίριο ή στην παραγωγή πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

 1. Η συλλογή των αρχικών δεδομένων - τα χαρακτηριστικά της δομής, ο αριθμός των εργαζομένων και η σοβαρότητα της εργασίας, η ποικιλία και η ποσότητα των επιβλαβών ουσιών που σχηματίζονται, ο εντοπισμός των τόπων διαχωρισμού. Είναι πολύ χρήσιμο να κατανοήσουμε την ουσία της τεχνολογικής διαδικασίας.
 2. Επιλογή του συστήματος εξαερισμού του καταστήματος ή του γραφείου, ανάπτυξη των σχεδίων. Στις λύσεις σχεδιασμού παρουσιάζονται 3 βασικές απαιτήσεις - αποδοτικότητα, συμμόρφωση με τους κανόνες SNiP (SanPin) και οικονομική ισχύς.
 3. Υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα - προσδιορισμός του όγκου της παροχής και του αέρα εξαγωγής για κάθε δωμάτιο.
 4. Αεροδυναμικός υπολογισμός των αεραγωγών (εάν υπάρχουν), επιλογή και διαρρύθμιση του εξοπλισμού εξαερισμού. Βελτίωση των συστημάτων εισροής και απομάκρυνσης του μολυσμένου αέρα.
 5. Εγκατάσταση αερισμού σύμφωνα με το έργο, εκκίνηση, περαιτέρω λειτουργία και συντήρηση.

Σημείωση: Για την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας, ο κατάλογος των έργων είναι πολύ απλοποιημένος. Σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης της τεκμηρίωσης απαιτούνται διάφορες εγκρίσεις, διευκρινίσεις και συμπληρωματικές έρευνες. Ο μηχανικός-σχεδιαστής εργάζεται συνεχώς σε συνεργασία με τους τεχνολόγους της επιχείρησης.

Μας ενδιαφέρουν τα σημεία 2 και 3 - επιλέγοντας το καλύτερο σύστημα ανταλλαγής αέρα και προσδιορίζοντας τη ροή του αέρα. Αεροδυναμική, εγκατάσταση αεραγωγών και εξοπλισμού - εκτεταμένα θέματα άλλων εκδόσεων.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Για να οργανώσετε σωστά την ανακαίνιση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του δωματίου, πρέπει να επιλέξετε τη βέλτιστη μέθοδο αερισμού ή συνδυασμό πολλών επιλογών. Παρακάτω, το διάγραμμα δομής απλοποιεί την ταξινόμηση των υφιστάμενων συστημάτων εξαερισμού, τα οποία είναι διατεταγμένα στην παραγωγή.

Ας εξηγήσουμε λεπτομερέστερα κάθε τύπο ανταλλαγής αέρα:

 1. Ο μη οργανωμένος φυσικός αερισμός αναφέρεται στον αερισμό και τη διείσδυση - στη διείσδυση του αέρα μέσω των θυρών και άλλων ρωγμών. Οργανωμένη τροφοδοσία - αερισμός - γίνεται από τα παράθυρα μέσω των εκτροπέων καυσαερίων και των αντιαεροπορικών φακών.
 2. Οι βοηθητικοί ανεμιστήρες οροφής και οροφής αυξάνουν την ένταση της ανταλλαγής με τη φυσική κίνηση των μαζών του αέρα.
 3. Το μηχανικό σύστημα υπονοεί την εξαναγκασμένη διανομή και εξαγωγή αέρα από τους ανεμιστήρες μέσω αγωγών. Αυτό περιλαμβάνει τον εξαερισμό έκτακτης ανάγκης και διάφορες τοπικές αναρρόφησης - ομπρέλες, πάνελ, καταφύγια, εργαστήρια καυσαερίων.
 4. Κλιματισμός - φέρνοντας το περιβάλλον αέρα του καταστήματος ή του γραφείου στην απαιτούμενη κατάσταση. Πριν εισέλθετε στην περιοχή εργασίας, ο αέρας καθαρίζεται με φίλτρα, υγραίνεται / αποξηραίνεται, θερμαίνεται ή ψύχεται.
Θέρμανση / ψύξη του αέρα με εναλλάκτες θερμότητας - θερμαντήρες αέρα

Βοήθεια. Σύμφωνα με την κανονιστική τεκμηρίωση, το χαμηλότερο μέρος του εργαστηρίου όγκου, ύψους 2 μέτρων από το δάπεδο, όπου οι άνθρωποι βρίσκονται συνεχώς, ανήκει στην εξυπηρετούμενη (λειτουργική) ζώνη.

Συχνά, ο μηχανικός αερισμός εξαεριζόμενου αέρα συνδυάζεται με θέρμανση αέρα - το χειμώνα η ροή του δρόμου θερμαίνεται στη βέλτιστη θερμοκρασία, δεν έχουν εγκατασταθεί καλοριφέρ νερού. Ο μολυσμένος θερμός αέρας αποστέλλεται στον ανακτητή, όπου δίδει το 50-70% της θερμότητας στην εισροή.

Για να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση σε λογική τιμή του εξοπλισμού επιτρέπει έναν συνδυασμό των αναφερόμενων επιλογών. Παράδειγμα: σε ένα συγκρότημα συγκόλλησης επιτρέπεται να σχεδιάζεται φυσικός αερισμός, υπό τον όρο ότι κάθε στύλος είναι εφοδιασμένος με εξαναγκασμένη τοπική εξάτμιση.

Σχέδιο ροής για φυσικό αερισμό

Συμβουλές για την επιλογή

Οι άμεσες οδηγίες για την ανάπτυξη των συστημάτων ανταλλαγής αέρα δίνουν υγειονομικά και βιομηχανικά πρότυπα, τίποτα για να εφεύρουν και να εφεύρουν δεν είναι απαραίτητο. Τα έγγραφα αναπτύσσονται ξεχωριστά για δημόσια κτίρια και διάφορες βιομηχανίες - μεταλλουργικές, χημικές, επιχειρήσεις δημόσιας εστίασης κ.ο.κ.

Ένα παράδειγμα. Αναπτύσσοντας τον αερισμό του θερμού συγκροτήματος συγκόλλησης, βρίσκουμε το έγγραφο "Υγειονομικοί κανόνες για συγκόλληση, επίστρωση και κοπή μετάλλων", διαβάζουμε την παράγραφο 3, παράγραφοι 41-60. Καθορίζουν όλες τις απαιτήσεις για τοπικό και γενικό αερισμό, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων και την κατανάλωση υλικών.

Ο εξαερισμός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων επιλέγεται ανάλογα με το σκοπό, την οικονομική σκοπιμότητα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα:

 1. Στα κτίρια γραφείων συνηθίζεται να γίνεται φυσική ανταλλαγή αέρα - αερισμός, αερισμός. Με αυξημένη συσσώρευση ανθρώπων, προβλέπεται να εγκατασταθούν βοηθητικοί ανεμιστήρες ή να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα με μηχανική ώθηση.
 2. Στα μηχανήματα κατασκευής, επισκευής και έλασης μεγάλων μεγεθών, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός θα είναι υπερβολικά δαπανηρός. Το συμβατικό σχήμα: ένα φυσικό εκχύλισμα μέσω φανών ή εκτροπέων, η εισροή οργανώνεται από τους ανοιχτούς τοίχους. Το χειμώνα ανοίγουν τα επάνω παράθυρα (ύψος - 4 μ.), Το καλοκαίρι - τα χαμηλότερα.
 3. Κατά την αποδέσμευση τοξικών, επικίνδυνων και επιβλαβών ατμών, δεν επιτρέπεται αερισμός και αερισμός.
 4. Στους χώρους εργασίας δίπλα από τον θερμαινόμενο εξοπλισμό είναι ευκολότερο και πιο σωστό να οργανωθεί ο στραγγαλισμός των ανθρώπων με καθαρό αέρα από τη συνεχή ενημέρωση ολόκληρου του όγκου του εργαστηρίου.
 5. Σε μικρές εγκαταστάσεις με μικρό αριθμό πηγών ρύπανσης, είναι προτιμότερο να εγκαθίστανται τοπικές αναρρόφησης με τη μορφή ομπρελών ή πινάκων και να παρέχεται ένας γενικός αερισμός για φυσικούς.
 6. Σε βιομηχανικά κτίρια με μεγάλο αριθμό χώρων εργασίας και πηγές βλαβών, είναι απαραίτητο να γίνει μια ισχυρή αναγκαστική ανταλλαγή αέρα. Δεν είναι σκόπιμο να δημιουργηθούν 50 ή περισσότερα τοπικά αποσπάσματα, εκτός εάν τα μέτρα αυτά υπαγορεύονται από τους κανόνες.
 7. Στα εργαστήρια και στους χώρους εργασίας των χημικών εγκαταστάσεων, ο κάθε αερισμός γίνεται μηχανικά και η ανακύκλωση απαγορεύεται.
Το έργο της γενικής ανταλλαγής εξαναγκασμένου αερισμού ενός τριώροφου κτιρίου με τη χρήση ενός κεντρικού κλιματιστικού (διαμήκης τομή)

Σημείωση: Η επανακυκλοφορία είναι η επιστροφή ενός τμήματος του δειγματοληπτικού αέρα πίσω στο εργαστήριο, προκειμένου να εξοικονομείται θερμότητα (το καλοκαίρι - το κρύο) που καταναλώνεται για θέρμανση. Μετά τη διήθηση, το τμήμα αυτό αναμιγνύεται με νέα ροή δρόμου σε διάφορες αναλογίες.

Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν υπόψη όλα τα είδη παραγωγών στο πλαίσιο μιας έκδοσης, εκθέσαμε τις γενικές αρχές του σχεδιασμού της ανταλλαγής αέρα. Μια λεπτομερέστερη περιγραφή παρουσιάζεται στη σχετική τεχνική βιβλιογραφία, για παράδειγμα, το εγχειρίδιο OD Volkov "Σχεδιασμός εξαερισμού ενός βιομηχανικού κτιρίου". Η δεύτερη αξιόπιστη πηγή είναι το φόρουμ των μηχανικών της AVOK (http://forum.abok.ru).

Μέθοδοι υπολογισμού της ανταλλαγής αέρα

Ο σκοπός των υπολογισμών είναι να προσδιοριστεί ο ρυθμός ροής του αέρα τροφοδοσίας. Εάν η παραγωγή χρησιμοποιεί κουκούλες σημείων, η ποσότητα αέρα που αφαιρείται από τις ομπρέλες προστίθεται στον εισερχόμενο όγκο της εισροής.

Για αναφορά. Οι συσκευές εξάτμισης έχουν πολύ μικρή επίδραση στην κίνηση των ροών μέσα στο κτίριο. Βοηθήστε τους να τροφοδοτήσουν τη σωστή κατεύθυνση του αέρα παροχής.

Σύμφωνα με τον SNiP, ο υπολογισμός του αερισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής γίνεται σύμφωνα με τους ακόλουθους δείκτες:

 • υπερβολική θερμότητα που παράγεται από θερμαινόμενο εξοπλισμό και προϊόντα ·
 • υδρατμούς κορεσμού του αέρα κατάστημα?
 • επιβλαβείς (τοξικές) εκπομπές με τη μορφή αερίων, σκόνης και αερολυμάτων ·
 • αριθμός εργαζομένων.

Ένα σημαντικό σημείο. Στις βοηθητικές και διάφορες οικιακές αίθουσες, το κανονιστικό πλαίσιο προβλέπει επίσης τον υπολογισμό της πολλαπλότητας της ανταλλαγής. Μπορείτε να δείτε τη μεθοδολογία και να χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε αυτή τη σελίδα.

Ένα παράδειγμα συστήματος τοπικών αντλιών που λειτουργούν από έναν μόνο ανεμιστήρα. Παρέχεται συλλογή σκόνης με πλυντήριο και πρόσθετο φίλτρο.

Στην ιδανική περίπτωση, ο συντελεστής εισροής λαμβάνεται υπόψη για όλους τους δείκτες. Το μεγαλύτερο από τα ληφθέντα αποτελέσματα είναι αποδεκτό για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος. Μία απόχρωση: εάν διατίθενται δύο τύποι επικίνδυνων αερίων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, η εισροή υπολογίζεται για καθένα από αυτά και τα αποτελέσματα συνοψίζονται.

Θεωρούμε την κατανάλωση θερμικών εκπομπών

Προτού ξεκινήσετε τον υπολογισμό, πρέπει να κάνετε προπαρασκευαστικές εργασίες για τη συλλογή των πηγών δεδομένων:

 • Μάθετε τις περιοχές όλων των θερμών επιφανειών.
 • βρείτε τη θερμοκρασία θέρμανσης.
 • Υπολογίστε την ποσότητα της απελευθερωμένης θερμότητας.
 • καθορίστε τη θερμοκρασία του αέρα στην περιοχή εργασίας και πέρα ​​από αυτό (πάνω από 2 μέτρα πάνω από το πάτωμα).

Στην πράξη, το πρόβλημα επιλύεται από κοινού με τον μηχανικό-τεχνολόγο της επιχείρησης, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό παραγωγής, τα χαρακτηριστικά των προϊόντων και τις λεπτότητες της παραγωγικής διαδικασίας. Γνωρίζοντας αυτές τις παραμέτρους, υπολογίστε με τον τύπο:

· L - ο απαιτούμενος όγκος αέρα που τροφοδοτείται από τις μονάδες τροφοδοσίας ή διεισδύει μέσα από τους τροχούς, m³ / h.

 • Lwz - η ποσότητα αέρα που λαμβάνεται από τη συντηρούμενη ζώνη με αντλίες σημείου, m³ / h.
 • Q είναι η απελευθέρωση θερμότητας, W;
 • c είναι η θερμική ικανότητα του μείγματος αέρα, λαμβάνεται ίση με 1.006 kJ / (kg ° C).
 • Κασσίτερος - θερμοκρασία του μείγματος που τροφοδοτείται στο κατάστημα.
 • Tl, Twz - θερμοκρασία αέρα πάνω από την περιοχή εργασίας και εντός αυτής.

Ο υπολογισμός φαίνεται δυσκίνητος, αλλά εάν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, γίνεται χωρίς προβλήματα. Παράδειγμα: η ροή θερμότητας μέσα στο δωμάτιο Q είναι 20.000 W, οι πίνακες εξαγωγής αφαιρούν 2000 m³ / h (Lwz) η θερμοκρασία στο δρόμο είναι + 20 ° C, στο εσωτερικό - συν 30 και 25, αντίστοιχα. Θεωρούμε ότι: L = 2000 + [3,6 x 20000 - 1,006 x 2000 (25 - 20) / 1,006 (30 - 20)] = 8157 m³ / h.

Υπερβαίνει τους υδρατμούς

Ο ακόλουθος τύπος επαναλαμβάνει ουσιαστικά την προηγούμενη, μόνο οι παράμετροι θερμότητας αντικαθίστανται από την ένδειξη της υγρασίας:

 • W - ο αριθμός των υδρατμών που προέρχονται από τις πηγές ανά μονάδα χρόνου, γραμμάρια ανά ώρα.
 • Din - περιεκτικότητα σε υγρασία στην εισροή, g / kg.
 • Dwz, Dl - περιεκτικότητα σε υγρασία του αέρα της περιοχής εργασίας και του άνω μέρους του δωματίου, αντίστοιχα.
 • Οι υπόλοιπες σημειώσεις είναι οι ίδιες με αυτές του προηγούμενου τύπου.

Η πολυπλοκότητα της τεχνικής είναι η απόκτηση των αρχικών δεδομένων. Όταν το αντικείμενο είναι κατασκευασμένο και οι εργασίες παραγωγής, οι δείκτες υγρασίας είναι εύκολο να προσδιοριστούν. Ένα άλλο ζήτημα είναι ο υπολογισμός των εκπομπών ατμών στο εργαστήριο κατά το σχεδιασμό. Η ανάπτυξη θα πρέπει να εξεταστεί από δύο ειδικούς - έναν μηχανικό της διαδικασίας και έναν σχεδιαστή ανεμιστήρα.

Εκπομπές σκόνης και επιβλαβών ουσιών

Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να μελετήσουμε καλά τις λεπτότητες της τεχνολογικής διαδικασίας. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένας κατάλογος κινδύνων, να προσδιοριστεί η συγκέντρωσή τους και να υπολογιστεί ο ρυθμός ροής του παρεχόμενου καθαρού αέρα. Τύπος υπολογισμού:

 • Mpo - μάζα επιβλαβούς ουσίας ή σκόνης που απελευθερώνεται ανά μονάδα χρόνου, mg / ώρα.
 • Qin - η περιεκτικότητα της ουσίας αυτής στον εξωτερικό αέρα, mg / m³.
 • Qwz - μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση (MPC) επιβλαβών στον όγκο της επιφάνειας που εξυπηρετείται, mg / m³.
 • Ql είναι η συγκέντρωση αερολύματος ή σκόνης στο υπόλοιπο του συνεργείου.
 • η ερμηνεία των σημείων L και Lwz δίδεται στον πρώτο τύπο.

Ο αλγόριθμος εξαερισμού έχει ως εξής. Η εκτιμώμενη ποσότητα εισροής, η αραίωση του εσωτερικού αέρα και η μείωση της συγκέντρωσης ρύπων αποστέλλονται στο δωμάτιο. Το μερίδιο του λέοντος επιβλαβών και πτητικών ουσιών αντλείται από τοπικές ομπρέλες που βρίσκονται πάνω από τις πηγές, ένα μείγμα αερίων απομακρύνει τη μηχανική εξάτμιση.

Αριθμός εργαζομένων

Η μεθοδολογία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της εισροής στο γραφείο και σε άλλα δημόσια κτίρια όπου δεν υπάρχουν βιομηχανικοί ρύποι. Είναι απαραίτητο να μάθετε τον αριθμό των μόνιμων θέσεων εργασίας (που υποδηλώνεται με το λατινικό γράμμα N) και να χρησιμοποιήσετε τον τύπο:

Η παράμετρος m υποδεικνύει τον όγκο του καθαρού με αέρα αέρα που κατανέμεται σε 1 σταθμό εργασίας. Στα αεριζόμενα γραφεία, η τιμή του m θεωρείται ίση με 30 m³ / h, πλήρως κλειστή - 60 m³ / h.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Μόνο μόνιμες θέσεις εργασίας λαμβάνονται υπόψη, όπου οι εργαζόμενοι μένουν τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα. Ο αριθμός των επισκεπτών δεν παίζει ρόλο.

Υπολογισμός μιας ομπρέλας τοπικού εκχυλίσματος

Το καθήκον της τοπικής αναρρόφησης είναι να επιλεγεί το επιβλαβές αέριο και σκόνη στο στάδιο της εκχύλισης, απευθείας από την πηγή. Για να επιτύχετε τη μέγιστη απόδοση, θα πρέπει να επιλέξετε σωστά το μέγεθος της ομπρέλας, ανάλογα με το μέγεθος της πηγή και το ύψος της ανάρτησης. Είναι πιο βολικό να εξεταστεί η τεχνική υπολογισμού με αναφορά στο σχέδιο της αναρρόφησης.

Ας αποκαλύψουμε τα γράμματα στο διάγραμμα:

 • A, B - το επιθυμητό μέγεθος της ομπρέλας στο σχέδιο.
 • h είναι η απόσταση από το κάτω άκρο του συσπειρωτήρα στην επιφάνεια της εστίασης εκτόξευσης.
 • α, β - διαστάσεις του εξοπλισμού που πρόκειται να κλείσει,
 • D - διάμετρος του αγωγού εξαερισμού.
 • H - το ύψος της ανάρτησης, είναι αποδεκτό όχι περισσότερο από 1,8... 2 μ?
 • α (άλφα) - γωνία ανοίγματος ομπρέλας, ιδανικά δεν υπερβαίνει τους 60 °.

Πρώτα απ 'όλα, υπολογίζουμε τις διαστάσεις αναρρόφησης σε όρους απλών τύπων:

Στη συνέχεια, με τη μέθοδο επιλογής, καθορίζουμε τη γωνία ανοίγματος και προχωρούμε για τον υπολογισμό του ρυθμού ροής αέρα εισαγωγής:

 • F - η περιοχή του ευρέος μέρους της ομπρέλας, υπολογίζεται ως A x B,
 • ʋ - ταχύτητα ροής αέρα στην ευθυγράμμιση του κιβωτίου, για μη τοξικά αέρια και σκόνη λαμβάνουμε 0.15... 0.25 m / s.

Σημείωση: Εάν είναι απαραίτητο να απορροφηθούν οι τοξικοί κίνδυνοι, οι κανόνες απαιτούν την αύξηση της ταχύτητας ροής καυσαερίων σε 0,75... 1,05 m / s.

Γνωρίζοντας την ποσότητα του αέρα εξαέρωσης, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε τον ανεμιστήρα του καναλιού της απαιτούμενης απόδοσης. Η διατομή και η διάμετρος του αγωγού εξαγωγής καθορίζονται από τον αντίστροφο τύπο:

Συμπέρασμα

Ο σχεδιασμός των δικτύων εξαερισμού είναι έργο έμπειρων μηχανικών. Ως εκ τούτου, η έκδοσή μας είναι διερευνητική στη φύση, οι εξηγήσεις και οι αλγόριθμοι υπολογισμού είναι κάπως απλουστευμένοι. Εάν θέλετε να κατανοήσετε πλήρως τα ζητήματα αερισμού των χώρων στην παραγωγή, σας συνιστούμε να μελετήσετε τη σχετική τεχνική βιβλιογραφία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τέλος - η μεθοδολογία υπολογισμού της θέρμανσης του αέρα στο βίντεο.

Σκοπός και αρχή της λειτουργίας του μηχανικού συστήματος εξαερισμού

Χρησιμοποιούνται μηχανικά συστήματα εξαερισμού όπου υπάρχει ανεπαρκής φυσικός αερισμός. Στα μηχανικά συστήματα, ο εξοπλισμός και τα όργανα (ανεμιστήρες, φίλτρα, θερμαντήρες αέρα κ.λπ.) χρησιμοποιούνται για την κίνηση, τον καθαρισμό και τη θέρμανση του αέρα. Τέτοια συστήματα εξαερισμού μπορούν να απομακρύνουν ή να παραδώσουν αέρα σε αεριζόμενα δωμάτια ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τα συστήματα μηχανικού αερισμού μπορούν επίσης να είναι κανάλια και μη κανάλια. Τα πιο κοινά συστήματα καναλιών. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για την εργασία τους μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο. Τέτοια συστήματα μπορούν να παρέχουν και να αφαιρούν αέρα από τις τοπικές περιοχές του δωματίου στην απαιτούμενη ποσότητα, ανεξάρτητα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος αέρα.

Το πλεονέκτημα του μηχανικού αερισμού πριν από τη φυσική είναι η δυνατότητα εξασφάλισης σταθερής απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα ανεξάρτητα από την εποχή, τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, καθώς και την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου. Επιτρέπει την επεξεργασία του αέρα που τροφοδοτείται στους χώρους, φέρνοντας τις μετεωρολογικές παραμέτρους του στις τιμές που απαιτούνται από το πρότυπο και καθαρίζοντας τον αέρα από επιβλαβείς ακαθαρσίες προτού απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Τα μειονεκτήματα ενός μηχανικού συστήματος εξαερισμού μπορούν να αποδοθούν σε υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά αυτά τα έξοδα αποπληρώνονται γρήγορα.

Εάν η θερμότητα, η υγρασία, τα αέρια, η σκόνη, οι μυρωδιές ή οι ατμοί υγρών που απελευθερώνονται στη ροή του δωματίου κατευθύνονται απευθείας στον αέρα ολόκληρου του δωματίου, τότε εγκαθίσταται γενικός αερισμός. Τα συστήματα εξάτμισης γενικής ανταλλαγής απομακρύνουν σχετικά ομοιόμορφα τον αέρα από το σύνολο των εγκαταστημένων χώρων και τα κοινά συστήματα παροχής αέρα τροφοδοτούν αέρα και το διανέμουν σε όλο τον όγκο του εξαεριζόμενου χώρου. Στην περίπτωση αυτή, ο όγκος του αέρα εξαγωγής υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε μετά την αντικατάστασή του, η εισροή αέρα να πέφτει στις τιμές της μέγιστης επιτρεπόμενης συγκέντρωσης (MPC).

Συνήθως από το δωμάτιο εξάγεται η ίδια ποσότητα αέρα, η οποία τροφοδοτείται σε αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συνολική ροή αέρα δεν είναι ίση με την εξαγωγή. Έτσι, για παράδειγμα, από τις εγκαταστάσεις στις οποίες οι κατανεμηθεί οσμηρές ουσίες ή τοξικών αερίων εξάγεται περισσότερο αέρα από ό, τι παρέχεται μέσω του συστήματος εισροής για τα βλαβερά αέρια και οσμές από εξαπλώνεται σε όλο το κτίριο. Ο ελλείπουσα όγκος αέρα αντλείται μέσω ανοιχτών ανοιγμάτων εξωτερικών φράχτων ή από παρακείμενους χώρους με καθαρότερο αέρα.

Γενικός εξαερισμός για τον εξαερισμό

Τα συστήματα παροχής αέρα χρησιμεύουν για την παροχή καθαρού αέρα σε αεριζόμενα δωμάτια αντί για απομακρυσμένα. Ο αέρας τροφοδοσίας στις απαιτούμενες περιπτώσεις υπόκειται σε ειδική επεξεργασία (καθαρισμός, θέρμανση, υγρασία κλπ.).

Το σχήμα του εξαναγκασμένου μηχανικού αερισμού (Σχήμα 1) περιλαμβάνει: μία συσκευή εισαγωγής αέρα 1, φίλτρο αέρα 2. θερμαντήρας αέρα (θερμαντήρας αέρα) 3; ανεμιστήρας 5? δίκτυο αεραγωγών 4 και ακροφύσια τροφοδοσίας με ακροφύσια 6. Αν δεν υπάρχει ανάγκη για προθέρμανση του αέρα τροφοδοσίας, τότε μεταφέρεται απευθείας στις εγκαταστάσεις παραγωγής κατά μήκος του καναλιού παράκαμψης 7.

Οι εγκαταστάσεις μπορούν να εξοπλιστούν μόνο με συστήματα εξαερισμού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια συγκεκριμένη ποσότητα αέρα παρέχεται στο δωμάτιο. Η απομάκρυνση του αέρα μπορεί να παρουσιαστεί ανοργάνωτη μέσω διαρροών σε φράκτες κατασκευής ή μέσω ειδικά σχεδιασμένων οπών για το σκοπό αυτό.

Το Σχ. 1. Το σχέδιο αερισμού προσφοράς

Σε μια σταθερή κατάσταση, η ποσότητα του καθαρού αέρα είναι πάντα ίση με την ποσότητα αέρα που αφαιρείται, ανεξάρτητα από τη συνολική έκταση διαρροών ή οπών στις δομικές κατασκευές. Συστήματα παροχής, κατά κανόνα, είναι εξοπλισμένα με τους πιο "καθαρές" αίθουσες, καθώς ο αέρας μετακινείται από αυτές τις εγκαταστάσεις και όχι το αντίστροφο.

Τοπικός εξαερισμός με καθαρό αέρα

Τα συστήματα τοπικού αερισμού προσφέρουν καθαρό αέρα απευθείας στο χώρο εργασίας ή σε χώρο ανάπαυσης. Στη ζώνη λειτουργίας του συστήματος δημιουργούνται συνθήκες που διαφέρουν από τις συνθήκες σε ολόκληρο το δωμάτιο και ικανοποιούν τις δηλωμένες απαιτήσεις. Στον τοπικό αερισμό τροφοδοσίας υπάρχουν ντους και οάσεις αέρα. Ένα ντους αέρα είναι μια τοπική ροή αέρα που απευθύνεται σε ένα άτομο. Στην περιοχή του ντους αέρα δημιουργούνται συνθήκες διαφορετικές από αυτές σε ολόκληρο το δωμάτιο. Με τη βοήθεια ενός ντους αέρα, μπορούν να αλλάξουν παραμέτρους όπως: η ανθρώπινη κινητικότητα. θερμοκρασία, υγρασία; συγκέντρωση αυτής ή αυτής της βλαπτικότητας. Το πιο συνηθισμένο ντους αέρα χρησιμοποιείται σε καυτά καταστήματα, στους χώρους εργασίας που είναι επιρρεπείς σε θερμότητα ακτινοβολίας.

Με τοπική εξαερισμού και του αέρα είναι οάσεις - τμήματα Βελτίωση, διαχωρίζεται από το υπόλοιπο του κινητά χωρίσματα στο ύψος του χώρου του 2,0 - 2,5 μέτρα, εντός του οποίου εμφυσάται αέρας σε μία χαμηλότερη θερμοκρασία.

Ο τοπικός αερισμός απαιτεί λιγότερες δαπάνες από τον κοινό αερισμό.

Γενικός εξαερισμός

Ο εξαερισμός χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση μολυσμένου ή θερμαινόμενου αέρα από χώρους παραγωγής ή κατοικίας (συνεργείο, περίβλημα). Σε περίπτωση εξοπλισμού των χώρων μόνο με το σύστημα εξαερισμού, ο αέρας αφαιρείται από τους χώρους με οργανωμένο τρόπο. Η εισροή πραγματοποιείται ανοργάνωτα ή μέσω διαρροών σε δομές κτιρίων ή μέσω ανοιγμάτων ειδικά σχεδιασμένων για το σκοπό αυτό.

Ο εξαερισμός (Εικόνα 2) αποτελείται από μια συσκευή καθαρισμού 1, έναν ανεμιστήρα 2, έναν κεντρικό 3 και αγωγούς αναρρόφησης 4.

Σε αντίθεση με τα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας, σε χώρους με μόνο συστήματα εξάτμισης, η πίεση είναι χαμηλότερη από την ατμοσφαιρική ή χαμηλότερη από ό, τι σε γειτονικούς χώρους.

Αν υπάρχει μόνο ένα σύστημα εξαερισμού στο δωμάτιο, όπως και στην περίπτωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, ο αέρας ρέει από τη ζώνη υψηλής πίεσης στην μειωμένη ζώνη. Έτσι, η κίνηση του αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση εξαλείφεται ή παρεμποδίζεται. Τα πιο "βρώμικα" δωμάτια είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού, όταν είναι απαραίτητο να αποφευχθεί ή να μειωθεί η εξάπλωση του αέρα σε γειτονικούς χώρους.

Το Σχ. 2. Το σχέδιο του συστήματος εξαερισμού

Τοπικός εξαερισμός

Ο τοπικός εξαερισμός χρησιμοποιείται σε καταστάσεις όπου η κατανομή της βλάβης στο χώρο είναι εντοπισμένη και είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εξάπλωσή τους σε όλους τους χώρους. Ο τοπικός εξαερισμός στις εγκαταστάσεις παραγωγής εξασφαλίζει τη συλλογή και την απομάκρυνση των επιβλαβών εκπομπών: αέρια, καπνό, σκόνη, αναρτήσεις και εν μέρει απελευθερωμένα από τον εξοπλισμό θερμότητας. Για την εξάλειψη των κινδύνων εφαρμόζεται τοπική αναρρόφηση (καταφύγια υπό μορφή ντουλαπιών, ομπρελών, αερόφερτων αναρρόφησης, καταφυγίων υπό μορφή περιβλήματος εργαλειομηχανών κ.λπ.).

Οι βασικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν είναι:

Όπου είναι δυνατόν, πρέπει να καλυφθεί πλήρως ο τόπος δημιουργίας των επιβλαβών εκπομπών.

ο σχεδιασμός της τοπικής αναρρόφησης πρέπει να είναι τέτοιος ώστε η αναρρόφηση να μην παρεμβαίνει στην κανονική λειτουργία και να μην μειώνει την παραγωγικότητα της εργασίας.

οι βλαβερές εκπομπές πρέπει να απομακρύνονται από τη θέση σχηματισμού τους προς την κατεύθυνση της φυσικής τους κίνησης (τα καυτά αέρια και οι ατμοί πρέπει να απομακρύνονται προς τα πάνω, τα κρύα βαρέα αέρια και η σκόνη προς τα κάτω).

Ο αέρας που αφαιρείται από το δωμάτιο με τοπικό εξαερισμό, προτού απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, πρέπει να καθαριστεί από τη σκόνη. Τα πιο περίπλοκα συστήματα εξαγωγής είναι εκείνα στα οποία ο πολύ υψηλός βαθμός καθαρισμού του αέρα από τη σκόνη παρέχεται με την εγκατάσταση δύο ή ακόμα και τριών συλλεκτών σκόνης (φίλτρα) σε σειρά.

Τα τοπικά συστήματα εξάτμισης είναι, κατά κανόνα, πολύ αποτελεσματικά, δεδομένου ότι επιτρέπουν την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών απευθείας από τον τόπο του σχηματισμού ή της απομόνωσής τους, χωρίς να τους επιτρέπουν να εξαπλωθούν στο δωμάτιο. Λόγω της σημαντικής συγκέντρωσης επιβλαβών ουσιών (ατμών, αερίων, σκόνης), είναι συνήθως εφικτή η επίτευξη καλής υγιεινής και υγιεινής επίδρασης με μικρό όγκο αέρα εξαγωγής.

Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής βασίζεται στη δημιουργία δύο ροών μετρητών. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να δημιουργηθεί είτε βάσει της ανεξάρτητης αέρα υποσυστημάτων εισροής και εξάτμισης - με τα δικά τους ανεμιστήρες, φίλτρα, κ.λπ., ή βασίζονται σε ένα αντίστοιχο φυτό που λειτουργεί τόσο την εισροή και την κουκούλα. Το σχήμα του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής φαίνεται στο Σχ.

Το Σχ. 3. Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής: 1 - διανομείς αέρα, 2 - συσκευές εισόδου αέρα (γρίλιες). 3 - παντζούρια. 4 - ανεμιστήρας (παροχή αέρα, εξάτμιση). 5 - το φίλτρο. 6 - θερμαντήρας αέρα. 7 - η βαλβίδα αέρα, 8 - εξωτερική μάσκα. 9 - κουκούλα εξάτμισης. 10 - αγωγός αέρα τροφοδοσίας, 11 - αγωγός εξαγωγής αέρα

Η διευκόλυνση τέτοιων συστημάτων όχι μόνο διευκολύνει την εγκατάσταση και την εγκατάσταση, αλλά και σε λειτουργία, καθώς και στις πρόσθετες ιδιότητες τέτοιων συστημάτων. Μία από αυτές τις ιδιότητες είναι η ανάκτηση θερμότητας - μια διαδικασία στην οποία συμβαίνει μερική αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα παροχής λόγω της θερμότητας του εξαγόμενου αέρα. Ταυτόχρονα, η ενέργεια δαπανάται μόνο για την οργάνωση των ροών αέρα, δηλ. δεν χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα. Η θέρμανση του εισερχόμενου αέρα λόγω ανάκτησης μπορεί να συμπληρωθεί με ηλεκτρικό ή θερμοσίφωνα. Ο εξαερισμός παροχής και εξαγωγής παρέχει αναγκαστική αντικατάσταση του αέρα στο δωμάτιο. παράγει την απαραίτητη επεξεργασία του αέρα (θέρμανση, καθαρισμός)? ορισμένα συστήματα παρέχουν επίσης την υγρασία του αέρα μέσα σε ορισμένα όρια.

Σύνθεση συστημάτων εξαερισμού

Η σύνθεση του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από τον τύπο του. Προμηθεύοντας τεχνητά (μηχανικά) συστήματα εξαερισμού - τα πιο σύνθετα και συχνά χρησιμοποιούμενα, επομένως θα εξετάσουμε τη σύνθεσή τους.

Συνήθως, το μηχανικό σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας αποτελείται από τα ακόλουθα εξαρτήματα (που βρίσκονται στην κατεύθυνση της κίνησης του αέρα, από την είσοδο στην έξοδο):

Συσκευή εισαγωγής αέρα. Οι συσκευές εισαγωγής αέρα σε συστήματα μηχανικής εξαερισμού κατασκευάζονται με τη μορφή ανοιγμάτων στους φράχτες των κτιρίων, των παρακείμενων ή χωριστά όρθιων ναρκών (Εικ. 4).

Όταν λαμβάνεται ο αέρας από πάνω, οι συσκευές εισαγωγής αέρα τοποθετούνται στη σοφίτα ή στον επάνω όροφο του κτιρίου και τα κανάλια λαμβάνονται πάνω από την οροφή υπό μορφή ορυχείων.

Η τοποθεσία και ο σχεδιασμός των συσκευών εισαγωγής αέρα επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη την καθαριότητα του αέρα εισαγωγής και την ικανοποίηση των αρχιτεκτονικών απαιτήσεων. Έτσι, οι συσκευές εισαγωγής αέρα δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά σε πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης (εκπομπές μολυσμένου αέρα ή αερίων, καπνοδόχων, κουζινών κ.λπ.).

Η υψηλή σχετική θέση των ανοιγμάτων του αέρα τροφοδοσίας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα των απελευθερωμένων ρύπων. Τα ανοίγματα αναρρόφησης του αέρα πρέπει να τοποθετείται σε ύψος άνω του 1 m πάνω από το κάλυμμα χιονιού βιώσιμη προσδιορίζεται σύμφωνα μετεωρολογικούς σταθμούς ή με υπολογισμό, αλλά όχι λιγότερο από 2 m από το επίπεδο του εδάφους.

Εικ.4. Συσκευές εισαγωγής αέρα: α - στον εξωτερικό τοίχο. β - στον εξωτερικό τοίχο. στο - στη στέγη

Οι αρχιτεκτονικές απαιτήσεις ικανοποιούνται από την κατάλληλη επιλογή της θέσης των οπών και του σχεδιασμού τους.

Τα εξωτερικά τοιχώματα των αγωγών και των αξόνων εξαγωγής είναι μονωμένα για να αποτρέπουν τη συμπύκνωση υδρατμών από τον εξαγόμενο υγρό αέρα και τον σχηματισμό πάγου.

Ο ρυθμός ροής του αέρα στον αγωγό τροφοδοσίας και ορυχεία ληφθεί εντός 2 - 5 m / s, στα κανάλια και τις συσκευές ορυχεία vybrosnyh - 4 - 8 m / s, αλλά όχι λιγότερο από 0,5 m / s, συμπεριλαμβανομένων για φυσικό εξαερισμό.

Η βαλβίδα αέρα. Για την προστασία των εγκαταστάσεων από την είσοδο τους μέσω θερμομονωτικά βαλβίδες αεραγωγών mnogostvorchatymi εξοπλισμένο με χειροκίνητο ή μηχανικό τρόπο λειτουργείται σε αερισμού σπασμένα κρύου εξωτερικού αέρα ο φρέσκος μονάδα αέρα. Στην τελευταία περίπτωση, η βαλβίδα είναι μπλοκαρισμένη με ανεμιστήρα και μπλοκάρει τις οπές όταν σταματά. Σε χαμηλή θερμοκρασία αέρα περιβάλλοντος σχεδιασμού, οι βαλβίδες τροφοδοτούνται με ένα ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης για να αποφευχθεί το πάγωμα των πτερυγίων τους. Η ηλεκτρική θέρμανση ενεργοποιείται για 10-15 λεπτά πριν την εκκίνηση του ανεμιστήρα.

Φιλτράρετε. Ένα φίλτρο αέρα είναι μια συσκευή στα συστήματα εξαερισμού, η οποία χρησιμεύει για τον καθαρισμό του αέρα τροφοδοσίας, και σε ορισμένες περιπτώσεις, του αέρα εξαγωγής. Ένα φίλτρο είναι απαραίτητο για την προστασία τόσο του ίδιου του συστήματος εξαερισμού όσο και των αεριζόμενων χώρων από την είσοδο διαφόρων μικρών σωματιδίων, όπως σκόνη, έντομα, χνούδι κλπ. Ο σχεδιασμός του φίλτρου αέρα καθορίζεται από τη φύση της σκόνης (ρύπους) και την απαιτούμενη καθαρότητα του αέρα.

Συντελεστής διείσδυσης (Ρ, %) είναι το χαρακτηριστικό φίλτρου ή υλικού φίλτρου, ίσο με το ποσοστό της συγκέντρωσης σωματιδίων μετά το φίλτρο ΓΠ προς τη συγκέντρωση σωματιδίων πριν από το φίλτρο ΓΔ

Αποτελεσματικότητα (Ε, %) είναι το χαρακτηριστικό φίλτρου ή υλικού φίλτρου, ίσο με το ποσοστό της διαφοράς στη συγκέντρωση σωματιδίων μέχρι το ΓΔ και μετά το φίλτρο CΠ προς τη συγκέντρωση σωματιδίων πριν από το φίλτρο ΓΔ

Το μέγεθος των πλέον διεισδυτικών σωματιδίων είναι το μέγεθος σωματιδίων που αντιστοιχεί στην ελάχιστη απόδοση του υλικού φίλτρου.

Η απόδοση του φίλτρου (ρυθμός ροής αέρα) είναι ο όγκος αέρα ανά μονάδα χρόνου που διέρχεται από το φίλτρο.

Αεροδυναμική οπισθέλκουσα (διαφορική πίεση στο φίλτρο) - η διαφορά μεταξύ των συνολικών πιέσεων πριν και μετά το φίλτρο σε μια συγκεκριμένη έξοδο φίλτρου.

Τα φίλτρα ταξινομούνται σύμφωνα με τον προορισμό τους και την αποτελεσματικότητά τους, με:

γενικά φίλτρα - χοντρά φίλτρα και λεπτά φίλτρα.

φίλτρα που παρέχουν ειδικές απαιτήσεις καθαρότητας αέρα - φίλτρα υψηλής απόδοσης και φίλτρα εξαιρετικής απόδοσης.

Η σημείωση για τις κατηγορίες φίλτρων παρουσιάζεται στον Πίνακα. 1.

Ονομασίες κλάσεων φίλτρων (GOST R 51251-99),

Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού, ο υπολογισμός και η επιλογή του χώρου εγκατάστασης (εγκατάσταση)

Ο εξαερισμός αφαιρεί τον μολυσμένο αέρα από χώρους με ενεργές πηγές ρύπανσης. Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου, προσαρμόζονται τα χαρακτηριστικά, ο εξοπλισμός και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας. Το σύστημα εξαερισμού είναι εγκατεστημένο όχι μόνο σε πολυκατοικίες, διαμερίσματα, αλλά και σε συγκροτήματα αποθηκών, στην παραγωγή. Λεπτομέρειες σχετικά με την αρχή αυτών των δομών, τις ποικιλίες τους και τα χαρακτηριστικά των υπολογισμών καναλιών για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Γενικός και τοπικός (τοπικός) εξαερισμός

Οι ειδικοί διαιρούν όλα τα συστήματα εξαερισμού, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή του υπολογιζόμενου καθαρισμού τους - τοπική (τοπική) και γενική.

Το γενικό εκχύλισμα εξαερισμού είναι σε θέση να αφαιρέσει γρήγορα τον μολυσμένο αέρα από όλους τους χώρους της δομής. Ένα ζωντανό παράδειγμα - εξαερισμός στο διαμέρισμα. πλέγμα της παραδοσιακά τοποθετείται στο μπάνιο και την κουζίνα (στο άνω μέρος του δωματίου), και εκκενώνεται μέσω του οποίου μολυσμένο αέρα, λεπτά σωματίδια αιθάλης και γράσου.

Τα συστήματα γενικής ανταλλαγής χρησιμοποιούνται ενεργά σε ιδρύματα υγείας, αποθήκες, αποθηκευτικούς χώρους, εγκαταστάσεις κατοικίας, εμπορικά κέντρα και καταστήματα. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των αντικειμένων είναι η συγκέντρωση της ανεπιθύμητης ρύπανσης είναι ελάχιστη, είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο το δωμάτιο.

Ο συνήθης τύπος ανταλλαγής αερισμού εξάτμισης συνιστάται να εξοπλιστεί σε πολλές περιπτώσεις:

 • η παρουσία στο διάστημα μηχανισμών διαρροής και μηχανών που παράγουν επικίνδυνα γαλακτώματα και ουσίες.
 • ανεπαρκής ισχύς των τοπικών λύσεων ·
 • απουσία σημείων για τη διάθεση μολυσμένου οξυγόνου, μη ασφαλείς ουσίες.

Τα εκχυλίσματα αερισμού της γενικής ανταλλαγής εξαλείφουν τη συγκέντρωση επικίνδυνων σωματιδίων και ακαθαρσιών στο δωμάτιο στις βέλτιστες τιμές που καθορίζονται από τα κανονιστικά κείμενα.

Ο τοπικός εξαερισμός χρησιμοποιείται για την εξάλειψη σημειακών εκπομπών επικίνδυνων και επιβλαβών ουσιών.

Λόγω της κατεύθυνσης, εγγυώνται τις κανονικές συνθήκες λειτουργίας σε μια τοπική τοποθεσία. Οι βάσεις των δομών είναι σωλήνες εξαγωγής για εξαερισμό, με τους οποίους διοχετεύεται ο καπνός, ο αέρας, η σκόνη, η μη ασφαλή εξάτμιση, αποτρέποντας έτσι την εξάπλωσή τους.

Το καλύτερο παράδειγμα μιας τέτοιας συσκευής είναι οι μηχανικές κουκούλες κουζίνας. Το κόστος του τοπικού εξοπλισμού του συστήματος είναι πολύ φθηνότερο από την κοινή ανταλλαγή. Από οικονομική άποψη, είναι πολύ πιο προσιτά. Εάν η ρύπανση εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή των εγκαταστάσεων, οι περιγραφείσες λύσεις είναι αναποτελεσματικές.

Φυσικά και αναγκαστικά

Κάθε σύστημα εξαερισμού, ανεξάρτητα από τον τύπο, το σχεδιασμό, την πολυπλοκότητα και το κόστος, αποσκοπεί στην απομάκρυνση των μαζών του αέρα εξαγωγής. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνολογίες, εγκαταστάσεις και μέθοδοι. Το σύστημα αερισμού εξαγωγής λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της λειτουργίας είναι αναγκασμένο ή φυσικό.

Αν όλες οι διαδικασίες με τον "πέμπτο ωκεανό" διέπονται από τη φύση και τους αντίστοιχους νόμους, τότε το σύστημα λειτουργεί σε φυσική βάση. Για περιπτώσεις όπου η μονάδα εξαερισμού λειτουργεί με ειδικό εξοπλισμό, το σύστημα θεωρείται μηχανικό. Πρόκειται για αυτόματες μονάδες που εξασφαλίζουν την ανταλλαγή αέρα σε προκαθορισμένο επίπεδο, σύμφωνα με τα πρότυπα διαβατηρίων και διακανονισμού.

Φυσικός εξαερισμός: "πλουτισμοί" και "μειονεκτήματα"

Το κύριο πλεονέκτημα του φυσικού εξαερισμού σε σπίτι ή διαμέρισμα είναι η προσβασιμότητα των τιμών. Δεν χρειάζονται σοβαρές οικονομικές εισφορές, και από άποψη λειτουργίας είναι γενικά εκτός ανταγωνισμού, επειδή είναι δωρεάν. Η ανταλλαγή αέριων μαζών πραγματοποιείται χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι λύσεις για αυτό το σύστημα καταλαμβάνουν ένα ελάχιστο ελεύθερο χώρο.

Ο φυσικός εξαερισμός έχει σοβαρό μειονέκτημα - η λειτουργία του δεν μπορεί να ελεγχθεί. λειτουργεί μονομερώς. Οι μάζες του αέρα κινούνται στο σύστημα λόγω του γεγονότος ότι σχηματίζεται διαφορετική πίεση στην είσοδο και την έξοδο του σωλήνα. Αλλά οι συνθήκες μπορούν να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε η έλξη να μην είναι κατ 'αρχήν αφηρημένη.

Εάν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού είναι χαμηλότερη από ό, τι στο δρόμο, το σύστημα εξαερισμού θα λειτουργήσει ως αέρας τροφοδοσίας. Οι μάζες αέρα στέλνονται στο διαμέρισμα από έξω. Με αυτό το σκεπτικό, είναι εξοπλισμένα κυρίως στον χώρο κατοικίας, αλλά δεν είναι κατάλληλα για μονάδες παραγωγής και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Σε μεγάλες εγκαταστάσεις η παραγωγικότητά τους δεν είναι αρκετή, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους εργαζομένους.

Υπολογισμός του εξαερισμού

Ο υπολογισμός του εξαερισμού για μεγάλες μονάδες παραγωγής και επιχειρήσεις αρχίζει με τον καθορισμό των περιοχών διανομής μη ασφαλών ουσιών, εκπομπών. Στο επόμενο στάδιο, οι ειδικοί καθορίζουν τους όγκους των αέριων μαζών για εκτροπή και προμήθεια για να εξασφαλίσουν τα υγειονομικά πρότυπα.

Ελλείψει ανεπιθύμητων ουσιών στο χώρο ενεργών πηγών, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί ο απλός τύπος:

 • O - τον όγκο του καθαρού οξυγόνου, που ορίζεται από τις υγειονομικές προδιαγραφές, τους κανονισμούς,
 • m είναι η μέση τιμή κατανάλωσης οξυγόνου ανά 1 ώρα ενεργού εργασίας.
 • n - ένας σταθερός αριθμός υπαλλήλων που εργάζονται εσωτερικά κάθε μέρα.

Όσον αφορά την τιμή του m, έχει συγκεκριμένους ορισμούς που τεκμηριώνονται από τα SNiPs:

 • m = 30 m3 - για αεριζόμενους χώρους.
 • m = 60 m3 - για αντικείμενα χωρίς πρόσβαση σε καθαρό αέρα.

Οι παραπάνω τιμές προσαρμόζονται λαμβάνοντας υπόψη τις επικίνδυνες πτητικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός όγκος τους και τα υπολογισθέντα δεδομένα για την εισροή νωπού οξυγόνου αλλάζουν προς την κατεύθυνση της αύξησης.

Η ιδιαιτερότητα των επιβλαβών ουσιών έγκειται στο γεγονός ότι έχουν την ιδιότητα να εξαπλώνονται σε όλο τον όγκο του χώρου εργασίας, περίπτερο ή αίθουσα παραγωγής. Σε αυτή την περίπτωση, το κύριο καθήκον μειώνεται για να μειώσει το επίπεδο συγκέντρωσης στις τιμές στις οποίες ένα άτομο μπορεί να μείνει και να εργαστεί σε εσωτερικούς χώρους.

Για κάθε επιβλαβή ουσία παρέχονται ειδικές τιμές κατωφλίου. Έχοντας αυτό υπόψη, η ποσότητα του καθαρού αέρα υπολογίζεται από τον τύπο:

 • Mb είναι το μέσο βάρος μιας ανεπιθύμητης ή δυνητικά επικίνδυνης ουσίας που εισέρχεται στο χώρο εργασίας ανά μονάδα χρόνου (1 ώρα).
 • Ko είναι η αξία της απομακρυσμένης συγκέντρωσης μιας δυνητικά επικίνδυνης ουσίας στο περιβάλλον.
 • Kп - συγκέντρωση ανεπιθύμητων ουσιών στην είσοδο της μονάδας επεξεργασίας αέρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο του απαραίτητου καθαρού αέρα, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε τον κινητήρα της βέλτιστης ισχύος για τον εξαερισμό.

Μονάδες τοπικού συστήματος εξάτμισης

Τα υπάρχοντα καταφύγια, τα οποία ολοκληρώνουν το σύστημα εξαερισμού, χωρίζονται σε διάφορες εξειδικευμένες κατηγορίες:

 • μονάδες που έχουν εγκατασταθεί στην πηγή ρύπανσης ·
 • λύσεις που καλύπτουν την πηγή ρύπανσης ·
 • προϊόντα-φυσώντας.

Στην πράξη, τα αδρανή είναι πολύ δημοφιλή, με τη βοήθεια της οποίας εντοπίζεται η πηγή της εξάπλωσης επικίνδυνων ουσιών σε μια συγκεκριμένη ζώνη. Ωστόσο, τέτοιες λύσεις δεν είναι πάντα βολικές και κατάλληλες για εφαρμογή. Αντικαταστάθηκαν από πιο μοντέρνα κουκούλες με εξαερισμό στον εξαερισμό:

 • μεταλλικές και πολυανθρακικές ομπρέλες με τη λειτουργία του σχεδίου.
 • τοπικές μονάδες αναρρόφησης.
 • ισχυρές απορροφητήρες καπνού.
 • ενθυλακωμένα διαλύματα.
 • την απομάκρυνση των εκπομπών από το σώμα των εργαλειομηχανών και των μονάδων εργασίας ·
 • απεικόνιση, διαμορφωμένες και αερομεταφερόμενες λύσεις.

Οι ομπρέλες εξάτμισης είναι τα πιο δημοφιλή και τα συνηθισμένα σχέδια αναρρόφησης. Είναι εξοπλισμένα με μικρούς χώρους εργασίας (πίνακες για συγκόλληση, μαγείρεμα). Οι επικίνδυνες ακαθαρσίες συναρμολογούνται γρήγορα και επαναπροσανατολίζονται, μετά από τις οποίες εκτρέπονται. Ο αερισμός για τις λειτουργίες εξάτμισης τόσο από το φυσικό βύθισμα όσο και από τον εξαναγκασμό.

Ειδικές αντλίες - αντλούν ανεπιθύμητες και δυνητικά επικίνδυνες ουσίες με ελάχιστη κατανάλωση οξυγόνου. Ο βιομηχανικός εξαερισμός συχνά αντιπροσωπεύεται από αρκετές τοπικές μονάδες. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν παρεμβαίνουν στην εργασία.

Εξαγωγή καυσαερίων - μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την εξαναγκασμένη αφαίρεση επιβλαβών αναθυμιάσεων, ουσιών, ενώ σχηματίζει ένα ελάχιστο επίπεδο ανταλλαγής αέρα. Διάφορες παραλλαγές τέτοιων καταψυκτών πωλούνται:

 • με μια άνω διάταξη εκκένωσης, μέσω της οποίας αφαιρείται ζεστός και υγρός αέρας.
 • με την απομάκρυνση μολυσμένων ρευμάτων της πλευρικής δομής - αυτό είναι ένα ανάλογο του "σαλιγκαριού", για τη συλλογή υπολειμματικών προϊόντων.
 • Με συνδυασμένο τύπο λύσεων αποστράγγισης που βρίσκονται στο κάτω μέρος της μονάδας.

Ο ανεμιστήρας, που βρίσκεται στο σύστημα ανταλλαγής αέρα, δημιουργεί μια ροή στροβιλισμού έτσι ώστε η σκόνη να εντοπιστεί σε μια μικρή περιοχή, αντί να εξαπλώνεται γύρω από το δωμάτιο. Ένα παράδειγμα τέτοιας εγκατάστασης είναι ένας σταθμός συγκόλλησης όπου ο εξαναγκασμένος εξαερισμός αντιπροσωπεύεται από ένα μικρό ερμάριο. Η αναρρόφηση σε αυτά βρίσκεται στην κορυφή της δομής.

Εάν το ζήτημα αφορά την εκτροπή μη επικίνδυνων ουσιών, τότε η ταχύτητα κίνησης επιτρέπεται εντός των ακόλουθων ορίων:

 • 0,5 - 0,7 m / s.
 • 1,1 - 1,6 m / s - για εκείνες τις περιπτώσεις όπου τα δηλητηριώδη πρόσμικτα, οι μεταλλικοί ατμοί, αφαιρούνται από το δωμάτιο.

Όσο για τα πάνελ αναρρόφησης, χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπου ο αέρας σε περιορισμένο χώρο είναι κορεσμένος με τοξικά αέρια, σκόνη και θερμότητα. Ο πίνακας τοποθετείται έτσι ώστε οι τοξικές ενώσεις να βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση από τον εργαζόμενο. Οι σωλήνες εξάτμισης για εξαερισμό συμπληρώνονται με ενσωματωμένο κινητήρα και απομακρύνονται αμέσως επικίνδυνες αναρτήσεις. Τα εξεταζόμενα φυτά χρησιμοποιούνται σε σταθμούς συγκόλλησης κατά την επεξεργασία μεγάλων προϊόντων. Από τη συγκόλληση, βρίσκονται σε απόσταση έως 3,5 μ., Εξοπλισμένη με ανεμιστήρες με έναν ή δύο κινητήρες.

Η ταχύτητα μετακίνησης των αέριων μαζών πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

 • από 3,5 έως 5 m / s, όταν πρόκειται για την κατανομή θερμής σκόνης.
 • από 2 έως 3,5 m / s, όταν απελευθερώνονται δηλητηριώδη ή μη σκονισμένα εναιωρήματα κατά τη λειτουργία.

Οι ειδικοί επικεντρώνονται σε ένα σημαντικό σημείο - η εγκατάσταση εξαερισμού εξαερισμού πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι ένα τετραγωνικό μέτρο του πίνακα διαθέτει 3,3 χιλιάδες m3 αέρα ανά ώρα.

Η πλευρική αναρρόφηση αφορά περιπτώσεις όπου η πηγή ρύπανσης διατηρείται σε κατακόρυφη θέση, χρησιμοποιώντας ειδικούς ανελκυστήρες. Τέτοιες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταστήματα όπου πραγματοποιείται γαλβανική επεξεργασία μετάλλων, όπου οι επικίνδυνες ουσίες χύνεται σε ειδικό δοχείο και στη συνέχεια αναρροφάται μέσα από μια μικρή τρύπα.

Από το εποικοδομητική σημείο του εξαερισμού άποψη καυσαερίων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων είναι αρκετές αγωγοί, τα στόμια εισόδου τα οποία είναι στενά προς το σχήμα (10 cm), βρίσκονται στα άκρα του λουτρού.

Υπολογισμός των παραμέτρων των τοπικών εκχυλισμάτων

Για την απορρόφηση των επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία εκπομπών και ατμών δημιουργείται αναρρόφηση, που εκτελείται με τη μορφή ομπρέλες. Αν είναι δύσκολο να τα αποκτήσετε, μπορείτε πάντα να τα κάνετε με την προετοιμασία του αντίστοιχου σχεδίου.

Στο πρώτο στάδιο, καθορίζονται τα ακόλουθα δεδομένα και παράμετροι:

 • η περιοχή απελευθέρωσης επιβλαβών ουσιών - a * b, καθώς και η διάμετρος της ομπρέλας - d.
 • ταχύτητα κίνησης του αέρα στην περιοχή εργασίας - VB.
 • Ο υπολογισμός του τοπικού εξαερισμού πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό απορρόφησης στην ομπρέλα - V3
 • Το ύψος της εγκατάστασης της δομής πάνω από την πηγή των επικίνδυνων μολυσματικών ουσιών ονομάζεται Ζ.

Μία από τις κύριες παραμέτρους που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της απορρόφησης επιβλαβών ουσιών είναι το ύψος της εγκατάστασης του απορροφητήρα. Οι μηχανικοί συστήνουν να το κρεμάσει όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στην περιοχή εργασίας, έτσι ώστε όλες οι εξάτμιση και οι εκπομπές να απορροφηθούν και να αφαιρεθούν αποτελεσματικά.

Εγκατάσταση εξαερισμού εξαερισμού πραγματοποιείται, καθοδηγείται από τα ακόλουθα μεγέθη μιας ομπρέλας:

D = 0,8 × Z + d, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους - A = 0,8 × Z + a, με B = 0,8 × Z + b.

Το βέλτιστο επίπεδο ανοίγματος της ομπρέλας είναι 60 μοίρες. Με αυτή την τιμή, ο κίνδυνος σχηματισμού στάσιμων ζωνών εξαλείφεται. Αν είναι πολύ χαμηλό δωμάτιο, είναι καλύτερο να αυξήσετε τη γωνία ανοίγματος σε μια τιμή 90 μοίρες. Όσον αφορά το κατώτερο ύψος της στεφάνης, είναι 180 εκατοστά. Αερισμός πρίζα εκχύλιση πραγματοποιείται έτσι ώστε να σχηματίζουν κουρτίνες πρόσβασης αναδίπλωση με 3 πλευρές.

Για τα δωμάτια όπου η ταχύτητα μετακίνησης των μαζών αέρα είναι από 0,4 m / s, είναι καλύτερα να συμπληρώσετε την ομπρέλα με ειδικές πτυσσόμενες κουρτίνες. Τα παρουσιαζόμενα δεδομένα υπολογισμού θα βοηθήσουν στον ακριβέστερο προσδιορισμό του κόστους του τελικού προϊόντος, καθώς και στον προσδιορισμό του κατάλληλου εξοπλισμού. Ωστόσο, προτού συνδέσετε την κουκούλα στον εξαερισμό, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό που μπορεί να κάνει τους κατάλληλους υπολογισμούς, να συστήσει συγκεκριμένα μοντέλα συσκευών.

Εξαερώστε τον εξαερισμό από τα χέρια του

Είναι πιο εύκολο να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία και μπορείτε να το εξοπλίσετε με τα χέρια σας, χωρίς να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς. Για κάθε δωμάτιο είναι εγκατεστημένος ένας ξεχωριστός αγωγός αέρα, ενώ τοποθετείται σε μια αυστηρά κατακόρυφη θέση. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε - κάθε στροφή, "γόνατο" ή στροφή μειώνει τη δύναμη έλξης στο κανάλι κατά 10-15%. Μειώστε την ταχύτητα της διαφοράς στη διάμετρο, τις προεξοχές ή τις ανωμαλίες του αγωγού.

Ο εξαερισμός με καυσαερίων ολοκληρώνεται πάνω από τη βάση της οροφής του σπιτιού. Το ελάχιστο τμήμα των αεραγωγών είναι 100 cm2, τόσο μεγαλύτερη είναι η ακτίνα. Προτιμούνται οι κυκλικοί αγωγοί εξαγωγής, επειδή έχουν ελάχιστη αντίσταση στον αέρα.

Ο σχεδιασμός του εξαερισμού ξεκινάει στο στάδιο της κατασκευής ενός εξοχικού σπιτιού, έτσι ώστε να είναι εύκολο να κρύψετε τους αεραγωγούς και τους άξονες στους τοίχους. Εάν αυτό δεν προβλέπεται στο στάδιο της ανέγερσης του αντικειμένου, θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οπές κατάλληλων διαστάσεων στις οροφές, να τοποθετηθούν σωληνώσεις και να εξοπλιστεί ένα κουτί από τούβλα κάτω από τον άξονα.

Η περιοχή της εξόδου του ορυχείου σχηματίζεται ανεξάρτητα, ενώ το άνω τμήμα καλύπτεται με ειδική ομπρέλα για την προστασία του καναλιού από τα απορρίμματα, τα ιζήματα. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα εκεί. Σε μια τιμή θα κοστίσει περισσότερο από τα παραδοσιακά γυαλιά, αλλά συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της ώθησης μέσα στο ορυχείο.

Μηχανικό σύστημα εξάτμισης

Σήμερα, οι απορροφητήρες αερισμού παράγονται από ξένες και εγχώριες εταιρείες. Η μονάδα με τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά αξίζει ιδιαίτερης προσοχής:

Το κόστος αυτών των μονάδων κυμαίνεται από 30 έως 130 χιλιάδες ρούβλια, με βάση την ικανότητα των μονάδων. Αν μιλάμε για τη χρήση εγκαταστάσεων σε εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα, τότε αυτό απλά δεν είναι πρακτικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παράλληλα απαιτείται να εξασφαλιστεί η ροή του φρέσκου οξυγόνου από το δρόμο. Οι βαλβίδες παροχής οικιακής χρήσης με αυτή την αποστολή απλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Οι επαγγελματίες προτείνουν να εγκατασταθούν σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συγκροτήματα παραγωγής, εργαστήρια.